Bu giysi üretim sisteminde malzeme, ürün tipine ve işletme alt yapısına bağlı olarak, birbiri ardınca sıralanmış operasyonlardan geçer.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bu giysi üretim sisteminde malzeme, ürün tipine ve işletme alt yapısına bağlı olarak, birbiri ardınca sıralanmış operasyonlardan geçer."

Transkript

1

2 Standart ölçülere göre belli üretim tekniklerini kullanarak standart hazır giyim eşyası imal eden sanayi dalına konfeksiyon/hazır-giyim (apparel/ready-to-wear) denir. Bu giysi üretim sisteminde malzeme, ürün tipine ve işletme alt yapısına bağlı olarak, birbiri ardınca sıralanmış operasyonlardan geçer.

3 Giysilerin seri üretimi dikiş makinesinin icadıyla mümkün olmuştur. Dikiş makinesi kullanılarak dikilen ilk giysiler, askeri giysiler ve erkek giysileridir. Elias Howe, 1845 Isaac Singer, 1850 ler Joseph Merrow, 2007 Önceleri, malzemeler kesilip ayrı gruplar haline getiriliyor ve tamamlanmak üzere makinecilerin evlerine gönderiliyordu. Daha sonra, teslimat ve geri alma maliyetlerini düşürmek, zamandan kazanmak ve kalitenin sürekliliğini sağlamak için makineciler fabrikalarda bir araya getirilmişlerdir.

4 Endüstriyel devrimle birlikte, hızlı ve verimli üretim teknikleri geliştirilmeye başlanmıştır. Örneğin; bir işçiye bir giysinin sadece bir veya iki kısmının yapılışı gösterilirse, süreç boyunca parçanın bir sonraki aşamaya aktarılmasıyla giysinin çok hızlı bir şekilde hazır hale geldiği görülmüştür. (Bu yöntem parça işi olarak adlandırılmıştır.) Bugün yaygın olan üretim sistemi budur lerde elektrikli dikiş makinelerinin piyasaya girmesi, kadın giyimindeki üretimi inanılmaz artırmış; büyük mağazaların aynı ürün serilerini aynı anda ülkenin tamamında bulundurabilmelerini sağlamıştır. (Amerika da seri üretim kıyafetlerin en büyük bölümü, kataloglar ve posta yoluyla satılmıştır.)

5 Konfeksiyon işletmelerinde işlem akış şeması Hammadde Sipariş Grafik hazırlama Hammadde deposu Planlama Pastal serme Kesim Konfeksiyon imalatı tasarım ve model hazırlama kalıp hazırlama grafik hazırlama pastal serme kesim dikim ütü paketleme Numaralama, eşleme Dikim Ütü, finisaj Kontrol ve ambalaj Model Modelleme Mamul depo

6 Tasarım ve Model Hazırlama Bir giysinin üretilmesinde ilk adım giysinin tasarlanması, modaya ve giysi türüne bağlı olarak tasarım bileşenlerinin oluşturulmasıdır. Tasarımcı, çalıştığı firmanın ürünlerine gelecek sezonun trendlerini ve renk bilgilerini yansıtarak bir portfolyo hazırlar. Tasarımlar, üretilecek giysinin tasarım bileşenleri (estetik, işlevsellik, pazara uygunluk, maliyet, üretim imkanları, ) dikkate alınarak seçime tabi tutulur. Seçilen tasarımların kalıpları hazırlanır ve her birinden örnek mamul dikilir. Hazırlanan numuneler defilelerle ya da kataloglarla tanıtılır. Alınan siparişler doğrultusunda üretim için planlamaya gidilir.

7 Planlama Konfeksiyon işletmesinde planlama bölümü, yapılacak işleri planlayan ve programlayan bölümdür. Hammadde araştırması yapan satın almacıların verdiği bilgiler doğrultusunda modelhanede üretilen örnekleri, müşteriden gelen siparişleri, tesisin iş durumunu dikkate alarak zaman planlaması yapar. Malzeme sarfiyatını hesaplar ve satın almaya gönderir. Kesilmiş parçaların, yardımcı malzemelerin bir iş dağıtım çizelgesiyle birlikte üretime girmesini sağlar. Üretimi takip eder.

8 Kalıp Hazırlama Giysi kalıbı hazırlanmasında göz önüne alınan en önemli faktör beden ölçüleridir. Bir ürün grubunda üretim yapan firmaların, üretimlerine başlamadan önce: *hitap edecekleri kitlenin ölçü standartlarını belirlemeleri, *bu ölçü standartlarına göre ürün gruplarına yönelik giysi ölçülerini oluşturmaları, *bedenler arasındaki büyüme ve küçülme miktarlarını belirleyerek beden numaralarını oluşturmaları gerekir. Giysinin modeline ve kullanılan malzemenin türüne göre gerekli artı/eksi toleranslar verilerek modele bağlı ölçü tabloları hazırlanır. Bu ölçü tabloları esas alınarak daha sonra temel beden kalıpları, temel bedenin modele uygulanmış ana beden kalıpları ve bunların beden serileri elde edilir.

9

10 Kesim (cutting) Tek-parça örme giyim eşyaları haricindeki giysiler genellikle çeşitli parçaların montajı ile oluşturulur. Bunun için ilk olarak gerekli kalıp (pattern) şekillerine göre materyallerin kesimi yapılır. Sonra bunlar, üç boyutlu giysiler yaratmak üzere dikişler (seam) vasıtasıyla birleştirilir. Bir giysinin kesimi yapılırken giysi kalıbı, kumaş deseninin eşleştirilmesi gibi herhangi bir özel gereksinime imkan sağlayacak şekilde, bir veya iki kat (ply) kumaş üzerine tutturulur. Sonra giysi parçaları bir makas, elektrikli kesici veya pres kesici ile kesilir.

11 Büyük miktarda giysinin kesimi yapılırken, birbirinin üzerine serilmiş çok sayıda kumaş katından oluşan bir pastal (lay) hazırlanır. Bu pastalın en üstüne bir şablon (marker) yerleştirilir. Şablon (grafik); pastaldan kesilmek üzere planlanan tüm bedenlerdeki giysilerin tüm kalıp parçalarının, minimum kumaş firesi verecek şekilde çizilmiş olduğu uzun bir kağıttır. Kesilecek bedenleri (size) ve pastaldaki kumaş katlarının sayısını; giysi siparişinin gereksinimleri, materyal mevcudiyeti ve fiziksel donanımın getirdiği sınırlamalar belirler.

12 Kesim bölümünde gerçekleştirilen işlemler: 1. Grafik planlama, çizim ve reprodüksiyon 2. Bir pastal oluşturmak üzere kumaşın serilmesi 3. Kumaşın kesimi 1. Grafik planlama, çizim ve reprodüksiyon Grafik planlama: Teknik gereksinimleri ve malzeme tasarrufunu sağlamak üzere kalıp parçalarının yerleşiminin planlanması. Çizim: Kalıp dış hatlarının çizilmesi. Reprodüksiyon: Gelecekte tekrar kullanabilmek için orijinal grafik planının kopyalanması.

13 Giysi maliyetinin % ını kumaş maliyeti oluşturur. Bu demektir ki kesim bölümünde kumaş kesildiğinde işletme, sermayesinin yarısını kullanmış olur. Dolayısıyla giysi başına harcanan kumaş miktarındaki herhangi bir azalma, şirket karında artış sağlar. Analitik, adım adım ilerleyen ve kapalı bir proses olan bir yap-boz bulmaca oluşturmanın aksine grafik planlama sezgisel, açık ve yaratıcı bir prosestir. Bir grafik planlama probleminin tek bir çözümü yoktur: sadece biraz daha sıkı paketlenmiş ve dolayısıyla daha kısa bir grafik elde etmek için daha fazla zaman harcamak gerekir. Verimli bir planlama için bir bakışta görmek ve grafiği bir bütün olarak göz önünde canlandırmak gerekir. İlk olarak büyük kalıp parçaları, daha küçük parçaların yerleştirilebileceği uygun boşluklar öngörülerek yerleştirilir. Birkaç farklı yerleşim denenir ve en kısa grafiği veren plan seçilir.

14

15 Grafik planlamacının çalışmasını sınırlayan birkaç faktör söz konusudur: 1. Kumaşın tabiatı a) Kumaş düz çizgisine göre kalıp hizalama b) Simetri ve asimetri c) Kumaş eni 2. Kesimdeki kalite gereksinimleri 3. Üretim planlama gereksinimleri

16 1. Kumaşın Tabiatı a) Kumaş düz çizgisine göre kalıp hizalama: Normal olarak kalıp parçalarının üzerinde düz bir çizgi bulunur. Kalıp parçaları kumaşın üzerine yerleştirildiğinde bu düz çizgi; dokuma kumaşlarda çözgü, örme kumaşlarda çubuk doğrultusuna paralel olmalıdır. Kalıp boyu kumaş enince yerleştirilmek istenirse, düz çizgi; dokuma kumaşlarda atkı, örme kumaşlarda sıra doğrultusuna paralel olmalıdır. Verev kesilecek pervaz, kravat gibi parçalarda ise düz çizgi, çözgü/çubuk doğrultusuna 45 açı yapacak şekilde yerleştirilmelidir. Yerleştirme düz çizgiye dikkat edilmeden yapılırsa, bitmiş giysi giyildiğinde form ve duruş bozuklukları görülecektir.

17 b) Simetri ve Asimetri: Birçok kumaş 180 döndürüldüğünde aynı görünümü verir. Bu tip simetrik kumaşlarda kalıplar her iki yönde yerleştirilebilir. Grafik planlaması zor olan kumaşlar, 180 döndürüldüğünde farklı görünüm veren asimetrik kumaşlardır (havlı, kadife, ekoseli, çizgili, büyük desenli kumaşlar). Bu kumaşlarda bütün kalıplar tek yönlü yerleştirilmelidir. c) Kumaş Eni: Kesim yerleşim planlamasında dikkate alınan en önemli nokta kumaş enidir. Kumaş eni grafik üzerine yerleştirilecek kalıp sayısının belirlenmesinde rol oynar. Planlama en küçük kumaş enine göre yapılmalıdır.

18 2. Kesimde Kalite Gereksinimleri a) Manuel kesim sistemlerinin (kesim bıçaklarının) kullanıldığı kesim işlemlerinde, kalıplar arasında bıçak boşluğunun bırakılması gerekir. Bu boşluk bıçak hareketine izin verecek ve bıçak yolunu sınırlamayarak yanlış kesimi önleyecek miktarda olmalıdır. Bıçağın bir kalınlığı vardır ve özellikle dönüş noktalarında tam dik açıda dönemezler. Böyle köşe noktaları dönmek için bıçağa bir boşluk bırakılması gerekir. b) Grafik planlama işlemi bittikten sonra kalıpların tamamının dahil edilip edilmediğinin kontrolü yapılır. Örneğin; 12 bedenden oluşan bir kombinasyonda, her beden 16 parçadan oluşuyorsa toplam 192 kalıp parçasının grafik üzerinde bulunması gerekir. c) Kesilen giysi parçalarının doğru bir şekilde etiketlenmesi çok önemlidir. Böylece her beden giysiyi oluşturan kalıplar belirlenmiş olur.

19 3. Üretim Planlama Gereksinimleri Grafik planı yapılırken bütün kalıpları kapsayan uzun bir pastal planı hazırlamanın mı yoksa daha kısa iki veya daha fazla sayıda kısa pastal planı hazırlamanın mı daha hızlı ve ekonomik olacağı, işletmenin serim masalarının uzunluğu ve dikimhanenin ihtiyaçları göz önüne alınarak belirlenir. Siparişte bütün bedenlerin aynı grafik üzerinde yer alması daha yüksek verimlilikte çalışılmasını sağlar. Ancak bu durumda grafik hazırlama, serim ve kesim işlemleri daha uzun sürecektir. Gerekli hallerde sipariş birkaç bölüme ayrılıp daha kısa pastallar hazırlanabilir.

20 2. Pastal Serme Serme işlemi; grafik planında belirlenen renklerde ve uzunluktaki kumaş katlarının doğru uzunluk, genişlik ve gerginlikte üst üste serilmesidir. Bu şekilde oluşan kumaş yığınına pastal adı verilir.

21 Serim işleminde dikkat edilecek noktalar: 1. Kumaş katlarının bir kenarda çakıştırılması: Serme işleminde farklı enlerde kumaş toplarının kullanılması durumunda bir kumaş kenarında çakışma sağlanmalıdır. Böylece en varyasyonları diğer tarafa verilerek kesim işleminde yarım parça çıkması önlenir. Çizgili ve ekoseli kumaşlarda her katta çizgi çakışması sağlanmalıdır. 2. Kumaş hatalarının çıkarılması: Serim işlemi yapılırken, kumaştaki hatalı kısımlar kesilerek çıkarılır.

22 3. Serim gerginliği: Kumaşların mümkün olduğu kadar düşük gerginlikte serilmesi gerekir. Özellikle elastan iplik içeren kumaşlar ve örme kumaşlarda serim gerginliğine dikkat edilmelidir. Gergin serim sonrasında kumaş relakse olduğunda pastal boyutlarında kısalmalar ve dolayısıyla ölçü farklılıkları ortaya çıkacaktır. 4. Kumaş serim yönüne dikkat edilmesi: Kumaş özelliklerine bağlı olarak serme yöntemi belirlenir. Çift yüzlü ve kumaş yönü önemli olmayan kumaşlar bütün serim metotlarıyla serilebilir. Ancak kadife ve havlu gibi tek yüzlü ve tek yönlü kumaşlarda tek yüzlü ve tek taraflı serim yapılır. Tek yönlü serimlerde tam kalıp kullanılır. Yüz yüze serimde ve simetrik modellerde yarım kalıp kullanılabilir.

23 3. Kesim Kesimin amacı; grafikteki kalıp parçalarına göre kumaşı kesmektir. Kesimin hassas olarak ve kumaş düzlemine dik yapılması gerekir.

24 Kesim iki şekilde gerçekleştirilir: Kaba kesim: Kalıp kenarlarını kaba olarak kesme işlemidir. Kaba kesim ile, serilmiş olan kumaş katları parçalara ayrılmış olur. Kesme işlemi dik yada döner bıçaklarla yapılır. Kaba kesim daha çok cep, yaka, manşet vb. küçük parçaların hassas kesiminden önce uygulanır. Kaba kesimi yapılan parçalar hassas kesim için hızara verilir. Hassas kesim: Kumaşın tam olarak dikişe hazır hale getirildiği kesim işlemidir. Kumaş kenarları hassas bir biçimde düzeltilerek tekrar kesilir.

25 Kesme işleminde dikkat edilecek noktalar: 1. Hassas kesim: Kumaşlar kalıp şekillerine uygun olarak kesilmelidir. Düzgün kesilmeyen kalıplarda ölçü farklılığı ortaya çıkar. 2. Temiz kenarlar: Kesilmiş kumaşın kenarı iyi bilenmemiş bıçak nedeniyle yıpranmamalı, düzgün olmalıdır. 3. Erimemiş kenarlar: Bıçak kumaş katlarını keserken sürtünme nedeniyle oluşan ısı, özellikle termoplastik liflerden yapılan kumaşlarda kenarların erimesine ve birbirine yapışmasına neden olur. Yapışan kenarların zorlanarak açılması kumaş kenarlarını yıpratır ve sertleşmiş kenarlar giyimde rahatsızlık yaratır. Bunun için bıçak keskin olmalı, antifüzyon kağıdı kullanılmalı, gerekiyorsa bıçağın hızı düşürülmeli ve pastal yüksekliği azaltılmalıdır. 4. Pastalın desteklenmesi: Kesme sistemi, işlem sırasında hem kumaşı desteklemeli hem de bıçağın en alt kumaş katına girmesine izin vermelidir. Kesme işleminden sonra kesilen parçaların kalite kontrolü ve ölçü kontrolleri yapılır. Kontrolleri yapılan parçalar işaretleme ve düzenleme işlemlerine tabi tutulur.

26 Katların işaretlenmesi: Kesimi tamamlanmış giysi parçalarının yüzeyine veya çevresine kılavuz işaretlerinin yapılması işlemidir. Bu kılavuz işaretleri; dikim işlemini kolaylaştırmak, kaliteyi standartlaştırmak ve verimi arttırmak amacıyla yapılır. Birleştirme veya dikiş aşamalarında işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için dikiş operatörleri bu işaretlere kesinlikle uymalıdır. Düzenleme İşlemi: 1.Kesimhaneden çıkan kesilmiş katlar dikime gitmeden önce tek tek kontrol edilir. 2.Bir giysiyi oluşturan parçalarda olası ton farklılıklarının önlenebilmesi için pastalın aynı katından kesilen parçaların kullanılması gerekir. Bu amaçla, kesim işleminden sonra her kat ve her parça numaralandırılır (metolama). Ayrıca kesilmiş olan her kalıp parçasına beden etiketi vurulur. Böylelikle, aynı kat numarasına ve bedene sahip parçaların eşlemesi yapılır. 3.Daha sonraki işlemlerin verimli ve hatasız olması için kesilen parçalar tasnif edilir ve düzenli demetler halinde birbirine bağlanır.

27 DİKİŞ TİPLERİ: OLUŞUMLARI VE UYGULAMALARI (Stitch types: formations and applications) I. Dikiş Oluşumları (Stitch formations) 1. Intralooping 2. Interlooping 3. Interlacing

28 1. Intralooping: Bir iplik ilmeğinin (loop), aynı ipliğin oluşturduğu başka bir ilmeğin içinden geçmesidir. Bunun bir örneği, tek iplikli zincir dikiştir (single thread chainstitch). Şekil 1. Intralooping (Dikiş101)

29 2. Interlooping: Bir iplik ilmeğinin, başka bir iplik besleyici tarafından oluşturulan diğer bir ilmeğin içinden geçmesidir. Bunun bir örneği, iki iplikli zincir dikiştir (double lock chainstitch). Şekil 2. Interlooping (Dikiş 401)

30 3. Interlacing: Bir ipliğin, başka bir ipliğin veya başka bir ipliğin ilmeğinin üstünden veya etrafından geçmesidir. Bunun bir örneği, düz (kilit) dikiştir (lockstitch). Şekil 3. Interlacing (Dikiş 301)

31 II. Sınıflandırma (Classification) Dikişlerin oluşumlarına göre sınıflandırılmasında bir nümerik sistem kullanılır. İlk basamak dikiş sınıfını, ikinci ve üçüncü basamaklar dikiş türünü belirtir. Örnek: 501 (tek iplik overlok). Dikiş sınıfı Tanımı Dikiş mekanizması 100 Tek iplikli zincir dikişler İğne, kör lüper (Chainstitches) 200 El dikişleri İğne, iğne aynası, iplik silindiri (Hand stitches) 300 Düz (çift baskı) dikişler İğne, masura kabı veya mekik, mekik (Lockstitches) kancası 400 Çok iplikli zincir dikişler İğne, gözlü ilmek atıcıları, ilmek (Multi thread chainstitches) ayırıcı, bağlama plakası 500 Overlok dikişler İğne, lüperler, kanca (Over edge chainstitches ) 600 Kapama (örtme) amaçlı dikişler (Cover seam chainstitches) İğne, gözlü lüper, bağlama plakası, ilmek ayırıcı, ilmek tutucu, ilmek yakalayıcı kanca

32 Sınıf 100 Zincir dikiş (Chainstitch) Bu dikiş, bir ya da daha fazla iğne ipliğinden intralooping tekniğiyle oluşturulur: İğne ipliğinin ilmeği, kumaşın alt yüzeyinde kendi ilmeği arasından geçirilerek zincir şeklinde bağlantı yapar. Tek iplikli zincir dikişte iplik kavrayıcı (lüper) (looper) iplik taşımaz. Şekil 4. Intralooping (101) Şekil Tek iplikli zincir dikiş

33 Şekil 6. Intralooping oluşumu (Dikiş 101)

34 Şekil 7. Dikiş 101: Ön ve arka görünüm.

35 103 gizli dikiş tipinde eğri iğneyle kumaşa kısmen batarak kumaşın ön yüzünde görünmeyen baskı dikişi yapılır. Şekil 8. Dikiş 103: Arka görünüm.

36 Tek iplikli zincir dikişte, her bir ilmeğin güvenliği bir önceki ilmeğe bağlı olduğu için kolaylıkla kaçabilir veya sökülebilir. Bu nedenle genellikle teyelleme gibi geçici uygulamalarda kullanılır. Kalıcı uygulamalarda kullanılması durumunda sökülmeyi önlemek için dikiş sonu emniyete alınmalıdır. Alt iplik kullanılmaması dikiş işleminin daha kolay ve hızlı yapılmasını sağlar. Şekil Tek iplikli zincir dikiş Uygulamalar: Teyelleme (basting); düğme (button) veya çıtçıtların (press-stud) tutturulması; kör dikiş (blind stitch) kenarları; manşet (cuff), yırtmaç (vent),çorap vb. nde bölgesel (spot) takviyelendirme, giysilere ve çoraplara ürün etiketlerinin (label) tutturulması.

37 Sınıf 300 Düz dikiş (Lockstitch) Düz dikiş, en yaygın kullanılan dikiş türüdür. Düz dikişin en basit tipi olan 301 dikiş, iki iplik sisteminden oluşur. Üst iplik sitemi (iğne ipliği) ile alt iplik sistemi (masura ipliği) kumaşın orta noktasında bağlantı yapar (interlacing yöntemi). Dikiş her iki kumaş yüzeyinde aynı görünür. Şekil 10. Interlacing (Dikiş 301) Şekil 11. Düz dikiş 301

38 Şekil 12. Interlacing oluşumu

39 301 dikişin oluşumu: animasyon (QC)

40 Şekil 13. Dikiş 301: Ön ve arka görünüm.

41 Dikiş 304, genellikle zig-zag kilit dikiş olarak adlandırılır. Zig-zag görüntüsü, kumaş beslenirken iğne çubuğunun yatay olarak hareket etmesi ile oluşur. Şekil 14. Dikiş 304: Ön ve arka görünüm.

42 Avantajları: Bu dikişi kullanmanın çeşitli avantajları vardır. Düz dikiş sade ve zarif bir görünüme sahiptir; dolayısıyla dikişin belirgin olarak görünmesinin istenmediği yerlerde uygulanabilir. Bunun yanı sıra, özellikle dekoratif bir dikiş görüntüsü vermek amacıyla da kullanılabilir. Dikişin iki tarafı da aynı göründüğü için her iki taraf da kullanılabilir. Kuvvetlidir; doğru gerilimde yük her iki iplik üzerinde eşittir. Emniyetlidir; tek bir dikişin kopması veya ipliklerin zarar görmesi tüm dikişin sökülmesine yol açmaz (her ne kadar dikiş performansını tehlikeye atacak olsa da). Çok yönlüdür; pamuklu bluzların dikiminden deri döşemeliklerin dikimine kadar geniş uygulama alanına sahiptir. Dezavantajları: Düz dikişin dezavantajı, alt iplik olarak masura ipliğinin kullanılmasıdır. Masuraya sarılan iplik miktarının sınırlı olması nedeniyle masura değişim zamanı ortaya çıkar. Ayrıca çok iğneli çalışmalara sınırlama getirir. Çok iğneli çalışmalarda gereken sayıda masurayı dikiş plakası altına yerleştirmek için yer yoktur. Bu nedenle iki iğneden daha fazla sayıda iğne ile çalışılmaz.

43 Uygulamalar: Düz dikiş 301; dikişin her iki yüzde de aynı görünmesinin istendiği çift taraflı kullanılabilen ürünlerde, farklı renkteki kumaş katlarına uygun iplik kullanımını mümkün kılması sebebiyle uygulanır. İğne ucunda kumaş döndürüldüğünde 90 derecelik bir açıda güvenilir şekilde dikim yapılabilen tek dikiştir. Bu, yaka ve manşet gibi parçaların üst dikişleri için önemlidir.

44 Sınıf 400 Çok iplikli zincir dikişler (Multi thread chainstitches) İki veya daha fazla iplik grubundan oluşmaktadır. En basit tipi 401 dikiştir. 401 dikişe çift kilit zincir dikiş de denir. Bunun sebebi; her bir iğne ipliği ilmeğinin, kumaşın alt yüzeyinde aynı lüper ipliği tarafından oluşturulan iki ilmekle birden zincir şeklinde bağlantı yapmasıdır. (interlooping yöntemi). Şekil zincir dikiş

45 Şekil 16. Interlooping oluşumu (Dikiş 401)

46 401 dikişin oluşumu: animasyon (QC)

47 Şekil 17. Dikiş 401: Ön ve arka görünüm. Uygulamalar: Zincir dikiş 401 çoğunlukla kot pantolonların bacak dikişlerinde kullanılır: yüzeyde düz dikiş (301) görünümü verirken altta çift zincir vardır. Yüksek mukavemet ve esneklik özelliklerine sahip olduğu ve dikiş büzülmesine eğilimi çok düşük olduğu için erkek ve kadın giysilerinde yan dikişlerin dikimine uygundur.

48 Dikiş 404, genellikle zig-zag zincir dikiş olarak adlandırılır. Oluşumu dikiş 401 ile benzerdir. Zig-zag görüntüsü, kumaş beslenirken iğne çubuğunun yatay olarak hareket etmesi ile oluşur. Şekil 18. Dikiş 404: Ön ve arka görünüm.

49 Dikiş 406 üç iplikle oluşturulur: iki iğne ipliği (kırmızıyla gösterilen) ve bir lüper ipliği (sarı ile gösterilen). İğne ipliklerinin ilmekleri lüper ipliği ile interlooping ve interlacing tekniklerine göre bağlantı yaparlar. Şekil 19. Dikiş 406: Ön ve arka görünüm.

50 Dikiş 406, çok iplikli zincir dikişte en çok kullanılan dikiş tipidir; reçme dikiş olarak adlandırılır. Genellikle işlenmemiş kenarların kapama dikişi olarak kumaş kenarlarına uygulanır. Kullanım yerlerine ilişkin örnekler: Etek reçme: Özellikle likralı, esnekliği yüksek ve hassas kumaşlardan yapılmış ürünlerin etek ucu, kol ağzı, paça vb. yerlerinin kıvrılarak temizlenmesinde kullanılır. Bıçak tertibatı ilave edildiğinde reçme dikişinin dışında kalan kumaş fazlalığı kesilerek temizlenir. Şekil 20. Etek reçme.

51 Bant reçme: Etek reçmenin ön kapağının değiştirilip biye aparatının takılmasıyla bant reçme yapılabilir. Şekil 21. Bant reçme. Kemer köprüsü: Reçme makinesine köprü kıvırma aparatı ilavesiyle kemer köprüsü yapılabilir. Şekil 22. Kemer köprüsü.

52 Lastik reçme: Lastik ve dantel ile kenar temizleme amaçlı kullanılır. Sağdan kesicili regula bıçak sistemi ile dantel veya lastik altındaki fazla kumaş kenarları kesilerek temizlenir. İlave edilen lastik verici ünite yardımıyla, lastik veya dantel şerit, makine baskı ayağı altına yönlendirilir. Böylece lastik gerginliği ayarlanabilir. Şekil 23. Lastik reçme.

53 Dikiş 407 dört iplikle oluşturulur: üç iğne ipliği (kırmızıyla gösterilen) ve bir lüper ipliği (sarı ile gösterilen). İğne ipliklerinin ilmekleri lüper ipliği ile interlooping ve interlacing tekniklerine göre bağlantı yaparlar. Şekil 24. Dikiş 407: Ön ve arka görünüm.

54 Dikiş 408 beş iplikle oluşturulur: iki iğne ipliği (kırmızıyla gösterilen), bir lüper ipliği (sarı ile gösterilen) ve bir yatırım ipliği (mavi ile gösterilen). İğne ipliklerinin ilmekleri lüper iplikleri ile interlooping ve interlacing tekniklerine göre bağlantı yaparlar. Bu dikiş, iki sıra 401 zincir dikiş ve kumaşın üst yüzeyini örten bir yatırım ipliğinden oluşmaktadır. Üst yatırım ipliği kumaşın yüzeyinde iğne ipliklerinin arasında ve etrafında yer alır. Şekil 25. Dikiş 408: Ön ve arka görünüm.

55 Avantajlar: İğne ipliği ve lüper ipliği büyük iplik bobinlerinden beslenir; masura değişim zamanı ortaya çıkmadığından sürekli, uzun dikim uygulamaları için mükemmeldir. Diğer bir avantajı, mukavemeti ve esnekliğidir. Lüper ipliğinin, her bir dikiş için iki ilmek oluşturması hem dikişlerin esnek ve kuvvetli olmasını sağlar hem de daha ince iplik kullanımını mümkün kılar. (Düz dikişe göre daha sağlam ve esnek, tek iplikli zincir dikişe göre daha az esnektir.) İpliklerin kumaş tabakaları arasında değil de kumaşın altında bağlantı yapması, özellikle sık dokulu kumaşlarda dikiş büzülmesi problemini azaltır. Tüm bu faktörler üretimin artmasına katkıda bulunur. Dezavantajlar: İplikler kesilirse veya ipliklerden biri zarar görürse dikişler kolaylıkla kaçar veya sökülebilir. Dikiş bitmiş uçtan da kaçabilir. Bu problemi azaltmak için sık-dikiş (over-sew) veya punteriz (bar-tack) yapılmalıdır. Şekil 26. Dikişte kaçma Clothing_tech/default.htm

56 Sınıf 500 Overlok dikişler (Over edge chainstitches ) Kenar temizleme dikişidir. Bir iğne ipliği ve kumaşın yanından ve altından beslenen bir veya daha fazla lüper ipliği ile interlooping tekniğine göre oluşturulur. Bu dikiş tipine overlok da denir. Adından da anlaşılacağı üzere bir veya daha fazla iplik, kumaş kenarının etrafını sarar. Makinenin üzerindeki kesme bıçağı dikişten önce kumaş kenarını düzeltir. Şekil 27. Interlooping (504)

57 Avantajlar: Bu tip zincir dikiş makineleri, kumaş kenarındaki saçaklanmaları önlemek için kullanılır. Genellikle kumaş katlarının kesik kenarını dikmek ve temizlemekte kullanılır. Bu dikiş sınıfı, iplik tedarikinin büyük bobinlerden yapılması sebebiyle uzun dikim uygulamaları için mükemmeldir. Oluşan dikişler yüksek elastikiyete ve düz dikişin hemen hemen beş katı iplik kullanıldığı için daha yüksek mukavemete sahiptir. Bu yüksek hızlı kompakt makineler, bobin değiştirmeden uzun dikim yapılabilmesi için tasarlandığından üretimin artırılmasına yardımcı olur. Dezavantajlar: Bu dikiş tipi, dikiş sırıtmasına (seam grinning) eğilimlidir. Dikiş sırıtması; dikişin, dikim hattına dik açıda çekilmesiyle ipliklerin ortaya çıkmasıdır. Şekil 28. Dikiş sırıtması (açılması)

58 503 tipi, bir iğne ve bir lüper ipliğiyle oluşturulur. Çok yönlü değildir ve genellikle kenar temizleme için ve özellikle pantolon dikiminde kullanılır. Bu dikiş yapısı pantolon kenarlarının preslenmesinde iz yapmaz. Şekil 29. Dikiş 503

59 504 tipi üç iplik overlok olarak adlandırılır. Bu dikiş, bir iğne ve üç iplikle (bir iğne ipliği ve iki lüper ipliği) oluşturulur. Dokuma endüstrisinde daha çok kenar temizleme, örme giysi endüstrisinde ise dikim, birleştirme ve kenar temizleme amacıyla yaygın olarak kullanılır: örme giysi, iç çamaşırı, iç giyim, spor giyim, kayak giysisi, dans giysisi, tişört, polo-tişört, tayt, çocuk giysisi. Dikiş esnekliğine ihtiyaç duyulan streç materyallerde kullanışlıdır. Şekil 30. Dikiş 504

60 504 dikişin oluşumu: animasyon (QC)

61 Şekil 31. Dikiş 504: Ön e arka görünüm.

62 512 dikişi iki iğne ve dört iplikle (iki iğne ipliği ve iki lüper ipliği) oluşturulur; dört iplik yalancı emniyet dikişi (four-thread mock safety stitch) olarak da adlandırılır. Kenar temizleme dikişi yapılırken ikinci iğne ile kumaşlar birleştirildiğinden daha sağlam dikiş elde edilir. Özellikle dokuma giysi endüstrisinde iş giysilerinin, gömleklerin ve bluzların dikilmesinde ve kenarların temizlenmesinde kullanılır. Bununla birlikte, büyük ölçüde iplik gerilim dengesinden kaynaklanan iplik kopması (thread breakage) ve dikiş büzülmesi (seam pucker) gibi üretim ve kalite problemleri sergilemesinden dolayı günümüzde nadiren kullanılmaktadır. Üreticiler bu dikişin yerine Dikiş 514 ü tercih etmektedir. Şekil 33. Dikiş 512:Oluşumu. Clothing_tech/default.htm

63 Şekil 34. Dikiş 512: Ön ve arka görünümü

64 Dikiş 514, dört iplik emniyet dikişli overlok olarak adlandırılır; iki iğne ve dört iplikle oluşturulur. Bu zincir dikişin yapısı, iki iğne ile kombine edilen güvenilir iplik gerilim dengesi sayesinde dikiş büzülmesi, iplik kopması, dikiş ayrılması gibi birçok üretim ve kalite problemini çözmüştür. Özellikle hafif ve narin materyaller için kullanışlıdır. Ayrıca görünüşü nedeniyle de popülerdir: güçlü dikiş ipliği özelliklerini korurken görüntüsü zariftir. Dört ipliğin kullanılması bu dikişi ekonomik bir opsiyon haline getirir. Hem dokuma hem de örme giyim endüstrilerinde dikim ve kenar temizleme için geniş çapta kullanılır: örme üst giysi, kadın iç giyimi, iç çamaşırı, spor giyim, kayak giysisi, dans giysisi, tişört, polo tişört, tayt, çocuk giyimi, gömlek ve bluzlar. Şekil 35. Dikiş 514:Oluşumu. Clothing_tech/default.htm

65 Şekil 36. Dikiş 514: Ön ve arka görünümü

66 516 tipi, beş iplik emniyet dikişi olarak adlandırılır. İki iğne ve beş iplik kullanılarak birbirine paralel, bağımsız iki dikiş oluşumunun aynı anda dikilmesiyle ile gerçekleştirilir: 401 ve 504. Şekil 37. Dikiş 514 ( ):Solda bir iğne ipliği (1) ve bir lüper ipliği (a) ile Dikiş 401, sağda bir iğne ipliği (1) ve iki lüper ipliği (a ve b) ile Dikiş 504 oluşturulur.

67 Şekil 38. Dikiş 516: Ön ve arka görünümü

68 Emniyet dikişi 516 dokuma giyim endüstrisinde dikim ve kenar temizlemede, özellikle zorlanmaya ve gerilime maruz giysi bölümlerinde ve iplikleri kolay sökülen giysilerin kenarlarının dikişinde yaygın olarak kullanılır: kot, iş giysisi, kadın ve erkek pantolonu, astarsız ceket, gömlek, bluz, günlük giysi. Sol iğne işlem dışı bırakılarak makine, pantolon paçalarına (trouser legs) sürfile çekme veya cep kenarlarını temizleme gibi standart overlok uygulamaları için Dikiş 504 e dönüştürülebilir. Sağ iğne işlem dışı bırakılarak makine, pantolon paça dikişleri, kol dikişleri (sleeve seams) ve sırt dikişleri (back seams) gibi açık dikiş uygulamaları için Dikiş 401 e dönüştürülebilir.

Giysilerde Kumaş, malzeme, dikim özellikleri kontrolü yanı sıra, ölçü kontrolü de önemli bir yer tutar. T-Shirt Ölçü Kontrol Noktaları:

Giysilerde Kumaş, malzeme, dikim özellikleri kontrolü yanı sıra, ölçü kontrolü de önemli bir yer tutar. T-Shirt Ölçü Kontrol Noktaları: 1. GİYSİLERDE ÖLÇÜ KONTROL NOKTALARI Giysilerde Kumaş, malzeme, dikim özellikleri kontrolü yanı sıra, ölçü kontrolü de önemli bir yer tutar. T-Shirt Ölçü Kontrol Noktaları: 1. Göğüs genişliği: Koltuk altının

Detaylı

Konfeksiyon Teknolojisi Dersi Uygulama Formu

Konfeksiyon Teknolojisi Dersi Uygulama Formu Konfeksiyon Teknolojisi Dersi Uygulama Formu Adı Soyadı: No : Model adı: Tarih : 1. Model Tanımı ve Resmi: 2.Kumaş türü ve özellikleri 3. Yardımcı malzemeler ve aksesuarlar: 4. Temel ölçüler: No: Operasyonlar:

Detaylı

Business Projesi için Talimatlar

Business Projesi için Talimatlar Business Projesi için Talimatlar www.mybernette.com Business Projesi için Talimatlar Etek İhtiyacınız olanlar 2 adet erkek gömleği 0,7 m gri takım elbise kumaşı (1,4 m genişliğinde) 1 m astar kumaşı 14

Detaylı

KONFEKSİYON TEKNOLOJİSİ

KONFEKSİYON TEKNOLOJİSİ KONFEKSİYON TEKNOLOJİSİ DERS NOTLARI DOÇ.DR.BİNNAZ MERİÇ ŞUBAT-2006 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. GİRİŞ 1 2. GRAFİK HAZIRLAMA 2 3. PASTAL SERME 2 4. KESME İŞLEMİ 3 5. DİKİŞ TİPLERİ VE ÖZELLİKLERİ 5 5.1. Temel Dikiş

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN İŞÇİ TULUMU KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Doç. Dr. Nazım PAŞAYEV Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi. Genel Konfeksiyon Teknolojisi

Doç. Dr. Nazım PAŞAYEV Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi. Genel Konfeksiyon Teknolojisi Doç. Dr. Nazım PAŞAYEV Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Genel Konfeksiyon Teknolojisi İÇİNDEKİLER Sayfa 5 Ön söz 1. Hazır Giyim Sanayisinin Tanımlanması,

Detaylı

TEMEL BEDEN KALIBI. Öğr. Gör. Semiye BOTTAN

TEMEL BEDEN KALIBI. Öğr. Gör. Semiye BOTTAN TEMEL BEDEN KALIBI Öğr. Gör. Semiye BOTTAN Ölçüler 38 Beden Göğüs: 88 + 4 (bolluk payı) = 92 + 2 (göğüs pens bolluğu) = 94 cm Bel: 70 + 6 (bolluk payı) = 76 + 1 (göğüs pens açılımından) = 77 cm Basen:

Detaylı

/11. Dikiş Politikası /01 /02 /03 /04 /05 /06 /07 /08 /09 /10 /12

/11. Dikiş Politikası /01 /02 /03 /04 /05 /06 /07 /08 /09 /10 /12 Quality Management System /01 /02 /03 /04 /05 /06 /07 Quality Management System QMS politikaları ile ilgili daha fazla bilgi için size en yakın M&S Bölge Ofisine başvurabilir ya da Supplier Exchange Web

Detaylı

Ethnic Style Projeleri için Talimatlar

Ethnic Style Projeleri için Talimatlar Ethnic Style Projeleri için Talimatlar www.mybernette.com Ethnic Style (Etnik Stil" Projeleri için Talimatlar) Etnik Giysi Tek beden İhtiyacınız olanlar - 2,10m pembe tafta (minimum kumaş genişliği 0,9

Detaylı

TEMEL BEDEN KALIBI. Öğr. Gör. Semiye BOTTAN

TEMEL BEDEN KALIBI. Öğr. Gör. Semiye BOTTAN TEMEL BEDEN KALIBI Öğr. Gör. Semiye BOTTAN Ölçüler 38 Beden Göğüs: 88 + 4 (bolluk payı) = 92 + 2 (göğüs pens bolluğu) = 94 cm Bel: 70 + 6 (bolluk payı) = 76 + 1 (göğüs pens açılımından) = 77 cm Basen:

Detaylı

Öğr. Gör. Semiye BOTTAN

Öğr. Gör. Semiye BOTTAN Öğr. Gör. Semiye BOTTAN Ölçü Tablosu Bel: 70 + 2 (bolluk payı)= 72 Basen: 94 + 2 (bolluk payı)= 96 Diz Genişliği: 22 Paça Genişliği: 20 Kalça Düşüklüğü: 20 Oturuş Yüksekliği: 26 Diz Boyu: 60 Pantolon Boyu:106

Detaylı

Öğr. Gör. Semiye BOTTAN

Öğr. Gör. Semiye BOTTAN Öğr. Gör. Semiye BOTTAN Temel etek kalıbı kopya alınır. Etek boyu 6 cm kısaltılır. Eteğin yanlarından 2,5 ve arka ortasından 1 cm girilir. Giysi vazo (kalem ) model olduğu için etek uçlarının daraltılması

Detaylı

1. SINIF GÜZ YARIYILI

1. SINIF GÜZ YARIYILI 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EDİRNE TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU TEKSTİL, GİYİM, AYAKKABI VE DERİ BÖLÜMÜ GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS DAĞILIM ÇİZELGESİ 1. SINIF GÜZ

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK BERMUDA KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN YELEK ÜRETİMİ II ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

GĠYĠM ÜRETĠM TEKNOLOJĠSĠ DERS PLANI

GĠYĠM ÜRETĠM TEKNOLOJĠSĠ DERS PLANI GĠYĠM ÜRETĠM TEKNOLOJĠSĠ DERS PLANI 3.Yarıyıl Ders Planı Ders Kodu Ders Adı T+U Zorunlu/Seçmeli AKTS 905341 Kadın Giysi Kalıpları III 5+1 Zorunlu 7 905342 Kadın Giysi Üretimi III 3+1 Zorunlu 7 905343 Üretim

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ 6 12 YAŞ ELBİSE ÜRETİMİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ 6 12 YAŞ ELBİSE ÜRETİMİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ 6 12 YAŞ ELBİSE ÜRETİMİ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN GÖMLEĞİ ÜRETİMİ ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

KADIN GİYSİ DİKİMİ DERSİ. Bluz dikmek

KADIN GİYSİ DİKİMİ DERSİ. Bluz dikmek KADIN GİYSİ DİKİMİ DERSİ Dersin Modülleri Temel Dikiş Teknikleri Giyimde Süsleme Etek Dikimi Kadın Pantolon Dikimi Bluz Dikimi 1 Bluz Dikimi 2 Elbise Dikimi Kazandırılan Yeterlikler Temel dikiş tekniklerini

Detaylı

Romantik stil proje dikiştalimatları

Romantik stil proje dikiştalimatları Romantik stil proje dikiştalimatları www.mybernette.com Romantik stil proje dikiş talimatları Fırfırlı bluz Beden 34 42 Avrupa (4-12 ABD, 6-14 BK) İhtiyacınız olanlar - 1,2 m pembe tafta (kumaş genişliği

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERİ DÜZ DAR ETEK DİKİMİ - II ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Kesit Alma

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Kesit Alma TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi Kesit Alma 2/45 Kesit Alma Kesit Alma Kesit Alma Nedir? Kesit Almanın Amacı Kesit Düzlemi Kesit Yüzeyi Tam Kesit Bina Tam Kesit Kesit

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN İŞ GÖMLEĞİ KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM YON GRUBU FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMAS ÜNİTE PLANI (ÖRME MAMULLERİN ÖN TERBİYESİ)

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM YON GRUBU FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMAS ÜNİTE PLANI (ÖRME MAMULLERİN ÖN TERBİYESİ) T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM YON GRUBU FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMAS ÜNİTE PLANI (ÖRME MAMULLERİN ÖN TERBİYESİ) DERS TÜP KESME HAZIRLAYAN SEMA MUTLU-616082402 ÖĞRETİM ELEMANI Yrd. Doç. Dr. RASİM BAŞAK

Detaylı

.. EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI EV TEKSTİLİ ÜRÜNLERİ HAZIRLAMA PROGRAMI ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI HEDEF VE DAVRANIŞLAR

.. EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI EV TEKSTİLİ ÜRÜNLERİ HAZIRLAMA PROGRAMI ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI HEDEF VE DAVRANIŞLAR HEDEF VE DAVRANIŞLAR SÜRE ALT KONULAR Ay Tarih Saat MODÜL Makinede Düz Dikiş 1. Düz sanayi dikiş makinesini kullanım kılavuzuna uygun olarak dikime hazırlayabileceksiniz. 2. Düz sanayi makinesinin dikiş

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ELBİSE KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

HAKAN AKKAYA İLE ETKİNLİKLER, MET GALA VE DAHA BİRÇOĞU BU SAYIDA...

HAKAN AKKAYA İLE ETKİNLİKLER, MET GALA VE DAHA BİRÇOĞU BU SAYIDA... SAYI 3 HAKAN AKKAYA İLE ETKİNLİKLER, MET GALA VE DAHA BİRÇOĞU BU SAYIDA... Temmuz-Ağustos-Eylül '18 Singer den Trendler Singer le Tasarlıyorum Singer le Dikişin Detayları Senin Singer in Hangisi? Singer

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK GÖSTERİ GİYSİLERİ ÜRETİMİ ANKARA 2009 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN GÖMLEK KALIBI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Kot, deri ve kanvas nasıl dikilir

Kot, deri ve kanvas nasıl dikilir Kot, deri ve kanvas nasıl dikilir Önemli güvenlik talimatları Bu güvenlik talimatları makinenin yanlış çalışmasına kaynaklanan tehlike veya hasarı önlemek için tasarlanmıştır. Dikkatle okuyunuz ve her

Detaylı

TEKSTİL MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ ve ÜÇEL MODA AKADEMİSİ TEKSTİL KALIPÇILIĞI TEMEL EĞİTİMİ EĞİTİM MODÜLLERİ

TEKSTİL MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ ve ÜÇEL MODA AKADEMİSİ TEKSTİL KALIPÇILIĞI TEMEL EĞİTİMİ EĞİTİM MODÜLLERİ TEKSTİL MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ ve ÜÇEL MODA AKADEMİSİ TEKSTİL KALIPÇILIĞI TEMEL EĞİTİMİ EĞİTİM MODÜLLERİ 1- TEMEL KALIP BİLGİSİ 1 Terimler ( uygulamalı anlatım ) 2 Ölçü alma teknikleri 3 İhracat

Detaylı

TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMU E.L.İ.MÜESSESESİ Ç.L.İ. MÜDÜRLÜĞÜ MUHTELİF YAZLIK VE KIŞLIK GİYİM EŞYASI ALIMINA AİT TEKNİK ŞARTNAME

TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMU E.L.İ.MÜESSESESİ Ç.L.İ. MÜDÜRLÜĞÜ MUHTELİF YAZLIK VE KIŞLIK GİYİM EŞYASI ALIMINA AİT TEKNİK ŞARTNAME TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMU E.L.İ.MÜESSESESİ Ç.L.İ. MÜDÜRLÜĞÜ MUHTELİF YAZLIK VE KIŞLIK GİYİM EŞYASI ALIMINA AİT TEKNİK ŞARTNAME Çan Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü yevmiyeli personeline Toplu İş Sözleşmesi

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. Kesit Görünüşler

TEKNİK RESİM 6. Kesit Görünüşler TEKNİK RESİM 6. Kesit Görünüşler M Nalbant 2008 1 Kesit Görünüş nedir? Kesit görünüş, nesnenin bir kısmını kesip uzaklaştırarak nesnenin görünmeyen parçası veya alanını göstermek için çizim üzerinde kullanılan

Detaylı

T C. MİLLİ EĞİTİM BAKAN LIĞI

T C. MİLLİ EĞİTİM BAKAN LIĞI T C. MİLLİ EĞİTİM BAKAN LIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇ LENDİRİLMES İ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK GÖMLEĞİ KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ BEBE GİYSİ KALIPLARI- I ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Güvenlik: Öğrenciler uygulama sırasında kesici, delici, kimyasal zarar verici aletleri kullanırken dikkat etmeleri konusunda uyarılır.

Güvenlik: Öğrenciler uygulama sırasında kesici, delici, kimyasal zarar verici aletleri kullanırken dikkat etmeleri konusunda uyarılır. DERS PLANI B DERSİN ÖĞRETMENİ : BURÇE KURTULMUŞ DERS ADI: Tekstil Teknolojisi KONU: Temel Örme ve Elemanları SINIF: 10. sınıf ÖĞRENCİ TANIMLAMASI : Sınıf 13 kişilik 7 erkek 6 kız öğrenci var. Öğrencilerin

Detaylı

BİR KONFEKSİYON FABRİKASINDA PROSES VE KALİTE KONTROL. Process And Quality Control In a Clothing Mill

BİR KONFEKSİYON FABRİKASINDA PROSES VE KALİTE KONTROL. Process And Quality Control In a Clothing Mill BİR KONFEKSİYON FABRİKASINDA PROSES VE KALİTE KONTROL Process And Quality Control In a Clothing Mill Güncel Andaç BEK Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı Emel Ceyhun Sabır Tekstil Mühendisliği Anabilim

Detaylı

Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler BİLGİ FORMU Çocuk

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ BEBE BODYSİ ÜRETİMİ ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN CEKET KALIBI II ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN DERİ PANTOLON DİKİMİ -II ANKARA, 2009 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu Teknik Programlar Bölümü Tekstil Teknolojisi Programı KISA DERS İÇERİKLERİ 2018/2019

Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu Teknik Programlar Bölümü Tekstil Teknolojisi Programı KISA DERS İÇERİKLERİ 2018/2019 Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu Teknik Programlar Bölümü Tekstil Teknolojisi Programı KISA DERS İÇERİKLERİ 2018/2019 BİRİNCİ YARIYIL (GÜZ) GİY 4107 Temel Sanat Eğitimi Öğrencilerin; nesnelerin

Detaylı

Kurşun Kalemlerin Teknik ve Mesleki Resimde Kullanıldığı Yerler

Kurşun Kalemlerin Teknik ve Mesleki Resimde Kullanıldığı Yerler Bir önceki dersin tekrarı yapılır, anlaşılmayan konuların tekrarı özet şeklinde anlatılır ve verilen ödevden alınan sonuçların sınıfta anlattırılarak arkadaşlarıyla paylaşmaları istenir. BÖLÜM I Teknik

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN SPOR PANTOLON KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN YELEK ÜRETİMİ-I ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KOMBİNEZON-JÜPON KALIBI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KOMBİNEZON-JÜPON KALIBI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KOMBİNEZON-JÜPON KALIBI ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN PLAJ GİYSİ KALIPLARI ANKARA- 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

GRUP: 3222. 1 adet dikiş makinası ile 8 saatte dikilebilecek konfeksiyon ürünleri,

GRUP: 3222. 1 adet dikiş makinası ile 8 saatte dikilebilecek konfeksiyon ürünleri, GRUP: 3222 HAZIR GİYİM 1. DOKUMA VE ÖRME KONFEKSİYON Konfeksiyon üretimi ile iştigal eden iş yerlerinde üretim kapasitesi aşağıda belirtilmiş olan hesaplama şekillerinden birine göre tespit edilir. Bu

Detaylı

Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları:

Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W625 - W626 Duvar Giydirme Sisteminde Metal Konstrüksiyon, Duvar U (DU) ve sadece 75mm ve 100mm Duvar U ve Duvar C profiller

Detaylı

495 TL. Ne istersen o, SONBAHARDA SOKAK MODASI. Sadece Tchibo dünyasına özel. Sadece Tchibo dünyasına özel. LATTE Şimdi SADECE

495 TL. Ne istersen o, SONBAHARDA SOKAK MODASI. Sadece Tchibo dünyasına özel. Sadece Tchibo dünyasına özel. LATTE Şimdi SADECE Ne istersen o, 30 Eylül de www.tchibo.com.tr de ve tüm Tchibo larda LATTE Şimdi SADECE 495 TL Her hafta yeni bir dünya keşfedin. Bu hafta: SONBAHARDA SOKAK MODASI Bu kampanya 16-29 Eylül tarihleri arasında

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ DÜZ ÖRME KADIN PANTOLON KALIPLARI 542TGD518

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ DÜZ ÖRME KADIN PANTOLON KALIPLARI 542TGD518 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ DÜZ ÖRME KADIN PANTOLON KALIPLARI 542TGD518 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TC MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK KÜLOT ÜRETİMİ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ABİYE ELBİSE KALIBI Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı. Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı. Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERİ GİYİM MODELİSTİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERİ GİYİM MODELİSTİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERİ GİYİM MODELİSTİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ 12 16 YAŞ BLUZ KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

İÇİNDEKİLER DÜZ MAKİNALAR BIÇAKLI DÜZ MAKİNALAR ZİNCİR DİKİŞ MAKİNALAR DERİ MAKİNALARI ÇİFT İĞNE MAKİNALARI

İÇİNDEKİLER DÜZ MAKİNALAR BIÇAKLI DÜZ MAKİNALAR ZİNCİR DİKİŞ MAKİNALAR DERİ MAKİNALARI ÇİFT İĞNE MAKİNALARI İÇİNDEKİLER KATEGORİLER DÜZ MAKİNALAR BIÇAKLI DÜZ MAKİNALAR ZİNCİR DİKİŞ MAKİNALAR DERİ MAKİNALARI ÇİFT İĞNE MAKİNALARI KOLLU MAKİNALAR SÜS DİKİŞ MAKİNALARI OVERLOK MAKİNALARI REÇME MAKİNALARI KEMER -

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK MONT ÜRETİMİ - II ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK GÖMLEĞİ ÜRETİMİ I ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

VE RAHAT Rengarenk Çorap & Organik Pamuklu Ev Giyim koleksiyonumuzu keşfedin

VE RAHAT Rengarenk Çorap & Organik Pamuklu Ev Giyim koleksiyonumuzu keşfedin Ne istersen o, 7 Ekim de www.tchibo.com.tr de ve tüm Tchibo larda LATTE Şimdi SADECE 495 TL Her hafta yeni bir dünya keşfedin. Bu hafta: DOĞAL, SICAK VE RAHAT Rengarenk Çorap & Ev Giyim koleksiyonumuzu

Detaylı

ULUSAL MESLEK STANDARDI KOMPLECĐ SEVĐYE 3 REFERANS KODU / 09UMS0039-3

ULUSAL MESLEK STANDARDI KOMPLECĐ SEVĐYE 3 REFERANS KODU / 09UMS0039-3 ULUSAL MESLEK STANDARDI KOMPLECĐ (DOKUMA HAZIR GĐYĐM ve EV TEKSTĐLĐ) SEVĐYE 3 REFERANS KODU / 09UMS0039-3 RESMĐ GAZETE TARĐH-SAYI/ Mesleki Yeterlilik Kurumu, 2009 Sayfa 1 Meslek: KOMPLECĐ (DOKUMA HAZIR

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ 2-6 YAŞ ELBİSE DİKİMİ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Bornoz Dikiminde Üretim Yönetimi Üzerine Bir Çalışma

Bornoz Dikiminde Üretim Yönetimi Üzerine Bir Çalışma Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 26(2), ss. 9-17, Aralık 2011 Çukurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture, 26(2), pp. 9-17, December 2011 Bornoz

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN SAFARİ TAKIM KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing Chapter 24: Frezeleme DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing 24.1 Giriş Frezeleme, düz bir yüzey elde etmek için yapılan temel bir talaş kaldırma işlemidir Freze bıçakları bir veya birden fazla

Detaylı

KONFEKSİYONDA MALZEME BİLGİSİ DERSİ DÖNEM SONU PROJESİ 2015-2016

KONFEKSİYONDA MALZEME BİLGİSİ DERSİ DÖNEM SONU PROJESİ 2015-2016 KONFEKSİYONDA MALZEME BİLGİSİ DERSİ DÖNEM SONU PROJESİ 2015-2016 KONU: Konfeksiyonda kullanılan malzeme ve aksesuarlar hakkında özet bilgiler ve örnekler içeren bir klasör hazırlanması. AMAÇLAR: 1. Malzemeleri

Detaylı

Knauf W623 Agraflı Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları:

Knauf W623 Agraflı Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W623 Agraflı Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W623 Duvar Giydirme Sisteminde, Metal Konstrüksiyon tavan U (TU) ve tavan C (TC) profillerden oluşturulur. Duvarın şakülünde ve terazisinde

Detaylı

YÜKSEK HIZLI, DİJİTAL KESİM SİSTEMİ

YÜKSEK HIZLI, DİJİTAL KESİM SİSTEMİ YÜKSEK HIZLI, DİJİTAL KESİM SİSTEMİ YÜKSEK VERİMLİ KESİM KAFASI Malzeme tipine göre değişiklik arz eden kesme hızı 1500 mm/s ye kadar çıkarılarak geleneksel el el kesiminden 4-6 kat daha hızlı kesim sağlar.

Detaylı

KIYAFETİ TEKNİK ŞARTNAMESİ

KIYAFETİ TEKNİK ŞARTNAMESİ T.C. KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi PERSONEL KIYAFETİ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. Konu: Bu teknik şartname Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi hizmet alımı kapsamında çalışan personeli için satın

Detaylı

Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler

Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler Bir makineyi meydana getiren çeşitli parçaların nasıl bir araya getirileceğini gösteren toplu olarak görünüşleri ve çalışma sistemi hakkında bize bilgi

Detaylı

TurkTorrent.biz Ailesi Tarafından Hazırlanmıştır AtomCmyLMz 1

TurkTorrent.biz Ailesi Tarafından Hazırlanmıştır AtomCmyLMz 1 Anime Tarzı Elbise, Takı ve Süs Eşyaları Basit Kıvrımlar Kumaş veya kıyafet çizimlerinde en çok dikkat edilmesi gereken nokta kumaşın hangi yöne doğru olduğudur. Kıvrımlar kumaşın gevşeyip gerildiği yerlerde

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK DERİ YELEK DİKİMİ-III

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK DERİ YELEK DİKİMİ-III T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK DERİ YELEK DİKİMİ-III ANKARA, 2009 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK GİYİM MODELİSTİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK GİYİM MODELİSTİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK GİYİM MODELİSTİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TC MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ELBİSE ÜRETİMİ ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN PANTOLON KALIBI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Qualab Kalite Analiz ve Teşhis Laboratuvarı Yalçın Koreş Cad. No: 34 Güneşli 34209 İstanbul Türkiye T: + 90 212 4748183 F: + 90 212 4748188

Qualab Kalite Analiz ve Teşhis Laboratuvarı Yalçın Koreş Cad. No: 34 Güneşli 34209 İstanbul Türkiye T: + 90 212 4748183 F: + 90 212 4748188 ABRAJ NEDİR? Yuvarlak örme sektörünün çok genel bir ifade ile Abraj olarak isimlendirdiği kumaş hatalarının sanıldığından çok daha fazla nedenleri bulunmakla birlikte çoğu zaman bu nedenlerin birbirinden

Detaylı

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI Kabartılı direnç kaynağı, seri imalat için ekonomik bir birleştirme yöntemidir. Uygulamadan yararlanılarak, çoğunlukla

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ 2 6 YAŞ ÇOCUK GİYSİ KALIPLARI II ANKARA, 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN MAYO ÜRETİMİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN MAYO ÜRETİMİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN MAYO ÜRETİMİ ANKARA, 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

SALSA MÜSABAKALARI KIYAFET KURALLARI

SALSA MÜSABAKALARI KIYAFET KURALLARI SALSA MÜSABAKALARI KIYAFET KURALLARI Aşağıda detaylandırılan TDSF Salsa Kıyafet Yönetmeliği geçerlidir. Aşağıdaki kıyafet kurallarına aykırı hareket eden çiftler Diskalifiye edilir. Hüküm ve Uygulanabilirlik

Detaylı

Dikim Bandında Bir Proses Analizinin Uygulaması

Dikim Bandında Bir Proses Analizinin Uygulaması Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 30(1), 151-166 ss., Haziran 2015 Çukurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture, 30(1), pp. 151-166, June 2015

Detaylı

EK-1 DEĞERLENDİRME FORMU

EK-1 DEĞERLENDİRME FORMU EK-1 DEĞERLENDİRME FORMU Adı ve Soyadı Sicil No Görev Yeri ve Ünvanı Atanmak İstediği Görev DEĞERLENDİRME KISTASLARI 1. Başvuru tarihi itibariyle en son öğrenim durumu a) Orta Öğretim (Lise ve dengi meslek

Detaylı

MF-7900D-H24 KULLANMA KILAVUZU

MF-7900D-H24 KULLANMA KILAVUZU MF-7900D-H24 KULLNM KILVUZU İÇİNDEKİLER 1. TEKNİK ÖZELLİKLER... 1 2. MSNIN ÇİZİMİ (MSY MONTE EDILEN TIP / V KYIŞ TIPI)... 2 3. MSNIN ÇİZİMİ (MSY MONTE EDILEN TIP / DOĞRUDN THRIK TIPI)... 3 4. MSNIN ÇİZİMİ

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYSİ ÜRETİM TEKNOLOJİSİ BEBE GİYSİ KALIPLARI-II ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ALANI KADIN DIŞ GİYSİLERİ (CEKET-YELEK-MANTO- KABAN)DİKİMİ KURS PROGRAMI

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ALANI KADIN DIŞ GİYSİLERİ (CEKET-YELEK-MANTO- KABAN)DİKİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ALANI KADIN DIŞ GİYSİLERİ (CEKET-YELEK-MANTO- KABAN)DİKİMİ KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI...

Detaylı

DİKİMHANE İŞLEMLERİ. Prof.Dr. Binnaz KAPLANGİRAY

DİKİMHANE İŞLEMLERİ. Prof.Dr. Binnaz KAPLANGİRAY DİKİMHANE İŞLEMLERİ Prof.Dr. Binnaz KAPLANGİRAY DİKİMHANE İŞLEMLERİ Dikim; bir ya da birkaç kat malzemeyi birleştirmek, takviye etmek ya da süslemek için bir ya da birkaç dikiş tipinin uygulanmasıdır.

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TEKSTİL TEKNOLOJİSİ DÜZ ÖRME PELERİN VE BERE KALIPLARI ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr EKOEDGE Plastik Sınırlama Sistemleri www.ekoplas.com.tr 01 hakkımızda... // Bu gereksinimleri ve gelişmeleri yakından takip ederek 2012 yılında faaliyetlerine başlayan Ekoplas, ülkemizde mimari ve peyzaj

Detaylı

GXT3200 : YAĞSIZ KAFA TEKNOLOJİSİ : Transportlu Emniyet Dikiş Serisi GXT5200 : YAĞSIZ KAFA TEKNOLOJİSİ : Transportlu Overlok Dikiş Serisi

GXT3200 : YAĞSIZ KAFA TEKNOLOJİSİ : Transportlu Emniyet Dikiş Serisi GXT5200 : YAĞSIZ KAFA TEKNOLOJİSİ : Transportlu Overlok Dikiş Serisi GXT300 : YAĞSIZ KAFA TEKNOLOJİSİ : Transportlu Emniyet Dikiş Serisi GXT00 : YAĞSIZ KAFA TEKNOLOJİSİ : Transportlu Overlok Dikiş Serisi Yağsız Kafa Teknolojisinin Üst Transportlu Overloğa Adapte Edildiği

Detaylı

HAZIR GİYİM TEKNİKERİ (GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ)

HAZIR GİYİM TEKNİKERİ (GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ) TANIM Çocuk, kadın ve erkek iç-dış giyiminde; üretim öncesi planlama ve tasarım, kalıp-desenleme, kalite kontrol ve üretim safhalarının tümünde uygulama becerilerine sahip ara elemandır. A- GÖREVLER KULLANILAN

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK JEAN PANTOLON ÜRETİMİ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ YASTIK DİKİMİ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

16 Saat. 24 Saat 16 SAAT. 32Saat

16 Saat. 24 Saat 16 SAAT. 32Saat KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI KURSUN.. YILI HAZIRLAMA KURS PLANI.. EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ HAZIRLAMA 312 SAAT TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ 312 SAAT.. /.. /... /.. /. TARİH VE TEMEL

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK EŞOFMAN ÜRETİMİ ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK PANTOLON KALIBI I ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ BİKİNİ KALIPLARI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ BİKİNİ KALIPLARI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ BİKİNİ KALIPLARI ANKARA, 2009 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

PLASTİK KABARTMA HARİTA MONTAJI Plastik kabartma harita montajının nasıl yapılacağı aşağıdaki dokuz parçalı örnek ile açıklanmıştır.

PLASTİK KABARTMA HARİTA MONTAJI Plastik kabartma harita montajının nasıl yapılacağı aşağıdaki dokuz parçalı örnek ile açıklanmıştır. PLASTİK KABARTMA HARİTA MONTAJI Plastik kabartma harita montajının nasıl yapılacağı aşağıdaki dokuz parçalı örnek ile açıklanmıştır. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Burada öncelikle plastik kabartma haritaların kenar

Detaylı

Öncü Teknolojiler HİDROLİK KOMBİNE MAKASLAR TEK & ÇİFT SİLİNDİR SERİLERİ.

Öncü Teknolojiler HİDROLİK KOMBİNE MAKASLAR TEK & ÇİFT SİLİNDİR SERİLERİ. Öncü Teknolojiler HİDROLİK KOMBİNE MAKASLAR TEK & ÇİFT SİLİNDİR SERİLERİ www.hilalsan.com.tr www.hilalsan.com.tr 1984 yılında kurulan HİLALSAN, manuel sac makasları ile başladığı üretime, bu gün Hidrolik

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ 6-12 YAŞ MONT ÜRETİMİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ 6-12 YAŞ MONT ÜRETİMİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ 6-12 YAŞ MONT ÜRETİMİ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

ULUSAL YETERLİLİK [REFERANS KODU] MODELİST SEVİYE 5

ULUSAL YETERLİLİK [REFERANS KODU] MODELİST SEVİYE 5 ULUSAL YETERLİLİK [REFERANS KODU] MODELİST SEVİYE 5 REVİZYON NO: 00 MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU Ankara, 2018 [Referans Kodu]/Modelist (Seviye 5) ÖNSÖZ Modelist (Seviye 5) Ulusal Yeterliliği 5544 sayılı Mesleki

Detaylı