ELEKTRİKLİ TAŞITLAR BATARYA YÖNETİM SİSTEMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ELEKTRİKLİ TAŞITLAR BATARYA YÖNETİM SİSTEMLERİ"

Transkript

1 ELEKTRİKLİ TAŞITLAR BATARYA YÖNETİM SİSTEMLERİ

2 Sunu İçeriği Batarya dengeleme gereklilikleri Li-Ion bataryaların dengelenmesi Dengeleme metotlarının sınıflandırılması Yapılan çalışmalar

3 Batarya Dengeleme Gereklilikleri Batarya yönetim sistemleri (BMS) bir aracın güvenli çalışma, uzun süreli güvenilirlik ve düşük maliyet gibi koşulları sağlamasında önemli rol oynayan bileşenlerdendir. BMS batarya ömrünü artırırken bataryanın zarar görmesini engeller ve sistemin doğru ve güvenilir çalışmasını sağlar.

4 Batarya Dengeleme Gereklilikleri BMS görevleri Hücrelerin korunması Isı yönetimi Şarj/deşarj kontrolü Veri toplama Modüllerle iletişim Veri saklama Hücre dengelemesi

5 Batarya Dengeleme Gereklilikleri Bataryalarda bulunan ve elektriksel özellikleri zamanla değişen hücrelerin dengelenmesi, batarya sisteminin sağlıklı ve güvenli bir şekilde çalışması için mutlaka yapılmalıdır.

6 Batarya Dengeleme Gereklilikleri Hücre dengesizliğinin sebepleri Dahili kaynaklar Şarj depolama hacminin üretimde değişmesi İç empedans değişimleri Kendi kendine deşarjdaki değişimleri Harici kaynaklar Paketteki ısıl farklılıklar Çok dizili paket koruma entegreleri (seri kollardaki şarj akımının eşit olmaması)

7 Batarya Dengeleme Gereklilikleri Üretim teknolojisindeki sınırlılıklar sebebiyle hücreler arasında farklılıklar meydana gelebilir ve uygulamada bu farklılık giderek artar. Her hücrenin enerji depolama kapasitesi, batarya ömrünün daha kısa olması ve kapasitenin tükenmesinin hızlanmasıyla sonuçlanacak derin şarj/deşarj altında sürdürülür ve bu durum aynı zamanda patlamalara da sebep olabilir.

8 Li-Ion Bataryalar Devrede bazı dengeleme elemanlar yoksa en zayıf hücre şarj/deşarj akımının kesintisini belirler. Şekil 1. Li-Ion bataryanın şarj/deşarj eğrisi

9 Li-Ion Bataryalar Bir batarya paketindeki hücrelerin kapasitelerinin eşit olmamasının sebeplerinden biri, teknik ve ekonomik kısıtlamalardan dolayı üretim sürecindeki değişimlerdir. Burada hücre kapasiteleri başlangıçta eşit olmaz ve batarya kullanıldıkça kapasite üzerinde farklılıklar meydana gelebilir. İkinci olarak tek hücreler batarya paketinin içerisine birlikte yerleştirilirken soğutma sistemi çok iyi bile olsa her hücre farklı bir sıcaklık değerine sahiptir bu yüzden hücreler eşit olmayan bir şekilde hızlıca yıpranır.

10 Li-Ion Bataryalar Şekil 2. SoC ve OCV değerleri arasındaki ilişki

11 Batarya Dengeleme Her bir hücresinin kapasitesi farklı olan bir batarya yığınının performansı, şarj elektronik devre aracılığıyla hücrelerde eşitlenirken önemli ölçüde artırılabilir. Çoğu sistem batarya paketinin farklı hücreleri arasında şarj eşitlemeyi sağlamak amacıyla geliştirilmekte ve bu durum hücre dengeleme olarak adlandırılır ve pasif dengeleme ile aktif dengeleme olmak üzere temel olarak iki ana gruba ayrılabilir.

12 Batarya Dengeleme Şekil 3. dengesiz bir batarya paketi ve seri bağlı hücrelerde enerji seviyesi

13 Hücre Dengeleme Pasif Aktif Sabit Şönt Direnç Kondansatör Tabanlı Bobin/ Transformatör Tabanlı Dönüştürücü Tabanlı Anahtarlamalı Şönt Direnç Anahtarlamalı Kondansatör Tek Anahtarlamalı Kondansatör Tekli/Çoklu Bobin Tek Sargılı Transformatör Cuk Azaltan/ Artıran Flyback Çift-Katmanlı Kondansatör Çoklu/Çok Sargılı Transformatör Rampa Tam Köprü Şekil 4. Dengeleme metotlarının sınıflandırılması Yarı- Rezonans

14 Pasif Dengeleme Genel yapı olarak enerjiyi belirli hücrelerden alır ve bu enerjiyi şönt dirençler üzerinden harcar. En basit ve en ucuz dengeleme yöntemidir. Dezavantajı verimi azaltan enerji kayıplarıdır. Sabit ve kontrol edilebilen olmak üzere iki gruba ayrılır.

15 Pasif Dengeleme a. Sabit dirençli Sadece kurşun asit ve nikel tabanlı bataryalarda kullanılabilir çünkü bunlar hücrelere zarar vermeden aşırı şarj şartlarını oluşturabilir. Basitliği, düşük maliyetli olmasının yanında tüm hücreler için enerji ısı olarak açığa çıkar. Şekil 5. Sabit dirençli dengeleme

16 Pasif Dengeleme b. Kontrollü dirençli İki farklı çalışma modu vardır. İlki tüm anahtarların açma/kapama sinyali ile kontrol edilen sürekli moddur. İkincisi hücre gerilimlerinin görüntülendiği algılama modudur. Dengesizlik şartları algılanırken direncin bağlanmasına karar verilir. Bu metot sabit şönt dirençli metoda göre daha verimli, basit, güvenilir olmakla Li-Ion bataryalarda kullanılabilir. Şekil 6. Kontrollü dirençli dengeleme

17 Aktif Dengeleme a. Kondansatör Tabanlı Dengeleme Şarj-shuttling olarak da bilinen kapasitif hücre dengeleme mekanizması, seçilen bir hücreden şarjı alan, depolayan ve onu diğer bir hücreye aktaran bir yapıdan oluşur. Şarj shuttling metodu 3 yapıya ayrılır.

18 Aktif Dengeleme a. Kondansatör Tabanlı Dengeleme Anahtarlamalı Kondansatör n adet hücrenin dengelenmesi için (n-1) adet kondansatör ve 2n adet anahtar kullanılır. Kontrol stratejisi basittir çünkü sadece 2 durum söz konusudur. Akıllı kontrol metodu kullanmaya gerek yoktur ve şarj ya da deşarj durumlarında çalışabilir. Dezavantajı daha uzun süren eşitleme süresidir. Şekil 7. Anahtarlamalı kondansatör ile dengeleme

19 Aktif Dengeleme a. Kondansatör Tabanlı Dengeleme Tek anahtarlamalı kondansatör Şekil 8. Tek anahtarlamalı kondansatör ile dengeleme n adet hücrenin dengelenmesi için (n+5) anahtar ve sadece 1 adet kondansatör kullanır. En yaygın şarj-shuttling tekniklerinden birisidir ve fly kondansatör olarak da adlandırılır. Bu metotta, kondansatör en yüksek gerilimli hücreden şarj olur ve seçime göre en düşük gerilimli hücrede deşarj olur. Bu metot kısa sürede dengeleme sağlamasına rağmen çok sayıda anahtar gerektirir. Basit bir kontrol stratejisi kullanır.

20 Aktif Dengeleme a. Kondansatör Tabanlı Dengeleme Çift Katmanlı Kondansatör n adet hücre için 2n adet anahtar ve n adet kondansatör kullanılır. Bu metodun avantajı ikinci kondansatör katmanının dengeleme süresini ¼ oranında azaltmasıdır. Ek olarak anahtarlanan kondansatör topolojisi için, tek anahtarlanan kondansatör ile çift katmanlı kondansatör Şekil 9. Çift katmanlı kondansatör ile dengeleme yapılarının her ikisi de şarj ve deşarj durumlarında çalışabilirler.

21 Aktif Dengeleme b. Bobin / Transformatör Tabanlı Dengeleme Burada enerjinin bir grup hücreden alınıp diğer gruptaki hücrelere aktarılması bobinler ya da transformatörler aracılığıyla yapılmaktadır. Bu metotlarla daha küçük dengeleme süresi sağlansa da transformatörden dolayı maliyet yüksek olmaktadır. Ayrıca anahtarlama frekansının yüksek olduğu durumlarda filtre kondansatörleri bataryalar arasına yerleştirilmelidir.

22 Aktif Dengeleme b. Bobin / Transformatör Tabanlı Dengeleme Tekli/Çoklu Bobin Şekil 10. Tekli bobin ile dengeleme Tekli bobin dengeleme sisteminde enerjiyi tüm paket içerisinde transfer etmek için bir bobin kullanılır. Kontrol sistemi hücrelerin gerilimini algılar ve enerjiyi aktarmak için kullanılacak iki hücreyi belirler. Bu yöntem ile enerji bütün batarya paketinden alınıp hızlı bir şekilde düşük hücrelere aktarılabilir. Ancak bu metodun fazla karmaşıklık, kontrol, manyetik ve anahtarlar açısından fazla eleman sayısı ve düşük verimlilik gibi bazı dezavantajları vardır.

23 Aktif Dengeleme b. Bobin / Transformatör Tabanlı Dengeleme Tekli/Çoklu Bobin Şekil 11. Çoklu bobin ile dengeleme Çoklu bobin sisteminde de, n adet hücreyi dengeleme için (n-1) adet bobin kullanılır. Burada kontrol sistemi bitişik iki hücrenin gerilim farkını algılar ve sonra PWM sinyalini kullanarak anahtarlama gerçekleştirilir. Bu metodun dezavantajı, enerjinin ilk hücreden son hücreye transferinin özellikle de uzun sıralanmış batarya paketlerinde uzun zaman almasıdır.

24 Aktif Dengeleme b. Bobin / Transformatör Tabanlı Dengeleme Tek sargılı transformatör Şekil 12. Tek sargılı transformatör ile dengeleme Dönüştürücünün seçilebildiği durumlar için anahtarlamalı transformatörler olarak da bilinirler. Bu metot hücre dengeleme için iki tekniğe sahiptir. Birincisi, paketten hücreye yapısıdır. Burada enerji tüm paketten anahtarlamalı transformatör aracılığıyla en zayıf hücreye aktarılarak dengeleme işlemi gerçekleştirilir. İkincisi, hücreden pakete yapısıdır ve en yüksek enerjiye sahip hücreden anahtarlama yoluyla alınan enerji pakete aktarılır.

25 Aktif Dengeleme b. Bobin / Transformatör Tabanlı Dengeleme Çoklu Sargılı Transformatör (Flyback) Şekil 13. Flyback transformatör ile dengeleme Paylaşımlı transformatör olarak da bilinen çoklu sargılı (flyback) transformatördür. Flyback transformatörler düşük maliyetli, basit tasarımı ve yüksek verimleri nedeniyle 100W ile 150W arasındaki güç kaynağı uygulamalarında yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Diğer benzer devrelerle kıyaslandığında primer ve sekonder taraflarının izoleli olması, aynı zamanda çoklu çıkış sağlamaları ve çıkış geriliminin polaritesinin değiştirilebilmesi gibi avantajlara sahiptir. Flyback transformatörün primer tarafı batarya paketinin iki ucuna bağlanır. Her sekonder çıkış ise bir hücreye bağlanır.

26 Aktif Dengeleme b. Bobin / Transformatör Tabanlı Dengeleme Çok Sargılı Transformatör (Forward) Gerilim farklılıkları algılanırken en yüksek gerilimli hücreye bağlı olan anahtar açık duruma getirilir ve enerji bu hücreden transformatör, ters paralel bağlı diyotlar ve anahtar aracılığıyla diğer hücrelere aktarılır. Bu devre karmaşık yapılı ve yüksek maliyetli olmasının yanında transformatörden kaynaklanan doyma problemleri de ortaya çıkabilmektedir. Şekil 14. Forward transformatör ile dengeleme

27 Aktif Dengeleme b. Bobin / Transformatör Tabanlı Dengeleme Çok Sargılı Transformatör (Forward) İkinci topoloji ise her bir hücre için bir tane olacak şekilde tasarlanan çok nüveli transformatör yapısıdır ve Şekil 15 te görülmektedir. Çoklu sargılı yapıyla kıyaslandığında bu metot modüler tasarım için daha iyidir ve manyetik nüve değiştirilmeden batarya paketi uzatılabilir ancak maliyet yüksek olur. Şekil 15. Çok nüveli transformatör ile dengeleme

28 Aktif Dengeleme c. Enerji Dönüştürücüleri Cuk Dönüştürücü Bitişik hücre çiftlerinin her birinin dengelendiği ayrı hücre eşitleyiciler (ICE) olarak tasarlanır. N adet hücre için (n-1) adet ICE gereklidir. Her ICE 2 bobin, iki anahtar ve bir kondansatörden oluşur. Cuk dönüştürücü enerjiyi iki bitişik hücre arasında transfer ettiği için uzun eşitleme süresi vardır. Şekil 16. CUK dönüştürücü ile dengeleme

29 Aktif Dengeleme c. Enerji Dönüştürücüleri Azaltan ve/ya Artıran Dönüştürücü Şekil 17. Buck/boost dönüştürücü ile dengeleme Artıran dönüştürücü fazla enerjiyi tek bir hücreden alıp tüm pakete aktarmada azaltan/artıran dönüştürücü fazla enerjiyi en yüksek hücreden DC baraya, depolama elemanlarına oradan da zayıf hücrelere aktarmada kullanılır. Akıllı denetleyiciler de hücrelerin gerilimini algılamada dönüştürücülerin çalışması için gereklidir. Dönüştürücülü dengeleme metotları nispeten pahalı ve karmaşık olmasına rağmen modüler tasarım için uygundurlar.

30 Aktif Dengeleme c. Enerji Dönüştürücüleri Flyback Dönüştürücü Şekil 18. Flyback dönüştürücü ile dengeleme Flyback dönüştürücüler izoleli yapıda kullanılır ve tek yönlü ya da iki yönlü olabilir. Tek yönlü yapıda, bağlı anahtarlar açık durumdayken ve daha çok şarj olmuş hücrenin enerjisi transformatörde depolanır. Çift yönlü dönüştürücü yapısında ise enerji tüm paketten hücrelere iletilir ve enerjinin iletimi daha esnektir. Dezavantajı ise manyetik kayıpların yanı sıra çoklu sargıların bütünlüğünden ortaya çıkmaktadır.

31 Aktif Dengeleme c. Enerji Dönüştürücüleri Ramp Dönüştürücü Çoklu sargılı transformatörler ile aynı fikre sahiptir. Bu yapı her hücre çifti için sadece bir adet sekonder sargı gerektirmektedir. Rampa dönüştürücünün çalışması kısaca şu şekilde özetlenebilir; ilk yarı saykılda akımın çoğu en düşük gerilimli tek sayılı hücreleri şarj etmede kullanılır. Diğer yarı saykılda ise birinci durum çift numaralı hücrelere kaynak olarak görev yapar. Şekil 19. Rampa dönüştürücü ile dengeleme

32 Aktif Dengeleme c. Enerji Dönüştürücüleri Tam köprü dönüştürücü Tam köprü PWM enerji dönüştürücü tam kontrollü dönüştürücü olarak bilinir. Bu yapı plug-in HEV için AC-DC ya da DC- DC dönüştürücü olarak kullanılabilir. Her iki durum için de modüle edilmiş batarya paketleri ve yüksek güç oranları için akıllı kontrol yöntemlerine gerek duyulur. En büyük dezavantajı tam köprü yapının yüksek maliyeti ve karmaşık kontrol yapısıdır. Şekil 20. Tam köprü dönüştürücü ile dengeleme

33 Aktif Dengeleme c. Enerji Dönüştürücüleri Yarı rezonans dönüştürücü Şekil 21. Quasi-rezonans dönüştürücü ile dengeleme Rezonans dönüştürücüler ya sıfır akım yarı rezonans ya da sıfır gerilim yarı rezonans olabilirler. PWM sinyallerini üretmek için akıllı kontrol kullanmak yerine rezonans devreleri enerji iletimini gerçekleştirir ve anahtarları sürer. Lr ve Cr, simetrik ve çift yönlü batarya eşitleme için sıfır akım anahtarlama fonksiyonunu gerçekleştirmek amacıyla rezonans tankı olarak görev yapar. Avantajı anahtarlama kayıplarını azaltmak böylece dengeleme sisteminin verimini artırmaktır. Ancak rezonans dönüştürücüler çok karmaşık kontrol yapısına sahiptir ve aynı zamanda yüksek maliyetlidir.

34 A Cost Optimized Battery Management System with Active Cell Balancing for Li-Ion Battery Stacks Şekil 22. Flyback dönüştürücü ile dengeleme

35 A Cost Optimized Battery Management System with Active Cell Balancing for Li-Ion Battery Stacks i. Bottom dengeleme: Şekil 23. BOTTOM dengelemenin çalışması

36 A Cost Optimized Battery Management System with Active Cell Balancing for Li-Ion Battery Stacks ii. TOP dengeleme Şekil 24. TOP dengelemenin çalışması

37 A Cost Optimized Battery Management System with Active Cell Balancing for Li-Ion Battery Stacks Bloklar Arasında Dengeleme Yukarıda bahsedilen metot hücrelerin şarj durumunu mükemmel bir şekilde eşitler. Ancak, bloğun şarj durumu farklı olabilir. Blok transformatörüne basit bir ek sargı ve primer tarafına ek transistör bloklar arasında dengelemeyi mümkün kılar. Bu TOP dengelemeye benzer şekilde çalışır tek bir farkla; en güçlü hücrenin enerjisi blok yerine stack kısmına taşınır. Enerji akışı kontrol edilebilir Sp2 anahtarı tarafından. Anahtar kapandığında enerji blokta kalır.

38 A Cost Optimized Battery Management System with Active Cell Balancing for Li-Ion Battery Stacks Şekil 25. Bloklar arasında dengelemenin gerçekleştirilmesi

39 A Cost Optimized Battery Management System with Active Cell Balancing for Li-Ion Battery Stacks Bu çalışmadaki aktif dengelemenin avantajları şu şekilde özetlenebilir: Soğutma daha az uygulanacağı için daha düşük güç harcanımı ve daha düşük ısınma, Dengeleme ve deşarj sonu etkinliği sebebiyle daha iyi batarya kapasitesi kullanımı, Düşük güç kayıpları sayesinde daha yüksek toplam araç yakıt verimliliği.

40 Optimized Structure for Next-to-Next Balancing of Series-Connected Lithium-ion Cells Dengeleme modüllerinin çok hücreli dengeleme sistemi oluşturur. Şekil 26. Buck/boost temel yapısı

41 Optimized Structure for Next-to-Next Balancing of Series-Connected Lithium-ion Cells Şekil 27. Verimi artırılmış basit kontrollü ilk yapı Bu yapıda iki adet transistör ve bir bobin kullanılmaktadır. İki bitişik hücreye bir modül yüksek gerilimli hücreden düşük gerilimli hücreye enerji iletimini next-to-next olarak gerçekleştirir. Modül sayısı, hücre sayısının bir eksiğidir. T N ve T N PWM sinyali ile aktif hale getirilir. Bu sinyalin doluluk oranı ayarlanarak akımın L N üzerinden her iki yönde de akması sağlanabilir. Değişken doluluk oranında çalışma, daha karmaşık bir yapıya neden olacak gerilim karşılaştırıcılar ile sensörlerin kullanımını gerektirir. Böylece komut basitleştirilmiş sabit doluluk oranına sahip doğal dengeleme yapısı altında çalışmak için ayarlanabilir.

42 Optimized Structure for Next-to-Next Balancing of Series-Connected Lithium-ion Cells MOSFET ler ters (bütünleyen) komütasyon için aynı PWM sinyali ile sürülürler. Bu durumda, enerji bir hücreden diğerine aktarılır. Enerji transferinin yoğunluğu, iki hücre arasındaki gerilim farkının ve doluluk oranının bir fonksiyonudur. Doluluk oranının değeri (α 0.5) ise zorunlu dengeleme, (α=0.5) ise doğal dengeleme durumlarına bağlıdır. Aktif ve pasif bileşenler maksimum verimi elde etmek ve en iyi enerji transferini gerçekleştirmek amacıyla uygun bir şekilde boyutlandırılır. Bu yapının basitliği Şekil 27 deki yapıyla kıyaslandığında kontrolünün basit olmasıdır. İki MOSFET senkron doğrultma modunda çalışmaya izin vererek complement şekilde çalışır. Doğal dengeleme de enerji iletimi, benzer güç elektroniği yapısı ve bileşenleri ile daha düşük olarak gerçekleşir ancak bu kez kontrol daha basittir ve Sensör gerektirmez. Özellikle, dengeleme akım yolu üzerindeki parazitik direnç doğal dengelemenin hızını artırmak amacıyla optimize etmek için kilit bileşendir.

43 Optimized Structure for Next-to-Next Balancing of Series-Connected Lithium-ion Cells Her iki durumda da enerjiyi taşıyan ve depolayan akımı doğrudan boyutu dolayısıyla maliyeti ile ilişkili olan bu yüzden boyutunun azaltılması gereken bobin ana bileşendir. Hücrelerdeki dalgacık akımı yüksek olursa ek olarak büyük bir filtre kondansatörü gerekir ki bu yüksek frekanslı akımlar için hücre tepkisinin bir fonksiyonudur. Tüm pasif elemanların değerleri ve boyutları, bu aktif dengeleme tekniği kullanılsa da maliyet ve kapladığı alanı çok ciddi olarak artırır. Doğal dengelemenin hızını iyileştirmek ve filtreleme ihtiyacını azaltmak için bir başka yapı önerilmiştir.

44 Optimized Structure for Next-to-Next Balancing of Series-Connected Lithium-ion Cells Şekil 28. İkinci yapı (daha düşük ripple ve hızlı dengeleme) Bu yapı paralel bağlı iki bobin ile interleaved yapıdır. T1 ile T3 ve T2 ile T4 birlikte çalışan anahtar çiftleridir. Bunlardan T1 ile T2 birbirinin complementidir. İki dönüştürücü 0.5 doluluk oranında interleaved yapıdadır. Bundan dolayı hücrelerin giriş ve çıkış akımları her iki bobinin akımlarının toplamıdır. Bu topolojinin avantajı batarya uçlarına uygulanan akımın dalgacığının azaltılmış olmasıdır. Bundan dolayı bu yaklaşım filtreleme ihtiyacını azaltır dolayısıyla C1 ve C2 kondansatörlerinin boyutu azalmış olur. İki dönüştürücünün paralel uygulaması eğer dönüştürücülerin başlangıç tasarımları aynıysa dengeleme akımını ikiye katlar.

45 Optimized Structure for Next-to-Next Balancing of Series-Connected Lithium-ion Cells İki hücrenin gerilimleri bobinler birlikte şarj ve deşarj oldukları için bir öncekine kıyasla daha hızlı birleşir. Bu yapının ana avantajı filtreleme bileşenlerinde önemli derecede azalmadır. Dezavantajı ise sistemin boyutunu artıran iki adet bobin gerektirmesidir. Bu problem ise üçüncü bir topoloji ile giderilebilir.

46 Optimized Structure for Next-to-Next Balancing of Series-Connected Lithium-ion Cells Şekil 29. Üçüncü yapı ( daha küçük bobin boyutu) İkinci topolojiyi geliştirmek için iki bobin aynı nüve üzerine sarılabilir. Bu çift sargılı bobin ikinci topolojideki iki ayrı bobin ile yer değiştirir. İki sargıdaki akımlar simetrik DC seviyeye sahiptir. Bundan dolayı sargılar manyetik nüvede üretilen her bir akıyı kompanze etmek amacıyla bağlanır. Sonuç olarak, manyetik nüvenin boyutu önemli derecede azaltılmış olur. Bu optimizasyon interleaved yapı zorunlu ya da doğal dengeleme altında çalışıyorsa sürekli olumlu sonuç verir. Bu yapının avantajı hücrelerde yük (deşarj) akımı sürekliliğini sağlayan ikinci topolojinin en önemli avantajından yararlanır. Böylece filtreleme kapasitesi azalırken dengeleme hızı artar.

47 Optimized Structure for Next-to-Next Balancing of Series-Connected Lithium-ion Cells Tablo 1. Üç topoloji için performans parametreleri Dengeleme Topoloji 1 Topoloji 2 Topoloji 3 süresi (dakika) Ortalama verim %94 %90 %90

48 Improved Performance of Serially Connected Li-Ion Batteries With Active Cell Balancing in Electric Vehicles Şekil 30. Flyback dönüştürücü yapısındaki dengeleme devresi

49 Improved Performance of Serially Connected Li-Ion Batteries With Active Cell Balancing in Electric Vehicles Dengeleme devresinin prensibi flyback dönüştürücüye dayanır. Kilit eleman tüm batarya yığını ve her bir hücre için sargıları olan bir transformatördür. Çok sargılı transformatörün iki yönlü kullanımı ile iki farklı dengeleme stratejisi ortaya çıkar. Enerji tek bir hücreden tüm yığına aktarılabilir ki bu TOP dengeleme olarak adlandırılır ya da enerji tüm yığından tek bir hücreye aktarılır bu da BOTTOM dengeleme olarak adlandırılır. Buna ilişkin blok diyagram Şekil 31 de verilmiştir.

50 Improved Performance of Serially Connected Li-Ion Batteries With Active Cell Balancing in Electric Vehicles TOP dengeleme tipik olarak bir hücrenin aşırı şarj olmasını önlemek amacıyla şarj süresince uygulanır. Bir hücrenin gerilimi CVL değerine yakınken şarj diğer hücrelere aktarılabilir ve şarj süreci devam edebilir. bu metot ile her hücre şarj akımı, dengeleme akımı, SoC değeri ve her hücrenin kapasitesine bağlı olarak çok Şekil 31. Enerjinin bir hücreden tüm yığına (TOP dengeleme) ve tüm yığından tek bir hücreye (BOTTOM dengeleme) aktarılması zaman alsa da tamamen şarj edilebilir.

51 Improved Performance of Serially Connected Li-Ion Batteries With Active Cell Balancing in Electric Vehicles BOTTOM dengeleme ise tipik olarak kullanılabilir enerjiyi artırmak için deşarj modu süresince uygulanır. Bir hücrenin gerilimi DVL değerine yakınken şarj bu hücreye aktarılabilir ve deşarj süreci devam edebilir. bu metot ile batarya yığını tüm hücreler deşarj akımına, SoC değerine ve her hücrenin kapasitesine bağlı olarak Şekil 31. Enerjinin bir hücreden tüm yığına (TOP dengeleme) ve tüm yığından tek bir hücreye (BOTTOM dengeleme) aktarılması tamamen deşarj oluncaya kadar deşarj edilebilir.

52 Improved Performance of Serially Connected Li-Ion Batteries With Active Cell Balancing in Electric Vehicles Kapasite Dengeleme Şimdiye kadar şarj, deşarj süresince batarya yığınından en düşük gerilimli hücreye aktarılmaktadır. Şarj süresince, şarj en yüksek gerilimli hücreden batarya yığınına doğru gerçekleştirilmiştir. Bu gerilim dengeleme stratejisi olarak adlandırılır ve sadece hücre gerilimleri göz önünde bulundurulur. Ancak bu kriter her zaman dengelemenin zorunlu olduğu hücreler için iyi bir karar olmayabilir. Hücreler, optimal bir durumda dengeli değilken batarya yığınındaki kullanılabilir enerji optimal dengeleme stratejisinden daha düşük olmaktadır.

53 Improved Performance of Serially Connected Li-Ion Batteries With Active Cell Balancing in Electric Vehicles Şekil 31. Dengeleme durumları a) hücre gerilimine göre, b) hücre kapasitesi ve SoC durumuna göre

54 High Efficiency Battery Management System for Serially Connected Battery String Batarya yönetim sistemlerinde şarj eşitleme tekniği bakımından enerji tüketen ve enerji tüketmeyen olmak üzere iki sınıfa ayrılabilir. Enerji tüketen teknikte her bataryanın dengesiz enerjisi direnç aracılığıyla ısıya dönüştürülür. Bu tekniğin verimi düşüktür çünkü bataryadan alınan tüm enerji ısı olarak harcanır. Bu problemi çözmek için enerji tüketmeyen teknikler geliştirilmiştir. Enerji tüketmeyen teknik ile aktif bir anahtarlama devresi kullanan dengeleme devresi kullanılır. Dengeleme işlemleri ise 3 temel kuraldan oluşur.

55 High Efficiency Battery Management System for Serially Connected Battery String Her batarya biriminin gerilimi eşik değerine ulaşıncaya kadar her birim için eş zamanlı olarak ek bir şarj akımı sağlanarak dengeleme. Şekil 32. Ek şarj akımı tekniği

56 High Efficiency Battery Management System for Serially Connected Battery String Gerilimi ana şarj barasına gönderilecek kadar yüksek olan bataryanın aşırı enerjisi alınarak ayrı ayrı dengeleme. Şekil 33. Aşırı akımın harcanması tekniği

57 High Efficiency Battery Management System for Serially Connected Battery String Her bataryanın gerilimi eşik değerine ulaşana kadar bataryaların hem girişindeki hem de çıkışındaki fazla enerjinin akışını kontrol ederek dengelemedir. Şekil 34. İki yönlü şarj akımının uygulanması

58 High Efficiency Battery Management System for Serially Connected Battery String Şekil 35. Klasik teknikler kullanılarak iletilen enerjinin verimi

59 High Efficiency Battery Management System for Serially Connected Battery String Enerji kayıplarını minimuma indirecek bir metot bu çalışmada önerilmiştir. Bu metoda göre enerjiyi bir dönüştürücüden diğerine aktarılması yerine enerjinin fazlasının bir DA baraya aktarılması verimi artıracaktır. Şekil 36. Önerilen şarj tekniği

60 High Efficiency Battery Management System for Serially Connected Battery String Önerilen tekniğin avantajı aktif dönüştürücü sayısına bağlı olmadan iletilen enerjideki toplam verimdir. Burada verim sadece iki aktif dönüştürücünün verimine bağlıdır. Kaynak batarya ile hedef batarya uzak olduğunda bile verim oldukça yüksektir. Dikkat edilmesi gereken tek nokta önerilen metodun tam kapasitede çalışması için batarya sayısı 3 ya da daha fazla olmalıdır. Klasik yöntemle karşılaştırıldığında verim grafiği Şekil 37 de görülmektedir.

61 High Efficiency Battery Management System for Serially Connected Battery String Şekil 37. Önerilen dönüştürücü yapısı a) deşarj flyback dönüştürücü, b) şarj flyback dönüştürücü ve c) iki yapının kombinasyonu

62 KAYNAKLAR 1. Passive and Active Battery Balancing comparison based on MATLAB Simulation, Mohamed Daowd, Noshin Omar, Peter Van Den Bossche, Joeri Van Mierlo 2. The Research of Vehicle Power Li-ion Battery Pack Balancing Method, Xuezhe Wei Bing Zhu, The Ninth International Conference on Electronic Measurement & Instruments, A Cost Optimized Battery Management System with Active Cell Balancing for Lithium Ion Battery Stacks, Carl Bonfiglio, Werner Roessler, 2009 IEEE. 4. Optimized Structure for Next-to-Next Balancing of Series-Connected Lithiumion Cells, Thanh Hai PHUNG, Jean-Christophe CREBIER, Alexandre CHUREAU, Alexandre COLLET,The Van NGUYEN, 2011 IEEE.

63 KAYNAKLAR 4. Li-Tec HEA40 High Energy Cell Datasheet, Improved Performance of Serially Connected Li-Ion Batteries With Active Cell Balancing in Electric Vehicles, Markus Einhorn, Werner Roessler, Juergen Fleig, IEEE Transactions On Vehicular Technology, vol. 60, no. 6, pp , July High Efficiency Battery Management System for Serially Connected Battery String, Chamyut Kamjanapiboon, Kamon Jirasereeamornkul, Veerapol Monyakul, IEEE International Symposium on Industrial Electronics (ISlE 2009) Seoul Olympic Parktel, Seoul, Korea July 5-8, 2009.

Şarj Dengeleme Sistemleri İçin Çift Yönlü Flyback Devresi Tasarımı

Şarj Dengeleme Sistemleri İçin Çift Yönlü Flyback Devresi Tasarımı Şarj Dengeleme Sistemleri İçin Çift Yönlü Flyback Devresi Tasarımı Serhat NAFİZ, Doç. Dr. Musa ALCI, Yrd. Doç. Dr. M. Necdet YILDIZ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Ege Üniversitesi serhatnafiz@gmail.com

Detaylı

PWM Doğrultucular. AA/DA güç dönüşümü - mikroelektronik devrelerin güç kaynaklarında, - elektrikli ev aletlerinde,

PWM Doğrultucular. AA/DA güç dönüşümü - mikroelektronik devrelerin güç kaynaklarında, - elektrikli ev aletlerinde, PWM DOĞRULTUCULAR PWM Doğrultucular AA/DA güç dönüşümü - mikroelektronik devrelerin güç kaynaklarında, - elektrikli ev aletlerinde, - elektronik balastlarda, - akü şarj sistemlerinde, - motor sürücülerinde,

Detaylı

Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri

Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri Elektrik gücünü yüksek verimli bir biçimde kontrol etmek ve formunu değiştirmek (dönüştürmek) için oluşturlan devrelere denir. Şekil 1 de güç girişi 1 veya 3 fazlı AA

Detaylı

Elektrikli Araç Batarya Sistemleri İçin Aktif Hücre Dengeleme Sistemi An Active Balancing System for Electric Car Batteries

Elektrikli Araç Batarya Sistemleri İçin Aktif Hücre Dengeleme Sistemi An Active Balancing System for Electric Car Batteries Elektrikli Araç Batarya Sistemleri İçin Aktif Hücre Dengeleme Sistemi An Active Balancing System for Electric Car Batteries Mehmet Karadeniz, Ceyhun Sezenoğlu, Abdulkadir Balıkçı Elektronik Mühendisliği

Detaylı

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ Muhammed Aydın ARSLAN 16360007 İÇERİK Hidrojen Depolama Sistemleri Batarya Volan Süper Kapasitörler Süper İletken Manyetik Enerji Depolama HİDROJEN

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ...iii İÇİNDEKİLER...v 1. GÜÇ ELEKTRONİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ YARI İLETKEN GÜÇ ELEMANLARI...13

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ...iii İÇİNDEKİLER...v 1. GÜÇ ELEKTRONİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ YARI İLETKEN GÜÇ ELEMANLARI...13 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...iii İÇİNDEKİLER...v 1. GÜÇ ELEKTRONİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ...1 1.1. Tanım ve Kapsam...1 1.2. Tarihsel Gelişim ve Bugünkü Eğilim...3 1.3. Yarı İletken Güç Elemanları...4 1.3.1. Kontrolsüz

Detaylı

İNDEKS. Cuk Türü İzolesiz Dönüştürücü, 219 Cuk Türü İzoleli Dönüştürücü, 228. Çalışma Bölgeleri, 107, 108, 109, 162, 177, 197, 200, 203, 240, 308

İNDEKS. Cuk Türü İzolesiz Dönüştürücü, 219 Cuk Türü İzoleli Dönüştürücü, 228. Çalışma Bölgeleri, 107, 108, 109, 162, 177, 197, 200, 203, 240, 308 İNDEKS A AC Bileşen, 186 AC Gerilim Ayarlayıcı, 8, 131, 161 AC Kıyıcı, 8, 43, 50, 51, 54, 62, 131, 132, 133, 138, 139, 140, 141, 142, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157,

Detaylı

Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta AA dalga şekli üretmektir.

Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta AA dalga şekli üretmektir. 4. Bölüm Eviriciler ve Eviricilerin Sınıflandırılması Doç. Dr. Ersan KABALCI AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ Giriş Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta

Detaylı

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU Mehmet SUCU (Teknik Öğretmen, BSc.)

Detaylı

ENDÜSTRİYEL BİR TESİSTE DİNAMİK KOMPANZASYON UYGULAMASI

ENDÜSTRİYEL BİR TESİSTE DİNAMİK KOMPANZASYON UYGULAMASI ENDÜSTRİYEL BİR TESİSTE DİNAMİK KOMPANZASYON UYGULAMASI Özgür GENCER Semra ÖZTÜRK Tarık ERFİDAN Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü, Kocaeli San-el Mühendislik Elektrik

Detaylı

Güç Elektroniği Ders notları Prof. Dr. Çetin ELMAS

Güç Elektroniği Ders notları Prof. Dr. Çetin ELMAS KAYNAKLAR 1. Hart, D. W.,1997, Introduction to Power Electronics, Prentice Hall International Inc, USA. 2. Mohan, N., Undeland, T. M., Robbins, W.P.,1995, Power Electronics: Converters, Application and

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 3. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 3. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 3. HAFTA 1 İçindekiler Tristör Triyak 2 TRİSTÖR Tristörler güç elektroniği devrelerinde hızlı anahtarlama görevinde kullanılan, dört yarı iletken

Detaylı

DC DC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER

DC DC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER 1. DENEYİN AMACI KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri) DC DC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER DC-DC gerilim azaltan

Detaylı

Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve elektronik bilim dalları arasında bir bilim dalıdır.

Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve elektronik bilim dalları arasında bir bilim dalıdır. 3. Bölüm Güç Elektroniğinde Temel Kavramlar ve Devre Türleri Doç. Dr. Ersan KABALC AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ Güç Elektroniğine Giriş Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve

Detaylı

DENEY 3: DOĞRULTUCU DEVRELER Deneyin Amacı

DENEY 3: DOĞRULTUCU DEVRELER Deneyin Amacı DENEY 3: DOĞRULTUCU DEVRELER 3.1. Deneyin Amacı Yarım ve tam dalga doğrultucunun çalışma prensibinin öğrenilmesi ve doğrultucu çıkışındaki dalgalanmayı azaltmak için kullanılan kondansatörün etkisinin

Detaylı

ENDÜKTİF REAKTİF AKIM NEDİR?

ENDÜKTİF REAKTİF AKIM NEDİR? ENDÜKTİF REAKTİF AKIM NEDİR? Elektrodinamik sisteme göre çalışan transformatör, elektrik motorları gibi cihazlar şebekeden mıknatıslanma akımı çekerler. Mıknatıslanma akımı manyetik alan varken şebekeden

Detaylı

2. Bölüm: Diyot Uygulamaları. Doç. Dr. Ersan KABALCI

2. Bölüm: Diyot Uygulamaları. Doç. Dr. Ersan KABALCI 2. Bölüm: Diyot Uygulamaları Doç. Dr. Ersan KABALCI 1 Yük Eğrisi Yük eğrisi, herhangi bir devrede diyot uygulanan bütün gerilimler (V D ) için muhtemel akım (I D ) durumlarını gösterir. E/R maksimum I

Detaylı

Havadan Suya Isı Pompası

Havadan Suya Isı Pompası Havadan Suya Isı sı * Kurulum Esnekliği * Ayrılabilir Boyler * Yüksek Enerji Tasarruflu İnverter Teknolojisi 1. Düşük İşletim Maliyeti 4. Farklılık 2. Düşük CO2 Emisyonu 5. Kolay Kurulum 3. Temiz ve Sessiz

Detaylı

EVK Enerji Verimliliği, Kalitesi Sempozyumu ve Sergisi Haziran 2015, Sakarya

EVK Enerji Verimliliği, Kalitesi Sempozyumu ve Sergisi Haziran 2015, Sakarya 6. Enerji Verimliliği, Kalitesi Sempozyumu ve Sergisi 04-06 Haziran 2015, Sakarya KÜÇÜK RÜZGAR TÜRBİNLERİ İÇİN ŞEBEKE BAĞLANTILI 3-FAZLI 3-SEVİYELİ T-TİPİ DÖNÜŞTÜRÜCÜ DENETİMİ İbrahim Günesen gunesen_81@hotmail.com

Detaylı

Pasif devre elemanları (bobin, kondansatör, direnç) kullanarak, paralel kol olarak tasarlanan pasif

Pasif devre elemanları (bobin, kondansatör, direnç) kullanarak, paralel kol olarak tasarlanan pasif Pasif devre elemanları (bobin, kondansatör, direnç) kullanarak, paralel kol olarak tasarlanan pasif filtre düzeneği, tasarlandığı harmoniğin frekans değerinde seri rezonans oluşturarak harmonik akımını

Detaylı

Doç. Dr. Ersan KABALCI. AEK-207 Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi

Doç. Dr. Ersan KABALCI. AEK-207 Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi 6. Bölüm Şebeke Bağlantıları ve Şebeke Giriş-Çıkışları Doç. Dr. Ersan KABALCI 1 AEK-207 Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi Giriş Elektrik şebekesinin bulunmadığı yerleşimden uzak bölgelerde enerji ihtiyacını

Detaylı

AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri

AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri U : AC girişteki efektif faz gerilimi f : Frekans q : Faz sayısı I d, I y : DC çıkış veya yük akımı (ortalama değer) U d U d : DC çıkış gerilimi, U d = f() : Maksimum

Detaylı

Anahtarlama Modlu DA-AA Evirici

Anahtarlama Modlu DA-AA Evirici Anahtarlama Modlu DA-AA Evirici Giriş Anahtarlama modlu eviricilerde temel kavramlar Bir fazlı eviriciler Üç fazlı eviriciler Ölü zamanın PWM eviricinin çıkış gerilimine etkisi Diğer evirici anahtarlama

Detaylı

DENEY 16 Sıcaklık Kontrolü

DENEY 16 Sıcaklık Kontrolü DENEY 16 Sıcaklık Kontrolü DENEYİN AMACI 1. Sıcaklık kontrol elemanlarının türlerini ve çalışma ilkelerini öğrenmek. 2. Bir orantılı sıcaklık kontrol devresi yapmak. GİRİŞ Solid-state sıcaklık kontrol

Detaylı

Enerji Dönüşüm Temelleri. Bölüm 2 Transformatörlere Genel Bakış

Enerji Dönüşüm Temelleri. Bölüm 2 Transformatörlere Genel Bakış Enerji Dönüşüm Temelleri Bölüm 2 Transformatörlere Genel Bakış Transformatorlar-Giriş Transformator, alternatif akım elektrik gücünü bir gerilim seviyesinden başka bir gerilim seviyesine değiştirir. Bu

Detaylı

6. Bölüm: Alan Etkili Transistörler. Doç. Dr. Ersan KABALCI

6. Bölüm: Alan Etkili Transistörler. Doç. Dr. Ersan KABALCI 6. Bölüm: Alan Etkili Transistörler Doç. Dr. Ersan KABALCI 1 FET FETler (Alan etkili transistörler) BJTlere çok benzer yapıdadır. Benzerlikleri: Yükselteçler Anahtarlama devreleri Empedans uygunlaştırma

Detaylı

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Sıkı bir çalışmanın yerini hiç bir şey alamaz. Deha yüzde bir ilham ve yüzde doksandokuz terdir. Thomas Alva Edison İçerik TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI Transdüser ve Sensör

Detaylı

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir.

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir. Tristörlü Redresörler ( Doğrultmaçlar ) : Alternatif akımı doğru akıma çeviren sistemlere redresör denir. Redresörler sanayi için gerekli olan DC gerilimin elde edilmesini sağlar. Büyük akım ve gerilimlerin

Detaylı

ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini

ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini alçaltmaya veya yükseltmeye yarayan elektro manyetik indüksiyon

Detaylı

14. SİNÜSOİDAL AKIMDA DİRENÇ, KAPASİTE, İNDÜKTANS VE ORTAK İNDÜKTANSIN ÖLÇÜLMESİ

14. SİNÜSOİDAL AKIMDA DİRENÇ, KAPASİTE, İNDÜKTANS VE ORTAK İNDÜKTANSIN ÖLÇÜLMESİ 14. SİNÜSOİDAL AKIMDA DİRENÇ, KAPASİTE, İNDÜKTANS VE ORTAK İNDÜKTANSIN ÖLÇÜLMESİ Sinüsoidal Akımda Direncin Ölçülmesi Sinüsoidal akımda, direnç üzerindeki gerilim ve akım dalga şekilleri ve fazörleri aşağıdaki

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri)

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri) KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri) 1. DENEYİN AMACI ÜÇ FAZ EVİRİCİ 3 Faz eviricilerin çalışma

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK MAKİNALARI 6.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK MAKİNALARI 6. ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK MAKİNALARI 6. HAFTA 1 İçindekiler Oto Trafo Üç Fazlı Transformatörler Ölçü Trafoları

Detaylı

Mikroşebekeler ve Uygulamaları

Mikroşebekeler ve Uygulamaları Ders 1 Güz 2017 1 Dağıtık Enerji Üretimi ve Mikroşebekeler 2 Başlangıçta... Elektriğin üretimi DC Küçük güçte üretim DC şebeke Üretim-tüketim mesafesi yakın Üretim-tüketim dengesi batarya ile sağlanıyor

Detaylı

Nİ-CD AKÜLERİN OPTİMUM ŞARJ VE DEŞARJ EDİLMESİ ARAŞTIRMA SUNUMU

Nİ-CD AKÜLERİN OPTİMUM ŞARJ VE DEŞARJ EDİLMESİ ARAŞTIRMA SUNUMU Nİ-CD AKÜLERİN OPTİMUM ŞARJ VE DEŞARJ EDİLMESİ ARAŞTIRMA SUNUMU Ertan TİKTAŞ Ar-Ge Mühendisi 04.09.2013 Genel Tanımlar Kapasite: Akünün amper-saat cinsinden sahip olduğu enerjinin göstergesidir. Hafıza

Detaylı

Chapter 14. Elektrik Devreleri. Principles of Electric Circuits, Electron Flow, 9 th ed. Floyd

Chapter 14. Elektrik Devreleri. Principles of Electric Circuits, Electron Flow, 9 th ed. Floyd Elektrik Devreleri Karşılıklı indüklenme (Ortak endüktans) İki bobin birbirine yakın yerleştirildiğinde, bir bobindeki değişen akı diğer bobinde indüklenmiş bir gerilime sebep olur. Bobinlerin ortak endüktansı

Detaylı

DENEY-3 BİR FAZLI TRANSFORMATÖRÜN BOŞ ÇALIŞMASI VE DÖNÜŞTÜRME ORANININ BULUNMASI

DENEY-3 BİR FAZLI TRANSFORMATÖRÜN BOŞ ÇALIŞMASI VE DÖNÜŞTÜRME ORANININ BULUNMASI DENEY-3 BİR FAZLI TRANSFORMATÖRÜN BOŞ ÇALIŞMASI VE DÖNÜŞTÜRME ORANININ BULUNMASI TRANSFORMATÖRLER Bir elektromanyetik endüksiyon yolu ile akımı veya gerilimi frekansı değiştirmeden yükselten veya düşüren,

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 6. Konu ALTERNATİF AKIM VE TRANSFORMATÖRLER TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 6. Konu ALTERNATİF AKIM VE TRANSFORMATÖRLER TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF SORU BANKASI. ÜNİTE: EEKTRİK VE MANYETİZMA 6. Konu ATERNATİF AKIM VE TRANSFORMATÖRER TEST ÇÖZÜMERİ 6 Alternatif Akım ve Transformatörler Test in Çözümleri. Alternatif gerilim denklemi; V sinrft

Detaylı

İçerik. Giriş. Yakıt pili bileşenlerinin üretimi. Yakıt pili modülü tasarımı ve özellikleri. Nerelerde kullanılabilir?

İçerik. Giriş. Yakıt pili bileşenlerinin üretimi. Yakıt pili modülü tasarımı ve özellikleri. Nerelerde kullanılabilir? Prof. Dr. İnci EROĞLU ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Savunma Sanayiinde Borun Kullanımı Çalıştayı (SSM) 14 Haziran 2011 1 İçerik Giriş Yakıt pili bileşenlerinin üretimi Yakıt pili

Detaylı

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SAYISAL ELEKTRONİK LAB. DENEY FÖYÜ DENEY 4 OSİLATÖRLER SCHMİT TRİGGER ve MULTİVİBRATÖR DEVRELERİ ÖN BİLGİ: Elektronik iletişim sistemlerinde

Detaylı

Transformatör nedir?

Transformatör nedir? Transformatörler Transformatör nedir? Alternatif akımın gerilimini veya akımını alçaltmaya veya yükseltmeye yarayan devre elemanlarına "transformatör" denir. Alternatif akım elektromanyetik indüksiyon

Detaylı

3 FAZLI SİSTEMLER fazlı sistemler 1

3 FAZLI SİSTEMLER fazlı sistemler 1 3 FAL SİSTEMLER Çok lı sistemler, gerilimlerinin arasında farkı bulunan iki veya daha la tek lı sistemin birleştirilmiş halidir ve bu işlem simetrik bir şekilde yapılır. Tek lı sistemlerde güç dalgalı

Detaylı

Geliştirilmiş ZCZVT-PWM DC-DC Yükseltici Dönüştürücü

Geliştirilmiş ZCZVT-PWM DC-DC Yükseltici Dönüştürücü Geliştirilmiş ZCZVTPWM DCDC Yükseltici Dönüştürücü Yakup ŞAHİN *1, İsmail AKSOY *2, Naim Süleyman TINĞ *3 * Yıldız Teknik Üniversitesi/Elektrik Mühendisliği 1 ysahin@yildiz.edu.tr, 2 iaksoy@yildiz.edu.tr,

Detaylı

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri 2. Alternatif Akım =AC (Alternating Current) Değeri ve yönü zamana göre belirli bir düzen içerisinde değişen akıma AC denir. En çok bilinen AC dalga biçimi Sinüs dalgasıdır. Bununla birlikte farklı uygulamalarda

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 6. Konu ALTERNATİF AKIM VE TRANSFORMATÖRLER TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 6. Konu ALTERNATİF AKIM VE TRANSFORMATÖRLER TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF SORU BANKASI. ÜNİTE: EEKTRİK VE MANYETİZMA 6. Konu ATERNATİF AKIM VE TRANSFORMATÖRER TEST ÇÖZÜMERİ 6 Alternatif Akım ve Transformatörler Test in Çözümleri. Alternatif gerilim denklemi; V sinrft

Detaylı

Doğrultucularda ve Eviricilerde Kullanılan Pasif Filtre Türlerinin İncelenmesi ve Karşılaştırılması

Doğrultucularda ve Eviricilerde Kullanılan Pasif Filtre Türlerinin İncelenmesi ve Karşılaştırılması Enerji Verimliliği ve Kalitesi Sempozyumu EVK 2015 Doğrultucularda ve Eviricilerde Kullanılan Pasif Filtre Türlerinin İncelenmesi ve Karşılaştırılması Mehmet Oğuz ÖZCAN Ezgi Ünverdi AĞLAR Ali Bekir YILDIZ

Detaylı

ANALOG FİLTRELEME DENEYİ

ANALOG FİLTRELEME DENEYİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ANALOG FİLTRELEME DENEYİ Ölçme ve telekomünikasyon tekniğinde sık sık belirli frekans bağımlılıkları olan devreler gereklidir. Genellikle belirli bir frekans bandının

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 KONDANSATÖRLER VE BOBİNLER Doç. Dr. İbrahim YÜCEDAĞ Arş. Gör. Sümeyye

Detaylı

Rev MANYETİK AKI VE ENERJİ TRANSFERİ

Rev MANYETİK AKI VE ENERJİ TRANSFERİ Rev. 001 16.01.2017 MANYETİK AKI VE ENERJİ TRANSFERİ Bir iletken üzerinden akan elektrik akımı, akım yönüne dik ve dairesel olacak şekilde bir manyetik akı oluşturur. Oluşan manyetik akının yönü sağ el

Detaylı

Doğru Akım (DC) Makinaları

Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru akım makinaları motor veya jeneratör olarak kullanılabilir. Genellikle DC makinalar motor olarak kullanılır. En büyük avantajları hız ve tork ayarının kolay yapılabilmesidir.

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK MAKİNALARI 4.HAFTA 1 İçindekiler Transformatörlerde Eşdeğer Devreler Transformatör

Detaylı

ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ BETÜL ASENA UÇAR ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ BETÜL ASENA UÇAR ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ BETÜL ASENA UÇAR ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ YAKIT HÜCRELERİ LİTYUM İYON KURŞUN ASİT NİKEL KADMİYUM NİKEL METAL HİDRİT 2 VOLANLAR SÜPERİLETKEN MANYETİK ENERJİ DEPOLAMA

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 9. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 9. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 9. HAFTA 1 İçindekiler DC/AC İnvertör Devreleri 2 Güç elektroniğinin temel devrelerinden sonuncusu olan Đnvertörler, herhangi bir DC kaynaktan aldığı

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Bölümün tanıtılması Elektrik Elektronik Mühendisliğinin tanıtılması Mühendislik Etiği Birim Sistemleri Direnç,

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I DENEY 6: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ VE AC-DC DOĞRULTUCU UYGULAMALARI Ad Soyad

Detaylı

TEK FAZLI KONTROLLU VE KONTROLSUZ DOĞRULTUCULAR

TEK FAZLI KONTROLLU VE KONTROLSUZ DOĞRULTUCULAR FIRAT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜÇ ELEKTRONİĞİ LABORATUVARI DENEY NO:1 TEK FAZLI KONTROLLU VE KONTROLSUZ DOĞRULTUCULAR 1.1 Giriş Diyod ve tristör gibi

Detaylı

Öğrencinin; Adı: Görkem Andaç Soyadı: KİRİŞ Sınıfı: 10 FEN B No su: 277. Konu: Transformatörler

Öğrencinin; Adı: Görkem Andaç Soyadı: KİRİŞ Sınıfı: 10 FEN B No su: 277. Konu: Transformatörler 1 Öğrencinin; Adı: Görkem Andaç Soyadı: KİRİŞ Sınıfı: 10 FEN B No su: 277 Konu: Transformatörler 2 3 1- Şekildeki transformatörde, primerden uygulanan 100 V gerilim çıkıştan V 2 =20 V olarak alınıyor.

Detaylı

DEMİRYOLU SEKTÖRÜ İÇİN BATARYA SİSTEMLERİ VE AKSESUARLAR

DEMİRYOLU SEKTÖRÜ İÇİN BATARYA SİSTEMLERİ VE AKSESUARLAR DEMİRYOLU SEKTÖRÜ İÇİN BATARYA SİSTEMLERİ VE AKSESUARLAR C.O.M.M BATT GÖZ SİSTEMİ Saft C.O.M.M. Batt, nikel tabanlı dahili piller için ilk Internet Of Things (IoT) hizmetidir. Servis, demiryolu operatörlerine,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ RÜZGAR GÜCÜ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 4. HAFTA 1 İçindekiler Rüzgar Türbini Çalışma Karakteristiği

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 KONDANSATÖRLER VE BOBİNLER Doç. Dr. İbrahim YÜCEDAĞ Arş. Gör. M.

Detaylı

Doğru Akım (DC) Makinaları

Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru akım makinaları motor veya jeneratör olarak kullanılabilir. Genellikle DC makinalar motor olarak kullanılır. En büyük avantajları hız ve tork ayarının kolay yapılabilmesidir.

Detaylı

BC237, BC338 transistör, 220Ω, 330Ω, 4.7KΩ 10KΩ, 100KΩ dirençler ve bağlantı kabloları Multimetre, DC güç kaynağı

BC237, BC338 transistör, 220Ω, 330Ω, 4.7KΩ 10KΩ, 100KΩ dirençler ve bağlantı kabloları Multimetre, DC güç kaynağı DENEY 7: BJT ÖNGERİLİMLENDİRME ÇEŞİTLERİ 7.1. Deneyin Amacı BJT ön gerilimlendirme devrelerine örnek olarak verilen üç değişik bağlantının, değişen β değerlerine karşı gösterdiği çalışma noktalarındaki

Detaylı

ASENKRON MOTOR ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR. Genel

ASENKRON MOTOR ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR. Genel Genel ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR Asenkron makinalar motor ve jeneratör olarak kullanılabilmekle birlikte, jeneratör olarak kullanım rüzgar santralleri haricinde yaygın değildir. Genellikle sanayide kullanılan

Detaylı

AC YÜKSEK GERİLİMLERİN ÜRETİLMESİ

AC YÜKSEK GERİLİMLERİN ÜRETİLMESİ AC İN Genel olarak yüksek alternatif gerilimler,yüksek gerilim generatörleri ve yüksek gerilim transformatörleri yardımıyla üretilir. Genellikle büyük güçlü yüksek gerilim generatörleri en çok 10 ile 20

Detaylı

Şekil Sönümün Tesiri

Şekil Sönümün Tesiri LC Osilatörler RC osilatörlerle elde edilemeyen yüksek frekanslı osilasyonlar LC osilatörlerle elde edilir. LC osilatörlerle MHz seviyesinde yüksek frekanslı sinüsoidal sinyaller elde edilir. Paralel bobin

Detaylı

DENEY 4: SERİ VE PARALEL REZONANS DEVRELERİ

DENEY 4: SERİ VE PARALEL REZONANS DEVRELERİ Deneyin Amacı DENEY 4: SERİ VE PARALEL REZONANS DEVRELERİ Seri ve paralel RLC devrelerinde rezonans durumunun gözlenmesi, rezonans eğrisinin elde edilmesi ve devrenin karakteristik parametrelerinin ölçülmesi

Detaylı

DA-DA BUCK, BOOST VE BUCK-BOOST KONVERTER DENEY SETĐ TASARIMI VE UYGULAMASI

DA-DA BUCK, BOOST VE BUCK-BOOST KONVERTER DENEY SETĐ TASARIMI VE UYGULAMASI MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKĐM 2010-DÜZCE DA-DA BUCK, BOOST VE BUCK-BOOST KONVERTER DENEY SETĐ TASARIMI VE UYGULAMASI Muhammed ÖZTÜRK Engin YURDAKUL Samet EŞSĐZ

Detaylı

Alternatif Akım Devreleri

Alternatif Akım Devreleri Alternatif akım sürekli yönü ve şiddeti değişen bir akımdır. Alternatif akımda bazı devre elemanları (bobin, kapasitör, yarı iletken devre elemanları) doğruakım devrelerinde olduğundan farklı davranırlar.

Detaylı

HAFTA SAAT KAZANIM ÖĞRENME YÖNTEMLERİ ARAÇ-GEREÇLER KONU DEĞERLENDİRME

HAFTA SAAT KAZANIM ÖĞRENME YÖNTEMLERİ ARAÇ-GEREÇLER KONU DEĞERLENDİRME 75. YIL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI ELEKTRİK-ELEKTRONİK ESASLARI DERSİ 10. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI EYLÜL EYLÜL EKİM 1.(17-23) 2.(24-30) 3.(01-07)

Detaylı

ANOLOG-DİJİTAL DÖNÜŞTÜRÜCÜLER

ANOLOG-DİJİTAL DÖNÜŞTÜRÜCÜLER ADC ve DAC 1 BM-201 2 ANOLOG-DİJİTAL DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Maksimum ve minimum sınırları arasında farklı değerler alarak değişken elektriksel büyüklüklere analog bilgi ya da analog değer denir. Akım ve gerilim

Detaylı

ÜNİTE 5 TEST SORU BANKASI (TEMEL ELEKTRONİK)

ÜNİTE 5 TEST SORU BANKASI (TEMEL ELEKTRONİK) ÜNİTE 5 TEST SORU BANKASI (TEMEL ELEKTRONİK) TRAFO SORULARI Transformatörün üç ana fonksiyonundan aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a) Gerilimi veya akımı düşürmek ya da yükseltmek b) Empedans uygulaştırmak

Detaylı

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU Mehmet SUCU (Teknik Öğretmen, BSc.)

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI FOTOVOLTAİK PANELLERİN ÇEŞİTLERİ VE ÖLÇÜMLERİ DERSİN ÖĞRETİM

Detaylı

DEVRE ANALİZİ LABORATUARI DENEY 6 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIM DAVRANIŞI

DEVRE ANALİZİ LABORATUARI DENEY 6 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIM DAVRANIŞI DEVRE ANALİZİ LABORATUARI DENEY 6 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIM DAVRANIŞI DENEY 6: KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIMDA DAVRANIŞI 1. Açıklama Kondansatör doğru akımı geçirmeyip alternatif akımı

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ FİZİK II LABORATUVARI DENEY 2 TRANSFORMATÖRLER

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ FİZİK II LABORATUVARI DENEY 2 TRANSFORMATÖRLER ELEKTRİK ELEKTROİK MÜHEDİSLİĞİ FİZİK LABORATUVAR DEEY TRASFORMATÖRLER . Amaç: Bu deneyde:. Transformatörler yüksüz durumdayken giriş ve çıkış gerilimleri gözlenecek,. Transformatörler yüklü durumdayken

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM309 Elektronik-2 Laboratuarı Deney Föyü Deney#6 İşlemsel Kuvvetlendiriciler (OP-AMP) - 2 Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2015 DENEY

Detaylı

ASENKRON (İNDÜKSİYON)

ASENKRON (İNDÜKSİYON) ASENKRON (İNDÜKSİYON) Genel MOTOR Tek fazlı indüksiyon motoru Asenkron makinalar motor ve jeneratör olarak kullanılabilmekle birlikte, jeneratör olarak kullanım rüzgar santralleri haricinde yaygın değildir.

Detaylı

ELEKTRİK MOTORLARI VE SÜRÜCÜLER

ELEKTRİK MOTORLARI VE SÜRÜCÜLER BÖLÜM 4 A.A. MOTOR SÜRÜCÜLERİ 4.1.ALTERNATİF AKIM MOTORLARININ DENETİMİ Alternatif akım motorlarının, özellikle sincap kafesli ve bilezikli asenkron motorların endüstriyel uygulamalarda kullanımı son yıllarda

Detaylı

AKTÜATÖRLER Elektromekanik Aktüatörler

AKTÜATÖRLER Elektromekanik Aktüatörler AKTÜATÖRLER Bir sitemi kontrol için, elektriksel, termal yada hidrolik, pnömatik gibi mekanik büyüklükleri harekete dönüştüren elemanlardır. Elektromekanik aktüatörler, Hidromekanik aktüatörler ve pnömatik

Detaylı

AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören

AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören 04.12.2011 AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören İçerik AA Motorlarının Kumanda Teknikleri Kumanda Elemanları na Yol Verme Uygulama Soruları 25.11.2011 2 http://people.deu.edu.tr/aytac.goren

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI MEKATRONİĞİN TEMELLERİ TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI KONDANSATÖR Kondansatör iki iletken plaka arasına bir yalıtkan malzeme konarak elde edilen ve elektrik enerjisini elektrostatik enerji olarak depolamaya

Detaylı

AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri

AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri Koruma Röleleri AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri Trafolarda meydana gelen arızaların başlıca nedenleri şunlardır: >Transformatör sargılarında aşırı yüklenme

Detaylı

BÖLÜM X OSİLATÖRLER. e b Yükselteç. Be o Geri Besleme. Şekil 10.1 Yükselteçlerde geri besleme

BÖLÜM X OSİLATÖRLER. e b Yükselteç. Be o Geri Besleme. Şekil 10.1 Yükselteçlerde geri besleme BÖLÜM X OSİLATÖRLER 0. OSİLATÖRE GİRİŞ Kendi kendine sinyal üreten devrelere osilatör denir. Böyle devrelere dışarıdan herhangi bir sinyal uygulanmaz. Çıkışlarında sinüsoidal, kare, dikdörtgen ve testere

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I DENEY 2: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ VE AC-DC DOĞRULTUCU UYGULAMALARI Ad Soyad

Detaylı

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler 27 VR4+ DC Inverter Heat Recovery TEMEL ÖZELLİKLER Eş Zamanlı Isıtma ve Geçerli V4+ Heat Pump sistemi göz önüne alınarak, VR4+ Heat Recovery sisteminde bir oda

Detaylı

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN BATARYA ŞARJINDA KULLANILAN GÜÇ FAKTÖRÜ DÜZELTMELİ KLASİK VE INTERLEAVED YÜKSELTİCİ TÜRÜ DÖNÜŞTÜRÜCÜLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN BATARYA ŞARJINDA KULLANILAN GÜÇ FAKTÖRÜ DÜZELTMELİ KLASİK VE INTERLEAVED YÜKSELTİCİ TÜRÜ DÖNÜŞTÜRÜCÜLERİN KARŞILAŞTIRILMASI ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN BATARYA ŞARJINDA KULLANILAN GÜÇ FAKTÖRÜ DÜZELTMELİ KLASİK VE INTERLEAVED YÜKSELTİCİ TÜRÜ DÖNÜŞTÜRÜCÜLERİN KARŞILAŞTIRILMASI Naim Süleyman TINĞ 1, İsmail AKSOY 1, Yakup ŞAHİN 1 1 Elektrik

Detaylı

BÖLÜM 2 İKİNCİ DERECEDEN FİLTRELER

BÖLÜM 2 İKİNCİ DERECEDEN FİLTRELER BÖLÜM İKİNİ DEEEDEN FİLTELE. AMAÇ. Filtrelerin karakteristiklerinin anlaşılması.. Aktif filtrelerin avantajlarının anlaşılması.. İntegratör devresi ile ikinci dereceden filtrelerin gerçeklenmesi. TEMEL

Detaylı

SİVİL DENİZCİLİK İÇİN ENERJİ ÇÖZÜMLERİ

SİVİL DENİZCİLİK İÇİN ENERJİ ÇÖZÜMLERİ SİVİL DENİZCİLİK İÇİN ENERJİ ÇÖZÜMLERİ Çevre dostu, düşük maliyetli ve güvenli! Bugün, denizcilik endüstrisinin pil için gereksinimleri bunlar. Sıkı düzenlemeler ve artan performans beklentileri, üreticileri

Detaylı

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler Dış Üniteler 27 TEMEL ÖZELLİKLER Eş Zamanlı ve Geçerli V4+ Heat Pump sistemi göz önüne alınarak, VR4+ Heat Recovery sisteminde bir oda soğutulurken diğeri kutusu sayesinde ısıtılır ve bu sayede kullanıcı

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi Konu Başlıkları Enerjide değişim Enerji sistemleri mühendisliği Rüzgar enerjisi Rüzgar enerjisi eğitim müfredatı Eğitim

Detaylı

Chapter 7. Elektrik Devreleri. Principles of Electric Circuits, Conventional Flow, 9 th ed. Floyd

Chapter 7. Elektrik Devreleri. Principles of Electric Circuits, Conventional Flow, 9 th ed. Floyd Elektrik Devreleri Summary Özet Birleşik devreler Çoğu pratik devreler seri ve paralel elektriksel elemanların birleşiminden oluşur. Seri ve paralel devre elemanları birleştirilerek çoğu zaman analiz işlemi

Detaylı

LO-G Primer Pil Serileri

LO-G Primer Pil Serileri LİTYUM PİL SERİLERİ Saft'ın güvenilir ve uzun ömürlü pilleri, karmaşık sistemleriniz, ileri teknoloji ekipmanlarınız ve en son teknoloji cihazlarınızın aşırı sıcaklıklarda bile optimum performans için

Detaylı

ELEKTRİK TESİSLERİNDE HARMONİKLERİN PASİF FİLTRE KULLANILARAK AZALTILMASI VE SİMÜLASYONU

ELEKTRİK TESİSLERİNDE HARMONİKLERİN PASİF FİLTRE KULLANILARAK AZALTILMASI VE SİMÜLASYONU ELEKTRİK TESİSLERİNDE HARMONİKLERİN PASİF FİLTRE KULLANILARAK AZALTILMASI VE SİMÜLASYONU Sabir Rüstemli 1, Emrullah Okuducu 2, Serhat Berat Efe 1 1 Bitlis Eren Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi

Detaylı

AREL ÜNİVERSİTESİ DEVRE ANALİZİ

AREL ÜNİVERSİTESİ DEVRE ANALİZİ AREL ÜNİVERSİTESİ DEVRE ANALİZİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİLER DR. GÖRKEM SERBES İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ İşlemsel kuvvetlendirici (Op-Amp); farksal girişi ve tek uçlu çıkışı olan DC kuplajlı, yüksek kazançlı

Detaylı

DATABOOK. Energy Storage Capacitors. Signal Elektronik Ltd (EDLC) Electric Double Layer Capacitors Supercapacitors Ultracapacitors

DATABOOK. Energy Storage Capacitors. Signal Elektronik Ltd (EDLC) Electric Double Layer Capacitors Supercapacitors Ultracapacitors Signal Elektronik Ltd. Osmanağa Mh. Miski Amber Sk. No:5A/1 34714 Kadıköy İstanbul T: 90 216 290 0000 F: 90 216 290 0003 info@signal.com.tr www.signal.com.tr DATABOOK Energy Storage Capacitors (EDLC) Electric

Detaylı

Şule KUŞDOĞAN KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ. Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Umuttepe Yerleşkesi

Şule KUŞDOĞAN KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ. Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Umuttepe Yerleşkesi Şule KUŞDOĞAN KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Umuttepe Yerleşkesi ALTERNATİF ENERJİLİ TAŞITLARDAKİ TEKNOLOJİK GELİŞMELER VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Elektrikli taşıtların

Detaylı

Alternatif Akım ve Transformatörler. Test 1 in Çözümleri

Alternatif Akım ve Transformatörler. Test 1 in Çözümleri 7 Alternatif Akım ve Transformatörler Test in Çözümleri 4.. ihazların şarj edilmesinde ve elektroliz olayında alternatif akım kullanılmaz. Bu cihazları şarj etmek için alternatif akım doğru akıma çevrilir.

Detaylı

Endüstriyel Sensörler ve Uygulama Alanları Kalite kontrol amaçlı ölçme sistemleri, üretim ve montaj hatlarında imalat sürecinin en önemli aşamalarındandır. Günümüz teknolojisi mükemmelliği ve üretimdeki

Detaylı

ENERJİ DEPOLAMA SUNUMU MESUT EROĞLU

ENERJİ DEPOLAMA SUNUMU MESUT EROĞLU ENERJİ DEPOLAMA SUNUMU MESUT EROĞLU 15360027 ENERJİ DEPOLAMAYI ZORUNLU KILAN NEDENLER Modern enerji sistemleri arz güvenirliği, Sistem stabilitesinin sağlanması, Enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması,

Detaylı

Arttıran tip DC kıyıcı çalışması (rezistif yükte);

Arttıran tip DC kıyıcı çalışması (rezistif yükte); NOT: Azaltan tip DC kıyıcı devresinde giriş gerilimi tamamen düzgün bir DC olmasına karsın yapılan anahtarlama sonucu oluşan çıkış gerilimi kare dalga formatındadır. Bu gerilimin düzgünleştirilmesi için

Detaylı

DENEY-8 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIMDA DAVRANIŞI

DENEY-8 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIMDA DAVRANIŞI DENEY-8 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIMDA DAVRANIŞI Teorinin Açıklaması: Kondansatör doğru akımı geçirmeyip alternatif akımı geçiren bir elemandır. Yükselteçlerde DC yi geçirip AC geçirmeyerek filtre

Detaylı