ÖĞRENME STİLİ MODELLERİ. Celal AKDENİZ. Sunu Raporu. EPÖ 614 Öğretme ve Öğrenme Stratejileri. Yrd. Doç. Dr. Meral GÜVEN. Eskişehir

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÖĞRENME STİLİ MODELLERİ. Celal AKDENİZ. Sunu Raporu. EPÖ 614 Öğretme ve Öğrenme Stratejileri. Yrd. Doç. Dr. Meral GÜVEN. Eskişehir"

Transkript

1 ÖĞRENME STİLİ MODELLERİ Celal AKDENİZ Sunu Raporu EPÖ 614 Öğretme ve Öğrenme Stratejileri Yrd. Doç. Dr. Meral GÜVEN Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Mart 2007

2 2 İÇİNDEKİLER Giriş 1. Öğrenme Stili Tanımlamaları 6 2. Öğrenme Stillerine İlişkin Sınıflandırmalar Öğrenme Stilleri Modelleri Felder & Silverman Öğrenme Stili Modeli 3.2. Myers & Briggs Öğrenme Tipi Modeli 3.3. Lawrance Öğrenme Tipi Modeli 3.4. Sarasin Öğrenme Stili Modeli 3.5. Vermunt Öğrenme Stili Modeli 3.6. Mc Carthy 4MAT Öğrenme Stili Modeli 3.7. Grasha ve Reihmann Öğrenme Stili Modeli Sonuç 28 KAYNAKÇA EKLER EK 1: Öğrenme Stillerine Yönelik Türkiye de Yapılmış Araştırmalar EK 2: Dünden Bugüne Öğrenme Stili Modelleri ve Envanterleri EK 3: Çeşitli Öğrenme Stili Envanterleri A. Public Learning Style Inventories A.1. Siboney Learning Group A.2. Memletic Learning Style Inventory A.3. Adult Version A.4. Senior Version B. Akademic Learning Style Inventories B.1. Felder&Silverman Learning Style Index B.2. Myers&Briggs Type Indicator B.3. Barsch Learning-Style Inventory B.4. Brain Dominance Inventory B.5.

3 3 Giriş Öğrenmek ve öğretmek için birçok yol vardır. Herkes öğrenebilir ama herkes aynı şekilde öğrenmez. Bütün çocuklara uyan bir öğrenme biçimi yoktur. Herkesin en iyi öğrendiği yolu bulup o yolu açmalı ve orada ilerlemeyi kolaylaştırmalı. Her öğrencinin en iyi öğrendiği yol, onun öğrenme stilidir. Bir öğrencinin algılamasını, çevredeki diğer insanlarla ilişkilerini ve öğrenme çevresindeki davranışlarına etki eden bilişsel, duyuşsal ve fizyolojik yapısı, onun öğrenme stilini belirler. Bir öğrencinin öğrenme stilini belirleyerek gerekli düzenlemeleri yapmak öğrenci başarısını arttırır. Gerekli düzenlemelerin başında her öğrenme stiline uygun öğretim malzemesi ve öğretim stratejisi hazırlamak gelir. ( Carbo, 1980) Birkey, (1995) insanların farklı öğrenme ve farklı bilgi işleme sistemlerine sahip olduğunu, dolayısıyla farklı öğrenme stillerine sahip olduğunu belirtmektedir. Herkesin farklı düşünme ve öğrenme biçimi vardır. Bunu öğrenmek için öğrenme olgusundaki işlemlere bakmak gerekir: bilgi kazanmaya, kavramsallaştırmaya (bilgi işleme), motivasyona (isteklendirme), karar verme stiline, değerlere ve duygusal tercihlere. Birkey e göre öğretmen; karşısındaki öğrencilerin farklı öğrenme stillerine sahip olduğunu bilecek, hatta hangi öğrencinin hangi stille daha iyi öğrendiğini bilecek ve ona göre ders sunumu yapacak. ( Öğrenme stillerine ilişkin yapılan çalışmalar ve bu çalışmalardan yola çıkılarak ortaya konulan sonuçlar birbirine benzer ve farklı nitelikler taşımaktadır. Kimi

4 4 kuramcılar öğrenme stillerini; öğrenmeye yönelik bireysel yaklaşımlar ve tercihler olarak ele alırken, kimileri de; gerek bireyin yaşantıları ve öğrenme deneyimleri gerekse çevresel faktörlerin etkileriyle oluştuğunu belirtmektedirler. Bir birey öğrenme stili sınıflandırması yapılan bir veya birden fazla alanda güçlü eğilim gösterebilir. Bir bireyin öğrenme stilini kesin sınırlarla tanımlayacak tek bir ölçüt yoktur. Kuramcılar stilleri sınıflandırırken belirgin farklılıkları göz önüne almaya çalışmışlardır. Güven in (2004, s.26) Boydak tan aktardığına göre, öğrenme stili bireyi yaşamının her anında ve her boyutunda etkilemektedir. Yürürken, yatarken, otururken, konuşurken, oynarken, yazarken bireyi etkiler ve bu özelliklere göre eylemler yapılır. Öğrenme stillerine ilişkin genel kanı; doğuştan getirildiği ve yaşam boyu saklanıldığı, kolay kolay değiştirilmediğidir. Bunun yanında bireylerin deneyimleri sonucunda az da olsa, öğrenme stillerine yenilerini ekleyebileceklerini görüyoruz. Yapılan araştırmalara göre bireylerin öğrenme stilleri zaman içerisinde değişmektedir. A.B.D yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlardan bazıları aşağıdaki gibidir: ( ) Çocuklar okula ilk başladıklarında genellikle ebeveyn tarafından motive edilmişlerdir. Birinci sınıfta çoğunlukla kinestetiklerdir. İşitme yetenekleri ikinci sınıfta gelişmeye başlar. Görsel yetenekler üçüncü sınıfta gelişmeye başlar.

5 5 6 yaş grubu öğrenciler diğerlerine nazaran daha fazla eğitime ihtiyaç duyarlar. Öğrencilerin % 70 i beş ile on ikinci sınıflar arasında konvansiyonel sınıf düzenine uyum sağlamakta zorlanmaktadır. Öğrenciler ancak dokuz ile onuncu sınıflarda kendi kendilerini motive etmeye başlamaktadırlar. Orta öğrencilerin %30 u; lise öğrencilerinin % 40 ı; yetişkinlerin % 55 i sabahları öğrenebilmektedir Güven in (2004, s. 26) Temel den aktardığına göre, bireylerin baskın olan bir öğrenme stilinin yanında bir başka öğrenme stilinin de olduğu görülmektedir. Bu durum, bir bireyin bir ya da birden çok öğrenme stiline sahip olabildiğini, bunların kullanma düzeylerinin değişebildiğini göstermektedir. Öğrenme stilleri bireyin öğrenmesine ilişkin farklı yollara işaret etmektedir. Öğrenme stillerinin öğrenilmesi bütün öğrencilerin başarısını arttırdığı gibi, başarısız öğrencilerin başarılarını da artırabilmektedir. Ancak bunun için öğretimsel işlemlerin ve öğretim çevresinin bulgulara göre yeniden düzenlenmesi gerekir. En az öğrenme stili kadar kişinin en iyi öğrendiği ortamın hazırlanması da öğrenmeyi etkilemektedir. Sese, ışığa, ısıya ve çevredeki insanlara kadar birçok etmen öğrenmeyi etkilemektedir. Tek başına mı, küçük veya büyük grupla mı iyi öğreniyor? Öğretmeni mi yoksa arkadaşı mı tercih ediyor? Yaşıtlarıyla mı yoksa büyüklerle mi iyi öğreniyor? Günün hangi saatinde en iyi öğreniyor? Hangi dersler günün hangi saatine konmalı? Zamanla bu tercihlerde farklılıklar olabilir.

6 6 İnsanlar genellikle dört yoldan bilgi edinirler. Öğrencilerin bu dört tip öğrenmeden hangisine yatkın olduğu (bilgiyi edinme ve işleme yönünden) saptanırsa, ona göre öğretim materyali en etkin biçimde hazırlanabilir ( 1. Görsel: Görerek ve okuyarak öğrenmeyi tercih edenler. Kendi kendine okuyarak öğrenirler, renkli temsil, grafik ve haritaları tercih ederler; 2. İşitsel: İşiterek, dinleyerek ve tartışarak öğrenmeyi tercih ederler; 3. Kinestetik: Bazılarının aklında hareket enerjisi daha iyi kalır. Bunlar öğrenecekleri şeylerle fiziksel temas kurarak, yaparak öğrenirler; Tactile, kişinin el ile duyumsamasına dayanır. Kinestetik; gezme, pandomim, dramatize etme ve benzerlerini kapsar. 4. Sosyal: Bazı öğrenciler de başkalarıyla sosyal etkileşim (interaksiyon) halinde daha iyi öğrenir Öğrenme stillerinin eğitim ortamlarında işe koşulduğu örnekler sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Gerek örgün eğitim ortamlarında gerekse elektronik ve uzaktan eğitim ortamlarında kullanım örneklerine rastlanmaktadır. Örneğin; Personalisation and Trails in Self e-learning Networks (SELENE) uygulaması, Avrupa birliğinin e-öğrenme kapsamında yürürlüğe koyduğu bilgisayar destekli öğrenme modüllerinde kullanılmaktadır. 1. Öğrenme Stili Tanımlamaları Öğrenme stillerine ilişkin çeşitli tanımlamalar yapılmıştır. Stillere ilişkin model geliştiren kuramcıların ve öğrenme stilleri ile uğraşan uzanların, öğrenme stiline ilişkin tanımlamalarından birkaçı aşağıdaki gibidir:

7 7 Öğrenme stilini, Kolb (1987); Bireyin bilgiyi alma ve işleme sürecinde tercih ettiği yollar olarak tanımlarken, Honey ve Mumford (1987); Bireyin öğrenme etkinliklerindeki tercihleri olarak belirtmektedirler. Dunn and Dunn (1988), öğrenme stilini; öğrencinin yeni ve zor bilgiyi öğrenmeye hazırlanırken, öğrenirken ve hatırlarken ayrı ve kendilerine özgü yollar kullanması olarak tanımlamaktadır. Tony Grasha ya (1996) göre; öğrenme stili, öğrencinin bilgiyi edinme sürecindeki yeteneği ve öğrenme deneyimlerini bir araya getirmesidir. Kefe (1990), yapmış olduğu kapsamlı tanımlamasında öğrenme stillerini; öğrencinin nasıl öğrendiğini, nasıl algıladığını, öğrenme ortamıyla nasıl etkileşimde bulunduğunu ve bu çevreye yönelik tepkilerin neler olduğunu belirleyen duyuşsal, bilişsel ve fizyolojik davranış özellikleri olarak göstermektedir. Gregorc a göre, öğrenme stili; ruhun ve kimi zihinsel niteliklerin göstergesi olan dışsal davranış, özellik ve durumlardır. Öğrenme stillerine ilişkin Gremli (1989); kişinin öğrenme sürecine başlama, yeni materyal üzerinde dikkatini toplama ve materyali içselleştirme yoludur, demektedir. Mc Looughlin (1999) ise; Bilginin edinilmesinde ayrı ve alışılmış bir biçimin uyumu olarak tanımlamaktadır. (Güven, 2004, Tekez, 2004) 2. Öğrenme Stillerine İlişkin Sınıflandırmalar İlk tanımlandığı tarihten beri birçok öğrenme stili modeli ortaya atılmıştır. Zamanla sayısı ve çeşitliliği artan öğrenme stilleri kendi aralarında çeşitli ölçütlerle gruplanmışlardır. Kimi stiller, barındırdıkları değişken sayısıyla, kimileri de; bilişsel, psikolojik yapıya vurgu yapmalarına göre gruplandırılmışlardır. Kimi

8 8 araştırmacılar öğrenme stili modellerini bilgiyi işlemesine göre, kimileri de; zamanla değişip değişmemesine göre gruplandırmaktadırlar. James ve Blank (1993) tarafından öğrenme stilleri üç ana boyutta sınıflandırılmıştır. Bunlar; bilişsel, etkili ve psikolojik stillerdir. Bilişsel stiller; bireysel bilgi işleme süreçleri ile ilgili olup, algılama, düşünme, problem çözme ve hafıza ile ilgilidir. Etkili stiller; kişilikle ilgili olup, bireyi davranışa yönlendiren, duygu, dikkat, değerler sistemi ve motivasyonu içerir. Psikolojik stiller; fiziksel çevre, cinsiyet farklılıkları, bireysel sağlık ve beslenmeyi içerir. Tablo 1: Bilişsel Sınıflandırmaya Giren Öğrenme Stili Modelleri Kaynak: Keenoy, 2004 Kevin Keenoy (2004) Gardner, Gregorc, Honey&Mumford, Witkin, Kolb ve Myers&Briggs e ait öğrenme stili modellerini, bilişsel öğrenme stili modelleri olarak gruplamakta ve modellerdeki öğrenme stili tanımlamalarına yer vermektedir.

9 9 Brown ve diğerleri (2005) Taxonomy of learning styles isimli çalışmalarında öğrenme stillerini, bilgiyi işleme süreçlerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırmışlardır; Şekil 1: bilgiyi işleme sürecine göre öğrenme stilleri Bilgiyi işleme stili Analitik / holistik sözel / görsel duyusal / sezgisel Felder Soloman / bütünsel - Dunn&Dunn / bütünsel - analitik Rayner&Riding / holistik-analitik/csa Witkin / bağımlı - bağımsız Felder Soloman / görsel - sözel Dunn&Dunn / algısal boyut Rayner&Riding / sözel görsel / Felder Soloman / duyusal - Dunn&Dunn / algısal boyut Brown (2005, s ) dan uyarlanmıştır. Brown (2005) çalışmasında, öğrenme stillerini bilgiyi işleme yönleriyle; analitik / holistik, sözel / görsel ve duyusal / sezgisel boyutlarında ele almaktadır. Her bir boyuta ilişkin Brown ve diğerleri (2005) tarafından öngörülen ölçütlerden yola çıkılarak öğrenme stili modelleri sınıflandırılmaktadır. Ölçütlere göre; Felder & Soloman ve Dunn & Dunn a ait öğrenme stili modelleri her üç boyutta da yer almaktadır. Bir başka çalışmada öğrenme stilleri öne çıkan ortak özellikleri itibariyle sınıflandırılmaktadır. Aşağıdaki tabloda koyu yazılanlar, bulunduğu alanda yoğun çalışmaları bulunan kuramcılara işaret etmektedir.

10 10 Tablo 2: Öne Çıkan Özelliklerine Göre Öğrenme Stili Modelleri Kaynak: (Erişim Tarihi, ) Tabloda öğrenme stili modelleri beş başlık altında gruplandırılmaktadırlar. Modellerinde öğrenme stillerine ilişkin dörtlü gruplama yapanlar aynı kategoride değerlendirilmektedir. Bunlardan Dunn&Dunn ve Gregorc un çalışmaları öne çıkmaktadır. Modellerinde bilişsel yapıları ön plana çıkaran kuramcılar başka bir kategoride ele alınmaktadırlar. Bu kategoride de Riding in çalışmaları öne çıkmaktadır. Bir başka kategoride, öğrenme stili modelleri kişilik tiplerine ilişkin getirmiş oldukları tanımlamalara göre gruplanmaktadırlar. Bu grupta da; Apter, Jackson ve Myers&Briggs ön plana çıkmaktadır. Öğrenme stillerini değişebilir, esnek olması yönüyle tanımlayan kuramcılar da bir başka grupta bir araya getirilmektedir. Bu grupta da; Kolb, Honey & Mumford, Hermann ve Allison & Hayes in çalışmaları ön plana çıkmaktadır. Öğrenme stili modellerinde öğrenme kavramlarını ön plana çıkaran kuramcılar da ayrı bir

11 11 grupta bir araya getirilmişlerdir. Bu grupta da; Vermunt, Stenberg ve Entwistle nin modelleri ön plandadır. Tablo 3: Gregorc, Butler, Dunn&Dunn, Corbo ve Mc Carthy Öğrenme Stili Tanımlamalarının Karşılaştırılması Geliştiren Teorisi Öğretimsel önemi Anthony Gregorc, Somut sıralı, soyut sıralı, somut rasgele ve soyut rasgele Katherine Butler Çevre ilişkileri modeli (The Mediation Abilities Model) Rita Dunn, Kenneth Dunn, Marie Corbo Öğrenme stili modeli Düşünme ve ilişki kanallarını kullanma Bilişsel stiller ve beyin biçimi. 21 stil içine yerleştiriyor Her öğrencinin öğrenme stilini bilme ve buna sınıfta yer verme Her öğrencinin stilini öğrenmek ve faaliyetleri buna göre düzenleme Bernice McCarthy 4 MAT sistem Kaynak: Klavas, 1987 Beynin güçlü tarafları ve bilişsel sisteme dayalı. Algı ve düzenleme (ordering) tipine göre hayalci (imaginative), analitik, sağduyulu (common sense) ve dinamik öğreniciler Sınıfta her öğrenme tipine uygun öğrencilere hitap edebilecek bir ders yapılmalı Bu tabloda yer alan öğrenme stilleri, öğretimin bireyselleştirilmesini, büyük gruplarla ziyade, küçük gruplarla öğretim yapılmasını vurguluyor. Korean Society Of Medical Education, adlı kuruluşun yaptığı bir çalışmada öğrenme stili kuramcıları getirdikleri tanımlamalara göre farklı gruplara dahil edilmişlerdir. ( 0526)

12 12 Kişilik tabanlı model; Jung, Gregorc Etkinlik tabanlı model; Kolb, Dunn & Dunn Beyin tabanlı model; Herrmann Bilişsel tabanlı model; Felder-Silverman, Riding Burada anlatılan öğrenme stilleri gruplandırmalarının dışında; Kogan, Holzman ve Klein, Sternberg ve Grigorenko, Messick ve bunların dışında birçok teorisyen tarafından yapılmış öğrenme stili modeli gruplamaları bulunmaktadır. 3. Öğrenme Stilleri Modelleri Literatürde; Dunn ve Dunn, Kolb, Reinert, Jung, Gregorc, Honey ve Mumford ve Keefe nin, öğrenme stillerine ilişkin yapmış oldukları sınıflandırmalara ait çok sayıda kaynağa ulaşılabilmektedir. Bu çalışmada, tanımlamalarına kolaylıyla ulaşılabilen adı geçen kuramcılar dışında, öğrenme stillerine ilişkin yapılmış sınıflandırmalar hakkından bilgi verilmek istenmiştir. Bu amaçla çalışmada; Felder & Silverman Öğrenme Stili Modeli, Myers & Briggs Öğrenme Tipi Modeli, Lawrance Öğrenme Tipi Modeli, Sarasin Öğrenme Stili Modeli, Vermunt Öğrenme Stili Modeli, Hermann Başat Beyin Modeli, Mc Carthy 4MAT Öğrenme Stili Modeli, Grasha ve Reihmann Öğrenme Stili Modeli, Lawrence Öğrenme Tipi Modeli ve Curry Öğrenme Stili Modeli tanıtılmaktadır Felder & Silverman Öğrenme Stili Modeli Felder Silverman öğrenme stili modeline göre öğrenme stilleri; algılayarak ya da sezerek öğrenenler, görsel ya da sözel öğrenenler, tümevarım ya da tümdengelimle öğrenenler, aktif ya da yansıtan öğrenenler ve aşamalı yada bütünsel öğrenenler olarak sınıflandırılmaktadır(felder, 1995; Tekez, 2004, 12-13).

13 13 Richard Felder (1995), yabancı ve ikinci dil eğitimine ilişkin yapmış olduğu bir araştırmasında, 5 önemli sorudan yola çıkarak öğrenme stillerini tanımlamaya çalıştıklarını ifade etmektedir. Bu soruları aşağıdaki gibi sıralamaktadır: 1. Öğrenciler öncelikle hangi tür bilgilerle öğreniyorlar? Seslerle mi, fiziksel alıcılar veya otomatik hafızayla mı yoksa fikirler veya örneklerle mi? 2. Hangi tür yöntemle alıcı bilgi çok daha etkili olarak anlaşılıyor? Görsellerle, diyagramlarla grafiklerle mi, yoksa sözlü ve yazılı ifadelerle mi? 3. Öğrenciler bilgiyi işleme koymak için neyi tercih ediyorlar? Öğrenmeye aktif katılım, tartışma, fiziksel aktivite yoluyla mı yoksa kendi düşüncelerini yoklamakla mı? 4. Öğrenciler daha fazla öğrenmeyi nasıl gerçekleştiriyorlar? Aşamalı, küçük adımlarla mantıksal olarak mı yoksa bütünsel, büyük sıçrayışlarla mı? 5. Hangi tür bilgi birikimi öğrenciler için daha uygundur? Tümdengelimsel mi yoksa tümevarımsal mı? Felder (1995) sınıflandırdığı öğrenme stillerine ilişkin aşağıdaki açıklamaları yapmaktadır: Görsel öğrenenler, sözcükler ve konuşmalara nazaran resimler, diyagramlar, tablolar, zaman çizelgesi, filmler, gösterilerden hoşlanırlar ve daha iyi öğrenirler. Sözel öğrenenler ise; yazılı ve sözel deneyimlerden hoşlanırlar, bunları görsel sunulara tercih ederler. Aktif öğrenenler, somut yaşantılarla, deneyimlerle öğrenmeye, öğrenme işine etkin katılmaya önem verirler. Başkalarıyla çalışarak ve denemeler yaparak iyi öğrenirler. Yansıtıcı öğrenenler, öğrenme ortamındaki verileri ayrıntılı bir biçimde analiz etmeye, hakkında düşünmeye ihtiyaç duyarlar, teorik ve kuramsal çalışmaları yeğlerler. (

14 14 Aşamalı öğrenenler, verileri belirli aşamalardan geçerek elde etmeye, adım adım öğrenmeye çalışırlar. Bilgiler arasında bağlar kurmaktan hoşlanırlar. Bütünsel öğrenenler ise; bilgi üniteleri arasındaki bağlantılardan ziyade bütünü görmeye çalışırlar. Sistemli düşünme ve büyük adımlar atarak öğrenme tarzını seçerler. Tümevarımsal öğrenenler, gözlemler, veriler ve ölçüm sonuçları gibi bir bütünün parçalarından yola çıkarak genellemelere ulaşmaya çalışırlar. Tümdengelimsel öğrenenler ise; önce genel kavramlara ilişkin bilgiler edinirler ve bu kavramlardan yola çıkarak ayrıntılara ulaşmaya çalışırlar. Algılayarak öğrenenler, duyu organları aracılığıyla test edilebilen gerçek bilgilerle çalışmayı severler. Bilinen yöntemlerle sorun çözme eğilimindedirler. Sezerek öğrenenler ise; yeniliklerden hoşlanmazlar, ezber yetenekleri zayıftır, dikkatsiz davranabilirler, fakat anlama ve kavramada hızlıdırlar. (Felder, 1995, s23-27) 3.2. Myers & Briggs Öğrenme Stili Sınıflaması ve MBTI Isabel Myers ve Katherina Cook Briggs, öğrenme stilleri modelini oluştururken, Jung un psikolojik tipler kuramından etkilenmişlerdir. Öğrenme stilleri modelinde; dışa dönük, içe dönük, duyumsayan, sezgisel, düşünen, hisseden, muhakeme eden ve algısal olan stil boyutlarından yola çıkarak, 16 adet stil tanımlaması yapmışlardır. Baskın ve çekinik öğrenme stillerini birincil, ikincil, üçüncül, dördüncül derecede etkili olmak üzere birbirleri içerisinde gruplamaya tabi tutmuşlardır. ( Myers in öğrenme stilleri modelinde stillerin özetleri aşağıdaki gibi verilmektedir; Dışa dönük olanlar; denemeler yapar, kendi dışındakilerle ilgilenir, içe dönük

15 15 olanlar; kendi duygu ve fikirlerine odaklanır, sessiz ve yaratıcıdırlar, iç uyum peşindedirler. Duyumsayanlar; pratiktirler, ayrıntıya önem verirler ve gerçekleri tercih ederler, sezenler; sezgilerine güvenirler, olasılıklar ve anlamlar üzerinde yoğunlaşırlar ve yaratıcıdırlar. Düşünenler; şüphecidirler, kurallara ve gerçeklere bağlıdırlar, açık ve kesin amaçları severler, hissedenler; insani ilişkileri göz önüne alırlar, uyum sağlayıcıdırlar, küçük gruplarla çalışırlar ve ikna kabiliyetleri güçlüdür. Muhakeme edenler; planlı, zamanlı çalışırlar, aşama aşama ilerlerler, ayrıntılara ve konuya odaklanırlar, algısal olanlar; uyum sağlayıcıdırlar, hep daha fazlasına ulaşma peşindedirler. (Tekez, 2004, Salter, 2003), ( i-assessment/type-descriptions.htm) Myers&Briggs Type Indicator (Myers & Briggs Tip Belirleyici) kullanılarak, 1986 yılında yapılan 1,5 milyon kişi üzerinde yapılan bir araştırma sonunda; katılımcıların %70 i dışa dönük, % 30 u içe dönük; %70 i duyumsayan ve %30 u da sezgisel öğrenen grubuna girmiştir. Ayrıca dikkat çeken bir diğer bulgu da kadınların %70 i hissedenler, erkeklerin %70 i de düşünenler grubunda yer almışlardır (Gorenova, 2000, s den aktaran, Tekez, 2000, s.19). Kişilik Tipleri Myers & Briggs öğrenme stili modeli birçok alana uyarlanabilecek özelliktedir. Gerek kişilik özellikleri gerekse bireysel tercihler noktasında doyurucu dönütler verebilmektedir. Örneğin bu modelde kişilik özelliklerini belirlemek amacıyla 4 ölçüt kullanılmaktadır: Dışa dönük içedönük; duyusal sezgisel; düşünme hissetme; yargılama algılama

16 16 Her bir ölçüt belirleyici özellikler taşımaktadır. Dışa dönüklük içe dönüklük ölçütü enerji ifadesinin kaynağını ve yönünü temsil eder. Şöyle ki; dışa dönük bir kişi, enerjinin kaynağını ve yönünü dış dünyada bulup, insanlar ve maddeler üzerine yoğunlaşırken, içe dönük bir kişi bunları iç kavram ve fikirler dünyasında bulur. Dışa dönük bireyler, aktivite ve dil üzerinden dış dünyaya bakarlar. Bunlar sosyal, dışa vurumcu, iletişim becerileri gelişmiş ve düşünceden önce eyleme geçen tiplerdir. Dışa dönük tiplerin aksine içe dönük tipler; düşünce ve duygular üzerinden iç dünyaya odaklanırlar. Sessiz ve sakindirler, derin bir konsantrasyon hali yaşayabilirler ve eylemden önce düşünme gereği duyarlar. Duyusallık sezgisellik ölçütü, kişinin bilgiyi algılama yöntemini tanımlar. Duyumsama özelliği fazla olan kişiler görme, duyma, tatma, dokunma ve koklama gibi beş duyularını daha fazla kullanırlar. İçgüdüsel yönü ağır basan kişiler kimi zaman altıncı his diye tanımladığımız, bilinç dışından gelen duyularla algılama yönü gelişmiş kişilerdir. Duyusal tipler; bilinen gerçekler ve tanıdık kavramlar üzerinden deneyim sahibi olmaya çalışırlar. Şimdiki zamanı yaşamaya çalışan bu tipler gerçekçi olmaya, var olan bilgileri kullanmaya eğilimlidirler. Bunların tersine sezgisel tipler; yeni olasılıkları ve fark seçenekleri de hesaba katarak yenilik peşinde koşarlar. Şimdiki zamandan çok gelecek zamana odaklanırlar. İdealist düşünmeye yatkın olup, ilham kaynaklı verileri kullanma eğilimindedirler. Değişimden hoşlanırlar, bizzat değişimin yaratıcısı olmak isterler. Düşünme hisset ölçütü, kişinin bilgiye ulaşma şeklini gösterir. Düşünme kategorisindeki kişiler kararlarını mantık çerçevesinde ve objektif olarak alan insanlardır. Hissetme kategorisindekiler ise kararlarını hislerine dayanarak ve öznel olarak alırlar. Düşünme eğilimli tipler; mantıksal ve nesnel

17 17 değerlendirmeler üzerinden düşünce odaklı eylemler peşindedirler. Olayları analiz etmeye, mantıklı eleştiriler getirmeye, gözlem yapmaya, kanıt bulmaya ve geleceğe ilişkin öngörülerde bulunmaya eğilimlidirler. Hisseden tipler ise; kişisel değerleri göz önünde bulundurarak his odaklı, öznel, kişisel yargılarda bulunmaya eğilimlidirler. Kendi hislerine güvenen, değerleri üzerinden kararlar alan hisseden tipler şimdiki zamana odaklanırlar. Yargılama algılama ölçütü, kişinin aldığı bilgileri nasıl zenginleştirdiğini tanımlar. Yargılama değeri yüksek insanlar, hayatındaki bütün olayları organize eden ve planlarına kesin bir uygunluk içinde hareket eden insanlardır. Algılama değeri yüksek insanlar ise, doğaçlamaya eğilimi olan ve alternatifleri kollayan insanlardır. Yargılayıcı tipler; planlı kararlar alıp, açıkça belli hedeflere yönelirler. Genellikle katı, değişmez yapıda olurlar ve kontrolcü olma eğilimindedirler. Algısal tipler ise; zaman içerisinde hayatı keşfedip, değişimlere açık olarak keşifler yapmaya, anlam arayışı içinde olmaya, kendini olayların akışına bırakmaya, gerçekleşir soruşturmaya eğilimlidirler. (Myers, 1987) Öğrenen Tipleri Myers & Briggs in tanımladığı her bir kişilik tipi, öğretme öğrenme sürecinde farklı eğilimlere sahiptirler (Koçak, 2007, s.16). Dışa dönük öğrenciler başkalarına açıklayarak öğrenirler. Konuyu kendilerine ya da başkalarına açıklamaya çalışmadan, öğrenip öğrenmediklerini anlayamazlar. Bu tip öğrenciler grupla çalışmaktan hoşlanırlar. Sınıf içi ve dışı çalışmalarında grup projeleri dışa dönük öğrenciler için çok uygundur. İçe dönük öğrenciler konuyu bağlayan ve birleştiren çatılar kurmak isterler. Bir içe dönük için bağlantısız parçalar bilgi değildir. Onlar içi bilgi, bağlantılı materyaller ve resmin bütününü görmektir.

18 18 Duyusal öğrenciler düzenli, sıralı, yapılandırılmış sunumlarla daha iyi öğrenirler. Öğretmenin yapacağı sunumlar için planlı gelmesi gerekmektedir. İç güdüsel (sezgisel) öğrenciler resmin bütününü görmek zorundadırlar. Bir konuyu anlamak için çatı oluşturmaları gerekir. İçgüdüsel öğrenciler doğru kavram haritaları ve karşılaştırma tabloları geliştirebilirler. Bu durum duyusal öğrenciler için de geçerlidir. Düşünen öğrenciler ders konu ve hedeflerin açık olmasından hoşlanırlar. Dersin konusunu ve hedeflerini belirten kelimeler kalıplar açık olmalı, kesinlik taşımalıdır. Hisseden öğrenciler grup içinde, özellikle ahenkli gruplarda çalışmaktan hoşlanırlar. Yargılayan öğrencilerin, derste not tutmaları daha etkili öğrenmelerine yardım eder. Algılayan öğrenciler genellikle verilen bir görevi son ana kadar ertelerler. Aslında tembel değillerdir. Aksini bilgiyi son ana kadar araştırırlar. Proje teslimi tarihi belirlemek algılayan öğrencileri hedefte tutar (Koçak, 2007, s.14-17; Kiersey & Bates, 1984; James & Woodsmall, 1988 ; 16 Öğrenme Tipleri Myers & Briggs tarafından geliştirilen öğrenme stili modeli kişilik tiplerinden yola çıkarak 16 farklı öğrenme stili sınıflaması yapmaktadır. Aşağıdaki tabloda görüleceği üzere; Dışa dönük içedönük, duyusal sezgisel, düşünen hisseden, yargısal algısal kişilik tipleri, birleşimler oluşturarak 16 öğrenme stilini meydana getirmektedir.

19 19 Tablo 4: Myers & Briggs Öğrenme Tipleri İşaretler: I: içe dönük, S: duyusal, T: düşünen, J: yargılayan, F: hisseden, N: sezgisel, E: dışa dönük, P: algılayan Tabloda INFP öğrenme stili taranmış durumdadır. Bu öğrenme stili, içedönük-sezgisel-hisseden-algılayan öğrenenlere karşılık gelmektedir. INFPler, enerjilerini daha çok iç dünyalarına, duygu ve düşüncelerine yöneltirler. İnandıkları, değer verdikleri fikirlerin bir parçası olma eğilimindedirler. Çok güçlü inançları vardır. Bireyler arası ilişkilere büyük önem verirler. Eyleme geçmek için yapacakları şeyin kendileri için anlamlı olmasına ve bir amaca hizmet etmesine önem verirler. Şekil 3: Myers & Briggs ENFP Öğrenme Tipi Açıklaması ENFP Dikkatin odaklamanın iki farklı yolu Bilgi edinmenin iki farklı yolu dan uyarlanmıştır. Dışa dönük İçedönük Dış dünyaya, kişilere ve şeylere İç dünyalarına odaklanırlar, kendi Aynı şekilde, odaklanmay tablodaki ı tercih ederler diğer öğrenme stilleri de tanımlanmıştır. duygu ve düşüncelerine Her bir yönelirler birey, tanımlı 16 öğrenme stilinden birine sahip olmakta ve bu öğrenme stili de 4 farklı Duyusal Sezgisel kişilik tipinin Beş duyu birleşiminden organından gelen meydana verileri gelmektedir. İç görüleri kuvvetli olup, olasılıkları göz değerlendirmeyi tercih ederler önüne alırlar ve geleceğe odaklanırlar Karar vermenin iki farklı yolu Dış dünyayı ele almanın iki farklı yolu Düşünen Nesnel, mantıklı kararlar almayı, olayları analiz etmeyi tercih ederler Duygusal Değerlerine önem verirler, dış dünyaya karşı duyarlıdırlar Myers & Briggs tarafından tanımlanan 16 öğrenme stiline ilişkin açıklamalar Yargılayanlar Algılayanlar aşağıdaki Yaşamı gibidir: planlı ( ve düzenli, sürprizsiz bir Hata yapmak istemezler, esnek ve biçimde yaşamayı tercih ederler kendiliğinden olmayı tercih ederler

20 20 ESTP dışadönük, duyusal, düşünen, algılayan Sözel iletişime güçlü eğilimleri olan ESTPler, dış dünyaya yönelik eylemleri severek uygularlar. Kendileri dışındaki dünyaya yönelirler. Problem çözümünde aktif olmayı ve gerçekleştirilebilir ideallerle uğraşmayı tercih ederler. Hareket odaklı sorun çözmeyi ve örgütlemiş pratik konuları öğrenmeyi tercih ederler. INFJ içedönük, sezgisel, hisseden, yargılayan İçedönüklük özelliği güçlü olan INFJ ler, duygu ve düşünce dünyasında gezinmeyi severler. İnsanlarla ilişkilerinde, duyguları, düşünceleri, değerleri, tutumları, inançları önemli etkenlerdir. Değer ve inançlarına çok önem verirler. İnsanlara karşı anlayışlıdırlar. ENFJ dışadönük, sezgisel, hisseden, yargılayan Tıpkı ESTPlerde olduğu gibi dış dünyayla ilgilidirler. Bireysel ilişkileri güçlendirmeye çalışırlar. Planlı ve düzenli yaşarlar. Kendi değerleri doğrultusunda bireysel gelişimlerini sürdürmek isterler. ISTP içedönük, duyusal, düşünen, algılayan Enerjilerini daha çok iç dünyalarına, muhtemelen duygu ve düşüncelerine yöneltirler. Eşyaların nasıl çalıştıklarını öğrenmeye çalışırken, içinde bulundukları durumu analiz etme eğilimindedirler. Kompleks ve beceri gerektiren problemlerin çözümünden hoşlanırlar. Elle tutulabilecek, somut çözümleri olan sorunlarla uğraşmayı tercih ederler. ENTJ dışadönük, sezgisel, düşünen, yargılayan Enerjilerini daha çok dış dünyaya yönelten ENTJler, hareketi ve sözel iletişimi severler. Kurallar koymaya, yapısal organizasyonlar oluşturmaya, kendi yaşantılarını örgütlemeye yatkındırlar. Öz kontrol becerilerini iyi kullanarak, ulaşılabilir hedefler oluşturmayı ve onları gerçekleştirmek için yeni yollar bulmayı severler. ISFP içedönük, duyusal, hisseden, algılayan

21 21 Enerjilerini daha çok iç dünyalarına, kendi duygu ve düşüncelerine yöneltirler. Fikirlere, inançlara ve bunların parçası olmaya önem verirler. Diğer kişilere karşı duyarlı bir biçimde yaklaşma eğilimindedirler. Kendi deneyimleri ve değer verdiği insanların düşünceleri onlar için önemlidir. ENTP dışadönük, sezgisel, düşünen, algılayan Enerjilerini daha çok dış dünyaya, eylemlere ve bireyler arası sözel iletişime yöneltirler. Yaratıcıdırlar. Olayları, olguları farklı açılardan görmeye, yapılmamışı yapmaya, denenmemişi denemeye yatkındırlar. ENTPler statükoya karşı çıkma eğilimindedirler. ISFJ içedönük, duyusal, hisseden, yargılayan Enerjilerini daha çok iç dünyalarını, duygu ve düşüncelerine odaklarlar. Çevrelerinde olan biteni açık ve net bir şekilde anlamak isterler. Bu özelliklerinden dolayı karşılaştığı duygu ve düşüncelere ilişkin anlam çözümleme çalışmalarına yatkındırlar. Ciddi, sakin, sabırlı, çevrelerine duyarlı ve sadık bireyler olma eğilimindedirler. ESTJ dışadönük, duyusal, düşünen, yargılayan Enerjilerini daha çok dış dünyaya, sözel iletişime ve eylemlere yöneltirler. Organze çalışmayı tercih ederken mantıklı açıklamalar getirme gereksinimi duyarlar. Şimdiki zamana ve şimdiki zamanda olan olaylara odaklanma eğilimindedirler. Daha önce çözülmüş, pratik sonuçları olan, mantıklı örgütlü bir sıra içerisindeki planlı etkinliklerden hoşlanırlar. INFP içedönük, sezgisel, hisseden, algılayan Enerjilerini daha çok iç dünyalarına, duygu ve düşüncelerine yöneltirler. İnandıkları, değer verdikleri fikirlerin bir parçası olma eğilimindedirler. Çok güçlü inançları vardır. Bireyler arası ilişkilere büyük önem verirler. Eyleme geçmek için yapacakları şeyin kendileri için anlamlı olmasına ve bir amaca hizmet etmesine önem verirler.

22 22 ESFP dışadönük, duyusal, hisseden, algılayan Enerjilerini daha çok dış dünyaya, bireyler arası ilişkilere ve aktif eylemlere yöneltirler. İşbirlikli çalışmaya yatkındırlar ve yapacakları şeyi bir an önce yapıp bitirmek eğilimindedirler. Hareketli bir yaşam sürmek ve bu yaşam içerisinde olabildiğince yaratıcı deneyimler yaşamak isterler. Acil ve hemen çözülmesi gereken sorunlarla uğraşma eğilimindedirler. INTJ içedönük, sezgisel, düşünen, yargılayan İç dünyalarına, duygu ve düşüncelerine odaklanırlar. Yeni fikirlere ulaşmak için, kendi iç dünyalarındaki imgelere başvururlar. Olasılıklar ve farklı bakış açılarına yönelirler. Düşüncelerini uygulamaya geçirmek için planlar yapma, stratejiler geliştirme eğilimindedirler. ESFJ dışadönük, duyusal, hisseden, yargılayan Dış dünyaya yönelirler, eylemlere ve kişiler arası iletişime önem verirler. İşbirlikli çalışmaya yatkın olup, takım ruhu oluşturmak, ortak hareket etmek, bireyler arası uyum ilişkileri göstermek eğilimindedirler. Kendileri dışındakı insanları cesaretlendirmeye, onlarla ilgilenmeye eğilimlidirler. INTP içedönük, sezgisel, düşünen, algılayan Daha çok iç dünyalarına yönelirler, duygu ve düşünceleri onlar için önemlidir. Kendi fikirlerini yapılandırmaya, örgütlemeye yatkındırlar. Yeni, kuramsal açıklamalar peşinde koşma, özgün bilimsel araştırmalar yapma eğilimindedirler. Karmaşık ve zor sorunlar, yeni durumlar karşısında kalmak onlar için sorun değildir, bilakis karmaşık problemlerle uğraşmayı tercih ederler. ENFP dışadönük sezgisel, hisseden, algılayan Dış dünyaya odaklanmaya yatkın olan ENFPler, sözel iletişim kurmaya ve aktif eylemlerin parçası olmaya çalışırlar. Kendi potansiyellerini geliştirmek isterler. Yeni durumlar karşısında olasılıkları düşünmeye ve yaratıcı çözümler bulmaya

23 23 yatkındırlar. Yaşantılarının çeşitlilik içermesini isterken, aktif deneyim sahibi olma eğilimindedirler. ISTJ içedönük, duyusal, düşünen, yargılayan Daha çok iç dünyalarına yönelen ISTJler, duygu ve düşünce dünyalarında gezinirler. Onlar ulaştıkları bilginin açık ve net olmasını tercih ederler. Öyle olmaması durumunda, kendi düşünceleri yoluyla ulaştıkları bilgiyi kendileri için anlamlı kılmak için, karanlık noktaları aydınlatmaya çalışırlar. Amacı olan eylemlere girişirler. Kendi deneyimlerine güvenirlerken, geleceğe ilişkin öngörebilecekleri, açık ve net hedefler koymaya çalışırlar. ( Myers & Briggs Tip Belirleyici, 16 öğrenen tipini saptamaktadır. Bu öğrenenlere uygun meslekler aşağıdaki tabloda örneklenmiştir. Tablo 5: Öğrenme Tipi Meslek İlişkisi IS I T E J IS I F E J IN I F E J IN I T E J Müfettiş Koruyucu Danışman, avukat Lider IS E T I P IS E F I P IN E F I P IN E T I P Zanaatkar Bestekar Doktor Mimar ES E T I P Girişimci, orgazatör ES E F P I Artist, Müzisyen EN E F I P Avukat, savunmacı EN E T I P Mucit ES I T E J ES I F E J EN I F E J EN I T E J Şef Tedarikçi Öğretmen Mareşal Kaynak: MBTI Myers & Briggs Type Indicator Myers&Briggs Tip Belirleyici; öğrenme stili araçları içerisinde en yaygın kullanım alanına sahip olandır. Günümüzde, Birleşik Devletler de mesleki eğilimleri belirleme amacıyla hemen hemen tüm sektörlerde sıklıkla kullanılmaktadır.

24 24 Bireylere ve iş sahiplerine birçok yönden tanımlayıcı bilgiler vermesi tercih edilmesini sağlamaktadır. Günümüzde yaşamın birçok alanında uygulanmak üzere geliştirilmiş belirleme araçları geliştirilmiştir. Bireysel ve kurumsal kullanım için geliştirilen ölçme araçları belli bir ücret karşılığında kullanılabilmektedir. Ekonomik getirisi olması nedeniyle, Myers&Briggs Tip Belirleyicinin birçok çeşidi bulunmakta ve zaman içerisinde geliştirilmesine devam edilmektedir Lawrance Öğrenme Tipi Modeli Isabel Myers in çalışmalarına dayalı olarak Lawrance (1982), Carl Jung un dört öğrenme boyutuyla şekillendirdiği 16 farklı öğrenen tipi belirlemiştir. Dışa dönükten içe dönüğe, bireyin doğal ilgileri; düşünenden hissedene, bireyin değer ve sorumlulukları; duyguludan sezgiliye, bireyin somut ya da soyut tercihleri; eleştiriciden algılayıcıya, bireyin çalışma alışkanlıklarından oluşan öğrenme tipi tanımlamaları yapmıştır (Ağca, 2004, s.34). 4 başlık altında toplanan tip sınıflamasına ilişkin açıklamalar aşağıdaki gibidir: Hisseden tipler: diğer insanlarla ve onların duygularıyla çok fazla ilgili olma eğilimindedirler. İnsanları en olmadık durumlarda bile hoş tutmayı severler. Uyumu severler ve uyuma ihtiyaç duyarlar. Genelde kararlarının başkaları tarafından etkilenmesine izin verirler. İnsanlarla iç içedirler ve sempatiktirler. Düşünen tipler: duygularını rahatlıkla ifade edemezler. İşleri mantıklı bir sıraya koyar ve analiz ederler. Kişisel olmayan kararlar verme eğilimindedirler. Adil davranılma konusunda hassastırlar. Katı fikirlidirler.

25 25 Duygulu tipler: işleri kurulu olduğu şekliyle yapmayı severler ve genellikle sonuçlara adım adım ulaşırlar. Hassas, titiz işlerde iyi olma ve çalışma süresi önceden belirlendiğinde daha sabırlı çalışma eğilimindedirler. Sezgili tipler: yeni problemler çözmekten hoşlanırlar. Sonuçlara oldukça hızlı ulaşırlar. İyi ya da kötü, ilhamlarına göre hareket ederler. Molalarda bile enerjik bir şekilde çalışırlar. Karmaşık durumlarda sabırlıdırlar (Karakış, 2006, s.70) Sarasin in Öğrenme Stili Sınıflaması Jim Sarasin, öğrenme stilleri tanımları içinde genel kabul gören, işitsel, görsel ve Kinestetik öğrenme stili sınıflamasına açıklamalar getirmektedir. Sarasin e göre; işitsel öğrenenler, en iyi işiterek öğrenirlerken, görsel öğrenenler; verileri değişik biçimlerde gördüğünde en iyi öğrenirler. Dokunsal/Kinestetik öğrenenler ise; öğrenme sürecinin içinde etkin olmayı, fiziksel etkinlikler yoluyla çalışmayı severler (Sarasin, 1999). İşitsel öğrenenler; yansıtıcı, bağımsız, başarı odaklı, bellek odaklı, beceri odaklı ve yarışmacı özelliklere sahiptirler ( Bunlar; En iyi işiterek öğrenirler o Konferanslardan, ses kasetlerinden vs. Kolayca dikkati dağılabilir o Müzik veya gürültüde Yalnız ve yüksek sesle konuşabilir Sınıf içi tartışmalara katılır o Düşüncelerini anlatmadan önce zamana gereksinim duyar Dersleri kayıt cihazına kaydeder ve daha sonra dinler Bellek destekleyici araçları kullanılar

26 26 Görsel öğrenenler; bütüncül, somut, aktif, etkileyici, kavram odaklı ve duyarlı öğrenenlerdir. Bunlar; Grafiklerden, resimlerden, diyagramlardan hoşlanırlar Sözel öğretimi zor bulurlar Okumaktan hoşlanırlar (genellikle imlası iyi olanlardan) Genellikle organizedirler El yazısı güzeldirler Detaylı notlar alabilirler Dokunsal / Kinestetik öğrenenler; bağımlı ve bağımsız çalışabilirler, yaratıcıdırlar, davranışlara göre karar verirler, etkileşime gereksinim duyarlar, doğaya yönelirler, duyuları güçlüdür ve etkindirler. Bunlar; Fiziksel hareketten hoşlanırlar ve edindikleri bilgiyi uygulamaya koymak isterler. Daha az anlam içeren metinleri okumak isterler. Aslında okuma dışında diğer etkinlikler onlar için daha caziptir. Ellerini ustaca kullanabilirler. Tabiri caizse ellerini konuştururlar. Fizikler sorunlar karşısında çok iyi ve anlık tepkiler verebilirler. Beyin ve vücut eşgüdümleri gayet iyidir Vermunt Öğrenme Stili Sınıflaması Leiden Üniversitesi akademisyenlerinden Jean D. Vermunt un öğrenme stillerine ilişkin hazırladığı modelde; anlam yönlendirmeli, uygulama yönlendirmeli, yeniden oluşturma yönlendirmeli ve yönlendirmesiz olmak üzere 4 boyut bulunmaktadır.

27 27 Vermunt un öğrenme stillerinin içeriğindeki, mental öğrenme modelleri, öğrenme alıştırmaları, düzenleme ve işleme stratejileri aşağıdaki tabloda birbirleriyle olan ilişkileri verilerek gösterilmektedir; Şekil 3: Vermunt s model of learning styles (1998) Mental öğrenme modelleri Düzenleme stratejileri İşleme stratejileri Öğrenme alıştırmaları Kaynak: Price and Richardson, Mc Carthy 4MAT Öğrenme Stili Modeli Bernice McCarthy, altı aylık bir çalışma sonunda hazırladığı öğrenme stilleri modelinin kuramsal temellerini, Hunt (1964), Kolb (1983), Lawrence (1982), Jung (1976) ve Symon-Byram ın (1977) yapmış oldukları çalışmalara dayandığını ifade etmektedir. McCarthy, hazırladığı öğrenme stili modelinde, Kolb öğrenme stili modelini 4MAT öğrenme sistemi olarak geliştirerek öğrenme stillerinin sağ/sol beyin yarıküreleri ile ilişkisini ve her bir öğrenme stiline sahip öğrencilerin öğrenirken cevaplamak istedikleri niçin, ne, nasıl, ise sorularının önemini ortaya koymaya çalışmış ve öğrenme stillerini dört gruba ayırmıştır (McCarthy, 1987, s1-68 den aktaran, Karakış, 2006).

28 28 McCarthy (1987), öğrenme stili bağlamında bireyleri imgesel, analitik, sağduyulu ve dinamik olmak üzere 4 gruba ayırmıştır. İmgesel öğrenenler; bilgiyi somut yaşantı yoluyla algılar, yansıtıcı gözlem yoluyla işlerler. İmgesel öğrenenler, problemlerle kişisel olarak ilgilenmek isterler. Problemin o andaki karmaşıklığına çözüm bulmak için sistematik ve bilimsel tercih yerine sezgilerine dayanan bir yaklaşımı tercih ederler. Bilgilerin basitten karmaşığa doğru verilmesini tercih ederlerken, niçin sorusuna yanıt ararlar. Öğrendiklerinin iç yüzünü kavramaya, bu konuda düşünmeye önem verirler. Uyum içerisinde çalışırlar. İmgesel öğrenenler, yenilikçidirler ve oldukça iyi denilebilecek hayal güçleri vardır. Fikir alış verişinde bulunabilecekleri gruplarla verimli çalıştıkları ve kişiler arası görüş alışverişine olanak sağlayan tartışma yöntemini tercih ederler. Analitik öğrenenler; bilgiyi soyut kavramsallaştırma yoluyla algılar, yansıtıcı gözlem yoluyla işlerler. Analitik öğrenenler, karşılaştıkları bilginin doğruluğunu değerlendirerek, yaşantılar, fikirler yoluyla düşünerek öğrenirler. Sistematik düşünceye önem verirler ve ayrıntılardan hoşlanırlar. Olayların özünü kavramayı ve bilgiyi kritik ederek kendi bilgileri ve yeni bilgileri analiz ederler. Anlatım yönteminin uygulandığı geleneksel sınıflardan hoşlanan analitik öğrenenler, ders kitaplarının izlendiği öğretim ortamında ne sorusuna yanıt ararlar. Sağduyulu öğrenenler; bilgiyi soyut kavramsallaştırma yoluyla algılar, aktif yaşantı yoluyla işlerler. Sağduyulu öğrenenler, kuram ve uygulamayı bütünleştirirler. Teorileri test ederek öğrenirler. Faydaya ve sonuca ulaşmaya önem verirler. Problem çözmede iyidirler ve problemleri başkasının değil

29 29 kendilerinin çözmesini isterler. Deney yaparlar ve yaptıkları deney üzerinde fikir yürütürler, fikirleri pratiğe dökerler. Öğrenirken nasıl sorusuna yanıt ararlar. Dinamik öğrenenler ise; bilgiyi somut yaşantı yoluyla algılar, aktif yaşantı yoluyla işlerler. Dinamik öğrenenler, izlemek yerine aktif olarak faaliyette bulunarak öğrenmeyi tercih ederler. Yeni şeyler konusunda heyecanlı ve değişikliklere karşı uyumludurlar. Değişikliklerden ve risk almaktan hoşlanırlar. Bu tip öğrenme stiline sahip olan bireyler için okul can sıkıcıdır. Öğrenirken ise sorusuna yanıt ararlar. (Karakış, 2006, s.69-70) 3.7. Grasha ve Reihmann Öğrenme Stili Modeli Tony Grasha ve Reihman, lise öğrencilerinin sınıf çevresindeki sosyal ve duyuşsal bakış açıları yoluyla bireysel öğrenme yaklaşımlarını araştırmışlardır. Araştırmaları sonucunda üç boyutlu öğrenme stili modelini geliştirmişlerdir. Bu modelde; katılımcı kaçınan, işbirlikli yarışmacı ve bağımlı bağımsız öğrenenlerin ayrımından söz edilmektedir (Güven, 2004, Tekez, 2004, Karakış, 2006) Katılımcı öğrenme stiline sahip bireyler; öğrenmeye isteklidirler ve bilgiyi edinme yollarında isteyerek ilerlerler, sınıf ortamından hoşlanırlar ve uyum sağlarlar. Kaçınan öğrenme stiline sahip bireyler ise; öğrenmeye karşı isteksizlik gösterirler, sınıf ortamından hoşlanmazlar ve öğrenme sürecinde uyumsuzluk gösterirler. İşbirlikli öğrenme stilindeki bireyler; öğrenme etkinliklerini paylaşmayı tercih ederler, grup çalışmalarından hoşlanırken, yarışmacı öğrenme stilindekiler, ben merkezli hareket etme tarzına sahiptirler, grup oyunlarından ve yarışmalarından hoşlanırlar, rekabet ortamı hazırlayan ve kazanmaya dönük etkinliklere isteyerek katılırlar.

30 30 Bağımlı öğrenme stiline sahip bireyler; bir rehberin kılavuzluğunda öğrenmeyi tercih ederler, öğrenme için destek ve dışsal motivasyona ihtiyaç duyarlar, öğrenmelerinden sorumlu olmak istemezler ve liderleri izleme eğilimindedirler. Bağımsız öğrenme stiline sahip bireyler ise; daha çok bireysel çalışmalara yönelirler, kendi öğrenmelerinden sorumlu olup, özgür düşünebilme yetisine sahiptirler, karmaşık öğrenme görevlerinin üstesinden gelebilirler Curry Öğrenme Stili Modeli Curry (1983), öğrenme stilini, merkezden dışa doğru dört boyutu olan Soğan Modeli adını verdiği modelle açıklamaktadır (Ekici, 2001, s.63 ten Aktaran, Karakış, s. 77). Bu boyutlar; kişilik, bilgiyi işleme, sosyal etkileşim ve öğrenimsel tercihtir. Kişilik; Diğer boyutlar arasında merkezi bir konuma sahip ve göreli olarak değişmez unsurlardan oluşan kişilik boyutu, bilgiyi kazanmada ve bütünleştirmede tercih edilen yaklaşımlar üzerinde temel kişilik özelliklerinin değerlendirildiği boyuttur. Bilgiyi işleme boyutu; bilgiyi özümlemede bireyin tercih edeceği zihinsel yaklaşımları ifade eder. Sosyal etkileşim boyutunda; öğrencilerin sınıf içinde nasıl etkileşimde bulunduğu üzerinde durulmaktadır. Öğrenme stili modelinin dış kabuğunu oluşturan Öğrenimsel tercih boyutu ise; öğrencinin öğrenme için tercih ettiği çevresel koşulları içerir. Sadler ve Simith (1996), öğrenme stillerini tanımlamaya dönük olarak Curry nin Soğan Modeli ni geliştirmişlerdir. Kuramcıların öğrenme stillerine ilişkin geliştirmiş oldukları soğan modeli nde, öğrenme stilleri ve ilişkili oldukları kavramlar ilişki derecesine göre aşağıdaki biçimde gösterilmektedir:

31 31 Öğrenme tercihleri Öğrenme stratejileri Öğrenme stilleri Bilişsel stratejiler Bilişsel stil Kişilik alanı Sadler Smith, 1996, s.186 dan uyarlanmıştır.

32 32 Sonuç Eğitim öğretim ve öğrenme süreci bireyi hedef almaktadır. Bireyi hedef alan süreçlerin istenilen amaca ulaşabilmesi için bireyin yeterli düzeyde tanınması, eğitim öğretim programlarının bu tanıma ölçüsünde ele alınması gerekebilir. En az öğrenme stili kadar kişinin en iyi öğrendiği ortamın hazırlanması da öğrenmeyi etkilemektedir. Sese, ışığa, ısıya ve çevredeki insanlara kadar birçok etmen öğrenmeyi etkilemektedir. Tek başına mı, küçük veya büyük grupla mı iyi öğreniyor? Öğretmeni mi yoksa arkadaşı mı tercih ediyor? Yaşıtlarıyla mı yoksa büyüklerle mi iyi öğreniyor? Günün hangi saatine, yoksa gece mi iyi öğreniyor? Hangi dersler günün hangi saatine konmalı? Zamanla öğrenme ortamına ilişkin bu tercihlerde farklılıklar olabilir. Her bir birey kendine özgü fiziksel, bilişsel, duygusal ve daha başka özellikleriyle eğitim öğretim ortamında yer bulmaktadır. Öğretim etkinliklerinden en iyi verimin alınabilmesi için, bireyin öğrenme özelliklerinin saptanması ve öğrenme sürecinde bireye özgü özellikleri işe koşacak faaliyetlerin düzenlenmesi gerekmektedir. Her bir birey kendine özgü öğrenme stillerine sahiptir. Bireye özgü öğrenme stillerinin gerek birey gerekse eğitimci tarafından saptanması şüphesiz öğretim etkinliklerinin hazırlanmasında ve uygulanmasında iyi sonuçlar doğuracaktır. Öğrenme stillerinin öğrenilmesi bütün öğrencilerin başarısını arttırdığı gibi, başarısız öğrencilerin başarılarını da arttırır. Ancak bunun için öğretimsel işlemlerin ve öğretim çevresinin bulgulara göre yeniden düzenlenmesi gerekir. Öğretme öğrenme sürecinde öğretmenler başat aktörler arasındadır.

33 33 Öğrencilerin öğrenme stillerinin saptanmasının yanında öğretmenlerin de öğretme stilleri dikkate alınmalı mıdır? Ayrıca, acaba öğretmenler kendi öğrenme stillerine uygun mu öğretiyorlar? Bu konudaki bulgular (sessizlik ve otoriter olma dışında) aynı stilde öğretmediklerini gösteriyor. Yapılan araştırmalarda, öğretmen/öğrenci stili eşlemesi yapıldığında akademik başarının artıp artmayacağına ilişkin kesin bir bulguya ulaşılamamıştır. Öğrenme stillerinin birey ve eğitimciler tarafından saptanmasının önemli bir kazanımı da, bireylerin kendilerini daha iyi tanıyabilmelerine, gerçekleştirebilmelerine ve öğrenmeyi öğrenme etkinliklerinde bulunmalarına olanak verebilecek olmasıdır.

34 34 KAYNAKÇA Birkey, Richard C., and Joseph J. Rodman Adult Learning Styles and Preference for Technology Programs, National University Research Institute Brown, E., Cristea, A., Stewart, C., & Brailsford, T. (2005). Patterns in Authoring of Adaptive Educational Hypermedia: A Taxonomy of Learning Styles. Educational Technology & Society, 8 (3), (Erişim Tarihi: ) Carbo, M An analysis of the relationships between the modality preferences of kindergarteners and selected reding treatments as they affect the learning of a basic sight-word vocabulary. Ed.d. dissertation. St.John s University Felder, Richard M., Eunice R. Henriques,1995, Learning And Teaching Styles İn Foreign And Second Language Education, Foreign Language Annals, 28. No:1, 1995, Pp Güven, Meral, 2004, Öğrenme Stilleri ve Stratejileri Arasındaki İlişki, Anadolu Üniversitesi Yayınları, James, W. B., & Blank, W. E. (1993). Review and critique of available learningstyle instruments for adults. New Directions for Adult and Continuing Education, 59, Peker, Murat, 2003, Kolb Öğrenme Stili Modeli, Milli Eğitim Dergisi, Sayı; 157 Personalisation and Trails in Self e-learning Networks, Kevin Keenoy, Mark Levene and Don Peterson, Birkbeck College and Institute of Education, University of London, 2004 Riding, R. & Rayner, S. (1998). Cognitive Styles and Learning Strategies. London: David Fulton Publishers Ltd.

35 35 Salter, Daniel W., Log-Linear Techniques Fort He Analysis Of Categorical Data: A Demonstration With The Myers-Briggs Type İndicator, Measurement And Evaluation Counseling And Developing, July 2003, Volume 36 Sarasin, Lynne Celli. (1999) Learning Style Perspectives, Impact in the Classroom. Madison, WI: Atwood Publishing. ( Erişim Tarihi: ) Tekez, Sema, 2005, Genel Lise Öğrencilerinin Öğrenme Stilleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi mid (erişim Tarihi: ) Learning styles and pedagogy in post 16 learning A systematic and critical review, 2004, Learning and Skills Research Centre, ( Erişim Tarihi: ) (Erişim Tarihi: ) (Erişim Tarihi: ) (Erişim Tarihi: ) ( Erişim Tarihi: ) ( Erişim Tarihi: ) ( Erişim Tarihi: ) ( Erişim Tarihi: ) ( Erişim Tarihi: )

36

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır.

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. KAVRAMLAR Büyüme ve Gelişme Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. Büyüme Büyüme, bedende gerçekleşen ve boy uzamasında olduğu gibi sayısal (nicel) değişikliklerle ifade edilebilecek yapısal

Detaylı

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET DOI= 10.17556/jef.54455 Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 Genişletilmiş Özet Giriş Son yıllarda

Detaylı

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi özcan DEMİREL 1750 Üniversiteler Yasası nın 2. maddesinde üniversiteler, fakülte, bölüm, kürsü ve benzeri kuruluşlarla hizmet birimlerinden oluşan özerkliğe ve kamu

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİ Akdeniz Müftülüğü

YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİ Akdeniz Müftülüğü YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİ Akdeniz Müftülüğü YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİNİN TANIMI Yetişkinler din eğitimi kavramını tanımlayabilmek için önce yetişkinler eğitimini tanımlayalım. En çok kullanılan ifade ile yaygın

Detaylı

Geleceğin Dersliğini Tasarlamak

Geleceğin Dersliğini Tasarlamak Geleceğin Dersliğini Tasarlamak Mehmet MUHARREMOĞL Ulusal Koordinatör mmuharremoglu@meb.gov.tr Zehra SAYIN Teknik Koordinatör zehrasayin@meb.gov.tr Projenin yasal çerçevesi itec Projesi 7. ÇP Bilgi ve

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 18 (2012) 287-291 287 KİTAP İNCELEMESİ Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri Editörler Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice

Detaylı

Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları ve Çözümleri Tartıştılar

Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları ve Çözümleri Tartıştılar 2013 / 2014 SAYI: 04 Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları ve Çözümleri Tartıştılar Haftanın Bazı Başlıkları Sağ ve Sol Beynin Şifreleri Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

Kendi kendini kontrol edebilen, zamanı iyi yöneten, yalnız çalışmaktan hoşlanan, Bilgisayar kullanama yeterliliklerine sahip,

Kendi kendini kontrol edebilen, zamanı iyi yöneten, yalnız çalışmaktan hoşlanan, Bilgisayar kullanama yeterliliklerine sahip, ÖĞRETİM TASARIMI Web tabanlı öğretim ortamlarının iki önemli unsuru Horton (2001) tarafından açıkça belirtilmiştir. Bunlardan ilki ideal öğrenci, ikincisi ise ideal eğitimdir. Bu iki unsur arasındaki ilişkinin

Detaylı

Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları

Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Tasarım Psikolojisi SEÇ356 Seçmeli 2 0 0 2 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları. Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA

EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları. Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin; Öğretmenlik mesleği ile tanışmalarını, Öğretmenliğin özellikleri

Detaylı

Yaşam Dönemleri ve Gelişim Görevleri Havighurst'un çeşitli yaşam dönemleri için belirlediği gelişim görevleri

Yaşam Dönemleri ve Gelişim Görevleri Havighurst'un çeşitli yaşam dönemleri için belirlediği gelişim görevleri Yaşam Dönemleri ve Gelişim Görevleri Havighurst'un çeşitli yaşam dönemleri için belirlediği gelişim görevleri Gelişim psikolojisi, bireylerin yaşam boyunca geçirdiği bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal

Detaylı

Öğretim Tasarımında ASSURE Modeli The Heinich, Molenda, Russell and Smaldino Model

Öğretim Tasarımında ASSURE Modeli The Heinich, Molenda, Russell and Smaldino Model 1 Öğretim Tasarımında ASSURE Modeli The Heinich, Molenda, Russell and Smaldino Model ASSURE modeli, öğretmenlerin sınıflarında kullanmaları için değiştirilmiş bir Öğretim Sistemi Tasarımı (ISD) sürecidir.

Detaylı

KAR YER GÜNLER PROJES. Murat F DAN

KAR YER GÜNLER PROJES. Murat F DAN KAR YER GÜNLER PROJES Murat F DAN 2012-2013 AYBASTI ANADOLU L SES KAR YER GÜNLER PROJES PROJE SAH OLAN OKUL AYBASTI ANADOLU L SES PROJEN N ADI KAR YER GÜNLER PROJEN N AMACI rencilerin meslekleri her yönüyle

Detaylı

Kaynaştırma Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ. eskemre@gmail.com

Kaynaştırma Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ. eskemre@gmail.com Kaynaştırma Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ eskemre@gmail.com Kaynaştırma Özel Gereksinimli Bireylerin Eğitim Ortamları Tam zamanlı genel eğitim sınıfı Öğretmene danışmanlık sağlandığı tam zamanlı

Detaylı

BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ

BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ Dr. Ayhan HELVACI Giriş Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda yapılan eğitim birçok disiplinlerden

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel Esaslar Amaç Madde 1- (1)Bu

Detaylı

SPOR KULÜBÜ HİZMET PROGRAMI

SPOR KULÜBÜ HİZMET PROGRAMI SPOR KULÜBÜ HİZMET PROGRAMI Sporculara Zihin antrenmanları, tüm çalışanlara ekip ruhu içerisinde sporcu motivasyonuna katkı sağlama, teknik ekibe psikolojik yönetim tarzları konusunda destek olamyı amaçlayan

Detaylı

ALOHA MENTAL ARİTMETİK TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ TÜRKKAN EĞİTİM HİZMETLERİ TURİZM TEKSTİL VE İNŞAAT SANAYİ TİCARET LTD. ŞTİ.

ALOHA MENTAL ARİTMETİK TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ TÜRKKAN EĞİTİM HİZMETLERİ TURİZM TEKSTİL VE İNŞAAT SANAYİ TİCARET LTD. ŞTİ. ALOHA MENTAL ARİTMETİK TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ TÜRKKAN EĞİTİM HİZMETLERİ TURİZM TEKSTİL VE İNŞAAT SANAYİ TİCARET LTD. ŞTİ. ŞİRKET PROFİLİ Aloha International SDN BHD. 1993 yılında Malezya da kurulan 5 kıtada,

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

ÇEVRE KORUMA TEMEL ALAN KODU: 85

ÇEVRE KORUMA TEMEL ALAN KODU: 85 TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ () TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ ÇEVRE KORUMA TEMEL ALAN KODU: 85 ANKARA 13 OCAK 2011 İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM: ÖĞRENİM ALANLARI VE ÇALIŞMA YÖNTEMİ...3 1.1.ISCED 97

Detaylı

İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları

İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İngilizce İletişim Becerileri II ENG 102 Bahar 2 2 0 3 4 Ön Koşul

Detaylı

ÖZEL VEGA OKULLARI OYUN SANDIĞIM SORGULAMA ÜNİTESİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA

ÖZEL VEGA OKULLARI OYUN SANDIĞIM SORGULAMA ÜNİTESİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA ÖZEL VEGA OKULLARI OYUN SANDIĞIM SORGULAMA ÜNİTESİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA KENDİMİZİ İFADE ETME BİÇİMİMİZ: Düşünceleri duyguları, doğayı, kültürü, inançları, değerleri keşfetme ve ifade etme yollarını

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENİ

FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantık ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantık

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

YÖNETMELİK. a) Çocuk: Daha erken yaşta ergin olsa bile 18 yaşını doldurmamış kişiyi,

YÖNETMELİK. a) Çocuk: Daha erken yaşta ergin olsa bile 18 yaşını doldurmamış kişiyi, 27 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28246 Bingöl Üniversitesinden: YÖNETMELİK BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK ARAŞTIRMA VE REHBERLİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

Anaokulu /aile yuvası anketi 2015

Anaokulu /aile yuvası anketi 2015 Anaokulu /aile yuvası anketi 2015 Araştırma sonucu Göteborg daki anaokulları ve aile yuvaları ( familjedaghem) faaliyetlerinde kalitenin geliştirilmesinde kullanılacaktır. Soruları ebeveyn veya veli olarak

Detaylı

Otizm lilerin eğitim hakkı var mıdır? Nedir ve nasıl olmalıdır?

Otizm lilerin eğitim hakkı var mıdır? Nedir ve nasıl olmalıdır? Nisan, 01.04.2013 OTĠZM, EĞĠTĠM HAKKI VE UYGULAMALARI Nisan ayı otizm farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Gün, ay ve yıl olarak belli amaçlara hasredilen tema lar, toplumda dikkat çekmek, konunun önemini

Detaylı

8.SINIFLARA 2. TEOG ÖNCESİ MOTİVASYON ÇALIŞMASI

8.SINIFLARA 2. TEOG ÖNCESİ MOTİVASYON ÇALIŞMASI 8.SINIFLARA 2. TEOG ÖNCESİ MOTİVASYON ÇALIŞMASI 27-28 Nisan 2016 tarihlerinde yapılacak 2. TEOG Sınavı na sayılı günler kala TED Kayseri Koleji Vakfı Ortaokulu Rehber öğretmenimiz Zeliha AKSOY ATAŞCI tarafından

Detaylı

KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir?

KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir? KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir? Kazanım Değerlendirme Uygulaması (KDU), Vitamin Ortaokul Kurumsal üyesi olan özel okullarda, öğrencilerin bilgi ve beceri düzeylerinin bilişsel süreçler çerçevesinde

Detaylı

Tematik Ağ Projesi AEHESIS

Tematik Ağ Projesi AEHESIS Tematik Ağ Projesi AEHESIS Aligning a European Higher Education Structure In Sport Science Spor Bilimleri Eğitimini Avrupa Yükseköğretiminde Uyumlaştırma 3. Yıl Proje Raporu - Özet - 2006 PROJE HAKKINDA

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com Giriş Yönetim alanında yaşanan değişim, süreç yönetimi anlayışını ön plana çıkarmıştır. Süreç yönetimi; insan ve madde kaynaklarını

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ ÖĞRETMENİ

ÇOCUK GELİŞİMİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda öğrencilere ya da yetişkinlere çocuk eğitimi ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Çocuk gelişimi ile ilgili hangi

Detaylı

İlkadım Birey Tanıma Envanteri

İlkadım Birey Tanıma Envanteri İlkadım Birey Tanıma Envanteri İLKADIM Birey Tanıma Envanteri; Birey tanıma teknikleri kapsamında hazırlanmıştır. İlkokul 3. ve 4. sınıf ve Ortaokul 5.6.7.8.sınıf, ile Lise Haz.9.10.11. ve 12.sınıf aralığındaki

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK DIŞ GİYSİLERİ DİKİMİ (CEKET- MONT- MANTO) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK DIŞ GİYSİLERİ DİKİMİ (CEKET- MONT- MANTO) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK DIŞ GİYSİLERİ DİKİMİ (CEKET- MONT- MANTO) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜÇ BOYUTLU GRAFİK ANİMASYON (3DS MAX) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜÇ BOYUTLU GRAFİK ANİMASYON (3DS MAX) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜÇ BOYUTLU GRAFİK ANİMASYON (3DS MAX) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ÇELİK BORU TESİSATÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ÇELİK BORU TESİSATÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ÇELİK BORU TESİSATÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

Tasarım ve Planlama Eğitimi Neden Diğer Bilim Alanlarındaki Eğitime Benzemiyor?

Tasarım ve Planlama Eğitimi Neden Diğer Bilim Alanlarındaki Eğitime Benzemiyor? Tasarım ve Planlama Eğitimi Neden Diğer Bilim Alanlarındaki Eğitime Benzemiyor? Doç.Dr. Nilgün GÖRER TAMER (Şehir Plancısı) Her fakülte içerdiği bölümlerin bilim alanına bağlı olarak farklılaşan öznel

Detaylı

Öğrenci A. 16PF - KİM Kişilik ve Meslek Yönlendirme Envanteri Kısa 2004-01. Uygulama: Doğum Tarihi: 16PF-KİM (2003)_ Türk Normu.

Öğrenci A. 16PF - KİM Kişilik ve Meslek Yönlendirme Envanteri Kısa 2004-01. Uygulama: Doğum Tarihi: 16PF-KİM (2003)_ Türk Normu. Öğrenci A Lütfen, raporu yazıcıya göndermeden önce, tarayıcınız İnternet Explorer 6.0 ise Araçlar > İnternet Seçenekleri > İleri sekmesi Yazıcı kısmının altındaki, İnternet Explorer 7.0 ve üzeri ise Dosya

Detaylı

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Muş Alparslan Üniversitesi Uzaktan

Detaylı

MATEMATİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere, matematik ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

MATEMATİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere, matematik ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere, matematik ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Matematik ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ. GALOŞ ve BONE DİKİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ. GALOŞ ve BONE DİKİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ GALOŞ ve BONE DİKİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA 0 ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

Tesis ve Malzeme Kullanımı

Tesis ve Malzeme Kullanımı KAPANıŞTAN ÖNCE POLİTİKALAR Tesis ve Malzeme Kullanımı SORUNLAR -Yeterli tesis ve malzeme yok - Malzeme bilgisi sınırlı - Bakım, onarım, temizlik yetersizliği - Tesis ve malzemelerin amaç dışı kullanımı

Detaylı

OTİZM NEDİR? becerilerinin oluşmasını etkileyen gelişim bozukluğudur.

OTİZM NEDİR? becerilerinin oluşmasını etkileyen gelişim bozukluğudur. OTİZM NEDİR? Otizm, sosyal ve iletişim Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen gelişim bozukluğudur. GÖRÜLME SIKLIĞI Son verilere göre 110 çocuktan birini etkilediği kabul edilmektedir

Detaylı

Osmancık İsmail Karataş Sağlık Meslek Lisesi

Osmancık İsmail Karataş Sağlık Meslek Lisesi Ünite Planı Öğretmenin Adı, Soyadı Okulunun Adı Okulunun Bulunduğu Mahalle Okulun Bulunduğu İl Emine ÇELİKCİ Osmancık İsmail Karataş Sağlık Meslek Lisesi Koyunbaba mahallesi ÇORUM Ünit Bilgisi Ünite Başlığı

Detaylı

Islak Mekan Tasarımı (İÇM 304) Ders Detayları

Islak Mekan Tasarımı (İÇM 304) Ders Detayları Islak Mekan Tasarımı (İÇM 304) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Islak Mekan Tasarımı İÇM 304 Bahar 2 2 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

Bulunduğu Kaynaştırma

Bulunduğu Kaynaştırma İşitme Engelli Öğrencilerin Bulunduğu Kaynaştırma Ortamlarında Fiziksel Düzenlemeler Araş. Gör. Duygu BÜYÜKKÖSE Araş. Gör. Hüseyin KOÇ Doç. Dr. Hasan GÜRGÜR ÖZEK 2015, Anadolu Üniversitesi Giriş İşitme

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 6

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 6 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 6 KURUMDA EĞİTİM VE GELİŞTİRME Eğitim, bireyin kendisine, yakın çevresine ve topluma uyum sağlaması için gereken bilgi, beceri ve alışkanlıkların kazandırılması sürecidir. Günümüz

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ ALANI ANKARA 2007 ÖĞRENME FAALİYETİ -19 HALKLA İLİŞKİLER VE

Detaylı

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili II TURK 102 Her İkisi 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

MATEMATİK (haftalık ders sayısı 5, yıllık toplam 90 ders saati)

MATEMATİK (haftalık ders sayısı 5, yıllık toplam 90 ders saati) MATEMATİK (haftalık ders sayısı 5, yıllık toplam 90 ders saati) GİRİŞ XXI. yüzyılda matematik eğitimi yalnız doğa olaylarının araştırmasında ve teknikte değil insan oğlunun mantıklı, eleştirel ve estetik

Detaylı

GENEL İLETİŞİM. Öğr.Gör.Afitap BULUT Bülent Ecevit Üniversitesi 2013

GENEL İLETİŞİM. Öğr.Gör.Afitap BULUT Bülent Ecevit Üniversitesi 2013 GENEL İLETİŞİM Öğr.Gör.Afitap BULUT Bülent Ecevit Üniversitesi 2013 İÇİNDEKİLER İletişimin tanımı İletişimin anlamı ve önemi İletişim süreci İşleyiş yönünden iletişim türleri İletişim türleri İletişim

Detaylı

ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ VE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ

ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ VE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ VE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ Doç.Dr.Serap EMİR İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Üstün Zekalıların Eğitimi Anabilimdalı E-mail:

Detaylı

Giresun Üniversitesi Akademik Değerlendirme Ve Kalite Geliştirme Uygulama Yönergesi

Giresun Üniversitesi Akademik Değerlendirme Ve Kalite Geliştirme Uygulama Yönergesi Giresun Üniversitesi Akademik Değerlendirme Ve Kalite Geliştirme Uygulama Yönergesi Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Giresun Üniversitesi'nin akademik değerlendirme ve kalite geliştirme ile stratejik

Detaylı

MUHASEBE GRUBU ÖĞRETMENİ

MUHASEBE GRUBU ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, muhasebe ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Muhasebe ile ilgili hangi bilgi,

Detaylı

Halkla İlişkiler ve Organizasyon

Halkla İlişkiler ve Organizasyon Halkla İlişkiler ve Organizasyon A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri alanı, küreselleşen dünya içinde kurum ve kuruluşlar için bir ihtiyaç olarak varlığını hissettirmektedir.

Detaylı

Amacımız Fark Yaratacak Makine Mühendisleri Yetiştirmek - OAIB Moment Expo

Amacımız Fark Yaratacak Makine Mühendisleri Yetiştirmek - OAIB Moment Expo Sayfa 1 / 6 OCAK 2016 SAYI: 92 Gelişen teknolojiye ayak uydurabilen, teknik bilgi ve becerilere sahip fark yaratacak lider makine mühendisleri yetiştirmek üzere yola çıktıklarını belirten MEF Üniversitesi

Detaylı

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını,

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını, NİĞDE ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönetmeliğin amacı, Niğde Üniversitesine bağlı olarak kurulan

Detaylı

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler Kurul, komisyon ve ekiplerin oluşturulması MADDE 107- (1) Okullarda, eğitim, öğretim ve yönetim etkinliklerinin verimliliğinin sağlanması, okul ve çevre işbirliğinin

Detaylı

Bilgisayarla Tasarım I (GRT 207) Ders Detayları

Bilgisayarla Tasarım I (GRT 207) Ders Detayları Bilgisayarla Tasarım I (GRT 207) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Bilgisayarla Tasarım I GRT 207 Her İkisi 1 2 0 2 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Duygusal ve Davranışsal Bozuklukların Tanımı 2

İÇİNDEKİLER. Duygusal ve Davranışsal Bozuklukların Tanımı 2 İÇİNDEKİLER Bölüm 1 Giriş 1 Duygusal ve Davranışsal Bozuklukların Tanımı 2 Normal Dışı Davramışları Belirlemede Öznellik 2 Gelişimsel Değişimlerin Bir Bireyin Davranışsal ve Duygusal Dengesi Üzerindeki

Detaylı

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler 1. AB Hukuku ve Tercüman ve Çevirmenler için Metotlar Eğitimi (Ankara, 8-9 Haziran 2010) EIPA tarafından çeşitli kamu

Detaylı

GRAFİK TASARIMCISI TANIM

GRAFİK TASARIMCISI TANIM TANIM Bir mesajı görsel yolla belirli bir hedef kitleye ulaştırmak amacıyla logo, afiş, büyük boy sokak afişi yani billboard, basın ilanı, ambalaj, kitap, dergi, tanıtım filmleri, çizgi film gibi iletişim

Detaylı

Ara rma, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba

Ara rma, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba 1.1 Ara rman n Amac Ara rmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba olarak hizmet vermekte olan; 1. Bütçe ve Performans Program ube Müdürlü ü 2. Stratejik Yönetim ve Planlama

Detaylı

ZİRVE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK ABD

ZİRVE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK ABD ZİRVE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK ABD. 2013 2014 GÜZ YARIYILI OKULLARDA GÖZLEM DERSİ UYGULAMALARI Dersin Sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Ramin ALİYEV

Detaylı

ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSİ

ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSİ TANIM İletişim sistemlerinin ve her türlü elektronik aletin tasarımı, üretim teknolojisi, çalışma ilkeleri, yapımı ve işletilmesi ile ilgili alanlarda çalışan kişidir. A- GÖREVLER Elektronik ve haberleşme

Detaylı

ÇOKLU ZEKÂ NEDİR? araştırmalarla birlikte yeniden çizilmeye başlandı.

ÇOKLU ZEKÂ NEDİR? araştırmalarla birlikte yeniden çizilmeye başlandı. ÇOKLU ZEKÂ NEDİR? Yıllarca insanların doğuştan geldiğine inanılan belli bir zekaya sahip olduğu, yaşamını onunla sürdürdüğü görüşü hakimken artık günümüzde insan zekasının sınırları, araştırmalarla birlikte

Detaylı

SANAT VE TASARIM GUAJ BOYA RESĠM MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI)

SANAT VE TASARIM GUAJ BOYA RESĠM MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü SANAT VE TASARIM GUAJ BOYA RESĠM MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) 2011 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde sanat dallarının değişim ile karşı

Detaylı

Bilgisayar Destekli Çizim I (MMR 205) Ders Detayları

Bilgisayar Destekli Çizim I (MMR 205) Ders Detayları Bilgisayar Destekli Çizim I (MMR 205) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Bilgisayar Destekli Çizim I MMR 205 Güz 1 2 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Din Öğretimi Genel Müdürlüğü İMAM HATİP VE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TEFSİR OKUMALARI DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Din Öğretimi Genel Müdürlüğü İMAM HATİP VE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TEFSİR OKUMALARI DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Din Öğretimi Genel Müdürlüğü İMAM HATİP VE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TEFSİR OKUMALARI DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI ANKARA, 2015 1 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu

Detaylı

ÇALIŞAN SAĞLIĞI BİRİMİ İŞLEYİŞİ Hastanesi

ÇALIŞAN SAĞLIĞI BİRİMİ İŞLEYİŞİ Hastanesi KİHG/İŞL-005 19.08.2009 07.08.2012 2 1/8 GÜNCELLEME BİLGİLERİ Güncelleme Tarihi Güncelleme No Açıklama 11.11.2009 1 Belge içeriğinde ve belge numarasında değişiklik yapılması 07.08.2012 2 Komite, başlık,

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI KAMUDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PANELİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI Uzm. Yusuf DUMAN İSG Koordinatörü / İş Güvenliği Uzmanı Mayıs/2016 (1/55) 6331 SAYILI İSG KANUNU İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Detaylı

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ YAZILIM KULÜBÜ TÜZÜĞÜ. BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Gerekçesi, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ YAZILIM KULÜBÜ TÜZÜĞÜ. BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Gerekçesi, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ YAZILIM KULÜBÜ TÜZÜĞÜ BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Gerekçesi, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Kuruluş Gerekçesi Kulüp, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Yazılım Kulübü ismi ile

Detaylı

Sunum Becerileri (ENG 202) Ders Detayları

Sunum Becerileri (ENG 202) Ders Detayları Sunum Becerileri (ENG 202) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sunum Becerileri ENG 202 Bahar 3 0 0 3 3 Ön Koşul Ders(ler)i ENG 101, ENG 102,

Detaylı

AİLELERİN YAŞADIKLARININ BETİMLENMESİ

AİLELERİN YAŞADIKLARININ BETİMLENMESİ 134 AİLELERİN YAŞADIKLARININ BETİMLENMESİ ÇİZELGE 122 Ailelerin Çocuğunuzda Bazı Sorunlar Olduğunu Nasıl Anladınız? a) Yürümede gecikme olduğunda 8 16 b) Görme bozukluğu fark edildiğinde 1 2 c) Hastanede

Detaylı

Mimari Anlatım Teknikleri I (MMR 103) Ders Detayları

Mimari Anlatım Teknikleri I (MMR 103) Ders Detayları Mimari Anlatım Teknikleri I (MMR 103) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mimari Anlatım Teknikleri I MMR 103 Güz 2 2 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 30 Temmuz 2012 ĐÇĐNDEKĐLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ

HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ Doç. Dr. Ülkü TATAR BAYKAL İÜ Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı ve Yönetici Hemşireler Derneği Yönetim Kurulu

Detaylı

Akreditasyon Çal malar nda Temel Problemler ve Organizasyonel Bazda Çözüm Önerileri

Akreditasyon Çal malar nda Temel Problemler ve Organizasyonel Bazda Çözüm Önerileri Akreditasyon Çal malar nda Temel Problemler ve Organizasyonel Bazda Çözüm Önerileri Prof.Dr. Cevat NAL Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarl k Fakültesi Dekan Y.Doç.Dr. Esra YEL Fakülte Akreditasyon Koordinatörü

Detaylı

ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIM İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIM İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIM İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu yönetmeliğin

Detaylı

Kentsel Dönüşüm Uygulamaları (GTM 084) Ders Detayları

Kentsel Dönüşüm Uygulamaları (GTM 084) Ders Detayları Kentsel Dönüşüm Uygulamaları (GTM 084) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Kentsel Dönüşüm Uygulamaları GTM 084 Güz 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

1) Öğrenci kendi başına proje yapma becerisini kazanır. 1,3,4 1,2

1) Öğrenci kendi başına proje yapma becerisini kazanır. 1,3,4 1,2 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Bitirme Projesi BIL401 7 0+4 2 5 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Seçmeli / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KASIM AYI VELİ BÜLTENİ ÇOCUĞUNUZLA TEKNOLOJİNİN DOĞRU KULLANIMI

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KASIM AYI VELİ BÜLTENİ ÇOCUĞUNUZLA TEKNOLOJİNİN DOĞRU KULLANIMI 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KASIM AYI VELİ BÜLTENİ ÇOCUĞUNUZLA TEKNOLOJİNİN DOĞRU KULLANIMI Teknoloji çağı olarak adlandırılan bu çağda bilgisayarın, televizyonun ve diğer teknolojik ürünlerin kullanılmaması

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI ANKARA 2011 GENEL

Detaylı

ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÖĞRETMENİ

ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda; öğrencilere eğitim ve öğretim teknikleri ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Öğretmenlik meslek bilgisi dersleri ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

PATOLOJİ DERNEKLERİ FEDERASYONU ETİK YÖNERGE TASLAĞI. GEREKÇE: TTB UDEK kararı gereğince, Federasyon Yönetim

PATOLOJİ DERNEKLERİ FEDERASYONU ETİK YÖNERGE TASLAĞI. GEREKÇE: TTB UDEK kararı gereğince, Federasyon Yönetim PATOLOJİ DERNEKLERİ FEDERASYONU ETİK YÖNERGE TASLAĞI GEREKÇE: TTB UDEK kararı gereğince, Federasyon Yönetim Kurulunun önerileri doğrultusunda bu çalışma yapılmıştır. GENEL KONULAR: Madde 1.Tanım: 1.1.

Detaylı

DENETİM VE SİVİL TOPLUM: KORE DENEYİMİ

DENETİM VE SİVİL TOPLUM: KORE DENEYİMİ Sayıştay Denetçisi DENETİM VE SİVİL TOPLUM: KORE DENEYİMİ Çev.: Musa KAYRAK Demokrasinin gelişimi ile birlikte, vatandaşların devlet yönetiminden haberdar olma düzeyleri artmış ve vatandaşlar, vergi verenler

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ATILIM ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Bu Yönergenin amacı Atılım Üniversitesinin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idarî

Detaylı

1. İLK ÇOCUKLUK DÖNEMİ 1.1.SOSYAL GELİŞİM 1.2.BİLİŞSEL GELİŞİM

1. İLK ÇOCUKLUK DÖNEMİ 1.1.SOSYAL GELİŞİM 1.2.BİLİŞSEL GELİŞİM 1. İLK ÇOCUKLUK DÖNEMİ Anaokulu yıllarına denk düşen bu gelişim dönemi, bebekliğin sona ermesinden sonra beş ya da altı yaşlarına kadar devam eden süre içinde yaşanır. Bu dönemin en belirgin özelliği,

Detaylı

B E Y K E N T Ü N İ V E R S İ T E S İ S O S Y A L B İ L İ M L E R E N S T İ T Ü S Ü İ Ş L E T M E Y Ö N E T İ M İ D O K T O R A P R O G R A M I

B E Y K E N T Ü N İ V E R S İ T E S İ S O S Y A L B İ L İ M L E R E N S T İ T Ü S Ü İ Ş L E T M E Y Ö N E T İ M İ D O K T O R A P R O G R A M I B E Y K E N T Ü N İ V E R S İ T E S İ S O S Y A L B İ L İ M L E R E N S T İ T Ü S Ü İ Ş L E T M E Y Ö N E T İ M İ D O K T O R A P R O G R A M I İLİŞKİSEL PAZARLAMA 31 MAYIS 2014 K O R A Y K A R A M A N

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJI ÖĞRETIMINDE MODEL KULLANıMı MODELLER VE FEN EĞITIMI Soyut ve anlaşılması zor kavramların somutlaştırılmış şekli model olarak tanımlanabilir. Modeller, bilimsel düşünme ve çalışmanın bir

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18 http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/03/201203... 1 of 5 6 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28225 Atatürk Üniversitesinden: YÖNETMELİK ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ASTROFİZİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş.

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. 27 Şubat 2016 ÜNSPED GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ VE LOJİSTİK HİZMETLER A.Ş. Kurumsal Yönetim Notu: 7.30 Priv. YÖNETİCİ ÖZETİ ÜNSPED Gümrük Müşavirliği ve

Detaylı

Ankara'daki Halk Eğitimi Merkezlerinde Açılan Kurslara Katılanların Özellikleri, Katılmalarını Güdüleyen Etmenler ve Programlara İlişkin Görüşleri

Ankara'daki Halk Eğitimi Merkezlerinde Açılan Kurslara Katılanların Özellikleri, Katılmalarını Güdüleyen Etmenler ve Programlara İlişkin Görüşleri Halk Eğitiminde Katılma: Ankara'daki Halk Eğitimi Merkezlerinde Açılan Kurslara Katılanların Özellikleri, Katılmalarını Güdüleyen Etmenler ve Programlara İlişkin Görüşleri Yrd. Doç. Dr. Serap AYHAN* Bilim

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 Bu faaliyette verilen bilgiler ile hazırlamıģ olduğunuz belgeye uygun baģvuruları (Ġçindekiler Tablosu, Dipnot/sonnot, Ģekil tablosu, resim yazısı vb.) hatasız

Detaylı