EĞĠTĠM YILI TEKĠRDAĞ OKUL SPORLARI GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EĞĠTĠM YILI TEKĠRDAĞ OKUL SPORLARI GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI"

Transkript

1 EĞĠTĠM YILI TEKĠRDAĞ OKUL SPORLARI GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI MENDĠL KAPMACA; 1-OYUNLAR ELEME SĠSTEMĠ ĠLE OYNANACAKTIR. 2-MAÇLAR 3 SET ÜZERĠNDEN ÜSTÜNLÜK SAĞLAYAN TAKIMIN BĠR ÜST TURA GEÇMESĠ ĠLE OYNANACAKTIR. BERABERLĠK DURUMUNDA (0-0,1-1) SETLERĠN TOPLAM SAYILARINA BAKILIR. BERABERLĠK BOZULMAZSA,4.SET 3 er OYUNCU(karmalarda en az bir oyuncu kız veya erkek olacak) OYNAR. HALEN BERABERLĠK BOZULMAZSA, BERABERLĠK BOZULANA KADAR 4.SETTEKĠ AYNI 3 OYUNCU ĠLE BERABERLĠK BOZULANA KADAR OYNARLAR SERĠ OYUN OYNANIR. 3-TAKIMLAR 16 ÖĞRENCĠDEN OLUġUR. OYUNA, ĠLK-ORTAOKUL TAKIMLARINDA 10 ÖĞRENCĠ (KARMA 5 KIZ-5 ERKEK) ĠLE BAġLANIR. 4-TAKIMLAR EN AZ 8 OYUNCU ĠLE SAHAYA ÇIKABĠLĠR. EN FAZLA 6 OYUNCU DEĞĠġTĠREBĠLĠR(KARMA TAKIMLARDA 3 KIZ+3 ERKEK). ÇIKAN OYUNCU TEKRAR OYUNA GĠREMEZ.

2 MENDĠL KAPMACA OYUN KURALLARI MENDĠL KAPMACA OYUNU, DONANIM VE KURALLARI GĠRĠġ Çocukların ülkemiz genelinde en çok oynadığı, oynarken de büyük zevk aldıkları bir çocuk oyunudur. Köyde, kentte, okulda ve eğlence amaçlı düzenlenen etkinliklerde çokça oynanılmaktadır. Anonim bir oyun olup kültür mirasımız olarak değerlendirilmeli ve sahip çıkılmalıdır. Yapılan araģtırmalar çocuk oyunlarının tarihini çok eski çağalara dayandırmaktadır. Bundan da anlaģılacağı gibi kimsenin bir yeni buluģu olarak değerlendirilmesi de mümkün değildir. DeğiĢik bölgelerde oynanan mendil kapmaca oyunlarının aģağıda belirlenmiģ formatı ise bu bölgelerde oynanmakta olanların birleģtirilmesi Ģeklindedir. Burada yapılan ise bu formatın birazda yarıģma ve müsabaka düzenine göre uyarlanmasıdır. MENDĠLKAPMACA REKABET OYUNUDUR YarıĢmalar, ortaya çıkmamıģ potansiyel güçlerle bağlantı kurar. Yetenek, gayret, yaratıcılık, özgüvenin kazanılması ve estetiğin gösterilmesini sağlar. Oyunun kuralları tüm bu özelliklerin ortaya konmasına olanak sağlayacak biçimde oluģturulmuģtur. Birkaç istisnayla, Mendil kapmaca oyunu, tüm oyunculara hem saha içinde (hücum ve savunma) hem de saha alanı dıģında (sıralanma ve arkadaģını destekleme) oynama hakkı verir. Yıllar geçse de Mendil Kapmaca oyununun kendine özgü önemli unsurlarını kaybetmediği görülmektedir. Sıralanma, Kazandıkça yeniden yarıģma hakkı,

3 Hücum - aldatma, Savunmada rakibi takip, Mendili kapmak, YarıĢmacıların ve seyircilerin hücum ya da savunmadaki oyuncuyu dikkatli izlemeleri, gözlemleri, takip etmeleri, Mendil kapmaca, salon oyunları arasında eģsiz bir yere sahiptir. Sürekli yüksek tempoda devam eden yarıģmada, herkes sırasını beklerken de aktif olarak oyuna katılır. Oyunun en ilginç tarafı, kazanınca ödül; yeniden oynamak, kaybedince set dıģı kalmaktır. Yani ödül ve cezanın oyunun içinde o anda veriliyor olmasıdır. Oyun ve oyuncuların pardonları yoktur. Mendil kapmaca oyununda yarıģma sırasını bekleyen oyuncu, iki heyecanı birlikte yaģamaktadır. Öncelikle oynama sırası kendine geldiğinde bütün gücü, taktiği ve stratejisi ile yarıģma ve heyecanını yaģar. Oynama sırasını beklerken arkadaģlarının baģarısı ya da baģarısızlığının kendisini ne kadar etkileyebileceği psikolojik etkisini de yaģamaktadır. YarıĢmanın temposunu da bu duygu yükseltmektedir. Oyunculardan birinin baģarısı ya da baģarısızlığının diğerlerini de etkilediğinin oyun alanında anında görülmesi, yardımlaģma ve görev sorumluluğu aģılamakta ve duygusunu yükseltmektedir. Mendil kapmaca oyununda oyuncular doğru sıralaması rakip takımı tanımakla doğru yapılır. Bu da oyun liderliğini oldukça önemli hale getirmektedir. Sıralama Kavramı; Ġlk turda oyuna müdahale etme yetkisini oyun liderine veren Mendil Kapmaca oyunu kuralları, ikinci sıralamanın, galibiyet mağlubiyet esasına göre oluģacağından dolayı tüm oyunculara birbiri ile yarıģmaları imkânı vermektedir. Dolayısı ile oyunun içine dıģarıdan müdahale imkânını ortadan kaldırmaktadır. Maç anında oyunun birçok sürümleri ve varyasyonları ortaya çıkmaktadır. Bu da Mendil Kapmaca oyunu sonucunun önceden kestirilmesini mümkün kılmamaktadır. Heyecan ve yüksek tempo güdülemesi de bundan kaynaklanmaktadır. YarıĢmacılar bu temel bilgileri; tekniklerini, taktiklerini ve güçlerini yarıģtırmak için kullanırlar. Bunlar aynı zamanda oyunculara izleyici ve taraftarları etkilemeleri için hareket serbestliği sağlar. Çocuk Oyunlarına karģı ilgi ve istek genelde, Mendil Kapmaca Oyununun imajı özelinde gün geçtikçe artmaktadır. Oyun geliģirken hiçbir Ģüphe yok ki iyiye, güçlüye ve hızlıya doğru geliģecektir.

4 BÖLÜM BĠR TESĠSLER VE DONATIM Oyun SahasıÖlçüler: Kategorilere Göre 1-Minikler : 15x18 m 2-Küçükler : 15x28 m 3-Yıldızlar : 15x28 m Oyun sahası yukarıdaki ölçülerde dikdörtgen bir alandır. Çizgiler oyun alanı ölçülerine dâhildir. Oyuna 10 oyuncu ile baģlanılacağından 10 bölme Ģeklinde farklı renklerle çizilmiģ 30*40 cm lük dikdörtgenlerle oyuncu çocukların bekleme yerleri belirlenir ve 1 den 10 e kadar numaralandırılır. Bu bölmelerin oyun alanı ölçülerinin durumuna göre alanın uzun kenar çizgisi ile Aralığı 50-75cm olmalıdır. Dip çizgilerin ortasına baģlangıç alanı yeri olarak kırmızı renk ve 10 cm kalınlığında 1 m uzunluğunda bir çizgi çizilir.

5 Elenen oyuncular bekleme yeri olarak yarıģan oyuncu bölmelerinin tam karģısında olacak Ģekilde ancak bölme yapılmadan çerçeve bir alan belirlenir. Elenen oyuncular kendi takımlarının karģısındaki belirlenen bu alana giderler. Bu alanların (oyuncu bekleme bölgesi ve elenen oyuncu bekleme bölgesi) ölçülendirme durumu, dip çizgiden uzun kenar çizgisine doğru 1 mt içeriden belirlenecektir. Sahanın tam ortasında 3,60 (minikler kategorisinde 1,80) cm çapında bir daire(tarafsız bölge) yer alır. Bu alan aynı zamanda baģlatma hakeminin (mendil hakemi) duracağı yerdir. Mendil hakemi yüzü protokole dönük Ģekilde bu daire içinde, Mendil hakeminin tam karģısında ve saha çizgisi üstünde maçın BaĢhakemi yer alır. Mendil Hakemi mendil kapma alanın içinde çember çizgisi ile kendisi arasından oyuncu çocukların rahatlıkla geçebileceği ve oyun yapabileceği Ģekilde yerini alır. YarıĢacak oyuncu bekleme yerleri, mendil hakeminin sağ karģı köģesinde A takımı, sol yan tarafındaki köģede ise B takımın yerleģeceği Ģekilde belirlenir. YarıĢacak oyuncular bekleme yerinin tam karģı köģelerinde Çizgi Hakemleri yer alır. Aynı zamanda oyuncu kontrol hakemliği de yaparlar. Sayı ve skor hakemleri baģhakemi, mendil hakemini, oyuncuları ve sahayı iyi görebilmek için baģhakemin arkasında ve saha çizgileri dıģında yer alırlar. Sayı ve skor hakemlerinin gerisinde ise yedek oyuncular yeri olur. Takımların yerleģim yerine göre yedek oyuncular, yardımcı oyun lideri ve takım idarecileri burada bekler. Oyun sahasının yüzeyi:

6 Spor Salonlarında: Oyun sahası parke ya da tahtadan olur. Zemin pürüzsüz ve düzgün olmalıdır. Oyun sahası: Tartan zemin, çim, toprak zemin ya da betondan da olabilir. Resmi müsabakalar çim ya da parke, sentetik ve tartan zeminlerde yapılabilir. Oyun alanındaki çizgiler: Çizgiler 5 cm kalınlığında zeminin zıt renginde, zemin genelde açık renkte olmalıdır. Bölgeler ve sahalar: Oyuncu Bekleme ve Sıralanma Sahası: Dip çizgiden 1 mt içeriden baģlayıp yan çizgi boyunca uzanır. Yan çizgiden 50 75cm mesafe Aralıkta 40*30 cm lük 10 adet birbirine bitiģik kutucuktan olurlar. Elenen Oyuncu Bekleme Yeri: Oynayacak oyuncular bekleme ve sıralanma alanının karģısında dip çizgiden 1 mt içeriden baģlayıp yan çizgi boyunca uzanır. Yan çizgiden cm mesafe Aralıkta 5 mt lük belirlenmiģ alandır. Tarafsız Alan: Mendil Hakeminin bulunduğu 3.60 mt veya 1.80 mt çapındaki çemberle belirlenmiģ alandır. Bu alanda Mendil Hakemine ve oyuncular birbirlerine temasta bulunamazlar, dokunamazlar. Isı: En düģük ısı 10 C nin (50 F) altında olmamalıdır. Resmi Müsabakalarında maksimum ısı 25 C den (77 F) daha yüksek, minimum ısı16 C den (61 F) daha düģük olmamalıdır. Aydınlatma: Resmi Müsabakalarında aydınlatma, oyun sahası yüzeyinden 1 m yükseklikte ölçülmek Ģartıyla, 1000 ile 1500 lux arasında olmalıdır. 2-Mendilin Ebatları:

7 Mendil 30*30 cm ebatlı, beyaz zemin üzerine Ģenlik logo lu olmak zorundadır BÖLÜM ĠKĠ TAKIMLAR a. Takım oluģumu: Takımlar 10 asıl 6 yedek olmak üzere toplam 16 kiģiden oluģur. Takım kadrosu mutlaka karma takımlarda 8 kız 8 erkek Ģeklinde, kız veya erkek ayrı takımlarda 16 oyuncudan oluģturulacaktır. Lig talimatı gereği maça baģlama anında oyuncu listesi mutlak 5 kız, 5 erkek, kız ve erkek ayrı takımlarda ise 10 oyuncu olacaktır. Karma takımlarda bu oran yok ise takım sahaya eksik çıkar. Maç baģladıktan sonra kısıtlama kalkar. b. Takımın yerleģimi: Oyunculardip çizgiden baģlayıp 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,10 Ģeklinde dizilirler. Galip gelen oyuncu diziliģte hep en sona (yarıģacak takım arkadaģlarının sırası sonuna) geçer ve öne doğru ilerler. Elenen oyuncular sıralama yerinden ayrılırlar. c. Malzemeler: ġort, eģofman ve tiģört Ģeklinde forma, tabanı düz spor ayakkabısından oluģur. Tabanı düz spor ayakkabısı kullanılmalıdır. d. Malzeme değiģiklikleri: Rakip oyuncu formaları farklı olmalıdır. Eğer renkler aynı ise çizgileri farklı olacak Ģekilde olan forma kullanılabilinir. e. YasaklanmıĢ eģyalar: Saat, yüzük, bileklik, küpe ve künye gibi takı ve malzemeler. f. Oyun Liderleri 1.Kaptan: Her takımın mutlaka bir kaptanı olur. Takım kaptanı kaptanlık bandını sağ bileğine takarak belirgin hale gelir.

8 2.Oyun Lideri: Oyun lideri, takımın çalıģtırıcılık görevini üstlenen oyun uzmanıdır. Takımın teknik, taktik, devam ve dayanıklılığından (Kondisyon) sorumlu kiģidir. KarĢılaĢmada takımı Oyun Lideri kurar. 3.Yardımcı Oyun Lideri: Yardımcı oyun lideri ise Oyun Liderinin kendisine verdiği görevler ile ilgili verdiği görevleri yapar. BÖLÜM ÜÇ OYUN DÜZENĠ 1- Sayı Almak, Set ve Maç Kazanmak Sayı almak: BaĢlangıç noktasına gelen oyuncu çocuk mendil hakeminin ayağını yere vurması ile çıkıģ yapar. Çizgi hakemleri çıkıģ yapan oyuncu çocuğun; baģlangıç çizgisinde uygun durup durmadığını ve mendil hakeminin ayak iģareti (yere vurması) ile çıkıģ yapıp yapmadığını kontrol eder. Eğer doğru çıkıģ yapılmıģ ise süreç devam eder. Oyuncu çocuklar koģarak mendil hakeminin içinde olduğu alana gelirler. Oyun oyuncu çocuklardan birisinin mendili alıp takımının bulunduğu taraftaki dip çizgiden çıkacak Ģekilde koģması ile sürer. Dip çizgisinin herhangi bir yerinden vücudunun tamamının çıkması ve oyun sahası ile temasın kesilmesi ile biter. Eğer süresi içinde hata yapmaz rakibe yakalanmadan sahayı terk ederse kazanır. Yeniden oynamak üzere takımının en son yarıģacak oyucusundan sonra, oyuncu bekleme kutucuğundaki yere gider. Elenirse takımının bulunduğu yarı sahada oynayacak oyucuların karģısındaki bekleme yerine geçer. Set kazanmak: Takımlardan birinin 10 oyuncusunun tamamının elenmesi ile set kazanılır/kaybedilir. YarıĢacak oyuncusu bulunan takım seti kazanır. Maç kazanmak: Mendil Kapmaca 3 set sonunda setlerde üstün olan takım maçı kazanır. Bu oyun kuralına göre skor 1-0,2 0,2 1 Ģeklinde sonuçlanabilir.

9 Beraberlik: Mendil kapmaca oyununda kazanılmammıģ kabul edilen set (son oyuncular tarafından süresi içinde mendilin alınmaması veya son iki oyuncunun çarpıģması veya mendil hakemine aynı anda dokunmaları Ģeklinde) berabere biter ve set 0-0 olur. Maçta hazır bulunmama ve eksik takım: Bir takım oyun saatinden 15 dakika önce BaĢhakeme oyuncu isimler listesini yazarak verir. Takım gelmemiģ ise maç baģlama saatinden 15 dakika sonrasına kadar beklenir. Maça baģlanabilmesi için 8 oyuncunun mutlaka sahada hazır olması gereklidir.8 oyuncusu bulunmayan takım maça baģlayamaz ve hükmen yenik sayılır. 8 oyuncu ile ilgili oran karma takımlarda 5+3, 4+4 Ģeklinde olmak zorundadır. Oyun liderinin maça baģlamadan önce vereceği isimler listesinde ismimin bulunması kaydı ile 1.set bitimine kadar gelen oyuncular oyunda yer alır. Bu süreye uygun olarak gelirse; 1. tur ve ondan sonrası ki turlarda mutlaka sıralamasını takip etmek zorundadır.1.set bittikten sonra gelen oyuncular oyunda yer alamaz. Takım gelmemesi durumunda hükmen yenik sayılır. Ancak ulaģım vb sebeplerden dolayı sorun yaģayan takımın baģhakeme bildirilmesi ile 60 dakikaya kadar beklenmesine hükmedebilir. Oyunun Yapısı: Kura: Maç programında ismi ilk yazılan takım (ev sahibi konumda, A Takımı) sahada oyun kurallarında belirlenen alana yerleģir. Ancak yurtiçi organizasyonlarda saha seçimi kura ile belirlenir. Kurada bilen/kazanan/çekilen takımın kaptanı sahayı seçer. Isınma devresi: Maçın 30 dakika öncesinden baģlayıp maç saatine kadar olan süredir. Takımın baģlangıç diziliģi: Takımın baģlangıç diziliģi setler süresince devam eder. Sıralama ancak yenilen oyuncu çocuğun yerine takip eden numaradaki oyuncu çocuğun geçmesi ile mümkündür. DiziliĢ Hataları: DiziliĢ Hatalarında hakem oyuncu liderini ve oyuncuyu uyarır. YarıĢma yapması durumunda oyuncu elenmiģ sayılır. Rakip takımın oyuncusu ise yarıģmaya devam eder. 3. Oyundaki süre uygulamaları: 3 Saniye kuralı:

10 Oyuncu çocuklar mendil hakeminin ayak iģareti ile oyun alanına girip koģarak tarafsız bölgeye gelirler.(3,60 cm. çapında; küçüklerde-miniklerde 1,80 cm- çapında bir daire alanıdır.) Bu alana her iki oyuncuda geldikleri halde girmez veya çizgi dâhil temas etmezler ise, mendil hakemi (yardımcı hakem) sol elini havaya kaldırır ve yüksek sesle bin bir, bin iki, bin üç diye sayarak bekler. (3 Saniye kuralı). Bu sürede de her iki oyuncudan biri bölgeye girmiģ ise oyun ve süre durdurulur. Ġki oyuncuda sözlü olarak hücum etmeleri konusunda uyarılır. Oyuncu çocuklar tarafsız bölgenin kendi oyun alanı tarafında ve tarafsız bölgeye (alan çizgisine) ayakları temas edecek Ģekilde bekletilir. Mendil hakeminin tekrar ayak iģareti ile oyun baģlatılır. Tarafsız alan çizgisinde temasta olduklarından dolayı mendili almazlar ve 20 saniyelik süre dolarsa iki oyuncuda elenmiģ olur. Tarafsız alan içinde olmaları nedeni ile süre 17 saniyeden geriye doğru sayılır. 10 saniye kuralı (paylaģılamayan Mendil) Oyuncu çocuklar tarafsız bölgeye girip mendili ikisi birden tutar paylaģamazlar ve mendil hakeminin mendilin tutulması anından geriye doğru sayması süresi de 10 saniyeyi geçerse, diğer elini havaya kaldırıp durumu baģhakeme bildirilmesi ile uygulanır. Oyuncu çocuklar 3 saniye kuralında olduğu gibi daire dıģından temas etmek kaydıyla tekrar baģlama iģareti ile daireye girerler. Mendil hakemi bu durumda kalan süreyi geriye doğru saymaya baģlar. 20 saniye kuralı Oyuncu çocukların bir tanesinin tarafsız bölgeye girmesi veya tarafsız alan çizgisine teması ile süre baģlar. Mendil hakemi(yardımcı hakem) bu süreyi sesli olarak 20 den geriye doğru sayar. Bu süre içinde oyuncular mendili almazlar ise her iki oyuncuda elenmiģ ve set dıģı kalmıģ sayılır. Bu süre içinde mendil hakemden kurallara uygun olarak alınmalı,20 saniye içinde tarafsız bölge dıģına çıkarılmıģ olmalıdır.hücum oyuncusu mendili alır ve tarafsız bölge dıģına(daire çizgisinin dıģı) çıkarsa +10 sn daha hücum süresü oluģur. 30 saniye kuralı Oyuncu çocukların tarafsız bölgeye girmesi (3 saniye kuralı, 10 saniye kuralı,20 saniye kuralı bu süre içindedir), mendili alması ile süre baģlar ve oyuncu çocuklardan birinin hücumu ve kendi sahası dip çıkıģ çizgisini tamamen terk etmesi ile sona erer.

11 BÖLÜM DÖRT OYUN HAREKETLERĠ 1.Oyunun Seyri Oyundaki oyuncu: Kategorilere göre belirlenen oyun alanının içine çizgiler dâhildir. Çizgi ve çizgi içindeki çocuk oyundaki oyuncudur. Oyun hakemin ayağını yere vurması ile baģlar. Her hangi bir durumda oyun düdükle durdurulur. Oyun dıģı oyuncu:oyuncu çocuğun vücudunun tamamı, oyun kategorilerine göre belirlenen oyun alanının dıģına çıkması halinde oyun dıģı olmuģ sayılır. Oyuncunun bir ayağının saha dıģına temas etmesi diğer ayağının havada olması durumunda da oyuncu saha dıģına çıkmıģ sayılır. Ancak oyuncunun saha içinde sıçraması sonucunda havada ise saha dıģında sayılmaz. 2.Mendille Oynama Mendil TutuĢları: Mendil Hakeminin sağ ya da sol elinin iģaret ve orta parmağının arasına bir köģesinden ikiye katlanarak tutulur. Tutma Özellikleri:Mendil ne çok sıkı ne de çok gevģek, yere düģmeyecek Ģekilde tutulur. Oyuncu çocuğun tutup çekmesi ile alınabilir durumda olmalıdır. Mendil kaparken yapılan hatlar: Mendil hakeminin tutuğu mendile oyuncu çocuk vücudunun her hangi bir yeri değebilir. Mendil alınırken veya tarafsız alanda (mendil hakeminin bulunduğu mendil kapma alanı) hakeme temas edilemez. Oyuncuların mendil alırlarken daire içinde birbirlerine dokunmaları veya değmeleri hatalı harekettir. Bu durumda rakibe ve hakeme temas eden oyuncu bu setten elenir. 3.Mendil Hakeminin Elindeki Mendil

12 Her iki kiģinin Elindeki Mendil(PaylaĢılamayan): Oyuncu çocukların aynı anda mendili tutarak çekmeleri durumudur (ki bu süre 10 saniyedir) mücadele birbirlerine değmeden devam eder. 10 saniyede alan oyuncu hücumuna devam eder. Ancak 30 saniye kuralı temel olarak hepsi için geçerlidir. Mendil Kapma Dairesinin içindeki süre: Mendil Kapma alanı içinde mendili alıp çıkma süresi 20 saniyelik süredir. Oyunculardan herhangi birinin mendili almaması durumunda da her iki oyuncu da set dıģı kalmıģ sayılır. Mendil Kapan oyuncunun koģu alanı: Mendili kapıp kaçan oyuncu kategorilere göre belirlenen oyun alanı içinde vurulmadan istediği yönde koģabilir. Ancak çıkıģ yeri sadece kendi takımın olduğu alanın dip çizgisidir.yan çizgi uzantısının dıģından çıkılamaz. 4.ÇıkıĢlar Bir setteki tur: Eleyen oyuncu takımının en son oynayacak oyuncudan sonra sırasına gelerek yeniden oynamak için sıraya girer. Ta ki takımlardan birinin oyuncuları bitinceye kadar bu döngü devam eder. ÇıkıĢ Sırası: ÇıkıĢ sırası Oyun Liderinin verdiği liste sırasına göredir. Bu sıralama Ģeklinde olmak durumundadır forma numaralı oyuncular yedek oyunculardır. ÇıkıĢ Hakeminin ayak komutu: Mendil Kapma alanın içinde çember çizgisi ile kendisi arasından oyuncu çocukların rahatlıkla geçebileceği ve oyun yapabileceği Ģekilde yerini alan Mendil Hakemi sağ ayağını dizinden 90 derece bükerek yere vurur. ÇıkıĢ ayağın yere değmesi ile baģlar. ÇıkıĢın Yapılması:ÇıkıĢa baģlamadan önce ÇıkıĢ BaĢlangıç çizgisindeki oyuncu çocuğun vücudunun tamamı saha dıģında olmalıdır. ÇıkıĢta vücut durumları: Oyuncu çocuk çizgi ihlali etmediği sürece istediği Ģekilde durabilir. ÇıkıĢ esnasında yapılan hatalar:erken çıkıģlar ve çizgi ihlalleri hatalı davranıģlardır.

13 Hatalı ÇıkıĢlar: Hatalı ÇıkıĢlarda her oyuncu bir kez daha çıkıģ yapma hakkına sahiptir. Birinci hatada oyuncu uyarılır. Aynı hatanın tekrarlanması durumunda ilgili oyuncu set dıģı sayılır. 5.Hücum oyuncusu: Hücum baģlangıcı:mendil alınıncaya kadar her iki oyuncuda serbest oyuncudur. Mendili alan oyuncu hücum oyuncusu diğer oyuncuda savunma oyuncusu pozisyonunu alır. Hücum alanı: Kategorilerine göre belirlenen oyun alanını çizgiler dâhil hücum alanıdır. Oyuncu çocuk bu alanın tamamında savunmaya yakalanmamak için istediği gibi aldatmalar yapabilir. Hücum oyuncusu turunu kendi takımının bulunduğu dip çizgisini savunma oyuncusuna yakalanmadan süresi içinde ayakları ve vücudunu tamamen saha dıģına çıkarması ile tamamlar. Ancak mendil kapma alanı (küçüklerde 3,60 m, miniklerde1,80 m çapındaki daire) hücum ve savunma alanı değildir. Hücum Hataları: Mendil kapma alanının içinde mendili alan oyuncunun vücudu ve eli ile mendil kapma alanından çıkmak için savunma durumundaki oyuncuya yaptığı temaslar hatalı hücumdur. Bu durumda hatayı yapan hücum oyucusu hakem tarafından oyun durdurularak set dıģı bırakılır. Burada savunma oyuncusu kolları ile tam açık pozisyonda savunma yapamaz. Kolları normal hareket açıklığında olmalıdır. Bu alanda savunma oyuncusu hücum oyuncusuna bir adım mesafesinden daha yakın durarak engelleme ve savunma yapamaz. Hücum yönünün değiģmesi: Hücum oyuncusu mendili alıp kaçarken mendili yere düģürürse, savunma oyuncusu düģen mendili alabilir, bu anda hücum yönü de değiģmiģ olur, bu durumda hücum oyuncusu savunma, savunma oyuncusu da hücum oyuncusu olur. Ancak ilk hücumu yapan oyuncu düģürdüğü mendili yakalanmadan tekrar alırsa hücum oyuncusu olarak oyuna devam eder. Bu durumda baģhakem ve mendil hakemi pozisyonu dikkatli olarak takip etmelidirler..hücum oyuncusunun hatası: Hücum oyuncusu mendili normal kurallar içinde alır ancak çıkıģ çizgisine varmadan yakalanacağını anlar, bu arada mendili bilerek yere bırakırsa oyuncu o oyunda set dıģı bırakılır, bu oyuncu baģhakem tarafından sarı kart ile uyarılır, savunmadaki oyuncu oyununa devam eder. 6.Savunma.

14 Savunma Yapmak: Mendili alamayan oyuncu hücum oyuncusunu savunur ve ona oyun kurallarının belirlediği Ģekilde dokunarak savunma yapıp set dıģı bırakmaya çalıģır. Kategorilere göre belirlenen oyun alanının çizgiler dâhil tamamında savunma yapılır. Savunmanın hücuma teması: Savunma oyuncusunun mendil kapma alanında hücum oyuncusuna dokunması, onun tarafsız alan dıģına çıkmasını eli ve vücudu ile engellemesi hatalı durumdur. Hücum oyuncusuna 1 adım mesafeden daha yakın duramaz savunma yapamaz. Hakem oyunu durdurur ve hata yapan oyuncuyu set dıģı bırakır. Mendil kapma alanı dıģında savunmanın teması vücudun üst kısmına elle dokunma Ģeklindedir. Kayarak, uçarak belden aģağıya temas yapılamaz. Ayrıca elle vurma, itme Ģeklindeki savunma da kural dıģıdır. Bu durumda temasa rağmen kural dıģı savunma yapan oyuncu set dıģı kalır. Savunma alanı: Kategorilere göre belirlenen oyun alanının çizgiler dâhil tamamı savunma alanıdır. Mendil kapmaca alanında rakip kontrolü: Mendil kapma alanındaserbest durumda olan her ikioyuncunun tamamen birbirini mendili almaya zorlamak ya da avantajlı olmak için anı ve rakibi kollamalarıdır.

15 BÖLÜM BEġ DURAKLAMALAR VE GECĠKTĠRMELER 1.Kurallara Uygun Oyun Duraklamaları: Kurallara uygun duraklamaların sayısı: Oyun Mendil Kapma Hakeminin ayak iģareti ile baģlar. Düdükle sona erer. Hakemlerin herhangi bir konuda tereddüt yaģandığını gördükleri an; istisnai sakatlanmalar, oyun alanı ile ilgili donanımlarda olabilecek olumsuzluklar vb. konulardaki duraklamalar kurallara uygun duraklamalardır. Süreyi ve sayıyı hakemler belirler. Set araları (set arası yer değiģimleri) bu kapsam dıģında olup set ara süresi 2 dakikadır. Ancak set içinde takımlardan birinin yarıģacak bir oyuncusu kalmıģsa, bu oyuncuya birinci çıkıģı sonucunda 30 saniye, ikinci çıkıģında 45 saniye, üçüncü çıkıģında 60 saniye ve bundan sonraki her çıkıģ için 60 saniye dinlenme süresi verilir. Kurallara uygun duraklama talepleri: Her sette Oyun Liderinin 1 mola hakkı vardır. Molalar 60 saniyedir. Duraklamaların birbirini takip etmesi: Rakip oyun liderinin mola istemesi durumunda ise molası biten oyun liderinin mola süresi 60 saniye daha uzamıģ olur. Oyuncu değiģikliği: Maç boyunca 6 oyuncu değiģikliği yapma hakkı vardır. Oyuncu değiģikliklerinin oyuncu çocukların forma numaralarının yazılı olduğu değiģim pusulası ile yapılması zorunludur. 1. set mutlaka oyuna baģlanılan oyuncularla tamamlanılır. Set aralarında yapacak değiģikliklerde yazı hakemine oyuncu çocukların forma numarası yazılı değiģim pusulasının çıkıģ sırası takibi yapılması için verilmesi zorunludur. Setlerin oynanması anında oyuncu çocuğun forma numarası yazılı değiģim pusulası yazı hakemine verilir, baģhakem oyuncuyu set aralarında değiģtirir. DeğiĢiklikler kız oyucu-kız oyuncu, erkek oyucu-erkek oyuncu ile yapılır.

16 DeğiĢikliklerin limitleri: DeğiĢiklikler cinsiyet esası gözetilerek 6 oyuncu ile sınırlıdır. DeğiĢerek çıkan bir oyuncu bir daha oyuna alınamaz değiģtirilemez. Daha sonraki setlerde de oynayamaz, oynatılamaz. Ġstisnai değiģiklik:oyuncu çocuğun sakatlanması durumunda oyunun durma esasına bakılmaksızın hakemin oyunu durdurması ile oyuncu değiģikliği yapılabilir. Sakatlık geçiren oyuncunun yerine oyuncu değiģtirme hakkını tamamlamıģ takımlar oyuncu değiģikliği yapamazlar. Ancak sakatlanan oyuncunun set bitene kadar iyileģerek yarıģmaya katılmak istemesi durumunda yarıģır. Oyun lideri 1.sette bu değiģikliğin zorunlu olması durumunda, sakatlanan oyuncu erkek ise erkek oyuncu ile kız ise kız oyuncu ile değiģtirebilir. Oyundan çıkarma veya diskalifiye nedeni ile değiģiklik: Oyundan çeģitli sebeplerden dolayı çıkarma ve diskalifiye nedeni ile değiģiklik yapılamaz. Yerine yeni oyuncu çocuk alınamaz. Takım 1 kiģi eksik devam eder. Bu durum 8 oyuncu çocuğa kadar düģebilir. 7 oyuncu çocuğu kalan takımlar hükmen yenik sayılırlar. Kurallara uygun olmayan değiģiklik: Kurallara uygun olmayan değiģiklik sıralamada söz konusu olmuģ ve oyuncu çocuk yarıģmayı tamamlamıģ ise hükmen mağlup sayılıp set dıģı kalır. Rakibinin oyuna devam etmesi sağlanır. Kurallara uygun olmayan duraklama talepleri: Kurallara uygun olmayan duraklama talebinde bulunan Oyun Lideri ve Kaptanlarının isteği iģleme konulmaz. Israrcı olmaları durumunda ihtar verilir. Devam etmeleri durumunda sahadan ihraç edilir ve maç kağıdına iģlenir.davranıģını devam ettirmesi durumunda Spor Salonunun dıģına çıkarılır. Bu durumdaki kiģiler hakkında rapor düzenlenerek ceza kuruluna sevk edilir. 2. Oyunu Geciktirmeler Geciktirme Türleri: Bir takımın oyunun yeniden baģlamasını engelleyen, kurallara uygun olmayan hareketi geciktirme durumudur. Genelde aģağıdaki hareketleri kapsar. Oyuncu değiģiklik süresini uzatmak, uygun olmayan değiģiklik talebi istemek, Oyuna baģlama iģaretini aldıktan sonra diğer oyun duraklamalarını uzatmak, bu talebi tekrarlamak. Bir takım mensubunun oyunu geciktirmesi.

17 Geciktirme yaptırımları: Uyarı ve geciktirme ihtarı takıma ait yaptırımlardır ve tüm maç için geçerlidir. Bütün geciktirme yaptırımları müsabaka cetveline kaydedilir. Bir takım mensubunun maçtaki ilk geciktirme davranıģı GECĠKTĠRME UYARISI aynı takımın diğer bir mensubunun aynı maçtaki geciktirme hareketleri hatalı davranıģ teģkil eder GECĠKTĠRME ĠHTARI uygulanarak, takımın sırası gelen bir oyuncu çocuğu set dıģı bırakılır. Ġstisnai Oyun Duraklamaları Sakatlanma: Mendil Kapmaca oynarken ciddi bir sakatlanma meydana geldiğinde, hakem derhal oyunu durdurmalı ve sağlık ekibinin oyun alanına girmesine izin vermelidir. Daha sonra yarıģma tekrardan baģlatılmalıdır. Eğer sakatlanmıģ bir oyuncu kurallara uygun veya istisnai olarak değiģtirilemiyorsa, bu oyuncuya 3 dakikalık bir iyileģme süresi tanınır, ancak bir maçta aynı oyucuya bu hak birden fazla verilmez. Oyuncu bu süre içerisinde iyileģmez ise hükmen yenilmiģ sayılarak yarıģmaya kaldığı yerden devam edilir. Rakibi ise yenmiģ kabul edilerek sıralanma için yarıģacak takım arkadaģlarının sonuna geçerek oyuna devam eder. Hücum oyuncusu mendili alır, daire dıģına çıkar bu arada hiçbir müdahale olmadan kayar ve yere düģer ve savunma oyuncusu tarafından vurulmak istenirse buna izin verilmez. BaĢhakem oyunu durdurur. Eğer düģen oyuncuda bir sakatlık söz konusu olup kurallara uygun bir değiģiklik yapılamazsa 3 dakika iyileģme süresi beklenir. DüĢen oyuncu kaldırılır eğer bir sakatlık söz konusu değilse ki sakatlığa baģhakem karar verir. Her iki oyuncu ilk baģlangıç çizgisine gönderilir ve oyun yeniden baģlatılır. Ancak hücum oyuncusu mendili alıp kaçarken temastan sonra düģerse oyun kuralları dâhilinde sayılır. Harici müdahale: Oyun esnasında herhangi bir harici müdahale veya saha ihlali olursa oyun durdurulur ve yarıģma tekrarlatılır. Oyunun oynanmasında hakemlerden kaynaklanan istisnai durumlarda da oyun tekrarlanır. Bölümler ve Oyun Alanlarının DeğiĢimiOyun alanlarının değiģimi:her setten sonra takımlar oyun alanlarını değiģtirirler.

18 BÖLÜM ALTI KATILANLARIN DAVRANIġLARI 1.DavranıĢ KoĢulları Oyun ilkesine uygun davranıģ: Oyuna katılanlar resmi oyun kurallarını bilmek ve onlara uymak zorundadırlar. Oyuna katılanlar, oyun ilkesine yakıģır bir Ģekilde, hakemlerin kararlarını tartıģmaksızın kabul etmek zorundadırlar. Takımlar herhangi bir anlaģılmayan durumda yalnız oyundaki kaptan vasıtasıyla açıklama isteğinde bulunabilirler. Oyuna katılanlar hakemlerin kararlarını etkilemek veya kendi takımlarının yaptığı hataları gizlemek amacına yönelik tutum ve hareketlerden sakınılmalıdır. Dürüst oyunculuk. Oyuna katılanlar, dürüst oyunculuk anlayıģı içerisinde sadece hakemlere karģı değil, aynı zamanda diğer görevlilere, rakiplerine, takım arkadaģlarına ve seyircilere karģı da nazik ve saygılı davranmalıdırlar. Maç esnasında takım mensuplarının kendi aralarında konuģmalarına izin verilir. Ancak bu konuģmalarda nazik ve saygı ölçüsünde olmak zorundadırlar. 2.Hatalı DavranıĢ ve Yaptırımları

19 Küçük Hatalı DavranıĢlar: Küçük hatalı davranıģlara yaptırım uygulanmaz. Takım mensubunu, oyun liderini veya takımı oyundaki kaptan aracılığıyla sözle veya el iģaretleriyle uyarak, takımların hal ve hareketlerinin yaptırım uygulanacak seviyeye yaklaģmasını önlemek baģhakemin görevidir. Bu uyarı yaptırım değildir, ancak olabilecek ve sonucu yaptırıma gidecek davranıģların önlenmesine yönelik bir harekettir. Cetvele iģlenmez. Yaptırımlara yol açan hatalı davranıģlar: Takım mensuplarından birinin resmi görevlilere, rakiplerine, takım arkadaģlarına veya seyircilere yönelik hatalı davranıģı, hatanın ciddiyetine göre üç ayrı kategoride sınıflandırılır. Kaba davranıģ: Nezaket,terbiye ve ahlak prensiplerine aykırı her türhareket veya aģağılayıcı ifadeler, Saldırgan davranıģ:ġtibar düģürücü veya hakaret edici sözler veya hareketler, Tecavüzkâr davranıģ:fiili fiziksel saldırı veya saldırı, saldırgan ya da tehditkâr davranıģlar Yaptırım tablosu: BaĢhakemin kararına göre ve hatanın ciddiyeti ile bağlı olarak, uygulanacak ve müsabaka cetveline kaydedilecek yaptırımlar: ihtar, oyundan çıkarma ve diskalifiyedir. 1. Ġhtar: Maçta takımın herhangi bir oyuncusunun ilk kaba davranıģı müsabaka cetveline kayıt edilir. Ġkinci ihtarın alınması durumunda ise alınan sette elenmiģ sayılır. 2. Oyundan çıkarma: Oyundan çıkarma yaptırımı uygulanan bir takım oyuncusu setin geri kalan kısmında oynayamaz. BaĢka bir sonuç olmaksızın takım oyuncuları ile olmamak kaydıyla salonun ilgili bölümünde oturması gerekir. Takım mensubunun (oyun lideri, takım idarecisi) bu tür davranıģ tekrarında da yaptırım, oyundan çıkarma Ģeklinde uygulanır ilgili takım mensubu sahayı terk eder. Oyundan çıkarılan bir oyun lideri sete müdahale etme hakkını kaybeder ve oyun sahasını terk eder. 3. Diskalifiye: Diskalifiye yaptırımı uygulanan bir takım mensubu, maçın geri kalan kısmında bir baģka sonuç olmaksızın, Müsabaka Kontrol Alanı nı terk etmek zorundadır. Fiziksel saldırı, tehditkârkaba ve fiili davranıģ içeren durumlarda bir baģka sonuç olmaksızın, diskalifiye yaptırımı uygulanır. Bu tür eylemi yapan takım mensubu ise hiçbir sonuca bakılmaksızın diskalifiye yaptırımı uygulanır ve rapor düzenlenerek ilgili ceza kuruluna sevk edilir. 4. Yaptırımların Uygulanması: Tüm hatalı davranıģ yaptırımları bireysel yaptırımlardır, bütün maç için geçerlidirler ve müsabaka cetveline kaydedilirler. Aynı takım mensubunun aynı

20 maçtaki hatalı davranıģ tekrarı, artırılarak cezalandırılır (takım mensubuna birbirini izleyen her hatası için daha ağır bir yaptırım uygulanır).saldırgan davranıģ ve tecavüzkâr davranıģtan kaynaklanan oyundan çıkarma ya da diskalifiye için daha önce bir yaptırım uygulanmıģ olması gerekmez. Bu yaptırımların uygulanmasındaki esaslar Federasyon ceza kurulu tarafından ilgili kanunlar çerçevesinde hazırlanan ceza yönetmeliği ve talimatları doğrultusunda ilgili kurul tarafından uygulanır. 5. Set öncesi ve Set Arasında Hatalı DavranıĢlar: Setlerden önce veya setler arasında meydana gelen herhangi bir hatalı davranıģ(yaptırım tablosundaki cezalar) uyarınca değerlendirilir ve yaptırımlar bir sonraki sette uygulanır YAPTIRIM KARARLARI UYARI :Sözlü veya el iģareti, kart yok ĠHTAR :Sarı kart OYUNDAN ÇIKARMA :Kırmızı kart DĠSKALĠFĠYE :Sarı + kırmızı kart (birlikte) BU SĠTE DE YAZILI OLAN KURALLAR ĠSTANBUL GENÇLĠK SPOR MÜDÜRLÜĞÜNÜN istanbul.gsb.gov.tr RESMĠ SĠTESĠNDEN ALINMIġTIR. YARIġMALARA KATILAN ÖĞRENCĠ, ÖĞRETMEN, ANTRENÖR VE ĠDARECĠLER istanbul.gsb.gov.tr ADRESĠN DE YAYINLANAN KURALLARA KARġI SORUMLUDURLAR.

21 KALELĠ YAKAN TOP; 1- OYUNLAR ELEME SĠSTEMĠ ĠLE OYNANACAKTIR. 2- MAÇLAR 7 DK X 3 SET ÜZERĠNDEN ÜSTÜNLÜK SAĞLAYAN TAKIMIN BĠR ÜST TURA GEÇMESĠ ĠLE OYNANACAKTIR. BERABERLĠK DURUMUNDA 4.SET 4 dk. OYNATILIR.4dk.lık SÜREDE SONUCA GĠDĠLMEZSE, SÜRE OLMAKSIZIN OYNANIR VE KALAN OYUNCULARDAN ĠLK HATA YAPAN OYUNCUNUN TAKIMI YENĠK SAYILIR. 3- TAKIM 16 ÖĞRENCĠDEN OLUġUR. OYUNA ĠLKOKUL- ORTAOKUL TAKIMLARINDA 10 OYUNCU (KARMA 5 KIZ-5 ERKEK ),LĠSE TAKIMLARINDA 8 OYUNCU ĠLE BAġLANIR. 4- TAKIMLAR EN AZ 8 OYUNCU ĠLE SAHAYA ÇIKABĠLĠR(lise kategorisi 6 oyuncu). EN FAZLA 6 OYUNCU DEĞĠġTĠREBĠLĠR((lise kategorisi 8 oyuncu) ÇIKAN OYUNCU TEKRAR OYUNA GĠREMEZ. YAKANTOP OYUN KURALLARI

22 GĠRĠġ Yakan top, ülkemizde değiģik Ģekillerle oynanan bir oyundur. Yer yer farklı adlarla yakar top, bazı yerlerde oynanıģı biraz daha farklı bir Ģekilde can alma oyunu olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca ülkemiz dıģında da oynandığı bilinmekle birliktebizde, yakan top oyununun sokakta, okulda, piknikte eğitim kurumlarında da farklı Ģekillerde oynandığı bir gerçektir. Bu oyun özü itibarı ile anonimdir. Kızlı-erkekli oynatıldığında gruplar gücü ve dengeli bir Ģekilde oluģturulursa dünyanın en zevkli oyunlarından biri haline gelir. Yakan top, oynanılırken hız,çeviklik, esneklik, yanmama gibi dikkati üzerinde toplayan; sediri zevkli hızlı ve bir o kadarda mücadele gerektiren bir çocuk oyunudur. Küçük yaģ grubunda kızlı erkekli, oynanabilmektedir. Grupların dengeli olması önemlidir. AĢağıda yakan top, oyun ve oynama alanlarının nasıl ve hangi Ģekilde olacağı, sportif yarıģma formatına göre oluģturulmuģ ve buna göre de kuralları belirlenmiģtir. Burada önemli olan yanmamadır. Yandıkça saha içi elenme baģlar ve elenen oyuncu kale alanında daha pasif kalabileceği gibi takımının saha içi oyuncusu eksilmiģ olur. Takımlar yakan top oyununda yanmamak için anlık strateji geliģtirir ve taktiksel hareketler yaparlar, bu da oyunun görselliğini zenginleģtirdiği gibi heyecanı da doruk noktaya çıkarır. BÖLÜM BĠR TESĠSLER VE DONATIM Oyun Sahası ve ölçüleri Kategoriler Minikler : 9x18 mt

23 Küçükler: 9x18 mt Yıldızlar: 9x18 mt Genç 9x18 mt Oyun sahası yukarıda ki ölçülerde belirtildiği gibi dikdörtgen bir alandır, saha çizgileri oyun alanına dâhildir. Ġki eģit sahada oynanan bu oyunda bir baģhakem, bir yardımcı hakem, iki çizgi hakemi, bir yazı hakemi ile birde skor hakemi görev alır. Maçlar hakemle yönetilir. Oyun üç set üzerinden oynanır. BaĢhakem protokole yüzü dönük olarak, yardımcı hakem ise masaya yakın yerde, çizgi hakemleri ise köģelerde yer alırlar. KALELĠ YAKAN TOP; 5- OYUNLAR ELEME SĠSTEMĠ ĠLE OYNANACAKTIR. 6- MAÇLAR 7 DK X 3 SET ÜZERĠNDEN ÜSTÜNLÜK SAĞLAYAN TAKIMIN BĠR ÜST TURA GEÇMESĠ ĠLE OYNANACAKTIR. BERABERLĠK DURUMUNDA 4.SET 4 dk. OYNATILIR.4dk.lık SÜREDE SONUCA GĠDĠLMEZSE, SÜRE OLMAKSIZIN OYNANIR VE KALAN OYUNCULARDAN ĠLK HATA YAPAN OYUNCUNUN TAKIMI YENĠK SAYILIR. 7- TAKIM 16 ÖĞRENCĠDEN OLUġUR. OYUNA ĠLKOKUL- ORTAOKUL TAKIMLARINDA 10 OYUNCU (KARMA 5 KIZ-5 ERKEK ),LĠSE TAKIMLARINDA 8 OYUNCU ĠLE BAġLANIR. 8- TAKIMLAR EN AZ 8 OYUNCU ĠLE SAHAYA ÇIKABĠLĠR(lise kategorisi 6 oyuncu). EN FAZLA 6 OYUNCU DEĞĠġTĠREBĠLĠR((lise kategorisi 8 oyuncu) ÇIKAN OYUNCU TEKRAR OYUNA GĠREMEZ.

24 Oyun sahasının yüzeyi: Spor Salonlarında: Oyun sahasının yüzeyi temiz, pürüzsüz düzgün, zemin belirgin renklerden oluģmalıdır. Oyun sahası: Çim, tartan pist, toprak zemin ya da betondan da olabilir.resmi müsabakalar çim, parke, sentetik ve tartan zeminlerde yapılabilir. Oyun alanındaki çizgiler: Çizgiler 5 cm kalınlığında zeminle zıt renktedir. Zemin açık renkli olmalıdır. Çizgiler oyun alanına dâhildir. Bölgeler ve sahalar: Oyun alanı 9x18 m ölçüsündedir. Kale Alanı: Yan çizgi ve dip çizgi kesiģim arasında olup dip çizgi uzantıları ile sınırlı olduğu varsayılan arka bölge kalecilere ait olan oynama alanıdır. Saha içinde yanan oyuncular burada oynamaya devan eder. Oyun lideri bekleme yeri: Yan çizgiye 2 mt uzaklıkta ve sahanın dip çizgisinden baģlamak üzere orta çizgiye doğru (6 mt alan yardımcı hakemin sağı ve solu biçimindedir. Yedek oyuncular ile takım mensuplarının yeri: edemezler. Masa hakemlerinin sağı ve solunda dururlar. Yedek oyuncularla oyun lideri burayı terk Isı: En düģük ısı 10 C nin (50 F) altında olmamalıdır. Resmi Müsabakalarında maksimum ısı 25 C den (77 F) daha yüksek ve minimum ısı 16 C den (61 F) daha düģük olmamalıdır.

25 Aydınlatma: Resmi Müsabakalarında aydınlatma, oyun sahası yüzeyinden 1 m yükseklikte ölçülmek Ģartıyla, 1000 ile 1500 lux arasında olmalıdır. 2.Toplar: Top, kauçuk, lastik veya benzeri bir maddeden esnek, yumuģak deri ya da sentetik deriden yapılmıģ küre Ģekilde olmalıdır. Tek bir renk açık renk ya da renk kombinasyonu kullanılabilir. Çevresi cm ve ağırlığı gr içi dolgu toptur.ġç basıncı 0.30 kg/cm dir. Oyunda sakatlanmalara yol açmamak için iç basıncı belirtilenden düģük olmasında bir sakınca yoktur. BÖLÜM ĠKĠ TAKIMLAR a.takımın oluģumu: Takımlar Minik, küçükler ve yıldızlar kategorisi; Bu kategorilerde Karma Takımlar 5 Kız 5 Erkek Asil,3 Kız 3 Erkek Yedek olmak üzere 16 oyuncudan oluģur. Oyunculardan 1 Kız veya 1 Erkek asil kaleci ve kaleci yedeği olarak belirlenilir.(11-12 numaralı oyuncular) nolu oyuncular, oyuncu yedeğidir. Karma takım kadrolarını bu gurupta 8 kız, 8 erkek oyuncu olarak oluģtururlar. Sahada olan ilk 10 oyuncu 5 kız 5 erkek oyuncudan oluģur. Ġsimler listesindeki 2 kaleci takım liderinin tercihine göre kız ya da erkek oyuncu olabilir. Kız ve Erkek ayrı takımlar:

26 Bu kategorilerde takımlar tüm oyuncularını erkek veya kız olarak düzenleyebilirler. Gençler kategorisi; Kızlar ayrı erkekler ayrı takımlar Ģeklinde olmalıdır. 8 asil,(7 oyuncu 1 kaleci) 8 yedek (1 kaleci yedeği, 7 oyuncu yedeği) olmak üzere 16 kiģiden oluģur. 8-9 numaralı oyuncular kaleci olarak görev yapar..10.ve 16 nolu oyuncular yedek oyunculardır. NOT: Kaleci formaları takımın ana renklerinden farklı olmalıdır. b.takımın yerleģimi: Takımlar baģhakemin bulunduğu çizgi üzerinde minikler, küçükler, yıldızlar ve gençler kategorilerinde; Ģeklinde dizilirler. Aldım verdim sayıģmacasından (Aldım verdim ben seni yendim, Alamazsın veremezsin sen beni yenemezsin, Alırım veririm ben seni yenerim, alamazsın veremezsin sen beni yenemezsin)sonra, kaptanlar saha ve hücum tercihlerini yaparlar. Adımlama mesafesi orta sahada ve orta çizgiye karģılıklı olarak 3 mt lik mesafeden baģlamak üzere yapılır. Adımlamaya önce misafir takım oyuncusu ile baģlanır. Hakemlerin oyuncuları sahaya davet etmeleri ile kaleciler rakip takım arkasında yer alan ve kendilerine ait olan sahaya geçerler. NOT:Takımlar maça baģlamadan önce seremoni yapmak zorundadır. Takımlar seremonide baģhakemin bulunduğu çizgi üzerinde ısınma yaptıkları saha tarafında olmak üzere dizilmelidir. Bu dizilme maç baģında set değiģimlerinde ve set bitiminde de yapılacaktır. Çizgi hakemleri kendi tarafında bulunan takımların dizilme ve numaralarını kontrolden sorumludur. Selamlamanın ardından baģhakemin sol tarafındaki takım oyun liderleri baģta ve önce hakemlerden baģlamak kaydıyla sıra ile diğer takıma baģarı dilemek için tokalaģıp yürüyerek yer değiģtirmiģ olurlar. Yer değiģtirmeden sonra adımlamaya geçilmesi gereklidir. c.malzemeler: EĢofman, ġort ve tiģört Ģeklinde formadan oluģur. Ayakkabı tabanı düz spor ayakkabısı olmalıdır. Ayrıca bu oyunda sıçrama, yatma ve diz üstüne düģmeler olabileceği için dizlik kullanılabilinir. d.malzeme değiģiklikleri:

27 Rakip oyuncuların forma renkleri farklı olur. Eğer renkler aynı ise çizgileri farklı olacak Ģekilde olan forma, yelek kullanılabilinir. e.yasaklanmıģ eģyalar: Gözlük, saat, yüzük, bileklik, küpe ve künye gibi takılar yasaktır. Ancak sakatlanmaları önleme amaçlı dizlikler ve dirseklikler takılabilir. f. Oyun Liderleri 1.Kaptan: Her takımın mutlak bir kaptanı olur. Takım kaptanı kaptanlık bandını sağ bileğine takarak belirgin hale gelir. 2.Oyun Lideri: Oyun lideri takımın çalıģtırıcılık görevini üstlenen oyun uzmanıdır. Takımın teknik, taktik ve kondisyonundan sorumlu kiģidir. KarĢılaĢmada takımı Oyun Lideri kurar. Oyun alanında kendilerine ayrılan bölüm dıģına çıkamaz, takımını buradan yönetmek zorundadır.3.yardımcı Oyun Lideri: Yardımcı oyun lideri ise Oyun Liderinin kendi görevleri ile ilgili verdiği görevleri yapar. BÖLÜM ÜÇ OYUN DÜZENĠ Oyuna aldın verdim sayıģmacası yapılarak baģlanır. Kazanan kaptan, takımı adına savunma ya da hücum hakkını seçer. Hücum hakkını seçen kaptan saha seçimi hakkını rakip kaptana vermiģ olur. 1.Sayı Almak, Set ve Maç Kazanmak a.sayı almak:baģ hakemin düdük iģareti ile oyuna baģlanılır. Hücum etme hakkı olan takımın rakip takımdan bir oyuncuyu yakması ile sayı kazanılmıģ olur. Yanan oyuncu kaleci oyun alanında kaleci gibi oyuna devam eder.

28 b.set kazanmak:oyun süresi 7 dakikadır. 7 dakika içerisinde bir takımın sahada oynayacak oyuncusu kalmamıģ ise diğer takım seti kazanmıģ olur. 7 dk. Bitiminde sahada her iki takımında oyuncusu varsa, sahada fazla oyuncusu kalan takım seti kazanır. Yanan oyuncu sayıları kadar rakip takımlar sayı alırlar, Sahada takımların eģit sayıda oyuncusu kalırsa set berabere biter. Eleme maçı gerektiren müsabakalarda oyun berabere biter ise 4 dakikalık dördüncü set oynanır. Kazanan takım maçın galibi olur. Eğer; dördüncü sette berabere sonuçlanırsa takımların son kalan oyuncularıyla süre tutulmadan maça devam edilir. ALTIN VURUġkuralı iģletilir. Altın vuruģ: Son kalan oyunculardan ilk vurulan oyuncu veya hata yapan oyuncunun takımı maçı kaybeder. c.maç kazanmak:maç 3 set oynanır. En fazla seti alan takım maçı kazanmıģ sayılır. Setler veya 2 1Ģeklinde sonuçlanabilir. d.maçta hazır bulunmama ve eksik takım: Bir takım oyun saatinden 15 dakika önce, BaĢhakeme oyuncu listesini yazarak verir. Takım mazeretsiz olarak gelmemiģ ise Maç baģlama saatinden 15 dakika sonrasına kadar beklenir. Maça baģlanabilmesi için minik, küçük ve yıldızlar kategorisinde kaleci dâhil en az10 oyuncunun sahada hazır olması gereklidir. 8 oyuncusu bulunmayan takım maça baģlayamaz ve hükmen yenik sayılır. 10 oyuncu ile ilgili oran minik, küçük ve yıldızlar kategorisinde (5 erkek-5 kız ). Ģeklinde olmak zorunludur Gençler kategorisinde ise oran olmadığı için kaleciler dâhil 8 oyuncu ile sahada hazır olmak zorunludur. Sahada 6 oyuncusu bulunmayan takım maça baģlayamaz ve hükmen yenik sayılır. Oyun liderinin maça baģlanılmadan önce verdiği isimler listesinde bulunmak kaydı ile1.set bitimine kadar gelen oyuncular oyunda yer alır,1.set bittikten sonra gelen oyuncular oyunda yer alamaz. Oyuncunun gelmemesi durumunda hükmen oyun dıģında kalmıģ sayılır. UlaĢım vb. sebeplerden dolayı sorun yaģayan takımın baģhakeme bildirmesi durumunda hakem ve gözetmen 60 dakikaya kadar beklenmesine hükmedebilir. e.süre:bir setin süresi 7 dakika ile sınırlıdır. Set boyunca kaçan toplarda, oyuncu yanmalarında süre durdurulmaz. Özel durumlarda, sakatlanmalarda ve molalarda süre baģhakem tarafından durdurulur. Vurulan oyuncunun sahadan çıkması süreye dâhildir. Sahadan çıkma süresi 10 saniyeden fazla olacak Ģekilde oyunu aksatan oyuncu uyarı alır.önde olan takıma avantaj sağlamaması için her sette son bir dakikada her duraklamada sürede durdurulur.

29 2.Oyunun Yapısı: a.kura:oyuna aldın verdim sayıģması yapılarak baģlanır. Kazanan kaptan takımı adına savunma ya da hücum hakkını seçer. Hücum hakkını seçen kaptan saha seçimi hakkını rakip kaptana vermiģ olur. b.isınma devresi:maçtan 10 dakika öncesinden baģlayıp maç saatine kadar olan süredir. Maçın baģlamasına 10 dakika kala oyun liderleri maç cetvelini imzalamak zorundadırlar. c.takımın baģlangıç diziliģi:takım listesinde verilen sıralama esas alınır ve diziliģ buna göre sıralanır. Çizgi hakemlerinin(oyuncu kontrol hakeminin) kontrolleri için ilk sıralama yapılır. Ancak maçın baģlaması ile diziliģteki kısıtlama kalkar. d.diziliģ Hataları:Oyun lideri oyun baģında verdiği listeden farklı bir oyuncuyu sahaya çıkarırsa bir hata olarak değerlendirilir, hakem oyun liderini ve oyuncuyu uyarır. Hatalı oyuncu Rakip takımın oyuncusunu yakmıģ ise o oyuncu elenmemiģ kabul edilip yarıģmaya devam eder BÖLÜM DÖRT OYUN HAREKETLERĠ

30 1.Oyunun Seyri: a. Oyundaki oyuncu:dip ve yan çizgi ve saha içindeki çocuk oyundaki oyuncudur. Oyun baģhakemin düdüğünü ile baģlar. Bir hata olduğunda veya herhangi bir kural dıģı durumda baģhakem düdükle oyuna müdahale ederek oyunu durdurur. b.oyun dıģı oyuncu:oyuncu belirlenen oyun alanının çizgileri dıģına çıkılması yada temas etmesi ile yanmıģ sayılır. Oyun süresince hiçbir oyuncu saha dıģına çıkamaz. Su içme ve benzeri iģlemler için sahayı terk edemezler, eğer bu durum gerçekleģirse oyuncu yanmıģ sayılır. Molalarda veya hakemin değiģik sebeplerle oyunu durdurması sonucunda saha dıģında su içmelerine izin verilir. 2.Topla Oynama a.saha içi ve saha dıģı top:ġki takımın yerleģtiği sahayı tam ortadan bölen çizgi ile takımın yerleģtiği oyun alanı (çizgiler dahil) dıģına çıkan toplar saha dıģına çıkan top olarak değerlendirilir. Bunun dıģında her iki takımın oyun alanı içinde olan ve oynanan top oyun içindeki top olarak değerlendirilir. b.vuruģun özellikleri:saha içindeki oyuncular rakip takımından herhangi bir oyuncuyu vurabilirler. Bu vuruģun doğru kabul edilmesi için topun havadan ve yere temas etmeden rakip oyuncuya temas etmesi ve yere düģmesi gerekir.bir oyuncu havadan gelen topu net ve gözle görülür bir Ģekilde yakaladıktan sonra yere düģer ve top elinde iken yere temas ederse bu oyun kuralları içinde değerlendirilecektir.yerden sektirilerek atılan bir topla temasta oyuncu yakılmıģ sayılmaz.sektirilerek atılan top rakip oyuncuya temas eder veya rakip oyuncu tarafından yakalanırsa oyuncu yanmaz. Yakaladığı topu hücum yapmak için kullanır. Top hangi alan içinde kalmıģsa o takım oyuncuları tarafından diğer takım oyuncuları vurulmaya çalıģılır. Hücum yönü topun olduğu taraftaki takımındır. Oyuncu rakip sahaya temas etmeden rakip sahadan topu alıp hücum yapabilir. Ancak saha yüzeyindeki topu alamaz. Sadece o sahaya dâhil olan oyuncu topla oynayabilir. Topun yan çizgilerden saha dıģına çıkması durumunda, taç oluģur. Top ve hücum yönü diğer takıma geçer. Rakip takım hücum hakkını elde eder. Yanlardan dıģarı atılan bütün toplar rakip takıma geçer ve kalecisine verilir. Hücum ve oyun takımın kalecisinden baģlar. Havadan atılan topu yere düģürmeden yakalayan oyuncu veya takımı hücum yapma hakkını elde eder.

31 c.topla oynarken yapılan hatalar:oyuncunun vurma atıģı için hamle yaparken topu elinden kaçırması sonucunda, top rakip takımın alanı içine geçerse hücum yönü değiģmiģ sayılır. Ancak hakemin düdük çalmasından sonra böyle bir olay gerçekleģmiģ olursa, top en son hangi takımın kontrolünde ise yine o takım topu ve hücum hakkını kullanır. Oyuncusu vurulan takım topu kullanma ve oyuna baģlama hakkına sahiptir. Oyuncusu vurulduktan sonra top rakip alana geçse bile,oyun,oyuncusu vurulan takımdan baģlar. d. Kaleciler: Kalecilerde rakip oyuncuyu vurabilirler. Kaleci ve oyucular kendi takım arkadaģları ile en fazla 5 pas yapabilirler. Pas yapan takım oyuncuları altıncı pası hücum olarak kullanmak zorundadırlar. Kaleci ve kale alanındaki oyuncular kendi aralarında olsa bile 5 pastan fazla yapamazlar.6. pas kural ihlali olup top ve hücum yönü diğer takıma geçecektir. Takım arkadaģının sahadan oyunu geciktirme amacı ile alamayacağı pas atmasından dolayı ilk topu alan kalecinin, kale alanında oynayan diğer oyuncularla hücum için pası atması da 5 pas kuralına dahildir. Taktik amaçlı 6.top vurmak içinbile olsa rakibin olmadığı bölgeye atılırsa,6.pas olarak hata verilir. Kaleciler dip çizgi ve uzantısı arkası ile yan çizgiler uzantısı arasında atıģ yapabilirler. Kaleci oyun sırasında rakip takımın oyun çizgisini ve alanı ihlal ederse yanmıģ sayılır. 3.Hücum oyuncusu: a. Hücum baģlangıcı:hücum, baģ hakemin topla oynama hakkını elde eden takım kalecisine topu vermesi ile baģlamıģ olur. Bütün setlerin baģında toplar baģhakem tarafından kaleciye verilir. Kaleci, kendine sınırlandırılmıģ alan içinden hareketi baģlatır. Kendi kalecisinden topu alan bir oyuncu hücum oyuncusu konumuna gelmiģ olur. Set içinde oyun bu Ģekilde devam eder. Takımların mola isteğinden sonra, mola bitiminde oyuna kaleciden baģlanacaktır. b.hücum alanı:bir takımın kendi sahası ile onu çevreleyen çizgilerin tamamıdır. Orta çizgi her iki takımın ortak alanı olması nedeni ile çizgi ihlali olmadığı sürece hareketler normal hücum alanı içinde olarak değerlendirilecektir. Hiç bir oyuncu bu çizgiye temas edemez. c.hücum Hataları:Bir takımın hücum eden oyuncusunun orta çizgi ihlal yaparak (vücudunun herhangi bir bölümünün çizgi ve alan ihlali yapması) rakip takımdan bir oyucuyu vurması durumunda hata yapmıģ sayılır. Vurulan oyuncu yanmıģ sayılmaz. Kaleci, çizgi ve alan ihlali yaparsa yanmıģ sayılır. Çizgi ihlali yapan kaleci hücum hakkına devam eder. Ġkinci defa aynı hatayı yaparsa hücum yönü değiģir. Bu hata sonucu vurulan oyuncu yarıģmaya devam eder.

32 Topu yakalamak gayesi ile hareket eden ancak dengesini kaybederek yere düģen (dip çizgi veya tarafsız alan çizgisine yakın yerde) oyuncu vurulmaz. Fakat oyuncu oyun hareketi gereği eğilmiģ veya kendini yere atmıģsa ve yerde kalmıģsa vuruģ geçerli sayılır. d. Hücum yönünün değiģmesi:hücum oyuncusunun rakip takımdan oyuncu yakmak amacı ile attığı top rakip oyuncu tarafından yere düģmeden havada yakalanırsa hücum kendi takıma geçer. Hücum yönü de değiģmiģ olur. Yerden sektirilerek atılan topu, savunma durumunda ki oyuncu yakalarsa, hücum hakkını elde eder. Hücum yönü değiģmiģ olur. Oyuncu ve Kaleciden seken top rakibin sahasına düģer veya oyun alanı dıģına kaçarsa, hücum yönü değiģmiģ olur. Yerden gelen top oyuncuya çarpıp rakibin sahasına geçerse hücum yönü değiģmiģ olur. Ayrıca hücum eden oyuncu tarafsız alanı (orta çizgi) ihlal ederek çizgiyi bir ya da iki ayağı ile geçmesi saha ihlali sayılacağından bu durumda hücum hatası olarak kabul edilir, hata yapan oyuncu vurulmuģ sayılır ve oyun hata yapan oyuncunun kalecisinden baģlar.hücum oyuncusu orta çizgiye basmıģ ise,hata sayılır ve oyuncu oyun sahasından çıkmaz ama hücum yönü karģı takıma geçer.hücum sonrası kaleci ve oyuncu çizği ve alan ihlali yapamaz. 4.Savunma. a. Savunma Yapmak: Takımlar Rakip takımın yapacağı her hücumda yanmamak için kendi sahası içinde savunma yapabilir. Hücum aldatmalarına karģılık savunma aldatmaları da yapabilirler. Savunma oyuncusu çok emin olduğu ve yakalayabileceği bir topu yere düģürmeden yakalarsa takımına topu ve hücum hakkını kazandırmıģ olur. Ancak tutmaya çalıģtığı top bir baģka oyuncuya da temasından sonra tutulamaz ve yere düģerse topun ilk temas ettiği oyuncu yanmıģ olur. Yine bu durumda top ikinci, üçüncü veya diğer takım arkadaģları tarafından yere düģmeden yakalanırsa oyuncu oyunda kalır ve oyun devam eder, b. Savunmanın hücuma teması:savunma durumundaki takımının kalecisinin saha içine girmesi ve rakip takımdan bir oyuncuyu sesli veya hareketleri ile ĢaĢırtması savunma hatası olarak değerlendirilir. Kaleci ihtar alır ikinci ihtarda set dıģı kalır. Orta çizgi üzerinde savunma durumunda ki bir oyuncu kendini yakmak isteyen hücum oyuncusunun ellerine atıģı yaptırmamak üzere bir temamda bulunması savunma hatası olarak değerlendirilir ihtar alır ikinci ihtarda set dıģı kalır. c.savunma alanı:saha ölçülerinde verilen çizgiler dahil alandır. Bu alan içinde oyuncular istedikleri gibi savunma yapma hakkına sahiptirler. Orta çizgi her iki takımın ortak alanı olması nedeni ile çizgi ihlali(çizgiye basılması ve geçilmesi) yapılamaz. Hiç bir oyuncu bu çizgiyi ihlal edemez. Çizgiyi ihlal yapan oyuncu hücum hakkını kaybettirir. Alan ihlali yapan oyuncu yanmıģ sayılır.

33 D.Savunmadan dıģarı çıkan top:savunma yapan takımdan bir oyuncunun vurulmasından sonra saha dıģına çıkan top, yine savunma takımı tarafından oyuna sokulur. BÖLÜM BEġ DURAKLAMALAR VE GECĠKTĠRMELER 1.Kurallara Uygun Oyun Duraklamaları: a. Kurallara uygun duraklamaların sayısı:oyun BaĢhakemin topu kaleciye vermesi ve baģla iģareti ile baģlar, ve baģhakemin düdük iģareti ile durur. Hakemlerin herhangi bir konuda tereddüde düģüldüğünü gördükleri anda oyunu durdurmaları, istisnai sakatlanmalar, oyun alanı ile donanımlarda olabilecek olumsuzluklar vb. konulardaki duraklamalar kurallara uygun duraklamalardır. Süreyi ve sayıyı hakemler belirler. Set araları (set arası yer değiģimleri) bu kapsam dıģında olup set ara süresi 2 dakikadır. Molalar ve oyuncu değiģiklikleri de kurallara uygun duraklamalardır. b.kurallara uygun duraklama talepleri:her sette Oyun Liderinin 1 mola hakkı vardır. Molalar 60 saniyedir. Rakip takım oyun liderleri birbirini takip eder mola talebinde bulunabilirler, bu durumda 60 saniyelik sürelerde böylece uzamıģ olacaktır. Bir set içinde aynı takım ikinci bir mola isteminde bulunamaz. Molalar takım kaptanı tarafından masa hakemine bildirilir, kaptan oyun içinde ise kenarda olan 2. kaptan veya oyun liderince istenebilir. Ancak takım kaptanı ihraç edilmiģse onun yerine görev yapan kaptan olarak aynı iģlemi yürütür. Oyun lideri ilgili isteğini öncelikle kaptan aracılığı iletmesi gereklidir. Masa hakemleri oyunun durma esasına göre molayı sesli iģaretle (düdükle) bildirimde bulunacaktır. c. Oyuncu değiģikliği:takımların maç boyunca set aralarında oyuncu değiģikliği yapma hakkı vardır. DeğiĢiklikler oyuncu çocuğun forma numarası yazılı değiģim pusulası ile yapılmak zorundadır. Kaleci değiģikliği, kaleci yedeği oyuncular arasında her set sonunda yapılabilir. Set devam ederken kalecinin sakatlığı durumunda, baģhakem oyunu durdurur, kaleci değiģikliğine

34 izin verir. Oyun Lideri set aralarında yapacağı değiģikliği de yazı hakemine oyuncu çocuğun forma numarası yazılı değiģim pusulası ile vermek zorundadır. Set oynanma anında oyuncu değiģtirilme hakkını kullanabilir. Oyunculardan set içinde sakatlanan olursa oyun durdurulur. Takımın oyuncu değiģtirme hakkı varsa kullandırılır. Oyuncu değiģtirme hakkı yoksa oyuncu vurulmuģ sayılır. Oyuncu değiģiklikleri set aralarında yapılır. d. DeğiĢikliklerin limitleri:takımlar maç boyunca set aralarında oyuncu değiģtirebilirler Bir kere değiģerek oyundan çıkan oyuncu bir daha oyuna giremez. e. Ġstisnai değiģiklik: Oyuncunun sakatlanması durumunda, oyunun durma esasına bakılmaksızın hakemin oyunu durdurması ile set içinde oyuncu değiģikliği yapılabilir. Sakatlık geçiren oyuncunun yerine oyuncu değiģme hakkını tamamlamıģ takımlar oyuncu değiģikliği yapamazlar. Sakatlanan oyuncu set bitene kadar iyileģerek yarıģmaya katılmak istemesi durumunda(baģhakeme haber vermek kaydıyla) yarıģır. Eğer oyuncu değiģim hakkı varsa 3 dakikalık iyileģme süresi verilir bu sürede oynama durumu olmazsa değiģiklik yapılması zorunludur. f. Oyundan çıkarma veya diskalifiye nedeni ile değiģiklik:oyundan çeģitli sebeplerden dolayı çıkarma ve diskalifiye nedeni ile çıkan oyuncu yerine yeni oyuncu çocuk alınamaz. DeğiĢiklik yapılamaz. Takım 1 kiģi eksik devam eder. Diskalifiye sebebiyle eksilen takımda, Minikler, Küçükler ve yıldızlarda 5 kiģiye, geçlerde 4 kiģiye düģen takım diskalifiye edilir. g. Kurallara uygun olmayan duraklama talepleri:kurallara uygun olmayan duraklama taleplerinde bulunan Oyun Lideri ve Kaptanlarının isteği iģleme konulmaz. Ayrıca sorumluluk taģıyan oyun lideri yardımcısı ve kaptan dıģında herhangi bir takım mensubunun duraklama ya yönelik bir istek de bulunmaları da kural dıģı hareketlerdir. Bu durumdan sorumlu olan oyun lideridir. Israrcı olmaları halinde ihtar verilir. Devam etmeleri durumunda sahadan ihraç edilir. Devam ettirilmesi durumunda spor salonunun dıģına atılır. Bu durumdaki kiģiler hakkında rapor düzenlenerek ceza kuruluna sevk edilir. ************************-******** 2. Oyunu Geciktirmeler a. Geciktirme Türleri:Bir takımın oyunun yeniden baģlamasını engelleyen kurallara uygun olmayan hareketi geciktirmedir. Genelde aģağıdaki hareketleri kapsar. 1. Oyuncu değiģiklik süresini uzatmak, uygun olmayan değiģiklik talebi istemek,

35 2. Oyuna baģlama iģaretini aldıktan sonra diğer oyun duraklamalarını uzatmak, bu talebi tekrarlamak. 3. Bir takım mensubunun oyunu geciktirmesi. 4.Bir takımın oyuncusu kalecisine alabileceği pası vermek yerine geciktirme yapmak üzere alamayacağı pasları atması, b. Geciktirme yaptırımları: 1. Uyarı ve geciktirme ihtarı takıma ait yaptırımlardır ve tüm maç için geçerlidir. 2. Bütün geciktirme yaptırımları maç cetveline kaydedilir. 3. Bir takım mensubunun maçtaki ilk geciktirmesine GECĠKTĠRME UYARISI aynı takımın diğer bir mensubunun aynı maçtaki geciktirme durumları hata oluģturur GECĠKTĠRME ĠHTARI uygulaması yapılır ve bu uygulamada hücum yönü değiģir. 3. Ġstisnai Oyun Duraklamaları a. Sakatlanma: 1. Yakan top oynarken ciddi bir sakatlanma meydana geldiğinde, hakem derhal oyunu durdurmalı ve sağlık ekibinin oyun alanına girmesine izin vermelidir. Sonrasında ise oyun durdurulduğu yerden devam ettirilmelidir. 2. Eğer sakatlanmıģ bir oyuncu kurallara uygun veya istisnai olarak değiģtirilemiyorsa, bu oyuncuya 3 dakikalık bir iyileģme süresi tanınır, ancak bir maçta aynı oyucuya bu hak birden fazla verilmez. Oyuncu bu süre içerisinde iyileģmez ise set dıģı kabul edilerek yarıģmaya kaldığı yerden devam edilir. 3. Hücum oyuncusunun hücum anında hiçbir müdahale olmaksızın kayarak düģmesi sonucu eklindeki topun savunmaya geçmesi durumunda oyun durdurulur, eğer sakatlık söz konusu değilse top savunma takımında kalır ve savunma takımı hücum yapar. Yine savunmadaki oyuncuların savunma yaparken çarpıģmaları neticesinde bir düģme meydana gelirse bu oyuncuların vurulmasına izin verilmez. Oyun durdurulur. Sakatlık söz konusu değilse hücum eden takım topun bulunduğu bölgeden oyun baģlatılır. b. Harici müdahale:oyun esnasında herhangi bir harici müdahale olursa durdurulur ve yarıģma hücumu tekrarlatılır.

36 c. Bölümler ve Oyun Alanlarının DeğiĢimi Oyun alanlarının değiģimi:her setten sonra takımlar oyun alanlarını değiģtirirler. Oyun alanı değiģimleri ise seremonide olduğu gibi set bitiminde baģhakem takımları sahada oynadıkları tarafıta olacak Ģekilde çizgide yerleģmelerini sağlar. BaĢhakemin ellerini arkada veya önde döndürmesi, iģaret yönünü göstermesi ile takımlar sahalarını değiģtirirler ve ondan sonra sahaya girerler. Oyun lideri ile görüģmeleri veya konuģmaları değiģimden sonra olmak zorundadır. Bu görüģmeler saha içinde olabileceği gibi oyun lideri bölgesinde ve saha içinde olmak ve 2 dakikalık süreyi aģmamak kaydıyla yapabilirler. ***BÖLÜM ALTI KATILANLARIN DAVRANIġLARI 1.DavranıĢ KoĢulları a. Oyun ilkesine uygun davranıģ: 1. Oyuna katılanlar resmi oyun kurallarını bilmek ve onlara uymak zorundadırlar. 2. Oyuna katılanlar, oyun ilkesine yakıģır bir Ģekilde, hakemlerin kararlarını tartıģmaksızın kabul etmek zorundadırlar. 3. Herhangi bir anlaģılmayan durumda yalnız oyundaki kaptan vasıtasıyla açıklama isteğinde bulunabilirler. 4. Oyuna katılanlar hakemlerin kararlarını etkilemek veya kendi takımlarının yaptığı hataları gizlemek amacına yönelik tutum ve hareketlerden sakınılmalıdır.

37 b. Dürüst oyunculuk. 1. Oyuna katılanlar dürüst oyunculuk anlayıģı içerisinde sadece hakemlere karģı değil, aynı zamanda diğer görevlilere, rakiplerine, takım arkadaģlarına ve seyircilere karģı da nazik ve saygılı davranmalıdırlar. 2. Maç esnasında takım mensuplarının kendi aralarında konuģmalarına izin verilir. Ancak bu konuģmalarda nazik ve saygı ölçüsünde olmak zorundadırlar. 3.Takım mensubu veya oyuncuların sahada aynı takım arkadaģına veya diğer takım aleyhinde ve centilmenlik kuralları dıģında bireysel olarak olumsuz tezahüratta bulunamaz. Bu durumda hakemler aģağıda belirtilen tabloya göre hareket etmek zorundadır. 2.Hatalı DavranıĢ ve Yaptırımları a. Küçük Hatalı DavranıĢlar:Küçük hatalı davranıģlara yaptırım uygulanmaz. Takım mensubunu, oyun liderini veya takımı oyundaki kaptan aracılığıyla sözle veya el iģaretleriyle uyarak takımların yaptırım uygulanacak seviyeye yaklaģmalarını önlemek baģhakemin görevidir. Bu uyarı yaptırım değildir, ancak olabilecek ve sonucu yaptırıma gidecek davranıģların önlenmesine yönelik bir harekettir. Cetvele iģlenmez. b. Yaptırımlara yol açan hatalı davranıģlar:takım mensuplarından birinin resmi görevlilere, rakiplerine, takım arkadaģlarına veya seyircilere yönelik hatalı davranıģı, hatanın ciddiyetine göre üç ayrı kategoride sınıflandırılır. 1. Kaba davranıģ:terbiye ve ahlak prensiplerine aykırı her tür hareket veya aģağılayıcı ifadeler, 2. Saldırgan davranıģ:ġtibar düģürücü veya hakaret edici sözler veya hareketler, 3. Tecavüzkâr davranıģ:fiili fiziksel saldırı veya saldırgan ya da tehditkâr davranıģlar c. Yaptırım tablosu:baģhakemin kararına göre ve hatanın ciddiyetine bağlı olarak, uygulanacak ve müsabaka cetveline kaydedilecek yaptırımlar: ihtar, oyundan çıkarma ve diskalifiyedir.

38 1.Ġhtar:Maçta takımın herhangi bir üyesinin ilk kaba davranıģı müsabaka cetveline kayıt edilir. Ġkinci ihtarın alınması durumunda ise alınan sette oyuncu elenmiģ sayılır. 2.Oyundan çıkarma:oyundan çıkarma yaptırımı uygulanan bir takım oyuncusu setin geri kalan kısmında oynayamaz. BaĢka bir sonuç olmaksızın takım oyuncuları ile olmamak kaydıyla salonun ilgili bölümünde oturması sağlanılır. Takım mensubunun(oyun lideri, takım idarecisi) davranıģ tekrarında da yaptırım oyundan çıkarma Ģeklinde uygulanır ilgili takım mensubu sahayı terk eder. Oyundan çıkarılan bir oyun lideri sete müdahale etme hakkını kaybeder ve oyun sahasını terk eder. 3.Diskalifiye:Diskalifiye yaptırımı uygulanan bir takım mensubu maçın geri kalan kısmında bir baģka sonuç olmaksızın, Müsabaka Kontrol Alanı nı terk etmek zorundadır. Fiziksel saldırı, tehditkâr davranıģ, kaba ve fiili davranıģ içeren durumlarda bir baģka sonuç olmaksızın, diskalifiye yaptırımı uygulanır. Bu tür eylemi yapanlar takım mensubu iseler hiçbir sonuca bakılmaksızın diskalifiye yaptırımı uygulanır ve rapor düzenlenerek ilgili ceza kuruluna sevk edilir. d. Yaptırımların Uygulanması: Tüm hatalı davranıģ yaptırımları bireysel yaptırımlardır, bütün maç için geçerlidirler ve müsabaka cetveline kaydedilirler. Aynı takım mensubunun aynı maçtaki hatalı davranıģ tekrarı, artarak cezalandırılır (takım mensubuna birbirini izleyen her hatası için daha ağır bir yaptırım uygulanır).saldırgan davranıģ ve tecavüzkâr davranıģtan kaynaklanan oyundan çıkarma ya da diskalifiye için daha önce bir yaptırım uygulanmıģ olması gerekmez. Bu yaptırımların uygulanmasındaki esaslar Federasyon ceza kurulu tarafından ilgili kanunlar çerçevesinde hazırlanan ceza yönetmeliği ve talimatları doğrultusunda ilgili kurul tarafından uygulanır. e. Set öncesi ve Set Arasında Hatalı DavranıĢlar:Setlerden önce veya setler arasında meydana gelen herhangi bir hatalı davranıģ (yaptırım tablosundaki cezalar) uyarınca değerlendirilir ve yaptırımlar bir sonraki sette uygulanır YAPTIRIM KARARLARI UYARI: Sözlüveya el iģareti, kart yok ĠHTAR: Sarıkart

39 OYUNDAN ÇIKARMA: Kırmızıkart DĠSKALĠFĠYE: Sarı+ kırmızı kart (birlikte) SEK SEK 1- OYUNLAR ELEME SĠSTEMĠ ĠLE OYNANACAKTIR. MAÇ ĠKĠ SETTĠR. 2- MAÇLAR, HER BĠR SETTE OYUNCULARIN 1 er DEFA (A1-B1-A2-B2 A10-B10) OYNAMASI VE ĠKĠ SETTE EN YÜKSEK SAYI YAPAN TAKIMIN KAZANMASI ĠLE OYNANIR. 3- TAKIMLAR 10 ÖĞRENCĠDEN (5 KIZ-5 ERKEK) OLUġACAKTIR. EN AZ 8 OYUNCU ĠLE OYUNA BAġLAYABĠLĠR. NOT: OKULLAR AYNI KATEGORĠDE 3 AYRI TAKIM ĠLE (KARMA, KIZ, ERKEK) YARIġMALARA KATILABĠLĠRLER. BĠR ÖĞRENCĠ SADECE BĠR KATEGORĠDE OYNAYABĠLĠR. YARIġMAYA OYUNCU KARTI OLMAYAN ÖĞRENCĠ KATILAMAZ. SEKSEK OYUN KURALLARI

40 SEK SEK OYUNU DONANIM VE KURALLARI GĠRĠġ Çocukların yaģam ve oyun alanlarında bolca oynanan SEK-SEK özünde Anonim bir oyundur. Sek-Sek oyununda dikkat, denge, algı ve koordinasyon önde gelir. TAKIMIN OLUġUMU: Oyun lideri tarafından belirlenmiģ ve sıralaması yapılmıģ isimler listesinde yazılı 5 kız 5 erkek oyuncuyla oynanır. Sıralama kısıtlanması yoktur. Oyuna baģlama sırası kura atıģı ile tespit edilir. Her oyuncunun bir sette birer kez oynaması ile tamamlanır. Oynama serisinin tamamlaması veya hatalı atıģ yapılması ve hatalı oynama durumda oynama hakkı rakip takıma geçerek devem eder. Her oyuncunun tamamladığı kare o sette takımına kazandırmıģ olduğu puan yâda sayı olarak değerlendirilir. Daha çok puan alan takım seti kazanmıģ olur. T- SEKSEK OYUNU: ALAN ÖLÇÜ VE GÖRÜNÜMÜ Takım ya da Ferdi olarak oynanabilen T Sek-Sek Oyunu, pürüzsüz düz beton ya da sertleģmiģ toprak yüzeylere çizilen kare/dairelerin üzerinde sekilerek oynatılan oyundur. Oyun 45*45 veya 50*50 cm kenar uzunluklarına sahip 8 kareden oluģur. Enek: Enek Ġlkokullarda 8*8 cm ve

41 ortaokullarda 10*10cm, 1,5 veya 3cm kalınlığında metal olmayan taģ ya da kırılmayacak nitelikte kenarları ovalleģtirilmiģ çeģitli maddelerden yapılır. Kategorisi ise: minikler, küçükler ve yıldızlar yaģ gruplarını kapsar. Ağırlık ve boy farklılıkları değerlendirmeye alınmaz. OYUN ġeklġ: Her sette bir mola vardır. Çift ayak basılan yerlerde durma süresi 5 saniyedir. Enek atılırken yerden itirerek atılamaz.sadece enek elde iken oyun yüzeyine değdirmeden havadan atılır. Ġlkokul 1.2.sınıf seviyesi baģlarken 1.çizgiden,diğer seviyedeki oyuncular 40 cm gerideki ikinci çizgiden, ayaklar çizgiyi geçmeden atar. Enek atılırken çizgiye basılmaz. Ayak hariç çizgi iz düģümünü vücudun herhangi bir bölümü geçebilir. Eneğin diğer haneye taģması durumunda hatalı atıģ yapılmıģ kabul edilir.çizgiler hanelerin ortak çizgisi olduğundan dolayı, eneğin çizgide olmasında sıkıntı yoktur.enek alınırken, eneğin kaydırılması,düģürülmesi,diğer elin yere değmesi hata olarak sayılır.enek alan elin parmakları yerden güç alarak eneği alamez. Oyuncunun hücum sırası rakibe geçer. Oyun bu çerçevede karģılıklı olarak devam eder. Oyuna BaĢlama Oyna kura atıģı ile kurayı kazanan takımın oyuncusu baģlar. Hata yapmadan devam eder. Hatalı atıģ veya harekette oyun sırası rakip takım oyuncusuna geçer. Hata yapan oyuncu oynama sırasını rakip oyuncuya verir. Bekleyen takım arkadaģlarının sırası sonuna geçer. Oyun takımların bütün oyuncularının turlarını hatalı veya hatasız tamamlaması ile sona erer. Her oyuncu hatasız oynadığı kare kadar takımına puan kazandırır. Kazanılan toplam puanlar set sayısı olarak değerlendirilir. Fazla puan alan takım seti kazanır.

42 Oyuna oyuncu Çocuk 1 numaralı haneden 8 numaralı haneye kadar sekme ayağı ile baģlar ve o ayak üzerinde bir tur bitinceye kadar sekmeye devam eder. Sekme ayağı sağsol olabilir. Sekme ayağını değiģtirme oyun kuralını ihlal etmektir. Oyunun hücum sırası diğer oyuncuya geçer. Yürür adımla sekmeye baģlanılamaz. Sekme ayağı yerde iken diğer ayak kaldırılır, çift ayak basılan yerlerde sekme ayağı gösterildikten sonra sekilerek bir sonraki haneye geçilir. Bu Ģekilde sekme yapmayan oyuncu çocuğun oyun sırası diğer oyuncu çocuğa geçer Numaralı Hanelerde oyun: Enek baģlangıç çizgisi gerisinden 1 numaralı haneye kurallara uygun olarak atılır. Sekme ayağı yerde diğer ayak dizden bükülü halde iken 2. numaralı haneye sekilir. 3 numaralı haneye sekerek devam edilir. 4 numaralı haneye sol ayak 5 numaralı haneye sağ ayak gelecek Ģekilde basılır. Sekme ayağı yerde, diğer bacak dizden bükülü vaziyete getirilir. Bu vaziyette 6 numaralı haneye sekilir. 7 numaralı haneye sol ayak, 8 numaralı haneye sağ ayak gelmek üzere hanelere dik çift basılır. Ayaklar yerde sabittir. Ġleri geri ve yanlara hareket ettirilmez. Bu durum oluģursa oyun hakkı rakip oyuncu çocuğa geçer. Ayaklar açık halde iken yukarı dönerek sıçranılır. Sağ ayak 7 numaralı haneye, sol ayak 8 numaralı haneye gelecek Ģekilde basılır. Sekme ayağı yerde diğer bacak dizden bükülü 7 numaralı haneden 6 numaralı haneye sekilir. Sol ayak 5 numaralı haneye, sağ ayak 4 numaralı haneye gelecek Ģekilde çift basarak devam edilir. Sekme ayağı yerde diğer bacak dizden bükülü iken 3 numaralı haneye sekilir. 3 numaralı haneden 2 numaralı haneye sekilir. Enek, sekme ayağı yerde diğer bacak dizlerden bükülü iken ön tarafa eğilerek vücudun her hangi bir kısmı yere değmeyecek Ģekilde çapraz elle yerden alınır. 2.haneden sonra hane dıģına basma ayağı serbesttir ve istediği ayakla dıģarıya basabilir. Böylece 1.hane tamamlanmıģ olur.ayni Ģekilde hanelerde oynanır.ancak eneğın bulunduğu haneye basılmaz Numaralı Hanelerde oyun

43 3. BaĢlangıç çizgisinden bu hanelere enek kurallara uygun olarak 4 haneye atılır numaralı haneler sekilerek 5 haneye çift ayakla basılır. Sekme ayağı olarak yerde diğer bacak dizden bükülü vaziyete getirilir. Bu vaziyette 6 numaralı haneye sekilir. 7 numaralı haneye sol ayak, 8 numaralı haneye sağ ayak gelmek üzere çift basılır. Ayaklar yerde sabittir. Ġleri geri hareket edilmez. Edilmesi durumunda oyun ihlali olarak kabul edilip oyun hakkı rakip oyuncu çocuğa geçer. Ayaklar açık halde iken yukarı dönerek zıplanır. Sağ ayak 7 numaralı haneye, sol ayak 8 numaralı haneye gelecek Ģekilde sekmeden basılır. Sekme Ayağı yerde diğer bacak dizden bükülü 7 numaralı haneden 6 numaralı haneye sekilir. Ayaklar 5 numaralı haneye çift basılır. Sekme ayağı yerde diğer bacak dizden bükülü 5 numaralı hanede sekme ayağının üzerinde iken vücudunun her hangi bir kısmı yere değmemek Ģartı ile 4 numaralı hanedeki eneğe uzanılır ve çapraz elle enek alınır. 3 numaralı 2 numaralı 1 numaralı hanelere atlanarak sekilir. 1.haneden sonra hane dıģına basma ayağı serbesttir ve istediği ayakla dıģarıya basabilir. Böylece 4 kare tamamlanmıģ olur. BaĢlangıç çizgisi gerisinden oyuncu çocuk eneği kurallara uygun olarak 5 numaralı haneye atar. Sekme ayağı yerde diğer bacak dizlerden bükülü iken 1 numaralı haneye sekilir. Aynı Ģekilde 2 numaralı haneye sekmeye devam edilir. Üç numaralı haneye basılmadan 4 numaralı haneye çift ayak gelecek Ģekilde atlanır. Sekme ayağı olarak yerde diğer ayak dizden bükülü vaziyete gelir. Bu vaziyette 6 numaralı haneye sekilir. 7 numaralı haneye sol ayak, 8 numaralı haneye sağ ayak gelmeküzere çift basılır. Ayaklar yerde sabittir. Ġleri geri hareket edilmez. Edilmesi durumunda oyun ihlali olarak kabul edilip hücum hakkı rakip oyuncu çocuğa geçirilir. Ayaklar açık halde iken yukarı dönerek sıçranır. Sağ ayak 7 numaralı haneye, sol ayak 8 numaralı haneye gelecek Ģekilde sekmeden basılır. Sekme ayağı yerde diğer bacak dizden bükülü 7 numaralı haneden 6 numaralı haneye sekilir. Ayaklar 4. 4 numaralı haneye gelecek Ģekilde çift basılır. Sekme ayağı yerde diğer bacak dizden bükülü iken enek 5 numaralı haneden alınmak için uzanılır. 3 numaralı 2 numaralı 1 numaralı hanelere atlanarak sekilir. 1.haneden sonra hane dıģına basma ayağı serbesttir ve istediği ayakla dıģarıya basabilir. Böylece 5. kare tamamlanmıģ olur. 5. BaĢlangıç çizgisi gerisinden enek 7 numaralı haneye atılır numaralı haneler uygun Ģekilde sekilerek 8 numaralı haneye çift basılır. Basılır. Ayaklar sabittir. Birinci hareket yüz bitiģ yönüne dönük çift ayak düģülür,ikinci hareket sekme ayağı yerde diğer bacak dizden bükülü yukarı doğru sıçranarak soldan dönüģ yapılır. Sekme ayağı yerde diğer bacak dizlerden bükülü iken 7 numaralı haneye uzanılır. Vücudun herhangi bir kısmı yere gelmeyecek Ģekilde çapraz elle enek alınır. Enek elde iken 6. numaralı haneye sekilir. Sol ayak 5, sağ ayak 4 numaralı haneye gelecek Ģekilde çift basılır ayaklar sabittir. Oynatılmaz. Sekme ayağı yerde diğer bacak dizlerden bükülü iken 3, 2, 1 numaralı haneler sekilerek kat edilir. 1.haneden

44 sonra hane dıģına basma ayağı serbesttir ve istediği ayakla dıģarıya basabilir. Böylece 7. Tur tamamlanmıģ olur. 6. BaĢlangıç çizgisi gerisinden enek 8 numaralı haneye atılır haneler sekilerek geçilip sol ayak 4, sağ ayak 5 numaralı haneye gelecek Ģekilde sekilir. 5 saniye içerisinde sekme ayağı yerde diğer bacak dizlerden bükülü iken 6 numaralı haneye sekilir. 6 numaralı haneden 7 numaralı haneye ayaklar çift gelecek Ģekilde sekilir. Ayaklar sabittir. Sekme ayağı yerde diğer bacak dizden bükülü yukarı doğru zıplanarak oyuncu çocuğun tercihine göre sağdan ya da soldan yönü baģlangıç çizgisine gelecek Ģekilde dönüģ yapılır. Sekme ayağı yerde diğer ayak dizlerden bükülü iken 8 numaralı haneye uzanılır. Vücudun herhangi bir kısmı yere temas etmeyecek Ģekilde çapraz elle enek alınır. Enek elde iken 6. numaralı haneye sekilir. Sol ayak 5, sağ ayak 4numaralı haneye gelecek Ģekilde çift basılır ayaklar sabittir. Oynatılmaz. Sekme ayağı yerde diğer bacak dizlerden bükülü iken 3, 2, 1 numaralı haneler sekilerek kat edilir.1.haneden sonra hane dıģına basma ayağı serbesttir ve istediği ayakla dıģarıya basabilir. Böylece 1.set tamamlanmıģ olur. Sekme: Tüm hanelere sekmeler tek hamlede olacaktır. Haneye sekildiğinde ayağın geldiği yer sabit olacak,7. ve 8. hanelerde dönüģ için tek ayak ile sıçrandığında ikinci bir basma hakkı olacaktır.

YAKANTOP OYUN KURALLARI

YAKANTOP OYUN KURALLARI YAKANTOP OYUN KURALLARI GİRİŞ Yakan top, ülkemizde değişik şekillerle oynanan bir oyundur. Yer yer farklı adlarla yakar top, bazı yerlerde oynanışı biraz daha farklı bir şekilde can alma oyunu olarak adlandırılmaktadır.

Detaylı

HALAT ÇEKME YARIŞI OYUN KURALLARI

HALAT ÇEKME YARIŞI OYUN KURALLARI HALAT ÇEKME YARIŞI OYUN KURALLARI GİRİŞ Halat çekme yarışları tespit edilebilen en eski tarih olarak Osmanlı imparatorluğu döneminde askerlerin kuvvet kazanması, adeta kuvvet ölçüm testi gibi dayanıklılık

Detaylı

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI]

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI] 2011 GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI] MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI OYUN ALANI 1. Oyun Alanı: Bu oyun açık alanda veya kapalı spor salonlarında oynanabilir. Oyun alanının

Detaylı

FUTBOL AÇIKLAMALAR. Gençler kategorisi kız ve erkek takımları arasında oynanacaktır. Yıldız Kız/Erkek :(

FUTBOL AÇIKLAMALAR. Gençler kategorisi kız ve erkek takımları arasında oynanacaktır. Yıldız Kız/Erkek :( K.K.T.C. MĠLLĠ EĞĠTĠM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon ġubesi FUTBOL AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Milli Eğitim ve

Detaylı

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2018-2019 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler 1.4 Bölgeler ve sahalar 1.5 Isı ve Aydınlatma 2. File ve Direkler 2.1 Filenin yüksekliği

Detaylı

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2017-2018 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler 1.4 Bölgeler ve sahalar 1.5 Isı ve Aydınlatma 2. File ve Direkler 2.1 Filenin yüksekliği

Detaylı

VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER

VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER HAZIRLAYAN CELALETTİN LÜTFİ BEKTAŞ 2017 1 Voleybol,File ile ikiye bölünmüş bir Oyun Alanı üzerinde İki (2) Takım tarafından oynanan bir Spordur. Voleybol Oyununun

Detaylı

DOKUZ TAŞ (TOMBİK, DALYA-YEDİ KİREMİT) OYUNU OYUN KURALLARI (5. 6. SINIFLAR [KÜÇÜKLER], SINIFLAR [YILDIZLAR])

DOKUZ TAŞ (TOMBİK, DALYA-YEDİ KİREMİT) OYUNU OYUN KURALLARI (5. 6. SINIFLAR [KÜÇÜKLER], SINIFLAR [YILDIZLAR]) DOKUZ TAŞ (TOMBİK, DALYA-YEDİ KİREMİT) OYUNU OYUN KURALLARI (5. 6. SINIFLAR [KÜÇÜKLER], 7. 8. SINIFLAR [YILDIZLAR]) Aşağıdaki açıklamalarda adı geçen Geleneksel Oyun Lideri tanımlaması, Sorumlu Öğretmeni

Detaylı

KALELİ YAKAN TOP OYUNU TANIMLAR TERİMLER

KALELİ YAKAN TOP OYUNU TANIMLAR TERİMLER KALELİ YAKAN TOP OYUNU TANIMLAR TERİMLER KALECİ OYUNCU: : Her iki takımın rakip oyun alanı dip çizgisinde görevlendirdiği oyuncudur. Oyun başlarken her takımın bir (1) kaleci oyuncusu bulunur. Kaleci oyuncu

Detaylı

BASKETBOL BRANŞ TALİMATI

BASKETBOL BRANŞ TALİMATI K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi BASKETBOL BRANŞ TALİMATI 1- Müsabakalar, Milli Eğitim

Detaylı

FUTSAL BRANġ AÇIKLAMALAR

FUTSAL BRANġ AÇIKLAMALAR K.K.T.C. MĠLLĠ EĞĠTĠM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon ġubesi FUTSAL BRANġ AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar

Detaylı

FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR

FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Amirliğince öngörülen hükümlere, Uluslararası Kurallara, Yarışma Talimatlarına

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜMÜ REKTÖRLÜK KUPASI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜMÜ REKTÖRLÜK KUPASI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI. Turnuvanın yürütülmesinden Beden Eğitimi Bölümü sorumludur. Her türlü olay karşısında Beden Eğitimi Bölümü tarafından alınan kararlar uygulanacaktır..

Detaylı

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI]

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI] 2014 www.gelenekseloyun.org GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI] 1 MENDİL KAPMACA OYUNU OYUNUN KISA TANIMI Mendil kapmaca oyunu 10 ar kişilik iki takım arasında oynanır. Takımlar

Detaylı

Oyun Kurallarında Temel Değişiklikler

Oyun Kurallarında Temel Değişiklikler Oyun Kurallarında Temel Değişiklikler Bariz Gol Şansının Engellenmesi - DOGSO Kural 12 - BGŞ Bir bariz gol şansının engellenmesi Elle oynama (Nerede olduğu önemli değil): kırmızı kart Ceza alanı dışında

Detaylı

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ġenlġğġ OYUNLAR KILAVUZ KĠTAPÇIĞI

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ġenlġğġ OYUNLAR KILAVUZ KĠTAPÇIĞI GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ġenlġğġ OYUNLAR KILAVUZ KĠTAPÇIĞI 1 YAĞ SATARIM BAL SATARIM OYUN KURALLARI YAĞ SATARIM BAL SATARIM OYUNU OYUN KURALLARI OYUN ALANI: 1. Oyun Alanı: Bu oyun açık alanda veya kapalı

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU KULÜPLER ARASI YILDIZLAR TENİS LİGİ TALİMATI. Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU KULÜPLER ARASI YILDIZLAR TENİS LİGİ TALİMATI. Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU KULÜPLER ARASI YILDIZLAR TENİS LİGİ TALİMATI Kapsam Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1- Bu talimat, kulüpler arası Yıldızlar tenis liglerinin düzenlenmesini, idari

Detaylı

3. Müsabakada takımlar sahaya 7 kişi çıkamaması durumunda sahaya en az 6 kişi ile çıkabilirler. Bu sayının altında takım sahaya çıkması durumunda

3. Müsabakada takımlar sahaya 7 kişi çıkamaması durumunda sahaya en az 6 kişi ile çıkabilirler. Bu sayının altında takım sahaya çıkması durumunda Üniversitemiz çalışanları arasında birlik ve beraberliği ile birimler arası kaynaşmayı sağlamak, çalışma motivasyonunu artırmak amacıyla SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI bünyesinde Personel Halı

Detaylı

PAMUKKALE BELEDİYESİ PAMUKKALE DE 7. FUTBOL ŞÖLENİ İLKBAHAR 2018 HALI SAHA FUTBOL TURNUVASI STATÜSÜ

PAMUKKALE BELEDİYESİ PAMUKKALE DE 7. FUTBOL ŞÖLENİ İLKBAHAR 2018 HALI SAHA FUTBOL TURNUVASI STATÜSÜ PAMUKKALE BELEDİYESİ PAMUKKALE DE 7. FUTBOL ŞÖLENİ İLKBAHAR 2018 HALI SAHA FUTBOL TURNUVASI STATÜSÜ MADDE 1 GENEL HÜKÜMLER 1. Pamukkale Belediyesi 7. Futbol Şöleni İlkbahar 2018 Halı Saha Turnuvası Pamukkale

Detaylı

K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi

K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi FUTBOL AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI İlk Yayın Tarihi Değişiklik Tarihi Talimat Seri Numarası 18.08.2011 28.07.2013 Doğu_Takım_Şmp_1001 TTF Doğu Kulüpleri Arası Takım

Detaylı

ŞENLİK MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİNİ VOLEYBOL. Dr. Müfide YORUÇ ÇOTUK MİNİ VOLEYBOL ASLA SEZONU SEZONU

ŞENLİK MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİNİ VOLEYBOL. Dr. Müfide YORUÇ ÇOTUK MİNİ VOLEYBOL ASLA SEZONU SEZONU MİNİ VOLEYBOL FELSEFE MİNİ VOLEYBOL / MİDİ VOLEYBOL Voleybolu nasıl daha fazla erişilebilir hale geirelim? CEVAP Dr. Müfide YORUÇ ÇOTUK MARMARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ TVF EĞİTİM KURUL KOORDİNATÖRÜ

Detaylı

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [TOMBİK OYUN KURALLARI]

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [TOMBİK OYUN KURALLARI] 2011 GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [TOMBİK OYUN KURALLARI] OYUN ALANI TOMBİK OYUN KURALLARI 1. Oyun Alanı: Açık alanlarda veya kapalı spor salonlarında oynanabilir. Oyun alanının yüzeyi düz olmak kaydıyla

Detaylı

Basketbol müsabakaları iki hakem tarafından yönetilir. Misafir takım sahayı seçme hakkına sahiptir. Her devreden sonra saha değişimi yapılır.

Basketbol müsabakaları iki hakem tarafından yönetilir. Misafir takım sahayı seçme hakkına sahiptir. Her devreden sonra saha değişimi yapılır. Basketbol müsabakaları iki hakem tarafından yönetilir. Misafir takım sahayı seçme hakkına sahiptir. Her devreden sonra saha değişimi yapılır. Oyun, orta saha çizgisinde her takımdan birer oyuncu arasında

Detaylı

FUTSAL BRANŞ TALİMATI

FUTSAL BRANŞ TALİMATI K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi FUTSAL BRANŞ TALİMATI 1- Müsabakalar Uluslararası

Detaylı

KULÜPLER ARASI ÇOCUKLAR, YILDIZLAR VE GENÇLER TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI. Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KULÜPLER ARASI ÇOCUKLAR, YILDIZLAR VE GENÇLER TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI. Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 1 KULÜPLER ARASI ÇOCUKLAR, YILDIZLAR VE GENÇLER TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI Kapsam Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1- Bu talimat, kulüpler arası Çocuklar, Yıldızlar ve Gençler Takım Şampiyonasının

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI İlk Yayın Tarihi Değişiklik Tarihi Talimat Seri Numarası 18.08.2011 20.07.2012 Doğu_Lig_1001 TTF Doğu Kulüpleri Arası Tenis Ligi Talimatı

Detaylı

TSB BASKETBOL TURNUVASI

TSB BASKETBOL TURNUVASI TSB BASKETBOL TURNUVASI SİSTEM Turnuva boyunca tüm maçlar Akatlar/Şişli Terakki Vakfı Lisesi (Ebulula Mardin Caddesi Öztürk Sokak, No.2 34335 Levent-İstanbul) Kapalı Basketbol Salonunda oynanacaktır. Turnuvada

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI VE BİREYSEL TENİS LİGİ TALİMATI

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI VE BİREYSEL TENİS LİGİ TALİMATI TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI VE BİREYSEL TENİS LİGİ TALİMATI İLK YAYIN TARİHİ DEĞİŞİKLİK TARİHİ TALİMAT SERİ NUMARASI 18.08.2011 20.06.2017 Doğu_Lig_1001 TTF Doğu Kulüpleri Arası ve Bireysel

Detaylı

AMASYA ÜNİVERSİTESİ 6. KÜLTÜR SANAT VE SPOR ŞENLİĞİ SPOR MÜSABAKA TALİMATLARI HALI SAHA FUTBOL MÜSABAKA TALİMATI HALI SAHA FUTBOL YÜRÜTME KURULU

AMASYA ÜNİVERSİTESİ 6. KÜLTÜR SANAT VE SPOR ŞENLİĞİ SPOR MÜSABAKA TALİMATLARI HALI SAHA FUTBOL MÜSABAKA TALİMATI HALI SAHA FUTBOL YÜRÜTME KURULU AMASYA ÜNİVERSİTESİ 6. KÜLTÜR SANAT VE SPOR ŞENLİĞİ SPOR MÜSABAKA TALİMATLARI TERTİP KOMİTESİ BAŞKAN : Prof. Dr. M. Akif ZİYAGİL Bed. Eğt. ve Spor Böl.Bşk. ÜYE : Ünal AYDOĞAN Sağ.Kül.ve Spor Dai. Bşk.

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK KUPASI BASKETBOL BRANŞI GENEL KURALLAR

MARMARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK KUPASI BASKETBOL BRANŞI GENEL KURALLAR MARMARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK KUPASI BASKETBOL BRANŞI GENEL KURALLAR 1-Müsabakalar Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü ndeki Büyük Spor Salonu nda oynanacaktır. 2-Müsabakalarda Forma renkleri ve modelleri

Detaylı

Madde 2. Takımlar Her takım 4 oyuncudan oluşur (3 oyuncu sahada, bir oyuncu yedek).

Madde 2. Takımlar Her takım 4 oyuncudan oluşur (3 oyuncu sahada, bir oyuncu yedek). 3x3 Resmi Oyun Kuralları Ocak 2015 Resmi FIBA Basketbol oyun kuralları sadece bu belgede belirtilen 3x3 oyun kuralları için değil bütün oyun durumları için geçerlidir. Madde 1. Saha ve Top Müsabaka 3x3

Detaylı

RTE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

RTE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RTE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 2013 YILI SONBAHAR DÖNEMİ FUTBOL TURNUVASI KATILIM ŞARTLARI VE OYUN KURALLARI Hastanemiz personelleri arasında düzenlenmesi planlanan geleneksel " Sonbahar

Detaylı

ZABITA FUTBOL TURNUVASI MÜSABAKA VE DİSİPLİN TALİMATI

ZABITA FUTBOL TURNUVASI MÜSABAKA VE DİSİPLİN TALİMATI ZABITA FUTBOL TURNUVASI MÜSABAKA VE DİSİPLİN TALİMATI - 2016 Amaç: Madde 1 Bu talimatın amacı, Zabıta Futbol Turnuvası futbol müsabakalarını Uluslararası Futbol Oyun Kurallarına göre gerçekleştirmek, disiplini

Detaylı

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [YAĞ SATARIM, BAL SATARIM OYUN KURALLARI]

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [YAĞ SATARIM, BAL SATARIM OYUN KURALLARI] 2014 www.gelenekseloyun.org GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [YAĞ SATARIM, BAL SATARIM OYUN KURALLARI] 1 YAĞ SATARIM BAL SATARIM OYUNU OYUNUN KISA TANIMI Birçoğumuzun çocukluğumuzda zevkle oynadığı yağ

Detaylı

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [TOMBİK OYUN KURALLARI]

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [TOMBİK OYUN KURALLARI] 2014 www.gelenekseloyun.org GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [TOMBİK OYUN KURALLARI] 1 TOMBİK OYUNU TOMBİK OYUNU KISA TANIMI Yörelerimize göre tombik, dalya, yedi kiremit isimleriyle bilinen eski bir

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI OKUL SPOR FAALİYETLERİ FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALARI

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI OKUL SPOR FAALİYETLERİ FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALARI 1. Yarışmalar; Spor Genel Müdürlüğü Okul Spor Faaliyetleri Yönetmeliği, Spor Faaliyetleri Dairesi Başkanlığınca öngörülen hükümlere, Uluslararası Oyun Kuralları ve Yarışma Talimatlarına uygun olarak yapılacaktır.

Detaylı

Kurallar arasındaki ilişkileri bilmek, hakemlerin daha doğru karar vermesini sağlar.

Kurallar arasındaki ilişkileri bilmek, hakemlerin daha doğru karar vermesini sağlar. SEKSEK OYUNU ÇOSKF OYUN HAKEMLERĠNĠN EL KĠTABI KURALLARIN VE HAKEMLĠĞĠN FELSEFESĠ GĠRĠġ Mendil kapmaca oyunu, dünyadaki en başaralı, en popüler ve eğlenceli oyun dallarından biridir. Hızlıdır, heyecanlıdır

Detaylı

2015-2016 EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI OKUL SPOR FAALĠYETLERĠ HOKEY BRANġ AÇIKLAMALARI

2015-2016 EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI OKUL SPOR FAALĠYETLERĠ HOKEY BRANġ AÇIKLAMALARI 1. Yarışmalar; Spor Genel Müdürlüğü Okul Spor Faaliyetleri Yönetmeliği, Spor Faaliyetleri Dairesi Başkanlığınca öngörülen hükümlere, Uluslararası Oyun Kuralları ve Yarışma Talimatlarına uygun olarak yapılacaktır.

Detaylı

KIRŞEHİR BELEDİYESİ GELENEKSEL 1. HALI SAHA FUTBOL TURNUVASI

KIRŞEHİR BELEDİYESİ GELENEKSEL 1. HALI SAHA FUTBOL TURNUVASI KIRŞEHİR BELEDİYESİ GELENEKSEL 1. HALI SAHA FUTBOL TURNUVASI Kırşehir Belediyesi Geleneksel 1.Halı Saha Futbol Turnuvası Talimatnamesi 1. GENEL İŞLEYİŞ a) Turnuva katılım sayısına göre grup usulüne uygun

Detaylı

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ MADDE 1 GENEL HÜKÜMLER TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ (1) Halı Saha Ligi TFF tarafından düzenlenir. TFF bu statüde yer alan hususlarda karar vermeye yetkilidir. (2) Halı Saha Ligi, Türkiye

Detaylı

KULÜPLERARASI TENİS LİGİ TALİMATI-2017

KULÜPLERARASI TENİS LİGİ TALİMATI-2017 KULÜPLERARASI TENİS LİGİ TALİMATI-2017 1. KAPSAM: Kulüplerarası Tenis Ligi nin düzenlenmesi, idari ve teknik konularda uygulanacak usul ve esaslar bu talimatta belirlenmiştir. Ligin oynanması sırasında

Detaylı

Herkes için Futbol Turnuvaları Disiplin Kılavuzu

Herkes için Futbol Turnuvaları Disiplin Kılavuzu Herkes için Futbol Turnuvaları Disiplin Kılavuzu Nisan, 2009 Türkiye Futbol Federasyonu 1 Herkes için Futbol Disiplin Talimatı na ilişkin Açıklamalar HiFDT Madde 5. Sorumluluk Bir HiF turnuvasına katılan

Detaylı

ESBBL 3x3 Oyun Kuralları

ESBBL 3x3 Oyun Kuralları ESBBL 3x3 Oyun Kuralları Kasım 2018 ESBBL 3x3 Resmi Oyun Kuralları nda belirtilmeyen her durum için en son yayınlanan FIBA Resmi Basketbol Oyun Kuralları geçerlidir. Madde 1. Saha ve Top 1.1. Müsabaka

Detaylı

TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SPORLARI FEDERASYONU SUTOPU DEPLASMANLI LİG MÜSABAKA TALİMATI

TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SPORLARI FEDERASYONU SUTOPU DEPLASMANLI LİG MÜSABAKA TALİMATI TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SPORLARI FEDERASYONU SUTOPU DEPLASMANLI LİG MÜSABAKA TALİMATI Madde 1. Amaç ve Kapsam Bu Talimat, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenecek olan Sutopu Deplasmanlı

Detaylı

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ MADDE 1 GENEL HÜKÜMLER (1) Halı Saha Ligi TFF tarafından düzenlenir. TFF bu statüde yer alan hususlarda karar vermeye yetkilidir. (2) Halı Saha Ligi, Türkiye

Detaylı

Futbol Futbol oyun kuralları Futbol sahası ve kullanılan malzemeler

Futbol Futbol oyun kuralları Futbol sahası ve kullanılan malzemeler FUTBOL Futbol Futbol oyun kuralları Futbol sahası ve kullanılan malzemeler Futbol; On birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporudur. 21. yüzyıl itibarıyla

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU KULÜPLER ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI. Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU KULÜPLER ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI. Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU KULÜPLER ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI Kapsam Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1- Bu talimat, kulüpler arası takım şampiyonasının düzenlenmesini, idari ve teknik

Detaylı

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ MADDE 1 GENEL HÜKÜMLER (1) Halı Saha Ligi TFF tarafından düzenlenir. Futbol Gelişim Direktörlüğü bu statüde yer alan hususlarda karar vermeye yetkilidir.

Detaylı

FUTBOL OYUN KURALLARI KURAL-3 OYUNCULARIN SAYISI DERS NOTLARI

FUTBOL OYUN KURALLARI KURAL-3 OYUNCULARIN SAYISI DERS NOTLARI FUTBOL OYUN KURALLARI KURAL-3 OYUNCULARIN SAYISI DERS NOTLARI HAZIRLAYAN CELALETTİN LÜTFİ BEKTAŞ 2017 1 Futbol müsabakalarında Oyuncu sayısı kaçtır? Oyun, biri Kaleci olmak üzere her biri En çok 11 oyuncudan

Detaylı

Macahel Eğitim Kültür ve DayanıĢma Vakfı

Macahel Eğitim Kültür ve DayanıĢma Vakfı Macahel Eğitim Kültür ve DayanıĢma Vakfı FUTBOL TURNUVA YÖNETMELĠĞĠ Mütevelli Heyeti Onay Tarihi: 11.01.2009 Sayı: 02 BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

2. GELENEKSEL SPOR ŞENLİĞİ

2. GELENEKSEL SPOR ŞENLİĞİ T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ 2. GELENEKSEL SPOR ŞENLİĞİ NECMETTĠN ERBAKAN ÜNĠVERSĠTESĠ SPOR ġenlġğġ YARIġMA TALĠMATI GENEL HÜKÜMLER AMAÇ : Necmettin Erbakan Üniversitesine bağlı Fakülte, Yüksekokul

Detaylı

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ MADDE 1 GENEL HÜKÜMLER (1) Halı Saha Ligi TFF tarafından düzenlenir. Futbol Gelişim Direktörlüğü bu statüde yer alan hususlarda karar vermeye yetkilidir.

Detaylı

Kocaeli SMMM Odası Çim Halı Saha Futbol Turnuvası Yönergesidir.

Kocaeli SMMM Odası Çim Halı Saha Futbol Turnuvası Yönergesidir. 1.MADDE Amaç ve Kapsam: Kocaeli SMMM Odası Çim Halı Saha Futbol Turnuvası Yönergesidir. Bu yönergenin amacı; odaya kayıtlı meslek mensubu, stajyer ve oda bölgesi içinde Muhasebe ve Müşavirlik mesleği konusunda

Detaylı

FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A)

FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A) 2012-2013 FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A) (Aday Hakemler) 1- Oyun alanı üzerinde hakemi aldatmaya yönelik yapıldığı tespit edilen her türlü hareket sportmenlik dışı davranış olarak değerlendirilecektir.

Detaylı

ZABITA FUTBOL TURNUVASI MÜSABAKA VE DİSİPLİN TALİMATI

ZABITA FUTBOL TURNUVASI MÜSABAKA VE DİSİPLİN TALİMATI ZABITA FUTBOL TURNUVASI MÜSABAKA VE DİSİPLİN TALİMATI - 2017 Amaç: Madde 1 Bu talimatın amacı, Zabıta Futbol Turnuvası futbol müsabakalarını Uluslararası Futbol Oyun Kurallarına göre gerçekleştirmek, disiplini

Detaylı

VOLEYBOL BARANŞ AÇIKLAMALAR

VOLEYBOL BARANŞ AÇIKLAMALAR VOLEYBOL BARANŞ AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Küçükler, Yıldızlar ve Gençler kategorilerinde (kız-erkek) okul takımları arasında yapılacaktır. 2- Müsabakalar, uluslararası oyun kuralları ve yarışma yönetmelikleri

Detaylı

FUTBOLTENİSİ OYUN KURALLARI

FUTBOLTENİSİ OYUN KURALLARI FUTBOLTENİSİ OYUN KURALLARI A.Tüm kategorilerde ki (tekler, çiftler ve üçlüler) ortak kurallar 1. Oyun Kortu ve Oyun Alanı 1.1 Oyun kortunun boyutları: a) tekler için 8.2 x 12.8 m b) çiftler ve üçlüler

Detaylı

SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI

SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI ÖĞRENCİ BASKETBOL 2. Sağlık Bilimleri Fakültesi 3. Artvin MYO 4. Arhavi MYO 5. Borçka Acarlar MYO BASKETBOL TURNUVASI GRUPLAR 1 Borçka

Detaylı

ASUT F I B E R G L A S S

ASUT F I B E R G L A S S 1 / 5 ASUT STREETBALL SAHA VE TAKIM BİLGİLERİ 1. Maçlar Nizami Tek Potalı Basketbol Sahasında Üçer kişilik takımlarla oynanır.takımlar ikişer yedek oyuncu bulundurabilir. 2. Takımlar maçtan 15 dakika önce

Detaylı

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 5. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 5. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 5. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI ÖĞRENCİ BASKETBOL (24 Mart 11 Nisan 2014) 1. Eğitim Fakültesi 2. Orman Fakültesi 3. Fen Edebiyat Fakültesi

Detaylı

T.C. KAHTA KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

T.C. KAHTA KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü T.C. KAHTA KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ÇALIŞAN ÖĞRETMEN ÜRETEN NESİL PROJESİ NİSAN AYI GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİĞİ ÇALIŞMA ŞARTNAMESİ 2016-NİSAN 1 ÇALIŞAN ÖĞRETMEN ÜRETEN NESİL PROJESİ

Detaylı

PAMUKKALE İLÇE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI

PAMUKKALE İLÇE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI PAMUKKALE İLÇE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI 2019 T.C. PAMUKKALE KAYMAKAMLIĞI TEKNOLOJİNİN BİLİNÇLİ VE GÜVENLİ KULLANIMIPROJESİ PAMUKKALE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI

Detaylı

ANTALYA İLİ KATEGORİLERİNE GÖRE 2014-2015 SEZONU BASKETBOL YEREL LİG STATÜLERİ:

ANTALYA İLİ KATEGORİLERİNE GÖRE 2014-2015 SEZONU BASKETBOL YEREL LİG STATÜLERİ: ANTALYA İLİ KATEGORİLERİNE GÖRE 2014-2015 SEZONU BASKETBOL YEREL LİG STATÜLERİ: GENÇ ERKEKLER: 2014-2015 SEZONU ANTALYA İLİ BASKETBOL GENÇ ERKEKLER LİG STATÜSÜ 1. 2014-2015 Genç Erkekler Basketbol Ligi

Detaylı

sezonunda U13 League İstanbul da 12 takımın katılımıyla oynanacaktır.

sezonunda U13 League İstanbul da 12 takımın katılımıyla oynanacaktır. 2010 KATILIM ŞARTLARI 1. 2010 sezonunda U13 League İstanbul da 12 takımın katılımıyla oynanacaktır. 2. Katılımda öncelik geçmiş yıllarda Junior League i ve kendi kulüplerini sportif ve sosyal anlamda başarı

Detaylı

ANTALYA OSB CUP HALI SAHA FUTBOL TURNUVASI ŞARTNAMESİ

ANTALYA OSB CUP HALI SAHA FUTBOL TURNUVASI ŞARTNAMESİ ANTALYA OSB CUP 2017 2. HALI SAHA FUTBOL TURNUVASI ŞARTNAMESİ A. TURNUVANIN AMACI Antalya OSB bölgesinde faaliyet gösteren şirketleri bir araya getirmek, kaynaştırmak ve çalışanlarının spor yaşantılarının

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ 2018 YILI REKTÖRLÜK KUPASI YARIŞMA TALİMATLARI

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ 2018 YILI REKTÖRLÜK KUPASI YARIŞMA TALİMATLARI KARABÜK ÜNİVERSİTESİ 2018 YILI REKTÖRLÜK KUPASI YARIŞMA TALİMATLARI GENEL HÜKÜMLER AMAÇ: Karabük Üniversitesine bağlı Enstitü, Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulu ve Bölümlerdeki öğrenciler arasında

Detaylı

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU TANIMLAR Bu Statüde geçen; TBHF : Türkiye Buz Hokeyi Federasyonunu, GMT : Genel Müsabaka Talimatını, Gençler Ligi : 2015-2016 Sezonu Genç Erkekler Ligini, ifade eder. ESAS HÜKÜMLER 1. TBHF Gençler Ligi

Detaylı

Diğer kategorilerde olduğu gibi Çizgi İzleyen Kategorisi nde de Genel Kurallar geçerlidir.

Diğer kategorilerde olduğu gibi Çizgi İzleyen Kategorisi nde de Genel Kurallar geçerlidir. Diğer kategorilerde olduğu gibi Çizgi İzleyen Kategorisi nde de Genel Kurallar geçerlidir. Yarışmanın Amacı Bu kategoride robotlar, siyah dekota üzerinde beyaz çizgileri ve/veya beyaz dekota üzerinde siyah

Detaylı

2014-2015 ÖĞRETİM YILI OKUL SPOR FAALİYETLERİ FUTSAL BRANŞ AÇIKLAMALARI

2014-2015 ÖĞRETİM YILI OKUL SPOR FAALİYETLERİ FUTSAL BRANŞ AÇIKLAMALARI 1. Yarışmalar; Spor Genel Müdürlüğü Okul Spor Faaliyetleri Yönetmeliği, Spor Faaliyetleri Dairesi Başkanlığınca öngörülen hükümlere, Uluslararası Oyun Kuralları ve Yarışma Talimatlarına uygun olarak yapılacaktır.

Detaylı

YAĞLI GÜREŞ ROBOTLARI TURNUVA KURALLARI

YAĞLI GÜREŞ ROBOTLARI TURNUVA KURALLARI YAĞLI GÜREŞ ROBOTLARI TURNUVA KURALLARI BÖLÜM 1 KIRKPINAR ÖZELLİKLERİ Madde 1 Kırkpınar Tanımı 1-) Yağlı güreş alanı Kırkpınar diye adlandırılmaktadır. 2-) Kırkpınar zeminden 5 cm yüksekliğinde 100x80

Detaylı

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Sezonu U17 (17 Yaş-altı) Ligi Statüsü

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Sezonu U17 (17 Yaş-altı) Ligi Statüsü Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu 2017-2018 Sezonu U17 (17 Yaş-altı) Ligi Statüsü Madde 1 - Amaç ve Kapsam: Bu statü; Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu na ilgili sezon için kayıt yaptıran Süper Lig, 1.Lig ve

Detaylı

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU TANIMLAR Bu Statüde geçen; TBHF : Türkiye Buz Hokeyi Federasyonunu, IIHF : Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonunu, GMT : Genel Müsabaka Talimatını, Gençler Ligi : 2017-2018 Sezonu Genç Erkekler Ligini,

Detaylı

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ MADDE 1 GENEL HÜKÜMLER TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ (1) Halı Saha Ligi TFF tarafından düzenlenir. TFF bu statüde yer alan hususlarda karar vermeye yetkilidir. (2) Halı Saha Ligi, Türkiye

Detaylı

2013-2014 ÖĞRETİM YILI OKUL SPORLARI FUTBOL AÇIKLAMALAR

2013-2014 ÖĞRETİM YILI OKUL SPORLARI FUTBOL AÇIKLAMALAR 2013-2014 ÖĞRETİM YILI OKUL SPORLARI FUTBOL AÇIKLAMALAR 1. Yarışmalar; Spor Genel Müdürlüğü Okul Spor Faaliyetleri Yönetmeliği, Uluslararası Oyun Kuralları ve Yarışma Talimatları ile Spor Faaliyetleri

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI OKUL SPOR FAALİYETLERİ FUTSAL BRANŞ AÇIKLAMALARI

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI OKUL SPOR FAALİYETLERİ FUTSAL BRANŞ AÇIKLAMALARI 1. Yarışmalar; Spor Genel Müdürlüğü Okul Spor Faaliyetleri Yönetmeliği, Spor Faaliyetleri Dairesi Başkanlığınca öngörülen hükümlere, Uluslararası Oyun Kuralları ve Yarışma Talimatlarına uygun olarak yapılacaktır.

Detaylı

TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SPORLARI FEDERASYONU SALON FUTBOLU DEPLASMANLI LİG ÜNİLİG MÜSABAKA TALİMATI

TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SPORLARI FEDERASYONU SALON FUTBOLU DEPLASMANLI LİG ÜNİLİG MÜSABAKA TALİMATI TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SPORLARI FEDERASYONU SALON FUTBOLU DEPLASMANLI LİG ÜNİLİG MÜSABAKA TALİMATI Madde 1. Amaç ve Kapsam Bu Talimat, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenecek olan Salon

Detaylı

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU TANIMLAR Bu Statüde geçen; TBHF : Türkiye Buz Hokeyi Federasyonunu, GMT : Genel Müsabaka Talimatını, Gençler Ligi : 2014-2015 Sezonu Genç Erkekler Ligini ifade eder. ESAS HÜKÜMLER 1. TBHF Gençler Ligi

Detaylı

FKMD AKPORT LOJİSTİK HALI SAHA TURNUVASI

FKMD AKPORT LOJİSTİK HALI SAHA TURNUVASI FKMD AKPORT LOJİSTİK HALI SAHA TURNUVASI MÜSABAKA YÖNETMELİKLERİ VE OYUN KURALLARI Amaç Madde 1- Bu yönetmeliğin amacı FKMD AKPORT LOJİSTİK Halı Saha Turnuvasında oynanan tüm Halı Saha Futbol Müsabakalarının

Detaylı

VOLEYBOL AÇIKLAMALAR

VOLEYBOL AÇIKLAMALAR K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi VOLEYBOL AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Küçükler, Yıldızlar ve

Detaylı

ENDA SPORTS 2015 KIŞ TURNUVASI KURALLARI

ENDA SPORTS 2015 KIŞ TURNUVASI KURALLARI ENDA SPORTS 2015 KIŞ TURNUVASI KURALLARI 1. AMAÇLAR VE GÖREVLER ENDA CUP kupası (ileride Kupa olarak adı geçecektir) aşağıdaki amaçlar doğrultusunda yapılır: Kulüpler ile eğitim-antrenmanı kampı ve maçları

Detaylı

MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2014

MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2014 MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2014 TEMEL İLKE VE KRİTERLER MADDE 1- Kurul, saha düzenlemelerini, mini voleybol kategorilerini, organizasyon şeklini ve diğer hususları mini voleybolun tanıtımı ve yaygınlaştırılmasını

Detaylı

SEZONU ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI MÜSABAKALARI STATÜSÜ

SEZONU ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI MÜSABAKALARI STATÜSÜ 2018 2019 SEZONU ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI MÜSABAKALARI STATÜSÜ MADDE 1 KUPANIN OLUŞUMU ve KATILIM ŞARTLARI (1) TFF nin ulusal düzeyde düzenlediği kupanın ismi Ziraat Türkiye Kupası dır. Türkiye Kupası nın

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ 2016 SPOR OYUNLARI 17 Mart 15 Mayıs 2016 FUTBOL BASKETBOL VOLEYBOL MASA TENİSİ TENİS SATRANÇ ESKRİM

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ 2016 SPOR OYUNLARI 17 Mart 15 Mayıs 2016 FUTBOL BASKETBOL VOLEYBOL MASA TENİSİ TENİS SATRANÇ ESKRİM ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ 2016 SPOR OYUNLARI 17 Mart 15 Mayıs 2016 FUTBOL BASKETBOL VOLEYBOL MASA TENİSİ TENİS SATRANÇ ESKRİM Spor Oyunları Komisyonu Komisyon Başkanı Prof.Dr. Eray ALPER Rektör Yardımcısı Üye

Detaylı

SEZONU TÜRKİYE MASTERLER VE VETERANLAR FUTBOL FEDERASYONU TÜRKİYE ŞAMPİYONASI STATÜSÜ

SEZONU TÜRKİYE MASTERLER VE VETERANLAR FUTBOL FEDERASYONU TÜRKİYE ŞAMPİYONASI STATÜSÜ 2017 2018 SEZONU TÜRKİYE MASTERLER VE VETERANLAR FUTBOL FEDERASYONU TÜRKİYE ŞAMPİYONASI STATÜSÜ MADDE 1 TAKIM SAYISI, GRUPLARIN OLUŞUMU 2017 2018 sezonu TMVFL Türkiye Şampiyonası Grup Müsabakaları 24 takımın

Detaylı

ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI

ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI 1) Amaç Çizgi izleyen robotlar beyaz zemin üzerindeki siyah çizgiyi ya da siyah zemin üzerindeki beyaz çizgiyi otonom takip etmek amacıyla tasarlanırlar.

Detaylı

VETERAN MASA TENĠSÇĠLERĠ DERNEĞĠ

VETERAN MASA TENĠSÇĠLERĠ DERNEĞĠ Sayfa : 1/5 TURNUVA YÖNETMELĠĞĠ TY.2012.03 YAYIN NO: 01 YAYIN TARĠHĠ: 16.04.2012 Hazırlayan : Teknik Kurul Onay : Başkan Değişiklik Kayıtları: Yayın No Değişiklik Tarihi Değişiklik Kapsamı 01 16 / 04 /2012

Detaylı

Kurallar arasındaki ilişkileri bilmek, hakemlerin daha doğru karar vermesini sağlar.

Kurallar arasındaki ilişkileri bilmek, hakemlerin daha doğru karar vermesini sağlar. MENDĠL KAPMACA ÇOSKF OYUN HAKEMLERĠNĠN EL KĠTABI KURALLARIN VE HAKEMLĠĞĠN FELSEFESĠ GĠRĠġ Mendil kapmaca oyunu, dünyadaki en başaralı, en popüler ve eğlenceli oyun dallarından biridir. Hızlıdır, heyecanlıdır

Detaylı

TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SPORLARI FEDERASYONU ÜNİLİG VOLEYBOL MÜSABAKA TALİMATI

TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SPORLARI FEDERASYONU ÜNİLİG VOLEYBOL MÜSABAKA TALİMATI TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SPORLARI FEDERASYONU ÜNİLİG VOLEYBOL MÜSABAKA TALİMATI Madde 1. Amaç ve Kapsam Bu Talimat, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenecek olan ÜNİLİG Voleybol una katılım

Detaylı

2. YUSUF ALKAN FUTBOL TURNUVASI KURALLARI ve KATILIM FORMU

2. YUSUF ALKAN FUTBOL TURNUVASI KURALLARI ve KATILIM FORMU Sayfa1 2. YUSUF ALKAN FUTBOL TURNUVASI KURALLARI ve KATILIM FORMU *TURNUVA 16 TAKIMDAN OLUŞACAKTIR. *TURNUVA 4 TEMMUZ 1 AĞUSTOS TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞECEKTİR. *MÜSABAKALAR SALI ve PERŞEMBE GÜNLERİ

Detaylı

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU TANIMLAR Bu Statüde geçen; TBHF : Türkiye Buz Hokeyi Federasyonunu, IIHF : Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonunu, GMT : Genel Müsabaka Talimatını, Gençler Ligi : 2016-2017 Sezonu Genç Erkekler Ligini ifade

Detaylı

VETERAN MASA TENİSÇİLERİ DERNEĞİ

VETERAN MASA TENİSÇİLERİ DERNEĞİ Sayfa : 1/5 TURNUVA YÖNETMELİĞİ TY.2012.03 YAYIN NO: 01 YAYIN TARİHİ: 16.04.2012 Hazırlayan : Teknik Kurul Onay : Başkan Değişiklik Kayıtları: Yayın No Değişiklik Tarihi Değişiklik Kapsamı 01 16 / 04 /2012

Detaylı

VETERAN MASA TENİSÇİLERİ DERNEĞİ

VETERAN MASA TENİSÇİLERİ DERNEĞİ Sayfa : 1/6 TURNUVA YÖNETMELİĞİ TY.2012.03 YAYIN NO: 01 YAYIN TARİHİ: 16.04.2012 Hazırlayan : Teknik Kurul Onay : Başkan Değişiklik Kayıtları: No Tarih Değişiklik Kapsamı 01 16.04.2012 İlk yayın 21.10.2013

Detaylı

1 EKİM 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK OLAN KURAL DEĞİŞİKLİKLERİ

1 EKİM 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK OLAN KURAL DEĞİŞİKLİKLERİ 1 EKİM 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK OLAN KURAL DEĞİŞİKLİKLERİ Kural Kitabında şu terimler kullanılacaktır Periyot Çeyrek Extra Periyot Uzatma Madde 4: Üniformalar Diğer Donanımlar Bir takımdaki

Detaylı

EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI OKUL SPOR FAALĠYETLERĠ TENĠS BRANġ AÇIKLAMALARI

EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI OKUL SPOR FAALĠYETLERĠ TENĠS BRANġ AÇIKLAMALARI 1. YarıĢmalar; Spor Genel Müdürlüğü Okul Spor Faaliyetleri Yönetmeliği, Spor Faaliyetleri Dairesi Başkanlığınca öngörülen hükümlere, Uluslararası Oyun Kuralları ve Yarışma Talimatlarına uygun olarak yapılacaktır.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 11. ULUSLARARASI MEB ROBOT YARIŞMASI ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI 2017 - KONYA 1) Amaç ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI Çizgi izleyen robotlar

Detaylı

SEZONU TÜRKİYE KUPASI MÜSABAKALARI STATÜSÜ

SEZONU TÜRKİYE KUPASI MÜSABAKALARI STATÜSÜ 2017 2018 SEZONU TÜRKİYE KUPASI MÜSABAKALARI STATÜSÜ MADDE 1 KUPANIN OLUŞUMU ve KATILIM ŞARTLARI (1) TFF nin ulusal düzeyde düzenlediği kupanın ismi Türkiye Kupası dır. Türkiye Kupası nın isimlendirme

Detaylı

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU TANIMLAR Bu Statüde geçen; TBHF : Türkiye Buz Hokeyi Federasyonunu, GMT : Genel Müsabaka Talimatını, Kadınlar Ligi : 2014-2015 Sezonu Kadınlar Ligini ifade eder. ESAS HÜKÜMLER 1. TBHF Kadınlar Ligi Aralık

Detaylı

Basketbol Oyun Kuralları ve Saha Ölçüleri

Basketbol Oyun Kuralları ve Saha Ölçüleri Basketbol Oyun Kuralları ve Saha Ölçüleri Basketbolda Oyun Kuralları Tarihçe 1 Basketbol, ABD'nin Massachusetts eyaletinde, Springfield Genç Erkekler Hristiyan Birliği (YMCA) Eğitim Okulu'nda beden eğitimi

Detaylı

VETERAN MASA TENİSÇİLERİ DERNEĞİ

VETERAN MASA TENİSÇİLERİ DERNEĞİ Sayfa : 1/5 TURNUVA YÖNETMELİĞİ TY.2012.02 YAYIN NO: 01 YAYIN TARİHİ: 21.03.2012 Hazırlayan : Teknik Kurul Onay : Başkan Değişiklik Kayıtları: Yayın No Değişiklik Tarihi Değişiklik Kapsamı 01 21 / 03 /2012İlk

Detaylı