TÜRKÇE - İNGİLİZCE ÇEVİRİ SORULARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKÇE - İNGİLİZCE ÇEVİRİ SORULARI"

Transkript

1 TÜRKÇE - İNGİLİZCE ÇEVİRİ SORULARI 1. Hemingway'in "Bir Gunluk Bekleyis" adlı oykusu cok kısadır ve ilk okuyusta basit bir olaydan baska bir sey değilmis gibi gorunebilir, ancak bu oyku ciddi bir tema icermektedir. A) The theme of Hemingway's story "A Day's Wait" is actually a very serious one though one tends to overlook the fact as on a first reading the story is such a short and trivial one. B) The story "A Days Waif, by Hemingway, is short and appears very trivial, at least on a first reading, but its theme is a serious one. C) Actually the theme of Hemingway's "A Day's Wait" is quite serious but on a first reading the story appears to be no more than a simple incident D) Hemingway's short story "A Day's Wait" doesn't appear to have anything to offer on a first reading, but actually the theme is a very serious one. E) Hemingway's story, called "A Day's Waif, is very short and might appear on a first reading to be nothing more than a simple incident, but it contains a serious theme. 2. Bu kitabın buyuk bir bolumu, ilkel mağara resimlerinden gunumuz akımlarına kadar dunya sanatında gorulen değisiklikler ve yenilikler ile ilgilidir. A) This book is largely concerned with the changes and innovations that have appeared in the world's art, including primitive cave drawings and contemporary movements. B) A large part of this book is concerned with the changes and innovations observed in the world's art from primitive cave drawings to contemporary movements. C) The main aim of the book is to trace the changes and developments of the world of art from primitive cave drawings to contemporary movements. D) Much of the book comments on innovation and change in the world's art from the cave drawings of primitive times through to contemporary developments. E) The innovations and developments of art worldwide are the main content of this book which starts with primitive cave drawings and moves forward to contemporary movements yılında Clint Eastwood, yonettiği ve rol aldığı Unforgiven filmi Đcin uc Oscar ile odullendirildi. A) Clint Eastwood directed and also acted in the film Unforgiven and received three Oscars for it in B) In 1992, the film Unforgiven which Clint Eastwood directed and acted in was awarded three Oscars. C) In 1992, Clint Eastwood was awarded three Oscars for the film Unforgiven which he directed and acted in. D) The film Unforgiven. which Clint Eastwood directed and in which he played a role, received three Oscars In E) The film, Unforgiven that received three Oscars in 1992, was directed by Clint Eastwood, and he also played a role in It. 4. Bugun tum dunyada, pazar ve teknolojik ustunluk icin rekabet, eski ideolojik farklılıkların yerini almıs ve uluslararası iliskilerde cok onem kazanmıstır. A) Today, throughout the world, competition for markets and technological supremacy has replaced old ideological differences and gained much importance in international relations. B) Today everywhere in the world, competition for markets and technological supremacy is replacing old ideological differences and badly affecting international relations. C) From now on, everywhere in the world it is competition for markets and technological supremacy rather than ideological differences that are having the greatest impact on international relations. D) Everywhere in the world today, ideological differences are losing importance In international relations, and the struggle for markets and technological supremacy is rapidly gaining in importance. E) Throughout the world today, there is now keen competition for markets and for technological supremacy, and these are the factors, not ideological differences, that are affecting international relations.

2 5. Amerika'daki son baskanlık kampanyası sırasında her iki adayın da acıkca vurguladığı gibi, dıs ve ic politika arasındaki geleneksel ayrılık giderek kaybolmaktadır. A) Both the presidential candidates in the recent campaign in America strongly affirmed that the traditional distinction between foreign and domestic policy was on the decline. B) During the last presidential campaign in America, both candidates openly admitted that the traditional distinction between foreign and domestic policy was disappearing. C) As both candidates explicitly stressed during the last presidential campaign in America, the traditional distinction between foreign and domestic policy is gradually vanishing. D) Both candidates in the last presidential campaign openly admitted that it was no longer expedient to make a distinction between foreign and domestic policy. E) The traditional distinction made between foreign and domestic policy, as both presidential candidates In the last campaign in America were quick to note, is rapidly becoming obsolete. 6. Brezilya topraklananda petrol arayan 37 yabancı sirket olmasına rağmen, herhangi birinin uretime baslaması birkac yıl alacaktır. A) The 37 foreign companies in search of oil in Brazilian territories won't go into production for several years. B) There are 37 foreign firms exploring for oil in Brazilian territory, but they still haven t started producing. C) Although 37 foreign firms have been searching for oil in Brazil for several years, none has been produced. D) The 37 foreign firms that are seeking oil in Brazil have struck none for several years. E) Although there are 37 foreign firms exploring for oil in Brazilian territory, it will be several years before any starts producing. 7. John Steinback'in diğer eserleri icinde Gazap Uzumleri kadar ilginc olan tek eseri nazi karsıtı Ay Battı romanıdır. A) Of John Steinbeck's other works the only one to be as interesting as The Grapes of Wrath is his anti-nazi novel, The Moon is Down. B) Among the other works of John Steinbeck his anti-nazi novel The Moon is Down is the only one with the power of The Grapes of Wrath. C) Except for the anti-nazi novel The Moon is Down, John Steinbeck has written nothing as powerful as The Grapes of Wrath. D) Apart from The Grapes of Wrath, the only other of John Steinbeck's works of any importance is the anti-nazi novel, The Moon is Down. E) Along with John Steinbeck's The Grapes of Wrath the anti-nazi novel The Moon is Down is another interestloaded work. 8. Gorunuste zararsız bir icat, insanlar tarafından para veya guc elde etmek icin yanlıs veya kotuye kullanıldığında zararlı olabilir. A) Such inventions, though they appear harmless often turn out to be harmful because they are misused and abused by people in pursuit of money power. B) An apparently harmless invention may turn out to be harmful when misused or abused by people in pursuit of money or power. C) People in pursuit of money or power frequently misuse or abuse seemingly harmless inventions, making them harmful. D) In the race for wealth and power people misuse and cause seemingly harmless inventions, so they become harmful. E) A harmless invention suddenly becomes harmful when misused and abused by people in the race for wealth and power. 9. Baska ulkelerde cevre yasalarını ciğneyen cok uluslu sirketleri dava etmek icin ABD mahkemelerine basvurulması, son yıllarda daha sık gorulmektedir. A) In recent years, people have frequently gone to the USA courts to sue multinational corporations that violate environmental laws in other countries. B) Application to the USA courts to sue multinational corporations that violate environmental laws in other countries has been noticed more frequently in recent years. C) Application to the USA courts to take action against the violation of environmental laws in other countries has become very common over the last few years. D) The USA courts have recently sued various international corporations for their violation of environmental laws in other countries. E) In recent years, many multinational corporations have often been condemned by the USA courts because of violating environmental laws 10. Dunya Ticaret Orgutu'nun, mal ve hizmetlerini dıs pazarlarda satan her ciftciye ve sirkete yarar sağladığı akılda tutulmalıdır. A) One should not overlook the fact that it would be to the benefit of the World Trade Organisation if every farmer and every business sold goods and services to foreign markets. B) One must ignore the fact that the World Trade Organisation benefits every farmer and every business selling goods and services to foreign markets. C) It should be remembered that the World Trade Organisation benefits whenever a farmer or a business sells goods or services to foreign markets. D) One must bear in mind that the World Trade Organisation benefits every farmer and every business that sells goods and services to foreign markets. E) The World Trade Organisation is very well aware of the fact that every farmer and every business benefits when goods and services are sold to foreign markets.

3 11. Eski Yunan ve Mısır sanatı gecmise ait değildir; bugun, dun olduğundan daha cok canlıdır. A) Ancient Greek and Egyptian art do not belong to the past; they are even more alive today than they were yesterday. B) Though ancient Greek and Egyptian art belong to the past, they are just as alive today as they were then. C) The ancient arts of Greece and Egypt continue to live now just as vitally as they did then. D) In ancient times the Greeks and the Egyptians produced works of art that have never been surpassed in liveliness. E) Ancient Greek and Egyptian works of art are now admired more for their vitality than they were in the past. 12. Bir kitabı okurken isaretlemeniz, esasında yazarla gorus ayrılığınızın veya gorus birliğinizin ifadesinden baska bir sey değildir. A) There is no need to mark a book you read unless your opinions are strongly opposed to those of the writer. B) When reading a book it is normal to mark it to show where your opinion differs or agrees with that of the author. C) There is no real reason for marking a book as you read it unless you want to remind yourself of where you agree or disagree with the writer. D) When reading a book it is essential to mark the places where you agree or disagree with the ideas of the author. E) Marking a book while you read is essentially nothing but an expression of your differences, or agreements of opinion, with the author. 13. Yakın zamanda yayımlanmıs olan Bir Yabancı Dili Oğrenme kitabında Eugene A. Nida, dinleme, konusma, okuma ve yazma becerilerinden olusan dil oğrenme surecini tartısmaktadır. A) Eugene A. Nida has recently published a book called Learning a Foreign Language in which he discusses the language learning process including competence in listening, speaking, reading and writing. B) In his recently published book Learning a Foreign Language, Eugene A. Nida discusses the language learning process which consists of the listening, speaking, reading and writing skills. C) Eugene A. Nida has just published a book entitled Learning a Foreign Language in which he divides the language learning process into the listening, speaking, reading and writing skills. D) Eugene A. Nida has recently published a book called Learning a Foreign Language, which studies the learning process of a language under the headings listening, speaking, reading and writing. E) According to Eugene A. Nida in his recently published book entitled Learning a Foreign Language, the language learning process leads to competence in reading, listening, speaking and writing. 14. Okul binalarındaki bakım giderleri hızla artıyo ve bunları karsılayacak fonların sağlanması giderek zorlasıyor. A) As maintenance costs for school buildings were rising quickly, it was getting harder to find the necessary funds to meet them. B) With the rise in maintenance costs for school buildings it is becoming extremely difficult to get hold of funds to meet them. C) Maintenance costs for school buildings are rising rapidly and funds to meet them are becoming increasingly difficult to get hold of. D) The rapid rise in maintenance costs for school buildings means that funds to meet them are becoming increasingly difficult to find. E) It had got increasingly difficult to raise funds to meet the ever-increasing rise in school maintenance costs. 15. Rusya Cumhurbaskanı Putin, Afganistan'ın Kuzey ittifakı guclerini Taliban'a karsı mucadelelerinde destekleyeceğini soyledi A) The Northern Alliance in Afghanistan is reportedly being supported by President Putin of Russia in its struggle against the Taliban. B) The Russian President, Putin, agreed to support the armies of Afghanistan's Northern Alliance while they fought the Taliban. C) The armies of Afghanistan's Northern Alliance sought the help of President Putin of Russia in their fight against the Taliban. D) It is reported that Russia's president, Putin, is ready to assist the forces of the Northern Alliance in Afghanistan in their struggle against the Taliban. E) President Putin of Russia said he would support the forces of Afghanistan's Northern Alliance in their fight against the Taliban. 16. Hudson Korfezi her yıl tamamen donmasa da gemi seferlerine ortalama olarak uc aydan daha kısa bir sure acıktır. A) When Hudson Bay is completely frozen over, which on average is for less than three months of the year, it is closed to navigation. B) On the average, Hudson Bay is open to navigation for as little as three months each year though it is only rarely completely frozen over. C) Hudson Bay is open to navigation for as little as three months in an average year even though it is never completely frozen over. D) Even though Hudson Bay is not completely frozen every year, on the average, it is open to navigation for less than three months. E) On the average, Hudson Bay is closed to navigation for less than three months of the year, which is when it is completely frozen over

4 17. Hemingway edebiyat kariyerine gazeteci olarak baslamıstır ve gercekten, romanlarının coğu kendisinin cok değisik deneyimlerine dayanır. A) It was as a reporter that Hemingway began his literary career, which is why so many of his novels are based upon his own, quite varied, experiences. B) Hemingway began his literary career as a reporter, and indeed many of his novels are based upon his own, extremely varied, experiences. C) Many of Hemingway's novels and other literary works are based upon his extremely varied experiences as a reporter starting on his literary career. D) Hemingway's various experiences as a reporter, as he set out on his literary career, supplied him with the materials for his novels and other literary works. E) Hemingway's literary career began when he was a reporter and so his own very colorful experiences became the core of many of his novels. 18. On altıncı yuzyılın sonlarından itibaren, humanizm, klasik geleneğe dayalı bir eğitim sistemi olarak gorulmeye basladı. A) By the late sixteenth century, humanism had come to be considered as a system of education that had its roots in classicism. B) Towards the end of the sixteenth century, humanism was being regarded as a system of education closely following the classical tradition. C) From the late sixteenth century onwards, humanism began to be perceived as a system of education, based on the classical tradition. D) Towards the end of the sixteenth century, humanism was already being recognized as a classical-based system of education. E) The classical-based system of education derived from humanism, came into being late in the sixteenth century. 19. Sansolye Dolfuss Almanya ile birlesmeyi savunan Nazilerin gucunu onlemek icin 1933'te Avusturya'da diktatorluk kurdu, ancak bir yıl sonra Naziler tarafından suikasta uğradı. A) Chancellor Dolfuss's reason for setting up a dictatorship in Austria in 1933 was to check the power of the Nazis advocating union with Germany, but a year later they assassinated him. B) Chancellor Dolfuss wanted to set up a dictatorship in Austria in 1933, hoping to check the power of the Nazis advocating union with Germany, but a year later he was assassinated by them. C) Chancellor Dolfuss established a dictatorship, in Austria, in 1933, to check the power of the Nazis advocating union with Germany, but was assassinated a year later by the Nazis. D) Chancellor Dolfuss aimed to curtail the power of the Nazis advocating union with Germany by creating a dictatorship, but this led to his assassination within the year. E) Chancellor Dolfuss was assassinated by the Nazis seeking to bring about a union with Germany as he had set up a dictatorship the previous year to curtail their powers. 20. Futbolun kokeni belli değildir, ancak Romalıların, sonunda tum Avrupaya yayılan bu oyunun bir turunu oynadıklarını biliyoruz. A) No one knows when football began, but certainly the Romans played one variation of the game, and this eventually spread across Europe. B) The origin of football is uncertain, but we know that the Romans played one type of this game which eventually spread throughout Europe. C) The early history of football remains uncertain, but it is known that the Romans played a variation of the game which eventually became popular throughout Europe. D) The early history of football has yet to be uncovered, but what we do know is that the Romans played one version of the game and this spread across Europe. E) The origin of football is not known, but the Romans played one version of the game, and with them it was carried right across Europe.

5 21. Ege Denizindeki Thera volkanik adası 3500 yıldan daha fazla bir zaman once patladı ve tarih oncesi Akrotiri yerlesimini guney sahiline gomdu. A) When the volcanic island of Thera in the Aegean Sea erupted some 3500 years ago, it nearly buried the prehistoric settlement of Akrotiri, situated on its southern shores. B) The volcanic island of Thera, which is in the Aegean Sea, erupted 3500 years ago and buried the prehistoric settlement of Akrotiri to the south of the island. C) It is more than 3500 years ago since the volcanic island of Thera in the Aegean Sea erupted and buried most of the prehistoric settlement of Akrotiri on its southern shore. D) The prehistoric settlement of Akrotiri, which dates back 3500 years, was completely buried when the volcanic island of Thera in the southern Aegean Sea erupted. E) The volcanic island of Thera in the Aegean Sea erupted more than 3500 years ago and buried the prehistoric settlement of Akrotiri on its southern shore. 22. Shakspeare bize karakterlerinin yaslarını soylemez, dıs gorunumleri hakkında da fazla bilgi vermez. A) Shakespeare tells us nothing about the age of many of his characters or about their physical appearance. B) Shakespeare does not tell us the age of his characters or reveal much about their physical appearance. C) We learn very little about the physical appearance of Shakespeare's characters and nothing about their age. D) The physical appearance of Shakespeare's characters is not given, and neither is their age. E) Shakespeare doesn't tell us the age of his characters nor does he give many details about their appearance. 23. ABD Nufus Sayımı Dairesi'nce acıklanan rakamlara gore, tum eyaletlerde nufus artmıstır, ancak en carpıcı artıs ulkenin guneydoğu ve batı kesimlerinde olmustur. A) The figures released by the US Census Bureau confirm that the increase in the population in south-eastern and western parts of the country is in excess of other parts. B) The figures released by the US Census Bureau show there has been an increase in the population throughout the country but especially in the southeast and western parts. C) According to the figures released by the US Census Bureau, the population in all the states has increased, but the most dramatic increase has been in the southeastern and western parts of the country. D) According to the US Census Bureau, the most dramatic population increase recently has been in the southeast and western parts, but there has been an increase in all states. E) The figures released by the US Census Bureau show that there has been a countrywide increase in the population but in particular in the south-western and eastern parts. 24. Bugun Malezya yarımadasında oturan halkın ataları, bolgeye ilk kez M.O ile 1500 arasında goc etmistir. A) The ancestors of the people that today inhabit the Malaysian peninsula first migrated to the area between 2500 and 1500 B.C. B) The Malaysian peninsula today is inhabited by people whose ancestors migrated there after 2500 but before 1500 B.C. C) The ancestors of the people now living in the Malaysian peninsula originally migrated there after 2500 but before 1500 B.C. D) Between 2500 and 1500 B.C., these people migrated to the Malaysian peninsula, and their descendants are still here. E) The Malaysian peninsula is now inhabited by the descendants of people who migrated there between 2500 and 1500 B.C. 25. Biyografi, ilk kez on yedinci yüzyılda İngiltere de, edebiyatın önemli bir dalıolarak kabul edildi. A) For the first time in the seventeenth century in Britain, biography was recognized as an important branch of literature. B) Biography was only recognized as an important branch of literature in Britain during the seventeenth century. C) The recognition of biography as a worthwhile branch of British literature occurred as early as the seventeenth century. D) For the first time in Britain in the seventeenth century, biography became a major branch of literature. E) Biography first emerged as a worthwhile branch of literature during the seventeenth century in Britain. 26. Tayvan ve Çin, iki ülke arasında doğrudan ticaret, iletişim ve ulaşım bağlantılarını sağlayacak bir anlaşmaya doğru yavaşyavaş ilerlemektedir. A) Direct business, communications and transport links are slowly coming into being between the two countries following the agreement reached between Taiwan and China. B) The agreement that has been reached between Taiwan and China is slowly beginning to produce direct business, communications and transport l inks between the two countries. C) Taiwan and China have been slowlymoving towards an agreement that will make possible direct business, communications and transport links between the two countries. D) Taiwan and China are gradually moving away from the agreement that would have made possible direct business deals, communications and transport links between the two countries. E) Once the agreement between China and Taiwan is signed, the two countries will soon develop direct business links and a shared communications and transport system.

6 27. UluslararasıMüzik Yarışmasıadıyla 1939'da başlayan Cenevre Yarışması, şu anda dünyanın, en eski ve en saygın müzik yarışmalarından birisidir. A) The Geneva Competition grew out of the International Music Competition which dates back to 1939 and is now one of the oldest and most prominent of the world's music contests. B) The Geneva Competition, which started in 1939 under the name of the International Music Competition, is now one of the world's oldest and most prestigious music contests. C) The International Music Competition, originally known as the Geneva Competition, started in 1939 and is still one of the world's oldest and most renowned music contests. D) The Geneva Competition, which dates back to 1939 when it was generally known as the International Music Competition, is now regarded as the world's oldest and most reputable musical contest. E) After 1939 the International Music Competition merged with the Geneva Competition to become one of the world's oldest and most acclaimed musical contests. 28. Yetiskinlerin, değisik anlamları bebeklere ifade etmek icin seslerinin ritim, tonlama ve vurgu gibi akustik ozelliklerini nasıl kullandıkları hala belirsizdir. A) The manner in which some adults employ such acoustic properties in the voices as rhythm, pitch and stress to convey different meanings to infants is stilt c debatable. B) It is still unclear how adults use acoustic properties in their voices, such as rhythm, pitch and stress, to convey different meanings to infants. C) It is still not definite that acoustic properties in the voice such as rhythm, pitch and stres actually do help adults to convey different meanings to infants. D) It has yet to be established whether or not adults manage to convey different meanings to their infants by way of acoustic aids such as rhythm, pitch and stress. E) The ability of adults to convey different meanings to infants through such acoustic aids as rhythm, pitch and stress is a controversial point. 29. Basbakan Berlusconi, yargıclarının siyasal yonden yanlı olması nedeniyle italyan yargısına guvenilemeyeceğini iddia etmektedir. A) Prime Minister Berlusconi claims that the Italian judiciary cannot be trusted because its judges are B) Prime Minister Berlusconi is of the opinion that the Italian judiciary cannot be trusted as the judges are C) Prime Minister Berlusconi criticizes the Italian judiciary on the grounds that its judges are dishonest and D) According to Prime Minister Berlusconi, the Italian judiciary has become dishonest because its judges are E) The Italian judiciary, as Prime Minister Berlusconi has pointed out, cannot be trusted as the judges are 30. Baskan Bush, Amerikan yardımının Afrika'daki iyi yonetilen, liberal ekonomiye sahip ulkelere yonlendirmek istediğini soyluyor. A) President Bush admits to wishing to direct American aid towards the well-ruled countries in Africa with liberal economies. B) President Bush says he wants to direct American aid towards well-governed countries in Africa with liberal economies. C) President Bush wishes he could direct American aid to Africa's well-organized countries with progressive economies. D) The African countries with liberal governments and progressive economies are, according to President Bush, deserving of American aid. E) President Bush is in favor of directing American aid to the reformist countries of Africa with progressive economies. 31. Onemli olan, siyasi liderlerin uygun gordukleri gibi harcama yapmada ozgur olup olmadıkları değil, yetkilerine iliskin sınırların var olup olmadığıdır. A) The important thing is whether political leaders have freedom to spend as they wish, not whether their powers are limited. B) Important political leaders are free to spend as they think fit, but there are limits to their powers. C) It is whether political leaders have limited powers, not whether they are able to spend money on their own projects, that is important. D) What is important is not whether political leaders are free to spend as they see fit, but whether limits exist on their powers. E) Whether political leaders are important or not and whether they are free or not to spend as they see fit, they must be subject to limitations regarding their powers.

7 32. Coğu Fransız siyasetci, Avrupa Birliği Anayasası nın halk tarafından ezici bir sekilde reddedileceğini sanmıyordu. A) The politicians, most of whom were French, were not expecting the European Union Constitution to be so overwhelmingly rejected by the people. B) Most French politicians did not think that the European Union Constitution would be overwhelmingly rejected by the people. C) The fact that the European Union Constitution was overwhelmingly rejected by the people surprised most French politicians. D) Some French politicians supposed that the European Union Constitution would be overwhelmingly rejected by the people. E) The firm rejection of the European Union Constitution by French politicians came as a surprise to the people. 33. Ukrayna, anayasaya dayalı demokrasi kurma yonunde sağladığı ilerlemeye karsılık olarak, 1995 te Avrupa Konseyi ne kabul edildi. A) Ukraine, having made considerable progress towards establishing a constitutionally-based democracy, was accepted into the Council of Europe in B) Because it had made tremendous progress on its path to a constitutionally-based democracy, Ukraine was accepted into the Council of Europe in C) Ukraine made tremendous progress towards establishing a constitutionally-based democracy after being accepted into the Council of Europe in D) Before its acceptance into the Council of Europe in 1995, Ukraine had already made recognisable progress towards establishing a constitutionallybased democracy. E) Ukraine was accepted into the Council of Europe in 1995, in recognition of the progress the country had made towards establishing a constitutionally-based democracy.

8 ÜDS SOSYAL BİLİMLER TÜRKÇE İNGİLİZCE SORULARI CEVAP ANAHTARI 1) E 2) B 3) C 4) A 5) C 6) E 7) A 8) B 9) B 10) D 11) A 12) B 13) B 14) C 15) E 16) D 17) B 18) C 19) C 20) B 21) E 22) E 23) C 24) A 25) A 26) C 27) B 28) B 29) A 30) B 31) D 32) B 33) E

(1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR

(1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR ANABİLİM DALI ADI SOYADI DANIŞMANI TARİHİ :TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI : Yasemin YABUZ : Yrd. Doç. Dr. Abdullah ŞENGÜL : 16.06.2003 (1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR Kökeni Antik Yunan

Detaylı

1. English? a. She is b. Is c. He d. Is she. 1. This is an office, and tables. a. those are b. that are c. these d. that is. 1. This is girlfriend.

1. English? a. She is b. Is c. He d. Is she. 1. This is an office, and tables. a. those are b. that are c. these d. that is. 1. This is girlfriend. 1. English? a. She is b. Is c. He d. Is she 1. This is an office, and tables. a. those are b. that are c. these d. that is 1. This is girlfriend. a. hers b. to him c. of her d. his 1. There are people

Detaylı

Industrial pollution is not only a problem for Europe and North America Industrial: Endüstriyel Pollution: Kirlilik Only: Sadece

Industrial pollution is not only a problem for Europe and North America Industrial: Endüstriyel Pollution: Kirlilik Only: Sadece INDUSTRIAL POLLUTION Industrial pollution is not only a problem for Europe and North America Industrial: Endüstriyel Pollution: Kirlilik Only: Sadece Problem: Sorun North: Kuzey Endüstriyel kirlilik yalnızca

Detaylı

Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 9 SBS PRACTICE TEST 9

Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 9 SBS PRACTICE TEST 9 Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 9 SBS PRACTICE TEST 9 1.-5. sorularda konuşma balonlarında boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz. 3. We can t go out today it s raining

Detaylı

Exercise 2 Dialogue(Diyalog)

Exercise 2 Dialogue(Diyalog) Going Home 02: At a Duty-free Shop Hi! How are you today? Today s lesson is about At a Duty-free Shop. Let s make learning English fun! Eve Dönüş 02: Duty-free Satış Mağazasında Exercise 1 Vocabulary and

Detaylı

A LANGUAGE TEACHER'S PERSONAL OPINION

A LANGUAGE TEACHER'S PERSONAL OPINION 1. Çeviri Metni - 9 Ekim 2014 A LANGUAGE TEACHER'S PERSONAL OPINION Why is English such an important language today? There are several reasons. Why: Neden, niçin Such: gibi Important: Önemli Language:

Detaylı

Helping you to live more independently. Insanlari ve bagimsiz yasami destekleme. Daha bagimsiz yasamak için size yardim ediyor

Helping you to live more independently. Insanlari ve bagimsiz yasami destekleme. Daha bagimsiz yasamak için size yardim ediyor The Supporting People Logo Insanlari ve bagimsiz yasami destekleme The Supporting People Door in Watermark The Supporting People Introduction Helping you to live more independently Daha bagimsiz yasamak

Detaylı

İngilizce de selamlaşma maksatlı kullanılabilecek pek çok yapı vardır. Bunlar Türkçeleri ile beraber aşağıda verilmektedir:

İngilizce de selamlaşma maksatlı kullanılabilecek pek çok yapı vardır. Bunlar Türkçeleri ile beraber aşağıda verilmektedir: İngilizce de selamlaşma maksatlı kullanılabilecek pek çok yapı vardır. Bunlar Türkçeleri ile beraber aşağıda verilmektedir: Informal Greetings (Gayri Resmi selamlaşmalar) - Hi. (Merhaba) -Hello. (Merhaba)

Detaylı

Yaz okulunda (2014 3) açılacak olan 2360120 (Calculus of Fun. of Sev. Var.) dersine kayıtlar aşağıdaki kurallara göre yapılacaktır:

Yaz okulunda (2014 3) açılacak olan 2360120 (Calculus of Fun. of Sev. Var.) dersine kayıtlar aşağıdaki kurallara göre yapılacaktır: Yaz okulunda (2014 3) açılacak olan 2360120 (Calculus of Fun. of Sev. Var.) dersine kayıtlar aşağıdaki kurallara göre yapılacaktır: Her bir sınıf kontenjanı YALNIZCA aşağıdaki koşullara uyan öğrenciler

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ Danışman Doç. Dr. Tufan BAL YÜKSEK LİSANS TEZİ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI ISPARTA - 2016 2016 [] TEZ

Detaylı

a, ı ı o, u u e, i i ö, ü ü

a, ı ı o, u u e, i i ö, ü ü Possessive Endings In English, the possession of an object is described by adding an s at the end of the possessor word separated by an apostrophe. If we are talking about a pen belonging to Hakan we would

Detaylı

Y KUŞAĞI ARAŞTIRMASI. TÜRKİYE BULGULARI: 17 Ocak 2014

Y KUŞAĞI ARAŞTIRMASI. TÜRKİYE BULGULARI: 17 Ocak 2014 Y KUŞAĞI ARAŞTIRMASI TÜRKİYE BULGULARI: 17 Ocak 2014 Yönetici Özeti Bu araştırma, 2025 yılında iş dünyasının yüzde 25 ini oluşturacak olan Y Kuşağı nın iş dünyasından, hükümetten ve geleceğin iş ortamından

Detaylı

ingilizce.com-müşterilerle En çok kullanılan Kelime ve Deyimler-Top words and phrases to use with customers

ingilizce.com-müşterilerle En çok kullanılan Kelime ve Deyimler-Top words and phrases to use with customers The Top words and phrases to use with customers Müşterilerle En Çok Kullanılan Kelime ve Deyimler Definitely Kesinlikle Surely Tabii! Kesinlikle Absolutely Muhakkak Kesinlikle Certainly Elbette PHRASES

Detaylı

Mart Ayı Değerler Eğitimi. Samimiyet

Mart Ayı Değerler Eğitimi. Samimiyet Mart Ayı Değerler Eğitimi Samimiyet Darüşşafaka Orta Okulu Mart Ayı değeri olan Samimiyet değeri kapsamında etkinlik ve paylaşımlar düzenlemiştir. Yabancı diller bölümü; Samimiyet konusuyla ilgili olarak

Detaylı

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT The purpose of the study is to investigate the impact of autonomous learning on graduate students

Detaylı

My Year Manager is Sınıf Müdürüm. P.E. is on Beden eğitimi dersimin günü

My Year Manager is Sınıf Müdürüm. P.E. is on Beden eğitimi dersimin günü EMTRAS [Turkish] My Headteacher is Okul müdürüm My Year Manager is Sınıf Müdürüm My Form Tutor is Sınıf öğretmenim My Form is Sınıfım P.E. is on Beden eğitimi dersimin günü I must bring in a T-shirt, shorts

Detaylı

Newborn Upfront Payment & Newborn Supplement

Newborn Upfront Payment & Newborn Supplement TURKISH Newborn Upfront Payment & Newborn Supplement Female 1: Bebeğim yakında doğacağı için bütçemi gözden geçirmeliyim. Duyduğuma göre, hükümet tarafından verilen Baby Bonus ödeneği yürürlükten kaldırıldı.

Detaylı

Hukuk ve Hukukçular için İngilizce/ English for Law and Lawyers

Hukuk ve Hukukçular için İngilizce/ English for Law and Lawyers Hukuk ve Hukukçular için İngilizce/ English for Law and Lawyers Size iş imkanı sağlayacak bir sertifikaya mı ihtiyacınız var? Dünyanın önde gelen İngilizce sınavı TOLES, Hukuk İngilizcesi becerilerinin

Detaylı

IDENTITY MANAGEMENT FOR EXTERNAL USERS

IDENTITY MANAGEMENT FOR EXTERNAL USERS 1/11 Sürüm Numarası Değişiklik Tarihi Değişikliği Yapan Erman Ulusoy Açıklama İlk Sürüm IDENTITY MANAGEMENT FOR EXTERNAL USERS You can connect EXTERNAL Identity Management System (IDM) with https://selfservice.tai.com.tr/

Detaylı

.. ÜNİVERSİTESİ UNIVERSITY ÖĞRENCİ NİHAİ RAPORU STUDENT FINAL REPORT

.. ÜNİVERSİTESİ UNIVERSITY ÖĞRENCİ NİHAİ RAPORU STUDENT FINAL REPORT .. ÜNİVERSİTESİ UNIVERSITY... /... AKADEMİK YILI... DÖNEMİ... /... ACADEMIC YEAR... TERM ÖĞRENCİ NİHAİ RAPORU STUDENT FINAL REPORT Deneyimleriniz hakkındaki bu rapor, Mevlana Değişim Programı nın amacına

Detaylı

Bağlaç 88 adet P. Phrase 6 adet Toplam 94 adet

Bağlaç 88 adet P. Phrase 6 adet Toplam 94 adet ÖNEMLİ BAĞLAÇLAR Bu liste YDS için Önemli özellikle seçilmiş bağlaçları içerir. 88 adet P. Phrase 6 adet Toplam 94 adet Bu doküman, YDS ye hazırlananlar için dinamik olarak oluşturulmuştur. 1. although

Detaylı

Present continous tense

Present continous tense Present continous tense This tense is mainly used for talking about what is happening now. In English, the verb would be changed by adding the suffix ing, and using it in conjunction with the correct form

Detaylı

Parça İle İlgili Kelimeler

Parça İle İlgili Kelimeler History of Venice History of Venice Venice is one of the most beautiful cities of the world.it lies on over a hundred islands in a lagoon in the northern part of the Adriatic Sea.Venice is a cultural and

Detaylı

a) Present Continuous Tense (Future anlamda) I am visiting my aunt tomorrow. (Yarin halamı ziyaret ediyorum-edeceğim.)

a) Present Continuous Tense (Future anlamda) I am visiting my aunt tomorrow. (Yarin halamı ziyaret ediyorum-edeceğim.) a) Present Continuous Tense (Future anlamda) I am visiting my aunt tomorrow. (Yarin halamı ziyaret ediyorum-edeceğim.) He is having an exam on Wednesday. (Çarşamba günü sınav oluyor-olacak.) Mary is spending

Detaylı

1. A lot of; lots of; plenty of

1. A lot of; lots of; plenty of a lot of lots of a great deal of plenty of çok, bir çok many much çok, bir çok a little little az, biraz a few few az, birkaç 1. A lot of; lots of; plenty of a lot of ( en yaygın olanıdır ), lots of, plenty

Detaylı

HEARTS PROJESİ YAYGINLAŞTIRMA RAPORU

HEARTS PROJESİ YAYGINLAŞTIRMA RAPORU HEARTS PROJESİ YAYGINLAŞTIRMA RAPORU BOLU HALKIN EGITIMINI GELISTIRME VE DESTEKLEME DERNEGI TARAFINDAN ORGANİZE EDİLEN YAYGINLAŞTIRMA FAALİYETLERİ - TURKİYE Bolu Halkın Egitimini Gelistirme ve Destekleme

Detaylı

Lesson 23: How. Ders 23: Nasıl

Lesson 23: How. Ders 23: Nasıl Lesson 23: How Ders 23: Nasıl Reading (Okuma) How are you? (Nasılsın?) How are your parents? (Ailen nasıl?) How was the interview? (Görüşme nasıldı?) How is your work? (İşin nasıl?) How do you go to school?

Detaylı

BBC English in Daily Life

BBC English in Daily Life İçindekiler Lesson one - Ders 1:... 2... 2 Lesson Two - Ders 2:... 2... 3 Lesson Three - Ders 3:... 3... 3 Lesson Four - Ders 4:... 4... 4 Lesson Five - Ders 5:... 4... 4 Lesson Six - Ders 6:... 5... 5

Detaylı

2 0 15-2016 Eğitim-Öğretim Yılında

2 0 15-2016 Eğitim-Öğretim Yılında 2 0 15-2016 Eğitim-Öğretim Yılında TÜRKİYE'DEKİ YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI İÇİN YURT DIŞINDAN KABUL EDİLECEK ÖĞRENCİ KONTENJANLARI Yükseköğretim Genel Kurulunun 19.03.2015 tarihli toplantısında kabul edilen;

Detaylı

ALANYA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ BAĞIMSIZ YAŞAM İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR ADLI GRUNDTVIG PROJEMİZ İN DÖNEM SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

ALANYA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ BAĞIMSIZ YAŞAM İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR ADLI GRUNDTVIG PROJEMİZ İN DÖNEM SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ALANYA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ BAĞIMSIZ YAŞAM İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR ADLI GRUNDTVIG PROJEMİZ İN DÖNEM SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ALANYA PUBLIC EDUCATION CENTRE S FINAL INFORMATIVE MEETING OF THE GRUNDTVIG

Detaylı

İNGİLİZCE GRAMER SIMPLE PAST TENSE TO BE (OLMAK FİİLİNİN GEÇMİŞ ZAMANI) GRAMER ANLATIMI ALIŞTIRMA. www.ekolayingilizce.com SIMPLE PAST (to be)

İNGİLİZCE GRAMER SIMPLE PAST TENSE TO BE (OLMAK FİİLİNİN GEÇMİŞ ZAMANI) GRAMER ANLATIMI ALIŞTIRMA. www.ekolayingilizce.com SIMPLE PAST (to be) İNGİLİZCE GRAMER SIMPLE PAST TENSE TO BE (OLMAK FİİLİNİN GEÇMİŞ ZAMANI) GRAMER ANLATIMI ALIŞTIRMA İNGİLİZCE GRAMER (+) I was a student. She was a student. They were students. (?) Was I a student? Was she

Detaylı

NEY METODU SAYFA 082 NEY METHOD PAGE 082. well.

NEY METODU SAYFA 082 NEY METHOD PAGE 082. well. NEY METODU SAYFA 082 NEY METHOD PAGE 082 ÜÇÜNCÜ DEVRE SESLERİNİN PORTE VE NEY ÜZERİNDEKİ YERLERİ Üçüncü devre sesleri ile eser icrasına başlamadan önce, öğrendiğimiz 7 perdenin, porte üzerindeki yerlerini,

Detaylı

Lesson 19: What. Ders 19: Ne

Lesson 19: What. Ders 19: Ne Lesson 19: What Ders 19: Ne Reading (Okuma) What is it? (O nedir?) What is your name? (İsmin nedir?) What is the answer? (Cevap nedir?) What was that? (O neydi?) What do you want? (Ne istersin?) What did

Detaylı

Virtualmin'e Yeni Web Sitesi Host Etmek - Domain Eklemek

Virtualmin'e Yeni Web Sitesi Host Etmek - Domain Eklemek Yeni bir web sitesi tanımlamak, FTP ve Email ayarlarını ayarlamak için yapılması gerekenler Öncelikle Sol Menüden Create Virtual Server(Burdaki Virtual server ifadesi sizi yanıltmasın Reseller gibi düşünün

Detaylı

"Farklı?-Evrensel Dünyada Kendi Kimliğimizi Oluşturma" İsimli Comenius Projesi Kapsamında Yapılan Anket Çalışma Sonuçları.

Farklı?-Evrensel Dünyada Kendi Kimliğimizi Oluşturma İsimli Comenius Projesi Kapsamında Yapılan Anket Çalışma Sonuçları. "Farklı?-Evrensel Dünyada Kendi Kimliğimizi Oluşturma" İsimli Comenius Projesi Kapsamında Yapılan Anket Çalışma Sonuçları. Survey Results Which Were Done in Comenius Project named'' Different? Building

Detaylı

HOW TO MAKE A SNAPSHOT Snapshot Nasil Yapilir. JEFF GOERTZEN / Art director, USA TODAY

HOW TO MAKE A SNAPSHOT Snapshot Nasil Yapilir. JEFF GOERTZEN / Art director, USA TODAY HOW TO MAKE A SNAPSHOT Snapshot Nasil Yapilir JEFF GOERTZEN / Art director, USA TODAY HEADLINE: How many minutes a day do you or someone else walk your dog? 0 minutes 13% 1-19 minutes 24% 20-39 minutes

Detaylı

HÜRRİYET GAZETESİ: 1948-1953 DÖNEMİNİN YAYIN POLİTİKASI

HÜRRİYET GAZETESİ: 1948-1953 DÖNEMİNİN YAYIN POLİTİKASI T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GAZETECİLİK ANABİLİM DALI HÜRRİYET GAZETESİ: 1948-1953 DÖNEMİNİN YAYIN POLİTİKASI Doktora Tezi Selda Bulut Tez Danışmanı Prof.Dr.Korkmaz Alemdar Ankara-2007

Detaylı

SBS PRACTICE EXAM 4. Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 4* 1. Aşağıdaki cümleyi tamamlayan sözcük hangi seçenektedir?

SBS PRACTICE EXAM 4. Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 4* 1. Aşağıdaki cümleyi tamamlayan sözcük hangi seçenektedir? SBS PRACTICE EXAM 4 1. Aşağıdaki cümleyi tamamlayan sözcük hangi seçenektedir? 4. Düşünce balonundaki cümleyi doğru tamamlayan sözcüğü seçiniz. You are not a hardworking student, Mike! Jeff is a/an friend.

Detaylı

Lesson 30: will, will not Ders 30: will, will not

Lesson 30: will, will not Ders 30: will, will not Lesson 30: will, will not Ders 30: will, will not Reading (Okuma) I hope you will visit me one day. ( Umuyorum bir gün beni ziyaret edeceksin ) I think your sister will like that cellphone. ( Bence kız

Detaylı

This empire began in 330 and lasted until 1453, for 1123 years.

This empire began in 330 and lasted until 1453, for 1123 years. This empire began in 330 and lasted until 1453, for 1123 years. The Byzantine Empire began with the Emperor Constantine who reigned for thirteen years a total of 88 emperors were to reign during the course

Detaylı

A few million people in Northern Cyprus, Bulgaria, Romania and other parts of the Balkans.

A few million people in Northern Cyprus, Bulgaria, Romania and other parts of the Balkans. An introduction to Turkish Who speaks Turkish? Approximately 70 million inhabitants of Turkey. A few million people in Northern Cyprus, Bulgaria, Romania and other parts of the Balkans. A few million members

Detaylı

The Australian Aborigines have lived in Australia for over 40,000 years. Avustralyalı Aborjinler 40,000 yıldan fazladır Avustralya da yaşamaktadırlar.

The Australian Aborigines have lived in Australia for over 40,000 years. Avustralyalı Aborjinler 40,000 yıldan fazladır Avustralya da yaşamaktadırlar. İş Hayatı İçin İngilizce Dersi 1. Hafta Çevirileri ABORIGINES 'Aborigines' are the first or original inhabitants of a country. First: ilk Inhabitant: Yerli, yerleşik Country: Ülke Aborjinler, bir ülkenin

Detaylı

YAPI ATÖLYESİ. make difference.. DESIGN & CONSTRUCTION ENGINEERING ARCHITECTURE CONTRACTING. Design & Construction

YAPI ATÖLYESİ. make difference.. DESIGN & CONSTRUCTION ENGINEERING ARCHITECTURE CONTRACTING. Design & Construction ENGINEERING ARCHITECTURE CONTRACTING Design & Construction DESIGN & CONSTRUCTION make difference.. ABOUT US Our company is specialized in four main subjects; CONSTRUCTION, INTERNATIONAL TRADE, NATURAL

Detaylı

Lesson 22: Why. Ders 22: Neden

Lesson 22: Why. Ders 22: Neden Lesson 22: Why Ders 22: Neden Reading (Okuma) Why are you tired? (Neden yorgunsun?) Why is your boss angry? (Patronun neden sinirli?) Why was he late? (Neden geç kaldı?) Why did she go there? (Neden oraya

Detaylı

LEARNING GOALS Human Rights Lessons

LEARNING GOALS Human Rights Lessons This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey Benim için İnsan Hakları Human Rights for Me LEARNING GOALS Human Rights Lessons Anton Senf May 2014 This project is co-financed

Detaylı

Tuğra Makina bu katalogtaki tüm bilgiler üzerinde değișiklik yapma hakkı saklıdır. Tugra Makina all rights reserved to change all information in this

Tuğra Makina bu katalogtaki tüm bilgiler üzerinde değișiklik yapma hakkı saklıdır. Tugra Makina all rights reserved to change all information in this Tuğra Makina bu katalogtaki tüm bilgiler üzerinde değișiklik yapma hakkı saklıdır. Tugra Makina all rights reserved to change all information in this catalog. 1997 yılında muhtelif metal eșya, sac metal,

Detaylı

ÜNİTE 7 QUANTIFIERS (2) İÇİNDEKİLER HEDEFLER YABANCI DİL I. Quantifiers: - lots of - a lot of - several - a bit - How many - How much

ÜNİTE 7 QUANTIFIERS (2) İÇİNDEKİLER HEDEFLER YABANCI DİL I. Quantifiers: - lots of - a lot of - several - a bit - How many - How much QUANTIFIERS (2) BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ İÇİNDEKİLER Quantifiers: - lots of - a lot of - several - a bit - How many - How much HEDEFLER YABANCI DİL I Bu ünitede amaçlanan kazanımlar;

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Sayı : B.08.0.DİG.0.17.03.06.821.04 /3825 05/05/2010 Konu : Tokyo Dünya Çocuk Resimleri Yarışması..VALİLİĞİNE (İl Milî Eğitim Müdürlüğü) Dışişleri

Detaylı

myp - communıty&servıce ınstructıons & forms

myp - communıty&servıce ınstructıons & forms myp - communıty&servıce ınstructıons & forms P r i v a t e I s t a n b u l C o ş k u n M i d d l e Y e a r s P r o g r a m m e C a n d i d a t e S c h o o l Özel İstanbul Coşkun Orta Yıllar Programı Aday

Detaylı

YÜKSEK BASKI TEKNİĞİ VE TÜRK BASKIRESMİNE YANSIMALARI. Gökçe Aysun KILIÇ

YÜKSEK BASKI TEKNİĞİ VE TÜRK BASKIRESMİNE YANSIMALARI. Gökçe Aysun KILIÇ YÜKSEK BASKI TEKNİĞİ VE TÜRK BASKIRESMİNE YANSIMALARI Gökçe Aysun KILIÇ YÜKSEK LİSANS TEZİ Baskı Sanatları Anasanat Dalı Danışman: Prof. Gülbin KOÇAK Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü

Detaylı

TEST RESULTS UFED, XRY and SIMCON

TEST RESULTS UFED, XRY and SIMCON TEST RESULTS UFED, XRY and SIMCON Test material : SIM card Tested software : UFED 3.6, XRY 6.5, SIMcon v1.2 Expected results : Proper extraction of SMS messages Date of the test : 02.04.2013 Note : The

Detaylı

Çocuk bakımı için yardım

Çocuk bakımı için yardım TURKISH Çocuk bakımı için yardım Avustralya Hükümeti, ailelere çocuk bakımı giderlerinde yardımcı olmak için, şunlar dahil bir dizi hizmet ve yardım sunmaktadır: Onaylı ve ruhsatlı çocuk bakımı için Child

Detaylı

TÜRKÇE ÖRNEK-1 KARAALİ KÖYÜ NÜN MONOGRAFYASI ÖZET

TÜRKÇE ÖRNEK-1 KARAALİ KÖYÜ NÜN MONOGRAFYASI ÖZET TÜRKÇE ÖRNEK-1 KARAALİ KÖYÜ NÜN MONOGRAFYASI ÖZET Bu çalışmada, Karaali Köyü nün fiziki, beşeri, ekonomik coğrafya özellikleri ve coğrafi yapısının orada yaşayan insanlarla olan etkileşimi incelenmiştir.

Detaylı

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİ NİN STUDENT S YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ STAJ DEFTERİ TRAINING DIARY Adı, Soyadı Name, Lastname : No ID Bölümü Department : : Fotoğraf Photo Öğretim Yılı Academic Year : Academic Honesty Pledge I pledge

Detaylı

"IF CLAUSE KALIPLARI"

IF CLAUSE KALIPLARI "IF CLAUSE KALIPLARI" am / is / are doing have / has done can / have to / must / should be to do was / were did, was / were to do was / were doing had to do should do had done had been doing had had to

Detaylı

Mezun ( ) Sınav Salon Numarası GENEL AÇIKLAMA (GENERAL INSTRUCTIONS) In the test,

Mezun ( ) Sınav Salon Numarası GENEL AÇIKLAMA (GENERAL INSTRUCTIONS) In the test, Karadeniz Teknik Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (KTÜYÖS) Karadeniz Technical University The Examination for Foreign Students A TEMEL ÖĞRENME BECERİLERİ TESTİ / THE BASIC LEARNING SKILLS TEST

Detaylı

I WOULD come to the party but... You He,She,It We They

I WOULD come to the party but... You He,She,It We They İsteklilik (willingness), kararlılık (determination), istek (request) ikram - teklif (offer), red (refusal) ve geçmişte alışkanlık (habit in the past) ifade eder. A WILLINGNESS - DETERMINATION (isteklilik

Detaylı

a) Must: meli malı. Bir eylemin yapılmasının zorunluluğunu belirten must ile ifade edilen kişinin kendi isteğinden kaynaklanmaktadır.

a) Must: meli malı. Bir eylemin yapılmasının zorunluluğunu belirten must ile ifade edilen kişinin kendi isteğinden kaynaklanmaktadır. a) Must: meli malı. Bir eylemin yapılmasının zorunluluğunu belirten must ile ifade edilen kişinin kendi isteğinden kaynaklanmaktadır. Olumlu cümle I must go: Gitmeliyim. (Ben böyle istemiyorum) He must

Detaylı

Phrases / Expressions used in dialogues

Phrases / Expressions used in dialogues TEOG Page 1 Phrases / Expressions used in dialogues Tuesday, November 11, 2014 7:30 PM Teog Sınavı için Cümle Kalıpları ve İfadeler Really? Gerçekten mi? That s a good idea! Bu güzel bir fikir! I am afraid

Detaylı

www.ozteknikis.com.tr

www.ozteknikis.com.tr www.ozteknikis.com.tr INDEX HAKKIMIZDA / ABOUT US... 8-9 Paslanmaz Çelik / Stainless Steel... 10-21 Krom - Nikel Kaplama / Chromium Nickel Plated... 22-33 Boyalı / Painted... 34-40 Plastik / Plastic...

Detaylı

Let s, Shall we, why don t. Let s, let us: Öneri cümlesi başlatır. Let s elim anlamına gelir. Let s play basketball. Haydi basketball oynayalım.

Let s, Shall we, why don t. Let s, let us: Öneri cümlesi başlatır. Let s elim anlamına gelir. Let s play basketball. Haydi basketball oynayalım. Let s, Shall we, why don t Let s, let us: Öneri cümlesi başlatır. Let s elim anlamına gelir. Let s play basketball. Haydi basketball oynayalım. Yes, let s. Evet haydi oynayalım. No, let s not. Hayır, oynamayalım.

Detaylı

LN796 Turkish: Level 1 (Standard)

LN796 Turkish: Level 1 (Standard) 2008 Examination (Language Centre) LN796 Turkish: Level 1 (Standard) Instructions to candidates Time allowed: 1 hour 50 minutes This paper contains 3 sections: Listening (15%) Reading (15%) Writing (15%)

Detaylı

Delta Pulse 3 Montaj ve Çalıstırma Kılavuzu. www.teknolojiekibi.com

Delta Pulse 3 Montaj ve Çalıstırma Kılavuzu. www.teknolojiekibi.com Delta Pulse 3 Montaj ve Çalıstırma Kılavuzu http:/// Bu kılavuz, montajı eksiksiz olarak yapılmış devrenin kontrolü ve çalıştırılması içindir. İçeriğinde montajı tamamlanmış devrede çalıştırma öncesinde

Detaylı

KANSER HASTALARINDA ANKSİYETE VE DEPRESYON BELİRTİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ UZMANLIK TEZİ. Dr. Levent ŞAHİN

KANSER HASTALARINDA ANKSİYETE VE DEPRESYON BELİRTİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ UZMANLIK TEZİ. Dr. Levent ŞAHİN T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ KLİNİĞİ KANSER HASTALARINDA ANKSİYETE VE DEPRESYON BELİRTİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ UZMANLIK TEZİ

Detaylı

Ka?n?. Ses. Download: Ka?n?. Ses PDF ebook

Ka?n?. Ses. Download: Ka?n?. Ses PDF ebook Ka?n?. Ses Download: Ka?n?. Ses PDF ebook Ka?n?. Ses PDF - Are you searching for Ka?n?. Ses Books? Now, you will be happy that at this time Ka?n?. Ses PDF is available at our online library. With our complete

Detaylı

LEARNING AGREEMENT FOR TRAINEESHIPS

LEARNING AGREEMENT FOR TRAINEESHIPS İsminizi yazınız. LEARNING AGREEMENT FOR TRAINEESHIPS The Trainee Last name (s) Soyadınız First name (s) adınız Date of birth Doğum tarihiniz Nationality uyruğunuz Sex [M/F] cinsiyetiniz Academic year

Detaylı

Lesson 20: Where, when. Ders 20: Nerede, ne zaman

Lesson 20: Where, when. Ders 20: Nerede, ne zaman Lesson 20: Where, when Ders 20: Nerede, ne zaman Reading (Okuma) Where is the City Hall? (Belediye binası nerede?) Where are you now? (Şu an neredesin?) Where is he working? (Nerede çalışıyor?) Where did

Detaylı

A UNIFIED APPROACH IN GPS ACCURACY DETERMINATION STUDIES

A UNIFIED APPROACH IN GPS ACCURACY DETERMINATION STUDIES A UNIFIED APPROACH IN GPS ACCURACY DETERMINATION STUDIES by Didem Öztürk B.S., Geodesy and Photogrammetry Department Yildiz Technical University, 2005 Submitted to the Kandilli Observatory and Earthquake

Detaylı

A mysterious meeting. (Esrarengiz bir toplantı) Turkish. List of characters. (Karakterlerin listesi) Khalid, the birthday boy

A mysterious meeting. (Esrarengiz bir toplantı) Turkish. List of characters. (Karakterlerin listesi) Khalid, the birthday boy (Esrarengiz bir toplantı) List of characters (Karakterlerin listesi) Khalid, the birthday boy (Halit, doğum günü olan oğlan) Leila, the mysterious girl and phone voice (Leyla, esrarengiz kız ve telefon

Detaylı

At home we miss your attention and kindness and every single moment we had here...

At home we miss your attention and kindness and every single moment we had here... At home we miss your attention and kindness and every single moment we had here... Summer Nights in Pine Beach Resort I sincerely believe that if Mr. G le is not a Tourism expert but Mechanical Engineer

Detaylı

ÖSYM nin Sorduğu Tüm Sorular. Mart Dahil

ÖSYM nin Sorduğu Tüm Sorular. Mart Dahil ÖSYM nin Sorduğu Tüm Sorular Mart Dahil FUNDA YÜKSEL ÜDS SOSYAL BİLİMLER TAMAMI ÇÖZÜMLÜ ÇIKMIŞ SORULAR ISBN 978-605-364-0585 - Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. 2011, Pegem Akademi

Detaylı

TEOG 1. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR İNGİLİZCE DERSİ BENZER SORULARI

TEOG 1. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR İNGİLİZCE DERSİ BENZER SORULARI TEOG SINAV SORUSU-1 UNIT 2 SINIF İÇİ TARAMA TESTİ Diyalogu tamamlayan ifade hangisidir? Henry: That's my money.i don t want to give it to you. Martin:...! Don t be so stingy. Diyalogda boşluğu en iyi tamamlayan

Detaylı

AİLE İRŞAT VE REHBERLİK BÜROLARINDA YAPILAN DİNİ DANIŞMANLIK - ÇORUM ÖRNEĞİ -

AİLE İRŞAT VE REHBERLİK BÜROLARINDA YAPILAN DİNİ DANIŞMANLIK - ÇORUM ÖRNEĞİ - T.C. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı AİLE İRŞAT VE REHBERLİK BÜROLARINDA YAPILAN DİNİ DANIŞMANLIK - ÇORUM ÖRNEĞİ - Necla YILMAZ Yüksek Lisans Tezi Çorum

Detaylı

TÜRKELİ RAY. www.turkeliray.com

TÜRKELİ RAY. www.turkeliray.com www.turkeliray.com TÜRKELİ RAY www.turkeliray.com History: Aktar Holding and Emin Aktar, in 1947, established Türkeli Ticaret A.Ş which has been general distributor of lifts of world-wide known Schlieren

Detaylı

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet)

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet) 4 Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar (Özet) Günümüzde, teknolojinin gelişmesi ile yüz tanımaya dayalı bir çok yöntem artık uygulama alanı bulabilmekte ve gittikçe de önem kazanmaktadır. Bir çok farklı uygulama

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi

Doğu Akdeniz Üniversitesi Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Doğu Akdeniz Üniversitesi Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi 14 Mart Tıp Bayramı ve Beyaz Önlük Giydirme Tören Programı Eastern Mediterranean University Dr. Fazıl Küçük Faculty of Medicine 14 th March Medicine

Detaylı

bab.la Cümle Kalıpları: Kişisel Dilekler İngilizce-İngilizce

bab.la Cümle Kalıpları: Kişisel Dilekler İngilizce-İngilizce Dilekler : Evlilik Congratulations. Wishing the both of you all the happiness in the world. Congratulations. Wishing the both of you all the happiness in the world. Yeni evli bir çifti Congratulations

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS MESLEKİ İNGİLİZCE II İLH 418 8 2+0 2 3

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS MESLEKİ İNGİLİZCE II İLH 418 8 2+0 2 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS MESLEKİ İNGİLİZCE II İLH 418 8 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli Dersin

Detaylı

Aşk hayatımızın en güzel şeyi. İşte İngilizce de aşk üzerine söylenmiş çok güzel sözler ve onların çevirileri.

Aşk hayatımızın en güzel şeyi. İşte İngilizce de aşk üzerine söylenmiş çok güzel sözler ve onların çevirileri. Sevgili dostlar, Aşk hayatımızın en güzel şeyi. İşte İngilizce de aşk üzerine söylenmiş çok güzel sözler ve onların çevirileri. Aşk tadında yaşamanız dileğimizle I love you! > Seni I love you more than

Detaylı

Turkish Vessel Monitoring System. Turkish VMS

Turkish Vessel Monitoring System. Turkish VMS Turkish Vessel Monitoring System BSGM Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Balıkçılık Müdürlüğü ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü İstatistik ve Bilgi Sistemleri İstatistik Daire Başkanlığı ve Bilgi Sistemleri

Detaylı

İŞLETMELERDE KURUMSAL İMAJ VE OLUŞUMUNDAKİ ANA ETKENLER

İŞLETMELERDE KURUMSAL İMAJ VE OLUŞUMUNDAKİ ANA ETKENLER ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM ANA BİLİM DALI İŞLETMELERDE KURUMSAL İMAJ VE OLUŞUMUNDAKİ ANA ETKENLER BİR ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ: SHERATON ANKARA HOTEL & TOWERS

Detaylı

Teknoloji Servisleri; (Technology Services)

Teknoloji Servisleri; (Technology Services) Antalya International University Teknoloji Servisleri; (Technology Services) Microsoft Ofis Yazılımları (Microsoft Office Software), How to Update Office 365 User Details How to forward email in Office

Detaylı

Arkasýnda dev bir teknoloji ve Ar-Ge yatýrýmý bulunduran Fýrat Çelik Kapýlarý, hayatýnýzý kolaylaþtýrmak ve yaþadýðýnýz mekanlarý daha güvenli hale getirmek için ü ret i l m e k te d i r. Amacýmýz; daha

Detaylı

Welcome. Hos Geldiniz. Summer Schools Presentation. Yaz Okulları Sunumu. Sandi Engler Overseas College Counselor Yurtdışı Üniversiteler Danışmanı

Welcome. Hos Geldiniz. Summer Schools Presentation. Yaz Okulları Sunumu. Sandi Engler Overseas College Counselor Yurtdışı Üniversiteler Danışmanı Summer Schools Presentation Welcome Yaz Okulları Sunumu Hos Geldiniz Sandi Engler Overseas College Counselor Yurtdışı Üniversiteler Danışmanı Güniz Gücükoğlu Durmuş Assistant Counselor & Summer School

Detaylı

Bazı göçmenlerin, kendilerine Avustralya da yaşama vizeleri verilebilmesi için önce bir Assurance of Support (AoS) almaları gerekir.

Bazı göçmenlerin, kendilerine Avustralya da yaşama vizeleri verilebilmesi için önce bir Assurance of Support (AoS) almaları gerekir. Assurance of Support Bazı göçmenlerin, kendilerine Avustralya da yaşama vizeleri verilebilmesi için önce bir Assurance of Support (AoS) almaları gerekir. Hangi vize başvurularının bir Aos ye ihtiyacı olduğuna

Detaylı

amerika birleşimiş devletleri

amerika birleşimiş devletleri İngilizce Lesson 15 place Where you want go Türkçe 15 ders yer, mekan nereye istiyorsun git Where do you want to go? nereye gitmek istersin? Countries Country Turkey Turkey is a country America America

Detaylı

Etkili Okuma Yöntemleri Efficient Reading Styles

Etkili Okuma Yöntemleri Efficient Reading Styles Etkili Okuma Yöntemleri Efficient Reading Styles Nisan 2013 İstiklal İlkokulu Etkili Okuma Yöntemleri Efficient Reading Styles 1. Etkili okuma için öğrencinin okumanın önemi ve gerekliliğini kavramış olması

Detaylı

Turizm Pazarlaması. Tourism Marketing

Turizm Pazarlaması. Tourism Marketing Turizm Pazarlaması Tourism Marketing 1980 li yılların başında dünya üzerinde seyahat eden turist sayısı 285 milyon ve toplam gelir 92 milyar dolar iken, 2000 yılında bu rakam, 698 milyona ulaşmış ve bu

Detaylı

Arýza Giderme. Troubleshooting

Arýza Giderme. Troubleshooting Arýza Giderme Sorun Olasý Nedenler Giriþ Gerilimi düþük hata mesajý Þebeke giriþ gerilimi alt seviyenin altýnda geliyor Þebeke giriþ gerilimi tehlikeli derecede Yüksek geliyor Regülatör kontrol kartý hatasý

Detaylı

THE CHANNEL TUNNEL (MANŞ TÜNELİ) 278829 Hilmi Batuhan BİLİR 278857 Deniz Göksun ATAKAN 278899 İlayda YEĞİNER

THE CHANNEL TUNNEL (MANŞ TÜNELİ) 278829 Hilmi Batuhan BİLİR 278857 Deniz Göksun ATAKAN 278899 İlayda YEĞİNER THE CHANNEL TUNNEL (MANŞ TÜNELİ) 278829 Hilmi Batuhan BİLİR 278857 Deniz Göksun ATAKAN 278899 İlayda YEĞİNER The Tunnels The Channel Tunnel is the longest undersea tunnel in the world. This tunnel was

Detaylı

Filiz METE, Ahmet ASAR

Filiz METE, Ahmet ASAR 1 Filiz METE, Ahmet ASAR Öz: n l olarak zorunlu v program ve dersleri ile Anahtar kelimeler:. Study of Program Competences of Turkish Teacher as a Foreign Language in the University Programs The process

Detaylı

DAÇKA Mart Ayı nda 153 yıllık yolculuğunun iki temel değerini sağlamlaştırdı: Sevgi ve Saygı Bu iki temel değerin kapsadıkları arasından

DAÇKA Mart Ayı nda 153 yıllık yolculuğunun iki temel değerini sağlamlaştırdı: Sevgi ve Saygı Bu iki temel değerin kapsadıkları arasından DAÇKA Mart Ayı nda 153 yıllık yolculuğunun iki temel değerini sağlamlaştırdı: Sevgi ve Saygı Bu iki temel değerin kapsadıkları arasından Farklılıklara Saygı yı öne çıkardı. İçinde yaşadığımız toplumun

Detaylı

at Kullanımı: de, da, ye, ya, e, a

at Kullanımı: de, da, ye, ya, e, a at Kullanımı: de, da, ye, ya, e, a at İngilizcede zaman edatı olarak saatlerle birlikte kullanılır. - I will see you at 4:15. Seninle saat 4:15'de görüşeceğim. - The plane leaves at six. Uçak saat 6'da

Detaylı

Get started with Google Drive

Get started with Google Drive Get started with Google Drive 1 Store any file Use Drive s 15GB of free Google storage to keep anything you want. Learn how to add a file Share files and folders Everyone can see and edit files at the

Detaylı

ÖZET. Dönem Projesi ULUSLARARASI FĠNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI AÇISINDAN YATIRIM AMAÇLI GAYRĠMENKULLERĠN DEĞERLENMESĠ.

ÖZET. Dönem Projesi ULUSLARARASI FĠNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI AÇISINDAN YATIRIM AMAÇLI GAYRĠMENKULLERĠN DEĞERLENMESĠ. ÖZET Dönem Projesi ULUSLARARASI FĠNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI AÇISINDAN YATIRIM AMAÇLI GAYRĠMENKULLERĠN DEĞERLENMESĠ HaĢim TAġTAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü TaĢınmaz GeliĢtirme Anabilim

Detaylı

16-19 Nisan April 2015 Uluslararası Aydınlatma Teknolojileri Fuarı ve Kongresi International Lighting Technologies Exhibition&Congress

16-19 Nisan April 2015 Uluslararası Aydınlatma Teknolojileri Fuarı ve Kongresi International Lighting Technologies Exhibition&Congress 16-19 Nisan April 2015 Uluslararası Aydınlatma Teknolojileri Fuarı ve Kongresi International Lighting Technologies Exhibition&Congress İstanbul Expo Center İstanbul / TURKEY Sponsorluk, hedef kitlenizin

Detaylı

Eco 338 Economic Policy Week 4 Fiscal Policy- I. Prof. Dr. Murat Yulek Istanbul Ticaret University

Eco 338 Economic Policy Week 4 Fiscal Policy- I. Prof. Dr. Murat Yulek Istanbul Ticaret University Eco 338 Economic Policy Week 4 Fiscal Policy- I Prof. Dr. Murat Yulek Istanbul Ticaret University Aggregate Demand Aggregate (domestic) demand (or domestic absorption) is the sum of consumption, investment

Detaylı

Lesson 18 : Do..., Don t do... Ders 18: yap, yapma

Lesson 18 : Do..., Don t do... Ders 18: yap, yapma Lesson 18 : Do..., Don t do... Ders 18: yap, yapma Reading (Okuma) Walk on this road. (Bu yoldan yürü.) Write an email to me. (Bana bir e-posta yaz.) Dance on the stage! (Sahnede dans et!) Good night,

Detaylı

Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS

Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS 507004832007 KALİTE KONTROLÜ Seçmeli 4 7 3 Dersin Amacı Günümüz sanayisinin rekabet ortamında kalite kontrol gittikçe önem kazanan alanlardan birisi

Detaylı

Turkish and Kurdish influences in the Arabic Dialects of Anatolia. Otto Jastrow (Tallinn)

Turkish and Kurdish influences in the Arabic Dialects of Anatolia. Otto Jastrow (Tallinn) Türk Dilleri Araştırmaları, 21.1 (2011): 83-94 Turkish and Kurdish influences in the Arabic Dialects of Anatolia Otto Jastrow (Tallinn) Özet: Anadolu Arapçası, ayrı lehçeler (Sprachinseln) biçiminde ortaya

Detaylı