KARDİYAL RESENKRONİZASYON TEDAVİSİ/CRT

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KARDİYAL RESENKRONİZASYON TEDAVİSİ/CRT"

Transkript

1 KARDİYAL RESENKRONİZASYON TEDAVİSİ/CRT HASTALAR İÇİN BİLGİ

2 ST. JUDE MEDICAL, the nine-squares symbol, MORE CONTROL. LESS RISK. and all mentioned functions are trademarks and service marks of St. Jude Medical Inc. and its related companies St. Jude Medical. All rights reserved.

3 Değerli Hastalar, Kalp, en önemli organımızdır. Vücuda sürekli kan pompalar ve dakikada yaklaşık 60 ila 100 kez atar. Bu, günde atışa ve 80 yıllık bir yaşam süresinde ortalama yaklaşık üç milyar atışa eşdeğerdir. Bu sebeple kalp hastalıkları sık ortaya çıkmaktadır, özellikle de sanayi ülkelerinde. Kalp kası zayıflığının (kalp yetersizliği) belirli türlerinde kardiyak resenkronizasyon tedavisi söz konusu olmaktadır. İlgili hastalar için "kalp yetersizliği" ve "kardiyak resenkronizasyon tedavisi" konusunda doğal olarak pek çok soru ortaya çıkmaktadır. Doktor ritim bozukluklarını nasıl farkeder? Hangi tehlikeler gerçekten mevcuttur? Hangi tedavi yöntemleri ve terapi imkanları mevcuttur? Bu broşür kardiyak resenkronizasyon tedavisine ilişkin tüm önemli bilgileri açıklamakta ve hastalığı daha iyi anlamaya ve önlemeye yardımcı olmaktadır. Tabii ki yine de uzman bir doktora başvurmalısınız, çünkü her insanın bireysel olduğu gibi, bu husus tedavisi için de geçerlidir. Lütfen sorularınız olduğunda tedavi eden doktorunuza başvurun. Size memnuniyetle destek verecektir.

4 KALP YETERSİZLİĞİ NEDİR? Kalbimiz dört boşlukten üstte bulanan iki kulakçık (atriyum) ve altta bulunan iki güçlü karıncıktan (ventrikül) oluşmaktadır. Sol kulakçık Sinüs düğümü Sağ kulakçık Sağ karıncık Sol karıncık Sağlıklı bir kalp atışını dört farklı bölüme ayıracak olursak, ilgili bölümlerde kalp atışı şu şekilde gerçekleşmektedir: 1. Kalp tamamen gevşek. 2. Kan, kalbe akıyor ve kulakçıkları ve karıncıkları dolduruyor. 3. Kulakçıktan karıncığa iletilen bir elektrik impulsu sayesinde kulakçıklar kasılıyor ve karıncıklara daha fazla kan pompalıyor. 4. Saniyenin küçük bir parçası içinde karıncıklar kasılıyor ve kanı kalpten vücudun içine pompalıyor. Farklı nedenlerden dolayı, örn. bir kalp enfarktüsü sonucu veya sürekli yüksek kan basıncından dolayı, kalp kası zayıflamakta ve büyümektedir ve icabında kalp boşluklarının işbirliği içinde çalıması bozulmaktadır.

5 Kalp, uyarı ileti sisteminin elektrik impulsleri ile koordine edilen kas pompası olarak çalışmaktadır. Bu nedenle kalbin elektrik fonksiyonundaki bozukluklar kas pompasını olumsuz şekilde etkileyebilir ve ağır semptomlara neden olabilir. Kalp pili, yavaş kalp atışını elektrik stimülasyonu ile normale çevirmek ve hastanın yaşam kalitesini tekrar sağlamak için 60 yıldan beri çoğunlukla tek seçenektir. İmplante edilebilir bir defibrilatör yardımı ile tedavide (ICD), tedavi edilmediğinde hayati tehlike oluşturan yüksek derece hızlı kalp ritim tehlikesi mevcuttur. ICD, tedavi gerektiren hızlı kalp ritimlerini elektrik impulsleri ile sona erdirmek için kalbin elektrik aktivitelerini sürekli denetler. Kalpteki elektrik tedavisinin şimdilik son uygulaması olan kardiyak resenkronizasyon tedavisi (CRT), kalp zayıflığını (kalp yetersizliğinin) sürekli stimülasyon sayesinde iyileştirmek için bir baş lan gıç sunmaktadır. Kalp zayıflığının belirli türlerinde böylece kalp çalışmasında daha iyi bir etkinlik elde edilebilmektedir. Kalp kanı yeterli miktarda vücuda pompalayacak durumda olmadığında, organlara yeterli miktarda oksijen ulaşmaz ve fiziksel çalışma kapasitesi azalır. Böyle bir durumda kalp yetersizliği de denilen kronik kalp zayıflığı söz konusudur. En sık görülen kalp hastalıklarındandır ve yanlızca Almanya'da yaklaşık 1,3 milyon insan şikayetçidir. Kalp yetersizliğinin başlangıcında hasta fazla birşey hissetmez. Nefes darlığı ve bitkinlik gibi semptomlar önce yalnızca fiziksel zorlanmada ortaya çıkar. Organlar ve dokular yeterli miktarda kan ve dolayısıyla oksijen ile beslenemeyince vücudun özel uyum mekanizmaları harekete geçirilir. Böylece bir süre pompalama performansı sağlanabilir

6 ve olağan zorlanmalarda yalnızca hafif bir şikayete neden olur veya hiç bir şikayete neden olmaz. Doktor bu durumda kompanse kalp yetersizliğinden söz eder. Uzun süreli olarak özellikle vücüdun kendi mekanizmalarının, bir taraftan kalbe diğer taraftan ise diğer tüm organlara, dokulara ve tüm dolaşım sistemine yönelik çok sayıda olumsuz etkileri vardır. Kalp, yetersiz gücünü takviye edemediğinde bu, çok az zorlanmada bile performans zayıflığı olarak ortaya çıkmaktadır. Doktor bu durumu dekompanse kalp yetersizliği olarak tanımlamaktadır. Tedavi için ilkönce ilaç kullanılmakta ve semptomları hafifletmeye ve kalbin yükünü hafifletmeye çalışılmaktadır. Anthem TM CRT-P kalp pili Unfiy TM CRT-D defibrilatör

7 KARDİYAK RESENKRONİZASYON TEDAVİSİ (CRT) Bu tedavi şeklinde özel bir kalp pili veya defibrilatör (ICD) implante edilmektedir. Bu, sağ ve sol ana kalp boşluğunda (ventrikül) birer elektrot üzerinden stimüle etmekte ve her iki ventrikülün senkronitesini sağlamaktadır. Ventriküllerin resenkroni zasyonu sayesinde kalbin pompalama fonksiyonu iyileştirilmektedir. Böyle bir resenkronizasyon sisteminin implante edilmesinden sonra çoğu hastalar kendilerini oldukça daha iyi hissetmekteler. Performans ve yüklenme kapasiteleri daha yüksek olup, hastanede daha nadir tedavi edilmeleri gerekmektedir. Bunun yanısıra, böyle bir resenkronizasyon sistemi takılan hastaların kalp nakli için bekleme listesinden alındıklarına dair bilgiler mevcuttur.

8 AMELİYAT Her ameliyat farklıdır Her olgu bireyseldir, bu nedenle özel ameliyatınızı kendi doktorunuz ile görüşmeniz gerekir. Genel standart olarak CRT sistemleri bölgesel anestezi altında implante edilmektedirler. Bu, sizin implantasyon sırasında bilincinizin açık olduğu anlamına gelmektedir. Size rahatlamanız için ilaç verilecektir ve etrafınızda neler olduğunun farkında olacaksınız. Vücudunuzun üst kısmı bu işlem sırasında örtülü olduğundan implatasyondan hiçbir şey görmeyeceksiniz. Fakat doktorları ve hemşireleri etrafınızda nasıl hareket ettiklerini duyacaksınız ve muhtemelen ameliyat sırasında sizinle konuşacaklar. Tipik bir CRT implantasyonu 1-2 saat sürebilir bu çok çeşitli faktörlere bağlıdır, örneğin kullanılan cihazın tipine. Ameliyattan önce Doktorunuz size ameliyattan önce neler yapmanız gerektiğine ilişkin kesin talimatlarda bulanacaktır. Doktorunuzun talimatlarına tam olarak riayet etmeye dikkat edin, çünkü böylece ameliyat sırasında en iyi neticeye ulaşılması sağlanmaktadır. CRT hastalarının çoğu bir, iki veya hatta birkaç gece için hastaneye yatırılmaktalar. İcabında hastaneye bir gün önce de gelebilir ve kaydınızı yaptırabilirsiniz veya gerekli formaliteleri rahatça yapabilmeniz için ameliyattan önce zamanında gelmeniz rica olunmaktadır.

9 Ameliyatın başlaması Genelde CRT cihazları üst göğüs bölgesinde cildin altına implante edilmektedir. Vücudun bu bölümü traş edilir, temizlenir ve mümkün oldukça steril bir ortam sağlanması için ardından özel olarak dezenfekte edilir. Bu alan bir iğne ile uyuşturulur. Ameliyat alanı örtülü olduğundan iğneyi siz görmeyeceksiniz. Doktor, lokal anestezinin (bölgesel uyuşturmanın) etki edip etmediğinden emin olmak için icabında o bölgeye dokunacak ve sizin üst göğüs bölgesinde herhangi bir şey hissedip hissetmediğiniz soracaktır. Ameliyat sırasında neler yapılıyor? Doktor, toplar damara giriş yapmak için küçük bir cilt kesisi yapacaktır. Toplardamara ponksiyon yapılarak ince esnek bir tel sokulur. Bu tele elektrot denir. Doktor, elektrotu toplardamarın içinde dikkatlice kalbe kadar ilerletir. Elektrotun ilerlemesini bir ekran üzerinde takip eder. Bu radyoskopi ekranı, basitçe ifade edildiğinde hareketli röntgen filmleri görüntülemektedir. Elektrot kalbe ulaşınca, doktor elektrotu uygun bir yere iletir ve kalbin içindeki bir kasa sabitler. CRT cihazınızın tipine bağlı olarak kalbinize bir, iki veya hatta üç tane elektrot takılabilir. Defibrilatörlü bir CRT sistemi implantasyonunda (CRT-D) bu üç elektrottan en az bir tanesi "defibrilasyon" veya "şok elektrotudur". Bu, kalbinizin defibrilasyona ihtiyacı olması durumunda elektrik şokunun iletildiği kablodur. Kalbinizin yavaş çarpması durumunda kalbi denetlemek veya stimüle etmek için icabında başka elektrotlar da yerleştirilir. Optimum sonuç alabilmek için elektrotların tam uygun olan yere yerleştirilmesi gerektiğinden,

10 çoğunlukla yerleştirilmesi ameliyatta en fazla zamanı almaktadır CRT imlantasyonunda birçok doktor ve hemşire bulunmaktadır. Doktor, elektrotların pozisyonunu ve fonksiyonunu test ettikten ve iyi neticeler aldıktan sonra CRT-D (defibrilasyon fonksiyonlu cihaz) veya CRT-P (defibrilasyon fonksiyonu olmayan cihaz) cihazını yerleştirmek için cilt altında bir tür "cep" şekillendirir. Çoğu CRT cihazları çok ince olduğundan normalde fazla kabarıklık oluşturmazlar. İtinalı bir şekilde yerleştirildikten sonra cep dikilir ve ameliyat sona ermiştir. AMELİYATTAN SONRA Ameliyattan sonra takip edilmek üzere uyanma odasına alınacaksınız. Muhtemelen implantasyon yerinde hafif bir ağrı hissedeceksiniz. Bu ağrılar kısa zamanda hafifleyecek ve ameliyattan sonra çabukça iyileşeceksiniz.

11 Kardiyoloji Bölümü Birkaç gün hastanenin özel bir bölümünde kalacaksınız, muhtemelen kardiyoloji veya iç hastalıkar bölümünde. Oradaki personel bunun için özel eğitime sahiptir ve sizin gibi hastalara en iyi bakımı sağlayacaklardır. İcabında bu zaman sırasında bir EKG cihazı ile sürekli takip edileceksiniz. Tellerle cihaza bağlı bulunan birçok flastere benzer elektrotlar göğsünüze yapıştırılmaktadır. Bu EKG cihazı ile, kalbinizdeki elektrik uyarısının durumu kayıt edilmektedir. Normal bir hasta odasına alındığınızda, orada da belirli aralıklarla bir EKG cihazına bağlayarak çekim yapılmaktadır. Bu bir rutin incelemesidir. Önlemler Ameliyattan sonraki zaman içinde doktorunuzun talimatlarına kesinlikle uymanız gerekir. Özellikle ameliyat yerindeki her türlü kızarıklık, ağrı veya hassasiyeti bildirmeniz gerekir. Yara yeri kızardığında, ağrıdığında veya hassasiyet tepkileri gösterdiğinde evinize dönmüş olmanız durumunda bir sonraki randevuyu beklemeden derhal doktorunuzu arayın. Girişimden hemen sonra implantı ilk defa bilinçli olarak algılayacaksınız ve icabında implant yerine elinizle dokunacaksınız. Yoğun bir şekilde manipüle edilmesi veya elle dokunulması durumunda CRT ve elektrotlar dokunmalardan dolayı "kayabileceği" için, şikayetlere ve sistemde hatalara neden olabilir, Tıpta burada "Twiddler Sendromu" ndan söz edilmektedir, "twiddle" İngilizcede "birşeyle oynamak" anlamına gelmektedir. Bu nedenle, CRT sisteminize mümkün oldukça az dokunmaya çalışın.

12 İYİLEŞME VE REHABİLİTASYON Her hasta farklı olduğu için iyileşme süreciniz hakkında kesin bir bilgi verilmesi güçtür. Doktorunuzun talimatına riayet edin ve önerilerine güvenin. Doktorunuzun önerisine göre ameliyattan sonra birkaç hafta aktivitelerinizi kısıtlamanız gerekmesine rağmen, yine kısa zamanda alışageldiğiniz yaşam tarzını devam ettirebileceksiniz. CRT hastaları doktorla görüştükten sonra araba sürebilirler, işe gidebilirler, seyahat edebilirler ve implantasyondan önce alışageldikleri her şeyi yapabilirler. Genel sağlık durumunuz izin verirse, hatta fiziksel faaliyetlerde bulunabilir, jogging, doğa yürüyüşü veya sevdiğiniz diğer spor türlerini yapabilirsiniz. AMELİYAT SONRASı KONTROLLER Ameliyat sonrası kontroller tamamen ağrısızdır ve normalde yarım saatten daha az sürmektedir. Bu süre zarfında doktor ve hemşire CRT'nin implante edildiği yere bir programlama kafası koyacaktır. Programlama kafası, uzaktan kumanda aletinin boyutunda ve biçimindedir. Bu, programlama cihazı denilen bir bilgisayar ile bağlanmıştır. Programlama kafası yardımıyla programlama cihazı implante edilen cihaz ile iletişim kurabilir. CRT, programlama cihazına pil durumunu bildirir, başka sistem testleri yapar ve son kontrolden itibaren kalp ritmi hakkında bilgi verebilir. Bu süre içinde bir şok veya başka bir tedavi almanız durumunda programlama cihazı bu bilgileri de kayıt eder.

13 Aynı zamanda doktor, örneğin ihtiyacınız olması durumunda daha fazla terapi verebilmek için CRT sisteminin belirli ayarlarını da değiştirebilir. Bu nedenle, doktorunuz ile kararlaştırdığınız kontrol muayenelerine gitmeniz çok önemlidir. Normal bir kontrol planı yılda dört randevu içermektedir, ancak bazı hastaların daha fazla ve diğerlerinin ise daha az kontrole ihtiyacı vardır. Merlin Programlama cihazı

14 HASTA KİMLİĞİ CRT hastası olarak yanınızda sizi bir CRT cihazı taşıyıcısı olarak kimliğinizi belirleyen bir tür kimlik bulundurmanız gerekmektedir. Diğer doktorlara, diş doktorlarına ve diğer tıbbi personele CRT sistemi taşıdığınızı söylemelisiniz. Kimliğiniz size doktor tarafından verilecektir.

15 ARIZA ETKİSİ 50'li yıllardaki ilk kalp pilinin sunulmasından itibaren tıbbi cihazların gelişiminde çok kompleks sistemler üretilmiştir. Aynı zamanda evde ve işyerinde kullanılan cihazlar da çok kompleks sistemlere sahiptir. İmplante edilebilir kalp pilleri, kardiyoverter defibrilatörler (ICD) ve CRT sistemlerinin sahip olduğu mekanik ve elektrik koruması, bu cihazları harici elektromanyetik enterferanslar (EMI) için etkilenmez hale getirme görevini yerine getirmektedir. Normal ev cihazlarının çoğu ve işyerindeki cihazlar implante edilebilir tıbbi ürünlerin normal fonksiyonuna herhangi bir etkisi yoktur. Ancak evde, işyerinde veya başka bir ortamdaki bir aletin implante edilebilir sistemlerin fonksiyonunu etkileyebilecek kadar güçlü elektromanyetik enterferanslar üreteceği durumlar mevcuttur. Enterferans durumunda implante edilen cihazda farklı reaksiyonlar oluşabilir, ancak bunlar genelde geçicidir ve elektromanyetik enterferans (EMI) kaynağının giderilmesi durumunda veya hasta EMI alanından uzaklaşır uzaklaşmaz sona ermektedir. Böyle bir durumda hasta EMI ye maruz kalmadığı andan itibaren normal cihaz fonksiyonu tekrar sağlanmaktadır. İş yerinde İş ortamında güçlü elektromanyetik enterferanslara maruz kalan hastalarda veya bu gibi ortamlarda bulunan hastalarda, eğer doktor hastanın hastalık hikayesinden ötürü yüksek derece risk görüyorsa, ilgili ortamın özel bir testi yapılmalıdır. İş ortamında potansiyel EMI alanlarına maruz kalan hastalar, işverenlerini implante edilmiş tıbbi bir alet kullandıkları ve bir ortam testi yapılmasının

16 uygun olacağı konusunda bilgilendirmelidirler. Böyle bir test, tipik olarak doğrudan çalışma ortamında yapılmaktadır, ancak işveren ve denetçinin gerekli görmesi durumunda tüm işletmeyi de kapsayabilir. St. Jude Medical, hastanın kendi işyerine tekrar dönüp dönemeyeceği konusunda herhangi bir tavsiyede bulunmamaktadır. İşyerinizin değerlendirilmesinde destek almak için lütfen doktorunuza ve gerektiğinde meslek sendikanıza başvurun. Teknik müşteri servisimiz teknik sorularınızda size destek verecektir. Hobi, boş zamanlar ve günlük yaşam Genel olarak Mesafe en iyi korumadır sözü geçerlidir. Bu, potansiyel bir arıza kaynağının, yalnızca yeterli uzaklıkta bulunmanız halinde tehlikesiz olduğu anlamına gelmektedir. Bu nedenle, lütfen potansiyel tehlikeli cihazlar arasında daima yeterli güvenlik mesafesi bulundurmaya dikkat edin. Üretici bilgileri Teknik cihazlara ilişkin üretici bilgileri CRT hastaları için uyarı bilgileri içerebilir. Bunlar genel olarak daima geçerlidir ve genel olarak geçerli tavsiyelerin yerine geçerler. Lütfen bu nedenle mutlaka ilgili üretici bilgilerini dikkatlice okuyun.

17 Ayrınıtılı bilgileri internet sayfamızda bulabilirsiniz: Arıza etkisi beklenmiyor, şimdiye kadar bilinen sorun yok, yaklaşık 15 cm lik az bir mesafe yeterli: Cep telefonları: Tüm SJM-ICD leri cep telefonları için test edilmiştir ve önlem için Feed-Thrugh filtreleri kullanmaktalar Kablosuz telefonlar Bilgisayar, Laptop WLAN, Bluetooth Televizyon v.s. için telsiz uzaktan kumanda/ir uzaktan kumanda Keyless Car Systems ipod/mp3 çalar Televizyon, radyo Ultrason, ultrason temizleyicileri Elektrikli diş fırçaları, ultrason dış fırçaları Diş hijyeni ultrason temizleyicileri (Scaler) Çamaşır makinesi, elektrik ocağı, bulaşık makinesi Endüksiyon ocağı (açık ocak alanına en azından 15 cm mesafe) Mikrodalga İnfraruj sıcaklık kabinleri Sauna Göğüs bantlı telsiz nabız frekansı ölçüm aletleri Elektronik ürün koruma (çabukça içinden geçin) Havalimanı güvenlik sistemleri (çabukça içinden geçin veya elle yoklatın ve kalp pili kimliğinizi gösterin) WII oyun konsolleri

18 Arıza etkisi bekleniyor, kullanmayın, doktorunuz ile görüşün: MR incelemesi, nükleer spin tomografisi Akupunktur Yağ analizi terazileri Elektrikli battaniye ve elektrikli yastık Elektrokoter cihazı Elektrikli matkap, güçlü elektrik motoruna sahip cihazlar Zincirli testere Elektrikli kaynak makineleri MUHTEMEL KOMPLİKASYONLAR? Her cerrahi girişim, problem oluşmasına dair muhtemel komplikasyon ihtimalini kapsamaktadır. En sık ortaya çıkan komplikasyonlar hayati tehlike oluşturmamakla birlikte, tekrar bir girişim yapılmasını veya uzun süreli bir hastane yatışını gerekli kılmaktadır. Ortaya çıkan komplikasyonlar, ameliyat yarasının kanaması, bir enfeksiyon, ameliyattan sonra elektrotun kayması veya elektrot veya CRT cihazı ile ilgili sorunlardır. Böyle durumlar ancak çok nadir durumlarda ortaya çıkmaktadır. Ancak yine de potansiyel olası komplikasyonlar hakkındaki soruları doktorunuza sorun.

19 EĞER TEDİRGİN İSENİZ... Ameliyattan önce endişeli olmanız gayet normaldir. Eğer tedirgin iseniz, yanıtlanmamış sorularınızı doktorunuzla görüşmek için zaman ayırın. CRT implantasyonu rutin girişim olarak tanımlanmaktadır. Doğal olarak bu sizin için bir rutin değildir, ancak ameliyatın oldukça kolay yapılabildiğini ve genel anestezi gerekli olmadığını bilmeniz gerekir. Ameliyat minimal invasif olarak yapılmaktadır, bu küçük bir cilt kesisi yapıldığı anlamına gelmektedir. İmplantasyon tekniği son yıllarda pek çok girişimlerde daha da optimize edilmiştir. Muhtemelen doktorunuz ile birlikte kardiyak resenkronizasyon tedavisinin güncel sağlık durumunuz için en iyi seçenek olduğuna karar verdiniz. İmplantasyondan sonra kısa bir zaman içinde alışageldiğiniz işleri kayda değer bir kısıtlama olmadan devam ettirebilisiniz.

20 KENDİNE YARDIM GRUPLARI Pek çok hastanede, CRT tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinmek ve kalp hastalıkları konusunda herşeyi öğrenmek veya bilgi alışverişinde bulunmak için düzenli aralıklarla buluşan kendine yardım grupları vardır. CRT hastaları için, özellikle ameliyattan sonra cihazla ilgili olarak huzursuz veya çekingen olmaları olağan dışı bir durum değildir. Kendine yardım grupları konusuna ilişkin ek bilgiler için Defi (ICD) Kendine Yardım Gruplarının Federal Birliğine Defibrillator (ICD) Deutschland e.v." başvurabilirsiniz.

21 SIKÇA SORULAN SORULAR Şok aldığım zaman ne yapmalıyım? En iyisi, oturabileceğiniz ve sakince nefes alabileceğiniz bir yer aramanızdır. Kısa bir süreden sonra kalbiniz tekrar normal ritmine kavuşmuş olmalıdır. Kısa bir süre için icabında kendinizi şaşkın veya biraz dağınık hissedebilirsiniz, ancak bu durum sizi tedirgin etmemelidir. Bazı hastalar sadece birkaç dakika dinlemeye ihtiyaçı duymaktadır, başkaları ise icabında birkaç saate ihtiyaçları olabilir. Çoğu doktorlar hastalarına şok aldıkları zaman doktor muayenehanesine telefon etmelerini önermektedirler. Ancak doktor sizden muayene edilmeniz için şoktan hemen sonra muayenehaneye gelmenizi rica edebilir. CRT takıldıktan sonra ilaç almam gerekir mi? Bu konuyu doktorunuz ile görüşmeniz gerekir, çünkü her insan bireysel olarak görülmelidir. Bazı hastalarda birkaç farklı kalp sorunu ortaya çıkmaktadır, bu nedenle CRT ile tedavi özellikle tek bir sorunu tedavi etmelidir ve ek olarak ilaç alınması ise başka bir sorunu.

22 Yaşam alışkanlıklarım ne olacak? Araba kullanmaya devam edebilir miyim? Seyahat etmek istersem ne olacak? Bu sorularınıza doktorunuz en iyi yanıtı verebilir. CRT hastaları için en önemli nokta, her tıbbi personele karşı (diş doktoru, şiropraktik uzmanı, genel tıp uzmanı v.s.) CRT cihazı kullanıcısı olarak kimliklerini belgelemek için kimliklerini yanlarında bulundurmaları gerekir. Kimliğiniz size doktor tarafından verilecektir. Uçak ile seyahat etmeniz durumunda, metal detektörden geçebilmeniz için gerektiğinde kimliğinizi göstermeniz gerekmektedir. Metal detektörden çabukça geçmenizde bir sakınca yoktur. Eğer taşınacak veya birkaç aylığına başka bir yerde kalacak olursanız, doktorunuzdan bulunacağınız yerde uygun başka bir doktor tavsiye etmesini rica edin. Bu, bu süre içinde kontrole gitmeniz gereken veya bir şoktan sonra doktora başvurmanız gereken durumlar içindir. Bir şoktan sonra şiddetli şikayetinizin olması durumunda, lütfen acil servisi (112) arayın ve uzman bir merkezi aramaktan vazgeçin. Başkaca faydalı bilgileri nerede bulabilirim? İnternet sayfamızı ziyaret edin. Orada Hastalar ve Yakınları veya Doktorlar ve Uzman Personel başlığı altında pek çok faydalı bilgiler bulabilirsiniz.

23 St. Jude Medical Kalp Pilleri ve ICD leri aşağıdaki standartların uyumluluk şartlarını yerine getirmektedir: EN Avrupa Standartı Aktif implante edilebilir tıbbi ürünler bölüm 1-2: Bradiaritmi tedavisi için aktif implante edilebilir tıbbi ürünler (kalp pili) için özel belirlemeler. EN Avrupa Standartı Aktif implante edilebilir tıbbi ürünler bölüm 2-2: Taşiaritmi tedavisi için aktif implante edilebilir tıbi ürünler (defibrilatör) için özel belirlemeler. Yukarıda adı geçen standartlar EN temelindedir, kalp pili, implante edilebilir kalp pili spesifikasyonları, fıkra 6.3 ve elektromanyetik uyumluluk 2007 American National Standard ANSI/AAMI PC69.2.

24 ATRİYAL FIBRİLASYON KARDİYAK RİTİM YÖNETİMİ KARDİYOVASKÜLER NÖROMODÜLASYON St. Jude Medical GmbH Helfmann-Park 1 D Eschborn ALMANYA Tel.:+49 (0) Fax:+49 (0) Service:+49 (0) St. Jude Medical Medizintechnik Ges.m.b.H. Wienerbergstrasse 7 A Wien Tel. +43 (0) Fax +43 (0) Österreich St. Jude Medical (Schweiz) AG Pfingstweidstrasse 60 CH Zürich Tel. +41 (0) Fax +41 (0) Schweiz

ATRİYAL FİBRİLASYON HASTALAR İÇİN BİLGİ

ATRİYAL FİBRİLASYON HASTALAR İÇİN BİLGİ ATRİYAL FİBRİLASYON HASTALAR İÇİN BİLGİ ST. JUDE MEDICAL, the nine-squares symbol, MORE CONTROL. LESS RISK. and all mentioned functions are trademarks and service marks of St. Jude Medical Inc. and its

Detaylı

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ KALICI KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ KALICI KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ KALICI KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum Tarihi:..... Telefon Numarası:.... Adresi:.....

Detaylı

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ GEÇİCİ KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ GEÇİCİ KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ GEÇİCİ KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum Tarihi:..... Telefon Numarası:.... Adresi:.....

Detaylı

KARDİYOLOJİ GEÇİCİ KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN BİLGİLENDİRİLMİŞ HASTA ONAM FORMU

KARDİYOLOJİ GEÇİCİ KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN BİLGİLENDİRİLMİŞ HASTA ONAM FORMU SAYFA NO 1/5 HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum Tarihi:..... Telefon Numarası:.... Adresi:..... Hastaneye Kabul Tarihi:..... Servise Yatış Tarihi:..... Hastalığın Ön Tanısı/Tanısı...

Detaylı

Subkutan spesifik immünoterapi

Subkutan spesifik immünoterapi Subkutan spesifik immünoterapi Hasta için bir bilgi Spesifik immünoterapi Doktorunuzun yaptığı alerji testleri, sizde (veya çocuğunuzda) alerji olduğunu göstermiştir. Gözde kaşınma veya sulanma (= konjunktivitis),

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ KALP PİLİ HASTA EL KİTAPÇIĞI KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI www.baskent-ank.edu.tr Değerli Başkent Hastası, Kalp pilleri ve diğer takılabilir kalp cihazları Başkent Üniversitesi

Detaylı

Sağlığınız için kalbinizi düşünün: Atriyal fibrilasyon olan hastalarda önleyici tedbirler.

Sağlığınız için kalbinizi düşünün: Atriyal fibrilasyon olan hastalarda önleyici tedbirler. Sağlığınız için kalbinizi düşünün: Atriyal fibrilasyon olan hastalarda önleyici tedbirler. Sayın okuyucu, belki doktorunuz sizde atriyal fibrilasyon tespit ettiğinden, belki de size yakın bir kişide bu

Detaylı

Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp Kapak Hastalıkları BR.HLİ.085 içerisinde kanın bulunduğu dört odacık vardır. Bunlardan ikisi sağ, ikisi ise sol kalp yarımında bulunur. Kalbe gelen kan önce sağ atriuma gelir ve kalbin sağ kulakcığı ve sağ karıncığı arasında

Detaylı

I- YAZILI ONAM (RIZA):

I- YAZILI ONAM (RIZA): HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ ELEKTROFİZYOLOJİK ÇALIŞMA VE KALP RİTİM BOZUKLUKLARININ KATETER ABLASYON YÖNTEMİ İLE TEDAVİSİ İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:.....

Detaylı

PIHTIÖNLER(KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI DABİGATRAN(PRADAXA)

PIHTIÖNLER(KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI DABİGATRAN(PRADAXA) DABİGATRAN (PRADAXA) NE İÇİN KULLANILIR? Dabigatran (PRADAXA) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı

Detaylı

Prostat kanserine karşı erken teşhis için

Prostat kanserine karşı erken teşhis için Prostat kanserine karşı erken teşhis için Prostat Erkeğin hassas noktasi Sayın Erkekler, Almanya da her yıl 40.000 den fazla erkek yeniden prostat kanserinden hastalanıyor. Ancak tüm erkeklerin % 15 ile

Detaylı

Hamileliğin: Bebeğinin hareket etmesini hissetmek

Hamileliğin: Bebeğinin hareket etmesini hissetmek Hamileliğin: Bebeğinin hareket etmesini hissetmek Bebeğini hissetmek güvenilir bir his verir ve önemlidir. Bebeğin hareket ettiğini genelde hamileliğin 16-20 nci haftasından itibaren hissedebilirsin. Bebeğin

Detaylı

Sağlığınız İçin Kalbinizi Düşünün: Atriyal fibrilasyonlu hastalarda önleyici tedbirler

Sağlığınız İçin Kalbinizi Düşünün: Atriyal fibrilasyonlu hastalarda önleyici tedbirler Sağlığınız İçin Kalbinizi Düşünün: Atriyal fibrilasyonlu hastalarda önleyici tedbirler Sayın Okuyucu, belki doktorunuz sizde atriyal fibrilasyon tespit ettiğinden, ya da belki bir yakınınız bu hastalığa

Detaylı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. Hipertansiyon Nedir? Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak

Detaylı

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak İNME Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye aittir. Kaynak

Detaylı

DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU

DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU Hastanın Adı, Soyadı: TC Kimlik No: Baba adı: Ana adı: Doğum tarihi: Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi,

Detaylı

Anjiyografi Bilgilendirme Formu

Anjiyografi Bilgilendirme Formu Anjiyografi Bilgilendirme Formu BR.HLİ.082 Koroner anjiyografi nedir? Koroner anjiyografi, özel bir kamera ile kalbinizin atar damarlarının röntgen film çekimi ile incelenmesidir. İşleminiz kateter laboratuvarında

Detaylı

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA)

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA) 1 EDOKSABAN (LİXİANA) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini

Detaylı

Kalp pilinizle ilgili faydalı bilgiler

Kalp pilinizle ilgili faydalı bilgiler Kalp Ritmi Terapisi Hasta El Kitapçığı Kalp pilinizle ilgili faydalı bilgiler Kalp pilinizle ilgili faydalı bilgiler www.biotronik.com İçindekiler Giriş 5 Kalp ve kalbinişlevsel bozuklukları 6 Kalp pili

Detaylı

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ AORT BALON VALVÜLOPLASTİ (AORT KAPAĞINI BALON İLE GENİŞLETME) İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ AORT BALON VALVÜLOPLASTİ (AORT KAPAĞINI BALON İLE GENİŞLETME) İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ AORT BALON VALVÜLOPLASTİ (AORT KAPAĞINI BALON İLE GENİŞLETME) İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum Tarihi:.....

Detaylı

3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi 2014- Antalya. Leadless Pacemaker. Enis Oğuz, LivHospital Ulus-İstanbul

3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi 2014- Antalya. Leadless Pacemaker. Enis Oğuz, LivHospital Ulus-İstanbul 3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi 2014- Antalya Leadless Pacemaker Enis Oğuz, LivHospital Ulus-İstanbul Major complications: A, cohort 1; B, cohort 2. Poole J E et al. Circulation. 2010;122:1553-1561 Copyright

Detaylı

KARDİYOLOJİ FİBRİNOLİTİK TEDAVİ (PIHTI ERİTİCİ TEDAVİ) İÇİN BİLGİLENDİRİLMİŞ HASTA ONAM FORMU

KARDİYOLOJİ FİBRİNOLİTİK TEDAVİ (PIHTI ERİTİCİ TEDAVİ) İÇİN BİLGİLENDİRİLMİŞ HASTA ONAM FORMU SAYFA NO 1/6 HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum Tarihi:..... Telefon Numarası:.... Adresi:..... Hastaneye Kabul Tarihi:..... Servise Yatış Tarihi:..... Hastalığın Ön Tanısı/Tanısı...

Detaylı

Sağlığınızı gönül meselesi haline getirin

Sağlığınızı gönül meselesi haline getirin Sağlığınızı gönül meselesi haline getirin Atriyal fibrilasyonu olan hastalarda alınacak önemler 08/18 Türkisch Değerli okuyucu, Bu broşür kapsamında atriyal fibrilasyona ilişkin bilgiler edinmektesiniz.

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Kalp Kapağı Hastalıkları Nelerdir? Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD. Giriş

Detaylı

DOLPHIN EL MASAJ ALETİ KULLANMA KILAVUZU

DOLPHIN EL MASAJ ALETİ KULLANMA KILAVUZU DOLPHIN EL MASAJ ALETİ KULLANMA KILAVUZU Kullanım talimatları: Lütfen bu kitabı iyi muhafaza ediniz. Sağlığınızın keyfini çıkarmaya buradan başlayabilirsiniz 1 Masaj Prensibi Masaj, Geleneksel Çin Tıbbının

Detaylı

AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU

AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU Anabilim Dalı / Klinik Adı: Hastanın Adı, Soyadı: Baba adı: Doğum tarihi: Ana adı: TC Kimlik No: Planlanan girişimin adı: MİRİNGOTOMİ (Kulak zarının çizilmesi) veya VENTİLASYON

Detaylı

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Tiedot turkiksi DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Çocukların oturup konsantre olmakta ve dürtülerini kontrol etmekte zorlanmaları normaldir. Ancak DEHB li (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)

Detaylı

Kilo tablosu Sadece kaydedin

Kilo tablosu Sadece kaydedin Gewichtstabelle Herzinsuffizienz Türkisch tablosu Sadece kaydedin Hastalar için Tablo İçindekiler 0 Önsöz 0 Önemli iletişim bilgileri 0 Kalp yetmezliği nedir? 0 kontrolü neden gereklidir? 0 Hangi ilaçları

Detaylı

.. HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ VENTRİKÜLER SEPTAL DEFEKT İN TRANSKATETER YÖNTEMLE KAPATILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

.. HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ VENTRİKÜLER SEPTAL DEFEKT İN TRANSKATETER YÖNTEMLE KAPATILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ .. HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ VENTRİKÜLER SEPTAL DEFEKT İN TRANSKATETER YÖNTEMLE KAPATILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum

Detaylı

Centronic EasyControl EC545-II

Centronic EasyControl EC545-II Centronic EasyControl EC545-II tr Montaj ve İşletme Talimatı 5 Kanallı El Vericisi Aşağıdaki kişilere yönelik önemli bilgiler: Montaj elemanı / Elektrik teknisyeni / Kullanıcı Lütfen ilgili kişilere iletiniz!

Detaylı

KOD HHD.RB YAY.TAR REV.TAR REV.NO:00 SAYFA SAYISI:6. ASTANIN Adı Soyadı:... Adresi: Hastaneye Kabul Tarihi:...

KOD HHD.RB YAY.TAR REV.TAR REV.NO:00 SAYFA SAYISI:6. ASTANIN Adı Soyadı:... Adresi: Hastaneye Kabul Tarihi:... ASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum Tarihi:..... Telefon Numarası:.... Adresi:..... Hastaneye Kabul Tarihi:..... Servise Yatış Tarihi:..... Hastalığın Ön Tanısı/Tanısı... Acil Durumda

Detaylı

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Information på turkiska DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Çocukların oturup konsantre olmakta ve dürtülerini kontrol etmekte zorlanmaları normaldir. Ancak DEHB li (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite

Detaylı

Bayındır Hastanesİ Söğütözü Genel Yoğun Bakım Zİyaretçİ Kılavuzu

Bayındır Hastanesİ Söğütözü Genel Yoğun Bakım Zİyaretçİ Kılavuzu Bayındır Hastanesİ Söğütözü Genel Yoğun Bakım Zİyaretçİ Kılavuzu Bu broşür, Bayındır Hastanesi Söğütözü (BHS) Genel Yoğun Bakım (Reanimasyon) süreci hakkında sizi aydınlatmak amacıyla hazırlanmıştır.

Detaylı

KORONER ARTER BYPASS GREFT AMELİYATI İÇİN HASTA BİLGİLENDİRME FORMU

KORONER ARTER BYPASS GREFT AMELİYATI İÇİN HASTA BİLGİLENDİRME FORMU HASTA ADI SOYADI: TARİH: DOSYA NO: SAAT: Hasta olarak size uygulanacak olan işlem hakkında karar verebilmeniz için, işlem öncesinde, durumunuz ve önerilen cerrahi, tıbbi ya da tanısal işlem ve diğer tedavi

Detaylı

DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Dokuların oksijen ve besin ihtiyacını karşılayan, kanın vücutta dolaşmasını temin eden, kalp ve kan damarlarının meydana getirdiği sisteme dolaşım

Detaylı

Bu Addendum Kullanıcı El Kitabı'na

Bu Addendum Kullanıcı El Kitabı'na Oksijen sensörünün değiştirilmesi Giriş Oksijen sensörünün her iki senede bir ya da gerekirse daha kısa aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Genel onarım talimatları Ventilatöre bakım yaparken, ventilatör

Detaylı

için kılavuzunuz Hasta Bilgilendirmesi

için kılavuzunuz Hasta Bilgilendirmesi için kılavuzunuz Hasta Bilgilendirmesi Bu ilaç, ek bir denetime tabi tutulmaktadır. Böylece güvenliğe ilişkin yeni bulguların hızlı bir biçimde saptanması mümkün olur. Görülebilen her türlü yan etkileri

Detaylı

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT)

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT) Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT) Dr. Sabri Demircan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD September 20, 2014 Kardiyoloji Semineri 2009 1 Kalp Yetersizliğinin Ciddiyeti Ölüm Nedenleri

Detaylı

HASTANESİ MİTRAL BALON VALVÜLOPLASTİ (MİTRAL KAPAĞI BALON İLE GENİŞLETME TEDAVİSİ) İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

HASTANESİ MİTRAL BALON VALVÜLOPLASTİ (MİTRAL KAPAĞI BALON İLE GENİŞLETME TEDAVİSİ) İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ MİTRAL BALON VALVÜLOPLASTİ (MİTRAL KAPAĞI BALON İLE GENİŞLETME TEDAVİSİ) İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:.....

Detaylı

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK 1) Holter monitörizasyon - Hastaların kalp ritimlerinin 24 saat boyunca gözlemlenmesidir. - Kardiyak aritmik olayların ve semptomların görüntülenmesiyle esas

Detaylı

BNCH-03 AYARLANABİLİR MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU

BNCH-03 AYARLANABİLİR MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU BNCH-03 AYARLANABİLİR MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU 1 Herhangi bir egzersiz yada kondisyon programına başlamadan önce tam bir sağlık muayenesine ihtiyaç duyup duymadığınızı görmek için kişisel doktorunuza

Detaylı

Sağlığınız için kalbinizi düşünün: Atriyal fibrilasyonu olan hastalarda önleyici tedbirler

Sağlığınız için kalbinizi düşünün: Atriyal fibrilasyonu olan hastalarda önleyici tedbirler Sağlığınız için kalbinizi düşünün: Atriyal fibrilasyonu olan hastalarda önleyici tedbirler Sevgili okurlar, Bu broşürü, belki doktorunuz sizde atriyal fibrilasyon tespit ettiğinden, belki de sevdiğiniz

Detaylı

Yeniden Başlamak İçin

Yeniden Başlamak İçin Yeniden Başlamak İçin Periferik Kandan Kök Hücre Toplama İşlemi Bu kitapçık, Periferik kandan kök hücre toplama işleminden geçmek üzere olan siz hastalarımıza özel olarak hazırlanmıştır. Bu kitapçığın

Detaylı

Kalbinizi sevin. Iyilesmeyi ve iyi kalp sagligini desteklemek icin bir kılavuz. Hastaneden taburcu olmak. Turkish

Kalbinizi sevin. Iyilesmeyi ve iyi kalp sagligini desteklemek icin bir kılavuz. Hastaneden taburcu olmak. Turkish Kalbinizi sevin Iyilesmeyi ve iyi kalp sagligini desteklemek icin bir kılavuz Turkish Hastanede Hastaneden taburcu olmak İyileşme planı Hastanede Kalbime ne oldu? Kalbinizin rahatsizligini ve tedaviyi

Detaylı

Hausordnung. ĐÇ TÜZÜK (Hastane kuralları)

Hausordnung. ĐÇ TÜZÜK (Hastane kuralları) ĐÇ TÜZÜK (Hastane kuralları) Hastanedeki hasta insanların tedavileri ve bakımları hastaların, refakatçilerin ve ziyaretçilerin birbirlerine karşılıklı olarak saygı göstermelerini gerektirmektedir. Bu kadar

Detaylı

ST-100 KONDİSYON KÜREĞİ KULLANIM KILAVUZU

ST-100 KONDİSYON KÜREĞİ KULLANIM KILAVUZU ST-100 KONDİSYON KÜREĞİ KULLANIM KILAVUZU 1 GÜVENLİK TALİMATLARI 1. Çalışmaya başlamadan önce bu el kitabını iyice okuyunuz ve daima yanınızda bulundurunuz. 2. Bir egzersiz programına başlamadan önce sağlığınızı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür KULLANMA TALİMATI XYZAL 5 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür Yardımcı maddeler: Mikrokristalin selülöz, laktoz monohidrat, kolloidal anhidrus

Detaylı

SB-200 SPIN BIKE KULLANICI EL KİTABI

SB-200 SPIN BIKE KULLANICI EL KİTABI SB-200 SPIN BIKE KULLANICI EL KİTABI ÖNEMLİ NOT! LÜTFEN BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU KİTABI İYİCE OKUYUNUZ 1 Güvenlik Talimatları Ürünümüzü satın aldığınız için teşekkür ederiz. Ürünlerimizin doğru kullanılması

Detaylı

Radyo Frekansı-Elektromanyetik Alanlara Maruz Kalma

Radyo Frekansı-Elektromanyetik Alanlara Maruz Kalma Radyo Frekansı-Elektromanyetik Alanlara Maruz Kalma STANDARD LME-12:001904 Utr Dzl. A İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Gereksinimler... 3 3 RF EMF Prosedürü... 4 4 Eğitim... 5 5 Kişisel Koruyucu Ekipman... 5

Detaylı

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi İçindekiler Bel fıtığı nedir? 4 Bel fıtığı teşhisi nasıl yapılır? 6 Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? 7 Barricaid için bir aday

Detaylı

VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI. Endovenöz Radyofrekans Ablasyon

VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI. Endovenöz Radyofrekans Ablasyon VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI Endovenöz Radyofrekans Ablasyon Varis ve venöz yetersizlik toplumda en sık görülen belki de bu nedenle kanıksanabilen ciddi bir hastalıktır.venöz yetersizliğin ana nedeni

Detaylı

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRıZINDE ILK MÜDAHALE Kalp krizi tıbbi bir acil durumdur. Erken tanı ve hızlı tedavi oldukça hayati

Detaylı

T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR

T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR İÇİNDEKİLER TENS TERAPİ NEDİR... 1 TENSİN VÜCUDA UYGULANMASI, TENS İÇİN ELEKTRODLARIN YERLEŞTİRİLMESİ... 2 TENS TERAPİNİN ETKİLİ OLDUĞU HASTALIKLAR... 3 TENS

Detaylı

Diyabet ve göz sorunları

Diyabet ve göz sorunları TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 08 Diyabet ve göz sorunları Diyabet

Detaylı

Diyabette düşük ve yüksek şeker

Diyabette düşük ve yüksek şeker Unter- und Überzuckerung bei Diabetes (Türkisch) Diyabette düşük ve yüksek şeker Tehlikeleri teşhis edebilmek ve tepki verebilmek Düşük şeker Düşük şeker (hipoglikemi), kan şekerinin 50 mg/dl (2,8 mmol/l)

Detaylı

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ PIHTI KAPLI YAPAY KALP KAPAKLARININ PIHTI ERİTİCİ İLAÇ İLE TEDAVİSİ İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ PIHTI KAPLI YAPAY KALP KAPAKLARININ PIHTI ERİTİCİ İLAÇ İLE TEDAVİSİ İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ PIHTI KAPLI YAPAY KALP KAPAKLARININ PIHTI ERİTİCİ İLAÇ İLE TEDAVİSİ İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum

Detaylı

BİYOELEKTRİK UYGULAMA ARAÇLARI

BİYOELEKTRİK UYGULAMA ARAÇLARI BİYOELEKTRİK UYGULAMA ARAÇLARI 1 2 Elektrik Akımının Biyolojik Etkileri: Elektriksel uyaran, elektrofizyolojik deneylerde kontrol ve ayarlama kolaylığı tercih edilebilir Elektrik akımının; Isı Elektrokimyasal

Detaylı

Centronic EasyControl EC315

Centronic EasyControl EC315 Centronic EasyControl EC315 tr Montaj ve İşletme Talimatı 5 Kanallı Duvar Vericisi Aşağıdaki kişilere yönelik önemli bilgiler: Montaj elemanı / Elektrik teknisyeni / Kullanıcı Lütfen ilgili kişilere iletiniz!

Detaylı

LK-1900AN LK-1901AN LK-1902AN LK-1903AN LK-1903AN-305 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

LK-1900AN LK-1901AN LK-1902AN LK-1903AN LK-1903AN-305 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ TÜRKÇE LK-1900AN LK-1901AN LK-1902AN LK-1903AN LK-1903AN-305 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ UYARI : ❶ ❷ ❶ ❷ ❸ ❸ ❶ ❷ ❸ i GÜVENLIK ÖNLEMLERI - ii iii iv LK-1900AN Serisini daha güvenli şekilde kullanmak için alınması

Detaylı

SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ GÜLHANE SAĞLIK MESLEK YÜKSEKOKULU ANKARA

SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ GÜLHANE SAĞLIK MESLEK YÜKSEKOKULU ANKARA SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ GÜLHANE SAĞLIK MESLEK YÜKSEKOKULU ANKARA İLERİ YAŞAM DESTEĞİ I KALP HIZININ DEĞERLENDİRİLMESİ İYD I DERS NOTU 02 2016 i İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... i 1. KALP HIZININ HESAPLANMASI...

Detaylı

Almanca dilindeki kullanma talimatιnιn resmi olmayan tercümesi. Kullanım bilgileri: Kullanıcılar için bilgiler Neuro-Medivitan film kaplı tablet

Almanca dilindeki kullanma talimatιnιn resmi olmayan tercümesi. Kullanım bilgileri: Kullanıcılar için bilgiler Neuro-Medivitan film kaplı tablet Almanca dilindeki kullanma talimatιnιn resmi olmayan tercümesi. Kullanım bilgileri: Kullanıcılar için bilgiler Neuro-Medivitan film kaplı tablet Etken maddeler: Tiamin klorür hidroklorür / Piridoksin hidroklorür

Detaylı

kötü iyileştirilmiş yaşam kalitesi

kötü iyileştirilmiş yaşam kalitesi changing haemophilia kötü iyileştirilmiş yaşam kalitesi JASMINE GARCIA ABD Glanzmann trombastenisi Hemofili değişiyor. Yaşam kalitesi yükseliyor. Glanzmann trombastenisini tanıyalım Hasta broşürü İçindekiler

Detaylı

Kullanma Kılavuzu FM456 FM457. Fonksiyon Modülü. Kullanıcı için. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 7 747 017 682-2008/03 TR

Kullanma Kılavuzu FM456 FM457. Fonksiyon Modülü. Kullanıcı için. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 7 747 017 682-2008/03 TR Kullanma Kılavuzu Fonksiyon Modülü FM456 FM457 Kullanıcı için Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 7 747 017 682-2008/03 TR Içindekiler 1 Emniyet....................................... 3 1.1 Kullanım Kılavuzu

Detaylı

FAZ I. Değerlendirme Eğitim Fiziksel aktivite Psikososyal yaklaşım. Bileşenler. Tanım. Değerlendirme. Koroner yoğun bakım

FAZ I. Değerlendirme Eğitim Fiziksel aktivite Psikososyal yaklaşım. Bileşenler. Tanım. Değerlendirme. Koroner yoğun bakım Bileşenler KORONER YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK REHABİLİTASYON NASIL OLMALIDIR? Prof. Dr. Mehmet Uzun GATA Haydarpaşa Hastanesi Psikososyal yaklaşım 1 4 Tanım Koroner yoğun bakım merkezi = coronary care unit

Detaylı

Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan

Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan ilaç dışında- kullanabilecekleri güvenilir bir antibiyotik

Detaylı

KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? Prof.Dr. Batuhan Özay İstanbul MedicineHospital, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Kapak hastalıkları hastalığın başvuru anındaki ciddiyeti ve hasta profiline

Detaylı

ÖZEL BAĞIŞIKLIK TEDAVİSİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Alerji Hastalığı Olanlar İçin Öneriler ve Bilgiler

ÖZEL BAĞIŞIKLIK TEDAVİSİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Alerji Hastalığı Olanlar İçin Öneriler ve Bilgiler ÖZEL BAĞIŞIKLIK TEDAVİSİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER Alerji Hastalığı Olanlar İçin Öneriler ve Bilgiler Sevgili Alerji Hastası, Yaşadığınız alerjik durum vücudunuzun bitki polenleri, ev tozu akarları (mite),

Detaylı

Yoğun Bakım Bölümü Hastalar için bilgiler. Afdeling Intensive Care

Yoğun Bakım Bölümü Hastalar için bilgiler. Afdeling Intensive Care Yoğun Bakım Bölümü Hastalar için bilgiler Afdeling Intensive Care Yoğun bakım bölümü (Afdeling Intensive Care) Bu broşürde Universitair Medisch Centrum St Radboud un yoğun bakım bölümüne ilişkin genel

Detaylı

AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU

AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU Anabilim Dalı / Klinik Adı: Hastanın Adı, Soyadı: Baba adı: Doğum tarihi: TC Kimlik No: Ana adı: Cinsi: Planlanan girişimin adı: Trakeotomi Nefes borusuna delik açılması

Detaylı

Meme kanseri taraması

Meme kanseri taraması Meme kanseri taraması 2016 Bevolkingsonderzoek Neden halk taraması yapılır? Meme kanseri çok sık görülür. Hollanda da yaklaşık her 8 kadından 1 i hayatında meme kanserine yakalanır. Bu kadınların çoğu

Detaylı

Register your product and get support at. HP8117. Kullanım kılavuzu

Register your product and get support at.   HP8117. Kullanım kılavuzu Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8117 Kullanım kılavuzu a b Türkçe Bu ürünü satın aldığınız için tebrikler, Philips e hoş geldiniz! Philips tarafından verilen destekten

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir poşet 282.5 mg Liyofilize Saccharomyces boulardii içerir. Yardımcı maddeler: Fruktoz, karışık meyve aroması.

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENFEKSİYON YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENFEKSİYON YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan her hastanın vital organ fonksiyonlarının desteklenmesi; organ

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYON Atriyal fibrilasyon En sık görülen aritmi Epidemiyoloji Aritmiye bağlı hastaneye yatanların 1/3 ü AF li. ABD de tahmini 2.3 milyon, Avrupa da 4.5 milyon insan AF ye sahip. Sıklığı

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz NOKIA SU-2 http://tr.yourpdfguides.com/dref/828697

Kullanım kılavuzunuz NOKIA SU-2 http://tr.yourpdfguides.com/dref/828697 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya NOKIA SU-2 için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki NOKIA SU-2 tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar,

Detaylı

BFA-01 BIO VÜCUT ANALİZÖRÜ KULLANMA KILAVUZU

BFA-01 BIO VÜCUT ANALİZÖRÜ KULLANMA KILAVUZU BFA-01 BIO VÜCUT ANALİZÖRÜ KULLANMA KILAVUZU GİRİŞ VE ÖNLEMLER 1. Vücut yağını ve vücut suyunu yüzde olarak ölçen bu vücut yağı ve suyu monitörünü satın almış olduğunuz için tebrik ederiz. Bu aygıtın prensibi

Detaylı

map2heal global health guide

map2heal global health guide map2heal global health guide Online Hasta Takip Sitstemi Remote Patient Monitoring Sağlığınız En Değerli Varlığınızdır Uzaktan hasta takip sistemleri (Remote Patient Monitoring) her geçen gün tüm dünyada

Detaylı

Müfredat özeti International General Certificate in Occupational Health and Safety

Müfredat özeti International General Certificate in Occupational Health and Safety Müfredat özeti International General Certificate in Occupational Health and Safety Mart 2011 Müfredat özeti - NEBOSH International General Certificate in Occupational Health and Safety (Mart 2011 spesifikasyonlarına

Detaylı

Bizi çekici kýlan, etrafýmýza karþý ilk imajýmýzý belirleyen, elbetteki saðlýklý bir gülümsemedir. Bu sebeple, doðal diþlerin kaybý, kiþinin kendisini toplumdan izole etmesi ya da toplum içinde tedirgin

Detaylı

Centronic EasyControl EC311

Centronic EasyControl EC311 Centronic EasyControl EC311 tr Montaj ve İşletme Talimatı Duvar Vericisi Aşağıdaki kişilere yönelik önemli bilgiler: Montaj elemanı / Elektrik teknisyeni / Kullanıcı Lütfen ilgili kişilere iletiniz! Bu

Detaylı

KULLANIMDAN ÖNCE MUTLAKA KULLANIM KLAVUZUNU OKUYUNUZ. DİREKTİFLERİ UYGULAMAMAK KULLANICIYA YA DA CİHAZA ZARAR VEREBİLİR.

KULLANIMDAN ÖNCE MUTLAKA KULLANIM KLAVUZUNU OKUYUNUZ. DİREKTİFLERİ UYGULAMAMAK KULLANICIYA YA DA CİHAZA ZARAR VEREBİLİR. MT9001 MT9001 combo stimülasyon cihazı, 2 değişik terapatik modu olan portatif bir elektroterapi cihazıdır. Ağrı hafifletmede ve kas gelişiminde kullanılan Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS)

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Prof. Dr. Nedim Çakır Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Yoğun bakım ünitesinde

Detaylı

Hamileliği Sonlandırma (Kürtaj) - Genel bilgiler ve danışma merkezleri

Hamileliği Sonlandırma (Kürtaj) - Genel bilgiler ve danışma merkezleri Hamileliği Sonlandırma (Kürtaj) - Genel bilgiler ve danışma merkezleri Önceden planlanmamış hamilelik kadının, erkeğin veya çiftin hayatında krize yol açabilir. Böylesi bir durumda kaçınılması mümkün olmayan

Detaylı

Toujeo verilen kişi olarak siz

Toujeo verilen kişi olarak siz H A S TA B İ LG İ L E R İ Toujeo verilen kişi olarak siz Bu broşür, diyabeti olan ve doktor tarafından Toujeo (insülin glarjin) verilen kişi olarak size yönelik hazırlanmıştır. Tüm diyabet tedavilerinin

Detaylı

Oluşabilecek her türlü riski önlemek için cihazı kullanmaya başlamadan önce bu talimatı dikkatlice okuyun.

Oluşabilecek her türlü riski önlemek için cihazı kullanmaya başlamadan önce bu talimatı dikkatlice okuyun. Kullanım Talimatı ECON EC-SERİSİ 1. Uyarı ve Güvenlik Önlemleri Oluşabilecek her türlü riski önlemek için cihazı kullanmaya başlamadan önce bu talimatı dikkatlice okuyun. Bu cihazı tehlikeli bölgelerde

Detaylı

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR.

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR. SAYFA NO 1/5 TANISAL VE GİRİŞİMSEL DİZ ARTROSKOPİSİ AMELİYATI AYDINLATILMIŞ ONAM FORMU Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat Yöntem: Eklem içerisini gözlemek için, 0.5 cm'lik kesi deliklerinden artroskopinin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VITAMIN A-POS 250 I.U./g göz merhemi. Yalnızca göz kapağı içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. VITAMIN A-POS 250 I.U./g göz merhemi. Yalnızca göz kapağı içine uygulanır. VITAMIN A-POS 250 I.U./g göz merhemi Yalnızca göz kapağı içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde:, 1 g merhem içeriğinde 250 IU A Vitamini Yardımcı Maddeler: Beyaz vazelin, seyreltik sıvı parafin,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PROCTO-GLYVENOL supozituvar Rektal yoldan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. PROCTO-GLYVENOL supozituvar Rektal yoldan uygulanır. KULLANMA TALİMATI PROCTO-GLYVENOL supozituvar Rektal yoldan uygulanır. Etkin madde: Her bir supozituvar (2 g), 400 mg tribenosid ve 40 mg lidokain içerir. Yardımcı maddeler: Supozituvar kütlesi D, Supozituvar

Detaylı

Epilepsi Takvimi Sadece kaydedin

Epilepsi Takvimi Sadece kaydedin Kalender Epilepsie Türkisch Epilepsi Takvimi Sadece kaydedin Hastalar İçin Tedavi Takvimi İçindekiler 0 Önsöz 0 Önemli iletişim bilgileri 0 Epilepsi etkili bir şekilde nasıl tedavi edilir? 0 Hangi ilaçları

Detaylı

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ HASTA VE YAKINLARININ EĞİE ĞİTİMİ Hazırlayan Cihan Arabacı Eğitim Hemşiresi PROSEDÜRÜ 1 HASTA VE YAKINLARININ EĞİTİMİ Hasta ve yakınlarının tedavi ve bakım süreçlerine katılımı, hem hastanın kendisini

Detaylı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı İLK YARDIM DENEME SINAVI 4 1. Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç B) Solunum ve dolaşım C) Vücut ısısı kan basıncı D) Boşaltım 2. Aşağıdaki hastalardan hangisine ilk önce ilkyardım

Detaylı

Register your product and get support at HP8105 HP8106. Kullanım kılavuzu

Register your product and get support at   HP8105 HP8106. Kullanım kılavuzu Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8105 HP8106 Kullanım kılavuzu a b c Türkçe Bu ürünü satın aldığınız için tebrikler, Philips e hoş geldiniz! Philips tarafından verilen

Detaylı

Tansiyon Günlüğü Sadece kaydedin

Tansiyon Günlüğü Sadece kaydedin Blutdruck-Pass Türkisch... Tansiyon Günlüğü Sadece kaydedin Hastalar için Günlük İçindekiler 04 Önsöz 05 Önemli iletişim bilgileri 1 06 Normal tansiyon neden önemlidir? 2 08 Hangi ilaçları alıyorum? 3

Detaylı

KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? KOAH NE DEMEKTİR? KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Hastalar için özet bilgiler KOAH nedir? KOAH, hastalığın belli başlı özelliklerinin tanımını içinde barındıran Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı teriminin

Detaylı

ALTIS HEALTHMAX ELEKTRİKLİ KONDİSYON BİSİKLETİ KULLANMA KILAVUZU

ALTIS HEALTHMAX ELEKTRİKLİ KONDİSYON BİSİKLETİ KULLANMA KILAVUZU ALTIS HEALTHMAX ELEKTRİKLİ KONDİSYON BİSİKLETİ KULLANMA KILAVUZU Ürünlerimiziden mini elektrikli kondisyonunu bisikleti seçtiginiz için teşekkür ediyoruz. Kullanım icin, talimatları dikkatli bir sekilde

Detaylı

Acil serviste pacemaker kullanımı. Uzm.Dr.Şükrü YORULMAZ S.B.Ü ANKARA EAH ACİL TIP KLİNİĞİ

Acil serviste pacemaker kullanımı. Uzm.Dr.Şükrü YORULMAZ S.B.Ü ANKARA EAH ACİL TIP KLİNİĞİ Acil serviste pacemaker kullanımı Uzm.Dr.Şükrü YORULMAZ S.B.Ü ANKARA EAH ACİL TIP KLİNİĞİ Tarihçe 1950 li yıllarda bradikardi ve asistoli hastalarında transcutanöz pace etkinliği gösterilmiş 1960 lı yıllarda

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 5 ml lik her bir ampul, 25 mg urapidil e eşdeğer 27,35 mg urapidil hidroklorür içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 5 ml lik her bir ampul, 25 mg urapidil e eşdeğer 27,35 mg urapidil hidroklorür içerir. KULLANMA TALİMATI EBRANTİL 25 mg IV Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Ampul Damar içine enjekte edilir. Etkin madde: 5 ml lik her bir ampul, 25 mg urapidil e eşdeğer 27,35 mg urapidil hidroklorür içerir. Yardımcı

Detaylı

Bu Ünitede; Kritik Hastanın Erken Tanınması Hastane İçinde Resüsitasyon Erişkin İleri Yaşam Desteği Algoritması

Bu Ünitede; Kritik Hastanın Erken Tanınması Hastane İçinde Resüsitasyon Erişkin İleri Yaşam Desteği Algoritması Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Kritik Hastanın Erken Tanınması Hastane İçinde Resüsitasyon Erişkin İleri Yaşam Desteği Algoritması Öğrenim Hedefleri; Genel durumu bozulan ve resüsitasyon gereksinimi duyacak

Detaylı

Ev aletinizi geleceğe bağlayın. Quick Start Guide

Ev aletinizi geleceğe bağlayın. Quick Start Guide Ev aletinizi geleceğe bağlayın. Quick Start Guide Gelecek şimdiden evinize geliyor! Home Connect kullanıyor olmanız ne güzel * Geleceğin tam otomatik kahve pişirme makinelerinden birine sahip olduğunuz

Detaylı