HAVA KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ. Yrd. Doç. Dr. Serpil SAVCI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HAVA KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ. Yrd. Doç. Dr. Serpil SAVCI"

Transkript

1 HAVA KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ Yrd. Doç. Dr. Serpil SAVCI

2 YAKITLAR

3 YAKIT ÇEŞİTLERİ Yakıt ve Çeşitleri Fiziksel ve kimyasal yapısında bir değişim meydana geldiğinde enerji (ısı) açığa çıkartan her türlü malzemeye genel olarak yakıt denir. Genel olarak yandığında ısı veren maddelere yakıt denir.

4 YAKIT ÇEŞİTLERİ Yakıtların en önemli özelliklerinden biri de enerji üretebilmek amacıyla depolanabilmeleri ve sadece gerektiğinde bir iş üretebilmek amacıyla gerekli olan enerjinin üretimi için kullanılabilmeleridir.

5 YAKIT ÇEŞİTLERİ Cisimlerin yakıt olarak tanımlanabilmesi için; Yandığında sağlığa zararlı olmaması Doğada bol miktarda bulunması Tehlike oluşturma olasılığı olmaması Ucuz olması

6 KATI YAKITLAR Üç gruba ayrılır: Doğal Katı Yakıtlar Yapay Katı Yakıtlar Biyokütle Katı Yakıtlar

7 KATI YAKITLAR Doğal Katı Yakıtlar Katı yakıtların en önemli olanları doğal katı yakıt olarak adlandırılan fosil kömürlerdir. Bu kömürler oluşum amaçlarına göre antrasit, taşkömürü, esmer kömür, linyit kömürü, turba sırasını izler.

8 KATI YAKITLAR Yapay Katı Yakıtlar Doğal katı yakıtlardan elde edilen kok ve odun kömürü.

9 KATI YAKITLAR Biyokütle Katı Yakıtlar Orman ve tarım ürünleri işleyen endüstri atıklarından elde edilen odun ve biyokütle briketi veya peleti gibi biyolojik kökenli yakıtlardır.

10 SIVI YAKITLAR Ham petrol ve kömür katranından elde edilir. Doğal sıvı yakıtlar: Ham petrolün destilasyonu ile üretilirler. Yapay sıvı yakıtlar: Üretildiği kaynağa göre üç gruba ayrılırlar: Kömür, linyit vb yakıtların destilasyonu ile üretilen yakıtlar Ağır petrol bölümlerinden kraking ile elde edilen yakıtlar Sentez uygulanarak elde edilen sıvı yakıtlar

11 GAZ YAKITLAR Fosil kömürlerin damıtılması sonucunda elde edilen hava gazı ve jeneratör gazı, petrol destilasyon ürünü olan küçük moleküllü hidrokarbon karışımı yapısındaki gazlar, su gazı ve doğal yer gazlarıdır. Organik kökenli maddelerin fermantasyonu (biyogaz) veya gazlaştırılması sonucunda da gaz yakıt üretebilmektedir.

12 YAKITLAR Sıvı yakıtlar genel olarak; 1. Petrol esaslı yakıtlar 2. Alkol 3. Yağlar Olmak üzere 3 e ayrılır.

13 SIVI YAKITLAR İLE KATI YAKITLARIN KARŞILAŞTIRILMASI Birim kütle ya da hacim başına verdikleri enerji çok yüksektir. Sıvı yakıtlarda yanma daha verimlidir. Bu nedenle sıvı yakıtların içerdikleri enerji çok çabuk olarak sıvı enerjisine dönüşür. Sıvı yakıtları taşıma, depolama ve miktarını ölçme daha kolaydır. Isıl değerleri yüksek olduğundan depolama hacimleri küçüktür.

14 SIVI YAKITLAR İLE KATI YAKITLARIN KARŞILAŞTIRILMASI Hava ile kolayca karıştırılabilir. Daha küçük hava fazlalık katsayısı ile çalışılabilir. Duman, hava kanalları, vantilatör ve aspiratör gibi elemanlar daha küçük kapasite ve boyutlarda tasarımlanabilir. Sıvı yakıtlarda yakacak kalitesindeki değişim daha azdır. Sıvı yakıt yakma sistemlerinin ilk yatırım ve sonraki işletme giderleri daha düşüktür. Sıvı yakıt yakan sistemlerin otomatik kontrolü daha kolaydır.

15 SIVI YAKITLAR İLE KATI YAKITLARIN KARŞILAŞTIRILMASI Sıvı yakıt yakan kazanlar daha hızlı devreye girer ve yük değişimlerini daha hızlı karşılarlar. Sıvı yakıtlar yandıktan sonra kül bırakmazlar. Sıvı yakıtlı sistemler temiz çalışırlar ve çıkan salınımlar çevre açısından daha az zararlıdır.

16 FOSİL YAKITLAR Fosil yakıtlar, kömür, petrol ve doğal gaz gibi yakıtlardır. Günümüzde kullandığımız enerjinin pek çoğu fosil yakıtlardan sağlanmaktadır. Milyonlarca yıl boyunca bitkilerin ve hayvanların çürümesi ile fosil yakıtlar oluşmuştur. Fosil yakıtlar delerek (sondaj) ve kazarak yeryüzüne çıkarılabilir. Şu anda da yer altında ısı ve basınçla bu yakıtlar oluşmaktadır. Ancak fosil yakıtların oluşma hızı, tüketilme hızlarından çok daha düşüktür. Bu nedenle fosil yakıtlar kısa süreçte yenilenmeyen enerji kaynakları olarak değerlendirilebilir.

17 FOSİL YAKITLAR Özellikle nüfus artışı, şehirleşme ve endüstrileşme bu yakıtlarla karşılanan enerji gereksiniminin artmasına neden olmaktadır. Fosil yakıtların tükenmesi ve fiyatlarının devamlı artmasının yanı sıra yanmaları sonucu çevreye verdikleri zararlar ve insan sağlığı üzerindeki etkileri de önemlidir.

18 FOSİL YAKITLARIN ÜSTÜNLÜKLERİ Bütün fosil yakıtların enerjisi güneşten gelir. Bu bakımdan fosil yakıtların her biri esas olarak güneş enerjisi türevleridir. Fosil yakıtların kullandığı güç tesislerinin tasarımı basittir. Fosil yakıtlar gaz ve sıvı formda boru hatları ile taşınabilir. Otomotiv sektöründe çok fazla petrol türevi yakıtlar kullanılmaktadır.

19 FOSİL YAKITLARIN ÜSTÜNLÜKLERİ Fosil yakıtların çıkarılma ve işlenmeleri daha kolaydır. Bu nedenle geleneksel olmayan diğer enerji türlerinden daha ucuzdurlar. Fosil yakıtlardan kendi başlarına çok fazla miktarda elektrik üretilebilir. Her yere taşıma ve dağıtımları kolaydır Fosil yakıt kullanılan güç tesisleri hemen her bölgede kolay bir şekilde tasarımlanabilir. Bu nedenle güç istasyonlarında olabildiğince fazla miktarda yakıt stoklamak olanaklıdır. Rezervlerinin fazla ve erişilebilirliklerinin kolay olması nedeniyle maliyetleri daha düşüktür.

20 FOSİL YAKITLARIN OLUMSUZLUKLARI Doğal gaz ve ham petrol gibi bazı fosil yakıtların taşınma sırasında sızıntı oluşması çevresel açıdan önemli zararlara neden olur. Oluşmaları uzun sürede gerçekleştiğinden yenilenemeyen özelliktedirler. Ham petrol kullanımı denizlerden yayılan petrolün verdiği zarar gibi çevre kirliliği ve zehirlenmelere neden olabilir. Ham petrol zararlı kimyasallar içerdiğinden yakıldığında hava kirliliğine neden olur. Gelecekteki rezerv belirsizlikleri nedeniyle fosil yakıt fiyatları giderek artmaktadır. Kömür yakılan güç tesisleri için fazla miktarda yakıt gereklidir. Bu nedenle düzenli bir biçimde kömür taşınması gereklidir.

21 FOSİL KÖMÜRLER Kömür çoğunlukla karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan az miktarda kükürt ve nitrojen içeren kimyasal ve fiziksel olarak farklı yapıya sahip bir maden ve kayaçtır. Diğer içerikleri ise kül oluşturan inorganik bileşikler ve mineral maddelerdir. Bazı kömürler ısıtılınca ergir ve plastik hale geçer.

22 FOSİL KÖMÜRLER İşlemler sonucunda katran, likör ve çeşitli gazlar elde edilebilmektedir. Doğal katı yakıtlar sınıfından olan, antrasit, taş kömürü, esmer kömür ve linyit kömürü ve turba adlı yakıtlar genel olarak fosil kömürler olarak adlandırılır. Bunlardan taş kömürü esmer kömür ve linyit kömürü Türkiye de en çok kullanılan kömürlerdir. Zonguldak ta çıkarılan taş kömürü sanayide en çok kullanılan kömür cinsidir.

23 FOSİL KÖMÜRLER Linyit, kahverengi kömür de denilen ve tamamına yakını termik santrallerde yakıt olarak kullanılan kömür sıralamasında en alt sırada yer alan bir kömür çeşididir. Linyitin ısıl değeri düşük, içerdiği kül ve nem miktarı fazladır. Buna rağmen yer kabuğunda fazla miktarda bulunduğundan başta Almanya, ABD gibi gelişmiş ülkeler olmak üzere sıklıkla kullanılan bir enerji hammaddesidir.

24 FOSİL KÖMÜRLER Linyit kömürü hemen hemen Türkiye nin her yerinde çıkarılır. Linyit kömürü ve linyitin oluşumu ilerlemiş bir türü olan esmer kömür, ısıl değeri bakımından diğerleri kadar zengin değildir. Çoğu zaman çıkardıkları yerde kullanılırlar. Esmer kömür dış görünüşü bakımından taşkömürüne benzese de taşkömüründen aşağıdaki özellikleri bakımından ayırt edilebilir:

25 FOSİL KÖMÜRLER Sırsız porselen üzerine taşkömürü ile çizilmiş çizgi siyah, esmer kömürle çizilen ise kahverengidir. Bu iki kömür cinsi toz haline getirilip derişik NaOH çözeltisi ile kaynatılırsa taşkömürü çözeltiyi boyamaz, esmer kömür ise kahverengiye boyar.

26 FOSİL KÖMÜRLER Linyit Türkiye nin bir çok bölgesinde çıkarılan ve halen çıkarılmaya devam eden bir madendir. Bu bölgelerden bazıları Kahramanmaraş- Afşin Elbistan, Ankara-Nallıhan İlçesi (Çayırhan), Kütahya-Seyitömer-Tavşanlı, Manisa-Soma, Muğla-Yatağan ve Adana- Kozan ilçesidir.

27 FOSİL KÖMÜRLERİN KİMYASAL YAPISI Doğal katı yakıtların esas kısmını oluşturan fosil kömürler, organik ve inorganik kısım ise kömürün külünü oluşturur. Kömürün organik kısmı oluşumun daha ilk devresinde bitkilerdeki alifatik, heterosiklik ve karbosiklik bileşiklerin biyolojik işlemlerle hümin maddesine dönüşmesi ve hümin maddesinin de yüksek basınç ve uzun süreli sıcaklık gibi ortam koşulları altında bir yoğunlaşma tepkimesine uğrayarak karbona dönüşmesi sonucunda meydana gelir.

28 FOSİL KÖMÜRLERİN KİMYASAL YAPISI Kömür bir hidrokarbon değildir. Çünkü yapısında organik olarak bağlı oksijen, azot, kükürt gibi heteroatomların bulunduğu moleküller de vardır. Oksijen kömürün oluşum devresine göre hidroksil, karbonil, karboksil oksijeni olarak veya oluşumu daha ileri kömürlerde heterosiklik karbon-oksijen halkaları veya eter köprüleri şeklinde bulunabilir.

29 FOSİL KÖMÜRLERİN KİMYASAL YAPISI Azot, kömüre bitkinin alkaloid, protein ve klorofil gibi bileşiklerinden geçmiş olup, genellikle heterosiklik büyük moleküllerde görülür. Kükürt ise kömüre yine bitki proteinlerinden geçmiştir. Kükürt miktarı % 1 in üstünde olan kömürde kükürdün bir kısmı, inorganik pirit kükürdü halinde de bulunabilir.

30 FOSİL KÖMÜRLERİN KİMYASAL YAPISI Hidrojen hem aromatik molekül hidrojeni hem de alisiklik ve alifatik olefin hidrojeni şeklinde bulunur. Kömür külünün bileşiminde kömürün kaynağına, silis, alümünyum, demir, kalsiyum, magnezyum ve alkali metallerin tuzları bulunur.

31 FOSİL KÖMÜRLERİN KİMYASAL YAPISI Doğal katı yakıtların esas kısmını oluşturan fosil kömürlerin çoğunluğu altılı halkalardan meydana gelmiştir. Organik kısım kömürün yanabilen kısmını inorganik kısım ise kömürün külünü oluşturur.

32 FOSİL KÖMÜRLERİN KİMYASAL YAPISI Kömürün yapısında organik olarak bağlı, oksijen, azot, kükürt gibi heteroatomların bulunduğu moleküller de yer aldığından bir hidrokarbon değildir. Kömür külünün bileşimi yüzde miktarları kömürün kaynağına göre değişen silis, alüminyum, demir, kalsiyum, magnezyum ve alkali metallerin tuzlarını içerir.

33 FOSİL KÖMÜRLERİN KİMYASAL YAPISI ABD de çıkartılan kömürlerin külünde bu maddelerin maximum yüzde miktarları: Silis:30-60 Aluminyum oksit:10-14 Demir III oksit:3-30 Kalsiyum oksit:1-20 Magnezyum oksit:0.5-4 Titanyum oksit:0.5-3 Alkali metal oksitleri:1-4

34 KÖMÜRLERİN SINIFLANDIRILMASI Kömür bir çok ülkede madencilik çalışmalarının en önemli ürünü olmasının yanısıra birincil enerji kaynakları içerisinde de ilk sıralarda yer almaktadır. Enerji hammaddeleri içinde önemli bir yere sahip olan kömür dünyada geniş rezervlere ve yaygın tüketim alanlarına sahiptir.

35 KÖMÜRLERİN SINIFLANDIRILMASI Kömürleşme süreci ve yataklanma, nem içeriği, kül ve uçucu madde içeriği, sabit karbon miktarı, kükürt ve mineral madde içeriklerinin yanı sıra jeolojik, petrografik, fiziksel, kimyasal ve termik özellikler yönünden kömürler çok çeşitlilik gösterirler. Bu durum bir çok ülkede kömürlerin birbirine benzer özellikler ve yakın değerler temelinde sınıflandırılmasını zorunlu kılmıştır.

36 KÖMÜRLERİN SINIFLANDIRILMASI Kömür üretimi, kullanımı ve teknolojisinde ileri ülkeler öncelikle kendi kömürlerinin özelliklerine göre bir sınıflama yaptıkları gibi uluslar arası genel bir sınıflama için ortak standartlar da geliştirmişlerdir. Değişik tipte kömürlerin kullanım amaçlarına göre uluslar arası sınıflandırılmasında ilk olarak 1957 yılında çeşitli ülkelerden üyelerin oluşturduğu Uluslar arası kömür kurulunca bir çok ülkeden alınan örnekler üzerinde yapılan çalışmalar Uluslar arası standartlar örgütü (ISO) tarafından da desteklenerek genel sınıflandırma yapılmıştır.

37 KÖMÜRLERİN SINIFLANDIRILMASI Bu sınıflandırmaya göre kömürler ısıl değer, uçucu madde içeriği, sabit karbon miktarı, koklaşma ve kekleşme özelikleri temel alınarak sert ve kahverengi kömürler olarak iki ayrı gruba ayrılmıştır: Sert Kömürler Kahverengi Kömürler

38 KÖMÜRLERİN SINIFLANDIRILMASI Sert Kömürler Islak ve külsüz bazda ısıl değeri 5700 kcal/kg dan daha fazladır. Uçucu madde içeriği ısıl değer ve koklaşma özelliklerine göre alt sınıflara ayrılırlar.bunlar koklaşabilir kömürler ve koklaşmayan kömürler olarak ikiye ayrılır.

39 KÖMÜRLERİN SINIFLANDIRILMASI Kahverengi Kömürler Islak ve külsüz bazda ısıl değeri 5700 kcal/kg dan daha düşüktür. Toplam nem içeriği ve ısıl değere göre alt sınıflara ayrılırlar. Alt bitümlü kömürler ve linyit olmak üzere ikiye ayrılır.

40 KÖMÜRLERİN SINIFLANDIRILMASI Uluslar arası kömür sınıflamasında kabul edilen diğer bir sınıflama ölçüsü ise rank sınıflamasıdır (kömürleşme derecesi sınıflaması). Bu sınıflandırmada karbon içeriği temel değişken olarak dikkate alınır. Yüksek ranklı kömürlerde uçucu madde içeriği düşük ranklı kömürlerde ise ısıl değer ölçüt alınarak sınıflandırılma yapılmıştır.

41 KÖMÜRLERİN SINIFLANDIRILMASI Sınıflandırılmış kömürlerin içerdikleri, nem, uçucu kül, sabit karbon ve kül miktarı kaba analizle, kükürt, hidrojen, karbon, azot ve oksijen miktarları detay analizle, ısıl değer ise kalorimetre cihazları ile belirlenir.

42 PETROL Petrol sözcüğü latincede taş anlamına gelen petra ile yağ anlamına gelen oleum sözcüklerinden oluşmuştur. Petrol terimi doğal durumda ve yer atından çıkartılan işlenmemiş ham petrol anlamına gelir. Ham petrol değişik molekül yapılarında olan hidrokarbonların karışımından meydana gelir. Bütün petrollerin esas bileşenleri parafinler, naftenler ve aromatik hidrokarbonlardır.

43 PETROL Petrol genellikle toprak altından derin kuyular açılarak çıkartılır. Petrol akıcılığı oldukça az, kaygan, rengi koyu sarı ile siyah arasında değişen ve hoş olmayan ağır kokusu olan bir sıvıdır. Sudan hafiftir ve suda erimez. Özgül ağırlığı ortalama olarak arasında değişir.

44 PETROLÜN KİMYASAL OLUŞUMU Ham petrolün meydana gelişi ile ilgili bir çok teori vardır. Bunlardan günümüzde en geçerli olanı deniz dibine çöken küçük canlıların kalıntılarının petrolü meydana getirdiğinin kabul edilmesidir. Bu küçük canlıların ölü ve dirileri nehirlerin getirdiği çamur tabakalarının sürüklenmesi sonucunda, denizlerin derinliklerinde birikirler. Yüksek basınç ve sıcaklık altında çok uzun zaman kalarak mayalanmaları ile petrol meydana gelir.

45 PETROLÜN KİMYASAL OLUŞUMU Yüz milyonlarca yıl önce denizde yaşayan veya suların denize sürüklediği hayvan ve bitki kalıntıları anaerobik bir ortamda ısı, basınç ve mikroorganizmaların etkisiyle ham petrole benzer kerojeni meydana getirmiştir. Petrol yüksek sıcaklık veya basınç ortamında ısı alan tepkimeler sonucunda oluşur. Kerojen sonradan yukarı tabakalara doğru göç etmesi sırasında gittikçe değişmiş ve ham petrolü meydana getirmiştir. Bugünkü ileri tekniğe rağmen petrolün yer altındaki birikim yeri özellikle verimliliği kolayca belirlenemez. Bu nedenle petrol arama ve çıkarması uzun zaman alan pahalı bir işlemdir.

46 PETROLÜN KİMYASAL OLUŞUMU Petrolün kimyasal yapısı farklı uzunluklardaki hidrokarbon zincirlerinden oluşur. Bu zincirler petrolün arıtım sürecinde damıtma yöntemi ile ayrıştırılarak benzin, jet yakıtı, gaz yağı gibi ürünler elde edilir. Petrolün veya benzinin kısmi yanması karbon monoksit ve nitrik asit gibi zehirli gazların yayılmasına neden olur.

47 DOĞAL GAZ Doğal gaz yerkabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır. Bir petrol türevidir. Yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alır. Doğal gazın büyük bölümü, metan gazı adı verilen hidrokarbondan oluşur. Diğer bileşenleri etan, propan, bütan gazlarıdır. İçeriğinde çok az miktarda karbondioksit, azot, helyum ve hidrojen sülfür bulunur.

48 DOĞAL GAZ Doğal gazı oluşturan hidrokarbon bileşikleri yeraltındaki petrolün de bileşenleridir. Doğal gaz geçmişte petrol üretimi sırasında ortaya çıkan yararsız bir atık olarak görülmüş ve petrol üretim tesislerinde yakılarak uzaklaştırılmıştır. Günümüzde ise oldukça değerli ve önemli bir enerji kaynağı olarak sıklıkla evlerde ve endüstrilerde kullanılmaktadır.

49 Dünyada ve Türkiye de Doğalgaz Dünya üzerinde Antartika dışında tüm kıtalarda doğal gaz üretilmektedir. Dünya daki en büyük üretici Bağımsız Devletler Topluluğu dur.abd, Kanada, Hollanda ve İran önemli doğal gaz üreticileri ülkelerdir. Türkiye de de sınırlı miktarda doğal gaz çıkmaktadır. Türkiye doğal gazı Rusya ve İran dan boru hattı ile Cezayir ve Nijerya dan sıvılaştırılmış olarak deniz yoluyla satın alınmaktadır. Doğal gazı en temiz ve en güvenli taşıma yöntemi boru hattı kullanımıdır.

50 İnsan Sağlığına Etkileri Doğal gaz hidrojenle doymuş karbon molekülü ve bunun katlarıdır. Doğada serbest halde ve gaz fırında genellikle yer altında ve eser miktarda havada bulunur. Renksizdir, kokusuzdur. Kaçakların insan burnu tarafından fark edilmesi için dağıtımdan önce yapay bir kimyasalla harman edilir. Bilinenin aksine doğal gaz insan için zehirleyici bir gaz değildir.

51 İnsan Sağlığına Etkileri Solunduğunda kısa süre içinde baş dönmesi ve denge kaybı kısa bir süre sonra da bayılma ve ölüm gerçekleşir. Bunun nedeni ise zehirlenme değil oksijen solunumunun durmasıdır. Doğal gazın havadan hafif olması sonucu solunduğunda ciğerlerde ince bir film tabakası oluşturup alveol yüzeylerini kaplar ve havayla teması keser. Nefes alıp verme devam etse de oksijen ciğerler tarafından emilemez ve beyindeki oksijen miktarının azalması sonucu önce baş dönmesi ve baygınlık ardından da ölüm gerçekleşir.

52 İnsan Sağlığına Etkileri Medyada ve halk arasında doğal gaz zehirlenmesi olarak geçen vakalar aslında boğulma vakalarıdır. Kişi doğal gaza maruz kalmışsa hemen temiz havaya çıkartılmalı, yere sırt üstü yatırılıp gövde 45 0 yana çevrilerek derin soluma yaptırılarak ciğer içindeki gazın dışarı çıkarılması sağlanmalıdır. Doğal gaz doğada sıvı fazında bulunmaz. Kaynama noktası C dir. 254 litrelik doğal gaz yüksek basınç ile sıvı hale getirilerek 22 litreye kadar sıkıştırılabilir. Bu sıvı faz ile temas oluşursa, deride ciddi soğuk yanıklar oluşur.

53 SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI Sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ham petrolün rafinerilerde damıtılması sırasında veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğal gazın ayrıştırılması ile elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan renksiz, kokusuz, havadan ağır ve yanıcı bir gazdır. Bir sızıntı durumunda gaz kaçağının hemen anlaşılması amacıyla rafineriler tarafından özellikle kokulandırılmıştır.

54 SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI Ülkemizde kullanılan LPG nin bileşimi genel olarak % 70 bütan ve % 30 propandır. 1 litre LPG gazlaştırıldığında normal koşullarda yaklaşık 250 litre gaz hacmine ulaşır. LPG doğal gazın aksine havadan ağır olduğundan sızıntı durumunda birikerek çöker.

55 SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI Otogaz bütan ve propan gazlarının belirli oranda birleşiminden oluşan ham petrol ve doğal gazdan elde edilen sıvılaştırılmış petrol gazının araçlarda yakıt olarak kullanılan formuna verilen isimdir. Benzin ve motorin gibi petrol kökenli diğer yakıtlara kıyasla emisyon seviyesi çok düşüktür ve çevresel açıdan daha az zararlı bir yakıttır.

56 SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI Sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) petroldaki en hafif hidrokarbonlardan meydana gelir. Normal hava koşullarında gaz basınç altında ise sıvı haline dönüşürler. Kuyulardan petrol çıkarırken veya rafinerilerde petrol işlenirken, yan ürün olarak elde edilirler. Ayrıca yer altındaki doğal gaz yataklarından da çıkarılır. Bu gazlara basınç uygulandığında hacimleri kat küçülür. Örneğin 267 m 3 gaz sıvılaştırıldığında 1 m 3 lük bir hacme sığar.

57 LPG NİN KULLANIM ALANLARI LPG ısınma, mutfakta yemek pişirme ve araçlarda yakıt olarak kullanılır. Ülkemizde doğal gaz kullanımının yaygınlaştırılması ile ısınma ve mutfaktaki tüketim düşerken araçlarda kullanımı giderek yaygınlaşmıştır. Araçlarda kullanılan ve otogaz olarak da adlandırılan LPG mutfaklarda kullanılan tüpgaz ile karşılaştırıldığında bir miktar farklıdır.

58 LPG NİN KULLANIM ALANLARI Sıvılaştırılmış gazların motorlarda kullanılması işleyişte büyük bir değişikliği gerektirmez. Motor yapısındaki farklı elemanları, özel bir karbüratör, basıç azaltıcı regulatörler, solenoid valfler, vb den meydana gelir. LPG nin en önemli olumsuz tarafı bu gazları taşıma ve depolama giderlerinin sıvı yakıtlara kıyasla yüksek olmasıdır.

59 GENEL AMAÇLI KULLANIM YARARLARI Lpg kullanım koşullarına uyulduğunda, tüketicilerin güvenle kullanabileceği bir yakıttır. Doğalgazın sağladığı bütün faydaları sağlayan ve herhangi bir merkezi alt yapı gerektirmeyen bir yakıttır. Ambalajlanabilen ve taşınabilen bir yakıttır. Diğer yakıt türlerine göre ısı değeri yüksek ve verimli bir yakıttır

60 FOSİL YAKITLARIN KİMYASAL YAPISI Petrolden elde edilen sıvı yakıtların kimyasal yapıları C ve H bileşiminden oluşur. Karbonun Hidrojenle yaptığı bu bileşiklere hidrokarbon denir. Sıvı yakıtlar tüm organik maddelerden elde edilebilir. Ancak günümüzde en önemli doğal kaynak petroldür. Hidrokarbonların kimyasal yapıları yakıtın özelliklerini değiştirir. Bileşikteki hidrojen atom sayısı karbon atomuna kıyasla ne kadar fazla olursa yakıtın ısıl değeri o kadar artar.

61 FOSİL YAKITLARIN KİMYASAL YAPISI Molekül ağırlığı fazla olan bileşiklerin uçuculuğu azdır. Organik bileşiklerden yapıları en basit olan hidrokarbonlar iki ana sınıfa ayrılarak incelenirler: Alifatik hidrokarbonlar Aromatik hidrokarbonlar

62 FOSİL YAKITLARIN KİMYASAL YAPISI Hidrokarbonlar karbon atomlarının birbirine bağlanmışşekillerine göre sınıflandırılır. Karbon atomlarının birbirine tek bağ ile bağlandıkları bileşiklere doymuş, 2 veya 3 bağ ile bağlandıkları bileşiklere doymamış bileşikler denir.

63 DOYMUŞ HİDROKARBONLAR Bir tek zincirden meydana gelen hidrokarbonların birbirleriyle bir tek bağa bağlanmış moleküllerine parafin sırası veya doymuş hidrokarbonlar denir.

64 PARAFİNLER Parafin sınıfı bileşiklerinin hepsi ham petrolde vardır ve motor yakıtlarının ana kısmını meydana getirirler. Karbon atomlarının birbirine bağlanmışşekline göre iki kısma ayrılır: Normal Parafinler İzo Parafinler

65 DOYMAMIŞ HİDROKARBONLAR Aromatlar Motor yakıtı olarak önem taşırlar. Halka şeklinde yapıları çok sayıda çift bağlı karbon atomları nedeniyle tutuşma meyilleri düşüktür. Kokuları keskin olduğundan aromatlar olarak adlandırılırlar. Ana yapılarını benzen molekülü oluşturur. Genelde kömürden yapay olarak elde edilir.benzine katılır. Kanserojen olduklarından katkı miktarı sınırlıdır.

66 DOYMAMIŞ HİDROKARBONLAR Olefinler Kolay parçalanamayan olefinler benzinli motorlarda kullanılır. Tutuşma eğilimleri azdır. Tutuşma eğilimleri arttırılırsa dizel yakıt olarak kullanılır. Fakat depolandıklarında zamanla reçineleşme yaptıklarından motor yakıtı olarak uygun değillerdir.

67 FOSİL KÖKENLİ SIVI YAKIT ÜRETİMİ Petrol çıkarıldığı durumda kullanılırsa çok sınırlı faydalanılacağı için, içindeki hidrokarbonlar kısımlara ayrılarak kullanılma alanı genişletilir. Böylece ticari değeri yüksek olan pek çok ürün elde edilir. Petrolün kısımlara ayrılması rafinerilerde gerçekleşir. Bu uygulama petrolün cinsine ve taşıdığı yabancı maddelere göre bir çok fiziksel ve kimyasal işlemi gerektirir.

68 FOSİL KÖKENLİ SIVI YAKIT ÜRETİMİ Petrolden petrol gazı, gaz yağı, benzin, motorin, fuel oil, yağlama yağları, mum ve asfatik bitüm gibi çeşitli ürünler elde edilmektedir. Sıvı yakıtlar genel olarak ham petrolün damıtılması ile elde edilirler. Bununla birlikte damıtma ile az miktarda elde edilebilen bazı ürünlerin miktarını arttırmak amacıyla büyük moleküllü hidrokarbonları parçalamak (kraking) veya temel elemanlar olan karbon ve hidrojeni birleştirerek yeni hidrokarbon molekülleri oluşturmak mümkündür. Ayrıca bazı hidrokarbonların yapıları değiştirilerek istenilen kalitede benzin elde edilebilir.

69 KRAKİNG Ham petrol C nin üstünde ısıtılırsa hidrokarbonlar parçalanarak küçük moleküllü hidrokarbonlara dönüşürler. Bu işleme kraking denir. Kraking yönteminde ilke büyük moleküllü ve kaynama derecesi yüksek olan hidrokarbonlar parçalanarak küçük moleküllü ve düşük derecede kaynayan hidrokarbonları elde etmektir.

70 POLİMERZASYON Kraking yönteminin tersidir. Uygun basınç ve sıcaklık koşullarında uygun katalizörler kullanarak ve moleküllerin birbiriyle birleştirilerek polimerize edilmesine polimerizasyon denir. Böylece küçük moleküllü bileşiklerden büyük moleküllü bileşikler meydana gelir.polimerizasyon işlemi sonucunda damıtma benzinden polimerizasyon benzini elde edilir.

71 HİDROJENLEME Kraking işlemi sırasında doymamış ağır hidrokarbonlara kimyasal olarak hidrojen ekleme işlemine hidrojenleme denir. Hidrojenlemenin amacı, büyük molekülleri küçültmek/parçalamak ve her moleküle hidrojen yığılması sağlamaktır.

72 BİYOYAKITLAR Biyokütleden ısı enerjisi veya elektrik enerjisi üretmek amacıyla yakıt olarak yararlanılabilir. Biyokütlenin enerji olarak değerlendirilmesinde ise katı, sıvı ve gaz yakıtlar elde etmek için çeşitli teknolojiler kullanılır. Biyokütleden elde edilen biyoyakıtlar fosil yakıtlarla birlikte karıştırılarak da kullanılabilir. Ormanlardan, tarım ve balıkçılık ürünlerinden, belediye atıklarından, tarım-sanayi, gıda sektörü ve gıda sektörünün ürün ve atıklarından üretilebilirler.

73 BİYOYAKITLARIN YARARLARI Fosil kökenli yakıtların neden olduğu çevre kirliliğini azaltır Egzoz emisyonlarının sağlık açısından risklerini en aza indirir Enerji güvenliği sağlar ve enerjiye dışa bağımlılığı azaltır Kırsal kalkınmanın gerçekleşmesine yardımcı olur

74 YAKITLARIN ISIL DEĞERİ Yakıtların esas maddesini organik karbon oluşturur. Organik karbonun oksijen ile tepkimesi sonucunda ısı açığa çıkar. Yakıtların birim kütle veya hacmindeki enerji değeri ısıl değer olarak adlandırılır. Üst ısıl değer Alt ısıl değer

75 YAKITLARIN ISIL DEĞERİ Yakıtların sürekli yanmasını sağlayan sıcaklığa yanma noktası denir. Yakıtların çevreden aldıkları ısının etkisiyle kendi kendilerine alevlenmelerine parlama, parlamanın meydana geldiği sıcaklığa da parlama noktası denir. Sıvıların almaya karşı gösterdiği dirence viskozite denir.

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL Kömür ve Doğalgaz Öğr. Gör. Onur BATTAL 1 2 Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş, diğer kaya tabakalarının arasında

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA M.Y.O. ENERJİ YÖNETİM VE POLİTİKALARI ÖMER FATİH TUĞLUCA

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA M.Y.O. ENERJİ YÖNETİM VE POLİTİKALARI ÖMER FATİH TUĞLUCA ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA M.Y.O. ENERJİ YÖNETİM VE POLİTİKALARI ÖMER FATİH TUĞLUCA 16360082 İÇİNDEKİLER Yakıt çeşitleri Fosil yakıtlar Fosil kömürler Fosil kömürlerin kimyasal yapısı Kömürlerin sınıflandırılması

Detaylı

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG 3.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2017 YAKITLAR -YANMA Enerji birçok ülke için günümüzün en önemli sorunlarının başında gelmektedir. Özellikle ülkemiz

Detaylı

ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI

ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI HATUN ÖZTÜRK 20338647 Küresel Isınma Küresel ısınma, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artış için kullanılan bir terimdir. Fosil yakıtların

Detaylı

İÇERİK. Amaç Yanma Dizel motorlardan kaynaklanan emisyonlar Dizel motor kaynaklı emisyonların insan ve çevre sağlığına etkileri Sonuç

İÇERİK. Amaç Yanma Dizel motorlardan kaynaklanan emisyonlar Dizel motor kaynaklı emisyonların insan ve çevre sağlığına etkileri Sonuç SAKARYA 2011 İÇERİK Amaç Yanma Dizel motorlardan kaynaklanan emisyonlar Dizel motor kaynaklı emisyonların insan ve çevre sağlığına etkileri Sonuç Yanma prosesinin incelenmesi ve temel yanma ürünleri Sıkıştırmalı

Detaylı

1. Doğalgaz nedir? 2. Doğalgaz nasıl oluşur?

1. Doğalgaz nedir? 2. Doğalgaz nasıl oluşur? 1. Doğalgaz nedir? Başta Metan (CH 4 ) ve Etan (C2H6) olmak üzere çeşitli hidrokarbonlardan oluşan yanıcı bir gaz karışımıdır. Doğalgaz renksiz, kokusuz havadan daha hafif bir gazdır. 2. Doğalgaz nasıl

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Yanma. Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Yanma. Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Yanma Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Telefon: 0232 3017494 Faks: 0232 3017498 E-Mail: abayram@deu.edu.tr ÇEV 3016 Hava

Detaylı

1)Isı ve Sıcaklık farklıdır Sıcak Madde Soğuk Maddeyi İletir

1)Isı ve Sıcaklık farklıdır Sıcak Madde Soğuk Maddeyi İletir ISI VE SICAKLIK 1)Isı ve Sıcaklık farklıdır Sıcak Madde Soğuk Maddeyi İletir Sıcak bir bardak çay içine çay kaşığı bıraktığımızda bir süre sonra çay kaşığının sıcaklığı artar. Buna göre sıcak maddeler

Detaylı

ANALİZ TALEP FORMU FUEL OİL ÖZELLİK KOD DENEY YÖNTEMİ. TS1451 EN ISO 3104 *TS 2031 Görünüş 120 İç Metot (TY-AY-046) Toplam Tortu 140

ANALİZ TALEP FORMU FUEL OİL ÖZELLİK KOD DENEY YÖNTEMİ. TS1451 EN ISO 3104 *TS 2031 Görünüş 120 İç Metot (TY-AY-046) Toplam Tortu 140 FUEL OİL Yoğunluk 100 TS EN ISO 12185 TS 1013 EN ISO 3675 Viskozite (Akmazlık) 100ºC 110 TS1451 EN ISO 3104 *TS 2031 Toplam Tortu 140 TS ISO 10307-1 TS ISO 10307-2 Akma Noktası 220 TS 1233 ISO 3016 ASTM

Detaylı

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Çevre Performansı. Erdal Kaya 02/11/2017 Haliç Kongre Merkezi / İstanbul

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Çevre Performansı. Erdal Kaya 02/11/2017 Haliç Kongre Merkezi / İstanbul Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Çevre Performansı Erdal Kaya 02/11/2017 Haliç Kongre Merkezi / İstanbul Doğal gaz dağıtım sektöründe çevre bilincinin yükseltilmesi ve Çevre Performans kriterleri konusunda

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? a. b. c. d. CEVAP: D. 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? a. b. c. d.

1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? a. b. c. d. CEVAP: D. 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? a. b. c. d. 1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? 3- Aşağıdakilerden hangisi Zararlı Madde sembolüdür? 4- Aşağıdakilerden hangisi Oksitleyici (Yükseltgen)

Detaylı

ÜNİTE-9 YAKITLAR VE YANMA ÖĞR. GÖR. HALİL YAMAK

ÜNİTE-9 YAKITLAR VE YANMA ÖĞR. GÖR. HALİL YAMAK ÜNİTE-9 VE YANMA ÖĞR. GÖR. HALİL YAMAK KONU BAŞLIKLARI Giriş Yakıtlar - Katı yakıtlar - Sıvı yakıtlar - Gaz yakıtlar Yanma Yanma çeşitleri GİRİŞ Enerji birçok ülke için günümüzün en önemli sorunlarının

Detaylı

FOSİL YAKITLARIN YANMASI

FOSİL YAKITLARIN YANMASI Kömür, sıvı yakıtlar ve doğal gazın yakılması sırasında açığa çıkan bazı gazların zehirleyici etkileri ve çevre için zararları vardır. Kükürtdioksit (SO 2 ) ve (NO x ) ler bu zararlı gazların miktar ve

Detaylı

KÖMÜR BİTÜMLÜ ALT BİTÜMLÜ. Termal Buhar Kömürü Elektrik enerjisi üretimi, çimento sanayi, vs

KÖMÜR BİTÜMLÜ ALT BİTÜMLÜ. Termal Buhar Kömürü Elektrik enerjisi üretimi, çimento sanayi, vs ENDÜSTRİDE VE CANLILARDA ENERJİ A- FOSİL YAKITLAR 1) KÖMÜR Halk arasında kara elmas olarak bilinir. İlk defa Çinliler tarafından kullanılmıştır. Büyük kısmı elektrik üretiminde ve evlerde yakıt olarak

Detaylı

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 4.HAFTA

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 4.HAFTA MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 4.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 1.TEORİK OTTO ÇEVRİMİ Gerçek motor çalışmasında yanma işlemi motor silindirinde gerçekleşir. Yanma sonu açığa çıkan

Detaylı

EGE-PAL ANALİZ FİYAT LİSTESİ

EGE-PAL ANALİZ FİYAT LİSTESİ EGE-PAL ANALİZ FİYAT LİSTESİ FUELOİL İÇİN ANALiZ FİYAT LİSTESİ FİYAT(TL) (KDV Viskozite (Akmazlık) TS 1451 EN ISO 3104 Görünüş (LS. AY.050) TS ISO 10307-1 Toplam Tortu TS ISO 10307-2 Parlama Noktası TS

Detaylı

HİDROKARBONLAR ve ALKANLAR. Kimya Ders Notu

HİDROKARBONLAR ve ALKANLAR. Kimya Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKANLAR Kimya Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKANLAR ALKANLAR Hidrokarbon zincirinde C atomları birbirine tek bağ ile bağlanmışlardır ve tüm bağları sigma bağıdır. Moleküllerindeki C atomları

Detaylı

YANMA. Özgür Deniz KOÇ

YANMA. Özgür Deniz KOÇ YANMA Özgür Deniz KOÇ 16360057 1 Yanma Tepkimesi Yanma Çeşitleri İÇİNDEKİLER Yavaş Yanma Hızlı Yanma Parlama ve Parlatma Kendi Kendine Yanma 2 Yanma Sınıfları Yanma Kayıpları 3 Yanma Tepkimesi Nedir Bir

Detaylı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani madde yani bileşik

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

KONU MOTORLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKĠLERĠ VE BU ETKĠLERĠN AZALTILMASI

KONU MOTORLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKĠLERĠ VE BU ETKĠLERĠN AZALTILMASI KONU MOTORLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKĠLERĠ VE BU ETKĠLERĠN AZALTILMASI HAVA Etrafımızı saran gaz karışımıdır ( Atmosfer). Kuru Temiz hava içerisinde yaklaģık olarak ; - %78 Azot - %21 Oksijen - %0,03 Karbondioksit

Detaylı

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ Ekosistem, birbiriyle ilişkili canlı ve cansız unsurlardan oluşur. Ekosistem, bu unsurlar arasındaki madde ve enerji dolaşımı ile kendini besler ve yeniler. Madde döngüsü

Detaylı

KÖMÜR JEOLOJİSİ. Kömürün Kullanım Alanları ve Teknolojisi

KÖMÜR JEOLOJİSİ. Kömürün Kullanım Alanları ve Teknolojisi KÖMÜR JEOLOJİSİ Kömür, siyah, koyu gri veya kahverengi-siyah renkli, parlak veya mat bir katı fosil yakıt ve aynı zamanda sedimanter bir kayadır (Şekil 1). Şekil1. Tabakalı bir kömür mostrasının genel

Detaylı

Biyogaz Temel Eğitimi

Biyogaz Temel Eğitimi Biyogaz Temel Eğitimi Sunanlar: Dursun AYDÖNER Proje Müdürü Rasim ÜNER Is Gelistime ve Pazarlama Müdürü Biyogaz Temel Eğitimi 1.Biyogaz Nedir? 2.Biyogaz Nasıl Oluşur? 3.Biyogaz Tesisi - Biyogaz Tesis Çeşitleri

Detaylı

I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra

I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel ve ekonomik ömrünü tamamlar ve artık kullanılamaz

Detaylı

CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ

CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ Besin Zincirindeki Enerji Akışı Madde Döngüleri Enerji Kaynakları ve Geri Dönüşüm Hazırlayan; Arif Özgür ÜLGER Besin Zincirindeki Enerji Akışı Bütün canlılar yaşamlarını devam

Detaylı

ÖLÇÜ BİRİMİ. 2705.00.00.00.00 Havagazı, sugazı, fakir gaz ve benzeri gazlar (petrol gazı ve diğer gazlı hidrokarbonlar hariç) 1 000 m 3 15

ÖLÇÜ BİRİMİ. 2705.00.00.00.00 Havagazı, sugazı, fakir gaz ve benzeri gazlar (petrol gazı ve diğer gazlı hidrokarbonlar hariç) 1 000 m 3 15 27.01 Taşkömürü; taşkömüründen elde edilen briketler,topak ve benzeri katı yakıtlar: - Taşkömürü (toz haline getirilmiş olsun olmasın fakat aglomere edilmemiş): 2701.11.00.00.00 - - Antrasit - 60 2701.12

Detaylı

2017 ANALİZ ÜCRETLERİ

2017 ANALİZ ÜCRETLERİ BENZİN (TS EN 228) Yoğunluk TS EN ISO 12185 50 Görünüş İç Metot (TY-AY-046) Mevcut Gom TS EN ISO 6246 Oksidasyon Kararlılığı TS 2646 EN ISO 7536 Damıtma TS EN ISO 3405 Buhar Basıncı TS EN 13016-1 Buhar

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) nın Adres : Barbaros Mahallesi, Petrol Caddesi - Körfez 41780 KOCAELİ / TÜRKİYE Tel Faks E-Posta Website : 0 262 316 30 30 : 0 262 316 37 24 : izmit.info@tupras.com.tr

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ HİDROJENİN DEPOLANMASI ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR Hidrojenin en önemli özelliklerinden biri depolanabilir olmasıdır.

Detaylı

GÖNEN BİYOGAZ TESİSİ

GÖNEN BİYOGAZ TESİSİ GÖNEN BİYOGAZ TESİSİ Ülkemizde, gıda ve elektrik enerjisi ihtiyacı, ekonomik gelişme ve nüfus artışı gibi nedenlerden dolayı hızla artmaktadır. Gıda miktarlarında, artan talebin karşılanamaması sonucunda

Detaylı

ALKANLAR FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

ALKANLAR FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKANLAR FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKANLAR Alkanların Fiziksel Özellikleri Alkan bileşikleri apolar yapılı moleküllerden oluşur. Bu yüzden molekülleri arasında zayıf London kuvvetleri bulunmaktadır.

Detaylı

İNÖNÜ-PAL 2018 YILI ANALİZ ÜCRETLERİ

İNÖNÜ-PAL 2018 YILI ANALİZ ÜCRETLERİ 1. BENZİN 1 Buhar Basıncı TS EN 16-1 ASTM D 5191 ANALİZ ÜCRETİ 2 Kurşun Miktarı TS EN 237 170 3 Mevcut Gom Tayini (Sakızlanma ktası) TS EN ISO 6246 ASTM D 381 140 4 Potasyum TS 12861 5 Mangan Miktarı Tayini

Detaylı

AROMATİK BİLEŞİKLER

AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK HİDROKARBONLAR BENZEN: (C 6 H 6 ) Aromatik moleküllerin temel üyesi benzendir. August Kekule (Ogüst Kekule) benzen için altıgen formülü önermiştir. Bileşik sınıfına sistematik

Detaylı

FONKSİYONLU ORGANİK BİLEŞİKLER I

FONKSİYONLU ORGANİK BİLEŞİKLER I FNKSİYNLU GANİK BİLEŞİKLE rganik bileşiklerde, bileşiğin temel kimyasal ve fiziksel özelliklerini belirleyen ve formülleri yazıldığında tanınmalarını sağlayan atom gruplarına fonksiyonel gruplar denir.

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri

ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri Ayrıca bitkilerin yapraklarına yeşil rengi de klorofil adı verilen bu yapılar verir. Besin Zinciri: - Aynı ekosistemde yaşayan canlıların

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

ELEMENT VE BİLEŞİKLER

ELEMENT VE BİLEŞİKLER ELEMENT VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri: a) Elementler: Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

AMİNLER SEKONDER AMİN

AMİNLER SEKONDER AMİN AMİNLER (ALKİLLENMİŞ AMONYAK) AMİNLER (RNH 2 )PRİMER AMİN TERSİYER AMİN(R 3 N) SEKONDER AMİN R 2 NH Aminler Alkillenmiş Amonyak olarak tanımlanır. Azot Atomuna bağlı 2 tane H atomu varsa(bir tane alkil

Detaylı

29/12/2009 TARİHLİ VE 2009/15725 SAYILI KARARNAMENİN EKİ

29/12/2009 TARİHLİ VE 2009/15725 SAYILI KARARNAMENİN EKİ Motorlu taşıtlar vergisi tutarları, bazı mallara uygulanan özel tüketim vergisi oranları, maktu ve asgari maktu vergi tutarları ile harçlar ve damga vergisi nispet ve tutarlarının belirlenmesine ilişkin

Detaylı

Partikül halinde kömürden uzaklaştırılma. Çözelti halinde kömürden uzaklaştırılma

Partikül halinde kömürden uzaklaştırılma. Çözelti halinde kömürden uzaklaştırılma Partikül halinde kömürden uzaklaştırılma Çözelti halinde kömürden uzaklaştırılma * Kısa analiz (proximate analysis): KÖMÜRE UYGULANAN KİMYASAL ANALİZLER nem, kül, uçucu madde ve sabit karbon oranlanm belirlemede

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü)

ADIM ADIM YGS LYS Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü) ADIM ADIM YGS LYS 100. Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü) MADDE DÖNGÜLERİ Ekosistemde kimyasal elementler sınırlı sayıda bulunur. Bu nedenle bu kimyasal elementeler organik ve

Detaylı

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri a) ELEMENTLER Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

ALKENLER; ÇALIŞMA SORULARI

ALKENLER; ÇALIŞMA SORULARI ALKENLER; ÇALIŞMA SORULARI SORU 1.) 1 büten ve 2 büten için cis ve trans izomeri yazmak mümkün müdür? SORU 2.) Aşağıda verilen bileşikleri IUPAC metoduna göre adlandırınız. A) CH2 = C = CH CH3 B) CH3 CH

Detaylı

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 YANMA NEDİR? Maddenin ısı ( sıcaklık ) ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bir yangının başlayabilmesi için gerekenler : 1- OKSİJEN ( HAVA ) 2- SICAKLIK

Detaylı

Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu

Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu Altaca Çevre Teknolojileri ve Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ (Yeni) Vergi Tutarı (TL) (Eski) Vergi Tutarı (TL) Birimi. (Hafif yağlar ve müstahzarları)

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ (Yeni) Vergi Tutarı (TL) (Eski) Vergi Tutarı (TL) Birimi. (Hafif yağlar ve müstahzarları) G.T.İ.P. NO* (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ Mal İsmi (Hafif yağlar ve müstahzarları) 18.05.2012 (Eski) Vergi Tutarı (TL) 22.09.2012 (Yeni) Vergi Tutarı (TL) Birimi 2710.11.11.00.00 Özel bir işleme tabi tutulacak

Detaylı

Serüveni. Endüstride -CANLILARDA ENERJİ 1-ORGANİK VE ANORGANİK BİLEŞİKLER 2.. FOSİL YAKITLAR. Fosil Yakıtların Sınıflandırılması. Kömür Nasıl Oluşur?

Serüveni. Endüstride -CANLILARDA ENERJİ 1-ORGANİK VE ANORGANİK BİLEŞİKLER 2.. FOSİL YAKITLAR. Fosil Yakıtların Sınıflandırılması. Kömür Nasıl Oluşur? Serüveni 7.ÜNİTE Endüstride -CANLILARDA ENERJİ 1-ORGANİK VE ANORGANİK BİLEŞİKLER 2.. FOSİL YAKITLAR Fosil Yakıtların Sınıflandırılması Kömür Nasıl Oluşur? Petrol Nasıl Oluşur? ORGANİK-ANORGANİK BİLEŞİKLER:

Detaylı

ELEMENT Aynı tür atomlardan oluşmuş saf maddelere element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ 1. Aynı tür atomlardan oluşurlar. 2. Saf ve homojendirler.

ELEMENT Aynı tür atomlardan oluşmuş saf maddelere element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ 1. Aynı tür atomlardan oluşurlar. 2. Saf ve homojendirler. SAF MADDE: Aynı cins atom ya da moleküllerden oluşmuş maddelere, saf medde ÖR. Elementler saf maddelerdir. Çünkü; hepsi aynı cins atomlardan oluşmuşlardır. Bileşikler saf maddelerdir. Çünkü; hepsi aynı

Detaylı

Serüveni 7.ÜNİTE Endüstride -CANLILARDA ENERJİ hidrokarbonlar

Serüveni 7.ÜNİTE Endüstride -CANLILARDA ENERJİ hidrokarbonlar Serüveni 7.ÜNİTE Endüstride -CANLILARDA ENERJİ hidrokarbonlar HİDROKARBONLAR C ve H elementlerinden oluşan bileşiklere denir. Temel element karbondur. KARBON ELEMENTİNİN BAĞ YAPMA ÖZELLİKLERİ Karbon atomları

Detaylı

Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları

Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları Sedat Akar Turkoted Yönetim Kurulu Üyesi Biyogaz Nedir? Biyogaz, mikrobiyolojik floranın etkisi altındaki organik maddelerin oksijensiz bir ortamda çürütülmesi

Detaylı

Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H 2

Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H 2 On5yirmi5.com Madde ve özellikleri Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan herşey maddedir. Yayın Tarihi : 21 Ocak 2014 Salı (oluşturma : 2/9/2016) Kütle hacim ve eylemsizlik maddenin ortak özelliklerindendir.çevremizde

Detaylı

ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLERİN GERİ KAZANIMINDA PİROLİZ YÖNTEMİ

ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLERİN GERİ KAZANIMINDA PİROLİZ YÖNTEMİ ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLERİN GERİ KAZANIMINDA PİROLİZ YÖNTEMİ Onursal Yakaboylu Aslı İşler Filiz Karaosmanoğlu 1 Onursal Yakaboylu - Atık Sempozyumu / Antalya 19/04/2011 İÇERİK Lastik Atık lastik Atık

Detaylı

ORGANĠK BĠLEġĠKLER. 2. ÜNİTE 6. Bölüm

ORGANĠK BĠLEġĠKLER. 2. ÜNİTE 6. Bölüm ORGANĠK BĠLEġĠKLER 2. ÜNİTE 6. Bölüm Organik ve Anorganik BileĢiklerin Ayırt Edilmesi Kimya bilimi temelde organik ve anorganik olmak üzere ikiye ayrılır. * Karbonun oksitleri (CO, CO 2 ) * Karbonatlar

Detaylı

Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği

Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Telefon: 0232 3017494 Faks: 0232 3017498 E-Mail: abayram@deu.edu.tr

Detaylı

Element ve Bileşikler

Element ve Bileşikler Element ve Bileşikler Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere element denir. Bir elementi oluşturan bütün atomların

Detaylı

ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ BEYZA BAYRAKÇI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ BEYZA BAYRAKÇI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ 1 BEYZA BAYRAKÇI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ 2 Mekanik Enerji Isı Enerjisi Kimyasal Enerji Nükleer Enerji Yerçekimi Enerjisi Elektrik Enerjisi 2. ENERJİ DEPOLAMANIN

Detaylı

TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ

TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 NİÇİN KORUYUCU GAZ KULLANILIR? 1- Ergimiş kaynak banyosunu, havada mevcut olan gazların zararlı etkilerinden

Detaylı

I.6. METEOROLOJİ VE HAVA KİRLİLİĞİ

I.6. METEOROLOJİ VE HAVA KİRLİLİĞİ I.6. METEOROLOJİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Meteorolojik şartlar, hava kirliliğinin sadece can sıkıcı bir durum veya insan sağlığı için ciddi bir tehdit olduğunu belirler. Fotokimyasal dumanın negatif etkileri

Detaylı

T.C. PODGORİCA BÜYÜKELÇİLİĞİ TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ 2005-2011 YILLARI ARASINDAKİ ENERJİ DENGESİ İSTATİSTİKLERİ

T.C. PODGORİCA BÜYÜKELÇİLİĞİ TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ 2005-2011 YILLARI ARASINDAKİ ENERJİ DENGESİ İSTATİSTİKLERİ T.C. PODGORİCA BÜYÜKELÇİLİĞİ TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ 2005-2011 YILLARI ARASINDAKİ ENERJİ DENGESİ İSTATİSTİKLERİ PODGORİCA-AĞUSTOS 2012 İÇİNDEKİLER SAYFA NO BÖLÜM 1 1 1 GİRİŞ 2 2 Metodolojik açıklamalar 3 2.1

Detaylı

ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Alkollerin Elde Edilme Yöntemleri 1. Alkil Halojenürlerin Bazlarla Tepkimesi: Alkil halojenürlerin seyreltik NaOH ya da KOH gibi bazlarla ısıtılması

Detaylı

(A) CETVELİ. Yeni Vergi Tutarı (TL) Vergi Tutarı (TL) Birimi. (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar (Yalnız nafta)

(A) CETVELİ. Yeni Vergi Tutarı (TL) Vergi Tutarı (TL) Birimi. (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar (Yalnız nafta) (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO* Mal İsmi Yeni Vergi Tutarı (TL) Vergi Tutarı (TL) Birimi 2710.11.11.00.00 (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar (Yalnız nafta) 0 0 Kilogram 2710.11.31.00.00

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ Vergi Tutarı (TL)

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ Vergi Tutarı (TL) (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ 2710.11.11.00.00 (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar Kg 0 0 (Yalnız nafta) 2710.11.31.00.00 Uçak benzini Litre 0 0 (İçindeki kurşun miktarı

Detaylı

OKULDA KİMYA KAĞIT. Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur.

OKULDA KİMYA KAĞIT. Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur. OKULDA KİMYA KAĞIT Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur. Selüloz bitkilerin gövde ve yapraklarında bol bulunur, bu nedenle kağıt çoğunlukla ağaç gövdelerinden üretilir. Kağıt üretimi:

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO* Mal İsmi Vergi Tutarı (TL) Birimi (Hafif yağlar ve müstahzarları) 2710.11.11.00.00 Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar 0 Kilogram (Yalnız nafta) 2710.11.31.00.00

Detaylı

KĐMYA DENEYLERĐNDE AÇIĞA ÇIKAN GAZLAR KÜRESEL ISINMAYA ETKĐ EDER MĐ? Tahir Emre Gencer DERS SORUMLUSU : Prof. Dr Đnci MORGĐL

KĐMYA DENEYLERĐNDE AÇIĞA ÇIKAN GAZLAR KÜRESEL ISINMAYA ETKĐ EDER MĐ? Tahir Emre Gencer DERS SORUMLUSU : Prof. Dr Đnci MORGĐL KĐMYA DENEYLERĐNDE AÇIĞA ÇIKAN GAZLAR KÜRESEL ISINMAYA ETKĐ EDER MĐ? Tahir Emre Gencer DERS SORUMLUSU : Prof. Dr Đnci MORGĐL KÜRESEL ISINMA NEDĐR? Đnsanlar tarafından atmosfere salınan gazların sera etkisi

Detaylı

Doğalgazın Serüveni. BURSAGAZ - Kasım 2014 M. Şükrü ÖZDEN Yasin DUMAN Mete Okan CANDER

Doğalgazın Serüveni. BURSAGAZ - Kasım 2014 M. Şükrü ÖZDEN Yasin DUMAN Mete Okan CANDER Doğalgazın Serüveni BURSAGAZ - Kasım 2014 M. Şükrü ÖZDEN Yasin DUMAN Mete Okan CANDER 1 DOĞALGAZ GENEL BİLGİLER Fosil kaynaklı yanıcı gaz karışımı 2 DOĞALGAZ GENEL BİLGİLER Doğalgazın kimyasal bileşimi

Detaylı

(İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyenler)

(İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyenler) (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO Mal İsmi Vergi Tutarı (TL) Birimi (Hafif yağlar ve müstahzarları) 2710.11.11.00.00 Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar 0 Kilogram (Yalnız nafta) 2710.11.31.00.00

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ E BİLEŞİKLER VE FRMÜLLERİ (4 SAAT) 1 Bileşikler 2 Bileşiklerin luşması 3 Bileşiklerin Özellikleri 4 Bileşik Çeşitleri 5 Bileşik

Detaylı

Tarihli Resmi Gazete 2009/15725 Sayılı BKK

Tarihli Resmi Gazete 2009/15725 Sayılı BKK 31.12.2009 Tarihli Resmi Gazete 2009/15725 Sayılı BKK (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO Mal İsmi Vergi Tutarı (TL) Birimi (Hafif yağlar ve ı) 2710.11.11.00.00 Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO* Mal İsmi Vergi Tutarı (TL) Birimi (Hafif yağlar ve müstahzarları) 271.11.11.. Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar (Yalnız nafta) 271.11.31.. Uçak benzini (İçindeki

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE SINIFLANDIRMALARINDA TEHLİKE İŞARET VE LEVHALARININ ÖZELLİKLERİ

TEHLİKELİ MADDE SINIFLANDIRMALARINDA TEHLİKE İŞARET VE LEVHALARININ ÖZELLİKLERİ TEHLİKELİ MADDE SINIFLANDIRMALARINDA TEHLİKE İŞARET VE LEVHALARININ ÖZELLİKLERİ Hazırlayan Abdurrahman KAR Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) Ferhuniye Mah Mümtaz Koru Sok. Çetinkaya İş Merkezi

Detaylı

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek bir madde

Detaylı

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR KARIŞIMLAR İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek

Detaylı

SEMİH AKBAŞ

SEMİH AKBAŞ SEMİH AKBAŞ 16360002 1 KONU BAŞLIKLARI GÜVENİLİR YAKIT HİDROJEN HİDROJEN SİSTEM SEÇİMİ 2 Dünyadaki petrol rezervlerinin aşırı kullanımı sonucu azalması ve buna bağlı olarak fiyatının artması, ayrıca çevreye

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Barış Mahallesi Dr. Zeki Acar Caddesi No:1 Gebze 41470 KOCAELİ / TÜRKİYE Tel : 0 262 677 27 00 Faks : 0 262 641 23 09 E-Posta : mam.ee@tubitak.gov.tr

Detaylı

KTÜ YUAM 2018 ANALĠZ ÜCRETLERĠ

KTÜ YUAM 2018 ANALĠZ ÜCRETLERĠ BENZĠN (TS EN 228) Yoğunluk TS EN ISO 12185 Görünüş İç Metot (TY-AY-046) Mevcut Gom TS EN ISO 6246 Oksidasyon Kararlılığı TS 2646 EN ISO 7536 Damıtma TS EN ISO 3405 Buhar Basıncı TS EN 13016-1 Buhar Kilitlenme

Detaylı

Oktanı (RON) 98'den az olanlar (Kurşunlu normal benzin) (Kurşunlu süper benzin) (İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçenler)

Oktanı (RON) 98'den az olanlar (Kurşunlu normal benzin) (Kurşunlu süper benzin) (İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçenler) (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO* 2710.11.11.00.00 Mal İsmi (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar (Yalnız nafta) Eski Vergi Tutarı (TL) Yeni Vergi Tutarı (TL) Birimi

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : İnönü Üniversitesi Merkez Kampüsü 44280 MALATYA/TÜRKİYE Tel : 0 422 377 49 81 Faks : E-Posta : inonu-pal@inonu.edu.tr Website : iys.inonu.edu.tr/index.php?web=inonupal

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ Vergi tutarı (TL)

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ Vergi tutarı (TL) (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ 2710.11.11.00.00 (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar (Yalnız nafta) Kg 0 0 2710.11.31.00.00 Uçak benzini Litre 0 0 2710.11.41.00.00 (İçindeki

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/9) Deney Laboratuvarı Adresi : İnönü Üniversitesi Merkez Kampüsü 44280 MALATYA/TÜRKİYE Tel : 0 422 377 49 81 Faks : E-Posta : inonu-pal@inonu.edu.tr Website : iys.inonu.edu.tr/index.php?web=ino

Detaylı

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK (24.12.2009 Tarih Ve 27442 Sayılı Resmi Gazetedeki Değişiklik İle Birlikte) MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ek 1 ve Ek 2 listesinde

Detaylı

5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI MADDENİN DEĞİŞMESİ VE TANINMASI

5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI MADDENİN DEĞİŞMESİ VE TANINMASI 5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI MADDENİN DEĞİŞMESİ VE TANINMASI Yeryüzündeki sular küçük damlacıklar halinde havaya karışır. Bu damlacıklara su buharı diyoruz. Suyun küçük damlacıklar halinde havaya

Detaylı

KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ

KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ Atıktan enerji elde edilmesi, atıkların fazla oksijen varlığında yüksek sıcaklıkta yakılması prosesidir. Yanma ürünleri, ısı enerjisi, inert gaz ve kül şeklinde sayılabilir.

Detaylı

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA TRİO YANMA VERİMİ Yakma ekipmanları tarafından yakıtın içerdiği enerjinin, ısı enerjisine dönüştürülme

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Deney Laboratuvarı Adresi : İnönü Üniversitesi Merkez Kampüsü 44280 MALATYA / TÜRKİYE Tel : 0 422 377 49 81 Faks : E-Posta : inonu-pal@inonu.edu.tr Website : iys.inonu.edu.tr/index.php?web=ino

Detaylı

YAKIT PİLLERİ. Cihat DEMİREL

YAKIT PİLLERİ. Cihat DEMİREL YAKIT PİLLERİ Cihat DEMİREL 16360030 İçindekiler Yakıt pilleri nasıl çalışır? Yakıt Pili Çalışma Prensibi Yakıt pilleri avantaj ve dezavantajları nelerdir? 2 Yakıt Pilleri Nasıl Çalışır? Tükenmez ve hiç

Detaylı

EK-1 Çevreye kirletici etkisi yüksek düzeyde olan işletmeler 1.Enerji Endüstrisi 1.1 Termik ve ısı santralleri. 1.1.1 Katı ve sıvı yakıtlı

EK-1 Çevreye kirletici etkisi yüksek düzeyde olan işletmeler 1.Enerji Endüstrisi 1.1 Termik ve ısı santralleri. 1.1.1 Katı ve sıvı yakıtlı EK-1 Çevreye kirletici etkisi yüksek düzeyde olan işletmeler 1.Enerji Endüstrisi 1.1 Termik ve ısı santralleri. 1.1.1 Katı ve sıvı yakıtlı tesislerden toplam yakma sistemi ısıl gücü 100 MW veya daha fazla

Detaylı

Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru. Enes KELEŞ Kasım / 2014

Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru. Enes KELEŞ Kasım / 2014 Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru Enes KELEŞ Kasım / 2014 İÇİNDEKİLER Arıtma Çamuru Nedir? Arıtma Çamuru Nerede Oluşur? Arıtma Çamuru Çeşitleri Arıtma Çamuru Nerelerde Değerlendirilebilir? 1. Açık Alanda

Detaylı

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Seralarda Isıtma Sistemlerinin Planlanması Bitki büyümesi ve gelişmesi

Detaylı

ELEMETLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

ELEMETLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ Elementler Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere element denir. Elementler çok sayıda

Detaylı

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Orman Koruma Dersi ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Prof. Dr. Ertuğrul BİLGİLİ Ekim 2014 1.2. Orman Yangını Tanımı Orman yangını, çevresi açık olması nedeniyle serbest yayılma eğiliminde olan ve ormandaki

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO* Mal İsmi (Hafif yağlar ve müstahzarları) 2710.11.11.0 Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar 0 Vergi Tutarı (TL) Birimi (Yalnız nafta) 2710.11.31.0 Uçak benzini

Detaylı

Maddeyi Oluşturan Tanecikler

Maddeyi Oluşturan Tanecikler Maddeyi Oluşturan Tanecikler a) Saf Madde : Kendine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri olan, ayırt edici özellikleri bulunan ve bu ayırt edici özellikleri sabit olan maddelere saf madde denir. Elementler

Detaylı

BİYOİNORGANİK KİMYA 9. HAFTA

BİYOİNORGANİK KİMYA 9. HAFTA BİYOİNORGANİK KİMYA 9. HAFTA Meslek Hastalıklarına Neden Olan Kimyasallar Meslek Hastalıkları meslekle-işle ilgili hastalıklardır. Meslek hastalıklarının Genel Özellikleri: Kendine özgü bir klinik tablo,

Detaylı

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprağın Oluşumu Fiziksel Parçalanma Kimyasal Ayrışma Biyolojik Ayrışma Toprağın Doğal Yapısı Katı Kısım Sıvı Kısım ve Gaz Kısım Toprağın Katmanları

Detaylı

Bölüm 2 Kirletici Maddelerin Oluşumu

Bölüm 2 Kirletici Maddelerin Oluşumu Egzoz Gazları Emisyonu Prof.Dr. Cem Soruşbay Bölüm 2 Kirletici Maddelerin Oluşumu İstanbul Teknik Üniversitesi Otomotiv Laboratuvarı İçerik Motorlu taşıtlarda kirletici maddelerin oluşumu Egzoz gazları

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE. (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar 0

(I) SAYILI LİSTE. (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar 0 (A) CETVELİ (I) SAYILI LİSTE G.T.İ.P. NO* Mal İsmi (Hafif yağlar ve müstahzarları) 2710.11.11.0 Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar 0 Ver gi Tuta rı (TL) Birimi (Yalnız nafta) 2710.11.31.0 Uçak benzini

Detaylı

Kojenerasyon Teknolojileri Yavuz Aydın, Yağmur Bozkurt İTÜ

Kojenerasyon Teknolojileri Yavuz Aydın, Yağmur Bozkurt İTÜ Kojenerasyon Teknolojileri Yavuz Aydın, Yağmur Bozkurt 13.04.2017 - İTÜ 11.04.2017 2 Kombine Çevrim Santraller Temel amaç elektrik üretimidir En son teknolojilerle ulaşılan çevrim verimi %62 civarındadır.

Detaylı

Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler

Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler MADDEDEKİ DEĞİŞMELER: 1. Fiziksel Değişme (Olay): Maddenin dış yapısını (renk, tat, koku, saydamlık, iletkenlik, çözünürlük ) ilgilendiren özelliklerine fiziksel özellikler

Detaylı