MASA TENİSİ TEMEL EĞİTİMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MASA TENİSİ TEMEL EĞİTİMİ"

Transkript

1 MASA TENİSİ TEMEL EĞİTİMİ

2 MASA TENİSİ Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir. 1900'lerde İngiltere ve ABD'de selüloit bir top ve tirşe gerili tefe benzer raketlerle oynanan masatenisi, oynanırken çıkan ses nedeniyle daha çok ping-pong olarak anılıyordu.

3 Masa tenisi sert, düz, genellikle yeşil, uzunluğu 274 cm, genişliği 152 cm olan dikdörtgen biçiminde ve yerden 76 cm yüksekliğinde bir masada oynanır. Masanın uzun kenarlarının ortalarını birleştirecek biçimde gerilen ağ 15 cm yüksekliğinde ve masadan biraz daha geniştir. Beyaz selüloit ya da plastikten yapılan içi boş topun çapı 40 mm, ağırlığı 2,5 gramdır. Genellikle tahtadan yapılan raketlerin üzeri pütürlü kauçuk ya da plastik kaplıdır.

4 Oyun Kuralları Oyunun kuralları tenis kurallarına benzer. Raketle vurulan top saha dışına çıkmadan ağın iki yanı arasında gidip gelir. Üç ya da beş set olarak oynanan oyun servisle başlar. Her iki oyuncu da kendi sahasına gelip bir kez sıçrayan topu raketle vurarak ağın öbür yanındaki rakip sahaya gönderir. Bunu yapamayan oyuncunun rakibi bir sayı kazanır. Her sayıdan sonra servis atılır. 2 sayıda bir, servis atan taraf değişir. 11 sayı alan taraf seti kazanır. Eğer berabere olursa, ondan sonra servis her sayıda değişir ve rakibini iki sayı geçen taraf seti kazanır. Servis atarken, açık avuçla havaya atılan topa raketle vurulur. Top servisi atanın sahasında bir kere zıpladıktan sonra rakip sahaya gitmelidir.

5 Her iki tarafta ikişer oyuncuyla oynanan çiftler karşılaşmasında, servis atışı her zaman masanın sağ yansından yapılır; top çapraz olarak karşı sahanın sağ yansına atılır. Eşler, servisi sırayla değişerek atarlar. Maçın başlamasından önce her oyuncunun masada 2 dk çalışma hakları vardır. Formanın, eteğin veya şortun kol ve yakası dışındaki ana rengi kullanılan top renginden açıkça farklı olacaktır. (Top rengi turuncu veya beyaz). Masa tenisinde güçlü ülkeler arasında erkeklerde, Çin, Japonya, Macaristan, Çekoslovakya, Romanya, Vietnam, İsveç, Almanya Federal Cumhuriyeti ve Brezilya; kadınlarda Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Cumhuriyeti, İngiltere ve Macaristan sayılabilir.

6 Net Düzeneği Bir net,ayarları, masa bağlantı mekanizması ve destek çubuklarından oluşur. Net iki ucunda bir ip ile cm yüksekliğindeki destek çubuklarına asılmalıdır. Bunların dış limitleri yan çizginin cm dışında olacaktır. Netin üstü net boyunca oyun yüzeyinden cm yükseklikte olmalıdır. Netin alt kenarları net boyunca oyun alanına mümkün olabildiğince yakın olmalıdır. Aynı şekilde netin yan kenarları da destek çubuklarına yakın olmalıdır.

7 Terimler Ralli, topun oyunda olduğu süredir. Let, sonucun skora yansıtılmadığı rallidir. Sayı, sonucun skora yansıtıldığı rallidir. Boş Top, dönmeyen top. Spin, raketle topu yukarı doğru fırçalayarak yapılan hareket Topspin, karşı tarafın kesik attığı topa yapılan spin hareketidir. Kesme, raketle topu aşağı doğru fırçalayarak yapılan hareket. Yan Kesik, topu soldan sağa veya sağdan sola doğru fırçalayarak yapılan hareket. Blok, topspin ve spine karşı raketin açısı kapatılarak yapılan hareket. Şut, yukarıdan gelen topa karşı yapılan ve genellikle sayı kazandıran vuruş. Lob, rakip şut atacaksa masadan uzaklaşıp topun iniş sürecinde topu (falsolu bir şekilde) masaya atmak Backhand, raketin arka tarafı. Forehand, raketin ön tarafı.

8 Forehand Forehand vuruşu masa tenisindeki en kuvvetli vuruştur. Ayrıca bu vuruş için kullanılan kaslar, backhand vururşunda kullanılan kaslara oranla daha çok gelişmişlerdir. Bu vuruş muhtemelen oyuncularınızın çoğu için en iyi vuruşları olacaktır. Tüm raket tutuşlarında aşağı yukarı aynı şekilde yapılır. 1-Ayaklar omuz genişliğinde açıktır. 2-Sağ elini kullanan oyuncular için, sol ayak sağ ayağa göre biraz önde pozisyon alır. 3-Top havaya atıldıktan sonra, kol biraz geriye çekilir. 4-Top aşağıya doğru düşmeye başladığı anda raket öne doğru yarı kapalı şekilde hızlıca ileriye götürülür. 5-Hareket sırasında vücut ağırlığı arkada bulunan ayaktan önde bulunan ayağa aktarılır.

9 Backhand Ofansif oyuncular forehand veya backhand topspin i çabuk bir şekilde geri göndermek için bu vuruşu kullanırlar. Bu vuruş ileri seviye teknik bilgi ve kassinir sistemi koordinasyonu gerektirir. Bu vuruşun doğru yapılabilmesinin anahtarı raketin açısı ve topla temas sırasındaki iyi zamanlamadır. 1-Ayaklar omuz genişliğinde açıktır. 2-Sola ayak sağ ayağa göre bir adım öndedir. 3-Dizler hafif bükülü olarak durulur. 4-Top havaya atılırken dizlerin bükülü durumu düzleşir ve vücut ağırlığı arkadaki ayağın üzerine verilir. 5-Raket geriye doğru yarı açık durumdayken, yukarı arkaya doğru kaldırılır. 6-Sonra raket orta süratle öne aşağıya ve topun altına doğru götürülür. 7-Topa vuruş sırasında vücut ağırlığı arkadaki ayaktan öndeki ayağa aktarılırken dizler tekrar bükülür.

10 KESİK-KESME SERVİS ÇEŞİTLERİ Bu servislerde top geriye doğru döner. Servislerin atılması sırasında topun az veya çok kesilmesi oyuncuya bağlıdır. a-forehand Kesik-Kesme Servis b-backhand Kesik-Kesme Servis

11 SERVİS Servis, servisçinin hareketsiz ve açık duran serbest elinin ayasında serbest ve hareketsiz duran topla başlayacaktır. Servisçi daha sonra topu, falso verdirmeden dikeye yakın doğrultuda yukarı doğru atacaktır. Top, serbest elin ayasını terk ettikten sonra en az 16 cm yükselecek ve vuruluncaya kadar hiçbir şeye dokunmaksızın düşmeye başlayacaktır. Servisçi; düşmekte olan topa o şekilde vuracak ki top ilk olarak kendi sahasına ve sonra doğruca karşılayıcının sahasına değecektir. Çift yarışmalarında ise top sırasıyla servisçinin ve karşılayıcının sağ yarı sahalarına değecektir.

12 Servisin başlangıcından vurulduğu ana kadar top, oyun yüzeyinden daha yukarıda ve servisçinin uç çizgisinin gerisinde olacak ve servisçi veya çift maçında kendisinin veya eşinin giydikleri veya taşıdıkları herhangi bir şeyle karşılayıcıdan gizlenmeyecektir. Top yukarı doğru atılır atılmaz, servisçinin serbest kol ve eli top ve ağ arasındaki mekandan çekilecektir. NOT: Top ile ağ arasındaki mekan, top, ağ ve yukarı doğru uzantısı arasındaki yer olarak tanımlanmaktadır

13 Hakem veya yardımcı hakemin tatmin olabileceği şekilde, oyun kurallarının gereklerine uygun olarak servis atılması oyuncunun sorumluluğundadır. Hakem veya yardımcı hakem servisin doğru bir şekilde atılmadığına karar verebilir. Eğer hakem veya yardımcı hakem servis atışının kurallara uygunluğundan emin olmazsa, bir maçta ilk olayda oyunu durdurup servisçiyi uyarabilir. Ancak, aynı oyuncunun veya çift maçında eşinin uyarıdan sonraki açıkça kurala uygun olmayan servis atışı kuraldışı servis kabul edilecektir. İstisnai olarak; hakem, doğru bir servis için gereklerin, bir bedensel engel nedeniyle yerine getirilemediği konusunda ikna olmuşsa o gereği aramayabilir.

14 KARŞILAMA Servisten veya rakip vuruşundan gelen topa vurulunca net düzeneğinin üzerinden veya dışından fileye değerek veya değmeden geçip rakip sahaya değmesidir.

15 SERVİS, KARŞILAMA SIRASI VE SAHA SEÇİMİ İlk servis, ilk karşılama ve saha seçimi hakkı kur a ile belirlenir. Kurayı kazanan taraf ilk servisi atmayı, ilk karşılamayı yapmayı veya istediği sahada başlamayı seçebilir. Kurayı kazanan oyuncu veya çift, ilk servis veya ilk karşılama ya da istediği sahada başlama hakkını seçtikten sonra, diğer oyuncu veya çift diğer seçeneği kullanma hakkına sahip olacaktır.

16 Her 2 sayıdan sonra, karşılayıcı oyuncu veya çift, servisçi oyuncu veya çift olacak ve set sonuna kadar bu şekilde sürecektir. Ancak her iki oyuncu veya çift 10'ar sayıya ulaşmışlarsa veya çabuklaştırılmış sisteme geçilmişse, servis, atma ve karşılama sırası aynı şekilde devam etmekle birlikte, her oyuncu sırası geldiğinde sadece bir sayı için servis atacaktır.

17 SAYI Ralli let olmadıkça, oyuncu aşağıdaki hallerde sayı kazanacaktır. Rakibi doğru bir servis atışı yapamazsa, Rakibi doğru bir karşılama yapamazsa, Top, oyuncunun servis atışından veya karşılamasından sonra, rakibi tarafından vurulmadan önce, ağ takımı dışında herhangi bir şeye değerse, Top, rakibinin vuruşundan sonra, kendi sahasına değmeden kenar çizgisi veya uççizgisini geçerse, Top, rakip tarafından vurulduktan sonra, ağ gözenekleri içinden veya ağ ile ağ destekleri arasından veya ağ ile oyun yüzeyi arasından geçerse, Rakibi topu engellerse, Rakibi topa art arda kasten iki kez vurursa,

18 Rakibi veya rakibinin giydiği veya taşıdığı her hangi bir şey oyun yüzeyini hareket ettirirse, Rakibi veya rakibinin giydiği veya taşıdığı her hangi bir şey ağ takımına değerse, Rakibinin serbest eli oyun yüzeyine değerse, Rakip çift, topa ilk servisçi ve ilk karşılayanla belirlenen uygun sıra dışında vurursa, Eğer her iki oyuncu veya çift fiziksel engel nedeniyle tekerlekli sandalyede oynuyorsa, Rakibi, topa vurmadan önce herhangi bir eli ile masaya dokunursa, Rakibinin tekerlekli sandalyesinin ayaklığı veya oyuncunun ayağı oyun sırasında zemine dokunursa

19 SET Seti her iki oyuncunun 10 sayı alması haricinde ilk olarak 11 sayı alan oyuncu kazanır. Her iki oyuncu 10 sayı alırsa seti, peş peşe 2 sayı alıp rakibinin 2 sayı önüne geçen oyuncu kazanır.

MASA TENİSİ. Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir.

MASA TENİSİ. Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir. MASA TENİSİ Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir. 1900'lerde İngiltere ve ABD'de selüloit bir top ve tirşe gerili tefe benzer raketlerle oynanan

Detaylı

MASA TENİSİ SORULARI

MASA TENİSİ SORULARI MASA TENİSİ SORULARI 1. A ile X in maçında, kur a atışını X kazanmıştır. a) X ilk servisi kimin atacağını ve masanın hangi yönünde maça başlayacağını belirleyebilir. b) X ilk seçim tercihini A nın yapmasını

Detaylı

VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER

VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER HAZIRLAYAN CELALETTİN LÜTFİ BEKTAŞ 2017 1 Voleybol,File ile ikiye bölünmüş bir Oyun Alanı üzerinde İki (2) Takım tarafından oynanan bir Spordur. Voleybol Oyununun

Detaylı

VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay

VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay TAKTĠK KURALLAR 1-Servis atmadan önce konsantre olunmalı. Bu sırada; Rakibe dikkat edilmeli, Hedef saptanmalı, Atılacak servis için konsantre

Detaylı

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir.

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Voleybolda smaç vurma, smaç nasıl atılır nasıl vurulur. Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Çok etkili bir hücum tekniği olup, direk sayı almada çok etkilidir. Smaç için

Detaylı

Masa Tenisi Oyun Kuralları

Masa Tenisi Oyun Kuralları Masa Tenisi Oyun Kuralları 2016-2017 1 MASA TENİSİ Resmi Özel Olimpiyatlar Masa Tenisi Spor Kuralları, tüm Özel Olimpiyatlar müsabakalarını düzenleyecektir. Özel Olimpiyatlar, uluslararası bir spor programı

Detaylı

ŞENLİK MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİNİ VOLEYBOL. Dr. Müfide YORUÇ ÇOTUK MİNİ VOLEYBOL ASLA SEZONU SEZONU

ŞENLİK MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİNİ VOLEYBOL. Dr. Müfide YORUÇ ÇOTUK MİNİ VOLEYBOL ASLA SEZONU SEZONU MİNİ VOLEYBOL FELSEFE MİNİ VOLEYBOL / MİDİ VOLEYBOL Voleybolu nasıl daha fazla erişilebilir hale geirelim? CEVAP Dr. Müfide YORUÇ ÇOTUK MARMARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ TVF EĞİTİM KURUL KOORDİNATÖRÜ

Detaylı

Turbo Badminton Seti. Oyun talimatları Tchibo GmbH D Hamburg 79696AB3X3V

Turbo Badminton Seti. Oyun talimatları Tchibo GmbH D Hamburg 79696AB3X3V Turbo Badminton Seti Oyun talimatları Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 79696AB3X3V 2014-10 Değerli Müşterimiz! Turbo Badminton, çok iyi reflekslere ve hıza dayanan, dinamik bir oyundur. Aslen badmintondan oluşur,

Detaylı

Basketbol müsabakaları iki hakem tarafından yönetilir. Misafir takım sahayı seçme hakkına sahiptir. Her devreden sonra saha değişimi yapılır.

Basketbol müsabakaları iki hakem tarafından yönetilir. Misafir takım sahayı seçme hakkına sahiptir. Her devreden sonra saha değişimi yapılır. Basketbol müsabakaları iki hakem tarafından yönetilir. Misafir takım sahayı seçme hakkına sahiptir. Her devreden sonra saha değişimi yapılır. Oyun, orta saha çizgisinde her takımdan birer oyuncu arasında

Detaylı

Futbol Futbol oyun kuralları Futbol sahası ve kullanılan malzemeler

Futbol Futbol oyun kuralları Futbol sahası ve kullanılan malzemeler FUTBOL Futbol Futbol oyun kuralları Futbol sahası ve kullanılan malzemeler Futbol; On birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporudur. 21. yüzyıl itibarıyla

Detaylı

MASA TENİSİ OYUN KURALLARI. Oyun Kuralları Dosyasını İndirmek İçin Tıklayınız 2.1 MASA

MASA TENİSİ OYUN KURALLARI. Oyun Kuralları Dosyasını İndirmek İçin Tıklayınız 2.1 MASA MASA TENİSİ OYUN KURALLARI Oyun Kuralları Dosyasını İndirmek İçin Tıklayınız 2.1 MASA 2.1.1 Oyun yüzeyi olarak tanımlanan masa üst yüzeyi, 2.74 m uzunluğunda ve 1.525 m eninde bir dikdörtgen olacak ve

Detaylı

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2018-2019 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler 1.4 Bölgeler ve sahalar 1.5 Isı ve Aydınlatma 2. File ve Direkler 2.1 Filenin yüksekliği

Detaylı

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2017-2018 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler 1.4 Bölgeler ve sahalar 1.5 Isı ve Aydınlatma 2. File ve Direkler 2.1 Filenin yüksekliği

Detaylı

Önemli Not: Bu vuruşu yan falso da eklemek daha da etkili olmasını sağlar. Maç sırasında bu vuruşu yaptığınız zaman dönen topa atak yapmaya çalışın.

Önemli Not: Bu vuruşu yan falso da eklemek daha da etkili olmasını sağlar. Maç sırasında bu vuruşu yaptığınız zaman dönen topa atak yapmaya çalışın. HIZLI ĐTME / KESME TEKNĐKLERĐ Đtme/kesme vuruşu bir atak vuruşu olarak tanımlanmaz ve genelde topu oyunda tutmak amacıyla yapılır. Bunun sebebi basittir. Bu tür bir vuruş yapıldığı zaman, top üzerindeki

Detaylı

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi GÜRSEL, F., YILDIZ, N., Temel Hareketler Kontrol Listeleri Güvenirlik Çalışması. 199. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2008, VI (4) 199-205. TEMEL HAREKET BECERİLERİ KONTROL LİSTESİ Temel

Detaylı

Olimpiyat Sporlarıyla İlgili Bilmeceler

Olimpiyat Sporlarıyla İlgili Bilmeceler Hazırlayan: Tuğba Can Okçuluk Uzaktaki hedefe yapılan atışlarla, Toplayan en yüksek puanı, Kazanır madalya, Avcılığa dayanan bu spor dalında. Atletizm Yüz metre koşusu, üç bin metre koşusu, Maratonu, dekatlonu,

Detaylı

Ç ÇABUK ÇAKI ÇALIŞMAK ÇAMAŞIR ÇAMUR

Ç ÇABUK ÇAKI ÇALIŞMAK ÇAMAŞIR ÇAMUR Ç ÇABUK ÇAKI Her iki el göğüs hizasında, sol el işaret parmağı ve başparmak açık öbür parmaklar kapalı (C el) biçimde, el öne doğru çıkarılır. Sağ el işaret parmağı açık öbür parmaklar kapalı, sağ el işaret

Detaylı

2 MASA TENİSİ OYUN KURALLARI MASA AĞ TAKIMI TOP RAKET TANIMLAMALAR SERVİS KARŞILAMA...

2 MASA TENİSİ OYUN KURALLARI MASA AĞ TAKIMI TOP RAKET TANIMLAMALAR SERVİS KARŞILAMA... 2 MASA TENİSİ OYUN KURALLARI... 1 2.1 MASA... 1 2.2 AĞ TAKIMI... 1 2.3 TOP... 1 2.4 RAKET... 1 2.5 TANIMLAMALAR... 2 2.6 SERVİS... 2 2.7 KARŞILAMA... 3 2.8 OYUN DÜZENİ... 3 2.9 LET... 3 2.10 SAYI... 4

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜMÜ REKTÖRLÜK KUPASI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜMÜ REKTÖRLÜK KUPASI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI. Turnuvanın yürütülmesinden Beden Eğitimi Bölümü sorumludur. Her türlü olay karşısında Beden Eğitimi Bölümü tarafından alınan kararlar uygulanacaktır..

Detaylı

1 EKİM 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK OLAN KURAL DEĞİŞİKLİKLERİ

1 EKİM 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK OLAN KURAL DEĞİŞİKLİKLERİ 1 EKİM 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK OLAN KURAL DEĞİŞİKLİKLERİ Kural Kitabında şu terimler kullanılacaktır Periyot Çeyrek Extra Periyot Uzatma Madde 4: Üniformalar Diğer Donanımlar Bir takımdaki

Detaylı

Voleybol oyun kuralları

Voleybol oyun kuralları On5yirmi5.com, nasıl oynanır, saha ölçüleri nedir? Yayın Tarihi : 24 Aralık 2013 Salı (oluşturma : 3.05.2019) Voleybolda her oyuncunun güçlü olduğu yönleri geliştirilmeye çalışılmalıdır. Her oyuncunun

Detaylı

SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI

SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI ÖĞRENCİ BASKETBOL 2. Sağlık Bilimleri Fakültesi 3. Artvin MYO 4. Arhavi MYO 5. Borçka Acarlar MYO BASKETBOL TURNUVASI GRUPLAR 1 Borçka

Detaylı

CEV ÇİZGİ HAKEMLİĞİ TALİMATLARI 2014

CEV ÇİZGİ HAKEMLİĞİ TALİMATLARI 2014 CEV ÇİZGİ HAKEMLİĞİ TALİMATLARI 2014 GİRİŞ Resmi oyun kurallarına göre (27); 27.1 çizgi hakemlerinin yerlerini, 27.2 ise sorumluluklarını belirler. Kural 28.2 ise resmi bayrak işaretlerini şekil 12 de

Detaylı

T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ

T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU KURUMLARARASI GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL VE YURTDIŞI KONTENJANI İÇİN MÜRACAAT EDEN ÖĞRENCİLER İÇİN ÖZEL YETENEK

Detaylı

AOS TESTİ UYGULAMA PROSEDÜRÜ

AOS TESTİ UYGULAMA PROSEDÜRÜ AOS TESTİ UYGULAMA PROSEDÜRÜ AOS saha içi değerlendirme prosedüründe, kursiyerlerin tenis oynama becerilerine bakılarak, aşağıdaki konu başlıklarıyla ilgili olarak değerlendirmeleri yapılacaktır. 1. Yer

Detaylı

SPOR TENİS MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SPOR TENİS MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu ÖğrenmeGenel Müdürlüğü SPOR TENİS MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması ve daha karmaşık bir

Detaylı

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖZEL YETENEK SINAVI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KOORDİNASYON PARKURU

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖZEL YETENEK SINAVI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KOORDİNASYON PARKURU 2017-2018 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖZEL YETENEK SINAVI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KOORDİNASYON PARKURU 1. İstasyon: Çıkış çizgisinden parkura başladıktan sonra aday

Detaylı

MADDE 2: SAHA - Yeni üç sayı bölgesi - Ön sahada yeni topu oyuna sokma çizgisi - Şarjsız yarım daire - Yeni kısıtlamalı alan

MADDE 2: SAHA - Yeni üç sayı bölgesi - Ön sahada yeni topu oyuna sokma çizgisi - Şarjsız yarım daire - Yeni kısıtlamalı alan MADDE 2: SAHA - Yeni üç sayı bölgesi - Ön sahada yeni topu oyuna sokma çizgisi - Şarjsız yarım daire - Yeni kısıtlamalı alan MADDE 4.3 FORMALAR - Takımın tüm oyuncuları için aynı hakim renk çoraplar. -

Detaylı

KALELİ YAKAN TOP OYUNU TANIMLAR TERİMLER

KALELİ YAKAN TOP OYUNU TANIMLAR TERİMLER KALELİ YAKAN TOP OYUNU TANIMLAR TERİMLER KALECİ OYUNCU: : Her iki takımın rakip oyun alanı dip çizgisinde görevlendirdiği oyuncudur. Oyun başlarken her takımın bir (1) kaleci oyuncusu bulunur. Kaleci oyuncu

Detaylı

FUTBOLTENİSİ OYUN KURALLARI

FUTBOLTENİSİ OYUN KURALLARI FUTBOLTENİSİ OYUN KURALLARI A.Tüm kategorilerde ki (tekler, çiftler ve üçlüler) ortak kurallar 1. Oyun Kortu ve Oyun Alanı 1.1 Oyun kortunun boyutları: a) tekler için 8.2 x 12.8 m b) çiftler ve üçlüler

Detaylı

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ 2015-2016 Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Boy (cm) Ağırlık (kğ) Doğum Tarihi Antropometrik ölçümler puanlamaya dahil değildir. 1-

Detaylı

STEP HAREKETLERİ TABLO : (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır).

STEP HAREKETLERİ TABLO : (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır). STEP HAREKETLERİ TABLO : 1 Müziği : Dabduka (Harem) Süresi : 3 dk. 56 sn. 1. (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır). 2. (2x4) Sağ adım yana açılarak sağ ayağın topuğu yere vurulur. Sol dizden

Detaylı

KISA MESAFEDE SONUÇLANDIRMA(FINISHING)

KISA MESAFEDE SONUÇLANDIRMA(FINISHING) KISA MESAFEDE SONUÇLANDIRMA(FINISHING) Isınma:guruptaki oyuncular kalp atış hızını hızlandırmak için hafif koşuya başlarlar.daha sonra değişik açılı koşular,diz çekme,topukta yürüme,stretching vs.. ile

Detaylı

MERKEZ HAKEM KURULU 2014 KURAL KİTABI

MERKEZ HAKEM KURULU 2014 KURAL KİTABI MERKEZ HAKEM KURULU 2014 KURAL KİTABI 1 ÖNSÖZ Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) tenis sporunun ana yönetim birimi, kural koyucusu ve bunları uygulatan kurumdur. ITF bu görevleri yerine getirirken, oyunu

Detaylı

D DAĞ DAKİKA DAKTİLO DALAK DALGA

D DAĞ DAKİKA DAKTİLO DALAK DALGA D DAĞ DAKİKA Her iki el göğüs hizasındadır. Sağ elin işaret ve başparmağı açık, öbür parmaklar kapalıdır (C el). Sağ elin açık parmaklarının uçları, sol el işaret parmağına değecek biçimde tutulur. Her

Detaylı

TVF MİNİ VOLEYBOL Ş E N L İ K AMAÇ :MÜSABIK DEĞİL VOLEYBOLU SEVEN NESİLLER

TVF MİNİ VOLEYBOL Ş E N L İ K AMAÇ :MÜSABIK DEĞİL VOLEYBOLU SEVEN NESİLLER AMAÇ :MÜSABIK DEĞİL VOLEYBOLU SEVEN NESİLLER YETİŞTİRMEKTİR.BU NEDENLE KAZANMAYA VE KATILAN TAKIMLARI DERECELENDİRMEYE YÖNELİK TURNUVALAR,ŞAMPİYONALAR,ÖZEL VEYA RESMİ YARIŞMALAR DÜZENLENEMEZ.TÜMÜ ŞENLİK

Detaylı

NEYMAR JR S FIVE 2017 OYUN KURALLARI

NEYMAR JR S FIVE 2017 OYUN KURALLARI NEYMAR JR S FIVE 2017 OYUN KURALLARI NEYMAR JR S FIVE OYUN KURALLARI 1. OUTPLAY 2. MAÇ SAHASI 3. KALE 4. OYUNCU SAYISI 5. OYUNCU EKİPMANLARI 6. TOP 7. HAKEM 8. MAÇ SÜRESİ 9. MAÇ BAŞLANGICI VE YENİDEN BAŞLAMASI

Detaylı

İ İBADET İCRA İÇEL İÇİN İÇİNE ATMAK

İ İBADET İCRA İÇEL İÇİN İÇİNE ATMAK İ İBADET İCRA Her iki el göğüs hizasındadır. Sol elin işaret parmağı açık, sağ el sol işaret parmağının üzerinde sağ elin başparmağı, işaret parmağı ve orta parmağı birbirine sürtülür (şıklatılır). Sağ

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI ALAN : SPOR KODU

MODÜL BİLGİ SAYFASI ALAN : SPOR KODU : DURUŞ, TUTUŞ ve VURUŞ SÜRE :40/16 AÇIKLAMA : Öğrenci / Kursiyerin duruş, tutuş ve topa vuruş tekniğinin incelemesi sağlanmalıdır. GENEL AMAÇ : Öğrenci / Kursiyer, uygun şartlar sağlandığında duruş, tutuş

Detaylı

Tenis Oyunu ve Kuralları

Tenis Oyunu ve Kuralları Tenis Oyunu ve Kuralları Tenis Oyunu Tenis, raketle iki kişi ya da iki kişilik iki takım arasında oynanan bir spordur. Oyuncular raketleri ile içi boş, dışı havlı lastik topu ortasından ağla bölünmüş dikdörtgen

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı MASA TENİSİ Öğretim Dili Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans ( X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer

Detaylı

TAKIM ANALİZİ (FUTBOL ÖRNEĞİ)

TAKIM ANALİZİ (FUTBOL ÖRNEĞİ) TAKIM ANALİZİ (FUTBOL ÖRNEĞİ) TAKIMIN ANALİZİ Takımın sahaya dağılımı Oyun sisteminin analizi Futbolcuların koşu yolları OYUN SİSTEMLERİ ÖRNEKLERİ 4:4:2 sistemi 4:3:3 sistemi 4:2:3:1 sistemi 4:3:2:1 3:5:2

Detaylı

O OBUR OCAK (AY) OCAK ODA OFSAYT

O OBUR OCAK (AY) OCAK ODA OFSAYT O OBUR OCAK (AY) Sağ el göğüs hizasında, işaret parmağı ve başparmak birbirine dokunacak şekilde, öbür parmaklar açıktır. Her iki el göğüs hizasında, parmak uçları birbirine dokunacak şekilde sağ el ağza

Detaylı

TANIM: Futbolcunun, ayağının değişik bölümlerini kullanarak yaptığı kısa vuruşlarla topu oyun alanından çıkarmadan değişik yönlere doğru götürmesidir

TANIM: Futbolcunun, ayağının değişik bölümlerini kullanarak yaptığı kısa vuruşlarla topu oyun alanından çıkarmadan değişik yönlere doğru götürmesidir TANIM: Futbolcunun, ayağının değişik bölümlerini kullanarak yaptığı kısa vuruşlarla topu oyun alanından çıkarmadan değişik yönlere doğru götürmesidir Top sürmede şu hususlara dikkat edilmelidir. Top sürme

Detaylı

DOKUZ TAŞ (TOMBİK, DALYA-YEDİ KİREMİT) OYUNU OYUN KURALLARI (5. 6. SINIFLAR [KÜÇÜKLER], SINIFLAR [YILDIZLAR])

DOKUZ TAŞ (TOMBİK, DALYA-YEDİ KİREMİT) OYUNU OYUN KURALLARI (5. 6. SINIFLAR [KÜÇÜKLER], SINIFLAR [YILDIZLAR]) DOKUZ TAŞ (TOMBİK, DALYA-YEDİ KİREMİT) OYUNU OYUN KURALLARI (5. 6. SINIFLAR [KÜÇÜKLER], 7. 8. SINIFLAR [YILDIZLAR]) Aşağıdaki açıklamalarda adı geçen Geleneksel Oyun Lideri tanımlaması, Sorumlu Öğretmeni

Detaylı

Basketbol Oyun Kuralları ve Saha Ölçüleri

Basketbol Oyun Kuralları ve Saha Ölçüleri Basketbol Oyun Kuralları ve Saha Ölçüleri Basketbolda Oyun Kuralları Tarihçe 1 Basketbol, ABD'nin Massachusetts eyaletinde, Springfield Genç Erkekler Hristiyan Birliği (YMCA) Eğitim Okulu'nda beden eğitimi

Detaylı

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI www.tchibo.com.tr/kılavuzlar Jonglör seti tr Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 84769AB2X2VI 2015-11 Diabolo DİKKAT! 36 aydan küçük çocuklar için uygun değildir. Uzun ip içerir. Boyuna

Detaylı

İki kişi bir Top çalışmalar

İki kişi bir Top çalışmalar İki kişi bir Top çalışmalar 20 x 20 metre alan 2 Oyuncuya bir top 1. Oyuncular alan içinde hafif koşuyla dolaşmaya başlarlar. 2. Bu koşu sırasında yaklaşık 5 metre mesafedeki eşleri ile paslaşırlar. 3.

Detaylı

1.Dohyo tanımı a) Dohyo müsabaka alanı ve çevresindeki bölümlerden oluşur. Geri kalan alan dohyonun dışı olarak kabul edilir.

1.Dohyo tanımı a) Dohyo müsabaka alanı ve çevresindeki bölümlerden oluşur. Geri kalan alan dohyonun dışı olarak kabul edilir. 1.Dohyo tanımı a) Dohyo müsabaka alanı ve çevresindeki bölümlerden oluşur. Geri kalan alan dohyonun dışı olarak kabul edilir. 2- Dohyo özellikleri a) Mini Sumo Robot Dohyosu zeminden 5cm yüksekliğinde

Detaylı

VOLEYBOL BARANŞ AÇIKLAMALAR

VOLEYBOL BARANŞ AÇIKLAMALAR VOLEYBOL BARANŞ AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Küçükler, Yıldızlar ve Gençler kategorilerinde (kız-erkek) okul takımları arasında yapılacaktır. 2- Müsabakalar, uluslararası oyun kuralları ve yarışma yönetmelikleri

Detaylı

FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A)

FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A) 2012-2013 FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A) (Aday Hakemler) 1- Oyun alanı üzerinde hakemi aldatmaya yönelik yapıldığı tespit edilen her türlü hareket sportmenlik dışı davranış olarak değerlendirilecektir.

Detaylı

Freddie Gabriel forehand loop hareketini gösteriyor.

Freddie Gabriel forehand loop hareketini gösteriyor. FOREHAND LOOP Freddie Gabriel forehand hareketini gösteriyor. Forehand masa tenisindeki en dinamik ve güçlü vuruşlardan birisidir ve doğru yapmayı öğrendikten sonra oyununuzun temelini oluşturabilir. Daha

Detaylı

E ECZANE EDEBİYAT EDİRNE EFENDİ EĞİLMEK

E ECZANE EDEBİYAT EDİRNE EFENDİ EĞİLMEK E ECZANE EDEBİYAT Her iki el göğüs hizasındadır. Sağ elin işaret parmağı açık, öbür parmakları kapalıdır. Sol elin serçe ve başparmağı kapalı öbür parmaklar açıktır. Sağ el, sol elin açık parmaklarının

Detaylı

AREL KOLEJİ Spor Salonu 7-8 Ekim 2017

AREL KOLEJİ Spor Salonu 7-8 Ekim 2017 AREL KOLEJİ Spor Salonu 7-8 Ekim 2017 ARELMEDSpor Festivali 2017 ile dünden bugüne Arel Eğitim Kurumlarından mezun olmuş tüm mezunlarımızı, ailelerini ve arkadaşlarını keyifli bir hafta sonu etkinliğine

Detaylı

ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI

ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI 1) Amaç Çizgi izleyen robotlar beyaz zemin üzerindeki siyah çizgiyi ya da siyah zemin üzerindeki beyaz çizgiyi otonom takip etmek amacıyla tasarlanırlar.

Detaylı

File üzerinden, havada sert bir vuruşla topun rakip yarı alana atılmasıdır.

File üzerinden, havada sert bir vuruşla topun rakip yarı alana atılmasıdır. File üzerinden, havada sert bir vuruşla topun rakip yarı alana atılmasıdır. Smaçörlere top dağıtır, hücum pası verir. Pasör, servise geçtiğinde onun yerini alan kişidir. Uzun pasla hücum eden ileri hat

Detaylı

YAĞLI GÜREŞ ROBOTLARI TURNUVA KURALLARI

YAĞLI GÜREŞ ROBOTLARI TURNUVA KURALLARI YAĞLI GÜREŞ ROBOTLARI TURNUVA KURALLARI BÖLÜM 1 KIRKPINAR ÖZELLİKLERİ Madde 1 Kırkpınar Tanımı 1-) Yağlı güreş alanı Kırkpınar diye adlandırılmaktadır. 2-) Kırkpınar zeminden 5 cm yüksekliğinde 100x80

Detaylı

MİNİ VOLEYBOL TEMEL İLKE, KRİTER VE ESASLAR

MİNİ VOLEYBOL TEMEL İLKE, KRİTER VE ESASLAR MİNİ VOLEYBOL TEMEL İLKE, KRİTER VE ESASLAR Temel İlke ve Kriterler Madde 1- Kurul, saha düzenlemelerini, mini voleybol kategorilerini, organizasyon şeklini ve diğer hususları mini voleybolun tanıtımı

Detaylı

TÜRKİYE MASA TENİSİ FEDERASYONU HAKEM EĞİTİM SEMİNERİ EYLÜL 2017

TÜRKİYE MASA TENİSİ FEDERASYONU HAKEM EĞİTİM SEMİNERİ EYLÜL 2017 TÜRKİYE MASA TENİSİ FEDERASYONU HAKEM EĞİTİM SEMİNERİ EYLÜL 2017 AMACIMIZ Bu seminerin kurallarının düzenlenmesindeki amacımızı; ve Maç Görevlileri Oyun Elkitabı direktiflerinin uygulanmasında mümkün olduğunca

Detaylı

Ürün numarası: Petank seti. Oyun kılavuzu. Tchibo GmbH D Hamburg 95091AB2X3VIII

Ürün numarası: Petank seti. Oyun kılavuzu. Tchibo GmbH D Hamburg 95091AB2X3VIII Ürün numarası: 358 480 Petank seti tr Oyun kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 950912X3VIII 2017-10 Değerli Müşterimiz! Petank Fransa'da oule (Pétanque) olarak bilinir güney Fransa'nın çok popüler oyunlarındandır.

Detaylı

VOLEYBOLDA BLOK TEKNİĞİ

VOLEYBOLDA BLOK TEKNİĞİ VOLEYBOLDA BLOK TEKNİĞİ DOÇ. DR. HAKAN SUNAY ANKARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ VOLEYBOLDA BLOK Voleybolda; rakibin hücum gücünü etkisiz hale getirmek için, rakibe uygun bir hücum şansı tanımamak

Detaylı

Madde 2. Takımlar Her takım 4 oyuncudan oluşur (3 oyuncu sahada, bir oyuncu yedek).

Madde 2. Takımlar Her takım 4 oyuncudan oluşur (3 oyuncu sahada, bir oyuncu yedek). 3x3 Resmi Oyun Kuralları Ocak 2015 Resmi FIBA Basketbol oyun kuralları sadece bu belgede belirtilen 3x3 oyun kuralları için değil bütün oyun durumları için geçerlidir. Madde 1. Saha ve Top Müsabaka 3x3

Detaylı

FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR

FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Amirliğince öngörülen hükümlere, Uluslararası Kurallara, Yarışma Talimatlarına

Detaylı

MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2014

MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2014 MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2014 TEMEL İLKE VE KRİTERLER MADDE 1- Kurul, saha düzenlemelerini, mini voleybol kategorilerini, organizasyon şeklini ve diğer hususları mini voleybolun tanıtımı ve yaygınlaştırılmasını

Detaylı

TENİS SPORU OYUN KURALLARI

TENİS SPORU OYUN KURALLARI TENİS SPORU OYUN KURALLARI TEKLER OYUNU 1- YARIŞMA SAHASI Saha, 23.77 m. (78 feet) uzunluğunda ve 8.23 m. (27 feet) genişliğinde bir dikdörtgen şeklindedir. Saha, ortasından boydan boya bir ağ (net) ile

Detaylı

EĞĠTĠM VE ÖĞRETĠM YILI GN.ġÜKRÜ KANATLI ĠMAM HATĠP LĠSESĠ ORTAOKULU BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR DERSĠ MASA TENĠSĠ YILLIK PLANI

EĞĠTĠM VE ÖĞRETĠM YILI GN.ġÜKRÜ KANATLI ĠMAM HATĠP LĠSESĠ ORTAOKULU BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR DERSĠ MASA TENĠSĠ YILLIK PLANI EKĠM 2017-2018 VE ÖĞRETĠM YILI GN.ġÜKRÜ KANATLI ĠMAM HATĠP LĠSESĠ ORTAOKULU BEDEN Ġ VE SPOR DERSĠ MASA TENĠSĠ YILLIK PLANI yaşam i etkinliklerde birleştirilmiş hareket i A.6.9. Sporlara hazırlayıcı oyun

Detaylı

MEB ULUSLARARASI SEKİZİNCİ ROBOT YARIŞMASI 13-14-15 MAYIS 2014 ESKİŞEHİR ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT YARIŞMASI KURALLARI 1) Amaç

MEB ULUSLARARASI SEKİZİNCİ ROBOT YARIŞMASI 13-14-15 MAYIS 2014 ESKİŞEHİR ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT YARIŞMASI KURALLARI 1) Amaç MEB ULUSLARARASI SEKİZİNCİ ROBOT YARIŞMASI 13-14-15 MAYIS 2014 ESKİŞEHİR ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT YARIŞMASI KURALLARI 1) Amaç Belirlenen parkuru en kısa sürede ve en az ceza puanı ile tamamlamaktır. Final yarışmasında

Detaylı

KUZEY KIBRIS TENİS FEDERASYONU 2017 YILI. 10 ve DAHA KÜÇÜK YAŞ SPORCULAR MÜSABAKA TALİMATI 10 ŞUBAT 2015

KUZEY KIBRIS TENİS FEDERASYONU 2017 YILI. 10 ve DAHA KÜÇÜK YAŞ SPORCULAR MÜSABAKA TALİMATI 10 ŞUBAT 2015 KUZEY KIBRIS TENİS FEDERASYONU 2017 YILI 10 ve DAHA KÜÇÜK YAŞ SPORCULAR MÜSABAKA TALİMATI 10 ŞUBAT 2015 1/8 1- Amaç KKTF 10 YAŞ MÜSABAKA TALİMATI Bu yaş grubu sporcuların tenis sporuna eğlenerek devam

Detaylı

KULÜPLERARASI TENİS LİGİ TALİMATI-2017

KULÜPLERARASI TENİS LİGİ TALİMATI-2017 KULÜPLERARASI TENİS LİGİ TALİMATI-2017 1. KAPSAM: Kulüplerarası Tenis Ligi nin düzenlenmesi, idari ve teknik konularda uygulanacak usul ve esaslar bu talimatta belirlenmiştir. Ligin oynanması sırasında

Detaylı

13.ANGORA KUPASI FUTBOL FİKSTÜRÜ

13.ANGORA KUPASI FUTBOL FİKSTÜRÜ MERKEZ ÇİM SAHA Özel Hususlar / Esnek Kurallar: Not: Tüm müsabakalar Üniversite Sporları Federasyonu Oyun Kurallarına ve Misyonuna Tabidir. Ancak, turnuvanın yapısı ve amacı doğrultusunda bazı esnek kurallar

Detaylı

SALI: Antr. 12 * Düşük Şiddet * Isınma

SALI: Antr. 12 * Düşük Şiddet * Isınma SALI: 18.07.2017 Antr. 12 * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax) 130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 15 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe egzersizleri *Kuvvet - Her 30 sn. çalışmaların

Detaylı

Badminton Nedir? Tarihçe

Badminton Nedir? Tarihçe Badminton Nedir? Tüytop ya da badminton, raket ve bir tür tüylü topla oynanan tenis benzeri bir oyundur. Kaz tüyünden yapılma bir top ve raketle oynanan bir oyun olan Badminton, topun file üzerinden rakip

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ AR-GE VE KOORDİNASYON KULÜBÜ YILDIRIM YARIŞLAR 2016

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ AR-GE VE KOORDİNASYON KULÜBÜ YILDIRIM YARIŞLAR 2016 YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ AR-GE VE KOORDİNASYON KULÜBÜ YILDIRIM YARIŞLAR 2016 ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİ YARIŞMA KURALLARI 1) Amaç Belirlenen parkuru, en kısa sürede ve en az ceza puanı ile tamamlamak.

Detaylı

Y YABANCI YAĞ YAĞMUR YAHUDİ YAKA SİLKMEK

Y YABANCI YAĞ YAĞMUR YAHUDİ YAKA SİLKMEK Y YABANCI YAĞ Her iki el göğüs hizasında, sol elin işaret ve orta parmak açık, öbür parmaklar kapalı (V el) ve avuç içi karşıya bakacak şekilde; sağ elin işaret parmağı açık, öbür parmaklar kapalıdır.

Detaylı

F FABRİKA FAİZ FAKİR FAKÜLTE FALCI

F FABRİKA FAİZ FAKİR FAKÜLTE FALCI F FABRİKA FAİZ Her iki el karın hizasındadır. Sağ elin işaret parmağı açık, öbür parmakları kapalıdır. Sol elin işaret ve başparmağı açık, öbür parmaklar kapalı (L el), sağ elin işaret parmağı sol elin

Detaylı

K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi

K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi FUTBOL AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli

Detaylı

C CADI CAHİL CAM CAMİ CAN

C CADI CAHİL CAM CAMİ CAN C CADI CAHİL Sağ el sağ omuz hizasında, işaret parmağı ve başparmak açık öbür parmaklar kapalıdır (C el). El öne doğru hareket ettirilerek C harfi işaret edilir. Sağ el karnın üst hizasında ve sol el göğüs

Detaylı

MEKATRONİK PROJE VE ROBOT YARIŞMASI

MEKATRONİK PROJE VE ROBOT YARIŞMASI 23.04.2017 tarihi ile güncel MEKATRONİK VE İNOVASYON GÜNLERİ 2017 MEKATRONİK PROJE VE ROBOT YARIŞMASI SUMO SINIFI MİKRO SUMO KATEGORİSİ YÖNERGESİ mig.etkinlik.marmara.edu.tr mig@marmara.edu.tr /marmaramig

Detaylı

Dünya Robot Olimpiyatı WRO 2017 Türkiye Turnuvası. WRO Futbol Sahası

Dünya Robot Olimpiyatı WRO 2017 Türkiye Turnuvası. WRO Futbol Sahası WRO Futbol Sahası WRO Futbol Sahası 1. Resmi WRO Futbol oyun sahasının ölçüleri 1830 mm x 2430 mm dir. Yerel düzenleyiciler, 1143mm x 2362 mm ölçülerindeki Kurallı Kategori Masasını veya ikisi arasındaki

Detaylı

8 Haftalık Fit Beyin Tembel Göz Egzersiz Programı

8 Haftalık Fit Beyin Tembel Göz Egzersiz Programı 8 Haftalık Fit Beyin Tembel Göz Egzersiz Programı Çocuk Grubu Çalışmaları 8 Haftalık Fit Beyin Tembel Göz Egzersiz Programı Çocuk Grubu Çalışmaları ile İlgili Bilgilendirme Katılımcılar egzersiz programına

Detaylı

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [TOMBİK OYUN KURALLARI]

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [TOMBİK OYUN KURALLARI] 2011 GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [TOMBİK OYUN KURALLARI] OYUN ALANI TOMBİK OYUN KURALLARI 1. Oyun Alanı: Açık alanlarda veya kapalı spor salonlarında oynanabilir. Oyun alanının yüzeyi düz olmak kaydıyla

Detaylı

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE Evrak Tarih ve Sayısı: 29/03/2017-E.7559 T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı *BEKRK1UB* Sayı : 16889778-813.03-E. Konu : Spor Şenliği SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE

Detaylı

Aşağıdakilerden hangisi kalecinin topa sahip olduğu durumu içermez?

Aşağıdakilerden hangisi kalecinin topa sahip olduğu durumu içermez? 2012-2013 FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A) (Üst, A, B, C, Uzman Yardımcı Hakemler) 1- Bariz gol şansının engellenmesiyle ilgili olarak hakemler aşağıdaki hangi durumu göz önüne almamalıdır?

Detaylı

MASA GÖREVLİLERİ MEKANİĞİ. Merkez Hakem Kurulu Eğitim Koordinatörlüğü

MASA GÖREVLİLERİ MEKANİĞİ. Merkez Hakem Kurulu Eğitim Koordinatörlüğü MASA GÖREVLİLERİ MEKANİĞİ Bir OYUN Bir DİL Bir METOT Masa Görevlileleri el kitabı, bütün görevlilerinin yönetim mekaniğini standardize etmek adına pratik bir çalışma metodu olarak tasarlanmıştır. Amacımız,

Detaylı

N NABIZ NAFAKA NAKIŞ NAKİL NAMAZ

N NABIZ NAFAKA NAKIŞ NAKİL NAMAZ N NABIZ NAFAKA Her iki el göğüs hizasında, sol elin işaret parmağı ve orta parmak açıktır (V el). Sağ elin işaret parmağı açık, öbür parmaklar kapalıdır. İşaret parmakları birbirine dokundurulur. N harfi

Detaylı

Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997)

Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997) Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997) Aktif başlangıç (3-5) Temel eğitim (eğlence ile) (6-8/9) Antrenman için öğrenme (8/9-12) Antrenman için antrenman (12-16/17) Yarışmak için antrenman

Detaylı

TÜRKİYE GELENEKSEL SPOR DALLARI FEDERASYONU KIZAK VE ATLI KIZAK SPOR DALLARI 1.ÇALIŞTAYI

TÜRKİYE GELENEKSEL SPOR DALLARI FEDERASYONU KIZAK VE ATLI KIZAK SPOR DALLARI 1.ÇALIŞTAYI TÜRKİYE GELENEKSEL SPOR DALLARI FEDERASYONU KIZAK VE ATLI KIZAK SPOR DALLARI 1.ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ: 11-12 mayıs 2013 günlerinde Ankara da Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu toplantı salonunda

Detaylı

RESMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI

RESMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI İÇİNDEKİLER OYUNUN ÖZELLİKLERİ Bölüm 1: TESİSLER VE DONATIM 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler 1.4 Bölgeler ve sahalar 1.5 Isı 1.6 Aydınlatma 2. File ve Direkler

Detaylı

VOLEYBOL BÖLÜM A RESMİ YARIŞLAR

VOLEYBOL BÖLÜM A RESMİ YARIŞLAR Voleybol Oyun Kuralları 2016-2017 1 VOLEYBOL Resmi Özel Olimpiyatlar Voleybol Spor Kuralları, tüm Özel Olimpiyatlar müsabakalarını düzenleyecektir. Özel Olimpiyatlar, uluslararası bir spor programı olarak

Detaylı

TEMEL 1. GÜN 2. GÜN 3. GÜN

TEMEL 1. GÜN 2. GÜN 3. GÜN 1. HFT TEMEL 1. Hafta, sana topla oynama için zaman tanıyan bir dizi "dur ve vur" antrenmanları vasıtasıyla şut çekme tekniğin ve isabetliliğin üzerinde çalışmak için tasarlandı. u, sonuca giden bitiricilik

Detaylı

TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOL OYUN KURALLARI VE YORUMLARI DEĞİŞİKLİKLER

TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOL OYUN KURALLARI VE YORUMLARI DEĞİŞİKLİKLER 2017-2018 TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOL OYUN KURALLARI VE YORUMLARI DEĞİŞİKLİKLER 37.2.3. Bir oyuncu 2 (iki) sportmenlik dışı faul veya 2 teknik faul ya da 1 teknik faul ve 1 sportmenlik dışı faul ile

Detaylı

BASKETBOL BRANŞ TALİMATI

BASKETBOL BRANŞ TALİMATI K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi BASKETBOL BRANŞ TALİMATI 1- Müsabakalar, Milli Eğitim

Detaylı

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI]

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI] 2011 GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI] MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI OYUN ALANI 1. Oyun Alanı: Bu oyun açık alanda veya kapalı spor salonlarında oynanabilir. Oyun alanının

Detaylı

TEKRAR. Genç Brezilyalılar topla yatıp topla kalkar. Kazanmak için yaşarlar. Köklerine inerek orijinal futsal hız hareketlerinin bazılarını öğren.

TEKRAR. Genç Brezilyalılar topla yatıp topla kalkar. Kazanmak için yaşarlar. Köklerine inerek orijinal futsal hız hareketlerinin bazılarını öğren. Genç rezilyalılar topla yatıp topla kalkar. Kazanmak için yaşarlar. Köklerine inerek orijinal futsal hız hareketlerinin bazılarını öğren. antrenman DRILE D VÇ 360 ELÁSTICO lambreta TEKRR Çözene kadar Çözene

Detaylı

AKILLI ŞEHİRLER AKILLI AĞ

AKILLI ŞEHİRLER AKILLI AĞ Dünya Robot Olimpiyatı Türkiye 2019 Kurallı Klasman Gençler AKILLI ŞEHİRLER AKILLI AĞ WRO International Premium Partners İçindekiler 1. Giriş... 2 2. Oyun Sahası... 3 3. Oyun Nesneleri... 4 4. Oyun Nesnelerinin

Detaylı

düşünülmektedir. Basketbol çoğunlukla kapalı salonda oynanır. Dikdörtgen biçimindeki basketbol alanının tabanı sert tahtadan yapılır.

düşünülmektedir. Basketbol çoğunlukla kapalı salonda oynanır. Dikdörtgen biçimindeki basketbol alanının tabanı sert tahtadan yapılır. Bir takım oyunu olan basketbol beşer kişilik takımlar halinde elle ve topla oynanan, yüksekliği 3,05 m olan pota adı verilen çemberden geçirerek kazanmaya çalışılan takım oyunudur. Tüm dünyada popüler

Detaylı

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Bayanlar Ligi Statüsü (23 Mart 2011 tarih ve 95/2010-2011 sayılı Yönetim Kurulu genelgesiyle düzenlenmiştir.) Madde 1 - Amaç ve Kapsam: 2010 2011 Futbol Sezonu Bayanlar Ligi

Detaylı

Diğer kategorilerde olduğu gibi Sumo Kategorisi nde de Genel Kurallar geçerlidir.

Diğer kategorilerde olduğu gibi Sumo Kategorisi nde de Genel Kurallar geçerlidir. Diğer kategorilerde olduğu gibi Sumo Kategorisi nde de Genel Kurallar geçerlidir. Yarışmanın Amacı Robotlar belirtilen süre içerisinde birbirlerini, belirtilen dohyo alanı kuralları çerçevesinde alan dışına

Detaylı

VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2016. 33. FIVB Kongresince Onaylanmış 2013 2016 RESMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI

VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2016. 33. FIVB Kongresince Onaylanmış 2013 2016 RESMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2016 33. FIVB Kongresince Onaylanmış İÇİNDEKİLER OYUNUN ÖZELLİKLERİ Bölüm 1 : TESİSLER VE DONATIM 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler

Detaylı

Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş

Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş GİRİŞ Voleybol; interval özellikli yüklenme ve dinlenme periyotlarının ardışık uygulandığı Smaç, blok, file hareketleri ani patlayıcı gücü Voleybol

Detaylı