AMBAR ZARARLILARI UZM. GONCA ÖZALP (ENTOMOLOJİ) İZMİR ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ 2011

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AMBAR ZARARLILARI UZM. GONCA ÖZALP (ENTOMOLOJİ) İZMİR ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ 2011"

Transkript

1 AMBAR ZARARLILARI UZM. GONCA ÖZALP (ENTOMOLOJİ) İZMİR ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ 2011

2 Depolanmış ürünlerde zararlı arthropodların bulunuşu ile tüm dünyada ortalama ürün kaybı % 5-10 olarak kabul edilmektedir. Üründe nitelik kaybı: Dünyada %5-10 arasında kabul edilmektedir Üründe nicelik kaybı: Ürün kirliliği (böceklerin vücut parçaları, gömlekleri, dışkıları, salgıları, ipeksi ağlar...); çimlenme gücünde azalma... Üründe kızışma: Böceklerin biyolojik evrelerinin solunumu sonucu ısı enerjisi üretilir. Sağlık sorunu: Özellikle tenebrionid ler tarafından salgılanan kinon lar insanlar için toksik, allerjenik ve kanserojeniktir.

3 Ambar Zararlıları 1. Hububat Ambar Zararlıları 2. Un Ve Undan Mamul Madde Zararlıları 3. Baklagil Zararlıları 4. Kuru Meyve Zararlıları 5. Kuru Tütün Zararlıları 6. Depolanmış Patates Zararlıları 7. Kestane Ve Fındık Zararlıları

4 HUBUBAT AMBAR ZARARLILARI

5 Coleoptera: Curculionidae Buğday Biti (Sitophilus granarius) Tanımı: Ergin, hafif parlak koyu kahve veya esmer renkli, 3-5 mm boyundadır. Baş, ucunda bir çift kuvvetli mandibula bulunan bir hortumla son bulur. Pronotumun üzerinde oval şekilli çukurlar bulunur. Elytranın üzeri uzun-oval çizgilidir.

6 Coleoptera: Curculionidae Buğday Biti (Sitophilus granarius) Tanımı: İkinci çift kanatlar körelmiştir. Bu sebeple de erginler uçamazlar. Larvası, sarımsı beyaz renkli 2,5-3 mm boyda ayaksızdır. Pupa, sarı veya krem renkli 4 mm boydadır. Pupa döneminde baş ve ayaklar belirgindir.

7 Coleoptera: Curculionidae Buğday Biti (Sitophilus granarius) Yaşayışı: Pupa döneminden çıkan erginler bir hafta sonra çiftleşir ve yumurta bırakmaya başlarlar. Yumurtalarını buğday tanesinin genellikle embriyo kısmına yakın bir yere hortumları ile açtıkları deliklere bırakırlar. Genellikle bir hububat tanesine bir yumurta bırakırlar. 7-8 ay kadar yaşayan erginler bu sürede yumurta bırakırlar. Larva ve pupa dönemi tane içinde geçer. Yılda 3-4 döl verirler.

8 Coleoptera: Curculionidae Buğday Biti (Sitophilus granarius) Zararı: Buğday bitinin ergin ve larvaları bütün hububat çeşitlerinde makarna ve bisküvi gibi gıdalarda zarar yaparlar. Yumurta bıraktıkları hububat tanesi % olasılıkla çimlenme yeteneğini yitirir. Hububat tanelerini delik deşik ederler. Hububat depolarında sıkça karşılaşılabilecek bir zararlıdır.

9 Pirinç Biti (Sitophilus oryzae) Tanımı: Ergin renkleri kırmızımsı esmer ile esmer kahverengi arasında değişir.boyu mm dir. Pronotumun ve elytranın üzeri noktalıdır. Kın kanatlar üzerinde 4 tane eflatun renkli leke vardır. Erginler gelişmiş zar kanatları ile uçma yeteneğine sahiptirler. Larva beyaz veya sarımsı renkli ve ayaksızdır. Pupa 2,5-3 mm boyda, önce beyaz sonraları sarımsı renktedir.

10 Pirinç Biti (Sitophilus oryzae) Yaşayışı: Yumurta bırakma ve gelişme özellikleri buğday bitine benzer. Erginler 6-8 ay yaşarlar. Ergin dişi yumurta bırakır. Uygun koşullarda yumurtadan ergine gelişme periyodu 26 gündür. Yılda 4-5 döl verirler.

11 Pirinç Biti (Sitophilus oryzae) Zararı: Bütün hububat çeşitlerinde, makarna, bisküvi gibi gıdalarda zarar yaparlar. Erginler uçabildikleri için bir ambardan diğerine rahatlıkla geçebilirler.

12 Coleoptera: Bostrychidae Ekin Kanbur Biti (Rhizopertha dominica) Tanımı: Ergin, esmer veya kırmızımsı esmer renkli silindirik şekilli ve mm boyundadır. Baş, toraxın altına eğik durduğu için kamburumsu bir görünüşe sahiptir. Pronotum ve elytra üzerinde küçük noktalar bulunur. Erginler gelişmiş zar kanatları ile uçma yeteneğine sahiptir.

13 Coleoptera: Bostrychidae Ekin Kanbur Biti (Rhizopertha dominica) Yaşayışı: Bir dişi, yumurta bırakabilir. Tek tek yada grup halinde bırakılan yumurtalar birkaç gün içinde açılır. Yumurtadan çıkan larvalar delerek girdikleri bu hububat tanesi içinde beslenirler. Pupa dönemini tane içinde geçirerek ergin olan bireyler taneyi delerek dışarı çıkarlar. Bir kısım larvalar erginlerin tanelerde meydana getirdikleri un içinde beslenerek gelişirler. Elverişli koşullarda gelişme periyodu 1 aydır.

14 Coleoptera: Bostrychidae Ekin Kanbur Biti (Rhizopertha dominica) Zararı: Bütün hububat çeşitlerindemakarna, bisküvi, un vb. ürünlerde zararlıdır. Larvalar taneyi,içten yerler. Tane büyük ihtimalle çimlenme yeteneğini kaybeder. Erginler ise taneyi dıştan kemirerek zararlı olurlar. Ülkemizde yaygın olarak görülen bir zararlıdır.

15 Lepidoptera: Gelechiidae Arpa Güvesi (Sitotroga cerealella) Tanımı: Ergin, sarımsı veya sarımsı esmer renklidir. Ergin dişi 5-7 mm, erkek 4-5 mm boydadır. Antenler vücuttan uzundur. Vücutları uzun tüylerle kaplıdır. Larva beyaz veya pembemsi renktedir.

16 Lepidoptera: Gelechiidae Arpa Güvesi (Sitotroga cerealella) Yaşayışı: Ergin dişi gün yaşar ve bu sürede yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan larva embriyoya yakın kısımdan tane içine girerek beslenmeye başlar. Tane içindeki larva pupa olmadan önce ergin için çıkış deliği açar. Gelişme süresi gündür. Yılda 5 döl verir.

17 Lepidoptera: Gelechiidae Arpa Güvesi (Sitotroga cerealella) Zararı: Arpa güvesi ürüne tarlada bulaşır. Mayıs ayında ambarları terk eden ergin güveler yumurtalarını olgunlaşmakta olan taneler üzerinde bırakırlar. Bu şekilde ürün bulaşık olarak ambara girmiş olur.ambarda üremeye ve zarara devam eder. Arpa, buğday, mısır ve pirinçte zararlıdır. Bulaştığı üründe çimlenme, kalite ve kantite kayıplarına sebep olur. Ambarda güvenin varlığı 2 yolla anlaşılabilir. İlki dökme hububatta erginler ürünün yüzeyinde hareketsiz dururlar. Ürünün yüzeyine dokunulup rahatsız edilince uçmaya başlarlar.

18 Lepidoptera: Gelechiidae Arpa Güvesi (Sitotroga cerealella) Zararı: İkincisi ise güvenin larva ve pupalarının avcısı olan akarın insanlarda sebep olduğu kaşıntıdır. Arpa güvesi ile birlikte bulunan akar (Pyomotes ventricosus) ürüne dokununca insana geçer ve kaşıntı yapar. Bu sebeple çok bulaşık ürüne dokunmamaya çalışmak veya eldiven kullanmak gerekir. Ayrıca bilek çevresine vazelin, gres yağı gibi maddeler sürmeye özen gösterilerek vücuda bulaşması önlenebilir.

19 Coleoptera: Dermestidae Khapra Böceği (Trogoderma granarium) Tanımı: Ergin renkleri parlak esmer kırmızı ile kızıl arasındadır. Ergin dişi 2.5 mm, erkek 1.8 mm boyundadır. Vücut üzerinde açık renkli enine bantlar ve kıllar bulunur. Larva, mm boyunda ve halkalı bir görünüşe sahiptir. Vücut sonunda uzun bir kıl demeti bulunur. Pupa soluk esmer renkli, sırt kısmı hariç diğer kısımları tüylüdür.

20 Coleoptera: Dermestidae Khapra Böceği (Trogoderma granarium) Yaşayışı: Erginler beslenmeden gün yaşayabilirler. Bir dişi, yumurta bırakır. Yumurtadan ergine gelişme süresi gündür. Larva, 5-6 gömlek değiştirdikten sonra pupa olur. Yılda ortalama 4-5 döl verir. Uygun koşullarda döl sayısı 12 ye kadar çıkabilir. Ülkemizde Güney ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde daha yaygındır.

21 Coleoptera: Dermestidae Khapra Böceği (Trogoderma granarium) Zararı: Khapra böceğinin sadece larvası zararlıdır. Larvalar hububat tanesinin embriyo ve endospermini yiyerek taneyi kavuz haline getirirler. Larvalar bulundukları ortamda koşulların uygun olmadığı durumlarda besin diyapozuna girerek 3-5 yıl gibi bir süre hiç beslenmeden yaşamlarını sürdürebilirler. Ayrıca larvaların ambarlardaki yarık ve çatlaklarda barınma özellikleri vardır. Bu özellikler böcekle mücadeleyi zorlaştıran etkenlerdir.

22 Coleoptera: Dermestidae Khapra Böceği (Trogoderma granarium) Zararı: Böceğin ambardaki varlığı ürün üzerindeki, ürünün niteliğini de olumsuz etkileyen larva gömleği artıklarından kolayca anlaşılabilir. Khapra böceği hububat dışında bira mayası, süt tozu, un ve un mamulleri, balık, keten tohumu, pamuk çekirdeği, sebze tohumları vb. gıda maddelerinde beslenir.

23 Coleoptera: Tenebrionidae Un Kurdu (Tenebrio molitor) Tanımı: Ergin parlak koyu kahve veya siyah renklidir. Ergin, mm boyundadır. Pronotum küçük noktalı, kın kanatların üzeri boyuna ince çizgilidir. Larva, 25 mm boyunda ve vücut bölmelerinin araları koyu renklidir. Genel olarak büyük bir tel kurdu larvasını andırır. Pupa mm boyda önceleri beyaz sonraları koyu renklidir.

24 Coleoptera: Tenebrionidae Un Kurdu (Tenebrio molitor) Yaşayışı: Ergin dişi, 500 kadar yumurtasını gıda maddelerinin arasına bırakır. Larva gömlek değiştirir. Yılda 1 döl verir. Zararı: Hububatta, hububat mamullerinde kuru tütün, et, ölü böcek gibi bitkisel ve hayvansal materyalde zararlıdır. Genellikle ambarlardaki ve değirmenlerdeki ürünün dip kısımlarında görülür. Ülkemizde yaygın görülen bir zararlıdır.

25 Coleoptera: Tenebrionidae Sarı Un Kurdu (Tenebrio obscurus) Tanımı: Görünüş olarak Tenebrio molitor a benzer. Ergin, mm boyundadır ve renk daha koyudur. Yaşayışı ve zararı: Yine un kurdu gibidir. Bu iki tür genellikle aynı ortamda birlikte bulunarak zarar yaparlar.

26 Coleoptera: Ostomatidae Ekin Kara Böceği (Tenebroides mauritanicus) Tanımı: Ergin, yassı ve uzun şekilli, ortalama 8 mm boyundadır. Torax ve abdomen ince bir sapla birbirine bağlanmıştır. Kın kanatların üzeri boyuna ince çizgilidir. Larva, kirli beyaz renkli, mm boyundadır. Toraxın son iki segmentinde ikişer tane koyu leke bulunur. Pupa krem renkli ve 8-10 mm boyundadır.

27 Coleoptera: Ostomatidae Ekin Kara Böceği (Tenebroides mauritanicus) Yaşayışı: Ergin dişi 2 yıl kadar yaşar ve yaşam süresince yumurta bırakır. Larva dönemi koşullara göre 2-14 ay devam eder. Larvalar uzun süre beslenmeden yaşayabilirler. Zararı: Bütün hububat ve mamullerinde zararlıdır. Ayrıca soya fasulyesi, kuru incir, badem, kuru tütün vb. gıdalar ve ahşap materyalde beslendikleri görülmüştür. Tütün balyalarında açtıkları deliklerle diğer zararlılarında balya içine girişini sağlarlar. Ambarlarda yaygın olarak görülür.

28 Acarina: Acaridae Hububat Ambar Akarı (Acarus siro) Tanımı: Renksiz, yumuşak vücutlu küçük canlılardır. Gözle görülmeleri zordur. Erginleri 4 çift bacaklı ve boyları 0.4 mm dir. Bacaklarında ve vücut sonunda uzun kıllar bulunur. Larva, erginden küçük ve 3 çift bacaklıdır.

29 Acarina: Acaridae Hububat Ambar Akarı (Acarus siro) Yaşayışı: Yüksek orantılı nem ve sıcaklıkta çoğalırlar. Bu koşullarda gelişme süresi 2 hafta kadardır. Zararı: Hububat ve mamullerinde zarar yaparlar. Ürünü yiyerek tükettikleri gibi gömlek artıkları ve ölü akar kalıntıları ile de ürünü kirletirler ve üründe hoş olmayan kokulara yol açarlar. Üründeki varlıkları bıraktıkları artıkların ürünün yüzeyini gri bir toz tabakası şeklinde kaplaması ile belli olur.

30 UN VE UN MAMULLERİ ZARARLILARI

31 Coleoptera: Tenebrionidae Kırma Biti (Tribolium confusum) Tanımı: Ergin, parlak koyu kırmızı renkli mm boyundadır. Baş ve torax sık noktalıdır. Kın kanatların üzeri boyuna ince çizgilidir. Larva, ince, silindirik şekilli ve 5-7 mm boyundadır. Vücut sonunda bir çift çıkıntı vardır. Pupa önceleri beyaz sonraları sarı renklidir.

32 Coleoptera: Tenebrionidae Kırma Biti (Tribolium confusum) Yaşayışı: Ergin, yumurta bırakır. Yumurtadan ergine gelişme süresi gündür. Yılda 3-4 döl verir. Dişi yumurtalarını gıda maddesinin içine bırakır. Erginler ortalama 1 yıl yaşarlar ve uçma yetenekleri yoktur.

33 Coleoptera: Tenebrionidae Kırma Biti (Tribolium confusum) Zararı: Un, makarna, bisküvi, kepek, nişasta, kuru meyve ve koleksiyonlarda zarar yapar. Özellikle un depoları, değirmen ve un fabrikalarında yaygın olarak bulunan bir zararlıdır. Ürünü yiyerek tüketirler. Ayrıca larva gömlekleri ve diğer artıkları ile ürünü kirletirler.

34 Coleoptera: Tenebrionidae Un Biti (Tribolium castaneum) Tanımı: Tribolium confusum a çok benzer. Erginlerin boyunun 3-4 mm olması ve antenlerinin son üç segmentinin geniş olması ile birbirlerinden ayrılırlar. Diğer bir fark ise erginlerin iyi gelişmiş zar kanatları ile uçabilmeleridir.

35 Coleoptera: Tenebrionidae Un Biti (Tribolium castaneum) Yaşayışı: Ergin dişi 8-10 ay olan ömrü boyunca yumurta bırakır. Gıdalara bırakılan yumurta günde gelişir. Yılda 3-4 döl verir. Zararı: Un, makarna, bisküvi, kepek, nişasta, kuru meyve ve koleksiyonlarda zarar yapar. Özellikle un depoları, değirmen ve un fabrikalarında yaygın olarak zararlıdır. Ürünü yiyerek tükettikleri gibi larva gömlekleri ve diğer artıkları ile de ürünü kirletirler.

36 Lepidoptera: Pyralidae Değirmen Güvesi (Ephestia kuehniella) Tanımı: Ergin, dumanlı gri renkte mm boydadır. İkinci çift kanatlar daha açık renkli ve kenarları saçaklıdır. Larva, sarımsı beyaz renkli yarı silindirik şekillidir.üzeri kıllarla kaplıdır. Olgun larvanın boyu 12 mm dır.

37 Lepidoptera: Pyralidae Değirmen Güvesi (Ephestia kuehniella) Yaşayışı: Erginler, 1-2 hafta yaşar. Ortalama 140 yumurta bırakır. Gıda içine bırakılan yumurtalar 8-9 haftada gelişir. Gelişen larva gıdayı terk ederek yarık, çatlak vb. yerlerde pupa olurlar. Yılda 3-4 döl verir.

38 Lepidoptera: Pyralidae Değirmen Güvesi (Ephestia kuehniella) Zararı: Değirmen güvesinin larvaları zararlıdır. Larva, ipliksi salgılarla gıda maddelerini birbirine bağlayarak yığın haline getirir. Larvalar, yiyerek ürünü tüketirler. Üründe bıraktıkları kalıntılarla kalite kaybına neden olurlar. Değirmen güvesinin ana konukçusu un olmakla birlikte hububat, kepek, ekmek, kuru meyve, bisküvi, palamut, kakao vb. gıdalarda zarar yapar.

39 Coleoptera: Tenebrionidae Pirinç Kırma Biti (Latheticus oryzae) Tanımı: Ergin, parlak kırmızımsı kahve renkli mm boyundadır. Basık şekilli küçük böceklerdir. Antenler uca doğru genişlemiş durumdadır. Larva ve pupa dönemleri görünüş olarak kırma bitlerine benzer. Zararı: Un, makarna, bisküvi, kepek vb. materyalde zararlıdır. Hububatta 2. derecede bir zararlıdır. Un depoları ve değirmenlerde yaygın bir zararlıdır.

40 Coleoptera: Tenebrionidae Boynuzlu Böcek (Gnathocerus cornutus) Tanımı: Ergin, parlak esmer veya kırmızımsı renkli, 3-4 mm boyundadır. Erkeklerde mandibula boynuz şeklindedir. Alnın iki yanında iki konik kabartı yer alır. Larva, silindirik şekilli, sarı renkli ve 7-9 mm boydadır. Pupa, sarı veya kahve renkli 3-4mm boydadır. Abdomenin iki yanında dikenimsi çıkıntılar vardır.

41 Coleoptera: Tenebrionidae Boynuzlu Böcek (Gnathocerus cornutus) Yaşayışı: Erginler 1 yıl kadar yaşar. Ergin dişi yumurta bırakır. Gıda içine bırakılan yumurtalar 6-8 haftada gelişimini tamamlar ve ergin olur. Zararı: Kırık hububat, kepek, un, yağlı tohumlar, baharat, kakao vb. materyalde zararlıdır.

42 Coleoptera: Cucujidae Küçük Kırma Biti (Cryptolestes ferrugineus) Tanımı: Erginler, basık şekilli, kırmızımsı kahve renkli ve 1.5 mm boyda küçük böceklerdir. Kın kanatların üzeri boyuna noktalı çizgilidir. Larva, beyaz renkli ve 3 mm boydadır. Yaşayışı: Ergin yumurtalarını gıda içine koyar. Olgun larva, pupa olmadan önce yapışkan madde ile çevredeki gıda maddelerini vücuduna yapıştırır ve bunun içinde pupa olur. Yılda 3-4 döl verir.

43 Coleoptera: Cucujidae Küçük Kırma Biti (Cryptolestes ferrugineus) Zararı: Un, kepek, kakao, baharat, kahve, bisküvi, bulgur ve makarnada zararlıdır. Hububatta direk zararlı değildir.

44 Lepidoptera: Pyralidae Un Güvesi (Pyralis farinalis) Tanımı: Ergin, kırmızımsı esmer renkli boyu 10-12mm dir Ön kanatların ucunda ve sonunda zikzak bantlar vardır. Ön ve arka kanatlar saçaklıdır. Larva, grimsi beyaz renkli boyu 18-20mm dir. Baş koyu renkli ve vücudu kıllıdır.

45 Lepidoptera: Pyralidae Un Güvesi (Pyralis farinalis) Yaşayışı: Ergin, dişi yaşadığı 1 hafta boyunca gıda maddeleri içine yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan larva hemen beslenmeye başlar ve olgunlaşınca kokon örerek pupa olur. Gelişme süresi uygun koşullarda 6-9 haftadır. Zararı: Un, kırma hububat, kuru sebze, kepek, bazı kuru meyveler, makarna ve bisküvide zarar yapmaktadır. Gıda maddelerini yiyerek tükettikleri gibi salgılar, gömlek artıkları ve diğer kalıntıları ile ürünü bozarlar.

46 Thysanura (Kıl kuyruklar) Şeker Böceği (Lepisma saccharina)) Tanımı: Erginde kanat yoktur. Gümüş renkli mm boyundadır. Vücut boyunda antenlere sahiptir. Abdomen ucunda 3 adet uzun çıkıntı yer alır. Yaşayışı ve Zararı: Genellikle değirmen, ambar ve kilerde bulunan bir zararlıdır. Karanlık, nemli ve sıcak ortamlarda daha fazla bulunur ve zararlı olur. Gelişme süresi 10 hafta dır.

47 BAKLAGİL ZARARLILARI

48 Coleoptera: Bruchidae Tohum Böcekleri (Bruchus spp.) Tek döl veren baklagil zararlıları Mercimek tohum böceği (Bruchus lentis) Bezelye tohum böceği (Bruchus pisorum) Bakla tohum böceği (Bruchus rufimanus) Ortadoğu Mercimek tohum böceği (Bruchus ervi)

49 Coleoptera: Bruchidae Tohum Böcekleri (Bruchus spp.) Tanımı Erginlerin boyları 3-5 mm arasında değişir. Şekilleri ovaldir. Renkleri gri ve siyah olup beyaz lekelidir. Kın kanatlar abdomeni tam örtmez. Vücutları tüylerle kaplıdır. İyi uçarlar. Larvaları beyaz renkli, kıvrık şekilli ve tombuldur.ayakları iyi gelişmemiştir. Pupalar, parlak krem renkli ve 3mm boyundadır.

50 Kışı ergin halde geçirirler. Baharda erginler kışlaklarından çıkarak tarlalarda uçmaya başlarlar. Baklagil çiçekleri ve taze baklagil kapsülleri üzerine yumurta bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar taze kapsülleri delerek tane içine girerler. Tanede ve kapsülde açılan delikler zamanla kapanır, zararlı larva ve pupa dönemini konukçu içinde geçirir. Coleoptera: Bruchidae Tohum Böcekleri (Bruchus spp.) Yaşayışları ve Zararları

51 Coleoptera: Bruchidae Tohum Böcekleri (Bruchus spp.) Yaşayışları ve Zararları Erginler, tohumlar olgunlaştıktan sonra çıkar. Uygun koşullarda gelişme süresi 27 gündür. Erginler çıktıktan sonra kışlamak üzere kuytu yerlere çekilirler. Tohum böceği türleri, baklagil tanesinin çimlenme yeteneğini ve gıda değerini düşürür.

52 Çok Döl Veren Baklagil Tohum Böcekleri Bu türler, baklagillere hem tarlada hem de ambarda bulaşabilen ve ambar koşullarında döl vermeyi sürdüren zararlılardır. Bu nedenle bu zararlılar baklagil tohum ambar böceği olarak ta adlandırılırlar. 1)Börülce Tohum Böceği (Callosobruchus maculatus) 2)Fasülye Tohum Böceği (Acanthoscelides obtectus)

53 Coleoptera: Bruchidae Börülce Tohum Böceği (Callosobruchus maculatus) Tanımı Uçan ve uçmayan olmak üzere iki formu vardır. Uçucu formda ergin vücudu oval şekilli olup, üzeri kızıl-kahve, parlak sarı ve beyaz kıllarla kaplıdır. Uçucu olmayan formun dişisinde zemin rengi siyahtır ve bu nedenle üzerini kaplayan sarı ve beyaz kıllar gri renkte görülür. Kanattaki orta siyah leke uzamıştır.

54 Coleoptera: Bruchidae Börülce Tohum Böceği (Callosobruchus maculatus) Yaşayışı ve Zararı: Erginler, yumurtalarını taneler üzerine veya tane aralarına bırakırlar. Yumurtadan çıkan larva taneyi delerek içeri girer ve beslenmeye başlar. Olgun larva, pupa olmadan erginin çıkışı için tane kabuğunu ince bir zar olacak biçimde yer. Ergin, düzgün bir yuvarlak şeklinde olan bu kısmı hafif itme ile açarak dışarı çıkar.

55 Coleoptera: Bruchidae Börülce Tohum Böceği (Callosobruchus maculatus) Yaşayışı ve Zararı: Zararlı yılda 3-4 döl verir. Zararlı ürüne tarlada bulaşabilir. Tarladan ambara girerek döl vermeyi ve zararını sürdürür. Zararlı börülce yanında fasulye ve nohutta da zararlıdır. Taneleri delik deşik ederek çimlenme, ağırlık ve kalite kayıplarına yol açar.

56 Coleoptera: Bruchidae Fasülye Tohum Böceği (Acanthoscelides obtectus) Tanımı Ergin vücudu uzunca oval, biraz yassıdır. Vücudun üzeri arkaya yatık sarıyeşil çok kısa kıllarla örtülü olup aralarında açık gri tüylerle kaplı uzunca lekeler bulunur. Vücut büyüklüğü erkeklerde mm, dişilerde ise mm arasındadır. Antenleri 11 segmentli olup, ilk 4 segment ve son segment açık kahverengi, diğerleri ise koyu kahverengidir.

57 Coleoptera: Bruchidae Fasülye Tohum Böceği (Acanthoscelides obtectus) Yaşayışı Erginler,yumurtalarını ambarda fasulye taneleri üzerine, tarlada ise fasulye kapsülleri üzerine koyarlar. Larva, taneyi delerek içeri girer. Larva ve pupa dönemleri tane içinde geçer. Olgun larva,pupa olmadan önce tane duvarını inceltir, bu bölümler yağ lekesi görünümündedir. Ergin dişi yumurta bırakır Yılda 3-4 döl verir.

58 Coleoptera: Bruchidae Fasulye Tohum Böceği (Acanthoscelides obtectus) Zararı: Zararlı konukçu olarak başta fasulyeyi tercih etmekle beraber fiğ, mercimek ve börülcede de taneleri delik deşik ederek zararlı olurlar.

59 KURU MEYVE ZARARLILARI

60 Lepidoptera: Pyralidae İncir Kurdu (Ephestia cautella) Tanımı Ergin, 9-10 mm boydadır. Ön kanatlar gri renkli ve üzerlerinde koyu renkli zikzak biçimli iki bant bulunur. Arka kanatlar, beyazımsı-gri renkli ve saçaklıdır. Olgun larva 10 mm boyundadır. Sırtı pembemsi, diğer bölümleri kirli beyazdır. Vücut koyu renkli halkalardan çıkan kıllarla kaplıdır. Pupa beyaz bir kokon içinde kahve renklidir ve boyu 6-8mm dır.

61 Lepidoptera: Pyralidae İncir Kurdu (Ephestia cautella) Yaşayışı ve Zararı: Erginler, 1-2 hafta yaşarlar. Dişi ergin yaşamı süresince ortalama 200 yumurta bırakır. Larva, olgunlaştıktan sonra gıdayı terk ederek ambarın girinti, çıkıntı ve çatlaklarına çekilir ve kokon örerek pupa olur. Yılda 3-4 döl verir. Erginler, geceleri aktif hale geçerler. Ağaçta veya sergilerde kurumakta olan ürüne yumurta bırakırlar. İncirden başka üzüm, hububat, yerfıstığı, kakao, süttozu,malt, un ve un mamulleri gibi ürünlerde zararlıdır.

62 Lepidoptera: Pyralidae Kuru İncir Güvesi (Ephestia figulilella) Tanımı: Erginler, kurşuni, ender olarakta açık sarı renkli 8-9mm boydadır. Ön kanatlar üzerinde koyu renkli bantlar bulunur. Arka kanatlar açık renkli ve saçaklıdır. Larva ve pupanın görünümü incir kurduna benzer. Yaşayışı: Ergin dişi ortalama 350 yumurta bırakır. Uygun koşullarda gelişme süresi 43 gündür. Yılda 3-4 döl verir.

63 Lepidoptera: Pyralidae Kuru İncir Güvesi (Ephestia figulilella) Zararı: Ana konukçusu üzümdür. Larvalar, ürünü yiyerek tüketirler. Ayrıca bıraktıkları kalıntılar ve salgıladıkları ipliklerle ve ördükleri ağlarla ürünü bozarlar. Kuru meyveler, hububat, un, yer fıstığı, kakao vb. ürünlerde zarar yapar.

64 Lepidoptera: Pyralidae Kuru Meyve Güvesi (Plodia interpunctella) Tanımı Erginin ön kanatlarının bir bölümü sarı, bir bölümü kırmızı ve koyu lekelidir. Boyu ortalama 9 mm dir. Arka kanatlar, sarımsı gri renklidir. Larva kirli beyazdan pembemsi-kreme kadar değişen renklere sahiptir. Larva boyu mm dir.

65 Lepidoptera: Pyralidae Kuru Meyve Güvesi (Plodia interpunctella) Yaşayışı: Bir ay kadar yaşayan dişi yumurta bırakır. Yumurtalarını gıda maddeleri içine koyar. Olgunlaşan larva gıdayı terk ederek uygun yerde kokon örerek pupa olur. Yılda 3-4 döl verir. Zararı: Daha çok kuru meyve depolarında görülür. Kayısı depolarında çok zararlı olan bir güvedir. Kuru meyveden başka hububat, fıstık, fındık, un ve mamulleri, baharat, kakao ve çikolatada zarar yapar. Ürünü salgı ve kalıntıları ile de bozarak zarar verirler.

66 Coleoptera: Cucujidae Testereli Böcek (Oryzaephilus surinamensis) Tanımı İnce uzun ve yassı şekilli kırmızıdan koyu kahveye kadar değişen renktedir. Ergin, mm boyundadır. Pronotumun her iki yanında 6 şar adet diş şeklinde çıkıntı vardır. Vücudun üzeri ince noktalarla kaplıdır. Larva, ince silindirik şekilli, beyazımsı renkli ve 3mm boyundadır. Pupa ise krem renkli, 3-3.5mm uzunluktadır.

67 Coleoptera: Cucujidae Testereli Böcek (Oryzaephilus surinamensis) Yaşayışı ve Zararı: Erginler, 8-10 ay kadar yaşarlar. Ergin dişi, ortalama 170 yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan larva hemen beslenmeye başlar. 5 gömlek değiştirerek pupa olur. Hem larva hem ergin dönemi zararlıdır. Daha çok kuru meyvelerde zararlı olmakla beraber hububat, un, bisküvi, makarna, kuru tütün, kuru sebze ve nişastada beslenerek zararlı olur.

68 Coleoptera: Nitudilidae Ekşilik Böcekleri (Carpophilus spp.) Carpophilus hemipterus C. bipustulatus C. mutilatus C. Obsoletus Tanımı Erginler, oval şekilli mm boydadır. Kınkanatlar abdomeni tam örtmez. Larvalar, silindirik şekilli, sarı renkli ve 5-7mm uzunluktadır. Vücut kıllı abdomen ucu koyu renklidir. Pupalar, oval şekilli, krem renkli ve 3-4 mm boyundadır.

69 Coleoptera: Nitudilidae Ekşilik Böcekleri (Carpophilus spp.) Yaşayışı: Erginler iyi uçarlar. Bu yetenekleri ile depodan çıkarak olgunlaşmakta olan meyvelerin içine yumurta bırakırlar. Larva meyve içinde beslenerek gelişir. Yılda 5-6 döl verirler. Ergin dişi, ortalama 1000 yumurta bırakır. Kışı doğada ergin, ambarlarda ergin veya pupa döneminde geçirirler.

70 Coleoptera: Nitudilidae Ekşilik Böcekleri (Carpophilus spp.) Zararı: Yaş ve kuru meyvelerde zarar yaparlar. Üzüm, incir, elma, limon, kayısı ve erikte hem ağaç hem ambar döneminde zararlı görülür. Bunlara ek olarak,ceviz, fındık, kakao, pirinç, ekmek, pasta ve bisküvide beslenebilirler.

71 Acarina: Carpoglyphidae Kuru Meyve Akarı (Carpoglyphus lactis) Tanımı: Ergin, 0.4 mm boyda, oval ve basık şekilli saydam renklidir. 4 çift bacağa sahiptir. Vücudun sonunda ve bacaklarda uzun kıllar vardır. Larva, şekil olarak ergine benzer. Ancak 3 çift bacağa sahiptir. Yaşayışı: Yaşadığı süre içinde (40-50 gün) yumurta bırakır. Gelişme süresi gündür.

72 Acarina: Carpoglyphidae Kuru Meyve Akarı (Carpoglyphus lactis) Zararı: Şeker içeren ve fermente olan ürünlerde zararlıdır. Özellikle,kuru incirlerde şeker salgıları üzerinde beslenirler. Kuru üzüm ve kuru meyvelerde zararlı olduğu gibi Un ve mayalanan gıdalarda da zararları görülmüştür. Yüksek sıcaklık ve orantılı nemden hoşlanırlar. Populasyon yoğunlukları arttığında üründe bozulma ve kalıntılar sebebi ile kirlenmeler olur.

73 TÜTÜN ZARARLILARI

74 Lepidoptera: Pyralidae Tütün Güvesi (Ephestia elutella) Tanımı Ergin, 8-11 mm boyundadır. Ön kanatlarda iki koyu renk bant bulunur. Arka kanatlar, daha açık renkli ve saçaklıdır. Larva, pembe renkli, 9-11 mm boyda ve uzun silindirik şekillidir. Vücut seyrek kıllarla kaplıdır.

75 Lepidoptera: Pyralidae Tütün Güvesi (Ephestia elutella) Yaşayışı: Erginler, 1-2 hafta yaşar. Bir dişi, yumurta bırakır. Çıkan larvalar hemen beslenmeye başlarlar. Larva, 5 gömlek değiştirdikten sonra yarık ve çatlaklarda kokon örerek pupa olur. Yılda 3-4 döl verir.

76 Lepidoptera: Pyralidae Tütün Güvesi (Ephestia elutella) Zararı: Tütün yaprağının damar aralarını yiyerek iskelet haline getirir. Kalıntı ve salgıları ile de tütünün kalitesini olumsuz etkiler. Tütün güvesi, kuru meyve, hububat, un, makarna, baharat gibi maddelerde zararlıdır.

77 Coleoptera:Anobiidae Tatlı Kurt (Lasioderma serricorne) Tanımı Ergin,kırmızımsı, sarıdan koyu kırmızıya kadar değişen renklerde, oval şekilde mm boydadır. Baş toraxın altına doğru gizlenmiştir. Dişiler erkeklerden daha iridir. Vücut açık kahve renkli tüylerle kaplıdır. Larva, kıvrık şekilli, sarımsı beyaz renklidir. Vücudu sık ve uzun esmer kıllarla kaplıdır.

78 Coleoptera:Anobiidae Tatlı Kurt (Lasioderma serricorne) Yaşayışı: Erginler, iyi uçarlar. Ortalama yumurta bırakırlar. Çıkan larva hemen beslenmeye başlar. Olgun larva 1 haftalık dinlenme süresi sonunda pupa olur. Yılda 3-4 döl verir. Zararı: Kuru tütündeki zararı ekonomik öneme sahiptir. Özellikle larva döneminde zarar yapar.

79 Coleoptera:Anobiidae Tatlı Kurt (Lasioderma serricorne) Zararı: Larvalar, işlenmiş tütünü delik deşik eder. Sigara ve purolarda da zararlıdır. Erginler beslenmezler ancak tütün denklerinde açtıkları çıkış delikleri ile zarara katılırlar. Tütünde ağırlık kaybı yanında bıraktıkları pisliklerle de tütün kalitesini bozarlar. Zararlı şeker oranı yüksek tütünleri tercih ettiği için Tatlı kurt olarak anılır. Tütünden başka kuru meyve, baharat, bisküvi, tarhana, kumaş, mobilya, un, kepek, kağıt gibi materyalde de zararlıdır.

80 DEPOLANMIŞ PATATES ZARARLISI

81 Lepidoptera: Gelechidae Patates Güvesi (Phthorimaea operculella) Tanımı Ergin kanatları çok dar, vücut ince uzun olup 5-6 mm kadardır. Ön kanatlar grimsi kahve renkli üzeri koyu kahve renkli irili ufaklı noktalıdır. Alt kanatlarda ince uzun olup gri renklidir ve kenarlarında saçak bulunur. Yumurta, 0.5 mm uzunluğunda oval, parlak krem rengindedir. Larva rengi beslendiği bitkiye göre değişir.patates yumruları ile besleneler de vücut pembemsi beyaz, yaprakları ile beslenenlerde yeşil, patlıcan yapraklarını yiyenlerde ise daha koyudur. Baş koyu kahve rengindedir. Olgun larva 8-10 mm uzunluğundadır. Pupası ince dokulu beyaz bir kokon içinde oluşur.önceleri yeşilimsi sarı,daha sonra kahverengine dönüşür.pupanın boyu 6-7 mm dir.

82 Lepidoptera: Gelechidae Patates Güvesi (Phthorimaea operculella) Yaşayışı: Zararlı kışı, ambar veya tarlada kalmış patatesler üzerinde larva ve pupa halinde geçirir. İlkbaharda mart sonu nisan başı erginler çıkar.kelebekler gece aktiftir. Yumurtalar, solanaceae fam. bitkilerinin yapraklarının alt yüzüne, çiçek ve tomurcuk yapraklarına, sürgünlere bırakılır. Patatesin hasat döneminde ise yumurtalar toprak sathına yakın yumruların gözlerinin civarına, yarık ve çatlaklara ve hasadı yapılarak toprak üstüne yığılmış patateslere bırakılır. Bir dişi, yumurta bırakır. Gelişimini tamamlayan larva patates yumrusunu terkederek göz çukurlarında, çuvallar üzerinde, bitki artıkları ve duvar aralıklarında beyaz bir kokon örerek pupa olur.

83 Lepidoptera: Gelechidae Patates Güvesi (Phthorimaea operculella) Zararı: Domates, tütün, patlıcan, biber gibi kültür bitkilerinin yanı sıra,yabani solanaceae lerde patates güvesinin konukçularıdır. Patates güvesi, konukçu bitkilerin gövde, yaprak, sürgün ve yumruları üzerinde zarar yaparlar. Patates yumrusu üzerindeki gözler etrafına bırakılan yumurtalardan çıkan larvalar yumru içine girerek düzgün olmayan galeriler açar. Sert yüzeyli olan bu galerilerin içi beyaz renkte pisliklerle doludur. Galerilerin ağzında ise, yumru üzerinde biriken siyah renkteki pislikler ile zararlının varlığı kolayca anlaşılır. Zarar görmüş yumrular bakteri ve funguslarla daha çabuk bulaşarak çürürler. Tarlada yumruya bulaşan zararlı, ambarda uygun şartları bulunca, çoğalmaya devam eder. Patates yumrusunda gözlerin zarar görmesi sonucunda, tohumluk patateslerin tohum özellikleri kaybolur.

84 KESTANE VE FINDIK ZARARLILARI

85 Coleoptera: Curculionidae Fındık Kurdu (Curculio nucum) Tanımı: Erginler kül renginde 6-7 mm boyunda ve hortumludur. Bacaksız olan larvaları beyaz, tombul ve kıvrıktır. Yaşayışı: İlk erginler,mart başında görülür. Haziranda yumurta bırakmaya başlarlar ve bir dişi ortalama 42 yumurta bırakır. Yumurtalarını meyve kabuğunun altında hazırladığı bir yuvaya bırakır. Yumurtadan çıkan larva iç fındık üzerinde bir ay kadar beslenir ve gelişen larva kabuk üzerinde mm çapında bir çıkış deliği açıp toprağa iner. Larvalar hazırladıkları bir toprak yuva içinde pupa ve ergin olurlar. Burada 1-3 yıl kaldıktan sonra çıkarlar. Ergin ömrü 3 ay kadardır.

86 Coleoptera: Curculionidae Fındık Kurdu (Curculio nucum)

87 Coleoptera: Curculionidae Fındık Kurdu (Curculio nucum) Zararı: Fındığın meyve kabuğunu ağız parçaları ile kemirerek deler ve kabuk içindeki yumuşak etli kısımla beslenir. Normal iriliğe erişinceye kadar zarar gören meyvelerde kabuk içindeki etli kısım bozularak sarı bir renk alır.sonradan bu renk kabuk üzerinde de belirir. Meyve beslenmediği için kabukta çöküntüler oluşur.bu zarar şekline halk arasında sarı karamuk denir. Meyve normal iriliğe ulaştıktan sonra zarara uğrarsa meyve içi kararır.buna halk arasında karakaramuk denir. Kabukta oluşan çatlaklardan dışarı sızan siyah bir sıvı zuluf ve kabuğu kirletir. Bir böcek beslenme yolu ile 80 meyveye zarar verir.

88 Lepidoptera: Tortricidae Kestane İç Kurdu (Cydia splendana) Tanımı Erginleri gri ve gri kahverengindedir. Yumurtaları oval veya mercimek şeklinde olup, fildişi rengindedir. Larvalar süt beyazı veya pembe beyaz renktedir. Yaşayışı ve Zararı: Larvaları meyveler ile beslenip zararlı olurlar. Larvaları kirpi içinde gelişir, meyvenin kabuğunu delerek içine girer, olgunlaşma süresince zararını aynı meyvede devam ettirir. Kestane iç kurdu, meyve içinde daha düzensiz galeri açar ve granül şeklindeki, kahverengi pisliklerini meyve içindeki açtığı galerilere bırakır.

89 Lepidoptera: Tortricidae Kestane İç Kurdu (Cydia splendana)

90 Coleoptera: Curculionidae Kestane Hortumlu Böceği (Curculio elephas) Tanımı: Erginleri, gri sarı ve kızılımtrak gri renklidir. Dişilerde başın ön tarafında vücut uzunluğu kadar, erkeklerde yarısı kadar bir hortum vardır. Larvaları krem beyaz renkli ve bacaksızdır. Yaşayışı ve Zararı: Meyve içine bırakılan yumurtadan çıkan larvalar, meyve içinde beslenirler ve gelişmelerini tamamlayınca Cydia splendana ya oranla daha irice delikten meyveyi terk ederler. Larvalar,meyvede daha düzgün oyuklar oluştururlar ve beyaz renkli ince pisliklerini bu galeriler içine doldururlar.

91 Coleoptera: Curculionidae Kestane Hortumlu Böceği (Curculio elephas).

92 Coleoptera: Curculionidae Kestane Hortumlu Böceği (Curculio elephas).

93 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.

AMBAR ZARARLILARI UZM. EMİNE KARAKUŞ (ENTOMOLOJİ) MERSİN ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ 2015

AMBAR ZARARLILARI UZM. EMİNE KARAKUŞ (ENTOMOLOJİ) MERSİN ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ 2015 AMBAR ZARARLILARI UZM. EMİNE KARAKUŞ (ENTOMOLOJİ) MERSİN ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ 2015 Depolanmış ürünlerde zararlı Arthropodların bulunuşu ile tüm dünyada ortalama ürün kaybı % 5-10 olarak kabul edilmektedir.

Detaylı

EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica )

EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica ) Ekin kambur biti ergin ve larvası EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica ) Ergin, esmer kırmızı renkli 2.5-3 mm boyda ve silindirik şekillidir. Baş, göğsün altına eğik durduğu için kamburumsu bir görünüşe

Detaylı

6. Familya: Tenebrionidae

6. Familya: Tenebrionidae 6. Familya: Tenebrionidae a) Tenebrio molitor L. (Un kurdu) b) Tenebrio obscurus L. (Esmer Un kurdu) c) Tribolium confusum Duv.(Kırma biti) d) Tribolium castaneum (Hbst.) (Un biti) e) Latheticus oryzae

Detaylı

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti)

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) 8. Familya: Curculionidae Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) Sitophilus granarius (L.) Erginler koyu kahve veya kırmızımsı gri renkte, 3-5 mm. boydadır. Baş kısmı

Detaylı

F. Takım: Coleoptera

F. Takım: Coleoptera F. Takım: Coleoptera 1. Familya: Dermestidae a)anthrenus museorum L. (Çekmece böceği) b)trogoderma granarium Everst. (Khapra böceği) a)anthrenus museorum L. (Çekmece böceği) Erginleri 3 mm. kadar olan

Detaylı

E. Takım: Lepidoptera. 1. Familya: Pyralidae 2. Familya: Galleriidae 3. Familya: Tineidae 4. Familya: Gelechiidae

E. Takım: Lepidoptera. 1. Familya: Pyralidae 2. Familya: Galleriidae 3. Familya: Tineidae 4. Familya: Gelechiidae E. Takım: Lepidoptera 1. Familya: Pyralidae 2. Familya: Galleriidae 3. Familya: Tineidae 4. Familya: Gelechiidae 1. Familya: Pyralidae a) Ephestia kuehniella (Zell.)(Değirmen güvesi) b) Ephestia elutella

Detaylı

ELMA GÖVDEKURDU Synanthedon myopaeformis (Bork.) (Lepidoptera: Sesiidae)

ELMA GÖVDEKURDU Synanthedon myopaeformis (Bork.) (Lepidoptera: Sesiidae) ELMA GÖVDEKURDU Synanthedon myopaeformis (Bork.) (Lepidoptera: Sesiidae) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI Erginleri küçük, koyu lacivert-siyah renkte olup, saydam olan kanatlarıyla arıya benzerler. Baş koyu siyah

Detaylı

IV- ZARAR YAPTIĞI YER VE ÜRÜNE GÖRE DEPOLANMIŞ ÜRÜN ZARARLILARININ SINIFLANDIRILMASI

IV- ZARAR YAPTIĞI YER VE ÜRÜNE GÖRE DEPOLANMIŞ ÜRÜN ZARARLILARININ SINIFLANDIRILMASI IV- ZARAR YAPTIĞI YER VE ÜRÜNE GÖRE DEPOLANMIŞ ÜRÜN ZARARLILARININ SINIFLANDIRILMASI A. Depolanmış Hububat Zararlıları B. Depolanmış Un ve Undan Yapılmış Madde Zararlıları C. Depolanmış Baklagil Zararlıları

Detaylı

EĞİTİMİN İÇERİĞİ 29.06.2016 1

EĞİTİMİN İÇERİĞİ 29.06.2016 1 EĞİTİMİN İÇERİĞİ 1. Genel Böcek Şeması 2. Hamam Böceklerinin Yaşam Döngüsü 3. En Önemli Türleri 4. Alman Hamam Böceği 5. Doğu Hamam Böceği 6. Amerikan Hamam Böceği 7. Üç türün Biyolojik Verileri 8. Hamam

Detaylı

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı)

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı Zararlı Organizma Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Sınıf: Insecta Takım: Hymenoptera Familya:Cynipidae Tanımı Konukçuları Zarar

Detaylı

Hazırlayanlar: İshak ATICI, Ali GÖZÜBÜYÜK

Hazırlayanlar: İshak ATICI, Ali GÖZÜBÜYÜK PESTİSİTLERİN SUCUL BİTKİLERİN GELİŞİMİNE ETKİLERİ Grup: Aziziye Danışman: Yrd. Doç. Dr. Fatih DUMAN Hazırlayanlar: İshak ATICI, Ali GÖZÜBÜYÜK İnsanlar kolay veya parasız sahip oldukları nimetlerin değerini

Detaylı

T A G E M. (Acarina) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI

T A G E M. (Acarina) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI CİLT IV YUMUŞAK VE SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE ZARARLILARI AKARLAR Akdiken akarı (Tetranychus viennensis Zacher) (Tetranychidae) İkinoktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae Koch.) (Tetranychidae) Avrupa kırmızıörümceği

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER II- AKARLAR III- FARE VE SIÇANLAR IV- SÜMÜKLÜ BÖCEKLER

İKİNCİ BÖLÜM I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER II- AKARLAR III- FARE VE SIÇANLAR IV- SÜMÜKLÜ BÖCEKLER İKİNCİ BÖLÜM I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER II- AKARLAR III- FARE VE SIÇANLAR IV- SÜMÜKLÜ BÖCEKLER I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER Depolarda, ambar zararlısı böceklerden başka, Akarlar,

Detaylı

UN FABRİKASI FUMİGASYONU

UN FABRİKASI FUMİGASYONU UN FABRİKASI FUMİGASYONU FUMİGASYON UN TANIMI Fumigasyon.Böcekleri(yumurta,larva,nyriph,pup ve ergin dönemlerinde) ve diğer Zaralı etmenleri ( Nenortod,mantar,bakteri gibi) öldürmek amacı ile kapalı bir

Detaylı

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta Tuta absoluta Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu kullan-destekle kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle nesneleri bilimsel çalışmalarda kaynak gösterilerek kullanmak istisna

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

Kahramanmaraş ve Adıyaman İllerinde Depolanmış Buğdaylar Üzerinde Rastlanan Böcek Türleri ve Bulaşma Oranları*

Kahramanmaraş ve Adıyaman İllerinde Depolanmış Buğdaylar Üzerinde Rastlanan Böcek Türleri ve Bulaşma Oranları* KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 8(1)-2005 107 KSU Journal of Science and Engineering 8(1)-2005 Kahramanmaraş ve Adıyaman İllerinde Depolanmış Buğdaylar Üzerinde Rastlanan Böcek Türleri ve Bulaşma Oranları*

Detaylı

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 397.

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 397. HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK T.C. Sayfa: - 9 ARPA MTS 0.29 0.49 0.3809,988,003.00 KG 757,220.66 306 ARPA OFİS-A 0.40 0.40 0.40 36,400.00 KG 4,599.5 2 ARPA SST-B 0.40 0.48 0.449 33,020.00 KG 4,830.80 ARPA

Detaylı

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI Acer campestre L.-Ova akçaağacı Yayılışı: Kuzey ve Güney Avrupa hariç tüm Avrupa, Trakya ve Kuzey Anadolu, Kafkasya, Kuzey İran, Kuzey- Batı Afrika da yayılış gösterir.

Detaylı

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ Ordo (Takım): Blattoptera (Hamam böcekleri) Vücutları kahverengi tonlarında, yassı ve ovaldir. Antenler çoğunlukla

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2016. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2016. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 23 ARPA YEMLİK MTS 0.62 0.70 0.6379,2,340.00 KG 772,660.05 6 ARPA YEMLİK TTS 0.68 0.82 0.7504 30,830.00 KG 233,246.60 26 ARPA YEMLİK ı:,005,906.65 42 ARPA TOHUMLUK

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/01/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/01/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/2007-3/0/2007 Sayfa: - 5 ARPA YEMLİK MTS 0.24 0.36 0.293 906,00.00 KG 265,69.76 7 ARPA YEMLİK MTS- 0.26 0.26 0.2600 53,800.00 KG 3,988.00 3 ARPA YEMLİK TTS 0.26 0.35 0.2893

Detaylı

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 9 SAYFA NO : 1

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 9 SAYFA NO : 1 BÜLTEN AYI : EYLÜL 06 BÜLTEN NO : 9 SAYFA NO : GÖREN MADDELERİN HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY 0,68,00 0,79 8..96 KG 6.98.78,89 HMS BUĞDAY 0,7 0,88 0,8.78.690 KG.6.98,79 HTS BUĞDAY 0,8 0,99 0,90 69.98 KG.,9 KOOP.A

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 45,470.

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 45,470. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2007 T.C. Sayfa: 1-13 ARPA YEMLİK TTS 0.30 0.46 0.3347 13,860.00 KG 4,470.00 12 ARPA YEMLİK ı: 4,470.00 12 ARPA ı 4,470.00 12 MISIR MISIR MISIR YEMLİK MTS 0.31 0.46 0.3710

Detaylı

Bursa İli Un Fabrika ve Değirmenlerinde Zararlı Böcek Türleri

Bursa İli Un Fabrika ve Değirmenlerinde Zararlı Böcek Türleri Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg., (2004) 18(1): 33-44 Bursa İli Un Fabrika ve Değirmenlerinde Zararlı Böcek Türleri Kıymet Senan COŞKUNCU * ÖZET Bu çalışma Bursa ilinde bulunan un fabrikaları ve değirmenlerinde

Detaylı

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK 01/0/201-1/0/201 Sayfa: 1-9 ARPA MTS 0.70 0.70 0.7000 2,000.00 KG 1,400.00 1 ARPA TTS 0.68 0.69 0.6885 522,40.00 KG 59,701.5 4 ARPA BİRALIK ı: 61,101.5 5 ARPA ı 61,101.5 5 MISIR

Detaylı

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 2,720.

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 2,720. HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK 0/0/2008 T.C. Sayfa: - 8 ARPA MTS 0.44 0.52 0.492 468,64.00 KG 230,406.30 87 ARPA TTS 0.47 0.49 0.4764 277,80.00 KG 32,059.60 8 ARPA BİRALIK ı: 362,465.90 95 ARPA YEMLİK ARPA

Detaylı

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR 1 2 Soya, Japonya ve Çin gibi doğu Asya ülkelerinin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olarak, yüzyıllardan beri, buradaki insanların temel besinlerini oluşturmuştur.

Detaylı

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK 2.63 1.0911 204,943,926.0 KG 223,621,943.

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK 2.63 1.0911 204,943,926.0 KG 223,621,943. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 6 ARPA YEMLİK MTS 0.38 0.85 0.587 987,275.00 KG 579,628.90 39 ARPA YEMLİK TTS 0.52 0.75 0.6478 29,240.00 KG 42,027.90 8 ARPA YEMLİK TTS 24.75 29.70 28.8536,47.00

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/09/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/09/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK T.C. Sayfa: 1-12 ARPA BİRALIK MTS 0.34 0.42 0.377 673,660.00 KG 267,82.84 71 ARPA BİRALIK ı: 267,82.84 71 ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.36 0.48 0.4056 2,560,40.00 KG 1,038,381.05

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BİRALIK MTS , KG 5,840.

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BİRALIK MTS , KG 5,840. HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK 01/0/2010 T.C. Sayfa: 1-10 ARPA BİRALIK MTS 0.40 0.40 0.4000 14,600.00 KG 5,840.00 1 ARPA BİRALIK ı: 5,840.00 1 ARPA YEMLİK ı: 1,774,845.78 28 ARPA ı 1,780,685.78 20 ÇAVDAR ÇAVDAR

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. 18/09/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri - 22/09/2017.

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. 18/09/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri - 22/09/2017. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-15 ARPA YEMLİK MTS 0.80 0.89 0.8568 685,295.00 KG 587,132.03 12 ARPA YEMLİK MTS- 0.82 0.82 0.8200 58,980.00 KG 48,363.60 1 GT ARPA YEMLİK TTS 0.80 0.90 0.8252 189,660.00

Detaylı

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK - 30/0/2013 T.C. Sayfa: 1-9 ARPA MTS 0.65 0.66 0.6521 20,000.00 KG 13,02.50 2 ARPA TTS 0.69 0.70 0.6953 97,670.00 KG 67,907.0 ARPA BİRALIK ı: 80,99.90 6 ARPA ı 80,99.90 6 MISIR

Detaylı

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK T.C. Sayfa: 1-8 ARPA MTS 0.54 0.57 0.5545 304,900.00 KG 19,054.10 31 ARPA SST-B 0.54 0.57 0.5570 233,20.00 KG 129,927.78 35 ARPA TTS 0.5 0.58 0.59 245,080.00 KG 138,928.80

Detaylı

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2017. Tarih: Sayı: 12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2017. Tarih: Sayı: 12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01//2017-31//2017 Sayfa: 1-18 ARPA YEMLİK 2017 MTS 0.74 0.90 0.8283 511,370.00 KG 423,574.40 13 ARPA YEMLİK 2017 TTS 0.80 0.90 0.8839 236,840.00 KG 209,350.00 3 ARPA İTHAL 2016

Detaylı

Tablo 1. Yıllara Göre Tarım ve Kişi Başı Düşen Tarım Alanları

Tablo 1. Yıllara Göre Tarım ve Kişi Başı Düşen Tarım Alanları Tablo 1. a Göre Tarım ve Kişi Başı Düşen Tarım Alanları Ekili Alan (ha) Tarım alanı (ha) Nüfus Tarım alanı (ha/kişi) 1949* 8.989.419 15.272.068 20.359.000 0,75 1952* 11.772.943 19.148.749 21.952.000 0,87

Detaylı

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 9,552.

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 9,552. HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK 0/0/2007-3/2/2007 T.C. Sayfa: - 6 ARPA MTS 0.25 0.52 0.388 528,230.00 KG 205,006.24 04 ARPA TTS 0.38 0.42 0.4009 66,080.00 KG 26,494.00 3 ARPA HASARLI TTS 0.25 0.30 0.2862 65,000.00

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/08/2018 Şube Adı: KARAMAN TİCARET BORSASI Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat.

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/08/2018 Şube Adı: KARAMAN TİCARET BORSASI Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat. 01/0/201 HUBUBAT. ARPA ARPA BİRALIK T.C. Sayfa: 1-10 ARPA BİRALIK TTS 0.6 0.6 0.600 31,520.00 KG 27,107.20 1 ARPA BİRALIK ı: 27,107.20 1 ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.0 0.9 0.356 2,70,330.00 KG 2,323,267.65

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2015 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 25/12/2015 tarihinde 2015 yılı Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2015 yılında bir önceki yıla göre üretim miktarları; Tahıllar ve diğer

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK 01/0/2008 T.C. Sayfa: 1-10 ARPA BİRALIK MTS 0.50 0.50 0.5014 8,800.00 KG 4,412.50 2 ARPA BİRALIK TTS 0.34 0.53 0.5096 2,962,80.00 KG 1,509,3.69 9 ARPA BİRALIK ı: 1,514,150.19

Detaylı

HUBUBAT. T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 28/09/2018. Sayfa: 1-11 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı

HUBUBAT. T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 28/09/2018. Sayfa: 1-11 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-11 ARPA YEMLİK 2018 MTS 0.80 0.93 0.8575 413,340.00 KG 354,422.10 7 ARPA YEMLİK 2018 TTS 1.00 1.10 1.0034 747,120.00 KG 749,632.00 2 ARPA YEMLİK ı: 1,104,054.10

Detaylı

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK 0/0/2009-3/2/2009 T.C. Sayfa: - 8 ARPA MTS 0.26 0.50 0.396,008,2 KG 322,50.23 205 ARPA OFİS-A 0.37 0.37 0.3680,802,60 KG 663,386.06 2 ARPA TTS 0.30 0.47 0.3223 777,4 KG

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/08/2007. Tarih: Sayı: 8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/08/2007. Tarih: Sayı: 8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK T.C. Sayfa: 1-11 ARPA BİRALIK MTS 0.37 0.42 0.3996 142,50.00 KG 56,90.52 1 ARPA BİRALIK TTS 0.41 0.43 0.4244 54,360.00 KG 232,750.90 4 ARPA BİRALIK ı: 29,731.42 22 ARPA YEMLİK

Detaylı

Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı

Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı Zararlı Organizma Anoplophorachinensis(Forster, 1771) (Turunçgil uzunantenli böceği) Sınıf: Insecta Takım: Coleoptera Familya:Cerambycidae

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ 01/06/2015-30/06/2015. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-20 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ 01/06/2015-30/06/2015. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-20 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-20 ARPA YEMLİK MTS 0.62 0.74 0.6568 439,140.00 KG 288,429.91 10 ARPA YEMLİK TTS-V 0.68 0.68 0.6800 27,950.00 KG 19,006.00 1 ARPA YEMLİK TTS 0.61 0.80 0.6790 1,407,910.00

Detaylı

DURUM BUĞDAYI KG ,40 H.PŞ. 1 DURUM BUĞDAYI KG ,00 HMS 1

DURUM BUĞDAYI KG ,40 H.PŞ. 1 DURUM BUĞDAYI KG ,00 HMS 1 HUBUBATLAR BUĞDAYLAR DURUM BUĞDAYI 0.68 0.68 0.68 18.180 KG 12.362,40 H.PŞ. 1 DURUM BUĞDAYI 0.66 0.66 0.66 18.000 KG 11.880,00 HMS 1 BUĞDAY SERT 0.64 0.69 0.67 26.160 KG 17.580,40 H.PŞ. 2 BUĞDAY SERT 0.57

Detaylı

ÖZET Yüksek Lisans Tezi Callosobruchus chinensis (L.) e (Bruchidae: Coleoptera) FOSFİN GAZININ VAKUM ALTINDAKİ ETKİSİ Emine KARAKUŞ Ankara Üniversites

ÖZET Yüksek Lisans Tezi Callosobruchus chinensis (L.) e (Bruchidae: Coleoptera) FOSFİN GAZININ VAKUM ALTINDAKİ ETKİSİ Emine KARAKUŞ Ankara Üniversites ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Callosobruchus chinensis (L.) e (Bruchidae: Coleoptera) FOSFİN GAZININ VAKUM ALTINDAKİ ETKİSİ Emine KARAKUŞ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI ANKARA

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BİRALIK MTS , KG 5,652.

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BİRALIK MTS , KG 5,652. HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK - 30//2007 T.C. Sayfa: 1 - ARPA BİRALIK MTS 0.40 0.41 0.4020 14,060.00 KG 5,652.60 2 ARPA BİRALIK ı: 5,652.60 2 ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.38 0.55 0.4523 1,386,525.00 KG 627,099.79

Detaylı

T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 68,136.

T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 68,136. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/201 T.C. Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK TTS 0.78 0.80 0.791 86,080.00 KG 68,136.40 6 ARPA YEMLİK ı: 68,136.40 6 ARPA ı 68,136.40 6 MISIR MISIR MISIR SARI TTS 0.76 0.82 0.777 1,77,32.00

Detaylı

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK Sayfa: - ARPA MTS 0.65 0.70 0.6566 56,700.00 KG 37,228.90 6 ARPA SST-B 0.67 0.67 0.670 0,500.00 KG 7,045.50 ARPA TTS 0.66 0.73 0.758 23,340.00 KG 88,287.89 3 ARPA BİRALIK ı: 32,562.29

Detaylı

T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2016 T.C. Sayfa: 1-13 ARPA YEMLİK MTS 0.65 0.0 0.619,01,951.00 KG 5,15,026.96 25 ARPA YEMLİK TTS 0.6 0.84 0.038 12,48,08.00 KG 8,81,515.52 45 ARPA YEMLİK ı: 13,956,542.48

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. TARSUS TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/07/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. TARSUS TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/07/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2015 T.C. Sayfa: 1-10 ARPA YEMLİK MTS-V 0.59 0.60 0.592 8,900.00 KG 52,493.60 25 ARPA YEMLİK TTS-V 0.1 0.1 0.129 22,000.00 KG 15,683.44 2 ARPA YEMLİK TTS 0.62 0.62 0.6200

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 2 ARPA YEMLİK MTS 0.87.00 0.8806 3,500.00 KG 99,950.00 3 ARPA YEMLİK TTS 0.89.00 0.956 347,550.00 KG 38,202.20 ARPA YEMLİK ı: 48,52.20 4 ARPA ı 48,52.20 4 MISIR MISIR

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI

NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI Antraknoz, nohut sineği ve yeşil kurt hakkında bilgiler verilecektir. Nohut antraknozu, Ascochyta rabiei adlı mantar tarafından meydana getirilen, Dr. Metin BABAOĞLU Ziraat

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 11,270.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 11,270. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/203 T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK TTS 0.58 0.58 0.5750 9,600.00 KG,270.00 ARPA MTS 0.49 0.73 0.5836,207,733.00 KG 6,540,880.60 3258 ARPA TTS 0.55 0.77 0.6230 4,694,597.00 KG

Detaylı

T.C. NİĞDE TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: Sayfa: 1-15 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat.

T.C. NİĞDE TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: Sayfa: 1-15 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat. - 3/2/204 Sayfa: - 5 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.78 0.6683 4,298,458.00 KG 2,872,623.90 335 ARPA YEMLİK TTS 0.53 0.72 0.6607,323,270.00 KG 874,332.44 42 ARPA YEMLİK ı: 3,746,956.34

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/12/2018 Şube Adı: KARAMAN TİCARET BORSASI Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat.

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/12/2018 Şube Adı: KARAMAN TİCARET BORSASI Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat. 01//2018 HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-11 ARPA YEMLİK MTS 0.90 1.15 0.9823 1,952,394.00 KG 1,917,838.90 99 ARPA YEMLİK TTS 0.86 1.16 0.9866 2,803,340.00 KG 2,765,767.20 48 ARPA YEMLİK ı: 4,980,045.50

Detaylı

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/07/2015 Şube Adı: Sayfa: 1-8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat.

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/07/2015 Şube Adı: Sayfa: 1-8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat. Sayfa: 1 - HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK ARPA MTS 0.60 0.69 0.6046 53,900.00 KG 32,56.20 22 ARPA BİRALIK ı: 32,56.20 22 ARPA ı 32,56.20 22 MISIR MISIR MISIR (DÖKME) MTS 0.75 0.75 0.7500 999,220.00 KG 749,415.00

Detaylı

YILLIK BÜLTEN 2005 HUBUBATLAR ARPA HUBUBAT MAMÜLLERİ BUĞDAY KEPEĞİ ISPARTA TİCARET BORSASI MERKEZ

YILLIK BÜLTEN 2005 HUBUBATLAR ARPA HUBUBAT MAMÜLLERİ BUĞDAY KEPEĞİ ISPARTA TİCARET BORSASI MERKEZ 1 GÖREN MADDELERİN HUBUBATLAR ARPA ARPA 0,22 0,34 0,24 976.740,00 KG 236.755,15 HMSGT 88 ARPA 0,20 0,39 0,24 6.109.131,00 KG 1.436.768,75 HMS 583 ARPA 0,20 0,36 0,24 4.495.056,00 KG 1.072.584,84 HTS 55

Detaylı

Asetonun fasulye tohum böceği [Acanthoscelides obtectus Say (Coleoptera: Bruchidae)] erginlerine fumigant etkisi

Asetonun fasulye tohum böceği [Acanthoscelides obtectus Say (Coleoptera: Bruchidae)] erginlerine fumigant etkisi Türk. entomol. derg., 2009, 33 (1): 23-30 ISSN 1010-6960 Orijinal araştırma (Original article) Asetonun fasulye tohum böceği [Acanthoscelides obtectus Say (Coleoptera: Bruchidae)] erginlerine fumigant

Detaylı

MUAMELE GÖREN MADDELERİN FİYATI (YTL.) SATIŞ MUAMELE CİNS VE NEVİLERİ AŞAĞI YUKARI ORTALAMA MİKTARI BİRİM TUTARI ŞEKLİ ADEDİ

MUAMELE GÖREN MADDELERİN FİYATI (YTL.) SATIŞ MUAMELE CİNS VE NEVİLERİ AŞAĞI YUKARI ORTALAMA MİKTARI BİRİM TUTARI ŞEKLİ ADEDİ RİZE TİCARET BORSASI YILLIK BÜLTEN 2010 BÜLTEN NO : 1 SAYFA NO : 1 MUAMELE GÖREN MADDELERİN FİYATI (YTL.) SATIŞ MUAMELE CİNS VE NEVİLERİ AŞAĞI YUKARI ORTALAMA MİKTARI BİRİM TUTARI ŞEKLİ ADEDİ ÇAY YAŞ ÇAY

Detaylı

T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MISIR ,122, KG 19,788,527.

T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MISIR ,122, KG 19,788,527. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 9 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.75 0.7226 27,280.00 KG 9,72.00 3 ARPA YEMLİK TTS 0.67 0.78 0.6984,22,630.00 KG 853,238.7 37 ARPA YEMLİK ı: 872,950.7 40 ARPA ı 872,950.7

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK MTS 0.75 0.85 0.876 49,060.00 KG 2,870.00 9 ARPA YEMLİK TTS 0.84 0.98 0.9060 2,905.00 KG 9,989.38 8 ARPA YEMLİK ı: 33,859.38 7 ARPA TOHUMLUK ARPA TOHUMLUK

Detaylı

Kabuklu meyve Zararlıları Bölüm II FINDIK ZARARLILARI

Kabuklu meyve Zararlıları Bölüm II FINDIK ZARARLILARI Kabuklu meyve Zararlıları Bölüm II FINDIK ZARARLILARI Phytocoptella avellanae (Acarina: Phytoptidae)alepa) Fındık Kozalak Akarı P. avellanae iğ şeklinde, beyaz renkli, 0.15-0.35 mm boyunda bir akardır.

Detaylı

YILLIK BÜLTEN 2014 BÜLTEN NO : 1 SAYFA NO : 1

YILLIK BÜLTEN 2014 BÜLTEN NO : 1 SAYFA NO : 1 BÜLTEN NO : 1 SAYFA NO : 1 HUBUBAT ARPA ARPA 0,49 1,00 0,64 24.095.197 KG 15.453.247,23 HMS 463 ARPA YEMLİK 0,55 0,70 0,63 391.275 KG 246.749,80 HMS 16 ARPA TOHUMLUK 0,74 0,74 0,74 87.575 KG 64.782,14

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/03/2009. Tarih: Sayı: 3 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/03/2009. Tarih: Sayı: 3 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2009 T.C. Sayfa: 1-10 ARPA YEMLİK MTS 0.40 0.51 0.4509 529,680.00 KG 28,846.80 61 ARPA YEMLİK TTS 0.42 0.52 0.4774 290,40.00 KG 18,647.60 ARPA YEMLİK ı: 77,494.40 94 ARPA

Detaylı

Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve ürediği yere denir. Kısacası habitat bir organizmanın adresidir.

Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve ürediği yere denir. Kısacası habitat bir organizmanın adresidir. 1.EKOSİSTEMLER TÜR HABİTAT POPÜLASYON EKOSİSTEM TÜR: Kendi aralarında üreyip verimli döller verebilen ve bir ortak atadan gelen benzer bireylerin oluşturduğu topluluğa denir. POPÜLASYON: Belli bir bölgede

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/10/2010. Tarih: Sayı: 10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/10/2010. Tarih: Sayı: 10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01//20 T.C. Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK MTS 0.33 0.50 0.45 3,347,627.00 KG 1,374,175.19 260 ARPA YEMLİK TTS 0.31 0.52 0.4284 752,627.00 KG 322,409.90 32 ARPA YEMLİK ı: 1,696,585.09

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ - 16/05/2014. Tarih: Sayı:

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ - 16/05/2014. Tarih: Sayı: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK MTS 0.65 0.65 0.6500 10,180.00 KG 6,617.00 1 ARPA YEMLİK TTS 0.68 0.68 0.6800 25,180.00 KG 17,122.40 3 ARPA YEMLİK ı: 23,739.40 4 ARPA ı 23,739.40 4

Detaylı

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 10 SAYFA NO : 1

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 10 SAYFA NO : 1 BÜLTEN AYI : EKİM 0 BÜLTEN NO : 0 SAYFA NO : HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY 0,5 0,70 0,59.06.95 KG 6.58.889,89 HMS BUĞDAY 0,59 0,90 0,6 4.64.470 KG.94.97,6 HTS BUĞDAY 0,58 0,59 0,58 5.800 KG 5.000,00 K.A.G.T BUĞDAY

Detaylı

Depolanmış Ürün Hastalık ve Zararlıları. Doç. Dr. Enver DURMUŞOĞLU Araş. Gör. Ahmet HATİPOĞLU

Depolanmış Ürün Hastalık ve Zararlıları. Doç. Dr. Enver DURMUŞOĞLU Araş. Gör. Ahmet HATİPOĞLU Depolanmış Ürün Hastalık ve Zararlıları Doç. Dr. Enver DURMUŞOĞLU Araş. Gör. Ahmet HATİPOĞLU Depolanmış Ürün Hastalık ve Zararlıları A. Birinci Bölüm Hakkında Genel Bilgiler 1. Depolarda Bulunan Önemli

Detaylı

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK 0/0/2006-3/2/2006 Sayfa: - 7 ARPA MTS 0.22 0.29 0.2484 73,450.00 KG 8,727.72 250 ARPA TTS 0.23 0.28 0.2446 7,50.00 KG 28,743.00 5 ARPA BİRALIK ı: 20,470.72 255 ARPA BEYAZ ARPA

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA TOHUMLUK MTS , KG 521,749.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA TOHUMLUK MTS , KG 521,749. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2017-31/0/2017 Sayfa: 1-10 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.91 0.166 9,534,079.60 KG 7,75,642.33 1435 ARPA YEMLİK MTS- 0.75 0.5 0.16 11,540.00 KG 14,2.0 1 ARPA YEMLİK TTS 0.0 0.90 0.407

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2013 YILI Türkiye İstatistik Kurumu 27/12/2013 tarihinde 2013 yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılında bitkisel üretim bir önceki yıla göre

Detaylı

III: Hafta Pamuk ve Patates agroekosistemi Lepidoptera zararlılarının tanıtımı, biyo-ekolojileri, savaşım yöntemleri

III: Hafta Pamuk ve Patates agroekosistemi Lepidoptera zararlılarının tanıtımı, biyo-ekolojileri, savaşım yöntemleri III: Hafta Pamuk ve Patates agroekosistemi Lepidoptera zararlılarının tanıtımı, biyo-ekolojileri, savaşım yöntemleri PAMUK ZARARLILARI PAMUK ZARARLILARI Şube : Arthropoda Sınıf: Hexapoda Thysanoptera Thiripidae

Detaylı

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 155,626.

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 155,626. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-12 ARPA YEMLİK MTS 0.80 0.86 0.8241 188,840.00 KG 155,626.20 19 ARPA YEMLİK ı: 155,626.20 19 ARPA ı 155,626.20 19 ÇELTİK ÇELTİK ÇELTİK BALDO MTS 1.00 4.00 2.6276

Detaylı

T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA İTHAL ,733, KG 740,883.

T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA İTHAL ,733, KG 740,883. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 30 ARPA YEMLİK MTS 0.25.38 0.365 6,206,99.00 KG 2,265,855.46 8 ARPA YEMLİK OFİS-A 0.40 0.40 0.4028 866,00.00 KG 348,828.7 ARPA YEMLİK TTS 0.24 0.53 0.3778 4,85,53.00

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-12 ARPA YEMLİK MTS 0.64 0.65 0.6472 7,670.00 KG 4,964.21 2 ARPA YEMLİK TTS 0.65 0.75 0.7091 83,880.00 KG 59,479.50 10 ARPA YEMLİK ı: 64,443.71 12 ARPA ı 64,443.71

Detaylı

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER VE ALKALİ GIDA LİSTESİ ph değerinin sağlığımız için önemi nedir? Asidik bir vücut hastalıkları kendine çeken güçlü bir mıknatıstır. Bu nedenle de vücudun ph

Detaylı

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ 01/02/2015. Tarih: Sayı: - 28/02/2015 Satış Şekli. Sayfa: 1-14 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ 01/02/2015. Tarih: Sayı: - 28/02/2015 Satış Şekli. Sayfa: 1-14 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-14 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.75 0.6954 244,140.00 KG 169,785.45 10 ARPA YEMLİK TTS 0.62 0.88 0.6764 90,210.00 KG 61,020.00 4 ARPA YEMLİK ı: 20,805.45 14 ARPA ı 20,805.45

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 22 ARPA YEMLİK MTS 0.7 0.92 0.8366 62,268.00 KG 59,729.02 9 ARPA YEMLİK TTS 0.85 0.95 0.8890 66,35.00 KG 587,928.57 38 ARPA YEMLİK ı:,07,657.59 57 ARPA TOHUMLUK ARPA

Detaylı

MADDENİN HALLERİ. Maddeler Üç Halde Bulunur: Bunlar haricinde maddelerin bir de. Katı maddeler. Sıvı maddeler. Gaz maddeler.

MADDENİN HALLERİ. Maddeler Üç Halde Bulunur: Bunlar haricinde maddelerin bir de. Katı maddeler. Sıvı maddeler. Gaz maddeler. MADDENİN HALLERİ MADDENİN HALLERİ Maddeler Üç Halde Bulunur: Katı maddeler Sıvı maddeler Gaz maddeler Bunlar haricinde maddelerin bir de plazma hali vardır. KATI MADDELER Katı Maddenin, atomları arasındaki

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. - 31/08/2016 Şube Adı: KARAMAN TİCARET BORSASI. Sayfa: 1-9 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. - 31/08/2016 Şube Adı: KARAMAN TİCARET BORSASI. Sayfa: 1-9 Maddelerin Cins ve Nev'ileri - 31/0/2016 Sayfa: 1-9 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.7 0.7741 1,15,709.00 KG 1,405,626.0 149 ARPA YEMLİK TTS 0.72 0.3 0.7549 1,677,047.00 KG 1,266,009.2 42 ARPA YEMLİK ı: 2,671,636.0

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 9,750.

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 9,750. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-22 ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.70 0.6171 75,085.00 KG 293,176.85 3531 ARPA YEMLİK TTS 0.65 0.80 0.732 31,615.00 KG 250,190.9 7 ARPA YEMLİK ı: 53,367.79 3578 ARPA ı 53,367.79

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat MISIR 604.80 KG 1

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat MISIR 604.80 KG 1 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-15 ARPA YEMLİK MTS 0.25 0.35 0.2992 116,60.00 KG 3,893.73 1 ARPA YEMLİK TTS 0.28 0.61 0.311 572,115.00 KG 195,152.60 35 ARPA YEMLİK ı: 230,06.33 9 ARPA ı 230,06.33

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 30/0/2008 Sayfa: 1-11 ARPA YEMLİK MTS 0.44 0.53 0.481 2,48,831.00 KG 1,244,623.76 27 ARPA YEMLİK TTS 0.33 0.57 0.414 620,700.00 KG 305,020.20 43 ARPA YEMLİK ı: 1,62,066.85 336

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2016. Tarih: Sayı: 12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2016. Tarih: Sayı: 12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01//2016 T.C. Sayfa: 1-23 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.81 0.7723 503,240.00 KG 388,650.16 19 ARPA YEMLİK TTS 0.70 0.85 0.7407 272,790.00 KG 202,047.20 14 ARPA YEMLİK ı: 590,697.36 33

Detaylı

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz.2015 - Ankara Ekin Kurdu (Zabrus Spp) Ergini Geniş bir baş ve fırlayan sırt kısmının görünüşünden

Detaylı

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Türkiye tarımın da bitkisel üretim, tek yıllık ve çok yıllık kültür bitkileriyle nadas dahil toplam 26,5 milyon ha lık bir alanda yapılmaktadır.

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BİRALIK MTS , KG 5,840.

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BİRALIK MTS , KG 5,840. HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK 0/0/200 T.C. Sayfa: - 23 ARPA BİRALIK MTS 0.40 0.40 0.4000 4,600.00 KG 5,840.00 ARPA BİRALIK ı: 5,840.00 ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.30 0.55 0.3857 22,469,82.00 KG 8,666,25.60

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/04/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/04/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 30/0/2010 T.C. Sayfa: 1-12 ARPA YEMLİK MTS 0.30 0.0 0.328 709,56.00 KG 23,2.5 67 ARPA YEMLİK TTS 0.30 0.38 0.3550 96,560.00 KG 32,51.72 1 ARPA YEMLİK ı: 585,696.17 108 ARPA ı

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/07/2015. Tarih: Sayı: 7 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/07/2015. Tarih: Sayı: 7 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-20 ARPA YEMLİK MTS 0.59 0.69 0.6203 1,541,550.00 KG 956,251.81 20 ARPA YEMLİK TTS-V 0.6 0.6 0.600 52,110.00 KG 39,603.60 1 ARPA YEMLİK TTS 0.62 0.5 0.6389 1,143,640.00

Detaylı

HUBUBAT T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2013. Tarih: Sayı: - 31/12/2013 Satış Şekli. Sayfa: 1-18 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı

HUBUBAT T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2013. Tarih: Sayı: - 31/12/2013 Satış Şekli. Sayfa: 1-18 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 8 ARPA YEMLİK MTS 0.52 0.52 0.5200 2,000.00 KG,040.00 ARPA YEMLİK TTS 0.58 0.65 0.6453 997,574.00 KG 643,733.00 2 ARPA YEMLİK ı: 644,773.00 3 ARPA BEYAZ ARPA BEYAZ

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 30/04/2015 Şube Adı: KARAMAN TİCARET BORSASI Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat.

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 30/04/2015 Şube Adı: KARAMAN TİCARET BORSASI Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK MTS 0.66 0.78 0.7103 1,037,30.00 KG 736,866.75 59 ARPA YEMLİK TTS 0.69 0.82 0.758 568,76.00 KG 29,315.11 28 ARPA YEMLİK ı: 1,166,181.86 87 ARPA BEYAZ

Detaylı

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/03/2017. Tarih: Sayı: 3 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/03/2017. Tarih: Sayı: 3 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 1/0/2017 T.C. Sayfa: 1-16 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.85 0.76 177,520.00 KG 10,2.70 9 ARPA YEMLİK TTS 0.71 0.87 0.8171 8,202,410.00 KG 6,702,02.82 1 ARPA YEMLİK ı: 6,82,56.52 22 ARPA

Detaylı