KONUŞMA ÖZETLERİ. Prof. Dr. Aslıhan ÜŞÜMEZ. Estetik Uygulamalarda Lazerin Yeri Doğru Uygulama için bilinmesi gerekenler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KONUŞMA ÖZETLERİ. Prof. Dr. Aslıhan ÜŞÜMEZ. Estetik Uygulamalarda Lazerin Yeri Doğru Uygulama için bilinmesi gerekenler"

Transkript

1 Düzenleme Komitesi Prof. Dr. Aslıhan ÜŞÜMEZ Prof. Dr. Leyla KURU Doç. Dr. Zeynep ÖZKURT KAYAHAN Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Canpolat Doc. Dr. Hare GÜRSOY Doç. Dr. Senem Selvi KUVVETLİ

2 KONUŞMA ÖZETLERİ Prof. Dr. Aslıhan ÜŞÜMEZ Estetik Uygulamalarda Lazerin Yeri Doğru Uygulama için bilinmesi gerekenler Günümüzde Lazer teknolojisi protetik tedavi pratiğinde, yumuşak ve sert dokuların estetiğinin sağlanmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Porselen Lamina Veneerler (PLV), estetik olmayan anterior dişlerin konservatif olarak restore edilmesinde gün geçtikçe artan popülariteye sahiptirler. Final restorasyonun aşama aşama dijital olarak planlanması, dişetinin lazer kullanılarak şekillendirilmesi kolay bir işlemdir. Yumuşak dokuların dişeti ile şekillendirilmesi PLVlerin final başarısını arttırır. Estetiği bozan çürük kavitelerinin temizlenmesi günümüz Lazer teknolojisi ile hem kolay hem ağrısızdır. Bununla beraber Lazer ile yapılan ağartma işlemi pekçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Bu sunumda, mükemmel estetiğin sağlanmasında lazer kullanımının avantajları güncel literatür ve vaka sunumları ışığında anlatılacaktır.

3 Prof. Dr. Roeland De Moor Lasers and endodontic disinfection Since the beginning of the century a radical evolution in the application of endodontic irrigants took place. Different devices and protocols for the activation of irrigants were proposed and investigated. A number of approaches such as ultrasonically activated irrigation (UAI) and laser-activated irrigation (LAI) demonstrated their superiority. It is, though, the question if they ensure value added cleaning and disinfection or if all this does not really makes the difference in obtaining higher endodontic success ratios and in a better preservation of teeth. During this presentation information is provided on how ultrasound and lasers threedimensionally interact with smear layer, debris and biofilms, on what the difference is between the two techniques. A positive answer is provided to the question if there is substantial evidence for the effectiveness of laser activated disinfection. Information is also provided on the potential and future role of laser light as activator of light activated nanoparticles interacting with endodontic biofilms.

4 Prof. Dr. Leyla KURU Periodontal ve Periimplant Tedavide Lazer İltihabi ve enfeksiyöz karaktere sahip periodontal hastalıkların tedavisi mekanik, cerrahi ve idame olmak üzere üç aşamada gerçekleştirilir. Her aşamada, ultrasonik ve el aletleriyle gerçekleştirilen klasik işlemlere ilave olarak lazerler günümüzde periodontal tedavide giderek ön plana çıkmaktadır. Bu sunumda, periodontal ve peri-implant hastalıkların tedavisinde kullanılan lazerlerden özellikle diode lazerin özellikleri, kullanım yeri, kullanım zamanı, endikasyonları, yara iyileşmesi, sınırları ve bilinen sınırlarının ötesi; klinik vakalar eşliğinde detaylarıyla 5N 1K sorularının birebir cevaplarını içerecek şekilde anlatılacaktır

5 Doç. Dr. Senem Selvi KUVVETLİ Çocuk Diş Hekimliği Kliniği nde Lazer Uygulamaları Çocuk diş hekimliği, doğumdan ergenliğin sonuna kadar farklı yaş ve gelişim dönemlerinde olan tüm bireylerin ağız diş sağlığı ile ilgili tüm disiplinlerdeki uygulamaları kapsamaktadır. Bu uygulamalar arasında, diş çürüklerinin önlenmesi ve kontrol altına alınması, diş çürüklerinin tanısı, kaybedilen diş sert dokularının geri kazandırılması, bunlarla birlikte pulpa hastalıklarının ve travmatik dental yaralanmaların tedavisi, dişeti hastalıklarının önlenmesi ve tedavisi, maloklüzyonların önlenmesi, erken diş kayıplarının yönetimi ve çeşitli nedenlere bağlı diş eksikliklerinin giderilmesi, tedavi edilemeyen dişlerin çekimi, mukoz lezyonların tedavisi ve sürme rehberliği sayılabilir. Yumuşak ve sert doku lazer uygulamaları da çocuk ve gençlerde yapılabilecek tüm bu işlemlere eşlik ederek başarı şansını yükseltebilecek destekleyici ve tamamlayıcı uygulamalardır. Bu sunumda çocuk ve genç hastalarda dental lazerlerin kullanım alanları, yararları ve sınırlamaları, olgu örnekleri ile birlikte tartışılacaktır.

6 POSTER BİLDİRİ ÖZETLERİ Başlık Yazarlar P1 VİTAL PULPA TEDAVİSİNDE LAZER UYGULAMASI: Olgu Sunumu Aysel Toprak, Gülşah Balan, Işıl Özgül Kalyoncu, Serap Akyüz Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Özet: Amaç: Travmaya uğramış genç daimi dişlerin tedavisinde amaç, pulpa canlılığının devamını sağlamaktır. Konvansiyonel yöntemlerle yapılan pulpa kaplaması ve amputasyon tedavisi diş hekimliğine lazer uygulamalarının girişi ile birlikte yeni bir boyut kazanmıştır. Lazer uygulamasının enfeksiyon ve kanama kontrolünü sağlaması, titreşim ve basıncın olmaması çocuk hastalarda oluşan korkuyu azaltması açısından tercih edilir. Yöntem: Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Kliniği ne travma şikayetiyle başvuran 8 yaşındaki erkek hastanın yapılan intraoral ve radyografik muayenesinde 11 numaralı dişinde komplike kron kırığı, 21 numaralı dişinde komplike olmayan mine dentin kırığı tespit edildi. Travmadan 24 saat sonra kliniğimize gelen hastanın 11 ve 21 numaralı dişlerin apekslerinin açık olduğu görüldü. 0,5 mm den daha küçük ekspoz alanına sahip olan 11 numaralı dişe 2780 nm Er,Cr:YSGG (Waterless MD, USA) ile Cvek amputasyonu Mineral Trioksit Aggregat (MTA) kullanılarak yapıldı. 21 numaralı dişe yüzey pürüzlendirme ve dekontaminasyon için Er,Cr:YSGG kullanıldı. Cam iyonomer siman uygulamasının ardından kompozit rezin restorasyon ile dişlerin tedavisi tamamlandı. Hastanın 2. ay kontrolünde dişlerde klinik ve radyografik olarak herhangi bir semptom görülmemekle birlikte 4. ay kontrolünde 21 numaralı dişte apikal lezyon, intaroral abse ve klinik olarak mobilite varlığı,11 numaralı dişin klinik ve radyografik olarak sağlıklı durumda olduğu gözlendi. 21 numaralı diş ekstirpe edilerek klinik bulgular gerilediğinde MTA ile apeksifikasyon ve sonrasında kanal dolumu yapılarak dişin restorasyonu tamamlandı. 8. ay kontrolünde 11 numaralı dişin apikal gelişiminin devam ettiği gözlendi. Hasta hala takibimiz altındadır. Sonuç: Vital pulpa tedavilerinde kullanılan konvansiyonel yöntemlerdeki mikro-çatlaklar ve smear tabakasının oluşumu gibi durumların önüne geçmek için dental lazer sistemleri geliştirilmiştir. Antibakteriyel etkisi sayesinde vital tedavilerin başarı şansı artmaktadır. Ayrıca basınç ve vibrasyonun az olması çocuk hastalar tarafından kolaylıkla tolere edilmesini sağlamaktadır.

7 Başlık Yazarlar P2 Diyot Lazer ile Labial Frenektomi Operasyonu: Vaka Serisi Bahadır Kırali 1, Gamze Çetinkaya 1, Hafize Öztürk Özener 1, Süleyman Emre Meşeli 2, Leyla Kuru 1 ÖZET 1 Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi, Periodontoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul 2 İstanbul Aydın Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi, Periodontoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul AMAÇ: Frenulum dişeti dokusu ile dil, dudak ve yanak arasında bulunan ve bu dokuları birbirine bağlayarak hareketlerini sınırlandıran yumuşak mukoza dokusudur. Frenulumun normal konumundan daha yukarıda dişeti kenarına yakın konumlanması veya daha kalın olması diastema oluşumuna ve dişeti çekilmelerine neden olabilir. Frenektomi operasyonuyla bu dokunun uzaklaştırılması gerekir. Bu vaka serisinde, diyot lazerle yapılan labial frenektomi operasyonu sonrası değerlendirme gösterilmektedir. YÖNTEM: Çalışmaya Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı na başvuran, Mirko ve ark. nın frenulum sınıflamasına göre yüksek papiller frenulum ataşmanı gözlenen 4 hasta dahil edildi. Lokal anestezi altında diyot lazer (810 nm, 2,5 W, 70 Hz) kullanılarak frenektomi operasyonu uygulandı. Takip randevularında herhangi bir probleme rastlanmadı. BULGULAR: Operasyon sonrası 7. ve 14. günlerde yapılan kontrollerde frenulum nedeniyle dişeti kenarında oluşan gerilimin ortadan kalktığı gözlemlendi. SONUÇ: Diyot lazerle yapılan labial frenektomi operasyonunun kısa dönem başarılı sonuç verdiği gösterilmiştir.

8 Başlık Yazarlar Özet: P3 Sürme Gecikmesi Olan Alt Keser Dişte Diode Lazer Kullanımı Berkant Sezer, Işıl Özgül Kalyoncu Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Pedodonti Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye Amaç: Özellikle çocuk hastalarda, yumuşak dokularda görülen pek çok oral patoloji ve anomalinin tedavisinde, konvansiyonel cerrahi tedavi yöntemlerine göre; anestezi gereksinimini azaltması, kanama kontrolüne büyük oranda yardımcı olması, sütur gereksinimini ortadan kaldırması, iyileşmeyi kolaylaştırması, antienflamatuar özellik göstermesi, antibakteriyel ve dezenfektan etkinliğinin bulunması ve post-operatif bakım ihtiyacını azaltması gibi avantajları sebebiyle lazer ile tedavi tercih edilebilmektedir. Bu olgu sunumunda; erüpsiyonu, radyoopak, odontoma ön tanılı lezyon tarafından engellenen alt keser dişin üzerindeki yumuşak dokunun lazer ile insizyonunu takiben, sürmeye engel olduğu düşünülen odontoma ön tanılı lezyonun cerrahi olarak eksizyonunun sunulması amaçlanmaktadır. Yöntem: Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı na, velisi ile, alt keser dişlerinden birinin sürmemesi ve bölgedeki boşluğun estetik olarak rahatsızlık vermesi şikayetiyle başvuran 10 yaşındaki kız hastanın, yapılan ağız içi muayenesinde #41 numaralı dişinin olmadığı, dişin ark üzerindeki yerinin ise korunduğu görüldü. Radyografik muayenede, dişin çene kemiği içerisinde olduğu, kuronunun çevresinde ise radyoopak bir lezyonun varlığı tespit edildi. Tedavi amacıyla, lokal anesteziyi takiben, 980 nm dalga boyundaki diode lazer (Doctor Smile, İtalya) ile insizyon yapılarak, diş üzerindeki yumuşak doku ekarte edilip, cerrahi olarak dişin kuronu üzerindeki radyoopak yapılar eksize edilerek patoloji laboratuarına gönderildi. İlgili bölge serum ile irrige edildikten sonra sekonder iyileşmeye bırakıldı. Yara bölgesi iyileşmesinin tamamlanmasını takiben, dişin erüpsiyonu tamamlanana kadar estetik şikayetin giderilmesi amacıyla ilgili bölgeye geçici protetik aparey yapıldı. Bulgular: Yapılan birinci hafta kontrolünde yumuşak dokunun iyileştiği, alınan periapikal radyografta ise radyoopak yapıların eksize edildiği görüldü. Üçer ay arayla yapılan radyografik takiplerde, dişin sürme hareketi izlendi. Bir yıl sonra, yapılan ağız içi muayenede ilgili diş bölgesindeki kret tepesinde dişin mamelonları izlenip, alınan radyografi ile doğrulandı. Patoloji raporunda ise yapının kompleks odontoma olduğu görüldü. Sonuç: Bu olgu sunumunda, erüpsiyonu engellenen alt keser dişin sürdürülmesi amacıyla yapılan tedavide, insizyon için diode lazer kullanımının hem operasyon sırasında hem de post-operatif dönemdeki avantajları sebebiyle başarılı bir tedavi seçeneği olabileceği düşünülmüştür.

9 P4 Başlık YİRMİ YAŞ CERRAHİSİ SONRASI LAZER BİYOSTİMÜLASYONUN POSTOPERATİF AĞRIYA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Yazarlar Damla GÜLER 1, Süleyman Emre MEŞELİ 2, Nazlı ALTIN 3 1 İstanbul Aydın Üniversitesi, Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Kliniği 2 İstanbul Aydın Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Periodontoloji Anabilim Dalı 3 İstanbul Aydın Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı AMAÇ: Gömülü yirmi yaş cerrahisini takiben oluşan komplikasyonlar hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Lazerle biyostimülasyonun yara iyileşmesini olumlu yönde etkilediğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmanın amacı; gömülü yirmi yaş cerrahisi sonrası 810 nm dalga boyunda, 100mW güce sahip diyot lazerle biyostimülasyonun hastanın postoperatif ağrısı üzerine etkisinin araştırılarak geleneksel medikasyon yöntemleriyle karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. GEREÇ-YÖNTEM: Hastanemize gömülü yirmi yaş dişine bağlı ağrı şikayetiyle başvuran sistemik olarak sağlıklı, sigara içmeyen ve herhangi bir ilaç alerjisi olmayan, yalnızca mukoza retansiyonlu gömülü yirmi yaş dişi olan 20 hasta dahil edildi. Bu hastalar randomizasyon tablosu yardımıyla, her iki grupta eşit sayıda olacak şekilde test ve kontrol gruplarına ayrıldı. Kontrol grubunda cerrahi operasyon sonrası geniş spektrumlu antibiyotik (Augmentin BID 1000mg 10 film tablet, 2*1, 5 gün), nonsteroidal antienflamatuvar analjezik (Majezik 100 mg 30 film tablet, 2*1, 5 gün) ve antimikrobiyal gargara (Kloroben gargara, 3*1, 7 gün) reçete edilirken, test grubu hastalarında cerrahi sonrası bölgeye 810 nm ve 100 J/cm 2 enerji yoğunluğundaki diyot lazerin biyotimülasyon ucuyla 1 er dakika arayla 30 sn boyunca toplam 3 kere ışınlama yapılarak aynı ilaçlar reçete edildi. Bütün hastalara operasyon sonrası dikkat etmesi gereken önlemler yazılı bir şekilde verildi. Hastaların tamamında postoperatif 1., 7., 21. ve 30. günde ağrı skorları görsel analog skalası yardımıyla kayıt altına alındı. Çalışmada istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 düzeyinde değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalamaları kontrol ve test grubunda sırasıyla 23±4.3 ve 24±3.5 ti (p>0.05). Postoperatif ağrı skor ortalamalarının grup içi karşılaştırmalarında her iki grupta da 21. ve 30. gün ortalamaları 1. ve 7.gün ortalamalarından daha düşüktü (p<0.05). Gruplararası karşılaştırmada sadece 1. ve 7. gün ortalamaları test grubu lehine anlamlı olarak daha düşükken (p<0.05) diğer kayıt dönemlerinde herhangi bir farklılık söz konusu değildi (p>0.05). SONUÇ: Bu çalışmanın sınırları dahilinde sonuçlarımız, gömülü yirmi yaş dişi cerrahisi sonrası bölgenin diyot lazerle biyostimülasyonunun iyileşmenin erken döneminde postoperatif ağrının azaltılmasına yardımcı olduğunu vurgulamaktadır.

10 P5 Başlık Sigara Kullanımına Bağlı Görülen Melanin Pigmentasyonunun Diyod Lazerle Tedavisi Yazarlar Leyla Kuru 1, Eser Elemek 2 1 Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı, İstanbul 2 Serbest Muayenehane, İstanbul Amaç: Dişetinin rengi, kan damarlarının sayı ve büyüklüğü, epitelin kalınlığı, keratinizasyon derecesi ve epitel dokudaki pigmentler aracılığıyla belirlenir. Melanin pigmenti, dişeti epitelinin bazal ve suprabazal tabakasında yer alan melanosit hücreleri tarafından sentezlenen ve oral mukozada en çok bulunan, dişetine rengini veren ana pigmenttir. Melanin pigmentinin aşırı birikimi travma, enfeksiyon, sistemik hastalıklar veya ilaç kullanımına bağlı görülebileceği gibi sigara kullanımına bağlı da olabilir. Bu vaka serisinde sigara kullanımına bağlı melanin depigmentasyonunun 810 nm dalga boyuna sahip diyod lazerle tedavisi sunulmuştur. Yöntem: Günde 2 paket sigara kullanan 28 yaşındaki kadın hasta ve günde 1 paket sigara kullanan 25 yaşındaki kadın hasta dişetlerinde renk değişikliği şikayetiyle kliniğimize başvurdu. Anamnezde herhangi bir sistemik hastalıklarının olmadığı ve ilaç kullanmadıkları tespit edildi. Ağız içi muayenede her iki hastada da alt ve üst çenede bant şeklinde yaygın melanin pigmentasyonu görüldü. Başlangıç periodontal tedaviyi takiben, lokal anestezi altında 810 nm dalga boyuna sahip diyod lazerle (Cheese Wuhan, China) 1.3 Watt gücünde sürekli modda depigmentasyon tedavisi uygulandı. Hastaların kontrolleri 1. ve 4. haftada yapıldı. Bulgular: Diyod lazerle uygulanan tedavi sonrası her iki hastada da postoperatif ağrı ve ödem gözlenmedi. Yapılan 4. hafta kontrollerinde %100 iyileşme saptandı. Sonuç: Sigara kullanımına bağlı melanin pigmentasyonu diyod lazerle uygulanan depigmentasyon işlemi sonrası 4. haftada tamamen ortadan kalktı. Anahtar kelimeler: Diyod lazer, melanin, depigmentasyon

11 Başlık P6 ND:YAG VE DİYOT LAZER İLE YAPILAN LABİAL FRENEKTOMİ OPERASYONU SONRASI KLİNİK DEĞERLENDİRME Yazarlar Gamze Çetinkaya 1, Hafize Öztürk Özener 1, Süleyman Emre Meşeli 2, Leyla Kuru 1 1 Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi, Periodontoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul 2 İstanbul Aydın Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi, Periodontoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul AMAÇ: Bu klinik çalışmada, Nd:YAG ve diyot lazerle yapılan labial frenektomi operasyonu sonrası postoperatif hasta konforu ve epitelizasyonun değerlendirilmesi amaçlandı. YÖNTEM: Çalışmaya Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı na başvuran, yüksek frenulum ataşmanı gözlenen 22 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bir gruba (Diyot grubu, n=11) lokal anestezi altında diyot lazer (810 nm, 2,5 W, 70 Hz), diğer gruba (Nd:YAG grubu, n=11) ise Nd:YAG lazer (1064 nm, 4W, 50 Hz) kullanılarak frenektomi operasyonu uygulandı. Ağrı, yemede ve konuşmada zorluk değerlendirmesi postoperatif 1., 7., 14., ve 21. günlerde Görsel Analog Skalası (VAS) (0-10) kullanılarak yapıldı. Yara yüzeyi epitelizasyonu ise postoperatif 7., 14. ve 21. gün ölçüm dönemlerinde hidrojen peroksitin operasyon yüzeyine enjektör yardımıyla uygulanıp, köpürme reaksiyonu var/yok değerlendirmesiyle yapıldı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde Mann-Whitney-U ve Ki kare testleri kullanıldı. Sonuçlar, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi. BULGULAR: Ağrı, yemede ve konuşmada zorluk VAS skorları değerlendirildiğinde, postoperatif 7., 14. ve 21. gün ölçüm dönemlerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p> 0,05). Postoperatif yemede zorluk değerlendirmesinde, Diyot grubu lehine 1. günde anlamlı farklılık tespit edildi (p=0.019). Epitelizasyon değerlendirmesinde postoperatif 14. günde Diyot grubunda hastaların %90,9 unda epitelizasyon tamamlanırken, Nd:YAG grubunda bu oran %18,2 olarak tespit edildi (p<0.05). İki grupta da tüm hastalarda epitelizasyon 21. günde tamamlandı. SONUÇ: Bu klinik çalışmanın sınırları dahilinde, frenektomi operasyonu için kullanılan diyot lazerin, Nd:YAG lazere kıyasla daha iyi postoperatif hasta konfor sağlaması ve epitelizasyonun daha hızlı olması sebebiyle frenektomi operasyonlarında etkin bir alternatif olabileceğini göstermektedir.

12 Başlık Yazarlar P7 Bir Travma Olgusunda Lazer Destekli Yumuşak ve Sert Doku Uygulamaları Gülşah Balan*, Serap Akyüz Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Pedodonti A.B.D., İstanbul Özet Amaç: Çocuk diş hekimliğinde çeşitli nedenlerle meydana gelen dental yaralanmalara oldukça sık rastlanmaktadır. Erken yaşta dişte meydana gelen komplike kuron-kök kırıklarının tedavisi yumuşak ve sert dokuyu ilgilendirebilir. Lazer destekli tedavilerde işlem sürecini kısaltmakta ve oluşabilecek komplikasyonları azaltmaktadır. Yöntem: Kırık diş şikayeti ile kliniğimize gelen 12 yaşında erkek çocuk hikayesinde travma sonucu 11 nolu dişte komplike kuron-kök kırığı saptandı. Başka bir klinikte endodontik tedavisi yapılan dişin restorasyonu için dokuya uyumlu kopan diş parçası kullanıldı. Ayrıca gingivoplasti yapılarak büyümüş dişeti alınarak kırık hattı görünür duruma getirildi ve aynı seansta ön diş restorasyonu gerçekleştirildi. Yumuşak ve sert doku operasyonları için nm Er,Cr:YSGG (Waterlase MD, USD) lazer cihazı kullanıldı. Bir sonraki seansta ise fiber post uygulaması ile kök desteği sağlandı. Bulgular: Lokal anestezi yapılmadan gerçekleştirilen gingivoplasti sırasında ve sonrasında kanama kontrolü sağlandı ve restorasyon doku sıvıları ile kontamine olmadan tek seansta gerçekleştirildi. Asit kullanılmadan lazer ile yapılan yüzey pürüzlendirmesi kırık hattının diş etine yakın bölgenin iritasyonunu engellediği görüldü. Sonuç: Çocuk hasta uyumu açısından tek seansta yapılması planlanan yumuşak ve sert doku uygulamalarında dental lazer sistemleri büyük avantaj sağlamaktadır.

13 Başlık Yazarlar P8 Diyot Lazer ile Depigmentasyon Uygulaması: Bir Olgunun 4 Yıllık Takibi 1 Ömer Birkan Ağralı, 2 Orhan Ofluoğlu, 1 Leyla Kuru 1 Marmara Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Periodontoloji Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye 2 Periodontoloji Uzmanı Serbest Dişhekimi, İstanbul, Türkiye Özet: Amaç: Gingival hiperpigmentasyon özellikle dişeti gülümsemesi görülen hastalarda yaygın bir estetik problemdir. Lazer ile depigmentasyon tedavisi son zamanlarda bu amaçla kullanılan en etkili ve güvenilir teknik olarak kabul edilmektedir. Kolay kullanım, kısa tedavi süresi, hemostaz, dekontaminasyon ve sterilizasyon etkisi lazer kullanılarak yapılan depigmentasyon tedavisinin avantajları olarak sayılabilir. Bu olguda diyot lazer kullanılarak yapılan depigmentasyon uygulamasının etkinliği ve uzun dönem takibi sunulmuştur. Yöntem: Dişetlerinde renklenme şikayetiyle kliniğe başvuran 28 yaşında, sistemik olarak sağlıklı ve günde bir paket sigara tüketen kadın hastanın depigmentasyon uygulamasında 400 µm fiberoptik kablo ile iletilen diyot lazer ışını 810 nm dalga boyu 3 W güçte, devamlı atım modunda, dokuya temas edecek şekilde, tek seansta alt ve üst çenede kullanıldı. Bulgular: Lazer uygulamasını takiben yapılan 2. hafta ve 6. ay kontrollerde pigmentasyonun belirgin bir şekilde uzaklaştırıldığı görüldü. 4. yılda yapılan kontrolde pigmentasyonun alt ve üst çenedeki dişetlerinde yer yer tekrarladığı tespit edildi. Sonuç: Bu olgunun sınırları dahilinde elde edilen bulgular diyot lazer kullanılarak yapılan depigmentasyon uygulamasının etkinliğini ortaya koymuş fakat elde edilen sonuçların 4 yılın sonunda kısmen kalıcı olduğunu göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Depigmentasyon, dişeti, diyot lazer.

14 Başlık Yazarlar Özet: P9 KRONİK ENFLAMATUVAR DİŞETİ BÜYÜMESİ TEDAVİSİNDE LAZER İLE GİNGİVEKTOMİ: VAKA RAPORU Yaprak KALKAN, Leyla KURU Marmara Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Periodontoloji Anabilim Dalı, İstanbul AMAÇ: Dişeti büyümesi, akut ya da kronik enflamatuvar değişikliklerin sonucu olan, dişetinde hacimsel artışın klinik olarak gözlemlendiği, sık görülen bir dişeti hastalığıdır. Lazerlerin hızla gelişmesi ve biyolojik dokularla ilişkisinin daha iyi anlaşılmaya başlanması ile lazerin kronik enflamatuvar dişeti büyümelerinin tedavisinde kullanımı yaygınlık kazanmıştır. Bu vakada lokalize dişeti büyümesi olan hastanın neodymium-doped yttrium aluminium garnet (Nd-YAG) lazer destekli gingivektomi tekniği kullanılarak tedavisi amaçlanmaktadır. YÖNTEM: Bu olgu raporunda dişeti büyümesi şikayetiyle Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı na başvuran, klinik ve radyografik muayeneler sonucunda kronik enflamasyona bağlı lokalize dişeti büyümesi teşhisi konan 36 yaşındaki kadın hastanın periodontal tedavisi sunuldu. Ağız içi muayenede 13 no lu diş bölgesinde plağa bağlı dişeti büyümesi görüldü. Ağız hijyen eğitimi, diş ve kök yüzeyi düzleştirmesini içeren mekanik tedaviyi takiben 13 no lu diş bölgesindeki dişeti büyümesine Nd:YAG lazer (3 Watt, 70 Hertz, 60 sn.) ile gingivektomi yapıldı. Eksize edilen yumuşak doku patolojiye gönderildi. Hasta 1 yıl süreyle takip edildi. BULGULAR: Bir yüzü mukoza ile örtülü 0,6x0,4x0,2 boyutlarındaki yumuşak dokunun patolojik değerlendirmesi sonucunda enflamatuvar papiller hiperplazi olduğu rapor edildi. Tedavi sonucunda herhangi bir komplikasyon gelişmeksizin optimum düzeyde hasta memnuniyetiyle birlikte istenilen estetik sonuca ulaşıldı. SONUÇ: Kronik enflamatuvar dişeti büyümelerinin tedavisinde lazer ile gingivektomi tekniği; hekim tarafından uygulanabilirlik, post-operatif iyileşme süreci ve iyileşme hızı ve bu süreçteki hasta konforu sebebiyle konvansiyonel el aletleri ile gingivektomi tekniğine iyi bir alternatif oluşturabilir.

15 Başlık P10 Ortodontik Tedavi Sırasında Gelişen Lokal Dişeti Büyümesinin Lazer Destekli Tedavisi Yazarlar Özet: Kübra Kundak, Hafize Öztürk Özener, Leyla Kuru Marmara Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Periodontoloji Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye Amaç: Ortodontik tedavi sırasında ağız hijyen yetersizliğine bağlı olarak meydana gelen plağa bağlı dişeti büyümesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu olgu raporunda, ortodontik tedavi sırasında dişeti büyümesi gelişen bir hastanın diode lazer ile tedavisinin sunulması amaçlanmıştır. Yöntem: Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Kliniği ne 3 yıldır ortodontik tedavi görmekte olan 19 yaşındaki sistemik sağlıklı kadın hasta dişeti büyümesi, ağız kokusu ve estetik şikayetlerle başvurdu. Yapılan ağız içi muayenede, alt anterior dişlerin bukkal bölgelerinde enflamatuar dişeti büyümesi olduğu tespit edildi. Ağız hijyeni eğitimi ve diş/kök yüzeyi temizliğini içeren mekanik tedaviyi takiben diode lazer ile gingivektomi ve gingivoplasti uygulanarak büyümüş dişetlerinin eksizyonu gerçekleştirildi (810 nm, 3.0 W CHEESE). Hastaya postoperatif olarak analjezik ve antimikrobiyal ajan içerikli sprey reçete edildi. Bulgular: Operasyon sonrası iyileşme sorunsuz gerçekleşti. Yapılan tedavi sonrası dişeti büyümesi ve estetik yetersizlikler giderildi. Ortodontik tedavi süreci devam etmekte olan hastanın 6 aylık takibinde rekürrans gözlenmedi. Sonuç: Bu olgu raporunda, ortodontik tedavi ile eşzamanlı gerçekleştirilen lazer destekli gingivektomi ile sağlığın ve estetiğin yeniden sağlanabileceği ve idame ettirilebileceği gösterilmektedir.

TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma

TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma Oral İmplantolojide Temel Kavramlar, Teşhis ve Tedavi Planlaması 13.30-15.00 Dental implantların kısa tarihçesi

Detaylı

Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K DPE 603 Fiziksel, psikolojik, sosyal gelişim ve davranış

Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K DPE 603 Fiziksel, psikolojik, sosyal gelişim ve davranış PEDODONTİ Ders Koordinatörü: Prof. Dr. Serap Çetiner, scetiner@neu.edu.tr DersSorumluları: Prof. Dr. Serap Çetiner, scetiner@neu.edu.tr Prof.Dr. Şaziye Aras, saziye_aras@yahoo.com Prof.Dr. Leyla Durutürk,

Detaylı

Tanı ve Tedavi Planlaması. Prof.Dr. Kıvanç Kamburoğlu Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı

Tanı ve Tedavi Planlaması. Prof.Dr. Kıvanç Kamburoğlu Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Tanı ve Tedavi Planlaması Prof.Dr. Kıvanç Kamburoğlu Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Hastalıkların uygun ve doğru tedavisi için ilk koşul doğru

Detaylı

ENDODONTİK TEDAVİDE BAŞARI VE BAŞARISIZLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ

ENDODONTİK TEDAVİDE BAŞARI VE BAŞARISIZLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ Prof. Dr. Feridun ŞAKLAR ENDODONTİK TEDAVİDE BAŞARI VE BAŞARISIZLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ BAŞARI ORANLARI Kök kanal tedavisindeki başarı oranlarının belirlenmesi için bu güne kadar çok sayıda çalışma yapılmıştır.

Detaylı

Periodontoloji nedir?

Periodontoloji nedir? Periodontoloji 1 2 Periodontoloji Periodontoloji nedir? Periodontoloji, dişleri ve implantları çevreleyen yumuşak ve sert dokuların iltihabi hastalıkları ve bunların tedavisi ile ilgilenen bir dişhekimliği

Detaylı

FLEP OPERASYONU ve YARA İYİLEŞMESİ. Prof.Dr.Yaşar Aykaç

FLEP OPERASYONU ve YARA İYİLEŞMESİ. Prof.Dr.Yaşar Aykaç FLEP OPERASYONU ve YARA İYİLEŞMESİ Prof.Dr.Yaşar Aykaç PERİODONTAL CERRAHİ TEDAVİNİN AMAÇLARI Tam bir profesyonel temizlik için kök yüzeyini görünür ve ulaşılabilir hale getirmek Patolojik olarak derinleşmiş

Detaylı

Estetik ve konvansiyonel diş hekimliği adına tüm dental tedaviler için alt yapı ve teknolojik olarak hazırız.

Estetik ve konvansiyonel diş hekimliği adına tüm dental tedaviler için alt yapı ve teknolojik olarak hazırız. Ağız ve Diş Sağlığı Medikal Kadromuz Dr. Dt. Özgür ÖZTÜRK Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. Yıldız ÖZTÜRK ORTAN Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Burak SAYDAM Ağız ve Diş Çene Cerrahisi Uzmanı Dt. Tuğçe KAYA

Detaylı

E.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI

E.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI E.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI SIRA NO 1 HİZMETİN ADI (Ağız,Diş ve Çene Radyolojisi Klinik Muayene (Ağız,Diş ve Çene Radyolojisi İSTENEN BELGELER ; 1- SSK, Emekli Sandığı ve Bağkur

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özay Uslu (Anabilim Dalı Başkanı) Uzman Dt. Vesile Elif Toy Dt. Ömer Alperen Kırmızıgül Arş. Gör. Semih Akgül

Detaylı

Endodontik muayene, pulpal ve periapikal doku hastalıkların teşhisi ve tedavi planlaması

Endodontik muayene, pulpal ve periapikal doku hastalıkların teşhisi ve tedavi planlaması II DERSİN / UYGULAMANIN ADI : ENDODONTİ ( T ) DERSİN / UYGULAMANIN KODU : DİŞ 204 DERSİN KREDİSİ : 2 DERSİN YÜRÜTÜCÜSÜ : Doç.Dr.Çağın YÜCEL DERSİ VEREN ÖĞRETİM ÜYE / ÜYELERİ : Doç.Dr.Çağın YÜCEL 1. HAFTA

Detaylı

TARİHÇE BÖLÜMLER. Fakültemiz Klinik Bilimler Bölümü altında hizmet veren sekiz Anabilim Dalı bulunmaktadır.

TARİHÇE BÖLÜMLER. Fakültemiz Klinik Bilimler Bölümü altında hizmet veren sekiz Anabilim Dalı bulunmaktadır. TARİHÇE Adıyaman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 15/04/2011 tarihli ve 27906 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 04/04/2011 tarihli ve 2011/1595 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur. Yükseköğretim

Detaylı

Periodontoloji nedir?

Periodontoloji nedir? Periodontoloji Periodontoloji nedir? Periodontoloji, dişleri ve implantları çevreleyen yumuşak ve sert dokuların iltihabi hastalıkları ve bunların tedavisi ile ilgilenen bir dişhekimliği dalıdır. Periodontoloji,

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI 2013-2014 KLİNİK STAJ BARAJLARI (EK-4)

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI 2013-2014 KLİNİK STAJ BARAJLARI (EK-4) DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI 2013-2014 KLİNİK (EK-4) SINIF PEDODONTİ ANABİLİM DALI Adet AÇIKLAMA Kompomer, Amalgam,Kompozit dolgu 45 Tüm dolgu tedavileri, anterior ve posterior dişler dahil

Detaylı

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik görüntüleme ve teknikleri, implant ekibi ve hasta için çok amaçlı tedavi planının uygulanması ve geliştirilmesine yardımcı olur. 1. Aşama Görüntüleme Aşamaları

Detaylı

ENDODONTİ Program Koordinatörü: Ders Sorumluları DEN 601 İn vitro ve in vivo smear incelemeleri Amaç ve Hedefler

ENDODONTİ Program Koordinatörü: Ders Sorumluları DEN 601 İn vitro ve in vivo smear incelemeleri Amaç ve Hedefler ENDODONTİ Program Koordinatörü: Doç. Dr. Atakan Kalender, atakankalender@gmail.com Ders Sorumluları: Prof.Dr. Nuran Ulusoy nuranulusoy@gmail.com Prof. Dr. Meltem Dartar Öztan, Meltem.Dartar@dentistry.ankara.edu.tr

Detaylı

İMPLANT VAKALARININ SINIFLANDIRILMASI

İMPLANT VAKALARININ SINIFLANDIRILMASI İMPLANT VAKALARININ SINIFLANDIRILMASI Prof. Dr. HALDUN İPLİKÇİOĞLU İmplant vakaları neden sınıflandırılmalıdır? İmplantoloji yüksek düzeyde bilgi ve deneyim gerektiren bir alandır. Bu konuda çalışmalar

Detaylı

KÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI STAJ PUANLARI ve STAJ DERSİNİN SORUMLU ÖĞRETİM ÜYESİ

KÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI STAJ PUANLARI ve STAJ DERSİNİN SORUMLU ÖĞRETİM ÜYESİ KÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI STAJ PUANLARI ve STAJ DERSİNİN SORUMLU ÖĞRETİM ÜYESİ ENDODONTİ ANABİLİM DALI DÖNEM IV Staj Puanı: Doğru çalışma boyunda hermetik olarak doldurulmuş

Detaylı

Sabit Protezler BR.HLİ.011

Sabit Protezler BR.HLİ.011 Sabit Protezler Beyin Tümörleri Sabit Protezler Sabit Protez Nedir? Sabit protez, eksik veya aşırı derecede madde kaybı görülen dişlerin, renk ve dokusuna benzer malzeme kullanılarak yerine konması işlemidir.

Detaylı

EK-1 KAMU SAĞLIK HİZMETLERİ SATIŞ TARİFESİ B-DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ B-DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ ÜNİVERSİTELER İÇİN TAVAN FİYAT (TL)

EK-1 KAMU SAĞLIK HİZMETLERİ SATIŞ TARİFESİ B-DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ B-DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ ÜNİVERSİTELER İÇİN TAVAN FİYAT (TL) KAMU HİZMETLERİ SATIŞ TARİFESİ EK-1 SIRA B-DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ B-DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ 1 TEŞHİS VE TEDAVİ PLANLAMASI 2 S401010 Diş hekimi muayenesi 14 21 3 S401030 Konsültan diş hekimi

Detaylı

TEŞHİS VE TEDAVİ PLANLAMASI Ocak-Haziran KDV DAHİL Temmuz-Aralık KDV DAHİL

TEŞHİS VE TEDAVİ PLANLAMASI Ocak-Haziran KDV DAHİL Temmuz-Aralık KDV DAHİL 5.GRUP AFYON, AKSARAY, BARTIN, BİLECİK, ÇANKIRI, ÇORUM, KARABÜK, KARAMAN, KASTAMONU, KIRIKKALE, KIRŞEHİR, KÜTAHYA, MANİSA, SİVAS, TOKAT, UŞAK, YOZGAT İLLERİNİN ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (Bu tarife 01.01.2002-31.12.2002

Detaylı

Kanser Hastalarında Dental Yaklaşım. Dr.Kıvanç Bektaş-Kayhan İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Cerrahisi Anabilim Dalı

Kanser Hastalarında Dental Yaklaşım. Dr.Kıvanç Bektaş-Kayhan İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Kanser Hastalarında Dental Yaklaşım Dr.Kıvanç Bektaş-Kayhan İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Cerrahisi Anabilim Dalı İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi- İstanbul

Detaylı

LIV HOSPITAL AĞIZ VE DiŞ SAĞLIĞI KLiNiĞi

LIV HOSPITAL AĞIZ VE DiŞ SAĞLIĞI KLiNiĞi Güzel gülüş mutlu ediyor! Hayat güzeldir. livhospital.com 0850 222 2 548-444 4 548 facebook.com/livhospital twitter.com/livhospital instagram.com/livhospital linkedin.com/livhospital PLK-YRD-225/00 Hayata

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU. Periodontoloji Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU. Periodontoloji Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU Periodontoloji Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu Periodontoloji Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Eğitim Müfredatı 2011 Ankara 1 TUK

Detaylı

EK-3 DİŞ FİYAT LİSTESİ DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ KODU İŞLEM ADI AÇIKLAMALAR FİYAT TL

EK-3 DİŞ FİYAT LİSTESİ DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ KODU İŞLEM ADI AÇIKLAMALAR FİYAT TL EK-3 DİŞ FİYAT LİSTESİ DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ SIRA NO KODU İŞLEM ADI AÇIKLAMALAR FİYAT TL 1. TEŞHİS VE TEDAVİ PLANLAMASI 1 D300000 Diş hekimi muayenesi 22.00 TL 2 D300001 Konsültan dişhekimi muayenesi

Detaylı

AYNI YÖREDE BULUNAN 242 BİREYİN PROTETİK MUAYENE BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

AYNI YÖREDE BULUNAN 242 BİREYİN PROTETİK MUAYENE BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt III, Sayı 1, Sayfa 121-125, 1986 AYNI YÖREDE BULUNAN 242 BİREYİN PROTETİK MUAYENE BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hüsnü YAVUZYILMAZ* Celil DİNÇER** M. Emin TOPÇU*** Koruyucu

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU. Endodonti Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU. Endodonti Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU Endodonti Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu Endodonti Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Eğitim Müfredatı 2011 Ankara 1 TUK Endodonti

Detaylı

ORTODONTİ ANABİLİM DALI

ORTODONTİ ANABİLİM DALI ORTODONTİ ANABİLİM DALI Ortodonti; Latince de "düzgün diş anlamına gelmektedir. Genel olarak; çocuklar ve yetişkin bireylerin diş ve çene yapılarında meydana gelen bozuklukların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi

Detaylı

DİŞ TEDAVİLERİ ÜCRET LİSTESİ

DİŞ TEDAVİLERİ ÜCRET LİSTESİ 1 1. TEŞHİS VE PLANLAMASI 2 401.010 Diş hekimi muayenesi 7,00 TL 3 401.030 Konsültan diş hekimi muayenesi 4,00 TL 4 401050 (Mülga:RG-24/12/2014-29215/21-b md. 401051 (EK:RG-24/12/2014-29215/21-a md. Periapikal

Detaylı

İMPLANT. Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu

İMPLANT. Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu İMPLANT Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu İMPLANT NEDİR? İmplant, herhangi bir nedenden dolayı kaybedilen dişlerin, fonksiyon ve görünüşünü tekrar kazandırmak amacıyla, kişinin çene kemiğine yerleştirilen, kişinin

Detaylı

PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI

PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI Protetik diş tedavisi, dişlerin şekil, form, renk bozuklukları ve diş eksikliklerinin tedavi edilmesinde, fonasyon, estetik ve çiğneme etkinliğinin sağlanmasında etkili

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ENDODONTİ UZMANLIK ÖĞRENCİSİ GENİŞLETİLMİŞ MÜFREDAT PROGRAMI

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ENDODONTİ UZMANLIK ÖĞRENCİSİ GENİŞLETİLMİŞ MÜFREDAT PROGRAMI GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ENDODONTİ UZMANLIK ÖĞRENCİSİ GENİŞLETİLMİŞ MÜFREDAT PROGRAMI Yayın tarihi Revizyon tarihi Revizyon numarası 2 İÇİNDEKİLER A-Programın Adı B-Uzmanlık Eğitimini

Detaylı

diastema varlığında tedavi alternatifleri

diastema varlığında tedavi alternatifleri diastema varlığında tedavi alternatifleri Prof. Dr. L. Şebnem TÜRKÜN Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Etken Muayene Tedavi Planı Etiyoloji Süt/daimi diş geçiş

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI KLİNİK STAJ BARAJLARI

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI KLİNİK STAJ BARAJLARI DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI 2014-2015 KLİNİK STAJ 22.08.2014 SINIF 4. SINIF STAJ 5. SINIF STAJ PEDODONTİ ANABİLİM DALI TEDAVİ Adet AÇIKLAMA Kompomer, Amalgam,Kompozit dolgu 40 Tüm dolgu tedavileri,

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: GÖKÇE AYKOL ŞAHİN Unvanı: Yrd. Doç. Dr. Öğrenim Durumu Derece Alan Üniversite Yıl Yüksek Lisans Diş Hekimliği İstanbul Üniversitesi 2003 Doktora Periodontoloji Anabilim Dalı İstanbul

Detaylı

Periodontal hastalığın başlıca nedeni mikrobiyal dental plaktır. Mikrobiyal dental plak zamanla matris oluşturarak diştaşını meydana getirmektedir.

Periodontal hastalığın başlıca nedeni mikrobiyal dental plaktır. Mikrobiyal dental plak zamanla matris oluşturarak diştaşını meydana getirmektedir. Prof.Dr.Yaşar Aykaç Periodontal hastalığın başlıca nedeni mikrobiyal dental plaktır. Mikrobiyal dental plak zamanla matris oluşturarak diştaşını meydana getirmektedir. Periodontal tedavinin en önemli amaçlarından

Detaylı

PERİODONTOLOJİ. Ders Koordinatörü: Prof. Dr. Atilla Berberoğlu

PERİODONTOLOJİ. Ders Koordinatörü: Prof. Dr. Atilla Berberoğlu Ders Koordinatörü: Prof. Dr. Atilla Berberoğlu PERİODONTOLOJİ DersSorumluları: Prof. Dr. Atilla Berberoğlu, aberbero@hacettepe.edu.tr Prof.Dr. Hamit Bostancı, bostanci@dentistry.ankara.edu.tr Prof.Dr.

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 2. SINIF RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ TEORİK DERS PROGRAMI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 2. SINIF RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ TEORİK DERS PROGRAMI 2. SINIF RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ TEORİK DERS PROGRAMI 1. hafta Konservatif Diş Tedavisine giriş, Diş yüzeyi terminolojisi 2. hafta Kavite sınıflandırması ve kavite terminolojisi (Sınıf I ve II kaviteler)

Detaylı

EK-7 DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ SIRA BİRİM KODU İŞLEM ADI AÇIKLAMALAR PUAN NO

EK-7 DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ SIRA BİRİM KODU İŞLEM ADI AÇIKLAMALAR PUAN NO EK-7 DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ SIRA 1 1. TEŞHİS VE TEDAVİ PLANLAMASI 2 401.010 Diş hekimi muayenesi 12 7,00 3 401.020 Uzman diş hekimi muayenesi 15 9,00 4 401.030 Konsültan dişhekimi muayenesi 7 4,00

Detaylı

Genel Bilgiler. Hastalar için önemli hususlar

Genel Bilgiler. Hastalar için önemli hususlar Genel Bilgiler Bölümümüzde uyguladığımız kapsamlı muayene esnasında; genel sağlık durumunuz ile ve varsa sürekli kullandığınız ilaçlarla ilgili bilgi alınır; genel ağız muayeneniz yapılır, tedaviden beklentileriniz

Detaylı

Prof. Dr. Yaşar AYKAÇ

Prof. Dr. Yaşar AYKAÇ Prof. Dr. Yaşar AYKAÇ Tedavi planlaması periodontal sorunu olan hastaların tedavisi yönünden son derece önemli olduğu gibi, hekimin başarısı ile yakından ilgilidir. Tedavi planı Teşhis ve prognozun belirlenmesinden

Detaylı

PRC 29 H 2 PRC 7002 MAKALE SAATİ

PRC 29 H 2 PRC 7002 MAKALE SAATİ PRC 29 PLASTİK REKONSTRÜKTİF VE ESTETİK CERRAHİ Dr. İbrahim VARGEL / 1 Dr. Tarık ÇAVUŞOĞLU/2 Dr. İlker YAZICI /3 KOD DERS ADI ÖÜ T P KREDİ AKTS PRC 7001 ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ TEZ DANIŞMANLIĞI Danışman

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU. Protetik Diş Tedavisi Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu.

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU. Protetik Diş Tedavisi Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU Protetik Diş Tedavisi Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu Protetik Diş Tedavisi Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Eğitim Müfredatı 2011

Detaylı

Sınıf Müfredatı

Sınıf Müfredatı 2020-2021 4. Sınıf Müfredatı Ağız Diş ve Çene Radyolojisi DİŞ 401 (Teorik 1 saat/hafta-uygulama 2 saat/hafta) Baş-yüz ağrıları Klinik ve radyografik değerlendirme Tanı ve tedavi planlaması Periodontal

Detaylı

PERİODONTAL HASTALIK VE TEDAVİSİNİN DİĞER DİŞ HEKİMLİĞİ ALANLARI İLE İLİŞKİSİ PERİODONTOLOLOJİ-PROTEZ

PERİODONTAL HASTALIK VE TEDAVİSİNİN DİĞER DİŞ HEKİMLİĞİ ALANLARI İLE İLİŞKİSİ PERİODONTOLOLOJİ-PROTEZ PERİODONTAL HASTALIK VE TEDAVİSİNİN DİĞER DİŞ HEKİMLİĞİ ALANLARI İLE İLİŞKİSİ PERİODONTOLOLOJİ-PROTEZ Restoratif tedavilerin planlama aşamasında iyi bir periodontal değerlendirme gereklidir. Hastaya planlanacak

Detaylı

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN TOTAL TİROİDEKTOMİ SONRASI HİPOKALSEMİ RİSKİ ÜZERİNE ETKİSİ

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN TOTAL TİROİDEKTOMİ SONRASI HİPOKALSEMİ RİSKİ ÜZERİNE ETKİSİ D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN TOTAL TİROİDEKTOMİ SONRASI HİPOKALSEMİ RİSKİ ÜZERİNE ETKİSİ Firuz Gachayev 1, Serhat Meriç 1, Yalın İşcan 1, İsmail Cem Sormaz 1, Fatih Tunca 1, Yasemin Giles Şenyürek 1, Tarık

Detaylı

ÜST ÇENE ÖN BÖLGEDE TEK DİŞ EKSİKLİĞİNDE İMPLANTLARIN YERİ VE ÖNEMİ

ÜST ÇENE ÖN BÖLGEDE TEK DİŞ EKSİKLİĞİNDE İMPLANTLARIN YERİ VE ÖNEMİ T.C. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı ÜST ÇENE ÖN BÖLGEDE TEK DİŞ EKSİKLİĞİNDE İMPLANTLARIN YERİ VE ÖNEMİ BİTİRME TEZİ Stj. Diş Hekimi: Gülsen KİRAZ Danışman Öğretim

Detaylı

D İ Z İ N. Yücel Yılmaz, İlknur Tosun. Acta Odontol Turc 2013;30(3):123-7 (32 ref) TK

D İ Z İ N. Yücel Yılmaz, İlknur Tosun. Acta Odontol Turc 2013;30(3):123-7 (32 ref) TK D İ Z İ N Addison Hastalığı Turc 2013;30(2):90-2 (12 ref) TK Adeziv Sistemler Odontol Turc 2013;30(1):18-24 (40 ref) TK Adezivler ref) TK Adezyon Restoratif Materyallerin Yüzeylerinde Candida albicans

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ UZMANLIK ÖĞRENCİSİ GENİŞLETİLMİŞ MÜFREDAT PROGRAMI

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ UZMANLIK ÖĞRENCİSİ GENİŞLETİLMİŞ MÜFREDAT PROGRAMI GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ UZMANLIK ÖĞRENCİSİ GENİŞLETİLMİŞ MÜFREDAT PROGRAMI Yayın tarihi Revizyon tarihi Revizyon numarası İÇİNDEKİLER A- Programın Adı B-

Detaylı

ORTODONTİ. Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K DOR 603 Ortodontik tanı yöntemleri, Fonksiyonel analiz,

ORTODONTİ. Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K DOR 603 Ortodontik tanı yöntemleri, Fonksiyonel analiz, ORTODONTİ Ders Koordinatörü: Prof. Dr. Mutahhar Ulusoy Ders Sorumluları: Prof. Dr. Zahir Altuğ altug@dentistry.ankara.edu.tr Prof. Dr. Hakan Gögen Doç.Dr. Çağrı Ulusoy DOR 601 Büyüme ve gelişim Z 3 0 3

Detaylı

EXCLUSIVELY DISTRIBUTED BY TOPCU DENTAL

EXCLUSIVELY DISTRIBUTED BY TOPCU DENTAL DENTAL DIODE LAZER KLİNİK MANUEL EXCLUSIVELY DISTRIBUTED BY TOPCU DENTAL Powered by Axdent 1 LAZER TEKNOLOJİSİNİN AVANTAJLARI; Lazer teknolojisi, sağlık alanında bir evrim niteliğinde olup, günümüzde geleneksel

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI KLİNİK UYGULAMA BARAJLARI

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI KLİNİK UYGULAMA BARAJLARI DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI 2017-2018 KLİNİK SINIF PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI ADET PUAN Detertraj x1 (Yarım Çene) 1 4. SINIF KLİNİK BARAJI 4. SINIF BARAJ PUANI Subgingival küretaj x1 (Yarım

Detaylı

Alt santral-lateral diş kök kanal tedavisi. Alt kanin diş kök kanal tedavisi. Üst molar diş kök kanal tedavisi. Alt molar diş kök kanal tedavisi

Alt santral-lateral diş kök kanal tedavisi. Alt kanin diş kök kanal tedavisi. Üst molar diş kök kanal tedavisi. Alt molar diş kök kanal tedavisi KÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI PREKLİNİK PUANLARI ENDODONTİ ANABİLİM DALI 2. SINIF Üst santral-lateral diş kök kanal tedavisi Üst kanin diş kök kanal tedavisi Üst premolar diş

Detaylı

PROF. DR. TÜLİN TANER

PROF. DR. TÜLİN TANER Uyku Apne Sendromunda Diş Hekimliği Uygulamaları PROF. DR. TÜLİN TANER Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti AnaBilim Dalı TTD Okulu Uyku Bozuklukları Merkezi Kursu Ankara 26 27 Mart

Detaylı

PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ

PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ 24.02.2014 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ Yrd. Doç. Dr. Enhoş: Protez Yapıştırıcıları Dikkatli Kullanın Özellikle damak protezi kullanan hastalarda en sık karşılaşılan sorunlardan birisi tutuculuktur. Protezin

Detaylı

OTOLOG YENİLENME HIZLANDIRICISI KAS VE İSKELET SİSTEMİNİ ONARICI, SPOR TRAVMA VE ORTOPEDİK RAHATSIZLIKLARIN TEDAVİLERİNDE YENİLKÇİ BİR PROGRAM

OTOLOG YENİLENME HIZLANDIRICISI KAS VE İSKELET SİSTEMİNİ ONARICI, SPOR TRAVMA VE ORTOPEDİK RAHATSIZLIKLARIN TEDAVİLERİNDE YENİLKÇİ BİR PROGRAM OTOLOG YENİLENME HIZLANDIRICISI YENİLENMEK KENDİ İÇİMİZDE KAS VE İSKELET SİSTEMİNİ ONARICI, SPOR TRAVMA VE ORTOPEDİK RAHATSIZLIKLARIN TEDAVİLERİNDE YENİLKÇİ BİR PROGRAM DENSITY PLATELET GEL ONARICI TIPTA

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI 2013-2014 KLİNİK STAJ BARAJLARI

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI 2013-2014 KLİNİK STAJ BARAJLARI DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI 2013-2014 KLİNİK STAJ SINIF PEDODONTİ ANABİLİM DALI Adet AÇIKLAMA 4. SINIF STAJ 5. SINIF STAJ Kompomer, Amalgam,Kompozit dolgu 45 Tüm dolgu tedavileri, anterior

Detaylı

Bizi çekici kýlan, etrafýmýza karþý ilk imajýmýzý belirleyen, elbetteki saðlýklý bir gülümsemedir. Bu sebeple, doðal diþlerin kaybý, kiþinin kendisini toplumdan izole etmesi ya da toplum içinde tedirgin

Detaylı

ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ UZMANLIK EĞİTİMİ ÇEKİRDEK MÜFREDATI İLERLEME RAPORU (31.01.2014)

ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ UZMANLIK EĞİTİMİ ÇEKİRDEK MÜFREDATI İLERLEME RAPORU (31.01.2014) , TIPTA UZMANLIK KURULU ÇEKİRDEK MÜFREDATI İLERLEME RAPORU (31.01.2014) Uzmanlık dallarına ait çekirdek müfredat taslaklarının 2008 yılında tamamlanmış olan (v.0.5) ve 2011 yılında tamamlanmış olan (v.1.0)

Detaylı

Ağız Hastalıkları (2 0) Doç. Dr. Osman A. ETÖZ

Ağız Hastalıkları (2 0) Doç. Dr. Osman A. ETÖZ AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ ANABİLİM DALI 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI /GÜZ/ ADI Dt. Halis Ali ÇOLPAK Dt. Ömer ÜLKER Dt. Halis Ali ÇOLPAK Dt. Ömer ÜLKER Dt. Veysel KALKAN Dt. Halis Ali ÇOLPAK Dt. Ömer

Detaylı

Ortodonti. İlk Muayene zamanı:

Ortodonti. İlk Muayene zamanı: Ortodonti Ortodonti, diş, çeneler ve yüz bölgesinde oluşmuş bozukluk veya uyum sorunlarını tedavi eden branştır. Söz konusu bozuklukların önlenmesi ve ilerlemesinin önüne geçilmesi için de tedaviler yöntemleri

Detaylı

Sınıf Müfredatı

Sınıf Müfredatı 2021-2022 5. Sınıf Müfredatı Ağız Diş ve Çene Radyolojisi DİŞ 501 (Uygulama 2 saat/hafta) Anamnez Alma Ekstraoral Muayene İntraoral Muayene Teşhis-Tedavi Planlaması İntraoral Radyografi Teknikleri Ekstraoral

Detaylı

Diş Hekimliğinde Lazerler

Diş Hekimliğinde Lazerler Diş Hekimliğinde Lazerler Dr. İlay Maden MSc, PhD. Aachen Üniversitesi Dental Lazer Merkezi Misafir Öğretim Üyesi bilhan@istanbul.edu.tr Yayına hazırlayan: Diş Hekimi Önder İstanbullu Özel Laboratuvar

Detaylı

FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER!

FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER! ÜTÜLEME DIODE LAZERDE EN SON TEKNOLOJİ FCD FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER! HAFİF EN BAŞLIĞI (300 gr) DÜNYANIN 60.000.000 ATIŞ ÖMRÜ 20.000.000 Garanti 2 YIL GARANTİ BUZ BAŞLIK K142186/878.4810 17.04.2015

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM II DERS İÇERİKLERİ DHF200

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM II DERS İÇERİKLERİ DHF200 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM II DERS İÇERİKLERİ DHF200 FARMAKOLOJİ (T:11 P:-) Farmakolojiye giriş,farmasötik şekiller,ilaçların veriliş yolları,farmakokinetik, İlaçların etki mekanizması, İlaç etkisini

Detaylı

LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU

LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU TÜRKİYE YÜKSEK İHTİSAS HASTANESİ GASTROENTEROLOJİ CERRAHİSİ KLİNİĞİ DR.TAHSİN DALGIÇ GİRİŞ Laparoskopik kolorektal cerrahi son

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU Çocuk Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu Çocuk Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Eğitim Müfredatı 2011 Ankara

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Kübra Öztürk Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

DİŞ TEDAVİLERİ PUAN LİSTESİ TEŞHİS VE TEDAVİ PLANLAMASI Diş hekimi muayenesi 11, Konsültan diş hekimi muayenesi 6,75 4

DİŞ TEDAVİLERİ PUAN LİSTESİ TEŞHİS VE TEDAVİ PLANLAMASI Diş hekimi muayenesi 11, Konsültan diş hekimi muayenesi 6,75 4 1 1. TEŞHİS VE PLANLAMASI 2 401.010 Diş hekimi muayenesi 11,80 7 3 401.030 Konsültan diş hekimi muayenesi 6,75 4 4 401050 401051 (EK:RG-24/12/2014- Periapikal film, her biri 6,75 4 Periapikal film, her

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA KULÜBÜMÜZÜN SUNUMU

BİLİMSEL ARAŞTIRMA KULÜBÜMÜZÜN SUNUMU Mart 2017 İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Tarafından Hazırlanmıştır. BİLİMSEL ARAŞTIRMA KULÜBÜMÜZÜN SUNUMU YAYIN KURULU Istanbul Aydın Üniversitesi Bilimsel Araştırma Kulübünün çalışmaları

Detaylı

Ia.CERRAHİ PROFİLAKSİ TALİMATI

Ia.CERRAHİ PROFİLAKSİ TALİMATI Ia.CERRAHİ PROFİLAKSİ TALİMATI CERRAHİ BİRİMLERDE ANTİBİYOTİK PROFLAKSİSİ TALİMATI AMAÇ: Operasyon sırasında potansiyel patojen mikroorganizmaların dokularda üremesini engelleyerek cerrahi alan İnfeksiyonu

Detaylı

GÖLBAŞI AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

GÖLBAŞI AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU ANKARA İLİ 1.BÖLGE GENEL SEKRETERLİĞİ GÖLBAŞI AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER

Detaylı

Paratiroid lezyonlarında USG ve Sintigrafinin Karşılaştırılması

Paratiroid lezyonlarında USG ve Sintigrafinin Karşılaştırılması Paratiroid lezyonlarında USG ve Sintigrafinin Karşılaştırılması Op. Dr. Savaş Baba, Doç. Dr. Barış Saylam,Op. Dr. Hüseyin Çelik, Op. Dr. Özgür Akgül,Op. Dr. Sabri Özden, Ass. Dr. Deniz Tikici, Ass. Dr.

Detaylı

OROHEKS % 0,2 ORAL SPREY

OROHEKS % 0,2 ORAL SPREY OROHEKS % 0,2 ORAL SPREY FORMÜL %0.2 klorheksidin glukonat içerir. Yardımcı madde olarak; gliserin, limon esansı ve nane esansı içerir. Bir püskürtme 0.15 ml dir ve 0.0003 g klorheksidin glukonat içerir.

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI ANTİBİYOTİK PROFİLAKSİ PROSEDÜRÜ

AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI ANTİBİYOTİK PROFİLAKSİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1/5 1. AMAÇ: Antibiyotik profilaksisi, erken postoperatif dönemde cerrahi alanda meydana gelebilecek enfeksiyonu önlemek amacıyla yapılır. Böylece antibiyotiklerin gereksiz ve uygunsuz kullanımını

Detaylı

Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi

Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Beyin Tümörleri Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Sizde mi Diş Sıkıyorsunuz? Diş sıkma ve gıcırdatma, gece ve/veya gündüz oluşabilen istemsiz bir aktivitedir.

Detaylı

TEŞHİS VE TEDAVİ PLANLAMASI Ocak-Haziran KDV DAHİL Temmuz-Aralık KDV DAHİL Birim

TEŞHİS VE TEDAVİ PLANLAMASI Ocak-Haziran KDV DAHİL Temmuz-Aralık KDV DAHİL Birim 4.GRUP ADIYAMAN, AFYON, AĞRI, AKSARAY, AMASYA, ARDAHAN, ARTVİN, BARTIN, BATMAN, BAYBURT, BİLECİK, BİNGÖL, BİTLİS, DÜZCE, ELAZIĞ,ERZİNCAN, ERZURUM, GİRESUN, GÜMÜŞHANE, HAKKARİ, IĞDIR, ISPARTA, KARABÜK,

Detaylı

T.C UŞAK ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ

T.C UŞAK ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ 1. SINIF 1. Yıl Ders Kodu Ders Adı Ders Türü DÖNEM T U KREDİ AKTS 0111011052016 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I Zorunlu Güz 2 0 2 2 0111011072016 TEMEL BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI Zorunlu

Detaylı

Sıklık oranlarına göre çenelerde gömülü kalma sıralaması

Sıklık oranlarına göre çenelerde gömülü kalma sıralaması Dr. Levent Vahdettin Gömülü Dişler Sürme yaşı tamamlandığı halde normal oklüzyonda yerini alamamış kemik ve yumuşak doku içerisinde bütünüyle veya kısmen kalmış olan dişler gömülü diş olarak tanımlanmaktadır.

Detaylı

Başlıca uygulama alanları şu şekilde özetlenebilir:

Başlıca uygulama alanları şu şekilde özetlenebilir: Laminate kaplama (Laminat Vener-dental veneer) nedir? (Laminey, Lamine ya da lamina olarak da bilinir.=yaprak Porselen) Görünüşünüzü olumsuz yönde etkileyen bir çok diş bozukluklarında mükemmel bir kozmetik

Detaylı

VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI. Endovenöz Radyofrekans Ablasyon

VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI. Endovenöz Radyofrekans Ablasyon VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI Endovenöz Radyofrekans Ablasyon Varis ve venöz yetersizlik toplumda en sık görülen belki de bu nedenle kanıksanabilen ciddi bir hastalıktır.venöz yetersizliğin ana nedeni

Detaylı

Mide Tümörleri Sempozyumu

Mide Tümörleri Sempozyumu Mide Tümörleri Sempozyumu Lokal İleri Hastalıkta Neoadjuvan Radyoterapi ve İORT Prof. Dr. Ahmet KİZİR İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü 17 Aralık 2004 İstanbul Neoadjuvan Radyoterapi Amaç : Lokal ileri hastalıkla

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ UZMANLIK EĞİTİMİ GENİŞLETİLMİŞ MÜFREDAT PROGRAMI

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ UZMANLIK EĞİTİMİ GENİŞLETİLMİŞ MÜFREDAT PROGRAMI GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ UZMANLIK EĞİTİMİ GENİŞLETİLMİŞ MÜFREDAT PROGRAMI Yayın tarihi Revizyon tarihi Revizyon numarası İÇİNDEKİLER A-Programın Adı B-Uzmanlık

Detaylı

X-Wave. Akustik Dalga Terapisi

X-Wave. Akustik Dalga Terapisi X-Wave Akustik Dalga Terapisi sales@btlnet.com www.btlnet.com All rights reserved. Although every care has been taken to provide accurate and up-to-date information, no responsibility can be accepted for

Detaylı

1. SINIF DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ GÜZ DÖNEMİ 1.SINIF DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ BAHAR DÖNEMİ KODU DERSİN ADI Z/S T P K AKTS

1. SINIF DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ GÜZ DÖNEMİ 1.SINIF DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ BAHAR DÖNEMİ KODU DERSİN ADI Z/S T P K AKTS 1. SINIF DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ GÜZ DÖNEMİ DEN 101 Diş Morfolojisi ve Manuplasyon ve Protetik Diş Tedavisi I (Yıllık Ders) Z 3 12 (6+6) - 12 (7+5) EDP 101 Diş Hekimliği için İngilizce Z 4 - - 3 CE 100

Detaylı

1.GRUP 2 TEDAVİ VE ENDODONTİ

1.GRUP 2 TEDAVİ VE ENDODONTİ 1.GRUP ANKARA, ANTALYA, AYDIN, BURSA, ÇANAKKALE, EDİRNE, GAZİANTEP, İZMİR, KAYSERİ, KIRKLARELİ, KOCAELİ, KONYA, MANİSA, TRABZON İLÇELERİNDE DİŞHEKİMLERİNİN UYGULAYACAKLARI AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MUAYENE VE TEDAVİ

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PERİODONTOLOJİ UZMANLIK EĞİTİMİ GENİŞLETİLMİŞ MÜFREDAT PROGRAMI

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PERİODONTOLOJİ UZMANLIK EĞİTİMİ GENİŞLETİLMİŞ MÜFREDAT PROGRAMI GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PERİODONTOLOJİ UZMANLIK EĞİTİMİ GENİŞLETİLMİŞ MÜFREDAT PROGRAMI Yayın tarihi Revizyon tarihi Revizyon numarası 1 İÇİNDEKİLER A-Programın Adı: 3 B-Uzmanlık

Detaylı

MAKSİLLER ANESTEZİ TEKNKLERİ

MAKSİLLER ANESTEZİ TEKNKLERİ MAKSİLLER ANESTEZİ TEKNKLERİ Trigeminal Sinirin Dalları N. ophthalmicus N. maxillaris N. mandibularis Maksiller Sinirin Dalları N. infraorbitalis N.zygomaticus N.alveolaris superioris anterioris N.alveolaris

Detaylı

Dişhekimliği Uygulamalarında Başarıyı Etkileyen Yeni Yaklaşımlar

Dişhekimliği Uygulamalarında Başarıyı Etkileyen Yeni Yaklaşımlar Dişhekimliği Uygulamalarında Başarıyı Etkileyen Yeni Yaklaşımlar Prof. Dr. Đnci Oktay Meslek Deneyimi? Bilimsel Araştırma? Uzman Görüşü? Meslek pratiğinde başarılı olmak, tüm dişhekimlerinin ortak amacıdır.

Detaylı

Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti. Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti

Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti. Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti ERTAN R. ERSÖZ PROF. DR E-Posta Adresi : ertan.ersoz@kstu.edu.tr Telefon (İş) : Telefon (Cep) : Faks : Adres : Kutlu Adalı Bulvarı, Güzelyurt / KKTC Öğrenim Bilgisi Prof. Süleyman Demirel Üniversitesi

Detaylı

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM DOKU YENİLENMESİNDE OTOLOG ÇÖZÜM TÜRKİYEDE TEK DENTAL PRP KİTİ KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM YENİLENMEK KENDİ İÇİMİZDE ONARICI DOKU YENİLENMESİNİ HIZLANDIRAN YENİLİKÇİ

Detaylı

SİNCAN ADSM KURUM BİLGİ REHBERİ

SİNCAN ADSM KURUM BİLGİ REHBERİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU ANKARA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ 3.GENEL SEKRETERLİĞİ SİNCAN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ SİNCAN ADSM KURUM BİLGİ REHBERİ DOKÜMAN KODU Doküman Kodu:YÖN.RH.04

Detaylı

YENİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI BİLGİ FORMLARI 1

YENİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI BİLGİ FORMLARI 1 Personel Uzman Diş Hekimi Doktoralı Diş Hekimi Ağız Diş Hizmetlerinde Çalışan Personeller YENİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI BİLGİ FORMLARI Ağız,Diş ve Çene Cerrahisi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Çocuk Diş Hekimliği

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI KLİNİK STAJ BARAJLARI. SINIF PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI ADET PUAN Detertraj x1 (Yarım Çene) 1

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI KLİNİK STAJ BARAJLARI. SINIF PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI ADET PUAN Detertraj x1 (Yarım Çene) 1 DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI 2016-2017 KLİNİK STAJ SINIF PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI PUAN Detertraj x1 (Yarım Çene) 1 4. SINIF STAJ BARAJI 4. SINIF BARAJ PUANI BARAJI 5. SINIF BARAJ PUANI

Detaylı

EĞİTİM DANIŞMANLARI Serdar Gürel Özlem Coşkun

EĞİTİM DANIŞMANLARI Serdar Gürel Özlem Coşkun Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK), uzmanlık eğitiminde kullanılmak üzere çekirdek müfredat ve standartları belirlemek için Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Sistemi (TUKMOS) çerçevesinde

Detaylı

YENİ-2.SINIF BLOK BLOK /DERSİN NEVİ BLOK/DERS

YENİ-2.SINIF BLOK BLOK /DERSİN NEVİ BLOK/DERS DHF 00 A-DERS BLOKLARI YENİ-.SINIF.BLOK BLOK /DERSİN NEVİ BLOK/DERS KODU BLOK/DERS ADI TEORİK PRATİK I.BLOK; HASTALIKLARIN TEMELİ (3 HAFTA/47 SAAT TEORİK-6 SAAT PRATİK /7 AKTS- 4 KREDİ) 5EYLÜL 07-3 EKİM

Detaylı

Prof. Dr. Gökhan AKSOY

Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Gökhan AKSOY * Çiğneme, Beslenme * Yutkunma, * Estetik, * Konuşma, * Psikolojik Kriterler * Sosyolojik Kriterler Mandibüler: alt çene kemiğine ait, alt çene kemiğiyle ilgili Örnek: * mandibüler

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: AYFER ATAV ATEŞ İletişim Bilgileri: Adres: İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 34959 Akfırat-Tuzla / İSTANBUL Telefon: 0 (216) 677 16 30-3856 Mail: ayfer.atav@okan.edu.tr

Detaylı

MAKSİLLER ANTERİOR SEGMENTAL OSTEOTOMİ İLE KLAS II ANTERİOR OPEN-BİTE TEDAVİSİ. Orhan GÜVEN*, Ahmet KESKİN**, Adnan ÖZTÜRK*** ÖZET

MAKSİLLER ANTERİOR SEGMENTAL OSTEOTOMİ İLE KLAS II ANTERİOR OPEN-BİTE TEDAVİSİ. Orhan GÜVEN*, Ahmet KESKİN**, Adnan ÖZTÜRK*** ÖZET G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt X, Sayı 1, Sayfa 175-180, 1993 MAKSİLLER ANTERİOR SEGMENTAL OSTEOTOMİ İLE KLAS II ANTERİOR OPEN-BİTE TEDAVİSİ Orhan GÜVEN*, Ahmet KESKİN**, Adnan ÖZTÜRK*** ÖZET Apertognati

Detaylı

GİRNE ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ DÖNEM II ( )- I. DERS KURULLARI HAFTALIK DERS PROGRAMI

GİRNE ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ DÖNEM II ( )- I. DERS KURULLARI HAFTALIK DERS PROGRAMI GİRNE ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ DÖNEM II (2018-2019)- I. DERS KURULLARI HAFTALIK DERS PROGRAMI TEMEL TIP BİLİMLERİ I. KURULU- YAŞAMIN TEMELİ (24/ Eylül 2018-30/ KASIM 2018-10 HAFTA, BLOK SONU

Detaylı