KAKR VE KABLOLAR. Yapılan araştırmalar 30 ma akım değerinin insan hayatının korunabileceği sınır değeri olduğu anlaşılmıştır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KAKR VE KABLOLAR. Yapılan araştırmalar 30 ma akım değerinin insan hayatının korunabileceği sınır değeri olduğu anlaşılmıştır."

Transkript

1 KAÇAK AKIM KORUMA RÖLELERİ (KAKR) KAKR VE KABLOLAR İşletme elemanının aktif bölümlerinden, işletme yalıtkanı üzerinden aktif olmayan bölümlere, örneğin gövdeye işletme sırasında geçen akıma kaçak akım denir. Kaçak akım, işletme sırasında hatasız bir akım devresinden toprağa veya yabancı bir iletken kısma akan akımdır. Sigortaların açma yapamayacağı kadar küçük olan bu akımlar can ve mal güvenliği açısından tehlikeler oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki üzerinden 100 ma ve 50 hz lik bir alternatif akım geçen insanın ölme ihtimali yüksektir. Halbuki 16 ma gibi orta şiddette bir akımın geçmesi esnasında kişi elinde tuttuğu iletkeni bırakabilmektedir. İnsanın çarpılma derecesini akım belirler. Kalp normal şartlarda ortalama 72 kez atar. Elektrik çarpmasında ise kalp dakikada yaklaşık defa atmaya zorlanmakta ve dolayısıyla kan pompalama işlemini gerçekleştirememektedir. Bu olaya kalp fibrilasyonu denir. Bu durum neticede insanı ölüme götürmektedir. İnsan vücudundan geçen akım şiddeti kaslarda kramplara neden olarak solunum sisteminin bozulmasına neden olmaktadır. Solunumu duran insan en fazla 3-5 dakika yaşayabilir. VÜCUTTAN GEÇEN AKIM (ma) ÇARPILMANIN ETKİSİ DC AC (50 Hz) 1 0,4 El üzerinde hafif uyuşma olur. 5,2 1,1 Fark etme, eşik değer. 9 1,8 Acısız şok, adale kontrolü vardır Aşılı şok, adale kontrolü vardır Acılı şok, bırakma eşiği Acılı şok, ciddi adale kasılması, nefes zorluğu Şok, 3 sn süren şoklarla kalp fibrilizasyon olasılığı. KAKR sisteminin kullanılmasının amacı, gerilim altında olmayan iletken tesis bölümlerinde meydana gelebilecek olan yüksek dokunma gerilimlerinin tesiste sürekli olarak kalmasını, böyle bir olayın ortaya çıkması durumunda akan ve belirli bir değeri aşan arıza akımının, tüm faz iletkenlerini ve varsa nötr iletkeninin devresini 0,2 sn içinde açması ile önlemektir. Bu koruma sisteminde tüm cihazlar çok iyi topraklanmalıdır. Eğer bir izolasyon hatası nedeniyle tesisin bir kısmında büyük temas gerilimleri meydana gelirse, bu koruma sayesinde sadece 0,2 sn gibi kısa bir süre tehlikeli gerilim bulunabilir. Bu süre sonunda KAKR devrenin enerjisini keserek insanları ve hayvanları tehlikeli gerilimlere karşı korumuş olur. Yapılan araştırmalar 30 ma akım değerinin insan hayatının korunabileceği sınır değeri olduğu anlaşılmıştır. Yapılan araştırmalar 300 ma akım değerindeki toprak kaçak akımının, yangın çıkmasına yetecek değerde ısı meydana getirebileceğini göstermiştir.

2 KAKR iki akım değerinde imal edilirler. Can güvenliği için 30 ma ve yangına karşı koruma için 300 ma. KAKR çalışma prensibi Kaçak akım koruma rölesi, bir anahtar ile bir akım transformatöründen oluşur. Anahtara hata akımı ile çalışan bobin tarafından açma kumandası verilir. Akım transformatörü devreden çekilen akımları kontrol etmeye yarar. Tüketici tek fazlı ise faz ve nötr için iki bağlantı ucu mevcuttur. Tüketici üç fazlı ise fazlar ve nötr için toplan dört bağlantı ucu mevcuttur. Tüketiciye giden tüm faz, nötr ve sıfır iletkenleri çekirdeğin içerisinden geçirilir. Tüketici bir fazlı ise, hatasız durumda faz ve nötr iletkenlerindeki akımlar birbirine eşit ve yönleri terstir. Bu durumda bunların fazör toplamı sıfıra eşittir. Demir çekirdek üzerinde faz ve nötr iletkenlerinin meydana getirdikleri manyetik akılar da birbirine eşit ve ters yönde olduklarından toplam akı sıfıra eşit olur. Bu durumda açma devresi akımsız kalır. Tüketicide bir izolasyon hatası olursa, faz iletkenlerindeki I akımının bir kısmı Ih hata akımı olarak topraklanmış cihaz gövdesi üzerinden toprağa geçer. Böylece nötr iletkeninden I-Ih kadar daha az akım geçer. Faz ve nötr iletkenlerindeki bu akım farkı, akım trafosunun demir çekirdeğinde bir manyetik akı farkı oluşturur. Bu manyetik akı farkı da açma bobinin üzerinden geçerek anahtarın açmasını sağlar. Hatasız üç fazlı ve dört iletkenli bir sistemde de akımların toplamı sıfıra eşit olduğundan sekonder sargılarda gerilim oluşmaz. Akım trafosunun sekonder sargısından açma kumandası verecek şiddette bir fark akımının geçmesine sebep olan hata akımına sınır hata akımı veya nominal hata akımı Ihn denir. Bu değerin büyük seçilmesi koruma etkisini düşürürken, küçük olması yanlış açmalara sebep olur. Çünkü normal şartlarda elektrik cihazlarından daima izolasyon akımı geçer. Bu akım nedeniyle devre enerjisi kesilmemelidir.

3 İzolasyon akımı, işletme izolasyonu üzerinden gövdeye geçen akımdır. Elektrikli ocak 10 ma Elektrikli ızgara 5 ma Elektrikli oyuncak 0,5 ma Buradan anlaşılıyor ki, sınır açma akımı Ihn=30 ma olan KAKR izolasyon akımının 15 ma den küçük olduğu yerlerde kullanılır. Genellikle meskenler için uygundur. KAKR 0,2 sn içinde açma yapar. KAKR nin kullanıldığı devrlerde bütün cihazlar, iyi bir şekilde topraklanmalıdır ki, topraklayıcı üzerinde büyük bir temas gerilimi meydana gelmesin. KAKR nin kullanıldığı tesislerde hatalı açmalara meydan vermemek için nötr iletkeninin KAKR den sonra ikinci bir kere daha topraklanmaması gerekir. Bu nedenle böyle tesislerde sıfırlamaya müsaade edilmez. KAKR montajında dikkat edilecek hususlar Tesisatın çalışması için gerekli olan faz ve nötr iletkenleri mutlaka röleye bağlanmış olmalıdır. Topraklama direnci 30 ma lik rölede 2166 Ω dan büyük olmalıdır. Test butonuna basıldığında röle devreyi açmalıdır. Röle kontrolü amacıyla kesinlikle faz ile nötr iletkenleri kısa devre edilmemelidir. Tesisatın röle çıkışından sonra nötr ve toprak iletkenleri ayrı olarak çekilmelidir. Nötr iletkeni hiçbir yerde toprak iletkeni ile temas etmemelidir. Prizlerin toprak ucu bağlantısı kesinlikle nötr iletkeni ile yapılmamalıdır. İÇ TESİSATTA KULLANILAN KABLOLAR Kablo: Elektrik enerjisini iletmeye yarayan, elektriğe karşı yalıtılmış, bir veya birden fazla damardan oluşmuş elemana denir. Damar: Kablonun yalıtılmış olan her iletkenine denir. İletken: Elektrik enerjisini iletmeye yarayan, elektriğe karşı yalıtılmamış, bir veya birden fazla damardan oluşmuş tel veya tel demetine denir. Kılıf: İletkeni elektriğe karşı yalıtmak, mekanik ve hafif kimyasal etkilerden korumak amacıyla kullanılan, iletkenleri veya damarları içine alan bir muhafazadır. Yalıtkan kılıf: Çıplak iletkeni yalıtan ilk kılıfa denir. Ortak kılıf: Çok damarlı kablolarda damarları kaplayan kılıfa denir. Siper: Yüksek gerilime karşı korumak veya enerji kablolarının haberleşme tesislerine etkisini azaltmak amacıyla kullanılan bakır veya alüminyum şeride denir.

4 Zırh: Kabloyu mekanik etkilerden koruyan yuvarlak tel veya yassı metal şeritlerden yapılmış örgü veya sargıya denir. Dolgu kılıf: Çok damarlı kablolarda, kabloya silindirik şekil vermek amacı ile yapılan kılıfa denir. Kullanım alanlarına göre kabloların sınıflandırılması Kablolar genellikle sembollerle, bazen de sembollerle birlikte isimleri ile anılırlar. Kablo sembollerinde kullanılan harf veya rakamların anlamları her ülkenin kendi standartlarında belirlenmiştir. Ülkemizde TSE (Türk Standartları Enstitüsü) ve VDE (Alman normu) hakimdir. N tipi kablolar: Sabit elektrik tesislerinde, hafif işletme ve çalışma şartlarında kullanılan kablolardır. Y tipi kablolar: Sabit elektrik tesislerinde, ağır işletme ve çalışma şartlarında kullanılan kablolardır. Genellikle yeraltında kullanılırlar. F tipi kablolar: Hareketli elektrik tesislerinde, hafif işletme ve çalışma şartlarında kullanılan kablolardır. Bu kablolar bükülgendirler. S tipi kablolar: Sinyal ve kumanda devrelerinde kullanılan kablolardır. T tipi kablolar: Telefon tesisatlarında kullanılan kablolardır. Renklerle birbirinden ayırt edilirler. Tesisatta kullanılan kablolar Elektrik alanında genellikle Alman standartları ve sembolleri kullanılmaktadır. NYA (NV) KABLOLAR ve sıva üstünde kullanılırlar. *Dağıtım tablolarında kullanılırlar. *0,5-10 mm 2 ye kadar tek telli olarak * mm 2 ye kadar çok telli olarak *Bu kablolar tek damarlıdır. *Kuru yerlerde kullanılırlar. *Boru içerisinde olmak şartıyla sıva altında NYAF (NV-b) KABLOLAR *0,5-400 mm 2 ye kadar ince, çok telli olarak *Bu kablolar tek damarlıdır. *Kuru yerlerde kullanılırlar. *Sıva altında veya sıva üstünde kullanılabilirler.

5 *Hareketli tesislerde kullanılırlar. *Panolardaki kumanda devrelerinde kullanılırlar. NYFAZ (NV-y) KABLOLAR *2x0,5 ve 2x0,75 mm 2 kesitlerinde, çok telli olarak *Damarlar yan yana yassı olarak üretilir. İstendiğinde damarlar birbirinden yalıtkan kılıfları ile birlikte ayrılabilirler. *Bu kablolar piyasada kordon kablosu olarak bilinirler. *Kuru yerlerde kullanılırlar. *Mekanik zorlamaların az olduğu, küçük ev aletlerinde irtibat kordonu olarak kullanılırlar. NYMHY (H05VV-F) KABLOLAR NYM (NVV) KABLOLAR *1,5-6 mm 2 ye kadar kesitlerde ve 1-4 damarlı olarak *Çok telli olarak imal edilirler. *Bu kablolara piyasada TTR kablo da denmektedir. *Hafif işletme şartlarında kullanılırlar. *Taşınabilir cihazlarda, küçük ev ve mutfak cihazlarında kullanılırlar. *1,5-10 mm 2 ye kadar tek telli olarak *16-35 mm 2 ye kadar çok telli olarak *Damar sayısı 1-5 arasında olabilir. *Bu kablolara antigron kablo da denir. *Trifaze olanların 10 mm 2 den sonrasında nötr iletkenleri faz iletkenlerinde ince kesitli olabilmektedir. *Küçük binalarda havaii yapı bağlantı hattı olarak kullanılırlar. *Nemli yerlerde kullanılabilirler. *Sıva altı ve sıva üstü tesislerde kullanılabilirler. *Yer altında kullanılmazlar.

6 NYY (YVV) KABLOLAR *1,5-10 mm 2 ye kadar tek telli olarak * mm 2 ye kadar çok telli olarak *1-4 damarlı olarak imal edilirler. *Trifaze olanların 10 mm 2 den sonrasında nötr iletkenleri faz iletkenlerinde ince kesitli olabilmektedir. *Küçük binalarda havaii yapı bağlantı hattı olarak kullanılırlar. *Mekanik darbelere ve kimyasal etkilere maruz kalmayacak yer altı tesisatlarında enerji taşımak amacıyla kullanılırlar. NYCY (YVMV) KABLOLAR kullanılır. *Çok telli olarak *Genellikle 3 damarlı olarak *Toprak altında, deniz suyu veya tatlı su içinde enerji kablosu olarak kullanılır. *Ağır işletme şartlarına dayanıklıdır. *Evlere yeraltından enerji girişinde Alev iletmeyen halojensiz kablolar H05V-K ve H07V-K KABLOSU *0,5-400 mm 2 ye kadar *İnce çok telli olarak *Tek damarlı olarak *Bükülgendirler. *Yalıtkanı alevi iletmeyen ve halojensiz, ısıya dayanıklı özelliktedir.

7 *Hastaneler, alışveriş merkezleri, büyük oteller, yangın ihtimalinin yüksek olduğu yerlerde kullanılırlar. *Kapalı ve kuru yerlerde, sıva altı veya sıva üstünde boru içinde kullanılabilirler. *Bu kablolar yangın esnasında alevi iletmezler, yoğun duman tabakası oluşturmazlar. H03VV-F ve H05VV-F KABLOSU *2-5 damarlı olarak, 0,5-4 mm 2 ye kadar *İnce çok telli olarak *Çok damarlı olarak *Bükülgendirler. *Yalıtkanı alevi iletmeyen ve halojensiz, ısıya dayanıklı özelliktedir. *Mekanik zorlamaların az olduğu, kuru, buharlı ve rutubetli yerlerde kullanılırlar. *Bu kablolar yangın esnasında alevi iletmezler, yoğun duman tabakası oluşturmazlar. NVV (NYM) KABLOSU duman tabakası oluşturmazlar. *2-5 damarlı olarak, 1,5-35 mm 2 ye kadar *Bir ya da çok telli olarak *Yalıtkanı alevi iletmeyen ve halojensiz, ısıya dayanıklı özelliktedir. *Mekanik zorlamaların olmadığı rutubetli yerlerde, her türlü bina ve iş yerlerinde sıva altı ve sıva üstünde kullanılırlar. * Bu kablolar yangın esnasında alevi iletmezler, yoğun

ELEKTRİK DAĞITIM SİSTEMİ ELEMANLARI-3 AG VE OG YERALTI KABLOLARI

ELEKTRİK DAĞITIM SİSTEMİ ELEMANLARI-3 AG VE OG YERALTI KABLOLARI ELEKTRİK DAĞITIM SİSTEMİ ELEMANLARI-3 AG VE OG YERALTI KABLOLARI Kablolarda Kullanılan Yalıtkanlar ve Özellikleri (MEGEP Yeraltı Enerji Hatları eğitim notundan) 1 http://www.elektrik.gen.tr/2015/08/kablo-ve-iletken-tipleri/210

Detaylı

EYLÜL 2018 FİYAT LİSTESİ. 300/ /750 V NYA, Tek Damarlı Enerji Kablosu, Bakır İletkenli, PVC izoleli, Kılıfsız

EYLÜL 2018 FİYAT LİSTESİ. 300/ /750 V NYA, Tek Damarlı Enerji Kablosu, Bakır İletkenli, PVC izoleli, Kılıfsız 300/500-450/750 V NYA 300/500-450/750 V NYA, Tek Damarlı Enerji Kablosu, Bakır İletkenli, PVC izoleli, Kılıfsız 0,75 1,100 R100 1 1,290 R100 1,5 1,750 R100 2,5 2,830 R100 4 4,630 R100 6 6,730 R100 10 11,660

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

Karadeniz Teknik Üniversitesi. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİNDE MALZEME Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim OKUMUŞ E-mail : okumus@ktu.edu.tr URL : http:// 1 Karadeniz Teknik Üniversitesi YER ALTI KABLOLARI 2 Genel

Detaylı

EYLÜL 2018 FİYAT LİSTESİ. 300/ /750 V NYA, Tek Damarlı Enerji Kablosu, Bakır İletkenli, PVC izoleli, Kılıfsız

EYLÜL 2018 FİYAT LİSTESİ. 300/ /750 V NYA, Tek Damarlı Enerji Kablosu, Bakır İletkenli, PVC izoleli, Kılıfsız 04 05 300/500-450/750 V NYA 300/500-450/750 V NYA, Tek Damarlı Enerji Kablosu, Bakır İletkenli, PVC izoleli, Kılıfsız 0,75 1,100 R100 1 1,290 R100 1,5 1,750 R100 2,5 2,830 R100 4 4,630 R100 6 6,730 R100

Detaylı

Elektriği tanıtmak, tehlikelerini belirlemek ve bu tehlikelerden korunma yolları hakkında bilgilendirmek II. Bölüm

Elektriği tanıtmak, tehlikelerini belirlemek ve bu tehlikelerden korunma yolları hakkında bilgilendirmek II. Bölüm 23 29 slayt Nİ1103266 TEKNİK UYGULAMALARDA ELEKTRİK TEHLİKELERİ ve İSG AMAÇ: Elektriği tanıtmak, tehlikelerini belirlemek ve bu tehlikelerden korunma yolları hakkında bilgilendirmek II. Bölüm 2016 GÜZ

Detaylı

24.10.2012. Öğr.Gör.Alkan AKSOY. Hazırlayan: Öğr.Gör. Alkan AKSOY -Sürmene

24.10.2012. Öğr.Gör.Alkan AKSOY. Hazırlayan: Öğr.Gör. Alkan AKSOY -Sürmene Öğr.Gör.Alkan AKSOY Elektrik enerjisini ileten bir veya birden fazla telden oluşan yalıtılmamış tel veya tel demetlerine iletken eğer yalıtılmış ise kablo denir. Ülkemizde 1kV altında genellikle kablolar

Detaylı

PDF created with pdffactory Pro trial version

PDF created with pdffactory Pro trial version AMBALAJ BİLGİLERİ ENERJİ KABLOLARI DAMAR RENKLERİ 1 2 H05V-U H07V-U H07V-R H05V-K H07V-K H05V-K H03VH-H NVV H05VV-F YVV YVCV YVZ2V YVZ3V-R YXV YXC7V-R YXC7V-R YXC7V-R YXC7V-R YXC8VZ3V-R YXC8VZ3V-R YXC8VZ3V-R

Detaylı

İLETKENLER ve ENERJİ KABLOLARI FİYAT LİSTESİ. 01 Ağustos 2006

İLETKENLER ve ENERJİ KABLOLARI FİYAT LİSTESİ. 01 Ağustos 2006 İLETKENLER ve ENERJİ KABLOLARI FİYAT LİSTESİ Türk Prysmian Kablo ve Sistemleri A.Ş. Büyükdere Cad.:117 34394 Gayrettepe - İSTANBUL Tel : 0212 355 3500 Faks : 0212 217 5896 www.prysmian.com.tr e-mail :

Detaylı

Enerji Kabloları Yeni Kablo Damar Renkleri...2 Tesisat Kabloları ve Esnek Kablolar... 3-5 0,6/1 kv PVC İzoleli Alçak Gerilim Güç Kabloları...

Enerji Kabloları Yeni Kablo Damar Renkleri...2 Tesisat Kabloları ve Esnek Kablolar... 3-5 0,6/1 kv PVC İzoleli Alçak Gerilim Güç Kabloları... ÇİNDEKİLER Enerji Kabloları Yeni Kablo Damar Renkleri...2 Tesisat Kabloları ve Esnek Kablolar... 3-5 0,6/1 kv PVC İzoleli Alçak Gerilim Güç Kabloları... 6-10 3,6/6-20, 3/35 kv XLPE İzoleli Orta Gerilim

Detaylı

Standart Palet Boylar

Standart Palet Boylar Standart Palet Boylar Cins H07V-U (NYA) 1 1.5 2.5 4 6 10 16 25 35 50 Palet (80x120cm) 37.500 30.000 22.500 18.000 13.500 7.800 7.200 Palet Boylar Cins H07V-K (NYAF) 0.75 1 1,5 2,5 4 6 10 16 25 35 50 Palet

Detaylı

AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri

AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri Koruma Röleleri AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri Trafolarda meydana gelen arızaların başlıca nedenleri şunlardır: >Transformatör sargılarında aşırı yüklenme

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ-3 ÖĞRENME FAALİYETİ ÖĞRENME FAALİYETİ ÖĞRENME FAALİYETİ

ÖĞRENME FAALİYETİ-3 ÖĞRENME FAALİYETİ ÖĞRENME FAALİYETİ ÖĞRENME FAALİYETİ AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ-3 ÖĞRENME FAALİYETİ AALİYETİ-3 ÖĞRENME FAALİYETİ Bu faaliyette verilecek bilgiler doğrultusunda, uygun atölye ortamında, standartlara ve elektrik iç tesisleri ve topraklamalar yönetmeliğine

Detaylı

COAXIAL KABLO 14 KORDON KABLO 14. NAYY YAVV 0.6/1kV YAVZ2V NAYRY 0.6/1kV 17 AER ALPEK 0.6/1kV 17 YAVZ3V NAYFGbY 0.6/1kV 18 AAC,ACSR İLETKEN 19

COAXIAL KABLO 14 KORDON KABLO 14. NAYY YAVV 0.6/1kV YAVZ2V NAYRY 0.6/1kV 17 AER ALPEK 0.6/1kV 17 YAVZ3V NAYFGbY 0.6/1kV 18 AAC,ACSR İLETKEN 19 Birbirinden farklı sektörlerde 15 şirket ile faaliyet gösteren, bünyesinde 2.000 den fazla personeli istihdam eden Borsan Grup a bağlı olan Borsan Kablo, Elektrik, Aydınlatma San ve Tic. A.Ş. 1984 yılında

Detaylı

PROTODUR ve PROTOTHEN -X YALITKANLI KABLOLAR. PROTODUR ve PROTOTHEN -X Yal tkanl Kablolar

PROTODUR ve PROTOTHEN -X YALITKANLI KABLOLAR. PROTODUR ve PROTOTHEN -X Yal tkanl Kablolar PROTODUR ve PROTOTHEN X YALITKANLI KABLOLAR PROTODUR ve PROTOTHEN X Yal tkanl Kablolar PROTODUR ve PROTOTHEN X YALITKANLI KABLOLAR ALÇAK GER L M KABLOLARI YE 3 MV (N2XCY) 0,/1 kv TS IEC 21 (VDE 02) YE

Detaylı

052XZ1-F (NHXMH) 300/500 V

052XZ1-F (NHXMH) 300/500 V 052XZ1-F (NHXMH) 300/500 V Ref. Std. VDE 0250-21 Çok Damarlı, Esnek Çok Telli LSOH Enerji Kabloları KLAS KABLO 052XZ1-F (NHXMH) 300/500 V Büyük oteller, hastaneler, alışveriş merkezleri, enerji santralleri

Detaylı

HES HACILAR ELEKTRİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

HES HACILAR ELEKTRİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. HES HACILAR ELEKTRİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 97 yılında enerji kabloları üretmek üzere kurulan firma, çok hızlı bir gelişme kaydederek geçen zaman içerisinde bakır haberleşme kablosu, fiber optik kablo,

Detaylı

PROTODUR ve PROTOTHEN -X YALITKANLI KABLOLAR. PROTODUR ve PROTOTHEN -X Yal tkanl Kablolar

PROTODUR ve PROTOTHEN -X YALITKANLI KABLOLAR. PROTODUR ve PROTOTHEN -X Yal tkanl Kablolar PROTODUR ve PROTOTHEN X YALITKANLI KABLOLAR PROTODUR ve PROTOTHEN X Yal tkanl Kablolar PROTODUR ve PROTOTHEN X YALITKANLI KABLOLAR H05VU / H07VU / H07VR (NYA) TS 9758 HD 21.3 S3 (VDE 02813) H05VK / H07VK

Detaylı

Çok damarlı, ince çok telli bir telli kablolar (TS 9758) fleksibl kordonlar (TS 9760)

Çok damarlı, ince çok telli bir telli kablolar (TS 9758) fleksibl kordonlar (TS 9760) Damar sayısı ve Nominal kesit mm2 FİYAT LİSTESİ Birim Birim Damar sayısı ve Birim Fiyat Fiyat Nominal kesit Fiyat TL/km YTL/m mm2 TL/km Bir damarlı, Çok damarlı, ince çok telli bir telli kablolar (TS 9758)

Detaylı

ELEKTRİK. 2. Evsel aboneler için kullanılan kaçak akım rölesinin çalışma akım eşiği kaç ma dır? ( A Sınıfı 02.07.2011)

ELEKTRİK. 2. Evsel aboneler için kullanılan kaçak akım rölesinin çalışma akım eşiği kaç ma dır? ( A Sınıfı 02.07.2011) ELEKTRİK 1. Bir orta gerilim (OG) dağıtım sisteminin trafodan itibaren yüke doğru olan kısmının (sekonder tarafının) yapısı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? ( A Sınıfı 02.07.2011) A)

Detaylı

İLETKENLER ve ENERJİ KABLOLARI FİYAT LİSTESİ. 23 Aralık 2013

İLETKENLER ve ENERJİ KABLOLARI FİYAT LİSTESİ. 23 Aralık 2013 İLETKENLER ve ENERJİ KABLOLARI FİYAT LİSTESİ Türk Prysmian Kablo ve Sistemleri A.Ş. Haktan İş Merkezi No:39 K:2 34427 Setüstü Kabataş - İSTANBUL Tel : 0212 393 7700 Faks : 0212 393 7762 e-mail : tpks@prysmiangroup.com

Detaylı

DEMAŞ KABLO SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

DEMAŞ KABLO SANAYİ VE TİCARET A.Ş. H05V-U (NYA) 300/500V Tesisat Kabloları TS 9758 HD 21.3.S3 31.21.01.01.03.M 1 0,250 Kangal 100 m Bakır iletken PVC izole H07V-U (NYA) 450/750V Tesisat Kabloları TS 9758 HD 21.3.S3 31.21.02.01.04.M 1,5

Detaylı

SAYFA NO STANDART PALET BOYLARI VE AMBALAJ BİLGİLERİ ENERJİ KABLOLARI DAMAR RENKLERİ NYA NYA NYA NYAF NYAF NYM NYMHY

SAYFA NO STANDART PALET BOYLARI VE AMBALAJ BİLGİLERİ ENERJİ KABLOLARI DAMAR RENKLERİ NYA NYA NYA NYAF NYAF NYM NYMHY SAYFA NO STANDART PALET BOYLARI VE BİLGİLERİ ENERJİ KABLOLARI DAMAR RENKLERİ 1 2 ENERJİ KABLOLARI H05V-U H07V-U H07V-R H05V-K H07V-K NVV H05VV-F H07VVH6-F YVV YVCV YVZ2V YVZ3V-R YXV YXC7V-R YXC7V-R YXC7V-R

Detaylı

Güven veren teknoloji

Güven veren teknoloji Güven veren teknoloji YÖNETİM KURULU BAŞKANI NIN MESAJI Gelenek külleri saklamakdeğil, ateşli canlıtutmaktır. Jean Jaures Türkiye nin Boydak'ı 2011 yılı Avrupa ülkelerinde ekonomik sorunların ortaya çıktığı,

Detaylı

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİ

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİ 1 ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİ Büyük Akım ve Gerilimlerin Ölçümü Ölçü Transformatörleri Ölçü Transformatörleri Normalde voltmetrelerle en fazla 1000V a kadar gerilimler ölçülebilir. Daha yüksek gerilimlerde;

Detaylı

İLETKEN BAĞLANTILARI. http://www.meslekidenetim.com/ HAZ MUSTAFA ERDİL-ÜMİT AYAZ

İLETKEN BAĞLANTILARI. http://www.meslekidenetim.com/ HAZ MUSTAFA ERDİL-ÜMİT AYAZ İLETKEN BAĞLANTILARI A. TESİSATTA KULLANILAN İLETKENLER a.tanım: Elektrik akımını kolayca taşıyan maddelere iletken denir. Elektrik tesislerinde bakır, alüminyum, kalay, gümüş vb. gibi maddelerden yapılmış

Detaylı

Kablo Fiyat Listesi. Bakır ve Alüminyum Enerji Kabloları.

Kablo Fiyat Listesi. Bakır ve Alüminyum Enerji Kabloları. 2018 Kablo Fiyat Listesi Bakır ve Alüminyum Enerji Kabloları www.borsan.com.tr 1984 ten beri büyüyen bir aileyiz. Başarımızın sırrı, insanların kalbini kazanmaktan geçiyor... www.borsangrup.com www.borsangrup.com

Detaylı

Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı

Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı TOPRAKLAMA 2017-2018 Güz Dönemi Topraklama Topraklama işletme akımı devresinin bir noktasının veya bir tesisin akım taşımayan iletken kısımları ile toprak arasında iletken

Detaylı

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Elektrik tesislerinde güvenlik - 1

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Elektrik tesislerinde güvenlik - 1 ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK Elektrik tesislerinde güvenlik - 1 1 İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ 2.3. Tesisatlar 2.3.1. İlgili standartlarda aksi belirtilmediği

Detaylı

Mayıs 2015 ndex Standart Palet Boyları Bilgileri Enerji Kabloları Damar Renkleri 3 3 5 Alçak Gerilim Enerji Kabloları H05V-U H07V-U H07V-R H05V-K H07V-K NVV H05VV-F YVV YVC7V YVZ2V YVZ3V-R YXV NYA NYA

Detaylı

2018 Kablo Fiyat Listesi

2018 Kablo Fiyat Listesi 2018 Kablo Fiyat Listesi Bakır ve Alüminyum Enerji Kabloları www.borsan.com.tr 1984 ten beri büyüyen bir aileyiz. Başarımızın sırrı, insanların kalbini kazanmaktan geçiyor... www.borsangrup.com 2017 www.borsan.com.tr

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK MAKİNALARI 6.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK MAKİNALARI 6. ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK MAKİNALARI 6. HAFTA 1 İçindekiler Oto Trafo Üç Fazlı Transformatörler Ölçü Trafoları

Detaylı

9. Ölçme (Ölçü) Transformatörleri. Bir magnetik devre üzerinde sarılı 2 sargıdan oluşan düzene transformatör denir.

9. Ölçme (Ölçü) Transformatörleri. Bir magnetik devre üzerinde sarılı 2 sargıdan oluşan düzene transformatör denir. 9. Ölçme (Ölçü) Transformatörleri Bir magnetik devre üzerinde sarılı 2 sargıdan oluşan düzene transformatör denir. Transformatörler, akım ve gerilim değerlerini frekansta değişiklik yapmadan ihtiyaca göre

Detaylı

ALÇAK GERİLİM ŞEBEKELERİ TOPRAKLAMALARI TT SİSTEMİ

ALÇAK GERİLİM ŞEBEKELERİ TOPRAKLAMALARI TT SİSTEMİ ALÇAK GERİLİM ŞEBEKELERİ TOPRAKLAMALARI Tesisat yönetmelikleri, alçak gerilim şebekelerinde kullanılmak üzere, temel olarak üç çeşit topraklama bağlantısı bildirmektedir. Bağlantı şekillerini belirleyen

Detaylı

Elektrik Tesisatında Kullanılan

Elektrik Tesisatında Kullanılan Elektrik Tesisatında Kullanılan Malzemeler KABLOLAR 0.6/1 kv PVC izoleli, çok damarlı, bakır iletkenli kablolar (NYY) KABLOLAR ANTĐGRON KABLO (NYM) KABLOLAR PVC izoleli, kılıfsız, tek damarlı bakır iletkenli

Detaylı

DE DÜNYA LİDERİ KAPSAMLI S RJİ VE TELEKOMÜNİKASYON İLETKENLER VE ENERJİ KABLOLARI ÜSTÜN TE KABLO SEKTÖRÜNÜN GELİŞİMİNDE Ö YÜK.

DE DÜNYA LİDERİ KAPSAMLI S RJİ VE TELEKOMÜNİKASYON İLETKENLER VE ENERJİ KABLOLARI ÜSTÜN TE KABLO SEKTÖRÜNÜN GELİŞİMİNDE Ö YÜK. DE DÜNYA LİDERİ KAPSAMLI S RJİ VE TELEKOMÜNİKASYON YÜKSEK KALİTE STANDARTLARI İLETKENLER VE ENERJİ KABLOLARI ÜSTÜN TE KABLO SEKTÖRÜNÜN GELİŞİMİNDE Ö GÜVENİLİR ÇÖZÜMLER FİYAT LİSTESİ YÜK ÜSTÜN TEKNOL A

Detaylı

İLETKENLER ve ENERJİ KABLOLARI FİYAT LİSTESİ. 23 Mart 2015

İLETKENLER ve ENERJİ KABLOLARI FİYAT LİSTESİ. 23 Mart 2015 İLETKENLER ve ENERJİ KABLOLARI FİYAT LİSTESİ Türk Prysmian Kablo ve Sistemleri A.Ş. Haktan İş Merkezi No:39 K:2 34427 Setüstü Kabataş - İSTANBUL Tel : 0212 393 7700 Faks : 0212 393 7762 e-mail : tpks@prysmiangroup.com

Detaylı

İÇİNDEKİLER. H05Z1Z1-F 300/500 V 9 H052XZ1-U 300/500 V 9 N2XH 0.6/1kV 10-11 N2XH FE180 0.6/1kV 12-13

İÇİNDEKİLER. H05Z1Z1-F 300/500 V 9 H052XZ1-U 300/500 V 9 N2XH 0.6/1kV 10-11 N2XH FE180 0.6/1kV 12-13 Birbirinden farklı sektörlerde 15 şirket ile faaliyet gösteren, bünyesinde 2.000 den fazla personeli istihdam eden Borsan Grup a bağlı olan Borsan Kablo, Elektrik, Aydınlatma San ve Tic. A.Ş. 1984 yılında

Detaylı

İklimlendirme Soğutma Elektriği ve Kumanda Devreleri BÖLÜM ELEKTRİK İÇ TESİSAT KAPALI VE AÇIK DEVRE ŞEMALARI

İklimlendirme Soğutma Elektriği ve Kumanda Devreleri BÖLÜM ELEKTRİK İÇ TESİSAT KAPALI VE AÇIK DEVRE ŞEMALARI BÖLÜM ELEKTRİK İÇ TESİSAT KAPALI VE AÇIK DEVRE ŞEMALARI AMAÇ: İç tesisata ait lamba, priz, sigorta v.b devrelerini çizebilme. Elektrik İç Tesisat Kapalı Ve Açık Devre Şemaları 145 BÖLÜM-10 ELEKTRİK DEVRE

Detaylı

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ Elektrik Tesisatı cins ve hacmine göre ehliyetli elektrikçiler tarafından tesis edilerek bakım ve işletmesi sağlanmalıdır. Bu hususta Elektrik

Detaylı

NYY-J, NYY-O, VDE, PVC elektrik kablosu, HD 603 / VDE 'e uygun, doğrudan gömme ve bina tesisatı için, muhtelif uygulamalarda sabit tesisat

NYY-J, NYY-O, VDE, PVC elektrik kablosu, HD 603 / VDE 'e uygun, doğrudan gömme ve bina tesisatı için, muhtelif uygulamalarda sabit tesisat Sabit tesisat, doğrudan gömme, farklı uygulama alanları olan PVC kablo, VDE, PVC elektrik kablosu, HD 603 / VDE 0276-603'e uygun, doğrudan gömme ve bina tesisatı için, muhtelif uygulamalarda sabit tesisat

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ N2XH. Norm referansları / Onaylar HD 604/VDE Sabit kurulum için 0,6/1 kv'lık nominal voltajlı halojensiz güç kablosu

ÜRÜN BİLGİSİ N2XH. Norm referansları / Onaylar HD 604/VDE Sabit kurulum için 0,6/1 kv'lık nominal voltajlı halojensiz güç kablosu Sabit kurulum için 0,6/1 kv'lık nominal voltajlı halojensiz güç kablosu N2XCH, VDE, HD 604/VDE 0276-604 uyarınca halojen içermeyen yüksek akım kablosu. Sabit döşeme için, iyileştirilmiş yangın tutumuna

Detaylı

Enerji Kabloları. www.2mkablo.com

Enerji Kabloları. www.2mkablo.com Enerji Kabloları 2MKAB 2M KABLO 1993 yılında İstanbul da kurulmuştur. Alçak Gerilim Kabloları üreten 2M KABLO; ileri teknolojinin bütün imkanlarına sahip tam donanımlı üretim hatları, uzman kadrosu ve

Detaylı

Ocak 2013 www.oznurkablo.com.tr ndex Standart Palet Boyları Bilgileri Enerji Kabloları Damar Renkleri 3 3 5 Alçak Gerilim Enerji Kabloları H05V-U H07V-U H07V-R H05V-K H07V-K NVV H05VV-F YVV YAVV YVC7V

Detaylı

AG DAĞITIM PANO VE MALZEMELERİ

AG DAĞITIM PANO VE MALZEMELERİ AG DAĞITIM PANO VE MALZEMELERİ Ana dağıtım panosu ile tesisin enerjisi tek bir panodan kontrol edilebilir. Fabrika, atölye ve iş yerlerinde elektrik enerjisinin ana dağıtımının yapıldığı panolardır. Trafosuz

Detaylı

DENEY-3 BİR FAZLI TRANSFORMATÖRÜN BOŞ ÇALIŞMASI VE DÖNÜŞTÜRME ORANININ BULUNMASI

DENEY-3 BİR FAZLI TRANSFORMATÖRÜN BOŞ ÇALIŞMASI VE DÖNÜŞTÜRME ORANININ BULUNMASI DENEY-3 BİR FAZLI TRANSFORMATÖRÜN BOŞ ÇALIŞMASI VE DÖNÜŞTÜRME ORANININ BULUNMASI TRANSFORMATÖRLER Bir elektromanyetik endüksiyon yolu ile akımı veya gerilimi frekansı değiştirmeden yükselten veya düşüren,

Detaylı

ELEKTRİK ŞEBEKE VE TESİSLERİ

ELEKTRİK ŞEBEKE VE TESİSLERİ ELEKTRİK ŞEBEKE VE TESİSLERİ GİRİŞ Gerilim Kavramı; - Güvenli Alçak Gerilim - Alçak Gerilim - Yüksek Gerilim olarak 3 kademeye ayrılır. Bu dersin kapsamında Alçak Gerilim şebekelerinde geçen; Elektrik

Detaylı

KAPSAMLI SA YÜKSEK KALİTE STANDARTLARI NDE DÜNYA LİD ERJİ VE TELEKOMÜNİK GÜVENİLİR ÇÖZÜM. 1 Aralık 2016 ÜSTÜN TEKNOLO.

KAPSAMLI SA YÜKSEK KALİTE STANDARTLARI NDE DÜNYA LİD ERJİ VE TELEKOMÜNİK GÜVENİLİR ÇÖZÜM. 1 Aralık 2016 ÜSTÜN TEKNOLO. ERİ NDE DÜNYA LİD ASYON YÜKSEK KALİTE STANDARTLARI KAPSAMLI SA ERJİ VE TELEKOMÜNİK E T N Ü T S Ü I R A L O L B A K Jİ R İLETKENLER VE ENE N Ö E D İN İM İŞ L E G N Ü N Ü R Ö KABLO SEKT K Ü Y İ S E T İS

Detaylı

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Elektrik tesisat kontrolleri

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Elektrik tesisat kontrolleri ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK Elektrik tesisat kontrolleri 1 Topraklama ELEKTRİK TESİSLERİNDE TOPRAKLAMALAR YÖNETMELİĞİ (R.G. 21.08.2001 24500) ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Alçak Gerilim Tesislerinde Topraklama Topraklama

Detaylı

1984 ten beri büyüyen bir aileyiz. Başarımızın sırrı, insanların kalbini kazanmaktan geçiyor...

1984 ten beri büyüyen bir aileyiz. Başarımızın sırrı, insanların kalbini kazanmaktan geçiyor... 1984 ten beri büyüyen bir aileyiz. Başarımızın sırrı, insanların kalbini kazanmaktan geçiyor... www.borsangrup.com 2017 Türkiye nin en büyük gruplarından biri olan Borsan Grup, sektördeki 35. yılını gururla

Detaylı

Ürün Kataloğu www.oznurkablo.com.tr Şirket Profili - Çevre Politikası - ISG Politikası - Kalite Politikası Sayfa - 2 Sayfa - 6 Sayfa - 7 Sayfa - 8 Kalite Belgeleri Sayfa - 10 1 PVC İzoleli Tesisat Kabloları

Detaylı

SERTİFİKA NUMARASI ATLT771414

SERTİFİKA NUMARASI ATLT771414 SERTİFİKA NUMARASI ATLT771414 ATLASCert / 1/9_14.04.2017 Tarih 14 Nisan 2017 0:00 Geçerlilik süresi: 14.04.2018 tarihinde yenilenmelidir! Sorumlu personel verileri oda kayıt Ad Soyad Sinan EVKAYA Ünvanı

Detaylı

TOPRAKLAMA VE POTANSİYEL SÜRÜKLENMESİ

TOPRAKLAMA VE POTANSİYEL SÜRÜKLENMESİ TOPRAKLAMA VE POTASİYEL SÜRÜKLEMESİ Genel bilgi Generatör, transformatör, motor, kesici, ayırıcı aydınlatma artmatürü, çamaşır makinası v.b. elektrikli işletme araçlarının, normal işletme anında gerilim

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü ÖLÇME TEKNİĞİ 11. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü ÖLÇME TEKNİĞİ 11. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü ÖLÇME TEKNİĞİ 11. HAFTA İÇİNDEKİLER Sayaçlar Elektrik Sayaçları ELEKTRİK SAYAÇLARI Elektrik alıcılarının gücünü ölçen aygıt wattmetre, elektrik alıcılarının yaptığı

Detaylı

AŞIRI GERİLİMLERE KARŞI KORUMA

AŞIRI GERİLİMLERE KARŞI KORUMA n Aşırı akımlar : Kesici n Aşırı gerilimler: 1. Peterson bobini 2. Ark boynuzu ve parafudr 3. Koruma hattı 26.03.2012 Prof.Dr.Mukden UĞUR 1 n 1. Peterson bobini: Kaynak tarafı yıldız bağlı YG sistemlerinde

Detaylı

DE DÜNYA LİDERİ KAPSAMLI S RJİ VE TELEKOMÜNİKASYON İLETKENLER VE ENERJİ KABLOLARI ÜSTÜN TE KABLO SEKTÖRÜNÜN GELİŞİMİNDE Ö

DE DÜNYA LİDERİ KAPSAMLI S RJİ VE TELEKOMÜNİKASYON İLETKENLER VE ENERJİ KABLOLARI ÜSTÜN TE KABLO SEKTÖRÜNÜN GELİŞİMİNDE Ö DE DÜNYA LİDERİ KAPSAMLI S RJİ VE TELEKOMÜNİKASYON YÜKSEK KALİTE STANDARTLARI İLETKENLER VE ENERJİ KABLOLARI ÜSTÜN TE KABLO SEKTÖRÜNÜN GELİŞİMİNDE Ö GÜVENİLİR ÇÖZÜMLER FİYAT LİSTESİ YÜK 23 ARALIK 2013

Detaylı

İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken

İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken Diyot, transistör, tümleşik (entegre) devreler ve isimlerini buraya sığdıramadağımız daha birçok elektronik elemanlar, yarı iletken malzemelerden yapılmışlardır. Bu kısımdaki en önemli konulardan biri,

Detaylı

Samet Biricik Elk. Y. Müh. Elektrik Mühendisleri Odası 28 Ocak2011

Samet Biricik Elk. Y. Müh. Elektrik Mühendisleri Odası 28 Ocak2011 Samet Biricik Elk. Y. Müh. Elektrik Mühendisleri Odası 28 Ocak2011 1 KompanzasyonSistemlerinde Kullanılan Elemanlar Güç Kondansatörleri ve deşarj dirençleri Kondansatör Kontaktörleri Pano Reaktif Güç Kontrol

Detaylı

KAPSAMLI SA YÜKSEK KALİTE STANDARTLARI NDE DÜNYA LİD ERJİ VE TELEKOMÜNİK GÜVENİLİR ÇÖZÜM. 1 Aralık 2016 ÜSTÜN TEKNOLO.

KAPSAMLI SA YÜKSEK KALİTE STANDARTLARI NDE DÜNYA LİD ERJİ VE TELEKOMÜNİK GÜVENİLİR ÇÖZÜM. 1 Aralık 2016 ÜSTÜN TEKNOLO. ERİ NDE DÜNYA LİD ASYON YÜKSEK KALİTE STANDARTLARI KAPSAMLI SA ERJİ VE TELEKOMÜNİK E T N Ü T S Ü I R A L O L B A K Jİ R İLETKENLER VE ENE N Ö E D İN İM İŞ L E G N Ü N Ü R Ö KABLO SEKT K Ü Y İ S E T İS

Detaylı

TEKNİK BİLGİLER. www.korkmazmuhendislik.com.tr

TEKNİK BİLGİLER. www.korkmazmuhendislik.com.tr TEKNİK BİLGİLER www.korkmazmuhendislik.com.tr Firmamız, üstün nitelikli ileri teknoloji kullanan, etik değerlere saygılı, çağdaş dünyada multidisipliner çalışmanın önemini bilen, üretici bireylerin bilgi

Detaylı

DEMAŞ KABLO SANAYİ VE TİCARET A.Ş. FİYAT LİSTESİ

DEMAŞ KABLO SANAYİ VE TİCARET A.Ş. FİYAT LİSTESİ DEMAŞ KABLO SANAYİ VE TİCARET A.Ş. FİYAT LİSTESİ İstanbul Merkez : Tatlısu Mah.Alptekin Cad.No : 13/3 P.K 34775 Ümraniye-İSTANBUL Tel : 0 216 594 53 35 Fax: 0 216 594 53 37 Kocaeli Fabrika : Akse Mah.

Detaylı

ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ

ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ 1. KISA DEVRE Kısa devre; kırmızı, sarı, mavi, nötr ve toprak hatlarının en az ikisinin birbirine temas ederek elektriksel akımın bu yolla devresini tamamlamasıdır. Kısa devre olduğunda

Detaylı

kullanılması,tasarlanması proje hizmetleriyle sağlanabilmektedir. ALİŞAN KIZILDUMAN - KABLO KESİTLERİ VE GERİLİM DÜŞÜMÜ HESAPLARI - 24-25.11.

kullanılması,tasarlanması proje hizmetleriyle sağlanabilmektedir. ALİŞAN KIZILDUMAN - KABLO KESİTLERİ VE GERİLİM DÜŞÜMÜ HESAPLARI - 24-25.11. teknik ağırlıklı ekipmanların,ürünlerin,proseslerin, sistemlerin ya da hizmetlerin tasarımı hayata geçirilmesi,işletilmesi,bakımı,dağıtımı,tekni k satışı ya da danışmanlık ve denetiminin yapılması ve bu

Detaylı

Transformatör nedir?

Transformatör nedir? Transformatörler Transformatör nedir? Alternatif akımın gerilimini veya akımını alçaltmaya veya yükseltmeye yarayan devre elemanlarına "transformatör" denir. Alternatif akım elektromanyetik indüksiyon

Detaylı

ENERJİ DAĞITIMI-I. Dersin Kredisi 4 + 0 + 0

ENERJİ DAĞITIMI-I. Dersin Kredisi 4 + 0 + 0 ENERJİ DAĞITIMI-I Dersin Kredisi 4 + 0 + 0 Panolar: OG AG Panolar: 1 Devre kesici kompartmanı 2 Ana bara kompartmanı 3 Kablo kompartmanı 4 Alçak gerilim kompartman1 5 Ark gaz tahliye kanalı 6 Akım trafoları

Detaylı

6. HATA AKIMININ ETKĐLERĐ Akımın Canlılar Üzerine Etkileri

6. HATA AKIMININ ETKĐLERĐ Akımın Canlılar Üzerine Etkileri 6. HAA AKIMII EKĐLEĐ 6.1. Akımın Canlılar Üzerine Etkileri Canlılar üzerinden elektrik akımı geçmesi sonucu meydana gelecek etkiler akım büyüklüğüne ve etki süresine göre aşağıdaki tablo ve şekilde gösterilmiştir.

Detaylı

emek kablo KALİTE emek ÜRÜNÜDÜR...

emek kablo KALİTE emek ÜRÜNÜDÜR... KALİTE emek ÜRÜNÜDÜR... emek kablo, 1984 yılından günümüze üretim performansını sürekli arttırarak müşterilerine daha iyi hizmet vermenin kıvancı içinde... Teknolojik gelişmeler, yüksek iletişim hızları

Detaylı

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİ

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİ 1 ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİ Normalde voltmetrelerle en fazla 1000V a kadar gerilimler ölçülebilir. Daha yüksek gerilimlerde; Voltmetrenin çekeceği güç artar. Yüksek gerilimden kaynaklanan kaçak akımların

Detaylı

5. ÜNİTE ELEKTRİK TESİSLERİNDE KORUNMA TEDBİRLERİ

5. ÜNİTE ELEKTRİK TESİSLERİNDE KORUNMA TEDBİRLERİ 5. ÜNİTE ELEKTRİK TESİSLERİNDE KORUNMA TEDBİRLERİ KONULAR 1. YALITMA 2. KÜÇÜK GERİLİM KULLANMA 3. TOPRAKLAMA 4. SIFIRLAMA 5.1 YALITMA Elektrik devresinde bulunan, cihaz, takım veya makinelerin yalıtım

Detaylı

Elektrik Devresi Hakkında. 5 Soru. Yanıt. Bilim Çocuk

Elektrik Devresi Hakkında. 5 Soru. Yanıt. Bilim Çocuk Elektrik Devresi Hakkında 5 Soru Yanıt 36 Bilim Çocuk Bilim Çocuk 37 38 Bilim Çocuk Biz Rikrikleriz! Elektrik dünyasının kahramanlarıyız. Haydi, bu oyunu oynayın ve elektrik devrelerini tamamlayın. l etken

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ-2

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ-2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ-2 AMAÇ Bu faaliyette verilecek bilgiler doğrultusunda, uygun atölye ortamında, standartlara ve elektrik iç tesisleri yönetmeliğine uygun olarak, kablo döşeme malzemelerini

Detaylı

BÖLÜM 5 KISA DEVRE HESAPLARI

BÖLÜM 5 KISA DEVRE HESAPLARI BÖLÜM 5 KISA DEVRE HESAPLARI Kısa Devre Nedir? (IEEE Std.100-1992): Bir devrede, genellikle farklı gerilimli iki ve ya daha fazla noktanın bağıl olarak düşük direnç veya empedans üzerinden kaza veya kasıt

Detaylı

Kablo Yapısı -İnce çok telli kalaylı elektrolitik bakır iletken, özel PVC izolasyon, tatlı ve tuzlu suya dayanıklı özel PVC dış kılıf.

Kablo Yapısı -İnce çok telli kalaylı elektrolitik bakır iletken, özel PVC izolasyon, tatlı ve tuzlu suya dayanıklı özel PVC dış kılıf. PETROL SONDAJ KABLOSU -İletkenler mono 5.10 mm kalaylı elektrolitik bakır, özel termoplastik yalıtkan, yalıtkanlar üzerine petrol ve türevlerine, tuzlu suya dayanıklı özel termoplastik kılıf, kılıf üzerine

Detaylı

MOTOR KORUMA RÖLELERİ. Motorların şebekeden aşırı akım çekme nedenleri

MOTOR KORUMA RÖLELERİ. Motorların şebekeden aşırı akım çekme nedenleri MOTOR KORUMA RÖLELERİ Motorlar herhangi bir nedenle normal değerlerinin üzerinde akım çektiğinde sargılarının ve devre elemanlarının zarar görmemesi için en kısa sürede enerjilerinin kesilmesi gerekir.

Detaylı

ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini

ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini alçaltmaya veya yükseltmeye yarayan elektro manyetik indüksiyon

Detaylı

GERİLİM DÜŞÜMÜ VE HESAPLARI

GERİLİM DÜŞÜMÜ VE HESAPLARI GERİLİM DÜŞÜMÜ VE HESAPLARI İsa İlisu [ Elektrik Yüksek Mühendisi ] Bir hattın başındaki gerilim fazörü ile sonundaki gerilim fazörü arasındaki farka gerilim düşümü adı verilmektedir. Gerilim düşümü boyuna

Detaylı

KCT Serisi. Akım Trafoları

KCT Serisi. Akım Trafoları KCT Serisi Akım Trafoları KLEMSAN alçak gerilim akım transformatörleri istenilen güç ve doğruluk değerlerinde 20 A den 5000 A e kadar olan primer akımlarını 1 A veya 5 A değerinde sekonder akıma dönüştürürler.

Detaylı

1-Proje çizimi; Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır.

1-Proje çizimi; Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır. Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır. Projelerde EMO tarafından belirlenen semboller kullanılacaktır. Liste

Detaylı

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Tanımlar

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Tanımlar ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK Tanımlar 1 İçerik 1. Giriş Temel tanım ve kavramlar Enerji şebekesi (Üretim, iletim ve dağıtım aşamaları) Temel bileşenler (İletkenler, elektrik tesisat ekipmanları, anahtarlama

Detaylı

40 yıllık KABLO T P AKIM TRANSFORMATÖRLER. deneyim. Transforming Supporting

40 yıllık KABLO T P AKIM TRANSFORMATÖRLER. deneyim. Transforming Supporting 40 yıllık deneyim KABLO T P AKIM TRANSFORMATÖRLER Transforming Supporting KABLO T P AKIM TRANSFORMATÖRLER Uygulama KAT ve SAA kablo tipi akım transformatörleri; Koruma ve ölçme amaçlı kullanılabilirler.

Detaylı

HAVAİ HAT İLETKENLERİ VE HAT SABİTELERİ

HAVAİ HAT İLETKENLERİ VE HAT SABİTELERİ HAVAİ HAT İLETKENLERİ VE HAT SABİTELERİ Yüksek gerilim hava hatlarında kullanılan iletkenlerin hem enerji taşıması hem de mekanik yönden uygun olarak seçilmesi gerekir. İletkenlerin gerekli esnekliği sağlamak,

Detaylı

İÇİNDEKİLER İÇ TESİSATTA KULLANILAN ELEMANLAR... 3 Prizler... 3 Elektrik Güvenliği Açısından Prizler... 3 İç Tesisatta Kullanılan Diğer Prizler...

İÇİNDEKİLER İÇ TESİSATTA KULLANILAN ELEMANLAR... 3 Prizler... 3 Elektrik Güvenliği Açısından Prizler... 3 İç Tesisatta Kullanılan Diğer Prizler... İÇİNDEKİLER İÇ TESİSATTA KULLANILAN ELEMANLAR... 3 Prizler... 3 Elektrik Güvenliği Açısından Prizler... 3 İç Tesisatta Kullanılan Diğer Prizler... 3 Fişler... 3 1- Erkek fiş... 4 2- Dişi fiş... 4 Sıva

Detaylı

YAPI DENETİM EĞİTİMİ. KUVVETLİ AKIM 2 (Kat tablosundan sorti sonuna kadar) EMO 23. Dönem Yapı Denetim Komisyonu 1

YAPI DENETİM EĞİTİMİ. KUVVETLİ AKIM 2 (Kat tablosundan sorti sonuna kadar) EMO 23. Dönem Yapı Denetim Komisyonu 1 YAPI DENETİM EĞİTİMİ KUVVETLİ AKIM 2 (Kat tablosundan sorti sonuna kadar) EMO 23. Dönem Yapı Denetim Komisyonu 1 KAT TABLOLARI Genellikle sıva altı (gömme tip) tablolardır. Gömüleceği duvarların kalınlığı

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK MAKİNALARI 4.HAFTA 1 İçindekiler Transformatörlerde Eşdeğer Devreler Transformatör

Detaylı

1-Temel Kavramlar. I-Temel Kavramlar. ELEKTRİK ŞEBEKE ve TESİSLERİ ELEKTRİK ŞEBEKE ve TESİSLERİ

1-Temel Kavramlar. I-Temel Kavramlar. ELEKTRİK ŞEBEKE ve TESİSLERİ ELEKTRİK ŞEBEKE ve TESİSLERİ ELEKTRİK ŞEBEKE ve TESİSLERİ Hazırlayan: Öğr.Gör.Alkan AKSOY Toplam Ders işlenecek Hafta Sayısı 15 ELEKTRİK ŞEBEKE ve TESİSLERİ 1- Temel Kavramlar 2- Alçak Gerilim Şebeke Tipleri ve Korunma Yöntemleri

Detaylı

9. Güç ve Enerji Ölçümü

9. Güç ve Enerji Ölçümü 9. Güç ve Enerji Ölçümü Güç ve Güç Ölçümü: Doğru akım devrelerinde, sürekli halde sadece direnç etkisi mevcuttur. Bu yüzden doğru akım devrelerinde sadece dirence ait olan güçten bahsedilir. Sürekli halde

Detaylı

Kablo Tanımı ve Yapısal Özellikleri

Kablo Tanımı ve Yapısal Özellikleri Sayfa 106 Kablo Tanımı ve Yapısal Özellikleri Yapı malzemelerinde kullanılan ve elektriksel sistemlerin temeli olan kablolar yapısal özellikleri gereği farklılık göstermektedir. Bu yazı dizimizde; Zayıf

Detaylı

Enerjinin olduğu her yerde

Enerjinin olduğu her yerde Enerjinin olduğu her yerde Doğanın enerjiye, enerjinin bize ihtiyacı var. Hakkımızda Cable Ako, Adana Organize Sanayi Bölgesi nde, 7.000 m2'si kapalı toplam 18.500 m2'lik alanda, son teknoloji makinaları

Detaylı

KAÇAK AKIM RÖLESĠNĠN Ġġ GÜVENLĠĞĠ AÇISINDAN ÖNEMĠ

KAÇAK AKIM RÖLESĠNĠN Ġġ GÜVENLĠĞĠ AÇISINDAN ÖNEMĠ KAÇAK AKIM RÖLESĠNĠN Ġġ GÜVENLĠĞĠ AÇISINDAN ÖNEMĠ Ulusal mevzuatımıza baktığımızda iş kazası 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 13. maddesinde ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve

Detaylı

NÖTR-TOPRAK GERİLİMİ NEDİR?

NÖTR-TOPRAK GERİLİMİ NEDİR? GNDSeries Nedir? Banka ATM lerinin nötr-toprak arasındaki gerilim farklarının artmasının, elektronik kartlarını yoğun yakmasından yola çıkılarak tasarlanmış bir üründür. GNDSeries, tüm Dünya da nötr-toprak

Detaylı

ELEKTRİĞİN İLETİMİ. Adı:Muharrem Soyadı:Şireci No:683

ELEKTRİĞİN İLETİMİ. Adı:Muharrem Soyadı:Şireci No:683 ELEKTRİĞİN İLETİMİ Adı:Muharrem Soyadı:Şireci No:683 Elektrik Nedir? Günümüzde evlerin aydınlatılması, televizyon, radyo, telefon, çamaşır makinesi gibi araçların çalıştırılmasında elektrik kullanılmaktadır.

Detaylı

AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören

AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören 04.12.2011 AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören İçerik AA Motorlarının Kumanda Teknikleri Kumanda Elemanları na Yol Verme Uygulama Soruları 25.11.2011 2 http://people.deu.edu.tr/aytac.goren

Detaylı

ALEV MONİTÖRÜ. ( 4 20 ma ) 03MA. 03MA Alev monitörünün uygulama alanları : 03MA Alev monitörünün yapısı : Özellikler :

ALEV MONİTÖRÜ. ( 4 20 ma ) 03MA. 03MA Alev monitörünün uygulama alanları : 03MA Alev monitörünün yapısı : Özellikler : ALEV MONİTÖRÜ ( 4 20 ma ) 03MA 03MA Alev monitörünün uygulama alanları : Brülörlerde alev denetimi Ultraviyole fotoseller ile alev izlemek için. Yüksek gerilim hatlarında korona tespit etmek için. Yarı

Detaylı

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Yıldırımdan korunma

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Yıldırımdan korunma ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK Yıldırımdan korunma 1 Yıldırımdan korunma 2 Yasal Mevzuat BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Yıldırımdan Korunma Tesisatı, Transformatör ve Jeneratör Yıldırımdan

Detaylı

Fiyat Listesi 3-5. Tesisat Kablolar² ve Esnek Kablolar. 0,6/1 kv PVC zoleli Alþak Gerilim G³þ Kablolar² 6-10

Fiyat Listesi 3-5. Tesisat Kablolar² ve Esnek Kablolar. 0,6/1 kv PVC zoleli Alþak Gerilim G³þ Kablolar² 6-10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Tesisat Kablolar² ve Esnek Kablolar 0,6/1 kv PVC zoleli Alþak Gerilim G³þ Kablolar² 3,6/6-20,3/35 kv XLPE zoleli Orta Gerilim G³þ Kablolar² Halojensiz Aleve Dayan²kl² Kablolar Kauþuk

Detaylı

BÖLÜM ELEKTRİK ENERJİSİ. AMAÇ: Elektrik enerjisinin üretim ve dağıtımında trafoların görevlerini ve faz kavramlarını açıklayabilme.

BÖLÜM ELEKTRİK ENERJİSİ. AMAÇ: Elektrik enerjisinin üretim ve dağıtımında trafoların görevlerini ve faz kavramlarını açıklayabilme. BÖLÜM ELEKTRİK ENERJİSİ AMAÇ: Elektrik enerjisinin üretim ve dağıtımında trafoların görevlerini ve faz kavramlarını açıklayabilme. Elektrik Enerjisi 33 BÖLÜM-3 ELEKTRİK ENERJİSİ 3.1 ELEKTRİK ENERJİSİNİN

Detaylı

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir.

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir. Tristörlü Redresörler ( Doğrultmaçlar ) : Alternatif akımı doğru akıma çeviren sistemlere redresör denir. Redresörler sanayi için gerekli olan DC gerilimin elde edilmesini sağlar. Büyük akım ve gerilimlerin

Detaylı

(Aydınlatma, Priz, Zayıf Akım Sembolleri Çizimi)

(Aydınlatma, Priz, Zayıf Akım Sembolleri Çizimi) (Aydınlatma, Priz, Zayıf Akım Sembolleri Çizimi) Aydınlatma, priz, zayıf akım sembolleri. Proje Kapağı Projenin en başında projeyi oluşturan mühendis ya da mühendislik firmasınca proje ile ilgili bilgileri

Detaylı

6.SINIF. Yaşamımızdaki elektrik. Elektrik çarpmalarına karşı korunmanın

6.SINIF. Yaşamımızdaki elektrik. Elektrik çarpmalarına karşı korunmanın Yaşamımızdaki elektrik 6.SINIF Günlük hayatımızda kullandığımız araç ve gereçler baktığımız da hemen hemen hepsinin Elektrik enerjisi ile çalıştığını görmekteyiz. Örneğin buz dolabı, Çamaşır makinesi,

Detaylı

2.5. İletkenlerde R, L, C Hesabı İletim Hatlarında Direnç (R) İletim hatlarında gerilim düşümüne ve güç kaybına sebebiyet veren direncin doğru

2.5. İletkenlerde R, L, C Hesabı İletim Hatlarında Direnç (R) İletim hatlarında gerilim düşümüne ve güç kaybına sebebiyet veren direncin doğru 2.5. İletkenlerde R, L, C Hesabı 2.5.1. İletim Hatlarında Direnç (R) İletim hatlarında gerilim düşümüne ve güç kaybına sebebiyet veren direncin doğru hesaplanması gerekir. DA direnci, R=ρ.l/A eşitliğinden

Detaylı

biz kimiz. Simtes / Ostim

biz kimiz. Simtes / Ostim biz kimiz. Simtes Elektrik olarak bizler; enerji iletimi, dağıtımı ve kontrolu konularında şirketinizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak üzere hizmet vermekteyiz. 1975 yılından günümüze kadar Simtes,

Detaylı