JEOLOJİ DE MTA. Dr. Yavuz BEDİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "JEOLOJİ DE MTA. Dr. Yavuz BEDİ"

Transkript

1

2 JEOLOJİ DE MTA Dr. Yavuz BEDİ

3 SUNU AKIŞI MTA NIN TANITIMI ÇALIŞMA ŞEKLİ ARAŞTIRMA KONULARI *** Sunumda kullanılan fotoğraf ve bilgilerin bir bölümü MTA nın Web sitesinden alınmıştır.

4 ÇALIŞMA ŞEKLİ Laboratuvarlarında değişik teknolojik çalışmaları, deneyleri ve testleri yaptığı gibi, jeolojik verileri direkt araziden sağlayan bir çalışma yöntemi ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Bunun için Jeoloji ve jeofizik, maden araştırmalarını arazide çalışarak yapmaktadır. Arazi çalışmaları ile elde edilen veriler ve derlenen örneklerin paleontolojik ve petrografik tanımlamaları sonucu ortaya çıkan verileri kullanarak çalışılan bölgenin stratigrafisini oluşturmak, jeolojik haritalarını üreterek, bütün bilgileri rapor ve haritalar ile sektörün hizmetine sunmaktadır. Ayrıca elde edilen bilimsel veriler MTA çalışanları tarafından makale ve bildiriler yolu ile akademik camiaya aktarılmaktadır.

5 MTA (MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ) T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı na bağlı, Türkiye nin Jeolojik Survey i konumundaki jeoloji, maden, jeofizik araştırmaları ile sondaj ve analiz çalışmaları ile jeolojinin alt disiplininde yer alan konularda araştırma yapan, yerbilimleri ile ilgili veri üreten bir kamu kuruluşudur. MTA ülkemizin jeolojik yapısını araştırmak, değişik jeolojik yapılara bağlı olarak oluşan maden, endüstriyel hammadde ve enerji kaynaklarını araştırıp ülke ekonomisine kazandırmak, ülkemizin olası doğal afet (deprem, tsunami, sel, heyelan, kuraklık vb.) risk potansiyelini belirlemek, araştırmalar ile ilgili teknolojik çalışmalar yapmak ve madenciliğe yönelik her türlü bilimsel alt yapı (değişik amaç ve ölçekli haritalar, jeofizik, sondaj, analiz vb) bilgilerini üretmek, bu bilgi ve hizmetleri kamu ve özel sektörün hizmetine sunmak, sektöre uzman teknik eleman yetiştirilmesi amacıyla 1935 yılında kurulmuştur.

6 ÇALIŞMA KONULARI Jeolojik Araştırmalar Maden Arama ve Araştırmaları Enerji Hammaddeleri Aramaları Deniz Araştırmaları Jeofizik Araştırmaları ve Etütleri Sondaj Çalışmaları Analiz ve Teknolojik Test Çalışmaları Fizibilite Çalışmaları Çevre Araştırmaları olmak üzere yerbilimleri ile ilgili multidisipliner bir yaklaşımla araştırma ve arama çalışmalarını yapmaktadır. MTA Genel Müdürlüğü Dünya da USGS (Amerikan Jeoloji Araştırma Kurumu), BGS (İngiliz Jeoloji Araştırma Kurumu) gibi bilinen Jeoloji Araştırma Kurumları ile benzer çalışmaları yürütmektedir. MTA gerek yurt içi ve gerekse Moğolistan, Bulgaristan, Kuzey Kıbrıs, Azerbeycan, Kırgızistan, Sudan, Gürcistan vb. bir çok ülkede jeoloji ve madencilik araştırmaları konularında ortak projeler de yürütmektedir.

7 JEOLOJİ ARAŞTIRMALARI ULUSAL - ULUSLARARASI JEOLOJİ ARAŞTIRMALARI JEOLOJİ HARİTALARI KARST ve MAĞARA ARAŞTIRMALARI UZAKTAN ALGILAMA UYGULAMALARI HEYELAN ÇALIŞMALARI PALEONTOLOJİ MİNERALOJİ PETROGRAFİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DEPREM - AKTİF TEKTONİK COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VOLKANOLOJİ JEOLOJİK MİRAS METROPOLİTAN VE KENTSEL DÖNÜŞÜM gibi jeolojinin farklı dallarında bilgi üretip tüm sektöre hizmet verilmektedir.

8 JEOLOJİ ARAŞTIRMALARI JEOLOJİ HARİTALARI Sanayi/Enerji Maden ve Endüstriyel Hammaddeler Enerji Hammaddeleri (petrol, doğal gaz, kömür vb.) Çevre Sorunları Yerleşim Alanlarının Çevre Sorunlarının Çözümü Katı Atık Depolama Alanlarının Belirlenmesi Doğal Afetler Deprem Heyelan Sel ve Kuraklık Tsunami Yer Seçimi Sanayi Tesisleri (Organize Sanayi Bölgeleri vb.) Kentsel Yerleşim Alanlarının Belirlenmesi Jeo-Turizm Doğal Anıtların Belirlenmesi Mağara Araştırmaları Sağlık (Tıbbi Jeoloji) Canlı Sağlığına Zararlı Mineral Dağılımlarının Ortaya Konulması Mühendislik Yapılarına Alt Yapı Hizmetlerinin Sağlanması Köprü, Yol, Tünel, Petrol ve Doğal Gaz Boru Hatları Baraj

9 Jeoloji amaçlı haritalamalarda baz olan harita 1: ölçekli haritalardır. Ancak üretilen 1: ölçekli baz haritalardan 1:50.000, 1: , 1: , 1: , 1: , 1: gibi küçük ölçekli haritalar üretilmektedir. Ancak, maden arama, prospeksiyon ve buluculuk amaçlı haritalamada ise genellikle 1:1.000, 1:2.000, 1:5.000, 1: ölçekli haritalar kullanılmaktadır.

10 DEĞİŞİK ÖLÇEKLİ JEOLOJİ HARİTALARININ HAZIRLANMASI Ölçekli jeoloji haritası (MTA, Konak ve diğ., 2016) Ölçekli jeoloji haritası (MTA, 2002) Ölçekli jeoloji haritası (MTA, 2002)

11 Bedi ve diğ. ( )

12

13 O. Z. Doğan, 1977 Y. Bedi, 1993

14 MİGMATİT GRANİT Beşparmak T. GRANAT ARAZİ ÇALIŞMALARI Jeolojik çalışmalarının en önemli bölümünü arazi çalışmaları oluşturmaktadır Yapılan tüm araştırmalar araziden elde edilen veriler üzerine inşa edilmektedir. YASTIK LAV Her yıl yapılan arazi çalışmaları ile birçok yeni bilimsel veri elde edilmekte, 1:25.000, 1: ve 1: ölçekli jeoloji haritaları oluşturulmaktadır. KAPAKLI FM. (ORTA_ÜST TRİYAS)

15 Üst Permiyen PALEONTOLOJİ ARAŞTIRMALARI Milyonlarca yıl önce yaşamış varlıklar "fosil" olarak isimlendirilen taşlaşmış kalıntılarından ya da izlerinden hareketle, jeolojik zamanlar hakkında bilgi edinmemizi sağlamaktadır. Fosiller kayaların oluşum yaşlarının bilinmesi açısından önemlidir. Fosillerden elde edilen yaşlar, stratigrafilerin kurulmasında önemli veriler sağladığı gibi farklı maden yataklarının veya kömür, petrol gibi enerji kaynaklarının aranmasında önemli bilgiler salamaktadır. Ammonit-Tuvaliyen Gastropoda İpresiyen Assilina ve Nummulites Megaladon-Noriyen Halobia-Karniyen- Belemnit-Triyas Mercan-Ü.Permiyen Pelesipoda-Jura Crinoid- Jura Orthoceras-Karbonifer Karniyen Balık- Miyosen Senomaniyen RADYOLARYA RADYOLARYA KONODONT Fusulin- Alt Permiyen Mizzia- Üst Permiyen Orbitolina concava Karniyen

16 PETROGRAFİ ARAŞTIRMALARI Yerküremizi oluşturan kayaları oluşturan mineraller, minerallerin özellikleri, miktarı, kayaçların dokusu, mineral ve kayacı etkilemiş olan alterasyonları, geçirmiş olduğu tektonik olayları incelenmesi amacıyla petrografik çalışmalar yapılmaktadır. Arazi çalışmalarında araziden derlenen ve kabaca tanımlanan kayaçların detay petrografik tanımlamaları ile kayaçlar isimlendirilmektedir.

17 1/ ÖLÇEKLİ JEOLOJİ HARİTALARININ GÜNCELLENMESİ 1/ ölçekli jeoloji haritalarının günün koşullarına, ilgili bölgelerdeki yeni bilgi oluşmasından (yaş, stratigrafik veri vb) sonra bölgenin stratigrafisinde ve buna bağlı olarak jeolojik haritalarında değişiklikler olabilmektedir. Bu nedenle yeni bilgilere göre jeolojik haritaların güncellenmesi gerekmektedir. Türkiye nin birçok jeolojik kuşağı tekrar projelendirilerek ilgili bölgedeki haritalar güncelleştirilmektedir.

18 KÜÇÜK ÖLÇEKLİ HARİTALARIN HAZIRLANMASI VE BASIMI MTA Çeşitli ölçekte jeoloji haritalarını ve kitapçıklarını basarak kamu ve özel sektördeki kullanıcıların hizmetine sunmaktadır. Bu haritalar yer altı kaynaklarının aranmasında, pek çok mühendislik projesinin uygulanmasında ve çevreye ilişkin çeşitli çalışmalarda giderek daha fazla ihtiyacı duyulan 1:50.000, 1: , 1: , 1: , 1: ölçekli jeoloji haritaları değişik ölçeklerde basılmaktadır.

19 PALEOSİSMOLOJİ ARAŞTIRMALARI DEPREM ARAŞTIRMALARI UDSEP 2023 planında Türkiye genelindeki paleosismoloji araştırmalarının MTA sorumluluğunda yapılması gerektiği öngörülmektedir. Bu kapsamda, Kurumumuzca koordine edilen ulusal işbirliği kapsamında, ülkede yer alan fayların paleosismolojik davranışlarının araştırılması ve sonuçlarının ulusal bir veri tabanında toplanarak deprem tehlike analizlerinde kullanıma sunulması amaçlı projeler yapılmaktadır.

20 TÜRKİYE NİN TEKTONİK (DİRİ FAY) HARİTASI Yine bu kapsamda DAF ve KAF atlası hazırlanmıştır.

21 HEYELAN ARAŞTIRMALARI Ülkemizin birçok bölgesi çok sık jeolojik kökenli doğal afetlerin etkisinde kalmaktadır. Bunların başlıcaları DEPREM ve HEYELAN dır. Heyelan toprak, moloz veya kaya kütlesinin yamaç aşağıya doğru bir düzlem üzerinde kayması, akması veya bir yüzey üzerinde yuvarlanmasıdır. Bu doğal afetlerle mücadelede başarılı olabilmenin tek koşulu NEREDE, NE ZAMAN ve NE BÜYÜKLÜKTE meydana gelebileceğini bilmektir. Bu bağlamda MTA başta deprem ve heyelan afetlerinin nerede olabileceğine yönelik kaynak alanlarının belirlenmesi araştırmalarını yürütmektedir.

22 METROPOLİTAN VE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI Ülkemizin kentsel gelişme ve organize sanayi alanlarının yerbilimleri açısından değerlendirilerek bölgesel arazi kullanım kapasitelerinin belirlenmesi çalışmalarını da yürütmektedir.

23 KARST VE MAĞARA ARAŞTIRMALARI MTA Türkiye de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nde var olan mağaraların büyük bölümünde çalışmalar gerçekleştirmiş, bunların bazıları özel sektörün hizmetine sunmuştur.

24 TÜRKİYE JEOLOJİK MİRAS ALANLARI ENVANTERİ Türkiye de bulunan bazı jeolojik miras alanlarını jeoturizme kazandırılmıştır. TIBBİ JEOLOJİ ARAŞTIRMALARI Başta insan olmak üzere canlı sağlığına zarar verebilecek mineral, su, toprak çeşitliliğinin araştırılması

25 JEOİKLİM ARAŞTIRMALARI Yakın jeolojik geçmişte olan iklim değişikliklerinin nedenleri ve sonuçları bilimsel olarak araştırılmakta, Sanayi Devrimi sonrasında meydana gelen Küresel İklim Değişikliği problemi de göz önünde bulundurularak geleceğin olası iklim koşullarının gerçekçi tahmini için bilimsel veriler üretilmektedir. Paleoiklim ve güncel iklim değişikliği konularında yapılan araştırmalarda jeoloji biliminin sunduğu bakış açısının yanı sıra hidrojeoloji, paleontoloji, dendroklimatoloji, palinoloji, paleolimnoloji, sedimantoloji, skelorokronoloji, arkeoloji ve biyoloji bilim dalları arasında kurulan işbirliği ile multidisipliner çalışmalar yürütülmekte ve bu çalışmalar esnasında uzaktan algılama ve jeofizik yöntemlerden yararlanılmaktadır.

26 UZAKTAN ALGILAMA MERKEZİ Ülkemizde ilk uzaktan algılama çalışmaları 1975 yılında Genel Müdürlüğümüzde başlatılmıştır. UZAKTAN ALGILAMA ÇALIŞMALARI Bu yöntemle, uydu ve uçaklara yerleştirilen hassas kamera ve algılayıcılardan elde edilen verilerin analizleri ile gözümüzle fark edilemeyen, doğal kaynaklar, çevre ve doğal afetlerin tespit edilebilmektedir.

27 COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ 1995 yılından itibaren, farklı ölçeklerdeki jeoloji, heyelan ve diri fay haritalar sayısallaştırılmakta ve Jeoloji Veri Tabanı oluşturulmaktadır.

28 TÜRKİYE JEOLOJİ VERİ TABANI - Türkiye Jeoloji Veri Tabanı - Türkiye Diri Fay Veri Tabanı - Türkiye Heyelan Veri Tabanı - Türkiye Paleontoloji Veri Tabanı - Türkiye Ofiyolit Veri Tabanı - Türkiye Volkanoloji Veri Tabanı - Türkiye Magmatik Veri Tabanı - Türkiye Jeolojik Miras Alanları Veri Tabanı - Türkiye Mağara Veri Tabanı - Türkiye Uzaktan Algılama Veri Tabanı

29 MADEN ARAMA VE ARAŞTIRMALARI MTA, kurulduğu günden bugüne kadar ülkemizin dağında, taşında, her karış toprağında iz bırakmış, yer altı zenginliklerin gün ışığına çıkarılmasını sağlamış ve sağlamaktadır. MTA, maden arama ve araştırma projeleri gerçekleştirerek ülkemizin maden potansiyelini ortaya koymak ve değişik madenlerin envanterlerini çıkarmak, aramalar sonucunda bulunan maden yataklarının kalite ve rezervlerini belirleyerek ekonomiye kazandırılması amacıyla kamu ve özel sektörün hizmetine sunmaktadır. Deneyimli kadrosu ile arazi çalışmaları sonucu elde ettiği verileri ile Değişik ölçekli Maden jeolojisi haritaları, Maden jeolojisi kesitleri, Kuyu logları hazırlamakta, Maden aramacılığında güvenilir ve sağlıklı bilgi üreterek ülke madenciliğine güvenli bir alt yapı kazandırmayı gerçekleştirmektedir. Ayrıca, yine madencilik sektörünün gereksinimi olan teknik destek, danışmanlık hizmetleri, ücretli saha etütleri ve her türlü bilgi desteği sağlamaktadır.

30 Metalik Maden Araştırmaları Bu kapsamda bakır-kurşun-çinko (baz metaller), molibden, antimuan, kalay, volfram ile altın ve gümüş gibi değerli metaller ile demir, krom, nikel, alüminyum, manganez ve platin arama ve araştırma projeleri gerçekleştirilmektedir. Jeokimya etütlerinde değişik tür ve ölçekte örnekleme çalışmaları yapılmaktadır. Bunlar dere kumu, bitki, su, toprak ve kayaç örnekleridir. Bu örneklerden yapılan jeokimyasal analizlerin sonuçları istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmekte ve değişik ölçekte anomali ve dağılım haritaları yapılmaktadır. Pek çok disipline hitap eden Genel Jeokimya Haritaları üretilmektedir. Endüstriyel Hammadde Araştırmaları Seramik ve Yapı Hammaddeleri Endüstri Mineralleri Araştırmaları Seramik ve Yapı Hammaddeleri araştırmalarında seramik, refrakter, cam ve yapı malzeme hammaddeleri aramalarına yönelik projeler gerçekleştirmektedir. Endüstri Mineralleri Araştırmalarında ise kimyasal tuzlar (potas, evaporitik oluşumlar-bor, sodyum sülfat, trona, kayatuzu vb. gibi), magmatik ve/veya metamorfik oluşumlar (nadir toprak elementleri, florit, titan...vb gibi), zeolit, asbest, barit vb. hammaddeleri aramalarına yönelik projeler gerçekleştirmektedir.

31 Engin ve diğ., 2012

32 ENERJİ ARAMA VE ARAŞTIRMALARI Kömür Arama Araştırmaları MTA dünya enerji tüketiminde halen alternatif enerjilerden birisi olan, önemini koruyan kömür arama çalışmaları ve ülkemizin mevcut kömür rezervlerinin artırılması yönünde çalışmalar yapmaktadır.

33 JEOTERMAL ARAŞTIRMALARI MTA jeotermal enerji kaynaklarının aranması, geliştirilmesi, işletme problemlerinin giderilmesi ve korunması çalışmaları yapmaktadır. Ülkemiz jeotermal kaynaklar yönünden zengin bir ülkedir.

34 JEOFİZİK ARAŞTIRMALAR MTA metalik maden ve alterasyon alanlarının belirlenmesi, petrol, doğal gaz, jeotermal enerji, kömür havzaları, jeolojik ve tektonik yapı araştırmaları, yer seçimi, zemin etütleri gibi birçok alanda kamu ve özel sektörün gereksinimi olan jeofizik etüt ve değerlendirmelerini yapmaktadır. Yer kabuğunun araştırılması kapsamında Gravite, manyetik, elektrik, sismik, kuyu ölçüleri yöntemlerini kullanarak Jeoelektrik ve ısı akısı çalışmaları yapmaktadır.

35 ANALİZ VE TEKNOLOJİK TESTLER MTA farklı akredite laboratuvarlarında kayaç ve cevher numunelerinin fiziksel, mineralojik ve kimyasal-jeokimyasal analizlerini yapmaktadır. Mineraloji-Petrografi Laboratuvarları - Petrografik Analizler - XRD Analizleri - Kömür Petrografisi Analizleri - Sıvı Kapanım Analizleri - SEM-EDS (Taramalı Elektron Mikroskobu) Analizleri - MLA (Cevherde serbestleşme Derecesi) Anazlizleri - FT-IR (Fourier Dönüşümlü Kızıl Ötesi Spektrometresi Analizleri Analiz Laboratuvarları - Jeokimyasal Analizler - Kimyasal Analizler Yaş Analizeleri XRF Analizleri ICPP-OES /MS Analizleri Kıymetli Metal Analizleri - Kömür Analizleri - Su Analizleri Teknoloji Laboratuvarları - Cevher Zenginleştirme Analizleri - Metalik ve Endüstriyel Hammaddeler ile ilgili Teknolojik Test ve Analizler - Kömür Teknolojik Testleri Doğal Taş Laboratuvarları Doğal Yaş Teknolojik Test ve Analizleri

36 SONDAJ FAALİYETLERİ MTA, ülkemizin yer altı zenginliklerinin araştırılmasına yönelik sondaj çalışmaları, kuruluşundan itibaren yurdumuzun maden potansiyelininin ortaya konulması amacı ile ülke genelinde faaliyetlerine yoğun olarak sürdürmektedir.

37 DENİZ ARAŞTIRMALARI MTA denizlerimizde ve göllerimizde gerçekleştirdiği jeolojik ve jeofizik araştırmalar ile deniz tabanı ve altında kalan alanların jeolojik yapısı ve potansiyel doğal kaynakların ortaya konulmasında bilgi üretmekte ve hizmete sunmaktadır. Bu amaçla ülkemiz deniz, göl ve kıyı alanlarında jeolojik (tektonik, sedimantoloji, jeokimya, sismoloji, paleontoloji ve jeoteknik), jeofizik (sismik, gravite ve manyetik), oşinografik ve hidrografik (batimetrik) çalışmalar gerçekleştirmektedir. Ülkemiz deniz ve göl alanlarında yer alan olası aktif fayları, olası doğal potansiyellerin belirlenmesi için araştırmalar yapmaktadır. Denizlerde (koylar, körfezler, lagünler, kıyı kuşağı vb.) ve göllerde mühendislik amaçlı İncelemeler yapar. Yüksek Ayrımlı Sığ Sismik Sistem

38 ÇEVRE ARAŞTIRMALARI Çevre araştırmaları yapmak Çevresel Etki Değerlendirme İzin Çalışmaları Çevresel Etki Değerlendirme ve Organize Sanayi Bölgesi Görüşleri FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI MTA ülkemizin yer altı kaynaklarını arayarak ve bulunan maden yataklarının teknik ve ekonomik fizibilitesini yapmaktadır. Ayrıca açık maden işletme tasarımı ve uygulamalarına yönelik jeoteknik fizibilite çalışmalrının bir parçası olarak şev duraylılığı araştırmaları da yapmaktadır.

39 ENERJİ ETÜT ÖLÇÜMLERİ MTA bünyesinde bulunan Mobil Su Analiz Laboratuvarı ile sularda yerinde kimyasal analiz yapılabilmekte ve gaz ölçümleri gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca Rn ölçüm cihazı ve gaz analiz cihazı ile toprakta Rn ve gaz ölçümleri gerçekleştirilebilmekte ve bu şekilde rezervuar oluşturabilecek kırık hatları belirlenebilmektedir. KAYA VE ZEMİN MEKANİĞİ LABORATUVARLARINDA MTA'nın madencilik sektöründeki jeoteknik sorunların araştırılması amacıyla çeşitli Kamu/Özel Kurum ve Kuruluşlarından gelen taleplere bağlı olarak; şev stabilite etütleri, yer altı işletmesine yönelik jeomekanik parametrelerin belirlenmesine yönelik sondajlı etütler, güzergâh etütleri, organize sanayi bölgelerinin zemin etütleri vb. derlenen numuneler üzerinde, amaca yönelik testler gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda; Kaya numuneler üzerinde tek eksenli sıkışma dayanım testleri, elastisite modulü ve poisson oranı tayini, üç eksenli sıkışma daya testleri, zemin numuneler üzerinde ise makaslama dayanım deneyleri, üç eksenli sıkışma dayanım testleri, tek eksenli sıkışma dayanım testleri, ve konsolidasyon testleri başta olmak üzere standart bir laboratuvarda olması gereken fiziksel testler (su içeriği, özgül ağırlık, tane boyu dağılım analizi, atterberg limitleri, nem içeriği vb.) gerçekleştirilmektedir.

40 MTA TABİAT TARİHİ MÜZESİ Ülkemizde ilk ve tek olan MTA Tabiat tarihi müzesinde yaklaşık 3000 fosil, mineral, kayaç, değişik madenler ile ilişkin örnekler sergilenmektedir. MTA Web sayfasındainternet ortamında SANAL olarak da gezilebilmektedir.

T.C. AKSARAY ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ JEOLOJĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Eğitim-Öğretim Döneminden Ġtibaren Uygulanacak

T.C. AKSARAY ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ JEOLOJĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Eğitim-Öğretim Döneminden Ġtibaren Uygulanacak EK 1 T.C. AKSARAY ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ JEOLOJĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 2016-2017 Eğitim-Öğretim Döneminden Ġtibaren Uygulanacak LĠSANS EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI BĠRĠNCĠ YIL BİRİNCİ YARI YIL ADI T

Detaylı

MTA Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen TUCBS ve INSPIRE Standartları Çalışmaları

MTA Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen TUCBS ve INSPIRE Standartları Çalışmaları 18 19 Kasım 2015, ATO Congresium, Ankara MTA Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen TUCBS ve INSPIRE Standartları Çalışmaları Dr. Engin Öncü SÜMER, Dr. Erol TİMUR, Yıldız NURLU, Pemra KUMTEPE ve Dr. Türkan

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi .Dönem Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği (Örgün Öğretim) Diploma Programı 8 Müfredatı 5 Eylül Perşembe 7:6 57 JEO9 Matematik 84 4, 7 FİZ6 Fizik I 84 4, 599 JEO5 emel Bilgi

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi .Dönem Akdeniz Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Jeoloji Mühendisliği (Örgün Öğretim) Diploma Programı 9 Müfredatı Eylül 7 Salı 9:58 96 YBD İngilizce I 4, 5 AA Atatürk İlkeleri ve İnkılap arihi

Detaylı

MÜHENDİSLİK JEOLOJİ. Prof. Dr. Şükrü ERSOY SAATİ : KREDİ : 3

MÜHENDİSLİK JEOLOJİ. Prof. Dr. Şükrü ERSOY SAATİ : KREDİ : 3 MÜHENDİSLİK JEOLOJİ Prof. Dr. Şükrü ERSOY SAATİ : 3.0.0 KREDİ : 3 KONULAR 1. Giriş ve Yerin Genel Özellikleri YERİN İÇ OLAYLARI (İÇ DİNAMİK) 1. Mineraller ve Kayaçlar 2. Tabakalı Kayaçların Özellikleri

Detaylı

Maden Aramalarında İş Güvenliği Çalışmaları: MTA Örneği

Maden Aramalarında İş Güvenliği Çalışmaları: MTA Örneği Maden Aramalarında İş Güvenliği Çalışmaları: MTA Örneği Hafize AKILLI MTA Genel Müdürlüğü Enerji Hammadde Etüt ve Arama Dairesi Başkanlığı Jeoloji Yüksek Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı 5.12.2016

Detaylı

YÖNERGE KODLU ve DAHA SONRA KAYDOLAN ÖĞRENCİLER

YÖNERGE KODLU ve DAHA SONRA KAYDOLAN ÖĞRENCİLER YÖNERGE JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ %30 İNGİLİZCE KARMA PROGRAMI MEZUNİYET ŞARTLARI 2010 KODLU ve DAHA SONRA KAYDOLAN ÖĞRENCİLER GEO ve değişik kodlu zorunlu İngilizce dersler JEM ve değişik kodlu zorunlu

Detaylı

MADENCİLİK ve JEOLOJİ MÜHENDİSİ

MADENCİLİK ve JEOLOJİ MÜHENDİSİ MADENCİLİK ve JEOLOJİ MÜHENDİSİ İsmail CİHAN 30 Kasım 2017 Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Ankara, TÜRKİYE 1 Kapsam Neden Jeoloji? Madencilik ve Jeoloji İnteraktif Jeoloji Mühendisi

Detaylı

MTA DA MADEN ARAMACILIĞI VE YENİ YAKLAŞIMLAR

MTA DA MADEN ARAMACILIĞI VE YENİ YAKLAŞIMLAR MTA DA MADEN ARAMACILIĞI VE YENİ YAKLAŞIMLAR Abdurrahman TABLACI* Doğal kaynakların insan ve toplum yaşamındaki önemi bilinmektedir. Yaşamı fonksiyonel hale getiren araç ve gereçlerin % 99 u doğal kaynaklardan,

Detaylı

DÜNYA YI ARAŞTIRMAYA HOŞGELDİNİZ

DÜNYA YI ARAŞTIRMAYA HOŞGELDİNİZ DÜNYA YI ARAŞTIRMAYA HOŞGELDİNİZ Jeoloji Mühendisliği programının amacı, bu alanda ülkemizin ihtiyaç duyduğu problemlere çözüm konusunda bilimsel ve teknolojik donanımını uygulamayla birleştirebilen, çevreye

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi .Dönem Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği (İkinci Örgün Öğretim) Diploma Programı Müfredatı 5 Eylül Perşembe 7:4 AKS 7 YBD İngilizce I 7 449 FİZ7 Fizik 84 5, 488 JEO Genel

Detaylı

Dr. Ayhan KOÇBAY Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı

Dr. Ayhan KOÇBAY Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Dr. Ayhan KOÇBAY Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı (akocbay@dsi.gov.tr) GİRİŞ Su yapılarında meydana gelen sorunların en önemlileri; farklı oturmalar, şev duraylılığı, deprem, göl

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi .Dönem Akdeniz Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Jeoloji Mühendisliği (Örgün Öğretim) Diploma Programı 6 Müfredatı 6 Eylül 6 Salı 4:46 96 YBD İngilizce I 4. 5 AA Atatürk İlkeleri ve İnkılap arihi

Detaylı

KIBRIS TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük

KIBRIS TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük KIBRIS TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yasası

Detaylı

MÜFREDAT RAPORU. Dönemlik FZM0101 Fizik I Türkçe 3 0 3,0 5,0. GUS101 Müzik I Türkçe 0 1 0,0 1,0. GUS103 Resim I Türkçe 0 1 0,0 1,0

MÜFREDAT RAPORU. Dönemlik FZM0101 Fizik I Türkçe 3 0 3,0 5,0. GUS101 Müzik I Türkçe 0 1 0,0 1,0. GUS103 Resim I Türkçe 0 1 0,0 1,0 Ders Tipi Kod Ad Dil Ön Koşullu Ders 1. Yarıyıl T U K A Dönemlik ATA101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Dönemlik FZM0101 Fizik I Türkçe 3 0 3,0 5,0 Dönemlik GENELSOSSEC1YY Genel Sosyal 1.Yy BED101

Detaylı

ÜLKEMİZDE MADENCİLİĞİN GELİŞİMİNDE MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÜLKEMİZDE MADENCİLİĞİN GELİŞİMİNDE MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÜLKEMİZDE MADENCİLİĞİN GELİŞİMİNDE MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VE SUNULAN JEOLOJİK HİZMETLER Dr. Erol TİMUR MTA Genel Müdürlüğü Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanı SUNUM PLANI MTA NIN KURULUŞU VE

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi .Dönem Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği (Örgün Öğretim) Diploma Programı Müfredatı 5 Eylül Perşembe 7:5 449 FİZ7 Fizik 84 5, 7 YBD İngilizce I 5, 58 KİM7 Genel Kimya 845

Detaylı

COĞRAFĠ BĠLGĠ SĠSTEMLERĠ VERĠ TABANI ALTYAPISI

COĞRAFĠ BĠLGĠ SĠSTEMLERĠ VERĠ TABANI ALTYAPISI Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü COĞRAFĠ BĠLGĠ SĠSTEMLERĠ VERĠ TABANI ALTYAPISI Dr. Engin Öncü SÜMER Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Koordinatörü 26 ġubat 2010, Enerji Bakanlığı TUCBS

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL MAD-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MAD-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 SEÇMELİ DERS SEÇMELİ DERS SEÇMELİ DERS SEÇMELİ DERS 20 1 21 12 30

Detaylı

Jeoloji Dr. Eşref ATABEY Jeoloji Yüksek Mühendisi

Jeoloji Dr. Eşref ATABEY Jeoloji Yüksek Mühendisi Jeoloji Dr. Eşref ATABEY Jeoloji Yüksek Mühendisi esrefatabey@gmail.com www.esrefatabey.com.tr Geos=geo YER Logos=loji BİLİM YERBİLİMİ JEOLOJİ Yerin Yapılışını ve bileşimini, oluşumundan bugüne kadar geçirdiği

Detaylı

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MTA DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ BÜLTENİ YIL : 2012 SAYI : 14

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MTA DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ BÜLTENİ YIL : 2012 SAYI : 14 MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MTA DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ BÜLTENİ YIL : 2012 SAYI : 14 DERLEMEYE YENİ GELEN RAPORLAR Semra CEMEK* 11498 Açık Karkamış-Akçakale-Ceylanpınar (Şanlıurfa) Dolayının

Detaylı

JEOLOJİ VE MADEN DAİRESİ SONDAJ MÜHENDİSİ KADROSU HİZMET ŞEMASI

JEOLOJİ VE MADEN DAİRESİ SONDAJ MÜHENDİSİ KADROSU HİZMET ŞEMASI 3(4).57/1993 Kadro Adı Hizmet Sınıfı Derecesi Kadro Sayısı : 1 Maaş :Barem 16 JEOLOJİ VE MADEN DAİRESİ SONDAJ MÜHENDİSİ KADROSU : Sondaj Mühendisi : Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri Sınıfı : I (Yükselme

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL MAD-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MAD-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 SEÇMELİ DERS SEÇMELİ DERS SEÇMELİ DERS SEÇMELİ DERS 20 1 21 12 30

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL ADI MAD-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MAD-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL ADI MAD-6502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0

Detaylı

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com Makale www.madencilik-turkiye.com Seyfullah Tufan Jeofizik Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ seyfullah@madenarama.com.tr Adil Özdemir Jeoloji Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ adil@madenarama.com.tr

Detaylı

JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ

JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ 1. KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI HİZMETLERİ BİRİM FİYAT LİSTESİ (KDV HARİÇ) KOD İŞİN ADI STANDART NO BİRİMİ 1.1. Parça Kayadan Numune Alınması 1.2.

Detaylı

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü YENİLENMİŞ TÜRKİYE DİRİ FAY HARİTALARI VE DEPREM TEHLİKESİNİN BELİRLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMİ Dr. Tamer Y. DUMAN MTA Genel Müdürlüğü, Jeoloji Etütleri Dairesi Türkiye neden bir deprem ülkesi? Yerküre iç-dinamikleri

Detaylı

JEO156 JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

JEO156 JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ JEO156 JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Genel Jeoloji Prof. Dr. Kadir DİRİK Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü 2015 JEOLOJİ (Yunanca Yerbilimi ) Yerküreyi inceleyen bir bilim dalı olup başlıca;

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI (NORMAL ÖĞRETİM)

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI (NORMAL ÖĞRETİM) 1.YARIYIL SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2016-2017 ÖĞRETİM PLANI (NORMAL ÖĞRETİM) 1207110 Jeoloji Mühendisliğine Giriş 2+0+0 2 Prof. Dr. Yaşar EREN 1207103 Matematik

Detaylı

Yeraltı jeolojisinin konusunu, yer kabuğu içindeki stratigrafik, yapısal ve ekonomik değerlerin yorumu teşkil eder.

Yeraltı jeolojisinin konusunu, yer kabuğu içindeki stratigrafik, yapısal ve ekonomik değerlerin yorumu teşkil eder. I. GİRİŞ Yeraltı jeolojisinin konusunu, yer kabuğu içindeki stratigrafik, yapısal ve ekonomik değerlerin yorumu teşkil eder. Böyle bir yorumu yapabilmek için de jeoloji mühendisinin, öncelikle yüzeyde

Detaylı

ÜLKEMİZDE YERBİLİMLERİNİN GELİŞİMİNDE MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NÜN YERİ VE ROLÜ. Erol TİMUR (timur@mta.gov.tr)

ÜLKEMİZDE YERBİLİMLERİNİN GELİŞİMİNDE MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NÜN YERİ VE ROLÜ. Erol TİMUR (timur@mta.gov.tr) ÜLKEMİZDE YERBİLİMLERİNİN GELİŞİMİNDE MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NÜN YERİ VE ROLÜ Erol TİMUR (timur@mta.gov.tr) Türkiye'de Jeoloji araştırmaları 19. Yüzyılın ilk yarısında inceleme gezileri

Detaylı

TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ DAİRE BAŞKANLIĞI. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ DAİRE BAŞKANLIĞI. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAYFA NO : 1 Amaç TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1-(1)

Detaylı

BBP JEOLOJİ. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

BBP JEOLOJİ.  Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü BBP JEOLOJİ http://i44.tinypic.com/9rlwea.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü I.HAFTA Jeoloji hakkında temel bilgiler, dalları, tarihçe, jeoloji mühendisinin uğraş alanları, jeoloji

Detaylı

FAALİYETTE BULUNDUĞU İŞLETMELER

FAALİYETTE BULUNDUĞU İŞLETMELER FAALİYETTE BULUNDUĞU İŞLETMELER - GÜMÜŞHANE HAZİNE MAĞARA ÇİNKO, KURŞU, BAKIR YERALTI İŞLETMESİ - GÜMÜŞHANE ÇİNKO, KURŞUN, BAKIR FLOTASYON TESİS İŞLETMESİ - NİĞDE BOLKARDAĞ MADENKÖY ALTIN, GÜMÜŞ, KURŞUN,

Detaylı

MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vedat ARSLAN Bölüm Başkan Yardımcıları

MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vedat ARSLAN Bölüm Başkan Yardımcıları MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vedat ARSLAN Bölüm Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Tayfun ÇİÇEK Yrd. Doç. Dr. Alper GÖNEN Yerüstü ve yeraltı zenginliklerimizin teknik, ekonomik ve çevresel

Detaylı

JEOLOJİYE GİRİŞ JEOLOJİ MÜHENDİSLERİNİN HİZMET ALANLARI YASAL MEVZUATTAKİ YERİ VE SORUMLULUKLARI. Hüseyin ALAN 16 KASIM-2017

JEOLOJİYE GİRİŞ JEOLOJİ MÜHENDİSLERİNİN HİZMET ALANLARI YASAL MEVZUATTAKİ YERİ VE SORUMLULUKLARI. Hüseyin ALAN 16 KASIM-2017 JEOLOJİYE GİRİŞ JEOLOJİ MÜHENDİSLERİNİN HİZMET ALANLARI YASAL MEVZUATTAKİ YERİ VE SORUMLULUKLARI Hüseyin ALAN 16 KASIM-2017 SUNUM PLANI 1- HİZMET ALANLARI 2-YASAL MEVZUATTAKİ YERİ 3-SORUMLULUKLAR JEOLOJİ

Detaylı

Potansiyel. Alan Verileri ile. Maden aramacılığı; bölgesel ön arama ile başlayan, Metalik Maden Arama. Makale www.madencilik-turkiye.

Potansiyel. Alan Verileri ile. Maden aramacılığı; bölgesel ön arama ile başlayan, Metalik Maden Arama. Makale www.madencilik-turkiye. Makale www.madencilik-turkiye.com Seyfullah Tufan Adil Özdemir Mühendislik ve Sondaj Jeofizik Yüksek Mühendisi seyfullah@adilozdemir.com Adil Özdemir Adil Özdemir Mühendislik ve Sondaj Jeoloji Yüksek Mühendisi

Detaylı

Hakkımızda. Maden ve Çevre Danışmanlığının yanı sıra 2014 yılından beri proje, etüt ve plan çalışmalarını da bünyesine katmıştır.

Hakkımızda. Maden ve Çevre Danışmanlığının yanı sıra 2014 yılından beri proje, etüt ve plan çalışmalarını da bünyesine katmıştır. 2 Hakkımızda 2003 yılında kurulmuş olan BERKA, öncelikle madencilik alanında faaliyet göstermeye başlamış olup, 2007 yılından itibaren Çevresel Etki Değerlendirme çalışmalarını ulusal ve uluslararası standartlarda

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde Bilgisayar ve Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümlerinde lisans düzeyinde, İnşaat, Jeoloji

Detaylı

(MEVZUATIN ADI VE MADDE (MEVZUATIN ADI VE MADDE DİĞER (ÖZEL SEKTÖR VB.) MAHALLİ İDARE PARAF LİSTESİ NUMARASI) NUMARASI)

(MEVZUATIN ADI VE MADDE (MEVZUATIN ADI VE MADDE DİĞER (ÖZEL SEKTÖR VB.) MAHALLİ İDARE PARAF LİSTESİ NUMARASI) NUMARASI) TAMAMLANMA 1 B151MTA010000000 100016220 Jeolojik etütler Teknik Hizti İlgili kurum, kuruluş ve şahıslara sleki konularda danışmanlık hizti verilktedir. nün 22.06.1935 tarihli ve Yerel yönetimler, çeşitli

Detaylı

MADEN KANUNU ve BU KAPSAMDA VERİLEN RAPORLAMA SİSTEMLERİ

MADEN KANUNU ve BU KAPSAMDA VERİLEN RAPORLAMA SİSTEMLERİ T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI MADEN KANUNU ve BU KAPSAMDA VERİLEN RAPORLAMA SİSTEMLERİ Erdal Kaçmaz 29 Eylül 2011 1 İÇERİK Maden Kanununun Kapsamı Maden Grupları, Alanları ve Süreleri Kimler

Detaylı

70.DEPREM VE ZEMİN İNCELEME MÜDÜRLÜĞÜ

70.DEPREM VE ZEMİN İNCELEME MÜDÜRLÜĞÜ UYGULANACAK İ 1 1.1 1.2 1.3 1.4 Mikro Bölgeleme Sondaj, Jeofizik Ve Laboratuar Deneylerine Ait Log Ve Föyler 20.01-30 M. Arası Derinlikde Sondajlara Ait Loglar (Spt Ve Zemin İndeks Özelliklerinin Tayini

Detaylı

MİNERALOJİ-PETROGRAFİ ÇALIŞMALARININ MADENCİLİKTEKİ ÖNEMİ VE MTA LABORATUVARLARININ BUGÜNÜ

MİNERALOJİ-PETROGRAFİ ÇALIŞMALARININ MADENCİLİKTEKİ ÖNEMİ VE MTA LABORATUVARLARININ BUGÜNÜ MİNERALOJİ-PETROGRAFİ ÇALIŞMALARININ MADENCİLİKTEKİ ÖNEMİ VE MTA LABORATUVARLARININ BUGÜNÜ Gökçe GÜRTEKİN* Yaşadığımız yerkabuğu farklı bileşimli kayaçlardan oluşan bir kabuk ile çevrelenmiştir. Karalarda

Detaylı

JEOLOJİK-JEOTEKNİK BİLGİ SİSTEMİNE BİR ÖRNEK: AKSARAY İL MERKEZİ

JEOLOJİK-JEOTEKNİK BİLGİ SİSTEMİNE BİR ÖRNEK: AKSARAY İL MERKEZİ JEOLOJİKJEOTEKNİK BİLGİ SİSTEMİNE BİR ÖRNEK: AKSARAY İL MERKEZİ A. Yalçın 1, C. Gökçeoğlu 2, H. Sönmez 2 1 Aksaray Üniversitesi, Jeoloji Müh. Bölümü, Uygulamalı Jeoloji ABD, Aksaray 2 Hacettepe Üniversitesi,

Detaylı

MADEN FAKÜLTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ PETROL VE DOĞAL GAZ MÜHENDİSLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ

MADEN FAKÜLTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ PETROL VE DOĞAL GAZ MÜHENDİSLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ MADEN FAKÜLTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ PETROL VE DOĞAL GAZ MÜHENDİSLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ İSTANBULTEKNİKÜNİVERSİTESİ www.itu.edu.tr MADEN FAKÜLTESİ Onları

Detaylı

I.HAFTA. Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716

I.HAFTA. Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716 MADEN HUKUKU 1 I.HAFTA Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716 GENEL HÜKÜMLER : AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR

Detaylı

JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017 YILI DÖNER SERMAYE BİRİM FİYAT LİSTESİ

JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017 YILI DÖNER SERMAYE BİRİM FİYAT LİSTESİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017 YILI DÖNER SERMAYE BİRİM FİYAT LİSTESİ A-Mineraloji-Petrografi Anabilim Dalı LABORATUVAR / İŞ İNCE KESİT LAB. İnce kesit yapımı ve petrografik tanımlama raporu KIRMA-ÖĞÜTME-ELEME

Detaylı

GENEL JEOLOJİ I. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

GENEL JEOLOJİ I.  Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü GENEL JEOLOJİ I http://i44.tinypic.com/9rlwea.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü I.HAFTA Jeoloji hakkında temel bilgiler, dalları, tarihçe, jeoloji mühendisinin uğraş alanları, jeoloji

Detaylı

Dr. Ayhan KOÇBAY. Daire Başkan Yardımcısı

Dr. Ayhan KOÇBAY. Daire Başkan Yardımcısı Dr. Ayhan KOÇBAY Daire Başkan Yardımcısı (akocbay@dsi.gov.tr) DSİ Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Daire Başkanlığımız; 1952 yılında Yeraltısuyu Bürosu olarak kurulmuş, 1956 yılında Yeraltısuları

Detaylı

Ek Form 9 DETAY ARAMA FAALİYET RAPORU. RAPORUN BAŞLIĞI: Başlık raporun konusunu ve içeriğini kısaca, açık ve yeterli bir biçimde ifade edecektir.

Ek Form 9 DETAY ARAMA FAALİYET RAPORU. RAPORUN BAŞLIĞI: Başlık raporun konusunu ve içeriğini kısaca, açık ve yeterli bir biçimde ifade edecektir. Ek Form 9 DETAY ARAMA FAALİYET RAPORU RAPORUN BAŞLIĞI: Başlık raporun konusunu ve içeriğini kısaca, açık ve yeterli bir biçimde ifade edecektir. HAZIRLAYAN MÜHENDİS/MÜHENDİSLERİN: Adı ve Soyadı : Unvanı

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 5/29/2017 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 5/29/2017 2 BÖLÜM 10 KAYAÇLARIN ve SÜREKSİZLİKLERİNİN

Detaylı

2012 YILI İŞ PROGRAMI (Detay)

2012 YILI İŞ PROGRAMI (Detay) MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI İŞ PROGRAMI (Detay) Hazırlayan Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı İrtibat İçin : Yatırım Planlama İzleme Koordinatörlüğü Günay ŞENKAL : 201 11 25 A.Aykın

Detaylı

JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018 YILI DÖNER SERMAYE BİRİM FİYAT LİSTESİ

JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018 YILI DÖNER SERMAYE BİRİM FİYAT LİSTESİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018 YILI DÖNER SERMAYE BİRİM FİYAT LİSTESİ A-Mineraloji-Petrografi Anabilim Dalı LABORATUVAR / İS Birim Fiyati (TL/ Adet) INCE KESİT LAB. Ince kesit yapımı ve Petrografik tanımlama

Detaylı

MADEN YATAKLARI 1 METALİK MADEN YATAKLARI 1

MADEN YATAKLARI 1 METALİK MADEN YATAKLARI 1 MADEN YATAKLARI 1 METALİK MADEN YATAKLARI 1 Gökçe, A., 2000. Maden Yatakları. İkinci Baskı, Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları, No:85, Sivas, 335 s. Temur, S., 2001. Endüstriyel Hammaddeler. Üçüncü baskı,

Detaylı

1.1. MET. VE MALZ. MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM 1 GİRİŞ MİSYON VE VİZYON

1.1. MET. VE MALZ. MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM 1 GİRİŞ MİSYON VE VİZYON 1.1.1. MİSYON VE VİZYON MİSYON Ülkenin bir hammadde kaynağını yüksek teknoloji ürünü olan bir malzemeye dönüştürmek VİZYON Kendine bir hedef seçerek, girişimci olmak, üreteceği malzeme için plan kurmak

Detaylı

MADEN FAKÜLTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ PETROL VE DOĞAL GAZ MÜHENDİSLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ

MADEN FAKÜLTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ PETROL VE DOĞAL GAZ MÜHENDİSLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ MADEN FAKÜLTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ PETROL VE DOĞAL GAZ MÜHENDİSLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ İSTANBULTEKNİKÜNİVERSİTESİ www.itu.edu.tr MADEN FAKÜLTESİ Onları

Detaylı

2012 Faaliyet Raporu. Genel Bilgiler Amaç ve Hedefler. Bilgi ve Değerlendirmeler. Faaliyetlere İlişkin

2012 Faaliyet Raporu. Genel Bilgiler Amaç ve Hedefler. Bilgi ve Değerlendirmeler. Faaliyetlere İlişkin 1 Genel Bilgiler Amaç ve Hedefler Faaliyetlere İlişkin Bilgi ve Değerlendirmeler Kurumsal Kabiliyet ve Kapasitenin Değerlendirilmesi Öneri ve Tedbirler Ekler 2012 Faaliyet Raporu 2012 Faaliyet Raporu Memleketin

Detaylı

Atlas Copco dan Madencilik Sektörüne Yönelik Dayanıklı ve Emniyetli Çözümler

Atlas Copco dan Madencilik Sektörüne Yönelik Dayanıklı ve Emniyetli Çözümler ISSN 1309-1670 Fiyat 8 TL 1 Eylül 2014 Yıl 5 Sayı 41 www.madencilik-turkiye.com Atlas Copco dan Madencilik Sektörüne Yönelik Dayanıklı ve Emniyetli Çözümler Maden Atıkları Yönetmeliği Taslağı Madencilerin

Detaylı

Bursa İl Sınırları İçerisinde Kalan Alanların Zemin Sınıflaması ve Sismik Değerlendirme Projesi

Bursa İl Sınırları İçerisinde Kalan Alanların Zemin Sınıflaması ve Sismik Değerlendirme Projesi Bursa İl Sınırları İçerisinde Kalan Alanların Zemin Sınıflaması ve Sismik Değerlendirme Projesi 17 Ağustos 1999, Mw=7.4 büyüklüğündeki Kocaeli depremi, Marmara Denizi içine uzanan Kuzey Anadolu Fayı nın

Detaylı

VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN GÖLÜ HAVZASI DOĞAL KAYNAKLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ 2017 YILI FALİYET VE KURUM İÇİ DEĞERLENDİRME RAPORU

VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN GÖLÜ HAVZASI DOĞAL KAYNAKLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ 2017 YILI FALİYET VE KURUM İÇİ DEĞERLENDİRME RAPORU VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN GÖLÜ HAVZASI DOĞAL KAYNAKLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ 2017 YILI FALİYET VE KURUM İÇİ DEĞERLENDİRME RAPORU Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine bağlı olarak kurulan Van

Detaylı

İNM 106 İnşaat Mühendisleri için Jeoloji

İNM 106 İnşaat Mühendisleri için Jeoloji Hafta_5 İNM 106 İnşaat Mühendisleri için Jeoloji Haritalar ve kesit çıkarımı (Jeoloji-Mühendislik Jeolojisi ve topografik haritalar) Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc BÖLÜM 1 Giriş 3 1. Dersin Amacı İnşaat Mühendisliği uygulamaları

Detaylı

Bilindiği gibi lateritleşme, ılıman ve yağışlı

Bilindiği gibi lateritleşme, ılıman ve yağışlı Nikel Lateritlerin Aranmasında Jeofizik Yöntemler - Gördes Ferda ÖNER Meta Nikel Kobalt A.Ş. Jeoloji Y. Mühendisi ferda.oner@metanikel.com.tr Tuğrul TOKGÖZ Zeta Proje Mühendislik Jeofizik Y. Mühendisi

Detaylı

AR& GE BÜLTEN. Türkiye de Maden Sektörü

AR& GE BÜLTEN. Türkiye de Maden Sektörü Türkiye de Maden Sektörü Hande UZUNOĞLU Temel sanayi girdilerine ham madde sağlayan bir sektör olan Madencilik, ülkemiz temel sektörleri arasında önemli bir yer teşkil ediyor. Nitekim ülkemiz hem çeşitlilik

Detaylı

TPAO ARAŞTIRMA MERKEZİ

TPAO ARAŞTIRMA MERKEZİ III SEDİMANTOLOJİK, PETROGRAFİK,ELEMENTEL VE MİNERALOJİK ANALİZLER III.1 SEDİMANTOLOJİK VE PETROGRAFİK ANALİZLER (LABORATUVARDA) Sedimantoloji ve Petrografi (SE) SE-01-01-00 Litolojik analiz (1 adet)...

Detaylı

JEOLOJİ VE MADEN DAİRESİ JEOFİZİK MÜHENDİSİ KADROSU HİZMET ŞEMASI. : Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri Sınıfı. : II (Yükselme Yeri) Kadro Sayısı : 1

JEOLOJİ VE MADEN DAİRESİ JEOFİZİK MÜHENDİSİ KADROSU HİZMET ŞEMASI. : Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri Sınıfı. : II (Yükselme Yeri) Kadro Sayısı : 1 JEOFİZİK MÜHENDİSİ KADROSU : Jeofizik Mühendisi : Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri Sınıfı Kadro Sayısı : 1 I. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: (1) Yeraltı suyu, maden, petrol gibi doğal yeraltı kaynaklarının

Detaylı

MADENCİLİK ARAMA, MÜHENDİSLİK VE İŞLETME DANIŞMANLIĞI

MADENCİLİK ARAMA, MÜHENDİSLİK VE İŞLETME DANIŞMANLIĞI MADENCİLİK ARAMA, MÜHENDİSLİK VE İŞLETME DANIŞMANLIĞI EKİBİMİZ UĞUR UZUN YÖNETİM KURULU BAŞKANI Çalışma hayatına DHMİ Trabzon Bölge Müdürlüğünde başlamış, Politeknik Metal firmasında Atölye Şefi olarak

Detaylı

JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM BAHAR YARIYILI DERS PLANI (I. ÖĞRETİM)

JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM BAHAR YARIYILI DERS PLANI (I. ÖĞRETİM) JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM BAHAR YARIYILI DERS PLANI (I. ÖĞRETİM) I.YARIYIL II.YARIYIL TDB 103 Türk Dili I 2 0 0 2 TDB104 Türk Dili II 2 0 0 2 AİT 101 Atatürk İlke. ve İnk.Tar.

Detaylı

JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015 YILI DÖNER SERMAYE BİRİM FİYAT LİSTESİ

JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015 YILI DÖNER SERMAYE BİRİM FİYAT LİSTESİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015 YILI DÖNER SERMAYE BİRİM FİYAT LİSTESİ A-Mineraloji-Petrografi Anabilim Dalı LABORATUVAR / İS Birim Fiyati (TL/ Adet) INCE KESİT LAB. Ince kesit yapımı ve Petrografik tanımlama

Detaylı

İNM 106 İnşaat Mühendisleri için Jeoloji

İNM 106 İnşaat Mühendisleri için Jeoloji Hafta_1 İNM 106 İnşaat Mühendisleri için Jeoloji Giriş: Jeolojinin tanımı ve alt disipleri Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com Dersin Amacı Yer bilimlerinin temel kavramlarını

Detaylı

JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN İŞLETME/REVİZE İŞLETME PROJESİ FORMATI İLÇE (İL). NUMARALI ARAMA RUHSATINA İLİŞKİN İŞLETME PROJESİ

JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN İŞLETME/REVİZE İŞLETME PROJESİ FORMATI İLÇE (İL). NUMARALI ARAMA RUHSATINA İLİŞKİN İŞLETME PROJESİ JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN İŞLETME/REVİZE İŞLETME PROJESİ FORMATI İLÇE (İL). NUMARALI ARAMA RUHSATINA İLİŞKİN İŞLETME PROJESİ HAZIRLAYAN (Jeoloji Mühendisi) Adı Soyadı : Oda Sicil No (*) : AY-YIL Ruhsat

Detaylı

2010 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ

2010 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ 2010 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER SIRA NO TARİFENİN NEV'İ KARAR NO KARAR TARİHİ SAYFA NO 1 DEPREM VE ZEMIN INCELEME MUDURLUGU 5 BİRİM 2010 YILI UYGULANACAK 1- Mikrobölgeleme Sondaj,Jeofizik

Detaylı

L31-B-20-C, L31-B-25-B, L31- B-25-C, L32-A-21-A, L32-A-21-B, L32-A-21-D

L31-B-20-C, L31-B-25-B, L31- B-25-C, L32-A-21-A, L32-A-21-B, L32-A-21-D ÖZDEMİR MÜHENDİSLİK JEOLOJİ BÜROSU Aksaray İli, Merkez İlçesi,Organize Sanayi Bölgesi, 550 Ha lık Tevsi Alanının Gözlemsel Jeolojik Etüt Raporu Aksaray İli, Merkez İlçesi, Organize Sanayi Bölgesi, 2180

Detaylı

TÜRKİYE ENERJİSİNİ KENDİ ÜRETMEK ZORUNDA

TÜRKİYE ENERJİSİNİ KENDİ ÜRETMEK ZORUNDA TÜRKİYE ENERJİSİNİ KENDİ ÜRETMEK ZORUNDA Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Dr. A. Esat KIRATLIOĞLU, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şamil ŞEN ve JEODER (Jeoloji ve Jeofizik Mühendisleri

Detaylı

T.C. VAN VALİLİĞİ. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI MTA Doğu Anadolu Bölge Müdürlüğü 2014 YILI DEĞERLENDİRME RAPORU

T.C. VAN VALİLİĞİ. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI MTA Doğu Anadolu Bölge Müdürlüğü 2014 YILI DEĞERLENDİRME RAPORU T.C. VAN VALİLİĞİ ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI MTA Doğu Anadolu Bölge Müdürlüğü 2014 YILI DEĞERLENDİRME RAPORU Van- 2015 1 BU RAPOR 3152 SAYILI İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA

Detaylı

Kodu Ders Adı AKTS D+U+L Z/S Dili Güz Dönemi

Kodu Ders Adı AKTS D+U+L Z/S Dili Güz Dönemi Dersler AKTS Kredileri Her hangi bir dersin amaç, öğrenme çıktıları, içerik, değerlendirme ve iş yükü AKTS gibi detay bilgilerini görmek için aşağıdaki tabloda dersin ismine tıklayınız. 1. Yıl 151711133

Detaylı

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü. Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü. Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN ÇORUM 2017 Jeoloji, Yunanca Ge=Yer ve Logos=Bilim kelimelerinden meydana gelir ve Türkçe deki karşılığı Yerbilimi

Detaylı

... NO'LU RUHSATA İLİŞKİN (... DÖNEM) ARAMA FAALİYET RAPORU

... NO'LU RUHSATA İLİŞKİN (... DÖNEM) ARAMA FAALİYET RAPORU ARAMA FAALİYET RAPOR FORMATI İLÇE... (İL)... NO'LU RUHSATA İLİŞKİN (... DÖNEM) ARAMA FAALİYET RAPORU HAZIRLAYAN TEKNİK SORUMLU Adı Soyadı JEOLOJİ MÜHENDİSİ Oda Sicil No AY-YIL 1 İLETİŞİM İLE İLGİLİ BİLGİLER

Detaylı

09:00 09:50 09:00 09:50 10:00 10:50 11:00 11:50 12:00 12:50 13:00 13:50 14:00 14:50 15:00 15:50 16:00 16:50 17:00 17:50

09:00 09:50 09:00 09:50 10:00 10:50 11:00 11:50 12:00 12:50 13:00 13:50 14:00 14:50 15:00 15:50 16:00 16:50 17:00 17:50 Jeoloji Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Mineraloji Petrografi Anabilim Dalı İleri Mineraloji 1 802611012001 Cuma B-B.104 0 0 3+0 Prof.Dr. YAŞAR KİBİCİ Uzmanlık Alan Dersi 1 802611012601 Çarşamba B-B.104

Detaylı

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KİMYASAL ANALİZ LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KİMYASAL ANALİZ LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KİMYASAL ANALİZ LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU 1 CİHAZLAR Laboratuvar Etüvü (Memmert)... 3 Desikatör... 3 Analitik Terazi

Detaylı

Bölüm Başkan Yrd. Yrd. Doç. Dr. Enver AKARYALI Tel Faks

Bölüm Başkan Yrd. Yrd. Doç. Dr. Enver AKARYALI Tel Faks BÖLÜM BİLGİ FORMU Tarihçe Bölümümüz, 3897 sayılı kanunun 19. maddesi ile 03.07.1992 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan Gümüşhane Mühendislik Fakültesi bünyesinde faaliyete

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL Bilgisayar ve Programlamaya Giriş (3+0) Sayı sistemleri, algoritmalar, temel bilgisayar komutları, mantıksal

Detaylı

Ön Söz Çeviri Editörünün Ön Sözü

Ön Söz Çeviri Editörünün Ön Sözü vii İçindekiler Ön Söz Çeviri Editörünün Ön Sözü x xi 1 GİRİŞ 1 1.1 Seçilmiş Genel Kitaplar ve Jeoloji Üzerine Kaynak Malzemeler 2 1.2 Jeolojik Saha Teknikleri ile İlgili Kitaplar 3 2 ARAZİ DONANIMLARI

Detaylı

Jeofizik Mühendisliği Eğitimi Sertifika Programı

Jeofizik Mühendisliği Eğitimi Sertifika Programı Jeofizik Mühendisliği Eğitimi Sertifika Programı Giriş: Gravite Yöntemi Gravite, en basit anlamda kütleleler arasındaki çekim kuvvetidir. Yerküre, bu kütlelerden birini oluşturmaktadır. Yerin çekimi ivmesindeki

Detaylı

BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Bitlis ili, Doğu Anadolu Bölgesinde yer almakta olup, engebeli bir topoğrafyaya sahiptir. Ahlat Ovasıyla, bir düzlük gibi Bitlis in kuzeydoğusundan Van Gölüne doğru

Detaylı

JEOLOJİ MÜHENDİSİ A- GÖREVLER

JEOLOJİ MÜHENDİSİ A- GÖREVLER TANIM Yerkürenin başlangıcından bugüne kadar geçirdiği yapısal değişmeleri, yerkabuğunun yüzeyinin ve altının bugünkü durumunu inceleyen, yerleşim alanları ve her türlü mühendislik yapılarının yer seçimi

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 4/3/2017 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 4/3/2017 2 BÖLÜM 4 TABAKALI KAYAÇLARIN ÖZELLİKLER, STRATİGRAFİ,

Detaylı

MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İÇİN

MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İÇİN MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İÇİN JEOLOJİNİN TANIMI, KONUSU, GELİŞİMİ ÖNEMİ Jeoloji, geniş anlamı ile 1. yerküresinin güneş sistemi içindeki konumundan, 2. fiziksel özelliğinden ve

Detaylı

T.C. AKSARAY ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ HĠDROJEOLOJĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Eğitim-Öğretim Döneminden Ġtibaren Uygulanacak

T.C. AKSARAY ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ HĠDROJEOLOJĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Eğitim-Öğretim Döneminden Ġtibaren Uygulanacak EK 2 T.C. AKSARAY ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ HĠDROJEOLOJĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 2016-2017 Eğitim-Öğretim Döneminden Ġtibaren Uygulanacak LĠSANS EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI BĠRĠNCĠ YIL BİRİNCİ YARI YIL ADI

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: JEO 4174

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: JEO 4174 Dersi Veren Birim: Jeoloji Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: FOSİL YAKITLAR Dersin Orjinal Adı: FOSİL YAKITLAR Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: JEO 474 Dersin

Detaylı

Doç.Dr. Gültekin Kavuşan

Doç.Dr. Gültekin Kavuşan JEOLOJİ RAPORU YAZIMI Doç.Dr. Gültekin Kavuşan Jeoloji raporu, yazılan bir belgedir ve jeoloji j mühendisinin yaptığı ğ çalışmayı ş anlattığı, bir soruna ışık tuttuğu dokümandır. Bu belge onun ortaya koyduğu

Detaylı

BURSA ĠLĠ ĠÇĠN ZEMĠN SINIFLAMASI VE SĠSMĠK TEHLĠKE DEĞERLENDĠRMESĠ PROJESĠ

BURSA ĠLĠ ĠÇĠN ZEMĠN SINIFLAMASI VE SĠSMĠK TEHLĠKE DEĞERLENDĠRMESĠ PROJESĠ BURSA ĠLĠ ĠÇĠN ZEMĠN SINIFLAMASI VE SĠSMĠK TEHLĠKE DEĞERLENDĠRMESĠ PROJESĠ AMAÇ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK-MAM) arasında protokol imzalanmıştır. Projede, Bursa

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / Faculty of Engineering JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / Department of Geological Engineering I. YIL

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / Faculty of Engineering JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / Department of Geological Engineering I. YIL I. YIL I.YARIYIL 0 8 0 4 1 0 1 MATEMATİK I / MATHEMATICS I Z 4 0 4 4 0 8 0 4 1 0 3 FİZİK I / PHYSICS I Z 2 2 4 4 0 8 0 4 1 0 5 GENEL KİMYA / GENERAL CHEMISTRY Z 2 2 4 4 0 8 0 4 1 0 7 GENEL JEOLOJİ I /

Detaylı

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MİNERAL KARAKTERİZASYONU LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MİNERAL KARAKTERİZASYONU LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MİNERAL KARAKTERİZASYONU LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU 1 CİHAZLAR XRD (X Ray Diffraction) Cihazı (Rigaku MiniFlex 600)...

Detaylı

KÖMÜR ARAMA. Arama yapılacak alanın ruhsat durumunu yürürlükteki maden yasasına göre kontrol edilmelidir.

KÖMÜR ARAMA. Arama yapılacak alanın ruhsat durumunu yürürlükteki maden yasasına göre kontrol edilmelidir. KÖMÜR ARAMA Kömür oluşumu, limnik ve paralik havzalarda olabilir. Paralik yatakların sahile yakınlığı az ve denize bağlılığı vardır. İrili ufaklı teknelerden oluşur. Kapsadıkları kömür damarlarının düzensiz,

Detaylı

10-11 Şubat 2014 DSİ ETLİK EĞİTİM TESİSLERİ ANKARA

10-11 Şubat 2014 DSİ ETLİK EĞİTİM TESİSLERİ ANKARA 10-11 Şubat 2014 DSİ ETLİK EĞİTİM TESİSLERİ ANKARA ÇALIŞMA GRUBU Adı Soyadı Görevi Çalıştığı Kurum Dr. Ozan DENİZ Başkan Çanakkale Onsekiz Mart Üni. Jeoloji Mühendisliği Bölümü Birol ÖZER Başkan Yardımcısı

Detaylı

4 YILLIK LİSANS PROGRAMI TS-1

4 YILLIK LİSANS PROGRAMI TS-1 4 YILLIK LİSANS PROGRAMI TS-1 COĞRAFYA Programın Amacı: Programda, doğal çevrenin özellikleri ile çevre ve insan ilişkileri, nüfus dağılımı ve ekonomik etkinlikler gibi konularda eğitim vermek ve araştırma

Detaylı

NEVŞEHİR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

NEVŞEHİR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI NEVŞEHİR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI İç Anadolu Bölgesi nde yer alan Nevşehir ili bulunduğu jeolojik yapısı gereği ülkemiz ve Dünyanın önemli turistik yerlerinden biridir. Bölgenin jeolojik yapısı Erciyes,

Detaylı

KARADENİZ MÜHENDİSLİK

KARADENİZ MÜHENDİSLİK KARADENİZ MÜHENDİSLİK BAĞLIK MAH. ŞEHİT RIDVAN CAD. NO:25/1 KDZ EREĞLİ / ZONGULDAK TEL & FAX : 0 (372) 322 46 90 GSM : 0 (532) 615 57 26 ZONGULDAK İLİ EREĞLİ İLÇESİ KIYICAK KÖYÜ İNCELEME ALANI F.26.c.04.c.4.d

Detaylı

MÜHENDİSLİK İNŞAAT PROJE DAN. SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. Şirket Tanıtım Dosyası

MÜHENDİSLİK İNŞAAT PROJE DAN. SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. Şirket Tanıtım Dosyası Şirket Tanıtım Dosyası 2017 HAMA Mühendislik İnşaat Proje Danışmanlık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 2012 yılında kurulmuş Ankara merkezli arge tabanlı bir mühendislik firmasıdır. Kuruluşunda T.C. Bilim,

Detaylı