Voleybolda Müsabaka Analizi ve Değerlendirilmesi. Öğr. Gör. Elif Öz

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Voleybolda Müsabaka Analizi ve Değerlendirilmesi. Öğr. Gör. Elif Öz"

Transkript

1 Voleybolda Müsabaka Analizi ve Değerlendirilmesi

2 Datavolley

3 Volleyball Information System (VIS)

4 E-SPOR, E-analyse

5 Voleybolda Temel Teknikler Manşet Pas (Servis Karşılama) Smaç Parmak Pas Plonjon Servis Blok Defans

6 SMAÇÖR (Spiker) Oyuncuların Mevkileri LİBERO Takımın en önemli hücum oyuncularıdır. Çok iyi motorik özelliklere sahip olması gerekir. Sahada bir libero kadar iyi manşet alması, bir orta oyuncu kadar iyi blok yapması gerekir. ORTA OYUNCU (Middle blocker) Genelde takımın en uzun boylu oyuncuları bu mevkide oynar. Çok iyi blok yapmaları ve çok çabuk olmaları gerekir. Oyun alanının 3 ve 6 numaralı bölgelerinde oynarlar. Savunma oyuncusudur. Servis atamaz, blok yapamaz, smaç vuramaz. Takımdan farklı renkte forma giyer. Manşet, servis karşılama ve defansı diğer oyunculardan çok daha iyidir. Maçta veya takımda kaptan olamaz.

7 Oyuncuların Mevkileri PASÖR (Setter) PASÖR ÇAPRAZI ( Opposite hitter) Pasör, oyun kurucusudur. Smaçörlere ve orta oyunculara hücum yapmaları için pas atar. Takımın beyni olarak adlandırılır. Oyunu çok iyi okumalı ve oyuncularını çok iyi tanımalıdır. Pasör çaprazı, oyun alanın 2 numaralı bölgesinden hücum yapar. Genellikle solak oyuncular bu bölge için tercih edilir. Çok iyi smaç vurmaları ve çok güçlü servis atmaları gerekir.

8 Voleybolda müsabaka analizi İncelenecek parametreler (değişkenler) Servis (Serve) +, olumlu: Sayı alınan servis -, olumsuz: Sayı kaybedilen servis o, nötr: Rakip takım tarafından karşılanan servis Smaç (Spike) +, olumlu: Sayı alınan smaç -, olumsuz: Sayı kaybedilen smaç o, nötr: Oyun içerisinde kalan smaç Defans (Dig, defence) +, olumlu: Pasörün eline karşılanan defans topu -, olumsuz: Defanstan kaybedilen sayı o, nötr: Karşılanabilen defans, fakat pasörün eline gitmeyen defans topu

9 Voleybolda müsabaka analizi İncelenecek parametreler (değişkenler) Blok (Block) +, olumlu: Sayı alınan blok -, olumsuz: Sayı kaybedilen blok o, nötr: Blok sıçraması var, fakat top blok oyuncusu/larının eline değmiş ve karşı sahaya ya da kendi sahasına gelmiş, oyun içinde kalan blok topu Pas (Set) +, olumlu: Hedefe ulaştırılan pas -, olumsuz: Sayı kaybedilen pas o, nötr: Oyun içerisinde kalan fakat hedefe ulaşmayan pas Servis karşılama (Receive) +, olumlu: Pasörün eline karşılanan servis topu -, olumsuz: Servis karşılamadan kaybedilen sayı o, nötr: Karşılanabilen servis, fakat pasörün eline gitmeyen servis topu

10 Voleybolda Oyun Analizi 76 değişken : 26 savunma elementi 50 hücum elementi Problem: 26 savunma ve 50 hücum elementlerinden hangileri seti kazanma ve kaybetmeyi ayrıştırmaktadır? yılları arası 2 sezonda yapılan 1. lig maçları: sezonu: ilk 8 takım içinde yeralan B ve E takımlarının maçları sezonu: ilk 12 takım içinde yeralan B ve E takımlarının maçları 50 Erkek maçı : 189 set 48 Bayan maçı : 172 set (Şentuna, Aşçı, Açıkada, 2002; HÜ SBTYO master tezi)

11 BAYANLAR: 11 değişken: 8 savunma, 2 hücum değişken (% 99.7) hücum sayısı, Servis sayısı 2no paralel % Top kaybı sayısı Top kaybı % 5no smaç sav.% 6no smaç sav.% 6no plase sav.% 1no smaç sav.% Smaç sav. sayısı Smaç sav. % Seti kazanan-kaybeden arası fark var, (p<0.05). (Şentuna, Aşçı, Açıkada, 2002; HÜ SBTYO master tezi)

12 ERKEKLER: 21 değişken: 13 savunma, 8 hücum değişkeni (% 100.0) hücum sayısı servis sayısı 4no çapraz sayısı 4no plase sayısı 5no plase sav.% 2no paralel 6no smaç sav. 2no paralel % 6no smaç sav.% 3no smaç sayısı Smaç sav. 3no plase sayısı Alan sav. 1no plase sayısı 6no plase sayısı Seti kazanan-kaybeden arası fark var, Top kaybı sayısı (p<0.05). Top kaybı % Servis karşılama sayısı Servis karşılama % Tekli blok ikili blok İkili blok % 5no plase sav. (Şentuna, Aşçı, Açıkada, 2002; HÜ SBTYO master tezi)

13 Bayan Voleybolunda Performansı Belirleyen Oyun Parametreleri : 11 değişken: 6 savunma, 5 hücum değişkeninin 4 nicelik 7 nitelik değişkeni Erkek Voleybolunda Performansı Belirleyen Oyun Parametreleri : 23 element: 11 savunma, 12 hücum elementinin 17 nicelik 6 nitelik değişkeni (Şentuna, Aşçı, Açıkada, 2002; HÜ SBTYO master tezi)

14 Alfonso ve ark.; elit düzeyde bayan voleybolunda pasörlerin taktik tercihlerinin analizini yapmışlardır. Bu kapsamda 2006 Dünya Bayanlar Voleybol Şampiyonası na katılan Almanya, ABD, Brezilya, İtalya, Çin, Küba, Azerbaycan ve Rusya takımının müsabakalarını analiz etmişlerdir. Çalışmanın sonunda; Pasörün taktik hareketi (tercihleri) ile hücum (smaç) etkinliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç bulunamamıştır. Pasörün seçtiği smaçör; rakip blokçunun teknik kalitesine, blokta uzandıkları yüksekliğe ve fizyolojik faktöre göre değişiklik göstermektedir. Pas ile atılan topun yörüngesi (trajectory) ve smaçörün topa vuruş hızı, blokçunun stabilizasyonunu engellemektedir. (Alfonso ve ark; Analysis of the setter s tactical action, 2010)

15 Yıldıran ve arkadaşlarının elit bayan voleybolcular üzerinde yaptıkları bilimsel araştırmada; voleybolcuların müsabaka öncesi, esnası ve sonrasındaki fizyolojik stres düzeylerini belirlemeyi amaçlamışlardır. Bu amaçla, sporcular orta oyuncu, smaçör, pasör ve libero olmak üzere 4 farklı mevkiye ayrılmış ve test düzeneği içinde sporcuların telemetrik sistemle kalp atım hızları ve laktatları ölçüme tabi tutulmuştur. Tablo 1. Deneklerin karakteristikleri Yaş (yıl) Boy Uzunluğu (cm) Vücut Ağırlığı (kg) BKİ (kg.m -2 ) Spor Yaşı (yıl) İKAH (atım/dk) Smaçör (n=6) 21.8± ± ± ± ± ±4.3 Pasör (n=6) 22.2± ± ± ± ± ±4.3 Orta oyuncu (n=6) 22.5± ± ± ± ± ±4.5 Libero (n=6) 20.5± ± ± ± ± ±3.7 (Yıldıran İ, Şenel Ö, Akarçeşme C, Öz E. Elit Bayan Voleybolcuların Müsabaka Öncesi, Esnası. 2010

16 En yüksek KAH? En düşük KAH Grafik 1. Voleybol müsabakası öncesi, esnası ve sonrasında mevkilere göre kalp atım hızları ortalamaları (Yıldıran İ, Şenel Ö, Akarçeşme C, Öz E. Elit Bayan Voleybolcuların Müsabaka Öncesi, Esnası. 2010

17 Libero 33% 18% 14% Max KAH'nın; %80 ve üzeri % % 15% %60-70 %50-60 %50 ve altı

18 Pasörler 101.1±5.4 atım/dk, 2.4±0.5 mmol/l, Smaçörler 117.8±12.2 atım/dk, 2.5±1.0 mmol/l, Orta oyuncular 118.7±6.9 atım/dk, 3.0±1.0 mmol/l, Liberolar 131.0±10.3 atım/dk, 2.8±1.8 mmol/l dir. (Yıldıran İ, Şenel Ö, Akarçeşme C, Öz E. Elit Bayan Voleybolcuların Müsabaka Öncesi, Esnası. 2010

19 Hayrinen ve ark.nın Finlandiya da yaptıkları çalışmalarında, 2003 Erkekler Avrupa Şampiyonası ve 2004 Olimpiyat Elemeleri nde mücadele eden Rusya, Finlandiya, Hollanda, Fransa, Almanya, Bulgaristan, İspanya ve Rusya takımlarının müsabakaları analiz edilmiştir. Kazanan ve kaybeden takımların farklılıkları araştırılmıştır. Sayı alma yolları; servis, blok, smaç ya da rakip takım hatası olarak ayrıştırılmış olup; sayıyı destekleyen becerilerin servis karşılama, defans ve pas (oyun kurma) olduğu ifade edilmiştir. (Hayrinen ve ark. Differences between winning an losing teams.2004)

20

21 Data Volley den elde edilen istatistiki bilgiler ışığında, Özellikle servis karşılama sonrası atak sayısı ve servis karşılama etkinliği maçı kazanma ve kaybetmeyi belirliyor (Antrene edilmeli). Servisin başarı %si daha önce yapılan bilimsel araştırmalardan daha yüksek bulunmakla birlikte servis karşılama % si daha düşük bulunmuştur. Bu sonuç; smaç servis gücünün artmış olmasını ve dolayısıyla karşılamanın güçleştiğini göstermektedir. En çok sayı alınan becerinin ise atak ve blok olduğu, dolayısıyla bu becerilere antrenmanlarda ağırlık verilmesi gerektiği belirtilmiştir. (Hayrinen ve ark. Differences between winning an losing teams.2004)

22 Costa ve ark.nın, yıldız kız ve erkek voleybolcularını karşılaştırdıkları çalışmalarında; 2007 Dünya Şampiyonası ndan 19 maçı (11 erkek, 8 kız maçı) incelemişlerdir. Toplamda 1816 servis ve 1914 atak yapılmıştır. Sonuç olarak; servis tipi(türü), atak tempo ve atak türü kız ve erkek voleybolunda farklılık göstermektedir. (Costa ve ark. Differences in game patterns between male )

23 Kız voleybolunda daha çok yerden servis, klasik atak anlayışı ve yavaş atak hızı ve dolayısıyla daha çok ralli sayısı tespit edilmiştir. Erkek voleybolunda daha çok sıçrayarak tenis servis ya da smaç servis kullanıldığı ve daha kuvvetli atak yapıldığı gözlenmiştir. (Costa ve ark. Differences in game patterns between male )

24 " Antik diller öğretmeni Raimund Gregorius lisede ders sırasında ansızın sınıftan çıkar, duyduğu Portekizce bir kelimenin büyüsüne kapılarak yaşadığı şehri, düzenli hayatını terk edip hakkında hiçbir şey bilmediği gizemli bir Portekizli'nin, doktor ve yazar Amadeu Prado'nun izini sürmek üzere Lizbon'a doğru trenle yola çıkar. Tesadüfen eline geçen ve Prado'nun, hayat, aşk, yalnızlık, arkadaşlık, ölümlülük ve ölümle ilgili notlarının bulunduğu kitabın etkisinden çıkamayan Gregorius, dilini bilmediği, ilk kez gittiği bu yabancı ülkede ve bu olağanüstü yolculuğu sırasında Prado'nun hayatının değişik evrelerinde yer almış insanlarla bir araya gelip onun farklı söylencelerle dokunmuş hikâyesinin derinlerine iner.

Futbolda Müsabaka Analizi ve Değerlendirilmesi. Öğr. Gör. Elif Öz

Futbolda Müsabaka Analizi ve Değerlendirilmesi. Öğr. Gör. Elif Öz Futbolda Müsabaka Analizi ve Değerlendirilmesi Prozone Liverpool Polytechnic Futbol Yazılımı Mathball E-SPOR, E-analyse Futbolda Temel Teknikler Pas (Passing) Kafa vuruşu(heading) Şut (Shooting) Serbest

Detaylı

YETENEK SEÇİMİ MEVKİ PLANLAMASI

YETENEK SEÇİMİ MEVKİ PLANLAMASI YETENEK SEÇİMİ MEVKİ PLANLAMASI SEMİH OKTAY TVF ERKEK MİLLİ TAKIMLAR VE TEKNİK KURUL KOORDİNATÖRÜ TVF EĞİTİM KURULU ÜYESİ 1 Bu ders sonunda aşağıdaki bilgiler ve hedeflerin tespit edilmesi amaçlanmıştır:

Detaylı

2010 DÖNEMİ 1996 İL KARMALARI TOPLANTISI 08 ARALIK 2009

2010 DÖNEMİ 1996 İL KARMALARI TOPLANTISI 08 ARALIK 2009 2010 DÖNEMİ 1996 İL KARMALARI TOPLANTISI 08 ARALIK 2009 İL KARMALARINDAN BEKLENTİLER Üst düzey bir takımın oluşturulması Dünya çapındaki elit takımların performans analizleri gösteriyor ki erkek ve bayanlarda

Detaylı

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ Gövde Kasları Antrenörlük Eğitimi Bölümü -2013 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi 7. hafta Gövde iskeletini arka tarafta omurga, önde ise göğüs ve kaburga kemikleri oluştururlar.

Detaylı

ŞENLİK MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİNİ VOLEYBOL. Dr. Müfide YORUÇ ÇOTUK MİNİ VOLEYBOL ASLA SEZONU SEZONU

ŞENLİK MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİNİ VOLEYBOL. Dr. Müfide YORUÇ ÇOTUK MİNİ VOLEYBOL ASLA SEZONU SEZONU MİNİ VOLEYBOL FELSEFE MİNİ VOLEYBOL / MİDİ VOLEYBOL Voleybolu nasıl daha fazla erişilebilir hale geirelim? CEVAP Dr. Müfide YORUÇ ÇOTUK MARMARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ TVF EĞİTİM KURUL KOORDİNATÖRÜ

Detaylı

VOLEYBOLDA HÜCUM VE SAVUNMAYA AİT DEĞİŞKENLER İLE KAZANMA VE KAYBETMENİN AYRIŞTIRILMASI. Murat ŞENTUNA 1

VOLEYBOLDA HÜCUM VE SAVUNMAYA AİT DEĞİŞKENLER İLE KAZANMA VE KAYBETMENİN AYRIŞTIRILMASI. Murat ŞENTUNA 1 ŞENTUNA, M., Voleybolda Hücum ve Savunmaya Ait Değişkenler İle Kazanma ve Kaybetmenin Ayrıştırılması SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2005, III (2) 85-92 VOLEYBOLDA HÜCUM VE SAVUNMAYA

Detaylı

VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER

VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER HAZIRLAYAN CELALETTİN LÜTFİ BEKTAŞ 2017 1 Voleybol,File ile ikiye bölünmüş bir Oyun Alanı üzerinde İki (2) Takım tarafından oynanan bir Spordur. Voleybol Oyununun

Detaylı

Voleybol oyun kuralları

Voleybol oyun kuralları On5yirmi5.com, nasıl oynanır, saha ölçüleri nedir? Yayın Tarihi : 24 Aralık 2013 Salı (oluşturma : 3.05.2019) Voleybolda her oyuncunun güçlü olduğu yönleri geliştirilmeye çalışılmalıdır. Her oyuncunun

Detaylı

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2018-2019 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler 1.4 Bölgeler ve sahalar 1.5 Isı ve Aydınlatma 2. File ve Direkler 2.1 Filenin yüksekliği

Detaylı

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2017-2018 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler 1.4 Bölgeler ve sahalar 1.5 Isı ve Aydınlatma 2. File ve Direkler 2.1 Filenin yüksekliği

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ANABİLİMDALI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ANABİLİMDALI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ANABİLİMDALI ELİT BAYAN VOLEYBOLUNDA MAÇ SONUCUNU AÇIKLAYAN DEĞİŞKENLERİN LOJİSTİK REGRESYON YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ VE MAÇ KAZANMAYA

Detaylı

Voleybol, 1895 yılında William Morgan tarafından ABD de mintonette adında eğlence amacıyla oynanan bir oyun olarak tanımlanmıştır.

Voleybol, 1895 yılında William Morgan tarafından ABD de mintonette adında eğlence amacıyla oynanan bir oyun olarak tanımlanmıştır. Voleybol, 1895 yılında William Morgan tarafından ABD de mintonette adında eğlence amacıyla oynanan bir oyun olarak tanımlanmıştır. Mintonette topu yere düşürmeden karşı alana atmak olarak tanımlanabilir.

Detaylı

Maç Analiz Yöntemleri

Maç Analiz Yöntemleri Maç Analiz Yöntemleri Sesli gözlem (Audio Teyp) İşaretleme Sistemi Video ve Bilgisayarlı maç analiz sistemi 1 Sesli Gözlem (Audio Teyp) Sesli gözlem, teknolojinin, gözlem ve analiz çalışmalarına ilk girişidir.

Detaylı

Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997)

Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997) Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997) Aktif başlangıç (3-5) Temel eğitim (eğlence ile) (6-8/9) Antrenman için öğrenme (8/9-12) Antrenman için antrenman (12-16/17) Yarışmak için antrenman

Detaylı

VOLEYBOLDA BLOK TEKNİĞİ

VOLEYBOLDA BLOK TEKNİĞİ VOLEYBOLDA BLOK TEKNİĞİ DOÇ. DR. HAKAN SUNAY ANKARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ VOLEYBOLDA BLOK Voleybolda; rakibin hücum gücünü etkisiz hale getirmek için, rakibe uygun bir hücum şansı tanımamak

Detaylı

VOLEYBOL BARANŞ AÇIKLAMALAR

VOLEYBOL BARANŞ AÇIKLAMALAR VOLEYBOL BARANŞ AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Küçükler, Yıldızlar ve Gençler kategorilerinde (kız-erkek) okul takımları arasında yapılacaktır. 2- Müsabakalar, uluslararası oyun kuralları ve yarışma yönetmelikleri

Detaylı

THE RELATIONSHIP BETWEEN SUCCESS AND SOME PHYSICAL AND TECHNICAL VARIABLES IN THE ELITE WOMEN VOLLEYBALL COMPETITIONS

THE RELATIONSHIP BETWEEN SUCCESS AND SOME PHYSICAL AND TECHNICAL VARIABLES IN THE ELITE WOMEN VOLLEYBALL COMPETITIONS SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2013, XI (1) 19-25 ELİT KADIN VOLEYBOL MÜSABAKALARINDA BAZI FİZİKSEL VE TEKNİK DEĞİŞKENLERİN BAŞARI İLE İLİŞKİSİ * Çalık Veli KOÇAK 1 Erdoğan YILMAZ 2

Detaylı

GENÇ BADMiNTON OYUNCULARıNIN MÜSABAKA ORTAMINDA GÖZLENEN LAKTATVE KALP ATIM HIZI DEGERLERi

GENÇ BADMiNTON OYUNCULARıNIN MÜSABAKA ORTAMINDA GÖZLENEN LAKTATVE KALP ATIM HIZI DEGERLERi Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe J. ofsport Sciences 2002, 13 (4), 22-31 GENÇ BADMiNTON OYUNCULARıNIN MÜSABAKA ORTAMINDA GÖZLENEN LAKTATVE KALP ATIM HIZI DEGERLERi A1pan CINEMRE* Caner AÇiKADA Tahir HAZıR

Detaylı

Spor Eğitim Modeli. Deniz Hünük* Neşe Saraç Oğuzhan** *Pamukkale Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi **Güney Ortaokulu, Denizli

Spor Eğitim Modeli. Deniz Hünük* Neşe Saraç Oğuzhan** *Pamukkale Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi **Güney Ortaokulu, Denizli Spor Eğitim Modeli Deniz Hünük* Neşe Saraç Oğuzhan** *Pamukkale Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi **Güney Ortaokulu, Denizli Modelin Öğretim Programlarındaki Yeri Öğrenme-Öğretme Yaklaşımları ve Stratejileri

Detaylı

ELİT BAYAN HENTBOLCULAR İLE VOLEYBOLCULARIN BAZI FİZİKSEL VE FİZYOLOJİK PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

ELİT BAYAN HENTBOLCULAR İLE VOLEYBOLCULARIN BAZI FİZİKSEL VE FİZYOLOJİK PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI KOÇ, H., ÖZCAN, K., PULUR, A., AYAZ, A., Elit Bayan Hentbolcular ile Voleybolcuların Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelerinin Karşılaştırılması SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2007,

Detaylı

File üzerinden, havada sert bir vuruşla topun rakip yarı alana atılmasıdır.

File üzerinden, havada sert bir vuruşla topun rakip yarı alana atılmasıdır. File üzerinden, havada sert bir vuruşla topun rakip yarı alana atılmasıdır. Smaçörlere top dağıtır, hücum pası verir. Pasör, servise geçtiğinde onun yerini alan kişidir. Uzun pasla hücum eden ileri hat

Detaylı

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ GENÇ FUTBOLCULARDA 6 HAFTALIK PLİOMETRİK ANTRENMAN PROGRAMININ SÜRAT PARAMETRESİ ÜZERİNE ETKİSİ

Detaylı

MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2014

MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2014 MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2014 TEMEL İLKE VE KRİTERLER MADDE 1- Kurul, saha düzenlemelerini, mini voleybol kategorilerini, organizasyon şeklini ve diğer hususları mini voleybolun tanıtımı ve yaygınlaştırılmasını

Detaylı

VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI. Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre

VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI. Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre Voleybolda Performans için Güç Kavramının Önemi Nedir? Gücü hangi yöntem ile nasıl geliştirebiliriz? Kuvvet ve güç antrenmanlarının

Detaylı

Şekil 1: Sportif Oyunlarda uzun süreli gelişim amaçlarına göre eğitim aşamaları (Ehret, Spaete und. Schubert, 1994)

Şekil 1: Sportif Oyunlarda uzun süreli gelişim amaçlarına göre eğitim aşamaları (Ehret, Spaete und. Schubert, 1994) 1. HENTBOLDA YETENEK GELİŞTİRME 1. Geliştirme Eğitiminin Yapısı ve İçeriği Hentbolda yetenek seçimi ve geliştirme; uzun dönemli eğitim sürecinde, birbirinden ayrılmayan ve zamansal olarak birbirine paralel

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ANABİLİM DALI ANTRENMAN VE HAREKET BİLİMLERİ PROGRAMI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ANABİLİM DALI ANTRENMAN VE HAREKET BİLİMLERİ PROGRAMI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ANABİLİM DALI ANTRENMAN VE HAREKET BİLİMLERİ PROGRAMI 2012 LONDRA OLİMPİYAT OYUNLARI BAYANLAR VOLEYBOL AVRUPA KITA ELEMELERİ FİNAL

Detaylı

A) VOLEYBOLDA BLOK TUTMANIN ÖNEMİ

A) VOLEYBOLDA BLOK TUTMANIN ÖNEMİ A) VOLEYBOLDA BLOK TUTMANIN ÖNEMİ Voleybolda Blok : Rakibin hücum gücünü etkisiz hale getirmek için, rakibe uygun bir hücum şansı tanımamak veya topu kendi takımımıza kazandırmak için file üzerinde yapılan

Detaylı

VOLEYBOL TANIM VE TÜRKİYE VE DÜNYADA GELİŞİMİ. Doç.Dr.Hakan Sunay A.Ü.SBF

VOLEYBOL TANIM VE TÜRKİYE VE DÜNYADA GELİŞİMİ. Doç.Dr.Hakan Sunay A.Ü.SBF VOLEYBOL TANIM VE TÜRKİYE VE DÜNYADA GELİŞİMİ Doç.Dr.Hakan Sunay A.Ü.SBF Voleybol Oyununun Tanımı(1) 6 oyuncu ile oynanan bir spor dalıdır. Saha file ile ortadan ikiye ayrılmıştır Filenin yüksekliği kategorilere

Detaylı

T E NISÇILERE UYGULANAN P I LATES REFORMER EGZERSIZLERININ ITN TENIS B E CERI TESTINE E T K I S I

T E NISÇILERE UYGULANAN P I LATES REFORMER EGZERSIZLERININ ITN TENIS B E CERI TESTINE E T K I S I T E NISÇILERE UYGULANAN P I LATES REFORMER EGZERSIZLERININ ITN TENIS B E CERI TESTINE E T K I S I T H E EFFECT OF PILATES REFORMER EXERCISE OF TENNIS PLAYERS O N ITN T ENNIS SKILLS T E STS G A Z A N F

Detaylı

VOLEYBOL AÇIKLAMALAR

VOLEYBOL AÇIKLAMALAR K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi VOLEYBOL AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Küçükler, Yıldızlar ve

Detaylı

MİNİ VOLEYBOL TEMEL İLKE, KRİTER VE ESASLAR

MİNİ VOLEYBOL TEMEL İLKE, KRİTER VE ESASLAR MİNİ VOLEYBOL TEMEL İLKE, KRİTER VE ESASLAR Temel İlke ve Kriterler Madde 1- Kurul, saha düzenlemelerini, mini voleybol kategorilerini, organizasyon şeklini ve diğer hususları mini voleybolun tanıtımı

Detaylı

VOLEVBOLCULARıNMANŞET PASLARıNIN. KiNEMATiK ANALizi

VOLEVBOLCULARıNMANŞET PASLARıNIN. KiNEMATiK ANALizi Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe J. ofspor! Sciences 2003,14 (l), 27-37 VOLEVBOLCULARıNMANŞET PASLARıNIN KiNEMATiK ANALizi Tülin Akman ATAN*, Caner AÇlKADA**, Alper AŞÇI** 'Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşar

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜMÜ REKTÖRLÜK KUPASI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜMÜ REKTÖRLÜK KUPASI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI. Turnuvanın yürütülmesinden Beden Eğitimi Bölümü sorumludur. Her türlü olay karşısında Beden Eğitimi Bölümü tarafından alınan kararlar uygulanacaktır..

Detaylı

Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar. Yusuf Köklü

Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar. Yusuf Köklü Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar Yusuf Köklü Pamukkale Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu 5. Antrenman Bilimi Kongresi 2-4 Temmuz 2013 Beytepe/

Detaylı

TVF MİNİ VOLEYBOL Ş E N L İ K AMAÇ :MÜSABIK DEĞİL VOLEYBOLU SEVEN NESİLLER

TVF MİNİ VOLEYBOL Ş E N L İ K AMAÇ :MÜSABIK DEĞİL VOLEYBOLU SEVEN NESİLLER AMAÇ :MÜSABIK DEĞİL VOLEYBOLU SEVEN NESİLLER YETİŞTİRMEKTİR.BU NEDENLE KAZANMAYA VE KATILAN TAKIMLARI DERECELENDİRMEYE YÖNELİK TURNUVALAR,ŞAMPİYONALAR,ÖZEL VEYA RESMİ YARIŞMALAR DÜZENLENEMEZ.TÜMÜ ŞENLİK

Detaylı

Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş

Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş GİRİŞ Voleybol; interval özellikli yüklenme ve dinlenme periyotlarının ardışık uygulandığı Smaç, blok, file hareketleri ani patlayıcı gücü Voleybol

Detaylı

MASA TENİSİ. Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir.

MASA TENİSİ. Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir. MASA TENİSİ Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir. 1900'lerde İngiltere ve ABD'de selüloit bir top ve tirşe gerili tefe benzer raketlerle oynanan

Detaylı

HÜCUM PRENSİPLERİ OYUN SİSTEMLERİ

HÜCUM PRENSİPLERİ OYUN SİSTEMLERİ FUTBOL HÜCUM PRENSİPLERİ OYUN SİSTEMLERİ Hücum Prensipleri (Topa sahip olan takım hücum eden takımdır) Pas / Destek Derinlik / Genişlik Toplu / Topsuz Koşular (Penatrasyon) Hareketlilik / Yer Değiştirme

Detaylı

1. TAKIMIN YÖNETİMİ VE EĞİTİMİ

1. TAKIMIN YÖNETİMİ VE EĞİTİMİ 1. TAKIMIN YÖNETİMİ VE EĞİTİMİ 1.1 Takım ve oyuncularınız üzerindeki etkinizi anlayın 1.2. Oyunculara çeşitli durumlarda nasıl davranmaları gerektiğini öğretin Oyuncunun yeteneği şunlara bağlı olarak geliştirilebilir:

Detaylı

FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR

FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Amirliğince öngörülen hükümlere, Uluslararası Kurallara, Yarışma Talimatlarına

Detaylı

ANTREMAN ve HAREKET BİLİMLERİ PROGRAMI

ANTREMAN ve HAREKET BİLİMLERİ PROGRAMI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANTREMAN ve HAREKET BİLİMLERİ PROGRAMI BİTİRİLEN TEZLER LİSTESİ ( - ) Ankara - Ocak 2018 ANTREMAN ve HAREKET BİLİMLERİ PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

Detaylı

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir.

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Voleybolda smaç vurma, smaç nasıl atılır nasıl vurulur. Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Çok etkili bir hücum tekniği olup, direk sayı almada çok etkilidir. Smaç için

Detaylı

Futbol ve Maç Analizi

Futbol ve Maç Analizi Futbol dünyada en çok tercih edilen spor dallarından biridir. Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler, FİFA nın liglere kattığı yenilikler Transfer ücretlerinin yükselişi bu spor dalına olan ilgi ve Başarı

Detaylı

Tartışılabilir bu özet yetenek seçimi kuramına, sportif oyunlar temel alınarak günümüzdeki çalışmalardan bazı eklemeler yapmak istiyorum.

Tartışılabilir bu özet yetenek seçimi kuramına, sportif oyunlar temel alınarak günümüzdeki çalışmalardan bazı eklemeler yapmak istiyorum. 5. SPORTİF OYUNLARDA YETENEK SEÇİMİ Tartışılabilir bu özet yetenek seçimi kuramına, sportif oyunlar temel alınarak günümüzdeki çalışmalardan bazı eklemeler yapmak istiyorum. 5.1. Yeni bir yaklaşım Holmann

Detaylı

Voleybol Temel Eğitimi

Voleybol Temel Eğitimi Voleybol Temel Eğitimi İçerik 1 Pas 2 Top Karşılama (Manşet) 3 Servis 4 5 Hücum Blok Pas Topu istediğimiz noktaya eller ve parmakların yardımıyla göndermeye pas denir. Topu istenilen noktaya gönderilmek

Detaylı

TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU 2007 2009 İKİ YILLIK TAHMİNİ FAALİYET PROGRAMI

TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU 2007 2009 İKİ YILLIK TAHMİNİ FAALİYET PROGRAMI TVF 2007 2009 Yld. Erk. Avr. Şamp. Grup - Sporcu Seçme ve Hazırlık 9/12-03/01 Ar. - Ocak 2006-2007 Ankara Yld. Bn. Avr. Şamp. Grup - Sporcu Seçme ve Hazırlık 9/12-02/01 Ar. - Ocak 2006-2007 İstanbul Yld.

Detaylı

Analizde Bilgisayardan Yararlanma

Analizde Bilgisayardan Yararlanma Analizde Bilgisayardan Yararlanma Yürüme analizi Sıçrama analizi Futbolda teknik analiz Video yoluyla yapılan gözlem, gözlem protokollerinin en objektif olanıdır. Müsabaka gözlemi istatistiki olarak tama

Detaylı

OKUL SPORLARI VOLEYBOL AÇIKLAMALAR

OKUL SPORLARI VOLEYBOL AÇIKLAMALAR OKUL SPORLARI VOLEYBOL AÇIKLAMALAR 1. Yarışmalar; Spor Genel Müdürlüğü Okul Spor Faaliyetleri Yönetmeliği, Uluslar arası Oyun Kuralları ve Yarışma Talimatları ile Spor Faaliyetleri Dairesi Başkanlığınca

Detaylı

TAKIM & OYUNCU HAFTALIK BİLGİLENDİRME RAPORU

TAKIM & OYUNCU HAFTALIK BİLGİLENDİRME RAPORU Konu Antreman sırasında arkadaşlık seviyesi TAKIM & OYUNCU HAFTALIK BİLGİLENDİRME RAPORU Antrenör : Kemal Fazıl Evcimik Tarih : 10.09.2017 Grup : U12/U13 YAPILAN ÇALIŞMALAR Pazartesi Salı Hazırlık maçı

Detaylı

ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ I VE II ÖĞRETİM SPOR BRANŞLARI SINAV ESASLARI ATLETİZM

ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ I VE II ÖĞRETİM SPOR BRANŞLARI SINAV ESASLARI ATLETİZM ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ I VE II ÖĞRETİM SPOR BRANŞLARI SINAV ESASLARI ATLETİZM Adaylar Atletizm Uygulama Sınavı Puanlama cetvellerinde) yer alan branşlardan birini seçeceklerdir. 1. Seçtikleri bir branştan

Detaylı

2012-2013 SEZONU ACIBADEM ERKEKLER VOLEYBOL 1. LİGİNİN SEÇİLMİŞ DEĞİŞKENLER ARACILIĞIYLA DEĞERLENDİRİLMESİ

2012-2013 SEZONU ACIBADEM ERKEKLER VOLEYBOL 1. LİGİNİN SEÇİLMİŞ DEĞİŞKENLER ARACILIĞIYLA DEĞERLENDİRİLMESİ 0-0 SEZONU ACIBADEM ERKEKLER VOLEYBOL. LİGİNİN SEÇİLMİŞ DEĞİŞKENLER ARACILIĞIYLA DEĞERLENDİRİLMESİ Öğr.Gör.Dr. Cengiz AKARÇEŞME Prof.Dr. M. Akif BAKIR Arş.Gör. Yasin ARSLAN Kongreye verdiği destekten dolayı

Detaylı

6 HAFTALIK BLOK KONDİSYON ANTRENMANI PLANLAMASININ 16 YAŞ ERKEK BASKETBOLCULARDA AEROBİK KAPASİTE ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

6 HAFTALIK BLOK KONDİSYON ANTRENMANI PLANLAMASININ 16 YAŞ ERKEK BASKETBOLCULARDA AEROBİK KAPASİTE ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ 6 HAFTALIK BLOK KONDİSYON ANTRENMANI PLANLAMASININ 16 YAŞ ERKEK BASKETBOLCULARDA AEROBİK KAPASİTE ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Dr. Murat BİLGE 2011 Basketbol Yıldız Erkekler Türkiye Şampiyonası na katılacak

Detaylı

VOLEYBOL V L O O L B E Y

VOLEYBOL V L O O L B E Y VOLEYBOL L V O O L B Y E A DAN Z YE VOLEYBOL, MİNİ VOLEYBOL, PLAJ VOLEYBOLU CEP KİTABI Editör Fethi YILDIRIM Yazarlar Öğrt. Gr. Mustafa KARADAĞ Yrd. Doç. Dr. Yonca Süreyya BİÇER Fethi YILDIRIM Hüseyin

Detaylı

oluşturduğu birlikteliğe ne denir?

oluşturduğu birlikteliğe ne denir? BEDEN EĞİTİMİ (BYN-ERKEK) ÖĞRETMENİ (G.O.Ö.D+M.T.Ö.D) 1 Kas kütlesinin en fazla artış gösterdiği yaş aralığı erkeklerde aşağıdakilerden hangisidir? ) 18-20 B ) 16-20 C ) 20-30 D ) 18-25 E ) 16-18 2 Karın

Detaylı

K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi

K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi FUTBOL AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli

Detaylı

KULÜPLERARASI TENİS LİGİ TALİMATI-2017

KULÜPLERARASI TENİS LİGİ TALİMATI-2017 KULÜPLERARASI TENİS LİGİ TALİMATI-2017 1. KAPSAM: Kulüplerarası Tenis Ligi nin düzenlenmesi, idari ve teknik konularda uygulanacak usul ve esaslar bu talimatta belirlenmiştir. Ligin oynanması sırasında

Detaylı

ORTALAMA ÖLÇÜLERİ. Ünite 6. Öğr. Gör. Ali Onur CERRAH

ORTALAMA ÖLÇÜLERİ. Ünite 6. Öğr. Gör. Ali Onur CERRAH ORTALAMA ÖLÇÜLERİ Ünite 6 Öğr. Gör. Ali Onur CERRAH Araştırma sonucunda elde edilen nitelik değişkenler hakkında tablo ve grafikle bilgi sahibi olunurken, sayısal değişkenler hakkında bilgi sahibi olmanın

Detaylı

1. Saha dört eşit parçaya bölünmüş durumdadır.ancak oyuncular bu bölumlerin sadece üçünü kullanabilirler.

1. Saha dört eşit parçaya bölünmüş durumdadır.ancak oyuncular bu bölumlerin sadece üçünü kullanabilirler. DAR ALAN OYUNU (4 BÖLGELİ GEÇİŞ OYUNU) YAŞ GURUBU: 10-14 1. Saha dört eşit parçaya bölünmüş durumdadır.ancak oyuncular bu bölumlerin sadece üçünü kullanabilirler. 2. Takımlar pozisyonlarına göre sahayı

Detaylı

AKASYA SİTESİ 2.GELENEKSEL SPOR ŞENLİĞİ KATILIM KURALLARI

AKASYA SİTESİ 2.GELENEKSEL SPOR ŞENLİĞİ KATILIM KURALLARI AKASYA SİTESİ 2.GELENEKSEL SPOR ŞENLİĞİ KATILIM KURALLARI 2017 1 DEĞERLİ KATILIMCIMIZ; İkincisini düzenlediğimiz ve geleneksel olarak her yıl yapmayı planladığımız Akasya Sitesi 2. Geleneksel Spor Şenliğini

Detaylı

www.koycegiz-beachhandball.com

www.koycegiz-beachhandball.com 12. ULUSLARARASI ve TÜRKİYE ÜNİVERSİTELER KÖYCEĞİZ YAŞAR SEVİM PLAJ HENTBOL ŞAMPİYONASI 6-10 TEMMUZ 2009 www. koycegiz-beachhandball.com 12. ULUSLARARASI ve TÜRKİYE ÜNİVERSİTELER KÖYCEĞİZ YAŞAR SEVİM PLAJ

Detaylı

13.ANGORA KUPASI FUTBOL FİKSTÜRÜ

13.ANGORA KUPASI FUTBOL FİKSTÜRÜ MERKEZ ÇİM SAHA Özel Hususlar / Esnek Kurallar: Not: Tüm müsabakalar Üniversite Sporları Federasyonu Oyun Kurallarına ve Misyonuna Tabidir. Ancak, turnuvanın yapısı ve amacı doğrultusunda bazı esnek kurallar

Detaylı

VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay

VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay TAKTĠK KURALLAR 1-Servis atmadan önce konsantre olunmalı. Bu sırada; Rakibe dikkat edilmeli, Hedef saptanmalı, Atılacak servis için konsantre

Detaylı

Türkiye 1. Ligi Erkek Hentbol Takımlarının Müsabaka Analizlerinin İncelenmesi

Türkiye 1. Ligi Erkek Hentbol Takımlarının Müsabaka Analizlerinin İncelenmesi Türkiye 1. Ligi Erkek Hentbol Takımlarının Müsabaka Analizlerinin İncelenmesi ÖZET Giriş ve Amaç: Bu çalışma, hentbol 1. Ligi müsabakalarını analiz ederek, galip ve mağlup takımlar arasındaki farklı veya

Detaylı

VOLEYBOLCU A-GÖREVLER

VOLEYBOLCU A-GÖREVLER TANIM File ile iki eşit alana bölünmüş bir oyun alanı üzerinde her takımın sahada 6 oyuncu bulundurduğu iki takım arasında oynanan ve topu yere düşürmeden üç pas kullanılarak karşı sahaya geçirme kuralına

Detaylı

A-Voleybol Antrenör Eğitimi. B-Antrenör Eğitimindeki Genel Sorunlar

A-Voleybol Antrenör Eğitimi. B-Antrenör Eğitimindeki Genel Sorunlar A-Voleybol Antrenör Eğitimi B-Antrenör Eğitimindeki Genel Sorunlar 1 Antrenörün aldığı kaliteli eğitim sonucu, sporcunun başarı ve verimliliği daha üst düzeye çıkarılmaktadır. Kaliteli sporcuların seçimi,

Detaylı

SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI

SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI ÖĞRENCİ BASKETBOL 2. Sağlık Bilimleri Fakültesi 3. Artvin MYO 4. Arhavi MYO 5. Borçka Acarlar MYO BASKETBOL TURNUVASI GRUPLAR 1 Borçka

Detaylı

POZİSYON ALMA TOPU KARŞILAMA HIZLI ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA SAHİP OLMA TOPA UZANARAK DOKUNMA KOORDİNASYON VE ADIMLAMA YERDEN VE

POZİSYON ALMA TOPU KARŞILAMA HIZLI ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA SAHİP OLMA TOPA UZANARAK DOKUNMA KOORDİNASYON VE ADIMLAMA YERDEN VE POZİSYON ALMA TOPU KARŞILAMA HIZLI ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA SAHİP OLMA TOPA UZANARAK DOKUNMA KOORDİNASYON VE ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA AYAK İLE MÜDAHALE İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...

Detaylı

Sümer Alvurdu 1. sumeralvurdu@gazi.edu.tr UEFA FUTSAL EURO 2012: TÜRKİYE FUTSAL MİLLİ TAKIMININ GRUP MAÇLARI TEKNİK VE TAKTİK ANALİZİ

Sümer Alvurdu 1. sumeralvurdu@gazi.edu.tr UEFA FUTSAL EURO 2012: TÜRKİYE FUTSAL MİLLİ TAKIMININ GRUP MAÇLARI TEKNİK VE TAKTİK ANALİZİ Yılmaz ve Kin İşler 2013;4(SI):01-09 2013, Vol.4, Special Issue, Pg:104-110 ISSN: 1309-0356 Received : 10.02.2013 Accepted : 15.04.2013 Sümer Alvurdu 1 1 Gazi Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu,

Detaylı

TAKIM ANALİZİ (FUTBOL ÖRNEĞİ)

TAKIM ANALİZİ (FUTBOL ÖRNEĞİ) TAKIM ANALİZİ (FUTBOL ÖRNEĞİ) TAKIMIN ANALİZİ Takımın sahaya dağılımı Oyun sisteminin analizi Futbolcuların koşu yolları OYUN SİSTEMLERİ ÖRNEKLERİ 4:4:2 sistemi 4:3:3 sistemi 4:2:3:1 sistemi 4:3:2:1 3:5:2

Detaylı

Basketbol müsabakaları iki hakem tarafından yönetilir. Misafir takım sahayı seçme hakkına sahiptir. Her devreden sonra saha değişimi yapılır.

Basketbol müsabakaları iki hakem tarafından yönetilir. Misafir takım sahayı seçme hakkına sahiptir. Her devreden sonra saha değişimi yapılır. Basketbol müsabakaları iki hakem tarafından yönetilir. Misafir takım sahayı seçme hakkına sahiptir. Her devreden sonra saha değişimi yapılır. Oyun, orta saha çizgisinde her takımdan birer oyuncu arasında

Detaylı

BASKETBOL BRANŞ TALİMATI

BASKETBOL BRANŞ TALİMATI K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi BASKETBOL BRANŞ TALİMATI 1- Müsabakalar, Milli Eğitim

Detaylı

YETENEK ÖLÇÜMÜ VE YÖNLENDİRME. Y. Doç.Dr. R. Sürhat MÜNİROĞLU

YETENEK ÖLÇÜMÜ VE YÖNLENDİRME. Y. Doç.Dr. R. Sürhat MÜNİROĞLU YETENEK ÖLÇÜMÜ VE YÖNLENDİRME Y. Doç.Dr. R. Sürhat MÜNİROĞLU Giriş Parklarda, sokak aralarında oyun oynayan çocuklar içerisinden hangi çocuklar sporcu olacak? Hangi çocuklar ay-yıldızlı formayı giyecek?

Detaylı

ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ I VE II ÖĞRETİM SPOR BRANŞLARI SINAV ESASLARI

ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ I VE II ÖĞRETİM SPOR BRANŞLARI SINAV ESASLARI ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ I VE II ÖĞRETİM SPOR BRANŞLARI SINAV ESASLARI ATLETİZM Adaylar Atletizm Uygulama Sınavı Puanlama cetvellerinde) yer alan branşlardan birini seçeceklerdir. 1. Seçtikleri bir branştan

Detaylı

İçindekiler. Birinci Bölüm ÇOCUKLARDA GELİŞİM ÖZELLİKLERİ, HAREKET EĞİTİMİ VE ÇOCUK ANTRENMANLARI

İçindekiler. Birinci Bölüm ÇOCUKLARDA GELİŞİM ÖZELLİKLERİ, HAREKET EĞİTİMİ VE ÇOCUK ANTRENMANLARI Birinci Bölüm ÇOCUKLARDA GELİŞİM ÖZELLİKLERİ, HAREKET EĞİTİMİ VE ÇOCUK ANTRENMANLARI 1.1. Çocuklukta Fiziksel, Bilişsel, Duyuşsal ve Psiko-Motor Gelişim Dönemleri... 1 1.2. Hareket Kavramı ve Beceri İlişkisi...

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ Bülten No: 11 ( 17 Nisan 02 Mayıs 2017 ) Sayfa 1 GENEL 18 Nisan Salı günü ilkokul ve ortaokul öğrencilerimizin katılımı ile Bayan Voleybol A Milli Takım Pasörü Naz Aydemir Akyol u konuk ettik. İbrahim

Detaylı

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL ANTAKYA ATA İLKOKULU 4. SINIFLAR BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL ANTAKYA ATA İLKOKULU 4. SINIFLAR BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 06-07 VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL ANTAKYA ATA İLKOKULU. SINIFLAR BEDEN İ VE SPOR DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI KONU / KAVRAMLAR TEKNOLOJİLE Rİ. EKİM EYLÜL 9- Eylül 06 6-0 Eylül 06 0-07 Ekim 06 0- Ekim 06

Detaylı

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 5. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 5. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 5. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI ÖĞRENCİ BASKETBOL (24 Mart 11 Nisan 2014) 1. Eğitim Fakültesi 2. Orman Fakültesi 3. Fen Edebiyat Fakültesi

Detaylı

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ HOLLANDA KADINLAR VOLEYBOL MİLLİ TAKIM SPORCULARININ MÜSABAKA ÖNCESİ VE SONRASI DURUMLUK KAYGI DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Dr. Mustafa Önder ŞEKEROĞLU

Detaylı

Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis

Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis Düz süratin doğrudan uygulanması önemli olmasına rağmen Sporcular ayrıca çevreden gelen hızlı ve değişken

Detaylı

FUTBOL AÇIKLAMALAR. Gençler kategorisi kız ve erkek takımları arasında oynanacaktır. Yıldız Kız/Erkek :(

FUTBOL AÇIKLAMALAR. Gençler kategorisi kız ve erkek takımları arasında oynanacaktır. Yıldız Kız/Erkek :( K.K.T.C. MĠLLĠ EĞĠTĠM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon ġubesi FUTBOL AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Milli Eğitim ve

Detaylı

MASA TENİSİ TEMEL EĞİTİMİ

MASA TENİSİ TEMEL EĞİTİMİ MASA TENİSİ TEMEL EĞİTİMİ MASA TENİSİ Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir. 1900'lerde İngiltere ve ABD'de selüloit bir top ve tirşe gerili

Detaylı

1. OKUL /KULÜP TAKIMLARINA SPORCU SEÇİMİ SPORCU ÖĞRENCİ LİSTESİNİN OLUŞTURULMASI.

1. OKUL /KULÜP TAKIMLARINA SPORCU SEÇİMİ SPORCU ÖĞRENCİ LİSTESİNİN OLUŞTURULMASI. 1. OKUL /KULÜP TAKIMLARINA SPORCU SEÇİMİ SPORCU ÖĞRENCİ LİSTESİNİN OLUŞTURULMASI. Her eğitim yılı açılışını takip eden 15 gün içersinde okullarda/kulüpte yapılan yukarıda belirtilen tüm spor branşlarında

Detaylı

2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS ORTA OKULU 5.SINIFLAR BEDEN EĞİTİMİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS ORTA OKULU 5.SINIFLAR BEDEN EĞİTİMİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI - Kasım 0 0-08 Kasım 0 EKİM-KASIM 0 Ekim-0 Kasım 0 - Ekim 0 07- Ekim Ekim 0 0 Eylül Ekim 0 EYLÜL -7 Eylül 0 6-0 Eylül 0 ve ve ve ve ve A.. Sportif B.. Düzenli B.. Atatürk ve A.. Sportif A.. Sportif B..

Detaylı

VOLEYBOLDA SMAÇIN BİYOMEKANİKSEL İNCELENMESİ

VOLEYBOLDA SMAÇIN BİYOMEKANİKSEL İNCELENMESİ VOLEYBOLDA SMAÇIN BİYOMEKANİKSEL İNCELENMESİ Öğr. Gör. Elif ÖZ Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Biyomekanik? Spor Biyomekaniği? Hareket Analizi? 1 Kinetik

Detaylı

Oyun Kurallarında Temel Değişiklikler

Oyun Kurallarında Temel Değişiklikler Oyun Kurallarında Temel Değişiklikler Bariz Gol Şansının Engellenmesi - DOGSO Kural 12 - BGŞ Bir bariz gol şansının engellenmesi Elle oynama (Nerede olduğu önemli değil): kırmızı kart Ceza alanı dışında

Detaylı

ANKARA ÖZEL TEVFİK FİKRET LİSESİ CUMHURİYET KUPASI V. SPOR ŞENLİĞİ

ANKARA ÖZEL TEVFİK FİKRET LİSESİ CUMHURİYET KUPASI V. SPOR ŞENLİĞİ ANKARA ÖZEL TEVFİK FİKRET LİSESİ CUMHURİYET KUPASI V. SPOR ŞENLİĞİ 1 ANKARA 2017 2 Cumhuriyeti yaşatma, dostluğu, paylaşımı arttırma ve birlikte güzel zaman geçirme amacıyla gerçekleştireceğimiz şenliğimize

Detaylı

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL ANTAKYA ATA ORTAOKULU 6. SINIFLAR BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL ANTAKYA ATA ORTAOKULU 6. SINIFLAR BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 06-07 VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL ANTAKYA ATA ORTAOKULU KONU / KAVRAMLAR EYLÜL EKİM 9- Eylül 06 6-0 Eylül 06 0-07 Ekim 06 0- Ekim 06 7- Ekim 06-8 Ekim 06 - Düzenli fiziksel aktivite yaşam i yaşam yaşam i yaşam

Detaylı

UEFA Kursları ndan küçük alan oyunları

UEFA Kursları ndan küçük alan oyunları UEFA Kursları ndan küçük alan oyunları DERS: KÜÇÜK ALAN OYUNLARI (6V6) KONU: PAS VE DESTEK UEFA Kursları ndan size tanıtacağımız beşinci format olan küçük alan oyunları, kısaltılmış ve daraltılmış alanda,

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU. 10 Yaş MÜSABAKA TALİMATI

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU. 10 Yaş MÜSABAKA TALİMATI TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU 10 Yaş MÜSABAKA TALİMATI İlk Yayım Tarihi Değişiklik Tarihi Talimat Seri Numarası 08.02.2010 10YMT 1001 1/9 TTF 10 Yaş MÜSABAKA TALİMATI 1- Amaç Bu yaş grubu sporcuların tenis

Detaylı

ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI

ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI OYUN KURALLARI ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI 2013 İÇİNDEKİLER SAYFA KARAR KONUSU OLAYLAR 2 İÇİNDEKİLER 3 ÖNSÖZ 4 KISIM I: UYGULAMANIN TEORİK PRENSİPLERİ 8 KISIM II: OLAYLAR 8 BÖLÜM 1 : KATILANLAR 8 Yasaklanmış

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ Bülten No: 8 ( 17 Şubat 02 Mart 2014) Sayfa 1 ATLETİZM ATLETİZM İSTANBUL ŞAMPİYONASI DENEME YARIŞLARI SONUÇLARI ADI VE SOYADI SONUÇ YARIŞTIĞI BRANŞ DERECESİ ADI VE SOYADI SONUÇ YARIŞTIĞI BRANŞ DERECESİ

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ 14. SPOR ŞENLİKLERİ KATILIM LİSTESİ

HARRAN ÜNİVERSİTESİ 14. SPOR ŞENLİKLERİ KATILIM LİSTESİ HARRAN ÜNİVERSİTESİ 14. SPOR ŞENLİKLERİ KATILIM LİSTESİ OKULUN ADI VOLEYBOL TAKIMI BASKETBOL TAKIMI Fen Edebiyat Fakültesi Bayan Erkek Bayan Erkek İlahiyat Fakültesi Erkek Mühendislik Fakültesi Erkek Erkek

Detaylı

BASKETBOLCU KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN ANKARA. A 1.1 2014/I

BASKETBOLCU KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN ANKARA. A 1.1 2014/I TANIM Topu karşı potaya el ile atma kuralına dayanan ve beşer kişiden oluşan iki takım arasında oynanan basketbol oyununu; temel bir eğitim alarak, bir ücret karşılığı sözleşme ile bağlı bulunduğu bir

Detaylı

T.C. Namık Kemal Üniversitesi

T.C. Namık Kemal Üniversitesi T.C. Namık Kemal Üniversitesi 6.SPOR ŞENLİĞİ 19 Mart-17 Mayıs 2012 İLETİŞİM NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI SPOR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Namık Kemal Mah. Kampus Cad. No:1 Merkez/TEKİRDAĞ

Detaylı

FMV IŞIK OKULLARI 100 YILLIK OKULLAR 15. SPOR ŞÖLENİ BİLGİLENDİRME FORMU

FMV IŞIK OKULLARI 100 YILLIK OKULLAR 15. SPOR ŞÖLENİ BİLGİLENDİRME FORMU TARİH 03 07 MAYIS 2017 FMV ÖZEL IŞIK LİSESİ NİŞANTAŞI KAMPÜSÜ BRANŞ MASA TENİSİ ( GENÇ KIZ-GENÇ ERKEK ) 1. Masa Tenisi Müsabakaları 04 Mayıs 2017 Perşembe günü başlayacaktır. 2. Yarışmalar, uluslararası

Detaylı

Yalıkavak Spor İlk Maçını Kaybetti.

Yalıkavak Spor İlk Maçını Kaybetti. Yalıkavak Spor Kaybetti. İlk Maçını Türkiye Hentbol Federasyonu Bayanlar Birinci Ligi nde mücadele eden Bodrum Yalıkavak Spor Kulübü ligin ilk maçında Polatlı Belediyesi Spor Kulübü ne mağlup oldu. Gümbet

Detaylı

Does efficiency of service after the 20 th scores in volleyball differ according to nationality and positions?

Does efficiency of service after the 20 th scores in volleyball differ according to nationality and positions? International Journal of Human Sciences ISSN:2458-9489 Volume 15 Issue 4 Year: 2018 Does efficiency of service after the 20 th scores in volleyball differ according to nationality and positions? Voleybolda

Detaylı

ANKARA ÖZEL TEVFİK FİKRET LİSESİ CUMHURİYET KUPASI VI. SPOR ŞENLİĞİ

ANKARA ÖZEL TEVFİK FİKRET LİSESİ CUMHURİYET KUPASI VI. SPOR ŞENLİĞİ ANKARA ÖZEL TEVFİK FİKRET LİSESİ CUMHURİYET KUPASI VI. SPOR ŞENLİĞİ 1 ANKARA 2018 Cumhuriyeti yaşatma, dostluğu, paylaşımı arttırma ve birlikte güzel zaman geçirme amacıyla gerçekleştireceğimiz şenliğimize

Detaylı

Galatasaray Bayan Voleybol Takımı. İletişim bilgileri: Neslihan Turan - Şube Organizasyon Yöneticisi neslihan.turan@galatasaray.org +90 532 332 40 77

Galatasaray Bayan Voleybol Takımı. İletişim bilgileri: Neslihan Turan - Şube Organizasyon Yöneticisi neslihan.turan@galatasaray.org +90 532 332 40 77 Galatasaray Bayan Voleybol Takımı İletişim bilgileri: Neslihan Turan - Şube Organizasyon Yöneticisi neslihan.turan@galatasaray.org +90 532 332 40 77 Orkun Darnel - Takım Menajeri orkun.darnel@galatasaray.org

Detaylı

ANALYSIS OF BADMINTON COMPETITIONS IN 2008 BEIJING OLYMPIC GAMES AND COMPARISON WITH THE 2004 OLYMPIC GAMES

ANALYSIS OF BADMINTON COMPETITIONS IN 2008 BEIJING OLYMPIC GAMES AND COMPARISON WITH THE 2004 OLYMPIC GAMES ARSLANOĞLU, E., ARSLAN, Y., ŞENEL, Ö., Olimpiyat Oyunları Badminton Müsabakalarının Analizi ve 2004 Olimpiyatlarıyla Karşılaştırılması SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2009, VII (2) 77-84

Detaylı