ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNDE (EÇE)ÖĞRETMEN ÖĞRETMEN YETİŞTİRME ÖĞRETMEN YETERLİKLERİ / NİTELİKLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNDE (EÇE)ÖĞRETMEN ÖĞRETMEN YETİŞTİRME ÖĞRETMEN YETERLİKLERİ / NİTELİKLERİ"

Transkript

1 ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNDE (EÇE)ÖĞRETMEN EÇE nin TARİHSEL GELİŞİMİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRME ÖĞRETMEN YETERLİKLERİ / NİTELİKLERİ

2 John Amos Comenius ( ) Modern eğitim anlayışının babası olarak bilinen Comenius, 17. yy. için çok ileri denebilecek fikirlere sahipti. Çocukların bilgi aktarımı yolu ile değil, şahsen deneyerek, duyumlayarak daha iyi öğrendiklerine ve kızların da eğitimden yararlanmaları gerektiğine yaptığı vurgular bakımından eğitim tarihinde önemli bir yere sahiptir. Felsefe ve dinbilim alanında yaptığı çalışmalar yanında 1658 de yayınlanan resimlerle dünya (world in pictures) adlı kitap ilk resimli çocuk kitabı olarak bilinir (Pound, 2005, s. 5.).

3 John Locke ( ) Locke bir eğitimci olmamakla birlikte insan zihninin doğuştan boş bir levha (tabula rasa) gibi olduğu iddiası ile eğitime son derece önemli etkileri olan bir filozoftur. Boş levha kavramı insan zihninde öğrenmeye dair doğuştan hiçbir bilginin bulunmadığı, onun kim ve nasıl bir insan olacağının doğumdan sonraki deneyimleri ve çevresel etkiler tarafından belirleneceğini ifade eder. Bu görüşün eğitime yansıması daha sonra davranışçı kuramın temelini oluşturması yolu ile sıkı, kontrollü ve öğretmen merkezli bir eğitim anlayışı olarak karşımıza çıkmıştır. Ayrıca Locke bireyin ihtiyaçlarının toplumun ihtiyaçlarından sonra geldiğini de vurgulamıştır. Lock un bu görüşleri eşi ve kuzeninin çocuk yetiştirme konusunda yardım talepleri üzerine onlara yazdığı mektuplarda dile getirilmiş olup bu mektuplar daha sonra 1693 yılında Eğitime İlişkin Bazı Düşünceler adı ile yayınlanmış ve geniş kitlelere ulaşmıştır (Erdiller, 2010).

4 Jean Jacques Rousseau ( ) Bir aydınlanma çağı filozofu olan Rousseau insan doğasının iyi olduğu görüşü ile tanınır. Ona göre Tanrı var olan her şeyi iyi olarak yaratır; insanoğlu burnunu sokar ve kötüleştirir (Rousseau, 1933, s. 5., akt., Erdiller, 2010, s. 57). Rousseau nun eğitime ilişkin görüşleri onun Emile adlı romanında dile getirilmiştir. Romanda Rousseau Emile adlı bir çocuğun doğumdan ergenliğe yaşam öyküsünü anlatırken aynı zamanda kendi ideal eğitim anlayışı ve öğrenci-öğretmen ilişkisi görüşlerini de dile getirmiştir. Doğası itibarı ile iyi olan çocuğun eğitiminde doğaya dönüşün savunuculuğunu yapar. Doğalcılık (naturalism) yaklaşımını temel alan bir eğitim sisteminde çocuk yetişkinlerin sıkı kontrolü, müdahale ve sınırlaması olmaksızın ama onların sağladığı rehberlik ve fırsatları değerlendirerek öğrenir. Bu yaklaşıma göre okul kıyafeti uygulaması, devam zorunluluğu, standart testler, temel yeterlilikler ve becerilere göre gruplandırma vb. uygulamalar çocukların doğal yetenekleri doğrultusunda gelişimlerini engellemektedir. Rousseau nun eğitim anlayışı EÇE yaklaşımının temelini atan ve ona yön veren birçok büyük eğitimci ve kuramcıyı etkilemiştir: J. Pestalozzi, R. Owen, W. F. Froebel, J. Dewey, L. Vygotsky, J. Piaget ve E. Erikson (Erdiller, 2010).

5 Johann Heinrich Pestalozzi ( ) EÇE nin kurucusu olarak bilinen Pestalozzi Rousseau dan en çok etkilenen düşünürlerden biridir. Çocukların en iyi gözlem ve somut deneyimler yoluyla öğrendiğini ve eğitimin doğayla uyumlu olması gerektiğini savunur. Doğaya olan ilgisi onu tarımla uğraşmaya itmiş ve bir çiftlik satın almış, burada 1774 de Neuhof adlı bir okul kurmuştur. Çocukların eğitiminde ailenin, özellikle de annenin çok önemli bir role sahip olduğunu ileri sürmüştür. Onun bu görüşleri uzun yıllar sonra Montessori tarafından yeniden gündeme getirilmiştir. Duyusal deneyimlerin (gözlem ve somut yaşantılar) çocukların en iyi öğrenme yolu olduğu düşüncesine dayalı olarak geliştirdiği pedagoji EÇE ne yön veren birçok eğitimciyi etkilemiş ve onun EÇE alanının kurucusu olarak adlandırılmasına vesile olmuştur. W.F. Froebel, J. Piaget, L. Vygotsky ve M. Montessori Pestalozzi den etkilenen eğitimci ve kuramcılar arasındadır (Erdiller, 2010).

6 Frederick Wilhelm Froebel ( ) EÇE tarihinde en önemli figürlerden biri olan Froebel EÇE de sistematik bir eğitim programı hazırlayan ve eğitici öğrenme ortamı sağlamak amacı ile özel materyaller tasarlayan ilk eğitimci olarak bilinir. Pestalozzi nin görüşlerinden önemli ölçüde etkilenmiş olan Froebel aynı zamanda dünya çapında anasınıfı anlamına gelen kindergarten (çocuk bahçesi) ifadesinin de babasıdır. EÇE de öğretmen yetiştirme, eğitim programı, eğitici ortam ve materyal tasarımı konularında önemli katkılarda bulunmuştur. Pestalozzi gibi çocukların en doğal öğrenme yolunun gözlem ve somut deneyimler olduğunu, öğretmen ve anne-babanın rolünün çocukların doğal gelişimini gözleyerek onlara uygun deneyim fırsatları sunmak, ihtiyaç duydukları faaliyetleri tasarlamak olduğunu dile getirir. Çocuğa baskı yapılmadan onun hazır bulunuşluluk durumuna uygun deneyimler sunulması düşüncesi Rousseau dan Pestalozzi ve ondan da Froebel e kadar gelmiş ve bugün hala EÇE de etkili bir düşüncedir. Bir otorite değil de öğrenmeyi kolaylaştıran bir rehber olarak öğretmen görüşü daha sonra Piaget ve Montesori nin eğitim anlayışlarında da karşımıza çıkar.

7 Frederick Wilhelm Froebel Froebel in EÇE ne büyük bir diğer katkısı da onun oyun a atfettiği özel önemden kaynaklanır. Froebel e göre oyun çocuğun hem öğrenme hem de kendini ifade etme, bireyselliğini kavrama, iç ve dış dünya arasındaki dengeyi sağlama aracıdır. Çocuk oyun yolu ile dış dünyayı anlar, kendi iç dünyasını keşfeder ve kendi seçtiği, anlamlı bulduğu oyunları oynama yolu ile iç ve dış dünya arasında bir denge kurar. Oyun bu nedenle çocuk için hem bir eğlence, hem öğrenme aracıdır hem de onun özgür ve dünyayla barışık olması için vazgeçilmezdir. Bu denli öneme sahip olduğu için oyun Froebel e göre sıradan bir etkinlik olarak değil çok ciddi bir iş olarak görülmelidir. Ancak çocuğun kendi kendine oynadığı yapılandırılmamış oyun potansiyel bir tehlike bile olabilir. Oyun ancak öğretmen rehberliğinde ve eğitici bir ortamda yapılandırılmış olarak karşımıza çıktığında istenilen etkiyi gösterecektir. Froebel eğitim programında, çocukların sayma, renk, karşılaştırma gibi kavramları öğrenmeleri amacıyla kullanılabilecek nesnelere yetenekler (gifts); kâğıt katlama, yapıştırma, boyama, oyun hamurundan model oluşturma gibi faaliyetlerde kullanmaları üzere tasarlanmış gereçlere meslekler (occupations) denilir. Eğitim programı bu yetenek ve mesleklere ve buna ek olarak şarkılar ve diğer eğitsel oyuncaklara dayanır. Froebel programındaki birçok uygulama ve altında yatan felsefe günümüz okul öncesi eğitim programlarının temelini oluşturmuştur (Erdiller, 2010).

8 Maria Montessori ( ) belgesel: İtalya daki ilk kadın tıp doktoru ve sıkı bir kadın hakları savunucusu olan Montessori nin doktorluk yıllarında psikiyatri kliniğinde çalışırken karşılaştığı zihinsel engelli çocuklarla olan deneyimleri onun EÇE görüşlerini derinden etkilemiştir. Bu deneyimleri sayesinde şöyle demiştir: zihinsel engelliliğin tıbbi bir problem olmaktansa daha çok eğitimsel bir problem olduğunu hissettim (Montessori, 1967, s. 22., akt., Erdiller, 2010, s. 62). Bu deneyim Montessori nin eğitime olan ilgisini arttırmış ve 1907 de Çocukların Evi (Casa dei Bambini) adıyla bir okul açmıştır. Montessori nin bu okulda yaptığı uygulamalar onun günümüzde EÇE alanında dünyaca tanınan pedagojisinin temelini oluşturur. Montessori eğitim programının bazı temel ilkeleri vardır. Çocuğa saygı ilkesi Montessori pedagojisinin temelini oluşturur. Yetişkinler benmerkezci bir yaklaşımla çocukları yetersiz, gelişmemiş, zayıf ve etkisiz küçük insanlar olarak görmekte ve onların dünyalarını anlamadan onları sınırlandırmakta, kendi hayallerini onlara yüklemekte ve kendilerini çocukların yaratıcısı gibi algılamaktadır. Oysaki her çocuk eşsizdir ve bu nedenle eğitim bireyselleştirilmelidir. Çocukların yetişkinlerinkinden farklı bir dünyaları vardır ve onlar minyatür bir yetişkin olarak görülmemelidirler. Çocuğa saygı onların birey olduklarını anlamayı ve işlerini kendi kendilerine yapabilmelerine olanak tanımayı gerektirir. Bu yapıldığında çocuk bağımsız bir şeklinde öğrenme, özgüven, otonomi ve bunlar için gerekli becerileri kazanabilir.

9 Maria Montessori Emici zihin (absorbent mind) ilkesi çocukların öğrenmelerinin yapısal olarak yetişkinlerden farklı olduğunu ifade eder. Montessori çocukların yapısı gereği öğrenme eğiliminde olduklarını düşünür. Öğrenme sürecinin yetişkinler tarafından baskıyla gerçekleştirilmesine karşı çıkar. Hassas dönemler (sensetive periods) ilkesi ise çocukların farklı gelişimsel dönemlerde farklı yetenekleri öğrenmeye daha duyarlı oldukları ve bunları öğrenmelerinin daha kolay ve doğallıkla gerçekleştiğini dile getirir. Duyarlılık dönemlerinin sıralaması sabit olmakla birlikte zamanlama açısından çocukta çocuğa farklılıklar görülebilir. Kendi kendine öğrenme ilkesi çocukların, öğrenme sürecinin merkezinde yer aldığını, uygun ortam ve olanaklar sunulduğunda özgürce yaptığı seçimler ve kazandığı deneyimler sayesinde kendi kendilerini eğitebileceklerini ifade eder. Bu süreçte yetişkinlerin rolü onları öğrenme sürecinin merkezi yapmak, gerekli özgürlüğü tanımak, uygun ortamı hazırlamak, onların hassas dönemleri gözlemleyerek onları anlamlı görevlere yönlendirmek gibi faaliyetleri içerir (Erdiller, 2010). Eğitici ortam ilkesi çocukların hem kendi kendilerine öğrenmelerine hem de yetişkinlerden bağımsız olarak hareket edebilmelerine olanak tanıyan özel tasarlanmış bir ortamı ifade eder.

10 John Dewey ( ) Amerika Birleşik Devletleri nin Vermont eyaletinde Burlington şehrinde doğmuş olan Dewey, uluslararası düzeyde eğitim politikalarını etkilemiş bir eğitimci ve eğitim filozofudur. Çocuk merkezli eğitim anlayışı ve İlerlemeci eğitim reform ve felsefesinin de temsilcisi olan Dewey, eğitim sürecinin yaşam için bir hazırlık değil, bir yaşam biçimi ve yaşamın kendisi olduğu görüşü ile tanınır. Onun eğitim anlayışı çocuklara bilgi aktarımını değil, problem çözme ve eleştirel düşünme becerisi kazandırmayı amaç edinir. Çocukların eğitiminde, öğretilecek belli konulardan değil onların yaşam deneyimleri ve ilgi alanlarından yola çıkılmalı, eğitim programı yemek pişirmek, marangozluk gibi günlük yaşam becerilerini de içermelidir. Dewey pedagojisi bilgi aktarımına değil çocukların deneyimine odaklanır ve onların eğitim sürecinde aktif rol oynamalarına imkân tanınması gerektiğini ileri sürer. Son olarak Dewey, eleştirel düşünme becerisine sahip aktif bireyler yetiştirmek yolu ile eğitimin, toplumun demokratikleşmesinde önemli bir görev üstlendiğini ileri sürer (Erdiller, 2010).

11 Ülke Zorunlu Eğitim Süresi OÖE Amerika yıl İsteğe bağlı / parasız OÖE kurum türleri 0-1 yaş infants 1-3 yaş toddlers 3-5 yaş preschoolers 5-6 yaş kindergarten İlk girişimler ve mevcut uygulamalar 1848de gelen Alman göçmenler yoluyla açılan Froebel yaklaşımına dayalı anaokulları 1870lerde eğitim sistemine dahil edilmiş Merkezi / Yerel yönetim Eyalet yönetimi Arjantin 10 yıl İsteğe bağlı Eğitim ve kültür bakanlığı İngiltere 11 yıl İsteğe bağlı Anaokulları İsveç 9 yıl İsteğe bağlı / parasız İlköğretim bünyesinde bakım ve eğitim odaklı anasınıfları ve kabul sınıfları Bakımevleri Anaokulları Anasınıfları Avusturya 9 yıl İsteğe bağlı Devlet ve özel anaokulları Polonya 8 yıl 7 yaş öncesi İsteğe bağlı / ücretsiz DÜNYADA EÇE ÖĞRETMENLERİNİN YETİŞTİRİLMESİ İlköğretim bünyesinde anaokulu sınıfları Özel eğitim anaokulları Anaokulları (resmi, kilise) Anasınıfları Entegrasyon sınıfları Özel eğitim anaokulları 1816da R.Owen tarafından isçi çocukları için açılmıştır 1997de tüm 4 yaş çocukları için OÖE imkanı sağlanması kararlaştırılmış 1998 itibarı ile belediyeler tüm 6 yaş grubuna anasınıfı eğitimi sağlamakla yükümlü kılınmış 1830larda Yetimhane evleri (koruma) 1863de ilk anaokulu Comenius, Pestolozzi, Froebel Eğitim ve iş bulma bakanlığı, sağlık bakanlığı ve sosyal hizmetler bakanlığı 1872de anaokulu eğitim sistemine dahil edilmiş 1940larda bakım amaçlı Milli eğitim ve spor başlayıp, 1970lerde bakım ve bakanlığı eğitim amaçlı OÖE kurumları yaygınlaşmış Müfredat Temel amaçlar 4-6 yaş Okullaşma oranı Merkezi müfderat yok Head Start Bank Street Proje Yaklaşımı High Scope merkezi merkezi merkezi Merkezi müfderat yok Rudolf Steiner Montessori Freinet Piaget 20 farklı müfredat Çocuğa güven duygusu kazandırmak ve formal eğitime hazırlamak İlköğretime hazırlık, fiziksel, ruhsal ve ahlaki gelişimi destekleme Kişisel gelişim, iletişim, yaratıcılık, dil ve matematik becerileri, problem çözme ve dünyayı anlama becerilerinin desteklenmesi Anasınıfları ilköğretime hazırlık amaçlıdır Aktif öğrenme, kişisel gelişim, Okula hazırlık değil, çocuğun bütünsel bireysel gelişimini desteklemek Öğretmen yetiştirme 5 yaş %98 Lisans eğitimini tamamlamış ve sertifika sınavında başarılı olmuş adaylar /kriterler eyalet bazında değişmektedir 4 yaş %99.9 Lise eğitimi sonrasında 2 yıllık öğretmen yetiştirme programı mezunları 3 yıllık üniversite eğitimini tamamlamak 3-6 yaş %80 Zorunlu eğitim sonrası 5 yıllık bir önlisans programı mezunları Bireysel gelişimi destekleme 6 yaş %98 Lise sonrası 3 yıllık öğretmen eğitimi mezunları

12 Ülke Zorunlu Eğitim Süresi DÜNYADA EÇE ÖĞRETMENLERİNİN YETİŞTİRİLMESİ OÖE OÖE kurum türleri Avustralya 10 yıl İsteğe bağlı Gündüz bakım merkezleri ve Kreşler Mobil okullar Anaokulları Rusya 9 yıl İsteğe bağlı Kreşler anaokulları İlk girişimler ve mevcut uygulamalar 1800lerde kimsesiz ve yoksul çocuklar için kilise bünyesinde açılan okullar, Çalışan aile çocukları için bağımsız anaokulları Pestalozzi, Froebel, Dewey Yetimhaneler (koruma ve bakım) 1900lerde eğitim amaçlı girişimler başlamış Montessori etkisi Merkezi / Yerel yönetim Müfredat Temel amaçlar 4-6 yaş Okullaşma oranı Eyalet yönetimi Eyalet Karar verme, eleştirel düşünme, problem çözme, iletişim becerileri vb. bireysel gelişimi destekleme Merkezi ve yerel yönetim Sağlık, iyilikseverlik, estetik duygusu, görgü kazandırma, farklılıklara saygı, bağımsızlık, okuma-yazma, milli duyguları destekleme Öğretmen yetiştirme 5 yaş %18 Her eyaletteki anaokulu öğretmeni yetiştiren üniversite mezunları Japonya 9 yıl İsteğe bağlı Anaokuları (eğitim) 1918de OÖE eğitim sistemine dahil edilmiş 19 yy sonlarında üst sınıfa yönelik özel okullar açılmış Sağlık, spor ve eğitim bakanlıkları Merkezi Her yaş grubu için ayrı, 5 yaş % Yıllık üniversite mezunu Sertifikalı Yuvalar (bakım) 1947 itibarı ile OÖE resmi okul sistemine dahil edilmiş Merkezi yönetim Çin 9 yıl İsteğe bağlı Yuvalar Anaokulları Anasınıfları 1920lerde işçi ve çiftçi aile çocuklarına yönelik okullar Froebel, Montessori, Dewey, Reggio Emilia, High Scope Milli eğitim bakanlığı Merkezi Beden eğitimi, sanat ve müzik, dil ve aritmetik becerilerin desteklenmesi, özveri, düzen, dürüstlük gibi değerlerin desteklenmesi Üniversitelerin 2-4 yıllık EÇE programı mezunları İran 5 yıl 1924 de ilk anaokulu açılmış Milli eğitim bakanlığı merkezi Dini ahlaki ilkeler doğrultusunda gelişimi destekleme, ilköğretime hazırlık, Farsça'yı teşvik etme, düşük gelirli aile çocuklarına destek Pakistan 6 yıl Anaokulları Anasınıfları Kreşler 1988 de OÖE resmi eğitim sistemine dahil edilmiş Froebel etkisi 5 yaş %13 Ortaokul mezunu ve ilkokul öğretmenlik sertifikası sahibi

13 TÜRKİYE DE EÇE TARİHİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME Batı toplumlarında 17. yy Sanayi Devrimi ile başlayan Eğitimin kamusallaştırılması ve yaygınlaştırılması uygulamaları Türkiye de Sanayileşmenin yaşandığı 1960 lı yıllarda ortaya çıkmıştır. Bu tarihten öncesinde Türkiye de her ne kadar küçük çocukların eğitimi konusu ele alınmış olsa da, uygulamada sınırlı bir kitleye hizmet veren sınırlı sayıda özel/resmi okulların ötesine geçememiştir. Türkiye de EÇE nin tarihsel gelişimini iki ayrı dönemde ele almak mümkündür: 1. Cumhuriyet öncesi dönem 2. Cumhuriyet sonrası dönem

14 CUMHURİYET ÖNCESİ DÖNEM 1908 öncesi (II. Meşrutiyet öncesinde) Sıbyan Mektepleri (günümüz ilkokulları düzeyinde) arası Özel anaokulları (çoğu İstanbul da) Özel çocuk yuvaları (Eğitimci Satı Bey tarafından İstanbul da açılır) Özel anaokulu sınıfı (Eğitimci Kazım Nami Duru tarafından Selanik te açılır) Resmi anaokulları ( arasında açılır) Çocuk Esirgeme Kurumu (Himaye-i Eftal Cemiyeti) 1917 de kurulur Bu dönem okullarındaki uygulamaların Batı daki kindergarten (çocuk bahçesi) düşüncesi ve Pestalozzi, Froebel, Montessori gibi kuramcıların etkisinde olduğu görülmektedir. Bu okullara yönelik en büyük sorun, sınırlı sayıda olmalarına rağmen bu okullarda eğitim verecek yetişmiş öğretmen bulma güçlüğüdür. Anaokulları ve sıbyan sınıfları, 1913 İlköğretim Geçici Kanunun da (Tedrisat-ı İptidaiye Kanunu Muvakkatı) Çocukların yaşlarına uygun olarak faydalı oyunlar, geziler, el işleri, ilahiler, yurtseverlik şiirleri, tabiat bilgisine ilişkin konuşmalar ile onların ruhi ve bedeni gelişmelerine hizmet eden kurumlar olarak tanımlanır. Ayrıca bu kanunda anaokullarının 4-7 yaş grubu çocuklar için kurulabileceği belirtilir ve anaokullarına yönelik olarak bir Ana Mektepleri Nizamnamesi hazırlanması kararlaştırılır ve nizamname 1915 yılında hazırlanır. Özellikle İstanbul un çeşitli yerlerinde eğitimde fırsat eşitliği ilkesinin bir yansıması olarak ailede eğitim yetersizliği olan çocuklar için yeni anaokullarının açılması planlanmış ve bunun için de 1914 yılı eğitim bütçesinde ödenek ayrılmıştır. Kaynak: Ural, O. ve Ramazan, O. (2007). Türkiye de okul öncesi eğitimin dünü ve bugünü. S. Özdemir, H. Bacanlı ve M. Sözer (Eds.). Türkiye de okul öncesi eğitim ve ilköğretim sistemi: Temel sorunlar ve çözüm önerileri (ss ). Ankara: Türk Eğitim Derneği.

15 ÖĞRETMEN YETİŞTİRME UYGULAMALARI Cumhuriyet Öncesi Dönem: yılarında İstanbul da Kız Öğretmen Okulu (Darülmuallimat) bünyesinde Ana Öğretmenliği (Ana Muallime) sınıfı açılır. 5 yıl hizmet veren okul, mezunların istihdam edilmesi için yeterince anaokulu açılmaması nedeniyle 1919 da kapatılır. Bünyesinde bir de uygulama Anaokulu (Ana Mektebi) bulunan okulda, Müslüman kız öğrenciler 1 yıllık bir eğitimden geçer. Eğitim programında yer alan dersler: Psikolojiye Giriş Froebel Eğitimi Doğa Bilimi Türkçe Okuma İmla Osmanlı Tarihi ve Coğrafyası Terbiye Geometriye Giriş Hesap Müzik ve Piyano Beden Eğitimi Koruyucu Sağlık El işleri Ders Uygulamaları

16 CUMHURİYET SONRASI DÖNEM ( ler) Ülkenin içinde bulunduğu koşullara bağlı olarak bu dönemde anaokullarından ziyade eğitimde ilköğretim kademesine ağırlık verilmiştir. Öyle ki 1925 ve 1930 yıllarında çıkan kararlar doğrultusunda anaokullarına ayrılan bütçe ilkokullara aktarılmış ve daha önce açılmış olan birçok anaokulu kapatılmıştır. Bir eğitim kurumu olan anaokullarının yerine bu dönemde, sadece çalışan ve çocuğuna bakacak kimsesi olmayan kadınların 3-7 yaş arası çocuklarını oyalamak ve bakımını sağlamak amacıyla çocuk yuvaları ve kreşlerin açılmasına izin verilmiştir. Anaokulları, ülkede sanayileşmenin başladığı 1960 lı yıllarda yeniden eğitim planlaması ve bütçesi kapsamına alınmış, 1962 de Anaokulları ve Sınıfları Yönetmeliği yayınlanmış ve 1974 de toplanan IX. Milli Eğitim Şurasında OÖE kurumlarının ilköğretim bünyesinde anasınıfı olarak, kız meslek liselerinde uygulama sınıfları olarak ya da bağımsız anaokulları olarak kurulabileceği belirtilmiş ve bu kurumların amaç ve ilkeleri şu şekilde tanımlanmıştır: 1. Çocukların beden, zihin ve duygu gelişimini ve iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlamak. 2. Onları temel eğitime hazırlamak. 3. Şartları elverişsiz çevrelerden ve ailelerden gelen çocuklar için ortak bir yetişme ortamı yaratmak. 4. Çocukların Türkçe yi doğru ve güzel konuşmalarını sağlamak. Kaynak: Deretarla Gül, E. (2008). Meşrutiyet ten günümüze okul öncesi eğitim. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17(1), ).

17 CUMHURİYET SONRASI DÖNEM (1980 ve sonrası) 1988 de toplanan XII. Milli Eğitim Şurasında anaokullarının aylık ve anasınıflarının da aylık çocukların eğitimini kapsadığı belirtilmiş ve bu kurumlarda görev alacak öğretmenlerinin 2 yıllık yüksekokul mezunu olmaları gerektiği, lise mezunlarının pedagojik formasyon sonrasında yardımcı öğretmen olarak görev alabilecekleri kararlaştırılmıştır deki XIV. Milli Eğitim Şurasında OÖE özel gündem maddesi olarak ele alınmış ve OÖE in önemi, tanımı, kapsamı, yaygınlaştırılması, OÖE de işbirliği, OÖE mevzuatı, OÖE öğretmen yetiştirme ve istihdamı vb. konular tartışılmış ve bu konularda çalışmalar yürütmek üzere OÖE Ana Komisyonu ve alt komisyonlar kurulmuştur daki XVII. Milli Eğitim Şurasında anasınıfı düzeyindeki OÖE nin zorunlu hale getirilmesi için çalışmalar yapılması, OÖE kurumlarının yaygınlaştırılması için kamu ve özel sektörün teşvik edilmesi, bütçede OÖE e ayrılan payın arttırılması kararlaştırılmıştır tarihine kadar yönetmeliklerle düzenlenen OÖE etkinlikleri, bu tarihten sonra hazırlanan programlar (1989, 1994, 2002, 2006, 2012) çerçevesinde yürütülmeye başlamıştır.

18 ÖĞRETMEN YETİŞTİRME UYGULAMALARI Cumhuriyet Sonrası Dönem: 1927 de Ankara da Ana Öğretmen Okulu açılmıştır. 2 yıllık eğitim vermesi planlanan bu okula Türk kökenli, öğretmenliğe engel özürlü olmayan, 25 yaşını geçmemiş, orta okul ya da lise mezunu öğrenciler alınmıştır da İstanbul a nakledilen okul 1928 Harf İnkılabı sonrasında ilköğretime verilen önem nedeniyle OÖE bütçesinin İlkokula kaydırılması kararı sonucunda 1932 de kapatılmıştır de kız meslek liseleri bünyesinde Çocuk Gelişimi ve Bakımı bölümleri açılmıştır. 3 yıllık eğitim veren bu okullarda 0-6 yaş grubu çocukların bakımı ve eğitimi yanı sıra formasyona da yönelik dersler yer almıştır. Bu okullar 1967 de çıkan bir kararla OÖ öğretmeni yetiştiren kurumlar haline getirilmiştir de İlk Öğretmen Okullarında yapılan düzenlemelerle öğrenim süresi 4 yıla çıkartılmış ve anaokulu ve anasınıfı öğretmen ihtiyacını da karşılamak üzere bu okulların programına Okul Öncesi Eğitim dersi eklenmiştir. Ayrıca yapılan düzenlemelerle kız meslek lisesi mezunlarından MEB tarafından verilecek kurslarda başarılı olanlarının da geçici OÖ öğretmeni olarak atanmaları kararlaştırılmıştır.

19 ÖĞRETMEN YETİŞTİRME UYGULAMALARI Bu uygulamalara rağmen anaokulu ve anasınıfı öğretmeni ihtiyacı karşılanamamış ve uygulamalar uzun vadeli sonuç vermemiştir. Ancak artan ihtiyacı karşılamaya dönük olarak alınan bütün bu önlemlere rağmen 1970 li yıllarda kısa zaman aralıkları içerisinde eğitimin işleyişine ilişkin değerlendirme yapılmaksızın birbiri ile çelişen kararlar alınması, uygulama çalışmalarının yalnızca şehirdeki okullarla sınırlı kalıp köy okullarındaki uygulamaların gözden kaçırılması, açılan kursların süresinin yetersiz oluşu, bu kurslardan geçerek okullara atanan öğretmenlerin yeterlilikleri gibi pek çok sorun ortaya çıkmıştır. Bütün bu olanların sonucunda da okul öncesi eğitimin kalitesinde hem nitelik hem de nicelik bakımından oldukça büyük düşüş yaşanmıştır (Dağlıoğlu, 2010, s. 68). Kaynak: Dağlıoğlu, H.E. (2010) Okul öncesi öğretmeninin özellikleri ve okul öncesi eğitime öğretmen yetiştirme. Haktanır, G. (Ed.). Okul öncesi eğitime giriş (39-78). Ankara: Anı Yayıncılık.

20 ÖĞRETMEN YETİŞTİRME UYGULAMALARI 1981 yılında Yüksek Öğretim Kurulu nun (YÖK) kurulmasıyla birlikte tüm öğretmen yetiştirme uygulamaları üniversite çatısı altında yer alan enstitü, fakülte ve yüksekokullarda YÖK ve MEB işbirliği çerçevesinde gerçekleşmiştir. OÖE öğretmeni yetiştiren programlar bu dönemde Mesleki Eğitim ve Eğitim Fakülteleri bünyesinde Anaokulu Öğretmenliği Ön Lisans programı adı altında 2 yıllık ön lisans programları şeklinde yürütülmüştür. Bu programlar 1992 de 4 yıllık lisans programlarına dönüştürülmüştür de uygulanmaya başlayan 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim kapsamında artan öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere YÖK ve MEB geleceğe yönelik çalışmalar yapılmasını kararlaştırmış ve bu doğrultuda YÖK/Dünya Bankası Hizmet Öncesi Öğretmen Eğitimi Projesi geliştirilmiştir. Bu proje doğrultusunda üniversitelerin Eğitim Fakülteleri bünyesindeki İlköğretim Bölümlerine bağlı olarak 4 yıllık OÖE Öğretmenliği lisans programı sunan OÖE anabilim dalları açılmış ve bu programlar 2002 de ilk mezunlarını vermiştir. Lisans programı mezunlarının OÖE öğretmen ihtiyacını karşılamayacağı öngörüsü üzerine 2000 de YÖK, Anadolu Üniversitesi ile 3 yıllık bir protokol imzalamıştır. Bu protokol çerçevesinde 2000, 2001 ve 2002 yılları arasında kız meslek liselerinin çocuk gelişimi ve ilgili bölümü mezunlarından ÖSS de 105 üzeri puan alan öğrenciler uzaktan eğitim yoluyla OÖE Öğretmenliği programına alınmıştır da öğretmen yetiştiren tüm lisans programları gözden geçirilerek yeniden düzenlenmiştir. Kaynaklar: AÇEV. (17-18 Ocak 2002). Okul öncesi eğitim ve öğretmen yetiştirme toplantısı raporu. Dağlıoğlu, H.E. (2010) Okul öncesi öğretmeninin özellikleri ve okul öncesi eğitime öğretmen yetiştirme. Haktanır, G. (Ed.). Okul öncesi eğitime giriş (39-78). Ankara: Anı Yayıncılık. Ural, O. ve Ramazan, O. (2007). Türkiye de okul öncesi eğitimin dünü ve bugünü. S. Özdemir, H. Bacanlı ve M. Sözer (Eds.). Türkiye de okul öncesi eğitim ve ilköğretim sistemi: Temel sorunlar ve çözüm önerileri (ss ). Ankara: Türk Eğitim Derneği.

21 GENEL YETERLİKLER Kaynak: MEB. (2008). Öğretmen Yeterlikleri: Öğretmenlik mesleği genel ve özel alan yeterlikleri. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü. A. Kişisel ve Mesleki Değerler - Mesleki Gelişim 1 Öğrencilere değer verme, anlama ve saygı gösterme 2 Öğrencilerin öğrenebileceğine ve başarabileceğine inanma 3 Ulusal ve evrensel değerlere önem verme B. Öğrenciyi Tanıma Gelişim özelliklerini tanıma İlgi ve ihtiyaçları dikkate alma Öğrenciye değer verme C. Öğretme ve Öğrenme Süreci Dersi planlama Materyal hazırlama Öğrenme ortamlarını düzenleme D. Öğrenmeyi, Gelişimi İzleme ve Değerlendirme Ölçme ve değerlendirme yöntem ve tekniklerini belirleme Değişik ölçme tekniklerini kullanarak öğrencinin öğrenmelerini ölçme Verileri analiz ederek yorumlama, öğrencilerin gelişimi ve öğrenmesi hakkında geri bildirim sağlama E. Okul, Aile ve Toplum İlişkileri Çevreyi tanıma Çevre olanaklarından yararlanma Okulu kültür merkezi durumuna getirme F. Program ve İçerik Bilgisi Türk Milli Eğitiminin amaçları ve ilkeleri Özel alan öğretim programı bilgisi ve uygulama becerisi Özel alan öğretim programını izleme, değerlendirme ve geliştirme 4 Öz değerlendirme yapma Öğrenciye rehberlik etmek Ders dışı etkinlikler düzenleme Sonuçlara göre öğretmeöğrenme sürecini gözden geçirme Aileyi tanıma ve ailelerle ilişkilerde tarafsızlık 5 Kişisel gelişimi sağlama Bireysel farklılıkları dikkate alarak öğretimi çeşitlendirme Aile katılımı ve işbirliği sağlama 6 Mesleki gelişmeleri izleme ve katkı sağlama 7 Okulun iyileştirilmesine ve geliştirilmesine katkı sağlama 8 Mesleki yasaları izleme, görev ve sorumlulukları yerine getirme Zaman yönetimi Davranış yönetimi

22 OÖ ALAN YETERLİKLERİ Kaynak: MEB. (2008). Öğretmen Yeterlikleri: Öğretmenlik mesleği genel ve özel alan yeterlikleri. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü. 1 A. Gelişim Alanları B. Ailelerle iletişim, aile katılımı ve aile eğitimi C. Değerlendirme D. İletişim E. Yaratıcılık ve estetik F. Okul ve toplumla işbirliği yapma G. Mesleki gelişimi sağlama 2 Gelişim alanlarını destekleyebilm ek için eğitim sürecini planlayabilme 3 Eğitim ortamını düzenleyebilme 4 Materyal seçebilme, kullanabilme ve hazırlayabilme 5 Eğitim faaliyetlerini yürütebilme Ailelerle iletişim kurabilme ve aile katılımını sağlayabilme Aile eğitimi etkinliklerini yürütebilme Eğitim programını değerlendirme Çocukların gelişimini değerlendirme Etkin dinleme becerisini geliştirebilme Empati kurabilme becerisini geliştirebilme Kendini söz, beden ve sanat yoluyla ifade edebilme becerisini geliştirebilme Bilişim teknolojilerinin günlük yaşamda kullanımına ait farkındalık geliştirebilme Araştırma, keşfetme ve alternatif çözüm yolları üretme becerisini geliştirebilme Özgün ürünler oluşturma becerisi geliştirebilme Estetik anlayış ve seçicilik becerilerini geliştirebilme Çocukların, ulusal bayram ve törenlerin anlam ve önemin farkına varmalarını ve katılımlarını sağlayabilme Ulusal bayram ve törenlerin yönetim ve organizasyonunu yapabilme Okulun kültür ve öğrenme merkezi haline gelmesinde toplumla işbirliği yapabilme Mesleki gelişimi belirleyebilme

ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNDE (EÇE)ÖĞRETMEN

ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNDE (EÇE)ÖĞRETMEN ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNDE (EÇE)ÖĞRETMEN EÇE vs. OÖE EÇE de TEMEL FİGÜRLER TÜRKİYE de EÇE nin TARİHSEL GELİŞİMİ TÜRKİYE de EÇE ÖĞRETMENLERİNİN YETİŞTİRİLMESİ John Amos Comenius (1592-1670) Modern eğitim

Detaylı

DÜNYADA EÇE ve ÖĞRETMENLERİNİN YETİŞTİRİLMESİ & PROJE YAKLAŞIMI

DÜNYADA EÇE ve ÖĞRETMENLERİNİN YETİŞTİRİLMESİ & PROJE YAKLAŞIMI EÇE de ÖĞRETMEN DÜNYADA EÇE ve ÖĞRETMENLERİNİN YETİŞTİRİLMESİ & PROJE YAKLAŞIMI Ülke Zorunlu Eğitim Süresi OÖE Amerika 10-13 yıl İsteğe bağlı / parasız OÖE kurum türleri 0-1 yaş infants 1-3 yaş toddlers

Detaylı

İmparatorluk Döneminde: Okul öncesi eğitimi üstlenen bazı kurumlar vardı. Bunlar sıbyan okulları, ıslahhaneler, darüleytamlar.

İmparatorluk Döneminde: Okul öncesi eğitimi üstlenen bazı kurumlar vardı. Bunlar sıbyan okulları, ıslahhaneler, darüleytamlar. TÜRKİYE DE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM Türkiye de ki okul öncesi eğitimin gelişmesini imparatorluk dönemindeki okul öncesi eğitim ve Cumhuriyet ten günümüze kadar olan okul öncesi eğitimi diye adlandırabilir. İmparatorluk

Detaylı

ERDEK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI TANITIM KILAVUZU

ERDEK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI TANITIM KILAVUZU ERDEK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI TANITIM KILAVUZU 2012-2013 Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni Bölüm Şefi Zuhal ALTINTAŞ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ Bu faaliyet ile çocuk

Detaylı

ÖĞRETMEN NİTELİKLERİ VE YETERLİKLERİ

ÖĞRETMEN NİTELİKLERİ VE YETERLİKLERİ ÖĞRETMEN NİTELİKLERİ VE YETERLİKLERİ Grup Çalışması Öğrenciler ne bekler? Bir öğretmeni neler «iyi» yapar? Niçin Hazırlanır? Öğretmen Yeterlikleri; Millî Eğitim hedeflerinin desteklenmesine katkı sağlamak,

Detaylı

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN GENEL YAPISI

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN GENEL YAPISI TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN GENEL YAPISI Milli Eğitim Sisteminin Genel Yapısı Milli eğitim sistemimizin genel yapısını şekillendiren kanun: 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu dur. Milli eğitim sistemimiz

Detaylı

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü Ek 1 ÖZ DEĞERLENDİRME FORMU (Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterliklerine İlişkin) Sayın Öğretmenim, Bu form, sizin kişisel ve mesleki yeterlik düzeyinizi kendi bakış açınızla değerlendirmeniz için hazırlanmıştır.

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Fakültemiz 2809 sayılı Kanunun Ek 30. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 02.06.2000 tarih ve 2000-854 sayılı kararnamesiyle kurulmuş, 2001-2002 Eğitim

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Fakültemiz 2809 sayılı Kanunun Ek 30. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 02.06.2000 tarih ve 2000-854 sayılı kararnamesiyle kurulmuş, 2001-2002 Eğitim

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ ALANI GENEL BİLGİLER

ÇOCUK GELİŞİMİ ALANI GENEL BİLGİLER ÇOCUK GELİŞİMİ ALANI GENEL BİLGİLER Çocuk gelişimi ve eğitimi ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların hangi yaş düzeyindeki çocuklara ve gençlere kazandırılacağı hakkında bilgi veren, çocuğun

Detaylı

Ders Ayrıntıları Yarıyıl Kodu Adı T+U Kredi AKTS Çocuk Hukuku

Ders Ayrıntıları Yarıyıl Kodu Adı T+U Kredi AKTS Çocuk Hukuku 1 --- Çocuk Hukuku 2+0 2 2 Seçmeli okul öncesi öğretmenliği lisans öğrencilerinin Türkiye ve Dünya hukukunda çocuğun ve çocuk haklarının yeri konusunda bilgi sahibi olmaları Çocukluk kavramı ve tarihsel

Detaylı

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma Milli Eğitim Bakanlığı ve öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumları temsilcilerinden oluşturulan "Öğretmen Yeterlikleri Komisyonu" 1999 yılında başlattığı çalışmalarını 2002 yılında tamamlayarak öğretmen

Detaylı

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM YETİŞKİNLER İÇİN OKUMA YAZMA ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM YETİŞKİNLER İÇİN OKUMA YAZMA ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM YETİŞKİNLER İÇİN OKUMA YAZMA ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖNSÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI Program Tanımları İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI Kuruluş: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı 2013 yılından itibaren öğrenci almaya başlamıştır ve henüz mezun vermemiştir. Amaç: İlköğretim

Detaylı

YABANCI DİLLER MESLEKİ İTALYANCA (AYAKKABI) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

YABANCI DİLLER MESLEKİ İTALYANCA (AYAKKABI) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü YABANCI DİLLER MESLEKİ İTALYANCA (AYAKKABI) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

SORULAR. Okul Öncesi Eğitime Giriş / Test Aşağıdaki okul öncesi eğitim kurumlarından hangisi kurum temelli değildir? A) Bağımsız anaokulu

SORULAR. Okul Öncesi Eğitime Giriş / Test Aşağıdaki okul öncesi eğitim kurumlarından hangisi kurum temelli değildir? A) Bağımsız anaokulu Okul Öncesi Eğitime Giriş / Test - 1 SORULAR 1. Aşağıdaki okul öncesi eğitim kurumlarından hangisi kurum temelli değildir? A) Bağımsız anaokulu 4. Aşağıdakilerden hangisi çocuğun okul öncesi yıllarda karşılanması

Detaylı

EYD 536 Öğretmen Eğitimi Yaklaşımları. Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoğlu

EYD 536 Öğretmen Eğitimi Yaklaşımları. Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoğlu EYD 536 Öğretmen Eğitimi Yaklaşımları Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoğlu ali.gurbetoglu@izu.edu.tr Sunu İçeriği: A. Programın İçeriği B. Derslerin İşlenişi C. Değerlendirme Esasları D. Kaynaklar E. Beklentiler

Detaylı

3/7/2010. ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ ve ÖNEMİ EĞİTİM EĞİTİM ANLAYIŞLARI EĞİTİM

3/7/2010. ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ ve ÖNEMİ EĞİTİM EĞİTİM ANLAYIŞLARI EĞİTİM EĞİTİM REHBERLİK ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK NİN YERİ ve ÖNEMİ Eğitim? İnsana en iyi olgunluğu vermektir (Eflatun). İnsana tabiatında bulunan gizli bütün kabiliyetlerin geliştirilmesidir (Kant). Bireyin

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ 4-6 YAŞ ÇOCUK EĞİTİMİ VE ETKİNLİKLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ 4-6 YAŞ ÇOCUK EĞİTİMİ VE ETKİNLİKLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ 4-6 YAŞ ÇOCUK EĞİTİMİ VE ETKİNLİKLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ 0-3 YAŞ ÇOCUK ETKİNLİKLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ 0-3 YAŞ ÇOCUK ETKİNLİKLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ 0-3 YAŞ ÇOCUK ETKİNLİKLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS A- Seçmeli IV-Okul Öncesi Eğitimde Kaynaştırma Ön Koşul -

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS A- Seçmeli IV-Okul Öncesi Eğitimde Kaynaştırma Ön Koşul - DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS A- Seçmeli IV-Okul Öncesi 478 8 2 2 4 Eğitimde Kaynaştırma Ön Koşul - Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Seçmeli Dersi Veren Öğretim

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü 1. ETKİNLİĞİN ADI Zihinsel Engellilerin Eğitimi Kursu 4 Mesleki Gelişim Programı 2. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Bu faaliyeti başarı

Detaylı

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI Ders ismi Ders kodu Dönem Teori+Pratik Kredi AKTS EĞİTİM FELSEFESİ SNF114 1 2+0 2 3 Ön Şartlı Ders(ler)

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ EVDE ÇOCUK BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ EVDE ÇOCUK BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ EVDE ÇOCUK BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS A-Çocukla İletişim Ön Koşul

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS A-Çocukla İletişim Ön Koşul DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS A-Çocukla İletişim 275 3 3 3 5 Ön Koşul Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Seçmeli Dersi Veren Öğretim Elemanı Dersin Yardımcıları

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ OKUL ÖNCESİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BARTIN ÜNİVERSİTESİ OKUL ÖNCESİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Bartın Üniversitesinden: Amaç BARTIN ÜNİVERSİTESİ OKUL ÖNCESİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bartın

Detaylı

T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU ÇOCUK BAKIMI VE GENÇLİK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI

T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU ÇOCUK BAKIMI VE GENÇLİK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU ÇOCUK BAKIMI VE GENÇLİK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI TANITIM Osmaniye Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÇOCUK BAKIM VE OYUN ODASI ETKİNLİKLERİ (3-6 YAŞ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÇOCUK BAKIM VE OYUN ODASI ETKİNLİKLERİ (3-6 YAŞ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÇOCUK BAKIM VE OYUN ODASI ETKİNLİKLERİ (3-6 YAŞ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

Gelişimsel PDR (1970- sonrası) Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi

Gelişimsel PDR (1970- sonrası) Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi Gelişimsel PDR (1970- sonrası) Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi 21. yy. bireylerden bir çok beceri bekler. Gelişimsel rehberlik modeli, öğrencilerin kişiselsosyal, eğitsel ve kariyer gelişimlerini

Detaylı

0-3 YAŞ ÇOCUK ETKİNLİKLERİ PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

0-3 YAŞ ÇOCUK ETKİNLİKLERİ PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR 0-3 YAŞ ÇOCUK ETKİNLİKLERİ PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR ALAN :ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ MESLEK : MESLEK SEVİYESİ : MESLEK ELEMANI TANIMI Çocuğun yaşına uygun basit etkinlik malzemelerini hazırlayan ve

Detaylı

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI İÇİNDEKİLER KISIM I VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI BÖLÜM 1 Vygotsky nin Yaklaşımına Giriş Zihnin Araçları... 4 Zihnin Araçları Niçin Önemlidir... 5 Vygostky Yaklaşımının Tarihçesi...

Detaylı

ZİHİN ENGELLİLER SINIF ÖĞRETMENİ

ZİHİN ENGELLİLER SINIF ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda zihinsel engelli öğrencilere çeşitli bilgi, beceri ve tutumları kazandırmak üzere eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Zihin Engelliler Sınıf Öğretmeninin, zihin engelli öğrencilere

Detaylı

Erken çocukluk eğitim dalı; okul öncesi eğitim programı hazırlama, öz bakım becerileri, yetersizlik türleri ve kaynaştırma, oyunu gelişim alanları ve

Erken çocukluk eğitim dalı; okul öncesi eğitim programı hazırlama, öz bakım becerileri, yetersizlik türleri ve kaynaştırma, oyunu gelişim alanları ve 0-18 yaş çocuklarının gelişim alanlarını (fiziksel, motor, bilişsel, dil, sosyal ve duygusal) ve özelliklerini tanıyıp alışkanlık ve gereksinimleri konusunda bilgi kazanmış olan, onların sorunlarını giderici

Detaylı

SOSYAL HİZMETLER VE DANIŞMANLIK TÜRKİYE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SOSYAL HİZMETLER VE DANIŞMANLIK TÜRKİYE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SOSYAL HİZMETLER VE DANIŞMANLIK TÜRKİYE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

Ders Adı : Z.E. MATEMATİK ÖĞRETİMİ Ders No : Teorik : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 6. Ders Bilgileri

Ders Adı : Z.E. MATEMATİK ÖĞRETİMİ Ders No : Teorik : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 6. Ders Bilgileri Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : Z.E. MATEMATİK ÖĞRETİMİ Ders No : 0310500073 Teorik : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 6 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : A.SEÇ.IV: ÖĞRENME/ÖĞRETME SÜR.ÇAĞ.YAK. Ders No : 0310340121 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders

Detaylı

Günümüzde Türkiye de Özel Eğitim Hizmetleri

Günümüzde Türkiye de Özel Eğitim Hizmetleri Günümüzde Türkiye de Özel Eğitim Hizmetleri Aile Sunusu Doç. Dr. Şerife Yücesoy Özkan Arş. Gör. Gülefşan Özge Akbey Anadolu Üniversitesi Engelli Öğrenciler Birimi Dünya Engelliler Günü Özel Eğitim Bağımsız

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAMSUN MESLEK YÜKSEKOKULU Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAMSUN MESLEK YÜKSEKOKULU Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAMSUN MESLEK YÜKSEKOKULU Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı 1. Yarıyıl Ders İçerikleri Dersin Adı D.S KR. AKTS Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tar-1.

Detaylı

İlköğretim (İlkokul ve Ortaokul) Programları. Yrd.Doç.Dr.Gülçin TAN ŞİŞMAN

İlköğretim (İlkokul ve Ortaokul) Programları. Yrd.Doç.Dr.Gülçin TAN ŞİŞMAN İlköğretim (İlkokul ve Ortaokul) Programları Yrd.Doç.Dr.Gülçin TAN ŞİŞMAN Yakın Geçmiş... 1990 Eğitimi Geliştirme Projesi Dünya Bankası nın desteği - ÖME 1997 8 Yıllık Kesintisiz Eğitim 2000 Temel Eğitime

Detaylı

REHBER ÖĞRETMEN (PSİKOLOJİK DANIŞMAN)

REHBER ÖĞRETMEN (PSİKOLOJİK DANIŞMAN) TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilerin ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerini gerçekçi ve ayrıntılı olarak tanımalarına, kendilerine açık eğitim, meslek ve iş olanakları hakkında

Detaylı

Eğitimde Yeterlilikleri Artırma Projesi

Eğitimde Yeterlilikleri Artırma Projesi PROJE DÖNGÜSÜ SEMİNERİ 07-11.05. 2018 TR4 - DOĞU MARMARA BÖLGESİ 7. MASA ÇALIŞTAYI Eğitimde Yeterlilikleri Artırma Projesi PROJE FİKRİ A EĞİTİM VE ÖĞRETİME ERİŞİM ve TAMAMLAMA 1 Ailelerin eğitim düzeyinin

Detaylı

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ Marmara Evleri Anaokulunda Rehberlik Hizmetleri (3 6 yaş) Okulumuzdaki tüm öğrencilerin her yönüyle sağlıklı gelişmeleri, okul ortamına uyum sağlamaları ve kapasitelerini

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 3. BÖLÜM BİLİM OLARAK EĞİTİMİN TEMELLERİ 3.1. Psikoloji Sosyoloji Felsefe...51

İÇİNDEKİLER. 3. BÖLÜM BİLİM OLARAK EĞİTİMİN TEMELLERİ 3.1. Psikoloji Sosyoloji Felsefe...51 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...9 1. BÖLÜM EĞİTİM BİLİMLERİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 1.1. Eğitim...11 1.1.1. Birey...12 1.1.2. Davranış...15 1.1.3. Yaşantı...16 1.1.4. İstendik...17 1.1.5. Değişme...17 1.1.6. Süreç...17

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUKTA ÖĞRETMEN YARDIMCISI/ÇOCUK BAKICISI

ERKEN ÇOCUKLUKTA ÖĞRETMEN YARDIMCISI/ÇOCUK BAKICISI ERKEN ÇOCUKLUKTA ÖĞRETMEN YARDIMCISI/ÇOCUK BAKICISI TANIM Okul öncesi eğitim kurumlarında (anaokullarında, çocuk yuvalarında ve kreşlerde) çocukların günlük bakımlarını yapan ve eğitimlerinde eğiticiye

Detaylı

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ Oyun bir çocuğun en önemli işidir. Çocuklar oyun ortamında kendilerini serbestçe ifade edip, yaşantılarını yansıtırlar ve dış dünyaya farketmeden hazırlık yaparlar.

Detaylı

EYD 536 Öğretmen Eğitimi Yaklaşımları. Dr. Ali Gurbetoğlu

EYD 536 Öğretmen Eğitimi Yaklaşımları. Dr. Ali Gurbetoğlu EYD 536 Öğretmen Eğitimi Yaklaşımları Dr. Ali Gurbetoğlu ali.gurbetoglu@izu.edu.tr Sunu İçeriği: A. Program Akışı B. Derslerin İşlenişi C. Başlıca Kaynaklar D. Değerlendirme Esasları E. Genel İlkeler 20.10.2018

Detaylı

GIDA TEKNOLOJİSİ EKMEK ÜRETİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GIDA TEKNOLOJİSİ EKMEK ÜRETİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GIDA TEKNOLOJİSİ EKMEK ÜRETİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME KURS PROGRAMI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME KURS PROGRAMI Ankara 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... Hata! Yer işareti tanımlanmamış.

Detaylı

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Çocuğun kas gelişimini sağlayan, enerjisinin boşalmasına yol açan oyun, arkadaşları ile iletişimi ve işbirliğini de sağlayarak onun dünyasını biçimlendirir. Piaget e göre oyun, çocuğun

Detaylı

İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAM BİLGİLERİ

İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAM BİLGİLERİ İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAM BİLGİLERİ Amaç: Programımız, kalite kültürüne verilen önem bağlamında, öğretim üyelerinin öğrencilerle birebir iletişim kurabilmesini, Bilgi ve İletişim Teknolojilerini yetkin

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMü BİLGİ FORMU

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMü BİLGİ FORMU TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMü BİLGİ FORMU Bölüm Bölüm Başkanı TARİH PROF.DR. AYGÜN ATTAR Bölümün amacı Tarih Bölümünün amacı; tarih bilimi ile ilgili meslek

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ 0-36 AYLIK GELİŞİMSEL RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ 0-36 AYLIK GELİŞİMSEL RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ 0-36 AYLIK GELİŞİMSEL RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

2016 YILI HİZMETİÇİ EĞİTİM PLANIMIZ

2016 YILI HİZMETİÇİ EĞİTİM PLANIMIZ 2016 YILI HİZMETİÇİ EĞİTİM PLANIMIZ S.NO NO EĞİTİM İNİN ADI KATILACAK OLANLAR BİTİŞ 1 2016000007 Rehberlik Resmî kurumlara ataması yapılmayıp özel öğretim kurumları ile sözleşme imzalayan ve fakültelerin;

Detaylı

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ÇİN HALK CUMHURİYETİ. HAZIRLAYAN: Dr. Recep ALTIN

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ÇİN HALK CUMHURİYETİ. HAZIRLAYAN: Dr. Recep ALTIN Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ÇİN HALK CUMHURİYETİ HAZIRLAYAN: Dr. Recep ALTIN ÇİN HALK CUMHURİYETİ NUFÜSÜ YÜZÖLÇÜMÜ YÖNETİMİ BAŞKENTİ KİŞİBAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİRİ KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİRDE

Detaylı

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu yönergenin amacı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde

Detaylı

2. PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİKTE HİZMET TÜRLERİ. Abdullah ATLİ

2. PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİKTE HİZMET TÜRLERİ. Abdullah ATLİ 2. PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİKTE HİZMET TÜRLERİ Psikolojik Danışma ve Rehberlik 1. Hizmet alanlarına göre 2. Temel işlevlerine göre 3. Birey Sayısına göre 4. Öğretim basamaklarına göre 5. Problem alanlarına

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ EVDE ÇOCUK BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ EVDE ÇOCUK BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ EVDE ÇOCUK BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİ (1-4. SINIFLAR) DERSI. Öğretim Programı Tanıtım Sunusu

OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİ (1-4. SINIFLAR) DERSI. Öğretim Programı Tanıtım Sunusu OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİ (1-4. SINIFLAR) DERSI Öğretim Programı Tanıtım Sunusu Sunu Akışı Program Geliştirme Süreci Programın Temel Felsefesi ve Genel Amaçları Programda Temel Beceriler Değerler

Detaylı

2016 YILI HİZMETİÇİ EĞİTİM PLANIMIZ

2016 YILI HİZMETİÇİ EĞİTİM PLANIMIZ 2016 YILI HİZMETİÇİ EĞİTİM PLANIMIZ S.NO NO EĞİTİM İNİN ADI KATILACAK OLANLAR BAŞLAMA 1 2016000007 Rehberlik Resmî kurumlara ataması yapılmayıp özel öğretim kurumları ile sözleşme imzalayan ve fakültelerin;

Detaylı

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Alanın Tanımı Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Alanın Amacı Çocuk Gelişimi

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI ALANI DRAMA KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI ALANI DRAMA KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI ALANI DRAMA KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI...

Detaylı

SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÇOCUK GELİŞİMİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ YÜKSEK LİSANS BİLİMSEL HAZIRLIK DERSLERİ YÜKSEK LİSANS ZORUNLU/SEÇMELİ DERSLERİ

SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÇOCUK GELİŞİMİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ YÜKSEK LİSANS BİLİMSEL HAZIRLIK DERSLERİ YÜKSEK LİSANS ZORUNLU/SEÇMELİ DERSLERİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÇOCUK GELİŞİMİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ YÜKSEK LİSANS BİLİMSEL HAZIRLIK DERSLERİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİNE GİRİŞ EĞİTİMSEL YAKLAŞIMLAR GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Z 2 0 2 6 ÇOCUĞU TANIMA

Detaylı

TARIM TEKNOLOJİLERİ ALANI MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ KURS PROGRAMI

TARIM TEKNOLOJİLERİ ALANI MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü TARIM TEKNOLOJİLERİ ALANI MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İ Ç İ N D E K İ L E R PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS MB-Özel Eğitim Ön Koşul

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS MB-Özel Eğitim Ön Koşul DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS MB-Özel Eğitim 364 6 2 2 3 Ön Koşul Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Dersi Veren Öğretim Elemanı Dersin Yardımcıları Dersin Amacı

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÇOCUK BAKIM VE OYUN ODASI GELİŞİMSEL ETKİNLİKLERİ ( 3-6 YAŞ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÇOCUK BAKIM VE OYUN ODASI GELİŞİMSEL ETKİNLİKLERİ ( 3-6 YAŞ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÇOCUK BAKIM VE OYUN ODASI GELİŞİMSEL ETKİNLİKLERİ ( 3-6 YAŞ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN

Detaylı

4/16/2010 İÇERİK. Kişisel Rehberlik? Geleneksel vs Gelişimsel Yaklaşıma Göre Kişisel Rehberlik? KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME

4/16/2010 İÇERİK. Kişisel Rehberlik? Geleneksel vs Gelişimsel Yaklaşıma Göre Kişisel Rehberlik? KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME İÇERİK KİŞİSEL REHBERLİK Gelişimsel Yaklaşıma Göre Kişisel Rehberlik Kişisel Rehberlik Açısından Etkili Öğretmenlik Farklı Eğitim Dönemlerinde Kişisel Rehberlik Kişisel Rehberlik? GELİŞİMSEL YAKLAŞIMA

Detaylı

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA 1 ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

SPOR SAMBO (MAVİ KUŞAK) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SPOR SAMBO (MAVİ KUŞAK) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SPOR SAMBO (MAVİ KUŞAK) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması ve daha

Detaylı

COĞRAFYA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere coğrafya ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

COĞRAFYA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere coğrafya ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere coğrafya ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Coğrafya konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

SPOR SATRANÇ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SPOR SATRANÇ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SPOR SATRANÇ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması ve daha karmaşık

Detaylı

MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI. Programın Temel Yapısı

MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI. Programın Temel Yapısı MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI Programın Temel Yapısı MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI İlkokul ve Ortaokul 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar Çıkmış soru (ÖABT-LS) Uygulanmakta olan Ortaöğretim Matematik

Detaylı

AKŞEHİR ŞEHİT ÖZDEN ÇINAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI

AKŞEHİR ŞEHİT ÖZDEN ÇINAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI AKŞEHİR ŞEHİT ÖZDEN ÇINAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı Nasıl Bir Alandır Çocuk gelişimi ve eğitimi ile ilgili bilgi, beceri, tutum ve

Detaylı

Ülkelere göre öğretmen yetiştirme modelleri

Ülkelere göre öğretmen yetiştirme modelleri On5yirmi5.com Ülkelere göre öğretmen yetiştirme modelleri Öğretmenlerin yetiştirilmesi kapsamında üniversitelerin kabul koşulları, alınan eğitimin niteliği, değerlendirilme sistemleri her ülkede farklılıklar

Detaylı

Erken Çocukluk Eğitimi

Erken Çocukluk Eğitimi Erken Çocukluk Eğitimi Editör Fikret GÜLAÇTI Songül TÜMKAYA Fikret GÜLAÇTI Kazım BİBER Bahadır KÖKSALAN Aysun GÜROL Sibel YOLERi Türker SEZER Yener ÖZEN Şule ERDEN Mehmet KÖK Songül TÜMKAYA 2. BASKI Editörler:

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB TASARIMI KURS PROGRAMI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB TASARIMI KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB TASARIMI KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN GENEL YAPISI

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN GENEL YAPISI İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN GENEL YAPISI Giriş... 1 Türk Eğitim Sisteminin Amaçları... 2 1. Genellik ve eşitlik... 3 2. Bireyin ve toplumun ihtiyaçları... 3 3. Yöneltme... 3 4. Eğitim hakkı...

Detaylı

ÖZEL YUMURCAK ANAOKULU

ÖZEL YUMURCAK ANAOKULU BRANŞ DERSLERİMİZ ÖZEL YUMURCAK ANAOKULU eğitiminde uygulanan programda Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi eğitim ve öğretim müfredatında yer alan çalışmalar ve bu çalışmalara ek olarak çağın gerekleri

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN GİYSİLERİ ARTİSTİK ÇİZİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN GİYSİLERİ ARTİSTİK ÇİZİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN GİYSİLERİ ARTİSTİK ÇİZİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARINA ÖĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARIN ATAMALARINA ESAS OLAN ALANLAR İLE MEZUN OLDUKLARI YÜKSEKÖĞRETİM

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARINA ÖĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARIN ATAMALARINA ESAS OLAN ALANLAR İLE MEZUN OLDUKLARI YÜKSEKÖĞRETİM MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARINA ÖĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARIN ATAMALARINA ESAS OLAN ALANLAR İLE MEZUN OLDUKLARI YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE AYLIK KARŞILIĞI OKUTACAKLARI DERSLERE İLİŞKİN

Detaylı

BILIMSEL Eğitimde ortaya çıkan problemlere bilimsel arastırma yöntemlerini kullanarak çözüm arama EKONOMİK Mevcut olanaklarla uyumlu,

BILIMSEL Eğitimde ortaya çıkan problemlere bilimsel arastırma yöntemlerini kullanarak çözüm arama EKONOMİK Mevcut olanaklarla uyumlu, PROGRAMIN TEMELLERİ PROGRAMIN TEMELLERİ BILIMSEL Eğitimde ortaya çıkan problemlere bilimsel arastırma yöntemlerini kullanarak çözüm arama EKONOMİK Mevcut olanaklarla uyumlu, SOSYAL Programlar bireyin sosyal

Detaylı

GELENEKSEL OYUNLAR VE ZEKÂ OYUNLARI ZEKÂ OYUNLARI ÖĞRETİCİLİĞİ KURS PROGRAMI

GELENEKSEL OYUNLAR VE ZEKÂ OYUNLARI ZEKÂ OYUNLARI ÖĞRETİCİLİĞİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GELENEKSEL OYUNLAR VE ZEKÂ OYUNLARI ZEKÂ OYUNLARI ÖĞRETİCİLİĞİ KURS PROGRAMI ANKARA, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI İŞ HAYATINDA İLETİŞİM KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI İŞ HAYATINDA İLETİŞİM KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI İŞ HAYATINDA İLETİŞİM KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... Hata! Yer işareti tanımlanmamış.

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ (PANTOLON-YELEK-CEKET-FRAK) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ (PANTOLON-YELEK-CEKET-FRAK) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ (PANTOLON-YELEK-CEKET-FRAK) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

TEKSTİL TERBİYE ÖĞRETMENİ

TEKSTİL TERBİYE ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, tekstil ürünlerinin üretimi, planlanması, kalite kontrolü, tasarımı, tekstil hammaddelerinin tekstil sektöründe kullanılabilir

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ BİLGİSAYARDA GİYSİ KALIBI HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ BİLGİSAYARDA GİYSİ KALIBI HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ BİLGİSAYARDA GİYSİ KALIBI HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2016 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde giysi üretimi

Detaylı

BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere biyoloji ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere biyoloji ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere biyoloji ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Biyoloji konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ANDROİD İLE MOBİL PROGRAMLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ANDROİD İLE MOBİL PROGRAMLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ANDROİD İLE MOBİL PROGRAMLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Dünyada bilim ve teknolojideki

Detaylı

BĠR MESLEK OLARAK ÖĞRETMENLĠK

BĠR MESLEK OLARAK ÖĞRETMENLĠK BĠR MESLEK OLARAK ÖĞRETMENLĠK Meslekleşme ölçütleri Öğretmenlik Mesleğinin Yasal Dayanakları Öğretmenlik Mesleğinin Temel Özellikleri Türkiye de Öğretmenliğin Meslekleşmesi Öğretmenlerin hizmet öncesinde

Detaylı

MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI PERSONEL BORDRO VE ÖZLÜK İŞLERİ EĞİTİMİ KURS PROGRAMI

MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI PERSONEL BORDRO VE ÖZLÜK İŞLERİ EĞİTİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI PERSONEL BORDRO VE ÖZLÜK İŞLERİ EĞİTİMİ KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İ Ç İ N D E K İ L E R PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN

Detaylı

Eğitim, sevgi Özel Önsöz Anaokulu

Eğitim, sevgi Özel Önsöz Anaokulu Başarının Önsöz ü 1 2 Eğitim, sevgi Özel Önsöz Anaokulu 1200 m² kullanım alanı, oyun salonları, çalışma sınıfları, sınıfların dışında açık ve kapalı oyun bahçesi, kum havuzu, bilim atölyesi, spor salonu,

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Çocuk Edebiyatı SNFS Ön Koşul Dersler

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Çocuk Edebiyatı SNFS Ön Koşul Dersler Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Çocuk Edebiyatı SNFS002 2 + 0 2 4 Ön Koşul Dersler Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Dersin Koordinatörleri Dersi Veren Dersin Yardımcıları Dersin Amacı Dersin

Detaylı

T. C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1: Bu yönergenin amacı, Sinop

T. C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1: Bu yönergenin amacı, Sinop T. C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1: Bu yönergenin amacı, Sinop Üniversitesinde öğrenim görmekte olan engelli öğrencilerin

Detaylı

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON SERTİFİKA PROGRAMI

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON SERTİFİKA PROGRAMI T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON SERTİFİKA PROGRAMI ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİ ÇALIŞMA VE UYGULAMA YÖNERGESİ Aralık, 2016 Bu yönerge, Pedagojik Formasyon Sertifika Programında

Detaylı

KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ ALANI MESLEKİ İNGİLİZCE (KONAKLAMA) KURS PROGRAMI

KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ ALANI MESLEKİ İNGİLİZCE (KONAKLAMA) KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ ALANI MESLEKİ İNGİLİZCE (KONAKLAMA) KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 3 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ WEB TASARIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ WEB TASARIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ WEB TASARIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ IOS İLE MOBİL PROGRAMLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ IOS İLE MOBİL PROGRAMLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ IOS İLE MOBİL PROGRAMLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Dünyada bilim ve teknolojideki hızlı

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI 0-72 AY ÇOCUKLARI İÇİN OYUN VE OYUNCAK KURS PROGRAMI Ankara 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI 1 PROGRAMIN DAYANAĞI

Detaylı

İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ

İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ TEMEL YETENEKLER YETENEKLER Okuma: El kitapları, grafikler ve programlar gibi kaynaklardaki yazılı bilgileri bulma, anlama ve yorumlama Yazma: Düşünceleri, fikirleri,

Detaylı