Şekil 1.4. Yeni doküman tipi seçim sayfası

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Şekil 1.4. Yeni doküman tipi seçim sayfası"

Transkript

1 6 Şekil 1.4. Yeni doküman tipi seçim sayfası Seçenekler: Part (Tek Parça Model Tasarım) Sayfası: SolidWorks programında en önemli aşamayı 3 boyutlu katı model tasarımını yapan tek parça model tasarım sayfası oluşturmaktadır. Programda yeni bir tek parça model tasarım sayfası açmak için Part seçeneği seçilir ve OK düğmesine basılır. Her bir parça sayfasında bir tek parça çizilebilir ve her parça bir *.sldprt uzantılı bir dosya olarak saklanır. Part sayfası; Sketch Modelleme, Features Modelleme, Curves Modelleme, Sheet Modelleme, Mold tasarım, Weldment tasarım, Design Table ekipmanlarını kullanır. Assembly (Montaj Modelleme) Sayfası: Part sayfasında oluşturulan 3 boyutlu katı model parçaların montajının yapıldığı sayfadır. Programda yeni bir montaj sayfasını açmak için Assembly seçeneği seçilir ve OK düğmesine basılır. Her montaj sayfası *.sldasm dosya uzantılı bir dosya olarak saklanır. Sayfanın kendine ait komutları vardır. Drawing (Teknik Resim) Sayfası: Kısayol Tuşu: Ctrl+N Bu sayfada Part ve Assembly sayfasında oluşturulan çizimlerin iki boyutlu teknik resimleri oluşturulur. Programda yeni bir Teknik Resim sayfasını açmak için Drawing seçeneği seçilir ve OK düğmesine basılır. Her Teknik Resim sayfası *.slddrw dosya uzantılı bir dosya olarak saklanır. Sayfanın kendine ait komutları vardır.

2 Advanced seçeneği seçildiğinde ileri düzeyde seçim işlemi yapılır (Şekil 1.5). Templates ve Tutorial kısımları kullanıcıya bilgi verir ve önizleme olanağı sunar. 7 Şekil 1.5. Advanced seçeneği OPEN Mevcut Dosyayı Açmak Araç Çubuğu Kayar menü Kısa Yol tuşu Standard File Open Ctrl+O Daha önce kaydedilmiş Part, Assembly, Drawing dökümanlarını açar. Aynı zamanda diğer programların dosyaları da açılabilir. Varolan bir Part, Assembly veya Drawing doküman sayfasını açabilmek için Standard araç çubuğundan veya kayar menüden File içinden Open seçeneğine tıklanır. Part, Assembly veya Drawing dosyalarının listesi görülür. Açılmak istenilen dosya üzerine tıklanır ve File Name kısmında açılacak olan dosyanın ismi görüntülenir (Şekil 1.6). Başka programlardan dosya açılacaksa, o programın dosya uzantısı seçilir.

3 8 Şekil 1.6. Dosya Açma Open diyalog kutusu Open : Konum listesinde bulunan dosya ismi fare sol tuşuyla bir kez tıklanır. Bu seçilen dosyayı açar. Cancel : Dosya açılma işlemini iptal eder. SAVE Mevcut Çizimleri Kaydetmek Araç Çubuğu Kayar menü Kısa Yol tuşu Standard File Save Ctrl+S SolidWORKS te çizilmiş olan çizimleri kaydetmeye yarayan komuttur. Eğer döküman ilk kez kaydediliyorsa veya mevcut doküman dosyasını, başka bir isimde veya başka programların formatında kaydedilecekse Save As penceresi gelir. Burada kaydedilecek yer, dosya ismi ve kayıt türü seçilirerek OK düğmesine basılır. Eğer daha önceden kaydedilmişse, son değişiklikleri aynı isimle kaydetmek için kullanılan bir komuttur(şekil 1.7).

4 9 Şekil 1.7. Kaydetme Penceresi File name : Yeni dosya ismi yazılır. Save as of type : Dosya türü seçilir. Save : Dosya kaydedilir. Cancel : İşlem iptal edilir. SAVE AS Araç Çubuğu Standard Dosyaların Farklı Bir İsim/Dizin/Formatta Kayar menü File Save As Kaydedilmesi Kısa Yol tuşu Ctrl+S Bu komut çalışılan dosyayı, farklı bir isimde, bir dizinde veya bir formatta kaydetmeye yarar. Komuta girildiğinde Save penceresi ile aynı pencere çıkar (Şekil 1.7). Çizilen resimler Şekil 1.8. deki listedeki uzantılarda kaydedilebilir.

5 10 Şekil 1.8. Dosya Uzantısı Değiştirme İle Kaydetme

6 11 SAVE ALL Açılmış Tüm Çizimleri Kaydetmek Araç Çubuğu Kayar menü Kısa Yol tuşu Standard File Save All CLOSE Mevcut Dosyayı Kapatmak Araç Çubuğu Kayar menü SolidWORKS Ekranı Standard File close Mevcut güncel çizimleri kapatmaya yarar. Eğer çizim üzerinde hiçbir değişiklik yapılmamışsa, SolidWorks güncel çizimi kapatır. Çizim üzerinde değişiklik yapılmışsa aşağıdaki mesaj ekrana gelir (Şekil 1.9). Şekil 1.9. Uyarı Diyalog Kutusu Save: Kaydeder Don t Save: Kaydetmez Cancel: Komutu iptal eder Dosyayı / SolidWORKS ü aktif ve pasif simge durumuna getirmek için; Bu kutucukla pencere, ekranın altına indirilerek dosyayı veya SolidWorks programını bilgisayar ekranında pasif (simge) duruma getirir. Bu kutucukla kapatılmış pencere -pasif duruma getirilmiş program veya dosyayı- tekrar tam ekran olarak açılır.

7 12 EXIT SolidWorks 'den Çıkmak Kayar menü Kısa Yol tuşu SolidWORKS Ekranı File Exit Alt+F4 & Alt+F+X Solidworks programından çıkmak için kullanılan bir komuttur. Doküman dosyasında son değişiklikler kaydedilmemişse uyarı diyalog kutusu görüntülenir (Şekil 1.10). Save seçeneğinde, son değişiklikleri kaydeder ve programdan çıkar. Don t Save seçeneğinde, son değişiklikleri kaydetmeden programdan çıkar. Cancel seçeneğinde, yapılan işlem iptal edilir ve program normal çalışmaya devam eder. Şekil Uyarı Diyalog Kutusu

8 13 Part (Tek Parça Model Tasarım) Sayfası Kullanıcı Arabirimi Kayar Menü Unsur Yöneticisi Tasarım Ağacı Araç Çubukları ÇİZİM VE MODELLEME ALANI Genel Koordinatlar Şekil Part Sayfası Kullanıcı Arabirimi SolidWorks program penceresi beş ana kısımdan oluşur. Bunlar; a) Model çizim alanı, b) Kayar Menü, c) Araç çubukları, a) Model Çizim alanı Komut Çalıştırma Yöntemleri SolidWORKS ile yapılan çizimler ve bütün işlemler komutlar yardımıyla yapılır. Her komutun bir işlevi vardır. Örneğin, çizgi çizmek için line komutunu, çember çizmek için circle komutu kullanılır. Çizimleri yaparken kullanılan tüm komutlar kayar menüde ve araç çubuklarında yer almaktadır. Kullanılacak bu komutlar dört farklı şekilde çalıştırılabilir. Bunlar; 1. Kayar Menü kullanarak, 2. Araç Çubukları kullanarak, 3. Kısa yol tuşları kullanarak.

9 14 b) Kayar Menü SolidWORKS ekranının en üstünde bulunan SolidWORKS yazısının hemen sağında yatay olarak sıralanmış komut gruplarından oluşan Kayar Menü görülmektedir(şekil ). Çizimleri yapmak için kullanılacak komutlar bu menülerin içinde yer alır. Şekil 1.9.

10 15 FİLE(DOSYA) MENÜSÜ: SolidWORKS de çizim dosyalarıyla ilgili (dosya ayarları, yazdırılması ve çıkış komutları vb. gibi) işlemlerin yapıldığı menüdür. New : Yeni bir çizime başlamak için dosya açar. Open : Daha önceden kaydedilmiş olan dwg, dxf ve dwt uzantılı dosyaları (çizimleri) açar. Close : Açılan dosyayı kapatır. Save : Çizim dosyasını bir isim vererek kaydetmeyi sağlar. Save As : Çizimi farklı bir isimle istenilen bir uzantıda ve sürümde kaydetmeyi sağlar. Save All : Reload : Find References : Page setup : Çıktısı alınacak SolidWORKS tasarımının ayarlarını yapmak için kullanılır. Print Preview : Çizimin yazıcıdan nasıl çıkacağını görüntülemek için kullanılır. Print : Çizimin kağıda aktarılması için ayarlar yapılır. 3D Printing : Pack and Go : Send To : Properties : Çizim Özellikleri Exit : SolidWORKS den çıkmak için kullanılır. Customize Menu : Şekil 1.9.

11 16 PRINT Yazdırma-Çizdirme Araç Çubuğu Kayar menü Kısa Yol tuşu Standard File Print Ctrl+P Aktif döküman sayfasını yazıcıya gönderir. PRINT PREVIEW Çıktı Önizleme Araç Çubuğu Kayar menü Kısa Yol tuşu Standard File Print Çıktı alacağımız sayfanın tamamının öngörünümünü gösterir.

12 17 EDİT(DÜZELTME) MENÜSÜ: Windows da olduğu gibi düzenleme işlemlerinin yapılmasını sağlar. SolidWORKS çizim ortamında fare sağ tuşuna tıklanarak yapılarak da düzeltme işlemleri gerçekleştirilebilir. Undo Sketch : Birbiri ardına yapılan bir dizi işlemin geri alınmasını sağlar. Can t Redo : Undo ile geri alınan işlemi veya işlemleri sadece bir adım ileri alır. Repeat Last Command: Cut : Pencere içine alınan çizim objelerini, yapıştırma işlemi için keser. Copy : Pencere içine alınan çizim objelerini yapıştırma işlemi için kopyalar. Paste : Windows clipboard una kopyalanmış çizim objelerini SolidWORKS ortamına yapıştırır. Delete : Copy to Adobe Illustrator: Rebuild : Rollback : Roll to Previus : Roll to End : Suppres : Unsuppres : Unsuppres with Dependents: Sketch : Sketch Plane : Exit Sketch without Saving Changes: Design Table : Bend Table : Object : Şekil Definition : Appearence : Properties : Customize Menu: REBUILT Yeniden Yapılandır Araç Çubuğu Kayar menü Kısa Yol tuşu Standard File Print Modelde yaptığımız değişiklikleri yeniden yapılandırır. Farklı sayfalardan gelen modellerde rebuild yapmaz, sadece parça tasarım ağacında rebuild yapar.

13 18 UNDO BASE Geri Al Araç Çubuğu Kayar menü Kısa Yol tuşu Standard Edit undo base Ctrl Z Sondan başlayarak sistem değişkenlerini ve komut aşamalarını tek tek geri alır. REDO Undo Komutunu Geri Al Araç Çubuğu Kayar menü Kısa Yol tuşu Standard Edit redo Ctrl Y Redo en son undo komutunu bir defa geri alır. CUT Kesme Araç Çubuğu Kayar menü Komut Satırı Standard Edit Cut Ctrl X Seçilen nesneler kopyası alınarak silinir. COPY Kopyalama Araç Çubuğu Kayar menü Komut Satırı Standard Edit Copy Ctrl C Seçilen nesnelerin sadece kopyası alınır. PASTE Yapıştır Araç Çubuğu Kayar menü Komut Satırı Standard Edit Paste Ctrl V Kopyalanan nesneleri yapıştırır.

14 19 DELETE Silme Araç Çubuğu Kayar menü Kısayol Tuşu Standard Edit Delete Del Seçilen bir veya daha fazla objeyi siler. Eğer 3 boyutlu bir objenin kısımları (Feature), bir taslak çizim (Sketch) veya bir çizim görünümü (Drawing View) silinecekse Confirm Delete (Silmeyi Doğrula) isimli diyalog kutusu görüntülenir (Şekil 1.6). Şekil 1.6. Silmeyi Doğrula Diyalog Kutusu Bu diyalog kutusundaki And All Dependent Items kısmında, seçilen elemana bağlı diğer elemanlar listelenir. Yes düğmesine basılırsa seçilen eleman silinir. Yes to All düğmesine tıklanırsa seçilen tüm elemanlar silinir. No düğmesine basılırsa seçilen eleman silinmez. Parça üzerindeki objeler tasarım ağacından seçilerek delete komutuyla da silinebilir.

15 20 VİEW (GÖRÜNTÜ) MENÜSÜ: SolidWorks çizim alanındaki görüntü ayarlarını gerçekleştirir. Redraw : Ekrandaki çizimler yeniden çizilir ve varsa küçük artı pikseller temizlenir. Screen Capture: Display : Modify : Lights and Cameras: Hide All Types: Planes : Axes : Temporary Axes: Origins : Coordinate Systems: Curves : Sketches : 3Dsketch : Grid : All Annotations : Points : Routing Points: Parting Lines : Lights : Cameras : Sketch Relations: Annotations Link Errors: Annotations Link Variables: Hide / Show Bodies: Appearances Callouts: Toolbars : Araç çubuklarının kontrolünde kullanılır. Full Screen : FeatureManager Tree Area: Şekil Task Pane : MotionManager: Status Bar : Customize Menu:

16 21 INSERT (EKLE) MENÜSÜ: SolidWorks de veya başka programlarda hazırlanmış çizim dosyalarının çizime eklenmesini sağlar. Boss/Base : Cut : Features : Pattern/Mirror: Fastening Feature: Surface : Face : Curve : Reference Geometry: Sheet Metal : Weldments : Molds : Part : Mirror Part : Exit Sketch : 3D Sketch : 3D Sketch On Plane: Derived Sketch: Şekil Sketch From Drawing: DXF/DWG : Annotations : Design Table : Object : Hyperlink... : Windows un bütün özelliğini kullanan, internet araçlarını içeren ve bu araçlar ile nesnelere dökümanların bağlantı kurduğu bölümdür. Picture : Customize Menu:

17 22 TOOLS MENÜSÜ: SolidWorks ile ilgili çeşitli ayarlamaların ve hesaplamaların yapıldığı araçlar menüsüdür. SolidWorks Explorer : DriveWorksXpress : DFMXpress : COSMOSXpress : COSMOSFloXpress : Select : Invert Selection : Sketch Entities : Sketch Tools : Sketch Settings : Blocks : Spline Tools : Dimentions : Relations : Measure : Mass Properties : Section Properties : Check : Feature Statistics : Equations : Draft Analysis : Undercut Detection : Import Diagnostics : Deviation Analysis : Şekil DimXpert : Macro : Add-Ins : Customize : Menü, çizim paleti, araç çubukları kişisel ayarlarını yapar. Özel olarak hazırlanmış harici SolidWORKS menüleri yükler, ayrıca gereksiz menüleri siler. Options : SolidWORKS ile ilgili opsiyonları düzenler. Customize Menu:

18 23 WINDOW MENÜSÜ: Pencere ayarlarının bulunduğu komuttur. Viewport : New Window : Cascade : Küçük pencere konumunda ekran görüntülenir. Tile Horizontally: Yatay döşe Tile Vertically : Düşey döşe Arrange Icons : Simge olarak ekranı görüntüler. Close All : Tümünü Kapat Customize Menu : Şekil 1.19.

19 24 SolidWorks HELP Yardım Menüsü Araç Çubuğu Kayar menü Kısa Yol tuşu Help Help Help Alt+F4 & Alt+F+X SolidWORKS yazılımının tüm komutları yardım menüsünde eklidir ve kullanıcıya ileri seviyede destek vermektir (Şekil 1.11). Solidworks Help : Yardım Solidworks Tutorials: Quick Reference Guide: API Help Topics : Release Notes : What s New : Interactive What s New: Quick Tips : Moving from AutoCAD : Check for Updates : Activate Licenses : Transfer Licenses : Show Licenses : Şekil About Solidworks : Customize Menu :

20 25 Bilgi almak istenilen komuta ulaşmak için Contents (içindekiler) bölümünün altından konuyu seçerek ulaşabilirsiniz. Yanında + işareti bulunan bölümler kendi arasında alt bölümlere ayrılır. Sırayı takip ederek ilgili komut hakkında bilgi edinilebilir (Şekil 1.21). Şekil Herhangi bir komut hakkında bilgi edinmek yada öğrenmek için Commands (komutlar) altındaki alt başlıklara tıklanarak istenilen komut seçilir (Şekil 1.22). Şekil 1.22.

21 26 Şekil Yardım Menüsü c) TOOLBARS (Araç çubukları) Araç çubuklarında her düğme bir komutu ifade etmektedir. Fareyi düğmelerin üzerine getirdiğimizde komut adı görülmektedir. Komut düğmelerinin adı hatırlanmadığında bu kullanıcıya yardımcı olacaktır (Şekil 1.24.). Fare ile araç çubuğunun üzerine gidip sol tuşa basılı tutarak araç çubuklarını istenilen yere taşınabilir. Yalnız sol tuşu basılı tutarken komut düğmelerinin üzerinde olmamasına dikkat edilmelidir. Araç çubuklarını çizim alanına taşıdığımızda araç çubuklarının ismi görülecektir. Araç çubukları kayar menüyle aynı işlemi görürler. Fakat araç çubuklarından komutlara girmek simgesel görünümlü düğmelerinden dolayı kayar menüye oranla daha kolay ve hızlıdır.

22 27 Şekil Araç Çubuklarını SolidWorks ekranında yerleştirmek/kaldırmak; I. Yöntem: Fare ile kayar menü veya araç çubuklarının boşlukları üzerine gelip sağ tuşa basılır. Sonra istediğiniz araç çubuğunu işaretleyerek (Şekil 1.24) pencerede istediğiniz yere yerleştirmek mümkündür. Şekil 1.24 deki listeye dikkat edersek bazı araç çubuklarının önünde aktiflik işareti vardır. Bu aktif edilenler şu anda ekranda bulunan araç çubuklarıdır. Bu aktiflik edilenlerden birini tıkladığımızda araç çubuğu SolidWorks penceresinden kaybolacak, tekrar tıkladığımızda geri gelecektir. Bu şekilde istenilen araç çubuğunu ekrana yerleştirilebilir. Şekil Aktif olan araç çubuklarının görünümü Örneğin Modeling araç çubuğu işaretli olmadığı için ekranda görülmemektedir. Modeling menüsünü işaretlediğimizde Modeling araç çubuğunun pencereye yerleştiği görülür. (Şekil 1.25).

23 28 Şekil Modeling araç çubuğunun pencereye yüklenmesi II. Yöntem Kayar menüden girilerek istediğimiz araç çubuğu aktif edilerek ekrana yerleştirilebilir (Şekil 1.26). Bunun için; TOOLBARS Araç Çubukları Kayar Menü View toolbars

24 29 Şekil Toolbars araç çubuklarının açılması 1. 2D to 3D Araç Çubuğu

25 30 3 Boyutlu görüntü yönlendirme ile ilgili komutları (Pan, Zoom, Constrained Orbit, Swivel, 3DWalk) içeren araç çubuğudur (Şekil 1.27). Şekil Align Araç Çubuğu Katman, boyut ve metin sitillerini standartlara göre kontrol eden komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.28). Şekil Annotation Araç Çubuğu Çizim alanında bulunan resme, her açıdan bakabilmek amacı ile kamera bakış doğrultusu ve konumuna bağlı olarak modeli tanımlayan araç çubuğudur (Şekil 1.29). Şekil Assembly Araç Çubuğu Çizimlerin ölçülendirilmesine yardımcı olan komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.30). Şekil Blocks Araç Çubuğu Model ekranındaki nesnelerin görünürlük sıralamalarını ayarlanmasını sağlayan araç çubuğudur (Şekil 1.32). Şekil Curves Araç Çubuğu

26 31 Mesafe, nokta koordinatları, nesne özellikleri, kütle özellikleri ve alanlarının bulunması için kullanılan komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.33). Şekil Dimensions/Relations Araç Çubuğu Farklı çizimlerdeki nesnelerin çağrılıp eklenmesi için kullanılan komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.34). Şekil DimXpert Araç Çubuğu Saydam katman özelliği vererek, karmaşık yapıdaki çizimler arası geçiş işlemlerinde kolaylık sağlayan araç çubuğudur (Şekil 1.35). Şekil Display States Araç Çubuğu Layer katman özelliği ile ilgili ayarlamaların yapılmasında kullanılan komutları barındıran araç çubuğudur (Şekil 1.36). Şekil Drawing Araç Çubuğu Çizimlerin yerleşimini görmek için kullanılan komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.37). Şekil Explode Sketch Araç Çubuğu Katı model oluşturulduktan sonra, render işlemi uygulanan modelden ışık kaynağından yansıtılan ışık yardımı ile gerçeğe yakın görüntü elde etmek için kullanılan araç çubuğudur (Şekil 1.38). Şekil 1.38

27 Fastening Feature Araç Çubuğu Kaplamada kullanılacak malzemenin gerçeğe yakınlığını belirlemede kullanılan yardımcı komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.39). Şekil Features Araç Çubuğu Üç boyutlu katı nesneleri oluşturmak için kullanılan komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.40). Şekil Layout Tools Araç Çubuğu Mevcut nesnelerde değişiklik yapmak için kullanılan komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.41). Şekil Line Format Araç Çubuğu Özel nesnelerde değişiklik için kullanılan komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.42). Şekil Macro Araç Çubuğu Çoklu işaretleyici-belirleyici komutlarının kullanımında değişik alternatifler sunan araç çubuğudur (Şekil 1.43). Şekil 1.43

28 17. Mold Tools Araç Çubuğu Nesneleri, özel noktalarından yakalayabilmek (kenetleyebilmek) için kullanılan komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.44). 33 Şekil Quick Snaps Araç Çubuğu Üç boyutlu görünümleri kontrol eden komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.45). Şekil Reference Geometry Araç Çubuğu Yapılacak çizimin renk, çizgi tipi ve kalınlığı gibi özellikleri kontrol eden komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.46). Şekil Screen Capture Araç Çubuğu Harici referans çizimleri olarak çağrılmış sembol ya da arka plan çizimleri üzerinde değişiklik yapılmasını sağlayan komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.47). Şekil Selection Filter Araç Çubuğu Çizimin çapraz referanslarını kontrol eden komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.48). Şekil 1.48

29 Sheet Metal Araç Çubuğu Çizilmiş üç boyutlu objelerin gerçek gibi görünebilmesi için malzeme kaplama işlemlerinin gerçekleştirildiği komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.49). Şekil Sketch Araç Çubuğu Üç boyutlu katı nesneleri düzenlemek için kullanılan komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.50). Şekil Spline Tools Araç Çubuğu Metin oluşturmak ve düzenlemek için kullanılan komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.54). Şekil Standard Araç Çubuğu Önceden tanımlanmış UCS ler arasından seçim yapmak için kullanılan komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.56). Şekil Standard Views Araç Çubuğu Kullanıcı koordinat sistemini ayarlamak için kullanılan komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.55). Şekil 1.55

30 28. Surfaces Araç Çubuğu En çok kullanılan ve en temel araç çubuğudur. Hızlı dosya açma, kaydetme, yazdırma, kesme, yapıştırma ve büyütme, küçültme gibi bir çok işlemin komutlarını içeren araç çubuğudur (Şekil ). 35 Şekil Table Araç Çubuğu Çizilen nesnede çok sayıda görünüm ayarlamak için kullanılan komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.58). Şekil Tools Araç Çubuğu Üç boyutlu nesnelerin görünüşünü kontrol eden komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.59). Şekil View Araç Çubuğu Çizim alanındaki klavyenin yön tuşlarını kullanılarak ekranda gezinme işlemlerinde yardımcı komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.60). Şekil Web Araç Çubuğu Web e ulaşmak için kullanılan komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.61). Şekil 1.61

31 Weldments Araç Çubuğu Çalışma düzleminin belirlenmesini sağlayan komutları içeren araç çubuğudur (Şekil 1.62). Şekil 1.62 CUSTOMIZE Ekrana Yeni Araç Çubuğu Açmak Araç Çubuğu Kayar menü Kısa Yol tuşu Customize Tools Customize Ctrl+N Ayrıca, araç çubuklarına, çizim alanın dışında kalan boşlukta farenin sağ tuşuna tıklayıp da ulaşılabilir. Açılan pencereden istenilen araç çubuğunun üzerine tıklamak yeterli olacaktır. Araç çubuklarını isimlerinin yazıldığı mavi olan dış çerçevesinden fareyle tutarak ekranda istenilen yere doğru sürükleyerek bırakılabilir. Customize Araç Çubuğu

32 37 Ekrana gelen araç çubuklarına fazladan komut girilmesini sağlayan araç çubuğudur (Şekil 1.64). Toolbars Enable CommandManag: Komut yöneticisini etkinleştir. Use large buttons with text: Obtions Large icons:toolbarslarda büyük boyutlu ikonlar kullanılır. Show tooltips: Araç ipuçlarını gösterir Use large tooltips: Büyük boyutlu ipuçlarını kullan. Context toolbars settings Show on selection: Show in shortcut menu: Reset: Ayarları sıfırlayarak ilk duruma getirir. Şekil 1.64

33 38 COMMANDS Araç Çubuklarına Komut Düğmesi Eklemek Araç Çubuğu Kayar menü Kısa Yol tuşu Customize Tools Customize Commands Standart araç çubuklarına kullanıcı isteğine bağlı olarak herhangi bir düğmeyi eklenebilir ve geri çıkarılabilir(şekil 1.10.). Örnek; Features araç çubuğuna cosmetic thread düğmesi ekleyelim. Cosmetic Thread, farenin sol butonuyla tutup Features araç çubuğunun içine sürükleyerek bırakılır. Eğer yerleştirilen butonu tekrar araç çubuğundan çıkarılmak isteniyorsa, bu defa da ters yönde sürükleyip eski yerine bırakılır (Şekil ). Cosmetic thread Şekil 1.64 Şekil 1.65

34 Şekil

35 40 KEYBOARD Komut Düğmelerine Klavye Kısa Yolu Atamak Araç Çubuğu Kayar menü Kısa Yol tuşu Customize Tools Customize Keyboard Sıkça kullanılan komut düğmelerine klavyeden daha çabuk ulaşmak için klavye kısayolu atanabilir. Örneğin, en sık kullanılan komut düğmelerinden biri olan extrude komutuna klavye kısayolu atayalım. Insert Extrude satırında, shortcut(s) sütununa Ctrl ve E harfine aynı anda tıkanarak eklenebilir. Böylece; Ctrl+E kısayolu Extrude düğmesine Ok düğmesine tıklanarak atanmış olur. Not: Atayacağımız kısayolun daha önce başka bir butona atanmamış olması gerekmektedir. Aksi taktirde komutlar çakışacağından sistem kısa yolu kabul etmeyecektir. Şekil 1.64

36 41 Şekil 1.64 Enter Tuşu: ESC Tuşu: Komuta girildiğinde işlemin onaylanması için Enter tuşuna basılır. Komutu veya işlemi herhangi bir anda iptal etmek için de ESC tuşuna basılır.

37 42 SolidWorks de FARE KULLANIMI Sağ Tuş: Tek tıklandığında sık kullanılan komutları gösteren menü belirir (Şekil 1.69). Şekil 1.68 Şekil 1.69 Tekerlek: Çevrilmesiyle zoom (büyütme/ küçültme) yapar. Sürekli basılı tutularak hareket ettirilirse Rotate View görevi görür(şekil 1.68). Sol Tuş: Seçilen komutun aktif hale gelmesini sağlayarak, çizim ekranında görünmesini sağlar (Şekil 1.68) FEATURE MANAGER DESIGN TREE (UNSUR YÖNETİCİSİ TASARIM AĞACI): Temel parça üzerinde yapılan işlemlerin ve her öğenin isminin listelendiği (Şekil 1.12) ve işlemler yapılırken çeşitli ayarların yapıldığı alandır(şekil 1.13). Bu alanda, aşağıdaki işlemler yapılabilir. İsim ile örnek parça seçmeyi, Yeni üretilen özelliklerin sırasını değiştirmeyi ve yerini belirlemeyi, İsmin üzerinde çift tıklayarak yeni bir isim yazarak özellikleri yeninden isimlendirmeyi, Seçilmiş özelliklileri saklamayı, Rollback çubuğunu kullanarak, model veya montajı bir önceki durumuna geri döndürerek parça, resim ve montaj tasarımlarında kolaylıklar sağlar.

38 43 Şekil Design Tree (tasarım ağacı) Şekil Feature Manager (Özellik Yöneticisi) Tasarım Ağacındaki İşlemlerin Düzenlenmesi: Tasarım ağacındaki katı modelin üzerine Fare ikonu ile gelip sağ tuş tıklanırsa aşağıdaki seçenekler görülür. Edit Sketch: Sketch (Taslak) çizimi düzenlemek veya değiştirmek istenildiğinde kullanılır. Edit Definition: Formun seçeneklerini değiştirmek. Yani uzatmanın mesafesi, tipi, yarıçap değeri, pah mesafesi gibi yeni değerler girilebilir. Hide Solid Body: Bu ikon yardımı ile katı model gizlenebilir. Show solid body seçeneği ile de tekrar katı gösterilebilir. Parent/Child: Ebeveyn ile çocuk ilişkisini gösterir. Yani bu modelin bağlı olduğu, üzerinde oluştuğu temel elemanlar ile bu model üzerinde inşa edilen modelleri gösterir. Go To: Tasarım ağacındaki bulmak istediğimiz işlemin ismini yazarak arar.

39 44 Feature Properties: Bu menüde formun adı, rengi veya görünürlüğü değiştirilebilir. Ne zaman, kimin tarafından oluşturulduğu gibi bilgileri içerir. Create New Folder: Tasarım ağacında yeni bir dosya oluşturur. Add New Folder: Tasarım ağacında yeni bir dosya oluşturarak işlemi o dosyanın içine atar. Suppress: Seçilen objeyi gizler. Unsuppress ile gizlenen objeyi tekrar ortaya çıkartır. Zoom To Selection: Bu form büyütme (ölçeklendirme) yapmak için kullanılır. Edit Sketch Plane: Sketch in çizildiği düzlem veya yüzeyi değiştirmek için kullanılır. Yeni düzlem veya yüzeyi seçip Apply tuşuna tıklanır. Contour Select Tool: Seçilen özelliğin sketch inin çevresini oluşturur VIEW (GÖRÜNTÜLEME) Şekil Previous View: Bir önceki görünüşü son 10 defaya kadar değiştirir. Zoom to fit: Parça, resim veya montajın ölçü standartlarında görünümünü sağlar. Zoom to area: Bir sınır kutusu oluşturarak seçilen görüntünün büyütülmesini sağlar. Zoom in/out: Nesnenin büyütülüp, küçültülerek görünümünü sağlar.

40 Zoom to selection: Seçilen bir modelin, montajın veya resmin bir parçasını büyütür. Rotate view: Parça veya montaj şeklini hareket ettirerek oluşturulan görüntü bir merkez etrafında döner. Pan: Parça, resim veya montaj nesnelerini hareket ettirir. Wireframe: Parça veya montajın bütün kenarlarını çizgi halinde gösterir. Hidden lines removed: Parça veya montajın sadece görünen kenarlarını gösterir. Hidden lines visible: Parça veya montajın görünen kenarları normal çizgiyle görünmeyen kenarları gri renkte kesik çizgi ile gösterir. Fast hlr / hlv: Hidden lines removed ve hidden lines visible modunda olan çok karışık parça, montaj ve çizimleri hızlı bir şekilde gösterir. Perspektive:Normal gözün gördüğü perspektif şeklinde gösterir. Section view:bir düzlem kullanarak parça veya montaj resimlerinin kesilmesiyle nesnenin içi görünmüş olur. Display HLR Edges in Shaded Mode: Katı model (shaded) modunda olan katının kenarlarını çizgilerle belirginleştirir. Shadows In Shaded Mode:Katı modele üstten ışık verip gölgelendirir. Shaded: Parça veya montaj resmini katıya dönüştürür. View orientation: Nesnenin standart ve sonsuz sayıda görünüşlerini gösterir. Standard Views 45 Front: Back: Left: Right: Top: Bottom: Izometric: Trimetric: Dimetric: Normal to: View orientation: Şekil Standart önden bakışa göre görüntüyü ayarlar. Kısa Yol Tuşu : Ctrl+1 Standart arkadan bakışa göre görüntüyü ayarlar. Kısa Yol Tuşu : Ctrl+2 Standart soldan bakışa göre görüntüyü ayarlar. Kısa Yol Tuşu : Ctrl+3 Standart sağdan bakışa göre görüntüyü ayarlar. Kısa Yol Tuşu : Ctrl+4 Standart üstten bakışa göre görüntüyü ayarlar. Kısa Yol Tuşu : Ctrl+5 Standart alttan bakışa göre görüntüyü ayarlar. Kısa Yol Tuşu : Ctrl+6 Standart isometrik bakışa göre görüntüyü ayarlar. Kısa Yol Tuşu : Ctrl+7 Standart trimetrik bakışa göre görüntüyü ayarlar. Standart dimetrik bakışa göre görüntüyü ayarlar. Resim üzerinde seçilen yüzeyi veya düzlemi gösterir. Nesnenin standart ve sonsuz sayıda görünüşlerini gösterir.

41 46 Orientation listesini açık tutar. New view: Standart görünüşler dışında, istediğimiz konumdaki görünüşü listeye ekleyebiliriz. Update standard views: Güncel olan görünüşü ön, üst vb. görünüş olarak görmemizi sağlar.örneğin ; ekranda izometrik olan resmi orientation listesinde front tıklanır ve update Standard views tıklanır seçeneklerden evet seçilir, bundan sonraki görünüşleri izometriği önden görünüş olarak algılar. Reset Standard Views: Update standart yaptığımız görünüşleri siler, normal hale getirir. Aşağıda görünüş eklemeye bir örnek verilmiştir. Standard Redraw: Ekranı yeniler, fakat rebuild yapmaz. Edit Color: Seçilen geçerli rengi değiştirir. Toggle Selection Fitler Toolbar: Filtre seçme araç çubuğunu gösterir veya saklar. Bu araç çubuğundaki komutlar aşağıda açıklanmıştır. Web Toolbar: Web araç çubuğunu gösterir veya saklar. What s This?: Butonlar, menüler, pencereler ve seçilen nesnelerin yardım menüsünü görüntüler.

42 47 Help: Yardım menüsünü açar. Selection Filters Toggle Selection Filter: Seçilen filtreleri açıp kapatır. Clear All Filters: Seçilen bütün filtreleri siler. Select all filters: Bütün filtreleri seçer. Filter vertices: Köşeleri filtreler. Filter edges: Kenarları filtreler. Filter faces: Yüzeyleri filtreler. Fitler solid bodies: Katı gövdeyi filtreler. Filter surface bodies: Yüzeyleri filtreler. Fitler planes: Düzlemleri filtreler. Filter axes: Eksen çizgilerini filtreler. Filter sketch point: İki boyutludaki noktaları filtreler. Filter sketch segments: Katıya yeni çizilmiş iki boyutlu nesneleri filtreler. Filter midpoint: Orta noktaları filtreler. Filter center marks: Merkez işaretlerini filtreler. Filter dimensions/hole callouts: Ölçülendirmeleri filtreler. Filter surface finish symbols: Yüzey işaretlerini filtreler. Filter geometric tolerances: Geometric toleransları filtreler. Filter notes/balloons: Yazı ve yazı balonlarını filtreler. Filter datum features: Referans kutucuklarını filtreler. Filter weld symbols: Kaynak sembollerini filtreler. Filter datum targets: Seçilen esas hedefi filtreler. Filter cosmetic threads: Dış dişleri filtreler. Filter blocks: Blokları filtreler.

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II 0 BÖLÜM 1 ORCAD PROGRAMINA GİRİŞ: OR-CAD programını başlatmak için Başlat menüsünden programlara gelinir. Programların içerisinde ORCAD Release 9 ve bunun içerisinden de ORCAD Capture seçilir. Karşımıza

Detaylı

Teknik Resim Çıkartılması

Teknik Resim Çıkartılması Teknik Resim Çıkartılması Open komutuna tıklayarak daha önce çizmiş olduğumuz D2-Revolved Feature isimli part dosyamızı açalım. New komutuna tıklayarak yeni bir Drawing dokümanı oluşturalım. Karşımıza

Detaylı

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 7 7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ 7.1. Belgeye Resim Eklemek Word programı; belgelere kendi içindeki resim galerisinde bulunan resimleri veya başka programlarda düzenlenmiş resimleri

Detaylı

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ Pro/ENGINEER programında 10 değişik modelleme kısmı bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan ve bizim de işleyeceğimiz parça modelleme (Part) kısmıdır. Bunun yanında montaj (assembly),

Detaylı

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın)

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Çizim alanına yeni katmanlar oluşturur. Object Properties toolbar: Format menu: Layer Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) LAYER komutu

Detaylı

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1 Başlarken AutoCAD Arayüzü B Ö L Ü M 1 Ekran Formatı Program ilk çalıştırıldığında AutoCAD yazılımının ilk ekran görünüşüdür AutoCAD arabirimlerinden 2D Drafting & Annotation format görünümüdür. 1 2 AutoCAD

Detaylı

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS E GİRİŞ: MENÜLER SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç

Detaylı

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME 17.1. HİDE Üç boyutlu katı modelleme ve yüzey modellemede Wireframe yapılarının görünmemesi için çizgileri saklama görevi yapar. HİDE komutuna

Detaylı

MONTAJ ( ASSEMBLIES )

MONTAJ ( ASSEMBLIES ) 95 MONTAJ ( ASSEMBLIES ) Assemblies, çizidiğimiz veya çizeceğimiz parçaların (Part) bir dosya altında birleştirilmesi yani montaj yapılması işlemidir. Bunun için ilk önce FILE=>NEW komutu ile yeni Assembly

Detaylı

AutoCAD SORULARI 3. 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında toplanmıştır?

AutoCAD SORULARI 3. 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında toplanmıştır? AutoCAD SORULARI 3 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında c) Help d) Modify 2) AutoCAD'de çizgi/obje üretmeye (çizmeye) yarayan komutlar hangi menü altında

Detaylı

http://alikoker.name.tr

http://alikoker.name.tr Turbo Pascal Menüsünün Kullanımı File New:Editörde yeni bir pascal dosyası yaratmak için kullanılır.dosya açıldığında dosya adı NONAME00.PAS olarak gelecektir.eğer bu dosya saklanmadan yeni bir pascal

Detaylı

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 2

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 2 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 2 Microsoft Word, bir kelime işlem programı olup, gelişmiş bir Windows altı programdır. Word programı kullanılarak; mektup, rapor, kitap gibi belgeler hazırlanabilir. Bu belgelere

Detaylı

PARÇALARIN İMALAT RESİMLERİNİN ÇIKARILMASI ve ANTETLİ (BAŞLIKLI) SAYFALARIN HAZIRLANMASI

PARÇALARIN İMALAT RESİMLERİNİN ÇIKARILMASI ve ANTETLİ (BAŞLIKLI) SAYFALARIN HAZIRLANMASI PARÇALARIN İMALAT RESİMLERİNİN ÇIKARILMASI ve ANTETLİ (BAŞLIKLI) SAYFALARIN HAZIRLANMASI Üç boyutlu olarak hazırlanan parçaların imal edilebilmesi için, parçaların imalat resimlerinin (ön, üst, yan, izometrik,

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik Programıdır Kelime İşlem Programıdır İşletim Sistemidir BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 9-) Yandaki butonun görevi nedir? Kes Kopyala Yapıştır

Detaylı

SKETCHUP PROGRAMI ARAÇLAR VE GÖREVLERİ

SKETCHUP PROGRAMI ARAÇLAR VE GÖREVLERİ SKETCHUP PROGRAMI ARAÇLAR VE GÖREVLERİ Sketchup programı, üç boyutlu çizimler yapmamızı sağlayan bir programdır. Line (Çizgi) Aracı; çalışma ekranında düz çizgi oluşturmaya yarar. Select (Seçim) aracı;

Detaylı

Basit Parça Modelleme

Basit Parça Modelleme Basit Parça Modelleme Yapacağımız örnek, 1.gün eğitimimizin ilk uygulamasıdır. Bu örnekle parça modellemedeki temel komutları tanıyacağız ve fonksiyonlarını inceleyeceğiz. Uygulamamıza bir yeni bir Part

Detaylı

Ders 3 - Eğitim 3. İlk önce çizimleri ve aşağõdaki konularõ gözden geçirin. Yeni bir model başlatmak

Ders 3 - Eğitim 3. İlk önce çizimleri ve aşağõdaki konularõ gözden geçirin. Yeni bir model başlatmak Ders 3 - Eğitim 3 İlk önce çizimleri ve aşağõdaki konularõ gözden geçirin. Yeni bir model başlatmak Üç boyutlu görünüş oluşturmak Aks çizgilerini oluşturmak Üç boyutlu, plan ve yan görünüşler oluşturmak

Detaylı

New Project. User guide

New Project. User guide New Project User guide Table of Contents New Project... 3 Katman Yöneticisi... 4 Katman Yöneticisi Araçları... 6 Katman İşlemleri... 8 Katman Görünümü... 9 Katman Ekleme... 10 Aktif Katman Yapma... 12

Detaylı

ÜNİTE 8 ÜNİTE 8 MICROSOFT EXCEL - I. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Rabia KURNAZ İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE 8 ÜNİTE 8 MICROSOFT EXCEL - I. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Rabia KURNAZ İÇİNDEKİLER HEDEFLER MICROSOFT EXCEL - I İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Genel Bilgiler Excel penceresinin tanıtımı Sekmelerin tanıtımı Temel Kavramlar Çalışma kitabı ile ilgili işlemler Çalışma sayfası

Detaylı

MICROSOFT WORD 2002. Şekil 1

MICROSOFT WORD 2002. Şekil 1 MICROSOFT WORD 2002 Microsoft Word 2002, bir kelime işlem programı olup, Microsoft Office XP bileşenidir. Word 2002 programı kullanılarak, mektup, rapor, kitap gibi belgeler hazırlanabilir. Bu belgelere

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ELEKTRİK PROJE ÇİZİM KURSU

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ELEKTRİK PROJE ÇİZİM KURSU 1 BİLGİSAYAR DESTEKLİ ELEKTRİK PROJE ÇİZİM KURSU Elektrik Tesisat Projeleri (Aydınlatma Projeleri) Elektrik Tesisat Projeleri (Aydınlatma Projeleri) Bilgisayar ortamında çizilecek olan Elektrik Tesisat

Detaylı

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a AUTOCAD: ZOOM Menü : VIEW ZOOM Komut: zoom Komut Kısaltma: Z Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] : a All: Çizim limitleri içindeki çizimi ekrana sığdıracak şekilde

Detaylı

NURBS ÖRNEKLER NOTU: Model FRONT görünümde orijin noktasından başlanarak ilk iki noktası gride snap edilmiş bir şekilde meydana getirilmiştir.

NURBS ÖRNEKLER NOTU: Model FRONT görünümde orijin noktasından başlanarak ilk iki noktası gride snap edilmiş bir şekilde meydana getirilmiştir. NURBS ÖRNEKLER NOTU: Model FRONT görünümde orijin noktasından başlanarak ilk iki noktası gride snap edilmiş bir şekilde meydana getirilmiştir. Gerektiği yerlerde eğri nokataları Move aracıyla taşınarak

Detaylı

AUTOCAD: Çizim Limitleri

AUTOCAD: Çizim Limitleri AUTOCAD: Çizim Limitleri Command: limits Specify lower left corner or [ON/OFF] : 0,0 Specify upper right corner :1000,1000 Çizimde kullanılacak AutoCAD uzayının sınırlarını

Detaylı

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I CAD yazılımı nedir? CAD ya da CADD (computer-aided design and drafting) bilgisayar teknolojileri yardımı ile dijital ortamda tasarım yapılabilmesini

Detaylı

2. SCADA PROGRAMI. TEOS' un size sunduğu bir çok hizmet içerisinde en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz:

2. SCADA PROGRAMI. TEOS' un size sunduğu bir çok hizmet içerisinde en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz: 2. SCADA PROGRAMI Bu bölümde ülkemizde sıklıkla kullanılmaya başlayan, ülkemiz mühendislerince geliştirilmiş bir scada yazılım programı olan TEOS SCADA programı hakkında bilgiler vereceğiz. TEOS SCADA

Detaylı

AUTOCAD: Çizime hazırlık

AUTOCAD: Çizime hazırlık AUTOCAD: Çizime hazırlık Layer Ayarları Menü : FORMAT LAYERS Komut: layers Komut Kısaltma: LA Çizimde kullanılacak katmanları (layers) ve her katmanda kullanılacak çizgi tipini, rengini ve kalınlığı ayarlanır.

Detaylı

GÖRÜNÜŞLER. Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır.

GÖRÜNÜŞLER. Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır. GÖRÜNÜŞLER Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır. 03/17 GÖRÜNÜŞLER 6 görünüşün açılımı. (Avrupa Metodu) 04/17 GÖRÜNÜŞLER Kare piramit a b Üstten görünüşlerini çiziniz Koni

Detaylı

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 130 Bilgisayar Destekli Teknik Resim Ders Sunumu 2 Yrd. Doç. Dr. Eray Arslan eray.arslan@inonu.edu.tr Çizim Alanı Sınırlarının Ayarlanması (Limits komutu)

Detaylı

SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek. için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç çubukları

SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek. için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç çubukları 11 SOLIDWORKS E GİRİŞ MENÜLER SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç çubukları kullanım zamanı geldiğinde bilgisayarın

Detaylı

Ara Yüz ve Paneller. Erlang Penceresi

Ara Yüz ve Paneller. Erlang Penceresi Ara Yüz ve Paneller Erlang Penceresi Wings3D başladığında iki programın başlatıldığını göreceksinizdir. Bu programlardan biri Erlang programıdır. Erlang ı bir işletim sistemi olarak düşünebiliriz. Wings3D

Detaylı

Microsoft Office paketlerinin son sürümü olan Office 2010 sürümü ile;

Microsoft Office paketlerinin son sürümü olan Office 2010 sürümü ile; Microsoft Office Word 2010 Microsoft Office paketlerinin son sürümü olan Office 2010 sürümü ile; Her türlü rapor, dilekçe gibi işleminizi rahatça yapabilirsiniz. Fiyat ve ürün tabloları oluşturabilirsiniz.

Detaylı

4. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. inankeskin@karabuk.edu.tr

4. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. inankeskin@karabuk.edu.tr 4. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Tablosu Koordinat Kullanımı...

Detaylı

OfficeExcelProgramıAnlatımı

OfficeExcelProgramıAnlatımı OfficeExcelProgramıAnlatımı Panoyu Kullanmak Microsoft Office programlarında kopyalama ve taşıma işlemi yapılırken kopyalanan veya kesilen metin, resim vb. kısımlar panoda saklanır. 24 adet kopyalama veya

Detaylı

Pro\ENGINEER WILDFIRE 3.0 PROGRAMININ TANITILMASI

Pro\ENGINEER WILDFIRE 3.0 PROGRAMININ TANITILMASI 1 Pro\ENGINEER WILDFIRE 3.0 PROGRAMININ TANITILMASI A Model Tree ( Model Ağacı ) sıralanır. Program Ekranı : Bu kısımda parça modelleme sırasında uygulanan işlemler B Browser Çizim Alanı : Bu kısım Pro\ENGINEER

Detaylı

03. Ölçülü ve Verimli Çalışmak

03. Ölçülü ve Verimli Çalışmak 03. Ölçülü ve Verimli Çalışmak Bu başlık altında bir kenarı referans alarak düz veya açılı mesafe girerek varlıklar oluşturma ve çizim elemanlarını grup ve bileşenler olarak ayırarak esnek çalışma imkanı

Detaylı

16. Kesit ve Cephe Aracı

16. Kesit ve Cephe Aracı 16. Kesit ve Cephe Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Kesit/cephe bilgi kutusu ile çalışmak Kesit/cephe oluşturmak Kesit/cephe geçerli ayarlarıyla çalışmak Kesit/cephelere erişmek ve değiştirmek Kesit/cephelerin

Detaylı

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında kağıt boyutu, kenar boşlukları ile ilgili

Detaylı

MICROSOFT EXCEL 2002

MICROSOFT EXCEL 2002 MICROSOFT EXCEL 2002 Microsoft Excel, verileri hesaplama, yenileme, depolama, grafik hazırlama, sıralama, tablo gibi işlemlerin yapılabilmesini sağlayan bir hesap programıdır.excel dosyalarında verilerin

Detaylı

MICROSOFT WORD Şekil 1

MICROSOFT WORD Şekil 1 MICROSOFT WORD 2000 Microsoft Word, bir kelime işlem programı olup, çok gelişmiş bir Windows altı programdır. Word programı kullanılarak; mektup, rapor, kitap gibi belgeler hazırlanabilir. Bu belgelere

Detaylı

24. Yazdırma ve Plot Alma

24. Yazdırma ve Plot Alma 24. Yazdırma ve Plot Alma Bu Konuda Öğrenilecekler: Yazdırma işlemini gerçekleştirmek Plot etme işlemini gerçekleştirmek PlotMaker programı ile çalışmak Projenin kağıda dökülme evresinde yazdırma ve plot

Detaylı

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. Amaçlarımız 2 Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. da metin biçimlendirmek. 1 Kelime İşlemcilerin İşlevleri 3 Kelime

Detaylı

Konu 01 : AutoCAD Arayüzü ve Çalışma Prensibi

Konu 01 : AutoCAD Arayüzü ve Çalışma Prensibi Konu 01 : AutoCAD Arayüzü ve Çalışma Prensibi AutoCAD en yaygın kullanılan çizim programıdır. Çok geniş çeşitlilikte bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Bu notlar AutoCAD in mimarlık alanında kullanımına

Detaylı

2 TEMEL ÇİZİM KOMUTLARI

2 TEMEL ÇİZİM KOMUTLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 AUTOCAD E GİRİŞ 11 1.1.Autocad Programının Kurulumu 12 1.2.Autocad Çizim Ortamının Tanıtılması 13 1.3.Dosyalama İşlemleri 17 1.3.1Yeni Dosya Açma (NEW) 17 1.3.2 Eski Bir Çizim

Detaylı

ArahWeave Dobby Hızlı Başlangıç

ArahWeave Dobby Hızlı Başlangıç ArahWeave Dobby Hızlı Başlangıç I ÇI N D EKI LER NASIL YAPILACAĞINI ÖĞRENECEKSİNİZ: ARAH WEAVE' D E KU M AŞ G Ö RÜ N Ü M Ü BİR ÖRGÜ ÇİZİN Çİ FT KATLI B İ R Ö RG Ü O LU ŞTU RU N İ PLİ KLERİ N REN G İ N

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

FRONT PAGE EĞİTİM NOTLARI BAŞLANGIÇ. 1- Open araç çubuğu düğmesinin yanındaki aşağı oku tıklayarak, web seçeneğini işaretleyin

FRONT PAGE EĞİTİM NOTLARI BAŞLANGIÇ. 1- Open araç çubuğu düğmesinin yanındaki aşağı oku tıklayarak, web seçeneğini işaretleyin FRONT PAGE EĞİTİM NOTLARI BAŞLANGIÇ 1- Open araç çubuğu düğmesinin yanındaki aşağı oku tıklayarak, web seçeneğini işaretleyin 2- Açılan sayfadan, oluşturulmak istenen sitenin içeriğine göre hazır şablon

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

LAYOUT ORTAMINDA ÇALIŞMA:

LAYOUT ORTAMINDA ÇALIŞMA: BÖLÜM 13 LAYOUT ORTAMINDA ÇALIŞMA: Daha önce projesini capture ortamında hazırlamış olduğumuz diyot devresini layout ortamında açalım. Karşımıza aşağıdaki şekil gelir(şekil 13.1.). Şekil 13.1. Diyot Devresi

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

AUTOCAD: Komut Anlatımı

AUTOCAD: Komut Anlatımı AUTOCAD: Komut Anlatımı KOMUTLARIN ANLATIMI Menü : ANA MENÜ ADI ALT MENÜ YADA KOMUT Komut: komutun klavyeden karşılığı Komut Kısaltma: komutun klavyedeki kısa yolu Örnek: Çizgi Çizimi Menü : DRAW LINE

Detaylı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı BÖLÜM 14 Kaynak Tasarım Ortamı Autodesk Inventor 2008 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Kaynak Tasarım Ortamı Kaynak tasarım ortamı, montaj tasarımının bir parçası. Kaynaklı parçaları kaynak

Detaylı

TRAKYA BİRLİK WEBSİTE YÖNETİM PANELİ. Kullanıcı Dokümantasyonu

TRAKYA BİRLİK WEBSİTE YÖNETİM PANELİ. Kullanıcı Dokümantasyonu TRAKYA BİRLİK WEBSİTE YÖNETİM PANELİ Kullanıcı Dokümantasyonu B&M MUHSINOGLU BILISIM HIZMETLERI A.S. 4/21/2014 Içindekiler DOKÜMAN İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER... 3 DOKÜMAN KAPSAMI... 4 YÖNETİM PANELİ ÜZERİNDEN

Detaylı

MICROSOFT EXCEL 2000

MICROSOFT EXCEL 2000 MICROSOFT EXCEL 2000 Microsoft Excel, verileri hesaplama, yenileme, depolama, grafik hazırlama, sıralama, tablo gibi işlemlerin yapılabilmesini sağlayan bir hesap programıdır.excel dosyalarında verilerin

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FOTOGRAMETRİ ANABİLİM DALI

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FOTOGRAMETRİ ANABİLİM DALI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FOTOGRAMETRİ ANABİLİM DALI Hazırlayan Müh. Uzm. İbrahim ÇETİN İst,2012 PHOTOMOD YAZILIMI İLE 3 BOYUTLU DEĞERLENDİRME 1. Proje Dosyası

Detaylı

LAYOUT ORTAMINA GİRİŞ

LAYOUT ORTAMINA GİRİŞ BÖLÜM 12 LAYOUT ORTAMINA GİRİŞ Capture ortamında dizayn ettiğimiz devreyi Layout ortamına tanıttıktan sonra artık Layout ortamında işlem yapma sırası gelir. Daha önce anlattığımız voltaj bölücü devresinin

Detaylı

CRYSTAL REPORT EĞĠTĠM DÖKÜMANLARI

CRYSTAL REPORT EĞĠTĠM DÖKÜMANLARI CRYSTAL REPORT EĞĠTĠM DÖKÜMANLARI Create a new Crystal report Document: Yeni bir Crystal Report dökümanı oluşturmak için aşağıdaki optionlardan biri seçilir a) Using the report expert: Crystal Reportun

Detaylı

Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi. Web Yönetimi Birimi. Drupal Kullanım Kılavuzu

Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi. Web Yönetimi Birimi. Drupal Kullanım Kılavuzu Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi Web Yönetimi Birimi Drupal Kullanım Kılavuzu KONULAR 1. Kullanıcı Girişi Yapma 2. Ana Menüyü Düzenleme 3. Site Logosunu Düzenleme 4. Yeni Sayfa Ekleme / Düzenleme

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI : MAKİNE TEKNOLOJİLERİ : AUTOCAD İLE KATI MODELLEME VE GÖRSELLEŞTİRME

MODÜL BİLGİ SAYFASI : MAKİNE TEKNOLOJİLERİ : AUTOCAD İLE KATI MODELLEME VE GÖRSELLEŞTİRME ALAN MODÜL KODU : SÜRE : 40/24 MODÜL BİLGİ SAYFASI : MAKİNE TEKNOLOJİLERİ : AUTOCAD İLE KATI MODELLEME VE GÖRSELLEŞTİRME ÖN KOŞUL : AÇIKLAMA : Bu modül uygulamalı olarak bilgisayar destekli tasarım laboratuvarında

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY HELICAL SWEEP YÖNTEMİ İLE CİVATA ÇİZİMİ 1. Bu ve bundan sonraki hafta basit bir cıvata çizimi yapılacaktır. Cıvata çizimi için ilk olarak cıvata başını çizmek gerekir. Bunun için bir altıgen çizip bu altıgeni

Detaylı

SOLIDWORKS İLE KATI MODELLEME

SOLIDWORKS İLE KATI MODELLEME T.C PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SOLIDWORKS İLE KATI MODELLEME DİPLOMA ÇALIŞMASI Çalışmayı yapan: Taner GÖRGÜLÜ Çalışmayı yürüten: Yrd. Doç. Dr. Gülabi DEMİRDAL

Detaylı

Klavye Kullanımı KLAVYE KULLANIMI

Klavye Kullanımı KLAVYE KULLANIMI Klavye Kullanımı KLAVYE KULLANIMI Klavyeler standart Q veya F klavye diye iki şekilde bulunur. Burada Q klavye ile ilgili bilgiler verilecektir. Bir klavyenin Q veya F oluşu klavye köşesindeki harften

Detaylı

BÖLÜM 11. Çizim elemanlarına tarama işlemleri yapar.

BÖLÜM 11. Çizim elemanlarına tarama işlemleri yapar. BÖLÜM 11 11. TARAMA İŞLEMLERİ 11.1. BHATCH Çizim elemanlarına tarama işlemleri yapar. BHATCH komutu, çizimde bir nesnenin oluşturduğu kapalı alanı farklı desenlerle taramak için kullanılır. Farklı nesnelerden

Detaylı

MICROSOFT POWERPOINT 2007 DERS NOTLARI

MICROSOFT POWERPOINT 2007 DERS NOTLARI MICROSOFT POWERPOINT 2007 DERS NOTLARI BAŞLARKEN Sunu ile ilgili konuşurken karşımıza 3 kavram çıkmaktadır. Bu kavramlar; SLAYT: Seyirciye göstermek için hazırlanan her sayfaya verilen isimdir. Her slayt

Detaylı

BÖLÜM 5 5. ÇİZİM ALANINA ÖZELLİK KAZANDIRMAK. Başlangıçta yapılabilen ayarlar, daha sonra çizim alanının içinde iken de yapılabilir.

BÖLÜM 5 5. ÇİZİM ALANINA ÖZELLİK KAZANDIRMAK. Başlangıçta yapılabilen ayarlar, daha sonra çizim alanının içinde iken de yapılabilir. 62 BÖLÜM 5 5. ÇİZİM ALANINA ÖZELLİK KAZANDIRMAK Çizdiğiniz her nesne birimlerle ölçülür. Çizmeden önce AutoCAD içinde birimlerin değerini belirlemeniz gerekir. Örneğin, bir çizim içindeki nesneler gerçek

Detaylı

SCALE. Ölçek Kayar menü Insert Features Scale. Araç Çubuğu Features Scale

SCALE. Ölçek Kayar menü Insert Features Scale. Araç Çubuğu Features Scale SCALE Araç Çubuğu Features Scale Ölçek Kayar menü Insert Features Scale Modelin geometrisini girilen ölçek değerinde küçültmek veya büyültmek için kullanılan bir komuttur. Scale Özellik Yöneticisinde,

Detaylı

KATI MODELLERDEN İKİ BOYUTLU GÖRÜNÜŞLERİ ÜRETMEK

KATI MODELLERDEN İKİ BOYUTLU GÖRÜNÜŞLERİ ÜRETMEK KATI MODELLERDEN İKİ BOYUTLU GÖRÜNÜŞLERİ ÜRETMEK Katı modeli çizilen bir objenin bize sağladığı avantajlar görsellik yanında parçanın iki boyutlu görünüşlerini de birkaç dakika içinde çizilmesini sağlamasıdır.

Detaylı

Temel Bilgisayar (Basic Computer) Word e Giriş (Introduction to Word)

Temel Bilgisayar (Basic Computer) Word e Giriş (Introduction to Word) Temel Bilgisayar (Basic Computer) Word e Giriş (Introduction to Word) Konular Word Nedir? Word ile Neler Yapılabilir? Eğitim TV - egitimtv.biz - facebook.com/egitimtv 2 Microsoft Office Nedir? Eğitim TV

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu İnternet tarayıcınıza(internet Explorer vb.) www.wikispaces.com adresini yazıp enter tuşuna bastığınızda yukarıdaki ekranla karşılaşacaksınız. Önceden oluşturmuş olduğunuz

Detaylı

AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması

AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması 1- Masaüstünden AutoCad 2010 simgesine mouse ile çift tıklanarak çalıştırılabilir. 2- Başlat menüsünden çalıştırılabilir. 3- Başlat menüsü > Autodesk > Autocad 2010

Detaylı

Ders 1-Örnek 1. Yeni Model Başlatma. Kolon Hatlarõ (Aks Hasõrõ) Oluşturma. Görünüşleri Oluşturma (Plan ve Yandan Görünüş)

Ders 1-Örnek 1. Yeni Model Başlatma. Kolon Hatlarõ (Aks Hasõrõ) Oluşturma. Görünüşleri Oluşturma (Plan ve Yandan Görünüş) Ders 1-Örnek 1 Yeni Model Başlatma 3D Görünüş Oluşturma Kolon Hatlarõ (Aks Hasõrõ) Oluşturma Görünüşleri Oluşturma (Plan ve Yandan Görünüş) Elemanlarõn Girilmesi Kolonlar Kirişler Nokta Oluşturma Birleşim

Detaylı

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları BÖLÜM 04 Çalışma Unsurları Autodesk Inventor 2008 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Çalışma Unsurları Parça ya da montaj tasarımı sırasında, örneğin bir eskiz düzlemi tanımlarken, parçanın düzlemlerinden

Detaylı

CAEeda TM. CAEeda TM USB BELLEĞİ KULLANIM KILAVUZU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM. CAEeda TM USB BELLEĞİ KULLANIM KILAVUZU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM CAEeda TM USB BELLEĞİ KULLANIM KILAVUZU EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM YAZILIMININ ÖNERİLEN SİSTEM GEREKSİNİMLERİ USB 2.0 destekli anakart 64-bit destekli Intel veya AMD işlemci En

Detaylı

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI ARAYÜZ MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI Baskı Önizleme Microsoft Word 2007 Hızlı Yeni Geri Al Yinele Yazdır Aç Kaydet (İleri Al) Hızlı Erişim Çubuğu Ofis Düğmesi Word programdaki tüm komutları hızlı

Detaylı

MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI

MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI Önemli Not: Geçen haftaki uygulamada AutoCAD in menü ve kısayolları yüklenememişti. Bu sorun hala devam ediyorsa aşağıda verilen işlem sırasını takip ederek

Detaylı

Dosya(FILE) araç çubuğu

Dosya(FILE) araç çubuğu Dosya(FILE) araç çubuğu NEW DESİGN, Yeni çalışma sayfası açmayı sağlar. OPEN DESIGN, Yüklü ve/veya önceki çalışmaları açar. SAVE current DESIGN, Geçerli çalışmayı kaydetmeyi sağlar. IMPORT SECTION, Mevcut

Detaylı

İŞTİRAKLER BİLGİ ODAKLI YÖNETİŞİM SİSTEMİ KURULMASI PROJESİ (İVAS) SON KULLANICI VERİ GİRİŞ YARDIMCI DOKÜMANI

İŞTİRAKLER BİLGİ ODAKLI YÖNETİŞİM SİSTEMİ KURULMASI PROJESİ (İVAS) SON KULLANICI VERİ GİRİŞ YARDIMCI DOKÜMANI İŞTİRAKLER BİLGİ ODAKLI YÖNETİŞİM SİSTEMİ KURULMASI PROJESİ (İVAS) SON KULLANICI VERİ GİRİŞ YARDIMCI DOKÜMANI. içerik ile ilgili tek sorumluluk İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kaynak Geliştirme ve İştirakler

Detaylı

ve isimlendirme menüsünden 3 boyutlu

ve isimlendirme menüsünden 3 boyutlu AUTOCAD 3D Drafting and Annotation 2 boyutlu kaba çizim ve isimlendirme menüsünden 3 boyutlu modellemeye geçelim VIEW menüsünde neler mevcut 1- Named views Daha Önceden Ayarlanmış Görünüm 2-Top View Üstten

Detaylı

01. ArchiCAD i Tanımak

01. ArchiCAD i Tanımak 01. ArchiCAD i Tanımak Bu Konuda Öğrenilecekler: ArchiCAD i tanımak Programı başlatmak Çalışma ortamını düzenlemek Program arayüzü ve bileşenlerini tanımak ArchiCAD, Graphisoft firması tarafından üretilen,

Detaylı

Draft komutu, modelimizin yüzey veya yüzeylerine eğim vermek için

Draft komutu, modelimizin yüzey veya yüzeylerine eğim vermek için 53 - Draft Draft komutu, modelimizin yüzey veya yüzeylerine eğim vermek için kullanılır. Bu komutun iki tipi vardır. Draft tipi Eğim yapılacak yüzeyler Değişmeyecek yüzey Eğim açısı - Neutral Plane : Sabit

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 5 SOLIDWORKS İLE KATI MODELLEME

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 5 SOLIDWORKS İLE KATI MODELLEME BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 5 SOLIDWORKS İLE KATI MODELLEME Katı model elde etmek için kullanılan yöntemler arasında Süpürme (Sweep) ve Loft önemli bir yere sahiptir. Birçok makine parçasının modellenmesinde

Detaylı

Microsoft PowerPoint 2000

Microsoft PowerPoint 2000 Microsoft PowerPoint 2000 PowerPoint yazı, çizim, grafik, ses, video gibi unsurlar ile desteklenebilen sunular hazırlanmasına, slayt gösterileri yapılmasına imkan veren bir programdır. PowerPoint programı

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 AutoCAD Programının Başlatılması 1 AutoCAD Çizim Editörü 2 AutoCAD Arayüzeyi 2 Home Komut Menüsü 4 Insert Komut Menüsü 4 Annotote Komut Menüsü 4 Parametric Komut Menüsü

Detaylı

Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line)

Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line) HAFTA-3 Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line) Çizime hazırlık (Çizim Kolaylıkları ve Layer Kavramı 0/17 ÖLÇEK Nesnenin gerçek boyutları

Detaylı

22. Ölçü ve Kot Eklemek

22. Ölçü ve Kot Eklemek 22. Ölçü ve Kot Eklemek Bu Konuda Öğrenilecekler: Ölçülendirme birimi ve hassasiyetini ayarlamak Doğrusal ölçülendirme aracı geçerli ayarları ile çalışmak Doğrusal ölçülendirme çizgisi oluşturmak Mevcut

Detaylı

Bilgisayar Destekli Uygulamalar Dersi. Proteus Paketi

Bilgisayar Destekli Uygulamalar Dersi. Proteus Paketi Bilgisayar Destekli Uygulamalar Dersi Proteus Paketi 15.10.2015-1.00.42 Proteus Paketi Proteus, Isis ve Ares adı verilen 2 elektronik programında oluşan bir pakettir. Proteus paketinde bulunan Isis programını

Detaylı

Örnek 1 (Virtüel iş çözümü için; Bakınız : Ders Notu Sayfa 23 - Örnek 4)

Örnek 1 (Virtüel iş çözümü için; Bakınız : Ders Notu Sayfa 23 - Örnek 4) Örnek 1 (Virtüel iş çözümü için; Bakınız : Ders Notu Sayfa 23 - Örnek 4) Şekil 1.1. İzostatik sistem EA GA 0, EI = 2.10 4 knm 2, E = 2.10 8, t =10-5 1/, h =60cm (taşıyıcı eleman yüksekliği, her yerde)

Detaylı

1. ÇALIŞMA ALANI hücre çalışma sayfası kitap Başlık çubuğu Formül çubuğu Aktif hücre Sekmeler Adres çubuğu Kaydırma çubukları Kılavuz çizgileri

1. ÇALIŞMA ALANI hücre çalışma sayfası kitap Başlık çubuğu Formül çubuğu Aktif hücre Sekmeler Adres çubuğu Kaydırma çubukları Kılavuz çizgileri 1. ÇALIŞMA ALANI Bir elektronik tablolama yazılımını açtığınızda göreceğiniz şey, kutularla dolu bir pencere olacaktır. Satırlar ve sütunların kesişmesiyle oluşan bu kutulara hücre adı verilir. Hücreleri

Detaylı

AEGEE-Eskişehir Online Web Yönetim Paneli ( WEBBY ) Yardım Dökümanı

AEGEE-Eskişehir Online Web Yönetim Paneli ( WEBBY ) Yardım Dökümanı AEGEE-Eskişehir Online Web Yönetim Paneli ( WEBBY ) Yardım Dökümanı Emre GÜLCAN IT Responsible & Web Admin AEGEE-Eskişehir emregulcan@gmail.com e_gulcan@hotmail.com 0535 729 55 20 1 1. YÖNETİM PANELİNE

Detaylı

Başlat>Programlar>ABAQUS 6.6-1>ABAQUS CAE

Başlat>Programlar>ABAQUS 6.6-1>ABAQUS CAE ABAQUS 6.6-1 1 Programına Giriş Başlat>Programlar>ABAQUS 6.6-1>ABAQUS CAE Başlık Çubuğu Menü Çubuğu Araç Çubuğu İçerik Çubuğu Tuval ve Çizim Alanı Model/Sonuç Ağacı Araç Kutusu Alanı Mesaj/Komut Satırı

Detaylı

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma BÖLÜM14 4. EXCEL DE GRAFİK Excel programının en üstün özelliklerinden bir diğeri de grafik çizim özelliğinin mükemmel olmasıdır. Excel grafik işlemleri için kullanıcıya çok geniş seçenekler sunar. Excel

Detaylı

(Şekil 1) Task Bar üzerinde bulunan Start Düğmesi tıklandığında açılan menü Start Menüsü dür. Start Menüsü üzerinde şu standart seçenekler bulunur.

(Şekil 1) Task Bar üzerinde bulunan Start Düğmesi tıklandığında açılan menü Start Menüsü dür. Start Menüsü üzerinde şu standart seçenekler bulunur. WINDOWS 98 Windows 98 Windows 98, bilgisayarla yapılan işlerin daha kolay, hızlı ve güvenli bir sekilde gerçekleştirilmesi için tasarlanmış grafik ara yüzeyli bir işletim sistemidir. Windows 98 ortamında

Detaylı

Pencereler Pencere Özellikleri

Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Windows işletim sistemleri pencere yapıları üzerine inşa edilmiştir. WINDOWS 7 de tüm işlemler pencereler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Programlar ve

Detaylı

Excel 2007 Çalışma Soruları

Excel 2007 Çalışma Soruları Excel 2007 Çalışma Soruları 1) Çalışma sayfasının sekme rengi hangisi ile değiştirilir? a) Ekranın altında yer alan sayfa adı sekmesi çift tıklanarak b) Sayfa adı sekmesi üzerinde farenin sağ tuşu-sekme

Detaylı

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir.

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Sayfa numarası ekleme: Ekle menüsünden sayfa numaraları seçeneğine tıklandığında Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Tarih ve saat ekleme: Ekle menüsünden Tarih

Detaylı

Nakış Yazılım Sürüm 1. BERNINA Sanatsal Tasarım Hızlı Çalıştırma Kılavuzu

Nakış Yazılım Sürüm 1. BERNINA Sanatsal Tasarım Hızlı Çalıştırma Kılavuzu Nakış Yazılım Sürüm 1 BERNINA Sanatsal Tasarım Hızlı Çalıştırma Kılavuzu 1 1 Sanat Tasarım Montajı 1. Sanat tasarımının montajı ilgili yetkili kişinin yetki vermesini gerektirir. 2. Yazılımın montajını

Detaylı

MİCROSOFT POWER POINT 2007 DERS NOTLARI GİRİŞ SEKMESİ

MİCROSOFT POWER POINT 2007 DERS NOTLARI GİRİŞ SEKMESİ MİCROSOFT POWER POINT 2007 DERS NOTLARI GİRİŞ SEKMESİ Seçili metni yada şekli keser (CTRL+X) Seçili metni yada şekli kopyalar (CTRL+C) Kopyalanmış bilgilerin yapıştırılmasını Özel yapıştır komutu kullanılırsa

Detaylı