ULUSAL SINAV TÜRLERİ VE SORUNLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ULUSAL SINAV TÜRLERİ VE SORUNLARI"

Transkript

1 BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ ULUSAL SINAV TÜRLERİ VE SORUNLARI Turgay POLAT 1

2 Büyük ölçekli sınavların genel amaçları Sıralama, seçme, yerleştirme Öğrenci odaklı, risk/fayda yüklü (high stakes) Sorumlu tutma (accountibility) Okul ve okul grupları seviyesinde Gözleme (monitoring) Grup seviyesinde (ülke, bölge, öğrenci grupları vs.) 2

3 Büyük ölçekli sınav örnekleri Tür Ülkemizde ABD de Sıralama, seçme, yerleştirme ÖSYS, TEOG SAT, ACT Sorumlu tutma??????? Eyalet sınavları Gözleme ÖBBS PISA, TIMSS NAEP 1 1 NAEP: National Assessment of Educational Progress 3

4 Ülkemizde nasıl sınavlara ihtiyaç var? Özellikle 6. sınıf ve 9. sınıf öncesinde akademik profili ölçemiyoruz? Mevcut LGS ve ÖSYS bu görevi görür mü? Kapsam darlığı Risk/fayda yüklü bir sınav oluşu TIMSS, PISA bu görevi görür mü? Ulusal müfredatı temsilde zorluk İçeriğini şekillendiremiyoruz Yeterli sıklıkta değiller 4

5 NAEP ve Ulusal Karne - Ulusal çapta yıldan yıla puan bazında değişim 4. Sınıf NAEP Matematik puan trendi Temel seviye: 214 puan Yeterli Seviye: 249 puan İleri Seviye: 282 puan Temel seviye : 214 puan Yeterli Seviye: 249 puan İleri Seviye : 282 puan

6 Ulusal çapta yıldan yıla başarı seviyeleri bazında değişim 4. Sınıf NAEP Matematik Rakamlar Temel ve üstü, Yeterli ve üstü ve İleri seviyedeki öğrenci yüzdelerini gösterir.

7 NAEP ve Ulusal Karne Eyalet seviyesinde 2014 sonuçları

8 Eyalet seviyesinde karşılaştırması Her iki sınıfta ilerleme 4. Sınıfta ilerleme 8. Sınıfta ilerleme İlerleme yok 15 eyalet her iki sınıf seviyesinde ilerleme göstermiş

9 ÜNİVERSİTE GİRİŞ VE TÜRKİYE 9

10 En Az Yükseköğretim Mezunu Olan Nüfusun Oranı (2015)

11 BAŞVURAN YILLARI ARASI ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ GRAFİĞİ Seri 2 Seri YIL SERİ 2: BAŞVURAN ÖĞRENCİ SAYISI SERİ 3: KONTENJAN

12 Yordam Geçerliliği: Gözlenenle kestirilen arasındaki ilişki Başarısız olan Başarılı olan

13 Bazı Ülkelerde Üniversite Giriş Sistemleri Dünyanın hiçbir ülkesinde öğrenciler üniversitelere sınavsız veya herhangi bir kriter olmadan girememektedirler. Özellikle gelişmiş ülkelerde de çeşitli üniversite sınavları uygulanmakta ve öğrenciler bu sınavlara hazırlanmaktadırlar. Ancak dünyada MERKEZİ YERLEŞTİRME sadece Türkiye de bulunuyor.

14 AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ ABD de üniversiteye giriş üç önemli kriterle yapılmaktadır. Lise mezuniyeti skorları, Ülke çapında yapılan SAT (Scholastic Aptitute Test and the Scholastic Assesment) veya ACT (National College Admission and Placement Examination) sınav puanı ve/veya Referans mektupları dikkate alınmaktadır. Liseden düşük notla mezun olanlar iki yıllık kolejlere yerleştirilmektedir. Kolejde not ortalamasını yükseltenler üniversitelere giriş yapabilirler. Genel sınavlarda % 10 luk dilime girenler saygın üniversitelere kayıt yaptırabilirler.

15 KANADA Kanada da üniversiteye giriş kriterleri de ABD ye benzerdir. Lise mezuniyeti skorları en önemli değişken, SAT burada da bazı üniversitelerce istenir. En önemli kriter Essey ler ve Referans mektuplarıdır. Kanada da bütün üniversiteler devlet üniversitesidir. Öğrencilerini kendileri seçer, bölüm bazlı kriter uygulayan üniversiteler dahi var. (UBC, York, Waterloo) Liseden düşük notla mezun olanlar iki yıllık kolejlere yerleştirilmektedir. Ama hazırlık liseleri bulunuyor.

16 HOLLANDA Hollanda da dokuzuncu sınıfta mesleki yönlendirme yapılmaktadır. Öğrenciler lise mezuniyet sınavındaki başarılarına (6 7 dersten oluşan Bakalorya sınavı) göre üniversitelere yerleştirilir. İNGİLTERE İngiltere de üniversitelere girişte, Genel Eğitim Sertifikası Sınavları nda en az geçer not alma şartı aranır. Sınavlar ; normal, ileri ve özel Düzeylerde yapılmaktadır. Özel düzeydekiler daha çok burs sınavlarıdır. Bazı üniversiteler kendileri giriş sınavı yaparlar.

17 ALMANYA Olgunluk diploması ve ABİTUR sistemiyle öğrenci üniversitelere kabul edilir. - Merkezi yerleştirme yoktur. - ABİTUR ile alan dersleri ölçülür. JAPONYA- G.KORE Japonya da lise öğrenimindeki başarı notu ve iki aşamalı olarak yapılan üniversite giriş sınavı puanı dikkate alınır. Birinci aşama merkezi, ikinci aşama üniversitelerce yapılmaktadır. Her iki ülkede de çok sert sınav süreçleri olsa da yerleştirme merkezi değildir.

18 ÖSYS NİN DÜNÜ BUGÜNÜ; Ülkemizde 1974 yılına kadar üniversiteler kendi öğrencilerini kendileri almaktaydılar yılında sınavların tek merkezden yapılması kararı alınmıştır. O günden bu güne sınavlar merkezi olarak yapılmaktadır.( ÖSYM KURULUŞU)

19 Bu tarihte Üniversitelerarası Öğrenci seçme ve Yerleştirme Merkezi kurulmuş ve işlevini yerine getirmeye başlamıştır. Bu merkez 1981 yılına kadar işlevini sürdürmüştür ve 1975 tarihlerinde üniversite sınavlar sabah ve öğlen olmak üzere iki oturumda, yılları arasında aynı günde tek oturumda uygulanmış, 1981 yılında itibaren ise iki basamaklı sınav haline getirilmiştir. - Üniversitelerarası Seçme Sınavı ( ÜSS ) - Üniversitelerarası Yerleştirme Sınavı ( ÜYS ) 1987 yılında ise adaylara ÖYS de testlerin hepsini değil girmek istediği bölüme göre gereken testleri çözme hakkı verilmiştir.

20 1999 yılında ÖYS kaldırılmış sadece ÖSS adıyla tek sınava düşürülmüş ve haziran ayında uygulanmaya başlanmıştır. Aynı yıl AOBP uygulamasıyla öğrencilerin lise alanlarına göre yükseköğretime geçmesi sağlanmıştır. Bu sınav eski ÖSS gibi temel konulardan sorulan sorularla yapılmaya devam etmiştir. Kanımca ön önemli değişiklik ve sıkıntı bu sistemdir.

21 Arada birçok küçük düzenleme yapılmıştır. Ancak en son ve en önemli değişiklik 2006 yılında tek sınav ancak iki bölümlü bir sınav uygulaması olmuştur. Bu değişiklik sonucunda adaylar ortak alan ve alan testleri olarak iki bölümden oluşan testlere yanıt vermeye başlamışlardır yılında temel basamak sınavı YGS ve her testin farklı günlerde yapıldığı LYS sistemine geçilmiştir. HER SİSTEMDE DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY MERKEZİ YERLEŞTİRME OLMUŞTUR.

22 YENİ SINAV SİSTEMİ «Yükseköğretim Kurumları Sınavı»

23 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI Birinci Oturum İkinci Oturum Yükseköğretim Kurumları Sınavı, Dil sınavı hariç Haziran ayı içinde bir hafta sonu Cumartesi günü yapılacak iki oturumlu bir sınavla gerçekleşecektir.

24 YGS nin Mart ayında gerçekleştiriliyor olması okullarda ikinci dönem ders işlenmesini güçleştirdiği için yeni sistemde sınavın Haziran ayında gerçekleştirilecek olması olumlu bir gelişmedir.

25 Birinci Oturum Cumartesi Günü Sabah İkinci Oturum Cumartesi Günü Öğleden Sonra TEMEL YETERLİLİK TESTİ - Sözel- Ağırlıklı Türkçe - Sayısal- Ağırlıklı Temel Matematik -Sözel ve Sayısal becerilerin ölçülmesi- -TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI-SOSYAL BİL. -SOSYAL BİLİMLER -MATEMATİK -FEN BİLİMLERİ

26 BİRİNCİ OTURUM

27 BİRİNCİ OTURUMUN UYGULANMASI Temel Yeterlilik Testi 40 Sözel sorusu (Testin ağırlığı %50) 40 Sayısal sorusu (Testin ağırlığı %50) Temel Yeterlilik Testi Puanı

28 Temel Yeterlilik Testi Puanı (TYT-Puanı) Bu test adayların önlisans ve lisans programlarını tercih edebilmesi için yükseköğretime giriş baraj puanlarını belirleyecektir. Bu sene, önlisans ve lisans programlarının tercih edilebilmesi için geçen sene gerekli olan baraj puanlarında bir değişikliğe gidilmeyecektir.

29 TYT-Puanı 150 ÖNLİSANS PROGRAMLARI YKS-Y 180 LİSANS PROGRAMLARI Temel Yeterlilik Testi Puanı 150 nin altında olan adayların tercih hakkı bulunmayacaktır.

30 YGS nin kaldırılıp TYT nin (Temel Yetenek Testi) getirilmesi Temel Matematik ve Temel Türkçe çözmesi olumlu gelişme olarak görülmektedir. Başta ABD olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde SAT ve benzeri ana dil yeterliliği ve temel işlem yeterliliği sorgulanarak öğrenciler üniversitelerin giriş koşulunu sağlamaktadır. Bu açıdan doğru bir adım atılmıştır. Yeni sistemde Meslek Lisesi öğrencileri TYT puanlarıyla ön lisans programlarına daha kolay yerleşeceklerdir. TYT nin öğrencinin üniversiteye yerleşme puanına etkisi %40 olacaktır. Bu da öğrencilerin temel becerilerinin (okuma, yazma, kendi dilinde düşünebilme, temel matematiksel işlemler) üniversiteye girişte etkinin artmasını sağlayan olumlu bir gelişmedir.

31 İKİNCİ OTURUM

32 YABANCI DİL OTURUMU Dil sınavı ise aynı hafta sonu Pazar günü gerçekleştirilecektir. Yabancı Dil Oturumunda; soru sayısı 80 dir.

33

34 Türk Dili ve Edebiyatı- Coğrafya-1 Sosyal Bilimler Tarih, Coğrafya-2, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 40 Soru 40 Soru 40 Soru 40 Soru Matematik Fen Bilimleri

35 İkinci Oturumdaki Testlerin Ağırlıkları Sözel puan: Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığı %50, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %50 Sayısal Puan: Matematik testinin ağırlığı %50, Fen Bilimleri testinin ağırlığı %50 Eşit Ağırlık Puanı: Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığı %50, Matematik testinin ağırlığı %50

36 PUAN NASIL HESAPLANIR ÖNEMLİ öğrencinin neti Türkiye çözüm ort. SP = ( x ) x katsayı standart sapma ÖNEMLİ

37 PUAN NASIL HESAPLANIR ÖRNEK TÜRKÇE. : TYT NET SAYISI 40 (SAY) NET SAYISI TSP =( x ) x 0.4 (%20) 7.4 TSP= 90 (500 PUAN SİSTEMİNE DÖNÜŞTÜRMEDE) %17.4

38

39

40

41

42 İkinci oturumun TYT nin devamında aynı gün öğleden sonra yapılması tarafımızdan sakıncalı görünmektedir. İkinci oturumun daha sağlıklı ve dingin kafayla yapılabilmesi açısından bir gün sonra Pazar günü yapılması daha sağlıklı olacaktır.

43 Adayların geçmişte olduğu gibi YGS de bir barajı sağlayarak LYS sınavına giriş hakkı elde etmesi koşulunun kaldırılıp isteğe bağlı yapılması olumlu bir gelişme olmuştur. Böylelikle 2017 yılında adayın YGS de barajı geçen adayın i LYS ye girecektir, LYS ye giren aday sayısı %50 oranında artacaktır bu da üniversiteyi tercih etme havuzunu büyütecek, daha fazla adayın üniversitelerde boş kontenjan kalmadan yerleşmesini sağlayacaktır.

44 Yerleştirme Önlisans Programlarında: TYT-Puanı Temel Yeterlilik Puanı (TYT-Puanı): [Türkçe Testi %50] + [Temel Matematik Testi %50] Lisans Programlarında ise; Dört puan türü (Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil) esas alınmaktadır. Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanları hesaplanırken Temel Yeterlilik Testi nin % 40 etkisi olacaktır. Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına devam edilecektir

45 Bir önceki sistemde adaylar daha yüksek puan alabilmek için kat sayısı düşük de olsa okullarında, müfredatlarında olmayan alanlarda sınava hazırlık yapmaktaydılar. Örneğin TM öğrencisinin yüksek puanlı bir hukuk fakültesini kazanabilmek için YGS fen testini çözmesi gerekirken yeni sistemde aday sadece matematik ve Türkçe-edebiyat çözerek bu amaca ulaşacaktır. Bu dersler de adayın okuldaki müfredatıyla birebir örtüşmektedir.

46 Puanlar hesaplanırken her ne kadar testlerin ağırlığı eşit oranda gösterilse bile istatistik açısından çözüm ortalaması düşük olan testlerin (matematik vb.) puan getirisi daha yüksek olacaktır. Dolayısıyla; 1. Sayısal puan türünde 80 Matematik 40 Fen 40 Türkçe sorusu çözüleceği için adayların puanlarının %50 sini Matematikten alacağı görülmektedir. 2. Eşit ağırlık puan türünde 80 Matematik 80 Türkçe-Edebiyat sorusu çözeceklerdir. Matematik testinin %50 oranında etkili olacağını ön görmekteyiz. 3. Sözel puan türünde adaylar 80 Türkçe-Edebiyat 40 Matematik 40 Sosyal Bilimler sorusu çözeceklerdir. Geçmişte %11 etkili olan Matematiğin yeni sistemde %25- %30 arası etkili olacağını ön görmekteyiz.

47 4. Dil puanında bir değişiklik olacağını düşünmüyoruz. 5. Ortaöğretim başarı puanında herhangi bir değişiklik olmamıştır. 6. Bölümlerin puan türleri bir önceki sistemde MF-1 MF-2 MF-3 MF-4 olanlar sayısal, TM-1 TM-2 TM-3 olanlar Eşit Ağırlık, TS-1 TS-2 olanlar sözel, DİL-1 DİL-2 DİL-3 olanlar dil, YGS-1 YGS-2 YGS-3 YGS-4 YGS-5 YGS-6 olanlar TYT olarak değiştirilecektir.

48 Özel Yetenekle Öğrenci Alan Programlar Özel yetenekle öğrenci alan programlar için baraj puanı geçen sene ile aynı tutulmuştur. Temel Yeterlilik Testi ne giren ve Temel Yeterlilik Testi Puanı en az 150 olan adaylar Özel Yetenekle Öğrenci Alan Lisans programlarını tercih edebileceklerdir.

49 Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP) Hesaplaması Ortaöğretim Başarı Puanı nın hesaplanmasında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Yerleştirme puanlarına etkisi geçen seneki gibi aynı oranda olacaktır. Meslek lisesi mezunlarına geçen seneki alan odaklı ek puan uygulamasına devam edecektir. Engelli adaylara yönelik düzenlemelerin uygulanmasına devam edilecektir.

50 OBP HESAPLANMA SİSTEMİ OBP= (Diploma notu x 5) x0.12

51 YENİ ORTA ÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ

52 Bazı Ülkelerde Lise Giriş Sistemleri

53 SİNGAPUR Singapurlu öğrenciler, ilkokul 6. sınıfın sonunda yani 13 yaşındayken İlköğretim Okul Bitirme Sınavına (PSLE) giriyor. Bu sınav, öğrencilerin altı yıllık ilköğretimde neler öğrendiğini ve ortaöğretime geçmek ve ondan fayda sağlamak için yeterli bir temel kazanıp kazanmadıklarını değerlendiriyor. Ayrıca öğrencilerin, ebeveynlerin ve öğretmenlerin, her çocuğun güçlü yanlarının neler olduğunu belirlemelerini, ortaöğrenimini çocuğun öğrenme ihtiyaçlarına uygun hale getirmeyi ve böylece öğrencilerin gerekli desteği alabilmelerini sağlıyor. Sınav sonucuna göre öğrenciler öğrenme hızlarına, yeteneklerine ve eğilimlerine uyan bir orta dereceli okula yerleştiriliyor. Öğrenciler aynı zamanda sanat ya da spor gibi alanlardaki güçlü yönlerine ve ilgilerine dayalı bir ortaöğretim kurumuna da kabul edilebiliyor.

54 JAPONYA Japonya da dokuz senelik zorunlu eğitimin ardından lise eğitimi başlıyor. Ortaokul mezunları eğitimlerine normal lisede ya da teknoloji liselerinde (kosen) devam edebiliyorlar, ancak bu zorunlu değil. Bu yüzden bu okullara girmek için öğrencilerin bir giriş sınavını geçmeleri gerekiyor. Japonya da liseye geçiş sınavları büyük bir önem taşıdığı için gençler üzerinde ciddi bir baskı yaratıyor ve bu sınavlar genel olarak giriş sınavı cehennemi (juken jigoku) olarak biliniyor. Devlet ve özel liselere giriş genellikle üç kritere göre belirleniyor: Sınav, mülakat ve ortaokul notları. Bu kriterlerin ağırlıkları ise bölgeden bölgeye değişebiliyor.

55 ÇİN Çin de 10 ila 12 inci sınıf arasındaki üç yıl, lise öğrenimi olarak kabul ediliyor. Ortaokulu bitiren öğrenciler, normal lise ya da meslek liselerine devam etmeyi seçebiliyor. Normal liseye devam etmek isteyen öğrencilerin zhongkao olarak bilinen normal lise giriş sınavlarını geçmeleri gerekiyor. Eyalet eğitim müdürlükleri tarafından hazırlanan ve yönetilen giriş sınavı, ortaokul mezuniyet sınavıyla benzer konuları içeriyor. Lise Giriş Sınavlarındaki zorlu sorular, öğrencilerin hangi okullara gireceğini belirliyor. Adaylar önceden girmek istedikleri okulları sıralayarak tercihlerini yapıyor ve aldıkları puanlara göre kayıt hakkı kazanıyorlar. Belli başlı iyi liselere girişin başka bürokratik kuralları da var. Eğer prestijli bir lise yılda 800 öğrenci almak istiyorsa, okulun öğrenci kabul departmanı, öğrenci puanlarını en yüksekten en düşüğe doğru sıralıyor ve ilk 700 öğrencisini seçiyor. Diğer 100 yer, standart koşulları sağlayamayan ama yine de o okulda okumak isteyen öğrencilere sunuluyor. Ancak bu muhtemel adayların ekstra okul ücreti ödemeleri gerekiyor.

56 GÜNEY KORE Güney Kore de liseler ve liselere giriş modelleri üçe ayrılıyor. Normal liselere öğrenci kabulü, bir öğrencinin kayıtlı adresine dayanıyor. Meslek/teknik liseler içinse kayıt öğrenci tercihine göre yapılıyor. Yabancı dil, güzel sanatlar, fen ve teknoloji liseleri için de giriş yine öğrenci tercihine dayalı. YENİ ZELANDA Yeni Zelanda da öğrenciler, yaşadıkları bölgedeki liseye adrese dayalı kayıt yaptırıyor. Okulun kontenjanı kalırsa, diğer bölgelerdeki öğrenciler de kayıt için başvurabiliyorlar. Okulların öğrenci kabulleri ve kontenjanlarıyla ilgili bilgi internette yayınlandığı gibi, doğrudan okullarla görüşüp bilgi alınabiliyor. Ayrıca okullar her yıl, bölge dışından öğrenci alımı için ne kadar kontenjanlarının kaldığını, son başvuru ve kura tarihlerini bölgede yayınlanan bir gazetede duyurmakla yükümlüler.

57 FRANSA Dört devlet lisesi türü bulunuyor: Genel, teknolojik, profesyonel ve mesleki yeterlilik eğitimi veren CAP. Ortaokulun sonunda öğrenciler Brevet sınavına giriyor. Sınavda öğrencilerin yazma, anlama ve analiz yeteneklerinin ölçülmesini hedefleyen açık uçlu sorular yer alıyor. Ardından her öğrenci mezun olduğu ortaokul tarafından Brevet puanı, eğitim hedefi ve okul dosyalarına göre bir lise türüne yönlendiriliyor. Üniversite hedefi olanlar genel lise; bir meslekte gelişmeyi hedefleyenler profesyonel, teknolojik veya CAP liselerini tercih ediyor. Diğer türlerde eğitim alanlar da uygun yeterlilikler sağlanırsa üniversiteye gidebiliyor. Adrese dayalı sistemde öğrenciler, bölgesi dışında başka bir devlet okuluna kayıt yaptıramıyor.

58 ALMANYA İlkokul, 4 yıl sürüyor. Ardından 10 uncu sınıfa kadar ortaöğretim birinci kademe başlıyor. Bu bittiğinde üniversiteye girişte değerlendirilen Abitur için ortaöğretim ikinci kademeye geçiliyor. Ortaöğretim ilk kademede, mesleki uzmanlık kazandıran ve düşük seviyede öğrencilerin gittiği Hauptschule, genel lise gibi değerlendirilebilecek Realschule ve üniversite odaklı en nitelikli eğitimin verildiği Gymnasium okul türleri yer alıyor. Öğrenciler adrese dayalı en yakın okula yönlendiriliyor. İstediği tür çevrede yoksa, bölge dışındaki tercih edilebiliyor. 4 üncü sınıfa kadar okul, çocuğun kişisel ve akademik gelişimiyle ilgili öğretmen, idareci ve uzmanların desteğiyle bir rapor hazırlıyor ve ailelere tavsiyelerde bulunuyor.

59 Türkiye de Lise Giriş Sisteminin Tarihçesi 1955 yılından itibaren hizmet vermeye başlayan ve yabancı dilde eğitim sunan kolejler öğrencilerini sınavla seçiyordu. Daha sonra öğrencilerini sınavla alan 1964 yılında itibaren fen lisesi, 1985 yılından itibaren Anadolu imam hatip liseleri, 1990 yılından itibaren Anadolu öğretmen liseleri ile 2003 yılında faaliyete geçen sosyal bilimler lisesi kurulmaya başladı.

60 Türkiye de Lise Giriş Sisteminin Tarihçesi Kolej olarak açılan ve şimdilerde Anadolu lisesi olarak bilinen okullar ise 1999 yılına kadar öğrencilerini ilkokuldan itibaren merkezi sınavla aldı. Sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasının başlamasıyla Anadolu liselerinin ortaokul kısmı kapanmış, Anadolu liseleri hazırlık ve üç yıllık lise eğitimi vermeye başladı. Yeni düzenlemeyle öğrenciler, 8. sınıftan itibaren Anadolu liselerine yerleşmek için sınava girmeye başladı. LGS, OKS, SBS Türkiye'de ortaöğretime geçişte merkezi sınavlar hep var olmuş, ancak bu sınavların yöntemleri farklılıklar göstermişti.

61 Türkiye de Lise Giriş Sisteminin Tarihçesi 2000'li yıllarda sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına LGS ile yerleştirme yapılırken, 2004 yılından itibaren OKS'ye geçilmiş, 2008 yılında son kez yapılan OKS ile bu sistem de terkedildi. OKS sistemine geçilerek özel okullar ile polis kolejine öğrenci alımları da bu sınavla yapılmaya başlandı. İlköğretim 6, 7 ve 8. sınıflar için düzenlenen SBS'lere ise 2008 yılında geçildi, bu yılda sadece 6 ve 7. sınıflar için SBS düzenlendi yılından itibaren ise bu sınav ilköğretim 8. sınıflara uygulandı.

62

63 LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ A- EĞİTİM BÖLGESİNE GÖRE MAHALLİ YERLEŞTİRME Anadolu liseleri Anadolu meslek lisesi İmam Hatip Lisesi B- SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN OKULLARA YERLEŞTİRME Devlet Fen Liseleri Sosyal Bilimler Liseleri Proje Okulları C- ÖZEL YABANCI VE ÖZEL LİSELERE YERLEŞTİRME Özel Yabancı okullar Özel okullar

64 LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ 8.sınıftan mezun olacak öğrencinin %90 ı adrese dayalı, %5 i merkezi sınav, %5 i ise özel okullara yerleştirilecek. Yeni sistemde sınava girmek zorunlu değil. Sınava girmek istemeyen bir öğrenci, adrese en yakın okula yerleştirilecek. Sınava giren öğrenci için de girmeyecek öğrenci için de başvuru esnasından bir ekran gelecek, ekrandan 5 tercihte bulunulacak. Öğrencinin tercihi esas olacak.

65 A- EĞİTİM BÖLGESİNE GÖRE MAHALLİ YERLEŞTİRME OKUL TÜRÜ OKUL SAYISI KONTENJANI ANADOLU LİSELERİ MESLEK LİSELERİ İMAM HATİP LİSELERİ TOPLAM

66 A- EĞİTİM BÖLGESİNE GÖRE MAHALLİ YERLEŞTİRME UYGULAMASI - Türkiye Eğitim Bölgeleri ne ayrılacak (zaten var) - Eğitim Bölgeleri; ilçe veya mahalle değil ayrı oluşturulmuş içinde her okul türünden en az 1 er tane lise bulunduran bölgedir. - Her öğrencinin adresine göre kayıtlı olduğu bir eğitim bölgesi e-okul üzerinden atanacak. - Mayıs ayı sonunda sınava girsin girmesin her öğrenci e-okul üzerinden kendi eğitim bölgesinde bulunan en fazla 5 en az 1 okulu tercih edecek. - Öğrenciler bu tercihlere göre okullara yerleştirilecek. Bu yerleştirme sırasında öğrenci kesinlikle tercih etmediği bir okula yerleştirilmeyecek.

67 A- EĞİTİM BÖLGESİNE GÖRE MAHALLİ YERLEŞTİRME UYGULAMASI - Öğrencinin tercih ettiği okulda kontenjandan daha fazla tercih olursa, öğrencinin bir sonraki tercihine bakılacak. Bu işlem son tercihine kadar yapıldıktan sonra aynı durum devam ederse öğrenci son tercihindeki okulda yeni sınıf veya kontenjan yaratılarak yerleştirilmiş olacak. - Adrese dayalı yerleştirmede kontenjandan fazla tercih olması durumunda ortaokul başarı puanı esas alınacaktır. - Eğitim bölgeleri farklı ilçelerden veya mahallelerden oluşabilecektir. Bu durumda büyük kentler hariç her ilçe bir eğitim bölgesi olacaktır. - Eğer bir eğitim bölgesinde özellikle küçük ilçelerde herhangi bir okul türü yoksa ÇPL içinde her okul türü yapılandırılacaktır.

68 B- SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK LİSELER OKUL TÜRÜ OKUL SAYISI KONTENJANI DEVLET FEN LİSELERİ SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ PROJE OKULLARI TOPLAM

69 B- SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK LİSELER - İsteğe bağlı girilebilen, tek oturumdan oluşan sınav yapılacak - Sınav haziran ayının ilk haftası ilk Pazar günü yapılacak - Sınavda çoktan seçmeli 60 soru sorulacak ve 90 dakika süre verilecek - Sorular 6.7. ve 8.sınıftan (sarmal konular baz alınarak) sorulacak, - Sınav puanları açıklandıktan sonra 5 tercih yapılabilecek, - Sınava giren ve adrese dayalı tercih yapan öğrencilerin yerleştirme sonuçları aynı anda açıklanacak,

70 B- SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK LİSELER DERS ADI SORU SAYISI SÖZEL BÖLÜM SAYISAL BÖLÜM TÜRKÇE 15 SOSYAL BİLGİLER 15 MATEMATİK 15 FEN VE TEKNOLOJİ 15 TOPLAM 60

71 C- ÖZEL YABANCI VE ÖZEL LİSELERE YERLEŞTİRME OKUL TÜRÜ OKUL SAYISI KONTENJANI ÖZEL YABANCI LİSELER ÖZEL TÜRK LİSELERİ TOPLAM

72 C-ÖZEL YABANCI VE ÖZEL LİSELERE YERLEŞTİRME - Özel Liseler öğrenci alımında serbest bırakıldı. - Merkezi sınav sonucunu kullanabilirler, - Kendileri ortak sınav yapabilirler, - Her okul tek başına sınav yapabilir veya başka kriter kullanabilir.

73 LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ Yeni liselere geçiş sisteminde en önemli değişiklik sınava girme zorunluluğunun kaldırılmış olmasıdır. Bu da öğrencilerin %90 ının liseye adrese dayalı sistemle girmesini öngörmektedir. Ancak adrese dayalı yerleştirmenin en önemli kavramı olan EĞİTİM BÖLGELERİ kamuoyunca anlaşılamamıştır. Eğitim bölgelerinin hızlı şekilde açıklanması ve bölgelerin kapsamının ilan edilmesi sistemin anlaşılması adına çok önemlidir. EĞİTİM BÖLGELERİ tanımı tam yapılmalı, bölgeler açıklanmalıdır.

74 LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ Adrese dayalı yerleştirmede seçilen bir okula kontenjandan fazla tercih varsa yerleştirmede öncelik ortaokul bitirme notu yüksek olana verilecek. Bu sistem eski süper liseleri çağrıştırıyor. Öğrencilerin salt okul notlarının kullanılması birçok sakıncayı doğuracaktır. Eğer okul başarı notu kullanılırsa hem okul notlarının şişirilmesi gündemde tutulmaya devam edecek, hem de objektif kriterler olmayacaktır. Okul başarı puanları öğrencilerin meslek liseleri veya İmam hatiplere gitmesi için gösterge olmayacaktır. Okul başarı puanı yanında mutlaka okul öğretmenler kurulu ve şube öğretmenler kurulu kararları baz alınmalıdır.

75 LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ Sınavla öğrenci alan okullar listesinin mayısta açıklanacağı söylendi. Bu çok geç bir tarih çünkü bu okulların hangileri olduğu velilerin ve öğrencilerin kafasını karıştırmaktadır. Bu okul listesi geciktikçe sınava hazırlık süreçleri beslenecek ve giren öğrenci sayısı artacaktır. Bu açıdan okul listesi açıklanması velilerin ve öğrencilerin okulları görmesi kafa karışıklığını giderecektir. Yapılacak olan sınav 60 soru olarak açıklandı. Bu soru sayısı sınava girecek öğrenci sayısı 400 bini bulduğunda öğrencileri sıralamayacaktır. Bu sebeple soru sayısı artırılmalıdır soru aralığı yeterli olacaktır.

76 LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ Sınavla öğrenci alan Liselerin kapsamı genişlememeli, bu okulların standartları belirlenmeli ve gerekirse akreditasyon sistemi kurulmalıdır. Bu okul listesinin siyasi ve yerel baskılarla artmaması önemlidir. Bu yıl için sınavda 6,7 ve 8.sınıflardan soru sorulacağı belirlendi. Bu bu yıla özgü yanlıştır. Çünkü TEOG 8.sınıftan oluştuğu için geriye dönük soru sormak velilerin hazırlık kaygısı, öğrencilerin sınav kaygısını besleyecektir. Bu açıdan bu yıl sadece 8.sınıftan soru sorulmalıdır. Bu sınavda okul başarı puanı kullanılmamalıdır. Sınav puanı salt sınavdan oluşmalıdır. Sınav çok zor olmalı sınava girmeyi caydırmalıdır. Özel yabancı okulların öğrenci alma sistem ocak ayına kadar netleşmelidir. Öğrencilerin hazırlık sürecini bu çok etkileyecektir

77 Teşekkürler Turgay Polat Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Danışmanı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç YÖK Başkanı YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI Birinci Oturum İkinci Oturum Yükseköğretim Kurumları Sınavı, Dil sınavı hariç Haziran ayı içinde bir hafta sonu Cumartesi günü yapılacak

Detaylı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı. Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç YÖK Başkanı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı. Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç YÖK Başkanı YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI Birinci Oturum İkinci Oturum Yükseköğretim Kurumları Sınavı, Dil sınavı hariç Haziran ayı içinde bir hafta sonu Cumartesi günü yapılacak

Detaylı

SINAV BAŞVURU TARİHİ: MART 2018 SINAV TARİHİ: HAZİRAN 2018 SONUÇ AÇIKLAMA TARİHİ : TEMMUZ 2018

SINAV BAŞVURU TARİHİ: MART 2018 SINAV TARİHİ: HAZİRAN 2018 SONUÇ AÇIKLAMA TARİHİ : TEMMUZ 2018 TYT-YKS NEDİR? SINAV BAŞVURU TARİHİ: MART 2018 SINAV TARİHİ: 23-24 HAZİRAN 2018 SONUÇ AÇIKLAMA TARİHİ : TEMMUZ 2018 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI Birinci Birinci Oturum Oturum İkinci Oturum. 2 Yükseköğretim

Detaylı

Yükseköğretime Kurumları Sınavı YKS 2018

Yükseköğretime Kurumları Sınavı YKS 2018 Yükseköğretime Kurumları Sınavı YKS 2018 2018-2019 eğitim öğretim yılında yükseköğretime giriş sınavının yeni ismi Yükseköğretim Kurumları Sınavı dır. YKS de adaylar iki ayrı oturuma katılacaklardır. İlk

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI YENİ SINAV SİSTEMİ

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI YENİ SINAV SİSTEMİ ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI YENİ SINAV SİSTEMİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - ARALIK 2017 Sayın Velimiz, Öğrencilerimizin üniversite sınavlarına hazırlık sürecini sağlıklı geçirmeleri ve sınavlarda

Detaylı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) KISA TARİH 1974 yılına kadar üniversiteler kendi öğrencilerini kendilerini seçiyordu. Karışıklığı önlemek amacıyla sınavların tek merkezden yapılması kararı alındı

Detaylı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2018

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2018 KISA TARİH 1974 yılına kadar üniversiteler kendi öğrencilerini kendilerini seçiyordu. Karışıklığı önlemek amacıyla sınavların tek merkezden yapılması kararı alındı

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ Yeni Sistemin Avantajları Daha yalın ve anlaşılır bir sistemdir. Sınav puan türleri 18 den 5 e indirilmiştir. Sınav 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilmiş, 6 oturumdan

Detaylı

TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) 23 Haziran 2018, Cumartesi 10:00

TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) 23 Haziran 2018, Cumartesi 10:00 TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) 23 Haziran 2018, Cumartesi 10:00 40 Türkçe %33,25 20 Sosyal Bilimler %16,75 Coğrafya 5 soru Din Kül. ve Ahl.Bilg. 5 soru Felsefe 5 soru Tarih 5 soru 40 Temel Matematik %33,25

Detaylı

TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) 23 Haziran 2018, Cumartesi 10:00

TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) 23 Haziran 2018, Cumartesi 10:00 TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) 23 Haziran 2018, Cumartesi 10:00 40 Türkçe %33,25 20 Sosyal Bilimler %16,75 Coğrafya 5 soru Din Kül. ve Ahl.Bilg. 5 soru Felsefe 5 soru Tarih 5 soru 40 Temel Matematik %33,25

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI (Güncellenme Tarihi: 11 Kasım 2017)

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI (Güncellenme Tarihi: 11 Kasım 2017) YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI (Güncellenme Tarihi: 11 Kasım 2017) 1. Yeni sistem ile önceki sistem arasındaki farklılıklar nelerdir? A) Sınavın uygulanışı

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI 1. Yeni sistem ile önceki sistem arasındaki farklılıklar nelerdir? A) Sınavın uygulanışı bakımından Sınavın Uygulanması

Detaylı

TEOG un ARDINDAN YENİ LİSEYE GİRİŞ SİSTEMİ LGS. "Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi" Sınav 02 Haziran 2018 Cumartesi saat da yapılacak.

TEOG un ARDINDAN YENİ LİSEYE GİRİŞ SİSTEMİ LGS. Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi Sınav 02 Haziran 2018 Cumartesi saat da yapılacak. TEOG un ARDINDAN YENİ LİSEYE GİRİŞ SİSTEMİ LGS "Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi" İsteğe bağlı bir sınav. Sorular MEB tarafından hazırlanacak. Merkezi bir sınav olacak. Sınav 02 Haziran 2018

Detaylı

2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2015-LYS) SONUÇLARI. 30 Haziran 2015

2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2015-LYS) SONUÇLARI. 30 Haziran 2015 2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2015-LYS) SONUÇLARI 30 Haziran 2015 2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI SAYISAL BİLGİLER 2015-LYS ADAY BİLGİLERİ YGS sonrası herhangi bir LYS ye girmeye hak kazanan aday

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI 1. Yeni sistem ile önceki sistem arasındaki farklılıklar nelerdir? A) Sınavın uygulanışı bakımından Sınavın Uygulanması

Detaylı

Merkezi sınavla ve adrese dayalı yerleştirme ile ilgili değişen maddeler aşağıda yer almaktadır;

Merkezi sınavla ve adrese dayalı yerleştirme ile ilgili değişen maddeler aşağıda yer almaktadır; MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK Merkezi sınavla ve adrese dayalı yerleştirme ile ilgili değişen maddeler aşağıda yer almaktadır; MADDE

Detaylı

Uygulanacak Sınavlar. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS )

Uygulanacak Sınavlar. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS ) Uygulanacak Sınavlar Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS ) (Üniversite eğitimi almak isteyen ( 4-6 yıllık fakültelerde eğitim tüm adaylara yöneliktir.) almak isteyen tüm

Detaylı

2018 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVLARI

2018 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVLARI 2018 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVLARI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YENİ SINAV SİSTEMİ VE LİSEYE KAYIT UYGULAMASI YKS (TYT+AYT) 2018 YÜKSEK ÖĞRETİME ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (YKS) YKS Yüksek

Detaylı

2018 YILI YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ

2018 YILI YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ 2018 YILI YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ ÖMER ÖCAL REHBERLİK UZMANI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI 12 Ekim 2017 tarihli Yükseköğretim Kurulu toplantısında 2018 yılından itibaren uygulanmak üzere Yükseköğretime

Detaylı

Sayın Velimiz, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi.

Sayın Velimiz, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi. Sayın Velimiz, Öğrencilerimizin üniversite giriş sınavlarına hazırlık dönemini sağlıklı geçirmeleri ve sınavlarda iyi bir sonuca ulaşmaları için bizler kadar sizlere de önemli görevlerin düştüğü unutulmamalıdır.

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI (Güncellenme Tarihi: 18 Nisan 2018)

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI (Güncellenme Tarihi: 18 Nisan 2018) YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI (Güncellenme Tarihi: 18 Nisan 2018) 1. Yeni sistem ile önceki sistem arasındaki farklılıklar nelerdir? A) Sınavın uygulanışı

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI 1. Yeni sistem ile önceki sistem arasındaki farklılıklar nelerdir? A) Sınavın uygulanışı bakımından Sınavın Uygulanması

Detaylı

2017-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2017-LYS) SONUÇLARI

2017-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2017-LYS) SONUÇLARI 2017-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2017-LYS) SONUÇLARI 11.07.2017 2017-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI SAYISAL BİLGİLER 2017-LYS ADAY BİLGİLERİ YGS Sonrası Herhangi Bir LYS ye Girmeye Hak Kazanan Aday Sayısı:

Detaylı

2017 YGS ve LYS de neler değişti?

2017 YGS ve LYS de neler değişti? Hafıza Sarayı (Mind Palace) Oluşturmak 1 2017 YGS ve LYS de neler değişti? 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvurular başladı. ÖSYM tarafından 2017-ÖSYS Kılavuzu nun yayınlanması ile

Detaylı

2015 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)

2015 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 2015 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 2015 Öğrenci Seçme ve YerleşBrme Sınavı (ÖSYS) YükseköğreBme Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans YerleşBrme Sınavı ( LYS ) OrtaöğreBm mezunu, üniversite eğibmi

Detaylı

2014-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2014-LYS) SONUÇLARI. 27 Haziran 2014

2014-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2014-LYS) SONUÇLARI. 27 Haziran 2014 2014-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2014-LYS) SONUÇLARI 27 Haziran 2014 2014-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI SAYISAL BİLGİLER 2014-LYS ADAY BİLGİLERİ YGS sonrası herhangi bir LYS ye girmeye hak kazanan aday

Detaylı

2016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) REHBERLİK SERVİSİ

2016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) REHBERLİK SERVİSİ 016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) REHBERLİK SERVİSİ YGS DEKİ TESTLER VE KAPSAMLARI Test Testin Kapsamı Soru Sayısı Türkçe Testi Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili sorular... 0 Sosyal Bilimler

Detaylı

Sınavlar ve Gelecek. YKS İle İlgili Bilinmesi Gereken Herşey. Ömer ÖCAL Rehberlik Uzmanı. 1- Yeni Sınav Sisteminin Amacı

Sınavlar ve Gelecek. YKS İle İlgili Bilinmesi Gereken Herşey. Ömer ÖCAL Rehberlik Uzmanı. 1- Yeni Sınav Sisteminin Amacı Sınavlar ve Gelecek Ömer ÖCAL Rehberlik Uzmanı 50 YKS İle İlgili Bilinmesi Gereken Herşey 12 Ekim 2017 tarihli Yükseköğretim Kurulu toplantısında 2018 yılından itibaren uygulanmak üzere Yükseköğretime

Detaylı

günü Yükseköğretim Kurulu Başkanı tarafından duyurusu yapılan yeni sistemi aşağıdaki gibi 8 maddede özetleyebiliriz:

günü Yükseköğretim Kurulu Başkanı tarafından duyurusu yapılan yeni sistemi aşağıdaki gibi 8 maddede özetleyebiliriz: Eğitim Camiasının Değerli Mensupları; 12.10.2017 günü Yükseköğretim Kurulu Başkanı tarafından duyurusu yapılan yeni sistemi aşağıdaki gibi 8 maddede özetleyebiliriz: 1. Üniversite giriş sisteminin temelindeki

Detaylı

ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ ( YGS ve LYS ) Hakkında Bilgilendirme

ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ ( YGS ve LYS ) Hakkında Bilgilendirme ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ ( YGS ve LYS ) Hakkında Bilgilendirme GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS, 1 oturum, İkinci aşama LYS, 5 oturumda yapılmaktadır.

Detaylı

LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ

LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ Liselere geçiş sisteminde 2017-2018 eğitim ve öğretim yılından itibaren değişikliğe gidildi. Buna göre öğrencilere 2 farklı alternatif sunuluyor; 1. Adrese dayalı mahalli yerleştirme

Detaylı

2009-ÖSS"de Değişiklik Yapılacak Mı?

2009-ÖSSde Değişiklik Yapılacak Mı? 2009-ÖSS"de Değişiklik Yapılacak Mı? YÖK üyeleri, hem 2009 ÖSS ye az bir süre kaldığı hem de adaylar mevcut sisteme göre hazırlandıkları gerekçesiyle, 2009 yılında ÖSS de herhangi bir değişiklik yapılmaması

Detaylı

12. SINIFTA BİZİ NELER BEKLİYOR?

12. SINIFTA BİZİ NELER BEKLİYOR? 12. SINIFTA BİZİ NELER BEKLİYOR? YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI Oturum Sayısı 1. Oturum 2. Oturum Yabancı Dil Oturumu 23 HAZİRAN CUMARTESİ 10:15 24 HAZİRAN PAZAR 10:15 24 HAZİRAN PAZAR 15:45 Temel Yeterlilikler

Detaylı

2011 ÖSYS ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE İKİ AŞAMALI SİSTEM (YGS LYS)

2011 ÖSYS ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE İKİ AŞAMALI SİSTEM (YGS LYS) 2011 ÖSYS ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE İKİ AŞAMALI SİSTEM (YGS LYS) İKİ AŞAMALI SİSTEMİN ÖZELLİKLERİ Birinci aşama sınavı YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) Nisan ayında, ikinci aşama sınavı LYS (Lisans Yerleştirme

Detaylı

Eğitim Camiasının Değerli Mensupları; Kıymetli Yöneticiler ve Öğretmenler,

Eğitim Camiasının Değerli Mensupları; Kıymetli Yöneticiler ve Öğretmenler, 04 Ocak 2018 Eğitim Camiasının Değerli Mensupları; Kıymetli Yöneticiler ve Öğretmenler, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından güncellenen, 04.01.2018'de de YÖK web sitesine konulan " ile İlgili Sıkça

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI BİRİNCİ OTURUM TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) Temel Yeterlilik Testi Soru Sayısı Toplam Süre Soru Başına Ortalama Süre Türkçe 40 Sosyal Bilimler * Tarih: 5 Soru * Coğrafya:

Detaylı

Liseye Geçiş Sistemi (LGS) nedir?

Liseye Geçiş Sistemi (LGS) nedir? Liseye Geçiş Sistemi (LGS) nedir? Liseye Geçiş Sistemi (LGS), TEOG yerine getirilmesi düşünülen eğitim sisteminin genel adıdır. Liselere yerleştirilecek olan ortaokul öğrencilerinin hangi tür okul ve kurumlara

Detaylı

BUCA İNCİ ÖZER TIRNAKLI FEN LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

BUCA İNCİ ÖZER TIRNAKLI FEN LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ BUCA İNCİ ÖZER TIRNAKLI FEN LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ 2016 ÖGRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Başvuru Tarihleri : 06-20 Ocak 2016 Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) Başvuru

Detaylı

2018 ÖSYS ÖSYS: ÖĞRENCİ SEÇME YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÜLKEMİZDE LİSEDEN ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞİ DÜZENLEYEN SİSTEMDİR)

2018 ÖSYS ÖSYS: ÖĞRENCİ SEÇME YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÜLKEMİZDE LİSEDEN ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞİ DÜZENLEYEN SİSTEMDİR) 2018 ÖSYS ÖSYS: ÖĞRENCİ SEÇME YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÜLKEMİZDE LİSEDEN ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞİ DÜZENLEYEN SİSTEMDİR) ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVLARI İKİ BASAMAK / AŞAMA OLARAK UYGULANMAYA DEVAM ETMEKTEDİR. YGS

Detaylı

Ülkelere göre öğretmen yetiştirme modelleri

Ülkelere göre öğretmen yetiştirme modelleri On5yirmi5.com Ülkelere göre öğretmen yetiştirme modelleri Öğretmenlerin yetiştirilmesi kapsamında üniversitelerin kabul koşulları, alınan eğitimin niteliği, değerlendirilme sistemleri her ülkede farklılıklar

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Öğrencilerimizin üniversite sınavlarına hazırlanma süreçlerine katkıda bulunmak amacıyla, okulumuzda sınava hazırlık çalışmaları planlanır ve yürütülür. 9. sınıftan itibaren;

Detaylı

ÖSYS DEKİ GELİŞMELER VE YENİ SINAV SİSTEMİ Burak Okuç > Maltepe Dersaneleri-Ankara

ÖSYS DEKİ GELİŞMELER VE YENİ SINAV SİSTEMİ Burak Okuç > Maltepe Dersaneleri-Ankara ÖSYS DEKİ GELİŞMELER VE YENİ SINAV SİSTEMİ Burak Okuç > Maltepe Dersaneleri-Ankara Günümüzde üniversite mezunu olmak hatta yüksek lisans ve doktora yapmak önemli bir gereklilik haline gelmektedir. Lise

Detaylı

3. YGS puanlarına AOBP (Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı) eklenmiş midir?

3. YGS puanlarına AOBP (Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı) eklenmiş midir? 1. YGS nedir? YGS yüksek öğretime geçiş sınavıdır. Üniversiteye geçişte ikinci aşama sınavı LYS ye girmeye barajı aşarak hak kazandırır ve LYS puanının %40 ını oluşturur. YGS ile girilebilecek 4 yıllık

Detaylı

EĞİTİM BÖLGESİ VE SINAVSIZ MAHALLİ YERLEŞTİRME SİSTEMİ (MYS) BİLGİLENDİRME SEMİNERİ HAZIRLAYAN KİLİS REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2018

EĞİTİM BÖLGESİ VE SINAVSIZ MAHALLİ YERLEŞTİRME SİSTEMİ (MYS) BİLGİLENDİRME SEMİNERİ HAZIRLAYAN KİLİS REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2018 2017-2018 EĞİTİM BÖLGESİ VE SINAVSIZ MAHALLİ YERLEŞTİRME SİSTEMİ (MYS) BİLGİLENDİRME SEMİNERİ HAZIRLAYAN KİLİS REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2018 Tercihe Bağlı Serbest Kayıt Sisteminde Bizi Neler Bekliyor?

Detaylı

T.C. KAFKAS ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ KURUM ĠÇĠ VE ANABĠLĠM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY

T.C. KAFKAS ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ KURUM ĠÇĠ VE ANABĠLĠM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY Not: Bu Yönerge Üniversitemiz Senatosunun 01.06.2011 tarih ve 08 sayılı oturumda alınan 80 sayılı kararla kabul edilmiştir. T.C. KAFKAS ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ KURUM ĠÇĠ VE ANABĠLĠM DALI/BÖLÜMLER

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KURUM İÇİ VE ANABİLİM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY GEÇİŞ KONTENJANLARI VE ŞARTLARI

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KURUM İÇİ VE ANABİLİM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY GEÇİŞ KONTENJANLARI VE ŞARTLARI KAFKAS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KURUM İÇİ VE ANABİLİM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY GEÇİŞ KONTENJANLARI VE ŞARTLARI (07.08.2015) 1) Başvuru Tarihi Başlangıç : 10 Ağustos

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ORTAOKULU

MUSTAFA KEMAL ORTAOKULU MUSTAFA KEMAL ORTAOKULU Seher BAYRAM Mevlüt ARSLAN (Rehber Öğrt) Müdür Yardımcısı (GÜNCELLENME TARİHİ 16 Haziran 2016) 2016 TEOG DE PUANLAR NASIL HESAPLANACAK? 2016 TEOG DE PUANLAR NASIL HESAPLANACAK?

Detaylı

Yükseköğretim Sisteminin Anahtar Göstergeleri. Yükseköğretime Geçiş Sistemi

Yükseköğretim Sisteminin Anahtar Göstergeleri. Yükseköğretime Geçiş Sistemi Yükseköğretim Sisteminin Anahtar Göstergeleri ve Yükseköğretime Geçiş Sistemi Burak KILANÇ Üniversite Tercih Merkezi Direktörü 08.06.2016 Koordinatlarımız www.universitetercihmerkezi.com info@universitetercihmerkezi.com

Detaylı

Sınav Sistemleri Hakkında Ne Kadar Bilgiye Sahip Olmalıyız?

Sınav Sistemleri Hakkında Ne Kadar Bilgiye Sahip Olmalıyız? 2015 YGS - LYS Sınav Sistemleri Hakkında Ne Kadar Bilgiye Sahip Olmalıyız? - ÖSYM ve yaptığı sınavlar hakkında bilgi sahibi olmak alan bilgimizi daha verimli kullanmamıza - Öğrencide kendisine karşı ekstra

Detaylı

Yeni Sınav Sistemi. Yeni Sınav Sistemi (YGS-LYS) 1-YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) Sevgili Öğrenciler:

Yeni Sınav Sistemi. Yeni Sınav Sistemi (YGS-LYS) 1-YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) Sevgili Öğrenciler: Sevgili Öğrenciler: Yeni Sınav Sistemi 2010 Yılında uygulanacak yeni ÖSS sistemi konusunda sizi bilgilendirmek için bu kitapçığı hazırladık. SAY, EA, SÖZ, DİL puan türlerindeki sayı ve içerik olarak artışları,

Detaylı

Sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular Tarih Coğrafya Felsefe Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

Sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular Tarih Coğrafya Felsefe Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi -LYS SİSTEMİ DEKİ TESTLER ve KAPSAMLARI TEST TESTİN KAPSAMI SORU SAYISI Türkçe Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili sorular 40 Sosyal Bilimler Testi Sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye

Detaylı

YGS VE LYS İLE İLGİLİ EN ÇOK SORULAN SORULAR

YGS VE LYS İLE İLGİLİ EN ÇOK SORULAN SORULAR YGS VE LYS İLE İLGİLİ EN ÇOK SORULAN SORULAR 1) YGS ve LYS ye kimler başvuruda bulunabilir? YGS ve LYS ye, sınavın yapılacağı yılda, ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim lisesi)

Detaylı

2015 LYS ve YGS tercihleri internetten nasıl yapılacak?

2015 LYS ve YGS tercihleri internetten nasıl yapılacak? 2015 LYS ve YGS tercihleri internetten nasıl yapılacak? Üniversiteye gidecek adaylar için tercih işlemleri, bugün itibariyle başladı. YGS ve LYS'ye giren üniversite adayları tercihlerini 14 Temmuz'a kadar

Detaylı

Üniversiteye Giriş Sistemi

Üniversiteye Giriş Sistemi Üniversiteye Giriş Sistemi ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ 1. Üniversiteye Kaç Türlü Şekilde Kazanılır? Üç şekilde; a) Özel Yetenek Sınavı ile (Örneğin, Beden Eğitim M.Y.O.) b) Sınavsız Geçiş (Meslek Yüksek Okullarına

Detaylı

LYS ye başvurmak için geçmemiz gereken baraj puan kaçtır? Geçtiğimiz baraj puanına uygun LYS ye mi katılmamız gerekir?

LYS ye başvurmak için geçmemiz gereken baraj puan kaçtır? Geçtiğimiz baraj puanına uygun LYS ye mi katılmamız gerekir? SIKÇA SORULAN SORULAR LYS ye başvurmak için geçmemiz gereken baraj puan kaçtır? Geçtiğimiz baraj puanına uygun LYS ye mi katılmamız gerekir? LYS ye başvurmak için, adayın YGS de hesaplanan 6 puandan herhangi

Detaylı

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ İÇİNDEKİLER: Üniversite Sınav Sistemi Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) Lisansa Yerleştirme Sınavı (LYS)

Detaylı

Yatay Geçiş : önlisans ve lisans düzeyindeki öğrencilerin yükseköğretim kurumlarındaki fakülte,

Yatay Geçiş : önlisans ve lisans düzeyindeki öğrencilerin yükseköğretim kurumlarındaki fakülte, YATAY GEÇİŞ GENEL Yatay Geçiş : önlisans ve lisans düzeyindeki öğrencilerin yükseköğretim kurumlarındaki fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulu bünyesinde yer alan diploma programları

Detaylı

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ İÇİNDEKİLER: Üniversite Sınav Sistemi Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) Lisansa Yerleştirme Sınavı (LYS)

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) Bu sınav 3 ayrı oturumdan oluşmaktadır. 1. Oturum: TEMEL YETERLİLİK TESTİ () 2. Oturum: ALAN YETERLİLİK TESTİ (AYT) 3. Oturum: YABANCI

Detaylı

SORU VE CEVAPLARIYLA YENİ SINAV SİSTEMİ (YKS) ANLATIMI

SORU VE CEVAPLARIYLA YENİ SINAV SİSTEMİ (YKS) ANLATIMI SORU VE CEVAPLARIYLA YENİ SINAV SİSTEMİ (YKS) ANLATIMI Psikolojik Danışma Rehberlik Servisi olarak; 12 Ekim 2017 günü YÖK Başkanının, yeni üniversiteye geçiş sistemini açıklamasıyla birlikte, söz konusu

Detaylı

2018 YILINDA LİSELERE GİRİŞ SİSTEMİ. HAZIRLAYANLAR: Adem KALEBAŞI Mesut SABANCI

2018 YILINDA LİSELERE GİRİŞ SİSTEMİ. HAZIRLAYANLAR: Adem KALEBAŞI Mesut SABANCI 2018 YILINDA LİSELERE GİRİŞ SİSTEMİ HAZIRLAYANLAR: Adem KALEBAŞI Mesut SABANCI EYLÜL 2017 İTİBARİYLE TEOG SINAVI KALDIRILMIŞTIR VE 27 KASIM 2017 DE 2018 YILINDA LİSELERE GEÇİŞTE UYGULANACAK YENİ SİSTEM

Detaylı

2009 SİSTEMİ 2010 SİSTEMİ

2009 SİSTEMİ 2010 SİSTEMİ 2009 SİSTEMİ 2010 SİSTEMİ 2009 SİSTEMİ 2010 SİSTEMİ 2010 SINAV SİSTEMİNİN AMAÇLARI Ders grubu yerine ders başarısını ölçmek Her dersin sorularının yanıtlanması için ayrı ayrı süre verilerek, ders puanlarının

Detaylı

2018 YKS Sonuçları Değerlendirme. Strateji ve İş Geliştirme Koordinatörlüğü Ağustos 2018

2018 YKS Sonuçları Değerlendirme. Strateji ve İş Geliştirme Koordinatörlüğü Ağustos 2018 2018 YKS Sonuçları Değerlendirme 2018 YKS Sonuçları Değerlendirme Bu çalışmanın amacı ilk defa bu yıl yapılan YKS ile geçtiğimiz yıllarda yapılan YGS ve LYS sınavlarındaki gelişimi değerlendirerek adayların

Detaylı

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ 2014 YGS - LYS TANITIM BROŞÜRÜ

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ 2014 YGS - LYS TANITIM BROŞÜRÜ TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ 2014 YGS - LYS TANITIM BROŞÜRÜ YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİS SINAVI (YGS) Denizcilik Lisesinde okuyan öğrencilerin ek

Detaylı

[2017 ÖSYS DEĞİŞİKLİKLERİ]

[2017 ÖSYS DEĞİŞİKLİKLERİ] [2017 ÖSYS DEĞİŞİKLİKLERİ] [ÜCRETLER] [BAŞVURU KOŞULLARI] [YGS YE KİMLER BAŞVURABİLİR?] [MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KARA, DENİZ VE HAVA HARP OKULLARINA GİRMEK İSTEYEN ADAYLARIN DİKKATİNE! ] [2017] [ A

Detaylı

Eğitim Camiasının Değerli Mensupları; Kıymetli Yöneticiler ve Öğretmenler,

Eğitim Camiasının Değerli Mensupları; Kıymetli Yöneticiler ve Öğretmenler, 20 Ekim 2017 Eğitim Camiasının Değerli Mensupları; Kıymetli Yöneticiler ve Öğretmenler, 12.10.2017 günü Yükseköğretim Kurulu Başkanı tarafından duyurusu yapılan, 18.10.2017'de de YÖK web sitesine konulan

Detaylı

YGS - LYS. İki Aşamalı Sınav Sistemiyle Amaçlanan Ne?

YGS - LYS. İki Aşamalı Sınav Sistemiyle Amaçlanan Ne? - LYS İki Aşamalı Sınav Sistemiyle Amaçlanan Ne? Daha iyi ölçme ve değerlendirme yapabilmek, Yakın programların ihtiyaç duyduğu farklı bilgi ve becerileri göz önünde tutmak, Öğrencilerin ortaöğretim başarılarını

Detaylı

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ 2015 SINAV TAKVİMİ 2014-2015

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ 2015 SINAV TAKVİMİ 2014-2015 TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ 2015 SINAV TAKVİMİ 15 MART 2015 YGS 14 HAZİRAN 2015 LYS1 20 HAZİRAN 2015 LYS2 21 HAZİRAN 2015 LYS3 13 HAZİRAN

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ 2015

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ 2015 TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ 2015 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5-6 YAŞ SİSTEM TANITIM TOPLANTISI TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM Milli Eğitim Bakanlığı 2013-2014 öğretim

Detaylı

ÖZEL ATA ANADOLU LİSESİ ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ

ÖZEL ATA ANADOLU LİSESİ ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ ÖZEL ATA ANADOLU LİSESİ ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SİSTEMİ 2010 yılından itibaren üniversiteye giriş sistemi iki aşamalı bir sistem olmuştur. Sınav birinci aşamada

Detaylı

ÜNİVERSİTELERİN IB DİPLOMASINA YAKLAŞIMLARI ( )

ÜNİVERSİTELERİN IB DİPLOMASINA YAKLAŞIMLARI ( ) ÜNİVERSİTELERİN IB DİPLOMASINA YAKLAŞIMLARI (2016-2017) BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Uluslararası Bakalorya Diploma Programı (IB) Mezunları Madde 7- Uluslararası Bakalorya Diploma Programı (IB) uygulayan ortaöğretim

Detaylı

Sınavlara Hazırlanan Öğrencilerin Sorularına Cevaplar (2) - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Sınavlara Hazırlanan Öğrencilerin Sorularına Cevaplar (2) - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Çoğu öğrenci ÖSS'yi sadece bilgi sınavı olarak görür. Ancak ÖSS aynı zamanda bir teknik ve taktik savaşıdır. Bunu satranca benzetebiliriz. Satranç oynayabilmek için ilk önce satranç oynamayı bilmek gerekir.

Detaylı

Eğitim Camiasının Değerli Mensupları; Kıymetli Yöneticiler ve Öğretmenler,

Eğitim Camiasının Değerli Mensupları; Kıymetli Yöneticiler ve Öğretmenler, 13 Ekim 2017 Eğitim Camiasının Değerli Mensupları; Kıymetli Yöneticiler ve Öğretmenler, 12.10.2017 günü Yükseköğretim Kurulu Başkanı tarafından duyurusu yapılan yeni sistemi aşağıdaki gibi 8 maddede özetleyebiliriz:

Detaylı

2013-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2013-LYS) SONUÇLARI

2013-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2013-LYS) SONUÇLARI 2013-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2013-LYS) SONUÇLARI 2013 LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI SAYISAL VERİLERİ 2013-LYS ADAY SAYILARI YGS Sonrası LYS ye Girmeye Hak Kazanan Aday Sayısı 1.232.679 Sınavsız Geçiş

Detaylı

T.C. YEŞİLHİSAR ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ YGS REHBERİ 1 YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) HAKKINDA

T.C. YEŞİLHİSAR ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ YGS REHBERİ 1 YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) HAKKINDA SINAV TARİHİ:?? MART 2017 BAŞVURU TARİHİ:?? OCAK 2017 T.C. YEŞİLHİSAR ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ YGS REHBERİ 1 YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) HAKKINDA Sevgili öğrenciler, üniversiteye giriş yolunca

Detaylı

2018 YKS DEĞERLENDİRME VE TERCİHLERLE İLGİLİ İZLENECEK STRATEJİ RAPORU

2018 YKS DEĞERLENDİRME VE TERCİHLERLE İLGİLİ İZLENECEK STRATEJİ RAPORU 2018 YKS DEĞERLENDİRME VE TERCİHLERLE İLGİLİ İZLENECEK STRATEJİ RAPORU TESTLER 2016 2017 TÜRKÇE (40 SORU) 19,1 17.2 SOSYAL BİLİMLER (40 SORU) 10,7 12.3 TEMEL MATEMATİK (40 SORU) 7,8 5.1 FEN BİLİMLERİ (40

Detaylı

9.SINIFLAR YIL SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

9.SINIFLAR YIL SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 9.SINIFLAR YIL SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ 10.SINIF DERS PROGRAMLARI SEÇMELİ DERSLER YÜKSEKÖĞRENİME GEÇİŞ SINAVI SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ SINIF GEÇME A-DOĞRUDAN Tüm derslerden

Detaylı

2017 YGS-LYS. Psk. Dan. İrem Perizat SEZER USTABULUT Psk. Dan. Ezgi TANIŞ

2017 YGS-LYS. Psk. Dan. İrem Perizat SEZER USTABULUT Psk. Dan. Ezgi TANIŞ 2017 YGS-LYS Psk. Dan. İrem Perizat SEZER USTABULUT Psk. Dan. Ezgi TANIŞ Sınav Tarihleri YGS 4-18 OCAK 12 Mart 10:00 (160 dk) LYS-1 4-17 NİSAN 11 Haziran 10:00 (135 dk) LYS-2 4-17 NİSAN 17 Haziran 10:00

Detaylı

YENİ SINAV SİSTEMİ VE SINAVA HAZIRLIK

YENİ SINAV SİSTEMİ VE SINAVA HAZIRLIK YENİ SINAV SİSTEMİ VE SINAVA HAZIRLIK YÖK EKİM 2017 İTİBARİYLE ÜNİVERSİTEYE GİRİŞİ YENİDEN DÜZENLEMİŞTİR ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE YAPILAN SINAVLARIN UYGULAMASINDA DEĞİŞİKLİKLER OLMUŞTUR. YGS-LYS UYGULAMADAN

Detaylı

YGS-LYS Sınav Sistemi

YGS-LYS Sınav Sistemi YGS-LYS Sınav Sistemi 2012 ÖSYS Birinci Aşama : Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Sınav Tarihi Nisan ayının ilk yarısında Testler ve Sorular Testi 40 Soru Testi 40 Soru Testi 40 Soru Testi 40 Soru 160

Detaylı

2002 ÖSS'de Özel Ege Lisesinin Sıralamalardaki Yerleri

2002 ÖSS'de Özel Ege Lisesinin Sıralamalardaki Yerleri 2002 ÖSS'de Özel Ege Lisesinin Sıralamalardaki Yerleri Açıklama Okul Sayısı SAY EA SÖZ Fen Liseleri Hariç İzmir 317 1 1 1 Fen Liseleri Dâhil İzmir 323 5 5 4 Fen Liseleri Hariç Türkiye 6.344 6 8 11 Fen

Detaylı

ÖSYS ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ

ÖSYS ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ ANKARA ÖZEL TEVFİK FİKRET LİSESİ ÖSYS ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ 2014-2015 ANKARA 2015 ÖSYS BİRİNCİ AŞAMA: YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) YGS BAŞVURU TARİHİ : OCAK 2015 SINAV TARİHİ : 15 MART

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE HARRAN ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu Yönergenin amacı, önlisans

Detaylı

2014 YGS LYS Tanıtım Broşürü. Rehberlik Servisi

2014 YGS LYS Tanıtım Broşürü. Rehberlik Servisi 2014 YGS LYS Tanıtım Broşürü Rehberlik Servisi YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) YGS PUANLARI NERELERDE VE NASIL KULLANILACAK -4 yıllık lisans programlarının bir kısmına, -2 yıllık önlisans bölümlerinin

Detaylı

ÖNSÖZ. Prof. Dr. Ömer DEMİR Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı

ÖNSÖZ. Prof. Dr. Ömer DEMİR Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı ÖNSÖZ 2015 yılı içinde, üniversitelere alınacak öğrencileri belirlemek için Merkezimiz tarafından biri Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), diğeri Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) olmak üzere iki sınav

Detaylı

2002 ÖSS'de Özel Ege Lisesinin Sıralamalardaki Yerleri

2002 ÖSS'de Özel Ege Lisesinin Sıralamalardaki Yerleri 2002 ÖSS'de Özel Ege Lisesinin Sıralamalardaki Yerleri Açıklama Okul Sayısı SAY EA SÖZ Fen Liseleri Hariç İzmir 317 1 1 1 Fen Liseleri Dâhil İzmir 323 5 5 4 Fen Liseleri Hariç Türkiye 6.344 6 8 11 Fen

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SİSTEMLERİ

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SİSTEMLERİ ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SİSTEMLERİ Günümüz dünyasında üniversite mezunu olmak önemli bir gereklilik haline dönüştüğü için üniversiteye giriş sistemleri de özellikle ortaöğretimi tamamlayan öğrenciler ile ailelerini

Detaylı

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI İZMİT RAHMİ SEYMEN YERLEŞKESİ 2016-17 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YGS-LYS SINAV SİSTEMİ VELİ BÜLTENİ Sayın Velimiz; Çocuklarımızın yaşamında büyük yer kaplayan bir olgudur, sınav.

Detaylı

eğitim öğretim yılı için 9. sınıfa öğrenci kayıt kabul kriteri nedir?

eğitim öğretim yılı için 9. sınıfa öğrenci kayıt kabul kriteri nedir? 2017-2018 eğitim öğretim yılı için 9. sınıfa öğrenci kayıt kabul kriteri nedir?, TEOG sınavlarının sonuçlarında ortaya çıkan YEP e (yerleştirmeye esas puan) göre öğrenci kaydı yapmaktadır. YEP en yüksek

Detaylı

2014 YGS ve LYS SİSTEMİ

2014 YGS ve LYS SİSTEMİ 2014 YGS ve LYS SİSTEMİ ÖZEL TUNÇSİPER ANADOLU LİSESİ ÖZEL TUNÇSİPER FEN LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMAN NURDAN ÖZBİLİCİ 09.04.2014 www.tuncsiper.com 1 GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı

Detaylı

3-Diploma programlarına yatay geçiş yerleştirme işlemleri Fakülte/Yüksekokul/Meslek yüksekokulu Yönetim Kurulu Kararı üzerine yapılır.

3-Diploma programlarına yatay geçiş yerleştirme işlemleri Fakülte/Yüksekokul/Meslek yüksekokulu Yönetim Kurulu Kararı üzerine yapılır. Üniversitemiz Fakülte ve Yüksekokullarına; Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına

Detaylı

YATAY GEÇİŞ KRİTERLERİ A. GENEL KRİTERLER

YATAY GEÇİŞ KRİTERLERİ A. GENEL KRİTERLER YATAY GEÇİŞ KRİTERLERİ A. GENEL KRİTERLER 1. Diploma programları arasında geçiş ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde yapılabilir. 2. Hazırlık sınıflarında yatay geçiş yapılamaz.

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yurtdışından Öğrenci Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi Dayanak Madde 1- Bu yönerge, Hacettepe Üniversitesi ne yurt dışından öğrenci kabulü kriterlerini

Detaylı

2011 LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2011 LYS) SONUÇLARI

2011 LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2011 LYS) SONUÇLARI 2011 LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2011 LYS) SONUÇLARI 2011 LYS SAYISAL VERİLER LYS 1 LYS 2 LYS 3 LYS 4 LYS 5 Toplam Başvuran Aday Sayısı 625.204 293.791 681.091 378.048 41.731 2.019.865 Sınava Giren Aday

Detaylı

ÇAYIRHAN TURGAY CİNER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

ÇAYIRHAN TURGAY CİNER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÇAYIRHAN TURGAY CİNER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ YGS-LYS Bilgilendirme Kitapçığı http://turgayciner.meb.k12.tr/ 1. AŞAMA: YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) YGS Mart ayının son haftası ya da Nisan

Detaylı

Liseye Geçişte Çember Sistemi

Liseye Geçişte Çember Sistemi Liseye Geçişte Çember Sistemi Milli Eğitim Bakanlığı lise eğitiminin daha verimli ve daha iyi olabilmesi için yenilikçi çalışmalar yapmaktadır. Bu yenilikçi çalışmalardan birisi de liseye geçişte çember

Detaylı

BOĞAZİÇİ OKULLARI ÖĞRENCİ EĞİTİM AKADEMİSİ

BOĞAZİÇİ OKULLARI ÖĞRENCİ EĞİTİM AKADEMİSİ YKS Yükseköğretim Kurumları Sınavı ÖZEL BOĞAZİÇİ OKULLARI ÖĞRENCİ EĞİTİM AKADEMİSİ İyiler iyi kalsın, kötüler iyileşsin Şaban YILMAZ Psikolojik Danışman 1960 lara kadar sorun yok 1960-74 arası her üniversite

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KURUM İÇİ YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KURUM İÇİ YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KURUM İÇİ YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde

Detaylı

Milli Eğitim Bakanlığının Sosyal Bilimler Lisesi açmasının amaçları şu şekilde özetlenebilir:

Milli Eğitim Bakanlığının Sosyal Bilimler Lisesi açmasının amaçları şu şekilde özetlenebilir: SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ HAKKINDA TÜM BİLGİLER Milli Eğitim Bakanlığı sosyal alanda iyi yetişmiş kültür alanına zenginlik ve ufuk kazandıracak elemanları yetiştirmek amacıyla Türkiye'de ilk kez 2003-2004

Detaylı

... (A) SINAVSIZ GEÇİŞ

... (A) SINAVSIZ GEÇİŞ (A) SINAVSIZ GEÇİŞ (B) SINAVSIZ GEÇİŞ ÖN LİSANS PROGRAMLARI (C) EK PUAN (D) ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP) (E) ESKİDEN ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP) NASIL OLUYORDU, NE DEĞİŞTİ?... (A) SINAVSIZ GEÇİŞ Mesleki

Detaylı