SORU 1: Kaderin tariflerinden birisi de, Allah ın (cc) ezeli ilmiyle her şeyi takdir etmesidir. CEVAP B

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SORU 1: Kaderin tariflerinden birisi de, Allah ın (cc) ezeli ilmiyle her şeyi takdir etmesidir. CEVAP B"

Transkript

1 1. DENEME ÇÖZÜMLERİ SORU 1: Kaderin tariflerinden birisi de, Allah ın (cc) ezeli ilmiyle her şeyi takdir etmesidir. Soru 2: d şıkkında söylenenin aksine, ayete göre insan aklıyla Allah ı (cc) idrak edebilir. Soru 3: 1. Ayette canlı yok fiziksel, 2. Ayette insanın yaratılışı sebebiyle biyolojik, 3. Ve 4. Ayetlerde insanların davranışlarından bahsedildiği için toplumsal yasa olur. Soru 4: Hayvanların da ihtiyaçları vardır ama yaptıklarından sorumlu değillerdir. Sorumluluk akıl ve irade konusudur. Soru 5: Kalp atışı insanın iradesi dışında gerçekleşir. Soru 6: Canlıların doğumu ve ölümü ile ilgili tüm karalar Allah ın (cc) takdirindedir. Soru 7: Rızkı veren Allah (cc) bu rızkı çalışma karşılığında verecektir. Soru 8: Mısır da firavun un sarayında büyüyen peygamber hz. Musa dır. Soru 9: Ayet el-kürsi de sadece Allah ın (cc) sıfatları anlatılır. Cennetten bahsedilmez. Soru 10: a, b ve d şıklarında tevekkülden bahsedilirken, c şıkkında tevekkülden bahsedilmemektedir. 2. DENEME ÇÖZÜMLERİ SORU 1: D. : Soru metninde Allah ın her şeyi belli bir ölçü içerisinde yarattığı anlatılmaktadır. Bu anlama uygun ayet ise d şıkkında geçmektedir. SORU 21: B: aslı öğretmen kaza: Allah ın kaderde takdir etmiş olduğu şeylerin zamanında ve mekânında vaki olmasıdır. Diyerek kazanın tanımını yapmıştır. Yine her iki öğretmen de kazanın kadere uygun bir şekilde gerçekleştiği belirtmiştir. SORU 3: C: birinci ayet kader ile ilgili İkinci ayet ilim ile ilgili. Zira Allah ın her şeyi bildiği vurgulanmaktadır. Üçüncü ayette Allah ın gücü yeter ifadesi ile kudret sıfatı ön plandadır. 4. Sorudaki üç yasanın genel adı evrensel yasalardır. Bu sebeple cevap b şıkkıdır. 5. Soru: İman etmek ya da hayırlı ve güzel işler yapmak insanın tercihinde olan eylemlerdir. Bu eylemleri yapmaya da irade denir. şıkkıdır. 6. Soru: Sorunun ayetinde hiçbir şekilde ömür kavramına değinilmemiştir. Bu sebeple cevap a şıkkıdır. 7. Soru: Öğrencilerin yorumlarından ayete uygun olanları ela ve semadır. Eda nın cümlesi ayetteki özgürlük anlamına zıttır. C maddesi ise ayet ile aslında uyumludur, çelişmemektedir. Bu sebeple cevap a şıkkıdır.

2 8. Soru: şıkkıdır. Bu soru bilgi ölçme sorusudur. İfadelerin doğru yanlış sıralaması d şıkkında hatasız olarak verilmiştir. 9. Soru: İki ayet birlikte değerlendirildiği zaman insana hem yolun gösterildiği ve yol seçiminde onu serbest bıraktığı anlaşılmaktadır. Bu sebeple cevap d şıkkıdır. 10. Soru: Metin, evrendeki düzene vurgu yapmaktadır. Soru da ise buna uygun ayetin bulunması istenmektedir. D şıkkındaki o, her şeyi yaratmış ve yarattığı O şeyleri bir ölçüye göre takdir etmiştir bölüm sorunun cevabını oluşturmaktadır. şıkkıdır. 3. DENEME ÇÖZÜMLERİ Soru 1: Kaza kavramından bahsederken geçmiş zamandan bahsederiz. A şıkkında ise gelecekteki bir olaydan bahsediliyor. Soru 2: Paragraf Allah ın (cc) yarattığı mükemmel düzenden bahsediyor. Soru 3: Verilen öncüller toplumsal yasanın özellikleridir. Soru 4: Ayette herhangi bir canlıdan ya da insan topluluğundan bahsedilmiyor. Tüm örnekler fiziksel yasa ile ilgili verilmektedir. Soru 5: C şıkkında yardımlaşmanın bireysel faydasından bahsedilmektedir. Soru 6: Verilen hadiste gizlilik vurgulanmaktadır. Bunun sebebi de karşımızdakini incitmemektir. Soru 7: a, b, ve c şıkları çalışmanın gerekliliğini vurgularken d şıkkında çalışma veya rızıktan bahsedilmemektedir. Soru 8: Verilen hadis baştan sona Müslümanların birbirine olan ihtiyacı ve yardımlaşmasının gereğini anlatmaktadır. Soru 9: a, b ve d şıklarında ecel konusu işlenirken c şıkkında rızık konusu işlenmektedir. Soru 10: Soru ayete göre cevaplanmalıdır. Ayette nereye gittiklerinden bahsedilmemektedir. CEVAP B 4. DENEME ÇÖZÜMLERİ 1. Soru: Hadis metninde Hz. Muhammed in maddi bir şeyi vermesinden bahsediliyor. Maddi şeylerin sadaka olarak verilmesi infak adında değerlendirilir. şıkkıdır. 2.soru: Hadis metninde ibadetlerin sırf Allah rızası için yapılması gerektiği bunun dışında gösteriş amacıyla yapılanların ise riya olduğu anlaşılır. şıkkıdır. 3.soru: Her bir öğrencinin ortak söylemi kişinin seçimlerinde hür-özgür olduğudur. Bu anlamı ise b şıkkındaki ayet verir. şıkkıdır. 4.soru: şıkkıdır. Dört yargıdan sadece son madde yanlış bilgi içermektedir. Zira hiç bir varlık mutlak güç sahibi değildir. Allah tan başka.

3 5. Soru: Sorunun metninde Allah ın her bir şeyi bilme sıfatına vurgu yapılmaktadır. Bu anlamı veren ayet ise b şıkkıdır.. 6. Soru: Sorunun cevabı b şıkkıdır. Ayşegül öğretmenin söylediği ayetteki yardımlaşma bireysel alanda değil toplumsal alandaki faydayı anlatır. 7.soru: Anlatımdaki Allah bana yeter, o ne güzel vekildir kısmı tevekkül anlamını yansıtır. Dolayısıyla cevap a şıkkıdır. 8.soru: Metnin III. Cümlesinde kişinin başarısız olmasında sorumlu tutulamayacağı ifade edilmiş hâlbuki birey eylemlerinden sorumludur. Bu sebeple cevap c şıkkıdır. 9.soru: Kazanımları kaza kavramının sözlük anlamıdır. şıkkıdır. 10. Soru: Osmanlı devletindeki teavün kurumlarının faaliyetleri yardımlaşma ve dayanışmanın toplum için vazgeçilmez olduğunu ifade etmek için örneklendirilmiştir. şıkkıdır. 5. DENEME ÇÖZÜMLERİ Soru 1: Ayet el-kürsi tek ayetten oluşmaktadır ve ismini içerisinde geçen kürsi kelimesinden almaktadır. Soru 2: Ayette sevdiğimiz şeylerden fedakârlık yapmamızdan bahsetmektedir. Bu da b şıkında geçmektedir. Soru 3: Parçaya göre rızık için çalışmak gerekmektedir. Soru 4: ayet hem ahiretten hem de dünya işlerinden bahsettiği için cevapta da ikisinden de bahsetmek gerekmektedir. Soru 5: İsmi geçen peygamberler içerisinde geçimini ticaret yaparak sağlayan peygamber Hz. Muhammed dir (sav). Soru 6: Verilen cevaplardan sadece mutfak eşyaları temel ihtiyaç maddeleri arasındadır. Soru 7: İslam dini zenginlik ölçüsünü belirlerken zenginlik sınırına nisap ismini vermiştir. Soru 8: İslam a göre devenin zekât oranı, 5 deve için bir küçükbaş hayvandır. Soru 9: Kur an-ı kerim de kıyametle ilgili oldukça fazla ayet vardır. Kıyamet zamanı ile ilgili bilgi yoktur. Soru 10: Ayette zenginlerin malları üzerinde hak vardır denilerek farz hükmü kastedilmektedir. 6. DENEME ÇÖZÜMLERİ 1. Soru: Verilen ayetlerin hangi kavramlara karşılık geldiği istenilmektedir. Doğru eşleştirme b şıkkıdır. 2. Soru: Soru bizden kaza hakkında doğru tanımı hangi öğrencinin yaptığı istenmektedir. Doğru tanımı Zeynep yapmıştır. şıkkıdır.

4 3.soru: Bu soru da verilen kazanımlardan hareketle kavram bulma ile ilgilidir. Doğru eşleştirme a şıkkıdır. 4. Soru: Ayetten varlıklar için herhangi bir ömür belirlendiğine ulaşılamaz. şıkkıdır. 5. Soru: Hadisten hareketle yorum yapan öğrencilerden İlyas ın söylemine ulaşılamaz. Zira insanın mutlak güç ve kudret sahibi olduğuna hadisten ulaşma imkânı yoktur. şıkkıdır. 6. Soru: şıkkıdır. Zira metinde b şıkkının tam aksine kişi başına gelen olumsuz durumları değiştiremiyorsa ümitsizliğe düşmeden dua etmesinin gerekli olduğu vurgulanmaktadır. 7.soru: şıkkıdır. Verilen yargılardan sadece IV. yargıda bilgi hatası vardır. 8.soru: Soruda toplumu bir arada tutan yardımlaşma ve dayanışmaya örnek olacak kurumlar zikredilmiştir. şıkkıdır. 9.soru: Soruda verilen örnekler hayatımızda doğruluk ve dürüstlükten, adaletten ayrılmama ilkesine vurgu yapmaktadır. Bu öğreti ise c şıkkında geçmektedir. şıkkıdır. 10. Soru: şıkkıdır. Iı. Madde manevi yardım ıv. Madde ise maddi yardıma örnek olup şemanın doğru tamamlanması için bu maddelerin birbirleri ile yer değiştirmesi gerekmektedir 7. DENEME ÇÖZÜMLERİ Soru 1: Hz. Musa kavmini geldikleri yer olan Filistin e götürmek istemektedir. Soru 2: Allah ın (cc) aziz sıfatı Kur an-ı kerim de geçmektedir. Ama ayet el-kürsi de geçmemektedir. Soru 3: Kanuni sultan Süleyman sıhhat kelimesi ile sağlığın önemini vurgulamaktadır. Soru 4: İnsanın irade sahibi olması gaib konularını bileceği anlamına gelmez. Soru 5: Kardeşler, bakmakla yükümlü olduğum kişiler listesi yoktur. Soru 6: Namaz kılarak insanlar Allah (cc) rızası için harcama yapmamaktadırlar. Namaz infak ibadetleri arasında yoktur. Soru 7: İnanma duygusu maddi değil, manevi bir ihtiyaçtır. Soru 8: Ayet insanlardan akıllarını kullanmaları istemektedir. Ama bunun anlamı insanın aklıyla her şeyi kavrayabileceği, her bilgiye ulaşabileceği değildir. Soru 9: Zekât olarak bir keçi verilmektedir. Demek ki zekâtı verilen mal ya en az kırk küçükbaş hayvan olmalı ya da en az beş deve olmalıdır. Zekâtı verilen hayvan sayısı altı olduğuna göre bu sadece deveye uymaktadır. Soru 10: Ayette kitap indirilmesinden bahsedilmektedir. Fakat tüm peygamberlere kitap indirildiğinden bahsedilmemektedir.

5 8. DENEME ÇÖZÜMLERİ 1. Soru: Kırmızı yazılı bölgede tevhid yani Allah ın tek olma inancı vurgulanmaktadır. Bu inanç ise c şıkkındaki ayette yoktur. şıkkıdır. 2.soru: şıkkıdır. Öğrencilerden Ömer ve Halis in söylemleri hakkında yapılan yorumlar doğrudur. 3. Soru: Maun suresinin doğru bir şekilde sıralanması için c şıkkındaki maddeler birbirleri ile yer değiştirmesi gerekmektedir. şıkkıdır. 4. Soru: Verilen ayet metninden cinlerin nurani birer varlık olduğuna ulaşılamadığı için cevap c şıkkıdır. 5. Soru. Ayetten hareketle verilen yargıların doğru yanlış sıralaması istenmektedir. şıkkıdır. II numaralı madde yanlıştır. Zira ayette ömür değil ecel kavramına vurgu vardır. 6.soru: Ayetten zalim olanların cezasının bu dünyada görüp ahirette görülemeyeceği anlamı çıkarılamaz. şıkkıdır. 7.soru: Metinde infakta bulunan bir kimsenin malının bereketleneceği ve malının eksilmeyeceği anlaşılmakta. D şıkkında da Allah ın infak edene infak etmesi yani vermesi anlamı vardır. şıkkıdır. 8. Soru: Hadis metninde zorda kalmış eşi olmayan kadınlara yardım vurgusu vardır. şıkkıdır. 9.soru. Yargıların doğru yanlış sıralaması istenmiş. Bu da b şıkkında geçmektedir. şıkkıdır. Yargılardan sadece sonuncusu yanlıştır. Zira dinin amacı sadece bu dünyada bireyi mutlu kılmak olmayıp hem bu dünyada hem ahirette mutlu etmektir. 10. Soru. Soru bizden dinin toplumsal kazanımı istenmektedir. Iıı. Maddede cemiyet hayatı derken toplumsal yöndeki kazanımına işaret edilmiştir. şıkkıdır. 9. DENEME ÇÖZÜMLERİ Soru 1: Paragrafta hz. Muhammed in (sav) insanlar arasında ayırım yapmadığı anlatılmaktadır. Yani insana verdiği değer. Soru 2: Gaib konularını dinden öğrenmekteyiz. Ama ayete göre de din sadece gaib konularıyla ilgili bilgi verir diyemeyiz. Soru 3: Sadaka çok kapsamlı bir infak şeklidir. Ayete göre de sadece fakirlere sadaka verilir diyemeyiz. Zira sadakanın manevi şekli de vardır. Soru 4: Ahmet bey tedbir almamış ve hatasını kadere atmak istemiştir. Soru 5: Üç öğrenci dürüstlük ile ilgili hadis söylerken, Seval ilim konuyla ilgili hadis söylemiştir. CEVAP B Soru 6: Verilen öncüller maun suresinin özellikleriyle ilgilidir.

6 Soru 7: Ayette Allah (cc) kendisine güvenilmesini istemekte, tevekkülden bahsetmektedir. Soru 8: C şıkkındaki insanın din fıtratı üzerine yaratılmasından anlıyoruz ki tüm insanlık tarihinde din var olmuştur. Soru 9: İslam tarihinde okul niteliği taşıyan ilk kurum, hicret ten hemen sonra mescid-i nebi nin yanına yapılan suffe dir. Soru 10: Hz. Yusuf un kıssası kur an-ı kerim de kıssaların en güzeli olarak isimlendirilmektedir. 10. DENEME ÇÖZÜMLERİ 1. Soru: Mavi renkli ifadede fiziksel yasa değil biyolojik yasa anlatıldığından cevap d şıkkıdır. 2. Soru: Soru metninde bizden İslam ın helal kazanç yollarından birisi olmayanın bulunması istenmiştir. Faiz ise bunlardan biridir. Diğerleri kazanç yolları değil ahlaki davranışlardır. şıkkıdır. 3.Soru: Bu soru da bizden yargıların doğru yanlış hükmünü sormaktadır. şıkkıdır. III. Maddedeki ahlaki boyutun İslam tarafından ibadetlere nazaran ihmal edildiği belirtilmiş hâlbuki bu yanlış bir yargıdır 4. Soru: şıkkıdır. Zira diğer üç şık rızık konusunu ortak olarak ele alır. C şıkkında farklı bir konuya değinilmiştir. 5. Soru: Hadis metninden verilen yargılardan III. Ve IV. Maddelere kesinlikle ulaşılamaz. şıkkıdır. 6. Soru: Hadis metninde imkanı kısıtlı olduğu halde yine de din kardeşine yardım etmekten çekinmeyen müslüman tavrına değinilmiştir. Bu tavır c şıkkında da geçmektedir. şıkkıdır. 7. Soru: Ayetten ıv. Maddenin hükmüne ulaşılamaz. Iv. maddede zenginlerin sadece manevi yardımda bulunması gerektiği ifade edilmiştir. Hâlbuki bu yanlıştır. şıkkıdır. 8. Soru: Tüm yargılar ayetten çıkarılabilir. şıkkıdır. 9. Soru: şıkkıdır. Ela, Hz. Muhammed in hiçbir zaman affedici olmadığını söylemiştir. Hâlbuki bu söylem, güzel ahlaka zıt bir söylemdir. 10. Soru: Metinde yetimlere karşı iyi muamelede bulunulmasının gerekliliği üzerinde durulmuştur. Bu anlamı veren ayette b şıkkıdır. şıkkıdır. 11. DENEME ÇÖZÜMLERİ Soru 1: Ayete göre Allah (cc) insanın yapacağı her şeyi belirlememektedir, her şeyi bilmektedir. Soru 2: Ayet zengin olmadığı halde başkalarına yardım yapan kimseyi övmektedir. Buna da Mehmet amca güzel bir örnek olmaktadır.

7 Soru 3: Verilen paragrafta tembellik eden kişiler buna dini alet etmektedirler. Hz. Ömer de buna kızmaktadır. Soru 4: Dede ve babaanne kişinin bakmakla mükellef olduğu kişilerdendir. Soru 5: Hz. Yusuf un hayatı zorluklar geçmiş, tüm yaşadıklarına rağmen kardeşlerini affetmiş ve her zaman Allah a (cc) dayanmıştır. Soru 6: Öncüllerde verilen bilgiler asr suresine aittir. Soru 7: Verilen hadis, ilmin nerede olursa olsun alınması gerektiğini, evrensel olduğunu anlatmaktadır. Soru 8: İslam dininin iki temel kaynağı vardır: Kur an-ı kerim ve sünnet. Soru 9: Hz. Muhammed (sav) insan ayırımı gözetmeksizin herkese merhametli davranmış, hoşgörülü olmuştur. Soru 10: Verilen örneklerde görülmektedir ki Hz. Muhammed (sav) çevresindeki insanlara her zaman danışmış, fikirlerini almıştır. 12. DENEME ÇÖZÜMLERİ 1. Soru: Ayetten hareketle verilen yargılardan sadece sonuncusunun yanlış olduğu anlaşılır. Zira ayette Allah ın her şeyi gördüğü ifadesine ulaşılamamaktadır. şıkkıdır. 2.Soru: Kuraklık yerlerden göç edilmesi birer toplumsal yasa olduğu için yanlış yargı ııı. Numaralı maddede geçmektedir. şıkkıdır. 3. Soru: Bulmacada ıv. Numaralı tanımın kavramı olan rızık kelimesi yoktur. şıkkıdır. 4. Soru : Maun suresinin özelliklerinin sorulduğu soruda oruç ibadeti geçmemektedir. şıkkıdır. Maun suresinde geçen ibadet namazın ihlâslı olarak kılınmasıdır. 5. Soru: Bu soruda da yargıların doğru yanlış hükmü sorulmaktadır. Fıtır sadakası ramazan bayramından sonra değil önce verilir ve ailedeki kişi sayısı kadar verilir. Bu sebeple II. Ve III. Maddeler yanlıştır. Kalanlar doğrudur. şıkkıdır. 6. Soru: şıkkıdır. I. Maddede infakın ahlaki boyutuna değil tanımına yer verilmiştir. 7. Soru: Metinde dinin birey üzerindeki etkilerinden bahsedildiği için böyle bir metne uygun başlık din-birey ilişkisi olur. şıkkıdır. 8. Soru: Soruda hak kelimesinin farklı kullanımlarından hangisine değinildiği istenilmektedir. Metinde hak kelimesi, hakka ileten, hak yol, hakka iletilmek denirken doğru yoldan bahsedilmektedir. şıkkıdır. 9. Soru: Metinden III. Numaralı maddeye ulaşılamaz. Hz. Muhammed (s.a.v.) Medine herhangi bir zulme uğramamıştır. Bilakis Mekke de uğramıştır. şıkkıdır.

8 10. Soru: Hz. Muhammed in cümlelerindeki duygu ve ifade o nun (s.a.v.) Cesaretini ön plana çıkarmaktadır. şıkkıdır. 13. DENEME ÇÖZÜMLERİ Soru 1: Kişinin torunu bakmakla mükellef olduğu kişilerden olduğu için zekât verilmez. Soru 2: İçki ve uyuşturucunun yasaklanması aklın korunması ile ilgilidir. Soru 3: Hz. Muhammed (sav) peygamberliğini ispatlamak için değil, insan olduğu için istişare etmiştir. Soru 4: Hz. Muhammed in (sav) parçada anlatılan ince davranışının amacı, karşısındaki insanı kırmadan ona yardım etmektir. Soru 5: Diğer şıklar insanların günlük ilişkileri ile ilgiliyken a şıkkında alış veriş durumu söz konusudur. Soru 6: Paragrafta balıkçının kendisini nasıl yetiştirdiği anlatılmaktadır. C şıkkı da bu durumu tamamlamaktadır. Soru 7: Ayet, dinin insanın fıtratında olmasından bahsetmektedir. Allah (cc) insanların iradesine müdahale etmemektedir. Soru 8: Şair şiirinde tevekkülü eleştirmemiş, tevekkülün yanlış anlaşılıp yanlış uygulanmasını ve tembelliğe dinin alet edilmesini eleştirmiştir. Soru 9: I. Ve II. Cümlelerde zekâtın toplumsal faydaları anlatılmaktadır. Soru 10: Kur an daki kıssaların amacı insanların ders çıkarmalarıdır. Bu da bazı kavimler ve peygamberlerin yaşantıları üzerinden anlatılmıştır. 14. DENEME ÇÖZÜMLERİ 1. Soru: Ayetten her bir canlının bir gün Allah a döneceği ifadesine ulaşılamaz. şıkkıdır. 2. Soru: Nimet olarak insana verilen her ne var ise bunlar Allah tan geldiği için rızkın kaynağının Allah olduğu anlaşılır. şıkkıdır. 3. Soru: Mehmet amca hasta ola komşusu için tedavi masraflarını veren cömert bir insandır. Ama c şıkkında bunun zıt anlamı vardır. şıkkıdır. 4. Soru: Ayette zekâtın bir iman esası olduğuna değinilmemiştir. Aynı zamanda zekâtın hangi mallardan verileceğine de işaret yoktur. şıkkıdır. 5. Soru: İki ayetin hiçbirisinde ahiret yaşamı ya da ikinci bir hayatın varlığından söz edilmemiştir. şıkkıdır. 6. Soru: Ayette insanların ahirette Allah ın huzuruna döndürüleceği vurgusuna ulaşılır. Ama ahiret yaşamının ebedi olduğu anlamına ulaşılamaz. şıkkıdır.

9 7. Soru: Metinde Allah ın emir ve yasaklarının peygamberlere iletildiğinden bahsedilmektedir. Ancak bu vahyin bir melek aracılığı ile yapıldığı geçmemektedir. şıkkıdır. 8. Soru: II. Maddede Hz. Muhammed in bölgesel bir peygamber olduğu vurgulanmış hâlbuki o (s.a.v.) evrenseldir. Aynı durum IV. Madde için de geçerlidir. Kuranı, evrensel bir kitaptır. şıkkıdır. 9. Soru: Kuran hakkında verilen bilgilerden IV. Madde yanlış bilgi içermektedir. Zira onu tilavet etmek yani okumak da bir ibadettir. şıkkıdır. 10. SORU: AYETTEN KURANIN HZ. MUHAMMED E İNDİRİLDİĞİ GEÇMEMEKTEDİR. CEVAP C ŞIKKIDIR. 15. DENEME ÇÖZÜMLERİ Soru 1: Parçada ecelden ve İslam ın amacından bahsedilmemektedir. Parça yardımlaşma ile ilgilidir. Soru 2: Ayet, Kur an-ı kerim in insana dayanma gücü vermesini ve metanet sahibi yapmasını konu almaktadır. Soru 3: Tevekkül eden kişide abdest olması zorunluluğu yoktur. Soru 4: Verilen paragrafta Hz. Muhammed in (sav) ilim ilgili herhangi bir sözüne ya da görüşüne yer verilmemiştir. Soru 5: Hz. Muhammed (sav) verilen hadisinde İslam ın iki kaynağı olan Kur an-ı kerim den ve sünnetten bahsetmektedir. Soru 6: Ayete göre kutsal kitapların sahibi Allah tır (cc). Peygamberler sadece elçidir. Soru 7: Aynur teyzenin verdiği burs bir kişiyi ilgilendiren ve bir defalık yardım şekli olan bir infaktır. Soru 8: Hz. Muhammed in (sav) arkadaşlarına danışması onun istişareye verdiği önemi gösterir. Soru 9: Kur an-ı kerim dışındaki kutsal kitaplar değiştirilmiştir ama tamamen yok olmamışlardır. Soru 10: I. ve II. Cümleler doğrudur. III. cümledeki yanlışlık, İslam beş konuyu koruma altına almıştır: can, akıl, din, mal ve nesil. 16. DENEME ÇÖZÜMLERİ 1. Soru: İnsanın doğumu ve gelişimi biyolojik yasa içinde değerlendirilir. Ve ayette insanın eceli vurgulanmaktadır. şıkkıdır. 2. Soru: Kazanımların kaza ve kader konularına dağılımı istenmiştir. III. ve IV. Maddelerdeki bilgiler olayların olması şeklinde değerlendirildiği zaman kaza olurlar. I. ve II. Madde planlanmış olduğu için kader konusuna girer. şıkkıdır.

10 3. Soru: Yargıların doğru yanlış sıralaması c şıkkında verilmiştir. II. Madde borçlarla beraber nisap miktarının olması gerekir denmiş. Hâlbuki borçlar dışında nisap miktarı mala sahip olunması gerekir zekat için. Zekatın kimlere verileceği Tevbe suresinin 160 değil 60. Ayetinde geçer. Bu sebeple ıv. Madde de yanlıştır. şıkkıdır. 4. Soru: Zekat ibadetinden sorumlulukta şafi mezhebi farklı bir şart söylemiştir. Onlar zengin olan ergenlik çağına girmemiş bir çocuğun velisi tarafından zekatın verilmesinin gerekli olduğunu söylemişlerdir. şıkkıdır. 5. Soru: Metin, dinin insan hayatını olumlu yönde nasıl etkilediğini anlatmaktadır. şıkkıdır. 6. Soru: Metin, toplum için elzem olan şefkat-merhamet-acıma duygularından bahsetmektedir. B şıkkında ise yardımlaşma anlatılmaktadır. şıkkıdır. 7.soru: Hz. Muhammed in sadece insanlara değil tüm varlıklara karşı olan merhamet ve şefkatini konu alan bir metin vardır karşımızda. Devenin çektiği ızdıraba dayanamayan Hz. Muhammed, sahibini bu konuda uyarmıştır. şıkkıdır. 8. Soru: Her bir peygamberde bulunması gereken sıfatlar ile ilgili bir sorudur. Bilgi sorusudur. şıkkıdır. Bu sıfata tebliğ denir. Diğerleri herkeste bulunabilir. 9. Soru: Hadiste dinin temel kaynaklarına vurgu yapılmış ve bu bağlamda yargılar ifade edilmiştir. Iı. Madde ise dini konuda dinin kaynakları yerine akla başvurulması gerektiği anlatılmıştır. Bu ise yanlıştır. şıkkıdır. 10. Soru: Ayet, Allah a itaatin aslında Hz. Muhammed in din namına tebliğ ettiklerine itaat etmeye bağlı olduğunu vurgulamaktadır. şıkkıdır. 17. DENEME ÇÖZÜMLERİ Soru 1: İnsanlara zulmetmek ve yeryüzünde haksız yere taşkınlık etmek kul hakkı ile ilgili uyarılardır. Soru 2: Parçada Hz. Muhammed in (sav) merhameti ve hoşgörüsü anlatılmaktadır. Soru 3: Parçada Hz. Musa nın peygamber olmadan önce mucize sahibi olmasından bahsedilmemektedir. Soru 4: Verilen örnekler evrendeki düzenin tesadüfen olamayacağını ispatlamak için verilmektedir. Soru 5: Hadislerde sadakanın farz olması ile ilgili bir konu geçmemektedir. Soru 6: Şiirde zekâtın sadece müslümanlar tarafından yine Müslümanlara verilebileceğinden bahsedilmemektedir. Soru 7: Her iki ayette de Allah (cc) insanı muhatap olarak insana seslenmektedir. Soru 8: İslam ın amacı insanın ahlaken yücelmesidir. Soru 9: Ayete göre Allah ın (cc) peygamberlerine yani tamamına inanmak gerekmektedir.

11 Soru 10: C şıkkındaki ayet inançla ilgiliyken diğer şıklardaki ayetler ahlak konusunu ele almaktadır. 18. DENEME ÇÖZÜMLERİ 1. Soru: Sünnetülah yani adetüllah diğer bir deyişle evrensel yasalar ı ve ıı. Maddelerde geçmektedir. şıkkıdır. 2. Soru: IV. Numaralı maddede yasaların insanlar için önemine, faydasına değinilmiştir. Diğer maddelerde ise insanlara yönelik bir faydasından bahsedilmemektedir. şıkkıdır. 3. Soru: İki ayetin ortak vurgusu yetim malına haksız bir şekilde el uzatmaktır. Bu sonuç ise a şıkkında vardır. şıkkıdır. 4. Soru: Zekat hakkında ilk madde hariç diğer tüm yargılar yanlış bilgi içermektedir. Düşkün, hiçbir şeye malik olmayan demektir bu sebeple ikinci madde yanlıştır. Zekâtın kimlere verileceği tevbe suresinde belirlenmiştir bu sebeple ııı. Madde yanlıştır. Asli ihtiyaçlar nisap miktarına dahil dilmez. IV. Madde yanlıştır. şıkkıdır. 5. Soru: V. Madde bilgi hatası içermektedir. Zira inanç ilkeleri Hz. Muhammed tarafından değil bizzat kurna tarafından da belirlenmiştir. şıkkıdır. 6. Soru hadiste kan davalarının yasaklığı dile getirilmiş. Kan davaları ise canın korunması ile ilgilidir. şıkkıdır. 7. Soru: Hadis, bedir savaşında Hz. Muhammed in (s.a.v.) Cesurluğunu açık olarak dile getirmektedir. şıkkıdır. 8. Soru: Esirler arasında bulunan amcası sebebi ile Hz. Muhammed in gece uyuyamaması, onu düşünmesi ve acıması, bunun sonucunda tüm esirlerin serbest bırakılmasını istemesi ifade edilmiştir. şıkkıdır. 9. Soru: Doğru yanlış olan yargıların hangisi olduğu istenilen bu soruda ilk madde yanlıştır. Ulu l azm yani en yüce peyagmberlerin ilki Hz. Nuh tur. Yine son madde yanlıştır. Çünkü tevhid inancını ilk anlatan peygamber ilk insan ve ilk peygamber olan Hz. Âdem dir. şıkkıdır. 10. Soru: Hadiste temizlik namaz gibi ibadetlerin iman ile olan ilişkisi anlatılmıştır. şıkkıdır. 19. DENEME ÇÖZÜMLERİ Soru 1: Savaş konularında da istişare eden Hz. Muhammed (sav) istişare sonucuna uymuştur. CEVAP B Soru 2: Ayette dürüstlük konusu işlenmektedir. Soru 3: Surenin konusu Kureyş kabilesidir. Soru 4: İslam a göre kişinin rızkı için çalışması gerekmektedir. Soru 5: Mısır a yönetici olan peygamber Hz. Yusuf tur.

12 Soru 6: İki şiirde de tevekkülde çalışmanın önemi anlatılmaktadır. Soru 7: Verilen ayetlerde peygamberlere iman konusu geçmemektedir. Soru 8: Ayette aile konusu işlenerek neslin korunması anlatılmaktadır. Soru 9: I., II. ve III. Ayetlerde ibadet konusu, ıv. Ayette inanç konusu işlenmektedir. Soru 10: Verilen ayette yiyeceklerde helal haram konusuna değinilmemiştir. 20. DENEME ÇÖZÜMLERİ 1. Soru: Metin, toplum için vazgeçilmez olan bazı değerleri anlatmaktadır. Ama bu değerler içerisinde adalet ve hakkı gözetmek yardımlaşma ve dayanışmadan önce olduğu sonucu çıkarılamaz. Cevab b şıkkıdır. 2. Soru: Kutulardaki bilgilerden II no ludaki bilgi işin ertelenmemesi ile alakalıdır. Yardımlaşma konusunu içermez. şıkkıdır. 3. Soru: Ayetten insanın sorumlu bir varlık olduğu ama tek sorumlu varlık olduğu anlaşılmamaktadır. şıkkıdır. 4. Soru: Baskı altındaki bir birey yaptıklarından sorumlu değildir. Yine insan her şeyden değil bazı şeylerden sorumlu tutulmuştur. şıkkıdır. 5. Soru: Bulmacada IV nolu maddenin cevabı yoktur. şıkkıdır. 6. Soru: Uyuşturucu ve içki aklın korunması için; gasp ve rüşvet de malın korunması için yasaklanmıştır. Doğru örneklendirme a şıkkındadır. şıkkıdır. 7. Soru: Malın haksız bir surette yenmemesi malın korunması; birbirinizi öldürmeyin bölümü ise canın korunması ile ilgilidir. Dolayısıyla cevap c şıkkıdır. 8. Soru: Ayet İslam ın temel amaçlarını anlatmaktadır. şıkkıdır. 9. Soru: Hz. Muhammed in (s.a.v.) Şehit olan arkadaşlarının cenazelerini tek tek gezip merhamet göz yaşları akıtması onun rahmet yönüne vurgu yapmaktadır. şıkkıdır. 10.Soru: Hadisin o, sihirbaz değildir (konuştukları gerçektir)..." ilgili kısmı Hz. Muhammed in dürüstlüğünü ifade eder cevap c şıkkıdır. 21. DENEME ÇÖZÜMLERİ Soru 1: Şiirde İslam dininin son ilahi din olmasından bahsedilmemektedir. Soru 2: 200*85= tl. İsmail amca zengin olmadığı için zekât vermez. Soru 3: Maun suresinde zekâtın nasıl verilmesi gerektiği geçmemektedir. Soru 4: Kur an-ı kerim de Hz. Hızır ın kıssası geçmektedir fakat Hz. Hızır peygamber değildir. Soru 5: ayet, canlı ya da insanların toplumsal durumundan bahsetmemektedir.

13 Soru 6: Ahiret gaib konularındandır ve sadece din sayesinde ahiret hakkında bilgi sahibi oluruz. Soru 7: Tevhit dininin en büyük özelliği tek bir yaratıcıdan bahsetmesidir. Soru 8: Şiirin verilen kısmında tek olan Allah tan (cc) bahsedilmemektedir. Soru 9: Kur an-ı kerim in isimlerinden olan Furkan ın anlamı, iyi ile kötü olanı, iman ile küfrü birbirinden ayıran demektir. Soru 10: İslam dininin birinci kaynağı Kur an-ı kerim dir. 22. DENEME ÇÖZÜMLERİ 1. Soru: Metinde boş bırakılan yere toplumsa vazifelerimizden birisinin getirilmemesi gerektiği anlatılmaktadır. Böylelikle anlam bütünlüğü bozulacaktır. şıkkıdır. 2. Soru: Verilen yargılardan tamamı ayetten çıkarılmaktadır. şıkkıdır. 3. Soru: Yeşil yazılı bölgede biyolojik yasa olmayıp fiziksel yasa vardır. Bu sebeple ııı. Yargı yanlış bilgi içermektedir. Doğru cevap b şıkkıdır. 4.soru: Yardımlaşmanın temel amacı bireyi zor durumdan Allah rızası için kurtarmak vardır. IV. Maddede ise buna zıt bir anlatım vardır. Doğru cevap c şıkkıdır. 5. Soru: Dilenmek ve haksız bir surete başkasının malını almak İslam tarafından malın korunma ilkesi gereğince yasaklanmış davranışlardır. Doğru cevap a şıkkıdır. 6. Soru: Ayet, dinin korunma ilkesini anlatmaktadır. Zira tevhit inancının yerleştirilmesi dinin korunma ilkesine bağlıdır. Bu sebeple doğru cevap a şıkkıdır. 7. Soru: Metin, Hz. Muhammed in zulme uğradığı zaman zalim kimselere beddua değil hidayetleri için rahmet duası ettiğini belirtmektedir. Bu davranış ise d şıkkında geçmektedir. Doğru cevap d şıkkıdır. 8. Soru: Metnin Allah, içimizden ailesini, doğruluğunu ve güvenilirliğini bildiğimiz birini bize elçi olarak gönderdi kısmı Hz. Muhammed in sıdk ve emanetini belirtir. Doğru cevap b şıkkıdır. 9. Soru: Hz. Nuh (a.s.) Hakkında verilen yargıların tamamı yanlıştır. şıkkıdır. 10. Soru: Metinde geçen hidayet rehberi ve bir müjdedir ibaresi Kuran ın temel özelliklerini vermektedir. Dolayısıyla cevap a şıkkıdır 23. DENEME ÇÖZÜMLERİ Soru 1: Paragrafta Hz. Muhammed in (sav) ilim konusuyla ilgili görüşleri hiç geçmemektedir. Soru 2: Hiçbir peygamber anlattıklarını inandırmak için güç kullanmamıştır. Parçada da böyle bir konu geçmemektedir. Soru 3: Ayet el-kürsi nin ismi içerisindeki kürsi kelimesinden gelmektedir.

14 Soru 4: Kur an-ı kerim fatiha suresi ile başlar, nas suresi ile biter. Soru 5: Kişinin hasta olması tek başına zekât alması için yeterli değildir. Soru 6: Her toplumun bir eceli vardır. Cümlesi toplumsal yasaya işaret etmektedir. Soru 7: Ayette Allah ın (cc) insanların yapacaklarını bildiğinden bahsedilmemektedir. Soru 8: hadise göre ırk ve renk insanlar için bir ayrıcalık değildir. Soru 9: İnsanın kurtuluş yolu akıl ve iradesini kullanmasıdır. İhtiyaç sahibi olması insanı kurtuluşa erdirmez. Soru 10: Rahmet kelimesi merhamet kavramına işaret etmektedir. 24. DENEME ÇÖZÜMLERİ 1. Soru: Arifin söylemi biyolojik yasaya örnektir. Salih in söylemi fiziksel yasaya örnektir. Bu iki öğrencinin ifadeleri ayet hakkında yanlış bilgi içermektedir. şıkkıdır. 2. Soru: Zekatın bireysel ve toplumsal faydaları vardır. III. Numaralı madde zekatın toplumsal yararına örnektir. şıkkıdır. 3. Soru: Ayet hakkında yapılan yorumların tamamı doğrudur. şıkkıdır. 4. Soru: Kişinin asli ihtiyaçlarından olan ev için zekat gerekmez. III. Numaralı madde yanlış bilgi içermektedir. şıkkıdır. 5. Soru: Ayete göre yapılan yargıların tamamı doğrudur. şıkkıdır. 6. Soru: Hadis, bireyin davranışlarında toplumla ile olan ilişkilerini olumlu yönde sürdürmesinin gerekliliği ifade edilmiştir. Bu bağlamdaki mesaj d şıkkında vardır. şıkkıdır. 7. Soru: Yargılardan ıı. Madde Hz. Muhammed in örnekli olması açısından bölgesel olması yanlıştır. Yine IV. Madde cesurluğu sebebi ile Hz. Muhammed in el-emin olduğu yazılmış. Hâlbuki güvenirliliği sebebi ile el-emindir. Bu maddeler yanlıştır. Doğru cevap b şıkkıdır. 8. Soru: III. Numaralı maddede rızık konusu ele alınmıştır. Bu ise kıssa olarak değerlendirilemez. şıkkıdır. 9. Soru: Her iki ayette de sadık kelimesine vurgu yapılmıştır. Bu kelime sadakat sahibi yani doğruluk ve dürüstlük sahibi olan kimseleri anlatır. şıkkıdır. 10.Soru: Ayetin kendilerine emanet edileni korur ifadesi emanet sıfatını anlatır. şıkkıdır.

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

Ck MTP61 AYRINTILAR. 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi. Konu Tarama No. 01 Allah İnancı - I. Allah inancı. 03 Allah İnancı - III

Ck MTP61 AYRINTILAR. 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi. Konu Tarama No. 01 Allah İnancı - I. Allah inancı. 03 Allah İnancı - III 5. Sınıf 01 Allah İnancı - I 02 Allah İnancı - II 03 Allah İnancı - III Allah inancı 04 Ramazan ve Orucu - I 05 Ramazan ve Orucu - II Ramazan orucu 06 Ramazan ve Orucu - III 07 Adap ve Nezaket - I 08 Adap

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İNANÇ. ÜNİTE: KAZA VE KADER Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste işlenecek konular ve ders işleme teknikleri hakkında bilgi sahibi

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 06 07 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ AY EKİM KASIM HAFTA ARALIK DERS KONU ADI SAATİ Allah Her Şeyi Bir Ölçüye Göre Yaratmıştır Kader ve Evrendeki Yasalar İnsan İradesi ve Kader

Detaylı

2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İNANÇ 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER EYLÜL Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste işlenecek

Detaylı

2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İNANÇ 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER EYLÜL Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. İlk Ders Genelgesi 1. Allah Her Şeyi Bir Ölçüye

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Varlıklar Âlemi Meleklere İman Meleklerin

Detaylı

PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ 7. 10. Ey Resûl! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan O nun elçiliğini yapmamış olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır. Doğrusu Allah, kâfirler

Detaylı

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 8 Ey insanlar! Rabbiniz birdir, atanız (Âdem) da birdir. Hepiniz Âdem densiniz, Âdem ise topraktan yaratılmıştır. Allah katında en değerli olanınız, O na karşı gelmekten

Detaylı

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri 1 ) İlahi kitapların sonuncusudur. 2 ) Allah tarafından koruma altına alınan değişikliğe uğramayan tek ilahi kitaptır. 3 ) Diğer ilahi

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 T.. 8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 1. İnsanın sorumlu bir varlık olması aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir? A) Düşünmesi B) Konuşması ) Yürümesi D) Beslenmesi 4. Hz. Muhammed

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ DİKKAT! BU BÖLÜMDE YANTLAYACAĞNZ TOPLAM SORU SAYS 20 DİR. ÖNERİLEN YANTLAMA SÜRESİ 40 DAKİKADR. 1) Annemize Babamıza 3) İnsanda yardımlaşma, cömertlik, insan sevgisi

Detaylı

Dua Dua, insan ile Allah arasında iletişim kurma yollarından biridir. İnsan, dua ederken Allah ın kendisini işittiğinin bilincindedir. İnsan dua ile dileklerini aracısız olarak Allah a iletmekte ondan

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK İLGİSİ 1. Allah ın önceden takdir ettiği, programladığı şeylerin yeri ve zamanı gelince gerçekleşmesine... denir. Cümlede

Detaylı

LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Deneme Sınavı

LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Deneme Sınavı LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Deneme Sınavı LGS(Liselere Geçiş Sistemi) deneme sınavı arayan birçok öğrenci için güzel bir hizmet Şanlıurfa MEM tarafından veriliyor. LGS deneme sınavı ile 2 Haziran

Detaylı

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE)

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) 7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: SINIFI: NO: 1 1. ETKİNLİK: BOŞLUK DOLDURMA ETKİNLİĞİ AYET-İ KERİME SÜNNET KISSA CENNET TEŞVİK HAFIZ 6236

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 T.C. 8. SINIF I. ÖNEM ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 İN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 1. 3. Peygamberler bir meslek edinerek çalışmışlar, rızıklarını kazanmışlardır. Örneğin Hz. avut demircilik, Hz.

Detaylı

CEVAP ANAHTARI. Meleklerin Özellikleri ve Görevleri - Meleklere İman, Davranışların Güzelleşmesine Katkıda Bulunur

CEVAP ANAHTARI. Meleklerin Özellikleri ve Görevleri - Meleklere İman, Davranışların Güzelleşmesine Katkıda Bulunur Ünite 1 MELEKLER VE AHİRET İNANCI Varlıklar Âlemi - Meleklere İman 1- A 2-C 3-D 4-D 5-B 6-A 7-D 8-C 9-B 10-C Meleklerin Özellikleri ve Görevleri - Meleklere İman, Davranışların Güzelleşmesine Katkıda Bulunur

Detaylı

6. SINIF DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÜNİTE:1 KONU: DEĞERLENDİRME SORU VE CEVAPLARI

6. SINIF DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÜNİTE:1 KONU: DEĞERLENDİRME SORU VE CEVAPLARI 1- Soru: Allah ın insanlar arasından seçip vahiy indirdiği kişiye ne ad verilir? Cevap: Peygamber/Resul/Nebi denir. 2- Soru: Kuran da peygamber hangi kelimelerle ifade edilmektedir? Cevap: Resul ve nebi

Detaylı

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar ICERIK Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar Salih amel nedir? Salih: dogru yolda olan, fesat icinde olmayan, faydalı ve yarayışlı

Detaylı

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler Hani, Rabbin meleklere, Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti. Onlar, Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamd

Detaylı

Gençlik Eğitim Programları 7. SINIF SİYER-İ NEBİ

Gençlik Eğitim Programları 7. SINIF SİYER-İ NEBİ Gençlik Eğitim Programları 7. SINIF SİYER-İ NEBİ Gençlik Programları 1. HAFTA SIYER NEDIR? Siyeri nasıl okuyalım? Niçin Peygamber gönderilmiştir? Hz. Peygamber i sevmek ve hayatının bilinmesi gerekliliğini

Detaylı

ZEKÂT IN KELİME OLARAK; ARTMA ÇOĞALMA ARINMA BEREKET Bu anlamlara gelmektedir.

ZEKÂT IN KELİME OLARAK; ARTMA ÇOĞALMA ARINMA BEREKET Bu anlamlara gelmektedir. ZEKÂT IN KELİME OLARAK; ARTMA ÇOĞALMA ARINMA BEREKET Bu anlamlara gelmektedir. Zekât Terim Olarak İse; Dinen zengin sayılan Müslümanların yılda bir kez malının ya da parasının belli bir miktarını Allah

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Allah

Detaylı

İÇİNDEKİLER İTİKAD ÜNİTESİ. Sorular

İÇİNDEKİLER İTİKAD ÜNİTESİ. Sorular İÇİNDEKİLER Takdim. 9 İTİKAD ÜNİTESİ Din Din Ne Demektir?... Dinin Çeşitleri... İslâm Dininin Bazı Özellikleri... I. BÖLÜM 11 11 11 II. BÖLÜM İman İmanın Tanımı... İmanın Şartları... Allah'a İman... Allah

Detaylı

EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI 8. SINIF DĠN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BĠLGĠSĠ DERSĠ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIġMA TAKVĠMĠNE GÖRE DAĞILIM ÇĠZELGESĠ

EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI 8. SINIF DĠN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BĠLGĠSĠ DERSĠ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIġMA TAKVĠMĠNE GÖRE DAĞILIM ÇĠZELGESĠ KASIM EKĠM EYLÜL Öğrenme Alanı: ĠNANÇ. ÜNĠTE: KAZA VE KADER Öğrencilerle TanıĢma, Dersin Amacı ve ĠĢleniĢ ġekli. Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste iģlenecek konular ve ders iģleme teknikleri hakkında

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAÖĞRETİM TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM, I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAÖĞRETİM TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM, I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAÖĞRETİM TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM, I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI ANKARA 2012 1.GİRİŞ Yaratılıştan itibaren hayata yön veren, temel hak

Detaylı

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ BENZER SORULARI

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ BENZER SORULARI TEOG SINAV SORUSU-1 1. Bir genç, ihtiyar bir kimseye yaşı sebebiyle ikramda bulunursa Allah yaşlılığında ona ikram edecek kimseleri mutlaka takdir eder. Bu hadiste verilen mesaj aşağıdaki ayetlerin hangisinde

Detaylı

ÖZEL BİLFEN İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

ÖZEL BİLFEN İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖZEL BİLFEN İLKÖĞRETİM OKULU 2016-2017 ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TEST: 16 1. Hac ibadeti ne zaman farz olmuştur? A) Hicretin 9. yılında B) Hicretin 6. yılında C) Mekke nin fethinden

Detaylı

5. Peygamberimizin Medine'ye hicret ettikten sonra yaptırdığı caminin adı nedir? 1. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir?

5. Peygamberimizin Medine'ye hicret ettikten sonra yaptırdığı caminin adı nedir? 1. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir? Din Kültürü. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir? Düşünmeyi öğretir Hayata anlam katar Sabretmeyi öğretir Herkesten yardım istemeyi öğretir Özgür olmayı öğretir. Peygamberimizin Medine'ye

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 8. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2016-2017 8. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2016-2017 SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ Adı ve

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com dinkulturuahlakbilgisi.com 1-Ülkemizde Kızılay, Sosyal hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Aşevleri -gibi kurumların varlığı aşağıdakilerden hangisine önem verildiğini göstermektedir? A- Milli eğitime

Detaylı

T.C. 8. SINIF II. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 10 MAYIS 2014 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF II. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 10 MAYIS 2014 Saat: 11.20 T.C. 8. SINIF II. DÖNEM ORTK (MZERET) SINVI 10 MYIS 2014 Saat: 11.20 D DİN KÜLTÜRÜ VE HLK BİLGİSİ 1. Biz herşeyi bir ölçüye göre yarattık. (Kamer suresi, 49. ayet) Bu ayette ölçü kelimesi hangi anlamda

Detaylı

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DEĞERLER EĞİTİMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Bir milletin ve topluluğun oluşumunda maddi

Detaylı

kaza, hükmetmek, Terim anlamı ise kaza, yaratılması demektir.

kaza, hükmetmek, Terim anlamı ise kaza, yaratılması demektir. ÖRNEKLER DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHL. BİLGİSİ ÜNİTE: 1. ÜNİTE (KADER İNANCI) KONU: KAZA VE KADER İNANCI KADER: Kelime olarak KAZA: Kelime olarak kader; bir şeye gücü kaza, hükmetmek, - Su 100 yetmek, biçimlendirmek,

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2016-2017 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTK SINVI 26 KSIM 2014 Saat: 11.20 DİN KÜLTÜRÜ VE HLK BİLGİSİ 1. 3. Komşusu açken tok yatan bizden değildir. (Hadis-i Şerif) Bu hadisi ilke edinen bir kimseden aşağıdaki davranışlardan

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAOKUL TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM; I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAOKUL TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM; I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAOKUL TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM; I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI ANKARA 2012 1.GİRİŞ Yaratılıştan itibaren hayata yön veren, temel hak ve

Detaylı

CEVAPLARIM GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 8. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır.

CEVAPLARIM GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 8. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır. Ünite Konular Kader ve Kaza İnancı İnsanın İradesi ve Kader KADER İNANCI 8. Sınıf AD SOYAD NUMARAM 01 CEVAPLARIM 0 0 0 0 1 A B C D 11 A B C D 1 1 1 1 2 A B C D 12 A B C D 2 2 2 2 3 A B C D 13 A B C D 3

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ KURBAN: AYET ve HADİSLER Biz, her ümmet için Allah ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerlerine onun adını anarak kurban kesmeyi meşru kıldık. İlahınız,

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ ZEKAT SADAKA: AYET-İ KERİMELER «Namazı kılın, zekâtı verin, önceden kendiniz için yaptığınız her iyiliği Allah katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızı görür.» (Bakara,

Detaylı

Ü N İ T E L E N D İ R İ L M İ Ş Y I L L I K D E R S P L A N I

Ü N İ T E L E N D İ R İ L M İ Ş Y I L L I K D E R S P L A N I Ş U B A T 25.02.203 / 0.03.203 8.02.203 / 22.02.203 Tel : 0 26 39 59 38 Faks : 0 26 334 96 96 http://pamem.meb.k2.tr ÖĞRETİM YILI : 202 / 203 İN ADI : DİN KÜLTÜRÜ VE MESLEK AHLAKI ÖĞRETMENLERİ : YAVUZ

Detaylı

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ KASIM EKİM EYLÜL D.Saa t ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İBADET. ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ 3 Öğrenclerle Tanışma, Dersn Amacı ve İşlenş Şekl. İlk Ders Genelges 6.

Detaylı

1. Paylaşma ve yardımlaşmanın birey ve toplum için önemini yorumlar. 2. İslam ın paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önemi yorumlar.

1. Paylaşma ve yardımlaşmanın birey ve toplum için önemini yorumlar. 2. İslam ın paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önemi yorumlar. ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ EYLÜL Öğrenme Alanı: İBADET D.Saa t 3 Öğrenclerle Tanışma, Dersn Amacı ve İşlenş Şekl. İlk Ders Genelges 6. Hac Nedr ve Nçn Yapılır? 7. Hac ve Umre le İlgl

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı İMAM HATİP ORTAOKULU TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM; 5, 6,7 ve 8.Sınıflar) ÖĞRETİM PROGRAMI ANKARA 2012 1.GİRİŞ Yaratılıştan itibaren hayata

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 14 ARALIK 2013 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 14 ARALIK 2013 Saat: 11.20 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTK (MZERET) SINVI 14 RLIK 2013 Saat: 11.20 DİN KÜLTÜRÜ VE HLK BİLGİSİ 1. Biz herşeyi bir ölçüye göre yarattık. (Kamer suresi, 49. ayet) Güneş ve ay bir hesaba göre hareket eder.

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 2 2016-2017 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 2 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : HİDAYET KENAR Eğitsel Performans Duanın Allah tan

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

1.Birlik ilkesi: İslam inancına göre bütün varlıklar, bir olan Allah tarafından yaratılmıştır.

1.Birlik ilkesi: İslam inancına göre bütün varlıklar, bir olan Allah tarafından yaratılmıştır. İnsanın toplumsal bir varlık olarak başkaları ile iyi ilişkiler kurabilmesi, birlik, barış ve huzur içinde yaşayabilmesi için birtakım kurallara uymak zorundadır. Kur an bununla ilgili ne gibi ilkeler

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

GENEL YAYIN YÖNETMENÝ VE SORUMLU YAZI ÝÞLERÝ MÜDÜRÜ TALÝP ARSLAN

GENEL YAYIN YÖNETMENÝ VE SORUMLU YAZI ÝÞLERÝ MÜDÜRÜ TALÝP ARSLAN 1 ÝMTÝYAZ SAHÝBÝ MUSTAFA KOÇ GENEL YAYIN YÖNETMENÝ VE SORUMLU YAZI ÝÞLERÝ MÜDÜRÜ TALÝP ARSLAN BASKI YERÝ ÇAÐLAYAN A.Þ. TS EN ISO 9001:2008 SER NO: 300-01 SARNIÇ YOLU ÜZERÝ NO:7 GAZÝEMÝR / ÝZMÝR TEL: 0

Detaylı

ÖĞRETİM YILI. MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSLARI İBADET DERSİ DÖNEM DÜZEYE GÖRE DERS PLÂNI

ÖĞRETİM YILI. MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSLARI İBADET DERSİ DÖNEM DÜZEYE GÖRE DERS PLÂNI EYLÜL EKİM KASIM İBADET VE MÜKELLEF T E M İ Z L İ K 1.İbadetin (Salih Amel) Tanımı 2.Amacı ve Önemi: İbadet Bize Ne Kazandırır? 4.Temizlik-İbadet İlişkisi 9 2 NAMAZ 1.DÖNEM 1. DÜZEY (KUR 1) 3. Temel İbadetler

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Takdim... 9 İTİKAD ÜNİTESİ. I. BÖLÜM Din Din Ne Demektir?... 11 Dinin Çeşitleri... 11 İslâm Dini nin Bazı Özellikleri...

İÇİNDEKİLER. Takdim... 9 İTİKAD ÜNİTESİ. I. BÖLÜM Din Din Ne Demektir?... 11 Dinin Çeşitleri... 11 İslâm Dini nin Bazı Özellikleri... IGMG Islamische Gemeinschaft Millî Görüş e. V. İslam Toplumu Millî Görüş Eğitim Başkanlığı İÇİNDEKİLER Ders Kitapları Serisi Takdim... 9 İTİKAD ÜNİTESİ Din Din Ne Demektir?... 11 Dinin Çeşitleri... 11

Detaylı

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır:

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1. Güzel ahlâk 2. Kötü ahlâk 2 Güzel ahlâk neye denir? Allah ın ve Resulü nün emir ve tavsiye ettiği, diğer

Detaylı

OKYANUS KOLEJLERİ SINAV SORUSU TEOG SINAV SORUSU DİN KÜLTÜRÜ DİN KÜLTÜRÜ DİN KÜLTÜRÜ. 1. Kader ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

OKYANUS KOLEJLERİ SINAV SORUSU TEOG SINAV SORUSU DİN KÜLTÜRÜ DİN KÜLTÜRÜ DİN KÜLTÜRÜ. 1. Kader ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? 1. Merhaba arkadaşlar benim bir kardeşim oldu, adını Kader koyduk. Kader kelimesinin anlamını aşağıdaki seçenekler arasından bulmama yardımcı olur musun? A) Allah ın canlılara verdiği nimetlerdir. B) Kur

Detaylı

ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 1. DÖNEM (OCAK-ŞUBAT-MART) VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI

ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 1. DÖNEM (OCAK-ŞUBAT-MART) VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI Sıra No ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 1. DÖNEM (OCAK-ŞUBAT-MART) VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI VAAZ EDENİN VAAZIN ADI SOYADI ÜNVANI YERİ TARİHİ GÜNÜ VAKTİ KONUSU Dr. İbrahim ÖZLER İlçe Müftüsü

Detaylı

SINIF CEVAP ANAHTARI

SINIF CEVAP ANAHTARI 8. SINIF CEVAP ANAHTARI Test 1 Ünite 1 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER Allah Her Şeyi Bir Ölçüye Göre Yaratmıştır TEST - 1 1-C 2-A 3-C 4-B 5-D 6-A 7-D 8-B 9-D 10-C Kader ve Evrendeki Yasalar - İnsan İradesi ve

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Kader ve

Detaylı

7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI Varlıklar Âlemi Varlıklar âlemini sınıflandırarak özelliklerini örneklerle açıklar Meleklere İman Meleklerin Özellikleri ve Görevleri

Detaylı

Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır BÜLTEN İSTANBUL B İ L G. İ NOTU FİLİSTİN MESELESİ 12 de. 2014 İÇİN 3 HEDEFİMİZ, 3 DE ÖDEVİMİZ VAR 3 te

Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır BÜLTEN İSTANBUL B İ L G. İ NOTU FİLİSTİN MESELESİ 12 de. 2014 İÇİN 3 HEDEFİMİZ, 3 DE ÖDEVİMİZ VAR 3 te 9 da AK YIL: 2012 SAYI : 164 26 KASIM 01- ARALIK 2012 BÜLTEN İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI T E Ş K İ L A T İ Ç İ H A F T A L I K B Ü L T E N İ 4 te Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır

Detaylı

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler 3. ÜNİTE: EN GÜZEL ÖRNEK HZ. MUHAMMED İN İBADETLERİ 3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler KAZANIMLARIMIZ O Bu ünitenin sonunda öğrenciler Hz. Muhammed'in: O 1. Öncelikle bir kul olarak davrandığını kavrar.

Detaylı

8. S. I. ÜNİTE TEST (40 SORU):

8. S. I. ÜNİTE TEST (40 SORU): 8. S. I. ÜNİTE TEST (40 SORU): 1. Aşağıdakilerden hangisi yanlış bir tevekkül anlayışıdır? a) İhtiyaçlarımızı karşılamak için çalışmak ve Allah tan başarı dilemek b) Çiftçinin tarlaya tohumu atması ve

Detaylı

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016 EN GÜZEL İSİMLER O NUNDUR Aziz Müminler! Okuduğum âyet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah tır. Güzel isimler O nundur.

Detaylı

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM 8. SINIF TÜRKÇE DERSİ KONULARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM 8. SINIF TÜRKÇE DERSİ KONULARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ 2013-201 EĞİTİM ÖĞRETİM 8. SINIF TÜRKÇE DERSİ KONULARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ SÜRE KONULAR 3 Fiilimsi EYLÜL Fiilimsi 1 Fiilimsi 2 Fiilimsi 3 KURBAN BAYRAMI EKİM Fiilimsi Fiilimsi 1

Detaylı

Islam & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği

Islam & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Mülheim an der Ruhr Fatih Camii Islam kelimesi üc manaya gelir 1. Yüce Allahın emirlerine itaat edip, yasaklarından kacınmak. 2. Bütün insanlarla diğer canlılar

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL:

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Kültürümüzden Dua Örnekleri Güzel İş ve Davranış: Salih Amel İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Kültürümüzde birçok dua örneği

Detaylı

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir?

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir? Kurban sözlükte yaklaşmak, yakınlaşmak gibi anlamlara gelmektedir. Kurban, Allah a yaklaşmak ve onun hoşnutluğunu kazanmak amacıyla belirli bir zamanda uygun nitelikteki bir hayvanı kesmektir. Kesilen

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERNDİRME VE SINAV HİZMETRİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 SINIF DEĞERNDİRME SINAVI - 1 2016-2017 SINIF DEĞERNDİRME SINAVI - 1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ Adı ve Soyadı

Detaylı

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 1.VE EN YÜCESİ: Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 2.SEVİYE: Allah ın rızasını ve sevgisi kazanmak için 3.SEVİYE: Allah ın verdiği nimetlere(yaşam-akıl-yiyecekler

Detaylı

8. Sınıf. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi TEOG ÜNİT E İRİL İŞ YILLIK PLAN 2 6/2 7

8. Sınıf. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi TEOG ÜNİT E İRİL İŞ YILLIK PLAN 2 6/2 7 8. Sınıf TEOG Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ÜNİT E İRİL İŞ YILLIK PLAN 2 6/2 7 2016-2017 merkezi sistem ortak sınav yapılacak derslerin çalışma takvimi konu/kazanım dağılım çizelgelerine göre hazırlanmıştır.

Detaylı

EDİRNE İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 MERKEZ 4. DÖNEM VAAZ (EKİM, KASIM, ARALIK) VE İRŞAT PROGRAMI

EDİRNE İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 MERKEZ 4. DÖNEM VAAZ (EKİM, KASIM, ARALIK) VE İRŞAT PROGRAMI 5.10.2015 Pazartesi 06.10 2015 Salı Y.ÇİFTÇİ S.AL Y.ÇİFTÇİ 7.10.2015 Çarşamba Y.ÇİFTÇİ 15:00 8.10.2015 Perşembe S.AL S.AL 9.10.2015 Cuma E.ÜZÜM S.AL Y.ÇİFTÇİ 15:00 E.ÜZÜM (Siyer ) Mirac ve Hediyesi Namaz

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Hayat Amaçsız

Detaylı

ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA FARZ VACİP SÜNNET HÜKMÜ ŞARTI NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM HERKEZ

ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA FARZ VACİP SÜNNET HÜKMÜ ŞARTI NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM HERKEZ HÜKMÜ ŞARTI ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA FARZ VACİP SÜNNET NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM HERKEZ

Detaylı

Kur an ın Bazı Hikmetleri

Kur an ın Bazı Hikmetleri Kur an ın Bazı Hikmetleri Allah Teala kıble hususunda derin tartışmalara giren insanların görüşünü: İyilik, yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz değildir. ayetiyle reddetmiştir. Ki onların bir kısmı,

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi suhuf gönderilen peygamberlerden biri değildir?

1- Aşağıdakilerden hangisi suhuf gönderilen peygamberlerden biri değildir? DİN KÜLTÜRÜ 6. SINIF 1. ÜNİTE TEST 1 1- Aşağıdakilerden hangisi suhuf gönderilen peygamberlerden biri a)hz. İbrahim b)hz. Yunus c)hz. Şit d)hz. Adem 2- Varlıklar hakkında düşünerek Allah ın varlığına ve

Detaylı

1.KUR (İTİKAT) KONULAR

1.KUR (İTİKAT) KONULAR Bu Yıllık Plan Din İşleri Yüksek Kurulu nun 02.09.2010 Tarihli 201081 nolu kararıyla uygun görülen Kur an Kursları Öğretim Programları (Pilot Uygulama) Kitapçığından ve DİB. Dinim İslam Temel Bilgiler

Detaylı

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya VAHYE DAYALI DİNLER YAHUDİLİK Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya nispetle verilmiştir. Yahudiler

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : ALİ İHSAN ASLAN Eğitsel Performans Bismillâhirrahmanirrahim

Detaylı

Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi, 4. ayet.

Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi, 4. ayet. BULUŞ YOLUYLA ÖĞRENME ETKİNLİK Ders: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ Sınıf: 9.Sınıf Ünite: İslam da İman Esasları Konu: Kitaplara İman Etkinliğin adı: İlahi Mesaj Süre: 40 dak + 40 dak Yine onlar, sana indirilene

Detaylı

Liseye Geçiş Sınavı Din Kültürü Ahlak Bilgisi Denemesi

Liseye Geçiş Sınavı Din Kültürü Ahlak Bilgisi Denemesi Liseye Geçiş Sınavı Din Kültürü Ahlak Bilgisi Denemesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Soruların cevapları yazının en altında yer almaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s): Nefsim kudret elinde bulunan Allah a yemin

Detaylı

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir;

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir; Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla 3 Bu güvenli belde şahittir; 1 4 1 İNCİR AĞACI ve zeytin (diyarı) şahittir! 4 Doğrusu Biz insanı en güzel kıvamda yaratmış, 2 İncir ile Hz Nuh un tufan bölgesi olan

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERNDİRME VE SINAV HİZMETRİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 SINIF DEĞERNDİRME SINAVI - 1 2016-2017 SINIF DEĞERNDİRME SINAVI - 1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ Adı ve Soyadı

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

8. SINIF Din Kültürü

8. SINIF Din Kültürü 8. SINIF Din Kültürü KAZANIM ODAKLI SORU BANKASI Tudem Eğitim Hiz. San. ve Tic. A.Ş 1476/1 Sokak No: 10/51 Alsancak/Konak/ÝZMÝR Yazarlar: Tudem Yazý Kurulu Dizgi ve Grafik: Tudem Grafik Ekibi Baský ve

Detaylı

2015-2016 ÖĞRETİM YILI YERKÖY İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSU DİNİ BİLGİLER (EK ÖĞRETİM) PROĞRAMINA GÖRE DERS PLANI

2015-2016 ÖĞRETİM YILI YERKÖY İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSU DİNİ BİLGİLER (EK ÖĞRETİM) PROĞRAMINA GÖRE DERS PLANI HAFTA 1 6 DİN, İMAN VE İNSAN 2 6 ALLAH-İNSAN VE ÂLEM İLİŞKİSİ 3 6 ALLAH A İMAN 4 6 MELEKLERE İMAN 5 6 KİTAPLARA İMAN 6 6 PEYGAMBERLERE İMAN 7 6 AHİRETE İMAN 8 6 KADER VE KAZAYA İMAN 1. Dinin İnsan Hayatındaki

Detaylı

Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ

Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ Giriş Ana hatlarıyla İslam dini programı, temel sayılan programlardan sonra daha ileri düzeylere yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu programı takip edecek ders

Detaylı

KELAM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

KELAM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 7. KELAM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ UYGULANMASI 7.1. KELAM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ TEMEL FELSEFESİ VE GENEL AMAÇLARI Kelam; naslardan hareketle inanç esaslarını ve insanın düşünce yapısına ilişkin temel

Detaylı

1)Verilen bilgiler, Hz. Muhammed'in (SAV) özellikleri ile aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak eşleştirilmiştir?

1)Verilen bilgiler, Hz. Muhammed'in (SAV) özellikleri ile aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak eşleştirilmiştir? I. İnsanların rahatını kendi rahatına tercih ederdi. II. Yapılacak olan bir işte arkadaşlarının görüşünü alırdı. III. Hristiyanlık ve Musevilik dinlerinde ahir zamanda geleceği müjdelenen bir kişidir.

Detaylı

Değerli büyüğümüz Merhum Fatma ÖZTÜRK ün ruhunun şad olması duygu ve dileklerimizle Lisans Yayıncılık

Değerli büyüğümüz Merhum Fatma ÖZTÜRK ün ruhunun şad olması duygu ve dileklerimizle Lisans Yayıncılık Değerli büyüğümüz Merhum Fatma ÖZTÜRK ün ruhunun şad olması duygu ve dileklerimizle Lisans Yayıncılık II Editörler Prof. Dr. Salih Sabri Yavuz & Doç. Dr. Faruk Sancar İSLÂM İNANÇ ESASLARI Yazarlar Prof.

Detaylı

2018-Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi-Deneme Sınavı 7

2018-Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi-Deneme Sınavı 7 2018-Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi-Deneme Sınavı 7 Tevekkül; güvenmek, teslim olmak, vekil olarak kabul etmek, işin sonucunu bırakmak gibi nlamlara gelir. Tevekkül yalnızca Allah a yapılmalıdır. Tevekkülü

Detaylı

İmam Humeyni'nin vasiyetini okurken güzel ve ince bir noktayı gördüm ve o, Hz. Fatıma

İmam Humeyni'nin vasiyetini okurken güzel ve ince bir noktayı gördüm ve o, Hz. Fatıma Question İmam Humeyni'nin vasiyetini okurken güzel ve ince bir noktayı gördüm ve o, Hz. Fatıma (s.a)'nın mushafı hakkındaki sözleri idi. Allah-u Teâlâ tarafından Hz. Fatıma Zehra (s.a)'ya ilham edilen

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 28 KASIM 2013 Saat: 12.00

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 28 KASIM 2013 Saat: 12.00 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI 28 KASIM 2013 Saat: 12.00 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK İLGİSİ 1. Kimsesiz ve yaşlı bir kadın olan Fatma Hanım, kendisine yardımcı olanlara eytullah a yüz sür evladım! diye

Detaylı

MERSİN İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI VAİZİN

MERSİN İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI VAİZİN VAİZİN TARİHİ VAKTİ ADI VE SOYADI UNVANI İLÇESİ YERİ KONUSU İbrahim KADIOĞLU İl Müftü Yard. Akdeniz Ulu Camii 17 Haziran 2015 Çarşamba 18 Haziran 2015 Perşembe 19 Haziran 2015 Cuma Yunus GÜRER İl Vaizi

Detaylı

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE SADAKA-I FITR İbni Abbas (r.a) şöyle buyurmuştur:

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE SADAKA-I FITR İbni Abbas (r.a) şöyle buyurmuştur: ATEŞTEN KORUNMANIN YOLU: SADAKA Arınmak için, malını (sırf Allah rızası için) veren en takvâlı (Allah ın emirlerine en uygun yaşayan) kimse ise, o (ateşin azabı)ndan uzaklaştırılacaktır. Leyl/17-18 Sevdiğiniz

Detaylı