YAZILIYA HAZIRLIK SETİ. 7. Sınıf TÜRKÇE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YAZILIYA HAZIRLIK SETİ. 7. Sınıf TÜRKÇE"

Transkript

1 YAZILIYA HAZIRLIK SETİ 7. Sınıf TÜRKÇE 1. Fasikül

2 İÇİNDEKİLER Bölüm: Çok Anlamlılık, Gerçek Anlam, Temel Anlam, Yan Anlam, Mecaz Anlam Yazılıya Yazırlık & Ödev Soruları Bölüm: Söz Öbeklerinde Anlam, Deyimler, İkilemeler Yazılıya Yazırlık & Ödev Soruları Bölüm: Eş Sesli (Sesteş) Sözcükler, Eş Anlamlı (Anlamdaş) Sözcükler, Karşıt (Zıt) Anlamlı Sözcükler, Terim Anlam Yazılıya Yazırlık & Ödev Soruları Bölüm: Somut - Soyut Anlam, Genel - Özel Anlamlı Sözcükler, Yansıma Sözcük Yazılıya Yazırlık & Ödev Soruları Bölüm: Öznel - Nesnel Cümleler, Anlam İlişkilerine Göre Cümleler (Neden-Sonuç / Amaç- Sonuç / Koşul-Sonuç Cümleleri), Amaç-Sonuç İlişkisi, Koşul - Sonuç İlişkisi, Karşılaştırma Cümleleri, Atasözleri Yazılıya Yazırlık & Ödev Soruları Fasikül Örnek Yazılı Soruları

3 1. Fasikül 1. Bölüm 3 ÇOK ANLAMLILIK Sözcükler, dilin tek başınayken de anlam taşıyan parçalarıdır. Sözcüğün tek başına kaldığında taşıdığı anlam, cümlenin içine yerleştirildiğinde değişebilir. Burun: Koku almamıza yarayan organ. Burnuna bir sinek kondu Katı: Sıvı olmayan. Demir, katı maddeler arasındadır. Yukarıda akla gelen ilk anlamları verilen sözcüklerin aşağıdaki cümlelerdeki anlamlarını inceleyelim: Geminin burnundan kıyıya bakıyorduk. Bu konuda çok katı düşünceleri var. Gördüğümüz gibi dilimizde sözcükler kullanıldıkları cümle içinde yeni anlamlar kazanabilir. Bu anlam boyutlarını görmek için aşağıdaki tabloyu inceleyelim: A. GERÇEK ANLAM Gerçek anlam, sözcüğün kendi başına ifade ettiği anlamlardan birinde kullanılmasıdır. İkiye ayrılır: 1. Temel Anlam Bir sözcüğün tek başınayken taşıdığı anlama temel anlam denir.

4 4 1. Bölüm Türkçe Kuru sözcüğünün aklınıza gelen ilk anlamını düşünün. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu anlamı taşıyor? Yazar, son romanını kuru bir anlatımla yazmış. Bu bez kuru, bununla masayı silemezsin. Kuru sözcüğü, ikinci cümlede temel anlamındadır. 2. Yan Anlam Sözcüğün tek başına taşıdığı anlamın yanı sıra cümlede kazandığı yeni anlamlar olduğunu yukarıda görmüştük. Bu anlamların her birine yan anlam denir. Dilimizde yan anlam, genellikle insan organlarının kimi eşyalara benzetilmesi yoluyla oluşmuştur. kapının kolu, çekmecenin gözü Aşağıdaki cümlelerde yan anlamda kullanılmış sözcükleri inceleyiniz: Ayakkabımın burnu vuruyor. Yarın saat 5 te İstanbul a uçacağım. Masanın bacağı sallanıyor. B. MECAZ ANLAM Cümleyi daha etkileyici hâle getirmek için bir sözcüğü başka bir sözcük yerine kullanmaktır. Mecaz anlamdaki sözcük kendi anlamından sıyrılıp başka bir sözcüğü çağrıştırır. Temel ve yan anlamlar sözcüğün gerçek anlamı kapsamına girerken mecaz anlam, sözcüğün kendi anlamının dışına çıkıp başka anlamı çağrıştırmasıdır. Mecaz anlamlı bir sözcük, gerçek anlamı dışında kullanılmıştır. Bu sözlerin beni çok kırdı. (üzdü) Evimize bir ateş düştü. (acı) Üniversiteden mezun olduktan sonra iyice koptuk. (iletişimimizi kaybettik)

5 1. Fasikül 7. Sınıf 5 Etkinlik - 1 Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Örneği dikkate alarak siz de altı çizili sözcüklerin yanına hangi anlamda kullanıldıklarını ayraç içine yazınız. 1. Adamın gözlerinden korku okunuyordu. ( Mecaz anlam ) 2. Annem uyumadan önce mutlaka kitap okur. ( ) 3. Bu saat bozulmuş, pil taktığım hâlde çalışmıyor. ( ) 4. Misafirler, planlarının değişmesine bozulmuşlardı. ( ) 5. Yeni geliştirilen aşı sayesinde bu hastalık yok olacak. ( ) 6. Komşuluk ilişkilerimizi daima canlı tutmaya çalıştık. ( ) 7. Uçağın kanadı ne kadar da büyük! ( ) 8. Ünlü iş adamı, bu yoksul çocukları kanatları altına aldı. ( ) 9. Kanadı kırık bir kuş buldum bahçede. ( ) 10. Anneannem bize ne güzel hikâyeler anlatırdı. ( ) 11. Hoş geldin, biz de senden konuşuyorduk. ( ) 12. Geç kalırsam babamın nasıl kükreyeceğini tahmin et. ( ) 13. Güneş in Dünya ya uzaklığı zaman zaman değişmektedir. ( ) 14. Başkalarına karşı duvarlar ören bir insandı. ( ) 15. Pişmanlığı gözlerinden okunuyor. ( ) 16. Bulutlar çekildi, güneş her yeri aydınlattı. ( )

6 6 1. Bölüm Türkçe Etkinlik - 2 Aşağıdaki cümlelerde verilen bilgiler doğruysa yanlarına (D), yanlışsa (Y) harfi yazınız. Y 1. Çocuğun yanakları kıpkırmızı olmuştu. cümlesinde tüm sözcükler gerçek anlamlıdır. D 2. Boş gözlerle yüzüme bakıyor. cümlesinde mecaz anlamlı sözcük vardır. D 3. Bahçede birbirinden canlı renkler vardı. cümlesinde altı çizili sözcükler gerçek anlamlıdır. Y 4. Osmanlı, altın çağını Kanuni Devri nde yaşamıştır. cümlesinde mecaz anlamlı sözcük yoktur. D 5. Vücudumuzdaki dokular organları oluşturur. cümlesinde tüm sözcükler gerçek anlamdadır. D 6. Söylediği türküyle gönül telimizi titretti. cümlesinde mecaz anlamlı sözcük vardır. Etkinlik - 3 Aşağıda verilen boşluklara sizden istenen özellikte birer cümle yazınız. 1. Çök- sözcüğünü gerçek anlamda kullanınız. 2. Göz sözcüğünü yan anlamda kullanınız. 3. Biç- sözcüğünü mecaz anlamda kullanınız. 4. Savur- sözcüğünü gerçek anlamı dışında kullanınız. 5. Perde sözcüğünü gerçek anlamda kullanınız. 6. Birik- sözcüğünü mecaz anlamda kullanınız.

7 1. Fasikül Yazılıya Hazırlık & 7. Ödev Soruları - 1 Sınıf 7 a Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamı dışında kullanılmış bir sözcük yoktur? A) Boş gözlerle izliyordum olanları. B) Patron sabahtan beri bozuk atıyor. C) Domates doğrarken elini kesmiş. D) Onu karşısında görünce suratı düştü birden. d Çalmak sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamının dışında kullanılmıştır? A) Üç yıldır piyano çalıyorum. B) Cebindeki bütün parayı çalmışlar. C) Bu hastalık benden gençliğimi çaldı. D) Zil çalıyor, kapıya bakar mısın? b Yarın sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir anlamda kullanılmıştır? AAA A) Yarını düşünmeden yaşarsan kaybeden sen olursun. B) Yarın bu saatlerde eve varmış oluruz. C) Yarından sonra burada işimiz bitecek. D) Yarın televizyonda en sevdiğim dizi var. e Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tüm sözcükler gerçek anlamda kullanılmıştır? A) Yağmur öyle bir bastırdı ki hepimiz ıslandık. B) Yıllardır ezilmiş, hor görülmüştü adamcağız. C) Şuradaki adam bir saattir dikkatle bizi izliyor. D) Bu numaraları bana yutturabileceğini mi sandın? c Son zamanlardaki davranışlarıyla öğretmenlerinin iyice gözünden düştü. Bundan sonra 1 2 okuldaki hâl ve hareketlerine dikkat etmezse 3 başı derde girebilir. 4 Altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamının dışında kullanılmıştır? DDD A) 4 B) 3 C) 1 D) 2 f Çıkarmak sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde hatırlamak anlamında kullanılmıştır? BBB A) Umarım bu para ile ayı çıkarırız. B) Adamı nereden tanıdığımı tam olarak çıkarmaya çalıştım. C) Sonunda dayanamayıp o gece ne yediyse çıkardı. D) Çantasından kalınca bir kitap çıkardı.

8 8 1. Bölüm Yazılıya Hazırlık & Ödev Soruları - 1 Türkçe g Aşağıdakilerin hangisinde soğuk sözcüğü ötekilerden farklı bir anlamda kullanılmıştır? BBB A) Soğuk havaya karşı hiç direnci yoktur. B) Arkadaşının böyle soğuk davranmasına çok üzülmüştü. C) Yaz kış soğuk suyla yıkanmayı alışkanlık hâline getirmişti. D) Artık soğuk ve yağışlı günler başladı. j Bu olayla ilgili duyduğun her şeyi bize harfi harfine anlatmalısın. Altı çizili sözün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır? BBB A) Pür dikkat dersi dinliyordu. B) Söylenenleri eksiksiz not alıyordu. C) Durduk yere bize kızdı. D) Yanlış yaptığını anlayınca özür diledi. h Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamıyla kullanılmıştır? DDD A) Gelecek hafta bugün yine buluşalım, dedi. B) Beyaz bir at üstünde gelin göründü. C) Çocuğunu uyutmak için odaya götürdü. D) Bu boş sözleri dinlemekten bıkmıştı. k Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, gerçek anlamı dışında kullanılmıştır? DDD A) Ortalık ağarırken ben ve arkadaşım yorgun adımlarla konaktan çıktık. B) Bu sırada şişeyi devirmiş, yağı da yere dökmüştü. C) Ordumuza düşman, ancak iki gün dayandı. D) Yapılan haksızlıklar karşısında iyice dolmuştu. i Ah o gemide ben de olsaydım Açık denizlere yol alsaydım Aşağıdaki cümlelerin hangisinde açık sözcüğü yukarıdaki cümledeki ile aynı anlamda kullanılmıştır? AAA A) Babamla açıklara kadar yüzdük. B) Konuşurken açık kapı bıraksaydın daha iyi olurdu. C) Açık konuş, ne demek istiyorsun? D) Başvurduğunuz birimde açık olursa biz sizi mutlaka ararız. l Aşağıdaki cümlelerdeki altı çizili sözcüklerden hangisi, temel anlamında kullanılmıştır? BBB A) Tarlanın her noktasıyla ayrı ayrı ilgilenirdi. B) Annem çiçeği saksıdan söküp çiçeğin toprağını yeniledi. C) Adam sözünü bitiremeden kendini yerde buldu. D) Bu yemek benim mideme dokunur hep.

9 1. Fasikül Yazılıya Hazırlık & 7. Ödev Soruları - 1 Sınıf 9 m Size kurabiye yapmanın püf noktasını öğreteceğim. Altı çizili sözün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır? DDD A) Öğretmenimiz bu konuyu ayrıntılı biçimde anlattı. B) Bu gelişmeleri dikkatlice değerlendireceğiz. C) Baştan savma bir ödev yaptığımı düşünüyor. D) Olayın en önemli yanını bizden saklamış. p Almak sözcüğü hangisinin cümlesinde verilen açıklamaya uygun kullanılmamıştır? A) örtmek, bürümek B) Dağ başını duman almış, gümüş dere durmaz akar! yanında bulundurmak Şemsiyeni al, yağmur yağabilir. n Ağır sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde gerçek anlamı dışında kullanılmıştır? A) Kurşun, ağır bir maddedir. B) Ağır vasıtaların bu köprüden geçmesi yasak. C) Ağır bir adamdır, böyle şakaları kaldırmaz. D) Ağır torbaları bana verebilirsin. C) D) sığmak Bu maçı alırsak şampiyon olacağız. maddi kazanç sağlamak Bu işten on bin lira alacak. o Sarsıntı sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamı dışında kullanılmıştır? A) Uçak sarsıntısı yüreğimizi ağzımıza getirdi. B) İkinci sarsıntı birinciden daha şiddetli oldu. C) Ailece yaşadığımız bu sarsıntıyı birlikte atlatacağız. D) Öyle yorgundu ki arabanın sarsıntısını hissetmiyordu. r Aşağıdaki cümlelerin hangisinde acı sözcüğü mecaz anlamında kullanılmıştır? AAA A) Dışarıda acı bir soğuk vardı. B) Ağzına acı biber sürerim senin. C) Canımı çok acıttınız. D) Bu salatalık çok acı.

10 10 2. Bölüm Türkçe SÖZ ÖBEKLERİNDE ANLAM Bir araya gelerek aklımızda tek bir şeyi çağrıştıran sözcük gruplarına söz öbeği denir. Sözcükler kalıplaşmadan da bir araya gelerek tek bir durumu, kavramı ifade edebilir. Bu sorular altı çizili sözün cümleye kattığı anlam nedir? biçiminde sıklıkla sorulmaktadır. Bu soruları çözerken bir araya gelen sözcüklerin kafamızda neyi çağrıştırması gerektiğine doğru karar vermemiz gerekir. Örnek Böyle gizli bir konuyu ulu orta konuşman hiç doğru değil. Altı çizili sözün anlamı hangisinde doğru verilmiştir? A) İçi boş laflar etmek B) Yersiz, zamansız ve dikkatsizce konuşmak C) Bilgisizce konuşmak D) Gereksiz tartışmalara girmek Çözüm Altı çizili sözcüğün anlamını bulmak için cümlenin anlamına bakmalıyız. Gizli bir konuyu nasıl konuşmak doğru değildir? diye düşünerek doğru şıkka ulaşabiliriz. Yanıt B dir. Örnek İyi bir yazar, okuru etkilemek istiyorsa eseriyle sözcüklerin tavan arasında gezinmelidir. Yukarıdaki cümlede sözcüklerin tavan arasında gezinmek le anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Günümüzde pek kullanılmayan sözcükleri kullanmak B) Bir sözcükle birden fazla şey anlatabilmek C) Etkileyici bir anlatım dili kurmak D) Süslü bir anlatım kullanmak Çözüm Sözcük öbeğinin cümleye kattığı anlamı soran sorularda eğer mecaz anlamlı sözcükler benzetme amaçlı olarak kullanılıyorsa mutlaka bu benzetmenin neden yapıldığını bulmamız gerekir. Tavan arası benzetmesinin neden yapılabileceği üzerinde durmalıyız. Tavan arası, kullanılmayan eşyaların saklandığı yerdir. Sözcüklerin tavan arasında gezinmek, kullanılmayan sözcükleri kullanmayı çağrıştırır. Yanıt A dır.

11 1. Fasikül 7. Sınıf 11 DEYİMLER Anlatımı daha etkileyici hâle getirmek, söze ayrı bir hava katmak için kullanılan kalıplaşmış ifadelere deyim denir. Deyimler tek başına sözcükten oluşmaz, daima sözcük öbeğidir. Deyimler içinde bulunduğumuz herhangi bir durumu özetler ve benzetme yoluyla anlamı kuvvetlendirir. Bahane uyduruyorsun! yerine İpe un seriyorsun! dememiz anlatımı daha etkileyici hâle getirir. Deyimler halkın ortak kültürüne aittir, kimin söylediği bilinmez. Deyimler kalıplaşmıştır, hiçbir sözcüğü değiştirilemez. Deyimlerin sabit, değişmez anlamları vardır. Belli durumları anlatır ve o durumları özetlemek için kullanılır. Deyimler atasözlerinden farklı olarak bize öğüt vermez veya deneyim aktarmaz; anlık durumları bildirir. Dost ile ye, iç, alışveriş etme. Atasözüdür, öğüt verir. Atı alan Üsküdar ı geçti. Deyimdir, öğüt vermez. Geç kalma durumu yaşandığında durumu özetlemek ve etkileyici biçimde ifade etmek amacıyla kullanılır. Genellikle cümle biçiminde olmamakla beraber, cümle biçiminde olan deyimler vardır. Deyimlerin anlamını doğru şekilde öğrenmek, hem kendimizi ifade etme gücümüzü artırır hem de deyimlerle ilgili soruları doğru çözmemizi sağlar. Örnek Aşağıdaki cümlelerin hangisinde verilen deyimin kullanımı ve açıklaması birbirine uymamaktadır? A) Misafirler odaya girince hiç istifini bozmadı, saygıda kusur etmedi. B) İşçiler bu duruma çok kızmış, küplere binmişlerdi. C) Dayım yengemin elini sıcak sudan soğuk suya sokturmaz, hiçbir işe elini sürdürmezdi. D) Bazı yardım dernekleri yoksullara elini uzatır, onlara yardım eder. Çözüm Bu tip sorularda daima iki cümle vardır ve ikinci cümlenin içinde birinci cümlede kullanılan deyimin açıklamasını ararız. B, C, ve D seçeneklerinde verilen deyim, ikinci cümlede açıklanmıştır ancak A seçeneğindeki İstifini bozmamak deyiminin anlamı saygıda kusur etmemek değil, yapmakta olduğu hareketi aynen devam ettirmek tir. Cevap A dır.

12 12 2. Bölüm Türkçe Etkinlik - 4 Aşağıdaki deyimlerin anlamını altlarındaki boşluğa yazınız. Bilmediğiniz deyimlerin anlamını öğrenmek için Deyimler Sözlüğü ne bakınız. 1. Burnundan kıl aldırmamak: 2. Parmak ısırtmak: 3. Gözleri fal taşı gibi açılmak: 4. Etekleri zil çalmak: 5. Ocağına incir ağacı dikmek: 6. Yanağından kan damlamak: 7. İstifini bozmamak: 8. Şahken şahbaz olmak: İKİLEMELER Anlamı pekiştirmek, güzelleştirmek, çeşitli açılardan etkilemek için oluşturulmuş söz öbekleridir. İkilemeler çeşitli yollarla oluşturulur: Aynı sözcüğün tekrarı ile : Tek tek, yeşil yeşil, koca koca Anlamı birbirine yakın sözcüklerle: Eş dost, kılık kıyafet, doğru dürüst, yalan yanlış Karşıt anlamlı sözcüklerle: dosta düşmana, sabah akşam, genci yaşlısı

13 1. Fasikül 7. Sınıf 13 Bir anlamlı, bir anlamsız sözcükle: eğri büğrü, çoluk çocuk Anlamsız sözcüklerle (Tek Başına Kullanılamayacak Sözcüklerle): abur cubur, ıvır zıvır Yansıma sözcüklerle: tıkır tıkır, şırıl şırıl, patır patır Etkinlik - 5 Aşağıdaki parçada geçen ikilemelerin altını çizip hangi yolla oluşturulduğunu belirtiniz. Babam pazar pazar bizi erkenden kaldırdı. Acele acele kahvaltı hazırladı. Büyüklü küçüklü ekmek dilimlerinin üzerine kırmızı kırmızı domatesler koyup fırında cızır cızır kızartmıştı. Ekmeklerimizi sıcak sıcakken şapır şupur yedik. Paldır küldür evden çıktık ve vızır vızır geçen arabaların arasında abuk sabuk bir yolculuk edip yeşil yeşil ağaçların olduğu bir parka geldik. Özene bezene hazırladığımız piknik çantamızı çıkardık. Çimlere yayıldık, akşama kadar yiyip içtik, güzel güzel oynadık. Etkinlik - 6 Aşağıda verilen boşluklara sizden istenen özelliklerde birer cümle yazınız. 1. İçinde karşıt anlamlı sözcüklerle oluşturulmuş ikileme bulunan bir cümle yazınız. 2. İçinde anlamsız sözcüklerden oluşmuş ikileme bulunan bir cümle yazınız. 3. Yansıma sözcüklerle oluşturulmuş bir ikilemenin kullanıldığı cümle yazınız. 4. İçinde hem bir deyim hem de ikileme bulunan cümle yazınız.

14 14 2. Bölüm Yazılıya Hazırlık & Ödev Soruları - 2 Türkçe a Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme farklı bir yolla oluşturulmuştur? AAA A) Yolun kenarına sıra sıra dizilmişlerdi.. B) Onunla iyi kötü bir arkadaşlığımız oldu yıllardır. C) Er geç sakladığın gerçek meydana çıkacak. D) Aşağı yukarı yirmi yıldır görmedim onu.. d Aşağıdakilerden hangisi cümlesinde deyime yer vermemiştir? A) B) Ayşe Deniz C) b Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemeyi oluşturan sözcükler tek başına kullanılamaz? A) Mahallede genç yaşlı herkes bu olayı konuşuyor. B) Onunla hemen hemen aynı kilodayız. C) Bu ıvır zıvıra bir sürü para harcamışsın. D) Senin hakkında ileri geri konuşuyorlar. D) Bora Ece c Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iç sözcüğü bir deyim içinde kullanılmamıştır? DDD A) Ona yardım etmek hiç içimden gelmiyor. B) Bu işin içinden çıkmak için ona ihtiyacımız var. C) İçi dışı bir biridir o, yalan söylemez. D) Odanın içinde telaşla volta atıyordu. e Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemeyi oluşturan sözcükler tek başına kullanılamaz? DDD A) Sen bu işin hesabını kitabını yapamamışsın! B) Onunla nasıl yüz yüze geleceksin? C) Paldır küldür döküldü tüm eşyalar. D) Çocuk dediğin düşe kalka büyür.

15 1. Fasikül Yazılıya Hazırlık & 7. Ödev Soruları - 2 Sınıf 15 f h Deniz Sana bu davranýþýndan vazgeçmeni söylemekten dilimde tüy bitti. Figen ve Beliz en yakın arkadaşlardır. Birbirlerine her şeylerini anlatırlar, aralarında sır diye bir şey yoktur. Herkes onların arkadaşlığına imrenmektedir. Ancak bir gün yoktan bir sebeple kavga ederler. Figen, Beliz e o kadar kızar ki öfkesini bir türlü kontrol edemez ve onun tüm sırlarını başkalarına anlatır. Beliz in en hassas noktası sırlarıdır, bu yüzden çok üzülür. Yukarıdaki parçada Figen in Beliz e yaptığı şeyi en iyi karşılayan deyim aşağıdakilerden hangisidir? AAA A) Can evinden vurmak B) Faka basmak C) Ayağını kaydırmak D) Canından bezdirmek Ebru Özge Ýhsan Bunu size uzun uzadýya anlatmama gerek var mý? Paraya kýymýþ, sahilde güzel bir yazlýk almýþtý. Elbette þirket batacaktý, ne bekliyordunuz? Hangisi kurduğu cümlede deyime yer vermemiştir? DDD A) Ebru B) Deniz C) Özge D) İhsan g Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir deyim açıklayıcısıyla birlikte verilmiştir? AAA A) Pazarcı, aldıklarımızdan hiç fiyat kırmadı; indirim yapmadı. B) Yaşananlardan sonra içime kurt düştü. C) Haberi alır almaz yollara düştük. D) Ekmek elden su gölden yaşayıp gidiyor. i Aşağıdaki deyimlerden hangisi özveri, fedakârlık ile ilgilidir? BBB A) Yola getirmek B) Saçını süpürge etmek C) Gözleri kararmak D) Dut yemiş bülbüle dönmek

İşte sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı bu anlama mecaz anlam diyoruz.

İşte sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı bu anlama mecaz anlam diyoruz. KELİME ANLAMI GENEL BİLGİLER Sözcük, çoğu zaman, dilin kendi başına anlamı olan en küçük parçası, diye tanımlanır. Ağaç, hayal, dost gibi sözcükler buna örnektir. Bazı sözcükler ise tek başına anlam taşımayıp

Detaylı

Benzetme ilgisiyle ismi nitelerse sıfat öbeği, fiili nitelerse zarf öbeği kurar.

Benzetme ilgisiyle ismi nitelerse sıfat öbeği, fiili nitelerse zarf öbeği kurar. Edatlar (ilgeçler) Tek başına bir anlam taşımayan, ancak kendinden önceki sözcükle birlikte kullanıldığında belirli bir anlamı olan sözcüklerdir.edatlar çekim eki alırsa adlaşırlar. En çok kullanılan edatlar

Detaylı

Tek Anlamlılık: Tek bir kavramı karşılayan, başka anlamlar kazanmayan sözcüklerdir.

Tek Anlamlılık: Tek bir kavramı karşılayan, başka anlamlar kazanmayan sözcüklerdir. SÖZCÜKTE ANLAM Tek Anlamlılık: Tek bir kavramı karşılayan, başka anlamlar kazanmayan sözcüklerdir. ağaç, termometre, kiremit Çok Anlamlılık: Bir sözcüğün temel anlamının yanında yeni kavramları da karşılayacak

Detaylı

1) Eğer tartı eksik gelmişse, bu benim hatam değil, onun hatasıdır.

1) Eğer tartı eksik gelmişse, bu benim hatam değil, onun hatasıdır. 1) Eğer tartı eksik gelmişse, bu benim hatam değil, onun hatasıdır. Cümlesinde altı çizili kelimenin zıt anlamlısı hangi cümlede vardır? 1. A. Bugün çok çalıştım. 2. B. Akşamları az yemek yemeliyiz. 3.

Detaylı

Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir.

Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir. A.SÖZCÜKTE ANLAM GERÇEK (TEMEL) ANLAM Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir.

Detaylı

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde daha kelimesi yerine henüz kelimesi getirilebilir?

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde daha kelimesi yerine henüz kelimesi getirilebilir? 1) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna soru işareti konulmalıdır? A) Annem geldi mi gelmedi mi bilmiyorum B) Almanya ya siz mi gittiniz C) Bir yere gidilecek mi uçağa binilmeli ) Güneş doğdu mu ağaçların

Detaylı

KURALLI VE DEVRİK CÜMLELER. --KURALLI CÜMLE: İş, hareket, oluş bildiren sözcükler cümlenin sonunda yer alıyorsa denir.

KURALLI VE DEVRİK CÜMLELER. --KURALLI CÜMLE: İş, hareket, oluş bildiren sözcükler cümlenin sonunda yer alıyorsa denir. --KURALLI CÜMLE: İş, hareket, oluş bildiren sözcükler cümlenin sonunda yer alıyorsa denir. Örnek: Mustafa okula erkenden geldi. ( Kurallı cümle ) --KURALSIZ (DEVRİK) CÜMLE: Eylemi cümle sonunda yer almayan

Detaylı

II. başarıya III. çalışmıyorsanız IV. ulaşmanız

II. başarıya III. çalışmıyorsanız IV. ulaşmanız SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 37 1) V. mümkün değildir I. II. başarıya III. çalışmıyorsanız IV. ulaşmanız Yukarıda numaralandırılmış sözcüklerden anlamlı ve kurallı bir tümce oluşturulduğunda

Detaylı

Cümlede Anlam TEST 38

Cümlede Anlam TEST 38 SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 38 1) Çocukların öğütten çok, iyi bir. ihtiyaçları vardır. Tümcesinde boş bırakılan yere aşağıdaki sözcüklerden hangisi getirilebilir? A. ilgiye sevgiye

Detaylı

4. Demiryolu ile tren arasındaki ilşki vapur ile aşağıdakilerden hangisi arasında vardır? A) Karayolu B) Gökyüzü C) Denizyolu D) Yeraltı

4. Demiryolu ile tren arasındaki ilşki vapur ile aşağıdakilerden hangisi arasında vardır? A) Karayolu B) Gökyüzü C) Denizyolu D) Yeraltı 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisi devrik cümledir? A) Bunu sen mi getirdin bana? B) Bütün olayların sorumlusu kim? C) Dersten önce öğretmeni görecekmişsin. D) Bu çocukların hangisi sizin öğrenciniz? 2. Aşağıdaki

Detaylı

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BELİRTEN KELİMELER yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam şu otobüs birkaç portakal Yuvarlak masa : Yuvarlak sözcüğü varlığın biçimini bildiriyor. Yeşil erik : Yeşil sözcüğü

Detaylı

1 TEMA OKUMA KÜLTÜRÜ SÖZCÜKTE ANLAM

1 TEMA OKUMA KÜLTÜRÜ SÖZCÜKTE ANLAM 1 TEMA OKUMA KÜLTÜRÜ SÖZCÜKTE ANLAM 1. Konuşma kurallarını uygulama 6. Yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin yerine Türkçelerini kullanır. 4.Söz varlığını zenginleştirme 2.

Detaylı

gösteren gösterilen biçim anlam

gösteren gösterilen biçim anlam Anlam ve Kavram Her kelime bir göstergedir. Bir gösterge gösteren ve gösterilen olmak üzere iki ögeden oluşur. Gösteren, kelimenin kulakla işitilen sesi, yani kelimenin dış yapısıdır. Gösterilen ise kelimenin

Detaylı

Aşağıda verilen atasözleri ve deyimleri inceleyelim. Baklayı ağzından çıkarmak. Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur

Aşağıda verilen atasözleri ve deyimleri inceleyelim. Baklayı ağzından çıkarmak. Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur Aşağıda verilen atasözleri ve deyimleri inceleyelim. Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur Bakımı zamanında yapılan aletler verimli olarak çalışabilirler. Kişinin sağlığı bile bunun örneğidir. Kendine bakmayan

Detaylı

25. Aşağıdaki deyimlerle anlamca üçlü bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır? A) eli bol B) eli açık C) eli geniş D) eli kulağında

25. Aşağıdaki deyimlerle anlamca üçlü bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır? A) eli bol B) eli açık C) eli geniş D) eli kulağında 21. Hangi cümlede "mi" farklı anlamda kullanılmıştır? A) O bu resmi gördü mü? B) O buraya geldi mi bayram olur. C) Zil çaldı mı içeri girer. D) Yemeği pişirdi mi ocağı kapat. 22. "Boş boş oturmayı hiç

Detaylı

3. Sınıf Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler ( Ön Ad Sıfat )

3. Sınıf Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler ( Ön Ad Sıfat ) 3. Sınıf Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler ( Ön Ad Sıfat ) Denizatı Denizatı, yeryüzünde yaşayan milyarlarca canlıdan sadece bir tanesidir. Diğer balık türlerinden çok farklı özelliklere sahip

Detaylı

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "soğuk" sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır?

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soğuk sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır? 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "soğuk" sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır? A) Bulaşıkları soğuk suyla yıkadı. B) Bu olaydan sonra Ayşe'den soğudum. C) İhtiyarlıktan sonra soğuğa direncim kalmadı.

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE KELİME TÜRLERİ TESTİ. A) Ben ise yağmur yağmasını bekliyordum. Cümlesindeki isimlerin hepsi tekildir.

5. SINIF TÜRKÇE KELİME TÜRLERİ TESTİ. A) Ben ise yağmur yağmasını bekliyordum. Cümlesindeki isimlerin hepsi tekildir. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bilgi yanlışlığı vardır? A) Ben ise yağmur yağmasını bekliyordum. Cümlesindeki isimlerin hepsi tekildir. B) İyi bir aşçıydı. Cümlesinde özel isim kullanılmıştır. C) Tavuklar

Detaylı

KALIPLAŞMIŞ KELİME ÖBEKLERİNDE ANLAM

KALIPLAŞMIŞ KELİME ÖBEKLERİNDE ANLAM KALIPLAŞMIŞ KELİME ÖBEKLERİNDE ANLAM . İKİLEMELER Bir sözün etkisini artır ak a a ıyla iki söz üğü kalıplaş ası yoluyla oluşa sözlerdir. İlk akışta güçlü kuvvetli iri gözüküyor. Yaptığı ı ya lış olduğu

Detaylı

ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER. Bakkaldan. aldın?

ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER. Bakkaldan. aldın? 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ismin yerini tutan bir sözcük kullanılmıştır? A) Onu bir yerde görmüş gibiyim. B) Bahçede, arkadaşımla birlikte oyun oynadık. C) Güneş gören bitkiler, çabuk büyüyor.

Detaylı

DEYİM KARTLARI 1 Hazırlayan Mehmet Solmaz Resimleyen Filiz İrem Özbaş Dizgi Mizanpaj Kadriye Yurt 1. Baskı Ağustos 2017 ISBN: 978-605-65959-5-0 2017 yazmabecerileri.com tüm hakları saklıdır. Baskı Yeri

Detaylı

TÜRKÇE DERSİ 1. DÖNEM 3. YAZILISI

TÜRKÇE DERSİ 1. DÖNEM 3. YAZILISI Adı - Soyadı Sınıf ve No..... TÜRKÇE DERSİ 1. DÖNEM 3. YAZILISI ÇOCUK DEMEK YARIN DEMEK Atatürk otomobille şehre gidiyordu. Küçük bir çocuk yol ortasında oyun oynuyordu. Otomobilin şoförü hem korna çalıyor

Detaylı

.com. Haftanın Diğer Çalışmaları En Kısa Zamanda Yayınlanacaktır.

.com. Haftanın Diğer Çalışmaları En Kısa Zamanda Yayınlanacaktır. .com Haftanın Diğer Çalışmaları En Kısa Zamanda Yayınlanacaktır. ilkok 2/... Sınıfı Türkçe Dersi Değerlendirme Sınavı Adı-Soyadı:... Yaşayabilmek için oksijene ihtiyaç vardır. Oksijen sayesinde karadaki

Detaylı

DEYİM KARTLARI 2 Hazırlayan Mehmet Solmaz Resimleyen Filiz İrem Özbaş Dizgi Mizanpaj Kadriye Yurt 1. Baskı Ağustos 2017 ISBN: 978-605-65959-6-7 2017 yazmabecerileri.com tüm hakları saklıdır. Baskı Yeri

Detaylı

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΤΑ (7) ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΤΑ (7) ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: B ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:

Detaylı

DİKKUYRUKLAR. 4. Sınıf Dikkuyruklar- İsmin Hal Ekleri

DİKKUYRUKLAR. 4. Sınıf Dikkuyruklar- İsmin Hal Ekleri DİKKUYRUKLAR Nesli tükenen hayvanlar, daha önce yaşadığı, görüldüğü ya da gözlemlendiği alanlarda artık yaşamsal faaliyet göstermeyen hayvanlardır. Bunların en bilinenleri tarih öncesi çağlarda yaşamış

Detaylı

AĞIR ÇANTA. Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız. 1- Fatma evden nasıl çıktı? 2- Fatma neyi taşımakta zorlanıyordu?

AĞIR ÇANTA. Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız. 1- Fatma evden nasıl çıktı? 2- Fatma neyi taşımakta zorlanıyordu? AĞIR ÇANTA Fatma o sabah evden çok zor çıktı. Akşam geç yatınca sabah kalkması zor oldu. Daha kahvaltısını yapamadan çıkmak zorunda kaldı evden. Okula geç kalacaktı yoksa. Okul yolunda çantasını taşımakta

Detaylı

SIFATLAR. 1.NİTELEME SIFATLARI:Varlıkların durumunu, biçimini, özelliklerini, renklerini belirten sözcüklerdir.

SIFATLAR. 1.NİTELEME SIFATLARI:Varlıkların durumunu, biçimini, özelliklerini, renklerini belirten sözcüklerdir. SIFATLAR 1.NİTELEME SIFATLARI 2.BELİRTME SIFATLARI a)işaret Sıfatları b)sayı Sıfatları * Asıl Sayı Sıfatları *Sıra Sayı Sıfatları *Üleştirme Sayı Sıfatları *Kesir Sayı Sıfatları c)belgisizsıfatlar d)soru

Detaylı

Faydalı Olması Dileklerimizle...

Faydalı Olması Dileklerimizle... 23 Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Deyimler Duygu,düşünce ve durumları

Detaylı

TÜRKÇE. Değerlendirme 1 Harf Bilgisi. A. Seviyorum B. Süt. A. Anne B. Dede. C. Baba. A. Kaplumbağa B. Tavşan C. Kurbağa. A. Okul B.

TÜRKÇE. Değerlendirme 1 Harf Bilgisi. A. Seviyorum B. Süt. A. Anne B. Dede. C. Baba. A. Kaplumbağa B. Tavşan C. Kurbağa. A. Okul B. Ad :... Değerlendirme 1 Harf Bilgisi 1. 5. Selin Süt içmeyi seviyorum. Selin in cümlesindeki hangi sözcüğün harf sayısı en azdır? Seviyorum Süt Anne Dede Baba Yukarıda verilen sözcüklerin hangisi sözlükte

Detaylı

SİMETRİ 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. Akif ile annesi, köyün kıyısında ufacık bir evde yaşıyorlardı. Evleri bir bahçenin içindeydi. Akif'in annesi bahçeye mevsimine göre

Detaylı

CJ MTP11 AYRINTILAR. 5. Sınıf Türkçe. Konu Tarama Adı. 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I. 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II

CJ MTP11 AYRINTILAR. 5. Sınıf Türkçe. Konu Tarama Adı. 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I. 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II 5. Sınıf Adı Öğrenme Alanı 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II 03 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - III (Sözcükte Anlam) 04 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam -

Detaylı

TÜRKÇE. NOT: 1. 2. 3. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız. cümlesinin sonuna hangi noktalama işareti konmalıdır?

TÜRKÇE. NOT: 1. 2. 3. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız. cümlesinin sonuna hangi noktalama işareti konmalıdır? TÜRKÇE Hiçbir zaman elinde sapan olan bir arkadaşım olmadı. Daha doğrusu, öyleleri ile arkadaşlık yapmadım. Çünkü minicik bir kuşun canına kıyarken acıma duygusu olmayan kişi, zor duruma düşene elini uzatmaz.

Detaylı

CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE

CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE YÜKLEM Cümlede işi, oluşu, durumu bildiren öğeye yüklem denir. Diğer öğeleri bulmak için bütün sorular yükleme yöneltilir. Dilimizde her türlü sözcük ve söz öbeği yüklem

Detaylı

EZBERLEMİYORUZ, ÖĞRENİYORUZ. Hafta Sonu Ev Çalışması BEZELYE TANESİ

EZBERLEMİYORUZ, ÖĞRENİYORUZ. Hafta Sonu Ev Çalışması BEZELYE TANESİ Hafta Sonu Ev Çalışması BEZELYE TANESİ Zamanın birinde bir bahçe varmış. Bahçede bir bezelye varmış. Bezelye bahçede büyümüş. Tohum vermeye başlamış. Bir bezelye tanesi kabuğundan ayıklanmış. Evin çocuğu

Detaylı

Sevda Üzerine Mektup

Sevda Üzerine Mektup 1 Ferda Çetin 21401765 Sevda Üzerine Mektup Sevgilim, Sana mektup yazmamı istiyorsun. Yazayım, tamam, ama hayal kırıklığına uğramazsın umarım. Ben senin gibi değilim. Şiirler yazamam, süslü sözler bilmem.

Detaylı

CÜMLENİN ÖGELERİ. YÜKLEM Cümlede anlatılan iş, olay, duygu, düşünce ya da yargıyı içeren temel öğeye yüklem denir.

CÜMLENİN ÖGELERİ. YÜKLEM Cümlede anlatılan iş, olay, duygu, düşünce ya da yargıyı içeren temel öğeye yüklem denir. CÜMLENİN LERİ YÜKLEM Cümlede anlatılan iş, olay, duygu, düşünce ya da yargıyı içeren temel öğeye yüklem denir. ÖZNE Yüklemin bildirmiş olduğu iş, oluş, hareket veya yargıyı gerçekleştiren, cümlede yargının

Detaylı

Cümlede Anlam TEST 39. 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur?

Cümlede Anlam TEST 39. 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur? SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 39 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur? 1. A. Niçin 2. B. Ne

Detaylı

Paragraftaki açıklamaya uygun düşen atasözü aşağıdakilerden hangisidir?

Paragraftaki açıklamaya uygun düşen atasözü aşağıdakilerden hangisidir? 1) İnsanlar, dağlar gibi yerlerinden kımıldamayan cansızlar değildir. Arkadaşlar, tanışlar birbirlerinden ne kadar uzakta olursa olsun ve buluşmaları ne kadar güç olursa olsun, günün birinde bir araya

Detaylı

BÖLÜM 1. İLETİŞİM, ANLAMA VE DEĞERLENDİRME (30 puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ANTİKA SANDALYE

BÖLÜM 1. İLETİŞİM, ANLAMA VE DEĞERLENDİRME (30 puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ANTİKA SANDALYE BÖLÜM. İLETİŞİM, NLM VE DEĞERLENDİRME ( puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. NTİK SNDLYE 8 Genç adam, antika ile uğraşıyordu ve bu yüzden ülkenin en uzak yerlerini geziyor, beğendiği antika malları

Detaylı

3. Sınıf Noktalama İşaretleri

3. Sınıf Noktalama İşaretleri Gel ne olursan ol. Mevlana nın asıl adı Muhammed Celâleddin dir. Yine gel. Mevlana, bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan yöresinin Belh şehrinde bin iki yüz yedi tarihinde doğmuştur.

Detaylı

ISBN :

ISBN : ISBN : 978-605 - 9920-23 - 0 BÜTÜN ÜMİDİM GENÇLİKTEDİR İÇİNDEKİLER Türkçe: Matematik: Fen Bilimleri: Sosyal Bilgiler: 5-46 47-114 115-170 171-240 İngilizce: 241-294 Kelimede Anlam TEST 1 4. Yan Anlam:

Detaylı

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1 by Mehmet- omeruslu06 1 3. Bayrağımızdaki hangi renk daha fazladır? 1. Sınıfımızdaki arkadaşlarımızın her siyah A. B. kırmızı birinin farklı güçlü yanları var. Mesela, Elif. Çizdiği resimleri Ahmet beyaz

Detaylı

TEST. 7. Dişer ne zaman fırçalanmalıdır? A. Yemeklerden sonra B. Okuldan gelince C. Evden çıkmadan önce

TEST. 7. Dişer ne zaman fırçalanmalıdır? A. Yemeklerden sonra B. Okuldan gelince C. Evden çıkmadan önce ÖDEV- 3 ADI SOYADI:.. HAYAT BİLGİSİ Tırnaklar, el ve ayak parmaklarının ucunda bulunur. Tırnaklar sürekli uzar. Uzayan tırnakların arasına kir ve mikroplar girer. Bu yüzden belli aralıklarla tırnaklar

Detaylı

Mutlu Haftalar! Mutlu Ramazanlar! ilkokul1.com

Mutlu Haftalar! Mutlu Ramazanlar! ilkokul1.com Mutlu Haftalar! Mutlu Ramazanlar! ilkokul1.com Emrah & Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Adı-Soyadı:... yalancı

Detaylı

Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır:

Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır: EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM EDATLAR Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır: 1-GİBİ Cümleye benzerlik, eşitlik,

Detaylı

1) O, bu işin. Yukarıdaki cümle aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa zor bir işi başarmak anlamına gelir?

1) O, bu işin. Yukarıdaki cümle aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa zor bir işi başarmak anlamına gelir? 1) O, bu işin Yukarıdaki cümle aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa zor bir işi başarmak anlamına gelir? 1. A. üstüne gider. 2. B. sonunu bilmiyor. 3. C. altından kalkar. 4. D. zor olduğunu anladı.

Detaylı

ÇiKOLATAYI KiM YiYECEK

ÇiKOLATAYI KiM YiYECEK ÇiKOLATAYI KiM YiYECEK Geçen gün amcam bize koca bir kutu çikolata getirmişti. Kutudaki çikolataların her biri, değişik renklerde parlak çikolata kâğıtlarına sarılıydı. Mmmh, sarı kâğıtlılar muzluydu,

Detaylı

Teknik bir sıkıntıdan dolayı 7. hafta ödevlerinin 1. ve 2. günlerini paylaşabiliyorum günleri en geç salı günü yayınlamış olurum.

Teknik bir sıkıntıdan dolayı 7. hafta ödevlerinin 1. ve 2. günlerini paylaşabiliyorum günleri en geç salı günü yayınlamış olurum. Teknik bir sıkıntıdan dolayı 7. hafta ödevlerinin 1. ve 2. günlerini paylaşabiliyorum. 345. günleri en geç salı günü yayınlamış olurum. Gecikme için kusura bakmayın. Anlayışınız için şimdiden teşekkürler.

Detaylı

23 NİSAN İLKOKULU 2/C SINIFI DENEME SINAVI

23 NİSAN İLKOKULU 2/C SINIFI DENEME SINAVI Adı-Soyadı : HAYAT BİLGİSİ 1) Okul için hazırlık yapan bir öğrenci, çantasına aşağıdakilerden hangisini mutlaka koymalıdır? 2) Aşağıdakilerden hangisi büyüklerden yardım alarak gerçekleştirebileceğimiz

Detaylı

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Aşağıda verilen isimleri örnekteki gibi tamamlayınız. Örnek: Ayakkabı--------uç : Ayakkabının ucu İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Kalem sap Çanta renk Araba boya Masa kenar Deniz mavi Rüzgar şiddet

Detaylı

&[1 CİN ALİ'NİN HİKAYE KİTAPLAR! SERIS.INDEN BAZILARI. l O - Cin Ali Kır Gezisinde. Öğ. Rasim KAYGUSUZ

&[1 CİN ALİ'NİN HİKAYE KİTAPLAR! SERIS.INDEN BAZILARI. l O - Cin Ali Kır Gezisinde. Öğ. Rasim KAYGUSUZ CİN ALİ'NİN HİKAYE KİTAPLAR!.. SERIS.INDEN BAZILARI 1 - Cin Ali'nin Atı 2 - Cin Ali'nin Topu 3 - Cin Ali'nin Topacı 4 - Cin Ali'nin Karagözlü Kuzusu 5 - Cin Ali'nin Oyuncakları 6 - Cin Ali Okula Başlıyor

Detaylı

SÖZCÜKTE ANLAM (MECAZ-SOYUT- SOMUT)

SÖZCÜKTE ANLAM (MECAZ-SOYUT- SOMUT) SÖZCÜKTE ANLAM (MECAZ-SOYUT- SOMUT) HAZIRLAYAN: MERYEM KAYA İlköğretim 6.sınıf öğrencilerine yönelik bir çalışma. NURAY GEDİK BİLGİSAYAR 1 DERSİ 07.12.2012 İÇİNDEKİLER KONU SAYFA NUMARASI Sözcükte Anlam

Detaylı

(22 Aralık 2012, Cumartesi) GRUP A. 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı

(22 Aralık 2012, Cumartesi) GRUP A. 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı AÇIKLAMALAR 1. Soruların cevaplarını kitapçıkla birlikte verilecek optik forma işaretleyiniz. 2. Cevaplarınızı koyu siyah ve yumuşak bir kurşun kalemle

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 6. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ AY 1 Biçim Bilgisi Biçim Bilgisi Biçim Bilgisi 4 5 Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam) Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam) Kök ve eki kavrar.

Detaylı

Bir sözcüğün ilk ve asıl anlamına denir.yani bir sözcüğün söylendiği anda zihnimizde uyandırdığı ilk çağrışım gerçek anlamdır.

Bir sözcüğün ilk ve asıl anlamına denir.yani bir sözcüğün söylendiği anda zihnimizde uyandırdığı ilk çağrışım gerçek anlamdır. SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ 1) GERÇEK (TEMEL) ANLAM: Bir sözcüğün ilk ve asıl anlamına denir.yani bir sözcüğün söylendiği anda zihnimizde uyandırdığı ilk çağrışım gerçek anlamdır. 2) YAN ANLAM: Bir sözcüğün

Detaylı

1) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi terim anlamıyla kullanılmıştır?

1) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi terim anlamıyla kullanılmıştır? 1) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi terim anlamıyla 1. A. Eski evimiz toprak yolun kenarındaydı. 2. B. Hiç değilse spor bir ceket alsaydın. 3. C. Oyunun ikinci perdesinde çok eğlendik. 4. D.

Detaylı

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 8 (ΟΚΣΩ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή:

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 8 (ΟΚΣΩ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή: ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΠΟΤΡΓΔΙΟ ΠΑΙΓΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΓΙΔΤΘΤΝΗ ΜΔΗ ΔΚΠΑΙΓΔΤΗ ΚΡΑΣΙΚΑ ΙΝΣΙΣΟΤΣΑ ΔΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΟΤΡΚΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: Γ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011

Detaylı

I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMLİ BİR DERS

I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMLİ BİR DERS I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMİ BİR DERS Genç adam evlendiğinden beri evinde kalan babası yüzünden eşiyle sürekli tartışıyordu. Eşi babasını istemiyordu. Tartışmalar bazen inanılmaz boyutlara

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Yeryüzünün en sıcak yeri Afrika da El-Ezize bölgesidir. (Gölgede 58 derece)

Yeryüzünün en sıcak yeri Afrika da El-Ezize bölgesidir. (Gölgede 58 derece) ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok 9. GÜN Bunu biliyor musun? Yeryüzünün en sıcak yeri Afrika da El-Ezize bölgesidir. (Gölgede

Detaylı

TÜM DERSLER. Türkçe Matematik Fen Bilimleri Hayat Bilgisi. sınıf

TÜM DERSLER. Türkçe Matematik Fen Bilimleri Hayat Bilgisi. sınıf TÜM DERSLER Türkçe Matematik Fen Bilimleri Hayat Bilgisi sınıf. Levend Özgür AFG Matbaa 2 İÇİNDEKİLER TÜRKÇE 1. TEMA Okuma Metni: Balıkçının Oğlu... 5 Harf (Ses) Bilgisi ve Alfabetik Sıra... 7 Hece Bilgisi...

Detaylı

» Ben işlerimi zamanında yaparım. cümlesinde yapmak sözcüğü, bir yargı taşıdığı için yüklemdir.

» Ben işlerimi zamanında yaparım. cümlesinde yapmak sözcüğü, bir yargı taşıdığı için yüklemdir. CÜMLENİN ÖĞELERİ TEMEL ÖĞELER Yüklem (Fiil, Eylem) Cümledeki işi, hareketi, yargıyı bildiren çekimli unsura yüklem denir. Yükleme, cümlede yargı bildiren çekimli öge de diyebiliriz. Yüklem, yukarıda belirttiğimiz

Detaylı

Harf ve Hece Bilgisi. Seç Bakalım. Aşağıdaki sözcüklerin doğru hecelenmiş biçimlerini yuvarlak içine alın.

Harf ve Hece Bilgisi. Seç Bakalım. Aşağıdaki sözcüklerin doğru hecelenmiş biçimlerini yuvarlak içine alın. TÜRKÇE Harf ve Hece Bilgisi Adı - Soyadı :... Sınıfı / Şubesi:...Tarih:... /... /... 1 A oğru mu Yanlış mı?... / 10 Puan B Boşluk oldurmaca... / 10 Puan 1. Günümüzde kullandığımız alfabenin adı, Latin

Detaylı

5.SINIF TÜRKÇE CÜMLEDE ANLAM TESTİ-1

5.SINIF TÜRKÇE CÜMLEDE ANLAM TESTİ-1 1- Yaşanması mümkün olmayan tamamen zihinde canlandırılan olaylar hayal ürünüdür. Bu durumları anlatan cümlelere hayal ürünü ifade eden cümleler denir. Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda aşağıdaki cümlelerin

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE KAZANIM ODAKLI SORU BANKASI

5. SINIF TÜRKÇE KAZANIM ODAKLI SORU BANKASI 5. SINIF TÜRKÇE KAZANIM ODAKLI SORU BANKASI Tudem Eğitim Hiz. San. ve Tic. A.Ş 1476/1 Sokak No: 10/51 Alsancak/Konak/İZMİR Yazarlar: Tudem Yazı Kurulu Dizgi ve Grafik: Tudem Grafik Ekibi Baskı ve Cilt:

Detaylı

CÜMLE BİLGİSİ. ( Cümle değildir. Anlamı yok)

CÜMLE BİLGİSİ. ( Cümle değildir. Anlamı yok) CÜMLE BİLGİSİ Bir duyguyu, düşünceyi, isteği veya haberi anlatan sözcük yada sözcük grubuna cümle denir. Bir söz gurubunun cümle olabilmesi için anlamlı olabilmesi gerekir. Haberi tam olarak anlatamayan

Detaylı

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI Hazırlayan İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 1 Saçları hangisi tarar? o A) Bıçak o B) Tarak o C) Eldiven o D) Makas 2 Hangisi okul eşyası değil?

Detaylı

Türkçe. Cümlede Anlam 19.02.2015. Cümlenin Yorumu. Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler

Türkçe. Cümlede Anlam 19.02.2015. Cümlenin Yorumu. Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler 16-20 MART 3. HAFTA Cümledeki sözcük sayısı, anlatmak istediğimiz duygu ya da düşünceye göre değişir. Cümledeki sözcük sayısı arttıkça, anlatılmak istenen daha

Detaylı

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN .com Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Adı-Soyadı:... Önce kelimeleri tek

Detaylı

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 34 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep sonuç ilişkisi vardır? 1. A. Sıcak havalar meyveleri kuruttu. 2. B. Taşlara basarak karşı kıyıya geçtik.

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ : 2014 2015 Μάθημα : Τουρκικά Επίπεδο : Ε1 Διάρκεια : 2 ώρες

Detaylı

Evimi misafirlerim gidince temizlemek için saatlerce uğraşıyorsam birçok arkadaşım

Evimi misafirlerim gidince temizlemek için saatlerce uğraşıyorsam birçok arkadaşım Yeni evli bir çift vardı. Evliliklerinin daha ilk aylarında, bu işin hiç de hayal ettikleri gibi olmadığını anlayıvermişlerdi. Aslında birbirlerini sevmiyor değillerdi. Son zamanlarda o kadar sık olmasa

Detaylı

ilkokul1.com YAPANIN YANINA KALMAZ Padişah, sarayının bahçesindeki ağacı çok seviyordu. Bahçıvana; Bu gül ağacına iyi bak! emrini verdi. Günün birinde bir bülbül bu ağaca musallat olup, gülleri yerlere

Detaylı

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır?

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır? 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır? 1. A. Şehirde yaşıyanlar bazı kurallara uymak zorunda. 2. B. Suriye, Türkiye nin güney komşusudur. 3. C. Kırlarda benbeyaz papatyalar vardı.

Detaylı

Gerçek, Mecaz, Terim Anlam SÖZ VARLIĞINI ZENGİNLEŞTİRME - 1 Eş ve Zıt Anlam Eş Seslilik GENEL AÇIKLAMA

Gerçek, Mecaz, Terim Anlam SÖZ VARLIĞINI ZENGİNLEŞTİRME - 1 Eş ve Zıt Anlam Eş Seslilik GENEL AÇIKLAMA Türkçe 01 Ünite Konular Gerçek, Mecaz, Terim Anlam SÖZ VARLIĞINI ZENGİNLEŞTİRME - 1 Eş ve Zıt Anlam Eş Seslilik Adım Soyadım :... ım :... Numaram :... Doğru :... Yanlış:... Boş:... GENEL AÇIKLAMA 1. Bu

Detaylı

6. Sınıf sıfatlar testi testi 1

6. Sınıf sıfatlar testi testi 1 6. Sınıf sıfatlar testi testi 1 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamını sağlayan kelime sıfat değildir? A) Kaç liralık fatura kesilecek? B) Oraya gidip de ne iş yapacaksın? C) Ne kadar güzel konuşuyor

Detaylı

BAĞLAÇ. Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir.

BAĞLAÇ. Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. BAĞLAÇ Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir. Bağlaçlar da edatlar gibi tek başlarına anlamı olmayan sözcüklerdir. Bağlaçlar her

Detaylı

Sözcüklerin ve harflerin yazılışıyla ilgili belli kurallar da vardır. Bunları şimdi ayrı ayrı göreceğiz.

Sözcüklerin ve harflerin yazılışıyla ilgili belli kurallar da vardır. Bunları şimdi ayrı ayrı göreceğiz. YAZIM KURALLARI Sözcüklerin ve harflerin yazılışıyla ilgili belli kurallar da vardır. Bunları şimdi ayrı ayrı göreceğiz. BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER Her cümle büyük harfle başlar. Ancak sıralı

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI

5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI 5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI 2018-2019 1.hafta 17-23 Eylül Sözcüğün Anlam Özellikleri (Gerçek ve mecaz anlam, çok 5.3.1.33 2.hafta 24-30 Eylül anlamlılık, söz sanatları, terim anlam) 5.3.1.32 SÖZCÜKTE

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

5. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 5. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ 3 4 5 Ön bilgilerini kullanarak okuduğunu anlamlandırır. Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim Metinde verilen ipuçlarından hareketle, karşılaştığı yeni kelimelerin

Detaylı

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -2

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -2 by Mehmet- omeruslu06 1 Göktürk Alfabemizde 8 tane ünlü harf vardır. 3. 1. Yukarıdaki tekerleme verilen gör_ sellerden hangisi için yazılmıştır? A. bal B. üzüm armut 2. Eğri büğrü dalı var, Şeker şerbet

Detaylı

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO:

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO: A1 DÜZEYİ ADI SOYADI: OKUL NO: NOT OKUMA 1. Aşağıdaki metni -(y/n)a, -(n)da, -(n)dan, -(y/n)i ve -(I)yor ekleriyle tamamlayınız. (10 puan) Sevgili Ayşe, Nasılsın? Sana bu mektubu İstanbul dan yazıyorum.

Detaylı

Bu cümledeki boşluğa aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur?

Bu cümledeki boşluğa aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur? 7. Sınıf Türkçe Deneme Sınavı 1 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman zarfı yoktur? A) Adana ya gidip üç beş gün kalacağım. B) Toplantı saatini dün Pınar dan öğrendim. C) Eşyalarımızı toplayıp hemen

Detaylı

Yukarıdaki diyalogda kaçıncı cümlede diğerlerinden farklı türde bir fiilimsi kullanılmıştır?

Yukarıdaki diyalogda kaçıncı cümlede diğerlerinden farklı türde bir fiilimsi kullanılmıştır? 8. Sınıf Fiilimsiler Testi 1 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat fiil vardır? A) Çocuklar, bahçedeki kırık kapıdan girip meyve ağaçlarına çıktılar. B) Arkadaşımın ailesi buradan taşınalı tam iki yıl

Detaylı

2.SINIF MATEMATİK EŞİTTİR (=) KAVRAMI

2.SINIF MATEMATİK EŞİTTİR (=) KAVRAMI 2.SINIF MATEMATİK EŞİTTİR (=) KAVRAMI Kazanım: Eşit işaretinin matematiksel ifadeler arasındaki "eşitlik" anlamını fark eder. BİLGİ NOTU: Sayılar ve nesneler arasındaki eşitliği göstermek için = sembolünü

Detaylı

DOSTLAR beni tanıdınız değil mi? Ben HACĐVAT.

DOSTLAR beni tanıdınız değil mi? Ben HACĐVAT. DOSTLAR beni tanıdınız değil mi? Ben HACĐVAT. Seninle bu hafta yani 1 Ağustos 7 Ağustos arasında beraberiz. Sana hangi günler hangi dersleri yapacağını ben söyleyeceğim. Benim söylediğim tarihlerde ödevini

Detaylı

Elvan & Emrah PEKŞEN

Elvan & Emrah PEKŞEN Bu hafta için 5 güne 5 değerlendirme hazırlıyoruz. İlk üçünü paylaşıyoruz. 2 Tanesi de çarşamba sitemizde! Puanlama Aşağıda... 1. Sınav Test Soruları 5 puan 6x5=30 Harf,hece tablo 1 puan 45x1=45 Sayı okuma

Detaylı

ATATÜRK'Ü ANIŞ. Adım-Soyadım:...

ATATÜRK'Ü ANIŞ. Adım-Soyadım:... ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Adım-Soyadım:... Önce kelimeleri tek tek okuyalım.her kelimeyi bir defada doğru okuyana kadar

Detaylı

CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE. Fiil Cümlesi. *Yüklemi çekimli fiil olan cümlelere denir.

CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE. Fiil Cümlesi. *Yüklemi çekimli fiil olan cümlelere denir. CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi *Yüklemi çekimli fiil olan cümlelere denir. İnsan aklın sınırlarını zorlamadıkça hiçbir şeye erişemez. Seçilmiş birkaç kitaptan güzel ne olabilir. İsim

Detaylı

MÜSLÜM ERDOĞAN İLKOKULU 1B SINIFI

MÜSLÜM ERDOĞAN İLKOKULU 1B SINIFI MÜSLÜM ERDOĞAN İLKOKULU 1B SINIFI TOPLAMA VE ÇIKARMA İŞLEMLERİ PEKİŞTİRME KİTAPÇIĞI 1. SINIF TOPLAMA İŞLEMİ PROBLEMLERİ - 1 1 ) Mert in kalemi vardı. Babası ) Ali nin tane kitabı, Ayşe nin 4 tane kalem

Detaylı

.com. Faydalı Olması Dileğiyle... Emrah& Elvan PEKŞEN

.com. Faydalı Olması Dileğiyle... Emrah& Elvan PEKŞEN .com Faydalı Olması Dileğiyle... Emrah& Elvan PEKŞEN ilkok Adı-Soyadı:... Yukarıdaki resmi inceleyelim. Sonrasında aşağıdaki yönergelere göre, çocukları numaralandıralım ve soruları cevaplayalım. Deniz

Detaylı

3) Bir gün bu delikten bir tarla faresi çıktı. cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı

3) Bir gün bu delikten bir tarla faresi çıktı. cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 35 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusudur? 1. A. Seni bu başarından dolayı kutlarım. 2. B. Çalışıyorsunuz diye yanınıza girmedim.

Detaylı

ANLATIM BOZUKLUKLARI

ANLATIM BOZUKLUKLARI ANLATIM BOZUKLUKLARI 1. Dün beklenmedik bir sürprizle karşılaştık. Gereksiz Sözcük Kullanımı 2. Yoğun sis sayesinde kaza yapmışlar. Sözcüğü Yanlış Anlamda Kullanma 3. Trafik kazasında yaralananlara başınız

Detaylı

PENDİK MERKEZ İLKOKULU 1-D SINIFI HAFTA SONU ÇALIŞMALARI

PENDİK MERKEZ İLKOKULU 1-D SINIFI HAFTA SONU ÇALIŞMALARI Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların kutusuna D yanlış olanların kutucuğuna Y yazınız. ( ) Köpekbalığı köpek kulübesinde yaşar. ( ) Tavşan havuç, lahana yiyebilir. ( ) Koyun. kuzu, keçi, oğlak otla beslenen

Detaylı

HAYAT BİLGİSİ A TEMASI: OKUL HEYECANIM. Gözümüzün rengi Saçımızın rengi Okula gitmemiz Yukarıdakilerden hangisi fiziksel özelliğimiz değildir?

HAYAT BİLGİSİ A TEMASI: OKUL HEYECANIM. Gözümüzün rengi Saçımızın rengi Okula gitmemiz Yukarıdakilerden hangisi fiziksel özelliğimiz değildir? 1. SINIF OKULA YARDIMCI VE SINAVLARA HAZIRLIK A TEMASI: OKUL HEYECANIM TEST-1 1. Gözümüzün rengi Saçımızın rengi Okula gitmemiz Yukarıdakilerden hangisi fiziksel özelliğimiz değildir? A) Okula gitmemiz

Detaylı

*Aynı anlama gelen sözcüklerin bir cümlede kullanılmasıdır. Duruluk ilkesi ile ilgilidir.

*Aynı anlama gelen sözcüklerin bir cümlede kullanılmasıdır. Duruluk ilkesi ile ilgilidir. ANLATIM BOZUKLUĞU ANLAMLA İLGİLİ YANLIŞLAR 1-Gereksiz Sözcük Kullanımı *Aynı anlama gelen sözcüklerin bir cümlede kullanılmasıdır. Duruluk ilkesi ile ilgilidir. Kadın makyajını tazelemek için dudak rujunu

Detaylı

DDD. m . HiKAYE. KiTAPLAR! . CİN. ALİ'NİN. SERiSiNDEN BAZILARI. Öğ. Rasim KAYGUSUZ

DDD. m . HiKAYE. KiTAPLAR! . CİN. ALİ'NİN. SERiSiNDEN BAZILARI. Öğ. Rasim KAYGUSUZ . CİN. ALİ'NİN. HiKAYE. KiTAPLAR! SERiSiNDEN BAZILARI 1 - Cin Ali'nin Atı 2 - Cin Ali'nin Topu 3 - Cin Ali'nin Topacı 4 - Cin Ali'nin Karagözlü Kuzusu 5 - Cin Ali'nin Oyuncakları 6 - Cin Ali Okula Başlıyor

Detaylı

TÜRKÇE. A. Varlıklara B. Yoksullara C. Çocuklara D. Zenginlere. 6. misafir - düş - yaşlı sözcüklerinin eş

TÜRKÇE. A. Varlıklara B. Yoksullara C. Çocuklara D. Zenginlere. 6. misafir - düş - yaşlı sözcüklerinin eş Değerlendirme 1 TÜRKÇE d :... Soyad :... Sınıf/No. :... /... Her hafta cumartesi günleri araştırma yapmak için kütüphaneye giderim. rkadaşım Halil de benimle gelir. Vaktimizin çoğunu kitapları incelemekle

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΞΙ ( 6 ) ΣΕΛΙΔΕΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΞΙ ( 6 ) ΣΕΛΙΔΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-2012 Μάθημα: Τουρκικά Επίπεδο: 1 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Detaylı