TÜRKĐYE-MACARĐSTAN ĐLĐŞKĐLERĐNDE DÜN VE BUGÜN. Hüsnü MERDANOĞLU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKĐYE-MACARĐSTAN ĐLĐŞKĐLERĐNDE DÜN VE BUGÜN. Hüsnü MERDANOĞLU"

Transkript

1 TÜRKĐYE-MACARĐSTAN ĐLĐŞKĐLERĐNDE DÜN VE BUGÜN Hüsnü MERDANOĞLU

2 TARİHİ TARTIŞMA: Macarların kökeni ve bugünkü yurtlarına, yani Karpatlar Havzasına nasıl ve hangi tarihsel süreç sonucunda yerleştikleri TARTIŞMA KONUSUDUR.

3 GENEL BİLGİLER BAĞLAMINDA;Macarların ataları Milattan Sonraki 4. yüzyılda Atilla öncülüğündeki Hun akınları sonucunda Volga Nehri nin orta yatağına (Magna Hungaria ya) göç etmiştir.

4 Bu andan itibaren (MÖ 4.yy.) Macarlar Türk kökenli Onogur- Bulgar kavimleriyle iletişime geçmişlerdir.

5 MACARLAR Önceleri Şaman inancında iken, zaman içerisinde zaman içerisinde Hıristiyanlığı benimsemeye başlamışlardır.

6 Fin-Ugor kavimlerinin ana yurdu olan Ural dağları ile Volga Nehri dolaylarını MACARLAR yurt edinmişlerdir. Fin-Ugor kavimlerinin doğudaki kolu olan Ugorlar daha sonra güneye inerek Onogurlar a karışmışlardır. Sonara da batıya göç eden Hunlarla birleşmişlerdir. Bu üç boyun karışmasıyla; Volga bölgesinde Macar kavmi meydana gelmiştir.

7 Yani günümüz MACARLARI, üçü Türk, dört kavmin birleşmesinden doğmuştur: Onogurlar, Ugorlar, Hunlar ve Kavar Hazarları. "On ogur" sözcüğü 10 boyun bir araya gelerek oluşturduğu birliği simgeler.

8 Bir başka görüşe göre Macar milleti; 1-Kabarlar, 2-Kürtler, 3-Gyarmatlar, 4-Taryanlar, 5-Yeneler, 6-Kerler ve 7-Kesailer olmak üzere yedi Türk boyundan oluşmuştur. (Abdulhalük M. Çay, Her Yönüyle Kürt Dosyası, Boğaziçi Yayınları, Ankara, 1993 s.,265.)

9 FĐN-UGOR ANA KAVMĐ, M.Ö. ĐKĐ BĐN YIL ÖNCE ĐKĐ KOLA AYRILMIŞLAR: 1-FĐN-PERM BATI KOLU, BALTIK DENĐZĐNE DOĞRU GĐDEN FĐN VE EST KAVMĐNE BÖLÜNMÜŞLER. 2-DOĞU KOLUNU OLUŞTURAN UGORLAR ĐSE; OSTYAKLAR, VOGULLAR VE ANA MACARLARDAN OLUŞMUŞTUR. (Yücel Namal, Türk Macar Đlişkileri, Đskenderiye yayını, Đstanbul 2009, s.,13.

10 Macarlar, 7. yüzyılda yine bir Türk kavmi olan Hazarların egemenliği altında yaşamışlardır.

11 Fin-Ugor kavminin yani URALLARIN EN ESKİ YURDU KUZEYDOĞU AVRUPADIR.

12 Macarlar 839 yılında Aşağı Tuna ve 862 yılında Karpatlar Havzasında akınlar yapışlar ve 896 da bu bölgelere yerleşmişlerdir.

13 1000 yılında tahta çıkan I. István tarafından Estergon merkez olmak üzere, Hıristiyan bir krallık olarak Macaristan Krallığı ilan edilmiştir.

14 Macaristan a yerleşen ve 13. ve 14. yüzyıllarda tamamen Macarlaşan Peçenekler ve 1223 de Moğollardan aldıkları yenilgi üzerine bir kısmı Macaristan a yerleşen, Kumanlar, TÜRK MACAR İLİŞKİLERİNİ PERÇİNLEMİŞLERDİR.

15 MACAR KRALIĞI, yıllarında, Avrupa'yı darmadağın eden MOĞOL İSTİLASI yüzünden önemli yıkıma uğramıştır.

16 Bulgarlar gibi Türk kökenli olan Macarlar da toptan Hıristiyanlığa geçmişler, ancak Macarlar Katolik mezhebini seçtikleri için, Roma Kilisesine bağlanmışlardır. Macarlar, Avar krallığının yıkılışından yaklaşık yüzyıl sonra (907) adlarını verdikleri bugünkü Macaristan a girmişlerdi.

17 Devletlerini kurduktan sonra ülkelerinin coğrafi konumu gereğince Roma Kilisesi ve Katolik devletlerle ilişkiye geçmişler, Bulgarlar dinleriyle birlikte dillerini de değiştirdikleri halde Macarlar, dillerini ve öz kültürlerinin bir bölümünü korumuşlardır.

18 MACARLARIN KÖKENİNİN AYDINLATILMASI

19 Macar Türkolog Rásonyi nin Macarların kökeni ile ilgili görüşleri şöyledir: Tuna Bulgarlarını, tarihlerinin başlangıcında ve Đslavlaşmadan önce ne hakla Türk kavimleri arasında sayıyorsak, Macar ları da aynı hakla Türklerle akraba olduğundan kuşku duymuyoruz. Çünkü Macar ların esas kökenini, Türk lerle en eski çağlardan beri bağı olan Fin- Ugor lar oluşturur. Daha yalın bir ifade ile Türkler, Macar ların babası, Fin-Ugorlar ise anasıdır.

20 Macarların kökeni ile ilgili olarak, Sümerlerde, Maorilerde, Amerika yerlilerinde, hatta Grönland da arayanlar ve bu teorileri kendilerine göre kanıtlamaya çalışanlar da olmuştur.

21 BİR İPUCU AR

22 BĐR BĐLĐM ADAMINA GÖRE (COŞKUN ÜÇOK) SONU AR ĐLE BĐTEN MĐLETLERĐN KÖKENĐ TÜRKTÜR. (MACAR, BULGAR,..)

23 TÜRK-MACAR YAKINLAŞMASINDA Giyim-kuşam, dil, edebiyat ve yemek kültürüne kadar derin izler bırakması, TÜRK-MACAR AKRABALIĞININ BİR SONUCUDUR.

24 OSMANLI AKINLARINA ÖVGÜLER

25 Macarların en büyük destan (epik) şairi (Miklós ZrínyiZrínyi) 1561 yılında Viyana'da basılan Zigetvar Tehlikesi (Szigeti veszedelem) isimli yapıtında, Zigetvar kalesinin Osmanlılar tarafından ele geçirilişini ve aynı zamanda şairin büyük dedesi ve adaşı olan kale komutanının cesur mücadelelerini anlatmıştır.

26 İlk bölümde şair Kanunî'nin kılıcıyla Avrupa'yı titrettiğini anlatmış ve Tanrıya, İsa'ya ve annesine övgüler dizmiştir.

27 NE VAR Kİ, Macar romantizminin hazırlayıcılarından biri olan ve dil yenileştirme hareketi içerisinde de aktif bir görev üstlenen Ferenc Kölcsey ( ), "Macar Halkının Fırtınalı Yüzyıllarından" başlığıyla, 1823 yılında kaleme aldığı ve aynı zamanda Macar Millî Marşı olan Himnusz (İlahi) adlı şiirinde, Türkler hakkında pek de hoş olmayan ifadeler kullanmıştır.

28 Ferenc Kölcsey; Ah, günahlarımız yüzünden Göğsünde alevlendi kızgınlık, Ve savurdun yıldırımlarını Gürüldeyen bulutlarından, Önce hırsız Moğol'un okunu Fırlattın üzerimize, Sonra Türklerin boyunduruğunu Omuzlarımıza yüklendik. Kaç defa çınladı dudaklarında Osmanlı'nın vahşi halkının Ezilmiş ordumuzun kemik yığınları üzerinde

29 OSMANLI-MACAR ĐLĐŞKĐLERĐ

30 Osmanlı-Macar ilişkilerinde Budin in Macarların eline geçmesi etken olmuştur dan 1686 ya 1526 dan 1686 ya dek Osmanlı egemenliği dönemi başlamıştır.

31 Moğol istilasından sonra Arpat Hanedanının yerine, yabancı soydan gelen Anju Hanedanı geçmiştir. Macarlar, Osmanlıların Balkanlardaki ilerleyişini durdurmak için 1396'da kişilik bir orduyla harekete geçmişlerdir.

32 Niğbolu önlerinde Yıldırım Beyazıt ( ) karşısında Macarlar, ağır bir yenilgiye uğramışlardır.

33 Mohaç'ta tekrar Macar ordusu Osmanlılara yenilmiştir. 1526'da

34 Macaristan'ın tamamı Osmanlı eyaleti haline getirilmiş ve Budin Beylerbeyliğine bağlanmıştır.

35 MACARLARIN, OSMANLILARA UNUTULMAZ KATKILARI

36 Macar Urban (Orbân), Fatih in hizmetinde çalışan topçu ustasıdır. İstanbul un fethi sırasında 26 Mayıs ta (1453) Macar elçileri, Urban tarafından dökülen topların yerleştirilmesinde yardımcı olmuşlardır.

37 İlk Türk matbaasının kurucusu İbrahim Müteferrika nın, Macar olduğunu da anımsamak gerekir.

38 Macaristan 1699'daki Karlofça Antlaşmasına kadar 165 yıl Osmanlı yönetiminde kalmıştır.

39 Papa önderliğinde KUTSAL İTTİFAK kurularak, Osmanlı'yı AVRUPA DAN tümüyle çıkartmak için saldırıya geçirmiş,

40 1718 yılında PASOROFÇA ANTLAŞMASI ile birlikte Macaristan bütünüyle Osmanlı'dan ayrılmıştır.

41 OSMANLI YÖNETİMİ, MACARİSTAN I İHMAL ETMEMİŞTİR.

42 Osmanlı devlet adamları, başta hamam olmak üzere Macaristan da çok sayıda eserler yaptırmışlardır. Macaristan'ın, Avusturya idaresine geçince gerçekleştirilen yıkıma rağmen kimi yapıtlar günümüze dek ayakta kalabilmiştir.

43 O devirlerde mezhep savaşları ile çalkalanan Avrupa'da, Macaristan başta olmak üzere, Osmanlı toprakları Protestanların sığınak yeri olmuş, Osmanlı- Macar ilişkileri sosyal ve ekonomik her alanda gelişmiş ve Macaristan'da Osmanlı kıyafetleri giymek moda olmuştur.

44 Macaristan, Avusturya'nın yönetimine geçince bile, Osmanlı yönetimi ile iyi ilişkileri sürmüştür. Macar bağımsızlıkçıları ( 'te İmre Thököly'nin, 'de Ferenc Rakoczi'nin) hareketleri başarısızlıkla sonuçlanınca diğer isyancılar ile birlikte Osmanlı Devletine sığınmışlardır. (Thököly İzmit'te, Rakoczi Tekirdağ'da ölene kadar misafir gibi ağırlanmışlardır.)

45 Osmanlı kendisine sığınan Macar kahramanların iade edilmesi taleplerine şiddetle karşı çıkmıştır. Öte yandan bir çok Macar komutan, Osmanlı ordusu içinde önemli görevler üstlenmişlerdir.

46 1848 ĐHTĐLALĐ ĐLE AYAKLANAN MACAR ÖZGÜRLÜKÇÜLERĐ, RUSLAR TARAFINDAN KANLI BİR ŞEKİLDE BASTIRILMASI ÜZERİNE, OSMANLIYA SIĞINANLAR OLMUŞTUR.

47 1876'da Macaristan,Avusturya sınırları içinde federatif bir devlet haline gelmiş, böylece Avusturya- Macaristan İmparatorluğu ismiyle ikili bir monarşi kurulmuştur.

48 Avusturya, 1914'te Birinci Dünya Savaşına girince Macaristan da katılmak zorunda kalmış, Avusturya'nın teslim olması üzerine Macaristan ayrılarak cumhuriyet ilan edilmiştir.

49 MACARLARDA TURAN TUTKUSU

50 MİTOLOJİYE GÖRE; HAZAR DENĐZĐ, ARLAR GÖLÜ, AMUDERYA VE SĐRĐDERYA NEHĐRLERĐ ARASINDA KALAN BOZKIRLARA TURAN ADI VERĐLMEKTEDĐR.

51 TURANCILIĞI KURUMLAŞTIRAN MACAR ARAŞTIRMACILAR OLMUŞTUR. TURANCILIK KONUSUNDA İLK ARAŞTIRMACI, MİKSA MÜLLER DİR.

52 19. YÜZYILDA FERENCZ PULSZKY; HĐNT, ÇĐN, ÖNASYA, MISIR VE YUNAN UYGARLIKLARININ KAYNAĞI OLARAK, ORTA ASYA YI GÖSTERMĐŞTĐR.

53 MACAR DOĞU BĐLĐMCĐ ARMĐN HERMANN VAMBERY TURAN I ETNOGRAFĐK ĐR KAVRAM OLARAK KULLANDIĞI GĐBĐ TURAN IRKI TANIMLAMASINDA DA BULUNMUŞTUR.

54 MACAR TURANCILARI TURAN DERNEĞĐNĐ, 1910 YILINDA KURMUŞLARDIR.

55 1914 DE MACAR TURANCILARINCA YAYIMLANAN CEL-TSEYĐL ADINI TAŞIYAN YAYINDA; GEÇĐMĐŞ BĐNLERCE KANITLARIYLA BĐZĐ TÜRKLERE BAĞLAMAKTADIR. ĐSTĐKBAL TURANĐYEDEDĐR. DENĐLMĐŞTĐR.

56 OSMANLI DÖNEMĐ TÜRK TURANCILARI ĐSE; MACARLARI YAKIN AKRABA OLARAK GÖRMEKLE BĐRLĐKTE, MACARLARIN DĐN AYRILIĞINI, BĐR ENGEL SAYMIŞLARDIR.

57 Türk kökenli olduklarını unutmayan Macarlar, 19.yüzyılda güçlenen ulusçuluk akımları sırasında Türkoloji çalışmalarına öncülük etmişlerdir.

58 AHMET AĞAOĞLU VE YUSUF AKÇURA GĐBĐ RUSYA DAN GÖÇ EDEN DÜŞÜNÜRLER, MACAR VE TÜRKLERĐN ĐŞBĐRLĐĞĐ YAPMALARI YÖNÜNDE ÇABA ĐÇĐNDE OLMUŞLARDIR.

59 Birinci Paylaşım (Dünya) Savaşı ndan sonra 1920 yılında Macaristan, Trianon Antlaşması sonucunda, ovalarını çevreleyen dağlardan uzaklaştırılmıştır. Oysa; Havza Devlet özeliğinde olan Macaristan, ova ile dağlar arasında ekonomik ilişkiden yaralanan bir devletti. Bu tarihten sonra Macaristan ın bütün gayreti,eski doğal sınırlarını elde etmek olmuştur.

60 TÜRKĐYE CUMHURĐYETĐ ĐLE MACARĐSTAN ĐLĐŞKĐLERĐ

61 ÖNCELİKLE BİLİNMELİ Kİ, Ulusal Kurtuluş Savaş ımız Macar dostlarımız tarafından yakından izlenmiş ve kurtuluşumuza sevinenler arasında Macarlar, ön sırada yer almışlardır.

62 Lozan Antlaşması yürürlüğe girdikten sonra Macaristan'la diplomatik ilişkiler kurulmuştur.

63 İkinci Dünya Savaşı öncesinde Macaristan'ın İtalya ile anlaşarak, revizyonist devletler safında yer almasına karşılık, Türkiye'nin 1934'te Balkan Paktını imzalayarak anti - revizyonist kampa katılmasının iki ülke ilişkilerinde yarattığı olumsuzluk, Atatürk'ün enerjik tutum ve ileri görüşlülüğü sayesinde giderilerek, ilişkiler güçlendirilmiştir.

64 Türkoloji alanında önemli çalışmaların Macaristan da başlaması dünya tarihinde ilk Türkoloji kürsüsünün yine Macaristan da kurulmuş (1870) olması, Macarlar ile Türkiye arasındaki ilişkiler açısından önemli bir etken olmuştur.

65 DEVLETĐMĐZĐN KURUCUSU MUSTAFA KEMAL ATATÜRK; HEM TÜRKÇÜLÜĞE HEM DE BĐLĐMSEL ARAŞTIRMAYA ÖNEM VEREN BĐR KĐŞĐLĐĞE SAHĐP OLMASI, TÜRKĐYE-MACARĐSTAN ĐLĐŞKĐLERĐ GÜÇLENDĐRMĐŞTĐR.

66 Türk-Macar soy birlikteliği, Atatürk döneminde fark edilmiştir. Atatürk, Türk Tarih Kurumu'nu kurarak ve aynı yıllarda Ankara'da 'Hungaroloji Enstitüsü'nü faaliyete geçirerek Türk-Macar kardeşliğini ispatlamıştır. ATATÜRK Ü ANLAMAYA BAŞLAYAN Macar tarihçileri de 'biz ne büyük hata ettik de Almanlarla mücadele edeceğimize kardeşlerimiz Türklerle savaştık?' demeye başlamışlardır.

67 Macaristan Büyükelçisi (De Cindrie) "Birinci dünya savaşı sonrası olaylarının ezdiği Macar ulusu, kardeş Türkiye'nin Atatürk yönetiminde canlanmasından güç kazanmış, örnek almıştır ve bunun için her türlü zorluklara rağmen geleceğe güvenle bakmaktadır. " DİYEREK, TARİHİ BİR SAPTAMADA BULUNMUŞTUR.

68 1932 yılında Macaristan Başbakanı olan Gömbös Türk-Macar birlikteliğine değinmiş, kan ve kardeşlik bağlarıyla bağlı bulunan iki milletin ekonomik alanda da yapacakları çok şey olduğunu bildirmiştir.

69 Türkiye ile Macaristan arasında; Dostluk Antlaşması ( ), Đkamet Antlaşması ( ), Hakemlik, Uzlaşma ve Tarafsızlık Antlaşması ( ) Đmzalanmıştır yılında imzalanan Dostluk Antlaşması, Macaristan hükümetinin Trianon Antlaşması sonrası imzaladığı ilk antlaşma olması bakımından önemli bulunmaktadır.

70 -Enis Behiç (Koryürek) Budapeşte de konsoloslukta görev yapmış, ATATÜRK ÜN -Hüsrev (Gerede), -Ruşen Eşref (Ünaydın), -Vasıf (Çınar), -Behiç (Erkin) gibi yakından tanıdığı kişileri, Macaristan a büyükelçi olarak atamış olması, Devletimizin kurucusunun, Macar ülkesine verdiği önemin bir göstergesi olarak düşünülmelidir.

71 Akıl ve ilimi rehber edinmiş olan Devlet kurucumuz Atatürk ve arkadaşları Ülkemizin tarım yönünden de kalkınmışlığını sağlamak için, Bir tarım ülkesi olan Macaristan dan yararlanmışlardır.

72 Eskişehir, Uşak Şeker Fabrikalarının bitki yetiştirme, ekim nöbeti, hayvancılık alanlarındaki uygulamalar, Atatürk Orman Çiftliği nin kuruluşu, Macar tarım tekniğine göre yürütülmüştür.

73 Karacabey harasında merinos koyunlarının yetiştirilmesinde Macar birikiminden yararlanılmıştır.

74 MACAR UZMANLAR: Üniversite ve Teknik Öğretim Okullarına kadar çok eğitim kurumunda, Etnografya ve Macarca derslerinde (Gyula Meszaros), jeoloji, hayvancılık ve meteoroloji alanlarında (Locy Lajos, Wellmann Oszkar, Rethly Antal ), Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü nün kurulmasında, Atatürk ün 1935 yılında Dil-Tarih Coğrafya Fakültesinde kurduğu Hungaroloji kürsüsünde, (Lászlo Rásonyi) KATKI VERMĐŞLERDĐR.

75 İki Dünya Savaşı arasındaki devirde birçok Türk öğrencisi, öğrenimini Budapeşte Üniversitesi Türkoloji Enstitüsü nde tamamlamıştır.

76 28 Haziran 1956 da Polonya da Poznan Ayaklanması Macaristan da büyük yankı uyandırmıştır. Sovyetler Birliği nce önü kesilmeye çalışılan Gomulka nın 20 Ekim 1956 da Polonya Komünist Partisi Genel Sekreteri olmayı başarması, Macar halkı üzerinde büyük bir moral etki yapmıştır.

77 MACAR AYDINLARININ ATATÜRK VE DEVRİMLERİNE YAKLAŞIMLARI

78 Mebussan Meclisinde Başkan (Dr. Korniş) Atatürk için şunları söylemiştir: "...O Milletinin politik, sosyal askerî, idarî ve kültürel yaşam tarzını kökten değiştirdi. Dünyanın gelişmesinden geri kalmış köhne bir durumdaki Türklükten modern bir millet, ilerlemeye yetenekli bir devlet yarattı. O, ilk olarak azimle ve cesurca galip devletlerin haksız barış emirlerine karşı gelerek, yurdunu aşağılayan Sevr Barış Antlaşması porselenini parçalayarak milletin yeniden birliğini sağladı....o, Önce asker komutan, sonra halk lideri olarak karmaşalıktan bir askerî düzen yarattı. Bir halk lideri olarak da milletin içindeki değerleri bilinçli bir hukuk düzeyine yükseltti ve ona canlılık verdi..."

79 Bir Macar gazetesi (Kis Ujság) : " O Ankara'da millî hükümeti kurarak İstanbul'daki hükümete ve Paris yakınında yapılan haksız barış antlaşmasına karşı gelen Avrupa da ilk devlet adamı oldu. Ülkesinin iyi bir geleceğe kavuşmasındaki hamlelerin yanı sıra, O da mesleğinde bomba gibi hızla yükseldi.

80 ĐKĐNCĐ DÜNYA SAVAŞINDA MACARĐSTAN

81 1941'de Almanya ile birlikte Rusya'ya karşı Đkinci Dünya Savaşına girmiş olan Macaristan, 1944'te Almanya ile arası açılınca, Hitler tarafından işgal edildi. Amiral Horthy'nin Macaristan'da yirmi dört yıllık idaresi sona erip, yerine Szalasi getirildi.

82 Yemin ediyoruz, artık köle olmayacağız! (Eskunzuk, eskunzuk hogy tovabb nem leszunk!) diyen Macar halkının bağımsızlık mücadelesi, Budapeşte'ye giren yüzlerce Sovyet tankı tarafından kanla bastırıldı. Binlerce Macar, komünizmden kurtulmak için seyirci durumda kalan Batı'ya sığındılar.

83 Macaristan Đkinci Dünya Savaşı na Slovakya, Transilvanya ve bir kısım Alpleri ele geçirmek için girmişlerdi. Ancak. savaştan yenik çıkınca, tekrar Macar ovalarına sokulmak durumunda kaldılar.

84 Macaristan, havzayı çevreleyen dağları kontrol edememenin sıkıntısını, 1956 Macar Ulusal Ayaklanması nda da yaşadı. Sovyet tümeni kolaylıkla Macaristan a intikal etti.

85 TÜRKKİYE-MACARİSTAN DOSTLUK SÜRECİNDE; 1956 yılındaki Macar İhtilâli sonrasında yüzlerce Macar Türkiye ye sığındılar.

86 KÜLTÜREL BİRLİKTELİK

87 MACARİSTAN DA Sıkça Türk (Török) soyadı, Türkçe cadde adlarına ve Attila ismine rastlanmaktadır.

88 Türk-Macar tarihî ilişkileri sonucunda Macarca'ya 300 civarında Türkçe kelime girmiştir. Macarca dan alınan sözcükler: TÜRKÇE MACARCA katana katona salaş szallas şarampol sorompo varoş varos TÜRKÇE MACARCA arpa arpa balta balta ikiz iker kapı kapu tanık tanu tarla tarlo tekne tekno

89 Ortak kelimeler. kapı kapu, ana- anja, kayısı- kajsi, elma- alma, kestane- gestenye, arslan- oroszlan, batur(cesur)- batur Bıçak, şal, kumpir, divan, pabuç, şapka gibi yüzlerce kelime Macarca, tıpkı Türkçe gibi Ural-Altay dil grubu içinde yer almaktadır.

90 TARİHİ KALITLAR

91 Ferhad Paşa Camii

92 Yakovalı Hasan Cami

93 Gül Baba Türbesi

94 Malkoç Bey Camii

95 YALOVALI HASAN PAŞA CAMİİ

96 ALACA CAMİİ

97 İSA BEY CAMİİ

98 MOSTAR CAMİİ

99 DELİ HASAN PAŞA CAMİİ

100 BUDAPEŞTE EĞRĐCAMĐ

101 Eğri Kalesi, Hamza Bey Mescidi Minaresi, Valide Sultan Hamamı; Estergon da burç kalıntıları; İdris Baba Türbesi ve Zigetvar daki Ali Paşa Camii

102 17. ve 18. yüzyıllarda Macaristan da çıkan iç savaşın ardından Osmanlı himayesine girerek uzun yıllar Kocaeli de yaşayan Macar Kralı (Thököly İmre) adına Sekapark alanı içerisinde (kocaeli) bir Anı Evi yaptırılmıştır..

103 Macaristan ın Temel Göstergeleri: Başkent: Budapeşte Resmi dil: Macarca Dini: Roma Katolikliği Okuma-yazma: %99 Yüzölçümü: km2 Para Birimi: Forint (HUF) Nüfus: on milyonun üstünde Nüfus Artış Oranı: %0,25 (NÜFUS AZALMASINDAN DA SÖZ EDİLMEKTE.) (2007 yılında ülkede doğanların sayısının 97 bin 600, ölenlerin sayısının ise 132 bin 800 olduğunu bildirdi.) **

104 SAYGILARIMLA Hüsnü MERDANOĞLU

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA)

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) Osmanlı devletinde ülke sorunlarının görüşülüp karara bağlandığı bugünkü bakanlar kuruluna benzeyen kurumu: divan-ı hümayun Bugünkü şehir olarak

Detaylı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı III. ÜNİTE TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI VE İLK TÜRK DEVLETLERİ ( BAŞLANGIÇTAN X. YÜZYILA KADAR ) A- TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI I-Türk Adının Anlamı

Detaylı

Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer

Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer Sarı Irmak ın kuzeyi idi. Daha sonra Orhun ve Selenga ırmakları

Detaylı

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ 1. Osmanlı İmparatorluğu nun Gerileme Devrindeki olaylar ve bu olayların sonuçları göz önüne alındığında, aşağıdaki ilişkilerden hangisi bu devir için geçerli

Detaylı

İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST

İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST 1 1) Türklerin Anadolu ya gelmeden önce

Detaylı

Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Hadrianopolis ten Edrine ye : Bizans Dönemi.......... 4 0.2 Hadrianopolis Önce Edrine

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

I.DÜNYA SAVAŞI ve BALKANLAR

I.DÜNYA SAVAŞI ve BALKANLAR I.DÜNYA SAVAŞI ve BALKANLAR İKİNCİ WİLHELM İN DEĞİŞEN RUSYA POLİTİKASI 1890 Bismarck ın görevden alınması Rusya nıngüvence Antlaşması nın yenilenmesi talebinin reddedilmesi 1892 Rusya nın Fransa ile gizli

Detaylı

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU Osmanlı Devleti nin 19. yüzyılda uyguladığı denge siyaseti bekleneni vermemiş; üç kıtada sürekli toprak kaybetmiş ve yeni yeni önem kazanan petrol Osmanlı

Detaylı

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908 II. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken İttihat ve Terakki Cemiyetinin faaliyetleri 1908 Reval Görüşmesi İTTİHAT ve TERAKKÎ CEMİYETİ 1908 İhtilâli ni düzenleyen

Detaylı

TÜRK TARİH DERS KİTAPLARINDA MACARİSTAN VE MACAR HALKININ TEMSİLİ *

TÜRK TARİH DERS KİTAPLARINDA MACARİSTAN VE MACAR HALKININ TEMSİLİ * 19 TÜRK TARİH DERS KİTAPLARINDA MACARİSTAN VE MACAR HALKININ TEMSİLİ * Prof. Dr. Nuri KÖSTÜKLÜ ** Öz Bilindiği üzere tarih ders kitapları, ülkelerin birbirini tanıma ve diğer ülke ve halkları hakkında

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TARİH

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TARİH YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TARİH CEVAP 1: (TOPLAM 2 PUAN) Savaş 2450-50=2400 yılının başında sona ermiştir. (İşlem 1 puan) Çünkü miladi takvimde, MÖ tarihleri milat takviminin başlangıcına yaklaştıkça

Detaylı

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TEOG ÇIKMIŞ SORULAR - 3. ÜNİTE Batı cephesinde Kuvâ-yı Millîye birliklerinin faaliyetlerini ve düzenli ordunun kurulmasını değerlendirir.türk milletinin Kurtuluş Savaşı

Detaylı

/uzmankariyer /uzmankariyer /uzmankariyer

/uzmankariyer /uzmankariyer /uzmankariyer Eser Adı TEKNO Tarih Yaprak Test Alt Başlık KPSS HAZIRLIK Yazar Murat TOGAN Bilimsel Redaksiyon Bülent TUNCER Redaksiyon uzmankariyer - Redaksiyon Birimi Kapak Tasarımı uzmankariyer - Grafik & Tasarım

Detaylı

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ 1 SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ Gürbüz MIZRAK Süleyman Şah Türbesi ve bulunduğu alan Suriye'nin Halep ilinin Karakozak Köyü sınırları içerisindeydi. Burası Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak

Detaylı

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69.

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69. İÇİNDEKİLER TARİHÇE 5 SULTANAHMET CAMİ YAPI TOPLULUĞU 8 SULTAN I. AHMET 12 SULTAN I. AHMET İN CAMİYİ YAPTIRMAYA KARAR VERMESİ 15 SEDEFKAR MEHMET AĞA 20 SULTANAHMET CAMİİ NİN YAPILMAYA BAŞLANMASI 24 SULTANAHMET

Detaylı

d-italya nın Akdeniz de hakimiyet kurma isteği

d-italya nın Akdeniz de hakimiyet kurma isteği I.DÜNYA SAVAŞI Sebepleri: a-almanya nın siyasi birliğini tamamlayarak, sömürgecilikte İngiltere ye rakip olması b -Fransa ve Almanya arasındaki Alsas-Loren bölgesi meselesi(fransa nın Sedan Savaşı nda

Detaylı

EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI NUH MEHMET YAMANER ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10.SINIF OSMANLI TARİHİ I. DÖNEM I. YAZILI SORULARI A GURUBU

EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI NUH MEHMET YAMANER ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10.SINIF OSMANLI TARİHİ I. DÖNEM I. YAZILI SORULARI A GURUBU Ertuğrul Gazi 1) * Orhan Bey tarafından fethedilmiş olup başkent buraya taşınmıştır. * İpek sanayisinin merkezi konumundaki bu bölgenin fethiyle Osmanlı gelirleri. Yukarıdaki özellikleri verilmiş bölge

Detaylı

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir?

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir? DÜNYA GÜCÜ OSMANLI 1. Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorluğu nun Yükselme döneminde Anadolu daki zanaatkarlar lonca denilen zanaat gruplarına ayrılarak yöneticilerini kendileri seçmişlerdir.

Detaylı

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI, (1)

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI, (1) BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI, 1914-1918 (1) Topyekûn Savaş Çağı ve İlk Büyük Küresel Çatışma Mehmet Beşikçi I. Dünya Savaşı nın modern çağın ilk-en büyük felaketi olarak tasviri Savaşa katılan toplam 30 ülkeden

Detaylı

HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI

HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI DERS NOTLARI-ŞİFRE ETKİNLİK TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ HELEN UYGARLIĞI Makedonyalı İskender in doğu ile batı

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı.

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı. MUSUL SORUNU VE ANKARA ANTLAŞMASI Musul, Mondros Ateşkes Anlaşması imzalanmadan önce Osmanlı Devleti'nin elinde idi. Ancak ateşkesin imzalanmasından dört gün sonra Musul İngilizler tarafından işgal edildi.

Detaylı

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 BÖLÜM 1: SEÇİLMİŞ KAVRAMLAR BÖLÜM 2: BÜYÜK DÖNÜŞÜM VE OSMANLILAR BÜYÜK DÖNÜŞÜMÜN İZLERİ...11 DEVRİMLER ÇAĞI VE OSMANLILAR...14 a) Sanayi Devrimi... 14 b) Fransız Devrimi... 17 c)

Detaylı

HOCAİLYAS ORTAOKULU. ÜNİTE 1: Bir Kahraman Doğuyor T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK-8

HOCAİLYAS ORTAOKULU. ÜNİTE 1: Bir Kahraman Doğuyor T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK-8 1/11 ÜNİTE 1: Bir Kahraman Doğuyor 1. Batıya Erken Açılan Kent Selanik 1.Atatürk ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve kültürel yapısını analiz eder. 2. Mustafa Kemal Okulda

Detaylı

İstanbul u Fethinin Dahi Stratejisi - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

İstanbul u Fethinin Dahi Stratejisi - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Fetih 1453 gösterime girdi. Yönetmenliğini ve yapımcılığını Faruk Aksoy'un yaptığı, başrollerinde Devrim Evin, İbrahim Çelikkol ve Dilek Serbest'in yer aldığı İstanbul'un Fethi ni konu alan Türk film 17

Detaylı

SABARLAR Türk Milli Kültürü, Türk Milli Kültürü, Belleten, Belleten,

SABARLAR Türk Milli Kültürü, Türk Milli Kültürü, Belleten, Belleten, 1 SABARLAR Sabarlar, 463-558 yılları arasında Karadeniz in kuzeyinde ve Kafkaslar da mühim rol oynayan bir Türk kavmidir. Bu kavim hakkındaki bilgileri ancak değişik yabancı kaynaklarda bulabiliyoruz.

Detaylı

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER YA İSTİKLÂL YA ÖLÜM TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 19.yy.sonlarına doğru Osmanlı parçalanma sürecine girmişti. Bu dönemde

Detaylı

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER SOSYAL BİLGİLER KONU:ORTA ASYA TÜRK DEVLETLERİ (Büyük)Asya Hun Devleti (Köktürk) Göktürk Devleti 2.Göktürk (Kutluk) Devleti Uygur Devleti Hunlar önceleri

Detaylı

OSMANLI BELGELERİNDE MİLLÎ MÜCADELE VE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

OSMANLI BELGELERİNDE MİLLÎ MÜCADELE VE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı Yayın Nu: 88 OSMANLI BELGELERİNDE MİLLÎ MÜCADELE VE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK A N K A R A 2 0 0 7 1 P r o j e Y ö n e t i c

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

tamamı çözümlü tarih serkan aksoy

tamamı çözümlü tarih serkan aksoy kpss soru bankası tamamı çözümlü tarih serkan aksoy ÖN SÖZ Bu kitap, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Genel Kültür Testinde önemli bir yeri olan Tarih bölümündeki 30 soruyu uygun bir süre zarfında ve

Detaylı

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Orta Asya Tarihine Giriş

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Orta Asya Tarihine Giriş ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders Dr. İsmail BAYTAK Orta Asya Tarihine Giriş Türk Adının Anlamı: Türklerin Tarih Sahnesine Çıkışı Türk adından ilk olarak Çin Yıllıklarında bahsedilmektedir. Çin kaynaklarında

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 II.Selim (1566-1574) Tahta Geçme Yaşı: 42.3 Saltanat Süresi:8.3 Saltanat Sonundaki Yaşı:50.7

Detaylı

ETKİNLİKLER/KONFERSANS

ETKİNLİKLER/KONFERSANS ETKİNLİKLER/KONFERSANS Anadolu'nun Vatanlaşmasında Selçukluların Rolü Züriye Oruç 1 Prof. Dr. Salim Koca'nın konuk olduğu Anadolu'nun Vatanlaşmasında Selçukluların Rolü konulu Şehir Konferansı gerçekleştirildi.

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ   Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 02.03.2018 Youtube kanalıma abone olarak destek verebilirsiniz. ARİF ÖZBEYLİ Tahta Geçme Yaşı: 33.3 Saltanat

Detaylı

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SOSYAL BiLiMLER LiSESi DERS KiTABI SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Prishtine, 2012 ic;indekiler I ÜNiTE: BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 1. BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 A. COGRAFYA KESiFLERi

Detaylı

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ PDF

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ PDF ORTA ASYA TÜRK TARİHİ PDF Orta Asya Tarihi adlı eser Anadolu Üniversitesinin ders kitabıdır ve Ahmet Taşağıl gibi birçok değerli isim tarafından kaleme alınmıştır. PDF formatını bu adresten indirebilirsiniz.

Detaylı

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI Avusturya da un üretimi sağlayan 180 civarında değirmen olduğu tahmin edilmektedir. Yüzde 80 kapasiteyle çalışan bu değirmenlerin ürettiği un miktarı 500 bin

Detaylı

1. Aile tarihimizi araştırırken aşağıdaki eşyalardan hangisi bize yararlı olabilir? A) Çeyiz sandığı B) Oyuncak kamyon C) Bilgisayar D) Tansiyon aleti

1. Aile tarihimizi araştırırken aşağıdaki eşyalardan hangisi bize yararlı olabilir? A) Çeyiz sandığı B) Oyuncak kamyon C) Bilgisayar D) Tansiyon aleti 1. Aile tarihimizi araştırırken aşağıdaki eşyalardan hangisi bize yararlı olabilir? A) Çeyiz sandığı B) Oyuncak kamyon C) Bilgisayar D) Tansiyon aleti 2. Aile geçmişini öğrenen bir kimsede aşağıdaki duygulardan

Detaylı

OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL

OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL OSMANLI DA 18. YÜZYIL GERİLEME DÖNEMİ DİR. Yaklaşık 100 yıl sürmüştür. 18. Yüzyıldaki Islahatların Genel Özellikleri -İlk kez Avrupa daki

Detaylı

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI HAFTALAR KONULAR 1. Hafta TÜRK DEVRİMİNE KAVRAMSAL YAKLAŞIM A-) Devlet (Toprak, İnsan Egemenlik) B-) Monarşi C-) Oligarşi D-) Cumhuriyet E-) Demokrasi F-) İhtilal G-) Devrim H-) Islahat 2. Hafta DEĞİŞEN

Detaylı

C D E C B A C B B D C A A E B D D B E B A A C B E E B A D B

C D E C B A C B B D C A A E B D D B E B A A C B E E B A D B 1- XIX. ve XX. yüzyılın başlarında. Osmanlı. Devleti her alanda çöküntü içinde olmasına karşılık, varlığını ve bağımsızlığını uzun süre korumuştur. Bu durumun en önemli nedeni, aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923)

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı nı sona erdiren antlaşmadır. Bu antlaşma ile Misak-ı Milli büyük ölçüde gerçekleşmiştir. Şekil 1. Kasım 1922 de Lozan Konferansı

Detaylı

Türkiye'nin En Çok Satan. TARİH ten

Türkiye'nin En Çok Satan. TARİH ten Türkiye'nin En Çok Satan TARİH ten Editör: Suat DÜZ Zehra SAVAŞ ÖZTÜRK Selami REİSOĞLU KPSS TARİH DERS NOTLARI Yayın Yönetmeni: Arzu Batur Dizgi-Grafik Tasarım: Didem Kestek Kapak Tasarımı: Didem Kestek

Detaylı

ŞANLIURFA YI GEZELİM

ŞANLIURFA YI GEZELİM ŞANLIURFA YI GEZELİM 3. Gün: URFA NIN KALBİNDEN GÜNEŞİN BATIŞINA GEZİ TÜRKİYE NİN GURURU ATATÜRK BARAJI Türkiye de ki elektrik üretimini artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki 9 ili kapsayan tarım

Detaylı

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

Sikkeler: (Sağda) Tanrısal gücün simgesi Ammon/Zeus un koç boynuzuyla betimlenen İskender. (Solda) Elinde kartal ve asa tutan Tanrı Zeus

Sikkeler: (Sağda) Tanrısal gücün simgesi Ammon/Zeus un koç boynuzuyla betimlenen İskender. (Solda) Elinde kartal ve asa tutan Tanrı Zeus T KİNİK 1 ANCAK ÖÜMÜN DURDURABİDİĞİ, DOĞUNUN V BATNN GNÇ İMPARATORU İSKNDR İN KİŞİİĞİ V SRİ K a yn a k 1 : H N U Y G A Amenhotep Tapınağı nda Amon-Ra ve firavun İskender rölyefi R Kay n a k 2 : Ğ Sikkeler:

Detaylı

Doç. Dr. Tolga BOZKURT SAN CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ

Doç. Dr. Tolga BOZKURT SAN CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ -1699 Karlofça Barış Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğunda gerileme döneminin başlangıcı olurken, siyasi ve sosyal anlamda Batı üstünlüğünün de kabul edildiği bir dönüm

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF T.C. İNKILAPTARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF T.C. İNKILAPTARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF T.C. İNKILAPTARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı

Detaylı

Uldız 410 da ölmüştür Uldız dan sonra Hunların yönetimine Karaton, Rua daha sonra Atilla ve Bleda birlikte geçmiştir

Uldız 410 da ölmüştür Uldız dan sonra Hunların yönetimine Karaton, Rua daha sonra Atilla ve Bleda birlikte geçmiştir Avrupa Hun Devleti:(378-469): Balamir Dönemi: Hunlar Balamir önderliğinde Karadeniz'in kuzeyinden batıya geçerek kısa sürede Tuna boylarına ulaşmıştır (375). Avrupa Hunlarının batıya yönelmesi önce Ostrogotların

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : GK. SEÇ. I: BİLGİ TOPLUMU VE TÜRKİYE Ders No : 0310250040 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Bir Kahraman Doğuyor

Detaylı

ABD NİN KURULMASI VE FRANSIZ İHTİLALİ

ABD NİN KURULMASI VE FRANSIZ İHTİLALİ ABD NİN KURULMASI VE FRANSIZ İHTİLALİ 1215 yılında Magna Carta ile Kral,halkın onayını almadan vergi toplamayacağını, hiç kimseyi kanunsuz olarak hapse veya sürgüne mahkum etmeyeceğini bildirdi. 17.yüzyıla

Detaylı

TARİH BOYUNCA ANADOLU

TARİH BOYUNCA ANADOLU TARİH BOYUNCA ANADOLU Anadolu, Asya yı Avrupa ya bağlayan bir köprü konumundadır. Üç tarafı denizlerle çevrili verimli topraklara sahiptir. Dört mevsimi yaşayan iklimi, akarsuları, ormanları, madenleriyle

Detaylı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı SURUÇ İLÇEMİZ Suruç Meydanı Şanlıurfa merkez ilçesine 43 km uzaklıkta olan ilçenin 2011 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 100.912 kişidir. İlçe batısında Birecik, doğusunda Akçakale, kuzeyinde Bozova İlçesi,

Detaylı

Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak

Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak Hanlığı ve Kazakistan konulu bu toplantıda Kısaca Kazak

Detaylı

6 Mayıs 1922 - Başkomutanlık kanunu süresinin meclisçe tekrar uzatılması. 26 Ağustos 1922 - Büyük Taarruzun başlaması

6 Mayıs 1922 - Başkomutanlık kanunu süresinin meclisçe tekrar uzatılması. 26 Ağustos 1922 - Büyük Taarruzun başlaması 6 Mayıs 1922 - Başkomutanlık kanunu süresinin meclisçe tekrar uzatılması 26 Ağustos 1922 - Büyük Taarruzun başlaması 30 Ağustos 1922 - Başkumandan meydan muharebesi 2 Eylül 1922 - Yunan orduları başkomutanı

Detaylı

ÖN SÖZ... XI KISALTMALAR... XIII KAYNAKLAR VE ARAŞTIRMALAR... XV GİRİŞ... 1 I. ARNAVUTLUK ADININ ANLAM VE KÖKENİ...

ÖN SÖZ... XI KISALTMALAR... XIII KAYNAKLAR VE ARAŞTIRMALAR... XV GİRİŞ... 1 I. ARNAVUTLUK ADININ ANLAM VE KÖKENİ... İçindekiler ÖN SÖZ... XI KISALTMALAR... XIII KAYNAKLAR VE ARAŞTIRMALAR... XV GİRİŞ... 1 I. ARNAVUTLUK ADININ ANLAM VE KÖKENİ... 5 I.1. Arnavutluk Adının Anlamı... 5 I.2. Arnavutluk Adının Kökeni... 7 I.3.

Detaylı

AR&GE BÜLTEN. Kültür Turizmi ve İzmir

AR&GE BÜLTEN. Kültür Turizmi ve İzmir Kültür Turizmi ve İzmir Ümit ÇİÇEK Ege Bölgesi, Anadolu nun batısında, tarihin akışı içerisinde birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, suyun hayat verdiği nehirleri ile bereketli ovalara sahip bir

Detaylı

MACARİSTAN ÜLKE PROFİLİ

MACARİSTAN ÜLKE PROFİLİ MACARİSTAN ÜLKE PROFİLİ Pınar Erdem AB Masası Uzman Ağustos 2009 1. GENEL BİLGİLER Resmi adı : Macaristan Cumhuriyeti Başkenti : Budapeşte Yüzölçümü : 93,030 km 2 Nüfusu : 9,905,596 (Temmuz 2009 tahmini)

Detaylı

KAYSERİ SANAYİ ODASI. MACARİSTAN ÜLKE RAPORU 23 Kasım 2018

KAYSERİ SANAYİ ODASI. MACARİSTAN ÜLKE RAPORU 23 Kasım 2018 KAYSERİ SANAYİ ODASI MACARİSTAN ÜLKE RAPORU 23 Kasım 2018 MACARİSTAN Ülke Raporu Kasım 2018 Resmi Adı : Macaristan Cumhuriyeti Yönetim Biçimi : Parlamenter Cumhuriyet Başkent : Budapeşte Nüfus : 9.825.704

Detaylı

EKONOMISI VE TÜRKIYE İLE İLIŞKILERI CENTRAL EUROPEAN COUNTRIES, THE REPUBLIC OF HUNGARY, THE ECONOMY AND RELATIONS WITH TURKEY

EKONOMISI VE TÜRKIYE İLE İLIŞKILERI CENTRAL EUROPEAN COUNTRIES, THE REPUBLIC OF HUNGARY, THE ECONOMY AND RELATIONS WITH TURKEY ORTA AVRUPA ÜLKELERINDEN MACARISTAN CUMHURIYETI, EKONOMISI VE TÜRKIYE İLE İLIŞKILERI CENTRAL EUROPEAN COUNTRIES, THE REPUBLIC OF HUNGARY, THE ECONOMY AND RELATIONS WITH TURKEY ÖZET: Macaristan, coğrafi

Detaylı

Urla / Klazomenai Kazıları

Urla / Klazomenai Kazıları Urla / Klazomenai Kazıları Oniki İon kenti arasında anılan Klazomenai, Urla-Çeşme yarımadasının kuzey kıyısında, İzmir Körfezi'nin ortalarında yer almaktadır. Klazomenai arazisinin (khora) doğuda Smyrna

Detaylı

Fevzi Karamw;o TARIH 10 SHTEPIA BOTUESE

Fevzi Karamw;o TARIH 10 SHTEPIA BOTUESE Fevzi Karamw;o TARIH 10 FEN LisESi DERS KiTABI SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Prishtine, 2012 i

Detaylı

tarih ve 495 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki

tarih ve 495 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki 14.11.2013 tarih ve 495 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki Tablo 1 Sosyal BilimlerEnstitüsü İletişim Bilimleri Doktora Programı * 1. YARIYIL 2. YARIYIL İLT 771 SİNEMA ARAŞTIRMALARI SEMİNERİ 2 2 3 10 1

Detaylı

EFENDİLER! YARIN CUMHURİYETİ İLAN EDECEĞİZ.

EFENDİLER! YARIN CUMHURİYETİ İLAN EDECEĞİZ. 1 ALTERNATİF AKIM Excellence and innovation built into every design. EFENDİLER! YARIN CUMHURİYETİ İLAN EDECEĞİZ. ALTERNATİF AKIM 2 1914-1918 Dünya Savaşı Bu savaş dünyada bazı şeylerin değişmesine sebep

Detaylı

Prof. Dr. İlhan F. AKIN SİYASÎ TARİH Beta

Prof. Dr. İlhan F. AKIN SİYASÎ TARİH Beta Prof. Dr. İlhan F. AKIN SİYASÎ TARİH 1870-1914 Beta Yayın No : 3472 Politika Dizisi : 08 1. Bası - Ocak 2017 - İstanbul (Beta A.Ş.) ISBN 978-605 - 333-801 - 7 Copyright Bu kitabın bu basısının Türkiye

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU PLANI VE KAZANIM TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU PLANI VE KAZANIM TESTLERİ 07-08 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI. Atatürk ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

Anneler Gününün Tarihçesi ve Ülkemizde Anneler Günü

Anneler Gününün Tarihçesi ve Ülkemizde Anneler Günü Anneler Gününün Tarihçesi ve Ülkemizde Anneler Günü Anneler günü, bizleri dokuz ay karnında taşıyan ve belki de ölene kadar en küçük zor ânımızda bile bizim derdimizle dertlenen kutsal varlıklarımız, yani

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS Tezli yüksek lisans programında eğitim dili Türkçedir. Programın öngörülen süresi 4

Detaylı

OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMA DÖNEMİ ( XVII/17.YÜZYIL) ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMA DÖNEMİ ( XVII/17.YÜZYIL) ÖNEMLİ GELİŞMELERİ OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMA DÖNEMİ ( XVII/17.YÜZYIL) ÖNEMLİ GELİŞMELERİ SOKULLU MEHMET PAŞA'NIN ÖLÜMÜYLE DÖNEM BAŞLAMIŞTIR VE KARLOFÇA ANLAŞMASINA KADAR DEVAM ETMİŞTİR. DURAKLAMANIN NEDENLERİ YENİÇERİ OCAĞINDA

Detaylı

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

Sakarya ili kültür ve turizm bakımından önemli bir potansiyele ve çeşitliliğe sahiptir. İlde Taraklı Evleri gibi

Sakarya ili kültür ve turizm bakımından önemli bir potansiyele ve çeşitliliğe sahiptir. İlde Taraklı Evleri gibi TARİH Tarihi kaynaklar bize, Adapazarı yerleşim bölgesinde önceleri Bitinya'lıların, ardından Bizanslıların yaşadıklarını bildirmektedir. Öte yandan, ilim adamlarının yaptıkları araştırmalara göre; Sakarya

Detaylı

BİRİNCİ D NYA SAVAŞI

BİRİNCİ D NYA SAVAŞI BİRİNCİ D NYA SAVAŞI KONUYA GİRİŞ BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİNDEKİ GELİŞMELER VE BLOKLAŞMALAR BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI NIN NEDENLERİ / Genel - Başlatan BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI NIN GELİŞİMİ OSMANLI DEVLETİ NİN

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış

Detaylı

11. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

11. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR A. İN HAYATI. Mustafa Kemal in çocukluk dönemini ve içinde bulunduğu toplumun

Detaylı

En İyisi İçin. Cevap 1: "II. Meşrutiyet Dönemi"

En İyisi İçin. Cevap 1: II. Meşrutiyet Dönemi Ne x t Le v e l Ka r i y e r 300ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Tar i h Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF SOSYAL BİLGİLER Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD HFT Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Sosyal Bilgiler Sosyal bilgiler dersinin, Türkiye Cumhuriyetinin etkin bir vatandaşı olarak kendi gelişimine

Detaylı

Helen Birliği/İskender İmparatorluğu

Helen Birliği/İskender İmparatorluğu Helen Birliği/İskender İmparatorluğu Makedonyalı İskender in tahta çıkışı = Per İmp. Aile kavgaları+yunan sitelerinin iflası Yunan Siteleri= Artan nüfus+işsizlik ve besin eksikliği+çiftçilerin sürekli

Detaylı

7. Yayınlar 7.1 Uluslar arası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler (SCI & SSCI & Arts and Humanities)

7. Yayınlar 7.1 Uluslar arası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler (SCI & SSCI & Arts and Humanities) ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Veli Yılmaz 2. Doğum Tarihi : 25.11.1948 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğretim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Subay Kara Harp Okulu 1969 Y. Lisans Kurmaylık Kara Harp

Detaylı

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM URARTU UYGARLIĞI Gülsevilcansel YILDIRIM 120213060 Urartular MÖ birinci yüzyılın başında, Van Gölü ve çevresinde önemli bir devlet Kuran ve günümüze kadar buradaki uygarlıkları etkilemiş bir kavimdir.

Detaylı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı SANAT TARİHİ I Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Romanesk Sanat Tarihsel arka plan 375 yılındaki Kavimler Göçü'yle başlayan karışıklıklardan sonra Roma İmparatorluğu 395 yılında Doğu ve Batı

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf...

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... 7 a. Fransız-Rus İttifakı (04 Ocak 1894)... 7 b. İngiliz-Fransız

Detaylı

KARDEŞ ÜLKE PAKİSTAN PAKİSTAN TEFRİŞAT PROJELERİ İPEKYOLU ASYA LAHOR KUR AN KURSU YENİ BİNAMIZ

KARDEŞ ÜLKE PAKİSTAN PAKİSTAN TEFRİŞAT PROJELERİ İPEKYOLU ASYA LAHOR KUR AN KURSU YENİ BİNAMIZ KARDEŞ ÜLKE PAKİSTAN PAKİSTAN TEFRİŞAT PROJELERİ İPEKYOLU ASYA LAHOR KUR AN KURSU YENİ BİNAMIZ 11.12.2015 PAKİSTAN DAKİ KUR AN KURSLARIMIZ Derneğimiz Pakistan'ın eğitim alanında tanınmış Süleymaniye ICC

Detaylı

Yazar Administrator Perşembe, 26 Nisan 2012 17:25 - Son Güncelleme Cumartesi, 19 Mayıs 2012 14:22

Yazar Administrator Perşembe, 26 Nisan 2012 17:25 - Son Güncelleme Cumartesi, 19 Mayıs 2012 14:22 Batman'ın tarihi hakkında en eski bilgiler halk hikayeleri, mitler ve Heredot tarihinde verilmektedir. Ortak verilere göre MED kralı Abtyagestin'in torunu Kyros karsıtı Erpagazso M.Ö. 550 yilinda yenilince

Detaylı

ORTA ASYADAN TÜRK GÖÇLERİ

ORTA ASYADAN TÜRK GÖÇLERİ ORTA ASYADAN TÜRK GÖÇLERİ TÜRKLERİN ANADOLU YU VATAN EDİNMESİ Anadolu nun Keşfi: *Büyük Selçuklu Devleti döneminde Tuğrul ve Çağrı Bey dönemlerinde Anadolu ya keşif akınları yapılmış ve buranın yerleşmek

Detaylı

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi DURAKLAMA DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU XVII.YÜZYILDA OSMANLI- AVUSTRYA VE OSMANLI- İRAN İLİŞKİLERİ a-avusturya ile İlişkiler

Detaylı

Bu kitabın sahibi:...

Bu kitabın sahibi:... BİYOGRAFİ 1 3 Bu kitabın sahibi:... İçindekiler Bu Kitabın Konusu Benim, 9 Ben, Marie Curie, 13 Uçan Üniversite, 18 İlk Aşk, 23 Paris, 27 Aşk Göz Kırpıyor!, 31 Maddenin İçinden Geçen Işınlar, 35 Aşk,

Detaylı

SAINT BENOIT FRANSIZ LİSESİ

SAINT BENOIT FRANSIZ LİSESİ COĞRAFYA NIVEAU / SEVIYE L-1 1-Coğrafya nedir coğrafyanın bölümleri. 2-Dünyanın şekli ve sonuçları. 3-Dünyanın hareketleri. 4-Harita bilgisi. 5-Atmosfer ve özellikleri. 6-İklim elemanları 7-Sıcaklık 8-Basınç

Detaylı

Atatürk ün Kişisel Özellikleri. Elif Naz Fidancı

Atatürk ün Kişisel Özellikleri. Elif Naz Fidancı Atatürk ün Kişisel Özellikleri Atatürk cesur ve iyi bir liderdir Atatürk iyi bir lider olmak için gerekli bütün özelliklere sahiptir. Dürüstlüğü ve davranışları ile her zaman örnek olmuştur. Gerek devlet

Detaylı

SAYFA BELGELER NUMARASI

SAYFA BELGELER NUMARASI İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... SAYFA BELGELER NUMARASI 1. 27 Ekim 1922 tarihinde İsmet Paşa nın Dışişleri Bakanlığına ve Fevzi Paşa nın Batı Cephesi Komutanlığına atanması... 1 2. İstanbul daki mevcut

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : A.SEÇ.ATATÜRK İLK.VE İNK.TAR.SEMİNERİ Ders No : 0310400249 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

Balkanlarda Arnavutlar ve Arnavut Milliyetçiliği

Balkanlarda Arnavutlar ve Arnavut Milliyetçiliği Balkanlarda Arnavutlar ve Arnavut Milliyetçiliği Balkanlarda Arnavutlar ve Arnavut Milliyetçiliği Balkan Yarımadasın da en eski halklarından olan İllirya kökenli bir halk olarak kabul edilen Arnavutlar,

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NARLIDERE YATILI BÖLGE ORTAOKULU TC İNKILAP TARİHİ DERSİ AÇIK UÇLU DENEME SINAVI 1

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NARLIDERE YATILI BÖLGE ORTAOKULU TC İNKILAP TARİHİ DERSİ AÇIK UÇLU DENEME SINAVI 1 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NARLIDERE YATILI BÖLGE ORTAOKULU TC İNKILAP TARİHİ DERSİ AÇIK UÇLU DENEME SINAVI 1 1) Ali Rıza Efendi nin 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı nda Asakir-i Milliye Taburu ndaki geçici

Detaylı

1. DÜNYADAKİ BAŞLICA DİL AİLELERİ

1. DÜNYADAKİ BAŞLICA DİL AİLELERİ 1. DÜNYADAKİ BAŞLICA DİL AİLELERİ Kaynak bakımından birbirine yakın olan diller bir aile teşkil ederler. Dünya dilleri bu şekilde çeşitli dil ailelerine ayrılırlar. Bir dil ailesi tarihin bilinmeyen devirlerinde

Detaylı

2018-Inkilap Tarihi ve - Deneme Sınavı 7

2018-Inkilap Tarihi ve - Deneme Sınavı 7 2018-Inkilap Tarihi ve - Deneme Sınavı 7 1. Çay da toplanılmıştı. Fevzi Çakmak saldırı planını açıklamıştır. İsmet Paşa saldırıya karşıdır. Yakup Şevki Paşa, milletin varını yoğunu zar gibi atmanın tarihçe

Detaylı

bakanlarından Rafet Bey'in ABD yetkilileri ile gizlice imzaladığı CHESTER

bakanlarından Rafet Bey'in ABD yetkilileri ile gizlice imzaladığı CHESTER LOZAN ANTLAŞMASI Sevr antlaşmasını bütünüyle geçersiz kılan TBMM Ordusu nun kesin zaferi ve Lozan Antlaşmasıdır. Amerika Lozan'ı Neden Tanımaz: Yıl 1923 Lozan Konferansı görüşmeleri, İngiltere'nin çıkardığı

Detaylı