Etmen ile Servis Entegrasyonu için Bir Planlama

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Etmen ile Servis Entegrasyonu için Bir Planlama"

Transkript

1 Etmen ile Servis Entegrasyonu için Bir Planlama Modülü Tasarımı ve Gerçekleştirimi Yüksek Lisans Tezi Bornova, İzmir 23 Temmuz 2007, Pazartesi Tez savunması

2 İçerik 1 Giriş

3 İçerik Amaç Yaklaşım (Önerilen Çözüm) Katkılar 1 Giriş

4 Amaç Amaç Yaklaşım (Önerilen Çözüm) Katkılar Daha esnek ve devingen iş süreci tümleşimine ve otomasyonuna olan küresel ilgi: servise-yönelik hesaplama, anlamsal teknoloji ve zeki çok-etmenli sistemler yakınlaşması Servise-yönelik hesaplama ve anlamsal teknolojinin yakınlaşması servis-tabanlı anlamsal veb (anlamsal veb servisleri). Anlamsal veb servislerini otomatik olarak kullanacak olan yapılar Dağıtık İnternet ortamında çalışan özerk etmenler.

5 Amaç Amaç Yaklaşım (Önerilen Çözüm) Katkılar Daha esnek ve devingen iş süreci tümleşimine ve otomasyonuna olan küresel ilgi: servise-yönelik hesaplama, anlamsal teknoloji ve zeki çok-etmenli sistemler yakınlaşması Servise-yönelik hesaplama ve anlamsal teknolojinin yakınlaşması servis-tabanlı anlamsal veb (anlamsal veb servisleri). Anlamsal veb servislerini otomatik olarak kullanacak olan yapılar Dağıtık İnternet ortamında çalışan özerk etmenler.

6 Amaç Amaç Yaklaşım (Önerilen Çözüm) Katkılar Daha esnek ve devingen iş süreci tümleşimine ve otomasyonuna olan küresel ilgi: servise-yönelik hesaplama, anlamsal teknoloji ve zeki çok-etmenli sistemler yakınlaşması Servise-yönelik hesaplama ve anlamsal teknolojinin yakınlaşması servis-tabanlı anlamsal veb (anlamsal veb servisleri). Anlamsal veb servislerini otomatik olarak kullanacak olan yapılar Dağıtık İnternet ortamında çalışan özerk etmenler.

7 Amaç (devam) Amaç Yaklaşım (Önerilen Çözüm) Katkılar Tezin Amacı Sıradan geliştiricilerin kolaylıkla anlamsal vebde çalışan yazılımlar geliştirebilmesinin sağlanması Etmen - Veb Servis İlişkisi Birlikte işlerlik sorunları: Çalışma şekillerinin farklılığı, Kullandıkları iletişim ve tanım standartlarının farklılığı, Tasarlanış amaçlarının farklılığı

8 Amaç (devam) Amaç Yaklaşım (Önerilen Çözüm) Katkılar Tezin Amacı Sıradan geliştiricilerin kolaylıkla anlamsal vebde çalışan yazılımlar geliştirebilmesinin sağlanması Etmen - Veb Servis İlişkisi Birlikte işlerlik sorunları: Çalışma şekillerinin farklılığı, Kullandıkları iletişim ve tanım standartlarının farklılığı, Tasarlanış amaçlarının farklılığı

9 Yaklaşım ve Önerilen Çözüm Amaç Yaklaşım (Önerilen Çözüm) Katkılar Yaklaşım Etmenler, servisleri üyesi oldukları plarformun etki alanına göre uyarlayıp kendi yetenekleri yani kendi sundukları servisler olarak ilan edecek böylelikle diğer etmenler bu servisleri özerk bir şekilde kullanabileceklerdir. Önerilen Çözüm Etmen tabanlı bir anlamsal servis mimarisi olması gerekmektedir, Bu mimarideki etmenlerin anlamsal servisleri ele alabilmeleri için özel planlara ve planlama yapılarına sahip olmaları gerekmektedir.

10 Yaklaşım ve Önerilen Çözüm Amaç Yaklaşım (Önerilen Çözüm) Katkılar Yaklaşım Etmenler, servisleri üyesi oldukları plarformun etki alanına göre uyarlayıp kendi yetenekleri yani kendi sundukları servisler olarak ilan edecek böylelikle diğer etmenler bu servisleri özerk bir şekilde kullanabileceklerdir. Önerilen Çözüm Etmen tabanlı bir anlamsal servis mimarisi olması gerekmektedir, Bu mimarideki etmenlerin anlamsal servisleri ele alabilmeleri için özel planlara ve planlama yapılarına sahip olmaları gerekmektedir.

11 Katkılar Amaç Yaklaşım (Önerilen Çözüm) Katkılar AVSM nin kavramsal modelinin temel ihtiyaçlarının bütün süreçlerini kapsayacak şekilde yerine getiren bir yazılım platformunu tanımlamaktadır. Tanımlanan mimarinin süreçlerine yönelik planlar tasarlanmıştır. Süreçlere yönelik tasarlanan planlar doğrultusunda planlayıcı ihtiyaçları belirlenmiştir.

12 Katkılar Amaç Yaklaşım (Önerilen Çözüm) Katkılar AVSM nin kavramsal modelinin temel ihtiyaçlarının bütün süreçlerini kapsayacak şekilde yerine getiren bir yazılım platformunu tanımlamaktadır. Tanımlanan mimarinin süreçlerine yönelik planlar tasarlanmıştır. Süreçlere yönelik tasarlanan planlar doğrultusunda planlayıcı ihtiyaçları belirlenmiştir.

13 Katkılar Amaç Yaklaşım (Önerilen Çözüm) Katkılar AVSM nin kavramsal modelinin temel ihtiyaçlarının bütün süreçlerini kapsayacak şekilde yerine getiren bir yazılım platformunu tanımlamaktadır. Tanımlanan mimarinin süreçlerine yönelik planlar tasarlanmıştır. Süreçlere yönelik tasarlanan planlar doğrultusunda planlayıcı ihtiyaçları belirlenmiştir.

14 İçerik Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi 1 Giriş

15 Anlamsal Veb Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Anlamsal veb, vebdeki veriyi hem insanların okuyabileceği hem de makinelerin anlayabileceği şekilde tanımlar ve bağlar. Anlamsal Veb, Veb mimarisine dayanır: kaynakları tanımlamak için tekbiçimli kaynak tanımlayıcılarını (Uniform Resource Identifier - URI ), ontolojileri birleştirmek için bağlantıları, sözdizim için genişletilebilir biçimleme dilini (GBD, extensible Mark-up Language - XML), iletişim için de üstün-metin aktarım protokolünü (ÜMAP, Hyper-Text Transfer Protokol - HTTP) kullanır.

16 Anlamsal Veb Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Anlamsal veb, vebdeki veriyi hem insanların okuyabileceği hem de makinelerin anlayabileceği şekilde tanımlar ve bağlar. Anlamsal Veb, Veb mimarisine dayanır: kaynakları tanımlamak için tekbiçimli kaynak tanımlayıcılarını (Uniform Resource Identifier - URI ), ontolojileri birleştirmek için bağlantıları, sözdizim için genişletilebilir biçimleme dilini (GBD, extensible Mark-up Language - XML), iletişim için de üstün-metin aktarım protokolünü (ÜMAP, Hyper-Text Transfer Protokol - HTTP) kullanır.

17 Anlamsal Veb Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Anlamsal veb, vebdeki veriyi hem insanların okuyabileceği hem de makinelerin anlayabileceği şekilde tanımlar ve bağlar. Anlamsal Veb, Veb mimarisine dayanır: kaynakları tanımlamak için tekbiçimli kaynak tanımlayıcılarını (Uniform Resource Identifier - URI ), ontolojileri birleştirmek için bağlantıları, sözdizim için genişletilebilir biçimleme dilini (GBD, extensible Mark-up Language - XML), iletişim için de üstün-metin aktarım protokolünü (ÜMAP, Hyper-Text Transfer Protokol - HTTP) kullanır.

18 Anlamsal Veb Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Anlamsal veb, vebdeki veriyi hem insanların okuyabileceği hem de makinelerin anlayabileceği şekilde tanımlar ve bağlar. Anlamsal Veb, Veb mimarisine dayanır: kaynakları tanımlamak için tekbiçimli kaynak tanımlayıcılarını (Uniform Resource Identifier - URI ), ontolojileri birleştirmek için bağlantıları, sözdizim için genişletilebilir biçimleme dilini (GBD, extensible Mark-up Language - XML), iletişim için de üstün-metin aktarım protokolünü (ÜMAP, Hyper-Text Transfer Protokol - HTTP) kullanır.

19 Anlamsal Veb Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Anlamsal veb, vebdeki veriyi hem insanların okuyabileceği hem de makinelerin anlayabileceği şekilde tanımlar ve bağlar. Anlamsal Veb, Veb mimarisine dayanır: kaynakları tanımlamak için tekbiçimli kaynak tanımlayıcılarını (Uniform Resource Identifier - URI ), ontolojileri birleştirmek için bağlantıları, sözdizim için genişletilebilir biçimleme dilini (GBD, extensible Mark-up Language - XML), iletişim için de üstün-metin aktarım protokolünü (ÜMAP, Hyper-Text Transfer Protokol - HTTP) kullanır.

20 Anlamsal Veb Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Anlamsal veb, vebdeki veriyi hem insanların okuyabileceği hem de makinelerin anlayabileceği şekilde tanımlar ve bağlar. Anlamsal Veb, Veb mimarisine dayanır: kaynakları tanımlamak için tekbiçimli kaynak tanımlayıcılarını (Uniform Resource Identifier - URI ), ontolojileri birleştirmek için bağlantıları, sözdizim için genişletilebilir biçimleme dilini (GBD, extensible Mark-up Language - XML), iletişim için de üstün-metin aktarım protokolünü (ÜMAP, Hyper-Text Transfer Protokol - HTTP) kullanır.

21 Anlamsal Veb - Ontolojiler Anlamsal Veb in temel yapıtaşı ontolojilerdir. Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Tanım Ontoloji paylaşılan bir kavramsallaştırmanın biçimsel, belirgin bir tanımıdır. Bu tanımda: paylaşılan - ontolojilerin genel kabul görmüş bir anlayışı ifade etmesi kavramsallaştırma - bir etki alanının kavramsal modelinin ortaya çıkartılması biçimsel tanım - makine okunabilirliği sağlanması belirgin tanım - kesin terminoloji tanımları içermesi

22 Anlamsal Veb - Ontolojiler Anlamsal Veb in temel yapıtaşı ontolojilerdir. Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Tanım Ontoloji paylaşılan bir kavramsallaştırmanın biçimsel, belirgin bir tanımıdır. Bu tanımda: paylaşılan - ontolojilerin genel kabul görmüş bir anlayışı ifade etmesi kavramsallaştırma - bir etki alanının kavramsal modelinin ortaya çıkartılması biçimsel tanım - makine okunabilirliği sağlanması belirgin tanım - kesin terminoloji tanımları içermesi

23 Veb Servisleri Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Veb servisleri İnternet üzerinde bulunan, modüler ve kendini-tanımlayan uygulamalardır. DGVK Veb Servisi tanımı Bir Veb servisi bir ağ üzerinde makiden-makineye birlikte işlerliği desteklemek için tasarlanmış bir yazılım sistemdir. Makine tarafından işlenebilir şekilde hazırlanmış bir arayüze sahiptir (özellikle VSTD). Diğer sistemler veb servisi ile tanımına göre diğer Veb le ilgili standartlarla birlikte ÜMAP üzerinden taşınan GBD ile serileştirilmiş BNEP mesajları kullanarak etkileşirler. Veb servislerinin özellikleri şunlardır: Birlikte işlerlik, Modülerlik, Çok yönlülük, Mevcudiyet.

24 Anlamsal Veb Servisleri Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Şekil: Anlamsal Veb Servisleri

25 Anlamsal Veb Servisleri (devam) Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Anlamsal veb deki servislerin otomasyonu için birçok veb servis ontolojisi geliştirilmiştir: S-VOD (Servisler için Veb Ontoloji Dili), VSMO (Veb Servis Modelleme Ontolojisi), A-VSTD (Anlamsal Veb Servis Tanımlama Dili)... Bu çalışmada S-VOD seçildi çünkü: VOD tabanlıdır, Genel amaçlıdır.

26 Anlamsal Veb Servisleri (devam) Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Anlamsal veb deki servislerin otomasyonu için birçok veb servis ontolojisi geliştirilmiştir: S-VOD (Servisler için Veb Ontoloji Dili), VSMO (Veb Servis Modelleme Ontolojisi), A-VSTD (Anlamsal Veb Servis Tanımlama Dili)... Bu çalışmada S-VOD seçildi çünkü: VOD tabanlıdır, Genel amaçlıdır.

27 Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi S-VOD (Servisler için Veb Ontoloji Dili) Hedefler S-VOD ontolojisi kısaca aşağıdaki görevleri başarmayı hedeflemektedir: Otomatik servis keşfi, Otomatik servis çalıştırımı, Otomatik servis birleştirimi ve birlikte işlerlik, Otomatik servis çalıştırma izlenmesi.

28 Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi S-VOD (Servisler için Veb Ontoloji Dili) (devam) Şekil: S-VOD Üst Ontolojisi

29 Etmenler Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Anlamsal veb tarafından sunulan anlamsal-kodlanmış bilginin tüketicisi bu bilgiyi anlayıp kullanacak kadar zeki olmalıdır. Etmenler Rasıl & Norvig Etmenler bulundukları ortamı algılayıcıları ile algılayan ve ortama karşı etkileyicileri ile eylemde bulunan elemanlardır.

30 Etmenler Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Anlamsal veb tarafından sunulan anlamsal-kodlanmış bilginin tüketicisi bu bilgiyi anlayıp kullanacak kadar zeki olmalıdır. Etmenler Rasıl & Norvig Etmenler bulundukları ortamı algılayıcıları ile algılayan ve ortama karşı etkileyicileri ile eylemde bulunan elemanlardır.

31 Etmenler Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Anlamsal veb tarafından sunulan anlamsal-kodlanmış bilginin tüketicisi bu bilgiyi anlayıp kullanacak kadar zeki olmalıdır. Etmenler Rasıl & Norvig Etmenler bulundukları ortamı algılayıcıları ile algılayan ve ortama karşı etkileyicileri ile eylemde bulunan elemanlardır.

32 Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Etmenler (devam) Etmenler genellikle aşağıdaki özelliklerin bazılarını veya hepsini içerir: Uyarlanabilir ortam değişiklikleriyle başa çıkabilir, Sağlam değişiklikler etmenin davranışlarını fazla etkilemez, Taktiksel birçok hedefi ele alabilir, duruma göre bunları değiştirebilir, Çok yönlü geniş bir perspektifteki görevleri yerine getirebilir, İşbirlikçi diğer etmenlerle işbirliği yapabilirler.

33 Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Etmenler (devam) Etmenler genellikle aşağıdaki özelliklerin bazılarını veya hepsini içerir: Uyarlanabilir ortam değişiklikleriyle başa çıkabilir, Sağlam değişiklikler etmenin davranışlarını fazla etkilemez, Taktiksel birçok hedefi ele alabilir, duruma göre bunları değiştirebilir, Çok yönlü geniş bir perspektifteki görevleri yerine getirebilir, İşbirlikçi diğer etmenlerle işbirliği yapabilirler.

34 Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Etmenler (devam) Etmenler genellikle aşağıdaki özelliklerin bazılarını veya hepsini içerir: Uyarlanabilir ortam değişiklikleriyle başa çıkabilir, Sağlam değişiklikler etmenin davranışlarını fazla etkilemez, Taktiksel birçok hedefi ele alabilir, duruma göre bunları değiştirebilir, Çok yönlü geniş bir perspektifteki görevleri yerine getirebilir, İşbirlikçi diğer etmenlerle işbirliği yapabilirler.

35 Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Etmenler (devam) Etmenler genellikle aşağıdaki özelliklerin bazılarını veya hepsini içerir: Uyarlanabilir ortam değişiklikleriyle başa çıkabilir, Sağlam değişiklikler etmenin davranışlarını fazla etkilemez, Taktiksel birçok hedefi ele alabilir, duruma göre bunları değiştirebilir, Çok yönlü geniş bir perspektifteki görevleri yerine getirebilir, İşbirlikçi diğer etmenlerle işbirliği yapabilirler.

36 Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Etmenler (devam) Etmenler genellikle aşağıdaki özelliklerin bazılarını veya hepsini içerir: Uyarlanabilir ortam değişiklikleriyle başa çıkabilir, Sağlam değişiklikler etmenin davranışlarını fazla etkilemez, Taktiksel birçok hedefi ele alabilir, duruma göre bunları değiştirebilir, Çok yönlü geniş bir perspektifteki görevleri yerine getirebilir, İşbirlikçi diğer etmenlerle işbirliği yapabilirler.

37 Etmenler (devam) Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Temel olarak, bir etmen için iki senaryo bulunmaktadır: bulunduğu ortamda yalnızdır, ortamda başka etmenler de vardır (çok-etmenli sistemler). Etmenler davranmalarını sağlayan bir plan mekanizmasına sahiptir. Plan: Kısaca ileriki davranışın bir gösterimi olarak tanımlanır.

38 Etmenler (devam) Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Temel olarak, bir etmen için iki senaryo bulunmaktadır: bulunduğu ortamda yalnızdır, ortamda başka etmenler de vardır (çok-etmenli sistemler). Etmenler davranmalarını sağlayan bir plan mekanizmasına sahiptir. Plan: Kısaca ileriki davranışın bir gösterimi olarak tanımlanır.

39 Planlama Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Sözlük Anlamı ( 1 Bir düzlem üzerinde çizilen çizim veya diyagram. 2 a) Bir sonuca ulaşmak için bir yöntem, b) birşeyi yapmanın alışılagelen yöntemi, c) bir eylem programının detaylı formülü, d) hedef, amaç. 3 Bir tasarım veya hedefin parçalarının sırayla düzenlenmesi. 4 Detaylı bir program. <emekli maaşı planı> MTE Bilişsel Bilimler Ansiklopedisi Bazı etmen veya etmenler tarafından çalıştırılan, genellikle bazıları geçici olan kısıtlara sahip eylemlerin bir kümesinden oluşan ileriki davranışın bir gösterimidir.

40 Planlama Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Sözlük Anlamı ( 1 Bir düzlem üzerinde çizilen çizim veya diyagram. 2 a) Bir sonuca ulaşmak için bir yöntem, b) birşeyi yapmanın alışılagelen yöntemi, c) bir eylem programının detaylı formülü, d) hedef, amaç. 3 Bir tasarım veya hedefin parçalarının sırayla düzenlenmesi. 4 Detaylı bir program. <emekli maaşı planı> MTE Bilişsel Bilimler Ansiklopedisi Bazı etmen veya etmenler tarafından çalıştırılan, genellikle bazıları geçici olan kısıtlara sahip eylemlerin bir kümesinden oluşan ileriki davranışın bir gösterimidir.

41 Planlama Çeşitleri Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Alana-özel planlayıcılar. ICAPS, Remote Agent, Bridge Baron, Mars Rover... Tam otomatik alan-bağımsız planlayıcılar. LPG, FF, MIPS... Elle-ayarlanabilir alan-bağımsız planlayıcılar. (Hiyerarşik Görev Ağı (HGA) planlayıcıları.) Nonlin, SIPE2, O-Plan, UMCP, SHOP2, TLPlan, TALPlanner...

42 Planlama Çeşitleri Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Alana-özel planlayıcılar. ICAPS, Remote Agent, Bridge Baron, Mars Rover... Tam otomatik alan-bağımsız planlayıcılar. LPG, FF, MIPS... Elle-ayarlanabilir alan-bağımsız planlayıcılar. (Hiyerarşik Görev Ağı (HGA) planlayıcıları.) Nonlin, SIPE2, O-Plan, UMCP, SHOP2, TLPlan, TALPlanner...

43 Planlama Çeşitleri Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Alana-özel planlayıcılar. ICAPS, Remote Agent, Bridge Baron, Mars Rover... Tam otomatik alan-bağımsız planlayıcılar. LPG, FF, MIPS... Elle-ayarlanabilir alan-bağımsız planlayıcılar. (Hiyerarşik Görev Ağı (HGA) planlayıcıları.) Nonlin, SIPE2, O-Plan, UMCP, SHOP2, TLPlan, TALPlanner...

44 HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Hiyerarşik Görev Ağı (HGA) planlamasında: Planlama sistemi ilkel-olmayan görevleri (görevler gerçekleştirilecek etkinliklerin sembolik gösterimleridirler) ilkel görevlere (örneğin, plan çalıştırıcı tarafından doğrudan çalıştırılabilinecek olan görevler) ulaşılıncaya kadar daha küçük ve daha da küçük altgörevlere ayrıştırarak bir plan hazırlar.

45 Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi HGA da Birleştirilmiş Bilgi ve Kontrol Akışı Problem 1996 ya kadarki planlama araştırmaları birbiriyle ilgili iki konuya yoğunlaşmıştır: bilgi-toplama eylemleri, döngüler ve koşullu dallanmalar gibi gelişmiş denetim yapılarına sahip planlar. Ancak bu iki araştırma alanının birleştirilmesi gösterimsel bir probleme yol açmıştır. Çözüm Vilyımsın ve ark da bilgi üreten eylemler, koşullu dallanmalar, periyodik eylemler ve döngülere sahip hiyerarşik planların gösterimi ve çalıştırılması için bir çerçeve ortaya koymuşlardır.

46 Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi HGA da Birleştirilmiş Bilgi ve Kontrol Akışı Problem 1996 ya kadarki planlama araştırmaları birbiriyle ilgili iki konuya yoğunlaşmıştır: bilgi-toplama eylemleri, döngüler ve koşullu dallanmalar gibi gelişmiş denetim yapılarına sahip planlar. Ancak bu iki araştırma alanının birleştirilmesi gösterimsel bir probleme yol açmıştır. Çözüm Vilyımsın ve ark da bilgi üreten eylemler, koşullu dallanmalar, periyodik eylemler ve döngülere sahip hiyerarşik planların gösterimi ve çalıştırılması için bir çerçeve ortaya koymuşlardır.

47 Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi HGA da Birleştirilmiş Bilgi ve Kontrol Akışı (devam) Görev ağı, ağaç benzeri bir yapıda ifade edilmiştir. Ayrışma kavramı, yeni altgörevlerin ihtiyaçlarının ve çıktılarının birbirleriyle ve ebeveyn görevleriyle olan ilişkisini tanımlar. Bu altyapıyı baz alan birçok sistem geliştirilmiştir: RETSINA, DECAF... Bu mimariye göre HGA, görevleri ifade eden düğümlerden ve iki tip kenar bilgisinden oluşur: İndirgeme bağlantıları, İhtiyaç/sonuç bağlantıları.

48 Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi HGA da Birleştirilmiş Bilgi ve Kontrol Akışı (devam) Görev ağı, ağaç benzeri bir yapıda ifade edilmiştir. Ayrışma kavramı, yeni altgörevlerin ihtiyaçlarının ve çıktılarının birbirleriyle ve ebeveyn görevleriyle olan ilişkisini tanımlar. Bu altyapıyı baz alan birçok sistem geliştirilmiştir: RETSINA, DECAF... Bu mimariye göre HGA, görevleri ifade eden düğümlerden ve iki tip kenar bilgisinden oluşur: İndirgeme bağlantıları, İhtiyaç/sonuç bağlantıları.

49 Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi HGA da Birleştirilmiş Bilgi ve Kontrol Akışı (devam) Bilgi akış ilişkileri Bir görev ağı, eylemler kümesinden ve bu eylemler arasındaki bilgi-akışı ilişkileri kümesinden oluşur. Miras bağlantısı -< T,ρ T, S, ρ S > S, T nin bir altgörevi; ρ T, T nin bir ihtiyacı; ve ρ S, S nin bir ihtiyacıdır Ters miras bağlantısı - < S,σ S, T, σ T > S, T nin bir altgörevi; σ S, S nin bir sonucu; ve σ T, T nin bir sonucudur İhtiyaç bağlantıları - < T α,σ Tα, T β, ρ Tβ > T α vet β aynı seviyede iki görev; σ Tα,T α nın bir sonucu; ve ρ Tβ, T β nın bir ihtiyacıdır

50 Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi HGA da Birleştirilmiş Bilgi ve Kontrol Akışı (devam) Bilgi akış ilişkileri Bir görev ağı, eylemler kümesinden ve bu eylemler arasındaki bilgi-akışı ilişkileri kümesinden oluşur. Miras bağlantısı -< T,ρ T, S, ρ S > S, T nin bir altgörevi; ρ T, T nin bir ihtiyacı; ve ρ S, S nin bir ihtiyacıdır Ters miras bağlantısı - < S,σ S, T, σ T > S, T nin bir altgörevi; σ S, S nin bir sonucu; ve σ T, T nin bir sonucudur İhtiyaç bağlantıları - < T α,σ Tα, T β, ρ Tβ > T α vet β aynı seviyede iki görev; σ Tα,T α nın bir sonucu; ve ρ Tβ, T β nın bir ihtiyacıdır

51 Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi HGA da Birleştirilmiş Bilgi ve Kontrol Akışı (devam) Bilgi akış ilişkileri Bir görev ağı, eylemler kümesinden ve bu eylemler arasındaki bilgi-akışı ilişkileri kümesinden oluşur. Miras bağlantısı -< T,ρ T, S, ρ S > S, T nin bir altgörevi; ρ T, T nin bir ihtiyacı; ve ρ S, S nin bir ihtiyacıdır Ters miras bağlantısı - < S,σ S, T, σ T > S, T nin bir altgörevi; σ S, S nin bir sonucu; ve σ T, T nin bir sonucudur İhtiyaç bağlantıları - < T α,σ Tα, T β, ρ Tβ > T α vet β aynı seviyede iki görev; σ Tα,T α nın bir sonucu; ve ρ Tβ, T β nın bir ihtiyacıdır

52 Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi (AVSM) Üç çalışma grubunca ortaya konulmuştur: Servisler için Veb Ontoloji Dili (S-VOD) çalışma grubu Veb Servisi Modelleme Çerçevesi (VSMÇ) çalışma grubu DGV Konsorsiyumu Veb Servis Mimarisi çalışma grubu Anlamsal servis çalıştırılması sürecini birbirini takip eden üç alt sürece ayırmaktadır: Bir istemcinin amacına uygun servis(ler)i keşfi süreci İstemcinin bulunan servisler içinden seçtiği servis(ler) ile uzlaşma süreci Servisin çalıştırıldığı yürütme süreci

53 Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi (AVSM) Üç çalışma grubunca ortaya konulmuştur: Servisler için Veb Ontoloji Dili (S-VOD) çalışma grubu Veb Servisi Modelleme Çerçevesi (VSMÇ) çalışma grubu DGV Konsorsiyumu Veb Servis Mimarisi çalışma grubu Anlamsal servis çalıştırılması sürecini birbirini takip eden üç alt sürece ayırmaktadır: Bir istemcinin amacına uygun servis(ler)i keşfi süreci İstemcinin bulunan servisler içinden seçtiği servis(ler) ile uzlaşma süreci Servisin çalıştırıldığı yürütme süreci

54 Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi (AVSM) Üç çalışma grubunca ortaya konulmuştur: Servisler için Veb Ontoloji Dili (S-VOD) çalışma grubu Veb Servisi Modelleme Çerçevesi (VSMÇ) çalışma grubu DGV Konsorsiyumu Veb Servis Mimarisi çalışma grubu Anlamsal servis çalıştırılması sürecini birbirini takip eden üç alt sürece ayırmaktadır: Bir istemcinin amacına uygun servis(ler)i keşfi süreci İstemcinin bulunan servisler içinden seçtiği servis(ler) ile uzlaşma süreci Servisin çalıştırıldığı yürütme süreci

55 Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi (AVSM) Üç çalışma grubunca ortaya konulmuştur: Servisler için Veb Ontoloji Dili (S-VOD) çalışma grubu Veb Servisi Modelleme Çerçevesi (VSMÇ) çalışma grubu DGV Konsorsiyumu Veb Servis Mimarisi çalışma grubu Anlamsal servis çalıştırılması sürecini birbirini takip eden üç alt sürece ayırmaktadır: Bir istemcinin amacına uygun servis(ler)i keşfi süreci İstemcinin bulunan servisler içinden seçtiği servis(ler) ile uzlaşma süreci Servisin çalıştırıldığı yürütme süreci

56 Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi (AVSM) Üç çalışma grubunca ortaya konulmuştur: Servisler için Veb Ontoloji Dili (S-VOD) çalışma grubu Veb Servisi Modelleme Çerçevesi (VSMÇ) çalışma grubu DGV Konsorsiyumu Veb Servis Mimarisi çalışma grubu Anlamsal servis çalıştırılması sürecini birbirini takip eden üç alt sürece ayırmaktadır: Bir istemcinin amacına uygun servis(ler)i keşfi süreci İstemcinin bulunan servisler içinden seçtiği servis(ler) ile uzlaşma süreci Servisin çalıştırıldığı yürütme süreci

57 AVSM (devam) Anlamsal Veb Servisleri Etmenler Planlama HGA Planlaması Anlamsal Veb Servisleri Mimarisi Şekil: Servis etkileşim süreci.

58 İçerik Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi 1 Giriş

59 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Veb servisleri farklı platformlardaki yazılım bileşenlerinin uygun tanım ve iletişim standartları çerçevesinde iletişimini sağlar. İnternet üzerinde daha esnek, uyarlanabilir ve faydalı bilgi sistemleri geliştirilebilir Yazılım etmenleri diğer etmenlerle etkileşerek kullanıcısının hedeflerini gerçekleştirmek için davranışta bulunan elemanlardır Herhangi bir etmen mevcut veb servislerini kullanıcısının hedefini gerçekleştirmek için dinamik olarak kullanabilir. Etmenler servisler hakkında bazı anlamsal bilgilere ihtiyaç duyarlar - anlamsal veb servisleri

60 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Veb servisleri farklı platformlardaki yazılım bileşenlerinin uygun tanım ve iletişim standartları çerçevesinde iletişimini sağlar. İnternet üzerinde daha esnek, uyarlanabilir ve faydalı bilgi sistemleri geliştirilebilir Yazılım etmenleri diğer etmenlerle etkileşerek kullanıcısının hedeflerini gerçekleştirmek için davranışta bulunan elemanlardır Herhangi bir etmen mevcut veb servislerini kullanıcısının hedefini gerçekleştirmek için dinamik olarak kullanabilir. Etmenler servisler hakkında bazı anlamsal bilgilere ihtiyaç duyarlar - anlamsal veb servisleri

61 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Veb servisleri farklı platformlardaki yazılım bileşenlerinin uygun tanım ve iletişim standartları çerçevesinde iletişimini sağlar. İnternet üzerinde daha esnek, uyarlanabilir ve faydalı bilgi sistemleri geliştirilebilir Yazılım etmenleri diğer etmenlerle etkileşerek kullanıcısının hedeflerini gerçekleştirmek için davranışta bulunan elemanlardır Herhangi bir etmen mevcut veb servislerini kullanıcısının hedefini gerçekleştirmek için dinamik olarak kullanabilir. Etmenler servisler hakkında bazı anlamsal bilgilere ihtiyaç duyarlar - anlamsal veb servisleri

62 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Sorunlar Etmen - veb servis işbirliğinin başarısını engelleyen bazı problemler ve belirsiz durumlar vardır. Bunlar kısaca: Farklı iletişim protokolleri kullanmaktadırlar, Etmenler asenkron, veb servisleri ise senkron çalışmaktadır, Farklı (iletişim, tanım) standartlar kullanmaktadırlar, Servisler, ontolojileri kullanmak ve uzlaştırmak üzere tasarlanmamıştır: Servisin istemcisi ve sağlayıcısı farklı ontolojiler kullanırsa karmaşa olur, Etmenler ise bu tür farklılıkları ele alabilirler, Etmenlerin veb servislerinin bütünleşik olarak kullandığı bir ortamdaki etmenlerin planlama ihtiyaçları (planlayıcının gereksinimleri ve süreçleri gerçekleyen planların yapısı) net olarak ortaya konmamıştır.

63 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Sorunlar Etmen - veb servis işbirliğinin başarısını engelleyen bazı problemler ve belirsiz durumlar vardır. Bunlar kısaca: Farklı iletişim protokolleri kullanmaktadırlar, Etmenler asenkron, veb servisleri ise senkron çalışmaktadır, Farklı (iletişim, tanım) standartlar kullanmaktadırlar, Servisler, ontolojileri kullanmak ve uzlaştırmak üzere tasarlanmamıştır: Servisin istemcisi ve sağlayıcısı farklı ontolojiler kullanırsa karmaşa olur, Etmenler ise bu tür farklılıkları ele alabilirler, Etmenlerin veb servislerinin bütünleşik olarak kullandığı bir ortamdaki etmenlerin planlama ihtiyaçları (planlayıcının gereksinimleri ve süreçleri gerçekleyen planların yapısı) net olarak ortaya konmamıştır.

64 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Sorunlar Etmen - veb servis işbirliğinin başarısını engelleyen bazı problemler ve belirsiz durumlar vardır. Bunlar kısaca: Farklı iletişim protokolleri kullanmaktadırlar, Etmenler asenkron, veb servisleri ise senkron çalışmaktadır, Farklı (iletişim, tanım) standartlar kullanmaktadırlar, Servisler, ontolojileri kullanmak ve uzlaştırmak üzere tasarlanmamıştır: Servisin istemcisi ve sağlayıcısı farklı ontolojiler kullanırsa karmaşa olur, Etmenler ise bu tür farklılıkları ele alabilirler, Etmenlerin veb servislerinin bütünleşik olarak kullandığı bir ortamdaki etmenlerin planlama ihtiyaçları (planlayıcının gereksinimleri ve süreçleri gerçekleyen planların yapısı) net olarak ortaya konmamıştır.

65 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Sorunlar Etmen - veb servis işbirliğinin başarısını engelleyen bazı problemler ve belirsiz durumlar vardır. Bunlar kısaca: Farklı iletişim protokolleri kullanmaktadırlar, Etmenler asenkron, veb servisleri ise senkron çalışmaktadır, Farklı (iletişim, tanım) standartlar kullanmaktadırlar, Servisler, ontolojileri kullanmak ve uzlaştırmak üzere tasarlanmamıştır: Servisin istemcisi ve sağlayıcısı farklı ontolojiler kullanırsa karmaşa olur, Etmenler ise bu tür farklılıkları ele alabilirler, Etmenlerin veb servislerinin bütünleşik olarak kullandığı bir ortamdaki etmenlerin planlama ihtiyaçları (planlayıcının gereksinimleri ve süreçleri gerçekleyen planların yapısı) net olarak ortaya konmamıştır.

66 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Sorunlar Etmen - veb servis işbirliğinin başarısını engelleyen bazı problemler ve belirsiz durumlar vardır. Bunlar kısaca: Farklı iletişim protokolleri kullanmaktadırlar, Etmenler asenkron, veb servisleri ise senkron çalışmaktadır, Farklı (iletişim, tanım) standartlar kullanmaktadırlar, Servisler, ontolojileri kullanmak ve uzlaştırmak üzere tasarlanmamıştır: Servisin istemcisi ve sağlayıcısı farklı ontolojiler kullanırsa karmaşa olur, Etmenler ise bu tür farklılıkları ele alabilirler, Etmenlerin veb servislerinin bütünleşik olarak kullandığı bir ortamdaki etmenlerin planlama ihtiyaçları (planlayıcının gereksinimleri ve süreçleri gerçekleyen planların yapısı) net olarak ortaya konmamıştır.

67 İlgili Çalışmalar Etmenler ve Veb Servisleri Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Veb servislerini ZFEK-uyumlu etmen platformları ile tümleştirme WSDL2Jade, WSDL2Agent, WSIG, WS2JADE, Servis Çalıştırma Etmeni Değerlendirme Bu araçlar yalnızca etmenler ile harici veb servislerinin tümleşimini ele almaktadırlar AVSM çerçevesinin belirttiği tam bir mimariyi ve protokol soyutlamalarını sağlayacak bir mekanizma sunmamaktadırlar Birçoğu anlamsal veb teknolojilerini kullanmamaktadırlar

68 İlgili Çalışmalar Etmenler ve Veb Servisleri Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Veb servislerini ZFEK-uyumlu etmen platformları ile tümleştirme WSDL2Jade, WSDL2Agent, WSIG, WS2JADE, Servis Çalıştırma Etmeni Değerlendirme Bu araçlar yalnızca etmenler ile harici veb servislerinin tümleşimini ele almaktadırlar AVSM çerçevesinin belirttiği tam bir mimariyi ve protokol soyutlamalarını sağlayacak bir mekanizma sunmamaktadırlar Birçoğu anlamsal veb teknolojilerini kullanmamaktadırlar

69 İlgili Çalışmalar Anlamsal Veb Servis Teknolojileri Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Anlamsal Veb servisleri alanında standartlaşmalar: S-VOD (Servisler için Veb Ontoloji Dili) Veb servislerinin tanımlanması için genel bir ontoloji sistemidir Tam bir sistem değildir ve bazı elemanlarını anlamı açıkça tanımlanmamıştır VSMO (Veb Servis Modelleme Ontolojisi) Bütünleşik bir çerçevedir ama S-VOD ve AVKD gibi DGVK standartları tabanlı değildir VOD ontolojileri kullanmamaktadır Dağıtık ve heterojen bir servis ortamındaki bir işakışı sistemine benzemektedir

70 İlgili Çalışmalar Anlamsal Veb Servis Teknolojileri Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Anlamsal Veb servisleri alanında standartlaşmalar: S-VOD (Servisler için Veb Ontoloji Dili) Veb servislerinin tanımlanması için genel bir ontoloji sistemidir Tam bir sistem değildir ve bazı elemanlarını anlamı açıkça tanımlanmamıştır VSMO (Veb Servis Modelleme Ontolojisi) Bütünleşik bir çerçevedir ama S-VOD ve AVKD gibi DGVK standartları tabanlı değildir VOD ontolojileri kullanmamaktadır Dağıtık ve heterojen bir servis ortamındaki bir işakışı sistemine benzemektedir

71 İlgili Çalışmalar Anlamsal Veb Servis Teknolojileri (devam) Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Bu çalışmada tercih edilenler: Etmenlerin hedeflerini ve servislerini ve harici veb servislerini tanımlamak için S-VOD VSMO da bahsedilen aracılık fikri

72 İlgili Çalışmalar Anlamsal Veb Servis Teknolojileri (devam) Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Ayrıca etmen teknolojileri ile anlamsal veb servisleri bütünleştirmek için bazı çalışmalar yapılmıştır: Etmen servis tanımlarını ilan etmek ve EİD mesajında taşımak için S-VOD kullanan ortam (Gibbins ve Zu) İnanç İstek Niyet etmenleri tarafından veb servis işletimini kontrol etmek için reaktif planlama kullanan bir yaklaşım (Dikınsın) Bu çalışmalardaanlamsal veb kaynakları için olan destek sınırlıdır ve tam sistem mimarileri sağlamamaktadırlar.

73 İlgili Çalışmalar Anlamsal Veb Servis Teknolojileri (devam) Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Ayrıca etmen teknolojileri ile anlamsal veb servisleri bütünleştirmek için bazı çalışmalar yapılmıştır: Etmen servis tanımlarını ilan etmek ve EİD mesajında taşımak için S-VOD kullanan ortam (Gibbins ve Zu) İnanç İstek Niyet etmenleri tarafından veb servis işletimini kontrol etmek için reaktif planlama kullanan bir yaklaşım (Dikınsın) Bu çalışmalardaanlamsal veb kaynakları için olan destek sınırlıdır ve tam sistem mimarileri sağlamamaktadırlar.

74 İlgili Çalışmalar Anlamsal Veb Servis Teknolojileri (devam) Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Ayrıca etmen teknolojileri ile anlamsal veb servisleri bütünleştirmek için bazı çalışmalar yapılmıştır: Etmen servis tanımlarını ilan etmek ve EİD mesajında taşımak için S-VOD kullanan ortam (Gibbins ve Zu) İnanç İstek Niyet etmenleri tarafından veb servis işletimini kontrol etmek için reaktif planlama kullanan bir yaklaşım (Dikınsın) Bu çalışmalardaanlamsal veb kaynakları için olan destek sınırlıdır ve tam sistem mimarileri sağlamamaktadırlar.

75 İlgili Çalışmalar Anlamsal Veb Servis Teknolojileri (devam) Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Ayrıca etmen teknolojileri ile anlamsal veb servisleri bütünleştirmek için bazı çalışmalar yapılmıştır: Etmen servis tanımlarını ilan etmek ve EİD mesajında taşımak için S-VOD kullanan ortam (Gibbins ve Zu) İnanç İstek Niyet etmenleri tarafından veb servis işletimini kontrol etmek için reaktif planlama kullanan bir yaklaşım (Dikınsın) Bu çalışmalardaanlamsal veb kaynakları için olan destek sınırlıdır ve tam sistem mimarileri sağlamamaktadırlar.

76 İlgili Çalışmalar Anlamsal Veb Servis Teknolojileri (devam) Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Anlamsal vebde otomatikleşmiş hedef çözümlemesi için bir etmen çerçevesi tanıtılmıştır (Sutulberg). VSMO-tabanlı teknolojiler ve araçlar kullanmaktadır. AVSM çerçevesi ile uyumlu değildir. VSMO ya olan sıkı bağlantısından dolayı genişletilmesi zordur.

77 İlgili Çalışmalar Yapay Zeka (YZ) Planlaması ve Veb Servisleri Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Anlamsal veb servisi dilleri servisleri girdi / çıktı / önkoşul / sonkoşul cinsinden tanımladıkları için planlama için de uygundurlar. Planlama sistemleri bu bilgileri kullanarak veb servislerini plan hazırlar gibi birleştirip karmaşık servisler oluşturabilirler ve oluşturdukları bu servisleri işletebilirler. Değerlendirme YZ Planlaması ve veb servis birleştirimi üzerine çalışmalar yapılmasına rağmen AVSM gibi bütünleşik bir veb servis işletim ortamındaki etmenlerin planlama modüllerinin ne gibi gereksinimlere sahip olduğu ve AVSM süreçlerini gerçekleyecek planlar üzerine bir çalışma yapılmamıştır.

78 İlgili Çalışmalar Yapay Zeka (YZ) Planlaması ve Veb Servisleri Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Anlamsal veb servisi dilleri servisleri girdi / çıktı / önkoşul / sonkoşul cinsinden tanımladıkları için planlama için de uygundurlar. Planlama sistemleri bu bilgileri kullanarak veb servislerini plan hazırlar gibi birleştirip karmaşık servisler oluşturabilirler ve oluşturdukları bu servisleri işletebilirler. Değerlendirme YZ Planlaması ve veb servis birleştirimi üzerine çalışmalar yapılmasına rağmen AVSM gibi bütünleşik bir veb servis işletim ortamındaki etmenlerin planlama modüllerinin ne gibi gereksinimlere sahip olduğu ve AVSM süreçlerini gerçekleyecek planlar üzerine bir çalışma yapılmamıştır.

79 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Çözüm olarak AVSM nin gerçekleştirilmesi seçildi çünkü; AVSM, Anlamsal Veb Servis teknolojileri için şunları ortaya koymuştur: Bir temel oluşturacak soyut bir mimariyi, Bu mimaride yer alan temel elemanları, Bu mimarinin işleyişine ait bir dizi protokolleri. Bu mimari çoklu-etmen altyapısına oturtulmuştur çünkü gereksinimlerin başarılması için; Hedefe yönelik yazılım etmenleri, Öntanımlı protokollere dayalı asenkron etkileşimler.

80 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Çözüm olarak AVSM nin gerçekleştirilmesi seçildi çünkü; AVSM, Anlamsal Veb Servis teknolojileri için şunları ortaya koymuştur: Bir temel oluşturacak soyut bir mimariyi, Bu mimaride yer alan temel elemanları, Bu mimarinin işleyişine ait bir dizi protokolleri. Bu mimari çoklu-etmen altyapısına oturtulmuştur çünkü gereksinimlerin başarılması için; Hedefe yönelik yazılım etmenleri, Öntanımlı protokollere dayalı asenkron etkileşimler.

81 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Çözüm olarak AVSM nin gerçekleştirilmesi seçildi çünkü; AVSM, Anlamsal Veb Servis teknolojileri için şunları ortaya koymuştur: Bir temel oluşturacak soyut bir mimariyi, Bu mimaride yer alan temel elemanları, Bu mimarinin işleyişine ait bir dizi protokolleri. Bu mimari çoklu-etmen altyapısına oturtulmuştur çünkü gereksinimlerin başarılması için; Hedefe yönelik yazılım etmenleri, Öntanımlı protokollere dayalı asenkron etkileşimler.

82 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi (devam) Ancak, Bu kavramsal modeli gerçekleştirmek için gerekli olan yazılım mimarisini tanımlamamaktadır Gereken yazılım mimarisinin teorik ve gerçekleştirim detaylarını içermemektedir.

83 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi (devam) AVSM kavramsal ve geniş bir perspektifte olduğundan, bu mimariyi akılcı bir yolla gerçekleştirilmesi için bazı kabullenmeler yapıldı: Platformun çalışma alanını ifade eden bir platform ontolojisi vardır. Ontoloji etmeninde tutulur. Platform kullanıcılarının etmen planlarıyla ulaşmak isteyebileceği hedeflerin öntanımlı şablonları vardır. Anlamsal servis tanımları gibi tanımlanırlar. Servis kayıtçıda tutulurlar. Etmenlerin servisleri anlamsal tanımları kullanılarak bir servis kayıtçıya kaydedilir. Anlamsal servisin bağımlı olduğu ontoloji ve platform ontolojisi eğer birbirinden farklıysa aralarındaki eşlemeler tanımlanmalıdır.

84 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi (devam) AVSM kavramsal ve geniş bir perspektifte olduğundan, bu mimariyi akılcı bir yolla gerçekleştirilmesi için bazı kabullenmeler yapıldı: Platformun çalışma alanını ifade eden bir platform ontolojisi vardır. Ontoloji etmeninde tutulur. Platform kullanıcılarının etmen planlarıyla ulaşmak isteyebileceği hedeflerin öntanımlı şablonları vardır. Anlamsal servis tanımları gibi tanımlanırlar. Servis kayıtçıda tutulurlar. Etmenlerin servisleri anlamsal tanımları kullanılarak bir servis kayıtçıya kaydedilir. Anlamsal servisin bağımlı olduğu ontoloji ve platform ontolojisi eğer birbirinden farklıysa aralarındaki eşlemeler tanımlanmalıdır.

85 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi (devam) AVSM kavramsal ve geniş bir perspektifte olduğundan, bu mimariyi akılcı bir yolla gerçekleştirilmesi için bazı kabullenmeler yapıldı: Platformun çalışma alanını ifade eden bir platform ontolojisi vardır. Ontoloji etmeninde tutulur. Platform kullanıcılarının etmen planlarıyla ulaşmak isteyebileceği hedeflerin öntanımlı şablonları vardır. Anlamsal servis tanımları gibi tanımlanırlar. Servis kayıtçıda tutulurlar. Etmenlerin servisleri anlamsal tanımları kullanılarak bir servis kayıtçıya kaydedilir. Anlamsal servisin bağımlı olduğu ontoloji ve platform ontolojisi eğer birbirinden farklıysa aralarındaki eşlemeler tanımlanmalıdır.

86 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi (devam) AVSM kavramsal ve geniş bir perspektifte olduğundan, bu mimariyi akılcı bir yolla gerçekleştirilmesi için bazı kabullenmeler yapıldı: Platformun çalışma alanını ifade eden bir platform ontolojisi vardır. Ontoloji etmeninde tutulur. Platform kullanıcılarının etmen planlarıyla ulaşmak isteyebileceği hedeflerin öntanımlı şablonları vardır. Anlamsal servis tanımları gibi tanımlanırlar. Servis kayıtçıda tutulurlar. Etmenlerin servisleri anlamsal tanımları kullanılarak bir servis kayıtçıya kaydedilir. Anlamsal servisin bağımlı olduğu ontoloji ve platform ontolojisi eğer birbirinden farklıysa aralarındaki eşlemeler tanımlanmalıdır.

87 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi (devam) AVSM kavramsal ve geniş bir perspektifte olduğundan, bu mimariyi akılcı bir yolla gerçekleştirilmesi için bazı kabullenmeler yapıldı: Platformun çalışma alanını ifade eden bir platform ontolojisi vardır. Ontoloji etmeninde tutulur. Platform kullanıcılarının etmen planlarıyla ulaşmak isteyebileceği hedeflerin öntanımlı şablonları vardır. Anlamsal servis tanımları gibi tanımlanırlar. Servis kayıtçıda tutulurlar. Etmenlerin servisleri anlamsal tanımları kullanılarak bir servis kayıtçıya kaydedilir. Anlamsal servisin bağımlı olduğu ontoloji ve platform ontolojisi eğer birbirinden farklıysa aralarındaki eşlemeler tanımlanmalıdır.

88 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi (devam) AVSM nin kavramsal modelinin temel gereksinimlerini sağlayan ve çalışan bir altkümesi gerçekleştirildi. Sağlanan etmen platformu aşağıdaki yetenekleri sahiptir: Bilgiyi göstermek ve işlemek için anlamsal veb teknolojilerini kullanmaktadır. Hem saf veb servisleri hem de anlamsal arayüze sahip veb servisleri platforma dahil edilebilmektedir. Platforma eklenen servisin ontolojisi ve platform ontolojisi arasındaki ontoloji uyumsuzluklarını servis sağlayıcı etmenler ele almaktadırlar. Platformun hedef şablonları ve platforma eklenen harici servisin süreç modeli arasındaki süreç uyumsuzluklarını servis sağlayıcı etmenin sağladığı araçlar çözmektedir.

89 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi (devam) AVSM nin kavramsal modelinin temel gereksinimlerini sağlayan ve çalışan bir altkümesi gerçekleştirildi. Sağlanan etmen platformu aşağıdaki yetenekleri sahiptir: Bilgiyi göstermek ve işlemek için anlamsal veb teknolojilerini kullanmaktadır. Hem saf veb servisleri hem de anlamsal arayüze sahip veb servisleri platforma dahil edilebilmektedir. Platforma eklenen servisin ontolojisi ve platform ontolojisi arasındaki ontoloji uyumsuzluklarını servis sağlayıcı etmenler ele almaktadırlar. Platformun hedef şablonları ve platforma eklenen harici servisin süreç modeli arasındaki süreç uyumsuzluklarını servis sağlayıcı etmenin sağladığı araçlar çözmektedir.

90 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi (devam) AVSM nin kavramsal modelinin temel gereksinimlerini sağlayan ve çalışan bir altkümesi gerçekleştirildi. Sağlanan etmen platformu aşağıdaki yetenekleri sahiptir: Bilgiyi göstermek ve işlemek için anlamsal veb teknolojilerini kullanmaktadır. Hem saf veb servisleri hem de anlamsal arayüze sahip veb servisleri platforma dahil edilebilmektedir. Platforma eklenen servisin ontolojisi ve platform ontolojisi arasındaki ontoloji uyumsuzluklarını servis sağlayıcı etmenler ele almaktadırlar. Platformun hedef şablonları ve platforma eklenen harici servisin süreç modeli arasındaki süreç uyumsuzluklarını servis sağlayıcı etmenin sağladığı araçlar çözmektedir.

91 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi (devam) AVSM nin kavramsal modelinin temel gereksinimlerini sağlayan ve çalışan bir altkümesi gerçekleştirildi. Sağlanan etmen platformu aşağıdaki yetenekleri sahiptir: Bilgiyi göstermek ve işlemek için anlamsal veb teknolojilerini kullanmaktadır. Hem saf veb servisleri hem de anlamsal arayüze sahip veb servisleri platforma dahil edilebilmektedir. Platforma eklenen servisin ontolojisi ve platform ontolojisi arasındaki ontoloji uyumsuzluklarını servis sağlayıcı etmenler ele almaktadırlar. Platformun hedef şablonları ve platforma eklenen harici servisin süreç modeli arasındaki süreç uyumsuzluklarını servis sağlayıcı etmenin sağladığı araçlar çözmektedir.

92 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi (devam) AVSM nin kavramsal modelinin temel gereksinimlerini sağlayan ve çalışan bir altkümesi gerçekleştirildi. Sağlanan etmen platformu aşağıdaki yetenekleri sahiptir: Bilgiyi göstermek ve işlemek için anlamsal veb teknolojilerini kullanmaktadır. Hem saf veb servisleri hem de anlamsal arayüze sahip veb servisleri platforma dahil edilebilmektedir. Platforma eklenen servisin ontolojisi ve platform ontolojisi arasındaki ontoloji uyumsuzluklarını servis sağlayıcı etmenler ele almaktadırlar. Platformun hedef şablonları ve platforma eklenen harici servisin süreç modeli arasındaki süreç uyumsuzluklarını servis sağlayıcı etmenin sağladığı araçlar çözmektedir.

93 Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi (devam) Şekil:

94 Servis Sağlayıcı Etmen (SSE) Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Harici saf veb servislerini ve anlamsal veb servislerini ÇES e dahil eder ve etmen-servis etkileşimini sağlar. Saf veb servisi - VSTD Anlamsal veb servisi - S-VOD, VSMO, A-VSTD... SSE nin yöneticisi saf bir veb servisinin eklenmesini istediğinde: 1 Servisin VSTD belgesinin adresini SSE ye verir, 2 SSE servisi okur ve onu platformuna eklemek için yönetici yardımıyla gerekli eşleme ve eşleştirmeleri yapar, 3 İlgili planları hazırlar ve servisi platformda ilan eder. SSE şu iç bileşenleri kullanır: VSTD-VOD Çevirici, Eşleme Aracı, VSTD-SVOD Çevirici ve Eşleşme Aracı

95 Servis Sağlayıcı Etmen (SSE) Etmenler ve Anlamsal Veb Servisleri Sorunlar İlgili Çalışmalar Anlamsal Servis Tümleşim Safhalarının İşleyişi Harici saf veb servislerini ve anlamsal veb servislerini ÇES e dahil eder ve etmen-servis etkileşimini sağlar. Saf veb servisi - VSTD Anlamsal veb servisi - S-VOD, VSMO, A-VSTD... SSE nin yöneticisi saf bir veb servisinin eklenmesini istediğinde: 1 Servisin VSTD belgesinin adresini SSE ye verir, 2 SSE servisi okur ve onu platformuna eklemek için yönetici yardımıyla gerekli eşleme ve eşleştirmeleri yapar, 3 İlgili planları hazırlar ve servisi platformda ilan eder. SSE şu iç bileşenleri kullanır: VSTD-VOD Çevirici, Eşleme Aracı, VSTD-SVOD Çevirici ve Eşleşme Aracı

Mobil Cihazlardan Web Servis Sunumu

Mobil Cihazlardan Web Servis Sunumu Mobil Cihazlardan Web Servis Sunumu Özlem Özgöbek Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2010 İnternet erişiminin yaygınlaşması ve artık mobil cihazlar üzerinden bile yüksek hızlı veri iletişimine

Detaylı

PAZARTESİ SALI 2015-2016 Ders Programı 1. Öğretim 09.00-09.50 10.00-10.50 11.00-11.50 12.00-12.50 HRT4291 WEB TABANLI CBS GR:11 Ü.GÜMÜŞAY EZ-121 ; D1-129 HRT4291 WEB TABANLI CBS GR:22 Ü.GÜMÜŞAY EZ-121

Detaylı

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 2 Veri Modelleri. Mustafa Kemal Üniversitesi

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 2 Veri Modelleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 2 Veri Modelleri Veri modelleri, veriler arasında ilişkisel ve sırasal düzeni gösteren kavramsal tanımlardır. Her program en azından bir veri modeline dayanır. Uygun

Detaylı

Yazılım Mühendisliği 1

Yazılım Mühendisliği 1 Yazılım Mühendisliği 1 HEDEFLER Yazılım, program ve algoritma kavramları anlar. Yazılım ve donanım maliyetlerinin zamansal değişimlerini ve nedenleri hakkında yorum yapar. Yazılım mühendisliği ile Bilgisayar

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA III Bilgi iletişim sistemi : Bilgi iletişim sistemi, dağıtık sistem içerisinde düğümler arasındaki iletişimi desteklemekle yükümlüdür. İletişim sistemi, iletişim ağı ile bağlanmış herhangi bir düğümün,

Detaylı

1. Medisoft ile ETS arasındaki bütünle ik yapı : hatasız ve hızlı ETS hastane otomasyonu için neden çok önemlidir :

1. Medisoft ile ETS arasındaki bütünle ik yapı : hatasız ve hızlı ETS hastane otomasyonu için neden çok önemlidir : ETS hastaneler için geliştirilmiş kullanımı kolay ve Medisoft ile bütünleşik çalışan bir kurumsal kaynak planlama sistemidir. Amacımız; Medisoft ile sağlanan eksiksiz hastane otomasyonunu tam entegre bir

Detaylı

BLG4146 - Sistem Analizi ve Tasarımı. Öğr. Grv. Aybike ŞİMŞEK

BLG4146 - Sistem Analizi ve Tasarımı. Öğr. Grv. Aybike ŞİMŞEK BLG4146 - Sistem Analizi ve Tasarımı Öğr. Grv. Aybike ŞİMŞEK Tasarım Evresi Analiz evresinde sorulan NE sorusuyla elde edilen bilgilerin NASIL yapılacağı, NASIL gerçekleştirileceğinin ortaya konulduğu

Detaylı

Anlamsal Veb Servislerinin. Çoklu Etmen Platformunda Çalıştırılması

Anlamsal Veb Servislerinin. Çoklu Etmen Platformunda Çalıştırılması Anlamsal Veb Servislerinin Çoklu Etmen Platformunda Çalıştırılması Semantic Web Service Execution in a Multi Agent System Platform Tuğba, Külahcıoğlu Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Ege Üniversitesi, İzmir

Detaylı

ÖNSÖZ ŞEKİL LİSTESİ TABLO LİSTESİ

ÖNSÖZ ŞEKİL LİSTESİ TABLO LİSTESİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ ii ŞEKİL LİSTESİ v TABLO LİSTESİ vii ÖZET viii SUMMARY ix BÖLÜM 1. GİRİŞ 1 1.1. YÜKLENİCİ FİRMALARDA İNŞAAT EKİPMANI YÖNETİMİ PROBLEMİNİN ÖNEMİ 1 1.2. PROBLEMİN TANIMLANMASI 3 1.3. YÜKLENİCİ

Detaylı

Dağıtık Sistemler CS5001

Dağıtık Sistemler CS5001 Dağıtık Sistemler CS5001 Th. Letschert Çeviri: Turgay Akbaş TH Mittelhessen Gießen University of Applied Sciences Biçimsel model nedir Biçimsel model matematiksel olarak tanımlanmış olan bir modeldir.

Detaylı

Anlamsal Web Politika Dillerinin Karşılaştırılması

Anlamsal Web Politika Dillerinin Karşılaştırılması Anlamsal Web Politika Dillerinin Karşılaştırılması Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 35100 Bornova / İzmir - Türkiye ozgu.can@ege.edu.tr 2 İçindekiler Giriş Politika Kavramları Anlamsal Web

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI Bilgisayar İletişimi Nedir? Veri İşleme Modelleri ve Ağ Gelişimi Merkezi İşleme

BİLGİSAYAR AĞLARI Bilgisayar İletişimi Nedir? Veri İşleme Modelleri ve Ağ Gelişimi Merkezi İşleme BİLGİSAYAR AĞLARI Bilgisayar ağlarının kullanımındaki temel amaç bilgi ve servislerin paylaşımıdır. Bu bölümde bilgisayar ağlarının sınıflandırılması ve kullanım amaçları anlatılmaktadır. Bu bilgi ve servislerin

Detaylı

SBE16 / Akıllı Metropoller Ekim 2016 / İSTANBUL

SBE16 / Akıllı Metropoller Ekim 2016 / İSTANBUL SBE16 / Akıllı Metropoller 13-15 Ekim 2016 / İSTANBUL TAKDİM PLANI Teknolojik Gelişim ve 3 Boyuta Geçiş : 2B gösterim tekniği haritacılığın doğuşundan beri kullanılmaktadır. Bu temsil şekli yerleşmiş alışkanlıklar

Detaylı

Akıllı Ortamlarda Sensör Kontrolüne Etmen Tabanlı Bir Yaklaşım: Bir Jadex Uygulaması

Akıllı Ortamlarda Sensör Kontrolüne Etmen Tabanlı Bir Yaklaşım: Bir Jadex Uygulaması Akıllı Ortamlarda Sensör Kontrolüne Etmen Tabanlı Bir Yaklaşım: Bir Jadex Uygulaması Özlem Özgöbek ozlem.ozgobek@ege.edu.tr Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İZMİR Sunum Planı - Giriş - Benzer

Detaylı

Anlamsal Web Servislerinin Dinamik Çağrımı

Anlamsal Web Servislerinin Dinamik Çağrımı BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERGİSİ, CİLT: 8, SAYI: 2, MAYIS 2015 71 Anlamsal Web Servislerinin Dinamik Çağrımı Özgür GÜMÜŞ 1, İsmail YÜREK 2 1 Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Ege Üniversitesi, İzmir, Türkiye

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİ (Web Madenciliği)

VERİ MADENCİLİĞİ (Web Madenciliği) VERİ MADENCİLİĞİ (Web Madenciliği) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN kergun@balikesir.edu.tr Kaynak: M. Ali Akcayol, Gazi Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Ders Notları İçerik İnternet World Wide Web

Detaylı

Kurumsal Yönetim Sistemleri Sistemleri

Kurumsal Yönetim Sistemleri Sistemleri Yazılım Danışmanlık Ltd. Şti. Kurumsal Yönetim Sistemleri Sistemleri Yönetim Kurumsal Yönetim Sistemleri Kurumsal Yönetim Sistemleri Kurumsal Akosis, sektörel olarak farklılık gösteren dinamikler ve iş

Detaylı

Bilgi Servisleri (IS)

Bilgi Servisleri (IS) Bilgi Servisleri (IS) GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN Konu Başlığı Neden ihtiyaç duyulur? Kullanıcılar kimlerdir? Bilgi Servisi türleri MDS ve BDII LDAP Bilgi

Detaylı

9.DERS Yazılım Geliştirme Modelleri

9.DERS Yazılım Geliştirme Modelleri 9.DERS Yazılım Geliştirme Modelleri 1 Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü ve Modeller Herhangi bir yazılımın, üretim aşaması ve kullanım aşaması birlikte olmak üzere geçirdiği tüm aşamalar olarak tanımlanabilir.

Detaylı

TÜİK e-vt Teknik Kılavuz

TÜİK e-vt Teknik Kılavuz TÜİK e-vt Teknik Kılavuz Genel Açıklamalar Mayıs 2015 ANKARA Versiyon: 1.1 1/6 Versiyon Yayım Tarihi Eklenen/Silinen/Değişen Bölüm Açıklama 1.0 20.02.2014 ---- Kılavuzun ilk sürümü. 1.1 04.05.2015 Sayfa

Detaylı

08225 AĞ TEMELLERĠ. Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. 20 EKi Salı, Çarşamba

08225 AĞ TEMELLERĠ. Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. 20 EKi Salı, Çarşamba 08225 AĞ TEMELLERĠ Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 GÜZ Yarıyılı 20 EKi. 2014 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Bilgi iletişim sistemi, dağıtık sistem içerisinde düğümler arasındaki iletişimi

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS PROGRAMLAMA DİLLERİ BG-324 3/2 3+0+0 3+0 4 Dersin Dili : TÜRKÇE Dersin Seviyesi

Detaylı

Akıllı Yazılım Etmenleri ile Anlamsal Web Servislerinin Tümleşimi

Akıllı Yazılım Etmenleri ile Anlamsal Web Servislerinin Tümleşimi Akıllı Yazılım Etmenleri ile Anlamsal Web Servislerinin Tümleşimi Tuğba Külahcıoğlu 1, Asil Yardımcı 2 1 Ege Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Bornova, İzmir 2 TÜBİTAK UEKAE, Gebze, Kocaeli

Detaylı

Proje Yönetimi. 2010 2011 Bahar Yarıyılı. Yrd. Doç. Dr. Ömer GİRAN

Proje Yönetimi. 2010 2011 Bahar Yarıyılı. Yrd. Doç. Dr. Ömer GİRAN Proje Yönetimi 2010 2011 Bahar Yarıyılı Yrd. Doç. Dr. Ömer GİRAN KISIM I PROJE YÖNETİMİ ÇERÇEVESİ 1. Bölüm Giriş Proje Yönetimi Bilgi Birikimi PMBOK Kılavuzu Kılavuzu Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu,

Detaylı

YAPIM YÖNETİMİ - EKONOMİSİ 03. İşler veya eylemler olası olan zaman ve mekanının tamamını kullanacaktır.

YAPIM YÖNETİMİ - EKONOMİSİ 03. İşler veya eylemler olası olan zaman ve mekanının tamamını kullanacaktır. İNŞAAT PROJELERİNİN YÖNETİMİNDE FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI İnşaat projelerinin yönetimi ve kurallar Parkinson Kuralı İşler veya eylemler olası olan zaman ve mekanının tamamını kullanacaktır. Peter İlkesi Bireyler

Detaylı

Anahtar Kelimeler: Yazılım Etmenleri, Çoklu Etmen Sistemler, Yazılım Mimarisi.

Anahtar Kelimeler: Yazılım Etmenleri, Çoklu Etmen Sistemler, Yazılım Mimarisi. FİPA Uyumlu Bir Çoklu Etmen Sistem Çerçevesi İçin İletişim Altyapısı Geliştirimi Emrah KAHRAMAN, Ali Murat TİRYAKİ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, ÇANAKKALE emrahkahraman50@gmail.com,

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu bulunmaktadır; 1. Performans: İşletim sistemi, makine

Detaylı

Uygulamaları ulut bilişime geçirmeden önce, firmanızın/şirketinizin ya da. işinizin gereksinimlerini göz önüne almanız gerekir. Aşağıda bulut bilişime

Uygulamaları ulut bilişime geçirmeden önce, firmanızın/şirketinizin ya da. işinizin gereksinimlerini göz önüne almanız gerekir. Aşağıda bulut bilişime Bulut Bilişim-Planlama Uygulamaları ulut bilişime geçirmeden önce, firmanızın/şirketinizin ya da işinizin gereksinimlerini göz önüne almanız gerekir. Aşağıda bulut bilişime geçemden önce dikkat edilmesi

Detaylı

Bilgisayar Mimarisi Nedir?

Bilgisayar Mimarisi Nedir? BİLGİSAYAR MİMARİSİ Bilgisayar Mimarisi Nedir? Bilgisayar mimarisi, diğer mimariler gibi, bir yapı kullanıcısının ihtiyaçlarını belirleme ve bu ihtiyaçları ekonomik ve teknolojik kısıtlamalar dahilinde

Detaylı

WINDESKCONCENTO. sıgnum. Kurumsal İş Süreçleri Uygulamaları. windesk.com.tr

WINDESKCONCENTO. sıgnum. Kurumsal İş Süreçleri Uygulamaları. windesk.com.tr windesk.com.tr WINDESKCONCENTO Kurumsal İş Süreçleri Uygulamaları Kurumsal İş & Operasyonel süreçlerin performans tabanlı otomasyonu ile hizmet verimliliği ve kalitesinde artış sağlanır. sıgnum WINDESK

Detaylı

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Bilişim Sistemleri Modelleme, Analiz ve Tasarım Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Ders Akışı Hafta 5. İhtiyaç Analizi ve Modelleme II Haftanın Amacı Bilişim sistemleri ihtiyaç analizinin modeli oluşturulmasında,

Detaylı

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 Ders- 13 World Wide Web (WWW) Yrd. Doç. Dr. Burcu Can Buğlalılar Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Katmanları İçerik World Wide Web (WWW) Anlık Mesajlaşma

Detaylı

Etmen Tabanlı Bir Anlamsal Servis Platformu

Etmen Tabanlı Bir Anlamsal Servis Platformu Etmen Tabanlı Bir Anlamsal Servis Platformu Önder Gürcan 1 Geylani Kardaş 2 Özgür Gümüş 1 Oğuz Dikenelli 1 Đbrahim Çakırlar 3 Övünç Çetin 3 A. Burak Eliaçık 3 Hüseyin Kır 3 1,3 Bilgisayar Mühendisliği

Detaylı

Sade ve tam ekran masaüstü kullanımının temel çıkış noktası, aranılan özelliğe çabuk erişimi sağlayan yenilikçi kullanıcı deneyimidir.

Sade ve tam ekran masaüstü kullanımının temel çıkış noktası, aranılan özelliğe çabuk erişimi sağlayan yenilikçi kullanıcı deneyimidir. Netsis 3 Netsis 3 Netsis 3, Netsis ERP ürün ailesinin 3. Boyuta taşınmış yeni arayüz ve işlevleriyle karşımıza çıkan yeni yüzüdür. 3. Boyut, Logo ürün ailesi için ortak bir hedefi işaret eder, çünkü yapılan

Detaylı

Eczane İlaç Satış Onay Bildirimi Web Servislerinin Kullanım Kılavuzu

Eczane İlaç Satış Onay Bildirimi Web Servislerinin Kullanım Kılavuzu T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Eczane İlaç Satış Onay Bildirimi Web Servislerinin Kullanım Kılavuzu Sürüm 1.1 OCAK 2010 Eczane İlaç Satış Onay Bildirimi Web Servislerinin Kullanım Kılavuzu İçindekiler İçindekiler...

Detaylı

AKTİF İNSAN KAYNAKLARI İÇİN İNTERAKTİF ÇÖZÜM!

AKTİF İNSAN KAYNAKLARI İÇİN İNTERAKTİF ÇÖZÜM! AKTİF İNSAN KAYNAKLARI İÇİN İNTERAKTİF ÇÖZÜM! Tiger HR ile daha hızlı ve verimli İK süreçleri... Tiger HR ile tüm insan kaynakları süreçleriniz kontrol altında. Web tabanlı online mimarisi, modüler yapısı

Detaylı

BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER

BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER Yazılımı ve Genel Özellikleri Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ Kablosuz Ağların Modellemesi ve Analizi 1 OPNET OPNET Modeler, iletişim sistemleri ve

Detaylı

ÖZET...V ABSTRACT...VII TEŞEKKÜR... IX ŞEKİLLER DİZİNİ... XIV SÖZLÜK... XIX

ÖZET...V ABSTRACT...VII TEŞEKKÜR... IX ŞEKİLLER DİZİNİ... XIV SÖZLÜK... XIX XI İÇİNDEKİLER ÖZET...V ABSTRACT...VII TEŞEKKÜR... IX ŞEKİLLER DİZİNİ... XIV SÖZLÜK... XIX 1. GİRİŞ... 1 2. PLANLAMANIN TARİHÇESİ... 7 2.1 Literatürdeki Planlayıcılar ve Kullandıkları Problem... Gösterimi

Detaylı

ANLAMSAL VEB SERVİSLERİ ORTAMINDA BİR ARACI ETMEN A BROKER AGENT IN THE SEMANTIC WEB SERVICES ENVIRONMENT

ANLAMSAL VEB SERVİSLERİ ORTAMINDA BİR ARACI ETMEN A BROKER AGENT IN THE SEMANTIC WEB SERVICES ENVIRONMENT Electronic Journal of Vocational Colleges December/Aralık 2011 ANLAMSAL VEB SERVİSLERİ ORTAMINDA BİR ARACI ETMEN Özgür Gümüş 1, Önder Gürcan 2, Oğuz Dikenelli 3 Özet Hem arabuluculuk ve koordinasyon özelliklerine

Detaylı

GROUPWARE ĐŞBIRLIĞI(COLLOBRATĐON) 24.11.2011 GROUPWARE NEDIR? ASENKRON GROUPWARE GROUPWARE SISTEMLERI 3 ÖNEMLI DĐCLE ERPOLAT 2007638007

GROUPWARE ĐŞBIRLIĞI(COLLOBRATĐON) 24.11.2011 GROUPWARE NEDIR? ASENKRON GROUPWARE GROUPWARE SISTEMLERI 3 ÖNEMLI DĐCLE ERPOLAT 2007638007 GROUPWARE GROUPWARE NEDIR? Groupware,grup çalışmalarını kolaylaştırmak için tasarlanmış bir teknolojidir. Bu teknoloji, iletişim, işbirliği, koordinasyon, sorunları çözmek ve rekabet için kullanılmaktadır.

Detaylı

1) Programlama dillerinin temel kavramlarını öğrenir. 1,2,4 1

1) Programlama dillerinin temel kavramlarını öğrenir. 1,2,4 1 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Programlama Dilleri BIL204 4 3+0 3 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

Grid Bilgi Sistemleri (Grid Information Systems)

Grid Bilgi Sistemleri (Grid Information Systems) Grid Bilgi Sistemleri (Grid Information Systems) TR-Grid Kullanıcı Eğitimi (9-10 Temmuz 2007) Hakan Bayındır Bu Sunumda Grid Bilgi Sistemleri glite Bilgi Sistemi GLUE Şeması Grid Elemanları LCG Bilgi Sistemi

Detaylı

DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü. Yazılım Tasarımı Dokümanı v 1.0.1 01.08.2011. Mustafa Atanak Sefai Tandoğan Doç. Dr.

DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü. Yazılım Tasarımı Dokümanı v 1.0.1 01.08.2011. Mustafa Atanak Sefai Tandoğan Doç. Dr. DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü Yazılım Tasarımı Dokümanı v 1.0.1 01.08.2011 Mustafa Atanak Sefai Tandoğan Doç. Dr. Atakan Doğan 1. Sistem Mimarisi DGridSim katmanlı bir yapı göz önünde bulundurularak

Detaylı

Chapter 6 Mimari Tasarım. Lecture 1. Chapter 6 Architectural design

Chapter 6 Mimari Tasarım. Lecture 1. Chapter 6 Architectural design Chapter 6 Mimari Tasarım Lecture 1 1 Konular Mimari Tasarım Kararları Mimari Bakış Açıları Mimari Desenler Uygulama Mimarileri 2 Yazılım Mimarisi Sistemi meydana getiren alt sistemlerin belirlenmesi için

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ İLERİ SEVİYE EĞİTİMLERİ ARCGIS SCHEMATİCS EĞİTİMİ

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ İLERİ SEVİYE EĞİTİMLERİ ARCGIS SCHEMATİCS EĞİTİMİ COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ İLERİ SEVİYE EĞİTİMLERİ ARCGIS SCHEMATİCS EĞİTİMİ http://facebook.com/esriturkey https://twitter.com/esriturkiye egitim@esriturkey.com.tr Kursun Süresi: 3 Gün 18 Saat COĞRAFİ BİLGİ

Detaylı

PR362009 24 Kasım 2009 Yazılım, PC-tabanlı kontrol Sayfa 1 / 5

PR362009 24 Kasım 2009 Yazılım, PC-tabanlı kontrol Sayfa 1 / 5 Yazılım, PC-tabanlı kontrol Sayfa 1 / 5 IT standartları otomasyonu geliştiriyor: Microsoft Visual Studio entegrasyonlu TwinCAT programlama ortamı TwinCAT 3 extended Automation Beckhoff, otomasyon dünyasını

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 10. LINUX OS (Programlama) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ GENEL BAKIŞ

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 10. LINUX OS (Programlama) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ GENEL BAKIŞ Ders 10 LINUX OS (Programlama) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ GENEL BAKIŞ LINUX de Programlama LINUX işletim sistemi zengin bir programlama ortamı sağlar. Kullanıcılara sistemi geliştirme olanağı sağlar.

Detaylı

Logsign Hotspot. Güvenli, izlenebilir, hızlı ve. bağlantısı için ihtiyacınız olan herşey Logsign Hotspot da!

Logsign Hotspot. Güvenli, izlenebilir, hızlı ve. bağlantısı için ihtiyacınız olan herşey Logsign Hotspot da! Logsign Hotspot Misafir Ağlar İçin Yeni Nesil Bütünleşik Erişim ve Analitik Çözümü Misafir ağların her geçen gün artan ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeni nesil mimari ile tasarlanmış olan Logsign

Detaylı

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Programlama Dillerinin Prensipleri BİM-323 3/II 3+0+0 3 4 Dersin

Detaylı

Windows Grup İlkesi Düzenleyici

Windows Grup İlkesi Düzenleyici Windows Grup İlkesi Düzenleyici Microsoft Windows ta kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak üzere Grup İlkesi kullanılır. Grup ilkesi Microsoft Yönetim

Detaylı

Bilgiyi Keşfedin! Özelleştirme, Eklenti ve Veri Entegrasyonu Kurumsal Seviyede Yönetim ve Performans

Bilgiyi Keşfedin! Özelleştirme, Eklenti ve Veri Entegrasyonu Kurumsal Seviyede Yönetim ve Performans Bilgiyi Keşfedin! LOGO MIND INSIGHT (powered by Qlik) İŞ ANALİTİĞİ ÜRÜNÜ, HERKESİN SEZGİLERİ İLE ARAŞTIRMA VE KEŞİF YAPMASINI SAĞLAYAN ÇOK ÇEŞİTLİ ESNEK VE İNTERAKTİF GÖRSELLER OLUŞTURABİLECEĞİ YENİ NESİL

Detaylı

Nagios XI Günümüzün talep gören kurumsal gereksinimleri için en güçlü BT altyapısı gözetim ve uyarı çözümüdür.

Nagios XI Günümüzün talep gören kurumsal gereksinimleri için en güçlü BT altyapısı gözetim ve uyarı çözümüdür. Nagios Enterprises, kurumsal ölçekte, BT altyapı gözetiminde endüstri standardı olan Nagios için resmi ürünler, hizmetler ve çözümler sunuyor. Dünya çapında yüz binlerce kullanıcıyla Nagios bilgi teknolojileri

Detaylı

Kullanım Durumu Diyagramları (Use-case Diyagramları)

Kullanım Durumu Diyagramları (Use-case Diyagramları) Kullanım Durumu Diyagramları (Use-case Diyagramları) Analiz aşaması projeler için hayati önem taşır. İyi bir analizden geçmemiş projelerin başarı şansı azdır. Analiz ile birlikte kendimize Ne? sorusunu

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı EKi Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı EKi Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı 22-23 EKi. 2015 Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU OSI modeli sıradüzensel 7 katmandan oluşur. OSI modeli hala geliştirilmekte olmasına rağmen

Detaylı

Bilginin Düzenlenmesinde Yenilikler

Bilginin Düzenlenmesinde Yenilikler Bilginin Düzenlenmesinde Yenilikler Avrupa da ve Türkiye de RDA Uygulamalarına Yönelik Bir Değerlendirme Dr. Tolga Çakmak Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tcakmak@hacettepe.edu.tr

Detaylı

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Dağıtık Sistemler BİM-434 4/II 2+2+0 3 4,5 Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliği. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1

Bilgisayar Mühendisliği. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1 Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1 Mühendislik Nedir? Mühendislik, bilim ve matematiğin yararlı cihaz ve sistemlerin üretimine uygulanmasıdır. Örn: Elektrik mühendisleri, elektronik

Detaylı

Muhammet Fatih AKBAŞ, Enis KARAARSLAN, Cengiz GÜNGÖR

Muhammet Fatih AKBAŞ, Enis KARAARSLAN, Cengiz GÜNGÖR Yazılım Tanımlı Ağların Güvenliğinde Yapay Zeka Tabanlı Çözümler: Ön İnceleme Muhammet Fatih AKBAŞ, Enis KARAARSLAN, Cengiz GÜNGÖR İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Ege

Detaylı

SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ TANIM Sağlık hizmetlerinin bilgisayar aracılığı ile gerçekleştirilmesi, elektronik ortamda bilgi alışverişinin otomatik olarak yapılması gibi, tıbbi, finansal ve mali hizmetler açısından ortaya çıkan detaylı

Detaylı

Interact API v2.0 Belge sürümü : 2.0.0

Interact API v2.0 Belge sürümü : 2.0.0 Interact API v2.0 Belge sürümü : 2.0.0 1. Đçindekiler 1. Đçindekiler...2 2. Bu belgenin amacı...3 3. Belge sürümleri...3 4. Sistem gereksinimleri...3 5. Kullanım şekli...4 5.1 Genel...4 5.2 Hata kodları...4

Detaylı

Yazılım Mimari Tasarımından Yazılım Geliştirme Çatısının Üretilmesinde Model Güdümlü Bir Yaklaşım

Yazılım Mimari Tasarımından Yazılım Geliştirme Çatısının Üretilmesinde Model Güdümlü Bir Yaklaşım Yazılım Mimari Tasarımından Yazılım Geliştirme Çatısının Üretilmesinde Model Güdümlü Bir Yaklaşım İbrahim Onuralp Yiğit 1, Nafiye Kübra Turhan 2, Ahmet Erdinç Yılmaz 3, Bülent Durak 4 1,2,3,4 ASELSAN A.Ş.

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA IV Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Open System Interconnection (OSI) OSI modeli sıradüzensel 7 katmandan oluşur. OSI modeli hala geliştirilmekte olmasına rağmen satıcılar ve standart

Detaylı

Adım Adım Microsoft Excel 2007

Adım Adım Microsoft Excel 2007 Yaz 2011 Enformatik Bölümü Teknoloji Yetkinliği Eğitimleri Adım Adım Microsoft Excel 2007 Uzman Aysun Tok Onarcan Araş.Gör. Mete Alikalfa Doç.Dr. Muzaffer Kapanoğlu 06 Haziran 30 Temmuz 2011 Tel: (90)

Detaylı

Model Güdümlü Geliştirme ile Gömülü Kaynakların Yönetimi

Model Güdümlü Geliştirme ile Gömülü Kaynakların Yönetimi Model Güdümlü Geliştirme ile Gömülü Kaynakların Yönetimi Can Öz EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ A.B.D. 1 İçerik Kaynak Yönetimi Problemi Kaynak Yönetimi Modellemesinin

Detaylı

VPN NEDIR? NASıL KULLANıLıR?

VPN NEDIR? NASıL KULLANıLıR? VPN NEDIR? NASıL KULLANıLıR? VPN NEDIR? VPN, Virtual Private Network, yani Sanal Özel Ağ ın kısaltılmasıdır. VPN sayesinde ağlara uzaktan erişim sağlanır. VPN sanal bir ağ uzantısı oluşturduğu için ağa

Detaylı

AĞ HİZMETLERİ. Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ. Version 4.0

AĞ HİZMETLERİ. Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ. Version 4.0 AĞ HİZMETLERİ Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ Version 4.0 İSTEMCİ SUNUCU İLİŞKİSİ İnsanlar her gün başkalarıyla iletişim kurmak ve rutin görevlerini yerine getirmek için ağ ve İnternet üzerinden sağlanan hizmetleri

Detaylı

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-485 Ethernet RS485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri TR+: RS485 TR+ bağlantısı için kullanılır. TR-: RS485 TR- bağlantısı için kullanılır. EC-485, cihazlarınıza veya bilgisayara

Detaylı

Film Arşiv Sistemi. Yazılım Tasarım Belgesi

Film Arşiv Sistemi. Yazılım Tasarım Belgesi 1. Sürüm Tarihçesi Film Arşiv Sitesi Yazılım Tasarım Belgesi Sürüm Tarih Yazarlar Açıklamalar 1.0 28.12.2010 Rana ALGAN Elif BONCUK Bu belge sistemin tasarım detaylarını içerir. 2. Giriş 2.1 Amaç ve Kapsam

Detaylı

Web Madenciliği (Web Mining)

Web Madenciliği (Web Mining) Web Madenciliği (Web Mining) Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Genel bilgiler Değerlendirme Arasınav : 25% Ödevler : 15% Final Projesi : 30% Final Sınavı : 30%

Detaylı

Normatif Çoklu Etmen Sistemlerinde Rol Tabanlı Etmenler İçin Politika Bazlı Bir Erişim Denetimi

Normatif Çoklu Etmen Sistemlerinde Rol Tabanlı Etmenler İçin Politika Bazlı Bir Erişim Denetimi Normatif Çoklu Etmen Sistemlerinde Rol Tabanlı Etmenler İçin Politika Bazlı Bir Erişim Denetimi Yaklaşımı, Arş. Gör. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü İzmir 11 Şubat 2010 Çoklu Etmen Sistemleri Çoklu Etmen

Detaylı

AKINSOFT WOLVOX Beyanname

AKINSOFT WOLVOX Beyanname AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.02.01 Tarih : 08.08.2012 Sayfa 1 1. ÇALIŞMA SİSTEMİ HAKKINDA KISA BİLGİ programı, ticari işletmelerin periyodik sürelerde resmi olarak vergi dairelerine vermesi

Detaylı

Dr. Ergün AKGÜN Kimdir?

Dr. Ergün AKGÜN Kimdir? Dr. Ergün AKGÜN Kimdir? Dr. Ergün AKGÜN 1985 yılında Bursa nın İnegöl İlçesinde doğmuştur. Lisans eğitimini Muğla Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümünde yapmıştır. Muğla Üniversitesinde Eğitim Programları

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama Tasarım Şablonları Üst Düzey Programlama-ders01/ 1 Tasarım Şablonları (Design Patterns) Şablon bir işi yapmak için bir yoldur. Yemek yaparken kullanılan tariflerde birer şablondur.

Detaylı

Ağ Protokolleri. Aysel Aksu. Nisan, 2016

Ağ Protokolleri. Aysel Aksu. Nisan, 2016 Ağ Protokolleri Aysel Aksu Nisan, 2016 İçindekiler 1 Giriş................................................ 2 2 AĞ PROTOKOLLERİ....................................... 3 2.1 TCP/IP MİMARİSİ VE KATMANLARI.........................

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ELMADAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ELMADAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ELMADAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ TDİ111 TÜRKDİLİ 1 1. Dil, diller ve Türk dili 2. Dil bilgisi, sözcük, cümle 3. Kelime Türleri 4. Anlatımın

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Konular Veritabanı Tasarım Aşamaları Veri Modeli Nedir? Veri Modeli Temel Bileşenleri İş Kuralları (Business Rules) İş Kurallarını Veri

Detaylı

PHP 1. Hafta 1. Sunum

PHP 1. Hafta 1. Sunum PHP 1. Hafta 1. Sunum PHP101: PHP nedir? Bu dersten sonra bilecekleriniz PHP nedir? PHP ye neden ihtiyaç vardır? PHP nin gelişimi HTML, HTTP ve JS nedir? PHP yle alakası nedir? PHP nin uygulama alanları

Detaylı

Küme Bilgisayarlarda PBS Kuyruk Sistemi

Küme Bilgisayarlarda PBS Kuyruk Sistemi Küme Bilgisayarlarda PBS Kuyruk Sistemi Aslı Zengin asli@ulakbim.gov.tr Ankara, Ekim 2007 www.grid.org.tr İÇERİK Küme Bilgisayar Bileşenleri Küme Bilgisayar Kuyruk Sistemi PBS Kuyruk Sistemi Özellikleri

Detaylı

Bir üst düzeye çıkarılmış esneklik MAP 5000 hırsız alarm sistemleri

Bir üst düzeye çıkarılmış esneklik MAP 5000 hırsız alarm sistemleri Bir üst düzeye çıkarılmış esneklik MAP 5000 hırsız alarm sistemleri 2 MAP 5000 Hırsız alarmı sistemleri Yeni standartları belirleyen esnek üstün teknoloji Hırsız alarmı sistemleri modern güvenlik konseptlerinin

Detaylı

TeamBase5 BELEDİYE İLETİŞİM MERKEZİ SIEMENS

TeamBase5 BELEDİYE İLETİŞİM MERKEZİ SIEMENS SIEMENS TeamBase5 BELEDİYE İLETİŞİM MERKEZİ SIEMENS TEAMBASE 5 BELEDİYE İLETİŞİM MERKEZİ Her geçen gün hızla değişen ve gelişen teknoloji, kurumların ve vatandaşların birbirleriyle olan iletişimlerine

Detaylı

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Dr. Hacer Güner Gören Esnek Üretim Sistemleri Esnek Üretim Sistemleri Bir esnek

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Pazarlama İlkeleri MAN 323 5 3 + 0 3 5

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Pazarlama İlkeleri MAN 323 5 3 + 0 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Pazarlama İlkeleri MAN 323 5 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü Dersi

Detaylı

ANLAMSAL WEB ORTAMINDA ÇALIŞAN ÇOK ETMENLİ SİSTEMLERİN MODEL GÜDÜMLÜ GELİŞTİRİLMESİ

ANLAMSAL WEB ORTAMINDA ÇALIŞAN ÇOK ETMENLİ SİSTEMLERİN MODEL GÜDÜMLÜ GELİŞTİRİLMESİ EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ (DOKTORA TEZİ) ANLAMSAL WEB ORTAMINDA ÇALIŞAN ÇOK ETMENLİ SİSTEMLERİN MODEL GÜDÜMLÜ GELİŞTİRİLMESİ Geylani KARDAŞ Uluslararası Bilgisayar Anabilim Dalı Bilim Dalı

Detaylı

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Bilgisayar Organizasyonu ve Mimarisi BİM-312 3/I 3+0+0 3 4 Dersin

Detaylı

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Bilişim Sistemleri Modelleme, Analiz ve Tasarım Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Ders Akışı Hafta 10-11. Nesneye Yönelik Sistem Tasarımı Haftanın Amacı Bilişim sistemleri geliştirmede nesneye yönelik sistem tasarımı

Detaylı

Sensör Birleştirme Eğitimi. Hızlı jet uçağa monte görev sistemlerinin geliştirilmiş operasyonel performansı vasıtasıyla avantaj sağlayın

Sensör Birleştirme Eğitimi. Hızlı jet uçağa monte görev sistemlerinin geliştirilmiş operasyonel performansı vasıtasıyla avantaj sağlayın Sensör Birleştirme Eğitimi Hızlı jet uçağa monte görev sistemlerinin geliştirilmiş operasyonel performansı vasıtasıyla avantaj sağlayın Operasyonel verimliliği en üst düzeye çıkarma Hızlı jet platformlar,

Detaylı

Android e Giriş. Öğr.Gör. Utku SOBUTAY

Android e Giriş. Öğr.Gör. Utku SOBUTAY Android e Giriş Öğr.Gör. Utku SOBUTAY Android İşletim Sistemi Hakkında 2 Google tarafından geliştirilmiştir. Dünyada en çok kullanılan mobil işletim sistemidir. 2018 itibariyle Dünyada Android; %78.65,

Detaylı

SOME-Bus Mimarisi Üzerinde Mesaj Geçişi Protokolünün Başarımını Artırmaya Yönelik Bir Algoritma

SOME-Bus Mimarisi Üzerinde Mesaj Geçişi Protokolünün Başarımını Artırmaya Yönelik Bir Algoritma SOME-Bus Mimarisi Üzerinde Mesaj Geçişi Protokolünün Başarımını Artırmaya Yönelik Bir Algoritma Çiğdem İNAN, M. Fatih AKAY Çukurova Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Balcalı-ADANA İçerik Çalışmanın

Detaylı

Anlamsal Web Servisleri Temelinde Örnek Bir Servis Tanımı

Anlamsal Web Servisleri Temelinde Örnek Bir Servis Tanımı Anlamsal Web Servisleri Temelinde Örnek Bir Servis Tanımı Ege Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İzmir yasemin.yuksek@ege.edu.tr Özet: Şu anda kullanılmakta olan web servis teknolojileri anlamsal

Detaylı

Bölüm. Internet: Dayandığı Teknik Temeller

Bölüm. Internet: Dayandığı Teknik Temeller Bölüm Internet: Dayandığı Teknik Temeller 8 Bilgisayar Ağları Temelleri İletişim Ağları Yapısal Modeli Bu bölümde bilgisayar ağlarının birbirleri ile olan iletişimi (internetworking) konusunda bazı temel

Detaylı

1.1 Metodolojiyi Gerçeklemek Üzere Geliştirilen Altyapı

1.1 Metodolojiyi Gerçeklemek Üzere Geliştirilen Altyapı 1.1 Metodolojiyi Gerçeklemek Üzere Geliştirilen Altyapı Metodolojisi üzerinde durduğumuz çalışman Eğitim altyapısını gerçekleştirmek: Proje iki ana parçadan oluşacaktır. Merkezi Altyapı Kullanıcı Arabirimi

Detaylı

Video Konferans ve Kurumsal İletişim Sistemi

Video Konferans ve Kurumsal İletişim Sistemi PlaceCam Video Konferans ve Kurumsal İletişim Sistemi 2014 Telif Hakkı: Bu doküman kısmın veya tamamen kopyalanamaz. İçindeki fikirler ve iş modeli paylaşılamaz. İletişim: Bilgin Yazar, bilginyazar@etgigrup.com,

Detaylı

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi modülü kısaca aşağıdaki işlemleri yapar. Bu özelliklerin çalışabilmesi

Detaylı

Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi. 01/05/2018 Salı 3 Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan

Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi. 01/05/2018 Salı 3 Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YÖNETİMİ EĞİTİM MODÜLLERİ Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi 01/05/2018 Salı Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan Bu dersin amacı, bilgisayar bilimlerinin temel kavramlarını

Detaylı

DİJİTAL REKLAMCILIK. ŞEFFAFLIK, KONTROL, RIZA Mart Teknik standartlar Geliştirilmektedir ve değişebilir

DİJİTAL REKLAMCILIK. ŞEFFAFLIK, KONTROL, RIZA Mart Teknik standartlar Geliştirilmektedir ve değişebilir DİJİTAL REKLAMCILIK ŞEFFAFLIK, KONTROL, RIZA Mart 2018 Teknik standartlar Geliştirilmektedir ve değişebilir Gündem Konu: AB Düzenleyici Zorluklar Çözüm Yolları Kapalı Ekosistem Bağımsız ve esnek bir ekosistem

Detaylı

Yazılım Tanımlı Ağlar Ders 1 Yazılım Tanımlı Ağların Temelleri. Mehmet Demirci

Yazılım Tanımlı Ağlar Ders 1 Yazılım Tanımlı Ağların Temelleri. Mehmet Demirci Yazılım Tanımlı Ağlar Ders 1 Yazılım Tanımlı Ağların Temelleri Mehmet Demirci 1 Yazılım Tanımlı Ağların Temelleri Software-defined networking (SDN) Nedir? Ne işe yarar? Nereden geliyor? Nereye gidiyor?

Detaylı

Profesyonel Çözümler Sunar. Profesyonel Çözümler Sunar

Profesyonel Çözümler Sunar. Profesyonel Çözümler Sunar Reyhan, personel yönetimi, proje yönetimi, çözüm ortağı yönetimi, randevu ve iş takibi, rehber yönetimi amacıyla hazırlanmış bir web tabanlı uygulamadır. Kurum çalışanlarının iş takibini kolaylaştırmak,

Detaylı

FEF LİSANS PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

FEF LİSANS PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ FEN, EDEBİYAT, FEN - EDEBİYAT, DİL VE TARİH - COĞRAFYA FAKÜLTELERİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON DERNEĞİ FEF LİSANS PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ FEDEK FEN, EDEBİYAT, FEN-EDEBİYAT,

Detaylı

BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİNDE YENİ EĞİLİMLER

BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİNDE YENİ EĞİLİMLER BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİNDE YENİ EĞİLİMLER Dr. Hayrettin Bahşi bahsi@uekae.tubitak.gov.tr 11 Mart 2010 Gündem Bulut Hesaplama Sistemleri ve Bilgi Güvenliği Güvenli Yazılım Geliştirme Hayat Döngüsü

Detaylı