Hayat kurtarmak güzeldir. Kök Hücre Vericileri Için Bilgiler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hayat kurtarmak güzeldir. Kök Hücre Vericileri Için Bilgiler"

Transkript

1 Hayat kurtarmak güzeldir. Kök Hücre Vericileri Için Bilgiler

2 Gelecekte bir gün hiç kimsenin kan kanserine yenik düşmemesi en büyük amacımız. Bu yolda verdiğimiz mücadelede bizi desteklediğiniz için size çok teşekkür ederiz.

3 Önsöz İyi ki varsınız! Sevgili Okur, Kök hücre bağışında bulunarak bir insana yeni bir hayat için umut ışığı olmak eşsiz bir şey. Bu nedenle potansiyel kök hücre vericisi olarak kaydını yaptıran ve böylelikle genel anlamda şahsi menfaat gözetmeyen bu yardımseverlik örneğini sergileyen herkese büyük bir saygı ve minnettarlık duyuyoruz. Evet, doku özellikleriniz bir kan kanseri hastasının doku özellikleriyle gerçekten de uyum gösterdiğinde ne oluyor? Bu broşür aracılığıyla sizleri kök hücre bağış sürecinin bütün ayrıntıları hakkında kapsamlı bir şekilde bilgilendirmek istiyoruz: Kök hücre bağışı öncesi neler yapılıyor? Kök hücre alımında hangi yöntemler kullanılıyor? Bir kan kanseri hastasına yapılacak kök hücre nakli tam olarak hangi aşamalardan geçiyor? Bütün bu soruların cevaplarını aşağıda bulacaksınız. Zira sizin bu konuda detaylı bilgi sahibi olmanız bizim için çok önemli. Bu broşürle bütün sorularınızı cevaplandırmayı amaçlıyoruz ve ayrıca sizin yardımınızla insan hayatı kurtarmanın nasıl mümkün olduğunu göstermek istiyoruz. Bunun dışında başka sorularınız olduğunda bizi tabii ki heran arayabilirsiniz; size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Saygılarımla Sandra Bothur, Genel Müdür DKMS Alman Kemik İliği Bankası

4 01 Nalan K. 02 Prof. Dr. Thomas Klingebiel 03 Rafael P. 04 Tim L. ve Udo K.

5 İçindekiler Kan Kanserine Karşı Uygun verici Doku uyumu hakkında bilinmesi gerekenler. 6 Hedefe giden iki yol Periferik kök hücre alımı ve kemik iliği alımı hakkında tüm bilgiler. 12 Kök hücre nakli Kök hücreleriniz nasıl yeni bir hayat şansı sunar. 20 Duygulandıran görüşme Verici ve hastanın görüşmesi ne zaman mümkündür. 26

6 Kapitelname 01 Uygun Verici Kök hücre vericisi Nalan K. Bağışta bulunarak bir hastaya yardımcı olmak benim için çok önemliydi. Kök hücre vericisi olarak bir kan kanseri hastasına yeni bir hayat bağışlayabilmeniz için herşeyden önce sizin ve hastanın doku özelliklerinin uyum göstermesi gerekmektedir. Böyle bir uyumu ve diğer önemli faktörleri (örneğin: kan grubu) tespit etmek için muhtemelen ikinci bir doku tipleme işlemi yapılabilir ve bu amaçla sizden kan ya da yanak mukozası örneği vermenizi isteyebiliriz. Yapılan elemelerden sonra bir hasta için muhtemel verici olabilecek bir gruba girdiğiniz anlaşıldığında olası engel durumları tespit etmek amacıyla size bir sağlık soru formu gönderilir. Öngörülen zaman zarfında bağışın yapılmasına engel teşkil edecek şartların da her halukarda göz önünde bulundurulması gerekir (örneğin: hamilelik ya da planlanmış bir yurtdışı ikameti). Kök hücre naklinin gerçekleşmesi için başka bir engel kalmamış ise, sizin şimdi potansiyel bir hayat kurtarıcısı olarak bağışta bulunmak isteyip istemediğiniz konusunda karar vermeniz gerekir.

7 7 Hayat bağışlamaya giden yol Bağışta bulunmaya hazır olduğunuzdan yola çıkarsak bir sonraki adımda kan tahlili yoluyla ikinci bir doku tiplemesi yapılır. Doku özellikleriniz laboratuvar ortamında hastanınkilerle karşılaştırılır. Bu analizin sonuçları hasta için "genetik ikiz" olup olmadığınızı kesin bir şekilde ortaya çıkarır. Bunun dışında, muhtemel enfeksiyon hastalıklarını önlemek amacıyla kanınız, örneğin HIV ve Hepatit virüsü gibi belirli bulaşıcı hastalıklar açısından tahlil edilir. Zorunlu olan kan alımı şu yan etkileri beraberinde getirebilir: Birçok insanda iğne ile damardan kan alınması büyük bir sorun teşkil etmez. Ancak kan alımı acı verebilir ve riski düşük de olsa kanamaya, morarmaya veya iltihaplı ve acı veren kan pıhtılaşmasına ve/veya iğne yapılan yerde bir enfeksiyona neden olabilir. Kan alımı sırasında bazı durumlarda baş dönmesi ve baygınlık yaşanabilir. Çok nadir durumlarda kan alınan yerde ve ender durumlarda derideki bir sinirin yaralanması sonucu kalıcı bir his bozukluğu yaşandığı ifade edilmektedir. Kök hücre nakline kısa süre içinde karar verilebilir ancak bu karar verme aşaması genelde birkaç hafta sürmektedir. Bu süreç hastanın o andaki sağlık durumuna bağlıdır. Sizi bilgilendirmek bizim görevimizdir Bundan sonraki süreçte DKMS nin tıp merkezi Cellex Medical Services CMS sürekli yanınızda olacaktır. Bir çalışanımız sizinle kapsamlı bir bilgilendirme görüşmesi yapacak ve bunu kök hücre alımının gerçekleşeceği klinkte detaylı bir ön muayene izleyecektir. Normal şartlarda bir gün sürecek bu muayene olası sağlık risklerini ortadan kaldırarak vericinin sağlığını korumayı amaçlamaktadır. Kök hücre bağışı için bütün şartlar yerine getirildiği anda hasta için hayati önem taşıyan hazırlık süreci başlar. Hastanın kemik iliği kemoterapi ve gerektiğinde tüm vücudun ışınlanması yoluyla yok edilir. Bağış yapmak için verilen onayın bu süreçte geri alınması, hastanın kesin ölümü anlamına gelir.

8 Uygun verici Kök hücre bağışı için doku özellikleri ve diğer tahliller neden bu kadar önemlidir? İki insanın doku özelliklerinin uyum göstermesi kan gruplarından farklı olarakoldukça ender rastlanan bir durumdur ve lotoda altı tutturmaya benzer. Doku özellikleri kalıtsal olup kısmen insanların kökeni tarafından belirlenir. Bu nedenle, Türkiye kökenli bir hasta için Türkiye kökenli vatandaşlar arasında bir verici bulma olasılığı daha yüksektir. Bilinen yaklaşık doku grubundan milyonlarca kombinasyon ortaya çıkabilir. Vücudun bağışıklık sistemi, doku özellikleri aracılığıyla kendine ait doku ile yabancı dokuyu ayırt eder. Doku özellikleri uyuşmazsa kök hücre nakli yapıldığında vericinin kök hücreleri hastanın vücudunu red eder. Doğrulayıcı tipleme önemlidir çünkü transplantasyonu yapan klinik, artık doku özelliklerinin doğruluğu konusunda sorumluluk taşımaktadır, bu da hastanın sağlığı açısından önemlidir. Enfeksiyon virüsü muayenesi de aynı şekilde hastanın sağlığı açısından önem taşımaktadır. Ön muayene vericinin sağlığını amaçlar. Eğer sizden birkaç kez kan alınmasına rağmen kök hücre bağışı yapılmamış ise bunun birçok sebebi olabilir. Ya doku özelliklerinin tam uyumu söz konusu olmamıştır ya da hastanın sağlık durumu, örneğin transplantasyon yapılmasına izin vermemiştir.

9 9 Doku özelliklerinin en modern laboratuvar tekniğiyle belirlenmesi Bağışta bulunmak detaylı bir kan verme işlemine benziyordu ve tüm işlemler hiçbir sorun yaşanmadan birkaç saat içinde gerçekleşti. Kök hücre vericisi Nalan K.

10 Uygun verici Kök hücre bağışlamaktan vazgeçersem ne olur? Genel anlamda şu söylenebilir: Kök hücre bağışında bulunup bulunmama kararını her zaman siz verirsiniz ve her zaman hayır deme hakkınız vardır. Ancak şunları bilmenizde fayda vardır: Bağışta bulunmak için onayınızı yazılı olarak verdiğiniz anda hastanın kök hücre nakli için hazırlanması süreci başlatılacaktır ve bu andan itibaren, yapılması planlanan kök hücre transplantasyonu yapılmadan hastanın yaşama şansı yoktur. Karar verme konusunda hala emin değilseniz Cellex Medical Services CMS çalışanları tabii ki durumunuzu anlayış ve saygıyla karşılayacak ve her konuda sizi bilgilendirerek size destek olacaklardır. Arzu ederseniz sizlerle diğer kök hücre vericileri arasında bağlantı sağlarız. Böylelikle siz onların yaşadığı deneyimlerden yararlanabilirsiniz.

11 11 Her an tekrar bağışta bulunabilirim. Kök Hücre Vericisi Nalan K. Ben bağışta bulundum! İşyerimde yapılan bir doku tiplendirme kampanyası sırasında kaydımı yaptırdım. Birkaç ay sonra DKMS den mektup alınca çok şaşırdım. Bağışta bulunabilecektim!!! Aslında o ana kadar bağışın nasıl yapılacağı konusu üzerinde hiç düşünmemiştim ama hasta bir insana yardım etmek benim için önemliydi ve bunu insani görevim olarak görüyordum. İkinci bir doku tiplendirmesi yaptırmak için aile doktoruma gittim. Uygun verici olduğum tekrar onaylanınca birkaç hafta sonra Frankfurt ta periferik kandan kök hücre toplama yöntemiyle bağışta bulundum. İşyerimde başka bir meslektaşımın da bağışta bulunduğunu öğrendim. Kendisi, hayat bağışladığı hastayla daha sonra görüşmüş. Ben maalesef Sırbistanlı 14 yaşındaki gençle tanışamayacağım, çünkü bazı ülkeler böyle bir görüşmeye izin vermiyor. Ve bu da insanı gerçekten üzüyor! Nalan K.

12 Kapitelname 02 Hedefe giden iki yol Prof. Dr. Thomas Klingebiel Frankfurt Üniversitesi Çocuk ve Genç Hastalıkları Kliniği Müdürü Kök hücre bağışının ne şekilde yapılacağını öncelikle hastalığın türü belirler.

13 13 Kök hücre transplantasyonunda hasta, vericinin sağlıklı kök hücrelerine ihtiyaç duymaktadır. Bütün kemiklerde bulunan bu hücreler ya direk akan kandan ya da kalça kemiğinde çok sayıda bulundukları için kalça kemiğinden alınacak kemik iliği yoluyla toplanırlar. Periferik kök hücre alınma yöntemi Bu yöntemde verici, beş gün boyunca (ya kendisi ya da bir aile doktoru veya bir hasta bakıcı gözetiminde) bir büyüme hormonunu şırınga yoluyla enjekte eder. Vücudun normalde enfeksiyon hastalıkları sırasında ürettiği hormona benzeyen ve laboratuvar ortamında üretilen G-CSF adlı bu maddenin kök hücre sayısını arttıran ilaç olarak kullanılmasına da izin verilmiştir. Bu ilaç genellikle kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin çoğalmasını ve kana karışmasını sağlar. Bu ön tedavinin bitiminden sonra kök hücreler, kök hücre alınacak klinikte özel bir yöntemle (=Aferez) yani trombosit bağışına benzer bir yöntemle kandan alınarak toplanır. Bu yöntemde vericinin her iki koluna venöz girişler takılır. Bir koldan çıkan kan, hücre ayırıcı bir aletten geçerek diğer koldan tekrar vücuda girer. Hücre ayırıcı alette kök hücreler merkezkaç kuvveti ile filtrelenir ve bu işlem normal şartlarda üç ila dört saat sürer. Periferik kök hücre alım yönteminde herhangi bir ameliyat gerekli değildir, hastaneye yatmazsınız ve genellikle aynı gün hastaneden çıkabilirsiniz. bazı durumlarda daha fazla kök hücreye ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda otelde kalmanız gerekir ve ertesi gün kök hücre alımına devam edilir. 5 günlük G-CSF ilacı kullanma sürecinde gribe benzer belirtiler görülebilir. mevcut araştırmalara göre uzun vadeli yan etkiler bulunmamaktadır.

14 Hedefe giden iki yol Kemik iliği alınma yöntemi Bu yöntemde narkoz altında vericinin kalça kemiğinden iğne ile kemik iliği alınır (lütfen omurga iliği ile karıştırmayınız!). Bu işlem için genellikle vericinin arka kalça kemiği bölgesinde açılacak iki küçük kesik yeterli olmaktadır. Bu işlem sırasında oluşan kesik yerler o kadar küçüktür ki bir kaç dikiş atılması yeterlidir hatta çoğu kez dikiş atılmasına bile gerek kalmamaktadır ve bu kesikler kısa sürede iyileşmektedir. İlik alınma işlemi, verici yüz üstü yatırılarak yapılır ve yaklaşık 60 dakika sürer. Bunun için kalça kemiği birkaç yerinden delinerek yaklaşık 1 litre kemik iliği ve kan karışımı alınır. Alınan bu miktar vücuttaki tüm kemik iliğinin %5 i kadardır. İki hafta zarfında vücut, alınan kemik iliğini tamamen yeniden üretir ve yaklaşık altı hafta sonra kalça kemiği tamamen iyileşir. Genellikle bir gün öncesinden hastaneye yatırılan verici, gözlem altında tutulmak üzere bir gece daha hastanede kalır ve üçüncü gün taburcu edilir. Çoğu durumlarda taburcu edildikten sonra vericiye her ihtimale karşı bir kaç günlük rapor verilir. İlik alınan yerde darp ağrısına benzer bir yara ağrısı hissedilebilir. Uzun süreli ağrılara çok ender rastlanmaktadır. Kemik iliği alınması yönteminde narkoz altında yaklaşık bir saat süren bir ameliyatla vericinin kalça kemiğinden iğne ile kemik iliği alınır. iki hafta zarfında vücut, alınan kemik iliğini tamamen yeniden üretir. hastanede yatma süresi toplam üç gündür. risk oranı genel anlamda narkoz riskinden daha fazla değildir.

15 15 Bir bakışta tüm veriler Kemik iliği alınma yöntemi Periferik kök hücre alınma yöntemi Ön muayene Verici ön muayenesi, gerekirse kemik iliği alım merkezinde kan verme, süre 1 gün 01 Ön muayene Verici ön muayenesi, kan alım merkezinde kan verme, süre 1 gün Bekleme süresi Ön muayeneden sonra, süre genelde gün 02 Bekleme süresi Ön muayeneden sonra, süre genelde gün 03 Hazırlık G-CSF adlı büyüme hormonu aracılığıyla kök hücrelerin harekete geçirilmesi (vericiye, kendisi veya aile doktoru tarafından şırınga yapılarak verilir), süre 5 gün Muhtemel yan etkileri Baş ağrısı Vücut ağrıları Kemik ağrıları Yüksek ateş İlik bağışı Klinikte kemik iliği bağış işlemi, süre 2 3 gün Muhtemel yan etkileri İlik alınan yerlerde bir kaç gün boyunca ağrılar İlik alınan yerlerde morarma Narkozdan dolayı: Bulantı ve kusma Riskler Tam narkoz İlik alınan yerlerde enfeksiyon İş görememezlik Kemik iliği alındıktan sonra, süre 2 3 gün 04 Kök hücre bağışı Periferik kök hücre alımı, kök hücre alım merkezinde hastaneye yatırılmadan yapılır, süre 1 2 gün Muhtemel yan etkileri Baş dönmesi Damarda yanma Üşüme hissi İğne yapılan yerlerde morarma Ağızda yanma Riskler Kan alınan yerlerde enfeksiyon Mevcut araştırmalara göre uzun vadeli yan etkileri bulunmamaktadır.

16 Hedefe giden iki yol DKMS vericisi, periferik kök hücre alımı sırasında Geleneksel tedavi yöntemlerinin sonuç vermediği durumlarda, kan kök hücre transplantasyonu hastanın sağlığına kavuşması için tek çaredir. Prof. Dr. Thomas Klingebiel Frankfurt Üniversitesi Çocuk ve Genç Hastalıkları Kliniği Müdürü

17 17 Kök hücre alımı ile ilgili soru ve cevaplar 01 Verici, kök hücre alınması işlemine nasıl hazırlanır? Genelde kök hücre alınmadan iki ila dört hafta önce verici kök hücre alım işleminin yapılacağı klinikte tepeden tırnağa muayene edilir. Bu muayene esnasında vericinin tamamen sağlıklı olduğu tespit edilerek kök hücre alımının gerek verici için gerekse hasta için mümkün olduğunca risksiz geçmesi güvence altına alınmış olur. Bu konularda uzman olan Cellex Medical Services CMS çalışanları ve doktorları konu ile ilgili tüm soruları memnuniyetle cevaplamaya hazırdır. Kök hücre alınan klinikte kök hücre alınmadan önce işlemi gerçekleştirecek doktor tarafından vericiye genel ve bireysel risk faktörleri detaylı bir şekilde tekrar anlatılır. Bütün sorular cevaplandıktan ve herhangi bir tıbbi riskin bulunmadığı güvence altına alındıktan sonra vericiye, kök hücre bağışında bulunmayı kesin olarak kabul ettiğine dair bir form imzalatılır. 02 Vericinin tüm doku özellikleri detaylı bir şekilde mevcut iken neden doğrulayıcı tiplemeye gerek duyulmaktadır? Bir hasta için potansiyel verici olabileceğiniz tespit edildikten sonra emin olmak amacıyla bu tahlilin tekrarlanması gerekmektedir, zira kök hücre naklini gerçekleştirecek klinik tespit edilen doku özelliklerinin doğruluğu konusunda sorumluluk taşır. Dolayısıyla daha önce bir başka hasta için doku tiplemesi yaptırmış olsanız bile bu tahlili yaptırmak üzere tekrar çagrılabilirsiniz. Bunun dışında, muhtemel enfeksiyon hastalıklarını önlemek amacıyla kanınız örneğin HIV ve Hepatit virüsü gibi belirli bulaşıcı hastalıklar açısından tahlil edilir. 03 Kök hücre alımı öncesi verici nelere dikkat etmelidir? Aslında hiç bir şeye, zira herhangi bir özel uyarı veya kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak vericinin, planlanan kök hücre bağışını tehlikeye sokacak hastalık ve ağır yaralanma risklerinden mümkün olduğunca uzak durması tavsiye edilir. 04 Kemik iliği bağışı yapıldıktan sonra iyileşme süresi ne kadardır? İyileşme süresi kişiye göre farklılık gösterir. Bazı vericiler bir iki gün sonra kendisini tamamen formunda hissederken bazılarında bu süreç biraz daha uzun sürebilir.

18 Hedefe giden iki yol İyileşme süresi genelde beş gün olarak kabul edilir. Bağış işlemi gerçekleştikten iki hafta sonra kemik iliği kendisini tamamen yenilemiş olur. 05 Kemik iliği alınırken ne gibi riskler ortaya çıkabilir? Narkoz vermeden kemik iliği alınması büyük ağrı vereceğinden, kemik iliği bağışı tam narkoz altında gerçekleştirilir. Çok ender durumlarda komplikasyonlar yaşanabilmektedir. İlik alındıktan sonra darp ağrılarına benzer hafif ağrılar olabilir ve bu ağrıların uzun sürmesi çok seyrek rastlanan bir durumdur. Ayrıca her yarada olduğu gibi enfeksiyon ve kanama riski mevcuttur. İstisnai durumlarda narkozun yan etkisi olarak bulantı ve kusma durumları yaşanabilir. 06 Periferik kök hücre alım yönteminde hangi riskler vardır? Bu yöntemde ne narkoza ne de hastaneye yatmaya gerek vardır. Büyüme hormonu G-CSF nin etkisiyle vücutta grip hastalığında olduğu gibi ağrılar yaşanabilir. Gerektiğinde bu ağrılar hafif ağrı kesici ilaçlarla tedavi edilebilir. Mevcut araştırmalara göre uzun vadeli yan etkileri bulunmamaktadır. Bu yöntem, 1996 yılından beri akraba dışı kök hücre vericilerine uygulanmaktadır. DKMS düzenli olarak vericiler üzerinde uzun süreli yan etkiler ile ilgili geniş çaplı araştırmalar yürütmektedir. Ancak mevcut araştırmalara göre bu tür yan etkiler bulunmamaktadır. 07 Kök hücre bağışı ile ilgili masrafları kim karşılar? Kök hücre bağışı ile ilgili ortaya çıkan masrafların, örneğin vericinin muhtemel bir kazanç kaybının, yol masraflarının ve diğer tıbbi olmayan masrafların vericinin sağlık sigortası ile herhangi bir ilgisi yoktur. Bu masraflar Cellex Medical Services CMS tarafından karşılanır. 08 Verici hangi risklere karşı sigortalanır? Yedinci Sosyal Kanun (SGB VII) hükümlerine göre Kan veya organ bağışlayan, organ parçası veya doku bağışlayan, bağış öncesi veya sonrası muayenelere giden şahıslar kanunen sigortalıdır. Dolayısıyla tüm kök hücre ve kemik iliği vericileri kanunen sigortalıdır. DKMS buna ek olarak vericiler için özel bir kaza sigortası yaptırmış bulunmaktadır. Kök hücre alımı sırasında yaşanabilecek riskler de bu sigorta kapsamına girmektedir. Bu konu ilgili DKMS den daha fazla bilgi isteyebilirsiniz.

19 19 09 Vericinin kişisel bilgileri koruma altında mıdır? Kanunlarda belirtilen veri koruma yükümlülüğü gereğince DKMS nin de bünyesinde çalışan bir veri koruma görevlisi vardır ve bu görevli Federal Veri Koruma Kanunu na uyulup uyulmadığını gözetler. DKMS, sadece uygun kök hücre vericileri bulmak amacıyla kişisel bilgilerinizi onay verdiğiniz yasal ölçüler çerçevesinde ve sadece gerekli olduğu durumlarda toplar, işleme tabi tutar ve kullanır. Kişisel bilgileriniz sadece DKMS de, DKMS Tıp Merkezi nde, Cellex Medical Services CMS de ve gerektiğinde kök hücre alan klinikte kaydedilir. Ulm daki ZKRD (Almanya Kemik İliği Verici Kayıt Merkezi) gibi ulusal ve uluslararası kuruluşlara vericinin kendisine tahsis edilen verici numarası ile birlikte sadece HLA doku özellikleri, yaşı ve cinsiyeti gibi arama kriterlerine esas teşkil eden bilgileri verilir. Kişisel bilgilerinizin tarafımızdan en güvenli şekilde korunduğunu ve bu bilgilerin isteğiniz dışında kimseye verilmeyeceğini garanti ederiz. Veri koruma ve veri güvenliği gibi konular gerek DKMS için gerekse DKMS nin tıp merkezi olan Cellex Medical Services CMS için önem sıralamasında en başta gelir. 10 Verici ve hasta tanışabilir mi? Şayet her ikisi de bunu isterse ve bu isteklerini yazılı olarak beyan ederlerse iki yıllık kimlik bilgilerini gizli tutma süresi sona erdikten sonra tanışmaları mümkündür. Zaten sözkonusu iki yıllık süre zarfında kimlik bilgileri gizli tutulmak kaydıyla verici ile hasta arasında bilgi alış verişi olabilmektedir. DKMS bu irtibatı sağlamaktan mutluluk duyar. Kimlik bilgileri gizli tutularak haberleşme veya şahsen tanışma maalesef tüm ülkelerde mümkün değildir.

20 Kapitelname 03 Kök hücre nakli Sağlığına kavuşan kan kanseri hastası Rafael P. Kök hücre bağışı hayatımı kurtardı. Bunun için sonsuz bir minnettarlık duygusu içindeyim. Kök hücre nakli, kan üretim sisteminde kötü huylu bir hastalık teşhisi konan hastalarda yapılır. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen lösemi ve lenfoma hastalıklarının değişik formları, aplastik anemi, doğuştan varolan bağışıklık sistemindeki ağır bozukluklar ve alyuvarları etkileyen birçok hastalık bu hastalıkların başında gelir. Bir kan kanseri hastasına gerçekten kök hücre nakli yapılıp yapılamayacağı, hastalığın türüne, ağırlık derecesine ve hastanın bedensel durumuna bağlıdır. Ancak kök hücre nakli yapılabilmesinin en önemli şartı, doku özellikleri hastanın doku özellikleriyle nerdeyse %100 uyuşan bir verici bulmaktır.

21 21 Verici bulmak zamana karşı yarışmaktır Kan kanseri hastalarının çoğu, kök hücre nakli yapılacak aşamaya gelinceye kadar uzun bir hastalık süresi geçirmişlerdir. İlaçlar, kemoterapi ve/veya ışın tedavisi, hastanın sağlığına kavuşması için arzu edilen sonucu vermemiştir. Dolayısıyla hastanın hayatını kurtarmak amacıyla kısa sürede uygun bir verici bulmak daha da büyük bir önem kazanmıştır. Verici genellikle hastanın aile bireyleri arasında aranır. Aile bireyleri arasında böyle biri bulunamazsa ulusal ve uluslararası alanda yabancı bir verici aramaya başlanır. Dünya çapında çok sayıda kök hücre verici bankası var olduğu halde, ki bunlardan DKMS ailesi 4 milyondan fazla kayıtlı potansiyel hayat kurtarıcısı ile (bunlardan yaklaşık 'i Türkiye kökenli) ilk sırayı almakta, sadece Almanya da halen her beş kan kanseri hastasından biri uygun bir verici bulamamaktadır. Kök hücre nakli - Geriye sayım başlıyor Diyelim ki genetik ikiz gerçekten bulundu ve bu ikiz kök hücre bağışlamaya da hazır! Hasta kök hücre nakli gerçekleşmeden yaklaşık iki hafta önce hastaneye yatırılır. Gerekli ön muayenelerin tümü yapıldıktan sonra asıl hazırlık aşamasına geçilir. Bunun için hasta, kök hücre nakli yapılmadan önce hastanenin transplantasyon ünitesine nakledilir. Burada hastanın hasta olan kan üretim sistemine yüksek dozda kemoterapi ve/veya tüm vücuduna ışınlama uygulanır. Her iki yöntemde de hastanın kan üretme sistemi olan kemik iliği yok edilir. Böylelikle, hastaya transplantasyon yoluyla verilecek kök hücrelerin oluşturacağı yeni kan üretim sistemi için yer açılmış olur. Burada ulaşılmak istenen iki hedef söz konusudur: Bir yandan uygulanan yüksek dozajlı terapi ile geriye kalmış olan tümörlü hücreler imha edilir öte yandan red tepkisi veren lenfositlerin sayısı azaltılarak nakledilen kök hücrelere karşı sergilenecek savunma reaksiyonu zayıflatılır. Uygulanan terapi sonrası hastanın bağışıklık sistemi son derece zayıf olduğu için hazırlıklar kısmen bir izolasyon ünitesinde yani mikroplardan arındırılmış bir ortamda yürütülür. Ancak bu şekilde hayati tehlike arzeden enfeksiyonlardan korunmak mümkündür.

22 Kök hücre nakli Herşeyin sıfırdan başladığı gün Almanca da "sıfır günü" olarak da adlandırılan kök hücre naklinin yapılacağı gün, mikroplardan arındırılmış bir transplantasyon odasında vericinin kök hücreleri, damardan kan verilir gibi hastaya nakledilir. Kök hücre naklinin, hücreler vericiden alındıktan sonra imkanlar elverdiğince 48 saat içinde gerçekleştirilmesi gerekir. Birçok hasta bu günü daha sonra doğum günü gibi kutlar ve ikinci bir yaşam şansı elde ettiği tarih olarak görür. Hayata yeniden iyimserlik ve yaşam sevinciyle bakıyorum. Rafael P.

23 23 İkinci hayat, ilk doğum günü Herşey 2011 yılı başlarında başladı. Önce hafif nezle oldum, kendimi güçsüz hissediyor ve nefes almakta güçlük çekiyordum. En basit işi yaparken bile kan ter içinde kalıyordum. Kendimi sanki 1000 metre koşmuş gibi hissediyordum. Bana ne olduğunu anlamıyordum. Daha sonra kan kanseri teşhisi kondu. Dünyam yıkıldı, kafam bomboştu, durumumu bir türlü kabullenmek istemiyordum. Onkoloji psikoloğum, böyle durumlarda beyinin bir tür kendini koruma mekanizması geliştirdiğini söyledi. Daha sonraki bir yıl kemoterapi, ışın tedavisi ve testlerle geçti. Bu da acı, iç huzursuzluğu ve duygu karmaşasının yanısıra umut ve yeni arkadaşlıkları da beraberinde getirdi. Hastane benim ikinci evim oldu. Benimle ilgilenen çok sayıda insan, özellikle de kök hücre vericim olmasaydı bugün burada olamayacaktım ve hayatın tadına varamayacaktım. Hayata yeniden iyimserlik ve yaşam sevinciyle bakıyorum. Zor günlerimde beni yalnız bırakmayan ve benimle birlikte bütün güçlüklere katlanan sevdiklerime tüm içtenliğimle teşekkür ediyorum. Özellikle de işini fevkalade ve profesyonel yaparak birçok insana destek olan DKMS ye teşekkür etmek istiyorum. Hasta olarak DKMS ailesinin bir parçası olduğuma bugün bile, sağlığıma kavuştuktan sonra da seviniyorum. Sağlığına kavuşan kan kanseri hastası Rafael P.

24 Kök hücre nakli Kök hücre nakli ile ilgili sorular ve cevaplar 01 Kök hücre nedir? Kök hücreler tüm kan hücrelerinin ana hücreleridir. Daha kısa ifadeyle bu hücreler kan kök hücreleridir, yani kan üreten sistemin kök hücreleridir. Hayati önem arzeden akyuvarlar da bu kök hücrelerden oluşur. Vericiye ait kök hücreler hastaya nakledildikten sonra bu hücrelerden akyuvarlar (lökozitler), alyuvarlar (eritrozitler) ve trombozitler oluşur. 02 Kök hücreler nasıl nakledilir? Vericiden alınan sağlıklı kök hücrelerin nakli, aynen kan verme işleminde olduğu gibi damardan yapılır. Nakledilen kök hücreler kan dolaşımı yolu ile tüm vücuda dağıtılır ve bu hücreler hastanın kemik boşluklarına yuvalanır. Kök hücreler burada yeni ve sağlıklı kan hücreleri üretmeye başlar. Kök hücre nakli yapıldıktan sonraki iki ila dört haftalık süre boyunca hasta enfeksiyon riski nedeniyle transplantasyon ünitesinde kalır. 03 Kök hücre naklinin başarılı olduğunu gösteren ilk işaretler nelerdir? Yaklaşık iki ila dört hafta sonra yeni kök hücrelerin görevlerini yaparak sağlıklı kan hücreleri üretip üretmedikleri konusunda ilk işaretler görülmeye başlar. Akyuvarların, alyuvarların ve trombozitlerin sayısında düzenli bir artış olduğu gözlemlenebiliyorsa hasta için ikinci bir yaşam şansı artıyor demektir. 04 Hastada hangi komplikasyonlar görülebilir? Hastada genelde kemoterapi ve/veya tüm vücuda uygulanan ışın tedavisi sonrasında ortaya çıkan bulantı ve kusma gibi herkesçe bilinen yan etkiler görülebilir. Transplantasyon öncesi hazırlık döneminde hastanın bağışıklık sistemi oldukça zayıf düştüğü ve kendisini ancak çok yavaş bir şekilde yenileyebildiği için kök hücre naklinden sonraki ilk dönemde enfeksiyon riski yüksektir. Kemoterapi ve ışınlama sırasında bütün kanser hücreleri yok edilmemişse hastalık maalesef tekrar kendini gösterebilir. Bu demektir ki, kök hücre nakli yapıldıktan sonra da kan kanseri tekrar ortaya çıkabilir. Hastaya nakledilen yeni kök hücrelerin hastanın dokusunu red etmesi de mümkündür. Bu durumda nakledilen kök hücreler hastanın vücuduna karşı reaksiyon gösterir ve bu da hasta için GvHD (Graft versus Host Disease) diye adlandırılan çok ağır bir komplikasyon teşkil eder.

25 25 Farklı şidette olabilen bu reaksiyonları ilaçla tedavi etmek mümkündür. GvHD komplikasyonu, vericinin kök hücrelerinin sağlıklı olmadığı anlamına gelmez. Sadece böyle bir reaksiyona neden olan tüm faktörler henüz tam olarak araştırılmadığı anlamına gelir. Hastaya nakledilen kök hücreler çoğalmazsa ya da kan kanseri tekrar nüksederse vericiye, ikinci bir kök hücre bağışında bulunmaya hazır olup olmadığı sorulabilir. 05 Vericinin kök hücrelerinden hastalık bulaşabilir mi? Özenle doldurulan sağlık formu ve kök hücre bağışı öncesinde yapılan detaylı sağlık muayenesi sayesinde bunun kesinlikle mümkün olmadığını söyleyebiliriz. 06 Evine döndükten sonra hastanın durumu nasıldır? Çoğu hasta hastaneden taburcu edildikten sonra nerdeyse normal bir hayat sürdürmektedir. Ancak başlangıçta, bağışıklık sistemi kendini yenileyerek tam fonksiyona geçinceye kadar hastanın bazı kurallara uyması gerekmektedir. Örneğin, daha yüksek bir enfeksiyon riskine maruz kalmamak amacıyla kalabalık yerlerden uzak durması gerekir. Bazı hastalarda, ciltte tahriş, saç dökülmesi veya tükürük ve gözyaşı üretiminde azalma gibi kronik bir red tepkisi yaşanabilmektedir. 07 Uygun bir verici bulunmadığı durumlarda ne olur? Bu durumda hastaya başka tedavi imkanları ile yardımcı olmaya çalışmak gerekir. Kişinin maruz kaldığı hastalık türüne göre öncelikle kemoterapi ve ışın tedavisi uygulanır. Ancak birçok hasta için kök hücre nakli, hastanın sağlığına kavuşması için tek tedavi yöntemi olarak kalmaktadır, özellikle de diğer tedavi yöntemleri önceden denenmiş ise. 08 Kök hücre naklinde hastanın iyileşme şansı yüzde kaçtır? Kök hücre nakli yapılan hastalardan yüzde 40 ila 80 inde tedavi başarılı sonuç vermiştir. Nakil yapıldıktan sonraki yaşama süresi ise hastanın yaşı, sağlık durumu, naklin ne zaman yapıldığı, hastalığın türü ve tedavide komplikasyon yaşanıp yaşanmadığı gibi etkenlere bağlıdır.

26 Kapitelname 04 Duygulandıran görüşme Sağlığına kavuşan Tim L. (sağda) kendisine kök hücre bağışlayan Udo K. ile birlikte. Tim i bu kadar sağlıklı görmek benim için inanılmaz bir mutluluk. Kök hücre naklinden sonra kök hücre bağışladığınız hastanızın iyileşme süreci hakkında elimizden geldiğince sizleri bilgilendireceğiz. Bunun dışında, nakilden sonra iki yıl devam eden kimlik bilgilerini saklı tutma süresinin sona ermesi ve belli şartların yerine getirilmesi kaydıyla, verici ve hastanın bizzat görüşmeleri mümkündür. Böyle bir görüşmenin bir dostluğun başlangıcını oluşturması da sık rastlanan bir durumdur.

27 27 Hasta ile vericinin daha sonra görüşmesi mümkündür Normalde, kök hücre naklinden sonra hasta ile vericinin kimlik bilgileri iki yıl boyunca saklı tutulur. Ancak diğer ülkelerde bu konuda farklı uygulamalar vardır. Bu süre içinde genelde verici ile hastanın kimlikleri saklı tutulmak kaydıyla yazışmalarına izin verilmektedir. Bazı ülkelerde iki yıllık süre geçtikten sonra belli şartların yerine getirilmesi kaydıyla verici ve hastanın bizzat tanışmalarına imkan tanınmaktadır tabii ki her iki taraf da bu tanışmayı arzu ederse. Tim kendini iyi hissediyor! DKMS ye kayıt yaptırmaya karar vermiştim, zira hasta insanlara yardım etmek benim için önemliydi. Beklenmedik bir anda telefonum çaldığında anladım ki kök hücre bağışında bulunma zamanım geldi ve ben bir insanın hayatını kurtarma fırsatına sahibim. Ama öte yandan kök hücre bağışında bulunmak için bıçak altına yatmak beni korkutuyordu. Tüm korku ve kuşkularıma rağmen bir insana yeni bir hayat bağışlama ümidi ağır bastı. Korkularımın aslında yersiz olduğunu farkettim ve bağışta bulunduğum için çok mutluyum. Bağışta bulunduktan kısa bir süre sonra kök hücrelerimin küçük bir erkek çocuğuna verildiğini öğrendim. İki yıl boyunca sık sık çocuğun durumu nasıl, acaba sağlığına kavuşacak mı diye düşündüm. Nihayet Tim ile görüşme zamanı geldi. Tim ile ilk kez yüz yüze geldiğimde ona ne söylemem gerektiğini bilmiyordum. Tim ile tanışmak beni çok duygulandırdı. Karşımda sağlıklı ve dinç bir erkek çocuğu görmek beni hem çok sevindirdi hem de gururlandırdı. Birbirimize yakın yerlerde oturduğumuz için Tim ve ailesiyle düzenli olarak görüşüyorum. Geçen bu süre zarfında iyi arkadaş olduk. Kök hücre vericisi Udo K.

Kemik İliği Nakli Merkezi Kemik İliği (Kök Hücre) Nakli Merkezi

Kemik İliği Nakli Merkezi Kemik İliği (Kök Hücre) Nakli Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi Kemik İliği (Kök Hücre) Nakli Merkezi +90 216 BR.HLİ.103 World Hospital Standarts Approved by JCI Acreditation Certificate K-Q TSE-ISO-EN 9000 Saray Mah. Siteyolu Cad. No:7 34768

Detaylı

HANGİ HASTALIKLAR İÇİN KÖK HÜCRE TEDAVİSİ GEREKİR?

HANGİ HASTALIKLAR İÇİN KÖK HÜCRE TEDAVİSİ GEREKİR? KÖK HÜCRE NEDİR? Yaşam boyu kendi kendini yenileme özelliğine sahip ve tamamen olgun hücrelere dönüşebilme kapasitesi olan hücrelerdir. İhtiyaç olduğu zaman kendilerinden sonraki hücrelere farklılaşarak,

Detaylı

Vücudumuzda oluşan tümör hücrelerini yok etmek için uygulanan ilaç tedavisine kemoterapi denir.

Vücudumuzda oluşan tümör hücrelerini yok etmek için uygulanan ilaç tedavisine kemoterapi denir. KEMOTERAPİ KEMOTERAPİ NEDİR? Vücudumuzda oluşan tümör hücrelerini yok etmek için uygulanan ilaç tedavisine kemoterapi denir. Kemoterapide, bir veya birden fazla ilaç bir arada kullanılabilir. Her ilacın

Detaylı

KEMOTERAPİ NASIL İŞLEV GÖRÜR?

KEMOTERAPİ NASIL İŞLEV GÖRÜR? KEMOTERAPİ NEDİR? Kanser hücrelerini tahrip eden kanser ilaçları kullanılarak yapılan tedaviye kemoterapi denir. Bu tedavilerde kullanılan ilaçlara antikanser ilaçlar da denir. Kanserin türüne göre kemoterapinin

Detaylı

Prostat kanserine karşı erken teşhis için

Prostat kanserine karşı erken teşhis için Prostat kanserine karşı erken teşhis için Prostat Erkeğin hassas noktasi Sayın Erkekler, Almanya da her yıl 40.000 den fazla erkek yeniden prostat kanserinden hastalanıyor. Ancak tüm erkeklerin % 15 ile

Detaylı

HODGKIN DIŞI LENFOMA

HODGKIN DIŞI LENFOMA HODGKIN DIŞI LENFOMA HODGKIN DIŞI LENFOMA NEDİR? Hodgkin dışı lenfoma (HDL) veya Non-Hodgkin lenfoma (NHL), vücudun savunma sistemini sağlayan lenf bezlerinden kaynaklanan kötü huylu bir hastalıktır. Lenf

Detaylı

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir.

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. BEYAZ KAN HÜCRELERİ Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. 1 Görevleri nelerdir? Bu hücreler vücudu bulaşıcı hastalıklara ve yabancı maddelere karşı korur.

Detaylı

ALLOJENİK KORDON KANI BANKACILIĞINDA UMUTLAR

ALLOJENİK KORDON KANI BANKACILIĞINDA UMUTLAR ALLOJENİK KORDON KANI BANKACILIĞINDA UMUTLAR Prof. Dr. İhsan Karadoğan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Kök Hücre Nedir? Kendileri için uygun olan bir çevre içinde

Detaylı

Yeniden Başlamak İçin

Yeniden Başlamak İçin Yeniden Başlamak İçin Periferik Kandan Kök Hücre Toplama İşlemi Bu kitapçık, Periferik kandan kök hücre toplama işleminden geçmek üzere olan siz hastalarımıza özel olarak hazırlanmıştır. Bu kitapçığın

Detaylı

GELECEĞĠN KAN BAĞIġÇILARININ KAZANIMI ĠÇĠN TEKNĠK DESTEK PROJESĠ

GELECEĞĠN KAN BAĞIġÇILARININ KAZANIMI ĠÇĠN TEKNĠK DESTEK PROJESĠ GELECEĞĠN KAN BAĞIġÇILARININ KAZANIMI ĠÇĠN TEKNĠK DESTEK PROJESĠ Kan Bağışı LİSELER İÇİN BİLGİLENDİRME SEMİNERİ Kahraman olmak için ne yapmak lazım? Sadece 15 dakikanızı ayırarak hiç tanımadığınız 3 insanın

Detaylı

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Size üç antikanser ajan or ilaç oluşan FEC tedavisi öneriliyor.: Fluracedyl, Epirubicin ve Cyklofosfamid Üç haftalık

Detaylı

KEMİK İLİĞİ SİCİLİNE ÜYE OLMAK

KEMİK İLİĞİ SİCİLİNE ÜYE OLMAK KEMİK İLİĞİ SİCİLİNE ÜYE OLMAK Avustralya Kemik İliği Bağışçıları Sicili, nakledilen hastaya ikinci bir yaşam şansı vermek üzere kemik iliği veya kan kök hücreleri bağışlamaya gönüllü olabilecek kişilerin

Detaylı

HEMAToLOJİ BAYINDIR SÖĞÜTÖZÜ HASTANESİ KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ

HEMAToLOJİ BAYINDIR SÖĞÜTÖZÜ HASTANESİ KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ HEMAToLOJİ BAYINDIR SÖĞÜTÖZÜ HASTANESİ KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ BAYINDIR SÖĞÜTÖZÜ HASTANESİ KEMİK İLİĞİ (KÖK HÜCRE) NAKLİ MERKEZİ Sağlıkta referans merkezi olma vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren Bayındır

Detaylı

Kızınızın sağlığı için: HPV aşısıyla rahim ağzı kanserine* karşı önlem alın. * belli human papillom virüsleri neden olur

Kızınızın sağlığı için: HPV aşısıyla rahim ağzı kanserine* karşı önlem alın. * belli human papillom virüsleri neden olur Kızınızın sağlığı için: HPV aşısıyla rahim ağzı kanserine* karşı önlem alın * belli human papillom virüsleri neden olur TÜM INSANLARIN %80 i hayatları boyunca bunlarla temas eder HPV nedir ve neye yol

Detaylı

21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi

21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi 21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi MANİSA HABER Soğuklarla birlikte sinüzit vakalarında artış yaşanıyor Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ercan Pınar, havaların

Detaylı

Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler

Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler Information for contacts of Tuberculosis (TB) - Turkish January 2013 Page 1 Verem (Tüberküloz) için sizinle niçin ilişkiye geçtik? Veremli bir kişiyle temasınız

Detaylı

DONÖR LENFOSİT İNFÜZYONU(DLI) Hülya Baraklıoğlu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Terapötik Aferez Merkezi

DONÖR LENFOSİT İNFÜZYONU(DLI) Hülya Baraklıoğlu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Terapötik Aferez Merkezi DONÖR LENFOSİT İNFÜZYONU(DLI) Hülya Baraklıoğlu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Terapötik Aferez Merkezi KÖK HÜCRE NAKLİ Kök hücre nedir? Çoğalma,kendini yenileyebilme, farklılaşmış dokulara özgü hücreleri

Detaylı

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır.

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır. Erkek üreme sisteminin önemli bir üyesi olan prostatta görülen malign (kötü huylu)değişikliklerdir.erkeklerde en sık görülen kanser tiplerindendir. Amerika'da her 5 erkekten birinde görüldüğü tespit edilmiştir.yine

Detaylı

AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU

AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU Anabilim Dalı / Klinik Adı: Hastanın Adı, Soyadı: Baba adı: Doğum tarihi: Ana adı: TC Kimlik No: Planlanan girişimin adı: MİRİNGOTOMİ (Kulak zarının çizilmesi) veya VENTİLASYON

Detaylı

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ GÜLDER GÜMÜŞKAYA HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ONKOLOJİ HASTANESİ TROMBOSİT NEDİR? 1 Kemik iliğinde yapılan kan hücrelerinden biridir. Pıhtılaşma hücreleri olarak bilinir. 1mm 3 kanda

Detaylı

Vücutta dolaşan akkan sistemidir. Bağışıklığımızı sağlayan hücreler bu sistemle vücuda dağılır.

Vücutta dolaşan akkan sistemidir. Bağışıklığımızı sağlayan hücreler bu sistemle vücuda dağılır. HODGKIN LENFOMA HODGKIN LENFOMA NEDİR? Hodgkin lenfoma, lenf sisteminin kötü huylu bir hastalığıdır. Lenf sisteminde genç lenf hücreleri (Hodgkin ve Reed- Sternberg hücreleri) çoğalır ve vücuttaki lenf

Detaylı

Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan

Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan ilaç dışında- kullanabilecekleri güvenilir bir antibiyotik

Detaylı

FİBROBLAST SİPARİŞ FORMU. T.C. Kimlik No: Cinsiyeti: K E

FİBROBLAST SİPARİŞ FORMU. T.C. Kimlik No: Cinsiyeti: K E Doküman No: P02- F14 Yayın Tarihi: 01/09/2014 Geçerlilik Tarihi: 14/04/2020 Revizyon No: 01 Revizyon Tarihi: 14/04/2015 Sayfa No: 1/2 FİBROBLAST SİPARİŞ FORMU Tarih:../ /.. HASTA BİLGİLERİ: Hastanın Adı

Detaylı

LENFATİK VE İMMÜN SİSTEM HANGİ ORGANLARDAN OLUŞUR?

LENFATİK VE İMMÜN SİSTEM HANGİ ORGANLARDAN OLUŞUR? LENFOMA NEDİR? Lenfoma, diğer grup onkolojik hastalıklar içinde yaşamın uzatılması ve daha kaliteli yaşam sağlanması ve hastaların kurtarılmaları açısından daha fazla başarı elde edilmiş bir hastalıktır.

Detaylı

Kan Kanserleri (Lösemiler)

Kan Kanserleri (Lösemiler) Lösemi Nedir? Lösemi bir kanser türüdür. Kanser, sayısı 100'den fazla olan bir hastalık grubunun ortak adıdır. Kanserde iki önemli özellik bulunur. İlk önce bedendeki bazı hücreler anormalleşir. İkinci

Detaylı

Hepatit C ile Yaşamak

Hepatit C ile Yaşamak Hepatit C ile Yaşamak NEDİR? Hepatit C kan yoluyla bulaşan Hepatit C virüsünün(hcv) neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. 1 NEDİR? Hepatit C virüsünün birçok türü (genotipi ) bulunmaktadır. Ülkemizde

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I Sağlık Bülteni ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Kasım 2013 İLK YARDIM BÖLÜM I Hayatımız boyunca çeşitli nedenlerle yaralanmalar veya hastalıklarla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Yaşamımızın çeşitli

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ADANA ERİŞKİN KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ. Yeniden Başlamak İçin TOPLAMA ÜNİTESİ HASTA BİLGİLENDİME KİTAPÇIĞI

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ADANA ERİŞKİN KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ. Yeniden Başlamak İçin TOPLAMA ÜNİTESİ HASTA BİLGİLENDİME KİTAPÇIĞI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ADANA ERİŞKİN KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ Yeniden Başlamak İçin TOPLAMA ÜNİTESİ HASTA BİLGİLENDİME KİTAPÇIĞI Periferik Kandan Kök Hücre Toplama İşlemi Bu kitapçık, Periferik kandan kök

Detaylı

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, DOCETAXEL TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, DOCETAXEL TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, DOCETAXEL TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Size bir antikanser ajan olan Docetaxel tedavisi önerildi. Tedavi yaklaşık 1,5 saat sürer ve üç hafta aralıklarla

Detaylı

Rahim ağzı kanseri araştırması

Rahim ağzı kanseri araştırması Rahim ağzı kanseri araştırması 2015 Bevolkingsonderzoek Neden halk taraması yapılır? Her yıl yaklaşık 700 kadın rahim ağzı kanseri olur. Rahim ağzı kanseri en çok 30 ile 60 yaşları arasında görülür. Bu

Detaylı

Canlı vericiden yapılan böbrek nakli mi kadavra vericiden yapılan böbrek nakli mi daha başarılıdır?

Canlı vericiden yapılan böbrek nakli mi kadavra vericiden yapılan böbrek nakli mi daha başarılıdır? BÖBREK NAKLİ Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Böbrek nakli modern tıbbın en büyük başarılarından birisidir ve böbrek yetmezliği olan hastalarda tercih edilen tedavi şeklidir. Hastalar böbrek nakli olsa bile yaşamlarının

Detaylı

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur.

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur. Dr.Armağan HAZAR ZATÜRRE (PNÖMONİ) Zatürre yada tıbbi tanımla pnömoni nedir? Halk arasında zatürre olarak bilinmekte olan hastalık akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Tedavi edilmediği takdirde ölümcül

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI KİMLERE YAPILIR? HEPATİT B RİSKİ OLAN KİŞİLER

HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI KİMLERE YAPILIR? HEPATİT B RİSKİ OLAN KİŞİLER HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI Hepatit B aşısı bilinen en etkili aşılardan biridir. Hepati B aşısı inaktif ölü bir aşıdır, aşı içinde hastalık yapacak virus bulunmaz. Hepatit B aşısı 3 doz halinde yapılmalıdır.

Detaylı

TABURCUYUZ, YA SONRASI?

TABURCUYUZ, YA SONRASI? TABURCUYUZ, YA SONRASI? Uzm. Hemş. Emel DİLEK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları ABD Annem, 67 yaşında, Emekli öğretmen, HT hastası, 2002 yılında geçirmiş olduğu beyin ameliyatı sonrası

Detaylı

M eme kanseri ameliyatı. sonrası

M eme kanseri ameliyatı. sonrası Bilgilendirme Erken teşhis Bilgiler Meme kanseri ameliyatı sonrası tedavi Erken teşhis Bilgilendirme Meme kanseri ameliyatı sonrası tedavi Erken teşhis Bilgiler Bilgilendirme Meme kanseri ameliyatı sonrası

Detaylı

Subkutan spesifik immünoterapi

Subkutan spesifik immünoterapi Subkutan spesifik immünoterapi Hasta için bir bilgi Spesifik immünoterapi Doktorunuzun yaptığı alerji testleri, sizde (veya çocuğunuzda) alerji olduğunu göstermiştir. Gözde kaşınma veya sulanma (= konjunktivitis),

Detaylı

Hepatit B ile Yaşamak

Hepatit B ile Yaşamak Hepatit B ile Yaşamak NEDİR? Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüs hastalığıdır. Zaman içerisinde karaciğer hasarlarına ve karaciğer kanseri

Detaylı

PEDİATRİK KEMİK İLİĞİ TRANSPLANTASYON HEMŞİRELERİNİN EĞİTİM GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN ANKET

PEDİATRİK KEMİK İLİĞİ TRANSPLANTASYON HEMŞİRELERİNİN EĞİTİM GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN ANKET Pediatrik kemik iliği transplantasyon hemşirelerinin eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla tasarlanan Anket Alanına hoş geldiniz. Anketi tamamlamak ve ekibimize değerli geri bildiriminizi iletmek

Detaylı

Aplastik Anemi...4 Nedenleri...4 Semptomlar...4 Tanı...4. Aplastik Anemi Tedavi Seçenekleri...5

Aplastik Anemi...4 Nedenleri...4 Semptomlar...4 Tanı...4. Aplastik Anemi Tedavi Seçenekleri...5 1 GİRİŞ Hematoloji Uzmanlık Derneği, the Leukemia & Lymphoma Society(LLS)'e 12.01.2011 tarihinde çevirisi yapılan Aplastik Anemi kitapçığına yeniden basım izni verdiği için minnetle teşekkür eder. 2 İÇİNDEKİLER

Detaylı

HIV / AIDS hakkında bilmemiz gerekenler

HIV / AIDS hakkında bilmemiz gerekenler Page 1 of 5 05/12/2010Page 1 of 5 HIV / AIDS hakkında bilmemiz gerekenler HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) insan bağışıklığını bozan bir virüstür. AIDS (Kazanılmış Bağışıklık Yetmezliği Sendromu)

Detaylı

Kepçe kulak ameliyatında yapılan temelde kulak şeklini değiştirmek. Bu yukarıda saydığım iki sorun için ayrı ayrı müdahaleler yapılıyor.

Kepçe kulak ameliyatında yapılan temelde kulak şeklini değiştirmek. Bu yukarıda saydığım iki sorun için ayrı ayrı müdahaleler yapılıyor. Kepçe kulak genellikle olması gerekenden daha büyük kulak olarak algılanır. Hâlbuki çok doğru değil. Kepçe kulakları olan bir insan ile normal kulakları olan bir insanın aslında kulak büyüklüğü olarak

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?

Detaylı

SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI

SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI Yardım edin sinüslerim beni öldürüyor! Bunu daha önce hiç söylediniz mi?. Eğer cevabınız hayır ise siz çok şanslısınız demektir. Çünkü her yıl milyonlarca lira sinüs problemleri

Detaylı

Hayatınız. için tek bir an!

Hayatınız. için tek bir an! Bilgilendirme broşürü LebensBlicke Barsak Kanseri Erken Teşhis Vakfı Hayatınız için tek bir an! 05.04. Aile doktoru ile görüşme Saat 14. 00 de Erken teşhis muayenesi Salı 10.06. Barsak endoskopisi Saat

Detaylı

HEMATOPOETİK KÖK HÜCRE TRANSPLANTASYONUNDA HEMŞİRENİN ROLÜ. Nevin Çetin Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİT Ünitesi

HEMATOPOETİK KÖK HÜCRE TRANSPLANTASYONUNDA HEMŞİRENİN ROLÜ. Nevin Çetin Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİT Ünitesi HEMATOPOETİK KÖK HÜCRE TRANSPLANTASYONUNDA HEMŞİRENİN ROLÜ Nevin Çetin Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİT Ünitesi Hematopoetik kök hücre transplantasyonu hematoloji-onkoloji alanında özel bir daldır

Detaylı

Bremen Kanser Kayıt. Merkezi hakkında hasta bilgilendirmesi

Bremen Kanser Kayıt. Merkezi hakkında hasta bilgilendirmesi Bremen Kanser Kayıt Merkezi hakkında hasta bilgilendirmesi Bremen Kanser Sicili Güvenli Danışmanlık (Britta Schubert): Achterstrasse 30 Tel: 0421/ 218 56 999 D-28359 Bremen Doktor İdaresi (Dr. Sabine Luttmann):

Detaylı

KAN TRANSFÜZYONU PROSEDÜRÜ

KAN TRANSFÜZYONU PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 15.07.2014 Madde 5.5 e kan isteklerinde hekimin order verirken 01 istemle ilgili detayları Hekim İstem ve İlaç Kontrol Formu na da kayıt etmesi gerektiği

Detaylı

HEPATİT TARAMA TESTLERİ

HEPATİT TARAMA TESTLERİ HEPATİT TARAMA TESTLERİ Hepatit Tarama Testleri (Hepatit Check Up) Hepatit taraması yaptırın, aşı olun, tedavi olun, kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun. Hepatitler toplumda hızla yayılan ve kronikleşerek

Detaylı

Saç Ekimi BR.HLİ.050

Saç Ekimi BR.HLİ.050 Saç Ekimi Saçlarınızda ciddi bir azalma mı söz konusu? Saçlı bölgenin giderek azaldığını hissetmenizin yanı sıra çevrenizde de fark edilmeye mi başlandı? Bazıları dalga mı geçiyor? Hiç canınızı sıkmayın.

Detaylı

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları HASTA BİLGİLENDİRME Yetişkin Hastaların Hakları 2 HASTA BİLGİLENDİRME Kısaca WGBO olarak anılan Tıbbi Tedavi Sözleşmesi Kanunu, yardım görevlisiyle aranızdaki ilişkileri düzenler. Bu kanuna göre gerek

Detaylı

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA)

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA) 1 EDOKSABAN (LİXİANA) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini

Detaylı

Sizinle araştırmalar bir adım daha ileriye gidecek

Sizinle araştırmalar bir adım daha ileriye gidecek Sizinle araştırmalar bir adım daha ileriye gidecek Hastalara ait veri ve tahlillerin kullanılması hakkında bilgiler 1 Sayın hast Hastalıkların teşhisi ve tedavisinde son on yılda çok büyük gelişmeler kaydedildi.

Detaylı

için kılavuzunuz Hasta Bilgilendirmesi

için kılavuzunuz Hasta Bilgilendirmesi için kılavuzunuz Hasta Bilgilendirmesi Bu ilaç, ek bir denetime tabi tutulmaktadır. Böylece güvenliğe ilişkin yeni bulguların hızlı bir biçimde saptanması mümkün olur. Görülebilen her türlü yan etkileri

Detaylı

Daha iyi izlem, daha da iyi sağlık hizmeti. Ulusal hasta izlem sistemi. Sağlık hizmetlerinde bilgilerinize erişebilmek için yeni olanaklar.

Daha iyi izlem, daha da iyi sağlık hizmeti. Ulusal hasta izlem sistemi. Sağlık hizmetlerinde bilgilerinize erişebilmek için yeni olanaklar. Daha iyi izlem, daha da iyi sağlık hizmeti Ulusal hasta izlem sistemi. Sağlık hizmetlerinde bilgilerinize erişebilmek için yeni olanaklar. Artık tümü bağlantılı Kendinizi nasıl hissettiğiniz birçok faktörün

Detaylı

Organ bağışından organ nakline kadarki süreç. Ölüm halinin saptanması

Organ bağışından organ nakline kadarki süreç. Ölüm halinin saptanması Organ naklinde ölen bir insanın sağlıklı organları veya dokuları, ağır kronik hasta olan insanlara nakledilir. Bu operasyonun amacı, alıcının işlevini yerine getirmeyen organlarını değiştirmektir. Organ

Detaylı

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OMURİLİK YARALANMALARI HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OMURİLİK YARALANMALARI HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OMURİLİK YARALANMALARI HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ Omurilik yaralanmaları, omurganın içinde bulunan sinir dokusunun, travma ya da

Detaylı

O KİŞİ BELKİ DE SENSİN!

O KİŞİ BELKİ DE SENSİN! HAYAT KURTARMAYA HAZIR MISIN? O KİŞİ BELKİ DE SENSİN! Merhabalar, Ben, Aykut Kadir Kurt. Bir bankada çalışıyorum. Yaklaşık 3 senedir kök hücre donörlüğü ile ilgili gönüllü çalışmalar yürüten Belki de Sensin

Detaylı

Karaciğer vücudun en büyük organıdır. Vücudun birçok fonksiyonu karaciğer tarafından idare edilir.

Karaciğer vücudun en büyük organıdır. Vücudun birçok fonksiyonu karaciğer tarafından idare edilir. KARACİĞER BİYOPSİSİ Karaciğer biyopsisi karaciğerden küçük bir parçanın alınıp mikroskopta incelenmesi ile hastalıkların karaciğere verdiği zararın tespit edilmesidir. Karaciğer biyopsisi genellikle ince

Detaylı

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ GEÇİCİ KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ GEÇİCİ KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ GEÇİCİ KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum Tarihi:..... Telefon Numarası:.... Adresi:.....

Detaylı

PIHTIÖNLER(KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI DABİGATRAN(PRADAXA)

PIHTIÖNLER(KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI DABİGATRAN(PRADAXA) DABİGATRAN (PRADAXA) NE İÇİN KULLANILIR? Dabigatran (PRADAXA) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı

Detaylı

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları HASTA BİLGİLENDİRME Yetişkin Hastaların Hakları 2 HASTA BİLGİLENDİRME Tıbbi Tedavi Sözleşmesi Kanunu (WGBO) ile Genel Veri Koruma Yönetmeliği (AVG), yardım görevlisiyle aranızdaki ilişkileri düzenlerler.

Detaylı

3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI VE NAKLİ HAFTASI ARTVİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI VE NAKLİ HAFTASI ARTVİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI VE NAKLİ HAFTASI ARTVİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ORGAN NAKLİ NEDİR? Hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organ yada organlar yerine, sağlam organ yada organların

Detaylı

Kemoterapi Hastalarında Tedavi Uyumunun Arttırılmasında Eczacı Danışmanlığı

Kemoterapi Hastalarında Tedavi Uyumunun Arttırılmasında Eczacı Danışmanlığı Kemoterapi Hastalarında Tedavi Uyumunun Arttırılmasında Eczacı Danışmanlığı 3. Ulusal Hastane ve Kurum Eczacıları Kongresi 23-27 Mart 2016, Muğla Uz. Ecz. Metin Deniz KARAKOÇ Denizli Devlet Hastanesi Hasta

Detaylı

ÇALIŞMA SAYFASI-TIBBİ BÖLÜM

ÇALIŞMA SAYFASI-TIBBİ BÖLÜM ÇALIŞMA SAYFASI-TIBBİ BÖLÜM 1, Çek Cumhuriyeti'nde de kullanılan Avrupa sigorta sisteminin temeli nedir? a, ilkeli b, dayanışma ilkesi c, özel ilke 2, Çek Cumhuriyeti'nde sigorta miktarı nedir? a, Brüt

Detaylı

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media)

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Orta Kulak Neresidir : Kulak; Dış, Orta ve İç kulak olmak üzere 3 kısma ayrılarak incelenir.dış kulak yolunun sonunda kulak zarı bulunur. Kulak zarı dış ve orta kulağı

Detaylı

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir Grip. Korunun, koruyun. MEVSİM GRİBİ: NEDEN AŞI OLMANIZ GEREKİR Son zamanlarda sık sık mevsim gribi ve domuz gribi gibi farklı grip türlerinden söz edildiğini duymuş

Detaylı

Hamileliği Sonlandırma (Kürtaj) - Genel bilgiler ve danışma merkezleri

Hamileliği Sonlandırma (Kürtaj) - Genel bilgiler ve danışma merkezleri Hamileliği Sonlandırma (Kürtaj) - Genel bilgiler ve danışma merkezleri Önceden planlanmamış hamilelik kadının, erkeğin veya çiftin hayatında krize yol açabilir. Böylesi bir durumda kaçınılması mümkün olmayan

Detaylı

Cyclophosphamide (siklofosfamid)

Cyclophosphamide (siklofosfamid) Cyclophosphamide (siklofosfamid) Aileler ve çocuklar için bilgi 2. baskı Bu broşür imalatçı tarafından verilen diğer hasta bilgilendirme broşürleri ile birlikte okunmalıdır.. Great Ormond Street Çocuk

Detaylı

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri;

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Aile Sağlığı Merkezlerinde Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde Toplum Sağlığı Merkezlerinde ÜCRETSİZ verilmektedir. Temizlik, genel vücut

Detaylı

Bu kitapçığın Türkçeye uyarlanmasına izin verdikleri için CCLG'ye teşekkür ederiz.

Bu kitapçığın Türkçeye uyarlanmasına izin verdikleri için CCLG'ye teşekkür ederiz. CCLG, Büyük Britanya ve İrlanda'da çocukluk çağı kanseri bakımı ve tedavisinde sorumlu kişilere profesyonel destek sağlayan bir kuruluştur. Çocukların daha iyi tedavi alabilmeleri için alanda çalışan uzmanları

Detaylı

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi İçindekiler Bel fıtığı nedir? 4 Bel fıtığı teşhisi nasıl yapılır? 6 Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? 7 Barricaid için bir aday

Detaylı

Organ bağışında bulunan herkesin organları kullanılabilir mi?

Organ bağışında bulunan herkesin organları kullanılabilir mi? Organ Doku Birimi ve Bağış Organ Bağışı Başka Hayatlara Can Katmaktır Organ bağışı nedir? Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi özgür iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra

Detaylı

İyi bilgilendirilmiş olarak karar vermek. Göğüs kanseri erken teşhis programı

İyi bilgilendirilmiş olarak karar vermek. Göğüs kanseri erken teşhis programı İyi bilgilendirilmiş olarak karar vermek Göğüs kanseri erken teşhis programı Neden kadınlara kalite garantili bir görüntüleme programında bir mamografi sunulmaktadır? 50 ile 69 yaş grubu arası kadınların

Detaylı

SAINT-JOSEPH LİSESİ EĞİTİM VAKFI ÖZEL KÜÇÜK PRENS OKULLARI ÖĞRENCİ KAYIT FORMU

SAINT-JOSEPH LİSESİ EĞİTİM VAKFI ÖZEL KÜÇÜK PRENS OKULLARI ÖĞRENCİ KAYIT FORMU SAINT-JOSEPH LİSESİ EĞİTİM VAKFI ÖZEL KÜÇÜK PRENS OKULLARI ÖĞRENCİ KAYIT FORMU ÖĞRENCİ ANNE BABA 1-ÖĞRENCİNİN / / 20 TC Kimlik Numarası (Gün, Ay, Yıl) Cinsiyeti Anne Baba Ayrı mı? Evet ise kiminle beraber

Detaylı

KARDİYOLOJİ GEÇİCİ KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN BİLGİLENDİRİLMİŞ HASTA ONAM FORMU

KARDİYOLOJİ GEÇİCİ KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN BİLGİLENDİRİLMİŞ HASTA ONAM FORMU SAYFA NO 1/5 HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum Tarihi:..... Telefon Numarası:.... Adresi:..... Hastaneye Kabul Tarihi:..... Servise Yatış Tarihi:..... Hastalığın Ön Tanısı/Tanısı...

Detaylı

KENT HASTANESİ ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRESİ EMİNE İZGÖRDÜ İZMİR

KENT HASTANESİ ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRESİ EMİNE İZGÖRDÜ İZMİR KENT HASTANESİ ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRESİ EMİNE İZGÖRDÜ İZMİR İnsan sağlığını, çalışanını ve hasta memnuniyetini ilke edinmiş olan KENT HASTANESİ ndeki amacımız;çalışanları mızın

Detaylı

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ KEMİK İLİĞİ BANKASI

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ KEMİK İLİĞİ BANKASI İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ KEMİK İLİĞİ BANKASI GÜNCEL ÇALIŞMA SİSTEMİ VE HİZMET SUNUMU İTF Kemik İliği Bankası 1999 yılında, hiçbir kar amacı gütmeyen bağımsız bir organizasyon olarak kurulmuştur ve çalışma

Detaylı

Hastanedeki ben. d Yayınlayan: Mainz Tümör ve Lösemi Hastası Çocuklar Destek Derneği

Hastanedeki ben. d Yayınlayan: Mainz Tümör ve Lösemi Hastası Çocuklar Destek Derneği Hastanedeki ben a Hastanedeki ben b Her hakkı saklıdır. c Bu kitap aittir. d Yayınlayan: Mainz Tümör ve Lösemi Hastası Çocuklar Destek Derneği e Fikir ve resimler: Metinler: Tıbbi danışma: f İçindekiler:

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME. Priorix Enjeksiyonluk solüsyon hazırlamak için toz ve çözücü Canlı kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME. Priorix Enjeksiyonluk solüsyon hazırlamak için toz ve çözücü Canlı kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME Priorix Enjeksiyonluk solüsyon hazırlamak için toz ve çözücü Canlı kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı LÜTFEN AŞAĞIDAKİ SORULARI CEVAPLAYINIZ: ( Lütfen uygun olan seçeneği

Detaylı

Bilinen, 5000 den fazla fonksiyonu var

Bilinen, 5000 den fazla fonksiyonu var Bilinen, 5000 den fazla fonksiyonu var KARACİĞER NEDEN ÖNEMLİ 1.Karaciğer olmadan insan yaşayamaz! 2.Vücudumuzun laboratuardır. 500 civarında görevi var! 3.Hasarlanmışsa kendini yenileyebilir! 4.Vücudun

Detaylı

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ AORT BALON VALVÜLOPLASTİ (AORT KAPAĞINI BALON İLE GENİŞLETME) İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ AORT BALON VALVÜLOPLASTİ (AORT KAPAĞINI BALON İLE GENİŞLETME) İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ AORT BALON VALVÜLOPLASTİ (AORT KAPAĞINI BALON İLE GENİŞLETME) İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum Tarihi:.....

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

TÜRKİYE DE GENEL SAĞLIK SİGORTASI. Dr. Gülbiye Yenimahalleli Yaşar

TÜRKİYE DE GENEL SAĞLIK SİGORTASI. Dr. Gülbiye Yenimahalleli Yaşar TÜRKİYE DE GENEL SAĞLIK SİGORTASI Dr. Gülbiye Yenimahalleli Yaşar 1. Nüfus kapsamı (GSS, m.60): -Bir işverene bağlı olarak çalışanlar (m.4/1,a - SSK) -Muhtarlar ile kendi adına ve hesabına çalışanlar (m4/1,

Detaylı

UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN... Kayıt (protokol) numarası :... Doğum tarihi (gün/ay/yıl) :... Adresi :...... Telefon numarası

Detaylı

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir.

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir. HİPERTANSİYON Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Yüksek tansiyon (hipertansiyon) nedir? Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon

Detaylı

Yaş 20 yaşından genç 20-30 yaşında 30-40 yaşında 40-50 yaşında 50-60 yaşında 60-70 yaşında 70-80 yaşında 80 yaşından büyük

Yaş 20 yaşından genç 20-30 yaşında 30-40 yaşında 40-50 yaşında 50-60 yaşında 60-70 yaşında 70-80 yaşında 80 yaşından büyük Bizden ne kadar memnunsunuz? Sayın hastamız, size en iyi şekilde bakmaya çaba gösteriyoruz. Bu sebeple, kanaatiniz bizim için çok önemlidir! Vereceğiniz cevaplarla ve yapacağınız önerilerle, muhtemel zayıf

Detaylı

LOKAL ANESTEZİK MADDELERLE DERİ TESTLERİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

LOKAL ANESTEZİK MADDELERLE DERİ TESTLERİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ LOKAL ANESTEZİK MADDELERLE DERİ TESTLERİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN... Kayıt (protokol) numarası :... Doğum tarihi (gün/ay/yıl) :... Adresi :...... Telefon numarası :... Başvuru tarihi

Detaylı

DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU

DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU Hastanın Adı, Soyadı: TC Kimlik No: Baba adı: Ana adı: Doğum tarihi: Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi,

Detaylı

Nüfus taraması Rahim ağzı (Serviks) kanseri. Sonuç

Nüfus taraması Rahim ağzı (Serviks) kanseri. Sonuç Nüfus taraması Rahim ağzı (Serviks) kanseri Sonuç Sonuçlar Bu kitapçıkta araştırmanın çeşitli sonuçları ve HPV enfeksiyonu hakkında bilgiler mevcuttur. Sonucunuza uygun bilgiyi okuyunuz. Bu bilgiyi okuduktan

Detaylı

For Sifa University Hospital Saç Ekimi Ünitesi

For Sifa University Hospital Saç Ekimi Ünitesi For Sifa University Hospital Saç Ekimi Ünitesi www.sifa.edu.tr FUE SAÇ EKİMİ Saç ekimi, çeşitli nedenlerle saç açıklığı ya da seyrekliği oluşmuş alanlara, kişinin kendi saç köklerinin nakledilerek saçsız

Detaylı

Beyin tümörü, beyni oluşturan üç bölgeden birinden -beyin, beyincik ve beyin sapıkaynaklanabilir.

Beyin tümörü, beyni oluşturan üç bölgeden birinden -beyin, beyincik ve beyin sapıkaynaklanabilir. BEYİN TÜMÖRÜ BEYİN TÜMÖRÜ NEDİR? Beyin tümörü beyinde anormal hücrelerin çoğalması sonucu gelişen bir kitledir. Bazı beyin tümörleri iyi huylu (örneğin meningiom), bazıları ise kötü huylu kitlelerdir.

Detaylı

Öz olarak : ÖNCEDEN YAPILAN KANSER SİGORTASI HASTAYI TEŞHİS ESNASINDA MADDİ KAYGILARDAN ARINDIRMAYA FAYDALI OLACAKTIR.

Öz olarak : ÖNCEDEN YAPILAN KANSER SİGORTASI HASTAYI TEŞHİS ESNASINDA MADDİ KAYGILARDAN ARINDIRMAYA FAYDALI OLACAKTIR. Cilt kanseri hariç her türlü kanser teşhisi (sigorta başlangıç tarihinden önce olmayan ) Sonucu sigortalıya ödeme yapan bir sigorta sistemidir. Aşağıda ilgili sigorta özel şartlarından ilgili hususlar

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI ADIM ADIM YGS LYS 177. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI Hastalık yapıcı organizmalara karşı vücudun gösterdiği dirence bağışıklık

Detaylı

AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU

AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU Anabilim Dalı / Klinik Adı: Hastanın Adı, Soyadı: Baba adı: Doğum tarihi: Ana adı: TC Kimlik No: Planlanan girişimin adı: ADENOİDEKTOMİ Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi Lütfen

Detaylı

Sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sadece bilgilendirme amaçlıdır. AŞI NEDİR? İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma kudretlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI VEREM (TÜBERKÜLOZ) NEDİR? Verem hastalığı; verem mikrobunun solunum yolu ile alınmasıyla oluşan bulaşıcı bir

Detaylı

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir?

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir? Suçiçeği Nedir? Su çiçeği varisella zoster adı verilen bir virüs tarafından meydana getirilen ateşli bir enfeksiyon hastalığıdır. Varisella zoster virüsü havada 1-2 saat canlı kalan ve çok hızlı çoğalan

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı. VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı. VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden

Detaylı