L A T E X. kurulumu ve yazımı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "L A T E X. kurulumu ve yazımı"

Transkript

1 L A T E X kurulumu ve yazımı

2 1 Giriş L A T E X, bir döküman hazırlama sistemidir. Dökümanınızı bir yazı editöründe komutlarla yazarak nasıl görüneceğini tanımlarsınız. Dökümanın komutlarla yazımı bittiğinde oluşan dosyayı derleyip son haline getirirsiniz.

3 L A T E X, güçlü bir sistemdir. Farklı döküman stillerine (rapor, makale, mektup, kitap,...) göre sayfa numarası verir referansları yazar sağ ve soldan boşlukları ayarlar denklemlerin, şekillerin, tabloların numaralarını verir çapraz referansları (döküman içindeki denklem, şekil vb.ne yapılan göndermeleri) ayarlar...

4 Bu yolla farklı isteklere göre hazırlanmış paketleri kulanarak istenilen görünümde dökümanlar oluşturabilirsiniz. Örneğin bir dergiye makale göndermek istiyorsanız o derginin makale formatının tanımlandığı sınıf (cls) ya da stil (sty) dosyasını kullanarak, hazırlamak istediğiniz makalenin sadece içeriği ile ilgilenirsiniz, makalenizin uygun formatta olmasını kullandığınız paket sağlayacaktır

5 2 Genel İşleyiş L A T E X dökümanı hazırlamada 2 aşama vardır. 1. Dökümanın nasıl görüneceğinin tanımlandığı girdi dosyasının hazırlanması. (*.tex) 2. Girdi dosyasının derlenerek çıktı dosyasının oluştrulması. (*.dvi, *.pdf, *.ps, *.htm)

6 2.1 Girdi Dosyası Herhangi bir yazı editöründe hazırlanmış ve tex uzantısıyla kaydedilmiş dosyadır. \documentclass[twocolumn]{article} \begin{document}... \end{document}

7 \documentclass[twocolumn]{article} \end{document} girdi dosyasının ilk satırı iken dökümanın son satırıdır.

8 \documentclass[twocolumn]{article} \begin{document} ile satırları arasındaki yere preamble denir. Preamble da, kullanılan paketler ve yeni komut ya da özellikler tanıtılır. \begin{document} \end{document} ile arasındaki yer dökümanın gövdesidir.

9 2.2 Derleme Girdi dosyasına MikTeX programı tarafından işlem yapılarak istenilen formatta çıktı dosyasının oluşturulma işlemidir. Derleme işlemi sırasında, girdi dosyasında yazılan kodlara göre formatlı döküman oluşturulur. Kodlarda hata varsa satır numarası ile bildirilir.

10 ornek.tex isimli dosyanın derlenmesi sonucunda oluşan dosyalar ornek.dvi : (device independent) görüntülenebilen formatlı çıktı dosyası. ornek.log : kodlardaki hataların bildirildiği rapor. ornek.aux : çapraz dökümanların bilgisini içeren dosya. ornek.toc : (table of contents) içindekiler bilgisini içeren dosya. ornek.lof : (list of figures) şekiller dizini bilgisini içeren dosya. ornek.lot : (list of tables) tablolar dizini bilgisini içeren dosya.

11 2.2.1 Hatalar Hataların tesbit edilip ayıklanması derleme işleminin en önemli aşamasıdır. Hataların bir kısmı derleme işleminin devam etmesini engellerken bir kısmı engellemez. Bu son tipteki hatalarda çıktı dosyasının formatı istenildiği gibi olmazken, derleme işleminin devamını engelleyen hatalarda çıktı dosyası oluşmaz.

12 Olası hatalar Bir komutun yanlış yazılması Açılan bir parantezin kapanmamış olması (ya da kapanan bir parantezin açılmamış olması) Komutu kullanılan bir paketin döküman başında tanıtılmamış olması Matematiksel moda geçmeden matematiksel mod komutlarının kullanılması ya da yazı modunda değilken yazı moduna ait komutların kullanılması.

13 2.3 Çıktı Dosyası Derleme işlemi sonucu oluşan dvi uzantılı dosyadır. MikTeX programı dvi uzantılı bu dosyadan başka pdf, ps, html vb. uzantılardaki dosyaları yaratabilir.

14 3 Kontrol Komutları L A T E X de kontrol komutları L A T E X e ne yapacağını anlatır. Kontrol komutları \ den sonra yazılır. Kontrol Kelimesi : \Large Kontrol Sembolü : \$

15 3.1 Gruplar Ümit üzüm ye. iki şekilde oluşturulabilir. Ümit \bf üzüm \rm ye. ya da Ümit {\bf üzüm } ye.

16 3.2 Değişkenler L A T E X de kontrol komutları zorunlu ya da isteğe bağlı değişkenler kullanır. Zorunlu değişkenler : \documentclass{article} İsteğe bağlı değişkenler : \documentclass[12pt]{article}

17 4 begin ve end ortamları \begin{equation} yˆ2=5 \int {xˆ2 dx} \end{equation} y 2 = 5 x 2 dx (1)

18 \begin{ortam_adı}... \end{ortam_adı} \begin{ortam_adı} \end{ortam_adı} şeklinde oluşturulan bir ortamda ile arasına yazılanlar ortam_adı isimli ortamın formatına göre şekillendirilir.

19 ismi yazılan ortam tanımlanmış olmalıdır. Her döküman sınıfında bazı ortamlar tanımlanmıştır. ortam, preamble da tanımlanmalıdır. (\newenvironment) ortamın tanımlı olduğu paket preamble da girilmelidir. (\usepackage{}) \begin{} ile açılan bir ortam mutlaka \end{} ile kapanmalıdır.

20 ortam isimleri tek kelimedir. İç içe açılan birden fazla ortamdan ilk önce en son açılan ortam kapatılmalıdır. Örneğin \begin{center} \begin{itemize} \end{itemize} \end{center} gibi.

21 5 Formatlı Döküman Oluşturulması L A T E X ile basit bazı komutlar kullanarak istenilen tarzda dökümanlar oluşturulabilir. Bu komutların bazıları oluşturulmak istenilen dökümanın sınıfına bağlıdır.

22 5.1 Numaralı Bölümler \chapter{başlık 1} \section{başlık 2} \subsection{başlık 3} \subsubsection{başlık 4}...

23 5.2 Dipnotlar Dipnotun işareti ve yeri otomatik olarak ayarlanır. Örneğin, Öğrencilerimiz \footnote{özellikle son sınıflar} zeki çoçuklardır. Öğrencilerimiz a zeki çoçuklardır. aözellikle son sınıflar

24 5.3 İçindekiler İçindekiler kısmı oluşturulacak yere \tableofcontents komutu yazılır. Bu kısmın yeni bir sayfada oluşturulabilmesi için \newpage komutu kullanılmalıdır. Benzer olarak şekiller ve tablolar dizini de \listoffigures, \listoftables komutlarıyla oluşturulur.

25 5.4 Çapraz referanslar ve referanslar Döküman içindeki denklem, tablo, şekil vb. referans verme çapraz referanslamadır. Bunun yapılabilmesi için referans verilecek nesne etiketlenmelidir.

26 Örneğin, \begin{table}\label{tablo1}... \end{table} \ref{tablo1} gibi. Çapraz referans verilmesi ise şeklinde olur.

27 Etiketler tek kelime olmak koşuluyla herhangi bir kelime ya da sayı olabilir. Etiketler tek olmalıdır. Yani dökümanda iki tane aynı etikete sahip nesne olmamalıdır.

28 5.5 Kaynaklar Kaynaklar (referanslar) ın oluşturulacağı yere thebibliography ortamı oluşturulur. \begin{thebibliography}{99}... \end{thebibliography}

29 Herhangi bir referans thebibliography ortamında yazılan \bibitem{ref1} R. Barate et al., {\it Studies of Quantum hromodynamics with the ALEPH Detector}, Physics Reports {\bf 294} (1998) 1. ile verilir. Referansın çağrılması \cite{ref1} ile yapılır.

30 5.6 Döküman içinde boşluklar Döküman içinde yatay ve düşey boşluklar \hspace{} ve \vspace{} komutlarıyla bırakılır. Komutların değişkenleri bırakılmak istenen boşluğun değeridir.

31 Geçerli uzunluk birimleri in inç cm santimetre pt punto pc pica (12 pt) em dökümanın o andaki karakter büyüklüğü

32 Örneğin girdi dosyasında yazılan \hspace{2cm} komutun yazıldığı yerde 2 cm büyüklüğünde yatay boşluk bırakırken \vspace{2cm} komutun yazıldığı yerde 2 cm büyüklüğünde düşey boşluk bırakır.

33 6 Matematiksel yazım Matematiksel mod ve yazı modu L A T E X in iki ayrı modudur. Her iki yazım için farklı ortamlar ve farklı komutlar söz konusudur.

34 Matematiksel moda geçmek için $ kullanılır. $ matematiksel modu açar, yine aynı işaretle matematiksel mod kapanır. Yani yazılacak olan matematiksel ifade, satır içinde yazılacaksa $ ile $ arasına ayrı bir satırda ortalanmış olarak yazılacaksa $$ ile $$ arasına yazılır.

35 Örneğin, $y$ fonksiyonu $4x+5$ ile verilir y fonksiyonu 4x + 5 ile verilir şeklinde görünürken $y$ fonksiyonu $$4x+5$$ ile verilir y fonksiyonu 4x + 5 ile verilir şeklinde görünür.

36 Matematiksel sembollerin ve komutların tanımı, MikTeX programının kurulumu ile gelen amsmath ve amsfonts paketlerinde mevcuttur. Dolayısıyla girdi dosyasının preamble kısmında bu paketlerin kulanılacağı belirtilmelidir. \usepackage{amsmath} \usepackage{amsfonts}

37 6.1 Latin Harfleri ve Semboller Latin harfleri ve semboller matematiksel modda komutlarıyla yazılır. Bir kaç örnek, \alpha α \Gamma Γ \hbar

38 6.2 Alt indis, üst indis $a_{k+1}$ a k+1 $sˆ{n-1}$ s n 1 $c_{n}ˆ{m}$ c m n

39 6.3 Parantezler Matematiksel ifadelerde kullanılan parantezlerin boyutunun, içine yazılan ifadenin yüksekliğine göre ayarlanması için açılan parantezin başına \left kapanan parantezlerin başına \right yazılmalıdır.

40 $(\frac{\frac{4ˆ{x}}{\sin(x)}} {1-eˆ{x}})$} ( 4 x sin(x) 1 e ) x $\left(\frac{\frac{4ˆ{x}}{\sin(x)}} {1-eˆ{x}}\right)$} ( 4 x ) sin(x) 1 e x

41 L A T E X de { ve } parantezleri komutların değişkenlerinin yazıldığı parantezler olduğundan bu parantezler matematiksel modda şu şekilde yazılır : \{, \} ya da \left\{, \right\}

42 6.4 Fonksiyonlar L A T E X de fonksiyonlar da komutlarla yazılır : $\cos(x)$ cos(x) $\ln(x)$ ln(x) $\arctan(x)$ arctan(x) gibi.

43 $\sum$ $\prod$ $\int$ 6.5 Toplam Çarpım, İntegral

44 $${\overset{n}{\underset{k=0} {{\displaystyle\sum}}}a_k}$$ n k=0 $${\overset{\infty}{\underset{0} {{\displaystyle\int}}}f(x)dx}$$ f(x)dx 0 a k

45 6.6 Matematiksel modda boşluklar ve yazılar $a \quad b$ a b \quad ve \qquad komutları matematiksel modda -sırasıylaartan miktarlarda boşluklar bırakır. $a \qquad b$ a b

46 Matematiksel modda yazı yazmak için ise \text{} ortamı kullanılır. Örneğin, $\delta_{ij}=0 \quad \text{i ve eşit değilse}$ δ ij = 0 i ve eşit değilse gibi.

47 Matematiksel moddaki karakterlerin kalın, italik vb. karakterlerde yazılması istenebilir. $\mathbf{f}$ F $\mathit{f}$ F

48 6.7 Matris Yazımı Matris yazımı array ortamında yapılabilir. \begin{array}{lcl} \end{array}

49 Ortamın değişkenleri olan lcl matrisin kolon sayısı kadardır ve kolonların sağa yaslanacağını (r),sola yaslanacağını (l),ya da ortalanacağını (c) söyler. {lcl} örneğinde matris 3 kolonludur ve ilk kolon sola yaslanırken ikincisi ortalanır ve üçüncü kolonda sola yaslanır. Matris yazılırken, array ortamında bir satırın bittiği \\ ile anlatılırken, bir sütunun bittiği & ile anlatılır.

50 $$ \left( \begin{array}{lcl} a_{11}&a_{12}&a_{13}\\ a_{21}&a_{22}&a_{23}\\ a_{31}&a_{32}&a_{33}\\ \end{array} \right) $$ a 11 a 12 a 13 a 21 a 22 a 23 a 31 a 32 a 33

51 array ortamı ile birden fazla denklemin alt alta düzenli bir biçimde yazılmasıda sağlanabilir. $$ \begin{array}{lcl} x_{1}&=&a_{11}x_{1}+a_{12}x_{2}+a_{13}x_{3}\\ x_{2}&=&a_{21}x_{1}+a_{22}x_{2}+a_{23}x_{3}\\ x_{3}&=&a_{31}x_{1}+a_{32}x_{2}+a_{33}x_{3}\\ \end{array} $$ x 1 = a 11 x 1 + a 12 x 2 + a 13 x 3 x 2 = a 21 x 1 + a 22 x 2 + a 23 x 3 x 3 = a 31 x 1 + a 32 x 2 + a 33 x 3

52 6.8 equation ortamı equation ortamı matematiksel mod oluşturmanın bir başka yoludur. $$ ile oluşturulan matematiksel ortam ile arasındaki tek fark ortama yazılan nesneye numara vermesidir.

53 \begin{equation}\label{denk.1} E=mcˆ2 \end{equation} E = mc 2 (2) Denklem (\ref{denk.1}) den... Denklem (2) den...

54 equation ortamı ile array ortamı iç içe kullanılabilir. \begin{equation} \begin{array}{lcl}\label{denk.2} x_{1}&=&a_{11}x_{1}+a_{12}x_{2}+a_{13}x_{3}\\ x_{2}&=&a_{21}x_{1}+a_{22}x_{2}+a_{23}x_{3}\\ x_{3}&=&a_{31}x_{1}+a_{32}x_{2}+a_{33}x_{3}\\ \end{array} \end{equation} x 1 = a 11 x 1 + a 12 x 2 + a 13 x 3 x 2 = a 21 x 1 + a 22 x 2 + a 23 x 3 (3) x 3 = a 31 x 1 + a 32 x 2 + a 33 x 3

55 7 Resim Ekleme

56 Resim eklemek için figure ortamı kullanılır. \begin{figure}[htbp]... \end{figure} Ortamın seçimli değişkenleri resmin sayfanın neresine ekleneceğini belirtir (here, top, bottom, page of floats).

57 L A T E X dökümanına resim eklemek için kullanılan belli başlı paketler epsfig, graphicx ve graphics dir. Eklenecek olan resim eps formatında (eps uzantılı dosya) olmalıdır. eps dosyası ile girdi dosyası (yani eps uzantılı dosya ile tex uzantılı dosya) aynı dizinde olmalıdır. Paket(ler) preamble da şu şekilde verilmelidir, \usepackage{epsfig} \usepackage{graphicx} \begin{document}...

58 graphicx paketi ile resim ekleme \begin{figure}[htbp]\label{nuri} \centering \includegraphics[width=3cm,angle=70,height=3cm]{nuri} \caption{graphicxile nuri} \end{figure} Figure 1: graphicx ile nuri

59 epsfig paketi ile resim ekleme \begin{figure}[htbp]\label{nuri2} \centering \epsfig{file=nuri, width=3cm,angle=70,height=3cm} \caption{epsfig ile nuri} \end{figure} Figure 2: epsfig ile nuri

60 7.1 Resim Eklemede Karşılaşılan Sorunlar Resimler genelde istenilen yere eklenemezler! sayfadaki boşluk resmin boyutundan küçüktür, bu durumda resim figure ortamının seçimli değişkenlerinden ikincisine yerleştirilmeye çalışılır (htbp). eps uzantılı resim dosyası elde etmek -diğer formatlara görebiraz daha zahmetlidir.

61 8 Tablo ekleme Dökümana tablo ekleme tabular ve table ortamlarıyla olur. Bu ortamlar matematiksel moddaki array ortamıyla aynı şekilde çalışır.

62 \begin{tabular}{c c} Sistem&Kesin Çözüm\\ \hline $S-1/2$ Ising&$1.2425$&\\ $S-1$ Ising&$1.0452$&\\ \end{tabular} Sistem Kesin Çözüm S 1/2 Ising S 1 Ising

63 \begin{table}\caption{tablo örneği}\label{tablo1} \begin{tabular}{c c} Sistem&Kesin Çözüm\\ \hline $S-1/2$ Ising&$1.2425$&\\ $S-1$ Ising&$1.0452$&\\ \end{tabular} \end{table} Table 1: tablo örneği Sistem Kesin Çözüm S 1/2 Ising S 1 Ising

64 nmrkrj

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 )

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 25.09.2017 METİN VE GÖRÜNÜM DÜZENLEME ETİKETLERİ : etiketleri dökümana başlık eklemek için kullanılır. etiketinde ki x ifadesi 1 den 6 ya kadar

Detaylı

Lyx Nedir? Belge Hazırlama Bir Örnek Ekler L Y X. Esin Çavlan. 5 Mart 2012

Lyx Nedir? Belge Hazırlama Bir Örnek Ekler L Y X. Esin Çavlan. 5 Mart 2012 LYX 5 Mart 2012 HF Çalışma Topluluğu İçerik 1 Giriş Kurulum Temel Kavramlar 2 3 LYX te Sunum Hazırlanması 4 Giriş Kurulum Temel Kavramlar LYX Nedir?, teknik ve bilimsel belgeler hazırlamada uzmanlaşmış

Detaylı

Tezini L A TEX Kullanarak Yazmak İsteyenler Neler Yapmalı?

Tezini L A TEX Kullanarak Yazmak İsteyenler Neler Yapmalı? Tezini L A TEX Kullanarak Yazmak İsteyenler Neler Yapmalı? Metin Özdemir Çukurova Üniversitesi Fizik Bölümü 01330 Adana e-posta: metoz@cu.edu.tr, tel: 2480/113 20 Mart 2006 Özet Yüksek Lisans veya Doktora

Detaylı

L A TEX Nedir? Gerçekten Gerekli midir?

L A TEX Nedir? Gerçekten Gerekli midir? L A TEX Nedir? Gerçekten Gerekli midir? Çağıl Uluşahin culusahin@cs.bilgi.edu.tr istanbul Bilgi Üniversitesi LATEX Nedir?Gerçekten Gerekli midir? p. 1/21 Oyunun ismi TEX L A TEX LATEX Nedir?Gerçekten Gerekli

Detaylı

BİL435 L A TEX ile Doküman Hazırlama Bölüm 2

BİL435 L A TEX ile Doküman Hazırlama Bölüm 2 BİL435 L A TEX ile Doküman Hazırlama Bölüm 2 Emrah AKYAR eakyar@anadolu.edu.tr Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2004-2005 Öğretim Yılı Bahar Dönemi İçindekiler 1 L A TEX Kaynak

Detaylı

Tezde yer alacak bölümlerin sunuş sırası aşağıdaki düzende olmalıdır;

Tezde yer alacak bölümlerin sunuş sırası aşağıdaki düzende olmalıdır; TEZ BÖLÜMLERİNİN SUNUŞ SIRASI Tezde yer alacak bölümlerin sunuş sırası aşağıdaki düzende olmalıdır; 1. Dış kapak 2. İçindekiler 3. Kısaltmalar 4. Çizelge listesi 5. Şekil listesi 6. Özet 7. Giriş 8. Diğer

Detaylı

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ LİSANS TEZ YAZIM KILAVUZU

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ LİSANS TEZ YAZIM KILAVUZU MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ LİSANS TEZ YAZIM KILAVUZU Mart 2012 TABLE OF CONTENTS I. GİRİŞ... 1 II. TEZ YAZIM KURALLARI... 2 2.1. TEZ YAZIM KURALLARI... 3 2.1.1. Birinci seviye başlık... 4 2.1.2.

Detaylı

PROJE KİTABI LATEX TASLAĞI VE EĞİTİMİ

PROJE KİTABI LATEX TASLAĞI VE EĞİTİMİ PROJE KİTABI LATEX TASLAĞI VE EĞİTİMİ Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği İ.O. Sığırcı Proje Koordinatörlüğü Bilgisayar Mühendisliği Yıldız Teknik Üniversitesi YTÜ, 2016 İ.O. Sığırcı (YTÜ,

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

7. Çerçeveler. Bu bölümü bitirdiğinizde,

7. Çerçeveler. Bu bölümü bitirdiğinizde, 7. Çerçeveler Bu bölümü bitirdiğinizde, Çerçevelerden oluşan bir WEB sayfası tasarlamayı, İç içe çerçeveler oluşturmayı ve Çerçeveleri isimlendirmeyi, Bağ kurulan dosyaları belirtilen çerçeve içerisinde

Detaylı

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir.

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Sayfa numarası ekleme: Ekle menüsünden sayfa numaraları seçeneğine tıklandığında Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Tarih ve saat ekleme: Ekle menüsünden Tarih

Detaylı

Q-Biz İş Zekası 5.1. Versiyon Yenilikleri

Q-Biz İş Zekası 5.1. Versiyon Yenilikleri Q-Biz İş Zekası 5.1 Versiyon Yenilikleri İçindekiler Q-Biz İş Zekası 5.1 Versiyon Yenilikleri... 1 1. Performans Gösterim Sahası... 3 2. Anahtar Performans Tanımları (KPI)... 5 3. Dashboard Özellikleri...

Detaylı

L A TEX ile İlgili Çokça Sorulan Sorular

L A TEX ile İlgili Çokça Sorulan Sorular L A TEX ile İlgili Çokça Sorulan Sorular EMRAH AKYAR Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü 26470 ESKİŞEHİR eakyar@anadolu.edu.tr August 7, 2007 Bu yazıda bana L A TEX ile ilgili sıkça sorulan

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları DİZİLER Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların isimleri ortaktır. Elemanlar

Detaylı

OfficeExcelProgramıAnlatımı

OfficeExcelProgramıAnlatımı OfficeExcelProgramıAnlatımı Panoyu Kullanmak Microsoft Office programlarında kopyalama ve taşıma işlemi yapılırken kopyalanan veya kesilen metin, resim vb. kısımlar panoda saklanır. 24 adet kopyalama veya

Detaylı

MAKALE BAŞLIĞI (18 pt Bold)

MAKALE BAŞLIĞI (18 pt Bold) MAKALE BAŞLIĞI (18 pt Bold) Yazar Adı/Adları (14 pt Bold) Kurum Adı/Adları (12 pt Normal) Özet. 150-250 kelime uzunluğundaki tek bir paragraftan oluşmalıdır. Girintili olmamalıdır. Yukarıdaki Özet başlığında

Detaylı

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE ŞEKİL EKLEMEK Sayfaya menüdeki şekilleri ekleyebiliriz. 1 ŞEKİL EKLEME UYGULAMASI Sayfaya yukarıdaki şekilleri ekleyin. WORDART EKLEMEK Sayfaya 3 boyutlu yazı ekleyebiliriz.

Detaylı

4 Front Page Sayfası Özellikleri

4 Front Page Sayfası Özellikleri 4 Front Page Sayfası Özellikleri İsterseniz Frontpage penceresinin sağ tarafından, isterseniz araç çubuklarından faydalanarak yeni bir sayfa açın. Frontpage te çeşitli sayfa şablonları bulunmaktadır. Ancak

Detaylı

KADIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET ARAŞTIRMALARI DERGİSİ

KADIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET ARAŞTIRMALARI DERGİSİ KADIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET ARAŞTIRMALARI DERGİSİ YAZIM KURALLARI SAYFA YAPISI Cilt Payı: Cilt payı: 0 cm (Sol) Kenar Boşlukları: Üst-Alt-Sağ-Sol: 2 cm Kağıt: Letter, Genişlik 21.5 cm, Yükseklik 28 cm

Detaylı

2. HTML Temel Etiketleri

2. HTML Temel Etiketleri 2. HTML Temel Etiketleri Bu bölümü bitirdiğinizde, HTML ve etiket kavramlarının ne olduğunu, HTML komut yapısını, Örnek bir HTML dosyasının nasıl oluşturulduğunu, Temel HTML etiketlerinin neler olduğunu,

Detaylı

HTML Bloklar. CSS Display özelliği

HTML Bloklar. CSS Display özelliği HTML Bloklar Tüm HTML etiketleri için varsayılan bir görünüm değeri vardır ve blok yada satıriçi olarak belirtilir. Blok tipindeki etiketler her zaman yeni bir satırda başlar ve tüm satır boyunca mümkün

Detaylı

Üst düzey dillerden biri ile yazılmış olan bir programı, makine diline çeviren programa derleyici denir. C++ da böyle bir derleyicidir.

Üst düzey dillerden biri ile yazılmış olan bir programı, makine diline çeviren programa derleyici denir. C++ da böyle bir derleyicidir. İST 205 Bilgisayar Programlama III C Programlamaya Giriş ve Matematiksel-İstatistiksel Uygulamalar Y.Doç.Dr. Levent Özbek Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Tel: 0.312.2126720/1420 ozbek@science.ankara.edu.tr

Detaylı

LyX. İlkay TÜRK ÇAKIR. SANAEM- TAEK HPFBO-Çukurova Üniversitesi

LyX. İlkay TÜRK ÇAKIR. SANAEM- TAEK HPFBO-Çukurova Üniversitesi LyX İlkay TÜRK ÇAKIR SANAEM- TAEK HPFBO-Çukurova Üniversitesi 1 LyX KURULUMU Komut satırından lyx yazınız. Program açılırsa sonraki slayta geçebiliriz. Açılmıyorsa: Hangi linux dağıtımını kullanıyorsunuz?

Detaylı

5. Tablo İşlemleri. Bu bölümü bitirdiğinizde,

5. Tablo İşlemleri. Bu bölümü bitirdiğinizde, 5. Tablo İşlemleri Bu bölümü bitirdiğinizde, Tablonun nasıl oluşturulduğunu, Satır ve hücrelerin ne olduğunu ve nasıl oluşturulduğunu, Tablonun ve hücrelerin nasıl hizalandığını, Satır veya sütunların

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama

Temel Bilgisayar Programlama BÖLÜM 11: : Birçok programda, bazı verilerin disk üzerinde saklanmasına gerek duyulur. Bütün programlama dillerinde, sabit disk sürücüsü (Hard Disk Drive, HDD) üzerindeki verileri okumak veya diske veri

Detaylı

Web Tasarımının Temelleri

Web Tasarımının Temelleri 1. Hafta Web Tasarımının Temelleri Öğr. Gör. Murat YAZICI www.muratyazici.com Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin Meslek Yüksekokulu www.artvin.edu.tr Listeleme Etiketleri Sıralı liste oluşturmak için

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 Program editörde oluşturulur ve diske kaydedilir Tipik Bir C Programı Geliştirme Ortamının Temelleri 1. Edit 2. Preprocess 3. Compile 4. Link 5. Load 6. Execute Önişlemci programı

Detaylı

T.C. GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÖNEM PROJESİ YAZIM KILAVUZU. Sayfa No

T.C. GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÖNEM PROJESİ YAZIM KILAVUZU. Sayfa No T.C. GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÖNEM PROJESİ YAZIM KILAVUZU 1. GİRİŞ Galatasaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü nde dönem projeleri, bu kılavuzda belirtilen biçimsel özellikler

Detaylı

DIV KAVRAMI <style> position: absolute

DIV KAVRAMI <style> position: absolute DIV KAVRAMI Div tag i katman oluşturmak için kullanılır. Div ler sayfanın komple bir satırını kaplarlar, bu yüzden tag i içerisinde şekillendirilip, boyutlandırılmaları gerekir. Aşağıdaki şekilde

Detaylı

HESAP MAKİNASI YAPIMI

HESAP MAKİNASI YAPIMI HESAP MAKİNASI YAPIMI 1..Aşağıdakine benzer görünüm ve butonları hazırlayın. 2. 24. Butonun içerisine aşağıdaki kodları yazın. 3. Yeni bir layer ekleyip Frame1 F9 na aşağıdaki kodları ekleyelim. 4. Butonlardan

Detaylı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı MİCROSOFT WORD (KELİME İŞLEMCİ) Dosya Uzantısı.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken 1997 2003 sürümlerinde.doc tur.) Genel Ekran Görünümü 1.Belge Başlığı 2.Sekmeler 3.Sekme Şeridi 5.Cetveller

Detaylı

YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI. Yayım İlkeleri

YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI. Yayım İlkeleri YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI Yayım İlkeleri 1. Türkiyat Mecmuası, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından Bahar ve Güz olmak üzere yılda iki sayı çıkarılan hakemli

Detaylı

Yeni bir belge açınız. Belgeyi Masaüstünde numara_ad_soyad şeklinde. Sayfanın yapısını üst:2, alt:1,5, sol:2, sağ:1 olarak ayarlayınız(8p)

Yeni bir belge açınız. Belgeyi Masaüstünde numara_ad_soyad şeklinde. Sayfanın yapısını üst:2, alt:1,5, sol:2, sağ:1 olarak ayarlayınız(8p) Yeni bir belge açınız. Belgeyi Masaüstünde numara_ad_soyad şeklinde kaydediniz.(ör:51_ali_ay)(p) Sayfanın yapısını üst:, alt:1,5, sol:, sağ:1 olarak ayarlayınız(8p) Sayfaya üst bilgi olarak Paket Programlamaları

Detaylı

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur.

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. 4. EKLE SEKMESİ Ekle sekmesi Excel de tablo, grafik, köprü ve resim eklendiği sekmedir. 4.1. Tablolar Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. Tablo oluşturulmak istenen

Detaylı

TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER

TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER 1 TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER 2 Sunu: Belli bir konunun resim, grafik, metin, ses ve görüntüler

Detaylı

Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd

Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd auad.anadolu.edu.tr Başlarken AUAd Yazım Kuralları sayfasından size uygun olan şablonu seçiniz. Microsoft Word 2010 ortamı ya da üstü sürümü kullanınız.

Detaylı

Dosyalama olarak: HTML, PDF, DOC ve XLS dosya türlerini kullanabilirsiniz. Kütüphane Modülü açıldığında Vet.Asistanı Kütüphanesi ekrana gelmektedir.

Dosyalama olarak: HTML, PDF, DOC ve XLS dosya türlerini kullanabilirsiniz. Kütüphane Modülü açıldığında Vet.Asistanı Kütüphanesi ekrana gelmektedir. Vet.Asistanı programında Kütüphane bölümü geliştirilerek Özel Kütüphanem modülü eklenmiştir. Bu modül ile istediğiniz verileri siz kendiniz oluşturabilir, değiştirebilir ya da bir başkasının hazırlamış

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi YAZIM KURALLARI

Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi YAZIM KURALLARI Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi YAZIM KURALLARI 1. Gönderilen çalışmalar, MS Office ortamında yazılmalı ve başlık (Türkçe ve İngilizce), özet (Türkçe ve İngilizce), anahtar kelimeler (Türkçe

Detaylı

ÖDEV YAZIM YÖNERGESİ

ÖDEV YAZIM YÖNERGESİ ÖDEV YAZIM YÖNERGESİ Bu yönerge yapılacak her türlü ödev, uygulama raporu, tasarım projeleri raporu, deney raporları vb. için kullanılacaktır. A. YAZIM İLE İLGİLİ GENEL KURALLAR 1. Ödevler A4 (210 x 27

Detaylı

Elbistan MYO Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU

Elbistan MYO Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU Elbistan MYO 2016-2017 Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU HTML Nedir? HTML, Hyper Text Markup Language sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır ve Web in temel dilidir. Html dökümanları

Detaylı

New Project. User guide

New Project. User guide New Project User guide Table of Contents New Project... 3 Katman Yöneticisi... 4 Katman Yöneticisi Araçları... 6 Katman İşlemleri... 8 Katman Görünümü... 9 Katman Ekleme... 10 Aktif Katman Yapma... 12

Detaylı

GNUPLOT ÇİZİM PROGRAMI

GNUPLOT ÇİZİM PROGRAMI GNUPLOT ÇİZİM PROGRAMI İlkay TÜRK ÇAKIR SANAEM- TAEK HPFBO-Çukurova Üniversitesi GENEL ÖZELLİKLER -I Taşınabilir bilimsel bir görselleştirme programıdır. Gnuplot fonksiyonların ve verilerin grafigini komut

Detaylı

Css Stillerinin Nesneyi Etkileme Yolları Ve Sırası, Diez, Nokta, Yıldız, Class Css De Neyi İfade Eder.

Css Stillerinin Nesneyi Etkileme Yolları Ve Sırası, Diez, Nokta, Yıldız, Class Css De Neyi İfade Eder. Ve Sırası, Diez, Nokta, Yıldız, Class Css Css stillerinin nesneyi etkileme yolları ve sıraları: (#), (.), (*), (class) CSS de nasıl kullanılır bu başlık altında bulabilirsiniz. Css Nedir? HTML bize metin

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 5

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 5 BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 5 Stil Oluşturmak/CSS 2 CSS, Cascading Style Sheets = Katmanlı Biçim Sayfaları HTML nesnelerini biçimlendirmek için kullanılır. CSS Bileşenleri CSS yapısı 3 ana bileşenden

Detaylı

Java 2 Standart Edition SDK Kurulum ve Java ya Giriş

Java 2 Standart Edition SDK Kurulum ve Java ya Giriş Kurulum için ilk önce Sun Microsystems in sitesinden uygun J2SE sürümünü indirin. Ben J2SE v1. 4. 2_16 Windows Installer paketini kullandım J2SE SDK Kurulumu aşağıdaki gibi başlayacaktır. 1 Kurulum tamamlandıktan

Detaylı

BİL435 LATEX ile Doküman Hazırlama

BİL435 LATEX ile Doküman Hazırlama BİL435 L A TEX ile Doküman Hazırlama Bölüm 3 Emrah AKYAR eakyar@anadolu.edu.tr Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2004-2005 Öğretim Yılı Bahar Dönemi 1 Temeller Bazı Kombinasyonlar

Detaylı

PROJE KİTABI LATEX TASLAĞI VE EĞİTİMİ

PROJE KİTABI LATEX TASLAĞI VE EĞİTİMİ PROJE KİTABI LATEX TASLAĞI VE EĞİTİMİ Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği İ.O. Sığırcı Proje Koordinatörlüğü Bilgisayar Mühendisliği Yıldız Teknik Üniversitesi YTÜ, 2016 İ.O. Sığırcı (YTÜ,

Detaylı

Matlab - Giriş (İleri Yapı Statiği II. Kısım)

Matlab - Giriş (İleri Yapı Statiği II. Kısım) - Giriş (İleri Yapı Statiği II. Kısım) Doç. Dr. Özgür Özçelik Dokuz Eylül Üniversitesi, Müh. Fak., İnşaat Müh. Böl. Matrisler Hakkında Alman amatör matematikçi Albrecht Dürer in (1471-1528) Rönesans Gravürü

Detaylı

İnternet Programcılığı Öğr. Gör. Serkan AKSU PHP de Dizi-Değişkenler, Nesneler. Dizi Oluşturma. Tek Boyutlu Diziler

İnternet Programcılığı Öğr. Gör. Serkan AKSU  PHP de Dizi-Değişkenler, Nesneler. Dizi Oluşturma. Tek Boyutlu Diziler PHP de Dizi-Değişkenler, Nesneler Dizilerle ilgili örneklere geçmeden önce aşağıdaki tabloyu inceleyelim. Tabloda dizi kavramının mantığı açıklanmaktadır. Tablonun tamamını bir dizi olarak düşünün ve bu

Detaylı

Yayınlanacak makaleler için yazım kuralları

Yayınlanacak makaleler için yazım kuralları Yayınlanacak makaleler için yazım kuralları Dergide yayımlanan makaleler yazı işlerinin izni olmaksızın başka hiç bir yerde yayımlanamaz veya bildiri olarak sunulamaz. Kısmen veya tamamen yayımlanan makaleler

Detaylı

Kontrol: Gökhan BİRBİL

Kontrol: Gökhan BİRBİL Doküman Adı: DOKÜMAN HAZIRLANMASIYLA İLGİLİ TÜRKAK PRENSİPLERİ TALİMATI Doküman No.: T501-01 Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi: 25.12.2011 Hazırlayan: Tekin ALTUĞ Kontrol: Gökhan BİRBİL Onay: H. İrfan AKSOY

Detaylı

Çözüm Bilgisayar. Çözüm İntSite

Çözüm Bilgisayar. Çözüm İntSite Çözüm Bilgisayar Çözüm İntSite Çözüm İnternet Site Programı (intsite.exe) Firmamızca geliştirilen ve Çözüm HBYS programının ana modülü olan Hasta Takip modülünü kullanan tüm hastanelerin kullanabileceği

Detaylı

POWERPOINT 2010 KULLANIMI

POWERPOINT 2010 KULLANIMI Modül 7 MODÜL 7 POWERPOINT 2010 KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER Powerpoint 2003 Uzantısı.doc

Detaylı

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 DOSYALAMA Sunu Planı Veri Hiyerarşisi Dosyalar ve Akımlar(streams) Sıralı Erişim (Sequential Access) dosyalarının oluşturulması Sıralı Erişim Dosyalarından Veri Okuma Rasgele

Detaylı

EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE

EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE Excel, Microsoft Office paketinde yer alan ve iş hayatında en sık kullanılan programlardandır. Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri)

Detaylı

Dergimize makale göndermek isteyen yazarlara örnek bir taslak aşağıdaki EK de gösterilmektedir.

Dergimize makale göndermek isteyen yazarlara örnek bir taslak aşağıdaki EK de gösterilmektedir. YAZIM KURALLARI Dergimize makale göndermek isteyen yazarlara örnek bir taslak aşağıdaki EK de gösterilmektedir. Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisine makale gönderecek olan

Detaylı

şeklinde yürütülen geniş kapsamlı ve detaylı bir çalışmadır.

şeklinde yürütülen geniş kapsamlı ve detaylı bir çalışmadır. T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FENBİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI II. ÖĞRETİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DÖNEM PROJESİ DERSİ YAZIM VE SUNUM KILAVUZU 1. GENEL KONULAR 1.1. Tanım Çukurova Üniversitesi,

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) strstr b) strchr c) strcat d) strcpy e) strlen. a) b) d) e) 0

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) strstr b) strchr c) strcat d) strcpy e) strlen. a) b) d) e) 0 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Bitirme Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 01.06.2017 Süre : 60 dak. 1. t değişkeni hakkında aşağıdakilerden

Detaylı

tarih ve 06 sayılı Akademik Kurul tutanağının I nolu ekidir. İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU

tarih ve 06 sayılı Akademik Kurul tutanağının I nolu ekidir. İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU İSTANBUL 2017 1 GİRİŞ İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ne teslim edilecek Yüksek Lisans ve Doktora tezleri

Detaylı

WEB TASARIM I. Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI. Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu

WEB TASARIM I. Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI. Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu WEB TASARIM I Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta PHP Tanımı ve Sunucu Kurulumları 2. Hafta PHP Yazım Notasyonu

Detaylı

HTML Etiketleri Genel Özellikler (Global Attributes)

HTML Etiketleri Genel Özellikler (Global Attributes) HTML Yorum Eklemek HTML kodunun içine tarayıcı tarafından gösterilmeyecek yorumlar şu şekilde eklenir. Hatırlatıcı notlar eklemek için de kullanılabilir. HTML Etiketleri Genel

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

24 Mart 2011. İlgili Modül/ler : Transfer. İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL

24 Mart 2011. İlgili Modül/ler : Transfer. İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL 24 Mart 2011 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : Transfer ETA:V.8-SQL ve ETA:SQL ile HUGIN POS CİHAZI ARASINDA VERİ TRANSFERİ Süpermarket, benzin istasyonu, market ve çeşitli

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Kayıt Numaralama

DESTEK DOKÜMANI. Kayıt Numaralama Kayıt Numaralama Oluşturulacak şablon yardımıyla, sicil kartlara verilen numaraların özelleştirilmesi ve izlenebilirliğinin kolaylaştırılması sağlanmıştır. Bu özellik TB, Bordro ve IK ürünlerimizde bulunmaktadır..

Detaylı

WebInstaller. 1. Kurulum Đçin Gereksinimler

WebInstaller. 1. Kurulum Đçin Gereksinimler WebInstaller Ürün Grubu [X] Fusion@6 [X] Fusion@6 Standard Kategori [X] Yeni Fonksiyon Versiyon Önkoşulu @6 Uygulama E-Netsis.Net uygulamasının kurulumu Netsis\ENetsis.Net\Kurulum dizininde bulunan NetsisWebInstall.exe

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Diziler Dizi Tanımlama ve İlk Değer Atama Dizi Elemanlarının Kullanılması Dizi İşlemleri Java da Diziler JAVA DA DİZİLER 4 Dizi; tek bir veri tipinde,

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OSMANİYE STAJ RAPORU

T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OSMANİYE STAJ RAPORU T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OSMANİYE STAJ RAPORU "[Staj yapılan işletmenin adı - sadece ilk harfler büyük olacak]" HAZIRLAYAN [Ad ve Soyadı Sadece

Detaylı

Windows Sürüm 5.0 Standart Raporlarının NDER ile Bütünleşik Çalıştırılması

Windows Sürüm 5.0 Standart Raporlarının NDER ile Bütünleşik Çalıştırılması Windows Sürüm 5.0 Standart Raporlarının NDER ile Bütünleşik Çalıştırılması Ürün Grubu [X] Redcode Enterprise [X] Redcode Standart [X] Entegre.NET Kategori [X] Yeni Fonksiyon Versiyon Önkoşulu 5.0 Uygulama

Detaylı

MS WORD 6. BÖLÜM. Başvurular sekmesindeki seçenekler Şekil 3.127 de görülmektedir. Şekil 3. 127. Başvurular Sekmesi

MS WORD 6. BÖLÜM. Başvurular sekmesindeki seçenekler Şekil 3.127 de görülmektedir. Şekil 3. 127. Başvurular Sekmesi MS WORD 6. BÖLÜM Bölüm Adı: BAŞVURULAR Bölümün Amacı: Başvurular sekmesini kullanmak. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Belgeye içindekiler tablosu oluşturabilir. 2. Belge içinde dipnot

Detaylı

POWERPOINT KULLANIMI

POWERPOINT KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER Powerpoint 2003 Uzantısı.doc Powerpoint 2007/2010 Uzantısı.docx

Detaylı

BOOTLOADER MANUAL DOCUMENT

BOOTLOADER MANUAL DOCUMENT BOOTLOADER MANUAL DOCUMENT 1 İçindekiler Tablosu 1- Ön Bilgilendirme... 3 2- Genel Dosya Yapısı... 3 3- Kullanılan Yazılım Dili... 4 4- Programı Özelleştirmek... 4 4.1- Windows için... 4 4.2- Linux için...

Detaylı

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Güz Dönemi Arş.Gör. Eren DEMİR ve Arş.Gör. Veysel KIŞ (

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Güz Dönemi Arş.Gör. Eren DEMİR ve Arş.Gör. Veysel KIŞ ( BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2018-19 Güz Dönemi Arş.Gör. Eren DEMİR ve Arş.Gör. Veysel KIŞ (e-mail: edemir@sirnak.edu.tr ) 04.10.2018 1 MATLAB da Workspace ve Workspace

Detaylı

Özel Sahalar ĠÇERĠK. Döküman Kodu : NAS004 İlk Yayın Tarihi : Mart 2017 Revizyon Tarihi : Mart 2017 Revizyon No : 1.

Özel Sahalar ĠÇERĠK. Döküman Kodu : NAS004 İlk Yayın Tarihi : Mart 2017 Revizyon Tarihi : Mart 2017 Revizyon No : 1. Döküman Kodu : NAS004 İlk Yayın Tarihi : Mart 2017 Revizyon Tarihi : Mart 2017 Revizyon No : 1 ĠÇERĠK GENEL BĠLGĠ ÖZEL SAHA TANIMLARI Özel Saha Grup Tanımı Özel Saha Tanımı EK ĠġLEMLER Cari Hesap Tanımında

Detaylı

BİLGİSAYAR 4 MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA 08.04.2011

BİLGİSAYAR 4 MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA 08.04.2011 BİLGİSAYAR 4 MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ HTML DERS NOTLARI 6. DERS YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA 08.04.2011 HYPERLINKS - KÖPRÜ Sayfalara link (bağlantılar) oluşturmak için kullanılır.

Detaylı

SIMAN KULLANIM KILAVUZU

SIMAN KULLANIM KILAVUZU SIMAN KULLANIM KILAVUZU Önder Öndemir SIMAN Simülasyon programı Model Çatı ve Deneysel Çatı olmak üzere iki kısımdan oluşur. Model çatı genel itibariyle modullerin ve işlem bloklarının yazıldığı kısımdır.

Detaylı

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları 4.Hafta Microsoft Word 3 (Anadolu Ü. Lisansüstü Tez Yazım Yönergesi Word Ayarları) Otomatik Şekil Ekleme ve Düzenleme Metin Ekleme Resim Ekleme Dosyadan

Detaylı

POSTER HAZIRLAMA TEKNİKLERİ (Nasıl poster hazırlamalıyım?)

POSTER HAZIRLAMA TEKNİKLERİ (Nasıl poster hazırlamalıyım?) POSTER HAZIRLAMA TEKNİKLERİ (Nasıl poster hazırlamalıyım?) 1. Posterlerinizde aşağıda başlıklar yer almalıdır: POSTER BAŞLIĞI - 60 punto YARI İLETKEN TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI HAZIRLAYANLAR VE ADRES

Detaylı

FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR

FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR C FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR Konuya Hazırlık 1. Excel de formül kullanmanın faydalarını açıklayınız. Formüller, bir sayfadaki verileri kullanarak işlem yapan denklemlerdir. Bir formülde, aynı sayfadaki

Detaylı

E-UYGULAMALAR VE DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ (EUP)

E-UYGULAMALAR VE DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ (EUP) E-UYGULAMALAR VE DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ (EUP) KİOSKA YÜKLENECEK RUHSAT BAŞVURUSU DOSYALARI İÇİN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Bilindiği üzere, elektronik ruhsat başvurusunda bulunmak için İlaç Ruhsat

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI. 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E

MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI. 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E 2) Aşağıdaki uzantılardan hangisi Power point programının

Detaylı

Göstericiler (Pointers)

Göstericiler (Pointers) C PROGRAMLAMA Göstericiler (Pointers) C programlama dilinin en güçlü özelliklerinden biridir. Göstericiler, işaretçiler yada pointer adı da verilmektedir. Gösterici (pointer); içerisinde bellek adresi

Detaylı

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com HTML-2 Tablolar Tablolar sayfaları satırlara ve sütunlara bölmek yada metin veya grafiklerin sayfada istediğimiz yerde durmasını sağlamak için kullanabileceğimiz en önemli elemanlardır. Tablolar satır

Detaylı

Yazım Kuralları KADIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET ARAŞTIRMALARI DERGİSİ. Sayfa Yapısı. Cilt Payı: Cilt payı: 0 cm (Sol)

Yazım Kuralları KADIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET ARAŞTIRMALARI DERGİSİ. Sayfa Yapısı. Cilt Payı: Cilt payı: 0 cm (Sol) KADIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET ARAŞTIRMALARI DERGİSİ Yazım Kuralları Sayfa Yapısı Cilt Payı: Cilt payı: 0 cm (Sol) Kenar Boşlukları: Üst-Alt-Sağ-Sol: 2 cm Kağıt: A4 Genişlik 21.5 cm, Yükseklik 28 cm Düzen:

Detaylı

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim'

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim' Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Veri Tabanı Adı Değiştirme 2- Nesnelerin Adını Değiştirme a. Tablo Adı Değiştirme b. Alan Adı Değiştirme c. Constraint (Kısıtlama) Adı Değiştirme 3- Tablo Düzenleme Komutları

Detaylı

PLS2 KOMUTU. Giriş PLS2 Komutunun Açıklanması Sonuç

PLS2 KOMUTU. Giriş PLS2 Komutunun Açıklanması Sonuç Giriş PLS2 Komutunun Açıklanması Sonuç GİRİŞ Bu dökümanda PLS2 komutunun nasıl kullanılacağı anlatılacaktır.pls2, çoğunlukla pulse ile servo sürme uygulamalarında kullanılır. Kısaca bahsedilecek olunursa

Detaylı

Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Sorgulama işlemlerini bu tabloya göre yapacağız.

Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Sorgulama işlemlerini bu tabloya göre yapacağız. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Basit Sorgulamalar a. Tablodan tüm alanları sorgulama b. Tablodan alanları belirterek sorgulama c. Tekrarlı satırları önleme d. Belirli sayıda veya oranda sorgulama yapma

Detaylı

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while Değişkenler Değişkenler bir bilginin bellekteki konumunu temsil eden sembolik isimlerdir. Bilgisayarda hemen hemen tüm işlemler bellekte yapılır. Program çalıştırıldığında değişken ve bu değişkenin türüne

Detaylı

Metin İşlemleri, Semboller

Metin İşlemleri, Semboller Ankara Üniversitesi Nallıhan Meslek Yüksekokulu Metin İşlemleri, Semboller NBP108 - GRAFİK ANİMASYON il Öğr.Gör. Salih ERDURUCAN 1 / 13 3. METİN İŞLEMLERİ 3.1. Metin Aracı Animasyon yazılımı yazı yazmak

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1 Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net http://www.serkanaksu.net/ 1 JavaScript JavaScript Nedir? Nestcape firması tarafından C dilinden esinlenerek yazılmış, Netscape Navigator 2.0 ile birlikte

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 9 Tema Kullanımı

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 9 Tema Kullanımı İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 9 Tema Kullanımı Web sitemizin görünümünde değişiklikler yapmak istediğimizde tüm sayfalar ile tek tek uğraşmayız. Tüm sayfaların

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 1 PHP Program Yapısı Php çoğunlukla HTML etiketleri arasına gömülerek kullanılır. Form işlemleri

Detaylı

APA STİLİ 6. SÜRÜM EĞER MAKALENİZ İNGİLİZCEYSE, BAZI İFADELERİ FARKLI YAZMALISINIZ. LÜTFEN BU KILAVUZUN SONUNDA YER ALAN EK KISMINA BAKIN.

APA STİLİ 6. SÜRÜM EĞER MAKALENİZ İNGİLİZCEYSE, BAZI İFADELERİ FARKLI YAZMALISINIZ. LÜTFEN BU KILAVUZUN SONUNDA YER ALAN EK KISMINA BAKIN. APA STİLİ 6. SÜRÜM EĞER MAKALENİZ İNGİLİZCEYSE, BAZI İFADELERİ FARKLI YAZMALISINIZ. LÜTFEN BU KILAVUZUN SONUNDA YER ALAN EK KISMINA BAKIN. APA yazım stili, sosyal ve davranışçı alanlarda çalışan bilim

Detaylı

NB Macro Kullanımı Hakkında Genel Bilgiler

NB Macro Kullanımı Hakkında Genel Bilgiler NB Macro Kullanımı Hakkında Genel Bilgiler Genel Bilgi Makro Nasıl Eklenir? NB Ekranlarda Genel Makro Mantığı Makro Nasıl Çağrılır? Örnek Makro Projesi Genel Bilgi Makro, gelişmiş bir HMI kontrol metodudur.

Detaylı

Çabuk Yazılandırma Kılavuzu (Rapid Transcription Guide) v0.4

Çabuk Yazılandırma Kılavuzu (Rapid Transcription Guide) v0.4 Çabuk Yazılandırma Kılavuzu (Rapid Transcription Guide) v0.4 Murat Saraçlar 1 Ekim 2006 Çabuk yazılandırma, Türkçe konuşma tanıma sistemleri için veri tabanı oluşturmayı amaçlamaktadır. Ana hedef konuşmanın

Detaylı

AGSoft Çocuk Gelişim Takip Programı Kullanım Kılavuzu

AGSoft Çocuk Gelişim Takip Programı Kullanım Kılavuzu Giriş Bölümü: Program ilk açıldığında karşımıza Kullanıcı Adı ve Şifre giriş bölümü gelir. Kullanıcı Adı: Programa giriş yapacak kullanıcının kodunu ve şifresini yazdıktan sonra Tamam tuşu ile programa

Detaylı

Amaçlarımız. Powerpoint de slaytlara eklentiler yapmak. Asıl slayt kavramını tanımlamak. Asıl slayt üzerinde değişklikler yapmak.

Amaçlarımız. Powerpoint de slaytlara eklentiler yapmak. Asıl slayt kavramını tanımlamak. Asıl slayt üzerinde değişklikler yapmak. Amaçlarımız 2 Powerpoint de slaytlara eklentiler yapmak. Asıl slayt kavramını tanımlamak. Asıl slayt üzerinde değişklikler yapmak. Slayt gösterilerini ayarlamak. 1 3 Slaytlara eklenti yapmak için Insert

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-12 Fonksiyonlar. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-12 Fonksiyonlar. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-12 Fonksiyonlar Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Fonksiyonlar Fonksiyonlar C de modüller Programlar kullanıcı tanımlı

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI KAYIT NUMARALAMA ŞABLONLARI

DESTEK DOKÜMANI KAYIT NUMARALAMA ŞABLONLARI KAYIT NUMARALAMA ŞABLONLARI Kayıt numaralama özelliği; firmaya ait işlemlerde kullanılan belgelerin, firmaya özel numaralar ile kaydedilip izlenmesine imkan tanır. Ticari sistemde fiş ve faturalara ait

Detaylı