İLKYAZ BAYRAMI NEVRUZ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İLKYAZ BAYRAMI NEVRUZ"

Transkript

1 ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YAYINLARI : 6 İLKYAZ BAYRAMI NEVRUZ BİLDİRİLER Erzurum 1998

2 iç in d ek iler SAYFANO 1. Prof.Dr.Bilse SEYİDOGLU Kültür Hayatımızda Nevruz 1 2. Prof.Dr. Bilge SEYİDOGLU Nevraz Y.Doc.Dr. A.Rafet ÖZKAN Geleneksel Türk Dini ve Nevruz Y.Doc.Dr. Dilaver DÜZGÜN Nevruz Törenlerinde :> Sunulan Dramatik Gösteriler Doç.Dr. Rıza HALİLOV Milli-Etnik Kültürümüzde Nevruz Y.Doç.Dr. Lütfi SEZEN Nevruz ve Hıdırellez Y.Doç.Dr. Ali KAFKASYALI Nevruz Öncesi Ritüeller 55

3 GELENEKSEL TÜRK DİNİ VE NEVRÛZ Yrd. Doç. Dr. Ali Rafet ÖZKAN* Biz burada öncelikle kısaca "Geleneksel Türk Dini"ni tanıttıktan sonra, Nevrûz Bayram ının geleneksel Türk inançları içerisindeki yeri ve önemini tespit etmeye çalışacağız. "Geleneksel Türk Dini" ile Türklerin kendilerine özgü inançları, "özel dinleri kasdedilmektedir. İslam'ı kabul etm iş Türklerin önceki inançları ile günümüzde bir milyon civarındaki Türk kitlesinin yaşattığı inançlar, ibadetler ve gelenekler "Geleneksel Türk Dini" olarak tanımlanmaktadır1 Orta-Asya'da devlet kuran Türk sülâlerinin hepsinde "Gök-Tanrı" kültünün ver alm ası, bir kısım araştırm acıları, T ürklerdeki G ök-t anrı inancının İm paratorluk Tanrısı" şeklinde değerlendirm eye sevketm iştir. A bdülkadir İnan, "Türklerde büyük imparatorlukların kurulduğu devirlerde, imparatorluğa Jahil bütün uluslar için Gök-Tanrı kültünün müşterek ve umumî bir kült kabul dilmiş ve Gök-tanrı'nın da Tanrıların en büyüğü kabul edilmiş olabileceğini" düşünmektedir2 Türklerin "Geleneksel Dinî İnançları"nda iki anlayış, iki kol varolmuştur. 3unlardan biri, "şamanizm", "totemizm" ve "politeizm"e ait unsurlara da yer veren Halk Dini"; diğeri, şamanizm ve totemizm karşıtı olan, Tek Tanrıcılığı merkez ilan "Devlet Dini"dir. Bu iki kol farklılık gösterse de bir biriyle bağdaşmaz Atatürk Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Bkz. Günay Tümer - Abdurrahman Küçük, Dinler Tarihi, 3. Baskı, Ankara 1997, s Abdülkadir İnan, Tarihte ve Bugün Şamanizm, 4. Baskı, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1995, s. 26.

4 nitelikte değildir. Birisi aşiret, diğeri ise büyük devletlerin hayat şartları altında gelişme göstermiştir. Uygurların, Mogollarınki Devlet Dini'dir. Devlet Dini ile Halk Dini'nin ayrıldıkları noktalar yanında, ortak oldukları noktalar, inançlar ve esaslar vardır. Ortak noktaları ayrıldığı noktalardan çoktur-^. Hatta Prof. Dr. Harun Güngör, bu ayırıma bile gerek görmemekte ve "halk dini olarak nitelendirilen kolun da aslında Tek Tanrı inancının etrafında şekillenmiş olan monoteist bir yapıya sahip olduğunu savunmaktadır. O. eski Türk Dinini; "Gök Dini. Gök Tanrı merkezli, onun etrafında şekillenmiş, tamamen kendine özgü bir monoteizmdir ve onu ancak 'Gök Tanrı Dini' olarak isimlendirmek gerektiği" şeklinde tanımlandırmaktadır4. Zira Türkiye'nin ilk Dinler Tarihi Profesörü olan merhum Prof. Dr. Hikmet Tanyu hocamızın kanaati de; Eski Türk Dini'nin tek Tanrılı bir inanca sahip olduğu ve Türklerin "Gök Tanrı"smın. hiç bir zaman gökte ikamet eden bir yaratıcı olmadığı ve de Tanrının önündeki "gök" kelimesinin bir renk ifadesi olarak da kullanılmadığı doğrultusundadır. Ona göre "Gök Tengri" ifadesindeki gök; "enginlik, derinlik, büyüklük, azimlik ve yücelik gibi bir çok sıfatlardan birisi olarak kullanılmıştır ". Çin, Bizans, Arap. Ermeni ve Süryanî kaynakları. Türk boylarının hepsinde Tek Tanrı. Gök Tanrı inann hninnhıığrmıı haber vermektedir. Iluniar, Gokimklcı. Uygurlar gibi Türk Devletlerinde, Türk boylarının hepsinde dinin merkezinde Gök Tanrı (Yüce Tanrı, Tek Tanrı) inancı bulunmaktadır. Gök Tanrı Dini'nin esaslarını. Orhun Kitabelerinden tespit etmek mümkündür Kitabelere göre Tanrı, kâinatın ilk sebebidir, yâni yaratıcıdır. Kitabelerde Tanrı bazan "Türk Tengrisi" şekliyle "millî" bir Tanrı özelliği taşımaktadır6. 3 Tümer - Küçük, s Harun Güngör, Türk Bodun Bilimi Araştırmaları, Kayseri 1998, s. 24. Hikmet Tanyu, İslâmlıktan Önce Türklerde Tek Tanrı İnancı. Boğaziçi Yayınları, 2. Baskı, İstanbul 1986, s Bkz. İbrahim Kafesoğlu, Türk Milli Kültürü, İstanbul 1997, s. 309.

5 19 Bu eski Türk Dininde "Atalar Kültü", "Yer-Su İnancı" ve "Ateş Kültü" de önemli bir yer tutmaktadır. Nitekim bunlar aşağıda Nevrûz bahsinde teferruatlıca ele alınacaktır. Eski Türklerde ibadetler, belirli zamanlarda ve tesadüfi olaylar karşısında olmak üzere iki kısımdır. Belirli zamanlarda yapılanlar, ilkbahar, yaz ve sonbaharda yapılan âyin ve törenlerdir. Diğeri ise kötü ruhlara karşı veya ihtiyaca binaen yapılan âyinlerdir. Bizim burada özellikle altını çizeceğimiz husus, Türklerin ilkbahar Bayramı ve kutlamalarıdır. Milattan önceki yıllarda devlet kurmuş olan Hunlar'dan, günümüzdeki Yakut Türklerine kadar Türk boylarında bu bahar bayramları ve ayinler yapılagelmiştir. Bunlar, resmî nitelikte yapılan bayramlardır. Tabiatın yeniden dirilişini sembolize eden ilkbahar âyininde at kurban edilmekte ve bu kurban ve dinî törenler kamlar tarafından yönetilmektedir. Ayrıca Asya Hunları. ilkbaharda kutsal yerlerde Tanrıya kurban sunmaktaydılar. Bu ayin için Hunların yirmidört boyunun Başbuğları Lungçeng şehrinde toplanıp, "Gök Tanrı"va. "Atalara" ve "Yer-su" ruhlarına kurban takdim etmekteydiler7. Baharın gelişi, tabiatın yenilenmesi ve canlanması ile ilgili olarak her çağda Nevrûz törenlerine benzer inanç ve törenlere rastlanmaktadır. Ancak Türkler arasında baharın gelişi ve kurtuluş sembolü olan Nevruz; ırk, kültür ve dil bakımından Türklerin yayılmış olduğu çok geniş alanda tarihin karanlık dönemlerinden itibaren kutlanmış ve halen de kutlanmaktadır^. Türklerde yılbaşı ilkbaharda, gece ile gündüzün eşit olduğu 21 Mart günüdür. Divânü Lügât-it Türk'te. Oniki Hayvanlı Türk Takvimi'nde yılbaşı 21 Mart günü, yani NEVRUZ günüdür. Bugün, Türk topluluklarında çeşitli adlarla 7 Tümer - Küçük, s. 89. ^ Bkz. Abdurrahman Güzel, "Türk Kültüründe Nevruz ve Milli Birlik-Beraberlik",Türk Dünyasında Nevruz İkinci Bilgi Şöleni Bildirileri, Ankara 1996, s. 168.

6 20 kutlanılır. Nevrûz/Noruz/Navrız, Ergene-kon, Bozkurt, Çağan, Yeni Gün, Ulusun Ulu Günü gibi çeşitli adlarla kutlanılan bu bayram ile ilgili olarak Türk topluluklarında çeşitli gelenekler meydana gelmiştir9. Türklerde görülen rivayetlerin en önemlisi, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Bu bakımdan bugün "Ergenekon" veya "Bozkurt" bayramı olarak kabul edilmektedir. Diğer bir husus da Nevrûz'la ilgili gelenekler dikkate alındığında bugünün doğrudan doğruya Türklerdeki tabiat kültü ile ilgili oluşudur1^. Nitekim biz de burada Nevrûz kutlamalarında Geleneksel Türk inançlarının hâlâ izlerini taşıyan "Ateş Kültü", "Yer-Sub" inancı ve "Atalar Kültü" üzerinde durmak istiyoruz. "Yeni Yıl Bayramı" yahut "Bahar Bayramı" günümüzdeki ifadesiyle Nevruz'a ilk olarak M.Ö. 3000'lerden itibaren Mezopotamya'da saltanat süren Proto-Türkler olarak kabul edilen Sümerlerde rastlanmaktadır. Bu "Bahar Bayramı"nın, daha sonra Babilliler. Mısırlılar ve İranlılarca kabul edildiğine şahit olunmaktadır11. Süuı^ılcıiıı ını_$ııuı icuıuiaıuıuaıı biıi oian Dumuzi, sığınan Koruyan ilanı bir çobandır ve hayat ağacı ile tasvir edilmektedir. Dumuzi, nebat tanrısı olarak her yıl yakıcı güneş sıcağında ölerek yeraltı alemine inmektedir. Onun yeryüzündeki ölümü, yeryüzünü terketmesi merasimlerle dile getirilmekte, acıklı ayinler yapılmaktadır. Ancak aşk ve yeraltı tanrıçası İnanna'nın onu yeraltı âleminden kurtarması ve diriltmesi coçkun şenliklerle kutlanmakta, kış sonrası yeniden canlanan tabiatı ve ortaya çıkan hayatı sembolize edmektedir1 Tabiatın tekrar 9 M. Abdulhalûk Çay, Türk Ergenekon Bayramı Nevruz, Ankara 1988, s Bkz. Çay, s * Bkz. Elmettin Elibeyzade, Nevruz ve Kurban Bayramının Geçmişi 1200 Yıl!, Nevruz ve Renkler, Türk Dünyasında Nevruz İkinci Bilgi Şöleni Bildirileri, Ankara 1996, s 149. *- Bkz. Ekrem Sarıkçıoğlu, Başlangıçtan Günümüze Dinler Tarihi, İstanbul 1983, s.28.

7 21 dirilmesi ve İlahî kanunun sembolü ve aynı zamanda garantisi; Gençlik İlâhı (Dumuzi) ile, Yüce Ana, Toprak- Bereket - ve Aşk İlâhesi İnanna'nm evlenmesidir. Dinler Tarihi'nde bu sahneye "Heilige Hochzeit" (Kutsal Evlilik) denmektedir13. Nitekim Kazak Türklerinin "Ulusun Ulu Günü ismiyle kutladıkları bahar bayramında oynanan oyunlardan olan "Güreş" ve "Kız Kuwuw"un Sümerlerdeki bu "Kutsal Evliliği"ni çağrıştıran bir özelliği vardır. Kızla erkek güreş tutmakta ve erkek galip gelirse bu kızla evlenmektedir. Güreş sonucu Nevrûz da evlenenlere derin hürmet gösterilmektedir. İkinci oyunda ise oyunda kendi halindeki bir genç kız,m u o ğ c ııu iğ i uciikaııiıya, yureğinaeki sim sezdirmeye imkân vermesidir. Kız, beğendiği genci kamçısıyla dürtmekte ve kendi atımı mahmuzlamaktadır. Kızın işaret ettiği genç, atıyla kızın peşine düşmektedir. Geleneğe göre, bu oyuna katılan iki gencin evlenmesi mümkündür14. Günümüzde hâlâ Geleneksel Türk İnancını devam ettiren Saka Türklerinde "Isıakh Bayramı", ilkbaharın gelmesi ve yeni yılın bereketli geçmesi için Tanrı ya bir şükür bayramıdır. Bu bayramda törenlere, Akşaman ın dualar ve kımızla tören alanını temizlemesiyle başlamaktadır. Tören alanına yarım ay şeklinde genç ak ağaçlar dikilmektedir. Ak ağaçlara başta genç kızlar ve genç erkekler olmak üzere bütün halk yeni yılda olmasını istedikleri dileklerini tutarak bez parçası bağlamaktadırlar. Alana ateş yakılmakta ve bu ateş törenler bitene kadar söndürülmemektedir. Akşaman'ın yere kımız serpmesi, duaları ve dualarıyla yakılan ateşle geçmiş yılın kötülüklerinin kovulduğuna ve yeni başlayan güzel günlere zarar vermelerinin önlenmiş olduğuna inanılmaktadır1^. Dilek ağaçlarına 13 Bkz. Hartmunth Schmökel, "Sümer Dini", çev. Mehmet Turhan Özdemir, Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi, Ankara 1973, XIX / Süer Eker - Ahmet Abatoğlu, Ulusun Ulu Günü Nevruz, Ankara 1993, s ^ Yakup Deliömeroğlu, "Saha Türklerinde Isıakh Bayramı", Türk Dünyasında Nevruz İkinci Bilgi Şöleni Bildirileri, Ankara 1996, s. 132.

8 22 bez bağlama geleneği müslüman Türkler arasında da hâlâ varlığını devan ettiren eski Türk Dininin uzantısıdır. Geleneksel Türk inançlarında ateş kültünün önemli bir yeri vardır. Çünkü Türkler arasında ateşin gökten indiği inancı yaygındır. Bundan dolayı ateşte kutsal ve temizleyici bir güç görülmektedir. Altaylılar ve Yakutlar ateşteki bu kutsal ve temizleyici güç ya da ruha "ot izi" (ateş sahibi) adım vermektedirler16. Altay Türklerine göre de ateş. Tanrı Ülgen tarafından insanlara armağan edildiği için kutsaldır. Ancak Altaylılar ve Yakutlara göre sadece çakmak taşından elde edilen ateş kutlu savılmaktadır. Bu ateşe "eyi out" (mukaddes ateş) adı verilmektedir. Normal ateş ise "nutça out" (Rus ateşi) adını taşımaktadır17. Kuzey Altay Türklerinde gelin ile güvey gerdek gecesi ilk defa yaktıkları ateşi çakmak taşından elde etmekte, üç gece ve gündüz bu ateşin yanında bulunmaktadırlar18. Erzurum'da bu gelenek hâlâ varlığım devam ettirmektedir. Gerdeğe giren çift, üç gün boyunca dışarıya çıkartılmamaktadır. Geleneksel Türk Dininde kutsal sayılan ateşin temizleyicilik özelliği de vardır. Özellikle kötülüklerinden şüphe edilenler için ateş, temizleme aracı olarak düşünülmektedir. Yakutlarda, ava çıkmadan önce, yakılan ateşin üzerinden atlamak suretiyle veya tütsüleme yoluyla elbiselerini ve silahlarını temizleme âdetinin mevcut olduğu bildirilmektedir. Bilhassa kadınların, âdet görme veya doğumdan sonrası dönemlerde av silahı ve araç-gereçlerine dokunmaları, mutlaka ateşle temizlenmeyi gerektirmekteymiş19. Aslında Türklerde tek arındırıcı güç ateştir. Dolayısıyla saflığından şüphe edilen her şeyin kor halindeki iki ateş arasından geçip, 16 Bkz. Ünver Günay - Harun Güngör, Başlangıçtan Günümüze Türklerin Dinî Tarihi, Ankara 1997, s Çay, s Bkz. İnan, s. 68. '9 Bkz. Günay - Güngör, s. 49.

9 23 ocağın etrafında dönmesi ve onun üstünden atlaması gerekmekteydi. Nitekim ateşle arınma ve kötülüklerin defedilmesi uygulamasının Batı Göktürklerinde de mevcut olduğunu görmekteyiz. VI. yüzyılda Batı Göktürklerin ülkesine gelen Bizans elçisi Zamarkos ve elçilik heyetinin. Hakanın huzuruna çıkmadan önce, yanmakta olan ateşin etrafında döndürülerek, kötülüklerinden arındırılmaya çalışılmıştır2^. Ateş vasıtasıyla kötü ruhlardan temizlenme uygulamasının Müslüman Türklerde de devam ettiği görülmektedir. Başkurtlar ve Kazaklarda, hastaları kötü ruhlardan temizlemek amacıyla yapılan "alaslam a" uygulaması buna delil olarak gösterilmektedir. Yine bu uygularım m m u u ı u ua ıu u M u iııa ıı ı u i f u c ı arasında ua devam etmektedir. Bunun en tipit ömeklerinitürkler arasında oldukça yaygın olan hastalan, evleri, ölüleri "tütsüleme" uygulamasında görülmektedir21. Orta Anadolu'da hastalıkları iyileştirmek ve nazar değmesini önlemek için "üzerlik otu" ile tütsü yapılmakta ve buna da "üzerlik tütütme" denilmektedir. Hasta olan kişiye, bir tepsi içinde yakılan üzerlikten çıkan duman yutturulmakta ve ateş hastanın başı üzerinde dolaştırılmaktadır. Nevrûz kutlamalarından biri olan "Sum Töreni"ninde de büyük ateşlerin yakılması ve bu yanan ateşin alevlerinin üzerinden atlanması da yine Türklerin ateş kültünü hâlâ muhafaza ettiğinin en canlı göstergesidir. Türklerde ateş temizleyicilik özelliğinin yanısıra kehanet aracı olarak da kullanılmakatadır. Ateşin üzerinden yükselen alev, yeşilimsi renkte olursa bereketli yağmur ve iyi mahsul olacağının habercisidir. Alevin kırmızı renkte olması ise savaş çıkacağına delalet ederken, siyah renkte olması ise hükümdarın ölmesi yahut uzun yolculuğa işaret etmektedir22. Bkz. Jean-Paul Roux, Türklerin ve Moğolların Eski Dini, çeviren Aykut Kazancıgil, İstanbul 1994, s * Bkz. Günay -Güngör, s Bkz. İnan, s. 67.

10 24 Türklerdeki "Ateş Kültü", "Aile Ocağı Kültü" ile yakından alakalıdır. Bu "aile Ocağı Kültü" ise "Atalar Kültü" ile irtibatlandınlmaktadır. Ocak, ailenin direğidir ve "tabu" anlayışı ile korunmaktadır. Ocak, kutsaldır; ocağı söndürmek ve küllerini dağıtmak ırkın yok olmasının sebebidir. Suyun aziz, ateşin ve ocağın kutsal bilinmesi günümüze kadar yaşatılmıştır. Bugün de Türkler arasında en büyük beddua "ocağın sönsün"dür. Bu beddua, hem soyun tükenmesin hem de kutsallığın yokolmasını ifade etmektedir. Bundan dolayı ateşe su dökülmesi, yanan ateşin söndürülmesi iyi görülmemiştir^. Türk dini tarihi içerisinde ateşin mahiyeti pek anlaşılmadan Mazdeizme bağlanmıştır. Halbuki, Türklerdeki ateş kültünün Mazdeizmle hiç bir ilgisi bulunmamaktadır. Çünkü ortada ciddî bir fonksiyon farklılaşması bulunmaktadır. Zerdüştlükte ateş tapınmanın objesini oluştururken. Türklerde o her şeyden önce temizleme vasıtasıdır-4 Ayrıca Mecusilik'te ateşe tapımlmakla birlikte o kirlenen bir özelliğe sahiptir. Bunun için de aleşgede denen tapınaklarda mabed rahiplerinin ateşe el değmemeleri çin özel maskeler giymesi gerekmektedir. Ateşin nefesleriyle kirlenmemesi için de bugünkü oparatörlerin taktıkları maskeleri takmakta ve ateşi tasdis edilmiş maşalarla karıştırmaktadırlar-^. İğdır ve Nahcivan'da kutlanılan Nevrûz törenlerinde, son çarşamba gecesinin sabahında, genç kızların akarsunun yanına giderek suya selâm vermeleri ve suyun üzerinden atlamaları ve de su ile ilgili diğer uygulamalar tamamen Yer-Sub inancıyla alakalıdır. Çünkü Türkler, içinde hareketli bir hayat geçirdikleri tabiatın Tanrı taralından yaratıldığını kabul etmiş ve kutsal saymışlardır.yer-su (Yer-sub), yeryüzünde yaşayan iyi ruhların bütünüdür. Bunların Tanrı tarafından gönderilmiş kutsal hediyeler olduğuna inanılmaktadır.türklerde dağ, ırmak, göl, pınar, ağaç, Tiimer - Küçük, s. 87. Bkz. Günay - Güngör, s. 49. Bkz. Tümer - Küçük, s. 123.

11 25 orman ve kaya kültleri, Türk yazıtlarında Yer-su adı altında toplanm ıştır^. Bundan dolayı Yer-sular kutsal (ıduk) olarak kabul edilmektedir. Ancak kutsal olan bu Yer-sular, Tanrı olarak değerlendirilmemelidir. Zira dünyadaki hiç bir dinde, Tanrı'ya tek başına itaat edilmediği ve o daima ikinci derecede kutsal kabul edilen ikinci derecede yan varlık inançlarıyla çevrilmiş olduğu Dinler Tarihince tespit edilmiş bir realitedir. İlahî dinlerde Tanrı (Allah) ile beraber melekler, resuller, kitaplar ve azizlere de iman edilmektedir-7. Ayrıca dinlerde çeşitli kutsiyetlerin olması onlara tapınılıyor anlamı da taşamaz. Şöyle ki, geleneksel Türk inançlarındaki Yer-Su inancına bağlı olarak dağlar, ırmaklar, su kaynakları, ormanların kutsaldır. Bu kutsallık tapınma değildir. Eğer bu şekilde yorumlanacak olursa, Müslümanların Arafat, Cebeli Nur ve Hira Dağlarına, Hıristiyanların Zeytin Dağına, Yahudilerin de Sina Dağına tapındıkları gibi yanlış bir sonuca varılır. Kazakların "Ulusun Ulu Günü" adı altında kutladıkları Nevruz günü tanla birlikte, erkekler ellerinde kürek, kazma, genç kızlarsa "kurt, irimşik', süt, pismiş et" olduğu halde kıra çıkmaktadırlar. "Bulak körsen közin aş diyerek, toplanan gençler etraftaki su kaynaklarını temizlerken, yaşlılar da buralara ağaç fidanları d ik m e k te d irle r-b ü tü n bu uygulamalar, Türklerin Nevruz kutlamalarının doğrudan doğruya tabiat kültüyle, vane Yer-su inancıyla alakalı olduğunu göstermektedir. Su, Türk geleneklerinin köklerini tutan en büyük temeldir. Her şey ona dayanır. Tarlalar bir süre sulanmasa olabilir, fakat hayvanların, her gün su içmesi gerekmektedir. Bunun için Göktürkler, Yer-su inancına büyük bir değer vermiş, onu Tümer-Küçük, s Krş. Kafesoğlu, s Kesilmiş sütün kaynatılmasıyla elde edilen bir süt ürünü. Bkz. Eker - Abatoğlu, s. 12.

12 26 kutlulaştırmış ve ona kişilik vermişlirdir Bundan dolayı Yer-su anlayışı, tam bir "vatan" anlayışıdır29. Su, yetiştirici, saf ve temizdir. Suyun bolluğu bilgililiğin, akıllılığın ve gücün sembolüdür. Suyu kirletmek y asa k tır-^. Nevrûz'da genç kızlar gittikleri akarsudan bir kap su getirerek evlerinin ve bahçelerinin çevresine dökmektedirler. Bununla bütün sıkıntıların biteceğine, bereket ve bolluğun geleceğine inanılmaktadır. Ayrıca gidilen çeşmenin yanından bir tane de taş alınarak, bereket getirsin diye evdeki küpün dibine yerleştirilmektedir. Çeşme başında toplanan kızlar, suyla ilgili çeşitli niyetler tutmakta ve oyunlar oynam aktadır11. Yine su üzerinden atlama, birbirlerinin üzerine su serpme, Nevrûzda soğuk su ile yıkanma, yeni-gün suyu ile el yüz yıkama, hayvanları sulama ve su dolu ana motiflerini Geleneksel Türk inançlarının günümüzdeki uzantıları olarak değerlendirmek gerekmektedir32. Çünkü Türkler hâlâ bu inançlarını devam ettirmektedirler. Erzurum da "Dumlu Baba" olarak saygı duyulan bir su kaynağı vardır ve bu suyun kaynağına dini bir özellik verilerek, su gözesinin kurutulması engellenmiştir. İnanışa göre Dumlu Baba isimli ermiş kişi müridleriyle birlikte bu suyun kaynağına gelirler. Dumlu baba suyun yerden çıkıyor gibi görünmesine rağmen Cennet'ten geldiğini söyler. Sonra elindeki tası gök yüzüne kaldırarak tası doldurur ve herkese içirip kendisi de içer. Suyu için herkes oracıkta ölür. Böylece suya CCiiHCt'tCn geldiğine daıi' Lm kuiâiyei aıfcdıiımş oıuı. Durası haikm onemıı ziyaret yerlerinden birisidir ve çok özel bir saygı ve korumaya sahiptir. Ayrıca bütün müslüman Türklerce"Arefe Suyu" olarak isimlendirilen arefe günü bonya yapma geleneği de, yine Türklerin Su Kültünü devam ettirişinin en canlı örneğidir. 9Q - y Bu konuda geniş bilgi için bkz. Bahaeddin Ogel, Türk Mitolojisi, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1995, II / s Bkz. Tümer - Küçük, *11 Bkz. İbrahim Bozyel, "İğdır. Nahcivan ve Tebriz Üçgeninde Nevruz Gelenekleri", Türk Dünyasında Nevruz İkinci Bilgi Şöleni Bildirileri, Ankara 1996, s Krş. Çay, s. 204.

13 27 Görüldüğü üzere Türklerin Yer-su inancı, doğrudan doğruya tabiatı koruma ve böylece de vatanı muhafaza etme inancıyla alakalıdır. Bu inanç zamanla vatan kültüne dönüşmüştür33. Türklerin dağları, ormanları, akarsu ve ırmakları Yer-su inancı gereği kutsal saymasıyla, onları muhafaza etme zarureti hissetmiş ve bunu uzun yıllar boyunca gerçekleştirmişlerdir. Türklerin dağlarla ingili Yer-su inançları da Müslüman Türklerin arasında yaşamaya devam etmiştir. Göktürkler ve Uygurlarca Ötüken dağı kutsal bilinmiştir. Aynı inanç günümüzde Anadolu'da Kaz Dağı'na atfedilen inançla varlığını devam ettirmektedir*4. E cd ad ım ızın Y er-su inancı ^ere^i için d e vasarlıih tabiatı kx>rıirinle]arı trihi bizlerin de içinde yaşadığımız ve bize hayat bahşeden tabiatı öldürmeden yaşatmamız temennisiyle, bütün Türk Dünyasının millî birlik bayramı olan Nevrûz'u kutluyor, saygılar sunuyorum. 33 Krş. Giinay - Güngör, s. 46. ~')4 Bkz. Günay - Güngör, s. 47.

ŞAMANİZM DR. SÜHEYLA SARITAŞ 2

ŞAMANİZM DR. SÜHEYLA SARITAŞ 2 DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 ŞAMANİZM Şamanizmin tanımında bilim adamlarının farklı görüşlere sahip olduğu görülmektedir. Kimi bilim adamı şamanizmi bir din olarak kabul etse de, kimisi bir kült olarak kabul

Detaylı

NOEL VE YILBAŞI KUTLAMALARI

NOEL VE YILBAŞI KUTLAMALARI NOEL VE YILBAŞI KUTLAMALARI Noel, sözlüklerde her yıl 25 Aralık tarihinde İsa nın doğumunun kutlanıldığı hristiyan bayramı olarak geçer. Hristiyanlar, kutlamalara 24 Aralık ta Noel arifesiyle başlar ve

Detaylı

Türk Mitolojisi ve Türklerde Totemizm DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

Türk Mitolojisi ve Türklerde Totemizm DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Türk Mitolojisi ve Türklerde Totemizm DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Totemizm Totemizm totem, mana ve tabu fikirlerine dayanır. Bir klanın n bütün b n fertlerinin kutsal saydıklar kları yaratıklar ve şeyler olan

Detaylı

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER SOSYAL BİLGİLER KONU:ORTA ASYA TÜRK DEVLETLERİ (Büyük)Asya Hun Devleti (Köktürk) Göktürk Devleti 2.Göktürk (Kutluk) Devleti Uygur Devleti Hunlar önceleri

Detaylı

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM URARTU UYGARLIĞI Gülsevilcansel YILDIRIM 120213060 Urartular MÖ birinci yüzyılın başında, Van Gölü ve çevresinde önemli bir devlet Kuran ve günümüze kadar buradaki uygarlıkları etkilemiş bir kavimdir.

Detaylı

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Orta Asya Tarihine Giriş

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Orta Asya Tarihine Giriş ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders Dr. İsmail BAYTAK Orta Asya Tarihine Giriş Türk Adının Anlamı: Türklerin Tarih Sahnesine Çıkışı Türk adından ilk olarak Çin Yıllıklarında bahsedilmektedir. Çin kaynaklarında

Detaylı

YARATILIŞ MİTLERİ DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

YARATILIŞ MİTLERİ DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 YARATILIŞ MİTLERİ DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Yaratılış Mitleri Orta Asya ve Sibirya da yaşayan Türk toplulukları arasında yaygın olarak anlatılan efsaneler yaratılış mitlerini oluşturmaktadır. Daha çok Altay

Detaylı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı III. ÜNİTE TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI VE İLK TÜRK DEVLETLERİ ( BAŞLANGIÇTAN X. YÜZYILA KADAR ) A- TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI I-Türk Adının Anlamı

Detaylı

DİNİ VE MİLLİ BAYRAMLAR

DİNİ VE MİLLİ BAYRAMLAR DİNİ VE MİLLİ BAYRAMLAR Bütün ülkelerin din ve kültürlerinde kutlanan özel günler vardır. Bu özel günler, bir tarihi veya dini amaçla kutlanır. Böyle günler o ülkenin dini ve resmi günleridir. Bu günlere

Detaylı

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya VAHYE DAYALI DİNLER YAHUDİLİK Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya nispetle verilmiştir. Yahudiler

Detaylı

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası www.scriptural-truth.com KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı Azarya ve şarkının üç Yahudi duası Azarya dua {1:1} ve yangının ortasında yürüdüler öven Tanrı ve Tanrı nimet. {1:2}

Detaylı

Mitoloji ve Animizm, Fetişizm. Dr. Süheyla SARITAŞ 1

Mitoloji ve Animizm, Fetişizm. Dr. Süheyla SARITAŞ 1 Mitoloji ve Animizm, Fetişizm Dr. Süheyla SARITAŞ 1 Animizm Canlıcılık olarak da bilinin animizmin mitolojinin gelişmesinde önemli rolü vardır. İlkel devirde, eski insanlar her bir doğa olayının, eşyanın,

Detaylı

Avrasya'nın Ortak Bayramı. Bu gün dağlar yeşillendi Sultan Nevruz safa geldin Cümle kuşlar hep dillendi Sutan Nevruz safa geldin.

Avrasya'nın Ortak Bayramı. Bu gün dağlar yeşillendi Sultan Nevruz safa geldin Cümle kuşlar hep dillendi Sutan Nevruz safa geldin. Avrasya'nın Ortak Bayramı Bu gün dağlar yeşillendi Cümle kuşlar hep dillendi Sutan Nevruz safa geldin. Türklerin yeniden tarih sahnesine çıkışını, yeni bir yılın başlamasını ifade eden bir gün olarak bilinen

Detaylı

2014 2015 DERS YILI MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA ANADOLU LİSESİ VE FEN LİSESİ 10. SINIFLAR TÜRK EDEBİYATI DERSİ YARIYIL ÖDEVİ

2014 2015 DERS YILI MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA ANADOLU LİSESİ VE FEN LİSESİ 10. SINIFLAR TÜRK EDEBİYATI DERSİ YARIYIL ÖDEVİ 2014 2015 DERS YILI MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA ANADOLU LİSESİ VE FEN LİSESİ 10. SINIFLAR TÜRK EDEBİYATI DERSİ YARIYIL ÖDEVİ 1. Alp Er Tunga öldi mü Issız ajun kaldı mu Ödlek öçin aldı mu Emdi yürek yırtılur

Detaylı

EN ESKİ İNANÇLARDAN BİRİ OLAN ZERDÜŞTLÜK VE ZERDÜŞT HAKKINDA 9 BİLGİ

EN ESKİ İNANÇLARDAN BİRİ OLAN ZERDÜŞTLÜK VE ZERDÜŞT HAKKINDA 9 BİLGİ EN ESKİ İNANÇLARDAN BİRİ OLAN ZERDÜŞTLÜK VE ZERDÜŞT HAKKINDA 9 BİLGİ Kültürü sanatı ve gelenekleriyle çok köklü bir geçmişi olan İran Zerdüşt ve onun öğretisi Zerdüştlük e de ev sahipliği yapmıştır. Zerdüşt

Detaylı

tamamı çözümlü tarih serkan aksoy

tamamı çözümlü tarih serkan aksoy kpss soru bankası tamamı çözümlü tarih serkan aksoy ÖN SÖZ Bu kitap, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Genel Kültür Testinde önemli bir yeri olan Tarih bölümündeki 30 soruyu uygun bir süre zarfında ve

Detaylı

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur.

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Çekerek ırmağı üzerinde Roma dönemine ait köprüde şehrin bu adı ile ilgili kitabe bulunmaktadır. Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Antik Sebastopolis

Detaylı

DİKTE METNİ 1 DİKTE METNİ 2

DİKTE METNİ 1 DİKTE METNİ 2 DİKTE METNİ 1 Toplu olarak eğitim ve öğretim yapılan yerlere okul denir. Okulda okuma yazma ve çeşitli bilgiler öğreniriz. Okulumuzun yerini bilmeli ve tarif edebilmeliyiz. Her okulun bir adı vardır. Okullara

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com BUDİZM Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com BUDİZM Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com BUDİZM Memduh ÇELMELİ BUDİZM Budizm, MÖ 6. yüzyılda Buda nın (asıl adı: Siddharta Gautama) görüşleri çerçevesinde oluşmuş bir dindir. Buda, ilhama kavuşmuş, aydınlanmış demektir. Hindistan da ortaya çıkmıştır.

Detaylı

TARİH KPSS İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET ARİF ÖZBEYLİ

TARİH KPSS İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET ARİF ÖZBEYLİ ARİF ÖZBEYLİ TARİH KPSS İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Anav Kültürü (MÖ 4000-MÖ 1000) Anav, günümüzde Aşkabat ın güneydoğusunda bir yerleşim

Detaylı

TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ

TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Sözlü Dönem Yazılı Dönem İslamî Dönem Türk Edebiyatı Geçiş Dönemi Divan Edebiyatı Halk Edebiyatı Batı etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı Tanzimat

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Varlıklar Âlemi Meleklere İman Meleklerin

Detaylı

Siirt'te Örf ve Adetler

Siirt'te Örf ve Adetler Siirt'te Örf ve Adetler Siirt'te diğer folklor grupları gibi örf ve adetlerde ke NİŞAN Küçük muhitlerde görülen erken evlenme adeti Siirt'te de görülür FLÖRT YOK Siirt'te nişanlıların nişandan evvel birbirlerini

Detaylı

İ. ÇEŞMELİ, İskitler, Hunlar ve Göktürkler de Din ve Sanat. İstanbul Cinius Yayınları, 131 sayfa (27 resim ile birlikte). ISBN:

İ. ÇEŞMELİ, İskitler, Hunlar ve Göktürkler de Din ve Sanat. İstanbul Cinius Yayınları, 131 sayfa (27 resim ile birlikte). ISBN: www.libridergi.org Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations Volume III (2017) İ. ÇEŞMELİ, İskitler, Hunlar ve Göktürkler de Din ve Sanat. İstanbul 2016.

Detaylı

Mitosta, arkaik anaerkil yapı Ay tanrıçalığı ile Selene figürüyle sürerken, söylencenin logosu bunun tersini savunur. Yunan monarşi-oligarşi ve tiran

Mitosta, arkaik anaerkil yapı Ay tanrıçalığı ile Selene figürüyle sürerken, söylencenin logosu bunun tersini savunur. Yunan monarşi-oligarşi ve tiran Ay tanrıçası Selene, Yunan mitolojisinde, Güneş tanrısı Helios un kız kardeşidir. Ay ı simgeler. Selene de Helios gibi bir arabayla dolaşırdı. Selene nin arabasını iki at, katır ya da boğa çekerdi. Zeus

Detaylı

T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI ESKİÇAĞ TARİHİ BİLİM DALI BOZKIR KAVİMLERİNDE DİN (GÖKTÜRK DÖNEMİ SONUNA KADAR)

T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI ESKİÇAĞ TARİHİ BİLİM DALI BOZKIR KAVİMLERİNDE DİN (GÖKTÜRK DÖNEMİ SONUNA KADAR) T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI ESKİÇAĞ TARİHİ BİLİM DALI BOZKIR KAVİMLERİNDE DİN (GÖKTÜRK DÖNEMİ SONUNA KADAR) YÜKSEK LİSANS TEZİ Hazırlayan Ayten AKCAN Tez Danışmanı

Detaylı

MEVSİM İLKBAHAR SAĞLIKLI YAŞAM. İlkbahar mevsiminin özelliklerini öğreniyoruz.

MEVSİM İLKBAHAR SAĞLIKLI YAŞAM. İlkbahar mevsiminin özelliklerini öğreniyoruz. MEVSİM İLKBAHAR İlkbahar mevsiminin özelliklerini öğreniyoruz. İlkbahar mevsiminde meydana gelen değişiklikleri öğreniyoruz. İlkbahar mevsiminde hayvanların yaşayışlarında meydana gelen değişiklikleri

Detaylı

RAMAZAN ETKİNLİKLERİ - YENİKAPI SAHNE ETKİNLİKLERİ (28 HAZİRAN - 27 TEMMUZ 2014)

RAMAZAN ETKİNLİKLERİ - YENİKAPI SAHNE ETKİNLİKLERİ (28 HAZİRAN - 27 TEMMUZ 2014) RAMAZAN ETKİNLİKLERİ - YENİKAPI SAHNE ETKİNLİKLERİ (28 HAZİRAN - 27 TEMMUZ 2014) Tarih: 27 Haziran 2014 Cuma Teravih Saati 22.40 22.40 Nizamettin Sevil Nuri Osmaniye Camii İmamı Tarih: 28 Haziran 2014

Detaylı

III. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ 2. KONU: ORTA ASYA DA KURULAN İLK TÜRK DEVLETLERİ

III. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ 2. KONU: ORTA ASYA DA KURULAN İLK TÜRK DEVLETLERİ III. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ 2. KONU: ORTA ASYA DA KURULAN İLK TÜRK DEVLETLERİ a. Türk Göçleri ve Sonuçları Göçlerin Nedenleri İklim koşullarının değişmesine bağlı olarak meydana gelen kuraklık, artan

Detaylı

Türk Eğitim Tarihi. 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri. Yrd. Doç. Dr.

Türk Eğitim Tarihi. 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri.  Yrd. Doç. Dr. Türk Eğitim Tarihi 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU www.agurbetoglu.com agurbetoglu@yahoo.com 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri

Detaylı

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler Hani, Rabbin meleklere, Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti. Onlar, Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamd

Detaylı

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI Hazırlayan İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 1 Saçları hangisi tarar? o A) Bıçak o B) Tarak o C) Eldiven o D) Makas 2 Hangisi okul eşyası değil?

Detaylı

1- Kurnazlık: Oyunun stratejisini planlamak ve oyun kurallarını kendi çıkarları doğrultusunda kullanabilmek.

1- Kurnazlık: Oyunun stratejisini planlamak ve oyun kurallarını kendi çıkarları doğrultusunda kullanabilmek. Mangala Türk zeka ve strateji oyunu ile ilgili tarihi araştırmalar oyunun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını göstermektedir. Günümüzde pek çok Türk halkında unutulan bu oyun, konargöçer

Detaylı

Halk İnanışları El Kitabı

Halk İnanışları El Kitabı Halk İnanışları El Kitabı Genel Editör ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Eyüp Baş Editörler Prof. Dr. Durmuş Arık Prof. Dr. Ahmet Hikmet Eroğlu Yazarlar Prof. Dr. Durmuş Arık Prof. Dr. Ahmet Hikmet Eroğlu

Detaylı

Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri

Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri :١ mı, mi? baba ( ) uzaklaştım uzaklaştırmak uzaklaştırmak evin kapıları babam yetişiyorum eğitim görüyorum ecdadım, atam saygı otur! seviyorum seni seviyorum

Detaylı

BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ ATATÜRK Atatürk kim olduğunu hatırladık. Atatürk ün hayatını inceledik. Atatürk ün kişisel özelliklerini ifade ettik. Atatürk ün

BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ ATATÜRK Atatürk kim olduğunu hatırladık. Atatürk ün hayatını inceledik. Atatürk ün kişisel özelliklerini ifade ettik. Atatürk ün 2013-2014 EĞİTİM DÖNEMİ DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ ATAM SENİ ÖZLÜYORUZ. BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ ATATÜRK Atatürk kim olduğunu hatırladık. Atatürk ün hayatını inceledik. Atatürk ün kişisel özelliklerini

Detaylı

HÜRRİYET İLKOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK ve ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMA PROGRAMI

HÜRRİYET İLKOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK ve ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMA PROGRAMI HÜRRİYET İLKOKULU 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK ve ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMA PROGRAMI 1 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMA PROGRAMI Sayın Müdürüm, Saygı Değer Öğretmenlerim,Kıymetli

Detaylı

Milli bayramlarımız 4 tanedir.

Milli bayramlarımız 4 tanedir. BAYRAMLARIMIZ İnsanlar, ülkelerinin ve inançlarının özel günlerinde bayram yaparlar. Bizim de bayram günlerimiz vardır. Bayramlarımız Milli ve Dini bayramlar olarak 2 ye ayrılır. 1 Milli bayramlarımız

Detaylı

NEVRUZ-KURBAN İLİŞKİSİ VE KURBANA BAĞLI OLARAK YAPILAN RİTLER-PRATİKLER. Yrd. Doç. Dr. Salahaddin Bekki *

NEVRUZ-KURBAN İLİŞKİSİ VE KURBANA BAĞLI OLARAK YAPILAN RİTLER-PRATİKLER. Yrd. Doç. Dr. Salahaddin Bekki * NEVRUZ-KURBAN İLİŞKİSİ VE KURBANA BAĞLI OLARAK YAPILAN RİTLER-PRATİKLER [Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, S. 29, (2004), s. 11-18.] Yrd. Doç. Dr. Salahaddin Bekki * ÖZET Bu çalışmada,

Detaylı

TARİH BOYUNCA ANADOLU

TARİH BOYUNCA ANADOLU TARİH BOYUNCA ANADOLU Anadolu, Asya yı Avrupa ya bağlayan bir köprü konumundadır. Üç tarafı denizlerle çevrili verimli topraklara sahiptir. Dört mevsimi yaşayan iklimi, akarsuları, ormanları, madenleriyle

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ETKİNLİKLERİMİZ ENGLISH DAY ETKİNLİĞİMİZ GEMS ETKİNLİKLERİMİZ UĞURBÖCEKLERİ OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARIMIZ İLKOKUL ORYANTASYON ÇALIŞMALARIMIZ SİNEMA GÜNLERİMİZ BRANŞ

Detaylı

İslamiyet e. Şamanizm den. Tek bir Tengri yani Tanrı vardı. Güneşten, aydan, Gençliğin Dünyası Kaya Boztepe

İslamiyet e. Şamanizm den. Tek bir Tengri yani Tanrı vardı. Güneşten, aydan, Gençliğin Dünyası Kaya Boztepe Gençliğin Dünyası Kaya Boztepe Şamanizm den 1 İslamiyet e Tek bir Tengri yani Tanrı vardı. Güneşten, aydan, yıldızlardan, doğadan güç alan bir inanış vardı. Şaman inançlarına göre sadece insanların değil,

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İslam Öncesi Türk Kültür Tarihi İncelemeleri II Ders No : 8105010004 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 0 Ders Bilgileri

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ KURBAN: AYET ve HADİSLER Biz, her ümmet için Allah ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerlerine onun adını anarak kurban kesmeyi meşru kıldık. İlahınız,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi

Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Eğitim Tarihi Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İslam Öncesi Türklerde Eğitimin Temel Özellikleri 2 Yaşam biçimi eğitimi etkiler mi? Çocuklar ve gençlerin

Detaylı

Konu: Kadim Diller ve Yazılar. İran da Ön-Türkler

Konu: Kadim Diller ve Yazılar. İran da Ön-Türkler Konu: Kadim Diller ve Yazılar Yazı: 74 İran da Ön-Türkler Doç. Dr. Haluk BERKMEN Milattan binlerce yıl önce Ön-Türk toplumlarının dağ keçisini kutsal kabul ettiklerini ve binlerce dağ keçisi figürünü Altay

Detaylı

MİT VE DİN İLİŞKİSİ. (Kutsal Metinlerle İlişkisi) DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

MİT VE DİN İLİŞKİSİ. (Kutsal Metinlerle İlişkisi) DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 MİT VE DİN İLİŞKİSİ (Kutsal Metinlerle İlişkisi) DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Mit ve Din Mitolojiler genel olarak dinsel, ruhani ve evrenin ya da halkların oluşumu gibi yaratılış veya türeyiş gibi temaları içerirler.

Detaylı

TÜRK MİTOLOJİSİ DR.SÜHEYLA SARITAŞ 1

TÜRK MİTOLOJİSİ DR.SÜHEYLA SARITAŞ 1 TÜRK MİTOLOJİSİ DR.SÜHEYLA SARITAŞ 1 Çeşitli Türk topluluklarının mitolojileriyle ilgili malzemelerin bir çoğunu bilim adamları, misyonerler, seyyahlar ya da bazı yabancı araştırmacılar tarafından derlenmiştir.

Detaylı

Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste işlenecek konular ve ders işleme teknikleri hakkında bilgi sahibi olur.

Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste işlenecek konular ve ders işleme teknikleri hakkında bilgi sahibi olur. KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE Öğrenme Alanı: Bayramlar ve Öğrettikleri, Tanah ve Talmud ile Bilgelerimizin Yorumları 1. ÜNİTE: Yahudi Bayramları-1 D.Saat EYLÜL Öğrencilerle

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ GÖNEN MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTELCİLİK BÖLÜMÜ İNANÇ TURİZMİ

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ GÖNEN MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTELCİLİK BÖLÜMÜ İNANÇ TURİZMİ T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ GÖNEN MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTELCİLİK BÖLÜMÜ İNANÇ TURİZMİ DANIŞMAN:Özer YILMAZ HAZIRLAYAN: Erşad TAN,Tacettin TOPTAŞ İÇİNDEKİLER GİRİŞ I-İNANÇ TURİZMİ A- İnanç Kavramı

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sayfa. http://d-nb.info/860392090

İÇİNDEKİLER. Sayfa. http://d-nb.info/860392090 İÇİNDEKİLER Sayfa Önsöz: Bu kitabı niçin yazdım? 11 1. İslam'dan önceki Arabistan 13 1.1. İlk müslümanlar 13 1.2. Dünyanın en eski kutsal yeri: Kabe.... 16 1.3. İslam'dan'önceki Arabistan 17 1.4. Muhammed'ten

Detaylı

BURDUR VE ISPARTA OSB LERİ İÇİN ATIKSU ARITMA TESİSİ YAPIMI İLK ADIM ATILDI

BURDUR VE ISPARTA OSB LERİ İÇİN ATIKSU ARITMA TESİSİ YAPIMI İLK ADIM ATILDI AĞUSTOS 2017 Bülten 4 AĞUSTOS 2017 BURDUR VE ISPARTA OSB LERİ İÇİN ATIKSU ARITMA TESİSİ YAPIMI İLK ADIM ATILDI Burdur 1 inci, 2 inci Organize Sanayi Bölgesi ve Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi

Detaylı

Sadîk-i Ahmak yani ahmak dost şiddetli düşmandan,din düşmanından daha fazla verir.

Sadîk-i Ahmak yani ahmak dost şiddetli düşmandan,din düşmanından daha fazla verir. AHMAK DOST Sadîk-i Ahmak yani ahmak dost şiddetli düşmandan,din düşmanından daha fazla verir. İyilik zannıyla topluma,tüm değerlere,insanlığa karşı kötülük işlemektedir. İbrahim Peygamberden yana olduğunu

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ DİN PSİKOLOJİSİ ÖZEL SAYISI Prof. Dr. Kerim Yavuz Armağanı Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 12 Sayı 2 Temmuz-Aralık 2012 ÇUKUROVA

Detaylı

Sayfa 130,131,132,133,134,1 35,136,137 Sular

Sayfa 130,131,132,133,134,1 35,136,137 Sular Sayfa 130,131,132,133,134,1 35,136,137 Sular 1. ETKİNLİK 1 Yere kökleriyle tutunarak yaşayan canlıların genel adı, bitki. NEBAT 2 Çok yüksek, çok büyük olan. ULU 3 Suyu toplama, sulama ve elektrik üretmek

Detaylı

MUSTAFA ÖZTÜRK E ARMAĞAN. Hazırlayan MUSTAFA ARGUNŞAH

MUSTAFA ÖZTÜRK E ARMAĞAN. Hazırlayan MUSTAFA ARGUNŞAH MUSTAFA ÖZTÜRK E ARMAĞAN Hazırlayan MUSTAFA ARGUNŞAH İstanbul, 2015 Prof. Dr. Mustafa Ünal TÜRKLERİN TARİH BOYUNCA SEÇTİKLERİ DİNLER VE SEÇME SEBEPLERİ Prof. Dr. Mustafa ÜNAL * Türkler, dünya tarihinde

Detaylı

Bu tarihi ve anlamlı günün doksan üçüncü yılını ulusça büyük bir coşku ve idrak içerisinde kutlamaktayız.

Bu tarihi ve anlamlı günün doksan üçüncü yılını ulusça büyük bir coşku ve idrak içerisinde kutlamaktayız. Ben 1919 yılı Mayıs ayı içinde Samsun a çıktığım gün, elimde maddi hiçbir güç yoktu. Yalnız büyük Türk Ulusunun Soyluluğunda doğan ve benim vicdanımı dolduran yüksek ve manevi bir güç vardı. İşte ben bu

Detaylı

Mucizeleri. ÇOCUKLAR İÇİN Peygamberimizin. M. S i n a n A d a l ı. Resimleyen: Sevgi İçigen

Mucizeleri. ÇOCUKLAR İÇİN Peygamberimizin. M. S i n a n A d a l ı. Resimleyen: Sevgi İçigen ÇOCUKLAR İÇİN Peygamberimizin Mucizeleri YAYIN NO: 85 genel yay n yönetmeni: Ergün Ür yay nevi editörü: Özkan Öze iç düzen/kapak: Zafer Yay nlar bask, cilt: Vesta Ofset tel:0 212 445 72 52 Birinci bask

Detaylı

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DEĞERLER EĞİTİMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Bir milletin ve topluluğun oluşumunda maddi

Detaylı

Hazırlık Dönemi (Advent) Nedir?

Hazırlık Dönemi (Advent) Nedir? Hazırlık Dönemi (Advent) Üzerine-2012 (Kutlu Doğuşa (Noel) Girerken) Baba, Oğul, Kutsal Ruh un Krallığı şimdi ve daima kutsaldır. Her sene Kutlu Doğuşa girerken benzer hazırlıklar ve heyecan ile dolarız.

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

Akpınar, T. ; Eski Türklerin Dini Tek Tanrı İnancı mıydı?, Tarih ve Toplum, 1984, S. 27, Sh

Akpınar, T. ; Eski Türklerin Dini Tek Tanrı İnancı mıydı?, Tarih ve Toplum, 1984, S. 27, Sh GÖK-TENGRİ İNANCININ ANADOLU TÜRKLERİ NDEKİ İZLERİ Dr. Yaşar KALAFAT Bu bibliyografya denemesine, Bakû de çıkmakta olan Altay Dünyası Dergisi ni görünce karar verdim. Orada bana Türkiye de Türk inançlarının

Detaylı

Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ ŞEKERLİK EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ

Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ ŞEKERLİK EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ ŞEKERLİK EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ GÜNLER EYLÜL-2017 EKİM-2017 KASIM-2017 ARALIK-2017 Pazartesi 4 11 18 25 2 9 16 23 30 6 13 20 27 4 11 18 25 Salı

Detaylı

IX. HAFTA HİN 412 KLASİK SANSKRİT EDEBİYATINDAN SEÇMELER

IX. HAFTA HİN 412 KLASİK SANSKRİT EDEBİYATINDAN SEÇMELER IX. HAFTA HİN 412 KLASİK SANSKRİT EDEBİYATINDAN SEÇMELER Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hindoloji Anabilim Dalı Doç. Dr. H. Derya Can Kaynakça Çağdaş, K. (1964). Kalidasa nın Gençlik

Detaylı

ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS

ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS.476-1453 Ortaçağ Batı Roma İmp. nun yıkılışı ile İstanbul un fethi ve Rönesans çağının başlangıcı arasındaki dönemi, Ortaçağ felsefesi ilkçağ felsefesinin bitiminden modern düşüncenin

Detaylı

ilkokulu E-DERGi si 23 Nisan ın Önemi Sorumluluk Okulumuzda 23 Nisan Hedef Siir: Egemenlik Ulusundur 2017 Nisan Sayısı Bu Sayımızda:

ilkokulu E-DERGi si 23 Nisan ın Önemi Sorumluluk Okulumuzda 23 Nisan Hedef Siir: Egemenlik Ulusundur 2017 Nisan Sayısı Bu Sayımızda: ilkokulu E-DERGi si 2017 Nisan Sayısı Bu Sayımızda: 23 Nisan ın Önemi Sorumluluk Siir: Dünya Çocuk Bayramı Hikaye: Sagır Kaplumbaga Okulumuzda 23 Nisan Hedef Siir: Egemenlik Ulusundur Siir: 23 Nisan Söylediklerimiz

Detaylı

MAYIS AYI EĞİTİM PLANI

MAYIS AYI EĞİTİM PLANI 2016 2017 MAYIS AYI EĞİTİM PLANI MAYIS AYINDA NELER ÖĞRENECEĞİZ? 1.HAFTA: RENKLER VE GÖRGÜ KURALLARI Ana renkleri tanıyalım. Ara renkleri tanıyalım Renklerin oluşumu Elde edilen renkler Renklerin dünyasını

Detaylı

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 8 Ey insanlar! Rabbiniz birdir, atanız (Âdem) da birdir. Hepiniz Âdem densiniz, Âdem ise topraktan yaratılmıştır. Allah katında en değerli olanınız, O na karşı gelmekten

Detaylı

Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer

Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer Sarı Irmak ın kuzeyi idi. Daha sonra Orhun ve Selenga ırmakları

Detaylı

Türk Eğitim Tarihi. 2. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri. Dr.

Türk Eğitim Tarihi. 2. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri.   Dr. Türk Eğitim Tarihi 2. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri Dr. Ali GURBETOĞLU www.agurbetoglu.com agurbetoglu@hotmail.com 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri İslam

Detaylı

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 5.ders. Dr. İsmail BAYTAK. İlk Türk Devletleri TABGAÇLAR

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 5.ders. Dr. İsmail BAYTAK. İlk Türk Devletleri TABGAÇLAR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 5.ders Dr. İsmail BAYTAK İlk Türk Devletleri TABGAÇLAR TABGAÇ DEVLETİ (385-550) Hunların yıkılmasından sonra Çin e giden Türklerin kurduğu devletlerden biri de Tabgaç Devleti dir.

Detaylı

MAYIS AYI VELİ BÜLTENİ

MAYIS AYI VELİ BÜLTENİ 2010-2011 MAYIS AYI VELİ BÜLTENİ İlkbaharın son ayı bize yazı hatırlatır. Mayıs bültenine çocuklar bakın neleri sığdırır. Enerji, hareket, sağlık var bu ayda, Coşkumuz hiç bitmesin, koşalım yarınlara Mayısta

Detaylı

TÜRKLÜĞÜN EN ESKİ BAYRAMI NEVRUZ VE TARİHÎ ALT YAPISI

TÜRKLÜĞÜN EN ESKİ BAYRAMI NEVRUZ VE TARİHÎ ALT YAPISI TÜRKLÜĞÜN EN ESKİ BAYRAMI NEVRUZ VE TARİHÎ ALT YAPISI Prof. Dr. Necati DEMİR Nevruz Nedir? Eski takvimlerde yılın ilk günüdür. Bu yüzden Türk dünyasının büyük bir bölümünde Yeni Gün olarak bilinmektedir.

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

BELGESELİ ANADOLU DA ZAMAN. 1. Bölüm: Hıdırellez Zamanı. 2. Bölüm: Kars'ta Kış Zamanı

BELGESELİ ANADOLU DA ZAMAN. 1. Bölüm: Hıdırellez Zamanı. 2. Bölüm: Kars'ta Kış Zamanı ANADOLU DA ZAMAN BELGESELİ HER PAZAR 15:25 TE TRT 2 DE! 1. Bölüm: Hıdırellez Zamanı Anadolu'daki en ilginç Hıdrellez kutlaması, belki de Balıkesir dedir. Diğer bölgelerde bir güne indirilen kutlamalar,

Detaylı

ÇAYIROVA ŞEKERPINAR TOKİ ANAOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EKO-OKULLAR PROGRAMI ÇÖP, ATIK VE GERİ DÖNÜŞÜM KONULU YILLIK EYLEM PLANI

ÇAYIROVA ŞEKERPINAR TOKİ ANAOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EKO-OKULLAR PROGRAMI ÇÖP, ATIK VE GERİ DÖNÜŞÜM KONULU YILLIK EYLEM PLANI ÇAYIROVA ŞEKERPINAR TOKİ ANAOKULU 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EKO-OKULLAR PROGRAMI ÇÖP, ATIK VE GERİ DÖNÜŞÜM KONULU YILLIK EYLEM PLANI ŞEKERPINAR TOKİ ANAOKULU 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EKO-OKULLAR

Detaylı

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1 by Mehmet- omeruslu06 1 3. Bayrağımızdaki hangi renk daha fazladır? 1. Sınıfımızdaki arkadaşlarımızın her siyah A. B. kırmızı birinin farklı güçlü yanları var. Mesela, Elif. Çizdiği resimleri Ahmet beyaz

Detaylı

Güzel Ülkem Kültürümüz Bayramlarımız Atatürk İnkılapları Atatürk İlkeleri

Güzel Ülkem Kültürümüz Bayramlarımız Atatürk İnkılapları Atatürk İlkeleri Güzel Ülkem Kültürümüz Bayramlarımız Atatürk İnkılapları Atatürk İlkeleri GÜZEL ÜLKEM Tarihi Mekan Tarihi Yapıt Kale Savunma amaçlıdır Ör: Niksar Kalesi Tarihi nesne Doğal varlık KÜLTÜRÜMÜZ TÜRKÜLERİMİZ

Detaylı

Bu konu hem bir aile sarmalını geliştiren hem de yıkabilen bir durumu da inşaa eder.

Bu konu hem bir aile sarmalını geliştiren hem de yıkabilen bir durumu da inşaa eder. Dini inanç ve öğretilerin, ahlaki ve toplumsal değerlerin çok önemli yeri olduğu bilimsel bir gerçektir. Peki ailede? İster İslam, Hristiyanlık, İbranilik, Diğer dinlerden olun, isterseniz inanmayan; 21.

Detaylı

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI Kelime anlamı İki nehrin arası olan Mezopotamya,

Detaylı

ÖZEL EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU DENİZYILDIZI GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU DENİZYILDIZI GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU DENİZYILDIZI GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ 2015 MAYIS AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Taşıtlar konusunda neler bildiğimizi akıl haritasında resimledik. Trafik kurallarını ve işaretlerini öğrendik.

Detaylı

BULDAN ÖRNEĞİNDE DENİZLİ YÖRESİ ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜRÜ

BULDAN ÖRNEĞİNDE DENİZLİ YÖRESİ ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜRÜ BULDAN ÖRNEĞİNDE DENİZLİ YÖRESİ ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜRÜ Prof. Dr. Filiz KILIÇ *, Araş. Gör. Tuncay BÜLBÜL**, Uzm. Coşkun KÖKEL*** *Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü,

Detaylı

Türk Kültüründe Demir

Türk Kültüründe Demir Türk Kültüründe Demir Editör Prof. Dr. Metin Ekici Yazar Dr. Fidan Uğur Çerikan ISBN: 978-605-2233-14-6 1. Baskı Temmuz, 2018 / Ankara 100 Adet Yayınları Yayın No: 278 Web: grafikeryayin.com Kapak, Sayfa

Detaylı

Geçmişten Günümüze Giresun da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu (25-27 EKİM 2013)

Geçmişten Günümüze Giresun da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu (25-27 EKİM 2013) Geçmişten Günümüze Giresun da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu (25-27 EKİM 2013) İlimiz tarihinde yer alan bütün kavimlerin kültürel ve dini kimliğinin ele alınarak inceleneceği Geçmişten Günümüze Giresun

Detaylı

PENGUEN GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ

PENGUEN GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ PENGUEN GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ MAYIS AYINDA NELER ÖĞRENDİK? ANNELER GÜNÜ TRAFİK VE TAŞITLAR DÜNYA SÜT GÜNÜ MÜZELER HAFTASI 19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI Taşıtların özelliklerini, benzerlik ve farklılıklarını

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

DİNLERDE KUTSAL ZAMANLAR (TAKVİMLER, DİNİ GÜN, BAYRAM VE TÖRENLERİ) Mustafa Ünal, IQ Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul 2008, 224 s.

DİNLERDE KUTSAL ZAMANLAR (TAKVİMLER, DİNİ GÜN, BAYRAM VE TÖRENLERİ) Mustafa Ünal, IQ Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul 2008, 224 s. DİNLERDE KUTSAL ZAMANLAR (TAKVİMLER, DİNİ GÜN, BAYRAM VE TÖRENLERİ) Mustafa Ünal, IQ Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul 2008, 224 s. Abdulkadir KIYAK Kutsalla sürekli etkileşim içerisinde bulunan insanoğlunun

Detaylı

türk mitolojisi kaynakçası

türk mitolojisi kaynakçası türk mitolojisi kaynakçası Yıldırım, N. (2004). Anadolu Masallarında Şamanizm İzleri. Özarslan, M. (1994). ""Mitoloji Üzerine Araştırmalar"". Millî Folklor, 3 (24), 58-60, Kol, N. (1995). Haridetü'l-Acayib

Detaylı

Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur.

Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur. Bilim Tarihi I Ders Notları ESKİÇAĞ DA BİLİM ANADOLU MEDENİYETLERİ Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur. Hititler Anadolu da kurulan

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE KELİME TÜRLERİ TESTİ. A) Ben ise yağmur yağmasını bekliyordum. Cümlesindeki isimlerin hepsi tekildir.

5. SINIF TÜRKÇE KELİME TÜRLERİ TESTİ. A) Ben ise yağmur yağmasını bekliyordum. Cümlesindeki isimlerin hepsi tekildir. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bilgi yanlışlığı vardır? A) Ben ise yağmur yağmasını bekliyordum. Cümlesindeki isimlerin hepsi tekildir. B) İyi bir aşçıydı. Cümlesinde özel isim kullanılmıştır. C) Tavuklar

Detaylı

TURKIVE'DE DINLER TARIHI

TURKIVE'DE DINLER TARIHI DiNLER TARiHi ARAŞTIRMALARI- VII TURKIVE'DE DINLER TARIHI (Dünü, Bugünü ve Geleceği) TÜRKiYE DiNLERTARiHi DERNEGi YAYlNlARI TÜRK DiNi TARiHi ARAŞTIRMAlARINDA FENOMENOlOJiK METOD: HiKMET TANYU ÖRNEGi Doç.

Detaylı

DEMRE DEMRE. Demre Myra Antik Kenti. Dünden Bugüne Antalya

DEMRE DEMRE. Demre Myra Antik Kenti. Dünden Bugüne Antalya D E M R E DEMRE DEMRE Demre Myra Antik Kenti 259 A L T I N C I B Ö L Ü M 260 D E M R E 4. DEMRE 1. Tarihçesi Myra (Demre) her zaman Likya nın en önemli şehirlerinden birisi olarak bilinir. Şehrin M.Ö.5.yy

Detaylı

Başbakan Yıldırım, Seyranbağları Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezini ziyaret etti

Başbakan Yıldırım, Seyranbağları Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezini ziyaret etti Başbakan Yıldırım, Seyranbağları Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezini ziyaret etti Ekim 01, 2016-1:20:00 Başbakan Binali Yıldırım, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla Seyranbağları Huzurevi

Detaylı

İZMİR İL MÜFTÜLÜĞÜ BAYAN VAAZ ÇİZELGESİ ( 2014 YILI 2. DÖNEM )

İZMİR İL MÜFTÜLÜĞÜ BAYAN VAAZ ÇİZELGESİ ( 2014 YILI 2. DÖNEM ) İZMİR İL MÜFTÜLÜĞÜ BAYAN VAAZ ÇİZELGESİ ( 2014 YILI 2. DÖNEM ) TARİH GÜN SAAT İLÇE YER VAİZE ADI/SOYADI D 1.4.2014 Salı 14:00 Bornova Yeşilova Camii Fatma Özmen ERGEN Sağlık ve Önemi 1.4.2014 Salı 14:00

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

DENİZYILDIZI GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ

DENİZYILDIZI GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ ANNELER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN. SİZLERİ ÇOK SEVİYORUZ. DENİZYILDIZI GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ MAYIS AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Taşıtların özelliklerini, benzerlik ve farklılıklarını inceledik. Taşıtlar konusunda

Detaylı

Bu etkinler resim yapma, boyama, hamurla oynama, sınıf içinde veya oyun salonlarında düzenlenen oyun alanlarında oyun oynama gibi öğretmen gözetimi

Bu etkinler resim yapma, boyama, hamurla oynama, sınıf içinde veya oyun salonlarında düzenlenen oyun alanlarında oyun oynama gibi öğretmen gözetimi Bu etkinler resim yapma, boyama, hamurla oynama, sınıf içinde veya oyun salonlarında düzenlenen oyun alanlarında oyun oynama gibi öğretmen gözetimi altında yapılan çalışmalardır. Genellikle çocukların

Detaylı

Tel: / e-posta:

Tel: / e-posta: 1-Sempozyuma Davet: ULUSLARARASI CÂMİ SEMPOZYUMU (SOSYO-KÜLTÜREL VE MİMARÎ AÇIDAN) 01-02/ Ekim/ 2018 Tarih boyunca câmiler Müslümanların itikat, ibadet, ilim, sosyal, kültürel ve mimari açıdan hayatın

Detaylı

25/12/2014 Bilgilendirme: Nur 24/35 Allah, semaların/boyutların ve arzın nuru/ışığı/enerjisidir. Onun nurunun misali, içinde çerağ bulunan bir kandile benzemesidir. Kandil, bir sırça içerisindedir. Sırça,

Detaylı