ENGELSİZ BİLİŞİM 2011 SEMPOZYUMU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ENGELSİZ BİLİŞİM 2011 SEMPOZYUMU"

Transkript

1 ENGELSİZ BİLİŞİM 2011 SEMPOZYUMU Mayıs 2011 Celal Bayar Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi MANİSA

2 Neden Engelsiz Bilişim 2011 Sempozyumu? Türkiye tarafından imzalanan, toplam 50 maddeden oluşan ve taraf olan devletlere, engellilere karşı ayrımcılığı ortadan kaldırmak ve onların yaşam standartlarını yükseltmek gibi yükümlülükler getiren BM Engelli Hakları sözleşmesinde: Fiziksel, sosyal, ekonomik ve kültürel çevreye, sağlık ve eğitim hizmetlerine, bilgiye ve iletişime erişimin engellilerin tüm insan haklarından ve temel özgürlüklerden tam yararlanmasını sağlamadaki öneminin kabul edileceği maddesi yer almaktadır. Bu kapsamda en önemli unsurlardan biriside hiç şüphesiz ki internet ve bilişim teknolojileridir. Türkiye deki 36.5 milyon internet kullanıcıları içerisinde engelli nüfus önemli bir yere sahiptir. Bilgisayar teknolojileri ve internet, günümüz insanının, bilgi ve iletişim ihtiyaçlarına, daha kolay, daha hızlı ve daha ekonomik çözümler bulabilmesini sağlamaktadır. Bu imkanlardan, engelli kişilerin de yararlanabilmesi ve bilişimle engellerin kaldırılması için, verilen hizmetlerde bazı düzenlemeler yapılması, yeni bilişim teknolojileri geliştirilmesi ve yaygınlaşması gerekmektedir. Başta devlet kurumları olmak üzere üniversitelerimiz ve sivil toplum örgütlerinin bu alanda önemli çalışmaları vardır. Bu çalışmaların daha yaygın hale gelebilmesi ve olumlu sonuçlar alınabilmesi için başta üniversitelerimiz olmak üzere, tüm kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve bu alanda hizmet üreten firmalar başta olmak üzere herkesin daha fazla sorumluluk üstlenmesi ve ortak bir eylem planı oluşturularak hareket edilmesi gerekmektedir. "Engelsiz Bilişim 2011 Sempozyumu" bu yönde önemli bir adım olmuştur.

3 DÜZENLEYEN KURUMLAR Manisa Valiliği Celal Bayar Üniversitesi Manisa Belediyesi Başbakanlık Özürlüler İdaresi Daire Başkanlığı Dünya Engelliler Vakfı İnternet Teknolojileri Derneği - INETD Tüm İnternet Evleri Derneği - TİEV Manisa Bilişim SPONSOR ve DESTEK

4 DÜZENLEME KURULU Celalettin GÜVENÇ - (Onursal Eş Başkan) (Manisa Valisi) Prof. Dr. Mehmet PAKDEMİRLİ - (Onursal Eş Başkan) (Celal Bayar Üniversitesi Rektörü) Prof. Dr. Ali ÇELİK (Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı) (Celal Bayar Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Komisyonu Başkanı) Necdet ÖZTÜRK (Dünya Engelliler Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yrd- Genel Sekreter) Doç. Dr. Mustafa AKGÜL -inet-tr (Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fak. Bilg. Müh. Öğretim Üyesi) Prof.Dr. Ayşegül Güzel ATAMAN (YÖK Özürlü Öğrenci Komisyonu Üyesi Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Görme Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi) Prof. Dr. Fatoş SUBAŞIOĞLU (Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı) Prof. Dr. Yusuf K.KEMALOĞLU (Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB AD Odyoloji BD Başkanı) Abdülkadir ANAÇ (Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı Özürlülük Araştırmaları ve İstatistik Dairesi Başkanı) Yrd. Doç. Dr. Ceyhun ARAZ (Celal Bayar Üniversitesi Bilişim Teknolojilerinden Sorumlu Rektör Danışmanı) Yrd.Doç. Dr. Ayşegül ALAYBEYOĞLU (CBÜ Müh. Fak. Bilgisayar Müh. Bölüm Başkanı) Dr. Bülent Gürsel EMİROĞLU (Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü) Yusuf ANDİÇ (TİEV Tüm İnternet Evleri Derneği Genel Başkanı) Fikret KAVZAK (TBD İzmir Şube Başkanı) Ali Rıza KELEŞ (Alternatif Bilişim Derneği Başkanı) Öğr. Gör. Mustafa Özhan KALAÇ (Manisa Bilişim Koordinatörü- TİEV İnternet Birliği Koms. Bşk) (CBÜ Bilişim Projeleri ve Etkinlikleri Komisyonu Başkanı) Okan DEDEOĞLU (Dedeoğlu Bilgi İşlem İzto 45.Meslek Komitesi Üyesi - TBD Genel Kurul Delegesi Bilişim Hukuku Kurultayı Yürütme Kurulu Üyesi-Pazarlama Uzmanı İşletme Mühendisi)

5 YÜRÜTME KURULU Yrd. Doç. Dr. Ceyhun ARAZ (Celal Bayar Üniversitesi Bilişim Teknolojilerinden Sorumlu Rektör Danışmanı) Yrd.Doç. Dr. Ayşegül ALAYBEYOĞLU (CBÜ Müh. Fak. Bilgisayar Müh. Bölüm Başkanı ) Öğr. Gör. Mustafa Özhan KALAÇ (Manisa Bilişim Koordinatörü- TİEV İnternet Birliği Koms. Bşk) (CBÜ Bilişim Projeleri ve Etkinlikleri Komisyonu Başkanı) Dr. Bülent Gürsel EMİROĞLU (Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü) Yusuf ANDİÇ (TİEV Tüm İnternet Evleri Derneği Genel Başkanı) Fikret KAVZAK (TBD İzmir Şube Başkanı) Kerem MAZI (Dünya Engelliler Vakfı) Okan DEDEOĞLU (Dedeoğlu Bilgi İşlem İzto 45.Meslek Komitesi Üyesi - TBD Genel Kurul Delegesi Bilişim Hukuku Kurultayı Yürütme Kurulu Üyesi-Pazarlama Uzmanı -İşletme Mühendisi) Mustafa UĞURTAN (CBÜ Bilgi İşlem Daire Başkanı) Ayhan BİLİR (CBÜ SKS Daire Başkanı ) Zeynep SÜLEK (CBÜ Basın Koordinatörü) Kemal ÇAMLIOĞLU (CBÜ Özürlü Öğrenci Birimi Sorumlusu) Gülten UÇAN (CBÜ Hastanesi Halkla İlişkiler) Pelin ÖZTÜRK (CBÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı) Seda GÖRMEZ (CBÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı) Gönül BOZKAPLAN (CBÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı) SEMPOZYUM SEKRETARYASI Öğr. Gör. Mustafa Özhan KALAÇ (Manisa Bilişim Koordinatörü- TİEV İnternet Birliği Koms. Bşk) (CBÜ Bilişim Projeleri ve Etkinlikleri Komisyonu Başkanı)

6 Sempozyum Programı

7 25 Mayıs :00 AÇILIŞ KONUŞMALARI Manisa Valiliği, Celal Bayar Üniversitesi, Manisa Belediyesi, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Daire Başkanlığı, Dünya Engelliler Vakfı, İnternet Teknolojileri Derneği - INETD, Tüm İnternet Evleri Derneği TİEV ve Manisa Bilişim'in işbirliği ile düzenlenen "Engelsiz Bilişim 2011 Sempozyumu" açılış töreni, Vali Yardımcısı Osman EKŞİ, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Çelik, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Araz, Manisa Bilişim Koordinatörü- TİEV İnternet Birliği Kom. Bşk Öğr. Gör. Mustafa Özhan Kalaç, öğretim üyeleri ve çok sayıda izleyicinin katılımıyla Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan CBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Çelik "BM Engelli Hakları Sözleşmesinde; "Taraf Devletler, engellilerin bağımsız yaşamalarının ve toplumun tüm alanlarına tam katılımının sağlanmasını ve engellilerin diğerleriyle eşit bir şekilde fiziksel çevreye, ulaşıma, bilgi ve iletişim teknolojisi ve sistemi dahil bilgiye ve iletişime, hem kırsal hem de kentsel bölgelerde halka açık olan veya halka sunulan diğer tesislere ve hizmetlere erişiminin sağlanması için uygun tedbirleri almalıdır. Bu tedbirler erişime yönelik

8 engellerin tespitini ve ortadan kaldırılmasını da içermelidir" denilmektedir. Bu kapsamda en önemli unsurlardan birisi de hiç şüphesiz ki internet ve bilişim teknolojileridir. Bilgisayar teknolojileri ve internet, günümüz insanının, bilgi ve iletişim ihtiyaçlarına, daha kolay, daha hızlı ve daha ekonomik çözümler bulmasını sağlamaktadır. Bu imkanlardan engelli kişilerin de yararlanabilmesi ve bilişimle engellerin kaldırılması için verilen hizmetlerde bazı düzenlemeler yapılması, yeni bilişim teknolojileri geliştirilmesi ve yaygınlaşması gerekmektedir. Başta devlet kurumları olmak üzere üniversitelerimiz ve sivil toplum örgütlerinin bu alanda önemli çalışmaları vardır. Bu çalışmaların daha yaygın hale gelebilmesi ve olumlu sonuçlar alınabilmesi için başta üniversitelerimiz olmak üzere; tüm kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve bu alanda hizmet üreten birimler olmak üzere herkesin daha fazla sorumluluk üstlenmesi ve ortak bir eylem planı oluşturularak hareket edilmesi gerekmektedir" diye konuştu. Sempozyum Düzenleme Komitesi başkanı Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Çelik e Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli tarafından teşekkür plaketi sunuldu.

9 Vali Yardımcısı Osman Ekşi, "Toplumun bütününü ilgilendiren bir sorun olan engellilikle ilgili ilk defa gerçekleştirilen bir çalışmada bulunmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Toplum vücut gibidir. Bir organımızın rahatsızlığı bütün vücudu etkilediği gibi, bir bireyin rahatsızlığı da toplumun bütününü etkiler. Engelli bireylerimizin toplumda ve sosyal hayatta daha fazla yer alabilmeleri için çalışıyoruz. Sorunun temelinde farkındalık eksikliği olduğunu düşünüyorum. Bireyler, kurum ve kuruluşlar bu farkındalığın farkına varırlarsa sorun ortadan kalkacak ve engelsiz bir dünyada daha yüksek standartlarda yaşayacağız. Bu sempozyumun engelsiz bir dünya için bir nebze de olsa başarılı olacağına inanıyorum" dedi.

10 Türkiye Görme Engelliler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve Manisa Altı Nokta Körler Derneği Temsilcisi Hatice Akhacca Önder yaptığı konuşmada, "Böyle bir konuyu ele alarak, engellilerin varlığını hatırlattıkları için başta Celal Bayar Üniversitesi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim. Günümüzde engellilerle ilgili sorunlar hâlâ devam etmektedir. Bugün burada, bu çalışmayı ve emeği gördükten sonra, gelecekte her şeyin daha da iyi olacağına inanıyorum" dedi.

11 Açılış konuşmalarının ardından yeteneğiyle gelecek vadeden, arkadaşlarının "O bizim Ray Charles'mız" dedikleri görme engelli Batuhan Kil tarafından Piyano Dinletisi sunuldu. Dinleti sonunda Batuhan Kil e ve öğretmeni Zehra Cingöz e Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Mehmet Pakdemirli tarafından plaket ve teşekkür belgesi sunuldu.

12 Özürlüler ve Bilişim Paneli 25 Mayıs 2011 saat 10:00 da Özürlüler ve Bilişim konulu panel düzenlendi. Başkanlığını Teknoloji Bilgilendirme Platformu İletişim Koordinatörü Murat Büke'nin yaptığı panele Başbakanlık Özürlüler İdaresi Daire Başkanı Abdülkadir Anaç, YÖK Engelli Öğrenci Komisyonu Üyesi Prof.Dr.Ali Ekrem Özkul, Manisa Altı Nokta Körler Derneği Yöneticisi Hatice Akhacca Önder, Türkiye İnternet Evleri Derneği Başkanı Yusuf Andiç konuşmacı olarak katıldılar. Panel Başkanı Murat Büke panelistlere söz vermeden önce, güvenli internet çalışmalarından kısaca bahsederek engelli bireylerinde bilişim hizmetlerinden yararlanılırken güvenlik açısından şu hususlara dikkat etmesi gerektiğini vurguladı: İnternetinizi paylaşmayın, Güvenliğiniz için İnternet bağlantınızı şifrelemeyi unutmayın, Bilgisayarınızın güvenliğini ihmal etmeyin, Sistem güncelleştirmelerini yapabilmek için mutlaka lisanslı programlar kullanın, E- posta yolu ile gelen teklif ve talepleri dikkatli inceleyin, Hizmet aldığınız kuruluşların ek güvenlik önlemlerini (mobil imza, sanal kart vb.) kullanın

13 Başbakanlık Özürlüler İdaresi Daire Başkanı Abdülkadir Anaç, "Bir üniversite olarak ilk kez böyle bir konuya odaklandığınız için teşekkür ederim. Özürlüler konusunda toplumun ciddi duyarsızlığı var. Bu çalışmalarla farkındalık sağlamaya çalışıyoruz. Özürlülerin en büyük sorunu eğitim ve istihdam. Bu konuda da çalışmalar devam ediyor yılında çıkan Özürlüler Yasası'nın 15. Maddesine göre "Özürlü öğrenciler, diğer öğrencilerle aynı şartlarda eğitim alma hakkına sahiptir" O günden bugüne özürlüler ile ilgili dönüşüm ve gelişim yaşanmaktadır. Standartların her geçen gün daha üst seviyeye gelmesi için çabalıyoruz" diye konuştu.

14 YÖK Engelli Öğrenci Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul "Bilgisayar teknolojilerinin eğitimde kullanılması ve yaygınlaşması için çalışmalar yapıyorum. Teknolojinin eğitimde yaygınlaşması; kapasitenin, kalitenin ve verimliliğin artması açısından önemlidir. Üniversitelerin bu noktada önemli rol oynamaları gerekiyor. Engelli öğrenciler için her alanda fiziki şartları oluşturmak gerek. Bunun yapılabilmesi için ilk yapılacak iş üniversitelerdeki özürlü öğrenci tespitinin yapılmasıdır. Bilgi teknolojileri, bu tespitlerin yapılıp, veri tabanının hazırlanması için büyük katkılar sağlayacaktır" dedi.

15 Türkiye İnternet Evleri Derneği Başkanı Yusuf Andiç, "Engelli insanların normal hayatta karşılaştıkları sıkıntılar bilinir. Fakat bunlara çözümler getirmek çok fazla gündeme gelmez. Bu noktada bu sempozyumu hazırlayan herkese teşekkür ediyorum. Bugün iyiyiz ama yarın engelli olmayacağımızı bilemeyiz. Bu yüzden de hepimiz bunun için çalışmalıyız" dedi.

16 Türkiye Görme Engelliler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve Manisa Altı Nokta Körler Derneği Temsilcisi Hatice Akhacca Önder yaptığı konuşmayla bilişim hizmetleri öncesindeki engellilerin durumuyla bilişim hizmetlerinden sonra ki durum arasında karşılaştırmalarda bulundu.

17 Panel sonunda konuşmacılara plaketleri Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Çelik tarafından takdim edildi.

18 Farklı Yaklaşımlar Paneli 25 Mayıs 2011 saat 14:00 da Farklı Yaklaşımlar konulu panel düzenlendi. Panele YÖK Engelli Öğrenci Komisyonu Üyesi ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ekrem ÖZKUL başkanlık etti. Panelde Kaldırımdan İnternete Özürlü Bireylerin Bilgiye Erişimi konulu bir konuşma yapan Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı yöneticisi Abdulkadir Anaç Toplumsal yaşam içerisindeki imkân ve hizmetlere ulaşmanın bir bireyin en temel hakkıdır. Herkesin evinden rahatça çıkabilmesi, kaldırımda çok rahat bir şekilde hareket edebilmesi, toplu taşım araçlarına binebilmesi, araçlardan rahatça inebilmesi, alışveriş binalarına, üniversiteye, hastaneye, kaymakamlığa, belediyeye çok rahat bir şekilde girip çıkmasını istemekteyiz. Aynı durum bilişim hizmetleri içinde geçerlidir. İnternet ortamında erişilebilirlik özürlü bireyler için oldukça önemlidir. dedi.

19 Panele katılan KMT Bilişim Teknolojileri Proje İletişim Koordinatörü Serap Bozkurt Bilişim Destekli Engelli Uzaktan Eğitim Çözümleri/ /Rusya Uygulama Örneği konu başlıklı bir sunum gerçekleştirmiştir. Serap Bozkurt konuşmasında, 2003 yilinda Moskova Sehir yonetimi tarafindan baslatilan, yillari arasi icin ise Devlet Programi olarak ele alinan okula gidemeyecek durumdaki engelli çocukların ve ailelerin uzaktan egitim ile meslek ve beceri sahibi olmalari amaçlanan bir programın Türkiye modelini ve bu alanda yapılan hazırlıkları anlatmıştır. Serap Rusyada yürütülen proje Apple, Assistiveware firmalari ve 7 Federal Bolge yonetimi tarafindan yapılmaktadır. Program kapsamı genişletilerek su ana kadar 40,000 kisi internet üzerinden egitim programina dahil edilmistir. Benzer bir projeyi Türkiye de de gerçekleştirmek için çalışmaların devam ettiğini belirtmiştir.

20 Panelde Üniversitelerde Görme Engelliler İçin Bilişim konulu bir konuşma yapan Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu, görme engelli öğrenciler açısında bilişim hizmetlerinin ne derece büyük öneme sahip olduğunu ve bu alanda mevcut çalışmaları anlatmıştır. Gürsel in doktora tezi olarak üniversite öğrencilerine yönelik yapmış olduğu web çalışmaları oldukça ilgi görmüş, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi öğrencilerine yönelik benzer bir uygulamanın geliştirilmesi fikri panelde gündeme gelmiştir.

21 TC. Milli Prodüktivite Merkezi nde verimlilik uzmanı olarak görev yapmakta olan Rıdvan Mercan yapmış olduğu konuşmada Engelli Ortamı Yapı Taşları konusunu ele almış ve özellikle üniversitelerdeki yapı taşlarının neler olduğu üzerine yapılmış olan çalışmayı aktarmıştır. Mercan konuşmasında Engellilere yönelik yapılacak çalışmalarda yapı taşlarının doğru belirlenmesi ve bu yönde çalışılması oldukça önemlidir demiştir.

22 Panel sonunda konuşmacılara Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul tarafından teşekkür plaketleri takdim edilmiştir.

23 Özürlülerin Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Erişimi Paneli 26 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirilen Özürlülerin Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Erişimi panelinde oturum başkanlığını TC. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı - Daire Başkanı Abdulkadir Anaç gerçekleştirmiştir. Panelde Otizm ve Bilişim konulu bir sunum gerçekleştiren Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alev Girli otizmli bireylerin eğitiminde izlenmesi gereken yolları ve bunda bilişimin önemine değinmiştir. Girli, şu önerilerde bulunmuştur: Kaynaştırma eğitiminde ilköğretimi bitiren çocuklar, meslek liseleri bilgisayar bölümlerinde eğitimlerini devam ettirebilirler ve bilişim sektöründe yardımcı eleman olarak çalışabilirler. Asperger Sendromlu çocuklar yüksek öğrenimlerini bilgisayar alanında yapabilirler. Bu amaçla özel eğitim sürecinde yardımcı teknoloji olarak bilgisayar kullanımının yanısıra özel eğitim programında bilişim dersleri ile hazırlık çalışmaları yapılması önerilebilir

24 Kendiside bir otistik çocuk annesi olan Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneğinden Yeşim Zorlu Otistik Çocukların Eğitiminde Yardımcı Teknik Olarak Bilgisayarın Kullanımı konulu bir sunum gerçekleştirmiştir. Zorlu sunumunda kızı Beril ile birlikte gerçekleştirmiş oldukları bilgisayar uygulamalarından da örnekler vermiştir.

25 Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi BÖTE Bölümü öğretim üyesi Dr Özlem Çakır Özürlü Bireylerin Bilgi ve İletişim Teknolojisinin Kullanımının Artırılmasına İlişkin Birleşmiş Milletler Yaklaşımı konulu bir sunum gerçekleştirmiştir. Konuşmasında BM engellilere yönelik olarak almış olduğu tavsiye kararlarına da yer veren Çakır BM tavsiye kararlarına göre, Hükümetler, yerel dillerde konuşma sentezi gibi destek teknolojilerinin yerelleştirilmesi ve Ücretsiz ve Açık Kaynaklı Yazılımların hazırlanması da dahil olmak üzere düşük maliyetli ve maliyetsiz erişilebilir BİT ve Destek Teknolojilerine yönelik Araştırma ve Geliştirme çalışmalarını her seviyede desteklemeli ve gerekli görülen hallerde bu çalışmaları bizzat yürütmeli veya yürütülmesini sağlamalıdır. dedi.

26 Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Eren Sarı, Otistik Çocuklara Bilgisayar Programlarının Öğretilmesinde İzlenen Yöntemler konusunda sunum gerçekleştirmiştir. Sarı konuşmasında Bilgisayar kullanımı, özel eğitime gereksinim duyan çocukların, özellikle otizmli çocukların eğitiminde, iletişiminde, yaratıcılığını geliştirilmesinde, boş zamanlarını değerlendirilmesinde ve çalıştırılmasında esnek ve kullanışlı fırsatlar sağlar. diye belirtmiştir. Kendisinin bu alanda yaşamış olduğu tecrübelerden de örnekler veren Sarı otistik çocukların eğitiminde bilgisayar kullanımının önemine vurgu yapmıştır. Panelde bilgisayar mühendisi Özlem Eroğlu, Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülen ve başkanlığını Yrd. Doç. Dr. Özlem Uçar ın yaptığı Özel Öğrenme Güçlüğü Yaşayan Bireyler İçin Bilgisayar Destekli Eğitim Araçları Geliştirilmesi projesi hakkında bilgilendirmede bulunmuştur. Eroğlu, özellikle okul öncesi eğitimine yönelik olarak geliştirilecek bir bilgisayar programıyla neler yapılabileceği konusunda bilgiler vererek bu amaçla geliştirmiş oldukları programı tanıtmıştır.

27 Özürlü Bireylerin Eğitimi Paneli Oturum Başkanlığını Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuray ALTINTAŞ ın yaptığı Özürlü Bireylerin Eğitimi paneli 26 Mayıs 2011 de gerçekleştirilmiştir. Panelde Trakya Üniversitesi nden bilgisayar mühendisi Salim İmamoğlu Bilisim Teknolojilerinin İsitme Engellilerin Eğitimine Etkisi konulu bir sunum gerçekleştirmiştir. İmamoğlu sunumunda işitme engellilerin eğitimi ve bilişim teknolojileri konusunda yapılan çalışmalardan bahsettikten sonra Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdem Uçar başkanlığında yürütülen ŞEHİT ÖĞRETMEN ADNAN TUNCA İŞİTME ENGELLİLER İLKÖĞRETİM OKULU UYGULAMASI hakkında bilgiler vermiştir.

28 Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü nde uzman olarak görevli Can Tezcan yaptığı sunumda Bilisim Teknolojilerinin Zihinsel Engellilerin Eğitimine Etkisi konusuna değinmiştir. Tezcan konuşmasında, Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdem Uçar başkanlığında yürütülen uygulama projesini anlatarak bunun gerekçelerini şu şekilde belirtmiştir eğitilebilir zihinsel engelliler için eğitim kurallarına uyularak web tabanlı bir uzaktan eğitim sistemi geliştirilebileceğine karar vererek çalışmalara başladık..

29 Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Bekir Sarı panelde yaptığı konuşmasında Görme Engellilerin internet ve Bilgisayar Eğitimi konusuna yer vermiş ve bunun görme engelli bireyler açısından ne derece büyük öneme sahip olduğunu belirtmiştir.

30 Devlet Kurumlarında Web Erişilebilirliği konusunu ele alan ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı görevlisi Mustafa Dalcı, konuşmasında devlet kurumlarının web erişilebilirliği açısından mevcut durumunun yetersiz olduğunu belirterek Kamu web siteleri, tarayıcı tipinden ve işletim sisteminden bağımsız olarak tüm kullanıcılara aynı işlevselliği sağlamak zorundadır demiştir.

31 Panel sonunda konuşmacılara plaketleri Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayşegül ALAYBYOĞLU tarafından verilmiştir.

32 Engelsiz Bilişim Çalıştayı Engelsiz Bilişim Mayıs 2011 tarihinde Başbakanlık Özürlüler Dairesi Başkanlığı nda Daire Başkanı olan Abdulkadir Anaç, Celal Bayar Üniversitesi Bilişim Projeleri ve Etkinlikleri Komisyonu Başkanı Öğr. Gör. Mustafa Özhan KALAÇ başkanlığında gerçekleştirilen çalıştayla tamamlanmıştır. Gerçekleştirilen çalıştayda aynı zamanda sempozyum genel olarak değerlendirilmiş ve sonuç bildirgesi hazırlanmıştır.

33 Engelsiz Bilişim 2011 Sempozyumu Sonuç Bildirgesi Manisa Valiliği, Celal Bayar Üniversitesi, Manisa Belediyesi, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Daire Başkanlığı, Dünya Engelliler Vakfı, TBP (Teknoloji Bilgilendirme Platformu), İnternet Teknolojileri Derneği - INETD, Tüm İnternet Evleri Derneği TİEV ve Manisa Bilişim'in işbirliği ile düzenlenen "Engelsiz Bilişim 2011 Sempozyumu" sonucunda katılımcıların ortak düşüncesi olarak şu tavsiye kararları alınmıştır: Başta devlet kurumları olmak üzere, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve firmaların engellilere yönelik bilişim teknolojileri ve hizmetleri alanında önemli çabaları vardır. Engelsiz Türkiye için bilişim teknolojileri ve hizmetlerindeki bu çabaların güçlendirilerek devam ettirilmesi ve kurumlar ve bireyler arasında işbirliklerinin geliştirilmesi gerektiği görüşüne varılmıştır. Engellilere yönelik istatistiki verilerin sağlıklı hale getirilmesi ve bu amaçla ulusal ve tek bir engelli veri tabanının oluşturulması gerektiği ortaya konmuştur. Engellilere yönelik bilişim teknolojileri ve hizmetlerinde yerli girişimlerin önemi vurgulanarak, başta üniversiteler olmak üzere yapılacak araştırma ve geliştirme çabalarının desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Engelli bireylere yönelik bilişim hizmetlerinin yanı sıra bu bireylerin ailelerine yönelikte uzaktan eğitim, bilgilendirme konferansları gibi çalışmalara da gereksinim olduğu ve bu çalışmaların teşvik edilmesinin önemi belirtilmiştir. Engelli bireylere yönelik güvenli internet konusunda bilinçlendirme çalışmalarının yapılmasının önemi vurgulanmıştır. Oluşturulacak bir komisyonla başta kamu web sayfaları olmak üzere internet hizmetlerinin erişilebilirlik açısından denetlenmesi ve teşvik edilmesi, öncelikle kamu kurumlarında bu hizmetlerin Temmuz 2012 ye kadar erişilebilirlik açısından uygun hale getirilmesi için çalışılması gerekliliği belirtilmiştir.

34 5 2

35

36

Sayın İlgili, Umarız "Engelsiz Bilişim 2011 Sempozyumu" ile bu yönde önemli bir adım atılabilecektir.

Sayın İlgili, Umarız Engelsiz Bilişim 2011 Sempozyumu ile bu yönde önemli bir adım atılabilecektir. SPONSORLUK DOSYASI Sayın İlgili, 25-27 Mayıs 2011 tarihleri arasında Manisa Valiliği ve Celal Bayar Üniversitesi organizasyonuyla Manisa da düzenlenecek olan Engelsiz Bilişim 2011 Sempozyumu na, Türkiye

Detaylı

Özürlü Bireylerin Bilgi ve İletişim Teknolojisinin (BİT) Kullanımının Artırılmasına İlişkin Birleşmiş Milletler Yaklaşımı. Dr.

Özürlü Bireylerin Bilgi ve İletişim Teknolojisinin (BİT) Kullanımının Artırılmasına İlişkin Birleşmiş Milletler Yaklaşımı. Dr. Özürlü Bireylerin Bilgi ve İletişim Teknolojisinin (BİT) Kullanımının Artırılmasına İlişkin Birleşmiş Milletler Yaklaşımı Dr. Özlem Çakır 2 Özürlülük Normal bir kişinin kişisel ya da sosyal yaşantısında

Detaylı

Engelsiz Bilişim 2013 Sempozyumu Sonuç Bildirisi

Engelsiz Bilişim 2013 Sempozyumu Sonuç Bildirisi TÜRKİYE ENGELSİZ BİLİŞİM PLATFORMU Engelsiz Bilişim 2013 Sempozyumu Sonuç Bildirisi (10-12 Eylül 2013) Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu organizasyonuyla ve İstanbul Üniversitesi ev sahipliğiyle düzenlenen

Detaylı

Çarşamba İzmir Gündemi

Çarşamba İzmir Gündemi 30.04.2014 Çarşamba İzmir Gündemi Engellilik Algısı, Haklar ve Uygulamalar İKÇÜ de tartışıldı İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü ile İzmir Üniversiteleri Platformu Engelsiz

Detaylı

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ ENGELSĠZ ÜNĠVERSĠTE BĠRĠMĠ

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ ENGELSĠZ ÜNĠVERSĠTE BĠRĠMĠ HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ ENGELSĠZ ÜNĠVERSĠTE BĠRĠMĠ EYLÜL 2010 RAPORU ENGELLĠ ÖĞRENCĠLERE YÖNELĠK YAPILAN FAALĠYETLER Engelli Öğrencilere Yönelik Yapılan Fiziki Ortamlar Mühendislik Fakültesi bina girişinde

Detaylı

TÜRKİYE BÖLGESEL HEMOFİLİ SEMPOZYUMU 28 SUBAT 2016 PAZAR - RİZE

TÜRKİYE BÖLGESEL HEMOFİLİ SEMPOZYUMU 28 SUBAT 2016 PAZAR - RİZE 28 SUBAT 2016 PAZAR - RİZE Türkiye Hemofili Derneği (TRHD) nin düzenlediği 3.Türkiye Bölgesel Hemofili Sempozyumu 28 Şubat 2016 Pazar günü 10:00-17:30 saatleri arasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi

Detaylı

EYPRO BÜLTENİ. Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi. Sayı 6, EKİM-KASIM 2017 İçindekiler

EYPRO BÜLTENİ. Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi. Sayı 6, EKİM-KASIM 2017 İçindekiler EYPRO BÜLTENİ Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi İstanbul Aydın Üniversitesi Engelsiz Yaşam Araştırma Ve Uygulama Merkezi engelli bireylerin bağımsız yaşama koşullarına erişme ve kent yaşamına

Detaylı

2nci Uluslararası Türk Coğrafyasında UFRS Sempozyumu Sonuç Bildirgesi 17 Haziran 2012 - Trabzon

2nci Uluslararası Türk Coğrafyasında UFRS Sempozyumu Sonuç Bildirgesi 17 Haziran 2012 - Trabzon ---- 2nci Uluslararası Türk Coğrafyasında UFRS Sempozyumu Sonuç Bildirgesi 17 Haziran 2012 - Trabzon 01 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek 6102 sayılı TTK nun özellikle 01 Ocak 2013 itibari ile başlayacak

Detaylı

DÜZENLEME KOMİTESİ. Prof. Dr. Ercan YENİ. Prof. Dr. Recep DEMİRBAĞ. Gül GEMALMAZ. Doç. Dr. Asuman BİÇER YEŞİLAY. Yrd. Doç. Dr.

DÜZENLEME KOMİTESİ. Prof. Dr. Ercan YENİ. Prof. Dr. Recep DEMİRBAĞ. Gül GEMALMAZ. Doç. Dr. Asuman BİÇER YEŞİLAY. Yrd. Doç. Dr. DÜZENLEME KOMİTESİ Prof. Dr. Ercan YENİ Prof. Dr. Recep DEMİRBAĞ Gül GEMALMAZ Doç. Dr. Asuman BİÇER YEŞİLAY Yrd. Doç. Dr. Nurettin BEŞLİ Öğr. Gör. Hasan KIRMIZI Ahmet YÜZÜBEYAZ Bilimsel sekretarya: Doç.

Detaylı

[14. ULUSAL ÇOCUK FORUMU]

[14. ULUSAL ÇOCUK FORUMU] [14. ULUSAL ÇOCUK FORUMU] ANKARA 19-20 Kasım 2013 1. GİRİŞ Çocuk hakları, ülkemizin gündemine Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ile girmiştir. Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocuk haklarını düzenleyen

Detaylı

10.12.2014 Çarşamba İzmir Basın Gündemi

10.12.2014 Çarşamba İzmir Basın Gündemi 10.12.2014 Çarşamba İzmir Basın Gündemi Katip Çelebi'nin Rektörü Prof. Galip Akhan İzmir'in en genç devlet üniversitesi Katip Çelebi Üniversitesi'nde rektörlük seçimi sonuçlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ Adı - Soyadı: Doğum Tarihi: Ünvanı: Öğrenim Durumu: Akademik Ünvanlar : öğretim görevlisi öğretim görevlisi dr. yardımcı doçent.

ÖZGEÇMİŞ Adı - Soyadı: Doğum Tarihi: Ünvanı: Öğrenim Durumu: Akademik Ünvanlar : öğretim görevlisi öğretim görevlisi dr. yardımcı doçent. ÖZGEÇMİŞ Adı - Soyadı: Serpil ALPTEKİN Doğum Tarihi: 24-11-1974 Ünvanı: Yrd. Doç. Dr. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Özel Eğitim, Zihinsel Gazi Üniversitesi, Gazi (1992-1996) Engellilerin

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; Düzce Üniversitesi nde öğrenim gören engelli öğrencilerin öğrenim

Detaylı

T. C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1: Bu yönergenin amacı, Sinop

T. C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1: Bu yönergenin amacı, Sinop T. C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1: Bu yönergenin amacı, Sinop Üniversitesinde öğrenim görmekte olan engelli öğrencilerin

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ YAŞLILIK ÇALIŞMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (YAŞAM)

ANKARA ÜNİVERSİTESİ YAŞLILIK ÇALIŞMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (YAŞAM) YAŞLILIK ÇALIŞMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (YAŞAM) KURULLAR ONURSAL BAŞKANLAR Ömer ÇELİK Kültür ve Turizm Bakanı Fatma ŞAHİN Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Prof.Dr. Erkan İBİŞ Ankara Üniversitesi

Detaylı

GENÇ BARIŞ İNİSİYATİFİ DERNEĞİ MAYIS AYI BÜLTENİ

GENÇ BARIŞ İNİSİYATİFİ DERNEĞİ MAYIS AYI BÜLTENİ MAYIS AYI BÜLTENİ 31 MAYIS 2014 GENÇ BARIŞ İNİSİYATİFİ DERNEĞİ GENEL MERKEZİ Mecidiyeköy Mahallesi Şehit Er Cihan Namlı Cad.(Dereboyu Cad.) Alaca İş Merkezi 39/8 Şişli, İstanbul GENÇ BARIŞ İNİSİYATİFİ

Detaylı

Cemil Meriç Yılı Muhteşem Bir T örenle Tamamlandı

Cemil Meriç Yılı Muhteşem Bir T örenle Tamamlandı Cemil Meriç Yılı Muhteşem Bir T örenle Tamamlandı Mustafa Kemal Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen 2012-2013 Cemil Meriç Yılı etkinlikleri kapanış töreni Hatay Kültür Merkezi nde geniş

Detaylı

2011 YILI FAALİYET RAPORU Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı

2011 YILI FAALİYET RAPORU Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı 2011 YILI FAALİYET RAPORU Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı YÖNETİM KURULU 2011 FAALİYETLERİ 13.07.2011 Batı Akdeniz bölgesinin istihdam sorununa çözüm yaratmak amacıyla Akdeniz Radyo Televizyon

Detaylı

Anadolu Bacıları ndan Tam Destek

Anadolu Bacıları ndan Tam Destek Pancar İle İlgili Tarımsal Üretime Dayalı Ürün Geliştirme - PANPEK Projesinin Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi Ankara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen, Polatlı Ticaret Odası, Başkent Üniversitesi,

Detaylı

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ KARAMAN ELMA PANELİ PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ 25 NİSAN 2016 Hazırlayanlar Uzman İsmail ARAS Uzman Hakan ANAÇ Araştırma, Etüt ve Planlama Birimi GİRİŞ Dünyanın en büyük elma üreticilerinden olan ülkemiz ve

Detaylı

İNTERNETTE B2B İLE İŞİNİZİ BÜYÜTÜN SEMİNERİ

İNTERNETTE B2B İLE İŞİNİZİ BÜYÜTÜN SEMİNERİ Sayı 43 Mayıs 2013 e-bülten İTO BİLİŞİM H e r a y ı n i l k h a f t a s ı İ T O w e b s i t e s i n d e y a y ı n l a n ı r İNTERNETTE B2B İLE İŞİNİZİ BÜYÜTÜN SEMİNERİ Mal ve hizmetlerin üretim, tanıtım,

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2016 YILI ETKİNLİKLERİ SONUÇ RAPORU Giriş Engellilik insanların yaşam sürecinde karşılaşabilecekleri bir deneyimdir. Herkes yaşamının bir döneminde geçici veya kalıcı biçimde engelli olabilir veya ilerleyen

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi Belediyelerin Engelliler Hakkındaki Yükümlülükleri Tarih : 07.09.2011 Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme Sözleşme nin 1 inci maddesinde amaç özürlülerin

Detaylı

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ BÖLÜM 7 EMO GENÇ ÇALIŞMALARI. - EMO Genç Etkinliklerimiz

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ BÖLÜM 7 EMO GENÇ ÇALIŞMALARI. - EMO Genç Etkinliklerimiz TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ BÖLÜM 7 EMO GENÇ ÇALIŞMALARI - EMO Genç Etkinliklerimiz 9. dönem çalışma raporu / 2010-2011 EMO-GENÇ ETKİNLİKLERİ EMO nun toplumsal yaşamdaki yerini bugünün

Detaylı

Veremsiz. yönelik. durdurmak. Durdurma. taahhüt. Durdurma. çalıştayın. önemi

Veremsiz. yönelik. durdurmak. Durdurma. taahhüt. Durdurma. çalıştayın. önemi Türkiye de Veremle Mücadeledee Ortak Hareket Çalıştayı Veremsiz bir Türkiye oluşturmak ülküsünü gerçekleştirmeye yönelik çalışmalar yapmak amacıyla 14.07.2010 tarihinde Ankara da Türkiye de Veremle Mücadelede

Detaylı

RESMİ İSTATİSTİK PROGRAMI TOPLANTI TUTANAĞI

RESMİ İSTATİSTİK PROGRAMI TOPLANTI TUTANAĞI RESMİ İSTATİSTİK PROGRAMI TOPLANTI TUTANAĞI RİP Konu Başlığı: Toplantı Tarihi/Saati: Toplantı No: Toplantı Yeri: GENÇLİK İSTATİSTİKLERİ 11/07/2014 Saat:10.00 1 (2014 yılı) TÜİK, 7. Kat Toplantı Salonu

Detaylı

GIDALARDA ATIKLARIN AZALTILMASI VE GERİ KAZANIMI

GIDALARDA ATIKLARIN AZALTILMASI VE GERİ KAZANIMI GIDALARDA ATIKLARIN AZALTILMASI VE GERİ KAZANIMI Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Genel Sekreteri Kaan Sidar, Dünya'da 2 milyar insanın yeterli beslenemediğini ve 10 milyon insanın açlıktan

Detaylı

12 Proje Açılış Toplantısı Faaliyeti Fotoğraf/Photographs belgeleri/(s:10)

12 Proje Açılış Toplantısı Faaliyeti Fotoğraf/Photographs belgeleri/(s:10) 12 Proje Açılış Toplantısı Faaliyeti Fotoğraf/Photographs belgeleri/(s:10) 12 Proje Açılış Toplantısı Faaliyeti Fotoğraf/Photographs belgeleri/(s:11) 12 Proje Açılış Toplantısı Faaliyeti Fotoğraf/Photographs

Detaylı

BU DÜNYADA BİR İNSAN OLABİLİRSİN AMA BİRİSİ İÇİN BİR DÜNYA OLABİLİRSİN

BU DÜNYADA BİR İNSAN OLABİLİRSİN AMA BİRİSİ İÇİN BİR DÜNYA OLABİLİRSİN BU DÜNYADA BİR İNSAN OLABİLİRSİN AMA BİRİSİ İÇİN BİR DÜNYA OLABİLİRSİN 16 EKİM 2010 Gönüllü Eğitim Semineri Hacı ŞAHİN (Özel Eğitim Öğretmeni) Gönüllü eğitim semineri Özel Eğitim Öğretmeni Hacı Şahin'in

Detaylı

Üyelerimizle kahvaltıda buluştuk. MMO Antalya Şube olarak üyelerimizle birlikte Geleneksel Kahvaltı etkinliğimizi Arıca Çiftlik te gerçekleştirdik.

Üyelerimizle kahvaltıda buluştuk. MMO Antalya Şube olarak üyelerimizle birlikte Geleneksel Kahvaltı etkinliğimizi Arıca Çiftlik te gerçekleştirdik. 27. Geleneksel Meslek Odaları Halı Saha Turnuvası nda Master ve Gençler kategorisinde 3 takımımız sahaya çıktı e-bülten 1-15 Nisan 2018 / Sayı 1 Üyelerimizle kahvaltıda buluştuk MMO Antalya Şube olarak

Detaylı

THED-İZMİR-2014. İkinci Etkinliğimiz İzmir de Yapıldı. Sağlık Bilimlerinde Bilimsel Proje Hazırlama Eğitim Etkinliği

THED-İZMİR-2014. İkinci Etkinliğimiz İzmir de Yapıldı. Sağlık Bilimlerinde Bilimsel Proje Hazırlama Eğitim Etkinliği THED-İZMİR-2014 Sağlık Bilimlerinde Bilimsel Proje Hazırlama Eğitim Etkinliği 15-17 AĞUSTOS 2014 İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medicalpark İzmir Hastanesi İZMİR İkinci Etkinliğimiz İzmir de Yapıldı

Detaylı

ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN

ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN MAYIS 2017 GÜNDEM - TOBB 73. Genel Kuruluna katıldık. -İstanbul Yapı Fuarı na katıldık. - KOSGEB Kredisini en çok kullandıran ilçe olduk. - 666 aileye Ramazan

Detaylı

MALTEPE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER

MALTEPE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER TC MALTEPE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER AMAÇ Madde 1 Bu yönergenin amacı, Maltepe Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimininçalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

Detaylı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın, Saray Engelsiz Yaşam, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezini Ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın, Saray Engelsiz Yaşam, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezini Ziyareti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın, Saray Engelsiz Yaşam, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezini Ziyareti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur

Detaylı

İLETİŞİMDE TASARIM TASARIMDA İLETİŞİM KONULU ULUSLARARASI KATILIMLI SEMPOZYUM VE SERGİ GERÇEKLEŞTİ

İLETİŞİMDE TASARIM TASARIMDA İLETİŞİM KONULU ULUSLARARASI KATILIMLI SEMPOZYUM VE SERGİ GERÇEKLEŞTİ İLETİŞİMDE TASARIM TASARIMDA İLETİŞİM KONULU ULUSLARARASI KATILIMLI SEMPOZYUM VE SERGİ GERÇEKLEŞTİ Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü, yaklaşık bir yıllık hazırlık sürecinin

Detaylı

Samandağ da İpekböcekçiliğinin Canlandırılması Projesi Sertifika T öreni

Samandağ da İpekböcekçiliğinin Canlandırılması Projesi Sertifika T öreni Samandağ da İpekböcekçiliğinin Canlandırılması Projesi Sertifika T öreni Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın desteklediği Samandağ Kaymakamlığı, Antakya Belediyesi, üniversitemiz Ziraat Fakültesi nin ve Samandağ

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ 07-08 MART 2014 ÇANAKKALE İLİNDE ÇALIŞTAYI OLİMPİK VE BAŞARILI SPORCU YETİŞTİRME UYGULAMALARI:

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ 07-08 MART 2014 ÇANAKKALE İLİNDE ÇALIŞTAYI OLİMPİK VE BAŞARILI SPORCU YETİŞTİRME UYGULAMALARI: ÇANAKKALE İLİNDE OLİMPİK VE BAŞARILI SPORCU YETİŞTİRME UYGULAMALARI: KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 07-08 MART 2014 ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ ANAFARTALAR KAMPUSU SÜLEYMAN

Detaylı

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ. MANİSA BİLİŞİM www.manisabilisim.org

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ. MANİSA BİLİŞİM www.manisabilisim.org T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ MANİSA BİLİŞİM www.manisabilisim.org Manisa-2011 MANİSA BİLİŞİM www.manisabilisim.org Genel Tanıtım İnternet ve bilişim teknolojileri, sanayi devriminden de önemli bir gelişmeyi

Detaylı

EYLÜL - ARALIK 2016 E-BÜLTEN. Sosyal medyada bizi izleyin

EYLÜL - ARALIK 2016 E-BÜLTEN. Sosyal medyada bizi izleyin EYLÜL - ARALIK 2016 E-BÜLTEN Sosyal medyada bizi izleyin /ocedorgtr www.oced.org.tr Özel Çocuklarımız İçin Özel Tiyatro Oyunu Gerçekleştirdik Özel çocuklar ve ailelerine yönelik hazırlanan programın asıl

Detaylı

7. Genç Beyinler Yeni Fikirler

7. Genç Beyinler Yeni Fikirler 7. Genç Beyinler Yeni Fikirler Proje Pazarı ve Bitirme Projeleri Ortak Sergisi 25 Mayıs 2018, Ege Üniversitesi SPONSORLUK DOSYASI Genç Beyinler Yeni Fikirler Proje Pazarı ve Bitirme Projeleri Ortak Sergisi

Detaylı

7. dönem çalışma raporu ÜYE TOPLANTILARI. EMO Kocaeli Şubesi

7. dönem çalışma raporu ÜYE TOPLANTILARI. EMO Kocaeli Şubesi ÜYE TOPLANTILARI 60 Gebze de Temsilcilik Ve Üye Toplantısı Gerçekleştirildi 24 Şubat 2012 7. Dönem yönetim kurulu 24 Şubat Cuma günü Gebze temsilciliği üyeleriyle bir araya geldi. Buluşmada Şube Başkanı

Detaylı

tarili ve 03 No.lu Senato kararı ile HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ ENGELLĠ ÖĞRENCĠ BĠRĠMĠ YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM

tarili ve 03 No.lu Senato kararı ile HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ ENGELLĠ ÖĞRENCĠ BĠRĠMĠ YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM 23.02.2012 tarili ve 03 No.lu Senato kararı ile HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ ENGELLĠ ÖĞRENCĠ BĠRĠMĠ YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel Esaslar Amaç MADDE 1- (1)Bu yönergenin amacı,

Detaylı

2. Uluslararası İktisadi ve İdari Perspektifler Kongresi 5-7 Ekim Tarihlerinde Fakültemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi

2. Uluslararası İktisadi ve İdari Perspektifler Kongresi 5-7 Ekim Tarihlerinde Fakültemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi 2. Uluslararası İktisadi ve İdari Perspektifler Kongresi 5-7 Ekim Tarihlerinde Fakültemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi Süleyman Demirel Üniversitesi ile Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi tarafından

Detaylı

Arı Çalıştayı (Vet-Arı)

Arı Çalıştayı (Vet-Arı) Arı Çalıştayı (Vet-Arı) 17-18 Ekim 2014 ANKARA Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği öncülüğünde Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğrenci Topluluğu VetAnka ile birlikte organize edilen Arı

Detaylı

KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ

KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ Doç. Dr. Mustafa Türkmen ERÜ Mühendislik Fak. 20 Mayıs 2016 KAYSO Sunum Planı KÜSİ Çalışma Grubu KÜSİ İl Planlama

Detaylı

KAYHAM STRATEJİK PLANINA GÖRE 2015 YILI FAALİYET RAPORU

KAYHAM STRATEJİK PLANINA GÖRE 2015 YILI FAALİYET RAPORU KAYHAM STRATEJİK PLANINA GÖRE 2015 YILI FAALİYET RAPORU PAYDAŞLARIMIZ KAYHAM STRATEJİK PLANINA GÖRE 2015 YILI FAALİYET RAPORU Stratejik Amaç 1: Kurumsal Tanınırlığı Artırmak Hedef 1: 2015 yılı sonuna kadar

Detaylı

Gezimiz, meslekler ve bölümler ile ilgili olarak birçok

Gezimiz, meslekler ve bölümler ile ilgili olarak birçok Ankara Üniversite Oryantasyon Gezisi Mesleki rehberlik çalışmaları çerçevesinde 9. sınıf öğrencilerimize Ankara gezisi düzenlendi. Öğrencilerimizin, birçok üniversite ve bölüm hakkında bilgi sahibi olmalarını

Detaylı

Dr. Mustafa KURUCA Isparta da Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları konulu konferans verdi

Dr. Mustafa KURUCA Isparta da Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları konulu konferans verdi Dr. Mustafa KURUCA Isparta da Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları konulu konferans verdi Isparta Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünce düzenlenen Sosyal Güvenlik Reformunun

Detaylı

Sayı: 68 Kasım Mecidiyeköy Mah. Mecidiye Cad. No:14 Adıgüzel Çarşısı K:1 D:1 Şişli/İSTANBUL

Sayı: 68 Kasım Mecidiyeköy Mah. Mecidiye Cad. No:14 Adıgüzel Çarşısı K:1 D:1 Şişli/İSTANBUL Anayasanın 135. maddesinde tanımlanan 66 ve 85 sayılı KHK ve 7303 sayılı yasa ile değişik 6235 sayılı yasaya göre kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Sayı: 68 Kasım 2017 Sosyal Medyada

Detaylı

ICMME-2017 Matematik ve Matematik Eğitimi Uluslararası Konferansı Şanlıurfa da Yapıldı

ICMME-2017 Matematik ve Matematik Eğitimi Uluslararası Konferansı Şanlıurfa da Yapıldı ICMME-2017 Matematik ve Matematik Eğitimi Uluslararası Konferansı Şanlıurfa da Yapıldı Her yıl matematikçileri, matematik eğitimcilerini, eğitim uygulamasını yapan öğretmen ve öğrencileri, ayrıca kamuda

Detaylı

sendika haberleri İSG HABERLERİ İş Sağlığı ve Güvenliği Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi

sendika haberleri İSG HABERLERİ İş Sağlığı ve Güvenliği Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi İş Sağlığı ve Güvenliği Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi Sendikamıza Üye Çimento Fabrikalarının iş sağlığı ve güvenliği açısından 2010 yılı performans değerlendirme toplantısı 21 Aralık 2010 tarihinde

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, Yıldız Teknik Üniversitesi Engelli Öğrenci

Detaylı

OCAK-ŞUBAT-MART 2007 BÜLTENİ TEMA SEMİNERİ

OCAK-ŞUBAT-MART 2007 BÜLTENİ TEMA SEMİNERİ OCAK-ŞUBAT-MART 2007 BÜLTENİ TEMA SEMİNERİ Yüksekokulumuzda 10 Ocak 2007 günü TEMA Vakfı nın düzenlediği Erozyon, Çevreye Verdiği Zararlar ve Alınabilecek Önlemler konulu seminer verildi. Seminer tema

Detaylı

DEFTERDARLIK İYK TOPLANTISI KARARI

DEFTERDARLIK İYK TOPLANTISI KARARI Karar Tarihi : 15/05/2013 Karar Sayısı : 2013/1 maddelerini görüşmek üzere, Defterdar Yardımcısı Cengiz BİBER başkanlığında 15.05.2013 tarihinde saat:15.00 da Defterdar Yardımcısı Makam Odasında bir toplantı

Detaylı

SENATO 2016/12-II BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ PROJE DESTEK OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SENATO 2016/12-II BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ PROJE DESTEK OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 26.12.2016 SENATO 2016/12-II Amaç BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ PROJE DESTEK OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Bitlis Eren Üniversitesinin stratejik

Detaylı

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR)

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) ANTALYA DA TARIM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI SÜS BİTKİLERİ VE TIBBİ AROMATİK BİTKİLER ALT SEKTÖRÜ ÇALIŞMA GRUBU

Detaylı

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi Sivil Yaşam Derneği 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi GİRİŞ Sivil Yaşam Derneği 21-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Konya da 4. Ulusal Gençlik Zirvesi ni düzenlemiştir. Zirve Sürdürülebilir Kalkınma

Detaylı

3ncü Uluslararası Türk Coğrafyasında UFRS Sempozyumu Sonuç Bildirgesi Eylül Balıkesir

3ncü Uluslararası Türk Coğrafyasında UFRS Sempozyumu Sonuç Bildirgesi Eylül Balıkesir MUMEYEK VAKFI Sonuç Bildirgesi 07-08 Eylül 2013 - Balıkesir 1nci Uluslararası Türk Coğrafyasında UFRS 25-26 Ekim 2011 tarihlerinde Sinop ilinde MUMEYEK Vakfı tarafından ve 2nci Uluslararası Türk Coğrafyasında

Detaylı

SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ

SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 Güz YY Bölüm Koordinatörü: Prof.Dr. Nurşen SAKLAKOĞLU DERSİN AMACI; Öğrencilerin bilgi, birikim, araştırma becerileri ve yaratıcılıklarını

Detaylı

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ 1. ULUSAL SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ Kongre Projeler Ka 7 Ma Ankara sspkongre.akf.org facebook.com/sspkongre DANIŞMA KURULU ÜYELERİ Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. İlhan

Detaylı

18-24 Mart Yaşlılar Haftası münasebetiyle Üniversitemiz Tıp Fakültesi ve Karabük Alzheimer Derneği organizasyonluğunda üniversitemiz ev sahipliğinde Yaşlılık-Bunama ve Alzheimer Hastalığı Tanıtım ve Bilinçlendirme

Detaylı

2. ULUSAL ADLİ BELGE İNCELEME KONGRESİ

2. ULUSAL ADLİ BELGE İNCELEME KONGRESİ BİLİRKİŞİ İSİM SOYAD İCRA DELİL SAVCILIK SUÇ ADLİ BELGE İMZA-YAZI ÇEK-SENET MAHKEME PASAPORT BANKA EĞİTİMİ SAHTECİLİK ALDATMA KABİLİYETİ TEKNOLOJİ 2. ULUSAL ADLİ BELGE İNCELEME KONGRESİ LIONEL HOTEL, İSTANBUL

Detaylı

Sonuç Bildirgesi.

Sonuç Bildirgesi. Sonuç Bildirgesi www.unidokap.org DOKAP Bölgesi Üniversiteler Birliği Üst Kurul Prof. Dr. Süleyman BAYKAL (Dönem Başkanı) Prof. Dr. Sait BİLGİÇ Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN Prof. Dr.

Detaylı

Bakanımız, Çocuk Bakım Kuruluşları Öz Değerlendirme Toplantısında

Bakanımız, Çocuk Bakım Kuruluşları Öz Değerlendirme Toplantısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yayın Organı Mart 2014 Yıl: 1 Sayı: 10 Bakanımız, Çocuk Bakım Kuruluşları Öz Değerlendirme Toplantısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Çocuk Hizmetleri

Detaylı

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR)

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) ANTALYA DA TARIM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI GIDA ALT SEKTÖRÜ ÇALIŞMA GRUBU RAPORU 6 Eylül 2010, Antalya 1 ANTALYA

Detaylı

YEREL YÖNETİMLERDE İNTERNET KULLANIMI ve BULDAN BELEDİYE Sİ ÖRNEĞİ

YEREL YÖNETİMLERDE İNTERNET KULLANIMI ve BULDAN BELEDİYE Sİ ÖRNEĞİ YEREL YÖNETİMLERDE İNTERNET KULLANIMI ve BULDAN BELEDİYE Sİ ÖRNEĞİ Öğr. Gör. Özlem FEDAİ DENİŞ Pamukkale Üniversitesi, İ.İ.B.F GİRİŞ Türkiye de yerel yönetimlerin kamu bütünü içindeki payı 1950 li yıllardan

Detaylı

ordumuhtarlarderneği tarafından yazıldı Pazartesi, 03 Kasım :00 - Son Güncelleme Perşembe, 06 Kasım :10

ordumuhtarlarderneği tarafından yazıldı Pazartesi, 03 Kasım :00 - Son Güncelleme Perşembe, 06 Kasım :10 Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu, Başiskele'de ''Uluslararası Yerel Yönetimlerde Muhtarlığın Yeri ve Önemi'' çalıştayı düzenledi. Başiskele Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Türkiye'nin

Detaylı

Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi

Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi 2005-2008 Gerçekleştirmek istediğimiz hedeflerimiz var... Birleşmiş Milletler Bin Yıl Hedefleri: Tüm kız ve erkek çocuklarının ücretsiz,

Detaylı

aralık 2016 / 2. sayı / üç ayda bir yayınlanır / AdapTTO.net

aralık 2016 / 2. sayı / üç ayda bir yayınlanır / AdapTTO.net aralık 2016 / 2. sayı / üç ayda bir yayınlanır / AdapTTO.net 2. [İmtiyaz Sahibi] Prof.Dr. Tahsin Engin [Yazarlar] Gözde Sofuoğlu Aykut Ulgar [Tasarım] Murat Tamcı Sakarya Üniversitesi Teknoloji Geliştirme

Detaylı

34.MÜHENDİSLİK DEKANLARI KONSEYİ

34.MÜHENDİSLİK DEKANLARI KONSEYİ 34. 24-25 Kasım 2017 Balıkesir Üniversitesi BALIKESİR (MDK) Mühendislik dekanları arasında deneyimlerin paylaşıldığı, iyi uygulamaların tartışıldığı, güçlü ve zayıf yönlerin irdelendiği iletişimi güçlendiren

Detaylı

V. LOJİSTİKTE BİLİŞİM SEMPOZYUMU Yeni Trendler Yeni Teknolojiler SPONSORLUK DOSYASI

V. LOJİSTİKTE BİLİŞİM SEMPOZYUMU Yeni Trendler Yeni Teknolojiler SPONSORLUK DOSYASI 23 Mayıs 2017 SPONSORLUK DOSYASI Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi Caferağa Mah. Gn. Asım Gündüz Cad.No:72 Kat:1 Daire:1 Kadıköy / İstanbul Telefon : 0216 337 70 41 e-posta : ist@tbd.org.tr 23 Mayıs

Detaylı

EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI / YÖNETİM KURULU FALİYET RAPORU SUNUMU. YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 27 Ekim 2014

EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI / YÖNETİM KURULU FALİYET RAPORU SUNUMU. YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 27 Ekim 2014 YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 27 Ekim 2014 Ekim ayı içerisinde Odamız tarafından; üyelerimizce talep edilen 37 adet Kapasite Raporu, 15 adet Ekspertiz raporu ve 6 adet de Fiili Tüketim Belgesi düzenlenmiştir.

Detaylı

ORTA KARADENİZ BÖLGESİ SINIRÖTESİ İŞBİRLİĞİ İŞ FORUMU

ORTA KARADENİZ BÖLGESİ SINIRÖTESİ İŞBİRLİĞİ İŞ FORUMU ORTA KARADENİZ BÖLGESİ SINIRÖTESİ İŞBİRLİĞİ İŞ FORUMU www.oka.org.tr trbusinessforum@oka.org.tr facebook/trbusinessforum Bölgeler arası uluslararası işbirliklerini kurmak ve geliştirmek amacıyla düzenlenen

Detaylı

JFMOBİS (JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ SİSTEMİ)

JFMOBİS (JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ SİSTEMİ) JFMOBİS (JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ SİSTEMİ) TMMOB Jeofi zik Mühendisleri Odası, Merkez, Şube, Bölge, il ve ilçe temsilcilikleri tarafından yürütülen iş ve işlemlerin internet üzerinden çevrimiçi

Detaylı

BASIN DAVETİ. Sayın Basın Mensubu,

BASIN DAVETİ. Sayın Basın Mensubu, Sayın Basın Mensubu, BASIN DAVETİ Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği nin, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından desteklenen, OTİZM VE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ PROJESİ uygulamaya geçirilmiştir.

Detaylı

Sigortacılık Haftası Kapsamında Elazığ da Sektör Buluşması SAB,Sigortacılık Haftası nedeniyle Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ve Elazığ Sigorta Acente

Sigortacılık Haftası Kapsamında Elazığ da Sektör Buluşması SAB,Sigortacılık Haftası nedeniyle Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ve Elazığ Sigorta Acente Sigortacılık Haftası Kapsamında Elazığ da Sektör Buluşması SABSigortacılık Haftası nedeniyle Elazığ Ticaret Sanayi Odası Elazığ Sigorta Acente leri Der neği işbirliğinde 4 Haziran Cumartesi günü Elazığ

Detaylı

İş Yerinde Psikolojik Tacizle Mücadele Paneli. (Mobbing)

İş Yerinde Psikolojik Tacizle Mücadele Paneli. (Mobbing) İş Yerinde Psikolojik Tacizle Mücadele Paneli (Mobbing) SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI YADİGAR GÖKALP İLHAN: -BUGÜNE KADAR 103 PERSONELİMİZ TARAFINDAN KOMİSYONUNA BAŞVURUDA BULUNULMUŞTUR MOBBİNG İLE MÜCADELE

Detaylı

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE İL KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE İL KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE İL KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI 1. Amaç Uyuşturucu ile Mücadele İl Kurullarının amacı, uyuşturucu ile mücadele sürecinde mevcut durumu tespit etmek ve hazırlanan eylem

Detaylı

İstanbul Aydın Üniversitesi TOPLUMSAL ARAŞTIRMALAR UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ

İstanbul Aydın Üniversitesi TOPLUMSAL ARAŞTIRMALAR UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ İstanbul Aydın Üniversitesi TOPLUMSAL ARAŞTIRMALAR UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ E-BÜLTEN NİSAN 2018 / SAYI: 9 YAYIN KURULU T.C. İstanbul Aydın Üniversitesi Adına Sahibi Dr. Mustafa AYDIN Mütevellî Heyet

Detaylı

2017/2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KADIKÖY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ EĞİTİM SEMİNERLERİ

2017/2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KADIKÖY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ EĞİTİM SEMİNERLERİ 2017/2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KADIKÖY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ EĞİTİM SEMİNERLERİ 11 Eylül 2017 tarihinde İlçemiz özel eğitim öğretmenlerine, Biruni Üniversitesi öğretim görevlilerinden Işın Özdemir

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE Tarih ve Sayı: 22/09/2016-338991 T.C. Sayı :88469847-051.01- Konu :I. Engellilik Araştırmaları Kongresi FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE İlgi :22/09/2016 tarihli, 337312 sayılı yazı İstanbul Üniversitesi

Detaylı

9. DÖNEM YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

9. DÖNEM YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU 9. DÖNEM YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU 22.04.2017 Değerli Üyelerimiz, Derneğimiz tüzüğünde belirtilen amaçlar doğrultusunda ahşabın dünyada olduğu gibi ülkemizde de hak ettiği yeri alması için çalışmalarını

Detaylı

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ 16. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU TEMSİLCİLİKLERİMİZDEN

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ 16. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU TEMSİLCİLİKLERİMİZDEN TEMSİLCİLİKLERİMİZDEN 125 7. TEMSİLCİLİKLERİMİZDEN AĞRI İL TEMSİLCİLİĞİ 02 Temmuz 2011 tarihinde, Van da düzenlenen Van, Hakkâri, Muş, Ağrı, Bitlis İlleri Enerji Forumu na Temsilcilik heyeti ve üyelerce

Detaylı

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Haftalık Türkiye - AB Gündemi 11. Hafta (11-17 Mart 2013)

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Haftalık Türkiye - AB Gündemi 11. Hafta (11-17 Mart 2013) T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Haftalık Türkiye - AB Gündemi 11. Hafta (11-17 Mart 2013) 11 MART 2013 PAZARTESİ 09:45-17:00 Avrupa Birliği Bakanlığı Mali İşbirliği Başkanı M. Süreyya Süner ve beraberindeki

Detaylı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. Haftalık Türkiye - AB Gündemi 51. Hafta (19-26 Aralık 2010)

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. Haftalık Türkiye - AB Gündemi 51. Hafta (19-26 Aralık 2010) Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği 19 ARALIK 2010, PAZAR Haftalık Türkiye - AB Gündemi 51. Hafta (19-26 Aralık 2010) 18:00-20:00 Devlet Bakanı ve Başmüzakereci

Detaylı

TAMAMLAYICI TERAPİLERLE AVRUPA BİRLİĞİ SATANDARTLARINDA HEMŞİRELİK BAKIMINI GELİŞTİRME (BestCARE) PROJESİ KAPANIŞ KONFERANSI ANTALYA DA YAPILDI

TAMAMLAYICI TERAPİLERLE AVRUPA BİRLİĞİ SATANDARTLARINDA HEMŞİRELİK BAKIMINI GELİŞTİRME (BestCARE) PROJESİ KAPANIŞ KONFERANSI ANTALYA DA YAPILDI TAMAMLAYICI TERAPİLERLE AVRUPA BİRLİĞİ SATANDARTLARINDA HEMŞİRELİK BAKIMINI GELİŞTİRME (BestCARE) PROJESİ KAPANIŞ KONFERANSI ANTALYA DA YAPILDI Antalya Valiliği'nin ortak olarak yeraldığı Avrupa Birliği

Detaylı

PROJE İSMİ: MANİSA İLİ SANAYİ KURULUŞLARI AR-GE İHTİYAÇLARININ TESPİTİ VE TEKNOPARK KURULUMUNA YÖNELİK BİR FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI

PROJE İSMİ: MANİSA İLİ SANAYİ KURULUŞLARI AR-GE İHTİYAÇLARININ TESPİTİ VE TEKNOPARK KURULUMUNA YÖNELİK BİR FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI PROJE İSMİ: MANİSA İLİ SANAYİ KURULUŞLARI AR-GE İHTİYAÇLARININ TESPİTİ VE TEKNOPARK KURULUMUNA YÖNELİK BİR FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI Proje Yürütücüsü: Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü İştirakçiler: Manisa

Detaylı

ÇALIŞTAY ANTALYA SONUÇ RAPORU Yerleşik Yabancılar Kültürlerarası İletişim Halk Kütüphaneleri 15 Haziran Antalya Müzesi

ÇALIŞTAY ANTALYA SONUÇ RAPORU Yerleşik Yabancılar Kültürlerarası İletişim Halk Kütüphaneleri 15 Haziran Antalya Müzesi ÇALIŞTAY ANTALYA SONUÇ RAPORU Yerleşik Yabancılar Kültürlerarası İletişim Halk Kütüphaneleri 5 Haziran 05 - Antalya Müzesi Emekli Göçü ile Türkiye ye Yerleşen Yabancıların Bilgi Gereksinimlerinin Belirlenmesi

Detaylı

ACİL YARDIM VE AFET YÖNETİMİ

ACİL YARDIM VE AFET YÖNETİMİ ACİL YARDIM VE AFET YÖNETİMİ LİSANS MEZUNLARININ SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI ÇANAKKALE 23.06.2014 Çalıştay Düzenleme Komitesi - Arş. Gör. Hüseyin KOÇAK (Çalıştay Başkanı) - Arş. Gör. Cüneyt

Detaylı

GENÇ ERKEK HENTBOL TAKIMIMIZ İL İKİNCİSİ OLDU

GENÇ ERKEK HENTBOL TAKIMIMIZ İL İKİNCİSİ OLDU GENÇ ERKEK HENTBOL TAKIMIMIZ İL İKİNCİSİ OLDU 2013-2014 Öğretim Yılı Liseler Arası Hentbol İl Birinciliği karşılaşmaları Talas Spor Salonunda yapıldı. Bu öğretim yılında yeni kurulan 9. ve 10. sınıf öğrencilerimizden

Detaylı

ÜNİVERSİTELERARASI KARİKATÜR YARIŞMASI ŞARTNAME

ÜNİVERSİTELERARASI KARİKATÜR YARIŞMASI ŞARTNAME ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ÜNİVERSİTELERARASI KARİKATÜR YARIŞMASI ŞARTNAME Konu: Üniversitede Engelli Olmak, Dezavantaj yaşayan üniversite öğrencilerinin öğrenim

Detaylı

Sizlerle, 2017 yılı Genel Kurul Toplantımızın yer aldığı E-Bülteni paylaşıyorum. Saygılarımla. Özlem Denizmen. Kurucu Başkan

Sizlerle, 2017 yılı Genel Kurul Toplantımızın yer aldığı E-Bülteni paylaşıyorum. Saygılarımla. Özlem Denizmen. Kurucu Başkan Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) olarak kurulduğumuz 2012 yılından beri temel hedefimiz ülkemizin geleceğine değer katmaktır. Bu süreçte tasarruf, borç yönetimi, sermaye piyasaları, kredi

Detaylı

TURKLAB Bülten Nisan-Mayıs-Haziran

TURKLAB Bülten Nisan-Mayıs-Haziran TURKLAB Bülten 2018 Nisan-Mayıs-Haziran TURKLAB Akademi ISO/IEC 17025:2017 Revizyon Geçiş Eğitimi TURKLAB Akademi tarafından 17-18 Nisan 2018 tarihlerinde düzenlenen, ISO/IEC 17025:2017 Deney ve Kalibrasyon

Detaylı

1.TEOG Öncesi Test Çözüm Teknikleri ve Son 2 Haftayı Nasıl Değerlendirmeliyiz.

1.TEOG Öncesi Test Çözüm Teknikleri ve Son 2 Haftayı Nasıl Değerlendirmeliyiz. 1.TEOG Öncesi Test Çözüm Teknikleri ve Son 2 Haftayı Nasıl Değerlendirmeliyiz. Sınava sayılı günler kala heyecanı gözlerinden okunan 8.sınıf öğrencilerimize TEOG öncesi Test Çözüm Teknikleri ve Son 2 Haftayı

Detaylı

ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ ZİHİN ENGELLİLER EĞİTİMİ ANABİLİM DALI

ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ ZİHİN ENGELLİLER EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ ZİHİN ENGELLİLER EĞİTİMİ ANABİLİM DALI Zihin Engelliler Eğitimi Ana Bilim Dalı nın [ZEE AD], Atatürk Eğitim Fakültesi bünyesinde yapılanması 1999 yılına dayanmaktadır. 29.06.1999

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi Trafik Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi

Hacettepe Üniversitesi Trafik Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Hacettepe Üniversitesi Trafik Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Merkezin Kuruluşu: Öğretim üyelerinin trafik ve yol güvenliği konusundaki hassasiyetleri ve kendi aralarında toplantılar yapma Merkez

Detaylı

TÜRKONFED GENEL SEKRETERLER TOPLANTISI ĠÇ VE DIġ ĠLETĠġĠM EĞĠTĠMĠ

TÜRKONFED GENEL SEKRETERLER TOPLANTISI ĠÇ VE DIġ ĠLETĠġĠM EĞĠTĠMĠ TÜRKONFED GENEL SEKRETERLER TOPLANTISI ĠÇ VE DIġ ĠLETĠġĠM EĞĠTĠMĠ 23-25 EKİM 2015 / ALANYA TÜRKONFED Genel Sekreterler Koordinasyon Toplantısı, İç ve Dış İletişim Eğitimi, 23-25 Ekim 2015 tarihleri arasında

Detaylı

BASIN BİRİMİ GÜNLÜK YAYIN RAPORU

BASIN BİRİMİ GÜNLÜK YAYIN RAPORU Yayın Tarihi :06.12.2014 Sayfası :1-16. Syf Yayın Tarihi :06.12.2013 Sayfası :10.Syf Yayın Tarihi :06.12.2014 Sayfası :7. Syf Yayın Tarihi :06.12.2014 Sayfası :1-11. Syf Yayın Tarihi :06.12.2014 Sayfası

Detaylı

ÇOCUK EĞİTİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ÇOCUK EĞİTİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÖRNEK GÖRSEL Proje İçin Son Kontroller Yapıldı Destekliyor projesi Aralık ayında son bulurken projenin asıl önemli kısmı olan sürdürülebilirlik aşaması için çalışmalar başladı. Proje kapsamında destek

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımlı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı