ÇİÇEKÇİLİK. Doç. Dr. Taki DEMİR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇİÇEKÇİLİK. Doç. Dr. Taki DEMİR"

Transkript

1 ÇİÇEKÇİLİK 1 G e r b e r a Ye t i ş t i r i c i l i ğ i

2 Giriş 2 Gerbera, Compositae familyasından çok yıllık otsu bir bitkidir. İri papatya benzeri çiçekleri sarı, kırmızı, pembe, turuncu gibi değişik renk ve tonlarda, yalın kat ve katmerli formdadır cm çapındaki çiçekleri uzun tüylü çiçek sapının en ucunda dizilmiştir. Bitkinin çok sayıda, cm kadar uzunluğundaki, alt tarafı tüylü yaprakları dip kısımda bulunup rozet şeklinde bir diziliş gösterir. Gerbera nın kesme çiçek olarak üretimi son yıllarda, başta Hollanda, Almanya, Amerika, Danimarka olmak üzere giderek artış göstermektedir. Ülkemizde ise sınırlı bir alanda üretimi söz konusudur. Antalya ilinde toplam 1469 dekar örtülü alanın 17 dekarında Gerbera üretimi yapıldığı bildirilmektedir (Anonim., 1992). İzmir ve Yalova da ise 8-10 dekarlık biralanda üretim yapılmaktadır (Gürsan, 1987). Güney Afrika ve Asya orijinli olan Gerbera cinsinin 40 türü bulunmakla birlikte, Gerbera nın esas bilinen türü Transvaal Papatyası ya da Barbetan Papatyası adı verilen Gerbera jamesonii türüdür (Bailey, 1963). Transvaal ya da Babewton ismi bu bitkinin ilk olarak 1878 de bu yörelerde bulunması nedeniyle verilmiştir (Hamign, 1969).

3 Gerbera Yetiştiriciliği 3 Gerberanın doğal halde çiçek rengi sarıdan, portakal kırmızısına kadar değişme göstermekle birlikte Gerbera jamesonii ve diğer türler arasında oluşan ve genel olarak Jamesonii Hibritleri adı altında toplanan seçilmiş form ve hibritler sarı, portakal rengi ve kırmızının tüm tonlarını gösterir. Bol çiçekli, uzun saplı, ıslah edilmiş Gerbera kültür çeşitleri: Westwood, Giand Mixed, Van Vijks, Strain, Gossen isimleriyle tanınmaktadır (Hamign, 1969), Gerbera melezleme ve seleksiyon çalışmaları devamlı olarak yapılmaktadır. Çünkü Gerberada başarı buna bağlıdır. Üretimi kolay olan Gerberanın ülkemizdeki üretim alanının sınırlı olması toprakta yetiştirilmesi sırasında karşılaşılan sorunlardan kaynaklanmaktadır. Gerberada çiçek verimi ilk yıl adet/bitki, ikinci ve üçüncü yıl adet/bitki kadardır. Verimin %75-80 i Nisan-Eylül ayları arasında alınmaktadır (Orçun, 1965). Kuzey yarım kürede kış aylarında ışıklanma çiçeklenme için yeterli olmadığından Gerbera yetiştiriciliği ekonomik olmamakta, bu nedenle bu aylarda subtropikal iklim şartlarına sahip ülkeler ihraç bakımından önem kazanmaktadır.

4 Yetiştirme Koşulu İstekleri 4 Gerbera, yetiştiriciliği zor bitki olmamakla birlikte, yetiştiriciliğe başlamadan önce aşağıda belirtilen konulara özen gösterilmesi gerekir.

5 Toprak Özellikleri ve Toprak Sterilizasyonu 5 Toprak her şeyden önce derin, süzek, gevşek yapılı, geçirgen ve ph sı 5-7 arasında olmalıdır. Gerbera toprağının derin işlenmesi, tabanda sert bir tabaka bulunmaması gerekir. Taban suyu seviyesi 1 metreden daha yüksek olmamalı, su düzeyi sürekli değişmemelidir. Aksi halde köklerin çürümesine ve mantari hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu durumda önceden mutlaka bir drenaj sistemi kurulmalıdır.

6 Toprak Özellikleri ve Toprak Sterilizasyonu 6 Toprakta yeterince besin maddesi bulunmalıdır. Gerbera toprağında mg N, mg P 2 O 5 ve mg K 2 O bulunmalıdır (Özbek, 2978). Toprak yapısını uygun hale getirmek için çiftlik gübresi katılması zorunluluğu varsa gübrenin toprağa karıştırılmasından (1 m³/10 m² toprak) sonra sterilizasyon işlemi yapılmalıdır. Gerbera yetiştiriciliğinde %30-40 yanmış çiftlik gübresi ve %10 kayın yaprağı çürüntüsü karıştırılmış tınlı-kumlu toprak kullanıldığı gibi, 1 hacim toprak, 1 hacim kum ve 1 hacim çiftlik gübresi ve %10 torf (veya %10 kayın yaprağı çürüntüsü) ile hazırlanan harcın Gerbera için iyi bir gelişme ortamı sağladığı ortaya belirtilmektedir (Gürsani 1987).

7 Toprak Özellikleri ve Toprak Sterilizasyonu 7 Toprağın Isıtılması: Hızlı gelişme, yüksek verim ve mantari hastalıklardan korunma açısından zorunludur. Isıtma ya elektrik, ya da içinden sıcak su ya da buhar geçen ısıtma boruları ile 10,5 cm derinlikte optimum C olmalıdır. Borular içinden geçen suyun sıcaklığı 40 C yi geçmemelidir. Aksi halde kökler zarar gördüğü gibi borularda kireçlenme ve ısı kaybı ortaya çıkar (Altan ve Altan, 1984). Gerbera yetiştiriciliğine başlamadan önce toprağın mutlaka sterilize edilmesi gerekir. Sterilizasyon buharla ve kimyasal maddelerle yapılır. Buhar ideal olarak en iyi sistemdir. İnsan sağlığına zararsızdır. Ancak uygulama için özel ekipman gerektirmesi kullanımını güçleştirmektedir. Buhar, toprak yüzeyinin cm altına yerleştirilmiş delikli borulara verilir ve plastik örtü altında yüzeyden uygulanır. Sterilizasyondan önce toprak iyi işlenmeli ve kuru olmalıdır. Buhar-hava karşımı için ısıtma süresinin 71 C de 30 dakika olması yeterlidir. Toprak ph ının 5,5-6,5 arasında, ideal olarak 6.3 olarak tutulması önemli bir noktadır. PH düşükse, bir birim arttırmak için 2,7 kg/m³ CaCO3 bir birim düşürmek için 0,75 kg/m³ kükürt tozu katılmalıdır.

8 Toprak Özellikleri ve Toprak Sterilizasyonu 8 Kimyasal madde olarak pratikte methyl bromide ve methyl isothiocyanate kullanılmaktadır. Methyl bromide insan için çok zehirli olup, kullanımında son derece dikkatli olunmalı, gaz maskesi kullanılmalıdır. Uygulama öncesi toprak işlenmeli, nemli ve tavında olmalıdır. Uygulama sonrası plastik örtü 4-5 gün bekletilir ve sera havalandırılır (en az 24 saat). Kullanma dozu 100g/m² dir. Bundan 3 gün sonra ekim ve dikim yapılabilir. Methyl isothiocyanate ın sıvı ve kuru şekli vardır. Sıvı şekli olan Metham sodium (sistan, vapam, corpan) uygulanmasında toprak methyl bromide deki gibi hazırlanır ve işlenir. Toprağa %1 lik solüsyondan 125 ml/m² verilir. Uygulamada toprak sıcaklığı 10 C den yüksek olmamalıdır. Methyl isothiocyanate in kuru şekli olan Dazomet granül halde olup, yetiştiricilerin kendi başına uygulayabileceği bir maddedir. Dazomet toprak yüzeyine g/m² olarak yayılıp toprakla karıştırılır. Toprakla temasını arttırmak için toprak yüzeyi hafifçe sulanır ve toprak plastik bir örtü ile 3 hafta kapatılır. Daha sonra örtü kaldırılıp, toprak işlenerek kalıntıların çıkması sağlanır. Hava ve toprak sıcaklığına bağlı olarak havalandırma süresi gündür.

9 Toprak Özellikleri ve Toprak Sterilizasyonu 9 Tüm sterilizasyon yöntemlerinde ekim veya dikimden önce Marul, Aslanağzı gibi test bitkileri ekilerek toprağın ekim ve dikime hazır olup olmadığı tespit edilmelidir. Tohumların 19 C de 2 günde normal çimlenme göstermesi toprakta toksik maddelerin kalmadığını gösterir (Şalk ve ark. 1984).

10 Sıcaklık ve Işık 10 Gerbera iyi ışık alan ve havalandırılması çok iyi olan bir serada optimum gelişme gösterir. Sıcaklık ihtiyacı çeşitlere mevsimlere ve bitkinin gelişme durumuna göre değişiklik gösterir. Dikimden sonra toprak ve hava sıcaklığı ortalama C olmalıdır. Bitkide gelişme başlayınca sıcaklık da yavaş yavaş düşürülmelidir. Hava şartlarına göre değişmekle birlikte, genellikle gece sıcaklığı C, gündüz sıcaklığı da bundan 4-8 C kadar yüksek olabilir (Gürsan, 1987). Gerbera gece ve gündüz sıcaklıklarında meydana gelen ani değişmelere çok hassastır. Ani sıcaklık değişmeleri verimde ve çiçek kalitesinde düşmeye neden olur. Belirlenen en uygun sıcaklıklar şöyledir (Özkahya, 1985): Kış gece sıcaklığı : 12 C Yaz gece sıcaklığı : C Güneşli gün sıcaklığı : C Bulutlu gün sıcaklığı : C

11 Havalandırma ve Nem 11 Gerberalar fazla nem sonucu ortaya çıkan mantari hastalıklara çok duyarlıdır. Bu nedenle özellikle yaz aylarında gece ve gündüz ortaya çıkabilecek fazla sıcaklık artışını önleyecek şekilde havalandırma yapmaya özen gösterilmelidir. Seralarda dikim sırasında %80-90 oranında tutulan oransal nemin daha sonra %70 civarında tutulması uygundur (Uzun ve Yılmaz, 1989).

12 Yetiştirme Ortamları ve Dikim 12 Gerberalar bir, iki, üç yıllık olarak yetiştirilirler. Gerberalar alçak yastıklar, yüksek yastıklar ve plastik kovalar içinde yetiştirilebilir (Altan ve Altan, 1984). Yastıkların genişliği genellikle 1-1,20 m, yastıklar arası cm olmalıdır. Alçak yastıklar, kısa süreli gerbera yetiştiriciliği için uygundur. Çünkü toprağın tam olarak sterilizasyonu mümkün olmadığından sağlıklı bitki yetiştirme olanağı yoktur. Yüksek yastıklar, toprak sterilizasyonu tam olarak yapıldığından uzun süreli yetiştiricilik için uygundur. Ancak herhangi bir bitkinin hastalanması durumunda yastıktaki tüm bitkiler de zarar gördüğünden ideal birsistem değildir. Plastik kovalar, ilk tesis masrafları yüksek olmakla birlikte çok senelik yetiştiricilik için en ideal yetiştirme ortamlarıdır. Her bitki yüksekliği en az 22 cm olan 10 ya da 12 litrelik kovalarda yetiştirildiğinden sağlıklı, kaliteli bitkiler elde edilmektedir.

13 Yetiştirme Ortamları ve Dikim 13 Gerberalar yıl boyunca dikilebilir. Tek yıllık yetiştiricilikte dikimin ürün alınacak zamana göre ayarlanması gerekir. Sonbahar ve kış verimi için Haziran dikimi, ilkbahar ve yaz verimi için Ağustos dikimi önerilmektedir. Çok yıllık yetiştiricilikte ise dikim Şubat-Mart aylarında yapılmaktadır. Dikim sıklığı Gerberanın yetiştirme ortamı üzerinde kalma süresine bağlıdır. Tek yıllık kültürde sıra arası ve sıra üzeri 30x30 cm veya cm olabilir. İki veya üç yıllık kültürde 30x40 cmveya 35x40 cmuygundur (Gürsan, 1987).

14 Üretim Yöntemleri Generatif (Tohumla) Üretim 14 Gerberada yeni çeşit elde edilmesi söz konusu olduğu durumlarda, ıslah ve melezleme çalışmalarında tohumla üretim yöntemi kullanılmaktadır. Bu amaçların dışında yüksek verimli, iyi gelişen, vazoda dayanıklılığı fazla olan, istenilen renkte ve kalitede çeşitlerin üretiminde vejetatif üretim yöntemleri kullanılır. Gerberanın tohumla çoğaltılması kolay olmakla birlikte bazı konulara dikkat edilmesi gerekir. Gerbera tohumları canlılığını çok çabuk (ortalama üç ay sonra) kaybeder. Bu nedenle kullanılan tohumların mümkün olduğu kadar taze olması gerekir. Taze tohumlarda çimlenme %90 kadardır. Diğer bir konu da tohumların güvenilir kaynaktan temin edilmesidir. Tohumlar kaliteli, seçilmiş çeşitlerin melezlenmeleri sonucu elde edilmektedir. Gerbera aynı çiçek üzerindeki erkek ve dişi organlar aynı zamanda olgunlaşmadıklarından melezleme çalışmaları için aynı özellikteki bitkilerden fazla miktarda elde bulundurulması gerekir. Üretim çalışmalarında seçilecek fertler mantari hastalıklara dayanıklı, özellikle kışın verimleri yüksek, çiçek renk ve şekilleri düzgün olmalıdır. Melezleme çalışmaları için ortalama sıcaklığın 25 C olması uygundur. Melezlemeden 3-4 haftada kadar sonra tohum alınabilir. Bir çiçekten ortalama 50 kadar tohum alınır (Orçun, 1965). 1 gr da adet tohum bulunur (Altan ve Altan,1984).

15 Generatif (Tohumla) Üretim 15 Tohum ekiminde değişik boyutlarda çimlendirme kasaları kullanılır. Harcın geçirgen, yeterli nem tutması, havalanmasının iyi olması istenir. Bu amaçla eşit oranda iyi bahçe toprağı, kum ya da perlit, yanmış çiftlik gübresi kullanılabilir. Gübre yerine torf, yaprak çürüntüsü gibi diğer organik materyaller de kullanılabilir. Harç, mutlaka sterilize edilmelidir. Gerbera tohumları, içinde harç bulunan kasalara seyrek olarak ekilir. İlk çimlenme görülünceye dek kasaların üzerinin cam bir kapak ile örtülmesi yarar sağlar. Çimlenme C de 8-14 gün içinde meydana gelir. Fidelerin esas yaprakları sürmeden önce şaşırtılmaları gerekir. Daha geç yapılan şaşırtma kılcal köklerin zarar görmesine neden olabilir. Tohumdan elde edilen fidelerde çiçeklenmeye kadar geçen süre 3 ay kadardır (Gürsan, 19879).

16 Vejetatif Üretim 16 Kaliteli ve verimli bitkilerin, hibritlerin kısa sürede üretimlerini, bu özellikteki bitkilerin devamını sağlamak vejetatif ürem yöntemleri ile mümkündür.

17 Ayırma Yöntemi 17 Çok fazla üretimin söz konusu olmadığı, 1-2 yıllık anaç bitkilerde bu yöntem uygulanır. Bu yöntem, seçimi yapılan anaç bitkilerin yanlarında dip sürgünleri ile oluşan, sayıları 3-4 arasında değişen yeni yavru bitkilerin ayrılmasından ibarettir. Bu amaçla, anaç bitkiler erken ilkbaharda ve sonbaharda bulundukları ortamdan kökleriyle birlikte ayrılırlar. Bunların kök ve yapraklarında dikim budaması yapıldıktan sonra anaç bitkiden ayrı olarak dikimleri yapılır. Bu yöntemle elde edilen bitkiler aynı boy ve ölçüde olmadıklarından tek düze gelişme göstermezler.

18 Çelikle Üretim 18 Gerbera, her biri dört yaprak taşıyan kısa sürgünler oluşturur. Bu sürgünlerin her biri yeni bitki meydana getirme özelliğindedir. Genellikle her sürgünde, birisi apikal meristemden, diğeri dördüncü yaprağın eksenindeki yatay tomurcuktan olmak üzere iki çiçek sapı gelişir. Daha alttaki üç göz vejetatif gelişme gösterir. Bunlardan üçüncü yaprak eksenindeki göz, alttaki iki gözün dinlenmede olduğu dönemde yeni bir bitki oluşturur. Alttaki gözleri teşvik etmek için oluşan bu yeni bitki azbir kallus tabakası ile birlikte ana bitkiden ayrılır (Shoub ve Gviri, 1970). Ana bitkiden ayrılan kısımdaki ana ve yan sürgünler de birbirinden ayrılır. Gerekirse yaprak boyları da bir miktar kısaltılarak her biri köklendirme ortamında sisleme altında köklenmeye alınır.

19 Çelikle Üretim 19 Tepe kısmı alınan anaç bitkinin boğaz kısmındaki gözlerinde dinlenme sona erer. Bu gözler C sıcaklıkta %80-90 nemde hızla yeni sürgünler oluşturmaya başlar. Sürgünler çelikleme için yeterli uzunluğa ve pişkinliğe erişince (tepe kesiminden yaklaşık gün sonra) ana bitkiden keskin bir bıçakla, dip taraflarında küçük bir parça kalacak şekilde kesilerek alınır. Bu arada sıcaklık C ye düşürülür (Gürsan, 1987). Alınan çelik üzerinde kallus ve kök gelişimini sağlayacak kadar, 1-2 adet yaprak bulunmalıdır. Çelikler köklendirme ortamında, sisleme altında köklendirilir. Bir ana bitkiden bu yöntemle çelik alınabilir (Orçun, 1965). Elde edilen bitkiler tek bir anaç bitkinin fertleri olduğundan bunlara klon, bu üretim yöntemine de klonlama üretim adı verilebilir. Vejetatif aksamı kesilmiş olan bitkinin geri kalan kısmı (rizom) her parçada bir veya birkaç sürgün gözü olacak şekilde parçalara ayrılarak yeni bitkiler oluşturmak üzere dikilebilir.

20 Çelikle Üretim 20 Köklendirme ortamı olarak perlit, kum, yaprak çürüntüsü, torflu toprak gibi ortamlara ya saf ya da belirli oranlarda karıştırılmak suretiyle hazırlanabilir. Ortam sıcaklığı C olması uygundur. Nispi nemin yüksek olması köklenmeyi hızlandırır. Çeliklerin köklendirme hormonu (NAA, IBA, Rhizopan IAA gibi) bastırıldıktan sonra ortama dikilmesi köklenmeyi teşvik eder. Köklenen bitkiler esas yerlerine taşınır.

21 Doku Kültürü ile Üretim 21 Doku kültürü hızlı, çok sayıda ve hastalıktan ari bitkilerin elde edilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Bir bitkiden bir yılda binlerce bitki elde edilebilir. Doku kültürü üretim yöntemleri içinde en çok klon uçları ile üretim yöntemi Gerberada uygulanmaktadır. Anaç bitkiden ayrılan sürgünlerin yaprakları temizlenerek sürgün uçları alınır ve doku kültürleri laboratuarında steril şartlarda 2-3 mm lik parçalara ayrılarak içinde ayarlı besi ortamı bulunan tüpler içinde kültüre alınır.

22 Bakım, Kültürel Önlemler, Hastalık ve Zararlılar, Sulama 22 Toprak dikiminden sonra devamlı nemli tutulmalı, ancak ıslak olmamalıdır. Sulamalar arasında toprağın yeterince kurumasına özen gösterilmelidir. Su ihtiyacı toprak yapısına, mevsimlere, bitkinin yaşına, sera içindeki buharlaşmaya ve ışık şiddetine bağlı olarak değişir. Bitkinin sulanmasında taç kısmının ıslatılmamasına dikkat edilmelidir. Aksi halde hastalık mantarları buradan kolayca bitkiye girerek bitkinin ölümüne neden olabilir. Ayrıca çiçekler üzerinde kalan su damlalarının oluşturduğu lekeler nedeniyle kalite de düşer. Bitkilerin sulanması için en uygun sulama yöntemi damlama sulama ya da delikli sulama borularıyla yapılan sulamadır.

23 Gübreleme 23 Gerbera nın gübre ihtiyacı fazla değildir. Gerbera tuza karşı duyarı olduğundan aşırı gübrelemeden kaçınılmalıdır. Bitkide kök gelişimini teşvik etmek amacıyla dikimden önce, toprak hazırlığı sırasında %18 P 2 O 5 den 60 gr/m² verilmelidir. Genel olarak vejetatif gelişme döneminde azotça zengin, generatif gelişme döneminde potasyumca zengin kompoze gübreler verilmelidir (2 g/lt sulama suyu ile birlikte) Yetiştirme materyali olarak torf kullanıldığı durumlarda 100 gr toprak için verilecek besin maddesi miktarı mg N, mg P 2 O mg K 2 O dır. Yetiştirme materyali olarak kullanıldığı durumlarda 1lt torf için mg N, mg P 2 O mg K 2 O verilmelidir. NPK eriyiği konsantrasyonu %0,2-0,3 ve NPK oranları 1:1:1 veya 2:1:2 olmalıdır (Özbek, 1978, Anonim, 1985).

24 Gübreleme 24 Gerbera yetiştiriciliğinde başta demir olmak üzere Mn, Zn, Mg gibi mikro besin maddesi noksanlığı görülebilir. Bu durum ya toprak ph sının yüksek olmasından ya da fazla miktarda verilen makro besin maddelerinin mikro besin maddelerinin alımını engellemesinden kaynaklanmaktadır. Noksanlıkları belirlemek için 2-3 haftada bir yaprak veya toprak analizleri yapılmalıdır.

25 Yaprak Seyreltme 25 Gelişmelerin hızlı olduğu aylarda yapılması gerekli bir işlemdir. Bitkilerin yan ve orta kısımlarındaki fazla sayıdaki yaşlı yapraklar alınır. Bu da bitkinin taç kısmının açılmasına, çiçek kalitesine olumlu etki yapar. Yaprakların el ile yana çekilerek kopartılması gerekir. Bıçak kullanma, hastalık bulaştırma olasılığı nedeniyle sakıncalıdır.

26 Çiçek Hasadı ve Pazara Hazırlama 26 Çiçeklerin kesiminde en önemli nokta hasat olgunluğudur. Hasat olgunluğu çiçeğin orta kısmındaki erkek çiçeklerin en az 2-3 sırasının açmış olması ile anlaşılır (Anonim, 1982). Çiçekler sapın gövdeye bağlandığı yerden sap parçası bitki üzerinde bırakılmadan yana doğru çevrilerek koparılır. Kesinlikle bıçak ya da makas kullanılmamalıdır. Erken veya geç hasat çiçeğin vazo ömrünü kısaltır. Hasat edilen çiçekleri sınıflandırıp ambalajlanıncaya dek ortalama 15 C de karanlık bir yerde su çektirilir. Daha sonra renk, büyüklük ve sap uzunluklarına göre sınıflandırılır. Avrupa standartlarına göre çiçeğin taç yaprakları birbirine değmeyecek şekilde özel karton kutular geliştirilmiştir. Çiçekler bu özel kartonlar içinde, saplarının uç kısmı suda kalacak şekilde büyük su kazanı üzerindeki askılara yerleştirilir ve satışa dek burada bekletilir. Bu işlem sapın eğilip bükülmeden su çekmesine yardımcı olur çiçekler 10 ar tanesi bir arada olacak şekilde demetler haline getirilir ve adetlik karton kutu ya da sepetlerle mezada gönderilir.

27 Çiçek Hasadı ve Pazara Hazırlama 27 Kalitelerine göre gerbera çiçekleri üç grupta toplanır (Altan ve Altan, 1984) 1. Kalite: Sap uzunluğu 50 cm, düz ve kuvvetli sap, çiçek çapı büyük (12 cm) 2. Kalite: Sap uzunluğu 35 cm 3. Kalite: Sap uzunluğu 20 cm

28 Hastalık ve Zararlılar 28 Gerberanın en önemli hastalığı büyük zarar yapan Solgunluk Hastalığı dır. Bu hastalık yapraklar ve kökün kahverengileşmesine yol açar ve bitkide genel bir solgunlukla ortaya çıkar. Bu hastalık etmenleri: Phytophtora cryptogaea, Fusarium oxysporum, Verticillium alboatrum, Botrytis cinerea gibi mantarlardır (Anonim, 1982). Solgunluk ortaya çıktıktan sonra kültürü kurtarma olasılığı zayıf olduğundan dikimden önce kültürel önlemlerin alınması zorunludur. Bu önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

29 Hastalık ve Zararlılar 29 Toprak sterilizasyonu tam olarak yapılmalı Drenaj sistemi kurulmalı (özellikle hafif geçirgen olmayan topraklarda). Toprak besin maddelerince dengeli olmalı. Sulamalar sırasında toprağın yeterince kurumuş olmasına özen gösterilmeli. Uygun ışık, sıcaklık ve havalandırma istekleri sağlanmalı. Fazla sıcaklık değişikliklerine fırsat verilmemelidir. Tüm önlemlere karşın herhangi bir bitki hastalandığında, bu bitki derhal ortamdan uzaklaştırılmalı, bakırlı, zinepli ilaçlarla yıkanmalı, Captan, Benlate gibi sistematik fungusitelerle ilaçlanmalıdır. Kırmızı örümcek ve aphidler de Gerberada zaman zaman görülen zararlılardır. Uygun insektisitler ve akarisitler kullanılarak bu zararlılarla mücadele edilebilir.

30 Kaynaklar Altan, S. Ve Altan, T., Gladiol ve Gerbera Yetiştiriciliği, Tav Yayınları, No. 6, Yalova 2. Anonim, Gerbera innew Cut Flowers. Grower Books. London. 3. Anonim, Ministry of Agricultural, Fisheries and Food. Fertiliser Recommandations. Reference Book Anonim, Tarım İl Müdürlüğü İstatistik Verileri, Antalya. 5. Bailey L. H The Standart Cyclopedia of Horticulture, V: 11, New York. The Mac Millian Comp. 6. Gürsan, K Gerbera Yetiştirme Tekniği. Atatürk bahçe Kült. Araşt. Enst. Yalova. 7. Hamign, Encyclopedia of Gardening, vol: 7, London 8. Orçun, E. 1965, Gerbera, E. Ü, Ziraat Fakültesi Ders Notları (basılmamış), Bornova, İzmir. 9. Özbek, N Süs Bitkilerin Gübrelenmesi, A. Ü, Ziraat Fakültesi Ders Notları (basılmamış), Ankara. 11. Shoub, J. Gviri, A New Technique in Vegetative Propagation of Gerbera, XVIII Int. Hort. Cong. (17-25 Mart 1970) Telaviv-Israel. 12. Şalk, A., Çelik, S Bahçe Bitkileri. T. Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Yayın No: 17. Ders Notu No: Uzun, G. Ve Yılmaz M Seralarda Kesme Çiçek Yetiştiriciliği Ç. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 169. S: 54-59, Adana (Le Tissier E.G. den çeviri).

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-2 GERBERANIN

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-1 Anavatanı

Detaylı

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica)

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) SİSTEMATİKTEKİ YERİ Takım: Brassicales Familya: Brassicaceae Cins: Brassica Tür: B. oleracea var. italica SAĞLIK VE BESLENME YÖNÜNDEN Brokkoli, A ve C vitamini,

Detaylı

BÖRÜLCE YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Black Strong Ürünlerinin Börülce YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Besin maddelerince zengin toprakları sever. Organik madde oranı

BÖRÜLCE YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Black Strong Ürünlerinin Börülce YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Besin maddelerince zengin toprakları sever. Organik madde oranı BÖRÜLCE YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Black Strong Ürünlerinin Börülce YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Besin maddelerince zengin toprakları sever. Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr KASIMPATI (KRZANTEM) YETİŞTİRİCİLİĞİ-1

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 KAVAK FİDANI ÜRETİMİ VE FİDANLIK TEKNİĞİ Kavak fidanı yetiştirilmesinde en önemli konuların başında, kaliteli kavak fidanı yetiştirilmesine

Detaylı

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ:

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir. Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da

Detaylı

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi FİDAN ÜRETİMİNDE BAKIM ÇALIŞMALARI Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi SULAMA Sulamada kullanılan suyun miktarı; toprağın

Detaylı

ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

KRİZANTEM (KASIMPATI) YETİŞTİRİCİLİĞİ

KRİZANTEM (KASIMPATI) YETİŞTİRİCİLİĞİ KRİZANTEM (KASIMPATI) YETİŞTİRİCİLİĞİ Prof.Dr.Yeşim YALÇIN MENDİ Yararlanılan Kaynaklar Filiz SAĞLAM, Kasımpatı Yetiştiriciliği, Samsun Tarım İl Müd. Genel Özellikleri Kasımpatı, kesme çiçek yetiştiriciliğinde

Detaylı

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME Ülkemizin Ege - Akdeniz ve Batı Karadeniz sahil kesimleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi hariç tüm diğer tarım alanlarında yetiştiriciliği yapılan şeker pancarında verim

Detaylı

Acurun anavatanı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak Anadolu, İran, Afganistan ve Güney Batı Asya anavatanı olarak kabul edilmektedir.

Acurun anavatanı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak Anadolu, İran, Afganistan ve Güney Batı Asya anavatanı olarak kabul edilmektedir. ACUR YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ 1.Black Strong Ürünlerinin Acur YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Acur organik maddece zengin topraklarda çok iyi yetişir. Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise

Detaylı

AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ

AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Domates ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen sebzedir. Dünyada taze olarak, yemeklerde diğer sebzelerle pişirilerek, dayanıklı domates suyu, konsantre domates

Detaylı

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok bölgesinde yetiştiriciliği yapılan çilek bitkisi üzümsü meyveler grubunda olup meyvesi en kısa sürede olgunlaşmaktadır. İnsan beslenmesi ve sağlığı bakımından

Detaylı

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok yerinde acı-tatlı taze biber, dolmalık, kurutmalık ve sanayi tipi (salçalık) biber yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çeşitlere göre değişmekle birlikte

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit

BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit -18, 2-4 arasında ise 40 lt su ile Hum Elit 15 uygulaması

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Sera tarımının amacı tüm yıl boyunca birim alanda kaliteli ve yüksek verim elde etmektir. Bunun için de sera içerisinde bitki gelişim etmenlerinin sürekli kontrol edilerek optimum

Detaylı

YAPRAĞI YENEN SEBZELERDE GÜBRELEME

YAPRAĞI YENEN SEBZELERDE GÜBRELEME YAPRAĞI YENEN SEBZELERDE GÜBRELEME (MARUL- ISPANAK- LAHANA) İnsan beslenmesinde büyük önemi olan sebzelerin yetiştirme teknikleri, ıslahı ve bitki koruma konularında ülkemizde bilimsel çalışmalar yapılmış

Detaylı

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir. MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA Prof. Dr. Ali ÜNAL E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Çiftçi Broşürü : 28 Meyve Ağaçları Neden Budanır? Meyve

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

ÇOĞALTIM TEKNİKLERİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler

ÇOĞALTIM TEKNİKLERİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler ÇOĞALTIM TEKNİKLERİ Dersin Modülleri Tohumla Üretim Çelikle Üretim Aşıyla Üretim Daldırmayla Üretim Ayırma-Bölmeyle Üretim Kazandırılan Yeterlikler Tohumla üretim yapmak Çelikle üretim yapmak Aşıyla üretim

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi Kaplan 86 Cevizi Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 4-5 kg'dır. Meyve salkımı 2-3'lü olur. Meyveler elips şeklinde olup, kabuktan kolay ayrılır. Taze ceviz olarak

Detaylı

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA LİF BİTKİLERİ PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA Ön bitki pamuk ise toprak işlemesine çubuk kesme ile başlanır. Sap kesiminden sonra toprak pullukla 20-30 cm derinden sürülür. Kışa doğru tarlanın otlanması

Detaylı

Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri. Badem Yetişriciliği İklim ve Toprak Özellikleri

Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri. Badem Yetişriciliği İklim ve Toprak Özellikleri Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri Fransız orijinlidir. Bir Cristomorto X Ai melezlemesinden elde edilmiştir ve atalarının en olumlu özelliklerini almıştır: Ağaçlar çabuk meyveye yatar,hastalıklara

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.)

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) 1 Önemi, Kökeni ve Tarihçesi 1850 li yılara kadar dünya şeker üretiminin tamamı şeker kamışından elde edilmekteydi. Günümüzde ise (2010 yılı istatistiklerine

Detaylı

KESME GÜL VE GÜL FĐDANI

KESME GÜL VE GÜL FĐDANI KESME GÜL VE GÜL FĐDANI ÜRETĐMĐ Gül Fidanı Üretimi Tohum Çelik ve aşı ile çoğaltılabilirler. Tohumla Üretim *Gül tohumları hasattan hemen sonra ekildiğinde çimlenemez. 4 C de 4-6 ay süre ile nemli sphagnum

Detaylı

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Seralarda Isıtma Sistemlerinin Planlanması Bitki büyümesi ve gelişmesi

Detaylı

KESME GÜL VE GÜL FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ

KESME GÜL VE GÜL FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ KESME GÜL VE GÜL FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ Gül Gül, gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsindendir ve dünyada yaklaşık 1.350 Rosa türü tanımlanmıştır. Gül 1-2 metre arasında uzayabilen, çok yıllık dikenli

Detaylı

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Tıbbi bitkilerde pek çok türün yetiştirilmesinde tohumla çoğaltma yöntemi kullanılır. Kekik (Thymus sp), Adaçayı (Salvia sp.), Dağçayı (Sideritis sp.), Oğulotu (Melissa officinalis),

Detaylı

Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir.

Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir. AECHMEA Kullanılışı: Güzel çiçekli, dekoratif yapraklı bir bitkidir. Toprak: Humusça zengin yada topraksız karışım uygundur. Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir. Sulama:

Detaylı

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE HAZIRLAYAN:Kübra

Detaylı

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta ÖNEMLİ ZARARLILARI Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) Ergin 20 mm yumurta Larva 35-40 mm ÖNEMLİ ZARARLILARI ÇİÇEK TRİPSİ (Frankliniella tritici) Küçük sigara şeklinde 1,3 mm uzunluğunda, genelde sarı renkli

Detaylı

ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ ve BAKIMI. Ceren EKŞİ Ziraat Yüksek Mühendisi

FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ ve BAKIMI. Ceren EKŞİ Ziraat Yüksek Mühendisi FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ ve BAKIMI Ceren EKŞİ Ziraat Yüksek Mühendisi Sebze türleri yetiştirme şekillerine göre farklılık gösterirler. Soğuk ve sıcağa karşı hassas olmayan sebzelerin tohumları direk olarak

Detaylı

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ Bertina İspanyol orijinli bir badem çeşidi olup gec çiçeklenir.ağaç gelişimi mükemmel olup gelişimi çok hızlıdır.kendine verimli bir türdür..iç piyasada tutalan ve ihracat şansı yüksek olan bir çeşittir.meyve

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr ZAMBAK (LİLİUM) YETİŞTİRİCİLİĞİ

Detaylı

Çiçek Yetiştiriciliği

Çiçek Yetiştiriciliği Çiçek Yetiştiriciliği Gül Yetiştirme Tekniği Toprak İstekleri Güller oldukça taze, killi-tınlı ve organik maddece zengin toprakları tercih ederler. Bu topraklar, nemli olduklarında ayağa yapışan, fakat

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER İsmail Güvenç* I. Kahramanmaraş'ta Sebze Tarımı 1Giriş Ülkemiz nüfusu, son sayıma göre 67 milyon

Detaylı

SERA TARIMI VE ÖNEMİ

SERA TARIMI VE ÖNEMİ 2015 SERA TARIMI VE ÖNEMİ Sera Tarımı ve Önemi 1 ÖNEMİ: Ülkemizde kırsal kesimde nüfusun tutulmasının en önemli sorunlarından biri toprak sermaye büyüklüğüdür. Nüfusun hızlı artması sonucu, gittikçe pazarlanan

Detaylı

YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ

YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sayı : 91 Eylül 2013 YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ 2013 YILI AĞUSTOS AYI YAĞIŞ RAPORU GENEL DURUM : Yağışlar genel olarak normalinden ve geçen yıl Ağustos

Detaylı

Taksonomi. Familya: Compositea Tür : Cichorium endive Çeşit : Cichorium intybus (witloof)

Taksonomi. Familya: Compositea Tür : Cichorium endive Çeşit : Cichorium intybus (witloof) Taksonomi Familya: Compositea Tür : Cichorium endive Çeşit : Cichorium intybus (witloof) Anavatanı Hindistan Türkmenistan Baykal Gölü Çevresi Sibirya D.Akdeniz Türkiye Ülkemizde Şikori Akdeniz Böglesinde

Detaylı

AÇIK TARLADA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

AÇIK TARLADA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ AÇIK TARLADA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Patlıcan her türlü yemeği kolayca pişirilen, garnitür ve salata olarak değerlendirilen bir sebzedir. Bunun dışında reçeli ve turşusu da yapılabilir. 100 gr

Detaylı

Taban suyunun yüksek olduğu yerlerde, su tutan ağır (killi) topraklarda dikimden evvel drenaj problemi halledilmelidir.

Taban suyunun yüksek olduğu yerlerde, su tutan ağır (killi) topraklarda dikimden evvel drenaj problemi halledilmelidir. ELMA BAHÇESİ TESİSİ 1. Dikim Zamanı Elma fidanları kışın ılık geçen ve yağışlı olmayan bölgelerde sonbahardan (yaprak dökümünü müteakip) itibaren ağaçlarda fizyolojik faaliyet başlayana (ilkbahar) kadar

Detaylı

ADIM ADIM BELLİS(ÇAYIR GÜZELİ) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM BELLİS(ÇAYIR GÜZELİ) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM BELLİS(ÇAYIR GÜZELİ) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir.

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir. Son yıllarda ekonomik şartlar ve Pazar isteklerinin değişmesi nedeniyle modern meyveciliğin yapılması gerekmektedir. Bu ise anacak bodur elma bahçesi tesisi veya yarı bodur elma bahçesi tesisi ile olmaktadır.modern

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Seralar tarım işletmesinin tüm konumu içersinde diğer yapılarla uyum göstermelidir. Seraların iç ortamı yıl boyunca bitki yetişmesine uygun optimum çevre koşullarını sağlamalıdır.

Detaylı

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ Yulafın Kökeni Yulafın vatanını Decandolle Doğu Avrupa ve Tataristan; Hausknecht ise orta Avrupa olduğunu iddia etmektedir. Meşhur tasnifçi Kornicke ise Güney Avrupa ve Doğu Asya

Detaylı

Budama. Örtüaltı tarımında. Bitkiyi dikine doğru büyütmek Işıklanma havalandırmayı daha effektif sağlamak

Budama. Örtüaltı tarımında. Bitkiyi dikine doğru büyütmek Işıklanma havalandırmayı daha effektif sağlamak SEBZELERDE YAPILAN KÜLTÜREL İŞLEMLER Budama Örtüaltı tarımında Bitkiyi dikine doğru büyütmek Işıklanma havalandırmayı daha effektif sağlamak BUDAMA Sürgün budaması (koltuk) Uç alma Yaprak alma Çiçek budaması

Detaylı

ASMANIN ÇOĞALTILMASI

ASMANIN ÇOĞALTILMASI ASMANIN ÇOĞALTILMASI Asmalar başlıca iki yolla çoğaltılır; Eşeyli (tohumla) Eşeysiz TOHUMLA (EŞEYLİ) ÇOĞALTMA Asmalar biyolojik olarak yabancı döllenmeleri nedeniyle, tohumdan elde edilen bitkiler çok

Detaylı

ERİĞİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

ERİĞİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN ERİĞİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN Eriğin İklim İstekleri Soğuk ılıman, ılıman, sıcak ılıman ve hatta kış dinlenme süreleri kısa olanları yarı tropik iklime sahip bölgelerde

Detaylı

ADIM ADIM LEUCANTHEMUM GRAND(MARGARİT)YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM LEUCANTHEMUM GRAND(MARGARİT)YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM LEUCANTHEMUM GRAND(MARGARİT)YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

Bahçıvanlık kursu 2015

Bahçıvanlık kursu 2015 Bahçıvanlık kursu 2015 FİDAN ÜRETİM TEKNİKLERİ ÜRETİM ÜRETİM EŞEYLİ ÜRETİM EŞEYSİZ ÜRETİM TOHUMLA ÜRETİM ÇELİKLE ÜRETİM AŞI İLE ÜRETİM DALDIRMA İLE ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM GÖVDE ÇELİKLERİ

Detaylı

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI Hastalığa neden olan etmen obligat bir parazittir. Hücrelerarası gelişir,

Detaylı

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 8 65 Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme 8.1 Gübreleme Çayır-Mer alarda bulunan bitkilerin vejetatif aksamlarından yararlanılması ve biçme/otlatmadan sonra tekrar

Detaylı

RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013

RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013 RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013 TOPRAK İyi drenajlı, Kumlu ve hafif killi, Ayrık türleri,tarla sarmaşığı,darıcan gibi yabani otlardan ari olmalı. İyi kaliteli yer altı suyu veya yakınında akarsu bulunmalı.

Detaylı

ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI

ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI Ucuzdurlar. ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI Olgun bitkiler çiçekli durumlarıyla satılırlar. Çiçeklenme süreleri mevsim boyunca devam eder. Bol sayıda çiçek verirler. Sahadan uzaklaştırılması kolaydır. Dayanıklıdırlar.

Detaylı

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Korunga Önemli Bir Bitkidir Korunga, sulamanın yapılamadığı kıraç alanlarda, verimsiz ve taşlık topraklarda yetiştirilecek

Detaylı

Yüksek teknolojiye sahip modern seralarda topraksız tarım yöntemiyle ürün yetiştirmek; Bitkinin fizyolojisine bağlı olarak bitkinin ihtiyacı olan

Yüksek teknolojiye sahip modern seralarda topraksız tarım yöntemiyle ürün yetiştirmek; Bitkinin fizyolojisine bağlı olarak bitkinin ihtiyacı olan Yüksek teknolojiye sahip modern seralarda topraksız tarım yöntemiyle ürün yetiştirmek; Bitkinin fizyolojisine bağlı olarak bitkinin ihtiyacı olan sıcaklık, nem, ışıklanma, besin elementleri ve karbondioksitin,

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM DIANTUS CARYOPHYLLUS(KARANFİL) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

LAHANA GRUBU SEBZE TÜRLERİ A. SINIFLANDIRMA

LAHANA GRUBU SEBZE TÜRLERİ A. SINIFLANDIRMA LAHANA GRUBU SEBZE TÜRLERİ A. SINIFLANDIRMA Sınıf Takım Familya Tür : Dicotyledonea : Rhodales : Cruciferae (Haç Çiçekliler) : Brassica oleracea var. acephala (Yaprak Lahanalar) Brassica oleracea var.

Detaylı

ADIM ADIM DIANTUS BARBATUS(HÜSNÜYUSUF) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM DIANTUS BARBATUS(HÜSNÜYUSUF) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM DIANTUS BARBATUS(HÜSNÜYUSUF) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

FINDIK YETİŞTİRME TEKNİĞİ

FINDIK YETİŞTİRME TEKNİĞİ FINDIK YETİŞTİRME TEKNİĞİ Fındık YetiştirmeTekniği 1 - Toprak Hazırlığı ve Çeşit Seçimi - Dikim ve Terbiye Sistemleri - Budama - Gübreleme ve Bakım TOPRAK HAZIRLIĞI VE ÇEŞİT SEÇİMİ Toprak Hazırlığı ve

Detaylı

Gemlik Zeytini. Gemlik

Gemlik Zeytini. Gemlik Gemlik Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

- Zn 120. Çinkolu Gübre Çözeltisi. Lignosulfanate UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZLARI

- Zn 120. Çinkolu Gübre Çözeltisi. Lignosulfanate UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZLARI - Zn 120 Çinkolu Gübre Çözeltisi Suda Çözünür Çinko (Zn) : % 10 1 Lt/5 Lt Lignosulfanate Erken dönem uygulamaları ile meyve büyüklüğünde ve verimde artış sağlar. Nişasta sentezi, artar, azot metabolizması

Detaylı

7.4. Budama. 7.4.1. Modifiye Lider (Değişik Doruk Dallı) Terbiye Sistemi

7.4. Budama. 7.4.1. Modifiye Lider (Değişik Doruk Dallı) Terbiye Sistemi 7.4. Budama Elmalarda budama konusu çok önemlidir. Zira bir elma ağacının anaç ve çeşitinin kuvvetllik durumuna göre uygulanacak terbiye sistemi de değişiklik arz eder. Bu cümleden olarak elma bahçelerinde

Detaylı

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Çelikle Çay Üretimi Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Nitelikleri, kalitesi ve diğer özellikleri belirlenen çay klonlarının hızlı, yoğun ve ucuz bir şekilde üretilmesi için en uygun yöntemdir. Çelik alınacak

Detaylı

MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ

MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Salata ve marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun

Detaylı

BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ

BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ Çim alanlar tesisi güç ve masraflı olduğundan tür seçiminden uygulanmasına kadar son derece titiz davranılmalıdır. Bu alanların sürekliliğinin

Detaylı

Şaşırtılmamış fidanlar, genellikle zengin yan ve saçak köklü ve iyi gelişmiş bir gövdeye sahip olmaz. Dolayısıyla böyle fidanların kullanımı ve

Şaşırtılmamış fidanlar, genellikle zengin yan ve saçak köklü ve iyi gelişmiş bir gövdeye sahip olmaz. Dolayısıyla böyle fidanların kullanımı ve Fidanlıkta Repikaj Bulundukları yerde (ekim yastıkları veya diğer) sık olan ya da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök gelişmesi yapması ve gelişmiş gövdelere sahip olması için, bulundukları

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ Erikler Prunus cerasifera (Yeşil erikler = Can erikler), P. salicina (Japon erikleri) ve P. domestica (Avrupa erikleri) olmak üzere üç türe ayrılmaktadır. Bu türler içinde Can erikleri

Detaylı

Soğuklamanın verim ve kalite üzerine olumlu etkisi vardır. Çileklerin soğuklama ihtiyacı 400-500 saat olarak belirlenmiştir.

Soğuklamanın verim ve kalite üzerine olumlu etkisi vardır. Çileklerin soğuklama ihtiyacı 400-500 saat olarak belirlenmiştir. ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ Dr Sami SÜZER Ziraat Yüksek Mühendisi Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü GİRİŞ Çilek, üzümsü meyveler grubuna girmektedir. Meyvesi gerçek bir meyve

Detaylı

Orijin: Asya ve Avrupa (Mısır, Yunan ve Roma medeniyetleri döneminden beri biliniyor. Yabani form: Lactuca serriola x L.

Orijin: Asya ve Avrupa (Mısır, Yunan ve Roma medeniyetleri döneminden beri biliniyor. Yabani form: Lactuca serriola x L. SALATA- MARUL Asteraceae (=Compositae) Familyası Lactuca sativa (Salata- marul) Chichorium endivia (Yaprak çikori) Chichorium intybus (Başlı Çikori) Cynara scolymus (Enginar) Helianthus tuberosus (Yer

Detaylı

ANTEP FISTIĞI YETİŞTİRİLMESİ VE BAKIMI

ANTEP FISTIĞI YETİŞTİRİLMESİ VE BAKIMI ANTEP FISTIĞI Antep fıstığı ülkemizde yetişme alanı geniş olan önemli ihraç ürünlerimizdendir.yıllık üretimimiz 30 bin ton civarındadır.meyvesinin bileşiminde %53.8 yağ %20 protein,%15 şeker ve nişasta

Detaylı

Yerfıstığında Gübreleme

Yerfıstığında Gübreleme Yerfıstığında Gübreleme Ülkemizin birçok yöresinde ve özellikle Çukurova Bölgesi nde geniş çapta yetiştiriciliği yapılan yerfıstığı, yapısında ortalama %50 yağ ve %25-30 oranında protein içeren, insan

Detaylı

No: 217 Menşe Adı BİRECİK BELEDİYE BAŞKANLIĞI

No: 217 Menşe Adı BİRECİK BELEDİYE BAŞKANLIĞI No: 217 Menşe Adı Tescil Ettiren BİRECİK BELEDİYE BAŞKANLIĞI Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun Geçici 1 inci Maddesi uyarınca Mülga 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında

Detaylı

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği 04 Şubat 2014 İzmir Ajanda Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği (GMY) Modern Meyve Yetiştiriciliği (MMY) GMY ve MMY Farkları GMY Nasıl MMY Çevrilir 2 Geleneksel

Detaylı

Magnezyum Sülfat. Magnezyum Sülfat nedir?

Magnezyum Sülfat. Magnezyum Sülfat nedir? Magnezyum Sülfat Magnezyum Sülfat nedir? Magnezyum sülfat gübresi (MgSO4 7H 2 O) bitkilerdeki magnezyum eksikliğiniz gidermeye uygun, suda tamamen eriyebilen saf ve kristal bir gübredir. Bünyesinde % 15

Detaylı

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI Değerli çiftçilerimiz; hiç şüphesiz en doğru gübreleme tavsiyeleri usulüne uygun olarak alınmış toprak ve yaprak örneklerinin

Detaylı

Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Orman MühendisliM Isparta. musagenc@sdu.edu.tr http://kisisel.sdu.edu.tr/akademik/musagenc

Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Orman MühendisliM Isparta. musagenc@sdu.edu.tr http://kisisel.sdu.edu.tr/akademik/musagenc Bitki Yetiştirme tirme Tekniği (Klasör -1) Prof. Dr. Musa GENÇ Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Orman MühendisliM hendisliği i BölümüB Isparta musagenc@sdu.edu.tr http://kisisel.sdu.edu.tr/akademik/musagenc

Detaylı

Tarım Konferansı 25 Nisan 2011 Hassa_HATAY

Tarım Konferansı 25 Nisan 2011 Hassa_HATAY Bağ Sulaması Tarım Konferansı 25 Nisan 2011 Hassa_HATAY Prof. Dr. Sermet ÖNDER Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü (Biyosistem Mühendisliği Bölümü) sermetonder01@gmail.com

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr KASIMPATI (KRZANTEM) YETİŞTİRİCİLİĞİ-2

Detaylı

Hazırlayan: Ramazan YILDIRIM

Hazırlayan: Ramazan YILDIRIM ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ Hazırlayan: Ramazan YILDIRIM BİTKİ KİMLİK KARTI Latince adı:calendula

Detaylı

Baumit ArtlinePutz. Kaplama

Baumit ArtlinePutz. Kaplama Baumit ArtlinePutz Kaplama Ürün Cephelerin dekoratif tasarımında kullanılan, kullanıma hazır, kıvamlı, organik bağlayıcılı, ince kat örtücü bir kaplamadır. Dış ve iç cepheler için tane dokuya sahip bir

Detaylı

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 Sera nedir? Bitki büyüme ve gelişmesi için gerekli iklim etmenlerinin

Detaylı

: Menşe Adı : Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı Başvuru Sahibinin Adresi : Hükümet Konağı Kale/DENİZLİ Ürünün Adı

: Menşe Adı : Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı Başvuru Sahibinin Adresi : Hükümet Konağı Kale/DENİZLİ Ürünün Adı Koruma Tarihi : 18.12.2008 Başvuru No : C2008/049 Coğrafi İşaretin Türü Başvuru Sahibi : Menşe Adı : Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı Başvuru Sahibinin Adresi : Hükümet Konağı

Detaylı

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri:

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Karışımlarda kullandığımız türlerin karakteristik özellikleri ve avantajları kısaca burada açıklanmıştır. Karışımlarımız Genel olarak:

Detaylı

Tarımsal Meteoroloji. Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 23 EKİM 2013

Tarımsal Meteoroloji. Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 23 EKİM 2013 Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 2 EKİM 201 Prof. Dr. Mustafa Özgürel ve Öğr. Gör. Gülay Pamuk Mengü tarafından yazılan Tarımsal Meteoroloji kitabından faydalanılmıştır. Hava ve İklim ile

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI

BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI Tür ve çeşitlerin devamını sağlamak Ticari üretimin ve bahçelerin devamını sağlamak 1. Generatif (Eşeyli=tohum ile) çoğaltma 2. Vejetatif (Eşeysiz) çoğaltma GENERATİF ÇOĞALTMA

Detaylı

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Erdoğan Eşref Hakkı Selçuk Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Erdoğan Eşref Hakkı Selçuk Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü TÜBİTAK-1003 Projesi Serin İklim Tahıllarında Çeşit Islah Programlarının Oluşturulması Çağrısı 214O072 no lu Klasik ve Moleküler Islah Yöntemleri Kullanılarak Bazı Buğday Çeşitlerine Tuza Toleranslılık

Detaylı

VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ)

VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ) VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ) Çelikle Çoğaltma Yeni bir bitki elde etmek amacıyla, bitkilerin gövde, dal, kök ve yapraklarından kesilerek hazırlanan parçalara 'çelik' adı verilir. Böyle beden parçalarıyla

Detaylı

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ HAZIRLAYAN YALÇIN YILMAZ ZİRAAT MÜHENDİSİ UZMAN TARIM DANIŞMANI Ülkemizde buğday yaklaşık 9.5 milyon hektar alanda ekilmekte, üretimde yıldan yıla değişmekle birlikte 20 milyon ton

Detaylı

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI AK 3151 D SUNKROM dekoratif krom kaplama banyolarında kullanılan sıvı katalist sistemidir. Klasik sülfatlı

Detaylı

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER)

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE Otsu, çalımsı veya ağaç şeklinde gelişen bitkilerdir. Soğuk bölgeler hariç dünyanın her tarafında bulunurlar. Yaprakları basit, geniş ve parçalıdır. Meyve kuru kapsüldür

Detaylı