ve isimlendirme menüsünden 3 boyutlu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ve isimlendirme menüsünden 3 boyutlu"

Transkript

1 AUTOCAD 3D

2 Drafting and Annotation 2 boyutlu kaba çizim ve isimlendirme menüsünden 3 boyutlu modellemeye geçelim

3 VIEW menüsünde neler mevcut

4 1- Named views Daha Önceden Ayarlanmış Görünüm 2-Top View Üstten Görünüm 3-Bottom Viev Alttan Görünüm 4-Left View - Soldan Görünüş 5-Right View Sağdan Görünüş 6-Front View - Önden Görünüş 7-Back View - Arkadan Görünüş 8-SW Isometric Güneybatı Yönünden Görünüş 9-SE Isometric - Kuzeydoğu Yönünden Bakış 10-NE Isometric Kuzeybatı Yönünden Bakış 11-NW Isometric Kuzeybatı Yönünden Bakış 12-Camera - Ekrana Yerleştirilen Kameradan Bakış 13-Previous View Bir önceki görünüşe geri dönmek için 14-Named Views İle Kaydedilmiş Görünümleri Listeler.

5 3D Navigation araçlarındaki Orbit komutu Çizdiğimiz üç boyutlu nesneleri; ekranımızı serbest elle çevirip, döndürüp farklı açılardan görmek için 3D Navigation araçlarındaki Orbit komutunu kullanırız. Orbit in üç tane türü vardır. Birincisi Constried Orbit, ekranın herhangi bir yerinde tıklayıp sürükleyerek ekranı döndürüp farklı açılardan şekillerimizi görebiliriz. İkincisi Free Orbit, ekranımızın ortasında yeşil bir daire çıkar onun içinde iken tıklayıp sürükleyerek ekranı döndürüp farklı açılardan şekillerimizi görebiliriz, üçüncüsü de Continous Orbit, ekranın herhangi bir yerinde tıklayıp sürükledikten sonra sürekli dönerek şekillerimizi farklı açılardan gösterir.

6 Tel kafes modelleme ile oluşturulan modellerin hem içi boştur hem de yüzeyleri yoktur. Conceptual; katı modellemede en çok kullanılan ve en kolay modelleme şeklidir.

7 Hazır Üç Boyutlu Katı Nesneler Polysolid Box- Kutu Wedge Takoz Cone Koni Sphere Küre Cylinder - Silindir Torus- Simit Pyramid- Piramit Helix- yay Plane-düzlem

8 İki boyutlu nesneleri üç boyuta çeviren komutlar Extrude Derinlik vermek Presspull Tut-çek derinlik ver ya da derinliği uzat-daralt Sweep Bir eğri boyunca derinlik vermek Revolve- Bir eksenin etrafında çevirerek üçüncü boyut kazandırmak Loft Kapalı nesnelerin arasını bir eğri boyunca birleştirip derinlik kazandırmak

9 Presspull Tut-çek derinlik ver Loft Kapalı nesnelerin arasını bir eğri boyunca birleştirip derinlik kazandır

10 Revolve- Bir eksenin etrafında çevirerek üçüncü boyut kazandırmak Sweep Bir eğri boyunca derinlik vermek

11 Katı Şekiller arasında düzenleme komutları Union İki ya da daha fazla katı şekli birleştirir. Subtract Bir katı şekilden başka katı şekilleri çıkartarak, içini oyar Intersect İki ya da daha fazla katı şeklin ara kesitinden yeni bir şekil oluşturur.

12 Subtract :çıkar,subtraction:çıkarma işlemi Intersection:Arakesit,bağlantı bölgesi

13 Katı Şekiller Üzerinde Genel Düzenleme Komutları 3D Move Üç eksenli taşıma komutu 3D Rotate Nesneleri bir eksenin etrafında çevirmek için kullanılan döndürme komutu 3D Align- Katı şekilleri birbirleri ile hizalama komutu

14 Box ( Kutu ) Çizme Komutu çalıştırınca başlangıç noktası girilir. Sonra çapraz köşenin yeri belirlenir. İstenirse fare ile tıklanır veya klavyeden, x ve y mesafeleri girilir.(@20,40 gibi). Sonra yükseklik girilir. (40 gibi). Ya da başlangıç noktası girildikten sonra çapraz noktanın yerini klavyeden x,y,z mesafelerinin hepsini gireriz gibi), bu durumda bizden ayrıca yükseklik boyutu istemez. Ekranda çiziminizi üç boyutlu olarak göremiyorsanız view araç çubuğundaki isometrik görüntü düğmelerinden birini tıklayabilirsiniz.

15 Box ( Kutu ) Çizme Komut satırındaki diğer seçenekler şunlardır ; CEnter: Kutunun önce merkez noktası girilir. Diğer seçenekler aynıdır. Cube: Küp çizmek için başlangıç noktasından sonra bu seçenek girilir.(c-enter). Küpün bütün kenarları eşit uzunlukta olduğundan tek bir ölçü ile çizim tamamlanır. Lenght: Sırasıyla uzunluk(x),genişlik(y) ve yükseklik(z) değerleri girilir.

16 Wedge (Takoz) Çizme Çizeceğimiz takozun taban yüzeyi xy düzlemindedir. Yükseklikte z düzleminde pozitif değerdedir. Taban çizmek için çapraz köşeler tıklanır ve yükseklik girilir. Ya da ilk tıklanılan köşeden diğer köşeye x,y,z şeklinde doğrudan koordinat yazılır.

17 Cone(Koni) Çizme Komuta girilince taban merkezi girmemiz istenir. Sonra yarı çap girilir, sonra yükseklik girilir,

18 Sphere (Küre) Çizme Komut çalıştırılınca önce kürenin merkezi belirlenir sonra yarı çapı girilir. İstenirse diameter seçeneği ile çap girilir.

19 Cylinder (Silindir) Çizme Silindir çiziminde önce taban yüzeyi merkezi tıklanır sonra yarı çap veya diameter ile çap girilir sonra yükseklik belirtilir. Eğer silindir dik değilde yatık ise Axis endpoint seçeneği kullanılarak üst yüzeyin merkezi belirlenir. 2 nokta seçeneği de mevcut.

20 Torus (Halka) Çizme Halka çizerken halka yarıçapı ve tüp yarı çapı kullanılır. Simit halkasının önce merkezi belirlenir, sonra halka yarı çapı girilir. Burada halka yarıçapının halkanın dış kısmına değil katı kısmın ortasına kadar olduğuna dikkat ediniz. Sonra tüp yarı çapı istenir. Bu ölçüde katı kısmın yani tüpün yarıçapıdır.

21 Pyramid ( Piramit ) Specify center point of base or Piramidin merkezini belirtin veya ) Specify base radius or ( Piramitin taban yarıçapını girin) Specify height or (Piramitin yüksekliğini gir) ve piramit oluşur. Ya da kenar uzunluklarını belirterek piramit çizebiliriz.

22 Helix ( Helezon,yay) Burgulu helezon nesneler oluşturur. Sorulan sorulara cevap vererek çizilir. CW (saat yönünde) burgulu CCW burgulu ve Yatay helezonlar çizilebilir.

23 Planar suface Yüksekliği sıfır olan plan düzlemi oluşturur.

24 Extrude(Uzatma) Komutuyla Katı Model Çizme Katı model çiziminde en çok kullanılan yöntem diyebiliriz. 2 boyutlu kapalı çizimlere yükseklik vererek katı model oluşturulur. Yükseklik vereceğimiz şekil kapalı bir şekil olmalıdır. Oluşturduğumuz 2 boyutlu çizimlere yükseklik verebilmek için bu çizgilerin birleşik çizgi (polyline) olması gerekir. Eğer birleşik çizgi değilse önce birleştirme yapılır.

25 Pres-Pull ( Tut-Çek ) komutu ile Katı Model Çizme Bu komut autocad in 2007 versiyonundan sonra eklenmiştir. Hem iki boyutlu şekillere Extrude gibi derinlik vererek üç boyutlu hale getirir hem de zaten üç boyutlu olan nesnenin içine tıklanılan yüzeyinden itibaren tutup çekerek uzatıp-kısaltmak için kullanılır.

26 Sweep ( Eğri Boyunca ) komutu ile Katı Model Çizme Kapalı ve bütün iki boyutlu şeklin bir eğriyi izleyerek üç boyutlu katı nesneye dönüşmesini sağlar. Komuta girince önce iki boyutlu kapalı şekil seçilir Sonra bu kapalı şeklin izleyeceği eğri gösterilir ve üç boyutlu katı nesne oluşur.

27 Sweep ( Eğri Boyunca ) komutu

28 Revolve ( Döndürme ) Komutu ile Katı Model Çizme 2 boyutlu olarak çizilmiş bir şekli, bir eksen etrafında istenilen açı değeri kadar döndürerek 3 boyutlu katı nesneler oluşturur. Yine iki boyutlu şeklin kapalı ve tek parça olması gerekir. Bir eksen belirtirsek 3D şeklimiz hazırdır.

29 Revolve(döndür) komutu

30 Loft ile Katı Modelleme İki ya da daha fazla kapalı iki boyutlu şeklin arasını bir çizgi boyunca birleştirip üç boyutlu katı nesneler oluşturur. View araç çubuğundaki Top görünümüne geçip iki adet daire çizin R 5 ve R 10 yarıçaplarında. Sonra SW izometric görünümüne geçin, küçük daireyi aşağıda ortadaki gibi Z yönünde yukarı doğru 25 taşıyoruz. Sonra aşağıda sağdaki alttaki dairenin merkezinden üstteki dairenin merkezine bir çizgi çizdik. Loft komutuna girdik.

31 Loft ile Katı Modelleme

32 Loft ile

33

34 Önceden sınıfta çizdiğimiz 80 m2 lik mimari planı bu sefer pl (polyline) ile tekrar çizelim

35

36 View menüsünden; top görüntü yerine SW izometrik(güney-batı görüntü) ve View küpünden de(üstüne sağ tıklayıp) paralel yerine perspektif seçilip.

37 presspull ile duvarları kaldırırsak; 3D modelling,conceptual,sw izometrik,perspektif

38 Şimdi pencereleri çizelim pl veya rec ile 2D olmalı

39 3D modelling, wireframe, SW izometrik,perspektif ile Qsel ile katmanı pencere olanları seçip F8(ortho) açık iken Z ekseninde 100 cm move ile kaldıralım.orbit ile kontrol edelim.

40 WC penceresini 150cm kaldıralım.qsel ile katmanı pencere olan objeleri seçip ext(extrude) ile hacimlendirelim(100 cm).tel kafes ve conceptual görüntüsü;

41 Sırada duvar-pencere(çıkarma işlemi): Su enter Bu işlemde 3D duvardan 3D pencere çıkarılacak SC açık iken

42 Selection cycling açık iken su enter ile (subtract,çıkar) duvardan pencereyi çıkarırsak;

43 Sırada kapıları çizmek var.

44 3D modeling-sw izometrik-wireframeperspektif

45 ve hızlı seçim ile katmanı kapi olanları seçtirelim

46 Ext(extrude) ile hacim verdirelim(210cm yükseklik)

47 Şimdi subtract ile duvar-kapı yaptıralım.sc açık olmalı:selection cycling

48 Bundan sonraki çalışmamız: Binanın dışarıdan görüntüsünün elde edilmesi: Silüetinin çizilmesi

49 Binanın dış siluetini çıkarmaya çalışalım Pl enter yani polyline ile çizelim. Bütün çizgileri seçip j enter ile join liyelim,birleştirelim. Yeni bir layers,katman (duvar) oluşturalım. Çizimi seçip duvar katmanına atalım.

50

51 Offset ile içeri doğru 20 cm duvar kalınlığı verelim

52 View menüsünden; top görüntü yerine SW izometrik(güney-batı görüntü) ve View küpünden de(üstüne sağ tıklayıp) paralel yerine perspektif seçilip.

53 Duvar çizgileri seçildikten sonra presspull komutu ile duvar içine tıklarsak 3d görüntü elde edilir.

54 Wireframe:tel çerçeve,tel kafes conceptual:kavramsal anlamındadır.

55 Balkonlar ve pencereler de eklensin.fakat şimdilik duvarları kırılmasın.rectangle ile.

56 Dışardan görünen kapıları da çizelim. Kesinlikle pl veya rec enter ile. Binanın çevresini saran (50-70 cm) kaide betonunu da(tretuar) farklı bir katmanda oluşturalım. Çizgiler polyline ile çizildi. Join ile birleştirip tekrar kontrol edilmeli. Aksi takdirde duvarları kaldırmak zorlaşır.

57 Duvar harici katmanları kapatıp presspull ile duvarları kaldırırsak; 3D modelling,conceptual,sw izometrik,perspektif

58 Su basmanı diye bilinen 3 basamaklı merdiven ile çıkılan, malzemesi farklı duvarları da kaldıralım.(presspull ile)

59 Move komutu ile F8(ortho) ile sadece z ekseninde -15 birim aşağıya tretuar,duvarlar 51 cm m enter ile yukarı çıkarılıp su basmanı yerleştirildi.

60 Buraya kadarki katman durumu

61 Sıra pencerelerde:su basmanı+100 =151 cm move komutuyla yukarı taşınacak.qselect ile seçelim,ortho açık olsun. Banyo/WC pencereleri farklı.

62 Ext (extrude) ile hacim verelim Yine qsel ile seçtirmek avantajlı olur.

63 Su enter ile(subtract=çıkar) önce duvarı seçip daha sonra çıkarılmasını istediğiniz yeri işaretleyip entere basmak yeterli.

64 Şimdi sırada 210 cm yüksekliğindeki balkon kapılarının yerlerinin açılması var. Qsel(quick select): hızlı seç komutu ile layer i kapi olan objeleri seçtirelim. Tabii ki wire frame ile.

65

66 Önce bu kapıları 51 cm (su basmanından dolayı)yukarı kaldıralım F8 (ortho)açık iken,sadece Z ekseninde. Daha sonra ext(extrude) komutu ile (210 cm yüksek) hacimlendirelim.

67

68 Sırada balkonlar var.

69 Bu bina 3 katlı olsun dersek; tretuar ve su basmanı katmanlarını kapatıp CO enter ile 2 kat çoğaltmak basit.

70

71 Şimdi öğrendiklerimizi pekiştirmek için yeni bir çalışma yapalım.

72 90 m2 villa projesi

73 90 m2 villa projesi

74

75

76

77

78

79

Sonsuz uzunlukta düzenleme çizgisi oluşturmak için kullanılır.

Sonsuz uzunlukta düzenleme çizgisi oluşturmak için kullanılır. autocad 2d Simge Adı Kullanım Alanı LİNE Çizgi çizmek için kullanılır. CONSTRUCTION LINE Sonsuz uzunlukta düzenleme çizgisi oluşturmak için kullanılır. POLYLINE Yay oluşturmak için kullanılır. ARC Yay

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI : MAKİNE TEKNOLOJİLERİ : AUTOCAD İLE KATI MODELLEME VE GÖRSELLEŞTİRME

MODÜL BİLGİ SAYFASI : MAKİNE TEKNOLOJİLERİ : AUTOCAD İLE KATI MODELLEME VE GÖRSELLEŞTİRME ALAN MODÜL KODU : SÜRE : 40/24 MODÜL BİLGİ SAYFASI : MAKİNE TEKNOLOJİLERİ : AUTOCAD İLE KATI MODELLEME VE GÖRSELLEŞTİRME ÖN KOŞUL : AÇIKLAMA : Bu modül uygulamalı olarak bilgisayar destekli tasarım laboratuvarında

Detaylı

BÖLÜM 16 16. YÜZEY MODELLEME VE KATI MODELLEME

BÖLÜM 16 16. YÜZEY MODELLEME VE KATI MODELLEME BÖLÜM 16 16. YÜZEY MODELLEME VE KATI MODELLEME 16.1. YÜZEY MODELLEME AutoCAD2000, üç boyutlu modelleme yapmak için iki yol kullanır. Bunlar; yüzey modelleme ve katı modellemedir. Yüzey modellemede oluşturulan

Detaylı

3D Nesne Oluşturma Yöntemleri

3D Nesne Oluşturma Yöntemleri 3D NESNE OLUŞTURMA ve BİÇİMLENDİRME İŞLEMLERİ Bu haftaki dersimizde çeşitli geometrilere sahip 3D nesneler oluşturulacaktır. Daha sonra da bu nesneler üzerinde biçimlendirme işlemleri incelenecektir. 3D

Detaylı

3-D. İzometrik snap/grid ayarı. İzometrik çizim. İzometrik çizim. Geometrik Modeller. 3-D ye başlangıç. İzometrik çemberler. İzometrik ölçülendirme

3-D. İzometrik snap/grid ayarı. İzometrik çizim. İzometrik çizim. Geometrik Modeller. 3-D ye başlangıç. İzometrik çemberler. İzometrik ölçülendirme 0.06 A M42 X 1.5-6g 0.1 M B M 6.6 6.1 3-D 20.00-20.13 0.08 M A C 9.6 9.4 C A 0.14 B Modelleme44.60 44.45 8X 45 8X 7.9-8.1 0.14 M A C M 86 İzometrik snap/grid ayarı 9.6 31.8 9.4 31.6 25.5 B 0.1 25.4 36

Detaylı

2 BOYUTLU ÇİZİM KOMUTLARI

2 BOYUTLU ÇİZİM KOMUTLARI AUTOCAD DERS NOTLARI AutoCad Programı: Autocad programı çizim, 3 boyutlu modelleme, görsel modelleme, vs gibi konularda çizim yapmamızı sağlayan, dünyada bu konuda en yaygın kullanılan programdır. Ekran

Detaylı

4. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. inankeskin@karabuk.edu.tr

4. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. inankeskin@karabuk.edu.tr 4. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Tablosu Koordinat Kullanımı...

Detaylı

GÖRÜNÜŞLER. Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır.

GÖRÜNÜŞLER. Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır. GÖRÜNÜŞLER Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır. 03/17 GÖRÜNÜŞLER 6 görünüşün açılımı. (Avrupa Metodu) 04/17 GÖRÜNÜŞLER Kare piramit a b Üstten görünüşlerini çiziniz Koni

Detaylı

AUTOCAD: Çizim Limitleri

AUTOCAD: Çizim Limitleri AUTOCAD: Çizim Limitleri Command: limits Specify lower left corner or [ON/OFF] : 0,0 Specify upper right corner :1000,1000 Çizimde kullanılacak AutoCAD uzayının sınırlarını

Detaylı

Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line)

Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line) HAFTA-3 Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line) Çizime hazırlık (Çizim Kolaylıkları ve Layer Kavramı 0/17 ÖLÇEK Nesnenin gerçek boyutları

Detaylı

GEOMETRİK YÜZEYLER (SURFACES)

GEOMETRİK YÜZEYLER (SURFACES) GEOMETRİK YÜZEYLER (SURFACES) Yüzey geometrik olarak kalınlığı sıfır kabul edilen düzlemler anlamına gelir. SURFACES araç çubuğu üzerinde bulunan düğmeler yardımı ile çizilirler. Bazıları ile ilgili çizim

Detaylı

TEKNİK RESİM. Arş. Grv. M. Adil AKGÜL İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Ana Bilim Dalı. akgulme@itu.edu.tr http://web.itu.edu.

TEKNİK RESİM. Arş. Grv. M. Adil AKGÜL İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Ana Bilim Dalı. akgulme@itu.edu.tr http://web.itu.edu. TEKNİK RESİM 9. Hafta Arş. Grv. M. Adil AKGÜL İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Ana Bilim Dalı akgulme@itu.edu.tr http://web.itu.edu.tr/~akgulme İçerik İleri seviye komutlar Offset Array Mirror Measure Divide

Detaylı

NURBS ÖRNEKLER NOTU: Model FRONT görünümde orijin noktasından başlanarak ilk iki noktası gride snap edilmiş bir şekilde meydana getirilmiştir.

NURBS ÖRNEKLER NOTU: Model FRONT görünümde orijin noktasından başlanarak ilk iki noktası gride snap edilmiş bir şekilde meydana getirilmiştir. NURBS ÖRNEKLER NOTU: Model FRONT görünümde orijin noktasından başlanarak ilk iki noktası gride snap edilmiş bir şekilde meydana getirilmiştir. Gerektiği yerlerde eğri nokataları Move aracıyla taşınarak

Detaylı

AUTOCAD: Çizime hazırlık

AUTOCAD: Çizime hazırlık AUTOCAD: Çizime hazırlık Layer Ayarları Menü : FORMAT LAYERS Komut: layers Komut Kısaltma: LA Çizimde kullanılacak katmanları (layers) ve her katmanda kullanılacak çizgi tipini, rengini ve kalınlığı ayarlanır.

Detaylı

ÜÇ BOYUTLU ÇİZİME GİRİŞ YÜZEY VE KATILARIN BİRLEŞTİRİLMESİ,ÇIKARILMASI,ARA KESİTLERİNİN ALINMASI:

ÜÇ BOYUTLU ÇİZİME GİRİŞ YÜZEY VE KATILARIN BİRLEŞTİRİLMESİ,ÇIKARILMASI,ARA KESİTLERİNİN ALINMASI: ÜÇ BOYUTLU ÇİZİME GİRİŞ YÜZEY VE KATILARIN BİRLEŞTİRİLMESİ,ÇIKARILMASI,ARA KESİTLERİNİN ALINMASI: WCS : World Coordinate System, Dünya (Absolute) Koordinat Sistemi. UCS : User Coordinate System, Kullanıcı

Detaylı

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY HELICAL SWEEP YÖNTEMİ İLE CİVATA ÇİZİMİ 1. Bu ve bundan sonraki hafta basit bir cıvata çizimi yapılacaktır. Cıvata çizimi için ilk olarak cıvata başını çizmek gerekir. Bunun için bir altıgen çizip bu altıgeni

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 AutoCAD Programının Başlatılması 1 AutoCAD Çizim Editörü 2 AutoCAD Arayüzeyi 2 Home Komut Menüsü 4 Insert Komut Menüsü 4 Annotote Komut Menüsü 4 Parametric Komut Menüsü

Detaylı

AÇILIŞ EKRANI. Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır:

AÇILIŞ EKRANI. Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır: AÇILIŞ EKRANI Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır: Tam ortada çizim alanı (drawing area), en altta komut satırı (command line) ve en üstte ve sol tarafta araç çubukları (toolbar). AutoCAD te dört

Detaylı

11. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN.

11. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. 11. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 3 Boyutlu Katı Nesnelerin Modellenmesi

Detaylı

7. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN.

7. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. 7. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Perspektif Çizimler...

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MAKİNE TEKNOLOJİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MAKİNE TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MAKİNE TEKNOLOJİSİ ÜÇ BOYUTLU MODEL OLUŞTURMA VE DÜZENLEME ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından

Detaylı

SKETCHUP PROGRAMI ARAÇLAR VE GÖREVLERİ

SKETCHUP PROGRAMI ARAÇLAR VE GÖREVLERİ SKETCHUP PROGRAMI ARAÇLAR VE GÖREVLERİ Sketchup programı, üç boyutlu çizimler yapmamızı sağlayan bir programdır. Line (Çizgi) Aracı; çalışma ekranında düz çizgi oluşturmaya yarar. Select (Seçim) aracı;

Detaylı

AUTOCAD: Komut Anlatımı

AUTOCAD: Komut Anlatımı AUTOCAD: Komut Anlatımı KOMUTLARIN ANLATIMI Menü : ANA MENÜ ADI ALT MENÜ YADA KOMUT Komut: komutun klavyeden karşılığı Komut Kısaltma: komutun klavyedeki kısa yolu Örnek: Çizgi Çizimi Menü : DRAW LINE

Detaylı

SOLĐD EDGE KOMUTLAR DRAW KOMUTLARI

SOLĐD EDGE KOMUTLAR DRAW KOMUTLARI SOLĐD EDGE KOMUTLAR DRAW KOMUTLARI LINE: 2 boyutlu çizimin olmazsa olmazıdır.bu komutu kullanarak her türlü çizim yaplabilmektedir. Đstediğimiz her türlü ölçü ve açı belirlenerek çizim yapılabilir. Şekil

Detaylı

MODIFY (DÜZENLEME) KOMUTLARI

MODIFY (DÜZENLEME) KOMUTLARI MODIFY (DÜZENLEME) KOMUTLARI Copy: Kopyalama Komutu Klavye kısayolu: co Nesneleri kopyalama işlemi yapar Komut girildiğinde: Select objects: Kopyalanacak nesneleri seçiniz. Nesneleri seçtikten sonra ENTER

Detaylı

Yeditepe Ünivesitesi AutoCAD 2010 ile 3D Modelleme Sayfa 1

Yeditepe Ünivesitesi AutoCAD 2010 ile 3D Modelleme Sayfa 1 Yeditepe Ünivesitesi AutoCAD 2010 ile 3D Modelleme Sayfa 1 Adım 1: Çizim modu olarak 3D modeling seçilir. Adım 2 : Çizim yapılacak görünüş (view) seçilir. Front Adım 7 : Çizilen geometriyi oluşturan tüm

Detaylı

16. Kesit ve Cephe Aracı

16. Kesit ve Cephe Aracı 16. Kesit ve Cephe Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Kesit/cephe bilgi kutusu ile çalışmak Kesit/cephe oluşturmak Kesit/cephe geçerli ayarlarıyla çalışmak Kesit/cephelere erişmek ve değiştirmek Kesit/cephelerin

Detaylı

New Project. User guide

New Project. User guide New Project User guide Table of Contents New Project... 3 Katman Yöneticisi... 4 Katman Yöneticisi Araçları... 6 Katman İşlemleri... 8 Katman Görünümü... 9 Katman Ekleme... 10 Aktif Katman Yapma... 12

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BİLGİSAYARLA MODELLEME

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BİLGİSAYARLA MODELLEME T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BİLGİSAYARLA MODELLEME ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a AUTOCAD: ZOOM Menü : VIEW ZOOM Komut: zoom Komut Kısaltma: Z Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] : a All: Çizim limitleri içindeki çizimi ekrana sığdıracak şekilde

Detaylı

2 TEMEL ÇİZİM KOMUTLARI

2 TEMEL ÇİZİM KOMUTLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 AUTOCAD E GİRİŞ 11 1.1.Autocad Programının Kurulumu 12 1.2.Autocad Çizim Ortamının Tanıtılması 13 1.3.Dosyalama İşlemleri 17 1.3.1Yeni Dosya Açma (NEW) 17 1.3.2 Eski Bir Çizim

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR DONUT İçi dolu daireler ve halkalar çizmek için kullanılan bir komuttur. Kullanım şekli, Draw menüsünde bulunan Donut seçeneği

Detaylı

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ Pro/ENGINEER programında 10 değişik modelleme kısmı bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan ve bizim de işleyeceğimiz parça modelleme (Part) kısmıdır. Bunun yanında montaj (assembly),

Detaylı

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III Dolgu (Fillet) Dolgu (Fillet) komutu, 2 boyutlu nesnelerin kenarlarını ya da 3 boyutlu nesnelerin bitişik yüzeylerini yuvarlamakta ya da dolgulamaktadır.

Detaylı

Menüden Browse kutucuğu seçilir.block seçilir ve okey tuşuna basılır.

Menüden Browse kutucuğu seçilir.block seçilir ve okey tuşuna basılır. İKİ BOYUTLU ÇİZİM DRAW MENÜSÜ KOMUTLARI Line: Çizgi çizmek için line simgesine tıklanır.ekran üzerinde bir nokta işaretlenir.mouse ile yön belirtilerek ikinci nokta belirlenir ve komuttan çıkılır. Açılı

Detaylı

ÜÇ BOYUTLU TASARIM UYGULAMASI

ÜÇ BOYUTLU TASARIM UYGULAMASI ÜÇ BOYUTLU TASARIM UYGULAMASI Aşağıda izometrik perspektifi verilen parçanın A-A bakışı için verilen ayrıntılara da dikkat ederek katı modellemesini oluşturalım. Bu arada bir slayt gösterisi için gerekli

Detaylı

Draw çiz demektir. line (hat,çizgi) ile başlar. Şekil çizmek için kullanılır.

Draw çiz demektir. line (hat,çizgi) ile başlar. Şekil çizmek için kullanılır. Draw çiz demektir. line (hat,çizgi) ile başlar. Şekil çizmek için kullanılır. Hemen bitişiğinde modify (düzenle) araç çubuğu ve komutları bulunur. Control N (New)ile yeni bir dosya açılır. Control O (Open)

Detaylı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Pro/E Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Pro/E Sketch (Taslak Çizim) Ortamı / Yrd.

Detaylı

12. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN.

12. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. 12. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Tablosu Properties panelini

Detaylı

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Kanat Sınırlarını Çizme Taban Kanat Profilinin Hücum ve Firar Kenarları Sınırlarını Çizme Kanat Profilini Dosyadan (.txt) Okuma Geometrik

Detaylı

ÜÇ BOYUTLU ÇİZİME GİRİŞ

ÜÇ BOYUTLU ÇİZİME GİRİŞ AUTOCAD 2004 3 BOYUT EĞİTİM NOTLARI Revizyon: 02 Revizyon Tarihi: 01.08.2004 Hazırlayan: AutoCAD Beyni Sertan Autocad TÜRKAN 3 boyut, 3 boyut egitimi, 3d derleri, 3 boyut ders notlari, kati modelleme,

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ). SANAT VE TASARIM AUTOCAD DE PERSPEKTİF ÇİZMEK

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ). SANAT VE TASARIM AUTOCAD DE PERSPEKTİF ÇİZMEK T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ). SANAT VE TASARIM AUTOCAD DE PERSPEKTİF ÇİZMEK ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Tornada Punta Deliği açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir

Tornada Punta Deliği açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir Tornada Punta Deliği açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir 1- Tornalanacak parça çizilir 2- Translate komutu ile punta deliğine gelecek nokta 0,0,0 koordinatına taşınır 3- Tezgah seçimi yapılır 4-

Detaylı

2. ŞEKLİN ÇİZİLMESİ, ÖLÇÜLENDİRİLMESİ ve ÖLÇÜ AYARLARI

2. ŞEKLİN ÇİZİLMESİ, ÖLÇÜLENDİRİLMESİ ve ÖLÇÜ AYARLARI 2. ŞEKLİN ÇİZİLMESİ, ÖLÇÜLENDİRİLMESİ ve ÖLÇÜ AYARLARI Eksen layerini aktif layer yaparak aşağıdaki gibi herhangi uzunlukta bir düşey bir de yatay eksen çizgileri çizelim. Düşey ekseni, offset komutu ile

Detaylı

Mastercam Temrinleri. Prof.Dr. Muammer NALBANT Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü. M Nalbant

Mastercam Temrinleri. Prof.Dr. Muammer NALBANT Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü. M Nalbant Mastercam Temrinleri Prof.Dr. Muammer NALBANT Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü M Nalbant 2006 1 Temrin 1 Bu temrinde, Şekil 13.11 de görüldüğü gibi 4 yay ve 4 çizgi oluşturmak

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR GRAFİKLERİ LABORATUARI. MAYA ile Animasyon

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR GRAFİKLERİ LABORATUARI. MAYA ile Animasyon KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR GRAFİKLERİ LABORATUARI MAYA ile Animasyon 1.Giriş Bilgisayar Grafiklerinin yaygın uygulama alanlarından biri de 3D animasyonlardır.

Detaylı

Masa Örneği (standard primitives)

Masa Örneği (standard primitives) Masa Örneği (standard primitives) 1. Yeni grid ölçüleri ile başlanır: NOT: Grid ölçü değeri aşağıdaki alanda gözükmesi için ekranın tazelenmesi gerekir. Bunun için aktif olandan farklı bir viewport ile

Detaylı

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları BÖLÜM 04 Çalışma Unsurları Autodesk Inventor 2008 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Çalışma Unsurları Parça ya da montaj tasarımı sırasında, örneğin bir eskiz düzlemi tanımlarken, parçanın düzlemlerinden

Detaylı

DERS 5: REVOLVE. 1. Front Plane de bir sketch açın ve Line komutunu kullanarak aşağıdaki formu çizin ve ölçülendirin.

DERS 5: REVOLVE. 1. Front Plane de bir sketch açın ve Line komutunu kullanarak aşağıdaki formu çizin ve ölçülendirin. DERS 5: REVOLVE Bu derste bir diğer ana katı komutu olan Revolve unsurundan bahsedeceğiz. Revolve bir sketchin belli bir eksen etrafında döndürülmesi sonucu katı oluşturma temeline dayalı olup tek bir

Detaylı

TAKIM YOLU DÜZENLENMESİ (TOOLPATH EDITOR)

TAKIM YOLU DÜZENLENMESİ (TOOLPATH EDITOR) TAKIM YOLU DÜZENLENMESİ (TOOLPATH EDITOR) TOOLPATH > MODIFY > START TOOLPATH EDITOR komutuyla veya aşağıdaki araç çubuğunun ilk tuşuyla takım yolu düzenlemesi açılır. Takım yolunu siler. Takım yolunun

Detaylı

Spline ve Poligon Modelleme Örnekleri Mimari elemanlar oluşturmak

Spline ve Poligon Modelleme Örnekleri Mimari elemanlar oluşturmak Spline ve Poligon Modelleme Örnekleri Mimari elemanlar oluşturmak Döşeme ve Duvar Çalışmaya Grid ayarları 50x50 cm olacak şekilde başlanır. Döşeme yandaki ayarlarla oluşturulur. Modify panelinden bu elemana

Detaylı

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME 17.1. HİDE Üç boyutlu katı modelleme ve yüzey modellemede Wireframe yapılarının görünmemesi için çizgileri saklama görevi yapar. HİDE komutuna

Detaylı

Kanal açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir

Kanal açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir Kanal açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir 1- Tornalanacak parça çizilir 2- Translate komutu ile punta deliğine gelecek nokta 0,0,0 koordinatına taşınır 3- Tezgah seçimi yapılır 4- Kütük tanımlaması

Detaylı

Round-Chamfer / Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY

Round-Chamfer / Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY ROUND ve CHAMFER KOMUTLARI 1. Round ve Chamfer komutlarını uygulamak için daha önceden çizilmiş bir katı modele ihtiyaç bulunmaktadır. Bu yüzen ilk olarak herhangi bir katı model FILE menüsünden OPEN komutu

Detaylı

3DS MAX Ortamında AutoCAD Dosyaları ile Çalışmak

3DS MAX Ortamında AutoCAD Dosyaları ile Çalışmak 3DS MAX Ortamında AutoCAD Dosyaları ile Çalışmak 3DS MAX, başka AutoCAD olmak üzere birçok CAD yazılımına ait modelin daha esnek 3D modelleme, render ve animasyon için transfer edilebileceği bir ortam

Detaylı

2 AUTOCAD 2017 İLK GİRİŞ AYARLARI

2 AUTOCAD 2017 İLK GİRİŞ AYARLARI VII İÇİNDEKİLER 1 AUTOCAD E GİRİŞ 1 Dosya İşlemleri 3 Boş Dosya Açma 3 Dosya Kaydetme 3 Dosya Açma 4 Ribbon ve Toolbar 5 2D Drafting & Annotation 6 3D Basic 6 3D Modeling 6 Toolbar 6 Menü Tanıtımları 7

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR CHAMFER (Pah kırma) Objelerin köşelerine pah kırmak için kullanılır. [Undo/Polyline/Distance/Angle/Trim/mEthod/Multiple]

Detaylı

Çizim komutlarının bulunduğu Create menüsü

Çizim komutlarının bulunduğu Create menüsü Mastercam X6 Programında takım yollarının NC kodlarını çıkarabilmek için öncelikle 2 boyutlu çizim komutlarını kullanarak parçamızı ekrana çizmemiz gerekir. Şimdi 2 boyutlu çizim komutlarını işleyeceğiz.

Detaylı

2 AUTOCAD 2018 İLK GİRİŞ AYARLARI

2 AUTOCAD 2018 İLK GİRİŞ AYARLARI VII İÇİNDEKİLER 1 AUTOCAD E GİRİŞ 1 Dosya İşlemleri 3 Boş Dosya Açma 3 Dosya Kaydetme 3 Dosya Açma 4 Ribbon ve Toolbar 5 2D Drafting & Annotation 6 3D Basic 6 3D Modeling 6 Toolbar 6 Menü Tanıtımları 7

Detaylı

SoildWorks ilave modülünde bulunan ek yazılımlar (Add-Ins)

SoildWorks ilave modülünde bulunan ek yazılımlar (Add-Ins) SolidWorks Nedir? SoildWorks ilave modülünde bulunan ek yazılımlar (Add-Ins) PhotoWorks, MotionManager SolidWorks katı unsurları (Features).. 2 3 4 5 6 7 8 Parça unsurlarının alt yapısını oluşturmak için;

Detaylı

BÖLÜM 14 14. AUTOCAD EKRANINDA GÖRÜNÜŞ TANIMLAMA

BÖLÜM 14 14. AUTOCAD EKRANINDA GÖRÜNÜŞ TANIMLAMA BÖLÜM 14 14. AUTOCAD EKRANINDA GÖRÜNÜŞ TANIMLAMA 14.1. VIEW ÇEK MENÜSÜ View çek menüsünde genelde üç boyut çizimlere özellik kazandırılması ve görünümle seçenekleri barındırır. Şimdi buradaki bütün alt

Detaylı

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 130 Bilgisayar Destekli Teknik Resim Ders Sunumu 2 Yrd. Doç. Dr. Eray Arslan eray.arslan@inonu.edu.tr Çizim Alanı Sınırlarının Ayarlanması (Limits komutu)

Detaylı

Bu bölümde modeli projelendirmeye yönelik AutoCAD den dosya almak, kesit oluşturmak, ölçülendirme ve yazı yazma komutları ele alınacaktır.

Bu bölümde modeli projelendirmeye yönelik AutoCAD den dosya almak, kesit oluşturmak, ölçülendirme ve yazı yazma komutları ele alınacaktır. 04. Projelendirme Bu bölümde modeli projelendirmeye yönelik AutoCAD den dosya almak, kesit oluşturmak, ölçülendirme ve yazı yazma komutları ele alınacaktır. AutoCAD den Dosya Almak Çok sık bir şekilde

Detaylı

1.Adım: Boş Mimari dosyası çift tıklanarak açılır.

1.Adım: Boş Mimari dosyası çift tıklanarak açılır. TESİSAT SINAV SORUSUNUN ÇİZİMİ 1.Adım: Boş Mimari dosyası çift tıklanarak açılır. 2.Adım: CTRL ve 2 tuşlarına aynı anda basarak şablon dosyayı bulur, çift tıklayarak açarız. 1 3.Adım: Açılan yeni pencerede

Detaylı

Fonction ve Mograph ile Merdiven yapma Halil Türker 12 Mart 2009 SAMSUN

Fonction ve Mograph ile Merdiven yapma Halil Türker 12 Mart 2009 SAMSUN Fonction ve Mograph ile Merdiven yapma Halil Türker 12 Mart 2009 SAMSUN Basamak Dublicate Merdiven Instance ve Mograph ile döner merdiven yapmak 1. Bu örnek dersimizde C4d nin Modeling-modelleme araçlarından

Detaylı

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma BÖLÜM14 4. EXCEL DE GRAFİK Excel programının en üstün özelliklerinden bir diğeri de grafik çizim özelliğinin mükemmel olmasıdır. Excel grafik işlemleri için kullanıcıya çok geniş seçenekler sunar. Excel

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR Bilgisayar Destekli Tasarım Nedir? CAD (Computer Aided Design) Bütün mühendislik alanlarında olduğu gibi makine mühendislerinin

Detaylı

1 TEKNOLOJİ TASARIM DERSİ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM SKETCH UP BAŞLANGIÇ

1 TEKNOLOJİ TASARIM DERSİ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM SKETCH UP BAŞLANGIÇ 1 SKETCH UP BAŞLANGIÇ 1.MENÜ: Menü çubuğunda 8 farklı ayar butonu bulunur. Bunlar File, Edit, View, Camera, Draw, Tools, Window, Help. 2.VİEWS(GÖRÜNÜMLER):Çizim yaparken zaman zaman ekrandaki bakış açımızı

Detaylı

MAYA ile 3D Modelleme

MAYA ile 3D Modelleme KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR GRAFİKLERİ LABORATUARI MAYA ile 3D Modelleme 1. Giriş 3D oyunlar ve animasyonlar Bilgisayar Grafiklerinin günümüzde en yaygın uygulama

Detaylı

OBJECT GENERATOR 2014

OBJECT GENERATOR 2014 OBJECT GENERATOR 2014 GİRİŞ Sonlu elemanlar modellemesindeki Mechanical ortamında temas tanımlanması, bağlantı elemanı, mesh kontrolü veya yük girdilerinin uygulanması aşamasında çoklu bir yüzey varsa

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ-1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ-1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ-1 Bu modülde resim çerçevesi, sehpa, TV dolabı, izometrik perspektifleri, kesit ve detaylarını ölçüsüne ve kurallara uygun olarak bilgisayarda çizimini öğreneceksiniz.

Detaylı

Pro\ENGINEER WILDFIRE 3.0 PROGRAMININ TANITILMASI

Pro\ENGINEER WILDFIRE 3.0 PROGRAMININ TANITILMASI 1 Pro\ENGINEER WILDFIRE 3.0 PROGRAMININ TANITILMASI A Model Tree ( Model Ağacı ) sıralanır. Program Ekranı : Bu kısımda parça modelleme sırasında uygulanan işlemler B Browser Çizim Alanı : Bu kısım Pro\ENGINEER

Detaylı

(AUTOCAD-I) DERS NOTLARI

(AUTOCAD-I) DERS NOTLARI GAZ ÜN VERS TES TEKNOLOJ FAKÜLTES AAT MÜHEND SL BÖLÜMÜ LG SAYAR DESTEKL MAR Ç M (AUTOCAD-I) DERS NOTLARI HAZIRLAYAN: DR. GÖKHAN DURMU EK M 2012 Haz rlayan ve Derleyen: Dr. G.DURMU Sayfa 1 / 38 Formül 1.

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

3ds max ders örnekleri PROF. DR. SALİH OFLUOĞLu LCD ekran

3ds max ders örnekleri PROF. DR. SALİH OFLUOĞLu LCD ekran LCD ekran Box primitifi ile yandaki şekil oluşturulur. Sağ tıklanılıp Editable Polygon şekline dönüştürülür. 1 Arka taraf çevrilir ve Extrude uygulanır. %80 ile Scale uygulanır. Bevel Inset Scale (X yönünde)

Detaylı

AutoCAD SORULARI 3. 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında toplanmıştır?

AutoCAD SORULARI 3. 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında toplanmıştır? AutoCAD SORULARI 3 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında c) Help d) Modify 2) AutoCAD'de çizgi/obje üretmeye (çizmeye) yarayan komutlar hangi menü altında

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI BİLGİSAYARLA MERDİVEN ÇİZİMİ 482BK0046 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer

Detaylı

Ders 3 - Eğitim 3. İlk önce çizimleri ve aşağõdaki konularõ gözden geçirin. Yeni bir model başlatmak

Ders 3 - Eğitim 3. İlk önce çizimleri ve aşağõdaki konularõ gözden geçirin. Yeni bir model başlatmak Ders 3 - Eğitim 3 İlk önce çizimleri ve aşağõdaki konularõ gözden geçirin. Yeni bir model başlatmak Üç boyutlu görünüş oluşturmak Aks çizgilerini oluşturmak Üç boyutlu, plan ve yan görünüşler oluşturmak

Detaylı

MÜHENDİSLİK ÇİZİMLERİ İNŞ 2010 (2+1) Doç.Dr. Okan Fıstıkoğlu Doç.Dr. Ali Gül Doç. Dr. Cem Polat Çetinkaya Dr. Öğr. Üyesi Sadık Can Girgin

MÜHENDİSLİK ÇİZİMLERİ İNŞ 2010 (2+1) Doç.Dr. Okan Fıstıkoğlu Doç.Dr. Ali Gül Doç. Dr. Cem Polat Çetinkaya Dr. Öğr. Üyesi Sadık Can Girgin MÜHENDİSLİK ÇİZİMLERİ İNŞ 2010 (2+1) Doç.Dr. Okan Fıstıkoğlu Doç.Dr. Ali Gül Doç. Dr. Cem Polat Çetinkaya Dr. Öğr. Üyesi Sadık Can Girgin HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev

Detaylı

DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: 1. Adım Uzunlukları diş üstü dairesi çapından biraz büyük olacak şekilde bir yatay ve bir düşey çizgi çizilir.

DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: 1. Adım Uzunlukları diş üstü dairesi çapından biraz büyük olacak şekilde bir yatay ve bir düşey çizgi çizilir. DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: Bir dişli çarkın çizilebilmesi için gerekli boyutların tanımlaması gerekir. Yandaki şekilde gösterilen boyutların hesaplanması için gerekli formüller aşağıda belirtilmiştir. Do= Bölüm

Detaylı

CAEeda TM ONERA M6 KANADI NAVIER-STOKES ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA VE ÖNİŞLEM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM ONERA M6 KANADI NAVIER-STOKES ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA VE ÖNİŞLEM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM ONERA M6 KANADI NAVIER-STOKES ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA VE ÖNİŞLEM EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Kabuk Bölgeleri Oluşturma Çözümağındaki Elemanların Normal Yönlerini Kontrol Etme Çözümağında

Detaylı

BÖLÜM 5 5. ÇİZİM ALANINA ÖZELLİK KAZANDIRMAK. Başlangıçta yapılabilen ayarlar, daha sonra çizim alanının içinde iken de yapılabilir.

BÖLÜM 5 5. ÇİZİM ALANINA ÖZELLİK KAZANDIRMAK. Başlangıçta yapılabilen ayarlar, daha sonra çizim alanının içinde iken de yapılabilir. 62 BÖLÜM 5 5. ÇİZİM ALANINA ÖZELLİK KAZANDIRMAK Çizdiğiniz her nesne birimlerle ölçülür. Çizmeden önce AutoCAD içinde birimlerin değerini belirlemeniz gerekir. Örneğin, bir çizim içindeki nesneler gerçek

Detaylı

22. Ölçü ve Kot Eklemek

22. Ölçü ve Kot Eklemek 22. Ölçü ve Kot Eklemek Bu Konuda Öğrenilecekler: Ölçülendirme birimi ve hassasiyetini ayarlamak Doğrusal ölçülendirme aracı geçerli ayarları ile çalışmak Doğrusal ölçülendirme çizgisi oluşturmak Mevcut

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

3. Bölüm DRAW (ÇİZİM) VE MODIFY (DÜZENLEME) KOMUTLARI

3. Bölüm DRAW (ÇİZİM) VE MODIFY (DÜZENLEME) KOMUTLARI 81 3. Bölüm DRAW (ÇİZİM) VE MODIFY (DÜZENLEME) KOMUTLARI 82 83 84 DRAW (ÇİZİM) KOMUTLARI Modelling Circle Donut Spline Ellipse Block Line Ray Construction Line Multiline Polyline 3D Polyline Polygon Rectangle

Detaylı

Tornada Raba ve Klavuz Çekme izlenecek işlem sırası şu şekildedir

Tornada Raba ve Klavuz Çekme izlenecek işlem sırası şu şekildedir Tornada Raba ve Klavuz Çekme izlenecek işlem sırası şu şekildedir 1- Tornalanacak parça çizilir 2- Translate komutu ile punta deliğine gelecek nokta 0,0,0 koordinatına taşınır 3- Tezgah seçimi yapılır

Detaylı

03. Ölçülü ve Verimli Çalışmak

03. Ölçülü ve Verimli Çalışmak 03. Ölçülü ve Verimli Çalışmak Bu başlık altında bir kenarı referans alarak düz veya açılı mesafe girerek varlıklar oluşturma ve çizim elemanlarını grup ve bileşenler olarak ayırarak esnek çalışma imkanı

Detaylı

TEKNİK RESİM (Kısa Özet)

TEKNİK RESİM (Kısa Özet) TEKNİK RESİM (Kısa Özet) Yrd.Doç.Dr. Okan Fıstıkoğlu HAFTA-1 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri AutoCAD

Detaylı

KATI MODELLERDEN İKİ BOYUTLU GÖRÜNÜŞLERİ ÜRETMEK

KATI MODELLERDEN İKİ BOYUTLU GÖRÜNÜŞLERİ ÜRETMEK KATI MODELLERDEN İKİ BOYUTLU GÖRÜNÜŞLERİ ÜRETMEK Katı modeli çizilen bir objenin bize sağladığı avantajlar görsellik yanında parçanın iki boyutlu görünüşlerini de birkaç dakika içinde çizilmesini sağlamasıdır.

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLGİSAYARLA ÇİZİM TEKNİKLERİ 2

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLGİSAYARLA ÇİZİM TEKNİKLERİ 2 T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLGİSAYARLA ÇİZİM TEKNİKLERİ 2 ANKARA OCAK 2005 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... i AÇIKLAMALAR...iii

Detaylı

BÖLÜM 11. Çizim elemanlarına tarama işlemleri yapar.

BÖLÜM 11. Çizim elemanlarına tarama işlemleri yapar. BÖLÜM 11 11. TARAMA İŞLEMLERİ 11.1. BHATCH Çizim elemanlarına tarama işlemleri yapar. BHATCH komutu, çizimde bir nesnenin oluşturduğu kapalı alanı farklı desenlerle taramak için kullanılır. Farklı nesnelerden

Detaylı

3. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM VE ARAÇLARI

3. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM VE ARAÇLARI 3. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM VE ARAÇLARI Computer Aided Drafting/Design kelimelerinin baş harfleri olan CAD in Türkçe karşılığı BDÇ Bilgisayar Destekli Çizim veya BDT Bilgisayar Destekli Tasarım anlamına

Detaylı

ÜÇ BOYUTLU ÇĐZĐME GĐRĐŞ

ÜÇ BOYUTLU ÇĐZĐME GĐRĐŞ Sayfa 1 / 37 AUTOCAD 2004 3 BOYUT EĞĐTĐM NOTLARI Revizyon: 01 Revizyon Tarihi: 12.08.2007 Hazırlayan: Evren BAYRAM Autocad 3 boyut, 3 boyut egitimi, 3d dersleri, 3 boyut ders notlari, kati modelleme, persfpektif

Detaylı

SOLIDWORKS 2009 PROFESSIONAL EĞİTİM PROGRAMI (CSWA UYUMLU)

SOLIDWORKS 2009 PROFESSIONAL EĞİTİM PROGRAMI (CSWA UYUMLU) SOLIDWORKS 2009 PROFESSIONAL EĞİTİM PROGRAMI (CSWA UYUMLU) Temel Fonksiyonlar SolidWorks te tasarım mantığına giriş, Arayüz tanıtımı Sketch komutlarına giriş, Sketch çizimi Ölçülendirme ve İlişkilendirme

Detaylı

TEMEL SPICE KULLANIMI. OrCAD programını çalıştırıp, File New Project e tıklayalım. Analog or Mixed A/D seçip proje ismi ve yerini girelim

TEMEL SPICE KULLANIMI. OrCAD programını çalıştırıp, File New Project e tıklayalım. Analog or Mixed A/D seçip proje ismi ve yerini girelim TEMEL SPICE KULLANIMI OrCAD programını çalıştırıp, File New Project e tıklayalım Analog or Mixed A/D seçip proje ismi ve yerini girelim 1 Create a blank project e tıklayıp OK diyelim Yeni bir şematik otomatik

Detaylı

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I CAD yazılımı nedir? CAD ya da CADD (computer-aided design and drafting) bilgisayar teknolojileri yardımı ile dijital ortamda tasarım yapılabilmesini

Detaylı

NetCAD de Yan Nokta Hesabı (Prizmatik Alımla Ölçülen Detayların Haritaya Çizilmesi ve Prizmatik Ölçü Krokisinin Hazırlanması)

NetCAD de Yan Nokta Hesabı (Prizmatik Alımla Ölçülen Detayların Haritaya Çizilmesi ve Prizmatik Ölçü Krokisinin Hazırlanması) NetCAD de Yan Nokta Hesabı (Prizmatik Alımla Ölçülen Detayların Haritaya Çizilmesi ve Prizmatik Ölçü Krokisinin Hazırlanması) Prizmatik Ölçü Yöntemi ile Detay Alımında yapılması gereken işlem, poligon

Detaylı

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 7 7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ 7.1. Belgeye Resim Eklemek Word programı; belgelere kendi içindeki resim galerisinde bulunan resimleri veya başka programlarda düzenlenmiş resimleri

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı