KURUTMA Ön Kurutma Esas Kurutma

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KURUTMA Ön Kurutma Esas Kurutma"

Transkript

1 KURUTMA Ön Kurutma Esas Kurutma Yaş bir işleme tabi tutulmuş veya yıkanmış bir kumaş, banyodan hiç sıkmadan çıkarıldığında üzerinde yapısına bağlı olarak % kadar su bulunmaktadır. Bu suyun hepsi aynı durumda bulunmayıp, kumaş içerisinde bulunduğu yere ve tekstil mamulüyle arasındaki bağ durumuna göre şu ayrım yapılabilir: Suyun Mamulde Bulunuş Şekilleri Damlayan su Yüzey suyu Kapilar suyu Şişme suyu Higroskopik nem Kurutmalar sırasında suyun ısı enerjisi yardımıyla uzaklaştırılması, mekaniksel kuvvetlerle uzaklaştırmaya nazaran çok daha pahalıdır. Bu nedenle 2 temel kural unutulmamalıdır: 1.Suyun mümkün olan kısmı (damlayan su ve yüzey suyunun tamamı, kapiler suyunun büyük kısmı) mekaniksel kuvvetlerle uzaklaştırılmalıdır. (Ön kurutmayla) 2.Liflerin doğal nemi (higroskopik nem) hiçbir şekilde uzaklaştırılmamalıdır. Ön Kurutma Sıkma Santrifüjleme Emme ve Püskürtme Kılcal Emme SIKMA Suyu uzaklaştırılacak mamulü belirli bir basınç altında bulunan merdanelerden geçirmek esasına dayanır. Kesintisiz çalışabilen kolay ve ucuz bir çalışma şeklidir. Kırık olma ve düzgünsüz sıkma riski vardır. Merdanelerin yüzey sertliği arttıkça, merdane çapı küçüldükçe ve sıkma basıncı arttıkça ön kurutma etkisi artar. SANTRİFÜJLEME Santrifüjlerde suyun uzaklaştırılması merkezkaç kuvvet etkisiyle sağlanmakta olup delikli santrifüj sepetinin çevresel hızının karesiyle doğru orantılı olarak değişmektedir. Terbiye dairelerinde kullanılan santrifüjlerin devir sayısı genellikle dev./dak'dır. Santrifüjlerin iyi bir ön kurutma yapma avantajına karşılık, kırık tehlikesi ve kesintili çalışma dezavantajları vardır.

2 Santrifüjle çalışırken en çok dikkat edilmesi gereken husus malın santrifüj sepetine düzgün yerleştirilmesidir. Yuvarlak örgü kumaşların ön kurutmasında balon sıkmanın yaygınlaşmasıyla önemi azalan santrifüjleme, elyaf, çile iplik ve diğer parçaların ön kurutmasında tek etkili yöntemdir. Bobinlerin ön kurutması için geliştirilmiş santrifüj konstrüksiyonları da mevcuttur. EMME Emme makinaları özellikle, kırık meydana gelme tehlikesi fazla ve bastırmaya hassas olan kumaşların ön kurutmalarında kullanılmaktadır. Bunlarda enine açık durumdaki kumaş, bir veya birkaç tane emme yarığının üzerinden geçirilmektedir. Vakum pompaları yardımıyla bu yarıklardan l/dak'ya kadar çıkabilen miktarlarda hava emilmektedir. Kumaş içerisinden emilen bu hava, beraberinde kumaştaki suyun bir kısmını da alıp götürmektedir. Emme için güçlü vakum pompaları gerekli olduğundan, diğer ön kurutma yöntemlerine nazaran maliyeti daha yüksektir, fakat yine de ısı enerjisiyle yapılan bir kurutmanın 1/10 u kadardır. Bu nedenle son yıllarda sıkarak yapılan etkili bir ön kurutmadan sonra, kurutucuya girmeden önce kumaşı bir emme donatımından da geçirerek, kumaştaki ısı enerjisiyle uzaklaştırılacak suyu % kadar daha azaltma şeklindeki çalışmayı uygulayanların sayısı artmaktadır. Japonların geliştirdiği Roller Jet Squeezer cihazında havanın kumaş içerisinden geçişi emerek değil, kompresörden gelen basınçlı havayla sağlanmaktadır. KILCAL EMME Sıkmalarda normal lastik kaplı veya çelik merdaneler yerine, üzeri binderlerle yapıştırılmış hidrofil elyafla kaplı özel merdaneler kullanıldığında, hidrofil liflerin emiciliği nedeniyle kumaşta kalan su miktarı % kadar daha düşük olmaktadır. Ancak kılcal emme prensibine göre çalışan bütün yönlemlerde hidrofob sentetik kumaşların ön kurutulmasında çok iyi sonuçlar alınırken, hidrofil doğal liflerden imal edilmiş kumaşlarda aynı etki sağlanamamaktadır. ESAS KURUTMA Konveksiyon Kurutma Kontakt Kurutma Işınlama (radyasyon) ile Kurutma Yüksek Frekansla/Mikro Dalgalarla Kurutma Yakarak Kurutma Isı enerjisiyle yapılan kurutmalarda halen 5 ana prensip uygulanabilmektedir: 1) Konveksiyon Kurutma: Genellikle gaz halindeki bir maddedeki (örneğin havadaki) ısının, bu gazın kurutulacak olan mamule değerek geçmesi sırasında mamule, mamuldeki su buharının da kurutma gazına transferi. 2) Kontakt Kurutma: Maddelerin (sıcak bir yüzeyle-kurutulacak mamulün) birbirine değmesi (kontaktı) sonucu, ısının sıcak maddeden daha soğuk olan maddeye transferi.

3 3) Işınlama (radyasyon) ile Kurutma: Isının, elektromanyetik dalgalar halinde, daha sıcak olan maddeden daha soğuk olan maddeye transferi. 4) Yüksek Frekansla/Mikro Dalgalarla Kurutma: Yüksek frekanslı alternatif akım alanında kalan su moleküllerinin, sürekli olarak yerleşim şekillerinin değişmesi sırasındaki sürtünmeyle, kurutulacak malın içerisinde ısı açığa çıkması (elektrik enerjisinin kinetik eneriiye, kinetik enerjinin ısı enerjisine dönüşmesi). 5) Yakarak Kurutma: Uzaklaştırılacak sıvının bir kısmının yanıcı olması halinde, bunun buharlarının yakılmasıyla, doğrudan kurutulacak malın çevresin de ısı açığa çıkması. 1.KONVEKSİYON KURUTMA Konveksiyon Kurutma Konveksiyon kurutma sırasında, sıcak kurutma gazının nemli tekstil mamulüne teması sonucu iki taraflı bir ısı ve kütle transferi meydana gelmektedir: Sıcak kurutma gazından nemli tekstil mamulüne doğru ısı transferi, Nemli tekstil mamulünden kurutma gazına doğru da su buharı (yani kütle) transferi. Ancak kurutulacak tekstil mamullerinde bulunan suyun hepsi yüzeyde ve mamule zayıf fiziksel güçlerle tutunmuş durumda bulunmadığından (yüzey suyu, kılcal su, şişme suyu, higroskopik nem), kurutma sırasında ısı ve kütle transferi baştan sona kadar aynı hız ve miktarda meydana gelmemektedir. Bu nedenle kurutmayı 3 adımda incelemekte fayda vardır: 1.Adım Bu adımda suyun buharlaşması mamulün yüzeyinde meydana gelmektedir ve gerek ısı, gerekse kütle transferi için sadece yüzeydeki ince bir hava sınır tabakasının aşılması söz konusudur. Isı ve kütle transferi için sadece yüzeydeki bir hava sınır tabakasının aşılması gerektiğinden, kurutma (suyun uzaklaşması) bu adımda en hızlıdır. 2.Adım Kurutma ilerledikçe, önce geniş sonra da ince kılcal borulardaki su emilip yüzeye gelir ve buharlaşıp gider. Nihayet kılcal borulardaki sürtünme direnci o kadar artar ki, kılcal borular vasıtasıyla mamulün yüzeyine yeterince su taşınamaz. Buharlaşma artık yüzeyde değil, mamulün iç taraflarında meydana gelmeye başlar. Isı ve kütle transferi için kat edilecek yol artmaya ve dolayısıyla kurutma hızı düşmeye başlar. 3.Adım Kılcal suyun uzaklaştırılmasının tamamlanmasından sonra, liflerin içerisindeki şişme suyunun önce liflerin içerisinden liflerin yüzeyine, oradan da kumaşın yüzeyine difüzyozyonu başlar ki, kurutmanın en yavaş adımı budur. Konveksiyon Kurutmada Hava Akımı Konveksiyon kurutmada tekstil mamulü hareketli veya hareketsiz olabilir. Ancak kurutma gazı (genellikle havadır) hareketlidir. Kurutma gazının tekstil mamulüyle teması iki ana prensibe göre meydana gelmektedir a) Yüzeysel temas Bu tip temasta kurutma gazı tekstil mamulünün yüzeyini yalayacak veya yüzeyine çarpacak şekilde hareket ettirilmektedir.

4 Eski tip kurutucularda ısıtılmış hava tekstil mamulüne paralel bir şekilde, ya mamul hareketiyle aynı yönde veya ters yönde gönderilmekteydi. Buna göre iki durum ayırt ediliyordu. Dogru akım prensibi Isıtılmış hava ve kurutulacak tekstil mamulünün aynı yönde hareket ettikleri bu prensipte, en sıcak ve en kuru hava, en yaş tekstil mamulüyle temas ettiğinden kurutma hızlı bir şekilde başlar, fakat çıkış tarafındaki oldukça soğumuş ve nemlenmiş havanın kurutmayı tamamlaması zor ve yavaş olduğundan ekonomik bir çalışma şekli değildir. Eğer soğumaya başlamış hava, kurutucunun ortasında bir yerde alınıp tekrar ısıtıldıktan sonra kurutucuya gönderilirse, bu sakınca kısmen azaltılmış olur. Ancak bu takdirde de bu tip çalışmanın avantajı olan, aşırı kurutma tehlikesinin az oluşu ortadan kalkmaktadır. Ters akım prensibi Isıtılmış hava ve kurutulacak tekstil mamulünün zıt yönlerde hareket ettikleri bu prensipte, kurutucunun çıkışında en sıcak ve en kuru hava, en kuru tekstil mamulüyle temas ettiğinden kurutmanın tamamlanması kolay olur, fakat aşırı kurutma (higroskopik nemin de uzaklaştırılması) tehlikesi yüksektir. İster doğru, ister ters akım prensibine göre olsun, hava akımının kurutulacak mamule paralel olarak gönderilmesinin sakıncası, hava akımı laminar olarak mamulün yüzeyini sıyırıp geçtiğinden, mamul yüzeyindeki sınır tabakası kalınlığının (h) fazla olmasıdır. Bazı kurutucularda, mamule paralel olarak gönderilen hava akımı raylara, levhalara çarptırılarak hava akımının laminarlığı bozulmaya çalışılır. Hava akımının yanlardan, tekstil mamulünün hareket yönüne dik yönde gönderildiği kurutucular da konstrükte edilmişlerdir. Bunlarda kalın bir sınır tabaka meydana gelme tehlikesi yoktur. Bunun yanında, kurutucudan çıkan havanın bir kısmı taze havayla karıştırılarak yeniden kullanılabilmektedir. Böylece ısıtma enerjisi giderleri azaltıldığı gibi, kullanılan hava bir miktar nem ihtiva ettiğinden, aşırı kurutma tehlikesi de azalmaktadır Bugün için en fazla uygulanan prensip ise, ısıtılmış havanın düze denilen yuvarlak veya oval (eliptik) deliklerden veya yarıklardan tekstil mamulüne dik bir şekilde püskürtülmesidir. 40 m/s'e kadar varan bir hızla delik veya yarıklardan çıkan hava, mamul yüzeyine çarptığında, yüzeye dik akım hızı sıfıra düşer ve hava akımı 90 dönerek yüzeye paralel bir akım haline dönüşür. Bu nedenle düzeli sistemde de, kurutma gazının mamulün içerisine nüfuzu ve oradaki liflerle teması optimal olmaktan uzaktır, özellikle mamulün kalınlığı arttıkça, bu durum kendini daha fazla belli eder. Hava akımının kumaş yüzeyine paralel olarak püskürtüldüğü hot-flue tiplerinde kcal/m 2 h C (25-50 W/m 2 K) olan ısı transferi katsayısı (α), hava akımının kumaş yüzeyine alttan ve üstten dik olarak püskürtüldüğü ramöz (gergefli kurutucu) tiplerinde kcal/m 2 h C ( W/m 2 K) a kadar çıkmaktadır. Bunun sonucu olarak da hot-fluelarda kuru mamulün 200 C'a kadar ısınma süresi saniye kadar iken, ramözlerde 5-20 s'dir. b) Mamulün içinden geçme

5 Bu prensibe göre çalışan kurutucularda bir taraftan basınçlı kurutma gazı göndererek ve diğer taraftan emerek, kurutma gazının gözenekli tekstil mamulünün içerisinden geçmesi sağlanmaktadır. Basınç veya emmeye rağmen tekstil mamulünün deforme olmaması için, mamulün kurutucu içerisinde bir destek üzerinde bulunması gerekmektedir. Düz tiplerde bu destek, delikli bir band veya delikli levhalar olabilirken, çok yaygın olan yuvarlak tiplerde, delikli tamburdur. Sözü geçen hareketli destekler aynı zamanda mamulün hareketini de sağladıklarından, bu tip kurutucular: Elyaf, ön iplik (tops, kablo) ve ipliklerin kesiksiz olarak kurutulmalarında kullanılabildikleri gibi, trikotaj ve gerilmeye hassas kumaşların gerilimsiz olarak kurutulmasında da avantaj sağlamaktadırlar. Mamulün içinden geçen kurutma gazı iç taraftaki liflerin yüzeyine de temas ederek geçeceğinden, ısı ve kütle transferine katılan etkili mamul yüzeyi (A) diğer yöntemlere nazaran yüksek olmaktadır. Bunun yanında özellikle kurutmanın ikinci adımında, buharlaşan suyun kurutma gazına geçmek için katedeceği yol (s) da kısalmaktadır. Sonuç olarak kurutma gazının mamulün içinden geçtiği çalışma şeklinde ısı transferi katsayısı (α) kcal/m 2 h C ( W/m 2 K)'e çıkmakta ve kuru mamulün 200 C'a kadar ısınması 1-3 s içerisinde (yani düzeli kurutuculardan ortalama 10, hot-fluelardan ise 30 kere daha kısa bir sürede) tamamlanmaktadır. KONVEKSİYON KURUTMA PRENSİBİNE GÖRE ÇALIŞAN KURUTUCULAR Gergefli Kurutucular (Ramözler) Taşıma Bandlı Ve Hava Yastıklı Kurutucular Hot-fluelar Askılı Kurutucular Delikli Tamburlu Kurutucular Ramözler (Gergefli Kurutma Makinaları) En pahalı kurutma makinaları olmalarına rağmen, kumaşın en ve boy ayarı sağlanabildiği için en çok tercih edilen makinalardır. Ramözlerde kumaşın makine içerisinde taşınması, ramözün iki tarafındaki, büyük baklalardan oluşan sonsuz zincirler yardımıyla yapılmaktadır. Zincirin baklaları üzerinde iğneler ve/veya mandallar bulunmaktadır. Kumaş iki yanından bu iğnelere takılarak veya mandallar tarafından tutularak zincirle birlikte hareket etmektedir. Taşıyıcılar yalnız iğneli veya mandallı olabileceği gibi hem mandallı hem de iğneli olarak da imal edilmektedir. Bunlar daha pahalı olmakla birlikte kullanımda esneklik sağlamaktadır. Zincirle birlikte hareket eden kumaş çıkışta iğnelerden veya mandallardan ayrılmakta, zincir bir diskin etrafında dönerek yatay veya dikey şekilde geri dönmektedir. Zincirler arasındaki aralığı makinanın girişinden ilk kurutma bölmesine kadar olan kısımda fazlalaştırarak kumaşın enini artırmak mümkün olduğu gibi, bu aralığı gittikçe azaltarak kumaşın serbest şekilde enine büzülmesini (çekmesini) sağlamak da mümkündür. İğneli taşıyıcılı ramözlerde kumaşın boyunu da ayarlayabilmek mümkündür. Eğer makinaya kumaş zincir hareket hızından daha yüksek bir hızla sevkedilirse (avans

6 verilirse) zincirlere bol bir şekilde takılmakta ve kurutucudan geçerken çözgü yönünde çekerek boyu kısalmaktadır. Gergefli kurutucular bölmeler halinde (kompartmanlar) imal edilmekte olup kullanma alanına ve istenen çalışma hızına göre kaç bölmeli bir kurutucuya gereksinim olduğu hesaplanabilmektedir. Ramözlerde sıcak kurutma gazı kumaşa düze denilen delikler veya yarıklardan dik olarak püskürtülür. Delikli ve yarıklı olmak üzere iki tip düse kullanılmaktadır. Düze kasaları tek vantilatörlü sistemlerde vantilatörün bulunduğu yerden diğer kısma doğru daralmakta ve böylece vantilatöre uzak düşen yanda da püskürtme gücünün aynı olması sağlanmaktadır. Çok Katlı Ramözler Ramözlerde sıcak kurutma gazı kumaşa düze denilen delikler veya yarıklardan dik olarak püskürtülmektedir. O nedenle kurutma hızı oldukça yüksektir. Ancak düz (tek katlı ramözler az kumaş aldıklarından (örneğin 3'er metrelik 6 bölmeden oluşan bir ramöz 3x6 = 18 m kumaş almaktadır), yine de yüksek hızlarda çalışılamamaktadır. Bu nedenle özellikle ağır yünlü kumaşların kurutulması için çok katlı ramözler de imal edilmektedir. Çok katlı ramözlerde genellikle kumaşın girişi ve çıkışı aynı yönde olduğundan, bunları bir işçi rahatlıkla çalıştırabilmektedir. Halbuki tek katlı ramözlerin çalıştırılması için normal olarak iki işçi gerekmektedir. Taşıma Bandlı ve Hava Yastıklı Kurutucular Taşıma Bandlı ve Hava Yastıklı Kurutucular Bu tip kurutucularda da kumaşa düze denilen delik veya yarıklardan dik olarak hava püskürtülmektedir. Hava yastıklı kurutucularda, düzelerin özel yapı ve yerleştiriliş şekilleri sayesinde tekstil mamulünun altında bir hava yastığı oluşmakta ve böylece mamulün hiçbir yere değmeden kurutucudan geçmesi sağlanmaktadır. Alt ve üst hava akımlarının mamulün tipine göre ayarlanmasındaki zorluklara karşılık, mamulün kurutucudan hiçbir yere değmeden geçme avantajı vardır. Taşıma Bandlı ve Hava Yastıklı Kurutucular Taşıma bandlı kurutucularda, kumaş kurutucunun içerisinden sonsuz delikli (ağ gibi) bir band üzerinde taşınarak geçirilmektedir. Kumaşı hareket ettirmek için boyuna çekmek gerekmediğinden gerilimsiz çalışan bir kurutucu tipidir. Taşıma Bandlı ve Hava Yastıklı Kurutucular Ancak taşıma bandı üzerine serili durumda bulunan kumaş, yine de daha önceden oluşmuş iç gerilimlerinden kurtulma fırsatı bulamamaktadır. Eğer alt ve üst düzeler tam birbirlerine karşı pozisyonda bulunmayıp, kaymış vaziyette bulunurlarsa kumaş taşıma bandı üzerine serili durumda kalmayıp sinüs hareketleri yapacağından, iç gerilimlerinden kurtulması daha iyi olmaktadır. Taşıma Bandlı ve Hava Yastıklı Kurutucular Özel düse konstrüksiyonları ile, kumaşın taşıma bandından kalkarak yukarıda bir yerlere çarpması ve sonra banda geri düşmesi gibi yoğun bir hareketlilik, bir çeşit yoğurma etkisi (tambler kurutma etkisi) sağlanabilirse, bu kumaştan dikilmiş mamullerin kullanımları sırasındaki çekmeleri iyice azalmaktadır. Şu anda böyle özel titreşimli taşıma bandlı kurutucular, yuvarlak örgü kumaşların kurutulmasında en fazla kullanılan kurutucu tipini oluşturmaktadırlar.

7 Hot-Fluelar Kumaşın hot-fluelardan geçişi rulolu teknelerdekine benzemektedir. Kurutucunun alt ve üst tarafında birer (bazen ikişer) sıra sevk silindiri vardır ve kumaş bu sevk silindirlerinden yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarıya doğru hareket ederekten kurutucudan geçmektedir. Bu geçiş şekli nedeniyle hot-flueların kumaş alma kapasitesi yüksektir ( 3 metrelik bir bölme m kumaş alabilmektedir). Hot-fluelarda sıcak kurutma havası kumaşa paralel olarak püskürtüldüğünden, kurutma hızı çok yavaştır. Hot-fluelarda en ve boy ayarının yapılamaması, hatta kumaşı hareket ettirmek için boyuna germenin söz konuşu olması, hot-flueların en önemli sakıncalarıdır. Bu nedenlerle hot-fluelar uzunca reaksiyon sürelerinin gerekli olduğu kondenzasyon ve termosolleme işlemlerinde reaktör olarak veya ara kurutmalarda kullanılma alanı bulmaktadırlar. Askılı Kurutucular Askılı kurutucularda, kurutucunun iki tarafındaki sonsuz zincirlere bağlı kollar vardır ve kumaş bu kolların üzerine az veya çok sarkacak şekilde yerleşerek taşınmaktadır. Bu esnada kumaşa kendi ağırlığı dışında herhangi bir kuvvet etki etmediğinden, germeye karşı hassas kumaşların gerilimsiz bir şekilde kurutulmasında kullanılabilmektedirler. Uzun sarkmalı tiplerde, yer çekimi nedeniyle fikse olmamış flottenin aşağıya doğru süzülme ve kumaşın kayması sonucu kurutucu tabanına yığılma tehlikesi söz konusudur. Bu nedenle kısa sarkmalı kurutucular daha yaygındır Delikli Tamburlu Kurutucular Bu tip kurutucularda tekstil mamulü bir veya daha fazla, kumaş hareketi yönünde dönen delikli tambur üzerinden geçirilmektedir. Kurutucunun yan tarafından bulunan tarafından üfürülen sıcak hava, delikli tamburların içerisindeki vakum (alçak basınç) nedeniyle, tamburların içine doğru emilmektedir. Emilen sıcak hava tamburların üzerindeki tekstil mamulünün içerisinden de geçeceğinden, mamul ile sıcak havanın teması en yoğun şekilde sağlanabilmektedir, yani kurutma en hızlı şekilde gerçekleşmektedir. Tamburun içerisindeki vakum nedeniyle tekstil mamulü tambur yüzeyine yapıştığından, dönen tamburla birlikte mamulün hareketi de sağlanmış olmaktadır. Yani hareket ettirmek için mamulü boyuna çekmeye gerek yoktur. (Bu nedenle emme tamburlu kurutucularda elyaf da kesintisiz olarak kurutulabilmektedir). Kumaşın, hareket ettirmek için boyuna gerdirilmemesi avantajına karşılık, tambur yüzeyine yapışma nedeniyle kurutma sırasında iç gerilimlerinden kurtulamama dezavantajı vardır, O nedenle titreşimli taşıma bantlı kurutucuların geliştirilmesinden sonra, emme tamburlu kurutucuların yuvarlak kumaşların kurutulması alanındaki önemi azalmıştır. Bunun dışında oldukça basit (Türkiye'de imal edilebilen) ve ucuz olan emme tamburlu kurutucuların, özgül enerji tüketimlerinin nispeten düşük olması avantajları da vardır. 2.KONTAKT KURUTMA Silindirli Kurutucular Barabanlar (Can)

8 Kontakt kurutmanın esasını, maddelerin birbirine teması (kontaktı) sırasında, ısının sıcak maddeden (örneğin sıcak metal yüzeyden) daha soğuk olan maddeye (örneğin tekstil mamulüne) transferi oluşturmaktadır. Kontakt kurutma için en fazla kullanılan kurutucu tipidir. Silindirler üst-üste, yan-yana veya eğik pozisyonda yerleştirilebilmekte-dirler. Yaygın olan silindirlerin üst-üste yerleştirildiği "dik silindirli kurutucular"dır. Silindirli Kurutucular Silindirli Kurutucular Silindirlerin ısıtılması bunların içerisindeki basınçlı (4-11 bar) buharın zar yoğuşması yoluyla sağlanmaktadır. Buhar basıncı artırıldıkça sıcaklık da artacağından, kurutma hızı da artmaktadır, ve silindirli kurutucularda zaten yüksek olan aşırı kurutma tehlikesi de byümektedir. Kumaşın gerginliği artırıldığında, kumaş sıcak silindir yüzeyine daha fazla bastıracağından, kumaşın silindir yüzeyine temas eden noktaları artmakta, ısı transferi hızlanmakta ve dolayısıyla kurutma hızı yükselmektedir. Ancak gerginlik ne kadar artırılırsa, kumaşın boyuna uzaması ve dolayısıyla ileride bu kumaştan dikilmiş ürünlerin yıkayınca çekmesi (büzüşmesi) de o kadar artmaktadır. Zaten en ve boy ayarının yapılamaması, buna karşılık kumaşın çözgü yönünde az veya çok gerdirilmesi, silindirli kurutucuların aşırı kurutma tehlikesinin yanında en önemli sakıncalarını oluşturmaktadır. Silindirli Kurutucular Kızgın yüzeyle temas nedeniyle, kumaşta belirli bir ütüleme etkisi (dirilik, parlaklık) sağlanmaktadır. Bu bazı kumaşlar için istenen, bazılarında da istenmeyen bir durumdur. Silindirli kurutucular Türkiye'de imal edilebilen basit ve nispeten ucuz kurutuculardır. Enerji tüketimleri de çok yüksek olmadığından, bunlarla yapılan kurutmaların maliyeti konveksiyon kurutmaya nazaran daha düşüktür. Bu nedenle silindirli kurutucular daha ziyade ucuz, sıradan kumaşların ara kurutmalarında çok kullanılmaktadırlar. Yünlü ve sentetiklerin kurutulmasında ise pek kullanılmazlar. 3.KIZILÖTESİ IŞINLARIYLA KURUTMA IR Kurutucular (Infrared) Işınlama (radyasyon) yoluyla kurutmanın esasını, ısının, elektromanyetik dalgalar halinde daha sıcak olan maddeden daha soğuk olan maddeye transferi oluşturmaktadır. Su en çok 3 um civarındaki elektromanyetik dalgaları adsorbe ettiğinden, kurutmada daha ziyade emisyon maksimumu 2-3 um ( nm) olan kızgın (kor) ÎR ışınlayıcıları kullanılmaktadırlar. Bu ışınlayıcıların yüzey sıcaklığı C civarındadır. Dolayısıyla bunlarla tam kurutma yapılsa, kurutmanın sonuna doğru buharlaşacak su miktarı azaldığında kumaş ısınmaya başlayacak ve lifin cinsine göre sıcaklık C'e çıktığında da yanacaktır. Bu nedenle IR-kurutucular, ön kurutmadan sonra kumaşta % civarında olan su miktarını % 25-35'e düşürünceye kadar yapılan kurutmalarda kullanılırlar. IR kurutucularda 2 metre yüksekliğindeki dikey bir kanalın iki tarafında IR ışınlayıcıları vardır.

9 Kumaş bu ışınlayıcıların arasından hiçbir yere değmeden aşağıdan yukarı doğru geçmektedir 2 metrelik bir mesafede, yani 2"-3" içerisinde kumaştaki suyun yarısından fazlası uzaklaştığından, IR-kurutucularda şok bir kurutma meydana gelmektedir. Dolayısıyla migrasyon (göç) tehlikesi azalmaktadır. Kumaştaki suyun yarısından fazlası uzaklaşıncaya kadar kumaş hiçbir yere değmediğinden, yaş kumaşın değdiği yerleri (sevk silindirlerini) kirletme tehlikesi de ortadan kalkmaktadır. 4.YÜKSEK FREKANS KURUTUCULAR HF RF DİELEKTRİK MİKRODALGA Bu kurutucuların esası, kurutulacak mamulün yüksek frekanslı alternatif akıma bağlı iki tane kondansatör levhası arasından geçirilmesi esasına dayanmaktadır. Saniyede milyonlarca kez tekrarlanan bu değişme sırasında moleküllerin sürtünmesi sonucu açığa çıkan ısı, suyun buharlaşmasını sağlamaktadır. Elektromanyetik Yelpaze Radyo dalgalarının boyları m arasında değişirken, mikrodalga boyları 1-100cm arasında değişir. Bu aralık frekansla tanımlandığında MHz e karşılık gelir. Ancak ülkedeki telekomünikasyon sistemine karışmasını önlemek için her ülkede belli bantlara izin verilir. Ev fırınları ve laboratuvar mikrodalga ünitelerinde MHz kullanılırken, endüstriyel mikrodalga ısıtma frekansı olarak MHz aralığı kullanılır. Radyo frekans için endüstride MHz, MHz ve MHz bantları kullanılır. Yüksek frekans kurutucuların iki tipi bilinir: Yüksek Frekans Kurutmanın Avantajları 1. Konvansiyonel sıcak hava ile kurutma sistemlerinde, mamülün dışı kururken, içi nemli kalabilir. İç bölgeler kurutulmaya çalışılırken de yüzeyde aşırı ısınma sonucu statik elektriklenme, sararma olabilir. Mikrodalga enerjisi ile ürünün her tarafında enerji üretilebilir. Penetrasyon derinliği daha büyüktür. Mikrodalga enerjisi seçicidir. Enerji sadece mamül içindeki su tarafından absorblanır. Bu sadece enerji tasarrufu açısından değil ürünün kalitesi açısından da önemlidir. Reaksiyon kendi kendini sınırlar. Yüksek Frekans Kurutmanın Avantajları 2. Kurutma homojendir. Tüm su molekülleri aynı anda enerjiye maruz kaldığından % ±1 nem toleransı sınırları içinde mamülün tüm boyutunda homojenliğe ulaşılır. Suyun fazla olduğu bölgeler daha fazla enerji absorblar. Az su alan bölgeler daha az enerji absorblayacağından eşit nem oranı elde etmek mümkündür. Bu daha sonraki bir boyamada migrasyon problemini önlemede bir faktördür. 3. Doğrudan doğruya ısıtma nedeniyle kurutma ortamının önceden ıstılmasına gerek yoktur. Kurutma yapılan fırın ve çevresi ısınmadığından enerji kaybı minimumdur. Hava ya da diğer koşullardan etkilenmemesi ve buhar kazanları, yağ gibi enerji kaynaklarından bağımsız, sadece elektrikle çalışması önemli avantajlarındandır. Yüksek Frekans Kurutmanın Avantajları

10 4. Kurutma süresi klasik sistemlere göre son derece kısadır. Üretim hızı yüksektir. 5. Yüksek frekanslı kurutucular kompakt bir yapıya sahip olduklarından kolaylıkla monte edilir ve konvansiyonel sistemlere kıyasla çok az yer kaplar. Kolaylıkla farklı yerlere taşınabilir. Yüksek frekanslı kurutucular bu avantajları nedeniyle özellikle hacımli mamullerin kurutulmasında yaygın olarak kullanılırlar. Yüksek Frekans Kurutmanın Dezavantajları Kurutucuların pahalı olması Elektrik enerjisinin pahalı olması Basınçlı bobin kurutuculara nazaran el emeği gereksiniminin fazla olmasıdır. 5.YAKARAK KURUTMA Yaygın bir kullanım alanı bulamamıştır. Bu yöntemde kumaş su yerine su/metanol karışımı ile emdirilmekte ve daha sonra ısıtılan kumaş yüzeyindeki metanol buharları tutuşturularak kurutma sağlanmaktadır.

TEKSTİLDE KURUTMA YÖNTEM VE MAKİNALARI

TEKSTİLDE KURUTMA YÖNTEM VE MAKİNALARI 803 TEKSTİLDE KURUTMA YÖNTEM VE MAKİNALARI R. Tuğrul OĞULATA Füsun DOBA KADEM Erdem KOÇ ÖZET Tekstil ürünleri üretim sürecinde çeşitli terbiye işlemlerine tabi tutulmakta ve bu işlemler sırasında bünyelerine

Detaylı

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Seralarda Isıtma Sistemlerinin Planlanması Bitki büyümesi ve gelişmesi

Detaylı

11. BÖLÜM: TOPRAK SUYU

11. BÖLÜM: TOPRAK SUYU 11. BÖLÜM: TOPRAK SUYU Bitki gelişimi için gerekli olan besin maddelerinin açığa çıkmasını sağlar Besin maddelerini bitki köküne taşır Bitki hücrelerinin temel yapı maddesidir Fotosentez için gereklidir

Detaylı

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma Meteoroloji IX. Hafta: Buharlaşma Hidrolojik döngünün önemli bir unsurunu oluşturan buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde farklı şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik faktörlerin etkisiyle

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. Soğutma Şekline Göre Hava soğutmalı motortar: Bu motorlarda, silindir yüzeylerindeki ince metal kanatçıklar vasıtasıyla ısı transferi yüzey alanı artırılır. Motor krank milinden hareket alan bir fan

Detaylı

AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ

AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ 1 Bir otomobil lastiğinin basıncı, lastik içerisindeki havanın sıcaklığına bağlıdır Hava sıcaklığı 25 C iken etkin basınç 210 kpa dır Eğer lastiğin hacmi 0025

Detaylı

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi 2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi GİRİŞ Tabiatta suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde değişik şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik

Detaylı

BARA SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

BARA SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER BARA SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER Günümüzde bara sistemlerinde iletken olarak iki metalden biri tercih edilmektedir. Bunlar bakır ya da alüminyumdur. Ağırlık haricindeki diğer tüm özellikler bakırın

Detaylı

De Smet Tipi Ekstraktörler

De Smet Tipi Ekstraktörler De Smet Tipi Ekstraktörler Bant üzerinde 60-70 cm kalınlıktaki ezme ilerlerken, bantın alt kısmında daha önceki yıkamalardan biriken yarı miselanın püskürtülmesi suretiyle kademeli bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Detaylı

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI. Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR)

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI. Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR) TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR) 1. Hava 2. Su (deniz, göl, nehir, dere, yeraltı suyu-jeotermal enerji) 3. Toprak

Detaylı

Dispergatör: Dispers boyar maddenin flotte içinde disperge hâlinde kalmasını sağlar.

Dispergatör: Dispers boyar maddenin flotte içinde disperge hâlinde kalmasını sağlar. 1. Dispersiyon Boyar Maddeleriyle Polyesterin Boyanması Dispers boyar maddenin polyester liflerine karşı afinitesi oldukça yüksektir. Fakat elyaf içine difüzyonu oldukça yavaştır. Dispers boyar maddelerin

Detaylı

12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır.

12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır. 12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır. Patates yumrusunun en büyük özelliği dışardan gelen fiziksel

Detaylı

Proses Tekniği HAFTA 11-12 KURUTMA

Proses Tekniği HAFTA 11-12 KURUTMA Proses Tekniği HAFTA 11-12 KURUTMA Kurutma Kurutma nedir? Gözenekli yapıya sahip üründeki nemin, ısı ve kütle transferi yardımıyla alınarak kurutucu akışkana (gaz veya hava) taşınması olayına Kurutma denir.

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM YON GRUBU FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMAS ÜNİTE PLANI (SENTETİKLERİN ÖN TERBİYESİ)

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM YON GRUBU FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMAS ÜNİTE PLANI (SENTETİKLERİN ÖN TERBİYESİ) T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM YON GRUBU FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMAS ÜNİTE PLANI (SENTETİKLERİN ÖN TERBİYESİ) DERS FİKSAJ VE TERMOFİKSAJ HAZIRLAYAN SEMA MUTLU-616082402 ÖĞRETİM ELEMANI Yrd. Doç. Dr. RASİM

Detaylı

PAÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü Tekstil Terbiyesine Giriş Ders Notları

PAÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü Tekstil Terbiyesine Giriş Ders Notları 1. GİRİŞ Tekstil malzemelerinin görünümünü (boyama, baskı, parlaklaştırma, matlaştırma, vs.), tutumunu (yumuşatma, sertleştirme, kayganlaştırma, vs.) ve kullanım özelliklerini (buruşmazlık, su-yağ iticilik,

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi

Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi Soğutma 400 kw a kadar Kapasitesi 50-400kW EC ADYABATİK EC FAN Canovate Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi -IAC Serisi Canovate Veri Merkezi Klima Santrali Çözümleri Canovate IAC serisi İndirekt Adyabatik

Detaylı

TERMOFİKSAJ En basit haliyle fiksaj Günlük hayatta da sıkça karşılaştığımız iyi bir fiksaj eldesi için "Camlaşma Noktası"

TERMOFİKSAJ En basit haliyle fiksaj Günlük hayatta da sıkça karşılaştığımız iyi bir fiksaj eldesi için Camlaşma Noktası TERMOFİKSAJ Sentetik mamüllere uygulanan en önemli terbiye işlemi termofiksajdır. Piyasada yaygın olarak da Ram makinalarında yapılır. Sentetik lifler cinslerine göre belirli kullanım alanı bulmuşlardır.

Detaylı

WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN

WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN Prof.Dr. Özer ÇINAR İstanbul, Turkey 1 Izgaralar; Kaba ızgara İnce ızgara olmak üzere iki çeşittir. Kaba ızgaralar; Arıtma tesisinin en başında 40 mm den iri maddelerin

Detaylı

TERBİYE KONUSUNDA BİLİNMESİ GEREKENLER

TERBİYE KONUSUNDA BİLİNMESİ GEREKENLER TERBİYE KONUSUNDA BİLİNMESİ GEREKENLER Elyaf, iplik, ham kumaş veya bitmiş haldeki mamül kumaşlara uygulanan ve bu mamülleri bir sonraki işleme yada satışa hazır hale getiren işlemlere terbiye işlemleri

Detaylı

OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ

OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ Enerji analizi termodinamiğin birinci kanununu, ekserji analizi ise termodinamiğin ikinci kanununu kullanarak enerjinin maksimum

Detaylı

VİSKOZİTE SIVILARIN VİSKOZİTESİ

VİSKOZİTE SIVILARIN VİSKOZİTESİ VİSKOZİTE Katı, sıvı veya gaz halinde bütün cisimler, kitlelerinin bir bölümünün birbirine göre şekil ya da göreceli yer değiştirmelerine karşı bir mukavemet arz ederler. Bu mukavemet değişik türlerde

Detaylı

TEOG Hazırlık Föyü Isı ve Sıcaklık

TEOG Hazırlık Föyü Isı ve Sıcaklık Isı * Bir enerji türüdür. * Kalorimetre kabı ile ölçülür. * Birimi kalori (cal) veya Joule (J) dür. * Bir maddeyi oluşturan taneciklerin toplam hareket enerjisidir. Sıcaklık * Enerji değildir. Hissedilen

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Seracılıkta ortam sıcaklığının kontrol altında tutulması bitki büyümesi ve gelişmesi ile verim ve kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Seralarda yetiştirilen ürünlerden

Detaylı

İşgücü kaybını önler Filtre bakımına, su tutucuların tahliyesine gerek kalmaz. Arıza ve bakım için harcanan iş gücünden tasarruf ettirir.

İşgücü kaybını önler Filtre bakımına, su tutucuların tahliyesine gerek kalmaz. Arıza ve bakım için harcanan iş gücünden tasarruf ettirir. Kurutucu Basınçlı Hava Kurutucuları Su Nereden Geliyor? Kompresöre giren atmosferik havanın içinde su buharı bulunur. Sıkışmanın etkisiyle yoğuşarak su haline gelen bu su buharı hava hatlarında ve kullanım

Detaylı

MUTFAKLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. İbrahim KOLANCI Enerji Yöneticisi

MUTFAKLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. İbrahim KOLANCI Enerji Yöneticisi BİNALARDA ELEKTRİK TÜKETİMİ 35 30 25 20 15 10 5 0 YÜZDE % STANDBY KURUTUCULAR ISITICILAR TELEVİZYON AYDINLATMA BULAŞIK MAKİNASI ÇAMAŞIR MAKİNASI KLİMA BUZDOLABI DİĞER Soğutucu ve Dondurucular Bir soğutucu

Detaylı

TERMODİNAMİK / HAL DEĞİŞİMİ

TERMODİNAMİK / HAL DEĞİŞİMİ TRMOİNMİK / HL ĞİŞİMİ Maddenin Isı İletkenliği / Isı Sıcaklık Farkı / asıncın rime Noktasına tkisi / Nem Sorular TRMOİNMİK Isıl denge; sıcaklıkları farklı cisimler birbirine değerek ortak bir sıcaklığa

Detaylı

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Orman Koruma Dersi ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Prof. Dr. Ertuğrul BİLGİLİ Ekim 2014 1.2. Orman Yangını Tanımı Orman yangını, çevresi açık olması nedeniyle serbest yayılma eğiliminde olan ve ormandaki

Detaylı

DRYON. Mükemmel kalitede kurutma/soğutma

DRYON. Mükemmel kalitede kurutma/soğutma DRYON Mükemmel kalitede kurutma/soğutma Amaç Kurutma ve soğutma, sanayinin bütün alanlarında dökme ürünlerin işlenmesi için temel yöntemsel işlemlerdir. Tekrar işleme sevk edilmelerinden önce kum ve çakıl,

Detaylı

3. AKIŞKANLARDA FAZ DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN ISI TRANSFERİ

3. AKIŞKANLARDA FAZ DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN ISI TRANSFERİ 1 3. AKIŞKANLARDA FAZ DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN ISI TRANSFERİ (Ref. e_makaleleri) Isı değiştiricilerin büyük bir kısmında ısı transferi, akışkanlarda faz değişikliği olmadan gerçekleşir. Örneğin, sıcak bir petrol

Detaylı

Isı transferi (taşınımı)

Isı transferi (taşınımı) Isı transferi (taşınımı) Isı: Sıcaklık farkı nedeniyle bir maddeden diğerine transfer olan bir enerji formudur. Isı transferi, sıcaklık farkı nedeniyle maddeler arasında meydana gelen enerji taşınımını

Detaylı

TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ

TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ; İki grupta incelenir. 1. Dinamik sıkıştırma makineleri 2. Statik sıkıştırma makineleri Dinamik sıkıştırma makineleri. Vibrasyonlu Silindirler:

Detaylı

IV. ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİİĞİ KONGRESİ VE SERGİSİ

IV. ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİİĞİ KONGRESİ VE SERGİSİ tmmob makina mühendisleri odası IV. ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİİĞİ KONGRESİ VE SERGİSİ BİLDİRİLER KİTABI II. CİLT İZMİR mmo yayın no : 229/2 KASIM 1999 tmmob makina mühendisleri odası Sümer Sk. No: 36/1-A

Detaylı

Isı ve sıcaklık arasındaki fark : Isı ve sıcaklık birbiriyle bağlantılı fakat aynı olmayan iki kavramdır.

Isı ve sıcaklık arasındaki fark : Isı ve sıcaklık birbiriyle bağlantılı fakat aynı olmayan iki kavramdır. MADDE VE ISI Madde : Belli bir kütlesi, hacmi ve tanecikli yapısı olan her şeye madde denir. Maddeler ısıtıldıkları zaman tanecikleri arasındaki mesafe, hacmi ve hareket enerjisi artar, soğutulduklarında

Detaylı

Kabin Kurutucu İçerisindeki Dokuma Kumaşların Kuruma Periyotları Ve Kuruma Performanslarının Tespiti

Kabin Kurutucu İçerisindeki Dokuma Kumaşların Kuruma Periyotları Ve Kuruma Performanslarının Tespiti Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Suleyman Demirel University Journal of Natural and Applied Science 18(3), 30-35, 2014 Kabin Kurutucu İçerisindeki Dokuma Kumaşların Kuruma

Detaylı

Konveyörlü Tip WTCS180 - elektrikli

Konveyörlü Tip WTCS180 - elektrikli Electrolux Bulaşık Yıkama Sistemleri serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama,

Detaylı

SIVILAR VE ÖZELLİKLERİ

SIVILAR VE ÖZELLİKLERİ SIVILAR VE ÖZELLİKLERİ Sıcaklık düşürüldükçe kinetik enerjileri azalan gaz molekülleri sıvı hale geçer. Sıvı haldeki tanecikler birbirine temas edecek kadar yakın olduğundan aralarındaki çekim kuvvetleri

Detaylı

ZEMİNLERDE SU ZEMİN SUYU

ZEMİNLERDE SU ZEMİN SUYU ZEMİNLERDE SU ZEMİN SUYU Bir zemin kütlesini oluşturan taneler arasındaki boşluklar kısmen ya da tamamen su ile dolu olabilir. Zeminlerin taşıma gücü, yük altında sıkışması, şevler ve toprak barajlar gibi

Detaylı

BÖLÜM 3. Yrd. Doç.Dr. Erbil Kavcı. Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü

BÖLÜM 3. Yrd. Doç.Dr. Erbil Kavcı. Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü BÖLÜM 3 Sürekli Isı iletimi Yrd. Doç.Dr. Erbil Kavcı Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Düzlem Duvarlarda Sürekli Isı İletimi İç ve dış yüzey sıcaklıkları farklı bir duvar düşünelim +x yönünde

Detaylı

Ekoten boyahanesi enerji izleme

Ekoten boyahanesi enerji izleme Eski adıyla Ekoten boyahanesi enerji izleme Neden ees Mühendislik Ltd. Şirketi? Türkiye de yenilenebilir enerji ees Mühendislik ofisi İzmir Sütaş Karacabey: 800 kwh Biyogaz tesisi Sütaş Karacabey: 2,4

Detaylı

MAKİNE MONTAJ NOTLARI...

MAKİNE MONTAJ NOTLARI... asdf İÇİNDEKİLER KAPAK... 1 İÇİNDEKİLER... 2 ÜRÜN ÖZELLİKLERİ... 3 ÇALIŞMA PRENSİBİ... 3 MAKİNE BAKIMI... 4 MAKİNE MONTAJ NOTLARI... 4 MAKİNENİN ARIZA VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ... 4 ELEKTRİK DİYAGRAMI... 6 GDZ-30

Detaylı

Seralar. Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ

Seralar. Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ Seralar Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ İklimle ilgili çevre koşullarına tamamen veya kısmen bağlı kalmadan gerektiğinde sıcaklık, bağıl nem, ışınım, karbondioksit ve hava hareketini kontrol altında tutarak bitkilerin

Detaylı

LÜLEBURGAZDAKİ BİNA DIŞ DUVARLARI İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE MALİYET ANALİZİ

LÜLEBURGAZDAKİ BİNA DIŞ DUVARLARI İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE MALİYET ANALİZİ LÜLEBURGAZDAKİ BİNA DIŞ DUVARLARI İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE MALİYET ANALİZİ Mak. Yük. Müh. Emre DERELİ Makina Mühendisleri Odası Edirne Şube Teknik Görevlisi 1. GİRİŞ Ülkelerin

Detaylı

BİR KOMPRESÖRDEN DAHA FAZLASI. Kurutucu Broşürü

BİR KOMPRESÖRDEN DAHA FAZLASI. Kurutucu Broşürü BİR KOMPRESÖRDEN DAHA FAZLASI Kurutucu Broşürü (U) Genel Kullanıma Uygun Endüstriyel Basınçlı Hava Yüksek Kaliteli Kumlama Pnömatik Valf ve El Aletleri Pnömatik Kontrol ve Taşıma Sistemleri, Tekstil Toz

Detaylı

İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması

İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması Sakarya 2010 İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması Temel Kavramlar Basınç; Birim yüzeye etki eden kuvvettir. Birimi :bar,atm,kg/cm2

Detaylı

Konveyörlü Tip WTM180

Konveyörlü Tip WTM180 Electrolux Bulaşık Yıkama Sistemleri serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama,

Detaylı

KMM 302 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI I

KMM 302 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI I SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMM 302 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI I DOĞAL ve ZORLANMIŞ ISI TAŞINIMI Danışman Yrd.Doç.Dr. Banu ESENCAN TÜRKASLAN ISPARTA,

Detaylı

RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ. Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız

RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ. Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız RANTEKO KURUTMA-YAKMA TEKNOLOJİSİ KURUTMA TEKNOLOJİSİ Buss-SMS-Canzler Çamur Kurutma Yatay İnce Film Kurutucu

Detaylı

9. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI. MEV Koleji Özel Ankara Okulları

9. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI. MEV Koleji Özel Ankara Okulları 9. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI MEV Koleji Özel Ankara Okulları Sevgili öğrenciler; yorucu bir çalışma döneminden sonra hepiniz tatili hak ettiniz. Fakat öğrendiklerimizi kalıcı hale getirmek

Detaylı

1. Çamur Susuzlaştırma

1. Çamur Susuzlaştırma TARİH: 11.03.2015 1. Çamur Susuzlaştırma Çamurun su içeriğinin azaltılması için uygulanan fiziksel bir işlemdir. Çamurun katı madde miktarının artırılması akabinde gelen arıtma ünitelerinde kullanılacak

Detaylı

YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-2

YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-2 YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-2 ÖZET Yer yüzündeki her cismin bir konumu vardır. Zemine her cisim bir konumda oturur. Cismin dengede kalabilmesi için konumunu koruması gerekir. Yapının konumu temelleri üzerinedir.

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI SOĞUTMA DENEY FÖYÜ DERSİN ÖĞRETİM ELEMANI DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM ELEMANI DENEY

Detaylı

PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Plastik Şekil Vermenin Temelleri: Başlangıç iş parçasının şekline bağlı olarak PŞV iki gruba ayrılır.

PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Plastik Şekil Vermenin Temelleri: Başlangıç iş parçasının şekline bağlı olarak PŞV iki gruba ayrılır. PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Metallerin katı halde kalıp olarak adlandırılan takımlar yardımıyla akma dayanımlarını aşan gerilmelere maruz bırakılarak plastik deformasyonla şeklinin kalıcı olarak değiştirilmesidir

Detaylı

doğru ısınmak için...

doğru ısınmak için... T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tarafından Yetkilendirilmiş Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına Yönelik Ölçüm Şirketi doğru ısınmak için... ULTRA KALORİMETRELER SONiK Ultrasonik

Detaylı

FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER!

FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER! ÜTÜLEME DIODE LAZERDE EN SON TEKNOLOJİ FCD FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER! HAFİF EN BAŞLIĞI (300 gr) DÜNYANIN 60.000.000 ATIŞ ÖMRÜ 20.000.000 Garanti 2 YIL GARANTİ BUZ BAŞLIK K142186/878.4810 17.04.2015

Detaylı

TOPRAK SUYU. Toprak Bilgisi Dersi. Prof. Dr. Günay Erpul

TOPRAK SUYU. Toprak Bilgisi Dersi. Prof. Dr. Günay Erpul TOPRAK SUYU Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Suyu Su molekülünün yapısı Toprak Suyu Su molekülünün yapısı Polarite (kutupsallık) ve Hidrojen bağı Polarite (kutupsallık)

Detaylı

Endüstriyel Sensörler ve Uygulama Alanları Kalite kontrol amaçlı ölçme sistemleri, üretim ve montaj hatlarında imalat sürecinin en önemli aşamalarındandır. Günümüz teknolojisi mükemmelliği ve üretimdeki

Detaylı

Isı İstasyonu Uygulamaları

Isı İstasyonu Uygulamaları Isı İstasyonu Uygulamaları 1 2 Isı İstasyonu: Isı istasyonu, merkezi sistemle ısıtılan yapılarda her daireye ayrı ayrı monte edilerek, kullanım sıcak suyunu ani ısıtma prensibiyle hazırlayan ve ısıtma

Detaylı

KBM404 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III. Tepsili Kurutucu. Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1

KBM404 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III. Tepsili Kurutucu. Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1 Tepsili Kurutucu Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1 1. Amaç Kurutma hakkında temel kavramların öğrenilmesi ve tepsili kurutucuda kurutma işleminin yapılmasıdır. Öğrenme çıktıları

Detaylı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı kullanılabilir. Çürütme öncesi ön yoğunlaştırıcı, çürütme sonrası

Detaylı

GELECEĞİN EVİ. Elifcan AYAZ

GELECEĞİN EVİ. Elifcan AYAZ GELECEĞİN EVİ Elifcan AYAZ Bir taraftan Küresel Isınma, Diğer tarafta çevrenin kirletilmesi ve doğal kaynakların tüketilmesi sonucu, Tarım arazileri, beton yığınlarına ve çöle dönüşmekte, Dünyamız, yaşanmaz

Detaylı

MOTORLAR-5 HAFTA GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ

MOTORLAR-5 HAFTA GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ MOTORLAR-5 HAFTA GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ Yrd.Doç.Dr. Alp Tekin ERGENÇ GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ Gerçek motor çevrimi standart hava (teorik) çevriminden farklı olarak emme, sıkıştırma,tutuşma ve yanma, genişleme

Detaylı

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA PNÖMATİK SİSTEMLERİN KULLANIM ALANLARI Pnömatik sistemler, Hızlı fakat küçük kuvvetlerin uygulanması istenen yerlerde; temizlik ve emniyet istenen tasarımlarda da kullanılır. Pnömatik sistemler aşağıda

Detaylı

Tailor-made Rubber Extrusion

Tailor-made Rubber Extrusion Tailor-made Rubber Extrusion Profil Üretim Tesisleri TR Profil üretim tesisleri Rubicon tek elden lastik profil üretimi için yüksek performans ekstruder, vulkanizasyon hattı ve konfeksiyonlama ekipmanlarından

Detaylı

KOYULAŞTIRMA VE KOYULAŞTIRMA TESİSLERİ (BUHARLAŞTIRICILAR) PROF. DR. AHMET ÇOLAK PROF. DR. MUSA AYIK

KOYULAŞTIRMA VE KOYULAŞTIRMA TESİSLERİ (BUHARLAŞTIRICILAR) PROF. DR. AHMET ÇOLAK PROF. DR. MUSA AYIK KOYULAŞTIRMA VE KOYULAŞTIRMA TESİSLERİ (BUHARLAŞTIRICILAR) PROF. DR. AHMET ÇOLAK PROF. DR. MUSA AYIK 10. KOYULAŞTIRMA VE KOYULAŞTIRMA TESİSLERİ (BUHARLAŞTIRICILAR) Gıda sanayinde, koyulaştırma yada buharlaştırma

Detaylı

Taze hava yükünü ortadan kaldırır Havayı nemlendirmez, %100 hijyenik Ortamda taze hava kalitesi sağlar!.. www.polybloc.ch www.esanjorler.

Taze hava yükünü ortadan kaldırır Havayı nemlendirmez, %100 hijyenik Ortamda taze hava kalitesi sağlar!.. www.polybloc.ch www.esanjorler. Taze hava yükünü ortadan kaldırır Havayı nemlendirmez, %100 hijyenik Ortamda taze hava kalitesi sağlar!.. SoftCool, su kaydırma ve yayma özelliğine sahip hidroflik kaplamalı alüminyum şeritler ile üretilen

Detaylı

Sous vide. vakum ambalaj ve vakum altında pişirme

Sous vide. vakum ambalaj ve vakum altında pişirme Sous vide Aslında Sous vide 'vakumlu ambalajlanmış gıdalar daha sonra pişirilmiş, soğutulmuş ve soğuk zinzirde saklanan bir süreç' olarak ta tanımlanır. Bu yöntemde yüksek duyusal kalitedeki ürünler damak

Detaylı

PMS / STANDART 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ

PMS / STANDART 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ PMS / STANDART 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ POLAT MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Astim Organize Sanayi Bölgesi (P.K. 105) AYDIN / TÜRKİYE TEL : +90 (256) 231 04 73 (pbx) FAX : +90 (256) 231 04 78 www.polatas.com.tr

Detaylı

ISI POMPASI. Abdunnur GÜNAY / FENTEK Müh.Ltd.Şti.

ISI POMPASI. Abdunnur GÜNAY / FENTEK Müh.Ltd.Şti. ISI POMPASI Abdunnur GÜNAY / Mak.M.Müh. Ş Neden Isı Pompası? Tükenen enerji kaynakları / artan fiyatlar! Ekonomik nedenler Artan Enerji talepleri Çevre dostluğu Güvenlik Bir evin enerji giderleri Isı Kaynakları

Detaylı

BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032

BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032 BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032 TARİHÇESİ Sonsuz bantla taşıma çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. 1868 yıllında İngiliz mühendis Lyster kauçukla

Detaylı

Konveyörlü Tip WTM300

Konveyörlü Tip WTM300 serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama, tezgahaltı, giyotin tip, konveyörlü,

Detaylı

Askılar, Raflar ve Konveyörler

Askılar, Raflar ve Konveyörler Askılar, Raflar ve Konveyörler Tavsiyeler Askılar ve Raflar olabildiğince küçük olmalıdır. Askılar parçalardan toz partiküllerini uzaklaştırmamalıdır. Askılar parçalarla sürekli tekrarlanan temas halinde

Detaylı

2.05.2016 ZEMİNLERİN SIKIŞTIRILMASI (KOMPAKSİYON) KOMPAKSİYON ETKİSİ ZEMİNLERİN SIKIŞTIRILMASININ SAĞLADIĞI YARARLAR

2.05.2016 ZEMİNLERİN SIKIŞTIRILMASI (KOMPAKSİYON) KOMPAKSİYON ETKİSİ ZEMİNLERİN SIKIŞTIRILMASININ SAĞLADIĞI YARARLAR 1) Kazı Makineleri : Dozer, greyder, kompresör ve darbeli deliciler, ekskavatörler 2) Yükleyiciler (Loader): Paletli ve lastik tekerlekli loaderler 3) Taşıma Araçları : Damperli kamyonlar 4) Sıkıştırma

Detaylı

GAZORAM.

GAZORAM. 2017 GAZORAM www.ecostar.com.tr GAZORAM brülörleri nozzle karışımlı brülörler olup endüstriyel direkt ısıtmalı fırınlar ve kurutma uygulamalarında kullanılmaktadır. Bu fırınların yanma odasında genelde

Detaylı

MUTFAK CİHAZLARI KULLANIMI DESTEK DOKUMANI SLİCER( ŞARKUTERİ DİLİMLEME) MAKİNASI KULLANMA TALİMATI

MUTFAK CİHAZLARI KULLANIMI DESTEK DOKUMANI SLİCER( ŞARKUTERİ DİLİMLEME) MAKİNASI KULLANMA TALİMATI SLİCER( ŞARKUTERİ DİLİMLEME) MAKİNASI KULLANMA TALİMATI KULLANIMI 1. MAKİNANIN DAHA ÖNCEDEN TEMİZ OLMASINA DİKKAT EDİN 2. MAKİNAYI AÇMA KAPAMA DÜĞMESİNİ KULLANARAK ÇALIŞTIRIN 3. DİLiMLEYECEĞİNİZ MALZEMEYE

Detaylı

BASINCA SEBEP OLAN ETKENLER. Bu bölümü bitirdiğinde basınca sebep olan kuvvetin çeşitli etkenlerden kaynaklanabileceğini fark edeceksin.

BASINCA SEBEP OLAN ETKENLER. Bu bölümü bitirdiğinde basınca sebep olan kuvvetin çeşitli etkenlerden kaynaklanabileceğini fark edeceksin. BASINCA SEBEP OLAN ETKENLER Bu bölümü bitirdiğinde basınca sebep olan kuvvetin çeşitli etkenlerden kaynaklanabileceğini fark edeceksin. Basınca neden olan kuvvetler çeşitli etkenlerden kaynaklanır. Balon

Detaylı

tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Buhar Kazanı Verim Hesapları Eğitimi

tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Buhar Kazanı Verim Hesapları Eğitimi tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Buhar Kazanı Verim Hesapları Eğitimi Alpaslan GÜVEN Makina Yük.Mühendisi Enerji Yöneticisi EEP Eğitmeni Ekim - 2012 BUHAR KAZANLARI Kazan: İçerisinde

Detaylı

Design radiators. TANITIM Low-H 2 O

Design radiators. TANITIM Low-H 2 O TANITIM Low-H 2 O ISITMA TEKNOLOJİSİ & ÇÖZÜMLER Radyatör teknolojisinde evrim: Daha az su ile ısıtma İzolasyon yok 1930 25 litre 1960 12 litre Kötü izolasyon Zayıf izolasyon İyi izolasyon 1980 7 litre

Detaylı

P u, şekil kayıpları ise kanal şekline bağlı sürtünme katsayısı (k) ve ilgili dinamik basınç değerinden saptanır:

P u, şekil kayıpları ise kanal şekline bağlı sürtünme katsayısı (k) ve ilgili dinamik basınç değerinden saptanır: 2.2.2. Vantilatörler Vantilatörlerin görevi, belirli bir basınç farkı yaratarak istenilen debide havayı iletmektir. Vantilatörlerde işletme karakteristiklerini; toplam basınç (Pt), debi (Q) ve güç gereksinimi

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ. Yakıt Püskürtme Sistemleri Deneyi

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ. Yakıt Püskürtme Sistemleri Deneyi BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ Yakıt Püskürtme Sistemleri Deneyi Laboratuvar Tarihi: Laboratuvarı Yöneten: Laboratuvar Yeri: Laboratuvar Adı: Öğrencinin Adı-Soyadı

Detaylı

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları 1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları Sol üstte yüzey seftleştirme işlemi uygulanmış bir çelik

Detaylı

ALTLIK NEM KONTROLÜNDE ÜÇ ANAHTAR TEMİZ HAVA, ISITMA VE HAVA HAREKETİ

ALTLIK NEM KONTROLÜNDE ÜÇ ANAHTAR TEMİZ HAVA, ISITMA VE HAVA HAREKETİ ALTLIK NEM KONTROLÜNDE ÜÇ ANAHTAR TEMİZ HAVA, ISITMA VE HAVA HAREKETİ Türkçeye Çeviren: Hakan BOZKURT (Ziraat Müh.) www.zeyneppoultry.org Soğuk havalarda altlık nem kontrolü nasıl sağlanır? Oldukça basit

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR -I TAŞINIM VE IŞINIMLA BİRLEŞİK ISI TRANSFERİ DENEY FÖYÜ 1. Deney Amacı Farklı

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut

AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Bir otomobile lastiğinin basıncı, lastik içerisindeki havanın sıcaklığına bağlıdır. Hava sıcaklığı

Detaylı

EVAPORATİF SOĞUTMA VE HVAC SİSTEMLERİNDE DEC UYGULAMASI

EVAPORATİF SOĞUTMA VE HVAC SİSTEMLERİNDE DEC UYGULAMASI 185 EVAPORATİF SOĞUTMA VE HVAC SİSTEMLERİNDE DEC UYGULAMASI Atıf İMARET ÖZET Bu çalışma konfor kliması alanında konvensiyonel düşünce tarzının dışındaki yeni bazı yöntemleri tanıtmayı amaçlamaktadır. Soğutma

Detaylı

G E N E L K A T A L O G w w w. s p t. t c 1

G E N E L K A T A L O G w w w. s p t. t c 1 G E N E L K A T A L O G www.spt.tc 1 İNDEX KATLI FIRIN RESİN HATTI 4 TEK KULE DİKEY KURUTMA FIRINI 6 ÇİFT KULE DİKEY KATALİZE FIRINI 7 BEKLETME ÜNİTESİ 10 PLAKA ÇEVİRİCİ 11 OTOMATİK SPREYLEME ÜNİTESİ 11

Detaylı

Grubunuzla çalışarak aşağıdaki sorulara değişik cevaplar vermeye çalışınız.

Grubunuzla çalışarak aşağıdaki sorulara değişik cevaplar vermeye çalışınız. GİRİŞİŞ ETKİNL NLİĞİ Grubunuzla çalışarak aşağıdaki sorulara değişik cevaplar vermeye çalışınız. Sobaları, kaloriferleri kışın yaktığımız halde yazın niçin yakmıyoruz? Soğuk su içmek istediğinizde suyu

Detaylı

ISI TRANSFER MEKANİZMALARI

ISI TRANSFER MEKANİZMALARI ISI TRANSFER MEKANİZMALARI ISI; sıcaklık farkından dolayı sistemden diğerine transfer olan bir enerji türüdür. Termodinamik bir sistemin hal değiştirirken geçen ısı transfer miktarıyla ilgilenir. Isı transferi

Detaylı

Tekstil ve Kumaş Teknolojileri

Tekstil ve Kumaş Teknolojileri Tekstil ve Kumaş Teknolojileri TEKNOLOJİ MODANIN EMRİNDE Akmens, kurumsal kıyafetler pazarında deneyimiyle yer edinmiş köklü bir firmadır. Teknolojiye ve yeniliğe yatırım yapan Akmens, piyasada kullanılan

Detaylı

Rulman ısıtma cihazları

Rulman ısıtma cihazları Rulman ısıtma cihazları Mikro işlemci Karakter LCD Demagnetizasyon 5 kademe güç seçimi Turbo ısıtma Neden? indüksiyon ısıtıcı Rulman arızalarının %16 sından fazlası rulman montajında uygun olmayan yöntemlerin

Detaylı

Ekoten boyahanesi enerji izleme

Ekoten boyahanesi enerji izleme Eski adıyla Ekoten boyahanesi enerji izleme Neden ees Mühendislik Ltd. Şirketi? Türkiye de yenilenebilir enerji ees Mühendislik ofisi İzmir Sütaş Karacabey: 300 kw Biyogaz tesisi Sütaş Karacabey: 2,2 mw

Detaylı

Antenler, Türleri ve Kullanım Yerleri

Antenler, Türleri ve Kullanım Yerleri Antenler, Türleri ve Kullanım Yerleri Sunum İçeriği... Antenin tanımı Günlük hayata faydaları Kullanım yerleri Anten türleri Antenlerin iç yapısı Antenin tanımı ve kullanım amacı Anten: Elektromanyetik

Detaylı

SATILIK TEKSTİL MAKİNALARI ----------------------------------------------

SATILIK TEKSTİL MAKİNALARI ---------------------------------------------- SATILIK TEKSTİL MAKİNALARI ---------------------------------------------- 1 ADET KONTİNÜ KASAR ÇALIŞMA ENİ: 3,40 CM MARKA: GOLLER MODEL: 2003 GİRİŞ DOKTAN ARABADAN ÇALIŞILABİLİR YIKAMA KABİNİ 2 ADET GİRİŞ,

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Laboratuvarı

Detaylı

KARARLI HAL ISI İLETİMİ. Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü

KARARLI HAL ISI İLETİMİ. Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü KARARLI HAL ISI İLETİMİ Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü Sürekli rejim/kararlı hal (steady-state) & Geçici rejim/kararsız hal (transient/ unsteady state) Isı transferi problemleri kararlı hal

Detaylı

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller EVHRAC Fonksiyonu Bilindiği gibi binalarda hava kalitesinin arttırılması için iç ortam havasının egzost edilmesi ve yerine taze hava verilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Her ne kadar ısı geri kazanım cihazları

Detaylı

OFSETTE ÖZEL BASKILAR DERSİ. Yaldız baskısı yapmak

OFSETTE ÖZEL BASKILAR DERSİ. Yaldız baskısı yapmak OFSETTE ÖZEL BASKILAR DERSİ Dersin Modülleri Ofsette Vernik Baskısı Ofsette Yaldız Baskısı Ofsette Lak Baskısı Ofsette Numaratör Baskısı Ofsette Kesim, Perforaj ve Piliyaj Web Ofset Baskı Teneke Ofset

Detaylı

Hoş geldiniz GoGaS. Proses Isıtma (Kurutma/Fırınlama) Goch GmbH & Co. KG. GoGaS ın 60 yılı aşkın deneyimiyle!

Hoş geldiniz GoGaS. Proses Isıtma (Kurutma/Fırınlama) Goch GmbH & Co. KG. GoGaS ın 60 yılı aşkın deneyimiyle! Hoş geldiniz GoGaS Goch GmbH & Co. KG Proses Isıtma (Kurutma/Fırınlama) GoGaS ın 60 yılı aşkın deneyimiyle! Konu Başlıkları 1. GoGaS a genel bakış 2. İnfrared brülör kavramları 3. Uygulamalar and referanslar

Detaylı

REDA LOW TEMP. EVAPORATOR FOR WHEY CONCENTRATION. REDA EVAPORATOR Düşük ısıda Peynir Altı Suyu Konsantrasyonu için

REDA LOW TEMP. EVAPORATOR FOR WHEY CONCENTRATION. REDA EVAPORATOR Düşük ısıda Peynir Altı Suyu Konsantrasyonu için 1 REDA LOW TEMP. EVAPORATOR FOR WHEY CONCENTRATION REDA EVAPORATOR Düşük ısıda Peynir Altı Suyu Konsantrasyonu için Mod.CS5000-3E Peyniraltısuyu Konsantrasyonu için REDA Evaporatör ( 5.000l/h su uçurma

Detaylı