BBS 676. Veri Đletişimi ve Bilgisayar Ağları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BBS 676. Veri Đletişimi ve Bilgisayar Ağları"

Transkript

1 Hacettepe Üniversitesi, Bilişim Enstitüsü BBS 676 Veri Đletişimi ve Bilgisayar Ağları Güz Dönemi

2 Bilgisayar Ağlarının Kullanım Alanları Bilgisayar ağlarının teknik tarafını incelemeden önce ağların neden kullanıldığını ve kullanım alanlarını incelemek gerekmektedir. Bu alanları temel olarak; - Đş Uygulamaları, - Ev Uygulamaları, - Gezgin Kullanıcılar olarak ayırmak mümkündür. Đş Uygulamaları: 1. Şirketler çok sayıda bilgisayara sahip olabilirler. Bu bilgisayarlar arasında bir ağ kurmanın birincil amaçları şunlardır: Kaynak paylaşımı Ortak kullanılan program, ekipman (yazıcı, tarayıcı vs.) ve verinin kaynağın ve kullanıcının bulunduğu yerden bağımsız olarak paylaşımı. Bilgi paylaşımı Bir şirketin müşteri kayıtları, muhasebe bilgileri, vergi bilgileri vs. gibi bilginin tüm veya ilgili kullanıcılar arasındaki paylaşımı. Küçük bir şirket için bütün bilgisayarlar tek bir binanın içinde konumlandırılmış olabileceği gibi büyük şirketler için birbirlerine bağlanacak bilgisayarlar farklı binalarda hatta şehir/ülkede olabilir. Bir ağ coğrafik engellerin ötesinde bütün bu bilgisayarları birbirine bağlamalıdır. Bilgisayarların bilgi sistemleri bir veya daha fazla veritabanını içeriyor ve yine birden fazla kullanıcı bu bilgilere ulaşmak istiyor olabilir. Bu durumda sunucu-istemci ilişkisi ortaya çıkar. Veri sunucu olarak hizmet eden güçlü bilgisayarlarda tutulurken, daha basit bilgisayarlara sahip kullanıcılar bu sunucuların istemcileri olarak ilgili veriye ulaşırlar. Sunucu ve istemci bilgisayarları aşağıdaki şekildeki gibi bir ağ vasıtasıyla birbirlerine bağlanırlar. Bu kuruluma sunucu-istemci modeli adı verilir. Çoğu durumda tek bir sunucu pek çok istemciye hizmet verir.

3 Bir sunucu-istemci modelinde birisi sunucuda ötekisi ise istemcinin bilgisayarında iki temel süreç işlemektedir. Đletişim istemci sürecinin ağ üzerinden sunucu sürecine bir mesaj göndermesiyle başlar. Daha sonra istemci süreci bir cevap mesajı bekler. Sunucu süreci isteği aldığında istenilen ya işi gerçekleştirir yada istenilen bilgiyi bulur ve istemciye cevap olarak geri yollar. Bu işlem şu şekilde gösterilebilir: 2. Bir bilgisayar ağı oluşturmanın ikinci bir amacı ise şirket içinde çalışanlar arasında iletişimi sağlamaktır. Bir bilgisayar ağı çalışanlar arasında güçlü bir iletişim ortamı sağlayabilir. Bunun yollarından birisi e-postadır. Başka bir yöntem ise video-konferans yapmaktır. Ayrıca başka yerlerde bulunan iki şirket çalışanı ortak ağı kullanarak birlikte bir döküman yazabilirler. 3. Bilgisayar ağı kurmanın üçüncü amacı olarak şirketlerin diğer şirketlerle özellikle de malzeme sağlayıcı ve müşteri şirketlerle elektronik ortamda iş yapmaları sayılabilir. 4. Bir başka amaç ise günümüzde yaygınlaşan, şirketlerin tüketiciler ile internet üzerinden ticaret yapmalarıdır, yani e-ticarettir. Ev Uygulamaları Ev kullanıcıları arasında internet kullanımının en popüler alanları şöyle özetlenebilir: - Uzaktaki bilgiye erişim - Kişi-kişiye iletişim - Etkileşimli eğlence - Elektronik ticaret 1. Uzaktaki bilgiye erişim çeşitli şekillerde olabilmektedir. Bilgi erişimi amacıyla WWW de sörf yapmak mümkündür. Benzer şekilde pek çok gazete ve dergi internet üzerinden de yayın yapmaktadır. Ayrıca IEEE ve ACM gibi bazı profesyonel kuruluşlar çıkardıkları tutanakları ve konferans bildirilerini online olarak yayınlamaktadırlar.

4 2. Ağların başka bir geniş kullanım alanı kişi-kişiye iletişimdir. Daha önce de belirtilen e-posta bu yollardan birisidir. Bunun yanında anlık mesajlaşma ve mesaj odaları da bu kategoride sayılabilir. Geniş kullanım bulan bir alanda haber gruplarıdır. Aşağıdaki şekil kişi-kişiye iletişimin bir örneğini göstermektedir. Kişi-kişiye iletişimin yeni gelişen bir alanı ise eşdüzeyli (peer-to-peer) iletişimdir. Her katılımcı bir sunucu-istemci yapısı dışında dosyaları karşısındaki kullanıcıyla paylaşabilmektedir. Napster ve Kazaa servisi buna en güzel örneklerdendir. Eşdüzeyli iletişim, her kullanıcının kendi veritabanını oluşturmasını sağlayarak merkezi bir veritabanı ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Çok-oyunculu oyunlar, internet telefonu, video telefon, internet radyosu ve doğası gereği e-posta eşdüzeyli iletişimi kullanmaktadır. 3. Üçüncü kategori etkileşimli eğlencedir. Đstek-üzerine video ve online oyunlar bu sınıfa girerler. 4. Elektronik ticaret dördüncü kategoriyi oluşturur. Online katalog kullanılarak evden alışveriş, internetten fatura ödeme ve banka hesap yönetimi bu kategoride sayılabilir. Ayrıca gün geçtikçe yaygınlaşan e-bay türü sitelerle internet üzerinden ikinci el eşya alım-satımı da bu sınıfa katılabilir. Gezgin Kullanıcılar Dizüstü bilgisayar ve PDA gibi taşınabilir cihazların kullanıcıları, bu cihazlar ile ofis veya evdeki masaüstü bilgisayarları arasında, bu bilgisayarlardan uzak bir mekanda hatta yolculuk sırasında bağlantı kurmak istemektedir. Böyle bir bağlantının telli hatlarla gerçekleştirilememesi telsiz ağlara ilgiyi arttırmıştır. Telsiz ağlar çeşitli alanlarda kullanım bulmaktadır. Bunlar arasında taşınabilir ofisler, kamyon, taksi, ulaştırma araçlarının merkezleriyle irtibatı ve askeri uygulamalar sayılabilir.

5 Sabit telsiz ağlar ve gezgin telsiz ağlar arasında fark vardır. Örneğin bir binanın ağ ihtiyacının bir telsiz sistemle sağlanmış olması fakat bilgisayarların sabit olması ağı bir sabit telsiz ağ yapar. Öte yandan bir alışveriş merkezinde sağlanan telsiz ağ hizmetinden bir PDA kullanıcısının yararlanması gezgin telsiz ağlara bir örnek oluşturur.

6 Ağ Donanımı Ağ tasarımının teknik kısmını ilgilendiren başlıca konulardan biri ağ donanımıdır. Ağ donanımının iki önemli boyutu bulunur: - Đletişim teknolojisi, - Kurulum boyutları. Geniş kullanım alanı bulan iki tür iletişim teknolojisi bulunmaktadır: 1. Genele yayın bağları 2. Noktadan-noktaya bağlar Genele yayın ağlarında tek iletişim ortamı ağdaki tüm bilgisayarlar tarafından kullanılır. Bir kullanıcı tarafından ortama gönderilen, belirli bir içeriği olan paket adı verilen kısa mesajlar tüm kullanıcılar tarafından alınır. Paketin adres alanı hedef kullanıcıyı belirler. Paketi alan her kullanıcı paketin adres bilgisini kendi adresiyle karşılaştırır. Eğer uyuşuyorsa bilgisayar paketi işler. Eğer uyuşmuyorsa paketteki bilgiyi dikkate almaz. Bunun tersine noktadan-noktaya ağlarda bireysel bilgisayar çiftleri arasında çok sayıda bağlantı bulunur. Ancak her bilgisayar birbirine doğrudan bağlı olmak zorunda değildir. Bir kullanıcı tarafından gönderilen paket birkaç ara bilgisayardan geçerek hedefe ulaşabilir. Ağ donanımını sınıflandırmak için bir kriter de kurulum boyutlarıdır. Aşağıdaki tablo bu sınıflandırmaya örnekler vermektedir: Bilgisayarlar arası Bilgisayarların Örnek uzaklık bulunduğu ortam 1 m Metrekare Kişisel Alan Ağı 10 m Oda Yerel 100 m Bina Alan 1 km Kampüs Ağı 10 km Şehir Kentsel Alan Ağı 100 km Ülke Geniş Alan 1000 km Kıta Ağı 10,000 km Gezegen Đnternet

7 Yerel Alan Ağları Yerel alan ağları (Local Area Network, LAN) birkaç kilometreye kadar boyutları olan, bir bina veya kampüste kurulu, bir kuruluşa ait ağlardır. LAN ları diğer ağlardan ayıran özellikler 1. boyutları, 2. iletişim teknolojileri, ve 3. topolojileri dir. 1. LAN ların alanları sınırlıdır. Bu en kötü iletişim gecikmesinin bilinmesini sağlar. Bu durum aksi takdirde mümkün olmayan tasarımların gerçekleştirilmesini sağlar. 2. LAN lar bütün bilgisayarların bağlı olduğu bir kabloyu kullanan bir iletişim teknolojisini kullanabilirler. Geleneksel LAN lar 10Mbps veya 100Mbps hızlarında çalışırlar, düşük gecikme süresine sahiptirler ve çok az iletişim hatası yaparlar. Yeni LAN lar 10 Gbps hızlara çıkabilmektedir. 3. Genele yayın ağları çeşitli topolojilere sahip olabilirler. Aşağıdaki şekil bunları göstermektedir: (a) da görülen veriyolu ağında herhangi bir anda en fazla bir bilgisayarın paket göndermesine izin verilir. Diğer bütün bilgisayarların veri gönderimi o an için yasaklanmıştır. Birden fazla bilgisayarın paket göndermek istemesi durumunda bir çekişme hakemliği mekanizmasının işletilmesi gerekir. Bu mekanizma merkezi olabileceği gibi dağılmış yapıda da olabilir. Örneğin IEEE 802.3, Ethernet, dağılmış kontrollü veriyolu ağına bir örnektir. Đkinci bir genele yayın yöntemi (b) de görülen halkadır. Halkada her bit paketin geri kalanının iletimini beklemeden bütün bilgisayarları dolaşır. Genellikle bütün halkanın dolaşılması birkaç bitin gönderilmesi için gereken zamanı geçmez. Diğer tüm genele yayın türlerinde olduğu gibi burada da bir çekişme hakemliği mekanizmasına ihtiyaç vardır. Her bilgisayarın sırayla

8 iletişim yapması gibi çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bunlar arasında IEEE (IBM andaçlı halka (token ring)) ve FDDI da bulunmaktadır. Genele yayın ağları ayrıca kanalın kullanımına göre durağan ve dinamik olarak da sınıflandırılır. Tipik bir durağan ağda, zaman belirli dilimlere ayırılır ve her dilimde bir bilgisayar paket gönderir. Dolayısıyla her bilgisayar ancak sırası geldiğinde iletişim kurabilir. Dinamik atama da ise merkezi veya dağınık olarak kontrol edilen bilgisayarlar belirli kurallar dahilinde her zaman iletişim yapabilirler. Kentsel Alan Ağı Kentsel Alan Ağı (Metropolitan Area Network, MAN) bir şehri kapsar. En iyi bilinen örneklerinden birisi kablotv hatları üzerinden, kullanılmayan bantları kullanarak iki yönlü iletişimin kurulduğu internet bağlantısıdır. Ayrıca, güncel gelişmeler sonucunda telsiz internet erişimini sağlayacak IEEE (WiMax) standardı geliştirilmiştir.

9 Geniş Alan Ağları Bir geniş alan ağı (Wide Area Network, WAN) genellikle bir ülke veya kıta gibi geniş bir coğrafik alanı kapsar. Kullanıcı programlarını çalıştıran çok sayıda yerel hizmet bilgisayarlarından (host) oluşur. Bu bilgisayarlar bir iletişim altağı (kısaca altağlar) ile birbirlerine bağlanırlar. Altağın görevi, hizmet bilgisayarları arasındaki veri iletişimini sağlamaktır. Çoğu WAN da altağ iki bileşenden oluşur: Đletim hatları ve Anahtarlama elemanları. Đletişim hatları bilgisayarlar arasında bitleri taşır. Bakır tel, fiberoptik kablo veya telsiz bağlantıyla kurulabilirler. Anahtarlama elemanları ise üç veya daha çok iletişim hattını birbirine bağlamak için tasarlanmış özel bilgisayarladır. Bir giriş hattından veri geldiğinde, anahtarlama elemanı bu veriyi yönlendireceği çıkış hattını belirler. Bu anahtarlama bilgisayarları genellikle yönlendirici (router) olarak anılır. Çoğu WAN da ağ, yönlendirici çiftlerini bağlayan çok sayıda iletişim hatlarını içermektedir. Bir yönlendiriciden başka bir yönlendiriciye, bir veya daha fazla ara yönlendirici üzerinden bir paket gönderildiğinde, o paket her ara yönlendirici tarafından tümüyle alınır ve kendine ilgili çıkış hattı boşalana kadar saklanır, daha sonra o hat üzerinden yönlendirilir. Bu tür yönlendiriciler kullanan bir altağa sakla-yönlendir veya paket-anahtarlamalı altağ ismi verilir. Paket-anahtarlama mantığı şöyle açıklanabilir. Bir kullanıcı başka bir kullanıcıya veri göndermek istediğinde o veriyi sıra numarası eklenmiş küçük paketlere böler. Bu paketler daha sonra ağa sunulur. Her paket ağda tek başına seyahat eder, dolayısıyla farklı paketler farklı yollardan hedefe ulaşabilir. Alıcıda bütün paketler alındığında sıra numaraları gözetilerek orijinal veri tekrar oluşturulur. Bu süreç aşağıdaki şekilde özetlenmiştir:

10 Yönlendirme kararları yerel olarak verilir. Yönlendirici A ya bir paket geldiğinde paketin yönlendirici B ye veya C ye gönderilmesi A ya kalmıştır. A bu kararı yönlendirme algoritmasına göre belirler. Telsiz Ağlar Telsiz ağlar üç temel kategoriye bölünebilir: 1. Sistemler-arası bağlantı, 2. Telsiz LAN lar, 3. Telsiz WAN lar. 1. Sistemler-arası bağlantı kısa-mesafede radyo kullanarak bir bilgisayarın, monitör, klavye, fare, yazıcı gibi çevrebirimlerini birbirlerine bağlamaya yarar. Bu amaçla Bluetooth standardı tanımlanmıştır. Bluetooth ayrıca sayısal kamera, kulaklık, tarayıcı gibi diğer cihazlarında bağlanmasında kullanılabilir. Sistemler-arası bağlantı aşağıdaki şekilde (a) da görülen efendi-köle (masterslave) yapısını kullanır. Genellikle sistem efendi olarak fare, klavye vs. gibi kölelerle iletişim kurar.

11 2. Telsiz ağdaki sonraki adım telsiz LAN lardır. Burada her bilgisayar diğer sistemlerle iletişim kurabileceği bir telsiz modem ve antene sahiptir. Şekilde (b) de görüldüğü gibi genellikle bütün bilgisayarlar ortak bir baz istasyonla iletişim kurarlar. Telsiz ağlar için IEEE standardı tanımlanmıştır. 3. Üçüncü tür telsiz ağ ise telsiz WAN lardır. Hücresel telefonlar için kullanılan düşük-hızdaki telsiz ağ bu sınıfa bir örnek sayılabilir. Bu düşük-hızlı ağların yanında yeni geliştirilmekte olan IEEE (WiMax) standardı yüksek hızlı geniş alan telsiz ağ hizmeti sağlayacaktır. Bütün telsiz ağlar internete ve yerel veri/dosyalara erişimi sağlamak için bir noktada telli ağlara bağlanmak zorundadır. Ev ağları Temel fikir gelecekte evlerde bulunan birçok cihazın bir ağla birbirlerine ve internete bağlanabilecek olmasıdır. Pek çok cihaz bu yeteneğe sahiptir: 1. Bilgisayarlar (masaüstü, dizüstü, PDA), 2. Eğlence cihazları (TV, DVD, VCR, MP3), 3. Đletişim cihazları (telefon, gezgin telefon, fax), 4. Beyaz eşya (buzdolabı, mikrodalga fırın, saat, havalandırma), 5. Telemetre (yangın/hırsız alarmı, termostat). Ağlararası Bağlantı Dünyada gerek donanım gerek yazılım bakımından farklı pek çok ağ bulunmaktadır. Bu ağların birbirleriyle iletişim kurması, dosya paylaşması vs. beklenmektedir. Bu durumda ağlar arası bağlantıyı sağlayacak birden fazla protokolü işletebilen ağ geçidi (gateway) ismi verilen bilgisayarlara ihtiyaç vardır. Bu şekilde birbirine bağlı pek çok ağa ağlar arası bağlantı veya kısaca internet denilmektedir.

12 Ağ Yazılımı Protokol hiyerarşileri (sıradüzenleri) Tasarım karmaşıklığını azaltmak amacıyla çoğu ağ katman veya seviye yığıtları olarak organize edilmektedir. Her katmanın amacı üstteki katmana belirli hizmetler sunmak, fakat bu servislerin gerçekleştirilmesi ile ilgili detayları üstteki katmanlardan gizli tutmaktır. Bir bilgisayardaki n inci katman ağ üzerinden başka bir bilgisayardaki yine n inci katmanla iletişim kurabilir. Bu iletişim sırasında kullanılan kurallar ve uzlaşımlar toplu olarak n inci katman protokolü olarak isimlendirilir. Temel olarak bir protokol iletişim kuran taraflar arasında iletişimin nasıl gerçekleşeceğini tanımlayan bir anlaşmadır. Aşağıdaki şekilde bir beş katmanlı ağ gösterilmektedir: Faklı bilgisayarlardaki katmanlardaki karşılıklı yapılara eşğörevli öğeler (peer) ismi verilir. Bu eşgörevli öğeler, süreçler, donanım cihazları, hatta insanlardan oluşabilir. Başka bir deyişle, iletişim bu eşgörevli öğeler arasında gerçekleşmektedir.

13 Gerçekte bir bilgisayarın n inci katmanıyla karşı bilgisayarın n inci katmanı arasında doğrudan veri alışverisi yoktur. Bunun yerine her katman diğer eşgörevli öğeye göndermek istediği bilgiyi kendi tarafındaki bir alt katmana kontol bilgisi ile birlikte iletir. Bu işlem en alt katmana kadar devam eder. Bundan sonra ilgili bilgi gerçek iletişimin yapıldığı fiziksel ortam yoluyla karşı tarafa gönderilir. Her bitişik katman arasında bir arayüz bulunmaktadır. Arayüz alttaki katmanın üstteki katmana sunacağı işlem ve hizmet temel öğelerini (primitive) tanımlar. Katmanlar arasındaki arayüzleri tanımlarken bu öğeler basit ve açık şekilde tanımlanmalıdır. 1. Bu şekilde hangi katmanın hangi servisi vereceği açıkça belirlenmiş olur. 2. Bu şekilde tanımlanmış arayüzler katmanlar arasında iletilmesi gereken kontrol bilgisinin en aza indirilmesini sağlar. 3. Ayrıca ileride ilgili katmanın farklı bir şekilde tekrar gerçekleştirilmesini kolaylaştırır (örneğin iletişim telefon hatlarından uydu kanalına geçirilmesi gibi). Yeni gerçekleştirmede gereken tek şey arayüzde iyi tanımlanmış olan hizmetlerin değişmeden üst katmana eski uygulamanın yaptığı gibi sunulmasıdır. Bir katmanlar ve protokoller kümesine ağ mimarisi adı verilir. Bu mimarinin tasarım belirtimleri (specifications) bir uygulayıcının ağı oluşturacak programları kolayca yazmasını ve donanımı rahatlıkla gerçekleştirmesini sağlayacak kadar iyi belirlenmelidir. Bir sistemde her katman başına kullanılan protokoller kümesine protokol yığıtı ismi verilir. Bu kavramları bir örnek üzerinde inceleyelim. Aşağıdaki şekilde beş katmanlı bir ağda bir bilgisayarın en üstteki beşinci katmanı diğer bilgisayarın eşgörevli katmanına bilgi göndermek istemektedir.

14 Katman 5 te işleyen bir süreç tarafından üretilen M mesajı Katman 4 e iletişim için verilir. Katman 4 bu mesajın önüne, mesajı belirlemek amacıyla bir başlık (H 4 ) ekler ve Katman 3 e gönderir. Bu başlık boyut, zaman, sıra numarası vs. gibi kontrol bilgisi içerir. Örneğin karşı bilgisayarın Katman 4 ünde alınan mesajın doğru sırada alınıp alınmadığı bu başlığa bakılarak anlaşılabilir. Çoğu ağda bu katmandan gönderilen mesajın boyutları üzerinde bir sınırlama yoktur. Öte yandan, örnekte olduğu gibi Katman 3 den gönderilecek mesajların boyutları sınırlı olabilir. Dolayısıyla, Katman 3, Katman 4 ten gelen mesajı uygun boyutlara sahip birimlere, yani paketlere böler. Daha sonra her paketin başına bir Katman 3 başlığı ekler. Bu başlık yine paketlerin sıra numarası vs. gibi bilgilere içerebilir. Örnekte Katman 4 ten gelen mesaj M, M1 ve M 2 paketlerine ayırılmakta ve her paketin başına H 3 başlığı eklenmektedir. Katman 3 kullanılabilecek hatları belirler ve paketleri Katman 2 ye yönlendirir. Katman 2 pakete hem bir başlık (H 2 ) hem de bir artbilgi (trailer, T 2 ) ekler ve Katman 1 e fiziksel iletişim için gönderir. Alıcı bilgisayarı fiziksel ortamdan aldığı bilgiyi, vericinin ters sırasıyla işleyerek ve her katmanda ilgili başlığı atarak en üstteki Katman 5 e kadar çıkartır. Hiçbir katmana alt katmanlara ait başlık ulaşmaz. Bu örnekte önemli olan sanal ve gerçek iletişim arasındaki bağlantı ve protokoller ve arayüzler arasındaki farktır. Örneğin, her iki bilgisayarın Katman 4 ünde yer alan eşgörevli süreçler kavramsal olarak iletişimin kendi aralarında, yani yatay gerçekleştiğini varsayarlar. Her iki tarafta da muhtemelen ÖbürTarafaGönder ve ÖbürTaraftanAl gibi yordamlar bulunmaktadır ve her iki taraf bu yordamlar yardımıyla birbiriyle konuştuğunu varsaymaktadır. Oysa, bu

15 yordamlar gerçekte diğer eşgörevli yordamla değil 3/4 arayüzü üzerinden alt katmanların hizmetlerini kullanmaktadırlar. Eşgörevli süreç soyutlaması tüm ağ tasarımlarında hayati önem taşımaktadır. Bu sayede, ağın bir bütün olarak tasarımı sonucu ortaya çıkabilecek ve çözülmesi imkansız sorunlar, daha küçük boyutta, başedilebilir tasarım problemlerine, yani bireysel Katman sorunlarına indirgenmiş olurlar.

BBS 676 Veri Đletişimi ve Bilgisayar Ağları

BBS 676 Veri Đletişimi ve Bilgisayar Ağları Hacettepe Üniversitesi Bilişim Enstitüsü BBS 676 Veri Đletişimi ve Bilgisayar Ağları 2006-7 Güz Dönemi Dr Cenk Toker cenk.toker@ee.hacettepe.edu.tr http://www.ee.hacettepe.edu.tr/~toker/bbs676/bbs676-homepage.html

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ İNTERNET VE AĞLAR İnternet Nedir? Dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. İnternetin

Detaylı

Bölüm 9. İletişim ve Ağlar. Bilgisayarların. Discovering. Keşfi 2010. Computers 2010. Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak

Bölüm 9. İletişim ve Ağlar. Bilgisayarların. Discovering. Keşfi 2010. Computers 2010. Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak İletişim ve Ağlar Bilgisayarların Discovering Keşfi 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak İletişimler Bilgisayar iletişimi, iki veya daha fazla bilgisayarın veya aygıtın

Detaylı

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir.

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir. TEMEL AĞ TANIMLARI Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir WAN ve LAN Kavramları Bilgisayarlar ve paylaşılan

Detaylı

AĞ TEMELLERİ 4.HAFTA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU

AĞ TEMELLERİ 4.HAFTA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU AĞ TEMELLERİ 4.HAFTA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU Öğr. Gör. MEHMET CAN HANAYLI ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) Asimetrik Sayısal Abone Hattı, veri ve ses iletiminin aynı

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1 Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net http://www.serkanaksu.net/ 1 Bu dersin amacı; bilgisayarların birbirleriyle haberleşmesi konusunda genel bir yaklaşım oluşturacak şekilde gerekli bilgileri

Detaylı

Bilgisayar Ağı Nedir?

Bilgisayar Ağı Nedir? Bilgisayar Ağı Nedir? İki veya daha fazla bilgisayarın bir araya gelerek belirli bir protokol altında iletişimde bulundukları yapıya bilgisayar ağı denir. Protokol, ağ bileşenlerinin birbiri ile nasıl

Detaylı

AĞ SĠSTEMLERĠ. Öğr. Gör. Durmuş KOÇ

AĞ SĠSTEMLERĠ. Öğr. Gör. Durmuş KOÇ AĞ SĠSTEMLERĠ Öğr. Gör. Durmuş KOÇ Ağ Ġletişimi Bilgi ve iletişim, bilgi paylaşımının giderek önem kazandığı dijital dünyanın önemli kavramları arasındadır. Bilginin farklı kaynaklar arasında transferi,

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri I

Temel Bilgi Teknolojileri I Temel Bilgi Teknolojileri I Bilgisayar Ağları İşletim Sistemleri İnternet, Web ve Güvenlik Yrd. Doç. Dr. Şeyhmus AYDOĞDU Bilgisayar Ağları Bilgisayar Ağının Bileşenleri İletim ortamı İletim yöntemi Arayüz

Detaylı

VPN NEDIR? NASıL KULLANıLıR?

VPN NEDIR? NASıL KULLANıLıR? VPN NEDIR? NASıL KULLANıLıR? VPN NEDIR? VPN, Virtual Private Network, yani Sanal Özel Ağ ın kısaltılmasıdır. VPN sayesinde ağlara uzaktan erişim sağlanır. VPN sanal bir ağ uzantısı oluşturduğu için ağa

Detaylı

BILGİSAYAR AĞLARI. Hakan GÖKMEN tarafından hazırlanmıştır.

BILGİSAYAR AĞLARI. Hakan GÖKMEN tarafından hazırlanmıştır. BILGİSAYAR AĞLARI Bilgisayar Ağı Nedir? En az iki bilgisayarın kaynakları ve bilgileri paylaşmak amacıyla çeşitli şekillerde bağlanması sonucu oluşmuş iletişim altyapısına Bilgisayar Ağı denir. Sizce bilgisayar

Detaylı

Bölüm 9. İletişim ve Ağlar. Bilgisayarların. Discovering. Keşfi Computers Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak

Bölüm 9. İletişim ve Ağlar. Bilgisayarların. Discovering. Keşfi Computers Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak İletişim ve Ağlar Bilgisayarların Discovering Keşfi 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Hedefler Başarılı iletişim için gerekli olan bileşenlerin amaçlarını açıklamak

Detaylı

Ağ temelleri. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Ağ temelleri. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Ağ temelleri Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Fiziksel boyutlarına göre ağlar LAN Local Area Network MAN Metropolitan Area Network WAN Wide Area Network VPN Virtual Private Network Fiziksel

Detaylı

BÖLÜM 7. Telekomünikasyon, İnternet ve, Kablosuz Teknoloji. Doç. Dr. Serkan ADA

BÖLÜM 7. Telekomünikasyon, İnternet ve, Kablosuz Teknoloji. Doç. Dr. Serkan ADA BÖLÜM 7 Telekomünikasyon, İnternet ve, Kablosuz Teknoloji Doç. Dr. Serkan ADA Bilgisayar Ağı Nedir? En yalın haliyle ağ, iki veya daha fazla birbirine bağlı bilgisayardan oluşur. Bilgisayar Ağı Nedir?

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA VI Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı DoD / Deparment of Defence TCP/IP protokol grubunun referans aldığı DoD modeli 4 ayrı katmandan oluşur. Ağ Arayüz Katmanı İnternet Katmanı Aktarım

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI Bilgisayar İletişimi Nedir? Veri İşleme Modelleri ve Ağ Gelişimi Merkezi İşleme

BİLGİSAYAR AĞLARI Bilgisayar İletişimi Nedir? Veri İşleme Modelleri ve Ağ Gelişimi Merkezi İşleme BİLGİSAYAR AĞLARI Bilgisayar ağlarının kullanımındaki temel amaç bilgi ve servislerin paylaşımıdır. Bu bölümde bilgisayar ağlarının sınıflandırılması ve kullanım amaçları anlatılmaktadır. Bu bilgi ve servislerin

Detaylı

İletişim Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. Bellek Birimleri

İletişim Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. Bellek Birimleri İletişim Birimleri Giriş Birimleri İşlem Birimi Çıkış Birimleri Bellek Birimleri Depolama Birimleri İletişim Birileri Ağ İletişimi Ethernet Kartı, Kablosuz Ağ Kartı, Modem, Switch Ethernet Kartı Ethernet

Detaylı

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ Derleyen: Prof. Dr. Güngör BAL Bölüm 6 Telekomünikasyon ve Ağlar Prensipler ve Öğrenme Hedefleri Etkin haberleşme, organizasyonların başarıları için önemlidir Haberleşme

Detaylı

YÖNLENDİRİCİLER. Temel Bilgiler. Vize Hazırlık Notları

YÖNLENDİRİCİLER. Temel Bilgiler. Vize Hazırlık Notları YÖNLENDİRİCİLER Temel Bilgiler Vize Hazırlık Notları 1 Yönlendiriciler 1. YÖNLENDİRİCİLER 1.1. WAN Geniş Alan Bilgisayar Ağları (WAN, Wide Area Network) Bir ülke ya da dünya çapında yüzlerce veya binlerce

Detaylı

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER Ağ Donanımları Cihazlar OSI ve cihazlar OSI Katmanı Uygulama Sunum Oturum Taşıma Ağ Veri İletim Fiziksel Cihaz Yönlendirici (Router) Katman 3 Switch Köprü (Bridge) Katman 2 Switch NIC, Yineleyici (Repeater)

Detaylı

DOD / DEPARMENT OF DEFENCE

DOD / DEPARMENT OF DEFENCE DOD / DEPARMENT OF DEFENCE TCP/IP protokol grubunun referans aldığı DoD modeli 4 ayrı katmandan oluşur. Ağ Arayüz Katmanı İnternet Katmanı Aktarım Katmanı Uygulama Katmanı DoD / Deparment of Defence Ağ

Detaylı

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 Ders- 12 Bilgisayar Ağları Yrd. Doç. Dr. Burcu Can Buğlalılar Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Katmanları İçerik Bilgisayar ağı nedir? Yerel alan ağları

Detaylı

MERVE TUNCEL AĞ DONANIMLARI

MERVE TUNCEL AĞ DONANIMLARI MERVE TUNCEL 165511007 AĞ DONANIMLARI BİLGİSAYAR AĞLARI TARİHÇESİ VE ÜRETİMİ Bilgisayar ağları birbirlerine bağlı bilgisayarlardan meydana gelen, bilgisayarların haberleşmeleri, bilgi ve kaynaklarını paylaşabilmeleri

Detaylı

ÜNİTE 3 ÜNİTE 2 BİLGİSAYAR AĞLARI BİLGİSAYAR II İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE 3 ÜNİTE 2 BİLGİSAYAR AĞLARI BİLGİSAYAR II İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÜNİTE 2 BİLGİSAYAR AĞLARI İÇİNDEKİLER Bilgisayar Ağları Ağ Türleri Mimari Açıdan Ağar Büyüklük Açısından Ağlar Topoloji Açısından Ağlar Ağ Cihazları Ara Birimler Kablolar BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM

Detaylı

Veri İletişimi, Veri Ağları ve İnternet

Veri İletişimi, Veri Ağları ve İnternet Veri İletişimi, Veri Ağları ve İnternet 2. Ders Yrd. Doç. Dr. İlhami M. ORAK Veri İletişimi Nedir? Haberleşmenin temel problemi bir noktadan gönderilen mesajın diğer noktada aynı veya aynıya yakın bir

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı 05-06 Kas. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU DoD / Deparment of Defence TCP/IP protokol grubunun referans aldığı DoD modeli 4 ayrı katmandan

Detaylı

Ağ Protokolleri. Aysel Aksu. Nisan, 2016

Ağ Protokolleri. Aysel Aksu. Nisan, 2016 Ağ Protokolleri Aysel Aksu Nisan, 2016 İçindekiler 1 Giriş................................................ 2 2 AĞ PROTOKOLLERİ....................................... 3 2.1 TCP/IP MİMARİSİ VE KATMANLARI.........................

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Bölüm 1 Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Dijital Dünyada Yaşamak Hedefler Bilgisayar kullanabilmenin günümüzde başarılı olmak için neden son derece önemli olduğu Bilgisayar sözcüğünün tanımlanması

Detaylı

Bilgisayar Ağları ve Türleri

Bilgisayar Ağları ve Türleri Bilgisayar Ağları ve Türleri Bilgisayar ağı, birbirlerine bağlı ve birbirleri arasında metin, ses, sabit ve hareketli görüntü aktarımı yapabilen bilgisayarların oluşturduğu yapıdır. Ağlar sadece bilgisayarlardan

Detaylı

Bilgisayar Ağları. Bilgisayar Ağları. Modelleri. Main-Frame Client/Server

Bilgisayar Ağları. Bilgisayar Ağları. Modelleri. Main-Frame Client/Server Bilgisayar Ağları Ortama dahil olan tüm elektronik birimlerin birbirlerine mesaj alma/gönderme ilkesine göre yapılandırılmış ağlardır. Bilgisayar ağlarında yalnızca bilgisayarlar yoktur. Bilgisayarların

Detaylı

SDÜ KMYO. Ağ Mimarileri ve Topolojileri

SDÜ KMYO. Ağ Mimarileri ve Topolojileri Ağ Mimarileri ve Topolojileri Bilgisayar Ağ Mimarisi İstemci-Sunucu / Sunucu Temelli (Client- Server, Server based) Türdeş (Peer-to-Peer) Mimari Client/Server ve Peer to Peer Lan daki bütün bilgisayarlar

Detaylı

Görsel Programlama DERS 12. Görsel Programlama - Ders12/

Görsel Programlama DERS 12. Görsel Programlama - Ders12/ Görsel Programlama DERS 12 1 Java Ağ İşlemleri (Java Networking) Birbirleri ile ağ araçları ve kabloları ile bağlantılı bilgisayarlar bir ağ sistemi oluştururlar. İnternet, şirketlerin yerel bilgisayar

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 AMAÇ Kablosuz kişisel alan ağlarda kullanılan teknolojileri kavrayıp wi-fi ve bluetooth ağ cihazlarını tanıyacak, kablosuz kişisel alan ağ kurulumunu yapabileceksiniz.

Detaylı

BĠLGĠSAYAR AĞLARI. 1-Bilgisayar ağı nedir? 2-Ağ türleri 3-Ağ bağlantıları 4-Ġnternet kavramı ve teknolojileri

BĠLGĠSAYAR AĞLARI. 1-Bilgisayar ağı nedir? 2-Ağ türleri 3-Ağ bağlantıları 4-Ġnternet kavramı ve teknolojileri BĠLGĠSAYAR AĞLARI 1-Bilgisayar ağı nedir? 2-Ağ türleri 3-Ağ bağlantıları 4-Ġnternet kavramı ve teknolojileri Ağ Kavramı Bilgisayarların birbirleri ile iletiģimlerini sağlamak, dosya paylaģımlarını aktif

Detaylı

Ağ Temelleri. Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013. Ref: HNet.23

Ağ Temelleri. Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013. Ref: HNet.23 Ağ Temelleri Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013 Ref: HNet.23 Ağ Nedir Ağ, iki yada daha fazla cihazın kablolu veya kablosuz olarak birbirleri ile belirli protokoller

Detaylı

22/03/2016. OSI and Equipment. Networking Hardware YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici. Hub

22/03/2016. OSI and Equipment. Networking Hardware YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici. Hub OSI and Equipment Networking Hardware Networking hardware may also be known as network equipment or computer networking devices. OSI Layer Uygulama Sunum Oturum Taşıma Ağ Veri İletim Fiziksel Equipment

Detaylı

Bölüm. Internet: Dayandığı Teknik Temeller

Bölüm. Internet: Dayandığı Teknik Temeller Bölüm Internet: Dayandığı Teknik Temeller 8 Bilgisayar Ağları Temelleri İletişim Ağları Yapısal Modeli Bu bölümde bilgisayar ağlarının birbirleri ile olan iletişimi (internetworking) konusunda bazı temel

Detaylı

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için Ağ Teknolojileri Ağ Temelleri Bir ağdan söz edebilmek için en az 2 bilgisayarın birbirlerine uygun bir iletişim ortamıyla bağlanması gerekmektedir. Üst sınır yok! Dünyadaki en büyük bilgisayar ağı İnternet

Detaylı

Kablosuz Ağlar (WLAN)

Kablosuz Ağlar (WLAN) Kablosuz Ağlar (WLAN) Kablosuz LAN Kablosuz iletişim teknolojisi, en basit tanımıyla, noktadan noktaya veya bir ağ yapısı şeklinde bağlantı sağlayan bir teknolojidir. Bu açıdan bakıldığında kablosuz iletişim

Detaylı

Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ

Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ Osi Referans Modeli, bilgisayar ağlarında ortak dil konuşulmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiş katmanlı bir modeldir. OSİ Modeli katmanlardan oluşur. Her bir katman görevini yerine getirmeden diğer

Detaylı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Programlama Dilleri

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Programlama Dilleri DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Programlama Dilleri 354 6 2+2 3 6 Ön Koşul Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersi Veren Öğretim Elemanı Türkçe Lisans Zorunlu Doç. Dr. O. Adem

Detaylı

Alt Ağ Maskesi (Subnet Mask)

Alt Ağ Maskesi (Subnet Mask) TCP/IP (Devam) Alt Ağ Maskesi (Subnet Mask) Ağdaki iki bilgisayarın veya cihazın aynı ağda olduklarını anlamalarını sağlar. Sınıf IP adres Ağ No Host No Ağ bit sayısı Host bit sayısı Varsayılan Ağ Maskesi

Detaylı

Ağ Donanımları NIC. Hub. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Hub. Hub

Ağ Donanımları NIC. Hub. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Hub. Hub Ağ Donanımları Kartlar NIC, Modem Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater,, Access Point (Wireless), Transceiver, Bridge, Switch, Router Kablolar (Pasif Cihazlar) Coaxial, STP, UTP, Fiber Konnektörler (Connector)

Detaylı

Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında...

Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında... Bilgisayar Ağları Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında... Merkezi yapıya sahip ENIAC (1945) ~167 m² 30 ton IBM 650 (1960) K.G.M Dk.da ~ 74000 işlem 12 yıl kullanılmıştır http://the eniac.com www.kgm.gov.tr

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı EKi Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı EKi Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı 22-23 EKi. 2015 Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU OSI modeli sıradüzensel 7 katmandan oluşur. OSI modeli hala geliştirilmekte olmasına rağmen

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA IV Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Open System Interconnection (OSI) OSI modeli sıradüzensel 7 katmandan oluşur. OSI modeli hala geliştirilmekte olmasına rağmen satıcılar ve standart

Detaylı

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI. Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İnternet Nedir?

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI. Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İnternet Nedir? İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İnternet Nedir? BİLGİSAYAR AĞI NEDİR? İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya bilgisayar ağı denir. Ağ üzerindeki

Detaylı

BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER

BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER Yazılımı ve Genel Özellikleri Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ Kablosuz Ağların Modellemesi ve Analizi 1 OPNET OPNET Modeler, iletişim sistemleri ve

Detaylı

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI. İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI. İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İNTERNET NEDİR? İNTERNET NEDİR? Dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan

Detaylı

AĞ HİZMETLERİ. Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ. Version 4.0

AĞ HİZMETLERİ. Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ. Version 4.0 AĞ HİZMETLERİ Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ Version 4.0 İSTEMCİ SUNUCU İLİŞKİSİ İnsanlar her gün başkalarıyla iletişim kurmak ve rutin görevlerini yerine getirmek için ağ ve İnternet üzerinden sağlanan hizmetleri

Detaylı

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP TCP/IP Protokolü TCP/IP TCP/IP nin tarihi ARPANET ile başlayan Internetin tarihidir. Adreslerin dağıtımı NIC (Network Information Center) tarafından yapılır. Türkiye de ise bunu ODTÜ-TUBİTAK yapmaktadır.

Detaylı

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-485 Ethernet RS485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri TR+: RS485 TR+ bağlantısı için kullanılır. TR-: RS485 TR- bağlantısı için kullanılır. EC-485, cihazlarınıza veya bilgisayara

Detaylı

AĞ TEMELLERİ DERS NOTLARI (1) KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

AĞ TEMELLERİ DERS NOTLARI (1) KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU AĞ TEMELLERİ DERS NOTLARI (1) KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Bilgisayar Ağı Nedir? İki ya da daha çok bilgisayarın bir birine bağlanmasına bilgisayar ağı (network)

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği BÖLÜM 1 KİŞİSEL BİLGİSAYAR DONANIMI 1.1. Kişisel Bilgisayarlar ve Uygulamalar Bilgisayarların Kullanım Şekli ve Yeri Bilgisayar Tipleri (Sunucular,

Detaylı

HAFTA-3 ARP (Address Resolution Protocol) (Adres Çözümleme Protokolü)

HAFTA-3 ARP (Address Resolution Protocol) (Adres Çözümleme Protokolü) HAFTA-3 ARP (Address Resolution Protocol) (Adres Çözümleme Protokolü) BİLİNMESİ GEREKEN BAZI DONANIMLAR SWITCH HUB ROUTER HUB-SWITCH Hub ve Switch bilgisayarları birbirleri ile iletişim kurmak ve birbirine

Detaylı

OSI REFERANS MODELI-II

OSI REFERANS MODELI-II OSI REFERANS MODELI-II Ö Ğ R. G Ö R. V O L K A N A L T ı N T A Ş OSI REFERANS MODELI VERİBAĞı KATMANI Veri hattı katmanında, fiziksel katmanda elektronik medyanın üzerinde verilerin nasıl iletileceği ve

Detaylı

Ağ Türleri. LAN (Local Area Network) MAN (Metropolitan Area Network) WAN (Wide Area Network) Oda, bina veya binalar arası mil, bir şehirde

Ağ Türleri. LAN (Local Area Network) MAN (Metropolitan Area Network) WAN (Wide Area Network) Oda, bina veya binalar arası mil, bir şehirde AĞ TOPOLOJİLERİ 1 Ağ Türleri LAN (Local Area Network) Oda, bina veya binalar arası MAN (Metropolitan Area Network) 3-30 mil, bir şehirde WAN (Wide Area Network) Tüm dünyada 2 Diğer Ağ Kavramları Intranet

Detaylı

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER BİLGİSAYAR AĞLARI

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER BİLGİSAYAR AĞLARI HEDEFLER İÇİNDEKİLER BİLGİSAYAR AĞLARI Ağ Nedir? Neden Bilgisayar Ağlarına İhtiyaç Duyulmuştur? Ağ Donanımları Ağ Mimarileri Ölçeklerine Göre Ağlar Ağ Topolojileri Ağ Protokolleri Kablosuz Ağ Bağlantı

Detaylı

İnternet ve İnternet Tarayıcıları BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERS NOTU - 2

İnternet ve İnternet Tarayıcıları BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERS NOTU - 2 İnternet ve İnternet Tarayıcıları BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERS NOTU - 2 Ağlar ve Internet Ağ, iletişim aygıtları ve iletim ortamı yoluyla, genellikle kablosuz olarak bağlanan bilgisayar ve aygıtların

Detaylı

TEMEL NETWORK CİHAZLARI

TEMEL NETWORK CİHAZLARI TEMEL NETWORK CİHAZLARI LAN (Local Area Network); yüksek hızlı, düşük hatalı ve küçük coğrafi alan kaplayan (bir uçtan diğer uca beş bin metreye kadar) ağlardır. Yani LAN; bir binadaki ya da küçük bir

Detaylı

Multitek IP Interkom. VIP70 Somfy Genel Bilgi Dokümanı

Multitek IP Interkom. VIP70 Somfy Genel Bilgi Dokümanı Multitek IP Interkom VIP70 Somfy Genel Bilgi Dokümanı Multitek IP interkom sistemleri ve Somfy RTS kablosuz akıllı ev teknolojisinin bir araya gelmesi ile geliştirilen VIP70 Somfy daire monitörleri ile

Detaylı

Öğr.Gör. Dr. Bülent ÇOBANOĞLU. Adapazarı Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Ağları

Öğr.Gör. Dr. Bülent ÇOBANOĞLU. Adapazarı Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Ağları Öğr.Gör. Dr. Bülent ÇOBANOĞLU Adapazarı Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Ağları Bu konuyu çalıştıktan sonra: Kablosuz iletişimi ve ağ yapısını kavrayacak, Kablosuz ağların sınıflandırmasını yapacak Kablosuz

Detaylı

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları - 1 (BİL 403)

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları - 1 (BİL 403) Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları - 1 (BİL 403) GENEL DERS BİLGİLERİ Öğretim Elemanı : Yrd.Doç. Dr. Birim BALCI Ofis : MUH 310 Ofis Saatleri : Telefon : 0216 626 10

Detaylı

DM-501 Tak-Çalıştır GPRS-UART Köprüsü

DM-501 Tak-Çalıştır GPRS-UART Köprüsü DM-501 Tak-Çalıştır GPRS-UART Köprüsü Temel Bilgiler TCP 2 nokta arası bağlantı + veri akışı sağlar Oturum açmaya dayalıdır Arka planda hata kontrolü ve paketin sağlıklı iletim kontrolü (ACK) yürütür TCP

Detaylı

Üstünlükleri. 1- Lisans gerektirmeyen frekanslarda çalışır.

Üstünlükleri. 1- Lisans gerektirmeyen frekanslarda çalışır. Wi-Fi (İngilizce: Wireless Fidelity, Türkçe: Kablosuz Bağlantı Alanı) kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazları kablosuz olarak internete

Detaylı

Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. İşler. Bilgi İşlem Çevrimi

Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. İşler. Bilgi İşlem Çevrimi Bilgisayar nedir? Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. Veriyi toplar (girdi) İşler Bilgi üretir (çıktı) Bilgi İşlem Çevrimi 1 Bir

Detaylı

Prensipler Çoklu ortam uygulamalarının sınıflandırılması Uygulamaların ihtiyaç duyacağı ağ servislerini belirlemek Uygulamaların gerçek zamanlı

Prensipler Çoklu ortam uygulamalarının sınıflandırılması Uygulamaların ihtiyaç duyacağı ağ servislerini belirlemek Uygulamaların gerçek zamanlı İrfan Köprücü Prensipler Çoklu ortam uygulamalarının sınıflandırılması Uygulamaların ihtiyaç duyacağı ağ servislerini belirlemek Uygulamaların gerçek zamanlı olmasından dolayı ayrılan yüksek önceliklerden

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM Bilgisayar : Kullanıcıdan aldığı bilgiyi işleyip, tekrar kullanıcaya sunan teknolojik alete denir.üç çeşit bilgisayar vardır.bunlar ; Masaüstü,Dizüstü,Tablet. Bilgisayarın Özellikleri : 1. Hızlıdır. 2.Hatasızdır.

Detaylı

NETWORK BÖLÜM-4 AĞ TOPOLOJİLERİ. Öğr. Gör. MEHMET CAN HANAYLI CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU

NETWORK BÖLÜM-4 AĞ TOPOLOJİLERİ. Öğr. Gör. MEHMET CAN HANAYLI CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU NETWORK BÖLÜM-4 AĞ TOPOLOJİLERİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU Öğr. Gör. MEHMET CAN HANAYLI Topoloji nedir? Kelime anlamı itibarı ile yerleşim planı demektir. Bir ağdaki bilgisayarların

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM Hafta 6: IP Adresleme ve Yönlendirme BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM 1. IP Adresleme ve Alt Ağlar (Subnets) 1. IP Adres Sınıfları 1. A sınıfı Adresler 2. B Sınıfı Adresler 3. C sınıfı Adresler 4. D Sınıfı

Detaylı

Daha komplike uygulamalar elektronik ticaret, elektronik kimlik belgeleme, güvenli e-posta,

Daha komplike uygulamalar elektronik ticaret, elektronik kimlik belgeleme, güvenli e-posta, Çift Anahtarlı (Asimetrik Şifreleme) Bilgi Güvenliği: Elektronik iletişim, günümüzde kağıt üzerinde yazı yazarak yapılan her türlü iletişimin yerine geçmeye adaydır. Çok uzak olmayan bir gelecekte kişi/kuruluş/toplumların,

Detaylı

Simülasyona Dayalı Ağ Temelleri Dersi Eğitimi

Simülasyona Dayalı Ağ Temelleri Dersi Eğitimi Simülasyona Dayalı Ağ Temelleri Dersi Eğitimi HEDEF Bilgisayar Programcılığı bölümünde yürütülen Ağ Temelleri dersi içeriğini incelemek Bilgisayar Ağları öğretiminde Simülasyon/emülasyon kullanımı hakkında

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM Hafta 7: BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM 1. Kablosuz Ağ Temelleri 2. Kablosuz Bir Ağın Kurulumu 1. Kablosuz Ağ Kurulum Bileşenleri 2. Kablosuz Ağ Destek Araçları 3. Kablosuz Ağ Yapılandırması 1. Kablosuz

Detaylı

Protocol Mimari, TCP/IP ve Internet Tabanlı Uygulamalar

Protocol Mimari, TCP/IP ve Internet Tabanlı Uygulamalar Tabanlı Uygulamalar 3. Ders Yrd. Doç. Dr. İlhami M. ORAK Protocol Mimari, TCP/IP ve Internet Tabanlı Uygulamalar İletişimi tamamıyla ortadan kaldırmak için gönderici ile alıcı arasında hiçbir ortak kural

Detaylı

Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Programcılığı Bilgisayar Programcılığı Uzaktan Eğitim Programı e-bġlg 121 AĞ TEKNOLOJĠLERĠNĠN TEMELLERĠ Öğr. Gör. Bekir Güler E-mail: bguler@fatih.edu.tr Hafta 5: Ağ (Network) katmanı I 4. 1 Giriş 4.2 Sanal devre (virtual

Detaylı

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI İNTERNET NEDİR? Dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. BİLGİSAYAR AĞI NEDİR? İki ya da daha

Detaylı

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için Ağ Teknolojileri Ağ Temelleri Bir ağdan söz edebilmek için en az 2 bilgisayarın birbirlerine uygun bir iletişim ortamıyla bağlanması gerekmektedir. Üst sınır yok! Dünyadaki en büyük bilgisayar ağı İnternet

Detaylı

EC-100. Ethernet RS232/422/485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-100. Ethernet RS232/422/485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-100 Ethernet RS232/422/485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-100, cihazlarınıza veya bilgisayara RS232/422/485 hattından bağlayarak kullanabileceğiniz tak-kullan şeklinde tasarlanmış

Detaylı

Bilg-101. Bölüm 6. Bilgisayar Ağları. Ne Öğreneceğiz? Bilgisayar Ağı Nedir?

Bilg-101. Bölüm 6. Bilgisayar Ağları. Ne Öğreneceğiz? Bilgisayar Ağı Nedir? Bilg-101 Bölüm 6 Bilgisayar Ağları 2006 Prentice-Hall, Inc Slide 1 Ne Öğreneceğiz? Bilgisayar Ağı Bilgisayar Ağlarının Avantaj ve Dezavantajları Bilgisayar Ağlarında Protokol ün önemi Ağ Çeşitleri Yerel

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM Hafta 2: Veri İletim Ortamları Hafta 3: Ağ Donanımları Hafta 4: Ağ Topolojileri Hafta 5: Ağ Protokolleri Hafta 6: IP Adresleme ve Yönlendirme Hafta 7: Kablosuz Ağ Teknolojileri

Detaylı

300 BANT KABLOSUZ ERİŞİM NOKTASI YÖNLENDİRİCİ

300 BANT KABLOSUZ ERİŞİM NOKTASI YÖNLENDİRİCİ 300 BANT KABLOSUZ ERİŞİM NOKTASI YÖNLENDİRİCİ Hızlı Kurulum Kılavuzu DN-7059-2 İçindekiler Paket İçeriği... Sayfa 1 Ağ Bağlantılarını Oluşturma... Sayfa 2 Ağ Kurulumu... Sayfa 3 Paket İçeriği Bu yönlendiriciyi

Detaylı

Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları

Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları 1. Günlük yaşantıda bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? 2. Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Donanım Yazılım Bilişim

Detaylı

Mobil Cihazlardan Web Servis Sunumu

Mobil Cihazlardan Web Servis Sunumu Mobil Cihazlardan Web Servis Sunumu Özlem Özgöbek Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2010 İnternet erişiminin yaygınlaşması ve artık mobil cihazlar üzerinden bile yüksek hızlı veri iletişimine

Detaylı

Bilişim Teknolojilerini Kullanarak İletişim Kurma, Bilgi Paylaşma ve Kendini İfade Etme

Bilişim Teknolojilerini Kullanarak İletişim Kurma, Bilgi Paylaşma ve Kendini İfade Etme Bilişim Teknolojilerini Kullanarak İletişim Kurma, Bilgi Paylaşma ve Kendini İfade Etme İnternet Nedir İnternet, birçok bilgisayar sistemini birbirine bağlayan, dünya çapına yayılmış olan bir iletişim

Detaylı

En az iki ya da daha fazla (milyonlarca) bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya bilgisayar ağı denir. Ağ üzerindeki bilgisayarlar

En az iki ya da daha fazla (milyonlarca) bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya bilgisayar ağı denir. Ağ üzerindeki bilgisayarlar En az iki ya da daha fazla (milyonlarca) bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya bilgisayar ağı denir. Ağ üzerindeki bilgisayarlar birbirleriyle bilgi alışverişinde ve bulunabilirler. Bilgisayar

Detaylı

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 2 Veri Modelleri. Mustafa Kemal Üniversitesi

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 2 Veri Modelleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 2 Veri Modelleri Veri modelleri, veriler arasında ilişkisel ve sırasal düzeni gösteren kavramsal tanımlardır. Her program en azından bir veri modeline dayanır. Uygun

Detaylı

Internet Nedir? Devlet Kurumları. Internet Servis Sağlayıcılar. Lokal Ağ. Eğitim Kurumları. Kişisel Bilgisayar. Dizüstü Bilgisayar.

Internet Nedir? Devlet Kurumları. Internet Servis Sağlayıcılar. Lokal Ağ. Eğitim Kurumları. Kişisel Bilgisayar. Dizüstü Bilgisayar. İnternet Nedir? Internet Nedir? Internet, bilgisayar ağlarını kapsayan uluslararası bir ağdır. Farklı büyüklükteki ve tipteki birbirinden bağımsız binlerce bilgisayar ağından oluşur. Bu ağların her birinde

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı. 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı. 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Aktarım katmanında TCP ve olmak üzere iki protokol kullanılır. iletiminde sağlama yapılmadığı

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011. Dijital Dünyada Yaşamak

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011. Dijital Dünyada Yaşamak Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Dijital Dünyada Yaşamak Bilgisayar nedir? Bilgisayar, kullanıcı tarafından girilen bilgileri(veri) işleyen, depolayan istendiğinde girilen bilgileri ve sonuçlarını

Detaylı

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI. Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İnternet Nedir?

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI. Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İnternet Nedir? İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İnternet Nedir? BİLGİSAYAR AĞI NEDİR? İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya bilgisayar ağı denir. Ağ üzerindeki

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN BĠLGĠSAYAR AĞLARI VE ĠNTERNET Bilgisayar Ağı nedir? Ġletişim Protokolleri Bilgisayar Ağlarının Sınıflandırılması Tanımlar Bilgisayar Ağı Nedir?

Detaylı

Bir bölgede başka bir bölgeye karşılıklı olarak, veri veya haberin gönderilmesini sağlayan.sistemlerdir.

Bir bölgede başka bir bölgeye karşılıklı olarak, veri veya haberin gönderilmesini sağlayan.sistemlerdir. 1.1.3. Scada Yazılımından Beklenenler Hızlı ve kolay uygulama tasarımı Dinamik grafik çizim araçları Çizim kütüphaneleri Alarm yönetimi Tarih bilgilerinin toplanması Rapor üretimi 1.1.4. Scada Sistemleri

Detaylı

Örnek bir kullanım ve bilgisayar ağlarını oluşturan bileşenlerin özeti

Örnek bir kullanım ve bilgisayar ağlarını oluşturan bileşenlerin özeti Bu sayfaları okuduğunuza göre bir şekilde bilgisayarlar ve bilgisayar ağlarıyla ilişkiniz olduğunu biliyorum. Ancak yine de en başta niçin bilgisayar ağı kullanıyoruz sorusunun cevabını vermekle işe başlayabiliriz.

Detaylı

Yönlendiriciler ve Yönlendirme Temelleri

Yönlendiriciler ve Yönlendirme Temelleri Yönlendiriciler ve Yönlendirme Temelleri 2/66 Yönlendiricilerin çalışma prensibini öğrenmek. Yönlendirici temellerini tanımlamak. Yönlendirici tablolarını tanımlamak ve kullanımını öğrenmek. 2 1 3/66 Yönlendirme,

Detaylı

KUŞCU GRUP. Alan Ağı Alt Yapı Çözümlerimiz KUŞCU GRUP. Bilişim Hizmetleri ŞTİ. İstanbul Ofis: Aydıntepe Mah.Dr.Sadık Ahmet Cad.Evren Sk.

KUŞCU GRUP. Alan Ağı Alt Yapı Çözümlerimiz KUŞCU GRUP. Bilişim Hizmetleri ŞTİ. İstanbul Ofis: Aydıntepe Mah.Dr.Sadık Ahmet Cad.Evren Sk. KUŞCU GRUP Alan Ağı Alt Yapı Çözümlerimiz KUŞCU GRUP Bilişim Hizmetleri ŞTİ. İstanbul Ofis: Aydıntepe Mah.Dr.Sadık Ahmet Cad.Evren Sk.No:3/1 TUZLA Tel: 0216 494 63 50 Fax:0216 494 63 51 Kayseri Ofis: Kayabaşı

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı İlk bilgisayarlar 1960'lı yılların başında kullanılmaya başlanmıştır. Mainframe olarak adlandırılan bu bilgisayar çok büyük dosya dolapları gibi araçlardır. Zaman içerisinde mainframe'ler geliştirildi.

Detaylı

Datagate, Belkin N Serisi ile kablosuz özgürlük sunuyor

Datagate, Belkin N Serisi ile kablosuz özgürlük sunuyor BASIN BÜLTENİ Datagate, Belkin N Serisi ile kablosuz özgürlük sunuyor Datagate Bilgisayar, Türkiye distribütörü olduğu Belkin International ın N serisi kablosuz ağ iletişim ürünlerini Türk tüketici ile

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM 1. Giriş 2. OSI Başvuru Modeli ve Katmanları 1. Fiziksel Donanım Katmanı (1.Katman) 2. Veri Bağlantı Katmanı (2.Katman) 1.Mantıksal Bağ Kontrolü Ağ Katmanı 2.Ortama Erişim

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı 13-14 Kas. 2012 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Address Resulation Protokol Adres Çözümleme Protokolüdür. IP Adresi Donanım Adresi (MAC) Address

Detaylı