MADEN TEKNOLOJİSİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİ İÇİN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MADEN TEKNOLOJİSİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİ İÇİN"

Transkript

1 MADEN TEKNOLOJİSİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİ İÇİN Mineraloji (Ders Notu) Yrd. Doç. Dr. Ayhan ÜSTÜNTAŞ Ekim-2012 SİVAS

2 1. GİRİŞ Üzerinde yaşadığımız yerküresi mineraller, bitkiler ve hayvanlar aleminden meydana gelmektedir. Mineralleri inceleyen ve öğreten bilim dalının adı mineraloji dir. Mineraller, doğada bulunan belirli kimyasal bileşimi ve düzenli atomik içyapısı olan, homojen ve çoğunlukla katı cisimlerdir. Bir kayacı, örneğin bir granit parçasını dikkatle inceleyecek olursak, bu kayacın çıplak gözle ayırt edebilecek, kendi içinde homojen parçalardan meydana geldiğini saptarız. Bunlar kuvars, feldspat, mika veya hornblend gibi minerallerdir. Canlı organizmadaki hücre gibi, cansız doğada da mineral en küçük bir birimi oluşturur. Mineraller yan yana gelerek kayaçları, kayaçlarda yan yana gelerek dağları ve kıtaları oluştururlar. Doğada 3000 çeşit mineral bilinmekte, özellikleri ayrıntılarıyla tanımlanmaktadır. Ancak bunlardan çok azı (12-15 tanesi) kayaçların bileşimine girmekte, yine az bir kısmı ekonomik değer taşıyan cevherleri (maden yataklarını) oluşturmakta, geri kalan çok sayıda örnekleri ise, yerkabuğu ve manto içinde az miktarda dağılmış durumda bulunurlar. Minerallerden cıva ve su gibi birkaçı sıvı halde, silis camı ve opal (SiO 2.nH 2 O) gibi bazıları da amorf (şekilsiz) tur. Minerallerin çoğunluğu ise kristal şeklindedir. Mineraloji, minerallerin dış şekillerini, bileşimlerini, özelliklerini bulunuş yer ve koşullarını kendine konu edinmiştir. Mineraloji iki bölüme ayrılmaktadır. Bunlar; genel mineraloji (kristalografi) ve özel mineralojidir Genel Mineraloji (Kristalografi); maddenin kristal halini inceleyen bir bilimdir. Bütün cevherler, kaya ve toprağın yapısındaki mineraller, metaller, alaşımlar, anorganik ve organik kimyadaki yüz binlerce katı bileşikler (tuzlar, boya maddeleri, dolgu maddeleri, şekerler, selüloz, ilaçlar) kristal yapısı gösterirler. Kristal durumun temel ve yan yasaları ve inceleme metotları kristalografi nin inceleme konularıdır. Kristalografi dört kısma ayrılır. a-) Kristal matematiği (Kristal morfolojisi) b-) Kristal kimyası c-) Kristal fiziği d-) Kristal Büyümesi 1.2. Özel Mineraloji (Description mineraloji veya sistematik mineraloji); İnsan eli değmeden doğrudan doğruya doğada oluşan anorganik maddeleri inceleyen bir bilimdir. Bunlar: Feldspat, kuvars, mika, elmas, grafit, cevherler, tuzlar, mücevherler v. s. gibi minerallerdir. Yukarıdaki tanıma girmediği halde cıva, su ve kehribar mineral olarak kabul edilir. Mineraller, bitki, hayvan ve insanın yaşantısını sürdürebilmesi için gerekli temeli teşkil ederler. Medeniyet ve tekniğin gelişmesinde başlıca rol oynarlar. Mineralsiz insanın

3 2 ilkel çağlarda medeniyete yönelmesi olanaksızlaşır ve modern teknolojinin gerektirdiği ham maddeleri bulmak mümkün olmazdı. Özel Mineraloji üç kısma ayrılır. a-) Jeokimya b-) Sistematik Mineraloji. c-) Maden Yatakları. 2. KRİSTALOGRAFİ Kristalografi, kendisine yakın komşu fizik ve kimya bilimlerinden önemli bir nokta da ayrılır. Fizik ve kimya olaylarından ve değişimlerden söz ettiği halde kristalografi botanik ve zooloji de olduğu gibi nesneleri inceler. Buradaki nesne kristaldir. Kristalografinin ödevi, kristalin maddelerin geometrik şekil ve kurallarını, içyapılarını, fiziksel özelliklerini ve kristallerin büyüme mekanizmasını incelemektedir. Bilindiği gibi maddenin gaz, sıvı ve katı olmak üzere üç hali vardır. Gaz ve sıvılarda en küçük elemanlar (atom, iyon veya molekül ) serbest ve düzensizdir. Kristal halde (fizik ve kimyaya göre katı) ise kurallı bir düzen bulunmaktadır. Kristali; en küçük yapı elemanları uzayda üç doğrultuda periyodik olarak sıralanmış katı homojen bir madde olarak tanımlayabiliriz. Kristallerin düzgün yüzeylerle çevrilmiş geometrik şekilleri ve düzenli, periyodik olarak sıralanmış düzenli atomik yapıları vardır. Kuvars (SiO 2 ), Tuz (NaCl), Kalsit (CaCO 3 ) ve Jips (CaSO 4. 2H 2 O) en çok rastlanan kristal halde minerallerdir. Elmas (C), Zümrüt [BeAl 2 (SiO 3 ) 6 ], Yakut (Al 2 O 3 ) ve Topaz [Al 2 SiO 4.(OH, F) 2 ] gibi kıymetli renkli taşlar mücevherlerde kristal için en güzel örnektir KRİSTAL GEOMETRİ Kristallerin asıl özelliği, çok düzenli bir içyapıya sahip olmalarıdır. Bu yapı kristalleri oluşturan kimyasal elementlerin tek tek atomlarının veya atom gruplarının düzenli periyodik bir düzen içerisinde, çizgisel, düzlemsel veya üç boyutlu (hacimsel) olarak sıralanmaları, dizilimleri ile meydana gelmektedir. Kristal yapısını oluşturan atom topluluklarına, iyon veya moleküllere nokta denilmekte, bunların bir boyutlu sıralanışlarına nokta dizisi, iki boyutlu sıralanışlarına yüzeysel ağ veya nokta ağı ve üç boyutlu (hacimsel) sıralanışlara kafes, hacim kafes adı verilmektedir. Hacim kafesin en küçük yapı elemanına birim hücre denilmektedir. Kafes noktaları arasındaki uzunluklar çok küçük olup, ancak Angström (10-8 cm=å) birimi ile belirtilebilir. Nokta Dizisi Nokta Nokta Ağı Kafes Şekil-1. Kristal yapısını oluşturan atom topluluklarının uzay dizilimleri.

4 3 Şekil-2. Kristal kafesi ve Birim hücrelerden oluşmuş kafes yapısı. Uzayda üç eksenli (x, y, z) bir koordinat sistemine göre dizilen kafes noktaları üç doğrultuda periyodik olarak sıralanmış çok sayıda birim hücreler meydana getirirler. Böyle bir birim hücrenin (x, y, z) doğrultusunda a, b, c gibi eksenleri ve bunlar arasında α, β, γ gibi eksenler arası açılar bulunur. Şekil-3. Birim Hücrenin koordinat sisteminde gösterilişi. Birim hücrelerin belirli sayıda değişik tipleri vardır. Bunlar a, b, c eksenlerinin karşılaştırılmalı boyutlarına aralarındaki α, β, γ açılarının değerlerine göre 7 geometrik biçimde bulunurlar ve mineralojideki 7 kristal sisteminin temelini oluştururlar Açı sabitliği yasası Makroskobik olarak kristallerde ilk bakışta dikkati çeken unsurlar kristali çevreleyen düzgün yüzeylerdir. Yüzeyler uzay kafesine ait kafes düzlemleridir. Yani kristalin en küçük yapı elamanlarının bir düzlem içinde sıralanmalarıyla oluşmuşlardır. Aynı kristal tiplerine ait belli yüzeyler arasındaki açıların, aynı dış etkiler (sıcaklık, basınç) altında daima eşit kaldıkları saptanmıştır. Kristalografi de buna Açı sabitliği yasası denir. Aynı uzay kafesinin düzlemleri arasındaki açılar, düzlemlerin paralel kaydırılmasıyla değişmezler.

5 4 Şekil-4. Açı değişmezliğini gösteren resimler. Değişik boyut ve görünümdeki kuvars kristallerinin c-eksenlerine dik kesitleri. α: yüzeyler arası açı veya iç açı ß: dış açı γ: kutup açısı Yüzeyler arasındaki açılar, kristaller büyük olduğu zaman basit el ganyometreleri ile ölçülür. Genellikle çok küçük olan kristallerde ise bu açılar daha duyarlı olan yansıtmalı gonyometre ile ölçülür. Şekil-5. El Ganyometresi. Şekil-6.Yansıtmalı ganyometrenin prensibi. ABCDEF bir kristale ait düzgün bir altıgen kesittir. AB yüzeyinde yansıyan ışık demeti α=60º döndürülerek, A'B'C'D'E'F' pozisyonuna geçilince tekrar dürbünde gözlenir. α yüzeyler arasında dış açı olup, aynı zamanda KB' ve HB' normalleri arasındaki açıya eşittir. φ ise yüzeylerin iç açısıdır Parametre (Rasyonellik) Yasası Yüzeylerde Rasyonellik: Kristali oluşturan yüzeyler, gelişi güzel yan yana gelmiş yüzeyler değildir. Bunlar kristalin atomik yapısına doğrudan doğruya bağlı olarak oluşur ve gelişirler. Yerleri ve durumları kesin ve sınırlıdır. Bir kristal yüzeyinin kristal içindeki durumu onun kristal eksenleri ile olan bağıntısı ile belirlenir. Eksenleri kesen bir yüzeyin, eksenler üzerinde ayırmış olduğu birim uzunluklara parametre ve bunlar arasındaki orana parametre oranı denir. Bu oran her bir kristal için sabittir ve kristalin esas özelliğidir.

6 5 Şekil-7. Kristal yüzeylerinin atomik yapıya bağlı olarak gelişmeleri Şekil-8. ABC birim yüzeyinin parametreleri. Şekilde a, b, c (x, y, z) eksenlerini kesen ABC birim yüzeyinin parametreleri OA, OB, OC ve parametre oranları oa:ob:oc dir. Bu oranlar a;b;c olarak da yazılır ve kullanılır. Eksen hesaplarında b daima 1 alınır (b=1). Parametre oranları m, n, p gibi katsayılar içerirler (ma:nb:pc) Bu katsayılar daima basit ve rasyonel sayılardır. 2 veya л gibi değerler alamazlar. Bu duruma rasyonellik veya parametre yasası denir. Rasyonel katsayılar ve eksen uzunlukları oranına (ma:nb:pc) bir yüzeyin WEISS rumuzları da denir. Bunlar kristal hesaplamalarında pek elverişli olmadığından genellikle MILLER (h, k, l) rumuzları kullanılmaktadır. Miller rumuzları WEISS katsayılarının tersi değerleridir a : b : c m n p WEISS rumuzlarını MILLER rumuzlarına çevirmek için ortak payda bulunur. Ve kesirler bu sayı ile çarpılarak tam sayı haline getirilir. Rumuzlar daima a, b, c sırasında yazıldığında bu birim değerler atılarak yalnız katsayılar, parantez içinde yazılır. Örneğin; (100), (010), (001) gibi.

7 6 Şekil-9.Kristal yüzeylerinin parametreleri ve parametre oranları ABC yüzeyinin eksenler üzerinde ayırdığı parçaların oranı OA:OB:OC dir. Burada m=1, n=2, p=2 olduğundan bu oran a:2b:2c olur. Bunları Miller indisleri (rumuzları) şeklinde yazacak olursak; a : b : c ve paydaları eşitlersek a : b : c bu da 2a: b:c ve (211) şeklinde yazılır. EDF yüzeyinin indis katsayıları m=2 n=1 p=1 olduğundan indisler oranı Weiss'e göre 2a: b: c dir. b bir birimdir. Millere göre; a : b : c => a : b : c => a: 2b:2c => (122) dir. abc= (111) ABC= (111) adef=(110) KLMN= (001) ObTa= (001) cpsd= (001) OaDc= (010) btsp= (010) ObPc= (100) atsd= (100) Piramit Prizma Pinakoid Şekil-10. Kübik sistemde bir kristalin değişik yüzeylerinin parametreleri ve parametre oranları.

8 7 Eksen birliğinde mümkün yüzey durumları ve bunların simgeleri Eksen birliğinde 3 tip yüzey mümkündür. 1) Piramit Yüzey: Her üç ekseni de kesen yüzeydir. +c (hkl) -a -b +b +a -c 2) Prizma Yüzey: İki ekseni kesen 1 eksene paralel olan yüzeydir. üç türlüdür. a) Ön prizma b ye paralel (h0l) b) Yan prizma a ya paralel (0kl) c) Dik prizma c ye paralel (hk0) +c +c +c (h0l) -a (0kl) -a -a -b +b -b +b -b +b +a (hk0) +a +a -c -c -c Ön prizma Yan prizma Dik prizma 3) Pinakoid Yüzey: İki eksene paralel 1 ekseni kesen yüzeydir. Üç türlüdür. a) Ön pinakoid a ya dik (h00) b) Yan pinakoid b ye dik (0k0) c) Üst pinakoid c ye dik (00l) +c +c +c (00l) -b -a +b -b -a (0k0) +b -b -a +b +a (h00) +a +a -c -c -c Ön Pinakoid Yan Pinakoid Üst Pinakoid

9 KRİSTAL EKSEN SİSTEMLERİ Uzayda kristal yüzeylerinin durumunu inceleyebilmek için bu yüzeylerin üç boyutlu bir koordinat sistemine yerleştirilmesi gerekmektedir. Kristaller, merkezlerinden geçtiği kabul edilen eksenlerin durumlarına ve bunlar arasındaki açıların değerine göre, 7 sistem halinde şekillenirler. Kristal sistemlerine geçmeden önce, koordinat sisteminde kullanılan eksen haçının bazı özelliklerinden ve eksenler arası ilişkilerden söz etmek uygun olacaktır. Eksen haçı daima c ekseni yukarıyı a ekseni önü ve b ekseni de sağı gösterecek şekilde tutulur. Eksen haçındaki eksenlerin ve eksenler arasındaki açıların adlandırılması şöyledir. Arka-Ön eksen a c^b açısına α (alfa) Sol-Sağ eksen b Harfleriyle gösterilir c^a açısına β (beta) Alt-Üst eksen c a^b açısına γ (gama) Simgeleri verilmiştir Üst +c Sol -b Arka -a Sağ +b Ön +a Alt -c Şekil-11. Eksen haçı ve eksenler arasındaki ilişkiler. Bu 7 kristal sistemi ve özellikleri kısaca şöyledir.

10 9 a-) Kübik Sistem; Bu sistemde a, b, c eksenleri birbirine eşit uzunlukta ve aralarındaki α=β=γ açıları da birbirine eşit olup 90º dir. a=b=c, α=β=γ=90º Bu sistemde kristalleşen bazı mineraller; Halit (NaCl), Manyetit (Fe 3 O 4 ), Lösit (KAlSi 2 O 6 ), Elmas (C) ve Pirit (FeS 2 ) b-) Tetragonal Sistem; a ve b eksenleri birbirine eşit, fakat c ekseni bunlardan uzundur. α=β=γ açıları ise yine birbirlerinin aynı olup ve 90º dirler. Yani, c ekseni a ve b eksenlerinin oluşturduğu düzleme diktir. a=b c, α=β=γ= 90º Bu sistemde kristalleşen minerallere örnekler şunlardır; Zirkon (ZrSiO 4 ), Rutil (TiO 2 ), Kassiterit (SnO 2 ), Vezüvyanit (Ca 10 Mg 2 Al 4 (Si 2 O 7 ) 2 (SiO 4 ) 5 (OH) 4 ) c-) Ortorombik Sistem: Üç kristalografi eksen a, b, c birbirinden farklı boylarda aralarındaki açılar (α, β, γ) ise birbirine eşit olup 90º dir. a b c, α=β=γ=90º Bu sınıfın başlıca örnekleri: Aragonit (CaCO 3 ), Kükürt (S), Olivin (Mg, Fe) 2 SiO 4 ve Andalusit (Al 2 SiO 5 ) dir. d-) Monoklinik Sistem: Burada, birbirinden farklı boylarda üç kristalografik eksen (a,b,c) vardır. Ayrıca a ekseni ile düşey duruşlu c ekseni arasındaki β açısı 90º'den büyük diğer bir deyimle a-ekseni öne doğru eğiktir. Diğer α ve γ açıları ise 90º'dir. a b c, α=γ=90º, β 90º Başlıca örnekler: Jips (CaSO 4. 2H 2 O), Ortoz (KAlSi 3 O 8 ), kil mineralleri ve 300 e yakın diğer minerallerdir.

11 10 e-) Triklinik Sistem: a, b, c kristalografik eksenler birbirinden farklı boylarda ve aralarındaki α, β, γ açıları da yine birbirinden ve 90º den farklı değerlerde bulunur. a b c, α β γ 90º Bu sistemde kristalleşen başlıca mineraller: Rodonit (MnSiO 3 ), Volastonit (CaSiO 3 ), Anortit (CaAl 2 Si 2 O 8 ), Albit (NaAlSi 3 O 8 ) ve diğer plajiyoklaslardır. f-) Hegzagonal Sistem; Bu sistemde üç yatay (a 1, a 2, a 3 ) ve bir düşey (c) olmak üzere dört kristalografik eksen vardır. Bunlardan a 1, a 2, a 3 birbirine eşit boyda, c ise daha uzun ve onların oluşturduğu düzleme diktir. a 1, a 2, a 3 yatay eksenleri arasında 120º lik ve bunlarla c ekseni arasıda 90º lik açılar bulunur. a 1 =a 2 =a 3 c, α=β= 90º, γ=120º Bu sistemde kristalleşen mineraller; Beril (Be 3 Al 2 Si 6 O 18 ), Apatit (Ca 5 (PO 4 ) 3.(F, Cl, OH)), Pirotin (FeS), Molibdenit (MoS 2 ) ve Grafit (C) g-) Trigonal (veya Romboedrik) Sistem: Bu sistemde a 1, a 2, a 3 ve c gibi 4 kristal ekseni bulunmaktadır. Bu eksenlerden üçü birbirine eşit dördüncü c ekseni ise bunlardan büyüktür. Düşey durumda olan c ekseni ile diğer üç eksen arasındaki açılar 90º den farklıdır. a 1, a 2, a 3 eksenleri arasındaki açılar 120º dir. a 1 =a 2 =a 3 c, α=β 90º, γ=120º Bu sınıfta kristalleşen başlıca örnekler: Turmalin (Na(Mg,Fe) 3 Al 6 (BO 3 ) 3 (Si 6 O 18 )(OH) 4 ), Kalsit (CaCO 3 ) ve Kuvars (SiO 2 ) tır.

12 KRİSTAL KİMYA Kristal Kafesteki Atomik Yapıtaşları: Kristal kafesteki atomik yapıtaşları, başlıca atomlar, iyonlar (Anyon, Katyon) ve moleküllerdir. Kristal kafes içerisinde 0 (sıfır) değerlikli element halde bulunan, bir atomun yarıçapını normal birim yarıçapı kabul edilirse, kristal kafesteki aynı atomun, katyon haldeki (+ yüklü iyon) yarıçapı daha küçük, anyon haldeki (- yüklü iyon) yarıçapı ise daha büyüktür. Kristal kafesteki yarıçapı en büyük olan atomik yapı taşları ise doğal olarak moleküller olacaktır. Kristal Kafesteki Kimyasal Bağlar Kristal kafesteki bağlar beş türlüdür 1) Metalik bağ 2) İyonik bağ 3) Kovalent bağ 4) Van der WAALS bağı 5) Hidroksit bağı Ancak bu bağlardan ilk üçü minerallerin önemli fiziksel ve kimyasal özelliklerinin ortaya çıkmasında daha etkilidir. Bu yüzden bu bağların önemine değinilecektir. 1-) Metalik Bağ: Kristal kafes içerisinde bazı atomlar en dış yörüngelerindeki elektronları bünyelerinden dışarıya atarlar. Böylece kristal kafes içerisinde artı (+) yüklü kütleler arasında dolaşan elektron bulutlarının varlığı ortaya çıkmaktadır. Kristal kafes içerisinde artı (+) yüklü çekirdekçikler ile eksi ( ) yüklü elektron bulutları arasında meydana gelen bağa metalik bağ denir. 2-) İyonik Bağ: Kristal kafes içerisinde bazı atomlar en dış yörüngelerindeki elektronları dışarıya atarlar. Bu elektronlar kristal kafes içindeki diğer bazı atomlar tarafından bünyelerine alındığında meydana gelen bağa İyonik bağ denir. 3-) Kovalent Bağ: Kristal kafes içerisinde bazı atomların en dış yörüngesindeki elektronlar kafes içindeki diğer bazı atomlar tarafından ortaklaşa kullanılırlar. Bu durumda meydana gelen bağa kovalent bağ denir. Minerallerin bazı önemli fiziksel ve kimyasal özellikleri kristal kafesteki atomik yapıtaşları arasındaki kimyasal bağın özeliğine göre değişiklikler gösterirler. Metalik Bağın Özellikleri; i-elektrik ve ısı iletkenliği yüksektir. ii-işığı geçirmezler. iii-az veya çok metalik parlaklığa sahiptirler. iv-yukarıdaki tüm özellikler katı durumlar için değil, aynı zamanda ergimiş durumlarında da geçerlidir.

13 12 İyonik Bağın Özellikleri: i- Katı halde iken elektriksel iletkenlikleri çok azdır. ii- Ergimiş durumlarında elektriksel iletkenlikleri çok fazladır. iii- Kolaylıkla elektrolitik parçalanabilme özelliğine sahiptirler. iv- Ergime dereceleri yüksek iken, genellikle şeffaf, renksiz ve renkli şeffaftırlar. v- Termik genleşme, sıkıştırılabilme, sertlik ve kopma gibi özellikler iyonik bağın şiddetine bağlıdır. Kovalent Bağın Özellikleri: i- Koordinasyon sayısının küçük olduğu durumlarda, tek moleküller oluştururlar. ii- yüksek koordinasyona sahip kristalleri genellikle suda çözünmezler. iii- Elektriği iletmezler. Katı ve ergimiş durumlarında iyi izolatördürler. iv- Işığı kırma indisleri yüksek, yansıtma yetenekleri fazladır. v- Kristalin ve çözünmüş durumlar farklı absorbsiyon gösterirler. Polimorfi: (Poli= Çok, morphe= Şekil) Bir maddenin, aynı kimyasal bileşime sahip olması, ancak farklı kristal tipinde oluşabilme özelliğine denir. Başka bir deyişle, bir elementin veya bir bileşiğin iki veya daha fazla kristalin fazda gözükmesine polimorfi denir. Polimorf maddelerin farklı kafes yapıları, onların sertlik, dilinimlenme v. b. gibi fiziksel ve kimyasal özelliklerinin farklı olmasına neden olur. Örn; SiO 2 bileşimine sahip, farklı kristal yapısı gösteren Kuvars, Tridimit, Kristobalit gibi Elmas-grafit gibi. İzomorfi: Aynı kristal sınıfında kristalleşen, benzer kimyasal bileşimleri olan ve değişik oranlarda karışarak tepkime serileri oluşturan kristallere izomorf kristaller denir. Bu olaya da izomorfi denir. Örneğin, Mg 2 (SiO 4 )-Fe 2 (SiO 4 ) kimyasal bileşimli olivinler gibi. Feldspatlar arasında da izomorf seriler gözlenmektedir. Şekil-12. Plajiyoklaslar

14 KRİSTAL FİZİK Kristalografinin kristal fiziği bölümü, kristallerin kafes yapıları ile ilgili fiziksel özelliklerini inceler. Fiziksel özellikler, skaler (her doğrultuda aynı) ve vektörel (doğrultularına göre farklı) özellikler olmak üzere iki kısma ayrılırlar. Bunlardan skaler Minerallerin Fiziksel Özellikleri Skaler özellikler Vektörel Özellikler Yoğunluk Özgül Isınma Kohezyon Özellikleri Manyetik Özellikler Elektriksel Özellikler Sertlik Dilinimlenme Sıkıştırılabilme Kırılma Kendileri manyetik olan mineraller Manyetik olarak etkilenebilen minareller Piroelektrisite Piezoelektrisite Diamanyetik Mineraller Paramanyetik Mineraller Ferromanyetik Mineraller özellikler, yönlere bağlı olmaksızın ortaya çıkan özellikler iken, diğer bir deyişle tüm yönlerde aynı olan özellikler iken, vektörel özellikler ise yönlere bağlı olan, yani farklı yönlerde farklı olan özelliklerdir. Örneğin yoğunluk ve özgül ısı tüm yönlerde aynı özellikte iken, sertlik, dilinimlenme, elektriksel iletkenlik, manyetik alınganlık (suseptibilite) ve buna benzer özellikler ise farklı yönlerde farklılıklar göstermektedir. Şekil-13 de görüldüğü gibi 1 ve 2 nolu düzlemlerde sırasıyla B ve A atomları tek başlarına bulunduğundan vektörel özelliklerde farklılıklar ortaya çıkmaktadır. 3 ve 4 nolu düzlemde ise yine A ve B atomları birlikte yer almalarına rağmen bu düzlemlerdeki atom yoğunlukları faklı olduğundan vektörel özelliklerde farklılıklar ortaya çıkmaktadır. 1- Skalar Özellikler: Şekil-13. Kristal kafeste atom yoğunluklarının farklı olduğu düzlemler a-) Yoğunluk: Kristallerin en önemli skaler özelliklerinden biri olan yoğunluk, homojen bir maddenin 1cm 3 nün +4 ºC de ve 760 mm Hg basıncındaki gr cinsinden ağırlığının, aynı hacimdeki saf suyun +4 ºC de ve 760 mm Hg basıncındaki gr cinsinden ağırlığına oranıdır. Bilindiği gibi saf suyun 1cm 3 ün +4 ºC ve 760 mm Hg basıncındaki ağırlığı 1 gramdır. b-) Özgül Isınma: Her hangi bir maddenin özgül ısınması bu maddenin 1 gramının sıcaklığını 1ºC artırmak için gerekli ısı miktarıdır şeklinde tanımlanabilir (Birimi; kal/gr/ºc).

15 14 2- Vektörel özellikler: Vektörel özellikler kendi aralarında üç alt gruba ayrılırlar. Bunlar: a-) Kohezyon özellikleri b-) Manyetik özellikler c-) Elektriksel özellikler a-) Kohezyon özellikleri Kendi arasında sertlik, dilinimlenme, kompresibilite (sıkıştırılabilme) ve kırılma gibi bazı alt bölümlere ayrılabilmektedir. i-) Sertlik; Mineralojide sertlik denildiğinde, minerallerin çizilmeye karşı gösterdikleri direnç anlaşılmaktadır. Mohs adlı araştırmacı tarafından ileri sürülen sertlik cetveli şöyledir. Mineral Sertlik Derecesi ROSIWAL a göre Talk 1 1,10 Tırnakla çizilir Jips 2 2,42 Kalsit 3 4,49 Çakı veya toplu iğne Fluorit 4 4,66 ile çizilir Apatit 5 7,15 Feldspat 6 32,00 Kuvars 7 117,00 Topaz 8 Camı çizer 139,00 Korund ,00 Elmas 10 - Tablo-1. Mohs Sertlik Eşeli Bu sertlik cetvelinde, çizelgenin üst kesimlerindeki örneğin 3 ile 4 sertlik dereceleri arasındaki fark son derece küçük iken, çizelgenin alt kesimlerine doğru bu fark son derece büyür. Örn; 9 ile 10 arasındaki bağıl fark sertlik bakımından son derece yüksektir. El örneklerinde minerallerin sertlikleri saptanırken, çizilen mineralin sertliğinin çizen mineralin sertliğinden az olduğu göz önüne alınmalıdır. Örneğin feldspat tarafından çizilemeyen (feldspatı çizen) bir mineral kuvars tarafından çiziliyorsa, bu mineralin sertliğinin 6-7 arasında bir değerde olduğu anlaşılır. Tablodan da anlaşılacağı gibi feldspatın Mohs sertliği 6, kuvarsın ise 7'dir. Bazı mineraller çizilme sertliği açısından önemli farklılıklar gösterdiklerinden kolayca tanınabilirler; örn; Disten (Kyanit) minerali C ekseni yönünde çakı ile çizilebilmesine rağmen C eksenine dik yönde çakı ile çizilememektedir. Bunun nedeni, yukarıda belirtildiği gibi farklı yönlerde farklı atom düzlemlerinin bulunmasıdır.

16 15 ii-) Dilinimlenme; Minerallerdeki atom yoğunluğu farklı olan düzlemlerin bir yansıması olarak ortaya çıkan süreksizlik düzlemleri olarak tanımlanabilir. Dilinimlenmenin belirgin şekilde gözlenebilme özelliğine bağlı olarak, mükemmel (çok iyi) dilinimlenme, iyi dilinimlenme ve zayıf dilinimlenme şeklinde tanımlama yapılabilir. Çok iyi (mükemmel) iyi Zayıf Dilinimsiz Dilinimlenme Dilinimlenme Dilinimlenme Şekil-14. Minerallerdeki dilinimlerin tanımlanması. Dilinimlenme tek yönde (Mika grubu mineraller), çift yönde (amfibol grubu mineraller, Piroksen grubu mineraller, Feldspat grubu mineraller), üç yönde (Kalsit), dört yönde (Flüorit), altı yönde (Sodalit) şeklinde izlenebilmektedir. Mineraller dilinim düzlemleri herhangi bir fiziksel darbeye karşı en kolay kopma-kırılmaya uğrayacağından, düzgün kırılma yüzeyleri olan minerallerin bu yüzeyleri aynı zamanda dilinimlenme düzlemleri olarak ta değerlendirilebilmektedir. Bazı mineraller belirgin dilinimlenme özellikleri ile çabucak tanınabilmektedir. Örn; Mika mineralleri c eksenine dik yönde mükemmel dilinimlenme gösterdiklerinden levhamsı-pulsu şekilde kırılma, kopma ve levhalara ayrılabilme özelliği gösterir. Amfibol minerallerinin c eksenine dik kesitleri tipik olarak altıgen biçimli ve aralarındaki geniş açı 124º olan çift yönde dilinim içerirken, piroksen mineralinin c eksenine dik kesiti ise tipik olarak sekizgen biçimde ve aralarındaki açı 90º olan çift yönde dilinimlenme göstermektedir. Şekil-15. Amfibol ve Piroksen minerallerindeki dilinimler. Benzer şekilde Ortoklas ve plajiyoklas minerallerinde çift yönde dilinimlenme göstermekle birlikte dilinimler arası açı ortoklas ta 90º, plajiyoklas da ise hafif eğiktir (87º). Diğer taraftan Latincede Ortoklas dik dilinimli, plajiyoklas ise eğik dilinimli anlamına gelmektedir.

17 16 b-) Manyetik Özellikler Minerallerin manyetik özelliklerinde önemli bir parametre olan Manyetik alınganlık (suseptibilite), H şiddetindeki bir manyetik alanın mineralde meydana getirdiği manyetik momentin (m) tanımı ile ilgili olup şu şekilde formüle edilir. Manyetik Alınganlık x= (Suseptibilite) m (Manyetik Moment) H (Manyetik Alanın Şiddeti) Mineraller manyetik özellikleri açısından iki alt gruba ayrılırlar. Bunlar: a-) Kendileri manyetik olan mineraller, b-) Manyetik olarak etkilenebilen mineraller. a-) Kendileri manyetik olan mineraller: Bunlar başlıca doğal olarak oluşmuş Manyetit (Fe 3 O 4 ) minerali ile bazen de bir miktar manyetik özellik gösterebilen pirotin ve bazı platin minerallerini içermektedir. b-) Manyetik olarak etkilenebilen mineraller: Bu mineraller kendi arasında üç alt gruba ayrılır. Bunlar Diamanyetik, Paramanyetik ve Ferromayetik tir. i-) Diamanyetik Mineraller: Mıknatıs kutupları tarafından itilirler. Örneğin bu özelliğe sahip mineraller toz haline getirilerek ince çeperli bir cam boruya konulduğunda eğer bu cam boruya mıknatıs kutupları dokundurulursa tozlar bir cam boru içerisinde ekvatoral bir şekilde dizilim gösterirler. ii-) Paramanyetik Mineraller: Bu mineraller ise mıknatısın kutupları tarafından çekilirler. Örneğin yukarıdaki deney uygulandığında tozlar cam boru içerisinde uzun eksenlere paralel şekilde dizilirler. iii-) Ferromanyetik Mineraller: Bunlar Fe, Co, Ni elementlerinin birbirleriyle oluşturdukları alaşımların bazılarını kapsamaktadır. Bunlar çok zayıf bir manyetik alan içerisinde çok şiddetli bir manyetik duyarlılık gösterirler. Manyetik alan daha sonra uzaklaştırılırsa bile mineraldeki manyetik özellik kendini korur. c-) Elektriksel özellikler c-) Elektriksel Özellikler: Bazı mineraller kendilerine uygulanabilen termik ve mekanik gibi etkilerle elektriklenme özelliği gösterirler. Böylece termik etkiyle elektriklenme özelliği gösteren minerallere piroelektrisite özelliğine sahip mineraller (örneğin turmalin minerali) basınç gibi mekanik bir etkiyle elektriklenme özelliği gösteren minerallere piezoelektrisite özelliği gösteren mineraller (örn; Kuvars minerali) denilmektedir. Kuvars bu özelliği nedeniyle elektronik endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır (Chip, saat, manyetolu çakmak vs.).

18 KRİSTAL OLUŞUMU 1-) Ergimiş haldeki yüksek sıcaklığa sahip bir sistem (Magma) zaman içerisinde soğumaya bırakıldığında kristallenme meydana gelir. Sıcaklık (T) o C Sıvı T 1 A Sıvı+Katı B Katı C 0 t1 t2 Zaman (t) Şekil-16. Magmanın zaman/sıcaklık diyagramı Örneğin yukarıdaki şekilde ergimiş herhangi bir sistem zaman içerisinde soğumaya bırakıldığında, ilk kristaller A noktasında meydana gelmektedir. AB noktaları arasında sistemde kristal oluşumu devam etmesine rağmen sıcaklığın değişmediği görülür. Bu durumun sebebi şöyledir: Eriyik haldeki sistemin içerisinde bulunan atomik yapı taşları (atom, iyon, molekül) serbest halde bulunmalarından dolayı bir potansiyel enerjiye ve ayrıca birde kinetik enerjiye sahiptir. A ve B noktaları arasında kristal oluşumu sırasında yarıçap ve elektriksel yük değerleri gereği diğer yapı taşlarıyla (atom, iyon, molekül) karşılıklı olarak etkilenip, nokta dizisi yüzeysel ağ ve hacim kafesi oluşturan atomik yapı taşları sadece potansiyel enerjilerini kaybederler. Oysa kinetik enerjileri değişmez. Bu yüzden A-B noktaları arasında meydana gelen kristalleşmede sistemin sıcaklığında bir değişme olmaz. BC arasındaki kristalleşmede ise atomik yapıtaşlarını kristal kafese bağlanması sonucu hem potansiyel, hem de kinetik enerjilerini kaybederler. Bu nedenle katılaşma sırasında sistem sıcaklık kaybeder. 2-) Herhangi bir çözücü içerisinde çözünmüş madde miktarının gittikçe artması sonucu, belli bir doygunluktan sonra kristal oluşumu gerçekleşir. Örneğin Tuz gölündeki tuz kristali oluşumu bu şekilde gerçekleşir. 3-) Doymamış herhangi bir çözeltiye (Örn. Kalsiyum Klorür çözeltisi, CaCl ), doymamış başka bir çözeltinin (Örn Mg-Sülfat çözeltisi, MgSO 4 ) karışması sonucu kristallenme oluşur. Örneğin Jips (CaSO 4. 2H 2 ) kristalleri meydana gelmektedir.

19 KRİSTAL BÜYÜMESİ Kristal oluşumu sırasında, belli sayıda atomik yapıtaşlarının (Atom, İyon, Molekül) bir araya gelerek meydana getirdikleri kristal çekirdeği (kristal zerreciği veya tohumcuğu) denilen zerrecik atomdaki diğer yapıtaşlarını kendisine doğru daha kuvvetli bir biçimde çekmeye başlar. Bu sırada bu çekirdekçiğe doğru polarize olan (yönlenen, kutuplanan) atomik yapıtaşları çeşitli yönlerde hızla yol alırlar. Ve hacim kafes prensibine göre çekirdekçik üzerine belirli geometrik kurallara göre eklenerek, kristal büyümesine sebep olurlar. İşte burada çekirdekçiğe doğru yavaş bir hızla hareket eden atomik yapıtaşlarının bulunduğu yönde kısmen büyük yüzeyler, yapıtaşlarının daha hızlı hareket ettiği yönlerde ise küçük yüzeyler ve hızın maksimum olduğu yönlerde ise herhangi bir yüzey oluşmaksızın köşeler meydana gelir. Çekirdekçik Hız vektörü a 2 a 1 > a 2 hız açısından a 1 < a 2 yüzey açısından a 1 Şekil-17. Kristal büyümesinde hız vektörü ile yüzey oluşumu arasındaki ilişkisi.

20 19 3. ÖZEL MİNERALOJİ (Sistematik Mineraloji) Şimdiye kadar görülen kristal geometri, kristal kimya, kristal fizik ve kristal büyümesi konularıyla minerallerin çeşitli özellikler gösterdikleri ortaya çıkmıştır. Bu bölümde, ortaya çıkan bu çeşitli özelliklerin incelenmesiyle, minerallerin tanımlamaları yapılacaktır. Minerallerin ayrı ayrı isimlendirilmesinde Strunz (1966) tarafından önerilen mineral sistematiği kullanılacaktır. Bu mineraller sistematiği şöyledir. 1) Elementler 2) Sülfürler 3) Halojen tuzları 4) Oksitler ve hidroksitler 5) Nitratlar, Karbonatlar, Boratlar. 6) Sülfatlar, Kromatlar, Molibdatlar, Volframitler. 7) Fosfatlar, Arsenatlar, Vanadatlar. 8) Silikatlar. 9) Organik bileşikler 3.1. ELMENTLER Doğada elementer halde bulunan mineraller başlıca iki gruba ayrılırlar. Bunlar; a) Metaller, b) Yarı metaller ve metal olmayanlar. a) METALLER Bakır (Cu): Kübik sistemde kristalleşir. Genel olarak doğada düzensiz levhalar veya dantritler (dallı budaklı yapı) şeklinde bulunur. Ender olarak levha halinde bulunur. Çoğunlukla bakır yataklarının üst kısımlarında bazen birkaç tonluk masif (kompakt, sıkı) kütleler halinde bulunabilir. Şekil-18. Dantrit (dal şekilli) yapısı. Rengi: Bakır kırmızısıdır. Ancak dış kısımları genellikle oksidasyon renkleri gösterir. Çizgi rengi: (Özellikle cevher minerallerinin bir porselen parçasının sırsız yüzeyine çizilmesi sonucu, minerallerden kopan çok ince toz zerreciklerinin ince bir çizgi halinde

21 20 porselenin sırsız yüzeyinde bıraktığı kalıntının rengidir) Metalik parlaklıkta bakır kırmızısıdır. Metalik parlaklığa sahiptir. Sertliği: 2,5-3 arasında olup kolaylıkla dövülebilir. Yoğunluğu: 8,5-9 gr /cm 3 arasındadır. İletkenliği: Elektriği iletme kapasitesi çok yüksektir. Dilinimi: Son derece zayıf ve kırılma yüzeyleri çengelimsidir. Dilimsiz olduğundan, çengelimsi kırılma yüzeyi gösterir. Gümüş (Ag): Kübik sistemde kristalleşir. Elementer gümüş genellikle, demet ve tüy şeklindeki dentritler, düzensiz levha yaprakçıklar şeklinde bulunur. Rengi: Taze yüzeylerindeki rengi gümüş beyazıdır. Çizgi rengi: Metalik parlaklığa sahip gümüş beyazıdır. Kuvvetli metalik parlaklığa sahiptir. Dilinimi: Dilinimsiz olup kırılma yüzeyleri düzensizdir. Sertliği: 2,5-3 arasındadır. Çekiçle dövülüp levha haline getirilebilir. Yoğunluğu: 9,5-12 gr/cm 3 arasındadır. İletkenliği: ısı ve elektriği en iyi ileten elementer mineraldir. Elementer gümüş minerallerinin en belirgin (ayırt edici) özellikleri: gümüş beyazı rengi, düzensiz kırılma yüzeyleri, düşük sertliği (çakı ile çizilebilir), çekiçle dövülmesi ve yüksek yoğunluğudur. Altın (Au): Kübik sistemde kristalleşir. Genellikle kuvars ve cevher kütlesinin içerisinde büyümüş düzensiz tanesel agregatlar* halinde (Nabit altın) bulunur. Tane büyüklükleri, çok değişken olmakla birlikte, genellikle mikroskobik küçük taneler halindedir. Bazen akarsu yataklarındaki kumların yıkanması ve elenmesi ile elde edilen altın tanelerinin dış yüzeyleri aşınma ve taşınmadan dolayı yuvarlağımsı biçimdedir. *Agregat: Küçük taneciklerin üst üste yığılmasıyla oluşan madde özelliği Rengi: Altın sarısıdır. Sertliği: Saf olduğunda 2,5-3. Çakı ile rahatlıkla çizilebilir. Yoğunluğu: Saflığına göre değişir ve yüksektir. Saf olduğunda 19,3 gr/cm 3 tür. Havada oksitlenmez. Pirit, kalkopirit ve millerit gibi benzer minerallerden kuvvetli parlaklığı, altın sarısı rengi ve düşük sertliği ile ayrılır. Civa (Hg): Trigonal sistemde kristalleşir. Oda sıcaklığında sıvı olup -30 ºC de donar. Rengi: Kalay beyazıdır. Parlak ve metaliktir. Yoğunluğu: 13,6 gr/cm 3 tür. Zinober (HgS) minerallerinin iç ve dış etkenlerle bozunması sonucu oluşur.

22 21 b-) YARI METALLER VE METAL OLMAYANLAR Arsen (As): Arsenin doğada birkaç modifikasyonu (türü) bulunmaktadır. Ancak en kararlı olanı trigonal sistemde kristalleşenidir. Doğada en fazla rastlanan agregatları kabuğumsu ve böbreğimsidir. Rengi: Taze kırılma yüzeylerindeki rengi, kalay beyazıdır. Oksitlenmeyle hemencecik sarımsı kahverengi veya siyaha dönüşür. Çizgi rengi: Kalay beyazı ve grimsi siyahtır. Taze yüzeylerinde metalik parlaklık gösterir. Sertliği: 3,5 tir. Yoğunluğu: 5,5-6 g/cm 3 'tür. Dilinimi: Tek yönde iyi (güzel?) dilinimi vardır. Pratik olarak tanımlanabilmesi için bir cam boru içersinde (üfleçte) 350 ºC dolayında ergimeden buharlaşır. (Sübliminasyon özelliği) ve bu sırada ortamda sarımsak kokusuna benzer bir koku yayar. Grafit (Alfa-C): Grafitin biri hegzagonal (α-c), diğeri trigonal (α'- C) olmak üzere iki modifikasyonu vardır. Bunlardan doğada en bol bulunan hegzagonal sistemde kristalleşen α'-c dur. Öz şekilli grafit şekillerine doğada ender olarak rastlanır. Bunlar altı köşeli pullar ve levhalar halindedir. En sık karşılaşan agregat durumu pul ve kepekçikler şeklinde olup, ender olarak ta sütunumsu ve lifsi biçimde bulunurlar. Rengi: demir siyahında çelik grisine kadar değişir. Çizgi rengi: pırıltı siyahtır ve metalik parlaklıktadır. Sertliği: c eksenine dik yönde 1, buna karşılık c eksenine paralel ise elmasın sertliğine yakındır. Grafitin en ayırt edici özellikleri, rengi, parlaklığı, çok düşük sertliği, dokunulduğunda eli boyaması ve yağımsı his vermesi gibi özellikleridir. Elmas (β-c): Kübik sistemde kristalleşir. Doğada genellikle prizma, piramit ve pinakoid yüzeylere sahip kristaller halinde bulunur, Tane büyüklükleri birkaç karattan binlerce karata kadar değişebilir (1 karat = 0,2 gr dır). Rengi: Genellikle renksiz, su berraklığında (duruluğunda) şeffaf, bazen de çeşitli renklerdedir. Kuvvetli elmas parlaklığı gösterir. Sertliği: 10 olup kırılgandır*. Gerçek sertliği kuvarsın sertliğinden 1000, korundun sertliğinden 150 defa büyüktür. Noktasal darbelere ve sıcaklık değişimlerine karşı hassastır (Genelleştirilememekle birlikte sertlik arttıkça kırılganlıkta artar).

23 22 Dilinimi: Tek yönde iyi dilinimlenme gösterir. Yoğunluğu: 3,5 g/cm 3 dolaylarındandır. Bulunuş şekli: Peridot ve kimberlit vb. gibi ultrabazik kayaçlarla ilişkili volkanik bacalarda olivin, pirop, flogopit ile beraber bulunur. Ayrıca plaserlerde de yer alır. Kükürt (α-s): Kükürt ün modifikasyonlarından oda sıcaklığında kararlı olanı ortorombik kükürt (α-s) tür. Doğada daha çok kompakt (sıkı-masif) kütleler ve toprağımsı agregatlar halinde bulunur. Rengi: Genellikle çeşitli tonlarda sarı olmakla beraber bazen yabancı mekanik karışımlardan dolayı, kahverengimsi, siyahımsı renklerde bulunabilmektedirler. Çizgi rengi: Görülmez ancak öğütülmüş tozu açık sarı renktedir. Parlaklığı: Kristal yüzeylerinde elmas parlaklığına, kırılma yüzeylerinde ise yağımsı parlaklığa sahiptir. Sertliği: 1,5-2,5 arasında olup kırılgandır. Dilinimi: İki yönde belirsiz dilinimlenme içerir. Yoğunluğu: 2 gr/cm 3 dolayındadır. Bulunuş şekli a-) Volkanik faaliyetlerde krater kenarlarında ve kayaç çatlaklarında (süblimate) süblimleşme şeklinde çökelebilir. b-) Cevher yataklarının oksidasyon kuşaklarının alt kısımlarında kükürtlü metal bileşiklerinin özellikle piritin parçalanmasıyla oluşur. c-) Jips (CaSO 4. 2H 2 O) içeren tortulların parçalanmasıyla oluşabilir. d-) Jips, katı veya sıvı bitüm (Asfalt, petrol) içeren killi, marnlı sedimanter (tortul) kayaçlardaki biyokimyasal aktivite (etkinlik) ile kükürt oluşabilir.

24 SÜLFÜRLER Pirit (FeS 2 ): Teorik kristal bileşiminde % 47 Fe, % 53 S bulunur. Kübik sistemde kristalleşir. Öz şekilli kristallerine oldukça fazla rastlanır. Kayaçlar ve cevher yatakları içinde dağınık kristal veya yuvarlak taneler halinde bulunur. Genellikle kompakt (masif, sıkı) ve tanesel agregatlar şeklinde görünürler. Rengi: Genellikle açık pirinç sarısı rengindedir. Bazen sarımsı kahverengi veya renkli oksidasyon renkleri gösterir. Parlaklığı: Kuvvetli metalik parlaklığa sahiptir. Sertliği: 6-6,5 olup kırılgandır. Dilinimi: Üç yönde dilinimlenme gösterir. Buna rağmen kırılma yüzeyleri midye kabuğu (konkoidal) şeklindedir. Yoğunluğu: 5 gr/cm 3 dolayındadır. Daha soluk renkli ve daha sert olması ile kalkopiritten, kırılganlığı ve sertliği ile de altından kolaylıkla ayırt edilir. Kalkopirit (CuFeS 2 ): Teorik kimyasal bileşimine göre % 35 Cu, % 30 Fe, % 35 S içerir. Tetragonal sistemde kristalleşir. Kalkopirit genel olarak düzensiz taneler, Kompakt agregatlar, böbreğimsi ve üzümsü oluşuklar halinde görülür. Rengi: Yeşilimsi-koyu sarıdan pirinç sarısına kadar değişir. Çizgi rengi: Yeşilimsi-siyahtır. Parlaklığı: Metaliktir. Sertliği: 3,5-4 Yoğunluğu: 4,2 gr/cm 3 tür. Dilinimi: Tek yönde iyi dilinimi olup kırılgan bir mineraldir. Galenit (PbS): Kimyasal bileşiminde % 87 Pb ve % 13 S bulunur. Kübik sistemde kristalleşir. Kristal yuvalarında, çatlak ve boşluklarda öz şekilli ve ideal büyümüş galenit kristallerine rastlamak mümkündür. En genel şekilde rastlanan galenit kristalleri ise taneli kütleler ve düzgün olmayan agregatlardır. Rengi: Kurşun grisidir. Çizgi Rengi: Gri-Siyahtır. Parlaklığı: Metalik parlaklığa sahiptir. Sertliği:2,5 olup kırılgan ve hatta dövülebilen bir özelliğe sahiptir. Dilinimi: Üç yönde ve dik açılı mükemmel dilinim gösterir. Yoğunluğu:7,6 gr/cm 3 tür. Kurşunun en belli başlı mineralidir. Rengi, parlaklığı, belirgin dilinimi, düşük sertliği ve yüksek yoğunluğu ile kolayca tanınır.

25 24 Bulunuşu: Galenit, Hidrotermal Kurşun-Çinko yatakları ile damar tipi ile kurşun-çinko yatakları ve kireçtaşları, magmatik kayaç kontağından gelişmiş olan kontakt metazomatik skarn tipi kurşun-çinko yataklarında görülür. Zinober (HgS): Teorik kimyasal bileşiminde % 86 Hg, % 14 S bulunur. Trigonal sistemde kristalleşir. Doğada daha çok tıkız küçük taneler toprağımsı, pudramsı kütleler halinde bulunur. Rengi: Karakteristik olarak ciğer kırmızısı (Bu yüzden bazen ciğer cevheri de denir) pembe ve hatta bazen de kurşun grisi oksidasyon renkleri gösterir. Çizgi Rengi: Kırmızıdır. Parlaklığı: Elmas parlaklığındadır. Sertliği: 2-2,5 dır. Dilinimi: Tek yönde iyi dilinim gösterir. Yoğunluğu: 8,1 gr/cm 3 dolayındadır. Civanın tek ekonomik mineralidir. İnce çeperli bir cam borusu içerisine zinober konulduğunda ve ısıtılmaya başladığında, cam borunun çeperlerinde metalik cıva çökeltisi meydana gelir. Bulunuşu: Genellikle düşük sıcaklıkta oluşmuş hidrotermal maden yataklarında bulunur. Birlikte bulunduğu mineraller, Antimuanit, pirit, arsenoprit, galenit, realger, sfalerit vb. gibi minerallerdir. Kalkozin (Cu 2 S): Teorik (Kuramsal) kimyasal bileşiminde % 80 Cu, % 20 S içerir. Ortorombik sistemde kristalleşir. Doğada kristallerine ender rastlanır. Daha çok kompakt, ince taneli kütleler halinde bulunur. Ender olarak görülen kristalleri ise daha çok kalın levhamsı ve kısa sütunumsu biçimdedir. Rengi: Koyu kurşun grisidir. Çizgi rengi: Koyu gridir. Parlaklığı: Metaliktir. Sertliği: 2,5-3 tür. Dilinimi: Belirsizdir. Yoğunluğu: 5,5-6 gr/cm 3 dolayındadır. İletkenliği: İyi elektriği iletir. Kurşun grisi rengi, düşük sertliği, dövülebilmesi, çakı ile çizildiğinde parlak bir iz meydana getirmesi ile karakteristiktir. Bulunuşu: Bakırca zengin, kükürtçe fakir hidrotermal, sülfürlü yataklarda sıkça rastlanır. Özellikle porfiri bakır yataklarının ikincil süreçlerle (olaylarla) zenginleşmiş kesimlerinde görülebilir.

26 25 Bornit (Cu 5 FeS 4 ): Teorik kimyasal bileşiminde % 63 Cu, % 11 Fe, ve % 26 S mevcuttur. Yaklaşık olarak 200 ºC üzerinde kararlı olan β-bornit kübik sistemde kristalleşir. Ortorombik sistemde kristalleşen bornit ise daha küçük sıcaklıklarda kararlı olup α-bornit olarak ta bilinmektedir. Doğada kristallerine çok ender rastlanır. Genelde kompakt kütleler ve agregat toplulukları halinde görülür. Rengi: Taze yüzeylerinde pembemsi bir renk gösteren bornit oksidasyon sonucu kısa sürede mavimsi, eflatunumsu renkler kazanır. Çizgi rengi: Gri-Siyahtır. Parlaklığı: Metalik parlaklığa sahiptir. Sertliği: 3 tür. Gevrek ve kırılgandır. Yoğunluğu 5 gr/cm 3 dolayındadır. Dilinimi: Dilinimsizdir. İletkenliği: Elektriği iyi iletir. Taze yüzeylerinin pembemsi rengi, hızla kazandığı oksidasyon renkleri ve düşük sertliği ile kolayca tanınır. Ancak açık mavi oksidasyon renkleri nedeniyle kovellin minerali ile karıştırılma olasılığı bulunmaktadır. Fakat bornit bir çakı yardımıyla çizildiğinde oksidasyon renginin altından pembemsi taze renkler çıkmaktadır. Bulunuşu: Pegmatitik, pnömatolitik, hidrotermal maden yataklarında görülür. Kovellin (CuS): Teorik kimyasal bileşiminde % 67 Cu ve % 33 S bulunur. Hegzagonal sistemde kristalleşir. Kovellin genel olarak açık mavi renkte ince zar ve kabuklar halinde veya mavimsi siyah pudra ve is görünümünde kitleler halinde bulunur. Rengi: Genel olarak görünür rengi çivit mavisi (idingo mavisi) şeklinde olur. Çizgi rengi: Mavimsi siyahtır. Parlaklığı: Taze yüzeyleri metaliktir. Taze kırılmış yüzeylerinde bakır kırmızısı şeklinde görülür. Açıkta kalan yüzeyler zamanla güvercinboynu olarak nitelendirilen kırmızımsı ve mavimsi bir renk karışımı haline dönüşür. Sertliği: 1,5-2 arasındadır. Yoğunluğu: 4,5 gr/cm 3 tür. Dilinimi: Çok iyi dilinimlenme gösterir. Kovellin yumuşak ve elastik bir mineraldir. Bulunuşu: Bakır sülfür yataklarındaki ikincil sülfür zenginleşmiş kuşaklarında dış etkenlerle oluşan karakteristik bir mineraldir. Sfalerit (ZnS): Çinkoblend olarak da adlandırılır. Sfaleritin kuramsal kimyasal bileşiminde % 67 Zn ve % 33 S bulunur. Kübik sistemde kristalleşir. Öz şekli (idiyomorf) kristallerine özellikle kristal yuvalarında ve çatlaklarda sık sık rastlanır. Genel olarak kompakt kitleler ve belirgin taneli yapılar halinde bulunur. Rengi: Sfalerit genellikle grimsi kahverengi ve tarçın renginde (veya bal renginde) olup, bazen siyah ve bazen de çok ender olarak sarı ve yeşil olarak bulunur.

27 26 Çizgi rengi: Değişik olup, beyaz, açık sarı veya açık kahverengi olabilmektedir. Parlaklığı: Elmas parlaklığı gösterir. Sertliği: 3,5-4 civarındadır. Kırılgan özellik gösterir. Yoğunluğu: 4 gr/cm 3 dolaylarındadır. Dilinimi: İyi dilinimlenme gösterir. İletkenliği: Elektriği iletmez. Piezoelektrisite özelliğine sahiptir. Bulunuşu: En yaygın olarak, hidrotermal maden yataklarında galenit ile birlikte bulunur. Ayrıca pegmatitik ve pnömatolitik maden yataklarındada bulunabilir. Antimonit (Sb 2 S 3 ): Stibnit olarak ta adlandırılmaktadır. Teorik kimyasal bileşiminde % 71 Sb, % 29 S bulunmaktadır. Ortorombik sistemde kristalleşir. Antimonit doğada en çok prizmatik sütun ve iğneler şeklinde bulunur. Rengi ve çizgi rengi: Kurşun grisidir. Parlaklığı: Opak metalik parlaklık gösterir. Sertliği: 2 olup gevrek ve kırılgandır. Yoğunluğu: 4,5 gr/cm 3 tür. Dilinimi: Mükemmel dilinimlenme ve ikizlenme gösterir. İletkenliği: Elektriği iletmez. Mükemmel dilinimi, düşük sertliği, kurşun grisi rengi, kibrit veya mum alevinde ergiyebilmesi ayırıcı özellikleridir. Bulunuşu: Antimonit, çoğunlukla düşük sıcaklıklı hidrotermal maden yataklarında bulunur. Ayrıca az oranda da volkanik püskürmeler ile ilişkili yataklarda bulunur. Molibdenit (MoS 2 ): Kuramsal Kimyasal birleşimini, % 68 Mo, % 32 S oluşturur. Hegzagonal sistemde kristalleşir. Ender olarak görülen kristalleri hegzagonal levhalar veya prizmalar halindedir. Genellikle yaprağımsı ve kepeğimsi agregatlar halinde görülür. Rengi: Kurşun grisidir. Çizgi rengi: Gridir. Çok ince toz haline getirildiğinde yeşil görülür. Parlaklığı: Metaliktir. Sertliği: 1-1,5 arasındadır. Yoğunluğu: 5 gr/cm 3 tür. Dilinimi: Mükemmel dilinmlenme gösterir. Grafit gibi kağıdı siyaha boyar. El ile dokunulduğunda elde yağımsı bir iz bırakır. Bulunuşu: Genellikle granit ve granodiyoritik kayaçlara bağlı hidrotermal pinomatolitik maden yataklarında bulunur.

28 27 Pirotin (Fe 1-x S) (Manyetik Pirit): Pirotinin formülünde x=0-0,2 arasında değişir. Fe içeriği S ye göre azdır. Hegzagonal sistemde kristalleşen pirotinin kristallerine doğada oldukça ender rastlanır ve bunlar da genellikle çok ufaktır. Kristalleri çoğunlukla tabular, bazen piramidaldir (yüksek sıcaklığı belirtir). Sertliği 4, yoğunluk 4,58-4,68 gr/cm 3 tür. Opak, taze yüzeylerinde metalik parlaklık, renk kahverengimsi bronz-sarısı, çizgi rengi siyahtır. Dilinimi belirgin, oldukça gevrek ve kırılgandır. Manyetik olup demir içeriğinin artmasıyla özelliği azalır. Rengi ve manyetik özelliği karakteristiktir. Pirotin çoğunlukla bazik magmatik kayaçlar özellikle de norit ve gabro-diyabazların içinde oldukça yaygındır. Bunlardan protin esas cevher minerali olup beraberinde ayrıca pentlandit ve kalkoprite de rastlanır. Pirotin ayrıca kontakt metamorfik kayaçlarda, özellikle kireçtaşı dokunaklarında parajenetik olarak kalkopirit, pirit, manyetit, sfalerit, arsenopirit bazen de kassiterit, şeelit, granat, kalsit ve kuvars gibi minerallerle beraber bulunur. Bunların hepsi skarn oluşumunun son safhalarında oluşan minerallerdir. Pirotin, pegmatit damarlarında da bulunur. Pirotin, endüstriyel önemi olmayan bir mineraldir. Fe içeriği yüksek olmasına rağmen kükürtlü olduğundan bu mineralden demir eldesi güçtür. Yalnız Ni ve Co içeriği fazla olan pirotinler bu elementler için değerlendirilebilir. Realgar (AsS): Monoklinik sistemde kristalleşir. Kısa ve boyuna çizgili prizmatik kristaller halinde. Bazen ufak, iri taneli, kabuk veya toprağımsıdır. Oldukça iyi dilinimli, sertlik 1,5-2, yoğunluk 3,48-3,60 gr/cm 3 tür. Yarı saydam olan Realgerin parlaklığı, kristal yüzeylerde elmas, kırılma yüzeylerinde ise yağımsı parlaklıktadır. Rengi açık şafak kırmızısı, ender olarak koyu kırmızı, çizgi rengi açık turuncudur. Realgar için turuncu renk, düşük sertlik yüzeylerin düşey eksene paralel çizgili olması ve orpiment ile birlikte bulunmasıdır. Kimyasal bileşimi, % 70,1 As, % 29,9 S dir. Realgar, zinober, orpiment ve diğer arsenitik mineraller ile birlikte Ag, Pb ve Au damarlarında bulunur. Önemli ve realgar oluşumları Romanya, İsviçre, Korsika, ABD'dedir. Işıklı oyunlarda parlak ışık elde edilmesinde ve renklendirici olarak kullanılmaktaydı. Günümüzde sentetik arsenik süfür doğal alanın yerine kullanılır. Orpiment (As 2 S 3 ): Monoklinik sistemde kristalleşir. Kristalleri kısa prizmatik veya tabulerdir. Genellikle sütunsal veya toprağımsı olup dilinimi mükemmel, belirgindir. Dilinim levhacıkları bükülebilir fakat elastik değildir. Sertlik 1,5-2, yoğunluk 3,49 gr/cm 3 tür. Renk limon sarısı olup çoğunlukla kahverengimsi veya kırmızımsı tonlara sahiptir. Çizgi rengi açık sarı, yarı saydamdır. Orpiment açık limon sarısı rengi, düşük sertliği, çok güzel dilinimi ve kırılma yüzeylerinde elmas ve yarı metal parlaklığı ile kolaylıkla tanınır. Orpiment, hidrotermal cevher yataklarında realgar, antimonit, markazit, pirit, kuvars, kalsit ve jips gibi düşük sıcaklık mineralleri ile beraber bulunur. Bazı volkanların krater duvarlarında orpimente kükürt ile birlikte rastlanılmaktadır.

29 28 Arsen oluşumları dünyada Rusya, ABD ve İtalya' da belirlenmiştir. Türkiye'de ise Keban (Elazığ) ve Balya (Balıkesir) da gözlenmiştir. Kimyasal bileşimi, % 61 As % 39 S dür. Orpiment nadir bulunan bir mineral olup hemen her zaman realgerle birlikte oluşur. Fazla miktarda bulunduğundan muhtelif endüstri kollarında özellikle boya ve As 2 O 3 üretiminde değerlendirilir. Deriden kılları ayırmak için dericilikte kullanılır. Markazit (FeS 2 ): Ortorombik sistemde kristalleşen markazitin kristalleri çoğunlukla tabuler, nadiren prizmatik. Genellikle ikizli, ışınsal halde, tarak şeklinde, merkezi kesimleri ışınsal, böbreğimsi, sarkıt veya yumru şekillidir. Sertliği 6-6,5 yoğunluğu 4,8-4,9 gr/cm 3 tür. Parlaklık metalik, renk soluk bronz sarısı taze yüzeyleri beyaz çizgi rengi grimsi-siyah, opaktır. Elektriği zayıf iletir. Markazit kristalleri levhamsı görünümleri ile karakteristik olup piritten kolaylıkla ayrılır. Konkresyonlar veya kütleler halinde olduğunda piritten ayırt edilmesi güçtür. Taze yüzeylerinin yeşilimsi renkte olması piritten ayırt edilmesine yarar. Ayrıca, pirite göre yoğunluğu daha düşük ve rengi daha soluktur. Doğada pirite oranla daha az yaygın olup, dayanımı daha azdır. Hem endojen hem de eksojen mineral oluşumlarında rastlanır. Metalik mineral taşıyan damarlarda kurşun ve çinko mineralleri ile birlikte bulunur. Büyük kütleler halinde olduğunda pirite benzer amaçlarla işletilir, özellikle de sülfürik asit üretiminde ve az olarak da kükürt için işletilir. Arsenopirit (Fe AsS): Monoklinik sistemde kristalleşir. Kısa sütün, çubuk veya iğne şeklinde görünen kristallerine çok sık rastlanılır. Sertlik 5,5-6, yoğunluk 6 gr/cm 3 tür. Dilinim zayıf, parlaklık metalik, renk gümüş beyazı, çizgi rengi siyah ve opak olup elektriği iletir. Kimyasal bileşimi, % 34,3 Fe, % 46 As ve % 19,7 S tür. Yabancı karışımlar halinde çoğunlukla Co ve ender olarak Sb ve Ni elementleri bulunur. Birçok cevher yatağında arsenopiritin altın içeriği önemlidir. Arsenopirit kimyasal yüzeylerindeki kalay beyazı rengi, yüksek sertliği ile tanınır. Çekiçle vurulduğunda sarımsak kokusu çıkarır. Arsenopirit As içeren çok yaygın bir mineraldir. Pegmatitler, kontakt metamorfik kireçtaşlarında dissemine (saçınımlı) halde bulunur. Dünyadaki önemli arsenopirit oluşumları İsveç, Almanya, İngiltere, Norveç, Kanada'dadır. Arseniğin belli başlı kaynağıdır. Üretilen arseniğin çoğu oksit haline getirilir. Metalik arsenik çeşitli alaşım yapımında kullanılır. Arsenik oksit, tıpta, cam yapımında, konserve yapımında, böcek ilacı yapımında ve boya sanayide kullanılır. Kobaltit ((Co, Fe)AsS): Kübik sistemde kristalleşir. Kristal yapısı pirite benzer. Doğada kristal halde çok sık rastlanır. Tane şeklinde de olabilir. Dilinim mükemmel

30 29 kırılgan, kırılma yüzeyleri düzgün. Sertliği 5,5, yoğunluğu 6,33 gr/cm 3 tür. Kuvvetli metalik parlaklık gösterir. Rengi pembe tona yakın gümüş beyazı veya çelik grisi, çizgi rengi gri-siyah. Elektriği zayıf iletir. Kobalt hafif pembe renk tonuna yakın, yüksek sertliği ile tanınabilir. Kobaltit genellikle yüksek sıcaklıklarda oluşmuş yataklarda, metamorfik kayaçlar arasında saçılmış halde, diğer kobalt ve nikel mineralleri ile birlikte cevherli damarlarda bulunur. Kobalt cevheri olarak işletilir. En önemli kobalt cevheri olan kobaltit özellikle İsveç, Kanada, Norveç, Almanya, Rusya da bulunmuştur. Türkiye'de ise pek önemli kobaltit oluşumları bilinmemekle birlikte, Divriği (Sivas) de kobaltite rastlanılmıştır HALOJEN TUZLARI Fluorit (CaF 2 ): Teorik kimyasal bileşiminde % 51 Ca, % 49 F bulunur. Kübik sistemde kristalleşir. Kristal yuvalarında oluşmuştur. Kristalleri genel olarak küp, bazen de oktaeder (8 yüzlü) kristaller halindedir. Nadir olarak cm büyüklüğe sahip flüorit kristalleri bulunabilmektedir. Genel olarak kompakt taneler veya bazen de toprağımsı agregatlar halinde bulunur. Rengi: Fluorit ender olarak renksiz ve şeffaf olup çoğunlukla sarı, yeşil, mavi, mor ve hatta bazen koyu mor-siyah renklerdedir. Fluoritin ısıtıldığında renginin kaybolması ve X ışınları (röntgen) ile tekrar renklenmesi karakteristik bir özelliğidir. Parlaklığı: Camsı bir parlaklığa sahiptir. Sertliği: 4 olup kırılgan bir mineraldir. Yoğunluğu: 3,2 gr/cm 3 tür. Dilinimi: Güzel dilinimlenme gösterir. Bulunuşu: Genel olarak hidrotermal süreçlerle oluşur. Bazen de tuz yataklarında ender olarak görülebilir. Halit (Kaya Tuzu) (NaCl): Teorik kimyasal bileşiminde % 39 Na, % 61 Cl bulunur. Kübik sistemde kristalleşir. En çok rastlanan kristal şekli küptür. Sedimanter süreçlerle oluşan halit genellikle gevşek veya sert taneli agregatlar halinde bulunur. Rengi: Saf olduğunda şeffaf, renksiz veya sarı renktedir. Ancak genellikle renk veren pigmentler nedeniyle gri (kil kapanımlarından dolayı), sarı (demir hidroksitli kapanımlarından dolayı), kırmızı (demir oksitlerinden dolayı) kahverengi ve siyah (organik maddelerin kapanımlarından dolayı) gibi renklerde görülmektedir. Parlaklığı: Camsı parlaklık gösterir. Sertliği: Halitin sertliği 2 dir. Yoğunluğu: 2-2,2 gr/cm 3 arasındadır. Kırılgan, suda çözülür ve tuzludur. Bulunuşu: Evaporasyon sonucu oluşur. Çözülmüş halde tuz içeren çeşitli iç göllerdeki tuz, buharlaşma ile su kaybı sonucunda derişimi artarak belli bir doygunluktan sonra kristalleşmeye başlar. Bu şekilde oluşan kristallere evaporitik mineraller denir.

MİNERALLER. Tek mineralden oluşan kayaçlar. Kireçtaşı (Kalsit). Kaya tuzu (Halit). Buzul

MİNERALLER. Tek mineralden oluşan kayaçlar. Kireçtaşı (Kalsit). Kaya tuzu (Halit). Buzul Kayaçlar minerallerden oluşan Yer materyalidir. Çoğu kayaçlar birden fazla mineralden oluşmaktadır. Örnek: Granit Potasyum feldspat. Plajioklas (Feldspat). Kuvars. Hornblende. Biyotit MİNERALLER Tek mineralden

Detaylı

TABAKALI SİLİKATLAR (Fillosilikatlar)

TABAKALI SİLİKATLAR (Fillosilikatlar) TABAKALI SİLİKATLAR (Fillosilikatlar) Kaolinit Al 4 Si 4 O 10 (OH) 8 Serpantin Mg 6 Si 4 O 10 (OH) 8 Pirofillit Al 2 Si 4 O 10 (OH) 8 Talk Mg 3 Si 4 O 10 (OH) 8 Muskovit KAl 2 (AlSi 3 O 10 )(OH) 2 Flogopit

Detaylı

MİNERALLER

MİNERALLER MİNERALLER Yer kabuğu mineraller ve minerallerin oluşturduğu kayaçlardan meydana gelmektedir. Bütün inşaat işlerinde proje hazırlanmadan önce mühendislik yapısının (bina, tünel, baraj, yol vs.) yapılacağı

Detaylı

HALOJENLER HALOJENLER

HALOJENLER HALOJENLER HALOJENLER HALOJENLER Bu grup bileşimlerinde flor (F), klor (Cl), brom (Br) ve iyot (I) gibi halojen iyonlarının hakim olmaları ile karakterize olurlar. Doğada 85 çeşit halojenli mineral tespit edilmiştir.

Detaylı

YERKABUĞUNU OLUŞTURAN MİNERALLER İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ. Yerkabuğunun Yapısı. Yerkürenin Yapısı. Dr.

YERKABUĞUNU OLUŞTURAN MİNERALLER İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ. Yerkabuğunun Yapısı. Yerkürenin Yapısı. Dr. İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ 17.03.2015 YERKABUĞUNU OLUŞTURAN MİNERALLER Dr. Dilek OKUYUCU Yerkürenin Yapısı Yerkabuğunun Yapısı 1 Yerkabuğunun Yapısı ~100 km ~10 km Yerkabuğunun Yapısı Yerkabuğunu

Detaylı

Platiniridyum (Pt, Ir)

Platiniridyum (Pt, Ir) NABİT ELEMENTLER Doğada nabit halde bulunan element sayısı 20 dolayındadır. Bunlar metal, yarı metal ve metal olmayanlar olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Bunların en önemli özellikleri tek bir cins atomdan

Detaylı

SÜLFÜRLER VE SÜLFOTUZLAR

SÜLFÜRLER VE SÜLFOTUZLAR SÜLFÜRLER VE SÜLFOTUZLAR Bu grupta metal ve yarımetallerin oksijensiz kükürt (S) bileşikleri sülfürleri oluşturur. Ayrıca kükürtle birlikte yarı metallerin bakır (Cu), Kurşun (Pb), ve Gümüş (Ag) ile yaptıkları

Detaylı

KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER. Taşın Hammadde Olarak Kullanımı

KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER. Taşın Hammadde Olarak Kullanımı KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER Taşın Hammadde Olarak Kullanımı Odun ve kemik gibi, taş da insanın varlığının ilk evrelerinden bu yana elinin altında bulunan ve doğanın ona verdiği

Detaylı

Piroelektrisite vepiezoelektrisite arasında ne fark vardır? Örnekliyerek açıklayınız.

Piroelektrisite vepiezoelektrisite arasında ne fark vardır? Örnekliyerek açıklayınız. 15 ARALIK 2014 Piroelektrisite vepiezoelektrisite arasında ne fark vardır? Örnekliyerek açıklayınız. Işığın dalga karakteri göz önüne alındığında madde ile etkileşiminde hangi özellikler gözlenir. İzotropik

Detaylı

oksijen silisyum tetrahedron

oksijen silisyum tetrahedron SİLİKATLAR Silikat mineralleri doğada bulunan bütün minerallerin üçte birini, yer kabuğunun bileşiminin ise yüzde doksanını teşkil eder. Silikatlar yalnızca magmatik kayaçların değil aynı zamanda metamorfik

Detaylı

Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi

Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi Mineral nedir? Doğada bulunan, belirli bir kimyasal formüle sahip olan, genellikle katı ve anorganik olup, nadiren sıvı ve organik olabilen, parçasında bütününün

Detaylı

Bazı atomlarda proton sayısı aynı olduğu halde nötron sayısı değişiktir. Bunlara izotop denir. Şekil II.1. Bir atomun parçaları

Bazı atomlarda proton sayısı aynı olduğu halde nötron sayısı değişiktir. Bunlara izotop denir. Şekil II.1. Bir atomun parçaları 8 II. MİNERALLER II.1. Element ve Atom Elementlerin en ufak parçasına atom denir. Atomlar, proton, nötron ve elektron gibi taneciklerden oluşur (Şekil II.1). Elektron negatif, proton pozitif elektrik yüküne

Detaylı

Kristallerdeki yüzeyler, simetri ve simetri elemanları 2 boyutta nasıl gösterilir?

Kristallerdeki yüzeyler, simetri ve simetri elemanları 2 boyutta nasıl gösterilir? 13/17 EKİM 2014 Kristallerdeki yüzeyler, simetri ve simetri elemanları 2 boyutta nasıl gösterilir? Küresel projeksiyon ile stereografik projeksiyonun farkı? Stereo-net (Wullf-net) Nokta grubu ne demek?

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

GİRİŞ YERKABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER 1. ATOM 2. ELEMENTLER TANIMLAMALAR

GİRİŞ YERKABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER 1. ATOM 2. ELEMENTLER TANIMLAMALAR GİRİŞ YERKABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER Yerkabuğu minerallerden ve bunları oluşturan kayaçlardan meydana gelmiştir. Her türlü inşaatta temel ve üst yapı projeleri hazırlamadan önce, temel zemininde rastlanılacak

Detaylı

1. Amaç Kristallerin üç boyutlu yapısı incelenecektir. Ön bilgi için İnorganik Kimya, Miessler ve Tarr, Bölüm 7 okunmalıdır.

1. Amaç Kristallerin üç boyutlu yapısı incelenecektir. Ön bilgi için İnorganik Kimya, Miessler ve Tarr, Bölüm 7 okunmalıdır. 14 DENEY KATI HAL 1. Amaç Kristallerin üç boyutlu yapısı incelenecektir. Ön bilgi için İnorganik Kimya, Miessler ve Tarr, Bölüm 7 okunmalıdır. 2. Giriş Atomlar arası (veya moleküller arası) çekim kuvvetleri

Detaylı

ÇERÇEVE VEYA KAFES YAPILI SİLİKATLAR (TEKTOSİLİKATLAR)

ÇERÇEVE VEYA KAFES YAPILI SİLİKATLAR (TEKTOSİLİKATLAR) ÇERÇEVE VEYA KAFES YAPILI SİLİKATLAR (TEKTOSİLİKATLAR) Yerkabuğunu oluşturan kayaçların dörtte üçü bu gruptadır. Bu grup mineralleri SiO 4 veya SiO 4 vealo 4 dörtyüzlülerinin bütün oksijenlerini diğer

Detaylı

PERİYODİK CETVEL Mendeleev Henry Moseley Glenn Seaborg

PERİYODİK CETVEL Mendeleev Henry Moseley Glenn Seaborg PERİYODİK CETVEL Periyodik cetvel elementleri sınıflandırmak için hazırlanmıştır. İlkperiyodik cetvel Mendeleev tarafından yapılmıştır. Mendeleev elementleri artan kütle numaralarına göre sıralamış ve

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

KARBONATLAR. Doğada karbon, 3 oksijen atomu ile birleşerek Karbonat (CO 3

KARBONATLAR. Doğada karbon, 3 oksijen atomu ile birleşerek Karbonat (CO 3 Doğada karbon, 3 oksijen atomu ile birleşerek Karbonat (CO 3-2 ) iyonunu oluşturur. Karbonat grubu arasındaki bağ her ne kadar kuvvetli ise de CO 2 de görülen kovalent bağdan daha azdır. Karbonatlar hidrojen

Detaylı

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden farklı atomlara dönüşemezler. Atomda (+) yüklü

Detaylı

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA Atomlar Arası Bağlar 1 İyonik Bağ 2 Kovalent

Detaylı

Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Đnci MORGĐL Hazırlayan: Ebru AYSAN 20338408

Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Đnci MORGĐL Hazırlayan: Ebru AYSAN 20338408 PUDRAMDAKĐ MĐNERAL PUDRAMDAKĐ MĐNERAL Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Đnci MORGĐL Hazırlayan: Ebru AYSAN 20338408 Günlük Yaşam Olayı: Günlük hayatta kullandığımız talk pudranın içerdiği mineralden yola çıkarak

Detaylı

Malzeme Bilimi I Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Malzeme Bilimi I Metalurji ve Malzeme Mühendisliği I Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU 2017-2018 Metaller katılaşırken kendilerine has, elektron düzenlerinin neden olduğu belli bir kafes sisteminde kristalleşirler. Aluminyum,

Detaylı

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 9.HAFTA

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 9.HAFTA ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 9.HAFTA 17. ZİRKON 17.1. Mineralojik, kimyasal ve fiziksel özellikler Zirkonyum ( Zr ) elementi periyodik cetvelin 4. grubunda olup, atom numarası 40, atom ağırlığı 91.22 dir. Doğada

Detaylı

şeklinde, katı ( ) fazın ağırlık oranı ise; şeklinde hesaplanır.

şeklinde, katı ( ) fazın ağırlık oranı ise; şeklinde hesaplanır. FAZ DİYAGRAMLARI Malzeme özellikleri görmüş oldukları termomekanik işlemlerin sonucunda oluşan içyapılarına bağlıdır. Faz diyagramları mühendislerin içyapı değişikliği için uygulayacakları ısıl işlemin

Detaylı

Metalurji Mühendisliğine Giriş

Metalurji Mühendisliğine Giriş Metalurji Mühendisliğine Giriş Temel Malzeme Grupları Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Demir esaslı metaller Günümüzde kullanılan metal ve alaşımların % 85 i demir esaslıdır. Bunun nedenleri: Yerkabuğunda

Detaylı

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sa-hiptir. Atomda bulunan yükler; negatif

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani madde yani bileşik

Detaylı

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır: Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır: İyonik bağlar, elektronlar bir atomdan diğerine aktarıldığı zaman

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM. o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ

Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM. o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ KİMYASAL TÜR 1. İYONİK BAĞ - - Ametal.- Kök Kök Kök (+) ve (-) yüklü iyonların çekim kuvvetidir..halde

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

Katılar & Kristal Yapı

Katılar & Kristal Yapı Katılar & Kristal Yapı Katılar Kristal katılar Amorf katılar Belli bir geometrik şekle sahip olan katılardır, tanecikleri belli bir düzene göre istiflenir. Belli bir geometrik şekli olmayan katılardır,

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Katı Eriyikler

MALZEME BİLGİSİ. Katı Eriyikler MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Katı Eriyikler 1 Giriş Endüstriyel metaller çoğunlukla birden fazla tür eleman içerirler, çok azı arı halde kullanılır. Arı metallerin yüksek iletkenlik, korozyona

Detaylı

kalsit Elmas Pirit Ametist Beril (zümrüt)

kalsit Elmas Pirit Ametist Beril (zümrüt) Mineraller kalsit Elmas Beril (zümrüt) Pirit Ametist Elementlerin Periyodik Tablosu En dış elektronu kaybetme eğilimi Atom numarası Element simgesi Atom ağırlığı Metaller Geçiş metalleri Non-metaller

Detaylı

Katılar. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006

Katılar. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006 Katılar Tüm maddeler, yeteri kadar soğutulduğunda katıları oluştururlar. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Oluşan katıların doğası atom, iyon veya molekülleri birarada tutan kuvvetlere

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Kristal Yapılar ve Kristal Geometrisi

MALZEME BİLGİSİ. Kristal Yapılar ve Kristal Geometrisi MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Kristal Yapılar ve Kristal Geometrisi 1 KRİSTAL YAPILAR Malzemelerin iç yapısı atomların diziliş biçimine bağlıdır. Kristal yapı Kristal yapılarda atomlar düzenli

Detaylı

TOPRAK ANA MADDESİ Top T rak Bilgisi Ders Bilgisi i Peyzaj Mimarlığı aj Prof. Dr Prof.. Dr Günay Erpul kar.edu.

TOPRAK ANA MADDESİ Top T rak Bilgisi Ders Bilgisi i Peyzaj Mimarlığı aj Prof. Dr Prof.. Dr Günay Erpul kar.edu. TOPRAK ANA MADDESİ Toprak Bilgisi Dersi 2011 2012 Peyzaj Mimarlığı Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Ana Maddesi Topraklar, arz kabuğunu oluşturan kayalar, mineraller ve organik maddelerin

Detaylı

Yoğunluk (özgül ağırlık)

Yoğunluk (özgül ağırlık) 15 ARALIK 2014 Yoğunluk (özgül ağırlık) Vektörel özellikler - Işık Enerjisi ile etkileşim(optik özellikler) -Renk -Parlaklık -Luminesans -Çizgi rengi - Mekanik enerji ile etkileşim -Dilinim -Ayrılma -Çatlak

Detaylı

IVA GRUBU ELEMENTLERİ

IVA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 6 IVA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. C, Si, Ge, Sn, Pb C: Ametal Si ve Ge: Yarı metal Sn ve Pb: Metal C: +4 ile -4 arası Si

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 01330 ADANA

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 01330 ADANA Sayı:B30.2.ÇKO.0.47.00.05/ 488 Tarih:19.06.2009 EMRE TAŞ ve MADENCİLİK A.Ş. TARAFINDAN GETİRİLEN 3114780 ERİŞİM NOLU VE 20068722 RUHSAT NOLU SAHADAN ALINAN BAZALT LEVHALARININ VE KÜP ÖRNEKLERİNİN MİNEROLOJİK,

Detaylı

Gelin bugün bu yazıda ilkokul sıralarından beri bize öğretilen bilgilerden yeni bir şey keşfedelim, ya da ne demek istediğini daha iyi anlayalım.

Gelin bugün bu yazıda ilkokul sıralarından beri bize öğretilen bilgilerden yeni bir şey keşfedelim, ya da ne demek istediğini daha iyi anlayalım. Kristal Yapılar Gelin bugün bu yazıda ilkokul sıralarından beri bize öğretilen bilgilerden yeni bir şey keşfedelim, ya da ne demek istediğini daha iyi anlayalım. Evrende, kimyasal özellik barındıran maddelerin

Detaylı

YAPRAKLANMALI METAMORFİK KAYAÇALAR. YAPRAKLANMASIZ Metamorfik Kayaçlar

YAPRAKLANMALI METAMORFİK KAYAÇALAR. YAPRAKLANMASIZ Metamorfik Kayaçlar YAPRAKLANMALI METAMORFİK KAYAÇALAR YAPRAKLANMASIZ Metamorfik Kayaçlar Dokanak başkalaşım kayaçlarında gözlenen ince taneli, yönlenmesiz ve yaklaşık eş boyutlu taneli doku gösteren kayaçlara hornfels denir.

Detaylı

Kimya EğitimiE. Ders Sorumlusu Prof. Dr. Đnci MORGĐL

Kimya EğitimiE. Ders Sorumlusu Prof. Dr. Đnci MORGĐL Kimya EğitimiE Ders Sorumlusu Prof. Dr. Đnci MORGĐL Konu:Metallerin Reaksiyonları Süre: 4 ders saati Metallerin Su Đle Reaksiyonları Hedef : Metallerin su ile verdikleri reaksiyonları kavratabilmek. Davranışlar:

Detaylı

MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ

MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ Bölüm İçeriği Bağ Enerjisi ve Kuvveti Atomlar arası mesafe, Kuvvet ve Enerji İlişkisi Atomlar arası Mesafeyi Etkileyen Faktörler. Sıcaklık, Iyonsallik derecesi,

Detaylı

KATILARDA KRİSTAL YAPI. Hekzagonal a b c 90 o, 120. Tetragonal a b c 90 o. Rombohedral (Trigonal) Ortorombik a b c 90 o. Monoklinik a b c 90 o

KATILARDA KRİSTAL YAPI. Hekzagonal a b c 90 o, 120. Tetragonal a b c 90 o. Rombohedral (Trigonal) Ortorombik a b c 90 o. Monoklinik a b c 90 o KATILARDA KRİSTAL YAPI Kristal yapı atomun bir üst seviyesinde incelenen ve atomların katı halde oluşturduğu düzeni ifade eden birim hücre (kafes) geometrik parametreleri ve atom dizilimi ile tarif edilen

Detaylı

PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6

PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6 PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6 Periyodik sistemde yatay sıralara Düşey sütunlara.. adı verilir. 1.periyotta element, 2 ve 3. periyotlarda..element, 4 ve 5.periyotlarda.element 6 ve 7. periyotlarda

Detaylı

Lab 11: Metamorfik Kayaçların El Örnekleri

Lab 11: Metamorfik Kayaçların El Örnekleri Lab 11: Metamorfik Kayaçların El Örnekleri Bu laboratuvarın amacı, metamorfik kayaç tiplerini ve el örneğinde nasıl göründüklerini size tanıtmaya başlamaktır. Aynı zamanda metamorfik kayaçları isimlendirmeyi

Detaylı

Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ 1

Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ 1 MAKİNE PROGRAMI MALZEME TEKNOLOJİSİ-I- (DERS NOTLARI) Prof.Dr.İrfan AY Öğr. Gör. Fahrettin Kapusuz 2008-20092009 BALIKESİR Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ 1 DEMİR-KARBON (Fe-C) DENGE DİYAGRAMI

Detaylı

KRİSTAL KUSURLARI BÖLÜM 3. Bağlar + Kristal yapısı + Kusurlar. Özellikler. Kusurlar malzeme özelliğini önemli ölçüde etkiler.

KRİSTAL KUSURLARI BÖLÜM 3. Bağlar + Kristal yapısı + Kusurlar. Özellikler. Kusurlar malzeme özelliğini önemli ölçüde etkiler. KRİSTAL KUSURLARI Bağlar + Kristal yapısı + Kusurlar Özellikler Kusurlar malzeme özelliğini önemli ölçüde etkiler. 2 1 Yarıiletken alttaş üretiminde kullanılan silikon kristalleri neden belli ölçüde fosfor

Detaylı

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Oluşumunda Kimyasal Ayrıştırma Etmenleri Ana kayanın kimyasal bileşimini değiştirmek

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ E BİLEŞİKLER VE FRMÜLLERİ (4 SAAT) 1 Bileşikler 2 Bileşiklerin luşması 3 Bileşiklerin Özellikleri 4 Bileşik Çeşitleri 5 Bileşik

Detaylı

BÖLÜM 3. Katı malzemeler yapılarındaki atom ve iyonların birbirlerine göre düzenlerine bağlı olarak sınıflandırılırlar.

BÖLÜM 3. Katı malzemeler yapılarındaki atom ve iyonların birbirlerine göre düzenlerine bağlı olarak sınıflandırılırlar. KRİSTAL YAPISI ve KRİSTAL KUSURLARI Katı malzemeler yapılarındaki atom ve iyonların birbirlerine göre düzenlerine bağlı olarak sınıflandırılırlar. Kristal yapı içinde atomlar büyük atomik mesafeler boyunca

Detaylı

Soygazların bileşik oluşturamamasının sebebi bütün orbitallerinin dolu olmasındandır.

Soygazların bileşik oluşturamamasının sebebi bütün orbitallerinin dolu olmasındandır. KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha kararlı (az enerjiye sahip) olmalıdırlar. Genelleme

Detaylı

Element ve Bileşikler

Element ve Bileşikler Element ve Bileşikler Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere element denir. Bir elementi oluşturan bütün atomların

Detaylı

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir.

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir. MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir. Her maddenin bir kütlesi vardır ve bu tartılarak bulunur. Ayrıca her

Detaylı

Element ve Bileşikler

Element ve Bileşikler Element ve Bileşikler Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere element denir. Bir elementi oluşturan bütün atomların

Detaylı

MAGMATİK KAYAÇLAR. Magmanın Oluşumu

MAGMATİK KAYAÇLAR. Magmanın Oluşumu MAGMATİK KAYAÇLAR Magmanın Oluşumu Taş hamuru veya taş lapası anlamına gelen magma,yer kabuğundaki yükselişleri sırasında meydana gelen olaylarla Magmatik Kayaçlara dönüşür. Magma, ergime sıcaklıkları

Detaylı

bir atomun/iyonun bulunduğu kafes içindeki en yakın komşu atomlarının/iyonlarının sayısıdır.

bir atomun/iyonun bulunduğu kafes içindeki en yakın komşu atomlarının/iyonlarının sayısıdır. Koordinasyon sayısı; bir atomun/iyonun bulunduğu kafes içindeki en yakın komşu atomlarının/iyonlarının sayısıdır. Arayer boşlukları Kristal yapılarda kafes noktalarında bulunan atomlar arasındaki boşluklara

Detaylı

DERS 6. Yerkabuğunu Oluşturan Maddeler: Mineraller ve Kayaçlar

DERS 6. Yerkabuğunu Oluşturan Maddeler: Mineraller ve Kayaçlar DERS 6 Yerkabuğunu Oluşturan Maddeler: Mineraller ve Kayaçlar Yerkabuğunu Oluşturan Maddeler: Mineraller ve Kayaçlar Mineraller Mineraller doğada bulunan, belirli kimyasal bileşimi ve muntazam atomik düzeni

Detaylı

İZOMORFİZMA (EŞ ŞEKİLLİLİK) Olivinin formülü (Fe, Mg) 2 SiO 4 olarak yazılır. Buna göre olivinde hem Mg ve hem de Fe bulunur. Bu iki elementin oranı

İZOMORFİZMA (EŞ ŞEKİLLİLİK) Olivinin formülü (Fe, Mg) 2 SiO 4 olarak yazılır. Buna göre olivinde hem Mg ve hem de Fe bulunur. Bu iki elementin oranı İZOMORFİZMA (EŞ ŞEKİLLİLİK) Olivinin formülü (Fe, Mg) 2 SiO 4 olarak yazılır. Buna göre olivinde hem Mg ve hem de Fe bulunur. Bu iki elementin oranı örnekten örneğe değişirken bu elementlerin SiO 4 e oranları

Detaylı

Bölüm 3 - Kristal Yapılar

Bölüm 3 - Kristal Yapılar Bölüm 3 - Kristal Yapılar Katı malzemeler, atomların veya iyonların oluşturdukları düzene göre sınıflandırılır. Kristal malzemede uzun-aralıkta atomsal ölçekte tekrarlayan bir düzen mevcuttur. Katılaşma

Detaylı

Bölüm 4: Kusurlar. Kusurlar

Bölüm 4: Kusurlar. Kusurlar Bölüm 4: Kusurlar Malzemelerin bazı özellikleri kusurların varlığıyla önemli derecede etkilenir. Kusurların türleri ve malzeme davranışı üzerindeki etkileri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Saf metallerin

Detaylı

KRİSTAL YAPISI VE KRİSTAL SİSTEMLERİ

KRİSTAL YAPISI VE KRİSTAL SİSTEMLERİ KRİSTAL YAPISI VE KRİSTAL SİSTEMLERİ Kristal Yapı: Atomların, üç boyutlu uzayda düzenli (kendini tekrar eden) bir şekilde dizilmesiyle oluşan yapıya kristal yapı denir. Bir kristal yapı birim hücresiyle

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

Malzemeler yapılarının içerisinde, belli oranlarda farklı atomları çözebilirler. Bu durum katı çözeltiler olarak adlandırılır.

Malzemeler yapılarının içerisinde, belli oranlarda farklı atomları çözebilirler. Bu durum katı çözeltiler olarak adlandırılır. KATI ÇÖZELTİ Malzemeler yapılarının içerisinde, belli oranlarda farklı atomları çözebilirler. Bu durum katı çözeltiler olarak adlandırılır. Katı çözeltilerin diğer bir ismi katı eriyiktir. Bir çözelti

Detaylı

BileĢiklerin formülleri atom sayıları oranını yansıtan en basit formüldür.

BileĢiklerin formülleri atom sayıları oranını yansıtan en basit formüldür. KATILAR KRĠSTAL KATI Sert SıkıĢtırılmayan Tanecikleri belirli geometrik Ģekle sahiptir. ĠYONĠK KRĠSTAL Anyon- katyonlar arasında elektrostatik çekim kuvveti sonucu oluģur (iyonik bağ içerir). Sert-sağlam-

Detaylı

OKSİT VE HİDROKSİTLER

OKSİT VE HİDROKSİTLER Yaygın mineral içeriğine sahip olan bu grupta bir veya birden fazla metal oksijen ile bileşik yaparak oksitleri oluşturmuşlardır. Metal ile birlikte hidrojenin oksijen ile bileşiklerine de hidroksit denilmektedir.

Detaylı

Madde ve Mineraller Bölüm Pearson Education, Inc.

Madde ve Mineraller Bölüm Pearson Education, Inc. Madde ve Mineraller Bölüm 2 Mineral in Tanımı Mineraller (4000 ün üzerinde) Kayaçların Ana Yapıtaşı Doğal olarak oluşur Inorganik Katı Düzenli moleküler iç yapı (kristalin) Belirli (fakat fiks olmayan)bir

Detaylı

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek bir madde

Detaylı

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR KARIŞIMLAR İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU hasanyolcu.wordpress.com En az iki atomun belli bir düzenlemeyle kimyasal bağ oluşturmak suretiyle bir araya gelmesidir. Aynı atomda olabilir farklı atomlarda olabilir. H 2,

Detaylı

TOPRAK ALKALİ METALLER ve BİLEŞİKLERİ

TOPRAK ALKALİ METALLER ve BİLEŞİKLERİ Bölüm 4 TOPRAK ALKALİ METALLER ve BİLEŞİKLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra Magnezyum, kalsiyum, stronsiyum, baryum ve radyumdan

Detaylı

ELEMENT VE BİLEŞİKLER

ELEMENT VE BİLEŞİKLER ELEMENT VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri: a) Elementler: Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

ATOMLAR ARASI BAĞLAR

ATOMLAR ARASI BAĞLAR MALZEME 2. HAFTA 1 ATOMSAL BAĞ ATOMLAR ARASI BAĞLAR Atomlar, atomlar arası bağ kuvvetleri ile bir araya gelirler. Malzemenin en küçük yapı taşı olan atomları bağ kuvvetleri bir arada tutar. Atomsal bağların

Detaylı

Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H 2

Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H 2 On5yirmi5.com Madde ve özellikleri Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan herşey maddedir. Yayın Tarihi : 21 Ocak 2014 Salı (oluşturma : 2/9/2016) Kütle hacim ve eylemsizlik maddenin ortak özelliklerindendir.çevremizde

Detaylı

2. MİKRO İNCELEME ( PETROGRAFİK-POLARİZAN MİKROSKOP İNCELEMESİ)

2. MİKRO İNCELEME ( PETROGRAFİK-POLARİZAN MİKROSKOP İNCELEMESİ) SVS Doğaltaş Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. uhdesinde bulunan Sivas İli, İmranlı İlçesi sınırları dahilindeki 20055289 (ER: 3070586), 20055290 (ER: 3070585), 20065229 (ER: 3107952) ruhsat numaralı II.B

Detaylı

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM GENEL KİMYA MOLEKÜLLER ARASI KUVVETLER Moleküller Arası Kuvvetler Yüksek basınç ve düşük sıcaklıklarda moleküller arası kuvvetler gazları ideallikten saptırır. Moleküller arası kuvvetler molekülde kalıcı

Detaylı

MMM291 MALZEME BİLİMİ

MMM291 MALZEME BİLİMİ MMM291 MALZEME BİLİMİ Ofis Saatleri: Perşembe 14:00 16:00 ayse.kalemtas@btu.edu.tr, akalemtas@gmail.com Bursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ 7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri Çalışma Yaprağı Konu Anlatımı-Değerlendirme çalışma Yaprağı- Çözümlü

Detaylı

MAGMATİK KAYAÇLAR DERİNLİK (PLUTONİK) KAYAÇLAR

MAGMATİK KAYAÇLAR DERİNLİK (PLUTONİK) KAYAÇLAR DERİNLİK (PLUTONİK) KAYAÇLAR Tam kristalli, taneli ve yalnızca kristallerden oluşmuştur Yalnızca kristallerden oluştuklarından oldukça sağlam ve dayanıklıdırlar Yerkabuğunda değişik şekillerde Kütle halinde

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET A BASINÇ VE BASINÇ BİRİMLERİ (5 SAAT) Madde ve Özellikleri 2 Kütle 3 Eylemsizlik 4 Tanecikli Yapı 5 Hacim 6 Öz Kütle (Yoğunluk) 7 Ağırlık 8

Detaylı

KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR

KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR Kayaçların belirli bir yapısı vardır. Bu yapı kayaç oluşurken ve kayaç oluştuktan sonra kazanılmış olabilir. Kayaçların oluşum sırasında ve oluşum koşullarına bağlı olarak kazandıkları

Detaylı

Kelime yapısı olarak zapt edilemez anlamına gelen yunan kelimesi adamas dan gelen elmas, doğada bulunan en yüksek sertliğe sahip mineraldir.

Kelime yapısı olarak zapt edilemez anlamına gelen yunan kelimesi adamas dan gelen elmas, doğada bulunan en yüksek sertliğe sahip mineraldir. Kelime yapısı olarak zapt edilemez anlamına gelen yunan kelimesi adamas dan gelen elmas, doğada bulunan en yüksek sertliğe sahip mineraldir. Elmas, çok nadir bulunmasına rağmen malzeme dünyasının en çok

Detaylı

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir.

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir. MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir. Her maddenin bir kütlesi vardır ve bu tartılarak bulunur. Ayrıca her

Detaylı

Yapılar nasıl gösterilir ve tanımlanır?

Yapılar nasıl gösterilir ve tanımlanır? 17 KASIM 2014 Yapı nedir? Yapılar nasıl gösterilir ve tanımlanır? Kordinasyon çokgenlerinin kurgusunda temel ilke nedir? Polimorfizm, izomorfizm ve psödomorfizm arasındaki farkları örnekleyerek açıklayınız.

Detaylı

TEKNOLOJİSİ--ITEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ

TEKNOLOJİSİ--ITEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ MAKİNE PROGRAMI MALZEME TEKNOLOJİSİ--ITEKNOLOJİSİ (DERS NOTLARI) Prof.Dr.İrfan AY Öğr. Gör. Fahrettin Kapusuz 2008-2009 2008BALIKESİR 1 DEMİR-KARBON DEMİR(Fe--C) (Fe DENGE DİYAGRAMI 2 DEMİR KARBON DENGE

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sol-jel Prosesleri Ders Notları

Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sol-jel Prosesleri Ders Notları Alüminyum Alkoksit ve Alümina Üretimi Alüminyum metalinin alkolle reaksiyonu sonucu alkoksit oluşturulması ve bundan elde edilecek jelinde öğütülüp kalsine edildikten sonra alüminaya dönüşmesi beklenmektedir.

Detaylı

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri a) ELEMENTLER Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI)

AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA, EROZYON ve TAŞINMA Yer yüzeyindeki kayaçlar su, hava, sıcaklık değişimler ve diğer etkenler tarafından devamlı değişmektedir. Ayrışma Yer yüzeyinde veya Yer yüzeyinin

Detaylı

TİCARİ BOR MİNERALLERİ

TİCARİ BOR MİNERALLERİ TİCARİ BOR MİNERALLERİ Esma CARUS, Sinem ARIĞ Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 55139 Kurupelit-Samsun e.carus19@hotmail.com.tr, sinem.arq@hotmail.com Bu çalışmada

Detaylı

KATILARIN ATOMİK DÜZENİ KRİSTAL YAPILAR

KATILARIN ATOMİK DÜZENİ KRİSTAL YAPILAR KATILARIN ATOMİK DÜZENİ KRİSTAL YAPILAR KRİSTAL YAPILAR Mühendislik açısından önemli olan katı malzemelerin fiziksel özelikleri; katı malzemeleri meydana getiren atom, iyon veya moleküllerin dizilişine

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Katılaşma, Kristal Kusurları

MALZEME BİLGİSİ. Katılaşma, Kristal Kusurları MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Katılaşma, Kristal Kusurları 1 Saf Metallerde Katılaşma Metal ve alaşım malzemelerin kullanım özellikleri büyük ölçüde katılaşma sırasında oluşan iç yapı ile

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Atomsal Yapı ve Atomlararası Bağ1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Al Aluminium 13 Aluminyum 2 İnşaat ve Yapı Ulaşım ve Taşımacılık; Otomotiv Ulaşım ve Taşımacılık;

Detaylı