Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ)"

Transkript

1 Tohum ve Fidanlık Tekniği Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ)

2 TOHUM KAYNAKLARI Tohum Meşcereleri Tohum Bahçeleri (Aşılı Tohum Bahçeleri) Tohum Plantasyonları (Aşısız Tohum Bahçeleri)

3 TOHUM MEŞCERELERİ Bu meşcereler, doğal meşcereler arasından toplumsal (kitlesel) seleksiyonla fenotipik olarak seçilmektedirler. Günümüzde ve gelecekte yapılacak olan ağaçlandırma çalışmalarına kaynak teşkil etmek üzere, türün doğal yayılış alanını temsil edecek şekilde doğal meşcerelerden seçim yapılmaktadır.

4

5

6 Seleksiyon sonucunda tohum meşcerelerinin belirlenmesi ve tohumların bu meşcerelerden elde edilmesi %5-10 arasında bir genetik kazanç elde edilmektedir.

7 Ormancılıkta ağaç ıslahının başlangıcını oluşturan tohum meşceresi seçimi ile kaliteli ve orijini belli tohum üretimi amaçlanmakta ve bu amacı gerçekleştirecek şekilde silvikültürel müdahaleler yapılmaktadır.

8 Seçilen aday meşcerelerde gerekli silvikültürel müdahaleler planlı bir biçimde yapılır.

9

10 Niçin Tohum Meşcereleri Seçiyoruz? Populasyon seleksiyonu Tohum Meşcereleri

11 Tohum meşcerelerinin seçilmesi sırasında; Alan miktarı, Yükseklik farkı Yaş gibi önemli konuların dikkate alınması zorunludur.

12 Alan miktarı: Büyüklük bakımından genetikle ilgili konular söz konusu olduğunda, esas tohum hasadı yapılan meşcerenin 5-10 hektar olması ve m genişliğindeki izolasyon zonu ile birlikte hektarı geçmemesi istenir ha

13 Daha fazla olması durumunda dişi çiçeklerin polen kabul etme ve polen dağılım zamanlarında farklılıklar belirlenecek, bunun sonucu dışarıdan tozlaşmalar artarak genetik yapıda farklılıklar oluşacaktır. Küçük olması durumunda ise yine öncekine benzer sakıncalar oluşacaktır.

14 Yükseklik farkı: Tohum meşceresi içindeki (5-10 hektarlık çekirdek kısım) yükseklik farkının 100 m. yi geçmemesi gerekir. Bunun bir sonucu meşcereyi oluşturan bireyler arasında polen alışverişi ve tozlaşmanın sınırlı düzeyde kalmasıdır. Bu durumda genetik kombinasyonlar sınırlı olacaktır.

15 Yaş: Tohum meşcerelerinin orta yaşlı meşcerelerden seçilmesi isabetli olacaktır. Tohum meşceresinin yaşı den aşağı olmamalıdır. Bu yaşlar yapılacak müdahalelerle geleceğe yönelik olarak meşcerenin hazırlanmasını sağlayacaktır.

16 Çam türlerimizde yapılan araştırmalarda, yaşlı meşcerelerin de yüksek değerde çimlenme yeteneğine sahip tohum verdikleri ve aynı zamanda yüksek tohum verimine sahip oldukları belirtilmekte ve ülkemizde üstün nitelikli yaşlı meşcerelerden de tohum meşcereleri olarak yararlanılması önerilmektedir.

17 Öte yandan diğer ağaç türlerinde tohum meşcerelerinin seçilebileceği en yüksek yaş sınıfı olarak idare süresinin ¾ ü kadar bir süre kabul edilebilir. Fakat seçilecek tohum meşcerelerinin aynı yaşlı olmasına da dikkat edilmelidir.

18 Tohum meşceresi olarak seçilmiş alanda tohum toplanacak ağaçların belirlenmesinde de belli bazı özellikler aranmaktadır. Seçilecek ağaçlarda;

19 1- Düzgün gövdeli, 2- Yukarı kısmı çatallı olmayan, 3- Olukluluğu ve lif kıvrıklığı bulunmayan, 4- Dolgun ve yuvarlak gövdeye sahip, 5- Geniş dal açılı, 6- Tabii dal budanması iyi, 7- Yüksek artımlı, 8- Yeterli tohum verimine sahip olması gibi özellikler aranmaktadır.

20 Sarıçam tohum meşceresi (Çatacık)

21 Lübnan Sediri tohum meşceresi (Elmalı)

22 Kestane tohum meşceresi (Balıkesir)

23 Doğu Kayını Tohum meşceresi (Bafra)

24 Karaçam tohum meşceresi (Edremit) (Silvikültürel müdahalesi yapılmış)

25 Karaçam tohum meşceresi (Silvikültürel müdahalesi yapılmış)

26 Kızılçam tohum meşceresi (Pos)

27 Doğu Karadeniz Göknarı tohum meşceresi (Şavşat)

28 Tohum ağaçlarından tohum toplama

29

30 Diğer Seçim Esasları Tohum meşcereleri olarak saf meşcereler tercih edilmektedir. İnsan müdahalelerinin fazla olduğu alanların tohum meşceresi olarak seçimi yapılmamalıdır. Ayrıca tohum meşcereleri rüzgara karşı korunaklı yerlerde seçilmelidir.

31 TOHUM BAHÇELERİ Tohum bahçeleri irsel bakımdan daha yüksek nitelikli tohum elde etmek üzere, bir anlamda damızlık olarak seçilen üstün ağaçlardan alınan aşı kalemleriyle aşılanan fidanlardan meydana gelen bir çeşit meyve bahçesidir. Bu fidanlar, aşı kalemleri yaşlı ağaçlardan alındığı için, o ağacın fizyolojik yaşını temsil eder ve dolayısıyla bu kalemlerden gelişen fidan çok erken yaşta kozalak ve tohum vermeye başlar.

32

33 Fenotipik (=dış görünüş) olarak diğer bireylere göre daha üstün gözüken ve daha iyi artım yapmış olduğu için seçilen ağaçlar plus ağaç olarak adlandırılmaktadır.

34 Tohum Bahçeleri Tesisinde; 1-Seçimi yapılan ağaçların son yıllık sürgünlerinden aşı kalemi alınıp bunlar altlık (=anaç) olarak yetiştirilmiş olan fidanlara aşılanır yada 2-Bu üstün ağaçlardan alınan çelikler köklendirilip fidan olarak kullanılabilecek hale getirilir. Her bir üstün (plus) ağaçtan yetiştirilen aşılı fidanlar ve çeliklerin köklendirilmesiyle elde edilen tüm fidanlar genetik bakımdan o ağacın aynı özelliklerini taşımaktadırlar.

35 Ancak burada fidanların üretilme yöntemleri konusunda bir farklılık vardır. Aşı ile üretilmiş fidanlarda, altlık yani aşının yapıldığı anaç farklı genotipe sahiptir. Bu tip üretmeye vegetatif üretme yöntemi içinde heterovejetatif üretme olarak adlandırılır. Diğer köklendirerek fidan elde edilmesinde ise, fidanlar hem kök ve hem de toprak üstü kısımları ile üstün ağacın genotipini temsil eder ve bu tip üretim ise autovejetatif üretme olarak adlandırılır.

36

37 Tohum bahçesi oluşturulmasında temsil edilecek üstün ağaçların sayısı; Tohum bahçesinin büyüklüğüne, Üretilmek istenen tohum miktarına ve Kendileşmeyi önlemeye göre değişir.

38 Genellikle üstün ağacı temsil edecek şekilde planlama yapılır. Elde edilen aşılı fidanlar 5 10 m. aralıklarla dikilir. Tohum bahçelerinin büyüklüğü 5 hektardan az olmamalıdır. Elde edilen bu fidanlar tohum bahçesi oluşturulacak alana belli bir plana uygun olarak dikiliriler.

39

40

41 Klonal Tohum Bahçesi Orman Tohum Bahçesinden Tohum Toplama Seleksiyon Klonal Tohum Bahçesi

42

43 Fidanlıklarda, aşı kalemlerinin altlıklara aşılanmasından sonra, klonal düzeyde elde edilen aşılı fidanlar, ibrelilerde 1 veya 2 yıl sonra ilkbaharda, yapraklılarda ise 1-2 yıl sonra sonbaharda tohum bahçesi kurulacak alana taşınırlar. Tohum bahçesi tesisinde aralık ve mesafeler genel olarak 6x6, 7x7 ve 8x8 m. olarak uygulanmaktadır.

44 Sedir Tohum Bahçesi Sarıçam Tohum Bahçesi

45 Tohum Bahçelerinde Doğadaki populasyonlardan genotiplerine göre seçilen ve her biri bir klonu temsil eden bireylerden oluşan tohum bahçelerine Klonal Tohum Bahçeleri denir.

46 Eğer plus ağaçlar döl denemeleri ve klonal testlerle gerçek genotipleri saptanır ve buna göre ikinci bir seleksiyona tabi tutulursa, bu yeni selekte edilen plus ağaçlar elit ağaç adını alır ve buna dayanarak tesis edilen tohum bahçelerine de elit ağaç tohum bahçeleri veya gelişmiş generasyon tohum bahçeleri denir. Bu takdirde bunlardan alınan tohumlardan sağlanan genetik kazanç daha yüksek olacaktır.

47 Tohum bahçeleri sağlamış oldukları yüksek genetik kazancın dışında bazı önemli avantajlara da sahiptirler. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz: Tohum bahçelerinden çok erken yaşlarda tohum hasadına başlanır. Ağaçlar devamlı tepe budamasına tabi tutulduğunda meyve ağaçları gibi kısa ve dallı yetiştirilebildiklerinden, tohum toplama tohum bahçelerine kıyasla çok daha kolay ve ucuz olur.

48 Elde edilen tohumun çimlenme yeteneği ve 1000 tane ağırlığı yüksektir. Tohum bahçelerinin verimleri çok bol ve tohum yılları sıktır. Tohum meşcerelerine kıyasla birim alanda 10 kat daha fazla tohum elde edilebilmektedir. Tohum üretimine çok erken yaşlarda başlamak mümkündür. Bu takdirde bunlardan alınan tohumlardan sağlanan genetik kazanç daha yüksek olacaktır.

49 Antalya Kızıldağ orijinli Kızılçam tohum bahçesi yakından ve uzaktan görünüşü Tesis yılı:1977 Kozan

50 Bolu Aladağ orijinli Sarıçam tohum bahçesi yakından ve uzaktan görünüşü Tesis yılı:1976

51 Alanya-Mahmut Seydi orijinli Kızılçam tohum bahçesi (Tesis yılı :1978, Antalya)

52 Piramidal Karaçam tohum bahçesi (Tesis yılı: 1977, Eskişehir)

53 Tohum Bahçesi kurulacak yerin seçiminde bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir; 1. Rüzgar, kar, don ve buz zararlarına karşı açık sahalardan sakınmalıdır. 2. Güney bakılar iyi tohum verimi için tercih edilmelidir. 3. Geç donların olmadığı, kuvvetli rüzgarlardan koruntulu, fakat hava akımı olan derin kumlu kil topraklı yerler tercih edilmelidir.

54 4. Tohum bahçeleri ne fakir ne de çok iyi topraklar üzerinde kurulmalıdır. Örneğin çamlar için 2. veya 3. bonitetler uygundur. Çünkü asıl amaç tohum üretmektir. 5. Yabancı tozlaşmayı önlemek için tohum bahçesinin etrafında m. genişlikte bir izolasyon zonu bırakılır. Bu zonda tohum bahçesindeki türlerle tozlaşma yapacak türler bulunmamalıdır. Çs ile Çk ve Çk ile Çz birbirlerini dölleyebilirler.

55 6. Orman dışında kurulan bir tohum bahçesinde 1000 m. lik bir daire içinde aynı veya akraba türlerden melez yapabilecek hiçbir ağaç bulunmamalıdır. Bahçe etrafında hızlı gelişen yapraklı ağaç türlerinden m genişliğinde bir koruyucu şerit tesis edilebilir veya ibreli tohum bahçelerini yapraklı, yapraklı tohum bahçelerini ibreli bir meşcerenin ortasına kurmak yararlıdır. 7. Homojen yetişme muhitinde düz veya az meyilli yerlerde kurulmalıdır.

56 TOHUM PLANTASYONLARI (AŞISIZ TOHUM BAHÇELERİ) Üstün ağaçlardan alınan açık veya kontrol altında tozlaşma ürünü tohumlardan yetiştirilen fidanlarla tohum elde etmek amacıyla normal ağaçlandırmalarda kullanılan aralık ve mesafeye göre daha geniş aralık mesafeyle tesis edilen plantasyonlardır. Bu plantasyonların tohum verme yaşı, tohum bahçelerinde olduğu gibi kısa sürede olmayıp, daha geç olmaktadır. Bu anlamda tohum bahçeleri daha çok tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bazı orman ağacı türlerimizde ve süs bitkilerinde tohum plantasyonu oluşturma yoluna gidilmiştir.

57 Uludağ Göknarı tohum toplama sahası (Daday)

58 Sedir tohum toplama sahası (Kızıldağ Milli Parkı)

59 TOHUM VE KOZALAK HASADI Tohumun ıslah edilmiş olmasının yanı sıra, kozalakların zamanında toplanması, tekniğine uygun bir şekilde saklanması ve kullanılması sırasında da bir dizi kuralların dikkate alınması gerekir. Ülke ormancılığında bu görev Orman Ağaçları ve Tohumları Islah Araştırma Müdürlüğü tarafından organize edilmekte ve Orman İşletmeleri aracılığıyla yürütülmektedir.

60 Orman ağacı türlerinde bol tohum yılları farklı periyotlarda oluşmaktadır. Ne kadar kozalak ve dolayısıyla tohum elde edilebileceğinin ve bunların hangi hasat bölgelerinden sağlanacağının ve hangi bölgelerde ne kadar kullanılacağının önceden tespit edilmesi gerekir.

61 Hasat Hazırlıkları Hasat hazırlıklarına başlanmadan önce, kozalak ve tohum temininde 3 önemli nokta göz önünde bulundurulmalıdır; 1. Mahsul durumunun tahmini, 2. Hasat zamanı, 3. Hasat tekniği

62 1. Mahsul durumunun tahmini

63 Mahsul durumunun tahmini Resim: Kozalak verim tespiti

64 2. Hasat Zamanı Ormancılıkta yaygın olarak kullanılan kabule göre, tohum verimi itibariyle beş durum söz konusudur. Bunlar; 1-Zengin, 2-İyi, 3-Orta, 4-Zayıf (serpili tohum yılı) ve 5-Tohumsuz yıl olmak üzere adlandırılır. En ideali ağaçların tamamının tohum tuttuğu dönemdir.

65 Hasat zamanı tohumların olgunlaşmasına bağlıdır. Tohumun olgunlaşması, embriyonun ve çimlenme süresince onu onu besleyecek olan endospermin yeterince besin maddesi depolamasıyla ilgili bir durumdur.

66 Tohumun tam olgunlaşmadan (erken) toplanması halinde en önemli sorun, tohumların çimlenme yeteneğindeki düşüklüktür. Ayrıca erken toplanan tohumların saklama süreleri de kısalmaktadır. Ayrıca erken toplanan kozalaklarda, tohumların kozalaklardan çıkarılması güç olmaktadır.

67 Tohumların erken toplanması durumunda çimlenme yeteneklerinde belirgin bir düşme olmaktadır. Ihlamur 23 Ağustos%12, 13 Eylül %42 çimlenme Bazı ağaç türlerinde tohumlar ve kozalaklar olgunlaşmayı takiben dağılmaktadır. Göknar, Sedir, Ladin, Kavak ve Söğüt türleri bu özellikle olan türlerdir.

68

69

70

71 Bunların dışında bazı ağaç türlerinde tohumların geç toplanması, ertesi yıl tohumların çimlenmesi için gereken süreyi uzatmakta ve hatta çimlenememesine neden olmaktadır. Örneğin Ihlamur, Dişbudak ve Carpinus türlerinde tohumların geç toplanması, tohumların katlama süresini uzatmakta, toplanan ve hemen ekilen tohumlarda ise ertesi yıl ilkbaharda çok az bir oranının çimlenmesine ve çimlenmenin ikinci yılın ilkbaharına kalmasına neden olmaktadır. Böyle tohumlar yıllayan tohum olarak adlandırılmaktadır.

72 Öte yandan bu türlerde tohumun yeşil haldeyken Ağustos sonu Eylül başında tam olgunlaşmadan toplanması ve ekilmesi, çimlenme engelini daha kolay gidererek ilkbaharda çok daha iyi çimlenmeyi sağlayabilmekte ve yıllanmayı da önleyebilmektedir. Bazı türlerin tohumları yıl boyu toplanabilir. Örneğin; Servi, Ardıç, Okaliptus

73 Bu itibarla, tohumları erken ve geç toplamak sakıncalıdır. İdeal olanı, tohumların olgunlaştığı zaman toplanmasıdır. Bunun belirlenmesi için tür bazında bazı farklılıkların bilinmesi gerekir. Doğu ladini ve Göknar türlerinde tohumların sonradan olgunlaşma yeteneği vardır. Su içeriği ile kozalak, meyve ve tohum rengi, tohumun olgunluk durumunu göstermektedir. Söz gelimi, Ladin ve Çam kozalaklarının su içeriği %40 a düştüğü zaman hasat edilirler.

74 Tohum ve kozalak olgunluğunu gösteren en önemli gösterge, renklerinde meydana gelen değişikliktir. Olgunlaşmayı takiben yeşilden kahverenginin çeşitli tonlarını gösteren renk değişimi olmaktadır. Tohumların olgunlaşma zamanı; hasat yerinin coğrafik mevkii, iklim koşulları, yükseklik ve bakıya göre değişir. Olgunlaşma zamanı seneden seneye farklılıklar gösterebilir.

75 Olgunluk belirtileri içinde yukarıda değinildiği gibi, renk oldukça pratik bir yöntem oluşturmaktadır. Çünkü, ham meyveler ve kozalaklar klorofil etkisiyle başlangıçta yeşil renkler taşırlar. Olgunlaşma ilerledikçe klorofil parçalanır ve ortadan kaybolur. Çam türleri, Serviler, Ardıçlar ve bilhassa yapraklılardan Meşe, Ceviz, Akçaağaç ve Dişbudak cinslerine ait türlerde olgunlaşmayı bu renk değişimlerinden takip edebiliriz.

76 3. Hasat Tekniği Hasat zamanı ve tekniği Erken toplanan tohumlar ekseriye çimlenme kabiliyeti bakımından zayıf olurlar. Bu nedenle hasat, tohumlar olgunlaştığı zaman yapılmalıdır. Tohumlar, bu konuda özel olarak eğitilmiş ve yetiştirilmiş, ağaca tırmanma alet ve malzemeleri ile teçhizatlaşmış ağaca tırmanma işçileri tarafından toplanılır. Resim : Kızılçam tohum bahçesinden kozalak üretimi

77

78 Tohum meşceresinden kozalak üretimi

79

80 Resim: Sarıçamdan kozalak toplama

81 Hasat Teknikleri Orman ağacı tohumları yaygın olarak dikili ağaçlardan veya yerden toplamak şeklinde hasat edilir. Ancak en yaygın metot dikili ağaçlardan tohum hasadıdır. Dikili ağaçlardan kozalak ve tohum üretiminden genel olarak olgun ve iyi nitelikli tohumlar elde edilebilir.

82 Yapraklı Ağaç Tohumlarının Elde Edilmesi Kestane, Meşe, Ceviz, Kayın ve Atkestanesi gibi meyveleri ekseri dikenli ve kalın kabuklu olanlar bir süre güneş altında bırakılarak açılmaları sağlanır. Yine Akasya gibi Leguminosae familyasına ait olan ve bakla oluşturan türler de bir süre güneş altında tutularak çatlamaları ve tohumlarının kolaylıkla çıkmaları sağlanır.

83 Kayın meyvesi (tohumu) Kestane meyvesi (tohumu)

84 Huş gibi bazı yapraklı ağaç türlerinde, tohumlar yapraklarla birlikte dallardan sıyrılarak toplanırlar.

85 Kızılağaçlarda ise kozalaklar güneş altında bırakılarak iğne yapraklı kozalaklar gibi tohumların çıkması sağlanır.

86 Kızılcık, Alıç, Üvez, İğde, Gül gibi etli ve üzümsü meyve ve tohumlara sahip türler, ezici makineler kullanılarak veya baskı ile sürterek ezmek suretiyle temizlendikten sonra kullanıma hazır hale getirilebilirler.

87 Sorbus (=Üvez)

88 Özellikle ibreli türlerin büyük bir bölümünde dikili ağaçlardan kozalak toplanmaktadır. Yine küçük tohumlara sahip Akçaağaç, Dişbudak, Huş, Karaağaç, Çınar gibi yapraklı türlerin tohumları da dikili ağaçlardan toplanmaktadır.

89 Dişbudak ve Karaağaç türlerinde dökülmeyi beklemeden ağaçların altına temiz bir örtü sererek ve ağaçları silkeleyerek sağlıklı meyveler elde edilebilir. Yerden toplamanın diğer bir özel şekli de rüzgar veya su ile sürüklenmiş ve bir yerde birikmiş olan tohumların toplanması şeklidir. Bu durum Akçaağaç ve Çınar tohumlarında kolaylıkla uygulanabilir.

90 Akçaağaç Tohumu

91 Dişbudak Tohumları

92 Huş Tohumları

93 Karaağaç Tohumları

94 Çınar Tohumları

95 Ancak her ağaç türünün tohumunu dikili ağaçlardan toplamak da mümkün olmaz. Özellikle ağır tohumlu türlerde tohum temini yerden toplamak suretiyle yapılır. Meşe, Kayın, Kestane, Ceviz gibi büyük tohumlara veya meyvelere sahip türler yere düştükten sonra toplanmaktadır.

96 İlk yere dökülen meyveler sağır yani boş veya hastalıklı ve zarar görmüş olabilir. Bu nedenle ilk dökülenler sahadan uzaklaştırılmalıdır.

97 Toplanan kozalak veya meyvelerin bir süre bekletilerek rutubetlerini bir ölçüde kaybetmeleri daha uygun olur. Zira yaş durumda çıkartma tesislerine alınan kozalak ve meyveler ani kurutma sonucunda içlerindeki rutubet nedeniyle tohumların haşlanmasına, zarar görmesine veya en azından tohum çıkartma işlerinin işlerinin güçleşmesine neden olurlar.

98 Ardıç, Porsuk gibi etli kısımlar içeren ibreli kozalaklarda uygulanacak işlem, tıpkı yapraklı etli ve üzümsü meyvelerde olduğu gibi ezilerek bu kısmın uzaklaştırılması şeklindedir. İbreli ağaç kozalakları hem ağaçta hem de toplandıktan sonra çok su içerir. Su kaybı, zaman içerisinde giderek devam eder ve kozalaklar hava kurusu hale gelir. Ardıç Porsuk

99 Kızılçam

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum Bahçeleri Tohum bahçeleri irsel (genetik) bakımdan daha yüksek nitelikli tohum elde etmek üzere, bir anlamda damızlık olarak seçilen üstün ağaçlardan alınan aşı kalemleriyle aşılanan fidanlardan

Detaylı

En ideali ağaçların tamamının tohum tuttuğu dönemdir.

En ideali ağaçların tamamının tohum tuttuğu dönemdir. Ormancılıkta yaygın olarak kullanılan kabule göre, tohum verimi itibariyle beş durum söz konusudur. Bunlar; 1- zengin, 2- iyi, 3- orta, 4- zayıf (serpili tohum yılı) ve 5- tohumsuz yıl olmak üzere adlandırılır.

Detaylı

TOHUM KAYNAKLARI. Tohum Meşcereleri Tohum Bahçeleri (Aşılı Tohum Bahçeleri) Tohum Plantasyonları (Aşısız Tohum Bahçeleri)

TOHUM KAYNAKLARI. Tohum Meşcereleri Tohum Bahçeleri (Aşılı Tohum Bahçeleri) Tohum Plantasyonları (Aşısız Tohum Bahçeleri) TOHUM KAYNAKLARI Tohum Meşcereleri Tohum Bahçeleri (Aşılı Tohum Bahçeleri) Tohum Plantasyonları (Aşısız Tohum Bahçeleri) TOHUM MEŞCERELERİ Bu meşcereler, doğal meşcereler arasından toplumsal (kitlesel)

Detaylı

Aksi durumda yabacı bir bölgeden getirilen ırk/ırklar o yöreye uyum sağlamış yerel ırklarla polen alışverişine giriştiklerinde genetik tabanda

Aksi durumda yabacı bir bölgeden getirilen ırk/ırklar o yöreye uyum sağlamış yerel ırklarla polen alışverişine giriştiklerinde genetik tabanda Ağaçlandırma çalışmalarına temel oluşturacak tohum sağlanmasını emniyetli hale getirebilmek için yerel ırklardan elde edilen tohum kullanılması doğru bir yaklaşımdır. Aynı türde de olsa orijin denemeleri

Detaylı

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR 1 2 Soya, Japonya ve Çin gibi doğu Asya ülkelerinin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olarak, yüzyıllardan beri, buradaki insanların temel besinlerini oluşturmuştur.

Detaylı

Tohum ve Fidanlık Tekniği

Tohum ve Fidanlık Tekniği Tohum ve Fidanlık Tekniği Prof. Dr. İbrahim TURNA (2017-2018 GÜZ DÖNEMİ) TOHUM VE FİDANLIK TEKNİĞİ İÇERİK 1. ORMAN AĞACI TOHUMLARI 1.1. Tohum hasat ve kullanma bölgeleri 1.2. Tohum Kaynakları 1.3. Tohum

Detaylı

AKDENİZBİRLİK BUDAMA 10

AKDENİZBİRLİK BUDAMA 10 ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 61 BUDAMA 10 Budama ; Muhtelif zaman ve yaşlarda değişik amaçlarla ağacın bazı sürgün ve dallarının kesilmesidir. Bu tanım içinde, farklı yaş ve biçimlerde yapılacak budamalar

Detaylı

Tohum ve Fidanlık Tekniği. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum ve Fidanlık Tekniği. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum ve Fidanlık Tekniği Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Gerek ekim ve gerekse dikim yoluyla olsun ağaçlandırmalarda ilk çıkış noktası TOHUM dur. 1997 yılında: 20.703.122 Hektar (Ülke genelinin % 26,6 ' sı),

Detaylı

10 DÖNÜMLÜK DUT BAHÇESİ TESİS ETMEK

10 DÖNÜMLÜK DUT BAHÇESİ TESİS ETMEK DUT YETİŞTİRİCİLİĞİ 10 DÖNÜMLÜK DUT BAHÇESİ TESİS ETMEK İpekböceğinin tek gıdası dut yaprağı dır ve bir kutu ipekböceği için yaklaşık 500 kilogram dut yaprağına ihtiyaç vardır. Dutluklarda dikkat edilmesi

Detaylı

Şaşırtılmamış fidanlar, genellikle zengin yan ve saçak köklü ve iyi gelişmiş bir gövdeye sahip olmaz. Dolayısıyla böyle fidanların kullanımı ve

Şaşırtılmamış fidanlar, genellikle zengin yan ve saçak köklü ve iyi gelişmiş bir gövdeye sahip olmaz. Dolayısıyla böyle fidanların kullanımı ve Fidanlıkta Repikaj Bulundukları yerde (ekim yastıkları veya diğer) sık olan ya da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök gelişmesi yapması ve gelişmiş gövdelere sahip olması için, bulundukları

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞAÇLARI ISLAH YÖNTEMLERİ Orman ağaçlan ıslah yöntemleri üç ana yöntem altında toplanabilir. 1- Ayıklayıcı nitelikte (selektif)

Detaylı

ORMANLARIMIZ, ORMANCILIĞIMIZ ve ENERJİ ORMANCILIĞI

ORMANLARIMIZ, ORMANCILIĞIMIZ ve ENERJİ ORMANCILIĞI ORMANLARIMIZ, ORMANCILIĞIMIZ ve ENERJİ ORMANCILIĞI Ormanlarımız 2004 yılı envanter sonuçlarına göre, 21.2 milyon hektar alanda yayılış göstermekte olup ülke alanının %27 sini oluşturmaktadır. Ormanlık

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (6)

AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (6) AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (6) Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2013-2014 BAHAR DÖNEMİ) DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar),

Detaylı

ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ

ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ Dış iklim faktörlerinin etkisini kaldırarak, gerekli özel çevre koşullarının yaratılması ile alçak ve yüksek sistemler içinde yapılan sebze, meyve ve süs bitkileri yetiştiriciliğine

Detaylı

DOĞU AKDENİZ ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ OKALİPTÜS ISLAH ÇALIŞMALARI. A. Gani GÜLBABA Orman Yük Mühendisi

DOĞU AKDENİZ ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ OKALİPTÜS ISLAH ÇALIŞMALARI. A. Gani GÜLBABA Orman Yük Mühendisi DOĞU AKDENİZ ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ OKALİPTÜS ISLAH ÇALIŞMALARI A. Gani GÜLBABA Orman Yük Mühendisi Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Estitüsü PK. 18 33401 TARSUS 1. GİRİŞ Okaliptüs, yurdumuza

Detaylı

Cevizlerin Aşı ile Çoğaltılması

Cevizlerin Aşı ile Çoğaltılması Aşı kalemi alma; Bedemler çiçek açar iken aşı kalemleri mart ayında alınıp 40-50 cm derin kuma gömülür,elmalar çicek açar iken de yarma kabuk dilçikli aşı yapımına geçilir. Cevizin aşılanması diğer meyve

Detaylı

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Ülkemiz diğer meyve türlerinde olduğu gibi, yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliğinde de çok büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak bu potansiyelden geçmişte gereği kadar

Detaylı

AĞAÇLANDIRMADA TÜR SEÇİMİ, BAKIM VE BUDAMA

AĞAÇLANDIRMADA TÜR SEÇİMİ, BAKIM VE BUDAMA AĞAÇLANDIRMADA TÜR SEÇİMİ, Ahmet DEMİRTAŞ BAKIM VE BUDAMA Kırsal Çevre Ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Yönetim kurulu Orman Mühendisi 1974 İ.Ü. Orman Fakültesi Tel: 5058032559 E-posta:porsugum@yahoo.com

Detaylı

MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ

MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Salata ve marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) 1.2. Bireysel Ayıklama Klonal Ayıklama (Seleksiyon) Klon; bir ağaçtan çelik, aşı kalemi gibi genetik materyallerle üretilen aynı genotipe

Detaylı

BUDAMA. Prof. Dr. İbrahim TURNA. KTÜ Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı, Trabzon

BUDAMA. Prof. Dr. İbrahim TURNA. KTÜ Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı, Trabzon BUDAMA Prof. Dr. İbrahim TURNA KTÜ Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı, Trabzon BUDAMA 1. Ağaç gövdeleri üzerindeki kuru, kısmen de yaşayan (yeşil) alt dalların belli esaslara uyularak kesilip uzaklaştırılmasına

Detaylı

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ Doğal Kaynak ve Ekonomi İlişkisi 1- Büyük sermaye ve doğal kaynaklara sahip gelişmiş ülkeler, doğal kaynaklardan etkin şekilde faydalanma yollarını aramaktadır. Örneğin,

Detaylı

talebi artırdığı görülmektedir.

talebi artırdığı görülmektedir. K üçükbaş hayvan yetiştiriciliği diğer hayvancılık kollarına göre yapısal, ekonomik ve teknoloji kullanımı yönleriyle farklılıklar göstermektedir. Büyükbaş hayvancılığa göre birim alandan sağladığı yarar

Detaylı

Asma Fidanı Yetiştiriciliği

Asma Fidanı Yetiştiriciliği Asma Fidanı Yetiştiriciliği Dünya genelinde saksı içerisinde asma fidanı yetiştiriciliğinde büyük artış gözlenmektedir. Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya ve Afrika da artan sayıda üretici artık Jiffy tablet

Detaylı

TOHUM. Pof. Dr. İbrahim TURNA

TOHUM. Pof. Dr. İbrahim TURNA TOHUM Pof. Dr. İbrahim TURNA Orman Alanları: 4 milyar ha. DÜNYA DA DURUM Üretilen Odun Hammaddesi: 3.4 milyar m 3 Yakın gelecekteki arz açığı: 800-900 milyon m 3 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara

Detaylı

Tohumların saklanması sırasındaki rutubet içerikleri %5-14 arasında değişmekle birlikte, genel olarak %8-10 civarına düşmektedir.

Tohumların saklanması sırasındaki rutubet içerikleri %5-14 arasında değişmekle birlikte, genel olarak %8-10 civarına düşmektedir. Kısa ömürlü tohumlar sınıfında yer alan yumuşak kabuklu Göknar ve Sedir tohumları, %7-12 rutubet içeriği ve -15ºC de 3-5 yıl kadar çimlenme kabiliyetine zarar vermeden saklanabilmektedir. Tohumların saklanması

Detaylı

AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHİM TURNA

AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHİM TURNA AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHİM TURNA TOHUM KAYNAKLARI Ülkemizde tohumlar (OGM); a-tohum Toplama Sahalarından (Kaynağı Belli) b-tohum Meşcerelerinden (Seçilmiş) c-tohum Bahçelerinden (Nitelikli veya Test

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 PİRİNA

Detaylı

Ağaç başına ortalama verim (kg) Üretim (ton) 2006 3.982 1.300 11 122.730 27.510 150.240 2007 4.244 1.521 11 142.570 21.080 163.150

Ağaç başına ortalama verim (kg) Üretim (ton) 2006 3.982 1.300 11 122.730 27.510 150.240 2007 4.244 1.521 11 142.570 21.080 163.150 Projenin Adı: Bazı Yabancı Badem Çeşitleri İle Yerli Badem Tiplerinin Diyarbakır ilindeki Gelişme, Verim, Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Proje Numarası: TAGEM/BBAD/11/A10/P02/01 Proje

Detaylı

AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHIM TURNA

AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHIM TURNA AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHIM TURNA TOHUM KAYNAKLARI Ülkemizde tohumlar (OGM); a-tohum Toplama Sahalarından (Kaynağı Belli) b-tohum Meşcerelerinden (Seçilmiş) c-tohum Bahçelerinden (Nitelikli veya Test

Detaylı

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi FİDAN ÜRETİMİNDE BAKIM ÇALIŞMALARI Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi SULAMA Sulamada kullanılan suyun miktarı; toprağın

Detaylı

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Türkiye tarımın da bitkisel üretim, tek yıllık ve çok yıllık kültür bitkileriyle nadas dahil toplam 26,5 milyon ha lık bir alanda yapılmaktadır.

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OKULLAR HAYAT OLSUN PROJESİ

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OKULLAR HAYAT OLSUN PROJESİ MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OKULLAR HAYAT OLSUN PROJESİ OKULLAR HAYAT OLSUN TÜRKİYE CUMHURİYETİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TÜRKİYE CUMHURİYETİ ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ VE KATILIMCI

Detaylı

OKULLAR HAYAT OLSUN PROJESİ

OKULLAR HAYAT OLSUN PROJESİ T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKULLAR HAYAT OLSUN PROJESİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ ve KATILIMCI (GÖNÜLLÜ) BELEDİYELER Projenin Amacı Okulların toplum

Detaylı

EKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

EKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 EKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 5 **Tohum ekimi büyük, verimsiz ve fiziksel

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA FİDAN ÜRETİM VE DİKİM ÇALIŞMALARI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA FİDAN ÜRETİM VE DİKİM ÇALIŞMALARI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA FİDAN ÜRETİM VE DİKİM ÇALIŞMALARI Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Temel Kabuller Endüstriyel ağaçlandırmalarda genellikle topraksız (çıplak köklü) fidanlar dikilmektedir (türe göre

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1 İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1 Soru 1- Dış ticaret nedir?...1 Soru 2- Mal nedir?...1 Soru 3- Mal ve hizmet arasındaki fark nedir?...1 Soru 4- İhracat nedir?...1

Detaylı

SEBZE ÜRETİM TEKNİKERİ

SEBZE ÜRETİM TEKNİKERİ TANIM Her tür sebzenin uygun koşullarda üretilmesi, saklanması ve dağıtılması ile ilgili çalışmaları ziraat mühendisinin gözetiminde yapan kişidir. A- GÖREVLER - Üretimi yapılacak sebzenin özelliklerine

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Ölçülendirme

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Ölçülendirme TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi 2/33 nin Gereği ve Önemi Ölçekler Ölçek Çeşitleri Elemanları Ölçü Çizgisi Ölçü Rakamı Ölçü Sınır Çizgisi Açı ve Yay Ölçüleri Yay si

Detaylı

Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi

Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Bir ekosistemde üreticilerden tüketicilere doğru besin aktarımı meydana gelir. Üreticilerden başlayarak bir trafik

Detaylı

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜKLERİ ARAŞTIRMA KONUSU ÖNCELİKLERİ KAVAK VE HIZLI GELİŞEN ORMAN AĞAÇLARI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ/İZMİT

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜKLERİ ARAŞTIRMA KONUSU ÖNCELİKLERİ KAVAK VE HIZLI GELİŞEN ORMAN AĞAÇLARI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ/İZMİT ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜKLERİ ARAŞTIRMA KONUSU ÖNCELİKLERİ KAVAK VE HIZLI GELİŞEN ORMAN AĞAÇLARI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ/İZMİT 1. Kavak ve söğüt ağaçlandırmaları 2. Hızlı gelişen türlerle endüstriyel

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

AKOFiS TÜRKİYE NİN ORMAN VARLIĞI HEM ALAN, HEM DE ODUN SERVETİ AÇISINDAN ARTIYOR. Halkla İlişkiler Başkanlığı

AKOFiS TÜRKİYE NİN ORMAN VARLIĞI HEM ALAN, HEM DE ODUN SERVETİ AÇISINDAN ARTIYOR. Halkla İlişkiler Başkanlığı TÜRKİYE NİN ORMAN VARLIĞI HEM ALAN, HEM DE ODUN SERVETİ AÇISINDAN ARTIYOR Halkla İlişkiler Başkanlığı Değerli; TA K D İ M Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Bakan Yardımcımız, Milletvekilimiz,

Detaylı

Madde 1 - Kavak ağacı ile ilgili işlerle uğraşmak üzere, Türkiye Milli Kavak Komisyonu kurulmuştur.

Madde 1 - Kavak ağacı ile ilgili işlerle uğraşmak üzere, Türkiye Milli Kavak Komisyonu kurulmuştur. TÜRKİYE MİLLİ KAVAK KOMİSYONU YÖNETMELİĞİ Bakanlar Kurulu Karar Tarihi - No: 21/02/1964-6/2715 Dayandığı Kanun Tarihi - No: 09/06/1947-5063 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi - No: 13/03/1964-11655 Madde

Detaylı

Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Güneş Yöntemi: Bu yöntemde kozalaklar açıkta sert bir zemin üzerin, branda veya tel kafesli kasalar üzerine 20 cm kalınlığında serilir. Kozalakların açılması süreci türe göre farklılıklar göstermektedir.

Detaylı

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI Acer campestre L.-Ova akçaağacı Yayılışı: Kuzey ve Güney Avrupa hariç tüm Avrupa, Trakya ve Kuzey Anadolu, Kafkasya, Kuzey İran, Kuzey- Batı Afrika da yayılış gösterir.

Detaylı

TOKAT İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI

TOKAT İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI 1 2 1: Arazi Toplulaştırması. - 50.000 ha alanda toplulaştırma yapılması. 2: Halk Elinde Hayvan Islah Projesindeki hayvan sayısının artırılması - Projeye dahil olan manda sayısının 3.000 e çıkartılması.

Detaylı

SİGORTACILIK VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRLERİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU YAYIMLANDI

SİGORTACILIK VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRLERİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU YAYIMLANDI Türk sigorta ve bireysel emeklilik sektörlerine ilişkin çok derin bir kaynak olma özelliğine sahip Sigorta Denetleme Kurulu Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sektörleri 2010 Yılı Faaliyet Raporu yayımlandı.

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA KULLANILACAK TÜRLER İÇİN ISLAH STRATEJİLERİ VE YÖNTEMLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA KULLANILACAK TÜRLER İÇİN ISLAH STRATEJİLERİ VE YÖNTEMLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA KULLANILACAK TÜRLER İÇİN ISLAH STRATEJİLERİ VE YÖNTEMLERİ Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Temel Kabuller Endüstriyel ağaçlandırmaların başarılı olmaları, büyük ölçüde ağaçlandırma

Detaylı

Nicel araştırmalar altında yer alan deneysel olmayan araştırmaların bir alt sınıfında yer alır. Nedensel karşılaştırma, ortaya çıkmış ya da daha

Nicel araştırmalar altında yer alan deneysel olmayan araştırmaların bir alt sınıfında yer alır. Nedensel karşılaştırma, ortaya çıkmış ya da daha 5.HAFTA Nicel araştırmalar altında yer alan deneysel olmayan araştırmaların bir alt sınıfında yer alır. Nedensel karşılaştırma, ortaya çıkmış ya da daha önceden gerçekleşmiş bir durumun ya da olayın nedenlerini,

Detaylı

Meyva Bahçesi Tesisi

Meyva Bahçesi Tesisi Meyva Bahçesi Tesisi Meyve bahçesi tesisinde dikkate alınması -gereken koşullar 1. Yer seçimi 2. Tür ve çeşit seçimi 3. Anaç seçimi 4. Tozlanma isteğinin bilinmesi 5. Dikim sistemleri ve dikim sıklığı

Detaylı

Yalancı Akasya, Gladiçya, bazı Ardıç ve Alıç türlerinde başarı ile

Yalancı Akasya, Gladiçya, bazı Ardıç ve Alıç türlerinde başarı ile Yalancı Akasya, Gladiçya, bazı Ardıç ve Alıç türlerinde başarı ile uygulanmaktadır. Bu konuda törpüleme, zımparalama ve özel mekanik aşındırma (çam kırıklarıyla çizdirme) yöntemleri kullanılabilir. Ancak

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 Bilal KÜTÜK İSO Meclis Üyesi MADEN, TAŞ VE TOPRAK ÜRÜNLERİ İMALATI 1. Grup Madencilik, Mermer ve Taş Ocakçılığı 23. Grup Cam ve Cam Mamulleri Sanayii 43.

Detaylı

İzmit yöresindeki kavak ağaçlandırmalarında kullanılan dikim materyallerinin irdelenmesi

İzmit yöresindeki kavak ağaçlandırmalarında kullanılan dikim materyallerinin irdelenmesi Ormancılık Araştırma Dergisi Journal of Forestry Research 2015/1, A, 1:2, 1-6 DOI: http://dx.doi.org/10.17568/oad.33428 Yetiştirme/Growing Araştırma makalesi/research article İzmit yöresindeki kavak ağaçlandırmalarında

Detaylı

Isparta-Senirkent Yöresi Orman Rehabilitasyon Sahalarının Başarı Durumu

Isparta-Senirkent Yöresi Orman Rehabilitasyon Sahalarının Başarı Durumu Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Suleyman Demirel University Journal of Natural and Applied Science 19(1), 107-111, 2015 Isparta-Senirkent Yöresi Orman Rehabilitasyon Sahalarının

Detaylı

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi fakiner@selcuk.edu.tr ÜLKEMİZDE TARIM Ülkemiz, tarımsal potansiyeli. Bitkisel ve hayvansal üretim değerleri, Tarımda 2 avantaj:

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MANİSA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 MANİSA GENEL BİLGİLER Nüfus; Manisa:1.359.463 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

Fidanlıkta Repikaj. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Fidanlıkta Repikaj. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Fidanlıkta Repikaj Bulundukları yerde (ekim yastıkları veya diğer) sık olan ya da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök gelişmesi yapması ve gelişmiş gövdelere sahip olması için, bulundukları

Detaylı

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Yerleşkesi 35397 Buca-İzmir Tel: 0232 3017113 Faks: 0232 3017280 E-posta: abdurrahman.bayram@deu.edu.tr

Detaylı

Amatör Ağaçbilimcinin

Amatör Ağaçbilimcinin Amatör Ağaçbilimcinin Elkitabı Bu elkitabının sahibi Hazırlayan: Tuğba Can Çizimler: Pınar Büyükgüral Grafk Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan Ekim 2009 Bu elkitabının hazırlanmasına katkılarından dolayı Nezahat

Detaylı

PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ

PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ 1-Plastik deformasyonun (Şekil değiştirmenin) esasları 2-Plastik Şekillendirme Teknikleri -Döverek şekillendirme -Basma ve çekme şartlarında şekillendirme 3-Sac Metal Kalıpçılığı

Detaylı

7.4. Budama. 7.4.1. Modifiye Lider (Değişik Doruk Dallı) Terbiye Sistemi

7.4. Budama. 7.4.1. Modifiye Lider (Değişik Doruk Dallı) Terbiye Sistemi 7.4. Budama Elmalarda budama konusu çok önemlidir. Zira bir elma ağacının anaç ve çeşitinin kuvvetllik durumuna göre uygulanacak terbiye sistemi de değişiklik arz eder. Bu cümleden olarak elma bahçelerinde

Detaylı

Sektör eşleştirmeleri

Sektör eşleştirmeleri Sektör eşleştirmeleri İspanya ve Türkiye Avrupa Futbol Şampiyonası 2016 Sektör : Otomotiv Maça ilişkin ön inceleme 4:3 * Sektöre yönelik Atradius alacak riski durumu/iş performansı görünümünün karşılaştırması

Detaylı

Sulama Teknolojileri. Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ

Sulama Teknolojileri. Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ Sulama Teknolojileri Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ Tarımsal Yapılar ve Sulama SULAMA YÖNTEMLERİ Suyun bitki kök bölgesine veriliş biçimi YÜZEY SULAMA YÖNTEMLERİ BASINÇLI SULAMA YÖNTEMLERİ -Salma sulama

Detaylı

Birlikte Çalışma. Dr. Mustafa Burak SAYHAN Trakya Üniversitesi Acil Tıp AD

Birlikte Çalışma. Dr. Mustafa Burak SAYHAN Trakya Üniversitesi Acil Tıp AD Birlikte Çalışma Dr. Mustafa Burak SAYHAN Trakya Üniversitesi Acil Tıp AD Sunu planı Ekip çalışmasının tanımı Ekip çalışmasının bileşenleri Ekip çalışmasında başarı koşulları İyi bir acil servis yöneticisi

Detaylı

TOHUMLUK İHRACATI UYGULAMA GENELGESİ (2016/4)

TOHUMLUK İHRACATI UYGULAMA GENELGESİ (2016/4) TOHUMLUK İHRACATI UYGULAMA GENELGESİ (2016/4) Amaç MADDE 1 (1) Bu genelgenin amacı ülkemizden yapılacak tohumluk ihracatı ön izni ile ilgili usul ve esasları belirlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Genelge,

Detaylı

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i 1 BİTKİ TANIMA I PEP101_H03 C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i Sakarya Üniversitesi İbreliler 2 C

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı

KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun

KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun 1 Kamulaştırmanın İlkeleri 1-Yapılacak kamulaştırmada kamu yararı bulunmalıdır. 2-Kamulaştırma kararı yetkili organca verilmelidir. 3-Kamulaştırma konusu şey gerçek ve özel

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

Bahçıvanlık kursu 2015

Bahçıvanlık kursu 2015 Bahçıvanlık kursu 2015 FİDAN ÜRETİM TEKNİKLERİ ÜRETİM ÜRETİM EŞEYLİ ÜRETİM EŞEYSİZ ÜRETİM TOHUMLA ÜRETİM ÇELİKLE ÜRETİM AŞI İLE ÜRETİM DALDIRMA İLE ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM GÖVDE ÇELİKLERİ

Detaylı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı gübre kullanılmamalı, kirli su ile sulama yapılmamalıdır.

Detaylı

T.C. AKYURT BELEDİYE MECLİSİ Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Raporu. Rapor No:01 22.01.2016 AKYURT BELEDİYE MECLİSİ BAŞKANLIĞI NA

T.C. AKYURT BELEDİYE MECLİSİ Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Raporu. Rapor No:01 22.01.2016 AKYURT BELEDİYE MECLİSİ BAŞKANLIĞI NA Rapor No:01 22.01.2016 Komisyonumuza 04.01.2016 tarih ve 03 sayılı meclis kararı ile havale edilen, Meclis lerinin 04.01.2016 tarihli önergesi ile komisyonumuza havale edilen; Bölgemize özellikle Doğu

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.1. Karadeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Potansiyeli ve Uygulamaları Bölgenin Genel Özellikleri: Bölgenin coğrafi özelliklerine baktığımızda,

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

Erken Yaprak Yanıklığı Hastalığı

Erken Yaprak Yanıklığı Hastalığı Erken Yaprak Yanıklığı Hastalığı Tasarım: Zeynel Cebeci Sürüm: 2008 1 (08.10.2008) Bu bir Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu öğrenme nesnesidir. Kaynak göstermek suretiyle kullanılabilir. Domates

Detaylı

TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Sıcaklık, Nem ve Oksijen temel çimlenme koşullarıdır. Ancak bu koşulların sağlanması durumunda bile bazı türlerin tohumları

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-7. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-7. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-7 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SILVIKÜLTÜRÜN AMACı: Koru ormanı İşletmelerinin Silvikültürel Planlaması Tıraşlama İşletmesi: Bir alan üzerinde yaşlı ağaçların aynı zamanda kesilmesi

Detaylı

SANAT VE TASARIM ALANI TEZHİP MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SANAT VE TASARIM ALANI TEZHİP MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü SANAT VE TASARIM ALANI TEZHİP MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA 1 ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Dal Alma Kalın dallarda motorlu testere, ince dallarda balta kullanılır. Özellikle ergonomik ve ekonomik

Detaylı

Peyzaj ve Süs bitkileri, Özel Çayır, Mera ve Orman emvali Hububat, Yem bit., Baklagiller, Yumru bit., Sebze, Meyve

Peyzaj ve Süs bitkileri, Özel Çayır, Mera ve Orman emvali Hububat, Yem bit., Baklagiller, Yumru bit., Sebze, Meyve 05 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELERİ Mazot Gübre ve Toprak Analiz Desteği Peyzaj ve Süs bitkileri, Özel Çayır, Mera ve Orman emvali Hububat, Yem bit., Baklagiller, Yumru bit., Sebze, Meyve Mazot Gübre 3,3 TL/dekar

Detaylı

Sayfa 1 İBRELİLER (BOY CM.)

Sayfa 1 İBRELİLER (BOY CM.) İBRELİLER (BOY CM.) T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ardıç Altuni (50-75 cm) - 8,00 Çam Fıstık (50-100 cm) 3,00 5,00 Çam Fıstık (100-150 cm) 5,00 8,00 Çam Fıstık (150-200 cm) - 10,00 Çam Fıstık

Detaylı

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip 2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip karışıma katılabilmeleridir. Karışımdaki ağaç türleri

Detaylı

İbrahim TURNA K.T.Ü. Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, TRABZON

İbrahim TURNA K.T.Ü. Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, TRABZON Kafkas Üniversitesi Artvin Orman Fakültesi Dergisi (2001) : 1 (28-35) DOĞU LADİNİ (Picea orientalis (L.) Link.) TOHUM MEŞCERELERİ GENEL DEĞERLENDİRMESİ İbrahim TURNA K.T.Ü. Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği

Detaylı

ARMUT YETİŞTİRİCİLİĞİ

ARMUT YETİŞTİRİCİLİĞİ ARMUT YETİŞTİRİCİLİĞİ Yetiştiriciliği yapılan armut türünün anavatanı Anadolu ve civarıdır. Dünyada armut üretiminde Çin, İtalya, ABD söz sahibidir. Türkiye alan bakımından armutta dünyada 4. sırada iken

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Vitrin Kuyumculuk Teknolojisi Vitrin Kuyumculuğu

DERS BİLGİ FORMU Vitrin Kuyumculuk Teknolojisi Vitrin Kuyumculuğu Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin amacı Dersin tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi MUZ SEKTÖR PROFİLİ HAZIRLAYAN TALUY EMİL ARALIK 2005 MUZ SEKTÖR PROFİLİ 1. ÜRÜN TANIMI ve ÇEŞİTLERİ 1.1. Ürün Tanımı 1.2. Muz Çeşitleri 2.

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ. Prof.Dr. Kenan YILDIZ

MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ. Prof.Dr. Kenan YILDIZ MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Prof.Dr. Kenan YILDIZ Çevre ve Maliyeti Çevrenin ekonomiye maliyete konusunda üç temel durumdan bahsetmek mümkündür. Bunlar; 1) çevrenin ekonomiye maliyeti yoktur 2) çevrenin

Detaylı

BAHÇECİLİK ÖRTÜ ALTI SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BAHÇECİLİK ÖRTÜ ALTI SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BAHÇECİLİK ÖRTÜ ALTI SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ

KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Kültürün yapıldığı en eski yer Anadolu dur. Dünyada 1500 civarında kiraz çeşidi bulunmaktadır. Kirazlar meyveye 4-6 yıl sonra yatarlar. Tam verime ise 10-12 yaşında yatarlar.

Detaylı

Bölüm 6 Tarımsal Finansman

Bölüm 6 Tarımsal Finansman Bölüm 6 Tarımsal Finansman 1. Tarımsal Finansman 2. Tarımsal Krediler İçerik 1 FİNANSMAN VE FONKSİYONLARI İşletmelerin öz varlıklarını güçlendirmek olan finansman önceleri sadece sermaye temini olarak

Detaylı

Nicel veri toplama araçlarından anket, test ve ölçek kavramlarının birbiri yerine kullanıldığı görülmektedir. Bu 3ü farklı araçlardır.

Nicel veri toplama araçlarından anket, test ve ölçek kavramlarının birbiri yerine kullanıldığı görülmektedir. Bu 3ü farklı araçlardır. 6.HAFTA Nicel veri toplama araçlarından anket, test ve ölçek kavramlarının birbiri yerine kullanıldığı görülmektedir. Bu 3ü farklı araçlardır. Anket: bireylerin demografik özelliklerini, tercihlerini belirlemek

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK PİNACEAE FAMİLYASI ANKARA, 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Hayvan başına verimin arttırılmasında, Yüksek verim özelliğine sahip ırkların

Detaylı

İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları

İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları İNOVASYON SÜRECİ İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları hizmetleri daha iyi, daha yararlı,

Detaylı

EKİM 2015. www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa

EKİM 2015. www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa EKİ 1 www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa PERSPEKTİF STRATEJİ ARAŞTIRA ANALİZ 1 PERSPEKTİF STRATEJİ ARAŞTIRA ANALİZ 2O1 Perspektif Strateji Araştırma; doğru, nitelikli bilginin

Detaylı

HAYVANCILIK BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK İŞLETME ELEMANI

HAYVANCILIK BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK İŞLETME ELEMANI KIRGIZİSTAN CUMHURİYETİ GENÇLİK, EMEK VE İSTİHDAM BAKANLIĞI KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ NİTELİKLİ İŞGÜCÜ GELİŞTİRME PROJESİ NİGEP САПАТТУУ ЖУМУШЧУ КАДРЛАРДЫ ДАЯРДОО ДОЛБООРУ САЖУКАД HAYVANCILIK

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

Tohum ve Fidanlık Tekniği

Tohum ve Fidanlık Tekniği Tohum ve Fidanlık Tekniği Prof. Dr. İbrahim TURNA (2017-2018 GÜZ DÖNEMİ) Fidanlıkta Repikaj *Bulundukları yerde (ekim yastıkları veya diğer) sık olan ya da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök

Detaylı