K.A.ALPER YAZOĞLU ORTAOKULU 6.SINIFLAR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "K.A.ALPER YAZOĞLU ORTAOKULU 6.SINIFLAR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI"

Transkript

1 K.A.ALPER YAZOĞLU ORTAOKULU 6.SINIFLAR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI 1. Bilgisayarın çalışmasını sağlayan en temel yazılıma ne denir? a. Çekirdek b. Uygulama c. İşletim Sistemi d. Donanım 2. Ekrandaki imlecin şeklini değiştirmek için Windows işletim sisteminin hangi öğesi kullanılır? a. Görev Çubuğu b. Masaüstü c. Başlat Düğmesi d. Denetim Masası 3. Başlat Düğmesi nerede bulunur? a. Denetim Masası b. Görev Çubuğu c. Ağ d. Geri Dönüşüm Kutusu 4. Bilgisayarda sildiğimiz öğeler nerede tutulur? a. Çöp Kutusu b. Geri Dönüşüm Kutusu c. Başlat Kutusu d. Denetim Kutusu 5. F olan klavyemizi Q olarak değiştirmek için Denetim Masasında aşağıdakilerden hangisini kullanırız? a. Klavye b. Bölge ve Dil c. Görüntü d. Yazı Tipi 6. Bilgisayarımızın arka plan resmini, ekran koruyucu ve tema ayarlarının yapıldığı yer hangisidir? a. Görüntü b. Ağ c. Sistem d. Ağ

2 7. Bilgisayarda yüklü olan bir program nasıl bilgisayardan düzgün şekilde kaldırılır? a. Masaüstünden silinerek b. Kısa yolu silinerek c. Geri Dönüşüm Kutusuna atılarak d. Denetim Masası Program Ekle / Kaldır kullanılarak 8. Program, klasör veya internet adreslerine kısa yoldan ulaşmamızı sağlayan öğe hangisidir? a. Klasör b. Program c. Kısa yol d. Dosya 9. Yanda verilen resme göre hangi sıralama doğrudur? a. Simge Durumuna Küçült - Ekrana Kapla Kapat b. Ekrana Kapla - Kapat - Simge Durumuna Küçült c. Kapat - Ekrana Kapla - Simge Durumuna Küçült d. Simge Durumunu Küçült - Kapat - Ekrana Kapla 10. MP4 - AVI - MPG dosyalarını hangi programla açamayız? a. VLC Player b. GOM Player c. Media Player Classic d. WinRAR 11. Açılamayan bir dosyayı açabilmek için izlenecek yolu resme bakarak sıralayınız? a b c d Aşağıdakilerden hangisi kurulum dosyalarına verilen isimlerden biri değildir? a. Kur b. Install c. Tamam d. Setup

3 13. Bir dosyanın hangi özelliği ile arama yapamayız? a. Dosya Tipi b. Dosya İsmi c. Dosya Resmi d. Dosya Boyutu 14. A??.DOC arama kalıbının açıklaması aşağıdakilerden hangisidir? a. A ile başlayan yazı dosyaları aranır b. 3 harfli yazı dosyaları aranır c. A ile başlayan 3 karakterli dosyaları aranır d. A ile başlayan 3 karakterli yazı dosyaları aranır 15. A???.MP3 araması ile bulunamayacak dosya aşağıdakilerden hangisidir? a. Ahmet.MP3 b. Arda.MP3 c. Akıl.MP3 d. Ayva.MP3 16. K*.??? dosya arama kalıbına aşağıdakilerden hangisi örnek olabilir? a. Karınca.ai b. Kahramanmaraş.jpeg c. Kaliteli.mpeg d. Kaynak.pdf 17. Aşağıdakilerden hangileri joker karakterlerdir? a. * ve? b.? ve + c. * ve + d.? ve! 18. Aşağıdakilerden hangisi bir bulut depolama hizmeti değildir? a. Google Drive b. SanDisk c. Yandex.Disk d. Microsoft OneDrive 19. Bulut depolamada dosyalar nerede saklanmaktadır? a. Flaş bellekte b. Gökyüzünde c. İnternet üzerinde bir alanda d. Taşınabilir diskte

4 20. Dosyalarımızı internet üzerinde bize verilen alanda saklamamızı izin veren sisteme ne denir? a. İşletim Sistemi b. Bulut Depolama c. Depolama Birimleri d. Görev Yöneticisi 21. Aşağıdaki ögelerden hangisi genellikle görev çubuğunda bulunmaz? a. Başlat Düğmesi b. Tarih Saat c. Ses Açma Kapama Düğmesi d. Geri Dönüşüm Kutusu 22. Teknolojik gelişmeler faydalı olabileceği gibi zararlı yönleri de olabilir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi Bilgisayarın zararlı olabilecek yönlerinden biri değildir? a. Bağımlılık yaratabilir. b. Göz sağlığımızı bozabilir. c. Vaktimizi çalabilir. d. Ödevlerimize yardımcı olabilir. 23. PDF MP3 EXE uzantıları hangi tür dosya uzantılarıdır? a. Müzik E-Kitap Çalıştırılabilir Dosya b. Çalıştırılabilir Dosya Müzik E-Kitap c. E-Kitap Müzik Çalıştırılabilir Dosya d. E-Kitap Çalıştırabilir Dosya Müzik 24. Aşağıda verilen resme göre hangi simge kısa yoldur? a. Geri Dönüşüm Kutusu b. Bilgisayar c. Ağ d. İnternet Explorer 25. Bilgisayarında dosya veya klasör araması yapmak isteyen Bahar, aşağıdaki hangi yolla bu işlemi gerçekleştirebilir? a. Denetim Masası Ara b. Başlat Düğmesi Ara c. Görev Çubuğu Ara d. Geri Dönüşüm Kutusu Ara

5 26. Birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında olan iletişim ağına ne denir? a. Ağ b. İnternet c. Bilgisayar d. Adres 27. İnternet sayfalarına ulaşmak için kullandığımız İnternet site adreslerine ne denir? a. Ağ b. Protokol c. Alan d. URL 28. Aşağıda verilen İnternet Adres Yapısında hangi ikili yanlış yerlere yazılmıştır? a. Alan Adı - Site Uzantısı b. İletişim Kuralı - Ülke Kısaltması c. WWW - İletişim Kuralı d. WWW - Ülke Kısaltması 29. Aşağıdakilerden hangisi En sık kullanılan iletişim kurallarından biri değildir? a. HTTP b. HTTPS c. FTP d. WEB 30. Banka, alışveriş siteleri gibi güvenliğin ön planda olduğu sitelerinde hangisi kullanılmalıdır? a. HTTP b. HTTPS c. FTP d. WEB

6 31. Aşağıda İnternet adres örneklerinden hangisinin Alan Adı doğru yazılmıştır? a. b. c. d gov ve.com site uzantıları hangi tip siteler için kullanılır? a. Vakıf - Ticari b. Ticari - Askeri c. Devlet - Ticari d. Devlet - Vakıf 33. sitesi uzantı bakımından hangi site türüdür? a. Vakıf b. Devlet c. Üniversite d. Askeri 34. Aşağıda resmi verilen sitenin uzantısı hangisidir? a. com b. org c. gov d. k Okulumuzun İnternet sitesinin uzantısı aşağıdakilerden hangisidir? a. k12 b. edu c. mil d. net 36. Resmi verilen kurumun İnternet adresi hangi seçenekte doğru verilmiştir? a. b. c. d.

7 37. Resimde verilen ülkelerin site adreslerindeki ülke uzantılarından hangisi yanlış yazılmıştır? a. JAPONYA b. ALMANYA c. YUNANİSTAN d. FRANSA 38. Birden çok bilgisayarın birbirine bağlanması ile oluşturulmuş bilgi aktarım sistemine ne denir? a. Bilgisayar Donanımı b. Bilgisayar Yazılımı c. Bilgisayar Ağı d. Bilgisayar Sistemi 39. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar ağının amaçlarından biri değildir? a. Dosya paylaşmak b. Yazıcı gibi donanımları paylaşmak c. Uzaktan bilgisayar kontrolü sağlamak d. Karşılıklı müzik dinlemek 40. Bir bilgisayar ağı kurmak için aşağıdaki donanımlardan hangisine gerek yoktur? a. En az 2 Bilgisayar b. Modem c. Bağlantı Kablosu d. Yazıcı 41. Aşağıdaki hangi iki programla İnternet üzerinden uzaktaki bilgisayarları kontrol edebiliriz? a. Teamwiever - Ammyy b. Winrar - Ammyy c. Teamwiever - Paint d. Teamwiever - VLC Player 42. Bir bilgisayarın İnternete veya bir ağa bağlanabilmesi için sahip olması geren adrese ne denir? a. Web Adresi b. İp Adresi c. Bağlantı Adresi d. Donanım Adresi

8 43. Ziyaret ettiğimiz tüm İnternet sitelerinin bulunduğu özel bilgisayarlara ne denir? a. Dizüstü Bilgisayar b. Masaüstü Bilgisayar c. Sunucu Bilgisayar d. Tablet Bilgisayar 44. İnternet sitelerinin karmaşık ip adreslerinin tutulduğu özel sunucu bilgisayarlara ne denir? a. HTTP Sunucu b. DNS Sunucu c. HTTPS Sunucu d. FTP Sunucu 45. Bilgisayarımızın bağlı olduğu bilgisayarları aşağıdakilerden hangisi ile ulaşabiliriz? a. Bilgisayar(Bilgisayarım) b. Belgeler(Belgelerim) c. Ağ(Ağ Bağlantılarım) d. Geri Dönüşüm Kutusu 46. Aşağıdaki yazılımlardan hangisi ile internet sayfalarını açamayız? a. İnternet Explorer b. Google Chrome c. Mozilla Firefox d. Adobe Reader 47. Bulut depolama ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? a. Dosyalara her yerden her zaman ulaşabiliriz b. Bulutta saklanan dosyalar bilgisayarda yer kaplamaz c. Birçok hizmet ücretsizdir d. Bilgisayarın bozulması, çökmesi durumunda dosyalar zarar görür. 48. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar ağlarının kullanım amaçlarından birisi değildir? a. Birlikte oyun oynama b. Uzaktan bilgisayar kontrolü c. Dosya paylaşımı d. E-posta gönderme 49. Aşağıdakilerden hangisi doğru yazılmış bir internet adresidir? a. b. http//:www.meb.gov.tr c. d.

9 50. Aşağıda verilen site uzantılarından hangisi askeri siteler için kullanılan uzantıdır? a. Com b. Edu c. Mil d. Net 51. Kötü amaçlı yazılımlara karşı bilgisayarı koruyan, bu yazılımları temizlemeye yarayan güvenlik yazılımına ne denir? a. Anti virüs b. Virüs c. Kalkan d. Engelleyici 52. RAR uzantılı dosyaları açabileceğimiz program aşağıdakilerden hangisi olabilir? a. VLC Player b. Winrar c. Media Player d. Adober Reader 53. Google tarafından sunulan e-posta hizmetinin adı nedir? a. Hotmail b. Yandexmail c. Gmail d. Outlook 54. Bulut depolama ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? a. Hesapların ele geçirilmesi durumunda tüm dosyalar çalınabilir. b. Yanlış paylaşımlar sonuncu dosyalarınıza herkes ulaşabilir. c. Servis sağlayıcının hizmeti durdurmasıyla tüm dosyalarımız silinebilir. d. Dosyalara sadece evimizden ulaşabiliriz. 55. Devletin kısa yolu olarak adlandırılan, birçok devlet kurumuyla ilgili işlemlerin internet sayesinde yapılabilen internet sitesi hangisidir? a. b. c. d.

10 56. E-posta, e-okul ve e-devlet terimlerinde geçen e kelimesinin açılımı nedir? a. Edirne b. Elektrik c. Elektronik d. Erişim 57. Windows işletim sisteminde kullanıcının ses, ağ bağlantısı gibi çeşitli konularda bilgilendirildiği saatinde yer aldığı bölüme ne denir? a. Bildirim Alanı b. Masaüstü c. Pencere d. Denetim Masası 58. Aşağıdaki hangisi bilgisayarlarda kullandığımız anti virüs programlarından biri değildir? a. 360 Total Security b. Eset Nod 32 c. Norton d. Winamp 59. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayarda kayıtlı bir dosyanın adı olabilir? a. Bilgisayar Nedir?.TXT b. Manzara.JPG c. *Yıldız*.MP3 d. <Kitap>.PDF 60. Bilgisayarımızın birçok ayarının(ağ, Görüntü, Fare, Ses, Yazıcı, Yazı tipi vb.) yapıldığı yer aşağıdakilerden hangisidir? a. Denetim Masası b. Masaüstü c. Bildirim Alanı d. Görev Çubuğu

11 CEVAP ANAHTARI 1. C 2. D 3. B 4. B 5. B 6. A 7. D 8. C 9. A 10. D 11. B 12. C 13. C 14. D 15. A 16. D 17. A 18. B 19. C 20. B 21. D 22. D 23. C 24. D 25. B 26. B 27. D 28. A 29. D 30. B 31. D 32. C 33. A 34. C 35. A 36. B 37. B 38. C

12 39. D 40. D 41. A 42. B 43. C 44. B 45. C 46. D 47. D 48. D 49. C 50. C 51. A 52. B 53. C 54. D 55. A 56. C 57. A 58. D 59. B 60. A

K.A.ALPER YAZOĞLU ORTAOKULU 6.SINIFLAR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI

K.A.ALPER YAZOĞLU ORTAOKULU 6.SINIFLAR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI K.A.ALPER YAZOĞLU ORTAOKULU 6.SINIFLAR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI 1. Bilgisayarın çalışmasını sağlayan en temel yazılıma ne denir? a. Çekirdek b. Uygulama c. İşletim Sistemi

Detaylı

E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları

E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları Bu derste neler öğreneceğiz? E-posta Nedir? Hangi amaçla kullanılır? Yararları nelerdir? Anında mesajlaşma yazılımı nedir? Anında mesajlaşma yazılımlarını

Detaylı

(Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır)

(Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır) İnternet ve WWW İnternet Dünyadaki en büyük bilgisayar ağı, (Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır) İnternet teki web site sayısının yüksek bir hızla artması ve beraberinde

Detaylı

Teknoloji ile Tanışalım

Teknoloji ile Tanışalım 2 ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU 1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME 1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME Ankara, 2014 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ 3 1.4.1. TEKNOLOJİ İLE TANIŞALIM 4 Teknoloji ile Tanışalım

Detaylı

WEB TASARIMIN TEMELLERİ

WEB TASARIMIN TEMELLERİ WEB TASARIMIN TEMELLERİ ~ Sunu 1 ~ Öğr. Gör. Mehmet Fatih TAN http://blog.kmu.edu.tr/mftan mftan@kmu.edu.tr Bilgi paylaşıldıkça kıymetlenir.. Kaynak göstermek şartıyla sunu içeriğini çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Detaylı

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI İNTERNET NEDİR? Dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. BİLGİSAYAR AĞI NEDİR? İki ya da daha

Detaylı

İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, İletişim?

İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, İletişim? Bilgi? İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, İletişim? Kişilerin duygu, düşünce yada fikirlerini çeşitli yollarla başkasına aktarmasına iletişim denir. BİLGİ + İLETİŞİM = BİLİŞİM

Detaylı

1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME

1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU 1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME Ankara, 2014 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ 2 1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME Mehmet Çekiç Ortaokulu Sayfa 1 / 13 Mustafa KATLANÇ, Ankara

Detaylı

Windows İşletim Sistemi

Windows İşletim Sistemi Windows İşletim Sistemi Bilgisayar (Özellikler) Bilgisayarınızın özelliklerini görüntülemek için : Masaüstünde Bilgisayar simgesine sağ tıklayarak Özellikler e tıklayın. Çıkan pencerede bilgisayarınızda

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR. Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ders Notları

BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR. Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ders Notları BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ders Notları Temel Kavramlar Donanım: Bilgisayarın fiziksel parçalarına verilen isimdir. Yazılım: Bilgisayarın verimli şekilde kullanımını sağlayan

Detaylı

Bilgisayar donanım ve yazılım olmak üzere iki bölümden oluşur. Bilgisayarın çalışabilmesi için, ikisi de gereklidir.

Bilgisayar donanım ve yazılım olmak üzere iki bölümden oluşur. Bilgisayarın çalışabilmesi için, ikisi de gereklidir. Bilgisayar donanım ve yazılım olmak üzere iki bölümden oluşur. Bilgisayarın çalışabilmesi için, ikisi de gereklidir. Donanım: Bilgisayarın gözle görülen, elle tutulan tüm elektronik parçalarına donanım

Detaylı

Windows İşletim Sistemi

Windows İşletim Sistemi Windows İşletim Sistemi Microsoft Windows Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft

Detaylı

TEKİRDAĞ 50. YIL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ve YAZILIM DERSİ II. DÖNEM ÇALIŞMA KÂĞIDI

TEKİRDAĞ 50. YIL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ve YAZILIM DERSİ II. DÖNEM ÇALIŞMA KÂĞIDI 1) En az iki bilgisayarın birbirleriyle bağlantı kurup veri alışverişi yapmasına ne denir? A) Bilgisayar ağı B) Donanım C) e-alışveriş D) internet 2) Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar ağının kullanım

Detaylı

I.Dönem II.Yazılı Çalışma Notları

I.Dönem II.Yazılı Çalışma Notları 2016-2017 I.Dönem II.Yazılı Çalışma Notları Sınav Tarihi : 26-30 ARALIK Soru Sayısı :? Bu dosyanın tamamında sınavda sorulacak soruların %80 i yer almaktadır. Geriye kalan sorular sınavdan önceki ilk konulardandır

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru 1.) Sağ tuş fonksiyonları * Masaüstünde * Bilgisayarım içinde * Klasör ve dosya simgesi üzerinde * Sürücü simgesi

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Donanım Nedir? Donanım: Bilgisayarda elle tutabildiğimiz, gözle görebildiğimiz tüm fiziksel parçalara donanım denir.

DONANIM VE YAZILIM. Donanım Nedir? Donanım: Bilgisayarda elle tutabildiğimiz, gözle görebildiğimiz tüm fiziksel parçalara donanım denir. DONANIM VE YAZILIM Donanım Nedir? Donanım: Bilgisayarda elle tutabildiğimiz, gözle görebildiğimiz tüm fiziksel parçalara donanım denir. Donanım Örnekleri: Ana Kart: Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde

Detaylı

İnternet ve ağ kavramlarını tanımlamak. İnternet in nasıl çalıştığını açıklamak. Elektronik posta ve sohbet kavramlarını açıklamak.

İnternet ve ağ kavramlarını tanımlamak. İnternet in nasıl çalıştığını açıklamak. Elektronik posta ve sohbet kavramlarını açıklamak. Amaçlarımız 2 İnternet ve ağ kavramlarını tanımlamak. İnternet in nasıl çalıştığını açıklamak. Elektronik posta ve sohbet kavramlarını açıklamak. Dosya transferi ve arama motoru kavramlarını tanımlamak.

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. USB Disk Paylaşımı Değerli Müşterimiz, AirTies desteklediği USB Tak&Paylaş özelliği ile hiçbir ekstra donanıma ihtiyaç duymadan yaygın olarak kullanılan standart USB disk sürücülerinizi tüm ağınıza paylaştırmanıza

Detaylı

MODÜL 1 BÖLÜM 3 İNTERNET VE E-POSTA BİLGİSAYAR KULLANMA. Şükrü BAKIR Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

MODÜL 1 BÖLÜM 3 İNTERNET VE E-POSTA BİLGİSAYAR KULLANMA. Şükrü BAKIR Bilişim Teknolojileri Öğretmeni MODÜL 1 BÖLÜM 3 İNTERNET VE E-POSTA BİLGİSAYAR KULLANMA Şükrü BAKIR Bilişim Teknolojileri Öğretmeni AĞ NEDİR? Ağ, paylaşım amacıyla iki ya da daha fazla cihazın bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir

Detaylı

YEREL AĞ (LAN) GENİŞ ALAN AĞI (WAN) IP NUMARASI İNTERNET ADRESLERİ (URL) DOMAIN

YEREL AĞ (LAN) GENİŞ ALAN AĞI (WAN) IP NUMARASI İNTERNET ADRESLERİ (URL) DOMAIN YEREL AĞ (LAN) GENİŞ ALAN AĞI (WAN) IP NUMARASI İNTERNET ADRESLERİ (URL) DOMAIN LAN YEREL AĞ WAN GENİŞ ALAN AĞI Birbirine yakın mesafedeki bilgisayarların bir kablo ve ethernet kartı aracılığı ile bağlanmasından

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri

Bilgi ve iletişim teknolojileri Bilgi ve iletişim teknolojileri 1 Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim ihtiyacı 30\2 Bilişim

Detaylı

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ 1 Düşünelim? * Bilişim teknolojisi günlük hayatta hangi alanlarda kullanılabilir? * Günlük hayatta gözlemlediğiniz bilgisayar çeşitlerini söyleyiniz. 2 Bilgisayar

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO 103

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO 103 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO 103 4. HAFTA Bilgisayar Kullanımı Ve Dosya Yönetimi Bilgisayar cihazı Masaüstü Dosya yönetimi BİLGİSAYAR CİHAZI Kullanıcıdan aldığı veri yada bilgilerle istenilen doğrultuda işlem

Detaylı

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI. İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI. İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İNTERNET NEDİR? İNTERNET NEDİR? Dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan

Detaylı

İnternet ve İnternet Tarayıcıları BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERS NOTU - 2

İnternet ve İnternet Tarayıcıları BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERS NOTU - 2 İnternet ve İnternet Tarayıcıları BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERS NOTU - 2 Ağlar ve Internet Ağ, iletişim aygıtları ve iletim ortamı yoluyla, genellikle kablosuz olarak bağlanan bilgisayar ve aygıtların

Detaylı

2. Aşağıdaki resimde numaralandırılmış alanlara bildiğiniz donanım parçalarından 4 tanesinin isimlerini ve numaralarını yazınız

2. Aşağıdaki resimde numaralandırılmış alanlara bildiğiniz donanım parçalarından 4 tanesinin isimlerini ve numaralarını yazınız 1. Aşağıdakilerden hangisi herkesle paylaşmamız gereken bilgilerden değildir? a) Telefon numaramız b) TC Kimlik Numaraız c) Adımız d) Ev Adresimiz 2. Aşağıdaki resimde numaralandırılmış alanlara bildiğiniz

Detaylı

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz.

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz. Temel Kavramlar-2 Byte = 8 Bit in bir araya gelmesiyle oluşan bellektir. Bilgisayarın tanıdığı harf rakam ve özel karakterlerden her biri 1 byte lık yer kaplar. Yani her bir harfin 1 veya 0 dan oluşan

Detaylı

Google Chrome Kullanıyorsanız; Microsoft Internet Explorer Kullanıyorsanız;

Google Chrome Kullanıyorsanız; Microsoft Internet Explorer Kullanıyorsanız; Öncelikle şöyle kısaca değinelim Proxy (Vekil sunucu) Nedir? Zaman zaman yetkili sunucu veya proxy olarak da anılan Vekil sunucu, internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Bu durumda, örneğin

Detaylı

Bilişim Teknolojilerini Kullanarak İletişim Kurma, Bilgi Paylaşma ve Kendini İfade Etme

Bilişim Teknolojilerini Kullanarak İletişim Kurma, Bilgi Paylaşma ve Kendini İfade Etme Bilişim Teknolojilerini Kullanarak İletişim Kurma, Bilgi Paylaşma ve Kendini İfade Etme İnternet Nedir İnternet, birçok bilgisayar sistemini birbirine bağlayan, dünya çapına yayılmış olan bir iletişim

Detaylı

Yazılım/Donanım Farkı

Yazılım/Donanım Farkı Yazılım Nedir? Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü programa ise yazılım adı verilir. Örneğin resim yapmamızı sağlayan Paint, internete girmemizi sağlayan Chrome gibi.. Yazılım/Donanım Farkı

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİL-109 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SEMİH ÇALIŞKAN

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİL-109 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SEMİH ÇALIŞKAN BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİL-109 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SEMİH ÇALIŞKAN SOFTWARE (YAZILIM) O Sahip olunan bilgisayarların üzerine, onları verimli bir şekilde kullanmak için, çeşitli programlar yüklenir. Bu programların

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. İnsanoğlunun tasarlayarak ürettiği ya da uygulamaya koyduğu faydalı, faydasız veya zararlı her türlü alet ve araçlara ne ad verilir? (7 p) A) Bilgi B) Teknoloji

Detaylı

Programın Adı: Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Proje/Alan Çalışması. Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi

Programın Adı: Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Proje/Alan Çalışması. Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi Dersin Adı Kodu: Bilgisayar I Yarıyıl Teori Uyg. Lab. Programın Adı: Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Proje/Alan Çalışması Krediler Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi I (Güz) 28 28 56 3 6 Ders Dili Türkçe Zorunlu

Detaylı

Internet Nedir? Devlet Kurumları. Internet Servis Sağlayıcılar. Lokal Ağ. Eğitim Kurumları. Kişisel Bilgisayar. Dizüstü Bilgisayar.

Internet Nedir? Devlet Kurumları. Internet Servis Sağlayıcılar. Lokal Ağ. Eğitim Kurumları. Kişisel Bilgisayar. Dizüstü Bilgisayar. İnternet Nedir? Internet Nedir? Internet, bilgisayar ağlarını kapsayan uluslararası bir ağdır. Farklı büyüklükteki ve tipteki birbirinden bağımsız binlerce bilgisayar ağından oluşur. Bu ağların her birinde

Detaylı

Ünite A. BAŞLANGIÇ B. WEB DE DOLAŞMA C. WEB DE ARAMA D. YER İŞARETLERİ (BOOKMARK) E. BAŞLANGIÇ F. İLETİLER G. İLETİNİN İLETİLMESİ H.

Ünite A. BAŞLANGIÇ B. WEB DE DOLAŞMA C. WEB DE ARAMA D. YER İŞARETLERİ (BOOKMARK) E. BAŞLANGIÇ F. İLETİLER G. İLETİNİN İLETİLMESİ H. VII. İNTERNET VE İLETİŞİM Ünite A. BAŞLANGIÇ B. WEB DE DOLAŞMA C. WEB DE ARAMA D. YER İŞARETLERİ (BOOKMARK) E. BAŞLANGIÇ F. İLETİLER G. İLETİNİN İLETİLMESİ H. İLETİ YÖNETİMİ 179 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık

Detaylı

Dosya Yönetimi. Dosya, Klasör ve Sürücüler. Ahmet SOYARSLAN biltek.info

Dosya Yönetimi. Dosya, Klasör ve Sürücüler. Ahmet SOYARSLAN biltek.info Dosya Yönetimi Dosya, Klasör ve Sürücüler Ahmet SOYARSLAN biltek.info Bu Dersimizde Dosya, klasör ve sürücü kavramlarını, Neden klasör kullanmamız gerektiğini, Dosya uzantısının ne olduğunu, Sık kullanılan

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VERİTABANLARINA ÜNİVERSİTE DIŞINDAN ERİŞİM

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VERİTABANLARINA ÜNİVERSİTE DIŞINDAN ERİŞİM Celal Bayar Üniversitesi kütüphane veritabanlarına üniversite dışından erişebilmek için kullandığınız internet tarayıcısına uygun olarak bazı ayarlar yapmanız gerekmektedir. Aşağıda tanımlanan ayarlar

Detaylı

Temel masaüstü bileşenleri

Temel masaüstü bileşenleri Temel masaüstü bileşenleri Bu bölümde önce kısaca masaüstünün ne olduğundan, nasıl kullanılabileceğinden bahsedip, ardından da masaüstünün temel bileşenlerini anlatacağız. Masaüstü, simgeler, pencereler,

Detaylı

Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında...

Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında... Bilgisayar Ağları Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında... Merkezi yapıya sahip ENIAC (1945) ~167 m² 30 ton IBM 650 (1960) K.G.M Dk.da ~ 74000 işlem 12 yıl kullanılmıştır http://the eniac.com www.kgm.gov.tr

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Bilgi Teknolojileri (IT) Kavramları, Bilgisayar Kullanımı ve Dosyaların Yönetimi, Bilgi ve İletişim HAFTA 1 1. Genel Kavramlar(Bilgisayarın tanımı,bilgi

Detaylı

AKÇATARLA ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SINAVI ÇALIŞMA KÂĞIDI

AKÇATARLA ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SINAVI ÇALIŞMA KÂĞIDI Mahmut Gürkan KAYA Bilişim Teknolojileri Öğretmeni AKÇATARLA ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SINAVI ÇALIŞMA KÂĞIDI Dosya Nedir? Bilgisayarımızda bilgilerin kayıt edildiği birimlere dosya denir. Dosyanın

Detaylı

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız.

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız. Kurulum WEB UI Değerli Müşterimiz, Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz. Öncelikle modem ve bilgisayarınız arasına lütfen bir Eternet (LAN) kablosu takınız.

Detaylı

Çerezleri (Cookie) ve Önbelleği (Cache) Temizleme

Çerezleri (Cookie) ve Önbelleği (Cache) Temizleme Çerezleri (Cookie) ve Önbelleği (Cache) Temizleme Kullandığınız tarayıcıda veya görüntülediğiniz sayfada sorun varsa, öncelikle tarayıcının önbelleğini temizlemeyi deneyin. Önbelleği temizledikten sonra

Detaylı

Bilgi ve iletişim NETWORK, I NTERNET

Bilgi ve iletişim NETWORK, I NTERNET Bilgi ve iletişim NETWORK, I NTERNET internet Nedir? Bir bilgisayarın birden fazla bilgisayarla bağlanması sonucu oluşan yapıya bilgisayar ağı denir. Dünyada bilinen en büyük bilgisayar ağına ise İnternet

Detaylı

Google Cloud Print Kılavuzu

Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print Kılavuzu Sürüm 0 TUR ların açıklamaları Bu kullanıcı kılavuzunda aşağıdaki simgeyi kullanıyoruz: lar ortaya çıkabilecek durumu nasıl çözmeniz gerektiğini size bildirir veya işlemin diğer

Detaylı

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ .... YILI BİLGİSAYAR KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI. TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 352 SAAT.. /.. /... /.. /. BİLGİSAYAR

Detaylı

GELİŞMİŞ AĞ İZLEME KUBBE KAMERASI KURULUM KILAVUZU

GELİŞMİŞ AĞ İZLEME KUBBE KAMERASI KURULUM KILAVUZU GELİŞMİŞ AĞ İZLEME KUBBE KAMERASI KURULUM KILAVUZU Lütfen çalıştırmadan önce talimatları dikkatle okuyunuz ve ileride başvuru kaynağı olarak bu talimatları saklayınız. 1. GENEL BAKIŞ 1.1 Ambalajın İçindekiler

Detaylı

Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz;

Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz; Kurulum WEB UI Değerli Müşterimiz, Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz; Öncelikle modem ve bilgisayarınız arasına lütfen bir Ethernet (LAN) kablosu takınız.

Detaylı

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ .... YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI. TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 352 SAAT.. /.. /... /.. /. BİLGİSAYAR

Detaylı

http://www.fatihbasaran.com.tr

http://www.fatihbasaran.com.tr http://www.fatihbasaran.com.tr FmB Network Tools Kurulum ve Kullanım Rehberi 1) Kurulum a) Hazırlık Eğer indirmediyseniz, yazılımın bir kopyasını aşağıdaki adresten edinebilirsiniz. Kurulum öncesinde tüm

Detaylı

Google Cloud Print Kılavuzu

Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print Kılavuzu Sürüm 0 TUR Notların tanımı Bu kullanım kılavuzunda aşağıdaki not stilini kullanıyoruz: Notlar ortaya çıkabilecek durumu nasıl çözmeniz gerektiğini size bildirir veya işlemin

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

Ufuk Üniversitesi Kütüphanesi Kütüphane Kaynaklarına Erişim Bilgileri

Ufuk Üniversitesi Kütüphanesi Kütüphane Kaynaklarına Erişim Bilgileri İçindekiler Proxy... 3 Windows Proxy Ayarlama... 4 İnternet Explorer Web Tarayıcıda Proxy Ayarlama - Windows... 4 Chrome Web Tarayıcıda Proxy Ayarlama - Windows... 8 Mozilla Firefox Web Tarayıcıda Proxy

Detaylı

Giriş Çıkış Birimleri:

Giriş Çıkış Birimleri: DONANIM VE YAZILIM Giriş Çıkış Birimleri: Bilgisayara dış ortamdan bilgi girilmesini sağlayan ve girilen bu bilgilerin bilgisayar tarafından işlendikten sonra, tekrar dış ortama çıkarılması için kullanılan

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Ahmet SOYARSLAN biltek.info

DONANIM VE YAZILIM. Ahmet SOYARSLAN biltek.info DONANIM VE YAZILIM Ahmet SOYARSLAN biltek.info Donanım Nedir? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarına donanım denir. Örneğin, ekran, klavye, sabit disk, fare, yazıcı gibi.. Bilgisayar

Detaylı

Kurumsal Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik

Kurumsal Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik Kurumsal Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik Değişik Formdaki Bilgi İstemci Sunucu Dizüstü bilgisayar Kablosuz ağlar Medya Dokümanlar Kurum çalışanları Yazıcı çıktıları Radyo-televizyon yayınları Yazılımlar

Detaylı

ASLIHAN SABAN, AĞAH TUĞRUL KORUCU,

ASLIHAN SABAN, AĞAH TUĞRUL KORUCU, Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TEMEL BİLGİSAYAR TEKNİKLERİ KULLANIMI Ders No : 0310170072 Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 0 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız.

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız. Kurulum WEB UI Değerli Müşterimiz, Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz. Öncelikle modem ve bilgisayarınız arasına lütfen bir Ethernet (LAN) kablosu takınız.

Detaylı

BILG101 Bilgisayara Giriş

BILG101 Bilgisayara Giriş BILG101 Bilgisayara Giriş Ünite 12: İnternet in Altyapısı Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü Giriş Bu ünitede İnternet ve

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

Tekirdağ 50. Yıl Ortaokulu Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi II. Dönem II. Çalışma Kâğıdı

Tekirdağ 50. Yıl Ortaokulu Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi II. Dönem II. Çalışma Kâğıdı 1) En az iki bilgisayarın birbirleriyle bağlantı kurup veri alışverişi yapmasına ne denir? A) Bilgisayar ağı B) Donanım C) Yazılım D) internet 2) Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar ağının kullanım amaçlarından

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı. Klasör ve Dosya Mantığı. Klasör ve Dosya Mantığı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı. Klasör ve Dosya Mantığı. Klasör ve Dosya Mantığı İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı İŞLETİM SİSTEMLERİ İşletim sistemini, bir bilgisayar sisteminde kullanıcı ile iletişim kurarak, donanım ve yazılım nitelikli kaynakların kullanıcılar arasında adil bir biçimde paylaştırılmasını

Detaylı

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI. Güvenlik ve Virüsler. ODTÜ BİDB İbrahim Çalışır, Ozan Tuğluk, Cengiz Acartürk 04.04.

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI. Güvenlik ve Virüsler. ODTÜ BİDB İbrahim Çalışır, Ozan Tuğluk, Cengiz Acartürk 04.04. Güvenlik ve Virüsler ODTÜ BİDB İbrahim Çalışır, Ozan Tuğluk, Cengiz Acartürk 04.04.2005 Bilgi güvenliği neden gerekli? Kişisel bilgi kaybı Üniversiteye ait bilgilerin kaybı Bilgiye izinsiz erişim ve kötüye

Detaylı

BİLGİSAYAR DONANIMI. *** Gerçekleştirdikleri görev bakımından donanım birimleri ikiye ayrılır.

BİLGİSAYAR DONANIMI. *** Gerçekleştirdikleri görev bakımından donanım birimleri ikiye ayrılır. BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım : Bilgisayarı meydana getiren fiziksel parçalara donanım denir. Bilgisayar donanımı ikiye ayılır. 1. Dış Donanım: Bilgisayar kasasının dışında bulunan, kablolar ya da bağlantı

Detaylı

5.SINIFLAR 2.DÖNEM 2.YAZILI SINAVI ÇALIŞMA SORULARI

5.SINIFLAR 2.DÖNEM 2.YAZILI SINAVI ÇALIŞMA SORULARI 5.SINIFLAR 2.DÖNEM 2.YAZILI SINAVI ÇALIŞMA SORULARI 1. YAŞASIN! BÜTÜN HARFLERİ BÜYÜK YAZABİLİYORUM. BUNU YAPMAK HİÇTE ZOR DEĞİLMİŞ. Ahmet yukarıdaki bahsettiği işi hangi tuş yardımı ile yapmıştır? A) Caps

Detaylı

Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi...

Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi... Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi... Bilgisayar Ağı (Network) Nedir? Bir ana bilgisayarın denetiminde birbirlerine bağlı olarak çalışan bilgisayarların oluşturduğu

Detaylı

INTERNET VE INTERNET TARAYICISI

INTERNET VE INTERNET TARAYICISI INTERNET VE INTERNET TARAYICISI HATIRLAYALIM 2 Ses kartı, ekran kartı, modem kartı gibi kartlar ) üzerine takılırlar. Aşağıdaki kartlardan hangisi bilgisayarda hem girdi hem de çıktı birimi görevini yerine

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 AMAÇ Kablosuz kişisel alan ağlarda kullanılan teknolojileri kavrayıp wi-fi ve bluetooth ağ cihazlarını tanıyacak, kablosuz kişisel alan ağ kurulumunu yapabileceksiniz.

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 2: İşletim Sistemleri ve Uygulama Yazılımları Sistem Yazılımı Sistem yazılımı, bilgisayar ve aygıtlarının çalışmasını kontrol eden ve sürdüren programlardan

Detaylı

Google Cloud Print Kılavuzu

Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print Kılavuzu Sürüm A TUR Notların açıklamaları Bu kullanıcı kılavuzunda aşağıdaki not stilini kullanıyoruz: Notlar, ortaya çıkabilecek bir duruma nasıl yanıt vermeniz gerektiğini size söyler

Detaylı

Doç.Dr. Yaşar SARI ESOGÜ Turizm Fakültesi-Eskişehir BİLGİSAYAR AĞLARI (COMPUTER NETWORKS)

Doç.Dr. Yaşar SARI ESOGÜ Turizm Fakültesi-Eskişehir BİLGİSAYAR AĞLARI (COMPUTER NETWORKS) BİLGİSAYAR AĞLARI (COMPUTER NETWORKS) 1 BİLGİSAYAR AĞI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlanması ile oluşturulan yapılara bilgisayar ağları denmektedir. Bu bağlantı bakır kablolarla yapılabildiği gibi,

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. Manuel MESH Ayarları Değerli Müşterimiz, Kapsama alanını arttırmak için cihazınız ile tekrarlayıcı modunda çalışan bir ya da daha fazla AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) cihazından oluşan

Detaylı

Merkezi İşlem. Birimi

Merkezi İşlem. Birimi VERİ: Kullanıcı veya bilgisayar tarafından sağlanırlar. Sayılar, harfler, sözcükler, ses sinyalleri ve komutlardır.. Veriler bilgisayarın giriş birimleri tarafından toplanırlar. Giriş İşlem Çıkış Önbellek

Detaylı

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI ECDL BAŞLANGIÇ Bilgisayarı Kullanmak ve Dosyaları Yönetmek 1) Bilgisayar ı doğru şekilde kapatıp, açmak için uygun metodu uygulayınız.(bilgisayarı kapatın ve tekrar açın.)

Detaylı

Bilişim Teknolojilerine Giriş

Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve iletilmesini sağlayan teknolojilerin bütününe bilişim teknolojileri denir. Bilişim Teknolojisi Girilen verileri saklayan, işleyen,

Detaylı

Bu dokümanda Gmail e-posta hesabının Outlook programına kurulumu açıklanacaktır.

Bu dokümanda Gmail e-posta hesabının Outlook programına kurulumu açıklanacaktır. GMAİL & OUTLOOK 1) Outlook Hakkında Outlook e-posta göndermenizi, almanızı ve yönetmenizi sağlayan bir yazılımdır. Aynı zamanda takviminizi ve arkadaşlarınız, iş ilişkileriniz gibi kişileri de yönetmenizi

Detaylı

3) Bilgisayarı oluşturan fiziki parçalara verilen genel ad aşağıdakilerden hangisidir? A)Yazılım B) Program C)Kasa D) Donanım

3) Bilgisayarı oluşturan fiziki parçalara verilen genel ad aşağıdakilerden hangisidir? A)Yazılım B) Program C)Kasa D) Donanım 5.SINIF 2.DÖNEM 2.SINAV ÇALIŞMA SORULARI 1) Bilgisayarlarda bilgileri depolamak için hangi donanım birimi kullanılır? A) Ram B) Ana kart C) CD-rom D) Sabit disk 2) Bilgisayarlarda işlenen bilgileri Ekrana

Detaylı

Web Tarayıcıları ve Arama Motorları

Web Tarayıcıları ve Arama Motorları 1 Web Tarayıcıları ve Arama Motorları Web Tarayıcıları 2 İnternette yer alan web sitelerindeki bilgileri girilen anahtar kelimelere göre arayan ve görmemizi sağlayan programlardır. Bu programlar ile web

Detaylı

PARDUS 5 PROGRAMLARI

PARDUS 5 PROGRAMLARI PARDUS 5 PROGRAMLARI Linux'ta yazılımlar nereden temin edilirler? Linux işletim sistemi için sürüm çıkaran yazılım üreticileri, Linux sürümlerini genellikle çalıştırılabilir durumda olmayan, ham dosyalar

Detaylı

MICROSOFT WINDOWS 7 TEST SORULARI

MICROSOFT WINDOWS 7 TEST SORULARI MICROSOFT WINDOWS 7 TEST SORULARI 1. Disk birleştirme programı aşağıdaki yollardan hangisi ile çalıştırılır? a) Başlat > Ayarlar b) Donatılar > Sistem araçları c) Donatılar > Erişebilirlik d) Donatılar

Detaylı

KAMPÜS DIŞINDAN PROXY (VEKİL) AYARLARI İLE KAMPÜS AĞINA BAĞLANMAK

KAMPÜS DIŞINDAN PROXY (VEKİL) AYARLARI İLE KAMPÜS AĞINA BAĞLANMAK UŞAK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI SİSTEM VE AĞ YÖNETİMİ KAMPÜS DIŞINDAN PROXY (VEKİL) AYARLARI İLE KAMPÜS AĞINA BAĞLANMAK 1- TANIMLAR Vekil (Proxy) : Bir ağa, o ağın dışından bağlanmak ve

Detaylı

Önyükleme sürücüsü, bilgisayarınızın başladığı sürücüdür. Sistem Yazılımı Temel Bilgisayar Dersi. İşletim Sistemleri. İşletim Sistemleri

Önyükleme sürücüsü, bilgisayarınızın başladığı sürücüdür. Sistem Yazılımı Temel Bilgisayar Dersi. İşletim Sistemleri. İşletim Sistemleri ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Sistem Yazılımı Temel Bilgisayar Dersi Sistem yazılımı, bilgisayar ve aygıtlarının çalışmasını kontrol eden ve sürdüren programlardan oluşur. Bölüm 2: İşletim Sistemleri ve

Detaylı

WAP-3205 FirmWare Güncelleme Resetleme Universal Repeater Kurulumu CİHAZ ARAYÜZÜNE ERİŞİM

WAP-3205 FirmWare Güncelleme Resetleme Universal Repeater Kurulumu CİHAZ ARAYÜZÜNE ERİŞİM WAP-3205 FirmWare Güncelleme Resetleme Universal Repeater Kurulumu CİHAZ ARAYÜZÜNE ERİŞİM ZyXEL WAP-3205 AP moduyla gelen bir ürün olduğu için, konfigurasyonunu yapmak üzere PC nizle fiziksel bağlantılarını

Detaylı

ENFORMATİK Dersin Amacı

ENFORMATİK Dersin Amacı ENFORMATİK - 2015 Dersin Amacı Bilgisayar ve donanımlarını tanıtmak, Temel bilgi teknolojisi kavramlarını ve uygulamalarını tanıtmak, İşletim sistemini etkin bir şekilde kullanmak, İnternet ve İnternet

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İNTERNET

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İNTERNET BİLGİSAYAR AĞLARI VE İNTERNET Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İnternet Nedir Hasan KILIÇ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni BİLGİSAYAR AĞLARI BİLGİSAYAR AĞI NEDİR? İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirine

Detaylı

Bir Bilgisayar Bağlanıyor Diğeri Bağlanmıyor

Bir Bilgisayar Bağlanıyor Diğeri Bağlanmıyor Bir Bilgisayar Bağlanıyor Diğeri Bağlanmıyor Değerli Müşterimiz, Ağınızda bir bilgisayarda internet bağlantısı mevcut, diğerinde mevcut değilse bazı ayarları kontrol etmeniz gerekebilir. Kontrol etmeniz

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır?

Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır? Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır? Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II DİKKT! Bu testte 25 soru bulunmaktadır. Cevaplarınızı, cevap kâğıdınızın Temel Bilgi Teknolojileri II testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Verileri organize eden, işleyen

Detaylı

DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ

DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ Yazılım (Software) Yazılımlar, bilgisayarları amaçlarımız doğrultusunda kullanabilmemiz için geliştirilmiş programlardır. Yazılımlar kendi

Detaylı

Erişim Noktası Ayarları

Erişim Noktası Ayarları Erişim Noktası Ayarları Değerli Müşterimiz, Cihazınızı erişim noktası cihazı olarak kullanabilmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir. Statik IP Tanımlama AirTies Kablosuz Erişim Noktası

Detaylı

Bu dokümanda Adobe Connect Sanal Sınıf uygulamalarının temel kullanımı anlatılacaktır.

Bu dokümanda Adobe Connect Sanal Sınıf uygulamalarının temel kullanımı anlatılacaktır. Adobe Connet Öğrenci Rehberi (v1.0) Bu dokümanda Adobe Connect Sanal Sınıf uygulamalarının temel kullanımı anlatılacaktır. Sanal Sınıfa Katılmak 1. Moodle sistemine giriş yaptıktan sonra ders içerikleri

Detaylı

KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA. Osman PAMUK

KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA. Osman PAMUK KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA Osman PAMUK Ġçerik Giriş Örnek Zararlı Yazılımlar Conficker Stuxnet Önemli zararlı yazılım sızma noktaları ve korunma yöntemleri Taşınabilir

Detaylı

TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ

TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ ASO MÜDÜRLÜĞÜ KULLANIMI ( İŞLETMENLİĞİ OPERATÖR) KURS PLANI BŞL : 08.03.2011 - BTŞ : 02.05.2011 Hafta içi her gün: 14.30-17 :40 ( 4 saat ) TARİH GÜN SAAT MODÜL Açılış konuşması,

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. VLAN Yapılandırma Değerli Müşterimiz, VLAN özelliği ile yerel ağınızı segmentlere ayırarak bölebilir ve aynı ağ geçidini kullanarak internete çıkabilen bu segmentlerin birbirlerine erişimlerini engelleyebilirsiniz.

Detaylı

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI 1.Windows 7 Temelleri 1.2. Masaüstü 1. Windows 7 de dosyaların hangi programla açılacağını

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 6. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 6. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 6. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru Konular 1. İnternetin Temel Kavramları * Bilgisayar Ağları * Ağ Bağlantısı gereksinimleri * Temel Ağ tipleri

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. Manual MESH Ayarları Değerli Müşterimiz, Kapsama alanını arttırmak için cihazınız ile tekrarlayıcı modunda çalışan bir ya da daha fazla AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) cihazından oluşan

Detaylı

EĞİTİMDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Halil Ersoy

EĞİTİMDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Halil Ersoy EĞİTİMDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Yrd. Doç. Dr. Halil Ersoy Sunum İçeriği Bilgisayar Nedir? Eğitim ve Öğretimde Bilgisayar Kullanımı Bilgisayar Destekli Öğretim ve Türleri Yönetimde Bilgisayar Kullanımı

Detaylı

2) Bir hücrenin içinde # işareti varsa bunun anlamı nedir? a. Hücre küçüktür b. Formül hatası c. İşlev hatası d. Hücre seçilmiştir

2) Bir hücrenin içinde # işareti varsa bunun anlamı nedir? a. Hücre küçüktür b. Formül hatası c. İşlev hatası d. Hücre seçilmiştir NECİP FAZIL KISAKÜREK ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ve YAZILIM DERSİ 2.DÖNEM 1.YAZILI ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI 1) Excel çalışma kitabında sütun ile satırın birleştiği bölüme verilen ad a. Sütun b. Satır

Detaylı