Kurumsal Veri Depolama Çözümleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kurumsal Veri Depolama Çözümleri"

Transkript

1 Kurumsal Veri Depolama Çözümleri Bilgisayar donanımında, Serial Attached SCSI (SAS), öncelikli olarak CD-ROM aygıtları, harddiskler ve benzeri depolama aygıtları arasında veri transferi için tasarlanmış bir veri yolu teknolojisidir.sas direk eklenebilen depolama aygıtları için kullanılan bir seri haberleşme protokolüdür ve günümüzde birçok şirkette ve işletmede veri depolama amacı ile kullanılan paralel SCSI lerin yerine kullanılmak üzere dizayn edilmiştir ve şu andaki veri transfer hızından daha fazla hıza izin vermektedir. Ayrıca SATA aygıtlar ile de geriye dönük uyumluluğa sahiptir. Geleneksel SCSI aygıtların kullandığı paralel iletimin aksine SAS seri iletim kullanmaktadır ve hala SAS uyumlu aygıtlar arasında paralel SCSI de olduğu gibi SCSI komutlarını kullanmaktadır. SAS protokolü, T10 komitesi tarafından geliştirilmiştir ve üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Kurumsal Depolama Gerekleri IT yöneticileri kurumsal depolama ihtiyaçlarını karşılamak için kolaylıkla bulunabilecek ve düzgün bir şekilde verileri saklayabilecek ürünleri aramaktadırlar. Bu arayış içerisinde ürünlerde aradıkları kriterleri incelemek gerekirse; - Gain Scalability: Depolama sistemleri birbirlerine sabitdisk dizileri ile bağlanmışlardır. Bu dizilere yeni diskler eklemek suretiyle kapasite artırılabilir. Depolama dizileri iş istasyonları ya da serverlara direk bağlanabileceği gibi bir ağ üzerinden de eklenebilir. NAS ve SAN gibi toplu depolama sistemleri daha kolay bakım ve daha geniş ölçekli kullanım için depolama dizilerine bağlanırlar. - Veri Güvenliği : Veri güvenliği RAID dizileri gibi yedekli depolama teknikleri ile sağlanmaktadır. Aynı veri birden fazla sabitdisk üzerine yazılarak, olası bir disk probleminde önemli veriler korunabilmektedir. - Kullanılabilirlik: Yine yedekleme teknikleri ile sadece disk bozulması durumunda değil, disk üzerinde oluşabilecek herhangi bir kusurda bu diskin çıkarılıp yerine yeni bir diskin takılması ile yeniden kullanılabilir veri elde edilebilmelidir. Bu noktada kullanılan sistemin Hot-Swap özelliklerini sağlaması gerekir. Sürücü Arayüzleri : ATA,SCSI ve Fiber Kanal

2 Sabitdiskler, kullanılan istemci aygıtların fiziksel arayüzleri ile sınıflandırılabilir.ata,scsi ve Fiber Kanal öncelikli arayüz standartlarıdır. Aşağıdaki grafikte, tüm uygulama alanları için kullanılan arayüzlerin dünya çapında kullanımı yüzde olarak belirtilmektedir. Bu grafikte ATA standardının en büyük payı almasındaki temel sebep, dizüstü ve masaüstü sistemlerinde genel uygulamalar için en çok tercih edilen arayüz olmasıdır ve markette en büyük pazar payına sahiptir. Bununla beraber, eğer daha derinlemesine bir bakış ile sadece kurumsal depolama çözümlerine bir bakış atarsak aşağıdaki grafik karşımıza çıkmaktadır. Bu grafikte SCSI ve Fiber Kanal standartlarının pazarın büyük çoğunluğunda söz sahibi olduğu görülmekte ve ATA teknolojisinin son yılalrdaki gelişme sinyalleri dikkat çekmektedir.

3 Bu 3 arayüzün karakteristik özelliklerini bir tablo halinde kabaca inceleyelim: Ayrıca masaüstü sınıfı ile kurumsal sınıfta kullanılan sürücü karakteristikleri de aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

4 Serial Attached SCSI(SAS) Mimarisi Tipik bir SAS sistemi aşağıdaki temel bileşenlerden oluşmaktadır: 1. Başlatma Aygıtı(Initiator): Bu aygıt, hedef aygıt tarafından işlenecek istekler ve diğer aygıtlardan gelen benzer isteklere bir cevap oluşturmak üzere aygıt servisleri ve görev yönetimini başlatır ve yönetir. Bu aygıtlar anakartlar üzerinde O/B olarak sağlanabildiği gibi, eklenebilir bir kart olarakta kullanılabilir(host Bus Adapter). 2.Hedef Aygıtı(Target): Lojik üniteler ve aygıt servisleri ve görev yönetimi ile ilgili istekleri alıp, bunları işleyip cevapları başlatma aygıtına gönderebileceği hedef portlar içerir.burada bir harddisk ya da disk dizisi bir hedef aygıt olabilir. 3.Servis Ulaştırma Altsistemi(Service Delivery Subsystem): Giriş/Çıkış sisteminin bir parçası olarak, başlatıcı ile hedef arasında bilgi transferi görevini üstlenir. Hedef aygıt ile başlatıcı aygıtı bağlamak için kullandığımız tipik kablolar(genişleticili veya genişleticisiz) bu altsistemi oluşturmaktadır. 4.Genişletici(Expander): Genişleticiler, SAS aygıtları arasında haberleşmeye yardımcı olmakla beraber servis ulaştırma altsisteminin bir parçasıdır ve çok sayıda SAS aygıtının tek bir başlatma aygıtına bağlanmasını sağlarlar.

5 SAS Domain ve WWN (World Wide Name) Bir SAS Domaini, birbirleri ile servis ulaştırma altsistemi ile haberleşen SAS aygıtları kümesinden oluşan bir giriş/çıkış sistemidir.sas Domainindeki herbir SAS aygıtı, ethernet aygıtlarındaki MAC adresleri örneğinde olduğu gibi, aygıt üreticileri tarafından atanmış kendilerine has tek bir kimliğe sahiptir ve bu kimlik IEEE tarafından WWN ile belirlenmiştir.wwn,paralel SCSI hattı üzerinde yer alan bir aygıt için tanımlanan SCSI ID gibi, SAS Domaini içerisinde yer alan herbir aygıtı tanımlar. Bir SAS Domaini 16,256 a kadar aygıttan oluşabilir. SAS ve Paralel SCSI - SAS, paralel SCSI nin aksine aygıtlar arasında daha az sinyalleşme kullanan seri transfer protokolü kullanır ve bunun sonucunda daha yüksek hızlara ulaşır. - SCSI hatları çok duraklı olmasına karşın SAS hattı noktadan noktaya bağlantı içerir. SAS hattındaki herbir aygıt başlatıcı aygıta kendine ayrılmış bir hat ile bağlanır. Soketler arasındaki bağlantı karışık gibi gözükebilsede, başlatıcı aygıt tarafından bu açıktır. - SAS, paralel SCSI de olduğu gibi herhangi bir sonlandırıcı sorununa sahip değildir ve sonlandırıcı paketine gerek duymaz. - SAS, gecikmeyi elemine eder ve senkronizasyon problemi yoktur. - Paralel SCSI 8,16 ya da 32 aygıt ile sınırlı iken SAS 16,384 aygıta kadar destek sağlar.

6 - SAS yüksek transfer hızları sağlar(1.5, 3.0 ya da 6.0 Gbps). Bu hız herbir başlatıcıhedef bağlantısı arasında gerçeklenirken, paralel SCSI de hız SCSI hattı üzerindeki herbir aygıt için paylaşılır. - SAS, SATA aygıtları geriye dönük olarak destekler. - SAS, SAS aygıtları için SCSI komutlarını kullanır. SAS ve SATA - SAS aygıtları kendilerine ait WWN ile tanımlanırken SATA aygıtları Host Bus Adapter e bağlandıkları port numaraları ile tanımlanırlar. - Birçok yeni SATA sürücüsü NCQ(Native Command Queuing Yerel Komut Sıralama) desteklerken SAS aygıtları TCQ(Tagged Command Queuing İşaretli Komut Sıralama) destekler ve herbiri kendine ait Pros ve Cons a sahiptir. - SATA, ATA standardının devamı olarak onun komut setibi kullanır ve sadece sabitdiskler ile optik sürücüleri destekler. SAS ise sabit diskler, tarayıcılar, yazıcılar, optik sürücüler gibi geniş bir yelpazedeki birçok aygıtın kullanımını destekler. - SATA çoklu giriş-çıkış aygıtı kullanımına izin vermezken, SAS buna olanak tanır. SATA2 üzerindeki çalışmalar,port çoklayıcı ile çoklu hat kullanımı üzerine devam etmektedir. - SATA öncelikli olarak ev bilgisayarı kullanımı gibi kritik olmayan uygulamalar için kullanılmakla beraber SAS sağlam yapısı nedeni ile kritik server uygulamaları için kullanılabilir. - SAS ın hata kurtarma ve raporlama özellikleri SATA dan daha üstündür. - SAS, SATA yı tamamlayıcı niteliktedir ve asla onun rakibi değildir. - SAS daha yüksek sinyalleşme gerilimleri kullanırken( mv TX, mV RX), SATA nın gerilim değerleri daha düşüktür( mv TX, mV RX). Birlikte kullanımında SAS aygıtları SATA aygıtlarına uyumluluk sağlamaktadır. so when mixed, SAS-drives fall back to SATA-voltages. - SATA da kullanılan kablo uzunluğu 1m ile sınırlı iken SAS 8m(25ft) ye kadar kablo kullanabilir.

7 SAS, SATA ve Fiber teknolojilerinin genel olarak karşılaştırmasını aşağıdaki tablo ile özetleyelim: SAS Genişleticileri Bir SAS genişleticisi, çok fazla sayıda SAS aygıtının birbirleri ile bağlanmasını ve haberleşmesini kolaylaştırır, sağlar. Genişleticiler, 2 ya da daha fazla harici genişleme portu içerebilirler. Herbir genişletici en azından bir "SAS Yönetim Protokolü" hedef portu içerir ve bazen de yapısında SAS aygıtları barındırır. Örneğin, bir genişletici çevresel bir aygıta erişim için bir "Seri SCSI protokolü" hedef portu içerebilir. Genişleticiler, SAS başlatıcıları ile SAS aygıtları arasında bağlantı için kullanılmak zorunda değildir ancak eğer bağlanırsa bir başlatıcı ile daha fazla SAS/ SATA aygıtı arasındaki haberleşmeye yarcımcı olur.etkili bir benzetme ile bu genişleticiler, Bir ağda yer alan tek bir ethernet portu üzerinde kullanılan Ethernet Hub larına benzetilebilir. Aynı şekilde ethernet hablarıda, ağdaki tek bir portu kullanarak, birçok sistemin ağa bağlanmasına yardımcı olurlar.

8 İki farklı çeşit genişletici tipi vardır: Köşe genişleticisi (Edge Expander) ve çıkış genişleticisi (Fanout Expander). Bir köşe genişletici (Edge Expander), 128 SAS adresine kadar haberleşmeye olanak sağlarken, SAS başlatıcısının bu ek aygıtlar ile haberleşmesini sağlar.edge expander lar Direct Table Routing ya da Subtractive Routing den birini kullanabilirler. FANOUT expanderlar olmadanservis ulaştırma altsisteminde maksimum 2 edge expander kullanılabilir(çünkü edge expanderların subtractive routing portları birlikte bağlandığından daha fazla expander bağlanamaz). Bu darboğaz problemini çözmek için fanout expander lar kullanılır. Bir çıkış genişleticisi(fanout Expander),edge expander aygıt kümesi olarak bilinen 128 e kadar edge expander grubunu bağlayabilir ve böylelikle çok daha fazla sayıda SAS aygıtının adreslenmesine olanak sağlar.her edge expanderın subtractive routing portu, fanout expander ın PHY lerine bağlanır. Fanout expander subtractive routing yapamaz, sadece kendine bağlı edge expander ların subtractive routing isteklerini iletme görevini üstlenir. Bir çift genişletici(dual Expander), bir genişletici olmakla birlikte yedek bağlantıları da içerir.(çıkış (Fanout Expander) veya köşe(edge Expander) bağlantılarından biri).doğrudan yönlendirici aygıtları tanımlamak için doğrudan ona bağlanır. Tablo yönlendirme kendi PHY katmanına bağlanan aygıtları tanımlamak için bağlanılır. Alt

9 yönlendirme alt dallardaki aygıtları bulabilmek için bu yönlendirme kullanılır. Bu farklı bütün dallardaki istekler için geçerlidir. Konnektörler SAS konnektörü alışılagelmiş paralel SCSI konnektöründen çok daha küçüktür, dolayısıyla küçük 2.5" lik sürücülerin kullanımına olanak sağlar. SAS noktadan noktaya 3Gbit/s e kadar veri aktarım hızını destekler ve 2012 yılında 12Gbit/s a erişebileceği düşünülmektedir. Fiziksel bir SAS konnektörü, farklı varyasyonlar ile karşımıza çıkabilir. Bunlar: SFF 8482 SATA ile form faktörü olarak uyumludur. SFF aygıta kadar bağlantıyı sağlayan çok sıkı dahili konnektördür.

10 SFF aygıta kadar bağlantıyı sağlayan çok sıkı harici konnektördür. SFF 8087 Gelecek 10Gbit/s desteği için Molex ipass ile küçültülmüş dahili 4x konnektör SFF Gelecek 10Gbit/s desteği için Molex ipass ile küçültülmüş harici 4x konnektör SFF 8482 konnektörü,sata arayüzüne sahip DVD yazıcı gibi bir SATA sürücünün SAS arkaplanına bağlanmasını sağlar. Bunun aksine, SAS sürücüleri SATA portları üzerinde kullanılamazlar ve SAS sürücülerin fiziksel konnektörleri SATA portlarına bağlanmalarını engelleyecek şekilde tırnak biçiminde şekil farklılıklarına sahiptir. SAS Protokolleri SAS, 3 transfer protokolünü kapsamaktadır. Bunlar:

11 Serial SCSI Protocol(SSP) SAS disk sürücülerini destekler Serial ATA Tunneling Protocol(STP) SATA diskleri destekler Serial Management Protocol(SMP) SAS genişleticilerinin yönetimi için Topoloji Bir başlatıcı, hedefe 1 ya da daha fazla PHY üzerinden bağlanabilir(port adı verilen bu bağlantı noktaları bir ya da daha fazla PHY kullanabilir ve çoklu PHY bağlantıları için zaman zaman "geniş port" ibaresi kullanılır.)

12 Genişleticiler daha karmaşık bağlantı topolojilerini sağlarlar ve uç aygıtlar(başlatıcılar ve hedef aygıtlar) için hat-anahtarlamaya(paket anahtarlama karşıtı) katkıda bulunurlar. Bazen bir uç aygıta direk olarak bağlanabildikleri gibi bazen de bir yönlendirme tablosu (Uç aygıt kimliklerinin haritalanması) üzerinden bağlanırlar. Bu iki method kullanılamadığı zamanlarda, Subtractive Routing ile bağlanırlar. (tek bir genişletici, yönlendirilmiş bir hat ile SR portuna bağlanır. Eğer genişletici ile Subtractive portu arasında bağlantı yok ise, bu genişleticiye bağlı uç aygıtlara erişim sağlanamaz.) PHY katmanını içermeyen Genişleticiler çıkış genişleticileri olarak alt herhangi bir genişleticiye bağlanabilir. Alt PHY katmanlı genişleticiler sadece 2 adet genişleticiye bağlanabilir, bu durumda onlar tek bir tane genişleticiye alt bağlantı veya alt bağlantı portu olmadan bağlanmalıdır. SAS Domain i içerisinde bir ana düğüm(genellikle upstream) yer alır. Bu düğüm bir başka genişleticiye bağlanmayan bir genişleticidir. Bu sebeple, konfigürasyon içerisinde bir fanout genişletici var ise, domainin ana düğümünde yer almalıdır. Bu ana düğüm, domain içerisinde yer alan tüm uç aygıtların bilgilerini barındırır. Ali Önder Biliroğlu - Elektronik ve Haberleşme Mühendisi İstanbul - Nisan 2007 KAYNAKLAR:

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği BÖLÜM 1 KİŞİSEL BİLGİSAYAR DONANIMI 1.1. Kişisel Bilgisayarlar ve Uygulamalar Bilgisayarların Kullanım Şekli ve Yeri Bilgisayar Tipleri (Sunucular,

Detaylı

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER Ağ Donanımları Cihazlar OSI ve cihazlar OSI Katmanı Uygulama Sunum Oturum Taşıma Ağ Veri İletim Fiziksel Cihaz Yönlendirici (Router) Katman 3 Switch Köprü (Bridge) Katman 2 Switch NIC, Yineleyici (Repeater)

Detaylı

22/03/2016. OSI and Equipment. Networking Hardware YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici. Hub

22/03/2016. OSI and Equipment. Networking Hardware YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici. Hub OSI and Equipment Networking Hardware Networking hardware may also be known as network equipment or computer networking devices. OSI Layer Uygulama Sunum Oturum Taşıma Ağ Veri İletim Fiziksel Equipment

Detaylı

AĞ TEMELLERİ (NETWORK)

AĞ TEMELLERİ (NETWORK) AĞ TEMELLERİ (NETWORK) Bilgisayar Ağları Nedir? Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olduğu donanım ve yazılımların da paylaşılmasına izin veren bilgisayar ağları, veri haberleşmesini veri ağları üzerinden

Detaylı

AĞ SĠSTEMLERĠ. Öğr. Gör. Durmuş KOÇ

AĞ SĠSTEMLERĠ. Öğr. Gör. Durmuş KOÇ AĞ SĠSTEMLERĠ Öğr. Gör. Durmuş KOÇ Ağ Ġletişimi Bilgi ve iletişim, bilgi paylaşımının giderek önem kazandığı dijital dünyanın önemli kavramları arasındadır. Bilginin farklı kaynaklar arasında transferi,

Detaylı

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir.

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir. TEMEL AĞ TANIMLARI Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir WAN ve LAN Kavramları Bilgisayarlar ve paylaşılan

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1 Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net http://www.serkanaksu.net/ 1 Bu dersin amacı; bilgisayarların birbirleriyle haberleşmesi konusunda genel bir yaklaşım oluşturacak şekilde gerekli bilgileri

Detaylı

FireWire Nedir? Firewire farklı cihazları birbirine bağlayan, cihazlar arasında kolay ve hızlı veri alışverişi sağlayan bir teknolojidir.

FireWire Nedir? Firewire farklı cihazları birbirine bağlayan, cihazlar arasında kolay ve hızlı veri alışverişi sağlayan bir teknolojidir. FireWire Nedir? FireWire terimi ile muhtemelen karşılaşmışsınızdır. Özellikle dijital videolarla ilgilenen biri iseniz bu terimi görmemiş olmanız neredeyse imkansız. Belki de DV, Sony i.link veya IEEE

Detaylı

DOD / DEPARMENT OF DEFENCE

DOD / DEPARMENT OF DEFENCE DOD / DEPARMENT OF DEFENCE TCP/IP protokol grubunun referans aldığı DoD modeli 4 ayrı katmandan oluşur. Ağ Arayüz Katmanı İnternet Katmanı Aktarım Katmanı Uygulama Katmanı DoD / Deparment of Defence Ağ

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA VI Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı DoD / Deparment of Defence TCP/IP protokol grubunun referans aldığı DoD modeli 4 ayrı katmandan oluşur. Ağ Arayüz Katmanı İnternet Katmanı Aktarım

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı 05-06 Kas. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU DoD / Deparment of Defence TCP/IP protokol grubunun referans aldığı DoD modeli 4 ayrı katmandan

Detaylı

Ağ Donanımları NIC. Modem. Modem. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater (Yineleyici) 03.03.2013

Ağ Donanımları NIC. Modem. Modem. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater (Yineleyici) 03.03.2013 Ağ Donanımları NIC Kartlar NIC, Modem Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater,, Access Point (Wireless), Transceiver, Bridge, Switch, Router NIC (Network Interface Card) Ağ Arabirim(arayüz) Kartı Bilgisayarı

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı. 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı. 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Aktarım katmanında TCP ve olmak üzere iki protokol kullanılır. iletiminde sağlama yapılmadığı

Detaylı

Ağ Donanımları NIC. Hub. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Hub. Hub

Ağ Donanımları NIC. Hub. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Hub. Hub Ağ Donanımları Kartlar NIC, Modem Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater,, Access Point (Wireless), Transceiver, Bridge, Switch, Router Kablolar (Pasif Cihazlar) Coaxial, STP, UTP, Fiber Konnektörler (Connector)

Detaylı

Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ

Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ Osi Referans Modeli, bilgisayar ağlarında ortak dil konuşulmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiş katmanlı bir modeldir. OSİ Modeli katmanlardan oluşur. Her bir katman görevini yerine getirmeden diğer

Detaylı

TEMEL NETWORK CİHAZLARI

TEMEL NETWORK CİHAZLARI TEMEL NETWORK CİHAZLARI LAN (Local Area Network); yüksek hızlı, düşük hatalı ve küçük coğrafi alan kaplayan (bir uçtan diğer uca beş bin metreye kadar) ağlardır. Yani LAN; bir binadaki ya da küçük bir

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

İletişim Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. Bellek Birimleri

İletişim Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. Bellek Birimleri İletişim Birimleri Giriş Birimleri İşlem Birimi Çıkış Birimleri Bellek Birimleri Depolama Birimleri İletişim Birileri Ağ İletişimi Ethernet Kartı, Kablosuz Ağ Kartı, Modem, Switch Ethernet Kartı Ethernet

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA II Bir Ağ Üzerinde Bilgisayar Bir ağ üzerinde veri iletişimde bulunan bilgisayar, içerisinde bulunan Ağ arabirim kartı ile iletişim sağlar. 1. Personal Computer (Kişisel Bilgisayar) 2. Apple Computer

Detaylı

Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Programcılığı Bilgisayar Programcılığı Uzaktan Eğitim Programı e-bġlg 121 AĞ TEKNOLOJĠLERĠNĠN TEMELLERĠ Öğr. Gör. Bekir Güler E-mail: bguler@fatih.edu.tr Hafta 5: Ağ (Network) katmanı I 4. 1 Giriş 4.2 Sanal devre (virtual

Detaylı

Harddisk Disk Sabit diskler üstüste yerleştirilmiş plakalardan (platter) oluşmaktadır. Plakaların her iki yüzeyinde okuma/yazma için okuma yazma kafaları (read-write heads) monte edilmiştir. R/W kafaları

Detaylı

Bilgisayar Ağları. Bilgisayar Ağları. Modelleri. Main-Frame Client/Server

Bilgisayar Ağları. Bilgisayar Ağları. Modelleri. Main-Frame Client/Server Bilgisayar Ağları Ortama dahil olan tüm elektronik birimlerin birbirlerine mesaj alma/gönderme ilkesine göre yapılandırılmış ağlardır. Bilgisayar ağlarında yalnızca bilgisayarlar yoktur. Bilgisayarların

Detaylı

ETHERNET TEKNOLOJİSİ

ETHERNET TEKNOLOJİSİ ETHERNET TEKNOLOJİSİ ETHERNET TEKNOLOJİSİ İletişim, bir mesajın bir kanal aracılığıyla kaynaktan hedefe ulaştırılması işlemidir. Gerek insanlar arasında gerçekleşsin gerekse de bilgisayarlar arasında gerçekleşsin

Detaylı

ANAKART (MOTHERBOARD)

ANAKART (MOTHERBOARD) ANAKART (MOTHERBOARD) ANAKART (MOTHERBOARD) Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Anakartın Yapısı ve Çalışması Anakart

Detaylı

Edimax Gemini Ev Wi-Fi Dolaşım Güncelleme Kiti RE11 Hızlı Kurulum Kılavuzu

Edimax Gemini Ev Wi-Fi Dolaşım Güncelleme Kiti RE11 Hızlı Kurulum Kılavuzu Edimax Gemini Ev Wi-Fi Dolaşım Güncelleme Kiti RE11 Hızlı Kurulum Kılavuzu 06-2016 / v1.0 I. Ü rün Bilgileri I-1. Paket İçeriği - RE11S x 2 - Çok Dilli Hızlı Kurulum Kılavuzu (HKR) ve Kullanım Kılavuzu

Detaylı

Yaşar Tonta 2005.03.01 - SLAYT 1

Yaşar Tonta 2005.03.01 - SLAYT 1 Bilgi Ağlarına Giriş Yaşar Tonta 2005.03.01 - SLAYT 1 Plan Bilgisayar ağının tanımı Bilgisayar ağlarının sınıflandırılması / Örnekler 2005.03.01 - SLAYT 2 Ağ tanımı (bilgisayar) ağ iki ya da daha fazla

Detaylı

08225 AĞ TEMELLERĠ. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı. 01 EKi. 2012 Salı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

08225 AĞ TEMELLERĠ. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı. 01 EKi. 2012 Salı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 08225 AĞ TEMELLERĠ Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı 01 EKi. 2012 Salı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Bir Ağ Üzerinde Bilgisayar Bir ağ üzerinde veri iletişimde bulunan bilgisayar, içerisinde

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BM-404 BİLGİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARI UYGULAMA FÖYÜ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BM-404 BİLGİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARI UYGULAMA FÖYÜ HAFTA: 4 AMAÇLAR: Bilgisayar Donanım Parçaları BİLGİSAYAR KASASI İçine yerleştirilecek olan bilgisayar bileşenlerini dışarıdan gelebilecek fiziksel darbelere karşı korur, elektriksel olarak yalıtır, sahip

Detaylı

Bilgisayar Ağları ve Türleri

Bilgisayar Ağları ve Türleri Bilgisayar Ağları ve Türleri Bilgisayar ağı, birbirlerine bağlı ve birbirleri arasında metin, ses, sabit ve hareketli görüntü aktarımı yapabilen bilgisayarların oluşturduğu yapıdır. Ağlar sadece bilgisayarlardan

Detaylı

Model232I RS232 Optik İzolatör

Model232I RS232 Optik İzolatör Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri www.telkolink.com Model232I RS232 Optik İzolatör Industrial Model232I Isolation Protector, Seri haberleşme sistemlerinde RS232 seri arayüze sahip cihazlara

Detaylı

SDÜ KMYO. Bilgisayar Ağ Sistemleri

SDÜ KMYO. Bilgisayar Ağ Sistemleri Bilgisayar Ağ Sistemleri Ders İçeriği Konular: Bilgisayar Ağlarına Giriş Veri İletişim Ortamları Ağ Mimarileri ve Topolojileri Ağ Standartları ve Protokolleri Yerel Alan Ağları Ağ Bağlantı Aygıtları Internet

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş

İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemleri ve Donanım İşletim Sistemlerine Giriş/ Ders01 1 İşletim Sistemi? Yazılım olmadan bir bilgisayar METAL yığınıdır. Yazılım bilgiyi saklayabilir, işleyebilir

Detaylı

Öğr. Resul TUNA. Ağ Donanımları. Kablo ve Konnektörler

Öğr. Resul TUNA. Ağ Donanımları. Kablo ve Konnektörler Öğr. Resul TUNA Ağ Donanımları Kablo ve Konnektörler Örnek bir ağ; Doğrusal Topoloji Koaksiyel kablo, BNC konnektör, BNC T konnektör Eş eksenli (Koaksiyel) Kablo Televizyon kablosunun daha esnek ve ince

Detaylı

Gündem. VLAN nedir? Nasıl Çalışır? VLAN Teknolojileri

Gündem. VLAN nedir? Nasıl Çalışır? VLAN Teknolojileri VLAN Kavramı Gündem VLAN nedir? Nasıl Çalışır? VLAN Teknolojileri Paylaşılan LAN sınırlamaları Kullanıcılar fiziksel olarak sınırlı Altağlar Hub lara bağlı Kullanıcılar yerlere guruplu Bir segmette güvenlik

Detaylı

Bu benzetmeden sonra teknik olarak da açıklamak gerekirse en basit haliyle kablo girişi demek mümkündür.dış birimlerle bilgisayarlar arasındaki bilgi

Bu benzetmeden sonra teknik olarak da açıklamak gerekirse en basit haliyle kablo girişi demek mümkündür.dış birimlerle bilgisayarlar arasındaki bilgi Port Nedir? Port kelimesinin Türkçe karşılığına baktığımız zaman Liman olduğunu görürüz.peki bilgisayar dünyasında Port terimi neyi karşılamaktadır.limanların ne iş yaptığını biliyorsak Port larında aynı

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM Hafta 7: BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM 1. Kablosuz Ağ Temelleri 2. Kablosuz Bir Ağın Kurulumu 1. Kablosuz Ağ Kurulum Bileşenleri 2. Kablosuz Ağ Destek Araçları 3. Kablosuz Ağ Yapılandırması 1. Kablosuz

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA IV Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Open System Interconnection (OSI) OSI modeli sıradüzensel 7 katmandan oluşur. OSI modeli hala geliştirilmekte olmasına rağmen satıcılar ve standart

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ 2.HAFTA Yonga Seti (Chipset) Anakart üzerinde yer alan bir dizi işlem denetçileridir. Bu denetçiler anakartın üzerindeki bilgi akış trafiğini denetler. Bilgisayarın kalitesi,

Detaylı

SORULAR (37-66) Aşağıdakilerden hangisi günümüz anakartlarının en çok kullanılan veriyoludur?

SORULAR (37-66) Aşağıdakilerden hangisi günümüz anakartlarının en çok kullanılan veriyoludur? SORULAR (37-66) SORU -37 Aşağıdakilerden hangisi günümüz anakartlarının en çok kullanılan veriyoludur? A) ISA B) AGP C) PCI D) PCI-e SORU -38 Aşağıdakilerden hangisi yavaş olması sebebiyle günümüz anakartlarında

Detaylı

BILGİSAYAR AĞLARI. Hakan GÖKMEN tarafından hazırlanmıştır.

BILGİSAYAR AĞLARI. Hakan GÖKMEN tarafından hazırlanmıştır. BILGİSAYAR AĞLARI Bilgisayar Ağı Nedir? En az iki bilgisayarın kaynakları ve bilgileri paylaşmak amacıyla çeşitli şekillerde bağlanması sonucu oluşmuş iletişim altyapısına Bilgisayar Ağı denir. Sizce bilgisayar

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı EKi Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı EKi Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı 22-23 EKi. 2015 Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU OSI modeli sıradüzensel 7 katmandan oluşur. OSI modeli hala geliştirilmekte olmasına rağmen

Detaylı

FOUR-FAITH F-DPU100 M2M 3G/4G ENDÜSTRİYEL PROTOKOLLERİ DESTEKLEYEN ÖZEL MODEM

FOUR-FAITH F-DPU100 M2M 3G/4G ENDÜSTRİYEL PROTOKOLLERİ DESTEKLEYEN ÖZEL MODEM FOUR-FAITH F-DPU100 M2M 3G/4G ENDÜSTRİYEL PROTOKOLLERİ DESTEKLEYEN ÖZEL MODEM GENEL ÖZELLİKLER F-DPU100, kablosuz olarak uzaktan, büyük veri iletimi için tasarlanmış bir IoT cihazıdır. Ethernet, RS232,

Detaylı

Blu- ray Writer lariniz hakkinda Önemli Not

Blu- ray Writer lariniz hakkinda Önemli Not Blu- ray Writer lariniz hakkinda Önemli Not Cihazınızın kurulumunu tamamlamak için bu ilave talimatları kullanın. Disc Publisher cihazınızdaki Blu- ray sürücü (leri) bilgisayara bağlamak için esata kullanılır.

Detaylı

WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12. WiFi RS232 Converter. Teknik Döküman

WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12. WiFi RS232 Converter. Teknik Döküman WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12 WiFi RS232 Converter Teknik Döküman WiFi RS232 Converter Sayfa 2 / 12 1. ÖZELLĐKLER 60.20mm x 40.0mm devre boyutları (5-15)VDC giriş gerilimi Giriş ve çalışma gerilimini

Detaylı

10/100Base-TX den 100Base-FX e Medya Dönüştürücüsü

10/100Base-TX den 100Base-FX e Medya Dönüştürücüsü 10/100Base-TX den 100Base-FX e Medya Dönüştürücüsü Kullanım Kılavuzu 1. Genel Bakış IEEE802.3u Ethernet, 10/100Base-TX ve 100Base-FX gibi ağ bağlantısı için iki tür medyayı destekler. Köprü medya dönüştürücüsü,

Detaylı

Öğr. Gör. Ümit ATİLA

Öğr. Gör. Ümit ATİLA Öğr. Gör. Ümit ATİLA Internette her bilgisayarın bir IP (ınternet protokol) adresi vardır. Bir bilgisayarın IP adresi varsa internet üzerindeki tüm bilgisayarlar bu adresi kolayca bulabilir. Ancak bu rakamları

Detaylı

SUNUCU, İŞ İSTASYONU VE LTO TEYP KARTUŞU OKUYUCU/YAZICI CİHAZ TEKNİK ŞARTNAMESİ

SUNUCU, İŞ İSTASYONU VE LTO TEYP KARTUŞU OKUYUCU/YAZICI CİHAZ TEKNİK ŞARTNAMESİ SUNUCU, İŞ İSTASYONU VE LTO TEYP KARTUŞU OKUYUCU/YAZICI CİHAZ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. AMAÇ: Arşiv Dairesi Başkanlığının ihtiyacı olan sunucu, iş istasyonu ve LTO teyp kartuşu okuyucu/yazıcı satın alınması

Detaylı

Bilgisayar Kasası Üzerindeki Düğmeler. Kabloları

Bilgisayar Kasası Üzerindeki Düğmeler. Kabloları ve Bağlantı Kabloları Her bilgisayar üzerindeki düğmeleri, yuvalar (kablo girişleri) ve prizler bilgisayardan bilgisayara değişebilir. Ancak, çoğu masaüstü bilgisayarlarda bazı özellikleri aynıdır. Bilgisayarın

Detaylı

Protocol Mimari, TCP/IP ve Internet Tabanlı Uygulamalar

Protocol Mimari, TCP/IP ve Internet Tabanlı Uygulamalar Tabanlı Uygulamalar 3. Ders Yrd. Doç. Dr. İlhami M. ORAK Protocol Mimari, TCP/IP ve Internet Tabanlı Uygulamalar İletişimi tamamıyla ortadan kaldırmak için gönderici ile alıcı arasında hiçbir ortak kural

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM Hafta 6: IP Adresleme ve Yönlendirme BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM 1. IP Adresleme ve Alt Ağlar (Subnets) 1. IP Adres Sınıfları 1. A sınıfı Adresler 2. B Sınıfı Adresler 3. C sınıfı Adresler 4. D Sınıfı

Detaylı

Bilgisayar Ağı Nedir?

Bilgisayar Ağı Nedir? Bilgisayar Ağı Nedir? İki veya daha fazla bilgisayarın bir araya gelerek belirli bir protokol altında iletişimde bulundukları yapıya bilgisayar ağı denir. Protokol, ağ bileşenlerinin birbiri ile nasıl

Detaylı

CLR-IES-41P Endüstriyel Tip 4Port 100M RJ45 POE + 1Port SC SM Ethernet Switch

CLR-IES-41P Endüstriyel Tip 4Port 100M RJ45 POE + 1Port SC SM Ethernet Switch Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri www.telkolink.com CLR-IES-41P @ Endüstriyel Tip 4Port 100M RJ45 POE + 1Port SC SM Ethernet Switch CLR-IES-41P Endüstriyel Tip POE destekli Ethernet Ağ Anahtarları

Detaylı

Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri

Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri www.telkolink.com CLR-SWF-401P 4 Port 10/100 RJ45 POE + 1 Port SC SM F/O Unmanaged Switch CLR-SWF-401P 4 Adet POE destekli 10/100Base-TX RJ45 Bakır Portu

Detaylı

NETWORK BÖLÜM-4 AĞ TOPOLOJİLERİ. Öğr. Gör. MEHMET CAN HANAYLI CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU

NETWORK BÖLÜM-4 AĞ TOPOLOJİLERİ. Öğr. Gör. MEHMET CAN HANAYLI CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU NETWORK BÖLÜM-4 AĞ TOPOLOJİLERİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU Öğr. Gör. MEHMET CAN HANAYLI Topoloji nedir? Kelime anlamı itibarı ile yerleşim planı demektir. Bir ağdaki bilgisayarların

Detaylı

Bilgisayar Ağları. Ağı oluşturan cihazlar. Coğrafi koşullara göre ağın sınıflandırılması (LAN, MAN, WAN)

Bilgisayar Ağları. Ağı oluşturan cihazlar. Coğrafi koşullara göre ağın sınıflandırılması (LAN, MAN, WAN) Ag Teknolojileri Bilgisayar Ağları Bir bilgisayar ağı, iki veya daha fazla bilgisayarın bir iletişim aracı üzerinden(kablolu veya kablosuz), tüm iletişim, yazılım ve donanım bileşenleri ile birlikte bağlanarak

Detaylı

Her koşulda mesajlarınızı iletin.

Her koşulda mesajlarınızı iletin. Her koşulda mesajlarınızı iletin. PRAESIDEO Dijital Genel Seslendirme ve Acil Anons Sistemi boschsecurity.com PRAESIDEO Dijital Genel Seslendirme ve Acil Anons Sistemi 3 İnsanları bilgilendirir ve korur

Detaylı

STRATO Load Balancing Ürün açıklaması Durum tarihi: Mayıs, 2015

STRATO Load Balancing Ürün açıklaması Durum tarihi: Mayıs, 2015 Ürün açıklaması Durum tarihi: Mayıs, 2015 İçindekiler 1... 2 2 Olası kullanım alanları... 2 2.1 Yük dağıtımı ve kullanılabilirlik artırımı... 2 2.2 Yük dağıtımı, kullanılabilirlik artırımı ve oturum senkronizasyonu...

Detaylı

Ağ temelleri. Ders notları 3. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Ağ temelleri. Ders notları 3. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Ağ temelleri Ders notları 3 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Ağ topolojileri Ortak yol (BUS) Halka (Ring) Jetonlu halka(token ring) Yıldız (Star) Ağaç (Tree) Örgü (Mesh) Ortak yol (Bus) topolojisi Ortak

Detaylı

Bilgisayar Kasası Üzerindeki Düğmeler. Kabloları

Bilgisayar Kasası Üzerindeki Düğmeler. Kabloları ve Bağlantı Kabloları Her bilgisayar üzerindeki düğmeleri, yuvalar (kablo girişleri) ve prizler bilgisayardan bilgisayara değişebilir. Ancak, çoğu masaüstü bilgisayarlarda bazı özellikleri aynıdır. Bilgisayar

Detaylı

ÜNİTE 3 ÜNİTE 2 BİLGİSAYAR AĞLARI BİLGİSAYAR II İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE 3 ÜNİTE 2 BİLGİSAYAR AĞLARI BİLGİSAYAR II İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÜNİTE 2 BİLGİSAYAR AĞLARI İÇİNDEKİLER Bilgisayar Ağları Ağ Türleri Mimari Açıdan Ağar Büyüklük Açısından Ağlar Topoloji Açısından Ağlar Ağ Cihazları Ara Birimler Kablolar BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM

Detaylı

BİLGİSAYAR MİMARİSİ. << Bus Yapısı >> Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü

BİLGİSAYAR MİMARİSİ. << Bus Yapısı >> Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü BİLGİSAYAR MİMARİSİ > Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü Veri yolu (BUS), anakarttaki tüm aygıtlar arası veri iletişimini sağlayan devrelerdir. Yani bilgisayarın bir bileşeninden diğerine

Detaylı

1.Baskı Çözümleri: 2. Bilgisayar Bileşenleri: 1.Baskı Ürünleri. 1.1. Faks Cihazları. 1.2. Fotokopi Cihazları. 1.3. Tarayıcılar. 1.4.

1.Baskı Çözümleri: 2. Bilgisayar Bileşenleri: 1.Baskı Ürünleri. 1.1. Faks Cihazları. 1.2. Fotokopi Cihazları. 1.3. Tarayıcılar. 1.4. Yıldırım Bilişim - 2014 1.Baskı Çözümleri: 1.Baskı Ürünleri 1.1. Faks Cihazları 1.2. Fotokopi Cihazları 1.3. Tarayıcılar 1.4. Yazıcılar 2. Bilgisayar Bileşenleri: 2.1. Anakartlar 2.2. Bellekler 2.3. Ekran

Detaylı

SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri www.argenom.com

SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri www.argenom.com SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU Telif Hakkı Uyarısı Bu doküman Argenom Elektronik tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. SERNET tescilli bir Argenom Elektronik markasıdır.

Detaylı

Qlik Sense için sistem gereksinimleri. Qlik Sense 3.2 Telif Hakkı QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır.

Qlik Sense için sistem gereksinimleri. Qlik Sense 3.2 Telif Hakkı QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Qlik Sense için sistem gereksinimleri Qlik Sense 3.2 Telif Hakkı 1993-2017 QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Telif Hakkı 1993-2017 QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Qlik,

Detaylı

SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri www.argenom.com

SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri www.argenom.com SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU Telif Hakkı Uyarısı Bu doküman Argenom Elektronik tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. SERNET tescilli bir Argenom Elektronik markasıdır.

Detaylı

YÖNLENDİRİCİLER. Temel Bilgiler. Vize Hazırlık Notları

YÖNLENDİRİCİLER. Temel Bilgiler. Vize Hazırlık Notları YÖNLENDİRİCİLER Temel Bilgiler Vize Hazırlık Notları 1 Yönlendiriciler 1. YÖNLENDİRİCİLER 1.1. WAN Geniş Alan Bilgisayar Ağları (WAN, Wide Area Network) Bir ülke ya da dünya çapında yüzlerce veya binlerce

Detaylı

Bölüm 7. Depolama. Bilgisayarların. Discovering. Keşfi 2010. Computers 2010. Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak

Bölüm 7. Depolama. Bilgisayarların. Discovering. Keşfi 2010. Computers 2010. Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Depolama Bilgisayarların Discovering Keşfi 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Depo Depolama, veriyi, talimatları ve bilgiyi gelecekte kullanmak üzere saklamaktır. Depolama

Detaylı

SERNET ET485CAS x2 RS485/RS422 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri

SERNET ET485CAS x2 RS485/RS422 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri SERNET ET485CAS x2 RS485/RS422 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU Telif Hakkı Uyarısı Bu doküman Argenom Elektronik tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. SERNET tescilli bir Argenom Elektronik

Detaylı

ANAKART. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. İletişim. Birimleri. Bellek. Birimleri

ANAKART. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. İletişim. Birimleri. Bellek. Birimleri ANAKART Giriş Birimleri İşlem Birimi Çıkış Birimleri İletişim Birimleri Bellek Birimleri Depolama Birimleri Anakart Motherboard, Sistem kartı Mainboard gibi isimleri de vardır. Anakart Bilgisayarın en

Detaylı

EC-100. Ethernet RS232/422/485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-100. Ethernet RS232/422/485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-100 Ethernet RS232/422/485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-100, cihazlarınıza veya bilgisayara RS232/422/485 hattından bağlayarak kullanabileceğiniz tak-kullan şeklinde tasarlanmış

Detaylı

CLR-GES-B20 Gigabit Bidi Modül 20KM LC Simplex Tek Kıl

CLR-GES-B20 Gigabit Bidi Modül 20KM LC Simplex Tek Kıl Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri www.telkolink.com www.gbicmodul.com SFP, SFP+ ve XFP İhtiyaçlarınız için Bidi Gigabit SFP Modül 1000Base-BX LC Simplex SM 20km - Tek Core/Kıl Fiber CLR

Detaylı

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2. İçerik. IP ICMP MAC Tracert

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2. İçerik. IP ICMP MAC Tracert Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2 İçerik IP ICMP MAC Tracert 1 IP Protokolü Ağ katmanı paketlerin kaynaktan hedefe ulaşmasından sorumludur.

Detaylı

Bir bölgede başka bir bölgeye karşılıklı olarak, veri veya haberin gönderilmesini sağlayan.sistemlerdir.

Bir bölgede başka bir bölgeye karşılıklı olarak, veri veya haberin gönderilmesini sağlayan.sistemlerdir. 1.1.3. Scada Yazılımından Beklenenler Hızlı ve kolay uygulama tasarımı Dinamik grafik çizim araçları Çizim kütüphaneleri Alarm yönetimi Tarih bilgilerinin toplanması Rapor üretimi 1.1.4. Scada Sistemleri

Detaylı

16/24 Port Desktop & Rack-mountable Gigabit Ethernet Switch

16/24 Port Desktop & Rack-mountable Gigabit Ethernet Switch 16/24 Port Desktop & Rack-mountable Gigabit Ethernet Switch Kullanım Kılavuzu DN-80100 DN-80110 Paket İçindekiler Aşağıdaki öğeler paketinizde bulunmalıdır: 16/24 Portlu Masaüstü & Rafa Montajlanabilir

Detaylı

Zeyilname. Zeyilname No:1

Zeyilname. Zeyilname No:1 Zeyilname Zeyilname No:1 Zeyilname No:1 1 YEREL AĞ OMURGA SİSTEMİNİN OLUŞTURULMASI VE FELAKET KURTARMA SİSTEMİNİN KURULMASINA YÖNELİK DONANIM ALIMI İHALESİ GC2.2-Bağcılar ZEYİLNAME NO: 1 GİRİŞ Orijinal

Detaylı

10GBase-SR SFP+ Modül LC Duplex Multimode 850nm 300Mt

10GBase-SR SFP+ Modül LC Duplex Multimode 850nm 300Mt Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri www.telkolink.com CLR-TGS-SR @ 10GBase-SR SFP+ Modül LC Duplex Multimode 850nm 300Mt 10Gbps Ethernet gereksinimi olan veri merkezleri, kampüs optik ethernet

Detaylı

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2 Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2 İçerik IP ICMP MAC Tracert IP Protokolü Ağ katmanı paketlerin kaynaktan hedefe ulaşmasından sorumludur.

Detaylı

UMUX Sistemi. Sistem Kartları v1. Hazırlayan: Rıdvan ŞANAL. Web Sitesi:

UMUX Sistemi. Sistem Kartları v1. Hazırlayan: Rıdvan ŞANAL. Web Sitesi: UMUX Sistemi Ve Sistem Kartları 20131025.v1 Hazırlayan: Rıdvan ŞANAL Web Sitesi: http://www.avd.com.tr İçindekiler 1 Genel Bilgiler... 1 2 UMUX Sistemi Sistemi... 2 2.1 UMUX Sistem Şaseleri... 2 2.1.1

Detaylı

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ .... YILI BİLGİSAYAR KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI. TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 352 SAAT.. /.. /... /.. /. BİLGİSAYAR

Detaylı

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1)

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) Ders 4 BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçların, birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu

Detaylı

Bölüm. Internet: Dayandığı Teknik Temeller

Bölüm. Internet: Dayandığı Teknik Temeller Bölüm Internet: Dayandığı Teknik Temeller 8 Bilgisayar Ağları Temelleri İletişim Ağları Yapısal Modeli Bu bölümde bilgisayar ağlarının birbirleri ile olan iletişimi (internetworking) konusunda bazı temel

Detaylı

MERVE TUNCEL AĞ DONANIMLARI

MERVE TUNCEL AĞ DONANIMLARI MERVE TUNCEL 165511007 AĞ DONANIMLARI BİLGİSAYAR AĞLARI TARİHÇESİ VE ÜRETİMİ Bilgisayar ağları birbirlerine bağlı bilgisayarlardan meydana gelen, bilgisayarların haberleşmeleri, bilgi ve kaynaklarını paylaşabilmeleri

Detaylı

HUB. 10 yine makisumun hızı yani 10Mbit çalıştığını, Base baseband olduğunu belirtir. Ancak IEEE burda da ufak bir değişiklik yapmıştır.

HUB. 10 yine makisumun hızı yani 10Mbit çalıştığını, Base baseband olduğunu belirtir. Ancak IEEE burda da ufak bir değişiklik yapmıştır. 10BaseT star-bus topoloji kullanan ethernet kablolama sistemini tanımlar. Kullanılan kablo haricinde ethernet paket yapısı ve çalışma mantığı 10Base2 ve 10Base5 ile aynıdır. 10 yine makisumun hızı yani

Detaylı

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ .... YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI. TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 352 SAAT.. /.. /... /.. /. BİLGİSAYAR

Detaylı

BĠLGĠSAYAR AĞLARI. 1-Bilgisayar ağı nedir? 2-Ağ türleri 3-Ağ bağlantıları 4-Ġnternet kavramı ve teknolojileri

BĠLGĠSAYAR AĞLARI. 1-Bilgisayar ağı nedir? 2-Ağ türleri 3-Ağ bağlantıları 4-Ġnternet kavramı ve teknolojileri BĠLGĠSAYAR AĞLARI 1-Bilgisayar ağı nedir? 2-Ağ türleri 3-Ağ bağlantıları 4-Ġnternet kavramı ve teknolojileri Ağ Kavramı Bilgisayarların birbirleri ile iletiģimlerini sağlamak, dosya paylaģımlarını aktif

Detaylı

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları - 1 (BİL 403)

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları - 1 (BİL 403) Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları - 1 (BİL 403) GENEL DERS BİLGİLERİ Öğretim Elemanı : Yrd.Doç. Dr. Birim BALCI Ofis : MUH 310 Ofis Saatleri : Telefon : 0216 626 10

Detaylı

İÇİNDEKİLER Ön söz... İçindekiler...

İÇİNDEKİLER Ön söz... İçindekiler... İÇİNDEKİLER Ön söz... İçindekiler... 1.BÖLÜM: BASİT BİR AĞ OLUŞTURMAK 1.1.AĞ NEDİR? 1.2.AĞ FONKSİYONLARINI KEŞFETME 1.3.BİR AĞI OLUŞTURAN FİZİKSEL BİLEŞENLER 1.4. BİR AĞIN ÖZELLİKLERİ 1.5. FİZİKSEL VE

Detaylı

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu Teknik Özellikleri Ethernet 10BaseT Dahili TCP/IP Stack TCP/IP Client-Server Bağlantı Özelliği Dahili DNS İstemcisi DHCP veya Statik IP ile çalışabilme UDP, TCP,ARP,ICMP(ping)

Detaylı

USB Type-C Çok Portlu Seyahat Takma Birimi, 8 Port

USB Type-C Çok Portlu Seyahat Takma Birimi, 8 Port USB Type-C Çok Portlu Seyahat Takma Birimi, 8 Port Kullanıcı Kılavuzu DA-70866 1.0 ÜRÜN TANITIMI Bu ürün, bir USB-C den iki USB 3.0, RJ45, HDMI, VGA, Micro SD, SD/MMC, Type-C Veri ve PD Şarj Taşınabilir

Detaylı

CLR-SWT-4244 # Fiber Optik Omurga Ethernet Switch L2+ Managed

CLR-SWT-4244 # Fiber Optik Omurga Ethernet Switch L2+ Managed Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri www.telkolink.com CLR-SWT-4244 Fiber Optik Omurga 10G Ethernet Switch L2+ Managed CLR Networks CLR-SWT-4244 Switch 4Portu 10Gbps uplink portu olmak üzere toplam 32port

Detaylı

OG VE AG GENİŞBANT POWER LINE HABERLEŞME

OG VE AG GENİŞBANT POWER LINE HABERLEŞME DAĞITIM ŞİRKETİ Kontrol Odası Yönetimi IP Altyapısı MV Akıllı şebekeleri ve akıllı sayaç okumaları hayata geçirebilmek için anahtar nitelikteki enerji değerlerini gerçek zamanlı olarak transfer edilebilecek

Detaylı

Ağ Temelleri. Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013. Ref: HNet.23

Ağ Temelleri. Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013. Ref: HNet.23 Ağ Temelleri Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013 Ref: HNet.23 Ağ Nedir Ağ, iki yada daha fazla cihazın kablolu veya kablosuz olarak birbirleri ile belirli protokoller

Detaylı

Ağ temelleri. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Ağ temelleri. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Ağ temelleri Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Fiziksel boyutlarına göre ağlar LAN Local Area Network MAN Metropolitan Area Network WAN Wide Area Network VPN Virtual Private Network Fiziksel

Detaylı

Modüler Yangın Paneli 5000 Serisi Planlarınız kadar esnek

Modüler Yangın Paneli 5000 Serisi Planlarınız kadar esnek Modüler Yangın Paneli 5000 Serisi Planlarınız kadar esnek 2 Modüler Yangın Paneli 5000 Serisi ile endişelerinizden kurtulun Sistemi ihtiyaçlarınız belirler sadece size gereken için ödeme yaparsınız Uzak

Detaylı

Veri İletişimi, Veri Ağları ve İnternet

Veri İletişimi, Veri Ağları ve İnternet Veri İletişimi, Veri Ağları ve İnternet 2. Ders Yrd. Doç. Dr. İlhami M. ORAK Veri İletişimi Nedir? Haberleşmenin temel problemi bir noktadan gönderilen mesajın diğer noktada aynı veya aynıya yakın bir

Detaylı

POE Switch 24Port Gigabit RJ45 POE + 4Port SFP Managed L3

POE Switch 24Port Gigabit RJ45 POE + 4Port SFP Managed L3 Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri www.telkolink.com CLR-SWG-L328P @ POE Switch 24Port Gigabit RJ45 POE + 4Port SFP Managed L3 CLR-SWG-L328P POE Switch 24Port Gigabit 10/100/1000M RJ45 POE ve 4Port

Detaylı

Arızalara Karşı Dayanaklı Optik Örgüsel (Mesh) Ağlar 1. Kısım: Koruma. BSM 450 Fiber Optik Ağlar Bahar Yrd. Doç. Dr.

Arızalara Karşı Dayanaklı Optik Örgüsel (Mesh) Ağlar 1. Kısım: Koruma. BSM 450 Fiber Optik Ağlar Bahar Yrd. Doç. Dr. Arızalara Karşı Dayanaklı Optik Örgüsel (Mesh) Ağlar. Kısım: Koruma BSM 450 Fiber Optik Ağlar Bahar 06 Yrd. Doç. Dr. Ferhat Dikbıyık Bir sözleşme metriği: Kullanılabilirlik (Availability) Işıkyolları ile

Detaylı

Algılayıcılar / Transmitter

Algılayıcılar / Transmitter 1 Algılayıcı / Transmitter ATH100L Algılayıcılar / Transmitter ATH100L Kullanım Kılavuzu [Rev_1.0_ATH100L] 2 Algılayıcı / Transmitter ATH100L İÇİNDEKİLER 1. GENEL ÖZELLİKLER... 3 1.1. ATH100L... 3 1.2.

Detaylı

INFOSAFE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

INFOSAFE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ INFOSAFE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ Windows Storage Server 2008 iscsi SOFTWARE TARGET İÇİN KULLANIM TÜRLERİ iscsi Software Target depolama konusunda - İsviçre çakısı gibi pek çok şekilde ve farklı çözümlerin

Detaylı

Bölüm 4. Sistem Bileşenleri. Bilgisayarı. Discovering. Keşfediyorum 2010. Computers 2010. Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak

Bölüm 4. Sistem Bileşenleri. Bilgisayarı. Discovering. Keşfediyorum 2010. Computers 2010. Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Sistem Bileşenleri Bilgisayarı Discovering Keşfediyorum 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Sistem Sistem, bilgisayarda veri işlemek amacıyla kullanılan elektronik bileşenleri

Detaylı