KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2015 TRABZON

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2015 TRABZON"

Transkript

1 KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2015 TRABZON

2

3 Kentsel ortamların yeterli düzeyde ağaç varlığına sahip kılınması, belirtilen ekolojik koşullar çerçevesinde her türlü dikim, bakım ve koruma çalışmalarının sürekli ve dikkatli uygulamalarla yürütülmesi gerekir. Kentlerde yeşil alanların tesisindeki teknik esasları ana hatları ile belirtmekte yarar vardır. Ancak unutulmamalıdır ki, herhangi bir alanda yapılacak bitkilendirme çalışmalarında hangi amaçla olursa olsun yapılması gerekenler benzerdir. Bunların başında, dikim yada ekim yapılacak sahanın hazırlanması, ekim yada dikim materyalinin seçimi, ekimi yada dikim yöntemi, bakım ve koruma çalışmalarının tekniğine uygun olarak yapılması gelir.

4 6.1. Kentsel Alanlarda Saha Hazırlığı Kentsel alanlarda yapılacak ekim ve dikim çalışmalarında öncelikli olarak sahasının etüdünde 5 ana konu üzerinde durulması gerekir. Bunlar; Fizyografik etüd, Klimatik etüd, Edafik etüd, Vejetasyon etüdü ve Tür seçimidir. Bu konuda ayrıntılı bilgiler ağaçlandırma tekniği dersinde verildiğinden burada tekrar incelenmeyecektir. Ancak bu konunun kentsel alanlarda çok daha önemli olduğu unutulmamalıdır.

5

6 Fizyografik Etüd; Plantasyon sahasının enlem, boylam, rakım özellikleri yanı sıra denizden olan uzaklığı da belirlenmelidir. Don çukuru, rüzgar alma yönünden değerlendirme bitkilendirme çalışmalarında önemlidir. Kent içi düzenlemelerde ise çok yüksek ve geniş yapıtların neden olduğu ışık ve dolayısıyla sıcaklık değişmeleri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Yüksek sıcaklıkların olduğu yörelerde daha çok küçük kalın ve tüylü yapraklı türler tercih edilir. Yüksek yaz sıcaklığı kuraklığa neden olabilir. Yoğun kuraklığın yaşandığı bir dönemin ardından birden bire yağışlar ve serinlik başlarsa, yapraklarını döken meşelerde, çınarda, atkestanesinde, okaliptüste, çamlarda, kestanede, kayında dişbudakta söğütte dal düşmesi olayları artar. Kent içinde olabilecek bu durumun dikkatle izlenmesi gerekir. Yağış ve bağıl nemin yıl içindeki dağılışı alana getirilen yeşil dokunun gelişimini etkiler. Bir diğer klimatik etken rüzgârdır. Şiddetli rüzgar hızı ve yönü, hakim rüzgar yönü proje sahasında etkili olmaktadır. İklim doğal vejetasyonun oluşumu ve şekillenmesi üzerine etki etmektedir.

7 Edafik Etüt: Proje alanının toprağının fiziksel ve kimyasal etüdünde torağın, türü, tekstür ve strüktürü, mutlak ve fizyolojik derinliği, toprakta bitki yetişmesini engelleyen sert veya geçirimsiz bir tabakanın olup olmadığı, alanda drenaj ve toprak ıslahına gerek duyulup duyulmadığı ortaya konmalıdır. Vejetasyon Etüdü; Proje sahasında ve yakın çevresinde doğal olarak yetişen türlerin tespiti ve bunlar içerisinde gösterge bitkiler adını verdiğimiz türler, proje sahasının yetişme ortamı karakteri hakkında bir fikir verebilmektedir. Yukarıda özet olarak verilen fizyografik, klimatik, edafik, vejetasyon etüdü ve Tür seçimi konularında daha ayrıntılı bilgiler gerek kentsel alanların yetişme ortama koşulları konularında gerekse Ağaçlandırma tekniği derslerinde ayrıntılı olarak verildiğinden bu bilgilerle yetinilecektir. Ancak tür seçimi kentsel alanların bitkilendirilmesinde daha önceki derslerde yeterince verilmemiş olabileceğinden biraz daha ayrıntılı olarak verilecektir.

8 6.2. Kentsel Alanlarda Tür Seçimi Tabii yetişme ortamlarından alınıp kentsel ekosistemlere taşınan çok çeşitli bitki türlerinin yeni ortamlarında başarılı olabilmeleri için birtakım özelliklere sahip olmaları gerekmektedir. Bu özelliklerden bazılarını sıralayacak olursak; * Öncelikle seçilecek yerli yada yabancı bitki türlerinin yetişme ortamı istekleri, kentin içinde bulunduğu bölgenin genel ekolojik koşullarına uygun olmalıdır. * Bölgesel ekolojik koşullara uygunluk yanında, hava kirliliği, yüksek sıcaklık, düşük bağıl nem, az elverişli fiziksel ve kimyasal toprak özellikleri, mekanik baskılar gibi kentsel ortamlara özgü koşullara da mümkün olduğunca dayanıklı türlerin seçilmesine dikkat edilmelidir. Bunlara örnek olarak; Huş, kavak, çamlar, kokarağaç, Kızılağaç, Yalancı akasya, Acer negundo, Acer campestris, Gladiçya, Üvez, Çitlenbik örnek olarak verilebilir. Bu türler kent içinde kolaylıkla kullanılabilecek öncü türlerdir.

9

10 * Kent ağaçları için aranan diğer bir tür niteliği de, uzun ömürlü ve hızlı büyüme özelliğinde olmalıdır. Uzun ömürlü türlerin kullanılması ile güç ve pahalı olan yenileme dikimleri uzun peryodlarda tekrarlanır, hem de bu türler gelişmiş halleriyle estetik ve fonksiyonel etkilerini uzun yıllar sürdürürler. * Seçilecek türler kent peyzajına katkıda bulunabilecek estetik değere, yada üstleneceği görevleri bakımından yeterli işlevsel etkilere sahip özellikler taşımalıdır. * Seçilen türler düzgün bir gövde ve simetrik bir tepe tacı geliştirmeli, gövde ve özellikle dalları kolay kırılıp çürümemeli, genel olarak biyotik (böcek, mantar vb.) ve abiyotik (fırtına, kar vb.) zararlılara karşı dayanıklı olmalıdır. * Dikilecek türler kanalizasyon sistemlerini ve pis su borularını tıkayabilen istilacı kökler geliştiren türler ile kuvvetli kök sürgünleri oluşturan türlerden olmamalıdır. Örneğin, Söğüt, kavak, dut, kızılağaç ve Akçaağaç türleri istilacı kökleri nedeniyle filtrasyon ve arıtma tesisleri ile PTT, havagazı, su ve TEDAŞ tesisleri civarında kullanılmamalıdır.

11 * Kaldırım ve meydan gibi bazı yerlerdeki dikimlerde, kaplama, taş ve plakalara zarar vermesi söz konusu olan kuvvetli, sığ kökler geliştiren türler seçilmemelidir. Özellikle kent içi yol ağaçlandırmalarında kaldırımları kaldırıp bozması nedeniyle Dişbudak pek kullanılmaz. * Kök ve kütük sürgünü vermemelidir. * Derine giden kök sistemine sahip olmalıdır. Özellikle rüzgâra açık alanlarda kazık kök yapan türlere öncelik verilerek rüzgâr perdeleri oluşturulabilir. * Farklı mevsimlerde yaprak, çiçek veya meyveleri ile göze hoş görünmelidir. * Genel olarak çiçek ve meyveleri kötü kokan türler ile çocuk oyun alanları gibi bazı yerlerde zehirli meyve, çiçek ve yaprak özelliklerine sahip türler seçilmemelidir. Örneğin Taxus baccata, Rh. ponticum, Viburnum opulus gibi türler zehirli meyve ve yaprakları, Ginkgo, Ailantus gibi türler kötü kokulu meyveleri nedeniyle dikkatli kullanılmaları istenir.

12 * Alerjen etki yapan tohumlara sahip türler ile meyveleri döküldüklerinde yerleri kirleten ya da büyük ve sert olup da insan ve otomobillere zarar vermesi söz konusu olan türler tercih edilmemelidir. Örneğin kavak, çınar, vb. alerjen etki yaparken, çocuk oyun alanlarına atkestanesi gibi türler tehlikeli olabilmektedir. Benzer şekilde, Ginkgo, Morus vb. türler altını kirletmeleri, Juglans, Aesculus ve bazı Meşe türleri de iri meyve ve tohumları bakımından dikkate alınmalıdır. Altını kirleten ve kötü kokulu meyveleri olan türlerin altına çalı grupları yerleştirilerek düşen meyvelerin gizlenmesi sağlanabilir. Bu kapsamda belirtilmesinde yarar görülen diğer bir konuda, kentsel yeşil alanlardaki bitkisel (ağaç, ağaççık, çalı, vb.) tür çeşitliliğidir. Kent ağaçlandırmalarında estetik açıdan monotonluğun kırılması, epidemi riski gibi nedenlerle monokültürlerden kaçınılmalı ve imkânlar ölçüsünde sayıda çok ve değişik bitik taksonlarına yer verilmelidir. Bitiksel tür çeşitliliği beraberinde fauna çeşitliliğine de neden olacaktır.

13 Estetik amaçlı tür seçimi Peyzaja uygun, göze hoş görünen estetik amaçlı yeşil alanların tesislerinde tür seçimi daha az bağlayıcıdır. Estetik güzellik nispidir. Bu hususta oluşturulacak etkilenme, türleri doğaya en uygun şekilde gruplandırmalarla sağlanır. Örneğin form ve yaprak şekillenmeleri bakımından cazip olan ve su kenarlarında görülen türler, yüksek mevkiler için, sırtlar için uygun düşmeyecektir. Birçok hallerde eşit yaşlı olmayan karışık bir orman, eşit yaşlı saf bir ormana nazaran göze daha hoş görünür. Özetle, bu konuda seçim yapılırken ağaç formuna, yaprak rengine, gruplamalara özellikle dikkat edilmelidir.

14

15 Koruma amaçlı tür seçimi Kentsel yeşil alanlarda yeni tesisler (yeşillikler-ormanlar) kurulurken koruma amacının ön planda olduğu hallerde türleri seçerken türlerin, aşağıda verilen özelliklerden birini veya birçoğunu gerçekleştirmesi aranır. Bunlar; Rüzgâr hızını kesmesi Dik yamaçlarda arazi kaymalarını önleme Rüzgâr ve su erozyonuna engel olma Akarsuları (nehir ve çayları) kontrol etme Toprağı ıslah etme Çamlar, Ladinler, Tsuga ve diğer birçok koniferler, daha önce de işaret edildiği gibi özellikle rüzgâr perdeleri tesislerinde kullanıldıklarında, kışın ibrelerini dökmedikleri için yıl boyunca etkinliklerini sürdürürler. Buna karşı yaz aylarında etkin olan yapraklılarda yaprak kitlesi fazla olan türler (Kayın, Meşe ve Akçaağaç türleri gibi) tercih edilir. Akasya gibi ince ve seyrek yapraklı türler, ne gölgelenme ne de rüzgâra karşı etkinlik açısından tercih edilmezler.

16

17

18 Dik yamaçlarda heyelanları önlemede Meşe, Çam, Akasya gibi derin köklü türler önem kazanır. Böyle yerlerde Ladin, Huş gibi sığ köklü ağaç türlerinin yeri yoktur. Çevre mühendisliğine ilişkin problemlerin çözümünde kullanılacak bitki türlerinde aşağıda sıralanan karakteristiklerin önemli rolü vardır. Tür seçiminde bu özelliklerin dikkate alınması gerekir. Bunlar; Kaba yapraklı olma sesi keser, Hareket eden dallar sesi keza keser, maskeler, Tüylü yapraklar tozları yakalar ve tutar, Yaprak stomaları gaz mübadelesini sağlar, Çiçek ve yapraklar hoş kokular sağlar, kötü kokuları maskeler, Yapraklar ve dallar rüzgâr hızını keser, Yapraklar ve dallar yağışın hızını keser, Toprakta yaygın kökler, erozyona karşı toprağı tutar, Yoğun yaprak kitlesi ışığı tutar, Seyrek yaprak kitlesi ışığı süzer, Dikenli dallar insanı ve hayvan zararlarını önler veya azaltır.

19 6.3. Dikim Çalışmaları Dikime dayalı bir bitkilendirmenin başarıya ulaşması için bazı kuralların yerine getirilmesi gereklidir. Bunlar arasında; * dikim materyalinin bitkilendirme alanının yetişme ortamı koşullarına uygun türlerden seçilmesi, * bitkilendirme alanının tekniğine uygun olarak tam olarak hazırlanması, * sağlıklı ve standart fidan (kaliteli fidan) materyalinin kullanılması, * uygun taşıma ve dikim alanında uygun koşullarda bekletilmesi (gömü), * dikimin uygun bir zaman diliminde gerçekleştirilmesi (dikim zamanı), * türlere ve yetişme ortamı özelliklerine uygun dikim yöntemlerinin seçilmesi, * dikimlerin deneyimli elemanlarca gerçekleştirilmesi ve * türlerin karşılıklı büyüme özelliklerinin dikkate alınması sayılabilir.

20

21 6.3.1.Fidan Materyali Seçimi ve Bazı Özellikleri Kentsel ortamlardaki ağaçlandırma çalışmalarında başarılı dikimlerin ilk şartı uygun orijinli ve kaliteli fidan kullanımıdır. Kent ve çevresindeki ağaçlandırmalarda kullanılacak fidanların beklenen etkilerini bir an önce gerçekleştirmeleri istendiğinden, büyük ve gelişmiş haldeki fidan kullanımı esastır. Bu nedenle fidanlar, kentsel ortamlardaki dikimlere uygun boyutlarda üretim yapan yetiştirme fidanlıkları ile büyük materyal fidanlıklarından alınmalıdır. Yetiştirme fidanlıkları yapraklı türlerde cm ile cm çevreye sahip olan, iğne yapraklı türlerde ise 2-3 m boya sahip olan fidanlar üretirler. Bunlar genel olarak 5 10 yaşlarında ve 1-2 kez repikaj (şaşırtma) uygulanmış fidanlardır. Büyük materyal fidanlıkları ise ile cm çevreye sahip olan yapraklı fidanlar ile 5 12 m boya sahip iğne yapraklı fidanlar üretirler. Bunlar da 4 8 kez repikaj uygulanmış, yaşlarındaki fidanlardır (Bourne 1989).

22 Fidan alımında fidan materyalinin uzman kişiler tarafından morfolojik olarak kalite testine tabi tutulması büyük önem taşır. Bu kapsamda fidanlıkta yapılacak testlerde, istenen tür, varyete veya kültivar olduğunun doğruluğunun belirlenmesi, tepe sürgünün sağlıklı, iyi gelişmiş ve olgunlaşmış olması, tomurcukların dolgun, yaprak, sürgün ve kabuğunun türe özgü ve canlı renkte olması, dallanmanın tür, varyete ve kültivara özgü bir gelişme göstermiş olması, gövdenin düzgün ve dolgun olması, gövde ve dallarda yaralanma olmaması, genel olarak fidan üzerinde patolojik belirtiler bulunmaması, gövde ile orantılı gelişime sahip ve dikime elverişli bir kök sistemine sahip olması hususlarının denetlenmesi gerekir.

23 Kentsel ortamlara dikilecek gelişmiş fidanlarda kök sisteminin durumu ayrı bir önem taşır. Kök sistemlerinin örtülü olup olmaması bakımından çıplak köklü, topraklı ve kaplı olmak üzere 3 tip fidan söz konusudur. Çıplak köklü fidanlar; yeterli miktarda köklere sahip ancak kökleri toprak içinde olmayan fidanlardır. Topraklı fidanlar; kökleri toprağı ile birlikte sökülerek çıkarılan ve saza, çuvala yada naylon benzeri materyale sarılarak satışa sunulan fidanlardır. Bu fidanlar, ekim ve genellikle şaşırtma parsellerinde yetiştirilen satış aşamasına ulaşmış fidanların, köklerini saran toprak kitlesi ile birlikte sökülmeleri ile üretilirler. Topraklı fidan tipinin ana materyali şaşırtılmış fidanlardır. Köktoprak bağının mümkün olduğunca güçlü olması gerekir.

24 Kaplı fidanlar; kapta repikaj görmüş veya hem ekimi hem de repikajı kaplarda yapılmış fidanlardır. Maliyetleri bakımından çıplak köklü ve topraklı fidanlara göre en pahalı fidan tipidir. Kaplı fidanlarda, çıplak köklü ve topraklı fidanlarda rastlanan ve çıplak köklülerde %90 oranına varan kök hasarları ve kayıpları söz konusu değildir. Bu tür fidanların en önemli sakıncası, fazla bekletilmekten veya zamanında kap değişimi yapılamamasından kaynaklanan dairesel kök oluşumları yada kök dönmeleridir bir başka ifadeyle kuş yuvası oluşumu dur. Kök hasarları ve kusurları fidanların dikim değerine doğrudan etki eden faktörlerdir. Özellikle kaplı fidanlarda ortaya çıkan bu oluşumların ayrıntılı denetlenmeleri gerekir.

25 Nispeten küçük boyutlu yapraklı tür fidanlarında çıplak köklü dikimler mümkün olsa da, başarıyı güvence altına alabilmek için topraklı ya da kaplı fidan kullanmak daha uygundur. Ancak özellikle fidan büyüklüğünün artmasıyla kaplı fidanların maliyetinin yükselmesi, nispeten daha toleranslı olan yapraklı türlerde topraklı fidan kullanımını önemli hale getirmektedir. Topraklı fidanlarda yukarda belirtilen nitelikler yanında, fidanın yaşına ve büyüklüğüne uygun sayıda şaşırtma (repikaj) görüp görmediği, son yetiştirildiği parselin nispeten killi bir toprak özelliğinde olması, toprak kitlesinin ve ambalajının yeterli ve uygun olması söküm ile dikim arasındaki sürecin olabildiğince kısa tutulması ve taşınma esnasında zarar görmemesinin denetlenmesi gerekir. Amerika ve çoğu gelişmiş Avrupa ülkelerinde, şehir ağaçlandırmaları için üretilen fidanlarla ilgili normlar geliştirilmiştir. Kalite/fiyat ilişkisini ortaya koyan bu normlar, her şeye rağmen fidanın canlı bir obje olması nedeniyle dikim başarısı konusunda garanti oranlarını kapsamamaktadır. Bu nedenle köklü yetiştirme geleneğine sahip çoğu tanınmış fidanlıklar, fidanlarını, kalitelerini belgeleyen marka veya etiketlerle satışa sunmaktadırlar.

26 Fidan Kalite Sınıflamasında Kullanılan Fidan Özellikleri: Fidanlarda kök durumu en önemli kalite göstergesidir. Fidanlar iyi gelişmiş yeterli miktarda kılcal kök içeren bir kök sistemine sahip olmalıdır. Fidanlar kök muayenesi yapıldıktan sonra alınmalıdır. Fidanların gövdeleri tepe tacını taşıyabilecek kalınlıkta olmalıdır. Zayıf, ip gibi uzamış ve ligninleşme oranı düşük gövdelere sahip fidanlar satın alınmamalıdır.

27 Rüzgârdan minimum etkilenmeyi sağlamak için, gövdenin en az 2/3 ü dallı olmalıdır. Boy/çap oranı özellikle çıplak köklü fidanlarda önemlidir. Katlılık dikkate alınması gereken diğer önemli fidan özelliğidir. Katlılık genellikle gövde/kök oranı olarak isimlendirilmektedir. Bu oran daha çok çıplak köklü fidanlar için önemlidir. Tepe sürgünü ve diğer sürgünleri iyi bir gelişme gösteren ve yeterli sayıda olan tepe tomurcuğu ve diğer tomurcukları dolgun, ibreleri veya yaprakları doğal renklerini koruyan ve sık olan fidanlar alınmalıdır. Dalsız gövde uzunluğu da bilhassa kent içi yollarda yapılacak peyzaj düzenlemelerinde önemli bir özelliktir. TSEK tarafından hazırlanan TS 8146 numaralı standartlara göre, yol ve meydan ağaçlandırmalarında kullanılacak fidanların düzgün ve en az m yükseklikten dikey yönde dallanan, aşırı kalın ve eğri gövdeler oluşturmayan fidanlar olması şart koşulmaktadır. Canlılık (Tazelik) fidanlarda öncelikle aranan kalite göstergesidir. Gövdede kabuk buruşuk olmalı ve yaşlı fidanlarda bir yıl önceki sürgünlerin şekli, rengi ve kalınlığı normal gelişmeyi yansıtabilmelidir.

28 Dikim Tekniğinin Esasları Önemli ayrıcalıklar gösteren kentsel ortalardaki dikim çalışmalarında, başarı açısından dikkate alınması gereken hususlar, aşamaları itibarı ile aşağıdaki gibi sıralanabilir. Öncelikle dikim sahası, dikilecek bitki taksonunun kökleri ve toprak üstü kısımlarının normal gelişimine uygun hacimde olmalıdır. Bu konuda cadde, yol ve meydanlardaki dikimlerin, zaman zaman onarımı gerekebilen kanalizasyon, doğal gaz, su, elektrik gibi alt yapı tesisleri ile havai hatlar ve cadde lambalarından önerilen uzaklıklarda yapılmasına titizlik gösterilmelidir. Özellikle kaplı fidanların her mevsim dikilmeleri mümkün olsa da, fidanların uyku hali ve kök yenileme kapasitelerine uygun olarak, dikim çalışmaları, Ekim-Mart periyodundaki elverişli iklim ve toprak koşullarında gerçekleştirilmelidir.

29 Dikim ortamlarının fiziksel ve kimyasal toprak özelliklerinin bitki yetiştirmeye elverişli olup olmadığı denetlenmeli ve gerekli hallerde ıslah önlemlerine başvurulmalıdır. Dikim çukurları fidan materyalinin büyüklüğüne uygun ebatlarda açılmalıdır. Bu konuda genel dikimler kare şeklinde 3-3,5 m2lik bir yüzey ve 1 m derinliğe sahip çukurlar, yol ağaçlandırmaları için de en az 2 2 m2lik yüzeye sahip 1.5 m derinlikteki çukurlar önerilmektedir. Ayrıca dikim çukurlarının, toprağın havalanması ve topraktaki çeşitli elementlerin okside olması açısından dikimden 2 gün önce açılmış olması faydalı bulunmaktadır. Dikim çukurlarına yerleştirilecek toprak fazla killi ve kalkerli olmamalı, toksik maddeler içermemeli, fidanların başlıca su alımı, havalanma ve beslenme ihtiyaçlarına cevap verebilecek elverişli özelliklere sahip iyi kaliteli bitkisel toprak olmalıdır. Dikim esnasında uygulanılacak gübrelemede inorganik gübreler kullanılmamalı, iyi yanmış ve ölçülü dozdaki (1/4) organik gübre, toprağa karıştırılarak verilmelidir.

30 Açılan çukurlar önce bir miktar hazırlanan toprakla doldurulmalı, bugün üstüne fidanlar, kök boğazı hizası toprak seviyesine gelecek şekilde yerleştirilmeli ve dikim çukurları tabaka tabaka sıkıştırılarak doldurulmalıdır. Islak alanlarda gerekli drenaj önlemleri alınmalı, özellikle yol ağaçlandırmalarında tuzlu, deterjanlı, yağlı ve pis suların kök yayılış sahasına geçmesi bordürler ve diğer önlemlerle engellenmelidir. Dikilen fidanlar rüzgâr etkileri ve çarpmalara karşı büyüklüklerine uygun tekli, ya da üçlü veya dörtlü hereklerle mutlaka desteklenmelidir. Fidanlar dikimden itibaren uygun bir sulama sistemi ya da düzeni ile sulanmalıdır. Kentsel ortamlardaki dikim çalışmaları kapsamında belirtilmesi gereken diğer bir konu da, gelişmiş haldeki ağaç nakilleridir. Özel durum arz eden bu gibi çalışmalarda, yukarıda açıklanan genel kurallar yanında, taşınması düşünülen bitkilerin nitelikleri ve büyüklükleri bakımından nakledilmeye elverişli olup olmadıkları, ağaçlarda nakil öncesinde yapılması gereken hazırlık çalışmaları, mevcut morfolojik yapının ve özellikle dallanmanın nakle değer olup olmadığı, nakil zamanı ve yöntemi, doğru bir şekilde belirlenerek uygulanmalıdır.

31 Repikajlı fidanların toprağı ile birlikte sökülmesi ve ambalajlanması

32 Nakledilecek fidanlar önceden hazırlanmalı, topraklı halde söküldükten sonra toprağın dağılmaması için sarılmalıdır.

33 6.4. Dikim Tekniği Dikim tekniğine geçmeden önce, fidanların dikim öncesinde yapılması gerekli bazı çalışmaların hatırlanmasında fayda vardır. Bunlar; Gömü; Dikim işlemleri uzun zamana yayılacaksa, bitkilendirme alanına getirilen topraklı ve kaplı fidanların da gömüye alınması gerekir. Dikim alanına getirilen fidanlar don, rüzgar ve güneş etkilerine karşı muhafazalı bir konumda, süzek toprak koşullarında hazırlanan gömü yerinde bekletilmelidir. Gömü uygulaması fidan köklerinin dikim anına kadar taze kalmasını sağlar, ayrıca kurutucu güneş, rüzgar ve don tehlikelerine karşı korur. Dikim sökümü izleyen en kısa dönemde yapılmalı, bu süre 1 hafta 10 günü geçmemelidir. Fidanlar dikilecekleri yere götürülürken güneşin yakıcı ve kavurucu etkilerinden kökleri korumak gerekir. Bunun için fidanlar ıslak telisler içinde, fidan taşıma kasaları veya sepetleri ile taşınır. Dikimler genellikle durgun dönemde yapılır. Kaplı ve tüplü fidanlar kullanıldığında, sulama imkanı da olursa yaz aylarında ve yılın herhangi bir zamanında da dikim yapılabilir.

34 Fidanların budanması; fidanlar söküldüklerinde uzun köklü olabilirler. Bu köklerin kısaltılması gerekir. Aksi durumda bunlar dikim esnasında kıvrılır ve kök gelişimi olumsuz yönde etkilenerek fidanlar gelişmez. Küçük fidanlarda kök budaması demetler halinde yapılabilirken, daha yaşlı fidanlarda ise tek tek yapılır. Bu budama kazık köklü türlerde yelpaze budama, sığ köklü türlerde çevre budama şeklinde yapılmaktadır. Diğer büyük fidanlarda da kök gövde dengesi için gövdelerde piramidal tepe budaması veya sütunvari tepe budaması yapılır.

35 Yelpaze Budama Çevre budama Piramidal tepe budaması Sütunvari tepe budaması

36 Dikimler, yarma dikimi ve çukur dikimi olmak üzere iki ana yöntem altında gerçekleştirilmektedir. Bu dikim yöntemlerinde ÇIPLAK KÖKLÜ FİDANLAR, TOPRAKLI ve KAPLI FİDANLAR kullanılmaktadır. Çıplak köklü fidanlarda dikim zamanı vejetasyon zamanı ile ilgili olup iyi işlenmiş topraklarda başarılı bir şekilde uygulanabilir. Çıplak köklü fidanlar kullanılan dikim yöntemi yarma ve çukur dikim yöntemleridir. Yarma dikimi yeterli yağışların olduğu yerlerde plantuvar (ayak ve el plantuvarı) ile kurakça yörelerde ise çapa ile yapılır. Yarma dikim daha çok cm boyundaki küçük fidanların dikiminde kullanılır. Kentsel yeşil alan düzenleme amaçlı bitkilendirmelerde mevsimliklerin, çok yıllık otsuların ve soğanlı türlerin dikimi ayrıca önemlidir. Bu çeşit uygulama biçiminde de işlenmiş topraklarda yapılabilen bir uygulama biçimidir.

37

38 İster çıplak, ister topraklı ve isterse kaplı fidan dikimi olsun, çukur dikim yöntemi ile yapılacak dikim uygulamasında çukur dikim tekniği esas itibarıyla 3 aşamadan oluşur. Bunlar; 1. Dikim çukurunun açılması 2. Fidanın yerleştirilmesi ve dikimi 3. Dikim sonrası düzenleme ve önlemler. Dikim işlemine başlamadan önce daha önce toprak hazırlamaya yönelik işlemler dizisinin halledilmesi gerekir. Normal şartlarda fidanlar söküldükleri sıradaki derinlikte dikilmelidir. Dikim çukuru açılırken dikim yerindeki toprağın doğal durumunu korumuş olduğu ve alt ve üst toprak zonları arasında humus ve besin elementleri bakımından belirgin farklılıkların olduğu durumlarda, çukurdan çıkan alt toprak ile üst toprak karıştırılmadan ayrı ayrı konmalıdır. Amaç çukurun doldurulmasında organik madde ve besin içeriği yüksek olan üst toprağın kök gelişim zonuna konularak değerlendirilmesidir.

39 Kentlerde dikim yapılacak toprağın yapısının ve niteliğinin çoğunlukla değiştiği görülmektedir. Bitkilendirilecek alanlar kazı veya dolgular ile veya inşaat artıklarıyla doğallığından uzaklaştırılmış durumdadırlar. Bu nedenlerle toprağın ıslah edilmesi, dikime hazırlanması çok büyük önem taşımaktadır. Bir örnek vermek gerekirse, ABD de yapılan bir çalışmada, Kentlerdeki dikimlerde toprak hazırlığı, çukur açımı, dikim, destekleme ve işçilik giderleri dahil bir fidanın maliyeti 20 dolar ise bunun 19 doları toprağın hazırlanmasına harcanır. denilerek, konunun önemi vurgulanmaktadır. Dikim sırasında çukur yerinin toprağı fidanın sağlıklı gelişebilmesi için büyüklüğüne göre tamamına yakın bitkisel toprakla değiştirilmeli, bunun sağlanamaması halinde ise en kötü şartlarda yine de dikim yerindeki cm lik üst toprağın mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Dikim yerindeki toprağın ıslahı için bazen toprak takviyeleri yanında toprağın niteliğine göre, örneğin hafif topraklarsa kompost, torf, yanmış ahır gübresi ile ağır nitelikte ise drenaj olanaklarının sağlanması yanında kaba kum ilavesi ile iyileştirme uygulanabilir. Ancak bu şekildeki ıslah işlemlerinin oldukça pahalı çalışmalar olduğu da unutulmamalıdır.

40

41 6.5. Dikim Zamanı Toprak nitelikleri araştırıldıktan, gerektiğinde ıslah edildikten sonra uygun bir dikim zamanı saptanır. Genellikle vejetasyon dönemi dışındaki sonbahardan ilkbahara kadar olan dönem dikimler için uygundur. Topraklı veya kaplı fidan kullanılması durumunda bu dönem daha da genişletilebilir. Özellikle kaplı fidanların her mevsim dikilebilmeleri mümkündür. Bu, bazı özel haller dışında topraklı fidanlar için de geçerli kabul edilebilir. Ancak, fidanların dikim ortamına daha çabuk uyum sağlayabilmeleri ve dikim sonrasında yer değiştirme şokunun etkilerini daha kısa sürede atlatabilmeleri için dikimlerin vejetasyon periyodu dışında yapılması uygundur. Bir dikimin başarısı üzerinde belirleyici rol oynayan ilk koşul, fidanların rejenere kökler vasıtasıyla yeni dikim ortamının toprağı ile fizyolojik temas kurabilmesidir. Çoğu yaprağını döken türlerde fizyolojik olarak kök rejenerasyonun en yüksek düzeye ulaştığı ve dolayısıyla bu temasın en çabuk ve kolay oluştuğu zaman dilimleri genel olarak sonbahar başlangıcı ile kış sonudur. Dikimlerin, kök fizyolojisinin dikim ve transplantasyonlar için en uygun evrede olduğu söz konusu zaman dilimlerinde yapılması, hem tutma başarısının artırılması, hem de dikim şokunun etkilerinin azaltılması bakımından büyük önem taşımaktadır.

42

43 6.6. Dikim Şekilleri Kentsel alanlarda yapılacak dikimler çok değişik şekillerde yapılabilir. Bu değişiklikler, düzensiz, düzenli ve karışık dikim (katlı dikim) şekillerinden faydalanılarak gerçekleştirilir. Düzensiz dikimlerde belirli bir aralık mesafe söz konusu değildir. Estetik amaçlı bitkilendirmelerde genellikle bu dikim şekli tercih edilir. Düzenli dikimler ise belli geometrik şekle bağlı olarak gerçekleştirilen dikimlerdir. Peyzaj uygulamalarında aralık-mesafeyi etkileyen husus türler arası karşılıklı ilişkilerdir.

44

45

46 6.7. Kent İçi Yol Ağaçlandırmalarında Dikim Tekniği Gerek boylu fidan materyalinin kullanımı, gerekse cadde ve meydanların yetişme ortamı koşullarındaki olumsuzluklar nedeni ile kent içi yol ve meydan ağaçlandırmalarında dikimlerin özel yöntemlerle ve özenli olarak yapılması gerekir. Başarılı bir yol ağaçlandırması yapabilmek için, öncelikle ağaçlandırılacak caddenin durumu ve ağaçlandırılmaya uygunluğu belirlenmelidir. Prensip olarak bir cadde veya yolun ağaçlandırılabilmesi için yolun genişliğinin 5 m. den, kaldırımın genişliğinin de 4 m. den daha fazla olması gerekir. Cadde veya yollardan geçen alt yapı tesislerinin (elektrik, doğal gaz, kanalizasyon, telefon vb.) konumları da dikimler açısından büyük önem taşır. Dikilecek fidanların zarar görmemesi için, genel olarak, fidan dikim yerleri ile alt yapı tesislerinin arasında 3 m. lik bir mesafe bulunmalıdır. Ayrıca fidan dikim yerleri taşıt trafiği ile yaya trafiğini ayıran tretuvar taşından m. içeride olmalı, gelecekte uygulanacak budamalar da dikkate alınarak olgun yaştaki taç gelişimlerine göre binalarla dal uçları arasında en az 2 m. lik bir boşluk kalması öngörülmelidir.

47

48 Daha önce de değinildiği gibi kentsel ekosistemlerin yetişme ortamı özellikleri ağaç yetiştirme açısından çok sayıda olumsuzluklar taşımaktadır. Bu nedenle dikimlerde en az yıllık bir dönemde yerleşme ve beslenme problemleri yaşamamaları için dikim çukurlarının klasik dikimlere göre daha büyük boyutlarda açılması gerekir. Bu nedenle gelişmiş ülkelerdeki kent içi yol ağaçlandırmalarında dikim çukurları için 1.5x1.5x1.5 =3.4 m3, 2x2x2 = 8 m3, 2x2x1 = 4 m3, 3x3x1 = 6 m3 lük ebatlar öngörülmektedir. Dolayısıyla dikim çukurlarının en azından 1x1x1= 1m3 lük küp şeklinde ya da 1 m derinlikte dairesel veya silindirik ebatlarda açılması gerekir. Mümkün olduğu koşullarda dikim çukurlarının ebatlarının artırılması, fidanların gelişimi için şüphesiz daha elverişli yetişme ortamları oluşturacaktır. Ancak, dikim çukurlarının, yaygın bir kök sistemi ile geniş bir tepe tacı geliştirme özelliğine sahip türlerde daha geniş tutularak 4 6 m3 lere çıkarılması zorunlu kabul edilmelidir.

49

50 Kentsel ortamların toprakları çoğu zaman bitki yetiştirilmesi için gerekli fiziksel ve kimyasal özelliklerden yoksundur. Bu nedenle dikim çukurlarının doldurulmasında özel olarak hazırlanmış dikim harcının kullanılması gerekir. Dikim harcı, hafif tekstürlü bitkisel nitelikli toprağa 1/3 1/4 oranında yanmış çiftlik gübresi karıştırılarak hazırlanabilir. 4 kısım üst toprak + 2 kısım kum +3 kısım çam kabuğundan oluşan karışımı 1/1 oranında proje sahasının orijinal toprağı ile karıştırarak ta hazırlanması mümkündür. Bir diğer alternatif ise, 1/3 üst toprak + 1/3 kaba ya da dişli kum + 1/3 torf ile hazırlanan karışımdır. Dikimlere geçmeden önce, drenaj güçlüğü yaşanan ağır tekstürlü topraklarda dikim çukurlarının daha derin açılarak tabanına çakıl tabakası yerleştirilmesi kök çürümelerinin engellenmesi bakımından önemlidir. Dikimler, fidanların kök boğazı hizaları toprak yüzeyi seviyesine gelecek şekilde yapılmalıdır. Bununla birlikte, zamanla dikim harcındaki oturmaları dikkate alarak fidan büyüklüğüne göre 3 5 cm. derin dikim yapılabilir. Kaplı fidanlarda dikimden önce kökler kontrol edilmeli, kap ortamının dışına çıkarak spiralize olmuş ve havalanma etkisiyle kurumaya yüz tutmuş olanlar budanmalıdır. Topraklı fidanlarda da kök balyasını saran materyal dikkatlice sökülmelidir. Dikim çukurları önce yeterli yükseklikte dikim harcı ile doldurulmalı ve fidanlar dikim çukurlarının merkezine dik bir şekilde yerleştirilmelidir. Çukur kenarlarına da dikim harcı bir defada doldurulmamalı, etap etap sıkıştırılarak yerleştirilmelidir.

51

52 Cadde ve meydan ağaçlandırmalarında kök yayılış ortamlarının yeterli düzeyde su alımı, drenajı ve havalanabilmesi için, kök boğazından itibaren en az 2 3 m2 lik bir alan sert zemin elemanları ile kaplanmaksızın açık yüzeyler olarak bırakılmalıdır. Kare veya dairesel şekillerde bırakılacak bu alan, yaya sirkülasyonunun yoğunluğuna göre metal veya beton ızgaralarla (genellikle 1.2 m.x 1.2 m. boyutlarında) kaplanabileceği gibi, uygun ortamlarda kısa boylu çalılar ya da yer örtücü türlerle bitkilendirilebilir. Ayrıca dikilen fidanların su alımı ve kök havalanma koşullarının iyileştirilmesi yanında ilerleyen yıllardaki gübreleme ihtiyaçlarının da kolayca karşılanabilmesi için, bir ucu fidan dibinde açıkta bırakılacak şekilde dikim çukurunun tabanına perfore boruların da yerleştirilmesi öngörülmelidir. Aynı amaç için dikim esnasında daimi besleme bacalarının tesisi yoluna da gidilebilir. Bu durumda tepe izdüşümünün altına yeterli derinlikte (genellikle 1 m.) dairesel olarak yerleştirilen perfore borular yer yer dikey bağlantılarla zemin yüzeyi ile ilişkilendirilir. Daimi besleme bacaları meydan ağaçlandırmalarına daha uygun gelen bir sistemdir.

53

54 Kent içi yol ağaçlandırmalarında dikim aralıkları, kullanılan türlere ve caddelerin genişliklerine göre 6 15 m. arasında değişir. Yaygın olarak kullanılan aralıklar, 6 10 m. dir. Dar cadde ve yollarda küçük hacimli tepe tacına sahip türlerle yapılan dikimlerde minimum, geniş cadde ve bulvarlarda büyük hacimli tepe tacına sahip türlerle yapılan dikimlerde de maksimum değerleri esas almak gerekir. Geniş cadde ve bulvarlarda büyük hacimli tepe tacına sahip türlerle yapılan ağaçlandırmalarda, geniş dikim aralıkları ilk yıllarda boşluklara neden olur ve beklenen etki sağlanamaz. Bunu gidermek için fidan aralarına geçici dikimler yapılabilir. Geçici olarak dikilen fidanların kalıcı dikimlere zarar vermemesi için periyodik budamalarla tepe tacı gelişimleri kontrol altında tutulmalı ve kalıcı dikimler yeterli gelişme düzeyine ulaştıktan sonra sökülmeli ya da başka amaçlarla kullanılmak üzere transplante edilmelidir. Kaldırım genişliklerinin uygun olduğu koşullarda yayaların gölgelenme ve diğer beklentilerine yönelik olarak tek sıralı yol ağaçlandırmaları çift sıralı dikimlere dönüştürülebilir.

55

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı gübre kullanılmamalı, kirli su ile sulama yapılmamalıdır.

Detaylı

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: 1 **Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), **Ekstrem toprak ve arazi koşulları (kurak veya çok ıslak, kışın

Detaylı

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 **Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), **Ekstrem

Detaylı

KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON

KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON KYA yeterli düzeyde ağaç varlığına sahip kılınması, belirtilen ekolojik koşullar çerçevesinde her türlü dikim, bakım ve koruma

Detaylı

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU PEYZAJ ve SÜS BİTKİLERİ PROGRAMI BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ÇİÇEKLİ ÇALI, YER ÖRTÜCÜ, ÇİT, SARILICI-TIRMANICI BİTKİLERİN PLANTASYONU Öğr.Gör.Hande ASLAN TOPRAKSIZ

Detaylı

FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ

FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ 2. AÇIK ALAN FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ Genel ve özel mevki özellikleri İklim özellikleri

Detaylı

KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON

KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON Bitkilendirme genellikle ekim (çim) yada dikim yöntemleri ile olur. Ekim işlemi daha çok çim alanları için geçerlidir. Dolayısıyla

Detaylı

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Kavaklar Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 2 İklim bakımından uzun vejetasyon mevsimine sahip, korumalı ve sıcak yerlerde daha iyi

Detaylı

KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2015 TRABZON

KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2015 TRABZON KENT ORMANCILIĞI (BİTKİ MATERYALİ) PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2015 TRABZON Kent ormancılığında başarılı olmanın ilk şartı uygun orijinli ve kaliteli bitki materyalinin kullanımıdır. materyal

Detaylı

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi FİDAN ÜRETİMİNDE BAKIM ÇALIŞMALARI Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi SULAMA Sulamada kullanılan suyun miktarı; toprağın

Detaylı

Bahçıvanlık kursu Hakan YÜCE Ziraat Teknikeri

Bahçıvanlık kursu Hakan YÜCE Ziraat Teknikeri Bahçıvanlık kursu 2015 Hakan YÜCE Ziraat Teknikeri Bitki dikim teknikleri A. Dikimin genel esasları Peyzaj proje çalışmalarında en önemli düzenleme materyalini bitkiler oluşturur. Peyzaj uygulamalarında

Detaylı

Meyva Bahçesi Tesisi

Meyva Bahçesi Tesisi Meyva Bahçesi Tesisi Meyve bahçesi tesisinde dikkate alınması -gereken koşullar 1. Yer seçimi 2. Tür ve çeşit seçimi 3. Anaç seçimi 4. Tozlanma isteğinin bilinmesi 5. Dikim sistemleri ve dikim sıklığı

Detaylı

KENT ORMANCILIĞI KENT ORMANLARINDA KORUMA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON PROF. DR. İBRAHİM TURNA

KENT ORMANCILIĞI KENT ORMANLARINDA KORUMA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON PROF. DR. İBRAHİM TURNA KENT ORMANCILIĞI KENT ORMANLARINDA KORUMA PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON KENT ORMANLARININ KORUNMASI Kentsel yeşil alanların korunması için bu alanlara zarar veren etmenlerin

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 KAVAK FİDANI ÜRETİMİ VE FİDANLIK TEKNİĞİ Kavak fidanı yetiştirilmesinde en önemli konuların başında, kaliteli kavak fidanı yetiştirilmesine

Detaylı

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ Bertina İspanyol orijinli bir badem çeşidi olup gec çiçeklenir.ağaç gelişimi mükemmel olup gelişimi çok hızlıdır.kendine verimli bir türdür..iç piyasada tutalan ve ihracat şansı yüksek olan bir çeşittir.meyve

Detaylı

Fidanlıkta Repikaj. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Fidanlıkta Repikaj. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Fidanlıkta Repikaj Bulundukları yerde (ekim yastıkları veya diğer) sık olan ya da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök gelişmesi yapması ve gelişmiş gövdelere sahip olması için, bulundukları

Detaylı

Bahçıvanlık kursu 2015

Bahçıvanlık kursu 2015 Bahçıvanlık kursu 2015 FİDAN ÜRETİM TEKNİKLERİ ÜRETİM ÜRETİM EŞEYLİ ÜRETİM EŞEYSİZ ÜRETİM TOHUMLA ÜRETİM ÇELİKLE ÜRETİM AŞI İLE ÜRETİM DALDIRMA İLE ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM GÖVDE ÇELİKLERİ

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Tarım Agro silvikültürel Agro silvipastoral Ormancılık Agropastoral Silvipastoral Hayvancılık Agroforestry de ağaçların çok tabakalı kuruluşu

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-1 Anavatanı

Detaylı

BİTKİ DİKİMİ. Dikimin Genel Esasları

BİTKİ DİKİMİ. Dikimin Genel Esasları BİTKİ DİKİMİ Dikimin Genel Esasları Peyzaj proje çalışmalarında en önemli düzenleme materyalini bitkiler oluşturur. Peyzaj uygulamalarında kullanılan tüm bitkilerin alana ekim veya dikimi yapılır fakat

Detaylı

Gemlik Zeytini. Gemlik

Gemlik Zeytini. Gemlik Gemlik Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak

Detaylı

Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri. Badem Yetişriciliği İklim ve Toprak Özellikleri

Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri. Badem Yetişriciliği İklim ve Toprak Özellikleri Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri Fransız orijinlidir. Bir Cristomorto X Ai melezlemesinden elde edilmiştir ve atalarının en olumlu özelliklerini almıştır: Ağaçlar çabuk meyveye yatar,hastalıklara

Detaylı

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip 2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip karışıma katılabilmeleridir. Karışımdaki ağaç türleri

Detaylı

Aksi durumda yabacı bir bölgeden getirilen ırk/ırklar o yöreye uyum sağlamış yerel ırklarla polen alışverişine giriştiklerinde genetik tabanda

Aksi durumda yabacı bir bölgeden getirilen ırk/ırklar o yöreye uyum sağlamış yerel ırklarla polen alışverişine giriştiklerinde genetik tabanda Ağaçlandırma çalışmalarına temel oluşturacak tohum sağlanmasını emniyetli hale getirebilmek için yerel ırklardan elde edilen tohum kullanılması doğru bir yaklaşımdır. Aynı türde de olsa orijin denemeleri

Detaylı

1.2.3- İl Kuruluşuna Göre Yeri...: 1.2.3.1- İli...: 1.2.3.2- İlçesi...: 1.2.3.3- Beldesi...: 1.2.3.4- Köyü/Mahallesi...: 1.2.3.5- Özel Mevkii...

1.2.3- İl Kuruluşuna Göre Yeri...: 1.2.3.1- İli...: 1.2.3.2- İlçesi...: 1.2.3.3- Beldesi...: 1.2.3.4- Köyü/Mahallesi...: 1.2.3.5- Özel Mevkii... EK NO: 21 ÖZEL ORMAN FİDANLIĞI PROJESİ DİSPOZİSYONU 1- FİDANLIĞIN GENEL TANIMI 1.1.1- Adı Soyadı : 1.1.2- Adresi : 1.1.3- Proje Numarası : 1.2- Kuruluş Yeri...: 1.2.1- Coğrafi Yer 1.2.1.1-1/25000 ölçekli

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK

PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK Toprak yüzüne gelmiş olan suyun, toprak içine girme olayına ve hareketine denir. Ölçü birimi mm-yağış tır. Doygunluk tabakası. Toprağın yüzündeki

Detaylı

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ Erikler Prunus cerasifera (Yeşil erikler = Can erikler), P. salicina (Japon erikleri) ve P. domestica (Avrupa erikleri) olmak üzere üç türe ayrılmaktadır. Bu türler içinde Can erikleri

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Endüstriyel ağaçlandırmalarda bakım işlemleri, ilk üç yıl bakımları ile Aralama ve Budama İşlemleri olarak isimlendirilmekte ve ayrı dönemlerde

Detaylı

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Çelikle Çay Üretimi Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Nitelikleri, kalitesi ve diğer özellikleri belirlenen çay klonlarının hızlı, yoğun ve ucuz bir şekilde üretilmesi için en uygun yöntemdir. Çelik alınacak

Detaylı

Şaşırtılmamış fidanlar, genellikle zengin yan ve saçak köklü ve iyi gelişmiş bir gövdeye sahip olmaz. Dolayısıyla böyle fidanların kullanımı ve

Şaşırtılmamış fidanlar, genellikle zengin yan ve saçak köklü ve iyi gelişmiş bir gövdeye sahip olmaz. Dolayısıyla böyle fidanların kullanımı ve Fidanlıkta Repikaj Bulundukları yerde (ekim yastıkları veya diğer) sık olan ya da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök gelişmesi yapması ve gelişmiş gövdelere sahip olması için, bulundukları

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 Fidanlık Bakımları Yabancı ot mücadelesi Sulama Gübreleme Tekleme Budama Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 2 Yabancı ot mücadelesi(mekanik

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ MEYVE AĞAÇLARINDA TERBİYE SİSTEMİ VE BUDAMA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAHÇIVANLIK EĞİTİMİ KURSU Ankara MEYVE AĞACININ KISIMLARI 1- KÖK Toprak altı organıdır Meyve ağacının

Detaylı

KENT ORMANCILIĞI KENT ORMANLARINDA BAKIM KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON PROF. DR. İBRAHİM TURNA

KENT ORMANCILIĞI KENT ORMANLARINDA BAKIM KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON PROF. DR. İBRAHİM TURNA KENT ORMANCILIĞI KENT ORMANLARINDA BAKIM PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON KENT ORMANLARININ BAKIMI Yeşil alanların tesis edilmelerinden sonra beklenen gelişmelerini yapabilmeleri

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU PEYZAJ ve SÜS BİTKİLERİ PROGRAMI BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ DİKİM YOLUYLA BİTKİLENDİRME 7. DİKİM YOLUYLA BİTKİLENDİRME Plantasyon sahasında başarılı bir dikimin

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA FİDAN ÜRETİM VE DİKİM ÇALIŞMALARI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA FİDAN ÜRETİM VE DİKİM ÇALIŞMALARI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA FİDAN ÜRETİM VE DİKİM ÇALIŞMALARI Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Temel Kabuller Endüstriyel ağaçlandırmalarda genellikle topraksız (çıplak köklü) fidanlar dikilmektedir (türe göre

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 1 2 ZEYTİN BAHÇELERİNDE

Detaylı

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi Kaplan 86 Cevizi Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 4-5 kg'dır. Meyve salkımı 2-3'lü olur. Meyveler elips şeklinde olup, kabuktan kolay ayrılır. Taze ceviz olarak

Detaylı

KUMUL ALANLARININ AĞAÇLANDIRILMASI. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

KUMUL ALANLARININ AĞAÇLANDIRILMASI. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 KUMUL ALANLARININ AĞAÇLANDIRILMASI Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Kumul esas öğesi kum olup, kil gibi bağlayıcı maddelerden

Detaylı

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Orman Koruma Dersi ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Prof. Dr. Ertuğrul BİLGİLİ Ekim 2014 1.2. Orman Yangını Tanımı Orman yangını, çevresi açık olması nedeniyle serbest yayılma eğiliminde olan ve ormandaki

Detaylı

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Bir yaşında tamamen olgunlaşmış ve odunlaşmış bir başka ifadeyle durgunluk döneminde bulunan sürgünlerden elde edilen gövde çeliklerine sert veya odun çelik denir. Sert

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak haritası Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Toprak ağaçlandırma başarısını en çok etkileyen faktörlerden birisidir. İklim koşulları bakımından yeterlilik olsa

Detaylı

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin)

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Picea (Ladin) 1 Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO 19.12.2012 Picea (Ladin) 2 Picea (Ladin)

Detaylı

EKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

EKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 EKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 5 **Tohum ekimi büyük, verimsiz ve fiziksel

Detaylı

BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ

BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ Çim alanlar tesisi güç ve masraflı olduğundan tür seçiminden uygulanmasına kadar son derece titiz davranılmalıdır. Bu alanların sürekliliğinin

Detaylı

Tohum ve Fidanlık Tekniği

Tohum ve Fidanlık Tekniği Tohum ve Fidanlık Tekniği Prof. Dr. İbrahim TURNA (2017-2018 GÜZ DÖNEMİ) TOHUM VE FİDANLIK TEKNİĞİ İÇERİK 1. ORMAN AĞACI TOHUMLARI 1.1. Tohum hasat ve kullanma bölgeleri 1.2. Tohum Kaynakları 1.3. Tohum

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ. Doç. Dr. Zafer YÜCESAN

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ. Doç. Dr. Zafer YÜCESAN SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ Doç. Dr. Zafer YÜCESAN TEMEL KAVRAMLAR Ağaç? Orman? Mekanik ve Organik görüş? Yaşam ortaklığı? Silvikültür? Amacı ve Esasları? Diğer bilimlerle ilişkileri? Yöresellik Kanunu?

Detaylı

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Rapor No. :1 Tarihi: 04/12/2012 IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Projenin Adı: Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Proje Alanının Genel Özellikleri: Iğdır İli Aralık İlçesinde

Detaylı

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği 04 Şubat 2014 İzmir Ajanda Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği (GMY) Modern Meyve Yetiştiriciliği (MMY) GMY ve MMY Farkları GMY Nasıl MMY Çevrilir 2 Geleneksel

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

Tohum ve Fidanlık Tekniği

Tohum ve Fidanlık Tekniği Tohum ve Fidanlık Tekniği Prof. Dr. İbrahim TURNA (2017-2018 GÜZ DÖNEMİ) Fidanlıkta Repikaj *Bulundukları yerde (ekim yastıkları veya diğer) sık olan ya da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök

Detaylı

MEYVECİLİKTE BUDAMA GENEL PRENSİPLER

MEYVECİLİKTE BUDAMA GENEL PRENSİPLER MEYVECİLİKTE BUDAMA Budama, ağaca iyi bir şekil vermek, gelişme ve verime etki etmek, kaliteyi iyileştirmek ve çeşitli nedenlerle zararlanan yerleri onarmak amacı ile yapılan kesme sanatıdır. Dikim zamanı

Detaylı

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum Bahçeleri Tohum bahçeleri irsel (genetik) bakımdan daha yüksek nitelikli tohum elde etmek üzere, bir anlamda damızlık olarak seçilen üstün ağaçlardan alınan aşı kalemleriyle aşılanan fidanlardan

Detaylı

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir.

Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir. AECHMEA Kullanılışı: Güzel çiçekli, dekoratif yapraklı bir bitkidir. Toprak: Humusça zengin yada topraksız karışım uygundur. Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir. Sulama:

Detaylı

Tohum ve Fidanlık Tekniği. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum ve Fidanlık Tekniği. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum ve Fidanlık Tekniği Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Gerek ekim ve gerekse dikim yoluyla olsun ağaçlandırmalarda ilk çıkış noktası TOHUM dur. 1997 yılında: 20.703.122 Hektar (Ülke genelinin % 26,6 ' sı),

Detaylı

Toprak İşleme. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Toprak İşleme. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak İşleme Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Finlandiya da şeritler halinde toprak işlemesi yapan ekipman Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Şeritler halinde toprak

Detaylı

BAĞCILIKTA BUDAMA. Doç. Dr. Murat Akkurt

BAĞCILIKTA BUDAMA. Doç. Dr. Murat Akkurt BAĞCILIKTA BUDAMA Doç. Dr. Murat Akkurt Budama Nedir? Asmaların genç (yenice) devrelerinde uygun bir terbiye şeklinin oluşturulması; ürün devresinde ise verimlilik, kalite ve gelişmeyi dengede tutarak

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Seralar tarım işletmesinin tüm konumu içersinde diğer yapılarla uyum göstermelidir. Seraların iç ortamı yıl boyunca bitki yetişmesine uygun optimum çevre koşullarını sağlamalıdır.

Detaylı

DİKİM ÖNCESİ ÇIPLAK KÖKLÜ DİKİMDE DİKKAT EDİLECEKLER

DİKİM ÖNCESİ ÇIPLAK KÖKLÜ DİKİMDE DİKKAT EDİLECEKLER DİKİM BROŞÜRÜ DİKİM ÖNCESİ Dikimden önce göz önünde bulundurulması gereken uygulamalar vardır. Öncelikle dikim yapacak olduğumuz parseller tüm yabancı otlardan ve bunların köklerinden temizlenmelidir.

Detaylı

ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI

ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI Ucuzdurlar. ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI Olgun bitkiler çiçekli durumlarıyla satılırlar. Çiçeklenme süreleri mevsim boyunca devam eder. Bol sayıda çiçek verirler. Sahadan uzaklaştırılması kolaydır. Dayanıklıdırlar.

Detaylı

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA 12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA TOPRAK EROZYONU Toprakların bulunduğu yada oluştuğu yerden çeşitli doğa kuvvetlerinin (rüzgar, su, buz, yerçekimi) etkisi ile taşınmasıdır. Doğal koşullarda oluşan

Detaylı

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır.

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır. FAGACEAE Fagaceae familyasının 6 cins (Fagus, Quercus, Castanea, Castanopsis, Lithofagus, Nothafagus) ve bu cnislerin her iki yarı kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü

Detaylı

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR BOTANİK _II Prof. Dr. Bedri SERDAR Bedri SERDAR - 2018 2018 Sürgün Çeşitleri 1- Uzun Sürgün Tomurcukları belirgin internodlarla birbirinden ayrılmış, ağacın boy büyümesinde ve dalların gelişmesinde etken

Detaylı

AĞAÇ TRANSPLANTASYONU

AĞAÇ TRANSPLANTASYONU AĞAÇ TRANSPLANTASYONU Transplantasyon; bitkilerin küçük yaşta ve/veya boyda iken nakli değil, olgun yaşlarında kazanmış oldukları ölçü ve biçimleri ile mekan oluşturmada kullanılmak üzere yeni yerlerine

Detaylı

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler)

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Başak Avcıoğlu Çokçalışkan Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Biraz ekolojik bilgi Tanımlar İlişkiler

Detaylı

En ideali ağaçların tamamının tohum tuttuğu dönemdir.

En ideali ağaçların tamamının tohum tuttuğu dönemdir. Ormancılıkta yaygın olarak kullanılan kabule göre, tohum verimi itibariyle beş durum söz konusudur. Bunlar; 1- zengin, 2- iyi, 3- orta, 4- zayıf (serpili tohum yılı) ve 5- tohumsuz yıl olmak üzere adlandırılır.

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

BUDAMA. Prof. Dr. İbrahim TURNA. KTÜ Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı, Trabzon

BUDAMA. Prof. Dr. İbrahim TURNA. KTÜ Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı, Trabzon BUDAMA Prof. Dr. İbrahim TURNA KTÜ Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı, Trabzon BUDAMA 1. Ağaç gövdeleri üzerindeki kuru, kısmen de yaşayan (yeşil) alt dalların belli esaslara uyularak kesilip uzaklaştırılmasına

Detaylı

ORMANCILIĞIMIZ (TOHUM-FİDAN-AĞAÇLANDIRMA)

ORMANCILIĞIMIZ (TOHUM-FİDAN-AĞAÇLANDIRMA) ORMANCILIĞIMIZ (TOHUM-FİDAN-AĞAÇLANDIRMA) Prof. Dr. İbrahim TURNA Orman Nedir? Orman, sadece ağaç ve ağaççık toplulukları değildir. Orman canlı ve büyük bir sistemdir. Bu sistem; ağaçlar, çalılar, otlar,

Detaylı

ORMAN KORUMA ABİYOTİK (CANSIZ) ZARARLILAR

ORMAN KORUMA ABİYOTİK (CANSIZ) ZARARLILAR ORMAN KORUMA ABİYOTİK (CANSIZ) ZARARLILAR Prof. Dr. Ertuğrul BİLGİLİ Aralık 2014 Biyotik (Canlı) Zararlılar Abiyotik (Cansız) Zararlılar İnsan Hayvan Bitki Ekolojik Kumul Yangın İklim Toprak Rüzgar Fırtına

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

8Çevre Tanzimi ve Ağaçlandırma Çalışmaları

8Çevre Tanzimi ve Ağaçlandırma Çalışmaları 8Çevre Tanzimi ve Ağaçlandırma Çalışmaları Bölgemiz çevre tanzimi ve ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2008 yılı içerisinde toplam 7.500 ağaç, 50.000 adet çalı grubu bitki dikilmiştir. 8.1. Bitkisel

Detaylı

Zeminlerden Örnek Numune Alınması

Zeminlerden Örnek Numune Alınması Zeminlerden Örnek Numune Alınması Zeminlerden örnek numune alma tekniği, örneklerden istenen niteliğe ve gereken en önemli konu; zeminde davranışın süreksizliklerle belirlenebileceği, bu nedenle alınan

Detaylı

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN Toprak İsteği Derin Kumlu- tınlı Kısmen kireç içeren Süzek topraklar İdeal toprak Kuru koşullarda Tabanda su tutabilen killi topraklar daha verimli

Detaylı

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER Gözler, etrafı tüy ve pullarla çevrilerek dış etkilerden korunmuş büyüme noktalarıdır. Bunlar, meyve ağaçlarında dal, yaprak ve çiçekleri oluştururlar. Genellikle şekilleri ve

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

VAHŞİ DEPOLAMA SAHALARININ ISLAHI

VAHŞİ DEPOLAMA SAHALARININ ISLAHI VAHŞİ DEPOLAMA SAHALARININ ISLAHI Vahşi mi? Atıkların gelişigüzel tabiata dökülmesiyle Koku kirliliği Yüzey suyu kirliliği Yeraltı suyu kirliliği Atıkların çevreye dağılması Kirliliğin, atıklardan beslenen

Detaylı

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 5 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Detaylı

GİRESUN BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI PERFORMANS RAPORU. STRATEJİK AMAÇ/ 10-Yeşil Alanlar ve Fiziksel Aktivite

GİRESUN BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI PERFORMANS RAPORU. STRATEJİK AMAÇ/ 10-Yeşil Alanlar ve Fiziksel Aktivite GİRESUN BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 212 YILI PERFORMANS RAPORU STRATEJİK AMAÇ/ 1-Yeşil Alanlar ve Fiziksel Aktivite GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ Park ve Yeşil alanlarda;

Detaylı

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 8 65 Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme 8.1 Gübreleme Çayır-Mer alarda bulunan bitkilerin vejetatif aksamlarından yararlanılması ve biçme/otlatmadan sonra tekrar

Detaylı

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM GÜBRELEME

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM GÜBRELEME ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM GÜBRELEME Kübra DOĞAN Gübre,

Detaylı

ASMANIN ÇOĞALTILMASI

ASMANIN ÇOĞALTILMASI ASMANIN ÇOĞALTILMASI Asmalar başlıca iki yolla çoğaltılır; Eşeyli (tohumla) Eşeysiz TOHUMLA (EŞEYLİ) ÇOĞALTMA Asmalar biyolojik olarak yabancı döllenmeleri nedeniyle, tohumdan elde edilen bitkiler çok

Detaylı

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Turcan TEKER Ziraat Yüksek Mühendisi Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanlığı 06.04.2017 Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü MANİSA Yeşil Budama Gözlerin uyanmasından

Detaylı

KURAK VE YARI KURAK BÖLGE AĞAÇLANDIRMALARI. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

KURAK VE YARI KURAK BÖLGE AĞAÇLANDIRMALARI. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 KURAK VE YARI KURAK BÖLGE AĞAÇLANDIRMALARI Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 FAO ya göre; yıllık yağışı 300 mm ve altında olan yerler kurak, yıllık yağışı 300-600 mm olan yerler ise yarıkurak olarak tanımlanmaktadır.

Detaylı

3. Konu. Şevlerin Korunması ve Duraylamasında Teknobiyolojik Uygulamalar. Madencilikte Çevre Yönetimi Semineri Afyonkarahisar 12-13 Ocak 2012

3. Konu. Şevlerin Korunması ve Duraylamasında Teknobiyolojik Uygulamalar. Madencilikte Çevre Yönetimi Semineri Afyonkarahisar 12-13 Ocak 2012 3. Konu Şevlerin Korunması ve Duraylamasında Teknobiyolojik Uygulamalar Bu sunumun hazırlanmasında Prof. Dr. Florin Florineth in (University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Vienna) 20.02.2008

Detaylı

SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ

SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ İçindekiler I. GİRİŞ II. III. ÜNİVERSİTE PLANI KAMPÜS İNŞAATI ÖNCESİ ve SONRASI ARAZİ GÖRÜNTÜLERİ; DÜNDEN BUGÜNE a. Ana kapı çevresi b. Ana Binalar c. Lojmanlar d. Yurtlar

Detaylı

S.Ü. YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI (AĞAÇLANDIRMA VE PEYZAJ HİZMETLERİ) 1- ÇALI VE YERÖRTÜCÜ ÜRETİM İŞİ SÜRECİ AKIŞ ŞEMASI.

S.Ü. YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI (AĞAÇLANDIRMA VE PEYZAJ HİZMETLERİ) 1- ÇALI VE YERÖRTÜCÜ ÜRETİM İŞİ SÜRECİ AKIŞ ŞEMASI. 1- ÇALI VE YERÖRTÜCÜ ÜRETİM İŞİ SÜRECİ AKIŞ ŞEMASI Üretilecek türlerin tespiti. Anaç türlerden üretim kalemlerinin kesilmesi. Uygun boyutta dalların kesilerek hazırlanması. Seraya nakledilmesi. Köklendirme

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Endüstriyel Ağaçlandırma faaliyetlerinin önemli bir bölümünü alanın ekim ve dikime hazır hale getirilebilmesi için yapılacak

Detaylı

TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA

TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA FİDAN ÜRETİM PROJESİ 1.TANIM: 1.1 Projenin Başlığı: İstihdam 1.2 Projenin Konusu: Tokat ve civar illerde Ağaçlandırma, Yeşil kuşak, Erozyon Kontrolu, Rehabilitasyon, Yol Ağaçlandırması,

Detaylı

Duvarlar ve Duvar Malzemeleri

Duvarlar ve Duvar Malzemeleri Duvarlar ve Duvar Malzemeleri Duvarlar ve Duvar Malzemeler Taş, tuğla, briket vb. gibi malzemelerle değişik şekillerde, taşıyıcı veya bölme amaçlı olarak düşey şekilde örülen elemanlara duvar denir. Duvarlar

Detaylı

TOPRAK İLMİ, ORMAN EKOLOJİSİ, HAVZA AMENAJMANI VE ETÜD-PROJE İŞLERİ

TOPRAK İLMİ, ORMAN EKOLOJİSİ, HAVZA AMENAJMANI VE ETÜD-PROJE İŞLERİ DİKKAT: 1- Sorular çoktan seçmeli test şeklinde olup, cevap kağıdındaki doğru cevaba ait kare kutunun içi X (çarpı) şeklinde işaretlenerek cevaplanacaktır. 2- Cevaplandırmada siyah kurşun kalem ve yumuşak

Detaylı

FİDAN YETİŞTİRME. kolay temin edilebilmelidir.

FİDAN YETİŞTİRME. kolay temin edilebilmelidir. FİDAN YETİŞTİRME Ġyi bir meyve bahçesi tesis etmek istiyorsak bahçemizi iyi, kaliteli fidanlarla kurmalıyız. Memleketimizde her yıl yaklaģık 10 Milyon civarında meyve fidanı üretilmektedir. Bunlardan 6.5

Detaylı

Yüksek teknolojiye sahip modern seralarda topraksız tarım yöntemiyle ürün yetiştirmek; Bitkinin fizyolojisine bağlı olarak bitkinin ihtiyacı olan

Yüksek teknolojiye sahip modern seralarda topraksız tarım yöntemiyle ürün yetiştirmek; Bitkinin fizyolojisine bağlı olarak bitkinin ihtiyacı olan Yüksek teknolojiye sahip modern seralarda topraksız tarım yöntemiyle ürün yetiştirmek; Bitkinin fizyolojisine bağlı olarak bitkinin ihtiyacı olan sıcaklık, nem, ışıklanma, besin elementleri ve karbondioksitin,

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDAKİ İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere olarak bitki ve hayvan topluluklarını

Detaylı

ETÜT SAFHASI. Hazırlayan Raci SELÇUK Peyzaj Y. Mimarı

ETÜT SAFHASI. Hazırlayan Raci SELÇUK Peyzaj Y. Mimarı ETÜT SAFHASI Hazırlayan Raci SELÇUK Peyzaj Y. Mimarı ETÜT SAFHASI NİÇİN PEYZAJ? Estetik.. Erezyon önleme.. Rüzgar yada kar izolasyonu.. Rekreasyon alanı oluşturma.. Mülkünüze artı bir değer katma.. DİZAYN

Detaylı