Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi. Su Kaynakları Yönetim Planı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi. Su Kaynakları Yönetim Planı"

Transkript

1 Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi

2 OMAS-ESMS-WR-PLN-000 İÇİNDEKİLER SAYFASI GİRİŞ BELGE NUMARASI AMAÇ UYGULAMA BAŞLANGIÇ YETKİ VE YÖNETİM KAPSAM BU YÖNETİM PLANININ KAPSAMI DİĞER YÖNETİM PLANLARI İLE ÖRTÜŞMELER ROLLER VE SORUMLULUKLAR YÖNETİM PLANI UYGULAMASI İÇİN TEMEL ROLLER VE SORUMLULUKLAR TEMEL ARA YÜZLER PROJE STANDARTLARI UYGULANABİLİR TÜRK ULUSAL STANDARTLARI; TÜRK DEVLET KURUMLARINA VERİLEN DİĞER TAAHHÜTLER VE BU KURUMLARIN GEREKLİLİKLERİ UYGULANABİLİR ULUSLARARASI STANDARTLAR VE REHBERLER; UYGULANABİLİR CENTERRA VE ÖMAŞ STANDARTLARI, POLİTİKALARI VE PROSEDÜRLERİ ÖMAŞ'IN UYMAYI TAAHHÜT ETTİĞİ DİĞER ENDÜSTRİ REHBERLERİ UYGULANABİLİR PROJE STANDARTLARININ ÖZETİ AZALTICI ÖNLEMLER VE YÖNETİM KONTROLLERİ ÖZET UYGULAMA VE OPERASYON... 6 UYGULAMA TAKVİMİ BU YÖNETİM PLANININ GÖZDEN GEÇİRİLMESİ VE REVİZYONU İZLEME İZLEME GEREKLİLİKLERİNE GENEL BAKIŞ TEMEL İZLEME FAALİYETLERİ Yeraltı Suyu İzleme Programı Yüzey Suyu İzleme Programı Asit Kaya Drenajı Potansiyelinin İzlenmesi ANA PERFORMANS GÖSTERGELERİ EĞİTİM GENEL BAKIŞ Sayfa 2 / 23 BASIM TARİHİ:

3 OMAS-ESMS-WR-PLN İŞYERİ İNTİBAK EĞİTİMİ İŞE ÖZEL EĞİTİM DİĞER EĞİTİM GEREKLİLİKLERİ DENETİM VE RAPORLAMA DENETİM DIŞ DENETİM KAYIT TUTMA DOKÜMAN KONTROLÜ Şekil. Yeraltı Suyu İzleme Noktaları... 6 Şekil 2. Yüzey Suyu İzleme Noktaları... 9 Tablo : Temel Roller ve Sorumluluklar... 5 Table 2: Proje İçme Suyu Standartları... 8 Tablo 3: Çıkış Suyu Standartları... 0 Tablo 4: Temel Yönetim Kontrolleri... 2 Tablo 5: İzleme ve Numune Alma Programı... 7 Tablo 6: Yüzey Suyu İzleme & Numune Alma Programı Tablo 7: AKD İzleme Programı... 2 Tablo 8: Ana Performans Göstergeleri ve İzleme Ölçümleri Bu Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi ÇSYS -dokümantasyonu - (Plan, Çerçeve, vb.) ve ekleri İngilizce dilinde hazırlanmış olup Türkçeye çevrilmiştir. İngilizce ve Türkçe dilindeki dokümantasyonda sunulan bilgiler arasında bir uyumsuzluk ve/veya farklılık beklenmese da böyle bir durumda İngilizce ÇSYS dokümantasyonu kapsamında sunulan bilgiler geçerli kabul edilmelidir. Sayfa 3 / 23 BASIM TARİHİ:

4 OMAS-ESMS-WR-PLN-000 GİRİŞ. Belge Numarası Bu doküman Öksüt Altın Madeni Projesi için dır. Bu Yönetim Planı için doküman referans numarası OMAS-ESMS-WR-PLN-00'dir..2 Amaç Bu Yönetim Planının amacı: Yönetim Planının kapsamını tanımlamak ve uygulanabilir yönetim ara yüzlerini ortaya koymak; Rolleri ve sorumlulukları tanımlamak; Bu Yönetim Planı ile ilgili olarak uygulanabilir Proje Standartlarını ana hatları ile anlatmak; Bu Yönetim Planı ile ilgili olarak Proje taahhütlerini, işletme prosedürleri ve rehberleri tanımlamak; Ana Performans Göstergeleri de dahil olmak üzere izleme ve raporlama prosedürlerini tanımlamak; Eğitim gerekliliklerini tanımlamak ve Destekleyici malzemeler ve bilgiler için referansların belirlenmesidir..3 Uygulama Bu Yönetim Planında belirtilen gereklilikler yükleniciler tarafından yürütülenler de dahil olmak üzere, Öksüt Altın Madeni Projesinin ömrü boyunca tüm ÖMAŞ faaliyetleri için geçerlidir. Bu Yönetim Planı ÖMAŞ Genel Müdürüne ait olan ÖMAŞ Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi Çerçevesine (OMAS-ESMS-00) dayanmaktadır. ÖMAŞ Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi (ÇSYS) Çerçevesinde yapılacak herhangi değişiklikler bu Yönetim Planında değişikliklere neden olabilir..4 Başlangıç Bu Yönetim Planı Nisan 206 tarihinden itibaren geçerlidir..5 Yetki ve Yönetim ÖMAŞ Genel Müdürü Mart 205 tarihinde bu Yönetim Planını onaylamıştır. Bu Yönetim Planı ÖMAŞ Sağlık, Güvenlik, Çevre ve Eğitim Müdürü ne aittir. Bu Yönetim Planı inşaat ve devreye alma sırasında en az altı aylık periyotlarla gözden geçirilecektir. Kararlı durum operasyonları sırasında, bu Yönetim Planı, proje tasarımını veya prosedürleri değiştirmeyi yansıtmak için daha sık güncelleme gerekli olmadıkça, planda herhangi bir değişiklik ya da güncellemelerin yapılması gerekip gerekmediğini belirlemek için yıllık periyotlarla gözden geçirilecektir. Bu yönetim Planında yapılacak değişiklikler için herhangi talepler bu Yönetim Planının sahibine yöneltilmelidir ve ÇSYS Çerçevesinde belirlenen Değişim Yönetimi (DY) Prosedüründe kısaca anlatıldığı gibi uygun gözden geçirme ve onay proseslerine tabi olacaktır. Sayfa 4 / 23 BASIM TARİHİ:

5 OMAS-ESMS-WR-PLN KAPSAM 2. Bu Yönetim Planının Kapsamı Bu Yönetim Planı yükleniciler tarafından yürütülenler de dahil olmak üzere, tüm ÖMAŞ faaliyetlerini kapsar. Yükleniciler tarafından uygulama Yüklenici Yönetim Çerçevesinde (ESMS-CM-PLN-00) ele alınmaktadır. Bu Yönetim planı alındığı yerden yığın liçi tesisi veya başka bir yerde tükeninceye kadar ÖMAŞ tarafından kullanılan tüm suyu kapsar. 2.2 Diğer Yönetim Planları ile Örtüşmeler Bu Yönetim Planı ÖMAŞ Projesi için geliştirilen ve ÇSYS Çerçeve Dokümanında (OMAS-ESMS-00) açıklanmış olan Yönetim Planlarının genel paketinin bir parçasıdır. Bu Yönetim Planı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, su kaynağı önerilerine sahip olan bir dizi diğer Yönetim Planları ile örtüşmelere ve çapraz bağlantılara sahiptir: Toplum Sağlığı, Emniyeti ve Güvenliği Yönetim Planı (OMAS-ESMS-CHSS-PLN-000), özellikle yerel topluluklar tarafından kullanılan yerüstü ve yeraltı su kaynakları ile ilgili olarak. Acil Müdahale Planı (OMAS-ESMS-ERP-PLN-00), özellikle yerüstü ve yeraltı su kaynaklarının kazara kirlenmesi ile ilgili; Paydaş Katılım Planı (OMAS-ESMS-SEP-PLN-000), özellikle yerel topluluklar tarafından kullanılan yerüstü ve yeraltı su kaynakları üzerindeki potansiyel etkiler ile ilgili olarak. Maden Atık Yönetim Planı (OMAS-ESMS-WR-PLN-00), özellikle ekonomik olmayan kayaç yönetimi ve yüzey ve yeraltı suyunun korunması ile ilgili. Tehlikeli Madde Yönetim Planı (OMAS-ESMS-HM-PLN-00), özellikle yüzey ve yeraltı sularının potansiyel kirlenmesinin kontrolü ile ilgili. Maden Kapama Çerçevesi (OMAS-ESMS-MC-PLN-00), özellikle YLS ve EOK depolamasının yeniden doğaya kazandırılması ile ilgili. Siyanür Yönetim Çerçevesi (OMAS-ESMS-CY-PLN-00), siyanürün yönetimi ile ilgili. 3 ROLLER VE SORUMLULUKLAR 3. Yönetim Planı Uygulaması için Temel Roller ve Sorumluluklar Bu planın uygulanmasındaki başlıca roller ve sorumluluklar aşağıda belirtilmiştir. Tablo : Temel Roller ve Sorumluluklar Rol Sorumluluklar ÖMAŞ Genel Müdürü Bu Planın ve uygulama için gerekli kaynakların onayı. ÖMAŞ SGÇ & Eğitim Müdürü Projenin Proje Standartları ve bu Planda belirtilen diğer gerekliliklere uygunluğunu sağlamak. Plan kapsamı ve uygulanması için genel sorumluluk. Bu Planın geliştirilmesi, izlenmesi ve revizyonu. Sayfa 5 / 23 BASIM TARİHİ:

6 OMAS-ESMS-WR-PLN-000 Rol Sorumluluklar Çevre Koordinatörü Uygulanabilir Yönetim Planları ve Prosedürlerde belirtildiği gibi su izlemesinin yapıldığından emin olmak. İşletme Departman Yöneticileri ve Başlıca Yükleniciler İşyeri Denetçileri / Amirleri Tüm çalışanlar ve yükleniciler İlgili faaliyetlerin bu Yönetim Planı ve ilgili Prosedürler çerçevesinde yapıldığından emin olmak. Departman personelinin uygun su ve atık su yönetimi uygulamaları ve gereklilikleri konusunda tam olarak eğitilmiş olduğundan emin olmak. Olay soruşturmalarının yapıldığından ve rapor edildiğinden emin olmak. Gözetimi sağlamak ve ilgili faaliyetlerin bu Yönetim Planı ve ilgili Prosedürlere uygun olduğundan emin olmak için rutin çalışma alanı teftişlerini gerçekleştirmek. Tüm tehlikeleri, uyumsuzlukları ve olayları rapor etmek. ÖMAŞ gerekliliklerine uymak. 3.2 Temel Ara yüzler Bu Yönetim Planının uygulanmasındaki temel ara yüzler (yani, bu Yönetim Planı'nın unsurlarının teslimi için sorumluluğa sahip olan roller) aşağıdakileri içerir: ÖMAŞ Proje Müdürü, özellikle suyollarına kontrolsüz deşarjları en aza indirmek için inşaat uygulamalarının uygulanması ile ilgili; ÖMAŞ Maden İşletme Müdürü, özellikle suyun yerel akiferlerden kontrollü olarak alınması ve su kaynaklarının kontrolsüz olarak suyollarına yapılan deşarjlardan korunması ile ilgili. 4 PROJE STANDARTLARI Bütün Proje aktiviteleri ( Proje Standartları ), uygulanabilir standartlarla uyumlu olacaktır. Söz konusu standartlar aşağıda sıralanmıştır: Uygulanabilir Türk Standartları; Türk ÇED gereklilikleri; Türk devlet kurumlarına verilen diğer taahhütler ve bu kurumların gereklilikleri; Uygulanabilir uluslararası standartlar ve rehberler; Uygulanabilir Centerra ve ÖMAŞ standartları, politikaları ve prosedürleri; ÖMAŞ'ın uymayı taahhüt ettiği diğer endüstri rehberleri. Olaylar Proje finansmanı dokümanları, Centerra Olay Raporlama Standardı ve OMAS ÇSYS Çerçevesine atıfta bulunularak tanımlanır. Sayfa 6 / 23 BASIM TARİHİ:

7 OMAS-ESMS-WR-PLN Uygulanabilir Türk Ulusal Standartları; Aşağıdaki Türk mevzuatı su kaynakları ve bunların yönetimine ilişkin olarak Öksüt Projesi ile ilgilidir. Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği, tarihli ve sayılı Resmi Gazete; Yüzey Suyu Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği (RMSWQ), tarihli ve sayılı Resmi Gazete; Yeraltı Sularının Kirlenmeye ve Bozulmaya Karşı Korunması hakkında Yönetmelik, tarihli ve sayılı Resmi Gazete; Yeraltı Suları Hakkında Kanun, Kanun No: 67, tarihli 0688 sayılı Resmi Gazete; Türkiye Sağlık Bakanlığının İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliği, içme ve kullanma suları için sınır değerler (Sağlık Bakanlığı, 2005); Yeraltı Sularının Kirlenmeye ve Bozunmaya Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik (Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 202). 4.2 Türk Devlet Kurumlarına Verilen Diğer Taahhütler ve Bu Kurumların Gereklilikleri Uygulanabilir değildir. 4.3 Uygulanabilir Uluslararası Standartlar ve Rehberler; ÖMAŞ'ın uygulayacağı uluslararası standartlar Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EAİKB) tarafından belirlenen standartlardır. AİKB Performans Gereklilikleri 3 amaçları: Kaynak Verimliliği ve Kirlilik Önleme ve Kontrolü aşağıdaki amaçları taşımaktadır: "enerji, su ve kaynak verimliliğinin iyileştirmeleri ve atığı en aza indirme için proje ile ilgili fırsatları belirlemek; Kaynak kullanımı ve projenin salınan kirlilikten kaynaklanan insan sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerin ele alınması için azaltma hiyerarşisi yaklaşımını benimsemek" Performans Gerekliliği 3 proje seviyesinde uygulanabildikleri durumda ilgili esasa İlişkin AB Çevre Standartlarını karşılamak üzere projeler için gerekliliği belirtir. Projeler aynı zamanda uygulanabilir ulusal kanunlara uygun olacak şekilde tasarlanmış olmalıdır ve ulusal kanunlara ve mevzuata ilişkin gerekliliklere uygun olarak devam ettirilecek ve işletilecektir. Ev sahibi ülke düzenlemeleri AB gerekliliklerinde ya da diğer belirlenmiş uygun çevre standartlarında sunulan seviyeler ve önlemlerden farklı olduğu zaman, projelerin hangisi daha sıkı ise onu karşılaması beklenir. Aşağıdaki Avrupa Birliği Direktifleri Proje ile ilgilidir ve göz önüne alınmıştır. Direktif 200/60/EC Su Çerçevesi Direktifi; Su politikası alanında çevresel kalite standartları hakkında Direktif 2008/05/EC, değiştiren ve sonradan fesheden Konsey Direktifleri 82/76/EEC, 83/53/EEC, 84/56/EEC, 84/49/EEC, 86/280/EEC ve Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin değiştiren Direktifi 2000/60/EC; Yeraltı suyunun kirlenme ve bozulmaya karşı korunması hakkında Direktif 2006/8/EC Su Politikası Alanında Öncelikli Maddeler Listesi oluşturan Karar No 2455/200/EC; Sayfa 7 / 23 BASIM TARİHİ:

8 OMAS-ESMS-WR-PLN-000 İnsani Tüketim için Su Kalitesi Kriterleri Direktif No. 98/83/EC Avrupa parlamentosu ve Konseyinin Direktif 2000/60/EC uyarınca su durumunun kimyasal analizi ve izlenmesi için teknik şartnameyi mecburi koşan Direktif 2009/90/EC Dünya Sağlık Örgütü içme suyundaki kimyasallar için sınır değerlerin bir listesini sağlamaktadır: Dünya Sağlık Örgütü tarafından oluşturulan içme suyu için kılavuz değerler (WHO, 20). 4.4 Uygulanabilir Centerra ve ÖMAŞ Standartları, Politikaları ve Prosedürleri Centerra Olay Raporlama Standardı (204) ve Centerra Çevresel Olay Sınıflandırma Raporlama Standardı (205). 4.5 ÖMAŞ'ın uymayı taahhüt ettiği diğer endüstri rehberleri ÖMAŞ Siyanür Yönetimi hakkında Uluslararası Kodun gerekliliklerine uyacaktır. ÖMAŞ bir yığın liçi sahası (YLS) işleteceği için, bir maden atık yönetim tesisine deşarj edilen atığın içindeki siyanürün konsantrasyonu ile ilgili gerekliliklerle ilgili değildir. Siyanür için Proje Standartları endüstriyel tesislerdeki siyanür seviyelerinden ziyade çevredeki siyanür seviyeleri ile ilgilidir. 4.6 Uygulanabilir Proje Standartlarının Özeti ÖMAŞ Proje Standartlarını temsil eden daha katı standartlar ile ulusal standartlar, yürürlükteki AİKB gereklilikleri ve uygulanabilir Centerra Standartlarının en katı olanına uyacaktır. ÇSED ve bu Yönetim Planı Türk mevzuatına ilişkin gerekliliklere uymak için hazırlanan Türk ÇED'ine dayanmaktadırlar. ÇSED ve bu Yönetim Planı AİKB gerekliliklerini karşılamak üzere Türk ÇED'i için kabul edilen yaklaşımın ötesine geçmektedir. Ek etkilerin tespit edildiği veya azaltmaların önerildiği durumlarda, bunlar Türk ÇED'inde belirtilenlere ektir ve ÖMAŞ tarafından ek gönüllü taahhütleri oluştururlar ve Türk ÇED'inde ortaya koyulduğu şekilde ana düzenleyici gerekliliklerin yerine geçmezler. Table 2: içme suyu için Proje Standartlarını sunmaktadır. Çıkış suyu standartları aşağıda Tablo 3: 'te belirtilmektedir. Table 2: Proje İçme Suyu Standartları Parametre Birimler Türk Standardı AB Standardı Proje Standardı Alüminyum (Al) mg/l - 0,2 0,2 Amonyum iyonu (NH4) mg/l - 0,5 0,5 Antimon (Sb) mg/l 0,0005 0,005 0,0005 Akrilamid mg/l 0,000-0,000 Arsenik (As) mg/l 0,0 0,0 0,0 Baryum (Ba) mg/l - 0,7 0,7 Berilyum (Be) mg/l - 0,0002 0,0002 Sayfa 8 / 23 BASIM TARİHİ:

9 OMAS-ESMS-WR-PLN-000 Parametre Birimler Türk Standardı AB Standardı Proje Standardı Benzen mg/l 0, - 0, Benzopiren µg/l 0,0-0,0 Bor (B) mg/l,0 0,5 0,5 Bromat µg/l 0-0 Kadmiyum (Cd) mg/l 0,005 0,003 0,003 Kalsiyum iyonu (Ca2+) mg/l Klor iyonu (Cl-) mg/l Klor (Cl) mg/l Krom (Cr) mg/l 0,05 0,05 0,05 Bakır (Cu) mg/l 2 Siyanür (CN) mg/l 0,05 0,0 0,0,2-Dikloretan µg/l 3-3 Florür iyonu (F=) mg/l,5 0,7 -,5 0,7 Hidrojen Sülfür (H2S) mg/l - 0, 0, İyot (I) mg/l -,0,0 Demir (Fe) mg/l - 0,2 0,2 Kurşun (Pb) mg/l 0,0 0,0 0,0 Magnezyum iyonu (Mg2+) mg/l Mangan (Mn) mg/l - 0,05 0,05 Cıva (Hg) mg/l 0,00 0,0005 0,0005 Molibden (Mo) mg/l - 0,07 0,07 Nikel (Ni) mg/l 0,02 0,02 0,02 Nitrat iyonu (as NO3-) mg/l Nitrit iyonu (as NO3-) mg/l 0,5,0 0,5 Fosfat iyonu (PO42+) mg/l - 3,5 3,5 Tarım ilaçları µg/l 0, - 0, Toplam tarım ilacı µg/l 0,5-0,5 Polisiklik aromatik hidrokarbonlar µg/l 0, - 0, Selenyum (Se) mg/l 0, 0,0 0,0 Gümüş (Ag) mg/l - 0, 0, Sodyum (Na) mg/l Sayfa 9 / 23 BASIM TARİHİ:

10 OMAS-ESMS-WR-PLN-000 Parametre Birimler Türk Standardı AB Standardı Proje Standardı Sülfat iyonu (SO42+) mg/l Stronsiyum (Sr) mg/l - 2,0 2,0 Tetrakloroetan ve Trikloroetan µg/l 0-0 Trihalometanlar - toplam µg/l Vinil klorür µg/l 0,5-0,5 Uranyum (U) mg/l - 0,05 0,05 Vinil Klorür 0,0003 mg/l - 0,0003 (C2H3Cl / H2C) Çinko (Zn) mg/l Radyolojik Kalite Toplam α radyoaktivitesi Bq/l Toplam β radyoaktivitesi Bq/l - Fiziksel Kalite ph --- 6,5-9,5 6,5-9,5 Tat Koku Renk Skor Skor derece Yukarıdaki gibi. Yukarıdaki gibi. Yukarıdaki gibi. Notlar: Tablo, bir aralık veya alt sınır değeri olarak aksi şekilde belirtilmediği takdirde, üst sınır değerlerini göstermektedir. AB Standardı İçme Suyu Kalitesi hakkındaki AB Direktifi 98/83/EC 'dir. Radyoaktivite için AB Standardı 0, msv / yıl toplam belirleyici doz ile Trityum 00 Bq / l olarak ifade etmektedir. Tablo 3: Çıkış Suyu Standartları Parametreler Birim Karşılaştırmalı Standartlar Türk Standardı AB Kılavuzu 2 Proje Standardı Maksimum İzin Verilen Aralık Su Sıcaklığı C <25-25 Koku His - - kokusuz ph indeksi mg0/l 6,5-8,5-6,5-8,5 İletkenlik (µs/cm) < <400 Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı mg0/l <4 25 <4 Kimyasal Oksijen İhtiyacı mg0/l Siyanür mg/l - - 0,53 Bakır (µg Cu/L) <20 - <20 Sayfa 0 / 23 BASIM TARİHİ:

11 OMAS-ESMS-WR-PLN-000 Parametreler Birim Karşılaştırmalı Standartlar Türk Standardı AB Kılavuzu 2 Proje Standardı Maksimum İzin Verilen Aralık Kadmiyum (µg Cd/L) <2 - <2 Cıva (µg Hg/L) <0, - <0, Nikel (µg Ni/L) <20 - <20 Kurşun (µg Pb/L) <0 - <0 Çinko (µg Zn/L) <200 - <200 Amonyum mg N/l 0,2-0,2 Toplam azot mg/l 0,5 5 0,5 Toplam fosfor mg/l <0,03 2 <0,03 Fekal Koliform (EMS/00 <0 - <0 ml) Toplam Koliform (EMS/00 <00 - <00 ml) Notlar: Türk Standartları içme suyu, rekreasyon amaçları, alabalık üretimi ve hayvancılık ve tarım için yüksek bir potansiyele sahip olan yüzey sularını içeren Sınıf I Yüksek Su Kalitesi ile ilgilidir. 2 Kentsel atıksu arıtımı konusundaki Direktif 9/27/EEC'den AB standartları 3 Türk ve AB mevzuatında hiçbir sınır değeri bulunmamaktadır. Sınır değerler ICMC Kılavuzundan alınmıştır. Yüzey sularına yapılan deşarjlar alıcı su kütlesi ve geçerli yargı tarafından onaylanan karıştırma bölgesinin mansap tarafında 0,5 mg/l WAD siyanürü geçmemelidir ve 0,022 mg/l üzerinde bir siyanür konsantrasyonuna neden olmamalıdır. WAD siyanür ph 4,5-6 aralığındaki zayıf asit koşulları altında ayrışan metal siyanür kompleksleri (Zn, Cd, Cu, Hg, Ni, and Ag) anlamına gelmektedir. Serbest siyanür bir numune içerisindeki hidrojen siyanür (HCN) ve siyanür iyonunun (CN-) toplamı anlamına gelmektedir. Serbest siyanür biyolojik olarak kullanılabilir ve sucul ortamlardaki organizmalar için toksiktir. 5 AZALTICI ÖNLEMLER VE YÖNETİM KONTROLLERİ 5. Özet Bu yönetim planının amacı maden sahası içindeki ve çevresindeki su kaynaklarının verimli, güvenli ve sürdürülebilir yönetimini ve korunmasını sağlamaktır. 5.2 Uygulama ve Operasyon Bu, ÖMAŞ yüzey ve yeraltı suyu, taşkın olayları ve erozyon hakkında bilgileri toplamak ve kullanmak için bir bütünleşmiş yaklaşım ortaya koyan ÖMAŞ Çevresel İzleme ve Ölçüm Prosedürü (OMAS-HSEC-PRC-009) aracılığıyla yürütülür. Ayrıca, Kalite Güvence / Kalite Kontrol ve değerlendirme ve ÖMAŞ'ın temel verilerdeki herhangi değişikliklerin önemini nasıl değerlendireceği ve uygun olan yerlerde, ek eylemler ve azaltmalar için ihtiyacı nasıl belirleyeceği hakkında ayrıntıları sunar. Aşağıdaki tablo ÖMAŞ'ın bu Planın bir parçası olarak uygulayacağı önemli yönetim kontrollerini sunmaktadır. Sayfa / 23 BASIM TARİHİ:

12 OMAS-ESMS-WR-PLN-000 Tablo 4: Temel Yönetim Kontrolleri ID WR0 WR02 WR04 WR05 WR06 WR07 Uygulanabilirlik / Faaliyet İnşaat ile ilgili sediman İnşaat sırasında su kaynaklarının kaybı Epçe Akiferinden Su Alınması Epçe Akiferinden Su Alınması Yüzey Suyu Kalitesi Acısu Kaynağı Kontrol Açıklaması Sediman havuzları inşaat aşamasının başlangıcında inşa edilecektir. Havuzlar aynı zamanda kanalda oyulma ve erozyona da neden olacak olan nehir akışında olumsuz bir etkiye neden olmadan suyu su tutma havzalarında alıkoyacak ve salacaktır. Yedek su kaynakları ÇED İzin Alanı içerisinde kaybolan kaynakların yerini almak üzere belirlenecektir. Bir su seviyesi izleme programı uygulanacaktır. Eğer beklenen su seviyesi azalması öngörülen azalmadan daha fazla ise, pompalar daha derinleştirilecektir veya yeni kuyular açılacaktır. Madenin alma kuyuları ve yerel kooperatif alma kuyuları arasında ek bir izleme kuyusu yerleştirilecektir. İşletme aşaması sırasında, EOK Depolama, YLS ve Açık Ocaklar ile temas edecek olan yüzey suyu toplama havuzlarına yönlendirilecek ve yeniden kullanım için Cevher İşleme tesisine geri yönlendirilecektir. EOK Depolama, YLS ve Açık Ocaklar ile temas eden etkilenmemiş suyu memba tarafı kafa hendeklerini etkin bir şekilde çalıştırarak sınırlayın. HLP jeo-membran ile tamamen kaplanacaktır. EOK Depolama alanı tesviye edilecek (işletme öncesinde) ve sızıntı suyu drenaj kanalları sızıntı suyunun toplanmasını ve işletmeye geri döndürülmesini sağlamak üzere çalıştırılacaktır. Ocak duvarlarından gelen doğrudan yağış akışı bir toplama çukuruna gönderilecek ve işletmede yeniden kullanım için geri döndürülecektir. Modellemeyi doğrulamak için Kaynakta devam eden izleme programı. Sorumlu Taraflar ÖMAŞ Proje (İnşaat) Müdürü SGÇ&E Müdürü Çevre Koordinatörü Çevre Koordinatörü ÖMAŞ Proje (İnşaat) Müdürü Çevre Koordinatörü Doğrulama araçları Şantiye teftişi Kayıtların incelenmesi Su Kaynakları İzleme Prosedürü Şantiye teftişi Şantiye teftişi Kayıtların incelenmesi Sayfa 2 / 23 BASIM TARİHİ:

13 OMAS-ESMS-WR-PLN UYGULAMA TAKVİMİ 6. Bu Yönetim Planının Gözden Geçirilmesi ve Revizyonu Bu Yönetim Planı yapım ve devreye alma sırasında en az altı aylık bazda gözden geçirilecektir. Kararlı durum operasyonları sırasında, bu Yönetim Planı, değişen koşulları ya da ÖMAŞ'ın işletme ihtiyaçlarını yansıtmak için yıllık bir bazda gözden geçirilecektir ve gerekli revizyonlar yapılacaktır. Bu Yönetim Planının revize edilmesi bu Planın koruyucusu olan ÖMAŞ SGÇ ve Eğitim Müdürünün sorumluluğunda olacaktır. Eğer işletme prosedürlerinde önemli değişiklikler gerekirse (ÖMAŞ ÇSYS Çerçevesinde yer alan DY Prosedürü aracılığıyla belirlendiği şekilde), bu Yönetim Planı "gerekli olduğunda" güncellenecektir. Bu Yönetim Planında yapılan herhangi revizyonlar tüm ÖMAŞ personelinin bu Yönetim Planı'nın son sürümüne erişimini sağlamak için ÖMAŞ Doküman Kontrol Merkezine yüklenecektir. 7 İZLEME 7. İzleme Gerekliliklerine Genel Bakış Proje Standartları ile uygunluğu değerlendirmek için işletme aşaması sırasında uygulanacak olan İzleme önlemleri (Bölüm 4: Proje Standartları'na bakın) bu bölümde açıklanmaktadır. İzlemenin Proje Standartları ile uygunsuzluk belirlemesi durumunda, bunlar araştırılacaktır ve uygun düzeltici eylemler belirlenecektir (Bileşen 2 Uygunsuzluk olayı ve eylem yönetimi, ÖMAŞ.ÇSYS Çerçevesi ne bakın). Su izleme gereklilikleri Türk ÇED, Tablo 7.2'de kısaca açıklanmıştır ve aşağıdaki Tablo 5'te özetlenmiştir. İlave izleme gereklilikleri uluslararası ÇSED in Bölüm 0.0 da verilmiştir. Bu gereklilikler aşağıda yeniden üretilmiştir. Uygun olan yerlerde, yerel topluluklar ile görüşmeler yaparak katılımcı izleme yöntemleri geliştirilecektir. Bunlar Çevresel İzleme ve Ölçüm Prosedüründe açıklanmıştır. 7.2 Temel İzleme Faaliyetleri Türk ÇED ve ÇSED'den birleştirilmiş izleme gereklilikleri aşağıda belirtilmiştir. ÖMAŞ Maden Atık Envanteri ve Kapama Planının hazırlanmasında belirtilen amaçlara dayanarak ilave izleme önlemleri eklenebilir. Bu nicel verilere dayandırılacaktır ve kapatma amaçlarına erişilmesi yönünde ilerlemeyi ölçmeye odaklanacaktır Yeraltı Suyu İzleme Programı Yeraltı suları, Proje Tesislerinin memba ve mansap yönlerinde tesis edilecek muhtelif yeraltı suyu izleme kuyuları kullanılarak izlenecektir. Yeraltı sularının seviyesi ile saha parametrelerinin (T, ph, EC) ölçümü yapılacak ve numuneler alınarak önceden belirlenen aralıklarda düzenli olarak laboratuvar testleri gerçekleştirilecektir. Yeraltı suları izleme programının detayları aşağıda verilmiştir. Sayfa 3 / 23 BASIM TARİHİ:

14 OMAS-ESMS-WR-PLN-000 Yığın Liçi Sahası (YLS) Yığın Liçi Sahasının çevresinde, memba gözlem kuyusu olarak HLP00, HLP0003 ve HLP004, mansap gözlem kuyusu olarak ise HLP002 olmak üzere dört adet yeraltı suyu gözlem kuyusu bulunmaktadır. Yeraltı suları gözlem programı kapsamında bu dört kuyunun tamamı izlenecek ve dördünden de numuneler alınacaktır. HLP002 izleme kuyusu Yığın Liçi Tesisinin memba yönünde bulunduğundan dolayı, bu kuyuya ait mevcut durum verileri referans ölçüm olarak kullanılacak ve inşaat-işletme kapanışı ile kapanış sonrası dönemlerde diğer kuyular (HLP00, HLP0003 ve HLP004) ile karşılaştırılacaktır. HLP003 ve HLP004 arasında ilave bir yeraltı suyu izleme kuyusu (HLP005) açılacaktır. Önerilen bu kuyu, Yığın Liçi Sahası nın nümerik yeraltı suyu modeli ile belirlenen yeraltı suyu akış yolu üzerinde yer alacaktır. Siyanür konsantrasyonunda tetikleme düzeyinin üzerinde bir artış meydana gelmesi durumunda risk değerlendirme çalışmaları ile ileri teknik incelemeler yürütülecektir. Ekonomik Olmayan Kayaç Depolama Sahası Yeraltı suları üzerinde oluşabilecek potansiyel etkileri, ekonomik olmayan kayaç döküm sahasının memba ve mansap yönlerinde bulunan üç adet gözlem kuyusu kullanılarak izlenecektir. Bu kuyulardan WRD-003 döküm sahasının memba yönünde, WRD-002 ile WRD-00 ise mansap yönünde yer almaktadır. WRD- 00, ÖMAŞ a daha uzun vadedeki potansiyel etkileri izleme ve sönümlendirme ile seyrelme etkilerini değerlendirme olanağı verecek olan EOK depolamanın nispeten uzağında bulunmaktadır. Memba yönünde bulunan WRD-002 referans olarak kullanılacak olup kuyulara ait izleme sonuçları, hem daha önceki ölçümler ile hem de birbiri ile karşılaştırılacaktır. İzleme sonuçlarında önemli değişikliklerin gözlenmesi durumunda risk değerlendirme çalışmaları ile ileri teknik incelemeler yürütülecektir. Açık Ocaklar Numune alımı ve saha parametrelerinin (T, ph, EC) ölçümü, Güneytepe açık ocak işletmesinin mansap yönünde bulunan GTP00 gözlem kuyusu ile Keltepe açık ocak işletmesinin mansap yönünde bulunan KTP002B gözlem kuyusunda gerçekleştirilecektir. Kaynaklar ve Diğer Yeraltı Suları İzleme Noktaları Yığın liçi tesisinin mansap yönünde bulunan OKDS2 sayılı kaynak ile ekonomik olmayan kayaç depolama sahasının mansap yönünde bulunan OKDS22 sayılı pınarda aylık bazda saha parametreleri izleme çalışmaları ile üç aylık bazda numune alımı-laboratuvar analizleri yapılacaktır. Acısu kaynağı (OKSP56) aylık bazda izlenip yine aylık bazda numune alınacaktır. İzleme programı kapsamında debi ve saha parametrelerinin (T, ph, EC) ölçümü yapılacak ve su kalitesini analiz etmek üzere numune alınacaktır. Ekonomik olmayan kayaç depolama sahasının mansap yönünde bulunan OKSP32, Tablo 5 de verilen programa göre izlenecektir. OKSP55 (Acısu ile benzer su kalitesine sahip olup Zile Köyü nün ve terk edilmiş demir madeninin çok yakınında bulunan bir kaynak) ile OKDS28 de (Zile Köyü nün kaynağı) izleme ve numune alma çalışmaları gerçekleştirilecektir. İzleme programı, Tablo 5 de verilmiştir. OKDS27 (Güneytepe Ocağı nın mansap yönünde bulunan Öksüt Köyü nün pınarı) ile OKSP54 de (Güneytepe Ocağı nın mansap yönünde bulunan kaynak) izleme ve numune alma çalışmaları gerçekleştirilecektir. İzleme programı, Tablo 5 de verilmiştir. Yukarı Develi su kaynaklarına ait su iletim hattı, planlanan YLS sahası içinde kalacaktır. Alternatif bir su kaynağı sağlamak adına SP63, SP72 ve SP73 sayılı kaynaklarda debi ve kalite ölçümleri yapılmıştır. Yukarı Develi İletim Hattı na ait su kaynaklarını yedeklemek amacıyla, Proje başlangıcından sonra daha detaylı bir inceleme gerçekleştirilecektir. Uygun nitelikte alternatif kaynaklar tespit edildikten sonra, seçilen su kaynakları Tablo 5 de verilen izleme ve numune alma programına eklenecektir. Sayfa 4 / 23 BASIM TARİHİ:

15 OMAS-ESMS-WR-PLN-000 Proje nin su çıkarma kuyuları (E ve E2) ile yerel kooperatif su çıkarma kuyuları (798 ve W46) arasında iki adet ilave izleme kuyusu tesis edilecektir. Epçe bölgesinde bulunan kuyulardaki yeraltı suyu seviyeleri Proje nin inşaat ve işletme aşamalarında sürekli olarak izlenecektir. Beklenen seviye düşmesinin, simüle edilenden fazla olması durumunda, diğer su kullanıcılarına yönelik su ikmalinde veya mevcudiyetinde net kayıplar yaşanmasını engellemek amacıyla Epçe ye ilave su ikmali sağlamak üzere su çıkarma oranları azaltılacak, mevcut kuyular derinleştirilecek veya yeni kuyular tesis edilecektir. 798 sayılı kuyudaki yeraltı suyu kalitesi Proje ömrü boyunca, Tablo 5 de öngörülen şekilde izlenecektir. YLS kaplama altı drenaj sistemi: Saha parametrelerinin izlenmesi, kalite ve miktar ölçümleri YLS kaplama altı drenaj sisteminden sağlanacaktır. Yeraltı suları izleme lokasyonlarını gösteren harita Şekil de verilmiştir. Sayfa 5 / 23 BASIM TARİHİ:

16 OMAS-ESMS-WR-PLN-000 Şekil. Yeraltı Suyu İzleme Noktaları Sayfa 6 / 23 BASIM TARİHİ:

17 OMAS-ESMS-WR-PLN-000 Tablo 5: İzleme ve Numune Alma Programı Ölçüm Noktası Türü Kuyular (Yığın Liçi Tesisi) Kuyular (EOK & Ocaklar) Kuyular (Epçe ) Kaynak & Çeşme Ölçüm Noktaları YLS (HLP-00, HLP-002, HLP-003, HLP-004, HLP Önerilen Kuyu) Keltepe Ocağı (KTP-002B) Güneytepe Ocağı (GTP-00 ) EOK DEPOLAMA (EOK DEPOLAMA-00, EOK DEPOLAMA-002, EOK DEPOLAMA-003 ) Epçe (798 2, W-46 2, EOW, E2OW) Epçe (798) YLS (OKDS2) EOK DEPOLAMA (OKDS22, OKSP32) Yukarı Develi Kaynağı 3 Öksüt (OKDS27, OKSP54) Zile (OKSP55, OKDS29) Acısu (OKSP56) Parametreler İnşaat İşletme Kapama Aşaması Aşaması Aşaması. Dönem 2. Dönem 3. Dönem Yeraltı Suyu Seviyesi Aylık Aylık 3 ayda bir 6 ayda bir Yılda bir Saha Parametreleri ( T, ph, EC) Aylık Aylık 3 ayda bir 6 ayda bir Yılda bir Kimyasal Parametreler (Laboratuvar Analizleri) 3 ayda bir 3 ayda bir 3 ayda bir 6 ayda bir 6 ayda bir Yeraltı Suyu Seviyesi Aylık Aylık 3 ayda bir 6 ayda bir Yılda bir Saha Parametreleri ( T, ph, EC) Aylık Aylık 3 ayda bir 6 ayda bir Yılda bir Kimyasal Parametreler (Laboratuvar Analizleri) 3 ayda bir 3 ayda bir 3 ayda bir 6 ayda bir Yılda bir Yeraltı Suyu Seviyesi Aylık Aylık 3 ayda bir 6 ayda bir Yılda bir Saha Parametreleri ( T, ph, EC) Aylık Aylık 3 ayda bir 6 ayda bir Yılda bir Kimyasal Parametreler (Laboratuvar Analizleri) 3 ayda bir 3 ayda bir 3 ayda bir 6 ayda bir Yılda bir Debi Aylık Aylık 3 ayda bir 6 ayda bir Yılda bir Saha Parametreleri ( T, ph, EC) Aylık Aylık 3 ayda bir 6 ayda bir Yılda bir Kimyasal Parametreler (Laboratuvar Analizleri) 3 ayda bir 3 ayda bir 3 ayda bir 6 ayda bir Yılda bir Basınç probu yardımıyla kesintisiz ölçüm yapılacaktır. 2 Bu iki kuyu arasında bir adet ve ayrıca E ile E2 maden su ikmal kuyuları arasında bir adet olmak üzere gözlem kuyuları açılacak olup bu 2 gözlem kuyusunda izleme yapılacaktır. 3 İnşaat aşamasında alternatif su kaynakları tespit edilecektir. Sayfa 7 / 23 BASIM TARİHİ:

18 OMAS-ESMS-WR-PLN Yüzey Suyu İzleme Programı Proje Tesislerinin mansap yönünde bulunan yüzey suları düzenli olarak izlenecektir. İzleme çalışmaları, inşaat aşamasında başlayacaktır. İzleme programı kapsamında saha parametrelerinin ölçümü, miktar ölçümleri (seviye/debi), sediman ölçümleri ve laboratuvar analizlerine yönelik numune alımları yapılacaktır. Sediman numuneleri akarsu yatağından alınacak ve Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği nde öngörülen parametreler çerçevesinde yıllık bazda analiz edilecektir. İzleme programı Tablo 6: de özet olarak verilmiştir. Yığın Liçi Tesisinin mansap yönünde Yığın Liçi Tesisinin mansap yönünde bulunan Mağaraboğazı deresinin (OKSW8) izleme çalışmaları, Türk ÇED i mevcut durum çalışmaları kapsamında yürütülmektedir. OKSW8 kalite izleme çalışmaları inşaat, işletme ve işletme sonrası dönemlerde sürdürülecektir. Kalite ölçümlerine ilaveten, askıda katı madde ve sediman izleme çalışmaları da yürütülecektir. Ekonomik Olmayan Kayaç Depolama Sahasının mansap yönünde Ekonomik Olmayan Kayaç Depolama sahasının mansap yönünde bulunan Kırpıklıdere (OKSW4) ve Kurtlararkaç derelerinin izleme çalışmalarına, mevcut durum şartlarının tespitine yönelik ÇED çalışmaları kapsamında hâlihazırda başlanmıştır. Kırpıklıdere (OKSW4) ve Kurtlararkaç derelerinin kalite izleme çalışmaları inşaat, işletme ve işletme sonrası dönemlerde sürdürülecektir. Kalite ölçümlerine ilaveten, askıda katı madde ve sediman izleme çalışmaları da yürütülecektir. Açık Ocak İşletmesinin mansap yönünde Güneytepe açık ocak işletmesinin mansap yönünde bulunan Camboğaz deresi (OKSW) için izleme çalışmaları yürütülecektir. Temas Suyu Toplama Havuzları ve Çukurları Temas suları, ekonomik olmayan kayaç depolama sahasının mansap yönünde bulunan temas suyu havuzlarında toplanacaktır. Cevher stok alanı ile ocaklara ait temas suları ise çukurlarda toplanacaktır. Saha parametreleri (T, ph, EC) aylık bazda ölçülecek olup su seviyeleri ve debiler, potansiyel taşkınları önlemek adına günlük olarak ölçülecektir. Su kalitesini ölçmek amacıyla, açık ocak işletmesine ait temas suyu çukurlarından numuneler alınacak ve üç ayda bir laboratuvar analizleri gerçekleştirilecektir. Acısu ve Öksüt Dereleri Acısu Deresi ile Öksüt Deresi üzerinde kurulmuş olan regülatörler, yüzey drenaj özellikleri ile yağış-debi ilişkilerinin hidrolojik karakteristiklerini izlemek amacıyla sürekli olarak debi ölçümlerine tabi tutulacaktır. Acısu ve Öksüt akarsularının su kalitesini izlemek amacıyla üç ayda bir numune toplanacaktır. Yüzey suları izleme noktalarının yaklaşık yerlerini gösteren harita Şekil 2 de verilmiştir. Sayfa 8 / 23 BASIM TARİHİ:

19 OMAS-ESMS-WR-PLN-000 Şekil 2. Yüzey Suyu İzleme Noktaları Sayfa 9 / 23 BASIM TARİHİ:

20 OMAS-ESMS-WR-PLN-000 Tablo 6: Yüzey Suyu İzleme & Numune Alma Programı Ölçüm Noktası Türü Regülatör Lokasyonları Yüzey Suları Ölçüm Noktaları Acısu Regülatörü (OKSW-6) Oksut Regülatörü (Camboğaz Deresi (OKSW-)) Mağaraboğazı Deresi (OKSW-8) Kırpıklı Deresi (OKSW-4) Camboğaz Deresi (OKSW-) Kurtlararkaç Deresi Parametre İnşaat Aşaması İşletme Aşaması Kapanış Aşaması. Dönem 2. Dönem 3. Dönem Debi Sürekli Sürekli Sürekli Sürekli Yılda bir Saha parametreleri (T, ph, EC) Aylık Üç ayda bir Üç ayda bir 6 ayda bir Yılda bir Debi Aylık Üç ayda bir Üç ayda bir 6 ayda bir Yılda bir Saha parametreleri (T, ph, EC) Kimyasal parametreler (Laboratuvar analizleri) Üç ayda bir Üç ayda bir Üç ayda bir 6 ayda bir Yılda bir Üç ayda bir Üç ayda bir Üç ayda bir 6 ayda bir Yılda bir Sediman miktarı Üç ayda bir Üç ayda bir Üç ayda bir - - Sediman kimyasal analizleri - Yılda bir Yılda bir - - Toplama Havuzları / Çukurlar Ekonomik Olmayan Kayaç Temas Suyu Toplama Havuzu Ocak temas suyu toplama çukurları Cevher stok sahası temas suyu toplama havuzları/çukurları Yığın liçi sızıntı suyu toplama havuzu Debi Saha parametreleri (T, ph, EC) Kimyasal parametreler (Laboratuvar analizleri) Aylık ve sürekli Aylık ve sürekli 6 Ayda bir ve sürekli 6 Ayda bir ve sürekli 6 ayda bir Aylık Üç ayda bir Üç ayda bir 6 ayda bir Yılda bir Üç ayda bir Üç ayda bir Üç ayda bir 6 ayda bir Yılda bir Kesintisiz ölçümler basınç probu yardımıyla yapılacaktır. Sayfa 20 / 23 BASIM TARİHİ:

21 OMAS-ESMS-WR-PLN Asit Kaya Drenajı Potansiyelinin İzlenmesi Asit Kaya Drenajı (AKD), hava ile temas eden kaya içerisindeki sülfürün oksitlenerek yağmur, zemin veya yüzey suları ile temas etmesi durumunda meydana gelen bir olgudur. İşletme aşamasında kazılacak litolojik birimlerin asit üretim ve metal liçi potansiyelleri, ileri kayaç ve su jeokimyasal analizler yapılarak incelenecektir. Maden çalışmaları sırasında karşılaşılacak yeni litolojiler için asit-baz hesaplamaları ve kısa süreli statik deneyler yapılabilir. Laboratuvar analizlerine ilaveten, atık kayaç döküm sahası ile açık ocak işletmelerinde ortaya çıkan temaslı sulara ait ph, EC ve YİP saha ölçümleri ile kimyasal analizlerin, jeokimyasal modelleme tahminlerinin sonuçları ile karşılaştırması yapılarak nihai kapanış planı ve tasarımlar için yeni girdiler elde edilmesi sağlanacaktır. İzleme programı Tablo 7: de özet olarak verilmiştir. Tablo 7: AKD İzleme Programı Proje Aşaması Bileşen İzleme Noktası İzleme Metodu Parametre Amaç İnşaat aşaması Açık ocak jeolojik/blok modeli Ekonomik olmayan kayaç litolojisi ve açık ocak yüzey litolojisi Güncellenmiş jeolojik modelin değerlendirilmesi Maden litolojisi miktar ve oranlarının izlenmesi Operasyonel Ekonomik olmayan kayaç yönetimi ve nihai kapama planlamasının oluşturulması İnşaat ve işletme aşaması Ekonomik olmayan kayaç ve açık ocak yüzey litolojisi Seçilen kayaç numuneleri Statik analizler Asit üretim ve nötralizasyon potansiyelleri, metal liçi üretiminin durumu AKD üretim potansiyeli olan veya nötralizasyon için kullanılacak olan kayaçların analizi İnşaat ve işletme aşaması Ekonomik olmayan kayaç ve açık ocak yüzey litolojisi Seçilen kayaç numuneleri ve/veya mevcut kinetik analiz numuneleri Devam eden kinetik analizlerin güncellenmiş sonuçlarının değerlendirilmesi Uzun vadede elde edilen asit üretim hızı, metal liçi üretim oranı verilerinin değerlendirilmesi Açık ocak ve Ekonomik olmayan kayaç döküm sahası kapanış planları ile Ekonomik olmayan kayaç yönetim planlarının güncellenmesi İşletme aşaması Sahada oluşan temas sularının kalitesi Ekonomik olmayan kayaç döküm sahası sızıntı suları ve açık ocak yüzeyleri temaslı suları Saha ölçümleri ve numune alma ph, EC, ORP, ölçümleri ve kimyasal analizler Su kalitesi tahmin modellerinin sonuçları ile karşılaştırma yapılması, operasyonel Ekonomik olmayan kayaç ve kapama planlaması Sayfa 2 / 23 BASIM TARİHİ:

22 OMAS-ESMS-WR-PLN Ana Performans Göstergeleri Aşağıdaki tablo ana performans göstergelerini (APG)ve önerilen hafifletme stratejilerinin ilerlemesini ve etkinliğini değerlendirmek için kullanılabilecek ilişkili temel izleme eylemleri özetlemektedir. Tablo 8: Ana Performans Göstergeleri ve İzleme Ölçümleri ID APG Hedef İzleme ölçümü WR-APG 0 Rapor edilen su kaynakları yönetimi olaylarının sayısı Hedef: sıfır uygunsuzluk Rapor edilen bu Plan ile uygunsuzlukların sayısını en aza indirme ve sürekli iyileştirme. Bir yılda rapor edilen uygunsuzlukların sayısı WR-APG 02 Su kaynakları yönetimi ile ilgili şikâyetlerin sayısı Hedef: sıfır şikâyet Su kaynakları ile ilgili olarak alınan şikâyetlerin sayısını en aza indirme ve sürekli iyileştirme. Bir yılda rapor edilen su kaynakları ile ilgili toplum şikâyetlerinin sayısı 8 EĞİTİM 8. Genel Bakış Gerekli tüm eğitim işyeri intibak eğitiminin bir parçası olarak sağlanır (genel farkındalık sağlamak için) ve işe özel eğitim gereklidir. 8.2 İşyeri İntibak Eğitimi Öksüt Altın Madeni Projesi sahasında çalışan tüm ÖMAŞ çalışanları ve Yükleniciler genel işyeri intibakı, sahaya özel işyeri intibakı ve geniş bir sağlık, güvenlik ve çevre bilinci eğitimi yelpazesi sağlanacaktır. Gerekirse, uygun Kişisel Koruyucu Ekipmanlar (KKE) personel için hazır bulundurulacaktır. İlgili tüm personel koruyucu ekipmanların kullanımı ve bakımı konusunda eğitim almış olacaktır. 8.3 İşe Özel Eğitim ÖMAŞ su kaynakları ile ilgili yönetim faaliyetlerinde çalışan tüm çalışanlar rutin iş güvenliği eğitimine tabi olacaktır. Bu su kaynağı korunması ve yönetiminin önemi hakkında ayrıntıları içerecektir. 8.4 Diğer Eğitim Gereklilikleri Ayrıca, çevresel su izleme ve numune almada çalışan kilit personele uzman eğitimi verilecektir. İzleme ve / veya su numunesi almada çalışan Tüm Hidrojeologlara / Çevre Görevlilerine numune alma protokolleri ve Kalite Güvence / Kalite Kontrol eğitimleri verilecektir. Sayfa 22 / 23 BASIM TARİHİ:

23 OMAS-ESMS-WR-PLN DENETİM VE RAPORLAMA 9. Denetim Günlük teftişler işletme hususlarının geniş bir yelpazesini kapsayarak işletme alanı amirleri / denetçiler tarafından gerçekleştirilecektir. Bu teftişler sırasında tespit edilen herhangi olaylar olay yönetim sistemine (ÇSYS Bileşen 0) rapor edilecektir. Uygunluk ÇSYS Bileşen (İzleme ve Değerlendirme) uyarınca izlenecektir. Tüm olaylar ve uygunsuzluklar ÖMAŞ ÇSYS Çerçevesi Dokümanı (OMAS-ÇSYS-00) 'de açıklandığı gibi ÖMAŞ ÇSYS gerekliliklerine göre rapor edilecektir. 9.2 Dış Denetim Bu plan ile uygunluk Centerra denetim programının bir parçası olarak ve ayrı ayrı Proje Kreditörleri tarafından periyodik olarak değerlendirmeye tabi olacaktır. 9.3 Kayıt Tutma Denetimler, muayeneler ve olayların kayıtları ÖMAŞ prosedürlerine uygun olarak yönetilecektir. 0 DOKÜMAN KONTROLÜ Dosya Adı Doküman No OMAS-ESMS-WR-PLN-00 Onay Tarihi Mart 206 Değişiklik Kayıt Numarası ## Sayfa 23 / 23 BASIM TARİHİ:

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Madeni Olmayan Atıkların Yönetim Planı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Madeni Olmayan Atıkların Yönetim Planı Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi 0.04.206 OMAS-ESMS-NMW-PLN-00 İÇİNDEKİLER SAYFASI GİRİŞ... 4. DOKÜMAN NUMARASI... 4.2 AMAÇ... 4.3 UYGULAMA... 4.4 BAŞLANGIÇ... 4.5 YETKİ VE YÖNETİM... 4 2 KAPSAM... 5 2.

Detaylı

TÜRKİYE DE ENDÜSTRİYEL ATIKSU YÖNETİMİ VE PLANLAMASI

TÜRKİYE DE ENDÜSTRİYEL ATIKSU YÖNETİMİ VE PLANLAMASI T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI TÜRKİYE DE ENDÜSTRİYEL ATIKSU YÖNETİMİ VE PLANLAMASI Burhan Fuat ÇANKAYA Çevre ve Orman Uzman Yardımcısı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı

Detaylı

PROJE. Proje faaliyetlerinin teknik olarak uygulanması, Sanayi Genel Müdürlüğü Sanayi Politikaları Daire Başkanlığınca yürütülmüştür.

PROJE. Proje faaliyetlerinin teknik olarak uygulanması, Sanayi Genel Müdürlüğü Sanayi Politikaları Daire Başkanlığınca yürütülmüştür. PROJE Avrupa Birliği IPA 1. Bileşeni kapsamında T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nın Sanayi Stratejisine İlişkin İdari Kapasitesinin Güçlendirme Projesi (IPA Component I, TR 2009/0320.01) 22 Ocak

Detaylı

DEZENFEKSİYON TEKNİK TEBLİĞİ

DEZENFEKSİYON TEKNİK TEBLİĞİ Orman ve Su İşleri Bakanlığından: DEZENFEKSİYON TEKNİK TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Maksat, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Maksat MADDE 1 (1) Bu Tebliğin maksadı, küçük yerleşim yerlerinde son kullanıcıya ulaşan

Detaylı

Doç. Dr. Eyüp DEBİK 10.12.2013

Doç. Dr. Eyüp DEBİK 10.12.2013 Doç. Dr. Eyüp DEBİK 10.12.2013 Ünitelerin fiziksel yerleşimi Arıtma ünitelerinin, Bağlantı kanallarının, Yol ve park alanlarının, Yönetim binasının, Bakım ve onarım kısımları vb dikkatle ele alınmalıdır.

Detaylı

Şekil 3-1: "ÇED İzni Alanı"nın ve "Proje Alanı"nın Yeri... 4

Şekil 3-1: ÇED İzni Alanının ve Proje Alanının Yeri... 4 İÇINDEKILER 3. ÇEVRESEL VE SOSYAL DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI 2 3.1 GİRİŞ 2 3.2 ÇSED SÜRECİ YAKLAŞIMI 2 3.3 PAYDAŞ KATILIMI 2 3.3.1 ÇSED Kapsam Belirleme Çalışması 2 3.4 ALTERNATİFLERİN ANALİZİ 2 3.5 PROJE

Detaylı

SU KİRLİLİĞİ KONTROLU YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ

SU KİRLİLİĞİ KONTROLU YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ SU KİRLİLİĞİ KONTROLU YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ Resmi Gazete : 12.3.1989 tarih ve 20106 sayı Kanuni Dayanağı : 2872 S. Çevre Kanunu ile mezkur kanunda ek ve değişiklik Yapan kanun hükümlerine uygun

Detaylı

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarõnõn Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazõ... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Tehlikeli Madde Yönetim Planı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Tehlikeli Madde Yönetim Planı Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi 0.04.206 İÇİNDEKİLER SAYFASI GİRİŞ... 4. DOKÜMAN NUMARASI... 4.2 AMAÇ... 4.3 UYGULAMA... 4.4 BAŞLANGIÇ... 4.5 YETKİ VE YÖNETİM... 4 2 KAPSAM... 5 2. BU YÖNETİM PLANININ

Detaylı

YAMAÇ 5,20 MW Hidroelektrik Santrali

YAMAÇ 5,20 MW Hidroelektrik Santrali YAMAÇ 5,20 MW Hidroelektrik Santrali Bu doküman, Yamaç Hidroelektrik Santralinin Gold Standard prosedürlerine uygun şekilde sertifikalandırılması sürecinin bir parçası olarak hazırlanmıştır ve projeye

Detaylı

MADENCĠLĠK SEKTÖRÜNDE SU KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ UYGULAMALARI

MADENCĠLĠK SEKTÖRÜNDE SU KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ UYGULAMALARI TC. TEKĠRDAĞ VALĠLĠĞĠ Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü MADENCĠLĠK SEKTÖRÜNDE SU KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ UYGULAMALARI 12 OCAK 2011 MALKARA/TEKĠRDAĞ SU KĠRLĠLĠĞĠ: Yeryüzündeki sular, güneşin sağladığı

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ;

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; EK LİSTE - 1/10 SO 2 Elektrokimyasal Hücre Metodu TS ISO 7935 Elektrokimyasal Hücre Metodu CO, O 2,CO 2 Elektrokimyasal Hücre Metodu TS ISO 12039 (Hesaplama) Emisyon 1 NO, NO 2 NOx Elektrokimyasal Hücre

Detaylı

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK YÖNETİMİ

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK YÖNETİMİ KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK YÖNETİMİ Dr. Emre BALIBEK Genel Müdür Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü E-posta: emre.balibek@hazine.gov.tr 1 İçerik Borç İdaresinde Risk

Detaylı

Sayfa 1 / 5 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINA GÖRE İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILACAK?

Sayfa 1 / 5 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINA GÖRE İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILACAK? Sayfa 1 / 5 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINA GÖRE İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILACAK? Yazar: Arif TEMİR* Yaklaşım / Şubat 2013 / Sayı: 242 I- GİRİŞ Bilindiği üzere risk değerlendirmesi

Detaylı

SOSYAL POLİTİKALAR VE ÇALIŞMA HAYATI

SOSYAL POLİTİKALAR VE ÇALIŞMA HAYATI 64.HÜKÜMET PROGRAMI YILI EYLEM PLANINDA BAKANLIĞIMIZIN İLGİLİ 3 Ay İçerisinde Gerçekleştirilecek Reformlar TEMEL HAK VE HÜRRİYETLER Roman Başbakanlık Aile ve Sosyal 7 Başta eğitim, istihdam ve iskân sorunları

Detaylı

İş Sağlığı İş Sağlığı nedir? Çağdaş İş Sağlığı anlayışı nedir?

İş Sağlığı İş Sağlığı nedir?    Çağdaş İş Sağlığı anlayışı nedir? İş Sağlığı İş sağlığı denilince, üretimi ve işyerini içine alan bir kavram düşünülmelidir. İşyerinde sağlıklı bir çalışma ortamı yoksa işçilerin sağlığından söz edilemez. İş Sağlığı nedir? Bütün çalışanların

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerini kapsar.

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerini kapsar. 18 Haziran 2013 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 28681 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

AB Mevzuatının Uygulanmasına Yönelik Teknik Desteğin Müzakere Edilmesi

AB Mevzuatının Uygulanmasına Yönelik Teknik Desteğin Müzakere Edilmesi Genel DEA Eğitimi 6 8 Temmuz 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 10-B AB ye Uyum Sürecinde DEA nin Önemi AB ye Uyum Sürecinde DEA nın Avantajları Mevcut mevzuatın revize edilmesine yönelik opsiyonlar

Detaylı

Giresun Üniversitesi Akademik Değerlendirme Ve Kalite Geliştirme Uygulama Yönergesi

Giresun Üniversitesi Akademik Değerlendirme Ve Kalite Geliştirme Uygulama Yönergesi Giresun Üniversitesi Akademik Değerlendirme Ve Kalite Geliştirme Uygulama Yönergesi Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Giresun Üniversitesi'nin akademik değerlendirme ve kalite geliştirme ile stratejik

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot adı Metot Numarası Hız ve Debi Pitot Tüpü Metodu TS ISO 10780

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot adı Metot Numarası Hız ve Debi Pitot Tüpü Metodu TS ISO 10780 Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE - 1/5 Hız ve Debi Pitot Tüpü Metodu TS ISO 10780 EMİSYON 1 İslilik Nem Partikül Madde CO, O 2 CO 2 NO NO X, NO 2 Renk Karşılaştırma (Bacharach)

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü... 4-8 Toz... 4-6 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 7 Havada Hidrojen Sülfür (H2S)

Detaylı

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 16 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Detaylı

İnşaat Firmalarının Maliyet ve Süre Belirleme Yöntemleri Üzerine Bir Alan Çalışması

İnşaat Firmalarının Maliyet ve Süre Belirleme Yöntemleri Üzerine Bir Alan Çalışması İnşaat Firmalarının Maliyet ve Süre Belirleme Yöntemleri Üzerine Bir Alan Çalışması Latif Onur Uğur Süslü Sokak No: 4/2 Mebusevleri, Beşevler, 06580 Ankara E-Posta: latifugur@mynet.com, onurugurtr@yahoo.com

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ATILIM ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Bu Yönergenin amacı Atılım Üniversitesinin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idarî

Detaylı

İŞVEREN PROJE SAHİBİ PROJE TANIMI PROJE KAPSAMINDA SAĞLANAN HİZMETLER

İŞVEREN PROJE SAHİBİ PROJE TANIMI PROJE KAPSAMINDA SAĞLANAN HİZMETLER BEKAB, BOLU İLİ KATI ATIK BERTARAF TESİSLERİ KURMA VE İŞLETME BİRLİĞİ KÜTAHYA KATI ATIK YÖNETİMİ VE ENERJİ SAN. ve TIC. A.Ş ( ALBAYRAKLAR GRUP) BEKAB, BOLU İLİ KATI ATIK BERTARAF TESİSLERİ KURMA VE İŞLETME

Detaylı

ÇALIŞAN SAĞLIĞI BİRİMİ İŞLEYİŞİ Hastanesi

ÇALIŞAN SAĞLIĞI BİRİMİ İŞLEYİŞİ Hastanesi KİHG/İŞL-005 19.08.2009 07.08.2012 2 1/8 GÜNCELLEME BİLGİLERİ Güncelleme Tarihi Güncelleme No Açıklama 11.11.2009 1 Belge içeriğinde ve belge numarasında değişiklik yapılması 07.08.2012 2 Komite, başlık,

Detaylı

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Hukuk ve Danışmanlık ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Türkiye de serbest piyasa ekonomisine geçişle birlikte rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösteren,

Detaylı

MTA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUMSAL DANIŞMANLIK ÇALIŞMALARI

MTA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUMSAL DANIŞMANLIK ÇALIŞMALARI MTA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUMSAL DANIŞMANLIK ÇALIŞMALARI Oktay ÇELMEN* GİRİŞ MTA Genel Müdürlüğü jeotermal enerji konusundaki deneyim ve güvenilirliği ile, 2008 yılından itibaren ülkemiz genelinde, ilgili

Detaylı

T.C NECMETTĠN ERBAKAN ÜNĠVERSĠTESĠ Yapı Ġşleri ve Teknik Daire Başkanlığı GÖREV TANIM FORMU

T.C NECMETTĠN ERBAKAN ÜNĠVERSĠTESĠ Yapı Ġşleri ve Teknik Daire Başkanlığı GÖREV TANIM FORMU UZMANLIK ALANI BAĞLI OLDUĞU UNVAN Teknik Hizmetler Mühendis İnşaat Mühendisi Daire Başkanı Mühendis unvanının gerektirdiği yetki ve devredilmiş olan yetkiler çerçevesinde sorumlu olduğu iş ve işlemleri

Detaylı

Binalarda Enerji Verimliliği ve AB Ülkelerinde Yapılan Yeni Çalışmalar

Binalarda Enerji Verimliliği ve AB Ülkelerinde Yapılan Yeni Çalışmalar Binalarda Enerji Verimliliği ve AB Ülkelerinde Yapılan Yeni Çalışmalar Mak.Y.Müh. Nuri ERTOKAT Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Çalışmamızın isminden de anlaşılacağı gibi Avrupa

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Muhasebat Genel Müdürlüğü. Sayı : 90192509-210.05.02-13278 26/11/2014 Konu : Taşınmazlara İlişkin İşlemler.

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Muhasebat Genel Müdürlüğü. Sayı : 90192509-210.05.02-13278 26/11/2014 Konu : Taşınmazlara İlişkin İşlemler. T.C. MALİYE BAKANLIĞI Muhasebat Genel Müdürlüğü Sayı : 90192509-210.05.02-13278 26/11/2014 Konu : Taşınmazlara İlişkin İşlemler. Sayıştay tarafından hazırlanan kamu idaresi raporları ile Bakanlığımıza

Detaylı

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler Kurul, komisyon ve ekiplerin oluşturulması MADDE 107- (1) Okullarda, eğitim, öğretim ve yönetim etkinliklerinin verimliliğinin sağlanması, okul ve çevre işbirliğinin

Detaylı

OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ 2015 YILI ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU OMURGA GAYRIMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş

OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ 2015 YILI ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU OMURGA GAYRIMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ 1- GENEL BİLGİLER 2015 YILI ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU Raporun Ait Olduğu Dönem: 08.04.2015 30.09.2015 Dönemi Ticaret unvanı : OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY

Detaylı

1 OCAK - 31 ARALIK 2015 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Tüm tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) cinsinden ifade edilmiştir.

1 OCAK - 31 ARALIK 2015 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Tüm tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) cinsinden ifade edilmiştir. A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 16 Temmuz 2014 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle Fonun Yatırım Amacı Portföy Yöneticileri Fon Toplam Değeri Portföyünde

Detaylı

ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu yönetmeliğin

Detaylı

ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ

ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ HASTANEMİZ KOMİTE VE EKİPLERİN İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ: Hastanedeki ekip, yönetim ekibi, komisyon ve komitelerin; hizmet kalite standartları ve kalite yönetim sistemine uygunluğunun ve devamlılığının

Detaylı

DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ PROGRAMI PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ

DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ PROGRAMI PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ PROGRAMI PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ 2 İÇERİK Eğitim temel olarak; Sözleşme yönetimini, Projelerin izleme çerçevesini, Proje yönetimi, uygulama usul ve

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010

VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010 VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010 İÇİNDEKİLER 1. EK ÜCRETLERDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER... 2 a. Tarife ve Kademe Ayarları (F4) Ekranında Yapılan

Detaylı

Bu prosedürler, aşağıda belirtilen alanlarda kullanılacaktır:

Bu prosedürler, aşağıda belirtilen alanlarda kullanılacaktır: BÖLÜM 1 GİRİŞ Amaç Bu prosedürler, Alpak ın inşaat faaliyetleri esnasında; SEÇ ( Sağlık, Emniyet, Çevre ) konularında standartlar oluşturmak amacı ile meydana getirilmiştir. SEÇ yönetimine; bu sistematik

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

Yolsuzlukla Mücadele Politikası

Yolsuzlukla Mücadele Politikası Yolsuzlukla İçindekiler Amaç 1 1. Kapsam 2 2. Tanımlar 3 3. Görev ve Sorumluluklar 4 3.1. Yönetim Kurulu 4 3.2. Kurumsal Yönetim Komitesi 4 3.3. Çalışanlar 5 3.4. Uygulamaların İzlenmesi ve Politika ile

Detaylı

Yakıt Özelliklerinin Doğrulanması. Teknik Rapor. No.: 942/7193278-00

Yakıt Özelliklerinin Doğrulanması. Teknik Rapor. No.: 942/7193278-00 Müşteri : Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sok. No: 14 K2 Plaza Kat: 11 Kadıköy 34742 İstanbul Türkiye Konu : Seçilen Yakıt Özelliklerin Belirlenmesi için Dizel Yakıtlara İlişkin Testlerin, Doğrulanması

Detaylı

TETAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TETAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TETAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖNERGE 10 BÜTÇE YÖNERGESİ T E T A Ş TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT ANONİM ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇE YÖNERGESİ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ÖZET: Elektronik defter hakkında açıklamalar yapıldı. ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI 421 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Muş Alparslan Üniversitesi Uzaktan

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KINIK SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KINIK SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KINIK SONUÇ RAPORU Tarih: 10 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 40 Katılımcı listesindeki Sayı: 38 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. 01 TEMMUZ-30 EYLÜL 2008 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. Raporun Dönemi : 01 Temmuz-30 Eylül 2008 Faaliyete Geçiş Tarihi Bankanın Merkezi Ödenmiş Sermayesi

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler 1. AB Hukuku ve Tercüman ve Çevirmenler için Metotlar Eğitimi (Ankara, 8-9 Haziran 2010) EIPA tarafından çeşitli kamu

Detaylı

ÇANKAYA BELEDİYESİ EVDE BAKIM HİZMETLERİ YÖNERGESİ

ÇANKAYA BELEDİYESİ EVDE BAKIM HİZMETLERİ YÖNERGESİ ÇANKAYA BELEDİYESİ EVDE BAKIM HİZMETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı; Çankaya Belediye sınırları içinde yaşayan, yaş sınırı

Detaylı

PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI. Sefer BÜTÜN. EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET:

PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI. Sefer BÜTÜN. EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET: PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI Sefer BÜTÜN EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET: Mülkiyeti kamuya ait işletme hakları özel sektöre devredilmemiş

Detaylı

TÜRK ECZACILARI TEMEL ULUSAL YETKİNLİK ÇERÇEVESİ*

TÜRK ECZACILARI TEMEL ULUSAL YETKİNLİK ÇERÇEVESİ* TÜRK ECZACILARI TEMEL ULUSAL YETKİNLİK ÇERÇEVESİ* *Bu çerçevede, FIP Eğitim girişimleri Çalışma Grubu nun koordinatörlüğünde hazırlanan Küresel Yetkinlik Çerçevesi nden yararlanılarak Türk Eczacıları için,

Detaylı

DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE

DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE NOPPEN CORRIDOR OF INSIGHTS 1 DEMİRYOLUNDA YENİ YAPILANMA VE

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 1 Ekim 2014

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 1 Ekim 2014 MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 1 Ekim 2014 Turan ÖZYURT İSO Meclis Üyesi MADEN, TAŞ VE TOPRAK ÜRÜNLERİ İMALATI 1. Grup Madencilik, Mermer ve Taş Ocakçılığı 23. Grup Cam ve Cam Mamulleri Sanayii 43.

Detaylı

AIMCO AIMCO. Kullanım Kılavuzu. Mayıs 2016

AIMCO AIMCO. Kullanım Kılavuzu. Mayıs 2016 AIMCO AIMCO Kullanım Kılavuzu Mayıs 2016 MB Akademi Küçükbakkalköy Mah. Dudullu Cd. Brandium Rezidans R2 Blok No:23-25 No:126 Ataşehir / İSTANBUL Tel: 0216 692 01 91 Web: www.mbakademi.com.tr 2 AIMCO Mobil

Detaylı

GLOBAL YATIRIM HOLDİNG ANONİM ŞİRKETİ İNSAN HAKLARI POLİTİKASI

GLOBAL YATIRIM HOLDİNG ANONİM ŞİRKETİ İNSAN HAKLARI POLİTİKASI GLOBAL YATIRIM HOLDİNG ANONİM ŞİRKETİ Revizyon Yayın Tarihi V.1 Mayıs 2016 1. AMAÇ ve KAPSAM GİRİŞ GLOBAL YATIRIM HOLDİNG A.Ş. Global Yatırım Holding Anonim Şirketi ( GYH ) ve bağlı şirketleri (aksi belirtilmedikçe

Detaylı

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ÇELİK BORU TESİSATÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ÇELİK BORU TESİSATÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ÇELİK BORU TESİSATÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

KAMU İHALE KURULU KARARI. Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 : Elektrik ihtiyacının temini.

KAMU İHALE KURULU KARARI. Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 : Elektrik ihtiyacının temini. Toplantı No : 2011/047 Gündem No : 2 Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 Gündem Konusu : Elektrik ihtiyacının temini. Elektrik piyasası ve ilgili mevzuatındaki değişiklikler ve gelişmeler sonrasında, 4734

Detaylı

Bilgilendirme Politikası

Bilgilendirme Politikası Bilgilendirme Politikası Şirketin bilgilendirme politikası kurumsal internet sitesinde yayınlanmakta olup, bilgilendirme politikası ile ilgili işlerin izlenmesi, gözetimi ve geliştirilmesi sorumluluğu

Detaylı

İSG Yasası & Uygulamalar

İSG Yasası & Uygulamalar İSG Yasası & Uygulamalar Dr. Rana GÜVEN, MSc. PhD. Genel Md. Yrd. 24 Mayıs 2013, Bursa İÇERİK Güvenlik Kültürü Kavramı Dünyada ve Türkiye de İSG İSG Yasası İSG Hizmetleri Yetkilendirme Hizmetleri Çalışma

Detaylı

SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU

SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER FAALİYET RAPORU 01.01.2014-30.09.2014... 1 FAALİYET KONUSU... 1 BAĞLI ORTAKLIK... 1 FİNANSAL RAPORLAMA

Detaylı

Otizm lilerin eğitim hakkı var mıdır? Nedir ve nasıl olmalıdır?

Otizm lilerin eğitim hakkı var mıdır? Nedir ve nasıl olmalıdır? Nisan, 01.04.2013 OTĠZM, EĞĠTĠM HAKKI VE UYGULAMALARI Nisan ayı otizm farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Gün, ay ve yıl olarak belli amaçlara hasredilen tema lar, toplumda dikkat çekmek, konunun önemini

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK DIŞ GİYSİLERİ DİKİMİ (CEKET- MONT- MANTO) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK DIŞ GİYSİLERİ DİKİMİ (CEKET- MONT- MANTO) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK DIŞ GİYSİLERİ DİKİMİ (CEKET- MONT- MANTO) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı DAMACANA TAKİP SİSTEMİ PROJESİ İHTİYAÇ TANIMLAMA DOKÜMANI Yayın No : 0.2 Yayın Tarihi : 14.07.2014 THSK Çevre Sağlığı Daire Bşk. Sağlık Mahallesi Hıfzıssıhha Kampüsü E Blok Kat 3 Sıhhıye/Çankaya, Ankara

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

: Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Kenan TÜRK, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr. Metin ARSLAN, Doç. Dr.

: Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Kenan TÜRK, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr. Metin ARSLAN, Doç. Dr. Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2014-1-132 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 15-12/159-72 Karar Tarihi : 18.03.2015 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr.

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI KAMUDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PANELİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI Uzm. Yusuf DUMAN İSG Koordinatörü / İş Güvenliği Uzmanı Mayıs/2016 (1/55) 6331 SAYILI İSG KANUNU İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Detaylı

1.6.1. Performans Yönetimi Hakkında Ulusal Mevzuatın Avrupa Standartlarıyla Uyumlaştırılmasına Yönelik Tavsiyeler

1.6.1. Performans Yönetimi Hakkında Ulusal Mevzuatın Avrupa Standartlarıyla Uyumlaştırılmasına Yönelik Tavsiyeler 1.6.1. Performans Yönetimi Hakkında Ulusal Mevzuatın Avrupa Standartlarıyla Uyumlaştırılmasına Yönelik Tavsiyeler 5. Sonuçlar ve reform teklifleri 5.1 (Kamu Mali yönetimi ve Kontrol Kanunu) 5.1.1 Performans

Detaylı

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012 Hazırlayanlar Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi Laura D. Tyson, Kaliforniya Berkeley Üniversitesi Saadia Zahidi, Dünya Ekonomik Forumu Raporun

Detaylı

29 Ocak 2015 Senato Sayı : 123 YÖNERGE

29 Ocak 2015 Senato Sayı : 123 YÖNERGE 29 Ocak 2015 Senato Sayı : 123 YÖNERGE GÜMÜġHANE ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM KOMĠSYONU YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, Eğitim Komisyonu nun yetki ve sorumluluklarına

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com Giriş Yönetim alanında yaşanan değişim, süreç yönetimi anlayışını ön plana çıkarmıştır. Süreç yönetimi; insan ve madde kaynaklarını

Detaylı

Danışma Kurulu Tüzüğü

Danışma Kurulu Tüzüğü Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Otel Yöneticiliği Bölümü Danışma Kurulu Tüzüğü MADDE I Bölüm 1.1. GİRİŞ 1.1.1. AD Danışma Kurulu nun adı, Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu ve Otel

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜÇ BOYUTLU GRAFİK ANİMASYON (3DS MAX) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜÇ BOYUTLU GRAFİK ANİMASYON (3DS MAX) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜÇ BOYUTLU GRAFİK ANİMASYON (3DS MAX) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME REHBERİ OMÜ-ADEK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME KURULU

AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME REHBERİ OMÜ-ADEK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME KURULU ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME REHBERİ OMÜ-ADEK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME KURULU Eylül 2008 İÇİNDEKİLER TEŞEKKÜR...

Detaylı

Havayolu Filo Planlaması ve Çizelgeleme (AVM-404) Ders Detayları

Havayolu Filo Planlaması ve Çizelgeleme (AVM-404) Ders Detayları Havayolu Filo Planlaması ve Çizelgeleme (AVM-404) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Havayolu Filo Planlaması ve Çizelgeleme AVM-404 Bahar 3

Detaylı

MODÜL 1 Kentsel Atık Su Direktifi. Senad Ploco

MODÜL 1 Kentsel Atık Su Direktifi. Senad Ploco MODÜL 1 Kentsel Atık Su Direktifi Senad Ploco Hedefler: İnsan sağlığı ve çevreyi kentsel ve tarım ve gıda sektörü gibi bazı sektörlerin atık su deşarjlarının olumsuz etkilerinden korumak. Odağı Evsel atık

Detaylı

Mercer küresel/yerel bazda yılda 700 ün üzerinde İK nın farklı konularında araştırma yapmaktadır.

Mercer küresel/yerel bazda yılda 700 ün üzerinde İK nın farklı konularında araştırma yapmaktadır. İnsan Kaynaklarının Dönüşümü 2010 Araştırması Sonuçları www.mercer.com 2010 PERYÖN & Mercer İK Dönüşümü Araştırması Mercer küresel/yerel bazda yılda 700 ün üzerinde İK nın farklı konularında araştırma

Detaylı

ALKİM KAĞIT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / ALKA [] 10.04.2015 16:56:31

ALKİM KAĞIT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / ALKA [] 10.04.2015 16:56:31 / ALKA [] 10.04.2015 16:56:31 Yönetim Kurulu Komiteleri Mustafa Nafiz 1 GÜRESTİ Mehmet Tekin 2 SALT MUHASEBE MÜDÜRÜ GENEL MÜDÜR ALKİM KAĞIT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ALKİM KAĞIT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 10.04.2015

Detaylı

İÇİNDEKİLER SAYFA Önsöz 4 Stratejik Planlama ve Bütçe Yol Haritası 5 Örnek İşletme Hakkında 6 Gider Yükleme Sistemi 8 Satış Bütçesi Oluşturma 9 Faaliyet Gider Bütçesi Oluşturma 12 Bütçe Sistem Otomasyonu

Detaylı

H.Ü. KALİTE KOMİSYONU

H.Ü. KALİTE KOMİSYONU H.Ü. KALİTE KOMİSYONU KALİTE GÜVENCESİ Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği Resmi Gazete (Tarih; 23 Temmuz 2015, Sayı; 29423) Yükseköğretim kurumlarının eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile

Detaylı

Ara Dönem Faaliyet Raporu MART 2014

Ara Dönem Faaliyet Raporu MART 2014 MART 2014 Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2014 31.03.2014 Bankanın Ticaret Ünvanı : TAIB YatırımBank A.Ş. Genel Müdürlük Adresi : Yüzbaşı Kaya Aldoğan Sokak Aksoy İş Merkezi No. 7 Kat 3 Zincirlikuyu,

Detaylı

GİTES DEMİR-ÇELİK ve DEMİR DIŞI METALLER EYLEM PLANI

GİTES DEMİR-ÇELİK ve DEMİR DIŞI METALLER EYLEM PLANI GİTES DEMİR-ÇELİK ve DEMİR DIŞI METALLER EYLEM PLANI HEDEF -1 1.1 DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE GÜÇ BİRLİĞİ VE SİNERJİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Çelik üreticisi firmalarca, bulundukları bölgelerde, yurt dışından hurda

Detaylı

BACAGAZI SÜREKLĠ EMĠSYON ÖLÇÜM SĠSTEMLERĠ TEBLĠĞ TASLAĞI

BACAGAZI SÜREKLĠ EMĠSYON ÖLÇÜM SĠSTEMLERĠ TEBLĠĞ TASLAĞI BACAGAZI SÜREKLĠ EMĠSYON ÖLÇÜM SĠSTEMLERĠ TEBLĠĞ TASLAĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Ölçüm ve izin Dairesi BaĢkanlığı Dinçer KARADAVUT Kimya Mühendisi MEVCUT DURUM-1 03 Temmuz 2009 tarih ve 27277 sayılı

Detaylı

RADYASYONDAN KORUNMA UZMANLARI DERNEĞİ (RADKOR) NİN

RADYASYONDAN KORUNMA UZMANLARI DERNEĞİ (RADKOR) NİN RADYASYONDAN KORUNMA UZMANLARI DERNEĞİ (RADKOR) NİN Taslak Yönetmelik Hakkındaki Görüşleri Taslağın geneli üzerindeki görüş ve Teklif Yönetmelik Başlığında ; test, kontrol ve kalibrasyon ifadeleri kullanılmıştır.

Detaylı

MUHASEBE, DENETİM VE DANIŞMANLIK İŞLETMELERİ İÇİN İŞYERİ, HİZMET VE KALİTE GÜVENCE İLKE VE ESASLARI HAKKINDA MECBURİ MESLEK KARARI

MUHASEBE, DENETİM VE DANIŞMANLIK İŞLETMELERİ İÇİN İŞYERİ, HİZMET VE KALİTE GÜVENCE İLKE VE ESASLARI HAKKINDA MECBURİ MESLEK KARARI MUHASEBE, DENETİM VE DANIŞMANLIK İŞLETMELERİ İÇİN İŞYERİ, HİZMET VE KALİTE GÜVENCE İLKE VE ESASLARI HAKKINDA MECBURİ MESLEK KARARI R.G. Tarihi : 13 Aralık 2013 R.G. Sayısı : 28850 TÜRMOB Türkiye Serbest

Detaylı

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. BİLGİLENDİRME POLİTİKASI

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. BİLGİLENDİRME POLİTİKASI İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. BİLGİLENDİRME Doküman No : INM_PR_40 Yayın Tarihi : 30/03/2016 Revizyon Tarihi ve Sayısı : - Sayfa 1 BİLGİLENDİRME 1. Amaç Bilgilendirme Politikası nın temel amacı; ticari

Detaylı

GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU

GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU I-) GENEL BİLGİLER A-) Raporun İlgili Olduğu Hesap Dönemi: 01.01.2012-31.12.2012 B-) Şirkete Ait Bilgiler: a-) Şirketin ticaret unvanı: GÖKTAŞ

Detaylı

ATAÇ Bilgilendirme Politikası

ATAÇ Bilgilendirme Politikası ATAÇ Bilgilendirme Politikası Amaç Bilgilendirme politikasının temel amacı, grubun genel stratejileri çerçevesinde, ATAÇ İnş. ve San. A.Ş. nin, hak ve yararlarını da gözeterek, ticari sır niteliğindeki

Detaylı

Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı 2. Değerlendirme Raporu. e-dtr İcra Kurulu 26. Toplantısı 26 Aralık 2008

Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı 2. Değerlendirme Raporu. e-dtr İcra Kurulu 26. Toplantısı 26 Aralık 2008 Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı 2. Değerlendirme Raporu e-dtr İcra Kurulu 26. Toplantısı 26 Aralık 2008 DEĞERLENDİRME RAPORLARI 1. Değerlendirme Raporu 12 Haziran 2008 tarihli 24. Đcra Kurulu Toplantısında

Detaylı

Toprak kirliliğini tanımlamadan önce toprak kalitesi vurgulanmalı

Toprak kirliliğini tanımlamadan önce toprak kalitesi vurgulanmalı Toprak Kirliligi Toprak kirliliğini tanımlamadan önce toprak kalitesi vurgulanmalı Toprağın maruz kaldığı en önemli tehdit unsurları Toprak kirliliği Olağan şartlarda toprak ortamında bulunmayan madde

Detaylı

HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ

HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ Doç. Dr. Ülkü TATAR BAYKAL İÜ Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı ve Yönetici Hemşireler Derneği Yönetim Kurulu

Detaylı

ALPHA ALTIN RAPORU ÖZET 10 Kasım 2015

ALPHA ALTIN RAPORU ÖZET 10 Kasım 2015 ALPHA ALTIN RAPORU ÖZET 10 Kasım 2015 3 Kasım 2015 tarihli Alpha Altın raporumuzda paylaştığımız görüşümüz; RSI indikatörü genel olarak dip/tepe fiyatlamalarında başarılı sonuçlar vermektedir. Günlük bazda

Detaylı

ALPHA ALTIN RAPORU ÖZET 26 Ocak 2016

ALPHA ALTIN RAPORU ÖZET 26 Ocak 2016 ALPHA ALTIN RAPORU ÖZET 26 Ocak 2016 19 Ocak 2016 tarihli Alpha Altın raporumuzda paylaştığımız görüşümüz; Kısa dönemde 144 günlük ortalama $1110.82 trend değişimi için referans takip seviyesi olabilir.

Detaylı

EĞİTİM İHTİYAÇ ANALİZİ» Anket. 1. Anketin amacı. 2. Kısaltmalar

EĞİTİM İHTİYAÇ ANALİZİ» Anket. 1. Anketin amacı. 2. Kısaltmalar EĞİTİM İHTİYAÇ ANALİZİ» Anket 1. Anketin amacı Eğitim İhtiyaç Analizi süreci, performans boşluklarını ve bunların temel sebeplerini tespit etmek için gerekli bir araçtır. Analiz, performansla ilgili konuları/problemleri

Detaylı

Odamız yönetim Kurulu 25. Dönem Çalışma Programı'nı Belirledi

Odamız yönetim Kurulu 25. Dönem Çalışma Programı'nı Belirledi Odamız yönetim Kurulu 25. Dönem Çalışma Programı'nı Belirledi Çalışma Programı, geçmiş dönemlerden farklı olarak, yapılması gereken çalışmaların, araştırmaların, eylemlerin, kısacası, uğraşıların tek -

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İş Sağlığı

Detaylı

NOVACRETE Kİ MYASALİNİN ZEMİ N O ZELLİ KLERİ NE ETKİ Sİ Nİ N ARAŞTİRİLMASİNA İ Lİ ŞKİ N LABORATUVAR DENEYLERİ RAPORU

NOVACRETE Kİ MYASALİNİN ZEMİ N O ZELLİ KLERİ NE ETKİ Sİ Nİ N ARAŞTİRİLMASİNA İ Lİ ŞKİ N LABORATUVAR DENEYLERİ RAPORU YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ - İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ NOVACRETE Kİ MYASALİNİN ZEMİ N O ZELLİ KLERİ NE ETKİ Sİ Nİ N ARAŞTİRİLMASİNA İ Lİ ŞKİ N LABORATUVAR DENEYLERİ RAPORU (25.06.2012)

Detaylı

KREDİ KAYNAKLARI. 1. DIŞ KREDİLER İKB AYB Dünya Bankası Kaynaklı Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Kredisi AYB Enerji ve Çevre II Kredisi

KREDİ KAYNAKLARI. 1. DIŞ KREDİLER İKB AYB Dünya Bankası Kaynaklı Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Kredisi AYB Enerji ve Çevre II Kredisi KREDİ KAYNAKLARI Bankamızca herhangi bir yatırım projesine ilişkin kredi talebinin incelenebilmesi için Öncelikle; Yatırımcının Anonim Şirket statüsünde olması, Yatırımlar için Hazine Müsteşarlığı ndan

Detaylı