# א ذ و ه و و ه א ن ه, -. / א! " א א $ % ت א' ) و א % رو ه 5 و א 0 ن %! + % و ي د א3. /, 4 - " و :.. א % ) ر و ه 6 $ א ن %!

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "# א ذ و ه و و ه א ن ه, -. / א! " א א $ % ت א' ) و א % رو ه 5 و א 0 ن %! + % و ي د א3. /, 4 - " و :.. א % ) ر و ه 6 $ א ن %!"

Transkript

1

2 # א ذ و ه و و ن א ه ه א א א א ت و א ور و ه א ن و א د ي و : א... و ن א ه و ر כ

3 REF RİSÂLESİ (Namazda Rükûa Giderken ve Rükûdan Doğrulurken Elleri Kaldırma Sünnetinin Beyânı) MUKADDİME: Rahmân ve Rahîm olan Allâh ın ismiyle Hamd, -âlemlerin Rabbi olan- Allâh a mahsustur. O na hamd eder, O ndan yardım ve mağfiret dileriz. Nefislerimizin şerrinden ve amellerimizin kötülüğünden O na sığınırız. O nun hidâyete erdirdiğini hiç kimse saptıramaz, saptırdığını ise hiç kimse hidâyete erdiremez. Şehâdet ederim ki, Allâh tan başka ibâdete lâyık hiçbir ilâh yoktur. Ve yine şehâdet ederim ki, Muhammed sallallâhu aleyhi ve sellem O nun kulu ve Rasûlüdür Bundan sonra: Bil ki! Namazda rükûa giderken ve rükûdan doğrulurken elleri kaldırmak, kayıtsız ve şartsız kendisine tabi olmamız emredilen tek insân Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem den mütevâtir olarak rivâyet olunan bir sünnettir. Zîrâ bu sünnet, İmâm Buhârî rahîmehullâh a göre 17, İmâm Aynî rahîmehullâh a göre 19, İmâm Beyhakî rahîmehullâh a göre 30, İmâm Suyûtî rahîmehullâh a 50 kadar sahâbeden rivâyet olunmuştur. Bu sebeble ref sünneti, kendisine ulaşanların asla muhalefet edemeyeceği, işittik ve itaat ettik ilkesince derhal tâbi olacağı bir sünnettir.

4 4 Abdullâh Saîd el-müderris Çünkü mütevâtir hadîs, Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem den geldiğinde zerre kadar şüphe içermeyen, akide de itikadı; fıkıhta ise amel olunmayı derhal gerektiren haberdir. MÜTEVÂTİR HADÎSİN TANIMI: Mütevâtir hadîs, aklın ve sayının yalan üzere birleşmelerini kabul etmeyeceği bir topluluğun, senedinin başından sonuna kadar yine kendileri gibi bir topluluktan rivâyet ettiği, ilim ifâde eden sahih hadîstir. Nitekim İmâm Nevevî rahîmehullâh, mütevâtir hadîsi şöyle tanımlamıştır: Mütevâtir haber, doğruluklarıyla bilinen kimselerin sened zincirinin ilk tabakasından son tabakasına varıncaya kadar kendileri gibi (doğruluklarıyla meşhur olan) kimselerden naklettikleri haberlerdir. 1 İmâm Cürcânî rahîmehullâh ise şöyle demiştir: Mütevâtir haber, yalan üzere birleşmeleri adeten mümkün olmayan ravilerin (sayı bakımından) çok olma hususunda belli bir dereceye ulaşmasıdır. Bu husus, ilk tabakanın son tabaka gibi ve orta tabakanın ise ilk ve son tabaka gibi (sayı bakımından ravilerin çok olması hali) olduğunda gerçekleşir. Kur ân ve beş vakit namaz gibi. 2 Bir rivâyetin mütevâtir olmasında belirli bir sayı şartı yoktur. Yeter ki rivâyet olunan haber, aklın ve sayının yalan üzere birleşmelerini kabul etmeyeceği bir topluluktan sabit olsun. Nitekim Şeyhu l-islâm İbn Tey- 1 Nevevî, et-takrîb: Kettânî, Nazmu l-mutenâsire Mine l-hadîsi l-mutâvitire: 10.

5 Ref Risâlesi 5 miyye rahîmehullâh, şöyle demiştir: Mütevatir için belirli bir sayı sınırı yoktur. 3 İmâm İbn Hacer el-askalanî rahîmehullâh ise bu mes ele hakkında şöyle demiştir: Sahih olan görüşe göre, tevatürde haberi rivâyet edenlerin sayısını tayin etmeye lüzum yoktur İşte haber, bu şekilde rivâyet edilir ve buna, Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem devrinden zamanımıza kadar haberin rivâyetinde mezkûr çokluğun eşit bir şekilde devamı da eklenirse, bu da tevatürün şartlarından biri olur. Buradaki eşitlikten maksat, bazı tabakalarda mezkûr çokluğu artmaması değil, eksilmemesidir. Zîrâ bu meselede artış evleviyetle matlubtur. 4 MÜTEVÂTİR HADÎSİN HÜKMÜ: Mütevâtir hadîs, kendisi ile bildirilen akide ve ameli -her mükellef için- derhal gerektiren haberdir. İnkârı kişiyi dinden çıkaran büyük küfürdür. Çünkü mütevâtir haber, -ihtilafsız olarak- kesin bilgi ifâde ettiğinden onu inkâr etmek, Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem i inkâr etmek demektir. O da şüphesiz küfürdür. 5 İmâm Serahsî rahîmehullâh, mütevâtir hadîsin kesin bilgi ifade ettiği hakkında şöyle demiştir: Tevâtür ile sâbit olan haber zarurî (akide ve ameli gerektiren) ilim ifâde eder. 6 3 Mecmûu l-fetâvâ: 18/50. 4 İbn Hacer, Nuzhetu n-nazar fî Şerhi Nuhbetu l-fiker: Bkz: Ahmed Naim, Hadîsi Usulü: 98. v Ravza yayınları, İstanbul, Usulu s-serahsi: 1/91.

6 6 Abdullâh Saîd el-müderris Şeyhu l-islâm İbn Teymiyye rahîmehullâh ise şöyle demiştir: Mütevâtir ile ilim ifâde eden rivâyet kastedilmiştir 7 Kendisine (mütevâtir haberle) ilim hâsıl olanın o haberi tasdik etmesi ve o haberin gerektirdiği şeylerle amel etmesi farz olur. 8 İmâm Suyutî rahîmehullâh, sahîh olduğu sâbit olan hadîsin dînde hüccet olduğunu; onu inkâr edenin kâfir olacağını şöyle ifâde etmiştir: Allâh size merhamet etsin; şunu biliniz ki! Usûl ilminde maruf olan şartları taşıyan -kavlî olsun fiilî olsun- hadîsler hüccettir. Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in bu hadîslerini inkâr eden kimse küfre girer ve İslâm dairesinden çıkar. Yahudilerle, Hristiyanlarla veyahut Allâh ın murad ettiği diğer kâfir fırkalarla beraber haşrolunur. 9 İmâm Pezdevî rahîmehullâh ise Keşfu l-esrar da bildirildiği üzere mütevâtir hadîsin kesin olarak ilim ifade ettiğini ve mütevâtir olduğu tespit edilen bir haberi inkâr edenin küfre düşeceğini açıkça ifâde etmiştir. 10 Kâdî İbn Rüşd de Nazmu l-mutenâsire de bildirildiği üzere tevatür yoluyla nakledilen ve zarûrî ilim ifâde eden sünneti inkâr edenin kâfir olacağını ve kendisinden tevbe etmesi isteneceğini ve tevbe etmediği takdirde öldürüleceğini söylemiştir. 11 Bu nakilleri daha da uzatmak mümkün olmakla beraber zikredilenler bu risâlenin hacmi açısından yeterlidir. 7 Mecmûu l-fetâvâ: 18/48. 8 Mecmûu l-fetâvâ: 18/51. 9 Miftâhu l-cenne: Abdü l Aziz el-buharî, Keşfu l-esrar an Usûli Fahri l-islâm el-pezdevî: 2/ Kettânî, Nazmu l-mutenâsire: 153.

7 Ref Risâlesi 7 REF AMELİ MÜTEVÂTİR OLARAK RİVAYET OLUNAN BİR SÜNNETTİR: İmâm Kettanî rahîmehullâh, mütevâtir hadîsleri cem ettiği Nazmu l-mutenâsire Mine l-hadîsî l-mutevâtira adlı eserinde rükûa giderken ve rükûdan doğrulurken elleri kaldırmak sünneti hakkında -özetleşöyle demiştir: Suyuti, el-ezhâr adlı eserinde Namaza başlarken, rükûa giderken ve rükûdan doğrulurken elleri kaldırma ile ilgili hadîsleri şu yollardan getirmiştir: Abdullâh İbn Ömer, Mâik İbn Huveyris, Vâil bin Hucr, Ali bin Ebu Tâlib, Sehl bin Sad, Abdullah İbn Zubeyr, Abdullah İbn Abbas, Muhammed bin Mesleme, Ebu Useyd, Ebu Humeyd, Ebu Katade, Ebu Hureyre, Enes bin Malik, Cabir bin Abdullah, Umeyr el Leysi, Hakem bin Umeyr, el Arâbi, Ebu Bekr, Berâ, Ömer, Ebu Musa el Eşari, Ukbe bin Âmir, Muaz bin Cebel radıyallahu anhum. Toplam, 23 kişi. İbn Kayyım Zaadu l-mead fi Hedyi Hayri l-ibâd adlı kitâbında derki: Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in, bu üç yerde ellerini kaldırdığını 30 kadar sahabe rivâyet etmiştir. Cennetle müjdelenen 10 kişi de, bu hadîsi, rivâyet etme de birleşmişlerdir. Buhari, bu konuda müstakil bir cüz yazmıştır. Bu risâle şimdi de kullanılan (Refu l-yedeyn Fi s-salah isimli) meşhur bir risâledir. Burada şöyle demiştir: Bu hadîsi, Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem den sahabeden 17 kişi rivâyet etmiştir. İbn Hacer el-askalani Fethu l-bari de bu cüzden bah-

8 8 Abdullâh Saîd el-müderris sederek şöyle demiştir: Buhari bu konuyla ilgili olarak müstakil bir cüz telif etmiştir. Söz konusu telifinde Hasan-ı Basri ile Humeyd İbn Hilal den ashab-ı kiram ın bu şekilde ellerini kaldırdıklarını nakletmiştir. Buhari şöyle demiştir: Hasan-ı Basri ashabın namazda ellerini kaldırdıklarını söylerken onlardan hiçbirini istisna etmemiştir. İbn Cevzi, İbn Hacer ve Zekeriyya el-ensari gibi birçok âlim, elleri kaldırma ile ilgili hadîslerin topluca mütevâtir olduğunu söylemişlerdir. İbn Hacer ise şöyle demiştir: Hâkim ile İbn Mende nin anlattığına göre; bu hadîsi rivâyet edenler içerisinde Aşere-i Mübeşşere de bulunmaktadır. Hocamız hadîste Hâfız Ebu l-fadl ın anlattığına göre ise; sahabeden bu hadîsi rivâyet edenler ardarda olup bunların sayısı, 50 kişiye ulaşmıştır. Yine aynı şekilde Suyûtî nin Şerhu t-takrib ile Şerhu Elfiyyeti Mustalahi li l-iraki de kaydettiğine göre; bu hadîsi, sahabeden 50 kadar kişi rivâyet etmiştir. Sehâvî ise Fethu l-muğis de konu ile ilgili olarak şöyle demiştir: Beyhakî dedi ki: Hâkim in şöyle söylediğini işittim: Dört halife, sonra Aşere-i Mübeşşere ve bunlardan sonra da çeşitli şehirlere dağılan büyük imamların, bu sünnetin dışında Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem den yaptıkları rivâyette ittifak ettikleri bir sünnet daha bilmiyoruz. Beyhakî devamla derki: Bu, hocamız Ebu Abdullâh ın söylediği gibidir. O derki: Bu sünneti, Aşere-i Mübeşşere ile birçok sahabeden rivâyet ettim. İbn Abdilberr de Temhîd de dedi ki: Bu hadîsi, 13 sahabe rivâyet etmiştir. Buhari ye gelince; o, bu hadîsi, 17 kişiye dayandırmıştır. İbn Cevzî nin Mevzuât adlı kita-

9 Ref Risâlesi 9 bında ise, bu hadîsi rivâyet edenlerin sayısı, 22 kişidir. Musannif Iraki de, bu hadîsi rivâyet eden sahabeleri ardı ardına getirip bunların sayısını 50 kadara ulaştırmıştır. İbn Hazm da, bu hadîsi, mütevatir olmakla nitelemiştir 12 REF SÜNNETİ HAKKINDA RİVÂYET OLUNAN HADÎSLER: İfâde olunduğu üzere namazda rükûa giderken ve rükûdan doğrulurken elleri kaldırmak sünneti, mütevâtir olarak rivâyet olunmuştur. Bu sünnet, cennet ile müjdelenen sahabelerin tamamı dâhil olmak üzere elli kadar sahabeden merfu olarak sabittir. Biz ise ancak on kadarını zikretmekle yetineceğiz. Zîrâ yukarıda ismi zikredilen kitâblarda, -taliblisi için- bu rivâyetler cem edilmiştir. Bizim bu risâledeki görevimiz ise hakkın değerinden ödün vermeden sözü kısaltarak zihinlerde taşınmasını kolaylaştırmaktır. 1. Abdullâh İbn Ömer radıyallâhu anh ın Rivâyeti:» ر ر ل א א א אل : ر א א כ אن و כ و כ א ر ة א אم ذ א و : ل و א כ ع ر ر ذ א ذ כ و כ ع ذ כ כ ذ כ א د «ه و א 12 Kettânî, Nazmu l-mutenâsire Mine l-hadîsî l-mutevâtira: 85 vd.

10 10 Abdullâh Saîd el-müderris Abdullah Đbn Ömer radıyallâhu anhuma uma dan rivâyet olunduğuna, una, o, şöyle demiştir: Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem i namaza kalktığında ında ellerini omuzlarını hizasına kadar kaldırdığını ını gördüm. Tekbir alıp rükûa gi- g derken ve rükûdan başını kaldırıp א ه Allah kendisine hamd edenleri işitir i itir diyerek doğru rulurken de aynı şekilde ellerini kaldırırdı. Fakat secdelerde bunu yapmazdı. Hadîsi şerîfi, Buhârî, Müslim, Ebû Dâvud, Tirmizî, Nesâî, İbn Mâce, Ahmed ve başkaları sahîh olarak rivâyet etmişlerdir. 13 Mâlik bin Enes rahîmehullâh ise, Muvattâ (210) da İbn Ömer radıyallâhu anh ın ref sünneti hakkındaki uygulamasını şöyle nakleder: כ אن ذ א א א ة و א ن א א د ون ذ כ א כ ع ر ر و ذ א ر כ Nâfi den rivâyet olunduğuna göre: Abdullah bin Ömer radıyallâhu anh, namaza dururken ellerini omuzlarının hizasına, rükûdan doğrulurken omuzlarının biraz aşağısına kadar kaldırırdı. 2. Mâlik bin Huveyris radıyallâhu anh ın Rivâyeti: ور כ» ذ א ث א א כ ى ر 13 (SAHÎH HADÎS:) Buhârî (736), Müslim (390), Ebû Dâvud ( ), Tirmizî (255), Nesâî (877), İbn Mâce (858), Ahmed (4540)

11 Ref Risâlesi 11 ن ث و א כ ع ر ر و ذ א ر و ذ א ر אد ن כ ر כ א «א و ر ل א Ebû Kılâbe'den nakledildiğine ine göre,, o, bir gün Mâlik Đbn Huyeyris'i namaz kılarken görmüştü. Mâlik namaza başlamak üzere tekbir getirdiğinde, inde, rükûa giderken, rükûdan başını kaldırıp doğrulurken ellerini kaldırmış ve Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in de aynı şekilde namaz kıldırdığını ını söylemişti. ti. Hadîsi şerîfi, Buhârî, Müslim, Ebû Dâvud, Nesâî, İbn Mâce, Ahmed bin Hanbel ve başkaları sahîh olarak rivâyet etmişlerdir. 14 Bu hadîs, Mâlik bin Huyeyris radıyallâhu anh ın ref sünneti hakkındaki amelini de bildirmekle birliktedir. Bu sebeble ayrıca bir rivâyete ihtiyaç yoktur. 3. Vâil bin Hucr radıyallâhu anh ın Rivâyeti: א ل ر : אل ر א و א א א :» אل ذ א כ ر כ א ن و א א و ذ א ر אد ن ر כ ج אد ن אل : ذ א ر و د 14 (SAHÎH HADÎS:) Buhârî (737), Müslim (391), Ebû Dâvud (745), Nesâî (1024), İbn Mâce (391), Ahmed (5054)

12 12 Abdullâh Saîd el-müderris «כ و و و א כ ع ر ر Vâil bin Hucr radıyallâhu anh dan rivâyet olunduğuna una göre, o, şöyle demiştir: Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem ile birlikte namaz az kıldım. (Rasûlullâh namaza giriş için) Tekbir aldığı ı zaman, ellerini kaldırırdı. dı. Sonra (elbisesine) sarınır (ellerini elbisesinin içine sokarak) sağ eli ile sol elini tutardı. Rükûa varmak istediği i zaman da ellerini (elbisesinden) sinden) çıkarır ve onları kald ldı- rırdı. Başını rükûdan kaldırmak istediği i zaman da ellerini kaldırır, sonra secdee- ye varırdı ve yüzünü iki eleri arasına koyardı. Hadîsi şerîfi, Buhari, Müslim, Ebû Dâvud, Nesâî, İbn Mâce, Ahmed ve başkaları sahîh olarak rivâyet etmişlerdir. 15 Buhari rahîmehullâh Refu l-yedeyn (26) de, Vâil bin Hucr radıyallâhu anh ref sünneti hakkındaki uygulamasını şöyle nakleder: ر و א א כ א א א א ن כ ر و א א א כ ر ن ر אد Asım bin Kuleyb, babasından, O da Vail bin Hucr el-hadrami den bildirdi: Muhakkak ki O (Vâil), Nebî sallallâhu aleyhi ve sellem ile beraber namaz 15 (SAHÎH HADÎS:) Buhari (Refu l-yedeyn: 10), Müslim (401), Ebû Dâvud (723), Nesâî (889), İbn Mâce (867), Ahmed (18866)

13 Ref Risâlesi 13 kıldı. Tekbir getirdiğinde ve rükû etmek istediğinde ellerini kaldırırdı. 4. Alî bin Ebî Tâlib radıyallâhu anh ın Rivâyeti: א א ل ر א ر א» כ כ و ر و כ و א ة א כ אن ذ א אم و و א כ ع ذ א ر و כ אد ن و ر ذ כ ذ א אء و א و ذ א אم א ر כ כ ء وכ» Alî bin Ebî Tâlib radıyallâhu anh dan rivâyet olunduğuna una göre, Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem farz namazlara kalktığı ı zaman tekbir alır ve ellerini omuzları hizasına kadar kaldırırdı. Okumayı bitirip rükûa var- mak istediği i zaman da aynısını yapardı. Rükûdan kalktığı ı zaman da yine tek- bir alırdı. Namazda otururken hiç bir zaman ellerini kaldırmazdı. Đki secdeden (sonra kıyama) kalkarken de aynı şekilde ellerini kaldırır ve tekbir getirirdi. Hadîsi şerîfi, Buhari, Ebû Dâvud, Tirmizî, İbn Mâce, Ahmed ve başkaları sahîh olarak rivâyet etmişlerdir Abdullâh bin ez-zübeyr radıyallâhu anh ın Rivâyeti: 16 (SAHÎH HADÎS:) Buhari (Refu l-yedeyn: 1), Ebû Dâvud (744), Tirmizî (3423), İbn Mâce (864), Ahmed (717)

14 14 Abdullâh Saîd el-müderris כ» و א א ر ى ن א כ «م אم و و כ و م ة ر א א א ر אس א א א ل ر ة ن ن : אل אر ة ه א א «א א ة א א و Meym Meymun el-mekkî Mekkî den rivâyet olunduğuna una göre, o Abdull dullâh bin b ez- Zübeyr radıyallâhu anh ı kendilerine namaz kıldırırken namaza kalktığı ı esna- da (iftitah tekbiri alırken) rükûa varırken ve (ikinci) secdeye giderken ve (ikinci secdeden) kalkarken ve ayağa a kalkarken ellerini kaldırmakta olduğunu unu görmüş- tür. (Meymûn el-mekkî sözlerine devamla şöyle demiştir: Bunun üzerine kal- kıp) Đbn Abbâs'a gittim ve: Ben Đbn ez-zübeyr Zübeyr i i kimsenin kılmadığı ı bir şekilde namaz kılarken gördüm dedim. Ve ona (Abdullâh ın) bu el kaldırışını ını tarif ettim. Bunun üzerine (Đbn Abbas şöyle) dedi: Eğer Rasûlullâh sallallâhu aley- hi ve sellem in namazını görmeyi arzu ediyorsan Abdullah bin b ez-zübeyr Zübeyr i in na- mazına uy. Hadîsi şerîfi, Ebû Dâvud, Ahmed bin Hanbel ve başkaları sahîh olarak rivâyet etmişlerdir. 17 Hadîsi şerîfte geçtiği üzere İbn Abbas radıyallâhu anh da Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in rükûa giderken ve 17 (SAHÎH HADÎS:) Ebû Dâvud (739), Ahmed (2308)

15 Ref Risâlesi 15 rükûdan başını kaldırırken ellerini kaldırdığı haberini doğrulamıştır. Buhari rahîmehullâh Refu l-yedeyn (17) de, İbn Zubeyr ve İbn Abbas ın ve de Ebu Said i ile Câbir radıyallâhu anhum un ref sünneti hakkındaki uygulamalarını şöyle nakleder: و א א א و א אس و א א : ر אل אء א כ א ة و ذ א ر ذ א א א ن Atâ dan rivâyet olunduğuna göre, o, şöyle demiştir: Đbn Abbas ı, Đbn Zubeyr i, Ebu Said i ve Cabir i namazı açtıklarında (iftitah tekbirinde) ve rükû ettiklerinde ellerini kaldırırken gördüm. 6. Enes bin Mâlik radıyallâhu anh ın Rivâyeti: כ אن» א ل ر ن א و א «ر ر כ ذ א و ة א د ذ א Enes bin Malik radıyallâhu anh dan rivâyet olunduğuna una göre, o, şöyle demiştir: Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem namaza girdiği i zaman ve rükûa gittiği i zaman ellerini kaldırırdı. Hadîsi şerîfi, Buhari, İbn Mâce ve başkaları sahîh olarak rivâyet etmişlerdir. 18 Buhari rahîmehullâh Refu l-yedeyn (64) de, Enes bin Mâlik radıyallâhu anh ın ref sünneti hakkındaki uygulamasını ise şöyle nakle- 18 (SAHÎH HADÎS:) Buhari (Refu l-yedeyn: 8), İbn Mâce (866)

16 16 Abdullâh Saîd el-müderris der: و ر כ א כ : ذ א א א ة א א אل : ر و ر ر א כ ع א ر כ כ Asım (bin el-ehval) şöyle demiştir: Enes bin Malik radıyallâhu anh ı namazını acarken tekbir esnasında, her rükû ettiğinde ve rükûdan doğrulduğunda ellerini kaldırırken gördüm. 7. Ebû Hureyre radıyallâhu anh ın Rivâyeti: א א ل ر :» ر אل א ة ر כ و ة א כ و ة א و «و Ebû Hureyre radıyallâhu anh dan rivâyet olunduğuna una göre, o, şöyle demiştir: Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem ellem in namazda iftitah tekbiri aldığı ı zaman, rükûa gittiği i zaman ve secde etmek üzere rükûdan kalktığı ı za- z man, ellerini omuzları hizasına kadar kaldırdığını ını gördüm düm. Hadîsi şerîfi, Buhari, Ebû Dâvud, İbn Mâce ve başkaları sahîh olarak rivâyet etmişlerdir. 19 Buhari rahîmehullâh Refu l-yedeyn (21) de, Ebû Hureyre radıyallâhu anh ın ref sünneti hakkındaki uygulamasını ise şöyle 19 (SAHÎH HADÎS:) Buhari (Refu l-yedeyn: 56), Ebû Dâvud (738), İbn Mâce (860)

17 Ref Risâlesi 17 nakleder: ر כ ذ א و כ ذ א כ אن ة אء אل : Atâ dan rivâyet olunduğuna göre, o, şöyle demiştir: Ebu Hureyre radıyallahu anh ile birlikte namaz kıldım. Đftitah tekbirinde ve rükû ettiğinde ellerini kaldırıyordu. 8. Câbir bin Abdullâh radıyallâhu anh ın Rivâyeti:» כ אن ذ א א א ة ر א א ن א א ل ر א כ ع ذ כ و ل : ر ر و ذ א ر כ و ذ א ر כ» ذ א و Ebû z-zübeyr den rivâyet edildiğine ine göre, Câbir bin Abdullâh radı- yallâhu anh namaza başlarken ellerini lerini kaldırdı.. Rükûa R gittiği i zaman ile rükûdan başını kaldırdığı ı zaman yine ellerini kaldırırdı. Ve şöyle derdi: Ben, Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem i gördüm. Böyle yaptı. Hadîsi şerîfi, İbn Mâce ve başkaları sahîh olarak rivâyet etmişlerdir. 20 Bu hadîs, Câbir bin Abdullâh radıyallâhu anh ın ref sünneti hakkındaki amelini de bildirmekle birliktedir. Bu sebeble ayrıca bir rivâyete ihtiyaç yoktur. 20 (SAHÎH HADÎS:) İbn Mâce (868)

18 18 Abdullâh Saîd el-müderris 9. Ebû Humeyd radıyallâhu anh ın Rivâyeti: ي א א א אء אل : و אل אد ة و א א א: א א א و א א: א ض אل : כ א ن : אل א ل אب ر ة א ل ر ة כ א : و א א כ כ א א אذ ي ة א אم ذ א و ر ل א א כ כ כ כ ل כ א ر ر و כ כ א אذ ي ه ض א و ر ل : ر ي א ر כ : א ل כ א ي אذ و א ى א ر و ر א ر و ر و כ : א ل و א ر ذ א א ى כ א א ى כ א כ א ي אذ ور כ א כ אم ذ א ذ כ

19 Ref Risâlesi 19 א ة כ א ذ א ذ כ ة א א אح כ " א כ א א א א ى و ر א ر א א: «و א כ אن כ א Muhammed bin Amr bin Atâ dan rivâyet olunduğuna una göre, o, şöyle de- d miştir: Đçlerinde Ebû Katâde nin de bulunduğu Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in ashabından on kişi i arasında Ebû Humeyd es-saidî'nin Saidî'nin: Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in namazını en iyi bileniniz benim dediğini ini işit i ittim. tim. (Onun bu sözü üzerine orada bulununlar): : Niçin (bu iddiada bulunuyorsun)? Allâh a yemin olsun ki, sen bizim Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem e en çok uyanımız ve sahabilikte en eski olanımız değilsin ilsin dediler. O da: : Evet değilim ilim dedi. (Bunun üzerine onlar da) Haydi (bize bildiklerini) ) anlat dediler. (O da): : Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem namaza kalktığı ı zaman ellerini omuzları hizasına kadar kaldırdıktan sonra tekbir aldırdı. (Tekbirden sonra) her kemik yerli yerince yerleşirdi. Sonra (bir miktar) okur ve tekbir alarak omuz- ları hizasına kadar ellerini kaldırırdı. Sonra rükûa varır, avuçlarını dizlerine koyar ve dümdüz olup başını ne (aşağı) eğer e er ne de (yukarı) kaldırırdı. Sonra da başını kaldırıp: Semiallâhu limen hamideh der, sonra ellerini omuzları hizası- na kadar kaldırırdı. Daha sonra: All Allâh u Ekber diyerek yere inerdi. (Secdede iken) kollarını yanlarından uzak tutardı ve (secdeden) başını kaldırır, sol ayaağını yayar ve üzerine otururdu. Secdeye vardığında ında ayak parmaklarını (kıbleye doğru) yumu muşak tutardı. Sonra (ikinci) secdeye varır ve All Allâh u Ekber diyerek

20 20 Abdullâh Saîd el-müderris başını secdeden kaldırır, sol ayağını yayarak üzerine (birazcık) otururdu. Her kemik yerine yerleşirdi. Öbür rekâtta da aynı şeyleri (aynı şekilde) yapardı. (Đlk) ( iki rekâttan kalkınca tekbir alır, tıpkı namazın başlangıcında olduğu u gibi ellee- rini omuzları hizasına kadar kaldırırdı. Sonra da (daha önce anlatılanları) namazının geriye kalan kısımlarında aynen tekrarlardı. Selâm vereceği i rekâta gelince, (sağ kabasının altından) sol ayağını dışarı çıkarıp sol oturağı ı üzerine otururdu; dedi. (Orada bulunanlar da): Doğru söyledin (Rasûlullâh ( sallallâhu aleyhi ve sellem gerçekten) böyle namaz kılardı diye tasdik ettiler. Hadîsi şerifi Buhari, Ebû Dâvud, İbn Mâce ve başkaları sahîh olarak rivâyet etmişlerdir. 21 Hadîsi şerîfte geçtiği üzere on sahabe radıyallâhu anhum da Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in rükûa giderken ve rükûdan başını kaldırırken ellerini kaldırdığı haberini doğrulamıştır. Bu hadîs, Ebû Humeyd radıyallâhu anh ın ref sünneti hakkındaki amelini de bildirmekle birliktedir. Bu sebeble ayrıca bir rivâyete ihtiyaç yoktur. 10. Ebû Katede radıyallâhu anh ın Rivâyeti: ة אب و : אل א א ي ة כ א : ر ل אد ة و و כ א א א כ א א: و א א ر ل א א א א אل : א א: א ض אل : " כ אن ر ل א א ذ א و 21 (SAHÎH HADÎS:) Buhari (3), Ebû Dâvud (730), İbn Mâce (862)

21 Ref Risâlesi אد ن ذ א ر כ א ي אذ ور א ة א ل א א אم 21 א ل כ ور כ : א אل כ א אذ ي כ ر א : אل ر כ و و و ب ر ى כ و א ل ور ه א و א כ : א אل א א א ر ض כ ل א א و ى ر ر א و א ل و ر כ : א אل א א ى א א ذ כ א כ כ א כ א כ אذ ي ر و כ א אم ذ א א א א כ כ א כ כ ة א א א " כ א ر و ى א ر אم ذ א : אم א ر ذ א : و. כ א Ebû Humeyd es-saidî Saidî den rivâyet olunduğuna una göre, o, şöyle demiştir:

22 22 Abdullâh Saîd el-müderris Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in ashabından on kişilik ilik bir guruptan birisi olan Ebû Katâde er-rib î den işittim i ittim şöyle diyordu: : Nebî sallallâhu aley- hi ve sellem in namazını en iyi bileniniz benim bunun üzerine dediler ki: Mü Müs- lüman olmada bizden eski değilsin Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in yanına en çok gidip gelenlerimizden de değilsin ilsin dedi ki: Evet o halde anlat bakalım dediler; O da dedi ki: Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in namaza başladı ladığında ında ayakta dosdoğru durur, ellerini omuz hizasına kadar kaldırarak tekbîr alırdı, sonra rükû a varmak istediğinde inde yine ellerini omuzları hizasına kadar kaldırır ve tekbîr getirerek rükûa varırdı. Rükûda düzgün vaziyette durur başını ne aşağı a ı sarkıtır nede yukarıya doğru dikerdi ellerini de dizleri üzerine koyardı sonra Semiallah Semiallahu limen hamideh diyerek ellerini kaldırır ve doğrulurdu vücudunu aynen ayakta durduğu şekle gelirdi. Sonra secdeye git- mek üzere eğilir e Allâh u Ekber kber der kollarını koltuklarından aralar ayak par- maklarını serbest bırakır sol ayağını bükerek üzerine oturur ve dimdik dururdu sonra Allâh u Ekber kber diyerek ikinci secdeye iner sol ayağını bükerek üzerine oturur ve dimdik durur ve sonra ikinci rekat için ayağa a kalkardı ve ikinci re- r katta da aynen yapardı iki secdeden kalkınca tekbîr alır ellerini omuzları hiza- sına kadar kaldırırdı ilk namaza başlarken aldığı ı tekbîr gibi tüm rekatları bu şekilde kılar namazın biteceği i son rekatın oturumunda sol ayağını çıkararak kalçası üzerine oturur ve selam vererek namazdan çıkardı. Hadîsi şerifi Buhari, Tirmizî, Ahmed ve başkaları sahîh olarak rivâyet etmişlerdir. 22 Bu hadîsi şerîfte de geçtiği üzere on sahabe radı- 22 (SAHÎH HADÎS:) Buhari (Refu l-yedeyn: 3), Tirmizî (304), Ahmed (23599)

23 7777 Ref Risâlesi 23 yallâhu anhum da Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in rükûa giderken ve rükûdan başını kaldırırken ellerini kaldırdığı haberini doğrulamıştır. Bu hadîs, Ebû Katede radıyallâhu anh ın ref sünneti hakkındaki amelini de bildirmekle birliktedir. Bu sebeble ayrıca bir rivâyete ihtiyaç yoktur. HATİME: İsbât edildiği üzere ref sünneti, mütevâtir olan hadîslerin delâleti ile kesindir. Bunun aksini ifâde eden sahih(!) bir tek hadîs dahi varid olmamıştır. Mütevâtir haberin hükmü haber verdiklerine inanmayı ve delâlet ettiği ameller ile fiiliyatı gerektirdiğinden, hiçbir Müslüman ın bu ameli, hiçbir şey için terk etmesi doğru değildir. Nitekim Allah Azze ve Celle şöyle buyurmaktadır: א א כ א و وه ل و א א א כ و א א ۷ ۷ ۷ ۷ (سورة الحشر: ۷/۵۹) א ن 6666 א א א ب א Rasûl size ne verdiyse onu alın, neyi de size yasak ettiyse ondan vazgeçin. Allâh a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz, Allâh ın azabı çetindir. (Haşr: 59/7) Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem ise şöyle buyurmuştur: و א : כ אب א כ א א כ כ

24 24 Abdullâh Saîd el-müderris [(حديث صحيح :) رواه مالك (۱۸۷۴) وابن عبد البر (۱۳۸۹) ] Size iki şey bırakıyorum. Bunlara sımsıkı sarıldığınız ınız sürece, asla doğru yoldan sapmayacaksınız. Bunlar, Allâh ın Kitâbı ve Rasûlü nün Sünneti dir. [(SAHİH HADÎS): Mâlik (1874); İbn Abdilberr (Câmiu: 1389) ] Salim bin Abdullah radıyallâhu anh, şöyle demiştir: İttibâ etmeyi, tâbi olmayı daha fazla hak eden, Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in Sünneti dir. 23 Adil halife Ömer bin Abdülazîz rahîmehullâh ise şöyle demiştir: Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in Sünneti ne karşı hiç kimsenin görüşü geçerli değildir 24 İmâm Ebu Hanîfe rahîmehullâh, şöyle demiştir: Hadîs sahîh olduğunda, o benim mezhebimdir. 25 İmâm Mâlik rahîmehullâh, şöyle demiştir: Ben bir insânım; doğruya ulaştığım da olur, yanıldığım da olur. Benim görüşlerime bakın; onlardan Kitâb ve Sünnet e uyanları alın, onlara uymayanları bırakın. 26 İmâm Şâfiî rahîmehullâh, şöyle demiştir: Her insâna Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in istisnasız tüm sünneti ulaşmamıştır. Dile getirdi- 23 Buhârî, Refu l-yedeyn Fi s-salât: 72 (102) 24 İbn Kayyim, İlâmu l-muvakkıîn: 2/ İbn Hacer, Telhisu l-habir: 1/20; el-fullânî İkâzu l-himem: 52; el-kasımî, Kavâidu t- Tahdîs: 91; İbn Abidin, Reddu l-muhtar: 1/ İbn Abdilberr, Câmiu Beyâni l-ilim: 1/775 (1435); el-albânî: Sıfatu Salâti n-nebî: 49.

25 Ref Risâlesi 25 ğim görüşlerde ve belirlediğim kurallarda, Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in sünnetine aykırı bir durum varsa, bu durumda Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in hadîsi, benim görüşümdür. 27 (Çünkü) Müslümanlar şu konuda icmâ etmişlerdir: Hiçbir kimseye Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in Sünnet i açıkça belli olduktan sonra onu başka birinin sözü için terk etmesi helâl değildir. 28 İmâm Ahmed bin Hanbel rahîmehullâh, şöyle demiştir: Kim Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in hadîsini kabul etmezse helakin eşiğindedir. 29 İbn Abidin Şerhu l-hidâye de İmâm İbn Humam rahîmehullâh ın hocası İmâm İbn Şahna el-kebîr rahîmehullâh ın şöyle dediğini nakleder: Eğer hadîs sahih olur da, mezhebe muhalif olursa hadîsle amel edilir. Bu da onun (yani taklitçinin) mezhebi olur. Hadîsle amel etmekle de kişi Hanefi (ya da Maliki, Şafii ya da Hanbeli) olmaktan çıkmaz. Çünkü Ebu Hanîfe nin (ve diğer imâmların) Hadîs sahih olursa benim mezhebim odur (hadîstir) sözü sahih bir yolla gelmiştir. Bu sözü Şarânî dört imamdan nakletmiştir. 30 Sözün özü, Allâh Subhânehu ve Teâlâ nın Rasûlü ile gönderdikleri- 27 İbn Kayyim, İlâmu l-muvakkıîn: 2/204; el-fullânî, İkâzu l-himem: 99; el-albânî: Sıfatu Salâti n-nebî: İbn Kayyim, İlâmu l-muvakkıîn: 1/6; el-fullânî, İkâzu l-himem: 58; ed-dürerü s-seniye: 4/56; el-albânî, Sıfatu Salâti n-nebî: el-lalekâî, Şerhu Usûli İ tikâd: 3/477; İbn Batta, el-ibânetü l-kübrâ: 1/260; el- Hallâl, es- Sünen: 1/214; el-albânî: Sıfatu Salâti n-nebî: İbn Abidin, Reddu l-muhtar: 68.

26 26 Abdullâh Saîd el-müderris ni hiçbir şeye değişmemek dînin aslındandır. Mutlak ve muayyen taklid edilecek tek kişi, Nebî sallallâhu aleyhi ve sellem dir. Kayıtsız ve şartsız olarak tasdik olunup, gerektirdikleriyle ile amel edilecek tek söz ise, Kur ân ve sonra da -sahih- Sünnet tir. Tüm bu ifâde olunanlardan anlaşılacağı üzere, ref ameli, mutlak ve muayyen taklid etmemiz gerekli olan tek kişi Nebî sallallâhu aleyhi ve sellem in, kayıtsız ve şartsız olarak tasdik ederek fiiliyata geçirmemiz gereken mütevâtir bir sünnetidir. و ال ح م د ر ب ال ع ال م ين و ص ل ى ع ل ى خ ي ر خ ل ق ه م ح م د و ع ل ى آل ه و ص ح ب ه و س ل م. Hamd âlemlerin rabbi olan Allâh a mahsustur. Salât ve selâm yaratılmışların en hayırlısı Muhammed sallallâhu aleyhi ve sellem in, âlinin ve ashabının üzerine olsun. Abdullâh Saîd el-müderris 1433 h./2012 m.

27 İÇİNDEKİLER: REF RİSÂLESİ... 3 MUKADDİME:... 3 MÜTEVÂTİR HADÎSİN TANIMI:... 4 MÜTEVÂTİR HADÎSİN HÜKMÜ:... 5 REF AMELİ MÜTEVÂTİR OLARAK RİVAYET OLUNAN BİR SÜNNETTİR: 7 REF SÜNNETİ HAKKINDA RİVÂYET OLUNAN HADÎSLER: Abdullâh İbn Ömer radıyallâhu anh ın Rivâyeti: Mâlik bin Huveyris radıyallâhu anh ın Rivâyeti: Vâil bin Hucr radıyallâhu anh ın Rivâyeti: Alî bin Ebî Tâlib radıyallâhu anh ın Rivâyeti: Abdullâh bin ez-zübeyr radıyallâhu anh ın Rivâyeti: Enes bin Mâlik radıyallâhu anh ın Rivâyeti: Ebû Hureyre radıyallâhu anh ın Rivâyeti: Câbir bin Abdullâh radıyallâhu anh ın Rivâyeti: Ebû Humeyd radıyallâhu anh ın Rivâyeti: Ebû Katede radıyallâhu anh ın Rivâyeti: HATİME:... 23

28 28 Abdullâh Saîd el-müderris

İki secde arasında otururken ellerin durumu nasıl olmalıdır?

İki secde arasında otururken ellerin durumu nasıl olmalıdır? İki secde arasında otururken ellerin durumu nasıl olmalıdır? [ تريك Turkish ] Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 صفة وضع ايلدين عود اجلل س بني

Detaylı

şeyh Muhammed Salih el-muneccid

şeyh Muhammed Salih el-muneccid ALLAH TEÂLÂ'NIN İSİMLERİ DOKSAN DOKUZ İLE SINIRLI DEĞİLDİR أسماء االله عاىل غ صورة ف سعة و سع ا س م ا ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ مد صالح املنجد Terceme: IslamQa koordinasyon:

Detaylı

فضل صالة الرتاويح اسم املؤلف حممد صالح املنجد

فضل صالة الرتاويح اسم املؤلف حممد صالح املنجد 1436 TERÂVİH NAMAZININ FAZÎLETİ فضل صالة الرتاويح باللغة الرتكية Muhammed Salih el-muneccid اسم املؤلف حممد صالح املنجد Çeviren Muhammed Şahin ترمجة حممد شاهني Gözden Geçiren Ali Rıza Şahin مراجعة يلع

Detaylı

şeyh Abdulaziz b. Abdullah b. Baz

şeyh Abdulaziz b. Abdullah b. Baz VUKU BULMADAN ÖNCE BÜYÜDEN KORUNMANIN ŞER'Î YOLLARI الوساي ل لرشعية ليت ت ى ق بها السر قبل وقوعه ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Abdulaziz b. Abdullah b. Baz الشيخ عبد العز ز بن عبد االله بن باز Terceme:

Detaylı

SELÂMIN ŞEKLİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

SELÂMIN ŞEKLİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin SELÂMIN ŞEKLİ ] تريك Turkish [ Türkçe Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432 صفة لسلا لسلا» باللغة لرت ية «شد بن حسني لعبد لكريم ترمجة: حممد مسلم شاهني مر

Detaylı

şeyh Muhammed Salih el-muneccid

şeyh Muhammed Salih el-muneccid Abdest Alırken Allah Rasûlü sallallahu aleyhi ve sellemin Allah Katındaki Makamı ile Dua Etmek لاعء أثناء الوضوء ب ا ه ليب ص االله عليه وسلم ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ

Detaylı

Rahmân ve Rahîm olan Allâh ın ismiyle Hamd, - Allâh a mahsustur. O na hamd eder, O ndan yardım ve mağfiret dileriz. Nefislerimizin şerrinden ve

Rahmân ve Rahîm olan Allâh ın ismiyle Hamd, - Allâh a mahsustur. O na hamd eder, O ndan yardım ve mağfiret dileriz. Nefislerimizin şerrinden ve إن ال ح م د ل ل ب س م االله الر ح م ن الر ح يم ذ و ع ي و س ت غ ف ر يى و س ت ع و ح م د ي ب ب ل ل م ه ش ر ر أ و ف س ىب م ه ئب ت سي أ ع م بل ىب م ه د ي ا ل ل ف ال م ض ل ل م ه ي ض ل ل ف ال ب د ي ل ي د أ ن

Detaylı

NEVÂKIDU L-İSLÂM METNİ VE TERCÜMESİ

NEVÂKIDU L-İSLÂM METNİ VE TERCÜMESİ NEVÂKIDU L-İSLÂM METNİ VE TERCÜMESİ خطبة الحبجة و س ت غ ف ر ي و ع ذ ب ب ل ل م ه ت ع يى و س و ح م د ي إ ن ال ح م د ل ل م ه ش ر ر أ و ف س ىب م ه س ي ئب ت أ ع م بل ىب م ه ي د ي ا ل ل ف ل م ض ل ل إ ل ا ل ل

Detaylı

Namaz kılan kimse, namazda iki secde arasında nereye bakmalıdır?

Namaz kılan kimse, namazda iki secde arasında nereye bakmalıdır? Namaz kılan kimse, namazda iki secde arasında nereye bakmalıdır? [ تريك Turkish ] Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 أين يك ن هظر املصيل إذا جلس

Detaylı

Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'in doğum gününün müslümanlar için önemi

Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'in doğum gününün müslümanlar için önemi Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'in doğum gününün müslümanlar için önemi [ تريك Turkish ] Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2014-1436 أهمية يوم مودل انليب

Detaylı

Yasin sûresini okuduktan sonra duâ etmek için toplanmanın hükmü. Abdulaziz b. Baz

Yasin sûresini okuduktan sonra duâ etmek için toplanmanın hükmü. Abdulaziz b. Baz Yasin sûresini okuduktan sonra duâ etmek için toplanmanın hükmü [ ثريك Turkish ] Türkçe Abdulaziz b. Baz Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 االججهاع ىلع قراءة يس عدة مرات ثم ادلاعء

Detaylı

Hâmile kadın için haccın hükmü

Hâmile kadın için haccın hükmü Hâmile kadın için haccın hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid 0Terceme: 0TMuhammed Şahin Tetkik: Ali Rıza Şahin 20-432 جم حج احلامل» اللغة الرت ية «مد صالح املنجد رمجة: مدد مسلم شاه

Detaylı

BESMELENİN TEFSÎRİ. Besmelenin başındaki ب be harf olup, istiâne (yardım isteme), musâhabe (birlikte bulunma) ve mulâbese anlamlarına gelmektedir.

BESMELENİN TEFSÎRİ. Besmelenin başındaki ب be harf olup, istiâne (yardım isteme), musâhabe (birlikte bulunma) ve mulâbese anlamlarına gelmektedir. ه و ن ع وذ ن س ت غ ف ر و ين ه ن س ت ع و ن ح م د ه إ ن ال ح م د ل ل ب ا ل ل م ن ش ور ر أ ن ف س نا و م ن م ن أ ع مال نا س ئا ت ي ه د ه ا ل ل ف ال م ض ل ل ه و م ن ي ض ل ل ف ال ها د ي ل ه ي و أ ش ه د أ ن ال

Detaylı

şeyh Muhammed Salih el-muneccid

şeyh Muhammed Salih el-muneccid MÜSLÜMAN KARDEŞLERİ VE ARKADAŞLARI SEVDİĞİNİ AÇIKÇA BEYAN ETMEK مصارحة الا خوان والا صحاب املحبة ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ مد صالح املنجد Terceme: IslamQa koordinasyon:

Detaylı

الصيام برؤية واحدة اسم املؤلف حممد بن صالح العثيمني

الصيام برؤية واحدة اسم املؤلف حممد بن صالح العثيمني 1436 HİLALİN BİR YERDE GÖRÜLMESİYLE ORUCA BAŞLAMAK الصيام برؤية واحدة باللغة الرتكية Muhammed b. Salih el-useymîn اسم املؤلف حممد بن صالح العثيمني Çeviren Muhammed Şahin ترمجة حممد شاهني Gözden Geçiren

Detaylı

İNSANLARA İLİM ÖĞRETMENİN VE ONLARI İYİLİĞE DÂVET ETMENİN FAZÎLETİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

İNSANLARA İLİM ÖĞRETMENİN VE ONLARI İYİLİĞE DÂVET ETMENİN FAZÎLETİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin İNSANLARA İLİM ÖĞRETMENİN VE ONLARI İYİLİĞE DÂVET ETMENİN FAZÎLETİ ] تريك Turkish [ Türkçe Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 0-43 فضل تعليم جگا عوتهم ىل خلري»

Detaylı

Terceme : Muhammed Şahin

Terceme : Muhammed Şahin Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'in doğum gününde oruç tutmanın hükmü [ تريك Turkish ] Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2014-1436 حكم صيام يوم ميالد

Detaylı

Ö zürsüz oruç tutmayan kimseye kaza gerekir mi? Muhammed b. Salih el-useymîn

Ö zürsüz oruç tutmayan kimseye kaza gerekir mi? Muhammed b. Salih el-useymîn Ö zürsüz oruç tutmayan kimseye kaza gerekir mi? [ تريك Turkish ] Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 هل ىلع تارك الصيام نو غري عذر قضاء «باللغة

Detaylı

MEZHEPLERDEN BİRİNE UYMANIN ÖLÇÜSÜ NEDİR?

MEZHEPLERDEN BİRİNE UYMANIN ÖLÇÜSÜ NEDİR? MEZHEPLERDEN BİRİNE UYMANIN ÖLÇÜSÜ NEDİR? Şeyhu l-islam İbn Teymiyye (rahimehullah) www.tavhid.org 1 ب س م الل ه الر ح م ن الر ح يم Şeyhulislâm İbn Teymiyye rahimehullah a soruldu: Soru: Alimler ve imâmların

Detaylı

İmam Tirmizi nin. Sıfatlar Hususundaki Mezhebi

İmam Tirmizi nin. Sıfatlar Hususundaki Mezhebi İmam Tirmizi nin Sıfatlar Hususundaki Mezhebi İmam Ebu İsa Muhammed İbni İsa Tirmizi (209H-274H) Cami'u Sünen Tirmizi www.almuwahhid.com 1 بسم هللا الرحمن الرحيم İmam Tirmizi de kendi dönemindeki hadis

Detaylı

EĞER NEBİ MUHAMMED, BENDEN YAHUDİLİĞİ VE HIRİSTİYANLIĞI İNKÂR ETMEMİ İSTESE; YAHUDİLİĞİ VE HIRİSTİYANLIĞI İNKÂR ETMEM, MUHAMMED'İ İNKAR EDERİM

EĞER NEBİ MUHAMMED, BENDEN YAHUDİLİĞİ VE HIRİSTİYANLIĞI İNKÂR ETMEMİ İSTESE; YAHUDİLİĞİ VE HIRİSTİYANLIĞI İNKÂR ETMEM, MUHAMMED'İ İNKAR EDERİM Suriye Müftüsü Ne Diyor? EĞER NEBİ MUHAMMED, BENDEN YAHUDİLİĞİ VE HIRİSTİYANLIĞI İNKÂR ETMEMİ İSTESE; YAHUDİLİĞİ VE HIRİSTİYANLIĞI İNKÂR ETMEM, MUHAMMED'İ İNKAR EDERİM Suriye Müftüsü / Ahmed Bedruddin

Detaylı

Rükû halinde iken secde yerine bakılacağına dâir delil nedir?

Rükû halinde iken secde yerine bakılacağına dâir delil nedir? Rükû halinde iken secde yerine bakılacağına dâir delil nedir? [ تريك Turkish ] Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-433 نا هو ادليلل ىلع انلظر إىل موضع

Detaylı

Başörtüsünün üzerini mesh etmede aranan şartlar. Muhammed Salih el-muneccid

Başörtüsünün üzerini mesh etmede aranan şartlar. Muhammed Salih el-muneccid Başörtüsünün üzerini mesh etmede aranan şartlar ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-433 هل شتط ف ملسح ع خلمار للمرأة شرتط للمسح ىلع» اللغة

Detaylı

Kabirleri ziyaret etmenin, Fatiha sûresi okumanın ve kadınların kabirleri ziyaret etmelerinin hükmü

Kabirleri ziyaret etmenin, Fatiha sûresi okumanın ve kadınların kabirleri ziyaret etmelerinin hükmü Kabirleri ziyaret etmenin, Fatiha sûresi okumanın ve kadınların kabirleri ziyaret etmelerinin hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

Detaylı

Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn

Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn RAMAZAN GECELERİNDE KILINAN NAMAZIN CEMAATLE EDÂSININ MEŞRULUĞU ] ريك Turkish [ Türkçe Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn Terceme: Muhammed Şahin Tetkik: Ali Rıza Şahin 2011-1432 وعية اجلماعة يف قيام رمضان»

Detaylı

Abdestte başı mesh etmenin şekli

Abdestte başı mesh etmenin şekli Abdestte başı mesh etmenin şekli ] ريك Turkish [ Türkçe Bir Grup Âlim Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 كيفية مس الرأس» اللغة الرت ية «يف الوضوء جاعة من العلماء رمجة: مد شاه مراجعة:

Detaylı

MÜSLÜMANLAR İÇİN. Muhammed Salih el-muneccid. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil

MÜSLÜMANLAR İÇİN. Muhammed Salih el-muneccid. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil MÜSLÜMANLAR İÇİN PEYGAMBER -SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM-'İN DOĞUM GÜNÜNÜN ÖNEMİ انية سا ل عن يوم و ا أهميته لمسلم ج وما ] تر Turkish [ Türkçe ن Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik

Detaylı

ARAPÇA DİLBİLGİSİ BELİRLİLİK TAKISI, ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER. Abdullâh Saîd el-müderris

ARAPÇA DİLBİLGİSİ BELİRLİLİK TAKISI, ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER. Abdullâh Saîd el-müderris ARAPÇA DİLBİLGİSİ BELİRLİLİK TAKISI, ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER Abdullâh Saîd el-müderris Rahmân ve Rahîm olan Allâh In ismiyle. Hamd, Allâh a mahsustur. O na hamd eder, O ndan yardım ve mağfiret dileriz.

Detaylı

KUR AN HARFLERİNİN MAHREÇLERİ (ÇIKIŞ YERLERİ)

KUR AN HARFLERİNİN MAHREÇLERİ (ÇIKIŞ YERLERİ) KUR AN HARFLERİNİN MAHREÇLERİ (ÇIKIŞ YERLERİ) ب ت خ ح ج ث Dil ucu ile üst uçlarından ا ذ ر ز Boğazın ağza en yakın olan kısmından Dil ucu ile üst diplerinden Peltektir. Boğazın orta kısmından Dudaklar

Detaylı

Kar veya yağmur sebebiyle Cuma namazını terk etmenin hükmü. Muhammed b. Salih el-useymîn. Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

Kar veya yağmur sebebiyle Cuma namazını terk etmenin hükmü. Muhammed b. Salih el-useymîn. Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin Kar veya yağmur sebebiyle Cuma namazını terk etmenin hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-433 ح م ترك المعة س ثللج أو ملطر» اللغة

Detaylı

ALİMLERİN TAKLİDİ YEREN SÖZLERİ KİMLERE HİTAP ETMEKTEDİR?

ALİMLERİN TAKLİDİ YEREN SÖZLERİ KİMLERE HİTAP ETMEKTEDİR? ALİMLERİN TAKLİDİ YEREN SÖZLERİ KİMLERE HİTAP ETMEKTEDİR? www.tavhid.org 1 ر ر ز ي ر ز ي ل Taklid; İbn Kudame el-hanbeli nin tarifiyle- bir kimsenin sözünü delilsiz olarak kabul etmek manasına gelmektedir.

Detaylı

Arafat'ta vakfenin vakti

Arafat'ta vakfenin vakti Arafat'ta vakfenin vakti ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2011-1432 وقت الوقوف بعرفة» اللغة الرت ية «م صالح املنجد رمجة: مد مسلم شاه مراجعة:

Detaylı

Allah Teâlâ ya hamd eder, Hz. Muhammed (Sallalahu Aleyhi ve Sellem) e, âl ve ashabına selam ederiz.

Allah Teâlâ ya hamd eder, Hz. Muhammed (Sallalahu Aleyhi ve Sellem) e, âl ve ashabına selam ederiz. İstihare Hakkında Allah Teâlâ ya hamd eder, Hz. Muhammed (Sallalahu Aleyhi ve Sellem) e, âl ve ashabına selam ederiz. Âlimlerin ittifakıyla istihare yapmak sünnettir.[1] El-Buhârî nin rivayetine göre Cabir

Detaylı

هل الا نبياء متساوون. şeyh Muhammed Salih el-muneccid

هل الا نبياء متساوون. şeyh Muhammed Salih el-muneccid Nebiler birbirine denk (aynı mertebede) midir? هل الا نبياء تساوون ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ د صالح النجد Terceme: IslamQa koordinasyon: Sitesi Islamhouse رجة: وقع

Detaylı

Toplu halde duâ etmenin hükmü

Toplu halde duâ etmenin hükmü Toplu halde duâ etmenin hükmü ح م لاعء لمايع ] إندوني [ Indonesia - Indonesian - Syaikh Muhammad Shalih Al-Munajid مد صالح املنجد Penterjemah: www.islamqa.info Pengaturan: www.islamhouse.com رمجة: موقع

Detaylı

MUSKA VE NAZARLIK TAKMANIN HÜKMÜ

MUSKA VE NAZARLIK TAKMANIN HÜKMÜ MUSKA VE NAZARLIK TAKMANIN HÜKMÜ م تعليق اتلماي م ] ريك Turkish [ Türkçe Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim 0Terceme0T 0T: 0TMuhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2011-142 م تعليق اتلماي م» اللغة الرت ية

Detaylı

هل ي ص ي ب الرجل بالع زوجته جلميلة. şeyh Muhammed Salih el-muneccid

هل ي ص ي ب الرجل بالع زوجته جلميلة. şeyh Muhammed Salih el-muneccid BİR KİMSE, GÜZEL KARISINA NAZAR EDEBİLİR (GÖZ DEĞDİREBİLİR) Mİ? هل ي ص ي ب الرجل بالع زوجته جلميلة ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ مد صالح املنجد Terceme: IslamQa koordinasyon:

Detaylı

Namazlardan sonra yapılan duâ ve zikirleri, sünneti edâ ettikten sonraya ertelemenin hükmü

Namazlardan sonra yapılan duâ ve zikirleri, sünneti edâ ettikten sonraya ertelemenin hükmü Namazlardan sonra yapılan duâ ve zikirleri, sünneti edâ ettikten sonraya ertelemenin hükmü [ حريك Turkish ] Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-433 ن

Detaylı

ŞABAN'IN 30. GECESİ HİLAL GÖRÜLMEDİĞİ ZAMAN (NE YAPILIR?)

ŞABAN'IN 30. GECESİ HİLAL GÖRÜLMEDİĞİ ZAMAN (NE YAPILIR?) 1436 ŞABAN'IN 30. GECESİ HİLAL GÖRÜLMEDİĞİ ZAMAN (NE YAPILIR?) إذا لم ير اهلالل يللة اثلالثني من شعبان باللغة الرتكية Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn اسم املؤلف عبد اهلل بن عبد الرمحن اجلربين Çeviren

Detaylı

Cidde'de yaşayan ve hac için Mekke'den ihrama giren kimsenin hükmü. Muhammed Salih el-useymîn

Cidde'de yaşayan ve hac için Mekke'den ihrama giren kimsenin hükmü. Muhammed Salih el-useymîn Cidde'de yaşayan ve hac için Mekke'den ihrama giren kimsenin hükmü [ تريك Turkish ] Türkçe Muhammed Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 حكم نو يعيش يف حدة أحرم للحج

Detaylı

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86)

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 1) Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 2) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Müslüman ın Müslüman üzerindeki hakkı

Detaylı

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

Altı aylık iken anne karnından düşen ceninin cenaze namazını kılmanın hükmü

Altı aylık iken anne karnından düşen ceninin cenaze namazını kılmanın hükmü Altı aylık iken anne karnından düşen ceninin cenaze namazını kılmanın hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2013-1434 الصلاة ىلع السقط

Detaylı

DUALAR DUANIN ÖNEMİ Dua

DUALAR DUANIN ÖNEMİ Dua DUANIN ÖNEMİ Dua, insanda doğuştan var olan bir duygudur. Bu sebeple bütün dinlerde dua mevcuttur. Üstün bir varlığa inanan her insan, hayatının herhangi bir anında dua ihtiyacını hisseder. Çünkü her insan,

Detaylı

كيفية الوقاية من الع. şeyh Muhammed Salih el-muneccid

كيفية الوقاية من الع. şeyh Muhammed Salih el-muneccid Nazardan (göz değmesinden) korunmanın yolu كيفية الوقاية من الع ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ مد صالح املنجد Terceme: IslamQa koordinasyon: Sitesi Islamhouse رمجة: موقع

Detaylı

şeyh Muhammed Salih el-muneccid

şeyh Muhammed Salih el-muneccid Tevhidi Nasıl Gerçekleştirebilirim? Vaat edilmiş Olan Karşılık Nedir? كيف ح ق ق تلوحيد وا هو جلزاء لوعود ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ د صالح النجد Terceme: IslamQa koordinasyon:

Detaylı

ORUCA BAŞLAMADA ASTRONOMİK HESABA MI GÜVENİLMELİ YOKSA HİLALİ GÖRMEK Mİ GEREKİR? İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi

ORUCA BAŞLAMADA ASTRONOMİK HESABA MI GÜVENİLMELİ YOKSA HİLALİ GÖRMEK Mİ GEREKİR? İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi ORUCA BAŞLAMADA ASTRONOMİK HESABA MI GÜVENİLMELİ YOKSA HİLALİ GÖRMEK Mİ GEREKİR? ] ريك Turkish [ Türkçe İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432

Detaylı

DUHÂ SÛRESİ. Duhâ Sûresi Tefsîri 3

DUHÂ SÛRESİ. Duhâ Sûresi Tefsîri 3 إ ل ه ن س ت غ ف ر ه و ن ع وذ ب ا ل ل و ين ه ن س ت ع و ن ح م د ه إ ن ال ح م د ل ل م ن ش ور ر أ ن ف س نا و م ن س ي ئا ت أ ع م ال نا م ن ي ه د ه ا ل ل ف ل م ض ل ل ه و م ن ي ض ل ل ف ل ها د ي ل ه و أ ش ه د

Detaylı

İHLAS VE NİYET. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

İHLAS VE NİYET. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin İHLAS VE NİYET ] تريك Turkish [ Türkçe Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2011-1432 لا خلا جگية» باللغة لرت ية «شد بن حسني لعبد لكريم ترمجة: حممد مسلم شاهني

Detaylı

İlmî Araştırmalar ve Dâimî Fetvâ Komitesi

İlmî Araştırmalar ve Dâimî Fetvâ Komitesi Farz namazlardan sonra yapılan toplu zikirlerin (tesbihlerin) hükmü [ تريك Turkish ] Türkçe İlmî Araştırmalar ve Dâimî Fetvâ Komitesi Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 اذلكر اجلهايع

Detaylı

Terceme : Muhammed Şahin. Mevlid-i Nebevî'yi kutlamayı müstehap olarak görenlere reddiye. Muhammed Salih el-muneccid. Tetkik : Ali Rıza Şahin

Terceme : Muhammed Şahin. Mevlid-i Nebevî'yi kutlamayı müstehap olarak görenlere reddiye. Muhammed Salih el-muneccid. Tetkik : Ali Rıza Şahin Mevlid-i Nebevî'yi kutlamayı müstehap olarak görenlere reddiye [ تريك Turkish ] Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2014-1436 الرد ىلع من يرى أن االحتفال

Detaylı

Allah, ancak samimiyetle ve kendi rızası gözetilerek yapılan ameli kabul eder. (Nesâî, Cihâd, 24)

Allah, ancak samimiyetle ve kendi rızası gözetilerek yapılan ameli kabul eder. (Nesâî, Cihâd, 24) ع ن ت م يم الد ار ى أ ن الن ب ص ل الل ع ل ي ه و س ل م ق ال :»الد ين الن ص يح ة «ق ل ن ا: ل م ن ق ال :»لل و ل ك ت اب ه و ل ر س ول ه و ل ئ م ة ال م س ل م ني و ع ام ت ه م.«Temîm ed-dârî anlatıyor: Hz. Peygamber

Detaylı

Borçlunun sadaka vermesinin hükmü

Borçlunun sadaka vermesinin hükmü Borçlunun sadaka vermesinin hükmü ] رك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn 3Terceme3T 3T: 3TMuhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2013-1434 ح م صدقة املدن» اللغة الرت ة «بن صالح العثم مد رمجة:

Detaylı

Her elini uzatana (isteyene) zekât verilir mi?

Her elini uzatana (isteyene) zekât verilir mi? Her elini uzatana (isteyene) zekât verilir mi? ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2013-1434 هل لك من مد يده ستحق الز ة» اللغة الرت ية «بن

Detaylı

تقلقه الوساوس اخلطرات و ر د أن شع ف صلاته. şeyh Muhammed Salih el-muneccid

تقلقه الوساوس اخلطرات و ر د أن شع ف صلاته. şeyh Muhammed Salih el-muneccid AKLINA GELEN VESVESE VE DÜŞÜNCELERDEN RAHATSIZ OLAN KİMSE تقلقه الوساوس اخلطرات و ر د أن شع ف صلاته ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ مد صالح املنجد Terceme: IslamQa koordinasyon:

Detaylı

Değerli Kardeşim, Kur an ve Sünnet İslam dininin iki temel kaynağıdır. Rabbimiz in buyruklarını ve Efendimiz (s.a.v.) in mübarek sünnetini bilmek tüm

Değerli Kardeşim, Kur an ve Sünnet İslam dininin iki temel kaynağıdır. Rabbimiz in buyruklarını ve Efendimiz (s.a.v.) in mübarek sünnetini bilmek tüm 11 1 Değerli Kardeşim, Kur an ve Sünnet İslam dininin iki temel kaynağıdır. Rabbimiz in buyruklarını ve Efendimiz (s.a.v.) in mübarek sünnetini bilmek tüm Müslümanların, bilhassa idareci konumundakilerin

Detaylı

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ 1 KİTAB VE SÜNNETE DAVET YAYINLARI 1435 HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ irtibat kitabvesunnet@gmail.com

Detaylı

İNSANLARIN RAMAZAN HİLÂLİNİ GÖRMELERİ GEREKİR Mİ?

İNSANLARIN RAMAZAN HİLÂLİNİ GÖRMELERİ GEREKİR Mİ? İNSANLARIN RAMAZAN HİLÂLİNİ GÖRMELERİ GEREKİR Mİ? هل جيب ترk هللا ] تريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil 00-43 هل جيب ترk هللا» باللغة لرت ية

Detaylı

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şu an hayatta ve yeryüzünde hazır mıdır? Abdulkerim el-hudayr

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şu an hayatta ve yeryüzünde hazır mıdır? Abdulkerim el-hudayr Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şu an hayatta ve yeryüzünde hazır mıdır? ] تريك Turkish [ Türkçe Abdulkerim el-hudayr Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 0-43 هل لرسو صىل الله عليه

Detaylı

Ayetlerin Mealleri: الله لا ا ل ه ا لا ه و ال ح ي ال ق ي وم لا ت ا خ ذ ه س ن ة و لا

Ayetlerin Mealleri: الله لا ا ل ه ا لا ه و ال ح ي ال ق ي وم لا ت ا خ ذ ه س ن ة و لا Ayetlerin Mealleri: 255- Allah, ondan başka ilah yoktur. Diri ve kayyumdur. Kendisine ne bir uyuklama nede uyku tutmaz. Göklerde ve yerlerde olanların hepsi onundur. Onun izni olmadan kendisinin katında

Detaylı

Gizlemek. أ Helak etmek, yok etmek أ. Affetmek. Açıklamak. ا ر اد Sahip olmak, malik olmak. Đstemek,irade etmek. Seçme Metnler 25

Gizlemek. أ Helak etmek, yok etmek أ. Affetmek. Açıklamak. ا ر اد Sahip olmak, malik olmak. Đstemek,irade etmek. Seçme Metnler 25 136. Ey iman edenler, Allah'a, elçisine, elçisine indirdiği kitaba ve bundan önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, elçilerini ve ahiret gününü inkar ederse, uzak bir sapıklıkla

Detaylı

Kabir azabı kıyâmet kopuncaya kadar devam eder mi?

Kabir azabı kıyâmet kopuncaya kadar devam eder mi? Kabir azabı kıyâmet kopuncaya kadar devam eder mi? ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 03-434 هل ستمر اب القرب إىل قيام الساعة» اللغة الرت

Detaylı

# א ذ و ه و و ه א ن, - א ه! " א א $ % ت א' )! " و א % رو +! " א.. ن % + % و ي د א1, ! " و 2 4 " א... " % ) ر و ه 6 $ א " ن % + % و כ +.

# א ذ و ه و و ه א ن, - א ه!  א א $ % ت א' )!  و א % رو +!  א.. ن % + % و ي د א1, !  و 2 4  א...  % ) ر و ه 6 $ א  ن % + % و כ +. # א ذ ه و و ه و א ن ه א א א א ت و א ور و ن א א د ي و א... و ن א ه و ر כ و ه HÜKÜM İSTEME İBÂDETİ VE BU İBÂDETİ ALLÂH TAN BAŞKASINA YAPANLARIN HÜKMÜ MUKADDİME: Rahmân ve Rahîm olan Allâh ın ismiyle Hamd,

Detaylı

Muhammed Salih el-muneccid

Muhammed Salih el-muneccid Sel ve yağmur sebebiyle öğle ve ikindi namazını gecenin sonuna ertelemenin hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-433 تا ر الظهر والعرص

Detaylı

Öğretim İlke ve Yöntemleri 1

Öğretim İlke ve Yöntemleri 1 Öğretim İlke ve Yöntemleri 1 Dr. Öğr. Ü. M. İsmail BAĞDATLI mismailbagdatli@yahoo.com EĞİTİM Bireyin kendi iradesi ile belirli bir program dahilinde davranış kazandırma, davranış geliştirme, davranış değiştirme

Detaylı

حديث توسل آدم نليب وتفس : {وابتغوا يله الوسيلة} şeyh Muhammed Salih el-muneccid

حديث توسل آدم نليب وتفس : {وابتغوا يله الوسيلة} şeyh Muhammed Salih el-muneccid Âdem aleyhisselamın Allah Rasûlü sallallahu aleyhi ve sellem ile Tevessül Etmesi Hadisi ve «Sizi O na yaklaştıracak vesile arayın» Âyetinin Tefsiri حديث توسل آدم نليب وتفس : {وابتغوا يله الوسيلة} ] ريك

Detaylı

Muhammed Salih el-muneccid

Muhammed Salih el-muneccid Bir erkeğin,yabancı (namahrem) bir kadınla tokalaşmasının hükmü ] تريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432 حكم مصافحة لرجل للمر لا جنبية»

Detaylı

DİLİN TEHLİKESİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

DİLİN TEHLİKESİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin DİLİN TEHLİKESİ ] تريك Turkish [ Türkçe Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432 خطر للسا للسا» باللغة لرت ية «شد بن حسني لعبد لكريم ترمجة: حممد مسلم شاهني

Detaylı

لا حرج من قضاء رمضان ا صف ا اk من شعبان

لا حرج من قضاء رمضان ا صف ا اk من شعبان Ramazan ayından kalan kaza orucunu, Şaban ayının ikinci yarısında tutmakta bir sakınca yoktur لا حرج من قضاء رمضان ا صف ا اk من شعبان ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed

Detaylı

REHBERLİK VE İLETİŞİM 1

REHBERLİK VE İLETİŞİM 1 REHBERLİK VE İLETİŞİM 1 Yrd. Doç Dr. M. İsmail Bağdatlı mismailbagdatli@yahoo.com HİDAYET Hidâyet kelimesi türevleriyle birlikte 316 âyet- i kerimede yer almaktadır. Arap dilinde "hedâ" kökünden gelir.

Detaylı

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- nurdan mı yaratılmıştır? İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- nurdan mı yaratılmıştır? İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- nurdan mı yaratılmıştır? ] تريك Turkish [ Türkçe İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432 هل خلق جگيب صىل

Detaylı

(Dersini sabah namazından sonra yapmanı tavsiye etmekle birlikte, sana uygun olan en münasip bir vakitte de yapmanda bir sakınca yoktur.

(Dersini sabah namazından sonra yapmanı tavsiye etmekle birlikte, sana uygun olan en münasip bir vakitte de yapmanda bir sakınca yoktur. 3 1 Değerli Kardeşim; Unutma! Dünya hayatı çabuk geçer, önemli olan bu dünya hayatında kendine, ailene, ümmete ve tüm insanlığa ne kadar faydalı olduğuna bakman ve bunun muhasebesini yapmandır. Toplumun

Detaylı

Kadının abdestte başörtüsünün üzerini mesh etmesinin hükmü. Muhammed b. Salih el-useymîn

Kadının abdestte başörtüsünün üzerini mesh etmesinin hükmü. Muhammed b. Salih el-useymîn Kadının abdestte başörtüsünün üzerini mesh etmesinin hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-433 ح م مسح ا ىلع مخارها يف الوضوء» اللغة

Detaylı

İsimleri okumaya başlarken- و ب س ي د ن ا - eklenmesi ve sonunda ع ن ه ر ض ي okunması en doğrusu.

İsimleri okumaya başlarken- و ب س ي د ن ا - eklenmesi ve sonunda ع ن ه ر ض ي okunması en doğrusu. س ي د ن ا و ن ب ي ن ا م ح م د صلى تعالى عليه و سل م İsimleri okumaya başlarken- و ب س ي د ن ا - eklenmesi ve sonunda ع ن ه ر ض ي okunması en doğrusu. 1 ا ب ى ب ك ر ب ن الص د يق 30 ث اب ت ب ن ا ق ر م 2

Detaylı

NİSÂ SÛRESİNİN 59. ÂYETİNİN TEFSÎRİ

NİSÂ SÛRESİNİN 59. ÂYETİNİN TEFSÎRİ NİSÂ SÛRESİNİN 59. ÂYETİNİN TEFSÎRİ i Tevhîd-î Dâvet % NİSÂ SÛRESİNİN 59. ÂYET-İ KERÎMESİNİN TEFSÎRİ Kitâbın Adı: Nisâ Sûresinin 59. Âyet-i Kerîmesinin Tefsîri Yazarı: Abdullâh Saîd el- Müderris Yayıncı:

Detaylı

Ehl-i Sünnet ve l-cemaat in akîde ve diğer dîni konulardaki esasları

Ehl-i Sünnet ve l-cemaat in akîde ve diğer dîni konulardaki esasları Ehl-i Sünnet ve l-cemaat in akîde ve diğer dîni konulardaki esasları ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn 3Terceme3T 3T: 3TMuhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-434 ول أهل السنة واجلماعة

Detaylı

İnsanlar arasında akrabalık bahşeden Allah Teala ya hamd, akrabalığın hükümlerini beyan eden Resulü Peygamber Efendimize salât-u selam olsun.

İnsanlar arasında akrabalık bahşeden Allah Teala ya hamd, akrabalığın hükümlerini beyan eden Resulü Peygamber Efendimize salât-u selam olsun. Süt Mahremiyeti İnsanlar arasında akrabalık bahşeden Allah Teala ya hamd, akrabalığın hükümlerini beyan eden Resulü Peygamber Efendimize salât-u selam olsun. Her çocuk anne sütüne muhtaç olarak doğar.

Detaylı

Abdestte başın bir kısmını mesh etmek yeterli midir? Muhammed b. Salih el-useymîn

Abdestte başın bir kısmını mesh etmek yeterli midir? Muhammed b. Salih el-useymîn Abdestte başın bir kısmını mesh etmek yeterli midir? ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-433 هل زئ مسح بعض لرأس يف الوضوء» اللغة الرت

Detaylı

İman; Allah a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine ve âhiret gününe iman etmendir. Keza hayrı ve şerriyle kadere inanmandır.

İman; Allah a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine ve âhiret gününe iman etmendir. Keza hayrı ve şerriyle kadere inanmandır. »ب ن ي ال س ل م ع ل ى خ م س : ش ه اد ة أ ن ل إ ل ه إ ل الل و أ ن م ح م د ا ر س ول الل و إ ق ام الص ل ة و إ يت اء الز ك اة و ال ح ج و ص و م ر م ض ان «İslam beş esas üzerine kurulmuştur: Allah tan başka

Detaylı

Abdestte başı mesh etmenin şekli

Abdestte başı mesh etmenin şekli Abdestte başı mesh etmenin şekli ] ريك Turkish [ Türkçe Bir Grup Âlim Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 يفية مسح الرأس يف الوضوء» اللغة الرت ية «جاعة من العلماء رمجة: مد شاه مراجعة:

Detaylı

Hor görme, aşağılama, hakir kabul etme günahını ilk işleyen şeytandır.

Hor görme, aşağılama, hakir kabul etme günahını ilk işleyen şeytandır. - MAHMUT TOPTAŞ Hor görme, aşağılama, hakir kabul etme günahını ilk işleyen şeytandır. Rabbim, Adem aleyhisselamı yaratıp meleklere secde etmesini emrettiğinde yalnız İblis/şeytan secde etmemiş ve gerekçesini

Detaylı

KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK

KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK Yâsîn Suresi 13-27 Ayetlerinin Tilaveti Ve Tecvid Tahvilleri Ünite 6 İlahiyat Lisans Tamamlama Programı KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK 1 Ünite 6 YÂSÎN SURESİ 13-27 AYETLERİ TİLAVET VE

Detaylı

Zilhicce ayının günlerinde getirilen mutlak ve mukayyed tekbir ا كب ا طلق وا قيد أيام ذي ا جة. Abdulaziz b. Abdullah b. Baz

Zilhicce ayının günlerinde getirilen mutlak ve mukayyed tekbir ا كب ا طلق وا قيد أيام ذي ا جة. Abdulaziz b. Abdullah b. Baz Zilhicce ayının günlerinde getirilen mutlak ve mukayyed tekbir ا كب ا طلق وا قيد أيام ذي ا جة ] تر [ Türkçe Turkish Abdulaziz b. Abdullah b. Baz Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 00 - ا

Detaylı

Bid'at münasebetlerde verilen ödüllerin hükmü

Bid'at münasebetlerde verilen ödüllerin hükmü Bid'at münasebetlerde verilen ödüllerin hükmü [ تريك Turkish ] Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2014-1436 حكم جوائز املسابقات يف املناسبات ابلدعية «باللغة

Detaylı

Hadis Istılahları. ADL: Râvînin hadîsi bozmadan rivâyet eden dürüst bir müslüman olması. AHZ: Bir şeyhden hadîs almak.

Hadis Istılahları. ADL: Râvînin hadîsi bozmadan rivâyet eden dürüst bir müslüman olması. AHZ: Bir şeyhden hadîs almak. Hadis Istılahları Her ilim dalının bir terminolojisi olduğu gibi hadîs ilimlerinin de ıstılahları vardır. Hadîs ıstılahları anlaşılmadıkça hadîs usûlü de anlaşılamaz. Hadîs ıstılahları çok sayıda olduğu

Detaylı

İNSAN ALLAHIN HALİFESİ Mİ? (HALEF- SELEF OLAYI) Allah Teâlâ şöyle buyurur:

İNSAN ALLAHIN HALİFESİ Mİ? (HALEF- SELEF OLAYI) Allah Teâlâ şöyle buyurur: İNSAN ALLAHIN HALİFESİ Mİ? (HALEF- SELEF OLAYI) Allah Teâlâ şöyle buyurur: و ا ذ ق ال ر ب ك ل ل م لا ي ك ة ا ن ي ج اع ل ف ي ا لا ر ض خ ل يف ة ق ال وا ا ت ج ع ل ف يه ا م ن ي ف س د ف يه ا و ي س ف ك الد م

Detaylı

Adak Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Adak Hakkında Bilinmesi Gerekenler Adak Hakkında Bilinmesi Gerekenler Hamd, kuşkusuz sadece Allah Teâlâ ya mahsustur. Salat-u Selam, Allah ın habibi Muhammed Mustafa ve onun al ve ashabına olsun. Adak; Arapça ifadesiyle nezr sözünün tercümesidir.

Detaylı

Muhammed Salih el-muneccid

Muhammed Salih el-muneccid KABİRDEKİ HAYATIN TABİATI NASILDIR? [ Türkçe ] طبيعة الحياة في القبر [باللغة التركية [ Muhammed Salih el-muneccid محمد بن صالح المنجد Terceme eden : Muhammed Şahin ترجمة: محمد بن مسلم شاهين Tetkik eden

Detaylı

مقاومة الغر زة جلنسية

مقاومة الغر زة جلنسية CİNSEL DUYGULARA (ŞEHVETE) KARŞI KOYMAK VE ONLARA DİRENMEK قاوة الغر زة جلنسية ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed b. Abdullah ed-duveyş الشيخ د بن عبد االله ادلو ش Terceme: IslamQa koordinasyon:

Detaylı

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ حكم الصلاة مع الجماعة ] باللغة التركية [ Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid ألفه الشيخ: محمد صالح المنجد Terceme edenler Muhammed Şahin ترجمه: محمد

Detaylı

Rahmân ve Rahîm olan Allâh ın ismiyle Hamd, -âlemlerin Rabbi olan- Allâh a mahsustur. O na hamd eder, O ndan yardım ve mağfiret dileriz.

Rahmân ve Rahîm olan Allâh ın ismiyle Hamd, -âlemlerin Rabbi olan- Allâh a mahsustur. O na hamd eder, O ndan yardım ve mağfiret dileriz. و س ت غ ف ر ي و ع ذ ب ب ل ل م ه ش ر ر يى و س ت ع و ح م د ي إ ن ال ح م د ل ل م ه ض ل ل د ي ا ل ل ف ال م ه ي أ ع مبل ىب م أ و ف س ىب سي م ه ئب ت أ ش د أ ن ال إ ل إ ال ا ل ل ح د ي ال ش ر يك ل ل ي ض ل ل ف

Detaylı

şeyh Muhammed b. Salih el-useymin

şeyh Muhammed b. Salih el-useymin ALLAH TEÂLÂ'NIN İNDİRDİĞİ HÜKÜMLERLE HÜKMETMENİN İSLÂM'DAKİ YERİ م لة حل م بما أنزل االله ف الا سلام ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed b. Salih el-useymin الشيخ مد بن صالح العثيم Terceme: IslamQa

Detaylı

Şiddetli soğuk günlerde cünüplükten arınmak için teyemmüm almanın hükmü. Abdulaziz b. Abdullah b. Baz

Şiddetli soğuk günlerde cünüplükten arınmak için teyemmüm almanın hükmü. Abdulaziz b. Abdullah b. Baz Şiddetli soğuk günlerde cünüplükten arınmak için teyemmüm almanın hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Abdulaziz b. Abdullah b. Baz Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 0-433 اتليمم من اجلنابة أيام

Detaylı

ASR SÛRESİ. Rahmân ve Rahîm olan Allah ın ismiyle

ASR SÛRESİ. Rahmân ve Rahîm olan Allah ın ismiyle إ ل و س ت غ ف ر ي و ع ذ ب ب ل ل يى و س ت ع و ح م د ي إ ن ال ح م د ل ل ه ي د ي ا ل ل بل ىب م م ه ش ر ر أ و ف س ىب م ه س ي ئب ت أ ع م ف ل م ض ل ل م ه ي ض ل ل ف ل ب د ي ل أ ش د أ ن ل إ ل ح م د ا أ ش د أ ن

Detaylı

Kâfirleri, bayramlarında kutlamanın hükmü تهني ة نلصارى ف أعيادهم. şeyh Muhammed Salih el-muneccid

Kâfirleri, bayramlarında kutlamanın hükmü تهني ة نلصارى ف أعيادهم. şeyh Muhammed Salih el-muneccid Kâfirleri, bayramlarında kutlamanın hükmü تهني ة نلصارى ف أعيادهم ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ مد صالح املنجد Terceme: IslamQa koordinasyon: Sitesi Islamhouse رمجة:

Detaylı

ON EMİR الوصايا لعرش

ON EMİR الوصايا لعرش ON EMİR الوصايا لعرش ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ د صالح الجد Terceme: IslamQa koordinasyon: Sitesi Islamhouse رجة: وقع الا سلا سو ال وجواب تسيق: وقع IslamHouse.com

Detaylı

Ramazan'ın gündüzünde oruç tutmayanlara ve kâfirlere yemek satmanın hükmü

Ramazan'ın gündüzünde oruç tutmayanlara ve kâfirlere yemek satmanın hükmü Ramazan'ın gündüzünde oruç tutmayanlara ve kâfirlere yemek satmanın hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432 ح م بيع لطعام للمفطرين

Detaylı

Bir kişinin kalbinde iman ile küfür, doğruluk ile yalancılık, hıyanet ile emanet bir arada bulunmaz. (İbn Hanbel, II, 349)

Bir kişinin kalbinde iman ile küfür, doğruluk ile yalancılık, hıyanet ile emanet bir arada bulunmaz. (İbn Hanbel, II, 349) »ا ل م س ل م م ن س ل م ال م س ل م ون م ن ل س ان ه و ي د ه و ال م ؤ م ن م ن أ م ن ه الن اس ع ل ى د م ائ ه م و أ م و ال ه م» Müslüman, diğer Müslümanların elinden ve dilinden güvende olduğu kimsedir. Mümin

Detaylı

İsmi Tafdil. Alimde olan hilimden (yumuşaklıktan) daha güzel bir hilm hiçbir kimsede olmamıştır. Bu misalde ل الك ح lafzı, ismi tafdil olan

İsmi Tafdil. Alimde olan hilimden (yumuşaklıktan) daha güzel bir hilm hiçbir kimsede olmamıştır. Bu misalde ل الك ح lafzı, ismi tafdil olan İsmi Tafdil Alimde olan hilimden (yumuşaklıktan) daha güzel bir hilm hiçbir kimsede olmamıştır. Ben hiçbir adam görmedim ki, onun gözünde olan kuhlin güzelliği, Zeydin gözünde olan kuhlin güzelliği gibi

Detaylı

Ehl-i Sünnet, Hz.Peygamberin sünnetine ve Eshabının yoluna bağlı olan ve onların izlediği dînî yol ve metodu benimseyenlerdir.

Ehl-i Sünnet, Hz.Peygamberin sünnetine ve Eshabının yoluna bağlı olan ve onların izlediği dînî yol ve metodu benimseyenlerdir. Ders: 56 Konu: Vasat Ümmet ve Ehl-i Sünnet Ehl-i Sünnet, Hz.Peygamberin sünnetine ve Eshabının yoluna bağlı olan ve onların izlediği dînî yol ve metodu benimseyenlerdir. Kitab ve Sünnet üzerinde ittifak

Detaylı