- GENEL KURUL KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARLARI - DAIRELER KURULU KARARLARI - DAIRE KARARLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "- GENEL KURUL KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARLARI - DAIRELER KURULU KARARLARI - DAIRE KARARLARI"

Transkript

1 - GENEL KURUL KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARLARI - DAIRELER KURULU KARARLARI - DAIRE KARARLARI

2 GENEL KURUL KARARLARI - - Karar No : 4758 Karar Tarihi : KONU 6772 sayili Devlet ve Ona Bag11 Muesseselerde Caligan Igeilere IlPve Tediye Yapilmasi Hakklnda Kanun'a 2448 say111 Kanunla getirilen ek madde uyannca, ig~ilere toplu i~ sozlegmelerine hukum konulmak suretiyle odenen ikramiyelerin, Sosyal Sigortalar Kanunu hukiimlerine g6re sigorta primine tabi tutulup tutulmlyacagi hususunda 1 inci Dairenin gun ve 5102 sayill tutanaga gore diizenlenen giin ve 339 sayili il2mi ile 2 nci Dairenin gun ve sayili tutanaga gore diizenlenen gun ve 706 say111 ilrimlnda yer alan hiikumler araslnda aykirilik bulundugundan soz edilerek 832 sayili Sayigtay Kanununun 80 inci maddesi hukmii geregince i~tihadin birlegtirilmesi istemi. USUL YONUNDEN ~NCELEME 1 inci Dairece; Tanm Orman ve Koyigleri Bakanligi Izmir 11 Kontrol Laboratuvan Mudurliigii DiSner Sermaye Sayman ylli hesab~na ilivkin olxak diizenlenen gun ve 339 sayili ilima esas giin ve 5102 sayili tutanakta; "6772 sayill Kanuna gore odenecek ilrive tediyelerden sigorta primi kesilmiyecegi hususu bu Kanunun 4 uncii maddesinde yer almaktadir sayili Kanunda ise; 6772 sayili Kanuna gore odenmekte olan iliive tediyeler diginda, toplu ig sozlegmelerinde yazill olmak ko~uliiyla 2 ay- Ilk istihkaklan tutmnda ikramiye odehebilecegi hukmii getirilmektedir say111 Kanunla odenecek ikramiye iein, toplu sozlegmede yer almas1 ko~ulu ile birlikte 2 ayllk istihkak tutan gekiinde bir sinlrlama getirilmigtir sayill Kanunla odenen ilrive tediye adni almakta ve 26 gun uzerinden ijdenmekte iken, digeri "ikramiye" ad~yla 30 gun uzerinden ijdenmektedir sayili Kanun, 6772 sayili Kanuna ek bir Kanun olmakla birlikte, her iki kanunun ongordiigu odemeler, birbirinden farkli ozellikler gostermektedir. Sigorta pnminin kesilmiyecegne ili~kin istisna hiikmii, 6772 saylli Kanuna gore odenmekte olan ilrive tediyeleri ilgilendirdiginden, 2448 sayill Kanunla yapilan ek ijdemelerin bu istisna hukmunden etkilenmemesi gerekecegi cihetle, ek ikramiyelerden sigorta primi kesilmesinde iligik olmadigina karar verilmigtir. 2 nci Dairece Tanm Orman ve Koyigleri Bakanligi Merkez Saymanh- Bnin 1988 ylh hesabiyla ilgili olarak gun ve say111 tutanaga gore diizenlenen gun ve 706 sayill ilrimda ise;

3 "6772 sayili Kanunun 4 uncu maddesinde; "... Bu tediyelerden ~egitli iggi sigortalannin icap ettirdigi primler kesilmez..." denilmektedir. Bu hukme gore 6772 say111 Kanuna gore verilecek iliive tediyelerden sigorta primi kesilmeyecektir. Yukandaki tabloda sozu edilen ek ikramiye Wemeleri ise, 6772 sayili Kanuna 2448 sayili Kanunla eklenen ek 1 inci madde uyannca iidenmektedir. Buna gore, 6772 sayili Kanuna diger bir kanunla eklenen ek madde ile yapilan odemeler hakkinda esas kanun hiikiimlerinin uygulanmasi, yani bunlardan da 6772 sayili Kanunun 4 uncu maddesi hukmu uyannca sigorta primi kesilmemesi gerekmektedir. Bu nedenle, soz konusu odemelerden sigorta primi kesilmesi miimkun olmad~g~ halde sigorta primi kesilmesi sonucu Sosyal Sigortalar Kurumuna i~veren hissesi olar'ak fuzuli odeme yapil&@ gibi ig~iden de sigorta primi kesilmesi gelir verg-isi mawahinin dugmesi sonucunu dopurdugundan, noksan gelir vergisi tevkifab nedeniyle ilgililere de fazla odeme yapilmig olmaktadir. Yukanda apklanan nedenlerle yersiz sigorta primi ve eksik gelir vergisi kesilmek suretiyle Sosyal Sigortalar Kunlmu ile ilgililere fazla ijdenen toplam... liranin... tazminen tahsiline" Hukmedilmigtir. Yukanya aynen alinan Daire Kararlanna konu olan iglemlerin her ikisi de, 6772 Sayili Kanuna 2448 sayili Kanunla getirilen ek 1 inci madde geregince ve toplu ig sozle~melerine konulan hukme dayanilarak yapilan "ikramiye" odemeleri olup, bu odemelere iligkin tahakkuk evraki da ayni mahiyetteki belgelerden olu~tugu halde, soz konusu daire kruarlan birbirine aylari bulunmamaktadlr. 832 sayili Saylgtay Kanununun 80 inci maddesinin ilk bendinde; igin geregi ve ibraz edilen belgelerin mahiyetleri bir oldub halde ayni konu hakkinda dairelerce veya Temyiz Kurulunca verilen iliimlann birbirine aykin olmasl halinde, Birinci Bagkanin bu iliimlan igtihadin birlegtirilmesi i ~in Gene1 Kurula verecegi belirtilmigtir. Anilan iliimlara konu olan iglemlerde igin geregi ve ibraz edilen belgelerin mahiyetleri bir odugu halde, ayni konu hakkinda 1 ve 2 nci Dairelerce verilen ilhlar birbirine aykm bulunmug 01- dugundan, iqtihadin birlegtirilmesi gerektigine oybirligiyle karar verildi.

4 4 Temmuz 1956 tarih ve 6772 say111 Devlet ve Ona Bag11 Miiesseselerde Callgan 1g~ilere 1l$ve Tediye Yapllmasl ve 6452 say111 Kanunla 6212 Say111 Kanunun 2 nci Maddesinin Kaldlr~lmasr Hakklnda Kanunun; 1 iitci rnaddesi : Umumi, miilhak ve hususi biitgeli dairelerle miitedavil sermayeli miiesseseler, sermayesinin yarisindan fazlasi Devlete ait elan girket ve kurumlarla belediyeler ve bunlara bag11 tegekkiiller, 3460 ve 3659 say111 kanunlxin giimulune giren Iktisadi Devlet Tegekkiilleri ve diger bilciimle kurum, banka, ortakllk ve miiesseselerinde miistahdem olanlardan Ig Kanununun giimuliine giren veya girmiyen yerlercie Galqmakta olan 15 Krtnununun muaddel birinci maddesindeki tarife gijre i~gi vasfinda olan kimselere, iicret sistemleri ne olursa olsun, her yil igin birer ayhk istihkaklan tutiuinda il2ve tediye yapil~r. 3 iiitcii marklesi : Birinci ve ikinci maddelerde yazill olan i~gilere mezkgr maddeler geregince yapilcan tediyelerden ayn o1;i~~a.k her y11 igin bir ayllk istihkaklan tutanni geqmemek iizere Icra Vekilleri Heyeti kxariyle ayni nisbette bir iliive tediye daha yapllabilir. 4 iirzcii inaddesi : Bu Kanuna giire yapilacnk tediyelerin zmanl icra Vekilleri Heyetince tesbit olunur. Ayl~k istihkaklar~n hesabinda fazla mesai, evlilik, gocuk zamlan veya primleri, ayni yard~mlar, hafta ve gene1 tatil iicretleri gibi esas ucrete munzam tediyeler nazan itibara ahnmaz. Bu tediyelerden gegitli i ~ sigortalan- ~ i nln icabettirdigi primler kesilrnez ve bu p;lralar borc; igin haczedilemez. Mezklir iliive tediyeler, tediye tarihinde i,scinin iginden :~yr~lmig olup 01madiii;ina bakilmakslzin igginin il2ve tediyenin ualluk ettigi yil i~inde o yerde veya ayni idare, te~ekkiil ve muesseseye ait muhtelif yerlerde geqmig olan hivnetlerinin yekiinu nisbetinde ve son galigti& yerde ddenir. Igginin bu tediyelere esas olacak ~allgma suresinin hesaplanmaslnda ig veya hizmet akdinin devam~ muddetine rastlayan kanuni ve idari izinlerde hastallk izinleri, hafta tatili ve genel tatil giinleri gallgilmi$ gibi sayilir. 17 Nisan 1981 tarih ve 2448 say111 Kanunla getirilen ek maddesi : Bu Kanun uyannca i2gilere yapilan ilive tediyelerden ayn olarak, her y11 i~in her biri bir ayllk istihkaklan tutanni (hafta ve genel tatil ucretleri dahil) gegmemek $artiyla toplu i$ sozle$meleri ile en gok iki ikramiye daha verilebilir.

5 506 Say111 Sosyal Sigortalar Kanununun ; 77 nci maddesi : Sigortalilarla igverenierin bir ay iqin ijdiyecekleri primlerin hesabinda b) Prim, ikramiye ve bu nitelikteki her ~egit istihkaktan sigofi~lilara o ay i~inde odenenlerin, Briit toplami esas alinir sayili Kanunun 1 inci maddesinde; bu maddede sayilan kurum ve kuruluglarda ~aligan ve Ig Kanununun 1 inci maddesi kapsamlna giren igqilere, ucret sistemleri ne olursa olsun, her yil i ~in birer ilrive tediye yapilmasi ongoriilmii~, 3 iincu maddesinde bundan ayn olarak her yll iqin bir ayllk istihkak tutanni agmamak iizere Bakanlar Kurulu Kararlyla ayni nisbette bir ilive tediye &ha yap~labilecegi belirtilmig, 4 iincii maddenin ikinci fikraslnda ise, ililve tediyeye esas olan ayllk istihkaklann hesab~nda fazla mesai, evlilik, ~ocuk zamlan veya primleri, ayni yar&mlar hafta ve gene1 tatil giinleri gibi esas iicrete munzam odemelerin dikkate allnmiyacagi belirtildikten sonra bu tediyelerden ~egitli ig~i sigortalannin icabettirdigi primlerin kesilmeyecegi ve bu paralmn borq i~in haczedilemiyecegi hiihne baglanmigtis. Anilan Kanunun 4 uncu maddesinin ikinci fikrasinda yer alan "bu tediyelerden ~egitligqi sigortalannin icabettirdigi primler kesilmez..." hiikmuyle, Kanun kapsamina giren igyerlerinde ~aligan igqilere yine bu Kanun geregince yaplltln iliive tediyelerden sigorta primi kesilmiyecegi aqik~a belirtilmig bulunmaktadir. Ancak daha sonra yiiriirliige giren 275 say111 Toplu 13 Sozlegmesi Grev ve Lokavt Kanunu ile toplu ig sozlegmesi diizenine geqilmesi uzerine igqilere, 6772 say111 Kanunda belirtilenlerin hginda, degigik miktarlarda ikramiye verilmesini ongoren hiikumler sozlegmelerde yer almaya baglamig, bu ikramiyelerin yill~k miktarlan da ig kollanna ve hatta ig yerlerine gore degigiklikler gostermigtir. Kamu igyerlerinde odenmekte olan bu tiir ikramiyelere bir tavan getirilmesi ve yeknesakligln saglanmas~ amaciyla, 2448 sayili Kanun yiirurluge konulmug ve bu Kanunla toplu ig sozlegmelerine konulmak suretiyle verilebilecek ikramiye sayisi yilda iki adetle s~nirland~nlrnigt~r.

6 6772 sayili Kanunun 1 inci maddesinde sozii edilen ilrive tediyelerin, toplu i$ sozle~mesi diizenine tabi olsun ya da olmasin Kanun kapsamina giren tiim igqilere yapilmasi zorunlu oldugu, ayni Kanunun 3 iincii maddesine konu edilen ilrive tediyelerin yapilmasi ise, Bakanlar Kurulunun takdirine blrakildigi halde, 2448 sayili Kanunla yapilan diizenlemede toplu i~ s6zlegmeleri ile ig~ilere ikiden fazla ikramiye iidenemiyecegi hiikmii getirilmigtir. Gfiriildiigii gibi, ilfive tediye ad altinda yapllan odemelerin dayanagi 6772 sayili Kanun oldugu halde, 2448 sayili Kanunda siizii edilen ikramiye- Ierin dayanagi toplu ig sijzlegmeleridir. Toplu Ig Sozle~melerinde 6772 sriyil~ Kanunun ongordiigii odemeler di~lndrt ikramiye odenecegine iligkin a~zk bir hiikiim yer almadigi siirece igqilerin bijyle bir haktan yararlandinlmalari miimkiin degildir. Diger yandan 2448 sayili Kanunda ikramiyeden sijz edlerek, "Bu Kanun uyarinca igqilere yapilan il9ve tediyelerden ayri olarak..." denilmek ve bu ikramiyelere esas olan aylik iicretin hesablnda hafta ve gene1 tatil giinleri dahil edilmek suretiyle, ikramiyenin 6772 sayili Kanun geregince odenen ilrive tediyelerden ayn miitalaa edildigi vurgulanmi~tlr. Biitiin bu hiikiimlerden de anlagilacagi gibi, 2448 sayili Kanun, 6772 sayili Kanuna ek madde getiren bir kanun olmakla birlikte, her iki Kanunun ongordiigii odemeler mahiyeti, kaynagi, miktan, odeme zamanl ve hesap tarzlan itibariyle birbirinden farkli olup, sozkonusu Kanun hiikiimlerinin ayri ayri miitalaa edilmesi ve uygulanmasi gerekir. Bu itibarla, 506 sayill Sosyal Sigortalar Kanununun 77 nci maddesinde yer alan prim, ikramiye ve her ~egit istihkaktan sigorta primi kesilecegine iligkin hiikrne, 2448 sayill Kanunla herhangi bir istisna &a getirilmemiv oldugundan, bu Kanunlcl getirilen sinirlar iqinde toplu iv sozlegmelerine konulm,ak suretiyle odenen ikramiyelerin prime esas allnacak iicret kapsaminda ele alinmasi gerekmektedir say111 Devlet ve Ona Bagli Miiesseselerde Caligan 1g~ilere &ve Tediye Yap~lmasi Hakkmda Kanuna 2448 say111 Kanunla getirilen ek madde uyannca, ig~ilere toplu ig sozlegmelerine hdciim konulmak suretiyle iidenen ikramiyelerden, Sosyal Sigortalar Kanunu hiikiimlerine gore sigorta primi kesilmesi gerektigine tarihinde ~ogunlukla karar verildi.

7 Devlet Muhasebesi Yonetmeliginin 155 inci maddesi uyannca srfymanllklarca diizenlenen "Ay sonu Cetvelleri" ile 169 uncu maddesi preg~nce duzenlenen "Yonetim Donemi Hesabl CetvelleriMnin sag iist taraha " TL" ifadesi yazllmak suretiyle son ii~ raksm:i yer verilmeksizin, lira diizeyinde diizenlenmesinin iiygun olup olmayacagl hususunda Sayqtay gorii~ii tesbitine iiigki~l Maliye ve Giimrii k Bakanllgl is temi iizerine 4 uncii Dairece allnan tarih ve sayill karar okunarak. Geregi Gdriigiildu : Biit~e ritkamlar~n~n biiyiimesi ve sayman1im:lrda iglem hacminin artmig olrnasl kargisinda, hesap cetvellerine r'k;iiniar~n sl~dlnlabilmesi, bu konuda dogabilecek yanh$~klann 6niine gegilebiimesi ve kamu hessplrtn ddnem sonuc;l:ulna iligkin ~aligmalann daha sag11kll yap11:ibilmesi amaclyle sbz konusu 8nerinin yapildigi ve 1050 say111 Muhassbe-i Urnumiye Kanununun 139 uncu rnnddesi geregince goriig istenildigi n:?laylrn~aktad~r.. Biitc;e yasrtlanna bag11 cetvellerde de benzer itygulamnlara yer verildiginden, Maliye ve Giimriik Bakanllglnca onerildigi iizere, Devlet Muhasebesi Y8netrneliginin 155 inci maddesine gore diizenlerlell "Ay Sonu Cetvelleri" ile ayni yonetmeligin 169 uncu maddesine gijre hazlrlannn "Ybnetim Donemi Mesab~ CetvelleriUnin sag ust tamfina " TL" ifadesi yazllmak suretiyle, bu cetvellerde yer alan rakaml'mn son iiq mknminn yer verilmeksizin lira diizeyinde diizenlenmesinde bir snkincr~ buluninadigina oybirligiyle krlrar verildi. -

8 TEMYIZ KURULU KARARLARI Derleyen : Erdo g'atz Dedeog'1z.l OZE~ : Veknlet aylz@nzn, memurlara her ayln bapzcln pejitz olnrak ocienen nylzktnn fnrklz bir ocicme old~lg'll, vekalet nyl~g'~nz)z odenebilmesi i~irz gorevin jiilen ynp~lvnns~ gerektig'i Ilk. 657 sayili Kanunun degigik 86. maddesinin son fimrasinda; "Bu K3- nuna tabi kurumlarda, mali nakdi ve ayni sorurnlul~~gu bulunan saymanllk kadrolmnin bogalrnas~ halinde bu kadrolara ige baglabklan tarihten itibaren vekalet ayli$ verilmek suretiyle memurlar arasiadan atamn yapilabilir.", 174. maddesinde de "vekalet ayl~klannin odenebilmesi iqin gorevin fiilen yapilmasl garttlr" denilmektedir. Ayni Kanunun degigik 175. maddesinde ise bir goreve vekaleten atanan memurlara vekalet edilen gorevin kadro derecesinin birinci kademesinin 3/3'niin, apktan ;itananlard ise 213'sinin verilecegi, bulunduklm yerden bagka bir yerdeki goreve vekalet suretiyle atananlrira ise Harcirah Kanununun ge~ici gorevle bagka bir yere gonderilenlere iligkin hiikiimlerinin uygulanacagi belirtilmektedir. Butun bu hukumlerden de anlagllacagi iizere mali, nakdi ve ayni sorumlulugu bulunan Saymanlik kadrolannln bogalmasi halinde bu kadrolara memurlar xas~ndan vekaleten atama yapllmasi ve bunlara ige bagladiklan tarihten itibaren gorevin fiilen yapildi& siirece vekalet ayligi ijdenmesi miimkiindiir. Her ne kadar Yasada vekalet ayli~inln gun hesabiyla bdenecegine dair a~ik hiikiim yok ise de; vekalet ayllglna iligkin maddeler vekalet ayllginin, ige baglandigi tarihten itibaren ve gorevin fiilen yapilmasr gamyla iidenecegine amirdir. Bu da, vekalet riyliginrn, memurlara her ayin baginda pegin olxak Wenen ayllktan farkli bir ijdeme oldugunu, vekalet ayhamn ijdenebilmesi iqin gorevin fiilen ya;ilmasinin gart oldugunu gostermektedir. Diger yandan, Devlet Memurlari ile Diger Kamu Gorevlilerinin Ayliklannln 0deme Zamminln degi~tirilmesine dair 289 sayili Kanun Hiikmiinde Kararname ile ilki 15 Ekim 1987 tarihinde olmak iizere ayliklann odeme zamanrnin ayin l'den ayin onbegine alinmasl da keyfiyeti degigtirmemektedir.

9 Ciinku anilan kararnarnenin 1. maddesinde, ayllklarla birlikte odenen zarn ve taznlinatlar, Wenekler, tayin bedli, yakacak yardmi ile ayllklara iligkin hiikiimler dairesinde iidenmesi ongoriilen sair hakediglerin ayin 15'de odenmesi BngErulmu~tiir. Maliye Bakanli&nca pkanlan 100 seri no-lu Devlet Memurlm Kanununun Gene1 Tebliginde de, 289 sayili KHK'nin 1. maddesi uyarinca tarihinde yap~lacak odemelere aylik veya iicretlerle birlikte her ay mutad ve duzenli olarak odenmekte bulunan hakediglerin dahil olacagi gosterildikten sonra, aylik ve iicretlerle birlikte aenmesi rnutad olmayan, ijdenle iqin bir olayin vukuu veya belirli bir hizmetin ifasi gereken ek ders iicreti, bordro iizerinde fiili ~aligma saatlerine dayanilarrtk ijdenen fazla c;ali~n~a iicretlesi, konferrins iicretleri, ikr'miye, prim, (jdiil, dijner sernlaye payi, huzur hakk~, toplanti odenegi, vekalet iicreti, bilirkigi iicreti, 6245 sayili Kanuna gore yapilan hnrcirah odemeleri, teinsil giderleri, dogurn yardimi odenegi, tedavi yardimi, cenaze giderleri, giyecek yard~mi, yiyecek y?xd~mi gibi ijdemelerin dahil edilemeyecegi belirtilmek suretiyle de aylik ve iicretlerle birlikte bdenmesi mutad olmavan odemelerin tarihi~lde Bdenen ayliklarn dahil edilemeyece$ giisterilmigir. Vekalet ayhginin aylikla birlikte ijdenmesi mutat ol~nay~p ijdenmesi bir olayin vukuuna diger bir deyigle gerevin fiilen yapiltna gartina bag!~d~r. rildi. Bu itibarla verilen tazmin hiikrniiriiin tasdikine oybirligi ile karar ve Tutanak No : Tarih : OZT~ : Belli bir programa afzrlrk vercrek egitirn yapan Sngllk Mcs- Ick Lisclcri~dc rlcrs t~crr;.le,kle gorzvlcndirilc:~ clclrzanl,zm giiniiiiz egitirzi &in saar bqrrta TL. gece efitirzi i~iiz snat bajlna TL. iizerinclcli ek ders iicreti oderzmesi gerektigi hk. Sagilk Meslek Lisesinde ek ders okutan 0~~etrnen ve diger personele, 1987 ylli Biitqe Kanunun 34. maddesinin 1. fkrs hiikrniine gore lise ve dengi okullarda iicretle ders verenlere verilmesi ongoi-iilen giindiiz 500, gece 600 lirallk ek ders iicreti verilmesi gerekirken, ayni maddenin 2. fikra hiikmune t: aore saat bag lira ek ders ucreti odendig i~ul tazmin hukmu verilmigtir sayili 1987 Mali Yili Biit~e Kanunun 34/2 maddesiyle, kurumlann elemanlannin yetigtirilmesiyle ilgili egitim merkezi, mesleki okul, kurs, seminer ve hizmeti~i egitim faaliyetlerinde iicretle ders vermekle gorev-

10 lendirilen o&-etmenlerle diger memurlara saat bagina gunduz 1.000, gece TL. uzerinden ek ders iicreti iidenmesi ongorulmektedir. Belli bir pro3ama afgrllk vererek yapan Saglk Meslek Liseleri maddede sozu edilen meslek liseleri kapsaminda bulundugundan, bu kurumda ders vermekle gorevlendirilen elemanlara giindiiz egitimi iqin saat bagina TL, gece egitimi iqin saat bagma TL. uzerinden ek ders iicreti odenmesinede mevzuata ayklrillk bulunmad~gi cihetle verilen tazmin hukmunun kaldlr~lmasina oy ~oklugu ile karar verildi. Tutanak No : Karnr Tnrihi : zeti : Kendisine Kaciastro Miidiir yetkisi verilmij olsa dcihi 4 iincii dereceli miidiir k~ictros~iiz~tn olinadifl tesbit eciilcligirzctcn, ad1 gegenin 4. iincii dereceli miiciiir kadros~lnn vekalet ettifinden bnhserrnek rniinzkiirz olmadig'indan, 4 iirzcii dereceye ait ozel hizrnet tazrninatindan yararlanmasznir~ miirnkiirt olmadlg'i hk. Tapu Kadastro Genel Miicliirliigiince ilgilinin tarihinden itibaren 657 say111 kanun 67 inci maddesi geregince 5 inci derece miidiir yardimclsi kadrosunda 4. iincii derecede nylk almaya hak kazand~gl, bu itibxla bu tarihten itibaren % 5 oranlnda ozel hizmet tazminah ijdenmesi gerektigi ileri siirulmekte ise de; ijzel hizmet tazminati ile ilgili bolumlerde yer alamayanlardan, Kurumlann Genel idare Hizmetleri slnlfina &hi1 4 ve &aha yukan dereceli kadrolarda bulunanlara % 5 orrrninda ozel hizmet tazminati ijdenmesi giin ve sayill Bakanlar Kurulu Karan ile karariagtmlmig, ancak ijdemede k:idro derecesi esas allndl@ndan 5 inci dereceli kadroda bulunan ilgiliye % 5 oranlnda ozel hizmet tazminati odenmesi anllan karara gore yerinde degildir. Ote yandan, sayili BKK'nin 8 inci maddesinde; "iist derecelerde bog kadro bulunmamasl nedeniyle derece yiikselmesi yapamayan ve kazanllmig hak aylrklu~ 657 sayili Devlet MemurIan Kanununun degigik 67 inci maddesi uyannca bir ust dereceye yukseltilen memurlann ig gii~liigii, ig riski, temininde gu~luk zarnmi ve mali sorumluluk tazminah ile iizel hizmet tazminatlan, bulunduklan kamu kurulu~und aynl iinvanll memurlar hakkinda yukselinen derece iqin 6ngBrulen puan ve oranlar esas alinarak ijaenir." denilmekte ve dilekqe ekinde gonderilen Bakan onayll daginm cetvelinde bu hususa yer verildib ve 8 inci maddeye gore 0zel Hizmet Tazminatl odenmesi gerekti@ ileri siiriilmekte isede, onayl~ cetvelde kadrosu 5 inci derecede olup 4 iincu dereceden ayl~k alanlar igin iizel hizmet tazminat~ on-

11 goriilmedigi gibi bu maddenin uygulanmasinda, bulunduklan kamu kurulugunda ayni iinvanli memurlar haklunda yiikselinen derece igin ongoriilen yuan ve oranlar esas a1inacab cihetle, ilgilinin yiikseldigi 4 uncu derece Mudur Yardimcisi unvanli kadrolar i~in Tapu Kadastro Gene1 Mudurlugii te$kilatinda ongoriilen tazminatin odenmesi gerekmektedir. Ancak anilan tegkilatta 4 uncii dereceli Mudur yardlmcisi kadrosu bulunmadi~indan bu maddeye gore 6zel hizmet tazminati odenmesi miimkun dekildir. Yukarda ar;lklanan nedenlerle verilen tazmin hukmiiniin tasdikine oybirligi ile karar verildi.

12 Karar No : Karar Tarihi : zeti : Teknik yeterlilikleri ve giigleri idarece kabul edilen, zorunlri nedenlerle ii~ten az istekliden teklif almak gerektigi takdirde Maliye ve Giimriik Bakanlrgznin gorii~iine dayanarak Bakanlar Kiuul~iruian bu hususta ayrrcu karar alrnnznsz yada ihaleyc kntrlacak isteklilerin isimleri belirtilmek suretiyle bizzat ilgili veya bath bulzmulan Bakanrn onayi alrnarak en az iig istekli arasrrula kapalz teklif lrsulii ilc ihale yapllmasr halleriyle ihalenin biitiin isteklilere aglk yaprlmusl masznda herlzangi bir fark bidlmnmadi@ hh sayili Kanunun yuriitiilmesinde, ihtiya~larln en iyi gekilde, uygun gartlarla ve zamaninda kaqilanmasi ve ihalede a~ikllec ve rekabeti saglanmasi esastlr. Ihalede aglklib ise ihalenin butun isteklilere a& ve ihaleye katilanlar huzurunda ba~lay~p sonu~landinlmasi geklinde anlamak gerekecektir. Kanun Koyucu butiin isteklilere a~ik olmasl?ereken Devlet ihalelerinden belli ozellig olan ve 44. ncu maddede tadat edllen i~ler i~in diger ihale usulleri yerine teknik yeterlilikleri ve giigleri idarece kabul edilen istekliler arasinda kapali teklif usulii ile ihale yapilabilmesine imkan saglanmistir. Boylece butun isteklilere aqik olmasl gereken Devlet ~halelerinin sirf bu maddenin uygulamasinda butun isteklirere aglk olarak degil teknik yeterlilikleri ve giiqleri idarece kabul edilen istekliler arasinda yapilmasi ongorulmugtur. Aqlklik ilkesine konulan bu smlrlamadan sonra teknik yeterlilikleri ve giigleri idarece kabul edilen zorunlu nedenlerle iigten az istekliden teklif almak gerektia takdirde Maliye ve Giimriik Bakanli&nin goriigiine adayinlarak Bakanlar Kurulundan bu hususta ayrica karar alinmasini gart kogmu~ ve boylece ihalelerde olmasi gereken rekabetin sinlrlan&nlmasi bir prosedure baglanmlg~r. Teknik yeterlilikleri ve giigleri idarece kabul edilen zorunlu nedenlerle upen az istekliden teklif almak gerektigi takdirde Maliye ve Gumruk BakanliBnin goriigiine dayanilarak Bakanlar Kurulundan bu hususta aynca karar allnmasi yada ihaleye katilacak isteklilerin isimleri belirtilmek suretiyle bizzat ilgili veya bag11 bulunulan Bakanln onayi alinmak suretiyle en az iig

13 istekli arasinda kapali teklif usulii ile ihale yapilmas~ halleriyle ihalenin biitiin isteklilere asik yapilmasi araslnda herhangi bir fark yoktur. Her us halde de teklif edilen bedel, uygun bedel bulundugunda ihalenin yapilmasi gereklidir. Yukarda apklanan nedenlerle... Balikgi Banna- & Yanagma Yeri" Ingaab iginde sayili Kanunun desgik 44. maddesine uygun olar'ak teknik yeterlilikleri ve gii~leridarece kabul edilen ve teklif vermesi muhtemel bulunan beg miiteahhit belirlendigi, maddenin iigiincii fihsi uyannca teklif vennesi ihtimal dahilinde bulunan beg isteklinin isimleri belirtilmek suretiyle bakandan onay alinarak beg istekli araslnda kapali teklif usuluyle ihale yapllmasi kararlagmldijjl ve teklifte bulunan iki istekli- den teklifi uygun bedel olarak saptanan istekliye igin yapimi verilerek ihale sonu~landinldigl cihetle anilan sozlegmenin tereddiit konusu edilen hus~~s diginda bagkaca iligigi taktirde tescili i~in Sozlegme Tescil ve Kaylt Grubu Sefligine verilmesi gerekecegine gogunlukla krirar verildi.

14 -~- Karar No : 816/1 Karar Tarihi : ~ Z E: T Dorzer ~ Sermayeli Kurulilglar [hale Yonetmelig'i hiikiirnlerine gore yapzlan ihalelerde Hukzlki jartlarl tagimayan pazarlzk kararznin gegerli olama~~acng'i, yapzlarz zam ve irzciirirn tekliflerinirz kabul edilemiyecegi ve tekliflercie degijiklik yapilamayacngl, ihalede mmrlhamrnerz bedelin ag~lamayacng'l ve ilznle dos,vns~nda tahmini bedel hesap trltnnnb;inirz bulunmas1 gerektigi hk. Geregi goriigiildii :... ~niversitesi Tip Frkiiltesi D6ner Sermaye isletn~esile... Kimya Firmasi araslnda akdedilen... ihale bedelli "Merkez Laboratuvan ve Kan Merkezi Malzernele~d ile Gazli Bez - Parnuk Satin Al~nmas~nn" ili~kin sijzlegmenin tescilinde has11 olan tereddiit iizerine sijzkonusu s6zlegmenin tescilinin miimkun bulunmad~$i hakkinda Sriyigtay 6. Dairesince verilen karara itiraz eden... Universltesi Tip Fakiiltesinin itiraz yazislnda, sijzlegmenin tescilini engelleyecek bir konunun bulutlm;idr~~, sadece prosediir ve gekil eksiklikleri gibi hususlann olabilecegi, bunlann da ijzel gartiardan knynakiandliji kamu menfaatlerinin en iist duzeyde kulland~%i ileri siiriilmekte ise de; Bahse konu malzerne ve cihazlmn Doner Semnyeli Kunlluglar ihale y6netrneligi'nin 30. maddesi uyrulnca Kappa11 Teklif Usuliine gore ihaleye ~ikarildigi~ z'arflar a~lldiktan sonra bazi kalemlerin pazarl~kla ihale edilerek, rekabetin engellendigi, dosyadan anlagrlmaktadir. Dijner Semlayeli Kuruluglar Ihale Uiinetmeliginin dayanagini tegkil eden 2886 sayili Devlet Ihale Kanunu'nun "ilkeler" ba~l~kli 2. maddesi ile ayni Yijnetmeli$in 2. maddesinin de, ihtiya~lmn kurulu~lann amaqlar~na uygun ve veriml~lik ilkesi do3ultusunda uygun ~artlarla zamannnda ksr~ilanmasi ve ihalelerde aq~khk ve rekabetin saglanmas~ hiikrne bazjlanmigt~r. Sijzle~me konusu malzeme ve cihaz alimlnda kapali teklif usulii iie ba~lang~~ta rekabeti saglamak amaa ile teklifler alinm~g ve daha sonra kapa- 11 teldif usuliiniin kural ve esaslm bir kenara itilerek ihale pazarllkla sonuqland~nlmlgeir. Pazarlik I~in de iki firma se~ilmigtir. Bu safiada yasanln ijngijrdiigii usul ve esaslara uygun pazx1ik yap~lmam~g, diger fm~alar pazar11- ija davet edilmeyerek devre dig1 b~rakilrniglardir. Yine aynl Yiinetmeligin "ihalenin Yap~lamamasn" baglikli 36. maddesinde, "Kapali taklif usulii ile yapllan ihalelerde, istekli &ikmadigl veya eeklif olunan bedel komisyonca uygun gijniilrnedigi takdirde, ya yeniden nyni usulle ihale a@ veya kumlug yamri gijriildiigii takdirde ihalenin bitis tarihinden 15 gun i~inde pazarlikla yaptlnhr.

15 Igin pazarliga biralalmasi halinde gartnamede belirtilen nitelik ve gartlann aynen muhafazasi mecburidir. Yeni ihale yapillncaya kadar geqecek gunler iqinde ayni nitelikler korunarak giinliik ihtiya~lar oraninda pazarlikla ma1 alinabilinir. Ancak ihale belirtilen ma1 bulunamamasi sebebi le geri kalmig ise kalmaksizin temin e 2 ilebilir." denilmek aglanmignr. Bu gartlmn gerqeklegmesi halinde ancak pazarlikla ihale yapilabilecektir. Bu madde uyannca kapali teklif usuluyle yapilan ihale iglemlerinde usulsiizluk veya eksikli in bulunmamasi gerekir. Aksi takdirde pazarlikla yapilan ihale geqersiz o *I ur. Bu hukumlere ragmen dosyada igin pazarlikla yapilacagina iligkin bir pazarlik karan bulunmamaktadir. Buna kargilik dosyxka tarih ve 40-1 sayili pazarlik neticesini gosteren bir karat- mevcuttur. Bunun da yasal dayanagi yoktur. Anllan kararda, ne mukayeseli fiyatlar gosterilmi$, ne siizlii teklifler imzali tutanakla tesbit edilmig, ne de yazili tekhflere ai t belge diizenlenmigtir. Sadece "Teklif"$ikmayan kalemlerin pazarhkla satln alinniasina, evsafa uygun ~ikmayan tekliflerin yerine pazarliga gidilmesine, indirim saglanamayan kalemlerde uzman uye tercihleri do~rulrusunda ve malzeme biitiinliigunun bozulmasi da dikkate alinat-ak (kapah teklif usuliiyle ihaleye qlkal-ilan malzemelerin) pazarlik yiintemiyle aliminln yapilmasinln yerinde olacagina karar verildikten sonra, agagida gosterilen malzemelerin kargilarlnda gosterilen fiatlarla ad1 geqen firmalar ihale clunmugtur." geklinde bir ifadeye yer verilmigtir. Oysa tarihli ara karada; pazarligin hang! yerde ve saatte yap~lacagi belirtilmemig ve tarihli (ayni gunlu) iq zarf aqma tutanagindan ihalenin;... amya F&MASI'na pazarlik fiatlanyla verilerek sonuqlandmldi& goriilmugtiir. Daha soma a& geqen fma, sehven patet teklif yaphklanni ve 17 kalem malzemenin fiatlann da daha fazla dugurebileceklerinden bahisle, tarihinde ikinci bir yazili teklifte bulunmu~ ve Hazine menfati gerek~esiyle bu teklif de komisyonca pazarlik fiat1 olarak kabul edilmigtir. Doner Sermayeli Kuruluglar Ihale Yonetmeliginin 27. maddesinde, "Teklifler verildikten soma bu Yonetmelikte yazlli haller diginda zam veya indirim teklifleri kabul edilemez." denilmektedir. Bu aqik hiikiimden de anlagilaca& uxre, teklifler verildikten sonra zam veya indirimler kabul edilemez. Yonetmelik konuyu bu gekilde kesin hiikme baglamigken, ijnoorulen kural dig1 pkanlarak yapilan iglemlerin kabul edilmesi miimkiin d&ildir. Diger taraftan soz konusu 36 nci maddenin 2 nci fikrasinin "Igin pazarliga biralalmasi halinde gartnarnede belirtilen nitelik ve gartlar~n aynen muhafaza edilmesi mecburidir." hiikmu uyannca, gartnarnenin en iinemli unsuru olan muhammen bedelin agilmamas~ gerekirken ihale konusu 15 kalem malzemenin muhammen bedelin uzerinde bir fiyatla ihale edildigi gorulmugtur.

16 Esasen dosyada 2886 sayili Kanuna uygun bir muhammen bedel tesbiti de yapilmamigtir sayili Kanunun tahmin edilen bedelin tesbiti baglikli 9. maddesinde; "Tahmin edilen bedel idarelerce tesbit edilir veya ettirilir. Igin ozelligine gore gerektiginde bu bedel veya bu bedelin hesabinda kullanilacak fiyatlar, belediye, ticaret odasl, sanayi odasi, borsa gibi kuruluglardan veya bilirkigilerden sorugturulur. Tahmin edilen bedel bunun dayanaklmn~n da eklendigi bir hesap tutanaglnda gosterilir ve as11 evrak arasinda saklanir. Bu bedel gerektiginde ihale komis yonlannca tahkik e ttirilir..." denilmektedir. 1hale dosyasinda bu maddenin ongordugu gekilde duzenlenmig tahmini bedel hesap tutanabna rastlanamamigtir. Aynca 2886 say111 Kanunun, uygun bedelin tesbiti ile ilgili 28. maddesinin; "Artmnalarda uygun bedel; tahmin edilen bedelden agaada olmarnak iizere teklif edilen bedellerin en yiiksegidir. Eksiltmelerde uygun bedel; tahmin edilen bedeli geqmemek garti ile, teklif edilen bedellerin tercihe layik goriilenidir. Kapali teklif usuliiyle yapilan ihalelerde bedel tahmini yapilmigsa uygun bedel, teklif edilen bedellerden tahmin edilen bedeli geqmemek gmyla tercihe layik goriileni..." geklindeki hukme ragmen... firmasinin pazarlikta teklif ettigi "ihale birim fiyatlan" ayni kalelerin "tahmini birim fiyatlannin" qok iizerindedir. Bu husus &a 28. maddenin; "teklif edilen bedelin tahmin edilen bedeli geqmemek gmyla..." geklindeki amir hiikmiine ay- kindir. Bu d~rumda uygun bedelin tahmini yukanda belirtilen 9 ncu maddeye uygun olarak yapilmadlgi gibi, soz konusu malzemelerin alimi isi, 28 nci maddeye ayk~n olarak uygun bedelin iizerinde fiyatlarla... rirmasina ihale edilmigtir. Yine yonetmeligin 22. maddesinin; "Eksiltmelerde uygun bedel tahmin edilen bedeli geqmemek koguluyla teklif edilen bedellerin tercihe laylk goriilenidir." geklindeki hiikmii uyannca, pazarllkla da olsa muhammen bedelin iizerinde ma1 alinmasi yasal olarak imkansizdir. Gerek Devlet Ihale Kanununun 33 ncu, gerekse Doner Sermaye Kuruluglar Ihale Yonetmeliginin 27 nci maddelerinde de belirtildia iizere; teklifler (ve karar) verildikten sonra, (ilerde dogmas1 muhtemel olan haksiz iktisaplmn ve haksiz rekabetin onlenmesi yoniinden) alinan tekliflerin deb ti- P rilmesi veya yeni teklif allnmasl asal olarak imkanslz oldugu halde tekli er aqildlktan sonra ihaleye kanlan malardan yeniden teklif istenmesinin yasal dayanagi bulunmamaktadlr. Bu itibarla yukanda aqiklanan gerekqelerle sozlegmenin tescilinin miimkiin olamiyacagina qogunlukla karar verildi. a

17 DAIRE KARARLARI IHALE MEVZUATI ILE ILGILI KARARLAR Daire : 3 Tarih : Tutanak No : 43/3 D.S.i. Akaryakit fiat farklannin hesabina esas alinan "Akaryakit katsayilan"mn analizlerde "makine yagi, benzin, usutubu" kargilib olarak (makinanin birim imalat iqin tiikettisi mazot miktannin 115 i oraninda) yeralan mazotu da igerdigi; akaryakit gat farklarlnln bu katsayilam gore hesaplandigi anlagilmigtir. Gerek igin sozlegmesinde, gerekse fiat farklanna iligkin 8/2574 ve 88/13181 Saylli Bakanlar Kurulu Kararlannda akaryalut fiat farlu verileceb belirtilmig, makina yagi ve iistubu iqin fiat farlu odenmesi ongoriilmemigtir. Analizlerde sozu egen benzin ise ig makinalanna ilk hareketi vermeye yqayan benzin olup, fu 6.. un igin bu tarzda qaligan ig makinasi kalmamignr. Ote andan, analiz erde Makina yagi, ustiibu, benzin" kargiligi olarak gosteri- Ln mazot miktan sadece makinanln miiteferrik masraflannin kiyasen hesaplanmaslna yarayan analizi kolaylagtmcl, sembolik bir miktardu. Bu itibarla, imalat kalemleri i~in analizlerden hesaplanacak akaryakit miktannin (sozlegmedeki deyimiyle akaryakit katsayilmnin) saptanmasinda dikkate alinmaz. Boylece, baraj ikrnal ingaati i~in iidenen akaryalut fiyat farklannin hesabinda, analizlerde " makina yagi, iistiipii ve benzin" kaqiligi gosterilen mazot miktanni da i~eren akaryakit katsayilannln esas alinmasi sonucu, akary akit fiy at fark~ndan yersiz iidenen... liranin tahsiline karar verildi. Daire : 3 Tarih : Tutanak No : Beledi ye Pazarhk yapilmasi sonucu aynl evsafta olduklm anlagilan halilmn daha ucuz olaninin tercih edilmesi gerekirdi. Fazla odenen... T.L.nln sorumlulara odettirilmesine karar verildi. Daire : 5 Tarih : Tutanak No : 8047 Deft. Muh. Mud. 15 no.lu Devlet Ihaleleri Genelgesine gore, kamu kuruluglannin ihtiyaqlanni serbest piyasadan rekabet ilkelerine gore ihale yoluyla temin etrneleri esas oldugundan; nohut aliminin Toprak Mahsulleri Ofisinden yapilmamasinda iligik olmadigina karar verildi. 68

18 - - Daire : 5 Tarihi : Tutanak No: 8047 Deft. Muh. Miid. Birim fiyat farklan ijdemeleri sirasinda tesesiil ettirilirken o giine kadar r apilan iglerin to lam fiyat farkindan bir onceki hakedigin fi at fark~ i- kan mak suretiyle ig P em yapllmigt~r. Ancak Menea harcamamd arnaciyl, hakedigin arka sayfasindan diigiilmesi gereken ihzarat kesintisinin birim fiyat farklanndan diigiildiigii anlag~lmigtir. Teselsiil iglemi ara hakediglerde yukarida belirtildify gibi brut tutarlara gore yaplldlgindan yani ihzarat kesintisi dikkate alinmadan yapildigindan fiizla ijdeme ortaya qikmamigtir. Ne varki 22/E nolu hakedi~te icmal yap~lirken, briit tutarlara yani ihzarat kesintileri gozoziine allnmadan onceki hesri yapllmasi gerekirken, ihrazatlar diigiildiikten sonraki miktitrlan dikkate aeirak hesap yaplldiglndan daha onceki 5,1?,18 ve 19 nolu hakediglerden kesilen ihrazat miktarlrul miiteahhide geri verllmig olmaktadir. B- Birim fiyat farklrir~ ile ihrazat kesintilerinin ihrrizatln tesbit yill hakediglerine girig fiyati (1986 fiyatlan ile girij yapilm~g) dikkate alinarak hesaplanmasi gereken 22/B hrtkedige kadar dogru yapilan bu uygulama bu hakedi~te degigtirilerek (Tesbit yill hakediglenne giri~ fiyati) yenne (Tesbit y~- 11 fiyatlmna) gore hesap edilmigtir.... ingaati ile ilgili 22 ve 22Ek No.lu hakediglerde ihzarat kesintisinin hatali yapilmasl suretlyle fazla aenen... liranin sorumlulanna bdettirilmesine karar verildi. Daire : 3 Tarih : Tutanak No : 43 D.S.I. Karabiik, Tantiye arasi nakliye mesafesi 720 km. tespit edilerek pozundan demir nakliye bedeli hesap1;inmig ve bu birim fiyat listesine eklenmek suretiyle sozlegmenin hiigmii haline gelmig bulundugundan, demir naklinde sozlegme hiikrniiniin esas alinarak odeme yapilmasinda iligik bulunmadigina ve uygulama slrasinda degigen nakliye mesafelerinin kesin hesabin qikanlmasi sirasinda yeni birim fiyatlar tespit edilerek degerlendirece3 anlagildijjindan bu konuda sorumluluk tevcihine mahal bulunmadigina karar verildi. Daire : 5 Tarih : Tutanak No : 8040 Malmiidiirliijjii Tagaron Sozlegmesinin 5. maddesinde yer alan "ig siiresince her tiirlii malzeme fiyatlna gelebilecek zamlar odenmez" hiikmii; iqin ihale t'arihinden, sozlegmesine gore bitirilme tarihine kadar ki geqen siireyi ifade etmektedir. Bu sure zarfinda malzeme fiyatlannda meydana gelebilecek artlglann odenmesi sozkonusu degildir. Ancak sozlegme tarihine kadar, Bayindirlik rayiqlerinde meydana gelebilecek artlglann odenmesinde iligilebilecek bir husus bulunmadigina karar verildi.

19 Daire : 3 Tarih : Tutanak No : 143/A 0zel idare Ilgili muteahhit &gindaki firmalara yapnnlan bazi imalatlara (aliminum pencere, mermer dogeme, mege kaplamali kapi... vb.) ait fatura bedel- {erine 0,25 miiteahhit k k ilave edilerek miiteahhide ijdeme yapil&gl tespit edilmigtir. Baylndirlik i~leri Genel $artnamesinin 20 nci maddesi uyannca yeni bir imal2t yapllmasi gerekiyor ise sadece imalitagirecek malzemenin (rnyiglerde yoksa) faturaya dayali olarak almmasi, diger girdilerin mevcut ray lglerdeki ve o ige ait analizler veya benzer analizler yar&mi ile birim fiyatinin tespit edilmesi gerekirken birim fiyatin imaliitin tamamina ait faturn bedeline muteahhit km ilave edilmek suretiyle ijdeme yapilmasi so~~ucu dogan... TL. fazla odemenin sorumlulara ijdettirilmesine karar verildi. Daire : 5 Tarih : Tutanak No : zel idare Halk Egitim Merkezi Ingaatlnda, a) tcarihli zm&m once ahnrni~ olan 25 ton demir i~in bu tarihteki zamli fiattan demir fiat farki iidenmesi, b) Ingaattaki demir iqin yayiat hesap edilmesi, c) Demir fiat farkinin hesaplanmasinda 12 mm.lik duz beton gelik zamli fiatinin esas alinmasi gerekin diger demirlerin fiahnln esas alinmasi, d) 1988 yilinin son hakedigi oltan 6 nolu hakedigte ban irnaliit kalemlerinin 5 nolu hrrkedigten daha az olmasi nedeniyle, Fiat farki ijdemlerinde 5 nolu hakedigteki fazla miktarlmn esas aiinmasi, e) Demir fiat farlu iidemelerinden Tiirkiye Demir Celik Igletmelerinin zamli fiat~nin esas allnrnasi gerekirken ithd dernir fiatlanmn esas alinmasi, sonucu fuzulen odenen... liranln sorumlulara ijdettirilmesine karar verildi. Daire : 5 Tarih : Tutanak No : 8068 Deft. Muh. Miid yllinda verilen usulsuz siire uzatunlmdan dolayi sadece gecikme cezasi kesilmesi yeterli olmayip, ayni zamanda bu yllin iidenek dilirnirli de tamamlamasi kararname hiikmii gere9dir. Tamamlanmayan 1988 yili odenegine, 1989 yilinda 1989 yili fiyatlanyla fiat farh ijdenmesi sonucu fazla odenen miktarlann sorumlulara iidettirilmesine karar verildi.

20 Daire : 3 Tarih : Tutanak No : 143/A Ozel Idare Muteahhide gunu yer teslimi yapilmig olmasina ragmen ingaat yapilacak arsa uzerinde gecekondu bulunmasi nedeniyle muteahhit ige ancak gunu bagliyabilmi ve bu nedenlerle de kendisine fi Daimi Encumeninin tarih ve 2 s sayili karan ile tarihden ge erli olmak uzere 56 giinluk ek sure verilmig ve buna bag11 olarak ta liralik OJ " enek ertesi yila aktmlmigtir. Ancak verilen 56 giinliik ek sure i~in bitim tarihi olan tari- hinden geqerli oldurju ve bu nedenlede (qaligilmayan donem hari ) siirenin bu tarihe eklenerek igin bitim tarihinin olarak tespit ejilmesi ve ertesi yila aktanlacak iidenek miktmnin ise 45 iine isabet eden miktar olmas1 erekirken, 56 giinliik sure 1 mart 19 f 7'e eklenerek igin siiresi olarak tesbit edilmig ertesi yila cia 56 giinliik ijdenek aktmlmip dolaylsiyla 11 giine isabet eden denek miktm fazla olarak aktmlmig ve bu miktar iqin muteahhide fiyat farki iidenmemesi gerekirken.... lira tutannda fuzuli Wemede bulunulmugtur. A rica igin suresi 'ye kadar uzatilmasi gerekirken l 7'ye kadar uzahlmakla muteahhitten 11 giinluk fazla siire iqinde... lira ceza kesilmesi gerekirken kesilmemigtir. Buna giire sorumlulara... lira tazmin hukrnolunmasina karar verildi. I!$ MEVZUATI ILE ~LGILI KARARLAR Daire : 8 Tarih : TutanakNo:2171/11 ~niversite Ige bag11 ve i in goriilmesi slrasinda kullanilmak uzere verilen ig elbisesi bedellennin la i em tazminatlna dahil edilmesi ve kidem tazminatl hesabina dahil edilen diger ek menfaatlerin bir gunluk tutarlannin tespitinde yllin 365 gun yerine 360 iin olarak alinmasi sonucu fuzulen denen... liranin sorumlulara odettiri f mesine karar verildi. Daire : 3 Tarih : Tutanak No : 146/12 Belediye Igcilere adenen hdem tazminatma esas evmiyelerin hesabinda; fazla olarak dikkate alindi$i belirtilen yakacak yar d imi ile ilgili olarak hiq bir gerek~e ve aqiklayici bilgi gosterilmemesi, ilave tediyenin hdem tazminatina yansimasinda sadece son 1 yllda last olarak yapilan odemelerin dikkate alinmaslnln hakkaniyete uygun olmayacagi ig~inin kullandgi iznin kesin olarak kaq giin oldugu aqlk~a belirtilmeden izin kullanilmig varsayimdan hareketle yapilan hesaplama sonucu bulunan fazla odeme e tazmin hukmolunmasi miimkiin olamiyaca&ndan iligilecek bir husus bu? unmadi$na karar verildi.

21 Daire : 8 Tarih : Tutanak No : ~nivesite Toplu Ig Sozlegmesi eki-1 no.lu cetvelin alhnda yer alan "ig bu giyim egyalannin igyerinde bulundurulmasi ve igbaginda giyilmesi esastir." Seklindeki aglklamadan da anlagilacab iizere ige bag11 olup anzi nitelikte bulunan ig elbisesi, ig tulumu, yagmurluk, bek~i elbisesi, deri gocuk, lastik gizme ve lastik eldiven bedellerinin bu ig~ilerin kidem tazminatlanna esas alinan bir giinliik iicretin tespitinde dikkate alinmamasi gerekir. Daire:8 Tarih: Tutanak No : ~niversite Ihmal nedeniyle soz konusu ige girig bildirgelerinin SSK'ya yasal siiresi i~inde verilmemesi sonucu idare adina kesilen... lirallk cezanln kesilmesine sebebiyet veren memurdan tahsil edilmesi gerekirken, biitgeden kar- $ilanmasi yasalara aykindir. PERSONEL MEVZUATI ILE ILGILI KARARLAR Daire : 8 Tarih : Tutanak No : 2401 ~niversite (*) Tip fakiiltesinde gorevli personele doner sermaye igle trnesinden katki pay1 Menirken hesaplamalarda taban ayh@ ie iedem ayli@nin dikkate alinmamas1 gerekmektedir. Daire : 5 Tarih: TutanakNo:8034/1Deft.Muh.Miid sayili Bazi Kamu Personeline Tayin Bedeli Verilmesi Hakkindaki Kanunun 3. maddesine dayanilarak pkanlan Bazi kamu personeline Tayin Bedeli Verilmesine ait Yonetmeligin 8. maddesine aykln olarak, siirekli gorev yolluklannin tahakkuk ve tediyesine iligkin verilen emirleri ve eklerinden emekliye aynldlklan anla9ilan emniyet mensuplanna odenen tayin bedellerinin kistelyevm esasina gore geriye alinmamasi sonucu ortaya gikan... TL. tutannda fazla odemenin sorumlulanna odettirilmesine karar verildi. (*) Okuyuculanmlzin Dikkatine : Dergimizin 7. sayism 87. sayfasinda hatali olarak yer alan bu karan diizelterek yeniden basiyoruz.

22 Daire : 8 Tarih : Tutanak No : 2171/9 ~niversite Maag kargihgi ders yiiklerinin tespitinde nazara allnmasi gereken ve yidcten artan hsimla. i~in ek ders iicreti ijdenmesi mumkiin bulunmayan vize (ara smav), doktora pligmasi, seminer yapma ve yonetme gibi faliyet tiirleri iein de iicret tahakkuku sonucu fazla odenen... liranin sorumlulara odettirilmesine karar verildi. Daire : 4 Tarih : Tutanak No : D.S.~. Bolge Miidiirii ve Bijlge Miidiir Yardimc~lanna sayili Yan 0de1ne Krirarnamesinin (B) "Teknik Hizmetler" Boliimiinune iligkin Not'un 2-b maddesi uyannca 325 puan ig riski zammi iideneblilmesi, madde metninde sayilan iglerde veya yerlerde siirekli olarak gdigma koguluna bail11 olup, yonetici olarak gorev yapan b61ge miidiirii ve yardimcilmnin gorevreri geregi anilan iglerde siirekli olarak ~ali~malcul mii~nkiin bulunma&@ndan mevzuata aykin olarak harcanan... liranlrl odettirilmesine karar venldi. Daire : 5 Tarih : Tutanak No : Deft. Muh. Miid Ilkog~etim Miifettigi iken Bakanllk onayl ile... Ortaokulu Egitim Uzman Yardimcili~in atanan, daha sonra Ankan. 2 no.lu idare Mahkemesi Karm ile eski gorevine iade olunan...'y a tarihleri igin eski gorevi ile yeni gorevi arasindaki farkin ve bu farka iligkin faizin ijdenmesinde; Danigtay 1. Dairesinin igtigari gorii~iile Maliye Bakanh$nca bu giiriig dogrultusunda yayinlanan 83 no.lu Devlet Memurlan Genel Tebliginde a~iklanan hususlar karysinda iligik bulunmadlglna karar verildi. Daire : 3 Tarih : Tutanak No : 1315 Malmudiirliigii fl~e Malmiidiirlugii lojmanlannda bulunan telefonlann abonman ve makina kirasi ile normal konu~ma iicretlerinin biit~eden iidendib goriilmiigtur sayill Ankara'dan Gayn Sehir ve Kasabalardaki Telefonlar Hakklndaki Kanun bazi gorevlerde bulunan Devlet Memurlannin evlerindeki mevcut telefonlara iligkin giderlerin biit~eden odenmesine imkan vermemektedir. Ancak bu gorev ve makamlar yasada ismen sayllmig oldugundan, madde kapsaminin dgina ~ikmak ya da bu kapsami genigletmek miimkiin bulunmamaktadir.

23 Ote yandan, 2946 sayili Kanun uymnca yiiriirliige konulan Kamu Konutlan Yonetmeliginin 26. maddesinin (b) bendinde, yalnizca ozel tahsisli konutlann telefon giderlerinin karnu kurum ve kuruluglannca kargilanaca& hiikme baglanmig ve ekli (1) say111 cetvelde de ozel tahsisli konutlann kimlere tahsis olunacag~ gosterilmigtir. Buna gore Il~e Tanm Miidiirune, Malmiiduriine ya da Yatili Bolge Okulu Mudiirune aynlan lojmanlann ozel tahsisli konut kapsaminda miitalaa edilemiyecegi, dolayisiyla bu konutlann telefon giderlerinin kurumlan but~esinden kargilanmasinin miimkiin olamayacabna karar verildi. Daire : 4 Tarih : Tutanak No : D.S.I ylli 1 sen no.lu Biitqe Uygulama Talimatinin "Goz Tedavileri" bagllkli 10. maddesinin (g) fkrasi "Contact - lens" tiiriinde bir odemeye izin vermedibnden, bunun uzimt~si olarak cia Contact lensin bakimina iligkin bir ila~ iicretinin odenmesine imkan bulunmamaktadir. Daire : 3 Tarih : Tutanak No : 143/A 0zel Idare... ilqesi Kaymakaminin izinli oldugu surede hem vekiline hem de kendisine ozel idare ayha Menmek suretiyle yapilan fazla odemenin sorumlulara odettirilmesine karar verildi. Daire : 5 Tarih : Tutanak No : 8047/23 Deft. Muh.Miid sayili Memurlara Yapilacak Giyecek Yardimi Yonetmelisne bir Ek ge~ici Madde Eklenmesi Hakkinda Yonetmelikte "Bu yonetmeligin (1) nolu cetvelindeki kadro iinvanlanna gore giyecek yardimindan yararlanan ancak 190 Saylli Kanun Hiikmiinde Kararname hiikumleri uyannca tarihli ve sap111 Bakanlar Kurulu Karan ihdas edilen kadrolara atanan ve eski kadrolanna gore sinlf, unvan veya dereceleri degigen veya kadrolan iptal edilen personel eski gorevlerini fiilen yapmalari halinde, anilan yonetmelikte gerekli debgiklikler yapihcaya kadar daha once verilen giyecek yardimindan yonetmelik hiikumleri ~er~evesinde yararlan- dlnlmalanna devam edilir..... " h wii yer almaktadr. Yukandaki yenetmelik hiikmiinde de apkca belirtildib gibi, Giyecek yardmi da@timinda kudo unvani esas almmigdr. Yani soz konusu yardlmln kigilerin kadro unvanlanna gore yapilmasi gerekmektedir. Bayindirllk Miidurliigiinde galigan personele fiilen yapbklan goreve gore giyim yardimi verilmesi suretiyle fazla odenen... liranin sorumlulara odettirilmesine karar verildi.

24 Daire : 3 Tarih : Turanak No : 106/A Doner Sennaye Bolge Miidiirliigiimiiz Uludag Milli Park Miidiirliigii Milli Park Sefi...'y a yilllk iznini ge~.irmekte oldugu yurtdi~inda gordiieii tedwiye masrafin... Universitesi Tip Fakiiltesinden dinan fiyat tarifesine gore odendigi goriilmugtiir. Devlet Memurlmnln Tedr~vi Yardimi ve Cenaze Giderleri Yijnetmeliginin 3. maddesinin son fihslyla, kanuni izinlerini ge~irmek iizere yurtdlgina giden memurlxin yurtcliginda yap~lan tedavi giderleri, yurtdi~inda tedavi isin Yiinetmelikte ijngijriilen usullere uyul~nak Sagllk ve Sosyal Yardirn Bakanl~g~ Yatnkli Teclavi Kurumlrul Resmi Fiyat Tarifesinde nyni tedavi ic;in belirlenen tutar ile sin~rl~ olmak Sartiyla Tiirkiye'de ve Tiirk paras1 olrirak kurumlarlnca ijdenrnesi kabul edilmi~tir. Bu nedenle, Milli Park Sefi...'ya yurtdiginda gordiigu tedavi i~in... ~niversitesi Fiynt tnrifesine gore ijdemede b~~lunulmasl miirnkiin olmaylp, Saglik ve Sosyal Yardirn Bakanligi Yatakli Tedavi Kurunllan Resmi Fiyat Tarifesinde yazlli fiyatlx kadx odemede bulunulmnsi gerekir. Daire : 4 Tarih : Tutan'ik No : D.S.I say111 Devlet Su I~leri Gene1 Miidiirliigii Te~kilat ve vazifeleri Haknda Kanun ve diger gider kanunlai-inda; Bolge Miidiir Yard~mcisl ve Sube Mudiirlerinin lojmanlaranda tesisli telefonlann abonman ve gijrii8me rriderlerinin biit~eden kargilanmasina cevaz veren herhangi bir diizenleme L, bulunmamaktadlr. 0te yanditn, 2944 sayili Kaxu Konutlan Kanununun 11. mriddesi uyannca ~ikxllarl tarih ve say111 Kamu Konutlnrl Yiinetmelikinin 26/3-b mnddesi ile hangi konutlann ne tiir giderlerinin Devlet~e kargilanaca$i tespit edilmig olup, burada sadece ijzel tahsisli konutlmn telefon giderlerinin odeneceki belirtilmigtir. Anilan yonetmelige ekli I) sayili cetvelde ise "ozel tahsisli" konutlann tahsis edilecegi temsil ozelligi olan makam ve riitbe sahipleri say~lmi~, olup, D.S.I. Bolge Miidiirliiklerinde ise ozel tahsisli lojman bulunmadlgindan mevzuata ayklri olar'ak harcanan... liranin ijdettirilmesine karar verildi.

25 Daire : 4 Tarih : Tutanak No : D.S.I. Saymanllk Miidiiriine tahsisli lojmana, avize ve mefrugat alimi 2946 sayili Kamu Konutlan Kanunu ve bu Kanuna dayali olarak qkanlan Kamu Konutlan Yonetmeligi'ne giire miimkiin bulunmamaktadir. Bu malzemenin misafirhane tadilatinin tamamlanmasini miiteakip lojmandan geri alinarak maksada uygun kullanilaca$i Bolge Miidiirliigii yazisinda ifade olundugundan, siizkonusu malzemenin misafirhaneye naklinin temini ve sonucundan bilgi verilme hususunun D.S.I. Gene1 Miidurliigiiniin yazilmasina karar verildi. HARCIRAH MEVZUATI ILE ILGILI KARARLAR Daire : 8 Tarih : Tutanak No : Deft. Muh.Miid sayil K'anunun 48. maddesinin 1. fikrasinda sayilmayan ve Maliye Bakanl~ginca da vize edilmeden memuxiyet mahalli dahilinde seyyrir olarak mutemetlik ve evrak daj$ticlligi gorevleri yaptinlan memur ve hizmetlilere paso verilmesi miimkiin degildir. Daire : 5 Tarih : Tutanak No : Deft. Muh.Miid.... ilinin ~egitli teftig n~~aksadiyla giden ancak ayni gun gorev mahalline diinen ve bu gidig ve doniigler i~in ~nasrafi olrnayan ilkogretim miifettiylerine, 6245 sayili Hucirah Kanununun 33. maddesine gore denetim harcirahlannin tam verilmesinde; ayni giinde gidilip doniilmesi murnkiin olan veya o giinnii gecesinide gesirmek suretiyle yapilan gepici gorev seyahatleri ayni Kanunun 39. maddesinde diizenlenmig oldugundnn sdzkonusu denetim, bir program dahilinde ve denetim elemanlannin tek tek ad ve soyadlan belirtilerek hazirlandi$jindan, iligilecek bir husus bulunmadigina karar verildi. Daire : 5 Tarih : Tutanak No : zel Idare 6245 sayili Kanunun 39. maddesi hiinrniine aykln olarak gepici gorevle onderildikleri yerde geceyi ge~irdikleri halde tam giindelik odenmek ve gi 'P ig ve doniig saatleri beyannamede gosterilmedigi halde tam veya 213 giindelik odenmek suretiyle dogan... TL fazla odemenin sorumlulara odettirilmesine karar verildi.

1. Aylık ve Ücretlerinin Ödenme Zamanı Değiştirilen Personel :

1. Aylık ve Ücretlerinin Ödenme Zamanı Değiştirilen Personel : Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No 100) Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile kamu kesiminde çalışan işçilerin aylık ve ücret ödemelerinin ödeme zamanlarının değiştirilmesine dair

Detaylı

GENELGE. 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 3 üncü Maddesi Uyarınca Yapılacak Ek Ödemenin Uygulanmasına İlişkin Genelge

GENELGE. 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 3 üncü Maddesi Uyarınca Yapılacak Ek Ödemenin Uygulanmasına İlişkin Genelge Sayı Konu T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü : B.07.0.BMK.0.15-115456-6 : Ek ödeme 22/10/2008*16352 GENELGE 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 3 üncü Maddesi Uyarınca Yapılacak

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : B.10.0.THG.0.70.00.04/3360 23 Ocak 2012 Konu : Ek Ödeme GENELGE 2012/7

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : B.10.0.THG.0.70.00.04/3360 23 Ocak 2012 Konu : Ek Ödeme GENELGE 2012/7 Konu : GENELGE 212/7 İlgi : 15/4/211 tarihli ve 1748 sayılı 211/32 Nolu Genelge. Bilindiği üzere, 12/5/26 tarihli ve 26166 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 07.07.2015/130-2 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

Sirküler Rapor Mevzuat 07.07.2015/130-2 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.7.2015-31.12.2015 tarihinden arasında geçerli olmak üzere uygulanacak Gelir Vergisinden istisna

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü GENELGE

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü GENELGE T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Sayı : 27998389.115913 03.01.14 * 54 Konu : Mali ve sosyal haklar GENELGE A) Toplu sözleşmede yer alan hükümler Bilindiği üzere, 14/8/2013 tarihli

Detaylı

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU Konusu: İlgili Mevzuat: Bakanlığımız 4/B Sözleşmeli Personellerine ödenen Ek Ödemeden sigorta prim kesintisi kesilip kesilmeyeceği, 31.05.2006 tarihli 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDEN İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDEN İSTİSNA SINIRI VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDEN İSTİSNA SINIRI Özet: 01.01.2015 30.06.2015 ile 01.07.2015 31.12.2015 tarihleri arasında geçerli olmak üzere uygulanacak

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI. Konya Vergi Dairesi Başkanlığı. Sayı :

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI. Konya Vergi Dairesi Başkanlığı. Sayı : T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Konya Vergi Dairesi Başkanlığı Sayı : 31435689-120.03.05.01-101471 29.12.2016 Konu : Geçici olarak görevlendirilen personele ödenen gündeliklerin vergilendirilmesi İlgide

Detaylı

Özelge: Mükelle yet Tesisi hk.

Özelge: Mükelle yet Tesisi hk. Özelge: Mükelle yet Tesisi hk. Sayı: 73903997-120[94-2012/2]-157 Tarih: 13/08/2013 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı : 73903997-120[94-2012/2]-157

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/32

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/32 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2011/53277 Karar No. 2012/1089 Tarihi: 23.01.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2012/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/32 İLAVE TEDİYE ALACAĞI ÖZETİ Sonuç

Detaylı

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık Sayı : 2015027 Tarih : 11.05.2015 Konu : Ücret Bordrosunda Bulunması Gereken Asgari Bilgiler ve Ücret ve Yardımlardan Yapılacak Kesintiler Ücret Bordrosunda Bulunması Gereken Asgari Bilgiler Ücret bordrosu

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. / S. İTÖHK/1

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. / S. İTÖHK/1 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 11674 Karar No. 2014/19330 Tarihi: 23.10.2014 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2015/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32 6772 S. İTÖHK/1 İLAVE TEDİYE ALACAĞI

Detaylı

T.C. TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUM ĠDARÎ KURULU TOPLANTI TUTANAĞI NĠSAN 2013

T.C. TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUM ĠDARÎ KURULU TOPLANTI TUTANAĞI NĠSAN 2013 T.C. TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUM ĠDARÎ KURULU TOPLANTI TUTANAĞI NĠSAN 2013 TOPLANTI TARĠHĠ : 17.04.2013 TOPLANTI SAATĠ : 10:00 TOPLANTI YERĠ : TMO Genel Müdürlüğü Toprak Mahsulleri Ofisi

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukukî Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukukî Dayanak ve Tanımlar SAĞLIK BAKANLIĞINA BAĞLI DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİNDEN MERKEZE AKTARILAN TUTARIN DAĞILIM VE SARFI İLE BU TUTARDAN BAKANLIK MERKEZ TEŞKİLATINDA GÖREVLİ PERSONELE EK ÖDEME YAPILMASINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 14.01.2016/33-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

Sirküler Rapor Mevzuat 14.01.2016/33-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor Mevzuat 14.01.2016/33-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2016-30.6.2016 ile 1.7.2016-31.12.2016 tarihleri

Detaylı

Harcırah Unsurları. Gündelik Yol gideri Aile gideri Yer değiştirme gideri Bunlardan birini, birkaçını veya tamamına müstahak olabilir.

Harcırah Unsurları. Gündelik Yol gideri Aile gideri Yer değiştirme gideri Bunlardan birini, birkaçını veya tamamına müstahak olabilir. Harcırah Nedir? Harcırah asıl görevli bulundukları yerden başka yerlere geçici veya sürekli görevle naklen atanan memur ve hizmetlilere görevlendirildikleri yerlerde veya yeni görev yerlerine taşınmalarından

Detaylı

V. : 4/7/2001, : 631 : 10/4/2001, : 4639 : 13/7/2001, : 24461 : V

V. : 4/7/2001, : 631 : 10/4/2001, : 4639 : 13/7/2001, : 24461 : V 973 MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN MALİ VE SOSYAL HAKLARINDA DÜZENLEMELER İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Kanun Hük. Kar. nin

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor Mevzuat 11.07.2016/86-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.7.2016-31.12.2016 tarihleri arasında geçerli olmak

Detaylı

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun[1] 25 inci maddesi

Detaylı

PERSONELE YAPILAN AVANS ÖDEMELERİNİN VERGİ, İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

PERSONELE YAPILAN AVANS ÖDEMELERİNİN VERGİ, İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ PERSONELE YAPILAN AVANS ÖDEMELERİNİN VERGİ, İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Kemal ÜNLÜ 31 * 1- GİRİŞ Personele iş akdi çerçevesinde gelecekteki ücretlerine mahsuben verilen

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 10.07.2017/92-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1 Temmuz.2017 tarihinden itibaren, Gelir Vergisinden istisna edilecek kıdem

Detaylı

SERBEST MUHASEBECÝ MALÎ MÜÞAVÝRLER ÝLE YEMÝNLÝ MALÎ MÜÞAVÝRLERCE ÝÞY KAYITLARININ Cumartesi, 27 Eylül 2008

SERBEST MUHASEBECÝ MALÎ MÜÞAVÝRLER ÝLE YEMÝNLÝ MALÎ MÜÞAVÝRLERCE ÝÞY KAYITLARININ Cumartesi, 27 Eylül 2008 SERBEST MUHASEBECÝ MALÎ MÜÞAVÝRLER ÝLE YEMÝNLÝ MALÎ MÜÞAVÝRLERCE ÝÞY KAYITLARININ Cumartesi, 27 Eylül 2008 27 Eylül 2008 CUMARTESÝ Resmî Gazete Sayý : 27010 YÖNETMELÝK Sosyal Güvenlik Kurumundan: SERBEST

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 05.07.2013/148-1 1.7.2013 TARİHİNDEN İTİBAREN VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.7.2013-31.12.2013 tarihleri

Detaylı

Sirküler Rapor 15.01.2014/33-1 2014 YILINDA VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

Sirküler Rapor 15.01.2014/33-1 2014 YILINDA VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor 15.01.2014/33-1 2014 YILINDA VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2014-31.12.2014 tarihleri arasında geçerli

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 01.07.2014/148-1 1 TEMMUZ 2014 TARİHİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.7.2014-31.12.2014

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor 09.01.2013/31-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2013-30.6.2013 ile 1.7.2013-31.12.2013 tarihleri arasında

Detaylı

KISMEN PRİME TABİ TUTULACAK KAZANÇLAR NEDİR VE KURUMA BİLDİRİMİ NASIL YAPILIR?

KISMEN PRİME TABİ TUTULACAK KAZANÇLAR NEDİR VE KURUMA BİLDİRİMİ NASIL YAPILIR? KISMEN PRİME TABİ TUTULACAK KAZANÇLAR NEDİR VE KURUMA BİLDİRİMİ NASIL YAPILIR? Mehmet KARAKOÇ 1 1. GIRIŞ 5510 sayılı Kanunun farklı çalışan gruplarını kapsama alması ve özellikle de kamuda çalışanlarla

Detaylı

Konuyla Ġlgili Tebliğin Tam Metni Ekte Tarafınıza SunulmuĢtur.

Konuyla Ġlgili Tebliğin Tam Metni Ekte Tarafınıza SunulmuĢtur. ANKARAS-Sirküler/2013-32 09.12.2013, ANKARA KONU: SGK NIN ĠġVEREN UYGULAMA TEBLĠĞĠNDE DEĞĠġĠKLĠK HK. 28.11.2013 tarihli 28835 Sayılı Resmi Gazete' de yayınlanan İşveren Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına

Detaylı

İŞVERENİN İHALELİ KONUSU İŞLERDE VE ÖZEL BİNA İNŞAATI İŞYERLERİNE İLİŞKİN ASGARİ İŞÇİLİK BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

İŞVERENİN İHALELİ KONUSU İŞLERDE VE ÖZEL BİNA İNŞAATI İŞYERLERİNE İLİŞKİN ASGARİ İŞÇİLİK BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ İŞVERENİN İHALELİ KONUSU İŞLERDE VE ÖZEL BİNA İNŞAATI İŞYERLERİNE İLİŞKİN ASGARİ İŞÇİLİK BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ 5510 S.K.MD. 85 İşverenin, işin emsaline, niteliğine, kapsam ve kapasitesine göre işin yürütümü

Detaylı

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU Konusu: İlgili Mevzuat: İl Müdürlüğünde, 657 sayılı Kanunun 4/C maddesine tabi olarak çalışan personelin Aile ve Çocuk Yardımı ödenmesi ile ilgili tereddüte düşülen konular hakkında. 1-657 Sayılı Devlet

Detaylı

ELAZIĞ VALİLİĞİNE (Defterdarlık) tarihli ve /12154 sayılı yazınız

ELAZIĞ VALİLİĞİNE (Defterdarlık) tarihli ve /12154 sayılı yazınız T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Sayı : 80755325-105.05.07-1116 09/02/2016 Konu : Geçici Personele Ek Ödeme Yapılması ELAZIĞ VALİLİĞİNE (Defterdarlık) İlgi : 09.10.2015 tarihli

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 09.01.2017/15-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2017-30.06.2017 tarihleri arasında geçerli olmak üzere uygulanacak gelir

Detaylı

SON DEĞİŞİKLİKLERE GÖRE 5510 SAYILI KANUNDA İDARİ PARA CEZALARINDAKİ İNDİRİMLERİN UYGULAMASI

SON DEĞİŞİKLİKLERE GÖRE 5510 SAYILI KANUNDA İDARİ PARA CEZALARINDAKİ İNDİRİMLERİN UYGULAMASI SON DEĞİŞİKLİKLERE GÖRE 5510 SAYILI KANUNDA İDARİ PARA CEZALARINDAKİ İNDİRİMLERİN UYGULAMASI Ersin UMDU * 1. GİRİŞ 5510 sayılı Kanunda sosyal güvenlik uygulamalarına yönelik müeyyideler, 5510 Sayılı Kanun

Detaylı

VERGĐDEN ĐSTĐSNA KIDEM TAZMĐNATI, ÇOCUK VE AĐLE YARDIMI ĐLE ÖZEL SĐGORTALILARA YAPILAN ÖDEMELERDE ĐSTĐSNA SINIRI

VERGĐDEN ĐSTĐSNA KIDEM TAZMĐNATI, ÇOCUK VE AĐLE YARDIMI ĐLE ÖZEL SĐGORTALILARA YAPILAN ÖDEMELERDE ĐSTĐSNA SINIRI 14.01.2008/27 VERGĐDEN ĐSTĐSNA KIDEM TAZMĐNATI, ÇOCUK VE AĐLE YARDIMI ĐLE ÖZEL SĐGORTALILARA YAPILAN ÖDEMELERDE ĐSTĐSNA SINIRI ÖZET : 2008 yılında uygulanacak kıdem tazminatı, çocuk yardımı tutarları ve

Detaylı

T.C. MALĠYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü MĠLLĠ EĞĠTĠM BAKANLIĞINA

T.C. MALĠYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü MĠLLĠ EĞĠTĠM BAKANLIĞINA T.C. MALĠYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Sayı :B.07.0.BMK.0.20- Konu : Geçici Personel MĠLLĠ EĞĠTĠM BAKANLIĞINA 2009/15759 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Geçici Mahiyetteki Ġşleri

Detaylı

HARCIRAH DÜZENLEMESİ. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 24 üncü maddesinin 2 numaralı bendinde,

HARCIRAH DÜZENLEMESİ. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 24 üncü maddesinin 2 numaralı bendinde, HARCIRAH DÜZENLEMESİ 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 24 üncü maddesinin 2 numaralı bendinde, "Harcırah Kanunu kapsamı dışında kalan müesseseler tarafından idare meclisi başkanı ve üyeleri ile denetçilerine,

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/45032 Karar No. 2018/2579 Tarihi: 08.02.2018 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32 İLAVE TEDİYE ÖDEMEK ZORUNDA OLAN KURULUŞLAR İLAVE TEDİYE TUTARI ÖZETİ: sermayesinin

Detaylı

SİRKÜLER. Brüt AÜ Brüt AÜ Net AÜ İşverene Toplam Maliyeti (Aylık) (*)

SİRKÜLER. Brüt AÜ Brüt AÜ Net AÜ İşverene Toplam Maliyeti (Aylık) (*) WWW. O N E R Y M M.COM.TR 20 14 Tarih-Sıra No 2.1.2014 2 Başlık SİRKÜLER Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Bazı Had ve Tutarlar Özet 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş

Detaylı

2011 YILINDA MALİ TATİL 1-20 TEMMUZ 2011 GÜNLERİ ARASINDA UYGULANACAKTIR

2011 YILINDA MALİ TATİL 1-20 TEMMUZ 2011 GÜNLERİ ARASINDA UYGULANACAKTIR Sirküler Rapor 30.06.2011/ 88-1 2011 YILINDA MALİ TATİL 1-20 TEMMUZ 2011 GÜNLERİ ARASINDA UYGULANACAKTIR ÖZET : 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre meslek mensuplarına

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı STANDART NO: 2

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı STANDART NO: 2 T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı Sayı: B.18.0.SGB.0.04.848.06/ 132-471 05.05.2008 Konu: Yurtdışı gündelikleri STANDART NO: 2 Bilindiği üzere; 17.01.2007 tarihli ve B.02.0.PPG.0.12-010-06-542

Detaylı

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU Konusu: İlgili Mevzuat: Bakanlık İl Müdürlükleri ile Eğitim Merkezi Müdürlüklerinde düzenlenen çiftçi eğitim kurslarında teknik ve sağlık hizmetleri sınıfındaki personelden öğretici/uzman öğretici veya

Detaylı

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU Konusu: İlgili Mevzuat: İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli personele Sakarya İlinin Büyükşehir Belediyesi olması ve İl Müdürlüğü ile bazı ilçelerin Büyükşehir Belediye sınırları içinde yer

Detaylı

KANUN. Kanun No. 6385 Kabul Tarihi: 10/1/2013

KANUN. Kanun No. 6385 Kabul Tarihi: 10/1/2013 19 Ocak 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28533 KANUN SOSYAL SĠGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SĠGORTASI KANUNU ĠLE BAZI KANUNLARDA DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASINA DAĠR KANUN Kanun No. 6385 Kabul Tarihi: 10/1/2013 MADDE

Detaylı

T.C. BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI MECLİS KARARI. : 2017 Mali Yılı Tahmini Bütçenin görüşülmesi.

T.C. BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI MECLİS KARARI. : 2017 Mali Yılı Tahmini Bütçenin görüşülmesi. KONU : 2017 Mali Yılı Tahmini Bütçenin görüşülmesi. İNCELEME : Belediye Meclisimizin 03.10.2016 günlü birinci Birleşiminde Plan ve Bütçe Komisyonu ile Hukuk Komisyonuna havale edilen Mali Hizmetler Müdürlüğünün

Detaylı

Kreş Yardımı ve İkale Ödemelerinde Gelir Vergisi İstisnası ile İlave Asgari Ücret İndirimine İlişkin Tebliğ

Kreş Yardımı ve İkale Ödemelerinde Gelir Vergisi İstisnası ile İlave Asgari Ücret İndirimine İlişkin Tebliğ Kreş Yardımı ve İkale Ödemelerinde Gelir Vergisi İstisnası ile İlave Asgari Ücret İndirimine İlişkin Tebliğ 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu nun 9, 23, 25, 32 ve 61 inci maddelerinde, 21/3/2018 tarihli

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI MAAŞ TAHAKKUK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK, İLKELER ve TANIMLAR Amaç Madde

Detaylı

FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMINDAN YARARLANMA ŞARTLARI VE ZAM TUTARININ GELİR VERGİSİNE KONU OLMASI

FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMINDAN YARARLANMA ŞARTLARI VE ZAM TUTARININ GELİR VERGİSİNE KONU OLMASI FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMINDAN YARARLANMA ŞARTLARI VE ZAM TUTARININ GELİR VERGİSİNE KONU OLMASI Mustafa ŞEN 19 * ÖZ Fiili hizmet süresi zammı, ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan sigortalılara yönelik bir

Detaylı

Arsa Ofisi Kanunu ve Toplu Konut Kanununda Değişiklik Yapılması ile Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünün Kaldırılması Hakkında Kanunu, Yasası

Arsa Ofisi Kanunu ve Toplu Konut Kanununda Değişiklik Yapılması ile Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünün Kaldırılması Hakkında Kanunu, Yasası Arsa Ofisi Kanunu ve Toplu Konut Kanununda Değişiklik Yapılması ile Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünün Kaldırılması Hakkında Kanunu, Yasası 5273 sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa Arsa Ofisi Kanunu ve Toplu

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 08.01.2018/20-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2018 / 30.06.2018 ile 1.7.2018 / 31.12.2018 tarihleri arasında geçerli

Detaylı

Uygulama ile ilgili örnekler de içeren ve yeterince açık olan ve ek açıklama gerektirmeyen sözkonusu tebliğ sirküler ekinde gönderilmiştir.

Uygulama ile ilgili örnekler de içeren ve yeterince açık olan ve ek açıklama gerektirmeyen sözkonusu tebliğ sirküler ekinde gönderilmiştir. İstanbul, 06.02.2004 1 2004/31 no lu sirkülerimizle duyurulmuş olan; 1 Ocak 2004 Tarihinden İtibaren Geçerli Yeni Ssk Prim Taban Ve Tavanı İle Günlük Kazancın Tabanın Altında Kalması Halinde Fark Üzerinden

Detaylı

Bu itibarla dilekçi iddialarının kabulü ile 870 sayılı ilamın 6.maddesi ile 1.038.500.000 liraya ilişkin verilen tazmin hükmünün KALDIRILMASINA,

Bu itibarla dilekçi iddialarının kabulü ile 870 sayılı ilamın 6.maddesi ile 1.038.500.000 liraya ilişkin verilen tazmin hükmünün KALDIRILMASINA, Temyiz Kurulu Kararı Saymanlık Adı : Rize Belediye Saymanlığı Yılı : 2003 Dairesi : 2 İlam No : 870 Dosya No : 29404 Tutanak No : 30137 Tutanak Tarihi : 06.05.2008 Dosyada mevcut belgelerin okunup incelenmesinden

Detaylı

İÇİNDEKİLER SÖZLEŞME AŞAMASINA KADAR UYGULAMA REHBERİ DEVLET ÎHALE KANUNU TASARISI GEREKÇESİ... 1-9

İÇİNDEKİLER SÖZLEŞME AŞAMASINA KADAR UYGULAMA REHBERİ DEVLET ÎHALE KANUNU TASARISI GEREKÇESİ... 1-9 İÇİNDEKİLER Madde Sayfa SÖZLEŞME AŞAMASINA KADAR UYGULAMA REHBERİ XVII - XXXVIII DEVLET ÎHALE KANUNU TASARISI GEREKÇESİ... 1-9 MİLLÎ GÜVENLİK KONSEYİ BÜTÇE-PLÂN KOMİSYONU RAPORU...... 10-20 2886 SAYILI

Detaylı

TÜM KURUMLARA (SAĞLIK KURUMLARI DÖNER SERMAYE SAYMANLIKLARI VE GENEL BÜTÇE HARİÇ)

TÜM KURUMLARA (SAĞLIK KURUMLARI DÖNER SERMAYE SAYMANLIKLARI VE GENEL BÜTÇE HARİÇ) TÜM KURUMLARA (SAĞLIK KURUMLARI DÖNER SERMAYE SAYMANLIKLARI VE GENEL BÜTÇE HARİÇ) Bilindiği üzere 5502 sayılı Sosyal Güvelik Kurumu Kanunu ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu

Detaylı

ASGARİ ÜCRET. 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir.

ASGARİ ÜCRET. 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. ASGARİ ÜCRET 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. A- 2014 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TUTARLARI 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi uyarınca,

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 15.01.2019/31-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : Sirkülerde 1.1.2019-30.06.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere uygulanacak

Detaylı

KADIN HİZMET ERBABINA SAĞLANAN KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ YARDIMI İLEGELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA ÇOCUK ZAMMI ÖDEMELERİNDE İSTİSNA SINIRI

KADIN HİZMET ERBABINA SAĞLANAN KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ YARDIMI İLEGELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA ÇOCUK ZAMMI ÖDEMELERİNDE İSTİSNA SINIRI 09.07.2018/124-1 KADIN HİZMET ERBABINA SAĞLANAN KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ YARDIMI İLEGELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA ÇOCUK ZAMMI ÖDEMELERİNDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 01.07.2018-31.12.2018 tarihleri arasında geçerli

Detaylı

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU Konusu: Ġlgili Mevzuat: 657 sayılı Kanunun 4/A maddesine göre Mühendis ve Veteriner Hekimlere ödenecek Seyyar Görev Tazminatı ile Mühendislere ödenecek arazi tazminatı (ek özel hizmet tazminatı) ve geçici

Detaylı

7- Kamu personeli ve aile fertlerinin katılım payının tahsili 7.1. Birinci basamak sağlık kuruluşlarında muayene katılım payının tahsili

7- Kamu personeli ve aile fertlerinin katılım payının tahsili 7.1. Birinci basamak sağlık kuruluşlarında muayene katılım payının tahsili 18 Eylül 2009 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27353 TEBLĐĞ Maliye Bakanlığından: TEDAVĐ KATILIM PAYININ UYGULANMASI HAKKINDA TEBLĐĞ (SIRA NO: 12) 1- Amaç Bu Tebliğin amacı; kapsama dahil kişilerden, ayakta tedavilerinde

Detaylı

TAM GÜN SABİT ÖDEMESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR VE HESAPLAMA ÖRNEKLERİ

TAM GÜN SABİT ÖDEMESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR VE HESAPLAMA ÖRNEKLERİ TAM GÜN SABİT ÖDEMESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR VE HESAPLAMA ÖRNEKLERİ Bakanlığımız Döner Sermaye Sabit Ödeme Uygulaması konulu 2010/53 nolu genelgesinin uygulanmasına ilişkin işlem süreci ve hesaplama örnekleri

Detaylı

2019 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücrete Göre Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir

2019 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücrete Göre Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir Tax WWW. ON ERYMM.COM.TR 13.ONUR YILIMIZ 2018 44 2019 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücrete Göre Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir Özet 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan

Detaylı

Sosyal Güvenlik Sisteminde Pişmanlık ve Ceza İndirimi (Sirküler XXIII)

Sosyal Güvenlik Sisteminde Pişmanlık ve Ceza İndirimi (Sirküler XXIII) 1 SİRKÜLER - XXIII Sirküler Tarihi:15.03.2012 Sirküler No : 23 Focus Denetim ve Y.M.M. Ltd. Şti. Maltepe Mah. Edirne Çırpıcı Yolu No:5-4 Vatan Rezidans A Blok Kat:5 Daire:10 Topkapı/İstanbul Tel: 0-212-510

Detaylı

Damga Vergisine Tabi Olup Olmadığı Tartışmalı Olan Kurumların Damga Vergisi Karşısındaki Durumları

Damga Vergisine Tabi Olup Olmadığı Tartışmalı Olan Kurumların Damga Vergisi Karşısındaki Durumları www.mevzuattakip.com.tr Damga Vergisine Tabi Olup Olmadığı Tartışmalı Olan Kurumların Damga Vergisi Karşısındaki Durumları Bu bölümde özellikle Damga Vergisi Kanunundan sonra kurulan ve Damga vergisine

Detaylı

G E N E L G E 2009-25

G E N E L G E 2009-25 T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Prim Tahsilat Daire Başkanlığı Sayı : B.13.2.SSK.5.01.08.00/ 73-034/121 9.2.2009 Konu : Tarım sigortası primlerinin tahakkuk ve

Detaylı

TUTAN AKTIR. Recep Ali ER İşveren Vekili Genel Müdür Yardımcısı Kurum İdari Kurulu Başkanı. Firuzan KARACAOGLU İşveren Vekili 1.

TUTAN AKTIR. Recep Ali ER İşveren Vekili Genel Müdür Yardımcısı Kurum İdari Kurulu Başkanı. Firuzan KARACAOGLU İşveren Vekili 1. TUTAN AKTIR 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile bu Kanuna dayanılarak çıkartılan Toplu Sözleşme Görüşmelerinin Yapılma Usul ve Esasları ile Kamu Görevlileri Hakem Kurulu,

Detaylı

Sayi~tay Dergisi Say1 : 33-3067 sayili Kanunda plan degigikligi konusunda, planin TBMM'de miizakere safhasindan onceki agamasi ile ilgili olarak uygulanacak esas ve usul hakkinda herhangi bir diizenleme

Detaylı

st sinulan, ilgili yil But~e Kanununyla saptanan tutardalu avans sinulanni UNIVERSITELER'DE YURTDISI SATINALMA USUL VE ESASLARI

st sinulan, ilgili yil But~e Kanununyla saptanan tutardalu avans sinulanni UNIVERSITELER'DE YURTDISI SATINALMA USUL VE ESASLARI UNIVERSITELER'DE YURTDISI SATINALMA USUL VE ESASLARI Erdal OZGOR~ Suy~gtay Uzmiln Denetqisi Genel Olarak : 2547 Sayili Yuksekogretim Kanunu'nun 3.maddesi (c) fkrasinda tanimlanan Yukseko@etim Kurumlan

Detaylı

9 Ekim 2008 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27019 TEBLİĞ Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNUN 4.

9 Ekim 2008 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27019 TEBLİĞ Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNUN 4. 9 Ekim 2008 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27019 TEBLİĞ Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNUN 4. MADDESİNİN BİRİNCİ FIKRASININ (c) BENDİ KAPSAMINDA

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor 09.07.2010 / 90-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 01.07.2010 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanacak Gelir

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE GETİRİLEN YENİ İŞLEMLERİNE ETKİ EDECEK BAZI

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE GETİRİLEN YENİ İŞLEMLERİNE ETKİ EDECEK BAZI 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE GETİRİLEN YENİ DÜZENLEMELERDEN ÜCRET HESAPLARINA VE MUHASEBE İŞLEMLERİNE ETKİ EDECEK BAZI KONULARIN AÇIKLANMASI 15 5510 SAYILI SOSYAL

Detaylı

Kanun Numarası: 545 Kabul Tarihi: 26/1/2006 Yayımlandığı R.Gazete:3/2/2006 Sayı : 26069 Yayımlandığı Düstur Tertip5 Cilt : 45

Kanun Numarası: 545 Kabul Tarihi: 26/1/2006 Yayımlandığı R.Gazete:3/2/2006 Sayı : 26069 Yayımlandığı Düstur Tertip5 Cilt : 45 KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA BAĞLI OKULLARIN MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA DEVREDİLMESİ İLE BAZI KANUNLARDA VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİKYAPILMASINA DAİR KANUN Kanun Numarası: 545 Kabul Tarihi:

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/46 TARİH: 19.08.2013

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/46 TARİH: 19.08.2013 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/46 TARİH: 19.08.2013 KONU Kıdem Tazminatı ve Çocuk Yardımı ile Sigorta Şirketlerince Sigortalılara Yapılacak Ödeme Tutarlarının Hesaplandığı Katsayılar Yeniden Belirlenmiştir.

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER A- 2014 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TUTARLARI 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi uyarınca, iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında

Detaylı

Sirküler Rapor 06.01.2014/29-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

Sirküler Rapor 06.01.2014/29-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor 06.01.2014/29-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2014 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları

Detaylı

TOPLU SÖZLEŞMENİN BELEDİYE ÇALIŞANLARINI İLGİLENDİREN HÜKÜMLERİ

TOPLU SÖZLEŞMENİN BELEDİYE ÇALIŞANLARINI İLGİLENDİREN HÜKÜMLERİ TOPLU SÖZLEŞMENİN BELEDİYE ÇALIŞANLARINI İLGİLENDİREN HÜKÜMLERİ Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme

Detaylı

2013 Yılında Geçerli Olacak Ücret Bordrosu Parametreleri

2013 Yılında Geçerli Olacak Ücret Bordrosu Parametreleri 2013 Yılında Geçerli Olacak Ücret Bordrosu Parametreleri Her yıl olduğu gibi, bu yıl da, ücret bordroların hesaplanmasına esas; gelir vergisi tarifesinden vergiden istisna kıdem tazminatı tavanına kadar

Detaylı

miigtereken tespit olunur. Bu kadrolara tayin edilecek elemanlmn her tiirlii istihkaki ve giderleri doner odenir.

miigtereken tespit olunur. Bu kadrolara tayin edilecek elemanlmn her tiirlii istihkaki ve giderleri doner odenir. SA~LIK BARANLIGINA A~T DONER SERMAYEL~ KURUM VE KU- RULUeLARDA GOREVL~ PERSONELE DONER SERMAYEDEN YAPILACAK EK ODEME HAKKINDA* KANUN VE UYGULAMADA GORULEN AKSAKLIKUR Mustafa Kemer Sayijtay Uzman Denetcisi

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 86 ) Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87

SİRKÜLER RAPOR GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 86 ) Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87 GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ ( Seri No : 86 ) 26.07.2008 tarih ve 26948 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 86 seri No.lu Gider Vergileri

Detaylı

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı Sayı: 96007696-045.03-49500 26/03/2015 Konu: Hizmet Alım Personeli Kıdem Tazminatı 81 İL VALİLİĞİNE Başkanlığımıza farklı zamanlarda intikal eden yazılı görüş taleplerinde, Bakanlığımız merkez ve taşra

Detaylı

5766 sayılı Kanunun 25 inci maddesi ile 6802 sayılı Kanunun 30, 31 ve 47 nci maddelerinde değişiklikler yapılmıştır. Buna göre 6802 sayılı Kanunun;

5766 sayılı Kanunun 25 inci maddesi ile 6802 sayılı Kanunun 30, 31 ve 47 nci maddelerinde değişiklikler yapılmıştır. Buna göre 6802 sayılı Kanunun; Resmi Gazete Tarih: 26 Temmuz 2008 Sayı: 26948 Maliye Bakanlığından: GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ SERİ NO: 86 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda

Detaylı

SİRKÜLER. Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Diğer Had ve Tutarlar

SİRKÜLER. Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Diğer Had ve Tutarlar WWW. O N E R Y M M.COM.TR 20 16 Tarih-Sıra No 31.12.2015 32 Başlık SİRKÜLER Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Diğer Had ve Tutarlar Özet 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince,

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALACAKLARINDA TEMİNAT OLARAK GÖSTERİLEN TAŞINIR-TAŞINMAZLAR VE DEĞER TESPİTİ

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALACAKLARINDA TEMİNAT OLARAK GÖSTERİLEN TAŞINIR-TAŞINMAZLAR VE DEĞER TESPİTİ SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALACAKLARINDA TEMİNAT OLARAK GÖSTERİLEN TAŞINIR-TAŞINMAZLAR VE DEĞER TESPİTİ Mikail KILINÇ* 1.GİRİŞ Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal sigortacılık ilkelerine dayalı, etkin, adil, kolay

Detaylı

2. TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN GELEN HAKLAR VE UYGULAMA ÖRNEĞİ

2. TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN GELEN HAKLAR VE UYGULAMA ÖRNEĞİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDEN KAYNAKLANAN FİYAT FARKI HESABI Hazırlayan : AMP Yazılım Mevzuat ve Arge Departmanı 24.05.2017 Bu yazımızda; Kamuda taşeron işçi çalıştırılan hizmet işlerinde, sendikalı işçilere

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler

İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler AMAÇ: MADDE 1- Bu yönetmeliğin amacı; Kartepe Belediye Başkanlığı İnsan Kaynakları

Detaylı

Sözkonusu Maddede; yurtdışındaki kıymetlerin beyanına imkan sağlanmış, yurtiçindeki varlıklarla ilgili bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

Sözkonusu Maddede; yurtdışındaki kıymetlerin beyanına imkan sağlanmış, yurtiçindeki varlıklarla ilgili bir düzenlemeye yer verilmemiştir. SĠRKÜLER SAYI : 2013 / 38 İstanbul, 29.05.2013 KONU : Yurtdışındaki bazı varlıklarla ve yurtdışında elde edilen bazı kazançlarla ilgili vergi avantajları sağlayan Kanun yayımlandı 29 Mayıs 2013 tarihli

Detaylı

21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 58 inci maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 58 inci maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. Madde 1-21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 58 inci maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. Madde 2-6183 sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesinin

Detaylı

MALİ BÜLTEN. Katsayılar Memur aylığı katsayısı 0, ,092473

MALİ BÜLTEN. Katsayılar Memur aylığı katsayısı 0, ,092473 MALİ BÜLTEN Bülten Tarihi : 02.02.2016 Bülten No : 2016/0001 Vergiden İstisna Kıdem Tazminatı, Çocuk Yardımı Ve Aile Bültenin Konusu : Yardımı İçin Yapılan Ödemelerde İstisna Sınırı Kamu görevlilerinin

Detaylı

5. DOĞRUDAN TEMİN SURETİYLE YAPILACAK ALIMLARDA DÜZENLENECEK ONAY BELGESİ NEDİR?... 4

5. DOĞRUDAN TEMİN SURETİYLE YAPILACAK ALIMLARDA DÜZENLENECEK ONAY BELGESİ NEDİR?... 4 İçindekiler DOĞRUDAN TEMİN ALIMLARI REHBERİ... 3 1. DOĞRUDAN TEMİN USULÜ NEDİR?... 3 2. DOĞRUDAN TEMİN BİR İHALE USULÜ MÜDÜR?... 3 3. DOĞRUDAN TEMİN ALIM SÜRECİ NASIL İŞLER?... 3 4. DOĞRUDAN TEMİNİN GETİRDİĞİ

Detaylı

10.04.2015/9-1 DEVAMLI İŞYERİ SİGORTALILARI İLE YAPILAN İHALE KONUSU İŞLERDE TEŞVİK UYGULAMASINA İLİŞKİN 2015/12 SAYILI GENELGE YAYINLANDI

10.04.2015/9-1 DEVAMLI İŞYERİ SİGORTALILARI İLE YAPILAN İHALE KONUSU İŞLERDE TEŞVİK UYGULAMASINA İLİŞKİN 2015/12 SAYILI GENELGE YAYINLANDI 10.04.2015/9-1 DEVAMLI İŞYERİ SİGORTALILARI İLE YAPILAN İHALE KONUSU İŞLERDE TEŞVİK UYGULAMASINA İLİŞKİN 2015/12 SAYILI GENELGE YAYINLANDI ÖZET : 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası

Detaylı

2016 Yılı Mali Takvim Uygulamaları

2016 Yılı Mali Takvim Uygulamaları 2016 Yılı Mali Takvim Uygulamaları Duyuru No: 2016/52 İstanbul, 01.07.2016 1. Mali tatilin uygulanacağı tarihler 5604 sayılı Kanunun 1. maddesinin (1) numaralı fıkrasında, Her yıl temmuz ayının birinden

Detaylı

5510 Sayılı Yasa Kapsamında Prime Esas Kazançlar

5510 Sayılı Yasa Kapsamında Prime Esas Kazançlar Av. Ender KIZILRAY MESS İzmir Bölge Temsilcisi 5510 Sayılı Yasa Kapsamında Prime Esas Kazançlar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun 80. maddesinde aynı Kanunun 4. maddesinin

Detaylı

1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor 03.07.2013/146-1 1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 01.07.2013-31.12.2013 tarihleri arasında uygulanacak

Detaylı

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ 31.01.2017/25-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2017 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları. A- 2017 YILINDA

Detaylı

ASGARİ ÜCRET PRİME ESAS KAZANÇ TABAN VE TAVAN MATRAHLARI SAKATLIK (ENGELLİ) İNDİRİM ORANLARI

ASGARİ ÜCRET PRİME ESAS KAZANÇ TABAN VE TAVAN MATRAHLARI SAKATLIK (ENGELLİ) İNDİRİM ORANLARI ASGARİ ÜCRET 16 Yaşından Büyükler için (01.01.2018 31.12.2018) 2.029,50 TL PRİME ESAS KAZANÇ TABAN VE TAVAN MATRAHLARI Taban (01.01.2018-31.12.2018 Tarihleri arası) Tavan(01.01.2018-31.12.2018 Tarihleri

Detaylı

2018 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücret Üzerinden Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir

2018 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücret Üzerinden Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir Tax WWW.ONERYMM.COM.TR 13.ONUR YILIMIZ 2018 01 2018 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücret Üzerinden Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir Özet 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan

Detaylı

MEMURLARA YAPILACAK GİYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ

MEMURLARA YAPILACAK GİYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ MEMURLARA YAPILACAK GİYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ Bakanlar Kurulu Kararı : 14/9/1991-1991/2268 Resmî Gazete : 9.10.1991/21016 Ek ve Değişiklikler: 1) 6/12/1993-1993/5103 B.K.K 14.1.1994/21818 RG 2) 21/8/1996-1996/8518

Detaylı

ASGARİ ÜCRETLİ İÇİN GÜNLÜK 3,33 TL DESTEĞİNE İLİŞKİN GENELGE YAYIMLANDI

ASGARİ ÜCRETLİ İÇİN GÜNLÜK 3,33 TL DESTEĞİNE İLİŞKİN GENELGE YAYIMLANDI SİRKÜLER NO: YORDAM 2016/S 12 İST. 16.02.2016 ASGARİ ÜCRETLİ İÇİN GÜNLÜK 3,33 TL DESTEĞİNE İLİŞKİN GENELGE YAYIMLANDI Asgari ücrete; işveren desteğine ilişkin 6661 sayılı kanun 27.01.2016 tarih ve 29606

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 04.01.2016/13-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

Sirküler Rapor Mevzuat 04.01.2016/13-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor Mevzuat 04.01.2016/13-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2016 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları

Detaylı

TEMYİZ KURULU KARARI

TEMYİZ KURULU KARARI SAYIŞTAY KARARLARI Temyiz Kurulu Kararları Tarih : 7.2.2006 No : 28353 Ö TEMYİZ KURULU KARARI zelleştirme İdaresinde çalışan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personele yapılan fazla çalışma ücretlerinden

Detaylı

ÜCRETSİZ TOPLU TAŞIMA GELİR DESTEĞİNE İLİŞKİN REHBER

ÜCRETSİZ TOPLU TAŞIMA GELİR DESTEĞİNE İLİŞKİN REHBER ÜCRETSİZ TOPLU TAŞIMA GELİR DESTEĞİNE İLİŞKİN REHBER 11/01/2016 İÇİNDEKİLER 1- GİRİŞ... 4 2- TOPLU TAŞIMADAN ÜCRETSİZ/İNDİRİMLİ YARARLANACAKLAR... 4 a) Toplu taşımadan ücretsiz yararlanacaklar... 4 b)

Detaylı

01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU

01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU 01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU EMİNE ERDEM MEVZUAT ANALİZ - ŞUBAT 2016 - İSTANBUL TİCARET ODASI 1 01.01.2016 31.12.2016 TARİHLERİ ARASI

Detaylı