PROTEK Kullanım Talimatı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PROTEK Kullanım Talimatı"

Transkript

1 PR K TE O Kullanım Talimatı

2

3 Merkez İkitelli OSB, Aykosan Sanayi Sitesi 2. Kısım 5. Ada C Blok İkitelli İstanbul/TURKEY T: +90 (212) F: +90 (212) info@kivancgroup.com /KIVANCGROUP

4 İÇİNDEKİLER 1. Elbisenin Kullanılacağı Yerler 2. Koruyucu Elbisenin Tanımı 3. Elbise Muayenesi 4. Elbisenin Giyilip Çıkartılması 5. Elbisenin Uygunluğunun Ve Düzenli Oturduğunun Kontrolü 6. Elbise Etiketleme 7. Koruyucu Elbisenin Yangın Söndürme Operasyonlarında Kullanılması 8. Koruyucu Elbisenin Temizliği Ve Kirlilik Giderme 9. Elbisenin Tamir Metodları 10. Elbisenin Muhafazası 11. Elbisenin Kullanım Ömrünü Doldurması 12. Kullanım Süresini Doldurmuş Elbiselerin İmhası

5 1. ELBİSENİN KULLANILACAĞI YERLER İtfaiyeciyi ısı ve alevin etkilerinden korumak üzere tasarlanmıştır. Baş, eller ve ayaklar için kullanıcıyı korumak üzere ilave koruma önlemleri alınmalıdır. Bu ilave koruyucu donanımların tedarikinden son kullanıcı sorumludur. Koruyucu elbise; yangın söndürme operasyonlarında, ilk yardım ve yaralı kurtarma gibi operasyonlarda gövde, boyun, kol (bileklere kadar) ve bacakların (bileklere kadar) korunmasını sağlar. BU ELBİSE AŞAĞIDAKİ DURUMLARDA KULLANILAMAZ! Yangına giriş elbisesi olarak kullanılmaz. Alev veya ergimiş metal ile direk temasta bu elbise kullanılmaz Radyoaktiflere karşı bu elbise kullanılmaz. Biyolojik maddelere karşı bu elbise kullanılmaz. toxic Kimyasal maddelere karşı bu elbise kullanılmaz.

6 2. KORUYUCU ELBİSENİN TANIMI Operasyonlar sırasında giyeceğiniz elbise ısıya, aleve, aşınmaya, sıvı sızmasına ve kopmalara karşı vücudunuzun ana koruma kaynağıdır. Bu elbise EN 469:2005 standardında en üst seviye olan SEVİYE 2 (Xf2, Xr2, Y2, Z2) değerlerine uygun olarak üretilmiştir GENEL BİLGİ Kişisel Koruyucu Donanım - İtfaiyeciler için 2 parçalı giysiler olarak EN 469 Standardında tanımlanmıştır. Bu iki parçalı giysilerin üzerinde EC direktifi 89/686/EC ye uygunluğu göstermesi açısından CE işareti bulunur. İtfaiyeci elbiseleri sizi iki şekilde korur. İlki, elbise katmanları arasında hava boşlukları oluşturarak yüksek sıcaklıktan sınırlı da olsa bir koruma sağlar. İkinci olarak ise, elbiseler ısıya ve aleve dirençli, ısıyı soğurduğu halde hasar görmeyen malzemelerden yapıldığı için yanmadan oluşabilecek yaralanmaları azaltarak, etkili bir koruma sağlar ÇOK KATMANLI YAPI Yangın elbiseleri temel olarak; dış katman, nem bariyeri, ısı bariyeri ve iç astardan oluşmaktadır. Koruyucu elbise tüm bu katmanlar olmaksızın kesinlikle giyilmemelidir DIŞ KATMAN Bu katman ısıya, aleve ve aşınmaya karşı dayanımı olan bir malzemeden yapıldığı için kişinin korunmasını sağlar ve iç katmanların deformasyonunu önler İÇ KATMANLAR Nem Bariyeri: Nem bariyeri dışarıdan elbise içine sızabilecek sıvı miktarını azaltıcı bir katmandır. Bu bariyer ayrıca sağlamlık kazandırmak amacıyla alev almaz bir malzemeye lamine edilmiştir. Nefes alabilir nem bariyerleri suyun doğrudan geçmesini önleyici yeteneğe sahiptir. Bu katman aynı zamanda su buharının dışarıya atılmasına ve vücut ısısının artmamasına yardımcı olur. Isı Bariyeri ve İç Astar: Isı bariyeri, bir keçe veya nonwovendan oluşur ve iç astara kapitone edilmiştir. Isıya ve aleve dayanıklı elyaftan mamul keçe, ısının içeri nüfuz etmesini engeller. Bu keçe yıkama sonrası deforme olmaması ve kullanıcının tenine direk temas edip aşınmaması için alev almaz bir iç astara kapitone edilir.

7 DİĞER ÖNEMLİ GÜVENLİK ÖZELLİKLERİ Yaka (1) : Giyeceğiniz elbise yüksek yakaya sahiptir. Boyun bölgesini alev ve tehlikelerden korumak için yakanın dik şekilde ve bağlı tutulması gerekmektedir. Bileklikler (2) : Elbisedeki bu kısımlar bileklerinizi ısıya ve sıcak parçalarının, içeriye girmesine karşı korumak için yerleştirilmiştir. Kapama Sistemleri (3) : Ceket ve pantolonların ön tarafında olup doğru şekilde kullanıldığında elbiseye sızabilecek sıvı miktarını azaltır ve giyen kişiyi yüksek sıcaklıktan korur. Reflektif Şeritler - Yansıtıcı Bantlar (4) : Floresan kısım (sarı veya kırmızı) gündüz, reflektif kısım (gri veya sarı) ise karanlık ortamlarda görülebilirliği artırır. Kuvvetlendirici Takviyeler (5) : Isı ve aleve karşı ayrıca yırtılma ve sürtünmeye karşı ilave koruma sağlar. Etiketler (6) : Elbisenin iç tarafında yer alan bu etiketler temizleme yöntemleri, güvenlik ve imalat ile ilgili bilgileri içerir. 3. ELBİSE MUAYENESİ 3.1. İlk önce elbisenin iç kısmına yerleştirilmiş güvenlik etiketlerinin okunması gerekmektedir. Bu etiketlerin eksikliği fark edilirse derhal elbise üreticisine geri gönderilmelidir.

8 3.2. Aşağıda belirtilen zamanlarda elbisenin muayenesi yapılmalıdır. Giysilerin teslim alındığı veya değiştirildiği zaman Kullanım süresinde elbisenin en azından aylık bakımı Giysilerin yüksek sıcaklığa, kimyasallara, yangın ile mücadele maddelerine (AFFF köpüğü, su vs.) maruz kaldıktan sonra Giysilerin temizlenmesi ve tamiratı sonrası Etkili bir koruma sağlamak için yukarıdaki zamanlarda elbisenin muayenesi mutlaka yapılmalıdır Muayenenin nasıl yapılacağı ve yöntemleri tablo haline getirilerek yapılmalıdır. Muayene için elbise aydınlık bir odada temiz bir yüzeye yerleştirilmelidir. A) Kumaş : Dış kumaşta kir, leke, delik ve yırtıklar için, gevrekleşme, yanma veya solma olup olmadığının, aşınmış bölgelerin kontrolü yapılmalıdır. Baş parmakla yapılan dayanım testi Kusurlu görünen bu kısımları iki eliniz ile kavrayarak, baş parmaklarınız yardımıyla kumaşı çekin. Yapılan bu basit test sonucu yırtılan elbise kesinlikle giyilmemelidir. Bu tür olası zayıf noktalar dikkate alınarak incelenmeli, gerekiyorsa değiştirilmeli veya tamir edilmelidir. B) Etiketler : İç ve dış katmanlara iliştirilen temizleme yöntemi ve imalatının tanımlandığı bu etiketlerin yerini belirledikten sonra, tüm bunların okunaklı ve güvenli bir şekilde yerleştirildiğinden emin olunmalıdır. C) Çıtçıtlar : Bunların çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli ve işlevselliğini yitirmiş parçalar değiştirmelidir. D) Fermuarlar : Fermuarların çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli, gerekiyorsa değiştirilmelidir. E) Kuvvetlendirici takviyeler : Eğer ceket ve pantolona takviye yapılmış ise bu parçalar incelenmeli ve doğru bir şekilde dikilip dikilmediği kontrol edilmelidir. F) Bileklikler : Bileklikler incelenmeli, baş parmak takma yerleri kontrol edilmeli ve bileklikte genleşme veya elastikiyet kontrolü yapılmalıdır. G) Metalik Aksam : Tüm metalik aksamın korozyona veya diğer zararlara uğrayıp uğramadığı kontrol edilmelidir.

9 H) Rekleftik Şeritler - Yansıtıcı Bantlar : Bantların yırtıklığının ve gevşekliğinin hasarlı olup olmadığının kontrolü yapılıp, gerek duyulan kısımlar değiştirilmelidir. I) Tokalar : Tüm tokaların işlevselliği kontrol edilmelidir. J) Pantolon askısı : Pantolon askısının elastikiyeti kontrol edilmelidir. 4. ELBİSENİN GİYİLİP ÇIKARTILMASI Elbiseyi giymeden önce iç ve dış katmanların emniyetli bir şekilde dikilmiş olduğuna dikkat edilmelidir. Ayrılabilir tip elbiselerde iç ve dış katmanları kesinlikle ayrı kullanmayınız Pantolonun uygun şekilde giyilmesi, kapama ekipmanlarının bağlanması ve pantolon askısının ayarlanması gerekir. Sarkık pantolon hareket kabiliyetini azaltırken, dikişlerin ve paçaların aşınmasına neden olur Ceket giyildikten sonra bedene uygun şekilde oturması gözlenmelidir. Koruyucu örme başlığın elbise altına doğru uzanması ve yüzünüzün belli bir kısmını açığa çıkartacak şekilde olmasına dikkat edilmelidir. Ceketin ön tarafında bağlı olan fermuarın çekilmesi ve patın üstüne kapatılması, eğer elbisede tekstil fermuarı (cırt bant) bulunuyorsa bu tertibatın bağlanması gerekmektedir.

10 4.3. GÜVENLİK TEDBİRLERİ A) Yangın ile mücadeleye girilmeden önce gerektiği takdirde temiz hava solunum cihazı prosedüre uygun bir şekilde takılmalıdır. B) Koruyucu örme başlık takıldıktan sonra elbisenin yakasını kaldırarak yaka patı boynu korumak için kapalı tutulmalıdır. C) Koruyucu örme başlığın üstüne giyilen baretin sıkı oturması sağlanmalı ve çene kayışı takılmalıdır. D) Koruyucu eldivenler uygun şekilde giyilmelidir TEHLİKE BÖLGESİ ÖNCESİ SON UYARI Mutlaka başka bir kişinin donanımı kontrol etmesi sağlanmalı, temiz hava tüpünün uygun yerde olduğu ve tüm kilit tertibatının doğru şekilde bağlandığının kontrolü yapılmalıdır KORUYUCU DONANIMIN ÇIKARTILMASI A) Tehlike arz eden bölge terk edilmedikçe elbise çıkartılmamalıdır. Yangın söndürüldükten sonra bile bu bölgede tam teçhizat dolaşılması gereklidir. B) Operasyon tamamlandıktan sonra ve emniyetli bölgede olunduğu zaman vücut ısısını düşürmek için vücudun havalanması sağlanmalıdır. Soğuk havanın elbiseye nüfuz etmesi için ceketin önü açılmalıdır. C) Donanım çıkartılırken sırasıyla eldiven, baret, temiz hava maskesi, koruyucu örme başlık, temiz hava tüpü, ceket, çizme ve pantolon şeklinde olmalıdır. D) Elbisenin kirlenmesi durumunda temizleme ünitelerine yollanması sağlanmalıdır. E) Elbisede kir, kimyasal kalıntı ve kan lekesi olup olmadığının kontrolü giyip çıkarırken yapılmalıdır. 5. ELBİSENİN UYGUNLUĞUNUN VE DÜZENLİ OTURDUĞUNUN KONTROLÜ 5.1. Elbisenin (ceket, pantolon) uygun şekilde üst üste geldiğinden ve ayrıca dış katman, nem bariyeri, ısı bariyeri ve iç astarın birbirleriyle uyumlu olduğundan emin olunmalıdır. (Bu kontrolün başkası tarafından yapılmasını sağlayın.) Solunum cihazı takılmadan elbisenin uygunluğu aşağıdaki gibi kontrol edilmelidir.

11 Pozisyon A Pozisyon B Pozisyon C A) Pozisyon A Ayakta dururken eller mümkün olduğu kadar yükseğe kaldırılmalıdır. Ceket ve pantolonun arasında açıklık olmamalıdır. Ceket pantolonu tamamıyla örtmelidir. B) Pozisyon B Ayakta dururken her iki el birlikte mümkün olduğu kadar öne doğru uzatılıp, vücut sağa, sola ve arkaya doğru hareket ettirilmelidir. Ceket ve pantolonun arasında açıklık olmamalıdır. C) Pozisyon C Dizler ve dirsekler üzerine yatıldığında ceket ve pantolonun arasında açıklık olmamalıdır. Pantolonun en az cm lik paça kısmı çizmenin üzerinde olmalıdır. Eldivenlerin bileği tamamıyla örttüğünden emin olunmalıdır ELBİSENİN OTURUP OTURMADIĞININ KONTROLÜ Elbiseler kol, bacak ve gövde kısımları rahat bir şekilde, izolasyonu sağlayıcı hava boşluklarını yaratmak amacıyla, vücuda oturmalıdır. Elbise ne çok dar ne de bol olmalıdır. Pozisyon A, B ve C deki hareketler yapılarak kontrol edilmelidir BEDEN ÖLÇÜSÜNÜN KONTROLÜ Eğer elbisenin bedeni uygun değil ise mutlaka elbisenin beden ölçüsü, kendi beden ölçüsünüz ile karşılaştırılmalıdır. Ceket : Ceketin göğüs kısmı sıkmamalı. Ceketin göğüs kısmı, beden (göğüs) ölçüsünden en az 20 cm daha büyük olmalıdır. Ayrıca kollar serbest bırakıldığında ceketin kolu bileği örtecek uzunlukta olmalıdır. Pantolon : Pantolonun bel kısmı ölçünüzden (bel) küçük olmamalıdır. Elbisenin bel kısmı beden (bel) ölçüsünden yaklaşık 5-7,5 cm büyük olmalıdır. Pantolonun boyu çizmenin cm üzerine binmeli, arada boşluk kalmamalıdır.

12 İtfaiyeci elbiseleri, EN ISO13688 standardına uygun olarak, aşağıdaki çıplak benden ölçülerine göre üretilmelidir. Beden Göğüs Bel Boy S M L XL XXL XXXL ETİKETLEME M Elbise etiketinde yer alması gereken bilgiler: 6.1. Ceket ve pantolonun hangi standarda göre üretildiğini belirten standart numarası ve yılı ile performans seviyesini gösteren harf ve rakamlar ve itfaiyeci piktogramı aşağıdaki örneğe uygun olmalıdır. Xf2 Xr2 Y2 Z2 XXXX EN 469: CE işareti ve onaylanmış kuruluşun dört haneli onay numarası 6.3. Ceket ve pantolonun model numarası 6.4. Dış katman, nem bariyeri, ısı bariyeri ve iç astarın malzeme özellikleri 6.5. Ceket ve pantolonun beraber giyilmesinin zorunlu olduğunu belirten uyarı 6.6. Yıkama talimatı ve ona ait piktogramlar 6.7. Üretici firmaya ait bilgiler 6.8. Elbisenin beden ölçüleri ve piktogramı

13 7. KORUYUCU ELBİSENİN YANGIN SÖNDÜRME OPERASYONLARINDA KULLANILMASI: YARALANMA RİSKİ NASIL AZALTILIR? 7.1. HAZIRLIK Operasyon öncesi elbiseler 4. bölümde bahsedildiği gibi giyilmeli, elbisenin bir başkası tarafından kontrolü yapılmalıdır YANGIN KARAKTERLERİ Yangın tehlikeli ve tahmin edilemezdir. Sıcaklık bir anda 1000 C nin üstüne çıkabilir. Bu nedenle yangın koşullarının bilinmesi yangında tehlikelerden korunmak için mutlaka gereklidir YANIK TEHLİKESİ Yangın anında yanıklara neden olabilecek üç tip ısı transferi vardır. Bunlar iletim, taşınım ve ışınımdır. İletim (Kondüksiyon) : Sıcak cisimlere dokunmayla oluşan transfer, yani ısının direkt olarak transferidir. Elbise üstünüzdeyken bu yolla yanma tehlikesi muhtemeldir. Eğer elbiseniz ıslak ise yanma tehlikesi artacaktır. Kendinizi sıcaklığa uzun süre maruz bırakırsanız ve sıcak cisimlere veya yüzeylere dokunursanız ciddi şekilde yaralanabilirsiniz. Ayrıca elbisenizin katlanması veya sıkışması elbisenin katmanları arasındaki havayı ortadan kaldırarak ısı iletimini arttırır. Sıcak yüzeylere karşı elbisenin katlanması yanıklara sebep olabilir. Taşınım (Konveksiyon) : Isının ortamdaki transferidir. Isınan hava yangın gözükmese bile ortamda dolaşır. Eğer elbise ıslak veya nemli ise elbisenin sıcaklığı yanık oluşturabilecek sıcaklığa kolayca yükselebilecektir.

14 Işınım (Radyasyon) : Işık enerjisi şeklinde oluşan transferdir. İtfaiyeciler yangınla mücadele çalışmalarında bu tip ısı transferinden kaynaklanan tehlikelere karşı eğitilmelidir. Isı transferi ışık enerjisinin alevlerden direk olarak veya sıcak cisimlerden yansımasıyla oluşur. Işınsal ısı transferinin hızı, iki cisim arasındaki ısı farklılığı ve birbirinden uzaklığı ve yüzeylerin yansıtıcılık özellikleri ile ilgilidir YANMALAR Sıcak yüzeylerden yansıyan ısı, yanıklara neden olabilir. Yanmalar sıcaklığa ve zamana bağlı olarak oluşur. Isı kaynağındaki sıcaklığın ve sıcakta kalma süresinin artması, yanmanın şiddetli bir şekilde artmasına neden olur ISI STRESİ Sıcak bölgelerde çalışmak vücut ısısının artmasına neden olur. Kalp, vücudu ısıya karşı korumak için, kanın deri yüzeyine hareket etmesini sağlamak amacıyla daha hızlı çarpmaya başlar. Aynı zamanda bu yüzeye yakın olan damarlar, daha fazla kan taşımak için genişlerler. Bu yolla vücut içindeki kan dış yüzeye yakın bir yere taşınarak vücudun soğuması sağlanır. Eğer vücudun dışı iç taraftan daha sıcak ise veya kaslar sistemin uzaklaştırması gerektiğinden daha fazla enerji üretiyorlarsa bu olay doğal olarak çalışmaz. Vücut sıcaklığı çok yükseldiği zaman ise ısı stresi, bitkinlik ve şok ile karşılanabilir. Yorulma : Isı hareket halindeyken yorgunluğa, bitkinliğe veya baş ağrısına neden olur. Eğer bu belirtiler olursa, vücudu havalandırmak ve sıvı içecekler almak gerekir. Dikkat edilmezse, ölüm dahil, çok ciddi sonuçlar ile karşılaşılabilir. Isı Şoku : Kendini, terleme olmaksızın kuru ve sıcak deri olarak gösterir. Ayrıca yorgunluk, halsizlik, hızlı soluk alıp verme, zihinsel karışıklığa veya baygınlığa neden olabilir. Eğer bu belirtiler gözlenirse derhal serin bir bölgeye geçilmeli, elbise çıkartılarak sıvı takviyesi yapılmalıdır. Koma veya ölüm gibi ciddi sonuçlardan korunmak için en etkili yol vücut ısısının düşürülmesidir.

15 7.6. KALP KRİZİ Uzun süre yangının olduğu ortamda kalmanın sonucu görülebilir. Yangınla mücadele operasyonları sırasında, kalp atışları kaslara daha fazla kan sağlamak için hızlanır. Kan bu artan yükü karşılamak için daha fazla oksijen taşır. Kalp atışının hızlanmasında diğer bir faktör ise tehlike veya panik halinde salgılanan mücadele hormonu adrenalindir. Sistemdeki adrenalin kalbin normalden daha hızlı pompalanmasına neden olur. Tüm bu faktörler kalpte gerginliğin çok artmasına neden olur ki bu da kalp krizine neden olur ELEKTRİK ÇARPMASI Koruyucu elbise, elektrik çarpmalarına karşı tasarlanmamıştır. Özellikle elbise ıslak ise bir binaya girildiğinde çıplak elektrik kablolarına kesinlikle dokunulmamalıdır. Ayrıca hiçbir ekipman çıplak elektrik kablolarına temas ettirilmemelidir. 8. KORUYUCU ELBİSENİN TEMİZLİĞİ VE KİRLİLİK GİDERME 8.1. TEHLİKELER Yangın söndürme operasyonlarında pek çok tehlikeli cisimler ile karşı karşıya gelinebilir. Bu cisimler elbiseyi kirletebilir ve vücut elbiseyle temas halinde olduğundan kişiyi de etkileyebilir. Bu bölümde elbise üzerindeki bu tür kirliliklerin nasıl giderileceği anlatılmaktadır. Pek çok yangında kimyasallar, yanıcı sıvılar, hidrokarbonlar, polinükleer birleşikler, kadmiyum, krom gibi metaller, asitler ve kurum elbiseyi giyen kişiye zarar verebilir. Tüm bu maddeler elbisenin iç tabakasına sızarak doğrudan vücuda geçebilir. Ayrıca kimyasallar ve yanıcı sıvılar hem elbisenin aleve karşı direncini düşürür, hem de elbisenin elektrik iletkenliğini artırır. Bu nedenle kimyasalların ve yanıcı sıvıların kaza ile elbise üzerine dökülmesi durumunda elbise derhal çıkarılmalıdır. Daha sonra temizlenmeli veya imha edilmelidir. Vücut sıvılarıyla (kan vs.) etkileşim hastalık bulaşması ihtimalini gündeme getirir. Bu nedenle elbiselerin çok iyi bir şekilde temizlenmesi gerekir SIKLIK Normal şartlarda elbise en azından 6 ayda bir temizlenmelidir. Elbiseye kan, katran, yakıt, boya, asit ve diğer tehlikeli maddeler bulaşır bulaşmaz derhal temizlenmelidir.

16 8.3. ÇAMAŞIR MAKİNASI KULLANIMI Temizleme işlemine başlamadan önce, cihazı terk edecek sıvının doğrudan atık su borularına ulaşması sağlanmalıdır. Eğer varsa metalik parçaların, cihaza zarar vermemesi için, giysinin içine kıvrılıp bağlanması gerekir. Eğer varsa tüm halka ve çengellerin, elbisenin hassas parçalarına zarar vermemesi için veya olası hasarı azaltmak için, birbirine bağlanması gerekir TEMİZLİK MADDELERİNİN KULLANIMI Endüstriyel temizleyiciler : Kullanıcı temizlik maddesi seçiminde özgürdür. Temizlik maddesi için elbise üstündeki kullanım kılavuzu mutlaka okunmalıdır. Klor içeren çamaşır suyu ve deterjanlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Klor ihtivası çok düşük oranlarda olsa bile elbisenin koruyucu özelliğini azaltır CİHAZ SEÇİMİ Önden yüklemeli tamburlu çamaşır makinesi kullanılmalıdır. Üstten yüklemeli makine kullanılmamalıdır. Çünkü bu tür makineler elbiseyi iyi bir şekilde temizlemesine rağmen elbisenin yıpranmasına, koruyucu özelliğinin ve dayanıklılığının azalmasına neden olur. A) Yıkama suyu 60 C B) Normal devirde C) Arta kalan kir ve deterjanın atılması için iki kez durulama yapılmalıdır YIKAMA TALİMATI A) Giysilerin makineye yüklenmesi, B) Makinenin uygun programda çalıştırılması C) Yıkama sırasında birleştirmeler (tekstil fermuarları, fermuarlar vb.) kapatılmalıdır. D) Dış kumaşın çok fazla yağlı, gresli ve isli olması halinde elbiselerin ayrı bir kapta batırılarak ıslatılmasında yarar vardır. E) Elbise her zaman yalnız başına yıkanmalıdır. Alev almaz olmayan ürünler ile beraber yıkanmamalıdır. F) Sabun kullanmayınız. G) Sıvı deterjanlar tercih edilmelidir. Mümkün olduğunca toz deterjan kullanılmamalıdır.

17 8.7. KURUTMA TALİMATI A) Yıkama işlemi sonunda, elbiseleri dışarıya aldıktan sonra hava sirkülasyonunun olduğu bir yere tersinden asılmalıdır. B) Kurutma makinesi elbiseye zarar verebileceğinden kesinlikle kullanılmamalıdır. C) Kurutma sırasında elbiseler güneş ışığına doğrudan maruz bırakılmamalıdır. Ağartıcı kullanılmaz hot 60 0 C normal 140 F Suyun sıcaklığı 60 C veya 140 F ı geçmemelidir Makinenin yıkama devri Asarak kurutma Gölgede kurutma Tamburlu kurutma yapılmaz Kuru temizleme yapılmaz Orta ısıda ütülenir (Reflektif şeritleri ütülemeyin!) Sıkılmaz

18 8.8. LEKELERİN ELLE TEMİZLİĞİ Hazırlık : Ayrılabilir iç katman sistemi varsa katmanlar birbirinden ayrılmalıdır. Ellerin kimyasallardan korunması için kauçuk eldivenler giyilmelidir. Temizleme Maddeleri : Makinede kullanılan deterjanlar kullanılabilir. Sıvı deterjan kullanımı önerilmektedir. 40 C su sıcaklığında el fırçası yardımıyla hafifçe, iç ve dış katmandaki kirli yüzeylerin temizlenmesi, gereğinden fazla fırçalama elbisenin yıpranmasına neden olabilir. Kurutma : Kapalı ortamda asarak kurutulmalıdır TEHLİKELİ MADDELER Tehlikeli madde ihtiva eden kirli elbiselerin kullanımına devam edilmemelidir. Daha sonra tehlikeli maddenin tespiti yapılmalı, tehlikeli maddenin ne olduğu bilinirse elbiseden temizlenmesi çok daha kolay olacaktır. Eğer temizlik işlemleri sonuç vermez ise elbise derhal imha edilmelidir ÇAMAŞIRHANE GÜVENLİĞİ A) İlgili kişi hijyenik koşullarda çalışılmasından sorumlu olmalıdır. B) Düzenli olarak çamaşırhane temizlenmelidir. Malzemeler ve çalışma yüzeyleri belli periyotlarda temizlenmeli veya değiştirilmelidir. C) Her bir kullanım sonrası çalışma yüzeyi ve temizlik ekipmanları mutlaka temizlenmelidir. D) Kullanılan tüm kaplar bir sonraki kullanım için temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. E) Kırılan cam veya benzeri kesici cisimler el yardımıyla kaldırılmamalıdır. Bu işlem için süpürge, faraş, maşa vb. kullanılmalıdır. F) Bölgede çalışan görevlilerin eldiven, gözlük, vb. korunma gereçlerini kullanmaları gerekmektedir. Çok küçük oranlarda maruz kalınan kimyasallar, körlüğe varabilen hasarlar oluşturabilmektedir. Bu yüzden vücudunuzun her tarafını kimyasallara karşı koruyacak önlemlerin alınması (uzun kollu önlük, çizme vb. giyilmesi) gerekmektedir. G) Çamaşırhanede torba ve kaplarının atık cinsine göre kodlanması gerekmektedir. H) Bu departmanda çalışan personele ilk başta verilen eğitim sonrası, her yıl hatırlatma mahiyetinde seminerler verilmelidir.

19 9. TAMİR METODLARI Bütün tamir işlemleri yetkili tamir birimleri tarafından yapılmalıdır. Yetkili olmayan yerlerde tamir yapılması herhangi bir fayda getirmeyeceği gibi hasarlara da neden olabilir. Elbisenin tamiri üreticiye gönderilerek yapılmalıdır. 10. ELBİSE MUHAFAZASI Elbiseler muhafaza edilecekleri yere kaldırılmadan önce mutlaka temizlenmeli ve kurutulmalıdır. Giysilerin kumaşa zarar verecek keskin cisimlerden uzak bir yerde depolanması gerekmektedir. Ayrıca havalandırmaya da dikkat edilmelidir. Ortamda sıcaklık değişimlerine izin verilmemelidir. Gerekli koşullarda elbisenin saklanmaması kumaşa ve nem bariyerine zarar verip deri hastalıklarına neden olacak küf ve bakteri oluşumuna yol açmaktadır. Elbiseler güneş veya floresan ışığına direkt olarak maruz bırakılmamalıdır. Elbiselerin, personel eşyalarıyla aynı yerde saklanması hijyen açısından sakınca teşkil etmektedir. Elbise direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. 11. ELBİSENİN KULLANIM ÖMRÜNÜ DOLDURMASI KRİTERLER Koruyucu elbise emniyetli olarak kullanılmadığı veya tamir masrafının pahalılaştığı zaman servisten alınmalıdır. Aşağıdaki kriterler elbisenin faydalı kullanım ömrünü tayin etmektedir:

20 A) Ağırlık ve Kumaş Deseninin Tipi Genel olarak düşük gramajlı dış katman daha ağır dış katmandan daha önce aşınabilir. B) Kullanım Sıklığı ve Ömrü En yoğun istasyonlarda kullanılan elbiseler, daha az yoğun istasyonlardakiler kadar dayanıklı değildir. C) Önceki Tamirlerin Tipi ve Şekli Aynı bölgede birçok kez tamiri yapılan elbiseler, daha az tamir görmüş elbiselerden önce aşınabilir. D) Çalışma Şekli Yerde sürünmeli pozisyonlarda kullanılan elbiseler genellikle diğerlerinden daha önce aşınabilir. E) Takviyelerdeki Yetersizlik Diz ve omuz bölgelerinde karşılaşılabilir. F) Yüksek Sıcaklığa Maruz Kalma Süresi ve Isının Yoğunluğu Yüksek sıcaklığa maruz kalma dış katmanın gevrekleşmesine neden olabilir. G) Tehlikeli Maddelere Maruz Kalma Uzunluğu Eğer tehlikeli madde ile etkileşim şiddetli ise ve temizlik sonuç vermiyorsa elbise daha fazla kullanım için emniyetli olmayabilir. H) Güneş Işığına ve Diğer UV Işınları İçeren Işıklara Maruz Kalma UV ışınlarına maruz kalma, elbisenin dış katmanının zayıflamasına veya gevşemesine neden olabilir. Elbiselerin kullanımdan çekilme programları ve elbiselerin korunması yeterli bilgiye sahip profesyonelce eğitilmiş kimselerce yapılmalıdır. Eğer elbiseyle ilgili herhangi bir sorun veya kafanıza takılan bir soru varsa kullanım öncesi mutlaka yardım istenmelidir. 12. KULLANIM SÜRESİNİ DOLDURMUŞ ELBİSELERİN İMHASI Kullanımdan alınan elbise çeşitli parçalara kesilip mutlaka imha edilmelidir. Eğer bu elbiseler kimyasallar vb. içeriyorsa bunların plastik torbalara konup imha edilmeleri gerekmektedir. İmha edilmesi gereken elbiseler kesinlikle eğitim amaçlı kullanılmamalıdır.

Fire. FIRE Katman Nedir? Isı Yönü

Fire. FIRE Katman Nedir? Isı Yönü Fire 832134 FIRE Katman Nedir? Isı Yönü 9 4 1. Katman - Dış Kumaş Nomex Outershell Tough (Ripstop) %75 Meta-Aramid, %23 Para-Aramid, %2 Antistatik Elyaf 2. Katman - Nem Bariyeri Isıya dayanıklı Nonwovena

Detaylı

Power. POWER Katman Nedir? Fener askı şeklidir. Isı Yönü

Power. POWER Katman Nedir? Fener askı şeklidir. Isı Yönü Power 832143 OMUZDA İLAVE TAKVİYE umaş POWER Katman Nedir? 10 oven 4 Isı Yönü 1. Katman - Dış Kumaş Nomex Outershell Tough %75 Meta-Aramid, %23 Para-Aramid, %2 Antistatik Elyaf 2. Katman - Nem Bariyeri

Detaylı

Power. POWER Katman Nedir? Isı Yönü

Power. POWER Katman Nedir? Isı Yönü Power 832147 POWER Katman Nedir? 4 6 5 Isı Yönü 1. Katman - Dış Kumaş Nomex Outershell Tough %75 Meta-Aramid, %23 Para-Aramid, +2 Antistatik Elyaf 2. Katman - Nem Bariyeri Isıya dayanıklı Nonwovena lamine

Detaylı

Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir.

Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir. Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir. Kaynak işlemi sırasında oluşan metal parçalarının sıçraması, kaynak dumanı, radyan ışınları, gürültü, yüksek sıcaklığa

Detaylı

PROTEK PROSTAR İtfaiyeci Elbisesi

PROTEK PROSTAR İtfaiyeci Elbisesi PROTEK PROSTAR Üretim Model Numarası 832100 o Dış Katman: Nomex Outershell Tough o Nem Bariyeri: Örgü Kumaşa lamine edilmiş PU Membran o Isı Katmanı: %100 Aramid keçe o İç Astar: Aramid/Viscose FR 50/50,

Detaylı

ENDÜSTRİYEL ELBİSELER ENDÜSTRİYEL ELB

ENDÜSTRİYEL ELBİSELER ENDÜSTRİYEL ELB PROTEK ENDÜSTRİYEL ELBİSELER ENDÜSTRİYEL ELB ENDÜSTRİYEL ELBİSELER ENDÜSTRİYEL ELBİSELER ENDÜSTRİY Kullanım Talimatı Merkez İkitelli OSB, Aykosan Sanayi Sitesi 2. Kısım 5. Ada C Blok İkitelli 34490 İstanbul

Detaylı

Kaynak ve ilgili işlemlerde kullanılan koruyucu giyecekler için aranması gereken standart EN ISO 11611:2007 dir.

Kaynak ve ilgili işlemlerde kullanılan koruyucu giyecekler için aranması gereken standart EN ISO 11611:2007 dir. KAYNAK VE ERİMİŞ METAL SIÇRAMALARINA KARŞI KORUYUCU GİYSİLER Kaynak işlemi, birleştirilecek materyallerin dokunma yerlerinin ısı etkisiyle eritilerek birbirine kalıcı bir şekilde birleştirilmesi işlemidir.

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN GENEL PRENSİPLERİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ? ÇALIŞANI KORUMAK ÜRETİM GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İŞLETME GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK. KİŞİSEL KORUYUCU

Detaylı

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları:

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: İNSAN HATALARI İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: Hataların Değerlendirilmesi Seçim: Eğitim: Tasarım: İŞ KAZALARI İnsan Hataları ve Kazalar Kazaların Oluşumu

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar)

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) İÇERİK KKE LERİN GENEL ÖZELLİKLERİ KAFA KORUMA GÖZ KORUMA KULAK KORUMA SOLUNUM KORUMA EL KORUMA AYAK KORUMA DÜŞÜŞ ENGELLEYİCİLER VÜCUT KORUMA

Detaylı

PROTEK ELER ENDÜSTRİYEL ELBİSELER ENDÜSTRİYEL ELBİSELER ENDÜSTRİYEL ELBİSELER ENDÜSTRİYEL ELBİSELER ENDÜSTRİYEL ELBİS

PROTEK ELER ENDÜSTRİYEL ELBİSELER ENDÜSTRİYEL ELBİSELER ENDÜSTRİYEL ELBİSELER ENDÜSTRİYEL ELBİSELER ENDÜSTRİYEL ELBİS K TE O PR LBİSELER E L ER E Y İ R EL ELBİSEL NDÜST ENDÜSTRİY E LBİ İYEL E R T S Ü D EN BİSELER STRİYEL EL Kullanım Talimatı EL EL ENDÜSTRİY Merkez İkitelli OSB, Aykosan Sanayi Sitesi 2. Kısım 5. Ada C

Detaylı

ZABITA MONT ZABITA PANTOLON ZABITA GÖMLEK ZABITA KIŞLIK BOT ZABITA AYAKKABI ESN1021 ESN1022 ESN1023 ESN1024 ESN1025

ZABITA MONT ZABITA PANTOLON ZABITA GÖMLEK ZABITA KIŞLIK BOT ZABITA AYAKKABI ESN1021 ESN1022 ESN1023 ESN1024 ESN1025 ÜNİFORMA KATALOĞU ZABITA MONT ESN1021 Bonding Kumaştan imal edilmiştir. Su geçirmezlik özelliğine sahiptir. İçi Kapitoneli ve elyaf takviyeli olup reflektörlüdür. ZABITA PANTOLON ZABITA GÖMLEK ESN1022

Detaylı

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgiler 2. Ürün Özellikleri 3. Ürünün Kullanım Amacı 4. Ürün Arızaları 5. Ürün Bakımı ve Temizliği 6. Ürünün Montajı ve Sökülmesi 7. Ürünün İadesi ve

Detaylı

01. Madde / Preparat ve ġirket / ĠĢ Sahibinin Tanımı

01. Madde / Preparat ve ġirket / ĠĢ Sahibinin Tanımı 01. Madde / Preparat ve ġirket / ĠĢ Sahibinin Tanımı Ürün Adı/ Kodu : Hydra M872 Kimyasal Adı : Kullanım Alanları : Soğutma ve Proses Suyu Sistemleri İçin Brom Bazlı Klor Aktivatörü Üretici Firma : Agora

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU MOIL BLUE

GÜVENLİK BİLGİ FORMU MOIL BLUE 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1 Madde/ Müstahzarın Tanıtılması Ürün adı 1.2 Madde / Müstahzarın Kullanımı Adblue 1.3 Firmanın Tanıtımı MİLAN PETROL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 10013

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı : NATURA TRANSFER Tarihi : 12.09..2005 ASTARI Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00

Madde/Müstahzar Adı : NATURA TRANSFER Tarihi : 12.09..2005 ASTARI Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00 Form No : B-592 Sayfa No : 1/ 7 1. MADDE/MÜHTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Mühtahzarın Tanıtılması : NATURA TRANSFER ASTARI 1.2. Madde/Mühtahzarın Kullanımı : Su bazlı, akrilik dönüşüm

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MSDS)

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MSDS) BÖLÜM 1. ÜRÜN VE ÜRETİCİ TANITIMI Ürünlerin Ticari Adı: İZOSEÇKİN SYP 300 Ataktik Polipropilen SOĞUK UYGULAMALI BİTÜM EMİSYONU Üretici Adı: TEKNOSİS İZOLASYON MAD. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. Üretim Yeri: 19 MAYIS

Detaylı

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU TC1 SERİSİ

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU TC1 SERİSİ KULLANMA KILAVUZU TC1 SERİSİ İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgiler 2. Ürün Özellikleri 3. Ürünün Kullanım Amacı 4. Ürün Arızaları 5. Ürün Bakımı ve Temizliği 6. Ürünün Montajı ve Sökülmesi 7. Ürünün İadesi ve

Detaylı

Kalça koroyuculu pantolon

Kalça koroyuculu pantolon Kalça koroyuculu pantolon tr Kullanım Kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 81972AB5X6V 2015-05 Değerli Müşterimiz! Kayak ve Snowboard için kullanabileceğiniz yeni pantolonunuz hafif, anatomik şekilli kalça

Detaylı

ÜRÜN ADI Teknoser 100

ÜRÜN ADI Teknoser 100 Deri Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Cad. Gergef Sok. No: 6 TUZLA / İSTANBUL Tel: 0216 429 10 00 Fax: 0216 429 02 00 www.teknoyapi.com.tr e-mail : info@teknoyapi.com.tr 1/5 BÖLÜM 1 ÜRÜN VE ŞİRKET BİLGİLERİ

Detaylı

MODEL RTM925 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU

MODEL RTM925 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU ELEKTRİKLİ ÇİT BUDAMA MODEL RTM925 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU TEKNİK ÖZELLİKLER -RTM925- VOLTAJ 230V~50HZ GİRİŞ GÜCÜ 710W BIÇAK UZUNLUĞU 530MM DEVİR HIZI 1600 R/MİN DİŞ ARALIĞI 20MM MAX KESİLECEK ÇALI

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı : POLIROAD SU BAZLI YOL ÇİZGİ BOYASI Hazırlama Tarihi : 09.07..2009 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00

Madde/Müstahzar Adı : POLIROAD SU BAZLI YOL ÇİZGİ BOYASI Hazırlama Tarihi : 09.07..2009 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00 Form No : B-649 Sayfa No : 1/ 7 1. MADDE/MÜHTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Mühtahzarın Tanıtılması : Poliroad Su Bazlı Yol Çizgi Boyası 1.2. Madde/Mühtahzarın Kullanımı : Su bazlı yolçizgi

Detaylı

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ Murat EVLİCE ÇEVRE MÜHENDİSİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI TEL: 0507 179 80 98 0553 293 87 62 E- POSTA: murate@kayalarosgb.com muratevlice@gmail.com BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME

Detaylı

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü GIDA GÜVENLİĞİ Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirlerin

Detaylı

nr gövde numarası I.F.T.H. Av. Guy de Collongue - F ECULLY CEDEX tarafından onaylanmıştır.

nr gövde numarası I.F.T.H. Av. Guy de Collongue - F ECULLY CEDEX tarafından onaylanmıştır. KATEGORĐ II SERTĐFĐKASI STC321E - REV 8 21.06.05 HARPON 321-325 CE-Sınıfı Đnceleme Sertifikaları HARPON 321 : 0072/014/162/09/94/0014 HARPON 325 : 0072/014/162/09/94/0014/EX 05 03 95 nr. 0072 gövde numarası

Detaylı

BP-504. Stadium Oyun Parkı. Kullanım Kılavuzu

BP-504. Stadium Oyun Parkı. Kullanım Kılavuzu BP-504 Stadium Oyun Parkı Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanım kılavuzunu dikkatle okuyunuz. İleride referans olması için kullanım kılavuzunu saklayınız. PARÇALAR: A- İSKELET

Detaylı

ÜRÜN ADI Teknorep 300

ÜRÜN ADI Teknorep 300 MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1/5 BÖLÜM 1 ÜRÜN VE ŞİRKET BİLGİLERİ ÜRÜN ADI Teknorep 300 TANIMI Suda çözünmeyen Çimento esaslı, tek bileşenli elyaflı kalın tamir harcıdır. BÖLÜM 2 YAPISI HAKKINDA BİLGİ

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri.

Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri. Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri. Sağlık ve Güvenlik Alman Teknolojisi Alman Kalitesi Gündem 1. VIP Çözümler 2. Sağlık ve Güvenlik 3. Yüzeyler ve Yüzey Hazırlığı 1. Beton Yüzeyler 2. Çelik Yüzeyler

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1. AMAÇ:Ameliyathanede mikroorganizmaların yayılımının engellenmesi, enfeksiyonlar açısından hasta ve personelin güvenliğinin azami ölçüde sağlanması. 2. KAPSAM:Ameliyathane birimini kapsar. 3.KISALTMALAR:

Detaylı

2121 Oyuncaklı İlk Adım Arabası Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz.

2121 Oyuncaklı İlk Adım Arabası Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz. 2121 Oyuncaklı İlk Adım Arabası Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz. İleride referans olması için kullanma talimatını saklayınız.

Detaylı

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK Laboratuar Tasarımı Genel Gereksinimler Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK 1. Genel Tehlikeli materyallerin kullanımı ve muhafazasının oluşturduğu riskler nedeni ile laboratuarlar ve laboratuar dışı aktivitelerin

Detaylı

GENEL TALİMATLAR. Koltuğu direk güneş ışığına maruz bırakmayınız. Çocuğunuzu, oto koltuğu içinde yalnız bırakmayınız.

GENEL TALİMATLAR. Koltuğu direk güneş ışığına maruz bırakmayınız. Çocuğunuzu, oto koltuğu içinde yalnız bırakmayınız. Kullanma Kılavuzu İÇİNDEKİLER 1 - Genel Talimatlar 2 - Parça Listesi 3 - Oto Koltuğunun Arabaya Bağlanması 5 - Güvenlik Donanımının Ayarlanması 6 - Bebeğin Oto Koltuğuna Yerleştirilmesi 7 - Taşıma Kulbunun

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ Amaç Hastanede çalışan personeli ve yatan hastaları hastane enfeksiyonları açısından korumak, bilinçlendirmek, Gerekli

Detaylı

Güvenlik Bilgi Formu (91/155 EEC)

Güvenlik Bilgi Formu (91/155 EEC) Sayfa 1/6 1. Madde/Müstahzar ve Firma Tanıtımı Ürünün adı: Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: DESOMED EURO Kimya San. Ve Ticaret A.Ş. Yazıbaşı Beldesi Balkan Cad. No:33 Torbalı / ĐZMĐR Tel: 0.232.853 97

Detaylı

MS 991 POLYÜREA BAZLI ESNEK MASTİK ÜRÜN AÇIKLAMASI

MS 991 POLYÜREA BAZLI ESNEK MASTİK ÜRÜN AÇIKLAMASI MS 991 POLYÜREA BAZLI ESNEK MASTİK ÜRÜN AÇIKLAMASI MS 991 yapısında solvent ve uçucu bileşen içermeyen 2 kompenantlı 3:1 oranında kullanılan derz, dilatasyon noktaları ve beton çatlakları için tasarlanmış

Detaylı

1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO

1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO 1. VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO KULLANIM ALANI Textil ağartılması, ev ve çamaşırhanelerde beyazlatıcı olarak, su klorlanması ve genel dezenfektasyon

Detaylı

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM Yanık nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak

Detaylı

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM Yanık nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak

Detaylı

KURULUM VE MONTAJ KILAVUZU

KURULUM VE MONTAJ KILAVUZU GÜN IŞIĞI AYDINLATMA SĐSTEMLERĐ KURULUM VE MONTAJ KILAVUZU PAKET ĐÇERĐĞĐ A B C D E F G H I J K L M KUBBE EPDM KÖPÜK CONTA KUBBE KAĐDE EPDM CONTA ÇATI KAĐDE YANSITICI KANAL FĐTĐL CONTA AÇIK TAVAN DĐFÜZÖR

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 57-55-6 Kullanım alanları : Polyester üretiminde, kozmetik sanayisinde,

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı : NATURA A1 AKRİLİK Hazırlama Tarihi : 09.08..2005 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00

Madde/Müstahzar Adı : NATURA A1 AKRİLİK Hazırlama Tarihi : 09.08..2005 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00 Form No : B-350 Sayfa No : 1/ 6 1. MADDE/MÜHTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Mühtahzarın Tanıtılması : NATURA A1 AKRİLİK Su bazlı akrilik dış cephe boyası 1.2. Madde/Mühtahzarın Kullanımı

Detaylı

Kaynak İşlerinde Güvenlik

Kaynak İşlerinde Güvenlik Kaynak İşlerinde Güvenlik 1 Kaynak İşleri İle İlgili Kazalar Kazanın oluş nedeni Kaza oranı Yangın ve patlama % 3 Gözde Yaralanma - Göze yabancı cisim kaçması - Kaynağın gözü alması Sıcak metal kıvılcım

Detaylı

DOĞRU SEÇİMİ ETKİN KULLANIMI

DOĞRU SEÇİMİ ETKİN KULLANIMI İŞİS O C KİŞİSEL KORUYUCU DOĞRU SEÇİMİ ETKİN KULLANIMI Solunum Koruması Maske seçiminde mutlaka ortamda yeterli oksijen olup olmadığından emin olunmalıdır. Ortamdaki zararlı maddeye göre maske seçilmelidir.

Detaylı

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU.

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU. 9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU www.sunnybaby.com.tr Resim sadece görsel olarak sağlanmış olup, ürün içeriği ve aksesuarları farklılık gösterebilir. Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz ve sonraki

Detaylı

ÜRÜN TANIMI: NOVOBRAN

ÜRÜN TANIMI: NOVOBRAN Sayfa 1/5 ÜRÜN TANIMI: NOVOBRAN Inside, iç yüzeylerde kullanılmak üzere özel olarak geliştirilmiş,kolay uygulanabilir hazır çözücü içermeyen bir kaplamadır. NOVOBRAN Inside kaplama, özellikle yüksek bir

Detaylı

Hammadde adı % CAS NO EINECS NO Hammadde Tehlike Sınıfı. Sülfamik asit > %99 5329-14-6 226-218-8 Xi, R36/38, R52/53

Hammadde adı % CAS NO EINECS NO Hammadde Tehlike Sınıfı. Sülfamik asit > %99 5329-14-6 226-218-8 Xi, R36/38, R52/53 01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı Ürün Adı/ Kodu : Hydra M892 Kimyasal Adı : - Kullanım Alanları : Hassas Yüzeyler İçin Toz Kireç ve Tortu Giderici Üretici Firma : Agora Kimya Sanayi

Detaylı

Hammadde adı % CAS NO EINECS NO Hammadde Tehlike Sınıfı

Hammadde adı % CAS NO EINECS NO Hammadde Tehlike Sınıfı 01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı Ürün Adı/ Kodu : Hydra M883 Kimyasal Adı : Kullanım Alanları : Ters ozmos membran sistemleri için kireç ve tortu önleyici Üretici Firma : Agora Kimya

Detaylı

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Ante Bulaşık Makinası Parlatıcısı

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Ante Bulaşık Makinası Parlatıcısı Sayfa No : 1/4 Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı : Kimyasal Aile : Karışım CAS No : - 1.2. Madde / Müstahzarın Kullanımı Bulaşık makinaları

Detaylı

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti NEDEN ENERJİNİN KONTROLÜ? Kontrolsüz Enerji Ölümcüldür! TEHLİKELİ

Detaylı

01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı

01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı 01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı Ürün Adı/ Kodu : Hydra M885 Kimyasal Adı : - Kullanım Alanları : Ters Ozmos Sistemleri İçin Alkali Membran Temizleyici Üretici Firma : Agora Kimya Sanayi

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 14.08.2014 Madde 5.1.3 teki Personel Kılık ve Kıyafet Prosedürü ne 01 yapılan atıf kaldırılarak, mutfak/kafeterya personelinin sakal ve bıyıklı olmaması

Detaylı

ARMAFLEX LEVHA AL / KY / AL-KY

ARMAFLEX LEVHA AL / KY / AL-KY ARMAFLEX LEVHA AL / KY / AL-KY Isı Yalıtımı Yoğuşma Kontrolü İklimlendirme, ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılmak üzere üretilen, elastomerik kauçuk esaslı, kapalı gözenekli düzgün hücre yapısına

Detaylı

Sırt koruyucu yelek. Kullanım Kılavuzu Tchibo GmbH D Hamburg 76547AB5X6IV

Sırt koruyucu yelek. Kullanım Kılavuzu Tchibo GmbH D Hamburg 76547AB5X6IV Sırt koruyucu yelek tr Kullanım Kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 76547AB5X6IV 2014-05 Değerli Müşterimiz! Yüksek kalitede Memory-Foam dan üretilmiş yeni sırt koruyucu yeleğiniz hafif, esnek ve anatomik

Detaylı

PEFLEX LEVHA. Uygulama

PEFLEX LEVHA. Uygulama PEFLEX LEVHA Isı Yalıtımı Yoğuşma Kontrolü İzocam Peflex, iklimlendirme, soğutma, güneş enerjisi sistemlerinde ısı yalıtımı ve yoğuşma kontrolü sağlamak üzere üretilen kapalı gözenekli hücre yapısına sahip

Detaylı

KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK

KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK Kaynak : İki malzemenin, ısı veya basınç veya her ikisini kullanarak, bir malzemeye ilave ederek veya etmeden birleştirmedir. KAYNAK ÇAŞİTLERİ SOĞUK BASINÇ KAYNAĞI SICAK

Detaylı

KONVEYORLU BULAŞIK MAKİNELERİ TEMİZLİK TALİMATLARI HAZIRLAYAN : BLEDA AYGEN

KONVEYORLU BULAŞIK MAKİNELERİ TEMİZLİK TALİMATLARI HAZIRLAYAN : BLEDA AYGEN KONVEYORLU BULAŞIK MAKİNELERİ TEMİZLİK TALİMATLARI HAZIRLAYAN : BLEDA AYGEN Otellerimizdeki bulaşıkların yıkama yükünü üstlenen konveyorlu ve flight-type bulaşık makineleri işletmeler için hayati önem

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ Koruyucu ekipman kullanım amacı Hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımlar. EN Avrupa Baret Standartları Rehberi.

Kişisel Koruyucu Donanımlar. EN Avrupa Baret Standartları Rehberi. Kişisel Koruyucu Donanımlar EN Avrupa Baret Standartları Rehberi www.starlinesafety.com 1 INDEX. STARLINE KKD Rehber ve Yönetmelik Bilgileri... Sy: 3. AVRUPA ELDİVEN STANDARTLARI EN 397 Standardı Endüstriyel

Detaylı

Adres: Organize Sanayi Bölgesi No: 32, 06850 Hasanoğlan/ Ankara, Türkiye

Adres: Organize Sanayi Bölgesi No: 32, 06850 Hasanoğlan/ Ankara, Türkiye Rev. No :01 Sayfa :1/5 1. Madde/Müstahzar ve Şirketin Tanımı Ürün Ticari Adı: Rigips Makina Plus Sıva Alçısı Kullanım Alanları: Her türlü yüzey üzerine (beton, brüt beton, tuğla, bimsblok, gazbeton vb.)

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01 1. AMAÇ: Tehlikeli Maddelerin Güvenli Taşınması, Depolanması, Kullanılması, Dökülmesi ile Tehlikeli Maddelere Maruz Kalınması Durumunda yapılması Gerekenler ve Eğitimi İçin Standart Bir Yöntem Belirlemektir.

Detaylı

BEGO. Fornax T. Kullanım Kılavuzu

BEGO. Fornax T. Kullanım Kılavuzu BEGO Fornax T Kullanım Kılavuzu Đçerik Güvenlik talimatları ----------------------- Ambalaj muhteviyatı----------------------- Aşınan kısımlar ve ekstra seçenekler--- Teknik veriler-----------------------------

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün adı : Demir-3-Klorür Solüsyon Formulü : FeCl 3 2-) KİMYASAL BİLEŞİMİ Maddenin kimyasal adı : Demir-3-klorür (FeCl 3 ) Sinonimleri : Demir (III) Klorür

Detaylı

TRIDENT 285. Bu eldivenler mekanik risklere, kimyasallar ve mikro-organizmalara karşı koruma için 89/686/EEC direktiflerine uygundur.

TRIDENT 285. Bu eldivenler mekanik risklere, kimyasallar ve mikro-organizmalara karşı koruma için 89/686/EEC direktiflerine uygundur. STC332E - Rev 3 02.09.05 KATEGORĐ III SERTĐFĐKASI 0334 TRIDENT 285 CE-Sınıfı Đnceleme Sertifikaları 0072/014/162/02/98/0041 nr. 0072 gövde numarası I.F.T.H. Av. Guy de Collongue - F-69134 ECULLY CEDEX

Detaylı

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık KAZA Beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve maddi manevi zarar veren olaydır. Bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için gerekli olan koşullar yasayla belirlenmiştir. (506 sayılı

Detaylı

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI YÖN.TL.26 28.05.2013 14.01.2014 01 1/6 1.0 AMAÇ: sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşların önlenmesi amacıyla sağlık personeli,hasta,hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için uygun

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı : NATURA POLIZOLAN Hazırlama Tarihi : 09.08..2005 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00

Madde/Müstahzar Adı : NATURA POLIZOLAN Hazırlama Tarihi : 09.08..2005 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00 Form No : B-590 Sayfa No : 1/ 6 1. MADDE/MÜHTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Mühtahzarın Tanıtılması : NATURA POLIZOLAN Su bazlı, silikonlu, izolasyon malzemesi ve boya astarı 1.2. Madde/Mühtahzarın

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU ( MSDS )

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU ( MSDS ) MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU ( MSDS ) 1. MADDE/MÜSTAHZAR ve ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI ÜRÜN ADI FIRMA ADI : Plastik Çelik 5-10 Dakika Epoksi Yapıştırıcı : 404 Kimya San. ve Tic. A.Ş. Merkez: Merkez Mahallesi

Detaylı

2. Bileşimi / İçeriği Hakkında Bilgi. İçerik CAS No EC No Oran Kalsiyum Sulfat Dihidrat 10101-41-4 600-148-1 >80% Cam Fiber 65977-17-3 - <1%

2. Bileşimi / İçeriği Hakkında Bilgi. İçerik CAS No EC No Oran Kalsiyum Sulfat Dihidrat 10101-41-4 600-148-1 >80% Cam Fiber 65977-17-3 - <1% Rev. No: 01 Sayfa: 1/5 1. Madde/Müstahzar ve Şirketin Tanımı Ürün Adı: Glasroc H Kullanım Alanları: Her iki yüzeyi cam elyaf şilte kaplı, çekirdek yapısı su ve neme karşı güçlendirilmiş, iç ve dış cephede

Detaylı

Güvenlik Bilgileri. Uyarılar. Kullanmadan Önce

Güvenlik Bilgileri. Uyarılar. Kullanmadan Önce Bu cihaz, ev tipi kullanım içindir, ticari kullanım için uygun değildir. Kullanma kılavuzunu itinalı bir şekilde okuyunuz ve ileride lazım olma ihtimaline karşı saklayınız! Güvenlik Bilgileri Uyarılar

Detaylı

KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç Bu Yönetmeliğin amacı; çalışanların kanserojen veya mutajen maddelere maruziyetinden kaynaklanabilecek

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155 EC

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155 EC MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155 EC Basım Tarihi: 10.02.2010 Page: 1/6 1- Firma ve Ürün tanımı Ürün Bilgileri Ürün İsmi: ALÜMİNYUM SÜLFAT Üretici/Kaynak Firma bilgileri : Ardıçlı evler, Yeryüzü Mah,

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU BETEX SATEN PERDAH ALÇISI

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU BETEX SATEN PERDAH ALÇISI Sayfa : 1/5 1. Madde/Müstahzar ve Şirketin Tanımı Ürün Adı: Saten Perdah Alçısı Kullanım Alanları: Elle uygulanan, yüksek yapışma özelliğine sahip, boya altı son kat perdah alçısıdır. Üretici Firma: Saint-Gobain

Detaylı

ZIEL TEKNOLOJİ VE ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER Perpa Tic. Merk. B Blok Kat:13 No:2418 34384 Şişli/İstanbul Tel : +90 212 210 63 23 Fax: +90 212 210 63 24

ZIEL TEKNOLOJİ VE ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER Perpa Tic. Merk. B Blok Kat:13 No:2418 34384 Şişli/İstanbul Tel : +90 212 210 63 23 Fax: +90 212 210 63 24 ZIEL TEKNOLOJİ VE ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER Perpa Tic. Merk. B Blok Kat:13 No:2418 34384 Şişli/İstanbul Tel : +90 212 210 63 23 Fax: +90 212 210 63 24 info@ www. Özel Başlık Dizaynı ULTITEC ÖZEL DİZAYNI ultitec-protection.com

Detaylı

NIOSH 7082 TS ISO 8518

NIOSH 7082 TS ISO 8518 Sayfa 1 / 6 Sıra No Adı Referans Metot Matris Numune Miktarı İŞ HİJYENİ FİZİKSEL FAKTÖRLER ÖLÇÜM ve ANALİZ LİSTESİ 1 Solunabilir Toz Numunesi Alma ve Gravimetrik Değerlendirilmesi MDHS 14/3 Çalışma Ortamı-Kişisel

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI Kişisel koruyucu ekipman nedir? Çalışma ortamındaki enfeksiyon risklerine karşı çalışan tarafından kullanılması gereken giysi, araç ve malzemelerdir. Bölümün

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF)

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF) 1. ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANIMI Ürünü Tanıtıcı Bilgiler Ürün Kodu 1202 Ürün Adı FIXCRETE (A Bileşeni) Tanımlama/ Kullanım MGBF Düzenleyen Hakkında Bilgiler Acil Durum telefon numarası İKİ BİLEŞENLİ, ÇİMENTO

Detaylı

Kimyasal Yapısı Tanım : Tehlikesiz hammaddelerin ve aşağıda listelenen maddelerin karışımı

Kimyasal Yapısı Tanım : Tehlikesiz hammaddelerin ve aşağıda listelenen maddelerin karışımı 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR HEAVY P Ürün Tanımı Ağır

Detaylı

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI Elektrik işi ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar Elektrik BEKLENİR KESİN ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ EK - 2.9 RİSK ALTINDAKİLER

Detaylı

AYAKKABI KULLANIM & BAKIM KILAVUZU

AYAKKABI KULLANIM & BAKIM KILAVUZU AYAKKABI KULLANIM & BAKIM KILAVUZU Ayakkabınızı yapısına ve kullanım amacına uygun koşullarda giymeye dikkat ediniz. Amaç dışı alanlar ve durumlarda kullanılan ayakkabılar kısa sürede yıpranabilir ve telafisi

Detaylı

TÜRKÇE APW-896/IP-420 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

TÜRKÇE APW-896/IP-420 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ TÜRKÇE APW-896/IP-420 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ UYARI : ❶ ❷ ❶ ❷ ❸ ❸ ❶ ❷ ❸ TÜRKÇE i GÜVENLIK ÖNLEMLERI - ii TÜRKÇE iii iv APW-896 daha güvenli şekilde kullanmak için alınması gereken önlemler 1. Elektrik şokunun

Detaylı

KİMYASAL MADDE DEPOLAMA TALİMATI

KİMYASAL MADDE DEPOLAMA TALİMATI REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ

Detaylı

(91/155/EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esasları Tebliğine ( tarih, RG No:24692 ) göre hazırlanmıştır.

(91/155/EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esasları Tebliğine ( tarih, RG No:24692 ) göre hazırlanmıştır. 1. MALZEME VE ÜRETİCİ KURULUŞ HAKKINDA BİLGİLER Malzeme Adı : Teknobond 200 P A Bileşen Malzemenin Kullanım Amacı : Su İzolasyonu 2. BİLEŞİMİ / İÇİNDEKİLER HAKKINDA GENEL BİLGİ İhtiva Ettiği Tehlikeli

Detaylı

HAIR DRYER IONIC HD 6080 TÜRKÇE

HAIR DRYER IONIC HD 6080 TÜRKÇE HAIR DRYER IONIC HD 6080 TÜRKÇE TR A B C D E F 3 TÜRKÇE 18-23 4 GÜVENLİK Cihazı kullanırken lütfen aşağıdaki talimatlara dikkat edin: 7 Bu cihaz yalnızca evde kullanım için tasarlanmıştır. 7 Cihazı banyoda,

Detaylı

Tavan lambası. Montaj talimatı 91585AB4X5VII

Tavan lambası. Montaj talimatı 91585AB4X5VII Tavan lambası tr Montaj talimatı 91585AB4X5VII 2017-06 Bu kılavuza dair Bu ürün çeşitli emniyet tertibatlarına sahiptir. Yinede güvenlik uyarılarını dikkatle okuyun. Kaza sonucu ortaya çıkabilecek yaralanmaları

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU HAZIR ANTİFRİZ

GÜVENLİK BİLGİ FORMU HAZIR ANTİFRİZ 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1 Madde/ Müstahzarın Tanıtılması Ürün adı 1.2 Madde / Müstahzarın Kullanımı Antifriz 1.3 Firmanın Tanıtımı MİLAN PETROL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 10013

Detaylı

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Avrupa Birliği nin 1907/2006 sayılı 18.12.2006 tarihli Yönetmeliği Madde 31 uyarınca

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Avrupa Birliği nin 1907/2006 sayılı 18.12.2006 tarihli Yönetmeliği Madde 31 uyarınca Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Avrupa Birliği nin 1907/2006 sayılı 18.12.2006 tarihli Yönetmeliği Madde 31 uyarınca Güncelleme tarihi: 01.04.2008 Yayın tarihi: 01.04.2008 Sayfa 1 / 5 1. Madde/Müstahzar ve

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenlenme tarihi: 05.10.2009 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: SEWER LINE Biyolojik Atık Su Arıtma Sistemleri İçin Ön Arıtma ve Koku Giderme Ürünün uygulama alanı:

Detaylı

Yanık, Donma Ve Sıcak Çarpmasında İlk Yardım

Yanık, Donma Ve Sıcak Çarpmasında İlk Yardım Yanık, Donma Ve Sıcak Çarpmasında İlk Yardım Yanık Nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak

Detaylı

Kullanım Kılavuzu ECE R44/04. Çocuk araba koltuğu grubu Vücut ağırlığı 9-36kg

Kullanım Kılavuzu ECE R44/04. Çocuk araba koltuğu grubu Vücut ağırlığı 9-36kg Kullanım Kılavuzu ECE R44/04 Çocuk araba koltuğu grubu 1+2+3 Vücut ağırlığı 9-36kg DİKKAT Lütfen bu kılavuzu saklayın ve koltuğun kullanımından önce iyice okuyun. Kılavuz size çocuk koltuğunu doğru kurmanız/monte

Detaylı

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com. Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.tr Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi 1 Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi Tıbbi atıkların geçici

Detaylı

Ekonomizer 500 ml YAĞ KATKILARI

Ekonomizer 500 ml YAĞ KATKILARI Ekonomizer 500 ml Ekonomizer, içeriğinde bulunan yüksek kaliteli katkılar sayesinde, motor yağının viskozite indeksini arttırır. Özellikle eski araçların motor parçalarındaki aşınmadan kaynaklanan, fazla

Detaylı

BENNA ÇAMAŞIR SUYU GÜVENLİK BİLGİ FORMU (SDS) Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İŞ Sahibinin Tanıtımı. 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması

BENNA ÇAMAŞIR SUYU GÜVENLİK BİLGİ FORMU (SDS) Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İŞ Sahibinin Tanıtımı. 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İŞ Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı :ÇAMAŞIR SUYU Kimyasal Adı :KARIŞIM CAS No :YOK EINECS No :YOK 1.2. Madde / Müstahzarın Kullanımı

Detaylı

HAIR DRYER IONIC HD 6862

HAIR DRYER IONIC HD 6862 HAIR DRYER IONIC HD 6862 TR G F E D B C A 3 TÜRKÇE 12-15 4 GÜVENLIK Cihazı ilk defa kullanmaya başlamadan önce aşağıdaki uyarıları dikkate alınız: 7 Bu cihaz, sadece evde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Detaylı

01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı

01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı 01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı Ürün Adı/ Kodu : Hydra M841 Kimyasal Adı : - Kullanım Alanları : Kazan Sistemleri İçin Sülfit Bazlı Oksijen Tutucu Üretici Firma : Agora Kimya Sanayi

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU Levha No Levha Temsili Resim Levha Boyutları (cm) Yükseklik x En UL-001 Makine, Alet ve Malzemelerinizi Özenli Kullanınız UL-002 Dikkat Tüpleri Bağlı Tut

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI KOD YÖN.PL.04 YAY.TAR. 15.02.20 REV.TAR. SIRA NO 1 ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ HEDEFİ El Hijyenine bağlı risklerin azaltılması PLANLANAN FAALİYETLER El hijyeni malzemelerine tüm personelin her zaman ulaşabilirliğini

Detaylı

ELEKTRİK ARKLARININ TERMAL ETKİLERİNE KARŞI KORUYUCU GİYSİLER

ELEKTRİK ARKLARININ TERMAL ETKİLERİNE KARŞI KORUYUCU GİYSİLER ELEKTRİK ARKLARININ TERMAL ETKİLERİNE KARŞI KORUYUCU GİYSİLER ELEKTRİK ARKININ OLUŞTURDUĞU TEHLİKELER KİMLER RİSK ALTINDA? ARABA TAMİR BAKIM SERVİSLERİ KİMYA TESİSLERİ GIDA İŞLEME FABRİKALARI HASTANELER

Detaylı