engelsiz İki elektronun işbirliği!

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "engelsiz İki elektronun işbirliği!"

Transkript

1 süperiletkenlik

2 Süperiletkenlik Bir metali sert yaylar ile bağlanmış ve hareket edebilen pozitif iyonlardan oluşan bir kafes olarak düşünebiliriz. Kafeste hareket eden elektronlar elektrik akımı oluştururlar. Normal olarak elektronlar birbirlerini iterler ve kafes yapısı tarafından saçılırlar ve bu şekilde ortaya bir direnç çıkar. Akım normal bir iletkenden geçerken enerji kaybı olur.

3 Süper iletkenlik Süper iletkenler elektriği enerji kaybı yaşanmadan iletirler. Empüriteler ve kafes yapısı benzer olmasına karşın, süper iletkenlerde elektronlar karmaşık kafes yapısında engelsiz hareket ederler. Hareket halindeki ikinci bir e- bu pozitif bölgeye doğru çekilir. İkinci e- birincisini takip eder ve kafes içinden birbirlerine bağlı olarak geçerler: İki elektronun işbirliği! Hiçbir şeye çarpmadıkları ve hiçbir sürtünme yaratmadıkları için elektriği kayıpsız iletirler.

4 süperiletkenlik Elektrik bir kristal yapıda atomların dış kısımlarını, elektronları kullanarak hareket eder. Kristal yapıyı bir ağaç gibi düşünürsek ve bu ağacın şiddetle sarsıldığını düşünürsek, bu durumda bir insanın ağaca tırmanması güçleşir. Özellikle tırmanan kişinin acelesi varsa! Elektronlar için de durum benzerdir. Elektronlar Kristal yapının ısısı nedeniyle sürekli olarak titreşen atomlarla çarpışırlar.

5 Süperiletkenlik Elektronların hızını arttırmak için öncelikle atomların titreşimlerini durdurmak gerekir. Süper iletkenlik bazı metal, alaşım ve seramiklerde mutlak sıfır derece yakınlarındaki sıcaklıklarda elektrik akımının bir dirençle karşılaşmadan iletilmesidir.

6 süperiletkenler Bir çok saf metal 0 K yakınlarına soğutulduklarında elektrik direnci giderek düşer ve her bir metal için karakteristik bir değere yaklaşır. Bazı malzemelerde ise çok düşük bir sıcaklıkta direnç bu küçük değerden birden sıfıra kadar düşer. Bu davranışı sergileyen malzemelere süperiletken adı verilir. Bu malzemelerin süper iletkenlik vasıfları kazandıkları sıcaklığa kritik sıcaklık (T c ) denir.

7 Süperiletkenliğin keşfi Helyum sıvılaştırıcısı 1908 de Leiden de tamamlandı. Süper iletkenlik ilk kez 1911 de Hollandalı Fizikçi Kamerlingh Onnes tarafından gözlendi. Onnes, soğuk telin direncinin azalacağını düşündü. Onnes çok saf bir civa telinden akım geçirerek sıcaklığı düşürürken direnci ölçtü. 4.2K de hiç direnç yoktu. Kamerlingh Onnes (solda) and Van der Waals (sağda) Leiden helyum sıvılaştırıcısı ile

8 Elektrik direnci Süper iletkenlik Normal iletken ve süper iletkenler için 0 K civarında elektrik direncisıcaklık ilişkisi T c = 4.2 K süperiletken Sıcaklık (K) Copper (normal) malzemenin altında süper iletken olduğu kritik sıcaklık Hg bakır

9 Süper iletkenlik Süper iletkenlik esasen elektrik iletkenliği ile ilgili bir konu olmakla birlikte, malzemenin manyetik özellikleri ile de yakından ilgilidir. süper iletkenlerden çok kuvvetli alanlar üretebilen mıknatıslar imal edilir. Kritik sıcaklık genellikle 1 K dereceden düşük, metal ve alaşımları için 20 K civarındadır. Bazı karmaşık oksit seramiklerinin kritik sıcaklıklarının 100 K üstünde olduğu belirlenmiştir.

10 Süper iletkenlik Süper iletkenlik halini 3 çok önemli parametre ile tanımlarız: Kritik sıcaklık (T c ): bir malzemede süper iletkenliğin görülebileceği en yüksek sıcaklık. Bu sıcaklığın altında malzemenin direnci sıfırdır. Kritik manyetik alan (H c ): dışardan uygulanan manyetik alan bu kritik değerin üstüne çıkarsa, malzeme süper iletkenliğini kaybeder. Kritik akım yoğunluğu (J c ): süper iletkenin direnç görmeden (süperiletkenliğini kaybetmeden) taşıyabileceği, birim kesit alanı için maksimum akım.

11 Süper iletkenlik T c altındaki sıcaklıklarda, süper iletkenlik özelliği kritik manyetik alan (H c ) uygulanması ile son bulur. Kritik manyetik alan (H c ) sıcaklığa bağlıdır ve artan sıcaklıkla düşer. Ayni durum akım yoğunluğu için de geçerlidir. Bir malzemenin altında süper iletkenlik kazandığı bir kritik akım yoğunluğu değeri (J c ) vardır.

12 Süper iletkenliğin sınırları 26 metal lerce alaşım ve bileşik süper iletken! J c = kritik akım yoğunluğu J < J c süper iletken H c = kritik manyetik alan H < H c süper iletken H c = H o (1- (T/T c ) 2 ) bu sınırlar içinde kalan sıcaklık, manyetik alan ve akım yoğunluğu değerlerinde malzeme süper iletken gibi davranacaktır. Dışında ise malzeme tekrar normal bir iletkendir.

13 Bardeen, Cooper ve Schrieffer (BCS) teorisi Bardeen, Cooper, ve Schrieffer (BCS) süper iletkenliğin elektronların Cooper çiftleri denen parçacıkları oluşturacak şekilde birbirilerine bağlanması ile ortaya çıktığını ileri sürmüşlerdir (1957). elektronlar kristal yapı ile etkileşimleri sonucunda ayni yüke sahip olmalarına rağmen birbirlerine doğru çekilirler. kritik sıcaklığa soğutulduğunda metaldeki elektronlar Cooper çiftleri oluştururlar.

14 BCS çekim mekanizması Elektronların kristal kafes yapısını hafifçe deforme etmesinden ileri gelir. Elektronlar arasındaki bu çekim fonon değişimi olarak tarif edilir. çöken matris üstündeki 2 kişiyi birbirlerine yakınlaştırır.

15 Süperiletkenler Cooper çiftleri fonon değişimine uğrayan elektronlardır ve birbirlerine bağlıdır. Birbirine bağlı elektronlar bozon gibi davranırlar. Dalga fonksiyonları Pauli Exclusion prensibine uymaz ve ayni quantum seviyesinde bulunabilirler. bağlı fononlar daha az enerjiye sahiptirler. Böylece latis çarpmaları engellenmiş ve direnç düşürülmüş olur. Kafes yapısındaki atomlar pozitif ve negatif bölgeler olarak titreştiklerinde elektron çifti çarpışma olmadan birbirlerine yakınlaşıp uzaklaşırlar.

16 Cooper çiftleri Bu elektron çiftlerinin hareketleri ısıl titreşimlerden ve yabancı-empürite atomları tarafından saçılmaya uğratılamayacak kadar koordineli ve verimli bir şekilde gerçekleşir. Dolayısı ile, elektron saçılması ile orantılı olan direnç sıfır değerine düşer. kt (kafesin ısıl enerjisi) < bağ enerjisi oldukça akım hiçbir kayıp yaşamadan metalden geçer.

17 süperiletkenlik Süperiletkenlik geçiş sıcaklığı altında çiftlenmiş elektronlar makroskopik olarak tek bir kuantum seviyesi oluşturan bir takımdır ve dirençle karşılaşmadan hareket ederler. Pozitif yüklü kafes iyonları elektron elektron Fonon etkileşimi ile enerji değişimi Cooper çifti cooper çiftinin kafes içindeki hareketi

18 Süper iletkenlik türleri Süper iletkenler bir dış manyetik alanla etkileşimlerine göre 2 türe ayrılırlar: Tip I kritik sıcaklığın (T c ) altında mükemmel diamanyetik karakter sergiler. Tek bir kritik manyetik alana (H c ) sahiptir. Tip II alt kritik alan (H c1 ) altında manyetik akıyı iter ve dışarda tutar. H c1 ve üst kritik alan (H c2 ) arasında ise bunu kısmen yapar.

19 Manyetik alan Manyetik alan Süper iletkenlik türleri Tip I H c2 Tip II H c normal normal H c1 Süperiletken + normal süperiletken süperiletken sıcaklık T c sıcaklık T c

20 Tip I vs Tip II süperiletkenlik Mıknatıslanma vs manyetik alan kuvveti Bir dış manyetik alan uygulandığında Tip I süper iletkenlerde keskin bir düşme görülür. Süper iletken Süper+ normal normal

21 Tip I süperiletkenlik Tip I malzemeler, süper iletkenlik durumunda tamamen Diamanyetiktir. uygulanan bir manyetik alanın tamamı malzeme dışında kalır (Meissner etkisi). Alan büyüklüğü H arttırıldıkça kritik alan değerine, (H c ) ulaşılıncaya kadar malzeme diamanyetik kalır. Bu noktada süper iletkenlik sona erer; iletkenlik normal hale döner ve tam bir manyetik akı geçirgenliği sağlanır. Örnek: Alüminyum, kalay, kurşun, civa.

22 Tip I Süperiletkenlik Tip I akım sadece dış yüzeyde dolayısı ile akım miktarı sınırlı M H C H

23 Meissner Etkisi T<T c süper iletken durumda iken bir malzeme manyetik alanı kendi bünyesi dışında tutar. süperiletken T>T c normal Süper iletkenler manyetik alanları iterler. Bu sayede süper iletkenler mıknatısların üstünde havada askıda dururlar. Bu malzeme normal iletken haline dönünce, manyetik alan malzeme bünyesine nüfuz eder.

24 Meissner etkisi Soğutulmuş bir süper iletken üstünde bir mıknatısın havada askıda durması Meissner Etkisi olarak bilinir. Bir süper iletken manyetik alanda iken kritik sıcaklığın altına soğutulursa, manyetik alan süper iletkeni çevreler fakat ona nüfuz edemez. Mıknatıs süper iletkende iki malzemenin birbirlerini itmesine yol açan tersine bir manyetik kuvvet yaratan bir akım oluşturur.

25 Meissner etkisi bütün manyetik alanları itecek şekilde diamanyetik! Süper iletkenliğin klasik işareti! kuvvetli bir nadir element mıknatısını havada askıda tutmak için kullanılabilir. Kritik sıcaklığın altına soğutulmuş bir süper iletkenin bir mıknatısı itmesi ve havada askıda tutması

26 Tip II Süperiletkenlik Tip II süper iletkenler düşük alan uygulamalarında tamamen diamanyetiktir. Manyetik alanın malzeme dışında tutulması tamdır. Ancak süper iletken durumdan normal iletkenliğe geçiş yavaş ve kademeli olur. Bu geçiş tek bir noktada değil, alt ve üst kritik alanlar (H c1 ve H c2 ) arasında gerçekleşir. Manyetik akı malzeme bünyesine H c1 de geçmeye başlar ve manyetik alan arttıkça nüfuziyet artar; nihayet H c2 değerinde tamamlanır.

27 Tip II süperiletkenlik H C1 ve H C2 arasındaki alanlarda malzeme çift karakterli bir durumdadır; hem süper hem de normal iletken alanları mevcuttur. Bir çok pratik uygulama için Tip II süper iletkenleri, daha yüksek kritik sıcaklık ve kritik manyetik alan değerleri nedeniyle Tip I süper iletkenlerine tercih edilir. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan 3 süper iletken Nb-Zr ve Nb-Ti alaşımları ve Nb 3 Sn metaller arası bileşiğidir.

28 Tip II süperiletkenlik Tip II süperiletkenleri Tip I den farklı olarak 2 kritik alan sahibidirler. İlk kritik alana ulaşıldıktan sonra, manyetik akı malzemeye kısmen nüfuz eder ve normal ve süper iletkenlikten oluşan karışık bir duruma geçer. 2. kritik alan geçildikten sonra süper iletkenlik birden bire sona erer. Tip I süper iletkenler genellikle daha yüksek kritik sıcaklığa sahiptirler. örnekler YBCO, vanadyum, ve BSCCO

29 - M Tip II süperiletkenlik Tip II akım telin içinde akıyor. dış manyetik alan uygulandığında Tip II süper iletkenlerde alan kademeli olarak azalır. Süper iletken Süper+ normal normal H c Tam diamanyetizm H c1 H H c2

30 Süperiletken elementler

31 Süper iletken malzemeler Elementler dışındaki tüm süper iletkenler Tip II dir. Tip II süper iletkenler Tip I süper iletkenlerden daha büyük bir kritik sıcaklığa (T c ) sahiptir. Ti, Cu ve Pb gibi bir çok metalde kritik sıcaklıkta direnç birden sıfıra düşer. Metal ve alaşımlarda kritik sıcaklık 20 K ve altındadır ve ulaşılması güçtür. Yitriyum Baryum Bakır Oksit (YBCO) kritik sıcaklığı 92 K iken diğer seramiklerin kritik sıcaklığı daha da yüksektir. Oldukça ucuz bir soğutucu olan sıvı azottan yararlanılarak erişilebilir.

32 Süper iletken malzemeler

33 sıcaklıklar C K Su kaynama Vücut sıcaklığı Oda sıcaklığı Su donma Civa donma Kuru buz Sıvı oksijen Sıvı azot Sıvı helyum Mutlak sıfır

34 Saf metaller Bazı metaller ancak aşırı düşük sıcaklıklarda süper iletken hale geçebilirler. Bunlardan bazıları civa, kurşun, kalay, alüminyum, niobyum, kadmiyum, galyum, çinko ve zirkonyumdur. Pratik uygulamalar için kritik sıcaklıkları çok düşüktür. Örnek; Al un kritik sıcaklığı 1.20 K. ulaşılması çok güç. Alüminyum çok düşük sıcaklıklarda süper iletkendir. Pb da çok düşük sıcaklıklarda süper iletkendir.

35 Metal alaşımları Nb-Ti, ve Nb-Zr gibi metal alaşımları genellikle Tip II süper iletkenidirler. Metal Alaşımları saf metallerden daha yüksek kritik sıcaklıklara ve manyetik akılara sahiptirler. Pratik uygulamalar için Saf metallerden daha faydalıdırlar. Nb-Ti alaşımının kafes yapısı.

36 Yüksek T c seramik süperiletkenleri Yitriyum Baryum Bakır Oksit sıvı azotun kaynama noktası (T c =90 K) üzerinde T c değerine sahip ilk süper iletkendir. Talyum Baryum Kalsiyum Bakır Oksit süperiletkenler arasında en yüksek Tc değerine sahiptir (T c =125 K) Bakır oksitlerin kristal yapı özellikleri sayesinde iyi süperiletken oldukları söylenebilir. Süperiletkenliğin ortaya çıkması için antiferro- mıknatıslanmanın giderilmesi gerekir. Fe Cu

37 Diğer Cu-oksit süperiletkenleri

38 Süper iletken malzemeler Elektriksel olarak yalıtkan olan bazı seramik malzemeler, yüksek kritik sıcaklıklarla süper iletken davranış gösterir. Araştırmalar 92 K kritik sıcaklığa sahip YBa 2 Cu 3 O 7 üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu malzeme karmaşık perovskit kristal yapısına sahiptir. Daha da yüksek kritik sıcaklıklara sahip yeni süper iletken seramik malzemeler bulunmuştur. Bu malzemelerin kritik sıcaklıkları sıvı hidrojen ve sıvı helyuma göre çok daha ekonomik olan sıvı azotun kullanılmasına izin veren 77 K üstünde olduğundan teknolojik yönden umut vericidir. Ancak bu yeni süper iletken seramiklerin kırılganlığı faydalı biçim ve formlarda üretilmelerinde sıkıntı yaratmaktadır.

39 Süper iletkenlikte gelişmeler T c > 30 K için yeni sonuçlar raporlandı Y Ba 2 Cu 3 O 7-x Tl 2 Ba 2 Ca 2 Cu 3 O x T c = 90 K T c = 122 K YBa 2 Cu 3 O 7-x 1987 de Paul Chu tarafından keşfedildi T c : 90-95K B c2 : 100 Tesla J c : 1.0x10 9 A/m 2 3 metalik elementin oranları nedeniyle süper iletkeni denir.

40 Süper iletken malzemeler CuO 2 düzlemleri X X Ba X X Y X X Ba X Cu X O Cu lineer zincirler (001) düzlemleri YBa 2 Cu 3 O 7 Atom boşlukları (X) CuO 2 düzlemleri arasında elektron birleşmeleri sağlar.

41 yüksek-t c süper iletkenliği 60 yıl süren araştırmalardan sonra 1970 lerde 23 K e kadar süper iletken kalabilen 164 K metalik bileşikler Paul Chu keşfedildi ya kadar Alex Müller and Georg Bednorz kritik sıcaklık 39 K e kadar yükseldi. Günümüzde kritik sıcaklık 164 K dir.

42 Süper iletkenlerin uygulamaları Parçacık hızlandırıcıları Güç iletimi Enerji transferi Elektrik motorları bilgisayarlar Tıp Manyetik kalkan cihazları İnfrared sensörleri Analog sinyal proses cihazları Mikrodalga cihazları Jeneratörlerde süper iletken mıknatıslar Enerji depolama cihazları Sürtünmesiz ulaşım Manyetik ayırıcılar

43 Elektro mıknatıslar Bir telden geçen elektrik akımı tel çevresinde bir manyetik alan yaratır. Manyetik alanın kuvveti telden geçen akım arttıkça artar. Süper iletkenler enerji kaybı olmadan büyük akımlar taşıyabildiğinden kuvvetli elektro mıknatıs yapmak için ideal malzemelerdir. Bu sayede çok küçük ve çok güçlü elektro mıknatıs yapmak mümkündür.

44 elektro mıknatıslar Süperiletkenler kayıp yaşanmadan çok büyük akımlar taşıyabildiğinden kuvvetli mıknatıslar yapmak için ideal malzemelerdir. Bir süper iletken kritik sıcaklığın altına soğutulduğunda ve etrafındaki manyetik alan arttırıldığında, manyetik alan süper iletken etrafında kalır.

45 elektro mıknatıslar tipik Nb 3 Sn SC mıknatısı 146 A akım ile 10.8 T kuvvetinde bir manyetik alan oluşturur.

46 Güç jeneratörleri Süper iletkenlerle sarılan jeneratörler çok daha küçük ekipman ile ayni miktarda elektrik üretirler. Elektrik üretildiğinde süper iletken teller tarafından iletilebilirler. Enerji, süper iletken bobinlerde ciddi miktarda kayıp olmaksızın uzun sürelerle depolanabilir.

47 Tıp uygulamaları yüksek alan üretebilen süper iletken mıknatıslar bugün tıpta manyetik rezonans görüntüleme donanımlarında kullanılmaktadır. Vücut dokularında ve organlardaki anomaliler kesit alan görüntülerinin elde edilmesi ile teşhis edilebilmektedir. Manyetik rezonans spektroskopi (MRS) ile vücut dokularının kimyasal analizi de mümkündür. Süper iletken quantum engelleme cihazları (superconducting quantum interference device: SQUIDS) manyetik alan, elektrik akım ve voltajlarda son derece küçük değişimleri ölçebilen cihazlar.

48 Manyetik görüntüleme Manyetik rezonans Görüntüleme Nukleer manyetik Rezonans Spektroskopi MRI tarayıcılarında süperiletkenler kullanır.

49 Manyetik görüntüleme Nöro-manyetik sinyallerin SQUID tekniği ile ölçülmesi İnsan beyninin nükleer manyetik rezonans (NMR) tekniği ile süperiletken bir mıknatıs tarafından oluşturulan manyetik alanda görüntülenmesi

50 SQUIDs Yerkürenin manyetik alanının milyonda biri kadar olan alanları yakalar: kalp kaslarındaki akımlar bile ölçülebilir.

51 Süper iletkenlik uygulamaları Elektrik güç dağıtımının süper iletkenlerle yapılması-güç kayıpları çok az olur ve donanımlar böylece düşük voltaj seviyelerinde çalışır. Yüksek enerjili partikül hızlandırıcıları için mıknatıslar Bilgisayarlar için daha yüksek hız sinyal gönderme kabiliyeti

52 enerji nakli Süperiletken kablo bakır tellere göre daha fazla enerji taşır. Süperiletken kablo. Sıvı azot soğutucu kablonun bir kısmını oluşturur ve süperiletken telin kritik sıcaklık altında kalmasını sağlar. Bu kablolar standart kablolara göre yer ihtiyacını kat ve kat azaltır.

53 enerji nakli Enerji nakil hatlarında %15 seviyelerinde kayıp! Süperiletkenlerle taşıma kapasitesinde 100 kat artış imkanı 1000 MW enerji 40 cm çapında süperiletkenle taşındı! Yüksek akım için düşük gerilim gereksinimi Daha az yer gereksinimi Çok daha süratli bilgisayar sinyal iletimi hesaplama hızlarında ciddi artış

54 enerji nakil hatları

55 Yüksek hız trenleri manyetik levitasyonla çalışan trenler raylarla sürtünme sıfırlanıyor. Böylece hız/konfor artıyor. Yamanashi MLX01 MagLev treni

56 Yüksek hız trenleri

57 Telekomünikasyon Süperiletkenker baz istasyonlarında verimli filtre malzemesi olarak kullanılıyor (bugün dünyada 700 istasyonda)! Telefon sinyallerini birbirinden ayırıyor. Elektriksel direnç yüzünden geleneksel filtre malzemeleri sinyallin bir kısmını kaybediyor.

58 Süper iletken ekipmanların ekonomik etkisi faydalar Daha yüksek yoğunluklu nakil kapasitesi ve daha yüksek ekonomik üretkenlik Azaltılmış çevre etkisi endüstriyel daha ekonomik endüstriyel prosesler: İmalat ve enerji üretimi Elektrik enerji depolama, nakil ve genişleme ulaşım Daha ekonomik elektrik nakli Yüksek hız ve MAGLEV tren teknolojileri Elektrikli otomobil ve otobüs gemi

59 özet Süper iletkenlik mutlak sıfır derece yakınlarında malzemelerin elektrik direnci kaybolur. Bu koşullarda iletkenlik süper olarak adlandırılır. süper iletkenlik, sıcaklık, manyetik alan ve akım yoğunluğu kritik değerlerin üstüne çıkarsa kaybolur. Tip I süper iletkenler için, manyetik alan itme kapasitesi kritik bir sıcaklığın altında eksiksizdir. Alan nüfuziyeti kritik alan, H c, aşıldığında tamamlanır. Tip II malzemelerde bu nüfuziyet artan manyetik alan ile kademeli olarak artar. yüksek kritik sıcaklıklara sahip yeni seramik malzemeler geliştirilmektedir. Bu malzemeleri sıvı azotla kullanmak mümkün olduğu için uygulama alanları da artacaktır.

ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLER

ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLER ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLER İletkenlik Elektrik iletkenlik, malzeme içerisinde atomik boyutlarda yük taşıyan elemanlar (charge carriers) tarafından gerçekleştirilir. Bunlar elektron veya elektron boşluklarıdır.

Detaylı

Akım ve Direnç. Bölüm 27. Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç

Akım ve Direnç. Bölüm 27. Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç Bölüm 27 Akım ve Direnç Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç Öğr. Gör. Dr. Mehmet Tarakçı http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Elektrik Akımı Elektrik yüklerinin

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE SÜPERİLETKEN MALZEMELER. Rıfkı Terzioğlu, Türker Fedai Çavuş Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE SÜPERİLETKEN MALZEMELER. Rıfkı Terzioğlu, Türker Fedai Çavuş Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE SÜPERİLETKEN MALZEMELER Rıfkı Terzioğlu, Türker Fedai Çavuş Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü İçerik Giriş İçerik Giriş Süperiletkenler ve temel özellikleri,

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

SÜPERİLETKEN TEKNOLOJİLERİ-4 Süperiletken Maglev Trenler. Doç. Dr. Zeynep GÜVEN ÖZDEMİR Yrd.Doç.Dr.Özden ASLAN ÇATALTEPE

SÜPERİLETKEN TEKNOLOJİLERİ-4 Süperiletken Maglev Trenler. Doç. Dr. Zeynep GÜVEN ÖZDEMİR Yrd.Doç.Dr.Özden ASLAN ÇATALTEPE SÜPERİLETKEN TEKNOLOJİLERİ-4 Süperiletken Maglev Trenler Doç. Dr. Zeynep GÜVEN ÖZDEMİR Yrd.Doç.Dr.Özden ASLAN ÇATALTEPE 1 Bilinen en güvenli ulaşım araçları, sabit bir ray üzerinde ve karada gittiklerinden

Detaylı

ELEKTRİK AKIMI Elektrik Akım Şiddeti Bir İletkenin Direnci

ELEKTRİK AKIMI Elektrik Akım Şiddeti Bir İletkenin Direnci ELEKTRİK AKIMI Elektrikle yüklü ve potansiyelleri farklı olan iki iletken küreyi, iletken bir telle birleştirilirse, potansiyel farkından dolayı iletkende yük akışı meydana gelir. Bir iletkenden uzun süreli

Detaylı

Manyetik Alan. Manyetik Akı. Manyetik Akı Yoğunluğu. Ferromanyetik Malzemeler. B-H eğrileri (Hysteresis)

Manyetik Alan. Manyetik Akı. Manyetik Akı Yoğunluğu. Ferromanyetik Malzemeler. B-H eğrileri (Hysteresis) Manyetik Alan Manyetik Akı Manyetik Akı Yoğunluğu Ferromanyetik Malzemeler B-H eğrileri (Hysteresis) Kaynak: SERWAY Bölüm 29 http://mmfdergi.ogu.edu.tr/mmfdrg/2006-1/3.pdf Manyetik Alan Manyetik Alan

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 Elektriksel olaylarla ilgili buraya kadar yaptığımız, tartışmalarımız, durgun yüklerle veya elektrostatikle sınırlı kalmıştır. Şimdi, elektrik

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 7. Hafta. Aysuhan OZANSOY

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 7. Hafta. Aysuhan OZANSOY FİZ102 FİZİK-II Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 7. Hafta Aysuhan OZANSOY Bölüm 6: Akım, Direnç ve Devreler 1. Elektrik Akımı ve Akım Yoğunluğu 2. Direnç ve Ohm Kanunu 3. Özdirenç 4. Elektromotor

Detaylı

ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ

ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ Dr. Cemile BARDAK Ders Gün ve Saatleri: Çarşamba (09:55-12.30) Ofis Gün ve Saatleri: Pazartesi / Çarşamba (13:00-14:00) 1 TEMEL KAVRAMLAR Bir atom, proton (+), elektron (-) ve

Detaylı

İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken

İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken Diyot, transistör, tümleşik (entegre) devreler ve isimlerini buraya sığdıramadağımız daha birçok elektronik elemanlar, yarı iletken malzemelerden yapılmışlardır. Bu kısımdaki en önemli konulardan biri,

Detaylı

Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 1

Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 1 Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 1 Dr. Mehmet Ali DAYIOĞLU Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 1. Elektroniğe giriş Akım, voltaj, direnç, elektriksel

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları 40 Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları 1 Test 1 in Çözümleri 1. USG ve MR cihazları ile ilgili verilen bilgiler doğrudur. BT cihazı c-ışınları ile değil X-ışınları ile çalışır. Bu nedenle I ve II.

Detaylı

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA Atomlar Arası Bağlar 1 İyonik Bağ 2 Kovalent

Detaylı

Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER. Elektriksel Kutuplaşma. Dielektrik malzemeler. Kutuplaşma Türleri 15.4.2015. Elektronik kutuplaşma

Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER. Elektriksel Kutuplaşma. Dielektrik malzemeler. Kutuplaşma Türleri 15.4.2015. Elektronik kutuplaşma Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER Dielektrik malzemeler; serbest elektron yoktur, yalıtkan malzemelerdir, uygulanan elektriksel alandan etkilenebilirler. 1 2 Dielektrik malzemeler Elektriksel alan

Detaylı

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır: Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır: İyonik bağlar, elektronlar bir atomdan diğerine aktarıldığı zaman

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

MEHMET FEVZİ BALIKÇI

MEHMET FEVZİ BALIKÇI MERSİN ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ FİZİK ve TEKNOLOJİK GELİŞMELER DERSİ KONU MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME MR CIHAZI SPİN KAVRAMI ve SÜPER İLETKENLER MEHMET FEVZİ BALIKÇI 07102007

Detaylı

Malzemeler elektrik yükünü iletebilme yeteneklerine göre 3 e ayrılırlar. İletkenler Yarı-iletkenler Yalıtkanlar

Malzemeler elektrik yükünü iletebilme yeteneklerine göre 3 e ayrılırlar. İletkenler Yarı-iletkenler Yalıtkanlar Malzemeler elektrik yükünü iletebilme yeteneklerine göre 3 e ayrılırlar. İletkenler Yarı-iletkenler Yalıtkanlar : iletkenlik katsayısı (S/m) Malzemelerin iletkenlikleri sıcaklık ve frekansla değişir. >>

Detaylı

Atomların bir arada tutulmalarını sağlayan kuvvetlerdir Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek (daha kararlı olmak) için bir araya gelirler

Atomların bir arada tutulmalarını sağlayan kuvvetlerdir Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek (daha kararlı olmak) için bir araya gelirler Kimyasal Bağlar; Atomların bir arada tutulmalarını sağlayan kuvvetlerdir Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek (daha kararlı olmak) için bir araya gelirler İki ana gruba ayrılır Kuvvetli (birincil,

Detaylı

Moleküllerarası Etkileşimler, Sıvılar ve Katılar - 11

Moleküllerarası Etkileşimler, Sıvılar ve Katılar - 11 Moleküllerarası Etkileşimler, Chemistry, The Central Science, 10th edition Theodore L. Brown; H. Eugene LeMay, Jr.; and Bruce E. Bursten Sıvılar ve Katılar - 11 Maddenin Halleri Maddenin halleri arasındaki

Detaylı

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Termal nötronlar (0.025 ev) Orta enerjili nötronlar (0.5-10 kev) Hızlı nötronlar (10 kev-10 MeV) Çok hızlı nötronlar (10 MeV in üzerinde)

Detaylı

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM)

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) 1 Mürekkebin suda yayılması veya kolonyanın havada yayılması difüzyona örnektir. En hızlı difüzyon gazlarda görülür. Katılarda atom hareketleri daha yavaş olduğu için katılarda

Detaylı

ELEMENT VE BİLEŞİKLER

ELEMENT VE BİLEŞİKLER ELEMENT VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri: a) Elementler: Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri a) ELEMENTLER Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-2 Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-2 Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Ders Notu-2 Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU DİRENÇLER Direnci elektrik akımına gösterilen zorluk olarak tanımlayabiliriz. Bir iletkenin elektrik

Detaylı

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları 1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları Sol üstte yüzey seftleştirme işlemi uygulanmış bir çelik

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 3 : YAŞAMIMIZDAKĐ ELEKTRĐK (MEB)

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 3 : YAŞAMIMIZDAKĐ ELEKTRĐK (MEB) ÖĞENME ALANI : FZKSEL OLAYLA ÜNTE 3 : YAŞAMIMIZDAK ELEKTK (MEB) B ELEKTK AKIMI (5 SAAT) (ELEKTK AKIMI NED?) 1 Elektrik Akımının Oluşması 2 Elektrik Yüklerinin Hareketi ve Yönü 3 ler ve Özellikleri 4 Basit

Detaylı

MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri

MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri K O C A E L İ ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri 3 Şekillendirmenin Metalurjik Esasları Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2012-2013 Güz Yarıyılı 3. Şekillendirmenin

Detaylı

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu Akım ve Direnç Elektriksel olaylarla ilgili buraya kadar yaptığımız tartışmalar durgun yüklerle veya elektrostatikle sınırlı kalmıştır. Şimdi, elektrik yüklerinin hareket halinde olduğu durumları inceleyeceğiz.

Detaylı

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Sıkı bir çalışmanın yerini hiç bir şey alamaz. Deha yüzde bir ilham ve yüzde doksandokuz terdir. Thomas Alva Edison İçerik TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI Transdüser ve Sensör

Detaylı

Atomdan e koparmak için az ya da çok enerji uygulamak gereklidir. Bu enerji ısıtma, sürtme, gerilim uygulama ve benzeri şekilde verilebilir.

Atomdan e koparmak için az ya da çok enerji uygulamak gereklidir. Bu enerji ısıtma, sürtme, gerilim uygulama ve benzeri şekilde verilebilir. TEMEL ELEKTRONİK Elektronik: Maddelerde bulunan atomların son yörüngelerinde dolaşan eksi yüklü elektronların hareketleriyle çeşitli işlemleri yapma bilimine elektronik adı verilir. KISA ATOM BİLGİSİ Maddenin

Detaylı

ELEMETLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

ELEMETLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ Elementler Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere element denir. Elementler çok sayıda

Detaylı

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sa-hiptir. Atomda bulunan yükler; negatif

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ

MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ Bölüm İçeriği Bağ Enerjisi ve Kuvveti Atomlar arası mesafe, Kuvvet ve Enerji İlişkisi Atomlar arası Mesafeyi Etkileyen Faktörler. Sıcaklık, Iyonsallik derecesi,

Detaylı

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri Atom Yapısı ve Atomlar Arası Bağlar Dr. Ersin Emre Ören Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü TOBB Ekonomi ve Teknoloji

Detaylı

Süperiletkenlik. Biri İngiltere de diğeri Hollanda da iki laboratuvar,

Süperiletkenlik. Biri İngiltere de diğeri Hollanda da iki laboratuvar, Zeynep Ünalan Dr, Bilimsel Programlar Uzmanı, TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi Süperiletkenlik 1911 yılının Nisan ayında Heike Kammerlingh Onnes ve ekibi sıvı helyum kullanarak soğuttukları cıvada şaşırtıcı

Detaylı

PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6

PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6 PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6 Periyodik sistemde yatay sıralara Düşey sütunlara.. adı verilir. 1.periyotta element, 2 ve 3. periyotlarda..element, 4 ve 5.periyotlarda.element 6 ve 7. periyotlarda

Detaylı

ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ, KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE

ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ, KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ, KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE ELEMENTLER ELEMENTLER METALLER AMETALLER SOYGAZLAR Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element

Detaylı

ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ

ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ 1. KISA DEVRE Kısa devre; kırmızı, sarı, mavi, nötr ve toprak hatlarının en az ikisinin birbirine temas ederek elektriksel akımın bu yolla devresini tamamlamasıdır. Kısa devre olduğunda

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU hasanyolcu.wordpress.com En az iki atomun belli bir düzenlemeyle kimyasal bağ oluşturmak suretiyle bir araya gelmesidir. Aynı atomda olabilir farklı atomlarda olabilir. H 2,

Detaylı

DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ

DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Anabilim Dalı Elektronik I Dersi Laboratuvarı 1. Deneyin Amacı DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ Diyot çeşitlerinin

Detaylı

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ 1. Atomun Yapısı KONULAR 2.Element ve Sembolleri 3. Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler 4. Kimyasal Bağ 5. Bileşikler ve Formülleri 6. Karışımlar 1.Atomun Yapısı

Detaylı

Elektrik Yük ve Elektrik Alan

Elektrik Yük ve Elektrik Alan Bölüm 1 Elektrik Yük ve Elektrik Alan Bölüm 1 Hedef Öğretiler Elektrik yükler ve bunların iletken ve yalıtkanlar daki davranışları. Coulomb s Yasası hesaplaması Test yük kavramı ve elektrik alan tanımı.

Detaylı

BÖLÜM 8 MALZEMENİN MANYETİK ÖZELLİKLERİ

BÖLÜM 8 MALZEMENİN MANYETİK ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 8 MALZEMENİN MANYETİK ÖZELLİKLERİ İndüktörler, transformatörler, jeneratörler, elektrik motorları, trafolar, elektromıknatıslar, hoparlörler, kayıt cihazları gibi pek çok cihaz malzemenin manyetik

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 4 DR. FATİH AY.

MALZEME BİLGİSİ DERS 4 DR. FATİH AY. MALZEME BİLGİSİ DERS 4 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net GEÇEN HAFTA TEMEL KAVRAMLAR ATOMLARDA ELEKTRONLAR PERİYODİK TABLO BÖLÜM II ATOM YAPISI VE ATOMLARARASı BAĞLAR BAĞ KUVVETLERİ VE ENERJİLERİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER -BÖLÜM / 1- -BÖLÜM / 2- -BÖLÜM / 3- GİRİŞ... 1 ÖZEL GÖRELİLİK KUANTUM FİZİĞİ ÖNSÖZ... iii ŞEKİLLERİN LİSTESİ...

İÇİNDEKİLER -BÖLÜM / 1- -BÖLÜM / 2- -BÖLÜM / 3- GİRİŞ... 1 ÖZEL GÖRELİLİK KUANTUM FİZİĞİ ÖNSÖZ... iii ŞEKİLLERİN LİSTESİ... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii ŞEKİLLERİN LİSTESİ... viii -BÖLÜM / 1- GİRİŞ... 1 -BÖLÜM / 2- ÖZEL GÖRELİLİK... 13 2.1. REFERANS SİSTEMLERİ VE GÖRELİLİK... 14 2.2. ÖZEL GÖRELİLİK TEORİSİ... 19 2.2.1. Zaman Ölçümü

Detaylı

Enerji Band Diyagramları

Enerji Band Diyagramları Yarıiletkenler Yarıiletkenler Germanyumun kimyasal yapısı Silisyum kimyasal yapısı Yarıiletken Yapım Teknikleri n Tipi Yarıiletkenin Meydana Gelişi p Tipi Yarıiletkenin Meydana Gelişi Yarıiletkenlerde

Detaylı

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM GENEL KİMYA MOLEKÜLLER ARASI KUVVETLER Moleküller Arası Kuvvetler Yüksek basınç ve düşük sıcaklıklarda moleküller arası kuvvetler gazları ideallikten saptırır. Moleküller arası kuvvetler molekülde kalıcı

Detaylı

Temel Kavramlar. Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz?

Temel Kavramlar. Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? Temel Kavramlar Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? 1 Elektriksel Yük Elektrik yükü bu dış yörüngede dolanan elektron sayısının çekirdekteki proton

Detaylı

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur.

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elektron ve proton

Detaylı

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır.

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır. ELEKTRİK AKIMI ve LAMBALAR ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda potansiyelleri eşit oluncaya kadar birinden diğerine elektrik yükü akışı olur. Potansiyeller

Detaylı

Valans elektronları kimyasal reaksiyona ve malzemenin yapısına katkı sağlar.

Valans elektronları kimyasal reaksiyona ve malzemenin yapısına katkı sağlar. Valans Elektronları Atomun en dış kabuğundaki elektronlara valans elektron adı verilir. Valans elektronları kimyasal reaksiyona ve malzemenin yapısına katkı sağlar. Bir atomun en dış kabuğundaki elektronlar,

Detaylı

DENEY 6 TUNGSTEN FİTİLLİ AMPUL VE YARIİLETKEN DİYOT

DENEY 6 TUNGSTEN FİTİLLİ AMPUL VE YARIİLETKEN DİYOT YALITKAN YARI- İLETKEN METAL DENEY 6 TUNGSTEN FİTİLLİ AMPUL VE YARIİLETKEN DİYOT Amaç: Birinci deneyde Ohmik bir devre elemanı olan direncin uçları arasındaki gerilimle üzerinden geçen akımın doğru orantılı

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır.

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır. ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda potansiyelleri eşit oluncaya kadar birinden diğerine elektrik yükü akışı olur. Potansiyeller eşitlendiğinde yani

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Atomsal Yapı ve Atomlararası Bağ1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin

Detaylı

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır.

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır. ATOM ve YAPISI Elementin özelliğini taşıyan en küçük parçasına denir. Atom Numarası Bir elementin unda bulunan proton sayısıdır. Protonlar (+) yüklü olduklarından pozitif yük sayısı ya da çekirdek yükü

Detaylı

ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİNDE MALZEME

ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİNDE MALZEME Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİNDE MALZEME Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim OKUMU E-mail : okumus@ktu.edu.tr WEB : http://www.hiokumus.com 1 İçerik Giriş

Detaylı

ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖR

ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖR ALAN ETKİLİ TRANİTÖR Y.oç.r.A.Faruk BAKAN FET (Alan Etkili Transistör) gerilim kontrollu ve üç uçlu bir elemandır. FET in uçları G (Kapı), (rain) ve (Kaynak) olarak tanımlanır. FET in yapısı ve sembolü

Detaylı

Radyolojik Teknikler - I MRG

Radyolojik Teknikler - I MRG F.Ü. SHMYO Tıbbi Görüntüleme Teknikleri 2014 Radyolojik Teknikler - I MRG Selami SERHATLIOĞLU MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME Manyetik güç birimi; 1 Tesla = 10.000 Gauss, (MRG) Dünyanın da sabit bir manyetik

Detaylı

BÖLÜM. Elektrotlar ve Elektrokimyasal Hücreler 1. ÜNİTE İÇERİK Elektrot ve Elektrolit Yarı Hücre ve Hücre

BÖLÜM. Elektrotlar ve Elektrokimyasal Hücreler 1. ÜNİTE İÇERİK Elektrot ve Elektrolit Yarı Hücre ve Hücre 1. 2 1. İÇERİK 1.2.1 Elektrot ve Elektrolit 1.2.2 Yarı Hücre ve Hücre Elektrotlar ve Elektrokimyasal Hücreler Bitkilerin fotosentez yapması, metallerin arıtılması, yakıt hücrelerinin görev yapması gibi

Detaylı

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK DURGUN ELEKTRİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında

Detaylı

FİZ4001 KATIHAL FİZİĞİ-I

FİZ4001 KATIHAL FİZİĞİ-I FİZ4001 KATIHAL FİZİĞİ-I Bölüm 3. Örgü Titreşimleri: Termal, Akustik ve Optik Özellikler Dr. Aytaç Gürhan GÖKÇE Katıhal Fiziği - I Dr. Aytaç Gürhan GÖKÇE 1 Bir Boyutlu İki Atomlu Örgü Titreşimleri M 2

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Bahar Yarıyılı Bölüm-6 Özeti Ankara Aysuhan OZANSOY

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Bahar Yarıyılı Bölüm-6 Özeti Ankara Aysuhan OZANSOY FİZ102 FİZİK-II Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü 2014-2015 Bahar Yarıyılı Bölüm-6 Özeti 21.04.2015 Ankara Aysuhan OZANSOY Bölüm 6: Akım, Direnç ve Devreler 1. Elektrik Akımı ve Akım Yoğunluğu

Detaylı

VAROL, A.; YILDIRIM, M., M.: Yüksek Krom-Nikel Alaşımlı Çelikler İçin Yeni Bir Kullanım Alanı, Metalürji Dergisi, Sayı 51, Ağustos 1987, S: 12-14

VAROL, A.; YILDIRIM, M., M.: Yüksek Krom-Nikel Alaşımlı Çelikler İçin Yeni Bir Kullanım Alanı, Metalürji Dergisi, Sayı 51, Ağustos 1987, S: 12-14 YÜKSEK KROM-NİKEL ALAŞIMLI ÇELİKLER İÇİN YENİ BİR KULLANIM ALANI Asaf VAROL F.Ü. Teknik Eğitim Fakültesi Makina Eğitimi Böl. M. Mustafa YILDIRIM F.Ü. Teknik Eğitim Fakültesi Metalürji Eğitimi Böl. ÖZET

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Katı Eriyikler

MALZEME BİLGİSİ. Katı Eriyikler MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Katı Eriyikler 1 Giriş Endüstriyel metaller çoğunlukla birden fazla tür eleman içerirler, çok azı arı halde kullanılır. Arı metallerin yüksek iletkenlik, korozyona

Detaylı

Magnetic Materials. 7. Ders: Ferromanyetizma. Numan Akdoğan.

Magnetic Materials. 7. Ders: Ferromanyetizma. Numan Akdoğan. Magnetic Materials 7. Ders: Ferromanyetizma Numan Akdoğan akdogan@gyte.edu.tr Gebze Institute of Technology Department of Physics Nanomagnetism and Spintronic Research Center (NASAM) Moleküler Alan Teorisinin

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METOTLAR II DOĞRUSAL ISI İLETİMİ DENEYİ 1.Deneyin Adı: Doğrusal ısı iletimi deneyi..

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Cu Copper 29 Bakır 2 Dünyada madenden bakır üretimi, Milyon ton Yıl Dünyada madenden bakır

Detaylı

Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM. o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ

Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM. o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ KİMYASAL TÜR 1. İYONİK BAĞ - - Ametal.- Kök Kök Kök (+) ve (-) yüklü iyonların çekim kuvvetidir..halde

Detaylı

Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı. olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel. Üniversitesi Kimyası" Kitabı ndan okuyunuz.

Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı. olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel. Üniversitesi Kimyası Kitabı ndan okuyunuz. KİMYASAL BAĞLAR Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel Üniversitesi Kimyası" Kitabı ndan okuyunuz. KİMYASAL BAĞLAR İki atom veya atom grubu

Detaylı

Bölüm 4 Doğru Akım Devreleri. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 4 Doğru Akım Devreleri. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 4 Doğru Akım Devreleri Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Doğru Akım Devreleri Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Yasası Elektromotor Kuvvet (EMK) Kirchoff un Akım Kuralı Kirchoff un İlmek Kuralı Seri ve Paralel

Detaylı

Bu konuda cevap verilecek sorular?

Bu konuda cevap verilecek sorular? MANYETİK ALAN Bu konuda cevap verilecek sorular? 1. Manyetik alan nedir? 2. Maddeler manyetik özelliklerine göre nasıl sınıflandırılır? 3. Manyetik alanın varlığı nasıl anlaşılır? 4. Mıknatısın manyetik

Detaylı

DENEY-4 ASENKRON MOTORUN KISA DEVRE (KİLİTLİ ROTOR) DENEYİ

DENEY-4 ASENKRON MOTORUN KISA DEVRE (KİLİTLİ ROTOR) DENEYİ DENEY-4 ASENKRON MOTORUN KISA DEVRE (KİLİTLİ ROTOR) DENEYİ TEORİK BİLGİ ASENKRON MOTORLARDA KAYIPLAR Asenkron motordaki güç kayıplarını elektrik ve mekanik olarak iki kısımda incelemek mümkündür. Elektrik

Detaylı

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Akım, Direnç ve Elektromotor Kuvvet

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Akım, Direnç ve Elektromotor Kuvvet Ders Hakkında Fizik-II Elektrik ve Manyetizma Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fen ve mühendislik öğrencilerine elektrik ve manyetizmanın temel kanunlarını lisans düzeyinde öğretmektir. Dersin İçeriği Hafta

Detaylı

Malzeme Bilimi ve Malzemelerin Sınıflandırılması

Malzeme Bilimi ve Malzemelerin Sınıflandırılması Malzeme Bilimi ve Malzemelerin Sınıflandırılması Malzeme Nedir? Genel anlamda ihtiyaçlarımızı karşılamak ve belli bir amacı gerçekleştirmek için kullanılan her türlü maddeye malzeme denir. Teknik anlamda

Detaylı

ISININ YAYILMA YOLLARI

ISININ YAYILMA YOLLARI ISININ YAYILMA YOLLARI Isının yayılma yolları ve yayıldıkları ortamlar Isının yayılma yollarını ve yayıldıkları ortamı aşağıda verilen tablodaki gibi özetleyebiliriz. İletim Konveksiyon Işıma İletim Nasıl

Detaylı

Elektronların Dizilişi ve Kimyasal Özellikleri

Elektronların Dizilişi ve Kimyasal Özellikleri Elektronların Dizilişi ve Kimyasal Özellikleri ELEKTRON ALIŞVERİŞİ VE SONUÇLARI: Helyum (2), neon (10), argon (18)in elektron dağılımları incelendiğinde Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı,

Detaylı

İstatistiksel Mekanik I

İstatistiksel Mekanik I MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 8.333 İstatistiksel Mekanik I: Parçacıkların İstatistiksel Mekaniği 2007 Güz Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Şartları hakkında bilgi almak için

Detaylı

FİZ314 Fizikte Güncel Konular

FİZ314 Fizikte Güncel Konular FİZ34 Fizikte Güncel Konular 205-206 Bahar Yarıyılı Bölüm-7 23.05.206 Ankara A. OZANSOY 23.05.206 A.Ozansoy, 206 Bölüm 7: Nükleer Reaksiyonlar ve Uygulamalar.Nötron İçeren Etkileşmeler 2.Nükleer Fisyon

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani madde yani bileşik

Detaylı

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Atom ve moleküller arası Atomsal bağlar

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Atom ve moleküller arası Atomsal bağlar Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN Atom ve moleküller arası Atomsal bağlar İçerik Atomlararası denge mesafesi Elastisite modülü Atomlar niçin bağ yapmak ister? İyonik bağ Kovalent bağ Metalik bağ

Detaylı

Boya eklenmesi Kısmen karışma Homojenleşme

Boya eklenmesi Kısmen karışma Homojenleşme DİFÜZYON 1 Katı içerisindeki atomların hareketi yüksek konsantrasyon bölgelerinden düşük konsantrasyon bölgelerine doğrudur. Kayma olayından farklıdır. Kaymada hareketli atom düzlemlerindeki bütün atomlar

Detaylı

Güç, enerji ve kuvvet kavramları, birimler, akım, gerilim, direnç, lineerlik nonlineerlik kavramları. Arş.Gör. Arda Güney

Güç, enerji ve kuvvet kavramları, birimler, akım, gerilim, direnç, lineerlik nonlineerlik kavramları. Arş.Gör. Arda Güney Güç, enerji ve kuvvet kavramları, birimler, akım, gerilim, direnç, lineerlik nonlineerlik kavramları Arş.Gör. Arda Güney İçerik Uluslararası Birim Sistemi Fiziksel Anlamda Bazı Tanımlamalar Elektriksel

Detaylı

2.5. İletkenlerde R, L, C Hesabı İletim Hatlarında Direnç (R) İletim hatlarında gerilim düşümüne ve güç kaybına sebebiyet veren direncin doğru

2.5. İletkenlerde R, L, C Hesabı İletim Hatlarında Direnç (R) İletim hatlarında gerilim düşümüne ve güç kaybına sebebiyet veren direncin doğru 2.5. İletkenlerde R, L, C Hesabı 2.5.1. İletim Hatlarında Direnç (R) İletim hatlarında gerilim düşümüne ve güç kaybına sebebiyet veren direncin doğru hesaplanması gerekir. DA direnci, R=ρ.l/A eşitliğinden

Detaylı

ELEKTRİĞİN İLETİMİ. Adı:Muharrem Soyadı:Şireci No:683

ELEKTRİĞİN İLETİMİ. Adı:Muharrem Soyadı:Şireci No:683 ELEKTRİĞİN İLETİMİ Adı:Muharrem Soyadı:Şireci No:683 Elektrik Nedir? Günümüzde evlerin aydınlatılması, televizyon, radyo, telefon, çamaşır makinesi gibi araçların çalıştırılmasında elektrik kullanılmaktadır.

Detaylı

Hazırlayan: Tugay ARSLAN

Hazırlayan: Tugay ARSLAN Hazırlayan: Tugay ARSLAN ELEKTRİKSEL TERİMLER Nikola Tesla Thomas Edison KONULAR VOLTAJ AKIM DİRENÇ GÜÇ KISA DEVRE AÇIK DEVRE AC DC VOLTAJ Gerilim ya da voltaj (elektrik potansiyeli farkı) elektronları

Detaylı

KOROZYONUN ÖNEMİ. Korozyon, özellikle metallerde büyük ekonomik kayıplara sebep olur.

KOROZYONUN ÖNEMİ. Korozyon, özellikle metallerde büyük ekonomik kayıplara sebep olur. KOROZYON KOROZYON VE KORUNMA KOROZYON NEDİR? Metallerin bulundukları ortam ile yaptıkları kimyasal veya elektrokimyasal reaksiyonları sonucu meydana gelen malzeme bozunumuna veya hasarına korozyon adı

Detaylı

HAFTA SAAT KAZANIM ÖĞRENME YÖNTEMLERİ ARAÇ-GEREÇLER KONU DEĞERLENDİRME

HAFTA SAAT KAZANIM ÖĞRENME YÖNTEMLERİ ARAÇ-GEREÇLER KONU DEĞERLENDİRME 75. YIL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI ELEKTRİK-ELEKTRONİK ESASLARI DERSİ 10. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI EYLÜL EYLÜL EKİM 1.(17-23) 2.(24-30) 3.(01-07)

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-4 Kondansatörler ve Bobinler

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-4 Kondansatörler ve Bobinler Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Ders Notu-4 Kondansatörler ve Bobinler Kondansatörler Kondansatör, elektronların kutuplanarak elektriksel yükü elektrik alanın içerisinde depolayabilme

Detaylı

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar.

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin bileşik oluşturma istekleri onların kararlı yapıya ulaşma

Detaylı

YÜKSEK GEÇİŞ SICAKLIKLI SÜPERİLETKENLERDE KRİTİK DURUM MODELLERİNİN İNCELENMESİ * Investigation Of Critical State Models On High-T c Superconductors

YÜKSEK GEÇİŞ SICAKLIKLI SÜPERİLETKENLERDE KRİTİK DURUM MODELLERİNİN İNCELENMESİ * Investigation Of Critical State Models On High-T c Superconductors YÜKSEK GEÇİŞ SICAKLIKLI SÜPERİLETKENLERDE KRİTİK DURUM MODELLERİNİN İNCELENMESİ * Investigation Of Critical State Models On High-T c Superconductors Selda KILIÇ Yüksel UFUKTEPE Ahmet EKİCİBİL Fizik Anabilim

Detaylı

HIZLANDIRICI FİZİĞİ. Doğru Akım Hızlandırıcıları. Semra DEMİRÇALI Fen Bilimleri Öğretmeni DENİZLİ (TTP-7 Katılımcısı) 05/03/2018

HIZLANDIRICI FİZİĞİ. Doğru Akım Hızlandırıcıları. Semra DEMİRÇALI Fen Bilimleri Öğretmeni DENİZLİ (TTP-7 Katılımcısı) 05/03/2018 HIZLANDIRICI FİZİĞİ Doğru Akım Hızlandırıcıları Semra DEMİRÇALI Fen Bilimleri Öğretmeni DENİZLİ (TTP-7 Katılımcısı) 05/03/2018 İÇİNDEKİLER 1. Elektrostatik Hızlandırıcılar 1.1. Cockroft- Walton Hızlandırıcısı

Detaylı