BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ"

Transkript

1 BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

2 İçerik Kanada Ormancılığı Siyasi ve idari yapı Coğrafi yapı ve iklim Yönetim ve mülkiyet Doğal kaynaklar ve çevre Ormancılık endüstrisi Silvikültürel uygulamalar Orman koruma Yangın yönetimi Odun dışı orman ürünleri Parklar ve rekreasyon Orman yönetiminde uzaktan algılama Kanada ormanlarının izlenmesi Kanada ve Türkiye ormanlarının izlenmesi

3 Siyasi ve idari yapı 1 Temmuz 1867 tarihinde İngiltere den ayrılarak Federal yapıda bağımsızlığını ilan eden Kanada da İngiltere Kraliçesine bağlı bir anayasal monarşi yönetim biçimi benimsenmiştir. Kanada Hükümeti nin önerisi ile Kraliçe tarafından atanan Genel Vali, Kraliçenin ülkedeki temsilcisi olarak görev yapmaktadır. Ülkenin iki meclisli parlamenter sistemi, 308 üyeli Avam kamarası ile 105 üyeli Senato dan oluşmaktadır. Avam Kamarası üyeleri dört yılda bir yapılan seçimlerle belirlenirken Senato üyeleri Başbakan ın önerisiyle Genel Vali tarafından atanmaktadır.

4 Siyasi ve idari yapı Eyaletler 1.Alberta, 2.British Columbia, 3.Manitoba, 4.New Brunswick, 5.Newfoundland, 6.Northwest, 7.Nova Scotia, 8.Nunavut, 9.Ontario, 10.Prince Edward Adası Bölgeler 1.Quebec, 2.Saskatchewan, 3.Yukon 10 eyalet 3 bölgeden oluşan federal bir yapıya sahiptir.

5 Siyasi ve idari yapı Yönetim yetkileri; Merkezi Hükümet (Federal Hükümet), Eyalet Hükümetleri (Provincial Hükümet) ve Yerel Hükümetler/Belediyeler (Regional Hükümet) arasında paylaşılmaktadır. Eyalet ve Bölgesel Hükümetler anayasa çerçevesinde belirlenmiş kapsamda bağımsızdır. Kanada Devletinin Başkenti Ottava dır. Yüzölçümü km² dir. Nüfusu 2012 yılı rakamlarına göre dir.

6 . Coğrafi yapı ve iklim

7 . Kanada, Kuzey Amerika nın büyük bir kısmını (yaklaşık %41) sınırları içerisinde bulunduran, güneyde ABD, kuzeybatıda ABD nin Alaska eyaleti, Kuzeyde Kuzey Buz Denizi, Kuzeydoğuda Greenland ile komşu olan ve doğu batı istikametinde Atlantik okyanusundan Pasifik Okyanusuna uzanan bir ülkedir. Coğrafi yapı ve iklim

8 Coğrafi yapı ve iklim Rusya dan sonra dünyanın ikinci en büyük, toplam alanına sahip olan Kanada, Rusya, Çin ve ABD nin ardından dünyanın dördüncü büyük kara alanına sahiptir. Batıda dağlık ovalar, güneydoğuda alçak düzlükler çoğunluktadır. Deniz seviyesinden yükseklik Atlas okyanusu kıyısında 0 metre, Logan Dağlarında ise metredir.. Logan Dağlarından bir görünüm.

9 Coğrafi yapı ve iklim Akarsular ve göller: Kanada da doğan bütün akarsular, sularını denize dökerler. Bu nehirlerin çoğu hem ulaşım yolu, hem enerji kaynağı olarak kullanılırlar. Ülkenin en önemli nehirleri, kayalık dağların doğusundan doğan, Kuzey Buz Denizine, Atlas Okyanusuna ve Hudson Körfezine dökülen nehirlerdir. Kanada dünyanın en fazla göle ve içme suyuna sahip ülkesidir.. Bölgeler arasında iklim bakımından büyük farklılıklar görülür. Kuzey bölgelerinde kışlar uzun ve soğuk, batı ve güneydoğuda ise daha yumuşak geçer. Temmuz ayında ısı ortalaması 16 C dir.

10 Coğrafi yapı ve iklim İklimi etkileyen en önemli faktörler denize ve Kuzey Kutbu na olan uzaklık ve yakınlık derecesidir. Kuzey Kutbu kuşağı içinde kalan bölgelerde, kışın ısı ortalaması -37 C dir. Yazın ise ancak +6 C ye çıkar. Yağmur, kar yağışı da denizden olan uzaklığa bağlı olarak değişiklik gösterir..

11 Coğrafi yapı ve iklim Kanada nın toprağı ve bitki örtüsü iklime çok bağlıdır. Orman kuşağı, Mackenzie Irmağı ağzından Hudson Körfezinin güney sahillerine ve Ungaua yarımadasına kadar uzanır. Bu kuşağın kuzeyinde verimsiz topraklar üzerinde yalnızca tundralara rastlanır. Güneyde ise çayırlık dışındaki bütün alanlar ormanlıktır..

12 .

13 . Ormanların yönetimi ve mülkiyeti

14 Ormanların yönetimi ve mülkiyeti Kanada Ormancılığı Leif ERİCSON un Kanadayı ilk bulduğu zaman olan 11.YY a kadar gider. Ülke 18.YY ve 19.YY da aşırı büyüyen nüfus nedeniyle önemli oranda ormansızlaşma problemini yaşadı. Alberta ormanlarında katran kumu sahalarını açığa çıkarmak için orman örtüsünün kaldırılması ve 21. YY daki yönetim stratejileri içindeki değişiklikler, ormansızlaşmaya doğru gidişi durdurabildi.

15 Ormanların yönetimi ve mülkiyeti Rusya, Brezilya, ABD ve Çin ile birlikte ormanları en geniş olan ülkelerden biridir. Bu ülkeler dünyanın ormanlık alanlarının yarıdan fazlasını kontrol eder. Ülke Ormanlık alan miktarı (km²) Rusya Brezilya Kanada ABD Çin Orman ürünleri üreten ülkelerin başında gelmesine rağmen yıllık üretim alanı ormanlarının %1 inden daha azdır..

16 Ormanların yönetimi ve mülkiyeti Bu değerli kaynağın önemini takdir etmek için ormanların ekstra faydalarına bakmak gerekir. -Ormanlar suyu temizler, toprağı stabilize eder ve besin döngüsünü korur. -Ormanlar iklimi yumuşatır ve karbon depolar. -Vahşi yaşam için alan yaratır. -Zengin bir biyolojik çeşitlilik yaratır..

17 Ormanların yönetimi ve mülkiyeti -Ulusal çapta orman ürünleri endüstrisini destekler ve bu ülke çapında yüzbinlerce iş yaratarak ülkenin ekonomik refahına milyarlarca dolar katkı sağlar. -Kanada ormanları peyzaj sağlar ve rekreasyonel, kültürel, geleneksel amaçlar ve ruhsal yenilenme için kaynaktır..

18 Ormanların yönetimi ve mülkiyeti Bütün bu sebepler için ülkenin ormanlarını korumak ve onların sağlıklı olmasını sağlamak, Federal Hükümetin baş önceliğidir. Kanada Doğal Kaynaklarının Orman Servisi, ulusun orman kaynaklarının sürdürülebilir olması ve faydalarından optimum faydalanabilmek için; eyaletlerle, bölgelerle yakın olarak çalışır.

19 Ormanların yönetimi ve mülkiyeti Kanada Doğal Kaynaklar Bakanlığı; Doğal Kaynak konularını kontrol eder. Kanada Orman Servisi ; Araştırmaları yürütür ve ormancılık politikasını ulusal seviyede koordine eder. Kanada da ormanlar ve ormancılık; Kanada Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Kanada Orman Servisi tarafından diğer birkaç organizasyonla işbirliği şeklinde yönetilir. Bu birkaç organizasyonunun içinde, hükümet yetkilileri, siyasi uzmanlar ve birçok diğer paydaşlar bulunur..

20 Ormanların yönetimi ve mülkiyeti Her eyalet, bir ormancılık ajansına sahiptir. Bu ajanslar normal olarak geniş çapta ormancılık konularıyla ilgilidir. Bunlar Orman Yönetimi ve Silvikültür, Yeniden Ormanlaştırma ve Orman Araştırma, Orman Yangınlarına Böceklere ve Hastalıklara Karşı Koruma, Kereste Hasadı, Yabani Hayat Yönetimi, Orman Envanteri ve Bilgi Servisleridir..

21 Ormanların yönetimi ve mülkiyeti Kanada nın alanı (su alanı hariç), neredeyse 922 milyon ha dır. Bunun 348 milyon ha ı orman alanıdır. Kanada Ormanlarının çoğuna Eyalet hükümetleri sahiptir ve Eyalet hükümetleri tarafından yönetilir..

22 Ormanların yönetimi ve mülkiyeti Bu orman alanının yaklaşık yarısı ticari orman (uygun zaman periyodunda üretim yapılan orman) dır. Bu alanlar park gibi diğer kullanımlar için ayrılmaz. Eyalet hükümeti ticari olarak ayrılmamış orman alanlarının %80 inden, Federal hükümet %10 undan ve özel orman sahipleri %10 undan sorumludur. Özel olarak işletilen orman alanları (%80 i Doğu Manitoba da bulunur) sahipleri tarafından yönetilir. Ama Eyalet yönetimi bazen Federal yardımın eşliğinde özel orman yönetimini bazı bölgelerde destekleyebilir ve bazen de vergilendirme politikaları ve koruma yönetmelikleriyle etkili olabilir.

23 Ormanların yönetimi ve mülkiyeti Federal Hükümet; sorumluluğu altında bulunan orman alanlarını (askeri yerleşimler ve ulusal parklar) yönetir..

24 .

25 . Doğal kaynaklar ve çevre

26 Doğal kaynaklar ve çevre Kanada dünya ormanlarının %10 una sahip ve topraklarının yarısı ormanlarla kaplı bir ülkedir. Bu ormanların %65 i verimli olarak kabul edilmektedir. Ormanları çoğunlukla Ladin, Göknar, Kavak, Çam, Akçaağaç oluşturur.

27 Doğal kaynaklar ve çevre Kanada toprakları ve su kaynaklarının %12 lik kısmı, kanun gereği federal ve bölgesel hükümetler tarafından milli park, vahşi yaşam alanı veya ekolojik rezerv olarak korunmaktadır. Ayrıca doğal kaynakların tüketilmesini engellemek amacıyla, hükümet tarafından finanse edilen belirli geri dönüşüm ve doğal hayatın yenilenmesi programları uygulanmaktadır. Ülkenin üç ana bölgesi ve Prens Edward Adası nda, birincil tarımsal faaliyetler önem taşıyor olmakla beraber, başta British Columbia ve Quebec olmak üzere Kanada nın tüm bölgelerinde madencilik ve ormancılık çok büyük önem taşımaktadır.

28 Doğal kaynaklar ve çevre Federal Hükümet, Aralık 2002 de sera gazı emisyonunu azaltmak amaçlı Kyoto protokolünü onaylamıştır. Ancak anlaşma gereği 2010 yılı itibari ile ulaşılması gereken sera gazı emisyon oranlarının gerçekleştirilemeyeceği ortaya çıkmıştır. Her ne kadar Protokolün hedeflerine ulaşmak için çeşitli önlemler uygulanmaya çalışılmış olsa da mevcut sera gazı emisyon oranları arzu edilen düzeyin çok üstündedir. Özellikle konvansiyonel petrol çıkarma tekniklerine kıyasla üç kat daha fazla sera gazı salınımına yol açan, Alberta daki petrol çıkarma sektörünün güçlü lobisi, protokolün uygulanmasının bölge için mali felakete yol açacağını ifade etmektedir.

29 .

30 . Ormancılık Endüstrisi

31 Ormancılık Endüstrisi Ormancılık Endüstrisi Kanada ekonomisine büyük bir katkı sağlar. Ülke dünyadaki en büyük kereste, odun hamuru ve gazete kağıdı ihracatçısıdır. Ormancılık sanayi geleneksel olarak ABD inşaat ve basın sektörlerine aşırı derecede bağımlı olup, bu sektörlerdeki gelişmelerden şiddetle etkilenmektedir. Ham ağaçların üçte birinden fazlası British Colombia da kesilmekle beraber kerestenin büyük kısmı Ontario, Quebec ve kısmende New Brunswick te üretilmektedir..

32 Ormancılık Endüstrisi Her yıl yaklaşık 10 milyar Kanada doları tutarındaki yumuşak kereste ABD ye ihraç edilmektedir. Bu tutar Kanada kereste üretiminin yaklaşık üçte ikisini ve toplam kereste ihracatının yüzde seksenini oluşturmaktadır..

33 Ormancılık Endüstrisi Ormancılığın kışın yapıldığı ülkede kütüklerin fabrikalara ulaştırılması için daha çok akarsulardan faydalanılır..

34 Ormancılık Endüstrisi Ormancılık 2010 yılında Kanada daki endüstriye 23 milyar dolar katkı sağlayan büyük bir endüstridir. Aynı yıl in üzerinde insan direkt olarak ormancılık endüstrisinde işe alındı, bunun toplam iş içindeki yeri %1,3 tür..

35 Ormancılık Endüstrisi Orman işçilerinin çoğu Quebec,Britisch Columbia ve Ontario da bulunur yılında Kanada dünyada ormancılık ürünlerinin ikinci en büyük ihracatçısı olmasından dolayı, Kanada nın ticari dengesinde önemli bir artışa neden oldu..

36 Ormancılık Endüstrisi. Bu ihraç edilen ürünler; Dünya kereste ihtiyacının %20 si kağıt hamurunun %18 i, kağıt ve mukavvanın %8 i, sanayi odununun %5 i, tahta tabanlı panellerin %5,5 ini karşılamaktadır. Ormanlarının her yıl %1 inden azı üretime ayrılır.

37 Silvikültürel Uygulamalar Kanada da ekolojik konular ve de aynı zamanda ormanda üretim yapmak silvikültür konularıyla bağlantılıdır. Kanada nın çeşitli ormanları genellikle üç silvikültür sisteminden biri yada bunların karmasıyla yönetilir. Silvikültür; erken planlama döneminden, hasada kadar bütün yönetim aktivitelerini kapsar..

38 Silvikültürel Uygulamalar Silvikültür yöntemlerden yaygın kullanılanları; Tıraşlama Kesimi, Siper yöntemi ve Seçme Yöntemidir. Tıraşlama ve siper sistemleri aynı yaşlı ormanları yönetmek için kullanılır. Tıraşlama Yöntemi Siper Yöntemi.

39 Silvikültürel Uygulamalar Seçme yöntemi değişik yaşlı ormanları yönetmek için kullanılır. Seçme işletmesinde ormandaki ağaçlar farklı gelişme çağlarındadır. Bu işletme şekli gölgede büyüyebilen türler için uygundur. Seçme Yöntemi.

40 Silvikültürel Uygulamalar CPRS (Cuts with protection of regeneration and soil) Tekniği: 1980 lerin sonunda uygulanmaya başlayan bir doğal gençleştirme tekniğidir. Toprağın ve alanda bulunan mevcut gençliğin üretim sırasında en üst düzeyde korunması esasına dayanır.. Doğal gençleştirmeye uygun olmayan sahalarda dikim de bir gençleştirme yöntemi olarak kullanılır.

41 Silvikültürel Uygulamalar Bakım çalışmaları genç ormanlarda gençlikle rekabet eden vejetasyonu kontrol altına almak için kullanılır. Bakım çalışmaları; Seyrekleştirme ve Aralık Verme: Sağlıklı büyümeyi sağlamak için ağaçlardan bazılarını kaldırarak kalanların hızlıca büyümelerine izin vermek için ağaç yoğunluğuna müdahaleler yapmaktır. Yabani Otları Temizlemek ve Arındırmak:Rekabet eden bitkileri, mekanik kesim yöntemleri kullanarak veya herbisidlerle gençlik alanından uzaklaştırmak ve gençliğin daha sağlıklı büyümesine izin vermek..

42 Silvikültürel Uygulamalar Herbisidler: Genç ormanlarda, gençlikle vejetasyonu kontrol etmek için kullanılır. rekabet eden. Federal hükümet tarafından kayıt edilir ve Eyaletlerde kullanımı için Çevre Bakanlığı tarafından onaylanır. Yerden veya havadan sıkı kontroller altında uygulanabilir. Fidanların büyüyüp sağlıklı bir ormana dönüşmesi için çok hızlı ve etkili bir yoldur.

43 . Orman Koruma Kanada orman yönetimleri; ormanları böcekler, hastalıklar, orman yangınlarından korumak için; orman sağlığını etkileyen faktörleri gözlemler ve buna göre orman yönetimi ve zararlılarla mücadele yönetimini planlar. Süreklilik ve biyolojik çeşitliliği destekler. Değerli orman kaynaklarını ve yörede yaşayan toplulukları korumak için yangın önlenmesine yönelik tedbirler alır. Binlerce hastalık ve böcek türleri Kanada ormanlarında zarara sebep olmakta ve orman alanlarını yok etmektedir. Bu hastalık ve böcek türleri ülke genelinde, orman türüne göre farklılık göstermektedir.

44 Orman Koruma Mountain pine beetle (Dendroctonus ponderosae) zararından bir görüntü 2012 yılında, 8,6 milyon hektar orman alanında böcek zararı meydana gelmiştir.

45 . Orman Koruma Böcek ve hastalıkların orman ekosistemine etkileri. Olumlu etkileri: Yaşlı veya diğer savunmasız ağaçları kaldırarak ormanların yenilenmesine yardımcı olur. Ölü ağaçları ve diğer bitki materyallerini parçalayarak toprak oluşumuna yardımcı olur. Vahşi yaşam için, yeni yaşam alanları oluşturur. Tozlaşmaya Yardımcı olur. Olumsuz Etkileri: Çap, boy ve hacim artımı kayıplarına neden olur. Zarar nedeniyle bireysel ağaçları veya bütün ormanı öldürebilir. Mevcut ormanın geniş çapta ölmesiyle var olan ağaç türlerinin değişimine sebep olabilir.

46 Orman Koruma Böcek ve hastalıklarla mücadelede, yapılan risk analizi sonrasında uygulama yöntemlerine karar verilerek çalışmalar yapılmaktadır. Kullanılan yöntemler arasında; Feromonlar, pestisit (böcek öldürücü) püskürtme, kuruyan ağaçların hızlı bir şekilde üretim yapılarak alandan uzaklaştırma, biyolojik mücadele vb. yöntemler uygulanmaktadır..

47 . Yangın Yönetimi: İyi ve Kötünün Dengesi

48 Yangın Yönetimi: İyi ve Kötünün Dengesi Orman yönetimi içinde, orman yangınları zorlu bir süreçtir. Çünkü hem zararlı hem de faydalı olabilirler. -Orman yangınları bir taraftan toplulukları tehdit edebilir ve çok maliyetli kayıplarla geniş miktarda kereste kaynaklarına zarar verebilir. - Diğer taraftan orman yangınları orman ekosisteminin doğal bir kısmıdır ve Kanada nın çoğu kısımları içinde ormanların sağlığını ve çeşitliliğini sürdürebilmek için önemlidir.

49 Yangın Yönetimi:İyi ve Kötünün Dengesi Son 25 yılda, Kanada da orman yangınları her yıl ortalama 2,3 milyon ha lık alanı yok etti..

50 . Yangın Yönetimi:İyi ve Kötünün Dengesi Bu yangınlar ormanlık alanlarda, çalılık alanlarda ve otlak alanlarda meydana gelir. Yangınların bazıları yıldırım yada insanların dikkatsizliği nedeni ile başlar. Az sayıda orman yangını ise; yetkili orman idarecileri tarafından yenilenme ve sağlıklı ekosistemi sürdürmek amacı ile, doğal yangınlara benzetilmek sureti ile çıkarılır. Bu şekilde tanımlanan orman yangınları; ekolojik koşulları arttırmak ve aşırı yakıt birikimini ortadan kaldırmak için değerli bir kaynak yönetimi aracını oluşturur.

51 Yangın Yönetimi:İyi ve Kötünün Dengesi Orman ajansları onun ekolojik faydalarını almaya ve aynı zamanda onun potansiyel zarar ve maliyetlerini sınırlamaya çalışırken bir taraftan da yangınların gücünü dizginlemeye çalışır. Bu Kanada da yangın kontrol stratejisini orman yönetimi ve tehlike yönetiminin hayati bir tamamlayıcısı yapar. Bu kompleks olguyu anlamak, yangının ormanlar içinde ve diğer vahşi tabiat alanları içindeki ekolojik ve somut rolünü anlamakla başlar.. Kanada da yangın durumunun giderek doğru olarak değerlendirmesinin artmasıyla yangın risklerini düşürmek ve faydalarını artırmak mümkün olmaktadır.

52 .

53 . Odun Dışı Orman Ürünleri

54 Odun Dışı Orman Ürünleri Kanada da elde edilen odun dışı orman ürünleri; Akçaağaç Şurubu Noel Ağacı ve Çelenk İnce Dal Sürgünlerinden Yapılan Süs Eşyaları Balsam Sakızı Mantarlar Gingseng Ökse Otu.

55 . Odun Dışı Orman Ürünleri Başlıca Quebec eyaletinde olmak üzere, Kanada Akçaağaç Şurubunun dünyada başta gelen üreticisidir. Akçaağaç Şurubu Kanada için tarihi bir öneme sahiptir. Başlıca Şeker Akçaağacı (Acer saccharum) olmak üzere Siyah Akçaağaç (Acer nigrum) ve Kırmızı Akçaçağaç (Acer rubrum) türlerinden üretilir. Akçaağaç üzerinde delikler açılır. Açılan deliklere oluklar yerleştirilir ve yaklaşık %98 i su %2 si şeker ve diğer mineral ve besin maddelerini ihtiva eden bitki özsuyu bir kap içine süzülür. Saf Akçaağaç Şurubu yapmak için suyun çoğunun kaynatılıp buharlaştırılır. Sonuçta %67 si şeker %33 ü su olan şurup elde edilir.

56 . Odun Dışı Orman Ürünleri

57 Odun Dışı Orman Ürünleri Kanada her yıl Akçağaç şurubu ihracatından 130,5 milyon doları. aşan gelir elde eder.

58 . Parklar ve Rekreasyon

59 Parklar ve Rekreasyon Parklar; Uluslararası Park, Ulusal Parklar ve Eyalet Parkları olmak üzere üç grupta toplanır. Parkların amacı hem bu doğa harikası bölgelerin ekosistemini korumak hem de ziyaretçilerin beğenisini kazanmaktır. Uluslararası park: Waterton-Glacier İnternational Park Kanada ve USA sınırları içerisinde kalan iki parkın birleşmesi ile oluşmuş olup toplam 4606 km² alana sahiptir. UNESCO tarafından biyosfer rezerv alanı olarak Dünya Miras Listesine alınmıştır. Ulusal parklar: Eşsiz doğal manzaraların ve doğa olaylarının şekillenmesi ile oluşan ve Kanada üzerinde 39 doğal bölgeye ayrılan alanlar üzerinde yaşam alanlarını, vahşi yaşam ve ekosistemini. korur, her eyalette ve bölgede bulunur.

60 Parklar ve Rekreasyon Dağlık alanlar ve düzlüklerden kuzey tundralara, göllere, buzullara kadar uzanır. ormanlarına,.

61 Parklar ve Rekreasyon Kanada genelinde 37 ulusal park, 8 Ulusal park rezervi bulunmakta olup km² lik bir alanı kapsamakta buda Kanada alanının %3 üne karşılık gelmektedir. Ulusal Park Sistemi adı verilen bir sistem ile Federal Hükümet tarafından yönetilmektedir..

62 Parklar ve Rekreasyon Eyalet Parkları; Eyalet sınırları içerisinde bulunan park alanlarıdır. Eyalet hükümetleri tarafından yönetilmektedir..

63 Parklar ve Rekreasyon Parklar içerisinde yapılan faaliyetler Çadır ve karavan kampları Vahşi yaşam turları Mağara turizmi Tırmanış Bisiklet Dağ yürüyüşü Off-road Yamaç Paraşütü Bungee jumping Nehir ve göl balıkçılığı Kano ve su sporları Rafting Kış sporları Heli kayak Buz tırmanışı Köpekli kızak aktiviteleri v.b..

64 .

65 .

66 .

67 .

68 .

69 .

70 .

71 .

72 .

73 .

74 .

75 .

76 .

77 . Orman Yönetiminde Uzaktan Algılama

78 . yapıyor. Orman Yönetiminde Uzaktan Algılama Kanada Orman Servisi uzmanları, uzaktan algılama teknolojilerinin kullanımıyla orman bilgilerini depolamak ile ilgili uzun bir önderlik hikayesine sahiptir. Ormancı H.E Seely 1930 larda hava fotoğraflarının kullanılmasıyla, ağaç türlerinin tanınması ve odun hacimlerinin hesaplanması işini tanımladığı zaman ormancılıkta yeni bir yol açtı. Bugün H.E.Seely nin meslektaşları, Kanada da uydu ve hava Fotoğrafı verilerini haritalara ve sınıflandırılan orman alanlarına aktarmak ve ormanların sağlığını, yapısını, biokütlesini, doğal rahatsızlıklarını izlemek için; Kanada Uzay Ajansı, Kanada Uzaktan Algılama Merkezi, NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Japon Uzay Keşif Ajansı, aynı zamanda Eyaletler, Üniversiteler ve Endüstrilerle işbirliği

79 Kanada Ormanlarının İzlenmesi Doğal Ormanlar :%53 Gençleştirilmiş Ormanlar : %44 Dikim : %3.

80 Kanada ve Türkiye Ormanlarının İzlenmesi Ormancılık sektörü Kanada da 2011 de ekonomiye 19,8 milyar dolar gelir sağladı. Bu yaklaşık olarak Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın %1,2 sidir. Ormancılık sektörü Türkiye de ekonomiye 2011 de 5,6 milyar dolar gelir sağladı. Bu Gayri Safi Milli Hasılanın yaklaşık 0,8 idir FAO bilgilerine göre Kanada da, 234 bin insan direkt olarak ormancılık sektörü tarafından işe alındı FAO bilgilerine göre Türkiye de, 152 bin insan direkt olarak ormancılık sektörü tarafından işe alındı..

81 Kanada ve Türkiye Ormanlarının izlenmesi Kanada, yaşayan orman kütlesi içinde ton karbon stokuna sahip. Türkiye, yaşayan orman kütlesi içinde ton karbon stokuna sahip..

82 .

83 .

84 .

85 .

86 .

87 .

88 .

Tarih Fransız koloniciler, Nova Scotia da Avrupalıların ilk yerleşim birimini kurdu Hudson s Bay Company kuruldu.

Tarih Fransız koloniciler, Nova Scotia da Avrupalıların ilk yerleşim birimini kurdu Hudson s Bay Company kuruldu. Konumu Kanada, Kuzey Amerika kıtasının en kuzeyinde bulunan ülkedir. Batıda Büyük Okyanus, doğuda Atlantik Okyanusu arasında kalır. Kuzeyda Arktik Denizi, güneyde Amerika Birleşik Devletleri arasında kalır.

Detaylı

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik TARIM VE EKONOMİ Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bağlıdır. Bazı ülkelerde tarım tekniği

Detaylı

Finlandiya nın Tarihçesi

Finlandiya nın Tarihçesi Finlandiya Yüzölçümü :338.145 km 2 Nüfusu :5.175.783 İdare şekli :Cumhuriyet Başkenti :Helsinki Önemli şehirleri :Tampere, Espoo, Turku Dili :Fince Dini :Hristiyanlık Para birimi :Euro, Fin Markası Finlandiya

Detaylı

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 İnsan yaşamı ve refahı tarihsel süreç içinde hep doğa ve doğal kaynaklarla kurduğu ilişki ile gelişmiştir. Özellikle sanayi devrimine kadar

Detaylı

İşletme Amaçları ve Koruma Hedefleri Ormancılığın ve orman işletmesinin en önemli görevi, toplumun orman ürün ve hizmetlerine olan ihtiyacını karşılamak olduğundan, işletmenin amaç veya hedeflerini saptaya

Detaylı

İşletme Amaçları ve Koruma Hedefleri Ormancılığın ve orman işletmesinin en önemli görevi, toplumun orman ürün ve hizmetlerine olan ihtiyacını karşılamak olduğundan, işletmenin amaç veya hedeflerini saptaya

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI IV. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL İşletme Amaçları Biyolojik çeşitliliği korumak, Rekreasyon ve estetik değerleri topluma sunabilmek, Yangın riskini azaltmak, Net karbon

Detaylı

Coğrafya Proje Ödevi. Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri. Kaan Aydın 11/D

Coğrafya Proje Ödevi. Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri. Kaan Aydın 11/D Coğrafya Proje Ödevi Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri Kaan Aydın 11/D---1553 Hindistan ın Genel Özellikleri DEVLETİN ADI: Hindistan Cumhuriyeti BAŞKENTİ: Yeni Delhi YÜZÖLÇÜMÜ: 3.287.590

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI V. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL Uzun Devreli Gelişme Planı-Uludağ MP Uludağ, 6831 sayılı Orman Kanunu nun 25. maddesi gereğince, 20.09.1961 tarih ve 6119-5 sayılı Bakanlık

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI EKOMOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR ŞUBESİ

İSTANBUL TİCARET ODASI EKOMOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI EKOMOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR ŞUBESİ K A N A D A ÜLKE RAPORU Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2008 Ülke No: 404 Şaban Oruç -45 I- GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Kanada Yönetim Şekli : Parlamenter

Detaylı

ORMANLARIMIZ ve ORMANCILIĞIMIZ OLASI İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNE KARŞI DİRENEBİLİR Mİ?

ORMANLARIMIZ ve ORMANCILIĞIMIZ OLASI İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNE KARŞI DİRENEBİLİR Mİ? ORMANLARIMIZ ve ORMANCILIĞIMIZ OLASI İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNE KARŞI DİRENEBİLİR Mİ? Yücel ÇAĞLAR ormanlarindelisi@gmail.com (Resim:Jakub Roszak (Yaş 8) Nedenleri mi? Sonuçları mı? Önlemleri mi? Ekolojik

Detaylı

DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce

DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce İNGİLTERE DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce DİNİ: Hıristiyanlık PARA BİRİMİ: Sterlin 1.

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin Akdeniz iklimi / Roma Okyanusal iklim / Arjantin Savan iklimi/ Meksika Savan iklimi/ Brezilya Okyanusal iklim / Londra Muson iklimi/ Calcutta-Hindistan 3 3 Kutup iklimi/ Grönland - - - - - - -3-4 -4 -

Detaylı

Kanada Kalkanı Kanada Kalkanı. Kıyı Dağları. Kanada Kalkanı. Kıyı Ovaları. Örtülü Platform. Büyük Ovalar İç Düzlükler. Dağ ve Havzalar Kuşağı

Kanada Kalkanı Kanada Kalkanı. Kıyı Dağları. Kanada Kalkanı. Kıyı Ovaları. Örtülü Platform. Büyük Ovalar İç Düzlükler. Dağ ve Havzalar Kuşağı Örtülü Platform Örtülü Platform Kanada Kalkanı Kanada Kalkanı Kıyı Dağları Örtülü Platform Kanada Kalkanı Dağ ve Havzalar Kuşağı Büyük Ovalar İç Düzlükler QUACHITA WICHITA Kıyı Ovaları BÜYÜK OVALAR= GREAT

Detaylı

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ KUZEY KORE ÜLKE RAPORU Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ 2 I.GENEL BİLGİLER Resmi Adı Yönetim Şekli Coğrafi Konumu : Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti : Sosyalist Cumhuriyet : Kuzey Kore,

Detaylı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya da 120 un değirmeni olduğu bilinmektedir. Bu değirmenlerin çok büyük bir çoğunluğu yılda 2000 tonun üzerinde kapasiteyle çalışmaktadır. Pazarın yüzde 75

Detaylı

ÜLKELER NEDEN FARKLI GELİŞMİŞLERDİR

ÜLKELER NEDEN FARKLI GELİŞMİŞLERDİR ÜLKELER NEDEN FARKLI GELİŞMİŞLERDİR Ülkelerin Gelişmişliğini Belirleyen Faktörler Coğrafya Öğretmeni Gelişmeyi tek bir ölçütle ifade etmek, ülkelerin ekonomik, sosyal ve siyasal yapılarındaki farklılık

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ AVUSTURYA ÜLKE RAPORU Şubat 2009 B.Ö. AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ 1 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Avusturya Cumhuriyeti Yönetim Şekli

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ ALMANYA ÜLKE RAPORU Mayıs 2009 İ.A 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Almanya Federal Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Demokrasi

Detaylı

ORMAN ENDÜSTRİ POLİTİKASI DERS 3 DÜNYA VE AVRUPA ORMANLARI

ORMAN ENDÜSTRİ POLİTİKASI DERS 3 DÜNYA VE AVRUPA ORMANLARI ORMAN ENDÜSTRİ POLİTİKASI DERS 3 DÜNYA VE AVRUPA ORMANLARI DÜNYA ORMANLARI Orman Alanı FAO 2007 ye göre dünya orman alanı yaklaşık olarak 3.9 milyar hektardır. Bu miktar, dünya genel alanının % 30 udur.

Detaylı

Sudan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ankara

Sudan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ankara Sudan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ankara Sudan daki Yatırım Ortamı ve İş Olanakları 1- Temel Bilgiler: Hazırlayan: Abdelgader ABDALLA* Sunan: Dr. Mutrif SIDDIG** Çeviren: Ufuk TEPEBAŞ Konum: Afrika bölgesinin

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI III. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL Köprülü Kanyon Milli Parkının Kısa Tanıtımı Gerçekleştirilen Envanter Çalışmaları Belirlenen Orman Fonksiyonları Üretim Ekolojik Sosyal

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İZLANDA ÜLKE RAPORU

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İZLANDA ÜLKE RAPORU İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İZLANDA ÜLKE RAPORU Haziran 2008 T.K. 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : İzlanda Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Demokrasi Coğrafi

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Marjinal ekolojik şartlardaki gevşek kapalı bir Ardıç ormanı, ana amacı odun üretimi ise bu orman verimsiz kabul edilmektedir. Ancak işletme amacı

Detaylı

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI Avusturya da un üretimi sağlayan 180 civarında değirmen olduğu tahmin edilmektedir. Yüzde 80 kapasiteyle çalışan bu değirmenlerin ürettiği un miktarı 500 bin

Detaylı

İSVEÇ EKONOMİK GÖSTERGELERİ VE TÜRKİYE-İSVEÇ DIŞ TİCARETİ

İSVEÇ EKONOMİK GÖSTERGELERİ VE TÜRKİYE-İSVEÇ DIŞ TİCARETİ İSVEÇ EKONOMİK GÖSTERGELERİ VE TÜRKİYE-İSVEÇ DIŞ TİCARETİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART 2013 HANDE TÜRKER I.GENEL BİLGİLER Resmi Adı: İsveç Krallığı Yönetim Şekli: Anayasal monarşi Coğrafi Konumu:

Detaylı

KANADA ÜLKE RAPORU ŞUBAT 2018 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ. Hazırlayan: Gündem KONT Dış Ticaret Uzmanı

KANADA ÜLKE RAPORU ŞUBAT 2018 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ. Hazırlayan: Gündem KONT Dış Ticaret Uzmanı KANADA ÜLKE RAPORU ŞUBAT 2018 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ Hazırlayan: Gündem KONT Dış Ticaret Uzmanı 1. GENEL BİLGİLER Resmi adı : Kanada Başkent : Ottowa Yüzölçümü : 9.984.670 km 2 Nüfusu : 35,6

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 Ankara Ülke Ekonomisinde Etkili Olan Faktörler Tarih Doğal Kaynaklar Coğrafi yer Büyüklük Arazi şekilleri

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ SLOVENYA ÜLKE RAPORU Şubat-2009 Hazırlayan: Özlem Kılıç 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Slovenya Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-1. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-1. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Silvikültürel planlamanın tanımı ve görevleri. Türkiye ormancılığında silvikültürel planlama ve gelişimi. Silvikültürel planlamanın temel kavramları ve

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin güney doğusunda yer alan bölge nüfus ve yüzölçümü en küçük bölgemizdir. Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgeleriyle, Suriye ve Irak Devletleriyle

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ DANİMARKA

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ DANİMARKA İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ DANİMARKA ÜLKE RAPORU E.B. Şubat 2009 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Danimarka Krallığı Yönetim Şekli : Anayasal Monarşi Coğrafi

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI IV. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL Ödev Konuları Gelibolu Tarihi Yarımadası MP ında statü konusunda yeni gelişmeler Altındere Vadisi MP Uzun Devreli Gelişme Planının irdelenmesi

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ FRANSA ÜLKE RAPORU Şubat 2009 Hazırlayan: Özlem Kılıç 1 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı Yönetim Şekli Coğrafi Konumu : Fransa Cumhuriyeti

Detaylı

Hava Durumu İKLİM İklim Değişiyor Peki Siz Bunun Farkında mısınız? Sera Etkisi Ve İklim Değişikliği En önemli sera gazları Karbon dioksit (CO2) Metan (CH4) Diazot monoksit(n2o) İklim Değişikliğine Sebep

Detaylı

İlgi Grupları ve Yerel Organizasyon. Samsun İli Doğa Turizmi Değerleri

İlgi Grupları ve Yerel Organizasyon. Samsun İli Doğa Turizmi Değerleri 1 Sürdürülebilir Doğa Turizmi İlgi Grupları ve Yerel Organizasyon Samsun İli Genel Özellikleri Samsun İli Doğa Turizmi Değerleri Doğa Turizmi Stratejileri Sonuç ve Öneriler 2 Nispeten bozulmamış, dokunulmamış

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-3. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-3. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Fonksiyonlar: Ölçüt, Gösterge ve Aktiviteler Fonksiyonlar Ölçüt Gösterge Silvikültürel Müdahale Odun Ürünleri Üretimi Yetişme ortamı özellikleri,

Detaylı

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ ESTONYA ÜLKE RAPORU Şubat 2009 T.K. 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Estonya Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Cumhuriyet ve Başkanlık Sistemi

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ ÇEK CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU Şubat 2009 Y.U. 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Çek Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Demokrasi

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSVİÇRE ÜLKE RAPORU

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSVİÇRE ÜLKE RAPORU İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSVİÇRE ÜLKE RAPORU Mart 2008 B.Ö. I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : İsviçre Konfederasyonu (İsviçre Konfederasyonu 20 tam ve 6 yarım

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İRLANDA ÜLKE RAPORU

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İRLANDA ÜLKE RAPORU İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İRLANDA ÜLKE RAPORU Şubat 2009 - E.B. 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : İrlanda Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Demokrasi Coğrafi

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI FAS KRALLIĞI ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI FAS KRALLIĞI ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI FAS KRALLIĞI ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2014 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Fas Krallığı

Detaylı

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ Sulama? Çevre? SULAMA VE ÇEVRE Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ SULAMA: Bitkinin gereksinimi olan ancak doğal yağışlarla karşılanamayan suyun toprağa yapay yollarla verilmesidir ÇEVRE: En kısa tanımıyla

Detaylı

Dünya Enerji Görünümü 2012. Dr. Fatih BİROL Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Ankara, 25 Aralık 2012

Dünya Enerji Görünümü 2012. Dr. Fatih BİROL Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Ankara, 25 Aralık 2012 Dünya Enerji Görünümü 2012 Dr. Fatih BİROL Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Ankara, 25 Aralık 2012 Genel Durum Küresel enerji sisteminin temelleri değişiyor Bazı ülkelerde petrol ve doğalgaz üretimi

Detaylı

DÜNYADA NÜFUS VE EKONOMİK FAALİYETLER

DÜNYADA NÜFUS VE EKONOMİK FAALİYETLER DÜNYADA NÜFUS VE EKONOMİK FAALİYETLER Dünyanın bazı yerlerinde nüfus yoğunken bazı yerlerinde seyrektir. Bu durumu etkileyen iklim, yeryüzü şekilleri, su kaynaklarını yakınlık, bitki örtüsü, sanayi, tarım,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İNGİLTERE ÜLKE RAPORU Kasım 2009 A.K. 1 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Büyük Britanya Birleşik Krallığı Yönetim Şekli Coğrafi Konumu

Detaylı

KAYNAĞI ÜLKE İÇİNDEN SAĞLANAN PROJELER

KAYNAĞI ÜLKE İÇİNDEN SAĞLANAN PROJELER SIRA 1 2 5 8 DAİRE BAŞKANLIĞININ ADI Dairesi Dairesi Dairesi Dairesi Dairesi Dairesi Dairesi KAYNAĞI ÜLKE İÇİNDEN SAĞLANAN PROJELER Oduna Dayalı Orman Ürünleri Üretim Süreçleri Takip Sistemi Biyokütle

Detaylı

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler)

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Başak Avcıoğlu Çokçalışkan Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Biraz ekolojik bilgi Tanımlar İlişkiler

Detaylı

ÇYDD: su, değeri artan stratejik bir nitelik kazanacaktır.

ÇYDD: su, değeri artan stratejik bir nitelik kazanacaktır. ÇYDD: su, değeri artan stratejik bir nitelik kazanacaktır. 2017 Dünya Su Günü Bildirisi 2016 yılı, ilk kayıtların tutulduğu 1880 yılından bu yana en sıcak yıl olarak kayda geçti. 2 yüzyıl, dünya ortalama

Detaylı

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale (*)Türkeş, M. ve Koç, T. 2007. Kazdağı Yöresi ve dağlık alan (dağ sistemi) kavramları üzerine düşünceler. Troy Çanakkale 29:18-19. KAZ DAĞI YÖRESİ VE DAĞLIK ALAN (DAĞ SİSTEMİ) KAVRAMLARI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Detaylı

B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ MYANMAR ÜLKE RAPORU Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ 2 I.GENEL BİLGİLER Resmi Adı Yönetim Şekli Coğrafi Konumu : Myanmar Birliği Cumhuriyeti : Cumhuriyet : Güneydoğu Asya ülkesi olan

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ SLOVAKYA ÜLKE RAPORU Şubat-2009 T.K. 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Slovakya Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Cumhuriyet Coğrafi

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-4 COĞRAFYA-2 TESTİ 18 HAZİRAN 2016 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tatlı su ve tuzlu su biyomları

Detaylı

RUSYA FEDERASYONU ÜLKE RAPORU 14.04.2015

RUSYA FEDERASYONU ÜLKE RAPORU 14.04.2015 RUSYA FEDERASYONU ÜLKE RAPORU 14.04.2015 RUSYA FEDERASYONU ÜLKE RAPORU 14.04.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Rusya Federasyonu na ihracat yapan 623 firma

Detaylı

Ormancılıkta Planlama kavramı, Planlama sistemleri ve Yaklaşımları

Ormancılıkta Planlama kavramı, Planlama sistemleri ve Yaklaşımları Ormancılıkta Planlama kavramı, Planlama sistemleri ve Yaklaşımları Belirli bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimidir. Eldeki verilere, geçmişte edinilen tecrübelere ve geleceğe dair öngörülere

Detaylı

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tuzlu su ve tatlı su biyomları olmak üzere iki kısımda incelenir.

Detaylı

(1. Görsel materyalleri ve verileri kullanarak dünyada nüfus ve ekonomik faaliyetlerin dağılışının nedenleri hakkında çıkarımlarda bulunur.

(1. Görsel materyalleri ve verileri kullanarak dünyada nüfus ve ekonomik faaliyetlerin dağılışının nedenleri hakkında çıkarımlarda bulunur. ÜNİTE: ÜLKEMİZ VE DÜNYA ÖĞRENME ALANI: Küresel Bağlantılar Kazanımlar: (1. Görsel materyalleri ve verileri kullanarak dünyada nüfus ve ekonomik faaliyetlerin dağılışının nedenleri hakkında çıkarımlarda

Detaylı

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den İKLİM TİPLERİ Dünya'nın hemen her bölgesinin kendine özgü bir iklimi bulunmaktadır. Ancak, benzer iklim kuşaklarına sahip alanlar büyük iklim kuşakları oluştururlar. Yüzlerce km 2 lik sahaları etkileyen

Detaylı

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ. Doç. Dr. Zafer YÜCESAN

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ. Doç. Dr. Zafer YÜCESAN SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ Doç. Dr. Zafer YÜCESAN TEMEL KAVRAMLAR Ağaç? Orman? Mekanik ve Organik görüş? Yaşam ortaklığı? Silvikültür? Amacı ve Esasları? Diğer bilimlerle ilişkileri? Yöresellik Kanunu?

Detaylı

ORMANCILIKTA UZAKTAN ALGILAMA. ( Bahar Yarıyılı) Prof.Dr. Mehmet MISIR. 2.Hafta ( )

ORMANCILIKTA UZAKTAN ALGILAMA. ( Bahar Yarıyılı) Prof.Dr. Mehmet MISIR. 2.Hafta ( ) 2.Hafta (16-20.02.2015) ORMANCILIKTA UZAKTAN ALGILAMA (2014-2015 Bahar Yarıyılı) Prof.Dr. Mehmet MISIR Ders İçeriği Planlama Sistemleri Envanter Uzaktan Algılama (UA) Uzaktan Algılamanın Tanımı ve Tarihsel

Detaylı

Kuruluş 843 (Verdun Anlaşması) ( 1958 Cumhuriyet ) Tarım %1,8, Endüstri %19,3, Hizmetler %78,9

Kuruluş 843 (Verdun Anlaşması) ( 1958 Cumhuriyet ) Tarım %1,8, Endüstri %19,3, Hizmetler %78,9 FRANSA ÜLKE BÜLTENİ Başkent Resmi Dil(ler) Yönetim Biçimi Cumhurbaşkanı Başbakan Paris Fransızca Parlamenter Başkanlık Tipi Cumhuriyet Nicolas Sarkozy François Fillon Kuruluş 843 (Verdun Anlaşması) ( 1958

Detaylı

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi)

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi) YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Matematik ve özel konum özelliklerinin etkisiyle Dünya nın çeşitli alanlarında farklı iklimler ortaya çıkmaktadır. Makroklima: Çok geniş alanlarda etkili olan iklim tiplerine

Detaylı

Doğa, Çevre, Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitlilik

Doğa, Çevre, Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitlilik TEMEL KAVRAMLAR Doğa, çevre, Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitlilik Kavramları Yabanıl Alan, Yabanıllık ve Yaban Hayatı Kavramları Doğa Koruma Kavramı ve Kapsamı Doğal Kaynak Yönetiminin Genel Kapsamı Doğa,

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ LİTVANYA ÜLKE RAPORU

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ LİTVANYA ÜLKE RAPORU İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ LİTVANYA ÜLKE RAPORU Şubat 2009 I. GENEL BİLGİLER 2 Resmi Adı : Litvanya Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Cumhuriyet Coğrafi

Detaylı

EKONOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR ŞUBESİ

EKONOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI EKONOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR ŞUBESİ MISIR ÜLKE RAPORU Güncelleme Tarihi 04 OCAK 2007 Etüd No:220 - Ş.O. I- GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Mısır Arap Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter

Detaylı

Title of Presentation. Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL

Title of Presentation. Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL Title of Presentation Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL İçindekiler 1- Yeni Büyük Oyun 2- Coğrafyanın Mahkumları 3- Hazar ın Statüsü Sorunu 4- Boru Hatları Rekabeti 5- Hazar

Detaylı

EKONOMIK VE SOSYAL ARASTIRMALAR SUBESI

EKONOMIK VE SOSYAL ARASTIRMALAR SUBESI ISTANBUL TICARET ODASI EKONOMIK VE SOSYAL ARASTIRMALAR SUBESI BASKORTOSTAN ÜLKE RAPORU Güncelleme Tarihi 30/10/2006 Ülke No: (75) S.O. GENEL BILGILER Resmi Adi : Baskortostan Cumhuriyeti (Çesitli kaynaklarda

Detaylı

COĞRAFİ KONUM ÖZEL KONUM TÜRKİYE'NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI

COĞRAFİ KONUM ÖZEL KONUM TÜRKİYE'NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI COĞRAFİ KONUM Herhangi bir noktanın dünya üzerinde kapladığı alana coğrafi konum denir. Özel ve matematik konum diye ikiye ayrılır. Bir ülkenin coğrafi konumu, o ülkenin tabii, beşeri ve ekonomik özelliklerini

Detaylı

ALMANYA ÜLKE RAPORU 23.03.2015

ALMANYA ÜLKE RAPORU 23.03.2015 ALMANYA ÜLKE RAPORU 23.03.2015 ALMANYA ÜLKE RAPORU 23.03.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Almanya ya ihracat yapan 1.073 firma bulunmaktadır. 31.12.2014 tarihi

Detaylı

AMERİKAN SOYA FASULYESİNİN HİKAYESİ

AMERİKAN SOYA FASULYESİNİN HİKAYESİ AMERİKAN SOYA FASULYESİNİN HİKAYESİ A.B.D. SOYA ENDÜSTRİSİ MÜŞTERİLERİNE TOPLAM KALİTE DENEYİMİ SUNAN GÜVENİLİR BİR PARTNERDİR. YÜKSEK PERFORMANSLI ÜRÜNLER, DÜNYADAKİ EN GÜVENİLİR, TUTARLI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:

Detaylı

DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ

DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ İSTANBUL TİCARET ODASI DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ PERU ÜLKE RAPORU Güncelleme Tarihi: Nisan 2005 Ülke No: 504 C.A. I- GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Peru Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Cumhuriyet Coğrafi Konumu

Detaylı

SUDAN ÜLKE RAPORU Ağustos 2013 A.Ç.

SUDAN ÜLKE RAPORU Ağustos 2013 A.Ç. SUDAN ÜLKE RAPORU Ağustos 2013 A.Ç. 1 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Sudan Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Cumhuriyet Coğrafi Konumu : Sudan bir Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkesi olup kuzeyinde Mısır, doğusunda

Detaylı

KANADA ÜLKE RAPORU. Eylül 2013 E.K. AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ

KANADA ÜLKE RAPORU. Eylül 2013 E.K. AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ KANADA ÜLKE RAPORU Eylül 2013 E.K. AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ 1 I. ÜLKENİN GENEL BİLGİLERİ Resmi Adı : Kanada Yönetim Şekli : Parlamenter Demokrasi Dayalı Anayasal Monarşi, Federasyon Coğrafi

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

Atoller (mercan adaları) ve Resifler

Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atol, hayatlarını sıcak denizlerde devam ettiren ve mercan ismi verilen deniz hayvanları iskeletlerinin artıklarının yığılması sonucu meydana gelen birikim şekilleridir.

Detaylı

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ 4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ Ekonomi: İnsanların geçimlerini sürdürmek için yaptıkları her türlü üretim, dağıtım, pazarlama ve tüketim faaliyetlerinin ilke ve yöntemlerini inceleyen bilim dalına ekonomi denir.

Detaylı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı ARAZİ BOZULUMU LAND DEGRADATİON Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı LAND DEGRADATİON ( ARAZİ BOZULUMU) SOİL DEGRADATİON (TOPRAK BOZULUMU) DESERTİFİCATİON (ÇÖLLEŞME) Arazi Bozulumu Nedir - Su ve rüzgar

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İTALYA ÜLKE RAPORU Mayıs 2009 İ.A. 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : İtalya Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Demokrasi Coğrafi

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI Uluslararası Ormancılık 2. Hafta

ORMAN AMENAJMANI Uluslararası Ormancılık 2. Hafta ORMAN AMENAJMANI Uluslararası Ormancılık 2. Hafta Emin Zeki BAŞKENT KTÜ Orman Fakültesi Konu Başlıkları Uluslararası ormancılık amaçları Uluslar arası süreçler ve anlaşmalar Sürdürülebilir orman işletmeciliği

Detaylı

İTALYA. Sanayi,Turizm,Ulaşım

İTALYA. Sanayi,Turizm,Ulaşım İTALYA FİZİKİ ÖZELLİKLERİ Coğrafi konum Yer şekilleri İklimi BEŞERİ ÖZELLİKLERİ Nüfusu Tarım ve hayvancılık Madencilik Sanayi,Turizm,Ulaşım İTALYANIN KİMLİK KARTI BAŞKENTİ:Roma DİLİ:İtalyanca DİNİ:Hıristiyanlık

Detaylı

4.ÜNİTE ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI

4.ÜNİTE ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI 4.ÜNİTE ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI A) DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ Toprak, su, orman ve madenler başlıca doğal kaynaklardır. Ülkemiz bu kaynaklar bakımından zengindir. Doğal kaynaklar sanayinin ihtiyacı olan hammadde

Detaylı

Yüz ölçümü: 301 225 km² Nüfusu : 61.261.254 (2012) Önemli Şehirleri: Napoli, Milano, Torino, Venedik, Cenova

Yüz ölçümü: 301 225 km² Nüfusu : 61.261.254 (2012) Önemli Şehirleri: Napoli, Milano, Torino, Venedik, Cenova Yüz ölçümü: 301 225 km² Nüfusu : 61.261.254 (2012) Önemli Şehirleri: Napoli, Milano, Torino, Venedik, Cenova Başkenti: Roma Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500dolar

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Endüstriyel ağaçlandırmalarda bakım işlemleri, ilk üç yıl bakımları ile Aralama ve Budama İşlemleri olarak isimlendirilmekte ve ayrı dönemlerde

Detaylı

DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ

DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ İSTANBUL TİCARET ODASI DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ RUSYA FEDERASYONU ÜLKE RAPORU Güncelleme Tarihi: 9 HAZİRAN 2005 Ülke No: 75, MD I- GENEL BİLGİLER Resmi Adı Yönetim Şekli : Rusya Federasyonu : Federatif

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDAKİ İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere olarak bitki ve hayvan topluluklarını

Detaylı

HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ EKİM

HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ EKİM SURİYE ÜLKE RAPORU HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ EKİM 2011 SURİYE ÜLKE VE İHRACAT RAPORU RESMİ ADI BAŞKENTİ DİL : Suriye Arap Cumhuriyeti : Şam (Damascus) : Arapça (resmi), Kürtçe,

Detaylı

3. ORMAN YOLLARININ ÖNEMİ

3. ORMAN YOLLARININ ÖNEMİ 3. ORMAN YOLLARININ ÖNEMİ Ormancılık faaliyetlerinin gerçekleşebilmesi için alt yapı tesisi olan orman yolları olmalıdır. Orman Yollarının Özelliği Orman yolu bir bilgisayar programı gibidir. Nasıl ki

Detaylı

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ SRİ LANKA ÜLKE RAPORU Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ 2 I.GENEL BİLGİLER Resmi Adı Yönetim Şekli Coğrafi Konumu : Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti : Sosyalist Cumhuriyet :

Detaylı

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir.

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir. 2012 LYS4 / COĞ-2 COĞRAFYA-2 TESTİ 2. M 1. Yukarıdaki Dünya haritasında K, L, M ve N merkezleriyle bu merkezlerden geçen meridyen değerleri verilmiştir. Yukarıda volkanik bir alana ait topoğrafya haritası

Detaylı

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ KIBRIS RUM KESİMİ ÜLKE RAPORU Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ I.GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Kıbrıs Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Cumhuriyet Coğrafi Konumu : Akdeniz deki beş büyük adadan

Detaylı

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR Havadaki su buharı ve gazların, cisimler üzerine uyguladığı ağırlığa basınç denir. Basıncı ölçen alet barometredir. Normal hava basıncı 1013 milibardır.

Detaylı

Orman Koruma Dersi YANGIN EKOLOJİSİ

Orman Koruma Dersi YANGIN EKOLOJİSİ Orman Koruma Dersi YANGIN EKOLOJİSİ Prof. Dr. Ertuğrul BİLGİLİ Ekim 2014 Orman Yangınları Karadeniz Ege Akdeniz Yangın Ekolojisi KONULAR: Konu I: Yangın Tarihi Konu II: Konu III: Konu IV: Konu V: Konu

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ PORTEKİZ ÜLKE RAPORU E.B. Şubat 2009 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Portekiz Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter demokrasi Coğrafi

Detaylı