AMATOR DİJİTAL HABERLEŞEME

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AMATOR DİJİTAL HABERLEŞEME"

Transkript

1 AMATOR DİJİTAL HABERLEŞEME TA2VB - Fazlı ÇELEN

2 Dijital HaberleĢme Bilgisayar ile telsiz cihazının birlikte çalıģarak, dijital sinyallerin radyo frekans yolu ile karģı istasyon(lar)a aktarılmasıdır. KiĢisel bilgisayarlar ve uygun modemler kullanılarak, data haberleģmesinin yapılması, radyo amatörlüğünde hızla yayılan ve geliģen haberleģme türüdür.

3 Dijital HaberleĢme HF ve VHF-UHF-SHF de farklı hızlarda yapılan bu haberleģme için band planlarında gösterilen bölümler kullanılır. Olağanüstü hal ve afet hallerinde farklı konumlarda da bu tür haberleģmenin yapılması mümkündür. Birçok çeģidi vardır bunlardan bazıları;

4 DĠJĠTAL HABERLEġME TÜRLERĠ RTTY: Radio Tele Type HaberleĢmesi, Telex diye anılan ve baudot kodlarını kullanan haberleģme Ģeklidir. Amtor: Amateur Tele Type Over Radio, RTTY türü bir haberlesmedir, ancak karsı istasyondan otomatik alındı sinyali bekler ve hatalı aktarımı önler.

5 DİJİTAL HABERLEŞME TÜRLERİ PACKET RADIO (PR): Paket Radyo, Dijital Modda yapılan haberleģmelerin en basitidir. Amatörlere, bilgisayar kullanarak yazılı haberleģme yapma imkanı sağlar. APRS: Automatic Position Reporting System,Otomatik Mevki Bildirim Sistemi diyebiliriz. PAKTOR, PSK31, AX-25: Paket Radyo haberleşme protokolü

6 DĠJĠTAL HABERLEġME TÜRLERĠ Görüntülü Haberleşme; SSTV: Yavaş Taramalı Televizyon yayını FSTV: Hızlı Taramalı Televizyon yayını DATV: FSTV nin Dijital versiyonudur.

7 RTTY (Radio Tele-Type ) Temeli, telli telex sistemidir. Genellikle kullanılan hız baudotur. Alıcı terminal birimine sinyaller ses frekansında 1 veya 0 (mark-space) Ģeklinde gelir.

8 RTTY (Radio Tele-Type ) 1 ve 0 ın ses frekansı 2125 ve 2295 Hz. Dir. Bu iki frekans arasındaki kayma 170Hz. Kayma dizilimde gönderime AFSK(audio frequency shift keying) denir. AFSK da ses tonu iki değer arasında değiģir.

9 RTTY (Radio Tele-Type ) RTTY deki yazıģmalar CW deki gibidir. QSO ya baģlamadan önce RY RY RY gönderilmesi karģı tarafa ayar olanağı sağlar. XXXXX hat sinyali KKKK teste hazır olma sinyalidir. Kullanılan karakter sayısı kısıtlıdır. Sadece büyük harfleri içerir. CW kısaltmaları ve Q kodları aynen kullanılır

10 RTTY (Radio Tele-Type )

11 AMTOR (Ameteur Teletype Over Radio) RTTY ile kıyaslama yapıldığında. Hata önleyici olma avantantajı vardır. Mod A da iki istasyona haberleşme olanağı sağlar. 3. bir istasyonun araya girmesi mümkün değildir.

12 AMTOR (Ameteur Teletype Over Radio) Gönderme yapan istasyon üç karekterli guruplar gönderir. Alan istasyon aldığını teyit edince gönderen istasyon bir gurup daha gönderir. Mod B de ise birden çok istasyon gurup halinde çalışabilir.

13 PACKET RADĠO (PR) Amatörlere, bilgisayar kullanarak yazılı haberleşme yapma imkanı sağlar. Halen standart olarak kabul edilmiş AX.25 protokolünü kullanan ve aynı zamanda TCP/IP protokolü yaygınlıkla kullanılmaktadır

14 PACKET RADĠO (PR) Bilgilerin satır satır yollanması ve teyit beklenmesi mantığıyla çalışır.

15 PACKET RADĠO (PR) DIGIPEATER: digitally repeater Kısmi röle gibi çalışan Paket Radyo aktarıcılarıdır. Klasik Röleden farkı, digiler tek frekans kullanır.

16 PACKET RADĠO (PR) DIGIPEATER: Alma ve gönderme, sıralı olarak aynı frekansdan yapılır. Önce alır, bitince gönderir.

17 PACKET RADĠO HABERLEġMESĠ Direkt karşı istasyon ile yazışma şeklinde olabilir. Digipeater vasıtasıyla yazışma, daha uzak mesafelere aktarılır. Kısmen klasik röle haberleşmesine benzer, tek fark, digi sizin sinyalinizi alır, sizin göndermeniz bitince karşıya gönderir.

18 PACKET RADĠO HABERLEġMESĠ BBS ler vasıtasıyla, mesaj bırakabilirsiniz varsa size ait mesajları okuyabilirsiniz, Ġsterseniz Genel Mesajları okuyup cevaplayabilirsiniz. BBS, sadece VHF bandında çalıģabileceği gibi, HF (kısa dalga) bandından da mesaj alıp veriyor olabilir.

19 PACKET RADĠO HABERLEġMESĠ TELNET imkanı olan Ģehirlerdeki Paket Radyocular, bu yolla ülkeler arasında haberleģebilir. e.mail bırakabilirler. Örnek TA3KK-8 ( Bursa Uludağ Radyo Amatörleri Derneğinin Uludağ Üniversitesinde çalıģtırdıkları istasyon) BBS veya Digi istasyonları, HF (Kısa Dalga) vasıtasıyla diğer BBS lere bağlanılabilir.

20 PACKET RADĠO HABERLEġMESĠ HANGĠ FREKANSLARDA YAPILIR? ġu anda Türkiye de 144, ,650 ve 144,675 MHz frekanslarında çalıģan sistemler vardır. HF ve UHF frekanslarında da yapılabilir.

21 PACKET RADĠO için GEREKLĠ MALZEMELER Bilgisayar TNC (Modem) Telsiz

22 PACKET RADĠO için GEREKLĠ MALZEMELER VHF Bandı, Paket Radyo çalıģmasına baģlamak için en uygun ortamdır. Bilgisayar temel Ģarttır. Ancak, kullandığımız modeme bağlı olarak, basit bir terminal de (ekran ve klavye olarak) kullanabilirsiniz.

23 PACKET RADĠO için GEREKLĠ MALZEMELER TNC (Terminal Node Control) veya genel olarak MODEM, Telsiz ile bilgisayarınız arasındaki irtibatı sağlayan bir cihazdır. Modem özelliklerine göre farklı bilgisayar programları gereklidir. Bazı modem türlerinde, bilgisayarınızı terminal olarak kullanıp sadece gerektiği anlarda açıp kapatabilirsiniz, bilgisayarınızın açık veya kapalı olması, sistemin çalıģmasını etkilemez.

24 PACKET RADĠO için GEREKLĠ MALZEMELER Fakat bazı çok basit modemlerde bilgisayarınızın mutlaka çalıģması gereklidir. Örneğin, BAYCOM Modemler ile yapılacak paket çalıģması bilgisayarınızın sürekli açık tutulmasını gerektirir

25 PACKET RADĠO için GEREKLĠ MALZEMELER VHF Bandında 1200 Baud haberleşme hızı kullanılmaktadır. UHF bandında 9600 Baud kullanılabilir. Daha yüksek frekanslar da çok daha yüksek hızlara erişebiliriz. Bilgisayarınızın ses kartını kullanarak ta Modemsiz paket radyo çalışabiliriz.

26 PACKET RADĠO BAĞLANTI ġeklġ

27 TNC ( MODEM) Nedir, Ne Yapar? Bilgisayar ile telsiz cihazı arasındaki haberleģmeyi sağlayan aletir. TNC, internete bağlanırken kullandığımız modem ile aynı görevi yapar: Bilgisayar ile telsizi (internette telefona) kumanda edersiniz. Tek fark, burada ortam olarak radyo dalgaları kullanmanızdır.

28 TNC ( MODEM) Nedir, Ne Yapar? Bilgisayarın komutlarına göre telsizi göndermeye (Transmit) geçirir ve ses frekans bandındaki bilgileri telsize gönderir. Telsiz, anten vasıtasıyla RF sinyalini karģıya iletir. Alma durumunda (Receive) RF vasıtası ile gelen sinyal, telsiz tarafından ses frekansına çevrilir, modem de bu ses sinyalini bilgisayara uygun dijital sinyale çevirir. Bilgisayarın Modem ile haberleģmesi AX 25 denilen bir protokol ile yapılır.

29 TNC ( MODEM) Nedir, Ne Yapar? Modem, Bilgisayarın RS-232 portuna bağlanır. Telsizin ise mikrofon ve hoparlör çıkıģlarına, her cihazın bağlantı Ģekli farklı olmak kaydıyla bağlanır. Ayrıca, modemde, telsizi göndermeye geçirmek için PTT ucu bulunur. Bununda uygun kombinasyonla telsize bağlanması Ģarttır.

30 PAKET RADYO PROGRAMLARI: En çok kullanılanlar (Modemle) BAYCOM-TERMINAL programı: DL8MBT, DG3RBU, DK5RQ, DL5RL işaretli amatörler tarafından yazılan bu program, Baycom modem ile mükemmel çalışır. GRAPHIC PACKET: Kısaca GP diye anılan bu program DH1DAE Ulf Saran isimli amtör tarafından yazılmıştır. Baycom programına göre yavaş çalışır. Grafik özelliği ve dosya arşivleme özelliğiyle ön plana çıkar.

31 PAKET RADYO PROGRAMLARI: En çok kullanılanlar (Ses kartı ile) WIN-PACK programı: PC ses kartınızı kullanarak paket çalışması yapabilirsiniz, modem kullanmaya gerek kalmaz. AGWPE Programı: Ses kartı ile paket radyo yapacaksanız, bu programı mutlaka kullanmanız gerekir. Bu programın amacı, bilgisayarınıza, ses kartınızı modem gibi tanıtmaktır.

32 APRS Automatic Position Reporting System By Bob Wiseman and Bob Bruninga

33 APRS SİSTEMİ NEDİR? APRS sistemi; Automatic Position Reporting System cümlesinin kısaltılmışı olup, Otomatik Mevki Bildirim Sistemi diyebiliriz.

34 APRS SİSTEMİ Temel olarak Amatör telsiz vasıtasıyla bulunulan yerin bildirilmesi ve o anda ne yapıldığının ikonlarla belirtilmesidir. Genellikle VHF frekansı kullanılır, ancak HF bandından da APRS sinyalleri yayımlanmaktadır.

35 APRS SİSTEMİ Yaygın olarak VHF bandında Avrupa: , Amerika: MHz frekansları kullanılır. APRS sisteminin ilk amacı mevki bildirmek olmakla birlikte, geçen süreçte, karşılıklı mesaj aktarımı, Otomatik meteoroloji sistemlerinin APRS ye eklenmesi gibi detaylar ile kullanımı genişletilmiştir. Ve hatta internet kullanılarak, dünyanın herhangi bir yerindeki APRS istasyonu (tabiki dataları internette ise) ile haberleşilebilir.

36 Bob Bruninga Father of APRS APRS Sistemi, Bob Bruninga, WB4APR tarafından geliştirilmiştir. Bob Bruninga nın oğlu, bir sebepten ABD de seyahat etmekte iken, belli noktalardan paket radyo digileri vasıtasıyla, şu an buradayım gibi mesajlar atmış ve Bob mesajları aldıkça harita üzerinde işaretlemiş ve kabaca bir mevki takibi yapmıştır.

37 Bob Bruninga Father of APRS Daha sonra bu sistemi GPS ile birleştirerek koordinatların elle değil, otomatik olarak GPS den alınması ve belirli periyotlar ile havaya yollanması şeklinde geliştirmiştir. İkinci aşama, sinyallerin taşınması için, paket radyo digileri yerine, özel APRS digilerinin kullanımı ile olmuştur..

38 Bob Bruninga Father of APRS Son aşama ise, APRS digilerinden alınan dataların otomatik internete girilmesi ve internet vasıtasıyla, mevki takibi yapılmasıdır.

39 AMATOR APRS ÇALIŞMALARI AKTİF yada PASİF APRS İstasyonu Şeklinde çalışabiliriz PASİF APRS istasyonu konfigürasyonu şu şekildedir: GPS Alıcısı Global Positioning System GPS Modemi VHF Telsiz PASİF istasyonlar sadece bulundukları mevkiyi bildirebilir, haberleşemez, datalarının yerini bulup bulmadığını göremez.

40 GPS Standard GPS (Global Positioning System) unitesi. 24 adet GPS uydusu Dünya etrafında yörüngede dönmektedir. GPS alıcısı ne hadar fazla uyduyu aynı anda görürse hata payı o kadar azalır. Normal şartlarda hata payı 10-20m.civarındadır.

41 TNC MODEM A TNC which is basically a radio (or RF ) modem. The TNC connects the transceiver to a GPS converting it s data into AX.25 Packet protocol. TinyTracs are simple Transmit Only stand alone APRS TNCs

42 TELSİZ A VHF Amateur Radio Transceiver operating on Mhz. (USA) EU Should be a transceiver as APRS uses a collision detection system to know when to send data. Range of coverage depends on the power of the transmitter and terrain.

PASİF APRS İstasyonu çalışması:

PASİF APRS İstasyonu çalışması: PASİF APRS İstasyonu çalışması: GPS konum bilgilerini alır ve modem vasıtasıyla VHF cihaza aktarır. VHF cihaz bu dataları, modemin özelliğine bağlı olarak, otomatik olarak veya operatörün istediği anlarda

Detaylı

27 Kasım 2018 SALI Resmî Gazete Sayı : 30608

27 Kasım 2018 SALI Resmî Gazete Sayı : 30608 27 Kasım 2018 SALI Resmî Gazete Sayı : 30608 YÖNETMELİK Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan: FREKANS TAHSİSİNDEN MUAF TELSİZ CİHAZ VE SİSTEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

TELSİZ İLE VERİ İLETİŞİMİ

TELSİZ İLE VERİ İLETİŞİMİ TELSİZ İLE VERİ İLETİŞİMİ BARIŞ DİNÇ (TA7W) MART 2018 http://www.barisdinc.com.tr SUNU AKIŞI BARIŞ DİNÇ (TA7W) KİMDİR? TELSİZ CİHAZLARI KULLANILARAK VERİ AKTARIMI NASIL YAPILIR? SAYISAL MODÜLASYONLAR,

Detaylı

APRS I-GATE DIGI KURULUMU

APRS I-GATE DIGI KURULUMU APRS I-GATE DIGI KURULUMU Hazırlayan: TA9J İsmail Çakmak-TRAC Kars Şubesi Başkanı, Kars e-mail: ismailcakmak@gmail.com Teşekkür: APRS konusunda bilgilerinden yararlandığımız TA7OM Hüdaverdi Güneş ve TA1DX

Detaylı

AMATÖR TEIJSİZCİLİKTE KULLANILAN İLETİŞİM SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ

AMATÖR TEIJSİZCİLİKTE KULLANILAN İLETİŞİM SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ 7.Cilt, l.sayı (Mart 2003) Amatör Telsizcllikte Kullanılan İletişim Sistemlerinin incelenmesi AMATÖR TEIJSİZCİLİKTE KULLANILAN İLETİŞİM SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ l.jmut Arar, Özdemir Çetin, Murat Çakıroğlu,

Detaylı

C- Sınıfı Ulusal ve Uluslararası Düzenleme Soruları

C- Sınıfı Ulusal ve Uluslararası Düzenleme Soruları 1) ERO nun açılımı nedir? C- Sınıfı Ulusal ve Uluslararası Düzenleme Soruları a) Avrupa Haberleşme Ofisi b) Avrupa Telgraf Ofisi c) Avrupa Radyo Haberleşme Ofisi d) Avrupa Telefon Ofisi 2) ITU nun amacı

Detaylı

Yazılım Tabanlı HF Telsiz Ailesi.

Yazılım Tabanlı HF Telsiz Ailesi. Yazılım Tabanlı HF Telsiz Ailesi www.aselsan.com.tr HF TELSİZLER ASELSAN HF Telsiz Ailesi, 1.6-30 MHz bandında Kara, Deniz ve Hava Platformlarında, güvenilir ve emniyetli haberleşme imkanını Yazılım Tabanlı

Detaylı

Packet Radio & Linux. Barış Dinç (TA7W) Amatör Radyo Kablosuz Ağ Bağlantıları

Packet Radio & Linux. Barış Dinç (TA7W) Amatör Radyo Kablosuz Ağ Bağlantıları Packet Radio & Linux Barış Dinç (TA7W) Amatör Radyo Kablosuz Ağ Bağlantıları İçerik Amatör Radyo Nedir? Packet Radio Nedir? Packet Radio Protokolleri ve Linux AX.25/Netrom/Rose protokolleri Kernel hazırlama

Detaylı

BĠLGĠSAYAR AĞLARI. 1-Bilgisayar ağı nedir? 2-Ağ türleri 3-Ağ bağlantıları 4-Ġnternet kavramı ve teknolojileri

BĠLGĠSAYAR AĞLARI. 1-Bilgisayar ağı nedir? 2-Ağ türleri 3-Ağ bağlantıları 4-Ġnternet kavramı ve teknolojileri BĠLGĠSAYAR AĞLARI 1-Bilgisayar ağı nedir? 2-Ağ türleri 3-Ağ bağlantıları 4-Ġnternet kavramı ve teknolojileri Ağ Kavramı Bilgisayarların birbirleri ile iletiģimlerini sağlamak, dosya paylaģımlarını aktif

Detaylı

Yazılım Tabanlı HF Telsiz Ailesi.

Yazılım Tabanlı HF Telsiz Ailesi. Yazılım Tabanlı HF Telsiz Ailesi www.aselsan.com.tr YAZILIM TABANLI HF TELSİZ AİLESİ HF TELSİZLER ASELSAN HF Telsiz Ailesi, 1.6-30 MHz bandında Kara, Deniz ve Hava Platformlarında, güvenilir ve emniyetli

Detaylı

SAĞLIK HABERLEġMESĠ www.umke.org

SAĞLIK HABERLEġMESĠ www.umke.org SAĞLIK HABERLEġMESĠ Afetler ile tüm olağandışı durumlar ve acil sağlık hizmetlerinde haberleģme, hizmet sunumunun vazgeçilmez bir parçası ve temel taşlarından birisidir. HABERLEġME GENEL OLARAK 1.Telli

Detaylı

LUNUX UBUNTU İŞLETİM SİSTEMİ ÜZERİNDE SES KARTI ESASLI APRS SİSTEMİNİN KURULMASI(SOUNDMODEM-XASTIR)

LUNUX UBUNTU İŞLETİM SİSTEMİ ÜZERİNDE SES KARTI ESASLI APRS SİSTEMİNİN KURULMASI(SOUNDMODEM-XASTIR) LUNUX UBUNTU İŞLETİM SİSTEMİ ÜZERİNDE SES KARTI ESASLI APRS SİSTEMİNİN KURULMASI(SOUNDMODEM-XASTIR) TA9J Prof.Dr. İsmail Çakmak, e-mail: ismailcakmak@gmail.com ÖZET: Ototamik Pozisyon Belirleme Sistemi(APRS)

Detaylı

C- SINIFI ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER SORU BANKASI

C- SINIFI ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER SORU BANKASI C- SINIFI ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER SORU BANKASI 1) ERO nun açılımı nedir? a) Avrupa HaberleĢme Ofisi b) Avrupa Telgraf Ofisi c) Avrupa Radyo HaberleĢme Ofisi d) Avrupa Telefon Ofisi 2) ITU nun

Detaylı

MODBUS PROTOKOLÜ ÜZERİNDEN KABLOLU VE KABLOSUZ ENERJİ İZLEME SİSTEMİ

MODBUS PROTOKOLÜ ÜZERİNDEN KABLOLU VE KABLOSUZ ENERJİ İZLEME SİSTEMİ MODBUS PROTOKOLÜ ÜZERİNDEN KABLOLU VE KABLOSUZ ENERJİ İZLEME SİSTEMİ 192.168.1.0 Networkunda çalışan izleme sistemi PC Eth, TCP/IP Cihaz 1, Cihaz 2, Şekil-1 U 200 Şekil-1 deki örnek konfigürasyonda standart

Detaylı

TELSİZ SİSTEM ÇÖZÜMLERİNDE RAKİPSİZ TEKNOLOJİ! SIMULCAST GENİŞ ALAN KAPLAMA TELSİZ SİSTEMİ

TELSİZ SİSTEM ÇÖZÜMLERİNDE RAKİPSİZ TEKNOLOJİ! SIMULCAST GENİŞ ALAN KAPLAMA TELSİZ SİSTEMİ TELSİZ SİSTEM ÇÖZÜMLERİNDE RAKİPSİZ TEKNOLOJİ! SIMULCAST GENİŞ ALAN KAPLAMA TELSİZ SİSTEMİ Prod-el tarafından telsiz pazarı için sunulan ECOS (Extended Communication System- Genişletilmiş Haberleşme Sistemi)

Detaylı

Zeyilname Zeyilname No:4

Zeyilname Zeyilname No:4 Zeyilname Zeyilname No:4 Not: Bu Zeyilname bu sayfa dahil olmak üzere toplam 7 sayfadan oluşmaktadır. Zeyilname No:4 1/6 GİRİŞ 4x4 MOBİL HABERLEŞME ARACI ALIMI (GA4.18) ZEYİLNAME NO: 4 Orijinal ihale dökümanları

Detaylı

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 Ders- 12 Bilgisayar Ağları Yrd. Doç. Dr. Burcu Can Buğlalılar Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Katmanları İçerik Bilgisayar ağı nedir? Yerel alan ağları

Detaylı

BAND PLANI EMİSYONLAR

BAND PLANI EMİSYONLAR BAND LANI EMİYONLAR Tablo 1: Amatör Radyo Band lanları Band Dalga () Boyu Frekans Bandı Tahsis Durumu Frekans Bandlarına İlişkin Açıklama Verici Çıkış Gücü Verici E Gücü İzin Verilen Belge ınıfı İzin Verilen

Detaylı

Bir bölgede başka bir bölgeye karşılıklı olarak, veri veya haberin gönderilmesini sağlayan.sistemlerdir.

Bir bölgede başka bir bölgeye karşılıklı olarak, veri veya haberin gönderilmesini sağlayan.sistemlerdir. 1.1.3. Scada Yazılımından Beklenenler Hızlı ve kolay uygulama tasarımı Dinamik grafik çizim araçları Çizim kütüphaneleri Alarm yönetimi Tarih bilgilerinin toplanması Rapor üretimi 1.1.4. Scada Sistemleri

Detaylı

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP TCP/IP Protokolü TCP/IP TCP/IP nin tarihi ARPANET ile başlayan Internetin tarihidir. Adreslerin dağıtımı NIC (Network Information Center) tarafından yapılır. Türkiye de ise bunu ODTÜ-TUBİTAK yapmaktadır.

Detaylı

Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında...

Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında... Bilgisayar Ağları Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında... Merkezi yapıya sahip ENIAC (1945) ~167 m² 30 ton IBM 650 (1960) K.G.M Dk.da ~ 74000 işlem 12 yıl kullanılmıştır http://the eniac.com www.kgm.gov.tr

Detaylı

AMATÖR TELSİZCİLİK BELGESİ SAHİBİ TELSİZCİLER İÇİN AMATÖR TELSİZCİLİK FALİYETLERİNİN YASAL DAYANAĞI HAZIRLAYAN: Serdar TOKUR (TA6AE) Sinop ŞUBAT 2010

AMATÖR TELSİZCİLİK BELGESİ SAHİBİ TELSİZCİLER İÇİN AMATÖR TELSİZCİLİK FALİYETLERİNİN YASAL DAYANAĞI HAZIRLAYAN: Serdar TOKUR (TA6AE) Sinop ŞUBAT 2010 AMATÖR TELSİZCİLİK BELGESİ SAHİBİ TELSİZCİLER İÇİN AMATÖR TELSİZCİLİK FALİYETLERİNİN YASAL DAYANAĞI HAZIRLAYAN: Serdar TOKUR (TA6AE) Sinop ŞUBAT 2010-1 - İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER 5/11/2008 tarih ve

Detaylı

VERĠ HABERLEġMESĠ OSI REFERANS MODELĠ

VERĠ HABERLEġMESĠ OSI REFERANS MODELĠ VERĠ HABERLEġMESĠ OSI REFERANS MODELĠ Bölüm-2 Resul DAġ rdas@firat.edu.tr VERİ HABERLEŞMESİ TEMELLERİ Veri İletişimi İletişimin Genel Modeli OSI Referans Modeli OSI Modeli ile TCP/IP Modelinin Karşılaştırılması

Detaylı

BQ351 Modbus Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK

BQ351 Modbus Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK Modbus Röle Kontrol Ünitesi Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 08.12.2015 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 4 2.1. Genel Görünüm... 4 2.2 Cihaz Bağlantı

Detaylı

UniGSM Arduino SHIELD (UniGSM-A) KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI

UniGSM Arduino SHIELD (UniGSM-A) KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI UniGSM Arduino SHIELD (UniGSM-A) KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI UniGSM KARTI UniGSM GSM/GPRS kartı, hem Arduino kartlarına hem Raspberry kartlarına hem de bağımsız olarak (Stand alone) kullanılabilen bir

Detaylı

UMD-B12 UMD-B10 RF MODEM BOARD

UMD-B12 UMD-B10 RF MODEM BOARD /UMD-B10 UMD-B10 RF MODEM BOARD ÜRÜN KILAVUZU Version 1.4 (KASIM 2005)!"#! $%%&'''()*+,-. %/ ve UMD-B10 KULLANIM KILAVUZU 1 /UMD-B10 GENEL ÖZELLKLER Özellikler : * 433-434 MHz. UHF bandında EN 300 220

Detaylı

SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri www.argenom.com

SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri www.argenom.com SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU Telif Hakkı Uyarısı Bu doküman Argenom Elektronik tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. SERNET tescilli bir Argenom Elektronik markasıdır.

Detaylı

TOPCON RECEIVER UTILITY (TRU)

TOPCON RECEIVER UTILITY (TRU) TOPCON RECEIVER UTILITY (TRU) KULLANIM KLAVUZU 28.11.2012 VER.2 İÇİNDEKİLER Bölüm Sayfa 1. TRU 2.5 PC İLE GR5 DİJİTAL II RADYO MODEMLERİN AYARLANMASI 2 2. TRU İLE KONTROL ÜNİTESİ ÜZERİNDEN OAF DOSYASI

Detaylı

SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri www.argenom.com

SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri www.argenom.com SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU Telif Hakkı Uyarısı Bu doküman Argenom Elektronik tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. SERNET tescilli bir Argenom Elektronik markasıdır.

Detaylı

Paket Anahtarlamalı Radyo Hizmetleri. Sevil Yıldırım Mehmet Fatih Camcı Emrah Gündüz İlker Akarsu

Paket Anahtarlamalı Radyo Hizmetleri. Sevil Yıldırım Mehmet Fatih Camcı Emrah Gündüz İlker Akarsu Paket Anahtarlamalı Radyo Hizmetleri Sevil Yıldırım Mehmet Fatih Camcı Emrah Gündüz İlker Akarsu General Packet Radio Service Temel İlkleri Bu sunumda GPRS in temel ilkelerini, sistem özelliklerini, uygulama

Detaylı

Ağ Donanımları NIC. Hub. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Hub. Hub

Ağ Donanımları NIC. Hub. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Hub. Hub Ağ Donanımları Kartlar NIC, Modem Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater,, Access Point (Wireless), Transceiver, Bridge, Switch, Router Kablolar (Pasif Cihazlar) Coaxial, STP, UTP, Fiber Konnektörler (Connector)

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI DME (DISTANCE MEASURING EQUIPMENT) MESAFE ÖLÇME CİHAZI DME (Mesafe Ölçme Cihazı) Havacılıkta yaygın olarak kullanılan bir radyo seyrüsefer yardımcısıdır. Taşıtın yer istasyonundan

Detaylı

Ağ Donanımları NIC. Modem. Modem. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater (Yineleyici) 03.03.2013

Ağ Donanımları NIC. Modem. Modem. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater (Yineleyici) 03.03.2013 Ağ Donanımları NIC Kartlar NIC, Modem Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater,, Access Point (Wireless), Transceiver, Bridge, Switch, Router NIC (Network Interface Card) Ağ Arabirim(arayüz) Kartı Bilgisayarı

Detaylı

P-TECH RF MODEM İLE MODBUS TCP HABERLEŞME

P-TECH RF MODEM İLE MODBUS TCP HABERLEŞME P-TECH RF MODEM İLE MODBUS TCP HABERLEŞME Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel: +90 312 417 1243

Detaylı

BQ370-02 Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal 4 20mA. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.0 03.05.2016 BQTEK

BQ370-02 Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal 4 20mA. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.0 03.05.2016 BQTEK Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal 4 20mA Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 03.05.2016 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 3 1. Genel Görünüm... 4 2. Cihaz

Detaylı

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için Ağ Teknolojileri Ağ Temelleri Bir ağdan söz edebilmek için en az 2 bilgisayarın birbirlerine uygun bir iletişim ortamıyla bağlanması gerekmektedir. Üst sınır yok! Dünyadaki en büyük bilgisayar ağı İnternet

Detaylı

5) Sabit Telsiz ( kara,deniz,hava)

5) Sabit Telsiz ( kara,deniz,hava) TELEKOMÜNİKASYON HİZMETLERİ ÜCRET TARİFESİ - 2007 I- TELLİ SİSTEMLER II- TELSİZ SİSTEMLER 1. Telsiz ruhsatname ücretleri (amatör telsiz istasyonlarından 1/4 oranında alınır.) 01.01.2007 tarihi İtibarı

Detaylı

BÖLÜM 6 Seri Port Đşlemleri

BÖLÜM 6 Seri Port Đşlemleri C ile 8051 Mikrodenetleyici Uygulamaları BÖLÜM 6 Seri Port Đşlemleri Amaçlar Seri haberleşmenin önemini kavramak 8051 seri port kontrol saklayıcılarını öğrenmek Seri port çalışma modları hakkında bilgi

Detaylı

Connection Manager Kullanım Kılavuzu

Connection Manager Kullanım Kılavuzu Connection Manager Kullanım Kılavuzu Baskı 1.0 2 İçindekiler Bağlantı yöneticisi uygulaması hakkında 3 Başlarken 3 Bağlantı yöneticisi uygulamasını açma 3 Geçerli bağlantı durumunu görüntüleme 3 Uygulama

Detaylı

Uygulama 6. Sunum 5. Oturum 4. Taşıma 3. Ağ 2. Veri iletim 1

Uygulama 6. Sunum 5. Oturum 4. Taşıma 3. Ağ 2. Veri iletim 1 OSI MODELİ OSI Modeli Farklıbilgisayarların ve standartların gelişmesi ile sorunların ortaya çıkması nedeniyle ISO (International Organization for Standardization), OSI(Open Systems Interconnection) modelini

Detaylı

BETİ GSM/GPRS MODEM KULLANIM KILAVUZU

BETİ GSM/GPRS MODEM KULLANIM KILAVUZU BETİ GSM/GPRS MODEM KULLANIM KILAVUZU Yayınlanış Tarihi: 01.08.2012 Revizyon:1.2 1 1. MODEM İN ÖZELLİKLERİ: Beti GSM/GPRS modem kartı, kullanıcıların M2M uygulamaları için ihtiyaç duyabilecekleri asgari

Detaylı

KISA MESAFE RADYO TELEMETRİ CİHAZLARI

KISA MESAFE RADYO TELEMETRİ CİHAZLARI TÜM SEBINETECH RADYO MODEMLERDE AŞAĞIDAKİ ÖZELLİKLER ORTAKTIR; KASA ÇALIŞMA SICAKLIĞI RF ÖZELLİKLERİ PERFORMANS ANTEN ARAYÜZÜ ÜRÜN SEÇİMİ Alüminyum kasa -10 C ~ +60 C Frekans: 433MHz, 25KHz kanal aralığı

Detaylı

20 T e m m u z 2009 Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

20 T e m m u z 2009 Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 20 T e m m u z 2009 Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 18 Temmuz 2009 CUMARTESĠ YÖNETMELİK Bilgi Teknolojileri ve Ġletişim Kurumundan: BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI NDB ve ADF NDB (NON DİRECTİONAL RADİO BEACON) (Yönlendirilmemiş Radyo Bikını) NDB Yön belirlemeye yarayan cihazlardandır. Günümüzde hava seyrüseferlerinde pek kullanılmayan ancak,

Detaylı

SERNET ET485CAS x2 RS485/RS422 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri

SERNET ET485CAS x2 RS485/RS422 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri SERNET ET485CAS x2 RS485/RS422 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU Telif Hakkı Uyarısı Bu doküman Argenom Elektronik tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. SERNET tescilli bir Argenom Elektronik

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR. : 2014 Yılı Telsiz Ücret Tarifesi.

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR. : 2014 Yılı Telsiz Ücret Tarifesi. BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI Karar Tarihi : 18.12.2013 Karar No : 2013/DK-SYD/662 Gündem Konusu : 2014 Yılı Telsiz Ücret Tarifesi. KARAR :Spektrum Yönetimi Dairesi Başkanlığının hazırladığı

Detaylı

WiFi Relay Sayfa 1 / 11. WiFi Relay. Teknik Döküman

WiFi Relay Sayfa 1 / 11. WiFi Relay. Teknik Döküman WiFi Relay Sayfa 1 / 11 WiFi Relay Teknik Döküman WiFi Relay Sayfa 2 / 11 1. ÖZELLĐKLER 100.0mm x 80.0mm devre boyutları 12/24 VDC giriş gerilimi Giriş ve çalışma gerilimini gösteren LED ler 4 adet, 12/24V,

Detaylı

RF & INTERNET İLE UZAKTAN KONTROL EDİLEN İÇME SUYU KUYULARI VE SU DEPOLARININ PIC MİKROKONTROLCÜ DESTEKLİ OTOMASYONU VE GENİŞ ARAZİDE UYGULANMASI

RF & INTERNET İLE UZAKTAN KONTROL EDİLEN İÇME SUYU KUYULARI VE SU DEPOLARININ PIC MİKROKONTROLCÜ DESTEKLİ OTOMASYONU VE GENİŞ ARAZİDE UYGULANMASI RF & INTERNET İLE UZAKTAN KONTROL EDİLEN İÇME SUYU KUYULARI VE SU DEPOLARININ PIC MİKROKONTROLCÜ DESTEKLİ OTOMASYONU VE GENİŞ ARAZİDE UYGULANMASI Seyit Ahmet İNAN 1 Arif KOYUN 2 1,2 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı,

Detaylı

OTOMATİK SAYAÇ OKUMA SİSTEMİ (OSOS) KAPSAMINA DAHİL EDİLECEK SAYAÇLARIN HABERLEŞME DONANIMININ VE İLAVE TEÇHİZAT VE ALTYAPININ TEKNİK ÖZELLİKLERİ

OTOMATİK SAYAÇ OKUMA SİSTEMİ (OSOS) KAPSAMINA DAHİL EDİLECEK SAYAÇLARIN HABERLEŞME DONANIMININ VE İLAVE TEÇHİZAT VE ALTYAPININ TEKNİK ÖZELLİKLERİ OTOMATİK SAYAÇ OKUMA SİSTEMİ (OSOS) KAPSAMINA DAHİL EDİLECEK SAYAÇLARIN HABERLEŞME DONANIMININ VE İLAVE TEÇHİZAT VE ALTYAPININ TEKNİK ÖZELLİKLERİ 1. TOROSLAR EDAŞ OSOS KAPSAMINDA KULLANILACAK SAYAÇLARIN

Detaylı

Toplu İleti Gönderimi

Toplu İleti Gönderimi Toplu İleti Gönderimi İK ve Bordro Plus ürünlerinde; personelin doğum günü, işe giriş kutlaması gibi özel tarihlerde çalışanlara e-posta ile kutlama mesajları otomatik olarak gönderilebilir. Bu işlem Sicil

Detaylı

BQ Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal PT100 - PT1000. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK

BQ Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal PT100 - PT1000. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal PT100 - PT1000 Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 22.04.2016 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 3 1. Genel Görünüm...

Detaylı

MERVE TUNCEL AĞ DONANIMLARI

MERVE TUNCEL AĞ DONANIMLARI MERVE TUNCEL 165511007 AĞ DONANIMLARI BİLGİSAYAR AĞLARI TARİHÇESİ VE ÜRETİMİ Bilgisayar ağları birbirlerine bağlı bilgisayarlardan meydana gelen, bilgisayarların haberleşmeleri, bilgi ve kaynaklarını paylaşabilmeleri

Detaylı

GS3055-I GSM/GPRS Universal Kablosuz Alarm Komünikatör. BORMET www.bormet.com.tr

GS3055-I GSM/GPRS Universal Kablosuz Alarm Komünikatör. BORMET www.bormet.com.tr GS3055-I GSM/GPRS Universal Kablosuz Alarm Komünikatör GS3055-I Genel Bakış GS3055-I: 1. GSM universal kablosuz alarm haberleştiricisi yedeklemede birincil rol oynar. 2. Bir GSM network cihazı; alarm kontrol

Detaylı

Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi

Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Yavuz GÜNEŞ TA2MYG Jeofizik Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı Deprem ve Afet Eğitmeni gunesy@boun.edu.tr www.yavuzgunes.com 1 Ekim 2016 EMO Afetlerde

Detaylı

SAYFA : 2 / 9 VERSİYON GEÇMİŞİ VERSİYON TARİH AMAÇ AÇIKLAMA V V

SAYFA : 2 / 9 VERSİYON GEÇMİŞİ VERSİYON TARİH AMAÇ AÇIKLAMA V V KULLANICI DÖKÜMANI Modbus-RTU Haberleşmeli Kompakt Sensör / LED İndikatör SAYFA : 1 / 9 VERSİYON GEÇMİŞİ VERSİYON TARİH AMAÇ AÇIKLAMA V1.03 17.12.2017 V1.02 07.07.2017 V1.01 03.04.2017 YAZILIMSAL YENİLİK

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI. : 2012 Yılı Telsiz Ücret Tarifesi.

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI. : 2012 Yılı Telsiz Ücret Tarifesi. BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI Karar Tarihi : 14.12.2011 Karar No : 2011/DK-11/642 Gündem Konusu : 2012 Yılı Telsiz Ücret Tarifesi. KARAR :Spektrum Yönetimi Dairesi Başkanlığının hazırladığı

Detaylı

(50-52)-INÇ (127-132 cm) LCD EKRAN FULL HD TELEVİZYON ALICILARI TEKNİK ŞARTNAMESİ

(50-52)-INÇ (127-132 cm) LCD EKRAN FULL HD TELEVİZYON ALICILARI TEKNİK ŞARTNAMESİ (50-52)-INÇ (127-132 cm) LCD EKRAN FULL HD TELEVİZYON ALICILARI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. AMAÇ: Bu şartnamenin amacı, Kurumumuzun çeşitli birimlerinde kullanılacak olan; (50-52)- inç (127-132 cm) Full HD LCD

Detaylı

Sitesini açıp sağ köşede bulunan Giriş kısmını kullanarak giriş yapabilirsiniz.

Sitesini açıp sağ köşede bulunan Giriş kısmını kullanarak giriş yapabilirsiniz. 1 Sisteme Giriş Yapmak Yeni sisteme giriş için; http://www.iletisimmakinesi.com Sitesini açıp sağ köşede bulunan Giriş kısmını kullanarak giriş yapabilirsiniz. Boş alanları doldurarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

Detaylı

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6120/10 TR Kullanim talimatlari İçindekiler 1 Önemli 4 Güvenlik 4 Geri dönüşüm 4 2 SDV6120 ürününüz 5 Genel Bakış 5 3 Başlangıç 6 Kurulum

Detaylı

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6122/10 TR Kullanim talimatlari İçindekiler 1 Önemli 4 Güvenlik 4 Geri dönüşüm 4 2 SDV6122 ürününüz 5 Genel Bakış 5 3 Başlangıç 6 Kurulum

Detaylı

INTERNET PROGRAMCILIĞI. Kişisel Bağlantı. Neler Öğreneceğiz? Bağlantı Türleri. Gereksinimler. Modem

INTERNET PROGRAMCILIĞI. Kişisel Bağlantı. Neler Öğreneceğiz? Bağlantı Türleri. Gereksinimler. Modem INTERNET PROGRAMCILIĞI Seval ÖZBALCI Bilgisayar Programcılığı Bölümü Ders 2 Internet Teknolojileri ve Temel Internet Kavramları Neler Öğreneceğiz? Internet e Kişisel Bağlantı Kişisel Bağlantı İçin Gerekenler

Detaylı

BQ352 Modbus Röle Cihazı 24 Kanal. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK

BQ352 Modbus Röle Cihazı 24 Kanal. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK Modbus Röle Cihazı 24 Kanal Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 09.02.2016 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 3 2.1. Genel Görünüm... 4 2.3 Cihaz Boyutları...

Detaylı

DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ. Kullanma Kılavuzu

DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ. Kullanma Kılavuzu DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ Kullanma Kılavuzu 01 Kasım 2010 Amatör elektronikle uğraşanlar için osiloskop pahalı bir test cihazıdır. Bu kitte amatör elektronikçilere hitap edecek basit ama kullanışlı bir yazılım

Detaylı

RFID VE UYGULAMALARI RFID (RADIO FREQUENCY IDENTIFICATION) VE UYGULAMALARI - BURSARF

RFID VE UYGULAMALARI RFID (RADIO FREQUENCY IDENTIFICATION) VE UYGULAMALARI - BURSARF RFID VE UYGULAMALARI RFID (RADIO FREQUENCY IDENTIFICATION) VE UYGULAMALARI - BURSARF İÇİNDEKİLER 1. PASİF (UHF) RFID NEDİR, NASIL ÇALIŞIR? 2. RFID DEPO VE SEVKİYAT UYGULAMALARI 3. RFID ÜRETİM TAKİP UYGULAMALARI

Detaylı

IFD8520 ADRESLENEBİLİR RS-485/RS-422 İZOLELİ ÇEVİRİCİ KULLANIM KILAVUZU

IFD8520 ADRESLENEBİLİR RS-485/RS-422 İZOLELİ ÇEVİRİCİ KULLANIM KILAVUZU IFD8520 ADRESLENEBİLİR RS-485/RS-422 İZOLELİ ÇEVİRİCİ KULLANIM KILAVUZU ÖNSÖZ: Delta IFD8520 izoleli adreslenebilir RS-232 RS-422/RS-485 çevirici, RS-422/RS-485 'den RS-232 protokolüne haberleşme arabirimi

Detaylı

2) HAREC belgesi Türkiye de hangi sınıf Amatör Telsizcilik Belgesine karģılık gelmektedir?

2) HAREC belgesi Türkiye de hangi sınıf Amatör Telsizcilik Belgesine karģılık gelmektedir? A-B SINIFI ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER SORU BANKASI 1) ECC ne anlama gelmektedir? a) Elektronik Komite b) HaberleĢme Komitesi c) Elektronik HaberleĢme Komitesi d) Teknoloji Komitesi 2) HAREC belgesi

Detaylı

KURANPORTÖR SİSTEMİ MEHMET ŞENLENMİŞ ELEKTRONİK BAŞ MÜHENDİSİ

KURANPORTÖR SİSTEMİ MEHMET ŞENLENMİŞ ELEKTRONİK BAŞ MÜHENDİSİ MEHMET ŞENLENMİŞ ELEKTRONİK BAŞ MÜHENDİSİ Üretim merkezlerinde üretilen elektrik enerjisini dağıtım merkezlerine oradan da kullanıcılara güvenli bir şekilde ulaştırmak için EİH (Enerji İletim Hattı) ve

Detaylı

TRU (TOPCON RECEIVER UTILITY )ÜZERİNDEN RADYO MODEMİN AYARLANMASI

TRU (TOPCON RECEIVER UTILITY )ÜZERİNDEN RADYO MODEMİN AYARLANMASI TRU (TOPCON RECEIVER UTILITY )ÜZERİNDEN RADYO MODEMİN AYARLANMASI START İKONUNA TIKLAYIP PROGRAMLAR MENÜSÜNDE TRU PROGRAMINI ÇALIŞTIRIN. Device seçeneğini seçip Aplication Mode kısmına gelin. Modem Managing

Detaylı

Internet Nedir? Devlet Kurumları. Internet Servis Sağlayıcılar. Lokal Ağ. Eğitim Kurumları. Kişisel Bilgisayar. Dizüstü Bilgisayar.

Internet Nedir? Devlet Kurumları. Internet Servis Sağlayıcılar. Lokal Ağ. Eğitim Kurumları. Kişisel Bilgisayar. Dizüstü Bilgisayar. İnternet Nedir? Internet Nedir? Internet, bilgisayar ağlarını kapsayan uluslararası bir ağdır. Farklı büyüklükteki ve tipteki birbirinden bağımsız binlerce bilgisayar ağından oluşur. Bu ağların her birinde

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR. : Spektrum Yönetimi Dairesi Başkanlığının hazırladığı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR. : Spektrum Yönetimi Dairesi Başkanlığının hazırladığı BİLGİ TNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI Karar Tarihi : 11.12.2018 Karar No : 2018/DK-SYD/355 Gündem Konusu KARAR sayılı takrir ve ekleri incelenmiştir. : 2019 Yılı Telsiz Ücret Tarifesi : Spektrum

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI OMEGA Askeri amaçlı olarak A.B.D. tarafından 1982 yılında kurulmuş ve uzun menzilli uçuşlarda uçağın dünyanın neresinde olduğunu bildiren bir radyo seyrüsefer yardımcısıdır.

Detaylı

: 2014 Yılı Telsiz Ücret Tarifesi.

: 2014 Yılı Telsiz Ücret Tarifesi. www.mevzuattakip.com.tr 2014 Yılı Telsiz Ücret Tarifesi Bu Karar; Spektrum Yönetimi Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve eklerin incelenmesine ilişkindir. BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU

Detaylı

İÇİNDEKİLER Güvenlik Paket içeriği Telsiz Şeması Telsiz şeması açıklamaları Bataryanın takılması Antenin takılması Cihazın şarj edilmesi Temel işlemler Kanal Seçimi Gelişmiş Özellikler Temizlik ve Bakım

Detaylı

Elektromanyetik dalgalar kullanılarak yapılan haberleşme ve data iletişimi için frekans planlamasının

Elektromanyetik dalgalar kullanılarak yapılan haberleşme ve data iletişimi için frekans planlamasının 2. FREKANS TAHSİS İŞLEMLERİ 2.1 GENEL FREKANS TAHSİS KRİTERLERİ GENEL FREKANS TAHSİS KRİTERLERİ Elektromanyetik dalgalar kullanılarak yapılan haberleşme ve data iletişimi için frekans planlamasının yapılması

Detaylı

NX-CIF105 MODBUS CIF MANAGER. NX-CIF105 CIF MANAGER CIF105 Ayarları CIF Mapping yazılımı Yazılım yapısı

NX-CIF105 MODBUS CIF MANAGER. NX-CIF105 CIF MANAGER CIF105 Ayarları CIF Mapping yazılımı Yazılım yapısı NX-CIF105 MODBUS CIF MANAGER NX-CIF105 CIF MANAGER CIF105 Ayarları CIF Mapping yazılımı Yazılım yapısı NX-CIF105 NX-CIF105(buradan itibaren CIF105 olarak isimlendirilecektir)nx-ecc uzak I/O ethercat kuplörü

Detaylı

ETHERNET TEKNOLOJİSİ

ETHERNET TEKNOLOJİSİ ETHERNET TEKNOLOJİSİ ETHERNET TEKNOLOJİSİ İletişim, bir mesajın bir kanal aracılığıyla kaynaktan hedefe ulaştırılması işlemidir. Gerek insanlar arasında gerçekleşsin gerekse de bilgisayarlar arasında gerçekleşsin

Detaylı

Data Communications. Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. 5. Analog veri iletimi

Data Communications. Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. 5. Analog veri iletimi Veri İletişimi Data Communications Suat ÖZDEMİR Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 5. Analog veri iletimi Sayısal analog çevirme http://ceng.gazi.edu.tr/~ozdemir/ 2 Sayısal analog çevirme

Detaylı

OG VE AG GENİŞBANT POWER LINE HABERLEŞME

OG VE AG GENİŞBANT POWER LINE HABERLEŞME DAĞITIM ŞİRKETİ Kontrol Odası Yönetimi IP Altyapısı MV Akıllı şebekeleri ve akıllı sayaç okumaları hayata geçirebilmek için anahtar nitelikteki enerji değerlerini gerçek zamanlı olarak transfer edilebilecek

Detaylı

A-B Sınıfı Ulusal ve Uluslararası Düzenleme Soruları. 2) HAREC belgesinin Türkiye de hangi sınıfı Amatör Telsizcilik Belgesine karşılık gelmektedir?

A-B Sınıfı Ulusal ve Uluslararası Düzenleme Soruları. 2) HAREC belgesinin Türkiye de hangi sınıfı Amatör Telsizcilik Belgesine karşılık gelmektedir? 1) ECC ne anlama gelmektedir? A-B Sınıfı Ulusal ve Uluslararası Düzenleme Soruları a) Elektronik Komitesi b) Haberleşme Komitesi c) Elektronik Haberleşme Komitesi d) Teknoloji Komitesi 2) HAREC belgesinin

Detaylı

OSOS KAPSAMINDA KULLANILACAK SAYAÇLARIN ASGARİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ

OSOS KAPSAMINDA KULLANILACAK SAYAÇLARIN ASGARİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ DAĞITIM ŞİRKETLERİNCE KURULACAK OSOS KAPSAMINA DAHİL EDİLECEK SAYAÇLARIN, HABERLEŞME DONANIMININ VE İLAVE TEÇHİZAT VE ALTYAPININ ORTAK ASGARİ 1. OSOS KAPSAMINDA KULLANILACAK SAYAÇLARIN ASGARİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER Güvenlik Paket içeriği Telsiz Şeması Telsiz şeması açıklamaları Bataryanın takılması Antenin takılması Cihazın şarj edilmesi Temel işlemler Göstergeler ve anlamları Temizlik ve Bakım Uyarılar

Detaylı

BQ301 RF Ekstra Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK

BQ301 RF Ekstra Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK RF Ekstra Röle Kontrol Ünitesi Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 30.11.2015 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 4 2.1. Genel Görünüm... 4 2.2 Cihaz Bağlantı

Detaylı

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu Teknik Özellikleri Ethernet 10BaseT Dahili TCP/IP Stack TCP/IP Client-Server Bağlantı Özelliği Dahili DNS İstemcisi DHCP veya Statik IP ile çalışabilme UDP, TCP,ARP,ICMP(ping)

Detaylı

Taşınabilir Teknolojiler

Taşınabilir Teknolojiler Taşınabilir Teknolojiler Nelerdir? Akıllı cep telefonları Dizüstü bilgisayarlar Tablet PC ler Giyilebilir teknolojiler Akıllı cep telefonları Fotoğraf makinesi, video kamera, sesli ve görüntülü ortam oynatıcılar,

Detaylı

Ağ temelleri. Ders notları 3. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Ağ temelleri. Ders notları 3. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Ağ temelleri Ders notları 3 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Ağ topolojileri Ortak yol (BUS) Halka (Ring) Jetonlu halka(token ring) Yıldız (Star) Ağaç (Tree) Örgü (Mesh) Ortak yol (Bus) topolojisi Ortak

Detaylı

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER Ağ Donanımları Cihazlar OSI ve cihazlar OSI Katmanı Uygulama Sunum Oturum Taşıma Ağ Veri İletim Fiziksel Cihaz Yönlendirici (Router) Katman 3 Switch Köprü (Bridge) Katman 2 Switch NIC, Yineleyici (Repeater)

Detaylı

7. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

7. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 7. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 Konu Başlıkları Diğer Birimler Ses Kartı Tv Kartı Fax-Modem Kartı Ethernet Kartı Kasa Güç Kaynağı

Detaylı

UYDU JEODEZISI: ÖLÇME YÖNTEM VE TEKNIKLERI

UYDU JEODEZISI: ÖLÇME YÖNTEM VE TEKNIKLERI UYDU JEODEZISI: ÖLÇME YÖNTEM VE TEKNIKLERI Gözlem noktasına baglı yöntemler: Yerden uyduya Uydudan yer noktasına Uydudan uyduya Ölçünün cinsine baglı yöntemler: Dogrultu ölçmeleri (geometrik yöntem) Çift

Detaylı

EC-100. Ethernet RS232/422/485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-100. Ethernet RS232/422/485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-100 Ethernet RS232/422/485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-100, cihazlarınıza veya bilgisayara RS232/422/485 hattından bağlayarak kullanabileceğiniz tak-kullan şeklinde tasarlanmış

Detaylı

UNIVERSAL REPEATER (TEKRARLAYICI/GENİŞLETİCİ MODU)

UNIVERSAL REPEATER (TEKRARLAYICI/GENİŞLETİCİ MODU) UNIVERSAL REPEATER (TEKRARLAYICI/GENİŞLETİCİ MODU) Tekrarlayıcı modu var olan bir kablosuz bağlantıyı tekrarlayarak daha uzak mesafelere genişletmek ve yaymak amacıyla kullanılır. Aşağıdaki adımları takip

Detaylı

Doç.Dr. Yaşar SARI ESOGÜ Turizm Fakültesi-Eskişehir BİLGİSAYAR AĞLARI (COMPUTER NETWORKS)

Doç.Dr. Yaşar SARI ESOGÜ Turizm Fakültesi-Eskişehir BİLGİSAYAR AĞLARI (COMPUTER NETWORKS) BİLGİSAYAR AĞLARI (COMPUTER NETWORKS) 1 BİLGİSAYAR AĞI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlanması ile oluşturulan yapılara bilgisayar ağları denmektedir. Bu bağlantı bakır kablolarla yapılabildiği gibi,

Detaylı

A-B- Sınıfı İşletme Soruları

A-B- Sınıfı İşletme Soruları A-B- Sınıfı İşletme Soruları 1) Greenwich te tarih 12 Haziran 2006 Salı ve saat 23:30 iken 25 derece doğu boylamında bir yerde tarih ve saat nedir? a) 12 Haziran 2006 Salı, saat 21:30 b) 11 Haziran 2006

Detaylı

TIBBİ CİHAZ YÖNETİMİNDE RF ID TEKNOLOJİSİ

TIBBİ CİHAZ YÖNETİMİNDE RF ID TEKNOLOJİSİ TIBBİ CİHAZ YÖNETİMİNDE RF ID TEKNOLOJİSİ Osman BAĞCI Kalite Müdürü Özel Medicalpark Göztepe Hastane Kompleksi 9. Uluslararası Sağlıkta Kalite, Akreditasyon ve Hasta Güvenliği Kongresi 13-16 Mayıs 2015

Detaylı

BQ300 RF Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.1 18.11.2015 BQTEK

BQ300 RF Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.1 18.11.2015 BQTEK RF Röle Kontrol Ünitesi Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.1 18.11.2015 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 4 2.1. Genel Görünüm... 4 2.2 Cihaz Bağlantı Şeması...

Detaylı

7 Uygulama 6. Sunum 5 Oturum Taşıma. 4 Ara katman- Yazılım ve donanım arası 3. Ağ Veri iletim. 2 Ağ Grubu-Donanım 1. Fiziksel. Uygulama Grubu-Yazılım

7 Uygulama 6. Sunum 5 Oturum Taşıma. 4 Ara katman- Yazılım ve donanım arası 3. Ağ Veri iletim. 2 Ağ Grubu-Donanım 1. Fiziksel. Uygulama Grubu-Yazılım OSI Modeli Farklı bilgisayarların i l ve standartların gelişmesi ile sorunların ortaya çıkması nedeniyle ISO (International Organization for Standardization), OSI (Open Systems Interconnection) modelini

Detaylı

P-TECH RF MODEM MODBUS SERİ HABERLEŞME KILAVUZU

P-TECH RF MODEM MODBUS SERİ HABERLEŞME KILAVUZU P-TECH RF MODEM MODBUS SERİ HABERLEŞME KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel: +90 312 417

Detaylı

DY-45 OSİLOSKOP V2.0 KİTİ

DY-45 OSİLOSKOP V2.0 KİTİ DY-45 OSİLOSKOP V2.0 KİTİ Kullanma Kılavuzu 12 Ocak 2012 Amatör elektronikle uğraşanlar için osiloskop pahalı bir test cihazıdır. Bu kitte amatör elektronikçilere hitap edecek basit ama kullanışlı bir

Detaylı

TELSĐZ ÜCRET TARĐFESĐ

TELSĐZ ÜCRET TARĐFESĐ Ücret Tarifesi Site Haritası Ücretsiz Üyelik Site Đçi Arama Erişim E-Posta ANA SAYFA 1. TELSĐZ RUHSATNAME ÜCRETLERĐ TELSĐZ ÜCRET TARĐFESĐ a. Telsiz verici-alıcı cihazları (karada kullanılan, ruhsatnamede

Detaylı

PERGO TAKİP VE GÜVENLİK SİSTEMLERİ

PERGO TAKİP VE GÜVENLİK SİSTEMLERİ EMSALSİZ ÖZELLİKLER 3 EKSENLİ HAREKET SENSÖRÜ SUNUCU ONAYLI KONUM GÖNDERİMİ SIMCHIP DESTEĞİ GELİŞMİŞ GSM MODÜL YÖNETİMİ GELİŞMİŞ MODÜL YÖNETİMİ ASIST- DESTEĞİ ALARM VE İHLAL YÖNETİMLE Rİ SMS İLE ANINDA

Detaylı

İletişim Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. Bellek Birimleri

İletişim Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. Bellek Birimleri İletişim Birimleri Giriş Birimleri İşlem Birimi Çıkış Birimleri Bellek Birimleri Depolama Birimleri İletişim Birileri Ağ İletişimi Ethernet Kartı, Kablosuz Ağ Kartı, Modem, Switch Ethernet Kartı Ethernet

Detaylı