Lynn Allen dan AutoCAD 2011 kullanımı için İpuçları ve Püf Noktaları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Lynn Allen dan AutoCAD 2011 kullanımı için İpuçları ve Püf Noktaları"

Transkript

1 Lynn Allen dan AutoCAD 2011 kullanımı için İpuçları ve Püf Noktaları Kullanıcı Arayüzü Yeni içerik duyarlı Kullanıcı Arayüzü seçilen nesnelere bağlı olarak otomatik olarak geçiģ yaptığından her zamankinden daha verimlidir. Şeridin (Ribbon) Değiştirilmesi ġeridin daha az yer kaplamasını isteyenler için, Ģerit döngüsü düğmesine eklenen yeni aģağıya çekilip açılan menüyü takdir edeceksiniz. Yeni Panel e Minimize Düğmeler seçeneği her panel için büyük simgeler görüntüler. Panel düğmenin üzerinden geçtiğinizde geniģleyecektir. NOT: Hala ġeridi kullanmaya hazır değilseniz çalıģma alanınızın AutoCAD Classic e geçiģini yaparak araç çubuklarına ve aģağıya çekilip açılan menüler için geriye geçiģ yapabilirsiniz. Pencere Çizimi AutoCAD 2011 Ģimdi model alanında koyu gri bir arka planı (varsayılan) görüntüler. SEÇENEKLER'de (OPTIONS) Görüntü (Display) sekmesi kolayca renk değiģtirmenize olanak tanır. Izgara artık grafik kâğıdına (yatay ve dikey kılavuz çizgileri) benzemek üzere değiģtirilmiģtir. Izgara etkinleģtirildiği zaman X ve Y eksenlerini belirtmek için UCS den uzanan kırmızı ve yeģil çizgileri görürsünüz.

2 Hızlı Erişim Araç Çubuğu Hızlı EriĢim Araç Çubuğu (Quick Access Toolbar), ÇalıĢma Alanı (Workspace) menüsü ve FARKLI KAYDET (SAVEAS) olarak iki yeni ekleme vardır. Ayrıca ġeridin altındaki Hızlı EriĢim Araç Çubuğunu taģıyabilirsiniz. İPUCU: Her zaman hızlı eriģim için Katman (Layer) aģağıya çekilip açılan listesini Hızlı EriĢim Araç Çubuğu'na koyun! Katman aģağıya çekilip açılan listesi üzerine basit bir sağ tıklama onu kolayca eklemenize izin verir.

3 Şeridi Özelleştirme Yeni geliģtirmeler Kat (Fold) panelleri eklemenize izin verir. Sekmeden AutoCAD pencerenizin boyutunu değiģtirdikçe veya panelleri ekledikçe ve kaldırdıkça, Kat panelleri kullanılabilir alanı doldurmak için yatay olarak yeniden boyutlandırılır. CUI da her panel için varsayılan, maksimum ve minimum düğme boyutu belirtebilirsiniz. Gezinti Yeni Gezinti (Navigation) çubuğu daha önceden Durum (Status) çubuğunda mevcut olan gezinti araçlarının yerine geçer. Bu yeni çubuk varsayılan olarak ekranın sağ tarafında bulunur ve Autodesk SteeringWheels, ViewCube, ShowMotion, Pan (Yatay/DüĢey Kaydırma), Zoom (Büyütme/Küçültme) ve Orbit (Yörünge) içerir. Gezinti çubuğu 3D ayrıca Bağlantı (Connexion) sistemi sürücüsü mevcut olduğunda 3D Bağlantı cihazları için destek de içerir.

4 ViewCube artık 2D Wireframe (Tel çerçeve) görsel stili desteklemektedir (saat yönünde ve saat yönünün tersine kontrolleri 2B düzlemde bakıģ açısını döndürmek için yararlı bulabilirsiniz. UCS Simgesi Her eksenin artık kendi rengi vardır: kırmızı için X, yeģil için Y ve mavi için Z. Nesne Seçme ve Oluşturma araçları Nesne Görünürlüğü Artık nesne görünürlüğünü katman görünürlüğünden bağımsız olarak kontrol edebilirsiniz! Nesneleri Ġzole Et (Isolate Objects) aracı (sağ tıklama menüsüne bulunan) sadece seçilmiģ olan nesneleri (diğer her Ģey gizlenir) görüntüler. Bu karmaģık çizimlerin içinde çalıģmayı daha kolay duruma getirir. SeçilmiĢ olan nesneleri gizlemek için Nesneleri Gizle (Hide Objects) aracını (yine sağ tıklama menüsüne bulunan) kullanabilirsiniz. Nesneleri Ġzole Etmeyi Sonlandır (End Object Isolation) aracı ile gizlenmiģ olan nesneleri hızla geri yükleyin.

5 NOT: Nesne izolasyonunun çizim oturumları arasında devam etmekte olup olmadığını kontrol etmek için NESNE ĠZOLASYON MODU (OBJECT ISOLATION - MODE) (Aman Allahım!) sistem değiģkenini kullanın. Durum çubuğunun sağ alt köģesinde bulunan lamba simgesi çizimde nesne izolasyonunun aktif durumda olup olmadığını gösterir. İPUCU: Bu araçlar 3D içinde çalıģırken ÇOK değerli olabilir!

6 Nesne Seçimi Yeni Benzer Seç (Select Benzer) aracı aynı tipte ve özelliklerde olan nesneleri hızlı bir Ģekilde (Hızlı Seç ten (Quick Select) çok daha hızlı) seçmenize olanak sağlar. Bir veya daha fazla nesne seçili olduğunda sağ tıklama menüsünde bu aracı bulun. Hangi özelliklerin filtre edileceğini belirlemek için Ayarlar (Settings) seçeneğini kullanın (yalnızca komu satırından hattan BENZER SEÇ (SELECTSIMILAR) girdiğinizde mevcuttur) İPUCU: Benzer Seç ile eģleģtirmek için birden fazla nesneyi seçebilirsiniz. Örneğin, Katman filtresi etkinleģtirilmiģse ve iki farklı katman üzerinde bulunan bir daire ve bir çizgi seçecek olursanız, AutoCAD daire ile eģleģen nesnelerin hepsini ve çizgi ile eģleģen nesnelerin hepsini bulacaktır. SEÇ-EKLE (PICKADD) Siz Programcılar için: sistem değiģkeni SEÇ- EKLE 2 olarak yeni bir varsayılan değere sahiptir güçlü PICKADD. SEÇ (SELECT) komutu ile seçilen nesneler Ģimdi komuttan çıktıktan sonra bir "ilk-seç" durumunda kalacaktır. Seçim Döngüsü (Selection Cycling) Yeni Seçim Döngüsü aracı (durum çubuğu üzerinde kontrol edilen) ile örtüģen nesneleri kolayca seçin. BaĢka nesneler ile örtüģen bir nesneyi seçtiğiniz zaman, AutoCAD tüm örtüģen nesnelerin listesini görüntüler. Listede gezindikçe nesneler vurgulanır. İPUCU: Seçim Döngüsü 3D içinde çalıģırken çok değerli olabilir!

7 Nesne Oluşturma Var olan bir nesne ile aynı tip ve özelliklere sahip bir nesne çizmeniz mi gerekiyor? ĠĢi anında yapmak için yeni Seçileni Ekle (Add Selected) aracını kullanın! Örneğin, bir çoklu- çizgi seçin sağ tıklama menüsünden Seçileni Ekle seçin ve AutoCAD aynı özelliklere sahip baģka bir çoklu-çizgi oluģturmaya hazırdır. Bu KOSKOCAMAN bir zaman kazandıran bir Ģeydir! Parametrikler: Geometrik Sınırlamalar AutoCAD e Parametrikler eklenmesi AutoCAD nesnelerinizi her zamankinden daha akıllı yapacaktır! Geometrik sınırlamalar size nesneler veya nesnelerin kilit noktaları arasında bir iliģki oluģturma olanağı sağlar. Oysa geleneksel nesne anında fotoğrafları geçicidir, tasarım amacınızı koruyabilmenizi sağlamak için sınırlamalar nesneler ile kalır. Örnek olarak, iki çizginin her zaman birbirlerine dik açılı olarak kalmasını ya da bir yay ve bir dairenin hep ortak merkezli olarak kalmasını isteyebilirsiniz. Parametrik sekmesi geometrik sınırlamaları eklemeyi ve kontrol etmeyi kolaylaģtırmaktadır. Ayrıca GEO-SINIRLAMA (GEOMCONSTRAINT) komutunu da kullanabilirsiniz. Sınırlamalar Ekleme Basit olarak, paralel gibi bir geometrik sınırlama aracı seçin ve paralel bir iliģkiyi sürdürmek istediğiniz iki nesne seçin. Ġkinci nesne ilkine paralel olarak ayarlanacağından dolayı burada ilk seçilen nesne önemlidir. Bu tüm geometrik sınırlamalar ile olan durumdur. NOT: Geometrik Sınırlamalar Ģimdi elipsler ve metin için geliģtirilmiģtir! AutoCAD 2011 bir nesneye (bir nokta yerine) sınırlandırılmıģ Sabit, Yatay, Dikey ve Simetri sınırlamaları için yeni sınırlama simgeleri getirmiģtir.

8 Çizgi etrafında Simetrik için yeni bir sınırlama simgesi de eklendi. Yeni AutoCAD 2011 son komutu tekrarlamak için sadece gir (enter) tuģuna basmakla son geometrik sınırlama seçeneği kolayca tekrarlama yeteneğidir. Her sınırlama artık Geometrik Panel den seçilmiģ kendi bireysel komutuna sahiptir. Eklenen sınırlamaları belirtmek için nesneler üzerinde sınırlama çubuklarında geometrik simgeler görünür. Bu sınırlama çubukları ekranda herhangi bir pozisyona sürüklenebilir, Ģeritten Tümünü Gizle (Hide All) seçerek gizlenebilir veya bunlar Tümünü Göster (Show All) ile geri döndürülebilir. Göster (Show) seçeneği size sınırlama çubuklarını görüntülemek istediğiniz nesneleri seçmek olanağı sağlar. Nesneler o anda gizli olsa bile, nesneler seçildiğinde sınırlama çubuklarını görmenizi sağlayan yeni seçenek dâhil olmak üzere çeģitli sınırlama çubukları seçeneğini yönetin. Geometrik Sınırlamalardan Anlam Çıkarma AutoCAD 2011 bize durum çubuğundaki yeni Sınırlamalardan Anlam Çıkar (Infer Constraints) düğmesi aracılığıyla geometrik sınırlamalar ile nesneler oluģturmayı her zamankinden daha kolay duruma getirmektedir.

9 Sınırlamalardan Anlam Çıkar geometri (veya düzenlenmiģ) düğmesi AÇIK duruma getirildiğinde, geometri çizildikçe sınırlamalar otomatik olarak eklenir. Örneğin, Dik Açılı nesnenin anında fotoğrafları dik açılı sınırlamalar ekler. Sınırlamalardan çıkartılan anlamlar, uygun geometrik sınırlamalar ekleyerek dikdörtgenler ((DĠKDÖRTGEN (RECTANG) komutu ile yapılan), pah kırmalar (fillets) ve yumuģatılmıģ kenarlar (chamfers) ile mükemmel çalıģır. Gerçek bir dikdörtgen gibi davranan bir dikdörtgen (dik açılı sınırlamalar ile) ya da onların temel geometrini (teğet ve çakıģık) takip eden pah kırmaları düģünün. İPUCU: Bir nokta ve bir nesne arasında bir çakıģık sınırlama uygulamak için En Yakın nesne anında fotoğrafı (Nearest object snap) kullanabilirsiniz. Örnek olarak, çizginin sanal uzantısı dâhil olmak üzere, çizgi boyunca her yerde hareket edebilen bir bloğu bir çizgi üzerine yerleģtirmek için bir En Yakın ı kullanabilirsiniz. Oto-Sınırlama (AutoConstrain) Bu Ģimdiye kadar görülen en iyi araçtır! Daha önceden çizilmiģ nesneler grubu seçin ve AutoCAD onları sizin için otomatik olarak sınırlayacaktır! Öncelikleri, toleransları, vb. ayarlamak istiyorsanız Sınırlama Ayarları (Constraint Settings) yöneticisinde Oto-Sınırlama sekmesini kullanın (ġeridi kullanmak istemiyorsanız SINIRLAMA AYARLARI (CONSTRAINSETTINGS) komutunu kullanın.)

10 İPUCU: Oto-Sınırlama içinde tolerans değerleri ayarlayarak küçük boģluklar ve çıkıntılar çizimleri ile onarın. Ġnanılmaz, bu bir sihir! Parametrikler: Boyutsal Sınırlamalar AutoCAD deki geometri her zaman boyutlarla sürülür. Bir çizgi çizeriz, uzunluğu düzeltiriz ve ardından çizgiyi boyutlandırırız. Geometriyi boyutlardan sürseydiniz ne olurdu? Boyut değerini değiģtirirsiniz ve geometri otomatik güncellenir! Bu tam olarak AutoCAD 2011 de sahip olduğumuz Ģeydir. Parametrikler sekmenin merkezinde bulunan boyutsal sınırlamaları göreceksiniz. Ayrıca BOYUT SINIRLA (DIMCONSTRAINT) komutunu da kullanabilirsiniz. Burada, boyutların tanıdık türlerini bulacaksınız, ama bu boyutlar geometrimizi sürebilir. Örnek olarak, bir daireyi Yarıçap (Yarıçap) seçeneği ile boyutlandırabilirsiniz ve daha sonra değerinizi kontrol edebilirsiniz. Boyutsal Sınırlamaları kolayca değiģtirebilmek istediğiniz geometri üzerinde veya belirli bir boyuta sınırlandırmak istediğiniz geometri üzerinde kullanmak isteyeceksiniz. Eğer iki delik arasındaki mesafenin her zaman 3mm olması gerekiyorsa, bunu boyutsal olarak sınırlamak geometrinin geri kalanına ne olduğuna bakılmaksızın bunu o mesafeye zorlar. İPUCU: BOYUT SINIRLA komutu ile geleneksel bir boyutu yeni sınırlı boyuta dönüģtürebilirsiniz. Bir sınırlı boyutu geleneksel bir boyuttan görsel olarak ayırt etmenize yardımcı olmak için bir kilit simgesi görüntülenir. Bunların boyutları büyütme/küçültme ile değiģmeyen Ģekildedir (ne kadar büyütme veya küçültme yaparsanız yapın kolayca okunabilir Ģekildedir) ve geometrik olarak sınırlı boyutlar çizilmez. Her birine D1 veya Ang1 gibi bir ad atandığını fark edeceksiniz. Bu adlar tamamen özelleģtirilebilir ve ifadeler diğer değerlere bağlı olarak da ayarlanabilir durumdadır.

11 AutoCAD 2011 sınırlama adına eklemek için seçtiğiniz mevcut boyutsal sınırlamaları seçmenize olanak sağlar (siz Autodesk DönüĢtürücü kullanıcıları olarak bunu takdir edeceksiniz). BaĢka bir parametreye baģvuruda bulunan dinamik boyutlar "fx" olarak bir önek alırlar. Boyut metnine çift tıklayarak veya Parametreler Yöneticisindeki (Parameters Manager) değerini değiģtirerek bir boyutsal sınırı kolayca düzenleyebilirsiniz. Sınırlamaları da bu Ģekilde yeniden adlandırabilirsiniz. Açıklama Notu Niteliğinde Olan Boyutların Değiştirilmesi Yani bu boyutsal sınırlamaları yazdırmak isterseniz ne olur? Sorun değil sadece yazdırmak istediğiniz boyutları seçin ve onları Özellikler Yöneticisindeki (Özellikler Manager) Açıklama Notu Niteliğinde Olan Boyutlara dönüģtürün. Burada onların stilini, boyutunu, vb. kontrol edebileceksiniz. Ġyi haber Ģu ki bunlar hala akıllı geometrik sınırlamalardır, bu ise onların değerini değiģtirmek için çift tıklayabileceğiniz anlamına gelir!

12 İPUCU: Eğer baģından itibaren Notu Niteliğinde Olan Boyutlara ile çalıģmak isterseniz, SINIRLAMA FORMU (CONSTRAINTFORM) sistem değiģkenini 1 olarak ayarlayın veya BOYUT SINIRLA (DIMCONSTRAINT) komutunda Form seçeneğini seçin. Sınırlama Ayarları Yöneticisi Sınırlama Ayarları yöneticisi boyutsal sınırlamalarınızın görüntüsünü kontrol eder. Burada değerleri ifadesi olmadan görüntülemeye geçiģ yapabilirsiniz veya kilit simgesini kapatabilirsiniz. Parametreler Yöneticisi Parametreler Yöneticisi sadece grafik Ģeklinde bir parametreler listesidir. Burada adları ve değerleri değiģtirebilirsiniz ve hatta yeni kullanıcı parametreleri ekleyebilirsiniz. AutoCAD 2011 parametrelerinizi organize etmenize (Katmanlar ile olana çok benzer) yardımcı olacak

13 bir Filtreler bölmesi sunmaktadır. Sadece bir Filtre Grubu oluģturun ve parametreleri gruba sürükleyin. Parametrikler: Dinamik Bloklar Harika bir haber! Parametrikler dinamik blokların gücü ile de kombine edilebilir! Güncellenmiş Blok Düzenleyicisi Blok düzenleyici sekmesi hem geometrik ve hem de boyutsal sınırlamaları içermektedir. Blok yazma paleti ayrıca parametrik sınırlamalara odaklanmıģ bir sekme de içermektedir. Blok düzenleyici içinde geometrik sınırlamalar atama çizim düzenleyici içindekine çok benzer Ģekilde çalıģır. Eğer blok düzenleyici içine sınırlanmıģ geometri getirecek olursanız, sınırlı durumda kalacaktır.

14 Boyutsal Sınırlamalar Boyutsal Sınırlama parametreleri dinamik blok geometrisine eklenebilir. Bunun karģılığında onların adları da, standart dinamik blok parametrelerine çok benzer olarak, blok için bir özellik olarak gösterilir. Boyutsal Sınırlamalar blok geometrisine eklerken, kullanıcı tarafından düzenleme amaçlı kullanılabilecek tutamaçların sayısını da kontrol edebilirsiniz.

15 NOT: Sınırlamalarınızın blok tanımı içerisinde yer aldığından, en iyi sonuçlar için gerçekten sonra eklenmediğinden emin olun. İPUCU: Boyutsal sınırlamaları eklerken Blok Düzenleyiciye Ģeridine bağlı kaldığınızdan emin olun. (Parametrikler sekmesinden onları tutmayın!) Yapım Geometrisi Eklenen blok üzerinde değil blok düzenleyicide görüntülenen yapım geometrisi oluģturabilirsiniz. BLOK-YAPIM (BCONSTRUCTION) aracı gri bir kesikli çizgi tipi olarak görüntülenen mevcut geometriyi yapım geometrisine dönüģtürmeyi kolaylaģtırır. Blokları Test Etme Artık daha fazla bloklarınızı test etmeniz için blok düzenleyiciden çıkmanız gerekmiyor! Blok Test Etme aracı değiģiklikleri kaydetmenize ve blok düzenleyiciden çıkmanıza gerek kalmadan bloğunuzu denemenize olanak sağlar (bu ise size bol zaman tasarrufu sağlar!). Parametreler Yöneticisi Parametreler Yöneticisinde tüm çeģitlendirilmiģ blok parametrelerine ve öz niteliklere eriģebilirsiniz. Bir parametrenin Özellikler paletinde görüntülenip görüntülenmeyeceğini ve parametrelerin görüntüleneceği sırayı kontrol edebilirsiniz. Blok düzenleyici karģısında çizim düzenleyici içinde tanımlanan sınırlama parametreleri arasında dönüģtürmek için Sütun göstere yeni seçenek eklenmiģtir.

16 Blok Tablosu Burada gerçekten dinamik bloklarınızın gücünü ortaya çıkarabilirsiniz! Blok Tablosu (BLOK TABLOSU (BTABLE)) aracını kullanarak, bir bloğu farklı varyasyonlarını tanımlayabilirsiniz. Bu varyasyonları elle veya bir Excel çalıģma sayfası Ģeklinde girebilirsiniz. Hatta tablodaki bir satıra eģleģmesi gereken Blok özelliklerini seçerek blok eklemeyi bunun ötesinde kontrol edebilirsiniz, böylece rastgele standart dıģı parçaların oluģturulmasından kaçınabilirsiniz. Eklenen blok üzerinde bir tutamaç size Blok tablosunda listelenen farklı değerler arasında hızlı bir Ģekilde geçiģ yapma olanağı sağlar. Tutamaç menüsünden Özellikler Tablosunun seçilmesi baģtanbaģa tüm blok tablosunu görüntüler, böylece tüm değerleri ve hatta farklı sütunlarsa sıralamayı görebilirsiniz.

17 Blok Düzenleyici Ayarları Blok Düzenleyici Ayarları iletiģim kutusunda, renkler, boyutlar ve hizalandırma seçenekleri dâhil olmak üzere, blok düzenleyici ortamı için tüm ayarları kontrol edebilirsiniz. İPUCU: Yeni geometrik ve boyutsal sınırlamaları geleneksel parametreler ve eylemler ile karıģtırmak farklı sonuçlara yol açabilir ve tavsiye edilmez. Güçlü Zaman Kazandırıcılar AutoCAD 2011 in içinde bol sayıda çok büyük zaman kazandıran araçlar vardır birçok dileğe karģılık verilmiģtir! Saydamlık BaĢka herhangi bir özelliğe çok benzer Ģekilde, Ģimdi nesnelere ve katmanlara saydamlık atayabilirsiniz! 0 ve 90 arasında bir saydamlık değeri ayarlayabilirsiniz. 90 yüksek saydamlık gösterir ise 0 hiç saydamlık gösterir.

18 Yeni Saydamlık özelliklerini tüm Katman ĠletiĢim kutuları içinde bulacaksınız ve hatta görüģ noktası baģına Saydamlık atayabilirsiniz. Ayrıca nesne baģına saydamlık ayarlayabilirsiniz (ki bu katman saydamlık ayarını geçersiz kılar). Saydamlık Özellikler veya Ana Sayfa sekmesinde kolayca bulunabilir. İPUCU: Yeni sistem değiģkeni SAYDAMLIK AYARLA (CETRANSPARENCY) yeni nesneler için saydamlık özelliklerini ayarlamak için kullanılabilir.

19 NOT: KATMANLA AYARLA (SETBYLAYER), Hızlı Seç, Filtrele ve ÖZELLĠK EġLEġTĠR (MATCHPROP) Ģimdi seçenek olarak Saydamlık içermektedir. Çizgi kalınlıklarına çok benzer Ģekilde, durum çubuğundan saydamlığı geçici olarak kapatabilirsiniz. (bu çizim yapmayı etkilemez). Saydamlığı kapatmak için yeni Çizim seçeneği eklenmiģtir. İPUCU: Saydamlık katı taramalar kapakları ile mükemmel çalıģır! Çoklu-çizgiler Çoklu-çizgiler düzenlemeyi çok daha kolaylaģtırmak için ekstra tutamaçlara sahiptir. Yeni ikincil tutamaçlar her bölümün orta noktasında bulunur. Bir tutamacın üzerinden geçiģ yapmak esnetmek, köģe noktası eklemek veya kaldırmak ve Yaya/Çizgiye DönüĢtürmek gibi çok sayıda değerli düzenleme seçenekler sunar. Eğri Çizgiler AutoCAD 2011 size uygun nokta veya kontrol köģe noktaları (KKN) kullanarak bir eğri çizgi tanımlama olanağı sağlar.

20 Bir uygun eğri çizgi çizerken, baģlangıç ve son teğetlerini, toleransı (eğri çizgi uygun noktaya ne kadar yakın) ve düğüm parametrelendirmesini (uygun noktadan geçerken eğri Ģeklini kontrol eden) belirtebilirsiniz. Bir KKN eğri çizgisinin Derecesini kontrol edebilirsiniz (eğri çizginin baģtanbaģa alabileceği 1 ila 3 arasında bükülme sayısı). Eğri çizgileri daha ayrıntılı kontrol etmek için sezgisel tutamaç menüsünü kullanın. İPUCU: En iyi sonuç için 3D NURBS yüzeyler oluģturmayı planlıyorsanız, bir KKN eğri çizgisi kullanın. EĞRĠ ÇĠZGĠ DÜZENLE (SPLINEDIT) dolaģmalar ekle veya sırayı yükselt gibi daha fazla KöĢe Noktası Düzenle seçenekleri içerecek Ģekilde güncelleģtirilmiģtir. Eğri çizgi ÇOKLU-ÇİZGİYE EĞRĠ ÇĠZGĠ DÜZENLE komutundaki Çoklu- Çizgiye DönüĢtür seçeneği size dönüģtürmeyi hızlı bir Ģekilde gerçekleģtirme olanağı sağlar. Daha yüksek bir değer daha doğru olacak Ģekilde, sizden 0 ve 99 arasında bir hassasiyet değeri istenecektir. NOT: Çok yüksek bir değer performansı etkileyebilir. Ayrıca bir eğri çizgi nesnesini ÇOKLU- ÇĠZGĠ DÜZENLE (PEDIT) komutu içinde Çoklu- Çizgiyi seçebilirsiniz ve onu çoklu- çizgiye dönüģtürebilirsiniz. Yeni sistem değiģkeni ÇOKLU-ÇĠZGĠ DÖNÜġTÜRME MODU (PLINECONVERTMODE) düz bölümlerin (0) veya yayların (1) kullanılıp kullanılmayacağını kontrol eder. BİRLEŞTİR Komutu Artık, bitiģik oldukları sürece çizgileri, yayları ve çoklu-çizgileri 3D çoklu-çizgilere veya eğri çizgilere birleģtirebilirsiniz. Sadece ilk olarak en karmaģık nesneyi (3D çoklu-çizgi veya eğri çizgi) seçtiğinizden emin olun. Ayrıca bir helisi eğri çizgiye birleģtirebilirsiniz. Ölçek Listeleri Artık tüm çizimlerinizin üzerinde otomatik olarak görüntülenen Varsayılan Ölçek Listesi (Seçenekler komutu, Kullanıcı Tercihleri sekmesi) oluģturabilirsiniz.

21 Eksik SHX ve Yazı Tipi Dosyaları Artık, bir yerine geçecek belirtmeden bir çizim açarken eksik SHX dosyalarını göz ardı edebilirsiniz (eksik SHX dosyalarını kullanan metnin görünmeyecek olmasına rağmen). Çizgi Yazılarında Metin Hizalandırma Herhangi bir yönde çizgi yazılarında okunabilirliğini sağlamak için çizgi yazılarınıza yeni bir "U" seçeneği (dik durma için) eklenebilir. Günlük Komutlarda İyileştirmeler Renk Seçimi Renk paletini seçerek, Katman aģağıya doğru çekilip açılan listesinden doğrudan doğruya Renk Seçimi iletiģim kutusu eriģebilirsiniz. Eğer katman bir görüģ noktası renk geçersiz kılmaya sahipse, Ģimdi beyaz bir sınırı vardır. Ayrıca, yeni siyah sınırı ve ok ile Renk Seçimi iletiģim kutusunda hangi rengi aradığınızı belirtmek çok daha kolaydır!

22 Harici Referanslar Harici Referanslar paleti artık veri çıkarma tablolarını çizimden ayırmak için bir seçenek içermektedir. Ayrıca, Harici Referanslar paletinde seçildiği zaman ilgili referans vurgulamalarını da bulacaksınız. Ekle sekmesindeki Referans panelinden referans dosyalarını kolayca soluklaģtırabilirsiniz. PDF Dosyalar Eklenmesi! Büyük bir çoğunluğa memnuniyet verici bir PDF dosyasını bir alta serilen Ģey olarak AutoCAD içine getirebilirsiniz. Kolayca kesip kontrol katmanı görünürlüğüne anında fotoğraf olarak koyabilir ve PDF i soluklaģtırabilirsiniz. NOT: NESNE ANINDA FOTOĞRAFLAR (OSNAPS) sadece AutoCAD 2010 veya daha yükseğinden oluģturulan PDF'lerde çalıģır. Çerçeveler ÇERÇEVE (FRAME) sistem değiģkeni tüm harici olarak referans verdiğiniz dosyalarınızın görünürlüğünü kontrol etme olanağı sağlar. ÇERÇEVE baģlı baģına çerçeve sistem değiģkenleri (RESĠM ÇERÇEVESĠ (IMAGEFRAME) gibi) geçersiz kılar. Daha küçük ve Daha Yüksek Kalite PDF Dosyalar Oluşturma! Varsayılan vektör çözünürlüğü 400 dpi değerinden 600 dpi değerine arttırılmıģtır (daha iyi çizgi yazısı belirginliği). Gerçek Tipte yazı tipleri Ģimdi metin olarak dıģa aktarılmıģtır (grafikler yerine) böylece dosya boyutu azalır ve kendisini nihai PDF te metin aramaya ve kopyalamaya verir. Ayrıca, birleģtirme kontrolü belirtebilir, katman bilgilerini dâhil edebilir ve bittiğinde PDF dosyasını otomatik olarak görebilirsiniz.

23 NOT: PDF e ÇĠZĠM (DWG) seçtiğinizden emin olun. Çiz (Plot) komutunda PC3. DWF/PDF e DıĢa Aktar (Export to DWF/PDF) altında Çıktı (Output) sekmesinde benzer seçenekler, çoklu-sayfa belirtme yeteneği dâhil olmak üzere Seçenekler bulabilirsiniz. Tersine Çevirme Hiç metin ters olarak metin baģlığı yanlıģ yönde olan bir çizgi yazınız oldu mu? TERSĠNE ÇEVĠR (REVERSE) komutu herhangi bir çizgi yazısının yönünü tersine çevirmeyi kolaylaģtırır. Bu seçenek PEDIT komutu içine eklenmiģtir. Arındırma Sıfır uzunlukta geometriyi arındırmak ve metin nesnelerini boģaltmak için bir seçenek ARINDIRMA (PURGE) komutuna eklenmiģtir. Bu gerçekten çiziminizi temizlemenize yardımcı olacaktır! Döndürülmüş Görüş Noktaları

24 AutoCAD de bir görüģ noktasını döndürdüğünüzde, onunla dönen görüģü istiyor musunuz? Peki artık bir seçiminiz var. VPROTATEASSOC O olarak ayarlandığında, görüģ dönmeyecektir. VPROTATEASSOC 1 olarak ayarlandığında (varsayılan), görüģ dönecektir!

25 Ölçüm Araçları AutoCAD 2011 deki görsel ölçüm araçları çizimlerinizden değerli bilgilerinizi bulup çıkartma iģinizi hızlandıracaktır. Ana Sayfa sekmesinin Yardımcı Uygulamalar (Utilities) paneli (ayrıca GEOMETRĠ ÖLÇ (MEASURE-GEOM) komutunda bulunan) bu güncellenmiģ ölçüm komutlarını içerir. Mesafe Ġki nokta arasındaki mesafeyi ölçmek için kullanılır, AutoCAD 2011 Ģimdi görsel olarak mesafe, delta x, delta y ve açı (xy düzleminde) görüntüler. Çoklu (Multiple) seçeneği AutoCAD kümülatif mesafe görüntülerken olarak noktaları seçmeye devam etmenize olanak sağlar. Eğer mesafeye bir yay dâhil etmeniz gerekirse, kolayca Yay (Arc) moduna geçiģ yapabilirsiniz. Yarıçap Seçilen bir yayın ya da dairenin yarıçapını hızlıca görüntülemek için Yarıçap (Radius) aracını kullanın. (Hızlı Özellikler de burada iģe yarayacaktır.) Açı Ġki çizgi arasındaki açıyı bir köģe noktasının açısını, bir yayın ya da dairenin iki noktası arasındaki açıyı hızlıca ölçün. Alan Standart ALAN (AREA) komutuna göre çok daha fazla geliģtirilmiģ, görsel geribildirim seçiminizi açık duruma getirmektedir. Çıkartılan alanlar farklı bir renkte görüntülenerek, Ekle (Add) ve Çıkart (Subtract) seçenekleri de kullanılabilir. Bir yay seçeneği kavisli alanları ölçmeyi kolaylaģtırmaktadır.

26 Hacim Hacmi hesaplamak için bir sınıra kolayca yükseklik ekleyin. Ayrıca, üç boyutlu cisimlerin ve bölgelerin hacmini bulabilirsiniz. Taramalar ve Gradyanlar (Hatches & Gradients) Tarama yapmak AutoCAD 2011 de tümüyle çok daha iyi! Bağlam duyarlı Tarama OluĢturma (Hatch OluĢturma) sekmesi tarama yapmayı çok daha kolay ve çok daha sezgisel yapmakta büyük iģ gerçekleģtiriyor. Sizden hemen bir dâhili nokta istenecektir. (Ne? Tarama iletiģim kutusu yok mu?) Sadece imlecinizi seçilebilir bir alan üzerinden geçirmeniz, size taramanızın nasıl görüneceğini gösterecektir. Dinamik olarak değiģiklikler yapmak için Tarama OluĢturma sekmesini kullanın. NOT: Tıklattığınızda sanki ayrı taramalar oluģturmuģsunuz gibi görünüyor olsa da, aslında siz "Ayrı Taramalar OluĢtur (Create Separate Hatches)" (Seçenekler altında bulunur) seçinceye kadar bunlar ayrı olmayacaktır. Tutamaçlar Tarama Tutamacı iģlevselliği ĢaĢırtıcıdır. Yeni Merkezi tutamaç tarama nesnelerini doğrudan iģleme olanağını sağlar. Merkezini, açısını veya ölçeğini değiģtirmek, esnetmek veya taģımak için tutamacın üzerinden geçin.

27 İPUCU: Ayrıca, bu tutamaçlar ile iliģkisel olmayan tarama desenlerini iģlemenin kolay olduğunu göreceksiniz! Arka Plan Rengi Taramalar artık arka plan rengini desteklemektedir bu ise bir nesne içerisinde katmanlar haline getirilmiģ taramalar etkisi ekler. Tarama Katmanı Çoğu zaman taramalarımızın tümünün belirli bir katman üzerinde kalmasını isteriz. ġimdi taramalar için geçerli katmanı geçersiz kılan bir varsayılan katman ayarlayabilirsiniz. Taramaları Arkaya Gönderme Taramaları tüm diğer nesnelerin alt tarafına taģımak için yeni ARKAYA TARA (HATCHTOBACK) komutunu kullanın. Bu komut Ana Sayfa sekmesinin Modifiye Et (Modify) panelinde bulunmaktadır. 3D İpuçları 3D dünyasına yolculuğa çıkmak için asla daha iyi bir zaman olmadı. AutoCAD 2011 de 3D için geliģtirmeler fikirlerinizi 3D gerçeğe dönüģtürmenizi her zamankinden daha kolay bir duruma getirmiģtir! 3D Çalışma alanları 3D içine maceranızı baģlatmak için yeni 3D Temel çalıģma alanı harika bir yerdir. Bu basit çalıģma 3D tasarımlarınızı görselleģtirmeniz ve oluģturmanız için en temel Araçları içerir. Temel olanlarla aģina duruma geldikten sonra tam 3D Modelleme ÇalıĢma Alanına geçebilirsiniz.

28

29 3D Nesne Anında Fotoğraflar Yeni 3D Nesne anında fotoğraflar seti, bunları açmak ve kapatmak için durum çubuğunda yeni düğme ile birlikte AutoCAD 2011 içindedir. 3D Gizmo (İşlevi Belli Olmayan Alet) AutoCAD D TaĢı (Move) ve 3D Döndür (Rotate) seçenekleriyle iģlevi belli olmayan aleti tanıttı. Daha fazla 3D iģlevselliği için 3D Skala (Scale) iģlevi belli olmayan aleti eklendi. Eğer 3D görsel stili kullanıyorsanız, bir nesne seçildiğinde iģlevi belli olmayan alet görüntülenecektir. Ana Sayfa sekmesi üzerindeki Alt nesne (Sub-object) paneli iģlevi belli olmayan aletten diğerine değiģtirmeyi kolaylaģtırır.

30 Ayrıca, 3DSCALE da ve 3DMOVE, 3DROTATE komutlarıyla doğrudan doğruya belirli bir iģlevi belli olmayan alete gidebilirsiniz. ĠĢlevi belli olmayan aletlerin doğrudan doğruya seçim merkezine gittiğini göreceksiniz. (Sizin için bu ekstra adımı kaydederek.) Bir iģlevi belli olmayan alet üzerine bir sağ tıklama iģlevi belli olmayan aletin davranıģları değiģtirmenize olanak tanır. Burada onu farklı bir eksen veya düzleme sınırlayabilir, yerini değiģtirebilir ve yeniden hizalandırabilirsiniz. Üç Boyutlu Cisim Modelleme ÇEK ÇIKAR (EXTRUDE), YÜKSEĞE AT (LOFT), DÖNDÜR (REVOLVE) ve SÜPÜR (SWEEP) komutlarına güncelleme an bir profil olarak kullanmak kenar veya yüz için veya yeni yüzey veya üç boyutlu cisim oluģturmak için eğri seçmenize olanak sağlar. NOT: Artık daha fazla düzlemsel eğrileri kullanmakla sınırlı değilsiniz! Yeni Kavisli Kenar ve Yumuşatılmış Kenar Üç Boyutlu Cisim (Solid) sekmesinde bulunan, yeni Kavisli Kenar ve YumuĢatılmıĢ Kenar araçları dinamik ön-görünüm sağlar ve ekli tutamaçtan çekerek doğrudan iģlemeyi destekler. Kenarların, yüzlerin ve köşe noktalarının seçilmesi GeçmiĢte, kenar, yüz veya köģe noktası arasında seçim yapmak hüner gerektirir olmuģtur. Ana Sayfa sekmesi üzerinde Alt-nesne panel Ģimdi bunu hızlı halleder! Bu seçenekler, hiçbir nesneler seçili olmadığında, ayrıca sağ tuģ menüsünden de kullanılabilmektedir.

31 Yüzey Modelleme AutoCAD 2011 de yüzey modellemeye bazı önemli geliģmeler yapılmıģtır. Prosedürel yüzey adlı yeni bir tür yüzey aslında onu tanımlayan geometrisi ile iliģkilidir. Bu ise dijital 3D tasarımlarınızı Ģekillendirmenizi her zamankinden daha fazla kolaylaģtırır. NURBS yüzeyler iliģkisel değildir (ve hiç geçmiģ öykümüz yok). Bunlar tasarımlarınızı Ģekillendirmenize olanak sağlayan kontrol köģe noktalarına sahiptir. Yeni Yüzey (Surface) sekmesi yüzey modelleme araçlarına kolay eriģim sağlar. Yüzey Oluşturma Araçları AutoCAD 2011 de üç yeni analitik yüzey tipi vardır: Harman, Yama ve Ağ Yeni SURFBLEND komutu iki mevcut yüzey arasında sürekli harman oluģturmak için kullanılabilir.

32 SURFPATCH bir açık, kapalı-kenarlı nesneye yama yapmanıza olanak sağlar. SURFNETWORK eğriler dizisi aracılığıyla veya diğer yüzeylerin kenarları ve üç boyutlu cisimlerin arasında bir yüzey oluģturmak için kullanılır. NOT: Hatta birbirlerine bağlı olmayan bir eğriler dizisi seçebilirsiniz! SURFOFFSET mevcut olan birini ofset ederek yeni yüzey oluģturmak için kullanılabilir.

33 İPUCU: Yüzeylerin kendi tanımlayıcı geometrileri tarafından sürülebileceği Ģekilde, yüzeyleri oluģtururken Yüzey ĠliĢkilendirmeyi açın. Yüzey Düzenleme Araçları AutoCAD 2011 de hepsi Düzenle panelinde bulunan bazı harika yeni yüzey düzenleme araçları vardır. SURFBLEND aracı iki yüzey kenarı arasında pah kırma oluģturur. Çok güçlü SURFTRIM aracı karmaģık kenarlar ve delikler oluģturmak için kullanılabilir. NOT: KırpılmıĢ bir yüzeyi geri almak için UNTRIM komutunu kullanın. SURFEXTEND bir kenarı seçerek bir yüzeyi geniģletmek için kullanılır. SURFSCULPT kesiģen ikiden fazla yüzeyin kapatılan hacmine bağlı olarak üç boyutlu cisim nesnesi oluģturur.

34 Projeksiyon Geometri panelinde yüzeylerin üstünde projeksiyon geometrisi kurmanıza olanak sağlayan araçları göreceksiniz. AutoTrim bir projeksiyon sonrasında yüzeylerin otomatik olarak kırpılmasını isteyip istemediğinizi belirtmek için kullanılır. NURBS a DönüĢtür aracı ile bir yüzeyi veya üç boyutlu cismi NURBS yüzeyine dönüģtürebilirsiniz. Kontrol KöĢe noktaları paneli üzerinde diğer araçlarla birlikte iģlevi belli olmayan alet ile düzenleme yapmak üzere köģe noktalarını görüntülemek için KKN Göster kullanın. NOT: NURBS a dönüģtürdüğünüzde her türlü iliģkiselleģtirmeyi kaybedeceksiniz.

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 4. SAYFA YAPISI

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 4. SAYFA YAPISI ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 Bu faaliyette verilen bilgiler doğrultusunda hazırlamıģ olduğunuz belgenin özelliğine göre sayfa yapısı ve yazdırma ayarlarını hatasız yapabileceksiniz. ARAġTIRMA

Detaylı

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III Dolgu (Fillet) Dolgu (Fillet) komutu, 2 boyutlu nesnelerin kenarlarını ya da 3 boyutlu nesnelerin bitişik yüzeylerini yuvarlamakta ya da dolgulamaktadır.

Detaylı

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I CAD yazılımı nedir? CAD ya da CADD (computer-aided design and drafting) bilgisayar teknolojileri yardımı ile dijital ortamda tasarım yapılabilmesini

Detaylı

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları BÖLÜM 04 Çalışma Unsurları Autodesk Inventor 2008 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Çalışma Unsurları Parça ya da montaj tasarımı sırasında, örneğin bir eskiz düzlemi tanımlarken, parçanın düzlemlerinden

Detaylı

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 130 Bilgisayar Destekli Teknik Resim Ders Sunumu 2 Yrd. Doç. Dr. Eray Arslan eray.arslan@inonu.edu.tr Çizim Alanı Sınırlarının Ayarlanması (Limits komutu)

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Word 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu Buradaki komutlar her zaman

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 AutoCAD Programının Başlatılması 1 AutoCAD Çizim Editörü 2 AutoCAD Arayüzeyi 2 Home Komut Menüsü 4 Insert Komut Menüsü 4 Annotote Komut Menüsü 4 Parametric Komut Menüsü

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile tasarım düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAġTIRMA Tema ne demektir? Temayı oluģturan ögeler nelerdir? AraĢtırınız. Arka plan ne demektir?

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI : MAKİNE TEKNOLOJİLERİ : AUTOCAD İLE KATI MODELLEME VE GÖRSELLEŞTİRME

MODÜL BİLGİ SAYFASI : MAKİNE TEKNOLOJİLERİ : AUTOCAD İLE KATI MODELLEME VE GÖRSELLEŞTİRME ALAN MODÜL KODU : SÜRE : 40/24 MODÜL BİLGİ SAYFASI : MAKİNE TEKNOLOJİLERİ : AUTOCAD İLE KATI MODELLEME VE GÖRSELLEŞTİRME ÖN KOŞUL : AÇIKLAMA : Bu modül uygulamalı olarak bilgisayar destekli tasarım laboratuvarında

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 EXCEL DE GRAFİK UYGULAMA GRAFİKLER Grafikler, çok sayıda verinin ve farklı veri serileri arasındaki ilişkinin anlaşılmasını

Detaylı

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız.

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız. Antropi Teach ekranı, 5 bölümden oluşmaktadır. 1.bölümde silgi ve araç kutusu yer almaktadır. 2.bölümde sayfalar arası geçiş yapmayı sağlayan yön okları bulunmaktadır. 3.bölüm tahta işlemi görmektedir.

Detaylı

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur.

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur. Yazı Tipi Stili HTML kodları 47 Kalın İtalik Altı Çizili 9.2.6 Metin yükseltme veya alçaltma 1. Sayfa görünümünde, belge penceresinin altındaki Tasarla düğmesini tıklatın. 2.

Detaylı

Outlook 2010 a geçiş

Outlook 2010 a geçiş Bu Kılavuzda Microsoft Microsoft Outlook 2010 un görünüşü çok farklı olduğundan, öğrenme çabasını en aza indirmede size yardımcı olmak amacıyla bu kılavuzu hazırladık. Yeni arabirimin önemli bölümlerini

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Publisher 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu En sevdiğiniz komutları

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 8 ÖĞRENME FAALĠYETĠ ÖZELLEġTĠRME

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 8 ÖĞRENME FAALĠYETĠ ÖZELLEġTĠRME ÖĞRENME FAALĠYETĠ 8 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 8 Bu faaliyette verilen bilgiler ile kelime iģlemci programının daha etkin kullanımını artıracak seçenekleri kullanabileceksiniz. ARAġTIRMA Belge özelleģtirme

Detaylı

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Kanat Sınırlarını Çizme Taban Kanat Profilinin Hücum ve Firar Kenarları Sınırlarını Çizme Kanat Profilini Dosyadan (.txt) Okuma Geometrik

Detaylı

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME 17.1. HİDE Üç boyutlu katı modelleme ve yüzey modellemede Wireframe yapılarının görünmemesi için çizgileri saklama görevi yapar. HİDE komutuna

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Access 2013 önceki sürümlerden farklı görünmektedir, dolayısıyla öğrenme eğrisini en aza indirmenize yardımcı olmak üzere bu kılavuzu hazırladık. Ekran boyutunu değiştirme

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Hesap Tabloları(Excel 2007) HAFTA 1 1. Hesap Tablolarına Giriş 1.1. Hesap tablosu tanımı, kullanım amacı ve yerleri 1.2. MS Excel Uygulamasına giriş

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

Microsoft Access 2003 ten. Access 2010 a geçiş

Microsoft Access 2003 ten. Access 2010 a geçiş Bu Kılavuzda Microsoft Microsoft Access 2010 un görünüşü çok farklı olduğundan, öğrenme çabasını en aza indirmede size yardımcı olmak amacıyla bu kılavuzu hazırladık. Yeni arabirimin önemli bölümlerini

Detaylı

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek.

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. MS WORD 4.BÖLÜM Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ekle sekmesini tanır. 2. Kapak sayfası oluşturabilir.

Detaylı

AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU

AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU Sayfa 1/11 AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU 26.01.2017 Sayfa 2/11 Akıllı Kürsüleri Çalıştırmak Akıllı kürsüleri çalıştırabilmek için her bir kürsünün hemen yan tarafında bulunan şifre giriş panelinden yararlanılır.

Detaylı

Paint. , Tüm Programlar, Donatılar ve ardından

Paint. , Tüm Programlar, Donatılar ve ardından Donatılar-Paint Paint Paint, çizimler oluşturmak ve dijital resimleri düzenlemek için kullanabileceğiniz bir çizim programıdır. Paint i, farklı dosya biçimlerini kullanarak resim dosyalarını kaydetmek

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır.

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint ile toplantılar da veya herhangi bir konu üzerinde açıklama getirmek için sunu hazırlarız. Powerpoint2003

Detaylı

2 TEMEL ÇİZİM KOMUTLARI

2 TEMEL ÇİZİM KOMUTLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 AUTOCAD E GİRİŞ 11 1.1.Autocad Programının Kurulumu 12 1.2.Autocad Çizim Ortamının Tanıtılması 13 1.3.Dosyalama İşlemleri 17 1.3.1Yeni Dosya Açma (NEW) 17 1.3.2 Eski Bir Çizim

Detaylı

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir.

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Sayfa numarası ekleme: Ekle menüsünden sayfa numaraları seçeneğine tıklandığında Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Tarih ve saat ekleme: Ekle menüsünden Tarih

Detaylı

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu MS WORD 5. BÖLÜM Bölüm Adı: SAYFA DÜZENİ Bölümün Amacı: Sayfa yapısı ve düzenini değiştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ofis temalarını bilir. 2. Kenar boşluklarını, sayfa yönlendirmesini,

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Excel 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu'na komutlar ekleme Şeridi

Detaylı

Dell P2715Q/P2415Q Dell Display Manager Kullanıcı Kılavuzu

Dell P2715Q/P2415Q Dell Display Manager Kullanıcı Kılavuzu Dell P2715Q/P2415Q Dell Display Manager Kullanıcı Kılavuzu Model: P2715Q/P2415Q Regulatory model: P2715Qt/P2415Qb NOT: NOT, bilgisayarınızdan daha iyi yararlanmanız için yardımcı olan önemli bilgileri

Detaylı

VERİ TABANI UYGULAMALARI

VERİ TABANI UYGULAMALARI V. Ünite VERİ TABANI UYGULAMALARI A. BAŞLANGIÇ B. BİR VERİ TABANI YARATMA C. FORMLARIN KULLANIMI D. BİLGİYE ERİŞİM E. RAPORLAMA 127 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Veri tabanı programları hangi amaç için

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

Aşağıdaki örnekte, aynı düzen tablosu ve hücreleri içerikle birlikte gösterilmektedir.

Aşağıdaki örnekte, aynı düzen tablosu ve hücreleri içerikle birlikte gösterilmektedir. 12 DÜZEN TABLOLARI Microsoft Office FrontPage 2003 programında düzen tabloları ve hücrelerini kullanarak, profesyonel görünümlü Web sayfası düzenleri oluşturabilirsiniz. Düzen tablosu, sayfa düzeni için

Detaylı

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir.

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3. GİRİŞ SEKMESİ Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3.1. Excel 2010 da Kesme, Kopyalama, Yapıştırma ve Biçim Boyacısı Giriş sekmesinin ilk grubu olan Pano

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Visio 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Güncelleştirilmiş şablonlar Şablonlar, istediğiniz

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU Üniversitemiz Webmail servisi yenilenmiş olup Roundcube webmail üzerinden servis vermeye başlamıştır. Daha önce kullanılan SquirrelMail servisi https://oldwebmail.cankaya.edu.tr/

Detaylı

Sonsuz uzunlukta düzenleme çizgisi oluşturmak için kullanılır.

Sonsuz uzunlukta düzenleme çizgisi oluşturmak için kullanılır. autocad 2d Simge Adı Kullanım Alanı LİNE Çizgi çizmek için kullanılır. CONSTRUCTION LINE Sonsuz uzunlukta düzenleme çizgisi oluşturmak için kullanılır. POLYLINE Yay oluşturmak için kullanılır. ARC Yay

Detaylı

Teknik Doküman. Şekil 01. Şekil 02

Teknik Doküman. Şekil 01. Şekil 02 Teknik Doküman Teknik Doküman Numarası: 10740 Yayım Tarihi: 03.02.2006 Ürün: Autodesk Revit 7-9 Konu: 3B AutoCAD ve 3ds MAX nesnelerinin Revit e alınması Tür: Öğretici Revizyon No: 0 Revizyon Tarihi: Autodesk

Detaylı

GRAFĠKLER. WORD PROGRAMI KULLANARAK GRAFĠK OLUġTURMA EĞĠTĠCĠ KILAVUZU. HAZIRLAYAN Mehmet KUZU

GRAFĠKLER. WORD PROGRAMI KULLANARAK GRAFĠK OLUġTURMA EĞĠTĠCĠ KILAVUZU. HAZIRLAYAN Mehmet KUZU GRAFĠKLER WORD PROGRAMI KULLANARAK GRAFĠK OLUġTURMA EĞĠTĠCĠ KILAVUZU HAZIRLAYAN Mehmet KUZU GRAFİKLER GRAFİKLER Grafik Nedir? Grafik nasıl oluģturulur? Word de ne tür grafikler oluģturulur? Derse giriş

Detaylı

08.11.2015 WORD KULLANIMI

08.11.2015 WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı sağlar. Yeni

Detaylı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı MİCROSOFT WORD (KELİME İŞLEMCİ) Dosya Uzantısı.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken 1997 2003 sürümlerinde.doc tur.) Genel Ekran Görünümü 1.Belge Başlığı 2.Sekmeler 3.Sekme Şeridi 5.Cetveller

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 1 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 1 AMAÇ

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 1 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 1 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 1 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 1 Bu öğrenme faaliyeti içerisinde, sizlere gerekli ortam sağlandığında çalıģma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAġTIRMA Günümüzde sıkça kullanılan sunu

Detaylı

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır.

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. NOTLAR: 1. Bir Klasörün içindeki bir dosyayı fare sol tuşunu basılı

Detaylı

Revit 2012 Construction Modeling Araçları

Revit 2012 Construction Modeling Araçları Revit 2012 Construction Modeling Araçları Revit 2012 yeni özelliklerinden biri Construction Modeling Araçları dır. Konstrüksiyon modellemede için geliştirilen bu yeni araçları sadece katmanlı yapı elemanlarında

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği Microsoft WORD 1. PENCERE ELEMANLARI VE GÖRÜNTÜLEME BİÇİMLERİ 1.1. Genel Bilgiler 1.2. Ekran Görünümleri 1.3. Metin Sınırları ve Basımda Çıkmayan

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 5 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 5 5. GÖSTERĠ AYARLARI

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 5 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 5 5. GÖSTERĠ AYARLARI ÖĞRENME FAALĠYETĠ 5 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 5 Bu faaliyette verilen bilgiler doğrultusunda hazırladığınız sunular için ihtiyaca uygun gösteri ayarlarını yapabileceksiniz. ARAġTIRMA Sunum içindeki efekt

Detaylı

20. Detay Çıkartma. ArchiCAD 9 Prof. Dr. Salih Ofluoğlu

20. Detay Çıkartma. ArchiCAD 9 Prof. Dr. Salih Ofluoğlu 20. Detay Çıkartma Bu Konuda Öğrenilecekler: Detay geçerli ayarları ile çalışmak Detay oluşturmak Detay çizimleri üzerinde çalışmak Objeleri farklı detay seviyesinde göstermek Duvar ucu aracı ile çalışmak

Detaylı

Grafik ve Teknik Analiz Ekranı

Grafik ve Teknik Analiz Ekranı Grafik ve Teknik Analiz Ekranı Yeni Nesil Grafik ve Teknik Analiz aracı ile ihtiyaç duyacağınız her türlü fiyat ve hacim verisini görüntüleyebilir, geniş kapsamlı gösterge, osilatör ve grafik araçlarını

Detaylı

Pencereler Pencere Özellikleri

Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Windows işletim sistemleri pencere yapıları üzerine inşa edilmiştir. WINDOWS 7 de tüm işlemler pencereler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Programlar ve

Detaylı

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? Microsoft Office Paketi ile birlikte kullanıcıya sunulan Powerpoint Programı, etkileşimli sunular (Presentation) hazırlamaya yarayan metin tabanlı

Detaylı

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V )

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V ) FieldGenius harita ekranı tüm menülere ulaşımın sağlandığı ana ekrandır. Çizim ekranı dinamik özelliklere sahip olup objeler grafik ekrandan seçilebilir. Bu sayede nokta aplikasyonu, mesafe ölçümü gibi

Detaylı

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8)

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Web Hizmetleri protokolü, Windows Vista (SP2 veya üstü), Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarının,

Detaylı

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI Kelime İşlemci Nedir? Bilgisayarda yazıların(metinlerin) yazılmasını ve düzenlenebildiği, resimlerin ve tabloların eklenebildiği yazılımların(programların) genel adıdır.

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI NESNE İŞLEMLERİ

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI NESNE İŞLEMLERİ BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI NESNE İŞLEMLERİ Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ RESİM EKLEME RESİM EKLEME Kelime işlemci programı, hazırlamış olduğumuz belgenin istenilen yerine resim ekleme özelliğine

Detaylı

OBJECT GENERATOR 2014

OBJECT GENERATOR 2014 OBJECT GENERATOR 2014 GİRİŞ Sonlu elemanlar modellemesindeki Mechanical ortamında temas tanımlanması, bağlantı elemanı, mesh kontrolü veya yük girdilerinin uygulanması aşamasında çoklu bir yüzey varsa

Detaylı

EKİM, 2017 ABB Connect Tüm Fonksiyonlar

EKİM, 2017 ABB Connect Tüm Fonksiyonlar EKİM, 2017 ABB Connect Tüm Fonksiyonlar Hoşgeldin sayfası/ Otomatik ülke algılama Yeni tasarlanmış başlangıç sayfası, cihazın ayarlarına dayalı otomatik ülke algılama özelliğine sahiptir. October 10, 2017

Detaylı

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS E GİRİŞ: MENÜLER SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 2 ÖĞRENME FAALĠYETĠ SLAYT ĠġLEMLERĠ

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 2 ÖĞRENME FAALĠYETĠ SLAYT ĠġLEMLERĠ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 2 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 2 Bu öğrenme faaliyeti ile slayt iģlemlerini yapabileceksiniz. ARAġTIRMA Temel sunu iģlemleri nelerdir? AraĢtırınız. Sunu ve slayt kavramları arasındaki fark

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile tasarım düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Tema ne demektir? Temayı oluşturan ögeler nelerdir? Araştırınız. Arka plan ne demektir?

Detaylı

Yenilikler LogiKal VERSİYON 7

Yenilikler LogiKal VERSİYON 7 Yenilikler LogiKal VERSİYON 7 Yenilikler Versiyon 7 Sayfa 1 İÇERİK YENİ KULLANICI ARAYÜZÜ...4 ANA MENÜ...4 PROJE YÖNETİCİSİ...5 PROJE MERKEZİ...6 PROJE GİRİŞİ...7 PROJE YÖNETİCİSİ...8 MENÜ İŞLEVİ YAPILANDIRMASI...8

Detaylı

HESABINIZA GİRİŞ YAPMAK İÇİN:

HESABINIZA GİRİŞ YAPMAK İÇİN: 1. SÜRÜM KONTROLÜ: Matriks Trader'ı kullanabilmeniz için, Matriks programınızın sürümünün 2.7.6 ve üzeri olması gerekmektedir. Sürüm kontrolünü, Matriks menüsünün üzerinde fare imlecini bekleterek yapabilirsiniz.

Detaylı

ECDL ImageMaker Müfredat

ECDL ImageMaker Müfredat ECDL ImageMaker Müfredat Test Hedefleri: ECDL ImageMaker testi bir görüntü işleme uygulaması kullanarak Adayın yetkin olmasını ve sayısal görüntülerin altında yatan ana kavramların bazılarını anlamasını

Detaylı

JLR EPC. Hızlı Başlangıç Kılavuzu. İçidekiler. Turkish Version 2.0. Adım Adım Kılavuz Ekran Kılavuzu

JLR EPC. Hızlı Başlangıç Kılavuzu. İçidekiler. Turkish Version 2.0. Adım Adım Kılavuz Ekran Kılavuzu JLR EPC Hızlı Başlangıç Kılavuzu İçidekiler Adım Adım Kılavuz......2-7 Ekran Kılavuzu.....8-11 Turkish Version 2.0 JLR EPC Hızlı Başlangıç Kılavuzu 1. Uygulamaya Giriş İnternet tarayıcınızı açıp https://epc.jlr-apps.com/

Detaylı

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU T.C. SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU Hazırlayanlar Mahmut ÖZDEMĠR Sezgin SERPEN Yönetim Paneli Kullanımı Sistemin yönetim paneline giriģ

Detaylı

Görev Çubuğu Özellikleri

Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Ekranın altını yatay olarak kaplayan yatay Görev Çubuğu aktif olan pencereleri ve programları gösterir. Çalıştırılan her programın ve pencerenin simgesi işletim sistemi

Detaylı

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma Genel Ekran Görünümü 1.Ofis Düğmesi 2.Hızlı Erişim Araç Çubuğu 3.Belge Başlığı 4.Menüler 5.Menü Şeridi 6.Kaydırma Çubuğu 7.Cetveller 8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı

Detaylı

Kullanıcı Kılavuzu. support.ebsco.com

Kullanıcı Kılavuzu. support.ebsco.com Kullanıcı Kılavuzu support.ebsco.com EBSCOhost lider bilgi sağlayıcılarından derlenmiş çeşitli tam metin ve popüler veri tabanları sunan güçlü bir danışma aracıdır. Bu kullanıcı kılavuzunda, EBSCOhost

Detaylı

Quick Installation Guide. Central Management Software

Quick Installation Guide. Central Management Software Quick Installation Guide English 繁 中 簡 中 日 本 語 Français Español Deutsch Português Italiano Türkçe Polski Русский Česky Svenska Central Management Software Ambalajın İçindekileri Kontrol Edin Yazılım CD

Detaylı

ProQuest DISSERTATIONS AND THESIS FULL TEXT

ProQuest DISSERTATIONS AND THESIS FULL TEXT ProQuest DISSERTTIONS ND THESIS FULL TEXT Kullanım Kılavuzu Kapsam Kendi alanındaki tek veritabanı olan bu veritabanı Mühendislik, Tıp Bilimleri, Fizik, Psikoloji, Eğitim, Edebiyat, Felsefe, Sosyal Bilimler,

Detaylı

AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması

AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması 1- Masaüstünden AutoCad 2010 simgesine mouse ile çift tıklanarak çalıştırılabilir. 2- Başlat menüsünden çalıştırılabilir. 3- Başlat menüsü > Autodesk > Autocad 2010

Detaylı

GoFeed Kullanıcı Arayüzü

GoFeed Kullanıcı Arayüzü GoFeed Kullanıcı Arayüzü GoFeed temel olarak yayıncıların, reklamverenlerin ürün/fırsat bilgilerine ulaşabildiği feed sistemidir. Yayıncılar oluşturdukları feedler ile kullanıcıları ürünlerin/fırsatların

Detaylı

2 BOYUTLU ÇİZİM KOMUTLARI

2 BOYUTLU ÇİZİM KOMUTLARI AUTOCAD DERS NOTLARI AutoCad Programı: Autocad programı çizim, 3 boyutlu modelleme, görsel modelleme, vs gibi konularda çizim yapmamızı sağlayan, dünyada bu konuda en yaygın kullanılan programdır. Ekran

Detaylı

Aaraçlar Menüsünden Seçeneklerden Görünüm

Aaraçlar Menüsünden Seçeneklerden Görünüm Word 2003 açtığımızda ARAÇLAR>SEÇENEKLER>GÖRÜNÜM açılır. anlatılcaktır. karşımıza bu ekran çıkar burdaki komutlar altda İlk Görev Bölmesi Word'ü ilk başlattığınızda Başlarken görev bölmesini görüntüler.

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Excel menü çubuğunda bulunan, Ekle menüsünün içerik ve uygulamaları Biçim menüsünün içerik ve uygulamaları Veri menüsünün içerik ve uygulamaları

Detaylı

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın)

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Çizim alanına yeni katmanlar oluşturur. Object Properties toolbar: Format menu: Layer Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) LAYER komutu

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR CHAMFER (Pah kırma) Objelerin köşelerine pah kırmak için kullanılır. [Undo/Polyline/Distance/Angle/Trim/mEthod/Multiple]

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

ECDL Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası ECDL CAD Müfredatı Versiyon 3.0

ECDL Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası ECDL CAD Müfredatı Versiyon 3.0 ECDL Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası ECDL CAD Müfredatı Versiyon 3.0 Tüm hakları saklıdır. ECDL vakfı yazılı onayı olmaksızın bu döküman veya herhangi bir bölümü değiştiriemez. Bu tarz bir talep

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

YENİ NISSAN GROUP EPC NİZ BAŞLANGIÇ KILAVUZU

YENİ NISSAN GROUP EPC NİZ BAŞLANGIÇ KILAVUZU YENİ NISSAN GROUP EPC NİZ BAŞLANGIÇ KILAVUZU ARACI TANIMLA Microcat Live tarafından desteklenen Nissan EPC en üst düzey parça satış sistemi sunar. Başlamak için, ana ekranlara göz atın. Araç Arama Araç

Detaylı

SOLID EDGE PROGRAMINDA SKETCH MENÜSÜ Çizim Alanı Temel Çizimleri Çizgileri İlişkilendirme Çizgi Referansı Yakalama Ölçülendirme 3 Ersin Toptaş Mekatro

SOLID EDGE PROGRAMINDA SKETCH MENÜSÜ Çizim Alanı Temel Çizimleri Çizgileri İlişkilendirme Çizgi Referansı Yakalama Ölçülendirme 3 Ersin Toptaş Mekatro 1 Ersin Toptaş Mekatronik Bölümü Bir modelin oluşturulmasında taslak çizimlerinin yapıldığı kısımdır. Bu taslak resim çiziminde 2D (İki Boyutlu) den faydalanılır. 2 Ersin Toptaş Mekatronik Bölümü 1 SOLID

Detaylı

Şekil 7.14: Makro Kaydet Penceresi

Şekil 7.14: Makro Kaydet Penceresi 7.2.4. Makrolar Kelime işlemci programında sık kullanılan bir görevi (çok kullanılan düzenleme ve biçimlendirme işlemlerini hızlandırma, birden çok komutu birleştirme, iletişim kutusu içinde daha kolay

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Excel program penceresi elemanlarının tanıtımı. Menüler ve araç çubuklarının içerikleri ve uygulamaları. Dosya, Düzen ve Görünüm menülerinin

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

profilden diğerine geçmek için mevcut profilleri görüntüleyen bir kutu açar.

profilden diğerine geçmek için mevcut profilleri görüntüleyen bir kutu açar. Göster Başlangıç > Araç Kutuları ve Araç Çubukları > Araç Kutuları ve Araç Çubukları Bu bölümde, ActivInspire'ın araç kutuları ve araç çubuklarındaki araç ve fonksiyonlar hakkında genel bilgi verilmektedir:

Detaylı

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir.

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir. Başlangıç Bu dersin amacı, öğrencilerin çalışma hayatlarında Microsoft Word programını daha etkili ve verimli kullanmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunların çözümlerine ulaşma konusunda deneyim

Detaylı

Skecher (Çizim) Komutları

Skecher (Çizim) Komutları Skecher (Çizim) Komutları Ahmet SAN Karamürsel 2018 Sketch Oluşturma Catia programında katı model oluşturmak için öncelikle sketch oluşturmamız gerekir bu işlem sketcher araç çubuğu üzerindeki sketch ile

Detaylı

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin: Satır/Sütun/Hücre Ekleme Paket Programlar Not_04 Oluşturduğunuz tabloya satır, sütun ve hücre ekleyebilirsiniz. Bunun için ekleme yapacağınız hücreye tıklayın ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Detaylı

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon Ecat 8 Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon 2015 01.01 1 Ecat8 Nedir? Firmaların elektronik yedek parça kataloğu ihtiyacını karşılamak için Hakbim Bilgi İşlem tarafından geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam

Detaylı

EYLÜL 2012 WORD 2010. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 WORD 2010. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 WORD 2010 İÇERİK 1. 2. 3. 4. 5. Genel bilgiler Wrd ile neler yapabilirsiniz? Wrd penceresinin tanıtımı Sekmelerin tanıtımı Belgeler ile ilgili işlemler 6. Yeni bir belge luşturmak Varlan bir

Detaylı

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM GENEL TANITIM EDA Tasarım Analiz Mühendislik İÇİNDEKİLER 1. FARE TUŞLARININ GÖSTERİMİ...2 2. CAEeda TM YAZILIMININ GÖRSEL ARAYÜZ YAPISI...3 3. CAEeda TM VARSAYILAN İKON PANELİ TANIMLAMALARI...4

Detaylı

Ara Yüz ve Paneller. Erlang Penceresi

Ara Yüz ve Paneller. Erlang Penceresi Ara Yüz ve Paneller Erlang Penceresi Wings3D başladığında iki programın başlatıldığını göreceksinizdir. Bu programlardan biri Erlang programıdır. Erlang ı bir işletim sistemi olarak düşünebiliriz. Wings3D

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

Mekanları mahal olarak tanımlayabilmek için aracın Bilgi Kutusu nda üç yapılanma metodu bulunur:

Mekanları mahal olarak tanımlayabilmek için aracın Bilgi Kutusu nda üç yapılanma metodu bulunur: 23. Mahal Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Mahal oluşturmak Mahal geçerli ayarlarıyla çalışmak Mahalleri düzenlemek Bir mahal listesi hazırlamak Mahaller bir projeye ait bir ya da daha fazla mekanı içerebilen

Detaylı

2000 de Programlarla Çalışmalar

2000 de Programlarla Çalışmalar Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar 24 3 Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar Programları Başlatmak Programları başlat menüsünü kullanarak, başlatmak istediğiniz programın simgesini çift tıklayarak

Detaylı

SAP DocuSign İmza Sahibi Kılavuzu

SAP DocuSign İmza Sahibi Kılavuzu SAP DocuSign İmza Sahibi Kılavuzu İçindekiler 1. SAP DocuSign İmza Sahibi Kılavuzu... 2 2. E-posta Bildirimi Alma... 2 3. Belgeyi İmzalama... 3 4. Diğer Seçenekler... 4 4.1 Sonra bitir... 4 4.2 Yazdır,

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE EXCEL 2010 İLE GRAFİK OLUŞTURMA

MİCROSOFT OFFİCE EXCEL 2010 İLE GRAFİK OLUŞTURMA MİCROSOFT OFFİCE EXCEL 2010 İLE GRAFİK OLUŞTURMA YAZARLAR BÜŞRA TÜFEKCİ/ e-mail busratufekci@anadolu.edu.tr FERİDE NUR ŞAHİN/ e-mail fns@anadolu.edu.tr MAYIS 2013 ÖNSÖZ Bu kılavuz Microsoft Office Excel

Detaylı