BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ"

Transkript

1 BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ

2 Virüs nedir? Bilgisayar virüsü, kullanıcının izni ya da bilgisi olmadan bilgisayarın çalışma şeklini değiştiren ve kendini diğer dosyaların içerisinde gizlemeye çalışan bir tür bilgisayar programıdır. Bir virüs aşağıda belirtilen iki görevi gerçekleştirir: 1- Kendini çoğaltmalı 2- Kendini çalıştırmalı Virüs, zararlı yazılımların tüm değişik çeşitlerini ifade eden genel bir terim olarak kullanılmaktadır.

3 Bilgisayar virüslerinin etkileri Bazı virüsler uygulamalara zarar vermek, dosyaları silmek ve sabit diski yeniden formatlamak gibi çeşitli şekillerde bilgisayara zarar vermek amacıyla programlanmışlardır. Bazıları zarar vermektense, sadece sistem içinde çoğalmayı ve metin, resim ya da video mesajları göstererek fark edilmeyi tercih ederler. Bu zararsızmış gibi gözüken virüsler kullanıcı için problem olabilir. Bilgisayar hafızasını işgal ederek makineyi yavaşlatabilir, sistemin kararsız davranmasına hatta çökmesine neden olabilirler. Ek olarak birçok virüs, hata (bug) kaynağıdır ve bu hatalar sistem çökmelerine ve veri kaybına neden olabilir. Biyolojik virüslerin aksine bilgisayar virüsleri kendi başlarına evrimleşemezler. Bilgisayar virüsleri ne kendiliğinden var olabilirler ne de yazılımlardaki hatalardan (bug) türeyebilirler. Programcılar ya da virüs yapma yazılımı kullanan kişiler tarafından üretilirler. Bilgisayar virüsleri sadece programlandığı etkinlikleri gerçekleştirebilirler.

4 Neden bilgisayar virüsleri yapılır? Virüs yazıcılarının zararlıyı üretme ve yayma nedenleri çok çeşitli olabilmektedir. Virüsler araştırma projeleri amaçlı, şaka amaçlı, belirli şirketlerin ürünlerine saldırmak amaçlı, politik mesaj vermek amaçlı veya kimlik hırsızlığı, casus yazılım ve saklı virüs ile haraç kesme gibi yöntemlerle finansal kazanç sağlamak amaçlı yazılabilmektedir. Bazı virüs yazıcılar ürettiklerini sanat eseri olarak görmekte ve virüs yazmayı bir tür hobi olarak tanımlamaktadır. Ek olarak birçok virüs yazıcısı, virüslerin sistemler üzerinde tahrip edici etkiler göstermesinden yana değildir. Çoğu yazıcı saldırdıkları işletim sistemini bir zihin egzersizi ya da çözülmeyi bekleyen bir mantık sorusu olarak görmekte ve antivirüs yazılımlarına karşı oynanan kedi fare kovalamacasının kendilerini cezbettiğini belirtmekteler..

5 Neden bilgisayar virüsleri yapılır? Bazı virüsler iyi virüsler olarak addedilir. Bulaştıkları programları güvenlik açısından geliştirilmeye zorlar ya da diğer virüsleri silerler. Bu tür virüsler çok nadirdir ve sistem kaynaklarını kullanır, bulaştıkları sistemlere yanlışlıkla zarar verebilir ve bazen diğer zararlı kodların bulaşması ile virüs taşıyıcı hale gelebilirler. Zayıf yazılmış iyi bir virüs, yanlışlıkla zarar veren forma dönüşebilir. Örneğin iyi bir virüs hedef dosyasını yanlış tanımlayabilir ve masum bir sistem dosyasını yanlışlıkla silebilir. Ek olarak, normalde bilgisayar kullanıcısının izni olmadan işleyebilir. Birçok hukuk sahasında herhangi bir bilgisayar zararlısını yazmak suç sayılmaktadır.

6 Çoğalma stratejileri Bir virüsün kendini çoğaltabilmesi için virüsün yürütülmeye ve hafızaya yazılmaya izinli olması gerekir. Bundan ötürü birçok virüs kendilerini geçerli programların çalıştırılabilir dosyalarına tuttururlar. Eğer bir kullanıcı virüs bulaşmış programı başlatmaya kalkarsa, ilk olarak virüsün kodu çalıştırılır. Virüsler çoğalma stratejilerine göre iki çeşide ayrılırlar: 1-yerleşik virüsler 2-yerleşik olmayan virüsler Yerleşik olmayan virüsler hemen tutunacakları başka konaklar ararlar, bu hedeflere bulaşır ve nihayetinde bulaştıkları programa kontrolü bırakırlar. Yerleşik virüsler çalışmaya başladıklarında konak aramazlar. Bunun yerine yürütümle birlikte kendilerini hafızaya yükler ve kontrolü konak programa bırakırlar. Bu virüsler arka planda etkin kalarak, virüs bulaşmış program dosyalarına erişen her programın dosyalarına ya da işletim sisteminin kendisine bulaşırlar.

7 Yerleşik olmayan virüsler Yerleşik olmayan virüslerin keşfedici modül ile çoğaltıcı modülden oluştukları düşünülebilir. Keşfedici modül virüsün bulaşması için kullanılacak yeni dosyalar aramakla görevlidir. Keşfedici modülün karşılaştığı her yürütülebilir dosyaya çoğaltıcı modül çağrılarak virüs bulaştırılır. Basit virüsler için çoğaltıcı modülün görevleri şunlardır: 1. Yeni bir dosya aç 2. Dosyaya önceden virüs bulaştırılıp bulaştırılmadığını kontrol et; eğer bulaştırılmış ise keşfedici modüle geri dön. 3. Virüs kodunu yürütülebilir dosyaya tuttur. 4. Yürütülebilir dosyanın başlangıç noktasını kaydet. 5. Yürütülebilir dosyanın başlangıç noktasını yeni eklenen virüs kodunun başlatma alanına yönlendir. 6. Eski başlatma alanını virüs yürütülür yürütülmez o alana yayılacak şekilde virüse kaydet. 7. Yürütülebilir dosyadaki değişiklikleri kaydet. 8. Virüs bulaşmış dosyayı kaydet. 9. Virüs bulaştıracak yeni dosyalar bulmak için keşfedici modüle geri dön.

8 Yerleşik Virüsler Yerleşik virüsler yerleşik olmayan virüslerdeki örneğine benzer bir çoğaltıcı modül içerirler. Ancak yerleşik virüslerde çoğaltıcı modülü çağıran keşfedici modül bulunmamaktadır. Onun yerine, virüs yürütüldüğü vakit çoğaltıcı modül hafızaya yüklenir ve böylece işletim sistemi belirli tip bir görevi her seferinde uygularken çoğaltıcı modülün de çalışması sağlanır. Örneğin işletim sistemi bir dosyayı her seferinde çalıştırırken çoğaltıcı modül çağrılabilir. Bu durumda virüs bilgisayarda çalışmakta olan tüm uygun programlara bulaşabilir. Yerleşik virüsler, bazen hızlı bulaşıcılar ve yavaş bulaşıcılar olmak üzere alt kategorileri ayrılabilirler. Hızlı bulaşıcılar olabildiğince çok dosyaya etki etmeye çalışırlar. Örneğin, hızlı bulaşıcı ulaştığı her potansiyel konak dosyasına virüs bulaştırabilir. Bu durum antivirüs programları için özel bir problem oluşturmaktadır, çünkü virüs tarayıcısı sistem genelinde tarama yaptığında sistemdeki tüm potansiyel konak dosyalarına erişecektir.

9 Yerleşik Virüsler Eğer virüs tarayıcısı sistem hafızasında virüsün bulunduğunu tespit edemez ise virüs, virüs tarayıcısını arkadan takip ederek tarama için erişilen tüm dosyalara bulaşacaktır. Hızlı bulaşıcılar, sisteme yüksek hızda yayılmalarına bel bağlarlar. Bu metotun sakıncası virüsün birçok dosyaya bulaşması ve kendisinin tespitini bir anlamda kolaylaştırmasıdır. Çünkü sistem hafızasını işgal eden virüsler giderek makineyi yavaşlatacak ve şüphe uyandıran eylemler gerçekleştirerek antivirüs yazılımları tarafından fark edileceklerdir. Yavaş bulaşıcılar ise konak dosyalarına nadiren etki edecek şekilde tasarlanmışlardır. Örneğin, bazı yavaş bulaşıcılar sadece kendilerini kopyaladıklarında dosyalara tutunurlar. Yavaş bulaşıcılar aktivitelerini sınırlayarak tespit edilmemeye çalışırlar. Bilgisayarı fark edilebilir şekilde yavaşlatmazlar ve bu şekilde şüphe uyandıran davranışları tespit eden antivirüs yazılımlarına fark edilmemeye çalışırlar. Yavaş bulaştıkları için ile tüm sisteme yayılmaları genellikle mümkün değildir.

10 VİRÜS ÇEŞİTLERİ 1-Dosya virüsleri 2-Önyükleme sektörü virüsleri 3-Makro virüsler 4-Ağ virüsleri 5-Yazılım bombaları 6-Betik dili virüsleri 7-Sentineller

11 1-Dosya virüsleri Dosya virüsleri, asalak olarak da bilinen ve kendilerini yürütülebilir dosyalara (sürücü ya da sıkıştırılmış dosyalara) tutturan ve konak program çalıştırıldığında etkinleşen kod parçacıklarıdır. Etkinleştikten sonra, virüs kendini diğer program dosyalarına tutturarak yayılabilir ve programlandığı şekilde kötü niyetli faaliyet gösterebilir. Birçok dosya virüsü kendilerini sistem hafızasına yükleyip sürücüdeki diğer programları araştırarak yayılır. Bulduğu programların kodlarını virüsü içerecek ve gelecek sefer program çalıştığında virüsü de etkinleştirecek şekilde değiştirir. Virüs tüm sisteme ya da bulaştığı programı ortak kullanan sistemlerin tüm alanlarına yayılana dek defalarca bunu yapar. Yayılmalarının yanı sıra bu virüsler hemen ya da bir tetikleyici vasıtasıyla etkinleşen tahrip edici bir tür bileşeni bünyelerinde barındırırlar. Tetikleyici özel bir tarih, virüsün belirli bir kopyalama sayısına ulaşması ya da önemsiz herhangi bir şey olabilir. Randex, Meve ve MrKlunky dosya virüslerine verilebilecek birkaç örnektir.

12 2-Önyükleme(boot) sektörü virüsleri Önyükleme sektörü (Master boot record) sabit diske ait tüm bilgilerin saklandığı ve bir program vasıtası ile işletim sisteminin başlatılmasını sağlayan yerdir. Virüs, her açılışta hafızaya yüklenmeyi garantilemek amacıyla kodlarını önyükleme sektörüne yerleştirir. Yaygın olmamalarının diğer bir sebebi ise işletim sistemlerinin artık önyükleme sektörlerini koruma altına almasıdır. Polyboot.B ve AntiEXE önyükleme virüslerine örnektirler. (Cernobil virüsü)

13 3-Makro virüsler Makro virüsler, makrolar içeren çeşitli program ya da uygulamalarca oluşturulmuş dosyalara bulaşan virüslerdir. Microsoft Office programınca üretilen Word belgeleri, Excel elektronik çizelgeleri, PowerPoint sunumları, Access veritabanları, Corel Draw uygulamalarınca oluşturulmuş dosyalar vs. etkilenen dosya tipleri arasındadır. Makro virüsler işletim sisteminin değil ait olduğu uygulamanın dilinde yazıldığından platform bağımsızdırlar ve uygulamayı çalıştırabilen tüm işletim sistemleri (Windows, Mac vb.) arasında da yayılabilirler. Uygulamalardaki makro dillerinin sürekli artan kabiliyetleri ve ağlar üzerinde yayılma olasılıkları bu türden virüsleri büyük tehdit haline getirmektedir. Relax, Melissa.A ve Bablas makro virüs örnekleridir. Çoğalma bakımından worm(solucan)lara benzerler ama işlev yönünden farklılık gösterirler.

14 4-Ağ virüsleri Ağ virüsleri, yerel ağlarda ve internet üzerinde hızla yayılmak konusunda çok beceriklidirler. Genelde paylaşılan kaynaklar, paylaşılan sürücüler ya da klasörler üzerinden yayılırlar. Bir kez yeni bir sisteme bulaştıklarında, ağ üzerindeki potansiyel hedefleri araştırarak saldırıya açık sistemleri belirlemeye çalışırlar. Savunmasız sistemi bulduklarında ağ virüsü sisteme bulaşır ve benzer şekilde tüm ağa yayılmaya çalışırlar. Nimda ve SQLSlammer ağ virüslerindendir.

15 5-Yazılım bombaları Yazılım bombaları, gerekli şartlar oluşana dek atıl durumda kalan ve özel bir kodu işleyen yazılımlardır. Şartların olgunlaşması kullanıcıya mesajlar göstermek ya da dosyaları silmek gibi belirli fonksiyonları tetikleyecektir. Yazılım bombaları bağımsız programların içerisinde barınabildikleri gibi virüs ya da solucanların parçaları da olabilirler. Belirli sayıdaki konağı etkiledikten sonra etkinleşen yazılım bombaları örnek olarak verilebilir. Saatli bombalar, yazılım bombalarının alt kümeleri olup belirli tarih ya da zamanda etkinleşecek şekilde programlanmışlardır. Saatli bombalara ünlü Friday the 13th virüsü örnek verilebilir.

16 6-Betik (script) dili virüsleri Bir script virüsü çoğalabilmek için betik açıklarını kullanan virüslerdir. Yayılabilmek için web uygulamaları ve web tarayıcılarına ihtiyaç duyar. Betik desteği olan ve zararsız gibi görünen HTML, Windows yardım (help) dosyaları, toplu işlem dosyaları ve Windows INF dosyaları, bu tür virüslerin yerleştiği dosyalar olarak karşımıza çıkabilir. Betik (script)dili virüsleri, VB (Visual Basic), JavaScript, BAT (toplu işlem dosyası), PHP gibi betik dilleri kullanılarak yazılan virüslerdir. Bu virüsler ya diğer Windows veya Linux komut ve hizmet dosyalarına bulaşır ya da çok bileşenli virüslerin bir parçası olarak çalışırlar.

17 7-Sentineller Sentineller oldukça gelişkin virüs tipi olup yaratıcısına, bulaştığı bilgisayarları uzaktan kullanma yetkisi verir. Sentineller bot, zombi ya da köle adı verilen bilgisayarların oluşturduğu ve Hizmeti engelleme saldırısı gibi kötü niyetli amaçlarda kullanılacak geniş ağlar yaratmada kullanılırlar. Virüslerin, makinenize bulaşma ya da makinenizde etkin halde olmadan saklanma yolları pek çoktur. Ancak etkin olsun ya da olmasın virüslerin başıboş bırakılması çok tehlikelidir ve acil şekilde sorun halledilmelidir.

18 Truva Atları Truva atları ilgi çekici görünen ama aslında aldatmaya yönelik zararlı dosyalardır. Sistemde var olan dosyalara kod eklemektense ekran koruyucu yüklemek, epostalarda resim göstermek gibi bir işle iştigal oldukları izlenimi uyandırırlar. Ancak, aslında arka planda dosya silmek gibi zararlı etkinlikler gerçekleştirmektedirler. Truva atları bilgisayar korsanlarının bilgisayarınızdaki kişisel ve gizli bilgilerinize ulaşmalarına imkân tanıyan gizli kapılar da yaratırlar. Truva atları aslında sanılanın aksine virüs değillerdir çünkü kendilerini çoğaltamazlar. Bir Truva atının yayılması için saklı bulunduğu eposta eklentisinin açılması ya da Truva atını içerir dosyanın internet üzerinden bilgisayara indirilip yürütülmesi gerekir.

19 Hizmeti engelleme saldırısı Truva atları Hizmeti engelleme saldırısı (Denial of service attacks) Truva atlarının dayandığı temel düşünce kurbanın bilgisayarındaki İnternet trafiğini bir web sitesine ulaşmasını veya dosya indirmesini engelleyecek şekilde arttırmaktır. Hizmeti Engelleme Saldırısı Truva atlarının bir başka versiyonu mail-bombası Truva atlarıdır ki ana amaçları mümkün olabildiğince çok makineye bulaşmak ve belirli eposta adreslerine aynı anda filtrelenmeleri mümkün olmayan çeşitli nesneler ve içerikler ile saldırmaktır.

20 FTP Truva Atları Bu tür Truva atları en basit ve artık modası geçmiş Truva atlarıdır. Yaptıkları tek şey FTP transferleri için kullanılan 21. portu açmak ve herkesin bilgisayarınıza bağlanabilmesine imkân tanımaktır. Bu türün yeni versiyonları sadece saldırganın sisteminize ulaşmasını sağlayan parola korumalı yapıdadırlar. Aslına bakarsanız Trojan'ın modası geçmiş virüs olmasına karşılık halen kullanımı yaygındır. Bu tür virüsler sizin sisteminize girmeleriyle kalmaz gerekli bilgilerinizi çalabilirler, kredi kartı numaralarını ve buna benzer birçok şey yapabilirler. Günümüz teknolojisi bunu engelleyecek birçok program üretmiştir. Yazılım Tespit Engelleyiciler Bu Truva atları makinenizi koruyan popüler antivirüs ve firewall yazılımlarının çalışmalarını engelleyerek saldırganın sisteminize erişimine olanak tanır. Yukarıda belirtilen Truva atı tiplerinden birini ya da birkaçını birden içerecek yapıda olabilir.

21 Solucanlar Bilgisayar solucanları çoğalan, bağımsız şekilde çalışabilen ve ağ bağlantıları üzerinde hareket edebilen programlardır. Virüs ve solucanlar arasındaki temel fark çoğalma ve yayılma yöntemleridir. Bir virüs çalışmak için konak ya da önyükleme sektörü dosyalarına ihtiyaç duyarken, makineler arası yayılım için gene taşıyıcı dosyalara gereksinim duyar. Oysa solucanlar kendi başlarına bağımsız şekilde çalışabilir ve bir taşıyıcı dosyaya ihtiyaç duymadan ağ bağlantıları üzerinde yayılabilirler. Solucanların yarattığı güvenlik tehditleri bir virüsünkine eşittir. Solucanlar sisteminizdeki dosyaları tahrip etmek, makinenizi büyük ölçüde yavaşlatmak ve bazı gerekli programların çökmesine neden olmak gibi bütün olası zararları yaratabilme yeteneğindedirler. MS-Blaster ve Sasser solucanları en tanınmış solucanlara örnektirler.

22 Casus yazılımlar Casus yazılımlar, reklam destekli yazılımları nitelemekte kullanılan diğer bir terimdir. Paylaşılan yazılımları üreten yazarlar, program içerisinde reklam yayınlatarak ürünü kullanıcıya satmadan da para kazanabilirler. Piyasadaki birçok büyük media şirketi yazarlara reklam bantlarını yazılımlarına yerleştirmelerini önerir ve reklam bantları sayesinde satılan her ürün için belirli bir oranda komisyon vermeyi vaat eder. Eğer kullanıcı yazılımdaki reklam bantlarını can sıkıcı buluyorsa, lisans ücretini ödediği takdirde banttan kurtulmanın imkânına erişir. Bu bantları üreten reklam şirketleri, ek olarak internet bağlantınızı sürekli kullanarak internet kullanımınıza ait istatistiki bilgileri sizin bilginiz dahilinde olmadan reklam verenlere gönderen bazı izleme programlarını sisteminize yüklerler. Yazılımlara ait gizlilik politikalarında hassas ve tanımlayıcı verilerin sisteminizden toplanmadığı ve kimliğinizin belli olmayacağı belirtilse de kişisel bilgisayarınızı bir sunucu gibi çalışarak size ait bilgileri ve internet kullanımınıza ait alışkanlıklarınızı 3. kişi ya da kurumlara göndermektedir.

23 Casus yazılımlar Casus yazılımlar ayrıca bilgisayarınızı yavaşlatmakla, işlemci gücünün bir kısmını kullanmakla, uygunsuz zamanlarda sinir bozucu pop-up pencereleri ekrana getirmekle ve ana sayfanızı değiştirmek gibi İnternet tarayıcısı ayarlarınızı değiştirmekle ünlüdürler. Ek olarak yasal olmayan bu tür yazılımlar büyük bir güvenlik tehdidi oluşturmakta ve sisteminizden temizlenmelerinin hayli güç olması virüsler kadar baş belası olabileceklerini açıkça göstermektedir.

Bilgisayar Yazılımları

Bilgisayar Yazılımları Bilgisayar Yazılımları Yazılım Türleri Programlama Dilleri Bir işi bilgisayara yaptırmak ancak belirli kodların belirli bir sıra doğrultusunda kullanılması ile olanaklıdır. Kullanılan bu koda programlama

Detaylı

Bilgisayar Yazılımları

Bilgisayar Yazılımları Bilgisayar Yazılımları Yazılım Türleri Programlama Dilleri Bir işi bilgisayara yaptırmak ancak belirli kodların belirli bir sıra doğrultusunda kullanılması ile olanaklıdır. Kullanılan bu koda programlama

Detaylı

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ Pek çok kullanıcı, bilgisayarını virüsten koruma ya da bilgisayarına bulaşmış virüsü temizleme çabaları ile dönülmez zarar noktalarına gelebilmektedir. Bu nedenle; Bilgisayar virüsünün

Detaylı

GÜVENLĠK, TELĠF HAKLARI VE HUKUK. 1-Bilgi güvenliği 2-Virüsler ve korunma yolları 3-Telif Hakkı 4-Verilerin Kanunla Korunması

GÜVENLĠK, TELĠF HAKLARI VE HUKUK. 1-Bilgi güvenliği 2-Virüsler ve korunma yolları 3-Telif Hakkı 4-Verilerin Kanunla Korunması GÜVENLĠK, TELĠF HAKLARI VE HUKUK 1-Bilgi güvenliği 2-Virüsler ve korunma yolları 3-Telif Hakkı 4-Verilerin Kanunla Korunması GÜVENLĠK ÖNLEMLERĠ Dosyaların TaĢınabilir Kayıt Ortamlarına Yedeklenmesi: Güvenlik

Detaylı

Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk

Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk Güvenlik Dosyaların taşınabilir kayıt ortamlarına yedeklenmesi Elektrik kesintisinde veri kaybı Dosyaların dışarıdan erişilmesinin engellenmesi Gizlilik Hakkı Bilgisayarın

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ DERSİ 2015-2016 GÜZ

BİLGİ GÜVENLİĞİ DERSİ 2015-2016 GÜZ BİLGİ GÜVENLİĞİ DERSİ 2015-2016 GÜZ Öğr.Gör.İnan ÜNAL Tunceli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğr.Gör.İnan ÜNAL www.inanunal.com 1 Kötücül yazılım (malware) bulaştığı bir bilgisayar sisteminde veya

Detaylı

Hastalık nasıl ilerler ya da bulaşır? Hastalıktan vücudumuz nasıl etkilenir? Hastalıktan nasıl kurtuluruz?

Hastalık nasıl ilerler ya da bulaşır? Hastalıktan vücudumuz nasıl etkilenir? Hastalıktan nasıl kurtuluruz? ZARARLI YAZILIMLAR Düşünelim, bir arkadaşımız ya da kardeşimiz hasta oldu ve ondan kısa bir süre sonra hastalık bize bulaştı. Bildiğimiz bulaşıcı hastalıklar üzerinden düşünerek... Hastalık nasıl ilerler

Detaylı

ŞEHİT FEHMİ BEY ORTAOKULU

ŞEHİT FEHMİ BEY ORTAOKULU ŞEHİT FEHMİ BEY ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 VE YAZILIM 2 3 İÇİNDEKİLER Bilgisayar virüsü nedir? Virüslerin zararı nelerdir? Virüsler bilgisayara nasıl bulaşır? Bilgisayarda virüs olduğu nasıl anlaşılır?

Detaylı

KÖTÜ AMAÇLı YAZıLıMLAR VE GÜVENLIK

KÖTÜ AMAÇLı YAZıLıMLAR VE GÜVENLIK KÖTÜ AMAÇLı YAZıLıMLAR VE GÜVENLIK GIRIŞ Kötü amaçlı programlar bilgisayar kullanıcılarını en çok tedirgin eden günlük sorunların başında geliyor. Bu tür yazılımlar genellikle kullanıcının bilgisi olmadan

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİYE ULAŞMAK ÇOK KOLAY! Teknolojinin sürekli gelişmesi, bilgi ve iletişim teknolojisi araçlarının

Detaylı

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ VİRÜS NEDİR BULAŞMA YOLLARI VİRÜS ÇEŞİTLERİ KORUNMA YOLLARI

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ VİRÜS NEDİR BULAŞMA YOLLARI VİRÜS ÇEŞİTLERİ KORUNMA YOLLARI BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ VİRÜS NEDİR BULAŞMA YOLLARI VİRÜS ÇEŞİTLERİ KORUNMA YOLLARI Bilgisayar Virüsü NEDİR? Veri girişi yoluyla bilgisayarlarda çalıştırıldığında sistemin veya programların bozulmasına, veri

Detaylı

Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk

Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk Güvenlik Dosyaların taşınabilir kayıt ortamlarına yedeklenmesi Elektrik kesintisinde veri kaybı Dosyaların dışarıdan erişilmesinin engellenmesi Gizlilik Hakkı Bilgisayarın

Detaylı

Bilgi Ve İletişim Teknolojisi

Bilgi Ve İletişim Teknolojisi Bilgi Ve İletişim Teknolojisi Adı Soyadı : Doğukan Taşdemir Sınıfı No : 10-B 13123 Ders : Bilgi Ve İletişim Teknolojisi Konu : Bilgisayar Virüsleri ve Virüslerden Korunma Yolları. VİRÜS NEDİR? VİRÜS ÇEŞİTLERİ

Detaylı

Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN GENÇOL HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH.

Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN GENÇOL HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN GENÇOL HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) Bilgisayarlar arasında veri haberleşmesini

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Ahmet SOYARSLAN biltek.info. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Ahmet SOYARSLAN biltek.info. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİ GÜVENLİĞİ Ahmet SOYARSLAN biltek.info Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİYE ULAŞMAK ÇOK KOLAY! Teknolojinin sürekli gelişmesi, bilgi ve iletişim

Detaylı

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ VİRÜS Virüsler en genel ifade ile bilgisayarınıza, programlarınıza, dosyalarınıza değişik şekillerde zarar verebilen, düzgün çalışmalarını engelleyen bilgisayar programlarıdır. Virüsler

Detaylı

BİLGİ VE VERİ GÜVENLİĞİ VİRÜSLER VE DİĞER ZARARLI YAZILIMLAR KİŞİSEL MAHREMİYET VE TACİZ

BİLGİ VE VERİ GÜVENLİĞİ VİRÜSLER VE DİĞER ZARARLI YAZILIMLAR KİŞİSEL MAHREMİYET VE TACİZ BİLGİ VE VERİ GÜVENLİĞİ VİRÜSLER VE DİĞER ZARARLI YAZILIMLAR KİŞİSEL MAHREMİYET VE TACİZ VERİ: İşletme içinde oluşan olayları temsil eden belirli bir işe yarayan ya da yaramayan ham gerçekler, görüntüler,

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ

BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ Nisan 2017 BİLGİ GÜVENLİĞİ e-posta Güvenliği Bilinçli Internet Kullanımı Bilgisayarı Koruyacak Yardımcı Programlar Bilgi ve Destek için

Detaylı

Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliğinde Saldırı Kavramı. Bilgi Güvenliğinde Saldırı Örneği : SPAM Mail

Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliğinde Saldırı Kavramı. Bilgi Güvenliğinde Saldırı Örneği : SPAM Mail BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliği: Bilişim ürünleri/cihazları ile bu cihazlarda işlenmekte olan verilerin bütünlüğü ve sürekliliğini korumayı amaçlayan çalışma alanıdır. Bilgi Güvenliğinin

Detaylı

Flash dosyası, kaynak koduna çevrilip incelendikten sonra Flash dosyasının kullanıcıyı sayfasına yönlendirdiği,

Flash dosyası, kaynak koduna çevrilip incelendikten sonra Flash dosyasının kullanıcıyı  sayfasına yönlendirdiği, Jeton Hırsızları Son aylarda Türk kullanıcılarını hedef alan, Chrome ve Firefox için geliştirilmiş olan zararlı eklentilerin sayısında büyük bir artış olduğu eminim sizlerin de dikkatinden kaçmamıştır.

Detaylı

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır.

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. YAZILIM -Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. Elektronik cihazların belirli bir işi yapmasını sağlayan ve komutlardan oluşan programların tümüne verilen isimdir. Yazılım temelde

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE ZARARLI YAZILIMLAR. Bilgi Güvenliği: Kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir.

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE ZARARLI YAZILIMLAR. Bilgi Güvenliği: Kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir. BİLGİ GÜVENLİĞİ VE ZARARLI YAZILIMLAR Bilgi Güvenliği: Kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi İstiklal Ortaokulu www.istiklalorta.meb.k12.tr Bilgi

Detaylı

BİLGİSAYAR İÇİN ZARARLI YAZILIMLAR

BİLGİSAYAR İÇİN ZARARLI YAZILIMLAR BİLGİSAYAR İÇİN ZARARLI YAZILIMLAR ZARARLI YAZILIMLAR NEDİR Zararlı programlar; bilgisayarınıza zarar verebilen, bilgisayarınızı etkili bir şekilde kullanmanızı önleyen yazılımlardır. Bilgisayarınıza büyük

Detaylı

Şekil 1- CryptoLocker Tarafından Kullanıcılara Gönderilen Eposta

Şekil 1- CryptoLocker Tarafından Kullanıcılara Gönderilen Eposta CryptoLocker Virüsü Nedir? Fidyeci (ransomware) truva atıdır [1]. Microsoft Windows işletim sistemlerini hedef alır. İnternet üzerinde ilk olarak 5 Eylül 2013 tarihinde görülmüştür [2]. CryptoLocker, virüslü

Detaylı

İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı

İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı İçerik Kişisel Bilgilerin Korunması İnternet üzerinden saldırganların kullandığı yöntemler Virüsler Trojan (Truva Atı)

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ. M.Selim EKEN Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları

BİLGİ GÜVENLİĞİ. M.Selim EKEN  Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİ GÜVENLİĞİ M.Selim EKEN www.orta1.com Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİYE ULAŞMAK ÇOK KOLAY! Teknolojinin sürekli gelişmesi, bilgi ve iletişim

Detaylı

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ VİRÜSLER

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ VİRÜSLER BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ VİRÜSLER VİRÜS Veri girişi yoluyla bilgisayarlara yüklenen, sistemin veya programların bozulmasına, veri kaybına veya olağandışı çalışmasına neden olan yazılımdır. VİRÜS Bilgisayar

Detaylı

Bilişim Uzayında Saldırılar. Prof. Dr. Eşref ADALI www. Adalı.net

Bilişim Uzayında Saldırılar. Prof. Dr. Eşref ADALI www. Adalı.net Bilişim Uzayında Saldırılar Prof. Dr. Eşref ADALI www. Adalı.net Saldırıların Sınıflandırılması Bilgisayar, bilişim uzayındaki saldırılarda hem hedef hem de saldırgan olabilmektedir. Etkin Saldırılar Amaç

Detaylı

BÖLÜM 8. Bilişim Sistemleri Güvenliği. Doç. Dr. Serkan ADA

BÖLÜM 8. Bilişim Sistemleri Güvenliği. Doç. Dr. Serkan ADA BÖLÜM 8 Bilişim Sistemleri Güvenliği Doç. Dr. Serkan ADA Bilişim Sistemleri Güvenlik Açıkları Güvenlik bilişim sistemlerine yönelik yetkisiz erişimi, değiştirmeyi, hırsızlığı veya fiziksel hasarları engellemek

Detaylı

PROGRAMLAMA TEMELLERİ

PROGRAMLAMA TEMELLERİ PROGRAMLAMA TEMELLERİ 2.HAFTA Yazılım Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir. Bir başka deyişle var olan bir problemi çözmek amacıyla bilgisayar

Detaylı

Yazılım Çeşitleri. Uygulama Yazılımları. İşletim Sistemleri. Donanım

Yazılım Çeşitleri. Uygulama Yazılımları. İşletim Sistemleri. Donanım Yazılım Yazılım Bilgisayarlar üretildikleri anda içlerinde herhangi bir bilgi barındırmadıkları için bir işlevleri yoktur. Bilgisayarlara belirli yazılımlar yüklenerek işlem yapabilecek hale getirilirler.

Detaylı

Dolandırıcıların gözü bilgisayarlarda.

Dolandırıcıların gözü bilgisayarlarda. Dolandırıcıların gözü bilgisayarlarda. Her yazılım masum değildir. Son dönemlerde bilgisayar sistemlerini çökerten yazılımlar aracılığı ile hedeflenen bilgisayarlara giriliyor, PC içindeki tüm bilgi ve

Detaylı

Linux Virüsleri ile Tanışın

Linux Virüsleri ile Tanışın Linux Virüsleri ile Tanışın Barış Can Eylül, 2012 İçindekiler 1 Giriş.................................................... 2 2 ALAEDA (Virus.Linux.Alaeda)....................................... 3 3 BADBUNNY

Detaylı

Yazılım/Donanım Farkı

Yazılım/Donanım Farkı Yazılım Nedir? Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü programa ise yazılım adı verilir. Örneğin resim yapmamızı sağlayan Paint, internete girmemizi sağlayan Chrome gibi.. Yazılım/Donanım Farkı

Detaylı

VERİ GÜVENLİĞİ. Ağ Güvenliği. Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü

VERİ GÜVENLİĞİ. Ağ Güvenliği. Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü VERİ GÜVENLİĞİ Ağ Güvenliği Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü Ağ Saldırı Riskleri İnternet üzerindeki bu tür güvenlik açıklıkları kullanıcıları İnternete karşı güvensizleştirebilir. Saldırıyı gerçekleştirenler,

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Bu bolümde;

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Bu bolümde; Bilgi Güvenliği Bu bolümde; Bilgi güvenliğinin önemini açıklayacak, Bilgi güvenliğine yönelik tehditleri kavrayacak, Sayısal dünyada kimlik yönetimi konusunda güvenlik acısından yapılması gerekenleri listeleyecek,

Detaylı

Bundan 20 yıl kadar önce, bilgi işlem servisleri günümüzdeki kadar yaygın kullanılmadığından, bilişim sistemleri günümüzdeki kadar önemli bir yere

Bundan 20 yıl kadar önce, bilgi işlem servisleri günümüzdeki kadar yaygın kullanılmadığından, bilişim sistemleri günümüzdeki kadar önemli bir yere VERİ GÜVENLİĞİ Bundan 20 yıl kadar önce, bilgi işlem servisleri günümüzdeki kadar yaygın kullanılmadığından, bilişim sistemleri günümüzdeki kadar önemli bir yere sahip değildi. Daha iyi açıklamak gerekirse,

Detaylı

Kaspersky Open Space Security: Release 2. İşletmeniz için birinci sınıf bir BT güvenliği çözümü

Kaspersky Open Space Security: Release 2. İşletmeniz için birinci sınıf bir BT güvenliği çözümü Kaspersky Open Space Security: Release 2 İşletmeniz için birinci sınıf bir BT güvenliği çözümü Güncellenmiş uygulamalar Updated applications Release 2 uygulamaları: Kaspersky Anti-virus for Windows Workstations

Detaylı

BİLGİ ve VERİ GÜVENLİĞİ. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları

BİLGİ ve VERİ GÜVENLİĞİ. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİ ve VERİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİYE ULAŞMAK ÇOK KOLAY! Teknolojinin sürekli gelişmesi, bilgi ve iletişim teknolojisi

Detaylı

Bilgisayar virüslerini, genel olarak 2 grupta toplamak mümkün:

Bilgisayar virüslerini, genel olarak 2 grupta toplamak mümkün: B İ L G İ S A Y A R V İ R Ü S L E R İ Virüs nedir? Nasıl bulaşır? Bilgisayar virüsleri, çalıştığında bilgisayarınıza değişik sekillerde zarar verebilen bilgisayar programlarıdır. Bu programlar (ya da virüs

Detaylı

Bilişim Sistemleri Güvenirliği ve İlgili Etik Kavramlar

Bilişim Sistemleri Güvenirliği ve İlgili Etik Kavramlar Bilişim Sistemleri Güvenirliği ve İlgili Etik Kavramlar Bilişim Sistemlerine Karşı Tehditler ve Güvenlik Bilişim sistemlerinde bulunan açıklardan faydalanarak kullanıcıların özel bilgilerine ulaşmak isteyen

Detaylı

Virüsler, Virüs nedir? VİRÜSLER

Virüsler, Virüs nedir? VİRÜSLER VİRÜSLER Virüs, bilgisayar programlarını istem dışı olarak etkileyen ve programların yapması gereken asıl fonksiyonlarını hiç yaptırmayan, kısıtlayan veya yanlış işlemler yaptıran yazılımlardır. Özellikle

Detaylı

ÜNİTE 4 ÜNİTE 2 ZARARLI YAZILIMLAR VE GÜVENLİ INTERNET BİLGİSAYAR II İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE 4 ÜNİTE 2 ZARARLI YAZILIMLAR VE GÜVENLİ INTERNET BİLGİSAYAR II İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÜNİTE 2 ZARARLI YAZILIMLAR VE GÜVENLİ INTERNET İÇİNDEKİLER Giriş Zararlı Yazılımlar Virüs Virüs Çeşitleri Antivirüs Yazılımları Güvenlik Duvarı Güvenli İnternet Sosyal Paylaşım Ağları ve Güvenlik BAYBURT

Detaylı

KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA. Osman PAMUK

KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA. Osman PAMUK KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA Osman PAMUK Ġçerik Giriş Örnek Zararlı Yazılımlar Conficker Stuxnet Önemli zararlı yazılım sızma noktaları ve korunma yöntemleri Taşınabilir

Detaylı

Virüs, Malware, Spyware, Adware Nedir? Nedir_831.html

Virüs, Malware, Spyware, Adware Nedir?   Nedir_831.html Virüs, Malware, Spyware, Adware Nedir? http://www.chip.com.tr/blog/hakanuzuner/virus-malware-spyware-adware- Nedir_831.html VİRÜS Virüsler birer programdır. Fakat kendi kendilerini kopyalarlar, bir yerden

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Bilgi Teknolojileri (IT) Kavramları, Bilgisayar Kullanımı ve Dosyaların Yönetimi, Bilgi ve İletişim HAFTA 1 1. Genel Kavramlar(Bilgisayarın tanımı,bilgi

Detaylı

Bulaşma Şekli. Zararlı yazılım fatura epostaları şeklinde kullanıcılara eposta göndermektedir.

Bulaşma Şekli. Zararlı yazılım fatura epostaları şeklinde kullanıcılara eposta göndermektedir. Ülkemizdeki internet kullanıcılarını hedef alan KriptoKilit saldırıları daha önce de gerçekleşmişti. Fakat bu sefer KriptoKilit güncel sürümü ile daha büyük bir tehdit olarak karşımıza çıktı. Kendini açık

Detaylı

BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ

BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ SUNUM 14 Bilgisayarların Fiziki Güvenliği Bilgisayarların Veri Güvenliği Politika ve Prosedürler Donanım ve Yazılım Araçları Bağlayıcı Mevzuat Pearson kaynakları kullanılarak Öğr. Gör. Mustafa ÇETİNKAYA

Detaylı

PHP ile İnternet Programlama

PHP ile İnternet Programlama PHP ile İnternet Programlama Doç.Dr. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü 1. BÖLÜM: Bilgisayarımızı PHP ye Hazırlamak PHP Yorumlayıcısı ve Sunucu Yazılımı

Detaylı

Bölüm 1: Başlarken...3

Bölüm 1: Başlarken...3 F-Secure Anti-Virus for Mac 2014 İçindekiler 2 İçindekiler Bölüm 1: Başlarken...3 1.1 Yüklemeden sonra yapılması gerekenler...4 1.1.1 Aboneliği yönetme...4 1.1.2 Ürünü açma...4 1.2 Bilgisayarımın korunduğundan

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı Ders 7 LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 LINUX Yapısı LINUX işletim sisteminin diğer işletim sistemleri gibi kendine özgü bir yapısı vardır. LINUX yapısı ve bileşenleri aşağıdaki

Detaylı

Windows İşletim Sistemi

Windows İşletim Sistemi Windows İşletim Sistemi Bilgisayar (Özellikler) Bilgisayarınızın özelliklerini görüntülemek için : Masaüstünde Bilgisayar simgesine sağ tıklayarak Özellikler e tıklayın. Çıkan pencerede bilgisayarınızda

Detaylı

Maltepe Üniversitesi. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Maltepe Üniversitesi. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BİLGİ SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİ Maltepe Üniversitesi p Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2 BÖLÜM -8- BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ 3 1.Virüs Nedir? Virüs terimi,tıp it kaynaklarından kl alınmıştır. Normalde cansız oldukları

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1)

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) Ders 4 BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçların, birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR. Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ders Notları

BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR. Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ders Notları BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ders Notları Temel Kavramlar Donanım: Bilgisayarın fiziksel parçalarına verilen isimdir. Yazılım: Bilgisayarın verimli şekilde kullanımını sağlayan

Detaylı

Word Ekran Görüntüsü Microsoft Word 2017 UYGULAMA 1

Word Ekran Görüntüsü Microsoft Word 2017 UYGULAMA 1 Microsoft Word 2017 UYGULAMA 1 W ord, Microsoft Office paketinde yer alan bir kelime işlem programıdır. Bu programın kullanımındaki temel amaç, çeşitli türdeki yazılarımızı yazmak ve yazıcıdan kâğıda döküm

Detaylı

Korhan GÜRLER kg@dikey8.com. 2002 Dikey8 Bilişim Güvenliği Girişimi

Korhan GÜRLER kg@dikey8.com. 2002 Dikey8 Bilişim Güvenliği Girişimi Korhan GÜRLER kg@dikey8.com Virüs, Kurtçuk, Truva atı vs... tanımları Internet tarayıcısı güvenliği (IE, Netscape Navigator) E-posta güvenliği Şifreler Şifre seçerken dikkat edilmesi gerekenler Şifrem

Detaylı

(... GÜÇLÜ KORUMA, DÜŞÜK SİSTEM KAYNAĞI KULLANIMI...)

(... GÜÇLÜ KORUMA, DÜŞÜK SİSTEM KAYNAĞI KULLANIMI...) (... GÜÇLÜ KORUMA, DÜŞÜK SİSTEM KAYNAĞI KULLANIMI...) Programın Özellikleri; En son online tehditlere karşı korunun Endişelenmeden e-posta alıp gönderin, sohbet edin ve web'de gezinin - Norton İtibar Hizmeti:

Detaylı

5. Sınıflar Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları 2

5. Sınıflar Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları 2 5. Sınıflar Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları 2 1- Şükran kendi bilgisayarında bulunan özel yazılarını kardeşinin görmesini istememektedir. Bu durumda Şükran nın aşağıdakilerden hangisini

Detaylı

Seçenekler Menüsünden Genel Sekmesi

Seçenekler Menüsünden Genel Sekmesi Seçenekler Menüsünden Genel Sekmesi Word 2003 açtıktan sonra ARAÇLAR>SEÇENEKLER tıklanır. Karşımıza bu tür ekran çıkar. İlk komut Arka planda yeniden sayfalandır ; Siz çalışırken belgeleri otomatik olarak

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama Servlet Üst Düzey Programlama-ders08/ 1 Servlet Nedir? Internetin ilk zamanlarında geliştirilen web sayfaları durağan bilgiler içeriyordu. Zaman geçtikçe web sayfaları daha değişken,

Detaylı

KASPERSKY LAB. Kaspersky Small Office Security GUIDE BA BAŞLARKEN

KASPERSKY LAB. Kaspersky Small Office Security GUIDE BA BAŞLARKEN KASPERSKY LAB Kaspersky Small Office Security GUIDE BA BAŞLARKEN K A S P E R S K Y S M A L L O F F I C E S E C U R I T Y Başlarken Kaspersky Lab http://www.kaspersky.com.tr Revizyon : April 2009 İçindekiler

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi 2. BÖLÜM 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Programlama Terimleri ve Programlama Ortamı 3 Program Programlama IDE

Detaylı

Windows Grup İlkesi Düzenleyici

Windows Grup İlkesi Düzenleyici Windows Grup İlkesi Düzenleyici Microsoft Windows ta kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak üzere Grup İlkesi kullanılır. Grup ilkesi Microsoft Yönetim

Detaylı

Ders İ zlencesi. Ders Başlığı. Dersin amacı. Önceden sahip olunması gereken beceri ve bilgiler. Önceden alınması gereken ders veya dersler

Ders İ zlencesi. Ders Başlığı. Dersin amacı. Önceden sahip olunması gereken beceri ve bilgiler. Önceden alınması gereken ders veya dersler Ders Başlığı İnternette Güvenliğinizi Arttırın Dersin amacı Ders İ zlencesi Bu dersin amacı, katılımcıların İnternet'te karşılaşılabilecek kullanıcı, donanım ve bilgisayar ağı kaynaklı tehditler ve bu

Detaylı

EN TEHLİKELİ 10 BİLGİSAYAR VİRÜSÜ

EN TEHLİKELİ 10 BİLGİSAYAR VİRÜSÜ EN TEHLİKELİ 10 BİLGİSAYAR VİRÜSÜ 1.MyDoom Mydoom tarihin gördüğü en tehlikeli zararlı yazılımlardan biriydi. 2004 yılında ortaya çıkan Mydoom bulaştığı bilgisayardan özür dileyen ilginç bir yapıya sahipti.

Detaylı

ENFORMATİK Dersin Amacı

ENFORMATİK Dersin Amacı ENFORMATİK - 2015 Dersin Amacı Bilgisayar ve donanımlarını tanıtmak, Temel bilgi teknolojisi kavramlarını ve uygulamalarını tanıtmak, İşletim sistemini etkin bir şekilde kullanmak, İnternet ve İnternet

Detaylı

ProFTPD FTP Sunucusu. Devrim GÜNDÜZ. TR.NET Sistem Destek Uzmanı. devrim@gunduz.org

ProFTPD FTP Sunucusu. Devrim GÜNDÜZ. TR.NET Sistem Destek Uzmanı. devrim@gunduz.org Devrim GÜNDÜZ TR.NET Sistem Destek Uzmanı devrim@gunduz.org http://seminer.linux.org.tr http://belgeler.linux.org.tr http://lkd.belgeler.org http://www.linux.org.tr/belgeler.php http://www.gunduz.org/belgeler.php

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu bulunmaktadır; 1. Performans: İşletim sistemi, makine

Detaylı

Script. Statik Sayfa. Dinamik Sayfa. Dinamik Web Sitelerinin Avantajları. İçerik Yönetim Sistemi. PHP Nedir? Avantajları.

Script. Statik Sayfa. Dinamik Sayfa. Dinamik Web Sitelerinin Avantajları. İçerik Yönetim Sistemi. PHP Nedir? Avantajları. Script Statik Sayfa Dinamik Sayfa Dinamik Web Sitelerinin Avantajları İçerik Yönetim Sistemi PHP Nedir? Avantajları Dezavantajları Script HTML kodları arasına yerleştirilen küçük kodlardır. Web sayfalarında

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI 3. Hafta BİLGİSAYAR YAZILIMI Dr. Öğr. Üyesi Nesibe YALÇIN nesibeyalcin.wordpress.com BİLGİSAYAR

Detaylı

Güvenliğin Görüntülenmesi, Verilerin Analizi ve Atakların Eş Zamanlı Olarak Durdurulması. Akademik Bilişim Şubat 2006

Güvenliğin Görüntülenmesi, Verilerin Analizi ve Atakların Eş Zamanlı Olarak Durdurulması. Akademik Bilişim Şubat 2006 Güvenliğin Görüntülenmesi, Verilerin Analizi ve Atakların Eş Zamanlı Olarak Durdurulması Akademik Bilişim Şubat 2006 Hakan Tağmaç htagmac@cisco.com Sistem Müh. 1 Bildiri Konusu Günümüzde klasik veri toplama

Detaylı

Tek veya Çalışma Grubu İş İstasyonu için WorldShip Yükseltmesi

Tek veya Çalışma Grubu İş İstasyonu için WorldShip Yükseltmesi KURULUM ÖNCESİ TALİMATLARI: Bu belgede, WorldShip i yükseltmek için WorldShip DVD sinin nasıl kullanılacağı anlatılmaktadır. WorldShip i web den de yükleyebilirsiniz. Aşağıdaki web sayfasına gidin ve uygun

Detaylı

DERS TANITIM BİLGİLERİ. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) AKTS. Yerel Kredi

DERS TANITIM BİLGİLERİ. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) AKTS. Yerel Kredi DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Yerel Kredi AKTS Temel Bilgi ve İletişim BEB650 Güz / 0 2 0 1 2 Teknolojileri Kullanımı Bahar

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1 Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net http://www.serkanaksu.net/ 1 JavaScript JavaScript Nedir? Nestcape firması tarafından C dilinden esinlenerek yazılmış, Netscape Navigator 2.0 ile birlikte

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 EXCEL DE DOĞRULAMA VE DENETLEME DOĞRULAMA Bir hücre grubuna veri girişi için doğrulama kriterleri (tamsayı, ondalıklı,

Detaylı

1.1 Web Kavramlar. 1.1.1.3 URL terimini tanımlayınız ve anlayınız.

1.1 Web Kavramlar. 1.1.1.3 URL terimini tanımlayınız ve anlayınız. 1.1 Web Kavramlar 117 Anahtar 7erim/er 1.1.1.1 Web ve Internet terimlerini tanımlayınız. Her birinin anahtar özelliklerini tanımlayınız. Web bir Internet hizmetidir. Web Internet üzerinde bağlantılı html

Detaylı

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi modülü kısaca aşağıdaki işlemleri yapar. Bu özelliklerin çalışabilmesi

Detaylı

ESET NOD32 ANTIVIRUS 7

ESET NOD32 ANTIVIRUS 7 ESET NOD32 ANTIVIRUS 7 Microsoft Windows 8.1 / 8 / 7 / Vista / XP / Home Server 2003 / Home Server 2011 Hızlı Başlangıç Kılavuzu Bu belgenin en son sürümünü karşıdan yüklemek için burayı tıklatın ESET

Detaylı

Scan Station Pro 550 Adminstration & Scan Station Service Araçları

Scan Station Pro 550 Adminstration & Scan Station Service Araçları Scan Station Pro 550 Adminstration & Scan Station Service Araçları Yapılandırma Kılavuzu A-61732_tr 7J4367 Kodak Scan Station Pro 550 Administration İçindekiler Farklılıklar... 1 Yükleme... 2 İş ayarları

Detaylı

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU 1.5. BİT İN GİZLİLİK ve GÜVENLİK BOYUTLARI Ankara, 2014 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ 2 1.5. BİT İN GİZLİLİK ve GÜVENLİK BOYUTLARI Mehmet Çekiç Ortaokulu Sayfa 1 / 11

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır?

Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır? Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır? Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim

Detaylı

Kurumsal Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik

Kurumsal Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik Kurumsal Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik Değişik Formdaki Bilgi İstemci Sunucu Dizüstü bilgisayar Kablosuz ağlar Medya Dokümanlar Kurum çalışanları Yazıcı çıktıları Radyo-televizyon yayınları Yazılımlar

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Bölüm 1 Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Dijital Dünyada Yaşamak Hedefler Bilgisayar kullanabilmenin günümüzde başarılı olmak için neden son derece önemli olduğu Bilgisayar sözcüğünün tanımlanması

Detaylı

Güncel CryptoLocker Saldırısına Dikkat

Güncel CryptoLocker Saldırısına Dikkat 1 / 16 2 / 16 Ülkemizdeki internet kullanıcılarını hedef alan KriptoKilit saldırıları daha önce de gerçekleşmişti. [1,2] Fakat açık uzantılara birbu şekilde sefer sahip KriptoKilit CryptoLocker dosyaları

Detaylı

Yazılım Güncelleştirmeleri Kullanıcı Kılavuzu

Yazılım Güncelleştirmeleri Kullanıcı Kılavuzu Yazılım Güncelleştirmeleri Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD de tescilli ticari markasıdır. Ürünle ilgili not Bu

Detaylı

Sisteminiz Artık Daha Güvenli ve Sorunsuz...

Sisteminiz Artık Daha Güvenli ve Sorunsuz... Sisteminiz Artık Daha Güvenli ve Sorunsuz... Asistek Firewall kullanmanın pek çok yararı vardır: Asistek Firewall, tamamen web tabanlı ve esnek yapıya sahip Güvenlik Duvarı servislerini barındırarak çeşitli

Detaylı

İnternet'te Bireysel Gizlilik ve Güvenlik

İnternet'te Bireysel Gizlilik ve Güvenlik İnternet'te Bireysel Gizlilik ve Güvenlik 1/28 İçerik Web Tarayıcısı Güvenliği Şifreler Sosyal Mühendislik Virüs, Kurtçuk, Keylogger,vs... E-Posta Güvenliği ve Gizliliği E-Ticaret Şüpheli Bakış 2/28 Web

Detaylı

... ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

... ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI ... ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE 2018 2019 ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI Hazırlayan : Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKURBİR) Dersin Adı : Bilişim

Detaylı

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemi Nedir? İşletim sistemi, bilgisayar açılırken hafızaya yüklenen, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için hizmet sağlayan genel amaçlı bir yazılımdır.

Detaylı

1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME

1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU 1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME Ankara, 2014 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ 2 1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME Mehmet Çekiç Ortaokulu Sayfa 1 / 13 Mustafa KATLANÇ, Ankara

Detaylı

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci Kazanımlar Bu bolümde; Yazılım geliştirme sureci konusunda bilgi sahibi olacak, Yazılım geliştirme surecinde gerekli olan araçları tanıyacak, Python dilinde program geliştirme ortamlarını inceleyebileceksiniz.

Detaylı

2.3.5.1. HESAP MAKİNESİ PROGRAMI... 98 2.3.5.2. WORDPAD... 99 2.3.5.3. PAINT... 99 2.3.6 BİLGİSAYARDA TAŞINABİLİR BELLEK ELEMANLARINI TANIMAK...

2.3.5.1. HESAP MAKİNESİ PROGRAMI... 98 2.3.5.2. WORDPAD... 99 2.3.5.3. PAINT... 99 2.3.6 BİLGİSAYARDA TAŞINABİLİR BELLEK ELEMANLARINI TANIMAK... İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1:BİLGİSAYAR KULLANMAYA BAŞLARKEN TEMEL KAVRAMLAR...11 AMAÇ:... 12 1.1. GİRİŞ... 13 1.2. BİLGİSAYAR TERMİNOLOJİSİ... 14 1.2.1. TANIMLAR... 15 1.2.1.1. TEMEL TANIMLAR... 15 1.2.1.2. DİĞER

Detaylı

Bilgisayar Güvenliği Etik ve Gizlilik

Bilgisayar Güvenliği Etik ve Gizlilik Bilgisayar Güvenliği Etik ve Gizlilik Bilgisayar Güvenliği Riskleri Bilgisayar güvenliği bilgi, donanım ve yazılım gibi kaynakların etkin şekilde korunmasıdır. Bilgisayar virüsleri, solucanlar, Truva atları,

Detaylı

Ağ Güvenliği. Ağ iletişim tehditlerini sıralamak. Saldırı yöntemleri ve güvenlik önlemlerini tanımlamak.

Ağ Güvenliği. Ağ iletişim tehditlerini sıralamak. Saldırı yöntemleri ve güvenlik önlemlerini tanımlamak. Ağ Güvenliği 2/66 Ağ iletişim tehditlerini sıralamak. Saldırı yöntemleri ve güvenlik önlemlerini tanımlamak. Güvenlik araçlarını ve uygulamalarını sıralamak. Kablosuz ağ güvenliği hakkında bilgi sahibi

Detaylı

Bilgisayar Dersi. Öğr. Gör Kağan GÜL. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi

Bilgisayar Dersi. Öğr. Gör Kağan GÜL. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilgisayar Dersi Öğr. Gör Kağan GÜL Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Öğr. Gör. Kağan GÜL h4ps://kagan.ahievran.edu.tr Bilgisayara Giriş Bilgisayarların Tarihçesi İlk Bilgisayarlar Kişisel Bilgisayarlar

Detaylı

PHP 1. Hafta 2.Sunum

PHP 1. Hafta 2.Sunum PHP 1. Hafta 2.Sunum Hello World Bu derste görülecekler WAMP ve PHP Hosting kavramı ve bizi neden ilgilendirmediği Domain ve localhost kavramları www klasörü İlk PHP kodunun

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. YAZILIM NEDİR? 1.1. Bilgisayar Yazılımı Nedir?

İÇİNDEKİLER 1. YAZILIM NEDİR? 1.1. Bilgisayar Yazılımı Nedir? İÇİNDEKİLER 1. YAZILIM NEDİR? 1.1. Bilgisayar Yazılımı Nedir? 1.1.1. Sistem Yazılımı 1.1.1.1. Bios 1.1.1.2. İşletim sistemi 1.1.1.3. Sürücüler 1.1.2. Uygulama Yazılımları 1.1.2.1. Veritabanı Programları

Detaylı