Arif Yalçın Yıldız, Faruk Sezer, Adnan Demirel, Bülent Şirin (Döktaş Dökümcülük)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Arif Yalçın Yıldız, Faruk Sezer, Adnan Demirel, Bülent Şirin (Döktaş Dökümcülük)"

Transkript

1 «Kum/Metal Oranı Yüksek Parçaların Dökümlerinde Kum Özelliklerinin Optimizasyonu ve Yönetimi» «Sand Properties and Management in Casting Processes With High Sand to Metal Ratios» Arif Yalçın Yıldız, Faruk Sezer, Adnan Demirel, Bülent Şirin (Döktaş Dökümcülük) 1.Oturum / 1st Session Oturum Başkanı / Session Chairman: Seyfi Değirmenci (Tüdöksad Akademi)

2 KUM/METAL ORANI YÜKSEK PARÇALARIN DÖKÜMLERİNDE KUM ÖZELLİKLERİNİN OPTİMİZASYONU VE YÖNETİMİ Arif Yalçın YILDIZ*, Bülent Şirin*, Faruk SEZER*, Adnan DEMİREL* *Döktaş Dökümcülük Tic. Ve San. A.Ş. 25 Ekim 2018, İstanbul

3 Giriş İÇERİK Kalıp Kumunun Yönetiminde Kum/Metal Oranının Önemi Kum/Metal Oranı Nasıl Hesaplanır? Mekanik Kum Rejenerasyon Sistemi Çalışma Prensibi Yaş Kalıp Kumunun Üzerine Basınç Uygulanan Kum Rejenerasyon Sistemi Çalışma Prensibi Dökümhanelerde Kalıp Kumunun Yönetiminde Başlangıç Noktası Neresidir? Kalıp Bozma Neden Sıfır Noktasıdır? Kalıp Kumundaki Temel Değişkenlerin Kalıp Kumu Özelliklerine Etkileri Kalıp Kumu Kaynaklı Döküm Hataları Dökümhanelerde Kum Yönetiminde Laboratuvarların Önemi

4 KALIP KUMUNUN YÖNETİMİNDE KUM/METAL ORANININ ÖNEMİ Dökümhaneler belirli bir zaman diliminde üretebilecekleri sınırlı sayıdaki dereceler içerisinde ne kadar ağır, satış fiyatı yüksek, her dökümhanenin üretemediği maçalı ve kompleks işler üretebilirlerse, karlılıklarını o oranda arttırabilirler. Derecenin içerisindeki metal miktarı arttıkça, hattın kum/ metal oranı düşer. Bu ise kalıp kumunun içindeki bentonit ve kömürtozunun daha fazla yanması anlamına gelir. Kum / Metal oranının düşmesi, özellikle mekanik rejenerasyon tesisi olan dökümhaneler için iyi bir durumdur. Kum tanelerinin etrafındaki yanmış bentonit ve kömürtozu tabakasının, rejenerasyon işlemi sırasında kolayca kum tanesinden ayrılması gerçekleşir.

5 KUM / METAL ORANI NASIL BULUNUR?

6 MEKANİK KUM REJENERASYON SİSTEMİ ÇALIŞMA PRENSİBİ Şekil 1. Kumun kendi kendine bir tambur içinde dönerek rejenere olmasına bir örnek sistem.

7 YAŞ KALIP KUMUNUN ÜZERİNE BASINÇ UYGULANAN KUM REJENERASYON SİSTEMİ ÇALIŞMA PRENSİBİ Şekil 2. Kum tanelerine basınç uygulayan rejenerasyon sisteminin şematik çalışma prensibi. Şekil 3. Kum tanelerinin rejenere edildiği disk ve tambur sistemi.

8 KALIP KUMUNUN YÖNETİMİNDE KUM/METAL ORANININ ÖNEMİ Kum / Metal oranının düşmesi derece içindeki metal ağırlığının fazla olması ve sonuçta da, dönüş kumu sıcaklığının artması nedeniyle kum soğutmanın öneminin bir kez daha ortaya çıkması demektir. Dönüş kumunun soğutulması ve bu esnada da bir miktar bentonit verilerek silolara gönderilmesi, kumun silolarda şartlandırılmasına büyük katkı sağlar. Vakumlu mikserli sistemlerde, eğer sisteme bu tür soğutucular ilave edilmişse, çok daha düşük kum /metal oranları ile çalışmak mümkün olabilir. Kum / Metal oranı düştükçe kalıp kumunun soğutma sistemlerinin çok iyi olması şarttır. Maça kumu miktarının da artması, dönüş kumu sıcaklığını arttırır.

9 KALIP KUMUNUN YÖNETİMİNDE KUM/METAL ORANININ ÖNEMİ Bu ise dönüş kumu silo hesabının iyi yapılmasını gerektirir. Aksi taktirde kalıp kumunun ıslak çekme özelliğini arttıran bentonit ve yüksek uçuculu kömür tozu ile çalışmak gerekir. Kalıp bozma ünitelerinde kum kaybının engellenmesi, mekanik rejenerasyon tesislerinin olması ve buralarda köşelilik katsayısı düşürülen kumun maçalar aracılığı ile sisteme karışması, kalıp kumunun yönetimine olumlu katkıda bulunur. Kalıp kumunun yönetiminde en önemli nokta ise; sistemde kum ile ilgili tüm birimlerin ve kişilerin devamlı iletişimde olmaları ve aynı eğitimleri almış olma zorunluluğudur.

10 KALIP KUMUNUN YÖNETİMİNDE KUM/METAL ORANININ ÖNEMİ Bu ilgililer en az 5-6 saat sonrasını hesaplayıp çalışmalarını ona göre yapmalıdırlar. Endüstri 4.0 ın tartışıldığı günümüzde, laboratuvardan gelen verilere, otomatik ölçüm sistemlerinin ölçümlerine göre, kum / metal oranı hesabına göre, kum sıcaklığına göre çalışan tam otomatik bir sistem belki de en güzel ve kusursuz bir sistem olacaktır.

11 DÖKÜMHANELERDE KALIP KUMUNUN YÖNETİMİNDE BAŞLANGIÇ NOKTASI NERESİDİR? Yaş kum kalıplamada prosesin başlangıç noktası bilinenin aksine mikserler değil, kalıp bozma üniteleridir. Bunun en önemli nedeni, dönüş kumuna en etkili müdahalelerin yapılmaya başlandığı ilk yer yani sıfır noktası KALIP BOZMA anıdır.

12 ACABA SIFIR NOKTASI DEDİĞİMİZ BU KALIP BOZMA NEDİR? Kısaca tarif etmek gerekirse ; Kalıp bozma döküm parçanın döküldüğü kum kalıptan vibratorler, sarsaklar veya kırıcılar tarafından kabaca kumdan ayrıldığı ilk noktadır. Bu noktada kum içindeki yanmış bentonıt, kömürtozu, ince kum taneleri, nemin buharlaşması ve sıcak hava ile yükselen kum taneleri ilk olarak açığa çıkar.

13 Bu durumda kalıp bozma ünitesindeki kum kalitesine olumlu yansıyacak ilk yapılabilecek müdahaleler, kontroller ve önlemler nelerdir? İstenmeyen fazla ince taneden arındırılması, soğutulması, kum kayıplarının engellenmesi, kalıp kumu neminin kontrolü, kumun ön karıştırma ile homojen hale getirilmesi, dönüş kumunun yeterli aktivasyona ulaşması için silosunda bekleme süresi vb. kontroller ve önlemlerdir.

14 Burada müdahalelerde dikkat etmemiz gereken en önemli konulardan biri laboratuvardan gelen güncel verilerin kullanımı, değerlendirilmesi, eğitilmiş kum hazırlama operatörleri tarafından yorumlanmasıdır. Yapılan müdahalelerin yerinde olabilmesi için laboratuvar desteği kum yönetiminde esas olup en etkin yöntemdir.

15 KALIP BOZMA NEDEN SIFIR NOKTASIDIR? Kalıp bozma ünitesinde kalıp bozulduğu anda ilk olarak ortaya çıkan tozlar ve buhar eğer ortamdan çekilmezlerse, kum içindeki ince tane miktarının artışına neden olur. Artan ince tane de bentonit ihtiyacı dışında kum içinde serbest nem oluşmasına neden olur. Oluşan serbest nem ise nem artışına, paralelinde de mukavemet kayıplarına sebebiyet verir.

16 Kalıp bozma ünitesindeki ikinci dikkat edilecek nokta ise parçanın üzerindeki kumun vibratör, sarsaklar veya Disacool gibi ekipmanlarla sistemden ayrılmasına engel olunmasıdır. Yatay veya dikey Hat farketmez. Çok önemli bir ayrıntıdır. Kum kayıplarına hakim olabildiğimiz sürece dönüş kumunda değişimler minimumda yaşanır.

17 Maksimum geri kazanım demek minimum bentonit ve kömürtozu kaybı ve mekanik özelliklerdeki minimum değişkenlik demektir. Bu da kum dönüş silolarının sürekli dolu olmasına, kumun daha uzun süre siloda beklemesi, ön şartlanması ve şişmesi demektir.

18 Kalıp bozma sırasında kumdaki istenmeyen fazla ince taneleri uzaklaştırdıktan sonra artık sıra kumun soğutulmasına, nemlendirilmesine ve homojen hale getirilmesine gelmiştir. İyi bir dönüş kumunda soğutucu çıkış sıcaklığı 45 C altında ve çıkış nemi de kesinlikle %1.8 in üzerinde olmalıdır.

19 Nem değerinin en iyi değerleri % aralığında olduğu değerlerdir. Bu şartlarda ana silolarda 2-3 saat bekleyen kalıp kumu, miksere girmeye hazır demektir. İyi bir kum operatörü 4-5 saat sonra hatta vereceği kuma, hangi müdahaleleri yapacağını bilmelidir.

20 Bu nedenle dökümhanelerde operatör eğitim programları son derece önemlidir. Her kum operatörü günlük üretim programına göre ve kum/metal oranını dikkate alarak dönüş kumuna,hazır kuma hangi müdehaleleri yapacağını bir gün önceden bilen kişidir.

21 KALIP KUMUNDAKİ TEMEL DEĞİŞKENLERİN KALIP KUMU ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ

22 KALIP KUMU KAYNAKLI DÖKÜM HATALARI

23

24 DÖKÜMHANELERDE KUM YÖNETİMİNDE LABORATUVARLARIN ÖNEMİ Laboratuvarlar dökümhanelerin beyinleri, hafızaları ve proses kontrollarının yapıldığı yerleridir. Laboratuvarlar Ergitme, Kalıplama, Maça ve Tamamlama ve hatta Satınalma Bölümlerinin bilgi aldıkları ve proseslerini yönlendirmede kullandıkları en önemli yardımcılarıdırlar. Kalıp ve maça kumunun yönetiminde Kalıplama ve Maça Bölümü sorumluları, kum hazırlama operatörleri ve laboratuvarlar devamlı temas halinde olmalıdırlar. Bu elemanlar teknolojinin her türlü imkanlarından faydalanarak devamlı temas halinde olmalıdırlar.

25 DÖKÜMHANELERDE KUM YÖNETİMİNDE LABORATUVARLARIN ÖNEMİ Her dökümhanenin kalıplama kumu kendine, parçalarına özeldir. Laboratuvar her kalıplama hattının kumunun tüm özelliklerini devamlı kontrol altında tutmalıdır. Bunu yaparken kalibrasyonlu cihazlar kullanmalı ve doğru sonuçlarla üretimi desteklemelidir. O günü değil hep daha ilerisini görmeye çalışmalı ve insanları gelecek tehlikelerden korumalıdır. Kum özelliklerini özel bilgisayar programları ile tüm ilgililerle paylaşmalı ve istatistiksel verilerle bunları analiz ederek, ilgilileri bilgilendirmelidir.

26 DÖKÜMHANELERDE KUM YÖNETİMİNDE LABORATUVARLARIN ÖNEMİ Laboratuvar cihaz, ekipman ve insan kaynağı açısından donanımlı olmalıdır. Laboratuvar aynı zamanda bir eğitim yeridir. Tüm kum operatörleri ve yeni mühendisler burada eğitilmelidir. Laboratuvar Ar-Ge faaliyetlerinin gerçekleştirildiği ve ürün kalitesine en çok katkısı olan bölümlerden biridir. Tüm satın alınan ürünlerin belirli frekanslarda, belirlenen spesifikasyonlara göre yazılı işlem talimatlarına uyularak giriş kontrol testlerinin yapılması, laboratuvarların sorumluluğundadır.

27 KUM LABORATUVARI TEST CİHAZLARI

28 REFERANSLAR 1-) Wildings, C., Duit, B., Şirin, B, Demirel, A., Green Sand Back to Coreshop Reclamation- The Componenta Experience, Eylül 2014, Tüyap, 7. Uluslararası Ankiros Döküm Kongresi. 2-) GÜNAY, Y., SÖZEN, S., ŞİRİN, B. Çevre Yönetim Sistemi Kapsamında Dökümhane Atıklarının Yeniden Değerlendirilmesi, Bertarafı ve Atık Yönetimi, ANKIROS Uluslararası Döküm Kongresi, 14-15/10/1999, Bildiriler Kitabı, Sayfa: ) GÜNAY, Y., ŞİRİN, B. Practical Experiences and Savings Achieved With Mechanical Reclamation, The 65 th World Foundry Congress, Gyeongju, Korea, ) BALTACI, İ., ÇUHA, S., ŞİRİN, B. Değişik Değirmen ve Soğutma Sistemlerinde Kum Özelliklerinin Karşılaştırılması, ANKIROS 2. Uluslararası Döküm Kongresi, Mart 2001, Bildiriler CD si. 5-) BALTACI, İ., ŞİRİN, B., ÇUHA, S. Farklı Aktif Kil Değerlerinde Kalıp Kumu Özelliklerinin İncelenmesi, ANKIROS 2. Uluslararası Döküm Kongresi, Mart 2001, Bildiriler CD si.

29 REFERANSLAR 6-) GÜNAY, Y., DEĞİRMENCİ, S., ŞİRİN, B., AKARLAR, N. Türkiye de Döküm Bentonitlerinin 2000 lerde İyileştirilmesi, Metalurji Dergisi, Temmuz ) GÜNAY, Y., Demir, C., ÇUHA, S. Döküm Atık Kumlarının Yeniden Değerlendirilmesi, Kum Rejenerasyon Projesi, 1. Uluslararası Döküm ve Çevre Sempozyumu, İstanbul, Kasım ) Papatya, M., Şirin, B., Çuha, S., Günay, Y. Demir Dökümhanelerinde Kum Özelliklerinin Kontrolu ve Yönetimi, Turkcast Temmuz Ağustos Eylül 2007 Sayısı, Sayfa ) Ziegler, M., LaFaray, V., Joyce, S., Optimising New Sand and Core Sand Additions in Foundry Green Sand Systems, Foundry Management & Technology, Aug. 17, 2005.

30 REFERANSLAR 11-) Strobl, S.M., Silsby, D.V., Controlling Hot Sand to Ensure Mold, Casting Quality, Modern Casting, Feb. 2001,pp ) Heine, R.W, Schumacher, J.S., Green, R.A., Sand/Metal Ratio and Mositure Content for Cooling of Green Sand, AFS Transactions, Vol. 84, 1976, pp ) Schumacher, J.S., Green, R.A., Hanson, G.D., Hentz, D.A., Galloway, H.J., Why Hot Sand Causes Problems- Part 3, AFS Transactions, Vol. 84,1976, pp ) Fenyes, M., Maximising Sand Recovery in the Foundry, Transactions of 58th IFC, Ahmedabad, 2010,pp

YAŞ KALIPLAMA KUMUNUN OPTİMİZASYONU VE STANDARTLAŞTIRILMASI

YAŞ KALIPLAMA KUMUNUN OPTİMİZASYONU VE STANDARTLAŞTIRILMASI YAŞ KALIPLAMA KUMUNUN OPTİMİZASYONU VE STANDARTLAŞTIRILMASI Erkan DALAY* ve Onur ER** * Laboratuvar Uzmanı, EKU Fren ve Döküm Sanayi AŞ, Kocaeli, TÜRKİYE ** Ar-Ge Mühendisi, EKU Fren ve Döküm Sanayi AŞ,

Detaylı

«Akıllı Boyalar ve Uygulamaları»

«Akıllı Boyalar ve Uygulamaları» «Akıllı Boyalar ve Uygulamaları» Kadir Bıyık (Foseco Türkiye) 6.Oturum: Döküm Sektöründe İyi Uygulamalar Oturum Başkanı: Bülent Şirin (Componenta Dökümcülük Orhangazi) Oturumlarda yer alan sunumlar 27

Detaylı

«Dökümhanelerde Maça Firelerinin Yeniden Değerlendirilmesi» «Recycling Of Core Waste In Foundries»

«Dökümhanelerde Maça Firelerinin Yeniden Değerlendirilmesi» «Recycling Of Core Waste In Foundries» «Dökümhanelerde Maça Firelerinin Yeniden Değerlendirilmesi» «Recycling Of Core Waste In Foundries» Berivan Boduroğlu Veysel Durak (Erkunt Sanayi A.Ş.) 4.Oturum: Kalıp ve Maça Teknolojileri 4th Session:

Detaylı

DÖKÜMHANELERDE MAÇA FİRELERİNİN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ. Berivan BODUROĞLU*, Veysel DURAK** *,** Erkunt Sanayi A.Ş.

DÖKÜMHANELERDE MAÇA FİRELERİNİN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ. Berivan BODUROĞLU*, Veysel DURAK** *,** Erkunt Sanayi A.Ş. DÖKÜMHANELERDE MAÇA FİRELERİNİN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ Berivan BODUROĞLU*, Veysel DURAK** *,** Erkunt Sanayi A.Ş., Ankara, Türkiye ÖZET Sanayinin ve teknolojinin gelişmesine paralel olarak Dünyada olduğu

Detaylı

«Demir Dökümlerde Uygulanan Noktasal Besleme Teknolojisindeki En Son Gelişmeler» «Latest Developments In Spot Feeding For Iron Castings»

«Demir Dökümlerde Uygulanan Noktasal Besleme Teknolojisindeki En Son Gelişmeler» «Latest Developments In Spot Feeding For Iron Castings» «Demir Dökümlerde Uygulanan Noktasal Besleme Teknolojisindeki En Son Gelişmeler» «Latest Developments In Spot Feeding For Iron Castings» Cemal Andıç (Foseco ) 1.Oturum / 1st Session Oturum Başkanı / Session

Detaylı

«Dikey Kalıplama Hatlarında Ekzotermik Besleyici Kullanımı» «Exothermic Feeders Usage in Vertical Moulding Lines»

«Dikey Kalıplama Hatlarında Ekzotermik Besleyici Kullanımı» «Exothermic Feeders Usage in Vertical Moulding Lines» «Dikey Kalıplama Hatlarında Ekzotermik Besleyici Kullanımı» «Exothermic Feeders Usage in Vertical Moulding Lines» Murak Kallek (Foseco) 3.Oturum: Döküm Teknolojileri Demir - Çelik 3rd Session: Casting

Detaylı

«Kalıplama Hatlarında Sarsak Etkinliğinin Artırılması» «Increasing The Shake-Out Efficiency In Moulding Lines»

«Kalıplama Hatlarında Sarsak Etkinliğinin Artırılması» «Increasing The Shake-Out Efficiency In Moulding Lines» «Kalıplama Hatlarında Sarsak Etkinliğinin Artırılması» «Increasing The Shake-Out Efficiency In Moulding Lines» Veysel Durak, Buğra Yurtsever (Erkunt Sanayi) 5.Oturum / 5th Session Oturum Başkanı / Session

Detaylı

Döküm Süreçleri ve Uygulamaları (MATE 401) Ders Detayları

Döküm Süreçleri ve Uygulamaları (MATE 401) Ders Detayları Döküm Süreçleri ve Uygulamaları (MATE 401) Ders Detayları Ders Adı Döküm Süreçleri ve Uygulamaları Ders Kodu MATE 401 Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Güz 3 2 0 4 5 Ön Koşul

Detaylı

«Gri Dökme Demirlerde Hasar Analiz Yöntemleri Kullanılarak Kalite Kontrol Aşamalarının İyileştirilmesi»

«Gri Dökme Demirlerde Hasar Analiz Yöntemleri Kullanılarak Kalite Kontrol Aşamalarının İyileştirilmesi» «Gri Dökme Demirlerde Hasar Analiz Yöntemleri Kullanılarak Kalite Kontrol Aşamalarının İyileştirilmesi» Bülent Şirin, Erkan Bulut, İsrafil Küçük, Muhammet Uludağ (Componenta Dökümcülük Orhangazi, Bursa

Detaylı

2.Oturum: Kalıp & Maça Teknolojileri Oturum Başkanı: Teoman Altınok (Entil Endüstri)

2.Oturum: Kalıp & Maça Teknolojileri Oturum Başkanı: Teoman Altınok (Entil Endüstri) «Daha Temiz Motor Bloğu ve Silindir Kafaları için Gelişmiş Boya Sistemleri» Simon Turley, Halil Gönenbaba (Metko Hüttenes Albertus) 2.Oturum: Kalıp & Maça Teknolojileri Oturum Başkanı: Teoman Altınok (Entil

Detaylı

Haydar Kahraman a İ. Hayri Keser a Ümit Cöcen a M. Kemal Tozan b ( a Dokuz Eylül Üniversitesi) ( b Çukurova Kimya End. AŞ)

Haydar Kahraman a İ. Hayri Keser a Ümit Cöcen a M. Kemal Tozan b ( a Dokuz Eylül Üniversitesi) ( b Çukurova Kimya End. AŞ) «Döküm Hatalarının Karakterize Edilmesi ve Besleyici Gömlekleri ile İlişkileri» «Characterization of Casting Defects and Their Relation With Riser Sleeves» Haydar Kahraman a İ. Hayri Keser a Ümit Cöcen

Detaylı

«Maça Üretim Parametrelerinin Standartlaştırılması»

«Maça Üretim Parametrelerinin Standartlaştırılması» «Maça Üretim Parametrelerinin Standartlaştırılması» Şevki Özçelik (Erkunt Sanayi) 2.Oturum: Kalıp & Maça Teknolojileri Oturum Başkanı: Teoman Altınok (Entil Endüstri) Oturumlarda yer alan sunumlar 27 Ekim

Detaylı

YATAY DERECELİ VE DİKEY DERECESİZ KALIPLAMA HATLARININ İŞLETME MALİYETLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

YATAY DERECELİ VE DİKEY DERECESİZ KALIPLAMA HATLARININ İŞLETME MALİYETLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ META-MAK METALURJİ MAKİNA MÜMESSİLLİK LTD ŞTİ YATAY DERECELİ VE DİKEY DERECESİZ KALIPLAMA HATLARININ İŞLETME MALİYETLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Yılmaz ÖZKAN, Erol TURGUT Levent Cad. Alt Zeren Sokak

Detaylı

Ercüment Ünay, Cenk Tanik, Fatih Birbilen (Döktaş Dökümcülük)

Ercüment Ünay, Cenk Tanik, Fatih Birbilen (Döktaş Dökümcülük) «Demir Dökümhanelerinde Yeni Nesil Refrakterlerin Sfero Tretman Pota Uygulamalarıyla Verimliliğin Arttırılması» «Increasing the Productivity of Treatment Ladles with New Generation Refractories in Iron

Detaylı

ŞİLE SİLİS KUMU VE ANKARA-BOLU BÖLGESİ BENTONİT KARIŞIMLARININ YAŞ KUM KALIP ÖZELLİKLERİ

ŞİLE SİLİS KUMU VE ANKARA-BOLU BÖLGESİ BENTONİT KARIŞIMLARININ YAŞ KUM KALIP ÖZELLİKLERİ ŞİLE SİLİS KUMU VE ANKARA-BOLU BÖLGESİ BENTONİT KARIŞIMLARININ YAŞ KUM KALIP ÖZELLİKLERİ Dilan BAHÇIVANCI*, Kaan AKDEMİR*, Selman FINDIKLI*, Eren UYANUSTA*, Serdar KADIOĞLU*, Ahmet TURAN*, **, Necip ÜNLÜ*,

Detaylı

DÖKÜMHANELERDE EMİSYONLARIN AZALTILMASI UYGULAMALARI

DÖKÜMHANELERDE EMİSYONLARIN AZALTILMASI UYGULAMALARI DÖKÜMHANELERDE EMİSYONLARIN AZALTILMASI UYGULAMALARI Berivan Boduroğlu 26.10.2018 1 EMİSYON VE HAVA KİRLİLİĞİ Katı, sıvı ve gaz şeklindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik

Detaylı

ATIK ALFASET KUMUNUN, YAŞ KALIPLAMA PROSESİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ. Emre ÇAYLAN*, Onur ER*, Samet ŞAHİNER*, Erkan DALAY*, İlhan ERKUL**

ATIK ALFASET KUMUNUN, YAŞ KALIPLAMA PROSESİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ. Emre ÇAYLAN*, Onur ER*, Samet ŞAHİNER*, Erkan DALAY*, İlhan ERKUL** ATIK ALFASET KUMUNUN, YAŞ KALIPLAMA PROSESİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ Emre ÇAYLAN*, Onur ER*, Samet ŞAHİNER*, Erkan DALAY*, İlhan ERKUL** * EKU Fren Kampana ve Döküm Sanayi AŞ, Kocaeli, Türkiye

Detaylı

Esma Sultan Ölmez, Sabri Bayraktar, Orhan Yılmaz (Cer Döküm)

Esma Sultan Ölmez, Sabri Bayraktar, Orhan Yılmaz (Cer Döküm) «Ar&Ge Çalışmaları İle Dökümhanelerde Verimliliğin Arttırılması, Uygulama Örneği» «A Case Study: Increasing The Productivity In Foundries Through R&D Projects» Esma Sultan Ölmez, Sabri Bayraktar, Orhan

Detaylı

KALIP KUMLARI. Kalıp yapımında kullanılan malzeme kumdur. Kalıp kumu; silis + kil + rutubet oluşur.

KALIP KUMLARI. Kalıp yapımında kullanılan malzeme kumdur. Kalıp kumu; silis + kil + rutubet oluşur. KALIPLAMA Modeller ve maçalar vasıtasıyla, çeşitli ortamlarda (kum, metal) kalıp adı verilen ve içerisine döküm yapılan boşlukların oluşturulmasına kalıplama denir. KALIP KUMLARI Kalıp yapımında kullanılan

Detaylı

Serkan Evmez (Erkunt Sanayi A.Ş.) 6.Oturum: Süreçler ve Kontrol 6th Session: Process and Control

Serkan Evmez (Erkunt Sanayi A.Ş.) 6.Oturum: Süreçler ve Kontrol 6th Session: Process and Control «Sfero Analizlerinde Simülasyon Programı İle Dökümhane Koşullarının Adaptasyonu İç Çekinti Tayini» «Adaptation of Foundry Conditions With Simulation Software In Sphero Analyses - Internal Shrinkage Detection»

Detaylı

Kalıp ve maça yapımında kullanılan döküm kumlarının yaş basma ve yaş kesme mukavemetlerinin ve nem miktarlarının tayin edilmesi.

Kalıp ve maça yapımında kullanılan döküm kumlarının yaş basma ve yaş kesme mukavemetlerinin ve nem miktarlarının tayin edilmesi. 8.DÖKÜM KUMLARININ MUKAVEMET VE NEM MİKTARI TAYİNİ 8.1. Deneyin Amacı Kalıp ve maça yapımında kullanılan döküm kumlarının yaş basma ve yaş kesme mukavemetlerinin ve nem miktarlarının tayin edilmesi. 8.2.Deneyin

Detaylı

DÖKÜM KUMLARININ NEM VE MUKAVEMET TAYİNİ

DÖKÜM KUMLARININ NEM VE MUKAVEMET TAYİNİ DÖKÜM KUMLARININ NEM VE MUKAVEMET TAYİNİ 1. DENEYİN AMACI Döküm kalıbı ve maçası yapmakta kullanılan kumların özelliklerinin öğrenilmesi ve bu kumlara bu özellikleri veren mekanizmaların incelenmesi 2.

Detaylı

DENEYİN ADI: Döküm Kumu Deneyleri. AMACI: Döküme uygun özellikte kum karışımı hazırlanmasının öğretilmesi.

DENEYİN ADI: Döküm Kumu Deneyleri. AMACI: Döküme uygun özellikte kum karışımı hazırlanmasının öğretilmesi. DENEYİN ADI: Döküm Kumu Deneyleri AMACI: Döküme uygun özellikte kum karışımı hazırlanmasının öğretilmesi. TEORİK BİLGİ: Dökümlerin büyük bir kısmı kum kalıpta yapılır. Dökümhanede kullanılan kumlar başlıca

Detaylı

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir.

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir. Günümüz endüstrisinde en yaygın kullanılan Direnç Kaynak Yöntemi en eski elektrik kaynak yöntemlerinden biridir. Yöntem elektrik akımının kaynak edilecek parçalar üzerinden geçmesidir. Elektrik akımına

Detaylı

DÖKÜM KUMLARININ KÖŞELİLİĞİNİN DÜŞÜRÜLEREK REÇİNE ÖZGÜL TÜKETİMLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ. Yaylalı GÜNAY*, İlhan BALTACI*, Bülent ŞİRİN*, Murat PAPATYA*

DÖKÜM KUMLARININ KÖŞELİLİĞİNİN DÜŞÜRÜLEREK REÇİNE ÖZGÜL TÜKETİMLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ. Yaylalı GÜNAY*, İlhan BALTACI*, Bülent ŞİRİN*, Murat PAPATYA* DÖKÜM KUMLARININ KÖŞELİLİĞİNİN DÜŞÜRÜLEREK REÇİNE ÖZGÜL TÜKETİMLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ Yaylalı GÜNAY*, İlhan BALTACI*, Bülent ŞİRİN*, Murat PAPATYA* *Componenta Dökümcülük Tic. Ve San. A. Ş. Orhangazi Bursa-

Detaylı

«Tundish Pota ile Döküm Yöntemi ve Diğer Döküm Yöntemleriyle Karşılaştırılması» «Pouring With Tundish Ladle and Comparison With Other Methods»

«Tundish Pota ile Döküm Yöntemi ve Diğer Döküm Yöntemleriyle Karşılaştırılması» «Pouring With Tundish Ladle and Comparison With Other Methods» «Tundish Pota ile Döküm Yöntemi ve Diğer Döküm Yöntemleriyle Karşılaştırılması» «Pouring With Tundish Ladle and Comparison With Other Methods» Kübra Karakuzulu Burç Aral Yalçın Badem (Erkunt Sanayi A.Ş.)

Detaylı

ABLATION CASTING. Ege DEMİRTAŞ, Altan TÜRKELİ Marmara Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, İstanbul, Türkiye

ABLATION CASTING. Ege DEMİRTAŞ, Altan TÜRKELİ Marmara Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, İstanbul, Türkiye ABLATION CASTING Ege DEMİRTAŞ, Altan TÜRKELİ Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, İstanbul, Türkiye ÖZET Geçtiğimiz on yılın sonlarında geliştirilen Ablation

Detaylı

Enjeksiyon Kalıplama Prosesi için Statik Mikserler

Enjeksiyon Kalıplama Prosesi için Statik Mikserler Enjeksiyon Kalıplama Prosesi için Statik Mikserler Karıştırıcılı enjeksiyon memeleri ve statik mikserler Prosesinizi geliştirin! Yaşadığınız sorunların birçoğunu, üretiminizi kesintiye uğratmadan, hızlı

Detaylı

Kaybolan Köpük Yöntemi Kullanılarak Al-Si Alaşımlarının Akışkanlığının İncelenmesi

Kaybolan Köpük Yöntemi Kullanılarak Al-Si Alaşımlarının Akışkanlığının İncelenmesi 2015 İstanbul ALUS'07 7. Alüminyum Sempozyumu - 7th Aluminium Symposiuırn Kaybolan Köpük Yöntemi Kullanılarak Al-Si Alaşımlarının Akışkanlığının İncelenmesi Fluidity of Lost Foam Cast Al-Si Alloys Nazlıcan

Detaylı

BOYA YÜZEY HATALARINI YOK ETMEK VE MÜKEMMEL BİR GÖRÜNÜM SAĞLAMAK İÇİN

BOYA YÜZEY HATALARINI YOK ETMEK VE MÜKEMMEL BİR GÖRÜNÜM SAĞLAMAK İÇİN BOYA FİLTRASYON BESLEYİCİ SİSTEMLER OCAK VE POTA ASTARLARI METALURJIK VE DÖKÜM KONTROL SISTEMLERI REÇİNELER POTALAR BOYA YÜZEY HATALARINI YOK ETMEK VE MÜKEMMEL BİR GÖRÜNÜM SAĞLAMAK İÇİN Mükemmel refrakter

Detaylı

«Döküm Süreçlerinde Üç Boyutlu Yazıcılarla Hızlı Prototipleme» «Rapid Prototyping In Metal Casting With 3D Printing»

«Döküm Süreçlerinde Üç Boyutlu Yazıcılarla Hızlı Prototipleme» «Rapid Prototyping In Metal Casting With 3D Printing» «Döküm Süreçlerinde Üç Boyutlu Yazıcılarla Hızlı Prototipleme» «Rapid Prototyping In Metal Casting With 3D Printing» Arda Çetin (Ekstra Metal) 1.Oturum / 1st Session Oturum Başkanı / Session Chairman:

Detaylı

DÖKÜM TEKNOLOJİSİ. Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir.

DÖKÜM TEKNOLOJİSİ. Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir. DÖKÜM TEKNOLOJİSİ Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir. DÖKÜM YÖNTEMİNİN ÜSTÜNLÜKLERİ Genelde tüm alaşımların dökümü yapılabilmektedir.

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Aralık 2014 - Ocak 2015 18.11.2014 Türkiye nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

Dr. F. Can Akbaşoğlu, Serhat Adışen, Uğur Gürol, Eylem Subaşı (Akmetal) Prof. Dr. S. Can Kurnaz (Sakarya Üni.)

Dr. F. Can Akbaşoğlu, Serhat Adışen, Uğur Gürol, Eylem Subaşı (Akmetal) Prof. Dr. S. Can Kurnaz (Sakarya Üni.) «Kalın Kesitli G18NiMoCr3-6 Test Bloklarının Farklı Isıl İşlem Koşullarında Kenar ve Orta Bölgelerindeki Mikro Yapı ve Mukavemet Değerlerinin İncelenmesi» «The Effect of Different Heat Treatment Conditions

Detaylı

Emre Yalçın (Odöksan ELBA) 7.Oturum: Süreçler ve Kontrol 7th Session: Process and Control

Emre Yalçın (Odöksan ELBA) 7.Oturum: Süreçler ve Kontrol 7th Session: Process and Control «İnce ve Kalın Kesitli SiMo Küresel Dökme Demirlerin Isıl İşlem Öncesinde ve Sonrasında Mikroyapı ve Mekanik Özellikleri» «The Effect of Heat Treatment To Microstructure and Mechanic Properties of Thin

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Mayıs-Haziran 2015 14.04.2015 Türkiye nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

Uğur Aybarç, Hakan Yavuz, Derya Dışpınar, Mehmet Özgür Seydibeyoğlu (CMS Jant, İstanbul Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi)

Uğur Aybarç, Hakan Yavuz, Derya Dışpınar, Mehmet Özgür Seydibeyoğlu (CMS Jant, İstanbul Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi) «Alüminyum Metal Matris Kompozit Üretiminde Farklı Karıştırma Yöntemlerinin Etkisinin İncelenmesi ve Simülasyon Çalışmaları İle Karşılaştırılması» «Investigation Of Effect Of Different Stirring Methods

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Ocak - Haziran 2015 07.01.2015 Türkiye nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

Prof.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi

Prof.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi İSTATİSTİKSEL SÜREÇ KONTROLÜNE GİRİŞ Prof.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi İstatistiksel Süreç Kontrolü Bir üretim/ hizmet sürecinin kontrol altında olup olmadığına karar vermek için kullanılan teknikler

Detaylı

Online teknik sayfa MCS100FT-C SEOS ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS100FT-C SEOS ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa A B C D E F Ayrıntılı teknik bilgiler sistemi Sipariş bilgileri Tip Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve

Detaylı

Kamil Büke, Kenan Erdaş, Okan Güler (MES Elektromekanik Döküm A.Ş.)

Kamil Büke, Kenan Erdaş, Okan Güler (MES Elektromekanik Döküm A.Ş.) «Soğuk Kutu Maça Üretiminde Amin Gazlı ve Karbondioksitli Üretim Tekniğinin Karşılaştırılması» «Cold Box Core Production Comparison of Amine Gas and Carbon Dioxide Production Techniques» Kamil Büke, Kenan

Detaylı

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA TRİO YANMA VERİMİ Yakma ekipmanları tarafından yakıtın içerdiği enerjinin, ısı enerjisine dönüştürülme

Detaylı

uzun vadeli çözüm ortağınız

uzun vadeli çözüm ortağınız Firma Sunumu uzun vadeli çözüm ortağınız 2016 Ozay Dokum www.ozaydokum.com 1 Tarihçe 1993 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2007 2012 2014 2015 Izmir de 400 m 2 lik bir atölyede, Öz-Ay kamlok ve çabuk bağlantı

Detaylı

«DISA Kalıplama Hattı Aşılama Sistemi PM Analizi» «PM Analysis of DISA Moulding Line Inoculation System»

«DISA Kalıplama Hattı Aşılama Sistemi PM Analizi» «PM Analysis of DISA Moulding Line Inoculation System» «DISA Kalıplama Hattı Aşılama Sistemi PM Analizi» «PM Analysis of DISA Moulding Line Inoculation System» Sedat Geveli (Demisaş Döküm Emaye Mamulleri Sanayi A.Ş.) 2.Oturum: Döküm Teknolojileri Demir - Çelik

Detaylı

Online teknik sayfa MCS100E HW-C SEOS ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS100E HW-C SEOS ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa A B C D E F Ayrıntılı teknik bilgiler Sistem Sipariş bilgileri Tip Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve spesifikasyonları

Detaylı

KÜP ŞEKER MAKİNALARINDA LİDER KURULUŞ

KÜP ŞEKER MAKİNALARINDA LİDER KURULUŞ KÜP ŞEKER MAKİNALARINDA LİDER KURULUŞ Teknikeller Makina tam otomatik ve yarı otomatik küp şeker makineleri, küp şeker sarım makineleri ve tüp dolum makineleri üretmektedir. Üretim ihtiyaçlarınız doğrultusunda

Detaylı

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. Yöntemleri. (4.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. Yöntemleri. (4.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-205 Üretim Yöntemleri I Kalıcı Kalıp p Kullanılan lan Döküm D Yöntemleri (4.Hafta) Kubilay Aslantaş Kalıcı Kalıp p Kullanan Döküm D m YöntemleriY Harcanan kalıba döküm tekniğinin en büyük dezavantajı;

Detaylı

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı İSGÜM

Detaylı

«Hava Kompresörlerinde Enerji Tasarrufu Proje Çalışması» «Project Work: Energy Saving in Air Compressors»

«Hava Kompresörlerinde Enerji Tasarrufu Proje Çalışması» «Project Work: Energy Saving in Air Compressors» «Hava Kompresörlerinde Enerji Tasarrufu Proje Çalışması» «Project Work: Energy Saving in Air Compressors» Sedat Geveli (Demisaş Döküm Emaye Mamulleri Sanayi A.Ş.) 2.Oturum: Döküm Teknolojileri Demir -

Detaylı

«Metal Enjeksiyon Sektöründe Enerji Tasarruf Yöntemleri» «Energy Saving Methods In HPDC Foundries»

«Metal Enjeksiyon Sektöründe Enerji Tasarruf Yöntemleri» «Energy Saving Methods In HPDC Foundries» «Metal Enjeksiyon Sektöründe Enerji Tasarruf Yöntemleri» «Energy Saving Methods In HPDC Foundries» Ahmet Canat (Kormetal) 2.Oturum / 2nd Session Oturum Başkanı / Session Chairman: Bülent Şirin (Döktaş

Detaylı

ATIK MADENİ YAĞ YENİDEN RAFİNE EDİLMESİ KRİTER KONTROL LİSTESİ

ATIK MADENİ YAĞ YENİDEN RAFİNE EDİLMESİ KRİTER KONTROL LİSTESİ ATIK MADENİ YAĞ YENİDEN RAFİNE EDİLMESİ KRİTER KONTROL LİSTESİ (Kontrol Listesinin Kriter metni ile birlikte değerlendirilmesi gerekir.) 1)Atık Kabul ve Atık depolarının hacimleri toplamı en az 250 m3

Detaylı

uzun vadeli çözüm ortağınız

uzun vadeli çözüm ortağınız Firma Sunumu uzun vadeli çözüm ortağınız 2015 Ozay Dokum www.ozaydokum.com 1 Kısa Bilgi - 1.200 tonun üzerinde yıllık kapasite - 25 yıldan fazla üretim tecrübesi - 10.000 m 2 lik üretim tesisi - 100 çalışan

Detaylı

DUVARMATĠK 1150 MODÜLER DUVAR PANELĠNĠN ISI ĠLETĠM KATSAYISININ VE SES ĠLETĠM KAYBININ TAYĠNĠ

DUVARMATĠK 1150 MODÜLER DUVAR PANELĠNĠN ISI ĠLETĠM KATSAYISININ VE SES ĠLETĠM KAYBININ TAYĠNĠ DENEY RAPORU 15.09.2010 DUVARMATĠK 1150 MODÜLER DUVAR PANELĠNĠN ISI ĠLETĠM KATSAYISININ VE SES ĠLETĠM KAYBININ TAYĠNĠ Deney Yeri İstanbul Teknik Üniversitesi, Makina Fakültesi, Isı Tekniği Birimi, Isı

Detaylı

«Dojo İş Güvenliği ve Çevre Eğitim Sınıfı Uygulaması»

«Dojo İş Güvenliği ve Çevre Eğitim Sınıfı Uygulaması» «Dojo İş Güvenliği ve Çevre Eğitim Sınıfı Uygulaması» Berivan Boduroğlu (Erkunt Sanayi) 1.Oturum: Döküm Sektöründe İnsan Kaynakları Yönetimi Oturum Başkanı: Seyfi Değirmenci (Tüdöksad Akademi) Oturumlarda

Detaylı

Farklı Metalografik İşlem Yazılımlarının Küresel Grafitli Dökme Demirlerin Küresellik Boyut ve Oran Tayininde Kullanımı

Farklı Metalografik İşlem Yazılımlarının Küresel Grafitli Dökme Demirlerin Küresellik Boyut ve Oran Tayininde Kullanımı Tüdöksad Akademi 10. Uluslararası Döküm Kongresi 25-27 Ekim 2018 Farklı Metalografik İşlem Yazılımlarının Küresel Grafitli Dökme Demirlerin Küresellik Boyut ve Oran Tayininde Kullanımı Erdem FERİK* Eren

Detaylı

«MAGMASOFT ile Döküm Tasarım ve Parametrelerinin Otomatik Optimizasyonu» «Optimization of Casting Design and Parameters with MAGMASOFT»

«MAGMASOFT ile Döküm Tasarım ve Parametrelerinin Otomatik Optimizasyonu» «Optimization of Casting Design and Parameters with MAGMASOFT» «MAGMASOFT ile Döküm Tasarım ve Parametrelerinin Otomatik Optimizasyonu» «Optimization of Casting Design and Parameters with MAGMASOFT» Birgi Özçelik (Magma Bilişim) 6.Oturum: Süreçler ve Kontrol 6th Session:

Detaylı

ALÜMİNYUM DÖKÜMDE MEKANİK ÖZELLİKLERİ ETKİLEYEN PARAMETRELER İÇİN DENEY TASARIMI

ALÜMİNYUM DÖKÜMDE MEKANİK ÖZELLİKLERİ ETKİLEYEN PARAMETRELER İÇİN DENEY TASARIMI ALÜMİNYUM DÖKÜMDE MEKANİK ÖZELLİKLERİ ETKİLEYEN PARAMETRELER İÇİN DENEY TASARIMI Can DEMİR*, Elvan B. MENTEŞE*, M.Alper TOGAY* *COMPONENTA DÖKTAŞ., Manisa ÖZET Alüminyum dökümde; artan oranda emniyet parçaların

Detaylı

Evaporatif Soğutma Nedir?

Evaporatif Soğutma Nedir? Evaporatif soğutma suyun buharlaşmasıyla havadan ısı alması prensibine dayanır. Su buharlaşırken havadan ısı çeker ve havanın soğumasına sebep olur. Havuzdan veya duştan çıktığınızda çevrenizdeki esinti

Detaylı

KÖMÜRÜN GAZLAŞTIRILMASI YOLUYLA ELDE EDİLEN SENTEZ GAZINDAN METANOL ÜRETİMİ

KÖMÜRÜN GAZLAŞTIRILMASI YOLUYLA ELDE EDİLEN SENTEZ GAZINDAN METANOL ÜRETİMİ Ek 2 ULUSAL ÖĞRENCİ TASARIM YARIŞMASI PROBLEM TANIMI KÖMÜRÜN GAZLAŞTIRILMASI YOLUYLA ELDE EDİLEN SENTEZ GAZINDAN METANOL ÜRETİMİ 1. Giriş Türk kömür rezervlerinden metanol üretimi Kömürden metanol üretimi,

Detaylı

MESA MAKINA. Since 1979 MESA MAKİNA DÖKÜM GIDA SAN.TİC.A.Ş. Since 1979

MESA MAKINA. Since 1979 MESA MAKİNA DÖKÜM GIDA SAN.TİC.A.Ş. Since 1979 MESA MAKİNA DÖKÜM GIDA SAN.TİC.A.Ş. Tarihçe KURULUŞ Mehmet Tekelioğlu KENDI BÜNYESİNDE İLK DÖKÜM ISO 9001:2000 BVQI TARAFINDAN ISO TS 16949 BVQI TARAFINDAN OTOMATİK DÖKÜM HATTI İLE ÜRETİM OHSAS 18001:

Detaylı

ATMOSFER KONTROLLÜ VAKUM FIRINLARINDA ISIL İŞLEM ve JET REVİZYON MÜDÜRLÜĞÜNDEKİ UYGULAMALARI

ATMOSFER KONTROLLÜ VAKUM FIRINLARINDA ISIL İŞLEM ve JET REVİZYON MÜDÜRLÜĞÜNDEKİ UYGULAMALARI BÖLÜM 16 ATMOSFER KONTROLLÜ VAKUM FIRINLARINDA ISIL İŞLEM ve JET REVİZYON MÜDÜRLÜĞÜNDEKİ UYGULAMALARI Svl.Müh. Serkan KAPTAN 1nci HİBM K.lığı Jet Revizyon Müdürlüğü Şubat 2004, ESKİŞEHİR ÖZET Isıl işlem

Detaylı

taze beton işlenebilirlik

taze beton işlenebilirlik 8 taze beton işlenebilirlik Paki Turgut Kaynaklar 1) Hewlett PC, Cement Admixture: uses and applications, Cement Admixture Association 2) Domone P, Illston J, Construction Materials, 4th Edition 3) Mindess

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

322 Cevher Hazırlama Laboratuarı II Yoğunluk Farkına göre Zenginleştirme FALCON KONSANTRATÖR ile ZENGİNLEŞTİRME

322 Cevher Hazırlama Laboratuarı II Yoğunluk Farkına göre Zenginleştirme FALCON KONSANTRATÖR ile ZENGİNLEŞTİRME 1. Giriş 322 Cevher Hazırlama Laboratuarı II Yoğunluk Farkına göre Zenginleştirme FALCON KONSANTRATÖR ile ZENGİNLEŞTİRME Falcon cihazı temel olarak bir ayırma oluğu ile devamlı çalışan bir santrifüjün

Detaylı

«Atık Alfaset Kumunun Yaş Kalıplama Prosesinde Kullanılabilirliğinin İncelenmesi» «Usability of Waste Alfaset Sand In Green Sand Moulding Process»

«Atık Alfaset Kumunun Yaş Kalıplama Prosesinde Kullanılabilirliğinin İncelenmesi» «Usability of Waste Alfaset Sand In Green Sand Moulding Process» «Atık Alfaset Kumunun Yaş Kalıplama Prosesinde Kullanılabilirliğinin İncelenmesi» «Usability of Waste Alfaset Sand In Green Sand Moulding Process» Emre ÇAYLAN a Onur Er a Samet ŞAHİNER a Erkan DALAY a

Detaylı

Döküm kumu bileşeni olarak kullanılan silis kumunda tane büyüklüklerinin tespiti.

Döküm kumu bileşeni olarak kullanılan silis kumunda tane büyüklüklerinin tespiti. DÖKÜM KUMLARININ ELEK ANALİZİ 1. DENEYİN AMACI Döküm kumu bileşeni olarak kullanılan silis kumunda tane büyüklüklerinin tespiti. 2. TEORİK BİLGİLER Döküm tekniğinde ergimiş metalin içine döküldüğü kalıpların

Detaylı

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU Risk Değerlendirme No: Tarih: İşveren: İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? (Kısaca açıklayınız) İşçi sayısı: Erkek Kadın Çocuk Çırak Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

YAŞ KALIPLAMA KUMU, ÖZELLİKLERİ, MATEMATİKİ İLİŞKİLER ve KARIŞTIRMA ETKİ DERECESİ

YAŞ KALIPLAMA KUMU, ÖZELLİKLERİ, MATEMATİKİ İLİŞKİLER ve KARIŞTIRMA ETKİ DERECESİ YAŞ KALIPLAMA KUMU, ÖZELLİKLERİ, MATEMATİKİ İLİŞKİLER ve KARIŞTIRMA ETKİ DERECESİ 1. GİRİŞ Bentonit bağlayıcılı kalıplama kumu yüz yıllardır, dökümcülüğün başlangıcından itibaren yerini korumaktardır.

Detaylı

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com KOZMETĐKTE GMP UYGULAMALARI ĐYĐ ÜRETĐM TEKNIKLERI www.egmdanismanlik.com GMP Nedir? Personel, Eğitim ve Hijyen Tesis ve Alt Yapı Ekipmanlar Hammaddeler ve Ambalaj Malzemeleri Üretim Bitmiş Ürünler Kalite

Detaylı

MACH_MIXER Karıştırıcı

MACH_MIXER Karıştırıcı www.machinno.com.tr MACH_MIXER Karıştırıcı İÇİNDEKİLER MACH_Horizontal Mixer Yatay Karıştırıcı MACH_Vertical Mixer Dikey Karıştırıcı MACH_Ribbon Mixer Ribon Karıştırıcı Özellikler Karıştırıcı,hem basit,hem

Detaylı

Özlenen serinlik, keyif veren konfor...

Özlenen serinlik, keyif veren konfor... Özlenen serinlik, keyif veren konfor... Genel Katalog Kaset Tipi Klimalar Kapasite Aralığı Soğutma Kapasitesi : 18.000 48.000 Btu/h Isıtma Kapasitesi : 20.000 52.000 Btu/h İç ünite Dış ünite Özellikleri

Detaylı

5.Oturum / 5th Session Oturum Başkanı / Session Chairman: Yaşar Uğur Akı (Demisaş Döküm) İlker Durmaz, Hasan Ataş (Döktaş Dökümcülük)

5.Oturum / 5th Session Oturum Başkanı / Session Chairman: Yaşar Uğur Akı (Demisaş Döküm) İlker Durmaz, Hasan Ataş (Döktaş Dökümcülük) «Elmas Giydirilmiş Çelik Malzemeden Yapılmış Taşlama Taşlarının Dökümhanelerde Verimliliğe ve Maliyete Etkisinin İncelenmesi» «Investigation Of Diamond Coated Steel Material Usage In Fettling Applications»

Detaylı

Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. İLERİ ÖLÇME TEKNİKLERİ (CMM) EĞİTİMİ DERS NOTU

Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. İLERİ ÖLÇME TEKNİKLERİ (CMM) EĞİTİMİ DERS NOTU Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. İLERİ ÖLÇME TEKNİKLERİ (CMM) EĞİTİMİ DERS NOTU İLERİ ÖLÇME TEKNİKLERİ Koordinat Ölçme Teknolojisi Koordinat ölçme teknolojisi,

Detaylı

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi 2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi GİRİŞ Tabiatta suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde değişik şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik

Detaylı

Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz. Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman

Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz. Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman Meyve hazırlama, sebze ve soslar için Batch pişirme sistemleri Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz Meyve hazırlama, sebze ve soslar için Batch pişirme

Detaylı

SERAMİK/METAL OKSİT SENSÖRLÜ ÇİY-NOKTASI ÖLÇER KALİBRASYON SİSTEMİ

SERAMİK/METAL OKSİT SENSÖRLÜ ÇİY-NOKTASI ÖLÇER KALİBRASYON SİSTEMİ 551 SERAMİK/METAL OKSİT SENSÖRLÜ ÇİY-NOKTASI ÖLÇER KALİBRASYON SİSTEMİ Seda OĞUZ AYTEKİN ÖZET Bu çalışmada; özellikle düşük nem değerlerinde ölçüm yapan seramik ya da metal oksit sensörlü çiynoktası ölçerlerin

Detaylı

7.4.2015. Oturum Başkanı: Zühtü FERAH

7.4.2015. Oturum Başkanı: Zühtü FERAH Oturum Başkanı: Zühtü FERAH Dilşad BAYSAN ÇOLAK SPIRAX INTERVALF 1 Biraz Teori Bu bütün prosesin temelidir Isı transfer alanı Logaritmik ortalama sıcaklık farklılığı İhtiyaç duyulan enerji Q = A k LMTD

Detaylı

Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi 1 Betonda Çatlak Oluşumu Sebepleri: 1. Kimyasal Reaksiyonlar Kaynaklı Çatlaklar 2. Hacim Kararsızlığı Kaynaklı Çatlaklar 2

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Ekim - Aralık 2015 11/09/2015 Türkiye'nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 4041

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 4041 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: CAM TEKNOLOJİSİ Dersin Orjinal Adı: CAM TEKNOLOJİSİ Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu:

Detaylı

Bursa OSB Atıksu Arıtma Tesisi

Bursa OSB Atıksu Arıtma Tesisi Bursa OSB Atıksu Arıtma Tesisi Açıklama: Bu çalışmada, konu atıksu arıtma çamurlarının en ekonomik şekilde uzun süreli ve problemsiz bir işletme ile susuzlaştırılması amacıyla HUBER Burgu Pres (Screw Press)

Detaylı

MAKİNE BAKIMCI (SEVİYE 3) TEORİK VE UYGULAMA SINAVI SORULARININ İÇERİĞİ

MAKİNE BAKIMCI (SEVİYE 3) TEORİK VE UYGULAMA SINAVI SORULARININ İÇERİĞİ B1: ÖNLEYİCİ BAKIM B1: Önleyici Bakım Uygulama Sınavının İçeriği: Yapılacak uygulama sınavında aşağıdaki konularla ilgili beceri ve yetkinlikler değerlendirilecektir. Sınavda adayların aşağıda belirtilen

Detaylı

Online teknik sayfa MCS300P HW PROSES ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS300P HW PROSES ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa MCS300P HW A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip MCS300P HW Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri

Detaylı

2016 yılında Türkiye Döküm Sektörü

2016 yılında Türkiye Döküm Sektörü 2016 yılında Türkiye Döküm Sektörü Umur Denizci ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 50. Yıl Sempozyumu (29.06.2016, ODTÜ-Ankara) Değerli öğretim üyeleri, Değerli konuklar, 45 yıl sonra tekrar

Detaylı

EKLER. EK 12UY0106-4/A5-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi

EKLER. EK 12UY0106-4/A5-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi EKLER EK 12UY0106-4/A5-1: nin Kazandırılması için Tavsiye Edilen Eğitime İlişkin Bilgiler Bu birimin kazandırılması için aşağıda tanımlanan içeriğe sahip bir eğitim programının tamamlanması tavsiye edilir.

Detaylı

HAVA ARAÇLARINDAKİ ELEKTRONİK EKİPMANLARIN SOĞUTULMASINDA KULLANILAN SOĞUTMA SIVILARININ PERFORMANSA BAĞLI SEÇİM KRİTERLERİ

HAVA ARAÇLARINDAKİ ELEKTRONİK EKİPMANLARIN SOĞUTULMASINDA KULLANILAN SOĞUTMA SIVILARININ PERFORMANSA BAĞLI SEÇİM KRİTERLERİ VI. ULUSAL HAVACILIK VE UZAY KONFERANSI 28-30 Eylül 2016, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli HAVA ARAÇLARINDAKİ ELEKTRONİK EKİPMANLARIN SOĞUTULMASINDA KULLANILAN SOĞUTMA SIVILARININ PERFORMANSA BAĞLI SEÇİM

Detaylı

RENCO Modüler Su Depoları

RENCO Modüler Su Depoları İçilebilir su veya niteliksiz su rahatlıkla depolanabilir. Yeraltına, açık alana ve bina içine, montajı yapılabilir. UZUN ÖMÜRLÜ, TEMİZLİĞİ KOLAY. Estetik bir görünüme sahiptir, yerleşim alanlarında bile

Detaylı

TAKIM ÇELİKLERİ İÇİN UYGULANAN EROZYON İŞLEMLERİ

TAKIM ÇELİKLERİ İÇİN UYGULANAN EROZYON İŞLEMLERİ TAKIM ÇELİKLERİ İÇİN UYGULANAN EROZYON İŞLEMLERİ Kalıp işlemesinde erozyonla imalatın önemi kimse tarafından tartışılmamaktadır. Elektro erozyon arka arkaya oluşturulan elektrik darbelerinden meydana gelen

Detaylı

KESİKLİ İŞLETİLEN PİLOT ÖLÇEKLİ DOLGULU DAMITMA KOLONUNDA ÜST ÜRÜN SICAKLIĞININ SET NOKTASI DEĞİŞİMİNDE GERİ BESLEMELİ KONTROLU

KESİKLİ İŞLETİLEN PİLOT ÖLÇEKLİ DOLGULU DAMITMA KOLONUNDA ÜST ÜRÜN SICAKLIĞININ SET NOKTASI DEĞİŞİMİNDE GERİ BESLEMELİ KONTROLU KESİKLİ İŞLETİLEN PİLOT ÖLÇEKLİ DOLGULU DAMITMA KOLONUNDA ÜST ÜRÜN SICAKLIĞININ SET NOKTASI DEĞİŞİMİNDE GERİ BESLEMELİ KONTROLU B. HACIBEKİROĞLU, Y. GÖKÇE, S. ERTUNÇ, B. AKAY Ankara Üniversitesi, Mühendislik

Detaylı

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Üretim Teknikleri MK-314 3/Güz (2+1+0) 2,5 6. : Yrd.Doç.Dr.Müh.Kd.Bnb.

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Üretim Teknikleri MK-314 3/Güz (2+1+0) 2,5 6. : Yrd.Doç.Dr.Müh.Kd.Bnb. MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Üretim Teknikleri MK-314 3/Güz (2+1+0) 2,5 6 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Önkoşulu

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 4048

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 4048 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: DÖKÜM TASARIMI Dersin Orjinal Adı: DÖKÜM TASARIMI Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: MMM

Detaylı

Aykut GÜRKAN Makine Mühendisi

Aykut GÜRKAN Makine Mühendisi Aykut GÜRKAN Makine Mühendisi Bakım nedir? İşletmede faaliyetlerin yerine getirilebilmesi için her türlü makine, ekipman ve teçhizatın belirli kurallar çerçevesinde gözden geçirilmesi, kontrol edilmesi

Detaylı

Deneyin Adı: İklimlendirme Sistemi Test Ünitesi (Yaz Çalışması)

Deneyin Adı: İklimlendirme Sistemi Test Ünitesi (Yaz Çalışması) Deneyin Adı: İklimlendirme Sistemi Test Ünitesi (Yaz Çalışması) Deneyin yapılacağı yer: Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Laboratuar Binası, Giriş Kat 1) Deneyin Amacı İklimlendirme sistemleri günümüzde

Detaylı

ULAŞTIRMA LABORATUVARI

ULAŞTIRMA LABORATUVARI ULAŞTIRMA LABORATUVARI Manisa Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Ulaştırma Laboratuvarında, lisans ve lisansüstü çalışmalar çerçevesinde aşağıda verilen deneyler yapılmaktadır. Laboratuvarda

Detaylı

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA PNÖMATİK SİSTEMLERİN KULLANIM ALANLARI Pnömatik sistemler, Hızlı fakat küçük kuvvetlerin uygulanması istenen yerlerde; temizlik ve emniyet istenen tasarımlarda da kullanılır. Pnömatik sistemler aşağıda

Detaylı

OLAY AĞACI ANALİZİ (Event Tree Analysis-ETA)

OLAY AĞACI ANALİZİ (Event Tree Analysis-ETA) OLAY AĞACI ANALİZİ (Event Tree Analysis-ETA) Merve ERCAN KALKAN Kocaeli Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü II. Uluslararası Proses Güvenliği Sempozyumu 22-24 Ekim 2015 - İSTANBUL 1 Tehlike Değerlendirme

Detaylı

Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi - Prefabrik imalatlarındaki sorunlardan en büyüklerinden biri olan betonun çatlaması kaynaklı hatalı imalatları prefabrik bülteninin

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU 8 YAPI MALZEMESİ OLUMSUZ İKLİM KOŞULLARINDA BETON DÖKÜMÜ SICAK HAVADA BETON

Detaylı

PROSES TASARIMINA GİRİŞ [1-4]

PROSES TASARIMINA GİRİŞ [1-4] PROSES TASARIMINA GİRİŞ [1-4] KAYNAKLAR 1. J.M. Coulson, J.F. Richardson ve R.K. Sinnot, 1983. Chemical Engineering V: 6, Design, 1st Ed., Pergamon, Oxford. 2. M.S. Peters ve K.D. Timmerhaus, 1985. Plant

Detaylı