Voleybol, 1895 yılında William Morgan tarafından ABD de mintonette adında eğlence amacıyla oynanan bir oyun olarak tanımlanmıştır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Voleybol, 1895 yılında William Morgan tarafından ABD de mintonette adında eğlence amacıyla oynanan bir oyun olarak tanımlanmıştır."

Transkript

1

2 Voleybol, 1895 yılında William Morgan tarafından ABD de mintonette adında eğlence amacıyla oynanan bir oyun olarak tanımlanmıştır. Mintonette topu yere düşürmeden karşı alana atmak olarak tanımlanabilir.

3 Morgan, bu oyunu basketboldan daha az fiziksel temas gerektiren bir oyun oluşturmak üzere basketbol, beysbol, tenis ve hentbolun bazı özelliklerini bir araya getirmiştir. Morgan, tenisten fileyi alıp bunu zeminden ortalama bir erkeğin boyunun biraz üstünde kalacak şekilde 1.83 metre yüksekliğine yerleştirdi. İlk olarak ABD li iş adamları bu oyunu oynamaya başladılar.

4 Mintonette bu oyunu izleyen Profesör Albert T. Halstead tarafından volley ball olarak değiştirildi. Volley tenis ile futbolda kullanılan topa yere değmeden vurmak anlamına gelen bir terimdir. Bu oyunun temel özelliğine çok uygun olduğu için bu isim hemen benimsenmiştir.

5 1952 yılında, ABD Voleybol Birliği bu iki sözcüğü birleştirerek Volleyball diye yazılmasına karar vermiştir.

6 Bir takım en fazla 12 oyuncu, bir antrenör, bir yardımcı antrenör, bir masör ve doktordan oluşur. Oyun sahası dikdörtgen ve simetrik olmalıdır. Sahanın yüzeyi düz, yatay ve her yeri aynı özellikte olmalı, oyuncular için sakatlanmaya yol açacak herhangi bir tehlike bulunmamalıdır.

7 Sahanın eni 9 metre, boyu 18 metredir. Sahanın her kenar çizgisinden en az 3 metre mesafede boşluk kalmalıdır. Saha çizgileri 5 cm kalınlığında beyaz renkte olmalıdır.

8 File, orta çizginin üstünde ve buna dik olarak yer alır; erkekler için 2.43 metre, bayanlar için 2.24 metre yüksekliğindedir. Top, içinde lastik veya benzeri bir maddeden bir kesenin bulunduğu esnek deri yada sentetik deriden yapılmış küresel biçimdedir. Topun çevresi cm ve ağırlığı gr dır.

9 Maç, 5 set üzerinden 3 seti alan takım tarafından kazanılır. Setlerde 2-2 lik eşitlik olması halinde 5.set 15 sayı üzerinden oynanır. Setler en az 2 sayı farkla 25 sayıya ulaşan takım tarafından kazanılır. Sayılarda lük eşitlik halinde oyun 2 sayılık farka ulaşılana kadar devam eder. ( 26-24, 30-28)

10 Voleybol Türkiye ye 1919 yılında Amerikalılar tarafından getirilmiştir. Voleybolu Türkiye ye tanıtan kişi Dr. DEAVAR dır. Aynı zamanda erkek muallim mektebinde beden eğitimi öğretmeni olan Selim Sırrı Tarcan öğrencilerine voleybolu öğretmiştir yılları arasında voleybol yayılmaya başlamıştır.

11 İstanbul daki bütün okullarda (Kabataş, Galatasaray, Vefa, İstanbul L.) voleybol futboldan daha öncelikli hale gelmiştir yıllarında sembol haline gelmiş ve İstanbul şampiyonaları ilgi görmüştür da Türkiye voleybol şampiyonası yapılmıştır. Bu şampiyonaya Beyoğlu, G.S, Altınordu, Moda, Kurtuluş, Vefa, Kadıköy kulüpleri katıldı.

12 1952 de Ayhan Demir üniversite takımını Mısır a götürmüş ve modern voleybol ile karşılaşılmıştır de Yugoslavya da oynanan maçlarla oyun sistemimiz değiştirilmeye başlanmış ve 1956 da ilk defa Dünya şampiyonasına katılarak Dünya voleybolu ve kurallar konusunda bilgi sahibi olunmuştur.

13 Türkiye 1948 de Uluslar arası Voleybol Federasyonuna üye olmuştur de yetkililer federasyonları ayırmış Voleybol ve El Topu federasyonu kurmuşlardır de ilk defa erkeklerde Avrupa şampiyonasına katılan takımımız diğer yıllardaki tüm şampiyonalarda yer almıştır.

14 Kız takımımız 1963 de oynanan Avrupa şampiyonasına katılmıştır de 35 takımın katılımıyla Avrupa şampiyonasını ülkemizde organize ederek modern voleybolun ülkemize yayılmasını sağlamıştır yılında ilk defa elemelerden geçerek Japonya da yapılan Dünya voleybol şampiyonasına katılmıştır.

15 Türkiye nüfusunun yüzde 6.5 ini lisanslı sporcular oluşturuyor. Bu yüzdenin 189 bin 941 ni de voleybol oluşturuyor. İstatistiklerde lisanslı kadın sporcu sayısındaki artış dikkat çekiyor. Lisanslı kadın sporcular tarafından en çok tercih edilen branş ise voleybol.

16 Atletik yeti - kaslı, ince, kuvvetli, hızlı, çabuk, dayanıklı Fiziksel yeti - uzun boy, uzun ekstremiteler Kararlılık yetisi - istek, hırs ve motivasyon Psişik yeti - takım sporcusu olma Genel motorik yeti - teknik-taktik beceri, yüksek koordinasyon, yüksek öğrenme kapasitesi, oyun zekası

17 # Oyuncu Pozisyon Yaş Boy Kilo Kulübü 2 Gülden Kayalar L m 57 kg Eczacıbaşı 3 Gizem Güreşen L m 70 kg Vakıfbank 6 Polen Uslupehlivan PS m 65 kg Vakıfbank 8 Bahar Toksoy O m 68 kg Vakıfbank 9 Özge Kırdar P m 70 kg Eczacıbaşı 10 Gözde Kırdar S m 70 kg Vakıfbank 11 Naz Aydemir P m 68 kg Vakıfbank 12 Esra Gümüş S m 76 kg Eczacıbaşı 13 Neriman Özsoy S/PS m 76 kg Galatasaray 14 Eda Erdem O m 75 kg Fenerbahçe 17 Neslihan Demir PS m 72 kg Eczacıbaşı 20 Büşra Cansu O m 80 kg Eczacıbaşı

18 Kullanılan teknikler servis, manşet pas, parmak pas, blok, hücum/smaç, defans ve plonjondur. Oyunu başlatan ilk teknik hareket servistir. Servis bölgesi saha dip çizgisidir. Genellikle servis bölgesinden yada dip çizginin dışından atılır.

19 Birçok servis tipi olmasına rağmen üst düzey voleybolda genellikle tenis servis ve smaç servis teknikleri kullanılmaktadır.

20 Manşet pas tekniği, voleybolun temel tekniklerinden birisidir. Manşet tekniği servis karşılama ve defans pozisyonlarında, bazen de pasörler tarafından pas atmak için kullanılır.

21 Parmak pas tekniği, topun oyuncu tarafından tutulmadan kurallara uygun olarak iki elle istenilen bölgeye gönderilmesidir. Yumuşak gelen servisleri karşılamada, pasörlerin ve diğer oyuncuların paslaşmasında ve nadiren oyun kurulamadığı durumlarda son topu rakip sahaya atmak için kullanılır.

22 Blok tekniği savunmanın ilk aşaması olarak düşünülebilir. Blok, temel olarak rakip hücum oyuncusunu durdurmak için kullanılır. Tek kişiyle yapılabilmesine rağmen rakip smaçörün gücüne göre iki ve üç oyuncu ile de blok yapılabilir.

23 Hücum/smaç tekniği en karmaşık tekniklerdendir. Tekniğin uygulanmasında hareket dizgisi aynı görünsede oyuncuların mevkilerine, vurulacak topun konumuna, vurulan yerin saha içindeki yerleşimine göre farklılıklar gösterir. Smaç tekniği kompleks bir tekniktir.

24 Temel olarak hazırlık adımlaması, yaklaşma koşusu, son adımla birlikte yerden ayrılma, yükselme, geriye açılma, öne kapanma, topa temas ve yere düşüş evresi söz konusudur.

25 Defans tekniği, arka alan defansı, bloktan geçen rakip hücumlarının tekrar oyuna kazandırılması için uygulanan tekniklerin tümüdür. Defans çok üstün beceri gerektiren tekniklerden birisidir. Voleyboldaki fizik gücünün en üst seviyeye çıkması ile özel defans oyuncusu ihtiyacından dolayı libero oyuncu sistemi gelmiştir.

26 Plonjon tekniği ise manşet tekniğinin uygulanamadığı, oyuncunun uzağında kalan topların kurtarılması için kullanılır. Temel plonjon tekniği yana yuvarlanmadır. Bunun dışında genellikle öne, sağa ve sola yuvarlanma şeklinde uygulanır.

27 Anatomik yapılarından dolayı bayan voleybolcular genellikle yuvarlanma tekniğini tercih ederken erkekler kayma hareketi içeren öne doğru plonjon tekniğini tercih ederler.

28 Voleybol oyuncularını genel olarak beş kategoride sınıflayabiliriz. Pasör, pasör çaprazı, smaçör, orta oyuncu ve liberolar temel mevkilerdir. Voleybol sahası 81 m2 dir ve hayali olarak 6 bölgeye bölünmüştür. Çünkü voleybolda rakip sahaya temas edilmedikçe sporcular her yerde hatta saha dışında bile topa temas edebilir.

29 Voleybol antrenörü ve sporcu bir maçın süresini önceden kestiremez. Bir maç beş set halinde oynanabilir, yaklaşık 90 dakika sürebilir. Bu süre içinde bir oyuncu, özellikle bacak kaslarını etkileyen hareket yapar. Bu hareketlerde sıçramalar %50-60, hızlı hareketler ve yer değiştirmeler yaklaşık %30 ve düşmeler %15 olarak tespit edilmiştir.

30 Fox ve Mathews, voleybolu %90 anaerobik, %10 aerobik bir spor olarak tanımlamışlardır. Bazı yeni araştırmacılar ise bunun %50 aerobik, %50 anaerobik (%10 laktik, %40 alaktik ) olarak belirtmektedirler.

31 Yazar Enerji Harcaması ( kj dk -1) Durnin ve Passmore (1967) ,5 Rodinova ve Plakhtienko (1977) Reilly (1981) Brooks ve Fahey (1984) Anaerobik k:kal. % 10 sn 1 dk 2 dk 4 dk 10 dk 30 dk Aerobik k.kal. % Toplam k.kal

32 Voleybol yüksek şiddetli egzersizleri gerektiren ve dinlenme periyotlarını içeren bir interval sporu olarak tanımlanabilir. Voleybolda dinlenme periyotlarıyla birlikte smaç ve blok sıçramalarının patlayıcılık özelliğinin %95 ATP-CP sisteminden, diğer %5 inin laktik asit sisteminden sağlandığı şeklinde sınıflandırılmıştır. ( Fox ve Mathews)

33 Aerobik sistemin bu dönemde etkisi yoktur. Bu sonuçla da voleybolun enerji kaynaklarının % %79.3 oranında anaerobik olduğu desteklenmektedir. (Rodionova ve Plakhtienko) Fizyolojik çalışmalarda yüksek anaerobik enerji gerektiren, doğal olarak aerobik bir spor dalı olduğunu göstermiştir.

34 Kanıt olarak, FT kas lifleriyle karşılaştırıldığında ST kas liflerine daha fazla glikojen boşalımı olduğu belirlenmiş ve iyi antrenmanlı voleybolcularda yağların parçalanması artmaktadır. Ortalama 90 dakikalık bir sürede kombine olarak sıçrama ve yere düşme nedeniyle dayanıklılık da gerektirir.

35 Karşıt olarak, oyunun patlayıcı özelliği yüksek şiddetli saha hareketleri, smaç ve bloklarla sağlanmaktadır. Voleybol Hareketi Enerji Değeri (Kcal) Kalp Atımı (atımdk-1) Smaç Servis Blok Pas Top karşılama

36 Genellikle, voleybol sezonunda takım en az dört defa testten geçirilmelidir. Voleybol antrenörleri tarafından uygulanan testlerin çoğu alan testleridir. Alan testleri, spor salonunda, sahalarda ve egzersiz alanında yapılan testlerdir. Alan testleri dışında laboratuar testleri ve laboratuar benzeri testlerde vardır.

37 Alan testleri, oyuncunun sağladığı ilerlemeyi izlemek için yönetimi ve tekrarlanması kolay olan testlerdir. Bireysel antrenörlük programları bu testlere dahil edilebilir. Testler, seçme işlemleri sırasında, fizik süresinden sonra, rekabet döneminden önce ve sezon bitiminde yapılmalıdır.

38 İyi bir klüp programından yer alması gereken testler şunlardır; - aerobik kapasite testi - anaerobik kapasite testi - yüksek atlama - engelli atlama

39 Laboratuar testleri basit performans ölçümlerinden çok psikolojik kapasiteyi ölçmektedir. Enerji sisteminin kesin ve objektif ölçümlerini vermektedir. Oyuncudan alınan karşılaştırmalı veriler ölçümlerin standart bir konuma getirildiği testlerde olasıdır.

40 Kilo ve boy ölçümlerini gösteren şema normal olarak ileri sürülen şartlardır. Ayakta uzanma, ayaktayken uzanır pozisyonun alınması duvara 90 derecelik açı ile ayaktayken atışı yapacak elin parmak uçları ile yer arasındaki mesafe ile ifade edilmektedir.

41 Hücum yapmak için sıçrama, 1 cm lik çizgi çekerek bir basketbol dikey tahtasının üzerine konulan çizelgeyle ölçülmektedir. Teste tabi tutulan oyuncu dikey tahtanın 2m ötesine konulan bir merdivene oturur veya üzerinde durur. Normal voleybol hücumu yapılması için koşmaya izin verilir.

42 Voleybol atışı, ayaktayken uzanma pozisyonuyla vuruş yapmak için sıçrama pozisyonu arasındaki farktır. 20m Sprint, jimnastik salonunda 20 m. Mesafeli bir pist oluşturulur. Başlamak için duruş vaziyeti alınır. Antrenör hazır, başla komutunu verir. Yağ yüzdesi, genellikle kumpas kullanılmaktadır ancak bazı durumlarda yağ depo yönetimi de kullanılmaktadır.

43 VO2 MAX, belli başlı laboratuar testlerinde koşu bandı yada bisiklet üzerinde gaz analizi yapılmaktadır. Bir yüz maskesi kullanılmaktadır. Bazı test uygulayıcıları voleybolda koşu bandı yerine bisikletin kullanılmasının daha gerçekçi olduğu görüşünü savunmaktadır.

44 Yürüyüş Kavrama kuvveti Üç ardışık sıçrama Kalkma oturma Engelli atlama Çeviklik testleri 20 m kısa mesafeli koşu Toplam vücut reaksiyon süresi Esneklik testleri Koordinasyon antrenmanı

45 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

VOLEYBOL TANIM VE TÜRKİYE VE DÜNYADA GELİŞİMİ. Doç.Dr.Hakan Sunay A.Ü.SBF

VOLEYBOL TANIM VE TÜRKİYE VE DÜNYADA GELİŞİMİ. Doç.Dr.Hakan Sunay A.Ü.SBF VOLEYBOL TANIM VE TÜRKİYE VE DÜNYADA GELİŞİMİ Doç.Dr.Hakan Sunay A.Ü.SBF Voleybol Oyununun Tanımı(1) 6 oyuncu ile oynanan bir spor dalıdır. Saha file ile ortadan ikiye ayrılmıştır Filenin yüksekliği kategorilere

Detaylı

2010 DÖNEMİ 1996 İL KARMALARI TOPLANTISI 08 ARALIK 2009

2010 DÖNEMİ 1996 İL KARMALARI TOPLANTISI 08 ARALIK 2009 2010 DÖNEMİ 1996 İL KARMALARI TOPLANTISI 08 ARALIK 2009 İL KARMALARINDAN BEKLENTİLER Üst düzey bir takımın oluşturulması Dünya çapındaki elit takımların performans analizleri gösteriyor ki erkek ve bayanlarda

Detaylı

Sürat Antrenmanı. Dr.Ali KIZILET

Sürat Antrenmanı. Dr.Ali KIZILET Sürat Antrenmanı Bu antrenmanlar sürat ve çabukluk çeviklik gelişimi için antrenörler için temel kaynaktır.özel bir sürat antrenmanını takiben gevşeme egzersizleri her zaman kullanılmalıdır. Sürat antrenmanları

Detaylı

ŞENLİK MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİNİ VOLEYBOL. Dr. Müfide YORUÇ ÇOTUK MİNİ VOLEYBOL ASLA SEZONU SEZONU

ŞENLİK MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİNİ VOLEYBOL. Dr. Müfide YORUÇ ÇOTUK MİNİ VOLEYBOL ASLA SEZONU SEZONU MİNİ VOLEYBOL FELSEFE MİNİ VOLEYBOL / MİDİ VOLEYBOL Voleybolu nasıl daha fazla erişilebilir hale geirelim? CEVAP Dr. Müfide YORUÇ ÇOTUK MARMARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ TVF EĞİTİM KURUL KOORDİNATÖRÜ

Detaylı

VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER

VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER HAZIRLAYAN CELALETTİN LÜTFİ BEKTAŞ 2017 1 Voleybol,File ile ikiye bölünmüş bir Oyun Alanı üzerinde İki (2) Takım tarafından oynanan bir Spordur. Voleybol Oyununun

Detaylı

Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997)

Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997) Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997) Aktif başlangıç (3-5) Temel eğitim (eğlence ile) (6-8/9) Antrenman için öğrenme (8/9-12) Antrenman için antrenman (12-16/17) Yarışmak için antrenman

Detaylı

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2018-2019 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler 1.4 Bölgeler ve sahalar 1.5 Isı ve Aydınlatma 2. File ve Direkler 2.1 Filenin yüksekliği

Detaylı

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2017-2018 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler 1.4 Bölgeler ve sahalar 1.5 Isı ve Aydınlatma 2. File ve Direkler 2.1 Filenin yüksekliği

Detaylı

Voleybolda Müsabaka Analizi ve Değerlendirilmesi. Öğr. Gör. Elif Öz

Voleybolda Müsabaka Analizi ve Değerlendirilmesi. Öğr. Gör. Elif Öz Voleybolda Müsabaka Analizi ve Değerlendirilmesi Datavolley Volleyball Information System (VIS) E-SPOR, E-analyse Voleybolda Temel Teknikler Manşet Pas (Servis Karşılama) Smaç Parmak Pas Plonjon Servis

Detaylı

Voleybol oyun kuralları

Voleybol oyun kuralları On5yirmi5.com, nasıl oynanır, saha ölçüleri nedir? Yayın Tarihi : 24 Aralık 2013 Salı (oluşturma : 3.05.2019) Voleybolda her oyuncunun güçlü olduğu yönleri geliştirilmeye çalışılmalıdır. Her oyuncunun

Detaylı

Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş

Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş GİRİŞ Voleybol; interval özellikli yüklenme ve dinlenme periyotlarının ardışık uygulandığı Smaç, blok, file hareketleri ani patlayıcı gücü Voleybol

Detaylı

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir.

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Voleybolda smaç vurma, smaç nasıl atılır nasıl vurulur. Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Çok etkili bir hücum tekniği olup, direk sayı almada çok etkilidir. Smaç için

Detaylı

SPKD-UKSCA AKREDİTE KUVVET KONDİSYON UZMANLIĞI SINAVI ÖRNEK SORULARI

SPKD-UKSCA AKREDİTE KUVVET KONDİSYON UZMANLIĞI SINAVI ÖRNEK SORULARI SPKD-UKSCA AKREDİTE KUVVET KONDİSYON UZMANLIĞI SINAVI ÖRNEK SORULARI SCAT-SCS 1. Liseli bayan bir futbol orta saha oyuncusuna antrenman durumunu tespit etmek için bir test bataryası uygulanıyor. Sonuçlar

Detaylı

1. OKUL /KULÜP TAKIMLARINA SPORCU SEÇİMİ SPORCU ÖĞRENCİ LİSTESİNİN OLUŞTURULMASI.

1. OKUL /KULÜP TAKIMLARINA SPORCU SEÇİMİ SPORCU ÖĞRENCİ LİSTESİNİN OLUŞTURULMASI. 1. OKUL /KULÜP TAKIMLARINA SPORCU SEÇİMİ SPORCU ÖĞRENCİ LİSTESİNİN OLUŞTURULMASI. Her eğitim yılı açılışını takip eden 15 gün içersinde okullarda/kulüpte yapılan yukarıda belirtilen tüm spor branşlarında

Detaylı

Performans Testleri. Antrenör Nihan DÖNMEZ

Performans Testleri. Antrenör Nihan DÖNMEZ Performans Testleri Antrenör Nihan DÖNMEZ Yetenek seçimi Vücut yapısı Reaksiyon zamanı Güç ve kuvvet testi Anaerobik kapasite Dayanıklılık Sağlık testleri gibi konu başlıkları altında farklı birçok testi

Detaylı

FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR. Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü

FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR. Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü FUTBOLDA KUVVET 1- Kuvvetin Genel Tanımlanması 2- Futbolda kuvvet neden önemlidir? 3- Kuvvet Konusunda

Detaylı

YETENEK SEÇİMİ MEVKİ PLANLAMASI

YETENEK SEÇİMİ MEVKİ PLANLAMASI YETENEK SEÇİMİ MEVKİ PLANLAMASI SEMİH OKTAY TVF ERKEK MİLLİ TAKIMLAR VE TEKNİK KURUL KOORDİNATÖRÜ TVF EĞİTİM KURULU ÜYESİ 1 Bu ders sonunda aşağıdaki bilgiler ve hedeflerin tespit edilmesi amaçlanmıştır:

Detaylı

7. 30 sn mekik testi:

7. 30 sn mekik testi: 7. 30 sn mekik testi: Çocuk ve gençlerin abdominal kas dayanıklılığını ölçmek amacıyla uygulanır. Ölçüm materyali olarak; standart ölçülerinde iki adet jimnastik minderi ve kronometre kullanılır. 8. Bükülü

Detaylı

TVF MİNİ VOLEYBOL Ş E N L İ K AMAÇ :MÜSABIK DEĞİL VOLEYBOLU SEVEN NESİLLER

TVF MİNİ VOLEYBOL Ş E N L İ K AMAÇ :MÜSABIK DEĞİL VOLEYBOLU SEVEN NESİLLER AMAÇ :MÜSABIK DEĞİL VOLEYBOLU SEVEN NESİLLER YETİŞTİRMEKTİR.BU NEDENLE KAZANMAYA VE KATILAN TAKIMLARI DERECELENDİRMEYE YÖNELİK TURNUVALAR,ŞAMPİYONALAR,ÖZEL VEYA RESMİ YARIŞMALAR DÜZENLENEMEZ.TÜMÜ ŞENLİK

Detaylı

GENÇ VOLEYBOLCULARDA İNSTABİL ZEMİNLERDE YAPILAN ÇALIŞMALARIN DENGE, SIÇRAMA VE ÇEVİKLİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

GENÇ VOLEYBOLCULARDA İNSTABİL ZEMİNLERDE YAPILAN ÇALIŞMALARIN DENGE, SIÇRAMA VE ÇEVİKLİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ GENÇ VOLEYBOLCULARDA İNSTABİL ZEMİNLERDE YAPILAN ÇALIŞMALARIN DENGE, SIÇRAMA VE ÇEVİKLİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ DÜZCE ÜNIVERSITESI SPOR BILIMLERI FAKÜLTESI SALIH BURHAN GÖKMEN, ENGIN EFEK, ATAKAN ÇAĞLAYAN

Detaylı

Birim Antrenman. Dr. Alper AŞÇI. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Birim Antrenman. Dr. Alper AŞÇI. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Birim Antrenman Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Performans Çevre koşulları ve bireysel özelliklerden kaynaklanan motor boyuttaki gözlenebilir ve kalıcı davranış değişikliği

Detaylı

BASKETBOLCU KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN ANKARA. A 1.1 2014/I

BASKETBOLCU KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN ANKARA. A 1.1 2014/I TANIM Topu karşı potaya el ile atma kuralına dayanan ve beşer kişiden oluşan iki takım arasında oynanan basketbol oyununu; temel bir eğitim alarak, bir ücret karşılığı sözleşme ile bağlı bulunduğu bir

Detaylı

Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır.

Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır. Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır. Maksimal kuvvette, Yaş, Cinsiyet, Genetik özelliklerle birlikte

Detaylı

HÜCUM PRENSİPLERİ OYUN SİSTEMLERİ

HÜCUM PRENSİPLERİ OYUN SİSTEMLERİ FUTBOL HÜCUM PRENSİPLERİ OYUN SİSTEMLERİ Hücum Prensipleri (Topa sahip olan takım hücum eden takımdır) Pas / Destek Derinlik / Genişlik Toplu / Topsuz Koşular (Penatrasyon) Hareketlilik / Yer Değiştirme

Detaylı

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ GENÇ FUTBOLCULARDA 6 HAFTALIK PLİOMETRİK ANTRENMAN PROGRAMININ SÜRAT PARAMETRESİ ÜZERİNE ETKİSİ

Detaylı

14.12.2010 MOTOR BECERĐLER

14.12.2010 MOTOR BECERĐLER MOTOR BECERĐLER HALTER TAKIM SPORLARI SPRİNT MARATON YRD DOÇ DR MURAT BİLGE KÜ BESYO Beceri kısa süre içerisinde zor hareketleri öğrenebilme ve değişik durumlarda amaca uygun çabuk bir şekilde tepki gösterebilme,

Detaylı

Basketbol müsabakaları iki hakem tarafından yönetilir. Misafir takım sahayı seçme hakkına sahiptir. Her devreden sonra saha değişimi yapılır.

Basketbol müsabakaları iki hakem tarafından yönetilir. Misafir takım sahayı seçme hakkına sahiptir. Her devreden sonra saha değişimi yapılır. Basketbol müsabakaları iki hakem tarafından yönetilir. Misafir takım sahayı seçme hakkına sahiptir. Her devreden sonra saha değişimi yapılır. Oyun, orta saha çizgisinde her takımdan birer oyuncu arasında

Detaylı

Futbolda Müsabaka Analizi ve Değerlendirilmesi. Öğr. Gör. Elif Öz

Futbolda Müsabaka Analizi ve Değerlendirilmesi. Öğr. Gör. Elif Öz Futbolda Müsabaka Analizi ve Değerlendirilmesi Prozone Liverpool Polytechnic Futbol Yazılımı Mathball E-SPOR, E-analyse Futbolda Temel Teknikler Pas (Passing) Kafa vuruşu(heading) Şut (Shooting) Serbest

Detaylı

Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar. Yusuf Köklü

Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar. Yusuf Köklü Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar Yusuf Köklü Pamukkale Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu 5. Antrenman Bilimi Kongresi 2-4 Temmuz 2013 Beytepe/

Detaylı

POZİSYON ALMA TOPU KARŞILAMA HIZLI ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA SAHİP OLMA TOPA UZANARAK DOKUNMA KOORDİNASYON VE ADIMLAMA YERDEN VE

POZİSYON ALMA TOPU KARŞILAMA HIZLI ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA SAHİP OLMA TOPA UZANARAK DOKUNMA KOORDİNASYON VE ADIMLAMA YERDEN VE POZİSYON ALMA TOPU KARŞILAMA HIZLI ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA SAHİP OLMA TOPA UZANARAK DOKUNMA KOORDİNASYON VE ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA AYAK İLE MÜDAHALE İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...

Detaylı

MASA TENİSİ. Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir.

MASA TENİSİ. Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir. MASA TENİSİ Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir. 1900'lerde İngiltere ve ABD'de selüloit bir top ve tirşe gerili tefe benzer raketlerle oynanan

Detaylı

ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ I VE II ÖĞRETİM SPOR BRANŞLARI SINAV ESASLARI

ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ I VE II ÖĞRETİM SPOR BRANŞLARI SINAV ESASLARI ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ I VE II ÖĞRETİM SPOR BRANŞLARI SINAV ESASLARI ATLETİZM Adaylar Atletizm Uygulama Sınavı Puanlama cetvellerinde) yer alan branşlardan birini seçeceklerdir. 1. Seçtikleri bir branştan

Detaylı

FUTBOLDA DAYANIKLILIK. Atilla YÜCE

FUTBOLDA DAYANIKLILIK. Atilla YÜCE FUTBOLDA DAYANIKLILIK Atilla YÜCE DAYANIKLILIK DAYANIKLILIK, GENELDE, SPORCUNUN FİZİKİ VE FİZYOLOJİK YORGUNLUĞA DAYANMA GÜCÜ OLARAK TANIMLANABİLİR. BİR BAŞKA TANIMDA İSE, TÜM ORGANİZMANIN, UZUN SÜRE DEVAM

Detaylı

SALI: Antr. 12 * Düşük Şiddet * Isınma

SALI: Antr. 12 * Düşük Şiddet * Isınma SALI: 18.07.2017 Antr. 12 * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax) 130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 15 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe egzersizleri *Kuvvet - Her 30 sn. çalışmaların

Detaylı

Yaş Gruplarında Kuvvet. Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Yaş Gruplarında Kuvvet. Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Yaş Gruplarında Kuvvet Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi TEKNİK-TAKTİK KONDİSYON Kuvvet, Sürat, Dayanıklılık, Koordinasyon GENÇ FUTBOLCU PSİKOLOJİK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ Algılama,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Kısım KOŞULAR

İÇİNDEKİLER. Birinci Kısım KOŞULAR İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 ATLETİZMDE SINIFLAMA... 2 KOŞULAR... 2 A. Pist Koşuları... 2 B. Yol Koşuları... 3 ATLAMALAR... 3 ATMALAR... 3 ÇOKLU YARIŞLAR... 3 Birinci Kısım KOŞULAR Birinci Bölüm: PİST KOŞULARI...

Detaylı

Yarışma Sınavı. 5 Sporcularda birinci besin kaynağı hangisidir? A ) Karbonhidratlar B ) Minareller C ) Proteinler D ) Yağlar E ) Vitaminler

Yarışma Sınavı. 5 Sporcularda birinci besin kaynağı hangisidir? A ) Karbonhidratlar B ) Minareller C ) Proteinler D ) Yağlar E ) Vitaminler 1 Sinir sisteminde yaşamın ilk yıllarında hızlı tepkiler ve becerili harketler meydan gelmeden önce sinir fibrillerinin neyi tamamlanmalıdır? ) Miyelinizasyonu B ) Koordinasyonu C ) Esnekliği D )İleti

Detaylı

VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI. Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre

VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI. Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre Voleybolda Performans için Güç Kavramının Önemi Nedir? Gücü hangi yöntem ile nasıl geliştirebiliriz? Kuvvet ve güç antrenmanlarının

Detaylı

FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR

FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Amirliğince öngörülen hükümlere, Uluslararası Kurallara, Yarışma Talimatlarına

Detaylı

MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2014

MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2014 MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2014 TEMEL İLKE VE KRİTERLER MADDE 1- Kurul, saha düzenlemelerini, mini voleybol kategorilerini, organizasyon şeklini ve diğer hususları mini voleybolun tanıtımı ve yaygınlaştırılmasını

Detaylı

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU EĞİTİM YETENEK TESPİTİ. İzleyici Antrenörlük ve Yetenek Tespiti (SCOUTING)

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU EĞİTİM YETENEK TESPİTİ. İzleyici Antrenörlük ve Yetenek Tespiti (SCOUTING) TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU EĞİTİM YETENEK TESPİTİ İzleyici Antrenörlük ve Yetenek Tespiti (SCOUTING) BU KONU BİZE NE KAZANDIRACAK Genç futbolculardaki Yeteneği Keşfetmek ile ilgili önemli etkenler konusundaki

Detaylı

Olimpiyat Sporlarıyla İlgili Bilmeceler

Olimpiyat Sporlarıyla İlgili Bilmeceler Hazırlayan: Tuğba Can Okçuluk Uzaktaki hedefe yapılan atışlarla, Toplayan en yüksek puanı, Kazanır madalya, Avcılığa dayanan bu spor dalında. Atletizm Yüz metre koşusu, üç bin metre koşusu, Maratonu, dekatlonu,

Detaylı

EGZERSİZ ENERJİ KAYNAKLARI DOÇ.DR.MİTAT KOZ

EGZERSİZ ENERJİ KAYNAKLARI DOÇ.DR.MİTAT KOZ EGZERSİZ ENERJİ KAYNAKLARI DOÇ.DR.MİTAT KOZ 3 farklı enerji sistemi Acil enerji sistemi Kısa süreli enerji sistemi Uzun süreli enerji sistemi Acil enerji ATP -------------> ADP Creatine + ADP ------------>

Detaylı

EGZERSİZ ENERJİ KAYNAKLARI DOÇ.DR.MİTAT KOZ

EGZERSİZ ENERJİ KAYNAKLARI DOÇ.DR.MİTAT KOZ EGZERSİZ ENERJİ KAYNAKLARI DOÇ.DR.MİTAT KOZ 3 farklı enerji sistemi Acil enerji sistemi Kısa süreli enerji sistemi Uzun süreli enerji sistemi Acil enerji ATP -------------> ADP Creatine + ADP ------------>

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ENERJİ HARCAMASININ ÖLÇÜLMESİ

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ENERJİ HARCAMASININ ÖLÇÜLMESİ FİZİKSEL UYGUNLUK VE ENERJİ HARCAMASININ ÖLÇÜLMESİ ÖLÇÜ BİRİMLERİ Metrik sistem SI birimi (system international) İş: Kuvvet ve mesafenin çarpımının bir ürünü olarak ifade edilir. İş = Kuvvet x Mesafe Örn:

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLK OKULU 4. SINIFLAR BEDEN EĞİTİMİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLK OKULU 4. SINIFLAR BEDEN EĞİTİMİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI - Ekim 0 EKİM -9 Ekim 0 08- Ekim 0 0-0 Ekim 0-8 Eylül 0 EYLÜL 7- Eylül 0 ve ve ve ve ve ve B.. Atatürk ve B.. Düzenli B.. Düzenli B.. Atatürk ve 0-0 VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLK OKULU. SINIFLAR

Detaylı

VAN SPOR LİSESİ YETENEK SINAVI KILAVUZU SINAV TAKVİMİ YETENEK SINAVI BAŞVURULARI HAZİRAN 2016 YETENEK SINAVLARI TEMMUZ 2016

VAN SPOR LİSESİ YETENEK SINAVI KILAVUZU SINAV TAKVİMİ YETENEK SINAVI BAŞVURULARI HAZİRAN 2016 YETENEK SINAVLARI TEMMUZ 2016 2016 VAN SPOR LİSESİ YETENEK SINAVI KILAVUZU SINAV TAKVİMİ YETENEK SINAVI BAŞVURULARI 20-29 HAZİRAN 2016 YETENEK SINAVLARI 11-15 TEMMUZ 2016 ASİL ÖĞRENCİLERİN KESİN KAYITLARI 18-19 TEMMUZ 2016 YEDEK ÖĞRENCİLERİN

Detaylı

Tartışılabilir bu özet yetenek seçimi kuramına, sportif oyunlar temel alınarak günümüzdeki çalışmalardan bazı eklemeler yapmak istiyorum.

Tartışılabilir bu özet yetenek seçimi kuramına, sportif oyunlar temel alınarak günümüzdeki çalışmalardan bazı eklemeler yapmak istiyorum. 5. SPORTİF OYUNLARDA YETENEK SEÇİMİ Tartışılabilir bu özet yetenek seçimi kuramına, sportif oyunlar temel alınarak günümüzdeki çalışmalardan bazı eklemeler yapmak istiyorum. 5.1. Yeni bir yaklaşım Holmann

Detaylı

CEV ÇİZGİ HAKEMLİĞİ TALİMATLARI 2014

CEV ÇİZGİ HAKEMLİĞİ TALİMATLARI 2014 CEV ÇİZGİ HAKEMLİĞİ TALİMATLARI 2014 GİRİŞ Resmi oyun kurallarına göre (27); 27.1 çizgi hakemlerinin yerlerini, 27.2 ise sorumluluklarını belirler. Kural 28.2 ise resmi bayrak işaretlerini şekil 12 de

Detaylı

Futbol Futbol oyun kuralları Futbol sahası ve kullanılan malzemeler

Futbol Futbol oyun kuralları Futbol sahası ve kullanılan malzemeler FUTBOL Futbol Futbol oyun kuralları Futbol sahası ve kullanılan malzemeler Futbol; On birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporudur. 21. yüzyıl itibarıyla

Detaylı

* Kuvvet - 10 dakika - Temel kuvvet seti - 6 farklı core egzersizi. 5- Hamstring Egzersizleri 2x6 tekrar. 6- Lunge 3x10 tekrar

* Kuvvet - 10 dakika - Temel kuvvet seti - 6 farklı core egzersizi. 5- Hamstring Egzersizleri 2x6 tekrar. 6- Lunge 3x10 tekrar ÇARŞAMBA: 28.06.2017 Antr. 1 * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax) 130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 15 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe egzersizleri * Kuvvet - 10 dakika

Detaylı

KATILAN OKULLAR SPOR BRANŞLARI VE KATEGORİLER

KATILAN OKULLAR SPOR BRANŞLARI VE KATEGORİLER KATILAN OKULLAR Lisesi Fransız Lisesi Fransız Lisesi Saint Joseph Fransız Lisesi - İstanbul Saint Joseph Fransız Lisesi - İzmir Fransız Lisesi Sainte Pulchérie Fransız Lisesi Tevfik Fikret Lisesi - Ankara

Detaylı

ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ I VE II ÖĞRETİM SPOR BRANŞLARI SINAV ESASLARI ATLETİZM

ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ I VE II ÖĞRETİM SPOR BRANŞLARI SINAV ESASLARI ATLETİZM ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ I VE II ÖĞRETİM SPOR BRANŞLARI SINAV ESASLARI ATLETİZM Adaylar Atletizm Uygulama Sınavı Puanlama cetvellerinde) yer alan branşlardan birini seçeceklerdir. 1. Seçtikleri bir branştan

Detaylı

Çocukların. Büyüme ve Gelişmesinde. Hareketli Yaşamın Önemi

Çocukların. Büyüme ve Gelişmesinde. Hareketli Yaşamın Önemi Çocukların Büyüme ve Gelişmesinde Çocuklara küçük yaşlardan itibaren fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmak ileriki yaşamlarında onların aktif bireyler olmalarını sağlar. Düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı

Detaylı

VOLEYBOLDA BLOK TEKNİĞİ

VOLEYBOLDA BLOK TEKNİĞİ VOLEYBOLDA BLOK TEKNİĞİ DOÇ. DR. HAKAN SUNAY ANKARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ VOLEYBOLDA BLOK Voleybolda; rakibin hücum gücünü etkisiz hale getirmek için, rakibe uygun bir hücum şansı tanımamak

Detaylı

T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ

T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU KURUMLARARASI GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL VE YURTDIŞI KONTENJANI İÇİN MÜRACAAT EDEN ÖĞRENCİLER İÇİN ÖZEL YETENEK

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ANABİLİMDALI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ANABİLİMDALI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ANABİLİMDALI ELİT BAYAN VOLEYBOLUNDA MAÇ SONUCUNU AÇIKLAYAN DEĞİŞKENLERİN LOJİSTİK REGRESYON YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ VE MAÇ KAZANMAYA

Detaylı

ANKARA ÖZEL TEVFİK FİKRET LİSESİ CUMHURİYET KUPASI V. SPOR ŞENLİĞİ

ANKARA ÖZEL TEVFİK FİKRET LİSESİ CUMHURİYET KUPASI V. SPOR ŞENLİĞİ ANKARA ÖZEL TEVFİK FİKRET LİSESİ CUMHURİYET KUPASI V. SPOR ŞENLİĞİ ANKARA 2017 Cumhuriyeti yaşatma, dostluğu, paylaşımı arttırma ve birlikte güzel zaman geçirme amacıyla gerçekleştireceğimiz şenliğimize

Detaylı

Basketbol, güç yani maksimum enerjiyi ortaya çıkarma ve kullanma yeteneği gerektirir. Yapılan kural değişiklikleriyle beraber, oyuncular, motorik

Basketbol, güç yani maksimum enerjiyi ortaya çıkarma ve kullanma yeteneği gerektirir. Yapılan kural değişiklikleriyle beraber, oyuncular, motorik Dr. Olga SEVİM Basketbol, güç yani maksimum enerjiyi ortaya çıkarma ve kullanma yeteneği gerektirir. Yapılan kural değişiklikleriyle beraber, oyuncular, motorik özelliklere eskisinden daha fazla ihtiyaç

Detaylı

6 HAFTALIK BLOK KONDİSYON ANTRENMANI PLANLAMASININ 16 YAŞ ERKEK BASKETBOLCULARDA AEROBİK KAPASİTE ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

6 HAFTALIK BLOK KONDİSYON ANTRENMANI PLANLAMASININ 16 YAŞ ERKEK BASKETBOLCULARDA AEROBİK KAPASİTE ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ 6 HAFTALIK BLOK KONDİSYON ANTRENMANI PLANLAMASININ 16 YAŞ ERKEK BASKETBOLCULARDA AEROBİK KAPASİTE ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Dr. Murat BİLGE 2011 Basketbol Yıldız Erkekler Türkiye Şampiyonası na katılacak

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜMÜ REKTÖRLÜK KUPASI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜMÜ REKTÖRLÜK KUPASI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI. Turnuvanın yürütülmesinden Beden Eğitimi Bölümü sorumludur. Her türlü olay karşısında Beden Eğitimi Bölümü tarafından alınan kararlar uygulanacaktır..

Detaylı

BASKETBOL BRANŞ TALİMATI

BASKETBOL BRANŞ TALİMATI K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi BASKETBOL BRANŞ TALİMATI 1- Müsabakalar, Milli Eğitim

Detaylı

SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI

SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI ÖĞRENCİ BASKETBOL 2. Sağlık Bilimleri Fakültesi 3. Artvin MYO 4. Arhavi MYO 5. Borçka Acarlar MYO BASKETBOL TURNUVASI GRUPLAR 1 Borçka

Detaylı

Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis

Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis Düz süratin doğrudan uygulanması önemli olmasına rağmen Sporcular ayrıca çevreden gelen hızlı ve değişken

Detaylı

TYF MİLLİ TAKIMLAR FİZİKSEL YETERLİLİK SİSTEMİ. Türkiye Yelken Federasyonu.

TYF MİLLİ TAKIMLAR FİZİKSEL YETERLİLİK SİSTEMİ.   Türkiye Yelken Federasyonu. TYF MİLLİ TAKIMLAR FİZİKSEL YETERLİLİK SİSTEMİ Türkiye Yelken Federasyonu turkiyeyelkenfederasyonu @TurkiyeYelken TYF Yelken TV www.tyf.org.tr TÜRKİYE YELKEN FEDERASYONU MİLLİ TAKIMLAR FİZİKSEL YETERLİLİK

Detaylı

ANTRENMAN BİLİMİ/YETENEK SEÇİMİ VE İLKELERİ

ANTRENMAN BİLİMİ/YETENEK SEÇİMİ VE İLKELERİ ANTRENMAN BİLİMİ/YETENEK SEÇİMİ VE İLKELERİ YRD.DOÇ.DR. ESİN ERGİN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU TVF EĞİTİM KURULU ÜYESİ esinergin7@gmail.com 1 Her spor branşında, üst düzeyde,

Detaylı

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR FİZYOLOJİ İNSAN VÜCUDUNU OLUŞTURAN SİSTEMLER NASIL ÇALIŞIYOR? ANATOMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ BİYOFİZİK BİYOKİMYA EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ EGZERSİZ ESNASINDA SİSTEMLER NASIL

Detaylı

İstasyonlar arası 45 sn. dinlenme

İstasyonlar arası 45 sn. dinlenme SALI: 01.08.2017 Antr. * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax) 130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 20 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe *Kuvvet Çalışmaları Dairesel Çalışma 2

Detaylı

FMV IŞIK OKULLARI 100 YILLIK OKULLAR 15. SPOR ŞÖLENİ BİLGİLENDİRME FORMU

FMV IŞIK OKULLARI 100 YILLIK OKULLAR 15. SPOR ŞÖLENİ BİLGİLENDİRME FORMU TARİH 03 07 MAYIS 2017 FMV ÖZEL IŞIK LİSESİ NİŞANTAŞI KAMPÜSÜ BRANŞ MASA TENİSİ ( GENÇ KIZ-GENÇ ERKEK ) 1. Masa Tenisi Müsabakaları 04 Mayıs 2017 Perşembe günü başlayacaktır. 2. Yarışmalar, uluslararası

Detaylı

YÜKLENMENİN ÖLÇÜTLERİ ANTRENMAN BİLGİSİ

YÜKLENMENİN ÖLÇÜTLERİ ANTRENMAN BİLGİSİ ANTRENMAN BİLGİSİ Bir plan ve program çerçevesinde, Ölçüsü iyi saptanmış, Antrenman sürecinin kapsam ve içeriğinde yapılan değişiklikler, Organizmada Morfolojik Fonksiyonel Biyokimyasal uyumlar sağlayan

Detaylı

MİNİ VOLEYBOL TEMEL İLKE, KRİTER VE ESASLAR

MİNİ VOLEYBOL TEMEL İLKE, KRİTER VE ESASLAR MİNİ VOLEYBOL TEMEL İLKE, KRİTER VE ESASLAR Temel İlke ve Kriterler Madde 1- Kurul, saha düzenlemelerini, mini voleybol kategorilerini, organizasyon şeklini ve diğer hususları mini voleybolun tanıtımı

Detaylı

VOLEYBOLCU A-GÖREVLER

VOLEYBOLCU A-GÖREVLER TANIM File ile iki eşit alana bölünmüş bir oyun alanı üzerinde her takımın sahada 6 oyuncu bulundurduğu iki takım arasında oynanan ve topu yere düşürmeden üç pas kullanılarak karşı sahaya geçirme kuralına

Detaylı

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ 2015-2016 Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Boy (cm) Ağırlık (kğ) Doğum Tarihi Antropometrik ölçümler puanlamaya dahil değildir. 1-

Detaylı

Analizde Bilgisayardan Yararlanma

Analizde Bilgisayardan Yararlanma Analizde Bilgisayardan Yararlanma Yürüme analizi Sıçrama analizi Futbolda teknik analiz Video yoluyla yapılan gözlem, gözlem protokollerinin en objektif olanıdır. Müsabaka gözlemi istatistiki olarak tama

Detaylı

Voleybol Temel Eğitimi

Voleybol Temel Eğitimi Voleybol Temel Eğitimi İçerik 1 Pas 2 Top Karşılama (Manşet) 3 Servis 4 5 Hücum Blok Pas Topu istediğimiz noktaya eller ve parmakların yardımıyla göndermeye pas denir. Topu istenilen noktaya gönderilmek

Detaylı

Birkaç saniye ile birkaç dakika arasında süren yüksek şiddetli kas aktiviteleri için performans göstergesi

Birkaç saniye ile birkaç dakika arasında süren yüksek şiddetli kas aktiviteleri için performans göstergesi 1 Birkaç saniye ile birkaç dakika arasında süren yüksek şiddetli kas aktiviteleri için performans göstergesi Anaerobik Güç Maksimal bir egzersiz sırasında birim zamanda oluşturulabilen maksimal enerji

Detaylı

Çocuklara özel. Fiziksek uygunluk testleri. Çalışma grubuna özel testler. Yaş grubuna özel testler. Engellilere özel testler. Spora özel testler

Çocuklara özel. Fiziksek uygunluk testleri. Çalışma grubuna özel testler. Yaş grubuna özel testler. Engellilere özel testler. Spora özel testler Fiziksek uygunluk testleri Spora özel testler Çalışma grubuna özel testler Yaş grubuna özel testler Engellilere özel testler Basketbol Futbol Askerlere özel Hakemlere özel Çocuklara özel Atletizm Yüzme

Detaylı

GİRİŞ... 1 ATLETİZM OYUNLARI... 9 DÜZ KOŞU OYUNLARI...

GİRİŞ... 1 ATLETİZM OYUNLARI... 9 DÜZ KOŞU OYUNLARI... İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 ATLETİZM OYUNLARI... 9 DÜZ KOŞU OYUNLARI... 11 Bayrak Yarışı I... 12 Bayrak Yarışı II... 14 Bayrak Yarışı III... 16 Mekik Koşusu... 18 Numaralı Koşu Oyunu... 20 Alçak Çıkıştan Koşu...

Detaylı

AKASYA SİTESİ 2.GELENEKSEL SPOR ŞENLİĞİ KATILIM KURALLARI

AKASYA SİTESİ 2.GELENEKSEL SPOR ŞENLİĞİ KATILIM KURALLARI AKASYA SİTESİ 2.GELENEKSEL SPOR ŞENLİĞİ KATILIM KURALLARI 2017 1 DEĞERLİ KATILIMCIMIZ; İkincisini düzenlediğimiz ve geleneksel olarak her yıl yapmayı planladığımız Akasya Sitesi 2. Geleneksel Spor Şenliğini

Detaylı

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER 0-2 Yaş Süt çocukluğu 2-5 Yaş Oyun çocukluğu veya okul öncesi 6-12,14 Yaş Okul çağı veya büyük çocukluk 4-5 yıl Ergenlik dönemi 23-26 Yaş Gençlik veya ergenlik sonu 2-5 YAŞ

Detaylı

ÖZEL SAİNT BENOİT FRANSIZ LİSESİ ATATÜRK Ü ANMA TURNUVASI 2013-2014

ÖZEL SAİNT BENOİT FRANSIZ LİSESİ ATATÜRK Ü ANMA TURNUVASI 2013-2014 ÖZEL ATATÜRK Ü ANMA TURNUVASI 2013-2014 Atatürk ü anma, dostluğu, paylaşımı arttırma ve birlikte güzel zaman geçirme amacıyla gerçekleştireceğimiz turnuvamıza katılan tüm okullara başarılar dileriz. KATILAN

Detaylı

KISA MESAFEDE SONUÇLANDIRMA(FINISHING)

KISA MESAFEDE SONUÇLANDIRMA(FINISHING) KISA MESAFEDE SONUÇLANDIRMA(FINISHING) Isınma:guruptaki oyuncular kalp atış hızını hızlandırmak için hafif koşuya başlarlar.daha sonra değişik açılı koşular,diz çekme,topukta yürüme,stretching vs.. ile

Detaylı

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER 0-2 Yaş Süt çocukluğu 2-5 Yaş Oyun çocukluğu veya okul öncesi 6-12,14 Yaş Okul çağı veya büyük çocukluk 4-5 yıl Ergenlik dönemi 23-26 Yaş Gençlik veya ergenlik sonu 2-5 YAŞ

Detaylı

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 5. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 5. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 5. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI ÖĞRENCİ BASKETBOL (24 Mart 11 Nisan 2014) 1. Eğitim Fakültesi 2. Orman Fakültesi 3. Fen Edebiyat Fakültesi

Detaylı

oluşturduğu birlikteliğe ne denir?

oluşturduğu birlikteliğe ne denir? BEDEN EĞİTİMİ (BYN-ERKEK) ÖĞRETMENİ (G.O.Ö.D+M.T.Ö.D) 1 Kas kütlesinin en fazla artış gösterdiği yaş aralığı erkeklerde aşağıdakilerden hangisidir? ) 18-20 B ) 16-20 C ) 20-30 D ) 18-25 E ) 16-18 2 Karın

Detaylı

TANIM: Futbolcunun, ayağının değişik bölümlerini kullanarak yaptığı kısa vuruşlarla topu oyun alanından çıkarmadan değişik yönlere doğru götürmesidir

TANIM: Futbolcunun, ayağının değişik bölümlerini kullanarak yaptığı kısa vuruşlarla topu oyun alanından çıkarmadan değişik yönlere doğru götürmesidir TANIM: Futbolcunun, ayağının değişik bölümlerini kullanarak yaptığı kısa vuruşlarla topu oyun alanından çıkarmadan değişik yönlere doğru götürmesidir Top sürmede şu hususlara dikkat edilmelidir. Top sürme

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ TÜRKİYE'DE VOLEYBOLUN TARİHÇESİ. A) Başlangıç Dönemi (1919-1951) Dışa Açılma (1952-1957)

ÖZEL EGE LİSESİ TÜRKİYE'DE VOLEYBOLUN TARİHÇESİ. A) Başlangıç Dönemi (1919-1951) Dışa Açılma (1952-1957) 1 2 3 4 TÜRKİYE'DE VOLEYBOLUN TARİHÇESİ A) Başlangıç Dönemi (1919-1951) İlk voleybol Amerika da bulundu. Massachusetts eyaletinin Holyoke kentinde William C. Morgan adında bir beden eğitimi öğretmeni 1895

Detaylı

ANTREMAN ve HAREKET BİLİMLERİ PROGRAMI

ANTREMAN ve HAREKET BİLİMLERİ PROGRAMI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANTREMAN ve HAREKET BİLİMLERİ PROGRAMI BİTİRİLEN TEZLER LİSTESİ ( - ) Ankara - Ocak 2018 ANTREMAN ve HAREKET BİLİMLERİ PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2.DÖNEM SPOR ETKİNLİKLERİ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2.DÖNEM SPOR ETKİNLİKLERİ 2009-2010 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2.DÖNEM SPOR ETKİNLİKLERİ Buzda satranç denilen bu oyun zekâ, fiziksel yetenek, dikkat ve el-göz koordinasyonu gerektirir. Bu sporu okulumuzun spor salonunda oynanmaya hazır

Detaylı

13.ANGORA KUPASI FUTBOL FİKSTÜRÜ

13.ANGORA KUPASI FUTBOL FİKSTÜRÜ MERKEZ ÇİM SAHA Özel Hususlar / Esnek Kurallar: Not: Tüm müsabakalar Üniversite Sporları Federasyonu Oyun Kurallarına ve Misyonuna Tabidir. Ancak, turnuvanın yapısı ve amacı doğrultusunda bazı esnek kurallar

Detaylı

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi GÜRSEL, F., YILDIZ, N., Temel Hareketler Kontrol Listeleri Güvenirlik Çalışması. 199. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2008, VI (4) 199-205. TEMEL HAREKET BECERİLERİ KONTROL LİSTESİ Temel

Detaylı

Basketbol Oyun Kuralları ve Saha Ölçüleri

Basketbol Oyun Kuralları ve Saha Ölçüleri Basketbol Oyun Kuralları ve Saha Ölçüleri Basketbolda Oyun Kuralları Tarihçe 1 Basketbol, ABD'nin Massachusetts eyaletinde, Springfield Genç Erkekler Hristiyan Birliği (YMCA) Eğitim Okulu'nda beden eğitimi

Detaylı

SPOR BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA UYGULAMASI SUNUM PROGRAMI PAZARTESİ 10:00-15:00 SAATLERİ ARASI ORMAN FAKÜLTESİ KONFERANS SALONU VE FUAYE ALANI

SPOR BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA UYGULAMASI SUNUM PROGRAMI PAZARTESİ 10:00-15:00 SAATLERİ ARASI ORMAN FAKÜLTESİ KONFERANS SALONU VE FUAYE ALANI PROGRAMI Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü 4. Sınıf öğrencileri tarafından 7 Mayıs 2018 Pazartesi günü 10:00-15:00 saatleri arasında Spor Bilimlerinde Araştırma Uygulaması

Detaylı

K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi

K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi FUTBOL AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli

Detaylı

YETENEK ÖLÇÜMÜ VE YÖNLENDİRME. Y. Doç.Dr. R. Sürhat MÜNİROĞLU

YETENEK ÖLÇÜMÜ VE YÖNLENDİRME. Y. Doç.Dr. R. Sürhat MÜNİROĞLU YETENEK ÖLÇÜMÜ VE YÖNLENDİRME Y. Doç.Dr. R. Sürhat MÜNİROĞLU Giriş Parklarda, sokak aralarında oyun oynayan çocuklar içerisinden hangi çocuklar sporcu olacak? Hangi çocuklar ay-yıldızlı formayı giyecek?

Detaylı

BİEN SPORTS PERFORMANCE

BİEN SPORTS PERFORMANCE BİEN SPORTS PERFORMANCE www.biensporstperformance.com F U T B O L D A F İ Z İ K S E L G E L İ Ş İ M V E Ö L Ç M E D E Ğ E R L E N D İ R M E M E R K E Z İ WWW.BIENPERFORMANCE.COM FUTBOLDA PERFORMANS ÖLÇÜMÜ

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ANABİLİM DALI ANTRENMAN VE HAREKET BİLİMLERİ PROGRAMI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ANABİLİM DALI ANTRENMAN VE HAREKET BİLİMLERİ PROGRAMI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ANABİLİM DALI ANTRENMAN VE HAREKET BİLİMLERİ PROGRAMI 2012 LONDRA OLİMPİYAT OYUNLARI BAYANLAR VOLEYBOL AVRUPA KITA ELEMELERİ FİNAL

Detaylı

Her spor dalı için; antrenmanlara başlama yaşı, ilk başarı yaşı, araştırmayla ortaya konmuştur.

Her spor dalı için; antrenmanlara başlama yaşı, ilk başarı yaşı, araştırmayla ortaya konmuştur. 1 Her spor branşında, üst düzeyde, yüksek sportif güce ve başarıya ulaşmak için, yetenekli sporcuların zamanında ve doğru biçimde seçilerek uzun süreli ve sistematik bir çalışmaya girmeleri zorunludur.

Detaylı

29 Ağustos Eylül 2018

29 Ağustos Eylül 2018 TÜRKİYE ÜNİVERSİTELER PLAJ VOLEYBOLU ŞAMPİYONASI 29 Ağustos 2018 01 Eylül 2018 ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİDİM ULUSLARARASI GENÇLİK MERKEZİ Altınkum / Didim / Aydın Yeri ANKARA ÜNİVERSİTESİ Tarihi Uluslararası

Detaylı

GENÇLİK VE SPOR MÜDÜRLÜĞÜ

GENÇLİK VE SPOR MÜDÜRLÜĞÜ GENÇLİK VE SPOR MÜDÜRLÜĞÜ 2001 Yılı Faaliyetleri 2000-2001 dönemi Gençlik ve Spor Kulübünün sezon açılışı 10 Ekim 2001 tarihinde Fuar Yüzme Havuzunda düzenlenen kokteylle yapılmıştır. Bayan-erkek basketbol,

Detaylı