YÜKSEK YAPILAR MİM 242 TAŞIYICI SİSTEMLER VE TEKNOLOJİLERİ I MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ BA H A R YA R I Y I L I

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YÜKSEK YAPILAR MİM 242 TAŞIYICI SİSTEMLER VE TEKNOLOJİLERİ I MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ BA H A R YA R I Y I L I"

Transkript

1 MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 242 TAŞIYICI SİSTEMLER VE TEKNOLOJİLERİ I BA H A R YA R I Y I L I YÜKSEK YAPILAR Dr. Öğr. Üyesi Cahide AYDIN İPEKÇİ Arş. Gör. Nurşah SERTER

2 YÜKSEK YAPI NEDİR? YÜKSEK YAPI TANIMI

3 YÜKSEK YAPI TANIMI Ülkelerin geçerli yönetmeliklerine göre yüksek yapı için, kat sayısı ya da yapının toplam yüksekliğine göre farklı tanımlar mevcuttur. Yapı mühendisliği açısından bir tanımlamada; Almanca Wolken kratzer, İngilizce Skyscraper, Fransızca Gratteciel olarak bilinen gökdelen genel anlamda çevresindeki yapılara göre önemli ölçüde yüksek olan yapılardır. Ancak bu tanımlamanın daha nesnel olması için bu yüksekliğin en az ne olması gerektiği üzerinde durulması gerekir. Örneğin; Almanya da bu yüksekliğin alt sınırı 22 metre olarak saptanmıştır. (Tapan, 1989) İzmir Büyükşehir Belediyesi Yüksek Yapılar Yönetmeliği nde yüksek yapı; Son kat tavan döşeme kotu metreyi ve/veya bodrum kat dâhil olmak üzere toplam kat adedi 13'ü aşan (13. kat hariç) yapılar yüksek yapı olarak kabul edilir şeklinde tanımlanmıştır. (İzmir Büyükşehir Belediyesi Yüksek Yapılar Yönetmeliği, 1996)

4 YÜKSEK YAPI TANIMI İstanbul İmar Yönetmeliği nde yüksek yapı; Genel olarak yakın ve uzak çevresini, fiziksel çevre, siluet, kent dokusu ve her türlü kentsel alt yapı yönünden etkileyen bir yapı türüdür. Binanın herhangi bir cephesinden görünen en düşük kottaki bina yüksekliği en az metre olan yapılardır şeklinde ifade edilmiştir. (İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği, 2007). İstanbul Yüksek Binalar Deprem Yönetmeliği nde yüksek yapı tanımı, bodrum katları hariç olmak üzere, en düşük yer seviyesinden itibaren yüksekliği enaz60metre olan binalardır şeklinde yapılmıştır. (İstanbul Yüksek Binalar Deprem Yönetmeliği, 2008)

5 YÜKSEK YAPI TANIMI Yüksek Binalar ve Kentsel Yerleşimler Konseyinin-CTBUH* yayınladığı Yüksek Binaların Ölçüm ve Tanımlamasına İlişkin Değerlendirme Kriterleri başlıklı çalışmada, yüksek yapı kavramının net bir tanımının olmadığı, en doğru tanım için 3 kriterin baz alınması gerektiği aktarılmıştır. Bu kriterler: Bağlama Göre Yükseklik Orana Göre Yükseklik Teknolojiye Göre Yükseklik *CTBUH (Yüksek Binalar ve Kentsel Yerleşimler Konseyi ), 1969 yılında ABD de kurulan, yüksek binalar ve sürdürülebilir kentsel mekânlarla ilgili araştırmalar yaparak, uzmanlara sektördeki gelişmeleri takip edebilecekleri bilgilendirme platformu görevi üstlenen konseyin adıdır.

6 YÜKSEK YAPI TANIMI Bağlama Göre Yükseklik Yüksek yapı tanımı sadece yapının niceliksel yüksekliğine göre değil, aynı zamanda binanın içinde bulunduğu çevresel dokudaki algısı ile de yakından ilişkilidir. Örneğin; 14 katlı bir bina, Chicago ya da Hong Kong gibi şehirlerde yüksek yapı sayılmazken, Avrupa da az katlı binaların yoğunlukta olduğu bir dokuda yüksek yapı kabul edilir.

7 YÜKSEK YAPI TANIMI Orana Göre Yükseklik Yüksek yapı tanımında diğer bir kriter de yapının kendi içindeki oranıdır. Dünyanın pek çok yerinde çok yüksek sayılmayacak, ancak narin görünümü sayesinde yüksek algısı uyandıran yapılar mevcuttur.

8 YÜKSEK YAPI TANIMI Teknolojiye Göre Yükseklik Yüksek yapı, yapımında ileri düzeyde düşey ulaşım teknolojilerinden, yatay rijitleştirme sistemleri ve strüktürel çaprazlamalardan, hızlı yapım yöntemlerinden yararlanılan yapı türüdür.

9 YÜKSEK YAPI TANIMI Yükseklik sınırının 828 metrelere ulaştığı ve 1000 metre yükseklikteki bir yapının inşaat aşamasında olduğu günümüzde, yüksek yapı tanımına ek olarak süper yüksek yapı ve mega yüksek yapı tanımları doğmuştur.

10 YÜKSEK YAPILARIN TARİHÇESİ Mısırlıların kralları Keops için tamamını taştan yaptıkları piramit, yüksek yapıların ilkidir. Daha sonra Yemen de kesme taştan mesken olarak yapılmış kule evler görülmektedir. Bu mesken kulelerin temelleri moloz taşlardan yapılıp, üst katları moloz ve çamurdan 60 cm kalınlığında bloklar ile inşa edilmiştir. Gotik Mimari'de tuğlalarla yapılan ilk yapı, Ulm Katedrali'dir. Dünyanın en yüksek katedrali unvanını günümüzde de halen koruyan Ulm Katedrali ile yapı yüksekliği ilk olarak 162 m'yi geçmiştir.

11 YÜKSEK YAPILARIN TARİHÇESİ Japonya ve Çin gibi ülkelerde yüksek yapıların gelişiminde pagodalar* önemli bir rol oynamaktadır. Nara'da, M.S 680 yılında yapılmış olan 34 m. Yüksekliğindeki Yakushii Pagodası bölgesel yüksek yapı örneğidir. *Pagodalar, çok katlı kule şeklinde inşa edilmekte olup, ibadet alanının içinde veya ondan bağımsız olarak yapılan mabetlerdir.

12 YÜKSEK YAPILARIN TARİHÇESİ Yüksek yapı (gökdelenler) tarihi için başta Chicago ve New York şehirleri olmak üzere ABD ye bakmak gerekmektedir. Çeliğin endüstriyel bir şekilde üretilmesi, Cam ve betonarmenin gelişmesi, Kent merkezlerinde toprağın az ve pahalı olması, İnsanların yüksek yapı yapma tutkusu, Mühendislik alanındaki gelişmelerle birleşince başta Chicago olmak üzere ABD de yüksek yapı (gökdelenler) yarışı başlamıştır. Yüksek yapıların gelişimini 5 dönem olarak sınıflandırmak mümkündür:

13 YÜKSEK YAPILARIN TARİHÇESİ 1. Yüksek Yapı Çağı: Taşıyıcı sistemlerin geliştiği, asansör ve çelik çerçevenin kullanılmaya başlandığı dönemdir. Bu dönem, 1885 yılında yapımı tamamlanan, Chicago daki 10 katlı çelik çerçeveli Home Insurance Binası ile başlar. Taşıyıcı sistemlerin gelişimi, Asansör ve çelik çerçevenin keşfi Home Insurance Binası, Chicago, 1885

14 YÜKSEK YAPILARIN TARİHÇESİ 2. Yüksek Yapı Çağı Geleneksel yapılar ve tarihi öğelerin estetikle buluştuğu, özellikle Gotik ve Art Deco stilinin kullanıldığı bu dönemin ilk örnekleri New York ta görülmeye başlar. Gotik ve Art Deco stili Geleneksel yapı- tarihi öğelerin sentezi. a b c d a. Metropolitan Life Insurance Binası b.woolworth Binası c.chrysler Binası d. Empire State Binası

15 YÜKSEK YAPILARIN TARİHÇESİ 3. Yüksek Yapı Çağı Tarihi öğeler Teknolojik gelişmeler Mies van der Rohe, Walter Gropius, Le Corbusier Modernizm Dönemi IBM Binası (1969) Illinois Center (1967)

16 YÜKSEK YAPILARIN TARİHÇESİ 4. Yüksek Yapı Çağı 1970 lerden başlayarak 2000 lere dek uzanan dönemdir li yıllarda Fazlur Rahman Khan tarafından tübüler sistem kavramının geliştirilmesi, yüksek yapılarda yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. Sık aralıklı kolonlar ve yüksek parapet kirişlerinden oluşan tübüler sistemlerle daha önceki örneklerden farklı olarak, çok daha az strüktürel malzeme ile çok yüksek binalar yapılabilmiştir Yeni taşıyıcı sistem tasarımları (tübüler sistemler) Yeni cephe sistemleri - Daha ince, şeffaf, ısısal performansı tasarlanabilen cam cephe sistemleri geliştirilmiştir.

17 YÜKSEK YAPILARIN TARİHÇESİ John Hancock Center Binası Chicago, 1969,kafes tüp taşıyıcı sistem

18 YÜKSEK YAPILARIN TARİHÇESİ Willis Tower 1974, demet tüp taşıyıcı sistemli

19 YÜKSEK YAPILARIN TARİHÇESİ World Trade Center Binası New York, 1973, çerçeveli tüp taşıyıcı sistem

20 YÜKSEK YAPILARIN TARİHÇESİ Bu dönemin öncü örneklerinden; 1986 yılında, Hong Kong da Norman Foster ın tasarladığı, farklı bir taşıyıcı sistem tasarımının yanı sıra, cam ve alüminyum yenilikçi kullanımının vurgulandığı Hong Kong and Shanghai Bank Binası yapılmıştır Hong Kong and Shanghai Bank Headquarters (1986)

21 YÜKSEK YAPILARIN TARİHÇESİ 1990 lı yılara gelindiğinde taşıyıcı sistemlerdeki gelişmelerle birlikte; düşey ve yatay yüklerin daha çok eksenel kuvvetlerle aktarıldığı; eğilmeye daha az çalışan, böylece ekonomik kesit tasarımına imkân veren; ortada çekirdek ve dışta çelik çaprazlı taşıyıcı cephe sistemli tasarımların yaygın olarak kullanılmaya başlandığı görülmektedir. Bu dönemin öncü binaları: a b c d a.bank of China (1988, Çin) b.central Plaza (1992, Hong Kong) c.citic Plaza (1996, Çin) d.petronas Towers (1998, Malezya)

22 5. Son Dönem Yüksek Yapı Çağı YÜKSEK YAPILARIN TARİHÇESİ 2000 li yıllarda yüksek yapı kavramı işyeri, finans merkezinin yanında konut işlevinde de anılır olmuştur. Bu dönemde inşaat ve malzeme teknolojisindeki gelişmeler, yükseklik sınırlarını zorlayan, sıra dışı biçimli, ikonik binaların yapılabilmesine olanak vermiştir yılında tamamlanan İngiltere deki Swiss Re Binası, 2004 yılında tamamlanan Tayvan daki Taipei 101 Binası, 2005 yılında tamamlanan İsveç teki Turning Torso Binası, 2009 yılında tamamlanan Çin deki CCTV Binası 2000 li yılların öncü yapıları arasındadır. a b c. d. a. Swiss Re (2003, İngiltere) b. Taipei 101 (2004, Tayvan) c. Turning Torso (2005, İsveç) d. CCTV Binası (2009, Çin)

23 Burj Khalifa (Dubai, 2010) Birleşik Arap Emirliği Kingdom Tower (Jeddah-Suudi Arabistan) Yapım aşamasında YÜKSEK YAPILARIN TARİHÇESİ

24 YÜKSEK YAPILARIN TARİHÇESİ Son yıllarda yüksek yapı alanındaki gelişmeler yakından izlenildiğinde, 19. yüzyıl sonlarında ve 20. yüzyılda yüksek yapıların gelişiminde öncü görevi üstlenen Amerika nın yerini, 2000 li yıllara gelindiğinde büyük ölçüde Çin, Japonya, Kore, BAE gibi Asya ülkelerine bıraktığı görülmektedir lerde Dünyadaki yüksek yapıların %49 u Kuzey Amerika da yer alırken, 2000 lerde yüksek yapıların %32 sinin Asya ülkelerinde, %24 ünün Kuzey Amerika ülkelerinde yapıldığı tespit edilmiştir. BÖLGE ÜLKELER ORAN YAPILAR (sayı) (%) (sayı) Kuzey Amerika ,701 Avrupa 35 21,3 742 Asya 35 20,2 702 Güney Amerika 13 5,2 181 Avustralya Orta Doğu Afrika Orta Amerika TOPLAM 165 3, yılı verilerine göre Dünya nın en yüksek 100 yapısının kıtalara göre dağılımı

25 YÜKSEK YAPILARDA UYGULANAN STRÜKTÜREL SİSTEMLER

26 YÜKSEK YAPILARDA TAŞIYICI SİSTEM 1. RİJİT ÇERÇEVELER Rijit çerçeveler, yatay (kiriş) ve düşey (kolon) yapı elemanlarının eğilme dayanımına bağlı olarak yatay yüklere dayanım gösteren, belli bir ızgara biçiminde, birbirine rijit olarak bağlanmasıyla oluşmaktadır. Rijit çerçeveler normal şartlarda 30 kata kadar ekonomik olmaktadır. Deprem bölgelerinde ise bu yükseklik 20 kata kadar inmektedir, çünkü bu yüksekliği geçen binalarda kiriş ve kolon boyutları ekonomiklik sınırını aşmaktadır Rijit çerçeve: itme ve deformasyonlar (Taranath, 2010)

27 YÜKSEK YAPILARDA TAŞIYICI SİSTEM 2. ÇAPRAZLI ÇERÇEVELER Bu sistemlerin, sahip oldukları çaprazlamalar sayesinde, rijit çerçeveli taşıyıcı sistemle yapılmış yüksek yapılara oranla kiriş boyutlarında azalmalar görülür. Daha az malzeme kullanılması ekonomik gibi görünse de, çaprazlamaların bağlantı noktalarının çözümü zor ve pahalı bir iş yüküdür. Çeşitli çaprazlama biçimleri

28 YÜKSEK YAPILARDA TAŞIYICI SİSTEM 3. BETONARME PERDE DUVARLI ÇERÇEVELER Deprem bölgelerinde 8-10 kat yapı yüksekliğinden sonra, çerçeve sistemler yatay yüklerin taşınmasında yetersiz kalmaktadır. Bu durumda bina içinde yapılacak bölmelerden sabit olanlar, hem düşey, hem de yatay yüklere karşı koyacak şekilde düzenlenerek perde duvarlar oluşturulur.

29 YÜKSEK YAPILARDA TAŞIYICI SİSTEM 4. YATAY KAFES KİRİŞLİ/PERDE DUVARLI STRÜKTÜRLER (outrigger sistem) Bu sistemler, çekirdek perdeli çerçeve sistemlere, yapı yüksekliği boyunca bir veya daha fazla seviyede, çevre (dış) kolonlarla çekirdeği birbirine bağlayan yatay perdelerin eklenmesiyle geliştirilmiştir. Yatay perde; yatay konumlandırılmış kafes perde (kafes kiriş) veya perde duvardan oluşur. Yeterli etkinliğin sağlanabilmesi amacıyla en az bir kat derinliğinde ve eğilme rijitliği yüksek olan yatay perdeler, normal katlarda kullanıma engel teşkil etmemek amacıyla, genellikle yapı yüksekliği boyunca bir veya daha çok seviyede yer alan mekanik katlara yerleştirilir Yatay kafes kirişli/perde duvarlı strüktür

30 YÜKSEK YAPILARDA TAŞIYICI SİSTEM 5. TÜBÜLER SİSTEMLER Cephede sık aralıklı kolonlar ve yüksek parapet kirişlerinden oluşan tüp sistem, delikli dikdörtgen ya da benzeri bir boru şeklinde, üç boyutlu bir sistem olarak tanımlanmaktadır. Yatay yüklere karşı düşey bir konsol şeklinde davranan bu çerçeveli tüp, yüksek binalar için oldukça etkin bir sistemdir 5.1. ÇERÇEVELİ TÜP SİSTEMLER Çerçeveli tüp sistemde dış kolon aralıkları metre, bunları bağlayan cephe kirişlerinin yüksekliği de metre arasında değişiklik göstermektedir. Bu sistemde 20 kattan 50 kata kadar betonarme ve çelik yapı yapılmıştır

31 YÜKSEK YAPILARDA TAŞIYICI SİSTEM 5.2. TÜP İÇİNDE TÜP SİSTEMLER Çekirdek duvarlarının şekillendirdiği bir iç tüp ve sık kolonlar ile cephe kirişlerinin oluşturduğu ızgaranın şekillendirdiği bir dış tüpten oluşan taşıyıcı sisteme tüp içinde tüp sistem denilmektedir West Madison Binası, Chicago

32 YÜKSEK YAPILARDA TAŞIYICI SİSTEM 5.3.DEMET TÜP SİSTEMLER En basit şekliyle tübüler sistemler, genellikle prizmatik düşey profiller şeklinde uygulanabilmektedir. Willis Tower, Chicago

33 YÜKSEK YAPILARDA TAŞIYICI SİSTEM 6. DİAGRİD SİSTEMLER Dia-grid, diagonal ve grid kelimelerinin kısaltılarak birleştirilmiş şeklidir yılında tamamlanan, mimari tasarımı Curtis and Davis tarafından yapılan, ABD nin Pittsburgh şehrinde bulunan IBM Binası, diagrid sistemle yapılmış ilk bina örneğidir. IBM Binası Bu yapı inşa edildiği zamanda mimar ve mühendislerin ilgisini çekmemiştir lere gelindiğinde Humana Headquarters yarışmasında, Sir Norman Foster ın öneri olarak diagrid sistemli bir gökdelen yapısı sunmuştur. Bu yarışmada Foster birinciliği kazanamasa da ilerleyen yıllarda tasarladığı Londra'daki Swiss Re (2003) ve New York taki Hearst Kulesi (2006), diagrid yapıların tüm dünyaca tanınıp bilinmesini sağlamıştır. Swiss Re, Londra ve Hearst Kulesi, New York b

34 YÜKSEK YAPILARDA TAŞIYICI SİSTEM 2010 yılında Dubai de yapılan 24 katlı O-14 binası ise beton diagrid taşıyıcı sistem örneğidir.

35 YÜKSEK YAPILARDA TAŞIYICI SİSTEM 6. UZAY KAFES TAŞIYICI SİSTEMLER Bu sistemde binaya etkiyen yatay yükler, üç boyutlu bir çerçeve tarafından karşılanmaktadır. Bu üç boyutlu çerçeveyi oluşturan elemanlar diğer sistemlerden farklı olarak hem yatay hem de düşey yükleri karşılamaktadır. Sonuç olarak ortaya oldukça etkin ve hafif bir sistem çıkmaktadır Bank of China Binası, 1976,Hong Kong

36 YÜKSEK YAPILARDA TAŞIYICI SİSTEM 6. MEGA ÇEKİRDEK MEGA KOLON SİSTEMLER Bu sistemler, bina yüksekliği boyunca devam eden, kesit alanları normalden çok büyük olan betonarme veya kompozit kolonlardan oluşan sistemlerdir. Mega kolon sistemler Mega çekirdek sistemde kat döşemesi a. Konsol döşeme b. Destekli kat döşemesi

37 Yüksek yapılarda uygulanan strüktürel sistemlerin zaman içinde değişimi YÜKSEK YAPILARDA TAŞIYICI SİSTEM

38 YÜKSEK YAPILARDA ÇEKİRDEK TASARIMI

39 YÜKSEK YAPILARDA ÇEKİRDEK TASARIMI YÜKSEK YAPIDA ÇEKİRDEK NEDİR? Yapılarda, ısıtma, soğutma, havalandırma gibi mekanik sistemlerle, merdiven, asansör gibi düşey ulaşım elemanları, ve ıslak hacimleri içeren birimlere çekirdek denilir. Yüksek yapılar, konumlandığı alandan optimum fayda sağlamayı amaçlayan yapılardır. Arazi fiyatlarının yüksek oluşu, zeminde en az alanı kaplayarak düşeyde yerleşimi zorunlu kılmıştır. Burada optimum finansal kazancı elde etmeyi amaçlayan yatırımcılar, yapının net kullanım alanı olarak tanımlanan kiralanabilir/ satılabilir alanların maksimum düzeyde olmasını hedefler. Bunun için de yüksek yapı kat alanının yaklaşık üçte birini oluşturan servis çekirdeğinin minimumda tutulması ekonomikliğin sağlanması açısından çok önemlidir.

40 YÜKSEK YAPILARDA ÇEKİRDEK TASARIMI ASANSÖRLER Asansörler servis çekirdeklerinin boyutlarını sirkülasyon sisteminin kurulmasını büyük ölçüde etkileyen çekirdek elemanlarıdır. Binalarda kat adedi arttıkça asansör sayıları ve buna bağlı olarak da çekirdeğin kapladığı alan artar. Bunu önlemek için transfer katları oluşturularak, asansörler düşeyde düzenlenir

41 YÜKSEK YAPILARDA ÇEKİRDEK TASARIMI Asansör sistemlerinde çift kabin (double-deck) olarak bilinen iki katlı kabin sisteminin kullanılması da oldukça yaygındır. Bu uygulama, kat planlarında kullanım alanından tasarruf sağlamaktadır.

42 YÜKSEK YAPILARDA ÇEKİRDEK TASARIMI ÇEKİRDEKLERİN BİNADAKİ KONUMLARI Yüksek yapıların çekirdek yerleşimi Ken Yeang tarafından 4 gruba ayrılmıştır. Bunlar: Merkezi Servis Çekirdeği Çoklu Servis Çekirdeği Uç Servis Çekirdeği Atriyum İçerisine Konumlandırılmış Servis Çekirdeği

43 YÜKSEK YAPILARDA ÇEKİRDEK TASARIMI Servis çekirdeğinin çeperlere yerleştirilmesi, özellikle sıcak ve nemli bölgelerde tampon bölge oluşturarak yapının ısıtma ve soğutma giderlerini azaltarak enerji korunumu sağlamaktadır. Sıcak iklimlerde doğu ve batı cephelerine yerleştirilen çekirdekler, soğutma giderlerinden büyük oranda tasarruf sağlamaktadır. Orta ve soğuk iklim bölgelerinde de kuzeydoğu ve kuzeybatı yönlerine yerleştirilen cephe çekirdekleri binayı soğuk kış rüzgârlarından koruyarak ısıtma giderlerini azaltmaktadır.

44 Öğrenci çalışmaları YÜKSEK YAPILAR

Çok Katlı Yüksek Yapı Tasarımında Gelişmeler. Rasim TEMUR

Çok Katlı Yüksek Yapı Tasarımında Gelişmeler. Rasim TEMUR Çok Katlı Yüksek Yapı Tasarımında Gelişmeler Rasim TEMUR İstanbul Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 3 Temmuz 2008 Tanım Alman standartları, en yüksek noktası 22 m.yi aşan yapıları, Yüksek yapı olarak

Detaylı

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Yüksek Binalar

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Yüksek Binalar İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Yüksek Binalar 2015 Yüksek bina: h>20~40m Düşey yüklerden çok yatay kuvvetler önemli Çelik, BA

Detaylı

Yüksek Binaların Gelişimi ve Tasarım İlkeleri Y.Doç.Dr. Erdal Coşkun İnşaat Yüksek Mühendisi

Yüksek Binaların Gelişimi ve Tasarım İlkeleri Y.Doç.Dr. Erdal Coşkun İnşaat Yüksek Mühendisi Yüksek Binaların Gelişimi ve Tasarım İlkeleri Y.Doç.Dr. Erdal Coşkun İnşaat Yüksek Mühendisi 1 Yüksek Binaların Gelişimi 2 Giriş Birleşik Devletler de yüksek binaların diğer deyişle gökdelenlerin (Skyscraper)

Detaylı

ÇELİK YAPILAR YÜKSEK BİNALAR

ÇELİK YAPILAR YÜKSEK BİNALAR ÇELİK YAPILAR YÜKSEK BİNALAR Çelik Yapılar Taşıyıcı Sistem Düzenleme İlkeleri İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Çelik Yapılar Taşıyıcı Sistem Düzenleme İlkeleri İstanbul Teknik Üniversitesi

Detaylı

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun . Döşemeler TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun 07.3 ÇELİK YAPILAR Döşeme, Stabilite Kiriş ve kolonların düktilitesi tümüyle yada kısmi basınç etkisi altındaki elemanlarının genişlik/kalınlık

Detaylı

ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER. DÖŞEMELER Yerinde Dökme Betonarme Döşemeler

ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER. DÖŞEMELER Yerinde Dökme Betonarme Döşemeler Döşemeler, yapının duvar, kolon yada çerçeve gibi düşey iskeleti üzerine oturan, modülasyon ızgarası üzerini örterek katlar arası ayırımı sağlayan yatay levhalardır. ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE Döşemeler,

Detaylı

YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI

YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi YAPI Canlıların beslenme ve barınma gibi doğal ihtiyaçlarını

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 242 TAŞIYICI SİSTEMLER VE TEKNOLOJİLERİ I 2017-2018 BAHAR YARIYILI Dr. Öğr.Üyesi Cahide AYDIN İPEKÇİ Arş. Gör. Nurşah SERTER Taşıyıcı Sistemlerin

Detaylı

Modern Mimari -Kökeni ve Manifestoları

Modern Mimari -Kökeni ve Manifestoları Modern Mimari -Kökeni ve Manifestoları Buluşlar Az Çoktur Form Fonksiyonu Takip eder Minimalizm Formda, malzemede ve ifadede dürüstlük 1 Metal Çerçeveli Mimarinin Yükselişi A. Erken Modern Dönem. 1850-1900

Detaylı

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir.

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Mimari ve statik tasarım kolaylığı Kirişsiz, kasetsiz düz bir tavan

Detaylı

ÇELİK YAPILAR. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe

ÇELİK YAPILAR. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe ÇELİK YAPILAR Cephe elemanı yatay ve düşey elemanların oluşturduğu forma bağlı olarak rüzgar yüklerini iki yada tek doğrultuda aktarır. Bu, döşemenin düşey yükler altındaki davranışına benzer. 8 1 Çelik

Detaylı

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 1 . TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 2 Başlıca Taşıyıcı Yapı Elemanları Döşeme, kiriş, kolon, perde, temel 3 Çerçeve

Detaylı

29.03.2016 LTESİ. Yrd.Do ÇELİK K YAPILAR-II ÇELİK YAPILAR II (IMD3202) 2. BAÜ. MÜH. MİM. FAK. İNŞAAT MÜH. BL. Yrd.Doç.Dr.

29.03.2016 LTESİ. Yrd.Do ÇELİK K YAPILAR-II ÇELİK YAPILAR II (IMD3202) 2. BAÜ. MÜH. MİM. FAK. İNŞAAT MÜH. BL. Yrd.Doç.Dr. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK K MİMARLIK M MARLIK FAKÜLTES LTESİ İNŞAAT MÜHENDM HENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇELİK K YAPILAR-II II Yrd.Do Doç.Dr.. Kaan TÜRKERT ÇELİK YAPILAR II (IMD3202) 1 ÇELİK YAPILAR II (IMD3202)

Detaylı

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu Taşıyıcı Sistem İlkeleri Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI YÜKLER YÜKLER ve MESNET TEPKİLERİ YÜKLER RÜZGAR YÜKLERİ BETONARME TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI Rüzgar yönü

Detaylı

DEPREM BÖLGELERİNDE ÇOK KATLI ÇELİK YAPI TASARIMI. Özlem EŞSİZ 1 essiz@msu.edu.tr

DEPREM BÖLGELERİNDE ÇOK KATLI ÇELİK YAPI TASARIMI. Özlem EŞSİZ 1 essiz@msu.edu.tr DEPREM BÖLGELERİNDE ÇOK KATLI ÇELİK YAPI TASARIMI Özlem EŞSİZ 1 essiz@msu.edu.tr Öz: 17 Ağustos 1999 Marmara depremi sonrası, Adapazarı Organize Sanayi Bölgesinde yapılan gözlemlerde, betonarme prefabrike

Detaylı

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II GENEL BİLGİLER Yapısal sistemler düşey yüklerin haricinde aşağıda sayılan yatay yüklerin etkisine maruz kalmaktadırlar. 1. Deprem 2. Rüzgar 3. Toprak itkisi 4.

Detaylı

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması İnş. Y. Müh. Sinem KOLGU Dr. Müh. Kerem PEKER kolgu@erdemli.com / peker@erdemli.com www.erdemli.com İMO İzmir Şubesi Tasarım Mühendislerine

Detaylı

YÜKSEK YAPILARDA TAŞIYICI SĐSTEM VE CEPHE ETKĐLEŞĐMĐ

YÜKSEK YAPILARDA TAŞIYICI SĐSTEM VE CEPHE ETKĐLEŞĐMĐ YÜKSEK YAPILARDA TAŞIYICI SĐSTEM VE CEPHE ETKĐLEŞĐMĐ Zeynep Yeşim HARMANKAYA 1 Asena SOYLUK 2 Konu Başlık No:1, Çatı ve Cephe Sistemleri ve Bileşenleri ÖZET Yüksek yapıların gelişimine bakıldığında 20.

Detaylı

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun Dolu Gövdeli Kirişler TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof Dr Görün Arun 072 ÇELİK YAPILAR Kirişler, Çerçeve Dolu gövdeli kirişler: Hadde mamulü profiller Levhalı yapma en-kesitler Profil ve levhalarla oluşturulmuş

Detaylı

ÇELİK YAPILAR. Çelik Yapı Tarihsel Gelişimi. Tarihsel Gelişim Demir. Tarihsel Gelişim Dekoratif Kullanım. Tarihsel Gelişim Demir Köprü

ÇELİK YAPILAR. Çelik Yapı Tarihsel Gelişimi. Tarihsel Gelişim Demir. Tarihsel Gelişim Dekoratif Kullanım. Tarihsel Gelişim Demir Köprü Demir ÇELİK YAPILAR 1 Çelik Yapı i 18.yy sonlarına kadar demir, sadece yığma yapı elemanlarının bağlanmasında kullanılmıştır ve taşıyıcı hiç bir görevi yoktur. 2 Demir Köprü Dekoratif Kullanım Coalbrookdale

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Gazbeton, Tuğla ve Bims Blok Kullanımının Bina Statik Tasarımına ve Maliyetine olan Etkilerinin İncelenmesi 4 Mart 2008 Bu rapor Orta Doğu Teknik

Detaylı

13. HAFTA YAPI BİLGİSİ UYGULAMALARI

13. HAFTA YAPI BİLGİSİ UYGULAMALARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ GGY 214 YAPI BİLGİSİ VE MALİYET ANALİZLERİ DERSİ Dersin Sorumlu Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Arzuhan Burcu GÜLTEKİN

Detaylı

Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8

Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8 Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8 Ümit ÖZKAN 1, Ayşe DEMİRTAŞ 2 Giriş: Yapıblok, Yapı Merkezi Prefabrikasyon A.Ş. tarafından 1996 yılından beri endüstriyel üretim yöntemleri ile üretilen

Detaylı

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Döşemeler 2015 Betonarme Döşemeler Giriş / Betonarme Döşemeler Kirişli plak döşemeler Dişli (nervürlü)

Detaylı

Perdelerde Kesme Kuvveti Tasarımı ve Yatay Donatı Uygulaması

Perdelerde Kesme Kuvveti Tasarımı ve Yatay Donatı Uygulaması Perdelerde Kesme Kuvveti Tasarımı ve Yatay Donatı Uygulaması SUNUMU HAZIRLAYAN: İNŞ. YÜK. MÜH. COŞKUN KUZU 1.12.2017 Perdelerde Kesme Kuvveti Tasarımı ve Yatay Donatı Uygulaması 1 İÇERİK Giriş Perdelerde

Detaylı

Tünel kalıplar yardımıyla, yapının taşıyıcı elemanları bitirme işlemlerinin çoğunluğu geleneksel tekniklerle gerçekleştirilmektedir.

Tünel kalıplar yardımıyla, yapının taşıyıcı elemanları bitirme işlemlerinin çoğunluğu geleneksel tekniklerle gerçekleştirilmektedir. TÜNEL KALIP ELÇĐN TAŞ TÜNEL KALIP Tünel kalıp sistemi, yapıların döşeme ve duvarlarının büyük kalıp elemanları ile bir kerede döküldüğü, yerinde beton dökülmesine dayalı bir yapım sistemidir. Tünel kalıplar

Detaylı

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR ÇELİK PREFABRİK YAPILAR 3. Bölüm Duvarlar. 4. Bölüm Kafes Kirişler. Duvarlar Çelik çerçeveli yapılarda kullanılan duvarlar da taşıyıcı yapı elemanları gibi çoğunlukla prefabriktir. Bu özellik üretimin

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2017 Ekim Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Ekim 2016 Ekim 2017 DEĞİŞİM % BİRİM FİYAT BİRİM FİYAT 2.686.805 1.499.381.265 0,56 3.144.303 1.833.382.383

Detaylı

MESLEKTE UZMANLIK KURSLARI 2017 EKİM OCAK BETONARME TASARIM BETONARME İLERİ TASARIM ÇELİK TASARIM ÇELİK İLERİ TASARIM GEOTEKNİK TASARIM

MESLEKTE UZMANLIK KURSLARI 2017 EKİM OCAK BETONARME TASARIM BETONARME İLERİ TASARIM ÇELİK TASARIM ÇELİK İLERİ TASARIM GEOTEKNİK TASARIM MESLEKTE UZMANLIK KURSLARI 2017 EKİM - 2018 OCAK BETONARME TASARIM BETONARME İLERİ TASARIM ÇELİK TASARIM ÇELİK İLERİ TASARIM GEOTEKNİK TASARIM BETONARME TASARIM KURSU 1. Betonarme Ön Tasarım, Statik Proje

Detaylı

ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ

ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ M. Sami DÖNDÜREN a Adnan KARADUMAN a a Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Konya Özet Bu çalışmada elips, daire, L, T, üçgen,

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Gazbeton, Tuğla ve Bims Blok Kullanımının Bina Statik Tasarımına ve Maliyetine olan Etkilerinin İncelenmesi 4 Mart 2008 Bu rapor Orta Doğu Teknik

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 242 TAŞIYICI SİSTEMLER VE TEKNOLOJİLERİ I 2017-2018 BAHAR YARIYILI Prefabrike Sistemler II (Boyutsal ve modüler koordinasyon) Dr. Öğr. Üyesi

Detaylı

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR ÇELİK PREFABRİK YAPILAR 2. Bölüm Temel, kolon kirişler ve Döşeme 1 1. Çelik Temeller Binaların sabit ve hareketli yüklerini zemine nakletmek üzere inşa edilen temeller, şekillenme ve kullanılan malzemenin

Detaylı

DÜNYA-TÜRKİYE İNŞAAT SEKTÖRÜ VE İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ GELİŞMELER-BEKLENTİLER

DÜNYA-TÜRKİYE İNŞAAT SEKTÖRÜ VE İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ GELİŞMELER-BEKLENTİLER DÜNYA-TÜRKİYE İNŞAAT SEKTÖRÜ VE İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ GELİŞMELER-BEKLENTİLER EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 19 NİSAN 2018 DÜNYA İNŞAAT SEKTÖRÜ VE İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ DÜNYA EKONOMİSİNDE

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. HAFTA

TEKNİK RESİM 6. HAFTA TEKNİK RESİM 6. HAFTA MİMARİ PROJELER Mimari Proje yapının Vaziyet (yerleşim) planını Kat planlarını En az iki düşey kesitini Her cephesinden görünüşünü Çatı planını Detayları ve sistem kesitlerini içerir.

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü DÖŞEMELER 1

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü DÖŞEMELER 1 ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü DÖŞEMELER 1 Üzerindeki yükleri kiriş veya kolonlara aktaran genelde yatay betonarme elemanlardır. Salon tavanı,

Detaylı

BETONARME YAPILARDA TAŞIYICI SİSTEM VE YAPI YÜKSEKLİĞİNİN DAVRANIŞA ETKİSİNİN İNCELENMESİ

BETONARME YAPILARDA TAŞIYICI SİSTEM VE YAPI YÜKSEKLİĞİNİN DAVRANIŞA ETKİSİNİN İNCELENMESİ XVIII. ULUSAL MEKANİK KONGRESİ 26-30 Ağustos 2013, Celal Bayar Üniversitesi, Manisa BETONARME YAPILARDA TAŞIYICI SİSTEM VE YAPI YÜKSEKLİĞİNİN DAVRANIŞA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Mohammed Hazım ve M. Tolga

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 2 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal

Detaylı

CE471 ÇELİK YAPILAR EMRE İNSEL, PE CE471 - ÇELİK YAPILAR - EMRE İNSEL

CE471 ÇELİK YAPILAR EMRE İNSEL, PE CE471 - ÇELİK YAPILAR - EMRE İNSEL CE471 ÇELİK YAPILAR EMRE İNSEL, PE CE471 ÇELİK YAPILAR 1. ÇELİĞİN TEMEL TASARIM PRENSİPLERİ VE MALZEME ÖZELLİKLERİ (FUNDAMENTAL DESIGN PRINCIPLES AND MATERIAL PROPERTIES OF STEEL) 2. ÇEKME ELEMANLARI (TENSION

Detaylı

AntHill Bomonti Rezidans ve Çarşı / Sosyal Tesis Projesi

AntHill Bomonti Rezidans ve Çarşı / Sosyal Tesis Projesi AntHill Bomonti Rezidans ve Çarşı / Sosyal Tesis Projesi Dr. Gökhan Tunç Macit Yurtsever Dr. Ali R. Özuygur Adnan Tanfener İnşaat Mühendisi Özet Bu makale Şişli de inşaatı devam etmekte olan AntHill Bomonti

Detaylı

DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR

DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR 1- Dünyadaki 3 büyük deprem kuşağı bulunmaktadır. Bunlar nelerdir. 2- Deprem odağı, deprem fay kırılması, enerji dalgaları, taban kayası, yerel zemin ve merkez üssünü

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2018 Şubat Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Şubat 2017 Şubat 2018 DEĞİŞİM % BİRİM FİYAT BİRİM FİYAT 3.051.023 1.473.016.796 0,48 3.110.653

Detaylı

CE498 PROJE DERS NOTU

CE498 PROJE DERS NOTU CE498 PROJE DERS NOTU İnşaat Mühendisliği Bölümü Mühendislik Fakültesi Yakın Doğu Üniversitesi Temmuz 2015, Lefkoşa, KKTC CE498 - PROJE Genel Kapsam: Bu derste 3 katlı betonarme konut olarak kullanılacak

Detaylı

Yapı Elemanlarının Davranışı

Yapı Elemanlarının Davranışı Kolon Türleri ve Eksenel Yük Etkisi Altında Kolon Davranışı Yapı Elemanlarının Davranışı Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZKUL Kolonlar; bütün yapılarda temel ile diğer yapı elemanları arasındaki bağı sağlayan ana

Detaylı

Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler

Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler 2015 Betonarme Çatılar Görevi, belirli bir hacmi örtmek olan

Detaylı

BETONARME-II (KOLONLAR)

BETONARME-II (KOLONLAR) BETONARME-II (KOLONLAR) ONUR ONAT Kolonların Kesme Güvenliği ve Kesme Donatısının Belirlenmesi Kesme güvenliği aşağıdaki adımlar yoluyla yapılır; Elverişsiz yükleme şartlarından elde edilen en büyük kesme

Detaylı

İSTANBUL TOWER 205. İSTANBUL UN KALBİ LEVENT in EN PRESTiJLi OFiS BiNASI KISA TANITIM DÖKÜMANI

İSTANBUL TOWER 205. İSTANBUL UN KALBİ LEVENT in EN PRESTiJLi OFiS BiNASI KISA TANITIM DÖKÜMANI İSTANBUL TOWER 205 İSTANBUL UN KALBİ LEVENT in EN PRESTiJLi OFiS BiNASI KISA TANITIM DÖKÜMANI DÜNYANIN EN YÜKSEK SİMGE YAPILARI MİMARINDAN İSTANBUL A YENİ BİR SİMGE BİNA: İSTANBUL TOWER 205 TASARIM YAKLAŞIMINDA

Detaylı

ANTAKYA MÜZE OTEL TAŞIYICI SİSTEM PROJESİ. İnş.Yük.Müh. Bülent DEVECİ

ANTAKYA MÜZE OTEL TAŞIYICI SİSTEM PROJESİ. İnş.Yük.Müh. Bülent DEVECİ ANTAKYA MÜZE OTEL TAŞIYICI SİSTEM PROJESİ İnş.Yük.Müh. Bülent DEVECİ Proje Künyesi : Yatırımcı Mimari Proje Müellifi Statik Proje Müellifi Çelik İmalat Yüklenicisi : Asfuroğlu Otelcilik : Emre Arolat Mimarlık

Detaylı

BÜYÜKADA ÇARŞI CAMİİ MİMARİ PROJE YARIŞMASI STATİK RAPORU

BÜYÜKADA ÇARŞI CAMİİ MİMARİ PROJE YARIŞMASI STATİK RAPORU BÜYÜKADA ÇARŞI CAMİİ MİMARİ PROJE YARIŞMASI STATİK RAPORU GİRİŞ: 1.1 Raporun Anafikri Bu rapor Büyükada da yapılacak Çarşı Camii projesinin tasarım parametrelerini ve taşıyıcı sistem bilgilerini açıklayacaktır.

Detaylı

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir.

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Tasarımda kullanılan şartname ve yönetmelikler de prefabrik yapılara has bazıları dışında benzerdir. Prefabrik

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Geoteknik

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Geoteknik İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Geoteknik Bütün mühendislik yapıları yapıldıkları zeminle yakından ilgilidir. Taşıyıcı sistemlerin temelleri, yollardaki yarmalar, istinad duvarları, barajlar, tüneller hep

Detaylı

BETONARME. Çözüm 1.Adım

BETONARME. Çözüm 1.Adım Çözüm 1.Adım Çözüm 2. Adım Çözüm 3. Adım Kiriş No Çelik Çapı Bir Adet Donatı Uzunluğu (m) Donatı Adedi Kat Sayısı Aynı Tip Kiriş Sayısı Çelik Ağırlığı (kg/m) Toplam Ağırlık (kg) K1 Ø8 (ertiye) Ø14 (montaj)

Detaylı

ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI

ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI ŞARTNAMELER PREFİ PREFABRİK YAPI ENDÜSTRİ BİLİŞİM VE TİCARET LTD.ŞTİ. 27/200 FORMLU TRAPEZOİDAL

Detaylı

Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi

Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi 1 Hüseyin KASAP, * 1 Necati MERT, 2 Ezgi SEVİM, 2 Begüm ŞEBER 1 Yardımcı Doçent,

Detaylı

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Yapının kendi yükü ile üzerine binen hareketli yükleri emniyetli

Detaylı

DÖŞEMELER (Plaklar) Döşeme tipleri: Kirişli döşeme Kirişsiz (mantar) döşeme Dişli (nervürlü) döşeme Asmolen döşeme Kaset (ızgara)-kiriş döşeme

DÖŞEMELER (Plaklar) Döşeme tipleri: Kirişli döşeme Kirişsiz (mantar) döşeme Dişli (nervürlü) döşeme Asmolen döşeme Kaset (ızgara)-kiriş döşeme DÖŞEMELER (Plaklar) Üzerindeki yükleri kiriş veya kolonlara aktaran genelde yatay betonarme elemanlardır. Salon tavanı, tabanı, köprü döşemesi (tabliye) örnek olarak verilebilir. Döşeme tipleri: Kirişli

Detaylı

RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR. 5- Risk Tespit Uygulaması: Betonarme Bina

RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR. 5- Risk Tespit Uygulaması: Betonarme Bina RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR 5- Risk Tespit Uygulaması: Betonarme Bina İncelenen Bina Binanın Yeri Bina Taşıyıcı Sistemi Bina 5 katlı Betonarme çerçeve ve perde sistemden oluşmaktadır.

Detaylı

KOLEKSİYON A.Ş. TEKİRDAĞ MOBİLYA FABRİKASI DEPREM GÜVENLİĞİ VE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI

KOLEKSİYON A.Ş. TEKİRDAĞ MOBİLYA FABRİKASI DEPREM GÜVENLİĞİ VE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI KOLEKSİYON A.Ş. TEKİRDAĞ MOBİLYA FABRİKASI DEPREM GÜVENLİĞİ VE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI Danyal KUBİN İnşaat Y. Mühendisi, Prota Mühendislik Ltd. Şti., Ankara Haluk SUCUOĞLU Prof. Dr., ODTÜ, Ankara Aydan SESKİR

Detaylı

YAPI VE DEPREM. Prof.Dr. Zekai Celep

YAPI VE DEPREM. Prof.Dr. Zekai Celep YAPI VE DEPREM Prof.Dr. 1. Betonarme yapılar 2. Deprem etkisi 3. Deprem hasarları 4. Deprem etkisi altında taşıyıcı sistem davranışı 5. Deprem etkisinde kentsel dönüşüm 6. Sonuç 1 Yapı ve Deprem 1. Betonarme

Detaylı

DEPREM BÖLGELERĐNDE YAPILACAK BĐNALAR HAKKINDA YÖNETMELĐK (TDY 2007) Seminerin Kapsamı

DEPREM BÖLGELERĐNDE YAPILACAK BĐNALAR HAKKINDA YÖNETMELĐK (TDY 2007) Seminerin Kapsamı DEPREM BÖLGELERĐNDE YAPILACAK BĐNALAR HAKKINDA YÖNETMELĐK (TDY 2007) Prof. Dr. Erkan Özer Đstanbul Teknik Üniversitesi Đnşaat Fakültesi Yapı Anabilim Dalı Seminerin Kapsamı 1- Bölüm 1 ve Bölüm 2 - Genel

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 242 TAŞIYICI SİSTEMLER VE TEKNOLOJİLERİ I 2017-2018 BAHAR YARIYILI Dr. Öğr.Üyesi Cahide AYDIN İPEKÇİ Arş. Gör. Nurşah SERTER KALIP SİSTEMLERİ

Detaylı

GERÇEK ZAMANLI YAPI SAĞLIĞI İZLEME SİSTEMLERİ

GERÇEK ZAMANLI YAPI SAĞLIĞI İZLEME SİSTEMLERİ GERÇEK ZAMANLI YAPI SAĞLIĞI İZLEME SİSTEMLERİ Erdal Şafak Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Çengelköy, İstanbul erdal.safak@boun.edu.tr

Detaylı

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500)

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) TS 500 / Şubat 2000 Temel derinliği konusundan hiç bahsedilmemektedir. EKİM 2012 10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) 10.0 - KULLANILAN SİMGELER Öğr.Verildi b d l V cr V d Duvar altı temeli genişliği Temellerde,

Detaylı

HASAR TÜRLERİ, MÜDAHALEDE GÜVENLİK VE ÖNCELİKLER

HASAR TÜRLERİ, MÜDAHALEDE GÜVENLİK VE ÖNCELİKLER HASAR TÜRLERİ, MÜDAHALEDE GÜVENLİK VE ÖNCELİKLER Yapım amacına göre bina sınıflandırması Meskenler-konutlar :Ev,apartman ve villalar Konaklama Binaları: Otel,motel,kamp ve mokamplar Kültür Binaları: Okullar,müzeler,kütüphaneler

Detaylı

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör.

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör. MESLEK RESMİ DERSİ Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri Hazırlayan Öğr. Gör. Cahit GÜRER 26.02.2009-Afyonkarahisar YAPI Canlıların beslenmek ve barınmak

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ YAPI STATİĞİ 1 DERSİ PROJE RAPORU

GÜZ DÖNEMİ YAPI STATİĞİ 1 DERSİ PROJE RAPORU 2018-2019 GÜZ DÖNEMİ YAPI STATİĞİ 1 DERSİ PROJE RAPORU GRUP 1 ÖĞRENCİ NO - ADI SOYADI ÖĞRENCİ NO - ADI SOYADI ÖĞRENCİ NO - ADI SOYADI ÖĞRENCİ NO - ADI SOYADI ÖĞRENCİ NO - ADI SOYADI ÖĞRENCİ NO - ADI SOYADI

Detaylı

Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi

Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi N. MERT/APJES III-I (015) 48-55 Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi 1 Hüseyin KASAP, * 1 Necati MERT, 1 Ezgi SEVİM, 1

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2017 Kasım Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Kasım 2016 Kasım 2017 DEĞİŞİM % BİRİM FİYAT BİRİM FİYAT 2.916.482 1.515.909.373 0,52 3.271.820

Detaylı

Adım İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Adım İnşaat

Adım İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Adım İnşaat TANITIM DOSYASI 1978 yılından bugüne çok sayıda sanayi tesisi projesini başarı ile gerçekleştirmiş olan Adım İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, 2012 yılında yapısal tasarım ve teknik uzmanlık hizmetleri

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2017 Eylül Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Eylül 2016 Eylül 2017 DEĞİŞİM % BİRİM FİYAT BİRİM FİYAT 3.012.900 1.427.003.768 0,47 2.561.302

Detaylı

YAPAN: ESKISEHIR G TIPI LOJMAN TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: Hakan Şahin - ideyapi Bilgisayar Destekli Tasarım

YAPAN: ESKISEHIR G TIPI LOJMAN TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: Hakan Şahin - ideyapi Bilgisayar Destekli Tasarım YAPAN: PROJE: TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: Hakan Şahin - ideyapi Bilgisayar Destekli Tasarım YAPI GENEL YERLEŞİM ŞEKİLLERİ 1 4. KAT 1 3. KAT 2 2. KAT 3 1. KAT 4 ZEMİN KAT 5 1. BODRUM 6 1. BODRUM - Temeller

Detaylı

DUVARLAR duvar Yapıdaki Fonksiyonuna Göre Duvar Çeşitleri 1-Taşıyıcı duvarlar; 2-Bölme duvarlar; 3-İç duvarlar; 4-Dış duvarlar;

DUVARLAR duvar Yapıdaki Fonksiyonuna Göre Duvar Çeşitleri 1-Taşıyıcı duvarlar; 2-Bölme duvarlar; 3-İç duvarlar; 4-Dış duvarlar; DUVARLAR Yapılarda bulunduğu yere göre, aldığı yükleri temele nakleden, bina bölümlerini birbirinden ayıran, bölümleri çevreleyen ve yapıyı dış tesirlere karşı koruyan düşey yapı elemanlarına duvar denir.

Detaylı

DESIGN TOGETHER 2018

DESIGN TOGETHER 2018 DESIGN TOGETHER 2018 İTÜ Ayazağa Kampüsü Öğrenci Aktivite Merkezi HAZIRLAYANLAR: Mimari : Süleyman EYİGÜN Statik : Raziye PEKER Mekanik : Beril YAMAN İÇİNDEKİLER Mimari Tasarım Mekanik Tasarım Yapısal

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal elemanlara

Detaylı

9. Dubai Uluslararası Gayrimenkul ve Emlak Fuarı (İPS) en yeni projemiz olan Dubai Sustainable City yi duyurmak için mükkemmel ve en doğru ortamdi.

9. Dubai Uluslararası Gayrimenkul ve Emlak Fuarı (İPS) en yeni projemiz olan Dubai Sustainable City yi duyurmak için mükkemmel ve en doğru ortamdi. 8,000 m 2 FUAR ALANI 291 KATILIMCI 77 YERLİ KATILIMCI 214 ULUSLARARASI KATILIMCI 37 MEDYA ORTAĞI 7,637 MEDYA ORTAĞI IPS (INTERNATIONAL PROPERTY SHOW) 2013, Dubai Arazi ve İskan Departmanı nın katkılarıyla

Detaylı

GÖKDELEN YARIŞI 4500 YILDIR SÜRÜYOR

GÖKDELEN YARIŞI 4500 YILDIR SÜRÜYOR GÖKDELEN YARIŞI 4500 YILDIR SÜRÜYOR Dünyanın en yüksek yapısı binlerce yıl boyunca 146,5 metrelik Büyük Giza Piramidi idi. Günümüzde en yüksek bina 829,8 metrelik Burc Khalifa dır. İlk Firavunların Anıt

Detaylı

Temel sistemi seçimi;

Temel sistemi seçimi; 1 2 Temel sistemi seçimi; Tekil temellerden ve tek yönlü sürekli temellerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Zorunlu hallerde ise tekil temellerde her iki doğrultuda rijit ve aktif bağ kirişleri kullanılmalıdır.

Detaylı

Kopuk ve Ayrışık Bir Bütün

Kopuk ve Ayrışık Bir Bütün 32 Kopuk ve Ayrışık Bir Bütün BAĞ YAĞLARI FABRİKASI YENİ YÖNETİM BİNASI, ÜRETİM TESİSLERİNİN YANINDA KENDİ ALANINI VE DÜZLEMİNİ TAYİN ETMEK AMACIYLA BİR ADA GİBİ KOPARMA VE AYRIŞTIRMA STRATEJİSİYLE KONUMLANDIRILIRKEN,

Detaylı

YÜKSEK LİSANS TEZİ Alper YANIK Mimar Anabilim Dalı : Mimarlık. Programı : Mimari-Mühendislik

YÜKSEK LİSANS TEZİ Alper YANIK Mimar Anabilim Dalı : Mimarlık. Programı : Mimari-Mühendislik İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK YAPILARDA YAPI ALT SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU YÜKSEK LİSANS TEZİ Alper YANIK Mimar 0409030008 Anabilim Dalı : Mimarlık Programı : Mimari-Mühendislik

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA 1 VI. KÂRGİR DUVARLAR Doğal ya da yapay taş ve blokların harç adi verilen bağlayıcı malzemelerle veya harçsız olarak örülmesiyle oluşturulan yapı elemanlarına "Kârgir

Detaylı

YAPILARIN ÜST RİJİT KAT OLUŞTURULARAK GÜÇLENDİRİLMESİ

YAPILARIN ÜST RİJİT KAT OLUŞTURULARAK GÜÇLENDİRİLMESİ YAPILARIN ÜST RİJİT KAT OLUŞTURULARAK GÜÇLENDİRİLMESİ Hasan KAPLAN 1, Yavuz Selim TAMA 1, Salih YILMAZ 1 hkaplan@pamukkale.edu.tr, ystama@pamukkale.edu.tr, syilmaz@pamukkale.edu.tr, ÖZ: Çok katlı ların

Detaylı

Bulanık Mantık ve DURTES Yönteminde Uygulanması İçin Bir Öneri

Bulanık Mantık ve DURTES Yönteminde Uygulanması İçin Bir Öneri Bulanık Mantık ve DURTES Yönteminde Uygulanması İçin Bir Öneri Rasim TEMUR İstanbul Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Sunum Programı 1. Giriş 2. Bulanık mantık 3. DURTES yöntemi 4. Uygulama önerileri

Detaylı

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI Düşey Doğrultuda Düzensizlik Durumları 7. Hafta Yrd. Doç. Dr. Alper CUMHUR Kaynak: Sakarya Üniversitesi / İnşaat Mühendisliği Bölümü / Depreme Dayanıklı Betonarme Yapı Tasarımı

Detaylı

İÇİNDEKİLER (*) 1- Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcu (2002-2015 Eylül)

İÇİNDEKİLER (*) 1- Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcu (2002-2015 Eylül) İÇİNDEKİLER (*) 1- Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcu (2002-2015 Eylül) 2- Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcunun Borçluya Göre Alacaklı Dağılımı (2002-2015

Detaylı

ITP13103 Yapı Malzemeleri

ITP13103 Yapı Malzemeleri ITP13103 Yapı Malzemeleri Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 1 Bölüm 5.1 GAZBETON 2 Giriş Gazbeton; silisli kum ( kuvarsit ), çimento,

Detaylı

Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi. Giriş

Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi. Giriş 1 Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi İbrahim ÖZSOY Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Kınıklı Kampüsü / DENİZLİ Tel

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü nün (UNCTAD) Uluslararası Doğrudan Yatırımlar

Detaylı

RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR. 6- Risk Tespit Uygulaması: Yığma Bina

RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR. 6- Risk Tespit Uygulaması: Yığma Bina RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR 6- Risk Tespit Uygulaması: Yığma Bina RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR BİRİNCİ AŞAMA DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ BİNANIN ÖZELLİKLERİ Binanın

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Betonarme Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi MIM 329 2

Detaylı

Hafif çelik yapı sisteminin raporu

Hafif çelik yapı sisteminin raporu Hafif çelik yapı sisteminin raporu Yapısal çeliğin inşaat sektöründe kullanımı, Avrupa'da özellikle İngiltere'de 18. yüzyıl sonlarında, ABD de 19. yy ortalarına doğru başlamıştır. 2. Dünya Savası nın ardından

Detaylı

YAPILARDA BURULMA DÜZENSİZLİĞİ

YAPILARDA BURULMA DÜZENSİZLİĞİ YAPILARDA BURULMA DÜZENSİZLİĞİ M. Sami DÖNDÜREN a Adnan KARADUMAN a M. Tolga ÇÖĞÜRCÜ a Mustafa ALTIN b a Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Konya b Selçuk Üniversitesi

Detaylı

KESME BAKIMINDAN DOĞRU TASARLANMAMIŞ BETONARME PERDE DUVARLI YÜKSEK BİNALARIN DEPREM PERFORMANSI

KESME BAKIMINDAN DOĞRU TASARLANMAMIŞ BETONARME PERDE DUVARLI YÜKSEK BİNALARIN DEPREM PERFORMANSI KESME BAKIMINDAN DOĞRU TASARLANMAMIŞ BETONARME PERDE DUVARLI YÜKSEK BİNALARIN DEPREM PERFORMANSI Ali İhsan ÖZCAN Yüksek Lisans Tez Sunumu 02.06.2015 02.06.2015 1 Giriş Nüfus yoğunluğu yüksek bölgelerde;

Detaylı

1- BELGELER 2- YAPI GENEL BİLGİLERİ BAŞLIKLAR 3- YAPIDAN BİLGİ TOPLANMASI 4- RİSKLİ YAPI TESPİT ANALİZİ 5- ZEMİN ETÜD RAPORU 6- YIĞMA YAPI ANALİZİ

1- BELGELER 2- YAPI GENEL BİLGİLERİ BAŞLIKLAR 3- YAPIDAN BİLGİ TOPLANMASI 4- RİSKLİ YAPI TESPİT ANALİZİ 5- ZEMİN ETÜD RAPORU 6- YIĞMA YAPI ANALİZİ RİSKLİ YAPILAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1- BELGELER 2- YAPI GENEL BİLGİLERİ BAŞLIKLAR 3- YAPIDAN BİLGİ TOPLANMASI 4- RİSKLİ YAPI TESPİT ANALİZİ 5- ZEMİN ETÜD RAPORU 6- YIĞMA YAPI ANALİZİ İÇİNDEKİLER Lisanslı

Detaylı

ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR

ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR 2. Bölüm Temel, kolon kirişler ve Döşeme 1 1. Çelik Temeller Binaların sabit ve hareketli yüklerini zemine nakletmek üzere inşa edilen temeller, şekillenme ve kullanılan malzemenin

Detaylı

02 MART 2017 ADIYAMAN SAMSAT DEPREMİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU

02 MART 2017 ADIYAMAN SAMSAT DEPREMİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU DİCLE ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ 02 MART 2017 ADIYAMAN SAMSAT DEPREMİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU Yrd. Doç. Dr. M. Şefik İmamoğlu Maden Müh.Böl.Genel

Detaylı

İSTANBUL - SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI DIŞ HATLAR TERMİNAL BİNASI ÇELİK YAPISI

İSTANBUL - SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI DIŞ HATLAR TERMİNAL BİNASI ÇELİK YAPISI İSTANBUL - SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI DIŞ HATLAR TERMİNAL BİNASI ÇELİK YAPISI Necati ÇELTİKÇİ (*) 1983 yılında, İstanbul un Anadolu yakasında, gelişmiş teknolojiye sahip, bilgisayar ve havacılık tesisilerinin

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2018 Kasım Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Kasım 2017 Kasım 2018 DEĞİŞİM % (FOB USD) (KG) BİRİM FİYAT (FOB USD) (KG) BİRİM FİYAT 1.826.505.690

Detaylı

Proje ile ilgili açıklamalar: Döşeme türleri belirlenir. Döşeme kalınlıkları belirlenir. Çatı döşemesi ve 1. kat normal döşemesinde döşeme yükleri

Proje ile ilgili açıklamalar: Döşeme türleri belirlenir. Döşeme kalınlıkları belirlenir. Çatı döşemesi ve 1. kat normal döşemesinde döşeme yükleri Proje ile ilgili açıklamalar: Döşeme türleri belirlenir. Döşeme kalınlıkları belirlenir. Çatı döşemesi ve 1. kat normal döşemesinde döşeme yükleri belirlenmesi 1. katta döşemelerin çözümü ve çizimi Döşeme

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2018 Aralık Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Aralık 2017 Aralık 2018 DEĞİŞİM % (FOB USD) (KG) BİRİM FİYAT (FOB USD) (KG) BİRİM FİYAT 1.733.764.046

Detaylı