Bu ünitede; Gebe hastalarda hangi acil durumların varlığında hangi ön tanılardan şüphelenilmesi gerektiği, ayrıca acil durum için hastaya yaklaşım,

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bu ünitede; Gebe hastalarda hangi acil durumların varlığında hangi ön tanılardan şüphelenilmesi gerektiği, ayrıca acil durum için hastaya yaklaşım,"

Transkript

1 Doç. Dr. Onur POLAT

2 Bu ünitede; Gebe hastalarda hangi acil durumların varlığında hangi ön tanılardan şüphelenilmesi gerektiği, ayrıca acil durum için hastaya yaklaşım, ilk müdahale anlatılacaktır. Hastanın naklinde dikkat edilecek hususlar ve hastaya yaklaşım ile doğum eyleminde olan hastada hastaneye ulaşana kadar eyleme yardımcı olunabilecek hususlar anlatılacaktır.

3 GEBELİKTE VAGİNAL KANAMALAR 1. Trimester (Gebelikteki ilk 3 aylık dönem) Kanamaları Gebeliğin ilk trimesterinde hastaların % 25 inde vajinal kanama görülmektedir. Şiddetli vajinal kanama varlığında, bulgulara karın ağrısı, ateş ya da parça-pıhtı düşürme gibi bulgular da eklenmişse hastalarda ileri inceleme gerekir. İlk trimesterde kanamalar düşük tehdidi, önlenemez düşük, inkomplet (tam olmayan) abortus, komplet (tam) abortus, missed abortus (bebeğin rahim içinde ölmesine rağmen düşük eyleminin başlamaması), ektopik gebelik nedeniyle olabilir.

4 Hastada vital bulgular, otururken ve ayakta alınmalıdır. Ortostatik değişiklik varlığı (sistolik kan basıncında >10 mmhg fark ve nabzın >10 atım/dakika artması ) intraabdominal (karın içi) kanama varlığını gösterebilir. Gebelik tanısını koymak için hastanın son adet tarihi sorgulanmalı, sistemik diğer hastalıklar açısından detaylı anamnezi alınmalıdır.

5 Peritoneal (karın zarı) bulgular ve adneksial (yumurtalıklar ve tüpler) kitleler açısından hastanın abdominal muayenesi yapılmalı, uterusun büyüklüğü değerlendirilmelidir. Hastaya mutlaka damar yolu açılmalı, eğer bilinmiyorsa kan grubu tayini ve tam kan sayımı için hastadan kan alınmalıdır. Gebelik tanısı kesin değil ise kanda gebelik testi ( βhcg) için de kan alınmalıdır.

6 İlk trimester kanamalarında çoğunlukla neden düşük tehdididir. Gebeliğin devam etme ihtimali %90-97 dir ve genellikle hastanın genel durumunda bozulmaya neden olmaz. Bu nedenle hastanın hastaneye nakli ve fetal kalp atımlarının varlığı açısında ultrasonografi değerlendirmesinin yapılması sağlanmalıdır. Takip konservatiftir ve fetal iyilik kanıtlandıktan sonra hastanın evde izlenmesi planlanabilir.

7 Eğer çok yoğun kanama, ya da parça pıhtı düşürme öyküsü varsa inkomplet abortus ya da komplet abortus açısından ileri müdahale (kavitenin karman ile kürete edilerek temizlenmesi) gerekliliği olabileceğinden hospitalizasyon gerekebilir.

8 Vajinal kanama ile birlikte karın ağrısı da olan gebelerde ektopik gebelikten de şüphelenilmelidir. Rahim içi gebelik tanısı daha önceden konmuş olsa dahi iç ve dış gebeliğin de birlikte görülebileceği unutulmamalıdır. İki durumun birlikte görülme riski 1/ civarındadır. Elbette kesin tanı ancak ultrasonografide adneks gestasyonel kese ve içinde kalp atımlarının görülmesi ile konabilecektir. Ekstrauterin (rahim dışı) bir oluşum, ektopik gebelik ile karıştırılabilir ve yanlış pozitif tanı konabilir.

9 Adet gecikmesi olan hastada eğer şiddetli karın ağrısı var ya da akut karın bulguları var ise (alt kadranda hassasiyet, defans, rebound) ektopik gebelikten şüphelenilmelidir. Unutulmamalıdır ki adet gecikmesi olmasa bile, doğurganlık çağındaki her bayanda vajinal kanama olsun ya da olmasın, akut karın bulguları varlığında, ön tanılar arasında ektopik gebelik yer almalıdır. Hastanın damar yolu açılmalı ve vital bulguları takip edilerek hastaneye nakli sağlanmalıdır

10 Preterm eylem, düşükler, intrauterin exitus, plasenta previa (plasentanın bebekten önce çıkması) gibi durumlarda görülebilir. Bu durumda mutlaka anne ve fetusun iyilik halinin değerlendirilmesi için hasta vital bulguları takip edilerek ve damar yolu açılarak hastaneye sevk edilmelidir. 2. Trimester Kanamaları (Gebelikteki ikinci 3 aylık dönem)

11 3. Trimester Kanamaları (Gebelikteki ikinci 3 aylık dönem) Hastaya yaklaşımda iki husus mutlaka hatırlanmalıdır. Hasta mutlaka tam teşekküllü bir hastanede ve jinekolog tarafından değerlendirilmeli ve plasenta previa dışlanana kadar vajinal ya da rektal muayene yapılmamalıdır. Çünkü vajinal ya da rektal muayene, durdurulamayacak ve hayatı tehdit edecek şiddette kanamaya neden olabilir. Bu durumdaki hastada hipovoleminin erken tanısı önemlidir. 3. trimester kanaması olan hastaların % 5 inden azında servikal ya da vajinal faktörler kanamadan sorumlu olmaktadır. Örneğin servikal polipler, erozyonlar, karsinomlar gibi.

12 Hipovolemik şokun semptomları, solukluk, soğuk cilt, senkop, susuzluk, dispne (nefes darlığı), ajitasyon, konfüzyon, kan basıncında düşme, taşikardi, zayıf nabız ve oligüridir (idrar çıkışının azalması). Annenin vital bulguları dekompanze olana kadar fetal kalp atımları olumsuz etkilenmeyebilir. Çoğu gebe hasta yaklaşık ml kan kaybedene kadar hemodinamik olarak stabil kalmaktadır. Eğer uygun tedavi yapılmazsa hasta hızla dekompanze olur ve fetal kayıp olabilir.

13 Stabil olmayan hastalarda resusitasyona başlanmalı, hava yolunun açıklığı sağlanmalı, damar yolu açılmalı ve mümkünse hasta sol yan pozisyonda ve trendelenburgda yatırılmalıdır. Bu şekilde gebe uterusun vena kava denen damara basısı azaltılır ve venöz dönüş arttırılmış olur. Hastaya kristaloid ile infüzyona başlanmalıdır. Transport sırasında mümkünse fetal kalp atımları düzenli olarak monitorize edilmelidir (el dopleri ya da fetoskop ile).

14 Hızlı kan kaybı olan ya da hemokonsantrasyonu olan hastalarda başlangıç hematokrit değeri yanıltıcı olabilir. Hastaya eritrosit süspansiyonu transfüzyonu yapılabilir. Bu nedenle cross- match işlemi ve bilinmiyorsa kan grubu tayini için kan alınmalı ve hazırda kan tutulmalıdır.

15 Acil olmayan kanama durumlarında, önce hasta değerlendirmeli ve hemodinamik olarak stabil ise kanamanın nedeni saptanmaya çalışılmalıdır. Eğer mümkünse ultrasonografi yapılarak fetal kalp atımları ve plasentanın yeri öğrenilmelidir. Eğer ultrasonografi yapılamıyorsa fetal kalp atımları dinlenmeli ve fundus yüksekliği (rahim en yüksek kısmı) saptanarak hasta karnında bu noktaya kalemle işaret konmalıdır.

16 Bu işaretleme gestasyonel haftanın belirlenmesine yardımcı olabileceği gibi ( Simfizisten fundusa olan mesafe mezura ile ölçüldüğünde örneğin 18 cm=18. gebelik haftasına denk gelir), aynı zamanda ablasyo plasenta gibi rahim içine kanama durumunda hızlı rahim genişlemesinin fark edilmesine de yardımcı olur.

17 GEBELİKTE KARIN AĞRILARI Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Ektopik gebelik blastokistin endometrial (rahim iç yüzü) kavite dışında herhangi bir yere implantasyonu (gömülmesi) olarak tanımlanır. Gebeliklerin % 2 si ektopiktir ve ektopik gebeliklerin % 95 i tüplerde yerleşmektedir. Tüpler dışında, overler (yumurtalıklar), batın içi, servikal kanal, cornular ya da batın içinde de yerleşim olabilmektedir.

18 GEBELİKTE KARIN AĞRILARI Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Ektopik gebelikte klinik tablo çok değişken olabilmektedir. Rüptürün olup olmamasına göre farklı tablolar görülebilir. Hasta tipik olarak lekelenme şeklinde vajinal kanama, alt abdominal kadran ağrısı, bazen senkop şikâyeti ile başvurur.

19 Ektopik gebeliğin klasik bulguları: 1.Adet gecikmesi sonrası vajinal kanama. 2.Abdominal ya da pelvik ağrı. 3.Hassas adneksial kitle varlığıdır. Ancak 3 bulgunun birlikte görülme ihtimali % 50 oranında olmaktadır.

20 Ektopik gebeliğe bağlı olan ağrı başlangıçta tüpün gerilmesine bağlı kolik tarzı ağrıdır. Karnın her bölgesinde algılanabilir ancak çoğunlukla alt abdominal ağrı şeklindedir. Eğer hemoperitoneum gelişmişse diafram irritasyonuna bağlı olarak omuz ağrısı da olabilir. Abdominal palpasyon sırasında şiddetli ağrı olur. Rüptüre olmuş ya da olmakta olan ektopik gebeliklerde serviks (rahim ağzı) hareketlerinde de şiddetli ağrı olacaktır.

21 Hastaların % 97 sinde abdominal ya da pelvik hassasiyet olur. Hassasiyet olguların % 45 inde yaygın, % 25 inde her iki alt kadranda lokalize, % 30 unda tek taraflı alt kadranda lokalizedir. Peritoneal irritasyona bağlı olarak rebound olabilir ya da olmayabilir.

22 Hastada adet gecikme öyküsü olmaması ektopik gebeliği ekarte ettirmez. Tanısı için kanda gebelik testi (βhcg) ve ultrasonografik değerlendirme yapılmalıdır. Kanda gebelik testi mıu/ml yi geçtiği halde transvaginal ultrasonografide intrauterin gestasyonel kese görülememesi durumunda ektopik gebelikten şüphelenilir. Hemodinamik olarak stabil olamayan hastada acil cerrahi tedavi gerekliliği olduğundan mutlaka damar yolu açılıp kolloid ya da kristaloid infüzyonu yapılarak, hasta vital bulguları takip edilerek hastaneye sevk edilmelidir.

23 Gebelik Dışı Karın Ağrısı Nedenleri Gebe hastalarda abdominal ağrıda ayırıcı tanı büyük zorluk oluşturmaktadır. Gebe hastalarda obstetrik nedenler dışında oluşan abdominal ağrıda akut apandisit, kolesistit (safra kesesi enfeksiyonu), pankreatit, hepatit, pyelonefrit, adneksial torsiyon (dönme) ve dejenere uterin miyomlar düşünülmelidir.

24 Daha nadir olarak diabetik ketoasidoz, pnömoni, sistemik lupus eritomatozus, iltihabi barsak hastalıkları, aortik ya da arteriyal anevrizmalar, ailesel Akdeniz ateşi, orak hücreli anemi krizi akut porfiria krizi de görülebilir. Bu hastalıkların herhangi biri bulantı, kusma ya da abdominal ağrı yapabilir. Gebelikte uterus büyüdüğü için çeşitli rahatsızlıklarda ağrının lokalizasyonu gebe olmayan hastalara göre farklı yerleşimde olabilir. Bu nedenle dikkatli fizik muayene ve anamnez alınması çok önemlidir.

25 İlk tanısal değerlendirmede mutlaka ilaç kullanımı, geçirilmiş cerrahi öyküsü sorgulanmalı, vital bulgular değerlendirilmelidir. Ağrının başlangıcı, paterni ( intermittan ya da sürekli), yayılma durumu, hareketlerle ağrının artması ya da azalması tanımlanmalıdır. Uterin ya da nonuterin ağrıyı ayırt etmenin basit yollarından biri hastayı sırtüstü yatırıp ağrıyı tanımlamak ve sonra hastayı sola ya da sağa yatırarak ağrının karakterini tekrara sorgulamaktır. Eğer ağrının yeri değişirse büyük olasılıkla uterin orjinlidir. Eğer aynı lokalizasyonda kalıyor ise daha çok intraabdominal ya da retroperitoneal alan akla gelmelidir.

26 Ablasyo Plasenta Ablasyo plasenta, normal yerleşimli plasentanın uterus duvarından erken ayrılması olarak tanımlanır ve görülme sıklığı 1/120 dir. Etkilenen gebeliklerde perinatal mortalite 1000 de 4 oranındadır ve fetal ölümlerin % 80 inden fazlasında fetal ölümler doğum eylemi başlanmasından önce olmaktadır.

27 Ablasyo plasentanın etyolojisi tam olarak bilinmemektedir ancak ileri anne yaşı, multiparite (birden fazla doğurma), travma, maternal hipertansiyon, kokain kullanımı ve koryoamniyonit durumunda görülme sıklığı artmaktadır. Önceki gebeliğinde ablasyo plasenta öyküsü olan hastalarda tekrarlayan gebelikte tekrar görülme sıklığı % 5-17 olmaktadır.

28 Tanı öncelikle öykü ve fizik muayene ile başlar. Önceki gebelikte ablasyo plasenta varlığı, tütün ya da kokain kullanımı ve travma öyküsü olması tanı açısından önemlidir. Kanamanın ağrılı olup olmaması önemlidir. Ablasyo plasenta ani başlangıçlıdır ve olguların % 80 inde vajinal kanama eşlik eder. Fizik muayenede vital bulgular değerlendirilmeli, fetal kalp atım paterni ve uterus tonusu değerlendirilmelidir. Uterus içine olan kanamayı değerlendirmek için aralıklarla uterin fundus yüksekliği değerlendirilmelidir.

29 Hastanın hemen damar yolu açılmalı, tam kan sayımı, kan grubu tayini, cross- match ve koagülasyon sistemlerinin değerlendirilmesi ( PTİ, Aptt, fibrinojen) için kan alınmalıdır. Ablasyonun şiddetine, fetal iyilik haline, gebelik haftasına ve kontraksiyonların eşlik edip etmemesine göre sadece izlem, doğum eyleminin başlatılması ya da acil sezaryen ile doğum düşünülebilir. Bu nedenle hastanın acilen tam teşekküllü bir hastaneye sevki sağlanmalıdır.

30 GEBELİK KOMPLİKASYONLARI Bulantı-Kusma Tüm gebe kadınların dörtte üçünde hafif bulantı kusma görülmektedir. Klinik tablo hafif rahatsızlık şeklinde olabileceği gibi, yoğun kusma, elektrolit bozukluğu, halsizlik şeklinde de olabilir.

31 Semptomlar genellikle 5-6. gebelik haftasında başlayıp haftaya kadar devam eder. Genelde sabahları daha yoğun olup, günün ilerleyen saatlerinde hafifler. Erken gebelik döneminde bulantı, kusma ile başvuran hastalarda detaylı öykü alınması, tam kan sayımı, idrar tetkiki (keton varlığı ve dansite [yoğunluk] açısından), hepatit taramaları, karaciğer fonksiyon testleri çalışılmalıdır.

32 Eğer idrarda keton belirgin pozitif saptanırsa hastanın glikoz depolarının tükendiği ve enerji kaynağı olarak lipolizi kullandığı anlamına gelir ve bu hasta intravenöz hidrasyondan fayda görecektir. Ayrıca gebe hastaya sık sık ve azar azar yemek yemesi, midesini bulandıran gıdalardan uzak durması önerilebilir.

33 Senkop Senkop ani bilinç kaybı anlamına gelmektedir. Birçoğu masum nedenlerle oluşur ve özel bir tedavi gerektirmez. Nörokardiyojenik reflekse bağlı olmayan senkop vakalarında sebep kardiyak aritmi ya da serebrovasküler olaylar da olabilir. En sık görülen, ağrı, ısı ya da ani kan basıncı değişikliklerine bağlı gelişen vasovagal senkoptur. Şuur kaybı çok kısadır ve hasta hızla düzelir. Ayırıcı tanıda, epileptik bozukluklar, subaraknoid kanama, serebrovasküler olay, kardiyak aritmi, kalp krizi, pulmoner emboli, hipoglisemi, hiponatremi ve supin pozisyon düşünülmelidir.

34 İlk değerlendirmede hastanın solunum yolunun açık olduğundan emin olunmalıdır. Ardından hasta trendelenburg pozisyonunda (supin ve baş aşağı pozisyon) sol yan olacak şekilde yatırılmalıdır. Vital bulgular kaydedilip kalın bir damar yolu açılmalıdır. Anne stabil hale geldikten sonra fetal iyilik hali değerlendirilmelidir.

35 Preeklampsi Gebeliklerin % 7-10 unda hipertansiyon görülmektedir. Bunların da % 70 i preeklampsiye, % 30 u kronik hipertansiyona bağlıdır. İlk gebelik olanlarda, çoğul gebelikte, kendisinde ve ailede preeklampsi öyküsü olanlarda, diabetes mellitus durumunda, kronik hipertansiyon durumunda ve mol hidatiformda risk artmaktadır. Gebeliğin 20. haftasından önce nadiren gelişir.

36 Klasik olarak preeklampsi; hipertansiyon, proteinüri ve ödem varlığı ile tanımlanır. Hipertansiyon tekrarlayan ölçümlerde kan basıncının 140/90 ve üstü ölçülmesi olarak, proteinüri ise 24 saatlik idrarda 0.3 gr. dan daha fazla protein olması olarak tanımlanır. Ödem çoğu gebe de ayaklarda görülmektedir. Ancak preeklampsi varlığında yüzde ve ellerde de ödem görülmektedir.

37 Preeklempsi durumunda tek tedavi doğumdur. Bu nedenle hastanın hemen tam teşekküllü bir hastaneye sevki sağlanmalıdır. Ayrıca sevk sırasında annenin vital bulguları yakından takip edilmelidir. Kan basıncı değerleri düşük dahi olsa hastada eklampsi tablosunun gelişebileceği unutulmamalıdır.

38 Preterm Eylem Preterm eylem tüm gebeliklerin % 10 nunda görülmektedir. Aşağıdaki durumlarda preterm eylem görülme riski artmaktadır: 1. Önceden preterm eylem öyküsü 2. Çoğul gebelik 3. Servikal serklaj yapılmış hastalar 4. Polihidramnios (plasenta sıvısının fazla olması) 5. Uterin anomali

39 Hastada semptomlar çok silik ve nonspesifik olabilir. Menstruasyon benzeri ağrılar, alt abdominal kadranda gerginlik, vajene baskı hissi, vajinal kanama, vajinal akıntıda artış şeklinde belirti verebilir. Karın muayenesinde düzenli ve intermittant uterin kontraksiyon saptanır. Elbette gebelik haftasına, bebeğin büyüklüğüne, servikal açıklık olup olmamasına ve etyolojik nedene bağlı olarak yaklaşım değişecektir. Jinekolog tarafından ilk değerlendirme yapılana kadar hastayı intravenöz yolla hidrate etmek uterus kasılmalarının şiddetinin azalmasına yardımcı olacaktır.

40 İntrauterin Exitus 20. gebelik haftasından önce fetal kayıp olması durumuna missed abortus, 20. gebelik haftasından sonra olmasına intrauterin exitus demekteyiz. Hipertansif hastalıklar, viral enfeksiyonlar, fetal anomaliler, erken membran rüptürü, koryoamniyonit ya da pıhtılaşma sistemindeki birtakım sorunlar nedeniyle görülebilmektedir.

41 Hastalar gebelik belirtilerinin yok olduğunu ya da fetal hareketleri hissetmediklerini söylerler. Fizik muayenede fundus mesafesi beklenenden daha küçük ölçülebilir. Gebelik haftasına göre gebeliğin terminasyonu için vajinal sonlandırma, doğumun indüksiyonu ya da son çare olarak histerotomi (rahmin açılması) planlanabilir. Bu nedenle hastanın uygun sağlık merkezine sevki sağlanmalıdır.

42 Doğum Eylemi Öncesi Membranların Rüptürü Eylem başlamadan membranların rüptürü term gebeliklerin % 10 unda, preterm gebeliklerin % 2-4 ünde görülür. Bilinen risk faktörleri, 1. Daha önce aynı olayın yaşanmış olması, 2. Geçirilmiş preterm eylem, 3. Sigara içimi, 4. Gebelikte kanamadır.

43 Kesin tanının konması için spekulum muayenesi ile posterior fornikste amnios sıvısının birikiminin görülmesi ve/veya ultrasonografik değerlendirme ile amnios miktarının azaldığı görülebilir. Hastada tedavi gebelik haftasına göre değişir. Termdeki hastada doğum eyleminin indüksiyonu başlatılır.

44 Preterm hastada yaklaşım, materyal ve fetal enfeksiyon riskinde artışa karşılık, prematüre doğum komplikasyonlarına göre seçilir. Beklemeye karar verilirse hastaya geniş spektrumlu antibiyotik tedavisi başlanır ve düzenli olarak annede enfeksiyon parametreleri (örnegin lökosit, CRP, ASO ) takip edilir. Fetal akciğer maturasyonunu hızlandırmak için sterod enjeksiyonu planlanabilir.

45 Doğum Eylemi Hasta Sevkinde Genel Kurallar ve Fetal Monitorizasyonu Doğum eylemi, servikal açılma ve incelmeye yol açacak şekilde uterin kontraksiyonların başlamasıdır. Doğumun aşamaları: 1. aşama: Doğum eyleminin başlaması ile tam servikal açıklık oluşana kadar geçen süredir. 2. aşama: Tam servikal açıklıktan bebek doğana kadar geçen süredir. 3. aşama: Bebek doğduktan sonra plasenta ve ekleri çıkana kadar geçen süredir. 4. aşama: Doğumdan lohusalık bitene kadar geçen süredir.

46 İlk değerlendirmede anamnez, kontraksiyonların kaydı, fetüsün değerlendirilmesi, fetal zarların durumu, vajinal kanama varlığı, annenin vital bulguları belirlenmelidir. Nakil sırasında hastanın damar yolu açılmalı, vital bulguları yakın takip edilmeli, hasta sol yan pozisyonda yatırılmalı, vajinal kanama varlığı açısından dikkatli olunmalıdır.

47 Postpartum Kanama Postpartum kanama doğumu takiben aşırı kanama anlamına gelir. Normalde vajinal doğumlarda yaklaşık olarak 500 ml kan kaybı olmaktadır. Etyolojide; - Uterin atoni en sık nedenidir. Genel anestezi, çogul gebelik, uzamış tramvay, uzun süre tokolitik ajan kullanımı durumunda görülebilir. - Laserasyonlar, uterus, servis ya da vajende olabilir. - Plasental doku retansiyonu. - Koagülasyon defektleri yer almaktadır.

48 Hasta transport edilirken abdomenden elle uterusun kontrakte olup olmadığı tespit edilip eğer uterus kontrakte değilse intravenöz yolla puşe ya da infüzyon olarak kontraksiyonu arttırıcı ajanlar (oksitsin, metiler) kullanılmalı ve elle fundus masajı yapılmalıdır. Hastanın vitalleri yakından takip edilmeli ve uygun hidrasyon sağlanmalıdır.

49 Özet Gebe hastanın değerlendirmesinde elbette gebelikte görülen komplikasyonları bilinmesi ve sebebe yönelik yaklaşım önemlidir. Gebelikte kanama varlığında öncelikle annenin hemodinamik durumu stabilize edilmeli, ardından fetal iyilik hali değerlendirilmelidir. Adet rötarı olmasa bile üreme çağındaki bir hastada her türlü vajinal kanama durumunda gebelik ve özellikle dış gebeliğin hatırda tutulması çok önemlidir.

50 Özet Akut karın varlığında gebelikte tanı konması ve tedavi oldukça güç olmaktadır. Unutulmamalıdır ki gebelikte batın içi organları yerleşimi de değişmektedir ve bulgular da buna bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Özellikle gebelikte yüksek tansiyon varlığı ile giden preeklampside kan basınçları normal olsa bile eklampsi tablosunun ve ani fetal ölümlerin gerçekleşebileceği akıldan çıkartılmamalı ve hastanın vitalleri ve genel durumu çok yakından takip edilmelidir.

51 İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Ektopik Gebelik Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Tanım Fertilize ovumun endometriyal kavite dışında

Detaylı

KOMPLİKE VAKALARDA DOĞUM ÖNCESİ DOĞUM VE DOĞUM SONRASI SÜREÇLERİN İZLENMESİ PROSEDÜRÜ

KOMPLİKE VAKALARDA DOĞUM ÖNCESİ DOĞUM VE DOĞUM SONRASI SÜREÇLERİN İZLENMESİ PROSEDÜRÜ KOMPLİKE VAKALARDA DOĞUM ÖNCESİ DOĞUM VE DOĞUM SONRASI SÜREÇLERİN İZLENMESİ PROSEDÜRÜ DH.PR.01 31.10.2018 Revizyon No Revizyon tarihi 1/5 1.AMAÇ: Obstetrik problemleri hızla değerlendirip ayırıcı tanıyı

Detaylı

KOMPLİKE VAKALARDA DOĞUM ÖNCESİ, DOĞUM VE DOĞUM SONRASI SÜREÇLERİN İZLEMİ PROSEDÜRÜ

KOMPLİKE VAKALARDA DOĞUM ÖNCESİ, DOĞUM VE DOĞUM SONRASI SÜREÇLERİN İZLEMİ PROSEDÜRÜ KODU: SDH.PR..73 YAYIN TA: 21.09.2017 REVİZYON TA:-- REVİZYON NO:00 Sayfa 1 / 6 1.AMAÇ: Obstetrik problemleri hızla değerlendirip ayırıcı tanıyı yaparak ekip anlayışı içinde anne ve bebeğin doğum öncesi,

Detaylı

Olgu EKTOPİK GEBELİK. Soru 1. Tanım. Soru 3. Soru 2. 23 yaşında bayan hasta pelvik ağrı yakınmasıyla geliyor. 5 gündür ağrısı var, SAT 1,5 ay önce

Olgu EKTOPİK GEBELİK. Soru 1. Tanım. Soru 3. Soru 2. 23 yaşında bayan hasta pelvik ağrı yakınmasıyla geliyor. 5 gündür ağrısı var, SAT 1,5 ay önce Olgu EKTOPİK GEBELİK Dr. Mutlu Kartal AÜTF Acil Tıp AD Nisan 2010 23 yaşında bayan hasta pelvik ağrı yakınmasıyla geliyor. 5 gündür ağrısı var, SAT 1,5 ay önce Gebelik olabilir, vajinal spotting kanama

Detaylı

SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM (SSVD)

SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM (SSVD) SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM (SSVD) Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (SSVD) Daha önce sezaryen olan kadın tekrar doğum yapacak Sezaryen Sonrası Doğum Denemesi (SSDD) Sezaryen Sonrası Sezaryen Doğum (SSSD)

Detaylı

PRETERM-POSTTERM EYLEM

PRETERM-POSTTERM EYLEM PRETERM-POSTTERM EYLEM PRE-TERM EYLEM PRETERM EYLEM; Doğum ağırlığı dikkate alınmaksızın, gebenin son adetinin ilk gününden itibaren 20-37. haftalar arasında eyleme girmesi ve bu eylem ile servikal açıklık

Detaylı

Gebelikte vaginal kanamalar. Dr. Şevki Hakan Eren Gaziantep

Gebelikte vaginal kanamalar. Dr. Şevki Hakan Eren Gaziantep Gebelikte vaginal kanamalar Dr. Şevki Hakan Eren Gaziantep Vajinal kanama, erken gebelik döneminde sık görülen klinik bir sorundur. Tüm gebelerin yaklaşık %20 si bu klinik durumdan şikayetçi olmaktadır.

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 1. GÜN 08.15-09.00 Pratik Ders Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin Tanıtılması 09.15-10.00 Teorik Ders Jinekolojik Anamnez M. ÇOLAKOĞLU 10.15-11.00 Teorik Ders Jinekolojik

Detaylı

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3)

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3) 4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3) Amaç: Kadın yaşamının evreleri ve bu evrelerde karşılaşılabilecek sağlık sorunları hakkında öğrenciyi bilgilendirmek, bu sorunlara pratisyen

Detaylı

1. HAFTA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Hasta Başı Eğitim / İş Başında Öğrenme Hasta viziti, poliklinik, doğumhane ve ameliyathanede pratik

1. HAFTA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Hasta Başı Eğitim / İş Başında Öğrenme Hasta viziti, poliklinik, doğumhane ve ameliyathanede pratik 1. HAFTA Stajın Tanıtımı Hekimlik Uygulaması Obstetrik antenatal vizit ve anamnez Puberte ve bozuklukları Hekimlik Uygulaması Jinekolojik anamnez, muayene Non-invaziv ve invaziv antenatal tetkikler Kadın

Detaylı

Postpartum kanama nedenleri, insidansı ve Türkiye mortalitesi

Postpartum kanama nedenleri, insidansı ve Türkiye mortalitesi Postpartum kanama nedenleri, insidansı ve Türkiye mortalitesi Dr. D. Haluk Dervişoğlu Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Birincil doğum sonu kanama gözle saptanan,

Detaylı

AÇSAP: Ana Çocuk Sağlığı ğ ğ ve Aile Planlaması Toplam nüfusun yaklaşık %30-40 gibi önemli bir kısmı Doğurgan çağ kadınlar: 15-49 yaş kadınlar

AÇSAP: Ana Çocuk Sağlığı ğ ğ ve Aile Planlaması Toplam nüfusun yaklaşık %30-40 gibi önemli bir kısmı Doğurgan çağ kadınlar: 15-49 yaş kadınlar TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI ANNE ÖLÜMLERİ Dr. Ferruh N. Ayoğlu AÇSAP: Ana Çocuk Sağlığı ğ ğ ve Aile Planlaması Toplam nüfusun yaklaşık %30-40 gibi önemli bir kısmı Doğurgan çağ kadınlar: 15-49

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 1. GÜN 08.15-09.00 Pratik Ders Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin Tanıtılması 09.15-10.00 Teorik Ders Jinekolojik Anamnez M. ÇOLAKOĞLU 10.15-11.00 Teorik Ders Jinekolojik Muayene Usulleri M. ÇOLAKOĞLU

Detaylı

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI 4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI Amaç: Kadın yaşamının evreleri ve bu evrelerde karşılaşılabilecek sağlık sorunları hakkında öğrenciyi bilgilendirmek, bu sorunlara pratisyen hekim düzeyinde

Detaylı

DÖNEM IV GRUP B DERS PROGRAMI

DÖNEM IV GRUP B DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

DÖNEM IV GRUP C DERS PROGRAMI

DÖNEM IV GRUP C DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI 9 Kasım 12 Kasım 13 Kasım 14 Kasım 15 Kasım 08.15-09.00 4.KAD001 4.KAD007 4.KAD011 Hasta Başı Eğitim 09.15 10.00 4.KAD002 4.KAD008 4.KAD012 4.KAD015 10.15-11.00

Detaylı

30.12.2014. Doğuma Yardım ve Takip. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. 13.Hafta ( 08-12 / 12 / 2014 ) DOĞUMA YARDIM VE TAKİP Slayt No: 17

30.12.2014. Doğuma Yardım ve Takip. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. 13.Hafta ( 08-12 / 12 / 2014 ) DOĞUMA YARDIM VE TAKİP Slayt No: 17 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 13.Hafta ( 08-12 / 12 / 2014 ) DOĞUMA YARDIM VE TAKİP Slayt No: 17 4 Doğum eylemi, doğum ağrılarının başlamasından, fetüsün doğumu ve plasentanın ayrılmasının

Detaylı

DÖNEM IV GRUP A DERS PROGRAMI

DÖNEM IV GRUP A DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ Doğuma Hazırlık Doğum Öncesi Eğitim Fetal Aktivitenin İzlenmesi Göğüs Bakımı Emzirmeye

Detaylı

DOĞUM ÖNCESİ BAKIM. Dr. Ferruh N. Ayoğlu. Halk Sağlığı Anabilim Dalı

DOĞUM ÖNCESİ BAKIM. Dr. Ferruh N. Ayoğlu. Halk Sağlığı Anabilim Dalı DOĞUM ÖNCESİ BAKIM Dr. Ferruh N. Ayoğlu Sevmek güzel şey delikanlım, l sev bakalım. Madem ki kafanın içerisinde ışıklı bir karanlık var, benden izin sana sev sevebildiğin kadar. Yaşanan her 1 dakika da:

Detaylı

Makat prezentasyonu. Görülme oranı %3-4 dür. Tanı leopold manevraları ile konulabilir

Makat prezentasyonu. Görülme oranı %3-4 dür. Tanı leopold manevraları ile konulabilir MAKAT DOĞUM Makat prezentasyonu Görülme oranı %3-4 dür Tanı leopold manevraları ile konulabilir 2 MAKAT DOĞUM Sırt solda olduğunda birinci makat gelişi ; sırt sağda olduğunda ikinci makat gelişi, çocuk

Detaylı

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı Olan Hasta Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı??? Yan ağrısı? Sırt ağrısı? Mide ağrısı? Karın ağrısı? Boğaz ağrısı? Omuz ağrısı? Meme ağrısı? Akut Göğüs Ağrısı Aniden başlar-tipik

Detaylı

16 KASIM 2015 ÇARŞAMBA

16 KASIM 2015 ÇARŞAMBA İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2016-2017 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJI C GRUBU TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI (14.11.2016-23.12.2016) 14 KASIM 2016 PAZARTESİ 08.30-09.20

Detaylı

AKUT BATIN da ANALJEZİ. Dr Mustafa ÇALIK GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi

AKUT BATIN da ANALJEZİ. Dr Mustafa ÇALIK GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi AKUT BATIN da ANALJEZİ Dr Mustafa ÇALIK GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi KARIN AĞRISI Karın bölgesinde bölgesel olarak hissedilen ağrıların tamamına karın ağrısı diyoruz. Bu ağrılar; bazen karın

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2018-2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

ERKEN MEMRAN RÜPTÜRÜ YÖNETİM VE TEDAVİ

ERKEN MEMRAN RÜPTÜRÜ YÖNETİM VE TEDAVİ ERKEN MEMRAN RÜPTÜRÜ YÖNETİM VE TEDAVİ Doç. Dr. Arda Lembet Femical Kadın Sağlığı Merkezi Memorial Ataşehir Hastanesi Maternal Fetal Tıp Ünitesi ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜ Genel bakış, klinik önemi Tanı Değerlendirme

Detaylı

DÖNEM VI GRUP F DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP F DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2013 2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2018-2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma

Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma ABDOMİNAL TRAVMALAR Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma AKUT BATIN Nedenleri > Kanama > Perforasyon > İnflamasyon > Obstrüksiyon > Diğer (karın dışı) Belirtiler Ağrı Bulantı / Kusma İştah durumu Kabızlık

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2018-2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

31 AĞUSTOS 2016 ÇARŞAMBA

31 AĞUSTOS 2016 ÇARŞAMBA İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2016-2017 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJI D GRUBU TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI 29AĞUSTOS-14 EKİM 2016 29 AĞUSTOS 2016 PAZARTESİ

Detaylı

GEBE MUAYENE YÖNTEMLERİ ve GEBE BAKIMI

GEBE MUAYENE YÖNTEMLERİ ve GEBE BAKIMI 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve 10.Hafta ( 17-21 / 11 / 2014 ) GEBE MUAYENE YÖNTEMLERİ VE GEBE BAKIMI Slayt No: 11 GEBE MUAYENE YÖNTEMLERİ ve GEBE BAKIMI 2 Doğum öncesi bakım şu amaçlara yönelik

Detaylı

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ Genital Organlar Dış Genital Organlar İç Genital Organlar Kemik Kısımları (Pelvis ) Siklus Oluşumu ve Hormonlar Oval ve Menstrual Siklus Halkası

Detaylı

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır.

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Bölüm 9 Astım ve Gebelik Astım ve Gebelik Dr. Metin KEREN ve Dr. Ferda Öner ERKEKOL Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Erişkinlerde astım görülme

Detaylı

Fetal tedavide amniyoinfüzyon ve amniyodrenaj

Fetal tedavide amniyoinfüzyon ve amniyodrenaj Fetal tedavide amniyoinfüzyon ve amniyodrenaj Prof.Dr.Cüneyt Evrüke Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıklar ve Doğum ABD, Peinatoloji BD, Adana Amniyoinfüzyon Amniyodrenaj Amniyotik kaviteye

Detaylı

PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ. Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği

PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ. Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği Perinatoloji Yüksek riskli gebelik Maternal ve fetal sağlığı tehdit eden, mortalite ve morbidite olasılığını

Detaylı

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 03.05.2016 OLGU 38 yaşında evli kadın hasta İki haftadır olan bulantı, kusma, kaşıntı, halsizlik, ciltte ve gözlerde

Detaylı

DÖNEM VI GRUP F-1 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP F-1 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

DÖNEM VI GRUP F2 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP F2 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP F2 DERS PROGRAMI 01 KASIM 2018 30 KASIM

Detaylı

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Ani ölümün önemli bir nedenidir Sıklığı yaşla birlikte artar 50 yaş altında nadir rastlanır E>K Aile

Detaylı

DÖNEM VI GRUP F-2 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP F-2 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Postpartum Kanamaların medikal tedavisi. Prof. Dr. Recep Has İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Doğum/Perinatoloji

Postpartum Kanamaların medikal tedavisi. Prof. Dr. Recep Has İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Doğum/Perinatoloji Postpartum Kanamaların medikal tedavisi Prof. Dr. Recep Has İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Doğum/Perinatoloji Doğumda kan kaybı 70% 60% 50% 40% 30% 20% Vaginal SCA SCA+Hist. 10% 0% 500 1000 1500 2000

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP B-2 DERS PROGRAMI

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP B-2 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Abdominal Aort Anevrizması. Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK

Abdominal Aort Anevrizması. Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK Abdominal Aort Anevrizması Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Giriş ve tanım Epidemiyoloji Etyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı, ayırıcı tanı Tedavi Giriş ve Tanım Anevrizma,

Detaylı

Erken gebelik (4-10 hf) USG: Neler görmem gerekir ve neler görmeliyim?

Erken gebelik (4-10 hf) USG: Neler görmem gerekir ve neler görmeliyim? Erken gebelik (4-10 hf) USG: Neler görmem gerekir ve neler görmeliyim? Doç.Dr.Miğraci TOSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ad. 1/54 4-10 hft USG de Tespit Edilmesi

Detaylı

DÖNEM VI GRUP B-1 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP B-1 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Jinekolojide teşhis ve muayene yöntemleri Esra Gür. Öğle tatili. Gebelikte sık karşılaşılan problemler Serkan Güçlü

Jinekolojide teşhis ve muayene yöntemleri Esra Gür. Öğle tatili. Gebelikte sık karşılaşılan problemler Serkan Güçlü 1. Hafta 09:00-10:00 10:00-11:00 11:00-12:00 12:00-13:30 13:30-14:30 14:30-15:30 15:30-16:30 17.11.2014 Staj Tanıtımı Prof Dr Serkan Güçlü Servis doğumhane tanıtımı Genital sistemin embriyoloji ve anatomisi

Detaylı

DÖNEM VI GRUP B2 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP B2 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2018 2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Akut Karın Ağrısı. Emin Ünüvar. İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. eminu@istanbul.edu.tr

Akut Karın Ağrısı. Emin Ünüvar. İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. eminu@istanbul.edu.tr Akut Karın Ağrısı Emin Ünüvar İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı eminu@istanbul.edu.tr 28.07. Acil ve Yoğun Bakım Kongresi 1 AKUT Karın ağrısı Çocuklarda karın ağrısı

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP E1 DERS PROGRAMI

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP E1 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP E1 DERS PROGRAMI 01 ŞUBAT 2019 28 ŞUBAT

Detaylı

Gebe ve Emziren Kadında Antihipertansif Tedavi. Prof Dr Serhan Tuğlular MÜTF Nefroloji Bilim Dalı

Gebe ve Emziren Kadında Antihipertansif Tedavi. Prof Dr Serhan Tuğlular MÜTF Nefroloji Bilim Dalı Gebe ve Emziren Kadında Antihipertansif Tedavi Prof Dr Serhan Tuğlular MÜTF Nefroloji Bilim Dalı Konunun Önemi Gebelikte karşılaşılan en sık dahili sorun HİPERTANSİYON (Tüm gebeliklerin % 6-8 i) 1. Kronik

Detaylı

DÖNEM VI GRUP D 2 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP D 2 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Postpartum Kanamalarda Medikal Tedavi

Postpartum Kanamalarda Medikal Tedavi Postpartum Kanamalarda Medikal Tedavi Dr.Yavuz Şimşek İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi KHD Anabilim Dalı PPK insidansı %8 1952 doğum - %12 İYİ HABER HAREKET PLANIMIZ? POSTPARTUM PPH YÖNETİMİ HEMORRHAGE:

Detaylı

Hipertansif Hasta Gebe Kalınca Ne Yapalım?

Hipertansif Hasta Gebe Kalınca Ne Yapalım? Hipertansif Hasta Gebe Kalınca Ne Yapalım? Doç.Dr. Gülay Sain Güven Hacettepe ÜniversitesiTıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Dahiliye Ünitesi 24 Mayıs 2008, Antalya Sunum Planı Gebelik-hipertansiyon

Detaylı

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI Gebelikte ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler Sodyum ve su retansiyonu Sistemik kan basıncında azalma Böbrek boyutunda artma ve toplayıcı sistemde dilatasyon Böbrek kan

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

Giriş. Yaşlılarda Karın Ağrısı. Genel Bilgiler. Genel Bilgiler. Değerlendirmeyi Etkileyen Faktörler Öykü. Değerlendirmeyi Etkileyen Faktörler Öykü

Giriş. Yaşlılarda Karın Ağrısı. Genel Bilgiler. Genel Bilgiler. Değerlendirmeyi Etkileyen Faktörler Öykü. Değerlendirmeyi Etkileyen Faktörler Öykü Giriş Yaşlılarda Karın Ağrısı Dr. Mutlu Kartal Şubat 2010 ABD de 2000 yılında 600 binden fazla yaşlı karın ağrısı başvurusu var 2030 yılında toplumun %20 si yaşlı olacak!!! 25 milyondan fazla acil servis

Detaylı

İçerik AKUT APANDİSİT TANISINDA TESTLERİN DEĞERİ VE KULLANIMI. Testler. Öykü ve fizik muayene. Öykü

İçerik AKUT APANDİSİT TANISINDA TESTLERİN DEĞERİ VE KULLANIMI. Testler. Öykü ve fizik muayene. Öykü 1 2 AKUT APANDİSİT TANISINDA TESTLERİN DEĞERİ VE KULLANIMI İçerik Karın ağrısı olan hastanın akut apandisit olup olmadığını değerlendirmede kullandığımız testlerin değerliliği kullanımları tartışılacaktır

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP B1 DERS PROGRAMI

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP B1 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP B1 DERS PROGRAMI 1 AĞUSTOS 2018 31 AĞUSTOS

Detaylı

GEBELİK VE LOHUSALIK

GEBELİK VE LOHUSALIK GEBELİK VE LOHUSALIK ANA SAĞLIĞI Sağlık hizmetleri açısından doğurganlık çağındaki (15-49 yaş arası) tüm kadınlara ana denir. 15-49 yaş doğurganlık çağındaki kadınlar nüfusumuzun % 27 sini oluşturmaktadır.

Detaylı

DÖNEM VI GRUP A-2 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP A-2 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

DÖNEM VI GRUP D1 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP D1 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2018 2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Türkiye Ulusal Anne Ölümleri Çalışması. Ulusal Toplantısı. 8 Aralık 2006 Ankara

Türkiye Ulusal Anne Ölümleri Çalışması. Ulusal Toplantısı. 8 Aralık 2006 Ankara Türkiye Ulusal Anne Ölümleri Çalışması Ulusal Toplantısı 8 Aralık 2006 Ankara Türkiye Ulusal Anne Ölümleri Çalışması Ulusal Toplantısı 8 Aralık 2006 Ankara Araştırma Sonuçları Doç Dr. İsmet Koç Kavramlar

Detaylı

86. Doğum eylemi süresince fetal başın yaptığı eksternal rotasyon hareketi hangi aşamada gerçekleşir?

86. Doğum eylemi süresince fetal başın yaptığı eksternal rotasyon hareketi hangi aşamada gerçekleşir? 86. Doğum eylemi süresince fetal başın yaptığı eksternal rotasyon hareketi hangi aşamada gerçekleşir? A) Angajman B) Pelvik girimden geçiş C) Orta pelvise giriş D) Pelvik çıkım düzlemine giriş E) Omuz

Detaylı

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader OLGU 1 İkinci çocuğuna hamile 35 yaşında kadın gebeliğinin 6. haftasında beş yaşındaki kız çocuğunun rubella infeksiyonu geçirdiğini öğreniyor. Küçük

Detaylı

DÖNEM VI GRUP D 1 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP D 1 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri Doç. Dr. Onur POLAT Toraks Travmalarında Temel kuralın tanı ve tedavinin aynı anda başlaması olduğu gerçeği hiçbir zaman unutulmamalıdır. Havayolu erken entübasyon ile sağlanmalı, eğer entübasyonda zorluk

Detaylı

DOĞUM UZM.DR.SEZER ARDA

DOĞUM UZM.DR.SEZER ARDA DOĞUM UZM.DR.SEZER ARDA DOĞUMUN BAŞLADIĞINI GÖSTEREN BELİRTİLER NELERDİR BAŞLICA BELİRTİLER; Sancı Kanama (lekelenme) Su gelmesi UYARI; Kanama az veya çok fark etmeksizin gebelikte en önemli durumlardan

Detaylı

Vaka II. Vaka I. Vaka III. Vaka IV

Vaka II. Vaka I. Vaka III. Vaka IV Göğüs Ağrısına Yaklașım A.Ü. Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D Dr. Murat BERBEROĞLU 03.07.2012 Sunu Planı Vakalar Giriș ve Epidemiyoloji Patofizyoloji Tanısal Yaklașım -öykü - risk faktörleri -fizik muayene -test

Detaylı

DÖNEM VI GRUP A1 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP A1 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2018 2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

DÖNEM VI GRUP E-1 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP E-1 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Sendromu Veno- Oklüzif Hastalık Engraftman Sendromu Hemşirelik İzlemi Vakamızda: KİT (+14)-

Detaylı

3 EYLÜL 2014 ÇARŞAMBA

3 EYLÜL 2014 ÇARŞAMBA İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJI D GRUBU TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI (01.09.2014 10.10.2014) 1 EYLÜL 2014 PAZARTESİ 09.30-10.20

Detaylı

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak İNME Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye aittir. Kaynak

Detaylı

DOĞUM ÖNCESĠ BAKIM YÖNETĠM REHBERĠ 2016

DOĞUM ÖNCESĠ BAKIM YÖNETĠM REHBERĠ 2016 DOĞUM ÖNCESĠ BAKIM YÖNETĠM REHBERĠ 2016 AMAÇ : Anne ve fetusun tüm gebelik boyunca düzenli aralıklarla gerekli muayene ve önerilerde bulunularak dikkatli bir şekilde izlenminin sağlanması KAPSAM : Kadın

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI STAJ PROĞRAMI

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI STAJ PROĞRAMI TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ 2018-2019 DERS YILI 4. GRUP KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI STAJ PROĞRAMI DERS TEORİK PRATİK TOPLAM 69 (saat) 51 (saat) 120 (saat) Kadın Doğum

Detaylı

06 Şubat Nisan SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a. Primer Glomerüler Hastalıklar 1

06 Şubat Nisan SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a. Primer Glomerüler Hastalıklar 1 TARİH 06.02.2017 07.02.2017 08.02.2017 09.02.2017 10.02.2017 GEÇEN DERS UNUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YENİ DERS UNUN TANITIMI Ders Kurul Başkanı Prof.Dr.Aydın YENİLMEZ Primer Glomerüler Hastalıklar 1 Doç.Dr.Sultan

Detaylı

Gebelik ve Trombositopeni

Gebelik ve Trombositopeni Gebelik ve Trombositopeni Prof.Dr. Sermet Sağol EÜTF Kadın Hast. ve Doğum AD Gebelik ve Trombositopeni Kemik iliğinde megakaryosit hücrelerinde üretilir. Günde 35.000-50.000 /ml üretilir. Yaşam süresi

Detaylı

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği SUNU PLANI Tanım ve Epidemiyoloji Adrenal bez anatomi Etiyoloji Tanı Klinik Tedavi TANIM-EPİDEMİYOLOJİ Adrenal

Detaylı

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit NEFRİT Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Genel Bilgiler Böbreğin temel fonksiyonlarından birisi idrar üretmektir. Her 2 böbrekte idrar üretimine yol açan yaklaşık 2 milyon küçük ünite (nefron) vardır. Bir nefron

Detaylı

DÖNEM VI GRUP C 1 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP C 1 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

DÖNEM VI GRUP C1 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP C1 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP C1 DERS PROGRAMI 01 MAYIS 2019 31 MAYIS

Detaylı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 Ameliyat Yapılmadan İlgilendiği Konular: Sıvı ve Elektrolit tedavisi Şok Yanık tedavisi 2 Travma Hastaları Kesici karın travmaları: Karın bölgesini içine alan kurşunlanma,

Detaylı

2 EYLÜL 2015 ÇARŞAMBA

2 EYLÜL 2015 ÇARŞAMBA İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJI D GRUBU TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI (31.08.2015 16.10.2015) 31 AĞUSTOS 2015 PAZARTESİ

Detaylı

Rukiye İNAL İ.Ü-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Organ ve Doku Nakil Koordinatörü

Rukiye İNAL İ.Ü-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Organ ve Doku Nakil Koordinatörü Rukiye İNAL İ.Ü-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Organ ve Doku Nakil Koordinatörü Hemodiyaliz CAPD Transplantasyon Organ naklinin diyalize göre kar/zarar durumu? Böbrek Karaciğer Böbrek/Pankreas Kalp

Detaylı

FETAL ULTRASONOGRAFİK ÖLÇÜMLER

FETAL ULTRASONOGRAFİK ÖLÇÜMLER FETAL ULTRASONOGRAFİK ÖLÇÜMLER Dr. Şevki ÇELEN Zekai Tahir Burak EAH Perinatoloji Kliniği Amnion Sıvı Ultrasonografik Değerlendirilmesi Subjektif ölçüm Maksimum en derin cep Amniotik sıvı indeksi Subjektif

Detaylı

DÖNEM VI GRUP C 2 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP C 2 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Plan. Pelvik Ağrı. Somatik Ağrı. Viseral Ağrı. Sınıflandırma. Yansıyan Ağrı. Fizyoloji. Sıklık Hikaye Fizik muayene Labaratuvar Görüntüleme Tedavi

Plan. Pelvik Ağrı. Somatik Ağrı. Viseral Ağrı. Sınıflandırma. Yansıyan Ağrı. Fizyoloji. Sıklık Hikaye Fizik muayene Labaratuvar Görüntüleme Tedavi Plan Pelvik Ağrı Dr. Ali Vefa SAYRAÇ Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı 13/04/2010 Fizyoloji Sınıflandırma Sıklık Hikaye Fizik muayene Labaratuvar Görüntüleme Tedavi Viseral Ağrı İçi boş organların

Detaylı

NORMAL GEBELİK ve BAKIM DERS ÖĞRETİM PLANI

NORMAL GEBELİK ve BAKIM DERS ÖĞRETİM PLANI NORMAL GEBELİK ve BAKIM DERS ÖĞRETİM PLANI Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü (Zorunlu, Seçmeli) Dersin Seviyesi (Ön Lisans, Lisans, Y.Lisans, Doktora) Dersin AKTS Kredisi Haftalık Ders Saati (Kuramsal)

Detaylı

190 kadın planlanmamış ya da istenmeyen gebelikle karşılaşmakta, 110 kadında gebeliğe bağlı komplikasyon gelişmekte,

190 kadın planlanmamış ya da istenmeyen gebelikle karşılaşmakta, 110 kadında gebeliğe bağlı komplikasyon gelişmekte, Dünyada her bir dakikada 380 kadın gebe kalmakta, 190 kadın planlanmamış ya da istenmeyen gebelikle karşılaşmakta, 110 kadında gebeliğe bağlı komplikasyon gelişmekte, 40 kadın sağlıksız düşük yapmaktadır.

Detaylı

DÖNEM VI GRUP C2 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP C2 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2018 2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

30.12.2014. Kadın Hastalıklarında Uygulanan Muayene Metotları. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. 16.Hafta ( 29.12-02.

30.12.2014. Kadın Hastalıklarında Uygulanan Muayene Metotları. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. 16.Hafta ( 29.12-02. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 16.Hafta ( 29.12-02.01 / 01 / 2015) KADIN HASTALIKLARINDA UYGULANAN MUAYENE METOTLARI Slayt No: 25 JİNEKOLOJİK MUAYENE 1.) Anamnez 2.) Genel Fizik Muayene

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Doç. Dr. Onur POLAT Hasar Kontrol Cerrahisi 1992 yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Hasar Kontrol Cerrahisi İlk aşama; Kanama ve kirlenmenin

Detaylı

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM YOĞUN BAKIMA HASTANIN KABULÜ Açık kalp ameliyatı yapılan hastaların ameliyathaneden yoğun bakıma transferi entübe

Detaylı

AKUT PELVİK AĞRI. Prof. Dr. Deniz Akata H.Ü.T.F RADYOLOJİ ABD

AKUT PELVİK AĞRI. Prof. Dr. Deniz Akata H.Ü.T.F RADYOLOJİ ABD AKUT PELVİK AĞRI Prof. Dr. Deniz Akata H.Ü.T.F RADYOLOJİ ABD Akut Pelvik Ağrı da Değerlendirilme Klinik bilgi ve fizik muayene Ağrının yeri Ateş TA Tetkik sırasında anamnez: Yaş, risk faktörler, menapozal

Detaylı

GIS Perforasyonları. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK-2012

GIS Perforasyonları. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK-2012 GIS Perforasyonları Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK-2012 Sunum Planı Özefagus perforasyonu Ülser perforasyonları Tanım Epidemiyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Özefagus Perforasyonu

Detaylı

Endometriozis. (Çikolata kisti)

Endometriozis. (Çikolata kisti) Endometriozis (Çikolata kisti) Bugün Neler Konuşacağız? Endometriozis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne Sıklıkta Görülür? Hangi Sorunlara Neden Olur? Nasıl Tanı Konur? Nasıl Tedavi Edilir? Endometriozis

Detaylı