KÜRESELLEŞME VE GELENEKSEL YAŞAM KÜLTÜRLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KÜRESELLEŞME VE GELENEKSEL YAŞAM KÜLTÜRLERİ"

Transkript

1 KÜRESELLEŞME VE GELENEKSEL YAŞAM KÜLTÜRLERİ Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu Bursa Alan Başkanı Dünya Tarihi Kentler Birliği 2018 Bursa Konferansı, 7 Eylül

2 ANA BAŞLIKLAR KÜRESELLEŞME: TANIM, İÇERİK KÜLTÜR: TANIM, İÇERİK KÜLTÜR TURİZMİ UNESCO: TANIM, İÇERİK UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ NDE TÜRKİYE BURSA NIN UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ NE ADAYLIK SÜRECİ BURSA ALAN BAŞKANLIĞI ININ GELENEKSEL YAŞAM KÜLTÜRLERİNİ KORUMAK İÇİN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER DEĞERLENDİRME 2

3 KÜRESELLEŞME: TANIM, İÇERİK KÜRESELLEŞME / YÖRESELLİK İnsan yerleşmelerinin geleceği açısından küreselleşme/yöresellik, evrensellik/ulusallık, durağanlık/esneklik, tüketim/sürdürülebilirlik gibi bazı ikilemlerin anlaşılması ve yorumlanması gerekmektedir.

4 Günümüzde bina, kent, ülke ve dünya gibi çeşitli ölçeklerde etkili olan küreselleşme, bu ortamları etkileyip değiştirirken, bir yandan da onlardan etkilenmektedir. 18. yüzyılın Sanayi Devrimi 20. yüzyılda yerini Bilişim Devrimi ne bırakmıştır. Yirminci yüzyıl, özellikle televizyon ve faksın 1980 lerde, cep telefonları ve internetin 1990 larda yaygın kullanımıyla birlikte, teknoloji ve iletişim sistemlerinde hızlı gelişmelere sahne olmuş ve bu gelişmelerin sonucunda dünya, küreselleşme olgusuyla karşı 4 karşıya kalmıştır.

5 Küreselleşme sürecinde, dünya merkez, yarı-çevre ve çevre ülkeler hiyerarşisi çerçevesinde şekillenmekte ve merkez ülkelerdeki bazı kentler dünyadaki gelişmeleri kontrol etmekte önemli bir rol oynamaktadır. Küreselleşme, bir yandan dünya ölçeğinde benzer yaklaşımları savunarak, kültürel kimlikleri ortadan kaldırdığı için eleştirilirken, diğer yandan yöresel değerlerle çelişmeyen bazı evrensel değerleri vurguladığı için benimsenmektedir. Bu değerlere örnek olarak dil, din ve kültür farklılıklarının bir zenginlik olarak kabul edilmesi, kültürel ve doğal varlıkların korunması, cinsiyet eşitliği ve enerji tasarrufu verilebilir.

6 Küreselleşme / yöresellik ikileminin anlaşılabilmesi için özellikle sürdürülebilirlik kavramının üzerinde durulması gerekir. Sürdürülebilirlik kelimesi ilk kez Birleşmiş Milletler tarafından 1970 yılında düzenlenen bir konferansta kullanılmıştır. Ancak, bu kavramın en çok kullanılan tanımı Dünya Çevre ve Gelişme Komisyonu tarafından 1987 yılında İngiltere de yayımlanan Brundtland Raporu nda yer almaktadır. Bu raporda sürdürülebilirlik günümüz neslinin gereksinimlerini, gelecek nesillerin kendi gereksinimlerini karşılayabilme olanaklarını tehlikeye atmadan, karşılayan gelişme olarak tanımlanmıştır.(pugh)

7 Uzun bir süre, sürdürülebilirlik sadece fiziksel boyutlarıyla ele alınmıştır. Ancak, daha sonra yapılan değerlendirmeler sürdürülebilirliğin, çevresel, sosyal/ kültürel ve ekonomik boyutları olduğunu göstermiştir. Bu noktada vurgulanması gereken bir konu sürdürülebilirlik kavramının farklı boyutlarının birbiriyle ilişkili olmasıdır. (Hui den aktaran Koçhan )

8 Çevresel sürdürülebilirlik, doğal kaynakların ve ekosistemin korunması anlamını taşımaktadır. Ekolojik sürdürülebilirlik olarak da yorumlanmaktadır Sosyal sürdürülebilirlik, sosyal konumun korunması ve geliştirilmesi ile sosyal sistemlerin dengesinin ve kültürel çeşitliliğinin sağlanmasını; kültürel sürdürülebilirlik gelecek kuşaklara aktarılması gereken, kültürel miras, kültürel yaşam ve kültürel aktiviteler gibi kültürel değerlerin korunmasını ve geliştirilmesini; ekonomik sürdürülebilirlik ise mevcut birikimler korunurken ekonomik refahla ilgili maksimum akışın sağlanmasını ifade eder. (Pugh, Nystrom)

9 Günümüzde dünya nüfusunun %50 den fazlasının kentlerde yaşadığı ve bu oranın 2050 de %70 e ulaşmasının beklendiği düşünüldüğünde (United Nations) sürdürülebilirlik kavramıyla birlikte kentsel sürdürülebilirlikten söz etmenin kaçınılmaz olduğu ortaya çıkmaktadır. Fiziksel çevrenin bir kısmı, tarihsel süreç içinde oluşan sosyo-kültürel, ekonomik ve teknolojik değişimlere göre, farklı işlevler ve anlamlar içerebilir. Dolayısıyla, çevrenin fiziksel özellikleri, işlevlerinden daha kalıcı olabilir. Bu kapsamda ele alındığında, bir kentteki yaşam kalitesinin yükseltilebilmesi ve kentsel sürdürülebilirliğin sağlanması için çevresel, sosyal, kültürel ve ekonomik boyutların birlikte değerlendirilmesinin gerektiği ortaya çıkar.

10 KÜLTÜR Değerlendirme : TANIM, İÇERİK Kültür bir toplumun sahip olduğu maddi ve manevi değerleri, yetenek ve becerileri, sanatları ve gelenekleri olarak yaşama tarzının bütünüdür. Bu tanımdan yola çıkarak, kültürel mirasa verilecek önemin, çevrenin daha fazla özgüvenle, daha kimlikli bir şekilde ve toplumsal dayanışma aracılığıyla şekillendirilmesine yardımcı olacağı söylenebilir. Kültürel miras yeni iş ve gelir kaynakları yarattığı için yeni bir ekonomik fırsat olarak da değerlendirilebilir. Aynı zamanda, kamu sektörü, özel sektör ve sivil toplum arasında yeni ortaklık biçimlerinin oluşmasına yardım eder ve toplumsal riskleri yönlendirmede yeni olanakların şekillenmesine yol açar.

11 Bir toplumun geçmişinin belgesi olan kültürel mirasa saygı gösterilmesi ve başarılı bir şekilde korunması, toplumun bu sürece katılımı, desteği ve bu çevrelerin sürekli olarak bakımı ve kullanımı ile mümkün olur. Kültürel miras sadece fiziksel çevreyi kapsamaz, aynı zamanda bu çevrenin algılanma ve kullanılma biçimlerini de içerir. Dolayısıyla, tarihi çevrelere ve binalara yeni fonksiyonlar, kapsamlı değerlendirmelerden sonra, bunların bütünlüğü, karakteri ve formuna saygı gösterilerek verilmelidir. (Ahunbay)

12 Özellikle gelişmekte olan ülkelerde pek çok kent, sokakların genişletilmesi ve aslında değerlendirilebilecek özellikteki binaların yıkımından ibaret olan kentsel gelişim sürecinde kimliğini kaybetmiştir. Öte yandan, işlevleri kapsamlı bir biçimde ele alınmadan onarılan veya restore edilen binalar da bazen kullanılamaz ve boş kalır. Dolayısıyla, tarihi öneme sahip binalara ve kentsel mekanlara, çevrenin fiziksel özelliklerini bozmadan çağdaş işlevler vererek korumak ve canlandırmak, tarihsel, sosyal ve ekonomik nedenlerle önem kazanmaktadır. Bu süreç, tarihi süreklilik, sürdürülebilirlik, kimlikle ilgili toplumsal farkındalık, yaşam kalitesinin geliştirilmesi ve ekonomik rasyonellik gibi konular açısından büyük önem taşımaktadır.

13 KÜLTÜR TURİZMİ Kültür turizmi, doğal ve kültürel varlıkları, kültürel etkinlikleri ve güncel sanat eserlerini, bazı sosyo-ekonomik olguları turistik bir ürün biçiminde gezginlerin hizmetine sunan bir turizm anlayışıdır. Yalnızca tarihsel olanı değil, günceli kapsayan bir terimdir. Tüm kentsel, kırsal, doğal öğeler, arkeolojik, tarihsel kültür varlıkları, müzeler, ören yerleri, anıtsal yapılar, sivil mimari örnekleri ve her türlü güncel sanat eseri ve etkinliği (resim, heykel, film, fotoğraf, güncel sanat, festivaller, konserler, sergiler) etnografya, botanik, flora ve fauna, folklor, yemek, bazı sosyo-ekonomik olgular (gecekondular, sivil toplum kuruluşları, dinsel motifler), HER TÜRLÜ KÜLTÜR ÜRÜNÜ bu tanımın içindedir. 13

14 Ülkeler için önemli bir alternatif turizm türü olan kültür turizmi, gelir sağlayıcı etkisinin yanında kültürel değerlerin korunması açısından da üzerinde durulan bir turizm şeklidir. Günümüzde Dünyada Kültür Turizminin önemli bir payını UNESCO Dünya Miras Listesi ndeki Doğal ve Kültürel Varlıklar oluşturmaktadır. Dünya Miras Listesi ne giren alanlar yükselen bir değer olarak kabul edilmektedir. Ancak, koruma ve kullanma arasındaki denge sağlanmazsa bu nadide bölgeler olumsuz olarak etkilenecektir. Bazı alanların günümüzde kullanım açısından doyuma ulaştığı, hatta olumsuz görüntü, gürültü, çevre ve altyapı sorunlarına maruz kaldığı görülmektedir. Bu tür alanlarda küreselleşen turizm anlayışının geleneksel yaşam kültürünü olumsuz etkilemesi söz konusudur. UNESCO Dünya Miras Listesi ne giren alanlarla ilgili olarak geleceğe yönelik vizyon çalışmalarını içeren yönetim planlarının yapılması ve uygulanması gerekmektedir. 14

15 UNESCO United (Birleşmiş) Nations (Milletler) Educational (Eğitim) Scientific (Bilim) Cultural (Kültür) Organization (Organizasyonu)

16 UNESCO nedir?

17 UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ DÜNYADA ÜSTÜN EVRENSEL DEĞERE SAHİP OLAN DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI, BÜTÜN İNSANLIĞIN ORTAK MİRASI KABUL EDEREK, TANITMAK, TOPLUMLARDA EVRENSEL MİRASA SAHİP ÇIKACAK BİLİNCİ OLUŞTURMAK VE BU DEĞERLERİN KORUNMASI İÇİN GEREKLİ İŞBİRLİĞİNİ SAĞLAMAK AMACI İLE UNESCO TARAFINDAN 1972 YILINDA DÜNYA KÜLTÜREL VE DOĞAL MİRASININ KORUNMASINA DAİR SÖZLEŞME HAZIRLANARAK İMZAYA AÇILMIŞTIR. TÜRKİYE BU SÖZLEŞMEYİ 1982 YILINDA İMZALAMIŞ VE 1983 YILINDA SÖZLEŞME ÜLKEMİZDE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR. SÖZLEŞME KAPSAMINDA 1976 YILINDA DÜNYA MİRAS KOMİTESİ OLUŞTURULMUŞ, 1978 YILINDA DA KÜLTÜREL VE DOĞAL MİRASLAR İÇİN DÜNYA MİRAS LİSTESİ (THE WORLD HERITAGE LIST) UYGULAMASI BAŞLATILMIŞTIR. 17

18 UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİNE BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ Dünya Miras Listesi: Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme yi (1972) imzalayan Ülkelerin (Taraf Devlet) korumayı garanti ettikleri kültürel ve doğal alanlar arasından «Dünya Mirası Ölçütleri»ne uygun bulunarak tüm dünya için önemli bir değer taşıdığı kabul edilen varlıklar oluşturmaktadır.

19 Hangi varlıklar UNESCO Dünya Miras Listesi nde yer alabilir? Kültürel Miraslar Bir alanın Dünya Miras Listesi ne dahil edilebilmesi için Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen olağanüstü evrensel değerini ölçen 6 kültürel ve 4 doğal kriterden en az birini karşılaması gerekmektedir. Bu kriterler:

20 Hangi varlıklar UNESCO Dünya Miras Listesi nde yer alabilir? Doğal Miraslar

21 Hangi varlıklar UNESCO Dünya Miras Listesi nde yer alabilir? (i), (ii), (iii), (iv), (v) ve (vi) kriterlerinden bir veya daha fazlasını karşılayanlar kültürel, (vii),(viii),(ix) ve (x) kriterlerinden bir veya daha fazlasını karşılayanlar doğal, hem kültürel hem de doğal kriter gruplarından bir veya daha fazla kriteri karşılayanlar karma kategorilerinde Dünya Miras Alanı ilan edilirler. Karma: Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Kaya Alanları, Türkiye Bu bağlamda, Dünya Miras Komitesi ilk kez 1978 yılında yukarıdaki kriterlerden bir veya daha fazlasına sahip olan 12 alanı DÜNYA MİRASI ilan etmiştir yılı itibariyle ise Dünya Miras Listesi nde yer alan miras alanı sayısı 845 i kültürel, 38 i karma ve 209 u doğal olmak üzere toplam 1092 ye ulaşmıştır. Her yıl gerçekleşen Dünya Miras Komitesi toplantıları ile listede yer alan alanların sayısı değişmektedir.

22 MISIR ABU SİMBEL 1979

23 HİNDİSTAN TAC MAHAL 1983

24 KAMBOÇYA ANGKOR 1992

25 BİRLEŞİK KRALLIK WESTMİNSTER SARAYI 1987

26 ROMANYA SEGEŞVAR TARİHİ KENT MERKEZİ 1999

27 YUNANİSTAN KORFU TARİHSEL MERKEZİ 2007

28 SURİYE TARİHİ ŞAM ŞEHRİ 1979

29 BELÇİKA TARİHİ BRUGGE ŞEHRİ 2000

30 UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ NE GİRMENİN 6 FAYDASI 1- Koruma konusunda Farkındalık Bir alanın bu listeye alınması, toplumda ve yöneticilerde kültürel ve doğal varlıkların korunması ile ilgili farkındalık yaratmaya yardımcı olmaktadır. 2- Sahiplenme Listeye alınan kültürel ve doğal varlıklar, bulundukları kentin insanları tarafından da sahiplenilmektedir çünkü bu varlıkların kente büyük getirileri olmakta ve kentin kalkınmasına yardımcı olmaktadır. 3- Turizm Listeye alınan kültürel ve doğal varlık daha fazla tanınmakta ve burayı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı artmaktadır. 4- Finansal Destek Listeye giren alanların korunması için, özellikle gelişmekte olan ülkelerden listeye girmiş alanlarla ilgili olarak, UNESCO tarafından finansal bir destek de sağlanabilmektedir. 5- Hasar Giderilmesi Bu fon aynı zamanda tehlike altındaki dünya mirası listesindeki alanlarda oluşan hasarın olabildiğince hızlı bir şekilde giderilmesi için de kullanılabilmektedir. 6- Teşvik Dünya Miras Listesi nde yer alan varlıkların korunamaması halinde, komite bu alanların listeden çıkarılmasına karar verebilmekte, dolayısıyla listeye alınan varlıkların daha iyi korunmasını teşvik etmektedir. 30

31 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS FADO, PORTEKİZ İN POPÜLER ŞARKILARI 31

32 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS Türkiye, MEVLEVİ SEMA TÖRENİ 32

33 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS Türkiye, KARAGÖZ 33

34 TÜRKİYE UNESCO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİ Meddahlık Mevlevi Sema Töreni Aşıklık Geleneği Karagöz Nevruz (çokuluslu) Geleneksel Sohbet Toplantıları Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah Tören Keşkeği Geleneği Mesir Macunu Festivali Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı Geleneksel Çini Ustalığı İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Katırma, Jupka, Yufka (çokuluslu) Bahar Kutlaması: Hıdrellez (çokuluslu) 34

35 UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİNDE TÜRKİYE ÜLKEMİZDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR NETİCESİNDE BUGÜNE KADAR UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ NE 18 ADET VARLIĞIMIZ GİRMİŞTİR. ADI KABUL TARİHİ NİTELİK İstanbul'un Tarihi Alanları (İstanbul) 1985 Kültürel Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) 1985 Doğal / Kültürel Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) 1985 Kültürel Hattuşaş (Boğazköy) - Hitit Başkenti (Çorum) 1986 Kültürel Nemrut Dağı (Adıyaman - Kahta) 1987 Kültürel Xanthos-Letoon (Antalya - Muğla) 1988 Kültürel Pamukkale-Hierapolis (Denizli) 1988 Doğal/Kültürel Safranbolu Şehri (Karabük) 1994 Kültürel Truva Antik Kenti (Çanakkale) 1998 Kültürel Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) 2011 Kültürel Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya) 2012 Kültürel Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu nun 2014 Kültürel Doğuşu (Bursa) Bergama, Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) 2014 Kültürel Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri (Diyarbakır) 2015 Kültürel Efes (İzmir) 2015 Kültürel Ani Arkeolojik Alanı (Kars) 2016 Kültürel Afrodisias (Aydın) 2017 Kültürel Göbekli Tepe (Urfa) 2018 Kültürel 19

36 Ülkemizdeki Dünya Miras Alanları nelerdir?

37 Ülkemizdeki Dünya Miras Alanları nelerdir?

38 Ülkemizdeki Dünya Miras Alanları nelerdir?

39 Ülkemizdeki Dünya Miras Alanları nelerdir? İmparatorluğa giden yolda Bursa, vakıf sistemi çerçevesinde birbirleriyle ilişkilendirilmiş külliyeler, çarşılarıyla birlikte hanlar ve köylerin şekillendirdiği, erken dönem Osmanlı mimarisinin özgün örneklerini içeren ilk kent, ilk başkent olmuştur. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri (Diyarbakır) 2015 Efes (İzmir) 2015

40 Ülkemizdeki Dünya Miras Alanları nelerdir? Ani Arkeolojik Alanı (Kars) 2016 Ani Arkeolojik Alanı, Erken Demir Çağından 16. yüzyıla kadar yerleşimin sürekli olduğu, Orta Çağ ın şehircilik, mimarlık ve sanat açısından gelişiminin tüm zenginlik ve çeşitliliğinin bir arada görüldüğü çok kültürlü bir İpek Yolu yerleşimidir. Afrodisias (Aydın) 2017 Aphrodisias ın arkeolojik önemi, Geç Helenistik Dönem den Roma ve Bizans dönemlerine kadar süren yoğun bir fikir ve değer alışverişini gözler önüne seren, büyük ölçüde mermerden inşa edilmiş yapıların ve bunlarla ilişkili kabartma ve yazıtların istisnai ölçüde iyi korunmuş olmasından gelmektedir.

41 Göbekli Tepe (Urfa)

42 BURSA NIN KISA TARİHİ: BAŞLANGIÇLAR Marmara Bölgesi nin güneyinde Bitinyalılar tarafından MÖ 185 yılında kurulan Bursa, MÖ 6500 yıllarından itibaren çeşitli uygarlıkların varlık gösterdiği bir bölgede bulunmaktadır.

43 Bitinya Kralı Prusias tarafından bir tepe üzerinde kurulan ve etrafı surlarla çevrilen kent önce Prusias ad Olympum olarak adlandırılmış. Zaman içinde ismi Prusa, sonra da Bursa olmuştur.

44 Kısa Tarihçe İnsanların yerleşimi M.Ö Kentin Bitinyalılar tarafından kuruluşu M.Ö. 185 Kent Roma (M.Ö M.S. 395) ve Bizans (M.S. 395-M.S. 1326) dönemlerinde de aynı sınırlarını korumuş, Osmanlı döneminde ise sur duvarları dışında gelişmeye başlamış, İstanbul başkent olana kadar başa geçen sultanların kentin farklı bölgelerindeki tepeler üzerinde yaptırdığı külliyeler çevresinde oluşan mahallelerle giderek büyümüştür. Kent 1923 te başlayan Cumhuriyet döneminde de, Türkiye nin dördüncü büyük kenti olarak önemini korumaktadır.

45 UNESCO DÜNYA MİRASI BURSA OLMAK Bursa nın Üstün Evrensel Değeri İmparatorluğa giden yolda Bursa, vakıf sistemi çerçevesinde birbirleriyle ilişkilendirilmiş külliyeler, çarşılarıyla birlikte hanlar ve köylerin şekillendirdiği, erken dönem Osmanlı mimarisinin özgün örneklerini içeren ilk kent, İLK BAŞKENT olmuştur. Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık, birlikte özgün bir kent planlama sistemini temsil etmektedir. alanbaskanligi.bursa.bel.

46 Osmanlı Bursa sı kurulurken, Bursa nın çoğunlukla ovaya hâkim tepelerinde bulunan en önemli odak noktaları belirlenmiş ve cami, medrese, hamam, imaret, türbe gibi kamusal binalardan oluşan beş adet sultan külliyesi bu alanlarda inşa edilmiştir.

47 HÜDAVENDİGAR KÜLLİYESİ MURADİYE KÜLLİYESİ ORHAN GAZİ KÜLLİYESİ YILDIRIM KÜLLİYESİ YEŞİL KÜLLİYESİ Bu külliyeler sırasıyla Orhan Gazi Külliyesi, Hüdavendigar Külliyesi, Yıldırım Külliyesi, Yeşil Külliyesi ile Muradiye Külliyesi dir.

48

49 Her biri sosyal, kültürel, dini ve eğitimle ilgili işlevleri olan bir merkez niteliğindeki bu külliyeler, aynı zamanda kentin sınırlarını da belirlemişlerdir. 49

50 YÖNETİM PLANININ HAZIRLANMASI EYLEM PLANLARININ VE PROJELERİN HAZIRLANMASI 1.Yönetim Yetki, Mevzuat, Organizasyon, Eşgüdüm, Katılım BİRLİKTE KORUMAK Kurumların çalışma programlarının birbirleriyle ve halkla paylaşılması, çakışmaların önlenmesi, kaynakların etkin kullanılması 2. Kültürel Değerler - Koruma ve Planlama KORUMA-KULLANMA DENGESİNE ÖNEM VERMEK Tarihi kent siluetinin korunması ve tarihi alanların algılanabilirliğinin arttırılması için üst ölçekte çalışmalar yapmak; sosyal ve kültürel öncelikler belirlenerek yapılacak restorasyonlar ile köy halkı ve kentlinin yaşamını kolaylaştırmak, bu alanlardan göç etmelerini engellemek 3. Sosyal Ekonomik Çevresel Düzen Yaşam Kalitesi TURİZMİ AMAÇ DEĞİL ARAÇ OLARAK ELE ALMAK Günün her saatinde sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel merkezler olan Hanlar, Külliyeler ve Cumalıkızık Köyü ne sahip çıkılması, Tatil köyü olursa uzun vadede köye gelecek turist sayısı azalacağı için, köy yaşamını devam ettirecek düzenlemelerin yapılmasının sağlanması 4. Eğitim ve Bilinçlendirme HER SEVİYEDE BİLİNÇ VE FARKINDALIK YARATMAK İlköğretim öğrencilerine yaşadıkları alanın önemini anlatan eğitimlerden, köy halkına restorasyonlar sonrasında kendi evlerini onarabilmeleri ile ilgili bilgilerin verildiği eğitimlere kadar farklı düzeylerde çalışmaların düzenlenmesi

51 5. Erişilebilirlik Ulaşım HEM HERKES İÇİN ULAŞILABİLİR, YAYA ÖNCELİKLİ HANLAR, KÜLLİYELER VE CUMALIKIZIK KÖYÜ, HEM DE HEM KÖY HALKI İÇİN ULAŞILABİLİR BİR KENT OLMAK Tarihi alanlarda otopark sorununun ortadan kaldırılması, erişilebilirliğin sağlanması ve Cumalıkızık Köyü nde Ankara Yolu üzerindeki raylı sistem ile daha etkin bağlantı kurulması için çalışmaların yapılması 6. Turizm - Tanıtım Ziyaretçi Yönetimi DÜNYANIN TANIDIĞI BURSA VE CUMALIKIZIK OLMAK Tarihi kültürel mirası ile tanınan, dünya turizm ağına dahil olmuş Bursa ve Cumalıkızık için çalışılmasını sağlamak 7. Acil Durum ve Afet Yönetimi ACİL DURUMLAR VE AFETLERE HAZIRLIKLI OLMAK Acil durumlarda nasıl hareket edeceğini bilen çarşı, mahalle ve köy sakinleri ile acil durum ve afetlere hazırlıklı yönetime sahip olunması 51

52 UNESCO DÜNYA MİRASI BURSA OLMAK «BURSA» 22 HAZİRAN 2014 TARİHİNDE, KATAR IN BAŞKENTİ DOHA DA GERÇEKLEŞTİRİLEN 38. DÜNYA MİRAS LİSTESİ KOMİTESİ NDE, UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ NİN 998. TÜRKİYE NİN 12. ÜSTÜN EVRENSEL DEĞER TAŞIYAN ALANI OLARAK İLAN EDİLMİŞTİR.

53 DÜNYA MİRASI İLAN EDİLDİKTEN SONRA BURSA ALAN BAŞKANLIĞI NIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER Dünya Miras Listesi ne girmek, sadece Türkiye için değil, tüm dünya için zor bir süreç. Ancak, Liste ye dahil olduktan sonra alanların sürdürülebilirliğini sağlamak da önemli. Bursa Alan Başkanlığı bu bilinçle pekçok etkinlik gerçekleştirmiştir. 53

54 DÜNYA MİRASI İLAN EDİLDİKTEN SONRA BURSA ALAN BAŞKANLIĞI NIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER DANIŞMA KURULU / EŞGÜDÜM VE DENETLEME KURULU TOPLANTILARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ. ( ) 4. EDK Toplantısı (25 Mayıs 2015) 5. EDK Toplantısı (11 Aralık 2015) Danışma Kurulu Toplantısı (22 Nisan 2016) 6. EDK Toplantısı (30 Mayıs 2016) Danışma Kurulu Toplantısı (07 Şubat 2018) AYRICA 35 ADET İZLEME GÖSTERGESİ REVİZE EDİLEREK YÖNETİM PLANINDAKİ EYLEM PLANLARI İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELER YAPILMIŞTIR. ( )

55 DÜNYA DÜNYA MİRASI MİRASI İLAN EDİLDİKTEN İLAN EDİLDİKTEN SONRA SONRA BURSA BURSA ALAN ALAN BAŞKANLIĞI NIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER FAALİYETLER VALİLİK VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI NDA GERÇEKLEŞTİRİLEN KOORDİNASYON TOPLANTILARI Bursa da vali ve belediye başkanlarıyla çeşitli zamanlarda gerçekleştirilen toplantılarda değerlendirmeler yapılmış ve gerçekleştirilecek bir takım faaliyetlerle ilgili görüş alışverişinde bulunulmuştur. alanbaskanligi.bursa.bel

56 DÜNYA MİRASI İLAN EDİLDİKTEN SONRA BURSA ALAN BAŞKANLIĞI NIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER ÇARŞI KURALLARININ OLUŞTURULMASI ÇALIŞMALARI UNESCO Dünya Miras Alanı olan Hanlar Bölgesi ni korumak ve kurallarını oluşturabilmek için Bursa Alan Başkanlığı, BTÇH Yönetimi, Çarşı ve Hanlar ın yöneticileri ve dernek başkanları ile bilgilendirme toplantısı gerçekleştirmiştir. Bölgenin iyileştirilmesi için katılımcıların görüşleri Bilgi ve Talep Formu ile alınmıştır. alanbaskanligi.bursa.bel. Şubat 2015

57 DÜNYA MİRASI İLAN EDİLDİKTEN SONRA BURSA ALAN BAŞKANLIĞI NIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER CUMALIKIZIK TEMALI UNESCO BULUŞMASI HAZİRAN 2015

58 DÜNYA MİRASI İLAN EDİLDİKTEN SONRA BURSA ALAN BAŞKANLIĞI NIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER UNESCO DÜNYA MİRAS AMBLEMİNİN KULLANIM KURALLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR UNESCO Dünya Miras Ambleminin kullanım koşulları ile ilgili bilgilendirmeler yapılmıştır. Ayrıca tanınırlığın arttırılması amacıyla tüm yazışmalarımızda Dünya Miras Amblemi kullanılmaktadır. Web alanbaskanligi.bursa.bel. sitesi: alanbaskanligi.bursa.bel.tr Ocak 2015

59 DÜNYA MİRASI İLAN EDİLDİKTEN SONRA BURSA ALAN BAŞKANLIĞI NIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER HANLAR BÖLGESİ NDE UNESCO DÜNYA MİRAS ANITI YERLEŞTİRİLMİŞTİR. (2015)

60 TÜM ALANLARIMIZA UNESCO DÜNYA MİRASI ANITLARI YERLEŞTİRİLMİŞTİR. (2015)

61 ÇEŞİTLİ ALTGEÇİTLERDE KENT ESTETİĞİ ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA LOGO UYGULAMALARI YAPILMIŞTIR. (2015)

62 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI TARAFINDAN DÜZENLENEN TÜM ETKİNLİKLERDE LOGO KULLANIMI SAĞLANMIŞTIR. (2015)

63 4. Eğitim ve Bilinçlendirme DÜNYA MİRASI İLAN EDİLDİKTEN SONRA BURSA ALAN BAŞKANLIĞI NIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER UNESCO LOGOSU TÜM TOPLU ULAŞIM ARAÇLARINDA VE TAKSİLERDE KULLANILMIŞTIR.

64 DÜNYA MİRAS ALANLARIMIZDAKİ TÜM ANITSAL YAPILARDA DÜNYA MİRASI LOGOSUNU İÇEREN İNGİLİZCE VE TÜRKÇE BİLGİLENDİRME LEVHALARI YERLEŞTİRİLMİŞTİR. (2015)

65 DÜNYA MİRAS ALANLARIMIZDAKİ YEŞİL ALANLARDAKİ PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE DÜNYA MİRASI TEMASINA YER VERİLMİŞTİR. (2015)

66 HER DÜNYA MİRAS ALANIMIZA İLİŞKİN KISA FİLMLER OLUŞTURULMUŞTUR. ( ) HAZIRLANAN FİLMLER BURSARAY İSTASYONLARI, ALT GEÇİTLERDEKİ EKRANLAR VE FUARLARDA BELİRLİ ZAMANLARDA GÖSTERİLMEKTEDİR.

67 DÜNYA MİRASI İLAN EDİLDİKTEN SONRA BURSA ALAN BAŞKANLIĞI NIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER DÜNYA MİRAS ALANLARIMIZIN ÜLKEMİZDE TANITIMINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR PTT A.Ş. ile Filateli Hizmetleri kapsamında, alanlarımızın yer aldığı pulların basılması hususunda görüşme ve çalışmalar yapılmıştır. Mart 2015 alanbaskanligi.bursa.bel.

68 MECLİS KARARI İLE HER YIL 22 HAZİRAN I KAPSAYAN GÜNLERDE «UNESCO DÜNYA MİRASI BURSA ETKİNLİKLERİ» DÜZENLENMEKTEDİR.

69 HAZİRAN HAZİRAN 2017 «BURSA UNESCO DÜNYA MİRAS GÜNÜ ETKİNLİKLERİ»

70 HAZİRAN AYLARINDA ÇEŞİTLİ KUTLAMALAR GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR.

71 «UNESCO DÜNYA MİRASI» KONULU ÖĞRENCİ ÇALIŞMALARI SERGİLENMİŞTİR. (2015)

72 DÜNYA MİRASI İLAN EDİLDİKTEN SONRA BURSA ALAN BAŞKANLIĞI NIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER GEZİCİ FOTOĞRAF SERGİLERİ DÜZENLENMİŞTİR. ( ) Hanlar Bölgesi Podyum Park Kent Meydanı Arena

73 20 HAZİRAN 2015 DE ICOMOS 50. YIL ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA DÜNYA MİRASI OLMAK: BEKLENTİLER VE SORUMLULUKLAR ULUSLARARASI PANELİ», 25 HAZİRAN 2016 DA KÜLTÜREL ROTALAR İÇERİSİNDE UNESCO DÜNYA MİRASI KENTLER ULUSLARARASI PANELİ», 16 MAYIS 2017 DE «UNESCO DÜNYA MİRAS ALANLARI VE KÜLTÜR TURİZMİ ULUSLARARASI PANELİ» DÜZENLENMİŞTİR.

74 DÜNYA MİRASI İLAN EDİLDİKTEN SONRA BURSA ALAN BAŞKANLIĞI NIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER UNESCO DÜNYA MİRASI BURSA EĞİTİMİNE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Okullarda verilecek eğitimlerde kullanılmak üzere eğitim ve bilinçlendirme materyalleri hazırlanmıştır. alanbaskanligi.bursa.bel.

75 DÜNYA MİRASI İLAN EDİLDİKTEN SONRA BURSA ALAN BAŞKANLIĞI NIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER UNESCO DÜNYA MİRASI BURSA OKUL EĞİTİMLERİ Bugüne kadar ekibimiz tarafından toplam 46 okulda yaklaşık 4700 öğrenciye eğitim verilmiştir

76 DÜNYA MİRASI İLAN EDİLDİKTEN SONRA BURSA ALAN BAŞKANLIĞI NIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER Cumalıkızık ın Genç Miras Koruyucuları Projesi Bursa Büyükşehir Belediyesi nin ortaklığı ile Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje Cumalıkızık Ortaokul öğrencileri ile birlikte uygulanmıştır. Haziran- Ağustos 2016

77 21-22 HAZİRAN 2017 BURSA PATRİMONİTOLARI ETKİNLİĞİ 22 Haziran günü ise Bursa Patrimonitoları (Genç Dünya Miras Koruyucuları) alanlarda kurulan stantlarda Dünya Miras Alanları konulu boyama etkinliği gerçekleştirip, ziyaretçilere kitapçık ve broşür dağıtmışlardır. Etkinlik yerli ve yabancı ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekerek Bursa nın UNESCO Dünya Miras Alanları ile ilgili farkındalık yaratılmıştır. Haziran 2017

78 ACTIVITIES IMPLEMENTED DÜNYA MİRASI BY İLAN THE EDİLDİKTEN SITE MANAGEMENT SONRA UNIT 4. Eğitim ve Bilinçlendirme AFTER BURSA WAS BURSA INSCRIBED ALAN ON BAŞKANLIĞI NIN WORLD HERITAGE LIST GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER Patrimonito lar (Genç Miras Koruyucuları) yaz tatillerinde sahada turistlere yardımcı olmuşlardır.

79 ACTIVITIES IMPLEMENTED BY THE SITE MANAGEMENT UNIT DÜNYA MİRASI İLAN EDİLDİKTEN SONRA BURSA ALAN BAŞKANLIĞI NIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER AFTER BURSA WAS INSCRIBED ON WORLD HERITAGE LIST EĞİTİM VE FARKINDALIK YARATMA ETKİNLİKLERİ FARKLI MESLEK GRUPLARIYLA (Din Görevlileri, Öğretmenler, Turizmciler, Tarım sektörü vb.) DEVAM ETMİŞTİR

80 ÇEKÜL AKADEMİ, TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ VE TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ TARAFINDAN ORTAKLAŞA YÜRÜTÜLEN, ALAN YÖNETİMİ: DENEYİM VE PAYLAŞIMLAR EĞİTİM PROGRAMI NDA BURSA ALAN BAŞKANLIĞI TARAFINDAN TÜRKİYE NİN ÇEŞİTLİ BELEDİYELERİNDEN GELEN UZMANLARA EĞİTİM VERİLMİŞTİR. ( )

81 «UNESCO DÜNYA MİRASI VE BURSA» ÖĞRETMENLERLE EĞİTİM/ATÖLYE ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR. (2016) Okullarda yürütülen eğitimlerin Bursa genelinde daha çok öğrenciye ulaşmasının sağlanması ve sürdürülebilir olması için İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile gelecekte birlikte yürütülebilecek çalışmaların saptanması için atölye düzenlenmiştir. Eylül 2016

82 DÜNYA MİRASI İLAN EDİLDİKTEN SONRA BURSA ALAN BAŞKANLIĞI NIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER KATILIM SAĞLANAN ETKİNLİKLERDEN ÖRNEKLER Dünya Mirası ilan edildikten sonraki süreç içerisinde bir çok konferans, oturum, çalıştay, seminer, sunum, bilgilendirme toplantısı, koordinasyon toplantısı ve etkinliğe katılım sağlanmıştır. UNESCO Dünya Mirası Bursa Konferansı UNESCO Dünya Miras Listesi nde Bursa Semineri Turizm Pazarlamasında Bursa nın Uluslararası Organizasyonlara Üyelik Oturumu Hanlar Bölgesi ni Geleceğe Taşımak Çalıştayı 18 Mayıs Müzeler Günü «UNESCO Dünya Miras Alanları ve Türkiye» UNESCO ile Taçlanan Bursa Sunumu

83 YURTDIŞI DAVETLİ ORGANİZASYONLARA İŞTİRAK EDİLEREK BİLGİ VERİLMEKTEDİR. Doha, Katar, 2015 Dubrovnik, Hırvatistan, 2018

84 YURTDIŞINDAN VE YURTİÇİNDEN GELEN, TEKNİK BİLGİ TALEP EDEN EKİPLERE BİLGİ VERİLMEKTE ve DAVETLERE KATILIM SAĞLANMAKTADIR. ( ) Filistin Heyeti Cezayir Heyeti + Eskişehir (Odunpazarı) Tire Ayvalık Safranbolu Yalova Amasra Çorum(Hattuşa) Van Gaziantep Samsun Antalya Çekül Akademi Kocaeli Ekibi

85 UNESCO Dünya Miras Komitesi Üyelerinin Bursa ziyareti (Finlandiya, Lübnan, Polonya, Portekiz, Kore ve Azerbaycan dan Gelen Unesco Dünya Mirası Komitesi Ülkelerinin Daimi Büyükelçileri ve UNESCO Genel Merkezi Yöneticileri) Temmuz

86 DÜNYA MİRAS ALANLARIMIZI ZİYARET EDEN HEYETLER AĞIRLANMAKTADIR. UNESCO GENÇLİK FORUMU KAPSAMINDA 26 ÜLKEDEN 28 ÖĞRENCİNİN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞEN BURSA ZİYARETİ (5 TEMMUZ 2016)

87 UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ NE ALINMA SÜRECİNDE VE ALINDIKTAN SONRA BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NCE YÜRÜTÜLEN TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASI YAŞATMA ÇALIŞMALARI

88 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Cumhuriyet Caddesi Cephe Sağlıklaştırma Projesi ve Uygulaması tamamlandı.

89 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Atatürk Caddesi Cephe Sağlıklaştırma Projesi ve Uygulaması tamamlandı.

90 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Kapalıçarşı Cephe Sağlıklaştırma ve Çatı Örtüsü Proje ve Uygulaması tamamlandı.

91 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *İvazpaşa, Gelincik, Sipahi, Yorgancılar Cephe Sağlıklaştırma ve Çatı Örtüsü Proje ve Uygulamaları tamamlandı.

92 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Tayyare Kültür Merkezi İç Dekorasyonu Uygulaması tamamlandı.

93 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Koza Hanı Avlu Düzenleme Projesi hazırlandı.

94 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Ertuğrulbey Meydanı Kentsel Tasarım, Çevre Düzenleme, Mimari ve mühendislik Projeleri hazırlandı.

95 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Kent Merkezi için UNESCO Dünya Miras Alanları Kent Mobilyaları Projesi hazırlandı.

96 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Atatürk Heykeli ve Valilik Çevresi Zemin Düzenlemesi ile Cephe Sağlıklaştırma Projesi hazırlandı.

97 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Orhan Gazi Türbesi nin Rölövesi, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri hazırlanmaktadır.

98 UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ NE ALINMA SÜRECİNDE VE ALINDIKTAN SONRA BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NCE YÜRÜTÜLEN TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASI YAŞATMA ÇALIŞMALARI

99 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Hüdavendigar Külliyesi Çevre Düzenleme Projesi Uygulaması tamamlandı.

100 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Yıldırım Külliyesi Çevre Düzenleme Projesi Uygulaması Tamamlandı

101 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Muradiye Türbeleri Restorasyonu tamamlandı.

102 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Muradiye Külliyesi Çevre Düzenleme Projesi Uygulaması tamamlandı.

103 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Muradiye Parkı Sosyal Alan ve Çevre Düzenleme Uygulaması tamamlandı.

104 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Muradiye İlkokulu ve Bahçesi ile II. Murad Çeşmesi ne İlişkin Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon ve Mühendislik Projeleri hazırlandı.

105 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Muradiye Külliyesi Çevresi Cephe Sağlıklaştırma Projesi hazırlandı. Kaplıca ve Beşikçiler Caddesi, Cem ve 2. Murat Sokakları Cephe Sağlıklaştırma ve Cadde Düzenleme Projesi

106 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Yeşil Külliyesi Çevresi Cephe Sağlıklaştırma Projesi Hazırlandı, Uygulaması Devam ediyor.

107 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Bursa Yıldırım Bayezid Türbesi Projesi hazırlandı. Restorasyonu devam etmektedir.

108 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Yeşil Külliyesi Çevre Düzenleme Projesi Hazırlanmaktadır.

109 UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ NE ALINMA SÜRECİNDE VE ALINDIKTAN SONRA BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NCE YÜRÜTÜLEN TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASI YAŞATMA ÇALIŞMALARI

110 110

111 Cumalıkızık ta kerpiç üretimi 111

112 112

113 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Cumalıkızık Muhtarlık Altı WC Projesi ve Uygulaması yapıldı.

114 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Cumalıkızık 2813 Ada 8 Parselde Kadınların Ortak Üretim Evi Mimari Projesi Hazırlandı, Uygulaması devam ediyor.

115 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRAS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR *Cumalıkızık 2812 Ada 8 ve 10 Parsellerde Gençlik Merkezi Projesi hazırlandı.

116 KÜRESELLEŞME: TANIM, İÇERİK KÜLTÜR: TANIM, İÇERİK KÜLTÜR TURİZMİ UNESCO: TANIM, İÇERİK UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ NDE TÜRKİYE BURSA NIN UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ NE ADAYLIK SÜRECİ BURSA ALAN BAŞKANLIĞI ININ GELENEKSEL YAŞAM KÜLTÜRLERİNİ KORUMAK İÇİN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER DEĞERLENDİRME 116

117 DEĞERLENDİRME Yirminci yüzyıl iki dünya savaşının tüm acılarıyla yaşandığı, kentleşmenin giderek hız kazandığı, teknoloji ve iletişim sistemlerindeki hızlı gelişmeler sonucunda küreselleşme olgusunun tüm dünyayı etkisi altına aldığı bir dönem olmuştur. Yirmibirinci yüzyılın başındaki durum incelendiğinde, dünya nüfusunun artmaya devam ettiği, kentlerin sayısının çoğalması ve mevcut kentlerin gerek nüfus, gerekse alan olarak büyümesinden kaynaklanan kentleşmenin tüm hızıyla sürdüğü görülmektedir.

118 DEĞERLENDİRME Ancak, kentleri farklı kılan kültürel miras, kent kimliğinin de temeli olmaya devam etmektedir. Bu değerler kentlerin devamlılığının da önkoşuludur. Kültürel miras sadece geçmişin bir izi olarak değil, insanların geleceği için bir zenginlik olarak değerlendirilebilir. Doğru yönetildiğinde, kültür, miras ve turizm arasında güçlü bir ilişki oluşturulması için pekçok fırsat bulunmaktadır. Bu fırsatlar her yerleşmede farklılık gösterdiğinden alanlara yönelik değişik çözümlerin geliştirilmesi hedeflenmelidir. 118

119 Ancak, farklı çözümlerin, bölge ölçeğinde benzer kültürel değerleri paylaşan kentlerin birbirinden bağımsız girişimleri olarak değil, birbiriyle tutarlı ve anlamlı bir bütünlük içinde üretilmesi önem taşımaktadır. Bu süreçte merkezi ve yerel yönetimlerin, turizm sektörünün ve yerel halkın birlikte hareket etmesi, etkin ve sürdürülebilir bir kültür turizmi için kamu-yerel-sivilözel birlikteliğine işlerlik kazandırılması gerekmektedir. (ÇEKÜL Vakfı)

120 Bursa

121 REFERANSLAR Ahunbay, Z. (1996), Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon, İstanbul: YEM Yayın. Ahunbay, Z., Mazlum, D., Eres, Z. (eds.) (2016), Conservation of Cultural Heritage in Turkey, İstanbul: Ege Yayınları. Bursa Alan Başkanlığı (2013a), Bursa (Hanlar Bölgesi & Sultan Külliyeleri) ve Cumalıkızık Yönetim Planı ( ), Bursa Büyükşehir Belediyesi Yayını. Bursa Alan Başkanlığı (2013b), Bursa and Cumalıkızık. The Birth of the Ottoman Empire, World Heritage Nomination File, Bursa Büyükşehir Belediyesi Yayını. ÇEKÜL Vakfı (2012), Sürdürülebilir Kültür Turizmi için Kamu-Yerel-Sivil-Özel İşbirliği, ÇEKÜL Vakfı-Tarihi Kentler Birliği Kılavuz Kitapçıklar Dizisi 1, İstanbul. Dostoğlu, N. (2001), Osmanlı Döneminde Bursa: 19. Yüzyıl Ortalarından 20. Yüzyıla Bursa Fotoğrafları, Antalya: AKMED. Edwards, B. (2007), Sürdürülebilirlik Kültürü ve Mimari Tasarımın Önündeki Güçler, Ekolojik Mimarlık ve Planlama Sempozyumu, Antalya, Feilden, B. M. ve Jokilehto, J., (1993), Management Guidelines for World Cultural Heritage Sites, ICCROM. Güvenç, B. (1997), Kültürün ABC si, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul. Hui, S. C.M.(2002), Sustainable Architecture and Building Design, Koçhan, A. (2003), Doğal Çevreyle Kurulan Anlamsal Bağ: Sürdürülebilir Toplu Konut Tasarımı, Yapı, no.256, Kuban, D. (2000), Tarihi Çevre Korumanın Mimarlık Boyutu: Kuram ve Uygulama, İstanbul: YEM Yayın. Nystrom, L. (ed.) (1999), City and Culture, Cultural Processes and Urban Sustainability, Kalmar: Lenanders Tryckeri. Pugh, C. (ed.) (1996), Sustainability, the Environment and Urbanization, Londra: Earthscan. 121 United Nations, World Urbanization Prospects, The 2007 Revision.

122 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu Bursa Alan Başkanı 122

Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler)

Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler) Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler) TARİH Miras ilişkileri T O P L U M MİRAS K Ü L T Ü R DOĞA ÇEVRE MİRASIN KAPSAMI MİRAS ÇEKİCİLİKLERİ ÇEVRE MEKAN YER İNSAN PEYZAJLAR YAPISAL UNSURLAR ÇALIŞMA ALANLARI

Detaylı

UNESCO DÜNYA MİRAS ALANLARI - TÜRKİYE

UNESCO DÜNYA MİRAS ALANLARI - TÜRKİYE UNESCO DÜNYA MİRAS ALANLARI - TÜRKİYE İÇERİK Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme Dünya Miras Listesi Türkiye nin Dünya Miras Listesi ndeki Yeri Geçici Liste Dünya Miras Listesine

Detaylı

s12 s14 s16 s18 s20 s26 s28 s36 s38

s12 s14 s16 s18 s20 s26 s28 s36 s38 1 2 içindekiler s4 UNESCO nedir? s8 Miras nedir? s12 Dünya Mirası fikri nasıl doğdu? s14 UNESCO Dünya Miras Liste uygulaması nedir? s16 Dünya Mirası Amblemi ve PATRİMONİTO ilişkisi nedir? s18 Dünya Miraslarına

Detaylı

TÜRK TURİZMİ. Necip Boz TOBB Turizm Meclisi Danışmanı

TÜRK TURİZMİ. Necip Boz TOBB Turizm Meclisi Danışmanı TÜRK TURİZMİ Necip Boz TOBB Turizm Meclisi Danışmanı 2 45.000.000,00 40.000.000,00 35.000.000,00 30.000.000,00 25.000.000,00 20.000.000,00 15.000.000,00 10.000.000,00 5.000.000,00 Turizm Gelirleri ve Turist

Detaylı

Geçmişten Günümüze Kültürel Miras. Prof.Dr. Zeliha DEMİREL GÖKALP Anadolu Üniversitesi

Geçmişten Günümüze Kültürel Miras. Prof.Dr. Zeliha DEMİREL GÖKALP Anadolu Üniversitesi EPALE E-Platform for Adult Learning Europe (Avrupa Yetişkin Öğrenimi Elektronik Platformu) HAYAT BOYU ÖĞRENMEDE İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ VE KÜLTÜREL MİRAS KONFERANSI 18-19 ARALIK 2018/Ankara/Başkent Öğretmenevi

Detaylı

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI Kültür varlıkları ; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi

Detaylı

Size anlatacak çok önemli şeylerim var! Dünyamızın kültürel ve doğal miraslarından söz etmek istiyorum.

Size anlatacak çok önemli şeylerim var! Dünyamızın kültürel ve doğal miraslarından söz etmek istiyorum. Size anlatacak çok önemli şeylerim var! Dünyamızın kültürel ve doğal miraslarından söz etmek istiyorum. Miraslardan söz edeceğiz ama: Dünyamızın kültürel ve doğal miraslarından önce kişisel miraslardan

Detaylı

Size anlatacak çok önemli şeylerim var! Dünyamızın kültürel ve doğal miraslarından söz etmek istiyorum.

Size anlatacak çok önemli şeylerim var! Dünyamızın kültürel ve doğal miraslarından söz etmek istiyorum. Size anlatacak çok önemli şeylerim var! Dünyamızın kültürel ve doğal miraslarından söz etmek istiyorum. Miraslardan söz edeceğiz ama: Dünyamızın kültürel ve doğal miraslarından önce kişisel miraslardan

Detaylı

PARK-BAHÇE VE PEYZAJ MİMARİSİ

PARK-BAHÇE VE PEYZAJ MİMARİSİ PARK-BAHÇE VE PEYZAJ MİMARİSİ Yrd.Doç.Dr. Simay KIRCA 2017-2018 Güz Yarıyılı DERS 5 KÜLTÜREL PEYZAJLAR Kültür; toplumların yaşam biçimleri, gelenek ve göreneklerinin, üretim olanaklarının bileşkesi olarak

Detaylı

DÜNYA MİRAS SÜRECİNDE BURSA ve CUMALIKIZIK YÖNETİM PLANI. Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu Bursa Alan Başkanı

DÜNYA MİRAS SÜRECİNDE BURSA ve CUMALIKIZIK YÖNETİM PLANI. Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu Bursa Alan Başkanı DÜNYA MİRAS SÜRECİNDE BURSA ve CUMALIKIZIK YÖNETİM PLANI Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu Bursa Alan Başkanı 1.11.2013 1 YÖNETİM PLANLARIYLA İLGİLİ ULUSAL MEVZUAT UNESCO, 1972 DE PARİS TE YAPILAN TOPLANTISINDA,

Detaylı

AVRUPA MİRAS GÜNLERİ. Umut Özdemir. Kültür ve Turizm Uzmanı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı

AVRUPA MİRAS GÜNLERİ. Umut Özdemir. Kültür ve Turizm Uzmanı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı AVRUPA MİRAS GÜNLERİ Umut Özdemir Kültür ve Turizm Uzmanı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Avrupa Miras Günleri fikri Fransa da 1984 yılında başlatılan Kapıları Açık Anıtlar tasarısının tüm Avrupa ya yayılmasının

Detaylı

BURSA VE CUMALIKIZIK OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN DOĞUŞU

BURSA VE CUMALIKIZIK OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN DOĞUŞU BURSA NIN UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ NE ADAYLIK SÜRECİ BURSA VE CUMALIKIZIK OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN DOĞUŞU A.NALAN FİDAN BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ -ETÜD VE PROJELER DAİRESİ BAŞKANI DÜNYA DA ÜSTÜN EVRENSEL

Detaylı

MALİ DESTEK PROGRAMI SAMSUN

MALİ DESTEK PROGRAMI SAMSUN Yeşil Yol Güzergâhındaki Kültür-Turizm ve Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi MALİ DESTEK PROGRAMI SAMSUN (Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlar için) KAYS Üzerinden Son Başvuru: 26.03.2018 Saat 23:59

Detaylı

ŞARTNAME AMAÇ VE KAPSAM KATEGORİLER KATILIMCI KATILIM KOŞULLARI BAŞVURU FORMU VE TESLİM MATERYALİ

ŞARTNAME AMAÇ VE KAPSAM KATEGORİLER KATILIMCI KATILIM KOŞULLARI BAŞVURU FORMU VE TESLİM MATERYALİ ŞARTNAME AMAÇ VE KAPSAM Özelkalem Dergisi nce düzenlenen Özelkalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri; yerel yönetim alanında yenilik getiren ve kentsel sorunların çözümüne yönelik olarak geliştirilen özgün

Detaylı

UNESCO Dünya Mirası. http://whc.unesco.org/en/list/

UNESCO Dünya Mirası. http://whc.unesco.org/en/list/ UNESCO Dünya Mirası UNESCO Dünya Miras Listesi, Dünya Miras Komitesi nin üstün evrensel değere sahip olduğunu onayladığı kültürel, doğal ve karma miras alanlarını içermektedir. 802 si kültürel, 197 si

Detaylı

PERŞEMBE PAZARI YENİLEME ALANI PROJESİ

PERŞEMBE PAZARI YENİLEME ALANI PROJESİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜLTÜR VARLIKLARI DAİRE BAŞKANLIĞI KÜLTÜR VARLIKLARI PROJELER MÜDÜRLÜĞÜ PERŞEMBE PAZARI YENİLEME ALANI PROJESİ ALAN HAKKINDA GENEL BİLGİLER Projenin amacı; Perşembe Pazarı

Detaylı

içindekiler Bölüm I Planlama Sürecine İlişkin Öneriler... 15

içindekiler Bölüm I Planlama Sürecine İlişkin Öneriler... 15 içindekiler GEÇMİŞİMİZ İÇİN BİR GELECEK...VII GİRİŞ...IX Bölüm I KÜLTÜREL MİRAS KAVRAMI VE TARİHSEL ÇEVRE KORUMASININ ÖNEMİ Kültürel Miras Kavram ve Tanımları...4 Kültürel Mirasın Korunmasının Önemi...5

Detaylı

KARADENİZ HAVZASINDAKİ TURİZM GÜZERGAHLARI Projesi

KARADENİZ HAVZASINDAKİ TURİZM GÜZERGAHLARI Projesi KARADENİZ HAVZASINDAKİ TURİZM GÜZERGAHLARI Projesi TR11C1.01-02/354 3.04.2015 Turizm Platformu Toplantısı/ EDİRNE Karadeniz Havzası Sınırötesi İşbirliği Programı Text PROJE ORTAKLARI ENPI Ortakları: Orta

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. Tarihi Kentler Birliği Bilgi Notu

Trakya Kalkınma Ajansı.  Tarihi Kentler Birliği Bilgi Notu Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr Tarihi Kentler Birliği Bilgi Notu EDİRNE YATIRIM DESTEK OFİSİ TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ Hazırlayan Işık OCAKLI İçindekiler Trakya Kalkınma Ajansı Tarihi Kentler

Detaylı

ŞARTNAME DEĞERLENDİRME SEÇİCİ KURUL ÖDÜLLER

ŞARTNAME DEĞERLENDİRME SEÇİCİ KURUL ÖDÜLLER ŞARTNAME DEĞERLENDİRME Özelkalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri ne başvuru amacıyla ve gerekli başvuru standartlarına uygun olarak gönderilen projelerin değerlendirilmesi; kendi alanlarında uzman, mesleki

Detaylı

UNESCO DÜNYA MİRASLARI

UNESCO DÜNYA MİRASLARI UNESCO DÜNYA MİRASLARI Merhaba Çocuklar! Benim adım PATRİMONİT0! Hep beraber söyleyelim PAT-Rİ-MO-Nİ-T0! Size anlatacak çok önemli şeylerim var çocuklar Beni çok iyi dinleyin olur mu? Şimdi dünyadaki bazı

Detaylı

Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) İhtisas Komitesi. Prof. Dr. Öcal OĞUZ Komite Başkanı

Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) İhtisas Komitesi. Prof. Dr. Öcal OĞUZ Komite Başkanı Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) İhtisas Komitesi Prof. Dr. Öcal OĞUZ Komite Başkanı Komite Üyeleri Komite Başkanı: Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Başkan

Detaylı

1972 Dünya Miras Sözleşmesi

1972 Dünya Miras Sözleşmesi 1972 Dünya Miras Sözleşmesi Dünyada kültürel ve çevresel açıdan evrensel üstün değer taşıyan tarihsel alan ve doğal bölgelerin korunması Dünya Miras Listesi 745 Kültürel 188 Doğal 29 Karma (Doğal ve kültürel)

Detaylı

ELECO 2005 3. Uluslar arası Elektrik, Elektronik, Aydınlatma, Otomasyon ve İletişim Fuarı. 7 11 Aralık 2005. Ziyaretçi Araştırması Özet Sonuçları

ELECO 2005 3. Uluslar arası Elektrik, Elektronik, Aydınlatma, Otomasyon ve İletişim Fuarı. 7 11 Aralık 2005. Ziyaretçi Araştırması Özet Sonuçları ELECO 2005 3. Uluslar arası Elektrik, Elektronik, Aydınlatma, Otomasyon ve İletişim Fuarı 7 11 Aralık 2005 Ziyaretçi Araştırması Özet Sonuçları TÜYAP BURSA FUARCILIK A.Ş. TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar

Detaylı

GAZİANTEP KEP İL EYLEM PLANI Strateji 1: Özellikle kız çocuklarının okullulaşma oranının artırılmasının sağlanması.

GAZİANTEP KEP İL EYLEM PLANI Strateji 1: Özellikle kız çocuklarının okullulaşma oranının artırılmasının sağlanması. GAZİANTEP KEP İL EYLEM PLANI Strateji 1: Özellikle kız çocuklarının okullulaşma oranının artırılmasının sağlanması. Faaliyetler Zamanlama Finansman /bütçe İşbirliği yapılacak kurum kuruluşlar İzleme değerlendirme

Detaylı

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ 17. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU PANEL, ÇALIŞTAY, FORUM, SEMPOZYUM, KURULTAY, KONFERANS, KONGRE

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ 17. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU PANEL, ÇALIŞTAY, FORUM, SEMPOZYUM, KURULTAY, KONFERANS, KONGRE 5 PANEL, ÇALIŞTAY, FORUM, SEMPOZYUM, KURULTAY, KONFERANS, KONGRE 79 5. PANEL, ÇALIŞTAY, FORUM, SEMPOZYUM, KURULTAY, KONFERANS, KONGRELER 5.1 TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu İle Yapılan Ortak Etkinlikler

Detaylı

T.C. İZNİK KAYMAKAMLIĞI Kılıçaslan İlkokulu Müdürlüğü İLÇEMİZİ TANIYOR, TANITIYORUZ

T.C. İZNİK KAYMAKAMLIĞI Kılıçaslan İlkokulu Müdürlüğü İLÇEMİZİ TANIYOR, TANITIYORUZ T.C. İZNİK KAYMAKAMLIĞI Kılıçaslan İlkokulu Müdürlüğü İLÇEMİZİ TANIYOR, TANITIYORUZ ŞUBAT 2015 1. PROJENİN TANIMI 1 2. PROJENİN İSMİ. 1 3. PROJE ALANI 1 4. PROJENİN AMACI.. 1 5. PROJENİN DAYANAĞI 1 6.

Detaylı

YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA

YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA M. SİNAN ÖZDEN 2 AĞUSTOS 2017 İSTANBUL PLAN Plan, yapılacak bir işin tasarıları toplamıdır. Plan, bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimini gösterir. Plan, bir düşünceyi,

Detaylı

Yeni Büyükşehir Yasası ve Arazi Yönetimi

Yeni Büyükşehir Yasası ve Arazi Yönetimi Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon, 12-13 Mayıs 2014, IV. Arazi Yönetimi Çalıştayı Yeni (6360) Büyükşehir Yasası ve Arazi Yönetimi Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon, 12-13 Mayıs 2014 6360 sayılı

Detaylı

ARCHIMEDES Projesi Yerel Çalisma Grubu Toplantisi HOS GELDINIZ 6 Mart 2008

ARCHIMEDES Projesi Yerel Çalisma Grubu Toplantisi HOS GELDINIZ 6 Mart 2008 ARCHIMEDES Projesi Yerel Çalisma Grubu Toplantisi HOS GELDINIZ 6 Mart 2008 Archimedes Projesi Yerel Çalisma Grubu Toplantisi Gündemi 6 Mart 2008 9:30-10:00 Kahvalti 10:00-10:30 Açilis ve Hos Geldiniz 10:30-11:00

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK HALKBİLİMİ ANABİLİM DALI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK HALKBİLİMİ ANABİLİM DALI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK HALKBİLİMİ ANABİLİM DALI UNESCO YAŞAYAN İNSAN HAZİNELERİ ULUSAL SİSTEMLERİ NİN, SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRASIN YAŞATILMASINA VE GELECEK KUŞAKLARA AKTARILMASINA

Detaylı

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu 4. Türksoy Üye Devletleri UNESCO Millî Komisyonları Toplantısı 2. Kültürel ve Doğal Miras Semineri

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu 4. Türksoy Üye Devletleri UNESCO Millî Komisyonları Toplantısı 2. Kültürel ve Doğal Miras Semineri UNESCO Türkiye Millî Komisyonu 4. Türksoy Üye Devletleri UNESCO Millî Komisyonları Toplantısı 2. Kültürel ve Doğal Miras Semineri DÜNYA MİRASI KAVRAMI Dünya Mirası, geçmişimizden bize kalan, günümüzde

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Mehmet Cangir Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Genel Sekreter Yardımcısı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Mehmet Cangir Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Genel Sekreter Yardımcısı AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ VALİLİKLERİN AB SÜRECİNDE ETKİNLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ Proje Değerlendirme ve İllerimiz AB ye Hazırlanıyor Programı Bilgilendirme Toplantısı 23 Şubat 2011 Mehmet Cangir

Detaylı

ÇEVRE ALANıNDA FINANSMAN FıRSATLARı

ÇEVRE ALANıNDA FINANSMAN FıRSATLARı ÇEVRE ALANıNDA FINANSMAN FıRSATLARı Dr. Şafak HENGİRMEN TERCAN Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı safakhengirmen@hotmail.com Çevre Alanında Kapasite Geliştirme Projesi Yerel Çevre Eylem Planları Finansman

Detaylı

ŞARTNAME AMAÇ VE KAPSAM KATEGORİLER KATILIMCI KATILIM KOŞULLARI BAŞVURU FORMU VE TESLİM MATERYALİ

ŞARTNAME AMAÇ VE KAPSAM KATEGORİLER KATILIMCI KATILIM KOŞULLARI BAŞVURU FORMU VE TESLİM MATERYALİ ŞARTNAME AMAÇ VE KAPSAM Özelkalem Dergisi nce düzenlenen Özelkalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri; yerel yönetim alanında yenilik getiren ve kentsel sorunların çözümüne yönelik olarak geliştirilen özgün

Detaylı

YAYIN VE BASIM. İstanbul F Bursa Araştırma 7 Vakfı F-1 Belgeler 1 16 F-1 Mimarlıktan Haberler 1 58 F-1. Bursa Araştırmaları 1

YAYIN VE BASIM. İstanbul F Bursa Araştırma 7 Vakfı F-1 Belgeler 1 16 F-1 Mimarlıktan Haberler 1 58 F-1. Bursa Araştırmaları 1 YAYIN VE BASIM KÜTÜPHANE DEFTERİ SIRA NYAZAR KİTABIN ADI VEYA DİĞER ESERLERİN ADI YERİ TARİHİ SERİ CİLT ADET NEREDEN VEYA KİMDEN GELDİĞİ KÜTÜPHA NEDEKİ YERİ VE KONUSU Mimarlara Mektuplar Mimarlara Mektuplar

Detaylı

GELECEĞiN YAPILARI. ŞEHiRLERi

GELECEĞiN YAPILARI. ŞEHiRLERi GELECEĞiN YAPILARI GELECEĞiN ŞEHiRLERi ZİRVE VE FUARI www.yapivesehirzirvesi.com GELECEĞİN YAPILARI GELECEĞİN ŞEHİRLERİ ZİRVE VE FUARI Geleceği inşa etmek büyük ölçüde daha modern, sağlıklı, güvenli,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PEYZAJ, KÜLTÜR VE SANAT KÜLTÜREL PEYZAJ VE SINIFLANDIRILMASI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PEYZAJ, KÜLTÜR VE SANAT KÜLTÜREL PEYZAJ VE SINIFLANDIRILMASI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PEYZAJ, KÜLTÜR VE SANAT KÜLTÜREL PEYZAJ VE SINIFLANDIRILMASI Kültür; toplumların yaşam biçimleri, gelenek ve göreneklerinin, üretim olanaklarının

Detaylı

TROIA BİR ANADOLU DESTANI

TROIA BİR ANADOLU DESTANI TROIA BİR ANADOLU DESTANI TROİA NEDEN ÖNEMLİ? İLYADA ve ODESA DESTANLARI TROİA NEDEN ÖNEMLİ? DÜNYA KÜLTÜRLERİNİ BİRLEŞTİREN EN ÇOK REFERANS VERİLEN KÜLTÜREL MİRAS ALANI TROİA NEDEN ÖNEMLİ? DOĞU ve BATI

Detaylı

Diyarbakır Turizm Platformu

Diyarbakır Turizm Platformu Diyarbakır Turizm Platformu Diyarbakır Turizm Stratejisi 2011-2016 Eylem Planı 1 Turizm Yönetişiminde Koordinasyon ve İşbirliğinin Geliştirilmesi Diyarbakır ın Pazar İmajının ve Turizm Talebinin Geliştirilmesi

Detaylı

İÇİNDEKİLER. GÖREME MİLLİ PARKI VE KAPADOKYA Nevşehir PAMUKKALE HİERAPOLİS İSTANBUL UN TARİHİ ALANLARI XANTHOSLETOON

İÇİNDEKİLER. GÖREME MİLLİ PARKI VE KAPADOKYA Nevşehir PAMUKKALE HİERAPOLİS İSTANBUL UN TARİHİ ALANLARI XANTHOSLETOON İÇİNDEKİLER GÖREME MİLLİ PARKI VE KAPADOKYA Nevşehir 5 15 HATTUŞAŞ (BOĞAZKÖY) HİTİT BAŞKENTİ Çorum 17 19 1 NEMRUT DAĞI Adıyaman SAFRANBOLU ŞEHRİ Karabük 25 PAMUKKALE HİERAPOLİS Denizli 9 XANTHOSLETOON

Detaylı

Yapex 2014 Yapı ve Restorasyon Fuarı Sonuç Raporu..

Yapex 2014 Yapı ve Restorasyon Fuarı Sonuç Raporu.. Yapex 2014 Yapı ve Restorasyon Fuarı Sonuç Raporu.. Yapex 2014, 22 nci Uluslararası Yapı ve Restorasyon Fuarı, 13-16 Kasım 2014 tarihlerinde Antalya Expo Center Salonlarında büyük bir ticari başarıyla

Detaylı

MMKD Stratejik İletişim Planı Araştırma Sonuçları

MMKD Stratejik İletişim Planı Araştırma Sonuçları MMKD Stratejik İletişim Planı Araştırma Sonuçları 29 Mayıs 2013 tarihinde MMKD Stratejik İletişim Planı nı oluşturmak amacıyla bir toplantı yapıldı. Toplantının ardından, dernek amaç ve faaliyetlerinin

Detaylı

Birgi; Aydınoğlu Beyliğine başkentlik yapmış, anıtsal yapıları, geleneksel sivil mimarisiyle tarihin her döneminde önemini korumuş, yerli ve yabancı

Birgi; Aydınoğlu Beyliğine başkentlik yapmış, anıtsal yapıları, geleneksel sivil mimarisiyle tarihin her döneminde önemini korumuş, yerli ve yabancı Birgi; Aydınoğlu Beyliğine başkentlik yapmış, anıtsal yapıları, geleneksel sivil mimarisiyle tarihin her döneminde önemini korumuş, yerli ve yabancı gezginlerin, bilim çevrelerinin sürekli ilgi odağı olmuş

Detaylı

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI Akdeniz Belediyeler Birliği, üyelerine üst düzey hizmet sunan, yerel ölçekteki Reform süreçlerine ve Ülkemizin AB ile bütünleşme sürecine destek

Detaylı

Ankara Kentinin Dünya Miras Alanlığına Önerilmesi Fizibilite Projesi Kapanış ve Bilgilendirme Toplantısı. 04 mayıs 2011

Ankara Kentinin Dünya Miras Alanlığına Önerilmesi Fizibilite Projesi Kapanış ve Bilgilendirme Toplantısı. 04 mayıs 2011 Ankara Kentinin Dünya Miras Alanlığına Önerilmesi Fizibilite Projesi Kapanış ve Bilgilendirme Toplantısı 04 mayıs 2011 Sunum İçeriği Proje Süreci Gerekçe Dünya Miras Alanlığı Statüsü Türkiye de Dünya Miras

Detaylı

HABER BÜLTENİ /NİSAN 2015

HABER BÜLTENİ /NİSAN 2015 GERÇEKLEŞEN TEMAS,ZİYARET VE TOPLANTILAR ÜNİVERSİTELER İLE İLİŞKİLER & AVAN PROJE ÇALIŞMALARI İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ TARKEM, İzmir Tarih Projesi Havralar Alt Bölgesi ve Yakın Çevresinin Operasyon

Detaylı

GELECEĞiN YAPILARI. ŞEHiRLERi

GELECEĞiN YAPILARI. ŞEHiRLERi GELECEĞiN YAPILARI GELECEĞiN ŞEHiRLERi ZİRVE VE FUARI www.yapivesehirzirvesi.com Geleceği inşa etmek büyük ölçüde daha modern, sağlıklı, güvenli, konforlu, verimli, tasarruflu, çevreci, teknolojik, sürdürülebilir

Detaylı

TÜRKSOY ÜYESİ ÜLKELER UNESCO MİLLÎ KOMİSYONLARI İKİNCİ TOPLANTISI ÇALIŞMA RAPORU

TÜRKSOY ÜYESİ ÜLKELER UNESCO MİLLÎ KOMİSYONLARI İKİNCİ TOPLANTISI ÇALIŞMA RAPORU TÜRKSOY ÜYESİ ÜLKELER UNESCO MİLLÎ KOMİSYONLARI İKİNCİ TOPLANTISI ÇALIŞMA RAPORU (16 17 Eylül 2011, Kazan, Tataristan Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu) Tataristan Cumhuriyeti (RF) Kültür Bakanlığı ve Uluslararası

Detaylı

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BALIKESİR ÇANAKKALE TR - 22 PLANLAMA BÖLGESİ 1/ ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PAFTA H19 DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BALIKESİR ÇANAKKALE TR - 22 PLANLAMA BÖLGESİ 1/ ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PAFTA H19 DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BALIKESİR ÇANAKKALE TR - 22 PLANLAMA BÖLGESİ 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PAFTA H19 DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ OCAK-2017 1 İÇİNDEKİLER 1. TALEP... 3 1.1. REKREASYON ALANI

Detaylı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Sağlıklı Kentler ve Temiz Enerji Şube Müdürlüğü

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Sağlıklı Kentler ve Temiz Enerji Şube Müdürlüğü İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Sağlıklı Kentler ve Temiz Enerji Şube Müdürlüğü Kent Sağlık Profil Eğitimi İZMİR 19-20-21 ARALIK 2016 SKB-Eskişehir İZMİR SAĞLIKLI

Detaylı

İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI DEPREM VE RİSK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI DEPREM VE RİSK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI DEPREM VE RİSK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK ve TANIMLAR Amaç Madde 1- Bu yönergenin

Detaylı

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLİĞİ

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLİĞİ T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLİĞİ BİRLİĞİN VİZYONU Akdeniz Belediyeler Birliği, Yerel Yönetimler Reformu ve AB ile bütünleme süreçlerine destek sağlayan, hizmetlerinde kalite, verimlilik ve güvenirliği esas

Detaylı

VI.ETAP ÇARŞI CADDESİ

VI.ETAP ÇARŞI CADDESİ VI.ETAP ÇARŞI CADDESİ PROJE ÖZETİ PARSEL ALANI PROJE KAPALI ALANI PROJE TANIMI Çanakkale; tarihinin her döneminde birçok kültüre ev sahipliği yapmış, coğrafi konumu, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla,

Detaylı

UNESCO Kültür Sektörü. İrem ALPASLAN UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Kültür Sektör Uzmanı. 31 Ekim - 1 Kasım 2014, Antalya

UNESCO Kültür Sektörü. İrem ALPASLAN UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Kültür Sektör Uzmanı. 31 Ekim - 1 Kasım 2014, Antalya UNESCO Kültür Sektörü İrem ALPASLAN Kültür Sektör Uzmanı 31 Ekim - 1 Kasım 2014, Antalya Sunum Planı: UNESCO (Kuruluş) Sözleşmesinde Kültür Geçmişten Bugüne Kültür Sektörü Önceliklerinin Gelişimi Genel

Detaylı

9. DÖNEM YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

9. DÖNEM YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU 9. DÖNEM YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU 22.04.2017 Değerli Üyelerimiz, Derneğimiz tüzüğünde belirtilen amaçlar doğrultusunda ahşabın dünyada olduğu gibi ülkemizde de hak ettiği yeri alması için çalışmalarını

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ RESTORASYON ANABİLİM DALI YERLEŞİM DOKULARININ ÇÖZÜMLENMESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ RESTORASYON ANABİLİM DALI YERLEŞİM DOKULARININ ÇÖZÜMLENMESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ RESTORASYON ANABİLİM DALI YERLEŞİM DOKULARININ ÇÖZÜMLENMESİ Yerleşim Dokularının Çözümlenmesi Yapı Çözümlemesi İşlev Yapım tarihi Yapım sistemi

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TÜRKİYE CUMHURİYETİ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü O. Murat SÜSLÜ Arkeolog Genel Müdür 1 SÜRDÜRÜLEBİLİR GELİŞME Dünya Çevre ve Gelişme Komisyonu, sürdürülebilir

Detaylı

VAW 56 GÜVENLİ BİR HAYAT VAR PROJESİ KADIN DOSTU KENT ÇALIŞMASI- GÖLCÜK DUVAR BOYAMA-EL BASMA FAALİYETİ RAPORU

VAW 56 GÜVENLİ BİR HAYAT VAR PROJESİ KADIN DOSTU KENT ÇALIŞMASI- GÖLCÜK DUVAR BOYAMA-EL BASMA FAALİYETİ RAPORU Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti VAW 56 GÜVENLİ BİR HAYAT VAR PROJESİ KADIN DOSTU KENT ÇALIŞMASI- GÖLCÜK DUVAR BOYAMA-EL BASMA FAALİYETİ RAPORU Hibe Programı Tarih 07Kasım 2015 Saat 15.00-16.00

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Sürdürülebilir Bir Üretim Altyapısı Çevreye Duyarlı VGM Güvenli Verimli BSTB İleri Teknoloji Yüksek Katma Değer 2 20 nün Kuruluşu 17 Ağustos

Detaylı

UNESCO DÜNYA MİRASLARI

UNESCO DÜNYA MİRASLARI UNESCO DÜNYA MİRASLARI Dünya Mirası Nedir? Size anlatacak çok önemlişeylerim var! Dünyamızın kültürel ve doğal miraslarından söz etmek istiyorum. Bu sevimli simge çok önemli bir konuyu temsil ediyor. Daha

Detaylı

HABER BÜLTENİ /OCAK 2015 HABER BÜLTENİ /OCAK 2015 GERÇEKLEŞEN TEMAS,ZİYARET VE TOPLANTILAR TARKEM II. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI

HABER BÜLTENİ /OCAK 2015 HABER BÜLTENİ /OCAK 2015 GERÇEKLEŞEN TEMAS,ZİYARET VE TOPLANTILAR TARKEM II. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI GERÇEKLEŞEN TEMAS,ZİYARET VE TOPLANTILAR TARKEM II. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş. nin II. Olağan Genel Kurul Toplantısı 19 Kasım 2014 Çarşamba günü Tarihi Havagazı

Detaylı

EMLAK VE İSTİMLAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI HARİTA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI ÖZET FAALİYET RAPORU. Cengiz AKYOL. Nurtop ULUKAYA

EMLAK VE İSTİMLAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI HARİTA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI ÖZET FAALİYET RAPORU. Cengiz AKYOL. Nurtop ULUKAYA EMLAK VE İSTİMLAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI HARİTA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI ÖZET FAALİYET RAPORU Emlak ve İstimlak Dai. Bşk. Cengiz AKYOL Harita Şb. Md. Nurtop ULUKAYA 1. Faaliyet ve Proje Bilgileri Belediyemiz

Detaylı

Biyoetik İhtisas Komitesi Prof. Dr. Meral Özgüç

Biyoetik İhtisas Komitesi Prof. Dr. Meral Özgüç Biyoetik İhtisas Komitesi Prof. Dr. Meral Özgüç UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi, Temel Bilimler ve Biyoetik Komiteleri Başkanı Komite Başkanı: Prof. Dr. Meral ÖZGÜÇ Temel Bilimler ve

Detaylı

İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ SELÇUK SONUÇ RAPORU

İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ SELÇUK SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ SELÇUK SONUÇ RAPORU Tarih: 15 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 110 Katılımcı listesindeki Sayı: 78 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 5 Dağıtılan

Detaylı

BUNLARI BiLiYOR MUYDUNUZ

BUNLARI BiLiYOR MUYDUNUZ MİTOLOJİ'DE TANRILARIN VE TANRIÇALARIN KENTİ LETOON Fethiye - Kaş karayolunun 65 km. güneye sapılan yoldan takriben 3 km. gidildiğinde Letoon Antik Kenti'ne ulaşılır. Şair Ovidius un anlattığına göre,

Detaylı

Bakanımız, Çocuk Bakım Kuruluşları Öz Değerlendirme Toplantısında

Bakanımız, Çocuk Bakım Kuruluşları Öz Değerlendirme Toplantısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yayın Organı Mart 2014 Yıl: 1 Sayı: 10 Bakanımız, Çocuk Bakım Kuruluşları Öz Değerlendirme Toplantısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Çocuk Hizmetleri

Detaylı

MİM IS 101 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I NORMAL MİM 211 MİMARİ TASARIM II * MİM 111 ÖZEL ÖZEL

MİM IS 101 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I NORMAL MİM 211 MİMARİ TASARIM II * MİM 111 ÖZEL ÖZEL T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2018 2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI I.SINIF BÖLÜM YARIYIL ANABİLİM DALI DERS SIRASI M İ M O O O (0) GENEL (1) BİNA BİLGİSİ (2)

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE VE RESTORASYON

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE VE RESTORASYON ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE VE RESTORASYON Rölöve, bir yapının, kent dokusunun veya arkeolojik kalıntının yakından incelenmesi, belgelenmesi, mimarlık

Detaylı

Yerel yönetimler, Kamu ve Sivil toplum kurum/kuruluşları, İşletmeler, Üniversiteler, Kooperatifler, birlikler

Yerel yönetimler, Kamu ve Sivil toplum kurum/kuruluşları, İşletmeler, Üniversiteler, Kooperatifler, birlikler Kalkınma İller Konu Başlığı Uygun Başvuru Sahipleri Son Başvuru Destek Üst Limiti (TL) Destek oranı (%) Ankara Ankara İleri Teknolojili Ürün Ticarileştirme Mali Destek Yerel Ürün Ticarileştirme Mali Destek

Detaylı

Sayı: 2000/01 FAALİYET TEKNİK RAPORU

Sayı: 2000/01 FAALİYET TEKNİK RAPORU Sayı: 2000/01 FAALİYET TEKNİK RAPORU 2000 Sayfa No: İÇERİK Kapak 2 İçerik 3 1. AKEV Hakkında 4 2. Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu 5 3. Özet 6 4. Faaliyetler ve Çıktılar 8 5. Genel Başarı Göstergeleri

Detaylı

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP)

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) Türkçe Adı Akdeniz Eylem Planı Sekretaryası (AEP) İngilizce Adı Secretariat on Mediterrenaen Action Plan (MAP) Logo Resmi İnternet Sitesi http://www.unepmap.org Kuruluş

Detaylı

ÇANKAYA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Mesleki ve Teknik Eğitimi Tanıtma ve Yöneltme 2015 Eylem Planı

ÇANKAYA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Mesleki ve Teknik Eğitimi Tanıtma ve Yöneltme 2015 Eylem Planı ÇANKAYA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Mesleki ve Teknik Eğitimi Tanıtma ve Yöneltme 205 Eylem Planı NO ETKİNLİĞİN TÜRÜ ETKİNLİĞİN KONUSU ETKİNLİK NO ETKİNLİĞİN ADI SORUMLU KURUM/KİŞİ TARİH İŞBİRLİĞİ YAPILACAK

Detaylı

Bir Destinasyon Olarak Edirne ve Durum (Swot) Analizi

Bir Destinasyon Olarak Edirne ve Durum (Swot) Analizi Bir Destinasyon Olarak Edirne ve Durum (Swot) Analizi Planlama Süreci Durum Analizi (SWOT-GFTZ) Vizyon, Misyon, Amaçların Belirlenmesi Stratejilerin Belirlenmesi Uygulanacak Planın Seçimi Denetim ve Düzeltme

Detaylı

KADIN DOSTU KENTLER - 2

KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENT NEDİR? KADINLARIN Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere İstihdam olanaklarına Kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut vb) Şiddete maruz kaldıkları takdirde

Detaylı

Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri. H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı

Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri. H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu 1. İZKA 2. İzmir Bölge Planı 3. Yaşanabilir Şehir Hedefleri İçerik 1.

Detaylı

2017 YILLIK İŞ PLANI

2017 YILLIK İŞ PLANI 2017 YILLIK İŞ PLANI İLGİLİ/PERSONEL BİRİM OCAK ŞUBAT MART NİSAN MAYIS HAZİRAN TEMMUZ AĞUSTOS EYLÜL EKİM KASIM ARALIK BÜTÇE FAALİYET 1.1.1.1 ISO 2-6 Ocak 2017 9001/2008 KYS Revizyonuna ilişkin her yıl

Detaylı

ÖĞRENCİLER AB'Yİ ÖĞRENİYOR PROJESİ 14 Nisan 2015 Kocaeli Tanıtım Konferansı BASIN DUYURUSU

ÖĞRENCİLER AB'Yİ ÖĞRENİYOR PROJESİ 14 Nisan 2015 Kocaeli Tanıtım Konferansı BASIN DUYURUSU ÖĞRENCİLER AB'Yİ ÖĞRENİYOR PROJESİ 14 Nisan 2015 Kocaeli Tanıtım Konferansı BASIN DUYURUSU T.C. Milli Eğitim Bakanlığı AB Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü nün 2011 yılı IPA-I (IPA - Katılım Öncesi Mali Destek

Detaylı

ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR. İsmail ERTEN

ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR. İsmail ERTEN ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR İsmail ERTEN Çanakkale bölgesi düz damlı ve kırma çatılı yapılar dağılım Çanakkale kentinin yerleşim alanlarının 1. dönem dağılışı 1462-1500 Çanakkale

Detaylı

TÜRKİYE DEPREM VAKFI TANITIM & DEPREM ZİRVESİ SPONSORLUK DOSYASI

TÜRKİYE DEPREM VAKFI TANITIM & DEPREM ZİRVESİ SPONSORLUK DOSYASI 2014 DEPREM ZİRVESİ TÜRKİYE DEPREM VAKFI TANITIM & DEPREM ZİRVESİ SPONSORLUK DOSYASI www.turkiyedepremvakfi.org.tr tdv@turkiyedepremvakfi.org.tr twitter: twitter.com/tdvakfi facebook: facebook.com/turkiyedepremvakfi

Detaylı

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 15 18 Mayıs 2014 KONYA YAPI VE DEKORASYON FUARI 2014 IHS KONYA 2014 KONYA ASANSÖR 2014 KONYA KENT 2014

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 15 18 Mayıs 2014 KONYA YAPI VE DEKORASYON FUARI 2014 IHS KONYA 2014 KONYA ASANSÖR 2014 KONYA KENT 2014 ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 15 18 Mayıs 2014 KONYA YAPI VE DEKORASYON FUARI 2014 11. Yapı Malzemeleri, Yapı Teknolojileri, Dekorasyon ve Aydınlatma Fuarı IHS KONYA 2014 Konya 11. Isıtma, Soğutma, Havalandırma,

Detaylı

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014 Proje Sonuçları Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014 Temel Faaliyetler Proje Açılış Konferansı Proje Açılış Konferansı 19 Mart 2013 İçişleri

Detaylı

ÇALIŞMA TOPLANTILARI ETKİNLİKLER

ÇALIŞMA TOPLANTILARI ETKİNLİKLER ÇALIŞMA TOPLANTILARI & ETKİNLİKLER İzmir Tarih Projesi nde kamu, özel sivil toplum kuruluşlarının işbirliğini sağlamak, proje alanı içinde yapılması tasarlanan uygulamaları bütüncül bir yaklaşım içerisinde

Detaylı

2. EĞİTİM VE AKADEMİK GÖREVLER

2. EĞİTİM VE AKADEMİK GÖREVLER SELİM VELİOĞLU ÖZGEÇMİŞ 1. KİŞİSEL BİLGİLER Adı,Soyadı,Ünvanı : Yrd. Doç.Dr. Selim VELİOĞLU Doğum Yeir ve Tarihi : İstanbul, 1961 Kurumu : İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Telefonu : İş 0212

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BALÇOVA SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BALÇOVA SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BALÇOVA SONUÇ RAPORU Tarih: 17 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 40 Katılımcı listesindeki Sayı: 33 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

Öğrenmek İstiyorum Kampanyası

Öğrenmek İstiyorum Kampanyası Öğrenmek İstiyorum Kampanyası TRABZON DA KAMPANYAYA İLGİ ARTIYOR sağlık üreme sağlığı bilgilerinin girmesine yönelik olarak başlanan Öğrenmek İstiyorum Kampanyası kapsamında Trabzon da ilgi gün geçtikçe

Detaylı

ÇAVDARHİSAR KAYMAKAMLIĞI AİZANOİ ANTİK KENTİ TANITIM ÇALIŞMALARI RAPORU

ÇAVDARHİSAR KAYMAKAMLIĞI AİZANOİ ANTİK KENTİ TANITIM ÇALIŞMALARI RAPORU ÇAVDARHİSAR KAYMAKAMLIĞI AİZANOİ ANTİK KENTİ TANITIM ÇALIŞMALARI RAPORU Ömer BİLGİN Çavdarhisar Kaymakamı 2011 AIZANOI Binlerce yıl öncesine dayanan tarihi, eşsiz mimari eserleri, dünyanın pek çok ilklerini

Detaylı

EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI / YÖNETİM KURULU FALİYET RAPORU SUNUMU. YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 27 Ekim 2014

EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI / YÖNETİM KURULU FALİYET RAPORU SUNUMU. YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 27 Ekim 2014 YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 27 Ekim 2014 Ekim ayı içerisinde Odamız tarafından; üyelerimizce talep edilen 37 adet Kapasite Raporu, 15 adet Ekspertiz raporu ve 6 adet de Fiili Tüketim Belgesi düzenlenmiştir.

Detaylı

Türkiye dönüşüm geçirerek kırsal bir tarım ekonomisinden küresel ölçekte. 1950 yılında Türkiye nin kentsel nüfusu ülkenin toplam nüfusunun sadece

Türkiye dönüşüm geçirerek kırsal bir tarım ekonomisinden küresel ölçekte. 1950 yılında Türkiye nin kentsel nüfusu ülkenin toplam nüfusunun sadece SİLİVRİ 2014 DÜNYA VE AVRUPA KENTİ Türkiye dönüşüm geçirerek kırsal bir tarım ekonomisinden küresel ölçekte rekabetçi bir sanayi ekonomisi haline gelmiştir. 1950 yılında Türkiye nin kentsel nüfusu ülkenin

Detaylı

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi ve Dünya Mirası nda Türkiye

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi ve Dünya Mirası nda Türkiye UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi ve Dünya Mirası nda Türkiye UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi nedir? İnsanoğlu tarih sahnesine çıktığından bu yana yaşadığı alanları değerli kılmış ve kültürünü gelecek

Detaylı

27-29 NİSAN 2017 HERITAGE RESTORASYON ARKEOLOJİ MÜZECİLİK TEKNOLOJİLERİ FUARI ve KONFERANSI

27-29 NİSAN 2017 HERITAGE RESTORASYON ARKEOLOJİ MÜZECİLİK TEKNOLOJİLERİ FUARI ve KONFERANSI 2017 27-29 NİSAN 2017 HERITAGE RESTORASYON ARKEOLOJİ MÜZECİLİK TEKNOLOJİLERİ FUARI ve KONFERANSI AYŞEGÜL SELÇUKİ ARKEOLOG-MÜZEBİLİMCİ İZMİR TİCARET TARİHİ MÜZESİ 02.05.2017 27-29 NİSAN 2017 HERITAGE, RESTORASTON,

Detaylı

PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL

PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL YERLEŞİMLERDEKİ NÜFUS %'Sİ... 4 EK 1.2... 6 KİŞİ BAŞI REEL GSYİH,

Detaylı

Projesi (Sözleşme No)

Projesi (Sözleşme No) 3 85 0 60 Projesi (Sözleşme No)...Yılı... Mali Destek Programı kapsamında Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan mali katkı ile yürütülmektedir. 1 Projesi (Sözleşme No). Yılı Mali/Teknik Destek

Detaylı

FUAR ÖZET RAPORU 13 16 Şubat 2014

FUAR ÖZET RAPORU 13 16 Şubat 2014 FUAR ÖZET RAPORU 13 16 Şubat 2014 ADANA İNŞAAT 2014 8. Yapı Malzemeleri, İnşaat Teknolojileri, İş ve İnşaat Makineleri Fuarı ADANA IHS 2014 Adana 8. Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz Teknolojisi,

Detaylı

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Sağlık Turizmi - İkili İşbirliği Kapsamındaki Hastaların Koordinasyon Eğitimi ve Değerlendirme Toplantısı

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Sağlık Turizmi - İkili İşbirliği Kapsamındaki Hastaların Koordinasyon Eğitimi ve Değerlendirme Toplantısı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Sağlık Turizmi - İkili İşbirliği Kapsamındaki Hastaların Koordinasyon Eğitimi ve Değerlendirme Toplantısı 04 06 Aralık 2013_Antalya Medikal Turizmde Kamu Hastane Birliklerinin

Detaylı

7. ULUSLARARASI LED SİSTEMLERİ, TEKNOLOJİLERİ, UYGULAMALARI VE AYDINLATMA FUARI

7. ULUSLARARASI LED SİSTEMLERİ, TEKNOLOJİLERİ, UYGULAMALARI VE AYDINLATMA FUARI 7. ULUSLARARASI LED SİSTEMLERİ, TEKNOLOJİLERİ, UYGULAMALARI VE AYDINLATMA FUARI 29 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında organize edilen ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından desteklenen Türkiye

Detaylı

ÇADED ÇARDAK AĞAÇLANDIRMA, DOĞA VE EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ STRATEJİK EYLEM PLANI ÇALIŞTAY RAPORU

ÇADED ÇARDAK AĞAÇLANDIRMA, DOĞA VE EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ STRATEJİK EYLEM PLANI ÇALIŞTAY RAPORU ÇADED ÇARDAK AĞAÇLANDIRMA, DOĞA VE EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ STRATEJİK EYLEM PLANI ÇALIŞTAY RAPORU Çardak, DENİZLİ Kasım 2013 1 1. ÇALIŞTAYIN AMACI VE YÖNTEMİ ÇADED in kuruluş amaçlarına ulaşabilmesi

Detaylı

Bursa Yakın Çevresi Deprem Tehlikesi ve Kentsel Dönüşüm

Bursa Yakın Çevresi Deprem Tehlikesi ve Kentsel Dönüşüm Bursa Yakın Çevresi Deprem Tehlikesi ve Kentsel Dönüşüm Oğuz Gündoğdu ACİL DURUMLAR PANELİ KalDer Bursa Şubesi Çevre ve İş Güvenliği Kalite Uzmanlık Grubu 27 Mayıs 2015 Ülkemizde çağdaş anlamda Afet Yönetimi

Detaylı

SAMSUN YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI ( ) 7. ERKEN YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNLENMESİ - EK PLAN

SAMSUN YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI ( ) 7. ERKEN YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNLENMESİ - EK PLAN SAMSUN YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI (2017-2018) 7. ERKEN YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNLENMESİ - EK PLAN Faaliyet Zaman Sorumlu Kurum/Kuruluşlar Destekçi Kurum/Kuruluşlar Göstergeler Stratejik Öncelik 7.1: Erken yaşta

Detaylı

AĞAÇ İŞLEME MAKİNESİ 2006 19. Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı

AĞAÇ İŞLEME MAKİNESİ 2006 19. Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı AĞAÇ İŞLEME MAKİNESİ 2006 19. Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı İNTERMOB 2006 9. Uluslararası Mobilya Yan Sanayii ve Aksesuarları, Orman Ürünleri ve Ahşap Teknolojisi

Detaylı