AKIŞKAN GÜCÜNÜN DÖNER ORTAMLARA AKTARIMI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AKIŞKAN GÜCÜNÜN DÖNER ORTAMLARA AKTARIMI"

Transkript

1 345 AKIŞKAN GÜCÜNÜN DÖNER ORTAMLARA AKTARIMI Murat ÇEVİK ÖZET Üretim sistemlerinin gelişimine paralel olarak gittikçe daha fazla uygulamada görmekte olduğumuz akışkan gücü kullanımı, paralelinde bu gücün değişik çalışma ortamlarına aktarımı ile ilgili ihtiyaçlar da doğurmaktadır. Akışkan gücünün döner ortamlara aktarımı da bu bağlamda önemli bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Hidrolik Pompalar ve Kompresörler vasıtası ile elde ettiğimiz bu büyük gücü en az kayıp ile sabit bir ortamdan döner bir ortama nasıl taşıyacağımız sorusunun tartışmasız tek bir cevabı olabilir; Döner Bağlantı Elemanları. Aslında ısıtma ve soğutma merdanelerine su, buhar ve kızgın yağ transferi, Yüksek hızlı işleme merkezlerinde de takım içinden sulama gibi çok çeşitli ve neredeyse tüm akışkan ve gazları döner ortamlara aktaran Döner Bağlantı Elemanları, akışkan gücünün transferi için, prensipte aynı ama pratikte diğerlerinden çok farklı yapıları ile her türlü basınç, sıcaklık ve hızda, çok ağır çalışma şartlarında bile endüstriyel standartlara haiz olarak problemsiz çalışmaktadırlar. Resim 1. Döner Bağlantı Elemanı ABSTRACT With the continuous development of the manufacturing systems, the applications of fluid power is increasing everyday. Usage of fluid power in many different environments brings the need of trannsferring the fluid power to different environments. At this point Transferring the fluid power to rotating environments is becoming one of the most important issue. To transfer this big power produced by the hydraulic pumps and compressors with minimum loss, we have a unique solution Rotating Unions.

2 346 Rotating unions are mainly used for transferring water, steam, hot oil to the cooling and heating rolls. Additionally it transfers a various types of fluids and gasses from stable environment to a rotating environment. The unions which are for transferring the fluid power media, are principally same but in the structure they have a different design and these unions can work without and problem in high pressure, high temperature and high speed even in heavy working conditions. 1. GİRİŞ Döner Bağlantı Elemanı, Endüstriyel ihtiyaçlar doğrultusunda değişik basınç, hız ve sıcaklıklarda her türlü akışkan ve gazları sabit bir kaynaktan dönen bir ortama transfer eden hassas işlenmiş bir makine elemanıdır. Şekil 1. Döner Bağlantı Elemanı ile Isıtma ve Soğutma Sayısız endüstriyel uygulamada kullanılmakta olan Döner Bağlantı Elemanları, birçok değişik sıvı transferi, değişik viskoziteler, basınçlar, sıcaklıklar da her türlü standarda haiz olarak çalışmaktadır. Döner Bağlantı Elemanı, yüksek hız, basınç ve sıcaklık altında dönerek sıvı iletmesinin yanında kabul edilebilir bir kullanım ömrü ve fiyata sahip olmalıdır. Ek olarak düşük sürtünme ve bakım kolaylığı gibi birçok özelliğe sahip olması gereken çok özel bir üründür. Tüm bu özelliklerin sağlanması için özel tasarım teknikleri çok hassas işlenmiş ve alıştırılmış sızdırmazlık yüzeyleri ve doğal olarak yüksek malzeme mukavemeti gereklidir. Günümüzde dönen ortamlara akışkan veya gaz transferi, seri üretim sistemlerinin gelişimine paralel olarak tüm endüstriyel alanlarda her geçen gün daha fazla rağbet görmeye başlamıştır. Transfer edilen materyallerin değişik basınç ve sıcaklıklardaki çok geniş bir akışkan ve gaz çeşitliliği olmakla beraber ağırlıklı uygulamalar aşağıdakilerdir; Su Buhar Kızgın yağ Kesme Yağları Soğutma sıvıları Hidrolik Hava Vakum

3 HİDROLİK DÖNER BAĞLANTI ELEMANLARI Döner ortamlara hidrolik gücü aktaran Hidrolik Döner Bağlantı Elemanları, kullanıldığı uygulamaya göre çok çeşitli tasarım ve ölçülerde olmasına rağmen genel anlamda ikiye ayrılır; Elastomer Keçeli Döner bağlantı Elemanları Hidrostatik Döner Bağlantı Elemanları Resim 2. Sırasıyla Elastomer Keçeli ve Hidrostatik Döner Bağlantı Elemanı Elastomer Keçeli Döner Bağlantı Elemanları Şekil 2. Elastomer Keçeli D. Bağlantı Kesiti Adından da anlaşılacağı üzere sızdırmazlığı gövde ve rotor arasına yerleştirilmiş yumuşak sızdırmazlık elemanları sayesinde sağlayan elastomer keçeli Döner Bağlantı Elemanları, rotor yataklamasını ise gövde içinde öne ve arkaya yerleştirilmiş 2 adet burç sayesinde yapmaktadır. Çok özel tasarım ve uygulamalar dışında büyük oranda düşük basınç (Max. 210 Bar) ve düşük hız (Max. 250 rpm) gerektiren uygulamalarda kullanılan bu tip döner bağlantılarda tek kanallı modeller olduğu gibi 32 kanala kadar modeller de üretilebilmektedir.

4 348 Şekil 3. Çok Kanallı Döner Bağlantı Elemanları Uygulamada genellikle basınç hatları için (Şekil 2) de mavi renk ile gösterilen iç kanallar, dönüş hatlarında ise kırmızı renk ile gösterilen dış kanallar kullanılmaktadır. Hidrostatik Döner Bağlantı Elemanları Artan ihtiyaca cevap vermek için sürekli arttırılan makine hızları, daha yüksek basınç ve debi gereksinimi duyan yeni uygulamalar, daha kısa ve uzun aralıklı makine duruşları ihtiyacı gibi nedenlerden ötürü Ar-Ge faaliyetleri sürekli devam eden Hidrolik Döner Bağlantı Elemanları, 1998 yılında DEUBLIN tarafından geliştirilen ilk Hidrostatik Döner Bağlantı Elemanı ile tüm bu ihtiyaca cevap verebilecek hale gelmiştir. Resim 3. Hidrostatik Döner Bağlantı Elemanı Aslında Hidrostatik Yataklar, büyük yükler altında, yüksek hızlarla ve/veya yüksek hassasiyetle çalışan millerin yataklanmasında kullanılan sistemlerdir. Prensip olarak; mili dört bir yanından basınçla sıkıştıran akışkan, milin yatak ile irtibatını bir yağ filmi ile kesecektir. Bu yataklarda akışkan bir pompa ile yatağa pompalanır.

5 349 Serleştirilmiş Çelik Rotor Paslanmaz Gövde ÇALIŞMA KOŞULLARI: Max. Basınç p=250 bar Max. Hız n= 500 rpm Aşınmaya Dayanıklı Yatak Şekil 4. Hidrostatik Yatak DEUBLIN in geliştirdiği hidrostatik yatak ve sızdırmazlık elemanlarında ise zaten basınçlı olan transfer akışkanı, rotor ile yatak arasındaki çok küçük boşluklara (Gap) girerek rotorun yatakla olan temasını bir film tabakası ile keser. Kontrol altında sızan az miktardaki yağ da, Döner Bağlantı Elemanı gövdesinde bulunan lekaj hattından tanka döner. Bu gelişim beklendiği üzere birçok yeni avantaj sağlamıştır; Yüksek basınçlı uygulamalar yapılabilmiştir. (Max. 400 Bar). Dönme esnasında yatak ile rotor arasında temas ve eksenleme problemi olmadığı için çok yüksek hızlara ulaşılabilmekte ve herhangi bir salgı söz konusu olmamaktadır. ( rpm ) Sürtünmeden bahsedilemeyeceği için diğer etkenlere bağlı olanlar dışında (Kirli ve çeşitli sebeplerle özelliğini kaybetmiş yağ, vs ) aşınma olmamakta, böylece çok uzun kullanım ömrüne ulaşılmaktadır. Tüm çalışma süresi boyunca bakım gereksinimi olmamaktadır. Ani basınç yükselmeleri, yataklardaki boşluklar tarafından absorbe edilerek Döner Bağlantı Elemanı korunmuş olur. Sızıntı hattı by-pass filtrasyon amacıyla kullanılabilir. 3. UYGULAMALAR Bobin Sarıcılar Ağırlıklı olarak Demir ve Çelik tesisleri, Sıcak ve Soğuk hadde hatları, Otomotiv ve Rulo Sac işleme makinelerinde kullanılan bobin sarıcı ve çözücü mandrellerinin göbek pistonlarına dönerken yağ iletmek için Hidrolik Döner Bağlantı Elemanları kullanılır.

6 350 Demir ve Çelik Tesisleri Sıcak Hadde Hatları Otomotiv Soğuk Hadde Hatları Şekil 5. Bobin Sarıcı Uygulamaları Uygulamanın gereksinim duyduğu basınç ve hız değerlerine göre Elastomer Keçeli modellerin yanı sıra günümüzde artan hız ve basınç değerlerini karşılamak için Hidrostatik modeller daha çok tercih edilmektedir. Resim 4. Bobin Sarıcı Uygulamaları Sıcak Haddehane bobin sarıcı mandrelinde bulunması gerekli kademeli açılma ve kapanma (Expand, Over-Expand, Collapse) hareketleri, çok kanallı Hidrostatik Döner Bağlantı Elemanları, sürekli gres beslemesi de aynı elemana tandem bağlantı yapılabilen tek veya çift kanallı bir Gres Döner Bağlantı Elemanı sayesinde yapılabilmekte ve bakım ihtiyacı neredeyse hiç olmayan, çok uzun bir kullanım ömrü elde edilmektedir.

7 351 Hız : rpm Çalışma Basıncı : bar Anlık Max. Basınç : 360 bar Yağ Cinsi : VG32 VG46 Resim 5. Bobin Sarıcı Uygulamaları Yenilenebilir Enerji Rüzgar Türbinleri Alternatif enerji kaynakları ihtiyacının had safhaya çıktığı günümüzde temiz bir kaynak olmasından dolayı oldukça popüler olan rüzgar enerjisini elektrik enerjisine çevirmek için kullanılan rüzgar türbinlerinde hidrolik güç üniteleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Şekil 6. Rüzgar Türbini 1 Rüzgarın şiddetine göre türbin kanatlarının açılarının ayarlanması (Pitch Control) ile hem optimum üretim performansı elde edilir hem de emniyeti sağlanmış olur. Açı kontrolü hidrolik silindirler ile yapıldığında, daha az maliyetle hem daha hassas kontrol sağlanmış olur, hem de uzun süre bakım gerekmeden çalışabilir.

8 352 Hidrostatik Döner Bağlantı Elemanları, dönen türbin kanatlarının açı kontrolü için, tahrik silindirlerinin ihtiyaç duyduğu basınçlı yağı transfer ederek sistemin en kritik komponentlerinden biri konumundadır. Şekil 7. Rüzgar Türbini 2 Hidroelektrik Santralleri ( Kaplan Türbini) Kaplan tip türbinler rüzgar türbinlerine çok benzerler. Gelen suyun şiddeti ile dönen türbinin, kanat açıları ayarlanarak optimum üretim performansı ve sistem emniyeti sağlanır. Hidrostatik Döner Bağlantı Elemanı, açı kontrol silindirlerinin tahriği için gereken hidrolik yağı sağlar. Şekil 8. Kaplan Türbini 1

9 353 Hidrolik sistemlerin zor şartlarda uzun süre bakım gerektirmeden çalışabilme özelliği ve arıza güvenilirliği, çok ağır çalışma şartları olan bu tip uygulamalarda onları vazgeçilmez yapmaktadır. Şekil 9. Kaplan Türbini 2 Takım Tezgahları ve Döner Tablalar Takım tezgahlarında takım kilitleme silindirlerinin dönme esnasında ihtiyacı olan basınçlı yağı iletmek için kullanılan Döner bağlantı elemanları kullanılır. Hız : rpm Çalışma Basıncı : bar Yağ Cinsi : VG32 VG46 Resim 6. Takım Tezgahları için Döner Bağlantı Elemanları

10 354 Çok yüksek devirde uzun süre problemsiz çalışma gereksinimlerinin yanı sıra rotor merkez ekseninde bulunan ek bir kanal sayesinde içten sulama özelliği olan takımlara da MQL (Minimum Quantity Lubricating) ve NDM de (Nearly Dry Machining) dahil olmak üzere her türlü transfer akışkanı aktarılabilir. Resim 7. Döner Tabla Uygulamaları Döner Tabla ve Ayna uygulamalarında gerek yüksek basınç ve hız, gerekse de tabla üzerinde bulunabilecek 16 adede kadar aktüatör tahriki için gerekli olan basınçlı yağ veya hava aktarımı yapılabilmektedir. Denizcilik Sektörü Özellikle yüksek güç ihtiyacı olan ve dar alanlarda manevra yapması gereken Römorkör gibi deniz araçlarında pervane tahriki hidrolik olarak yapılmaktadır. Resim 8. Deniz Endüstrisi Uygulamaları

11 355 Geminin manevra yapmasını sağlayan dümen sistemi ve geminin hızını ayarlayan pervane kanat açı kontrol silindirlerinin ihtiyacı olan yağ bu bölgelere Döner Bağlantı Elemanları vasıtası ile iletilir. İş Makinaları Resim 9. Mobil Uygulamalar İş makinelerinde sabit kısım ile hareketli kısımlar arasında hidrolik güç iletimi için Döner Bağlantı Elemanları Kullanılmaktadır. Devir sayısı az olmasına rağmen uygulamanın cinsine göre yüksek basınç ve çok kanallı modeller kullanılmaktadır. Döner Bağlantı Elemanı kulenin tam ortasına yerleştirildiği için bakım ve değiştirme imkanları kısıtlı olduğundan çok uzun süre problemsiz çalışmalıdır. 4. SONUÇ Döner ortamlara akışkan gücü aktarma ihtiyacı arttıkça, Döner Bağlantı Elemanlarına olan ihtiyaç ve teknik gereksinimler artacaktır. Döner Bağlantı Elemanları gerek kullanım kolaylığı ve gerekse de teknolojik olarak buna hazırdır.

12 356 ÖZGEÇMİŞ Murat ÇEVİK 1973 İstanbul doğumludur. Lise öğrenimini Kadıköy Anadolu Lisesi nde, yüksek öğrenimini ise Marmara Üniversitesi Elektronik ve Anadolu Üniversitesi İşletme fakültelerinde tamamlamıştır yılından beri HİPAŞ Hidrolik Pnömatik Sanayi ve Ticaret A.Ş. de Satış Sorumlusu olarak görev yapmaktadır.

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Akışkanlar ile ilgili temel kavramlar MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Su,, gaz, buhar gibi kolayca şekillerini değiştirebilen ve dış etkilerin etkisi altında kolayca hareket

Detaylı

Hidrolik Paletli Pompa

Hidrolik Paletli Pompa Hidrolik Paletli Pompa 05532862889 bilgi@ahidrolikdunyasi.com http://www.ahidrolikdunyasi.com Hidrolik paletli pompalar tanımı Hidrolik paletli çalışma prensibi Hidrolik paletli kapasite çizelgesi Hidrolik

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER Enerji Kaynakları Hidroliğin Tanımı Sıkıştırılamaz özellikteki akışkanların kullanıldığı, akışkanın basıncının, debisinin ve yönünün kontrol edilebildiği

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Eksenel yataklama türleri Yatak malzemeleri Hidrodinamik

Detaylı

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz Hidrostatik Güç İletimi Vedat Temiz Tanım Hidrolik pompa ve motor kullanarak bir sıvı yardımıyla gücün aktarılmasıdır. Hidrolik Pompa: Pompa milinin her turunda (dönmesinde) sabit bir miktar sıvı hareketi

Detaylı

YMD ¾ " POMPA HIGH PRESSURE PUMP

YMD ¾  POMPA HIGH PRESSURE PUMP YMD ¾ " POMPA HIGH PRESSURE PUMP KULLANIM ALANLARI: Fuel Oil Servis Tankları, Gaz Yağı, Mazot Tankerlerinde Küçük çapta kızgın yağ sirkülasyonlarında Endüstrinin yarı viskoz mayilerinin pompaj işlemlerinde.

Detaylı

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER ÖRNEK PROBLEMLER Boru çapı hesabı: Q: Debi litre/dak. A: Boru kesit alanı cm2 V: Ortalama akış hızı m/sn d: Boru iç çapı Örnek Problem: Pompa debisi 3 lt/sn olan bir hidrolik sistemde akışkan hızı ortalama

Detaylı

The Power to Save Energy.

The Power to Save Energy. The Power to Save Energy. SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU CT SERİSİ Soğutma CT serisi chiller cihazları sayesinde her enjeksiyon makinesinin kalıbında ayrı ayrı su sıcaklıkları ile çalışılabilir. Dolayısıyla

Detaylı

YÜKSEK BASINÇ POMPALARI / HIGH PRESSURE PUMPS

YÜKSEK BASINÇ POMPALARI / HIGH PRESSURE PUMPS YMD-¾" YÜKSEK BASINÇ POMPALARI / HIGH PRESSURE PUMPS YMD-¾" TEKNİK ÖZELLİKLERİ GÖVDE VE DİŞLİLER : Pik döküm, Çelik döküm, Paslanmaz AISI 304-316 döküm, bronz döküm, sfero döküm. YATAKLAR : Snbz 12 bronz,

Detaylı

P u, şekil kayıpları ise kanal şekline bağlı sürtünme katsayısı (k) ve ilgili dinamik basınç değerinden saptanır:

P u, şekil kayıpları ise kanal şekline bağlı sürtünme katsayısı (k) ve ilgili dinamik basınç değerinden saptanır: 2.2.2. Vantilatörler Vantilatörlerin görevi, belirli bir basınç farkı yaratarak istenilen debide havayı iletmektir. Vantilatörlerde işletme karakteristiklerini; toplam basınç (Pt), debi (Q) ve güç gereksinimi

Detaylı

İĞNE VANALAR İĞNE VANALAR

İĞNE VANALAR İĞNE VANALAR İĞNE VANALAR İĞNE VANALAR Tüm hakları Özkan Makina da saklıdır. Sürekli iyileștirme ve geliștirme programlarımız nedeniyle, temin edilen ürünler bu katalogta gösterilen ürünlerden farklı özellikler tașıyabilir.

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

Ayrılabilir Gövdeli Pompalar

Ayrılabilir Gövdeli Pompalar Ayrılabilir Gövdeli Pompalar Ayrılabilir Gövdeli Pompalar VDI 2035 e uygun ısıtma suyu, sıcak ve soğuk kullanma suyu, soğutma/kondens suyu, su/glikol karışımları ile kullanıma uygun, sızdırmazlığı standart

Detaylı

SICAK AKIŞKAN (Kızgın Yağ, Kaynar Su) POMPALARI SAP

SICAK AKIŞKAN (Kızgın Yağ, Kaynar Su) POMPALARI SAP SICAK AKIŞKAN (Kızgın Yağ, Kaynar Su) POMPALARI SAP 32 250 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 24255 normunda (TS EN 733 standardında) salyangoz gövde, DIN 2533 normuna (TS EN 1092-2 ve TS EN 1092-1)

Detaylı

YHL-2½" YHL2½" HELICAL GEAR PUMPS

YHL-2½ YHL2½ HELICAL GEAR PUMPS YHL2½" HELICAL GEAR PUMPS TEKNİK ÖZELLİKLERİ GÖVDE VE DİŞLİLER : Pik döküm, Çelik döküm, Paslanmaz AISI 304-316 döküm, bronz döküm, sfero döküm. YATAKLAR : Snbz 12 bronz, Rulman yatak, Karbon grafit, İna

Detaylı

Hidroelektrik Santralleri ve Temel Bileşenleri

Hidroelektrik Santralleri ve Temel Bileşenleri Hidroelektrik Santralleri ve Temel Bileşenleri Rezervuardaki su potansiyel enerji olarak tanımlanabilir. Kapaklar açıldığında su akmaya başlayacağından potansiyel enerji kinetik enerjiye dönüşür. Üretilecek

Detaylı

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA PNÖMATİK SİSTEMLERİN KULLANIM ALANLARI Pnömatik sistemler, Hızlı fakat küçük kuvvetlerin uygulanması istenen yerlerde; temizlik ve emniyet istenen tasarımlarda da kullanılır. Pnömatik sistemler aşağıda

Detaylı

IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP

IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP 40 200 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 2533 ve TS EN 1092-2 ve TS EN 1092-1 normlarına uygun flanşlar, IEC, VDE normlarına

Detaylı

CHILLER CİHAZLARINDA KOMPRESÖR SEÇİMİ

CHILLER CİHAZLARINDA KOMPRESÖR SEÇİMİ CHILLER CİHAZLARINDA KOMPRESÖR SEÇİMİ Chiller cihazlarında kullanılan kompresörler oldukça çeşitlidir. Kompresör, gazlı soğutma sistemine sahip cihazların kalbi gibi işlev gördüğünden kullanılan kompresörün

Detaylı

TEMAİR ERKEK GÖVDE TF 026 TEMAİR ERKEK UÇ TF 026 TEMAİR İKİLİ ÇATAL TAKIM ÖLÇÜ FİYAT ÖLÇÜ FİYAT ÖLÇÜ FİYAT 1/4" 1/4" 3/8" 3/8" 3/8" 1/2" 1/2" 1/2"

TEMAİR ERKEK GÖVDE TF 026 TEMAİR ERKEK UÇ TF 026 TEMAİR İKİLİ ÇATAL TAKIM ÖLÇÜ FİYAT ÖLÇÜ FİYAT ÖLÇÜ FİYAT 1/4 1/4 3/8 3/8 3/8 1/2 1/2 1/2 TEMAIR COUPLING T-F 026 - OTOMATİK RAKOR, UÇLAR VE DAĞITICI ÇATALLAR - 2 - TEMAİR ERKEK GÖVDE TF 026 TEMAİR ERKEK UÇ TF 026 TEMAİR İKİLİ ÇATAL TAKIM 1/4" 1/4" 3/8" 3/8" 3/8" 1/2" 1/2" 1/2" TEMAİR DİŞİ

Detaylı

BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR.

BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR. Pnömatik Nedir? BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR. Tüm Endüstriyel tesisler herhangi bir tip akışkan ihtiva eden bir güç sistemi kullanır. Bu sistemde

Detaylı

GÜÇ AKTARIM ELEMANLARI EĞİTİMİ

GÜÇ AKTARIM ELEMANLARI EĞİTİMİ GÜÇ AKTARIM ELEMANLARI EĞİTİMİ Güç Aktarım Elemanları Eğitimi - Seminer Konuları - Güç Aktarım Elemanları Endüstriyel Zincir Zincir Dişli Kayış-Kasnak Konik Kilit (Powerlock) Diğer güç aktarım ekipmanları

Detaylı

Woerner Yetkili Türkiye Distribütörü MERKEZİ YAĞLAMA SİSTEMLERİ

Woerner Yetkili Türkiye Distribütörü MERKEZİ YAĞLAMA SİSTEMLERİ Woerner Yetkili Türkiye Distribütörü MERKEZİ YAĞLAMA SİSTEMLERİ POMPALAR Merkezi otomatik yağlama sistemi, makinenin çalışmaya, başlamasından itibaren ilk yağlamayı yaparak devreye girer ve belirlediginiz

Detaylı

IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP

IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP IN-LINE TİP YANDAN EMİŞLİ SALYANGOZLU MONOBLOK SANTRİFÜJ POMPALAR YEP 0 200 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 2533 ve TS EN 092-2 ve TS EN 092- normlarına uygun flanşlar, IEC, VDE normlarına uygun

Detaylı

ELEKTRİKLİ SİLİNDİRLER İLE KUVVET VE KONUM KONTROLÜ

ELEKTRİKLİ SİLİNDİRLER İLE KUVVET VE KONUM KONTROLÜ 209 ELEKTRİKLİ SİLİNDİRLER İLE KUVVET VE KONUM KONTROLÜ Tahsin CÖBEK ÖZET Bu bildiride, temel olarak elektrikli silindirlerin kuvvet, hız ve konum kontrollerini sağlaması ile kullanıcılarına sağladığı

Detaylı

RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE S IS TEMLERI RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE LERİ NİN AVANTAJL ARI

RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE S IS TEMLERI RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE LERİ NİN AVANTAJL ARI RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE S IS TEMLERI RMF BSFT Tandem 900 filtre ürünleri, hidrolik ve yağlama sistemlerinin bulunduğu her türlü endüstriyel uygulamada kullanılabilir. Sistem üzerindeki entegre pompa

Detaylı

1000-200000 m3/h, 400-1500 Pa. Kavrama, kayış-kasnak veya direk tahrik Eurovent e göre Kısa/Uzun gövde; kılavuz giriş kanatlı/kanatsız

1000-200000 m3/h, 400-1500 Pa. Kavrama, kayış-kasnak veya direk tahrik Eurovent e göre Kısa/Uzun gövde; kılavuz giriş kanatlı/kanatsız Aksiyal fanlar Üretimin açıklanması Değişik rotor türleri için, çıkış konumu, gövde geometrisi, gövde sacı kalınlığı, ve malzesi yönünden geniş bir seçme olanağı bulunmaktadır. Aşağıdaki açıklamalar standart

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

GİRİŞ TURBO MAKİNALARIN TANIMI SINIFLANDIRMASI KULLANIM YERLERİ

GİRİŞ TURBO MAKİNALARIN TANIMI SINIFLANDIRMASI KULLANIM YERLERİ GİRİŞ TURBO MAKİNALARIN TANIMI SINIFLANDIRMASI KULLANIM YERLERİ Turbo kelimesinin kelime anlamı Turbo yada türbin kelimesi latince kökenli olup anlamı bir eksen etrafında dönen parçadır. 1 TANIM Turbo

Detaylı

SALYANGOZLU NORM POMPALAR SNP

SALYANGOZLU NORM POMPALAR SNP SALYANGOZLU NORM POMPALAR SNP 32 300 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 24255 normunda (TS EN 733 standardında), DIN 2533 normuna (TS EN 1092-2 ve TS EN 1092-1 standartlarına) uygun flanşlar, Elektrik

Detaylı

Sektörler. İş Makinaları. Hidrolik Presler. Tarım. Mobil Hidrolik. Makinaları. Plastik Enjeksiyon. Maden Ekipmanları. Makinaları.

Sektörler. İş Makinaları. Hidrolik Presler. Tarım. Mobil Hidrolik. Makinaları. Plastik Enjeksiyon. Maden Ekipmanları. Makinaları. www.cksseals.com İş Makinaları Tarım Makinaları Hidrolik Presler Mobil Hidrolik Plastik Enjeksiyon Makinaları Maden Ekipmanları Rüzgar Enerjisi Demir-Çelik Sektörler Marin Hidroelektrik Otomotiv Otomasyon

Detaylı

AYTEK COOLING SYSTEMS SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU

AYTEK COOLING SYSTEMS SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU AYTEK COOLING SYSTEMS SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU www.ayteksogutma.com CT SERİSİ SOĞUTMA CT serisi chiller cihazları sayesinde her enjeksiyon makinesinin kalıbında ayrı ayrı su sıcaklıkları ile çalışılabilir.

Detaylı

ORANSAL VALF TEMEL MODÜLÜ (TRANSMİSYON MODÜLÜ)

ORANSAL VALF TEMEL MODÜLÜ (TRANSMİSYON MODÜLÜ) Bu bir MMO yayınıdır ORANSAL VALF TEMEL MODÜLÜ (TRANSMİSYON MODÜLÜ) Kubilay KILIÇ 1 1 Mert Teknik A.Ş. 819 ORANSAL VALF TEMEL MODÜLÜ (TRANSMİSYON MODÜLÜ) Kubilay KILIÇ Mert Teknik A.Ş. Organize Sanayi

Detaylı

A801 PNÖMATİK PİSTON KEÇESİ / A801 PNEUMATIC PISTON SEAL

A801 PNÖMATİK PİSTON KEÇESİ / A801 PNEUMATIC PISTON SEAL A801 PNÖMATİK PİSTON KEÇESİ / A801 PNEUMATIC PISTON SEAL A801 PNÖMATİK PİSTON KEÇESİ A801 Piston keçelerimiz pnömatik silindirlerde çift tesirli olarak çalışmak üzere tasarlanmış metal pul ile NBR malzemenin

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARINA GİRİŞ

MAKİNE ELEMANLARINA GİRİŞ MAKİNE ELEMANLARINA GİRİŞ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-I DERS NOTU Makineler 2 / 30 Makineler: Enerjiyi bir formdan başka bir forma dönüştüren, Enerjiyi bir yerden başka bir yere ileten,

Detaylı

YMD ¾ " POMPA HIGH PRESSURE PUMP

YMD ¾  POMPA HIGH PRESSURE PUMP YMD ¾ " POMPA HIGH PRESSURE PUMP KULLANIM ALANLARI: Fuel Oil Servis Tankları, Gaz Yağı, Mazot Tankerlerinde Küçük çapta kızgın yağ sirkülasyonlarında Endüstrinin yarı viskoz mayilerinin pompaj işlemlerinde.

Detaylı

Pompalar: Temel Kavramlar

Pompalar: Temel Kavramlar Pompalar: Temel Kavramlar Sunum Akışı 1. Genel Tanımlar 2. Tesisat ve Sistem 3. Tasarım 4. Çok Pompalı Sistemler 5. Problemler Tarihçe Santrifüj pompanın esas mucidi Fransız fizikçi DENIS PAPIN (1647-1714).

Detaylı

YHL-4" YHL4" HELICAL GEAR PUMPS

YHL-4 YHL4 HELICAL GEAR PUMPS YHL4" HELICAL GEAR PUMPS TEKNİK ÖZELLİKLERİ GÖVDE VE DİŞLİLER : Pik döküm, Çelik döküm, Paslanmaz AISI 304-316 döküm, bronz döküm, sfero döküm. YATAKLAR : Snbz 12 bronz, Rulman yatak, Karbon grafit, İna

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ 1 Basınçlı kaplarda temel prensip olarak hidrostatik test yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır.

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ 2.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ 2. ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ 2. HAFTA 1 İçindekiler Gaz Türbinli Santraller Kuruluş Amacı Gaz

Detaylı

Hidrolik-Pnömatik. Hazırlayan: Öğr. Gör. Aydın ÖZBEY

Hidrolik-Pnömatik. Hazırlayan: Öğr. Gör. Aydın ÖZBEY Hidrolik-Pnömatik Basınçlandırılmış akışkanın, mekanik özelliklerini, davranışlarını, kuvvet iletiminde kullanılmasını, akışkanın hareket ve kontrolünü inceleyen bilime hidrolik ya da pnömatik denir. Hidrolikte

Detaylı

ÖZEL KÜRESEL VALFLER

ÖZEL KÜRESEL VALFLER ÖZEL KÜRESEL VALFLER - 50 C - 196 C MECA-INOX KÜRESEL VALFLERİ NERELERDE KULLANILIR? Semi Treyler ve Kamyon üstü taşıma tanklarında Hava ayrıştırma üniteleri Dolum istasyonları ve pompalama sistemlerinde

Detaylı

HİDROLİK GÜÇ ÜNİTESİ Hidrolik hortum

HİDROLİK GÜÇ ÜNİTESİ Hidrolik hortum - 1 -- 10. 10.1 Genel lar uçlarında rekorlar bulunan basınca dayanıklı elastik özel hortumlardır. Elastik kısım üç parçadan oluşur: α. İç hortum. Sızdırmazlığı sağlayan kısımdır ve içinden geçen sıvıya

Detaylı

Yararlanılan Kaynaklar: 1. Kurt, H., Ders Notları 2. Genceli, O.F., Isı Değiştiricileri, Birsen Yayınevi, Dağsöz, A. K.

Yararlanılan Kaynaklar: 1. Kurt, H., Ders Notları 2. Genceli, O.F., Isı Değiştiricileri, Birsen Yayınevi, Dağsöz, A. K. Yararlanılan Kaynaklar: 1. Kurt, H., Ders Notları 2. Genceli, O.F., Isı Değiştiricileri, Birsen Yayınevi, 1999. 3. Dağsöz, A. K., Isı Değiştiricileri, 1985. 4. Kakaç, S.,andLiu, H., Selection,RatingandThermal

Detaylı

TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL

TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL ROTA TEKNİK A.Ş. Basit bir hidrolik devre tasarımı Yandaki resimde basınç yükü karşılayacak seviyeye kadar yükselebilir. Silindir haraket yön kontrolü (yön valfi)

Detaylı

MACH_FLAP

MACH_FLAP www.machinno.com.tr MACH_FLAP İÇİNDEKİLER MACH_BUTTERFLY Kelebek Klape MACH_DIVERTER Pantolon Klape MACH_SLIDING Sürgülü Klape MACH_BUTTERFLY Kelebek Klape Kelebek klapeler (vanalar) endüstriyel uygulamalarda

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

valve & automation AĞIR HİZMET AKTÜATÖRÜ

valve & automation AĞIR HİZMET AKTÜATÖRÜ AĞIR HİZMET AKTÜATÖRÜ 11 www.smstork.com THDA- ET SERİSİ Ağır Hizmet Pnömatik Aktüatör Özellikler Dayanıklı ve kompakt tasarım Çeyrek dönüş uygulaması ve geniş tork çıkışı Üstün su girişi ve korozyona

Detaylı

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI 1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI Otomatik kontrol sistemlerinin en önemli elemanları olan motorlu vanaların kendilerinden beklenen görevi tam olarak yerine getirebilmeleri için, hidronik devre

Detaylı

MOBİL HİDROLİKTE KULLANILAN SİLİNDİRLERİN BOĞAZ SIZDIRMAZLIK ELEMANLARININ SONLU ELEMANLAR METODU İLE GELİŞTİRİLMESİ

MOBİL HİDROLİKTE KULLANILAN SİLİNDİRLERİN BOĞAZ SIZDIRMAZLIK ELEMANLARININ SONLU ELEMANLAR METODU İLE GELİŞTİRİLMESİ 315 MOBİL HİDROLİKTE KULLANILAN SİLİNDİRLERİN BOĞAZ SIZDIRMAZLIK ELEMANLARININ SONLU ELEMANLAR METODU İLE GELİŞTİRİLMESİ Arsen Taylan YILDIRIM Cem TANYERİ ÖZET Mobil hidrolik sistemlerde kullanılan boğaz

Detaylı

LUPAMAT YAĞSIZ 40 BAR PET KOMPRESÖRÜ

LUPAMAT YAĞSIZ 40 BAR PET KOMPRESÖRÜ LUPAMAT YAĞSIZ 40 BAR PET KOMPRESÖRÜ LUPAMAT KOMPRESÖRÜN YENİ ÜRÜNÜ Our New Product PET Comperssor YAĞSIZ YÜKSEK BASINÇ PET KOMPRESÖRÜ LUPAMAT YAĞSIZ YÜKSEK BASINÇ PET KOMPRESÖRÜ HANGİ SEKTÖRLERDE KULLANILABİLİR

Detaylı

Gelenekler Geçmişimiz Geleceğin Teminatıdır,

Gelenekler Geçmişimiz Geleceğin Teminatıdır, 1825 Gelenekler Geçmişimiz Geleceğin Teminatıdır, İnsan etkileşimi her zaman tüm oluşumların merkezinde olmuştur. Aile şirketi Gontermann-Peipers ın uzun geçmişi de şirket başarısının devamlılığının yalnızca

Detaylı

HİDROLİK-PNÖMATİK. Prof. Dr. İrfan AY. Makina. Prof.Dr.İrfan AY. Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU. Balıkesir - 2008

HİDROLİK-PNÖMATİK. Prof. Dr. İrfan AY. Makina. Prof.Dr.İrfan AY. Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU. Balıkesir - 2008 Makina * Prof. Dr. İrfan AY Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU * Balıkesir - 008 1 HİDROLİK VE PNÖMATİK 1.BÖLÜM HİDROLİK VE PNÖMATİĞE GİRİŞ TARİHÇESİ: Modern hidroliğin temelleri 1650 yılında Pascal ın kendi

Detaylı

HAVA TAHRİKLİ YÜKSEK BASINÇ SİSTEMLERİ

HAVA TAHRİKLİ YÜKSEK BASINÇ SİSTEMLERİ Bu bir MMO yayınıdır HAVA TAHRİKLİ YÜKSEK BASINÇ SİSTEMLERİ Yılmaz Dindar 1 Olcay Abay 1 1 Maximator Yüksek Basınç Sistemleri Mak. San. ve Tic. Ltd. Şti. 595 HAVA TAHRİKLİ YÜKSEK BASINÇ SİSTEMLERİ Yılmaz

Detaylı

SICAK AKIŞKAN (Kızgın Yağ, Kaynar Su) POMPALARI SAP

SICAK AKIŞKAN (Kızgın Yağ, Kaynar Su) POMPALARI SAP SICAK AKIŞKAN (Kızgın Yağ, Kaynar Su) POMPALARI SAP 32 250 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 24255 normunda (TS EN 733 standardında) salyangoz gövde, DIN 2533 normuna (TS EN 092-2 ve TS EN 092-)

Detaylı

Features n Optimum hardness n Adapted ductility n 1-50 µm thickness. Özellikler n Optimum sertlik ve süneklik n 1-50 µm kalınlık.

Features n Optimum hardness n Adapted ductility n 1-50 µm thickness. Özellikler n Optimum sertlik ve süneklik n 1-50 µm kalınlık. Related Industry Automotive, Home Appliances, Glass, Plastic / Packing, Machinery, Chemical, Defence. İlgili Endüstri Otomotiv, Beyaz Eşya, Cam, Plastik / Ambalaj, Makina İmalat, Kimya, Savunma Sanayii.

Detaylı

Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ

Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ Kütlenin korunumu: Kütle de enerji gibi korunum yasalarına uyar; başka bir deyişle, var veya yok edilemez. Kapalı sistemlerde: Sistemin kütlesi

Detaylı

T.C. GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MAKĠNE RESĠM VE KONSTRÜKSĠYON ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI LĠSANS TEZĠ KAYMALI YATAKLAR. Hazırlayan : Ġrem YAĞLICI

T.C. GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MAKĠNE RESĠM VE KONSTRÜKSĠYON ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI LĠSANS TEZĠ KAYMALI YATAKLAR. Hazırlayan : Ġrem YAĞLICI T.C. GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MAKĠNE RESĠM VE KONSTRÜKSĠYON ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI LĠSANS TEZĠ KAYMALI YATAKLAR Hazırlayan : Ġrem YAĞLICI 051227054 Tez Yöneticisi : Prof. Dr. H. Rıza BÖRKLÜ ANKARA 2009 Giriş

Detaylı

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Bu deneyin amacı temel ilkelerden hareket ederek, hidrolik sistemlerde kullanılan elemanların çalışma ilkeleri ve hidrolik devre kavramlarının

Detaylı

Endüstriyel Fanlar SANTRİFÜJ FANLAR GENEL BİLGİLER

Endüstriyel Fanlar SANTRİFÜJ FANLAR GENEL BİLGİLER O C A K 2 0 1 1 A R G E - F. K 02 Endüstriyel Fanlar SANTRİFÜJ FANLAR GENEL BİLGİLER Firmamızın santrifüj fan aralığı, direk tahrikli fanların en fazla karşılaştığı debi-basınç bileşimlerini karşılayacak

Detaylı

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman Soru 1) Pistonun silindir içersinde yön değiştirmek üzere bir an durakladığı yere ne ad verilir? a) Silindir başı b) Silindir eteği c) Ölü nokta d) Piston durağı Soru 4) Silindir hacmi aşağıdakilerden

Detaylı

Redüktörler genel olarak sahip oldukları dişli tiplerine göre sınıflandırılırlar.

Redüktörler genel olarak sahip oldukları dişli tiplerine göre sınıflandırılırlar. REDÜKTÖR TİPLERİ VE ÖZELLİKLERİ Redüktörler genel olarak sahip oldukları dişli tiplerine göre sınıflandırılırlar. Helisel dişli redüktörler Sonsuz dişli redüktörler Konik dişli redüktörler Planet dişli

Detaylı

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1 SORU 1) Şekildeki sistemde içteki mil dönmektedir. İki silindir arasında yağ filmi vardır. Sistemde sızdırmazlık sağlanarak yağ kaçağı önlenmiştir. Verilen değerlere göre sürtünme yolu ile harcanan sürtünme

Detaylı

Basınç farkı=çalışma basıncı (PA,B)-Şarj basıncı (PSp)+Güvenlik payı Ayar Diyagramı

Basınç farkı=çalışma basıncı (PA,B)-Şarj basıncı (PSp)+Güvenlik payı Ayar Diyagramı 1 Pistonlu pompa ve motorlarla sağlanacak hidrostatik tahrik aracın sürüşünde birçok avantaj getirmektedir. İyi bir sürüş konforu ve yüksek çalışma hızı yönündeki talepler hidrostatik tahrikle çalışan

Detaylı

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU En Direk Soğutma!! İklimlendirme ve soğutma alanında hızla gelişen teknoloji bu alanda arge faaliyetleri yapılmasının önünü açmıştır. Kondanser ve evaparatör sistemlerinin daha efektif hale gelmesi ve

Detaylı

T.C. GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK FAKÜLTESĐ MAKĐNE MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ ÖĞRENCĐ NO: ADI-SOYADI:

T.C. GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK FAKÜLTESĐ MAKĐNE MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ ÖĞRENCĐ NO: ADI-SOYADI: T.C. GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK FAKÜLTESĐ MAKĐNE MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ MAKĐNE MÜHENDĐSLĐĞĐ DENEYLER 2 PNÖMATĐK SĐSTEM DENEYĐ ÖĞRENCĐ NO: ADI-SOYADI: DENEY SORUMLUSU: ÖĞR. GRV. MĐTHAT YANIKÖREN DEĞERLENDĐRME:

Detaylı

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır.

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Standart ürünlerde çevre dostu R407c soğutucu akışkan kullanılmaktadır. Su sıcaklık rejimine veya isteğe göre farklı soğutucu akışkan ile sistem oluşturulabilmektedir.

Detaylı

MONOBLOK SALYANGOZLU NORM SANTRİFÜJ POMPALAR MNP

MONOBLOK SALYANGOZLU NORM SANTRİFÜJ POMPALAR MNP MONOBLOK SALYANGOZLU NORM SANTRİFÜJ POMPALAR MNP 32 50 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, DIN 2533 normuna (TS EN 092-2 ve TS EN 092- standartlarına) uygun flanşlar, IEC, VDE normlarına uygun elektrik

Detaylı

SCP SCP A TS EN ISO 2858 NORM POMPALAR. Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri. Mil Sızdırmazlığı

SCP SCP A TS EN ISO 2858 NORM POMPALAR. Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri. Mil Sızdırmazlığı TS EN ISO 25 NORM POMPALAR Basılabilen Sıvılar İçinde katı parçacıklar ve elyaf bulunmayan, temiz veya az kirli, düşük veya orta viskoziteli sıvılar. Teknik Bilgiler Basma Flanşı Debi Basma Yüksekliği

Detaylı

TAKIM TEZGAHLARI MAK 4462 SUNUM Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır

TAKIM TEZGAHLARI MAK 4462 SUNUM Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır TAKIM TEZGAHLARI MAK 4462 SUNUM 4 Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır 1 Kademesiz devir mekanizmaları Devir sayılarının kademesiz olarak ayarlanmasıyla;..,..,..,,.

Detaylı

BASINÇ TRANSMITTERLERİ "Piezoresistif Basınç Transmitteri 22 mm Gövde Çapı" Ölçüm Aralığı. Ölçüm Şekli. Sensör / Diyafram.

BASINÇ TRANSMITTERLERİ Piezoresistif Basınç Transmitteri 22 mm Gövde Çapı Ölçüm Aralığı. Ölçüm Şekli. Sensör / Diyafram. BASINÇ TRANSMITTERLERİ "Piezoresistif Basınç Transmitteri 22 mm Gövde Çapı" BCT 22 Piezorezistif çalışma prensibi 22 mm incelikte küçük gövde ölçüsü Uzun vadeli mükemmel çalışma Paslanmaz çelik gövde yapısı

Detaylı

PC / PC-VM PC -VM AB ATIK SU / PROSES POMPALARI. Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri.

PC / PC-VM PC -VM AB ATIK SU / PROSES POMPALARI. Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri. ATIK SU / PROSES POMPALARI Basılabilen Sıvılar Endüstriyel ve evsel ham atık sular, katı ve lifli parçalar içeren sıvılar. Teknik Bilgiler Basma Flanşı DN 40...DN mm Arkadan sökülebilir tasarım sayesinde,

Detaylı

SNT EN 733 NORM POMPALAR

SNT EN 733 NORM POMPALAR EN 733 NORM POMPALAR Basılabilen Sıvılar İçinde katı parçacıklar ve elyaf bulunmayan, temiz veya çok hafif kirli, düşük viskoziteli sıvılar. Teknik Bilgiler Basma Flanşı Debi Basma Yüksekliği Hız Çalışma

Detaylı

Endüstriyel Fanlar AKSİYAL FANLAR GENEL BİLGİLER

Endüstriyel Fanlar AKSİYAL FANLAR GENEL BİLGİLER O C A K 2 0 1 1 A R G E - F. K 03 Endüstriyel Fanlar AKSİYAL FANLAR GENEL BİLGİLER Ürünlerimiz, yüksek verimli, düşük maliyetli, düşük ses düzeyi, olası en geniş çalışma aralığı ve kompakt bir yapıya sahip

Detaylı

Sektöre ÖzgüRedüktörler - 1

Sektöre ÖzgüRedüktörler - 1 Sektöre ÖzgüRedüktörler - 1 Yılmaz Redüktörün standart üretim yelpazesinin içerisinde genel kullanım amaçlı üretilen redüktörlerin dışında sektöre özgü imal edilmiş özel redüktörlerde bulunmaktadır. Bu

Detaylı

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER atölyeden PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER A. Turan GÜNEŞ Pres işlerinde zaman zaman yüksek güçlü ve kısa kurslu alt ve üst baskı düzenlerine ihtiyaç duyulur. Đki

Detaylı

Hidrolik Blok Silindirler Block cylinders

Hidrolik Blok Silindirler Block cylinders BS250 Hidrolik Blok Silindirler Block cylinders Genel açıklamalar General description Blok silindirler kısa stroklu çalışma alanları için tasarlanmış, çok küçük montaj boyutlarına sahip kompakt silindirlerdir.

Detaylı

CNC DİVİZÖR KATALOĞU.

CNC DİVİZÖR KATALOĞU. CNC DİVİZÖR KATALOĞU www.yildiriakina.net 2017 serisi Yeni Tasarım CNC Divizör GXA - S Süper Pnomatik (Pnomatik Frenli) tabla çapı yeni tasarım dikey ve yatay bağlantı sonsuz dişli aktarma süper pnomatik

Detaylı

Hortum Pompa avantajları

Hortum Pompa avantajları Çalışma Prensibi Hortum pompalar olarak da bilinen peristaltik pompalar ismini bağırsakların sindirilmiş besinleri hareket ettirmek için dalgalar halinde yaptığı adale kasılmaları anlamına gelen peristalsis

Detaylı

Basınç Düşürücü Vanalar

Basınç Düşürücü Vanalar Basınç Düşürücü Vana Tipleri : Buhar, gazlar ve sıvılar son kullanım noktalarına genellikle yüksek basınçlarda iletilirler. Bu noktalarda, bir basınç düşürücü vana, emniyet ve verimlilik açısından ve uygulamanın

Detaylı

Plastik Şekil Verme

Plastik Şekil Verme Plastik Şekil Verme 31.10.2018 1 HADDELEME Malzemeleri, eksenleri etrafında dönen iki silindir arasından geçirerek yapılan plastik şekil verme işlemine haddeleme denir. Haddeleme, plastik şekillendirme

Detaylı

Dik Milli Komple Paslanmaz Çelik Santrifüj Pompalar

Dik Milli Komple Paslanmaz Çelik Santrifüj Pompalar Dik Milli Komple Paslanmaz Çelik Santrifüj Pompalar EVS Serisi EVS Dik Milli Paslanmaz Çelik Santrifüj Pompalar İÇİNDEKİLER 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Ürün Bilgileri, Özellikleri, Çalışma şartları, Kullanım

Detaylı

MAK101 MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ. MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ BAġKENT ÜNĠVERSĠTESĠ 2010-2011 GÜZ DÖNEMĠ. Proje BaĢlığı

MAK101 MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ. MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ BAġKENT ÜNĠVERSĠTESĠ 2010-2011 GÜZ DÖNEMĠ. Proje BaĢlığı MAK101 MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ BAġKENT ÜNĠVERSĠTESĠ 2010-2011 GÜZ DÖNEMĠ Proje BaĢlığı Prof. Dr. Faruk Elaldı Öğr. Gör. Andaç T. ġamiloğlu Hazırlayanlar Ġsim SOYĠSĠM Ġsim

Detaylı

Dik Milli Komple Paslanmaz Çelik Santrifüj Pompalar

Dik Milli Komple Paslanmaz Çelik Santrifüj Pompalar Dik Milli Komple Paslanmaz Çelik Santrifüj Pompalar EVS Serisi EVS Dik Milli Paslanmaz Çelik Santrifüj Pompalar Ürün Bilgileri Dik milli paslanmaz çelik santrifüj pompalar EVS2 - EVS4 EVS8 EVS16 EVS32

Detaylı

Santrifüj fanlar. Yüksek sıcaklığa dayanım, darbeye ve aşınmaya dayanım ve diğer gereksinimlere göre

Santrifüj fanlar. Yüksek sıcaklığa dayanım, darbeye ve aşınmaya dayanım ve diğer gereksinimlere göre Santrifüj fanlar Genel özellikler Giriş büyüklüğü 100~ 2500 mm (özel tasarımlar da olanaklıdır) Gövde sacı kalınlığı 2 ~16 mm Motor gövde büyüklüğü 63-400 Tahrik tipi Kavrama, kayış kasnak veya direk tahrik

Detaylı

SA-51 HAVA DEVRELERİNDEN SIVI ATICI GENEL ÖZELLİKLER. Çalışma

SA-51 HAVA DEVRELERİNDEN SIVI ATICI GENEL ÖZELLİKLER. Çalışma HV DEVRELERİNDEN SIVI TICI GENEL ÖZELLİKLER Çalışma gaz ve hava hattındaki sıvıların tahliye edilmesini sağlar. Sıvı atma işlemi bir şamandıra ve buna bağlı manivela kolu ile gerçekleşir. Cihaza hava veya

Detaylı

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir.

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir. Hidrolik devreler Hidrolikte 3 değişik devre vardır. o o o Açık hidrolik devreler Kapalı hidrolik devreler Yarı kapalı hidrolik devreler Açık ve kapalı çevrimli devreler aşağıda detaylı olarak anlatılacaktır.

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 5

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 5 Buhar Kazanları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 5 Bazı temel bilgiler: Su, 1 atm lik basınç altında 100 C de buharlaşır ve hacmi büyük ölçüde artar. Meydana geldiği su ile dengede olan buhara doymuş buhar

Detaylı

Tezgahın Ana görevleri:

Tezgahın Ana görevleri: 1 Tezgahın Ana görevleri: Delik delme Delik büyütme Yüzey frezeleme işlemleri Yapılacak işlemin özelliğine ve kesici takımın cinsine göre devir sayıları ve ilerlemeler ayarlanmaktadır. Optik okuyucularla

Detaylı

AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ. AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ. HAKKIMIZDA Firmamız Yüksek Isı İzolasyon Ürünleri Ve Teknik Tekstil Ürünleri Üzerine Uzmanlaşmış Kadrosuyla Uzun Yıllardır Sektörde Hizmet Vermektedir.

Detaylı

DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI

DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI Hareket ve güç iletiminde kullanılan,üzerinde eşit aralıklı ve özel profilli girinti ve çıkıntıları bulunan silindirik veya konik yüzeyli elemanlara DİŞLİ ÇARKLAR denir. Dişli

Detaylı

BOĞAZ SIZDIRMAZLIK ELEMANLARINDA PERFORMANS KRİTERLERİNİN ÇALIŞMA KOŞULLARIYLA DEĞERLENDİRİLMESİ

BOĞAZ SIZDIRMAZLIK ELEMANLARINDA PERFORMANS KRİTERLERİNİN ÇALIŞMA KOŞULLARIYLA DEĞERLENDİRİLMESİ 493 BOĞAZ SIZDIRMAZLIK ELEMANLARINDA PERFORMANS KRİTERLERİNİN ÇALIŞMA KOŞULLARIYLA DEĞERLENDİRİLMESİ Ozan DEVLEN Kubilay SAKARYA ÖZET Hidrolik silindirlerde güç aktarımının sağlanabilmesi için boğaz ve

Detaylı

Faaliyet Konularımız

Faaliyet Konularımız 1 Faaliyet Konularımız ISI TRANSFER ÜRÜNLERİ Plakalı Eşanjör Lehimli Eşanjör Borulu ve Tübüler Eşanjör Daire Giriş İstasyonları BASINÇLI KAPLAR Boyler Akümülasyon Tankları Genleşme Tankları Paslanmaz Proses

Detaylı

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması :

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması : DPA TİP YAKIT POMPALARI Distiribitör yakıt pompalarının en büyük özeliği ;yakıtı bir Distiribitör gibi motor ateşleme sırasına göre ve eşit miktarlarda enjökterlere gönderilmesidir. Teknik avantajı da

Detaylı

SERBEST ŞAMANDIRALI KONDENSTOP

SERBEST ŞAMANDIRALI KONDENSTOP 10.015 www.ayvaz.com Bu tip kondenstopların içinde -adından da anlaşılacağı üzere- herhangi bir kaldıraç yoktur. Hareket eden tek parça şamandıradır. Bu kondenstopta kullanılan şamandıra; yüksek kaliteli,

Detaylı

BASINÇ REGÜLASYONU ĐÇĐN OTOMATĐK KONTROL VANALARI

BASINÇ REGÜLASYONU ĐÇĐN OTOMATĐK KONTROL VANALARI BASINÇ REGÜLASYONU ĐÇĐN OTOMATĐK KONTROL VANALARI BASINÇ DÜŞÜRÜCÜ VANALAR Gürsel ŞEN 1960 Đstanbul doğumlu olup, 1958 yılında Kadıköy Anadolu Lisesini, 1982 yılında ise Đ.T.Ü. Makina Fakültesini bitirdi.

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR LABORATUVARI BUHAR TÜRBİNİ DENEYİ FÖYÜ

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR LABORATUVARI BUHAR TÜRBİNİ DENEYİ FÖYÜ T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR LABORATUVARI BUHAR TÜRBİNİ DENEYİ FÖYÜ 1. GENEL BİLGİLER Buhar türbini, genel olarak yatay ekseni etrafında dönebilen bir rotor,

Detaylı

02.01.2012. Freze tezgahında kullanılan kesicilere Çakı denir. Çakılar, profillerine, yaptıkları işe göre gibi çeşitli şekillerde sınıflandırılır.

02.01.2012. Freze tezgahında kullanılan kesicilere Çakı denir. Çakılar, profillerine, yaptıkları işe göre gibi çeşitli şekillerde sınıflandırılır. Freze ile ilgili tanımlar Kendi ekseni etrafında dönen bir kesici ile sabit bir iş parçası üzerinden yapılan talaş kaldırma işlemine Frezeleme, yapılan tezgaha Freze ve yapan kişiye de Frezeci denilir.

Detaylı

DALGIÇ POMPALAR SDP SUBMERSIBLE PUMPS SDP

DALGIÇ POMPALAR SDP SUBMERSIBLE PUMPS SDP DALGIÇ POMPALAR SDP 6-8 - 10-12 SUBMERSIBLE PUMPS SDP 6-8 - 10-12 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, TSE 11146 standardına uygun, NEMA standardındaki motorlara uygun, Kuyuya montajı kolay, Montaj maliyeti

Detaylı

Buhar çevrimlerinde akışkan olarak ucuzluğu, her yerde kolaylıkla bulunabilmesi ve buharlaşma entalpisinin yüksek olması nedeniyle su alınmaktadır.

Buhar çevrimlerinde akışkan olarak ucuzluğu, her yerde kolaylıkla bulunabilmesi ve buharlaşma entalpisinin yüksek olması nedeniyle su alınmaktadır. Buhar Çevrimleri Buhar makinasının gerçekleştirilmesi termodinamik ve ilgili bilim dallarının hızla gelişmesine yol açmıştır. Buhar üretimi buhar kazanlarında yapılmaktadır. Yüksek basınç ve sıcaklıktaki

Detaylı