BOZDOĞAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM EYLEM PLANI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BOZDOĞAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM EYLEM PLANI"

Transkript

1 BOZDOĞAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM EYLEM PLANI 1. AMAÇ Bozdoğan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde oluşabilecek her türlü olağanüstü durumlarda personelin yaralanıp zarar görmesini, üretimin kısmen veya tamamen durmasını, çevrenin olumsuz yönde etkilenmesini önlemek için yapılması gerekenleri önceden planlayıp yapmak veya acil durumda yönetimin hızlı ve doğru karar alması için çalışma planının oluşturulmasını ve; Kaza geçirenlerin kurtarılması ve tedavisini Çalışanların Misafirlerin kurtarılmasını Mala ve malzemeye gelecek hasarın azaltılmasını Tehlikenin yayılmasını önlemek ve kontrol altına alınmasını Olaydan etkilenmiş alanların güvenli hale getirilmesini Acil durum donanım ve kayıtlarının saklanmasını Yönetim yetkililerine gerekli bilgilerin aktarılmasını Sağlamaktır. 2. KAPSAM Bu acil plan ve talimatları BOZDOĞAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ünvanlı işyerinde geçerlidir. 3. HEDEFLER Acil Durum Planı hazırlanmasındaki hedef; BOZDOĞAN İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü nde tehlikelerin, risklerin, imkan ve kaynakların doğru ve kapsamlı olarak belirlenmesi, gerekli önlemlerin alınması, bütün safhalarda yapılması gereken işlerin belirlenmesi ve tüm paydaşların afet öncesi, sırası ve sonrasındaki faaliyetlere etkin katılımlarının sağlanmasıdır. Planlama çalışmalarının, sadece afet veya acil durum anında yapılacak faaliyetlerle sınırlı olmadığı, müdahale ve sonrası için önceden planlanan ve gerçekleştirilen çalışmaların müdahaleyi kolaylaştıracağı gibi kayıpları da azaltacağından, herhangi bir olay karşısında bireylerin nasıl davranacaklarını bilmeleri ve planlarına güvenmeleri de olay anında karmaşayı ortadan kaldıracak ve güven oluşturacaktır. BOZDOĞAN İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ne ait Acil Durum Planı en önemli hedefi, çalışma ve yaşam alanlarının güvenliğinin sağlanması, afete neden olabilecek tehlike ve risklerin belirlenmesi, mümkünse önlenmesi veya olası etkilerinin azaltılması, eğitim ve tatbikatlarla farkındalığın ve becerinin arttırılması, olay anında kazanılmış doğru davranış biçimlerinin sergilenmesi, hızlı tahliyenin gerçekleştirilebilmesi ile Müdürlüğümüzün normal faaliyetlerine en kısa zamanda dönebilmesi için gereken kurumsal yapılanmayı sağlamaktır. 4. KURUMUN a) ADI : BOZDOĞAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ b) ADRESİ : c) SINIFI : Kamu Kurumu(Eğitime Yönelik Kamu Hizmeti Kurumu)

2 5. HİZMET BİRİMLERİ 1) -Maarif Müfettişleri Başkanlığı 2) -Bilgi İşlem ve Eğitim Teknolojileri Hizmetleri 3) -Destek Hizmetleri 4) -Din Öğretimi Hizmetleri 5) -Hayat Boyu Öğrenme Hizmetleri 6) -Hukuk Hizmetleri 7) -İnsan Kaynakları Yönetimi Hizmetleri 8) -Mesleki ve Teknik Eğitim Hizmetleri 9) -Ortaöğretim Hizmetleri 10) -Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri 11) -Özel Öğretim Kurumları Hizmetleri 12) -Strateji Geliştirme Hizmetleri 13) -Temel Eğitim Hizmetleri 14) -Özel Büro Hizmetleri 6. SORUMLU AMİR : Ceyhan ÖKMEN - Bozdoğan İlçe Milli Eğitim Müdürü 7. BAĞLI VEYA DENETLENMESİNE TABİ BAKANLIK Milli Eğitim bakanlığı 8. MÜDÜRLÜK HİZMET BİNASI ve TESİSLERİ YAPI TARZI a) Hizmet binası bodrum katı + zemin kat tan ibarettir. b) Binaların yapı tarzı betonarmedir. 9. KURUMUN YERLEŞKESİ ve CİVAR DURUMU Binanın doğusunda bina yerleşkesi, batısında Hükümet Caddesi, Kuzeyinde PTT ve güneyinde Zıraat Bankası bulunmaktadır. 10. İŞTİGAL KONUSU, TESİSLERİ, KAPASİTESİ a) İştigal Konusu : Binalarımızda eğitim öğretim hizmetlerine yönelik resmi işlemlerim planlanması, yönetimi ve kesintisiz devamı yönünde hizmet verilmektedir. b) Tesisleri : Birimler, kalorifer dairesi ve birim arşivleri olmak üzere hizmet vermektedir. c) Kapasitesi : 14 Kişi ile hizmet vermektedir. 11. ÇALIŞTIRDIĞI PERSONEL MİKTARI İlçe milli eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürü ve şube müdürleri dahil olmak üzere 14 personelle hizmet vermektedir. 12. ÇALIŞMA DEVRESİ VE ŞEKLİ: Milli eğitim müdürlüğü tam gün çalışmaktadır. 13. ÇALIŞTIRDIĞI PERSONEL MİKTARI: İlçe Milli eğitim Müdür, Şube Müdürleri, Birim Şefleri ve diğer tüm personeller olmak üzere toplam 14 kişidir.

3 14. ACİL DURUM TANIMLARI VE ETKİLERİ Yönetimin acil müdahalesini ve olayı kontrol altına alıp sonlandırmak için gerekli kaynakların olaya dâhil edilmesini gerektiren durumlar; Yangın Patlama Sabotaj ve terör eylemleri Deprem Savaş Sel ve su baskınları Zehirli gaz ve sıvıların dağılması İş kazaları Meydana gelebilecek bu acil durumların sonuçlar; Ciddi yaralanma ve ölümlere, Saha içi veya dışı ciddi mal ve malzeme hasarlarına, İşin devamlılığını tehdide Kurum varlığını tehdide Ciddi çevresel hasarlara 15. ACİL DURUM UYARISININ (ALARMININ) VERİLMESİ Herhangi bir acil duruma maruz kalan (zarar görmediği durumlarda) veya gören herhangi biri; ilk müdahale için bulunduğu yerde varsa telefon veya telsizle, yoksa koşarak ilk amirine, bulamazsa telefonla İş Güvenliği yöneticisine (Müdür) derhal haber verecektir. Haberi alan ilk amir de, telefonla İş Güvenliği yöneticisine durumu bildirecektir. 16. ACİL TOPLANMA BÖLGESİ ACİL TOPLANMA BÖLGESİ Milli eğitim Müdürlüğü Bahçesi 17. ACİL DURUM EYLEMLERİ Acil durum ihbarını alan İş güvenliği yöneticisi kriz masasının toplanmasını ve kriz masası başkanının talimatıyla kurtarma ekibinin acil toplanma sahasın toplanmasını sağlar. Kurtarma ekip liderine ve ekibe acil durumun türü, büyüklüğü ve yeri hakkında gerekli bilgiler verildikten sonra; ekip lideri ekibin kurtarma operasyonu için gerekli ekipmanları, iş aletleri ve iş makineleri ile kişisel koruyucu malzemelerini almalarını sağlar. Daha sonra operasyon bölgesine hareket edilir. Deprem acil durumu halinde kriz masası öncelikle, toplanma bölgesinden gelecek olan personel mevcudu bilgisine bağlı olarak kayıp veya enkaz altında bulunabilecek insanların kurtarma çalışmalarını başlatacaktır. Yangın acil durumu halinde kriz masası öncelikle, yangın söndürme ekip şefini ve itfaiye teşkilatını yangın mahalline sevk ederek, diğer acil durum ekipleri ile birlikte yangına müdahale edilmesini sağlar. Acil durum ekiplerinin aşağıda yazılı talimatları güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanır. Acil durum halinin sona ermesinden sonra, acil durum olayının tekrarlanmaması için tüm tedbirlerin alınıp alınmadığı gözden geçirilir.

4 18. ACİL DURUMLARDA HABERLEŞME Acil durumu gören herhangi bir kişi derhal İş güvenliği yöneticisine haber verecektir. Acil durumun yürütülmesi anında fabrikamızda haberleşmeler telsiz veya çalışır durumda ise cep telefonları vasıtasıyla sağlanacaktır. Olayın büyüklüğüne bağlı olarak sağlık birimi, telefonla ambulans istenecek ve hastaneye gidebilecek muhtemel personele, hazırlık yapılabilmesi için bilgi verilecektir. Acil durumun yangın olması veya dönüşmesi ihtimalinde ise İtfaiye ye haber verilecektir. 19. ACİL DURUM TALİMATLARI A. YANGIN DURUMU İş yerinde herhangi bir yangın çıkması durumunda yangını ilk gören kişi en az üç kez yüksek sesle YANGIN VAR diye bağıracak, ikaz düğmeleri ile acil durum ikaz sistemini çalıştıracak, ilgili birim amirine haber verecektir ve şartlar uygunsa aşağıda sıralananları yapacaktır. Çevrenizde çalışan işçileri uyarın. Kendi can güvenliğinizi tehlikeye atmadan yangına en yakın yangın söndürücülerle ilk müdahaleyi yapın. Elektrik yangınlarında kesinlikle su kullanmayın. Kendi can güvenliğinizi tehlikeye atmadan yangının büyümesine neden olabilecek çalışan makine ve ekipmanları durdurup gerekli emniyetini alın. Yangın bölgesine gelen iş yeri yangın söndürme ekibine olay ile ilgili bilgi verin ve ekip üyesi değilseniz olay yerinden uzaklaşın. Tahliye emri verilmesi durumunda, ekip üyesi değilseniz derhal ACİL TOPLANMA BÖLGESİNE gidin. Kendi can güvenliğinizi tehlikeye atmadan kıymetli dosya, evrak ve parlayıcı patlayıcı maddeleri olay yerinden uzaklaştırın. Acil toplanma Bölgesine giderken panik yapmayın ve telaşa kapılmayın. Acil toplanma Bölgesine giderken tahliye için ayrılmış yolları kullanın. İş yeri veya acil durum yönetimince verilecek işe dönün emrine kadar çalışmayın. B. İŞ KAZASI DURUMU Bir kişinin ciddi yaralandığını veya tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyduğunu gördüyseniz iş yeri ilk yardım ekibine haber veriniz veya verdiriniz. İlk Yardım eğitim ve bilginiz varsa ilk yardım ekibi veya sağlık ekipleri gelinceye kadar gerekli ise ilk yardım yapınız. İş güvenliği Yöneticisine, ilk amirinize veya ilk yardım ekibine ulaşamadıysanız derhal sağlık kurumuna haber veriniz. Sağlık kurumuna bulunduğunuz adresi açık bir şekilde bildiriniz. Yaralının veya hastanın durumunu kısaca tarif ediniz. Yaralı veya hasta sayısını söyleyiniz. Gerekirse ilk yardım ekibi veya sağlık görevlilerine yardımcı olunuz.

5 C. DOĞAL AFET DURUMU DEPREM DURUMU Deprem olduğunu anladığınızda bina içerisinde bulunuyorsanız ve çıkışa çok yakın bir noktada iseniz dışarı çıkara acil toplanma bölgesine gidin. Dışarı çıkamıyorsanız sallantı tamamlanıncaya kadar; Büroda çalışıyorsanız başınızı koruyarak çelik dolapların önüne, masanın altına veya bina kolanları yanına çökün. Bina dışında iseniz binalardan ve elektrik direklerinden uzak durun. Çömelme işlemini kollarınızı başınızın üstüne koyup, ana karnında duran bebek vaziyetinde yapın. Yukardan bir şey düşme tehlikesi olan noktalardan uzak durun. Pencere veya balkonlardan atlamayın. Araba içerisinde iseniz arabayı açık bir alana sürün ve orada kalın. Köprülerden alt geçitlerden uzak durun. Deprem sırasında mümkünse tehlike yaratacak makineleri durdurun. Deprem sırasında mümkünse basınçlı kaplara ait tüplerin vanalarını kapatın. Deprem sırasında mümkünse tehlikeli olabilecek çalışan ekipmanların enerjilerini kapatın. Sallantı bittiğinde panik yapmadan acil toplanma yerine gidin. SEL BASKINI DURUMU Su yatağı veya çukur bölgeleri hemen terk edin. Hızla akan cm derinlikteki suyun bir insanı devirebileceğini akıldan çıkarmayın! Ev yada işyerinizi boşaltmanız gerekiyorsa Elektrik, doğalgaz vb.. kapatın Su ile kaplanmış yollara girmeden önce yolun derinliğini kontrol edin. İş yeri veya evin dışındaysanız hemen yüksek bir yere çıkın. Dibi görülmeyen hiçbir sel suyuna yürüyerek yüzerek yada arabayla girmeyin. Asla sel suyu içinde araba kullanmayın, ölümlerin %80 inin araç içinde olduğunu unutmayın! Sel çantanızı ve acil durumda kullanmak için hazırlandığınız malzemeleri yanınıza alın. Aracınızı selden etkilenmeyecek bir yere çekin. D. KİMYASAL MADDE SIZINTISI DURUMU Gerekirse acil durum ikazı verin veya verdirin ve ilk amirinize veya İş Güvenliği yöneticisine haber veriniz. Eğer sızan veya dökülen madde parlayıcı özellikte ise ona yakın ısı kaynaklarını bölgeden uzaklaştırın. Tehlike oluşturan madde hakkında bilgi sahibi iseniz ve güvenliğinizi tehlikeye atmayacaksanız mümkünse sızıntıyı kaynağında (musluğun veya vananın kapatılması vb ) engelleyiniz. Maske, eldiven, gözlük vb malzemeler kullanarak ve kendinizi tehlikeye atmadan sızıntının yayılım alanını bariyerlerle çevirerek dağılmasını engelleyiniz. Kimyasalın malzeme güvenlik bilgi formunda yazılı esaslara göre kimyasalın tehlikelerini izole etmek için (havalandırma, soğutma vb) gerekli tedbirleri alın. Kimyasalın malzeme güvenlik bilgi formunda yazılı esaslara göre gerekli tedbirleri alarak mümkünse temizleme işlemi yapın. E. SABOTAJ VE PATLAMA DURUMU Çevrenizdeki insanları uyarın. İlk amirinize ve güvenlik teşkilatına haber verin. Sabotajın etkisine bağlı olarak yukarıda sayılan acil durum eylemlerini uygulayın.

6 20. EKİPLER VE EKİPLERDE GÖREVLİ PERSONEL EKİP AMİRLERİ ADI SOYADI UNVANI GÖREV YERİ CEP TELEFONU İLÇE MİLLİ EĞİTİM Ceyhan ÖKMEN MÜDÜRÜ Bozdoğan İlçe MEM Enver KURTERİ Şube Müdürü Bozdoğan İlçe MEM Olcay SARI Şube Müdürü Bozdoğan İlçe MEM KRİZ MASASI EKİBİ ADI SOYADI UNVANI GÖREV YERİ CEP TELEFONU İLÇE MİLLİ EĞİTİM Ceyhan ÖKMEN MÜDÜRÜ Bozdoğan İlçe MEM Enver KURTERİ Şube Müdürü Bozdoğan İlçe MEM Olcay SARI Şube Müdürü Bozdoğan İlçe MEM Faruk AL İŞ Güvenliği Uzm. Nazilli İlçe MEM YANGIN EKİBİ ADI SOYADI UNVANI GÖREV YERİ CEP TELEFONU ENEVER KURTERİ ŞUBE MÜDÜRÜ Bozdoğan İlçe MEM MUHARREM KAŞ V.H.K.İ. Bozdoğan İlçe MEM VELİ AYDOĞDU V.H.K.İ. Bozdoğan İlçe MEM SELİM ASLAN HİZMETLİ Bozdoğan İlçe MEM ARAMA KURTARMA EKİBİ ADI SOYADI UNVANI GÖREV YERİ CEP TELEFONU UMUT KILIÇ ŞEF Bozdoğan İlçe MEM CAVİT ADLIM TEKNİSYEN Bozdoğan İlçe MEM MURAT GÜRTEKİN HİZMETLİ Bozdoğan İlçe MEM

7 İLKYARDIM EKİBİ ADI SOYADI UNVANI GÖREVİ YERİ CEP TELEFONU OLCAY SARI ŞUBE MÜDÜRÜ Bozdoğan İlçe MEM AHMET MERCAN V.H.K.İ. Bozdoğan İlçe MEM KAZIM ÇAKIROĞLU V.H.K.İ. Bozdoğan İlçe MEM ERTUĞRUL MAMMACIOĞLU V.H.K.İ. Bozdoğan İlçe MEM KORUMA EKİBİ ADI SOYADI UNVANI GÖREV YERİ CEP TELEFONU BÜLENT GÖKTAŞ V.H.K.İ. Bozdoğan İlçe MEM SEDAT ÇALİK MEMUR Bozdoğan İlçe MEM EROL MAMMACIOĞLU ŞÖFÖR Bozdoğan İlçe MEM EKİPLERİN GÖREVLERİ 21.1 YANGIN SÖNDÜRME VE KURTARMA EKİP ŞEFİ NİN GÖREVLERİ İşyerinde alınmış yangın tedbirlerini sürekli kontrol altında tutmalıdır. Bu yönde Ek I de verilen İşyeri Yangın Kontrol Formu nu düzenlemelidir. Yangın söndürme ve yangından korunma araç-gereç ve cihazlarının tespitini yapmalıdır. Tespit edilen aksaklıkları, acil durum yöneticisi ve işveren veya işveren vekilini bildirerek bunların giderilmesini sağlamalı ve takibini yapmalıdır. Ekiplerde görevli personelin şahsi dosyalarını tutmalı, görevleri ile ilgili hususların takibini sağlamalıdır. İşyerinde meydana gelen yangının acilen itfaiyeye ve ilgili yerlere duyurulmasını sağlamalıdır. Yangın anında personeli göreve acilen sevk ederek söndürme, kurtarma ve koruma çalışmalarını yönetmelidir. Yangın yerinin alt, üst ve yanlarındaki kısımlarda gereken tedbirleri aldırmalı, yangını söndürmeye veya genişlemesini önlemeye çalışmalıdır. Görevli personelin yangın tedbirleri konusunda yıllık eğitim ve tatbikatlarının yaptırılmasını sağlamalıdır. Söndürme araç-gereç ve cihazlarının bakım, kontrol ve korunmasını sağlamalıdır. İtfaiye ve sivil savunma ile işbirliği yapmalı, bilgi alışverişinde bulunmalıdır.

8 21.2 YANGIN SÖNDÜRME EKİP ÜYELERİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI Herhangi bir yangın ve kurtarma olayında paniğe kapılmamalı ve kendisi ile başka bir kişiyi tehlikeye atmadan söndürme ve kurtarma çalışmalarını yapmalıdır. Sorumlu bulunduğu alan ve bölümlerde çıkacak yangına derhal müdahale etmeli, yangını söndürmeli ve yayılmasına mani olmalıdır. Bu çalışmada yangın olayı yerine En yakın olan ekip üyesi mevcut yangın söndürücüyü alıp rüzgarın arkasına alarak; Cihazın mührünü kopartmalı, Cihazın pimini çekmeli, Cihazın hortum ucundan çıkan yangın söndürücü maddeyi alevin ön ve alt kısmına doğru tutarak alevin arkasına doğru söndürerek ilerlemeli, Elektrikli cihaz, kablo, pano, jeneratör vb. elektrik yangınlarında yangınlarda kesinlikle su kullanmamalı, kuru toz tipi yangın söndürücü kullanmalı, Yangın esnasında ve sonrasında yangın ve kurtarma ekip şefinin vereceği emirler yerine getirilmelidir. İşyerinde periyodik olarak düzenlenen yangın eğitimlerine ve yangın tatbikatlarına katılmalıdır. İşyerinde alınmış yangın tedbirlerini sürekli kontrol altında tutmalıdır. Tespit ettiği aksaklıkları yangın söndürme ve kurtarma ekip şefine bildirilmelidir. İşyerinde olağan durumlarda yangın kaçış yollarını denetleyerek sürekli kullanabilir durumda olmasını sağlamalıdır. İtfaiye ve gelen diğer müdahale, kurtarma ekiplerine yardımcı olmalıdır KURTARMA EKİP ÜYELERİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI İşyerinde olağan durumlarda yangın kaçış yollarını denetleyerek sürekli kullanılabilir durumda olmasını sağlamalıdır. İşyerinde ilkyardım amacıyla bulunan sedye, ilaç, sargı malzemeleri vb. araç- gereç ve cihazlarının tespitini yapmalıdır. Tespit edilen aksaklıkları, acil durum yöneticisi ve işveren veya işveren vekilini bildirerek bunların giderilmesini sağlamalı ve takibini yapmalıdır. Ekiplerde görevli personelin şahsi dosyalarını tutmalı, görevleri ile ilgili hususların takibini sağlamalıdır. İşyerinde meydana gelen yangın, patlama, iş kazası vb. durumlarda yangın ve kurtarma ekip şefi ile birlikte çalışmalıdır. Kişilerin yaralanması ile sonuçlanan olaylarda personeli göreve acilen sevk ederek ilkyardım çalışmalarını yönetmelidir. Görevli personelin ilkyardım tedbirleri konusunda yıllık eğitim ve işyeri tatbikatlarının yaptırılmasını ve katılımları sağlamalıdır İLK YARDIM EKİP ÜYELERİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI Ekip şefinin vereceği talimatları yerine getirmelidir. Tahliye gerektiren durumlarda bütün çalışanların isim listesine göre sayımını yapmalı ve gerektiğinde işyerinde çalışan işçilerin tahliyesine yardımcı olmalıdır. Yaralı ve hastaların isim ve durumlarını tespit ederek, tıbbi ilkyardım gelene veya sağlık kurumuna götürülünceye kadar gereken ilk yardımı yapmalıdır. İlkyardım malzemesi acil toplama alanına getirerek gerekli müdahaleyi yapmalıdır. Durumu ağır olanları tespit ederek ambulans istemeli ve hastaneye gönderilmesini sağlamalıdır. İşyerinde yapılan eğitim çalışmalarına katılmalıdır. İşyerinde alınmış ilkyardım tedbirlerini sürekli kontrol altında tutmalı, tespit ettiği aksaklıkları ilkyardım şefine bildirilmelidir.

9 22. KURTARMA ARAÇ GEREÇLERİ VE YERLERİ Araç ve gereç adı Bulunduğu yer 1 Kesme makinesi (fleks) Bakım onarım kısmı 2 Kaldırma ve çekme aletleri Bakım Onarım Kısmı 3 Kişisel koruyucu malzemeler Tüm Kısımlarda 4 Demir makası Bakım Onarım Kısmı 5 Kazma, kürek Bakım Onarım Kısmı 6 Elektrikli kırıcı makine (hilti) Bakım Onarım Kısmı 7 Yangın söndürücüler Tüm Kısımlarda İLK YARDIM ARAÇ GEREÇLERİ VE YERLERİ Aşağıda Listelenen İlk Yardım Araç ve Gereçleri İş Yerinde hazır olarak bulunmaktadır: Sedye. Genel Pansuman malzemeleri. (Steril gazlı bez, Oksijenli su, Tentürdiyot vs) 24. ALARM UYGULAMALARI ve TATBİKATLAR Alarm uygulamaları ve tatbikatları; 1) Haziran ayında, 2) Kasım ayında, Yılda 2 kez olarak programlanmıştır.

10 25. KURTARMA OPERASYONUNDAKİ SORUMLULUKLAR Fonksiyon Sorumlu Asil Üye Sorumlu Yedek Üye Paniği Önleme ve Kalabalığı Yatıştırma Yaralıları İlk Yardım Kuruluşuna Taşıma Ambulans Çağırma Trafiği Yönetme Kolluk Kuvvetlerine Bilgi Ulaştırma Elektrik Enerjisinin Kesilmesi Haberleşmeyi Yönetme İlk Yardım Yapılması Yangın Söndürme Cihazlarının Kullanımı Hazırlayan Faruk AL İş Güvenliği Uzmanı İmza Onaylayan Ceyhan ÖKMEN İlçe Milli Eğitim Müdürü İmza

11 EK: I 4857 Sayılı İş Kanunu mevzuatı ile özellikle İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik ile Güvenlik ve Sağlık İşaretlemeleri dikkate alınarak oluşturulan bu form işyerinde genel olarak ve her bölümde yangına karşı alınması gereklerin tespitinde ve bunların yerindeliğinin kontrolünde göz önüne alınacak olup, bu form;. İşyeri geneli ve her bölümü için ayda bir,. İşyerinde yapılacak olan tatbikat çalışmalarından sonra,. İşyerinde meydana gelen yangınlardan sonra,. İşyerinde yapılacak taşınma, değişiklik vb. den sonra Yeniden gözden geçirilecektir. KONTROL FORMU NO KONTROL EDİLEN EVET HAYIR 1. İşyerinde Yangın Ekibinde Kimlerin Bulunacağı Ve Yangın Anında Yapılması Gerekenler Bildirilmiş mi? 2. Bölümümde İşyeri Yangın Ekibi İçerisinde Bulunan İşçiler Varmı? 3. Yeterli Sayıda İçinde Köpük, Karbon Tetraklörür, Karbon Dioksit Ve Bikarbonat Tozu Veya Diğer Benzer Etkili Maddeler Bulunan Yangın Söndürme Tüpü Var mı? 4 Yangın Söndürme Tüplerinin 6 Aylık Periyodik Kontrolleri Yapılmış mı? 5. Yangın Hortumları Dolaplarında Sarılı Vaziyette Bulunuyor mu? 6. Yangın Hortumlarının 3 Ayda Bir Kontrolü Yapılıyor mu? 7. Yangın Söndürme Ekipmanlarının Yerleri İşaretlenmiş mi? 8. Yangın Söndürme Ekipmanlarının Önünde Engel Var mı? 9. Yangın Söndürme Tüpleri Bulunması Gereken Yerlerde mi? 10. Yangın Tehlikesi İçeren Isıl İşlem Vb. Çalışmalar Çalışma Mahallinde Yangın Söndürme Tüpü Bulunduruluyor mu? 11. İşyerinde Dağınık Vaziyette Kağıt,Karton,Kumaş,Kimyasal Gibi Yanıcı Maddeler Bulunuyor mu? 12. İşyerinde Kontrolsüz Bırakılmış Boş Veya Dolu Kimyasal Kapları Bulunuyor mu? 13. İşyerinde Genel Yangın İkaz Sistemi Duyulabiliyormu? 14. İşyerinde Acil Durumlarda Kullanılması Gereken Yol Kapılar İşaretlenmişmi? 15. İşyerinde Ateş Yakılıyormu? 16. Çalışan İşçiler Yangın Anında Yapması Gerekenleri Biliyormu? 17. Depolama Alanlarında Yangın Söndürme Ekipmanı Varmı? Kontrol Edilen Bölüm Kontrol Eden Kontrol Tarihi Sonuç ve Öneriler

12 EK III YANGIN EL KİTABI YANGIN TİPLERİ 1. A Tipi Yangınlar (Katı Madde Yangınları) Yanıcı basit katı maddeler yangınıdır. (Mesela; odun kömür, kâğıt, ot, kumaş vb.). Temel özellikleri kor oluşturmalarıdır. Bu tür yangınların temel söndürülme prensibi soğutmadır ve temel söndürme maddesi su dur. Kor bütün A sınıfı yangınlarda ısı vericidir. Bu yangınlara müdahale daha kolaydır. Yanan yüzeyin söndürücü madde ile kaplanması ve oksijenle ilişkisinin kesilmesi yeterli olabilir. Yangınların bazılarında artık kalan maddelerde pamuk ve kömürde olduğu gibi içten yanma olabilir. Bu tür yangınların söndürülmesinde en etkili ve en çok kullanılan söndürücü sudur. Bununla birlikte yangının özelliğine göre soğutma etkisi yanında yüzeyi sararak hava (oksijen) ile ilişkiyi kesecek ve yangını boğacak karbondioksitli yangın söndürücülerde kullanılmaktadır. 2. B Tipi Yangınlar (Sıvı Madde Yangınları) Yanıcı sıvı maddeler yangınıdır. (mesela; benzin, benzol, makine yağları, laklar, Boyalar solvent, katran vb.) Temel özellikleri korsuz, alevli yanmalarıdır. Bu tür Yangınların temel söndürme prensibi boğma, temel söndürme maddesi köpük ve BC Tipi Kuru Kimyevi Tozdur. Sıvı yanıcı maddeleri üç sınıfa ayırmak mümkündür. Bunlar: Su ile karışmayan sıvı yanıcılar: Petrol, benzin, yağlar, boyalar vb. Bunların özgül ağırlıkları sudan hafif olduğu için devamlı suyun üstüne çıkarlar ve yanmaları suyun üzerindedir. Bu tür yangınlarda zincirleme reaksiyonların kırılması ve yüzeyin oksitleyici ortamla ilişkinin kesilmesi ya da seyreltme önemlidir. Katran, asfalt, gres gibi yağlar. Bunların yangınlarında soğutma, boğma ve zincir reaksiyonlarının kırılması yönünde etkili söndürücüler kullanılır. Su ile karışabilen sıvı yanıcılar: Alkoller. Bunların sebep olduğu yangınlarda soğutma, boğma, konsantrasyonlarını düşürme, zincir reaksiyonları kırmak için etkili söndürücüler kullanılır. Sıvı yangınlar için en ideal söndürücü köpüktür. Fakat başlangıç ve küçük çaplı yangınlarda CO2 ve KKT kullanılabilir. 3. C Tipi Yangınlar (Gaz Yangınları) Yanıcı gaz maddeler yangınıdır. (ör; metan, propan, bütan, LPG, asetilen, havagazı, doğalgaz ve hidrojen vb.) Temel özellikleri patlamadır. Temel söndürme prensibi boğma, temel söndürme maddesi BC tipi Kuru Kimyevi Tozdur. 4. D tipi Yangınlar (Hafif Metal Yangınları ) Yanabilen hafif metaller yangınıdır. (Mesela; alüminyum, magnezyum, titanyum, zirkonyum, lityum, çinko, sodyum, potasyum ve kalsiyum vb.) Temel özellikleri korlu, alevsiz ve yüksek sıcaklıkta yanmalıdır. Temel söndürme prensibi boğmadır. A,B,C türü söndürücüler faydasızdır. Su kesinlikle kullanılmamalıdır. Özel D tipi söndürme tozları kullanılır. D tozu bulunamadığında kuru kum ile örtülerk söndürülür. D türü yanıcı maddelerin toz hali daha tehlikelidir. Yanıcı metal tozlarının hava ile uygun karışımları tutuşma sıcaklığını yakaladığında güçlü patlamalara yol açabilir. Bazı yanıcı metallerin aşırı yüksek sıcaklık oluşturmaları suyun ve diger yaygın söndürücülerin etkisini yok eder. Bazı yanıcı metaller su ile reaksiyona girerek hidrojen ve asetilen gazları üretirler. Bu ise yangının daha da artmasına ve yanıcı metallerin her biri ile ilgili yangını kontrol edebilecek özel söndürücüler vardır ve bunların işaretini taşır. Bu söndürücü maddeler yanan metali örtmeye ve yangını boğmaya yarar.

13 SÖNDÜRME TEKNİKLERİ Yangın Söndürme Prensipleri: Yangının sınıfı ne olursa olsun söndürme prensipleri ortaktır. Bu prensip yanmayı meydana getiren üç unsurdan yanıcı maddeyi, oksijen veya ısıyı ortadan kaldırmaktır. Yanıcı Maddeyi Yok Etmek Isıyı Yok Etmek Oksijeni Yok Etmek Yanıcı maddeyi ortadan kaldırmak Su ile soğutmak Örtmek Yanıcı maddeyi ısıdan ayırmak Yanıcı maddeyi dağıtmak Boğmak Ara boşluğu meydana getirmek Kuvvetli üflemek Oksijeni azaltmak

14 HIRSIZLIK MÜDEHALE PLANI Herhangi bir Hırsızlık olayı yaşanması sonrasında; 1- Kendinizin ve diğer personelin güvenliğini sağlayın. 2- Durum hakkında, Kolluk Kuvvetlerine haber verilir. 3- Hırsızlık yaptığına inanılan şüpheli kişi/kişileri izlemeye alın. 4- Şüpheli araç varsa cinsini, rengini ve plakasını tespit ediniz, 6- Kesinlikle kendiniz müdahalede bulunmayın. ELEKTRİK ÇARPMASI MÜDEHALE PLANI Elektrik çarpması durumunda aşağıda ki faaliyetleri gerçekleştiriniz; 1- Kazazedeye direk müdahale etme. Kazazedeye müdahale etmeden önce elektrik akımının kesildiğini teyit et. 2- Elektrik akımının kesilmediği durumda tahta, çubuk vb. yalıtkan malzemeler ile elektrik temasını kes. 3- En yakın sağlık kuruluşuna haber ver. 4- Kazazedenin bilincini kontrol et ve kazazedenin hayati faaliyetlerinin yerinde olup olmadığını kontrol et. 5- Acil Durum İlkyardım ekiplerine haber ver, kazazedeye ilkyardım uygulamasının yapılmasını sağla. 6- Kazazedenin bedeni üzerinde yanık olması durumunda yanık bölgeyi kuru ve temiz bir bezle ört. 7- Kazazedeyi sıcak ve rahat tut ve yerinden oynatma.

15 DEPREM ACİL EYLEMPLANI Sakin olunmalıdır. 1-Depremin başladığı ve sarsıntıların hafif olduğu dönemde, deprem öncesinde belirlenen önlemler hatırlanmalıdır. 2-Bina içinde çıkış yakındaysa, deprem anında saniye içinde bulunulan yerden açık güvenli bir alana derhal çıkılabiliyorsa, kaçılmalıdır. 3-Çıkış yakın değilse, açık güvenli bir alana derhal kaçılamıyorsa, bulunulan mekânda; kesinlikle KOŞULMAMALI... Mümkünse Acil Durum Çantası alınarak daha önceden belirlenmiş olan güvenli ve hayat üçgeni oluşturulabilecek bir yere (sağlam bir masa, sıra, dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, çekyat, içi dolu sandık, para kasası, kalorifer petekleri, döküm küvet, mutfak tüpü, fırın, çamaşır-bulaşık makinelerinin vb. YANINA) yakında bulunan yastık, kitap... vb. malzeme ile baş korunarak ya da baş iki el arasına alınarak cenin pozisyonunda UZANILMALIDIR. Bir yere de tutunmaya çalışılmalıdır. 4-Genel ve deprem güvenliği olan sağlam binalarda; bilhassa küçük hacimli odalarda iki duvarın birleştiği köşelere, kolon-kiriş altlarına, kapı eşiklerine ya da masa sıra vb. altlarına cenin pozisyonunda uzanılmalıdır. 5-Derin derin nefes alınarak sakinleşmeye çalışılmalıdır. 6-Yer sarsıntısı durana kadar SAKLANILAN YERDEN ÇIKILMAMALIDIR. 7-Sabitlenmemiş ve devrilebilecek eşyalardan uzak durulmalıdır 8-Merdivenlerden, balkonlardan, asansörlerden ve sütunsuz geniş yerlerden uzaklaşılmalıdır. 9-Güvenli bir yere saklanılamıyorsa, pencerelere sırt dönük ve yukarıda sayılan sabitlenmemiş, devrilebilecek eşyalardan uzakta sırtı onlara dönük olmak suretiyle, yere diz çömülmeli, yakında varsayastık, battaniye, elbise, kitap ve bunun gibi, dirseklerle yüz korunarak, eller boynun arkasında birleştirilmeli baş ve boyun korunmaya çalışılmalıdır. 10-Gazla ve elektrikle çalışan aletler (soba, ocak, fırın vb.) açıksa, kapatılmalıdır. Kapatılamıyorsa, bu aletlere yakın olan kişilere, kapatmaya çalışmaları, fişleri prizden çekmeleri söylenmelidir. 11-Mümkünse ana musluk kapatılmalı, ana sigorta gevşetilmelidir. 12-Uykuda iken depremin olması halinde; derhal yatağın yanına uzanılmalıdır. Yataktan kalkmak mümkün olmazsa, şiltenin altına girilmelidir. 13-Tekerlekli sandalyede oturanlar, tehlike anında tekerleklerini kilitleyip, baş ve boyunlarını varsa, yakındaki yastık, minder, kitap vb. ile yoksa elleri ile korumaya çalışmalıdır. 14-Çıplak ayakla dolaşılmamalıdır. Yerdeki cam kırıkları vb. ayakları yaralayabilir.

16 15-Mümkünse tüm çıkış kapıları ve çok katlı binalarda yangın merdivenlerinin kapısı açık tutulmalıdır. 16-Bulunulan mekânlar terk edilirken baş, bir çanta, kitap, minder, yastık vb. ile korunmalıdır. 17-Asansörler kesinlikle kullanılmamalıdır. Asansörde iken deprem olması halinde, kat çıkış düğmesine basılarak katta durdurulmalı ve asansör hemen terk edilmelidir. T E M E L İLK Y A R D I M EMIN BIR YER ARAYIN: Amaç kendimizin ve hasta veya yaralının biran önce tehlikeli bölgeden uzaklaştırılmasıdır. İlk yardıma başlayabileceğimiz güvenli bir yere taşınır. Tasıma yapılırken sakin davranılmalı, mümkünse sağlam tarafından tutularak taşınmalıdır. SORULARINIZA YANIT VERIYOR MU? Sorulan sorulara yanıt veriyorsa hastayı yan yatırın. Hava yolu, solunum, nabzı gözlemleyin, kanama var mı kontrol edin. Yanıt vermiyorsa: HAVA YOLUNU AÇIN - Ağızdaki tıkanıklığı temizleyin, açın. - Hastayı sırt üstü yatırın. - Hava yolunu açmak için alını geriye, çeneyi öne çekin. - Çeneyi destekleyin. - Profesyonel yardım çağırın. Açık Kapalı Tıkalı SOLUNUM - Hasta soluyorsa uygun pozisyonda yatırın. - Hasta solumuyorsa ağızdan ağıza iki yavaş ve tam soluk verin. Verdiğiniz soluk rahatça gidiyorsa hastanın solunumunun Dönüp dönmediğini kontrol edin. - Solunum geriye dönmediyse suni solunuma devam edin.

17 DOLASIM - Nabzı kontrol edin. Nabzı atıyorsa solunum desteğine devam edin; kendiliğinden solunum baslarsa uygun pozisyonda yatırın. - Nabız atmıyorsa yetkili bir kurstan kalp masajı eğitimi almış iseniz kalp masajı yapın. Not: Kalp masajı canlı insanlarda kesinlikle uygulanamaz. TEKNOLOJİK ACİL DURUMLAR: Teknolojik acil durumlar işletmenin faaliyetine devam etmesi için zaruri olan bir destek ünitesinin, enerjinin, haberleşme sisteminin kesintiye uğraması veya tamamen kaybedilmesi gibi durumları içerir. Teknolojik acil durumları planlarken aşağıdaki hususları göz önüne alınız. Tüm kritik faaliyetleri tespit ediniz. Bunlar arasında: 1. Elektrik enerjisi, gaz, akaryakıt su, basınçlı hava, mahalli ve işletme içi kanalizasyon sistemi, atık arıtma tesisi, 2. Güvenlik ve alarm sistemleri, asansörler, aydınlatma, yaşam destek üniteleri, 3. Isıtma, havalandırma ve soğutma sistemleri, elektrik dağıtım sistemi, 4. Üretim ekipmanları, kirlilik kontrol ekipmanları 5. Hem bilgisayar sistemi üzerinden, hem de sesli haberleşme sistemleri 6. Havayolu, demiryolu, karayolu ve denizyolu da dahil nakliye sistemleri. Ünitelerin hizmet veremeyebileceğini göz önünde bulundurunuz. Tüm kilit güvenlik ve bakım-onarım personelinin tüm bina sistemlerini iyi bildiklerinden emin olunuz.

18 TEBLİĞ İMZA SİRKÜSÜ S.N. ADI SOYADI GÖREVİ İMZASI 1 CEYHAN ÖKMEN İLÇE MEM MÜD. 2 ENVER KURTERİ ŞUBE MÜDÜRÜ 3 OLCAY SARI ŞUBE MÜDÜRÜ 4 KAZIM ÇAKIROĞLU VHKİ 5 AHMET MERCAN VHKİ 6 ERTUĞRUL MAMMACIOĞLU VHKİ 7 CAVİT ADLIM TEKNİSYEN 8 EROL MAMMACIOĞLU ŞÖFÖR 9 SELİM ARSLAN HİZMETLİ 10 VELİ AYDOĞDU VHKİ 11 MUHARREM KAŞ VHKİ 12 BÜLENT GÖKTAŞ VHKİ 13 UMUT KILIÇ ŞEF 14 SEDAT ÇELİK MEMUR 15 MURAT GÜRTEKİN HİZMETLİ

AMAÇ: KAPSAM: ACİL DURUM TANIMLARI VE ETKİLERİ:

AMAÇ: KAPSAM: ACİL DURUM TANIMLARI VE ETKİLERİ: AMAÇ: Yapılan tüm faaliyetler sırasında oluşabilecek her türlü olağanüstü durumlarda personelin yaralanıp zarar görmesini, çevrenin olumsuz yönde etkilenmesini önlemek, acil durum yönetiminin hızlı ve

Detaylı

A C İ L E Y L E M P L A N I

A C İ L E Y L E M P L A N I AMAÇ: Yapılan tüm faaliyetler sırasında oluşabilecek her türlü olağanüstü durumlarda personelin yaralanıp zarar görmesini, çevrenin olumsuz yönde etkilenmesini önlemek, acil durum yönetiminin hızlı ve

Detaylı

ACİL DURUM (TAHLİYE)

ACİL DURUM (TAHLİYE) ACİL DURUM (TAHLİYE) a) Acil durum: İşyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, mücadele,

Detaylı

ACİL TOPLANMA BÖLGESİ: Personel Giriş Kapısı önündeki alan. ACİL DURUMLARDA KULLANILACAK MALZEME VE EKİPMAN BİLGİLERİ:

ACİL TOPLANMA BÖLGESİ: Personel Giriş Kapısı önündeki alan. ACİL DURUMLARDA KULLANILACAK MALZEME VE EKİPMAN BİLGİLERİ: ACİL EYLEM PLANI AMAÇ:Yapılan tüm faaliyetler sırasında oluşabilecek her türlü olağanüstü durumlarda personelin yaralanıp zarar görmesini, çevrenin olumsuz yönde etkilenmesini önlemek, acil durum yönetiminin

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANSI (İÖ)

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANSI (İÖ) T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANSI (İÖ) CEREN ŞAHİN 145148006 İŞSAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE GÜNCEL UYGULAMALAR YANGIN ÇEŞİTLERİ VE KULLANILMASI GEREKEN

Detaylı

FİRMA LOGOSU ACİL DURUM EYLEM PLANI

FİRMA LOGOSU ACİL DURUM EYLEM PLANI FİRMA LOGOSU ACİL DURUM EYLEM PLANI OCAK / 2016 İşyerinin Ünvanı İşyerinin Adresi İşverenin Adı- Soyadı Hazırlayanların adı, soyadı ve unvanı Hazırlandığı tarih ve geçerlilik tarihi Yangın Sel Belirlenen

Detaylı

İstanbul Sağlık Müdürlüğü. Güvenlik ve Sağlık İşaretlerinin Kullanımı

İstanbul Sağlık Müdürlüğü. Güvenlik ve Sağlık İşaretlerinin Kullanımı İstanbul Sağlık Müdürlüğü Güvenlik ve Sağlık İşaretlerinin Kullanımı İkaz ve Uyarı İşaretleri Parlayıcı madde veya yüksek ısı Toksik (Zehirli) madde IŞIKLI İŞARET : Saydam veya yarı saydam malzemeden

Detaylı

ACİL DURUM EYLEM PLANI KONUT PROJESİ

ACİL DURUM EYLEM PLANI KONUT PROJESİ SAYFA NO 1/5 1. AMAÇ Şantiyede oluşabilecek her türlü olağanüstü durumlarda personelin yaralanıp zarar görmesini, çalışmanın kısmen veya tamamen durmasını, çevrenin olumsuz yönde etkilenmesini önlemek

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI AMAÇ Yapılan tüm faaliyetler sırasında oluşabilecek her türlü olağanüstü durumlarda personelin yaralanıp zarar görmesini, çevrenin olumsuz yönde etkilenmesini önlemek, acil durum yönetiminin hızlı ve doğru

Detaylı

HATAY SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HATAY SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

HATAY SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HATAY SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM EYLEM PLANI 1.AMAÇ İl Sağlık Müdürlüğünde oluşabilecek her türlü olağanüstü durumlarda personelin yaralanıp zarar görmesini, hizmetin kısmen veya tamamen durmasını, çevrenin olumsuz yönde etkilenmesini

Detaylı

ODUNPAZARI /ESKİŞEHİR

ODUNPAZARI /ESKİŞEHİR ACİL DURUM PLANI İşyerinin Ünvanı : İşyerinin Adresi : İşverenin Adı : İşveren vekili : Hazırlayanın Adı Soyadı : Hazırlayanın Ünvanı : Hazırlandığı Tarih : Geçerlilik Tarihi : ODUNPAZARI /ESKİŞEHİR 6331

Detaylı

ACİL DURUM EYLEM PLANLARI

ACİL DURUM EYLEM PLANLARI İŞ KAZASI MÜDAHALE PLANI SESLİ OLARAK ETRAFTAN YARDIM İSTE YETKİLİYE VE İSG YETKİLİSİNE BİLGİ VER Yetkili:... Tel:... İŞ KAZASI YARALANMA VARMI? MALZEME HASARI VAR MI? HASAR ETKİLERİNİN GİDERİLMESİ YETKİLİYE

Detaylı

ÇANAKKALE İL AMBULANS SERVİSİ ACİL DURUM VE AFET PLANI

ÇANAKKALE İL AMBULANS SERVİSİ ACİL DURUM VE AFET PLANI VE AFET PLANI Dok. Kodu: YÖN.PL.04 Yay. Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Rev. No: 00 Sayfa No: 1/6 1. AMAÇ Çanakkale İl Ambulans Servisi KKM, bağlı tüm ASH İstasyonları, çevre ve insan sağlığını etkileyebilecek

Detaylı

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 YANMA NEDİR? Maddenin ısı ( sıcaklık ) ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bir yangının başlayabilmesi için gerekenler : 1- OKSİJEN ( HAVA ) 2- SICAKLIK

Detaylı

YANGINLARA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER:

YANGINLARA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER: YANGIN TALİMATI YANGINLARA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER: 1.Elektrik tesisatına ek yük getiren yangın riski yüksek cihazları kullanmayınız. 2.Elektrik tesisatında gerekli ilave veya onarımı mutlaka Teknik elemanlara

Detaylı

Teknik Destek Ekibi, İlkyardım Ekibi, Yangın Söndürme Ekibi, Koruma Ekibi

Teknik Destek Ekibi, İlkyardım Ekibi, Yangın Söndürme Ekibi, Koruma Ekibi Sayfa No: 1 / 6 1. AMAÇ Başhekimliğimiz ve bağlı istasyonlarımızın hizmet verdiği her türlü yapı, binanın kullanımı aşamalarında, herhangi bir şekilde çıkan yangının, can ve mal kaybını en aza indirerek

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ACİL DURUM PLANI Doküman No: MF-ADP-02 Yayın Tarihi: 14.10.2016 Rev.No: 01 Rev.Tarihi: 09.11.2016 EKİM 2016 AMAÇ: Yapılan tüm faaliyetler sırasında oluşabilecek her

Detaylı

SABOTAJ ACİL DURUM EYLEM PLANI İŞLETME ADI: ONDUKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SSK SİCİL NO:

SABOTAJ ACİL DURUM EYLEM PLANI İŞLETME ADI: ONDUKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SSK SİCİL NO: İŞLETME ADI: ONDUKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SSK SİCİL NO: 1 862305 1 0 412900 200610 55 11 ADRES: OMU Diş Hekimliği Fakültesi Kurupelit Kampüsü ATAKUM/SAMSUN TEHLİKE SINIFI: TEHLİKELİ

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI AMAÇ Yapılan tüm faaliyetler sırasında oluģabilecek her türlü olağanüstü durumlarda personelin yaralanıp zarar görmesini, çevrenin olumsuz yönde etkilenmesini önlemek, acil durum yönetiminin hızlı ve doğru

Detaylı

SEL, SU BASKINI ACİL DURUM EYLEM PLANI İŞLETME ADI: ONDUKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SSK SİCİL NO:

SEL, SU BASKINI ACİL DURUM EYLEM PLANI İŞLETME ADI: ONDUKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SSK SİCİL NO: İŞLETME ADI: ONDUKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SSK SİCİL NO: 1 862305 1 0 412900 200610 55 11 ADRES: OMU Diş Hekimliği Fakültesi Kurupelit Kampüsü ATAKUM/SAMSUN TEHLİKE SINIFI: TEHLİKELİ

Detaylı

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ: Hastanemizde yangın çıkmadan önce alınacak tedbir ve eğitimler ile yangın anında yapılacak işlemler ve yangın sonrası yapılması gerekenleri belirlemek, yangının erken tespit edilmesini, durdurulmasını,

Detaylı

SONDAJLA MADEN ÇIKARILAN İŞLERİN YAPILDIĞI İŞYERLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ ÖZEL HÜKÜMLER

SONDAJLA MADEN ÇIKARILAN İŞLERİN YAPILDIĞI İŞYERLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ ÖZEL HÜKÜMLER SONDAJLA MADEN ÇIKARILAN İŞLERİN YAPILDIĞI İŞYERLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ ÖZEL HÜKÜMLER Denizler ve Karalarda Yapılacak Çalışmalar İçin Ortak Hükümler 1. Acil durumlarda uzaktan kumanda 1.1. Sağlık ve

Detaylı

ISI OKSİJEN (O 2) YANICI MADDE ZİNCİRLEME KİMYASAL REAKSİYON

ISI OKSİJEN (O 2) YANICI MADDE ZİNCİRLEME KİMYASAL REAKSİYON YANICI MADDE ISI ZİNCİRLEME KİMYASAL REAKSİYON OKSİJEN (O 2) Yangın Sınıfları 1. A SINIFI YANGINLAR (KATI MADDE YANGINLARI) 2. B SINIFI YANGINLAR (SIVI MADDE YANGINLARI) 3. C SINIFI YANGINLAR (GAZ YANGINLARI)

Detaylı

İLKYARDIM. www.hiasd.org

İLKYARDIM. www.hiasd.org İLKYARDIM www.hiasd.org Misyon & Vizyon Plan İlkyardım tanımı İlkyardım malzemeleri Haberleşme Kırık-çıkık Kanama Yanık Sara Hayvan dostlarımız Zehirlenme Duman zehirlenmesi Elektrik çarpması Kalp krizi

Detaylı

YANMA. Yanıcı maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bu üç unsur bir arada olmadığında, yanma olayı meydana gelmez.

YANMA. Yanıcı maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bu üç unsur bir arada olmadığında, yanma olayı meydana gelmez. YANMA maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bu üç unsur bir arada olmadığında, yanma olayı meydana gelmez. YANMA YOK YANMA YOK YANMA YOK YANMA VAR Yanmanın Çeşitleri:

Detaylı

ACİL DURUM ÖNLEMLERİ

ACİL DURUM ÖNLEMLERİ ACİL DURUM ÖNLEMLERİ ACİL DURUM Acil durum; önceden tahmin edilemeyen, ani olarak oluşan ve hızlı bir şekilde müdahaleyi gerektiren olaylar bütünüdür. Yönetim literatüründe acil durum, beklenmeyen ve önceden

Detaylı

ACİL DURUM PLANI SAĞLIK BAKANLIĞI ACİL YARDIM HATTI: 112

ACİL DURUM PLANI SAĞLIK BAKANLIĞI ACİL YARDIM HATTI: 112 YANGIN İLK YARDIM-ACİL TIBBİ YARDIM ACİL DURUM PLANI İlkyardım/Acil tıbbi yardım ihtiyacı olanı / gören kişi vekili Paniğe kapılmaz,durumu işverene/çalışanlara haber verir. İşyeri dışındaki ilk yardım

Detaylı

Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde hem de iş güvenliği mevzuatlarında Acil durum hazırlığı ve bu durumda yapılması gerekenler tanımlanmıştır.

Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde hem de iş güvenliği mevzuatlarında Acil durum hazırlığı ve bu durumda yapılması gerekenler tanımlanmıştır. ACİL DURUM Afet olarak değerlendirilen olaylar ve dikkatsizlik, tedbirsizlik, ihmal, kasıt ve çeşitli amaçlarla meydana getirilen olayların tümünün yol açtığı hallerdir. Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde

Detaylı

KIRMIZI KOD (YANGIN) UYGULAMA PROSEDÜRÜ

KIRMIZI KOD (YANGIN) UYGULAMA PROSEDÜRÜ SAYFA 1 / 5 1. AMAÇ: Kırmızı Kod Prosedürü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi binalarında yangının önlenmesi, bir yangın tehlikesi halinde, yangına en hızlı şekilde

Detaylı

Deprem anında neler yapmalıyız?

Deprem anında neler yapmalıyız? On5yirmi5.com Deprem anında neler yapmalıyız? Evde, arabada, iş yerinde, sinemada, metro ve otobüslerde depreme yakalandığımızda neler yapmalıyız? İşte yanıtı... Yayın Tarihi : 26 Şubat 2014 Çarşamba (oluşturma

Detaylı

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ACİL EYLEM PROSEDÜRÜ REVİZYON REVİZYON NO AÇIKLAMA TARİH 0 YENİ YAYIN 27.12.2013 FİRMA GENEL BİLGİ Konum: Bölge: Üretim kapasitesi: Personel: Erkek Kadın Toplam ACİL DURUM EYLEM

Detaylı

HATAY SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM VE TAHLİYE PLANI

HATAY SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM VE TAHLİYE PLANI ACİL DURUM VE TAHLİYE PLANI 1.YANGIN İHBARI VE ALARM VERİLMESİ Müdürlük binası içinde 1. kat, 2, kat ve havuzlu bahçe bölümlerinde yangın ihbar alarm düzeneği zemin kat kazan dairesi ile mutfakta gaz kaçak

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

MUTFAK ACİL DURUM PLANI

MUTFAK ACİL DURUM PLANI MUTFAK PI NO KULI TOP 1 KRİTİK KONTROL NOKTALARINDAKİ (KKN) VE ÜRETİMDEKİ CİHAZLARIN BOZULMASI Üretilen gıdaların istenilen gıda güvenliği şartlarını sağlayamaması Problem tespit edildiği anda üretim durdurulur.

Detaylı

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ 1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ Ne zaman değil 2 Nerede değil 3 Her zaman ve her yerde Herkes için ilkyardım 4 İLKYARDIM HAYAT KURTARIR TÜM KAZALARDA ÖLÜMLERİN YÜZDE 10 U İLK BEŞ DAKİKADA, YÜZDE 50 Sİ İLK

Detaylı

28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ

28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ 28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ Hazırlayanlar: Hüseyin KILIÇ MURAT NAZIM 28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ KUTLAMA PROĞRAMI Sayın okul müdürüm, değerli öğretmenlerim, sevgili arkadaşlar, Bugün burada 28 Şubat Sivil

Detaylı

ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KLAVUZU

ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KLAVUZU ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KLAVUZU 35/2008 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamında, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu nda (ODTÜ KKK) İSG uygulamaları yürütülmektedir. Yasa kapsamında,

Detaylı

ACİL DURUM YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

ACİL DURUM YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Hastane Müdürü Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.AMAÇ Bu Prosedürünün amacı; Özel Çevre Hastanesi birimlerini etkileyecek acil durumları tespit etmek, acil

Detaylı

ACİL DURUM EKİPLERİ MESLEK YÜKSEKOKUL SEKRETERLİĞİ 2017

ACİL DURUM EKİPLERİ MESLEK YÜKSEKOKUL SEKRETERLİĞİ 2017 ACİL DURUM EKİPLERİ MESLEK YÜKSEKOKUL SEKRETERLİĞİ 2017 ACİL DURUM PROSEDÜRÜ Yangın, deprem, sel, terör gibi istenmeyen ve beklenmeyen durumlarda; öğrenciler ve çalışanlar için en uygun hareket planlarını,

Detaylı

GÜVENLİK VERİ ÇİZELGESİ

GÜVENLİK VERİ ÇİZELGESİ Basım tarihi: 07.05.2012 Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Kimyasal maddenin/karışım ve şirketin/üstlenenin kimlikleri Ürün adı Madde veya karışımın ilgili tespit edilen kullanımları ve tavsiye edilmeyen kullanımları

Detaylı

ÇANAKKALE ĠL AMBULANS SERVĠSĠ ACĠL DURUM VE AFET PLANI

ÇANAKKALE ĠL AMBULANS SERVĠSĠ ACĠL DURUM VE AFET PLANI DEPREM VE AFET PLANI Dok. Kodu: YÖN.PL.04 Yay. Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Rev. No: 00 Sayfa No: 1/6 1. AMAÇ Çanakkale İl Ambulans Servisi KKM, bağlı tüm ASH İstasyonları, çevre ve insan sağlığını etkileyebilecek

Detaylı

ACİL DURUM PLANI ACİL DURUM PLANI

ACİL DURUM PLANI ACİL DURUM PLANI ACİL DURUM PLANI 6331 Sayılı Kanun: Madde:11-12 Acil durum planları, yangınla mücadele ve ilk yardım Acil durum: İşyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal

Detaylı

HUN ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM PLANLARI. Bu talimat, acil durumlarda Hun Ortaokulu Müdürlüğü unvanlı işyerinde uygulanır.

HUN ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM PLANLARI. Bu talimat, acil durumlarda Hun Ortaokulu Müdürlüğü unvanlı işyerinde uygulanır. HUN ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM PLANLARI Doküman No Revizyon No Revizyon Tarihi Yayın Tarihi Sayfa No 1. AMAÇ Bu talimat; Kuşcağız Mahallesi Gazeller Caddesi No: 68 Keçiören/Ankara adresinde kurulu

Detaylı

TESİS GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

TESİS GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ 1/5 1.AMAÇ: : Hastalar, hasta yakınları, ziyaretçiler ve çalışanlar için güvenli ve işlevsel sağlık tesisinin oluşturulması, tehlike ve risklerin azaltılıp kontrol altına alınması, kazaların ve yaralanmaların

Detaylı

YANGINDA PERSONELİN YAPMASI GEREKENLER. Şengül ÖZDEMİR Diaverum Buca Diyaliz Merkezi İzmir 2015

YANGINDA PERSONELİN YAPMASI GEREKENLER. Şengül ÖZDEMİR Diaverum Buca Diyaliz Merkezi İzmir 2015 YANGINDA PERSONELİN YAPMASI GEREKENLER Şengül ÖZDEMİR Diaverum Buca Diyaliz Merkezi İzmir 2015 YANGIN YANGINDA İŞYERİ GÜVENLİĞİ PERSONEL GÜVENLİĞİ HASTA GÜVENLİĞİ EVRAK GÜVENLİĞİ MALZEME GÜVENLİĞİ 2 YANGIN

Detaylı

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık personeli gelinceye kadar Durumun kötüleşmesini önlemek

Detaylı

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ DEPREM TALİMATI REVİZYON REVİZYON NO AÇIKLAMA TARİH 0 YENİ YAYIN 08.07.2013 DEPREM TALİMATI Depremden Önce Depremi önleyemezsiniz! Fakat; Yaralanmayı önlemeye, Hasarı minimuma

Detaylı

YANGIN DOLAPLARI, YANGIN TÜPLERİ VE MALZEMESİ KONTROL FORMU

YANGIN DOLAPLARI, YANGIN TÜPLERİ VE MALZEMESİ KONTROL FORMU İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ FORMU- 07/2 KURUM BİRİM YANGIN DOLAPLARI, YANGIN TÜPLERİ VE MALZEMESİ FORMU FAALİYET ALANI TEHLİKE SINIFI BİLGİLERİ Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve idari

Detaylı

T.C. BATMAN ÜNİVERSİTESİ Sivil Savunma Uzmanlığı TAHLİYE PLANI

T.C. BATMAN ÜNİVERSİTESİ Sivil Savunma Uzmanlığı TAHLİYE PLANI T.C. BATMAN ÜNİVERSİTESİ Sivil Savunma Uzmanlığı TAHLİYE PLANI 2016 T.C. BATMAN ÜNİVERSİTESİ BİNA TAHLİYE PLANI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu planın amacı, Batman

Detaylı

YANGINA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

YANGINA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER YANGINA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER Kurum, kuruluş ve iş yerlerinde yangını önleyici tedbirler iki kısımda ele alınır; Yapısal bakımdan yangından korunma: Yapılarda yanmaz veya yanması güç yapı malzemeleri

Detaylı

ÖZEL YILDIZ İLKOKULU DEPREM TAHLİYE PLANI

ÖZEL YILDIZ İLKOKULU DEPREM TAHLİYE PLANI ÖZEL YILDIZ İLKOKULU DEPREM TAHLİYE PLANI ANASINIFI KATI 1. KAT TAHLİYE PLANI ANASINIFI Lavabo+WC Anasınıfı Derslik Anasınıfı Oyun Odası Üst Kata Çıkış İlkokul Öğretmenler Odası Lavabo -WC Alt Kata İniş

Detaylı

Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş

Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü CBS & UA ile Afet Yönetimi Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş Amaçlar (1) Kriz yönetimi kavramının tartışılması Tehlike, acil durum ve

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU Levha No Levha Temsili Resim Levha Boyutları (cm) Yükseklik x En UL-001 Makine, Alet ve Malzemelerinizi Özenli Kullanınız UL-002 Dikkat Tüpleri Bağlı Tut

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK İçerik Patlayıcı Ortamlar ATEX Nedir? İlgili Mevzuat Temel Kavramlar Patlamadan Korunma Dokümanı 2 3 ATEX Nedir? ATEX Atmosphères

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ KODU: YÖN.PR.09 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ:

Detaylı

AFET VE OLAĞAN DIġI DURUMLARDA OLAY YERĠ GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMĠ

AFET VE OLAĞAN DIġI DURUMLARDA OLAY YERĠ GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMĠ AFET VE OLAĞAN DIġI DURUMLARDA OLAY YERĠ GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMĠ Afetler oluş zamanı belirli olmayan durumlar oldugundan sürekli hazır olunmayı gerektirmektedir. Afet anlarında ve sonrasında hızlı müdahale insan

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Yangının Sınıfları A Sınıfı (Odun, kağıt, tekstil ve benzeri maddeler.) B Sınıfı (Yanabilir sıvılar ve sıvılaşabilir katı maddeler)

Detaylı

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI AMBARLARINDA YANGINA KARŞI KORUMA A. Teknik tedbirler B. Organize edilebilecek tedbirler C. Yangında alınacak tedbirler D. Yangın sonunda alınacak tedbirler Dr. Selami

Detaylı

PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI - (İşyerinin Unvanı Yazılacaktır) -

PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI - (İşyerinin Unvanı Yazılacaktır) - GENEL BİLGİLER TABLO İşyeri Unvanı : İşyerinin Adresi : İşveren : İşveren Vekili (Adı, Soyadı, Unvanı) : Faaliyetin Yapıldığı Yerin Adresi* : Tehlike Sınıfı : SGK Sicil No. : Ticaret Sicil No : Vergi No.

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I Sağlık Bülteni ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Kasım 2013 İLK YARDIM BÖLÜM I Hayatımız boyunca çeşitli nedenlerle yaralanmalar veya hastalıklarla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Yaşamımızın çeşitli

Detaylı

T.C. NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇERKEZKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL SAVUNMA ve İTFAİYECİLİK PROGRAMI 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ

T.C. NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇERKEZKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL SAVUNMA ve İTFAİYECİLİK PROGRAMI 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ T.C. NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇERKEZKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL SAVUNMA ve İTFAİYECİLİK PROGRAMI 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ TEKİRDAĞ 2013 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ 1. EĞİTİMİN HEDEF KİTLESİ:

Detaylı

APARTMANLAR KONTROL FORMU

APARTMANLAR KONTROL FORMU SORU E H ÖNERİ 1. Apartmanın sokak numarası gece ve gündüz görülebilecek durumda mı? 2. Apartman dairelerinin numaraları var mı? 3. Apartmana giren kişiler için geçiş kontrolü var mı? 4. Apartman, site

Detaylı

İKAZ VE ALARM Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce yurt çapında kurulmuş bulunan İkaz ve Alarm Sistemlerinin amacı, düşman saldırısını önceden haber

İKAZ VE ALARM Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce yurt çapında kurulmuş bulunan İkaz ve Alarm Sistemlerinin amacı, düşman saldırısını önceden haber İKAZ VE ALARM İKAZ VE ALARM Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce yurt çapında kurulmuş bulunan İkaz ve Alarm Sistemlerinin amacı, düşman saldırısını önceden haber almak ve tehlikeye karşı halkı uyararak bir

Detaylı

DEPREM -YANGIN ACİL DURUM TATBİKAT VE TAHLİYE SENARYOSU 2016

DEPREM -YANGIN ACİL DURUM TATBİKAT VE TAHLİYE SENARYOSU 2016 DEPREM -YANGIN ACİL DURUM TATBİKAT VE TAHLİYE SENARYOSU 2016 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ 1 Alarm verilir. 2 Deprem sırasında tüm öğrenciler ve öğretmen sıra ve masaların yanında ÇÖK,KAPAN,TUTUN pozisyonu

Detaylı

T.C İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SİVİL SAVUNMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SİVİL SAVUNMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SİVİL SAVUNMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Şehrinizin anî bir düşman taarruzuna uğraması halinde; tehlikeye karşı önceden hazırlıklı olmanız ve bazı önemli tedbirleri almanız gerekmektedir. Her

Detaylı

ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ HİZMETLERİMİZ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI HİZMETLERİ: MEGA çözümler için TEK ortağınız. Tehlike sınıfınızı biliyor musunuz?

ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ HİZMETLERİMİZ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI HİZMETLERİ: MEGA çözümler için TEK ortağınız. Tehlike sınıfınızı biliyor musunuz? ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ HİZMETLERİMİZ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) olarak siz değerli danışanlarımızın İş güvenliği Uzmanı,

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİM SEMİNERLERİ TEMEL YANGIN EĞİTİMİ. Eğitimci www.uzmanrehberi.org İş Güvenliği Uzmanı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİM SEMİNERLERİ TEMEL YANGIN EĞİTİMİ. Eğitimci www.uzmanrehberi.org İş Güvenliği Uzmanı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİM SEMİNERLERİ TEMEL YANGIN EĞİTİMİ Eğitimci www.uzmanrehberi.org İş Güvenliği Uzmanı 1 YANMA NEDİR? YANMA BİR KİMYASAL OLAY OLUP, YANICI MADDELERİN BELİRLİ BİR ISI SEVİYESİNDE

Detaylı

SSG TAG EĞİTMEN KİTABI Bölüm II - 1

SSG TAG EĞİTMEN KİTABI Bölüm II - 1 Alıştırma! 2.1 Bina Hasar Sınıflandırması Bina Triajı Uygulamaları Yapı Türleri Nelerdir? Hasar Türlerini Tanımlayın? Hasar Kısmi mi, yoksa Genel mi? Hasar Sınıflandırması Nedir? 1 1. Ne Tür Bir Hasardır?

Detaylı

7. İGY Zirve Ankara 2014. Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü

7. İGY Zirve Ankara 2014. Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü 7. İGY Zirve Ankara 2014 Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü Yüksekte Çalışmanın Temel Prensipleri Yüksekte Çalışma Kontrol Hiyerarşisi

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 57-55-6 Kullanım alanları : Polyester üretiminde, kozmetik sanayisinde,

Detaylı

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ HOŞGELDİNİZ İŞ KAZALARI Önlenebilir nedenlere bağlı olarak

Detaylı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı 1 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER. 2 TABLOLAR LİSTESİ. 3 ŞEKİLLER LİSTESİ 4 1.İHBARLAR... 7 1.1. Tanımlar... 7 1.2. İhbar dağılımları... 7 2. MÜDAHALE İSTATİSTİKLERİ...

Detaylı

AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU

AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU İşveren Büro Adresi Yapılan İş Çalışan Sayısı Toplam: Hukuki Danışmanlık, Dava ve İcra İşlemleri Takibi Erkek Kadın Çocuk Stajyer Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI Doğal gaz yakıtlı kazanlarda her bölgenin ana yetkili doğal gaz dağıtım müdürlüklerinin talimatları alınmalı ve kazancıya eğitimi verilmelidir. Kazan

Detaylı

ACİL DURUM MÜDAHALE EKİBİ (ADME) V. İSG KONGRESİ

ACİL DURUM MÜDAHALE EKİBİ (ADME) V. İSG KONGRESİ ACİL DURUM MÜDAHALE EKİBİ (ADME) V. İSG KONGRESİ 1 SUNUM İÇERİĞİ Neden Acil Durum Müdahale Ekibi ne (ADME) ihtiyaç var? ADME nin görev ve sorumlulukları ADME elemanlarının seçilme aşamasında aranacak kriterler

Detaylı

HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU

HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU İli/İlçesi: Birim Adı:.. Tarih :././... Birim Kodu:. Adresi : Telefon / Faks :... / Laboratuvar Tipi: L1 (.) L2 ( ) HSL Sorumlusu: Personel Durumu

Detaylı

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇERKEZKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL SAVUNMA ve İTFAİYECİLİK PROGRAMI 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇERKEZKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL SAVUNMA ve İTFAİYECİLİK PROGRAMI 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇERKEZKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL SAVUNMA ve İTFAİYECİLİK PROGRAMI 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ 1. EĞİTİMİN HEDEF KİTLESİ: Kamu Kurum ve Kuruluşları

Detaylı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan Patlamadan Korunma Dokümanı hiçbir şekilde ticari amaçla kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan Patlamadan Korunma Dokümanı hiçbir şekilde ticari amaçla kullanılamaz. Her hakkı saklıdır. İşyerlerinde oluşabilecek patlayıcı ortamların tehlikelerinden çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak için alınması gerekli önlemleri belirlemek amacıyla hazırlanan ve 6//00 tarih ve 58 sayılı Resmi

Detaylı

HOTEL VE MOTELLERDE YANGIN ÖNLEMLERİ

HOTEL VE MOTELLERDE YANGIN ÖNLEMLERİ 1 / 6 HOTEL VE MOTELLERDE YANGIN ÖNLEMLERİ Otellerde yangın güvenliği, insan sayısının fazlalığı, özellikle uyku sırasında meydana gelen yangınlarda binanın kısa süre içinde boşaltılmasının güçlüğü nedeniyle

Detaylı

T.C. BANAZ KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü. Sayı : 56748813/10.07/9876869 05.10.2015 Konu: Eğitim Öğretim Faaliyetleri ve Güvenlik Tedbirleri

T.C. BANAZ KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü. Sayı : 56748813/10.07/9876869 05.10.2015 Konu: Eğitim Öğretim Faaliyetleri ve Güvenlik Tedbirleri T.C. BANAZ KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Sayı : 56748813/10.07/9876869 05.10.2015 Konu: Eğitim Öğretim Faaliyetleri ve Güvenlik Tedbirleri...MÜDÜRLÜĞÜNE BANAZ İlgi : Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğünün

Detaylı

İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi. Acil Durum Planları

İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi. Acil Durum Planları İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi Acil Durum Planları Konu No: 29 İsmail SARIKAYA Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Eğitmenimizin Ricası Cep telefonlarının kapalı tutulması Aklınıza takılan konuların

Detaylı

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ TYG_P02 28.10.2011 13.08.2014 2 10 REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 05.09.2012 Hastane Hizmetleri Başkanı ifadesi yerine 01 İdari ve Mali İşler Direktörü ifadesi yazıldı. Yangın Tüpü

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMESİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMESİ Çalışan Ad Soyadı: Firma: imza : Çalıştığı Bölüm: Tarih: Alınan Not: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMESİ 1) İşçilerin iş kazalarına uğramalarını önlemek amacıyla güvenli çalışma ortamını

Detaylı

ESPİYE BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

ESPİYE BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ESPİYE BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM MADDE 1- (1) Bu yönetmeliğin amacı; Espiye Belediyesi İtfaiye teşkilatının kuruluş,

Detaylı

İKAZ VE ALARM Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce yurt çapında kurulmuş bulunan İkaz ve Alarm Sistemlerinin amacı, düşman saldırısını önceden haber

İKAZ VE ALARM Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce yurt çapında kurulmuş bulunan İkaz ve Alarm Sistemlerinin amacı, düşman saldırısını önceden haber İKAZ VE ALARM Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce yurt çapında kurulmuş bulunan İkaz ve Alarm Sistemlerinin amacı, düşman saldırısını önceden haber almak ve tehlikeye karşı halkı uyararak bir takım önlemlerin

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. ÜRÜN VE TEDARİKÇİ TANIMLAMA Ürün Adı Üretici : İzocam Ekspande Polistren (EPS) : İzocam Ticaret ve Sanayi A.Ş. 41455 Gebze - Kocaeli TÜRKİYE Telefon Numarası : + 90 262

Detaylı

TÜRKİYE EŞLEŞTİRME. Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 Taşıma sırasında evraklar. Yazılı talimatlar.

TÜRKİYE EŞLEŞTİRME. Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 Taşıma sırasında evraklar. Yazılı talimatlar. TÜRKİYE EŞLEŞTİRME Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 Taşıma sırasında evraklar Yazılı talimatlar SÜRÜCÜ İÇİN YAZILI TALİMATLAR SÜRÜCÜ TARAFINDAN ANŞILACAK BİR DİLDE TAŞIMACILIĞIN

Detaylı

ÖZEL NESLİN DEĞİŞEN SESİ ANAOKULU 2015-2016 ACİL DURUM EYLEM PLANI

ÖZEL NESLİN DEĞİŞEN SESİ ANAOKULU 2015-2016 ACİL DURUM EYLEM PLANI ÖZEL NESLİN DEĞİŞEN SESİ ANAOKULU 2015-2016 ACİL DURUM EYLEM PLANI 1) AMAÇ : İnsanların önemli bir bölümünü etkileyebilecek nitelikte ve bireysel müdahalenin yanı sıra toplu müdahaleyi de gerektiren deprem

Detaylı

İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ

İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ 1 İLK YARDIMIN TANIMI Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar; hayatın kurtarılması, durumun

Detaylı

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ Sinan Akduman İSG UZMANI

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ Sinan Akduman İSG UZMANI ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ İSG UZMANI 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri Programı Programın İçeriği Tanışma ve Program Hakkında Bilgilendirme Okullarımızdaki

Detaylı

T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı

T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Sayı : 85077348-54197341/420866611/ 952-2/ 07/01/2015 Konu : Koruyucu Güvenlik Talimatı İlgi: a) Başbakanlığın 18 Temmuz 1997

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİRSİTESİ İKTİSADİ İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ KURUM BİRİM DERSLİK, SALON, AMFİ, SEMİNER EĞİTİM SALONLAR İÇİN LİSTESİ FAALİYET ALANI TEHLİKE SINIFI BİLGİLERİ AÇIKLAMA Karadeniz Teknik Üniversitesi

Detaylı

AİLELER İÇİN AFETE HAZIRLIK PLANI

AİLELER İÇİN AFETE HAZIRLIK PLANI AİLELER İÇİN AFETE HAZIRLIK PLANI AİLEMİZİN HAZIRLIK PLANI 1. SU ve YİYECEK Önceliğiniz su olmalıdır. Çünkü bir insan susuz yalnız birkaç gün yaşayabilir. Diğer su kaynaklarınızı belirleyin. Gerektiğinde

Detaylı

İKAZ VE ALARM İŞARETLERİ

İKAZ VE ALARM İŞARETLERİ İKAZ VE ALARM İŞARETLERİ Sivil Savunma Genel Müdürlüğü tarafından; hava saldırısı ihtimali olduğunda, hava saldırısı başladığında ve saldırının durduğunda halkın alacağı tedbirleri/önlemleri uygulamak

Detaylı

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU Risk Değerlendirme No: Tarih: İşveren: İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? (Kısaca açıklayınız) İşçi sayısı: Erkek Kadın Çocuk Çırak Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP:

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? 1 İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tanımı. 2 İş Sağlığı ve Güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi.

Detaylı

KURUBUZ. Bileşimi / Safsızlıklar : Ürün sınıflandırmasını etkiliyecek herhangi bir madde veya safsızlık içermemektedir

KURUBUZ. Bileşimi / Safsızlıklar : Ürün sınıflandırmasını etkiliyecek herhangi bir madde veya safsızlık içermemektedir KURUBUZ 1- KISA TANITIM Ürün Adı : Kurubuz ( Karbondioksit, katı ) Kimyasal Formülü : CO 2 Kullanım alanları : Gıda maddelerinin korunması, soğutulması ve dondurulması amacıyla kullanılır. Ayrıca özel

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİMİZ

İŞ GÜVENLİĞİ DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİMİZ İŞ GÜVENLİĞİ DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİMİZ İŞ GÜVENLİĞİ MEVZUATI DANIŞMANLIĞI İŞYERİ TEHLİKE SINIFININ TESPİTİ RİSK ANALİZİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ ACİL DURUM PLANI RİSK ANALİZİ - Tesisin tüm çalışma

Detaylı