E-ticarette Güvenlik ve Vergilendirme

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "E-ticarette Güvenlik ve Vergilendirme"

Transkript

1 E-ticarette Güvenlik ve Vergilendirme

2 E-ticarette Güvenlik Tüm kişilere ve işletmelere açık bir sistem niteliğinde olan internet ile ilgili olarak yasal düzenlemelerin yetersizliği, internet hackerlerinin varlığı, kart bilgilerinin çalınması gibi sebeplerle internet üzerinden e- ticaret işlemlerinin yapılması hususunda güvenlik konusu ön plana çıkmaktadır.

3 E-ticaret işlemleri ile ilgili karşılaşılması muhtemel olan sorunlar Gizliliği olan bilgilerin yetkisiz kişilere aktarılması, Bilgi ve ağ kaynaklarının çalınması, Alınan hizmetlerin inkar edilmesi, Giriş yetkisi verilmeyen ağ kaynaklarına giriş, Bilgi ve ağ kaynaklarını imha etmek, zarar vermek, Bilgiyi değiştirmek, karıştırmak, yeni şeyler eklemek, Ağ hizmetlerinin kesilmesi ve bozulmasına sebep olmak.

4 E-ticaret işlemleri sırasında yaşanabilecek sorunlara yönelik güvenlik önlemleri E-imza Dijital sertifika Açık ve gizli anahtar Şifreleme Güvenlik Protokolleri

5 Elektronik İmza (E-İmza) Elle atılan imzanın elektronik görüntüsü, Parmak izi, Yüz hatları, İris gibi yöntemleri İmzalanan belgeyi ve kişinin kimliğini, taklit edilemeyecek bir matematiksel fonksiyonla özetleyen bir teknoloji niteliğindedir. Bu teknoloji imza sahibine yetkili kurumlar tarafından verilmektedir.

6 Dijital Sertifika (Dijital Kimlik) Günlük hayatta kullanılmakta olan nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport gibi kimlik kartlarının elektronik ortamdaki karşılığı olan dijital sertifika, bireylerin ve kurumların bilgilerinin güvenli biçimde iletişim ağları üzerinden iletilmesine olanak tanımaktadır. Dijital sertifikaların verilmesi ve yönetilmesi işlemleri GlobalSign ve VeriSign gibi sertifikasyon kurumları tarafından sağlanmaktadır.

7 Açık ve Gizli Anahtar Anahtar, bilgiyi şifrelemek veya deşifre etmek için kullanılan sayısal karakter dizisi olarak tanımlanmaktadır. Açık anahtar herkesin ulaşabildiği kişiye ait bir algoritma iken, gizli anahtar ise açık anahtar ile şifrelenmiş bilgiyi çözebilen ve sadece kişide bulunan bir algoritmadır.

8 Şifreleme Daha çok internet vasıtasıyla yapılan alışveriş işlemlerinde kredi kartı bilgilerinin iletilmesi sırasında kullanılan bu yöntemde bilgi, alıcı dışında başka kişiler tarafından okunamaması ve değiştirilememesi amacıyla kodlanmaktadır. Bu yöntemde güvenliğin artırılması hususunda gizli anahtar algoritması, açık anahtar algoritması ile gizli ve açık anahtar algoritması kullanılmaktadır.

9 Güvenlik Protokolleri E-ticaret işlemlerinde güvenliğin sağlanması hususunda yaygın şekilde kullanılan SSL ve SET adında iki güvenlik protokolü bulunmaktadır. SSL protokolü, 1994 yılında Netscape tarafından geliştirilmiş olup, internet üzerinden şifrelenmiş güvenli veri iletişimi sağlayan bir güvenlik protokolü konumundadır. SET ise banka kartları ve ödemeler ile ilgili bilgilerin güvenliğinin sağlanması hususunda geliştirilmiştir.

10 E-ticarette Vergilendirme Devamlı olarak bir değişim ve gelişim süreci içerisinde bulunan e- ticaretin vergilendirilmesi hususuna karşı ülkeler arasında farklı yaklaşımlar ortaya çıkabilir. E-ticaret sınır tanımayan bir iş yapma biçimi olduğundan ülkelerin sadece kendi vergi politikaları çerçevesinde uygulamalar gerçekleştirebilmeleri mümkün olmamakta ve ülkelerin işbirliği doğrultusunda hareket etmeleri gerekliliği doğmaktadır.

11 E-ticaretin vergilendirilmesi hususunda 1998 yılında gerçekleştirilen OECD Mali İşler Komitesi Ottowa Konferansı esnasında e-ticareti vergilendirme çerçeve koşulları bildirisi tartışmaya açılmıştır. Buna göre; tarafsızlık, verimlilik; açıklık ve basitlik; etkinlik ve adalet ile esneklik ilkelerinden oluşan geleneksel vergileme ilkelerinin e-ticaret alanında da uygulanması konusu genel kabul görmüştür.

12 Genel olarak e-ticaretin vergilendirilmesi hususunda kabul edilmiş olan ilkeler: Yeni vergilerin konulmaması, Uluslararası bir yaklaşımın benimsenmesi, Çifte vergilendirmenin önlenmesi, Vergi sisteminin sade, şeffaf, basit, uygulanabilir ve yeterli olması, Tarafsızlık, Etkinlik, verimlilik ve adalet, Esneklik, Diğer ilkeler.

13 Yeni Vergilerin Konulmaması E-ticaretin vergilendirilmesi hususunda hâlihazırda var olan ulusal ve uluslararası vergileme ilkeleri ve düzenlemelerinin temel alınması gerektiğini ifade eden bu ilke, e-ticaretin halen yeni ve gelişmekte olan bir iş alanı olmasından hareketle e-ticaretin gelişiminin önünde engel olabilecek müdahalelerden kaçınılması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda e-ticaret faaliyetleri ile ilgili olarak yeni vergiler konulmama ve var olan hukuki düzenlemeler çerçevesinde hareket edilmelidir.

14 Uluslararası Bir Yaklaşımın Benimsenmesi E-ticaret, coğrafi sınırlar göz önünde bulundurulmaksızın kolayca gerçekleştirilebilen bir ticari işlem olduğundan, e-ticaretin vergilendirilmesi hususunda yapılacak düzenlemelerin ve işlemlerin de uluslararası bir niteliğe sahip olması gerekmektedir. Bu nedenle, devlet bünyesinde faaliyet gösteren vergi idareleri ile özel sektör temsilcilerinin bu hususta birlikte hareket etmeleri gereklidir.

15 Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Çifte vergilendirmeden kaçınılması, tüketim vergilendirilmesinin düzenlenmesinde genel bir ilke niteliği taşımakla birlikte, e-ticaretin gelişmesi ile de doğrudan ilgilidir. Ürünlerin e-ticaret vasıtasıyla uluslararası serbest dolaşımının artması nedeniyle vergi mükellefiyetinin tam olarak belirlenememesinden kaynaklanan bu sorunların artması neticesinde ortaya çıkan çifte vergilendirmeyi önleme ilkesi, e-ticaret uygulamasının gelişmesi açısından oldukça önemli bir husustur.

16 Vergi Sisteminin Sade, Şeffaf, Basit, Uygulanabilir ve Yeterli Olması E-ticaretin vergilendirilmesinin net, sade ve şeffaf olması gerekmektedir. Vergilendirme, vergisel sonuçların mükellefler tarafından önceden tahmin edilebilmesine olanak sağlayacak açıklık ve basitlikte olmalı ve uygulanabilirlik özelliğine sahip olmalıdır. Bunun yanında vergilendirme sisteminin mükelleflere ve vergi idaresine getireceği maliyetleri en düşük düzeye indirmesi, vergilerin açık ve yeterli bir niteliğe sahip olması gerekmektedir.

17 Tarafsızlık Tarafsızlık; vergi yükümlülerinin yatırım kararı alırken, bu kararı yatırımın vergiye ilişkin sonuçları doğrultusunda değil, piyasa faktörleri doğrultusunda almalarına olanak sağlamalıdır. E-ticaret açısından tarafsızlık ilkesi; e-ticaret ile geleneksel ticaret arasında ürünler ve gerçekleştirilen ticari faaliyetler bakımından farklı bir durumun ortaya çıkmaması gerektiğini ve vergi mükelleflerinin vergi avantaj veya dezavantajları sebebiyle bu iki ticaret türünden birine yönelmemesi durumunu belirtmektedir.

18 Tarafsızlık ilkesinin uluslararası açıdan iki temel boyutu bulunmaktadır: Sermaye İhracı Bakımından Tarafsızlık: Girişimcinin hangi ülkede yatırım yaparsa yapsın vergisini ikamet ettiği ülkenin vergi oranlarına göre ödemesi bu ilkenin temel öngörüsüdür. Bu kapsamda girişimcinin herhangi bir ülkede elde ettiği gelirin, ikamet ettiği ülkenin kurallarına göre vergilendirilmesi gerekmektedir. Sermaye İthali Bakımından Tarafsızlık: Girişimcinin ikamet ettiği yer göz önünde bulundurulmaksızın ülke içerisinde gerçekleştirdiği tüm ticari işlemlerin aynı biçimde vergilendirilmesini öngörmektedir. Bu tarafsızlık türü, dış ve iç yatırımları birbirinden ayırmamakta ve mülkilik sistemi kapsamında hareket etmektedir.

19 Etkinlik, Verimlilik ve Adalet Etkinlik; vergilendirmenin doğru zamanda ve doğru miktarda vergiyi ortaya çıkarması ile ilgilidir. Bu doğrultuda vergi sisteminin e-ticaret ile ilgili bütün aktiviteleri kapsayarak vergi kaçırma olasılığını en aza indirmesi gerekmektedir. Verimlilik; devletin vergi toplamak suretiyle elde etmiş olduğu faydaların, bu faydayı elde etmek üzere yaptığı masraflara göre daha büyük olmasını belirtmektedir. Burada masraflardan kasıt; vergi dairelerinin idari masrafları ile vergi yükümlüsü niteliğindeki girişimcilerin uyum masraflarının toplamıdır.

20 Adalet; Vergilendirmede hakkaniyetin nasıl sağlanacağı ve vergi yükümlülerinin devletin giderlerini karşılamak üzere topladığı vergi konusuna nasıl bir adil pay kapsamında katılacakları hususu ile ilgilidir. Bu hususta üzerinde en çok tartışılan fikirler ise; kamu hizmetlerinden fayda sağlamakta olan yükümlülerin vergi yüküne de katlanmasını savunan fayda teorisi ile devletin giderlerinin yükümlülerin ödeme gücü doğrultusunda pay edilmesi teorisidir.

21 Esneklik Bir ülkenin vergi sisteminin ticari ve teknolojik gelişim ve değişimlerle uyumlu olabilmesi, vergi sisteminin esnek ve dinamik bir yapısının olması ile mümkün olabilmektedir. Bu ilke, özellikle bilgi ve iletişim teknolojilerinde son yıllarda yaşanmakta olan sürekli gelişim ve değişimler neticesinde giderek daha fazla önemli hale gelmektedir. Bu doğrultuda e-ticaret neticesinde ortaya çıkabilecek yeni gelir unsurlarının vergilendirilmesi hususunda gerekli esnekliğe sahip olunması oldukça önemlidir.

22 Diğer İlkeler Konferans sürecinde, BİT Vergisi adı verilen ve e-ticaretin dijital bilgi akışı üzerinden vergilendirilmesini öngören özel bir vergi geliştirilmiş olup, bu vergi kapsamında gönderilen veri miktarı temel alınmaktadır. Konferansta, e-ticaret faaliyetlerinden hangilerinin vergi sonuçları ortaya çıkardığı, hangilerinin ise muafiyet ya da istisna kapsamında olduğu ile ilgili olarak açık kuralların oluşturulması gerektiği üzerinde durulmuştur. E-ticaretin vergilendirilmesi hususunda gerek ülkeler gerekse de bölgesel işbirlikleri arasında dayanışmanın ve uyumun oluşturulması gerektiği ifade edilmiştir.

23 Elektronik Sözleşme (E-Sözleşme) E-ticarette internet vasıtasıyla ve yalnızca elektronik iletişim araçlarıyla dijital teknoloji kullanılarak gerçekleştirilen sözleşmeler, e- sözleşme şeklinde isimlendirilmektedir. Başka bir ifade ile e-sözleşme, elektronik ortam üzerinde oluşturulan hukuki ilişkilerin sözleşme niteliğine sahip olması durumunda beliren hukuki bir bağ olarak tanımlanabilmektedir.

24 Mal Satımına Yönelik E-Sözleşmeler Dijital Ürün Satımına Yönelik E-Sözleşmeler Hizmet Sunumuna Yönelik E-Sözleşmeler Bilgi Teminine Yönelik E-Sözleşmeler

25 E-sözleşme kuruluş şekilleri Web Siteleri Aracılığıyla Sözleşme Kurulması E-Posta Yoluyla Sözleşme Kurulması EDI Yöntemiyle Sözleşme Kurulması

26 Gelir ve Kurumlar Vergisi Açısından E-Ticaret Gelir üzerinden alınan vergilerde, gelirin elde edilmesi neticesinde vergiyi doğuran olay gerçekleşmektedir. Kazanç ve iratlar; gerçek kişi tarafından elde edildiğinde gelir vergisinin, kurum tarafından elde edildiğinde ise kurumlar vergisinin kapsamına girmektedir. E-ticaret sebebiyle elde edilen kazanç ve iratlar Türkiye de, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu üzerinden vergiye tabi tutulmaktadır

27 Mükellefiyet Türk vergi sisteminde benimsenmiş olan ikamet ilkesi kapsamında da mükellefiyet açısından tam mükellefiyet ve dar mükellefiyet şeklinde iki mükellefiyet biçimi kabul edilmiştir.

28 Tam Mükellefiyet: Yasal veya iş merkezleri Türkiye de bulunan mükellefler hem Türkiye de hem de Türkiye dışındaki ülkelerde elde ettikleri kurum kazançları üzerinden vergilendirilmektedir. Dar Mükellefiyet: Yasal ve iş merkezleri Türkiye dışında bulunan mükellefler, sadece Türkiye sınırları içerisinde gerçekleştirdikleri ticari faaliyetler nedeniyle elde ettikleri kazançlar üzerinden vergilendirilmektedir.

29 Türkiye de E-Ticaretin Çeşitli Vergiler Üzerinden İncelenmesi E-ticaret işlemlerinin Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi uygulamaları üzerinde etkisi bulunduğu gibi, KDV, Gümrük Vergisi, Damga Vergisi, BSMV gibi vergiler üzerinde de etkisi bulunmaktadır.

30 KDV KDV ile ilgili olarak e-ticaret faaliyetlerinin şu şekilde iki gruba ayrılmakta olduğu ifade edilebilmektedir; İnternet aracılığıyla sipariş edilerek teslim edilen fiziksel ürünler Dijital ürünlerin online teslimi şeklinde sunulan hizmetler (Hizmetler açısından tüketim yeri kuralı)

31 Gümrük Vergisi Gümrük Vergisi Kanunu bakımından e-ticaret faaliyetlerinin vergilendirilmesi hususunda beliren temel problem, herhangi bir fiziki varlığa sahip olmayan ve direkt olarak alıcının bilgisayarına aktarılabilen dijital ürünler konusunda olmaktadır.

32 Damga Vergisi E-ticaret işlemlerinin yapısı gereği kağıt üzerinde gerçekleşmiyor olması ve sanal ortam üzerinde yapılması sebebiyle e-ticaret işlemlerine ilişkin ödemelerde bir süre için damga vergisi kullanılamamıştır. Ancak 2004 yılında 5228 sayılı kanunda yapılan değişiklikler ile kanun maddesinde söz edilen kâğıtlar terimi yeniden düzenlenmiştir. Bu doğrultuda, e-imza kullanılarak oluşturulacak belgeler de damga vergisinin konusuna dâhil edilmiştir.

33 E-Ticaretin Vergilendirilmesinde Yaşanan Sorunlar E-Ticaretin Küresel Seviyede Olması İnternet Sunucusunun Uzaktan İşletilebilmesi Kimliklerin ve İşlemlerin Gizliliği Dijital Ürünler Fiziksel Varlığı Bulunmayan Şirketler

34 Elektronik Mağaza Tasarımı

35 Elektronik hizmet sunanın web sitesinin tasarımı genellikle elektronik mağaza tasarımı olarak adlandırılır. Elektronik mağazada; satış için sunulan ürün ya da hizmetlerin listesi, ürünü tanımlayan ürün bilgileri ve her ürünün fiyatları, kullanıcıya site hakkında bilgi ve sipariş sistemi adımları ile ödeme sistemi ve seçenekleri bulunur.

36 Güvenlik, Gizlilik, Garantiler gibi firma politikaları da elektronik mağazada bulunması gereken unsurlardır.

37 Geleneksel mağaza tasarımı alt yapı ve düzen gibi mağazanın fiziksel unsurlarıyla sınırlıdır. Mağaza tasarımının online kapsamı daha geniştir. Elektronik bir mağaza etkileşimli ya da interaktif bir yapıya sahiptir. Bu da elektronik mağazaların hizmet kapsamını geleneksel mağazalardan daha karmaşık bir yapıya sokar. 1. Satış öncesi, 2. Satış (elektronik satış), 3. Satış sonrası.

38 Satış öncesi evresi, firmanın reklâm, halkla ilişkiler, yeni ürün veya hizmet ilanı ve diğer ilişkili faaliyetleri ile tüketicileri çekmesini kapsamaktadır. Tüketicilerin satın alma işlemleri, alışverişlerin elektronik olarak yapıldığı online satışlar esnasında meydana gelmektedir. Satıştan sonraki evre ise, tüketici hizmetleri, problem çözümü gibi işlemlerden oluşmaktadır. Bu evre, talebi karşılayarak ve tüketiciyi memnun ederek tüketici memnuniyeti oluşturmalıdır.

39 ELEKTRONİK MAĞAZA TASARIMININ UNSURLARI 1. Elektronik Mağaza Sitesi Adresi 2. Elektronik Mağaza Sitesi 3. Elektronik (Sanal) Mağaza Programları 4. Güvenlik Sertifikaları 5. Ticari Bir Hesap 6. Arama Motoruna Kayıt

40 Web sayfaları statik ve dinamik olarak ikiye ayrılmaktadır. Statik web sayfaları, genelde bilgi vermeye yönelik kurulan sayfalar olup, etkileşimli bir iletişim yoktur. Dinamik web sayfaları ise, sayfa ziyaretçisiyle etkileşimli iletişim, aynı sayfa üzerinden hedef kaynağa geri dönüşümün yanı sıra fazladan bilgi gönderme gibi çeşitli imkanları sunmaktadır.

41 Firmalar web sitesi kurma ve işletmede üç düzeyden birinde yer alırlar: Düzey 1: Bir site-çok sayıda çevre: Firma web sitesini ürün broşürü gibi konumlandırmaktır. Siteden çok sayıda kesime bilgi verilir, etkileşime geçilir. Genelde firmaların çoğu bunu yapmaktadır. Düzey 2: Doğrudan hedefleme: Firma paydaşlarıyla (müşteriler, tedarikçiler, çalışanlar, yöneticiler, çevre) firmanın vizyonunu, tarihini, ürünlerini, organizasyon yapısını, işe alma duyurularını, çeşitli aktivitelerini paylaşır. Düzey 3: Bire-bir, interaktif pazarlama stratejisi: Alıcı ve satıcı arasındaki en üst düzeyde etkileşim gerçekleşir. Firma elektronik ortamda tedarik zincirinin bir parçası gibi çalışır.

42 Web tasarımın ilkeleri Web tasarım ilkeleri olarak sayılabilecek birçok farklı unsur vardır. Ancak bunlar arasında en çok dikkat edilmesi gerekenler: İçerik, Hız, Kullanılabilirlik, İşlevsellik, Uyumluluk ve Görsel tasarımdır.

43 Görsel Tasarım Çizgi, şekil, alan, boyut, doku ve renk konularından oluşan görsel tasarım öğeleri, bir bilgi aktarımında kullanılan temel unsurları oluşturmaktadırlar. Bir web sitesi tasarlanırken de aynı şekilde bu temel görsel öğelerden yararlanılmaktadır.

44 WEB İÇİN GÖRSEL TASARIM UNSURLARI Web için görsel tasarım unsurları genel olarak; amaç, iletişim, yazı biçimi, renkler, görseller, gezinim, tablo tabanlı yerleşim, F model tasarımı, yüklenme süresi ve mobil dostu olması şeklinde sıralanabilir

45 Amaç Web sitesinin amacı sadece tanıtım olabileceği gibi, en ileri seviyede elektronik uygulamaların kullanıldığı alım satım vb. de olabilir. Bu nedenle, sitenin amacına, tasarım ve kurulum aşamasından önce karar verilip, bu amaca hizmeti edecek bir yapı belirlenmelidir. Hangi bilgilerin yer alacağı hangi işlevsel ve görsel özelliklere sahip olacağı, site içi gezintide hangi patikaların kullanılacağı, site içi aramayı kolaylaştırıcı unsurların neler olacağı ve sahip olması gereken kullanıcı dostu özellikler.

46 İletişim Web kullanıcıları aradıkları bilgiye çabucak ulaşma eğilimindedirler. Bu nedenle yalın ve net bir şekilde sitelerle iletişim kurulması oldukça önemlidir. Web ortamı aracılığıyla sunulan bilginin kolay okunması ve özümsenmesinin sağlanması, bu iletişim için oldukça önemlidir.

47 Yazı Biçimi Sans Serif, Arial ya da Verdana gibi çevrimiçi ortamlarda okunması kolay yazı stilleri mevcuttur. Ayrıca web ortamlarıyla aktarılan bilginin okunabilirliği için kullanılan font boyutu da önemlidir. Tasarımda ideal font boyutu olarak 16 px seçilmeli, tutarlılık ve okumayı akıcı hale getirmek için de en fazla 3 yazı biçimi ve 3 font boyutu kullanılmalıdır.

48 Renkler Birbirini bütünleyici renkler denge ve harmoni oluşturur. Çevrimiçi ortamlarda renklerin kullanılması kullanıcının o ortamdaki deneyim süresince etkisini korumaktadır. Bu doğrultuda metin ve zemin ilişkisinde zıt renklerin kullanımı hem göze yardımcı, hem de okumayı kolaylaştırıcı bir unsurdur. Canlı renklerin kullanımı ise duygu oluşturmayı sağlayabilir. Örneğin, butonlarda veya eylemlerde canlı renklerin kullanılması çağırıcı olarak kullanılabilir. Beyaz alanlar ise tasarımınıza modern, yalın ve düzenli bir görünüm sağlar.

49 Görseller Bir görsel birçok kelimeyi bir anda yansıtabilir. Web siteniz için doğru görsellerin seçimi kullanıcılarla bağlantı kurmanızda yardımcı bir unsurdur. Bilginin etkili bir şekilde sunulması için infografikler, videolar, kaliteli profesyonel fotoğraflardan yararlanılabilir. Bunun gibi görsel öğeler, en iyi yazılan metinlerle iletişime geçmekten daha çekicidir.

50

51 Gezinim (Navigasyon) Gezinme, kullanıcıların web sitesini kullanırlarken gerçekleştirdikleri eylemleri ifade eder. Gezinim sırasında kullanıcıların karmaşık sayfalar içerisinde kaybolmaması için; Web sitesini planlarken sayfaları hiyerarşik olarak düzenleme, Kullanıcı geçmişlerini kullanma, Tıklanabilir alanlar tasarlama ve üç tık kuralını aşmamak önemli stratejiler olarak söylenebilir. Üç tık kuralı, sitede kullanıcı gezinimi sırasında site içerisinde nerede olduklarını bulabilmelerini ve kontrolü kaybetmemelerine yardımcı olur.

52 Tablo Tabanlı Yerleşim Web sayfalarında tablo tabanlı yerleşim kullanılmasının nedeni, sayfa içerisine yerleştirilecek içeriklerin rastgele yerleştirilmesini önlemek ve gelişigüzel dağınık görünümün önüne geçmektir. Tablo tabanlı yerleştirme içeriği bölümler, satırlar ve kutular bazında hizalamaya olanak verir. Bu durum da görsel tasarım ilkelerinden olan denge ilkesinin sağlanmasını kolaylaştırır

53 F Model Tasarımı Web ortamında kullanıcı hareketlerinin incelendiği göz izleme çalışmalarında, insanların bilgisayar ekranının en üst ve en solunu gördükleri, ekranın sağ tarafına ise nadiren baktıkları belirtilmiştir

54

55 Yüklenme Zamanı Genellikle kullanıcılar yüklenme süresi uzun olan web sitelerini kullanmak istememektedirler. Bu nedenle web sitede kullanılacak görsellerin boyut ve ölçekleri en doğru şekilde ayarlanması gerekmektedir.

56 Mobil Dostu

57

58 Teknolojinin ilerlemesi ve internetin gelişmesi ile beraber günümüzde bilginin gücü de ön plana çıkıtı ve bununla beraber internet dünyasındaki bir çok olgu Bilgi Çöplüğü olarak anılmaya başladı. Bu çöplükten anlamlı verilerin de çıkabileceğini düşünen yazılım şirketleri, AR-GE çalışmalarını bu anlamda yürüterek Big Data olarak isimlendirilen olguyu ortaya çıkarttılar. Big Data, sosyal medya paylaşımları, fotoğraf arşivlerimiz, sürekli kayıt aldığımız log dosyaları gibi farklı kaynaklardan elde ettiğimiz tüm bu verilerin anlamlı ve işlenebilir hale dönüştürülmüş biçimidir.

59 Big Data (Büyük Veri) nin oluşumunda 5 bileşen vardır. Genel olarak 5v şeklinde adlandırılmaktadır. Bu bileşenler sırasıyla; Variety (çeşitlilik) Velocity (hız) Volume (veri büyüklüğü) Verification (doğrulama) Value (değer)

60 Variety (Çeşitlilik): Üretilen veriler genel olarak yapısal olmadığı ve bir çok farklı ortamdan elde edilen veri formatlarından oluştuklarından dolayı bütünleşik ve birbirlerine dönüştürülebiliyor olmaları gerekmektedir. Velocity (Hız): Big data üretimi her geçen gün hızına hız katmakta ve bu veriler saniyede inanılmaz boyutlara ulaşmaktadır. Hızlı büyüyen veri, o veriye muhtaç olan işlem sayısının ve çeşitliliğinin de aynı hızda artması sonucunu ortaya çıkartmaktadır ve hem yazılımsal hemde donanımsal olarak bu yoğunluğu kaldırabilmeliyiz.

61 Volume (Veri Büyüklüğü): Büyük veri olarak isimlendirdiğimiz verilerimiz her geçen gün hızına hız katarak artıyor olabilir, haliyle gelecekteki durumlarımızı da ön plana koyarak ileride bu veri yığınları ile nasıl başa çıkacağımızı iyi düşünmemiz ve planlarımızı bu doğrultuda yapmamız gerekmektedir. Verification (Doğrulama): Bu kadar hızlı büyüyen verilerin akışı sırasında gelen verilerin güvenli olup olmadığını kontrol etmemiz gerektiği durumlarda da bir diğer veri bileşeni olarak Verification (Doğrulama) görülebilir. Bu veri doğru kişiler tarafından görülebilir veya saklı kalması gerekiyor olabilir. Value (Değer): Belkide en önemli katmanlardan bir tanesi de Değer katmanıdır, verilerimiz yukarıdaki veri bileşenlerinden filtrelendikten sonra büyük verinin üretimi ve işlenmesi katmanlarında elde edilen verilerin şirketimiz için artı değer sağlıyor olması gerekiyor.

62 Firmaların müşterileri, malzeme tedarikçileri, şirket içerisindeki her türlü işlemler Sosyal medya paylaşımları Günümüzde normal bir tüketicinin günlük yaşamında internette yaptığı haberleşme, arama, satın alma ve paylaşma türü işlemler Twitter da günlük işlenen veri boyutu: 7 terabyte a yaklaşmakta ve günden güne artmaktadır. Sağlık Kuruluşları; hastalarına yönelik bireysel ve kişiselleştirilmiş sağlık hizmetleri sağlayabilmek için, bireysel durumdaki verileri kendi sayısal ortamlarında depolamaktalar.

63 Bankalar, müşterileri ile ilgili sakladıkları bilgiler aracılığı ile kullanıcılarını tanıyan ve internet şubesinde o gün için hangi hizmeti aldığını bilen aynı zamanda anasayfayı, menüleri en etkin hale getiren(kişiselleştirme uygulamaları), müşterilerine hatırlatmalar yapan, kişiselleştirilmiş arayüz deneyimi, zengin içerik ve sürekli hizmet sağlamaktadır. İlaç depolarında yüzbinlerce ilacın adını ve tam olaran nerede bulunduklarını, herhangi bir ilaca ulaşmak istediğimiz zaman yerini doğru bir şekilde bulabilmemizi sağlayan sistemlerin arkasında büyük veriler yatmaktadır. Arama motorları sayesinde milyonlarca sayfa arasında en doğru ve en hızlı veriye ulaşabilmemiz için yine aynı şekilde arka tarafdaki büyük veriler ve bunların anlamlı hale getirilmeleri yatmaktadır.

64 Büyük veri ne kadar bilgi sahibi olunduğundan ziyade verinin nasıl analiz edileceği ve onunla ne yapılacağı üzerine yoğunlaşır. Gerçek zamanlı hata ve sorunların temel nedenlerini belirleme. Müşterilerin satın alma alışkanlıklarına dayanarak satış amaçlı kuponlar üretme. Yeni portfolyoların risklerini tekrar hesaplama. İşleyişi etkilemeden önce yanlış davranışları tespit etme.

65 Büyük veriyi analiz etmek için büyük veri çözümlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, Google klasik yöntemleri kullanmayarak, ihtiyacı olan teknolojiyi kendisi geliştirerek başarıya ulaşmıştır. Google milyarlarca internet sayfasının verisini Google File System üzerinde tutmaktadır, veritabanı olarak Big Table kullanmaktadır ve büyük veriyi işlemek için MapReduce kullanmaktadır. Bu teknolojilerin hepsi düşük maliyetli binlerce bilgisayarın bir araya gelerek oluşturduğu kümeler üzerinde çalışmaktadır. Benzer bir şekilde Amazon da verilerini kendi geliştirdikleri DynamoDB üzerinde tutmaktadır. Bazı yazılımcılar da açık kaynaklı olarak büyük veri işleme yazılımları geliştirmiştir. Bunların en güzel örnekleri genelde Apache projeleri olarak ortaya çıkan Lucene, Solr, Hadoop, HBase gibi projelerdir.

66 MapReduce, büyük veriyi büyük kümelerde (clusters) işlemek üzere geliştirilmiş bir dağıtık programlama modelidir. Genel yapısı itibariyle MapReduce adından da anlaşılacağı üzere iki ana fonksiyondan oluşur. Birincisi map; bir yığının tüm üyelerini sahip olduğu fonksiyon ile işleyip bir sonuç listesi döndürür. İkincisi reduce; paralel bir şekilde çalışan iki veya daha fazla map fonksiyonundan dönen sonuçları harmanlar ve çözer. Hem map hem de reduce paralel bir şekilde çalışırlar, aynı anda aynı sistemde olmaları gerekmez.

67 Büyük bir fast-food zinciri, büyük veri için hava durumu tahminlerini kullanıyor. Hava durumu tahminlerinden yola çıkarak hangi bölgelerde eve pizza siparişlerinin daha fazla arttığını keşfediyor. Haliyle bu bilgiyi kullanarak yağışlı günlerde ekstra promosyonlar yapıyor ve satışlarında yüzde 20 civarında artış sağlıyor.

68 Bir perakende zinciri de hava durumu verisini müşteri alışveriş alışkanlıkları ile birleştiriyor. Böylece yağışlı günlerde mağazanın hemen giriş kısmına koyulan şemsiyelerin daha çok sattığını, diğer günlerde ise kasa kenarına konulması gerektiğini keşfediyor. Mağaza daha birçok ürünü ile yağış, müşteri kitlesi, moda renkler vs korelasyon yaparak mağaza içi reyon düzenini otomatik değiştiriyor.

69 Almanya ve hemen ardından İspanya da farklı takımların teknik direktörleri büyük veri ve Google Glass kullanarak futbolcuların maç içerisindeki performanslarını antrenman ve daha önceki maçlar ile kıyaslıyor. Futbolcunun şut, pas, koşu ve benzeri istatistikleri ile o maçın anlık durumuna bakıyor. Eğer işler iyi gitmiyorsa anında değişiklik talimatı veriyor. Tüm bu veriler de yine birikmeye devam ediyor.

70 Kanser araştırmaları konusunda büyük veri müthiş bir hız kazandırıyor. Tüm dünyadaki farklı kanser hastalarından elde edilen MR ve tarama bilgileri ortak havuzda toplanıyor. Yapılan tedavi yöntemleri ile elde edilen başarılar karşılaştırılarak, hastaya özel genetik tedavilerin ortaklaştırılmasına çalışılıyor.

71 Boeing 787 tek bir uçuşta yarım terabyte veri üretiyor. Uçak üzerinde bulunan 140 bin adet sensör bu verileri üretirken, elde edilen veriler, hava durumu, uçuş yüksekliği ve yol mesafesi hesaplanarak anlık olarak rota, hız ve irtifa verileri değiştirebiliyor. Tek bir uçuşta bile yüksek oranda yakıt tasarrufu sağlanıyor.

E-ticaret nedir? E-ticaretin çeşitli tanımları vardır:

E-ticaret nedir? E-ticaretin çeşitli tanımları vardır: E-Ticarete Giriş E-ticaret nedir? E-ticaretin çeşitli tanımları vardır: Doğrudan fiziksel bağlantı kurmaya ya da fiziksel değiş tokuş işlemine gerek kalmadan tarafların elektronik olarak iletişim kurdukları

Detaylı

Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir.

Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir. Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir. Dijital Pazarlama, rekabet avantajı için yeni kaynaklara ulaşımı

Detaylı

KÜRESEL UZAY ÇAĞINDA VERGİLEMEYE KRİTİK BAKIŞ DOÇ. DR. ERSAN ÖZ PAU İİBF MALİYE BÖLÜMÜ MALİ HUKUK A.B.D.

KÜRESEL UZAY ÇAĞINDA VERGİLEMEYE KRİTİK BAKIŞ DOÇ. DR. ERSAN ÖZ PAU İİBF MALİYE BÖLÜMÜ MALİ HUKUK A.B.D. KÜRESEL UZAY ÇAĞINDA VERGİLEMEYE KRİTİK BAKIŞ DOÇ. DR. ERSAN ÖZ PAU İİBF MALİYE BÖLÜMÜ MALİ HUKUK A.B.D. DÜNYADA İKİ ŞEY KESİNDİR. ÖLÜM VE VERGİLER (B. Franklin) Uzaya çıksak bile ölüm vardır. Yakın zaman

Detaylı

ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR

ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR E-İŞ Elektronik İş (E-iş) Bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir şirketin tüm aktivitelerini desteklemek amaçlı uygulanması Şirketin iç ve dış veri sistemlerini

Detaylı

IT-515 E-Devlet ve e-dönüşüm Türk Hava Kurumu Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı 2014

IT-515 E-Devlet ve e-dönüşüm Türk Hava Kurumu Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı 2014 IT-515 E-Devlet ve e-dönüşüm Türk Hava Kurumu Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı 2014 Geleceği (Kamuda Mevcut Ahmet Sözer h.ahmetsozer@hotmail.com Ders Öğretim Görevlileri Dr. İzzet

Detaylı

Büyük Verinin Büyük Güvenlik İhtiyacı. Yavuz S. Selim Yüksel Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Büyük Verinin Büyük Güvenlik İhtiyacı. Yavuz S. Selim Yüksel Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Büyük Verinin Büyük Güvenlik İhtiyacı Yavuz S. Selim Yüksel Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yaklaşık 300 sensör bulunan bir formula 1 aracı Saniyede 1.2GB veri üretiyor

Detaylı

SUBA. SUBA CRM. Bulut Teknoloji ile İşinizi Zirveye Taşıyın! SMART TECHNOLOGY SOLUTIONS

SUBA. SUBA CRM. Bulut Teknoloji ile İşinizi Zirveye Taşıyın! SMART TECHNOLOGY SOLUTIONS Bulut Teknoloji ile İşinizi Zirveye Taşıyın! SUBASOFT Hakkımızda Subasoft yazılım, yazılım projelerinizi bütün olarak ele alır. Web site projelerini sadece kod yazmak ya da arayüz eklemek olarak görmüyoruz.firmanızın

Detaylı

NEDEN DOĞULİNE. Detaylı Analiz. Doğru Planlama. Hedef Kitleye Uygunluk. Doğru İçerik Stratejisi. 7/24 Destek. Deneyimli Ekip

NEDEN DOĞULİNE. Detaylı Analiz. Doğru Planlama. Hedef Kitleye Uygunluk. Doğru İçerik Stratejisi. 7/24 Destek. Deneyimli Ekip NEDEN DOĞULİNE Detaylı Analiz Yapılan tüm çalışmaların temeli ve ilk adımı, detaylı analizdir. Analiz adımında, ürünün teknik, anahtar kelime, UI & UX, backlink, hedef kitle ve rakip analizi yapılır. Analiz

Detaylı

ULUSAL GRID ÇALIŞTAYI 2005

ULUSAL GRID ÇALIŞTAYI 2005 ULUSAL GRID ÇALIŞTAYI 2005 Güvenlik ve Sertifika Otoritesi Aslı Zengin asli@ulakbim.gov.tr 21-22 Eylül ANKARA GüVENLiK VE SERTiFiKA OTORiTESi Güvenlik Nedir? Grid Uygulamalarında Güvenlik Çözüm: Sertifika

Detaylı

WTO(DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ): Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır.

WTO(DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ): Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır. E-Ticarete Giriş E-Ticaret Tanımı WTO(DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ): Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır. OECD(İKTİSADİ İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA

Detaylı

HÜR VE KABUL EDİLMİŞ MASONLAR DERNEĞİ GİZLİLİK POLİTİKASI

HÜR VE KABUL EDİLMİŞ MASONLAR DERNEĞİ GİZLİLİK POLİTİKASI HÜR VE KABUL EDİLMİŞ MASONLAR DERNEĞİ GİZLİLİK POLİTİKASI İÇİNDEKİLER 1. Giriş...3 2. Politika nın Kapsamı...3 3. Kişisel Verilerinizi Neden Topluyoruz?...3 4. Hangi Bilgileri, Ne Zaman ve Hangi Araçlarla

Detaylı

1. E-TİCARETTE MAL ve HİZMET ALIP SATMAK 1.1. E- Ticaretin Ögeleri 1.1.1. E-Posta 1.1.2. Elektronik Firma (e-firma) 1.1.3. Alıcı 1.1.4.

1. E-TİCARETTE MAL ve HİZMET ALIP SATMAK 1.1. E- Ticaretin Ögeleri 1.1.1. E-Posta 1.1.2. Elektronik Firma (e-firma) 1.1.3. Alıcı 1.1.4. 1. E-TİCARETTE MAL ve HİZMET ALIP SATMAK 1.1. E- Ticaretin Ögeleri 1.1.1. E-Posta 1.1.2. Elektronik Firma (e-firma) 1.1.3. Alıcı 1.1.4. Bankalar 1.1.5. Sigorta 1.1.6. Nakliye Elektronik posta, bir bilgisayardan

Detaylı

ULUSAL GRID ÇALIŞTAYI 2005

ULUSAL GRID ÇALIŞTAYI 2005 ULUSAL GRID ÇALIŞTAYI 2005 Güvenlik ve Sertifika Otoritesi Aslı Zengin asli@ulakbim.gov.tr 21-22 Eylül ANKARA GüVENLiK VE SERTiFiKA OTORiTESi Güvenlik Nedir? Grid Uygulamalarında Güvenlik Çözüm: Sertifika

Detaylı

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri VERİ KAYNAKLARI YÖNETİMİ İ İ 5. ÜNİTE GİRİŞ Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri yönetimidir. Geleneksel yada çağdaş, birinci yada ikinci elden derlenen veriler amaca uygun veri formlarında tutulur.

Detaylı

Biz Kimiz? www.atluniversal.com

Biz Kimiz? www.atluniversal.com Web Tasarım İçin... Biz Kimiz? ATL Universal, çeşitli sektörler için internet yazılımları geliştirerek profesyonel web siteleri yapan bir web tasarım rmasıdır. Bizi ayıran farklılığımız geliştirdiğimiz

Detaylı

OLGUN ÇELİK A.Ş. GİZLİLİK POLİTİKASI

OLGUN ÇELİK A.Ş. GİZLİLİK POLİTİKASI OLGUN ÇELİK A.Ş. GİZLİLİK POLİTİKASI 1 İÇİNDEKİLER 1. Giriş 3 2. Politika nın Kapsamı 3 3. Kişisel Verilerinizi Neden Topluyoruz? 3 4. Bilgileri Ne Zaman ve Hangi Araçlarla Topluyoruz? 4 5. Ne Tür Kişisel

Detaylı

Tanıtım Kitapçığı. Gayrimenkul Sektörü Değişime Startkey Çatısı Altında Hazırlanıyor

Tanıtım Kitapçığı. Gayrimenkul Sektörü Değişime Startkey Çatısı Altında Hazırlanıyor Tanıtım Kitapçığı Gayrimenkul Sektörü Değişime Startkey Çatısı Altında Hazırlanıyor Değerli Girişimcilerimiz STARTKEY, 2013 yılında, gayrimenkul sektöründe 10 yılı aşkın zamandır deneyime sahip olan Yönetim

Detaylı

e-öğrenme için Öğretim ve İçerik Yönetim Sistemleri Prof. Dr. Yasemin GÜLBAHAR

e-öğrenme için Öğretim ve İçerik Yönetim Sistemleri Prof. Dr. Yasemin GÜLBAHAR e-öğrenme için Öğretim ve İçerik Yönetim Sistemleri e-öğrenme için Öğretim ve İçerik Yönetim Sistemleri ÖYS (Öğretim Yönetim Sistemi) İYS (İçerik Yönetim Sistemi) ÖİYS Açık Kaynak Kodlu bir ÖİYS: Moodle

Detaylı

AG DANIŞMANLIK HAKKINDA

AG DANIŞMANLIK HAKKINDA AG DANIŞMANLIK HAKKINDA AG DANIŞMANLIK; Bilişim sektörü üreticileri ve iş ortaklarına, yurtiçi ve yurtdışında danışmanlık, kurulum, eğitim, bilişim güvenliği ve dış kaynak sağlama(outsource) alanlarında,

Detaylı

Satış Noktalarındaki Yeni Dijital Medya İletişim Mecranız

Satış Noktalarındaki Yeni Dijital Medya İletişim Mecranız 2016 Satış Noktalarındaki Yeni Dijital Medya İletişim Mecranız Digital Signage Nedir? Hedef kitlenizi bilgilendirme ya da davranışlarında teşvik edici değişiklik yaratmak amacıyla ses, video, grafik veya

Detaylı

Türkiye E-Ticaret Sistemleri

Türkiye E-Ticaret Sistemleri Türkiye E-Ticaret Sistemleri Türkiye E-Ticaret Sistemleri E-Ticaret Sorunları E-Ticaret Sorunları Dağıtılan bilgi üzerindeki denetim eksikliği Bilginin çalınması ve yayılması üzerindeki denetim eksikliği

Detaylı

[E-Katalog Tanıtım Sayfası] Ayser Bilgisayar. Cumhuriyet Meydanı No:41 Kat:2 0286 217 60 34

[E-Katalog Tanıtım Sayfası] Ayser Bilgisayar. Cumhuriyet Meydanı No:41 Kat:2 0286 217 60 34 [E-Katalog Tanıtım Sayfası] Ayser Bilgisayar Cumhuriyet Meydanı No:41 Kat:2 0286 217 60 34 Neden Ayser Bilgisayar? Bundan 10 yıl önce insanlar bir ürün almak için mağaza mağaza dolaşırlar ve farklı fiyatları

Detaylı

Büyük Veri de Türkiye den Uygulama Örnekleri Dr. Güven Fidan

Büyük Veri de Türkiye den Uygulama Örnekleri Dr. Güven Fidan Büyük Veri de Türkiye den Uygulama Örnekleri Dr. Güven Fidan ARGEDOR Bilişim Teknolojileri ARGEDOR ARGEDOR, şirketlere ve son kullanıcılara yenilikçi bilgiyi işleme çözümleriyle dünya çapında mevcut olan

Detaylı

AJANS SUNUMU.

AJANS SUNUMU. AJANS SUNUMU SİZİN İÇİN NELER YAPIYORUZ! WEB SİTE TASARIMI WEB SİTE YAZILIMI SOSYAL MEDYA İÇERİK YÖNETİMİ E-TİCARET YÖNETİMİ SEO DİJİTAL MEDYA REKLAMLARI E-POSTA PAZARLAMA Pazarlama ürettiğiniz şey neyse,

Detaylı

Street Smart Marketing

Street Smart Marketing Tek bir hedef için tasarlanmış kamu hizmeti şirket programları. Başarı. Street Smart Marketing Müşterilerinizi cezbeden pazarlama kampanyaları 30 yıllık deneyim Tasarlarız. Yakalarız. İlerleriz. 1.4 milyon

Detaylı

ELEKTRONİK İŞ SÜREÇLERİ ÜNİTE 8

ELEKTRONİK İŞ SÜREÇLERİ ÜNİTE 8 ELEKTRONİK İŞ SÜREÇLERİ ÜNİTE 8 GİRİŞ Yeni iş ortamında işletmeler hızlı olmak zorundadır. Bunun için daha hızlı tedarik etmek, daha hızlı üretmek ve daha hızlı satmak durumundadır. Bu bölümde yeni bir

Detaylı

Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların. Keşfi Hedefler. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi

Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların. Keşfi Hedefler. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi Hedefler Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların Discovering Keşfi 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Veritabanı terimini tanımlamak ve bir veritabanının veri ve bilgi ile

Detaylı

AdWords Kitle Çözümleri Önemli anlarda alakalı bağlantılar sunar

AdWords Kitle Çözümleri Önemli anlarda alakalı bağlantılar sunar Önemli anlarda alakalı bağlantılar sunar Değineceğimiz konular Mobil ağa geçiş Mikro anlar önemlidir Mikro anlarla dolu bir dünyada başarılı olma Müşteri Eşleştirme Tanımadığınız kullanıcıları hedefleme

Detaylı

İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ?

İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ? İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ? Gülçin Özsoy REC Türkiye Proje Uzmanı İklim Platformu Program Yöneticisi 22 Mart 2012, İzmir REC Türkiye REC Kuruluş Sözleşmesi Ekim 2002 de imzalandı; Ocak 2004 te yürürlüğe

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Bölüm 1 Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Dijital Dünyada Yaşamak Hedefler Bilgisayar kullanabilmenin günümüzde başarılı olmak için neden son derece önemli olduğu Bilgisayar sözcüğünün tanımlanması

Detaylı

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım Kısaca Müşteri İlişkileri Yönetimi Genel Tanıtım Başar Öztayşi Öğr. Gör. Dr. oztaysib@itu.edu.tr 1 MİY Genel Tanıtım 2 MİY Genel Tanıtım İçerik Müşteri İlişkileri Yönetimi Nedir? Neden? Tipleri Nelerdir?

Detaylı

DELFİN ANAHTAR TESLİM

DELFİN ANAHTAR TESLİM Biz Kimiz? DELFİN, her türlü doküman tabanlı teknolojileri araştırmak, geliştirmek, kurum ve şirketlere fiziksel arşiv ve elektronik arşivleme hizmetlerinde ANAHTAR TESLİM çözüm sunmak amacı ile kurulmuştur.

Detaylı

Öğr. Gör. Hakan YÜKSEL hakanyuksel@sdu.edu.tr SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ. Akademik Bilişim 2013 1

Öğr. Gör. Hakan YÜKSEL hakanyuksel@sdu.edu.tr SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ. Akademik Bilişim 2013 1 Öğr. Gör. Hakan YÜKSEL hakanyuksel@sdu.edu.tr SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ Akademik Bilişim 2013 1 İçerik Hareket Temelli İşlemler Temassız hareket algılayıcısı: Kinect Kinect Uygulamaları Kinect in getirdikleri

Detaylı

Açılıs Sayfası. Deneyimi

Açılıs Sayfası. Deneyimi Açılıs Sayfası. Deneyimi Açılıs Sayfası Nedir?. Bir kullanıcının sitenize giriş sağladığı sayfaya verilen isimdir. İniş Sayfası (Landing Page) olarak da adlandırılır. Neden Önemlidir? Tıklama oranı yüksek

Detaylı

Makul bütçelerle, maksimum verim sağlamak bizim işimiz değil, hobimiz.

Makul bütçelerle, maksimum verim sağlamak bizim işimiz değil, hobimiz. TANITIM DOSYASI Makul bütçelerle, maksimum verim sağlamak bizim işimiz değil, hobimiz. TANITIM DOSYASI BİZ KİMİZ? Başarı Bilişim, web sitesi tasarımı ve dijital pazarlama konularında 18 yılı aşan tecrübe

Detaylı

Kamu Güvenliği İçin Acil Çağrı Merkezi Çözümü.

Kamu Güvenliği İçin Acil Çağrı Merkezi Çözümü. Kamu Güvenliği İçin Acil Çağrı Merkezi Çözümü www.aselsan.com.tr KAMU GÜVENLİĞİ İÇİN ACİL ÇAĞRI MERKEZİ ÇÖZÜMÜ PSAP KAMU GÜVENLİĞİ İÇİN ACİL ÇAĞRI MERKEZİ ÇÖZÜMÜ ASELSAN ın Acil Çağrı Merkezi Çözümü, normal

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ ÜNİTE 2 VERİ TABANI İÇİNDEKİLER Veri Tabanı Veri Tabanı İle İlgili Temel Kavramlar Tablo Alan Sorgu Veri Tabanı Yapısı BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR II HEDEFLER Veri tabanı kavramını

Detaylı

Kurumsal İçerik ve Bilgi Yönetimi Kapsamında Web 2.0 Teknolojileri: Enterprise 2.0

Kurumsal İçerik ve Bilgi Yönetimi Kapsamında Web 2.0 Teknolojileri: Enterprise 2.0 Kurumsal İçerik ve Bilgi Yönetimi Kapsamında Web 2.0 Teknolojileri: Enterprise 2.0 Tolga ÇAKMAK Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tcakmak@hacettepe.edu.tr On Dokuz Mayıs Üniversitesi Samsun, 2010 İçerik Kurumsal

Detaylı

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI AYDINLATMA METNİ. TANIMLAR : 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI AYDINLATMA METNİ. TANIMLAR : 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Sayfa No: 1 / 5 TANIMLAR KVKK : 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu DyDo Grup Şirketleri : DyDo Drinco Turkey Della Gıda San. ve Tic. A.Ş. İlk Mevsim Meyve Suları Pazarlama A.Ş. Bahar Su San.

Detaylı

HAKKIMIZDA. Sizin Hayalleriniz. Bizim İşimiz. Neden Bizi Tercih Etmelisiniz? İşimizde Uzmanız. Kalite Politikamız. Yenilikçi ve Üretkeniz

HAKKIMIZDA. Sizin Hayalleriniz. Bizim İşimiz. Neden Bizi Tercih Etmelisiniz? İşimizde Uzmanız. Kalite Politikamız. Yenilikçi ve Üretkeniz Bizim İşimiz Sizin Hayalleriniz Neden Bizi Tercih Etmelisiniz? İşimizde Uzmanız Mesleki yeterliliğini sağlamış insan kaynağına, teknik bilgiye ve donanıma sahibiz. HAKKIMIZDA Uluslararası teknik standartlara

Detaylı

RESTORANINIZDA HIZ VAR, HATA YOK

RESTORANINIZDA HIZ VAR, HATA YOK RESTORANINIZDA HIZ VAR, HATA YOK Oteller, Restoranlar, Pastaneler, Fast Food Zincirleri, Barlar, Cafeler Konuk Ağırlama Sektöründeki Tüm İşletmeler İçin En Uygun Çözüm Donanım Bağımsız 7/24 Destek Opsiyonel

Detaylı

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ Derleyen: Prof. Dr. Güngör BAL Bölüm 8 Elektronik ve Mobil Ticaret Prensipler ve Öğrenme Hedefleri Elektronik ticaret ve mobil ticaret git gide gelişmekte ve işin yürütülmesi

Detaylı

6_ _ _n.mp4

6_ _ _n.mp4 SAP Business One SAP Business One http://gateteknoloji.com/wp-content/uploads/2016/12/1567832 6_306102789784420_1572539796541145088_n.mp4 Muhasebe araçlarından daha fazlasına mı ihtiyacınız var? Küçük

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1

Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1 Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1 Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 2 Kullanıcıların site içeriğini belirlemede rol oynadığı, Dinamik, Teknik bilgi gerektirmeyen, Çok yönlü etkileşim sağlayan,

Detaylı

GELİR İDARESİNİN MÜKELLEF HİZMETLERİNE YAKLAŞIMI. Gelir İdaresi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı 13 Aralık 2014 BURSA

GELİR İDARESİNİN MÜKELLEF HİZMETLERİNE YAKLAŞIMI. Gelir İdaresi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı 13 Aralık 2014 BURSA GELİR İDARESİNİN MÜKELLEF HİZMETLERİNE YAKLAŞIMI Gelir İdaresi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı 13 Aralık 2014 BURSA Mükellef Hizmetleri Kavramı Gönüllü Uyum Mükellef Hak, Ödev ve Memnuniyeti

Detaylı

Sekreterlik ve Büro Hizmetleri. Ders-4 Bürolarda Otomasyon ve Bilgi Sistemleri

Sekreterlik ve Büro Hizmetleri. Ders-4 Bürolarda Otomasyon ve Bilgi Sistemleri Sekreterlik ve Büro Hizmetleri Ders-4 Bürolarda Otomasyon ve Bilgi Sistemleri Otomasyon Otomasyon, iş verimini artırmak amacıyla başvurulan, insan müdahalesiyle gerçekleştirilen işlemlerde, bu müdahalenin

Detaylı

Nagios XI Günümüzün talep gören kurumsal gereksinimleri için en güçlü BT altyapısı gözetim ve uyarı çözümüdür.

Nagios XI Günümüzün talep gören kurumsal gereksinimleri için en güçlü BT altyapısı gözetim ve uyarı çözümüdür. Nagios Enterprises, kurumsal ölçekte, BT altyapı gözetiminde endüstri standardı olan Nagios için resmi ürünler, hizmetler ve çözümler sunuyor. Dünya çapında yüz binlerce kullanıcıyla Nagios bilgi teknolojileri

Detaylı

«Pek çok küçük şey, doğru reklamla devleşmiştir.» Mark Twain

«Pek çok küçük şey, doğru reklamla devleşmiştir.» Mark Twain Video Reklamlar «Pek çok küçük şey, doğru reklamla devleşmiştir.» Mark Twain 1 2 3 4 Türkiye deki Arama Türkiye Pazarında Arama Hacmi Türkiye de Beyazperde Nerede? Rakip Analizi, Yıllık Analiz YouTube

Detaylı

JetMail (Toplu Mail) Platformu Genel Teklifi

JetMail (Toplu Mail) Platformu Genel Teklifi JetMail (Toplu Mail) Platformu Genel Teklifi JetMail JetMail, düzenli yaptığınız E-Mail gönderimlerinizi hedef kitlenizin önemsiz kutusundan çıkartarak gerçek bir satış aktivitesine dönüştürür. E- Mail

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER SANAL ORTAMDA HALKLA İLİŞKİLER - 2. Yrd.Doç.Dr. Özgür GÜLDÜ

HALKLA İLİŞKİLER SANAL ORTAMDA HALKLA İLİŞKİLER - 2. Yrd.Doç.Dr. Özgür GÜLDÜ HALKLA İLİŞKİLER SANAL ORTAMDA HALKLA İLİŞKİLER - 2 İnternet -- Günümüz bilgi çağının önemli bir aracı haline gelen internet, diğer iletişim araçlarından farklılık göstermektedir. -- Tanıtmadan, alışveriş

Detaylı

Daha komplike uygulamalar elektronik ticaret, elektronik kimlik belgeleme, güvenli e-posta,

Daha komplike uygulamalar elektronik ticaret, elektronik kimlik belgeleme, güvenli e-posta, Çift Anahtarlı (Asimetrik Şifreleme) Bilgi Güvenliği: Elektronik iletişim, günümüzde kağıt üzerinde yazı yazarak yapılan her türlü iletişimin yerine geçmeye adaydır. Çok uzak olmayan bir gelecekte kişi/kuruluş/toplumların,

Detaylı

Kamu Güvenliği İçin Acil Çağrı Merkezi Çözümü.

Kamu Güvenliği İçin Acil Çağrı Merkezi Çözümü. Kamu Güvenliği İçin Acil Çağrı Merkezi Çözümü www.aselsan.com.tr PSAP KAMU GÜVENLİĞİ İÇİN ACİL ÇAĞRI MERKEZİ ÇÖZÜMÜ ASELSAN ın Acil Çağrı Merkezi Çözümü, normal yaşantıda ve kriz/afet durumunda vatandaştan

Detaylı

Web Sayfasında Google Analitik Kullanımı ve Kullanıcı Davranışlarının Belirlenmesi: İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphane Web Sayfası.

Web Sayfasında Google Analitik Kullanımı ve Kullanıcı Davranışlarının Belirlenmesi: İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphane Web Sayfası. Web Sayfasında Google Analitik Kullanımı ve Kullanıcı Davranışlarının Belirlenmesi: İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphane Web Sayfası Erdem Eralp Amaç Kullanıcı Beklentileri Hizmet Analizleri Farkındalık

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE FARKINDALIK WEB SİTESİ KULLANIM KILAVUZU

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE FARKINDALIK WEB SİTESİ KULLANIM KILAVUZU 1 BİLGİ GÜVENLİĞİ VE FARKINDALIK WEB SİTESİ KULLANIM KILAVUZU Günümüzde kurumlar ve bireylerin sahip olduğu en değerli varlıkları olan bilginin; gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik nitelikleri bakımından

Detaylı

DÜNYADA E-FATURA. Avrupa da elektronik fatura çalışmalarının yasal kaynağı 2001/115/EC KDV Direktifidir

DÜNYADA E-FATURA. Avrupa da elektronik fatura çalışmalarının yasal kaynağı 2001/115/EC KDV Direktifidir DÜNYADA E-FATURA TARİHÇE 1960 lı yılların başında demiryolu sektöründe ilk defa verinin bir noktadan tanımlanmış diğer bir noktaya şifrelenerek transferine imkan veren EDI (Electronic Data Interchange)

Detaylı

Your Digital Agency in Europe. Web Tasarım & Dijital Medya Çözümleri

Your Digital Agency in Europe. Web Tasarım & Dijital Medya Çözümleri Paragon Web Tasarım & Dijital Medya Çözümleri Hakkımızda DENEYİM Rakipsiz YARATICILIK Takip edilen YENİLİKLER Biz Kimiz? ParagonTasarım dijital medya alanında hizmet veren İstanbul merkezli bir tasarım

Detaylı

Ayhan AKGÖZ İşNet İş Ortakları Satış Müdürü ayhan.akgoz@is.net.tr

Ayhan AKGÖZ İşNet İş Ortakları Satış Müdürü ayhan.akgoz@is.net.tr Ayhan AKGÖZ İşNet İş Ortakları Satış Müdürü ayhan.akgoz@is.net.tr Biz Kimiz? Hizmetlerimiz Türmob ve İşNet Ortaklığı Hizmetlerimiz ve Artılarımız Temel Süreçler Biz Kimiz? Türkiye İş Bankası'nın %100 iştiraki

Detaylı

Marina Web Siteleri Etkin Kullanılıyor Mu? Bulgular ve Değerlendirmeler

Marina Web Siteleri Etkin Kullanılıyor Mu? Bulgular ve Değerlendirmeler Marina Web Siteleri Etkin Kullanılıyor Mu? Bulgular ve Değerlendirmeler Doç. Dr. Özgür Devrim Yılmaz Dokuz Eylül Üniversitesi, İşletme Fakültesi Efe Can Serçek Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler

Detaylı

TÜBİTAK UEKAE ULUSAL ELEKTRONİK ve KRİPTOLOJİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ

TÜBİTAK UEKAE ULUSAL ELEKTRONİK ve KRİPTOLOJİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TÜBİTAK UEKAE ULUSAL ELEKTRONİK ve KRİPTOLOJİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ GÜVENLİ KURUMSAL MESAJLAŞMA UYGULAMASI Ulusal Elektronik İmza Sempozyumu, 7-8 Aralık 2006 İsmail GÜNEŞ E-posta:ismail@uekae.tubitak.gov.tr

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİ (Web Madenciliği)

VERİ MADENCİLİĞİ (Web Madenciliği) VERİ MADENCİLİĞİ (Web Madenciliği) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN kergun@balikesir.edu.tr Kaynak: M. Ali Akcayol, Gazi Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Ders Notları İçerik İnternet World Wide Web

Detaylı

www.maviperde.com Elektronik ticaret e-ticaret

www.maviperde.com Elektronik ticaret e-ticaret www.maviperde.com 1995 li yıllardan sonra Dünyada ve Türkiye'de elektronik ticaretin ön plana çıkmasıyla ve gelecek yıllarda mekanik perde sistemi pazarının çoğunu elektronik ticaretle olacağı varsayımı

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarik Zinciri Ağı Tasarımı- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Ağ tasarımı, tedarik zinciri açısından üç karar düzeyini de ilgilendiren ve bu düzeylerde etkisi olan bir konudur. Zincirin

Detaylı

ELEKTRONİK TİCARET (E-TİCARET) NEDIR? Ticaret Nedir?

ELEKTRONİK TİCARET (E-TİCARET) NEDIR? Ticaret Nedir? DERS NOTU - 1 ELEKTRONİK TİCARET (E-TİCARET) NEDIR? Ticaret Nedir? Ticaret ifadesi kavramsal olarak mal veya hizmetin satın alınması ve satılması işlemlerini kapsamaktadır. Bu sürecin elektronik ortamda

Detaylı

Şeffaf İnsan Kaynakları. Aktif personel. Etkin yönetici

Şeffaf İnsan Kaynakları. Aktif personel. Etkin yönetici Şeffaf İnsan Kaynakları Aktif personel Etkin yönetici HR-WEB ile Fark Yaratacak uygulamalar! HR-WEB İnsan Kaynakları ve Bordro Yönetimi çözümümüz, uzun yıllar boyunca edindiğimiz tecrübelerimiz ve iş dünyasının

Detaylı

LOVE EAT SUNUM E-RESTAURANT KETTE START HERE. Contact Us Taner Çolak tr.linkedin.com/in/tanercolak/

LOVE EAT SUNUM E-RESTAURANT KETTE START HERE. Contact Us Taner Çolak tr.linkedin.com/in/tanercolak/ LOVE EAT E-RESTAURANT KETTE START HERE SUNUM Taner Çolak / İÇERİK İş Fikri 1 Misyon. 2 Vizyon.. 2 Nedir. 3 Konsept.. 4 Ürün Hizmet Tanıtım. 5 Ülke Profili 6 Yer Şeçimi. 7 Paket Servis Şehir Bilgi... 8

Detaylı

Fijital Deneyimin Gıda Perakendesine Etkileri. Bülent Dal Genel Müdür ve Kurucu Ortak

Fijital Deneyimin Gıda Perakendesine Etkileri. Bülent Dal Genel Müdür ve Kurucu Ortak Fijital Deneyimin Gıda Perakendesine Etkileri Bülent Dal Genel Müdür ve Kurucu Ortak Fijitalleşme ve Gıda Perakendesi Soru için buraya TIKLAYINIZ TEDARİKÇİ YERİ ÜRÜN BİLGİSİ FİYAT KARŞILATIRMASI SATINALMA

Detaylı

HAKKIMIZDA Araba Ekspertiz, girişimci bir proje olup, ülkedeki en yaygın ekspertiz ağına sahip olan firmadır. Araba Ekspertiz in amacı 2. el araç alım/satımı esnasında alıcının talep ettiği ekspertiz raporunun

Detaylı

MOBİL UYGULAMA GİZLİLİK BİLDİRİMİ

MOBİL UYGULAMA GİZLİLİK BİLDİRİMİ MOBİL UYGULAMA GİZLİLİK BİLDİRİMİ Sürüm, 01 Ocak 2017 Tüm Kullanıcılarımızın gizliliği bizim için çok önemlidir. Bir Uygulama Kullanıcısı olarak Hizmetimizi kullandığınızda, (Uygulama Yayıncısı olarak)

Detaylı

Site Türleri ve Yapıları. Web Teknolojileri ve Programlama ODTÜ-SEM

Site Türleri ve Yapıları. Web Teknolojileri ve Programlama ODTÜ-SEM Site Türleri ve Yapıları Web Teknolojileri ve Programlama ODTÜ-SEM Site Türleri Halka açık Web Siteleri: Belirli bir sınıfın erişimine kapalı olmayan İnternet sayfalarıdır. İç İnternet, intranet. Bir kuruluşa

Detaylı

NA GRUP otomasyon ZA akım sistemleri ve Bina Otomasyonu. Firma olarak müşterilerine verdiği. Yerleşim ve Eğitim vs.dir.

NA GRUP otomasyon ZA akım sistemleri ve Bina Otomasyonu. Firma olarak müşterilerine verdiği. Yerleşim ve Eğitim vs.dir. HAKKIMIZDA NA GRUP otomasyon ZA akım sistemleri ve Bina Otomasyonu konusunda siz değerli müşterilerine hizmet vermek için kurulmuştur. Sektöreltecrübesi tecrübesi yaklaşık 15 yıldır. Firma olarak müşterilerine

Detaylı

Türkiye nin Her Yerinde Bir Güven Kurumu

Türkiye nin Her Yerinde Bir Güven Kurumu Genel Sunum Türkiye nin Her Yerinde Bir Güven Kurumu Yetkili Güven Kurumu Çözümler Hizmet Standartlar Personel Altyapı Güvenli ve yasal geçerli çözümler Mevzuata uygun hizmet anlayışı Dünya standartlarında

Detaylı

AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU

AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU MEVZUAT TÜRÜ Gider Vergileri Genel Tebliği Taslağı (Seri No:91) AÇIKLAMA Başkanlığımızca hazırlanan 91 Seri No.lu Gider Vergileri Genel Tebliğ Taslağında; 6493 sayılı Ödeme ve Menkul

Detaylı

w w w. a n k a r a b t. c o m

w w w. a n k a r a b t. c o m Şirket Profili w w w. a n k a r a b t. c o m AnkaraBT, yazılım geliştirme alanında faaliyet gösteren ve uzman kadrosuyla Türkiye'nin önde gelen kurumsal çözümlerini üreten %100 Türk sermayeli bilgi teknolojisi

Detaylı

Lojistik ve Bilgi Sistemleri ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA

Lojistik ve Bilgi Sistemleri ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA Lojistik ve Bilgi Sistemleri ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA Fiziksel Dağıtımdan Tedarik Zincirine u Mallar, Hizmetler ve Bilgilerin Akışı u Tedarik Zincirinde Bilgi: Bilinirlik ve Görünürlük u Satış Noktası

Detaylı

Orta ölçekli şirketler için uçtan uca işbirliği sunuyoruz.

Orta ölçekli şirketler için uçtan uca işbirliği sunuyoruz. Orta ölçekli şirketler için uçtan uca işbirliği sunuyoruz. İletişiminiz ne kadar iyi? Bu, günümüzün mobil ve sanal iş alanı ortamında çalışanları iş ortakları ve müşterileri arasında kesintisiz iletişim

Detaylı

Biz Kimiz? Şirketimiz 2015 de kurulmuş olup, sermayesi 2017 yılında TL çıkarılmıştır.

Biz Kimiz? Şirketimiz 2015 de kurulmuş olup, sermayesi 2017 yılında TL çıkarılmıştır. Biz Kimiz? Şirketimiz 2015 de kurulmuş olup, sermayesi 2017 yılında 1.000.000 TL çıkarılmıştır. Genel Merkezi Çorum Teknokent te, Ankara Şubesi Azel Kulededir. Yazılım Franchising işi yapan şirketimiz,

Detaylı

Gizlilik ve Güvenlik GİZLİLİK VE GÜVENLİK POLİTİKASI

Gizlilik ve Güvenlik GİZLİLİK VE GÜVENLİK POLİTİKASI Gizlilik ve Güvenlik GİZLİLİK VE GÜVENLİK POLİTİKASI Firmamız,çeşitli amaçlarla kişisel veriler toplayabilir. Aşağıda, toplanan kişisel verilerin nasıl ve ne şekilde toplandığı, bu verilerin nasıl ve ne

Detaylı

Sanal dünyada sağlıklı çözümler için...

Sanal dünyada sağlıklı çözümler için... Sanal dünyada sağlıklı çözümler için... http://www.okaynet.net MERHABA OkayNet Bilişim Hizmetleri olarak iş yerinizi yeniden inşa ediyoruz. Duvarlarınızı yıkıyor, çerçevelerinizi değiştiriyor ve masalarınızı

Detaylı

MİLPA TİCARİ VE SINAİ ÜRÜNLER PAZARLAMA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. MİLPA GİZLİLİK POLİTİKASI

MİLPA TİCARİ VE SINAİ ÜRÜNLER PAZARLAMA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. MİLPA GİZLİLİK POLİTİKASI MİLPA TİCARİ VE SINAİ ÜRÜNLER PAZARLAMA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. MİLPA GİZLİLİK POLİTİKASI 1 İÇİNDEKİLER 1. Giriş 3 2. Politika nın Kapsamı 3 3. Kişisel Verilerin Korunması 3 4. İnternet Sitemizde Toplanan

Detaylı

E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz.

E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz. Mehmet Can HANAYLI Sanal ortamda hukuksal kurallara uyarak e-ticaret yapabileceksiniz. E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz. E-Ticarette

Detaylı

DİJİTAL & SOSYAL MEDYA NIN GELENEKSEL MEDYA YA GÖRE AVANTAJLARI

DİJİTAL & SOSYAL MEDYA NIN GELENEKSEL MEDYA YA GÖRE AVANTAJLARI Düzen Değişti HAMİNNE DİJİTAL MEDYA & SOSYAL AĞ PAZARLAMA Haminne, dijital medya ve sosyal ağlar üzerinde; lokal ve ulusal pazarlama çözümleri üreten, şehir hedefli yayın ve yayıncıları ile yüz binlerce

Detaylı

2011 yılında yeni konsepti ve büyüyen ekibiyle şu anki yüzüne kavuşmuştur.

2011 yılında yeni konsepti ve büyüyen ekibiyle şu anki yüzüne kavuşmuştur. 2002 2005 2008 2011 2014 2016 Adjans Kimdir Dijital reklam ajansı olan Adjans, 2002 yılında dijital dünya sektörüne giriş yapmış ve sektörde hızla yükselerek adını duyurmuş prestijli bir kuruluştur. Markanızı

Detaylı

WINDESKCONCENTO. sıgnum. Kurumsal İş Süreçleri Uygulamaları. windesk.com.tr

WINDESKCONCENTO. sıgnum. Kurumsal İş Süreçleri Uygulamaları. windesk.com.tr windesk.com.tr WINDESKCONCENTO Kurumsal İş Süreçleri Uygulamaları Kurumsal İş & Operasyonel süreçlerin performans tabanlı otomasyonu ile hizmet verimliliği ve kalitesinde artış sağlanır. sıgnum WINDESK

Detaylı

e-lift e-devlet Çözümleri

e-lift e-devlet Çözümleri E-Fatura Uygulamasında Yeni Düzenlemeler e-ticaret e e-arşiv Zorunluluğu e-lift e-devlet Çözümleri Yavuz Gösterişli Satış Hizmetler Müdürü Hakkımızda Aryada, Logo Yazılım A.Ş. ticari ürünlerinin lisans,

Detaylı

TS EN ISO 9241-151 EŞLEŞTİRME LİSTESİ

TS EN ISO 9241-151 EŞLEŞTİRME LİSTESİ Kriter No Kriter Başlığı Rehber İlke Başlığı A 6. Üst Düzey Tasarım Kararları ve Tasarım Stratejisi 6.1 Genel özellikler 6.2 Web uygulamasının amacının belirginliği 3.10.1. Kurumsal Bilgiler 1.3.2. Kullanıcıların

Detaylı

DİJİTAL REKLAMCILIK. ŞEFFAFLIK, KONTROL, RIZA Mart Teknik standartlar Geliştirilmektedir ve değişebilir

DİJİTAL REKLAMCILIK. ŞEFFAFLIK, KONTROL, RIZA Mart Teknik standartlar Geliştirilmektedir ve değişebilir DİJİTAL REKLAMCILIK ŞEFFAFLIK, KONTROL, RIZA Mart 2018 Teknik standartlar Geliştirilmektedir ve değişebilir Gündem Konu: AB Düzenleyici Zorluklar Çözüm Yolları Kapalı Ekosistem Bağımsız ve esnek bir ekosistem

Detaylı

BİLGİ İŞLEM BÖLÜMLERİNİN DAHA KOLAY VE ETKİN YÖNETİLMESİ İÇİN BİR ARIZA KAYIT SİSTEMİ FATİH YÜCALAR ŞENOL ZAFER ERDOĞAN

BİLGİ İŞLEM BÖLÜMLERİNİN DAHA KOLAY VE ETKİN YÖNETİLMESİ İÇİN BİR ARIZA KAYIT SİSTEMİ FATİH YÜCALAR ŞENOL ZAFER ERDOĞAN BİLGİ İŞLEM BÖLÜMLERİNİN DAHA KOLAY VE ETKİN YÖNETİLMESİ İÇİN BİR ARIZA KAYIT SİSTEMİ ORHUN UZUNŞİMŞEK OĞUZHAN İLHAN FATİH YÜCALAR ŞENOL ZAFER ERDOĞAN orhun.uzunsimsek@gmail.com ilhanoguzhan@gmail.com

Detaylı

Merhaba dediğini görün. Şimdi Cisco TelePresence ile gelecek yanınızda.

Merhaba dediğini görün. Şimdi Cisco TelePresence ile gelecek yanınızda. Broşür Merhaba dediğini görün. Şimdi Cisco TelePresence ile gelecek yanınızda. 2010 Cisco ve/veya bağlı kuruluşları. Tüm hakları saklıdır. Bu belge Genel Cisco Bilgileri ni içerir. Sayfa 1/5 Yeni Çalışma

Detaylı

TABLET MENÜ RESTORANLAR/KAFELER İÇİN TABLET MENÜLER

TABLET MENÜ RESTORANLAR/KAFELER İÇİN TABLET MENÜLER TABLET MENÜ RESTORANLAR/KAFELER İÇİN TABLET MENÜLER TABLET MENÜ NEDİR? Tablet bilgisayar üzerinde çalışan dokunmatik ve etkileşimli bir menüdür. Müşterilerinize sunduğunuz klasik karton menülerin yerini

Detaylı

GİRDİALIMI. Sistemin işleyişinde gereksinim duyulan verilerin sisteme girişinin yapılabilmesi için öncelikle toplanmaları gerekmektedir.

GİRDİALIMI. Sistemin işleyişinde gereksinim duyulan verilerin sisteme girişinin yapılabilmesi için öncelikle toplanmaları gerekmektedir. GİRDİ TASARIMI GİRDİ TASARIMI Geliştirilenyazılımın güvenilir ve geçerli bir yazılım olabilmesi iyi bir girdi tasarımı ile olanaklıdır. Diğer taraftan geliştirilen yazılımlar için kullanışlılık sahip olunması

Detaylı

Mutlu Müşteriler. Kararsız Müşteriler. Mutsuz Müşteriler

Mutlu Müşteriler. Kararsız Müşteriler. Mutsuz Müşteriler ANKETCHI Müşterileriniz Sizden Memnun Mu? Her gün yüzlercesine ürün ve hizmet sattığınız müşterileriniz sizden memnun mu? Müşterileriniz sizin hakkınızda ne düşünüyor? Uzak mağazalarınızın müşteri memnuniyet

Detaylı

17 Haziran 2014 DenizBank Güncel Haber Bülteni

17 Haziran 2014 DenizBank Güncel Haber Bülteni 17 Haziran 2014 DenizBank Güncel Haber Bülteni Mobil RTB Harcamaları %459 Artış Gösterdi emarketer tahminlerine göre RTB harcamaları (tüm reklam çeşitleri dahil) 2018 yılında toplamda $12 milyar a ulaşacak.

Detaylı

İşletme Bilgi Yönetimi. Doç. Dr. Serkan ADA

İşletme Bilgi Yönetimi. Doç. Dr. Serkan ADA İşletme Bilgi Yönetimi Doç. Dr. Serkan ADA Bilgi Toplanmış, organize edilmiş, yorumlanmış ve belli bir yöntemle etkin karar vermeyi gerçekleştirmek amacıyla ilgili birime sevkedilmiş, belirli bir amaç

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ. AKILLI FİYAT ARAMA MOTORU TiLQi.NET

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ. AKILLI FİYAT ARAMA MOTORU TiLQi.NET İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ AKILLI FİYAT ARAMA MOTORU TiLQi.NET Bitirme Ödevi Kadir Kemal Dursun 040000643 Hakan Demirtaş 040000684 Bölüm : Bilgisayar Mühendisliği Anabilim

Detaylı

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır.

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. ? NEDEN BİYOMETRİK DOĞRULAMA SUNUCU TABANLI BİYOMETRİK MICROSOFT WINDOWS OTURUM AÇMA UYGULAMASI Biyometrik veri taklit edilemez, şifre gibi unutulamaz!

Detaylı

aberon PICK-BY-LIGHT aberon PICK CART,

aberon PICK-BY-LIGHT aberon PICK CART, DEPO OTOMASYONU VELTIONoptimum ilaç ve kozmetik ürünleri dağıtıcılarına çok çeşitli seçenekler sunar. Toplama otomasyonuna ilişkin sunduğumuz çözümler, dağıtıcıların ürün akışlarını ve hizmet seviyelerini

Detaylı